Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 18.01.2022

Інформаційний резонанс доби: 18.01.2022

Спецпрокуратура Об’єднаних сил розслідує загибель військового на Луганщині

18.01.2022 22:24

Луганська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Об’єднаних сил проводить розслідування загибелі військовослужбовця у Луганській області.

Про це повідомляє Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначається, 18 січня прокуратура отримала інформацію про виявлення без ознак життя військовослужбовця за контрактом, 1998 року народження, уродженця села Новогригорівка Друга Кіровоградської області. Попередньо встановлено, що військовик покінчив життя самогубством, вистріливши собі у підборіддя зі штатної зброї. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України.

“Розглядаються також інші версії, у тому числі – умисне вбивство, доведення до самогубства та порушення правил поводження зі зброєю”, – заявили у відомстві.

Проводяться першочергові слідчі (розшукові) дії та вживаються вичерпні заходи щодо всебічного та неупередженого дослідження всіх обставин події.

Як раніше повідомляло агентство, з 10 по 16 січня російські окупаційні війська 20 разів порушили режим припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей, внаслідок чого троє військовослужбовців ЗСУ загинули.

 

Засуджена за «держзраду» кримська пенсіонерка написала листа з російської колонії

18.01.2022 17:14

Громадянка України Галина Довгопола, засуджена в окупованому Криму на 12 років позбавлення волі за “держзраду”, у листі розповіла про своє перебування у ВК-1 у Владимирській області РФ.

Копію послання Укрінформу передала українська активістка у Латвії Тетяна Лазда.

«Ви не подумайте, що я тут така «вбита горем». Ні, я жартую, посміхаюся. Я чищу сніг, прибираю, коли чергую. Я малюю, читаю, пишу. Дуже багато серед засуджених друзів та знайомих різних національностей. Всі називають мене “Ба” (бабуся). Молодих змушую одягатися тепліше у сильний мороз», – написала 66-річна Довгопола.

Вона наголосила, що «хоча за національністю завжди писалася – росіянка», має проукраїнські переконання.

Жінка занепокоєна, що більше «ніколи не побачить свій дім і могили близьких», але все-таки сподівається колись приїхати в Латвію.

Довгопола також висловлює велику подяку активістам за листування, адже це дуже важливо для тих, хто перебуває в ув’язненні.

Лист було надіслано 17 січня за системою Зонателеком із ВК-1, сел. Головине Владимирської області.

Як повідомлялося, Галина Довгопола була затримана в окупованому Криму у листопаді 2019 року за підозрою «у скоєнні державної зради». Жінку звинуватили в тому, що вона «таємно співпрацювала з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України з метою виконання розвідувальних завдань» і нібито збирала дані, які є державною таємницею, про окремий авіаційний полк Чорноморського флоту.

27 листопада 2019 року «суд» у Севастополі обрав запобіжний захід стосовно Довгополої у вигляді взяття під варту. До ухвалення вироку жінка перебувала у слідчому ізоляторі. Її вивезли у московське СІЗО Лефортово, а на початку 2021 року повернули у СІЗО Сімферополя.

24 березня 2021 р. севастопольський «суд» засудив громадянку України за ст. 275 Кримінального кодексу РФ (державна зрада) до 12 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму, з обмеженням волі на один рік.

У Кримській правозахисній групі вважають, що справжньою причиною затримання Довгополої є її політичні погляди. Вона публічно висловлювала засудження окупації Криму, а також підтримувала зв’язок з українськими волонтерськими організаціями на території, підконтрольній уряду України. Інших подробиць кримінальної справи Довгополої немає, оскільки матеріали справи мають гриф таємності.

У резолюції ГА ООН «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна» від 16 грудня 2021 р. було висловлено глибоке занепокоєння у зв’язку з тим, що російська влада застосовує катування для отримання «зізнань» у ході політично мотивованих процесів, а також вчиняє довільні затримання та арешти українських громадян, включаючи Галину Довгополу.

 

У зоні ООС зберігається «тиша»

19.01.2022 07:29

Російські окупаційні війська 18 січня не відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил.

Про це повідомляє Міноборони, передає Укрінформ.

“Упродовж минулої доби, 18 січня, та станом на 7 годину ранку поточної доби з боку російсько-окупаційних військ порушень режиму припинення вогню не зафіксовано”, – йдеться у повідомленні.

Підрозділи Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж минулої доби, 17 січня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Втрат серед військовослужбовців ОС не було.

 

ОБСЄ нарахувала понад 230 порушень «тиші» на сході України

19.01.2022 00:56

СММ ОБСЄ зафіксувала минулої доби 232 порушення режиму припинення вогню у Донецькій області та 2 таких порушення на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 11/2022, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 18 січня.

“У Донецькій області Місія зафіксувала 232 порушення режиму припинення вогню, зокрема 11 вибухів (2 вибухи в повітрі та 9 вибухів невизначеного походження)”, – йдеться у звіті.

Більшість порушень сталася в районах на південний захід від н. п. Піски (підконтрольний урядові, 11 км на північ від Донецька), на північ від н. п. Широкине (підконтрольний урядові, 100 км на південь від Донецька), а також на південь і північний схід від Донецької фільтрувальної станції (ДФС; 15 км на північ від Донецька).

За попередню добу в цій області було зафіксовано 113 порушень режиму припинення вогню (деякі з них також біля Широкиного).

“У Луганській області СММ зафіксувала 2 порушення режиму припинення вогню, зокрема 1 вибух невизначеного походження”, – йдеться звіті.

Одне порушення сталося північніше ділянки розведення в районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська), а друге — на південний схід від н. п. Попасна (підконтрольний урядові, 69 км на захід від Луганська).

Як відомо, за попередню добу у Луганській області було зафіксовано 144 порушення режиму припинення вогню.

Як раніше повідомляло агентство, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на свої джерела повідомив, що російські окупаційні війська планують обстріл вірян 19 січня під час водохрещення на ставку Цегляний у Петровському районі Донецька.

 

На Водохреще можлива провокація в зоні ООС на Донеччині – Центр стратегічних комунікацій

18.01.2022 20:18

Російські окупаційні війська планують обстріл вірян 19 січня під час водохрещення на ставку Цегляний у Петровському районі Донецька.

Про це на своєму сайті повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інфомаційної безпеки з посиланням на свої джерела, передає Укрінформ.

“Метою провокації може бути звинувачення українських військових у нападі, щоб створити привід для ескалації”, – зазначають у Центрі.

За його інформацією, провокаційний обстріл можливий з ворожого опорного пункту, розташованого на шахті ім. Челюскінців, менш ніж за два кілометри від ставка.

“Щоб замаскувати постріли, ворожі військові готуються увімкнути головний вентилятор на шахті, яка вже давно не працює (але 15 січня його чомусь вмикали на кілька годин)”, – зауважили у ЦСКІБ.

Крім того, зазначають експерти, російські окупанти можуть підлаштувати вибух самої шахти озброєнням, забороненим Мінськими домовленостями. “Ця провокація, знову ж таки, може бути використана для створення приводу для початку ведення активних бойових дій”, – вважають у Центрі.

 

Росія може у будь-яку мить розпочати атаку на Україну – Держдеп

18.01.2022 20:11

Росія продовжує нагнітати обстановку попри заклики до деескалації та впродовж останніх днів створила надзвичайно небезпечний рівень загрози нового масштабного наступу на Україну.

Про це заявила під час телефонного брифінгу у вівторок високопоставлена чиновниця Державного департаменту США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Президент Путін створив кризу шляхом зосередження 100-тисячного масиву російських військ уздовж кордону з Україною, що включає також перекидання російських військ до Білорусі впродовж останніх вихідних», – уточнила представниця Держдепу.

Вона підкреслила, що це не пояснюється ані військовими навчаннями, ані звичайною передислокацією сил.

«Це демонстрація сили, створена для того, щоб викликати або створити хибний привід для кризи – в той час, як Росія планує можливе вторгнення», – зауважила американська чиновниця.

Вона чітко наголосила, що ситуація є «вкрай небезпечною» і зараз перебуває в тій точці, «коли Росія в будь-яку мить може почати атаку на Україну».

Високопоставлена представниця Держдепу підкреслила, що Сполучені Штати продовжать дипломатичні зусилля в режимі «нон-стоп» з Україною та іншими європейськими союзниками й партнерами. За її словами, передбачаються як особисті зустрічі, так і контакти телефоном та відеоконференції. Крім того, проводитимуться нові дипломатичні раунди з росіянами з метою деескалації обстановки.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок Державний департамент США анонсував візитидержсекретаря США до Києва й Берліна 18-20 січня з метою обговорення останньої ескалації з російського боку. Крім того, 21 січня Ентоні Блінкен зустрінеться з главою російського МЗС у Женеві.

 

Вторгнення Росії в Україну матиме «ефект доміно» для всієї Європи – експерт

18.01.2022 23:11

Якщо поточна небезпечна ситуація із нарощуванням російських військ на кордонах України призведе до реального вторгнення Російської Федерації в Україну, це матиме «ефект доміно» для всієї Європи та дестабілізує весь світ.

Про це сьогодні під час дискусії навколо європейської безпеки під назвою «SOS – Україна», що відбулася під егідою Атлантичної Ради, заявив відомий французький інтелектуал, філософ, письменник та політичний журналіст Бернар-Анрі Леві (Bernard-Henri Lévy), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо завтра Путін вирішить вдертися в Україну, – я молюся, щоб цього не трапилося, і все ще думаю, що Байден та Макрон можуть цього уникнути, – це буде нещастя для України. Але це матиме також величезний «ефект доміно». Вся Європа опиниться під атакою. Весь Західний світ увійде в смугу потрясінь, які нині важко уявити. Весь світ буде дезорганізований цими подіями», – зауважив французький філософ.

Він закликав Європу та США сприймати таку загрозу серйозно, оскільки саме такий сценарій виходить із публічних заяв російських офіційних осіб.

«Я просто читаю заяви росіян. Ми зараз перебуваємо у моменті, що є подібним до 1936 року, коли потрібно чути. У грудні минулого року, коли росіяни доставили свій ультиматум до НАТО, заступник міністра закордонних справ Росії прямо сказав, – якщо НАТО не прийме цей ультиматум, будуть певні військові заходи з боку Росії у відповідь. Голова оборонного комітету російської Держдуми окреслює, якого роду дії Росія може вжити не лише проти України (чи він мав на увазі країни Балтії?). Офіційний речник кремля оголошує про запуск нової ракети, мені знається, Циркон, і заявляє, що Росія готова робити превентивні удари. Вони створюють дуже небезпечний світ», – сказав Бернар-Анрі Леві.

Він зауважив, що у цих погрозах ймовірна операція проти України розглядається Росією лише як перший крок. В офіційних російських виданнях божевільні «експерти» серйозно розмірковують над можливістю ядерної атаки, спекулюючи на відмінностях її наслідків для густонаселеної Європи й величезних та часто пустельних просторів Росії.

«Це дійсно лякає. Пан Путін оголосив війну Європі. Це вже зроблено. Якщо Європа не буде здатною підтримати тих, хто на передньому краї, – а саме українців, – ми, європейці, заплатимо свою ціну. Після цього таку ціну заплатять й американці», – сказав французький публіцист.

Він наголосив, що у цьому контексті острах є позитивним почуттям, щоб бути насторожі та бути готовими реагувати на небезпеку.

«Сьогодні ми маємо боятися того, що готується на кордонах України. Але не можна закривати очі… Я переконаний, що керівництво в Москві не знає напевно, що трапиться далі. Вони спостерігають, якою буде наша реакція. Щоб потім будувати плани, набагато далі за Україну. Певні важливі російські люди говорили про Польщу, про країни Балтії, про здатність увійти в Естонію одним російським батальйоном. Вони мають свій геополітичний проєкт – Євразію, і мають засоби, щоб досягати своїх цілей», – наголосив Бернар-Анрі Леві.

В цих умовах він закликав Захід надати Україні якомога ефективнішу допомогу, щоб підвищити її спроможності до самозахисту, а також не закривати очі на агресивну риторику Кремля, щоб не повторити помилок 38-39 років минулого століття.

Як повідомлялося, минулого тижня відбулася низка дипломатичних заходів між США і Росією, а також в рамках НАТО і ОБСЄ, під час яких Захід висловив несприйняття російського ультиматуму, що міститься у представлених РФ «проєктах договорів» про гарантії безпеки для РФ з боку США і НАТО. Росія заявила, що чекає на письмову відповідь на свої пропозиції, та продовжує погрожувати «військовими заходами».

Це відбувається на фоні продовження концентрації російських військ на кордонах України та, зокрема, їх перекиданням на територію Білорусі під приводом проведення спільних «навчань».

 

Експерт про наслідки кремлівського ультиматуму Заходу: Путін повторює помилку Сталіна

19.01.2022 04:57

Президент РФ Путін своїми діями та ультиматумами лише спонукає інші держави вступати в НАТО, повторюючи помилку радянського диктатора Йосифа Сталіна, і оточення нинішнього кремлівського лідера це розуміє.

Таку думку в ефірі телеканалу “Дом” висловив військовий експерт Михайло Притула, передає Укрінформ.

“Він (Путін – ред.) повторив помилку Сталіна. Сталін хотів, щоби Туреччина віддала Радянському Союзу протоку Босфор і Дарданелли. Туреччина негайно попросила прийняти її до НАТО і в 1952 році стала першою країною, яку прийняв Альянс. За рік Сталіна не стало. Путін робить те саме: він погрожує Україні, погрожує тим країнам, які стали членами НАТО за розширення в 1997 році. І таким чином країни, які навіть не збиралися вступати до НАТО (наприклад, та сама Фінляндія), зараз кажуть: ми готові увійти до НАТО. Україна – аналогічно, Путін й Україну спонукає стати країною НАТО”, — вважає Притула.

На думку експерта, оточення Путіна це розуміє.

“Це досить серйозна помилка Путіна — і політична, і дипломатична. У його оточенні це розуміють”, — коментує він.

Притула також зауважив, що висунувши ультиматум Росії колективному Заходу, Путін опинився у досить неприємній ситуації, адже Захід досить дипломатично сказав, куди цей ультиматум треба “покласти”. “Бо його (Путіна – ред.) особисто, говорячи простою людською мовою, понизили, трохи образили перед усім його оточенням. Тому що він сказав, що ось “ми тут можемо…”, а насправді нічого не змогли. Дипломатичним шляхом нічого не досягли. І НАТО сказав: ми робитимемо те, що хочемо, що кожна нація має право на свій захист, на своє розширення в НАТО”, — зауважив експерт.

На його думку, до таких вчинків Путіна підштовхує бажання увійти до історії “збирачем земель”, проте воно обернеться падінням рейтингу.

“Путіну цього року виповнюється 70 років. Він розуміє, що рано чи пізно помре. І він хоче увійти в історію як збирач російських земель або відновник Радянського Союзу. Тобто чимось величним. Але це величне не вдається. І тому він зараз намагається виправдати свої дії якимось міфом, заради чого він піде навесні (проти України – ред.), тобто треба пояснити людям, внутрішньому споживачеві, своєму оточенню, чому він розпочав війну. А пояснити цю ситуацію досить важко. І тому його рейтинг зараз падатиме”, — вважає військовий експерт.

Він припускає, що напад Росії можливий відразу після проведення зимових Олімпійських ігор у Китаї.

“Відбувається поступова, досить повільна, але швидка … підготовка до вторгнення в Україну. Це ми бачимо, бо йде інформація про те, що розгортають мобільні шпиталі з боку Російської Федерації, вони евакуюють своїх людей, вони везуть “Іскандери” з Далекого Сходу тощо… Про що це каже? Про те, що до Олімпіади в Китаї Путін не нападе, це точно. Китай не зрозуміє цієї війни, якщо Росія це зробить до Олімпіади. А от після Олімпіади Путін може піти в атаку”, — вважає Притула.

На його думку, ймовірність цього велика, бо Путін “не має жодних зовнішньополітичних і внутрішньополітичних стримувачів, які б зупиняли його”.

“Йому треба виправдатись і піднести бойовий дух свій, свого оточення і таке інше. Тому він намагатиметься йти в атаку. Чи зможе він це зробити? Це вже питання навіть не до нього особисто (тому що в нього дуже малий коридор можливостей), а до його оточення”, — сказав експерт.

На його думку, зупинити нове вторгнення Росії в Україну може оточення президента РФ.

“Тому що вони та їхній світ буде зруйнований. А вони звикли жити нормальним життям, їхні діти вчаться у Сполучених Штатах, у Британії, у Європі. Вони їздять туди, скуповуються… І раптом все це зникне — вони будуть у стані війни, довготривалої війни з Україною. Ось що на них чекає. І тому це питання для них таке саме важливе, як і для нас”, — резюмував Притула.

Як повідомлялося, минулого року президент Фінляндії Саулі Нііністьо підтвердив, що країна не виключає можливості вступу до НАТО. Фінляндія, а також Швеція, не входять до НАТО, але останніми роками на тлі загострення відносин із Москвою активно поглиблюють співпрацю з Альянсом.

 

Мінветеранів підготувало курс “Як знайти бажану роботу після військової служби”

19.01.2022 03:47

Міністерство у справах ветеранів презентувало освітній курс “Як знайти бажану роботу після військової служби”, який дозволить колишнім військовим дізнатись де і як отримати додаткову освіту, знайти нову роботу та отримати психологічну підтримку в мирному житті.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Заступник міністра у справах ветеранів з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко під час презентації освітнього курсу відзначив, що Мінветеранів наразі є рушійною силою, яка допомагає військовим в питанні адаптації до мирного життя.

«Міністерство у справах ветеранів зараз є лідером в цьому напрямку. За допомогою наших колег з інших міністерств і відомств ми розробляємо нову систему переходу з військової кар’єри на професійне життя», – наголосив Ілляшенко.

Він зазначив, що така підтримка військових не є чимось новим в міжнародній практиці, однак важливо розуміти, що Україна має свою специфіку. Адже після початку російської агресії наша держава має тимчасово окуповані території, тисячі ВПО, серед яких військові та члени їхніх родин. Крім того, підтримки потребують не лише професійні військовослужбовці, а й добровольці, які стали на захист Батьківщини. Тому перехід на цивільну професію від військової також відрізняється.

Заступник міністра подякував міжнародним партнерам, які погодились працювати в міжсекторальній робочій групі, зокрема, представникам США, Великої Британії, Австралії, Офісу НАТО в України, які допомагали готувати програму переходу з військової служби на цивільну кар’єру. Сенс програми полягає в підтримці людини за рік чи два до звільнення із військової служба та упродовж певного часу вже у мирному житті.

«Як мінімум за рік або за два до звільнення людина може прийти у відповідний підрозділ, кадровий апарат або інший, який буде визначений до нашого порядку і вже наперед проводити консультації про те, яким чином заповнювати заявки чи біографії для майбутнього працевлаштування», – розповів заступник міністра, додавши, що наразі вивчаються спроможності вищих навчальних закладів, пропозиції підприємств та організацій, які можуть наперед планово сказати, яку кількість військовослужбовців вони можуть забезпечити роботою або освітою.

Головне в роботі держави – спокійне планування, виходячи з тих обставин, які на сьогодні маємо, вважає урядовець.

Безоплатно подивитися освітній курс можна на порталі Дія.Цифрова освіта.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні минулого року міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна заявила, що Міністерство у справах ветеранів планує вивчити досвід США та імплементувати найсучасніші практики до системи психологічної реабілітації захисників.

 

Росіяни активізувалися в ОРДЛО, бойовики агітують людей до служби – ГУР

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 14:21. УП

За даними розвідку, на полігонах тимчасово окупованої території в Донецькій та Луганській областях командування Росії та бойовики розпочали збори з командирами рот, батарей і коригувальниками артилерійського вогню.

Джерело: ГУР Міноборони

Деталі: Зазначається, що командування ЗС РФ нарощує інтенсивність заходів бойової підготовки у з’єднаннях і частинах так званих 1-го (Донецьк) та 2-го (Луганськ) армійських корпусів оперативного угруповання російських окупаційних військ.

З початку тижня на полігонах ОРДЛО противник розпочав збори з командирами рот, батарей і коригувальниками артилерійського вогню.

Водночас окупаційні адміністрації із залученням військовослужбовців окупаційних військ продовжують активні агітаційні заходи серед місцевого населення з метою спонукання до проходження військової служби за контрактом.

 

У Криму окупанти завербували в «Юнармію» близько 29 тисяч дітей

18.01.2022 18:33

У тимчасово окупованому Криму близько 29 тисяч дітей незаконно задіяні у російській воєнізованій організації «Юнармія».

Про це повідомляє «Крим.Реалії», передає Укрінформ.

«У Криму та Севастополі організовано 874 загони так званої «Юнармії», куди входять близько 29 тисяч дітей», – повідомляє видання з посиланням на прес-службу Чорномоського флоту РФ.

Лише за останній 2021 рік до російської воєнізованої організації було зараховано близько 4 тисяч кримських дітей. Військові примушують їх до «участі в героїко-патріотичних та освітніх заходах, особлива увага яких спрямована на збереження пам’яті про подвиги та бойові традиції старших поколінь, пам’ятні події та дати в історії Росії, Чорноморського флоту та Південного військового округу».

До кінця 2024 року російські військові запланували прийняти до лав «Юнармії» кожного десятого школяра у Криму.

За даними “Крим.Реалії”, з 2019 року загони “Юнармії” створюються і на непідконтрольних Україні територіях в ОРДЛО.

У прокуратурі АР Крим та м.Севастополя подібні дії кваліфікують як воєнний злочин згідно зі ст. 438 КК України (Порушення законів та звичаїв війни), оскільки пропаганда, спрямована на вступ до армії цивільного населення, заборонена статтею 51(1) Женевської конвенції від 1949 року про захист цивільного населення під час війни.

 

В Україні пришвидшили формування підрозділів сил тероборони 

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 11:33. УП

Міноборони вирішило пришвидшити формування підрозділів Сил територіальної оборони ЗСУ – уже визначено 86% місць дислокації, у прикордонних областях сформовано 70% штату мирного часу.

Джерело: Міноборони за результатами наради за участю міністра оборони Олексія Резнікова, головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенанта Валерія Залужного та їхніх заступників

Пряма мова Резнікова: “Розгортання системи ТрО відбуватиметься у три етапи. Нагадаю, що Сили ТРО – це окремий рід сил у складі ЗСУ. На першому етапі бригади і батальйони Сил ТрО розгортатимуться по штату мирного часу. Це відбувається просто зараз. У кожному батальйоні формується кістяк з військовослужбовців ЗСУ.

Їх завданням є командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО і захищатимуть територію, де проживають. За рахунок цих резервістів ТрО кожен батальйон нараховуватиме до 600 осіб”.

Деталі: Після того, як у батальйонах та бригадах створять організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечать відповідні умови, розпочнеться другий етап формування резерву ТрО. За тими, хто укладе контракт і служитиме у резерві ТрО, закріплять зброю. Її видаватимуть на час навчань, або у разі виникнення визначених ситуацій.

На третьому етапі розглянуть питання про необхідність створення у невеликих населених пунктах добровольчих формувань територіальних громад. Учасники цих формувань з власною мисливською зброєю за потреби зможуть залучатися до патрулювання чи охорони об’єктів.

Загалом у складі Сил ТрО ЗСУ сформують 25 бригад (по одній на кожну область), які об’єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район).

Постійна чисельність Сил ТрО у мирний час складатиме 10 тисяч військовослужбовців.

В особливий період у підрозділах Сил ТРО буде понад 130 тисяч осіб за рахунок створеного резерву.

Повідомляється, що станом на 17 січня визначено 86% місць дислокації підрозділів ТрО по всій Україні. У прикордонних регіонах з початку січня сформовано 70% штату бригад ТрО мирного часу. Наразі темпи розгортання військового компоненту ТрО пришвидшуються.

У Міноборони підкреслили, що перед укладанням контракту на службу у резерві ТРО кандидати мають пройти медогляд, а особи старші 40 років – військово-лікарську комісію. Це пов’язане з тим, що резерв ТрО проходитиме інтенсивну підготовку.

Наразі міністерство веде діалог з органами місцевої влади та самоврядування щодо забезпечення сил ТрО необхідними ресурсами.

За словами Резнікова, йдеться про ремонт і облаштування місць дислокації, забезпечення усіх комунікацій, створення режимно-секретних об’єктів та приміщень для зберігання зброї і боєприпасів, транспорт тощо.

Найближчим часом Міноборони планує організувати навчання за участі керівників органів місцевої влади. Першими планують залучити голів обласних центрів.

Чому це важливо: Росія нарощує свою військову присутність поблизу кордону України. За даними розвідок США та деяких європейських країн, Путін може планувати пряме вторгнення на територію України. РФ відхрещується від звинувачень та “переводить стрілки” в ескалації ситуації на НАТО. Аналітики припускають, що РФ може використати формальним приводом для вторгнення якусь провокацію.

Передісторія:

11 січня у Міністерстві оборони Росії заявили, що перекидають військову техніку та солдатів до кордону з Україною для проведення там військових навчань.

14 січня стало відомо, що  російська влада розпочала раптову перевірку бойової готовності військ у Східному військовому окрузі, повідомлялося, що особливу увагу приділять перекиданню військ.

Також росЗМІ повідомляли, що на початку 2022 року РФ проведе навчання стратегічних ядерних сил.

17 січня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що “ще у грудні 2021 року” домовився з президентом Росії Володимиром Путіним провести позапланові “солідні військові навчання” у лютому.

Посол Росії у Мінську Борис Гризлов заявив, що РФ планує провести спільні військові навчання з Білоруссю і на своїй території – підготовка до них розпочнеться одразу після закінчення навчань “Союзна рішучість – 2022”.

 

“Союзна рішучість-2022”: до Білорусі почали прибувати підрозділи російської армії

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 11:25. УП

До Білорусі почали прибувати підрозділи Збройних Сил Російської Федерації для участі у військових навчаннях, що відбудуться з 10 по 20 лютого.

Джерело: Міноборони РБ

Дослівно: “Відповідно до затвердженого задуму перевірки сил реагування Союзної держави на територію Республіки Білорусь почали прибувати підрозділи зі складу Збройних Сил Російської Федерації.

Враховуючи той факт, що перевірка є раптовою, прибуття військ здійснюватиметься протягом першого етапу”.

Деталі: Зазначається, що на даному етапі учасники перевірки мають здійснити розвантаження та висунутися в район виконання завдань.

Навчання під назвою “Союзна рішучість – 2022” відбудуться на території Білорусі з 10 по 20 лютого, повідомив начальник департаменту міжнародного військового співробітництва Міноборони Білорусі Олег Воїнов на брифінгу для військових аташе.

За даними Міноборони Білорусі, під час навчання відпрацюванню підлягають такі питання:

посилення ділянок державного кордону на можливих напрямах незаконного проникнення на територію Республіки Білорусь збройних груп бойовиків, перекриття каналів доставки зброї, боєприпасів та інших засобів, які можуть використовуватися для дестабілізації обстановки в країні із заняттям призначених рубежів та обладнанням блокпостів;

пошук, блокування та знищення незаконних збройних формувань та диверсійно-розвідувальних груп противника

у призначених зонах відповідальності, організація взаємодії та всебічного забезпечення;

окремі питання постконфліктного врегулювання.

“Головним підсумком заходів, що проводяться, стане оцінка спроможності органів військового управління та військ (сил) виконати завдання із забезпечення військової безпеки Союзної держави, – наголошується в повідомленні.

Що передувало: Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко зазначив, що ще у грудні 2021 року домовився з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним провести позапланові “солідні військові навчання”.

Він наголосив, що навчання не повинні стати виключно білоруськими: “Це мають бути нормальні навчання з відпрацювання певного задуму у протистоянні з цими силами: Заходу (Балтія та Польща) та півдня (Україна)”.

Також Лукашенко заявив, що “біля кордонів Білорусі йде нарощування військового контингенту України”.

Служба безпеки України наголосила на провокативності заяви Лукашенка.

“Маніпулятивні заяви прокремлівських політиків та представників держав-сателітів РФ про нібито нарощування Україною поблизу власного кордону “націоналістів-радикалів”, які нібито є “похлеще, чем натовские военнослужащие” не відповідають дійсності, є політичною маніпуляцією та частиною інформаційної війни”, – наголосив речник спецслужби Артем Дехтяренко.

 

Україна отримає американські гелікоптери, що призначалися для Афганістану – ЗМІ

18.01.2022 18:25

У межах військової допомоги Україні з боку США ЗСУ мають отримати нові гелікоптери, зокрема п’ять машин Mi-17V5s та ще один гвинтокрил моделі Мі-8МТВ.

Як передає Укрінформ, про це інформує портал Defence Blog.

Повідомляється, що США передадуть Україні шість гелікоптерів, котрі раніше належали ВПС Афганістану. Очікується, що перша партія гелікоптерів прибуде до України вже цієї весни.

Як зазначається, близько двох десятків гелікоптерів типу Мі-8/17 ВПС Афганістану зараз знаходяться за межами азійської країни, і їхня подальша доля залишається невідомою.

Як повідомляло CNN, адміністрація Джо Байдена планує відправити військових радників та нову техніку в Україну, оскільки Москва нарощує власні сили біля українського кордону.

Посилаючись на численні джерела, знайомі з планами Вашингтону, CNN повідомляє, що міністерство оборони США наполягає на тому, щоб деяке обладнання, що мало вирушити до Афганістану, як-от гелікоптери Мі-17, натомість було надане Збройним силам України.

17 січня міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес під час виступу в Палаті громад британського парламенту заявив, що Велика Британія поставить Україні легкі протитанкові оборонні системи озброєнь.

Рішення надіслати зброю, за словами міністра оборони Сполученого Королівства, було відповіддю на «дедалі більш загрозливу поведінку з боку Росії». А «невелика кількість» британських військових допоможе навчити українських військових використовувати цю зброю.

 

У Путіна назвали “надзвичайно небезпечними” постачання зброї в Україну

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 13:27 УП

Постачання країнами НАТО озброєнь в Україну, зокрема можлива передача переносних зенітно-ракетних комплексів, є надзвичайно небезпечними для Росії, вважають у Кремлі.

Джерело: прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, якого цитує ТАСС

Пряма мова Пєскова: Це надзвичайно небезпечно, це не сприяє зниженню напруженості.

Це все [йде] у руслі наших занепокоєнь у зв’язку з освоєнням території України з боку різних постачальників озброєнь, які найчастіше не лише є оборонними, а й наступальними”.

Деталі: Відповідаючи на запитання про заклики американських сенаторів поставити в Україну “Стінгери”, Пєсков заявив, що “циркуляція ПЗРК – це взагалі окрема субстанція, яка регулюється міжнародним правом”.

Нагадаємо: 18 січня Британія почала постачати Україні протитанкову зброю, щоб допомогти захиститися від потенційного вторгнення Росії, яка згрупувала війська біля кордону з Україною.

 

Британія почала поставляти Україні протитанкову зброю, облітаючи Німеччину

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 10:47 УП

Велика Британія почала постачати Україні протитанкову зброю, щоб допомогти захиститися від потенційного вторгнення Росії, яка згрупувала війська біля кордону з Україною.

Джерело: “Європейська правда” з посиланням на Reuters та The Guardian

Деталі: Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес повідомив, що перші системи вже були доставлені 17 січня, а невелика кількість британських військовослужбовців проводитиме навчання протягом короткого періоду часу.

Воллес не уточнив кількість і тип озброєння, яке відправляється, але сказав: “Це не є стратегічною зброєю і не становить загрози для Росії. Їх потрібно використовувати для самооборони”.

“Вони ближнього радіуса дії… але вони можуть змусити людей зупинитися і задуматися, що вони роблять, і якщо танки ввійдуть в Україну, вторгнуться в неї, то вони стануть частиною захисного механізму”, – сказав міністр.

Британський журналіст Джордж Еллісон написав у Twitter, що британські транспортні літаки C-17 перевозять легке протитанкове озброєння в Україну.

Судячи з обраного шляху, літаки прямували не найкоротшим маршрутом, оминаючи повітряний простір Німеччини.

Про цей же нюанс пише засновник Conflict News Кайл Глен.

Німеччина, ймовірно, відмовила у праві на проліт над своєю територією.

Видання “The Guardian” пише, що доставляють, швидше за все, ручну легку протитанкову зброю нового покоління з дальністю стрільби в кілька сотень метрів.

Ця зброя – не така потужна, як протитанкові ракети Javelin, що поставляються США в Україну з 2018 року, але може вивести з ладу танк, вдаривши по ньому згори.

 

Німеччина не закривала небо для британських літаків, які доставляли зброю Україні – Бундесвер

18.01.2022 16:25

Німеччина не відхиляла дозвіл на проліт літака британських ВПС з оборонною зброєю для України, оскільки не отримувала відповідного запиту.

Про це Укрінформу повідомили у міністерстві оборони ФРН.

«Для зазначених польотів Королівських ВПС Великої Британії (RAF) в Україну 17 січня 2022 року Федеральне міністерство оборони не відхиляло дозвіл на політ, оскільки заявка на отримання дозволу (Diplomatic Clearance) на політ не подавалась», – заявив речник німецького оборонного відомства.

Він додав, що для з’ясування причин того, «чому RAF обрали такий маршрут польоту, потрібно зв’язуватися з відповідальними органами Великої Британії».

Як повідомлялося, раніше у ЗМІ з’явилась інформація, що два британські вантажні літаки C-17, які доправили до України «легку протитанкову зброю», були змушені облітати територію Німеччини через позицію Берліна щодо постачання зброї.

 

Резніков подякував Британії за протитанкову зброю

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 02:55. УП

Міністр оборони Олексій Резніков подякував Великій Британії за рішення надати Україні протитанкових систем озброєння.

Джерело: Резніков у Twitter

Пряма мова: “Україна високо цінує рішення Великої Британії надати новий безпековий пакет з легкими, протитанковими збройними системами захисту! Дякуємо нашому другові Бену Воллесу (міністр оборони Британії – УП) за чудовий виступ у Британському парламенті”.

Передісторія: Раніше Воллес заявив, що його уряд надасть Україні озброєння для захисту від броньованих машин.

 

Через постійні “мінування” школи Миколаєва й Черкас переходять на дистанційку

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 12:21. УП

Кілька шкіл Миколаєва з 18 січня перейшли на дистанційне навчання через регулярні повідомлення про мінування, у Черкасах усім школам рекомендують перейти у дистанційний формат із тієї ж причини.

Джерело: Миколаївська міська рада та Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради у Facebook

Деталі: У Миколаєві 18 січня вчетверте за останні дні “замінували” школи, тож 4 заклади перейшли на дистанційне навчання: школи №3, 20, 46 та муніципальний колегіум ім. В.Д. Чайки.

А в Черкасах департамент освіти та гуманітарної політики з 17 січня рекомендує всім школам міста проводити навчання у дистанційному форматі, бо “з 12 січня 2022 року щоденно надходять повідомлення про замінування закладів загальної середньої освіти міста, що ставить під загрозу збереження життя та здоровꞌя учасників освітнього процесу”.

Черкащани вбачають від повідомлень про мінування деструктив в організації роботи закладів загальної середньої освіти і неможливість організувати системний та якісний освітній процес.

Тому рекомендується організувати освітній процес у школах із застосуванням технологій дистанційного навчання “до наступних рекомендацій”.

Нагадаємо: В Києві вранці 18 січня до СБУ надійшло повідомлення про мінування 46 шкіл. 17 січня було повідомлення про мінування 16 шкіл, але вибухонебезпечних пристроїв не виявили.

 

В Держспецзв’язку розповіли, чим хакери інфікували урядові сайти 14 січня

19.01.2022 04:41

Державна служба спеціального зв’язку опублікувала нові подробиці кібератаки, яка була здійснена на низку державних сайтів у ніч на 14 січня.

Про це йдеться у повідомленні Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, передає Укрінформ.

Зазначається, що Microsoft виявила використання програми-вайпера WhisperGate для знищення даних під час атаки на кілька державних сайтів.

За даними Держспецзв’язку використання вайпера свідчить про те, що кібератака була спрямована “на завдання максимальної шкоди державним електронним ресурсам”.

З високою ймовірністю можна стверджувати, що заміна інформації на сайтах атакованих держорганів та знищення даних за допомогою вайпера є частинами однієї кібератаки, спрямованої на завдання якомога більшої шкоди інфраструктурі державних електронних ресурсів.

Наразі розслідування кібератаки триває.

Нагадаємо: корпорація Microsoft повідомила, що на комп’ютерах низки українських організацій виявили шкідливі програми-вимагачі, які вперше там з’явилися 13 січня.

Хоча, як кажуть у Microsoft, ці програми лише прикидалися «вимагачами». Насправді ж, вони стирали дані без можливості їхнього відновлення навіть після виконання вимог хакерів. Зазвичай, такі програми використовують для маскування інших атак та видалення доказів злому, або для саботажу, щоб завдати максимальної шкоди жертві.

У Microsoft поки не змогли знайти зв’язку угруповання, яке причетне до появи вейперів, тож його поки класифікують як DEV-0586.

Як повідомляв Укрінформ, до масштабної кібератаки на державні сайти України може бути причетне хакерське угруповання, пов’язане з білоруською розвідкою.

 

Правоохоронці заблокували VPN-сервіс, який використовували для кібератак у 10 країнах

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 15:15. УП

Українські та іноземні правоохоронці провели операцію “Overlord” і знешкодили мережу VPN-сервісу, яку кіберзлочинці використовували у 10 країнах для атак вірусами-шифрувальниками.

Джерело: Офіс генерального прокурора й Національна поліція України

Деталі: Офіс генпрокурора, Департамент кіберполіції, Головне слідче управління Нацполіції України та їхні іноземні колеги – правоохоронці Німеччини, Нідерландів, Канади, Чехії, Франції, Угорщини, Латвії, Великої Британії та США – під керівництвом Європолу та Євроюсту знешкодили шкідливу мережу VPN-сервісу.

Правоохоронці зацікавилися провайдером після того, як численні розслідування підтвердили використання злочинцями вказаного VPN-сервісу для контролю бот-мереж і розповсюдження шкідливих програм.

У ході міжнародної операції правоохоронці отримали доступ до 15 серверів у 10 країнах, зокрема і в Україні, на яких розміщувався VPN-сервіс.

Цей сервіс пропонував послуги на основі технології OpenVPN і 2048-бітного шифрування для маскування IP-адрес та забезпечення анонімності в Інтернеті.

Сервіс користувався популярністю серед кіберзлочинців.

Зокрема на території Німеччини встановлено понад 150 фактів зараження вірусом типу ransomware, який розповсюджувався з використанням цього VPN-сервісу.

Потерпілі сплатили хакерам близько 60 мільйонів євро викупу.

За результатами операції інфраструктуру мережі, котра використовувалася у кіберзлочинах, заблоковано.

Наразі правоохоронці встановлюють причетних до атак вірусами-шифрувальниками з використанням цього сервісу.

 

Європол допомагає Україні в розслідуванні кібератак на урядові сайти

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 13:25. УП

Європол підтримує зв’язок з українськими партнерами та сприяє розслідуванню кібератаки на українські урядові сайти.

Про це в коментарі Укрінформу сказала речниця пресслужби Європолу Клер Жорж, передає “Європейська правда”.

“Ми підтримуємо зв’язок з нашими українськими партнерами та пропонуємо їм повну оперативну та технічну підтримку, включаючи розгортання на місці”, – сказала вона.

За словами речниці, розслідування атак триває, тому деталі не розголошуються.

Нагадаємо, в ніч на 14 січня хакери атакували сайти низки державних установ України, у тому числі МЗС. СБУ заявила,  що витоку персональних даних внаслідок атаки не відбулося.

На стартовій сторінці МЗС розмістили повідомлення, зміст якого мав натякати на нібито польський слід зловмисників. Проте особливості тексту польською мовою дозволяють припускати, що ті, хто його писав або перекладав, не дуже добре володіють нею.

Речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин також звернув увагу на недоліки тексту польською мовою та заявив, що перебіг кібератаки на сайти українських держустанов вписується в діяльність РФ проти Заходу.

ЄС і НАТО засудили кібератаку, Євросоюз та Естонія заявили, що нададуть допомогу Україні.

 

У російському СІЗО, де утримують десятки українців, спалах Covid – адвокат

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 16:25. УП

У СІЗО-1 міста Ростова-на-Дону, де незаконно утримується 33 українські політв’язні, через порушення санітарних норм, стався спалах коронавірусної інфекції та корости – небезпечного захворювання шкіри.

Джерело: омбудсмен Людмила Денисова з посиланням на адвоката українців

Деталі: Денисова звернулася до своєї російської колеги надати відповідне медико-санітарне забезпечення, а також фахову лікарську допомогу українським політв’язням.

Вона зазначає, що від початку пандемії COVID-19 вимагає від країни-окупанта забезпечити засобами індивідуального захисту українців у місцях позбавлення волі.

Ці звернення залишаються без реакції. Окрім того, постійно з’являється інформація про ненадання медичної допомоги, вилучення ліків та ігнорування скарг українців на стан здоров’я.

 

Філарет хоче відновити УПЦ КП через ОАСК

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 17:59. УП

Філарет просить суд змусити Державну службу з етнополітики та свободи совісті зареєструвати постанову невизнаного Собору так званої УПЦ Київського патріархату про відновлення цієї релігійної організації.

Джерело: пресцентр ОАСК

Дослівно: “Суд просять зобов’язати Державну службу з етнополітики та свободи совісті здійснити реєстрацію постанови Помісного Собору Української Православної Церкви Київського Патріархату, як такої, що скасовує припинення релігійного об’єднання УПЦ КП та релігійного центру релігійної організації “Київська Патріархія Української Православної церкви Київського Патріархату”.

Деталі: Вказано, що відповідний позов надійшов до Окружного адміністративного суд міста Києва. Позивачем зазначений – “предстоятель церкви, патріарх Київський і всієї Русі – України” Філарет.

Окрім цього, у позовних вимогах зазначено – визнати протиправною бездіяльність відповідача – Державної служби з етнополітики та свободи совісті щодо реєстрацій у держреєстрі  відповідної постанови.

Наразі ОАСК вирішує питання щодо відкриття провадження за даним адміністративним позовом.

Передісторія:

15 грудня 2018 року напередодні об’єднавчого собору трьох церков була ліквідована Українська православна церква Київського патріархату. Це було умовою створення єдиної Православної церкви України, яка 6 січня отримала томос про автокефалію.

З того часу єдиним предстоятелем ПЦУ став близький до Філарета митрополит Епіфаній. Однак пізніше стало зрозуміло, що патріарх Філарет, публічно віддаючи владу, сподівався зберегти її у своїх руках.

Коли він зрозумів, що йому доведеться бути лише одним з архієреїв новоствореної церкви, святійший спробував переграти ситуацію. Почесний патріарх ПЦУ Філарет відкликав свій підпис під постановою помісного собору від 15 грудня і вирішив відновити УПЦ КП.

 

Оператор ГТС попереджає про загрозу постачанню газу через мільярдні борги

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 14:22. УП

Оператор газотранспортної системи заявляє про те, що через борги операторів газорозподільних мереж та “Нафтогазу” може настати криза рівня надзвичайної ситуації.

Про це йдеться у листі ОГТСУ до Міністерства енергетики, яке є у розпорядженні ЕП.

У зверненні ОГТС йдеться про те, що оператори ГРМ не можуть самостійно закуповувати газ для виробничо-технологічних витрат (ВТВ), якого у 2022 році потрібно 1,4 млрд кубів. Для цього за постановою уряду та дорученням РНБО “Нафтогаз” повинен постачати операторам газ на ВТВ в рамках “пільгових” тарифів.

Проте, за словами Оператора, НАК не укладає відповідні договори. Це призводить до того, що оператори ГРВ фактично безоплатно відбирають газ з мережі. Зупинити відбір газу Оператор не може – це призведе до відключення від газу всіх кінцевих споживачів (зокрема, населення), які підключені до мереж цих Операторів ГРВ.

Таким чином за листопад-грудень 2021 року “Нафтогаз” заборгував ОГТС 3,7 млрд грн, а у січні може заборгувати ще 6,9 млрд грн. Водночас борг операторів ГРМ за відібраний газ у 2020-2021 роках сягає 12,3 млрд грн.

З урахуванням боргів, а також виплати “Нафтогазу” 33 млрд грн за анбандлінг та щомісячної сплати 50% доходів з транзиту (близько 1,5 млрд грн), Оператор може повністювтратити фінансову ліквідність та опинитися у стані значного дефіциту у лютому 2022 року.

Все це може призвести до втрати Оператором сертифікації, а також до порушення справи про невідповідність відносно України як сторони Енергетичного співтовариства.

В ОГТС кажуть, що це може негативно вплинути на статус України як транзитної країни та стати додатковим аргументом на користь запуску російського “Північного потоку – 2”.

Крім того, зауважили в Операторі, 18 січня (вівторок) закінчується дія договору з “Нафтогаз Трейдинг” щодо послуг балансування. Без нього Оператор закуповуватиме газ на біржі, що “вже за тиждень вимиє наявну ліквідність” за відсутності розрахунків операторів ГРМ.

Все це може призвести до кризової ситуації рівні надзвичайної ситуації та нести загрозу безпеці постачання природного газу.

Відтак ОГТСУ просить Міненерго подати на розгляд уряду проєкт постанови щодо спецобов’язків на ринку природного газу, а також вжити дій згідно закону “Про ринок природного газу” для усунення або зменшення негативного впливу кризової ситуації.

 

У Росії обвалився ринок акцій через очікування нових санкцій

18.01.2022 17:51

На російських фондових біржах стався різкий обвал акцій через очікування нового пакету санкцій проти РФ.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на РБК.

Зокрема, індекси МосБіржі та РТС впали нижче 3 400 і 1 400 пунктів, оновивши мінімуми з лютого-березня минулого року. Повідомляється, що це сталося на негативному геополітичному тлі після безрезультатних переговорів зі США та НАТО.

Падіння індексу МосБіржі з рівня історичних максимумів у вівторок уже перевищило 20%, підрахували аналітики. Це важливий рубіж для багатьох трейдерів, оскільки вважається, що він відокремлює ринок акцій від переходу у «ведмежу» фазу (різке падіння), зазначають експерти.

Падіння посилилося після закінчення переговорів глави МЗС Росії Сергія Лаврова та глави МЗС ФРН Анналени Бербок. Російські індекси продовжили зниження, оскільки інвестори продовжували розпродувати папери, не отримавши хороших геополітичних новин, вважає ескпертка Олена Кожухова з «Велес Капіталу». Інвестори проігнорували підвищення нафтових котирувань до максимуму більш як за сім років (88 дол. за барель).

Для того, щоб цей емоційний розпродаж завершився або хоча б припинився, потрібні сигнали про нормалізацію відносин із Заходом, каже старший трейдер «Альфа-Капіталу» Владислав Силаєв. Однак поки що дипломати з обох боків зберігають мовчання, а інвестори на фондовому ринку рятуються від ризиків втечею з активів, додала експертка.

Індекс РТС – фондовий індекс, основний індикатор ринку Росії, розрахунок якого почався 1 вересня 1995 року зі 100 пунктів. Нині розраховується Московською Біржею.

 

Гривня падає через “психологічний чинник” – НБУ

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 11:35. УП

Головною причиною виникнення певних перекосів між попитом та пропозицією валюти у січні був психологічний чинник, пов’язаний із геополітичними подіями довкола України та реакцією на них учасників ринку.

Про це у коментарі ЕП заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій стосовно ситуації на валютному ринку у січні 2022 року.

“Відбулося посилення попиту на іноземну валюту з боку нерезидентів на валютному ринку України. Зокрема, нерезиденти-інвестори в ОВДП продали з початку року облігацій на загальну суму більше 5 млрд грн та купили іноземної валюти на суму $264 млн.

Такий обсяг додаткового попиту мав певні наслідки для ситуації на внутрішньому валютному ринку, оскільки був поєднаний з дією окремих сезонних чинників. Зокрема, певний вплив на загальну ринкову кон’юнктуру мали традиційно активні бюджетні видатки у грудні. Крім того, традиційно у січні спостерігається певне зменшення продажу валюти підприємствами АПК. Натомість, обсяги продажу валюти з боку іншої провідної експортної галузі – гірничо-металургійної – лишаються на високих рівнях і наразі не демонструють ознак до зменшення”, – заявили в НБУ.

У регуляторі додають, що на даний час валютний ринок України “має за собою надійне макроекономічне підґрунтя, а також є значно стійкішим до шоків”.

“Більшої стійкості ринку додає і досвід стресової ситуації навесні 2020 року, спровокованої пандемією COVID-19, а також стримана реакція ринку на концентрацію військ Росією біля кордону з Україною у квітні 2021 року”, – зазначили також в Нацбанку.

Гелетій заявив, що у прогнозах НБУ, починаючи з 2014 року, постійно враховується ризик ескалації військового конфлікту. За його словами, НБУ має план того, як реагувати на ті чи інші події.

У НБУ заявили, що зазвичай утримуються від коментарів щодо валютної політики у період тиші, але наразі вважають за доцільне дати коментар щодо ситуації на ринку.

“Національний банк лишається відданим принципам гнучкого курсоутворення із згладжуванням за потреби надмірних курсових коливань. Саме такі підходи визначені в Основних засадах грошово-кредитної політики, і Національний банк суворо їх дотримується попри періодичні ситуативні сплески тиску на валютному ринку в той чи інший бік”, – йдеться у позиції регулятора.

Зазначається, що у січні 2022 р. Нацбанк активно згладжує надмірні курсові коливання шляхом проведення інтервенцій з продажу валюти на ринку.

“Тобто Національний банк впливає не на напрям зміни курсу, а на швидкість такої зміни”, – пояснили в НБУ.

З початку року за станом на ранок 18 січня Нацбанк продав на ринку $581 млн.

“Наявний обсяг валютних резервів (понад $30 млрд.) дозволяє Національному банку, за потреби, продовжувати активно діяти на валютному ринку в послідовний та передбачуваний спосіб для нівелювання тимчасових сплесків.

У разі, якщо ситуативні чинники посилюватимуть загрозу для забезпечення стабільності грошової одиниці України та/або фінансової стабільності в більш тривалій перспективі, Нацбанк готовий оперативно вжити додаткових заходів, спрямованих на стабілізацію ринку, із застосуванням комплексу передбачених законодавством монетарних інструментів”, – додав Гелетій.

Нагадаємо:

Національний банк послабив офіційний курс гривні до долара на 17 копійок, встановивши його на 18 січня на рівні 28,12 гривні.

18 січня котирування гривні до долара на відкритті міжбанку встановилися на рівні 28,26 – 28,28 гривні.

Котирування українських облігацій зовнішньої держпозики продовжили значно падати третій день поспіль на тлі загрози повномасштабного вторгення РФ в Україну.

 

Берлін і Москва мають різні погляди на виконання Мінських угод – Бербок

18.01.2022 16:05

Відродження нормандського процесу було б великим кроком у напрямку підвищення безпеки в Європі попри збереження різних поглядів.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на спільній з російським міністром Сергієм Лавровим пресконференції у Москві 18 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Важливо наповнити знову життям нормандський процес та просунутися у виконанні Мінських угод, «це був би великий крок до більшої безпеки для Європи, для нас усіх», – заявила Бербок. Вона зазначила, що під час переговорів у понеділок у Києві та у вівторок у Москві наголошує на можливих кроках того, як запустити переговори, «на всіх рівнях», у тому числі на рівні голів МЗС. Бербок назвала добрим те, що всі стороні згодні з необхідністю продовжувати переговори з виконання Мінських угод та нормандської четвірки.

При цьому міністр зауважила, що Берлін і Москва, «як і раніше, мають різні точки зору на те, що стосується фактів на місці та виконання Мінських угод». Тим важливіше, додала вона, продовжувати переговори, повернутися до столу перемовин у нормандському форматі.

Бербок згадала скупчення «без зрозумілих підстав» понад 100 тисяч російських військових та техніки уздовж українського кордону та зауважила, що це «складно не розуміти як загрозу». Федеральний уряд змушений буде разом із союзниками та партнерами в колі ЄС, НАТО та G7 реагувати на ситуацію, адже її не можна «залишити напризволяще».

Очільниця МЗС ФРН також відповіла на запитання щодо долі проєкту «Північний потік -2» в разі російської агресії. Вона повторила, що якщо енергоносії (зокрема газ – ред.) будують використані як зброя, «це потягне за собою відповідні наслідки з огляду на проєкт «Північний потік 2». Стосовно процесу сертифікації проєкту, вона зазначила, що для всіх інфраструктурних енергетичних проєктів, включаючи даний, діють європейські правила.

Бербок згадала, що Росія зажадала від Заходу гарантій безпеки. «Ми готові до серйозного діалогу та обговорення кроків, які принесуть більше безпеки всім на континенті», – заявила вона в цьому контексті.

Анналена Бербок здійснює свої перші візити до України – 17 січня та Росії – 18 січня.

 

РФ має припинити агресію: парламент Естонії ухвалив заяву на підтримку України

18.01.2022 21:40

Естонський парламент ухвалив ініційовану 28 депутатами заяву на підтримку територіальної цілісності України.

Як передає Укрінформ, за ухвалення заяви проголосували 67 депутатів, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Рійгікогу.

«У 2014 році Україна стала жертвою неспровокованої агресії, наслідки якої досі не ліквідовані, і в Європі відбувається швидка ескалація загроз у сфері безпеки. Рійгікогу рішуче засуджує спрямовану на Україну агресію з боку РФ… Рійгікогу закликає всі держави беззастережно підтримати суверенітет та територіальну цілісність України», – йдеться у заяві.

Естонські парламентарії нагадали, що у 2014 та 2018 роках вони також засудили агресивні дії РФ щодо України та анексію Криму.

У заяві також наголошується, що у жодної держави, яка не є членом Європейського Союзу або НАТО, немає права вето на розширення організацій. Членство України в міжнародних організаціях – це рішення України та даних організацій, треті сторони не мають права голосу у цьому питанні, наголосили у парламенті Естонії.

Також наголошується, що жодне з рішень, що стосуються суверенітету України, не можна приймати заочно, без участі України. Політика сфер впливу в Європі більше не застосовується, і Рійгікогу засуджує будь-які спроби відновлення сфер впливу в Європі.

“Рійгікогу переконаний у тому, що одна з передумов забезпечення миру в Європі – це припинення агресії Російської Федерації щодо України”, – йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас рішуче засудила кібератаку проти України, зазначивши, що її країна допомагає Україні у зв’язку з цією атакою.

За даними української та західної розвідок, на кордоні з Україною зараз сконцентровано близько 100 тисяч російських військових.

 

Путін ще може уникнути суворих санкцій, якщо обере дипломатію – Білий дім

18.01.2022 21:00

Американська сторона наполягає на застосуванні Росією дипломатичного шляху з метою деескалації навколо України, оскільки інший вибір Кремля передбачатиме суворі економічні наслідки для країни.

Так прокоментувала в вівторок позицію США перед оголошеною зустріччю Блінкена й Лаврова в Женеві речниця Білого дому Джен Псакі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Те, що держсекретар Блінкен збирається зробити, це дуже чітко наголосити, що існує дипломатичний шлях», – зауважила Псакі.

Вона підкреслила, що останні дії РФ, у тому числі, перекидання військ до Білорусі з метою проведення «спільних навчань», а також поновлення військової активності на східному кордоні з Україною створює «дуже небезпечну ситуацію». При цьому, речниця Білого дому повторила оцінку США, що Росія в будь-який момент готова піти наступом на Україну.

У цьому зв’язку Псакі вкотре наголосила, що пріоритетним шляхом розв’язання ситуації є дипломатія. «Перед президентом Путіним і росіянами стоїть вибір, чи зазнають вони суворих економічних наслідків, чи ні», – додала речниця Білого дому.

У цьому зв’язку представниця адміністрації США офіційно підтвердила позицію офіційного Вашингтона, що опція відключення Росії від системи SWIFT «залишається на столі» як один із можливих важелів тиску на Кремль.

«Ми продовжуємо тісно консультуватися з європейськими колегами щодо суворих наслідків для Росії, якщо вона вторгнеться в Україну»,- підкреслила Псакі.

Як повідомляв Укрінформ, держсекретар США Ентоні Блінкен планує 21 січня зустрітися з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Женеві. Переговори пройдуть після візиту Блінкена до України й Німеччини.

 

Нова президентка Європарламенту пообіцяла підтримку Україні: диктатори нас не розділять

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 14:21 УП

Новобрана президентка Європейського парламенту Роберта Метсола заявила про необхідність посилити дипломатичні зусилля для вирішення глобальних конфліктів, в тому числі навколо України.

Про це вона заявила у виступі перед голосуванням, пише “Європейська правда“.

У своїй промові перед голосуванням Метсола згадала “Україну, яка перебуває під загрозою”, щоправда, не сказала про Росію.

“Я згадала Україну та Білорусь у контексті, в якому ми живемо, який стосується безпеки, ризиків та загроз на наших зовнішніх кордонах. Цей парламент є дуже однозначним у своїй позиції – диктатори нас не розділять. І такі повідомлення будуть і надалі надсилатися”, – сказала вона пізніше на пресконференції після обрання.

Метсола також окремо зазначила, що “ситуація в Білорусі і надалі викликає занепокоєння і ми продовжимо використовувати всі наявні інструменти, щоб надіслати найсильніший політичний меседж, а також підтримати людей, які живуть під диктаторським режимом і чиї права порушуються”.

Нагадаємо, Метсола була обрана президенткою Європейського парламенту 18 січня відразу у першому турі голосування. Вона замінить на посту Давіда Сассолі, який раптово помер 11 січня.

Метсола у свої 43 роки є наймолодшим президентом в історії Європарламенту і першою жінкою за 20 років. Вона належить до фракції Європейської народної партії (ЄНП), тоді як Сассолі була членом політичної групи лівоцентристських соціалістів і демократів (S&D).

 

Генсек НАТО запропонував Росії серію зустрічей для обговорення питань безпеки

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 17:05  УП

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що запросив  усіх учасників Ради Росія-НАТО минулого тижня до серії зустрічей для обговорення питань європейської безпеки.

Про це він сказав на пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, повідомляє “Європейська правда“.

“Минулого тижня члени Альянсу і Росія зустрілися на Раді Росія-НАТО, і члени НАТО готові зустрітися знову – щоб

висунути конкретні пропозиції, а також домагатися конструктивних результатів. Сьогодні я запросив усіх членів Ради НАТО-Росія на низку зустрічей” – сказав Столтенберг.

За його словами, союзники готові розглянути, яким чином можна зміцнити військові та цивільні лінії зв’язку на лінії Росія-НАТО.

“Ми також закликаємо Росію скасувати своє рішення про розірвання дипломатичних відносин з НАТО” – заявив Столтенберг.

За словами генсека, члени НАТО також готові обговорити конкретні пропозиції щодо того, як зменшити ризики та підвищити прозорість військової діяльності, як зменшити космічні та кіберзагрози, обговорити контроль над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження.

“Отже, НАТО готовий, а союзники по НАТО готові брати участь і вислухати занепокоєння Росії. Але ми не підемо на компроміс щодо основних принципів, як-от право кожної нації обирати свій шлях і здатність НАТО захищати та захищати всіх союзників” – наголосив Столтенберг.

Нагадаємо, держави НАТО на засіданні 12 січня в Брюсселі відмовили Росії у задоволенні її вимог, які стосуються нерозширення НАТО та присутності військ блоку на його східному флангу.

У РФ заявили, що не збираються йти на компроміси щодо своїх вимог, а також  – що не бачать підстав для проведення зі США нового раунду переговорів щодо гарантій безпеки найближчим часом.

 

Канцлер Німеччини не виключив зупинку “Північного потоку-2” у разі нападу РФ на Україну

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 16:19. УП

Німеччина готова обговорити зупинку газопроводу “Північний потік-2” у разі нападу Росії на Україну.

Про це заявив у вівторок канцлер Олаф Шольц, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

“Зрозуміло, що Росії доведеться заплатити високу ціну у разі військової інтервенції, в такому разі доведеться обговорювати різні варіанти”, – сказав Шольц, відповідаючи на запитання щодо “Північного потоку-2” після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Також він наголосив на необхідності продовження транзиту газу через Україну.

Водночас Шольц підтвердив позицію німецького уряду щодо експорту німецької зброї в Україну.

“Впродовж багатьох років німецький уряд дотримується конкретної стратегії, і ця стратегія стосується того, щоб не експортувати летальне озброєння. Ми не змінювали цієї стратегії, коли ми прийшли до влади” – сказав він.

Нагадаємо, глава МЗС Німеччини Анналена Бербок у Києві заявила про готовність запровадити заходи проти “Північного потоку-2” у разі подальшої ескалації з боку Росії щодо України.

Детальніше про можливості зупинки газопроводу дивіться у відеоблозі “Як зупинити Nord Stream-2? Коли подешевшає газ? Інсайди з Вашингтона та Берліна не лише про санкції”

 

Блінкен і Лавров поговорили про підсумки перемовин між РФ і Заходом

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 17:34 УП

Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров у телефонній розмові обговорили підсумки перемовин, що відбулись між Росією і Заходом минулого тижня у різних форматах.

Як пише “Європейська правда“, про це йдеться у комюніке Держдепу.

За словами речника Неда Прайса, у розмові обговорили зустріч делегацій РФ і США в рамках діалогу для стратегічної стабільності 10 січня, зустріч НАТО-Росія у Брюсселі 12 січня та засідання Постійної ради ОБСЄ 13 січня.

“Держсекретар наголосив на важливості продовжувати дипломатичний шлях для деескалації напруги у зв’язку з дуже тривожним розгортанням Росією сил довкола та на території України. Держсекретар повторив, що США непохитно підтримують суверенітет і територіальну цілісність України та наголосив, що будь-які дискусії про європейську безпеку повинні включати союзників у НАТО та європейських партнерів, включно з Україною”, – йдеться у заяві.

Комюніке російської сторони ще не оприлюднене.

Як стало відомо, держсекретар США Ентоні Блінкен 19 січня прибути з візитом до Києва. Порядок денний візиту ще не оголошений, однак, за словами джерела, на переговорах з українськими посадовцями мова йтиме про російську загрозу.

Нагадаємо, держави НАТО на засіданні 12 січня в Брюсселі відмовили Росії у задоволенні її вимог, які стосуються нерозширення НАТО та присутності військ блоку на його східному флангу.

У РФ заявили, що не збираються йти на компроміси щодо своїх вимог, а також  – що не бачать підстав для проведення зі США нового раунду переговорів щодо гарантій безпеки найближчим часом.

 

Держдеп розповів, навіщо Блінкен летить в Україну

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 14:36

Державний секретар США Ентоні Блінкен вирушить до Києва та Берліна з 18 по 20 січня 2022 року.

Джерело: Держдепартамент США

Деталі: У США підтверджують, що 19 січня Блінкен зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб підтвердити відданість Сполучених Штатів суверенітету та територіальній цілісності України.

Зазначається, що держсекретар також зустрінеться зі співробітниками та сім’ями посольства США, щоб поінформувати про зусилля Департаменту з планування на випадок непередбачених обставин, якщо Росія вирішить вдатися до подальшої ескалації.

20 січня держсекретар США вирушить до Берліна, щоб обговорити нещодавні дипломатичні контакти з Росією та спільні зусилля щодо стримування подальшої російської агресії проти України, зокрема готовність союзників та партнерів накласти на Росію масштабні наслідки та серйозні економічні санкції. Блінкен зустрінеться із міністром закордонних справ ФРН Анналеною Бербок.

Зазначається, що поїздка та консультації держсекретаря є частиною дипломатичних зусиль щодо деескалації напруженості, спричиненої нарощуванням Росією військової могутності та агресією проти України.

Міністерство закордонних справ України також офіційно підтвердило, що 19 січня державний секретар США Ентоні Блінкен здійснить візит в Україну.

Відповідну заяву “Європейська правда” отримала від пресслужби МЗС.

“Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен проведуть переговори щодо подальшого втілення комплексного пакету стримування Росії, практичної підтримки України з боку США,  активних дипломатичних зусиль з врегулювання російсько-українського збройного конфлікту”, – йдеться у повідомленні.

Глави української та американської дипломатій також обговорять широкий спектр питань стратегічного партнерства України та США в безпековій, торговельній, інвестиційній та інших сферах.

Що передувало: У вівторок стало відомо, що після глави ЦРУ в Україну завітає держсекретар США. Востаннє Блінкен відвідував Київ у травні 2021 року.

 

Розвідка США підтвердила намір Кремля евакуювати сім’ї дипломатів з України

18.01.2022 21:37

Сполучені Штати отримали розвідувальну інформацію про наміри Кремля у грудні-січні евакуювати сім’ї російських дипломатів з України.

Про це заявила речниця президента США Джен Псакі на брифінгу, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо інформацію, яка вказує на те, що російська влада готувалася евакуювати членів сімей з посольства Росії в Україні наприкінці грудня – на початку січня», – сказала Псакі.

За її словами, у Вашингтоні не можуть дати офіційної оцінки, чому таке рішення було прийняте в Кремлі.

Водночас речниця Білого дому додала, що у Вашингтоні не виключають імовірності атаки на Україну з боку РФ будь-якої миті – з огляду на останню передислокацію військ та активізацію «військових навчань».

Як повідомляв Укрінформ, видання The New York Times, посилаючись на джерела, повідомило, що Російська Федерація розпочала евакуацію своїх дипломатів та їхніх родин з території України.

Речник МЗС України Олег Ніколенко у цьому зв’язку заявив, що зовнішньополітичне відомство не отримувало від російської сторони інформацію про евакуацію співробітників дипустанов РФ і не планує евакуації українських дипломатів з Росії.

У Міністерстві закордонних справ РФ 18 січня заявили, що посольство Росії у Києві працює у штатному режимі.

 

Кремль щодо повідомлень про евакуацію дипломатів із Києва: МЗС все сказало

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 13:06. УП

У Кремлі не коментують повідомлення про те, що Росія нібито збирається евакуювати дипломатів з України, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що на цю тему вже висловилося МЗС РФ.

Джерело: Пєсков у коментарі журналістам, цитує РИА “Новости”

Пряма мова: “МЗС уже все сказало”.

Деталі: Вказано, що на уточнююче запитання, чи Кремлю є що додати до цього, Пєсков відповів заперечно.

Що передувало: У російському МЗС заявили, що інформація про евакуацію дипломатів з України не відповідає дійсності: “Посольство Росії у Києві працює у штатному режимі“.

Передісторія:

Співрозмовники видання The New York Times повідомили, що Росія почала вивозити з України сім’ї своїх дипломатів. За словами високопоставленого українського чиновника з органів безпеки, 5 січня переважно діти та дружини дипломатів російського посольства в Києві сіли в автобуси і вирушили до Москви. Приблизно ще 30 членів сімей російських дипломатів із Києва та Львова залишили Україну у наступні кілька днів.

За даними видання, дипломатам у двох інших консульствах сказали підготуватися до виїзду.

Спікер МЗС України Олег Ніколенко повідомив, що українська сторона не отримувала інформації від Росії про евакуацію співробітників дипломатичних установ РФ з України.

 

Президент Туреччини вважає малоймовірною окупацію України Росією

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 14:53   УП

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган назвав далеким від реальності сценарій окупації України з боку Росії.

Джерело: Ердоган у розмові з журналістами, які супроводжували його під час візиту до Албанії, “Anadolu Agency

Пряма мова: “Для прийняття такого кроку в Москві мають проаналізувати ситуацію у світі та всередині країни”.

Деталі: Президент Туреччини повідомив, що планує обговорити ситуацію в Україні із президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, який нещодавно відвідав Київ.

За словами Ердогана, важливо обговорити ці питання з президентом Росії Володимиром Путіним.

Пряма мова: “Ці регіони вже не можуть нести навантаження нової війни. Це було б неправильно. Настав час для повного виключення сценарію війни з політичного порядку денного”

Деталі: Президент Туреччини впевнений, що у сучасному світі прагнення до окупації чужих земель не призведе до бажаного результату.

За словами Ердогана, він у ході кожної розмови з Путіним заявляє, що Туреччина проти окупації Криму – і позиція його країни щодо цього однозначна.

Передісторія:

Росія здійснює агресію проти України з початку 2014 року, коли окупувала Крим та спровокувала збройний конфлікт на сході України, який підживлює донині.

Із кінця жовтня 2021 року РФ нарощує військову міць біля кордонів України та веде агресивну політику, аби завадити руху України до НАТО.

США отримали інформацію, що Росія готує спецоперацію на сході Україні, аби під приводом фейковової атаки на російських військових вторгнутися в Україну в січні-лютому 2022 року.

Вашингтон розробив багато різних варіантів болючого впливу на Москву у випадку, якщо влада РФ наважиться на повномасштабне вторгнення в Україну. США ведуть із Євросоюзо мпереговори про можливі санкції для Росії.

США виділили в новому бюджеті гроші на посилення обороноздатності України, а Велика Британія почала надсилати Україні літаки з протитанковою зброєю.

 

Туреччина і Вірменія вперше за понад 10 років провели переговори про нормалізацію відносин

П’ЯТНИЦЯ, 14 СІЧНЯ 2022, 17:11. УП

Туреччина та Вірменія заявили, що перший за більш ніж 10 років раунд переговорів був “позитивним та конструктивним”, що підвищує ймовірність відновлення відносин та відкриття кордонів після десятиліть ворожнечі.

Про це пише Reuters, повідомляє “Європейська правда”.

Туреччина не має дипломатичних або комерційних зв’язків зі своїм східним сусідом з 1990-х років. Переговори у Москві стали першою спробою відновити зв’язки після мирної угоди 2009 року. Ця угода так і не була ратифікована, і відносини залишаються напруженими.

Міністерства закордонних справ Туреччини та Вірменії заявили, що переговори пройшли в “позитивній та конструктивній” атмосфері, додавши, що обидві сторони віддані повній нормалізації відносин без будь-яких попередніх умов.

За їхніми словами, спецпосланці “обмінювалися думками щодо процесу нормалізації”.

В окремих заявах з аналогічними формулюваннями міністерства закордонних справ заявили, що дату та місце проведення наступного раунду переговорів буде визначено пізніше.

Джерела у турецьких дипломатичних колах повідомляють, що переговори між делегаціями тривали близько 1,5 години.

Країни розходяться в думках з кількох питань, насамперед щодо загибелі 1,5 мільйона вірмен та греків у 1915 році.

Вірменія заявляє, що вбивства 1915 року є геноцидом, і цю позицію підтримують біля трьох десятків країн, включаючи Сполучені Штати та Німеччину. Туреччина визнає, що багато вірмен, які жили в Османській імперії, були вбиті в зіткненнях з османськими військами під час Першої світової війни, але заперечує цифри і заперечує, що вбивства мали систематичний характер або були геноцидом.

Напруженість знову спалахнула під час війни 2020 за територію Нагірного Карабаху. Туреччина звинуватила сили етнічних вірмен в окупації земель, що належать до Азербайджану. З того часу Туреччина закликала до зближення, оскільки прагне більшого впливу в регіоні.

 

Після зустрічі із Зеленським, Алієв поговорив телефоном з Путіним про Україну

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 17:58. УП

Президент Азербайджану Ільхам Алієв провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним стосовно України.

Джерело: пресслужба Кремля

Деталі: Згідно з версією держави-агресора Росії, президенти поспілкувались стосовно безпекової ситуації в Україні та Казахстані. Зокрема, в повідомленні Кремля вказано, що в ході розмови “виражено задоволення стабілізації ситуації в Казахстані” внаслідок нещодавньої інтервенції військових країн-членів альянсу ОДКБ.

Крім того, Путін розповів Алієву про перемовини Росії з НАТО та США щодо надання гарантій нерозширення альянсу.

Перед цим, остання телефонна розмова між президентами відбулась 24 грудня з нагоди 60-річного ювілея Алієва.

Що було раніше: У ході візиту Алієва до Києва 14 січня, Україна та Азербайджан зобов’язалися підтримувати суверенітет та територіальну цілісність одне одного.

 

Папа Римський передасть €100 тисяч допомоги для мігрантів на кордоні Польщі та Білорусі

18.01.2022 21:25

Папа Римський Франциск передасть 100 тисяч євро на допомогу мігрантам, які перебувають на польсько-білоруському кордоні.

Про це повідомила Дикастерія служіння цілісному людському розвитку, передає Укрінформ із посиланням на Vatican News.

“…Святіший Отець вирішив надіслати грошову допомогу в розмірі 100 тисяч євро на підтримку мігрантів, що перебувають на кордоні між Польщею та Білоруссю, а також для «Карітас Польщі», що сприяє подоланню міграційної кризи на кордоні між цими двома країнами”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, понтифік через дикастерію надіслав грошову допомогу у сумі 100 тисяч євро постраждалим від тайфуну «Рай», який уразив Філіппіни у грудні 2021 року. За даними ООН, в 11 регіонах країни від стихійного лиха постраждали близько 8 мільйонів людей, завдано значної матеріальної шкоди.

Ця допомога буде надіслана місцевій Церкві та призначена дієцезіям, що найбільше постраждали, і спрямована на підтримку найбільш потребуючих.

Як повідомлялося, Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь та РФ у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку на кордоні. Від початку кризи у серпні польсько-білоруський кордон намагалися нелегально перетнути близько 40 тис. іноземців з Близького Сходу та країн Африки.

Польща частково закрила пункти пропуску на кордоні з Білоруссю, побудувала тимчасові загородження з колючого дроту. Варшава планує побудувати до червня постійне загородження на кордоні з Білоруссю завдовжки майже 200 км та заввишки понад 5 метрів. Будівництво “стіни” розпочнеться наприкінці січня.

 

Прикордонники показали, як посилено облаштовують кордон з Білоруссю

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 16:19. УП

Через спровоковану міграційну кризу на кордоні Білорусі та країн ЄС, Україна суттєво активізувала облаштування північної ділянки кордону.

Джерело: Державна прикордонна служба

Деталі: Зазначається, що ще з початку листопада на українсько-білоруському кордоні постійно працюють близько трьох десятків інженерних груп прикордонників.

Вони встановлюють різного роду загородження – з “єгози”, колючого дроту, сітки рабиці, виготовляють переносні загородження. Також інженерні групи працюють над облаштуванням вертолітних майданчиків, щоб забезпечити оперативне перекидання резервів у разі різкої зміни обстановки на певній ділянці.

Вказано, що від початку спровокованої міграційної кризи у Білорусі для облаштування кордону України вже використали близько 4 630 бухт (мотків –ред.) спірально лінійних загороджень. Значну їх частину надали органи місцевої влади  Волинської області.

При цьому 2460 бухт прикордонники виготовили на власних потужностях.

Дослівно: “Вже сьогодні прикордонники спроможні самостійно виготовляти щодоби загороджень, що дозволять облаштувати ділянку кордону протяжністю до трьох кілометрів.

Варто зазначити, що відповідно до розпорядження уряду “Про виділення коштів для здійснення заходів, пов’язаних із зміцненням обороноздатності держави” Держприкордонслужбі України виділено 21 млн грн. Наразі закуплено майже 300 тонн сировини, що дасть змогу виготовити загородження для інженерного перекриття близько 62 км українсько-білоруської ділянки кордону”.

Чому це важливо: Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко створив мігрантську кризу на кордоні з країнами Балтії та Польщею. Україна посилила захист кордону з Білоруссю, щоб унеможливити варіанту подібних провокацій з мігрантами на власному кордоні. Там триває спецоперація “Полісся”.

 

Білоруські прикордонники кажуть, що вночі обстріляли авто, яке проривалося в Україну

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 12:33. УП

Білоруські прикордонники повідомляють, що із застосуванням зброї затримали двох людей, яким не вдалося втекти до України.

Джерело: Прикордонний комітет Білорусі

Деталі: За даними білоруських силовиків, у ніч на 18 січня у прикордонній смузі поблизу кордону з Україною прикордонний наряд зафіксував автомобіль “Ауді”, який їхав у напрямку державного кордону поза автомобільними шляхами.

Прикордонники подали знак зупинити транспортний засіб, проте водій не підкорився.

Білоруські силовики також стверджують, що при спробі втекти водій скоїв наїзд на військовослужбовця прикордонної служби.

Повідомляється, що прикордонники зробили попереджувальні постріли у повітря та по колесах автомобіля.

“Зловмисники намагалися втекти, але були затримані. Порушниками виявилися двоє громадян Білорусі”, – йдеться також у повідомленні. Їхні особи не розкриваються.

“На тлі напруженості, що триває, і спроб провокацій на кордоні при виникненні ситуацій, що загрожують життю військовослужбовців, прикордонники можуть і будуть застосовувати зброю негайно, у тому числі відкривати вогонь на ураження. Право використання зброї закріплено у ст. 52 закони про державний кордон Республіки Білорусь”, – заявляють також білоруські силовики.

 

У Польщі звинуватили білорусів у підготовці провокації на кордоні

18.01.2022 19:24

Після того, як білоруські спецслужби звинуватили поляків у начебто пошкодженні таблиці з державним гербом РБ на прикордонному стовпі, польські прикордонники у відповідь оприлюднили відео, де видно, як білоруські спецслужби знімають табличку і відносять углиб території країни.

Про інцидент повідомила речниця Прикордонної служби Польщі Анна Міхальська, передає Укрінформ із посиланням на TVP.INFO.

Як зазначила речниця ПС, у понеділок один із польських патрулів на кордоні помітив нетипову поведінку білоруських силовиків: вони знімали з одного з прикордонних стовпів таблицю з гербом РБ. Полякам вдалося зафіксувати це на відео.

Через декілька годин представники білоруських служб повернулися до цього місця і почали фотографувати стовп без таблиці з гербом країни.

“Після опівдня білоруські служби повідомили Підляський відділ ПС Польщі, що пошкоджено герб на прикордонному стовпі”,- зазнчила Міхальська.

За її словами, польська сторона запропонувала провести зустріч із білорусами з цього приводу.

“Вони відмовилися, а ввечері у ЗМІ з’явилося повідомлення про пошкодження білоруського прикордонного стовпа польською стороною”, – підкреслила речниця ПС Польщі.

За її словами, польські патрулі помітили, що вже декілька днів поспіль бракує таблиць із білоруськими гербами також на кількох інших прикордонних стовпах.

“Ці події в черговий раз показують, що уява білоруських служб не має жодних меж у питаннях придумування провокацій, які мають на меті погіршення ситуації на кордоні”, – наголосила польська прикордонниця.

Як провідомили напередодні білоруські провладні ЗМІ, з території Польщі було обстріляно прикордонний стовп, в результаті чого було пошкоджено таблицю з державним гербом РБ.

Як повідомлялося, Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь та РФ у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку на кордоні. Від початку кризи у серпні польсько-білоруський кордон намагалися нелегально перетнути близько 40 тис. іноземців із Близького Сходу та країн Африки.

Польща частково закрила пункти пропуску на кордоні з Білоруссю, побудувала тимчасові загородження з колючого дроту. Варшава планує побудувати до червня постійне загородження на кордоні з Білоруссю завдовжки майже 200 км та заввишки понад 5 метрів. Будівництво “стіни” розпочнеться наприкінці січня.

 

Назарбаєв вперше з початку протестів у Казахстані з’явився на публіці: Я простий пенсіонер

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 13:38. УП

Колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який не з’являвся на публіці від початку протестів у країні, виступив із відеозверненням.

Джерело: відеозвернення Назарбаєва

Пряма мова: “Я у 2019 році передав повноваження президента Касим-Жомарту Токаєву і з того часу є пенсіонером, і зараз перебуваю на заслуженому відпочинку в столиці Казахстану і нікуди не їхав.

Президент Касим-Жомарт Токаєв має всю повноту влади. Він голова Ради безпеки. Незабаром президента буде обрано головою партії “Nur Otan”.

Тому жодного конфлікту чи протистояння в еліті немає. Чутки на цю тему абсолютно безпідставні”.

Деталі: За його словами, потрібно з’ясувати, хто організував погроми та вбивства у Казахстані: “Слідство дасть відповідь на це питання”.

Назарбаєв очолював Казахстан беззмінно з 1990 року, до цього керував парламентом.

Передісторія:

Протести в Казахстані почалися 2 січня. 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати. Влада міста почала “антитерористичну операцію”. Надзвичайний стан запровадили на всій території Казахстану.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з “терористами”. Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикистан.

Влада Казахстану станом на 7 січня заявила, що майже придушила протести і відновила “порядок”. Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальниках.

10 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на сесії Ради колективної безпеки ОДКБ заявив про повне відновлення порядку в його країні після “спроби держперевороту”. Він анонсував, що виведення військ почнеться 13 січня і триватиме “трохи більше 10 днів”.

Влада Казахстану визнала загибель щонайменше 225 осіб під час протестів.

 

У Давосі заявили про необхідність відновлення довіри до демократичних інститутів

19.01.2022 00:29

Пандемія коронавірусу сприяє посиленню нерівності у світі, але все залежить від конкретної країни та дій її влади.

Про це міністр економіки Іспанії Надя Кальвіно заявила на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наприклад, у розвинених демократичних країнах зроблено дуже багато, щоб скоротити нерівність, зокрема для захисту громадян, робочих місць, а також для проведення вакцинації. Наприклад, після фінансової кризи наслідки були набагато серйознішими. Водночас у більш вразливих країнах ситуація інакша, і саме тому необхідно правильно провести відновлення з тим, щоб зменшити вплив цієї кризи на наш світ”, – сказала Кальвіно.

Своєю чергою комісар ЄС з питань зайнятості та соціальних прав Ніколас Шміт зазначив, що багато залежить від заходів, ужитих у тій чи іншій країні.

“У Європі ми запровадили широкий спектр заходів. У нас є план відновлення економіки після коронавірусу. Багато буде залежати від того, як розвиватиметься пандемія, та темпів вакцинації. Також не варто забувати, що ми всі дуже вразливі. Не виключено, що на нас чекає кілька пандемій такого ж масштабу, і тому в найближчі кілька років потрібно до них підготуватися”, – зазначив він.

Водночас гендиректор норвезької хімічної компанії Yara International Свейн Торе Холзетер наголосив, що досі у світі є люди, які не мають доступу до вакцин.

“Нам має бути соромно, що є люди, які залишилися за бортом, не отримали доступу до вакцин. Як на тлі цього можна відчувати довіру до наших інститутів?” – заявив він.

Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу наголосила на необхідності відновлення суспільної довіри до демократичних інститутів.

Пандемія яскраво продемонструвала, що залишаються люди, які не змогли щепитися, або їх не захистили, не захистили їхні соціальні права. Але це ставить усіх нас під загрозу. Тож саме тому потрібно розробити новий суспільний договір, необхідно звернути увагу на кліматичні ризики, які вже існували до пандемії, але тепер стали гострішими. Крім того, необхідно зміцнювати довіру … до демократичних інститутів”, – сказала вона.

Нагадаємо: всесвітній економічний форум проходить у Давосі 17-21 січня.

 

Регіональні та місцеві ЗМІ не в змозі опалювати свої редакції – НСЖУ

18.01.2022 18:35

Більшість регіональних та місцевих газет, які до 2019 року були комунальними підприємствами, не в змозі платити за газ та опалення приміщень за новими тарифами, інформують у Національній спілці журналістів України.

Як повідомив у коментарі Укрінформу голова НСЖУ Сергій Томіленко, наразі місцеві видання формально вважаються приватним бізнесом, тож ціни для них встановлено максимальні.

“Влада має втілювати програму антикризових заходів на підтримку українських місцевих ЗМІ. Наша ключова ініціатива – невідкладне проведення у першому півріччі спеціальних парламентських слухань на тему економічної стійкості місцевих ЗМІ”, – зазначив Томіленко.

Як зауважив голова НСЖУ, парламентські слухання – це не лише майданчик для звіту урядовців, а й засіб об’єднання зусиль відповідальних політиків, посадовців та представників галузі для покращення поінформованості українців про актуальні події та для ефективного захисту інформаційного простору України.

За інформацією, яка надходить до НСЖУ із редакцій регіональних і місцевих видань, більшість офісів ЗМІ наразі майже не опалюються.

“Уперше за останні роки з настанням холодів ми не вмикаємо в приміщенні редакції газове опалення. Увімкнули тільки на два дні, коли температура повітря на вулиці сягнула мінус десяти градусів… Я спілкувався з колегами з Одеської, Миколаївської Донецької, Львівської областей, і скрізь ситуація складна. Цю проблему треба порушувати на рівні уряду, бо так далі не може бути”, – розповів головний редактор газети “Обрії Ізюмщини” (місто Ізюм, Харківська область) Костянтин Григоренко.

За словами головної редакторки газети “Сарненські новини” (Рівненська область) Світлани Ляшко, в часи пандемії коронавірусу надходження від передплати і реклами істотно впали, тож видання опинилося у дуже скрутній ситуації. За її словами, редакції доводиться переводити працівників на неповний робочий день і дистанційну роботу.

Як повідомила редакторка газети “НовинаР” (Одеська область) Вікторія Майнич, це видання “рятує лише електричне опалення”. Але витрати все одно настільки великі, що працівники редакції приходять в офіс лише для верстки і вичитки сторінок.

“Комунальні платежі нас добивають. Після роздержавлення ми займали п’ять кімнат в комунальному приміщенні, яке перебуває на балансі відділу освіти. Уклали договір на 15 років. На сьогодні стоїть питання розірвання цього договору. Будемо скорочуватись до однієї кімнати, бо інакше просто не виживем”, – наголосила редакторка газети “Вісник Городищини” (Черкаська область) Ольга Дяглюк.

Редактори місцевих газет, засновниками яких ще 3-5 років тому були міські чи районні ради, зауважують: якби редакції залишалися комунальними підприємствами, то для них тарифи були такими, які передбачені для комунально-побутових підприємств та релігійних організацій: 16,5 грн за один кубометр газу. А після роздержавлення видавці уже мають платити максимум – у п’ять разів більше.

У НСЖУ закликають уряд негайно втрутитися в ситуацію, адже регіональні та місцеві ЗМІ виконують важливу функцію – забезпечення права своєї аудиторії на отримання важливої місцевої інформації.

 

«Живий ланцюг», виставки: у Києві анонсували заходи до Дня Соборності

18.01.2022 11:10

Із нагоди Дня Соборності, який відзначається щорічно 22 січня, у столиці відбудуться меморіальні заходи, національно-патріотичні проєкти, тематичні виставки, мистецькі акції тощо.

Як передає Укрінформ, відповідний план заходів затверджено у Київській міській державній адміністрації.

Так, 22 січня відбудуться церемонії урочистого покладання квітів до пам’ятників Т. Шевченку та М. Грушевському.

Також 22 січня громадська спілка «Центр національно-патріотичного виховання» проведе акцію «Живий ланцюг Соборності» на мосту Патона.

21-22 січня урочистості з нагоди Дня Соборності України за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях, громадських і релігійних організацій, представників закордонного українства, діячів науки та культури тощо проходитимуть у всіх районах м. Києва.

До 25 січня в Міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія» триває книжкова виставка «Соборна Україна: від ідеї до життя».

20 січня у Публічній бібліотеці імені Лесі Українки для дорослих м. Києва пройде лекція «День Соборності України».

Також 20 січня у Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» проходитиме фотовиставка «Україна – єдина!».

21 січня в Центральній бібліотеці ім. Т. Шевченка для дітей м. Києва відбудеться проведення години державності «Нам берегти тебе, Соборну і Єдину».

22 січня релігійні громади м. Києва проводитимуть молебні за єдність Української держави.

Із 17 до 22 січня у навчальних закладах столиці відбудеться проведення тематичних уроків, годин, зустрічей, проєктів, акцій, просвітницьких, меморіальних, творчих заходів, екскурсій, квестів, флешмобів, покладання квітів до меморіальних дошок, у тому числі – в онлайн-форматі з висвітленням на платформі Електронного освітнього простору позашкілля Києва «Все буде Добре! ОК!», на офіційному вебсайті та соціальних мережах Департаменту освіти і науки, закладів освіти.

21 січня в Національному історико-архітектурному музеї «Київська фортеця» пройде літературно-музична композиція «Соборна країна навіки єдина!».

Із 18 до 22 січня триватиме міський етап Всеукраїнського фотоконкурсу «Україна – це ми!».

21 січня у музеї «Становлення української нації» відбудеться освітньо-просвітницький захід «Соборна Україна – моя Гідність».

Із 21 січня до 6 лютого у читальній залі Державного архіву м. Києва триватиме виставка архівних документів «До Дня Соборності України».

Також протягом усього року на веб-сайті Державного архіву м. Києва триватиме виставка архівних документів до 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки та з нагоди проголошення IV Універсалу Української Центральної Ради.

22 січня Україна відзначає День Соборності, приурочений до Акту об’єднання цього дня Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначають із 1999 року згідно з Указом Президента України від 21 січня 1999 року № 42/99.

21 січня 1990 року патріотичні сили організували “живий ланцюг” між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом, який символізував духовну єдність між східними та західними регіонами України.

 

В Україні – 8 558 нових випадків коронавірусу

18.01.2022 08:12

В Україні минулої доби виявлено 8 558 випадків зараження коронавірусом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці.

«За добу 17 січня в Україні зафіксовано 8 558 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 811, медпрацівників – 304)», – йдеться в повідомленні.

Також за минулу добу госпіталізовано 1 125 осіб, летальних випадків – 188, одужало – 5 761 особа.

За весь час пандемії в Україні захворіло 3 768 088 осіб, одужало – 3 561 923 особи, летальних випадків – 98 549, а також проведено 17 220 495 ПЛР-тестувань.

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня в Україні було зафіксовано 6 379 нових підтверджених випадків COVID-19.

 

У Sinovac заявили, що вакцина CoronaVac захищає від Омікрону і викликає сильну імунну відповідь

Олена Барсукова   18 січня 2022

У компанії Sinovac Life Sciences стверджують, що бустерна доза їхньої вакцини CoronaVac викликає хорошу імунну відповідь і захищає від COVID-штаму Омікрон.

Про це заявив сам виробник та українська компанія “Лекхім”, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Учасники випробування отримали бустерну дозу вакцини Sinovac за 6 місяців після першої дози.

“Результати цього науково-клінічного дослідження свідчать, що такий графік вакцинації сприяє посиленню загальної кількості нейтралізуючих антитіл IgG і противірусної клітинної імунної відповіді, заснованої на гамма-інтерфероні (IFN-γ), що утворює Т-лімфоцити”, – повідомили в компанії.

Також дослідники заявили, що ефективність бустерної дози CoronaVac, введеної за 6 місяців після першої дози, складає 88-90%.

“Попередні результати дослідження засвідчили, що вже через чотири тижні після третьої дози CoronaVac спостерігається значне підвищення рівня нейтралізуючих антитіл і Т-лімфоцитів, – цитує компанію “Інтерфакс-Україна”.

Рівень антитіл і Т-клітин залишається значно вищим, ніж після другої дози, протягом року з моменту щеплення CoronaVac, запевняють у Sinovac.

Також офіційний постачальник вакцини “Лекхім” заявив, що після третьої дози вакцини CoronaVac у 94% людей виробляються антитіла проти Омікрону.

Раніше про це також повідомляли у Global Times, однак гонконзькі вчені встановили інші дані.

Вони виявили, що і дві дози вакцини CoronaVac, і бустерна доза цієї ж вакцини не забезпечують достатнього рівня антитіл, щоб нейтралізувати Омікрон.

Раніше у виробників CoronaVac були сумніви щодо того, чи підходить їхня вакцина для ревакцинації.

Тоді голова комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Михайло Радуцький розповів, що CoronaVac не передбачає бустерних щеплень.

Нагадаємо, в Україні оновили схеми змішування вакцин проти COVID-19.

Для бустерного щеплення надають перевагу мРНК вакцинам Pfizer і Moderna, однак також використовують використовують AstraZeneca та CoronaVac.

За словами імунолога Федора Лапія, ревакцинальні дози мРНК вакцин найбільш ефективні, але це не означає, що вакцина CoronaVac недієва.

 

Цього року ми не зможемо побороти Covid – ВООЗ

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 19:16. УП

Глава служби надзвичайних ситуацій Всесвітньої організації охорони здоров’я Майкл Райан заявив, що майже половину населення світу вакцинували проти коронавірусу. Проте відомство впевнене, що у 2022 році людство не зможе побороти коронавірус.

Джерело: Райан під час Всесвітнього економічного форуму онлайн, якого цитує “Укрінформ

Пряма мова Райана: “Близько половини населення Землі отримали дві дози вакцини.

В Африці рівень вакцинації знаходиться лише на рівні 7%. І тому, хоча вакцинація і триває, є країни, які фактично залишаються поза цим процесом. І нам треба добитися справедливості та захищати найбільш незахищені групи у всіх країнах при боротьбі з цим вірусом.

У цьому році ми не зможемо побороти вірус, і ніколи не зможемо зупинити вірус. Ці пандемічні віруси вже є складовою нашої екосистеми. Але ми можемо добитися припинення цієї надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я, яку гендиректор ВООЗ Тедрос Гебреєсус проголосив у січні 2020 року”.

Деталі: За даними ВООЗ, є великі відмінності у частці вакцинованих людей у різних частинах світу. Передусім, низький рівень вакцинованих від COVID-19 спостерігається у країнах з низьким рівнем розвитку.

Нагадаємо: Станом на 18 січня МОЗ позначає 4 області України як помаранчеву зону епідемічної небезпеки через Covid-19, решта – жовті.

 

Втома, нежить, біль: які симптоми у COVID-штаму Омікрон?

Олена Барсукова   18 січня 2022

Пацієнти з COVID-штамом Омікрон переважно страждають на  нежить, головний біль і втому.

Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

Загалом у відомстві не виявили суттєвої відмінності від симптомів штаму Дельта, який досі домінує в Україні.

Найпоширенішими симптомами “Омікрону” є:

нежить (73%);

головний біль (67,5%);

втому (63,5);

чхання (60%);

біль у горлі (59,6%).

У пацієнтів також буває кашель (43,5%),  хриплий голос (35,7%), озноб чи тремтіння (30%), лихоманка (29,4%), втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%) тощо.

“Попри те, що симптоми “Омікрону” здаються схожими на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки.

Через стрімке поширення “Омікрону” у небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19″, – наголошують у МОЗ.

Нагадаємо, при появі будь-яких симптомів ГРВІ необхідно звернутись до сімейного лікаря, щоб отримати направлення на тестування на COVID-19.

 

Антимонопольники відкрили справу проти “Нафтогаз Трейдингу”

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 16:12   УП

Антимонопольний комітет відкрив справу проти ТОВ “ГК “Нафтогаз Трейдинг” щодо зловживання монопольним становищем на ринку оптової реалізації природного газу.

Про це повідомляє Антимонопольний комітет.

Так, комітет досліджує наявність у діях “Нафтогаз Трейдингу” різних підходів до формування ціни на газ для різних газопостачальників, що могло призвести до обмеження конкурентоспроможності певної категорії підприємств.

В АМКУ нагадують, що з 1 травня 2021 року діють річні тарифи на газ для населення. В рамках цього газопостачальники були зобов’язані також затвердити базові річні пропозиції для населення.

Для того, аби компанії могли створити річний план, “Нафтогаз” повідомив, що дозволить постачальникам газу купувати газ для населення у “Нафтогазу”. При цьому річний контракт “Нафтогазу” мав єдині стандартні умови для всіх постачальників газу.

Натомість до Комітету зверталися газопостачальники, на думку яких ці договори містять дискримінаційні умови.

В АМКУ зазначають, що частка “Нафтогаз Трейдинг” на ринку оптової реалізації газу за підсумками 2020 року та першого півріччя 2021 року становила понад 35 %.

“Це свідчить про наявність структурних ознак монопольного становища на відповідному ринку”, – кажеть в комітеті.

При цьому з огляду на вертикальну інтеграцію групи “Нафтогаз”, “Нафтогаз Трейдинг” має стабільний доступ до основного ресурсу у порівнянні з обмеженим доступом конкурентів. Це свідчить про наявність у компанії ринкової влади.

Нагадуємо:

Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” озвучила фіксований річний тариф на газ.Він становитиме 7,96 грн/куб.м з ПДВ, без вартості розподілу (доставки).

25 квітня постачальники газу опублікували свої річні тарифи на газ.

 

У Польщі закликали “Укрзалізницю” припинити блокування вантажних перевезень

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 18:14. УП

Польська залізниця PKP очікує негайного скасування “Укрзалізницею” транспортних обмежень на транзит до Польщі залізничним транспортом.

Про це повідомили члени правління PKP SA, PKP Cargo та PKP Linie Hutnicza Szerokotorowa, передає “Європейська правда” з посиланням на польський портал Inwestycje.pl.

Видання повідомляє, що 20 січня мають набути чинності додаткові обмеження, які полягають у забороні ввезення вантажів у вагонах “Укрзалізниці” до Польщі, що, за оцінками  PKP SA, ще більше погіршить становище PKP Cargo та PKP LHS.

“У зв’язку з вичерпанням можливості проведення переговорів групою PKP під егідою PKP SA, я хотів би повторити, цього разу публічно, наші очікування щодо “Укрзалізниці”. Ми очікуємо відмови від введених і запланованих транспортних заборон і відновлення безперебійного руху між нашими країнами”, – сказав член правління PKP SA Анджей Ольшевський.

“Українська залізниця – наш ключовий торговий партнер. За 20 років роботи PKP LHS інвестувала понад 1 мільярд злотих у модернізацію рухомого складу та розширення інфраструктури. Саме завдяки розвитку транспорту до Славкова зростають і масштаби перевезень, і доходи УЗ. Сподіваємося, що наші українські партнери розблокують транзит, адже вони є його основним бенефіціаром”, – додав президент PKP LHS Збігнєв Траціхлеб.

PKP нагадує, що з 30 листопада 2021 року УЗ запровадила заборону на прийняття до перевезення всіх вантажів, що відправляються до Польщі транзитом через Україну з та до: Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Китаю, Казахстану, Киргизстану, Латвії, Литви, РФ, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Молдови та Естонії. Водночас у переліку транспортних обмежень УЗ було оголошено про повне обмеження на експорт з України до Польщі вагонів, що належать УЗ, з 1 січня цього року. (перенесено на 20 січня 2022 р.)

Зазначається, що спочатку УЗ також ввела обмеження на транзит до Словаччини, Чехії та Австрії, але через кілька днів ці обмеження зняли. Це означає, що обмеження поширюється лише на Польщу.

Спочатку в якості причин запровадження транспортних обмежень, спрямованих проти Польщі, називали періодично обмежену пропускну здатність української залізничної мережі та накопичення вантажів, які чекають на передачу з УЗ до PKP. У ході консультацій між президентом правління PKP SA та УЗ виявилося, що таких перешкод насправді не існує, а польську сторону повідомили, що скасування введених обмежень виходить за межі компетенції “Укрзалізниці”.

Нагадаємо, між Україною і Польщею триває інший транспортний конфлікт, який стосується обмежень транспортування товарів українськими перевізниками до ЄС.

Зокрема, Україна вирішила подати запит на консультації з Європейським Союзом у зв’язку із запровадженими Польщею обмеженнями.

Про конфлікт із Польщею у питанні дозволів на автоперевезення можна почитати у статтях “Транспортний “конфлікт” з ЄС: як Україні вирішити питання квот на автоперевезення” та “Експорт під загрозою: навіщо Україна погрожує оскаржити дії Польщі у Брюсселі“.

 

Укрпошта купує “Альпарі банк”: звернулася до АМКУ

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 17:41. УП

Укрпошта звернулася до Антимонопольного комітету за висновками щодо придбання “Альпарі банку”.

Про це повідомляє АМКУ у Facebook.

Питання розглянуть на засіданні Комітету 19 січня.

Укрпошта просить Антимонопольний комітет надати попередні висновки щодо необхідності одержання дозволу на концентрацію у вигляді придбання акцій “Альпарі банк”, що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства.

Нагадуємо:

“Укрпошта” досягла домовленості щодо купівлі банку “Альпарі банк” за 260 млн грн.

Кабінет міністрів та Міністерство інфраструктури, власник Укрпошти, погодили угоду. Тепер згоду на купівлю повинен дати Національний банк, наразі Укрпошта готує пакет документів.

Акціонерне товариство “Укрпошта” оголосило тендер на аналітико-консультаційні роботи щодо подальшої купівлі комерційного банку.

Розмови про купівлю Укрпоштою банку ведуться ще з 2017 року після того, як НБУ не підтримав можливість набуття компанією права надавати банківські послуг

 

“Нафтогаз” витратить 900 мільйонів доларів на модернізацію ТЕЦ

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 14:40. УП

“Дочка” “Нафтогазу” ТОВ “Нафтогаз Тепло” оцінює обсяг залучення фінансування для модернізації ТЕЦ приблизно в 900 млн доларів.

Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявив керівник компанії Віталій Михайльо.

Компанія управляє Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ та ТКЕ (Львівська область) і очікує на передачу їй в управління шести великих державних ТЕЦ.

“НАК буде одним із співінвесторів. Але ми розраховуємо на фінансування з кількох джерел. Це можуть бути “зелені” облігації, які будуть емітовані або НАКом, або компанією “Нафтогаз Тепло”, кредитні ресурси, залучені з міжнародних банківських установ, фінансування, яке надходить слідом за виробниками продукції. Ми розглядаємо комбіновані варіанти”, – сказав Михайльо.

За його словами, у компанії вже є розроблена трирічна стратегія та бачення того, як проводитиметься така модернізація.

Кабінет міністрів 4 серпня 2021 року ухвалив рішення про передачу НАК “Нафтогаз України” до статутного капіталу пакетів акцій (понад 99%) АТ “Дніпровська ТЕЦ”, ПрАТ “Миколаївська ТЕЦ”, АТ “Криворізька теплоцентраль”, АТ “Херсонська ТЕЦ”, АТ “Одеська ТЕЦ” та цілісного майнового комплексу ДП “Сєвєродонецька теплоелектроцентраль”.

Керівник “Нафтогазу Тепло” додав, що загальна встановлена ​​потужність ТЕЦ 652 МВт, але фактично використовується лише 110 МВт, тому “потужності надлишкові, обладнання – старе”.

“Кожен наш об’єкт – це локальна історія, яка розглядатиметься індивідуально. Але підхід буде один: максимальна частка ВДЕ та мінімальна частка метану”, – заявив він.

 

Другі торги “соціальним” газом: виробники продуктів купили ще 500 тисяч кубів

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 17:55  УП

На другому аукціоні з продажу природного газу приватного видобутку підприємства соцсфери купили 510 тисяч кубомертів газу.

Про це свідчать дані “Української енергетичної біржі”, на якій пройшли торги.

Мінімальна ціна реалізації – 5 412 грн, середньозважена – 12 141 грн, максимальна – 19 437 грн за тисячу кубометрів.

Серед компаній, які вийшли на торги: “Укрнафта”, “ПГНК” Ігоря Коломойського і партнерів, “Західнадрасервіс” Зіновія Козицького, “Куб-газ”, “Системойлінженеринг”, “Нафтопромислова геологія” та “Перша українська газонафтова компанія” Миколи Злочевського та ін.

Загалом за два дні на торги вийшли 19 із 58 компаній.

Як повідомило 18 січня Мінагрополітики, до торгів допустили ще 9 виробників продовольчих товарів (хлібовиробників):

ТТОВ “Васильківхлібпродукт”;

ТТОВ “Ізюмський хлібокомбінат “Кулиничі”;

ТОВ “Солодка хата”;

ТОВ “Люботинський хлібопродукт”;

ТОВ виробничо-комерційна фірма “Марганецький хлібозавод”;

Фізична особа-підприємець Кіріченко В. Л.;

ТОВ “Умань Хліб Трейд”;

ТОВ “Луцький хлібокомбінат”;

Фізична особа-підприємець Патяка І. В.

Нагадаємо:

На першому аукціоні з продажу природного газу підприємства соцсфери купили 1,3 млн кубометрів газу.

Міністерство агрополітики затвердило перелік із 6803 компаній, для яких обмежена націнка при постачанні природного газу.

Кабінет міністрів обмежив націнку при постачанні природного газу виробникам продуктів харчування, які мають істотну соціальну значущість на період дії карантину.

Граничний рівень надбавки до ціни природного газу власного видобутку обмежили на рівні не більше 24% для виробників “соціальних” товарів.

Крім того, Кабмін зобов’язав приватні газовидобувні компанії до 30 квітня 2022 року продавати 20% обсягів газу власного видобутку на біржі (за винятком “Нафтогазу”).

 

Microsoft купує ігрового гіганта Activision Blizzard за 70 мільярдів доларів

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 16:54. УП

Компанія Microsoft купує одну з найбільших ігрових компаній Activision Blizzard за 68,7 млрд доларів – це найбільша угода в історії Microsoft.

Про це повідомляє Bloomberg.

Згідно угоди, Microsoft заплатить 95 доларів за акцію одного з найбільших видавців ігор. Activision Blizzard відомий такими франшизами як Call of Duty, Diablo та World of Warcraft, а також іграми Hearthstone та Heroes of the Storm.

Поповнення колекції ігор Microsoft стабільно популярними продуктами від Activision допоможе компанії розширити пропозиції для консолі Xbox та краще конкурувати з PlayStation від Sony Corp.

Зазначається, що Activision тривалий час працює з Xbox. Найбільша франшиза компанії, Call of Duty, завдячує успіхом, зокрема, онлайн-платформі Xbox Live, яка дозволяє гравцям підключатися до багатокористувацьких матчів (мультиплеєра). Більшість ігор Activision випускаються на консолі Xbox.

“Ця угода прискорить зростання ігрового бізнесу Microsoft на мобільних пристроях, ПК, консолях і в “хмарі”, а також забезпечить цеглини для метасвіту”, — йдеться у заяві Microsoft.

Виконавчий директор Activision Боббі Котік продовжить обіймати свою посаду. Після закриття угоди бізнес буде підпорядковуватися очільнику Microsoft Gaming Філу Спенсеру.

Проти Activision Blizzard за останні місяці розпочато низку судових позовів зі звинуваченнями в ґендерній дискримінації та переслідуванні. Співробітники також наполягають на відставці Котіка, який очолює компанію ще з 90-х.

 

Бізнес-омбудсмен припускає зростання скарг від ФОПів: причина

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 16:05. УП

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук припускає зростання скарг від фізосіб-підприємців через запровадження з 1 січня вимоги використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО).

Про це він сказав в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

“Я припускаю, що таке (зростання скарг від ФОП – ред.) може статися. Тут також і державі варто подумати про перехідний період. Наскільки я чув, його планують передбачити”, – заявив Ващук.

За його словами, ідея фіскалізації є цілком обґрунтованою, оскільки на ринку нерідко зустрічаються приклади продажу нелегально або напівлегально ввезеного до України товару.

“Але для цього має бути сигнал: імплементація буде не за формальними ознаками, не створюватиме жодних приводів для тиску на бізнес, а буде націлена на зупинку великих потоків контрабанди і темних каналів постачань”, – підкреслив він.

Нагадаємо:

Фізособи-підприємці станом на 18 січня 2022 року зареєстрували більше 250 тисячреєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО.

Повідомлялось, що фізичні особи-підприємці вже зареєстрували понад 200 тисячреєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО.

1 січня 2022 року набув чинності закон, відповідно до якого використання касових апаратів стане обов’язковим для ФОПів, які проводять розрахункові операції.

Бізнес, який отримує гроші від кінцевих покупців у формі готівки, жетонів, талонів або розрахунків з використанням банківських карток та інших платіжних систем, здійснює розрахункові операції, має використовувати касові апарати.

Сума штрафу за порушення застосування РРО залежить від кількості незаконних розрахунково-касових операцій: перша – 100% від суми чека, друга та наступні – 150% від суми чека.

Народний депутат, голова податкового комітету Данило Гетманцев заявив, що Верховна Рада може до 1 лютого відкласти штрафи для фізичних осіб-підприємців за незастосування касових апаратів.

 

Ощадбанк запустив касовий апарат у смартфоні

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 15:10. УП

Державний Ощадбанк запустив власне програмне РРО у сервісі прийому платежів через смартфон ОщадPAY, банк пропонує єдиний тариф для підключення еквайрингу з використанням ОщадPAY – 1,7%.

Про це повідомляє прес-служба банку.

“Ощадбанк першим серед банків розпочав забезпечувати торговців сервісом фіскалізації безготівкових оплат та оплат готівкою через програмне РРО, використовуючи смартфон, що стало обов’язковим для більшості ФОП на єдиному податку 2-4 груп з 1 січня 2022 року.

Цю функцію банк додав до ОщадPAY – додатку для бізнес-клієнтів, який дає можливість без додаткового обладнання використовувати смартфон, що має NFC-модуль на базі Android версії 8.0 або вище, як торговий POS-термінал”, – йдеться у повідомленні.

Сервіс фіскалізації розроблено та підтримується компанією УКР.ПЕЙ.

Банк пропонує єдиний тариф для підключення еквайрингу з використанням ОщадPAY – 1,7% суми операції без додаткових платежів за умови зарахування платежів на рахунок у банку. Підключення ПРРО в рамках пілотного періоду безкоштовне.

Нагадуємо:

Державний ПриватБанк встановив з 15 січня 2022 року для бізнес-клієнтів єдиний базовий розмір комісії за послуги еквайрингу у торгівельних точках (прийому платежів за банківськими картками) у розмірі 1,8%.

У Нацбанку констатували дотримання міжнародними платіжними системами Visa та Masterсard домовленостей щодо зниження комісій інтерчейндж.

Компанія Mastercard з 26 листопада ввела в дію нові зменшені розміри міжбанківських ставок (інтерчейндж) в Україні відповідно до рішення Антимонопольного комітету (АМКУ).

Антимонопольний комітет дозволив платіжним системам Mastercard та Visa виконати меморандум щодо зменшення міжбанківської ставки.

Антимонопольний комітет розпочав справу щодо надання дозволу компаніям Mastercard і Visa на виконання меморандуму з НБУ щодо зниження міжбанківських ставок (інтерчейндж).

НБУ спільно з міжнародними платіжними системами Visa і Mastercard працюватимуть над посиленням конкуренції на платіжному ринку України – відповідний меморандумпідписали представники Нацбанку, Visa і Mastercard.

Через меморандум між Нацбанком, Visa і Mastercard, який передбачає зниження ставок інтерчейндж, невдовзі розмір кешбеку може значно скоротитись.

В Антимонопольному комітеті раніше розкритикували ідею встановити граничні розміри комісійної винагороди і інтерчейнджу.

 

Сонячні панелі встановили 45 тисяч українських домогосподарств

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 15:40. УП

У 2021 році майже 15 тис українських родин встановили сонячні установки – це удвічі більше, ніж у 2020 році.

Про це повідомляє Держенергоефективності.

Загалом на кінець 2021 року в Україні нараховувалось близько 45 тисяч домогосподарств, які використовують сонячні панелі. Загальна потужність таких СЕС перевищила 1,2 ГВт.

Зазначається, що у трійку регіонів-лідерів за кількістю встановлених родинами СЕС увійшли такі області:

Дніпропетровська – 6466 СЕС загальною потужністю 183 МВт;

Закарпатська – 3744 СЕС загальною потужністю 109 МВт;

Тернопільська – 3447 СЕС загальною потужністю 98 МВт.

За розрахунками агентства, домогосподарства із встановленими сонячними станціями загальною потужністю 1205 МВт в середньому за рік можуть виробляти близько 1400 млн кВт*год електричної енергії.

“Для порівняння: цього достатньо, щоб забезпечити близько 460 тис. домогосподарств “чистою” електроенергією”, – додали у відомстві.

Нагадаємо:

Раніше кількість домогосподарств, які використовують сонячні панелі, зросла до 39,6 тис– загальна потужність встановлених СЕС у домогосподарствах перевищила 1 ГВт.

 

Рада може розглянути законопроєкт про столицю наступного тижня

18.01.2022 17:56

Законопроєкт про столицю може з‘явитися в порядку денному Верховної Ради наступного пленарного тижня, який триватиме упродовж 25-28 січня.

Про це очільниця київської міської організації “Слуги народу”, народний депутат із однойменної парламентської фракції Леся Забуранна розповіла під час звіту столичних депутатів від “СН”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наступний тиждень, із вівторка (25 січня – ред.), пленарний. Я переконана, що це питання (законопроєкт №2143-3 – ред.) буде стояти в порядку денному”, – заявила депутат.

Забуранна закликала колег по парламенту підтримати відповідну законодавчу ініціативу.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №2143-3 “Про місто Київ – столицю України” 3 жовтня 2019 року. Так, метою проєкту закону №2143-3, зокрема, є оптимізація системи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в Києві через уточнення повноважень цих органів.

15 липня 2020 року Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні.

Восени 2021 року перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко повідомив, що комітет планує повторно розглянути відповідний законопроєкт у другому читанні.

Невдовзі після цього комітет рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні проєкт закону №2143-3 “Про місто Київ – столицю України” з урахуванням пропозицій і зауважень Головного юридичного управління Апарату ВР. Окрім цього, рекомендовано ухвалити в другому читанні суміжний законопроєкт №4298 “Про внесення змін до Закону України “Про місцеві державні адміністрації” та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні”.

Так, народні депутати мали намір застосувати спеціальну процедуру до розгляду в другому читанні обох проєктів законів, однак на пленарному засіданні парламенту 18 листопада 2021 року вони домовилися не робити цього.

 

Реформа СБУ: Безугла розповіла про консультації щодо законопроєкту

18.01.2022 20:46

Консультації щодо законопроєкту №3196-д “Про внесення змін до Закону України “Про Службу безпеки України” щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України” тривають.

Про це одна з ініціаторок документа, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар‘яна Безугла повідомила у коментарі Укрінформу.

“Продовжили консультації, тому що ще опрацьовуємо питання застереження щодо прав людини. Другий момент – це робота з правоохоронцями і взагалі порядок передачі правоохоронних функцій від СБУ до інших правоохоронних інституцій, що потребує додаткових, так званих сателітних, законопроєктів… По бюджету теж виникли додаткові труднощі, враховуючи, дійсно, загрозу агресії Російської Федерації, потреби Міністерства оборони, зменшення можливостей перегляду бюджету”, – сказала вона.

Водночас Безугла переконана, що законопроєкт обов’язково буде ухвалений “найближчим часом”.

Народний депутат також зауважила, що темпи розгляду проєкту залежать від стейкхолдерів, які над ним працюють. “Ми залежимо також від того, наскільки швидко вони реагують, проводять аналіз у межах нашої комунікації”, – додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 28 січня 2021 року ухвалила у першому читанні проєкт закону №3196-д “Про внесення змін до Закону України “Про Службу безпеки України” щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України”. Він, зокрема, передбачає ліквідувати спецпідрозділи СБУ з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні.

Реформа СБУ розпочалася ще за часів президентства Віктора Ющенка. У 2008-2009 роках Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення “Про Концепцію реформування Служби безпеки України” та “Комплексну цільову програму реформування Служби безпеки України”. Було зареєстровано відповідний законопроєкт, однак пізніше його зняли з розгляду.

У 2015 році було оголошено про нову реформу. На ній наполягали міжнародні партнери. Однією з головних умов була ліквідація спецпідрозділів, які опікуються економічними злочинами.

 

Українці стали менше довіряти соціологам 

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 13:23  УП

Рівень довіри українців до соцопитувань знизився – наприкінці 2021 року даним соціологічних організацій, які вже давно працюють, довіряли 37% респондентів, тоді як у грудні 2020 році таких було 41%.  

Джерело: результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 3-11 грудня 2021 року

Дослівно соціологи: “Грудневе опитування 2021 року показало, що 37% опитаних довіряють даним соціологічних організацій, що вже давно працюють, 23% – не довіряють, інші не мають певної думки з цього приводу.

Рівень довіри до даних соціологічних опитувань за останні роки дещо зменшився (з 41% у 2020 році до 37% у 2021 році)”.

Деталі: Баланс довіри і недовіри (відсоток тих, хто довіряє, мінус відсоток тих, хто недовіряє) складає +14%, рік тому він дорівнював +20%.

Соціологи зазначають, що рівень довіри до результатів соцопитувань організацій, які вже давно працюють та публікують результати своїх досліджень, серед українців за останні 17 років спочатку суттєво підвищився (із 36% у 2002 до 47% у 2004), потім залишався більш-менш стабільним з деякими коливаннями (49% плюс-мінус 2%) до 2017 року.

У 2018 році він знизився до 43%, а в 2021 році опитування показало знов зниження довіри.

Також за останні декілька років знизився баланс довіри і недовіри до соцопитувань з +36% у 2017 році до +14% – у 2021 році.

За словами гендиректора КМІС, професора НаУКМА Володимира Паніотто, за рівнем довіри соціологи поступаються армії, волонтерам та церкві,  але випереджають інші соціальні інституції і групи (зокрема, ЗМІ, та владні структури).

Зниження рівня довіри, за його словами, може бути пов’язане з методологічними проблемами самих соціологів (через ковід і відсутність перепису населення знижується якість досліджень).

Водночас головними причинами зниження довіри Паніотто називає:

діяльність псевдо-соціологічних компаній, які оприлюднюють фейкові дані;

низький рівень соціологічної культури політиків і журналістів, які плутають різні види рейтингів, порівнюють різні види опитувань;

брудні політтехнології, коли політичні сили через підконтрольних політологів, ЗМІ і блогерів свідомо знищують довіру до професійних компаній, якщо результати опитування вони вважають невигідними для своєї політичної сили.

КМІС проводить вивчення ставлення населення до соціологічних опитувань раз на рік, у грудні.

Дослідження тривало 3-11 грудня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2000 респондентів від 18 років, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим та окупованих районів Донецької та Луганської областей.).

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

 

Імперативний мандат: “Слуга народу” може відкликати 61 місцевого депутата 

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 16:55 УП

Партія “Слуга народу” підготувала попередній список зі 61 депутата місцевих рад, до якого може бути застосовано процедуру імперативного мандата.

Джерело: голова президентської партії Олена Шуляк агентству “Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “Уже є попередні списки від обласних організацій щодо депутатів місцевих рад, до яких може бути застосовано процедуру імперативного мандата. Станом на сьогодні в цьому списку 61 особа з усієї України.

Але зараз щодо кожного конкретного випадку ми розглядаємо кандидатів, тому, звісно, ця цифра може бути змінена і в бік збільшення, і в бік зменшення.

Загалом кількість депутатів місцевих рад від “Слуги народу” становить 6 407, тому 61 депутат, поданий обласними організаціями на імперативний мандат, – це дуже невеликий відсоток”.

Деталі: Шуляк повідомила, що 27 січня партія планує провести засідання одного зі своїх керівних органів – Національної ради громад, членами якої є голови всіх обласних організацій і міських організації міст Києва і Кривого Рогу.

На ньому й обговорять кандидатури місцевих депутатів, щодо яких слід застосувати імперативний мандат.

Пряма мова: “На центральному рівні ми вже подивилися, попрацювали з юристами. Але оскільки цю процедуру ми проходимо вперше, хотілося б, щоб вона була максимально прозорою, зрозумілою для всіх учасників: чому до того чи іншого депутата місцевої ради це застосовується. Необхідно проаналізувати всі голосування, відвідування пленарних засідань сесій, постійних комісій.

Згідно з законодавством, імперативний мандат застосовується у разі, якщо депутат не ввійшов до фракції, був виключений з неї або коли він не голосує відповідно до рішень фракції.

Водночас ми обов’язково моніторимо ситуацію щодо того, чи працює місцевий депутат узагалі, тому що якщо він не відвідує засідань без поважної причини, то він не повинен представляти інтереси виборців, оскільки просто не виконує своїх обов’язків”.

Цьому передувало: Наприкінці 2021 року Олена Шуляк анонсувала, що на початку 2022 року партія “Слуга народу” ухвалить перші рішення щодо застосування імперативного мандату до місцевих депутатів від політсили.

 

Захід мусить рішуче забезпечити дотримання основних принципів статуту ООН заради глобального миру та безпеки

ВІВТОРОК, 18 СІЧНЯ 2022, 11:00 УП

ЕВГЕН ЧОЛІЙ, президент громадської організації “Україна-2050”, президент Світового Конґресу Українців (2008-2018 рр.)

21 липня 2021 року Президент США Джо Байден і Канцлер Німеччини Ангела Меркель опублікували Спільну заяву США та Німеччини про підтримку України, європейську енергетичну безпеку та наші кліматичні цілі, у якій підкреслили домовленості, досягнуті між двома лідерами, щоб США відкликали свою опозицію щодо завершення газопроводу “Північний потік-2”.

На той час обґрунтуванням було те, що завершення газопроводу “Північний потік-2” було неминучим, а зняття санкцій США, які блокували цей дуже суперечливий кремлівський проект, не тільки значно покращить відносини між США та Німеччиною, але й розморозить холодні відносини між США і Росією.

Отримавши таку вигідну поступку від Заходу в той час, коли Росія ще окуповує Крим та частини східної України, а також частини Грузії, неініційований спостерігач зрозуміло припустив би, що Кремль буде найкраще поводитися, якщо навіть і не зробить хоча б для вигляду поступки, щоб продемонструвати якусь форму взаємності у своїх міжнародних відносинах із Заходом.

Ця одностороння спроба зближення з боку Заходу бентежно нагадує спроби Заходу заспокоїти іншого войовничого диктатора 30 вересня 1938 року, коли Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Невілл Чемберлен повернувся додому після підписання Мюнхенської угоди з Гітлером і заспокійливо заявив своєму народу:

Я вірю, що це мир для нашого часу. […]

Тепер я рекомендую вам піти додому і спокійно спати в своїх ліжках.

Одинадцять місяців потому, 1 вересня 1939 року, Сполучене Королівство прокинулось від жахів Другої світової війни, коли нацисти вторглися до Польщі, а через два дні, 3 вересня 1939 року, той самий Прем’єр-міністр Сполученого Королівства не мав іншого вибору, oкрім як оголосити війну нацистській Німеччині.

Цього разу, після липневої Спільної заяви державних лідерів США та Німеччини, ми вже стали свідками розгортання таких тривожних подій:

ціни на газ різко зросли в результаті маніпуляцій Росії для створення штучної кризи поставок газу, щоб тиснути на Європейський Союз та Німеччину для отримання швидкого нормативного погодження газопроводу “Північний потік-2”.

Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль заявив 12 січня 2022 року, що Росія загострює газову кризу в Європі, утримуючи принаймні третину газу, який вона могла б надсилати до Європи через існуючі газопроводи;

Росія розмістила близько 100 000 військових у Криму та поблизу східного кордону України, погрожуючи подальшим російським військовим вторгненням в Україну.

15 січня 2022 року, Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що “ми не будемо говорити, що не будемо розгортати жодну наступальну зброю на території України”;

Росія організувала з Білоруссю кризу мігрантів на кордонах Білорусі з Польщею, Литвою та Латвією, щоб дестабілізувати Європейський Союз;

Росія робить тиск на НАТО і США для повернення до “сфер впливу” часів Холодної війни і запропонувала їм роз’єднуючі “безпекові” угоди ялтинського зразку.

Ці проєкти “безпекових” угод передбачають виведення військ і озброєнь НАТО з 14 із 30 держав-членів НАТО і зневажають його “політику відкритих дверей”, зокрема щодо України, з явним наміром дестабілізувати Захід, дискредитувати, а потім розформувати НАТО та відновити сферу впливу Росії на території держав колишнього Східного Блоку.

Наприклад, проект Угоди про заходи щодо сприяння безпеці Російської Федерації та держав-членів Організації Північноатлантичного договорувід 17 грудня 2021 року пропонує, серед іншого, таке:

Стаття 4

Російська Федерація та всі Сторони, які були державами-членами Північноатлантичного альянсу станом на 27 травня 1997 року, відповідно, не повинні розміщувати військові сили та зброю на території будь-якої з інших держав Європи додатково до сил, розміщених на  цій території станом на 27 травня 1997 року.

За згодою всіх Сторін таке розгортання може мати місце у виняткових випадках для усунення загрози безпеці однієї або кількох Сторін. […]

Стаття 6

Усі держави-члени Організації Північноатлантичного договору зобов’язуються утримуватися від будь-якого подальшого розширення НАТО, включаючи вступ України, а також інших держав.

Стаття 7

Сторони, які є державами-членами Організації Північноатлантичного договору, не повинні вести жодної військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії.  […]

Росія бажає, щоб НАТО та її держави-члени просто залишили свій східний фланг на тлі фарсового наративу, який має на меті показати Росію жертвою, кордонам якої постійно загрожує розширення НАТО, тоді коли:

європейські країни (які раніше перебували під радянською сферою впливу) хотіли членства в НАТО, щоб захистити себе від загрозливої Росії;

після Другої світової війни саме Росія зухвало порушила територіальну цілісність незалежних держав, включаючи Грузію, Молдову та Україну;

саме залежність Європи від поставок газу, контрольованих Росією, становить головну загрозу енергетичній безпеці Європи, про що свідчать нинішні штучно завищені ціни на газ.

Фактично, Путін підрахував, що Росія може знову стати імперією, контролюючи Україну, використовуючи російський газ в якості зброї, дестабілізуючи Захід, включаючи НАТО, сіючи страх до “російського ведмедя” та посилаючись на свої самонадані право та обов’язок бути захисником російськомовного населення у всьому світі.

Чому Україна в центрі уваги Росії?

У своїй книзі “Стратегічне бачення: Америка і криза глобальної влади” радник Президента США з національної безпеки Джиммі Картера, а також радник із закордонних справ кількох інших президентів США, Збігнєв Бжезінський відповів на це питання такими безпомилково чіткими словами:

Не можна переоцінити, що без України

Росія перестає бути імперією,

але з Україною, підпорядкованою, а тоді підкореною,

Росія автоматично стає імперією.

Сучасний російський цар підтвердив це коли відкрито нарікав на те, що розпад Радянського Союзу був “найбільшою катастрофою ХХ століття”, і він залишається рішучим у поновленні його так званої слави.

Більше того, 12 липня 2021 року Путін написав статтю “Про історичну єдність росіян та українців”, де навіть заперечував існування українського народу в цілому і замахнувся на легітимність відновленої Незалежності України в 1991 році:

Під час нещодавньої прямої лінії, коли мене запитали про російсько-українські відносини, я сказав, що росіяни та українці – це один народ – єдине ціле. Ці слова не були зумовлені якимись короткостроковими міркуваннями або викликані поточним політичним контекстом. Це те, що я неодноразово говорив і у що я твердо вірю. […]

Назву “Україна” частіше вживали у значенні давньоруського слова “окраїна” (периферія), яке зустрічається в писемних джерелах з 12-го століття щодо різних прикордонних територій. А слово “українець”, судячи з архівних документів, спочатку означало прикордонників, які охороняли зовнішні кордони. […]

По суті, правлячі кола України вирішили виправдати незалежність своєї країни запереченням її минулого, однак, окрім питань кордону. Вони почали міфологізувати й переписувати історію, виправляти все, що нас об’єднувало, і називали період перебування України у складі Російської імперії та Радянського Союзу як окупацію. Спільну трагедію колективізації та голодомору початку 1930-х років змалювали як геноцид українського народу. […]

Я впевнений, що справжній суверенітет України можливий лише у партнерстві з Росією.

Наші духовні, людські та цивілізаційні зв’язки складалися століттями і йдуть в одних і тих же джерелах, загартовані спільними випробуваннями, досягненнями та перемогами. Нашa спорідненість передавалася з покоління в покоління.

Саме в серцях і пам’яті людей, які живуть на території сучасної Росії та України, у кровних узах, які об’єднують мільйони наших родин. Разом ми завжди були і будемо в рази сильнішими та успішнішими. Бо ми є один народ.

Незважаючи на цей імперіалістичний підхід Росії та конституційно закріплене бажання України вступити в НАТО та Європейський Союз, НАТО намагалося триматися на безпечній відстані від України, щоб не провокувати Росію. У міру того, як розгорнулися події, така тонка політика примирення імперіалістичної Росії iз сторони НАТО явно не спрацювала.

Дійсно, у лютому 2014 року Росія вторглася в Крим, а невдовзі після цього і в частину східної України. Відтоді Росія окупувала ці території і веде невпинну і жорстоку гібридну війну проти України з чіткою метою відновити повний контроль над нею.

Російська військова агресія вже знищила з повною зневагою як людей, так і майно. Лише в окупованих Донецькій та Луганській областях понад 14 000 осіб загинули та понад 30 000 отримали поранення, а в Україні – понад 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб.

Наступна безглузда характеризація Путінoм цієї військової агресії Росії проти України у його статті від 12 липня 2021 року та кричущі порушення Росією Мінських домовленостей вказують, чому імперіалістичні амбіції Путіна загрожують глобальній безпеці, і йому неможна довіряти, коли він пропонує отруєну чашу:

Державний переворот і наступні дії Київської влади неминуче спровокували протистояння та громадянську війну. За оцінками Верховного комісара ООН з прав людини, загальна кількість жертв конфлікту на Донбасі перевищила 13 000. Серед них люди похилого віку та діти. Це страшні, непоправні втрати.

Росія зробила все, щоб зупинити братовбивство. Мінські домовленості, спрямовані на мирне врегулювання конфлікту на Донбасі, укладено. Я переконаний, що альтернативи їм поки що немає.

У будь-якому разі, ніхто не відкликав свої підписи під Мінським комплексом заходів або під відповідними заявами лідерів країн Нормандського формату. Ніхто не ініціював перегляд резолюції Ради Безпеки ООН від 17 лютого 2015 року.

Якщо Захід бажає подолати російську імперіалістичну загрозу, тоді Західним лідерам потрібні передбачливість і сміливість, щоб вжити рішучих заходів, зокрема:

встановити курс дій, зосереджений на глобальному мирі, безпеці та стабільності, повазі територіальної цілісності усіх країн та просуванні демократичних принципів, закріплених у Статуті ООН;

надати Україні військову підтримку НАТО та План дій щодо членства в НАТО (оскільки Україна не лише захищає свою територіальну цілісність, а й стримує глобальні імперські амбіції Росії);

забезпечити, щоб Росія не могла обійти Україну в постачанні газу до Європи, встановлюючи жорсткі зобов’язання щодо постачання газу через мережу газопроводів і підземних газових сховищ України (що покращить енергетичну безпеку Європи, оскільки Росія чітко продемонструвала, що вона не є надійним постачальником газу до Європи);

посилити санкції проти Росії та оточення Путіна, заборонити Росії використовувати платіжну систему SWIFT і призупинити процедуру сертифікації “Північного потоку-2”, допоки Росія не деокупує Україну та не знизить напругу на кордоні України (оскільки санкції діють, незважаючи на те, що Росія применшує їх значимість, як було чітко продемонстровано попередженням Путіна, що подальші санкції США у відповідь на подальше вторгнення в Україну можуть розірвати зв’язки між США та Росією); і

ефективно протистояти потужній і руйнівній дезінформаційній машині Росії, поширюючи правдиву інформацію та цінності на основі Статуту ООН, як на Заході, так і в Росії.

Протистояти імперським планам Путіна буде непросто.

Росія впевнена, що Захід зрештою скористається підходом Чемберлена у своїх відносинах з Росією, і вона продовжить підштовхувати НАТО до межі конфлікту, щоб максимізувати поступки.

Захід не може себе дати обдурити такою тактикою. Натомість, Захід має черпати натхнення зі своїх значущих зусиль у минулому, коли протистояв лихам того самого історичного ворога, включаючи здирницьку блокаду Берліна Радянським Союзом, якій Захід протиставив ефективний Берлінський повітряний міст.

Як і всі диктатори, Путін розуміє і реагує лише на мову сили.

Попередні поступки в бік Росії лише створили більш войовничу Росію. Тому, Захід повинен перейняти перевірену та ефективну стратегію із підручника  Мухаммеда Алі, щоб подолати гібридну агресію Росії проти Заходу, а саме: “Порхай як метелик, жаль як бджола”.

Тільки визнаючи імперіалістичні амбіції Путіна такими, якими вони є, і здійснюючи рішучі дії, щоб забезпечити дотримання основних принципів Статуту ООН, НАТО і його держави-члени можуть запобігти більшій кризі та досягнути глобального миру, безпеку та стабільності.

Евген Чолій – Президент Громадської організації “Україна-2050”, Президент Світового Конґресу Українців (2008-2018 рр.)

Громадська організація “Україна-2050” є неприбутковою організацією, заснованою, щоб сприяти втіленню в життя за час одного покоління – до 2050 року – стратегії сталого розвитку України, як повністю незалежної, територіально цілісної, демократичної, реформованої та економічно конкурентоспроможної Європейської держави.

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 227

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua