Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 10.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 10.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

108-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Повернення депортованих сиріт із росії: Верещук зустрілася з представницею UNICEF

10.06.2022 15:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3504003-povernenna-deportovanih-sirit-iz-rosii-veresuk-zustrilasa-z-predstavniceu-unicef.html

Віцепрем’єр-міністр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук обговорила з регіональною директоркою UNICEF у країнах Європи й Центральної Азії Афшан Хан питання сприяння UNICEF у поверненні депортованих росією на свою територію українських дітей-сиріт.

Як передає Укрінформ, про це Верещук повідомила у Фейсбуці.

«Сьогодні мала зустріч з регіональною директоркою UNICEF у країнах Європи й Центральної Азії пані Афшан Хан. Обговорювали сприяння UNICEF у поверненні депортованих дітей-сиріт», – написала Верещук.

Як повідомляв Укрінформ, 8 червня з тимчасово захоплених територій вдалося повернути двох студентів Маріупольського будівельного коледжу Івана Матковського та Максима Бойка.

Загалом росія від початку повномасштабного вторгнення в Україну вивезла на свою територію понад 1 мільйон 185 тисяч українців, з них 200 тисяч дітей

Повернення депортованих сиріт із росії: Верещук зустрілася з представницею UNICEF

 

Як реєструвати дитину, народжену на захопленій території – роз’яснення Мін’юсту

10.06.2022 16:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3504062-ak-reestruvati-ditinu-narodzenu-na-zahoplenij-teritorii-rozasnenna-minustu.html

На тимчасово захоплених територіях органи держреєстрації України втратили можливість працювати. Тож якщо малюка зареєстрували там, батьки можуть звернутися до суду на підконтрольній території та попросити зареєструвати його в Україні.

Про це повідомляє Міністерство юстиції в Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Якщо малюка все ж було зареєстровано на тимчасово окупованій території – батьки можуть звернутися до суду на підконтрольній Україні території в спрощеній процедурі та без сплати судового збору. В такому випадку до переліку підстав для державної реєстрації народження дитини додається рішення суду про встановлення факту народження, яке підлягає негайному виконанню”, – пояснюють у Мін’юсті.

Зазначається, що з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну змінився порядок надання послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, зокрема йдеться й про повну екстериторіальність. Тобто, більше немає прив’язки до місця проживання батьків чи місця народження дитини.

Під час війни державна реєстрація народження проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням одного чи двох батьків, когось із родичів, друзів чи іншої довіреної особи, в тому числі до органів місцевого самоврядування (виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад).

Звичними підставами для державної реєстрації народження є медичний висновок про народження і медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), а також може бути довідка довільної форми без проставлення печатки, що видається медичним працівником за відсутності можливості заповнення медичного свідоцтва.

Підтвердженням факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я на період дії воєнного стану на території України проводиться надавачами медичної допомоги шляхом заповнення лікарем Медичного свідоцтва про народження (ф. № 103/о) після проведеного огляду жінки, яка народила дитину та самої дитини.

У Мін’юсті уточнюють, що такий огляд можливий, якщо в первинно-обліковій медичній документації жінки, в тому числі в електронній системі охорони здоров’я, наявні відомості, що підтверджують факт вагітності такої жінки.

Сімейний кодекс України зобов’язує батьків зареєструвати народження дитини протягом 1 місяця, але це не обмежує їх у праві звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного стану в значно пізніші строки. У період війни відповідальність за порушення місячного терміну не застосовується, акцентують у Мін’юсті.

Там зазначають, що документ, який посвідчує факт народження, є принциповою деталлю для подальшої реєстрації народження дитини. Державна реєстрація народження є безкоштовною.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських

 

Унаслідок учорашнього обстрілу Сумщини загинула людина

11.06.2022 03:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3504374-unaslidok-ucorasnogo-obstrilu-sumsini-zaginula-ludina.html

Протягом минулої доби ворог кілька разів обстріляв з території рф прикордонні райони Сумської області, одна людина загинула.

Про це повідомив у Телеграмі керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

«Після 10-ї ранку по території Есманської громади з росії ворог відкрив вогонь з мінометів, 10 прильотів. Руйнувань та жертв немає», – написав він

Ближче до 13-ї години по території Краснопільської громади ворог почав обстріл з важкої артилерії. За інформацією Живицького, від отриманих під час обстрілу поранень одна людина загинула.

Окрім того, додав очільник ОВА, о 17:30 ворог відкрив мінометний вогонь, випустивши 18 снарядів по Великописарівській громаді. Руйнувань та жертв немає.

Як повідомлялося, у першій половині дня 10 червня російські загарбники сім разів обстрілялиприкордонні регіони Сумської та Чернігівської областей.

 

У Херсоні знайшли тіло викраденого росіянами учасника тероборони Віталія Лапчука

10.06.2022 22:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3504317-u-hersoni-znajsli-tilo-vikradenogo-rosianami-ucasnika-teroboroni-vitalia-lapcuka.html

У Херсоні знайшли тіло викраденого й закатованого Віталія Лапчука – офіцера-десантника, полковника поліції, кандидата психологічних наук, який з перших днів вторгнення рф пішов у лави територіальної оборони.

Як передає Укрінформ, про це Медійній ініціативі за права людини (МІПЛ) повідомила дружина Віталія Лапчука – Альона.

«Його тіло знайшли у річці неподалік річкового порту ще 22 травня, однак повідомили рідних лише зараз», – йдеться в повідомленні.

Росіяни у Херсоні полювали на бійців тероборони, зокрема, Віталія Лапчука та його товариша Дениса Миронова. Обох затримали, влаштувавши засідку. Денис був доправлений у Крим, де помер від жорстоких побиттів.

Після обшуків вдома в Лапчука забрали його дружину Альону та сина, яких також допитували. Альона є свідком катувань та знущань з її чоловіка. «Йому роздробили кістку черепа, у нього все обличчя було в смужку від приклада. Він увесь був просто чорний», – розповідає жінка.

Їй із сином тоді вдалося вирватися, а Віталія звинуватили у злочинах проти російських військових.

Дружина понад два місяці намагалася знайти місце, де росіяни могли утримувати Віталія, сподіваючись, що він живий, і його невдовзі обміняють. Однак 9 червня їй повідомили, що напередодні у Херсоні у річці знайшли тіло чоловіка з ознаками катувань: проломаним черепом та гирею на нозі. За описом Альона Лапчук впізнала чоловіка

Згодом тіло побачили родичі які залишилися в окупованому Херсоні, – вони підтвердили, що це Віталій Лапчук.

Експерт МІПЛ та юрист Регіонального центру прав людини Микола Кіккас говорить, що такі звірства у юридичній площині є воєнним злочином, оскільки «порушують базові принципи всіх женевських конвенцій, що забороняють в тому числі катування і заподіяння смерті військовополоненому або цивільній особі».

За його словами, те, що тіло кинули в річку, свідчить про спробу приховати сліди злочину.

«А сам факт негуманного поводження зумовлений загальним низьким рівнем поваги окупантів до прав людини та міжнародних правил ведення війни, їх розповсюдженим правовим нігілізмом», – констатує юрист.

 

На Харківщині за добу від ворожих обстрілів загинули двоє людей

10.06.2022 11:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503820-na-harkivsini-za-dobu-vid-vorozih-obstriliv-zaginuli-dvoe-ludej.html

На Харківщині за минулу добу, 9 червня, внаслідок обстрілів російських військ загинули двоє мирних мешканців, 15 отримали поранення.

Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

«Минулої доби ворог знову тероризував населення Харкова та області обстрілами з артилерії та РСЗВ. Під удар потрапив Шевченківський район Харкова та Харківській, Чугуївський, Ізюмський та Богодухівський райони області. Пошкоджені будинки, склади, об’єкти інфраструктури. Горіли хвойні ліси та лісосмуги. Протягом доби 2 цивільних загинули, 15 поранені», – повідомив голова ОВА.

За його інформацією, в смт Печеніги госпіталізували 6 людей, 1 загиблий. У смт Мала Данилівка – 2. У Золочеві 5 госпіталізованих, 1 загиблий. У Вишневому 1 госпіталізований. У с. Грушуваха госпіталізований 12-річний хлопчик.

«На лінії зіткнення просування ворога не було. На Харківському напрямку ворог зосереджений на обороні. На Ізюмщині ворог поповнює запаси та перегруповує сили. Наші захисники продовжують завдавати окупантам відчутних втрат у живій силі і техніці», – зазначив Синєгубов.

Як повідомлялося, 8 червня в результаті ворожого обстрілу Новобаварського району Харкова загинули троє людей і п’ятеро отримали поранення.

 

На Миколаївщині за добу 15 людей поранені внаслідок ворожих обстрілів

10.06.2022 10:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503738-na-mikolaivsini-za-dobu-15-ludej-poraneni-vnaslidok-vorozih-obstriliv.html

За минулу добу на Миколаївщині унаслідок ворожих обстрілів поранення отримали 15 людей.

Про це у Телеграмі повідомила голова Миколаївської обласної ради Галина Замазєєва, передає Укрінформ.

“За минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 15 людей. На щастя, дітей серед постраждалих немає. Усі постраждалі доставлені у наші медичні заклади і отримують необхідну допомогу”, – повідомила Замазєєва.

За її словами, загалом станом на ранок 10 травня у місцевих лікарнях перебувають 163 громадян, які постраждали від атак російських загарбників.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська постійно обстрілюють Миколаївщину, на межі з Херсонською областю тривають бойові дії.

 

Ворог за добу обстріляв 23 населені пункти у зоні ООС, загинули троє цивільних

10.06.2022 10:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503723-vorog-za-dobu-obstrilav-23-naseleni-punkti-u-zoni-oos-zaginuli-troe-civilnih.html

російські війська за минулу добу обстріляли 23 населені пункти Луганської і Донецької областей, загинули щонайменше троє цивільних осіб.

Як передає Укрінформ, про це угруповання Об’єднаних сил повідомляє у Фейсбуці.

За минулу добу, 9 червня, російські війська обстріляли 23 населені пункти Луганської і Донецької областей. Обстрілів зазнали Сєвєродонецьк, Борівське, Лисичанськ, Білогорівка, Золоте, Гірське, Комишуваха, Тошківка, Врубівка, Устинівка, Оріхове, Синецький, Ниркове, Миколаївка (Луганська область), Бахмут, Хромове, Торецьк, Нью-Йорк, Первомайське, Авдіївка, Калинове, Курахове, Микільське (Донецька область).

В Авдіївці та Костянтинівці загинули щонайменше троє людей та одна людина поранена.

Інформація щодо жертв і постраждалих в інших районах Донецької і Луганської областей уточнюється.

За добу ворог зруйнував і пошкодив 62 цивільні об’єкти. Це 49 житлових будинків, профілакторій заводу кольорових металів, завод дорожньо-будівельної техніки, фермерське господарство, сільгосптехніка, виробничий цех машинобудівельного заводу, цех підприємства з виробництва аміаку, диспетчерська енергетичної компанії, залізнична станція, колії, водонапірна вежа, будівля відділу державної реєстрації активів цивільного стану, господарські споруди, автомобілі.

Підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій, що входять до складу угруповання Об’єднаних сил, здійснили 27 виїздів для ліквідації наслідків бойових дій. Виявлено та знешкоджено 59 вибухонебезпечних предметів, ліквідовано п’ять пожеж.

За минулу добу з районів ведення бойових дій рятувальники евакуювали 607 людей.

Зі станції у Покровську сьогодні о 16:30 вирушить евакуаційний потяг №234/233 Покровськ – Дніпро – Львів.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай заявив, що Сєвєродонецьк тримається, однак росіяни нищать все на своєму шляху.

 

В Україні загинули 12 медиків, 47 отримали важкі поранення 

10.06.2022 15:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3504001-v-ukraini-zaginuli-12-medikiv-47-otrimali-vazki-poranenna.html

Від початку повномасштабної війни рф проти України загинули 12 медиків, ще 47 – тяжко поранені. Однак ці цифри можуть бути суттєво вищими.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю “Українській правді” заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«12 вбитих російськими окупантами та 47 тяжко поранених. Це верифіковані цифри. Потенційно кількість більша, але поки немає підтвердження», – повідомив Ляшко.

Відповідаючи на питання щодо забезпеченості системи охорони здоров’я лікарями, міністр запевнив, що наразі критичної ситуації немає.

«Зараз критичної недостачі з лікарями немає, бо в нас є черга з іноземних лікарів, які готові приїжджати в Україну. Ми ж також відкриті, але говоримо, що краще приїжджати тоді, коли від нас приходить запит хто потрібен лікарні, наприклад, анестезіолог чи травматолог. Тоді ми просимо – приїжджайте своєю бригадою, ми вам скажемо, в яку лікарню», – розповів міністр.

Водночас він додав, що ситуація залежить від місця, про яке йдеться. Одна справа захід України, одна – центр. Інша справа в зоні бойових дій та на території, де росія намагається встановити окупаційний режим.

Ляшко також повідомив, що наразі залишається проблема еміграції лікарів.

«Вона є, і ,насамперед, це жінки, жінки з дітьми, які вимушено залишають Україну, щоб забезпечити безпеку дітям. Тому така ситуація є. Чи вона критична для нас зараз? Ні. Зі спілкування з прифронтовими лікарнями виглядає, що більшість медичних працівників залишається на робочому місці», – запевнив очільник МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, 7 червня дев’ять областей України отримали головних санлікарів. У Міністерстві охорони здоров’я відбулося вручення контрактів новопризначеним керівникам дев’яти обласних Центрів контролю та профілактики захворювань та директору Центру громадського здоров’я, відбір яких відбувався на конкурсній основі.

 

Воєнні злочини рф: асоціації правників України і США презентували звіт за перший місяць війни

10.06.2022 18:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3504176-voenni-zlocini-rf-asociacii-pravnikiv-ukraini-i-ssa-prezentuvali-zvit-za-persij-misac-vijni.html

Асоціація правників України спільно з групою Глобальної мережі підзвітності (Global Accountability Network), міжнародною секцією Асоціації адвокатів штату Нью-Йорк презентували звіт про воєнні злочини рф за перший місяць повномасштабного вторгнення.

Презентація відбулась у п’ятницю, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначалося, звіт «Воєнні злочини росії проти України: порушення міжнародного гуманітарного права рф» є попередньою оцінкою перших 4 тижнів повномасштабного російського вторгнення в Україну – з 24 лютого по 1 квітня, здійсненою на основі інформації з відкритих джерел. За словами правників, практичний посібник пропонує основу для дискусій щодо міжнародних злочинів, скоєних росією в Україні. Крім того, він є робочим документом і буде оновлюватися та публікуватися на регулярній основі впродовж усього конфлікту.

Звіт містить історичну довідку про конфлікт і відносини між Україною та росією, міжнародно-правову базу, інформацію про відповідальних осіб за злочини, включно з військовим командуванням рф та володимиром путіним, порушення міжнародного гуманітарного права і підзвітність.

У своїх висновках правники закликають міжнародну спільноту відреагувати з використанням наявних міжнародних механізмів підзвітності для притягнення до відповідальності високого політичного та військового керівництва країни-агресора.

«Критично важливо привести росію до відповідальності за воєнні злочини і злочини проти людства, геноцид, а також агресію. Я думаю, що цей звіт є наріжним каменем, за допомогою якого всі ми – урядові і неурядові організації – зможемо притягувати російську федерацію до відповідальності», – наголосив на презентації засновник Global Accountability Network, головний прокурор Спеціального суду ООН у Сьєрра-Леоне професор Девід Крейн.

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Станом на 9 червня Національна поліція відкрила 16,3 тис. кримінальних проваджень за фактами злочинів російських військових на території України.

 

На Запоріжжі через обстріли рф зруйновані близько 3000 об’єктів, з них десятки – школи й дитсадки

10.06.2022 16:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3504079-na-zaporizzi-cerez-obstrili-rf-zrujnovani-blizko-3000-obektiv-z-nih-desatki-skoli-j-ditsadki.html

У Запорізькій області внаслідок ворожих ударів зруйновано майже 3000 об’єктів, з них десятки – дитячі садки та школи.

Про це під час відвідин Степногірська сказав голова Запорізької ОВА Олександр Старух, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наразі по області нараховується майже 3000 об’єктів, по яких проводяться експертизи з метою підрахування збитків, з них житлових будинків – майже 1500. Зараз ведеться підрахунок знищених садків, шкіл – це десятки об’єктів”, – сказав він.

При цьому, за словами голови ОВА, це ще не всі об’єкти, адже в зоні бойових дій (східні громади) зруйноване підрахувати дуже важко, зокрема в Пологівському районі. Є села, знесені вщент.

У Степногріську очільник області побував у дитячому садку. Ворожа ракета поцілила у двір дошкільного навчального закладу. Наразі там немає жодного цілого вікна, в стінах – дірки. Працівники закладу кажуть, що на момент обстрілу, на роботі був лише сторож. Чоловік заховався за принципом “двох стін”, що й врятувало йому життя.

“Валиво знімати і фіксувати це, подавати інформацію до органів поліції, щоб були порушені кримінальні справи, щоб ми мали можливість від країни-окупанта отримати компенсацію і компенсувати всі збитки. Якщо не фіксувати, то не буде визначена сума, а отже, люди і громади втратять майно”, – впевнений Старух.

Також журналістам показали зруйнований чероез артилерійський обстріл навчальний заклад “Джерело”, що в Комишувасі. Населений пункт, який знаходиться в кількох десятках кілометрів від Запоріжжя, окупанти обстрілювали упродовж кількох годин.

У закладі навчалось більше 300 дітей.

“Це початкові класи нашого НВК “Джерело”. Тут навчаються діти до 5 класу і в цій школі ми нарешті закінчили придбання меблів, інтерактивних дошок. Були обладнані в повному обсязі всі класи, відремонтована їдальня, але агресор все знищив. Благоустрій цієї школи було відібрано в програму “Велике будівництво”, дуже гарний проєкт був. Почали робити спортивний майданчик, але туди прилетів снаряд від окупантів. Тепер розбиті меблі, понівечені класи – все зруйновано” – каже голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян.

Як повідомлялось, російські війська продовжують цинічно порушувати норми Міжнародного гуманітарного права та правила ведення війни. Минулої доби рашисти здійснили обстріли по цивільній інфраструктурі та мирних домогосподарствах міст Оріхів, Гуляйполе та села Червоне. Тимчасово непідконтрольними територіями Запорізької області залишаються населені пункти: Бердянського району, Мелітопольського району, Василівського району, Пологівського району (окрім міст Оріхів та Гуляйполе).

 

У Маріуполі на “зомбімобілях” показують програми про “збирання земель”

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 10 ЧЕРВНЯ 2022, 22:20. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/10/7351822/

У Маріуполі у п’ятницю на екранах, закріплених на вантажівках, показували псевдоісторичні програми про “збирання земель російських”.

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram

Дослівно: “Маріуполь. Маразм остаточно закріпився. Ви не повірите, але сьогодні цілий день на зомбімобілях крутили псевдоісторични програми про… Петра Першого та збирання земель російських. Все, як вчора Путін розповідав молоді”.

Що передувало: 9 червня президент РФ Володимир Путін після відвідування виставки “Петро I. Народження імперії” заявив, що на його долю теж випало “повертати та зміцнювати території“.

 

Радник мера Маріуполя показав, чим загарбники годують дітей у школах

10.06.2022 22:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3504305-radnik-mera-mariupola-pokazav-cim-zagarbniki-goduut-ditej-u-skolah.html

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко оприлюднив фото шкільних обідів, якими російські загарбники годують дітей у захопленому місті.

Відповідні фотографії з «показової школи» Андрющенко опублікував у Телеграмі, передає Укрінформ,

«Показова для окупантів школа №53. Саме тут вкрали перші розумні дошки, сюди привозять всіх «великих гостей», аби показати, що «життя налагодилось». Стандартне харчування для дітей. Шматок хліба. Бурда з тушкованої капусти. Рідке какао та булка. Діти кажуть, що їсти можна лише булку та хліб», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що батькам учнів загарбники розповідають, наскільки краще стало з приходом росії.

Андрющенко також навів для порівняння фото зі шкільної їдальні в Маріуполі ще чотири місяці тому. На ньому можна побачити різноманітніший асортимент: м’ясну котлету, картопляне пюре, сік, мандарини та салат.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі масштабну гуманітарну катастрофу. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів, тут немає нормального енерго-, водо- та газопостачання.Від початку російського вторгнення у Маріуполі загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

Із гівна та палок»: загарбники «оновили» стелу на в’їзді у Маріуполь

10.06.2022 19:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3504196-iz-givna-ta-palok-zagarbniki-onovili-stelu-na-vizdi-u-mariupol.html

російські загарбники змінили назву міста на стелі при в’їзді у Маріуполь на російську.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Маріуполь. Окупанти закіничили редизайн в’їзної стели з надписом Маріуполь з боку Донецька. Як змогли – із гівна та палок розтягнули та встромили якусь металеву хрінь, аби було схоже на російське «и». Ну таке. Очікувано. Які дизайнери, така і стела», – написав Андрющенко.

Він оприлюднив відео, де з жовто-блакитної української букви «і» загарбники зробили російську «и».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів, залишається без нормального енерго-, водо- та газопостачання.

Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.

Маріуполь наразі на порозі екологічної та інфекційної катастроф.

 

Депутату Маріупольської міськради повідомили про підозру у держзраді

10.06.2022 17:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3504121-deputatu-mariupolskoi-miskradi-povidomili-pro-pidozru-u-derzzradi.html

Правоохоронці повідомили про підозру у державній зраді одній із депутатів Маріупольської міської ради, яка з власної ініціативи стала співпрацювати з загарбниками.

Про це Офіс Генерального прокурора повідомляє у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Керівником Донецької обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру депутату Маріупольської міської ради у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України)”, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, з 24 лютого 2022 року депутат міськради за власної ініціативи почала співпрацювати з військами рф задля забезпечення діяльності окупаційної “адміністрації” держави-агресора на території Маріуполя.

“Обійнявши псевдопосаду «начальника відділу культури адміністрації міста Маріуполь», підозрювана організує проведення культурно-масових заходів з метою формування думки серед населення і світової спільноти про законність діяльності так званої «днр». Крім того, вона залучає до співпраці з окупаційною владою місцевих мешканців”, – зазначають в ОГП.

Згідно з інформацією правоохоронців, разом із псевдокерівництвом міста та депутатом державної думи рф жінка розповсюджує у школах літературу міністерства освіти країни-агресора з метою поширення російської ідеології серед місцевого населення і розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві до 13 років ув’язнення засудили двох чоловіків, які воювали проти Збройних сил України у складі російської армії та забезпечували їй протиповітряну оборону біля Каховської гідроелектростанції.

 

Радник мера Маріуполя назвав локації, де ловить інтернет

10.06.2022 14:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503968-radnik-mera-mariupola-nazvav-lokacii-de-lovit-internet.html

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко назвав локації у захопленому місті, де наразі є Інтернет для зв’язку мешканців з родичами.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у Телеграмі.

Зокрема, Андрющенко назвав точкки Wi-Fi та сталого 4G-зв’язку в Маріуполі:

Wi-Fi вул.Гагарина 5 Пароль 44445555

4G від окупантського Феніксу:

– вул. Курчатова;

– вул. Пашковського біля Дому Молоді;

– житловий масив “Пентагон”;

– вул. Сеченова в районі колишнього тиру;

– в районі плав-басейну “Нептун“;

– Житлові мікрорайони 20-23;

– район Свято-Миколаївського храму (Блакитна Церква);

– лікарня №2.

Він порадив маріупольцям залишатися з близькими на зв’язку.

«Перконуйте їх на евакуацію навіть через росію до країн-партнерів України і додому. Україна чекає на кожного», – наголосив Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. З початку російського вторгнення у місті загинуло до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. мешканців.

 

Ризики інфекційних хвороб на деокупованих територіях пов’язані з якістю питної води – Кузін

10.06.2022 14:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3503951-riziki-infekcijnih-hvorob-na-deokupovanih-teritoriah-povazani-z-akistu-pitnoi-vodi-kuzin.html

На деокупованих територіях основні ризики поширення інфекційних хвороб зумовлені проблемами питної води.

Як передає Укрінформ, про це сказав заступник міністра охорони здоров’я – головний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі телемарафону.

«Ризики поширення будь-яких інфекційних хвороб в літній період часу – це переважно випадки гострих кишкових інфекцій, до якої також відноситься холера, вони є переважно на тих територіях, де ми маємо проблеми з водопостачанням, водовідведенням. Такі ризики є дійсно високими. Холера передається доволі швидко від людини до людини. За умови недостатнього рівня санітарії доволі великі верстви населення можуть бути уражені. Зазвичай таких наслідків можна уникнути, якщо спрацьовує або система епідеміологічного розслідування, або вирішується поступово питання доступу до безпечної та якісної питної води», – заявив Кузін.

За його словами, робота фахівців Центрів контролю та профілактики хвороб на деокупованих територіях починається відразу, як тільки дозволяє безпекова ситуація. Відповідні команди заходять на звільнені території, досліджують якість води, ґрунт, також проводять заходи з дезінфекції тих місць, де відбувалися поховання останків загиблих. І всі ці дії спрямовуються на те, щоб не допустити поширення інфекційних хвороб, сказав він.

«Основні ризики, які ми бачимо на деокупованих територіях, зумовлені проблемами питаної води», – зазначив Кузін, додавши, що відразу така інформація розміщується на офіційних сайтах, інформується населення і позначаються місця зараженої води.

Крім того, головний санітарний лікар звернув увагу на проблему тимчасової зупинки вакцинації через воєнні дії в Україні. «Є також дуже велика проблема тимчасової зупинки вакцинації. Наприклад, Київська область, 56 пунктів вакцинації в області втратили весь наявний запас імунобіологічних препаратів», – сказав Кузін.

Як повідомляв Укрінформ, у заблокованому Маріуполі відсутність доступу до питної води, масові поховання в неналежних місцях збільшують ризики виникнення інфекцій та поширення хвороб, таких як холера.

 

У Маріуполі з-під завалів тіла вивозять разом з бетоном, під кожним будинком — до 100 вбитих

10.06.2022 12:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503870-u-mariupoli-zpid-zavaliv-tila-vivozat-razom-z-betonom-pid-koznim-budinkom-do-100-vbitih.html

У захопленому Маріуполі реальні цифри вбитих у місті можуть виявитися набагато більшими, ніж повідомлялося. З-під завалів зруйнованих будинків вивозять тіла разом з бетоном – під кожним з них від 50 до 100 вбитих.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграмі Маріупольська міська рада.

«Знесення будинків проводять без розбору завалів – тіла вбитих маріупольців прибирають разом з бетоном. Потім російські окупанти вивозять їх як сміття на маріупольські полігони твердих побутових відходів», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що тіла разом з завалами складають на Лівобережному полігоні ТПВ та на полігоні в Приморському районі, який був виведений з експлуатації ще у 2008 році.

За словами Маріупольського міського голови Вадима Бойченка, спочатку окупанти залучали до розбору завалів маріупольців, але коли побачили реальну кількість тіл, які знаходять, вони відразу відсторонили місцеве населення, і завали стали розбирати МНС так званої “днр”.

«Зараз вони навіть не намагаються діставати тіла. Просто зносять будинки та вивозять завали разом із убитими маріупольцями. Тому що реальна кількість тіл під завалами зруйнованих будинків – лякає. Майже під кожним зруйнованим будинком від 50 до 100 вбитих, а в Маріуполі знищили 1300 багатоповерхових будинків. Тому реальні цифри вбитих у місті, на жаль, можуть виявитися набагато вищими ніж ми повідомляли», – наголосив Бойченко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. З початку російського вторгнення у місті загинуло до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. мешканців.

 

З Маріуполя загарбники вивозять вцілілий транспорт, дитячі майданчики та медтехніку

10.06.2022 12:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3503833-z-mariupola-zagarbniki-vivozat-vcililij-transport-ditaci-majdanciki-ta-medtehniku.html

Із Маріуполя загарбники вивозять вцілілий транспорт, дитячі майданчики та медичну техніку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграмі Маріупольська міська рада.

«Окупанти вивозять з міста вцілілий транспорт, дитячі майданчики та медичну техніку. В так званій «днр» радіють, що тепер можуть кататися на тролейбусах європейського зразка, вивезених з нашого міста. З лікарень викрадають сучасне обладнання, а з колись затишних дворів забирають дитячі майданчики», – йдеться у повідомленні.

Міськрада опублікувала скани повідомлень загарбників, де йдеться про крадіжки всього цього майна із захопленого Маріуполя.

«Справжнє обличчя «русского мира» – вбивства, руйнування та мародерство», – наголосили у міській раді.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. З початку російського вторгнення у місті загинуло до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. мешканців.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

Серед екологічних наслідків війни українців найбільше лякає радіація і мінування

10.06.2022 14:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3503976-sered-ekologicnih-naslidkiv-vijni-ukrainciv-najbilse-lakae-radiacia-i-minuvanna.html

Серед критичних наслідків для екології країни українці називають поширення отруйних речовин, знищення заповідних територій та забруднення водних об’єктів. Проте найбільші побоювання викликає можливість радіаційного забруднення та наслідки мінування територій.

Такі результати опитування «Думки і погляди населення України щодо екологічних наслідків війни» були оголошені під час експертної дискусії, що відбулася в Укрінформі.

Так, у половини українців найбільше побоювань викликає можливість радіаційного зараження у разі обстрілів атомних станцій. В якості наслідків в цілому для країни таке припущення висловили 56,4%, як наслідок для себе особисто цей наслідок визначили 50,9% опитаних.

Мінування сільськогосподарських земель та лісових насаджень побоюються 39,5% (вплив на країну) та 31,1% (побоювання особисті) українців.

Третє місце серед ймовірних наслідків посідає поширення отруйних речовин внаслідок обстрілів нафтобаз, газових сховищ та об’єктів хімічної промисловості — 36,5% та 27,2% відповідно.

За інформацією дослідників, найменш критичним наслідком українці як для себе, так і для країни, вбачають забруднення повітря та засмічення територій. Цікаво, що проблему забруднення повітря оцінила лише молодь — учні та студенти. Загалом же проблемами екології в Україні переймаються здебільшого українці у вікових групах 30-49 та 18-21 років, із середнім рівнем доходів.

Як свідчать дані опитування, лише половина (50%) українців вважають достатнім рівень інформування населення щодо екологічних наслідків війни. 43% респондентів відзначили, що скоріше недостатньо мають інформації з цього питання, що, на думку дослідників, є вагомим фактором для посилення комунікаційної складової роботи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Як повідомлялося, за даними Міндовкілля, станом на 24 травня підтверджено 254 випадки екоциду та нараховано 1,5 тис. фактів знищення українського довкілля внаслідок військової агресії російської федерації. Попередні збитки, завдані російськими загарбниками тільки зоні відчуження ЧАЕС, перевищують 2,5 млрд грн.

 

Хакери рф атакують українські медіа – розсилають листи зі шкідливим файлом

10.06.2022 20:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3504243-hakeri-rf-atakuut-ukrainski-media-rozsilaut-listi-zi-skidlivim-fajlom.html

російські хакери масово розсилають українським медійним організаціям електронні листи зі шкідливими файлами.

Як передає Укрінформ, про це урядова команда CERT-UA повідомляє у Фейсбуці.

«Урядовою командою реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA від учасника інформаційного обміну отримано інформацію щодо масового розсилання електронних листів, зокрема, серед медійних організацій України (радіостанції, газети, новинні агенції та інші) з темою «СПИСОК посилань на інтерактивні карти». Встановлено більше 500 електронних адрес отримувачів», – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що у додатку лист містив документ «СПИСОК_посилань_на_інтерактивні_карти.docx», відкриття якого призведе до завантаження HTML-файлу та виконання JavaScript-коду, що, в свою чергу, забезпечить завантаження та виконання EXE-файлу «2.txt», що класифіковано як шкідливу програму CrescentImp.

Фахівці зауважують, що зловмисники продовжують використовувати вразливість CVE-2022-30190 та все частіше вдаються до розсилань електронних листів зі скомпрометованих електронних адрес державних органів.

«У випадку виявлення ознак компрометації за наданими індикаторами просимо терміново інформувати. Активність відстежується за ідентифікатором UAC-0113 (з середнім рівнем впевненості асоційовано з групою Sandworm)», – сказано в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні повністю або частково припинена робота понад 3 000 базових станцій мобільних операторів, а також пошкоджено або зруйновано понад 20% телекомунікаційної інфраструктури внаслідок військової агресії російської федерації проти України.

 

рф використовує коментарі експерта зі США для поширення фейків про боєприпаси в Україні

10.06.2022 14:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503978-rf-vikoristovue-komentari-vijskovogo-eksperta-zi-ssa-dla-posirenna-fejkiv-pro-boepripasi-v-ukraini.html

російська пропаганда використовує коментарі американського військового експерта Майкла Кофмана для поширення інформації про те, що начебто в Україні вичерпуються боєприпаси.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє у Телеграмі.

“російська пропаганда використовує коментарі військового експерта Майкла Кофмана для поширення інформації про те, що начебто в Україні та європейських країнах вичерпуються боєприпаси”, – ідеться в повідомленні.

кремлівські медіа як доказ наводять матеріал The Economist, в якому йдеться про озброєння.

У ЦПД пояснили, що Кофман розповідав про вичерпні можливості України використовувати боєприпаси, але саме радянських та російських калібрів. Водночас експерт зазначав, що Збройним силам України треба якнайшвидше перейти на озброєння за стандартами НАТО, оскільки “це дозволить західним країнам забезпечити тривалу військову кампанію”.

Загалом Кофман неодноразово повторював, що у росії немає ресурсів для продовження наступу, тож, на його думку, рф може сподіватися лише на поразку у цій війні.

“Використання окремих тез фахівців для підтвердження росією власного наративу про непереможність армії рф – неприхована маніпуляція, що може спрацювати лише для внутрішнього споживача”, – зазначили в ЦПД.

Як повідомляв Укрінформ, 9 червня міністр оборони України Олексій Резніков поінформував, що Міноборони вже виконало початковий запит від Збройних сил на 90% по артилерії калібру 155 мм, а 100% початкова потреба буде закрита протягом 1-2 тижнів. Також міністр підкреслив, що при зміні обставин на полі бою потреба зростає.

 

Правозахисники закликають ВР забезпечити незалежний конкурс на посаду омбудсмана

10.06.2022 13:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503917-pravozahisniki-zaklikaut-vr-zabezpeciti-nezaleznij-konkurs-na-posadu-ombudsmana.html

Представники правозахисних організацій закликають Верховну Раду негайно розпочати підготовку відкритого та незалежного конкурсу на посаду уповноваженого ВР з прав людини.

Звернення оприлюднене на сайті організації “КримSOS“, повідомляє Укрінформ.

“Ми, представники правозахисних організацій, звертаємося до Верховної Ради України з проханням невідкладно розпочати процес підготовки відкритого та незалежного конкурсу на посаду уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотриманням міжнародно визнаних стандартів прозорості, неупередженості та залучення громадянського суспільства”, – йдеться у зверненні.

Зазначається, що після того, як 31 травня ВР оголосила недовіру уповноваженому з прав людини і звільнила його з посади, у країні фактично паралізована функція парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини та громадянина, який відповідно до статті 101 Конституції здійснює омбудсман.

Правозахисники також наголошують, що інститут уповноваженого не обмежується виключно однією посадою – це цілий Офіс, який реалізує чимало функцій, включаючи мережу регіональних представників.

“В умовах воєнного стану ефективна діяльність цієї інституції надзвичайно важлива для українського суспільства, оскільки проблема дотримання прав людини в Україні стала критичною, а поінформованість світової спільноти прямо впливає на підтримку України і впровадження санкцій проти рф”, – зауважують автори зверненні.

Водночас вони звертають увагу на те, що Закон “Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” не містить норм, які можуть дозволити функціонувати Офісу уповноваженого у разі звільнення омбудсмана і непризначення його наступника.

Правозахисники зауважують, що наразі в публічному полі немає інформації щодо початку процесу відбору кандидатів на посаду омбудсмана та проведення консультацій з представниками правозахисної спільноти. При цьому процес обговорення кандидата всередині парламентської фракції не може вважатися таким публічним процесом, заявляють вони.

Представники правозахисних організацій переконані, що гарантувати незалежність кандидатів на цю посаду та їх відповідність професійним та етичним вимогам можна лише через проведення відкритого конкурсу із залученням представників громадянського суспільства до процесу відбору кандидатів у повній відповідності до Паризьких принципів ООН.

У цьому зв’язку правозахисники наголошують на необхідності невідкладно ініціювати зміни до Закону “Про уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, щоб розблокувати діяльність Офісу уповноваженого до призначення нового омбудсмана; розпочати процес публічних консультацій з правозахисними організаціями щодо процедур та критеріїв обрання кандидатів на посаду омбудсмана; забезпечити прозорий та незалежний конкурс на цю посаду з можливістю участі та залучення широкого кола кандидатів без політичного впливу.

Звернення підписали Центр прав людини ZMINA, Фундація DEJURE, БФ Восток SOS, БФ “Право на захист”, ГО “Донбас СОС”, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, ГО “КримСОС”, Медійна ініціатива за права людини, громадський холдинг “Група впливу”, Харківський інститут соціальних досліджень, ГО “Фонд підтримки фундаментальних досліджень”, Кримська правозахисна група, ГО “Поступовий гурт франківців”, ГО “Інститут миру та порозуміння”, Асоціація УМДПЛ.

Як повідомляв Укрінформ, 31 травня Верховна Рада звільнила Людмилу Денісову з посади уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

 

У росії закрили за «екстремізм» найстарішу організацію волзьких татар

11.06.2022 07:12

Верховний суд російського Татарстану визнав екстремістською організацією та ліквідував Всетатарський громадський центр, заснований ще 1988 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Idel.Реалии».

У січні 2021 року визнати ВТГЦ екстремістською організацією вимагала прокуратура Татарстану. Вона виявила ознаки екстремізму у виступах активістів на мітингу вшанування пам’яті жертв захоплення Казані москвою у ХVI столітті.

Крім того, прокуратура стверджувала, що про екстремістський характер ВТГЦ свідчить його статут. Державні судові експерти вивчили документ та дійшли висновку, що діяльність центру “спрямовано на пропаганду дій щодо виходу Татарстану зі складу росії”.

У жовтні 2021 року міністерство юстиції росії призупинило діяльність ВТГЦ “у зв’язку зі здійсненням ним екстремістської діяльності”. У тому ж місяці проти центру завели адміністративну справу про збурювання ворожнечі до росіян на мітингу. Його учасники критикували включення в конституції поняття “державотворчий народ”, під яким вочевидь маються на увазі росіяни.

ВТГЦ вимагав, щоб парламент Татарстану прийняв закон, який затверджує татарський народ “державотворчим” у республіці. Прокуратура обвинуватила організацію у протиставленні росіян і татар як колонізованого народу. У цій справі суд зобов’язав центр сплатити 250 тисяч рублів штрафу.

Лідер ВТГЦ Фаріт Закієв відкинув обвинувачення в екстремізмі та заявив, що центр оскаржить рішення суду. Він виїхав з росії у березні цього року.

Всетатарський громадський центр – найвідоміше громадсько-політичне об’єднання татарського національного руху. Він був заснований у 1988 році. На початку 90-х років організація вимагала надання Татарстану повноцінного суверенітету. Останніми роками ВТГЦ виступав на підтримку особливого статусу республіки, а також на захист татарської мови як державної в регіоні.

 

На Херсонщині у зоні бойових дій опинився стаціонар для людей похилого віку

10.06.2022 16:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3504051-na-hersonsini-u-zoni-bojovih-dij-opinivsa-stacionar-dla-ludej-pohilogo-viku.html

У селищі Викосопілля Бериславського району на Херсонщині в зоні бойових дій опинилося стаціонарне відділення для людей похилого віку, вони потребують термінової евакуації спеціалізованим транспортом.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба Херсонської обласної військової адміністрації, передає Укрінформ.

“В самому смт (Високопілля – ред.) розташоване стаціонарне відділення для людей похилого віку, в якому перебуває 15 осіб. Люди похилого віку та інваліди потребують термінової евакуації спеціалізованим транспортам через зелені коридори. Потрібна евакуація населення, котре залишилось, і не має змоги виїхати самостійно”, – йдеться у повідомленні.

Щодо загальної ситуації у Високопільській селищній ТГ повідомляють, що по всій громаді відсутнє електропостачання, водопостачання та газопостачання. Ведуться активні бойові дії. Всі адміністративні будівлі зруйновані. Місцеве населення самостійно виходить або, за наявності транспорту, виїжджає на підконтрольну Україні територію. На окупованій частині громади відсутній мобільний зв’язок. На деокупованій частині мобільний зв’язок слабкий. Велика потреба в медикаментах.

Як відомо, Херсонська область тимчасово захоплена загарбниками після масштабного вторгнення військ рф в Україну 24 лютого. На окупованих територіях російські військові здійснюють терор проти місцевого населення, яке не сприймає окупантів.

Загарбники також блокують шляхи евакуації, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі.

 

МКІП може розглянути заяву щодо радянських монументів упродовж тижня 

10.06.2022 10:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3503760-mkip-moze-rozglanuti-zaavu-sodo-radanskih-monumentiv-uprodovz-tizna.html

Питання щодо радянських монументів, зокрема, чи залишити їх або перенести на інше місце, Міністерство культури та інформаційної політики може розглянути упродовж тижня.

Про це у коментарі Укрінформу повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

“Як тільки нам приходить така заява, я думаю, що упродовж тижня ми спокійно можемо приймати рішення”, – поінформував очільник МКІП.

До цього на пресконференції Ткаченко, говорячи про такі пам’ятки, уточнив, що є певний алгоритм – наприклад, за його словами, пам’ятки національного значення можуть бути перейменовані, або не знесені, а просто перенесені в інше місце, рішенням уряду за поданням МКІП за ініціативи місцевих органів влади.

Якщо йдеться про пам’ятки місцевого значення, то рішення може приймати МКІП, але так само — за поданням місцевих органів влади, додав Ткаченко.

Як повідомлялося, при Міністерстві культури та інформаційної політики та Українському інституті національної пам’яті створили раду, яка займатиметься питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації.

 

Політтехнолог Медведчука отримав підозру в держзраді 

10.06.2022 10:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503751-polittehnolog-medvedcuka-otrimav-pidozru-v-derzzradi.html

Підозру в державній зраді отримав політтехнолог Медведчука. Це стало можливим одразу після висновку комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, яка проаналізувала масив доказів, зібраний співробітниками Служби безпеки.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба СБУ.

«Згідно з висновком, висловлювання та діяльність політтехнолога були спрямовані на шкоду суверенітету і територіальній цілісності України. В результаті обшуків співробітники СБУ вилучили речі та документи, що підтверджують його зв’язки з рф. Серед них – аналітичні матеріали щодо проведення «денацифікації та демілітаризації України», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, наразі тривають заходи щодо підтвердження можливого використання цих та інших матеріалів під час планування повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Встановлено, що фігурант був пов’язаний зі співробітниками спецслужб рф, які діяли в Україні під дипломатичним прикриттям. Він часто брав участь у пропагандистських ефірах на росТБ та очолював групу експертів.

За даними ЗМІ, йдеться про політтехнолога Михайла Погребинського.

Як повідомляв Укрінформ, ДБР завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою народного депутата від партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука у державній зраді.

Медведчук обвинувачується у тому, що спільно з іншим народним депутатом України від політичної партії «ОПЗЖ» (перебуває у розшуку), посадовими особами російської федерації та іншими діячами вчинили замах на розграбування національних цінностей. Йдеться про незаконний видобуток нафти та газу на шельфі Чорного моря в районі тимчасово окупованої території АР Крим, які, відповідно до Конституції України, є власністю українського народу.

Окрім того, за даними слідства, народний депутат надав керівництву росії допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Він здійснював збір інформації щодо місць дислокації військових формувань України, проведення заходів бойової підготовки, надавав сприяв залученню громадян України до завдання шкоди державі для дестабілізації суспільно-політичної ситуації.

Медведчуку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без неї.

 

Киянину повідомили підозру у виправдовуванні збройної агресії рф

10.06.2022 10:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3503741-kianinu-povidomili-pidozru-u-vipravdovuvanni-zbrojnoi-agresii-rf.html

Правоохоронці повідомили про підозру киянину за фактом поширення матеріалів, які виправдовували та визнавали правомірною збройну агресію російської федерації проти України.

Як передає Укрінформ, про це інформує Київська міська прокуратура у Фейсбуці.

“За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру 40-річному мешканцю столиці за фактом поширення матеріалів, у яких містилося виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії російської федерації проти України (ч. 2 ст. 436-2 КК України)”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що згідно з матеріалами слідства, підозрюваний після початку повномасштабного вторгнення збройних сил рф на територію України, усвідомлюючи протиправний характер власних дій, зареєстрував у забороненій в Україні соціальній мережі «одноклассники» обліковий запис (акаунт) з метою розміщення та поширення матеріалів проросійського спрямування.

Так, у період з лютого по квітень 2022 року підозрюваний розміщав та репостив на своєму акаунті публікації, які за своїм змістом виправдовували та визнавали правомірною збройну агресію рф проти нашої країни, а також глорифікували її учасників, інформує Київська міська прокуратура.

Зазначені публікації були доступні для необмеженого кола користувачів вищевказаної соціальної мережі.

Досудове розслідування здійснюється слідчими СУ ГУ НП в м. Києві.

Як повідомлялося, у Києві правоохоронці затримали шахрая, який за схемою «ваш родич у лікарні» ошукав пенсіонера на понад 75 тис. грн.

 

Декомунізація та дерусифікація: Ткаченко розповів, хто увійде до складу експертної ради

10.06.2022 10:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3503745-dekomunizacia-ta-derusifikacia-tkacenko-rozpoviv-hto-uvijde-do-skladu-ekspertnoi-radi.html

До складу експертної ради з декомунізації та дерусифікації при Міністерстві культури та інформаційної політики запросили відомих фахівців у низці сфер, список буде оприлюднений найближчим часом.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Робота ця розпочнеться. Положення ми вже затверджуємо. Є склад цієї експертної ради. Буквально сьогодні-завтра ви зможете його побачити на сайті МКІП”, – сказав Ткаченко.

За його словами, до складу цього органу увійдуть журналіст, телеведучий, політик, громадський і культурний діяч Олесь Доній, керівник Культурно-мистецького центру Національного університету «Києво-Могилянська академія» Владислава Осьмак, директор Національного музею історії Федір Андрощук, директор Центру міської історії Львів Софія Дяк, декан історичного факультету Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка Іван Патриляк, історик Павло Гай-Нижник, видавець Олександр Красовицький, мистецтвознавець Євгенія Муляр, культуролог Ганна Циба, директор Музею Революції гідності Ігор Пошивайло, директор музею Другої світової війни Юрій Савчук, режисер Ростислав Держипільський, представниця літературного музею з Харкова Тетяна Пилипчук, а також представники бібліотек, музичної академії, письменники, мистецтвознавці, науковці.

«Тобто у принципі, різноманітний склад. Але додатково ми підсилимося фахівцями, щоб це виглядало органічно», – додав глава МКІП.

На його переконання, процес декомунізації та дерусифікації в Україні триватиме, адже є природним. «Щоб він проходив у законних рамках, важливо рекомендувати місцевим органам влади мати такі ж самі експертні ради, які ми створюємо при МКІП. Для того, щоб фахівці, історики, філософи, місцеві активісти могли обговорити те чи інше питання і поставити цей процес на прозорі рейки, щоб це було у законній площині й не виглядало як, так би мовити, самостійне рішення “давайте знесемо памятник, а ще краще – розіб’ємо”», – наголосив Ткаченко.

Він додав, що немає нічого дивного в тому, що у багатьох людей на місцях є бажання позбавлятися того, що Україні нав’язували впродовж років, і ставитися до таких змін слід спокійно, як європейській толерантній державі.

«Якщо хочемо бути нормальною європейською країною, навіть в умовах війни маємо показувати своє коректне ставлення до цього процесу», – підкреслив він.

Ткаченко зауважив, що МКІП не відповідає за перенесення або знесення пам’яток, перейменування вулиць у населених пунктах. За його словами, у першу чергу, це відповідальність місцевих органів влади.

«Ми можемо лише рекомендувати. Такі рекомендації ми найближчим часом опублікуємо за результатами круглих столів, але там не буде написано директивно: знести Суворова чи Катерину ІІ. Там будуть написані аргументи, яким чином можна підходити до цього процесу», – підкреслив міністр.

Окрім цього, він поінформував, що при міністерстві працює комісія, яка опрацьовує запити місцевої влади. «Якщо надходять (запити – ред.), ми даємо свої рекомендації – так чи ні. У більшості випадків – так. Тоді це законний процес. Умовно кажучи, місцевий орган влади хоче перенести якийсь пам’ятник, наприклад, Суворову з одного місця в інше. Будь ласка. Але нам потрібно звернення. Ми не можемо ними командувати», – пояснив Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, 7 червня при Міністерстві культури та інформаційної політики та Українському інституті національної пам’яті створили раду, яка займатиметься питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації.

Цей дорадчий орган відомство утворило після проведення громадських обговорень.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні активізувалися антиколоніальні практики: по всій країні демонтують пам’ятники радянським чи російським діячам або присвячені пов’язаним з російською федерацією історичним подіям, а також перейменовують топографічні об’єкти.

 

Ткаченко закликає Європу поставити на паузу або відмовитися від співпраці з культурними діячами рф

10.06.2022 10:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3503736-tkacenko-zaklikae-evropu-postaviti-na-pauzu-abo-vidmovitisa-vid-spivpraci-z-kulturnimi-diacami-rf.html

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликає Європу поставити на паузу співпрацю з російськими культурними діячами або відмовитися взагалі від такої співпраці.

Відповідний заклик урядовець висловив під час пресконференції в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Я радий, що всі наші театри відмовилися виконувати Чайковського під час війни. До того самого ми закликаємо європейських колег. Принаймні, поставити на паузу. Так само закликаємо поставити на паузу або відмовитися від співпраці з російськими культурними діячами, тому що російська культура, як і пропаганда, – це вістря ракети, яке кремль несе в Європу», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, станом на початок червня понад 120 міжнародних організацій у сфері культури відмовилися від співпраці з російськими діячами культури.

 

У центрі Києва відкриється фотодокументальна виставка «Комунізм = Рашизм»

10.06.2022 16:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3504082-u-centri-kieva-vidkrietsa-fotodokumentalna-vistavka-komunizm-rasizm.html

У Києві на Михайлівській площі 15 червня відкриється вулична фотодокументальна виставка «Комунізм = Рашизм».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики в Телеграмі.

«15 червня о 17.00 на Михайлівській площі в Києві відкриється вулична фотодокументальна виставка «Комунізм = Рашизм». Виставка на конкретних історіях людей демонструє, що криваві методи росії не змінилися. Підтвердження цьому – долі тринадцятьох жінок і чоловіків з ХХ та ХХІ століть. Більшість з них знищили лише за те, що вони були українцями, працювали на батьківській землі, розмовляли рідною мовою. Усі вони, на переконання росіян, не мали права на існування», – йдеться у повідомленні.

Організатором виставки є Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті. Автори виставки: Ігор Кулик, Дарина Рогачук.

Як повідомлялося, у Львові просто неба відкрили українсько-польську виставку плакатів «День Перемоги».

 

Amazon допоміг Україні перенести у «хмару» 10 петабайт даних після нападу рф

10.06.2022 09:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3503702-amazon-dopomig-ukraini-perenesti-u-hmaru-10-petabajt-danih-pisla-napadu-rf.html

Платформа хмарних обчислень Amazon Web Services допомогла українським міністерствам та приватним компаніям перенести понад 10 петабайт даних на безпечні сервери після широкомасштабного вторгнення росії в країну.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у блозі компанії.

«AWS додала понад 10 петабайт (10 мільйонів гігабайт) важливих даних, із 27 українських міністерств, 18 українських університетів, найбільшої школи дистанційного навчання K–12 (навчає сотні тисяч дітей-переселенців), а також десятка інших компаній приватного сектору. Наразі існує 61 міграція (українських – ред.) державних даних на AWS, і очікується, що їх буде ще більше», – повідомили в Amazon.

Зазначається, що до російського вторгнення, українське законодавство вимагало, щоб певні державні дані та дані приватного сектору зберігалися на серверах, які фізично розташовані в Україні.

Проте за тиждень до того, як російські військові вторглися в країну, український парламент ухвалив закон, що дозволяє переміщувати дані уряду та приватного сектору в «хмару». Для цього українське керівництво оголосило публічний заклик про допомогу. Amazon Web Services (AWS) була однією з перших платформ, які відповіли.

Вже через три дні після початку агресїі рф, спеціалісти AWS почали вивозити ці дані у AWS Snowball, спеціальних пристроях для обчислення, перенесення та зберігання даних.

«AWS має честь працювати разом з українським урядом та іншими приватними та громадськими організаціями для підтримки народу України. Ми продовжуватимемо допомагати своїми зусиллям та ділитися нашими технічними знаннями та послугами з тими, хто їх потребує», – заявили в Amazon.

Як повідомляв Укрінформ, на початку березня віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Amazon Web Services відмовився приймати нових клієнтів із росії.

 

Глава Пентагону закликав зупинити росію, яка нищить світовий порядок

11.06.2022 05:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3504384-glava-pentagonu-zaklikav-zupiniti-rosiu-aka-nisit-svitovij-poradok.html

Міністр оборони США Ллойд Остін звернувся до міжнародної спільноти із закликом об’єднати зусилля у відповідь на агресію рф проти України та спроби кремля підірвати світовий порядок.

Про це Остін заявив на міжнародній конференції з питань безпеки «Діалог Шангрі-Ла» в Сінгапурі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Вторгнення росії в Україну – це те, що відбувається, коли гнобителі зневажають правила, які захищають нас усіх. Так стається, коли більші держави вирішують, що їхні імперські апетити важливіші за права їхніх мирних сусідів», – сказав глава Пентагону.

Він підкреслив, що росія знищує світовий порядок, заснований на правилах. І якщо не втрутитися, це призведе до утворення світу, наповненого хаосом і безладом, у якому ніхто з цивілізованих країн не хотів би опинитися.

«Тож, використаймо цей момент, щоб об’єднатися для спільної мети. Використаймо цей момент для зміцнення міжнародного порядку, заснованого на правилах», – закликав Ллойд Остін, наголосивши що це питання майбутнього, у якому всі прагнуть існувати безпечно.

Як повідомляв Укрінформ, 15 червня в столиці Бельгії відбудеться засідання Контактної групи з питань оборони України, так званий «Рамштайн-3». Цей формат спілкування міністрів оборони, створений за ініціативи Сполучених Штатів, охоплює  понад 40 країн.

 

В ООН вважають воєнним злочином смертний вирок іноземцям у «днр»

11.06.2022 02:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3504369-v-oon-vvazaut-voennim-zlocinom-smertnij-virok-inozemcam-u-dnr.html

Управління Верховного комісара ООН з прав людини рішуче засудило смертний вирок, оголошений трьом іноземним воїнам «судом» самопроголошеної «днр».

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ООН.

«Такі судові процеси над військовополоненими рівносильні воєнному злочину, – заявила речниця УВКПЛ Равіна Шамдасані. – УВКПЛ стурбоване тим, що так званий «верховний суд» самопроголошеної «днр» засудив трьох військовослужбовців до смерті. За словами українського командування, ці люди входили до складу ЗСУ, і якщо це так, то вони не повинні розглядатися як найманці».

Своєю чергою речник генсека ООН Стефан Дюжаррік зазначив, що ця організація завжди виступала й виступатиме проти смертної кари за будь-яких обставин.

«Ми закликаємо, щоб комбатантам, котрі були затримані, надали міжнародний захист, і щоб з ними поводилися відповідно до Женевських конвенцій», – додав він.

Як повідомлялося, «суд» контрольованої росією «днр» засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у воєнних діях у складі української армії.

Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади», підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

МЗС України назвало «судовий процес» над іноземцями нікчемним.

 

У Латвії розслідують 23 справи про розпалювання ненависті, майже всі пов’язані з Україною

11.06.2022 05:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3504382-u-latvii-rozsliduut-23-spravi-pro-rozpaluvanna-nenavisti-majze-vsi-povazani-z-ukrainou.html

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну служба державної безпеки Латвії (VDD) порушила 19 кримінальних справ, пов’язаних із розпалюванням ненависті, та перейняла ще чотири такі провадження.

Більша їх частина пов’язана з агресією рф проти України, повідомляє Укрінформ із посиланням на Delfi.

Вісім із 23 процесів розпочато за двома статтями Кримінального закону Латвії одночасно: за публічне прославляння та виправдання геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів(ст. 74.1) та за дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі (ст. 78). Ще вісім кримінальних справ порушено за ст. 74.1 і сім – за ст. 78.

В одному з кримінальних процесів за фактом розпалювання національної ворожнечі Служба держбезпеки завершила досудове розслідування та відправила матеріали справи в прокуратуру, попросивши притягнути фігуранта до кримінальної відповідальності. Він потрапив у поле зору VDD після публікації в інтернеті коментаря до статті, що прославляє росію та бажає їй успіхів у знищенні українців.

За рештою справ 15 осіб перебувають у статусі підозрюваних, а ще семеро – у статусі особи, стосовно якої порушено кримінальну справу. При цьому двох підозрюваних узяли під варту.

 

Смертні вироки британцям у «днр» мають спонукати Європу до рішучіших дій – Зеленський

11.06.2022 01:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3504354-smertni-viroki-britancam-u-dnr-maut-sponukati-evropu-do-risucisih-dij-zelenskij.html

Смертні вироки, оголошені громадянам Великої Британії «судом» самопроголошеної «днр», мають спонукати Європу до об’єднання та рішучіших дій.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час спілкування зі студентами й викладачами британських університетів, повідомляє Укрінформ.

“Те, що відбувається з міжнародним правом, з порушенням будь-якого права, будь-якого законодавства будь-якої держави з боку рф це велика трагедія. І те, що було зроблено стосовно громадян Великої Британії – це вже трагічна звичка для цих людей (росіян – ред.). Вони так роблять абсолютно з усіма, і ніяких виправдань не може бути таким крокам, і таким діям”, – зазначив Зеленський.

За його словами, після такого країни Європи мають об’єднатись, діяти потужніше, і засуджувати росію діями, а не словами.

“Європа, весь світ, і країни-скептики, і країни – умовні пацифісти у відносинах з рф, які постійно шукають з ними, як знайти такий настрій у розмові, щоб не похитнути будь-які бізнес-відносини, це саме для таких країн дуже потужний, і небезпечний сигнал, що росія так діє стосовно будь-яких громадян будь-якої держави”, – додав Президент.

Як повідомлялося, так званий суд самопроголошеної “днр” засудив до страти підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена А

сліна та марокканця Брагіма Саадуна, які брали участь у воєнних діях у складі українських військ. Терористи звинуватили їх у “найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади”.

Міністерство закордонних справ України назвало “судовий процес” над іноземцями “нікчемним”.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич також рішуче засудила винесені іноземним громадянам смертні вироки.

 

Кулеба та Трасс спільно працюють над звільненням іноземних військовополонених

10.06.2022 21:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3504281-kuleba-ta-trass-spilno-pracuut-nad-zvilnennam-inozemnih-vijskovopolonenih.html

Міністри закордонних справ України та Великої Британії Дмитро Кулеба і Ліз Трасс продовжують спільно працювати над тим, щоб звільнити військовополонених в окупованому росією Донецьку.

Про це глава української дипломатії повідомив у Твіттері, передає Укрінформ.

«Під час телефонної розмови з британською колегою Ліз Трасс ми скоординували посилення тиску на росію. Я з нетерпінням чекаю на наступний раунд санкцій Великої Британії. Ми також погодилися, що ніхто в світі не має права втомлюватися від цієї війни, допоки Україна не переможе», – зазначив Кулеба.

Глава МЗС наголосив, що разом із Трасс вони рішуче засуджують фіктивний суд над військовополоненими в окупованому росією Донецьку.

«Вони є комбатантами та захищені міжнародним гуманітарним правом, яке вимагає відповідного ставлення. Ми продовжуємо спільно працювати над тим, щоб забезпечити їхнє звільнення», – зауважив міністр.

Як повідомлялося, так званий «суд» самопроголошеної «днр» засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у воєнних діях у складі української армії.

 

Берлін: смертними “вироками” іноземцям Росія знехтувала міжнародним правом

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 10 ЧЕРВНЯ 2022, 18:02. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/10/7351770/

Уряд Німеччини різко розкритикував смертні “вироки” в окупованому Донецьку, виголошені трьом іноземним громадянам, які воювали за Україну.

Відповідну оцінку озвучив речник МЗС Німеччини у п’ятницю, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Spiegel Online.

За словами речника, ці “вироки” шокують і федеральний уряд Німеччини їх засуджує.

“Це свідчить про чергове повне ігнорування Росією елементарних принципів міжнародного гуманітарного права”, – зазначив речник міністерства закордонних справ Німеччини.

“Члени збройних сил, а також військовослужбовці, які воюють на стороні України, є так званими комбатантами, незалежно від їхньої національності, та мають особливий захист відповідно до міжнародного гуманітарного права”, – додав представник міністерства.

9 червня російські державні ЗМІ повідомили, що двоє британських громадян, 28-річний Ейден Аслін та 48-річний Шон Піннер, постали перед судом на підконтрольній Росії території в Донецьку, де їх визнали винними у найманстві та в скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення так званого конституційного ладу невизнаної псевдореспубліки “ДНР”.

Згідно з повідомленнями, вони були засуджені до страти разом із громадянином Марокко Сааудуном Брахімом.

Глава МЗС Британії засудила вироки, наголосивши, що суд був маріонетковим і не має ніякої легітимності.

В МЗС України наголосили, що усі іноземці, які воюють на українській території в складі Збройних Сил України, є військовослужбовцями ЗСУ і на них поширюється правовий статус комбатантів.

Генсек Ради Європи засудила вироки як такі, що суперечать загальноєвропейським принципам щодо прав людини.

 

Кремль відмовив у статусі військовополонених “засудженим до страти” британцям у “ДНР”

“УКРАЇНСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 10 ЧЕРВНЯ 2022, 16:36. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/10/7351750/

Представниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що британці, яким винесли “смертний вирок” сепаратисти так званої “ДНР”, не мають права на статус військовополонених.

Джерело: російський “Интерфакс” з посиланням на коментар представниці МЗС РФ

Пряма мова Захарової: “Всупереч заявам британських офіційних осіб, згадані громадяни є не військовополоненими, а найманцями”.

Деталі: Захарова послалась на міжнародне гуманітарне право, згідно з положеннями якого начебто британці не є “комбітантами”, тому на них не може розповсюджуватись даний статус.

За її словами, звернень, які стосуються Ейдена Асліна та Шона Піннера, від британської сторони до МЗС Росії не надходило.

Що було раніше: 9 червня російські державні ЗМІ повідомили, що двоє британських громадян, 28-річний Ейден Аслін та 48-річний Шон Піннер, постали перед “судом” на підконтрольній Росії території в Донецьку, де їх визнали винними у найманстві та “скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення так званого конституційного ладу невизнаної псевдореспубліки “ДНР”.

Згідно з повідомленнями, вони були засуджені до страти разом із громадянином Марокко Сааудуном Брахімом.

Нагадаємо: Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс засудила “вирок” щодо британців.

Сполучені Штати висловили стурбованість винесенням “смертного вироку” іноземним громадянам і закликали РФ дотримуватися норм гуманітарного права.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала винесені “смертні вироки” фарсом, який порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

В Управлінні ООН з прав людини наголосили, що незаконні судові процеси над військовополоненими можна прирівняти до воєнних злочинів.

 

У Нідерландах відбулось останнє засідання суду у справі МН17

10.06.2022 18:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3504183-u-niderlandah-vidbulos-ostanne-zasidanna-sudu-u-spravi-mn17.html

У Нідерландах 10 червня відбулось останнє судове засідання у справі щодо збитого у липні 2014 року над Донеччиною літака рейсу MH17.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, суд заслухав сторони і пішов для ухвалення рішення.

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс поінформував, що наступне судове засідання відбудеться 22 вересня о 10:00 за місцевим часом, але матиме технічний характер – тоді мають назвати дату, коли може бути оголошене рішення. За його словами, суд потребує часу для розгляду всіх наведених аргументів, і найближча ймовірна дата – це 17 листопада.

Сьогодні у суді заслухали відеозвернення одного з чотирьох обвинувачених – Олега Пулатова, який сказав, що не вважає себе винним у катастрофі МН17 та загибелі 298 людей.

Його захист назвав обвинувачення необгрунтованим та закликав суд виправдати Пулатова. Адвокати також заявили, що сторона обвинувачення не приділила достатньої уваги альтернативним версіям трагедії.

Як повідомляв Укрінформ, рішення у справі МН17 можуть ухвалити 17 листопада або 15 грудня 2022 року.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК “Бук”. Це колишній офіцер фсб, колишній “міністр оборони” так званої днр Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник гру генштабу збройних сил рф, глава “гру днр” Сергій Дубинський, підполковник гру Олег Пулатов (усі – громадяни рф), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці “днр”.

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

 

Війна в Україні зачепить кожну країну світу – прем’єр Японії

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — П’ЯТНИЦЯ, 10 ЧЕРВНЯ 2022, 22:19. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/10/7351821/

Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що війна Росії проти України матиме далекосяжні наслідки для кожної країни світу, зокрема може спровокувати війну в Східній Азії.

Джерело: виступ Кісіди на полях саміту “діалогу Шанґрі-Ла” в Сінґапурі

Деталі: У своїй промові японський прем’єр наголосив, що сьогоднішні події в Україні можуть повторитися “вже завтра” в Східній Азії. Кісіда вважає, що авторитарні режими захочуть спробувати перекроїти міжнародний порядок.

Кісіда наполягає, що Японії доведеться зміцнювати своє наявне озброєння, аби зберігати мир і безпеку в Індо-Тихоокеанському регіоні. Він запевняє, що його країна буде боротися зі спробами одностороннього перекроювання мапи світу та балансу сил.

Японський прем’єр пояснив, що його країні доведеться облишити свою багаторічну політику зменшення озброєння та фундаментально змінити підхід до національної безпеки й оборони.

За словами Кісіди, КНДР загрожує випробуваннями балістичних ракет в Японському морі при мовчазному заохочуванні КНР. При цьому комуністична влада Китаю загрожує самостійності Тайваню та провокує нестабільність у Східно-Китайському морі, вдаючи ніби загроза походить від когось іншого.

Довідково: Після Другої світової війни, за наполяганнями країн-переможниць, Японія має озброєння лише для ведення оборони на своїй території, але не має засобів для ведення наступальних дій. Водночас японський військовий флот вважають одним із п’яти найпотужніших у світі.

Традиційно японський уряд намагався балансувати та утримувати певну позицію нейтралітету. Однак Японія відійшла від цієї позиції стосовно російського вторгнення в Україну 2022 року та запровадила низку пакетів суворих санкцій проти РФ.

Сполучені Штати та Японія офіційно перебувають у стані військово-політичного союзу, тож США зобов’язуються захищати Японію в разі збройного нападу на неї, в тому числі в разі застосування ядерної зброї проти Японії.

Передісторія:

На полях “діалогу Шанґрі-Ла” в Сінґапурі міністр оборони США Ллойд Остін провів першу особисту зустріч зі своїм китайським візаві Веєм Фенхе. Китайський посадовець сказав Остіну, що його країна без вагань розпочне війну, якщо Тайвань наважиться проголосити про незалежність.

У травні стало відомо, що японський уряд надасть 2 мільйони єврочерез МАГАТЕ для захисту українських АЕС. Крім того, Японія готова виділити 600 мільйонів доларів у позику Україні.

Японія у своїй новій редакції дипломатичної доктрини вперше за кілька років визнала Курили “тимчасово окупованими Росією“.

Нафтова галузь Японії відмовляється від постачань з Росії, а уряд припинив поставки російського вугілля, попри значне навантаження на енергетичний ринок країни.

У березні Японія заборонила імпортувати дорогі авто та предмети розкоші до Росії.

 

росія залишається ізольованою в ОБСЄ – посол США

10.06.2022 19:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3504206-rosia-zalisaetsa-izolovanou-v-obse-posol-ssa.html

Організація з безпеки й співробітництва в Європі продовжує бути корисним міжнародним інструментом попри «проблемне» членство в ній росії, активність якої в ОБСЄ зараз є ізольованою.

Про це заявив у п’ятницю під час телефонного брифінгу постійний представник США при ОБСЄ посол Майкл Карпентер, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Звісно, росія є проблемною як держава-член, але до нинішнього моменту ми успішно ізолювали її в рамках ОБСЄ», – зауважив представник США.

Він додав, що ОБСЄ все ж служить корисній меті і має для цього щонайменше три діючих компоненти.

«По-перше, ОБСЄ – це форум, де 57 країн сидять за столом, обговорюють і в кращому випадку узгоджують спільні декларації про те, як просувати наші спільні інтереси», – зауважив Карпентер.

У цьому зв’язку він підкреслив, що російська делегація відчуває себе ізольованою в межах цього форуму, оскільки жодна з країн не виступає на захист агресії рф, а 45 із них прямо засудили вчинки кремля.

Другий компонент – це польові місії ОБСЄ в Центральній Азії та Східній Європі, включно з Україною, які становлять не меншу користь від діяльності Організації. Вони є цінними в усіх аспектах – від підтримки боротьби з проявами торгівлі людьми, посилення політичної довіри, до утилізації зброї в постконфліктних країнах та боротьби з гендерним насильством.

Третій компонент, за словами дипломата, це автономні інституції ОБСЄ, які також мають свою користь.

Тож, як підкреслив американський посол, ОБСЄ продовжує бути корисною організацією для підтримання безпеки й співробітництва в Європі, а її діяльність відповідає інтересам демократії. Натомість росія як держава-член цієї організації продовжує перебувати в ізоляції, насамперед на рівні прийняття колективних рішень, наголосив Карпентер.

Як повідомляв Укрінформ, після консультацій з Україною 45 держав-учасниць ОБСЄ знову задіяли «московський механізм». Він передбачає документування експертами порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права, а також можливих воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних військами рф за підтримки білорусі на території України.

 

Ідеологія «русского міра» є злочинною – Моравецький

10.06.2022 18:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3504177-ideologia-russkogo-mira-e-zlocinnou-moraveckij.html

Ідеологія “русского міра” є злочинною, вона спирається на націоналізм, імперіалізм і колоніалізм. москва вчиняє в Україні злочини геноциду, потрібно зробити все можливе, щоб Київ переміг у цій війні.

На цьому в п’ятницю у Варшаві під час конгресу “Великий проєкт Польща” наголосив глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Як зауважив Моравецький, російсько-українська війна по-новому визначатиме Європу. За його словами, путін і кремль зараз витягнули з історії все найгірше: націоналізм, імперіалізм і колоніалізм.

На його думку, путін усе ще користується значною популярністю в росії завдяки шаленій пропаганді, яка є величезною зброєю ще з радянських часів. І російський імперіалізм проявляється у тому, що путін хоче відновити колишню імперію, використовуючи одночасно дві традиції – царську великоруську спадщину і радянські міфи, зокрема про велику вітчизняну війну.

“Сьогодні путін хоче знищити український народ під гаслом денацифікації і навіть деукраїнізації. В державному російському агентстві з’являються саме такі заклики – до знищення народу. Тому злочини, які відбуваються на території України, мають ознаки геноциду, що спирається на цю ідеологію. Ідеологія “русского міра” сьогодні є злочинною, ідеологією великої росії, яка базується на цих двох традиціях (царизму і комунізму – ред.)”, – заявив Моравецький.

Як наголосив польський прем’єр, росія також спирається на традиції колоніалізму, ставлячи перед собою економічні цілі: “живитися соками українського народу”, максимально його використовуючи.

Моравецький наголосив, що український народ зараз героїчно захищає як свою свободу і національні інтереси, так й інтереси і свободу Європи. Україна зараз є місцем, де “вирішується майбутнє Європи”.

“Якщо Європа програє цю боротьбу, то вона не лише не буде такою ж, вона буде переможеною, беззубою, їй складно буде розгорнути крила, аби перемогти у цьому великому протистоянні”, – підкреслив польський прем’єр.

Попри те, що Україна слабша за росію, вона має перемогти у зіткненні з рф, наголосив Моравецький.

“Вона може перемогти і переможе, оскільки демонструє величезну рішучість і відвагу. Натомість росія може програти, попри значну технологічну перевагу”,- констатував він.

Прем’єр зауважив, що росія налаштована на війну впродовж тривалого періоду, а Європа на це не налаштована. Відтак Польща усвідомлює важливість цього історичного моменту і переконуватиме Європу максимально підтримувати Україну.

“Ми, поляки, розуміємо цей історичний момент, тому ми маємо будити Європу з її летаргійного сну. Ми повинні апелювати до її свідомості, запроваджувати санкції, постачати зброю, щоб Україна мала шанси виграти”,- констатував Моравецький.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Країни Європейського Союзу від початку вторгнення виявили солідарність із народом України.

 

Зеленський: Якщо в України сядуть батарейки, буде справжня енергетична криза

РОМАН РОМАНЮК — П’ЯТНИЦЯ, 10 ЧЕРВНЯ 2022, 23:14. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/10/7351833/

Президент Володимир Зеленський закликав світ підтримувати Україну, бо вона захищає не лише себе, але й цілу Європу.

Джерело: виступ президента перед британскими студентами.

Пряма мова Зеленського: “107 днів поспіль наш народ героїчно протидіє агресії РФ. Наша незламність для багатьох стала загадкою і майже дивом, як оксфордський електричний дзвінок і його конструкція. Досі точно не відомо як це влаштовано і як працює.

Так і Україна, що 107 днів поспіль безперервно генерує енергію, яка чинить опір другій армії світу і захищає себе та Європу.

І якщо в України сядуть батарейки, ось це буде справжня енергетична криза на планеті”.

Деталі: Зеленський нагадав студентам багато аспектів історії, які пов’язують Україну і Велику Британію, але які мало відомі звичайним обивателям.

Цитата: “Питання не в тому, що у нас із вами є спільні сторінки історії. Я не прагну когось здивувати зараз цим. Суть у тому, що це чи не найкраще описує сутність війни, яку веде Росія проти нас. Її мету – стерти нашу історію, стерти нашу державність, нашу ідентичність, заперечити наше існування як таке. Сказати, що нас не було ніколи. Що ми – штучно створений народ, немов ми не люди, а сорт рослин чи вид тварин…

Мета Росії – стерти всі асоціації про Україну, крім війни. Україна без минулого, без світлих моментів сьогодення, а отже, без права на майбутнє”.

 

Посол Польщі: Членство в НАТО – це не тільки воєнні компетенції ЗСУ

10.06.2022 16:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3504049-posol-polsi-clenstvo-v-nato-ce-ne-tilki-voenni-kompetencii-zsu.html

Збройні сили України демонструють високий рівень воєнної компетенції і відваги у війні з росією, але для набуття членства країни в НАТО необхідно ще здійснити низку реформ у різних сферах.

Про це заявив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в інтерв’ю Укрінформу у відповідь на запитання, чи наближає Україну до НАТО те, як наразі воюють ЗСУ.

«Мені здається, всі вражені не лише їхньою відвагою, а й компетенціями. Після битви за Київську, Харківську області й того, що відбувається зараз на сході, немає питань стосовно рівня підготовки ваших офіцерів і генералів та відваги солдатів. Але членство в НАТО – це не тільки воєнні компетенції», – сказав дипломат.

Він зауважив, що для членства країни в Альянсі необхідно досягти ефективності і некорумпованості юстиції, провести демократичні реформи Збройних сил і СБУ, забезпечити принцип рівної конкуренції в економіці.

Посол нагадав, що розмови про все це велися роками, однак вони не вилилися у конкретні справи.

«Ми всі розуміємо, що Україна зробила потужні кроки вперед і після Помаранчевої революції, і після Євромайдану, і з початку правління Президента Зеленського. Проведені величезні реформи – банківська, земельна, і таким шляхом треба рухатися й далі», – зазначив посол.

Він додав, що процес іде в правильному напрямку, але «зрозуміло, що війна все ускладнює».

Як повідомлялося, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на засіданні постійного комітету весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі заявила, що Україна очікує від саміту НАТО, який відбудеться 28-30 червня у Мадриді, рішучих кроків для безпеки Альянсу й України.

 

Стратегічна концепція НАТО міститиме нові принципові відмінності – заступник генсека

10.06.2022 23:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3504320-strategicna-koncepcia-nato-mistitime-novi-principovi-vidminnosti-zastupnik-genseka.html

Саміт НАТО, що відбудеться у Мадриді наприкінці червня, увійде в історію як саміт трансформації Альянсу та його адаптації до нових викликів та загроз, у тому числі тих, перед якими постала вся система трансатлантичної та європейської безпеки після військової агресії росії проти України.

Про це сьогодні під час віртуального виступу на Саміті демократії у Копенгагені заявив заступник Генерального секретаря НАТО Мірча Джоане, повідомляє кореспондент Укрінформу. Аудіозапис дискусії, що відбулася на форумі в Копенгагені, оприлюднений на сайті НАТО.

«Стратегічна концепція є другим за значенням документом після Вашингтонського договору. У 2010 році, коли був ухвалений попередній такий документ ми бачили світ як світ миру. Сьогодні , вперше протягом десятиліть та цілих поколінь ми знову маємо війну в Європі. Тоді ми визначали росію як стратегічного партнерам для НАТО. Сьогодні ми маємо росію, яка веде варварську війну проти безневинної та незалежної України, що стало одним з найбільш важливих викликів для Європи та за її межами», – наголосив представник Альянсу.

Він зауважив, що нова Стратегічна Концепція буде відображати ці виклики, та міститиме ряд інших новацій. Наприклад, в документі буде позначена зростаючий вплив Китаю на світову безпеку. Окремий наголос Стратегічна Концепція робитиме на питаннях стійкості країн-членів, що є наслідком не лише російської агресії проти України, але також пандемії COVID-19, та пов’язаних з нею процесів «де-глобалізації» та переривання світових мереж постачання. Велику увагу документ приділятиме розвитку сучасних та перспективних технологій, створить спеціальні інструменти для їх колективного розвитку та використання в інтересах безпеки НАТО.

«Нова Стратегічна Концепція відобразить зміни, що відбулися у світі, а також конкуренцію між великими світовими силами, коли конфлікти є не лише можливими, але можуть свідомо обиратися в якості інструменту впливу. В Мадриді НАТО розгляне поточну ситуацію, та спрогнозує її майбутній розвиток», – зауважив заступник Генерального секретаря НАТО.

Він окремо наголосив, що особливу увагу глави держав та урядів НАТО у Мадриді приділятимуть зміцненню східного флангу Альянсу та підвищенню там рівня постійної військової присутності для посилення політики Альянсу в сфері стримування й оборони.

Мірча Джоане нагадав, що у 1997 році, коли НАТО і Росія підписали Основоположний двосторонній документ, рф взяла на себе зобов’язання відповідно до Хартії ООН, документів ОБСЄ, обіцяла не бути загрозою для сусідів та не використовувати силу або погрозу силою проти європейських країн. Згодом росія вчинила та продовжує вчиняти прямо протилежне своїм зобов’язанням.

«Ми маємо намір посилити свою присутність у східних країнах Альянсу, – зараз це неминуче, тому що росія, де-факто, вийшла з угод та домовленостей з нами. Мадриді наші лідери приймуть важливі рішення, що фундаментально змінять нашу військову позицію. Це буде не лише більша присутність військ, але й їх якісний рівень. Це стосується як сухопутних військ, так і повітряного та морського компонентів, а також кібернетичного та космічного просторів. В цих країнах на постійній основі розміщатиметься обладнання, яке дозволить здійснювати швидке посилення наших сил», – зазначив Заступник Генерального секретаря НАТО.

За його словами, НАТО також перегляне всю існуючу архітектуру повітряної та протиракетної оборони з урахуванням сучасних загроз. Всі ці сили будуть знаходитися під управлінням Верховного головнокомандувача Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі.

Мірча Джоане нагадав, що вперше посилення на сході Альянсу відбулося у 2014 році, після того, як росія незаконно окупувала Крим. Тоді були створені перші та відносно невеликі бойові групи НАТО у країнах Балтії та у Польщі. Зараз ці контингенти будуть посилені за рахунок постійної присутності сил. Додатково будуть розгорнуті бойові групи в Болгарії, в Румунії, в Словаччині та в Угорщині, – що доведе кількість цих сил передової присутності НАТО до восьми бойових груп.

«Ми враховуємо той факт, що росія є агресивним та непередбачуваним гравцем. Ми забезпечимо новий рівень нашої присутності на Сході. Більш того, ми наразі бачимо дійсно повну інтеграцію нових країн-членів Альянсу на сході – на рівні із західними країнами. Це величезна трансформація», – додав Мірча Джоане.

Як вже повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для Європейської та Євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу, та прийме нову Стратегічну концепцію НАТО.

 

ЗСУ найбільше бракує далекобійної артилерії та ракет – генерал Годжес

10.06.2022 19:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3504202-zsu-najbilse-brakue-dalekobijnoi-artilerii-ta-raket-general-godzes.html

Українській армії наразі найбільше бракує далекобійної артилерії та ракет.

Як передає Укрінформ, про це колишній командувач військ США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес сказав в інтерв’ю для «Хронік війни», опублікованому на сайті Укрінформу.

За його словами, щоб знищувати російську артилерію, яка завдає тяжких втрат, Україні потрібно набагато більше реактивних систем залпового вогню.

«Наприклад, HIMARS, які вже в дорозі, – це чудово, але їх потрібно більше. У десятки разів більше. Штати відправили 4 таких РСЗВ, а потрібно 40. Також Британія зголосилася постачати такі системи. І якщо США та Велика Британія дали такий приклад, то незабаром ми побачимо інші країни, які почнуть робити такі постачання. Як у нас кажуть: «Три – це добре, але замало». І також вам потрібні ракети до них», – наголосив Годжес.

Він додав, що здивований тим, що ізраїльтяни не схотіли постачати Україні свої ППО.

«Я не можу зрозуміти вагань. Ізраїль та інші країни можуть надати їх. Я думаю, що наступна зустріч 40 міністрів оборони відбудеться незабаром і ми побачимо зміну парадигми», – додав Годжес.

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня Президент США Джо Байден підтвердив, що Сполучені Штати надають Україні системи реактивного залпового вогню HIMARS та боєприпаси до них, які забезпечать оборону української території від наступу російських агресорів.

 

Зеленський – міністру оборони Британії: Пріоритетом для України є оперативне отримання важкої зброї

10.06.2022 20:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3504270-zelenskij-ministru-oboroni-britanii-prioritetom-dla-ukraini-e-operativne-otrimanna-vazkoi-zbroi.html

Пріоритетом для України нині є швидке отримання важкого озброєння для перемоги над російським агресором.

Про це сказав Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

«Сьогодні ключовий пріоритет для нас – оперативне отримання важкого озброєння. Це важливо для того, щоб перемогти російського агресора, відновити територіальну цілісність України», – сказав Зеленський.

Він подякував міністру за дієву підтримку України з боку британського уряду та проінформував про першочергові потреби українських сил оборони у важкому озброєнні.

В ОП розповіли, що співрозмовники окремо обговорили питання безпекових гарантій для України, також відбувся обмін думками щодо можливих шляхів розблокування портів для запобігання глобальній продовольчій кризі.

За даними Офісу глави держави, Бен Воллес зі свого боку запевнив у продовженні оборонної підтримки України та наголосив на важливості відновлення територіальної цілісності нашої держави.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю міністр оборони Великої Британії Бен Воллес із командою прибув із робочим візитом до Києва.

 

Зеленський зустрівся з міністром оборони Британії

10.06.2022 15:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3504011-zelenskij-zustrivsa-z-ministrom-oboroni-britanii.html

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з міністром оборони Великої Британії Беном Воллесом, який із командою прибув із робочим візитом до Києва.

Про це глава держави повідомив у Телеграмі, оприлюднивши відео з зустрічі, передає Укрінформ.

Зеленський подякував Воллесу за цей візит, а також висловив вдячність всій Британії, її уряду та Прем’єр-міністру Борису Джонсону за допомогу Україні. Президент наголосив, що Велика Британія під час повномасштабної війни продемонструвала, що є справжнім другом та партнером України.

Він зазначив, що часто спілкується з главою британського уряду. Такий самий теплий контакт, за словами Зеленського, відбувається на рівні міністрів, а також керівника Офісу Президента з британською стороною.

«Я вдячний за справжню об’єднану роботу. Ці слова завжди переходять до дій, що дуже важливо. Зброя, фінанси, санкції – три речі, у яких Велика Британія послідовно показує своє лідерство у підтримці України», – наголосив глава держави.

Своєю чергою міністр оборони Великої Британії заявив, що Україна спроможна витіснити російські війська зі сходу. Воллес також зауважив, що російський фашистський режим на межі колапсу, зокрема у тому, що стосується воєнної потуги.

Воллес запевнив у тому, що Британія і надалі підтримуватиме Україну.

Під час зустрічі Зеленський подарував Воллесу марку Укрпошти «Русскій воєнний корабль… ВСЬО».

Як повідомлялося, посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявляла, що підхід Прем’єр-міністра Бориса Джонсона щодо України користується міжпартійною підтримкою у країні.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

У Сенаті США закликають знайти спосіб для поставок Україні винищувачів та ППО

10.06.2022 14:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503982-u-senati-ssa-zaklikaut-znajti-sposib-dla-postavok-ukraini-vinisuvaciv-ta-ppo.html

Сполучені Штати Америки мають знайти спосіб, як забезпечити Україну винищувачами, системами ППО, а також іншим необхідним озброєнням для протистояння у війні з росією.

Як передає Укрінформ, про це у коментарі Guildhall заявила американська сенаторка Джекі Роузен.

«Мій візит (до Німеччини та Польщі – ред.) показав мені, що ми маємо зробити більше, щоб допомогти Україні захистити своє небо та захистити свій народ від подальшого насильства. Щодо летальної допомоги, нам необхідно знайти нові та креативні способи, щоб забезпечити Україну винищувачами, безпілотниками та засобами ППО, включно з ракетами «Стінгер», — заявила Роузен.

Вона також додала, що США також продовжувати надавати протитанкові ракети Javelin та інше обладнання, щоб допомогти українському народу захиститись від цього насильницького вторгнення росії.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська росії здійснюють масовані бомбардування та обстріл мирних українських міст і сіл, влаштували масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

 

Чорногорія надасть Україні додаткову допомогу, зокрема військову

10.06.2022 12:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3503849-cornogoria-nadast-ukraini-dodatkovu-dopomogu-zokrema-vijskovu.html

Уряд Чорногорії ухвалив рішення про надання Україні додаткової допомоги, зокрема військової.

Про це повідомляє “Балканський оглядач” у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначається, рішення ухвалено 9 червня на пропозицію міністерства оборони.

В оборонному відомстві Чорногорії заявили, що йдеться про продовження підтримки збереження цілісності та суверенітету України.

У міністерстві також підкреслили, що від початку розв’язаної росією війни проти України Чорногорія як повноправний член НАТО і кандидат у члени ЄС, а також щирий друг українського народу засуджує невиправдане і незаконне вторгнення в рф у суверенну європейську державу.

«Військова та гуманітарна допомога, яку надала Чорногорія, є доказом безкорисливої ​​підтримки хороброго українського народу та безперервної відданості спільним діям проти недемократичних принципів», – заявили у відомстві.

Зазначається, що конкретна необхідна допомога буде розглянута в найближчий період у співпраці з українською стороною та партнерами з метою надання Україні необхідної фінансової, гуманітарної та військової підтримки.

Як повідомляв Укрінформ, 9 червня Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із прем‘єр-міністром Чорногорії Дрітаном Абазовичем.

 

Україні потрібна зброя від Заходу, майбутнє вирішуватиметься на передовій – розвідка

10.06.2022 13:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3503894-ukraini-potribna-zbroa-vid-zahodu-majbutne-virisuvatimetsa-na-peredovij-rozvidka.html

Щоб стримувати військову агресію росії, Україна наразі майже виключно покладається на зброю від західних партнерів, адже на одну українську артилерійську одиницю наразі припадає 10-15 російських гармат.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє Головне управління розвідки з посиланням на інтерв’ю представника ГУР МО України Вадима Скібіцького британському виданню «The Guardian».

«Зараз це артилерійська війна. На одну українську артилерійську одиницю припадає 10-15 російських гармат. Тому тепер усе залежить від того, яке озброєння нам надають західні партнери», – зазначив представник ГУР МО України.

Скібіцький наголосив на необхідності постачання Україні Заходом реактивних систем великої дальності для успішного протистояння російській артилерії. Також він заявив про настання дефіциту високоточних крилатих ракет, які використовуються країною-загарбником для обстрілів України.

«Ми помітили, що росія здійснює набагато менше ракетних обстрілів і використовує ракети Х-22. Це старі радянські ракети виробництва 1970-х років. Це свідчить про те, що в росії закінчуються високоточні ракети», – розповів Скібіцький.

Водночас, за його словами, російські економічні ресурси дозволять країні-окупанту продовжувати війну нинішніми темпами ще протягом року.

«Кремлівське керівництво, можливо, буде намагатися заморозити війну на певний період часу, щоб переконати Захід скасувати санкції, але потім продовжити агресію. Їхня мета – вся Україна і не тільки», – заявив представник ГУР МО України.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

 

Подоляк – Заходу: Дайте Україні РСЗВ, зможете оцінити боєздатність армії рф

10.06.2022 20:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3504252-podolak-zahodu-dajte-ukraini-rszv-zmozete-ociniti-boezdatnist-armii-rf.html

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк закликає тих, хто ще вважає росіян «другою армією світу», забезпечити Україну паритетною з ворогом кількістю важкої артилерії та далекобійної зброї.

І в результаті всі побачать об’єктивні дані про силу росвійськ, зазначив він у дописі в Телеграмі, повідомляє Укрінформ.

«Наскільки я розумію, у ряду європейців, особливо в навколовоєнних експертних колах, все ще є сумніви щодо того, як саме воює «друга армія світу» (російська z-орда). Так ось, є дуже просте та надійне рішення. Передайте Україні (українським Збройним Силам) порівнянну кількість важкої артилерії та далекобійних MLRS, щоб на полі бою виник певний паритет щодо кількості пострілів», – сказав він.

За словами радника керівника ОП, війна зараз йде переважно артилерійська, далекобійна.

«І ось як тільки відносного паритету щодо стволів/пострілів буде досягнуто, тоді всі у прямому ефірі зможуть оцінити, наскільки боєздатна росія, як вона воює і чому «кількість – це зовсім не вміння, а чистий і безмежний примітивізм», – наголосив Подоляк.

Він додав, що як тільки Україна отримає паритетний обсяг далекобійної артилерії/РСЗВ, за лічені дні світ отримає будь-які об’єктивні дані: хто є, хто як воює і що таке російська армія насправді.

«І, можливо, європейські військово-політичні еліти перестануть нарешті панічно і безпідставно боятися настільки дивного для XXI століття юридичного утворення під назвою «рф», – вважає Подоляк.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Російські загарбники обстрілюють і бомблять мирні міста та села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять спротив російським військам.

 

Зброя для розблокування портів: проти виступають країни, які хочуть компромісу з рф – посол Польщі

10.06.2022 14:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3503936-zbroa-dla-rozblokuvanna-portiv-proti-vistupaut-kraini-aki-hocut-kompromisu-z-rf-posol-polsi.html

У Польщі вважають логічним запропонований українською стороною варіант забезпечення експорту продовольства за допомогою військових конвоїв і надання Україні протиракетної зброї, однак деякі країни віддають перевагу компромісу з рф.

Про це заявив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в інтерв’ю Укрінформу.

«Він (запропонований Україною варіант – ред.) логічний. Але, на жаль, деякі потужні держави розраховують на те, що вони вважають компромісом, – якнайшвидше закінчити війну. Вони не надають цю зброю, вважаючи, що у такий спосіб змусять Київ піти на компроміс», – сказав дипломат.

За його словами, насправді такий компроміс був би «капітуляцією, у десять разів гірше від «Мінська», оскільки майже половина країни залишилася б під контролем росії.

«Така ситуація була б катастрофічною для суверенітету України, її свободи обирати свій міжнародний і внутрішній напрям», – переконаний Ціхоцький.

Він зазначив, що Польща та інші країни-сусіди намагаються збільшити пропускну спроможність для експорту українського зерна.

«Але треба розуміти, що його понад 20 млн тонн, і без прогресу в перемовинах щодо деблокування портів це може не вдатися», – зауважив дипломат.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Президент росії володимир путін заявив, що РФ готова експортувати зерно та добрива за умови зняття «політично мотивованих обмежень з боку Заходу», тобто санкцій.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив 31 травня, що Україна працює над міжнародною операцією під егідою ООН з флотами партнерів для створення безпечних торгових шляхів українського експорту продовольства.

 

У МЗС Естонії викликали посла рф через заяви путіна про Петра I і Нарву

10.06.2022 20:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3504256-u-mzs-estonii-viklikali-posla-rf-cerez-zaavi-putina-pro-petra-i-i-narvu.html

Міністерство закордонних справ Естонії викликало посла росії Володимира Липаєва, щоб висловити осуд у зв’язку із недавнім виступом президента рф путіна про Петра I.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на національного мовника ERR.

За словами віцеканцлера МЗС Рейна Таммсаара, який зустрічався з російським послом, те, що президент путін сказав серед іншого про естонське місто Нарва, дуже засмучує.

«В умовах, коли росія через руйнування української державності та нації проводить свою реваншистську політику ідеології «руського миру», це абсолютно неприйнятно», – заявив Таммсаар.

Він також наголосив, що на тлі російської агресії проти України «є небезпечним та безвідповідальним» внесений цього тижня до держдуми росії «законопроєкт про скасування постанови про визнання незалежності Литви, а також про погрози «денатурації» та «демілітаризації» інших країн».

На думку віцеканцлера естонського МЗС, росія прагне насаджувати свої імперіалістичні амбіції не лише за допомогою армії, а й пропаганди, зокрема, шляхом фальсифікації історії. «Такий підхід приречений на провал і, зрештою, може бути небезпечний для самої росії», – переконаний Таммсаар.

Дипломат нагадав позицію Естонії, що росія порушила міжнародне право, вторгнувшись в Україну, та має негайно виконати рішення Міжнародного суду від 16 березня. «Ми вкотре закликаємо росію негайно вивести свої війська з України, припинити бойові дії та поважати суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів», – заявив віцеканцлер МЗС.

Напередодні президент росії володимир путін провів паралель між завоюваннями Петра І і вторгненням росії в Україну, згадавши зокрема й Нарву. «Петро I Північну війну 21 рік вів. Здавалося б, воював із Швецією і щось там відторгав. Нічого він не відторгав! Він повертав… Те саме й у західному напрямку. Це стосується Нарви, його першого походу», – заявив путін, порівнявши військові кампанії Петра I із завданням, яке, на його думку, зараз постало перед москвою.

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог робить масовані обстріли та бомбардування українських міст та сіл. Після початку війни росію було піддано масштабним санкціям з боку світової спільноти.

 

У Польщі серйозно сприймають публічні погрози російських політиків – посол

10.06.2022 12:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503862-u-polsi-serjozno-sprijmaut-publicni-pogrozi-rosijskih-politikiv-posol.html

У Польщі цілком серйозно сприймають публічні погрози російських політиків на адресу країни і обговорення на російському телебаченні ядерних ударів по ній.

Про це заявив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в інтерв’ю Укрінформу.

«У нас немає жодних ілюзій. Мета агресії, яка почалася наприкінці лютого, – не захопити окремі міста України, а змусити всіх у Європі повернутися на 30-40 років назад», – сказав дипломат.

За його словами, у Польщі розуміють, що росія реалізуватиме цю мету десь воєнними, десь економічними, десь дипломатичними інструментами.

«Ми усвідомлюємо, що якби ми не вирішили підтримати Україну, то вони дійшли б до нас швидше», – зазначив посол.

Водночас він підкреслив, що безпрецедентна консолідованість міжнародної спільноти вже підтвердила помилковість розрахунку рф, що Україна залишиться сам-на-сам, і ніхто не відреагує на повномасштабне вторгнення.

«Тому всі російські погрози спрямовані саме на те, щоб локалізувати конфлікт. Але саме тому, що росія вдається до таких погроз, ми маємо розуміти, що насправді цей конфлікт – наш шанс зупинити режим, який загрожує світові, а не лише Харкову чи Сєвєродонецьку. І що ми можемо створити умови для мирного життя в Європі на 20-30-40 років», – вважає посол Польщі в Україні.

24 лютого президент росії володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни світу застосували санкції проти країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

 

Ембарго на російський газ буде дуже складним рішенням – посол Польщі

10.06.2022 13:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3503877-embargo-na-rosijskij-gaz-bude-duze-skladnim-risennam-posol-polsi.html

Включення до сьомого санкційного пакета ЄС ембарго на закупівлю російського газу буде складним рішенням через залежність від нього багатьох потужних країн у Європі, але позиції урядів змінюються.

Таку думку висловив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в інтерв’ю Укрінформу.

Коментуючи тривале обговорення в ЄС шостого пакета санкцій, він зауважив, що багато потужних країн у Європі десятиріччями збільшували залежність від російського газу і нафти.

«Зараз їм важко позбутися цієї залежності, тому ембарго на газ буде дуже складним рішенням. Ембарго на нафту також не було легким, і якась її частина залишається не під санкціями. Це все складна робота в Європейському Союзі, міжнародних організаціях. Країн багато, у кожної є якісь свої обмеження», – зазначив дипломат.

Посол не став прогнозувати, коли може бути ухвалений сьомий пакет санкцій, зауваживши, що «поки що ми ухвалили шостий пакет».

«Мені здається, що чотири місяці тому ніхто не подумав би, що й три пакети буде. Тоді ми ще дискутували про «Північний потік-2», про постачання зброї Україні. А зараз вона постачається. Так, із проблемами, її недостатньо, але все ж таки ми бачимо величезну динаміку. Позиції урядів змінювалися протягом цих місяців і надалі змінюватимуться», – вважає Ціхоцький.

Як повідомлялося, Євросоюз ухвалив шостий пакет санкцій проти РФ, де головним елементом стала відмова від російської нафти, що транспортується морем.

У керівних органах ЄС зазначають, що цей крок дасть змогу Євросоюзу відмовитись від 90% російської нафти до кінця 2022 року.

 

Німеччина має підстави зупинити Nord Stream 1 – Оператор ГТС

10.06.2022 16:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3504077-nimeccina-mae-pidstavi-zupiniti-nord-stream-1-operator-gts.html

Німеччина має підстави скасувати юридичні виключення із законодавства, що застосовується для транспортування газу трубопроводом «Північний потік-1».

Про це розповів генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон, передає Укрінформ із посиланням на повідомлення пресслужби компанії в Телеграмі.

«Німецький уряд виходив з того, що цей газогін мав сприяти розвитку конкурентного ринку, зміцнити енергетичну безпеку Європи тощо. Наразі ми бачимо, що підстав вважати, що «Північний потік-1» якось сприяє енергетичній безпеці Європи немає. Навпаки – росія створила енергетичну кризу, зупинила постачання газу до ряду країн», – зазначив він.

Макогон уточнив, що від зупинки чи обмеження транзиту газу «Північним потоком-1» постраждає лише росія, адже поки Європа готується до відмови від газу рф, транспортувати ресурс до країн ЄС можна маршрутом через Україну.

Як повідомлялось, раніше ОГТСУ та НАК «Нафтогаз» звернулися до Федерального міністерства економіки та захисту клімату й Федерального мережевого агентства (BNetzA) ФРН з пропозицією переглянути рішення про виключення, застосованого для транспортування газу «Північним потоком-1», та оцінки безпеки постачання газу до Європи зазначеним російським трубопроводом.

У зверненні йшлося, що виключення з положень законодавства Німеччини були надані компанії-оператору «Північного потоку-1» на підставі припущень, що газопровід сприятиме зміцненню безпеки постачання газу до Європи, принципам ринкової конкуренції та

енергетичної солідарності.

Однак значні зміни в обставинах з моменту ухвалення рішення про дерогацію є достатньою правовою підставою для BNetzA переглянути рішення.

 

Азербайджан не продовжив дозвіл на роботу пропагандистам проросійського сайту sputnik – ЗМІ

10.06.2022 11:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503801-azerbajdzan-ne-prodovziv-dozvil-na-robotu-propagandistam-prorosijskogo-sajtu-sputnik-zmi.html

Шеф-редакторка проросійського пропагандистського сайту «sputnik Азербайджан» Вероніка Антонова-Тризно найближчими днями має залишити Азербайджан – після того, як місцева влада відмовила їй у продовженні дозволу працювати на території країни

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Oxu.Az.

Аналогічно відмовлено було і продюсеру пресцентру «sputnik Азербайджан» та чоловікові Антоновій-Тризно Антону Павлову. Обидва вони – громадяни білорусі.

Цю інформацію підтвердив начальник управління зв’язків із громадськістю Державної міграційної служби АР Ельнур Калантарлі. Він зазначив, що на звернення зазначених осіб щодо продовження дозволу на роботу було відмовлено.

При цьому автоматично анулюється і дозвіл на проживання в країні.

Відповідно до статті 62 Закону Азербайджану «Про адміністративне провадження» постанова вважається такою, що дійшла до адресата після закінчення 10 діб із дня її публікації в ЗМІ.

Як повідомляв Укрінформ, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що ЄС у межах шостого пакету санкцій погодив рішення про відключення трьох великих державних російських телеканалів – Rossiya24, TV center International, RTR Planeta.

 

За вісім років війни проти України рф порушила близько 400 міжнародних договорів – Зеленський

10.06.2022 13:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503905-za-visim-rokiv-vijni-proti-ukraini-rf-porusila-blizko-400-miznarodnih-dogovoriv-zelenskij.html

російська федерація за вісім років війни проти України порушила близько 400 міжнародних договорів.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський заявив під час звернення до учасників Копенгагенського демократичного саміту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Слово – це завжди основа закону. Це завжди основа договору. Конвенцій, статутів, декларацій і, звичайно, меморандумів. Тільки за час війни росії проти України, яка триває, нагадаю вам, не з 24 лютого, а з 2014 року, росія порушила близько чотирьохсот різних міжнародних договорів, сторонами яких є наші держави», – наголосив Президент.

Він уточнив, що йдеться, зокрема, про Статут ООН; Конвенцію ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму; Конвенцію ООН щодо запобігання злочину геноциду та покарання за нього; корпус конвенцій, що регулюють закони та звичаї війни; Міжнародну конвенцію для захисту усіх осіб від насильницького зникнення; Конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту; Конвенцію ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації; Конвенцію ООН з морського права.

«Від ключових глобальних документів можна перейти до фундаментальних для Європи. російська держава порушила: Заключний акт НБСЄ 1975 року, Європейську конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод, Статут Ради Європи», – зауважив Зеленський.

Глава держави також нагадав про порушення росією Будапештського меморандуму, наголосивши, що цим порушенням рф знівелювала всю боротьбу за ядерне роззброєння у світі.

«Чого тепер варті слова про ядерне роззброєння, якщо на Україну, у якої забрали третій за потужністю ядерний арсенал, здійснила напад держава, яка була серед тих, хто підписався під зобов’язанням утриматися від агресії і яка досі залишається ядерною державою?» – наголосив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Її війська проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

 

Швейцарія розширила санкції проти рф та білорусі, включно з нафтовим ембарго

10.06.2022 14:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3503974-svejcaria-rozsirila-sankcii-proti-rf-ta-bilorusi-vklucno-z-naftovim-embargo.html

Уряд Швейцарії розширив санкції проти росії та білорусі за агресію проти України, синхронізувавши їх із шостим пакетом обмежувальних заходів ЄС проти цих країн.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO).

«10 червня Федеральна рада ухвалила рішення про введення нових санкцій ЄС проти росії та білорусі», – заявили у відомстві.

Йдеться про ембарго на російську нафту, відключення від SWIFT чотирьох банків рф, серед яких найбільший Сбербанк, і білорусі, та розширення списку товарів, які забороняється експортувати до згаданих країн.

Зазначається, що влада Швейцарії також санкціонувала ще понад 100 російських та білоруських фізичних і юридичних осіб.

«Сюди входять військовослужбовці, притягнені до відповідальності за звірства, скоєні в Бучі, особи, які працюють у сферах політики та дезінформації/пропаганди, а також певні олігархи», – заявили у SECO.

Документ набирає чинності сьогодні, о 19-ій годині за київським часом.

Як повідомляв Укрінформ, Рада постійних представників ЄС 2 червня ухвалила шостий

пакет європейських санкцій проти росії та білорусі у зв’язку з неспровокованою агресією проти України.

 

Санкційний план проти рф групи Макфола-Єрмака виконаний на 45% – ОП

10.06.2022 10:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503720-sankcijnij-plan-proti-rf-grupi-makfolaermaka-vikonanij-na-45-op.html

Наразі виконано 45% санкційного Плану дій групи Макфола-Єрмака щодо посилення санкцій проти російської федерації.

Про це керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Санкційний План дій групи Макфола-Єрмака вже виконано на 45%”, – зазначив він.

Єрмак уточнив, що низка аспектів шостого пакета антиросійських санкцій Європейського Союзу пропонувалися Планом групи Макфола-Єрмака. Зокрема, йдеться про заборону імпорту офшорної нафти з росії. Так, до кінця року споживання енергоресурсу агресора має скоротитися на 90%. Окрім цього, “Сбєрбанк”, ще два російських і один білоруський банк були відключені від SWIFT.

“ЄС та Велика Британія заборонили страхування суден, які перевозять нафту.

Введені індивідуальні санкції, які торкнулися оточення путіна, включно з Аліною Кабаєвою.

Також союзниками були введені обмеження щодо яхт та літаків путіна, заборонено багато високотехнологічних товарів та обладнання для виробництва”, – додав керівник ОП.

Він наголосив, що група не зупиняється на досягнутому – попереду багато роботи.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії була створена з ініціативи Президента Володимира Зеленського.

Очолюють групу керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), ексрадник президента США з питань національної безпеки посол Майкл Макфол.

У квітні група представила План дій щодо санкцій, який містить рекомендації для міжнародної демократичної спільноти стосовно комплексу подальших економічних заходів, спрямованих на примус російського керівництва до якнайшвидшого припинення війни в Україні та максимальне збільшення ціни агресії для росії.

План зосереджений на 10 ключових напрямах санкційної політики, серед яких визнання росії та білорусі державами – спонсорами тероризму, а збройних сил рф – терористичною організацією; повна заборона на російський експорт енергоносіїв; розширення санкцій проти фінансового сектору рф та рб; посилення транспортних та страхових санкцій; розширення й посилення торговельних ембарго та персональних санкцій.

10 травня група представила другий напрацьований документ – Дорожню карту енергетичних санкцій.

 

Президентка Грузії заявила, що уряд не дозволив їй відвідати Україну

10.06.2022 20:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3504261-prezidentka-gruzii-zaavila-so-urad-ne-dozvoliv-ij-vidvidati-ukrainu.html

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що уряд не дозволив їй здійснити візит до України та низки інших країн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Грузия Online.

Як заявила Зурабішвілі, вона прибула до Брюсселя для підтримки кандидатури Грузії, при цьому уряд відмовив їй у здійсненні візитів до низки країн.

«Я хотіла відвідати Францію, Польщу й, можливо, Україну, якій ми повинні дякувати за прискорений процес обговорення кандидатури (на вступ до ЄС), але знову отримала відмову», – сказала вона, зазначивши, що не може «сама врятувати всю бездіяльність уряду».

Раніше Зурабішвілі вже заявляла, що була змушена скасувати робочі зустрічі в Парижі, Брюсселі, Берліні та Варшаві через позицію уряду.

Вона також заявляє, що затверджена Європарламентом резолюція та коментарі правлячої партії після ухвалення документа не дають їй змоги ефективно захищати інтереси країни.

«Я вважаю, що відповідальна перед Конституцією, тому що стаття 78 Конституції зобов’язує мене робити все можливе, щоб цей процес просувався вперед. Я не вірю, що Грузія має якесь інше майбутнє, крім європейського», – заявила вона.

Як повідомлялося, в понеділок уряд Грузії подав позов до Конституційного суду країни проти президентки Саломе Зурабішвілі, вимагаючи роз’яснити її та свої права та повноваження.

Лідери фракцій Європарламенту виступили у четвер із закликом до саміту Євросоюзу надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ, а стосовно Грузії попросили «працювати над таким статусом».

Також Європарламент ухвалив резолюцію щодо порушень свободи ЗМІ та безпеки журналістів у Грузії. Євродепутати закликали владу Грузії дотримуватися критеріїв, необхідних для членства в ЄС, включно з верховенством закону, незалежністю судової системи та свободою ЗМІ.

 

Австрія підтримає надання Україні статусу кандидата в ЄС, якщо його отримають інші претенденти

10.06.2022 20:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3504245-avstria-pidtrimae-nadanna-ukraini-statusu-kandidata-v-es-akso-jogo-otrimaut-insi-pretendenti.html

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що статус кандидата на членство в ЄС має надаватися Україні за умови надання цього статусу одночасно й іншим претендентам – країнам Західних Балкан та Молдові.

Як передає Укрінформ із посиланням на АРА, про це глава австрійського уряду заявив у п’ятницю під час пресконференції у Таллінні з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас.

«Під час візиту до Естонії у п’ятницю федеральний канцлер Карл Негаммер дав зрозуміти, що погодиться на статус кандидата на вступ України до ЄС лише разом зі статусом інших претендентів», – йдеться у повідомленні.

Як зазначає АРА, під час пресконференції у Таллінні австрійський канцлер заявив, що для Австрії умовою є те, що якщо Україні буде надаватися статус кандидата на вступ, то “те саме стосується і держав Західних Балкан і Республіки Молдова”.

Негаммер також прокоментував питання про переговори з президентом росії володимиром путіним, заявивши, що для припинення війни необхідно говорити з усіма, хто бере участь у війні.

Як повідомляв Укрінформ, раніше федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що не вважає ймовірним швидке членство України в ЄС та виступає за створення “європейської підготовчої зони” як проміжного етапу між співпрацею та повним вступом до ЄС таких країн, як Україна та Молдова.

 

Наразі не час ЄС казати українцям «ні» щодо статусу кандидата – посол Польщі

10.06.2022 14:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503946-narazi-ne-cas-es-kazati-ukraincam-ni-sodo-statusu-kandidata-posol-polsi.html

Європейський Союз має у червні надати Україні статус кандидата в члени євроспільноти, щоб додати впевненості, що подальші реформи мають якусь перспективу.

Про це заявив посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький в інтерв’ю Укрінформу.

«Це (отримання Україною статусу кандидата у члени ЄС у червні – ред.) абсолютно реально, і ми це підтримуємо. Наразі не час казати українцям «ні», – сказав дипломат.

Він додав, що кандидатство – це не членство, тож Євросоюзу не треба «якось панікувати з цього приводу».

«Воно має заохотити Україну ухвалювати деякі, можливо, непопулярні, але необхідні рішення щодо роботи внутрішніх інституцій», – вважає посол Польщі.

Коментуючи польські аргументи на користь України, якими Президент Польщі буде переконувати скептиків під час туру європейськими столицями, Ціхоцький зазначив, що, по-перше, Україна зробила потужний крок вперед, ухваливши рішення, які не приймалися роками , а, по-друге, вона зараз воює, тож треба продемонструвати солідарність з нею.

«Україні треба надати впевненості, що подальші реформи мають якусь перспективу, якусь відповідь з боку ЄС. На мою думку, президент Анджей Дуда, прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, лідери країн нашого регіону дуже добре це розуміють. Я також спілкуюся з колегами-послами і бачу, що це розуміють у більшості країн», – зазначив посол.

Як повідомлялося, Президент Польщі Анджей Дуда в середу розпочав турне країнами Південної Європи, щоб переконати їх підтримати надання статусу кандидата на членство в ЄС для України.

 

Україна вже є частиною європейської родини і має отримати кандидатство в ЄС – Мецола

10.06.2022 13:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503908-ukraina-vze-e-castinou-evropejskoi-rodini-i-mae-otrimati-kandidatstvo-v-es-mecola.html

Україна, яка виборює демократичні цінності у боротьбі з російським тоталітаризмом, уже є частиною європейської родини.

На цьому наголосила президент Європейського парламенту Роберта Мецола на Саміті демократії у Копенгагені, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна вже зараз є частиною нашої європейської родини. Але зараз слушний час, щоб надати їй реальну можливість для приєднання до нашого європейського проєкту. Це – про надію, це – про визнання ціни, яку Україна була змушена заплатити. Це – про зміцнення Європи та про зміцнення України. Тож дозвольте мені бути чіткою: Європейський парламент, який я маю честь очолювати, твердо стоїть за поданням України на отримання статусу кандидата до входження у ЄС», – наголосила Мецола.

За її словами, ЄС та його міжнародні партнери мають продовжувати підтримувати Україну, і ця допомога має бути ширшою за ту, яку Україна отримує зараз. Йдеться про допомогу у проведенні амбітних реформ, створенні реальної системи демократичного управління, стійких та ефективних державних інституцій. На переконання президента ЄП, мова не лише про захист українсько демократії, а й про збереження європейської та глобальної демократії також.

«Я політик і розумію «реальну політику» та «мистецтво можливого». Але я також розумію, що путін не зупиниться в Криму, він не зупиниться у Києві. Тому в той час, як ми маємо продовжувати підштовхувати до миру, це має бути реальний мир – зі свободою, з гідністю, з правосуддям та відповідальністю. Ми живемо в Європі, яка знає ціну умиротворенню (агресора), усвідомлює тяжкість стін і залізної завіси. Ми знаємо, що наступний поворот може призвести до руйнування життів та втрати цілих поколінь. Тож це наш момент, це час для Європи, адже наші дії розсудить історія», – підкреслила президент Європарламенту.

Як повідомлялося, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

 

Демократія у Європі може програти, якщо слова не підкріплюватимуться діями – Зеленський

10.06.2022 14:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3503939-demokratia-u-evropi-moze-prograti-akso-slova-ne-pidkripluvatimutsa-diami-zelenskij.html

Європейська демократична система може програти, якщо слова про співпрацю, підтримку та допомогу не будуть підкріплюватися діями.

На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський під час звернення до учасників Копенгагенського демократичного саміту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Демократія – це завжди повага до слів. Міжнародне право – це також повага до слів. Але вони працюють і здатні вигравати у протистояннях тільки тоді, коли можуть бути підкріплені діями. Коли слово буквально означає дію. Тож, повертаючись до запитання про те, де проходить лінія протистояння між свободою та пригніченням, варто сказати, що вона проходить також між здатністю просто говорити щось і готовністю діяти на підкріплення тих чи інших слів – обіцянок виборцям, слів на переговорах і текстів конвенцій», – сказав Зеленський.

За його словами, українці вже зараз на сході та півдні країни, під Харковом демонструють, що готові підкріпити слова про свою незалежність відповідними діями на захист незалежності. «Але де той кордон, на якому буде видно, що і Європа готова підкріпити всі важливі для себе слова відповідними діями?» – зауважив Президент.

Він висловив нерозуміння, чому, якщо опитування засвідчують, що 71% європейців вважають Україну частиною європейської сімʼї, досі деякі політичні скептики вагаються, чи дозволяти державі рух до ЄС, чому, якщо базові цінності Європи передбачають, що кожен народ має однакове значення і його мають однаково поважати, українському народові так довго говорять, що він має залишитись у «сірій» зоні між ЄС і російською федерацією.

Президент також ставить запитання, чому, якщо росія цинічно порушує буквально всі життєво важливі документи міжнародного права, досі є ті, хто вагається, чи блокувати будь-які відносини з такою державою.

«Ці запитання вказують насправді на те, що європейська система може програти, якщо слова не будуть підкріплюватися діями. Демократична система може програти навіть на нашому континенті, якщо не буде дій», – підкреслив глава держави.

Він наголосив на необхідності прибрати цю «сіру» зону, яка спокушає росію, і закликав переходити до дій від слів про те, що Україна – це частина європейської сім’ї.

«Найближчими тижнями Євросоюз може зробити історичний крок, який доведе, що слова про приналежність українського народу до європейської родини не є порожніми», – заявив Президент.

Він також відзначив важливість створення дієвих, юридично зобовʼязувальних безпекових гарантій в оновленій архітектурі безпеки для Європи. Зеленський зазначив, що така система гарантій наразі опрацьовується для України, і тільки тоді, коли вона з’явиться, “можна буде впевнено говорити, що тисячі слів на сторінках конвенцій, статутів, договорів і меморандумів – це не просто слова, а реальність, яка підкріплюється діями”.

Він також підкреслив, що треба навчитися діяти превентивно. «Не просто реагувати, а діяти вже тоді, коли тільки прозвучали слова про агресію. Коли вже стає зрозумілим, що війна може розпочатись у будь-який момент. Агресор повинен відчути силу демократичного світу, силу міжнародного права вже тоді, коли тільки збирається порушити наявні базові норми», – наголосив Зеленський.

Президент також заявив, що всі воєнні злочинці мають нести відповідальність: за кожну смерть, заподіяну в Україні російськими солдатами, за катування і зґвалтування, за кожне зруйноване місто, за депортацію дорослих і дітей мають відповісти і ті, хто це робив, і їхні командири та політики, які віддавали такі накази.

«Демократія має бути дієвою в усіх сенсах. Європа має бути дієвою. Якщо слова сказані, якщо вони покладені на папір і стали документами міжнародного права, вони мають працювати. Вони мають діяти. І коли це буде так, не виникатиме питання про те, хто ж переможе і де ця лінія фронту. Звичайно, демократія. Звичайно, Європа. І передусім у свідомості лідерів, які мають діяти, а не тільки говорити», – заявив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли мирних українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

 

Стефанішина пояснила, що робитиме Україні в разі відмови ЄС щодо статусу кандидата

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 10 ЧЕРВНЯ 2022, 22:51. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/10/7351830/

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина розповіла, як Київ реагуватиме на відмову ЄС надавати статус кандидата на членство Україні.

Про це, як повідомляє кореспондент “Європейської правди“, вона заявила в п’ятницю під час дискусії, організованої Київським безпековим форумом.

“Для отримання будь-якого рішення, окрім надання Україні статусу кандидата, ми можемо нічого не робити. Ми можемо сидіти склавши руки, заповнивши запитальник і нічого не робити. Але до останньої хвилини, поки не закінчиться саміт, ми будемо боротися за це рішення, бо воно важливо не лише для України, а й усієї Європи”, – наголосила Стефанішина.

Вона додала, що відмова від надання кандидатського статусу Україні послабить позиції лідерів ЄС і посилить – Росії, а “європейські лідери мають усвідомлювати, що наступного історичного моменту, коли буде така мобілізація їхнього суспільства й парламентів на підтримку України, не буде”.

“Я вважаю, що будь-які рішення, окрім надання Україні статусу кандидата, послаблять передусім європейських лідерів і наше прагнення, віру українських людей у Європейський проєкт як такий”, – додала віцепрем’єрка.

“Тому я думаю, що це рішення нас розчарує, буде сприйнято як зрада в нас. Ми, звичайно, не відмовимось від європейської інтеграції, але будемо відчувати, що європейські лідери свій історичний шанс змарнували”, – підсумувала вона.

Також Стефанішина заявила, що деякі держави-члени Європейського Союзу замість надання Україні статусу кандидата на членство на саміті ЄС наприкінці червня хочуть обмежитись визнанням “європейської перспективи”.

Нагадаємо, Україна розраховує отримати статус кандидата на вступ до ЄС на саміті лідерів Євросоюзу 23-24 червня.

За даними джерел, в ЄС підготували “позитивне” і “негативне” рішення щодо статусу кандидата для України.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 189

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua