Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 09.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 09.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

107-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Маріуполь

Доля 2449 воїнів – оборонців міста, має стати темою публічної уваги світу. Всі вони мають повернутися додому і вже найближчим часом – такою має бути світова вимога.

Плани ЄС до відбудови міста мають бути конкретними і гарантованими. Зараз першочерговими завданнями є рятування жителів від гуманітарної катастрофи. І найдієвіше рятування – звільнення територій.

Путінців потрібно атакувати не лише на полі бою, а й на міжнародній арені.

Публічні резонанси:

«ЄС допоможе відновити Маріуполь після визволення – вже розробляють план».

«З “Азовсталі” вийшли 2449 захисників, вони усі в ОРДО – джерело».

«Розвідники пояснили, чому вихід з “Азовсталі” не був здачею в полон».

«Перевіряв українців на виїзді з Маріуполя – поліцейського підозрюють у держзраді».

«У Маріуполі загарбники почали видавати російські пенсії».

«У Маріуполі вулиці завалені горами сміття».

«У Маріуполі більше не шукають загиблих під завалами – загарбники вивозять тіла з будівельним сміттям».

«”Азовсталь” намагалися деблокувати: деталі операції і чому не вийшло».

«Журналісти з’ясували, як і скільки вертольотів втратила Україна під час поставок до “Азовсталі”».

Фонові маркери резонансів

Прикордонне тероризування путінцями мирних громад України розширилося: цієї доби з території білорусіі був нанесений авіаудар по Житомирській області. Це доводить вкотре, що білорусі як держави немає, натомість є білорусія у складі московитської неоімперії і у повному підпорядкуванні кремлю.

Публічне ядерне тероризування світу кремлем продовжується. Тепер для легалізації захопленої путінцями ЗАЕС на перший план висувається МАГАТЕ, керівництво якого виявилося у сфері впливу москви. Таким чином окупанти розширюють терористичний плацдарм глобального шантажу. І ми не маємо гарантії того, що путінці-фанати у разі наказу з кремля  не вчинять ядерну катастрофу.

Міністр оборони повідомив як формується запит на зброю і якими були останні надходження озброєння від наших партнерів.

Starlink отримала ліцензію оператора в Україні, тому зараз маємо зосередити зусилля на  пошуку можливостей надання послуг інтернету громадянам на тимчасово окупованих територіях України.

Антивоєнний комітет Швеції «Росіяни проти війни» (Russians Against War, розташований у Швеції) у день росії 12 червня організовує масштабну міжнародну (30 країн) акцію – день незалежності від кремля. Однією з вимог цього заходу є «припинення війни проти України, визнання її незалежності і повернення Києву всіх окупованих територій, включно з Кримом».

Колізії політичного життя в Україні: попри заборону діяльності проросійських партій та ліквідацію парламентської фракції «Опозиційна платформа – За життя» з десяток народних депутатів цієї вже неіснуючої парламентської фракції  перебувають за кордоном, двоє – на тимчасово окупованих територіях, про що повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Сама фракція успішно трансформувалася у нову версію, яка отримала назву “Платформа за життя та мир” на чолі колишнім головою фракції “ОПЗЖ” Юрієм Бойко.

На українських військовополонених чиниться шалений психологічний тиск. Для цього, зокрема, окупанти друкують фейкові газети, в яких йдеться про поразку ЗСУ та капітуляцію України. Для цих маніпуляцій використовують логотипи відомих західних та українських газет. Очевидно, що така форма – друковані газети – застосовується як один із видів тактильного відчуття, що створює довіру до джерела інформації.

Путінці збирають «десятину» із населення «ерефії» для фінансування тимчасово окупованих територій України, які проходять у них під назвою «л/днр».

Щоб зупинити контрнаступ українських військ, окупанти заміновують Херсонщину мінами 70-річної давнини. При цьому в процесі мінування окупанти нерідко «самоліквідовуються», оскільки ці міни представляють небезпеку, бо давно вже мали бути утилізованими.

У Мелітополі місцевий м’ясокомбінат переповнений тілами загиблих окупантів. Загарбники терміново розшукують додаткові морозильні можливості на інших підприємствах міста.

Ініціативу грузинського сільського вчителя підтримали освітяни світу і зібрали 700 000 доларів для допомоги ЗСУ.

Публічні маркери:

«Літаки рф вночі обстріляли Житомирщину з території білорусі – Генштаб».

«росіяни активно готують візит гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС – Енергоатом».

«Передані Польщею САУ «Краб» вже на фронті – Резніков».

«Зеленський, дипломати і Генштаб: Резніков розповів, як Україна формує запит на зброю».

«Starlink отримала ліцензію оператора в Україні»

«росіяни організовують у містах світу «день незалежності від кремля».

«За кордоном перебувають близько десяти депутатів із ОПЗЖ».

«росіяни друкують для військовополонених фейкові газети про «капітуляцію України».

«У робочих в росії вимагають до 10% зарплати на підтримку «л/днр» – правозахисники».

«росія мінує Херсонщину радянськими боєприпасами 70-річної давності – розвідка».

«Загарбники заявляють про запуск у Херсоні російського інтернету і перевозять до міста свої сім’ї».

«У Мелітополі росіяни шукають холодильники для свого «вантажу 200» – розвідка».

«Сільський вчитель із Грузії зібрав $700 тисяч на допомогу Україні».

«Помер автор бестселера «Країна Моксель, або Московія» Володимир Білінський».

«Помер ілюстратор “Перцю” й “Тореадорів з Васюківки” Анатолій Василенко».

Терористичність судилищ та дій псевдопарламенту узурпаційного режиму влад в рф

Путінці посилили кампанію міжнародного тероризування країн, громадяни яких воюють на боці України проти путінської росії.

Псевдосуд невизнаного терористичного угруповання «днр» трьох воїнів іноземного легіону, які воювали за Україну і потрапили у полон, засудив до смертної кари. Смертний вирок «винесли» двом британцям – Ейдену Асліну та Шону Піннеру, а також марокканцю Брагіму Сааудуну. При цьому окупанти повністю ігнорують факт того, що на іноземних громадян, які служать у лавах Збройних сил України, поширюється правовий статус комбатантів. У відповідності до Женевської конвенції 1949 року, зокрема розділу про поводження з військовополоненими, на них розповсюджується дія конвенції і відповідний захист. Це черговий раз доводить, що для путіна і його посіпак не існує ніякого міжнародного законодавства.

Однак тут є один нюанс – окупанти оголосили, що полонені «можуть оскаржити рішення» і «просити про помилування». Це очевидне свідчення того, що кремль використовує полонених для торгу для вирішення своїх проблем, зокрема уступок з боку світової громади.

Цими діями путінці розширюють також форми шантажу урядів Великої Британії та Марокко, розраховуючи, що у цій ситуації влада зазначених країн вчинятиме тиск на Україну з метою певних поступок москві.

Швидка реакція міжнародної спільноти, передусім ПАРЄ, США, Великої Британії, солідарна і рішуча, але для позацивілізаційних сил, якими є нині путінська федерація, зовсім не ефективна. кремль підніматиме градус шантажу, передусім, публічного, для того, щоб подати боротьбу проти агресії у зворотному світлі.

Ми бачимо, що затягування світовою громадою рішучих дій з ліквідації кремлівського режиму веде не лише до збільшення фізичних втрат, а й до екзистенційних втрат сталої демократії і насамперед її сучасних лідерів.

Звісно, що суди так званих днр і лнр є фейковими і з правої сторони нікчемними. Зрозуміло також, що це лише терористичний інструмент в руках глобального терориста – політичного режиму нинішньої росії. Тому всі наступні дії залежать від волі головного на сьогоднішній день терориста планети – владіміра путіна і його оточення, яке ще не вирішило: помирати разом з путіним чи розіграти карту демократизації росії, усунувши нинішнього деспота від влади.

Варварські торги, де розмінною монетою кремль висуватиме долі українських та іноземних військовополонених, стартували. Мета кремля і особисто путіна відома – добитися певних уступок від України через міжнародний тиск та максимально ослабити санкційний зашморг. У цій ситуації Україна і її партнери мають шукати адекватний вихід. Найоптимальнішим виходом вбачається максимально швидка ліквідація путінських військ в Україні, максимальне (до абсолютного) посилення економічних санкцій, що призведе у короткотерміновій перспективі до ліквідації політичного режиму кремля. Однак чи згодні гранди світової політики на такий рішучий і безкомпромісний крок? Наразі позитивної відповіді немає.

Тому можемо спрогнозувати, що продовжуватиметься намагання реваншу з боку путіна і долі полонених будуть тут визначальними аргументами.

Тут варто згадати, що у полоні знаходяться 2449 захисників Азовсталі. І довкола їхньої долі на росії розгорнулася шалена публічна істерія з вимогою засудження їх на смерть. Все це цілком вкладається в парадигму путіна щодо шантажу України, Європи та світу задля збереження свого статус-кво.

Ми вступаємо в ключову фазу протистояння з путінцями за глобальну підтримку України, яка зараз сконцентрована на наших військовополонених.

Путінці, поряд із щодобовою вакханалією смерті в Україні, мстять світу за нехлюйство в питаннях творення москвою зон-анклавів терору і безззаконня з 2014 року.

  • Державний секретар США Ентоні Блінкен засудив рішення фіктивного суду так званої «днр» щодо страти трьох іноземців, які воювали на боці ЗСУ.

Про це йдеться у заяві глави Держдепу, розміщеній на його офіційній Твіттер-сторінці, передає Укрінформ.

«Ми глибоко стурбовані повідомленнями про фіктивний «суд» та вироки законним комбатантам, які служать у Збройних Силах України. Ми закликаємо росію та її ставлеників поважати міжнародне гуманітарне право, включно з правами та захистом, що надається військовополоненим», – заявив глава зовнішньополітичного відомства США.

Таким чином він зреагував на повідомлення про те, що так званий «суд» самопроголошеної «днр» засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у воєнних діях у складі української армії. Окупанти звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади», підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна, а також марокканця Брагіма Саадуна.

МЗС України назвало нікчемним «судовий процес» над іноземцями.

Генеральний секретар Ради Європи рішуче засудила цю ухвалу маріонеткової влади. Міністр закордонних справ Великої Британії також виступила з категоричним засудженням дій російських «проксі» на окупованих територіях України

  • Ватажок донецьких бойовиків Денис Пушилін заявив, що “трибунал”, який планують влаштувати в ОРДО над українськими захисниками, котрі були на “Азовсталі”, проведуть до кінця літа.

Джерело: прокремлівське видання “РИА Новости” 

Пряма мова терориста: “Я думаю, до кінця літа точно проведемо, тут затягувати не варто. Тут знову ж таки потрібно бути в рамках. Ми розтягувати ситуацію не маємо права”.

На цьому фоні терористичної істеричності московитських нелюдів особливою залишається міжнародна публічна тема, що виражається словами Е. Макрона «зберегти обличчя путіну».

Потурання путінізму – це потурання глобальному гібридному тероризму. І це неадекватність окремих лідерів світу, які своїми діями і намаганнями виводять тероризм на передній план світової політики як сторону, з якою потрібно домовлятися. Якщо ця лінія отримає підтримку і продовження, це стане вироком для світової демократії і миру як форми існування планети.

Тоді путінізм продукуватиме нові форми терору і шантажу, а світ перетвориться в такому випадку на слухняних виконавців волі глобальних терористів. І тоді формуватиметься новий світовий порядок за лекалами кремля і його сателітів.

Ідея російської псевдодуми щодо денонсації радянських документів про незалежність країн Балтії, зокрема Литви, відкриває хаос міжнародного характеру. І так триватиме доти, доки темпи спротиву кремлю будуть неадекватними темпам наступу путінців на всіх рівнях і у сферах, які вони перетворили на зони бойових дій.

Намагання Туреччини маніпулювати буферними можливостями між путінізмом і світом – це не пошук виходу із критичної ситуації і навіть не вирішення власних меркантильних інтересів, це підігрування варварству, яке не має кордонів і меж.

  • Країнам Заходу не потрібно боятися ядерного шантажу росії, оскільки вона також усвідомлює, що це може призвести до катастрофи. Європейським лідерам не треба “рятувати обличчя путіну”, як ніхто не думав рятувати обличчя гітлеру під час Другої світової війни.

Таку думку в інтерв’ю німецькому виданню Bild висловив президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

Як наголосив польський лідер, якщо Захід буде боятися російської ядерної зброї, то “найкраще, щоб усі відразу здалися” (путіну – ред.).

Він зауважив, що путін може вийти і сказати: якщо Європа не погодиться на вимоги щодо російської зони впливу аж до Лісабона, то москва випустить ядерні ракети по європейських столицях.

“І тоді ми всі перелякаємося і скажемо, що на все погодимося і реалізовуватимемо інструкції путіна і російську політику в усій Європі, оскільки ми боїмося ядерної зброї?”,- поставив риторичне запитання Дуда.

Він зауважив, що ядерний потенціал НАТО набагато більший, ніж росії. Відтак путін і росія дуже добре усвідомлюють, що застосування ядерної зброї було б також катастрофою і для них.

“Якщо хтось боїться російського шантажу, то це призведе до катастрофи. Не треба боятися російського шантажу”, – наголосив польський лідер.

Він додав, що росія лякатиме усіма можливими способами, аби лише отримати те, що хоче. Утім не можна піддаватися на її шантаж.

Дуда висловив здивування спробами президента Франції Емманюеля Макрона і канцлера ФРН Олафа Шольца вести переговори з путіним. На його переконання, ці переговори нічого не дадуть, а “лише легітимізуватимуть особу, котра відповідає за злочини, які здійснює російська армія в Україні”.

“Хтось так розмовляв під час Другої світової війни з адольфом гітлером? Чи хтось казав, що адольф гітлер повинен зберегти обличчя?” – наголосив Дуда.

Польський лідер підкреслив, що західні лідери не можуть шукати якогось порозуміння з росією за спиною України.

“Не може бути укладено жодної угоди, на яку не погодиться українська влада. Коротко кажучи: це Україна має вирішувати свою долю”, – наголосив Дуда.

Він зазначив, що росія напала на Україну без жодної причини, а звинувачення України у фашизмі чи нацизмі є “дурницею, повною нісенітницею і російською пропагандою в найгіршому радянському стилі”.

Відтак путіна треба зупинити “за будь-яку ціну” і це має статися таким чином, щоб на це погодилася Україна.

“Ми не повинні допустити ситуації, коли хтось вирішить, або спробує вирішити, що Україна відмовиться від частини своєї території, не запитуючи згоди України. Я не можу собі цього уявити”, – констатував Дуда.

За його словами, найкращим вирішенням усієї проблеми є витіснення росіян з території України, включно з Криму і Донбасу. Він наголосив, що потрібно відновити міжнародний лад, який був встановлений в Європі після 1989 року.

  • Глава литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс різко відреагував на внесену до російської держдуми пропозицію скасувати визнання незалежності Литви.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє національний мовник LRT.

«Лише держава, керована звірами, могла розпочати війну, подібну до тієї, яку розпочала росія (в Україні – ред.). Не дивуюсь, що й у політиці поводяться не за людськими нормами. А реагувати ми маємо відповідним чином – бути готовими захищати себе і самі, і разом із нашими партнерами, політичними, дипломатичними чи іншими засобами», – сказав Ландсбергіс.

Як повідомлялося, напередодні російський депутат від «Єдиної росії» Євген Федоров запропонував скасувати постанову Держради СРСР «Про визнання незалежності Литовської Республіки» від 6 вересня 1991 року. Відповідний законопроект він вніс на розгляд до держдуми рф.

  • Деякі російські авіакомпанії розглядають можливість створення турецьких перевізників, щоб обійти санкції, які не дозволяють орендувати літаки та мати доступ до об’єктів технічного обслуговування і ремонту після вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Bloomberg.

«Pegas Touristik, яка володіє Nordwind Airlines, і Anex Tourism Group, яка управляє Azur Air, розглядають можливість створення нових авіакомпаній в Туреччині і вели переговори з лізинговими компаніями щодо отримання літаків», – повідомляється з посиланням на джерело, обізнане в цьому питанні.

Зазначається, що, на відміну від державного ПАТ «Аерофлот», яке до вторгнення в Україну здійснювало польоти в 56 країн світу, Azur Air і Nordwind переважно перевозять російських туристів до місць відпочинку.

Джерела видання повідомили, що Azur Air і Nordwind є частиною більших туристичних компаній, які контролюються турецькими бізнесменами. Перевізники не були піддані індивідуальним санкціям, тому зміна базування компаній не була б порушенням.

«Anex може розмістити новий підрозділ в Анталії, головному вузлі південного узбережжя Туреччини, з флотом вузько- і широкофюзеляжних літаків Boeing Co. Група веде переговори з кількома орендодавцями, включаючи Dubai Aerospace Enterprise і Aviation Capital Group, а також AerCap Holdings і Boeing Capital Corp», – передає видання слова одного зі співрозмовників.

Окрім того, виданню повідомили про те, що Pegas може вже цього літа запустити авіакомпанію Southwind. Компанія розглядає Вірменію як місце для її базування. Anex також розглядає можливість використання наявної ліцензії перевізника для початку операцій і веде переговори з чартерною авіакомпанією Tailwind.

Публічні маркери:

«Страта для іноземців: Блінкен закликає рф та її ставлеників поважати міжнародне право»

«Смертна кара для іноземців: генсек Ради Європи відреагував на вироки в окупованому Донецьку».

«МЗС Британії: рішення маріонеток РФ про страту двох британців фіктивне і незаконне».

«МЗС назвало нікчемним «судовий процес» над іноземними бійцями ЗСУ на окупованих територіях».

«Пушилін погрожує українським бійцям “трибуналом” до кінця літа».

«Дуда – про «зберегти обличчя путіну»: Хтось так розмовляв з гітлером під час війни?».

«Литву обурило, що росія суне носа в її незалежність».

«російські авіакомпанії хочуть «переїхати» до Туреччини, щоб обійти санкції».

До 100 бійців вбитими і до 500-та пораненими – щодобова кривава ціна кожної мирної хвилини

Питання зброї, її номенклатури і обсягів вже давно не є питанням дипломатії чи тільки професіоналів.

Це сьогодні єдине питання цивілізованого світу про саморятування.

Ми втрачаємо кращих. Світ винен їм…

Розуміння трагедії цих втрат – наша місія і наше завдання.

Польщу активно дискредитують по всіх напрямам саме за те, що вона з нами поряд. А де ж Німеччина та Франція із їхніми можливостями? Чи вони досі зачудовуються кремлівським телефонним правом?…

  • Ситуація на фронті є важкою, Україна втрачає щодня до сотні військовослужбовців вбитими і до 500 пораненими.

Як передає Укрінформ, про це міністр оборони Олексій Резніков заявив у Фейсбуці.

За словами міністра, “російський Молох має у запасі ще багато засобів для пожирання людських життів задля задоволення свого імперського его”.

Тому Україна наголошує на потребі у важкому озброєнні, і дуже швидко. “Ми довели, що у нас немає страху перед кремлем, на відміну від багатьох інших. Але ми, як країна, не можемо собі дозволити стікати кров’ю, втрачаючи наших кращих синів і доньок”, – підкреслив Резніков.

  • Західним країнам необхідно зараз передати Україні всю необхідну зброю для захисту від російської агресії.

Як передає Укрінформ, про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в ефірі Sky News.

«путін і росія є експертами з тривалого, тліючого утримання замороженого конфлікту. Я думаю, що метою путіна може бути продовження дестабілізації та послаблення України через тривалість конфлікту. Я вважаю, що зараз це найбільший ризик, і тому ми повинні доставити всю необхідну Україні зброю», – сказав він.

Расмуссен додав, що Європейський Союз повинен припинити фінансування військової машини путіна.

За його словами, історія вже показала, що умиротворення диктатора не забезпечує миру.

  • Польща передала Україні озброєння на майже 2 млрд доларів, серед якого понад 240 танків та близько 100 бронетранспортерів.

Про це в інтерв’ю німецькому виданню Bild заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

“Ми відправили з Польщі в Україну танки: майже дві бойові танкові групи. Йдеться про понад 240 танків, які українська армія може обслуговувати. Ми відправили майже сотню бронетранспортерів”, – повідомив Дуда.

Він додав, що Варшава поставила Києву також стрілецьку зброю, боєприпаси, амуніцію та військове спорядження.

“Загалом ми направили до України зброї на загальну суму майже 2 млрд доларів”, – підкреслив президент РП.

Він також закликав усіх, хто може надати Україні важке озброєння, зокрема далекобійну, реактивну артилерію, робити це. На його переконання, відповіддю росії на артилерійські та ракетні обстріли українських міст буде передача Києву такої техніки.

“Відповідь у вигляді важкої артилерії та реактивної артилерії з України насправді є сьогодні єдиним засобом проти російського наступу”, – констатував Дуда.

Він зауважив, що Польща також очікує отримати від західних союзників, зокрема Німеччини, компенсацію у вигляді озброєння, аби заповнити прогалини, які з’явилися у польській армії після передачі військової техніки Україні.

Президент РП зазначив, що в рамках лендлізу, який США прийняли для допомоги України, Варшава хотіла б отримати американське озброєння не найновішої генерації.

Він зауважив, що Берлін також прийняв програму, яка дає можливість компенсувати окремим країнам втрату зброї, яка передається Україні. Польський лідер зауважив, що Польща хоче отримати від Німеччини танки Leopard 2A4. Однак, як зауважив Дуда, Берлін поки що нічого не зробив у цьому напрямку.

  • Спецслужби російської федерації посилили спроби зриву контрактів щодо постачання в Україну озброєння.

Про це сказала заступник міністра оборони Ганна Маляр на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Спецслужби російської федерації посилили підривну діяльність у різних країнах світу з метою зриву укладення контрактів Україною щодо придбання та постачання озброєння та військової техніки”, – підкреслила Маляр.

Крім того, вона зауважила, що російська федерація продовжує фінансувати соціальні, гуманітарні, культурно-просвітницькі та політичні проєкти в країнах Європи.

Публічні маркери:

«Україна щодня втрачає до 100 бійців – Резніков закликає прискорити поставки важкого озброєння».

«Расмуссен закликає дати Україні всю необхідну зброю, щоб путін не «заморозив» війну».

«Польща передала Україні понад 240 танків та близько 100 БТРів – Дуда».

«росія посилила спроби зірвати контракти на постачання зброї Україні – Міноборони».

«російські пропагандисти брешуть, що поляки віддали Україні усі свої танки».

Путінський месіанізм – вирок сьогоденню

Путін в публічному просторі імперських історичних постановок демонструє, що дипломатичну терапію від лідерів країн ЄС – Франції, Німеччини, Австрії, Італії, Угорщини, які системно спілкуються з диктатором глобальної тиранії, пройшов успішно. Після бункерної ізоляції, демаршів Угорщини в ЄС, публічних виступів кремлівських емісарів, що сумніваються в євродолі України путінізм отримав друге дихання.

Маємо справу з реальним варварством, що нарешті фіксують і наші офіційні інституції. Залишилося нам разом все це донести як до наших партнерів, так і до світу загалом.

Бо від них зараз залежить Українська перспектива, а від України залежить демонтаж путінського режиму і майбутня мирна перспектива.

А придуманий путінцями термін «український нацизм», якщо кремлівський режим виживе, набуде нового звучання і отримає нові розширення на кшталт «польський нацизм», «литовський нацизм», «французький нацизм» тощо. А це означає, що росія буде з цими «нацизмами» воювати до безкінечності.

  • «Карпентер: Слово «нацист» у рф означає будь-якого українця, котрий не підтримує війну».
  • Президент Росії Володимир Путін вирішив, що на його долю випало “повертати та зміцнювати території”.

Джерело: Путін після відвідування виставки “Петро I. Народження імперії”, якого цитують кремлівські ЗМІ

Пряма мова Путіна: “Здавалося б, воював (Петро І – ред.) зі Швецією, щось відривав… Нічого не відривав. Він повертав… Те саме й у західному напрямку, це стосується… його там перших походів. Чого боялися-то? Повертав їх, зміцнював. Ось що робив.

На нашу долю теж випало повертати та зміцнювати. Якщо ми виходитимемо з того, що ці базові цінності становлять основу нашого існування, ми, безумовно, досягли успіху у вирішенні завдань, які перед нами стоять…

Росія не наступатиме на ті ж граблі, що й СРСР, її економіка залишиться відкритою”.

Деталі: За словами президента країни-агресора, “Росію неможливо обнести парканом”.

  • Росія готує об’єднання окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, а також сепаратистські так звані “ДНР” та “ЛНР” в окремий федеральний округ РФ.

Джерело: видання “Медуза” з посиланням на співрозмовників з адміністрації президента РФ

Пряма мова співрозмовника видання: “Округ повинен з’явитися після того, як на цих територіях відбудуться “референдуми” щодо приєднання до Росії.

Приєднуватися до діючих округів українські території не будуть”.

Деталі: За інформацією співрозмовників видання, створенням округу опікується заступник керівника департаменту адміністрації президента РФ із забезпечення справ Держради Борис Рапопорт. Він уже займався питаннями Донбасу у 2014 році – тоді він обіймав посаду заступника голови управління із соціально-економічної співпраці з країнами СНД.

За інформацією видання, в Кремлі зараз обговорюють дві дати проведення псевдо “референдумів”. Перша – “у середині липня, якщо ситуація на фронті дозволить”. І друга, “реальніша” – 11 вересня, у єдиний день голосування в Росії (цього ж дня відбудуться губернаторські вибори).

Декілька політтехнологів, з якими на умовах анонімності поговорило видання, розповіли, що вже отримували пропозиції попрацювати “політруками” на українських територіях. Їм пропонувалися посади заступників міст.

  • росія продовжує чинити терор на тимчасово окупованих територіях України, населення потерпає, але загарбникам так і не вдалося отримати підтримку від місцевих мешканців.

Про це сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

росія продовжує свою варварську діяльність на тимчасово окупованих територіях стосовно українського населення. Фактично це тактика терору”, – сказала Маляр.

Вона додала, що на тимчасово захоплених росією територіях ускладнюється соціально-економічна ситуація.

“На жаль, наші люди там дуже потерпають. Але окупанту не вдається заручитися підтримкою українського населення, яке вимушено знаходиться на тимчасово окупованих територіях”, – сказала Маляр.

За її словами, росія активізує діяльність, спрямовану на соціально-економічну та політичну “інтеграцію” тимчасово окупованих територій.

“Нам відомо, що росія завдяки тимчасово окупованим територіям вирішує свої продовольчі та демографічні завдання. Так само нам відомо, що росія здійснює підготовку з визначення конкретних місць для проведення так званих референдумів. Тобто росія не полишає цих планів попри те, що їй поки що це не вдалось зробити, тому що Українська держава бореться з тимчасовою окупацією різними методами, про які не можна говорити публічно”, – зауважила Маляр.

Вона розповіла, що тимчасово окуповані території відвідують представники центральної та регіональної російської влади, і вони готуються до практичних заходів щодо “інтеграції”.

Водночас, наголосила Маляр, Українська держава зі свого боку робить все, щоб повернути тимчасово окуповані території під свій контроль.

  • Колишній президент рф дмитро медведєв своїми заявами про бажання знищити українців найбільш чітко сформулював справжню мету російської політики щодо України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

“Щоб зрозуміти справжні цілі росії в цьому конфлікті, достатньо подивитися на колишнього главу російської держави. Він заявив: “Я їх ненавиджу. Вони покидьки і виродки… І поки я живий, я буду робити все, щоб вони зникли”. Дозвольте повторити: “Я буду робити все, щоб вони зникли”. Ось так. Найбільш лаконічне формулювання російської політики, яке ми чули на сьогодні”, – заявив Карпентер.

Американський дипломат додав, що наразі кремль намагається втілити той план, який чітко сформулював медведєв. “Мова, яку використовують представники росії, у тому числі й у цій Раді, чітко відповідає діям російських військ на місцях. Справді, слово “нацист” у російському офіційному мовленні просто означає будь-якого українця, який не підтримує війну росії проти України. Таким чином, “денацифікація” є синонімом зникнення громадян України, які не підтримують війну росії проти своєї країни. У буквальному сенсі”, – заявив Карпентер.

На його переконання, кремль не зупиниться ні перед чим – “його бомбардування продовжують руйнувати школи, дитячі садки та лікарні”.

Окремо американський посол розкритикував російську делегацію в ОБСЄ та її постійну брехню щодо війни в Україні, у тому числі заперечення звірств та воєнних злочинів, скоєних російськими військовими. “Тут усі знають, що і Буча, і Бородянка, і Маріуполь, і Херсон увійдуть в історію як місця немислимих воєнних злочинів. Усі в цій Раді розуміють, що російська делегація бреше настільки нахабно, що їхні претензії були б смішними, якби вони не були такими мерзенними”, – заявив він.

За словами Карпентера, російський посол, напевно, вважає усіх учасників засідання Постради ОБСЄ дурнями, “якщо він очікує, що хтось купиться на його дешеву пропаганду про те, що українці якимось чином самі бомбардують власні міста, руйнують власні школи та лікарні та ґвалтують власне населення”.

Публічні маркери:

«Путін знову прикинувся істориком: каже, що мусить “повертати території”».

«Кремль хоче об’єднати окуповані території в окремий федеральний округ РФ – ЗМІ».

«росія чинить терор на окупованих територіях, їй не вдається заручитися підтримкою українців – Маляр».

«Карпентер: Слово «нацист» у рф означає будь-якого українця, котрий не підтримує війну».

 

В Україні зросла до 488 кількість дітей, поранених унаслідок агресії рф

09.06.2022 09:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3502907-v-ukraini-zrosla-do-488-kilkist-ditej-poranenih-unaslidok-agresii-rf.html

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 263 дитини, 488 – дістали поранення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграмі Офіс генерального прокурора з посиланням на дані ювенальних прокурорів.

«Більше ніж 751 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. Станом на ранок 9 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 263. Зросла кількість поранених – 488», – ідеться в повідомленні.

Ці дані не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Згідно з отриманими ювенальними прокурорами даними, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 190, Харківській – 132, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 53, Херсонській – 52, Миколаївській – 47, Запорізькій – 30, Сумській – 17, Житомирській – 15, у Києві – 16.

У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про поранення 10 дітей у Харківській області внаслідок обстрілів російськими загарбниками об’єктів цивільної інфраструктури.

Через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 1971 заклад освіти. З них 194 зруйновано повністю.

Як повідомляв Укрінформ, 7 червня у Гуляйполі Запорізької області внаслідок артилерійських обстрілів російських військ вогнепальне поранення дістала дитина 2012 року народження.

 

Діти із тимчасово захоплених територій півдня зможуть навчатися в школах Миколаєва – мер

09.06.2022 09:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3502923-diti-iz-timcasovo-zahoplenih-teritorij-pivdna-zmozut-navcatisa-v-skolah-mikolaeva-mer.html

Діти із тимчасово окупованих територій півдня України зможуть навчатися в школах Миколаєва — наразі триває розробка механізму цього процесу.

Про це сказав міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич під час свого прямого ефіру у Ютюбі, передає Укрінформ.

“Я дав доручення Управлінню освіти Миколаївської міської ради розробити механізм зарахування дітей з тимчасово окупованих територій до миколаївських шкіл. Адже і ми чули, що росіяни хочуть почати новий навчальний процес із 1 вересня за російською програмою, Якщо є родини з школярами, які не можуть виїхати з тих територій: Херсон, Каховка, Нова Каховка тощо, то ми зробимо так, щоб ці діти змогли дистанційно навчатися в миколаївських школах”, — сказав Сєнкевич.

За його словами, вже цього навчального року 180 дітей з тимчасово окупованих територій закінчували навчальний рік у миколаївських школах.

“Механізм подачі онлайн заявок є, але я дав завдання, щоб попрацювали над безпекою персональних даних, щоб не було можливості якось їх дістати хакерам, щоб не наражати на безпеку ані дитину, ані родину. За кілька тижнів ми все розробимо. Якщо до осені вдасться звільнити якісь території, ми дітей запрошуємо навчатися до Миколаєва, якщо ні, то зможуть навчатися дистанційно”, — розповів міський голова.

Як повідомлялося, 24 лютого президент російської федерації володимир путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Ракети, обстріли та авіанальоти: росіяни вбили за добу 11 мирних українців – зведення ОВА

09.06.2022 09:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3502950-raketi-obstrili-ta-avianaloti-rosiani-vbili-za-dobu-11-mirnih-ukrainciv-zvedenna-ova.html

У Донецькій та Луганській областях за минулу добу внаслідок ворожих обстрілів восьмеро людей загинули, 16 були поранені.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у зведеній інформації військово-цивільних адмінстрацій про ситуацію в регіонах України станом на 8:00 9 червня.

На Луганщині Сєвєродонецьк залишається в епіцентрі подій. Ввечері росіяни двічі поцілили по заводу “Азот”, пошкоджено щонайменше два цехи у різних кінцях хімічного підприємства. Один із них – цех з виробництва аміаку.

Із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню війська рф обстрілялиСєвєродонецьк, Лисичанськ, Привілля, Оріхове, Устинівку, Гірське, Катеринівку, Білогорівку, Миколаївку, Комишуваху, Павлоград під Сєвєродонецьком. По Тошківці ворог завдав авіаудару. По області четверо людей загинули, п’ятеро поранені.

На Донеччині активні бойові дії тривають вздовж усієї лінії фронту. росіяни здійснили ракетні обстріли Бахмута, Курахового, Щурового. Із важкої артилерії загарбники обстріляли Авдіївку, Мар’їнку, Красногорівку. За добу четверо людей загинули, 11 були поранені.

Область залишається без газу, частково – без води та електрики. До понад 330 населених пунктів, де відсутнє електропостачання, додався Торецьк. Там під час обстрілу була пошкоджена лінія 110 кВт. Триває евакуація населення із контрольованої частини території області.

У Миколаївській області росіяни вночі обстрілювали Інгульську громаду, переважно за межами населених пунктів. Постраждалих і пошкоджень немає. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Одна людина загинула. Пошкоджені житлові будинки.

У Миколаївському районі вночі внаслідок обстрілів Куцурубської громади у с. Прибузьке пошкоджена лінія електропередачі. Постраждалих немає.

У Дніпропетровській області ворог знову вдарив з артилерії по Зеленодольській громаді. Пошкоджено будинки, наслідки з’ясовуються. Люди не постраждали.

У Сумській області вчора пізно ввечері росіяни обстрілювали прикордонні райони з мінометів та артилерії.

Житомирська область вночі зазнала ракетного удару. Пошкоджено будівлі. Загиблих та постраждалих немає. Деталі уточнюються.

У Харкові ніч минула під ворожими обстрілами. Внаслідок ударів із РСЗВ у Новобаварському районі міста спалахнули пожежі у кафе, магазині та шкільній бібліотеці. За попередніми даними, двоє людей загинули, четверо дістали поранень. У Харківській області зазнавали обстрілів Чугуївський, Богодухівський та Ізюмський райони. Інформація уточнюється.

Водночас відносно спокійно ніч минула у Волинській, Закарпатській, Рівненській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Вінницькій, Одеській, Запорізькій, Тернопільській, Хмельницькій, Кіровоградській, Черкаській, Чернігівській, Полтавській та Київській областях.

 

Правоохоронці встановили трьох російських військових-гвалтівників 

09.06.2022 21:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503523-pravoohoronci-vstanovili-troh-rosijskih-vijskovihgvaltivnikiv.html

Правоохоронці встановили трьох російських військових, причетних до згвалтувань.

Про це зазначила на своїй сторінці у Фейсбуці генпрокурор Ірина Венедіктова.

“Ми продовжуємо розкривати жахливі злочини сексуального насильства, у тому числі щодо неповнолітніх. Такі злочини задокументовані по всій Україні – в зоні бойових дій та в тих регіонах, які були або перебувають під окупацією. Ми встановили вже трьох російських військових, які підозрюються у вчиненні цих злочинів, і перша справа пішла до суду”, – написала вона.

За словами генпрокурора, росіяни використовують військову тактику залякування, поширюючи страх і терор, а сексуальне насильство стало одним із методів ведення війни.

“Але незважаючи на те, що росія робить українських жінок мішенню і використовує сексуальне насильство як тактику війни, наші жінки стали невід’ємною частиною опору і гордо захищають свою Батьківщину в будь-який спосіб”, – додала Венедіктова.

З 24 лютого в Україні триває російська збройна агресія. У звільнених від російської окупації регіонах виявлено сотні випадків убивств, які супроводжувалися тортурами. Російські військові ґвалтують дітей, жінок, чоловіків та людей похилого віку.

 

Воєнні злочини військових рф в Україні: поліція відкрила понад 16 тисяч справ 

09.06.2022 17:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503359-voenni-zlocini-vijskovih-rf-v-ukraini-policia-vidkrila-ponad-16-tisac-sprav.html

Національна поліція відкрила 16,3 тис. кримінальних проваджень за фактами злочинів російських військових на території України.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування НПУ Олексій Сергєєв.

“Слідчими Нацполіції розпочато понад 16,3 тис. кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил рф і їх пособниками, з них найбільше за такими статтями ККУ — статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) – 11 740; статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) – 4088; 111-1 (колабораційна діяльність) – 669», – повідомив Сергєєв.

Також, як зазначив Сергєєв, Національна поліція в умовах воєнного стану здійснює заходи з евакуації громадян з небезпечних місць.

Зокрема, поліцейські Донеччини, Запоріжжя, Луганщини та Харківщини продовжують проведення евакуації населення з територій бойових дій, надають допомогу громадянам у місцях збору та їх супроводженні.

“За зверненнями військових адміністрацій та громадян тільки патрульною поліцією здійснено майже 6 тис. супроводжень транспортних засобів, залучених до евакуації. Попри постійні обстріли, працівники поліції здійснили близько 1,5 тис. адресних виїздів безпосередньо на лінії вогневого контакту з ворогом з метою евакуації громадян, які через стан здоров’я не змогли самотужки дістатися місць евакуації”, – зазначив Сергєєв.

Як приклад, він навів випадок від 19 травня, коли поліцейські Дніпропетровщини спільно з волонтерами евакуювали в безпечне місце 64 жителів міста Бахмут Донецької області. Також 27 травня поліцейські Харківщини із зони бойових дій евакуювали більше 50 людей, серед яких поранені. 6 червня поліцейські офіцери громади Донеччини на двох службових автомобілях, під обстрілами, евакуювали 9 осіб з-під Слов’янська Донецької області.

Окрім цього, як поінформував Сергєєв, у Донецькій області до вивезення людей у безпечні місця долучається поліцейський екіпаж «Білий янгол», який у середньому кожного дня вивозить до 20 людей із небезпечних зон, здійснюючи при цьому 5 евакуаційних рейсів. Вирушаючи на евакуацію, екіпаж завантажує патрульний автомобіль гуманітарною допомогою для забезпечення тих, хто залишився в гарячих точках.

17 травня під час здійснення евакуації та супроводу 36 цивільних осіб, серед яких було 6 дітей, із міста Сєвєродонецьк до міста Бахмут Донецької області 7 працівників поліції потрапили під обстріл.

Також, як наголосив Сергєєв, патрульна поліція здійснює супроводження стратегічних вантажів, участь у гуманітарному забезпеченні громадян. Мова йде як про супроводження відповідних перевезень, організованих місцевими органами влади, так і про безпосередню організацію роботи гуманітарних пунктів допомоги населенню. Так, 30 травня поліцейськими Івано-Франківщини доставлено чергову партію гуманітарної допомоги до населених пунктів Миколаївщини, які постійно потерпають від обстрілів загарбників, а саме кілька тонн продуктів харчування, засоби гігієни, одяг, медикаменти і десятки бронежилетів для захисників регіону. 26 травня поліцейські офіцери громади Дніпропетровщини доставили до міста Краматорськ Донецької області необхідний гуманітарний вантаж. Крім того, на зворотному шляху із зони бойових дій евакуювали до безпечного місця родину із чотирма дітьми. Під постійною координацією поліції забезпечується транспортування стратегічних вантажів (енергоресурси, польові госпіталі, техніка тощо).

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. російські війська проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст і селищ, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

 

Венедіктова: Встановили 104 підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів в Україні

09.06.2022 17:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503336-venediktova-vstanovili-104-pidozruvanih-u-skoenni-voennih-zlociniv-v-ukraini.html

Правоохоронні органи встановили 104 підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів в Україні та передали до суду вісім справ.

Як передає Укрінформ, про це генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила у Фейсбуці.

Вона обговорила із членами Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування злочинів в Україні Еріком Мьосе, Ясмінкою Джумхур, Пабло де Грейфом роботу українських органів правопорядку та правосуддя і міжнародного юридичного фронту з розслідування та переслідування злочинів, які вчиняються під час повномасштабної агресії російської федерації.

Венедіктова повідомила, що під час розмови з комісарами та слідчими обговорювалися результати розслідувань прокуратури. За її словами, правоохоронці встановили 104 підозрюваних у воєнних злочинах, передали вісім справ до суду. Також суди ухвалили три вироки.

За словами генпрокурорки, сторони обговорили масштаби незаконного переміщення людей, сексуальне насилля та обмеження свободи слова на тимчасово захоплених територіях, а також питання дотримання прав військовополонених.

“Дуже важливо, що Комісія зараз на нашій землі і збиратиме правду про війну в Україні: докази злочинів, порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права. Її звіт на Генасамблеї ООН та Раді ООН з прав людини буде ключем для розуміння всього світу про жахи і звірства, які кояться в центрі Європи у 21-му столітті. Тож ми готові допомогти Комісії інформацією та даними та всіляко сприяти її роботі”, – зауважила Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, 8 червня генпрокурорка поінформувала, що правоохоронці встановили дев’ятьох російських військовослужбовців, які, за інформацією слідства, влаштували “підвал смерті” для жителів села Ягідне Чернігівської області.

 

Через блокування росією українських портів у десятках країн бракуватиме продуктів – Зеленський

09.06.2022 10:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3502983-cerez-blokuvanna-rosieu-ukrainskih-portiv-u-desatkah-krain-brakuvatime-produktiv-zelenskij.html

Блокування російською федераціє українських морських портів може спричинити фізичну нестачу продуктів харчування у десятках країн світу та голод мільйонів людей.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на TIME100 Gala, передає Укрінформ.

«Саме російський флот, а не британський чи будь-який інший, заблокував чорноморські порти України так, що світ опинився на порозі страшної продовольчої кризи. І це не просто цінова криза. Ми не можемо експортувати нашу пшеницю, кукурудзу, рослинну олію та інші товари, які виконували стабілізуючу роль на глобальному ринку. А це означає, що може виникнути, на жаль, фізична нестача продуктів у десятках і десятках країн світу», – сказав Зеленський.

Глава держави підкреслив, що якщо російська блокада Чорного моря продовжиться, може початися голод для мільйонів людей.

Президент розповів, що постійно розмовляє зі світовими лідерами, у тому числі з Прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном про те, як зняти російську блокаду українських портів та відновити свободу мореплавства – за його словами, одну з основних свобод людства.

«Але поки ми шукаємо, як захистити свободу, інша людина її руйнує. Інша людина продовжує шантажувати світ голодом. Інша в усіх сенсах цього слова, зокрема і в тому, як ця людина бореться за вплив. І в мене є запитання: чому ця іншість досі залишається прийнятною для окремих лідерів і країн?», – додав Президент.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану повномасштабну війну проти України. У результаті агресії та запровадженої росією морської блокади в портах України заблоковано понад 20 млн тонн зерна, що були призначені на експорт. Це спричинило загрози глобального голоду, оскільки майже половина всього обсягу поставок в рамках Всесвітньої програми продовольства ООН припадає саме на українське зерно.

 

російські літаки, танки й «Іскандери» нищать Донеччину – зруйновані будинки і склади з зерном

09.06.2022 10:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3502995-rosijski-litaki-tanki-j-iskanderi-nisat-doneccinu-zrujnovani-budinki-i-skladi-z-zernom.html

У Донецькій області війська російської федерації за добу обстріляли 14 населених пунктів, є загиблі люди.

Як передає Укрінформ, про це Національна поліція України повідомляє у Телеграмі.

За добу росіяни обстріляли 14 населених пунктів: Бахмут, Вугледар, Залізне, Авдіївка, Курахове, Слов’янськ, Кліщіївка, Андріївка, Новоселівка 1, Желанне, Опитне, Орлівка, Званівка, Курдюмівка.

Били авіацією, ракетами «Іскандер», РСЗВ «Ураган» і «Смерч», артилерією і танками. Є загиблі цивільні жителі.

Руйнувань зазнали 37 цивільних об’єктів, з них – 26 житлових будинків, дві школи, ферма, склади із зерном, залізнична станція, адмінбудівля тощо.

Поліцейські задокументували воєнні злочини рф. Відкрито кримінальні провадження за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, згідно із зведеною інформацією військово-цивільних адміністрацій станом на 8:00 9 червня, у Донецькій та Луганській областях за минулу добу внаслідок ворожих обстрілів восьмеро людей загинули, 16 були поранені.

 

ЄС допоможе відновити Маріуполь після визволення – вже розробляють план

09.06.2022 21:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3503532-es-dopomoze-vidnoviti-mariupol-pisla-vizvolenna-vze-rozroblaut-plan.html

Європейський Союз допоможе відновити місто Маріуполь Донецької області після звільнення його від російських загарбників, робота над планом відбудови вже розпочалася.

Як передає Укрінформ, про це Маріупольська міська рада з посиланням на главу Європейської комісії Урсулу фон дер Ляйєн повідомляє в Телеграмі.

“Український Маріуполь допоможе відновити Європейський Союз. Над планом відбудови міста після деокупації вже працюють”, – ідеться в повідомленні.

Міськрада цитує голову Єврокомісії, яка заявила, що ЄС відновить Україну. “Ми маємо це зробити, і ми це зробимо, бо це наш моральний обов’язок”, – наголосила Урсула фон дер Ляйєн.

Зазначається, що реконструкція міст має бути проведена “на кшталт Нового європейського Баухауза” – творчої ініціативи, що пов’язує “Європейський зелений курс” з організацією житлових приміщень.

“Ми не втрачаємо час і паралельно працюємо над масштабним планом відродження Маріуполя. Окупанти показали силу руйнувань, а ми за підтримки всіх країн цивілізованого світу покажемо силу розвитку, єдності та солідарності. Маріуполь – місто герой, приклад стійкості та боротьби – заслуговує стати символом відродження миру”, – підкреслив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в тимчасово захопленому Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

На сьогодні Маріуполь без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення в місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. У заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Йому загрожують екологічна та епідемічна катастрофа.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили “мером” Маріуполя та створюють картинку “відновлення життя міста”.

 

З “Азовсталі” вийшли 2449 захисників, вони усі в ОРДО – джерело

РОМАН ПЕТРЕНКОРОМАН РОМАНЮК — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 13:08. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351462/

Усі 2449 людей, які вийшли із “Азовсталі”, зараз перебувають у смт Оленівка на Донеччині.

Джерело: співрозмовник у розвідці, стаття “Української правди” “Острів надії”. Як вийшли і що зараз із захисниками “Азовсталі” 

Пряма мова: “Усі, хто вийшов із “Азовсталі” зараз перебувають в Оленівці (СІЗО в СМТ під Донецьком – ред.). Там 2449 наших людей”.

Деталі: У статті йдеться, що домовленості з росіянами виявились конкретними та простими: бійці мають залишитись живі, ніяких тортур, окреме компактне утримання тих, хто вийшов із “Азовсталі”, і підготовка їх для обміну.

Нагадаємо: Раніше російські пропагандисти писали, що захисників “Азовсталі” вивезли у РФ.

Передісторія:

Маріуполь був заблокований російськими військами 1 березня. З кінця квітня захисники Маріуполя були заблоковані на заводі “Азовсталь”: це представники полку Нацгвардії “Азов”, морські піхотинці, прикордонники, поліцейські. Вони просили світ про порятунок: морпіхи – про “екстракцію”, “Азов” – про евакуацію поранених.

Вихід захисників Маріуполя на підконтрольну росіянам територію відбувався 16-20 травня. За твердженням російської сторони, з підземель “Азовсталі” вийшли 2 439 бійців. Представники “Червоного хреста” реєстрували українських захисників як військовополонених.

У Генштабі ЗСУ заявляли, що гарнізон “Маріуполь” виконав бойове завдання і командирам дано наказ зберегти життя особового складу. У Міноборони пояснили, що немає іншого варіанту порятунку захисників з “Азовсталі”, окрім як вийти до противника.

Росіяни та їхні спільники з ОРДЛО погрожують бійцям “Азова” судилищем. Про обмін полоненими поки не йдеться попри домовленості. Проте Україна отримала тіла загиблих захисників Маріуполя.

2 червня Україна та Росія провели обмін тілами загиблих військових за формулою “160 на 160“, нібито серед них були тіла щонайменше 52 бійців полку “Азов”. 8 червня вдалося повернули ще 50 полеглих героїв, із них 37 – оборонці з “Азовсталі”.

 

Розвідники пояснили, чому вихід з “Азовсталі” не був здачею в полон

РОМАН РОМАНЮК — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 16:28. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351496/

Українські захисники “Азовсталі” не віддали зброю росіянам, а вийшли із заводу після того, як самі погодили умови свого утримання.

Джерело: співрозмовники УП в розвідці Міноборони, стаття “Острів надії”. Як вийшли і що зараз із захисниками “Азовсталі”.

Деталі: За даними джерел УП в оточенні Зеленського, у квітні був напрацьований перший план виходу маріупольського гарнізону під гарантії ФСБ.

Пряма мова співрозмовника: “У квітні Давид Арахамія домовився, що Росія готова всіх випустити, міг навіть приїхати особисто Бортніков (глава ФСБ – УП) у Маріуполь, щоб під його гарантії всіх із “Азовсталі” вивести. Тоді поранені мали йти одразу в Енергодар у госпіталь, а всі, хто цілий – десь би зібрались, і їх – зразу на обмін.

Але оборонці заводу, Редіс та інші відмовились. Вони вірили, що здача в полон однозначно для них означатиме смерть”.

Ще деталі: Після цього переговори по “Азовсталі” передали військовим розвідкам України та РФ. І ГУР Міноборони та ГРУ Генштабу РФ змогли домовитись про варіант виходу.

Важливо, що у переговорах і обговоренні умов приймали участь самі командири маріупольського гарнізону. Зустріч російських військових і українських оборонців відбулась 9 травня біля Маріуполя.

Дослівно: “На територію взятого в облогу заводу “Азовсталь”, який Росія щодня от уже кілька тижнів без зупинок бомбардувала і штурмувала, в повній тиші (!) під’їхало кілька броньованих машин із маркуванням армії РФ. Із території заводу їм назустріч вийшли командири українських підрозділів, сіли в авто і виїхали з міста в бік російського штабу. За кілька годин після цього автомобілі повернулись на “Азовсталь”, Редіс та інші командири маріупольського гарнізону перебігли з машин у поруйновані корпуси заводу”.

На переговорах українці домовились про умови виходу і утримання.

Пряма мова джерела у розвідці: “Категорично не можна називати це “здалися в полон”. Морпіхи з меткомбінату Ілліча – вони здались у полон. Але про захисників “Азовсталі” так казати нечесно.

По-перше, вони не склали зброю перед росіянами. Усі бійці з “Азовсталі” здали зброю своїм офіцерам, перед виходом віддавали зброю командиру, він тиснув їм руку, дякував за службу, перепрошував за те, що не перемогли, і тоді тільки бійці йшли до росіян”.

Крім того, за словами джерела, вдалось домовитись, що:

за утримання українських бійців виключну відповідальність нестиме російське ГРУ – так військові отримували шанс на дотримання щодо них Женевської конвенції, доступ міжнародних організацій тощо;

усі бійці мають залишитись живі,до них не повинно застосовуватись тортур;

окреме компактне утримання тих, хто вийшов із “Азовсталі”, і підготовка їх для обміну;

можливість селитись бійцям підрозділів разом зі своїми офіцерами, доступ власних лікарів та кухарів;

була домовленість навіть про можливість залишити собі один Starlink, щоб мати зв’язок із рідними та керівництвом країни, але її росіяни порушили одразу ж.

 

Перевіряв українців на виїзді з Маріуполя – поліцейського підозрюють у держзраді

09.06.2022 18:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503409-perevirav-ukrainciv-na-viizdi-z-mariupola-policejskogo-pidozruut-u-derzzradi.html

Правоохоронці повідомили про підозру поліцейському, який, перейшовши на бік російської федерації, у складі “поліції днр” перевіряв громадян на виїзді з тимчасово захопленого міста Маріуполь Донецької області.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє в Телеграмі.

За даними слідства, у березні оперуповноважений сектору кримінальної поліції відділу поліції №1 Маріупольського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області перейшов на бік росії.

Встановлено, що правоохоронець надав згоду представникам рф, які тимчасово захопили селище Мангуш Маріупольського району, обійняти посаду в незаконно створеному підрозділі поліції так званого міністерства внутрішніх справ “днр”.

Так, одягнений у камуфльовану форму з розпізнавальними знаками рф та псевдореспубліки, з вогнепальною зброєю фігурант чергував на блокпосту в районі виїзду з Маріуполя в напрямку селища Мелекіно Мангуського району.

Зокрема, підозрюваний незаконно обмежував рух автотранспорту та перевіряв автомобілі й громадян, які намагалися залишити захоплене місто, з метою виявлення та затримання осіб, котрі співпрацювали зі Збройними силами й легітимними органами державної влади України.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Державне бюро розслідувань відкрило майже 480 кримінальних проваджень щодо державної зради та колабораційної діяльності.

 

У Маріуполі загарбники почали видавати російські пенсії 

09.06.2022 16:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503319-u-mariupoli-zagarbniki-pocali-vidavati-rosijski-pensii.html

У захопленому Маріуполі загарбники почали видавати пенсії від росії, черга розписана на місяць.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Окупанти почали видавати пенсії від росії в Маріуполі. За їх даними зареєстровано близько 47 тис. пенсіонерів, однак наші джерела повідомляють, що близько ще 10 тис. маріупольців принципово не подали документи на подачки окупантів. В перерахунку на гривню пенсія складає 2,6 тис. грн», – написав Андрющенко.

За його словами, видача пенсій очікувано перетворилась на чергове «пекло і знущання». Черга розписана до кінця місяця, але це не рятує від хамства та битви за виживання.

«Головне питання – звідки гроші і як видають. Видають готівкою, яку напередодні броньовиками було завезено. В рублях. Це прекрасно демонструє міць російської економіки та чесність звітів путіна про економічні прориви. Тупо штампують стільки готівки, скільки потрібно. Сучасна історія грошей росії такий самий фейк, як і сама росія», – зазначив радник мера.

Він оприлюднив відео з місця, де проходить видача пенсій – під палючим літнім сонцем велика черга пенсіонерів очікують гроші.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

У Маріуполі вулиці завалені горами сміття

09.06.2022 14:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503196-u-mariupoli-vulici-zavaleni-gorami-smitta.html

У Маріуполі, попри запевнення окупантів про те, що місто прибирається, вулиці завалені сміттям.

Про це повідомляє в Телеграмі радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

“Епідеміологічна ситуація під контролем, відповідно до заяв окупаційної влади Маріуполя. Завали розібрані. Сміття з вулиць вивезено. Море чисте. Але це не точно”, – іронічно зазначив радник мера.

На доказ брехні загарбників він наводить зняте мешканцем міста відео. На ньому видно гори непотребу, які тягнуться уздовж всього узбіччя.

“Так виглядає прогулянка будь-якою вулицею в будь-якому районі міста”, – прокоментував Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна та епідемічна катастрофа.

 

У Маріуполі більше не шукають загиблих під завалами – загарбники вивозять тіла з будівельним сміттям

09.06.2022 10:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503006-u-mariupoli-bilse-ne-sukaut-zagiblih-pid-zavalami-zagarbniki-vivozat-tila-z-budivelnim-smittam.html

У Маріуполі російські загарбники більше не вилучають з-під завалів загиблих для поховання, а згрібають тіла технікою разом із будівельним сміттям і вивозять на сміттєзвалище.

Про це повідомив у Телеграмі радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

“Маріуполь. Окупанти остаточно перейшли на практику знесення будинків та відмови від пошуку тіл загиблих під завалами”, – написав радник.

На прикріпленому до допису відео видно будівельну техніку, яка навантажує самоскид рештками розбомбленого будинку. Андрющенко пояснює, що дія відбувається поблизу вулиць Московська та Володимирська у Лівобережному районі, який найбільше постраждав від обстрілів російських “Градів” наприкінці лютого – початку березня. Люди були позбавлені можливості виїхати в умовно безпечний на той час центр міста.

“Скільки маріупольців загинуло і досі під цими завалами – ми вже не дізнаємось ніколи. Разом зі сміттям вони будуть поховані на Лівобережному сміттєзбірному полігоні. Нема слів. Лише лють”, – прокоментував Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі під завалами кожних двох із п’яти будинків знаходили по 50-100 тіл мирних мешканців, які загинули від російських обстрілів. Найбільше тіл знаходили під “хрущовками”. Загиблих ховали у величезних братських могилах на околицях міста.

Із настанням спеки епідеміологічна ситуація в місті загострилася через велику кількість трупів, які розкладаються, та сміття, яке ніхто не вивозить.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна та епідемічна катастрофа.

 

“Азовсталь” намагалися деблокувати: деталі операції і чому не вийшло 

ІРИНА БАЛАЧУК — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 11:19. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351431/

Україна не лише спланувала, але й намагалася провести деблокаду заводу “Азовсталь” у Маріуполі, де вже кілька тижнів тримали оборону захисники, проте група бійців, які висунулись у бік міста, зіткнулася з шаленим спротивом окупантів і змушена була відступити.

Джерело: стаття “Української правди” “Острів надії”. Як вийшли і що зараз із захисниками “Азовсталі” 

Детали: За словами співрозмовників УП, деблокада Маріуполя була можливою на перших етапах, але з кожним днем ставала все менш реальною.

Президент Володимир Зеленський і верхівка командування армії, за даними УП, теж поділяли обережний оптимізм щодо можливості звільнення захисників “Азовсталі”.

Саме тому одна спроба деблокади була не лише спланована, а й втілена у життя. Вона відбулася після кількох тижнів кривавої блокади Маріуполя. Під загальним командуванням ГУРу з району Гуляйполя в бік Маріуполя вирушила група, яка мала прорватись у місто.

У складі цього підрозділу була частина ГУРівців, частина військових із ЗСУ, частина бійців “Азову”, включно з лідером “Нацкорпусу” Андрієм Білецьким.

За словами співрозмовника УП, спершу планувалося, що їм дадуть танків і бронемашин більше 80 одиниць, однак, коли дійшло до справи, то зібрали лише кілька танків, БМП і БТРів (до 20 штук).

Попри це група все ж висунулась в бік Маріуполя. Вона пройшла близько 10-15 км, наштовхнулась на шалений захист і мусила відступити.

Співрозмовники УП підкреслюють, що для успішності деблокади на підтримку українських сил мав би відбуватись одночасний зустрічний прорив маріупольського гарнізону. Але це стало нереально після дій 36-ої бригади морської піхоти.

Спочатку 4 квітня один батальйон 36-ої бригади раптово здався в полон, а потім несподівано командир 36-ої бригади Володимир Баранюк, нікого не попередивши, прийняв рішення піти на прорив у невідомому напрямку і тим самим втратив багато людей. Також, за словами командира “Азова” Дениса Прокопенка (Редіса), багато людей були кинуті напризволяще, і вони просто потрапили в полон.

Інший співрозмовник УП, близький до “Азова”, розповів, що морпіхи здались з танками, із РСЗВ і боєприпасами, чим дуже послабили сили оборони.

Після цього стало зрозуміло, що деблокада малими силами з неокупованої території навіть на одному напрямку неможлива.

Передісторія:

Маріуполь був заблокований російськими військами 1 березня. З кінця квітня захисники Маріуполя були заблоковані на заводі “Азовсталь”: це представники полку Нацгвардії “Азов”, морські піхотинці, прикордонники, поліцейські. Вони просили світ про порятунок: морпіхи – про “екстракцію”, “Азов” – хоча б про евакуацію поранених бійців.

17 травня у Генштабі ЗСУ заявили, що гарнізон “Маріуполь” виконав бойове завдання і тепер командири мають наказ зберегти життя особового складу. 16 травня почалася евакуація важкопоранених бійців на окуповану територію. Всіх інших планували вивести за кілька етапів. Формально вони потрапили у полон. Українська влада планує їх обмін.

20 травня Міноборони РФ заявило, що всіх бійців з “Азовсталі” виведено, і що з 16 травня з бункерів вийшло 2 439 осіб, яких росіяни вважають військовополоненими.

6 червня президент Володимир Зеленський підтвердив, що в руках російських окупантів перебувають понад 2,5 тисячі українських бійців з “Азовсталі”. Їхнім визволенням займається ГУР Міноборони.

 

Журналісти з’ясували, як і скільки вертольотів втратила Україна під час поставок до “Азовсталі”

РОМАН ПЕТРЕНКО — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 10:52. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351425/

Збройні сили втратили щонайменше три гелікоптери під час місій щодо поставок до “Азовсталі” медикаментів та боєприпасів, а також для евакуації поранених.

Джерело: стаття “Української правди” “Острів надії”. Як вийшли і що зараз із захисниками “Азовсталі” 

Деталі: Відомо, що Маріуполь майже на половину оточений морем. Збройні сили втратили зв’язок із захисниками “Азовсталі” не лише водою, а й сушею, захопленою російськими окупантами. Залишився один варіант – небо.

За поставки підкріплення і забезпечення у Маріуполь відповідало Головне управління розвідки. Для польотів використовували армійські вертольоти Мі-8.

Як розповів керівник ГУР Кирило Буданов, до захисників із допомогою літали 16 військових гелікоптерів Мі-8, а одного разу вони привезли на завод 72 бійців полку “Азов”.

Загалом, за даними УП, відбулося 7 таких вертольотних місій.

Вночі, на дуже малих висотах, по маршруту, де, за розвідданими, була можливість обійти ППО, вони летіли в Маріуполь. Туди везли медикаменти, боєкомплект, їжу і воду, а назад завантажували важких поранених.

Журналісти з’ясували, що кілька вертольотів у таких місіях Україна втратила.

Дослівно джерело: “На п’ятому польоті вперше групу засікли, коли вони повертались із Маріуполя, і один вертоліт збили.

На сьомому заході так само на зворотному шляху одна вертушка загорілась і впала на окупованій території. Тоді з Дніпра підняли інший вертоліт, рятувальний, щоб витягнути тих, хто вижив. Але його уже чекала засідка, і з ПЗРК цей вертоліт збили. Так вони там тепер і лежать вдвох, як в кіно – один біля одного”.

Більше деталей: Останній, сьомий політ із забезпеченням відбувся, за даними УП, десь на межі квітня-травня, днів за 20 до повного виходу захисників з “Азовсталі”.

 

Літаки рф вночі обстріляли Житомирщину з території білорусі – Генштаб

09.06.2022 16:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503317-rosijski-litaki-vnoci-obstrilali-zitomirsinu-z-teritorii-bilorusi-genstab.html

Вночі російські літаки завдали ракетного удару по території Житомирщини з території білорусі.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

“Стосовно напрямку білорусі. Наступальних угруповань противника також там не створено. Але, наприклад, сьогодні з одного з аеродромів з республіки білорусь противник, збройні сили рф, підняв свої літаки і завдав ракетного удару по території України”, – сказав Громов.

Він зазначив, що ракетного удару було завдано о 1:15 по Житомирщині.

“Два літаки було залучено з району Мозиря Гомельської області, республіка білорусь, аеродром Барановичі. Два літаки Су-34 та один літак Су-30”, – сказав Громов.

За його словами, білорусь надає можливість росії використовувати свою територію як плацдарм для подальшої агресії проти України.

Як повідомляв Укрінформ, в ніч на 9 червня війська рф завдали ракетного удару по багатоповерховій будівлі в місті Новоград-Волинський. Інформації про загиблих чи травмованих наразі немає.

 

росіяни активно готують візит гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС – Енергоатом

09.06.2022 12:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3503057-rosiani-aktivno-gotuut-vizit-gendirektora-magate-na-zaporizku-aes-energoatom.html

російські загарбники активно готують візит генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі на Запорізьку АЕС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Енергоатом у Телеграмі.

Зазначається, що з приводу візиту генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі на Запорізьку АЕС російські військові разом із представниками Росатома проводять спеціальні наради та навіть спілкуються з МАГАТЕ щодо організації приїзду місії агентства.

У Енергоатомі зазначають, що візит самого гендиректора або його представників на ЗАЕС буде спробою в очах світової спільноти легітимізувати захоплення станції, спричинену перебуванням там ядерних терористів. Щоб МАГАТЕ, приїхавши, зафіксувало безпечний радіаційний фон і контроль над ядерними матеріалами, схвалило стан ядерної та радіаційної безпеки й загалом наголосило б, що зараз на АЕС усе гаразд. Мовляв, всі решта питань – вони політичні, а МАГАТЕ політикою не займається.

У Енергоатомі зауважують, що невідомо яким чином місія МАГАТЕ може потрапити на станцію, так як з України їх туди ніхто не запрошував, насамперед – з міркувань безпеки.

“Приїхати на ЗАЕС через росію і потім крим або інші тимчасово окуповані українські території під охороною російських військових без волі України?! Це означало б – ігнорувати міжнародне право, таки втрутитись у політичні питання, але – на боці росії. До того ж – нанести непоправної шкоди агентству як провідній світовій інституції з ядерної безпеки, імідж якої і так вже доволі сумнівний через відсутність адекватної реакції на акти ядерного тероризму, зокрема захоплення рашистами Запорізької АЕС”, – підкреслили в Енергоатомі.

Водночас чітка й наполеглива позиція МАГАТЕ щодо виведення російських військ, танків, іншої важкої техніки та вивезення зброї й боєприпасів із території ЗАЕС, політика тиску на росію з вимогою звільнення від загарбників території української атомної станції та передача контролю над ЗАЕС українській стороні – це єдиний спосіб прискорити візит експертів МАГАТЕ на станцію задля підтвердження її безпечного стану й оцінки шкоди, заподіяної злочинними діями окупантів, як це вже було зроблено на ЧАЕС.

Як повідомляв Укрінформ, Запорізька АЕС із 4 березня тимчасово захоплена російськими військами. На майданчику ЗАЕС, окрім військових рф, тривалий час незаконно перебувають представники Росатома. Наразі на Запорізькій АЕС перебуває близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки та вибухівка. При цьому Енергоатом продовжує контролювати ЗАЕС з точки зору її експлуатації.

МЗС України закликало генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша подвоїти зусилля з метою пошуку шляхів якомога швидшого звільнення ЗАЕС від російських загарбників, повернення її під повний контроль України, відновлення безпеки станції, а також вироблення дієвих модальностей направлення на ЗАЕС місії міжнародних експертів під егідою МАГАТЕ/ООН.

У НАЕК «Енергоатом» заявили, що українська сторона не запрошувала Гроссі відвідати ЗАЕС і раніше вже відмовляла йому у такому візиті, наголосивши, що візит на станцію стане можливим лише тоді, коли нашій країні повернуть контроль над нею.

 

Передані Польщею САУ «Краб» вже на фронті – Резніков

09.06.2022 12:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503082-peredani-polseu-sau-krab-vze-na-fronti-reznikov.html

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що до виконання бойових завдань на фронті готові польські самохідні артилерійські установки “Краб”.

Як передає Укрінформ, про це міністр написав у Фейсбуці.

“Радий повідомити, що до виконання бойових завдань на фронті готові польські САУ “Краб”. Після гармат М777 та FH70, САУ Ceasar та М109А3 – це 5-й вид артилерії 155-мм калібру, який нам вдалося залучити”, – зазначив Резніков.

За словами міністра оборони, з моменту повномасштабного російського вторгнення змінилося дуже багато.

Як зауважив Резніков, після 24 лютого пріоритетом Міноборони стало забезпечення армії зброєю та боєприпасами, військовою та спеціальною технікою.

“Довелося дуже швидко вчитися, адже Міноборони не було пристосоване до масштабного імпорту зброї, не було відповідних компетенцій. Більше того – у держави в цілому не було таких компетенцій достатньою мірою. Адже до цього наголос робився на експорт вітчизняної зброї”, – підкреслив Резніков.

За його словами, Міноборони оперативно налагодило роботу за трьома напрямками:

взаємодія з партнерами для отримання матеріально-технічної допомоги;

закупівля озброєння та техніки в українських виробників;

імпорт через прямі контракти Міноборони та механізми спецекспортерів.

За словами міністра, ключовим стратегічним рішенням стало переведення Збройних сил України на важке озброєння, що використовується в НАТО. Зокрема це стосується артилерії, яка відіграє визначальну роль.

Резніков зазначив, що в Україні усвідомлювали вже на початку березня, що під час інтенсивної війни з росією українські ресурси виснажуються, і вони є незіставними з противником, тому спиратися виключно на радянську зброю був би заздалегідь програшний шлях.

Звертаючись за допомогою до партнерів, українське керівництво ініціювало постачання артилерії калібру 155 мм та інших важких озброєнь.

“Станом на зараз Міністерством оборони забезпечено постачання до Збройних сил України понад 150 артилерійських платформ 155-мм калібру. Запаси снарядів цього калібру вже на 10% переважають запаси снарядів великих калібрів радянського типу, які були станом на 24 лютого 2022 року. При цьому ефективність цих снарядів вища, ніж радянських зразків, тому менший розхід”, – повідомив Резніков.

Одночасно до ЗСУ було поставлено понад півсотні гармат інших значних калібрів, а також снарядів до них, які складають понад 75% обсягу, що був на початку повномасштабного російського вторгнення.

Окремо Резніков відзначив роботу спеціалістів Укроборонпрому, які відновили чи поставили на службу ЗСУ сотні одиниць військової техніки, зокрема – трофейної.

Також Резніков повідомив, що Україна отримала від партнерів близько 250 бронемашин західних зразків (М113 ТМ, М113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound тощо) і Міноборони продовжує цю роботу. А також переносні зенітно-ракетні комплекси (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom тощо), протитанкові ракетні комплекси (NLAW, Javelin, Milan тощо) і гранатомети.

Крім цього, Міноборони через різні механізми передало ЗСУ сотні безпілотників, у тому числі – кілька десятків ударних. Україна очікує у найближчих пакетах допомоги серйозні БПЛА, підкреслив міністр.

Берегову оборону України посилено ефективними комплексами Harpoon, які в поєднанні з українськими протикорабелими крилатими ракетами “Нептунам” змушують ворожий флот триматися на відстані.

Як повідомляв Укрінформ, 4 черня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що самохідні гаубиці М109А3, надані у рамках міжнародної технічної допомоги Норвегією, вже на передовій, з високою точністю вражають цілі та знищують ворога.

 

Зеленський, дипломати і Генштаб: Резніков розповів, як Україна формує запит на зброю

09.06.2022 13:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503122-zelenskij-diplomati-i-genstab-reznikov-rozpoviv-ak-ukraina-formue-zapit-na-zbrou.html

Роботу з отримання зброї очолює Президент України Володимир Зеленський, а запит на зброю формує Генеральний штаб Збройних сил України.

Як передає Укрінформ, про це міністр оборони України Олексій Резніков повідомив у Фейсбуці.

За його словами, на прикладі отримання зброї дуже наочно видно, що це – командна робота, яку очолює Президент України Володимир Зеленський. До неї активно залучені Кабінет Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем та Офіс Президента під керівництвом Андрія Єрмака.

“Запит на зброю формує Генеральний штаб ЗСУ. Після чого з ним працюють команди Міноборони, аташе з питань оборони та дипломати Дмитра Кулеби. Цей запит змінюється в залежності від потреб та перебігу бойових дій”, – повідомив Резніков.

Отримані озброєння і техніку Міністерство оборони централізовано передає на склади Збройних сил України. Розподіл здійснює командування ЗСУ, оскільки саме воно бачить загальну картину, формує задум операцій і визначає пріоритети, зауважив міністр.

Резніков нагадав, що для отримання озброєння командири мають звертатися до Командування сил логістики.

Міноборони вже виконало початковий запит від Збройних сил на 90% по артилерії калібру 155 мм, і а 100% початкова потреба буде закрита протягом 1-2 тижнів, але при зміні обставин на полі бою потреба зростає, підкреслив міністр.

“Генштаб реагує на зміну оперативної обстановки – Міноборони змінює завдання своїй команді відповідно до запитів ГШ. Вже маємо чіткий план поставок артилерії до кінця липня”, – повідомив очільник Міноборони.

Резніков нагадав, що нещодавно була оголошена важлива новина – американські та британські партнери вирішили надати Україні реактивні системи залпового вогню, й українські воїни вже навчаються ними управляти.

“Я провів багато дискусій з іноземними колегами, щоб запустити завчасну підготовку команд для різних типів зброї, по яких ще немає політичних рішень. Навчання за деякими позиціями почалося ще у березні. Зараз підготовку проходять чи розпочнуть найближчим часом понад 1,5 тисячі наших військових”, – заявив він.

За словами міністра, Україна отримала від партнерів, придбала на ринку, виготовила та передала Збройним силам значну кількість зброї. Її вистачило б для переможної оборони від будь-якої армії у Європі.

Також Резніков пообіцяв найближчим часом докладно розповісти про речове, грошове забезпечення ЗСУ, засоби індивідуального бронезахисту та систему управління.

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня Президент США Джо Байден підтвердив, що Сполучені Штати надають Україні системи реактивного залпового вогню HIMARS та боєприпаси до них, які забезпечать оборону української території від наступу російських агресорів.

 

Starlink отримала ліцензію оператора в Україні

09.06.2022 12:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3503065-starlink-otrimala-licenziu-operatora-v-ukraini.html

Компанія Starlink Ukraine («Старлінк Юкрейн») отримала ліцензію оператора.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство цифрової трансформації повідомляє у Телеграмі.

“Щойно компанію внесли до Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг за номером 1”, – йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначають, що представництво компанії SpaceX вже скоро почне активну роботу в Україні.

Як повідомлялося, Starlink – це проєкт компанії SpaceX, який за допомогою мережі супутників надає доступ до широкосмугового інтернету. Швидкість такого інтернету – до 1 Гбіт/с для кожного абонента, а користуватися ним можна у будь-якій точці Землі.

Високошвидкісний інтернет Starlink компанії SpaceX доступний на всіх семи континентах після того, як були отримані ліцензії у Нігерії й Мозамбіку.

 

росіяни організовують у містах світу «день незалежності від кремля»

09.06.2022 17:46

htthttps://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503371-evroparlament-zaklikav-zminiti-proceduru-es-sodo-zaprovadzenna-sankcij.htmlps://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503366-rosiani-organizovuut-u-mistah-svitu-den-nezaleznosti-vid-kremla.html

росіяни у день росії, 12 червня, планують організувати у містах майже 30 країн світу так званий день незалежності від кремля.

Як заявляють ініціатори події з антивоєнного комітету Швеції “Росіяни проти війни” (Russians Against War), однією з вимог протестувальників до російської влади буде “припинення війни проти України, визнання її незалежності і повернення Києву всіх окупованих територій, включно з Кримом”, передає Укрінформ.

“Наша акція є частиною всесвітньої антивоєнної акції росіян, які в більш ніж 50 містах по всьому світу вийдуть висловити свій протест, підтримати Україну, а також оголосити 12 червня днем незалежності від кремля і путінської росії”, – підкреслюють організатори.

Серед іншого протестувальники вимагатимуть, аби Європа припинила купувати нафту і газ з рф і те, щоб росія справді стала федеративною країною, яка сповідує “не імперські наративи XIX століття, а право людини самій визначати свою долю”.

Як повідомляють організатори, антипутінські акції 12 червня відбудуться в містах майже 30-ти країн світу (Австрія, Австралія, Вірменія, Канада, Кіпр, Чехія, Данія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Ісландія, Італія, Японія, Киргизстан, Латвія, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Південна Корея, Іспанія, Щвеція, Швейцарія, Туреччина, Велика Британія, США).

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам.

 

За кордоном перебувають близько десяти депутатів із ОПЗЖ

09.06.2022 18:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503395-za-kordonom-perebuvaut-blizko-desati-deputativ-iz-opzz.html

Близько десяти народних депутатів із забороненої парламентської фракції “Опозиційна платформа – За життя” перебувають за кордоном, двоє – на тимчасово окупованих територіях України.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів у інтерв’ю виданню “Український тиждень”, повідомляє Укрінформ.

“Таких залишилося близько десяти. Частина з них, підтримуючи росію, чомусь виїхали в Європу, — це для мене залишається парадоксом. Але я все-таки сподіваюся, що вони згадають, як складали присягу народного депутата України, повернуться додому і постануть перед українським судом. А далі — отримають відповідне покарання та спокутують свою провину”, – зазначив Стефанчук.

Він уточнив, що ці особи – представники забороненої ОПЗЖ.

Окрім того, Стефанчук зауважив, що депутати, які перебувають за кордоном, не отримують заробітну плату. “Ми ж ухвалили законодавчий акт, згідно з яким, якщо людина не бере участь у засіданнях, вона не отримує заробітну платню”, – пояснив Голова ВР.

Водночас спікер українського парламенту поінформував, що два нардепи від ОПЗЖ наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях України. “Нам кажуть, що вони перебувають там не з власної волі. Вичерпної інформації про них немає”, – додав він.

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року.

 

росіяни друкують для військовополонених фейкові газети про «капітуляцію України» 

09.06.2022 17:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503333-rosiani-drukuut-dla-vijskovopolonenih-fejkovi-gazeti-pro-kapitulaciu-ukraini.html

російська федеральна служба безпеки почала друкувати для українських військовополонених фейкові газети, у яких йдеться про поразку Збройних сил та капітуляцію України.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє у Телеграмі.

“Для українських військових, що перебувають в російському полоні, почали друкувати фейковігазети, в яких йдеться про поразку ЗСУ та капітуляцію України”, – ідеться в повідомленні.

Такі “креативні самвидави” від російської фсб імітують популярну українську та західну пресу, та призначені для полонених, що ув’язнені в слідчому ізоляторі Ростова-на-Дону.

Загалом фейкові видання, що містять неправдиві відомості про повне захоплення України, насамперед покликані створити важелі маніпулятивного впливу на свідомість українських захисників, які потрапили в російський полон.

За словами засновника інтернет-ресурсу Gulagu.net Володимира Осєчкіна, таку маніпулятивну технологію використовують силовики російської федерації, насамперед фсб та федеральної служби виконання покарань росії, для того, “щоб вони (полонені) підписували свідчення, наговорювали на себе і третіх осіб, з якими вони проходили службу”.

Як повідомляв Укрінформ, 9 червня Управління стратегічних комунікацій Збройних сил України попередило, що ворог намагається посіяти паніку серед населення міст України та розсилає повідомлення, у яких ідеться про можливий повторний наступ російських військ у Київській області.

 

У робочих в росії вимагають до 10% зарплати на підтримку «л/днр» – правозахисники

09.06.2022 12:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503069-u-robocih-v-rosii-vimagaut-do-10-zarplati-na-pidtrimku-ldnr-pravozahisniki.html

У росії відбувається кампанія з підтримки міст, що перебувають під контролем НВФ «л/днр» – у робочих вимагають перераховувати від 5% до 10% заробітної плати.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила «Східна правозахисна група».

«Наприклад, м. Хрустальний (Красний луч) – куратором закріплена Республіка Башкортостан, (Башкирія) як суб’єкт росії. На підприємствах Башкортостану від робочих підприємств вимагають перераховувати щомісяця від 5% до 10% заробітної плати для підтримки НВФ «лнр» та «днр», – йдеться у повідомленні.

Такі події зафіксовані і в інших регіонах росії, які закріплені, як куратори НВФ.

Робітники підприємств уже почали висловлювати своє невдоволення та давати відмову адміністрації підприємств.

Збір коштів здійснюється через Федерацію Незалежних профспілок росії (офіційна профспілка в росії).

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, житлові будинки.

 

росія мінує Херсонщину радянськими боєприпасами 70-річної давності – розвідка

09.06.2022 11:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503037-rosia-minue-hersonsinu-radanskimi-boepripasami-70ricnoi-davnosti-rozvidka.html

На тимчасово захоплені території Херсонщини нещодавно прибула колона російських військових вантажівок з радянськими мінами, які виготовлені у 50-х роках минулого століття.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони у Фейсбуці.

“В результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій та зазнали при цьому втрат у живій силі та техніці. Намагаючись зупинити українських воїнів, російські загарбники терміново споруджують додаткові лінії оборони, мінують територію та створюють інженерні загородження. Нещодавно на окуповану Херсонщину прибула колона російських військових вантажівок з радянськими мінами, які виготовлені в 50-х роках минулого століття”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ці боєприпаси зберігалися на складах в Ростовській області та були підготовлені для знищення. Присвоївши кошти на утилізацію, російське командування передало небезпечний вантаж в передові підрозділи загарбників для мінування оборонних позицій.

У ГУР Міноборони повідомляють, що при спробі встановлення мінних загороджень на старих боєприпасах вже підірвалося кілька саперів-загарбників із батальйонно-тактичної групи 7 військової бази 49 загальновійськової армії південного військового округу (в/ч 09332) російських військ.

“З військовою поліцією та офіцерами фсб, які працювали на місцях підривів, командування БТГ домовилося, що це буде класифіковано як нещасний випадок. Родини саперів за загибель родичів-окупантів виплат не отримають”, – додали в розвідці.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Головного управління розвідки Міноборони, псевдореферендум на тимчасово захоплених територіях України, зокрема в Херсоні, Маріуполі та інших загарбаних містах, може бути проведений росією 11 вересня.

 

Загарбники заявляють про запуск у Херсоні російського інтернету і перевозять до міста свої сім’ї

09.06.2022 09:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3502930-zagarbniki-zaavlaut-pro-zapusk-u-hersoni-rosijskogo-internetu-i-perevozat-do-mista-svoi-simi.html

російські загарбники перевозять до Херсона та великих міст тимчасово захопленої Херсонської області свої родини.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у зведеній інформації військово-цивільних адмінстрацій про ситуацію в регіонах України станом на 8:00 9 червня.

На Херсонщині ситуація залишається напруженою. Гучні вибухи протягом учорашнього дня і сьогодні вночі лунали у Херсоні і передмістях.

Більше як тиждень у самому Херсоні та багатьох територіальних громадах відсутній мобільний та інтернет-зв’язок, є проблеми зі зняттям готівкових коштів, зокрема пенсій.

Натомість росіяни заявляють про запуск свого інтернету, який блокуватиме доступ місцевих жителів до українських сайтів.

Крім того, у Херсоні та великих містах почала з’являтися інформація про те, що загарбники завозять свої родини.

 

У Мелітополі росіяни шукають холодильники для свого «вантажу 200» – розвідка

09.06.2022 16:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503282-u-melitopoli-rosiani-sukaut-holodilniki-dla-svogo-vantazu-200-rozvidka.html

У тимчасово захопленому Мелітополі Запорізької області росіяни терміново шукають додаткові морозильні камери та промислові холодильники для зберігання тіл загиблих загарбників.

Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляє в Телеграмі.

За даними ГУР, переобладнаний у морг міський м’ясокомбінат уже повністю заповнений тілами загиблих російських військових, тому більше не може приймати “вантаж 200”.

У зв’язку із цим 6 червня військовослужбовці російської федерації приїхали до товариства з обмеженою відповідальністю “Арон-М” (Мелітополь, вул. Ломоносова, 370) та вивчили його холодильні камери.

За інформацією розвідки, обладнання було визнане придатним для переобладнання в морг. Керівництву компанії оголошене “рішення щодо тимчасового їх використання на безоплатній основі для зберігання тіл загиблих військовослужбовців”.

Встановлено, що на сьогодні до Мелітополя активно завозяться трупи російських військових, які загинули під час боїв на напрямку Пологи – Гуляйполе.

Як зауважили в ГУР, ці події пов’язані з великими втратами російських військ у живій силі.

Тривале зберігання тіл загиблих зумовлене також намірами російського керівництва приховати реальні масштаби втрат від російського електорату, тому практикується так зване “дозоване” відправлення тіл у рф і максимальне розтягнення цього процесу в часі.

Як повідомляв Укрінформ, за даними розвідників, військові російської федерації масово намагаються уникнути прямих бойових зіткнень з українськими силами оборони.

 

Сільський вчитель із Грузії зібрав $700 тисяч на допомогу Україні

09.06.2022 14:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3503205-silskij-vcitel-iz-gruzii-zibrav-700-tisac-na-dopomogu-ukraini.html

Вчитель Ладо Апхазава із гурійського села Чібаті у Західній Грузії зібрав 700 тисяч доларів на допомогу Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новости-Грузия.

Зазначається, що у березні 2022 року на своїй сторінці у Фейсбуці Апхазава розповів, що продав обручку покійної матері та пам’ятну монету Global Teacher Award, а виручені гроші – 2,5 тисячі ларі (850 доларів), перерахував на допомогу школярам та вчителям України.

Особиста ініціатива грузинського вчителя перетворилася на глобальну кампанію. Статус Апхазава переклали англійською, їм поділилися у 39 країнах. Вчителі з усього світу вирішили наслідувати його приклад.

«Вчителі з 39 країн розпочали збір коштів на допомогу Україні… Востаннє, коли ми перевіряли рахунок, було зібрано 700 тисяч доларів», – розповів Апхазава.

Сам Апхазава є лауреатом першої Національної премії для педагогів. Широкому загалу він став відомий після того, як у 2019 році вийшов у фінал Global Teacher Award, яку також називають «вчительським оскаром».

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі заявив, що з початку повномасштабної військової агресії рф в Україні Грузія твердо підтримує Україну як у політичному, так і в дипломатичному та гуманітарному напрямах.

 

Помер автор бестселера «Країна Моксель, або Московія» Володимир Білінський

09.06.2022 17:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3503353-pomer-avtor-bestselera-kraina-moksel-abo-moskovia-volodimir-bilinskij.html

Український письменник та історик, автор бестселера “Країна Моксель, або Московія” Володимир Білінський помер у віці 86 років.

Як передає Укрінформ, про це Радіо Культура повідомляє у Фейсбуці.

“На 87-му році життя помер український письменник і дослідник історії Володимир Білінський – автор бестселера “Країна Моксель, або Московія”, який розвінчував імперські фальсифікації історії росії”, – ідеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Володимир Білінський народився 18 травня 1936 року в селищі Дунаївці Хмельницької області. Закінчив Дніпропетровський інститут інженерів залізничного транспорту, де вчився на факультеті “Мости і тунелі”.

Наприкінці 50-х років за розподілом поїхав працювати до Казахстану. Під його керівництвом були зведені мости в низці казахських міст.

У 1999 році Білінський повернувся в Україну, жив у Києві.

Крім “Країни Моксель, або Московія”, до його творчої спадщини входять ще два бестселери: “Москва Ординська” та “Україна-Русь”.

У 2011 році за книгу “Країна Моксель, або Московія” Білінський став лауреатом премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності в номінації “За найкращу наукову роботу в інформаційній сфері”.

 

Помер ілюстратор “Перцю” й “Тореадорів з Васюківки” Анатолій Василенко

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 22:54. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351598/

У віці 83 років 8 червня помер український художник Анатолій Василенко, який створив безліч карикатур для часопису “Перець”, газети Kyiv Post та є автором ілюстрацій роману Всеволода Нестайка “Тореадори з Васюківки”.

Джерело: головна редакторка Kyiv Independent Ольга Руденко

Пряма мова Руденко: “В Kyiv Post у мене був один дуже особливий колега, з яким я постійно спілкувалась, але жодного разу не бачилась.

Це був наш карикатурист Анатолій Василенко, єдина людина, яку ми всі називали лише по-батькові – Анатолій Петрович.

Багато років раз на тиждень, о 12 годині у середу, я дзвонила Анатолію Петровичу і передавала йому наші ідеї для карикатур.

Анатолій Петрович був легендою. Всі знали, що йому біля 80 років, що він малював для “Перцю” і ілюстрував “Тореадори з Васюківки”, і що він не користується комп’ютером, інтернетом, чи смартфоном. Тому зазвичай після дзвінку я роздруковувала референси для нього — фото політиків, які мали фігурувати в карикатурах цього тижня — і відправляла їх з водієм в його студію.

Наступного ранку водій привозив свіжі акварельні малюнки на аркушах цупкого паперу. Підписи придумували в редакції. Інколи виходив miscommunication і малюнок відображав не зовсім те, що мав — тоді ми придумували, як “докрутити” його підписом.

У Анатолія Петровича були принципи. Карикатури не мали принижувати. Наприклад, людей не можна було зображувати, як тварин.

Вся редакція позаочі обожнювала Анатолія Петровича, хоча ніколи його не бачила. По телефону він завжди був дуже ввічливим, оптимістичним, жартував. В останній рік він часто бажав мені здоров’я — його самого воно вже підводило. “.

Деталі: Руденко розповіла, що одного разу експосол США в Україні Джон Теффт попросив оригінал карикатури Василенка на себе, аби повісити у своєму кабінеті.

Карикатури Василенка на українських політиків, олігархів та громадських діячів у газеті Kyiv Post часто ставали предметом жвавих обговорень у медіа- й експертній спільноті. Посли західних країн, в тому числі США й Британії часто позитивно відгукувались про добрий гумор карикатуриста.

Василенко створив ілюстрації для оновленого видання “Тореадорів з Васюківки” видавництвом “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА” 2004 року.

Довідково: Василенко Анатолій Петрович народився 7 листопада 1938 року в селі Нижня Ланна Карлівського району на Полтавщині. Свою першу карикатуру Анатолій Петрович створив на свого двоюрідного брата Івана.

На початку 1960-х років Василенко почав співпрацювати з українським сатиричним часописом “Перець”, де згодом став членом редколегії.

У цілому проілюстрував близько трьохсот книг для дітей та дорослих.

 

Страта для іноземців: Блінкен закликає рф та її ставлеників поважати міжнародне право

10.06.2022 06:30

Державний секретар США Ентоні Блінкен засудив рішення фіктивного суду так званої «днр», який що до страти трьох іноземців, які воювали на боці ЗСУ.

Про це йдеться у заяві глави Держдепу, розміщеній на його офіційній Твіттер-сторінці, передає Укрінформ.

«Ми глибоко стурбовані повідомленнями про фіктивний «суд» та вироки законним комбатантам, які служать у Збройних Силах України. Ми закликаємо росію та її ставлеників поважати міжнародне гуманітарне право, включно з правами та захистом, що надається військовополоненим», – заявив глава зовнішньополітичного відомства США.

Таким чином він зреагував на повідомлення про те, що так званий «суд» самопроголошеної «днр» засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у воєнних діях у складі української армії. Окупанти звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади», підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна, а також марокканця Брагіма Саадуна.

МЗС України назвало нікчемним «судовий процес» над іноземцями.

Генеральний секретар Ради Європи рішуче засудила цю ухвалу маріонеткової влади. Міністр закордонних справ Великої Британії також виступила з категоричним засудженням дій російських «проксі» на окупованих територіях України.

 

Смертна кара для іноземців: генсек Ради Європи відреагував на вироки в окупованому Донецьку

09.06.2022 21:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503527-smertna-kara-dla-inozemciv-gensek-radi-evropi-vidreaguvav-na-viroki-v-okupovanomu-donecku.html

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович Бурич рішуче засуджує смертні вироки, винесені в четвер в окупованому Донецьку трьом іноземним громадянам, які брали участь у воєнних діях у складі української армії.

Про це йдеться у заяві генсека РЄ, передає Укрінформ.

«Я рішуче засуджую смертні вироки, винесені сьогодні в окупованому українському місті Донецьку. Смертна кара несумісна з людською гідністю і являє собою нелюдське і таке, що принижує гідність, поводження. Їй не місце на європейському континенті”, – заявила Пейчинович Бурич.

“Від імені Ради Європи я закликаю дотримуватися загальних європейських принципів прав людини, з якими сьогоднішнє рішення несумісне», – наголосила генсек РЄ.

Як повідомлялося, «суд» самопроголошеної «днр» засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у воєнних діях у складі української армії.

Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади», підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

 

МЗС Британії: рішення маріонеток РФ про страту двох британців фіктивне і незаконне

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 19:19. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351548/

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс зазначила, що рішення російських окупантів щодо смертної кари для двох громадян Британії є фіктивним та не має законності.

Джерело: Трасс у Twitter

Пряма мова Трасс: “Я категорично засуджую вирок Ейдену Ейсліну та Шону Піннеру, яких тримають російські маріонетки на сході України.

Вони військовополонені. Це фіктивний вирок, який абсолютно не має законності”.

Деталі: Трасс додала, що продовжуватиме робити все можливе, щоб підтримувати родини полонених британців.

Передісторія:

9 червня терористи тимчасово окупованих територій Донецької області “засудили” до смертної кари трьох іноземних бійців, які захищали Україну.

Йдеться про британців Ейдена Ейслін, Шона Піннера і марокканця Саадуна Брагіма.

Український Генштаб повідомляв, що усі іноземні бійці, які захищають Україну, є комбатантами (входять до складу Збройних сил і безпосередньо беруть участь у бойових діях – ред.) та мають відповідні права. Це означає, що вони захищені Женевською конвенцією.

 

МЗС назвало нікчемним «судовий процес» над іноземними бійцями ЗСУ на окупованих територіях

09.06.2022 19:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503432-mzs-nazvalo-nikcemnim-sudovij-proces-nad-inozemnimi-bijcami-zsu-na-okupovanih-teritoriah.html

Міністерство закордонних справ України назвало нікчемним «судовий процес» над іноземними військовослужбовцями Збройних сил України на тимчасово захоплених територіях.

Про це йдеться у наданому Укрінформу коментарі речника МЗС Олега Ніколенка.

Він зауважив, що усі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних сил України, є військовослужбовцями ЗСУ.

Відтак, відповідно до міжнародного гуманітарного права, на них поширюється правовий статус комбатантів, зазначив речник.

«Усі військовослужбовці ЗСУ, які потрапляють у полон ворога, користуються правами військовополонених. Ворогу забороняється вчиняти щодо них насилля, залякувати чи негуманно поводитися», – заявив Ніколенко.

Речник МЗС наголосив, що «судовий процес» над військовослужбовцями ЗСУ на тимчасово захоплених українських територіях є нікчемним.

«Подібні публічні судилища ставлять інтереси пропаганди вище закону і моралі, підривають механізми повернення військовополонених. Український уряд продовжить докладати максимальних зусиль для звільнення всіх захисників України», – підсумував дипломат.

Як повідомлялося, «суд» самопроголошеної днр засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у військових діях у складі української армії.

Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади» підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

Двох британців взяли в полон у Маріуполі в середині квітня, Саадуна – у березні у Волновасі.

 

Пушилін погрожує українським бійцям “трибуналом” до кінця літа

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 21:28. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351580/

Ватажок донецьких бойовиків Денис Пушилін заявив, що “трибунал”, який планують влаштувати в ОРДО над українськими захисниками, котрі були на “Азовсталі”, проведуть до кінця літа.

Джерело: прокремлівське видання “РИА Новости

Пряма мова терориста: “Я думаю, до кінця літа точно проведемо, тут затягувати не варто. Тут знову ж таки потрібно бути в рамках. Ми розтягувати ситуацію не маємо права”.

Нагадаємо:

Ватажок бойовиків ОРДО Денис Пушилін ще 18 травня висловлювався за “міжнародний трибунал” над українськими військовими з “Азовсталі”.

Заступник глави МЗС Росії Андрій Руденко допустив обговорення з Україною обміну захисників Маріуполя.

За даними співрозмовників “Української правди” у розвідці, з “Азовсталі” вийшли 2 449 людей – і всі вони перебувають у смт Оленівка Донецької області (ОРДО), хоча російські ЗМІ заявляли про етапування частини військовополонених до Росії.

За даними джерел УП, домовленості з росіянами були такими: бійці повинні залишитися живими, жодних тортур, окреме компактне утримання бійців з “Азовсталі” і підготовка їх до обміну.

 

Дуда – про «зберегти обличчя путіну»: Хтось так розмовляв з гітлером під час війни?

09.06.2022 14:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503188-duda-pro-zberegti-oblicca-putinu-htos-tak-rozmovlav-z-gitlerom-pid-cas-vijni.html

Країнам Заходу не потрібно боятися ядерного шантажу росії, оскільки вона також усвідомлює, що це може призвести до катастрофи. Європейським лідерам не треба “рятувати обличчя путіну”, як ніхто не думав рятувати обличчя гітлеру під час Другої світової війни.

Таку думку в інтерв’ю німецькому виданню Bild висловив президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

Як наголосив польський лідер, якщо Захід буде боятися російської ядерної зброї, то “найкраще, щоб усі відразу здалися” (путіну – ред.).

Він зауважив, що путін може вийти і сказати: якщо Європа не погодиться на вимоги щодо російської зони впливу аж до Лісабона, то москва випустить ядерні ракети по європейських столицях.

“І тоді ми всі перелякаємося і скажемо, що на все погодимося і реалізовуватимемо інструкції путіна і російську політику в усій Європі, оскільки ми боїмося ядерної зброї?”,- поставив риторичне запитання Дуда.

Він зауважив, що ядерний потенціал НАТО набагато більший, ніж росії. Відтак путін і росія дуже добре усвідомлюють, що застосування ядерної зброї було б також катастрофою і для них.

“Якщо хтось боїться російського шантажу, то це призведе до катастрофи. Не треба боятися російського шантажу”, – наголосив польський лідер.

Він додав, що росія лякатиме усіма можливими способами, аби лише отримати те, що хоче. Утім не можна піддаватися на її шантаж.

Дуда висловив здивування спробами президента Франції Емманюеля Макрона і канцлера ФРН Олафа Шольца вести переговори з путіним. На його переконання, ці переговори нічого не дадуть, а “лише легітимізуватимуть особу, котра відповідає за злочини, які здійснює російська армія в Україні”.

“Хтось так розмовляв під час Другої світової війни з адольфом гітлером? Чи хтось казав, що адольф гітлер повинен зберегти обличчя?” – наголосив Дуда.

Польський лідер підкреслив, що західні лідери не можуть шукати якогось порозуміння з росією за спиною України.

“Не може бути укладено жодної угоди, на яку не погодиться українська влада. Коротко кажучи: це Україна має вирішувати свою долю”, – наголосив Дуда.

Він зазначив, що росія напала на Україну без жодної причини, а звинувачення України у фашизмі чи нацизмі є “дурницею, повною нісенітницею і російською пропагандою в найгіршому радянському стилі”.

Відтак путіна треба зупинити “за будь-яку ціну” і це має статися таким чином, щоб на це погодилася Україна.

“Ми не повинні допустити ситуації, коли хтось вирішить, або спробує вирішити, що Україна відмовиться від частини своєї території, не запитуючи згоди України. Я не можу собі цього уявити”, – констатував Дуда.

За його словами, найкращим вирішенням усієї проблеми є витіснення росіян з території України, включно з Криму і Донбасу. Він наголосив, що потрібно відновити міжнародний лад, який був встановлений в Європі після 1989 року.

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять героїчний опір російським загарбникам.

 

Литву обурило, що росія суне носа в її незалежність

09.06.2022 14:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503184-litvu-oburilo-so-rosia-sune-nosa-v-ii-nezaleznist.html

Глава литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс різко відреагував на внесену до російської держдуми пропозицію скасувати визнання незалежності Литви.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє національний мовник LRT.

«Лише держава, керована звірами, могла розпочати війну, подібну до тієї, яку розпочала росія (в Україні – ред.). Не дивуюсь, що й у політиці поводяться не за людськими нормами. А реагувати ми маємо відповідним чином – бути готовими захищати себе і самі, і разом із нашими партнерами, політичними, дипломатичними чи іншими засобами», – сказав Ландсбергіс.

Як повідомлялося, напередодні російський депутат від «Єдиної росії» Євген Федоров запропонував скасувати постанову Держради СРСР «Про визнання незалежності Литовської Республіки» від 6 вересня 1991 року. Відповідний законопроект він вніс на розгляд до держдуми рф.

В обґрунтуванні законопроекту депутат посилається на зміни до конституції росії, які свідчать, що рф є правонаступником СРСР на своїй території. Федоров вважає, що постанова Державної ради СРСР є незаконною, оскільки була ухвалена неконституційним органом та з порушенням вимог низки статей конституції.

російський депутат також заявив, що закон СРСР «Про порядок вирішення питань, пов’язаних з виходом союзної республіки з СРСР» було порушено, тому що у Литовській Республіці не проводився референдум про вихід зі складу Союзу РСР, а також не було встановлено перехідного періоду для розгляду всіх спірних питань. Він також зазначив, що у 1991 р. у Радянському союзі було проведено референдум, у ході якого населення висловилося за збереження СРСР як єдиної держави.

Однак у вересні того ж року, після поразки серпневого путчу ДКНС, на першому засіданні Держради СРСР під головуванням президента СРСР Михайла Горбачова було прийнято ухвалу Держради СРСР №. ДС-1 “Про визнання незалежності Литовської Республіки”.

Федоров ще у 2015 році поставив під сумнів законність незалежності Литви та звернувся до генеральної прокуратури росії з проханням вивчити це питання. Тоді він та ще один депутат держдуми, Антон Романов, написали листа до прокуратури, в якому заявили, що незалежність Литви визнана «неконституційним органом».

Реагуючи на розслідування, розпочате російською прокуратурою, тодішній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс назвав його абсурдним.

 

російські авіакомпанії хочуть «переїхати» до Туреччини, щоб обійти санкції

09.06.2022 14:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503207-rosijski-aviakompanii-hocut-pereihati-do-tureccini-sob-obijti-sankcii.html

Деякі російські авіакомпанії розглядають можливість створення турецьких перевізників, щоб обійти санкції, які не дозволяють орендувати літаки та мати доступ до об’єктів технічного обслуговування і ремонту після вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Bloomberg.

«Pegas Touristik, яка володіє Nordwind Airlines, і Anex Tourism Group, яка управляє Azur Air, розглядають можливість створення нових авіакомпаній в Туреччині і вели переговори з лізинговими компаніями щодо отримання літаків», – повідомляється з посиланням на джерело, обізнане в цьому питанні.

Зазначається, що, на відміну від державного ПАТ «Аерофлот», яке до вторгнення в Україну здійснювало польоти в 56 країн світу, Azur Air і Nordwind переважно перевозять російських туристів до місць відпочинку.

Джерела видання повідомили, що Azur Air і Nordwind є частиною більших туристичних компаній, які контролюються турецькими бізнесменами. Перевізники не були піддані індивідуальним санкціям, тому зміна базування компаній не була б порушенням.

«Anex може розмістити новий підрозділ в Анталії, головному вузлі південного узбережжя Туреччини, з флотом вузько- і широкофюзеляжних літаків Boeing Co. Група веде переговори з кількома орендодавцями, включаючи Dubai Aerospace Enterprise і Aviation Capital Group, а також AerCap Holdings і Boeing Capital Corp», – передає видання слова одного зі співрозмовників.

Окрім того, виданню повідомили про те, що Pegas може вже цього літа запустити авіакомпанію Southwind. Компанія розглядає Вірменію як місце для її базування. Anex також розглядає можливість використання наявної ліцензії перевізника для початку операцій і веде переговори з чартерною авіакомпанією Tailwind.

Як повідомлялось, російський «Аерофлот» протягом найближчих трьох місяців зіткнеться з нестачею запчастин для своїх літаків Boeing і Airbus через санкції, запроваджені після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

 

Україна щодня втрачає до 100 бійців – Резніков закликає прискорити поставки важкого озброєння

09.06.2022 11:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503048-ukraina-sodna-vtracae-do-100-bijciv-reznikov-zaklikae-priskoriti-postavki-vazkogo-ozbroenna.html

Ситуація на фронті є важкою, Україна втрачає щодня до сотні військовослужбовців вбитими і до 500 пораненими.

Як передає Укрінформ, про це міністр оборони Олексій Резніков заявив у Фейсбуці.

За словами міністра, “російський Молох має у запасі ще багато засобів для пожирання людських життів задля задоволення свого імперського его”.

Тому Україна наголошує на потребі у важкому озброєнні, і дуже швидко. “Ми довели, що у нас немає страху перед кремлем, на відміну від багатьох інших. Але ми, як країна, не можемо собі дозволити стікати кров’ю, втрачаючи наших кращих синів і доньок”, – підкреслив Резніков.

Він назвав наступні цілі держави:

отримати значну кількість РСЗВ зразка НАТО та боєприпасів до них;

забезпечити повне заміщення деяких існуючих калібрів радянського зразка (гармати зношені, снаряди не виробляються або їх дуже мало) на платформи, які поширені в країнах НАТО і забезпечені боєприпасами;

домовитись з партнерами про перехід до постачання не у вигляді окремих платформ, а у вигляді цілісних підрозділів, що відразу готові до виконання бойових завдань (organic unit). Це значно підвищить ефективність на полі бою;

залучити сотні одиниць важкої бронетехніки, без якої неможливий ефективний контрнаступ. Слід враховувати, що радянська техніка переважно є застарілою і потребує приведення до бойового стану. А від партнерів поки Україна отримує достатньо легку броню, не завжди зі зброєю;

отримати бойові літаки та засоби ППО/ПРО для захисту неба.

Як підкреслив міністр оборони, він не може сказати, що задоволений темпами та кількістю постачання зброї. “Але водночас я безмежно вдячний країнам, які нас підтримують. Зокрема США, Великій Британії, Польщі, нашим балтійським друзям. Усім іншим державам, які допомагають стримувати російське зло”, – зазначив Резніков.

Він відзначив роль українського суспільства, волонтерів, які завдяки швидкості та гнучкості успішно закривали і закривають цілу низку важливих потреб. Це стосується і БПЛА, і засобів зв’язку, і деяких інших компонентів, за якими держава працює ще не повною мірою.

Також очільник Міноборони зауважив, що “ми бачимо не тільки здобутки, але й помилки. Ми отримуємо усі сигнали, і критику теж. Ми знаємо свої недоліки і наполегливо працюємо, щоб їх виправити”.

Головним здобутком Резников назвав збереження синергії усього військово-політичного керівництва. “Це наша перевага як країни, і ми не дамо її розхитати тим, хто вже працює з прицілом на рейтинги і політичні перспективи. Як я вже відзначив, усі, хто працює на оборону заради перемоги України — єдина команда. І наша спільна мета – здолати росію, як би складно це не було”.

Водночас, наголосив міністр, ситуація на фронті є важкою, “ми втрачаємо щодня до сотні наших бійців вбитими і до 500 пораненими. кремль продовжує тиснути масою, буксує, наражається на потужний опір, зазнає величезних втрат. Але поки що має сили для просування на окремих ділянках фронту”.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генерального штабу, Збройні сили України з 24 лютого по 9 червня ліквідували близько 31 700 російських військових.

 

Расмуссен закликає дати Україні всю необхідну зброю, щоб путін не «заморозив» війну

09.06.2022 12:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503092-rasmussen-zaklikae-dati-ukraini-vsu-neobhidnu-zbrou-sob-putin-ne-zamoroziv-vijnu.html

Західним країнам необхідно зараз передати Україні всю необхідну зброю для захисту від російської агресії.

Як передає Укрінформ, про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в ефірі Sky News.

«путін і росія є експертами з тривалого, тліючого утримання замороженого конфлікту. Я думаю, що метою путіна може бути продовження дестабілізації та послаблення України через тривалість конфлікту. Я вважаю, що зараз це найбільший ризик, і тому ми повинні доставити всю необхідну Україні зброю», – сказав він.

Расмуссен додав, що Європейський Союз повинен припинити фінансування військової машини путіна.

За його словами, історія вже показала, що умиротворення диктатора не забезпечує миру.

«Я думаю, що історія навчила нас, що умиротворення диктаторів не призводить до миру. Навпаки, це призводить до війни та конфлікту. Хтось висловив думку, що принижувати путіна було б небезпечно. Створення прецеденту, згідно з яким агресор може досягти територіальних вигод за допомогою мирної угоди після проведення невиправданої війни – це лише підбадьорить інших диктаторів. Це надішле дуже небезпечний сигнал», – зазначив він.

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

 

Польща передала Україні понад 240 танків та близько 100 БТРів – Дуда

09.06.2022 13:17

Польща передала Україні озброєння на майже 2 млрд доларів, серед якого понад 240 танків та близько 100 бронетранспортерів.

Про це в інтерв’ю німецькому виданню Bild заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

“Ми відправили з Польщі в Україну танки: майже дві бойові танкові групи. Йдеться про понад 240 танків, які українська армія може обслуговувати. Ми відправили майже сотню бронетранспортерів”, – повідомив Дуда.

Він додав, що Варшава поставила Києву також стрілецьку зброю, боєприпаси, амуніцію та військове спорядження.

“Загалом ми направили до України зброї на загальну суму майже 2 млрд доларів”, – підкреслив президент РП.

Він також закликав усіх, хто може надати Україні важке озброєння, зокрема далекобійну, реактивну артилерію, робити це. На його переконання, відповіддю росії на артилерійські та ракетні обстріли українських міст буде передача Києву такої техніки.

“Відповідь у вигляді важкої артилерії та реактивної артилерії з України насправді є сьогодні єдиним засобом проти російського наступу”, – констатував Дуда.

Він зауважив, що Польща також очікує отримати від західних союзників, зокрема Німеччини, компенсацію у вигляді озброєння, аби заповнити прогалини, які з’явилися у польській армії після передачі військової техніки Україні.

Президент РП зазначив, що в рамках лендлізу, який США прийняли для допомоги України, Варшава хотіла б отримати американське озброєння не найновішої генерації.

Він зауважив, що Берлін також прийняв програму, яка дає можливість компенсувати окремим країнам втрату зброї, яка передається Україні. Польський лідер зауважив, що Польща хоче отримати від Німеччини танки Leopard 2A4. Однак, як зауважив Дуда, Берлін поки що нічого не зробив у цьому напрямку.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам.

 

росія посилила спроби зірвати контракти на постачання зброї Україні – Міноборони

09.06.2022 16:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503296-rosia-posilila-sprobi-zirvati-kontrakti-na-postacanna-zbroi-ukraini-minoboroni.html

Спецслужби російської федерації посилили спроби зриву контрактів щодо постачання в Україну озброєння.

Про це сказала заступник міністра оборони Ганна Маляр на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Спецслужби російської федерації посилили підривну діяльність у різних країнах світу з метою зриву укладення контрактів Україною щодо придбання та постачання озброєння та військової техніки”, – підкреслила Маляр.

Крім того, вона зауважила, що російська федерація продовжує фінансувати соціальні, гуманітарні, культурно-просвітницькі та політичні проєкти в країнах Європи.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам. Станом на 9 червня українські військові знищили близько 31 тисяч 700 росіян.

 

російські пропагандисти брешуть, що поляки віддали Україні усі свої танки

09.06.2022 16:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503313-rosijski-propagandisti-bresut-so-polaki-viddali-ukraini-usi-svoi-tanki.html

кремлівські пропагандисти поширюють маніпулятивний наратив, створений на основі вирваної з контексту фрази Президента Польщі Анджея Дуди про те, що поляки віддали Україні усі свої танки.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє у Телеграмі.

Так, Дуда заявив: “Ми віддали свої танки і замість них у нас тепер нічого немає”. Ці слова були сказані, щоб закликати усі країни, які можуть допомогти Україні, надати важку зброю та артилерію.

Як зауважили в ЦПД, “натомість пропаганда рф зробила зі слів польського лідера маніпулятивний приклад, до чого може довести допомога “націоналістам”. Водночас пропагандисти “обрізали” продовження фрази про те, що “ця зброя потрібна, щоб зупинити російське вторгнення”.

Як повідомляв Укрінформ, у канцелярії Президента Республіки Польща заявили, що лідери Польщі і Словаччини Анджей Дуда і Зузана Чапутова розпочинають турне півднем Європи з метою переконання країн регіону підтримати швидку інтеграцію України до Європейського Союзу.

Пізніше у засобах масової інформації з’явилася новина про те, що Чапутова захворіла на Совід-19

 

Лідери сучасності можуть забезпечити поразку тиранії й повинні це зробити – Зеленський

09.06.2022 11:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503028-lideri-sucasnosti-mozut-zabezpeciti-porazku-tiranii-j-povinni-ce-zrobiti-zelenskij.html

Президент Володимир Зеленський переконаний, що всі лідери сучасності можуть надійно захистити свободу, зупинити шантаж і забезпечити поразку тиранії.

Про це він сказав під час виступу на TIME100 Gala, передає Укрінформ.

«Ми можемо забезпечити поразку тиранії. Всі ми, всі лідери нашого часу. Ми можемо надійно захистити свободу. Ми можемо зупинити шантаж, до якого вдається людина, якій взагалі не місце в нашому списку (списку найвпливовіших людей за версією Time – ред.). Якщо ми це можемо, значить, ми повинні це зробити. Бо вплив зобовʼязує», – підкреслив глава держави.

«Для мене честь бути лідером передусім для цих людей», – зазначив він.

Президент нагадав, що цьогоріч у топп’ятірці найвпливовіших, окрім нього, – Ілон Маск, Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, медичні працівники, які боролися з коронавірусом, та Президент США Джозеф Байден, однак додав, що цей топ був складений у час, коли у Європі триває найстрашніша війна за останні 77 років.

«Війна, яку ми поки що не можемо зупинити. Чому так? Чому ми не можемо зупинити кровопролиття? Чому наш вплив не працює на повну? І чому людина, яка взагалі не в нашому списку, тримає в заручниках мільйони людей? Погодьтеся, ці запитання зараз – буквально в повітрі. Але чи є у вас на них відповіді?», – акцентував Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, у травні Президент України Володимир Зеленський став найвпливовішою людиною року за версією читачів американського видання Time.

 

Зеленський підписав указ про санкції проти путіна

09.06.2022 18:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503386-zelenskij-pidpisav-ukaz-pro-sankcii-proti-putina.html

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкцій проти кількох російських високопосадовців, у тому числі глави російської федерації володимира путіна.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в указі №400/2022, оприлюдненому на офіційному сайті Президента України.

Так, санкції застосовуються проти 35 фізичних осіб. Серед них, окрім російського президента путіна, його прессекретар дмитро пєсков, голова уряду рф михайло мішустін, міністр оборони сергій шойгу, секретар рнбо микола патрушев, міністр закордонних справ сергій лавров та інші.

Санкції застосовані безстроково.

24 лютого російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила збройну агресію, що триває з 2014 року.

 

Україна вводить санкції проти 236 російських вишів – Зеленський підписав указ

09.06.2022 18:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503407-ukraina-vvodit-sankcii-proti-236-rosijskih-visiv-zelenskij-pidpisav-ukaz.html

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який запроваджує санкції проти 261 керівника російських вищих навчальних закладів, а також припиняє культурні обміни, наукове співробітництво, освітні та спортивні контакти, розважальні програми з 236 російськими вишами.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на офіційний сайт глави Української держави, указ №401/2022 вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 9 червня “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

Санкції запроваджено безстроково.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський підписав указ №400/2022 про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 9 червня щодо запровадження санкцій проти низки російських високопосадовців, у тому числі глави російської федерації володимира путіна.

 

На росію треба тиснути, бо невідомо, які ще кризи для світу вона готує – Зеленський

09.06.2022 15:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503259-na-rosiu-treba-tisnuti-bo-nevidomo-aki-se-krizi-dla-svitu-vona-gotue-zelenskij.html

російська агресія є першою і ключовою перешкодою на шляху розвитку у співпраці світу, яка вже створила низку криз і невідомо, скільки ще таких криз готує.

Організації і країни мають тиснути на рф для припинення агресії, заявив Президент Володимир Зеленський під час звернення до Організації економічного співробітництва та розвитку, повідомляє Укрінформ.

«Ми маємо й надалі і на рівні міжнародних організацій, і на рівні країн використовувати всі інструменти тиску на росію, щоб зупинити її агресивну політику. Світ повинен прибрати все, що заважає співпраці та розвитку, а російська агресія – це перша ключова перешкода, перша ключова загроза», – зазначив Зеленський.

Так, глава держави підкреслив, що війна рф проти України та проти всіх правил життя у Європі й світі уже призвела до тяжких наслідків.

Президент нагадав, що у результаті розв’язаної росією війни десятки тисяч людей убиті, сотні міст і сіл в Україні зруйновані, а близько 12 млн українців стали вимушеними переселенцями – і це відображає найбільшу міграційну кризу у Європі з часів Другої світової війни.

Також він зазначив, що через блокування російською федерацією Чорного моря сотні мільйонів людей на різних континентах опинилися на порозі як мінімум нестачі продовольства, як максимум – голоду, за який рф нестиме повну відповідальність.

Крім того, за словами глави держави, Європа переживає одну з найскладніших енергетичних ситуацій у своїй історії.

«І це ми ще не знаємо, які інші кризи готує росія вільному світу. Що буде, якщо російська армія застосує зброю масового ураження? Що буде, якщо внаслідок російських ударів виникне загроза, наприклад, для джерел питної води в нашому регіоні? Або загроза радіаційного чи хімічного забруднення басейну Чорного моря, а отже, й частини Середземного моря?», – наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

 

Зеленський: Не може бути й мови про продовження членства росії у FAO

09.06.2022 15:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3503238-zelenskij-ne-moze-buti-j-movi-pro-prodovzenna-clenstva-rosii-u-fao.html

російська федерація не має права на членство у Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН – FAO, оскільки своїми діями може спричинити голод сотень мільйонів людей у світі.

Про це Президент України Володимир Зеленський зазначив під час звернення до Організації економічного співробітництва та розвитку, повідомляє Укрінформ.

«Не може бути й мови про продовження членства росії у FAO – Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН. Що там росії робити, якщо вона працює на голод як мінімум 400 млн, а як максимум – більше мільярда людей?!», – зазначив глава держави.

Президент підкреслив, що лише завершення війни росії проти України може гарантувати надійність постачання продовольства через Чорне море.

«Бо саме український аграрний експорт виконує стабілізуючу роль на глобальному ринку. І росія має відповісти за те, що провокує проти Європи нову міграційну хвилю, використовуючи мешканців Африки, Азії як заручників. Проти росії мають бути за це застосовані довгострокові болісні санкції саме на глобальному рівні», – наголосив Зеленський.

З 24 лютого в Україні триває російська збройна агресія. У результаті запровадженої росією морської блокади з портів України не можна вивезти понад 20 млн тонн зерна, що були призначені на експорт. Це спричинило загрози глобального голоду, оскільки майже половина всього обсягу поставок в рамках Всесвітньої програми продовольства ООН припадає саме на українське зерно.

 

Зеленський порівняв російську агресію з COVID-19, вакциною проти якої є зброя та санкції

09.06.2022 10:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3502993-zelenskij-porivnav-rosijsku-agresiu-z-covid19-vakcinou-proti-akoi-e-zbroa-ta-sankcii.html

Президент Володимир Зеленський назвав повномасштабну війну росії проти України хворобою «COVID-22», щеплення від якої можливе санкціями та зброєю.

Про це він сказав під час виступу на TIME100 Gala, передає Укрінформ.

«Зброя та санкції – це так само вакцина: вакцина від COVID-22, яку (хворобу – ред.) привезла росія. Ненависть – це вірус, і він ще більш смертоносний, ніж COVID-19», – заявив глава держави.

Президент підкреслив, що вірус російської агресії розповсюджується завдяки пропаганді, завдяки безкарності вбивць, завдяки російській нафті, яка все ще на глобальному ринку, завдяки грошам, які все ще переміщуються між глобальною фінансовою системою і російськими банками, завдяки великим компаніям, які все ще вважають, що «на грошах з російського ринку все ще небагато крові».

У цьому зв’язку Зеленський підкреслив, що вже десятки тисяч людей загинули, а мільйони були змушені залишити свої домівки через війну.

«Коли ненависть постукає у ваш дім, чи будете ви готові? Хіба якась маска на обличчі зможе захистити вас від російського COVID-22? І чому вакцину проти нього – зброю та санкції – так складно отримати в достатньому обсязі? Чому для деяких країн COVID-22 так само нібито немає, як для конспірологів нібито не було COVID-19? Чому деяких людей не вчать навіть кров і смерть?», – додав він.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

 

Зеленський подякував Байдену за об’єднання вільного світу на підтримку України

09.06.2022 11:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3503022-zelenskij-podakuvav-bajdenu-za-obednanna-vilnogo-svitu-na-pidtrimku-ukraini.html

Президент Володимир Зеленський подякував Президенту США Джозефу Байдену за об’єднання вільного світу перед російською загрозою та підтримку України.

Про це він заявив під час виступу на TIME100 Gala, передає Укрінформ.

«Я вдячний Президенту Байдену за те, що він об’єднав вільний світ, коли постала російська загроза. Сьогодні маємо різні інструменти для реагування. Це оборонна підтримка для України, фінанси. Це політична координація між багатьма країнами. Це також і лендліз, який повертає сенс боротьби за свободу, який був актуальним під час Другої світової війни. Бо загроза зараз – аналогічного масштабу», – сказав Зеленський.

Водночас глава держави наголосив, що війна росії проти України досі триває, на полі бою гинуть українські військові, а російська армія обстрілює українські міста з артилерії та авіації.

Також він нагадав, що у списку дітей, убитих російськими ударами за час від 24 лютого, уже більше 260 прізвищ.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

 

Справа МН17: захисниця Пулатова поскаржилася в суді на прокуратуру Нідерландів

09.06.2022 12:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503075-sprava-mn17-zahisnica-pulatova-poskarzilasa-v-sudi-na-prokuraturu-niderlandiv.html

У Нідерландах в комплексі “Схіпхол” у четвер, 9 червня, розпочалося судове засідання у справі щодо збитого у небі над Донеччиною рейсу MH17 у липні 2014 року.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, 9 та 10 червня у суді виступатиме захист одного з чотирьох обвинувачених – росіянина Олега Пулатова. Його адвокати представляють свою позицію щодо озвучених раніше аргументів прокуратури.

Першою слово в суді сьогодні взяла адвокат Пулатова Сабіна тен Дусхате. Вона назвала безпідставними звинувачення проти росіянина, а також поскаржилася на порушення презумції невинуватості, зокрема, 18 травня 2022 року, коли прокуратура Нідерландів оприлюднила інтерактивну версію з детальним оглядом доказів, які свідчать про те, що четверо обвинувачених відповідальні за збиття літака рейсу МН17 та вбивство 298 людей.

“Не було враховано принцип, що підозрюваний є невинуватим, поки вину не буде доведено у порядку, передбаченому законодавством, і встановлено вироком суду”, – наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформ, рішення у справі МН17 можуть ухвалити 17 листопада або 15 грудня 2022 року. Суд не може наразі назвати конкретної дати і не знає, скільки часу буде потрібно на вирок.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК “Бук”. Це колишній офіцер фсб, колишній “міністр оборони” так званої днр Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник гру генштабу збройних сил рф, глава “гру ДНР” Сергій Дубинський, підполковник гру Олег Пулатов (усі – громадяни рф), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “днр”.

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

 

Путін знову прикинувся істориком: каже, що мусить “повертати території”

РОМАН ПЕТРЕНКО — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 17:46. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351517/

Президент Росії Володимир Путін вирішив, що на його долю випало “повертати та зміцнювати території”.

Джерело: Путін після відвідування виставки “Петро I. Народження імперії”, якого цитують кремлівські ЗМІ

Пряма мова Путіна: “Здавалося б, воював (Петро І – ред.) зі Швецією, щось відривав… Нічого не відривав. Він повертав… Те саме й у західному напрямку, це стосується… його там перших походів. Чого боялися-то? Повертав їх, зміцнював. Ось що робив.

На нашу долю теж випало повертати та зміцнювати. Якщо ми виходитимемо з того, що ці базові цінності становлять основу нашого існування, ми, безумовно, досягли успіху у вирішенні завдань, які перед нами стоять…

Росія не наступатиме на ті ж граблі, що й СРСР, її економіка залишиться відкритою”.

Деталі: За словами президента країни-агресора, “Росію неможливо обнести парканом”.

Передісторія:

30 червня минулого року Путін в черговий раз повторив пропагандистську тезу про “єдиний народ”, який, мовляв, споконвіку існував в триєдності “великоросів, білоросів і малоросів”, який “намагалися розтягнути і роздрібнити”, зокрема зусиллями Речі Посполитої і Австро-Угорщини. Путін також вважає, що ініційований Володимиром Зеленським законопроєкт “оголошує російський народ некорінним на території України”. Він порівняв цей документ зі зброєю масового ураження.

Президент Володимир Зеленський відповів, що українці і росіяни – не один народ, а якби були одним, то над Держдумою в Москві розвивався б жовто-блакитний прапор.

Путін опублікував на сайті Кремля статтю українською та російською мовами “про історичну єдність росіян та українців”. Путін написав, що українській владі не потрібен Донбас, оскільки той “мирним шляхом не прийме нинішню політику Києва”.

 

Кремль хоче об’єднати окуповані території в окремий федеральний округ РФ – ЗМІ

“УКРАЇНСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 16:45. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351501/

Росія готує об’єднання окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, а також сепаратистські так звані “ДНР” та “ЛНР” в окремий федеральний округ РФ.

Джерело: видання “Медуза” з посиланням на співрозмовників з адміністрації президента РФ

Пряма мова співрозмовника видання: “Округ повинен з’явитися після того, як на цих територіях відбудуться “референдуми” щодо приєднання до Росії.

Приєднуватися до діючих округів українські території не будуть”.

Деталі: За інформацією співрозмовників видання, створенням округу опікується заступник керівника департаменту адміністрації президента РФ із забезпечення справ Держради Борис Рапопорт. Він уже займався питаннями Донбасу у 2014 році – тоді він обіймав посаду заступника голови управління із соціально-економічної співпраці з країнами СНД.

За інформацією видання, в Кремлі зараз обговорюють дві дати проведення псевдо “референдумів”. Перша – “у середині липня, якщо ситуація на фронті дозволить”. І друга, “реальніша” – 11 вересня, у єдиний день голосування в Росії (цього ж дня відбудуться губернаторські вибори).

Декілька політтехнологів, з якими на умовах анонімності поговорило видання, розповіли, що вже отримували пропозиції попрацювати “політруками” на українських територіях. Їм пропонувалися посади заступників міст.

Нагадаємо:

На цьому тижні призначена російськими військовими влада колаборантів у Херсонській області висловила сподівання, що в окупованому регіоні пройде “референдум” про входження до складу Росії.

Також так званий “представник місцевої адміністрації” Запорізької області, колаборант Володимир Рогов напередодні заявляв, що так званий “референдум” про входження області до складу Росії відбудеться 2022 року.

 

росія чинить терор на окупованих територіях, їй не вдається заручитися підтримкою українців – Маляр

09.06.2022 16:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503299-rosia-cinit-teror-na-okupovanih-teritoriah-ij-ne-vdaetsa-zarucitisa-pidtrimkou-ukrainciv-malar.html

росія продовжує чинити терор на тимчасово окупованих територіях України, населення потерпає, але загарбникам так і не вдалося отримати підтримку від місцевих мешканців.

Про це сказала заступниця міністра оборони Ганна Маляр на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“росія продовжує свою варварську діяльність на тимчасово окупованих територіях стосовно українського населення. Фактично це тактика терору”, – сказала Маляр.

Вона додала, що на тимчасово захоплених росією територіях ускладнюється соціально-економічна ситуація.

“На жаль, наші люди там дуже потерпають. Але окупанту не вдається заручитися підтримкою українського населення, яке вимушено знаходиться на тимчасово окупованих територіях”, – сказала Маляр.

За її словами, росія активізує діяльність, спрямовану на соціально-економічну та політичну “інтеграцію” тимчасово окупованих територій.

“Нам відомо, що росія завдяки тимчасово окупованим територіям вирішує свої продовольчі та демографічні завдання. Так само нам відомо, що росія здійснює підготовку з визначення конкретних місць для проведення так званих референдумів. Тобто росія не полишає цих планів попри те, що їй поки що це не вдалось зробити, тому що Українська держава бореться з тимчасовою окупацією різними методами, про які не можна говорити публічно”, – зауважила Маляр.

Вона розповіла, що тимчасово окуповані території відвідують представники центральної та регіональної російської влади, і вони готуються до практичних заходів щодо “інтеграції”.

Водночас, наголосила Маляр, Українська держава зі свого боку робить все, щоб повернути тимчасово окуповані території під свій контроль.

Як повідомляв Укрінформ, керівництво окупованою частиною Донеччини від місцевих колаборантів переходить під прямий контроль росіян, без подальших спроб імітувати “референдум” чи інші “волевиявлення народу”. Новим “керівником уряду днр” призначено росіянина Віталія Хоценка.

На Херсонщині загарбники блокують зелені коридори, евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону закінчуються ресурси, зупинився бізнес.

 

Карпентер: Слово «нацист» у рф означає будь-якого українця, котрий не підтримує війну

10.06.2022 05:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503626-karpenter-slovo-nacist-u-rf-oznacae-budakogo-ukrainca-kotrij-ne-pidtrimue-vijnu.html

Колишній президент рф дмитро медведєв своїми заявами про бажання знищити українців найбільш чітко сформулював справжню мету російської політики щодо України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

“Щоб зрозуміти справжні цілі росії в цьому конфлікті, достатньо подивитися на колишнього главу російської держави. Він заявив: “Я їх ненавиджу. Вони покидьки і виродки… І поки я живий, я буду робити все, щоб вони зникли”. Дозвольте повторити: “Я буду робити все, щоб вони зникли”. Ось так. Найбільш лаконічне формулювання російської політики, яке ми чули на сьогодні”, – заявив Карпентер.

Американський дипломат додав, що наразі кремль намагається втілити той план, який чітко сформулював медведєв. “Мова, яку використовують представники росії, у тому числі й у цій Раді, чітко відповідає діям російських військ на місцях. Справді, слово “нацист” у російському офіційному мовленні просто означає будь-якого українця, який не підтримує війну росії проти України. Таким чином, “денацифікація” є синонімом зникнення громадян України, які не підтримують війну росії проти своєї країни. У буквальному сенсі”, – заявив Карпентер.

На його переконання, кремль не зупиниться ні перед чим – “його бомбардування продовжують руйнувати школи, дитячі садки та лікарні”.

Окремо американський посол розкритикував російську делегацію в ОБСЄ та її постійну брехню щодо війни в Україні, у тому числі заперечення звірств та воєнних злочинів, скоєних російськими військовими. “Тут усі знають, що і Буча, і Бородянка, і Маріуполь, і Херсон увійдуть в історію як місця немислимих воєнних злочинів. Усі в цій Раді розуміють, що російська делегація бреше настільки нахабно, що їхні претензії були б смішними, якби вони не були такими мерзенними”, – заявив він.

За словами Карпентера, російський посол, напевно, вважає усіх учасників засідання Постради ОБСЄ дурнями, “якщо він очікує, що хтось купиться на його дешеву пропаганду про те, що українці якимось чином самі бомбардують власні міста, руйнують власні школи та лікарні та ґвалтують власне населення”.

Як повідомлялося, колишній президент, а нині заступник голови радбезу рф дмитро медведєв зчинив істерику в соцмережах, пообіцявши знищити “покидьків та виродків”, вочевидь маючи на увазі українців.

 

Європарламент закликав змінити процедуру ЄС щодо запровадження санкцій

09.06.2022 17:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503371-evroparlament-zaklikav-zminiti-proceduru-es-sodo-zaprovadzenna-sankcij.html

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликає Європейську раду домовитися про запуск процедури перегляду договорів ЄС, що передбачає перехід від одностайного голосування до голосування кваліфікованою більшістю у важливих сферах, зокрема запровадження санкцій.

Як повідомляє пресслужба ЄП, резолюція ухвалена 355 голосами «за», 154 депутати були «проти» та 48 утрималися, передає Укрінформ.

Зазначається, що йдеться про заклик ЄП до глав держав і урядів укласти Конвенцію для перегляду договорів та про першу частину пропозицій щодо нової інституційної конфігурації ЄС. Також йдеться про закінчення права вето, більше повноважень для ЄС у сфері охорони здоров’я, енергетики, оборони і соціально-економічної політики, повне право законодавчої ініціативи для ЄП і кращий захист основоположних цінностей.

Депутати Європарламенту пропонують наступне:

Реформа процедур голосування в Раді ЄС з метою посилення спроможності ЄС діяти, зокрема, шляхом переходу від одностайного голосування до голосування кваліфікованою більшістю у таких сферах, як санкції, проміжні положення та у надзвичайних ситуаціях;

Адаптація повноважень ЄС, зокрема у сфері охорони здоров’я та транскордонних загроз здоров’ю, завершення створення Енергетичного союзу на основі енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, відповідно до міжнародних угод про зміну клімату, оборону та соціально-економічну політику;

Повна реалізація Європейської основи соціальних прав та включення до договорів соціального прогресу, пов’язаного з протоколом про соціальний прогрес;

Посилення стійкості економіки ЄС, з особливою увагою до малих і середніх підприємств та до перевірок конкурентоспроможності, а також заохочення інвестицій у рамках зелених та цифрових трансформацій;

Надання Європарламенту права ініціювати, змінювати або скасовувати закони, а також повного права спільного законодавства щодо бюджету ЄС;

Посилення процедури, спрямованої на захист основоположних цінностей ЄС та роз’яснень щодо визначення та наслідків порушень (ст. 7 Договору про ЄС та Хартії основоположних прав).

У повідомленні зазначається, що наступними кроками буде ухвалення главами держав і урядів 27 держав-членів Європейської ради простою більшістю голосів рішення про укладення Конвенції. Багато євродепутатів закликали до цього якнайшвидше, наприклад, на саміті ЄС 23-24 червня.

Як повідомляв Укрінформ, 5 травня депутати Європейського парламенту ухвалили резолюцією, якою підтримали амбітні пропозиції, спрямовані на глибоке реформування ЄС.

 

Україна не розглядає жодних альтернатив статусу кандидата на вступ до ЄС – Стефанчук

09.06.2022 21:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503529-ukraina-ne-rozgladae-zodnih-alternativ-statusu-kandidata-na-vstup-do-es-stefancuk.html

Україна не розглядає як альтернативу спеціальні статуси, лише статус кандидата на вступ до ЄС.

Про це спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук сказав у Гаазі під час зустрічі з депутатами Палати представників Генеральних штатів Королівства Нідерланди, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Чи розглядає Україна якусь альтернативу, якісь спеціальні статуси, окрім кандидата? Моя відповідь: ні, не розглядає, бо ми хочемо йти за тією процедурою, яка чітко передбачена в угоді про ЄС”, – сказав він.

Стефанчук підкреслив, що з 2019 року Україна провела багато реформ.

Як повідомляв Укрінформ, 9–10 червня спікер парламенту України проведе зустрічі із президентом Сенату та спікером Палати представників Генеральних штатів Королівства Нідерланди, а також депутатами обох палат парламенту Нідерландів.

Європарламент рекомендував Євросоюзу надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Також євродепутати висловили позицію щодо зброї для України та спеціального трибуналу ООН.

 

Глава МЗС Нідерландів – Стефанчуку: Україні зараз важко сказати «ні» щодо статусу кандидата в ЄС

09.06.2022 15:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503216-glava-mzs-niderlandiv-zapevniv-stefancuka-so-ukraini-zaraz-vazko-skazati-ni-sodo-statusu-kandidata-u-cleni-es.html

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра запевнив у підтримці євроінтеграційних прагнень України.

Про це він сказав під час зустрічі з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком, повідомив спікер у Фейсбуці.

«У тій ситуації, в якій перебуває нині Україна, важко сказати їй «ні» у прагненні стати кандидатом у члени ЄС», – процитував Голова ВР Гукстру.

Глава МЗС Нідерландів також наголосив, що буде зроблено все, аби військова підтримка України збільшувалася, санкційний тиск на росію посилювався, а всі російські військові злочинці були притягнені до відповідальності!

Крім того, за словами Стефанчука, Нідерланди продовжуватимуть підтримувати Україну у фінансовому та гуманітарному напрямах.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 9 червня розпочав робочий візит до Нідерландів.

 

Ця підтримка важлива для людей: Дуда переконує ЄС надати Україні статус кандидата

09.06.2022 15:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3503252-ca-pidtrimka-vazliva-dla-ludej-duda-perekonue-es-nadati-ukraini-status-kandidata.html

Україна на саміті ЄС наприкінці червня повинна отримати статус кандидата на членство в Євросоюзі, оскільки цей жест з політичної точки зору є “символічним” для українців.

Про це в інтерв’ю німецькому виданню Bild заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

“Фактично, цей статус кандидата (на членство – ред.) до ЄС у політичному сенсі має символічний характер, оскільки з ним не пов’язані безпосередні переваги для України”, – зазначив Дуда.

Він додав, що для ЄС і країн спільноти рішення про надання Україні статусу кандидата не несе “жодного додаткового навантаження”.

“Це – політична декларація, яка має велике психологічне значення для України, для українців, для захисників України”, – наголосив польський лідер.

Він додав, що це – декларація про те, що Україна “є частиною великої європейської спільноти”, що Європа відкрита для України, що Україна стане частиною ЄС, вона втілить необхідні реформи, відбудує економіку, а Євросоюз допоможе Києву в цьому процесі.

Він наголосив, що ЄС так чи інакше допомагатиме Україні, зокрема у післявоєнній відбудові країни.

“Це, мабуть, всім зрозуміло. Тоді давайте надамо Україні статус кандидата. Нехай це буде додатковим імпульсом для українського суспільства”, – констатував польський лідер.

Як повідомлялося, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

 

Президент України обговорив із прем‘єром Чорногорії прогрес обох країн на шляху до ЄС

09.06.2022 16:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503315-prezident-ukraini-obgovoriv-iz-premerom-cornogorii-progres-oboh-krain-na-slahu-do-es.html

Президент України Володимир Зеленський обговорив із прем‘єр-міністром Чорногорії Дрітаном Абазовичем прогрес обох країн на шляху до Європейського Союзу.

Про це глава Української держави повідомив у Твітері, передає Укрінформ.

“Поговорили з прем’єр-міністром Чорногорії Дрітаном Абазовичем про прогрес наших країн на шляху до ЄС. Вдячний за повну підтримку України як у цьому питанні, так і в питанні санкцій. Окреслили плани на майбутнє щодо двосторонньої та регіональної співпраці”, – зазначив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

18 квітня Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину анкети-опитувальника для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

9 травня Зеленський повідомив, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника.

Представники Європейської ради проведуть предметну дискусію щодо надання Україні статусу держави-кандидата в члени Євросоюзу на засіданні 23-24 червня.

 

Прем’єр Чорногорії готовий приїхати в Київ і покличе з собою інших лідерів Західних Балкан

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 19:11. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351543/

Прем’єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазович у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським висловив готовність відвідати Київ.

Про це за підсумками розмови повідомляє чорногорська телерадіокомпанія RTCG, пише “Європейська правда“.

“Сподіваємося, що Україна отримає статус кандидата на вступ до ЄС, а Чорногорія, як лідер переговорного процесу, готова надати необхідну експертну та політичну допомогу”, – сказав у телефонній розмові прем’єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазович Зеленському.

Зеленський запросив Абазовича якомога швидше відвідати Київ. У відповідь чорногорський прем’єр висловив готовність до візиту і зазначив, що запропонує іншим лідерам країн Західних Балкан, щоб усі разом поїхали в Україну, аби висловити підтримку.

Абазович також зазначив, що Чорногорія засудила агресію Російської Федерації проти України і з самого початку відкрито підтримувала незалежність, територіальну цілісність і суверенітет України.

Володимир Зеленський у своєму Twitter розповів, що у розмові йшлося про прогрес двох країн на шляху до членства в ЄС.

“Вдячний за повну підтримку України як у цьому питанні, так і в питанні санкцій. Окреслили плани на майбутнє щодо двосторонньої та регіональної співпраці”, – написав Володимир Зеленський.

Чорногорія, невелика балканська країна, в 2017 році кинула виклик протесту Росії щодо її вступу в НАТО і приєдналась до Альянсу.

Чорногорія також вважається наступною в черзі серед балканських країн на вступ в ЄС.

Днями Чорногорія закрила повітряний простір для російського літака, яким глава МЗС РФ Сергєй Лавров мав прибути до Сербії.

 

Посол Британії після відвідання Бучі: Мешканці пройшли крізь пекло

09.06.2022 15:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503240-posol-britanii-pisla-vidvidanna-buci-meskanci-projsli-kriz-peklo.html

Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс сьогодні відвідала Бучу на Київщині, де російські загарбники скоювали масові вбивства цивільних людей.

Про це дипломатка повідомила у Твіттері, передає Укрінформ.

«Сьогодні відвідала Бучу. Мешканці пройшли крізь пекло. Я побувала на братській могилі. Поспілкувалася з батьками та дітьми. Діти розповідали про сирени та стрілянину. Обговорили відновлення з міським головою. І правосуддя з прокурорами. Горда, що гуманітарна підтримка Великої Британії допомагає», – написала Сіммонс.

Як повідомлялося, на початку квітня Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовані масові вбивства загарбниками цивільних.

8 квітня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та високий представник ЄС Жозеп Боррель здійснили візит до України та відвідали місто Буча, де були виявлені численні ознаки важких злочинів російських військових проти людства, включаючи вбивства цивільного населення, тортури та зґвалтування. Після цього візиту президент Єврокомісії доручила єврокомісару з питань юстиції підтримувати та координувати розслідування цих злочинів на рівні усього Євросоюзу.

 

Німеччина допоможе Україні подолати трагічні наслідки війни – посол

09.06.2022 12:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3503079-nimeccina-dopomoze-ukraini-podolati-tragicni-naslidki-vijni-posol.html

Німеччина разом з Україною долатиме трагічні наслідки розв’язаної росією війни.

Про це заявила у Твітері посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен за підсумками зустрічі з міністром соціальної політики Мариною Лазебною, передає Укрінформ.

«На зустрічі з міністром соцполітики Мариною Лазебною домовились, що трагічні наслідки війни Німеччина та Україна долатимуть разом. У планах: соціальний захист українців у Німеччині, спільне підприємство протезування в Україні. На місці зруйнованого треба побудувати нове, краще, інклюзивне і безбарʼєрне майбутнє», – написала Фельдгузен.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли

житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни світу застосували санкції проти країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

 

До Києва прибув гуманітарний вантаж від європейських музеїв і галерей

09.06.2022 12:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3503090-do-kieva-pribuv-gumanitarnij-vantaz-vid-evropejskih-muzeiv-i-galerej.html

До Києва прибув гуманітарний вантаж для українських музеїв від європейських колег із Німеччини, Нідерландів та Австрії.

Приймали та розподіляли гуманітарний вантаж на Софійській площі, передає кореспондент Укрінформу.

Так, близько 30 європейських музеїв та галерей за підтримки голови міжнародної неурядової організації World Heritage Watch Штефана Домпке виявили бажання допомогти Україні у збереженні культурної спадщини.

Із власних фондів вони виділили значну кількість дерев’яних та металевих боксів, картонних коробок, бульбашкової плівки, пластикових боксів, скотчу та різноманітного пакувального паперу.

Таку допомогу вже отримали музеї Києва, Чернігова, Переяслава та Запоріжжя.

Черговий гуманітарний вантаж розподіляли між музейниками України.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики вже зафіксувало 367 воєнних злочинів армії рф проти культурної спадщини України.

 

Україна сподівається схилити дві країни ЄС для надання статусу кандидата

09.06.2022 18:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503376-ukraina-spodivaetsa-shiliti-dvi-kraini-es-dla-nadanna-statusu-kandidata.html

Україна докладає зусиль для того, щоб переконати уряди європейських країн, які все ще сумніваються у можливості надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС, у необхідності такого рішення, та очікує на позитивний результат розгляду цього питання під час саміту ЄС 24-го червня.

Про це в четвер у Брюсселі під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів у Європейській Комісії заявила віцепрем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наступного тижня Європейська Комісія оприлюднить висновок з конкретними рекомендаціями (щодо заявки України на членство в ЄС – ред.). Ми тут, щоб донести наші очікування та розвіяти певні сумніви у скептичних країн. Ми вже мали зустрічі в Європейській Комісії. Ми готові до такого кроку. Впевнена, що 24-го червня жоден з лідерів Європейського Союзу не зможе сказати Україні «ні», – наголосила представниця уряду України.

Відповідаючи на запитання журналістів, вона уточнила, що сім країн «старої Європи» висловлювали пропозиції щодо якихось інших форматів інтеграції України до ЄС у вигляді «умовного» або «екстра» статусу кандидата, або просто «запрошення за стіл переговорів». На сьогодні, за словами Стефанішиної, таких поглядів продовжують дотримуватися три європейські країни, при цьому дві – продовжують захищати свою позицію. Україна сподівається схилити ці уряди у бік позитивного рішення.

Віцепрем’єр-міністр зауважила, що ці країни вимагають певних передумов для надання Україні статусу країни-кандидата, що є дуже болючим питанням. Народ України вже доклав багато зусиль для реформ, включаючи боротьбу з корупцією та широку цифровізацію всього суспільства. Україна виконала майже 70 відсотків зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС, при цьому близько 91 відсотка громадян України підтримують її входження до ЄС.

«Це лише початок процесу, це шанс, яким Україна скористається, або не скористається. Тоді і скептики, і адвокати України матимуть свої підстави для роздумів…. Взагалі статус кандидата – це початок великого шляху. Кожен крок на шляху до членства – це передумова. Тому немає сенсу висувати додаткові передумови для набуття статусу країни-кандидата», – підкреслила Стефанішина.

Вона зауважила, що Україна продовжує шукати підходи та аргументи для кожної з країн Євросоюзу, переконуючи їх у необхідності позитивного рішення щодо власного «кандидатського» статусу. При цьому Україна не хотіла б бачити себе у «спільному кошику» країн, що претендують на отримання статусу кандидатів, оскільки право на такий статус Україна виборола зусиллями всього народу в боротьбі з агресором.

«Ми зараз живемо не в ті часи, коли існує «бізнес як завжди». Ми не можемо ставати заручниками рішень, які будуть основані на певних передумовах. Найважливіше – нині той час, коли Україна вже не вірить обіцянкам, але вірить конкретним діям. Ми подали заявку на членство. Лідери Європейського Союзу ще у березні (у Версалі – ред.) сказали, що Україна буде в ЄС. Тепер це має бути зафіксовано конкретним юридичним рішенням», – додала віцепрем’єр-міністр України.

Як повідомлялося, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської Ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

 

Париж нагадав про ініціативу Макрона щодо «європейської політичної спільноти»

09.06.2022 21:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503536-pariz-nagadav-pro-iniciativu-makrona-sodo-evropejskoi-politicnoi-spilnoti.html

З наближенням засідання Європейської ради 23-24 червня МЗС Франції нагадує про ініціативу президента Макрона щодо створення “європейської політичної спільноти”.

Як повідомляється на сайті МЗС Франції, про це сьогодні говорили міністр закордонних справ Катрін Колонна та глава МЗС Румунії Богдан Ауреску, передає Укрінформ.

Зазначається, що міністри обговорили російську агресію проти України та її наслідки. Колонна закликала продовжувати підтримувати Україну та Молдову. Вона також наголосила на необхідності дій для зміцнення продовольчої безпеки.

Міністр підкреслила посилений внесок Франції в оборону та стримування на східному фланзі Атлантичного альянсу, що нещодавно втілилося в розгортання французьких військ на території Румунії. Вона також зазначила, що Європейський Союз під час головування Франції в Раді ЄС досяг значного прогресу, надаючи Україні матеріальну військову допомогу та вперше прийнявши Білу книгу про оборону (стратегічний компас).

“З наближенням засідання Європейської ради 23 і 24 червня Катрін Колонна підтвердила свою підтримку посиленого європейського закріплення Західних Балкан і нагадала про проєкт європейської політичної спільноти, представлений 9 травня президентом Республіки”, – йдеться у комюніке МЗС.

Також глави МЗС Франції та Румунії обговорили двосторонні питання, що становлять спільний інтерес у сфері економічного та військового співробітництва.

Як повідомляв Укрінформ, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та ухвалення рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

9 травня Макрон висунув ініціативу створення нової “європейської політичної спільноти“, щоб країни, які не є формальними членами ЄС, могли долучитися до нового простору в Європі. Йшлося, зокрема, і про Україну.

23 травня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що у позиції Франції стосовно України “зради“ немає, між країнами ведеться активна дискусія з приводу того, яким буде шлях України до ЄС і скільки це триватиме.

Водночас деякі західні політики, зокрема, федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер, вважають, що треба “прибрати емоції з поточних дебатів про вступ України в ЄС” і застосувати ті самі стандарти, що й до країн-претендентів із Західних Балкан.

 

У НАТО підтверджують, що запросять Зеленського на саміт у Мадриді

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 9 ЧЕРВНЯ 2022, 22:45. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/9/7351596/

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане побічно підтвердив, що президент України Володимир Зеленський запрошений на саміт Альянсу у Мадриді.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це він сказав під час дискусії, організованої Politico.

Джоане зазначив, що на саміті вперше будуть присутні партнери НАТО з Тихоокеанського регіону – Австралія, Нова Зеландія, Японія та Південна Корея.

“Звісно, розширення НАТО, політика відкритих дверей буде важливою темою обговорення. Ми сподіваємося, що Фінляндія та Швеція приєднаються до наших лав. І, звісно, ми маємо прийняти рішення щодо України. Президент Володимир Зеленський буде у той чи інший спосіб присутній на нашому саміті у Мадриді”, – сказав Мірча Джоане.

Раніше цього ж дня Europa Press із посиланням на джерела в іспанському уряді повідомило, що Іспанія планує надіслати Зеленському офіційне запрошення на саміт, який відбудеться у Мадриді 29 і 30 червня.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба визнав, що не чекає позитивних для України рішень на саміті НАТО.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 191

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua