Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 19.01.2021

Інформаційний резонанс доби: 19.01.2021

Пішов із життя один із засновників Народного руху Володимир Черняк

Один із засновників Народного руху України Володимир Черняк помер 18 січня від коронавірусної хвороби.

Про це повідомляється на його сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Вчора перестало битися серце патріота, борця за Україну, доктора економічних наук – Черняка Володимира Кириловича. Його не стало вночі 18 січня 2021 року після довготривалої боротьби з ковідом“, – ідеться у дописі.

За інформацією з відкритих джерел, український економіст і політик Володимир Черняк народився у жовтні 1941 року на Рівненщині. Доктор економічних наук, професор. Був народним депутатом СРСР (1989–1991) та народним депутатом України III (1998–2002) і IV (2002–2006) скликань.

Черняк був одним із засновників Народного руху України (від 1999 року – член Українського народного руху, згодом – Української народної партії). У 1994 році балотувався на посаду міського голови Києва.

Черняк завідував відділом теорії та методології Інституту економіки НАН України, обіймав посаду головного наукового співробітника Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів.

Нагороджений орденом “За заслуги” III ступеня (2001).

 

Революція Гідності: на Грушевського цього дня було «гаряче» – сутички й десятки поранених

20.01.2021, 08:05

20 січня 2014 року, під час Революції Гідності, на Майдані тривало протистояння.

Сутички на вулиці Грушевського почались ще 19 січня, коли традиційне недільне Віче переросло в ходу мітингувальників до Верховної Ради. Як повідомляє Укрінформ, на той час вхід в урядовий квартал перекривали бійці підрозділу «Беркут». Почалось серйозне протистояння: майданівці перевертали автобуси, які використовувала міліція, кидали пляшки з бензином і бруківку в бійців «Беркуту». При цьому були спалені шість автобусів і вантажівок правоохоронців. «Беркут» використовував проти демонстрантів шумові гранати і гумові кулі, а також водомет.

В ніч на 20 січня десятки людей отримали поранення. Крім того, у сутичках між міліцією та протестувальниками 19-20 січня постраждали 24 журналісти. Згідно з даними медичної служби Євромайдану, за добу 19-20 січня на вул. Грушевського були поранені 1400 людей. За офіційними даними, до медзакладів столиці за допомогою звернулися 122 постраждалих, 50 з них були госпіталізовані.

Водночас, на 20 січня було заплановано проведення чергового «круглого столу» між тодішньою владою і лідерами опозиції. Проте ці перемовини так і не відбулися.

Після подій 19-20 січня керівництво США та представники Євросоюзу вперше заговорили про санкції проти тодішньої української влади.

 

Окупанти двічі за добу зривали «тишу» на Донбасі

20.01.2021, 07:40

Протягом минулої доби, 19 січня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано два порушення режиму припинення вогню.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС у Фейсбук, передає Укрінформ.

“Неподалік населеного пункту Водяне, що на Приазов’ї, збройні формування Російської Федерації відкрили вогонь в бік наших позицій з гранатометів різних систем та великокаліберного кулемета. В районі населеного пункту Південне російсько-окупаційні війська вели вогонь з підствольних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї”, – йдеться у повідомленні.

На обстріли українські військовослужбовці відкрили вогонь у відповідь. Про факт порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ. Бойових втрат серед бійців ЗСУ немає.

Від початку поточної доби, 20 січня, вздовж всієї лінії розмежування порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

 

Безпілотник ОБСЄ виявив 11 невідведених танків на окупованій Донеччині

20.01.2021, 04:45

СММ ОБСЄ зафіксувала 11 танків, розміщених із порушенням ліній відведення у тимчасово окупованих районах Донецької області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 13/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні 19 січня.

“БПЛА СММ дальнього радіуса дії зафіксував 11 танків, розміщених із порушенням ліній відведення на полігоні в непідконтрольному урядові районі Донецької області”, – йдеться у звіті.

Уточнюється, що танки були виявлені 16 січня біля окупованої Новоселівки (37 км на північний схід від Донецька).

Як повідомляв Укрінформ, у попередньому звіті СММ ОБСЄ інформувала про те, що 16 січня патруль Місії виявив 22 реактивні системи залпового вогню “Град”, розміщені в окупованій частині Луганської області з порушенням ліній відведення.

 

ОБСЄ за добу зафіксувала 19 порушень «тиші» на Донбасі

20.01.2021, 01:17

СММ ОБСЄ виявила протягом понеділка, 18 січня, 18 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та одне – на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті №13/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні 19 січня.

“У Донецькій області СММ зафіксувала 18 порушень режиму припинення вогню, у тому числі 3 вибухи невизначеного походження”, – йдеться у документі.

Уточнюється, що майже всі порушення сталися у районах на північ від Донецької фільтрувальної станції (15 км на північ від Донецька) та на південний захід від ділянки розведення в районі н. п. Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км на південь від Донецька).

“У Луганській області Місія зафіксувала 1 порушення режиму припинення вогню (розрив боєприпасу з озброєння невстановленого типу) в районі на північ від ділянки розведення в районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська)”, – повідомляють спостерігачі.

Як зазначається, загалом після засідання Тристоронньої контактної групи 22 липня 2020 року, на якому була досягнута домовленість про додаткові заходи з посилення режиму припинення вогню, починаючи з 00:01 27 липня 2020 року і до кінця звітного періоду СММ зафіксувала в Донецькій і Луганській областях щонайменше 6313 порушень режиму припинення вогню.

 

Окупанти стріляли біля Водяного, втрат немає – ООС

УП

На Донбасі бойовики один раз порушили “тишу” протягом доби – біля Водяного.

Джерело: штаб ООС у Facebook

Деталі: Російсько-окупаційні війська відкривали вогонь з автоматичних станкових гранатометів, станкового та ручного протитанкового гранатометів, а також – великокаліберного кулемета.

Серед українських воїнів бойових втрат немає.

Дослівно: “На обстріл наші захисники дали противнику адекватну відповідь. Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ”.

 

Політв’язень Мустафаєв подав позов на російський СІЗО

Засуджений за правозахисну діяльність фігурант другої бахчисарайської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Сервер Мустафаєв подав позов на дії адміністрації СІЗО Новочеркаська.

Про це у Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність із посиланням на дружину Сервера Мустафаєва, передає Укрінформ.

«Правозахисник Сервер Мустафаєв, який перебуває зараз у слідчому ізоляторі Новочеркаська, вперше за минулий місяць зміг зв’язатися зі своєю родиною. Він подзвонив своїй дружині, Маї Мустафаєвій, по офіційному телефонному зв’язку, що надається ФСВП Російської Федерації. Мустафаєв повідомив про те, що подав позови і планує оскаржити незаконні дії співробітників СІЗО та прокуратури», – йдеться в повідомленні.

Адвокат Ліля Гемеджі, коментуючи повідомлення про позови Сервера Мустафаєва, розповіла, що перший позов стосується незаконного вилучення машинок для підстригання волосся у підсудних під час переведення з одного СІЗО в інше.

«Перукарське знаряддя заборонено за правилами СІЗО, а без нього ув’язнені не можуть приводити себе в порядок», – зауважила адвокат.

Другий позов, за її словами, був поданий у зв’язку з тим, що політв’язня в алуштинській «справі Хізб ут-Тахрір» Ельдара Кантимірова запроторили у штрафний ізолятор за проведення намазу під час візиту прокурора в СІЗО.

Мустафаєв також повідомив, що перед розглядом апеляційної скарги він знайомиться з матеріалами своєї «справи», в якій «спостерігається безліч порушень».

Зокрема, розповіла Мая Мустафаєва, ознайомлення з матеріалами відбувається не за аудіопротоколом, без адвоката й можливості отримати якісний переклад. За словами її чоловіка, є помилки у хронології «справи» і перекручення виступів підсудних. У цілому, переконаний Мустафаєв, його справа є «наочним посібником порушення прав».

Як повідомлялося, 16 вересня 2020 року в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону оголосили вирок фігурантам другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Кримських мусульман засудили до позбавлення волі терміном від 13 до 19 років. Ернеса Аметова виправдали і звільнили в залі суду.

18 липня 2019 року Європейський парламент прийняв резолюцію із закликом до Росії звільнити всіх українських політв’язнів, включаючи фігурантів цієї кримінальної справи.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» політичними в’язнями та вимагає їх негайного звільнення. На захист Сервера Мустафаєва виступили міжнародні організації Amnesty International та FrontLine Defenders.

 

Україна у ТКГ пропонує напрацювати єдиний план щодо Донбасу

Українська делегація для участі в ТКГ запропонувала координатору політичної підрупи П’єру Морелю розробити узагальнений документ щодо подальших кроків для врегулювання конфлікту на Донбасі з урахуванням пропозицій усіх сторін.

Як передає Укрінформ, про це делегація України повідомила у Фейсбуці за підсумками засідання політичної підгрупи, яке відбулось у режимі відеоконференції.

Зазначається, що під час засідання координатор політичної підгрупи ТКГ посол П’єр Морель представив свій аналіз пропозицій української та російської сторони щодо подальших кроків для врегулювання конфлікту.

В українській делегації уточнили, що йдеться про український “План спільних кроків” та зауваження російської сторони.

“Українська делегація виступила з пропозицією до Мореля розробити єдиний проєкт документа, до якого б увійшли пропозиції обох сторін та модератора від ОБСЄ”, – йдеться у повідомленні.

У делегації додали, що питання, які обговорювалися на сьогоднішньому засіданні політичної підгрупи, стануть предметом розгляду під час загального засідання ТКГ 21 січня.

 

ОБСЄ допустила на засідання підгрупи ТКГ невпізнаних “радників” із ОРДЛО – Гармаш

УП

На засіданні політичної підгрупи ТКГ 19 січня з санкції ОБСЄ були присутні непізнані “громадські радники” з непідконтрольних уряду окремих районів Донбасу.

Джерело: представник ОРДЛО в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш в Facebook

Деталі: За словами Гармаша, у вівторок зранку представник ОРЛО в політичній підгрупі ТКГ Родіон Мірошник видав на своєму телеграм-каналі повідомлення, що в засіданні політичної групи Контактної групи по Донбасу вперше візьмуть участь “громадські радники від ЛНР і ДНР”. Мовляв, невизнані “республіки” “скористалися своїм правом розширити склад делегацій”.

“Республіки” – немає такого суб’єкта ні в Мінському, ні в Нормандські форматі “, – зазначає Гармаш.

Пізніше в режимі відеоконференції на моніторах з’явилися віконця з новими людьми, а представниця ОРДО Михайлова з’явилася в компанії ще двох осіб. Українська делегація поставила питання координатору підгрупи від ОБСЄ П’єру Морелю, хто ці люди, але чіткої відповіді не отримала.

Андрій Костін (представник України в політичній підгрупі) запитав посла Мореля, хто прийняв рішення про включення цих людей в закритий дипломатичний процес. Посол не зміг відповісти і на це питання.

Пряма мова: “Таким чином, профанація Мінських переговорів по Донбасу доведена ОБСЄ до повного апофеозу. Спочатку вона де-факто погодилася з тим, що РФ сама себе призначила “посередником” у переговорах з Україною щодо конфлікту Росії з Україною.

Потім ОБСЄ своєю бездіяльністю сприяла перетворенню Тристоронньої контактної групи на, де-факто, п’ятисторонню. Вона не помічала, що в переговорах беруть участь не представники ОРДЛО, як це записано в Мінських угодах, а “міністри” “республік”, та ще й на тлі їх “державної” символіки.

А тепер, до роботи в політичній підгрупі були допущені ще і “громадські радники від ЛНР і ДНР” … Правда, сьогодні вони не сказали ні слова, але важливо те, що ОБСЄ проковтнула їх появу, не поцікавившись ні статусом, ні дипломатичною процедурою їх допуску”.

Деталі: Гармаш резюмує, що, незважаючи на нинішню провокацію, українська сторона не зірвала процес, але прогнозує бурхливе засідання ТКГ 21 січня.

На його думку, “потураючи Москві, всупереч Мінським документам, ОБСЄ послідовно завела переговори в глухий кут”. Підмінивши суб’єктів переговорного процесу, і знявши, таким чином, відповідальність з агресора, який фінансує та керує своїми маріонетками на Донбасі, ОБСЄ позбавила переговори конструктивного сенсу.

 

Зеленський зустрівся з чинною головою ОБСЄ – про що говорили

Закінчення війни на Донбасі має залишатися пріоритетом для ОБСЄ, а також важливо порушувати питання щодо повернення тимчасово окупованого Криму під контроль України.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час зустрічі з діючою головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде, інформує Офіс Президента.

Зокрема, Зеленський подякував пані Лінде за її позицію стосовно того, що завершення війни на Донбасі дійсно є пріоритетом, та окремо зазначив, що потрібно активно порушувати питання повернення тимчасово окупованого Криму. Саме з цією метою Україна ініціювала створення міжнародного майданчика під назвою «Кримська платформа».

«Для нас дуже важливо визнавати, що і Крим, і Донбас – це Україна», – зауважив Президент.

Також глава держави привітав пані Лінде зі вступом на посаду діючого голови ОБСЄ та зазначив, що співпраця з Організацією є дуже важливою для України та українців.

«Ми хочемо подякувати від України всім представникам місії ОБСЄ за те, що підтримуєте Україну, підтримуєте завжди наш суверенітет і нашу територіальну цілісність», – сказав він.

Глава держави поінформував співрозмовницю про безпекову ситуацію на Донбасі, а також про зусилля, яких докладає українська сторона з метою досягнення миру.

Зеленський відзначив, що Україна виконала всі домовленості, досягнуті на зустрічі лідерів «Нормандської четвірки» у грудні 2019 року. Однак, з іншого боку відкрито лише один КПВВ, решту ж пунктів, збудованих Україною з гуманітарною метою, які мають надавати комфортні послуги людям, на окупованій території не відкривають. Також гальмується процес взаємного повернення утримуваних осіб, блокується доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста до затриманих та робота місії ОБСЄ на окупованій території, процес розмінування та розведення військ на нових ділянках.

Водночас глава держави зазначив, що в частині сталого припинення вогню на Донбасі є просування вперед, і понад шість місяців діє режим тиші. Хоча іноді він провокаційно порушується з боку бойовиків, та все ж завдяки заходам, що тривають з 27 липня 2020 року, вдалося в рази зменшити кількість загиблих військових і цивільних.

На зустрічі, окрім глави держави, були присутні керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, голова делегації України в Тристоронній контактній групі, перший Президент України Леонід Кравчук, перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Руслан Демченко.

Співрозмовники обговорили питання, пов’язані з діяльністю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Володимир Зеленський поінформував діючу голову про очікування України від роботи СММ ОБСЄ. Наголошувалося на необхідності посилення організаційної спроможності місії, її технічного потенціалу та фінансового забезпечення.

Як повідомляв Укрінформ, діюча голова ОБСЄ, міністерка закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде прибула в Україну з дводенним робочим візитом.

Діюча Голова ОБСЄ, окрім зустрічей із українськими високопосадовцями, також відвідає разом із міністром закордонних справ України зону проведення Операції об’єднаних сил на Донбасі, де особисто ознайомиться з діяльністю Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та наслідками збройної агресії Російської Федерації проти нашої держави.

Україна є першою країною, яку Анн Лінде відвідує з візитом як головуюча в ОБСЄ, що свідчить про пріоритетне значення нашої держави на порядку денному ОБСЄ у 2021 році.

 

В Україні скоротили кількість спостерігачів ОБСЄ через COVID-19

Кількість спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні скоротили через пандемію COVID-19, але встановили більше камер спостереження.

Про це сказала Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Королівства Швеції Анн Лінде під час спільного брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“Наразі склалалася така ситуація, що через обмеження, пов’язані з поширенням хвороби COVID-19, було скорочено кількість спостерігачів, яких залучено до діяльності місії на території України. Ця нестача людських ресурсів була значною мірою компенсована представниками місії за рахунок розширення технічних можливостей і встановлення додаткових камер спостереження”, – сказала Лінде, відповідаючи на запитання, чи обговорюрювалося під час зустрічі з Кулебою питання залучення спостерігачів СММ ОСБЄ для моніторингу всього українсько-російського кордону.

Лінде висловила сподівання, що таким чином можна компенсувати нестачу спостерігачів, яка існує наразі.

Також вона висловила намір підтримувати тісний зв’язок з головою СММ ОБСЄ в Україні Яшаром Халітом Чевіком для того, щоб ретельно відстежувати поточну ситуацію на Донбасі.

 

У ОРДО планують зробити жителів з паспортами України поза законом – ЗМІ

УП

Бойовики “ДНР” мають намір позбавити цивільних і майнових прав донецьких громадян України, які не отримають так званий “паспорт ДНР”.

Джерело: онлайн-видання “Спектр” з посиланням на оточення ватажка бойовиків ОРДО Дениса Пушиліна

Деталі: Повідомляється, що в цьому місяці в Донецьку проходять обговорення “документа” про “громадянство ДНР”.  Цей “документ” написаний на основі так званого “закону про громадянство” невизнаної республіки Абхазія.

Передбачається, що цей “закон” обмежить власників паспортів України з донецькою пропискою в праві продажу власних квартир і будинків, покупки будь-якої нерухомості і занятті підприємницькою діяльністю.

Планується, що до 2025 року єдиним “документом”, що ідентифікує особу і гарантує будь-які права, стане так званий паспорт “ДНР”.

Видання повідомляє, що наразі так звані “паспорта ДНР” мають не менше 15% населення.

Нагадаємо:

21 квітня 2019 року українці обрали собі нового президента, а 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений порядок отримання російського громадянства для жителів окупованих районів українського сходу.

На той час міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав це “паспортним” етапом окупації Донбасу і закликав мешканців окупованих територій не вступати у громадянство РФ.

 

ОБСЄ посилила спостереження за адмінмежею Криму та Херсонщини –  УП

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ посилила свою присутність на Херсонщині, щоб відстежувати події в окупованому Росією Криму.

Джерело: очільниця ОБСЄ, міністерка закордонних справ Швеції Енн Лінде та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, яких цитує “Радіо Свобода

Пряма мова Лінде: “Останнім часом СММ ОБСЄ посилила свою присутність в Херсонському регіоні, для того, щоб відстежувати події, які відбуваються в окупованому Криму. Представники місії також розмовляли з людьми, які проживають у Криму, Херсоні, Києві та Львові”.

Деталі: Спостерігачі ОБСЄ наразі “не прямо” відстежують події, які відбуваються в окупованому Росією Криму. Відстеження включає моніторинг діяльності на пункті пропуску “Чонгар”, на східному пункті пропуску “Каланчак”.

За словами Кулеби,  СММ ОБСЄ в Україні має почати дистанційний моніторинг ситуації в Криму, оскільки це питання вже “перезріло”, і запросив Швецію приєднатися до ініціативи “Кримська платформа”.

Передісторія: У липні 2020 року командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа заявив, що війська РФ можуть спробувати прорватися з окупованого Криму до Херсонщини, щоб дати можливість пустити воду з Дніпра в Північно-Кримський канал.

Натомість міністр оборони Андрій Таран заявив, що українська сторона не зафіксувала підготовки до активних бойових дій окупантів поблизу адмінмежі Херсонщини та окупованого Криму.

 

Нацрада перевірить ефір каналу НАШ через заяви про «злочинні ЗСУ»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення проведе моніторинг телеканалу «Наш» у зв’язку з висловлюваннями екснардепа Олени Бондаренко про «злочинні» Збройні сили України в його ефірі.

Про це повідомили Укрінформу у пресслужбі медіарегулятора.

«Буде проведено моніторинг ефіру каналу за 15 січня. Зараз він опрацьовується відповідним управлінням. На найближче засідання готуються матеріали, щоб їх розглянути. Засідання заплановане на 28 січня», – зазначили у Національній раді.

Раніше партія «Європейська Солідарність» звернулася до СБУ і Національного регулятора телерадіомовлення з вимогою «негайно відреагувати на пропаганду тероризму в ефірі телеканалу «Наш».

У заяві «ЄС» йдеться про те, що «телеканал регулярно просуває у своїх ефірах спікерів, які займаються неприхованою антиукраїнською пропагандою, однак всі можливі межі телеканал перейшов, поширивши слова одіозної діячки, поплічниці Януковича Олени Бондаренко, яка назвала Збройні сили України “злочинцями”».

В «ЄС» переконані, що подібні висловлювання не просто неприпустимі, вони є частиною російської гібридної війни проти України, підривають її безпеку та обороноздатність.

 

«Остап Бендер теж давав такі поради»: Кремінь – про заклики обходити мовний закон

Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» є надзвичайно демократичним, а ті, хто закликає його порушувати, займаються звичайними провокаціями та спекуляціями.

Як передає Укрінформ, про це сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, повідомляє пресслужба Уповноваженого.

«Остап Бендер також давав поради, як обходити чинне законодавство. Думаю, що це – «совок», який залишився далеко в минулому. Здається, пропагандисти читають по «темниках», надісланих із сусідніх країн, але це не більш ніж провокації та спекуляції. Наш мовний закон надзвичайно демократичний, імплементується поволі, а не одразу, тому кожна зі сфер, якої він стосується, мала відповідний час, аби підготуватися», – сказав Кремінь.

Він зазначив, що мовний закон не має на меті когось залякувати. За його словами, якщо клієнт хоче спілкуватись якоюсь популярною в конкретному регіоні мовою – чи то буде російська, чи то болгарська, чи то румунська, чи то польська, чи то угорська, то, звичайно, персонал може відповідати зручною і йому мовою.

“Але перше слово за корпоративною етикою завжди має бути за персоналом, який має звернутися до клієнта, – привітатися і зрозуміти, якою мовою тому зручніше спілкуватися», – додав Кремінь.

Як повідомлялося, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Відповідно до неї, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб’єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Ця вимога стосується також освітніх послуг (у тому числі гуртків і секцій), медобслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Його статті впроваджуються в дію поетапно.

 

На Закарпатті скасували регіональні мови ще у двох районах – омбудсмен

УП

Скасовано рішення усіх місцевих рад На Закарпатті про функціонування регіональних мов.

Джерело: пресслужба уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя у Facebook

Дослівно: “У відповідь на звернення уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової щодо забезпечення скасування дотепер чинних протиправних рішень окремих обласних та місцевих рад про функціонування регіональних мов, до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшов лист Закарпатської обласної прокуратури, у якому повідомляється про те, що рішенням Берегівської районної ради визнані такими, що втратили чинність рішення щодо регіональної мови Берегівської та Виноградівської районних рад.

Таким чином, усі рішення органів місцевого самоврядування про функціонування регіональних мов на території Закарпатської області скасовано”.

Нагадаємо: У листопаді Кремінь направив листа до Венедіктової щодо забезпечення скасування в областях функціонування регіональних мов.

Раніше було скасовано рішення Нижньоапшанської сільської “Про визнання румунської мови регіональною мовою”.

Також рішення щодо скасування функціонування регіональної мови було ухвалене Старобільською міськрадою.

 

Литва на 5 років заборонила в’їзд Кіркорову за гастролі в окупованому Криму – УП

Литва на п’ять років заборонила в’їзд до країни російському виконавцю Філіпу Кіркорову за гастролі в окупованому Російською Федерацією Криму.

Як пише “Європейська правда” з посиланням на Інтерфакс/BNS, про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ Литви.

На прохання Міністерства закордонних справ відомство внесло Кіркорова до списку персон нон грата на наступні п’ять років. Заборона на в’їзд набуває чинності з 19 січня.

“Виконавців, які публічно виправдовують окупацію Криму, не треба терпіти в жодній демократичній державі. Наша позиція щодо таких виконавців однозначна, тому сумнівів щодо внесення Кіркорова до списку небажаних у Литві осіб не виникло”, – заявив глава МВС Агне Білотайте.

Напередодні міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс попросив внести громадянина РФ і Болгарії Філіпа Кіркорова до списку іноземців, яким заборонено в’їзд до країни, зазначивши, що Кіркоров своїми неодноразовими відвідуваннями Криму “свідомо заперечував територіальну цілісність і суверенітет України й у такий спосіб незаконно виправдовував агресивні дії Російської Федерації”.

За словами Ландсбергіса, участь Кіркорова в концертах у Криму “істотно шкодить національній безпеці Литви”. Міністр обіцяв, що Литва систематично даватиме оцінку всім особам, яких Росія “намагається використати для просування своєї зовнішньої політики та вчинення впливу на жителів Литви”.

Дискусії про розширення чорного списку виникли після того, як з’ясувалося, що субсидії за культурні заходи, які не відбулися, було надано литовським компаніям, котрі планували концерти російських виконавців Філіпа Кіркорова і Михайла Шуфутинського.

 

Кремль не збирається виконувати вимоги Заходу звільнити Навального –  УП

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не має наміру брати до уваги вимоги представників багатьох західних країн негайно звільнити опозиційного політика Олексія Навального.

Джерело: Медуза з посиланням на брифінг Пєскова

Пряма мова: “Ми чуємо ці заяви. Однак в даному випадку ми не можемо і не збираємося брати ці заяви до уваги”.

Деталі: За словами Пєскова, у випадку з арештом Навального “мова йде про факт невиконання російського закону громадянином Росії”, а “це абсолютно внутрішня справа”.

Він також заявив, що Росія нікому не дозволить втручатися у свої внутрішні справи і “не має наміру прислухатися до таких заяв”.

При цьому, за словами Пєскова, в РФ “як і раніше зацікавлені в добрих відносинах, які жодним чином не індексуються одним окремо взятим громадянином”.

Передісторія:

Увечері 17 січня Навального затримали на паспортному контролі в аеропорту “Шереметьєво” у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння.

В управлінні ФСВП по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засуджений за злочин.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним. У результаті його арештували на 30 діб.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вважає Навального в’язнем сумління та вимагає його негайного і беззастережного звільнення.

У Європейському Союзі та США різко засудили Росію за затримання Навального та вимагають звільнити опозиціонера. Берлін також вимагає негайно звільнити політика.

 

У Кремлі заявили, що Путін не боїться НавальногоУП

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Володимир Путін не боїться опозиційного політика Олексія Навального.

Джерело: Медуза з посиланням на брифінг Пєскова

Пряма мова: “Це, звичайно ж, повна нісенітниця. Взагалі в цілому абсолютно не потрібно якимось чином асоціювати президента з порушенням законів Російської Федерації. А різні твердження, що хтось когось боїться, – це абсолютна нісенітниця”.

Деталі: За словами Пєскова, у ФСВП до Навального “були і залишаються претензії”, оскільки “були порушені певні правила”.

Він додав, що в Росії за останні 3 роки порушення правил умовного терміну мали місце близько 18 тисяч разів, і у всіх випадках застосовувалися певні заходи.

Пєсков запевняє, що всі ці 18 тисяч разів щодо порушників задіювали численний поліцейський супровід.

Заклики Навального виходити на вулиці, прессекретар Путіна назвав “тривожними”, але запевнив, що в Кремлі не побоюються масових протестів.

Відповідаючи на питання, чи немає суперечності в тому, що Навальний не відмічався в поліції, тому що був у Берліні, куди його відпустив особисто Путін, Пєсков сказав, що “немає суперечності”.

Він пояснив, що, коли Навальний був на лікуванні, то “ніяких питань ФСВП йому не задавав і проявляв абсолютну гнучкість і розуміння”. А питання з’явилися вже після того, як клініка “Шаріте” визнала Навального здоровим, а він все одно не відмічався в поліції.

Передісторія:

Увечері 17 січня Навального затримали на паспортному контролі в аеропорту “Шереметьєво” у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння.

В управлінні ФСВП по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засуджений за злочин.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним. У результаті його арештували на 30 діб.

 

У Кремлі заявили про намір добудувати “Північний потік-2” попри санкції США –  УП

Кремль заявив, що стежить за діями США, спрямованими на згортання проєкту “Північний потік-2”, і підтверджує намір завершити цей проект.

Про це журналістам у вівторок заявив речник Кремля Дмітрій Пєсков, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на російське агентство “Интерфакс“.

Пєсков заявив, що “Північний потік-2” продовжує стикатися з “грубим, незаконним тиском з боку США”, чиї дії спрямовані на введення “незаконних з точки зору міжнародного права обмежень щодо економічних операторів, які мають відношення до цього проєкту”.

“Ми шкодуємо в зв’язку з цим, ми дуже уважно відстежуємо ситуацію, аналізуємо її”, – заявив він.

Разом з тим Пєсков підкреслив, що в Москві мають намір “продовжити послідовну роботу з фіналізації цього проекту”.

Нагадаємо, у вівторок 19 січня стало відомо, що “Газпром” вперше визнав існування ризиків зупинки чи згортання проєкту газопроводу “Північний потік-2”.

Міністерство економіки Німеччини у понеділок підтвердило, що США повідомили Берлін про наміри ввести санкції щодо російського трубоукладача “Фортуна”, який будує газопровід “Північний потік-2”.

Німецьке ділове видання Handelsblatt раніше повідомило, що санкції США наберуть чинності у вівторок в рамках Закону про протидію американським противникам шляхом санкцій (CAATSA).

У понеділок Німеччина призупинила дозвіл на добудову “Північного потоку-2” після скарги екологів.

 

В РФ заявили про 100%-ну ефективність другої своєї вакцини від коронавірусу –  УП

У Росспоживнагляді повідомили, що імунологічна ефективність вакцини від коронавірусу “ЕпіВакКорона”, розробленої в науковому центрі “Вектор”, становить 100%.

Джерело: російський “Інтерфакс”

Дослівно: “Ефективність вакцини складається з її імунологічної ефективності та профілактичної ефективності. За результатами 1-2-й фаз клінічних досліджень, імунологічна ефективність вакцини” ЕпіВакКорона “становить 100%”.

Деталі: Відзначається, що перша і друга фаза клінічних досліджень другої російської вакцини від коронавірусу “ЕпіВакКорона” проводилися в липні – вересні.

У 2-й фазі брали участь 86 осіб, розділених на дві групи: одна група (43 добровольці) вже отримала вакцину ЕпіВакКорона, інша (43 добровольця) – плацебо. Зазначається, що всі добровольці, які отримали вакцину, почувалися добре, лише у двох з них відзначалася болючість в місці уколу, яка пройшла в протягом двох діб.

13 жовтня 2020 року вакцина центру “Вектор” отримала реєстраційне посвідчення, в листопаді почалася фаза постреєстраційних досліджень за участю 150 добровольців старше 60 років і 3000 добровольців старше 18 років. За даними Росспоживнагляду, ні в кого з тих, хто отримав вакцину, не було виявлено небажаних реакцій.

Очікується, що в січні “Вектор” оприлюднить підсумки постреєстраційних випробувань вакцини “ЕпіВакКорона”.

Передісторія:

“ЕпіВакКорона” – друга російська вакцина від коронавірусу. Першою в була “Спутник V”, зареєстрована в серпні. Її загальну ефективність оцінили в 91,4%.

За словами ж Володимира Путіна, рівень захисту, яку дає російська вакцина від коронавірусц “Спутник V”, досягає 97%. При цьому сам президент Росії так нею і не вакцинувався.

Експерти відзначали, що цей препарат не пройшов усі необхідні стадії клінічних випробувань.

Росіяни, які серед перших вирішили зробити щеплення від коронавірусу російською вакциною “Спутник V”, скаржилися на побічні ефекти від неї.

 

США мають допомогти Україні здолати внутрішні загрози – Блінкен

20.01.2021, 00:22

Сполучені Штати мають допомогти Україні здолати не тільки зовнішню загрозу з боку Росії, а й внутрішніх ворогів – корупцію та відсутність ефективних інституцій демократичного врядування.

Про це заявив у Сенаті США кандидат на посаду державного секретаря Ентоні Блінкен, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Я провів багато часу (займаючись політикою – ред.) щодо України, коли був востаннє в уряді. Я поділяю вашу відданість у спробах допомогти їй, особливо у протистоянні агресії, яку ми побачили з боку Росії – як щодо анексії Криму, так і, звісно, щодо конфлікту на Донбасі», – відповів Блінкен на запитання сенатора Кріса Мерфі.

Кандидат на посаду глави Держдепу вкотре підкреслив, що підтримуватиме надання летальної зброї Україні, яка бореться з агресією РФ.

Водночас він наголосив: «Росія – це зовнішня загроза (для України – ред.). Втім, є загроза зсередини – це корупція, це відсутність інституцій, які забезпечують ефективне керування країною. І ми маємо допомогти українцям у цьому також».

Інакше, за словами Блінкена, навіть якщо українці подолають зовнішній виклик, із внутрішніми загрозами «буде дуже складно побудувати життєздатну демократію».

Як повідомляв Укрінформ, комітет з питань міжнародних відносин Сенату США у вівторок проводить слухання щодо затвердження Ентоні Блінкена на посаді державного секретаря в адміністрації Джо Байдена.

 

Блінкен: Я підтримую надання Україні летальної зброї

Кандидат на посаду держсекретаря США Ентоні Блінкен підтвердив тверді намір адміністрації Байдена забезпечити надання летальної зброї Україні.

Про це він заявив під час слухань у Сенаті США у відповідь на запитання сенатора-республіканця Рона Джонсона, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Одна з речей, яку Конгрес зробив одноголосно – це те, що ми виділили $300 млн для надання Україні летальної зброї», – вказав сенатор. Він підкреслив, що уряд Обами так і не реалізував цієї ініціативи – на відміну від адміністрації Трампа.

«Чи продовжуєте ви не поділяти позицію щодо надання цієї оборонної зброї? А чи вважаєте що це рішення Конгресу й адміністрації Трампа було правильним?» – запитав Джонсон.

У відповідь Блінкен сказав: «Сенаторе, я підтримую надання летальної зброї оборонного призначення Україні».

Кандидат на посаду глави Держдепартаменту США також нагадав, що висловив свою позицію ще три роки тому в публікації The New York Times, і продовжує дотримуватися її.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок у комітеті з питань міжнародних відносин Сенату США проходять слухання щодо затвердження Ентоні Блінкена на посаді державного секретаря в адміністрації Джо Байдена. Після слухань у профільному комітеті та формулювання рекомендацій Сенат кандидатури має ухвалити рішення шляхом голосування.

 

Штатам треба «оживити альянси» для протидії Росії та Ірану – Блінкен

Кандидат на посаду держсекретаря США Ентоні Блінкен назвав одним із пріоритетів своєї роботи на чолі Держдепартаменту протистояння авторитарним режимам, у тому числі Росії.

Про це Блінкен заявив у вівторок, під час слухань у комітеті з питань міжнародних відносин Сенату США щодо призначення його на посаду, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Насамперед, я співпрацюватиму з вами (Конгресом – ред.), аби оживити Державний департамент, інвестуючи в його найбільший актив: кадрових дипломатів, державних службовців та працівників на місцях, які стимулюють американську дипломатію у всьому світі», – назвав один із пріоритетів своєї роботи Блінкен.

Інше головне завдання, за його словами, полягатиме в «роботі з урядом та взаємодії з партнерами по всьому світу», аби знайти ефективні відповіді на виклики сучасності.

«Ми матимемо справу зі світом не таким, яким він був, а таким, яким він є – світом зі зростанням націоналізму, відступом демократії, поглибленням суперництва з Китаєм, Росією та іншими авторитарними державами, посиленням загроз стабільній і відкритій міжнародній системі, а також з технологічною революцією, що перекроює всі аспекти нашого життя, особливо в кіберпросторі»,- підкреслив Блінкен.

У цьому зв’язку він наголосив на важливості лідерства США у світі.

«Реальність є такою, що світ не може самоорганізуватися. Коли ми не займаємо лідерських позицій, трапляється одне з двох. Або якась країна намагається зайняти наше місце, однак не таким чином, щоби просувати наші інтереси чи цінності. Або ніхто цього не робить, і тоді ви отримуєте хаос», – переконаний кандидат на посаду глави Держдепу.

Крім того, за його словами, необхідно «оживити основні альянси», які поширюють вплив США по всьому світу.

«Разом ми маємо набагато кращі позиції для протидії загрозам з боку Росії, Ірану та Північної Кореї, а також для відстоювання демократії та прав людини», – підсумував Блінкен.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці листопада обраний президент США Джо Байден номінував Ентоні Блінкена на посаду державного секретаря в новій адміністрації. Раніше він був заступником держсекретаря США та найближчим радником Байдена з питань зовнішньої політики під час виборчої кампанії. Блінкен послідовно критикував агресію Росії та виступав за надання Україні летального озброєння.

 

Соцмережа Parler, популярна серед прибічників Трампа, перейшла на російський хостинг – ЗМІ 

УП

Американський сервіс мікроблогів та соцмережа Parler, популярна у США серед ультраправих та консерваторів, частково повернулась в онлайн за допомогою технологічної компанії DDos-Guard, якою володіють 2 росіян. Сама компанія це спростовує.

Про це повідомляє Reuters.

Агентство нагадує, що після штурму Капітолію 6 січня Amazon, Google і Apple заблокували Parler, аргументувавши це тим, що соцмережа не вживає належних заходів для захисту від небезпечного контенту.

Зазначається, що напередодні на платформі Parler можна було знайти лише пост голови компанії Джона Матца, що компанія працює над відновленням функцій платформи.

“Але з 18 січня Parler частково відновив роботу на хостингу, який надає компанія DDos-Guard, якою керують двоє росіян, розповів агентству експерт по інтернету Рональд Джілметт.

За даними агентства, в минулому DDos-Guard співпрацювала з расистськими сайтами і надавала підтримку сайтам російського уряду”, – пише Reuters.

“Ні Матц, ні DDos-Guard поки не прокоментували слова Джілметта”, – зазначає видання.

Джілметт пояснив, що DDos-Guard на своєму сайті наводить адресу в Шотландії з назвою Cognitive Cloud LP, проте насправді ця фірма належить двом росіянам з Ростова-на-Дону.

Як зазначає російське видання Meduza, власники DDos-Guard – Євген  Марченко та Дмитро Сабітов з Ростова-на-Дону.

При цьому, сама компанія DDoS-Guard в коментарі для РИА Новости і “МБХ медіа” заявила, що не надає хостинг для Parler, “і не має права повідомляти, які саме послуги надаються клієнтам в незалежності від їх спрямованості або аудиторії”.

“На даний момент Parler не порушує правила використання DDoS-GUARD і, наскільки нам відомо, чинне законодавство США”, – повідомили в компанії.

Нагадаємо:

8 січня Google оголосив, що заблокував у своєму магазині популярний серед прибічників Дональда Трампа додаток Parler.

Власникам Parler останні кілька місяців нагадували про необхідність видаляти заклики до насильства, проте їх поширення в соцмережі продовжилося.

 

Трамп у прощальній промові похвалився, що не розв’язав жодної війни

20.01.2021, 02:37

Чинний глава Білого дому Дональд Трамп звернувся до американців з прощальною промовою, у якій наголосив на досягненнях свого президентства.

Виступ Трампа транслював офіційний YouTube-канал Білого дому.

«Я особливо пишаюся тим, що став першим президентом за останні десятиліття, який не розпочав нових воєн», – наголосив Трамп.

Президент США також нагадав, що його адміністрація досягла низки «історичних мирних угод» на Близькому Сході.

«Ніхто не вірив, що це може статися. Угоди Авраама (домовленість між Ізраїлем, ОАЕ та США – ред.) відкрили двері у майбутнє миру та злагоди, а не насильства та кровопролиття. Це розквіт нового Близького Сходу, і ми повертаємо наших військових додому», – розповів глава Білого дому.

За його словами, США також відновили лідерство за кордоном, «побудували найпотужнішу економіку в історії світу», оживили альянси та «згуртували народи» в усьому світі.

«Я йду з цього величного місця з відданістю і радістю в серці, оптимістичним духом і великою впевненістю, що для нашої країни та для наших дітей найкраще ще попереду», – підсумував Трамп.

Як повідомляв Укрінформ, повноваження чинного президента США спливають 20 січня – після того, як обраний глава Білого дому Джо Байден складе присягу на вірність конституції США.

 

Меланія Трамп звернулася до американців із прощальним словом

Дружина президента США Дональда Трампа Меланія звернулася до американців із заключною промовою в статусі першої леді країни.

Як передає Укрінформ, відповідне відеозвернення було опубліковано на сайті Білого дому.

У своїй промові Меланія Трамп заявила, що для неї було великою честю бути першою леді США.

Вона подякувала військовослужбовцям, правоохоронним органам, медичним працівникам та всім, хто допомагав боротися з пандемією COVID-19.

«Кожне життя безцінне, і зараз, коли в обіг надходять мільйони вакцин, я прошу всіх американців проявити обережність і здоровий глузд, щоб захистити вразливих», – заявила вона.

Дружина Трампа також закликала американців відмовитися від насильства.

«Будьте пристрасними у всьому, що ви робите, однак завжди пам’ятайте, що насильство ніколи не є відповіддю і ніколи не буде виправдане», — наголосила вона.

Меланія також говорила про країну, єдність, свою ініціативу Be Best, спрямовану на підвищення добробуту та збільшення можливостей для молоді й захисту від ризиків, пов’язаних із загрозами від переслідування в кіберпросторі та наркотиків.

Спікерка додала, що в своїй діяльності на посаді першої леді керувалася інтересами підростаючого покоління, питанням розширення їх можливостей і поліпшення умов життя.

«Висловлюю щиру надію, що батьки виховають дітей з розумінням того, що значить – бути кращими, сміливими і самовідданими героями, які працюють і поступаються своїми інтересами, щоб зробити цю країну землею свободи», – сказала вона.

Наостанок Меланія Трамп закликала всіх громадян США «зосереджуватися на тому, що нас єднає, і бути вищими від того, що нас роз’єднує, завжди обирати любов, а не ненависть, і мир, а не насильство».

Як повідомляв Укрінформ, 20 січня у Вашингтоні відбудеться інавгурація 46-го Президента США Джо Байдена.

 

Останній день Помпео: у США назвали репресії проти уйгурів у Китаї “геноцидом”

УНН. Держсекретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео за день до складання обов’язків заявив, що репресії проти уйгурів у Китаї є “геноцидом”. Про це повідомляє УНН з посиланням на New York Times.

“Державний департамент заявив у вівторок, що уряд Китаю здійснює геноцид та злочини проти людства шляхом широкомасштабних репресій над уйгурами та іншими, в основному мусульманськими, етнічними меншинами в його північно-західному регіоні Сіньцзян, включаючи використання таборів для інтернованих та примусову стерилізацію”, – йдеться у повідомленні.

Вказано, що ця заява стане останньою для адміністрації Трампа проти Китаю, в її останній робочий день.

“Я вважаю, що цей геноцид триває, і що ми спостерігаємо систематичні спроби знищення уйгурів з боку китайської партійної держави”, – заявив державний секретар Майк Помпео у своїй заяві.

Зазначається, що Китайський уряд відхилив попередні звинувачення в геноциді та інших порушеннях прав людини в Сіньцзяні.

Вказано, що один з американських чиновників заявив, що найкращим обґрунтуванням позначення геноциду в Китаї було використання примусової стерилізації, контролю за народжуваністю та розлуки з сім’єю для знищення уйгурської ідентичності.

Нагадаємо, інавгурація Байдена призначена на 20 січня. У зв’язку з останніми подіями, зокрема штурмом Капітолію прихильниками Дональда Трампа, в столиці США посилені заходи безпеки.

Раніше при затвердженні підсумків виборів в США в Конгресі — у приміщенні Капітолію виникли безпрецедентні для американської історії заворушення під час штурму прихильниками Трампа будівлі. У результаті подій загинуло кілька людей.

ФБР заявляло про погрози насильством напередодні інавгурації Байдена.

 

ФБР відсторонило 12 нацгвардійців від інавгурації Байдена – ЗМІ

Щонайменше 12 службовців Національної гвардії США відсторонені від участі в інавгурації обраного президента Джо Байдена після перевірки ФБР.

Про це повідомляє АР з посиланням на представників Пентагону, передає Укрінформ.

«Усі 12 осіб мали зв’язки з ультраправими угрупованнями або розміщували в інтернеті екстремістські висловлювання»,- зазначається в повідомленні.

Уточнюється, що принаймні двоє військових розмістили в соціальних мережах «недоречні коментарі або повідомлення», пов’язані з інавгурацією. У решти десятьох виявили «потенційні проблеми, пов’язані з попередньою кримінальною активністю», що, втім, не стосується інавгураційних заходів.

У Пентагоні не стали уточнювати, у яких підрозділах проходили службу ці нацгвардійці. Водночас було підтверджено, що всі вони відсторонені від охорони Капітолія.

Як повідомляв Укрінформ, заходи у Вашингтоні з нагоди інавгурації обраного президента Джо Байдена мають відбутися 20 січня в будівлі Капітолія. Задля безпеки церемонії до столиці спрямовані близько 25 тисяч службовців Національної гвардії США.

 

Держава зацікавлена у безплатній вакцинації населення – Ляшко

Українцям не треба звертатися до приватних структур, аби зробити за гроші щеплення проти COVID-19 – держава зацікавлена в безплатній вакцинації всіх верств населення.

Як передає Укрінформ, про це телеканалу “Україна 24” розповів головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Сьогодні держава зацікавлена зробити щеплення безоплатно для всіх верств населення. Тому на перших етапах не потрібно розглядати можливість щеплення за власні кошти у приватних структурах, оскільки ми зацікавлені й маємо ресурс викуповувати всю вакцину, яка буде потрапляти або матиме можливість потрапити на ринок України. Коли ми говоримо про потенційну можливість вакцинації за власний кошт, це ми говоримо як мінімум про друге півріччя 2021 року, але і то не факт”, – зазначив заступник глави МОЗ.

За його словами, уряд робить усе можливе, щоб вакцинувати громадян віком від 18 років безоплатно двома дозами вакцини.

Ляшко також повідомив, що усіх, кому зробили щеплення, заноситимуть в електронну систему. За його словами, коли на міжнародному рівні запровадять обов’язкові паспорти вакцинації, українські лікарі зможуть оперативно видати довідку про щеплення.

Як повідомляв Укрінформ, головний санітарний лікар Віктор Ляшко 16 січня заявив, що перші вакцини від коронавірусу мають надійти до України вже у лютому: йдеться не лише про китайську Sinovac, а й про препарати компаній Pfizer і Moderna.

Раніше група фармацевтичних компаній «Лекхім» уклала угоду з китайським виробником вакцин Sinovac Biotech на постачання в Україну 5 млн доз препарату проти COVID-19. З них 1,9 млн доз надійдуть у межах закупівлі МОЗ.

Також Україна отримає 8 млн доз вакцини в межах глобальної ініціативи COVAX, їх вистачить на щеплення 4 млн осіб.

 

В Україні за добу – 3 939 випадків COVID-19

19.01.2021, 08:14

В Україні станом на 19 січня лабораторно підтверджено 1 167 655 випадків COVID-19, з них за добу – 3 939.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«3 939 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 19 січня 2021 року. Зокрема, захворіли 131 дитина та 238 медпрацівників», – йдеться в повідомленні.

За минулу добу померли 177 пацієнтів, одужали – 177.

Крім того, за добу госпіталізовано 801 особа. Здійснено тестувань за добу – 33 400 (зокрема методом ПЛР – 18 734, методом ІФА – 14 666).

Зазначається, що захворіло 1 167 655 осіб. Водночас зафіксовано 21 046 летальних випадків від COVID-19. Проведено 5 983 122 ПЛР-тестувань.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (637), Одеській (453), Запорізькій (449), Харківській (237) та Черкаській (208) областях.

 

У Британії почали використовувати блокчейн у боротьбі з COVID-19

Дві британські лікарні почали використовувати технологію блокчейну для стеження за зберіганням та постачанням вакцин проти коронавірусу (COVID-19).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Лікарні у містах Стретфорд-на-Ейвоні та Ворвіку почали першими у світі використовувати блокчейн для відстеження вакцин, хіміотерапевтичних препаратів та моніторингу холодильників, де зберігаються самі вакцини проти COVID-19.

Ця технологія також збільшує можливості у стеженні за запасами вакцин та в обміні даними у всіх ланцюгах поставок.

«Ми можемо абсолютно перевірити всі дані, які ми зібрали з кожного окремого пристрою», – заявив представник компанії Everyware, що розробила технологію.

У компанії зазначили, що, попри можливості здійснення контролю за вакцинами проти коронавірусу без блокчейну, здійснення цього в ручному режимі збільшувало б ризик помилок у процесі.

Блокчейн – це спеціальна структура для запису групи транзакцій. Транзакція при цьому здійснюється лише тоді, коли вважається підтвердженою – для цього її формат та підписи мають бути перевірені. Після цього групу транзакцій записують у спеціальну структуру (так званий блок). У таких блоках інформацію можна швидко перевірити. А ще в кожному наступному зберігається інформація про попередній. Ця технологія є зручною й надійною, якщо йдеться про здійснення платежів чи передачу конфіденційних даних.

 

Три ймовірні причини, чому у деяких людей симптоми COVID-19 можуть тривати декілька місяців

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя

Про довгострокові наслідки COVID-19 досі відомо ще не так багато. Але тривожні дзвіночки вже є.

У кожного п’ятого COVID-пацієнта пізніше діагностували психічні захворювання.

Відомо, що через COVID-19 втрачають запах і смак, у декого погіршується слух.

Лікарі вважають, що коронавірус може викликати проблеми в ротовій порожнині і псувати зуби. 

Коронавірус впливає також на репродуктивну систему людини і в чоловіків наслідком може бути навіть імпотенція.

Деякі науковці обережно заявляють, що COVID-19 – це аутоімунне захворювання, саме через це уражаються такі різні органи людини. 

Ще один аспект, який викливає стурбованість – це тривалість симптомів COVID-19, пише The Independent.

Дані з Управління британської статистики показали, що кожна десята людина, інфікована коронавірусом, має симптоми, які тривають три місяці або довше.

Такі тривалі симптоми мають назву Long COVID.

Long COVID не є офіційним медичним терміном. Його використовують стосовно людей, які страждають симптомами вірусу довше, ніж передбачені на те два тижні.

Хворі повідомляють про величезний спектр проблем, крім трьох основних (постійний кашель, лихоманка і втрата смаку або запаху).

До них належать утома, затруднене дихання, болі у м’язах, в суглобах,, втрата пам’яті, відсутність концентрації і депресія.

Поки що у лікарів немає остаточних даних про те, чому деякі люди страждають довше. Але є декілька припущень.

У звіті Королівського коледжу лікарів загальної практики вказують, що зростає кількість даних про те, що деякі люди, у яких вдома були відносно легкі симптоми, також можуть мати Long COVID”.

“Хоча ми знаємо, що тривала втома іноді може бути наслідком інших вірусних інфекцій, та повне розуміння механізмів здебільшого відсутнє”, – зазначають автори.

Однією з причин у звіті називають триваючу вірусну інфекцію легенів, головного мозку, жирових або інших тканин.

Іншою причиною може бути тривала і неадекватна імунна відповідь після того, як інфекцію вилікували.

Дослідження хронічної втоми після хвороб показало, що деякі пацієнти можуть бути просто біологічно схильні до такої реакції.

Коли людям вводили препарат для лікування гепатиту С, у багатьох пацієнтів виникали грипоподібні захворювання, а у деяких – поствірусна втома.

Дослідники виявили, що в організмах деяких людей є молекули, які провокують подальший розвиток хронічної втоми у людей.

 

У Німеччині виявили новий варіант коронавірусу, відмінний від усіх інших –  УП

Новий варіант коронавірусу був виявлений у 35 пацієнтів в лікарні баварського міста Гарміш-Партенкірхен на півдні Німеччини в понеділок.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Deutsche Welle.

Нова мутація відрізняється від варіантів, виявлених раніше у ПАР і Великій Британії.

Поки невідомо, наскільки заразний і наскільки смертоносний новий варіант, підтвердив директор клініки.

“Той факт, що це новий варіант, не означає, що він більш заразний”, – зазначив Франк Нідербюль.

Заступник медичного директора Клеменс Стокклаузнер сказав, що поки немає потреби панікувати.

“Ми повинні дочекатися повного секвенування. На даний момент ми не можемо сказати, чи має ця (мутація) будь-яке клінічне значення”, – сказав він журналістам.

Зразки пацієнтів були відправлені в берлінську лікарню “Шаріте” для подальшого дослідження.

За останні дні в Німеччині рівень нових випадків інфекції зменшився, а заповнюваність відділень інтенсивної терапії хворими на коронавірус знизилася на 10-15%.

У вівторок 16 прем’єр-міністрів федеральних земель Німеччини мають зустрітися з канцлеркою Ангелою Меркель, щоб обговорити можливі жорсткіші заходи, спрямовані на запобігання поширенню коронавірусу.

 

Важливо навчити дітей реагувати на загрози інтернету – Микола Кулеба

Інтернет містить чимало ризиків для дітей, і насамперед батьки повинні навчити їх, як реагувати на ці загрози.

Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба під час виступу на міжнародній конференції «Безпечний онлайн 2020: Сучасні виклики», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Основні ризики дітей в інтернеті – це кібербулінг, шкідливий контент, грумінг. Ще декілька років тому ми говорили про те, що половина дітей страждає від булінгу в школі, і якщо дитину ображають у школі, вона може принаймні сховатися вдома і почуватися в безпеці. Проте якщо булінг відбувається онлайн, вона постійно в небезпеці», – сказав Кулеба.

Він зауважив, що погрози, образи, приниження в інтернеті так само травмують дітей, як і в реальному житті. Але їхнє охоплення і швидке розповсюдження може завдати ще більшої шкоди.

«Грумінг для багатьох досить незвичне слово, але це реально те, що може скалічити життя дитини. Це явище, яке надзвичайно небезпечне, особливо в підлітковому віці, коли найближче оточення дитини її не розуміє. Сторонній людині дуже легко увійти в довіру. Діти охоче знайомляться з дорослими онлайн і навіть погоджуються на зустріч. У ЗМІ все частіше лунають ці повідомлення, приклади українських реалій, зокрема, коли невинне спілкування в мережі закінчилося зґвалтуванням дитини», – зазначив Уповноважений.

Він закликав батьків цікавитися життям своїх дітей, їхніми почуттями, звертати увагу на поведінку, настрій. А також говорити з дітьми про їхнє онлайн-життя та його ризики.

«Одним із ризиків є надсилання своїх інтимних фотографій. Щодо цього у нас є проєкт, який так і називається – Stop_sexтинг. На сайті проєкту можна отримати достатньо інформації про те, як говорити з дитиною, чому це може бути небезпечно, а вчителі можуть знайти уроки для дітей різного віку і пояснити їм основні правила онлайн-безпеки», – поінформував Кулеба.

Водночас він застеріг, що може нашкодити й поведінка батьків, особливо коли вони відмічають геолокацію та розміщують фотографії своїх дітей, адже тоді вони можуть стати об’єктом для злочинців.

Також Кулеба торкнувся теми онлайн-ігор. Він порадив батькам поцікавитися, у що і з ким грає дитина, та збалансувати час її перебування в інтернеті.

Дитячий омбудсмен констатував, що шкідливий контент, зокрема порно, з’являється, навіть коли дитина його не шукає.

«Тому так важливо сьогодні й учителям, і батькам проговорювати ці питання з дітьми, адже середній вік перегляду порнографічного контенту постійно зменшується. І сьогодні це вже менше 11 років. А враховуючи те, що 90% цього контенту зображує агресію і насильство, особливо важливо захистити дітей і дати їм розуміння, що їм не потрібно це переглядати», – порадив Кулеба.

Він зауважив, що говорити про порно з дітьми досить непросто, але це необхідно, щоб навчити їх певних правил поведінки і показати свою підтримку.

«Не думайте, що хтось інший розкаже вашій дитині про ці небезпеки і загрози. Ніхто, крім вас, не захистить вашу дитину», – підсумував дитячий омбудсмен.

 

Зеленський доручив провести повний аудит тарифів на газ у Києві та областях

Президент Володимир Зеленський доручив заступнику керівника ОП Кирилу Тимошенку перевірити відповідність тарифної сітки на побутовий газ та опалення в регіонах країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

“Враховуючи появу в публічному просторі різних спекулятивних заяв щодо формування тарифів на рівні міст і сіл країни, а також безпідставні спроби окремих представників місцевої влади обґрунтувати перед суспільством додаткове зростання тарифів понад рівень, який уже викликає значні питання з точки зору справедливості, глава держави доручає заступнику керівника Офісу Президента України Кирилу Тимошенку, відповідальному за регіональну політику, провести повний аудит наявних тарифів у місті Києві та в усіх областях України, зіставити ціноутворення за різні проміжки часу, а також отримати вичерпні роз’яснення від відповідних керівників на місцях щодо завищених тарифів та щодо тарифної політики в цілому. Передусім це стосується саме тарифів на опалення, побутовий газ та користування пасажирським транспортом”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що окрему увагу слід приділити таким специфічним непрозорим “тарифним проєктам” окремих очільників міст, як стягнення коштів за евакуацію авто, за користування загальнодоступними частинами громадського простору тощо.

В ОП нагадали, що якість управлінської роботи на місцях не може вимірюватися листуванням та згадками у ЗМІ, а має конкретне обґрунтування в платіжках. Враховуючи також, що Кабінет Міністрів зі свого боку запропонував усім категоріям громадян можливість для суттєвого зниження ціни на газ та опалення.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 18 січня ухвалив рішення, яким знизив граничну ціну на газ до 6,99 грн за кубометр. Якщо постачальники відмовлятимуться постачати газ населенню за такою ціною, їхні споживачі переходитимуть до постачальника “останньої надії” – НАК “Нафтогаз України”.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на засіданні 19 січня встановила граничний тариф на розподіл газу на рівні 1,79 грн за кубометр.

 

Марченко розповів про втрати України у випадку добудови “Північного потоку-2” – УП

У випадку добудови трубопроводу “Північний потік – 2” втрати України становитимуть приблизно 1,5 млрд доларів на рік.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю DER STANDARD, передає прес-служба Мінфіну.

“Ми втратимо свої транзитні можливості, наша інфраструктура буде простоювати. Це втрата ресурсів та втрата робочих місць – загалом приблизно 1,5 мільярда доларів на рік”, – заявив міністр, відповідаючи на питання про фінансові наслідки.

Нагадаємо:

Раніше голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв говорив, що збитки України від будівництва російським “Газпромом” газопроводу “Північний потік-2” можуть сягнути 3 млрд доларів на рік.

Нагадаємо, у вівторок 19 січня стало відомо, що “Газпром” вперше визнав існування ризиків зупинки чи згортання проєкту газопроводу “Північний потік-2”.

Міністерство економіки Німеччини у понеділок підтвердило, що США повідомили Берлін про наміри ввести санкції щодо російського трубоукладача “Фортуна”, який будує газопровід “Північний потік-2”.

Німецьке ділове видання Handelsblatt раніше повідомило, що санкції США наберуть чинності у вівторок в рамках Закону про протидію американським противникам шляхом санкцій (CAATSA).

У понеділок Німеччина призупинила дозвіл на добудову “Північного потоку-2” після скарги екологів.

 

Німецький концерн вийшов з проєкту “Північний потік-2” через загрозу санкцій США – УП

Концерн Bilfinger SE вийшов з будівництва “Північного потоку-2”, ставши першою німецькою компанією, яка залишила проєкт російського газопроводу.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише Bild, посилаючись на відповідні листи компанії, відправлені в США.

Німецьке видання стверджує, що рішення про вихід з проєкту було прийнято через загрозу санкцій з боку США, які могли вдарити по компанії всього через кілька тижнів.

Компанія, зареєстрована в Мангеймі, у 2019 році мала річний обсяг продажів в розмірі 4,3 мільярда євро.

Bilfinger підписав кілька контрактів з оператором газопроводу компанією Nord Stream 2 AG. У тому числі “на розробку, постачання та пусконалагодження систем безпеки при експлуатації газопроводу”. Обсяг замовлення становив 15 мільйонів євро.

Крім того, Bilfinger підписав з росіянами контракт на “проєктування, поставку, монтаж і введення в експлуатацію теплоелектростанції, що працює на природному газі, потужністю 90 МВт+30 МВт” в німецькій точці виходу трубопроводу в Любміні.

У двох листах – повідомлення від грудня і підтвердження минулого тижня – Bilfinger поінформував США, що він буде дотримуватися положень “Закону про захист європейської енергетичної безпеки” (PEESCA) і що всі партнерські відносини і контракти з “Північним потоком-2” розриваються.

Також про це була проінформована швейцарська трубопровідна компанія Nord Stream 2 AG, материнською компанією якої є російський державний енергетичний гігант “Газпром”.

Як повідомлялося, “Газпром” у випущеному ним проспекті єврооблігацій визнав, що існують ризики зупинки чи згортання проєкту газопроводу “Північний потік-2”.

Німецьке ділове видання Handelsblatt раніше повідомило, що санкції США наберуть чинності у вівторок в рамках Закону про протидію американським противникам шляхом санкцій (CAATSA).

Санкції будуть введені проти російського трубопровідного корабля “Фортуна” та його власника KVT-RUS.

У понеділок Німеччина призупинила дозвіл на добудову “Північного потоку-2” після скарги екологів.

 

США ввели санкції щодо російського корабля, який будує “Північний потік-2” –  УП

Сполучені Штати внесли до санкційного списку російський корабель-трубоукладач”Фортуна”, задіяний у будівництві газопроводу “Північний потік-2”.

Як повідомляє “Європейська правда“, відповідна інформація розміщена на сайті Міністерства фінансів США.

Санкції запроваджені також проти російської компанії КВТ-РУС, яка є власником судна. Санкції передбачають заборону на експорт, банківські та валютні операції, блокування активів і майна

Обмеження накладені відповідно до американського закону CAATSA (“Протидія противникам Америки за допомогою санкцій”).

У грудні “Фортуна” побудувала 2,6 км магістралі “Північний потік-2” у виключній економічній зоні Німеччини.

З 15 січня будівництво магістралі мало поновитися у водах виключної економічної зони Данії. Минулого тижня “Фортуна” вийшла з німецького порту Вісмар, але через день шляху зупинилася на рейді порту Росток.

Раніше стало відомо, що концерн Bilfinger SE вийшов з будівництва “Північного потоку-2”, ставши першою німецькою компанією, яка залишила проєкт російського газопроводу.

Як повідомлялося, “Газпром” у випущеному ним проспекті єврооблігацій визнав, що існують ризики зупинки чи згортання проєкту газопроводу “Північний потік-2”.

Німецьке ділове видання Handelsblatt раніше повідомило, що санкції США наберуть чинності у вівторок в рамках Закону про протидію американським противникам шляхом санкцій (CAATSA).

Санкції будуть введені проти російського трубопровідного корабля “Фортуна” та його власника KVT-RUS.

У понеділок Німеччина призупинила дозвіл на добудову “Північного потоку-2” після скарги екологів.

 

Мінфін продав держоблігацій на понад 12 мільярдів –  УП

19 січня на аукціоні від продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) Мінфін залучив 12,3 мільярда гривень.

Про це йдеться у даних Міністерства фінансів.

На аукціонах було запропоновано 5 випусків держоблігацій, усі представлені у національній валюті.

Строки та середньозважені ставки дохідності були наступними:

3 місяців за ставкою 9,18%;

1 рік за ставкою 11,73%;

2 роки за ставкою 11,94%;

3 роки за ставкою 12,15%;

6 років за ставкою 12,49%.

Нагадаємо:

12 січня на аукціоні від продажу облігацій внутрішньої держпозики Мінфін залучив 8,9 мільярда гривень.

На першому цьогоріч аукціоні з продажу облігацій внутрішньої держпозики 5 січня Мінфін залучив 8,7 мільярда гривень.

За грудень 2020 року Мінфін продав держоблігацій на 115,9 мільярда гривень.

 

Марченко розповів, як уряд хоче змінити формат співпраці з МВФ –  УП

Наразі МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту, в уряді ж хочуть, щоб Фонд виділяв гроші на резерви НБУ або лише надавав технічну допомогу – гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив в інтерв’ю DER STANDARD, передає прес-служба Мінфіну.

“МВФ важливий як інституційний кредитор, а не через суми грошей, які він надає. Більшу частину грошей ми позичили на міжнародних фінансових ринках. Однак на поточному етапі розвитку країна потребує допомоги МВФ, і ми робимо все можливе, щоб продовжувати співпрацю та виконувати умови програми.

Ми все ще залежатимемо від хороших новин від МВФ у 2021 році, аби продовжувати співпрацювати з ЄС та Світовим банком та позичати гроші на ринку капіталу за прийнятними процентними ставками. Але ми хочемо змінити формат співпраці”, – заявив міністр.

“На даний момент МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту. Ми хочемо, щоб МВФ виділяв гроші на резерви Національного банку, або лише надавав технічну допомогу, тобто гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації.

Пряме фінансування держбюджету має припинитися до 2023 року, аби ми могли позичати гроші на ринкових умовах і знову ставати незалежними відносно своїх запозичень”, – пояснив він.

Нагадаємо:

Раніше уряд провів зустріч з Міжнародним валютним фондом, прем’єр заявив про необхідність пошуку компромісу щодо тарифів на газ.

У Міжнародному валютному фонді занепокоєні можливим державним регулюванням цін на газ в Україні, адже це може призвести до порушення взятих в рамках Меморандуму зобов’язань.

Місія Міжнародного валютного фонду щодо першого перегляду програми Stand-by відновила свою роботу в Україні.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що ще 2 транші по 700 млн доларів від МВФ перенесені на 2021 рік.

Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що наступний транш МВФ “буде однозначно у наступному році”, за прогнозами, у лютому-березні 2021 року.

Міжнародний валютний фонд оприлюднив графік погашення боргів Україною до 2036 року, цьогоріч необхідно сплатити 1,67 мільярда доларів.

 

Міноборони позиватиметься до “Кузні на Рибальському” за невчасну поставку розвідувального корабля –  УП

Міністерство оборони готує судовий позов до ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському” через невчасне виготовлення та поставку середнього розвідувального корабля проєкту “Лагуна”.

Джерело: пресслужба Міноборони

Деталі: Згідно з умовами державного контракту, поставка корабля визначена до 20 вересня 2019 року.

У лютому 2020 року оборонне відомство подало до Господарського суду Києва позов про стягнення з ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському” 163 258 338,89 грн. штрафних санкцій за порушення терміну поставки корабля.  Згодом розгляд цієї справи було зупинено за клопотанням ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському”, оскільки підприємством було подано позов про зобов’язання Міноборони продовжити термін поставки корабля. Рішенням Господарського суду Києва, що ґрунтується на висновках торгово-промислової палати України, термін виконання зобов’язань за контрактом продовжили до 30 листопада 2020 року.

Станом на кінець листопада минулого року завод не виконав контракт.

Дослівно: “Днями ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському” поінформувало Міністерство оборони, що готується до завершення робіт та проведення державних випробувань корабля.

Водночас через невиконання умов контракту Міністерством оборони наразі готується позов до суду про стягнення штрафних санкцій за порушення зобов’язань ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському”

Контракт між Міністерством оборони України та ПрАТ “Завод “Кузня на Рибальському” на виконання державного оборонного замовлення було укладено 29 грудня 2017 року”.

 

У МОН вважають, що виші та профтехи мають відновити змішаний або очний формат навчання після локдауну

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя

Якщо санітарно-епідемічна ситуація буде сприятливою, студенти закладів професійної, фахової передвищої та вищої освіти мають продовжити навчання в змішаному форматі або очно.

Так вважають у Міністерстві освіти і науки, повідомив очільник МОН Сергій Шкарлет у Telegram.

Водночас він не пояснив, що для МОН означає “сприятлива санітарно-епідемічна ситуація”.

У кожному закладі рішення щодо відновлення навчання в аудиторіях прийматимуть самостійно.

“Заклади вищої освіти, маючи широку управлінську автономію та враховуючи епідситуацію в кожному окремому регіоні, самостійно вирішуватимуть, коли та в якій формі організовувати навчання”, –  зазначив Шкарлет. За його словами, також важливо організувати студентські та учнівські практики з обов’язковим дотриманням карантинних заходів.

Нагадаємо, у МОН також хочуть відновити змішану форму навчання для 9-11 класів.

 

В “Укренерго” заявили про критичну ситуацію із запасами вугілля на складах ТЕС – УП

В “Укренерго” заявили про “критичну ситуацію” із запасами вугілля усіх марок на складах ТЕС – станом на 18 січня, його запаси з початку листопада 2020 року зменшились у 5,2 разів до 487,5 тис тонн.

Про це повідомляє прес-служба “Укренерго”.

Зазначається, що із загальних запасів у 487,5 тис тонн газового вугілля – 283,6 тис тонн (запаси зменшились у 7,5 разів), антрацитового – 203,9 тис тонн (-44,4%).

“Тому, починаючи з понеділка 18 січня, включено в роботу додатково шість блоків трьох ТЕС (Вуглегірська ТЕС, Зміївська ТЕС, Трипільська ТЕС) на резервному паливі (газ) сумарною потужністю 1 200 МВт”, – йдеться у повідомленні.

В “Укренерго” додали, що через різке похолодання споживання електроенергії зросло.

“Тому для проходження цього складного періоду з метою збалансування енергосистеми та покриття додаткового навантаження було збільшено генерацію ГЕС та ГАЕС.

Зокрема, середньодобове виробництво ГЕС в порівнянні з минулим тижнем зросло на 30%, а також підвищено навантаження ТЕС – їх середньодобове виробництво збільшилося на 6%. Протягом тижня всі блоки ТЕС в енергосистемі працювали на вугіллі”, – додали в компанії.

“Жодних відключень будь-яких категорій споживачів за минулий тиждень та станом на 18 січня не відбулося, графіки обмеження потужності (ГОП) та аварійного відключення (ГАВ) промислових підприємств не застосовувалися і наразі не плануються до застосування”, – підкреслили в “Укренерго”.

Нагадаємо:

В “Укренерго” заявили, що попри прогнозоване різке похолодання до -17 градусів протягом 16-20 січня та брак вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ, запровадження так званих “віялових відключень” електроенергії наразі не планується.

Прем’єр Денис Шмигаль запевнив, що необхідності у “віялових відключеннях” електроенергії немає.

На складах українських ТЕС, станом на 12 січня 2021 року, знаходиться 621,8 тисяч тонн вугілля – це на 324 тис тонн менше необхідної норми та у 2,5 рази менше, ніж у відповідний період минулого року.

 

“Доступні кредити 5-7-9%”: обсяг позик перевищив 18 мільярдів –  УП

З моменту старти програми доступних кредитів 5-7-9% уповноважені банки видали 7957 позик на 18,5 мільярда гривень, з них 279 позики на суму 687,3 мільйона гривень – за останній тиждень.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Зазначається, що всього було видано 11,6 млрд грн позик рефінансування, 3,2 млрд грн – на капітальні інвестиції, ще 3,6 млрд грн видані в якості антикризових кредитів під 3%.

Найбільше кредитів видав Райффайзен Банк Аваль – 3,9 млрд, з який переважно це кредити рефінансування – 3 млрд грн (близько 80% усіх позик).

Нагадаємо:

З моменту старти програми доступних кредитів 5-7-9% уповноважені банки видали 7678 позик на 17,8 мільярда гривень, з них 103 позики на суму 338,2 мільйона гривень – за останній тиждень.

Кабмін на засіданні 28 грудня прийняв постанову щодо змін до держпрограми “Доступні кредити 5-7-9%”, спрямованих на підтримку кредитування мікро, малого та середнього бізнесу в умовах карантину.

 

Формування ціни на газ: АМКУ відкрив справи проти 6 газзбутів –  УП

Північне міжобласне територіальне відділення АМКУ відкрило справи проти 6 газзбутів (“Київоблгаз Збут”, “Житомиргаз Збут”, “Чернігівгаз Збут”, “Черкасигаз Збут”, “Уманьгаз Збут” та “КиївГазЕнерджи”) за ознаками зловживання монопольним положенням при формуванні ціни на газ.

Про це повідомив у Facebook голова Північного міжобласного відділення АМКУ Олексій Хмельницький.

“Купувати газ на 40% дешевше можна було вже минулого року. З моменту, коли ринок газу відкрився для населення. Точніше, мав би працювати. Бо ціну, яку виставляли останні три місяці деякі газзбути, ніяк не можна назвати ринковою.

Ринкова ціна – результат конкуренції. А коли постачальник, використовуючи своє монопольне положення, продає на 2- 2,5 гривні за кубометр дорожче, ніж конкуренти, і дорожче, ніж середньозважена ціна – це вже не ринок. З точки зору конкурентного законодавства це – ознака зловживання власним монопольним положенням”, – пояснив він.

За його словами, адміністративна колегія Київське обласне територіальне відділення АМКУ (Північного міжобласного територіального відділення АМКУ) відкрила справу щодо порушень конкурентного законодавства в діях компаній “Київоблгаз Збут”, “Житомиргаз Збут”, “Чернігівгаз Збут”, “Черкасигаз Збут”, “Уманьгаз Збут” та “КиївГазЕнерджи”.

“Саме ці компанії мають структурні ознаки монопольного (домінуючого) становища на ринку в своїх регіонах. Наскільки мені відомо, найближчим часом на черзі й інші області та міста.

Йдеться не тільки про невиправдано високі ціни, йдеться також і про дії засновників цих газзбутів. Є скарги на операторів газорозподільних мереж, які намагаються зупиняти перехід споживачів до інших постачальників. Наприклад, через нарахування неіснуючої заборгованості під час остаточних розрахунків”, – додав Хмельницький.

Нагадаємо:

Наприкінці 2020 року прем’єр Денис Шмигаль доручив т.в.о. глави Міненерго спільно з Антимонопольним комітетом перевірити обгрунтованість цін на газ.

Повідомлялось, що Антимонопольний комітет найближчим часом перевірить обгрунтованість та прозорість формування тарифів на розподіл газу та у разі виявлення порушень змусить регулятора виправити ситуацію.

 

“Швидкі кредити”: Хто стоїть за найбільшими мікрофінансовими організаціями –  УП

Перша трійка мікрофінансових організацій, що заробляють короткостроковими кредитами під високі відсотки, мають доходи до 3 мільярдів гривень – журналісти з’ясували, хто стоїть за цим бізнесом.

Про це йдеться у матеріалі ЕП.

За 2019 рік компанії отримали 11,1 млрд грн чистого доходу – це втричі більше, ніж роком раніше, коли цей показник становив 3,9 млрд грн. Для порівняння: прибуток усієї банківської системи України тоді становив 59,6 млрд грн.

Серед них найбільший чистий дохід має Moneyveo, що у 2019 році заробила майже 3 мільярда гривень, а у 2018 році – 910 мільйонів (+228%). У 2013 році 23-річний Михайло Лизанець заснував ТОВ “Манівео швидка фінансова допомога” разом із 68-річним Віктором Тополовим, наразі Лизанець є єдиним кінцевим бенефіціаром.

Тополов – колишній власник ВАТ ” Центральна збагачувальна фабрика “Стахановська”, що свого часу була одним з найбільших у країні виробників вугільного концентрату для коксохімічного виробництва. Також він працював міністром вугільної промисловості в уряді Юлії Тимошенко.

На другій сходинці розташувалася MyCredit із доходом у 2019 році у 1,3 млрд грн проти 214 млн у 2018 році (+510%). В організації три кінцевих вигодонабувача: харків’янки Наталія Гордієнко, Олена Катеринчик і банкір Сергій Тігіпко. Харків’янки контролюють 82% MyCredit, Тігіпко – 18%.

За два дні липня 2019 року Катеринчик отримала від партії Шарія 1 млн грн за розміщення агітаційних матеріалів у соцмережах і на сайтах.

63-річна Гордієнко – колишня дружина Володимира Кацуби, народного депутата, члена Партії регіонів (до 2014 року), пізніше – депутатської групи “Партія “Відродження”. Не менш відомі сини Кацуби – 42-річний Сергій і 34-річний Олександр. Сім’я Кацубів вважається одним з ключових спонсорів партії Шарія.

Останньою МФО у трійці є CreditKasa з доходом у 2019 році у 794 млн грн, у 2018 році він становив 292 млн грн (+171%). Бенефіціаром є колишній голова наглядової ради групи “Метінвесту” Амір Айсатуров.

До приходу в СКМ Айсатуров обіймав посаду старшого керівника проєктів у московському та еміратському офісах міжнародної консалтингової компанії McKinsey&Company.

В СКМ він відповідав за розвиток гірничо-металургійного бізнесу. Айсатуров є також бенефіціаром мікрофінансової організації ТОВ “Бізнес позика” із статутним капіталом 144 млн грн та низки фінансових компаній.

Більше про мікрофінансові організації, їхні доходи та бенефіціарів читайте у матеріалі Економічної правди: Moneyveo, MyCredit та інші “швидкогроші”: кому належать і скільки заробляють мікрофінансові організації

 

В Україні хочуть скасувати реформу інтернатів – дитячий омбудсмен

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба заявив, що в Україні хочуть припинити реформу інтернатів.

Йдеться про проєкт розпорядження Кабміну “Про внесення змін до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки”, який надійшов до офісу Уповноваженого з прав дитини на погодження.

Про це омбудсмен повідомив у Facebook.

За словами Кулеби, прийняття цього документа фактично припинить реформу інтернатів.

“Для мене це означає бажання Уряду залишити все, як було раніше, замість того, щоб спрямувати зусилля на розвиток доступних  освітніх, медичних і соціальних послуг, зміцнення і збереження сім`ї для дитини.

Тобто, є проблема в родині з дитиною (немає доступної послуги, бідність, небажання виховувати дитину тощо) – вези дитину в інтернат!”, – обурюється Кулеба. Що пропонує документ?

“Відтермінувати” до 2026 року припинення влаштування до інтернатів дітей віком до 3-х років, що було передбачено стратегією до 2020, як один із ключових пріоритетів.

“Саме на дітей цього віку інституційний догляд впливає найбільш травматично, про що говорять численні дослідження!

В Україні у 2019 році 1 639 дітей віком до 3-х років були влаштовані в інтернати.

Я абсолютно впевнений, що держава має достатньо ресурсу, щоб створити належні умови для цих дітей і не допустити потрапляння їх в заклади”, – зазначає Кулеба.

Розпорядженням виключаються із реформи 70%  інтернатних закладів системи освіти – це спеціальні та спеціалізовані заклади, у складі яких є пансіон.

“Фактично, реформа звужується лише до будинків дитини (реформу яких відтерміновують до 2026 року), дитячих будинків-інтернатів системи соціального захисту (для дітей з важкими формами інвалідності) та дитячих будинків системи освіти (в яких станом на 01.01.2020 залишилось 1 057 дітей, що є менш ніж 1% від загальної чисельності дітей в інтернатах)”, – пояснює дитячий омбудсмен.

Станом на 1.01.2020 року в 286 спеціальних закладах освіти  перебувало 34 947 дітей, з яких  20 837 там не лише навчалися, а й проживали. У 79 закладах спеціалізованої освіти знаходилося 22 273 дитини, з них 13 611 там проживали.

Дитячий омбудсмен наголошує, що реформа стосується лише дітей, які живуть в закладах, коли заклад освіти бере на себе функцію утримання, догляду і виховання.

“Реформа не має на меті ліквідувати заклади спеціальної освіти.

Ті, хто говорить, що стратегія  покликана знищити такі заклади – просто маніпулюють.

Майбутнє інтернатів за стратегією – це перетворення їх на школи без цілодобового утримання дітей. Так, як це відбулося в усіх цивілізованих країнах”, – пояснює Кулеба.

Зміни ж до стратегії, які пропонує Мінсоцполітики, фактично повертають нас у радянське минуле, коли у дитини з інвалідністю не було іншого вибору, як жити в інтернаті, без батьків, та бути ізольованою від суспільства, вважає дитячий омбудсмен.

Кулеба радить подивитися відео про те, як “солодко” живеться дітям в інтернатах.

Також дитячий омбудсмен згадує історію Кирила Невдохи, випускника спеціальної школи-інтернату.

“Кирило неодноразово говорив, що вважає, що він отримав вирок долі – 10 років перебування у спеціальній школі-інтернаті. “Я пройшов “кола пекла”, щоб мати право аж у 20 років здобувати повну загальну середню освіту в звичайній групі” – часто наголошує Кирило”, – зазначає Кулеба.

 

Суд зняв арешт з сотень тисяч валюти ДубневичаУП

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак скасував арешт 119 тисяч доларів та 102 тисяч євро, які вилучили детективи НАБУ під час обшуку вдома у нардепа Ярослава Дубневича.

Джерело: Slovoidilo

Деталі: Суд виніс рішення 11 січня.

Єдиною підставою для зняття арешту вказане рішення Печерського суду Києва у цивільній справі за позовом зятя Дубневича Михайла Пиртка.

Пиртко стверджував, що ці гроші належать йому, мовляв, він передав їх на зберігання за місцем мешкання нардепа у зв’язку з виїздом на відпочинок.

У позові Пиртко просив визнати дійсним договір зберігання коштів від 23 грудня 2019 року, укладеного між Дубневичем та ним, а також зобов’язати останнього повернути ці кошти.

Рішення у цій справі ухвалив суддя Печерського суду Сергій Вовк, який уже запам’ятався скандальними рішеннями. Вовк задовольнив позов Пиртка.

Посилаючись на це рішення, суддя ВАКС Мойсак скасував арешт готівки.

Суд виніс таке рішення попри те, що на відео обшуку у Дубневича, під час якого вилучили готівку, дружина Дубневича підтвердила, що це гроші її чоловіка.

Передісторія:

31 жовтня 2019 року Верховна Рада зняла недоторканність і дозволила арешт нардепа Ярослава Дубневича. Того ж дня нардепу вручили підозру.

2 листопада 2019 року Вищий Антикорупційний суд обрав Дубневичу, якого підозрюють у розкраданні понад 93 млн грн  на схемі із закупівлі “Укрзалізницею” стрілочної продукції, запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 100 млн грн.

8 листопада 2019 року Дубневич після внесення за нього застави вийшов з СІЗО.

 

Як покарали тих, хто влаштував «теплу зустріч» евакуйованим з Китаю у Нових Санжарах

На Полтавщині ухвалені судові рішення щодо активних учасників масових заворушень, що відбулися у Нових Санжарах в лютому 2020 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національної поліції.

“П’ятеро із 13 фігурантів, від дій яких постраждали працівники поліції, були засуджені до 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування реального покарання з випробуванням на рік. При прийнятті рішення суд врахував можливість виправлення засуджених без відбування покарання”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що чотирьох учасників заворушень, яких суд визнав винними у блокуванні транспортних засобів, та двох осіб, причетних до хуліганських дій, зобов’язали сплатити штрафи.

У поліції додали, що суд, керуючись ст. 48 Кримінального кодексу України, задовольнив клопотання процесуального керівництва та органів досудового розслідування щодо звільнення від кримінальної відповідальності двох фігурантів, які вперше вчинили кримінальне правопорушення та перестали бути суспільно небезпечними.

Як повідомлялося, 20 лютого група агресивно налаштованих людей закидала камінням колону автобусів з українцями та іноземцями, евакуйованими з Китаю. Постраждали дев’ять поліцейських та одна цивільна людина.

Для захисту громадян та припинення сутичок поліція була вимушена вдатися до фізичного впливу та стримати атаку агресивно налаштованих людей. На підставі зібраних доказів 13 учасників заворушень отримали підозри у скоєнні злочинів, пов’язаних із груповим порушенням громадського порядку.

 

ВАКС відмовив у заочному арешті Януковича –  УП

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі у заочному триманні під вартою президента-втікача Віктора Януковича.

Джерело: Центр протидії корупції з посиланням на рішення колегії суддів Андрія Никифорова, Олега Павлишина та Валерії Чорної

Деталі: Йдеться про справу щодо незаконного заволодіння Януковичем резиденцією “Межигір’я”.

Повідомляється, що аргументація суддів незрозуміла, оскільки ще немає повного рішення суду.

У ЦПК нагадали, що раніше слідчий суддя ВАКС Володимир Воронько також відмовив у заочному арешті Януковича.

Він аргументував це тим, що слідство зупинене через розшук експрезидента, а в такому разі застосувати запобіжний захід нібито не можна.

Також Воронько зазначив, що Януковича не можна вважати оголошеним в міжнародний розшук.

Передісторія:

Генпрокуратура з 2014 року розслідує ймовірне заволодіння держмайном – комплексом будівель будинку відпочинку “Межигір’я”. У рамках кримінального провадження підозру повідомили, зокрема, експрезиденту Віктору Януковичу.

У липні 2015 року майно резиденції “Межигір’я” заарештували.

У 2017 році земельні ділянки “Межигір’я” передали державі. Суд тоді визнав недійсними договори, за якими урядова резиденція вибула у 2007 році з державної власності.

Після втечі у 2014 році експрезидента Януковича з країни правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень. Янукович фігурує у справах про незаконне заволодіння резиденціями “Межигір’я” та “Сухолуччя”, фальсифікацію результатів голосувань за “диктаторські закони”злочини проти майданівців, численні тяжкі економічні злочини, хабар, замаскований під винагороду за авторські книжки.

Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним у державній зраді та засудив до13 років ув’язнення. Вирок наразі оскаржується захистом експрезидента.

 

Фігурант “газової справи” каже, що Онищенко допомагав йому в Росії тисячею доларів на місяць –  УП

Колишній директор ТОВ “Надра Геоцентр” Сергій Свіченко дав детективу НАБУ визнавальні покази щодо причетності до злочинів, які інкримінуються так званій злочинній організації екснардепа Олександра Онищенка.

Джерело: “Судовий репортер” з посиланням на ухвалу від 13 січня

Деталі: Свіченку повідомили підозру в участу злочинній організації та її злочинах ще у 2016 році і взяли під варту з заставою. Але у серпні 2016 змінили запобіжний на цілодобовий домашній арешт.

У лютому 2017 Свіченку призначили запобіжний у вигляді застави в сумі 20 млн грн. Після цього він перестав з’являтися на виклики детектива. Дружина підозрюваного повідомила, що наступного дня після судового засідання чоловік кудись пішов і додому не повертався. Про місце свого перебування не повідомляв ні дружину, ні близьких.

Слідчі з’ясували, що чоловік покинув територію України поза межами пунктів пропуску через державний кордон України та виїхав до Росії. Відтоді він перебував у розшуку.

12.01.2021 о 6 год. 50 хв. Свіченка затримали на кордоні в пункті пропуску “Бачівськ” Сумської області.

Чоловік підтвердив, що всі ці роки проживав у Росії і Олександр Онищенко надавав йому допомогу в розмірі 1000 доларів в місяць з лютого 2017 по грудень 2019 року.

Адвокат Свіченка заявив, що його підзахисний сам повернувся в Україну, планував це зробити ще в кінці грудня. Свіченко нібито самостійно повідомив правоохоронні органи, що повернеться.

Суду надано документи, що підтверджують наявність у підозрюваного великої кількості захворювань, зокрема онкологічного. Також захисник просив врахувати похилий вік чоловіка. Адвокат сказав, що Свіченко визнав вину, змінив свою поведінку, обіцяє виконувати всі обов’язки. Де-факто Свіченко злочинною організацією не керував, виконував лише вказівки.

Підозрюваний пояснив, що у 2017 році щодо нього було застосовано заставу у розмірі 20 млн грн, у нього таких коштів не було, що й стало причиною втечі. Він зазначив, що він надав визнавальні показання детективу щодо причетності до інкримінованих злочинів. Просив застосувати до нього нічний домашній арешт, адже хотів би працевлаштуватися.

Суд взяв чоловіка під варту із заставою 1,7 млн грн.

Передісторія:

За даними НАБУ, Онищенко з поплічниками продавали газ держпідприємства “Укргазвидобування” за допомогою кількох своїх компаній через “псевдобіржі”, що завдало державі збитків на суму понад 1,613 мільярда гривень.

5 липня 2016 року, коли нардеп вже перебував за кордоном, Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

29 листопада 2019 року Онищенка затримали і посадили під варту в Німеччині. Там він, за рішенням німецького суду, очікував на рішення про екстрадицію до України. Німецький суд відмовив у екстрадиції в Україну Онищенка. Йому відмовили у політичному притулку і попросили покинути країну.

 

Справа Шеремета: суд залишив Антоненка під вартою

Шевченківський райсуд Києва залишив без задоволення клопотання захисту обвинуваченого у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка щодо зміни йому запобіжного заходу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Суд ухвалив: клопотання захисників залишити без задоволення. Ухвала остаточна, оскарженню не підлягає», – сказала головуюча суддя Оксана Голуб.

Адвокат Дмитро Круговий попросив під час своєї промови суд відпустити Антоненка під особисте зобов’язання.

Круговий зазначив, що стан здоров’я пана Антоненка погіршився в умовах СІЗО. Він окремо зазначив, що Антоненка оглядав судинний хірург.

Окремо захисник підкреслив, що дружина Антоненка захворіла і її діагноз наразі невідомий, а дітям Антоненків наразі немає з ким перебувати.

«Він (Антоненко – ред.) так само може бути вдома, може отримувати медичну допомогу, займатися сімейними справами – і виконувати будь-які обов’язки, які на нього може покласти суд своїм рішенням. Він – публічна особа, він не має можливості переховуватися, зокрема, в Україні, бо, серед іншого, про нього знає велика кількість людей», – поінформував зі свого боку інший адвокат Антоненка Станіслав Кулик.

Після виходу з нарадчої кімнати суд залишив це клопотання захисту без задоволення.

Голуб оголосила, що розгляд справи відкладається до 2 лютого на 14:00, і на тому засіданні має розпочатися дослідження матеріалів справи.

Як повідомлялося, 21 жовтня головуюча суддя у справі Оксана Голуб поінформувала, що на 2021 рік, як попередньо було заплановано, засідання у цій справі у перші два місяці будуть проводитися кожного вівторка, починаючи з 12 січня, о 14:00.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля. 12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи.

Слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру парашутно-десантного батальйону Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

 

В МВС дали оцінку свідченням білоруського ексофіцера у справі Шеремета –  УП

Міністерство внутрішніх справ стверджує, що білоруський офіцер Ігор Макар розповів додаткові факти, що можуть допомогти вийти на слід замовників вбивства Павла Шеремета.

Джерело: повідомлення МВС

Деталі: В МВС вказали, що Макару забезпечили охорону під час його перебування в Україні.

Він має процесуальний статус свідка.

Дослівно: “Під час допиту свідок надав слідчим інформацію, котра може суттєво пришвидшити процес встановлення замовників та обставин підготовки підриву Павла Шеремета. Наразі поліцейські перевіряють отримані дані.

Аудіозапис направлений на фоноскопічну експертизу.

Крім того, працівники Нацполіції підготували клопотання про надання міжнародної правової допомоги на проведення додаткових слідчих дій на території держав, пов’язаних із оприлюдненим аудіозапису”.

Що цьому передувало: 19 січня білоруський офіцер Ігор Макар, який опублікував записи розмов голови КДБ Білорусі про планування вбивства Павла Шеремета, дав свідчення українським правоохоронцям у Києві у справі про вбивство журналіста.

Він заявив, що після його показань розслідування справи в корені зміниться, і його завершить генеральна прокуратура України.

Колишній офіцер вважає, що причина вбивства Шеремета на 60% пов’язана з “справами зниклих”. Також журналіст займався розслідуванням справи вибуху в мінському метро в 2011 році.

Передісторія:

4 січня білоруська опозиція передала Українській правді записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева.

На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа” в офісі Зайцева в Мінську. Зокрема, обговорюється спосіб вбивства Шеремета, який у той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство стало публічним сигналом.

Колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який розповсюдив аудіозапис, де силовики Білорусі обговорюють можливість вбивства журналіста Павла Шеремета, повідомив, що готовий свідчити у справі Офісу генерального прокурора України.

У Міністерстві внутрішніх справ вважають, що записи 2012 року, на яких начебто білоруські спецслужби обговорюють намір убити Шеремета вибухівкою, відповідають версії українського слідства і на справі ветеранів АТО й волонтерів не позначаться.

 

Мінськ заявив, що має аудіо-спростування заяв викривача “білоруського сліду” у справі Шеремета – УП

Прессекретар білоруського МЗС Анатолій Глаз заявив, що в Білорусі є аудіозапис у відповідь на записи розмов глави КДБ Білорусі про планування вбивства журналіста Павла Шеремета, які оприлюднив колишній білоруський офіцер Ігор Макар.

Джерело: пресслужба МЗС Білорусі

Пряма мова: “Насправді цей індивід (Макар – ред.) нам досить давно знайомий, тому ми з певним скепсисом спостерігали за всієї метушнею, яка розкрутилася навколо його висловлювань.

Ми також відзначили реакцію наших українських колег, які мало не вирішили збудувати на цьому ціле нове розслідування. Притому зрозуміло, що виключно з політичних причин…

У нас є переконливі свідчення, в тому числі аудіозапис, яка недвозначно демонструє явні шахрайські цілі даного ділка.

Щоб не бути голослівними ми сьогодні ж готові надати їм гласності”.

Деталі: Глаз заявив, що Макар нібито тричі звертався до посольства Білорусі в Литві влітку 2020 року і з “цих звернень абсолютно зрозумілі всі його мотиви”.

Також він заявив, що Україна не звернулася до Білорусі за правовою допомогою, щоб “провести об’єктивну перевірку”, але в разі надходження запиту в Білорусі “готові розглянути звернення української сторони”.

За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, після того як Олександр Лукашенко проголосив себе президентом Білорусі, Україна припинила дипломатичні відносини з Білоруссю.

Передісторія:

4 січня білоруська опозиція передала Українській правді записи розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева.

На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа” в офісі Зайцева в Мінську. Зокрема, обговорюється спосіб вбивства Шеремета, який у той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство стало публічним сигналом.

Колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який розповсюдив аудіозапис, де силовики Білорусі обговорюють можливість вбивства журналіста Павла Шеремета, повідомив, що готовий свідчити у справі Офісу генерального прокурора України.

18 січня Макар заявив, що дав свідчення українським правоохоронцям в Києві у справі про вбивство журналіста.

У Міністерстві внутрішніх справ вважають, що записи 2012 року, на яких начебто білоруські спецслужби обговорюють намір убити Шеремета вибухівкою, відповідають версії українського слідства і на справі ветеранів АТО й волонтерів не позначаться.

 

Татаров запевняє, що ОПУ не готує законопроєкт для його порятунку від НАБУ – УП

Заступник керівника ОПУ Олег Татаров заявляє, що Офіс президента та будь-яке інше відомство не готує ніяких законопроєктів заради його порятунку, про які раніше повідомляв голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Джерело: Татаров у Telegram

Пряма мова Татарова: “Опоненти незалежності України опублікували в ЗМІ серію статей про нібито підготовку в Офісі президента законодавчих ініціатив про зменшення повноважень антикорупційних органів.

На думку авторів дезінформації, це нібито необхідно для порятунку Татарова від НАБУ. Ця інформація є черговим фейком і не має нічого спільного з реальністю.

Ні в Офісі президента, ні в інших владних кабінетах не розглядають і не планують працювати над подібними ініціативами”.

Органи антикорупційної інфраструктури є невід’ємною частиною державної правоохоронної системи й будь-які спроби пов’язати або асоціювати діяльність і статус цих органів з незаконними діями осіб, які їх очолюють, є маніпуляцією.

Що було раніше: 18 січня Шабунін заявив, що ОПУ заради порятунку Татарова готує терміновий законопроект, яким “знищить антикорупційну реформу і розірве партнерство з Заходом”.

За словами Шабуніна, цим документом готуються забрати ТОП-посадовців з підслідності НАБУ.

Передісторія:

1 грудня стало відомо, що НАБУ розслідує справу стосовно заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Провадення стосується можливої причетності Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу,в якій фігурує Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань. У НАБУ на це відповіли, що такі рішення суперечать закону.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозру Татарову. Детективи НАБУ також отримали право на затримання Татарова і проведення обшуків в Офісі президента і за місцем проживання Татарова.

21 грудня радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов’язків.

24 грудня стало відомо, що Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ до СБУ. У НАБУ заявили, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро.

30 грудня прокурор від Офісу генпрокурора відкликав клопотання про обрання запобіжного заходу заступнику голови офісу президента, тому заступник Єрмака уникнув арешту. 

 

Держбюро розслідувань не має права вручати Тупицькому підозру – КСУ

У Конституційному Суді заявляють, що слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) відповідно до чинного законодавства не мають повноважень повідомляти про підозру судді КС.

Про це повідомляє пресслужба Конституційного Суду, передає Укрінформ.

“Відповідно до частини девʼятої статті 24 Закону України «Про Конституційний Суд України» судді Конституційного Суду про підозру у вчиненні кримінального правопорушення повідомляє Генеральний прокурор або особа, яка здійснює його повноваження. Це робить неправомірним здійснення цієї процесуальної дії будь-ким з інших осіб”, – йдеться в повідомленні.

У КС також зауважують, що у звʼязку з цим, викликає подив і занепокоєння інформація, оприлюднена на сайті Державного бюро розслідувань про те, що «…слідчі Державного бюро розслідувань за погодженням з в.о. Генерального прокурора повідомили про підозру судді Конституційного Суду України, який здійснює адміністративні функції його Голови, 28 грудня 2020 року у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань)».

Окрім того, у Конституційному Суді заявили, що інформація про забезпечення ДБР виконання указу Президента України від 29 грудня 2020 року №607/2020, згідно з яким Тупицький протягом двох місяців не має права виконувати повноваження судді КС та його голови і не має права перебувати в приміщенні цього суду, не відповідає дійсності.

“Виходячи зі змісту указу Президента України “Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України” №607/2020 Тупицький О.М. відсторонений від посади судді Конституційного Суду України строком на два місяці. Таке відсторонення не позбавляє його статусу судді Конституційного Суду України і його голови. Текст згаданого указу не містить жодних вказівок чи заборон щодо допуску судді Конституційного Суду України Тупицького О.М. у будівлю Конституційного Суду України”, – відзначають у КС.

Як повідомлялося, 29 грудня 2020 року Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення на два місяці Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ. За повідомленням пресслужби Зеленського, таке рішення глава держави ухвалив «після отримання та опрацювання фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора».

Перед тим прокуратура повідомляла, що Тупицький підозрюється у чиненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також у наданні завідомо неправдивих свідчень. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

5 січня судді Конституційного Суду провели збори у зв’язку з указом Президента про відсторонення Тупицького й ухвалили заяву, в якій наголосили на неприпустимості недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КСУ.

19 січня повідомлялося, що Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру голові Конституційного Суду Олександру Тупицькому у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя. судді КС інкримінують порушення ч. 2 ст. 384, ст. 386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань).

Також 19 січня повідомлялося, що працівники Управління держохорони не пускають Голову Конституційного Суду Олександра Тупицького в приміщення Суду. У КС повідомили, що Тупицький вважає недопуск його до суду “черговою спробою протиправного втручання у діяльність Голови Конституційного Суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, спрямованим на блокування роботи Конституційного Суду України в цілому”.

У свою чергу, в Управлінні державної охорони заявили, що не пустивши голову Конституційного Суду Тупицького в приміщення КСУ, діяли в межах повноважень, передбачених чинним законодавством, посилаючись на звернення до Управління державної охорони, Державного бюро розслідувань щодо дотримання положень Конституції України, Кримінального процесуального кодексу України, виконання вимог Указу Президента України від 29.12.2020 № 607/2020, а також для усунення ризиків, у зв’язку з якими було відсторонено Тупицького від посади судді Конституційного Суду та задля недопущенням останнього до приміщень КСУ на строк дії Указу Президента від 29.12.2020 № 607/2020 (два місяці).

 

Глава КС Тупицький отримав підозру, але прикидається, що ні – ДБР

УП

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому, хоча сам Тупицький імітує її невручення і відвідує робоче місце.

Джерело: ДБР

Деталі: У відомстві стверджують, що слідчі ДБР ще у грудні 2020 року повідомили Тупицькому підозру у злочинах за ч.2 ст.384, ст.386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань).

Але суддя продовжує прибувати на робоче місце і “перешкоджати установленню істини у кримінальному провадженні”.

Повідомляється, що Тупицький впливає на своїх підлеглих і ті не надають правоохоронцям документів та відповіді на запити. Також суддя впливає на явку осіб за повістками слідчого.

Більше того, у ДБР пишуть, що глава КСУ “імітує невручення підозри” і “ненабуття статусу підозрюваного”.

Також у бюро пишуть, що секретаріат КСУ Тупицький перетворив в особисту пресслужбу, яка лише публікує заяви щодо провадження у якому він фігурує.

Дослівно: “Секретаріат КСУ фактично перетворено на юридичну фірму його голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для голови Суду, які не мають жодного відношення до конституційного судочинства, а лише пов’язані з його участю в кримінальному провадженні”.

У ДБР також додали, що за указом президента Тупицький відсторонений від посади на 2 місяці і не має права перебувати у приміщенні КС.

Передісторія:

Конституційний суд та його судді опинилися в центрі уваги після скандального рішення від 27 жовтня 2020 року щодо неконституційності відкритих електронних декларацій та деяких повноважень Національного агентства з запобігання корупції. (Верховна Рада вже повернула повноваження НАЗК з уточненнями щодо перевірки суддів).

28 грудня Офіс генерального прокурора направив поштою повідомлення про підозру голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому у підкупі свідка і введенні в оману суду у справі колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова й “Зуєвського енергомеханічного заводу”.

29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного cуду Олександра Тупицького від посади судді КС строком на два місяці.

30 грудня у КС заявили, що вважають указ Зеленського про відсторонення Тупицького “юридично нікчемним“, і закликали його скасувати. Правовий департамент секретаріату КС заявив, що Тупицький повинен далі виконувати свої обов’язки.

На зборах суддів Конституційного Суду 5 січня 2021 року не мовилося про відсторонення з посади голови КС Олександра Тупицького.  У суді вважають, що підстав для відсторонення голови КС немає.

 

Тупицький просить Венедіктову “правильно” вручити підозру і звернутись до Зеленського – УП

Олександр Тупицький, якого указом президента відсторонено від посади судді Конституційного суду, написав заяву на ім’я генерального прокурора Ірини Венедіктової, в якій просить в законний спосіб вручити йому підозру.

Джерело: Заява Тупицького

Деталі: У заяві Тупицький вкотре наголошує, що не вважає себе підозрюваний, оскільки йому не було вручено підозру згідно із законодавством. Зокрема 28 грудня також. Тупицький вказує, що “прокуратурою було незаконно “вжито заходів” для вручення… повідомлення про підозру”.

Також він наголошує, що відсторонювати суддю можна було, якби він був підозрюваним. Тому наказ Зеленського він називає неконституційним.

Він називає справу проти нього сфальсифікованою і політично вмотивованою і просить Венедіктову, щоб йому було на законних підставах повідомлено про підозру. Він готовий прийти для у назначений час.

Дослівно: “(Прошу – ред.) забезпечити належне процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 12013110060002990, усунути допущені прокурорами та слідчими Державного бюро розслідувань порушення…

Вжити заходів належного правового реагування стосовно слідчих Державного бюро розслідувань та прокурорів (у тому числі процесуальних керівників), які допустили вказані порушення закону та службові зловживання.

Звернутися до Президента України щодо скасування ним Указу “Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України” від 29 грудня 2020 року № 607 /2020, який виданий на підставі клопотання виконувача обов’язків Генерального прокурора Р. М. Говди до визнання мене підозрюваним в установленому законом порядку”.

Передісторія:

29 грудня президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення голови Конституційного cуду Олександра Тупицького від посади судді КС строком на два місяці.

30 грудня у КС заявили, що вважають указ Зеленського про відсторонення Тупицького “юридично нікчемним“, і закликали його скасувати. Правовий департамент секретаріату КС заявив, що Тупицький повинен далі виконувати свої обов’язки.

На зборах суддів Конституційного Суду 5 січня 2021 року не мовилося про відстороненняз посади голови КС Олександра Тупицького.  У суді вважають, що підстав для відсторонення голови КС немає.

19 січня ДБР заявило, що повідомило про підозру (у злочинах за ч.2 ст.384, ст.386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань)) Тупицькому, хоча сам Тупицький імітує її невручення і відвідує робоче місце.

 

Офіс генпрокурора відкрив справи проти Дубінського – ЦПК

УП

Офіс генпрокурора розпочав кримінальні провадження проти народного депутата від “Слуги народу” Олександра Дубінського.

Джерело: Центр протидії корупції у Facebook

Дослівно: “Офіс Генпрокурора після звернень ЦПК нарешті розпочав проти Дубінського кримінальні провадження за двома статтями:

Ухилення від сплати податків

Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”.

Передісторія:

За даними “Наших грошей”, Дубінський, його дружина і його мати володіють 24 квартирами загальною площею 2000 квадратних метрів, земельними ділянками площею 70 соток та 17 автомобілями. Загальна вартість майна складає 2,5 мільйони доларів.

У жовтні 2020 року у ЦПК повідомляли, що Дубінський не вказав в декларації за 2019 рік про свої права власності на словацьку компанію DubPro S.r.o, коли був її єдиним акціонером.

Того ж місяця ЦПК звернувся до різних міжнародних організацій щодо запровадження персональних санкцій проти Дубінського

У січні США запровадили санкції проти 7 громадян та 4 медіа України через втручання у президентські вибори США. Серед осіб, які підпадають під санкції – і Олександр Дубінський.

Дубінський, своєю чергою, заявив, що позиватиметься до ЦПК через “листи до Міністерства фінансів США з проханням накласти санкції проти нього”.

 

Нардепи пропонують ввести штрафи й адмінарешт за сексизмУП

Верховній Раді пропонують визначити поняття “сексизм” та встановити покарання за його прояви.

Джерело: сайт парламенту

Деталі: 15 січня група народних депутатів на чолі з представником “Слуги народу” Олександром Качурою зареєструвала два законопроєкти, що стосуються проявів сексизму. Серед ініціаторів є і голова партії СН Олександр Корнієнко, який сам став антигероєм сексистського скандалу в червні 2020 року.

Документ №4598 пропонує запровадити дефініцію “сексизм” та внести зміни до деяких законодавчих актів щодо заборони проявів сексизму у суспільстві.

Згідно із законодавчою ініціативою, “сексизм – будь-які дія, жест, візуальний прояв, вимовлені або написані слова, практика або поведінка, в основі яких лежить ідея про те, що людина або група людей гірші через свою стать, та які проявляються в публічній або приватній сферах, у мережі Інтернет або поза нею і скеровані на (або спричиняють): порушення власної гідності або прав людини чи групи людей; сексуальну, психологічну шкоду або страждання особи чи групи осіб; створення загрозливого, ворожого, принизливого або образливого середовища; перешкоджання незалежності або повноцінному здійсненню прав людини з боку особи чи групи осіб; підтримку та посилення ґендерних стереотипів”.

Сексизм та дискримінація за ознакою статі забороняється. Водночас не вважаються сексизмом та дискримінацією за ознакою статі:

спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини;

обов’язкова строкова військова служба для чоловіків, передбачена законом;

різниця в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передбачена законом;

особливі вимоги щодо охорони праці жінок і чоловіків, пов’язані з охороною їх репродуктивного здоров’я;

позитивні дії.

Пропонується визначити, що особа, яка вважає, що стосовно неї було вчинено сексизм, застосовано дискримінацію за ознакою статі чи вона стала об’єктом сексуальних домагань або постраждала від насильства за ознакою статі, має право звернутися зі скаргою до державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, Національної поліції, уповноваженого Верховної Ради з прав людини та/або до суду в порядку, визначеному законом.

У разі, якщо вичерпані внутрішні засоби правового захисту або якщо застосування таких засобів захисту невиправдано затягується, можна надіслати повідомлення до комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок.

Законопроєктом же №4599 пропонується встановити відповідальність за прояви сексизму, зокрема розширити статтю 173-2 Кодексу про адміністративні правопорушення цим поняттям.

Передбачені цією статтею правопорушення караються накладанням штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 – 340 грн) або громадськими роботами на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративним арештом на строк до семи діб.

Ті самі дії, вчинені повторно, тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів (340 – 680 грн) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

 

“Квартал 95” прокоментував інформацію про продаж франшизи “Ліги сміху” в Росію –  УП

У “Студії “Квартал 95” не підтвердили і не спростували продаж російському каналу “СТС” франшизи на зйомки “Ліги сміху”, зазначивши, що дистриб’юцією їхніх продуктів займається шведська компанія “Eccho Rights”.

Джерело: “Радіо Свобода” з посиланням на відповідь студії на свій запит

Дослівно: “Eccho Rights має право представляти та реалізовувати по всьому світу найкращі продукти “Кварталу”, які вже зарекомендували себе на українському ринку. Eccho Rights – ексклюзивний представник дистрибуції контенту Студії “Квартал 95” за межами України. До того ж, Eccho Rights має власну стратегію продажу, на яку правовласник не впливає.

З метою дистрибуції формату Eccho Rights має право ознайомлення третіх осіб з процесом виробництва контенту, у тому числі зі знімальним процесом, без отримання додаткової згоди у “Студії “Квартал 95″.

Умови продажу формату є комерційною таємницею та не можуть розголошуватися”.

Деталі: Журналісти запитали, чи дійсно російський канал “СТС” купив франшизу на зйомки гумористичної програми “Ліга сміху”, яку до перемоги на президентських виборах 2019 року вів Володимир Зеленський, який досі володіє правами на цю торгову марку.

“Радіо Свобода” також надсилає запит до Eccho Rights, аби з’ясувати деталі угоди.

Купівлю франшизи на українське шоу “Студії “Квартал 95” вже підтвердив учасник креативної команди російської “Ліги сміху” редактор “Міжнародного союзу КВК” Євгеній Донських.

За його словами, “CTC Медіа” давно придбало права на кілька продуктів, серед яких була й “Ліга сміху” і працює з ними вже близько року.

Телеканал “CTC” ще в 2019 році подав заявку на реєстрацію товарного знаку з відповідною назвою.

За оцінками медіексперта Андрія Соломахи, вартість продажу формату ТВ-шоу федеральному російському телеканалу може стартувати від 500 тисяч доларів, залежно від досягнутих домовленостей, повідомляє “Слідство.Інфо“.

Кастинг-фестиваль російської “Ліги сміху” заплановано на 25-27 січня. Команди, які пройдуть відбір, у кінці лютого виступлять на телефестивалі гумору, де з 20 чи 24 колективів тренери відберуть 12 команд для участі в сезоні. Таким чином, формат повторює українську версію “Ліги сміху”.

Зйомки відбудуться в Москві з подальшою трансляцією на російському каналі “СТС”. Цей канал із травня 2020 року долучений до санкційного списку РНБО України.

Нагадаємо: Наприкінці 2020 року президент України Володимир Зеленський отримав лише від ТОВ “Квартал 95” роялті на загальну суму 4 мільйона 354 тисячі 832 гривні, зафіксовано в його декларації.

 

Порошенко озвучив свою програму боротьби з COVID в Україні – УП

Лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко представив програму боротьби з коронавірусом в Україні – її основою є тотальне тестування і вакцинація.

Джерело: Порошенко у Facebook

Пряма мова Порошенка: “У нас, у “Європейської Солідарності”, є план, абсолютно конкретна програма дій:

тотальне тестування і якісна діагностика;

контрольована самоізоляція безсимптомних;

безкоштовне лікування тих хворих, які потрапили на госпіталізацію у зв’язку з важким перебігом хвороби;

вакцинація здорових”.

Деталі: За словами політика, поєднання цих чотирьох кроків дасть змогу розірвати ланцюг розповсюдження вірусу, і країна повернеться до нормального життя.

Порошенко підкреслив, що саме вакцинація є головним національним проєктом на 2021 рік.

За його словами, влада має “мотатися по всьому світу, купувати в усіх якісних виробників вакцини”, бо треба придбати “не менше двадцяти мільйонів доз”.

Порошенко відзначив, що лише така кількість вакцини забезпечить групи ризику: медичних працівників, літніх людей, вчителів та вихователів, співробітників правоохоронних органів, соціальних служб. За його словами, ці групи мають отримати щеплення безкоштовно, а усі інші – за поміркованою вартістю.

Порошенко додав, що “ЄС” вимагатиме, щоб влада обмежила ціну на тести і вакцину проти COVID, а також, щоб у місцевих бюджетах виділили кошти на закупівлі вакцин.

 

Намордник залиште Біллу Гейтсу. Як працює антиковідний рух в Україні – УП

Ще рік тому Сергій-Родослав Мікітен просто очолював ГО “Ведичний світ” та читав лекції про те, як досягати своїх цілей. Сам він себе називає спортсменом, журналістом-розслідувачем та правозахисником.

Сергій часто брав участь у мітингах проти продажу землі та за несплату комунальних платежів. Публікував у себе в Facebook відео Шарія та матеріали онлайн-медіа Страна.ua. Не оминув плівки Деркача та інтерв’ю Давида Жванії про Майдан, на якому “людей використовували, як масовку для захоплення влади”.

Проте з квітня 2020-го його риторика у Facebook змінилась. Тепер це заперечення COVID-19, протести проти масок, вакцинації та чіпування. Свої висновки він підкріплював не тільки матеріалами з російських та українських сайтів-сміттярок, а й “авторитетними” висловлюваннями Нікіти Міхалкова та інших російських діячів.

З літа 2020-го Сергій Мікітен став активним учасником та організатором заходів із запереченням пандемії, проти карантину, чіпування, вакцинації, 5G і так далі. Згодом його антиковідна діяльність формалізувалася в громадський рух “STOP Fake Pandemic/СТОП Фейк Пандемія”. Мікітен став його ініціатором.

Сергій Мікітен – типовий представник організованого руху заперечення пандемії COVID-19, який у другій половині 2020 прийшов на зміну емоційним висловлюванням блогерів в соціальних мережах.

Організований спротив

Окремі ініціативні групи, організації і навіть політичні партії. Всі вони системно та злагоджено борються проти носіння масок, соціальної дистанції та вакцинації.

Скоординовані дії стали домінувати над публікаціями блогерів-одинаків, які в першій половині 2020 року на хвилі хайпу говорили те, за що ставили більше лайків.

Згодом вони самі перехворіли, часто, важко та з наслідками. Втома аудиторії від коронавірусу повернула їх до своїх традиційних тем. Ковід для блогерів став чимось на зразок політики.

Драйверами кампаній з дезінформації стали організації та рухи. Мітинги, онлайнові та офлайнові перфоманси, емоційні відео та тексти лідерів. Захист юристів та експертів. Активісти та віддані послідовники, які масово поширюють інформацію в соціальних мережах та відстоюють позицію в коментарях. Це базовий набір інструментів заперечення пандемії.

Представники цих рухів фокусно працюють з уже підготовленими спільнотами конспірологів, антивакцинаторів, ізотериків, прихильників нетрадиційної медицини, інфобізнесменів, адептів “единства славян”, русского міра і тд. Тобто усіма тими, хто і в доковідний час не цурався псевдонаукових підходів та не надто дбав про доказовість своїх тверджень.

Проте раніше це були розрізнені спільноти. Заперечення COVID-19 їх об’єднало. Тепер вони стали помітною та згуртованою силою. Маски ж стали ідентифікатором боротьби проти коронавірусу.

Розділили українців на дві групи – масочники та антимасочники. А право не носити “намордник” стало чи не основним девізом організацій, які заперечують існування пандемії, нівелюють небезпеку COVID-19 та впевнені, що його вигадали для чіпування людей.

Лідери

Організований рух виник навколо відомих блогерів, які отримали свою популярність завдяки антиковідній риториці.

Згадуваний Сергій Мікітен з “STOP Fake Pandemic/СТОП Фейк Пандемія” більш відомий своїми офлайновими активностями і це гуртує довкола нього людей.

А от львів’янин Остап Стахів пішов більш традиційним шляхом онлайнової популярності, хоча до цього він теж багато років провів на мітингах.

Ще в січні 2020 публікації у Facebook Стахіва не мали і 50 взаємодій (уподобання, коментарі, поширення). Зараз його аудиторія зросла до понад 60 000 підписників, а дописи отримують тисячі уподобань та поширень. І це незважаючи на те, що багато з них промарковані Facebook як такі, що містять недостовірну чи маніпулятивну інформацію.

Свою популярність львів’янин монетизував через збір коштів на потреби антиковідного руху. Також брав участь у місцевих виборах 2020, як кандидат у мери Львова та йшов у Львівську міську раду з новоствореною партією “Ідея нації”. Результат на жовтневих виборах – 826 голосів за кандидата в мери та 1150 голосів за партію.

Похід в політику – це своєрідна традиція серед лідерів антиковідних рухів.

У грудні 2019 Мікітен брав участь у конкурсі на посаду голови Держслужби з етнополітики та свободи совісті, проте програв експертці фонду “Відродження”.

“Теперь служба этнополитики и свободы совести в надёжных бессовских руках”, — резюмував він рішення конкурсної комісії у своєму дописі на Facebook.

На останніх місцевих виборах Мікітен балотувався до Київської міської ради від команди Сергія Шахова. Проте політична партія “Наш край” набрала лише 3477 голосів і не подолала прохідний барьєр.

А вже в грудні 2020 Мікітен був обраний членом політичної ради партії “Сильна нація” в якої не виникає конфлікту з його ведичними та антимасочними поглядами.

Ще один активний учасник антиковідного руху – ГО “Доста-Україна”. Вони представлені в кількох областях Західної України. Їхня діяльність зосереджена навколо найбільш резонансних соціальних тем. Антимасочний вектор – одна з них.

Вони підтримують ініціативи Мікітена та Стахіва, як онлайн, так і офлайн. Рідше, організовують їх самі.

У вересні 2020 Доста відкрила збір коштів на створення партії і в листопаді відзвітувала, що зібрала навіть більше ніж потрібно на даному етапі (близько 340 тисяч гривень). Процес реєстрації стартував.

Блогери

Лідери підкріплюють та поширюють свої думки за допомогою відомих блогерів.

29 вересня під Кабміном пройшла акція протесту “Стоп карантин – Стоп геноцид!”, яку організував рух Сергія Мікітена.

Спікерами мітингу були блогери Кирило Стремоусов, Дмитро Василець, Вікторія Шилова, Віктор Вікарчук, колишній нардеп Сергій Довгань та активіст Віталій Черняховский.

Кирило Стремоусов, як і Мікітен, дотримується ведичного світогляду. Донедавна в нього був великий YouTube-канал з аудиторією 125 000+ підписників. На ньому він регулярно публікував фейки про коронавірус та вів проросійську риторику. Зараз його заблокував YouTube.

Блогер розвиває новий канал “Журналисты Стремоусова” (аудиторія 20 тисяч, сумарні перегляди відео 3 млн). Його найпопулярніше відео “Папа журналист пришёл в школу и карантин закончился”. Це годинне відео про те, як Стремоусов відстоював своє право порушувати правила карантина та бути без маски в приміщенні.

Вікторія Шилова веде YouTube-канал “Антивойна” з літа 2014 року. Себе вона називає лідером Київської Русі, яка відроджується. В трійці найпопулярніших відео її каналу “Украинцы едут в Крым. Там весело и безопасно” (літо 2016) та “Китай назвал советское лекарство от коронавіруса. Европейская медицина – это неполноценная медицина, ей далеко до совецкой” (лютий 2020), в якому вона стверджувала, що Арбідол лікує “смішний та штучний” коронавірус. В цьому ж відео вона розказує про Нові Санжари та правління Сороса в Україні.

Зараз аудиторія каналу Шилової 165 000+. Майже половина з них підписалися в січні-серпні 2020 року.

YouTube-канал Дмитра Васильця має 110 000+ підписників. Найпопулярніше відео каналу “ЛГБТ диктаторы в Украине, разговаривать ни с кем не будут!” (червень, 2020). Також в топі відео “Путин начал чистку в России, на Украине в шоке! А шо, так можно было???” (січень, 2020), автор розказує про необхідність впровадження путінських конституційних поправок і в Україні.

Проте не тільки блогери активно допомагають антиковідному руху з матеріалами та інформаційними приводами. В кінці 2020 та на початку 2021 популярності серед антимасочників набув депутат від “Слуга народу” Юрій Камельчук, який теж є прихильником ведичних наук. Він вважає COVID-19 вигаданою хворобою, є противником вакцинації та носіння масок.

17 грудня 2020 Камельчук давав інтерв’ю Данилу Мокрику у програмі “Мокрик По Живому”. VoxCheck нарахували 11 фейків та псевдонаукових теорій у цьому відео. З концентратом брехні на офіційній сторінці нардепа у Facebook активно бореться і соціальна мережа. Частина з них маркуються як неправдива інформація. А нещодавній допис, про відміну локдауну та неефективність ПЛР-тестів Facebook взагалі видалив.

Провокації та юридична підтримка

Головна зброя антиковідних блогерів – провокації. Як правило, вони демонстративно порушують базові правила (наприклад, носіння масок в приміщеннях), гучно цитуючи статті Конституції та вступаючи в дебати з поліцією. Їм виписують штрафи, які потім оскаржують в судах.

Такий контент користується широкою популярністю серед їх прихильників. До того ж кожен такий перфоманс – додатковий офлайн захід, який привертає увагу нової аудиторії з якою можна “працювати”.

Viber-чат руху STOP Fake Pandemic

Також діють своєрідні групи швидкого реагування. Якщо когось з антимасочників починає штрафувати поліція і він самостійно не може їм протистояти, на допомогу приходять юридично підковані активісти. Вони виїжджають на місце і спілкуються з правоохоронцями. Потім подають позов про незаконність штрафів та виграють його.

13 грудня в Кривому Розі місцева активістка-антимасочниця Ірина Уманська прийшла в супермаркет АТБ. Раніше вона неодноразово пояснювала його працівникам свою позицію і ті не перешкоджали їй здійснювати покупки без маски. Проте цього разу, на виході з магазину, її зустріла поліція, яка зафіксувала факт відсутності маски та оформила постанову про порушення.

До Ірини виїхала знімальна група “Громадського телебачення м. Кривий Ріг” з юристом. Разом вони зняли годинне відео з деталями цього перформансу та роз’ясненнями, що потрібно робити в таких випадках і як вони будуть відстоювати свою позицію далі в суді.

Для того, щоб такі заходи протидії правилам проходили масово і по всій Україні, створені детальні документи з юридичними роз’ясненнями.

В кінці жовтня користувачка Facebook Дарья Краіло звернулася за правовою допомогою в групу антимасочників “Захист здоров’я нації”. Вона не хоче носити маски і просила допомогти їй з аргументацією для поліції та працівників громадських закладів. На її допис відгукнулися півсотні небайдужих.

Окремо діє група блогерів-юристів, які в соціальних мережах продукують простий та зрозумілий контент в форматі інструкцій. Один з них – Олександр Гуміров. Саме він є автором популярного методичного посібника “щодо відсутності необхідності носіння “захисної маски” в громадських місцях”. В ньому на шести сторінках цитати з українського законодавства, якими автор пропонує відстоювати свої права на не носіння масок, зокрема при спілкуванні з поліцією.

В квітні Гуміров подав позов проти українського уряду щодо визнання карантину недійсним. У дописі на своїй Facebook-сторінці він навів обгрунтування своєї позиції з чотирьох пунктів. Першим було: “Карантин в Украине может быть введён только в отношении особо опасных болезней. ОРЗ такой не является”.

Проте йому далеко до популярності іншого юриста-блогера Сергія Гули. Його основний медіа актив – YouTube-канал “БЮК Юрконсультації” з аудиторією 350+ тисяч підписників та 81+ млн переглядів відео. Проте так було не завжди.

Основный ріст каналу припав на лютий-травень 2020. Саме за цей період і сформувалися 220 тисяч аудиторії. Тоді канал спеціалізувався на антиковідній тематиці. За вказаний період відео каналу переглянули понад 30 млн разів.

Дані socialblade.com та YouTube-канал “БЮК Юрконсультації”

У канала “БЮК Юрконсультації” сформувалася аудиторія антивакцинаторів, щонайменше половина з них – прихильники партії ОПЗЖ. Про що свідчать свіжі опитування в дописах його спільноти.

Зараз відео на кшталт “Шокуюча заява: Коронавірус щезне сам! Вакцина не потрібна!” йдуть поряд з роз’ясненнями незаконності платіжок за транспортування газу та інших гострих соціальних тем. Facebook системно блокує дописи Гули на своїй платформі, проте YouTube-канал “БЮК Юрконсультації” функціонує.

Дані YouTube-канал “БЮК Юрконсультації”

Масовість

Важлива роль в роботі антиковідних організацій відводиться мітингам та іншим масовим заходам. Вони привертають нових прихильників та створюють інфопривід для медіа.

До організації заходів підходять креативно. Так 29 серпня 2020 у Києві на Софіївській площі відбувся хоровод проти “лже-пандемії та карантинного террора”. В ньому взяли участь близько сотні людей.

Viber-чат руху STOP Fake Pandemic та Facebook-сторінка Сергія Мікітена

З кінця літа 2020 антиковідні рухи та організації з різних регіонів України почали об’єднуватися. Чи не першим їх спільним заходом стала участь у “Міжнародному протесті проти брехливої пандемії коронавірусу” 29 серпня 2020.

Паралельно з Києвом, мітинги пройшли в Хмельницьку, Львові, Чернівцях, Нікополі. Протест організував рух Мікітена, а підтримували організації Стахіва, ГО “Доста”, ГО “Націонал-патріотичний рух України”, ГО “Вакцинація: вільний вибір”, ГО “Сябри Волині”, об’єднання “Адекватна Україна”.

Viber-чат руху STOP Fake Pandemic

За цими організаціями стоять тисячі активістів, які щиро вірять у свої переконання. Настільки, що готові о першій ночі писати десятки коментарів під дописами ідеологічних супротивників, прагнучи донести їм “істину”.

Раніше кожен з них відстоював свої вузькі погляди, які завжди йшли в розріз з загально прийнятими. Ізотерики, антивакцинатори, конспірологи тощо. Тепер вони злагоджено поширюють матеріали на антипандемічну тематику. Від чудодійного часника до псевдорозслідувань щодо Біла Гейтса.

Так, коли авторка цього тексту опублікувала допис про те, що буде створена база шкідливих блогерів, які заперечують загрозу коронавірусу, десятки ентузіастів днями і ночами публікували в коментарях стоси “доказів” своєї антиковідної позиції.

Антиковідників можна вважати звичайними фріками. Але в Україні є хороший грунт для розповсюдження їх поглядів.

7 з 10 українців вірять в штучне походження COVID-19, а 4 з 7 – в те, що він був створений для зменшення населення окремих країн. Лише половина українців готові вакцинуватися безкоштовною вакциною від COVID-19. Проте тільки третина, якщо вакцина буде платною. (Оксана Мороз, для УП)

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 262

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua