Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 23.01.2021

Інформаційний резонанс доби: 23.01.2021

Майдан 24 січня вийшов із перемовин з Януковичем – атака «Беркуту» і нові барикади

24.01.2021, 08:06

Під час Революції Гідності, в ніч на 24 січня 2014 року, учасники протестів на Майдані проголосували за вихід із перемовин з Януковичем і відмовилися звільняти вулицю Грушевського.

Відтак, Арсеній Яценюк зі сцени оголосив розширення території Майдану до вулиці Ольгінської, де згодом звели нові барикади, повідомляє Укрінформ.

На Майдані, після двадцятигодинного перемир’я, біля стадіону «Динамо», знову розпочалися зіткнення між активістами та силовиками. Причиною стали постріли гумовими кулями з боку спецпризначенців. Після цього у правоохоронців полетіло каміння та «коктейлі молотова».

Протестувальники зайняли приміщення Міністерства аграрної політики на Хрещатику.

Залишалися також захопленими облдержадміністрації у 8 обласних центрах України. В облозі були адміністрації у 4 містах: Полтаві, Чернігові. Ужгороді та Луцьку. У Черкасах, захоплену напередодні Черкаську ОДА, відбила міліція. В місті було схоплено і ув’язнено 58 людей.

 

Доба в ООС: дев’ять порушень «тиші» окупантами, поранених немає

24.01.2021, 07:26

Упродовж минулої доби, 23 січня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано дев’ять порушень режиму припинення вогню, однак бойових втрат серед наших захисників немає.

Про це йдеться у ранковому зведенні штабу сил ООС, передає Укрінформ.

“Поблизу населеного пункту Південне збройні формування Російської Федерації вели вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібру, станкового протитанкового гранатомета та великокаліберного кулемета. Неподалік населеного пункту Гнутове ворог відкривав вогонь в бік українських позицій, використовуючи ручний протитанковий гранатомет, великокаліберний кулемет та стрілецьку зброю”, – зазначають військові.

Неспокійно було і поблизу Водяного, що на Приазов’ї. Там російсько-окупаційні війська вели вогонь з підствольного гранатомета та стрілецької зброї.

“У передмісті Авдіївки противник відкривав вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Біля Опитного збройні формування РФ застосовували ручний протитанковий гранатомет… Бойових втрат серед наших захисників немає”, – йдеться у зведенні.

Від початку поточної доби, 24 січня, в районі проведення операції Об’єднаних сил порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

У штабі кажуть, що про всі факти порушення режиму припинення вогню повідомили ОБСЄ через українську сторону СЦКК.

Нагадаємо: після засідання Тристоронньої контактної групи 22 липня 2020 року, на якому досягнуто домовленості про додаткові заходи з посилення режиму припинення вогню, починаючи з 00:01 27 липня 2020 року і до кінця звітного періоду СММ зафіксувала щонайменше 6 360 порушень режиму припинення вогню в Донецькій і Луганській областях.

 

Окупанти застосовують 120-мм міномети та СПГ

Від початку доби в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано вісім порушень режиму припинення вогню, втрат у лавах ЗСУ немає.

Про це повідомляє пресслужба ОС у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначається у вечірньому зведенні, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» неподалік Південного російсько-окупаційні війська відкривали вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібру, станкового протитанкового гранатомета та великокаліберного кулемета.

Крім того, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» поблизу Гнутового окупанти двічі відкривали вогонь у бік українських позицій, використовуючи зброю різних видів – ручний протитанковий гранатомет, великокаліберний кулемет та стрілецьку зброю. Поблизу Водяного, що на Приазов’ї, бойовики вели вогонь з підствольного гранатомета та стрілецької зброї, у передмісті Авдіївки – зі станкового протитанкового гранатомета, а біля Опитного – з ручного протитанкового гранатомета.

“Бойових втрат серед наших захисників немає”, – поінформували у пресслужбі.

Як зазначається, про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ.

 

Окупанти блокують п’ять КПВВ на Донбасі

23.01.2021, 16:54

Окупанти продовжують блокувати дорожні коридори навпроти контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське» та «Мар’їнка» в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Про це повідомляє Укрінформ із посилання на сторінку пресслужби ООС у Фейсбуці.

«За рішенням командувача Об’єднаних сил усі КПВВ на лінії розмежування функціонують щоденно з 08.00 до 16.00.

Окупанти продовжують блокувати дорожні коридори навпроти контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське» та «Мар’їнка». Щоденно пропускні операції здійснюються лише в контрольному пункті в’їзду-виїзду «Станиця Луганська». В КПВВ «Новотроїцьке» пропуск відновлюється двічі на тиждень у понеділок та п’ятницю, коли окупанти розблоковують рух дорожнім коридором», – йдеться у повідомленні.

Протягом тижня прикордонники оформили в КПВВ «Станиця Луганська» до тимчасово окупованої території України 2033 особи, на контрольовану територію – 2161 особу.

Через КПВВ «Новотроїцьке» – 119 громадян та 19 транспортних засобів проїхали в бік тимчасово окупованого Донецька, водночас 92 громадянина та 23 транспортних засоби перетнули лінію розмежування на контрольовану територію.

Під час проведення заходів контролю прикордонники виявили двох громадян, які перетинали лінію розмежування за документами з ознаками часткової підробки. Для прийняття відповідного правового рішення до Нацполіції направлені повідомлення про виявлення ознак кримінального правопорушення.

Вісьмох осіб російські найманці не допустили на тимчасово окуповану територію України.

Як повідомлялося, перебувати в КПВВ можна з одягненою захисною маскою (респіратором), дотримуючись соціальної дистанції з урахуванням нанесеної розмітки.

Під час перевірки громадян, які рухаються з тимчасово окупованої території України, проводиться температурний скринінг.

Для пропуску на контрольовану територію громадяни повинні дати згоду на проведення заходів обов’язкової самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Вдома» або обсервації.

Іноземцям для перетину лінії розмежування необхідно мати страховий поліс, що покриває витрати, пов’язані з лікуванням COVID-19, обсервацією.

 

СБУ затримала сепаратиста з Херсонщини: готував “тарифний Майдан” – УП

СБУ затримала мешканця Херсонщини Едуарда Коваленка, який нібито є агентом ФСБ РФ і отримав завдання сприяти поширенню масових протестів, зокрема, проти підвищення тарифів.

Джерело: СБУ, “Мост

Дослівно СБУ: “У межах розпочатого кримінального провадження оперативники спецслужби встановили, що у січні 2021 року через закритий канал зв’язку агент за грошову винагороду отримав від кураторів завдання сприяти поширенню штучно спровокованих масових протестів і, зокрема, так званого “тарифного Майдану”. Метою була дискредитація органів державної влади та дестабілізація ситуації в країні. Для цього він вже організував низку протестних заходів.

Раніше співробітники СБ України задокументували, що за вказівкою ФСБ РФ фігурант, який очолював одну з проросійських партій, здійснював збір тенденційної інформації щодо кризових явищ в соціально-економічній сфері. За задумом російських спецслужб це мало сформувати сталий протестний потенціал у прикордонному з тимчасово анексованим Кримом регіоні, а згодом – поширитись і по всій країні”.

Деталі: У СБУ повідомили, що в лютому 2020 року під час перебування у Сімферополі за завданням кураторів фігурант провів зустрічі з високопосадовцями “влади АРК”, зокрема так званим головою “Республіки Крим” Сергієм Аксьоновим.

Російський агент також отримав доручення ініціювати збір підписів серед населення Херсонської області щодо відновлення водопостачання до АРК та розгорнути відповідну інформаційну кампанію. Крім цього, він мав популяризувати сепаратистські настрої та ідею автономізації окремих областей України.

За даними СБУ, під час перебування у тимчасово окупованому Луганську у травні 2020 року чоловік був завербований представником так званої “МДБ ЛНР” і отримав псевдонім “Джигурда”.

Триває досудове слідство за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

СБУ традиційно не називає імені підозрюваного. Разом з тим, херсонське видання “Мост” повідомляє, що йдеться про сепаратиста з Генічеська Едуарда Коваленка.

За даними видання, у 2017 році Коваленко отримав п’ятирічний тюремний термін за зрив мобілізації. В кінці 2019 року його обміняли на українських заручників. Пізніше він повернувся в Україну і навіть збирався балотуватися на місцевих виборах, але його партія СПАС так нікого і не висунула.

 

Справа Марківа отримала несподіване продовження: італійський суд підтвердив відповідальність України у нападі на цивільних

24 січня 2021, УНН. Апеляційний суд присяжних Мілану у рішенні про виправдання нацгвардійця Віталія Марківа зазначив про відсутність причетності українця до смерті італійського фотографа на Донбасі. Водночас суд підтвердив відповідальність українських військ за “атаку на журналістів”. Про це повідомляє Радіо свобода з посиланням на наявний в її розпорядження документ — мотиваційну частину судового рішення, пише УНН.

Деталі

В Італії Апеляційний суд присяжних Мілану виправдав українського солдата Віталія Марківа через відсутність складу злочину і доказів його причетності до факту загибелі італійця і росіянина на Донбасі шість років тому. Про це йдеться у мотиваційній частині вердикту суду другої інстанції.

Міланський трибунал 3 листопада 2020 року звільнив бійця Марківа з ув’язнення, що тривало майже 3 з половиною роки. Раніше, влітку 2019 року, суд першої інстанції у Павії засудив військового з українсько-італійським громадянством до 24 років позбавлення волі. Тоді його визнали причетним до смерті іноземних репортерів Андреа Роккеллі й Андрія Миронова і до замаху на життя французького фотографа Вільяма Ругелона. Останній перебував із колегами на місці інциденту і був поранений внаслідок стрілянини між українським військом та проросійськими бойовиками неподалік міста Слов’янська .

Заперечивши причетність українського солдата до згаданого інциденту, суд у Мілані однак підтвердив відповідальність України та її війська за “атаку на цивільних (журналістів)”.

Цитата:

“Суд не виявив доказу, що підсудний Марків із співслужбовцями був співучасником в інкримінованому йому злочині”, — йдеться у рішенні Апеляційного суду присяжних Мілана.

За висновками суддів, не встановлено, що 24 травня 2014 року, в день трагічного інциденту, Марків був на службі саме у післяобідній час, коли загинули двоє журналістів і був поранений фоторепортер.

Цитата:

“Неможливо стверджувати, що Марків свідомо сприяв фактам, у яких його звинувачують, допомагаючи іншим військовослужбовцям, які несли службу на той момент на горі (Карачун)”, — вважають судді другої інстанції. Тому і був ухвалений виправдальний вирок через відсутність складу злочину, підсумовують присяжні.

Натомість вони підтверджують висновки колег у першій інстанції про “умисний і цілеспрямований напад на групу іноземних репортерів” з боку українських сил, розташованих на горі Карачун. “Атака на Миронова, Ругелона і Роккеллі відбулася за відсутності будь-якої провокації або наступу ні з їхнього боку, ні з боку проросійських сил”, — посилаються міланські судді на підсумки присяжних Павії. Суд другої інстанції вважає, що командування українських збройних сил видало неправомірний наказ своїм підлеглим, порушуючи міжнародну конвенцію про захист цивільних на війні.

Як відомо, сторона захисту стверджувала, що за воєнної ситуації під час перехресного вогню неможливо встановити, внаслідок пострілів якої сторони конфлікту загинули Роккеллі й Миронов.

Висновки міланських суддів ґрунтуються головно на свідченнях очевидців інциденту Вільяма Ругелона і таксиста Євгена Кошмана (допитаного у жовтні 2014). Останній підвозив іноземців зі Слов’янська до керамічного заводу Zeus. Також достовірними назвали свідчення усіх італійських журналістів, які виступали на процесі в Павії від обвинувачення.
Водночас суд у Мілані визнав недостовірними і непридатними для відтворення фактів свідчення від сторони захисту — п’ятьох командирів Національної гвардії і чотирьох військовослужбовців. Присяжні вважають, що українських військових слід було заслухати не як свідків, а як підозрюваних.

Мілан відкинув прохання захисту про долучення нових доказів на стадії апеляції. Прохання від захисників бійця та України названі судом “непотрібними, запізнілими і недоречними” для реконструкції фактів шестирічної давності.

Захисники ще будуть вирішувати, чи доцільно і чи можливо взагалі Україні та Марківу оскаржувати останній вердикт. Не виключено, що генпрокуратура і родина загиблого репортера Роккеллі подаватимуть апеляцію до касаційного суду — третьої інстанції італійського судочинства. Не виключений і цивільний позов від родини загиблого журналіста до України.

Апеляційний суд у Мілані в Італії 3 листопада ухвалив рішення виправдати за відсутністю складу злочину і негайно звільнити українського нацгвардійця Віталія Марківа, громадянина України й Італії, якого звинувачували в убивстві двох іноземних журналістів на окупованій частині Донбасу в травні 2014 року. Після цього він був звільнений і повернувся в Україну.
Слідчий комітет Росії 23 грудня повідомив про висунення звинувачення у вбивстві проти українського нацгвардійця Віталія Марківа, а також оголошення його у міжнародний розшук. Раніше Марків також був заочно арештований і оголошений у розшук у Росії.

 

Фонд канадських українців преміює переможця наукового конкурсу з проєкту імені Героя Небесної Сотні

Громадська організація «Родина Героїв Небесної Сотні» спільно з Радою молодих вчених при МОН України оголосили переможця другого конкурсу в межах реалізації проєкту «Відзнака імені Юрія Вербицького».

Про це повідомляє Національний музей Революції Гідності на своїй сторінці в Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Найкращою роботою визнано статтю “Просторово-часовий розподіл сейсмічності закарпатського внутрішнього прогину за результатами геофізичного моніторингу” Ігнатишина Адальберта Васильовича, який за життя Юрія Вербицького зустрічався з ним на станції Королево», – йдеться у повідомленні.

Переможець Відзнаки отримає для своєї наукової діяльності 10 тис. гривень, надані українцями Канади BCU Foundation (Фундація Будучність) – фондом, який є благодійною організацією з підтримки українських культурних, історичних, освітніх прагнень.

Повідомляється, що роботи на конкурс надійшли з Інституту геодезії Національного університету «Львівська політехніка», Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та сейсмічної станції «Королево» Карпатської дослідно-методичної сейсмологічної партії Відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України.

Як зазначається, НПО «Відзнаки героїв» засновано як проєкт вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, до якого можуть долучитися всі, хто має переконання, що пам’ять про Героїв повинна бути нашою силою. Будь-які міста, села, громадські організації, школи, місцеві органи влади можуть брати в ньому участь. Кураторкою проєкту є Ольга Климко.

Відзнака на честь Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького заснована громадською організацією «Родина Героїв Небесної Сотні» в рамках проєкту «Відзнаки Героїв Небесної Сотні» в пам’ять про Героя України Юрія Вербицького. Мета Відзнаки – мотивувати тих, хто, подібно до Вербицького, своїми науковими досягненнями, відданістю науковій доброчесності розбудовують Україну, повідомляється на сайті ГО «Родина Героїв Небесної Сотні».

Як зауважується, Вербицький мав переконання, що наукова еліта має демонструвати суспільству чесність, готовність боротися за правду та ідеали.

«Його досягнення у науці – плід багаторічної безкомпромісної і талановитої праці. Створенням автоматизованої системи сейсмологічних спостережень та комплексного банку геофізичної інформації для Карпатського регіону України було закладено фундамент сейсмологічних досліджень сучасного типу», – йдеться у повідомленні.

Відзнака імені Юрія Вербицького заснована в рамках проєкту «Відзнаки Героїв Небесної Сотні».

«Закатований у ніч на 22 січня 2014 року, Юрій Вербицький назавжди залишиться в нашій пам’яті розумною, веселою, усміхненою людиною, яка мала велику любов до гір, альпінізму, а головне – до рідних і своєї наукової роботи у галузі сейсмології», – йдеться на сайті Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

 

Влада РФ проти “Радіо свобода”: Байдена просять втрутитися у ситуацію – УП

Американські конгресмени від Демократичної та Республіканської партій закликали президента США Джо Байдена відреагувати на зростаючу загрозу з Росії проти “Радіо Свобода” і розглянути можливість введення санкцій у відповідь на дії РФ.

Джерело: Радіо Свобода з посиланням на лист членів Комітету зі закордонних справ Палати представників США

Деталі: Звернення до Джо Байдена підписали голова комітету демократ Грегорі Мікс, республіканець Майкл Маккол, демократка Марсі Каптур, республіканець Адам Кінзінгер та демократ Вільям Кітінг.

В останні роки Державна дума РФ ухвалила, а президент Росії Володимир Путін підписав низку законів, які серйозно ускладнюють роботу іноземних видань у Росії. Радіо Свобода, телеканал “Настоящее время” та інші проєкти РС/РВЄ вносилися до переліку “іноземних агентів” Міністерства юстиції Росії, починаючи з 2017 року. Корпорація виконує вимоги Мін’юсту РФ, надаючи дані про свою фінансову діяльність і розмістила згадку про статус “іноземного агента” на своїх сайтах, хоча і розцінює це законодавство як несправедливе і юридично спірне.

Видання наголошує, що не є агентом жодного з урядів: закони США гарантують журналістську незалежність медіакорпорації, не допускаючи політичного і цензурного втручання в редакційну діяльність. Тому корпорація Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода розглядає обмеження, які вводяться російською владою у зв’язку з законодавством про ЗМІ як небезпечні зусилля, спрямовані на переслідування журналістів, і як кроки до того, щоб громадяни Росії отримували виключно схвалену Кремлем інформацію.

Важливо також те, що за новим законодавством РФ про так званих “іноземних агентів”, журналістам, які співпрацюють із медіа корпорацією, за певних умов загрожує кримінальне переслідування.

Члени Палати представників закликали адміністрацію Байдена негайно дати чітко зрозуміти російській владі, що “ці обмеження щодо РС/РВЄ, їхніх працівників та партнерів є неприйнятними. І зокрема, що приведення персоналу РС/РВЄ до кримінальної відповідальності матиме серйозні наслідки”.

Дослівно: “Ми закликаємо Адміністрацію Байдена негайно вступити в контакт із російським урядом з цього питання”.

Пропозиції конгресменів: Законодавці рекомендують адміністрації Байдена розглянути можливість запровадження санкцій щодо російських посадовців. Також вони звернули увагу на різницю між умовами роботи, в яких перебувають західні ЗМІ, такі як РС/РВЄ всередині Росії та умовами, в яких працюють англомовні російські державні Russia Today та “Спутнік” на території США.

 

У Держкомтелерадіо розповіли, які книжки ввозять з Росії

Державний комітет телебачення і радіомовлення дозволив за 4 роки ввезти з Росії 31 тисячу найменувань книжок, більшість – це твори світової класики, дитяча та науково-популярна література.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу начальник управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Держкомтелерадіо Сергій Олійник.

«Абсолютна більшість книжок, на ввезення яких надано дозволи, видана російською мовою, що, мабуть, природно. Таким є обумовлений кон’юнктурою ринку вибір імпортерів, впливати на який не може ніхто. Крім того, видано дозволи на ввезення 79 книг українською мовою, випущених у світ українськими видавцями, але надрукованих у Росії. Частина виданих дозволів стосуються книг, виданих іншими мовами, – зазвичай це двомовні видання, де однією з мов є російська», – сказав Олійник.

Водночас він додав, що крім російської завозились книжки й іншими мовами.

«Отже, 634 книги видані англійською, 74 – німецькою, 60 – французькою, 43 – іспанською, 21 – італійською, 16 – японською, 15 – китайською, 13 – корейською, 10 – чеською, по 9 – арабською, фінською, шведською, 8 – польською, по 6 – грецькою і турецькою, по 4 – португальською та івритом, по 3 – болгарською, тибетською, голландською та угорською, по 2 – в’єтнамською, данською та норвезькою і ще по 1 – п’ятнадцятьма іншими мовами. Всього ж Держкомтелерадіо видавалися дозволи на ввезення з території держави-агресора друкованої продукції, виданої 41 мовою світу», – повідомив Олійник.

При цьому він наголосив, що жодного дозволу на ввезення видань, що містять бодай найменші ознаки ворожої пропаганди, за 4 роки Держкомтелерадіо не видав.

Повний текст інтерв’ю незабаром буде опублікований на сайті Укрінформу.

 

Російський онлайн-рітейлер «Wildberries» буде внесений до санкційного списку – Держкомтелерадіо

Російський онлайн-рітейлер «Wildberries», який не тільки не має свідоцтва на торгівлю книгами в Україні, а й торгує виданнями антиукраїнського змісту, має бути внесений у санкційний перелік.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу начальник управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Держкомтелерадіо Сергій Олійник.

«Очевидно, що санкційний список поповнюватиметься, у тому числі й за рахунок книгорозповсюджувачів. Вірогідно, в ньому опиниться найбільший російський онлайн-рітейлер «Wildberries», який, отримуючи доходи та прибутки на українському ринку, податки сплачує до бюджету держави-агресора. Моніторингом усіх його ресурсів виявлено цілий “букет” порушень українського законодавства. Достатньо вже того, що адаптований для українського ринку «Wildberries.ua» торгує книгами в Україні, не отримавши свідоцтва про внесення до Держреєстру суб’єктів видавничої справи», – сказав Олійник.

Він додав, що, крім того, інтернет-магазини «Wildberries» мають у продажі значну кількість книг яскраво вираженого антиукраїнського змісту, у тому числі авторів, включених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та внесених до Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи.

Олійник також звернув увагу на своєрідну цінову політику суб’єкта торгівлі. «Не відомо, як це досягається, але пропонована «Wildberries.ua» видавнича продукція у багатьох випадках відзначається неприродньо низькими цінами, до того ж доставляється безкоштовно. Як Вам «Завтрак у Тиффани» за 39 гривень чи «Остров сокровищ» за 32 гривні? Словом, чесною конкуренцією тут і не пахне», – переконаний Олійник.

Він зауважив, що Держкомтелерадіо запропонував Міністерству культури та інформаційної політики ініціювати застосування до «Wildberries» санкції, які б забороняли, зокрема, доступ користувачів інтернету до його ресурсів.

Повний текст інтерв’ю незабаром буде опублікований на сайті Укрінформу.

 

Штрафи за відмову обслуговувати українською почнуть діяти з 2022 року – Кремінь

Штрафи за відмову спілкуватися з клієнтами у сфері обслуговування українською мовою почнуть діяти з 16 липня 2022 року.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає Укрінформ.

За словами мовного омбудсмена, за порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 гривень до 6 800 гривень.

«Але це для злісних порушників, які принципово порушують права громадян, по відношенню до яких ми постійно отримуємо постійні скарги, і таких скарг достатньо дві для того, щоб ми розпочали провадження, щоб підготували протокол і накладали штраф», – зазначив Кремінь.

Він додав, що штрафи можуть бути оскаржені у суді, і в будь-якому разі, для подібних претензій мають бути наведені докази.

«Я не думаю, що сьогодні якийсь із супермаркетів хоче «прославитися» на всю країну, що для них закон – не закон і країна – не країна. Таких у нас немає, і навряд чи вони з’являться. Тому жодні з провокацій, що переслідування, мовні інспектори, таємні покупці і так далі – у нас таких в штаті немає», – наголосив мовний омбудсмен.

Він додав, що в Україні мовна ситуація у сфері обслуговування є винятковою.

ви заходите до закладу обслуговування у Франції, вам в першу чергу подають меню французькою мовою. І у французів питання гідності стоїть на першому плані. Вам не подадуть меню англійською мовою, будьте в тому певні. Це ж стосується Італії, інших країн світу. Тому і в Україні має з’явитися не тільки мовна культура, а й повинні утвердитися такі ключові якості для людської природи, як гідність, як самоповага, як гордість за свій народ, за свою мову, за свою культуру», – заявив Кремінь.

Він також наголосив, що Закон «Про забезпечення функціонування української мови» є одним з найкращих серед європейських мовних законів.

«Ми проводили такі порівняння. І, по великому рахунку, засвоїв передовий європейський досвід», – наголосив Кремінь.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб’єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Така вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

 

До Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови надійшли 195 скарг

24.01.2021, 04:17

До Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови починаючи з 16 січня надійшло 195 скарг.

Про це повідомляє пресслужба мовного омбудсмена на сторінці уповноваженого Тараса Кременя у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Рівно тиждень тому, 16 січня, набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». За ці дні до Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови надійшло 195 скарг і звернень громадян, найбільша кількість яких – з Києва та Київської області (74), найменша – з півдня та сходу України. Львів’яни надіслали 17 звернень, одесити та харків’яни – по 12», – йдеться у повідомленні.

За інформацією пресслужби мовного омбудсмена, більшість скарг стосувалася відсутності української версії сайтів інтернет-видань та інтернет-магазинів (117). Про порушення своїх прав у сфері обслуговування заявили 34 громадянина, щодо розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою – 25, порушення мовного законодавства в галузі освіти – 4, використання посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування недержавної мови під час виконання своїх обов’язків – 3.

На телефонну лінію Секретаріату по додаткову інформацію та консультації звернулося близько 50 осіб.

«Громадяни, серед іншого, просять роз’яснити, чи зобов’язані представники сфери обслуговування надавати інформацію про товари та послуги недержавною мовою на прохання споживача. Тож звертаємо увагу, що, відповідно до закону, на прохання клієнта, його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, окрім державної, лише у випадку, якщо це прийнятно для обох сторін. Таким чином, ніхто не може зобов’язати фармацевта чи продавчиню обслуговувати клієнтів недержавною», – зазначили у Секретаріаті.

У мовного омбудсмена вважають, що така невелика кількість звернень і скарг на порушення у сфері обслуговування – найбільшій за своїм охопленням громадян – це і результат ефективної кількамісячної інформаційної кампанії, а також масштабної роз’яснювальної роботи, під час якої Кремінь особисто звернувся до тисяч органів державної влади та місцевого самоврядування, малого та середнього бізнесу, мережевих закладів торгівлі, медичних установ, освітніх закладів, соціальної сфери.

«Найбільше – це свідчення законослухняності більшості представників сфери обслуговування, які, незважаючи на карантинні обмеження, продовжують створювати кращі умови для громадян України», – зазначив Тарас Кремінь.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня 2021 року набули чинності норми статті 30 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які регулюють використання державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Відповідно до цієї статті, державною мовою мають звертатися до споживачів в усіх сферах обслуговування. Зокрема, підприємства, установи та організації усіх форм власності; фізичні особи-підприємці; суб’єкти господарювання, які обслуговують споживачів (у тому числі інтернет-магазини).

Така вимога стосується не лише сфери торгівлі. Йдеться також про освітні послуги (у тому числі гуртки і секції), медичне обслуговування, надання соціальних, юридичних, транспортних та інших послуг.

Українською мовою має подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічних характеристиках, маркуванні, квитках, меню тощо.

Верховна Рада 25 квітня 2019 року ухвалила Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності 16 липня 2019 року.

 

В Італії наказали блокувати акаунти TikTok після смерті 10-річної дівчинки – УП

Італійський орган із нагляду за конфіденційністю даних наказав TikTok в п’ятницю заблокувати облікові записи всіх користувачів в Італії, вік яких не вдалося підтвердити, після смерті 10-річної дівчинки.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство Reuters.

У заяві італійського регулятора йдеться, що хоча TikTok зобов’язався заборонити реєстрацію для дітей віком до 13 років, проте це правило легко обійти.

В результаті TikTok був зобов’язаний заблокувати всі неперевірені облікові записи користувачів як мінімум до 15 лютого.

TikTok належить китайській ByteDance і швидко набирає популярність у всьому світі, особливо серед підлітків.

Рішення про блокування облікових записів було прийнято після того, як у Палермо померла 10-річна дівчинка у нещасному випадку, який вразив Італію.

Її батьки розповіли, що вона брала участь в челенджі у TikTok. Необхідно було накинути ремінь навколо шиї і затримати дихання, записуючи себе на телефон.

Прокуратура почала розслідування можливого підбурювання до самогубства і з’ясовує, чи запрошував дівчинку хто-небудь взяти участь в цьому челенджі.

“Регулятор вирішив в терміновому порядку втрутитися після жахливого випадку з 10-річною дівчинкою з Палермо”, – заявили в уряді.

TikTok заборонили “подальшу обробку даних користувачів, щодо яких немає абсолютної впевненості в віці”.

Це означає, що користувачі неперевірених облікових записів більше не зможуть завантажувати відео або взаємодіяти з іншими людьми на платформі TikTok.

 

Twitter заблокував акаунт верховного лідера Ірану

Соцмережа Twitter заблокувала акаунт верховного лідера Ірану Алі Хаменеї після публікації зображення, яке було розцінене як погроза колишньому президенту США Дональду Трампу.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

“Ймовірно, зображення було пов’язане з вбивством іранського генерала Касема Сулеймані, який загинув в результаті удару ВПС США минулого року. Ініціатором цієї спецоперації був сам Трамп”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на малюнку був зображений схожий на Трампа чоловік, який грає у гольф. Він опинився в тіні літального апарата, що навис над ним.

Напруженість між Вашингтоном і Багдадом загострилася після того, як у січні в аеропорту Багдада в результаті авіаудару США був убитий командувач спецпідрозділу «Кудс» Корпусу вартових Ісламської революції Касем Сулеймані та заступник голови іракського шиїтського ополчення Абу Магді аль-Мугандіс. Після інциденту парламент Іраку підтримав резолюцію про виведення міжнародних військ з країни.

Через кілька днів Іран завдав ракетного удару по іракській авіабазі, де дислокувалися американські війська і їхні іракські союзники. Проте вони були попереджені про загрозу і зуміли уникнути загибелі і тяжких поранень.

 

У Росії вже затримують учасників мітингів за Навального

23 січня 2021, 10:03, УП

У Росії почалися затримання на акціях на підтримку опозиціонера Олексія Навального.

Джерело: “Новая газета

Деталі: У Владивостоці на площі Борців за владу Рад зібралися, за різними оцінками, від однієї до трьох тисяч протестувальників. Люди рушили ходою вулицею Світлалнською і Океанському проспекту.

Пізніше у Владивостоці почався силовий розгін протестувальників, більшість центральних вулиць міста зачистили від демонстрантів. Як мінімум одну людину доставили в автозак без свідомості, передає кореспондент “Нової газети”.

Серед протестувальників були провокатори, які закидали співробітників ОМОНу пластиковими пляшками й камінням. Люди просили їх цього не робити.

На акцію в підтримку Навального у Владивостоці вийшов і блогер Юрій Дудь.

У Хабаровську, за оцінкою кореспондента “Нової газети”, на акцію на площі Леніна вийшли близько тисячі осіб. ОМОН спочатку намагався не пускати протестувальників і журналістів на площу, але ближче до початку акції, 12:00 за місцевим часом, був змушений відкрити частину металевих огорож.

При цьому практично відразу після того, як люди зайшли і почали скандувати гасла, почалися вибіркові затримання. Кореспондент видання бачив п’ятьох затриманих, серед яких активісти і журналісти.

Також завершилися акції протесту в Магадані і в Петропавловську-Камчатському. На Камчатці в мітингу взяли участь близько 200 чоловік, на Колимі – близько 150. В обох містах обійшлося без затримань.

У Якутську, незважаючи на 50-градусний мороз, на акцію на підтримку Навального вийшли близько 300 осіб, пише “Вечірній Якутськ”. Люди зібралися на площі Дружби. Поліція, застосувавши силу, повела до автозаків кілька людей.

Повідомляється також про перше затримання в Москві біля Пушкінської площі – силовики забрали в автозак чоловіка, що стояв біля паркану з табличкою “Я не боюся”. Його доставили в Тверський ВВС, уточнює Avtozak Live. Тим часом біля площі будівельники почали перекладати плитку.

В Іркутську протестувальники оточили обласну адміністрацію, передає “Тайга.інфо”. Люди сидять на підвіконнях і співають “Перемен” Віктора Цоя. В акції беруть участь близько тисячі осіб. Силовики поки не реагують на те, що відбувається.

У той же час в Читі, де на акції зібралося близько трьохсот чоловік, вже почалися затримання. Поліція буквально виносить людей з площі Леніна на руках. Скільки всього зараз затриманих – невідомо.

Що було раніше: 21 січня в Росії поліція продовжила затримувати соратників засновника Фонду боротьби з корупцією, опозиціонера Олексія Навального. Це відбувалося у Москві та в інших містах РФ. Зокрема затримали співробітника відділу розслідувань ФБК Георгія Албурова та прессекретаря Навального Кіру Ярмиш.

Передісторія:

Увечері 17 січня Навального затримали на паспортному контролі в аеропорту “Шереметьєво” у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння препаратом “новічок”.

В управлінні ФСВП по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин. В штабі Навального наголошують, що вирок у справі 6-річної давнини був визнаний ЄСПЛ незаконним і політично мотивованим.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним. У результаті його арештували на 30 діб.

Штаби опозиційного до режиму Путіна політика Олексія Навального готують великі мітинги по всій Росії у відповідь на його арешт.

Навальний записав відеозвернення, в якому закликав росіян виходити на вулиці та не боятися нинішньої влади. Мітинги запланували на 23 січня.

 

У Москві підготували “тітушок” для провокацій на акціях – ЗМІ

23 січня 2021, 11:01,  УП

У Москві підготували десятки “тітушок”, які повинні провокувати бійки на акціях на підтримку Олексія Навального 23 січня і викладати в соцмережі “свідоцтва” насильства з боку демонстрантів.

Джерело: “Нова газета

Деталі: Як пише видання, відразу після новорічних свят студентам московських вузів і коледжів стали активно пропонувати підробіток за участь у різних заходах і конференціях.

Тих із них, хто міг залучити не менше семи інших студентів, призначали бригадирами. Їм обіцяли зарплату в 30-40 тис. рублів плюс компенсацію на витрати.

Рядовим учасникам “бригади” обіцяли від тисячі до 3,5 тис. рублів за захід. Вони повинні були прийти, побути годину-дві, забезпечуючи масовість, і піти. Всіх студентів, бригадирів та активістів просили заповнити анкету.

Через тиждень з’ясувалося, що всі “заходи” пов’язані з Олексієм Навальним.

Двоє студентів розповіли виданню на умовах анонімності, що до акції протесту 23 січня активістів чоловічої статі покликали на “збори” в одному з підмосковних пансіонатів.

Майже одразу після формування команд “бригадирам” доручили оперативно організувати явку їх людей в аеропорт “Внуково” 17 січня, куди повинен був прилетіти Олексій Навальний, для зустрічі телеведучої та співачки Ольги Бузової. Один з “бригадирів” розповів, що відправив туди сімох людей, а потім дізнався, що до “Внуково” повинен прилетіти Навальний.

У вівторок, 19 січня, бригадирів та активістів запросили прийти в “штаб” за адресою: вул. Короленка, будинок 2, корпус 9, щоб “підписати договір, отримати гроші”. За вказаною адресою в Сокольниках була розташована двоповерхова будівля без будь-якої вивіски.

Учасників зустрічав куратор, перш за все його цікавило, чи хочуть хлопці, щоб у Росії було як в Україні.

А потім відразу вводив у курс справи: що замість заходів ті будуть бригадирами на мітингах, контролювати своїх людей – “щоб з ними нічого не сталося і щоб менти не забрали”. Для цього потрібно пройти навчання на зборах. Потім проходила співбесіда, при вході в приміщення кожного просили здати телефон, нібито через побоювання прослушки.

Збори повинні були пройти в Одинцовському районі в пансіонаті “Горизонт”, це приблизно 50 км від Москви, 20 січня. Після приїзду на КПП теж потрібно було здати телефони.

Про програму зборів бригадирам розповідав інструктор. За два дні їм належало вивчити курс з надання першої медичної допомоги і потренуватися зі спортсменами зі Школи бойових єдиноборств “Витязь”.

“Щоб там, на мітингу, ви могли когось при необхідності заламати і дати **** (постояти за себе. – ред.)”, – пояснили їм. На питання, навіщо підготовка з меддопомоги, керівник відповів: “Мало що на мітингах може трапитися. Ви повинні вміти надати першу медичну допомогу”.

Один зі студентів запитав у штабістів, як поліція і ОМОН будуть розбиратися, хто з учасників демонстрації за Навального, а хто – за Росію. Штабісти відповіли, що поліції можна не боятися – у них будуть списки “наших”.

Пряма мова одного з джерел: “Як я зрозумів, для них важливо, щоб не менти людей херачили, а щоб за фактом ми *** (били. – ред.) цивільних людей”.

Детальніше: Після співбесіди всі йшли в під’їзд в лівій частині будівлі, де якась комісія оформляла людей на збори. Обидва джерела видання відзначили біля входу досить великий натовп молодих людей, чоловік 30-50. Незважаючи на мороз, вони стояли без верхнього одягу.

За словами одного з джерел, на вигляд це були молоді люди не дуже благополучні, можливо, без освіти.

Одне джерело “Нової газети” не стало оформлюватися на збори. За його словами, йому не сподобалася позиція цієї “мутної” організації: “Ми типу не “ЄР”, ми ліваки, ні до якої партії не прив’язані, а ви йдіть на мітинги, **** (бийте. – ред.) разом з ментами цивільне населення!”

Другий співрозмовник взяв час на роздуми, але теж не поїхав.

Довідка: Є багато свідчень того, що під час подій на Майдані в Україні “тітушки” нападали як на протестувальників, так і на звичайних громадян у різних містах України. Часто тітушки діяли разом з міліцією.

Зокрема, напади “тітушок” було зафіксовано в КиєвіОдесіЗапоріжжі та інших містах. У Києві вони вбили журналіста газета “Вести” В’ячеслава Веремія.

Що передувало: У суботу в різних містах Росії почалися затримання на акціях на підтримку опозиціонера Олексія Навального.

21 січня в Росії поліція продовжила затримувати соратників Навального у Москві та в інших містах РФ. Зокрема затримали співробітника відділу розслідувань ФБК Георгія Албурова та прессекретаря Навального Кіру Ярмиш.

Передісторія:

Увечері 17 січня Навального затримали на паспортному контролі в аеропорту “Шереметьєво” у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння препаратом “новічок”.

В управлінні ФСВП по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин. В штабі Навального наголошують, що вирок у справі 6-річної давнини був визнаний ЄСПЛ незаконним і політично мотивованим.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним. У результаті його арештували на 30 діб.

Штаби опозиційного до режиму Путіна політика Олексія Навального готують великі мітинги по всій Росії у відповідь на його арешт.

Навальний записав відеозвернення, в якому закликав росіян виходити на вулиці та не боятися нинішньої влади. Мітинги запланували на 23 січня.

 

У Криму вимагають від батьків звіту про знаходження школярів у день мітингу за Навального

23.01.2021, 12:05

В окупованому Криму “влада”, побоюючись участі дітей у мітингу на підтримку опозиціонера Олексія Навального, зобов’язала керівництво шкіл вимагати від батьків звіт про місце знаходження їхніх дітей кожні дві години протягом суботи 23 січня.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

“Класні керівники ряду сімферопольських шкіл вимагають від батьків у суботу, 23 січня, звітувати кожні дві години про те, що їхня дитина “під наглядом” дорослих”, – йдеться в повідомленні.

До необхідності контролю дітей закликають і в батьківських чатах кримських шкіл.

“Також у батьківських чатах кримських шкіл активно поширюються заклики до батьків контролювати дітей і не допустити їхньої участі в мітингу на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального, який заплановано на 23 січня на 14-у годину”, – йдеться в повідомленні.

Такі прохання і заклики, вважають у Кримській правозахисній групі, “не обгрунтовані жодними нормами і можуть бути проігноровані батьками”.

“У разі чинення тиску на батьків з вимогою надати таку інформацію, батьки можуть звернутися за консультаціями до юристів і правозахисників, а також надати розголосу в медіа фактів тиску”, – заявили в КПГ.

За даними правозахисників, до поширення закликів про необхідність “контролю дітей” підключилися місцеві проросійські журналісти і громадські активісти. На своїх сторінках у соцмережах вони повідомляють, що школярі, нібито, масово відпрошуються у батьків “погуляти або сходити з друзями в кіно на той час, коли призначено мітинг на підтримку Навального”.

Експерти КПГ не виключають, що після мітингу окупаційна влада може притягнути до відповідальності батьків тих дітей, які прийдуть на акцію.

Для цього “влада” може використати такі статті КпАП РФ: ст. 20.2 (Порушення порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування) і ст. 20.2.2 КпАП РФ (Організація масового одночасного перебування і (або) пересування громадян в громадських місцях, які призвели до порушення громадського порядку).

Крім того, попередили в КПГ, з огляду на “карантинні” обмеження в зв’язку з пандемією СОVID-19 і фактичну заборону на проведення мирних зібрань, кримчан можуть притягнути до відповідальності і за ст. 20.6.1 КпАП РФ (Невиконання правил поведінки при надзвичайній ситуації або загрозі її виникнення).

Як повідомлялося, в Росії в суботу, 23 січня, почалися акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального та інших політв’язнів.

17 січня Навальний був затриманий у зоні паспортного контролю міжнародного московського аеропорту “Шереметьєво”. Він повертався в РФ з Німеччини, де проходив лікування після отруєння речовиною групи “Новічок” наприкінці серпня минулого року в РФ.

18 січня Навального відвезли в СІЗО “Матросская тишина” з ВВС у Хімках, де він пробув ніч і де відбувся суд, який призначив йому 30 діб арешту.

Пізніше адвокат політика Ольга Михайлова повідомила, що судове засідання про зміну Навальному умовного терміну на реальний перенесли на 2 лютого.

 

У Москві затримали десятки людей ще до початку акції

23 січня 2021, 12:47

У Москві на Пушкінській площі ще до початку акції на підтримку опозиціонера Олексія Навального затримали кілька десятків осіб.

Джерело: “Новая газета“, “Медуза“, “Медиазона

Деталі: Кореспондент “Нової газети” повідомляє, що на Пушкінській площі силовики вихоплюють випадкових людей і ведуть до автозаку.

За словами кореспондента “Медузи”, на Пушкінській площі в середньому щопівхвилини когось затримують, людей хапають без розбору. Затримано вже більше 30 людей, пише “МБХ медіа”.

По гучномовцю на площі повідомляють: “Шановні громадяни, переконливе прохання не створювати масових скупчень з метою уникнення поширення коронавірусної інфекції. Дотримуйтесь соціальної дистанції, використовуйте маски і рукавички”.

Крім того, поліція затримала координатора московського штабу Навального Олега Степанова, повідомляє Avtozak Live. Його везуть до ВВС Даниловський.

У той же час, у Петербурзі в суботу затримують журналістів.

“Медіазона” повідомляє про затримання свого кореспондента Давида Френкеля, який був із прес-картою, акредитацією та в жилеті для преси. Поліція не пояснює причину затримання.

Крім того, біля будівлі Адміралтейства “до з’ясування обставин” затримали спецкора SotaVision Петра Іванова. Також затримали редакторів каналу “Об’єктив Реал” Яна Кутіна і Андрія Макашова – причину співробітники поліції не повідомили.

У день протестів у Росії падає мобільний інтернет у великих містах.

Користувачі “Білайну” стали скаржитися на проблеми з доступом до мобільного інтернету з ночі 22 січня. Сервіс Downdetector показує проблеми з “Білайном” у Москві, Петербурзі, Воронежі, Волгограді, Ростові-на-Дону, Краснодарі.

Схожа ситуація з МТС, проблеми виникають у Москві, Петербурзі, Краснодарі, Волгограді, Казані і Єкатеринбурзі. Користувачі Мегафона повідомляють про проблеми в Петербурзі, Москві, Краснодарі і Волгограді. У “Теле-2” найбільше скарг із Москви, Петербурга, Казані, Нижнього Новгорода, Єкатеринбурга і Волгограда. Мегафон, “Теле-2” і МТС спростовують масові збої.

Ростелеком, який забезпечує широкосмуговий доступ в інтернет (домашній і корпоративний), 23 січня зіткнувся зі скаргами з Москви, Петербурга, Нижнього Новгорода, Єкатеринбурга, Волгограда і Краснодара.

Що передувало: У суботу по всій Росії проходять акції на підтримку Олексія Навального, учасників затримують.

 

У Москві затримали дружину Навального, б’ють журналістів

23 січня 2021, 15:37, УП

Під час акції протесту в Москві затримана дружина Олексія Навального Юлія, всього по країні понад 1300 затриманих.

Джерело: Навальна в Instagram, “Новая газета“, ОВД-Инфо, “Медуза“, Reuters

Деталі: Юлія Навальна опублікувала фото з автозаку, зазначивши, що там погане освітлення.

Пізніше стало відомо, що Юлію Навальну відпустили.

У той же час, “ОВД-Инфо” повідомляє вже про 1338 затриманих по країні. Цифра ще далеко не остаточна, в Москві і Петербурзі акції тривають.

За оцінками “Нової газети”, на Пушкінській площі в Москві зібралося близько десяти тисяч людей.

Журналісти Reuters оцінюють число присутніх на акції на підтримку Навального в Москві мінімум у 40 тисяч людей. МВС називало цифру в десять разів меншу.

Силовики оточили площу, вибратися звідти складно. Зелене світло світлофора на переході не загорається, весь час горить червоне.

До станції метро “Пушкінська” під’їжджають автобуси Росгвардії. Поліцейські вибірково затримують учасників протесту, в тому числі жінок і дітей. Із затриманими правоохоронці поводяться дуже жорстко, б’ють.

ОМОН сильно відтісняє людей, тому вони стрибають у перехід з підвищень біля нього. Поліція також сама скидає людей з парапетів станції метро.

Силовики вдарили спеціальну кореспондентку “Нової газети” Єлизавету Кірпанову по голові кийком, у неї йде кров. Журналістку, яка перебувала на акції з редакційним завданням, повалили і почали бити. Крім того, ОМОН кийком зламав об’єктив фотоапарата кореспондента “Нової” Вікторії Одіссонової. Пізніше ще одного спеціального кореспондента “Нової”, Тетяну Васильчук, вдарили кийком по голові.

На Пушкінській кореспондента Avtozak Live Микиту Ступина вдарили електрошокером і кийком по голові. При цьому у нього є прес-карта і редакційне завдання.

У соцмережах з’явилося відео жорсткого затримання 14-річної дитини на Пушкінській площі. Уповноважена при президенті РФ з прав дитини Анна Кузнецова повідомила, що дитину вже передали батькам.

Разом з тим, на Страсному бульварі в Москві, де перебувало близько тисячі людей, почалися жорсткі сутички протестувальників із поліцією, хтось запалив фаєр. Як передає “Нова газета”, група молодих хлопців побила поліцейського, інші учасники протесту намагалися їм завадити.

Що передувало: У суботу по всій Росії проходять акції на підтримку Олексія Навального, учасників затримують.

За даними ЗМІ, у Москві підготували десятки “тітушок”, які повинні провокувати бійки на акціях на підтримку Навального 23 січня і викладати в соцмережі “свідоцтва” насильства з боку демонстрантів.

Передісторія:

Увечері 17 січня Навального затримали на паспортному контролі в аеропорту “Шереметьєво” у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння препаратом “новічок”.

В управлінні ФСВП по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин. В штабі Навального наголошують, що вирок у справі 6-річної давнини був визнаний ЄСПЛ незаконним і політично мотивованим.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним. У результаті його арештували на 30 діб.

Штаби опозиційного до режиму Путіна політика Олексія Навального анонсували великі мітинги по всій Росії 23 січня у відповідь на його арешт.

Навальний записав відеозвернення, в якому закликав росіян виходити на вулиці.

 

Б’ють кийками й наступають: у Москві силовики розганяють протестувальників

23 січня 2021, 16:43, УП

Під час масових акцій протесту в Москві силовики застосовують силу проти мітингувальників.

Джерело: Медуза, МБХ медиа, РБК

Деталі: Російські ЗМІ публікують відео жорстоких розгонів антиурядових демонстрацій як у Москві, так і в інших містах РФ, де у суботу відбуваються масові акції протесту.

Співробітники правоохоронних органів РФ зачистили Пушкінську площу в Москві, де проходила акція на підтримку арештованого опозиціонера Олексія Навального.

Силовики також перекрили прохід до деяких довколишніх вулиць і провулків.

Станом на 17 годину суботи відомо про 1614 затриманих мітингувальників по всій Росії.

На Трубній площі в Москві кинули димову шашку. Проїжджу частину накрило димом.

ТАСС повідомляє, що це нібито один з протестуючих розпорошив газовий балончик в співробітників поліції, в результаті чого “одному з них стало погано”.

Медіазона повідомляє, що в Москві біля цирку люди закидали поліцейських сніжками.

Передісторія:

Увечері 17 січня Навального затримали на паспортному контролі в аеропорту “Шереметьєво” у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння препаратом “новічок”.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним. У результаті його арештували на 30 діб.

Штаби опозиційного до режиму Путіна політика Олексія Навального анонсували великі мітинги по всій Росії 23 січня у відповідь на його арешт.

Навальний записав відеозвернення, в якому закликав росіян виходити на вулиці.

 

На акціях протесту в РФ затримали вже 2,8 тисячі осіб

23.01.2021, 22:16

Число затриманих на суботніх акціях протесту у РФ, за інформацією правозахисників, становить вже 2509.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті ОВД-инфо.

За даними проєкту, найбільше затриманих у Москві – 1099 особи, Санкт-Петербурзі – 388. У Новосибірську затримали 96 людей, Казані – 76, Воронежі – 90, Нижньому Новгороді – 49, Омську – 44, Ставрополі – 44.

Всього мітингувальників затримували більш як у 100 містах Росії. ОВД-Инфо публікує прізвища затриманих із зазначенням відділень поліції, де вони знаходяться.

Як повідомлялося, у Росії 23 січня проходять акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального та інших політв’язнів. Ця акція найбільш масова за останні роки.

За підрахунками МБХ-медіа, в акціях по всій країні брали участь від 110 до 160 тисяч осіб. ФБК заявило, що акції протесту будуть організовані й наступними вихідними.

17 січня Навального було затримано в зоні паспортного контролю міжнародного московського аеропорту “Шереметьєво”. Він повертався в РФ з Німеччини, де проходив лікування після отруєння речовиною групи “Новічок” наприкінці серпня минулого року у РФ.

Суд, який відбувся у ВВС у Хімках, призначив йому 30 діб арешту.

 

ЗМІ: На протести в РФ вийшли не менш як 110 тисяч осіб, затримали майже 3,3 тисячі

24.01.2021, 06:51

В акціях на підтримку заарештованого російського опозиціонера Олексія Навального, які тривали по всій території Росії, взяли участь від 110 тисяч до 160 тисяч осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МБХ-медіа на основі даних кореспондентів і співрозмовників у регіонах.

Повідомляється, що найбільше людей вийшло на акції у Москві, Санкт-Петербурзі та Єкатеринбурзі. У центрі Москви увечері, за підрахунками кореспондента МБХ-медіа, перебувало щонайменше 10 тисяч осіб. При цьому Reuters раніше оцінював число присутніх щонайменше у 40 тисяч.

У Петербурзі, за різними оцінками, “на прогулянку” вийшли від 10 тис. до 20 тисяч осіб. У Єкатеринбурзі кореспондент видання оцінив число присутніх у 5 тисяч осіб. У штабі Навального назвали цифру у 15 тисяч.

При мінімальних оцінках виходить щонайменше 110 тис. протестувальників у РФ. “Якщо виходити з максимальних оцінок числа учасників у Москві, Петербурзі і Єкатеринбурзі, число учасників акцій протесту у Росії перевищить 160 тисяч осіб”, – пише видання.

Зазначається, що тисячі людей вийшли на вулиці міст Далекого Сходу і Сибіру. Так, у Владивостоці в акції брали участь 3500 осіб, у Хабаровську — 1000, у Іркутську — 3000, у Новосибірську — 4000, у Красноярську — 2500, у Томську — 3000, у Кемерові — 1500.

У Тюмені підтримати Навального прийшли 1500 осіб, в Уфі — 2500, у Челябінську — 5000, у Самарі — 3000, в Архангельську — 3000. Акції пройшли практично у всіх містах Росії, в яких вони були заплановані.

Менше людей вийшло на вулиці Йошкар-Оли (200 осіб), Махачкали (200 осіб) і Анапи (200 осіб). У Геленджику, який знаходиться поруч з “палацом Путіна”, на акцію прийшли також близько 200 осіб.

Згідно з актуальними даними “ОВД-Инфо”, по всій Росії затримали 3296 осіб, у тому числі щонайменше 18 журналістів. Видання також подає списки затриманих по містах.

Як повідомлялося, у Росії у суботу, 23 січня, проходять акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального та інших політв’язнів, затримання були ще до початку акції. Ця акція найбільш масова за останні роки.

17 січня Навального було затримано у зоні паспортного контролю міжнародного московського аеропорту “Шереметьєво”. Він повертався в РФ з Німеччини, де проходив лікування після отруєння речовиною групи “Новічок” наприкінці серпня минулого року у РФ.

Суд, який відбувся в ВВС у Хімках, призначив йому 30 діб арешту

 

Канада закликає Росію дозволити мирні зібрання

24.01.2021, 00:29

Російській владі слід поважати права громадян та дозволити їм проводити мирні зібрання.

Як повідомляє Укрінформ, про це заявили у посольстві Канади в Росії.

“Ми закликаємо владу поважати права громадян на мирні зібрання. Ми також стурбовані інформацією про насильство й затримання протестувальників”, – йдеться у повідомленні на сторінці посольства у мережі Твіттер.

Як повідомлялося, у Росії 23 січня відбулися акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального та інших політв’язнів. Ця акція найбільш масова за останні роки, поліція вже затримала 2,8 тисячі осіб. 

За підрахунками МБХ-медіа, в акціях по всій країні брали участь від 110 до 160 тисяч осіб. ФБК заявило, що акції протесту будуть організовані й наступними вихідними.

17 січня Навального було затримано в зоні паспортного контролю міжнародного московського аеропорту “Шереметьєво”. Він повертався в РФ з Німеччини, де проходив лікування після отруєння речовиною групи “Новічок” наприкінці серпня минулого року у РФ.

Суд, який відбувся у ВВС у Хімках, призначив йому 30 діб арешту.

 

У Bellingcat не виключають, що Навального можуть отруїти знову

23.01.2021, 23:39

Російського опозиціонера Олексія Навального, ймовірно, можуть знову отруїти, однак цьому повинні завадити масові протести, які зараз є в інтересах Навального.

Про це заявив представник міжнародної організації Bellingcat Христо Грозєв в ефірі одного з українських телеканалів, повідомляє Укрінформ із посиланням на 24 канал.

За словами Грозєва, нове отруєння можливе. Однак Кремль та Федеральна служба безпеки буцімто хочуть подивитись на реакцію народу і тоді вирішуватимуть, що робити.

“Чим більше вони побачать сьогодні людей на вулиці, тим більш безпечно буде Навальному, тому що вони все-таки злякаються”, – наголосив Грозєв.

Як повідомлялося, у Росії 23 січня проходять акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального та інших політв’язнів. Ця акція найбільш масова за останні роки.

За підрахунками МБХ-медіа, в акціях по всій країні брали участь від 110 до 160 тисяч осіб. ФБК заявило, що акції протесту будуть організовані й наступними вихідними.

17 січня Навального було затримано в зоні паспортного контролю міжнародного московського аеропорту “Шереметьєво”. Він повертався в РФ з Німеччини, де проходив лікування після отруєння речовиною групи “Новічок” наприкінці серпня минулого року у РФ.

Суд, який відбувся у ВВС у Хімках, призначив йому 30 діб арешту.

 

Країни Балтії вимагають звільнити затриманих на акціях у РФ та ініціюють нові санкції

23.01.2021, 23:16

Міністерства закордонних справ Латвії, Литви та Естонії випустили спільну заяву, в якій засудили затримання протестувальників у Росії, зажадали їх негайного звільнення, а також введення санкцій ЄС у відповідь на ці дії.

Як передає Укрінформ, заяву опублікував у Твіттері глава МЗС Латвії Едгар Рінкевічс.

«Рішуче засуджуємо затримання мирних протестувальників у Росії. Вони повинні бути негайно звільнені. Ми в ЄС повинні бути рішучі у застосуванні санкцій проти російських посадових осіб, які несуть відповідальність за ці арешти», – йдеться у зверненні.

Президент Литви Гітанас Науседа також засудив “жорстокі арешти мирних демонстрантів, які підтримують Навального у Росії” і зажадав негайного їх звільнення. На його думку ” відмова у праві на політичну опозицію – це повернення до сталінської епохи».

Раніше високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що міністри закордонних справ країн ЄС у понеділок обговорять подальші кроки з реагування на масові затримання у РФ учасників акцій на підтримку Навального.

Як повідомляє Укрінформ, у Росії у суботу, 23 січня, проходять акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального та інших політв’язнів, затримання були ще до початку акції. Протестувальники кажуть, що акція найбільш масова за останні роки. Правозахисники інформують про 1908 затриманих.

Соратник Навального Леонід Волков заявив, що на наступні вихідні плануються нові акції протесту.

17 січня Олексія Навального було затримано в зоні паспортного контролю міжнародного московського аеропорту “Шереметьєво”. Він повертався в РФ з Німеччини, де проходив лікування після отруєння речовиною групи “Новічок” наприкінці серпня минулого року у РФ.

Суд, який відбувся у ВВС у Хімках, призначив йому 30 діб арешту.

 

Штати закликали Кремль негайно звільнити Навального і протестувальників

23.01.2021, 22:47

Адміністрація Джо Байдена рішуче засудила жорсткі утиски мирних протестувальників в Росії та виступила із закликом щодо негайного звільнення всіх затриманих, включно з опозиціонером Олексієм Навальним.

Про це йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій речником Державного департаменту США Недом Прайсом, передає Укрінформ.

«Ми закликаємо російську владу звільнити всіх, кого затримали через реалізацію ними універсальних прав, а також негайно та без всіляких умов звільнити Олексія Навального», – наголошується в заяві.

У Вашингтоні також закликали Росію «повною мірою співпрацювати з розслідуванням міжнародної спільноти щодо отруєння Олексія Навального та докладно пояснити використання хімічної зброї на своїй території».

Крім того, в документі підкреслюється, що Сполучені Штати «рішуче засуджують застосування жорсткої тактики проти протестувальників та журналістів цими вихідними в містах по всій Росії». При цьому звертається увага, що уряд РФ і раніше прагнув «придушити права на мирні зібрання та свободу висловлення», переслідуючи організаторів протестів, погрожуючи платформам соціальних мереж та превентивно заарештовуючи потенційних учасників.

Як повідомляв Укрінформ, у Росії в суботу проходять акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального та інших політв’язнів, затриманих ще до початку акції.

Нагадаємо: 17 січня Навальний був затриманий у зоні паспортного контролю міжнародного московського аеропорту «Шереметьєво», коли він повертався з лікування в Німеччині.

 

Україна відреагувала на придушення протестів у Росії –  УП

Міністерство закордонних справ оприлюднило офіційну позицію України стосовно застосування сили проти мирних демонстрантів та щодо арештів опозиційних політиків у РФ.

Джерело: міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Twitter

Деталі: У Москві та інших російських містах 23 січня проходять антиурядові акції, на яких поліцейські та ОМОН застосовують силу до протестувальників.

Міністр закликав не лише засудити дії російської влади, а й використати всі можливі інструменти, аби вплинути на керманичів РФ.

Пряма мова: “Україна рішуче засуджує насильство проти мирних протестуючих та арешти опозиційних лідерів у Росії. Як міжнародне співтовариство ми повинні виходити за рамки засуджень і використовувати всі інструменти, щоб змусити російську владу припинити насильство над власним народом та агресію проти інших держав”.

Передісторія:

Увечері 17 січня Навального затримали на паспортному контролі в аеропорту “Шереметьєво” у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння препаратом “новічок”.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним. У результаті його арештували на 30 діб.

Навальний записав відеозвернення, в якому закликав росіян виходити на вулиці.

Під час масових акцій протесту в Москві силовики застосували силу проти мітингувальників. Також жорстоко розігнали мітинги й в інших містах Росії.

 

Роскомнадзор зажадав від ЗМІ видалити матеріал про підготовку “титушек”

23 січня 2021, 20:31

Російське видання “Новая газета” на вимогу Роскомнадзору видалило матеріал про те, як у підмосковному пансіонаті студентів вишів та коледжів готували під виглядом демонстрантів провокувати бійки на мітингу 23 січня.

Джерело: Новая газета у Телеграм

Деталі: ЗМІ з посиланням на розповіді найнятих студентів розповіли, що в Москві підготували групи “титушек”, яких навчили провокувати бійки під час акцій на підтримку Олексія Навального і викладати в соцмережі “свідоцтва” насильства з боку демонстрантів.

Пізніше матеріал Тетяни Юрасової про місце підготовки ймовірних “титушек” був видалений на вимогу Роскомнадзору.

Нагадаємо: В матеріалі стверджувалося, що за участь у разовій акції учасникам обіцяли до 3,5 тис. рублів, а тим, хто привів більше семи осіб – зарплату в розмірі 30-40 тисяч рублів плюс компенсацію на витрати. Хто саме організував підготовку російських “тітушек”, газета не писала.

 

У Москві тривають сутички біля ізолятора, де тримають Навального –  УП

У столиці РФ під ізолятором “Матроська тиша”, де знаходиться опозиційний російський політик Олексій Навальний, поліція застосовує насильство до протестувальників.

Джерело: Медіазона, Новая газета

Деталі: 23 cічня у багатьох російських містах люди вийшли на акції протесту. У Москві під вечір велика кількість мітингувальників перемістилася під стіни СІЗО, в якому утримують Навального.

Російські ЗМІ пишуть про димові шашки під час протесту і про жорсткі затриманнях демонстрантів, які скандують “Льоха, виходь!”.

Нагадаємо: Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що з тривогою відстежує ситуацію з придушенням протестів у Росії, і в понеділок міністри закордонних справ блоку обговорять реакцію на ці події.

 

ЄС відреагує на придушення протестів у Росії –  УП

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що з тривогою відстежує ситуацію з придушенням протестів у Росії, і в понеділок міністри закордонних справ блоку обговорять реакцію на ці події.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

“З тривогою стежу за розвитком подій в Росії. Я висловлюю жаль з приводу масових затримань, непропорційного застосування сили, відключенні інтернету і телефонного зв’язку”, – заявив він у своєму Twitter.

Він нагадав, що у понеділок відбудеться засідання міністрів закордонних справ ЄС, на якому будуть обговорені подальші кроки Євросоюзу. 

Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич також стурбований затриманням дружини Навального та інших мирних протестувальників у Росії в суботу.

Президент Литви назвав придушення протестів у Росії поверненням до сталінізму.

Юлія Навальна, дружина ув’язненого російського опозиціонера, була затримана під час мітингу в російській столиці.

Поліція затримала понад тисячу осіб на протестах по всій країні, які вимагали звільнення Навального.

 

Акція на підтримку Навального пройшла в Берліні

23.01.2021, 19:11

У столиці ФРН, де протягом 5 місяців лікувався після отруєння російський опозиціонер Олексій Навальний, у суботу, 23 січня, пройшов масштабний мітинг.

У ньому взяли участь, за різними оцінками, від 3 до 5 тисяч людей при тому, що організатори розраховували на 50-100, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вийшли в Берліні в першу чергу за свободу Навального, але також за свободу всіх політв’язнів», – розповів один з організаторів акції.

Серед вимог демонстрантів також було зупинити проєкт Nord Stream 2.

Акція розпочалася вдень перед відомством канцлера. Там організатори, серед яких Форум російськомовних європейців, хотіли передати лист на ім’я канцлера Ангели Меркель із закликом проявити більше наполегливості у вимогах звільнити політв’язнів – Навального, інших російських політув’язнених, але також і захоплених українських громадян, яких незаконно утримують як на території Росії, так і на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Лист у протестувальників не взяли, вони надішлють його поштою.

«З одного боку, Меркель вимагає звільнити Навального, за що ми їй вдячні. З іншого, вона підтримує дуже теплі дружні відносини з Росією. Ми хочемо, щоб дружні відносини залишалась, але за умови, що будуть звільнені політичні в’язні як у Росії, так і на Донбасі», – каже активіст.

Після мітингу перед відомством канцлера протестувальники пройшли повз Бранденбурзькі ворота до посольства РФ у ФРН. Вони несли найрізноманітніші, переважно саморобні, плакати. Основними гаслами демонстрантів було: «Свободу політв’язням», «Путін – злодій», «Росія буде вільною».

Всі учасники, серед яких були росіяни, українці, білоруси, німці, представники інших націй, пильно дотримувались карантинних вимог.

Акції протесту, хоча й менш численні, пройшли також у низці інших міст Німеччини.

У Росії в суботу, 23 січня, проходять акції на підтримку опозиційного політика Олексія Навального та інших політв’язнів, затримання були ще до початку акції. Протестувальники кажуть, що ця акція наймасовіша за останні роки. Затримали і дружину Навального Юлію.

Як повідомлялося, 17 січня Навальний був затриманий у зоні паспортного контролю міжнародного московського аеропорту “Шереметьєво”. Він повертався в РФ з Німеччини, де проходив лікування після отруєння речовиною групи “Новічок” наприкінці серпня минулого року в РФ.

Суд, який відбувся у ВВС у Хімках, призначив йому 30 діб арешту.

 

Протести у РФ: 2 тисячі затриманих, активісти анонсують нові мітинги

23 січня 2021, 18:19,  УП

У суботу під час масових акцій протесту в Росії затримали 1908 осіб, при цьому один із соратників Олексія Навального Леонід Волков заявив, що в наступні вихідні мітинги поновляться.

Джерело: Медуза з посиланням на ФБК, ОВД-Инфо

Деталі: Станом на 19 годин відомо про те, що в Росії затримано 1908 осіб. У Москві найбільше затриманих – 649, в Петербурзі – 268. У Новосибірську – 95.

У Воронежі та Казані – по 49 затриманих, в Сочі силовики схопили 45 людей.

При цьому російський політик і громадський діяч Леонід Волков заявив, що прихильники Навального в наступні вихідні знову проведуть протестні акції.

Нагадаємо: 23 січня у Москві та інших містах РФ проходять масові акції протесту. Російські силовики застосовують силу проти мітингувальників й затримують громадян.

 

Російські силовики відпустили дружину Навального

23 січня 2021, 17:55, УП

Дружину російського опозиціонера Олексія Навального Юлію випустили з відділку поліції.

Джерело: РБК

Деталі: Юлія Навальна в суботу опублікувала фото з автозаку. Її затримали під час масових акцій протесту.

Пізніше російські ЗМІ з посиланням на адвоката Навальної Володимира Вороніна написали, що її звільнили.

Нагадаємо: 23 січня у Москві та інших містах РФ проходять масові акції протесту. Російські силовики застосовують силу проти мітингувальників й затримують громадян.

Передісторія:

Увечері 17 січня Навального затримали на паспортному контролі в аеропорту “Шереметьєво” у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння препаратом “новічок”.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним. У результаті його арештували на 30 діб.

Штаби опозиційного до режиму Путіна політика Олексія Навального анонсували великі мітинги по всій Росії 23 січня у відповідь на його арешт.

Навальний записав відеозвернення, в якому закликав росіян виходити на вулиці.

 

Президент Литви назвав придушення протестів у РФ поверненням до сталінізму

23 січня 2021, 17:06,  УП

Президент Литви Гітанас Науседа жорстко розкритикував масові затримання у Росії під час протестів за звільнення Навального.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

“Литва рішуче засуджує жорстокі арешти мирних демонстрантів, які підтримують Навального в Росії”, – написав Науседа в Twitter.

“Відмова в праві на політичну опозицію – це повернення до сталінської епохи. Незаконно затримані учасники протесту, в тому числі дружина Навального, повинні бути негайно звільнені”, – додав литовський президент.

Глава МЗС Латвії Едгар Ринкевич також стурбований затриманням дружини Алексєя Навального та інших мирних протестувальників у Росії в суботу.

Юлія Навальна, дружина ув’язненого російського опозиціонера, була затримана під час мітингу в російській столиці.

Поліція затримала понад тисячу осіб на протестах по всій країні, які вимагали звільнення Навального.

Поліція назвала акції незаконними та заявила,  що вони будуть “негайно придушені”.

 

У Білорусі у суботу на акціях протесту затримали понад 150 громадян

24.01.2021, 04:07

У Білорусі вкотре відбулися акції протесту проти чинної влади країни, було затримано понад 150 осіб.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

“23 січня їх проводили у вигляді «ланцюгів солідарності» з політв’язнями: люди виходили, взявшись за руки, з національною біло-червоно-білою символікою – яка нині в Білорусі фактично заборонена, і її використання переслідується. Найбільше таких акцій відбулося в столиці Мінську, де вони також були найчисленніші. Про менші акції повідомляють і з інших міст, зокрема з Гродна і Бресту”, – йдеться у повідомленні.

За повідомленнями правозахисників, затримані понад 150 людей. Зокрема, правозахисний центр «Весна» наводить на цей час імена 131 затриманого в Мінську і пише ще про приблизно 20 затриманих деінде. Інші активісти навели імена 156 затриманих тільки в Мінську. Міліція Мінська заявляє про затримання «близько 100 громадян».

Учасники нинішніх акцій таким чином висловлювали солідарність із білоруськими політв’язнями, зокрема з блогером Ігорем Лосиком, який є також консультантом із питань соцмереж Білоруської служби Радіо Свобода. Він протестує проти свого ув’язнення і на знак протесту голодує вже шостий тиждень поспіль, стан його здоров’я погіршується.

Як відомо, в Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

В ООН закликали білоруську владу дотримуватися міжнародних зобов’язань і звільнити всіх журналістів та інших, кого незаконно затримали за використання ними права на свободу поглядів, організацію та участь у мирних зібраннях.

 

У Білорусі відібрали ще один чемпіонат світу

22.01.2021, 19:50

Виконавчий комітет Міжнародного союзу п’ятиборства (UIPM) проголосував за перенесення чемпіонату світу з п’ятиборства, який було заплановано на червень у Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт UIPM.

«Виконавча рада Міжнародного союзу сучасного п’ятиборства проголосувала за перенесення чемпіонату світу, проведення якого було намічено у Мінську в червні 2021 року. Флагманські змагання сезону … відбуватимуться в альтернативному місці в ті ж дати (7-13 червня)», – йдеться в повідомленні.

Конкретне місце проведення буде оголошено найближчими днями, уточнили в UIPM. Президент UIPM доктор Клаус Шорманн пояснив, що Виконавча рада UIPM стежила за розвитком подій у Білорусі, оцінюючи можливість проведення чемпіонату світу в Мінську, також були враховані санкції, запроваджені Міжнародним олімпійським комітетом щодо Національного олімпійського комітету Білорусі в грудні 2020 року.

«Після докладного обговорення виконавчий комітет проголосував за те, щоб перенести можливість проведення чемпіонату світу з сучасного п’ятиборства в Мінську на більш пізніший термін через зростаюче занепокоєння з приводу того, що нинішня нестабільність у країні, що приймає, може поставити під загрозу успіх флагманського змагання UIPM», – підкреслив Шорманн.

Глава UIPM додав, що виконавчий комітет дякує місцевому організаційному комітету, очолюваному Білоруською федерацією сучасного п’ятиборства (BFMP), і “з нетерпінням чекає можливості провести змагання в Мінську в майбутньому”.

Як повідомлялося, білоруська столиця в 2021 році вперше готувалася прийняти Чемпіонат світу з сучасного п’ятиборства. Сучасне п’ятиборство включає в себе такі дисципліни, як конкур, фехтування, стрільба, біг і плавання.

Раніше, 18 січня, Білорусі офіційно відмовили в проведенні Чемпіонату світу з хокею. Перед цим три головних спонсора відмовилися спонсорувати ЧС-2021 з хокею, якщо він пройде у Білорусі. До того МОК заборонив Олександру Лукашенку і НОК Білорусі відвідувати Олімпійські ігри.

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем було оголошено Олександра Лукашенка.

ЄС і Україна заявили, що не визнають легітимності Лукашенка.

 

Посли України та Польщі у ФРН розкритикували плани щодо завершення Nord Stream 2

24.01.2021, 00:44

Посли України та Польщі у Німеччині Андрій Мельник і Анджей Пржилембський розкритикували рішення уряду землі Мекленбург – Передня Померанія про заснування так званого екологічного фонду, щоб завершити будівництво газопроводу «Північний потік-2».

Про це йдеться у статті під назвою «Дипломати атакують соціал-демократичний уряд через «Північний потік-2», яка вийшла у суботу у німецькому журналі «FOCUS», передає кореспондент Укрінформу.

«Посли закидають прем’єр-міністру Мануелі Швезіг цинізм у її політиці, що загрожує розділенням Європи», – пише автор.

На думку посла Польщі у Німеччині, такі кроки відповідають політиці «Germany First». «Німецько-російський проєкт розділяє Європейський Союз та загрожує безпеці Польщі та балтійських держав», – підкреслює дипломат.

Посол України Андрій Мельник закидає Мануелі Швезіг, яка є членом Соціал-демократичної партії Німеччини, «цинізм, з яким вона розповідає байки». На його думку, введення «Північного потоку – 2» в експлуатацію призведе до «втрати довіри до Німеччини як геополітичного гравця із негативними наслідками для майбутнього Європи, які навряд чи вдасться виправити».

«Залишиться гіркий післясмак і на довгі роки отруїть атмосферу», – зауважив Мельник.

Сама Мануела Швезіг у коментарі журналу заявила, що «з повагою бере до уваги позицію іноземних послів», яка, втім, не видається їй переконливою.

Як повідомлялося, парламент землі ФРН Мекленбург — Передня Померанія, де Nord Stream 2 виходить на суходіл, схвалив створення «Фонду охорони клімату та довкілля», який займатиметься закупівлею обладнання та будматеріалів, щоб вивести з-під можливих санкцій США інших підрядників проєкту. Експерти та захисники природи заявили, що цей фонд не має нічого спільного з захистом довкілля.

В уряді Німеччини заявили, що не мають стосунку до цієї ініціативи.

Газопровід, довжина якого перевищує 1200 кілометрів, побудований на 94%. Рік тому завдяки американським санкціям будівництво було призупинено, однак РФ відновила роботи власними силами за згоди німецької сторони.

Україна виступає проти будівництва цього газогону. Його противниками також є США, Польща і країни Балтії.

 

Сенат США спробує оголосити імпічмент Трампу в лютому –  УП

Сенат США розпочне процес імпічменту експрезидента Дональда Трампа в тиждень, який стартує 8 лютого, заявив лідер демократичної більшості Чак Шумер у п’ятницю.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Голос Америки“.

Таким чином, процес імпічменту був перенесений на два тижні, щоб Сенат отримав можливість затвердити призначенців президента Джо Байдена на ключові пости і провести роботу над низкою законопроєктів.

Палата представників передасть статтю про імпічмент проти колишнього президента в Сенат в понеділок.

Про перенесення дати початку імпічменту також просив лідер республіканської меншості Сенату Мітч Макконнел, щоб Трамп отримав більше часу для підготовки до процесу. Макконелл заявив, що слухання з імпічменту можуть початися вже 9 лютого.

Шумер заявив, що менеджери імпічменту, призначені Палатою представників, які будуть виконувати роль обвинувачів на процесі в Сенаті, і адвокати Трампа отримають час підготувати його захист.

Трамп став першим президентом в історії США, який був двічі підданий імпічменту. Для того, щоб Сенат визнав його винним, сенаторам-демократам потрібна підтримка як мінімум 17 сенаторів-республіканців.

Додаткове голосування буде потрібно для того, щоб заборонити Трампу вести боротьбу за державні пости.

Трамп допускав можливість того, що візьме участь у президентських виборах-2024.

 

Голубовська виступила за виробництво Україною власних вакцин

УНН. Головний інфекціоніст, заслужений лікар України Ольга Голубовська заявила, що Україна повинна сама випускати вакцини і у неї ще є для цього ресурс. Про це вона сказала в ефірі одного з телеканалів, передає УНН.

Цитата:

“Моє таке переконання і я прихильник того, щоб ми самі випускали свої вакцини. Ось самі. У нас є на це, ще залишився ресурс, ще не добили його остаточно, у нас є фахівці і у нас є потужності. Хоча б може на майбутнє, але принаймні політика”, – сказала Ольга Голубовська.

Інфекціоніст зазначила, що не розуміє, чому Україна повинна купувати вакцину в Індії, невже вона не може зробити її сама.

Що було раніше

Раніше Голубовська відзначала, що в питанні вакцинації держава повинна шукати вигоду для громадян.

Відзначимо, раніше професор і доктор медичних наук Михайло Фаворов заявив, що для старту клінічної фази випробувань української вакцини на людях необхідно налагодити виробництво 100 тисяч доз вакцинного препарату. Тому без фінансування дорогої третьої фази клінічних випробувань проект поки перебуває на паузі.

Раніше Президент України Володимир Зеленський особисто заявив про готовність випробувати на собі українську вакцину після заключної фази клінічних випробувань. При цьому бюджетом України на 2021 рік виробництво вітчизняної вакцини від “ковіда” не передбачено.

 

Британські експерти здивовані заявою Джонсона про небезпечність нового штаму Covid –  УП

Британські медичні експерти в суботу висловили здивування коментарями прем’єр-міністра Бориса Джонсона, який стверджує, що мутований штам коронавірусу, вперше виявлений у Британії, може бути більш смертоносним.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на DPA.

Досі абсолютно не ясно, чи цей варіант пов’язаний з більш високим рівнем смертності, ніж вихідний штам коронавірусу, заявила Івонн Дойл, медичний директор служби охорони здоров’я Англії (Public Health England).

“Є деякі докази, але це дуже ранні докази. Це невелика кількість випадків, і ще занадто рано говорити, що це відбудеться”, – сказала вона, маючи на увазі поточні наукові дослідження.

Член британської групи експертів SAGE Майк Тілдеслі погодився з тим, що ще занадто рано говорити про підвищену смертність від нового варіанту. Він сказав BBC, що був здивований заявою Джонсона.

“Я б хотів почекати ще тиждень чи два і ще трохи поспостерігати, перш ніж ми зробимо дійсно переконливі висновки з цього приводу”, – сказав він.

За словами Тілдеслі, число смертей трохи збільшилася, з 10 до 13 на 1000 пацієнтів, але він попередив, що висновок було засновано “на відносно невеликій кількості даних”.

Джонсон повідомив ЗМІ в п’ятницю ввечері, що існують докази того, що британський варіант вірусу, також відомий як B117, більш смертоносний, ніж той, який переважав досі.

Існує консенсус щодо того, що цей штам більш заразний, але до сих пір не було публічних припущень від високопоставлених британських чиновників про те, що цей штам може бути більш смертоносним.

 

У Франції медики закликали не розмовляти у громадському транспорті –  УП

Французькі лікарі підготували нові поради щодо уповільнення поширення коронавірусу, закликавши припинити розмови в громадському транспорті.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство AP.

Французька академія лікарів опублікувала в п’ятницю керівництво, в якому йдеться, що люди повинні “уникати розмов або телефонних дзвінків” у метро, в ​​автобусах або будь-де в громадських місцях, де соціальна дистанція неможлива.

Маски у таких місцях у Франції потрібно носити з травня, але пасажири часто послаблюють або знімають їх, щоб поговорити по телефону.

Інші французькі експерти закликають до більш радикальних заходів – зокрема, третього локдауну. У лікарнях Франції зараз є більше пацієнтів з COVID, ніж було в жовтні, коли президент Еммануель Макрон ввів другий локдаун.

Пацієнти з коронавірусом займають більше половини ліжок у відділеннях інтенсивної терапії в країні.

Кількість інфекцій у Франції в цьому місяці поступово зростає і сягає понад 20 000 за день.

Зараз у Франції діє найтриваліша в Європі комендантська година – з 18:00 до 6-ї години ранку, а ресторани та туристичні об’єкти закриті з жовтня.

У Франції у зв’язку з коронавірусом померли 72 647 людей.

 

Україна виходить з посиленого карантину: Шмигаль нагадав про заборони – УП

Із 25 січня Україна виходить із посиленого карантину і повертається до обмежень, які діяли в грудні 2020 року.

Джерело: прем’єр Денис Шмигаль у Facebook

Дослівно: “Україна виходить із посиленого карантину 25 січня. Ми повертаємося до тих обмежень, які діяли у грудні 2020 року.

Епідеміологи фіксують стабілізацію ситуації із захворюваністю. Кількість зайнятих ліжкомісць знизилася до менш ніж 30%.

При цьому уряд за останній час значно збільшив ліжкомісця із підведеним киснем: з 11 тисяч у вересні до 55 тисяч у січні цього року. На ці потреби для регіонів було виділено майже 1,5 млрд грн”.

Деталі: Шмигаль також опублікував інфографіку з переліком заборон, що діятимуть із 25 січня.

Передісторія: з 8 по 24 січня в Україні діє посилений карантин, під час якого, зокрема, заборонено:

відвідування навчальних закладів, крім дошкільної освіти та спеціальних закладів;

робота кафе, барів, ресторанів (крім доставки і замовлень на виніс);

робота ТРЦ, розважальних закладів, салонів краси, фітнес-залів, басейнів, кінотеатрів, виставок;

торгівля непродовольчими товарами, робота непродовольчих ринків, різдвяних ярмарків.

 

Туреччина вироблятиме російську вакцину “Спутник V” –  УП

Російський фонд прямих інвестицій домовився про виробництво вакцини “Спутник V” від коронавірусу в Туреччині.

Про це у фонді повідомили в суботу, пише “Європейська правда” з посиланням на агентство “Интерфакс“.

“РФПІ підписав угоду з провідним турецьким виробником фармацевтичної продукції про виробництво вакцини Sputnik V в Туреччині і почав процес трансферу технології”, – йдеться в релізі фонду.

Відзначається, що потенційний обсяг виробництва – мільйони доз вакцини в рік. Обговорюється також питання про можливе розширення виробництва в подальшому.

За даними фонду, поставка вакцини буде здійснюватися як на внутрішній ринок Туреччини, так і в інші країни.

Раніше стало відомо, що Російський фонд прямих інвестицій і Угорщина підписали контракт про постачання російської вакцини від коронавірусу.

Угорщина закупить у Росії два мільйони доз вакцини.

Росія також подала заявку на реєстрацію своєї вакцини проти коронавірусу “Спутник V” в Європейському Союзі.

 

В Україні за добу – 4 928 випадків коронавірусу

23.01.2021, 08:28

В Україні станом на 23 січня лабораторно підтверджено 1 187 897 випадків COVID-19, з них за добу – 4 928.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“4 928 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 23 січня 2021 року. Зокрема, захворіли 166 дітей та 261 медпрацівник”, – йдеться у дописі міністра.

Як зазначається, за минулу добу госпіталізовано 1 862 особи; сталося 116 летальних випадків; одужало 13 138 осіб; здійснено тестувань за добу – 40 144 (зокрема методом ПЛР – 22 667, методом ІФА – 17 477).

За весь час пандемії в Україні захворіло 1 187 897 осіб; одужало – 942 107; летальних випадків – 21 778; проведено ПЛР-тестувань – 6 080 495.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м.Києві (536), Львівській (351), Дніпропетровській (342), Запорізькій (339) та Харківській (325) областях.

 

У ЗСУ за минулу добу виявлено 51 новий випадок COVID-19

УНН. У Збройних Силах України за минулу добу було виявлено 51 новий випадок захворювання на COVID-19. Загалом хворіє 751 людина. Про це повідомляє пресслужба Командування Медичних Сил ЗСУ, передає УНН.

Деталі

“Станом на 10.00 23 січня в Збройних Силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіє – 751 особа. За минулу добу зареєстровано 51 новий випадок захворювання”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з них до закладів охорони здоров’я госпіталізовано 13 осіб. На лікуванні вдома під наглядом медичної служби перебуває 46 осіб.

Всього за час пандемії одужало – 14432 особи, летальних випадків – 39.

У Командуванні МС ЗСУ додали, що на ізоляції (в тому числі, самоізоляція) перебуває 128 осіб. Кількість військовослужбовців, у яких закінчується ізоляція у найближчих три доби – 18 осіб.

Нагадаємо, станом на ранок 23 січня в Україні зафіксовано 4 928 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

 

COVID-19 у Києві: більше 500 нових хворих і майже 2 тисячі одужань

23 січня 2021, 11:53,  УП

У Києві за добу 22 січня виявили 536 хворих на COVID-19, померли 12 хворих, одужали – 1972 людини.

Джерело: мер Києва Віталій Кличко у Telegram

Деталі: Найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Дарницькому та Деснянському районах – по 87, у Святошинському — 75 та в Солом‘янському районі — 62 випадки.

Серед нових хворих – 301 жінка віком від 19 до 93 років, 216 чоловіків віком від 19 до 90 років, 9 дівчаток від 2 до 16 років та 10 хлопчиків від 3 до 16 років.

Захворіли, зокрема, 15 медиків.

До лікарень столиці госпіталізували 48 пацієнтів.

Всього з початку епідемії у Києві підтвердили 125 878 випадків коронавірусу, померло 2272 киян, одужало – 56 972.

Що передувало: За минулу добу, 22 січня, в Україні зафіксовано 4 928 нових випадків COVID-19, при цьому 116 хворих померло і 13 138 осіб одужало.

 

Другий виробник вакцини заявив про скорочення поставок до ЄС

23 січня 2021, 11:40,  УП

Другий виробник вакцини проти коронавірусу попередив про проблеми з поставками в Європейський союз, що посилило розчарування в блоці.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на BBC.

Шведсько-британська фармацевтична компанія AstraZeneca заявила, що через виробничі проблеми кількість доступних початкових доз вакцини буде меншою, ніж очікувалося.

Комісар ЄС з охорони здоров’я висловила “глибоке незадоволення” цією новиною.

Офіційні особи не підтвердили публічно, наскільки великий буде дефіцит, але чиновник ЄС на умовах анонімності повідомив агентству Reuters, що поставки будуть скорочені до 31 мільйона – на 60% – в першому кварталі цього року.

За словами чиновника, до березня фармацевтична фірма повинна була доставити близько 80 мільйонів доз в 27 країн-членів.

Вакцина AstraZeneca, розроблена в Оксфордському університеті, ще не схвалена регуляторним органом ЄС, але, як очікується, повинна отримати “зелене світло” в кінці цього місяця.

Представник AstraZeneca заявив у п’ятницю, що “початкові обсяги поставок будуть нижчими, ніж спочатку передбачалося”, не надавши подальших подробиць.

Новий удар надійшов після того, як програми щеплень в деяких країнах були сповільнені через скорочення поставок вакцини Pfizer-BioNTech.

 

Карасьов: якщо Україна хоче отримати китайські вакцини, треба справедливо вчинити з “Мотор Січ”

УНН. Українське зовнішньополітичне відомство та його очільник Дмитро Кулеба не враховують контекст нинішніх україно-китайських відносин, коли просять Китай прискорити поставку вакцин проти COVID-19. Про це заявив політолог Вадим Карасьов, директор “Інституту глобальних стратегій”.

“Коли Україні знадобилася допомога від Китаю в отриманні вакцин проти COVID-19 в нашому МЗС згадали про стратегічне партнерство і дружбу! Ці виглядає безглуздо: після стількох “кидків”, відверто недружніх акцій і т.п. сподіватися на лояльність партнера, якого стільки раз вже зрадили. Коли українські СБУ і прокуратура заарештували акції китайських інвесторів, які інвестували мільярд доларів в “Мотор Січ”, тим самим порушуючи україно-китайську угоду про взаємний захист інвестицій – про стратегічне партнерство забули? Коли вкрали у китайців 3 млрд доларів на зернових контрактах – про дружні стосунки забули?”, – коментує Карасьов.

Як повідомив український МЗС, Дмитро Кулеба подзвонив китайському колезі Ван І і попросив якнайшвидше узгодити дозвіл на поставку вакцини проти COVID-19.

“Ми розглядаємо питання співпраці по вакцині не просто як міжурядову угоду, а як взаємодію між народами Китаю та України. Цього року Україна і Китай відзначають 10 років з моменту проголошення стратегічного партнерства. Щиро сподіваюся, що на цьому тлі Україна і Китай зможуть показати великі позитивні результати в двосторонніх відносинах”, – цитує висловлювання міністра Кулеби під час діалогу з китайським колегою пресслужба українського МЗС.

Вадим Карасьов вважає непослідовною таку поведінку української влади: “Україно-китайська операцію з продажу акцій “Мотор Січ” Київ заблокував на прохання США. Так хто ж все-таки Києву стратегічний партнер? Щоб не впустити китайських акціонерів на “Мотор Січ” Україна включила всю міць державного апарату для протидії – СБУ, прокуратура, Антимонопольний комітет, арешти акцій і суди! А тепер МЗС чомусь вважає, що нам дадуть вакцини “позачергово”.

Карасьов зазначив, що Китай не буде використовувати такий невідповідний з гуманітарною точки зору момент для вирішення конфліктних питань з Україною. Але “Києву в Пекіні ще багато разів нагадають всю історію і “теплих відносин”, і “стратегічного партнерства”. А враховуючи, що з торгової точки зору Китай Україні потрібніше, ніж Україна Китаю, і що на експорті в Піднебесну багато в чому тримається наша економіка, наших дипломатів і політиків нічого доброго не чекає. Раз Україна не вміє бути надійним другом, дружити з нею нікому нецікаво”.

Як відомо, китайські акціонери кілька років тому придбали контрольний пакет акцій ПАТ “Мотор Січ” у його колишнього власника В’ячеслава Богуслаєва. Після операції акції компанії були арештовані за ініціативою СБУ і Генпрокуратури, Антимонопольний комітет тягне час з наданням дозволу на концентрацію акцій китайськими інвесторами.
Завдяки такій ситуації, досі ексвласник “Мотор Січ” В’ячеслав Богуслаєв зберігає повний контроль над компанією, а китайських інвесторів протиправними методами не допускають до управління нею, хоча в покупку акцій і розвиток виробництва “Мотор Січ” бізнесмени з КНР інвестували близько мільярда доларів.

Експерти називають подію на “Мотор Січ” рейдерським захопленням, яке було реалізоване Богуслаєвим за допомогою державних інститутів і правоохоронних органів, а також найгрубішим в історії України порушенням прав акціонерів.

Китайські акціонери звернулися до міжнародного арбітражу, де мають намір стягнути з України збитки в розмірі 3,5 млрд доларів.

 

Укроборонпром шукає інвесторів для другої «Мрії»

Державний концерн “Укроборонпром” шукає зарубіжного інвестора для реалізації проєкту “Мрія-2”.

Про це гендиректор ДК “Укроборонпром” Юрій Гусєв заявив в ефірі телеканалу “Дом”, передає Укрінформ.

“Добудова другої “Мрії” або реалізація окремих проєктів — це завжди питання замовників. Тих, хто на зовнішніх ринках зацікавлений в нашій продукції, хто з міжнародних партнерів готовий спільно з нами реалізовувати проєкти”, — сказав керівник концерну.

За його словами, наразі тривають активні переговори з кількома країнами щодо розвитку української авіації.

“На початку лютого плануємо відвідати одну з найбільших виставок у Бангалорі, в Індії, з пропозиціями від ДП “Антонов” ГК “Укроборонпром” про співпрацю в галузі авіації, авіоніки та реалізації спільних проєктів”, — розповів Гусєв.

Своєю чергою в.о.генерального директора Державного підприємства “Антонов”, що входить у ДК “Укроборонпром”, Сергій Бичков не сумнівається, що “друга “Мрія” буде”. “Літак є, але немає двигунів і авіоніки”, — сказав він.

Раніше екскерівник Державного космічного агентства України Володимир Усов заявляв, що “Мрія” — єдиний літак, який будували під систему повітряного старту. Проте для такого цільового використання необхідно, щоб у системі стабільно працювали не один, а відразу два літаки (другий є страхувальним на випадок неполадки першого).

“Мрія-2″ вже 35 років стоїть на землі, і щоб вона була побудована, знадобиться, за найскромнішими підрахунками, близько мільярда доларів”, — зазначив Усов.

Як повідомляв Укрінформ, віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський у жовтні 2020 року заявив, що Туреччина розглядає можливість профінансувати добудову другого українського вантажного літака Ан-225 «Мрія».

Ан-225 «Мрія» створений київським Конструкторським бюро імені Антонова у 1988 році. Це найбільший і найпотужніший у світі транспортний літак.

Навесні 2020 року “Мрія” регулярно виконувала гуманітарні рейси та доправляла у різні країни медичні матеріали для боротьби з коронавірусом.

 

«Мотор Січ» модернізує грузинські військові вертольоти

Українська компанія “Мотор Січ” проведе капітальний ремонт і модернізацію грузинських військових вертольотів Мі-8.

Як повідомляється на сторінці Міноборони Грузії у Фейсбуці, у Тбілісі було сформовано тристоронній меморандум між «Мотор Січ», державним військовим науково-технічним центром «Дельта» і «Тбілавіамшені» (Тбіліський авіаційний завод).

“У рамках візиту української делегації ДБОУ “Дельта” було сформульовано ще далі і перейде на новий етап. В рамках Меморандуму про співробітництво у галузі розвитку військового підприємництва партнери реалізовуватимуть спільні проекти, які покриватимуть капітальний ремонт і модернізацію багатофункціонального шведського двигуна Мі-8», – наголошується у повідомленні.

Як зазначили у Міноборони, співробітництво з Мотор Січ спрямоване на розвиток військової промисловості і модернізацію літаків. Зазначені сили оборони підприємства вже працюють над ремонтом швейцарських авіаційних двигунів і редакторів.

Motor Sich – одна з провідних компаній, що виробляють двигуни літаків більш як 100 років. Понад 100 країн світу використовують двигуни виробництва української компанії.

 

В “1+1” кажуть, що не відкликали скарги на Geek Journal

23 січня 2021, 17:29,  УП

У суботу компанія “1+1 media” заявила, що не відкликала скарги на відео на український канал Geek Journal, який оглядає фільми та серіали. Проте попередження каналу почали зникати.

Джерело: заява “1+1 media”, повідомлення засновника Geek Journal

Дослівно: “Група 1+1 media повідомляє, що не відкликала скарги на відео на YouTube-каналі Geek Journal, які містили контент, авторські права на який належать холдингу. Наразі ці відео, на які креатор вищезазначеного каналу не мав авторських прав, на відеохостингу відсутні, що й було метою скарг”.

Деталі: В “1+1” заявили, що скарги були надіслані у зв’язку “з незаконним використанням автором контенту 1+1 media та з єдиною метою — захисту власного контенту на будь-яких майданчиках, у тому числі в інтернеті, та дотримання культури поваги до авторського права й інтелектуальної власності”, а канал було заблоковано за рішенням відеохостингу YouTube.

Реакція Geek Journal: Засновник каналу, блогер із псевдонімом Тайлер Андерсон в свою чергу зазначив, що мав зустріч з представниками “1+1”, на якій йому висунули низку вимог. Так, за його словами, умова перша – це видалення всіх відео, на які “прилетіли” страйки, загалом мова про 8 роликів.

Другою умовою стало написання публічного допису про те, в якому Geek Journal визнав би свою “неправоту”.

Пряма мова Андерсона: “Я, звісно, все це послухав і сказав, що мені потрібен час подумати. До понеділка.

Але від ранку суботи страйки почали один за одним зникати – причому не в тому порядку, в якому їх робили”.

Нагадаємо: Українськомовний YouTube-канал Geek Journal, який оглядає фільми та серіали, можуть заблокувати назавжди, оскільки на нього поскаржився канал “1+1” 4 рази із 3 можливих.

 

Роздрібна торгівля зросла на 8,4%УП

Індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі у 2020 у порівнянні з 2019 роком становив 8,4%.

Про це свідчать дані Держстату.

“Завдяки зростанню мінімальної зарплати до 6 тисяч гривень з 1 січня, а також зростанню середніх зарплат до 13,6 тисячі гривень цьогоріч — споживчий попит буде залишатися одним із ключових елементів відновлення економіки на 4,6% в цього року”, – написав прем’єр міністр Денис Шмигаль.

За його словами, саме споживчий попит став одним із головних драйверів відновлення економіки з ІІІ кварталу 2020 року.

Нагадуємо:

Верховна Рада прийняла в цілому президентський законопроєкт №3963 “Про внесення змін до ЗУ “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, який передбачає, зокрема, збільшення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень з 1 вересня 2020 року.

 

Шмигаль вважає, що у 2021 році промисловість буде зростати –  УП

Прем’єр міністр Денис Шмигаль заявив, що у 2021 році промислове виробництво буде зростати.

Про це він написав на Facebook.

За його словами, промислове виробництво продовжує виходити на стійкий тренд відновлення.

“Додаткові стимули від Уряду, а також позитивна динаміка цін на зовнішніх ринках, сприятимуть тому, що у 2021 році промисловість продовжить зростати”, – написав він.

Нагадуємо:

У 2020 році промислове виробництво впало на 5,2%, але у грудні 2020-го вперше з травня 2019 року зафіксували ріст порівняно з аналогічним періодом минулого року – на 4,8%.

Промислове виробництво в Україні в серпні 2020 року порівняно з серпнем 2019 року знизилося на 5,3%, в липні – на 4,2%, в червні – на 5,6%, в травні – на 12,2%, в квітні – 16,2%, в березні – 7,7%.

Промислове виробництво в Україні у вересні 2020 року скоротилося на 4,4% в порівнянні з вереснем 2019 року, проте зросло на 4,5% в порівнянні з попереднім місяцем.

У жовтні 2020 року промвиробництво в Україні скоротилося на 5% в порівнянні з жовтнем 2019 року, але з урахуванням корекції на ефект календарних днів – на 3,9%.

 

Газовики заборгували оператору ГТС 1,6 мільярда – УП

За 2020 рік учасники ринку газу заборгували оператору ГТС 1,6 мільярда за газ, відібраний з ГТС.

Про це повідомляється на сайті оператору.

“У 2020 році було відібрано з системи магістральних газопроводів 2,4 млрд куб. м газу на суму 10,4 млрд грн, але сплачено було лише 80%”, – йдеться у повідомленні.

Основними боржниками перед ОГТСУ є оператори газорозподільних мереж (міськ-, облгази). За підсумками 2020 року їхня сукупна заборгованість становить 1,4 млрд грн. На ринку України діють 43 оператори газорозподільних мереж, із них лише третина своєчасно розраховується за надану послугу, відмітили на сайті оператора.

“Лідерами” серед боржників є:

Донецькоблгаз – 426 млн грн (+232 млн грн за грудень),

Луганськгаз – 277 млн  (+6 млн грн),

Тернопільміськгаз – 276 млн грн  (+51 млн грн),

Київоблгаз – 59 млн грн  (у грудні не додав боргу) і

Уманьгаз – 43 млн грн  (+8 млн грн за грудень).

У операторі додають, що така ситуація стає критичною, оскільки тривалий безоплатний відбір значних обсягів газу з ГТС та накопичення боргів створюють загрозу для стабільної роботи Оператора ГТС та призводять до збитків держави.

Нагадуємо:

Проблема несплати за небаланси, утворені через несанкціонований відбір газу операторами ГРМ, залишається невирішеною з 2015 року. Це призвело до накопичення заборгованості у попереднього оператора ГТС “Укртрансгаз” у розмірі більше 44 млрд грн за період з 2015 по 2019 рік.

Президент Володимир Зеленський 21 січня підписав закон, котрий вносить зміни до ЗУ “Про публічні закупівлі”, які дозволяють Оператору ГТС України купувати природний газ на біржі.

 

Коболєв: Нафтогаз є постачальником газу для 9% споживачів – УП

Голова НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв заявив, що компанія є постачальником газу для 9% споживачів.

Про це він повідомив в ефірі “Свободи слова Савіка Шустера”.

“Дуже багато є чуток, що український споживач якийсь не такий і погано платить. Це все брехня. У нашому портфелі – 9% українських домогосподарств. Ми хочемо сказати, що український споживач дуже сумлінний. Рівень розрахунків близький до 100%”, – зазначив Коболєв.

За його словами, клієнти “Нафтогазу” авансом сплачують до 35% вартості газу.

Нагадуємо:

Кабінет Міністрів встановивграничний розмір ціни на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні за кубічний метр

Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що українці, у яких встановлено електроопалення, отримають компенсації за підвищення тарифу на електроенергію з 1 січня.

НКРЕКП схвалила зниження тарифів на розподіл газу для 14 облгазів.

 

На компенсацію електроопалення виділять майже 1,5 мільярда – Вітренко

Уряд виділить майже 1,5 млрд грн, щоб компенсувати різницю у тарифах тим домогосподарствам, які використовують електроопалення.

Про це в ефірі “Свободи слова Савіка Шустера” сказав т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми захистимо людей монетизованими субсидіями. Ми дамо їм гроші, щоб ніхто не платив більше, ніж вони платили б за старим тарифом… Це буде на час карантину, поки ми не напрацюємо системне рішення”, – наголосив Вітренко.

За його словами, Міністерство енергетики та Міністерство соціальної політики уже підготували спільний проєкт відповідного рішення. Споживачам не потрібно буде звертатися за такою субсидією, а виплачуватимуть її всім, хто користується електроопаленням.

“Там є конкретні механізми, як ми покриємо різницю. З держбюджету виділять близько 1,5 млрд грн, які ми направимо на те, щоб люди за електроопалення не платили більше протягом січня, лютого і березня”, – відзначив Вітренко.

Як повідомляв Укрінформ, 1 січня в Україні зросли тарифи на газ та його транспортування, а також було скасовано пільгову вартість на 100 кВт електроенергії на місяць для приватних споживачів. У зв’язку зі зростанням цін на компослуги відбулася низка протестів у різних регіонах.

 

Facebook і Amazon витратили рекордні суми на лобізм – УП

Компанії Facebook і Amazon.com витратили рекордні суми на лобістську діяльність в 2020 році.

Про це пише MarketWatch з посиланням на дані компаній.

Повідомляється, що Facebook витратив 19,7 млн дол, в той час як за 2019 – 16,7 млн. А компанія Amazon за 2020 рік витратила на лобіювання не менше 18,5 млн в порівнянні з 16,1 млн дол роком раніше.

Видання пише, що інші компанії з так званої групи FAANG – Apple, Google і Netflix – в 2020 року не витратили рекордні суми.

Так, в Apple повідомили, про 6,7 млн дол в порівнянні з рекордним показником 7,4 млн роком раніше. Google витратив 8,7 млн в 2020 році, проти рекорду в 2018 році – 21,7 млн ​​дол. Netflix же витратив лише 750 тис дол в порівнянні з рекордом в 1,3 млн в 2015 році.

MarketWatch пише, що до великих американських технологічних компаній все більшу увагу з боку законодавців і регуляторів у зв’язку з численними питаннями.

Проте це не зупиняє їх інвесторів, оскільки акції всіх п’яти компаній показали зростання індексу S&P 500 за останні 12 місяців. Папери Facebook за цей період зросли на 23%, Amazon – на 75%, Apple – на 72%, Netflix – на 78%.

Нагадуємо:

Facebook Inc може бути вимушена продати свої цінні активи WhatsApp і Instagram після того, як Федеральна торговельна комісія США і майже кожен американський штат подали позови, звинувачуючи компанію у порушенні антимонопольного законодавства.

Єврокомісія запідозрила компанію Amazon у порушенні європейського законодавства про конкуренцію на ринку онлайн-торгівлі та почала розслідування.

Єврокомісія хоче обмежити можливості технологічних гігантів Facebook, Amazon, Google та інших на своєму ринку.

 

Київ та Пекін можуть розширити економічну співпрацю – УП

Між столицями України та Китаю може бути розширена економічна взаємодія.

Про це представники посольства в КНР говорили на зустрічі з делегацією Канцелярії закордонних справ Народного уряду.

На зустрічі сторони обмінялися пропозиціями щодо активізації регіонального співробітництва між столицями та  розширення економічної взаємодії.

Це планується робити шляхом проведення спільних інвестиційних і торгових форумів, науково-освітніх обмінів вищих навчальних закладів та науково-дослідницьких установ, а також посилення культурно-гуманітарної складової співпраці.

Нагадуємо:

7 вересня 2015 року було підписання меморандуму про стратегічне співробітництво між Українською та Китайською торговельними асоціаціями, головним завданням якого є розвиток економіки та торгівлі.

 

Тупицький подав до суду на Управління держохорони

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький подав до Окружного адмінсуду Києва на Управління державної охорони.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на портал Судової влади, відповідні документи від Тупицького надійшли 19 січня 2021 року.

«Відповідач (Боржник): Управління державної охорони України, Позивач (Заявник): Тупицький Олександр Миколайович, 3-я особа: Державне бюро розслідувань», – зазначено на сайті.

У справі не призначено склад суду. Її розглядатиме суддя Ярослава Добрянська.

Предметом позову є “заборона вчиняти дії”.

Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня 2020 року Президент Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення на два місяці голови Конституційного суду України Олександра Тупицького від посади судді КСУ.

За повідомленням пресслужби Зеленського, таке рішення глава держави ухвалив «після отримання та опрацювання фахівцями Офісу Президента клопотання Офісу Генерального прокурора».

Перед тим прокуратура повідомляла, що Тупицький підозрюється у вчиненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також у наданні завідомо неправдивих свідчень. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

5 січня судді Конституційного суду провели збори у зв’язку з указом Президента про відсторонення Тупицького й ухвалили заяву, в якій наголосили на неприпустимості недотримання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції, що може призвести до блокування роботи КСУ.

19 січня у КС повідомили, що працівники УДО без повідомлення про причини вкотре не допустили голову КС Тупицького до приміщення суду та робочого кабінету.

Тупицький вважає недопуск його до суду “черговою спробою протиправного втручання у діяльність голови Конституційного суду України, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, спрямованим на блокування роботи Конституційного суду України в цілому”.

У КС зазначили, що хоча Президент відсторонив Тупицького від посади судді КСУ, водночас адміністративні функції як голови суду він має виконувати, оскільки на це його уповноважили судді КСУ.

Водночас у ДБР заявили, що Тупицький має статус підозрюваного, але “імітує, що не отримав підозру і відвідує робоче місце, порушуючи закон”.

У відповідь Тупицький оприлюднив заяву, у якій йдеться, що він не вважає себе повідомленим про підозру.

Він закликав генпрокурора Ірину Венедіктову – за наявності підстав – у законний спосіб вручити йому підозру, а також звернутися до глави держави щодо скасування указу про його відсторонення.

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький 19 січня написав звернення до президента Володимира Зеленського, у якому просить вплинути на Управління держохорони з тим, щоб воно розблокувало роботу суду.

 

Полковника СБУ затримали за підготовку вбивства “правої руки” Баканова – джерела

23 січня 2021, 09:01, УП

Полковник спецпідрозділу СБУ “Альфа” Андрій Расюк затриманий за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова на замовлення колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного.

Джерело: журналіст Юрій Бутусов у Facebook, джерела УП

Деталі: За даними джерел Бутусова в СБУ, у п’ятницю Расюк був затриманий за підозрою в організації замовного вбивства. Нібито він збирався передати гроші за вбивство “правої руки” і друга голови СБУ Івана Баканова – начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, колишнього прокурора і чиновника, якому президент Володимир Зеленський через рік служби в СБУ присвоїв звання бригадного генерала.

За версією СБУ, замовником вбивства Наумова нібито виступав Дмитро Нескоромний, полковник СБУ, який з 1 липня по 8 листопада 2019 року був заступником голови СБУ, а з 8 листопада по 13 березня 2020-го був першим заступником голови СБУ-начальником Головного управління по боротьбі з корупцією СБУ. Зараз він перебуває у складі СБУ без посади.

Джерела журналіста в Держприкордонслужбі повідомили, що Нескоромного розшукують, йому заборонено виїзд з України.

За словами Бутусова, передумови для таких “бригадних” розборок виникли вже давно.

Дослівно Бутусов: “Кожен підприємець, який займається експортом-імпортом товарів народного споживання, знає, що економічні підрозділи СБУ у великому масштабі здійснюють рекет і вимагання, по суті “кришують” тіньовий бізнес. На початку 2020-го року головним “рішалою” був Нескоромний. Але за останній рік усі сфери тіньового бізнесу СБУ підім’яв під себе права рука і найближчий друг голови СБУ Івана Баканова Андрій Наумов”.

Докладніше: Джерела “Української правди” підтверджують інформацію про затримання Расюка за підозрою в підготовці вбивства Наумова.

Оновлено: Пізніше Служба безпеки України підтвердила інформацію про затримання свого діючого працівника і попередження вбивства співробітника спецслужби.

 

СБУ підтвердила затримання працівника: запобігли вбивству

23 січня 2021, 11:21,  УП

Служба безпеки України підтвердила інформацію про затримання її діючого працівника, завдяки чому запобігли вбивству співробітника спецслужби.

Джерело: коментар пресслужби СБУ “Українській правді” щодо інформації про затримання полковника спецпідрозділу “Альфа” Андрія Расюка за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова

Дослівно: “Служба безпеки України приділяє окрему увагу системній протидії порушенням закону та проявам корупції, навіть якщо це стосується діючих чи колишніх співробітників СБУ – незалежно від їх звань, посад чи вислуги років. Безкарність буває лише тимчасовою.

В межах цієї роботи учора проведено слідчо-оперативні заходи щодо припинення злочину, а саме – попереджено вбивство співробітника спецслужби. Наразі затримано одного діючого працівника СБУ”.

Деталі: У пресслужбі СБУ попросили ЗМІ керуватися офіційними джерелами інформації та пообіцяли надати детальну інформацію з цього приводу згодом, “після завершення всіх слідчих та оперативних заходів та як тільки це дозволять норми законодавства, зокрема процесуального”.

Що передувало: Раніше журналіст Юрій Бутусов із посилання на джерела повідомив, що полковник спецпідрозділу СБУ “Альфа” Андрій Расюк затриманий за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова на замовлення колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного. Джерела УП підтвердили інформацію про затримання.

 

СБУ про підготовку вбивства Наумова: була змова, пропонували $50 тисяч

23 січня 2021, 19:43, УП

У СБУ заявляють, що кримінальне провадження та затримання співробітника спецслужби за підозрою в підготовці вбивства начальника ГУ внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова не є “розбірками” і переділом сфер впливу.

Джерело: начальник слідчого управління ГСУ СБУ Анатолій Буліч на брифінгу в суботу, передає “Інтерфакс-Україна“, сайт СБУ

Пряма мова: “Кримінальне провадження не є якимись розбірками між співробітниками СБУ, а є безпосереднім запобіганням вчиненню тяжкого злочину. У справі не йде мова про якийсь ефемерний перерозподіл сфер впливу або фінансових потоків, як пишуть у ЗМІ”.

“Вчора, 22 січня… СБУ провела резонансне затримання… Затримано співробітника штабу антитерористичного центру при СБУ за підготовку вбивства на замовлення іншого співробітника СБУ – співробітника головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова”.

Деталі: Буліч повідомив, що організатор замаху запропонував $50 000 за вчинення злочину, злочин планувався у змові декількох осіб.

Пряма мова: “Збір даних проходив протягом тривалого часу… Слідчі СБУ встановили, що мала місце змова кількох осіб, ними був розроблений чіткий план скоєння злочину, організатор для цього підшукував виконавця і запропонував за виконання зазначеного злочину $50 000”, – зазначив Булич.

Докладніше: На брифінгу Буліч також розповів, що затриманий співробітник Штабу антитерористичного центру при СБУ є одним з організаторів злочину.

Затримання було проведено рівно у той момент, коли було достатнього доказів планування злочину.

Буліч додав, що не відповідають дійсності будь-які чутки про те, що нібито хтось втік в наручниках з місця затримання.

На запитання ЗМІ щодо відношення до резонансної справи колишнього першого заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного, Буліч зазначив, що процесуальні норми поки що не дозволяють оприлюднювати цю інформацію. Однак він запевнив, що найближчим часом представники Служби безпеки проведуть окремий брифінг, де нададуть нові матеріали відносно розслідування, зокрема і по цьому питанню також.

Разом з тим, в.о. начальника відділу Офісу Генерального прокурора Андрій Лисокобилка повідомив, що затриманому наразі оголошено про підозру за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28 та ст. 348 Кримінального кодексу України. За його словами, передбачене законом покарання за цими статтями – позбавлення волі на строк від 9 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Що передувало: Раніше журналіст Юрій Бутусов із посилання на джерела повідомив, що полковник спецпідрозділу СБУ “Альфа” Андрій Расюк затриманий за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова на замовлення колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного. Джерела УП підтвердили інформацію про затримання.

Пізніше Служба безпеки України підтвердила інформацію про затримання свого діючого працівника і попередження вбивства співробітника спецслужби.

Суд арештував Расюка на 60 діб без можливості внесення застави.

Передісторія:

У жовтні 2020 року журналісти програми “Схеми” з’ясували, що родина начальника Управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова придбала 3-кімнатну квартиру в елітному житловому комплексі у центрі Києва в чотири рази дешевше від ринкових цін.

 

Працівника СБУ, підозрюваного у підготовці вбивства колеги, відправили за ґрати

23 січня 2021, 19:07, УП

Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для працівника Антитерористичного центру СБУ, що підозрюється у підготовці вбивства керівника одного з підрозділів Служби безпеки.

Джерело: пресслужба СБУ у коментарі Українській правді

Дослівно: “Щойно Шевченківським районним судом обрано запобіжний захід затриманому працівнику Антитерористичного центру СБУ, підозрюваному у вчиненні готування до вбивства керівника одного з підрозділів СБУ”.

Деталі: Полковник спецпідрозділу СБУ “Альфа” Андрій Расюк раніше був затриманий за підозрою в підготовці вбивства начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова на замовлення колишнього заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного.

За рішенням суду 23 січня підозрюваного відправили за грати без можливості внесення застави. Йдеться про 60 діб тримання під вартою.

 

Після Дональда

23.01.21, Михаил Дубинянский,  УП

Джо Байден – новый президент США. Когда в начале ноября его избрание стало свершившимся фактом, цивилизованный мир вздохнул с облегчением.

Казалось, Америка вот-вот вернется к норме, существовавшей до семнадцатого года, а интермедия под названием “Дональд Трамп” будет забыта, словно дурной сон.

Потом были заявления проигравшей стороны о непризнании поражения и обвинения в массовых фальсификациях. Протесты трампистов в Вашингтоне и захват Капитолия. Второй по счету импичмент Трампа и блокировка его аккаунтов в соцсетях.

Наконец, инаугурация Байдена, сопровождавшаяся беспрецедентными мерами безопасности и небывалым скоплением силовиков.

Собственно, эпитеты “беспрецедентный” и “небывалый” преследуют США на каждом шагу: и это пока не похоже на возвращение к нормальному состоянию.

Увы, история – не видеозапись, которую можно отмотать назад, стерев неприятный эпизод и вернув желаемое прошлое.

Это цепь необратимых событий, и вклад Дональда Трампа в формирование нынешнего американского облика не станет меньше от того, что  45-й президент предан анафеме. Скорее наоборот.

На смену трамповской Америке пришла посттрамповская. Если угодно – антитрамповская. Но от прежней Америки она так же далека, как ветеран, страдающий ПТСР, – от мирного обывателя.

Даже при самом благоприятном раскладе исцеление будет длительным и болезненным: и не факт, что оно вообще произойдет.

Можно долго спорить о том, станут ли новые Штаты надежным союзником Украины или активным укротителем России.

Но с одной из старых ролей сегодняшняя Америка точно не справляется: она перестала быть недосягаемым эталоном и стимулом, побуждавшим нас расти над собой.

До Трампа считалось аксиомой, что догоняющее развитие – это единственный путь к сближению с Соединенными Штатами.

Нужно идти вперед, непрерывно совершенствоваться, много и упорно работать. Нужно проводить реформы, бороться с коррупцией, развивать демократические институты.

Только так можно сократить пропасть, отделяющую постсоветское болото от бастиона западной цивилизации.

А при Трампе выяснилось, что дорога между Киевом и Вашингтоном – не с односторонним, но с двусторонним движением.

Не только Украина может тянуться вперед, навстречу США: Соединенные Штаты тоже могут резко повернуть назад, навстречу Украине и Молдове, Армении и Кыргызстану.

45-му президенту США удалось невероятное – опустить недосягаемую планку американской политики до уровня, вполне сравнимого с постсоветским опытом.

Нам очень не хотелось верить, что такое в принципе возможно. В самом начале президентства Трампа мы уповали на силу американских институтов.

На образцовую систему сдержек и противовесов, которая позволит Америке в любом случае остаться прежней Америкой: что бы ни учудил новый обитатель Белого дома.

Но со временем стало очевидно, что под натиском неистового Дональда сдают даже эталонные политические институты.

К моменту, когда за океаном разразился Ukrainegate, роль США как вдохновляющего ориентира фактически сошла на нет.

По обе стороны Атлантики наблюдался сопоставимый уровень нечистоплотности, а украинцы и американцы, вовлеченные в скандал, – Трамп, Зеленский, Джулиани, Шокин – выглядели если не равноценными, то равно отталкивающими фигурами.

Крупнейшая западная демократия предстала не примером для подражания, а скорее товарищем по несчастью.

Дальше – больше. Расовые протесты, скандальные выборы, демонстранты в Капитолии: по мере того, как в американском обществе нарастал раскол, усиливалось и  умозрительное сходство с постсоветским миром.

Хотя марксистские классики писали о приоритете экономического базиса над политической надстройкой,  наше мировосприятие свидетельствует о другом.

Внутренняя политика – это витрина государства, и стоит витрине треснуть, как в массовом сознании все находящееся за ней обесценивается.

Погромы в Миннеаполисе заслонили Кремниевую долину. Полуголый трампист в рогатой шапке отодвинул в сторону Илона Маска.

Штурм Капитолия заставил забыть о том, что ВВП отдельно взятой Невады или Айовы выше, чем ВВП сорокамиллионной Украины, а экономика одного штата Нью-Йорк превосходит экономику всей Российской Федерации.

Прежнего цивилизационного разрыва более не ощущалось, и постсоветский наблюдатель охотно перемывал косточки заокеанской сверхдержаве, ставшей такой близкой и понятной.

Но проблема не только в том, что после сорок пятого президента Америка уже не служит вдохновляющим примером. В конце концов, эту функцию не в состоянии выполнять большинство из 193-х государств, состоящих в ООН.

А при желании среди этих ста девяноста трех стран можно найти и альтернативные образцы для подражания: от Израиля до Новой Зеландии.

Важнее то, что Америка остается заложницей своего эталонного имиджа. Покинув прежний цивилизационный пьедестал, Соединенные Штаты автоматически обрели новую роль: служить оправданием для чужого несовершенства.

Раскол в обществе, грязные выборы, разгон протестующих, политическая цензура – отныне практически все можно защищать и обелять, ссылаясь на болезненный заокеанский опыт.

“Что вы хотите? В Америке тоже кричали о подтасовке результатов голосования”. “Что тут такого? В Америке тоже не церемонились с захватчиками Капитолия”. “Что вам не нравится? В Америке тоже заблокировали Трампа в соцсетях”.

Приводимые аналогии могут быть сколь угодно некорректными и притянутыми за уши, но это никого не остановит. Внешнее подобие приоритетнее, чем внутреннее содержание.

“Мы будем вести за собой не только примером нашей силы, но и силой нашего примера”, – эта цитата из инаугурационной речи Джо Байдена пока отсылает не к будущему, а к настоящему. Она иллюстрирует глубину вызова, перед которым оказался  46-й президент США.

Если Бога нет, то все дозволено. Если некогда божественная Америка сталкивается с беспрецедентными проблемами и прибегает к неоднозначным мерам, то чужие язвы и пороки тоже оправданы.

Президентство Дональда Трампа уже стало бесценным даром для популистов и диктаторов во всем мире. И отобрать этот подарок назад будет куда тяжелее, чем изгнать дарителя из Белого дома.

 

Дім об’єднаний 

Олексій Резніков, ЛБ, 20 січня 2021

«…Однині народ український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду».

Понад сто років тому ці слова з Універсалу Директорії УНР від 22 січня 1919 року сповістили про здійснення «віковічних мрій, якими жили і заради яких умирали кращі сини України».

Ці фрази дещо ріжуть сучасне вухо. Як мінімум хочеться додати «…і доньок», бо без «дружніх зусиль» українок наша держава не відродилася б у 1991 році і не встояла б упродовж 7 років війни. Але вони так само викликають живі емоції, бо українцям знову доводиться вмирати за ті самі мрії.

Напередодні Дня Соборності є велика спокуса проводити паралелі з подіями тих часів, викликати на суд історії батьків-засновників української держави, шукати в їхніх помилках і успіхах підказки.

Неодноразово зустрічав тезу, що звільнення і реінтеграція Криму, Севастополя та окупованої Росією частини Донбасу – це «відновлення Соборності».

І так, і ні. Ситуація може бути подібною, але завжди є унікальною.

Якщо продовжувати згадану аналогію, для мене реінтеграція – це «Соборність 2.0», яка ґрунтується на тій самій віковічній мрії про єдину Українську державу, але вимагає сприймати ситуацію не стільки через досвід минулого, скільки через виклики сьогодення і майбутнього. І діяти відповідно.

Повернути Севастополь з Луганськом на українських умовах і реінтегрувати їх зможе не Україна зразка 2013 року. І сьогоднішній Україні в сучасних геополітичних умовах це буде непросто. Передумовою «Соборності 2.0» є створення якісно нової Української держави, головна ознака якої – не жити на узбіччі, мати волю і бути спроможною до лідерства у світі, що змінюється.

Для цього ми повинні єднатися не тільки перед розстрілом. І будь що тримати цю єдність, щоб наша держава просто була. Інакше нас постійно зіштовхуватимуть зі шляху.

Коли в січні 1919 року в Києві проголошували Акт Злуки, Харків уже захопили більшовицькі загони. Перед Святою Софією вирував натовп, сповнений почуття історичної миті. А частина країни вже була в іншій реальності. Далі – ми знаємо. Тому не можемо дозволити собі жити в різних реальностях.

Я неодноразово повторював, що реінтеграція – це процес мінімум на одне покоління. Орієнтовно 25 років після закінчення війни. Хотілося б швидше, але міжнародний досвід тут невблаганний. Така правда.

Тисячі молодих людей восени 2020 року загинули в Нагірному Карабасі на війні, яку не спромоглися закінчити їхні батьки 25 років тому. Це також реальність і урок для України: ми повинні сприймати ситуацію такою, якою вона є, без самообману. І змінюватись, не гаючи часу.

«25 років» може звучати абстрактно. Щоб наповнити матерією цю абстракцію, згадайте (хто у відповідному віці), яким був світ у 1995 році, як багато змінилося з того часу, і уявіть, яким він може бути у 2045-му.

Згідно з відомим прогнозом Рея Курцвейла, у 2045 році настане технологічна сингулярність і планета перетвориться на велетенський комп’ютер. До цього часу спроможності небіологічного інтелекту в мільярди разів перевищать людський розум. Нанороботи доглядатимуть надруковані на 3Д-принтерах органи людини, а космічні горизонти розширяться до безмежності.

Через 15 років на планеті очікують появи близько 1 млрд сервісних роботів, які допомагатимуть у побуті. Інші машини ліквідують сотні мільйонів робочих місць, знищать десятки професій і створять чи не більше принципово нових.

Постануть нові інституції і управлінські практики. Інженери і філософи вже дискутують, як скоро настане час впорядкувати стосунки людей і штучного інтелекту, роботів і трансгуманоїдів?

Менш віддалені прогнози, наприклад до 2030 року, підготовлені аналітиками Дойчебанку чи Національної ради з питань розвідки США, порушують вужчі питання: роль криптовалют, баланс впливів у багатополярному світі, глобальні демографічні виклики на тлі зміни клімату, перерозподіл глобальних потреб у воді та їжі тощо.

Хто замислюється про це у своїй рутині? Але такі прогнози вже є частиною сучасної політики.

ЄС уже затвердив політику досягнення кліматичної (вуглецевої) нейтральності до 2050 року. І це вплине на всіх, хто хоче працювати на цьому ринку. Ціла низка провідних країн уже регулює ринок електромобілів. І намагається врахувати, як позначиться на ситуації у світі очікуваний у 2030 – 2040 рр. прорив у відновлювальній енергетиці, коли відкриються якісно інші можливості.

А це вже через 10 років. Фактично завтра…

Тепер екстраполюйте ці процеси на наш порядок денний і на той самий Донбас. Маємо уражений війною край, економіка якого зруйнована і відновлюватись у колишньому вигляді не буде. Бо це безглуздо. Адже індустріальна модель ХІХ століття і рух до кліматичної нейтральності та сингулярності погано корелюються. Який шлях обрати, щоб не опинитися позаду назавжди?

Вибір легко пояснити через метафору – «дім розділений не встоїть» – в інтерпретації Авраама Лінкольна. У своїй відомій промові він наголосив: країна не може бути одночасно наполовину рабовласницькою і наполовину вільною. Або – або. Вона може рухатись або в один бік, або в інший.

У підсумку буде або Україна нашої мрії, або замість маленького – велике безправне і пограбоване окупантами «ОРДЛО». Хто при здоровому глузді погодиться на друге? Як швидко станеться вибух, якщо такий вибір спробують нав’язати? І хто потім долатиме наслідки для всієї Європи?

Тому наша позиція дуже послідовна. Виконання «мінських домовленостей», яких ми чітко дотримуємося, має призвести до повноцінної реінтеграції тимчасово окупованих територій в єдину Україну. Для цього зазначені домовленості, укладені на тлі гарячої фази війни, мають бути уточнені і модернізовані на холодну голову. Виграють усі, крім воєнних злочинців.

Ці загальні роздуми про реінтеграцію як «Соборність 2.0» призводять до дуже чіткого розуміння, що потрібно робити.

Мінреінтеграції вже розпочало презентацію елементів нашого підходу до відновлення територіальної цілісності та суверенітету, в основу якого умовно покладено концепт «дому об’єднаного».

Перший елемент – це проєкт закону про основні засади державної політики перехідного періоду. Його дію розраховано на 25 років. Найближчим часом ми будемо розбирати цей документ у найдрібніших деталях.

У ньому дуже проста логіка: внаслідок реалізації положень цього законопроєкту тимчасово окуповані території мають перетворитися на звичайні регіони Соборної України. Без видуманих «особливих статусів». Щоб у 2045 році єдина Україна успішно вирішувала завдання, які ставитиме час, а не дріботіла на задвірках. Це можливо лише з тими, хто додає нам руху, а не сповільнює його через свої недоімперські комплекси.

Такий підхід – виклик не тільки для ОРДЛО і Криму. Решта України так само повинна зрозуміти: все, що гальмує розвиток країни – це зло. Ті, хто має бути притягнутий до відповідальності, отримають своє. Але там, де можливе прощення – треба амністувати і йти далі. Це непросто, але доведеться.

Другий елемент – це Стратегія економічного розвитку Донецької і Луганської областей. 23 грудня 2020 року Уряд затвердив її Концепцію, упродовж 6 місяців буде напрацьовано зміст власне Стратегії, пакет законопроєктів і план дій для реалізації. Цей елемент розрахований на 10 років.

Його завдання – створити інструменти для перетворення депресивних, дотаційних регіонів, які постраждали від війни, на опору держави через зміцнення громад. Цього планується досягти за рахунок комплексу стимулів для інвесторів. Якщо не буде вжито екстраординарних заходів, підконтрольна частина Донеччини і Луганщини висмоктуватиме ресурси і тягнутиме країну у прірву. Змінити це якомога швидше в інтересах усієї країни.

Є більш локальні треки. Наприклад, протягом тижня ми оприлюднимо Концепцію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року. Це стратегічне питання не тільки для корінного народу, але й для всієї української нації. Володіючи «українською тюркською», людина відкриє для себе весь тюркський світ, який нараховує близько 170 млн людей. Це нова якість стосунків з нашими партнерами – Туреччиною, Азербайджаном, країнами Центральної Азії.

Головна відмінність нашого підходу від того, що робить ворог: ми окреслюємо шлях на покоління і не боїмося вкладати в розвиток, у довготривалі проєкти.

Ми не знаємо, як буде організовано простір, який зараз займає Російська Федерація, через 10 чи 25 років. Але ми маємо твердо йти курсом, який зробить Україну кращим варіантом майбутнього для нас самих. Адже ми не ставимося до нашої держави як до чогось тимчасового і швидкоплинного.

Навпаки – в тому ж ОРДЛО горизонт планування обмежено кількістю підприємств, які можна розпилити на брухт, чи обсягом надр, які можна випорожнити без інвестицій.

У Криму є певні відмінності. Як влучно зазначив Мустафа Джемілєв, Росія наповнює Крим зброєю і військовими, щоб охороняти вкрадене. Але кінець буде такий самий.

Запорука «Соборності 2.0» – це наша проактивна позиція, вміння прокладати і тримати курс навіть у шторм. І ми не можемо безкінечно ставити наше майбутнє у залежність від доброї волі союзників. Їхня підтримка безцінна, але вони не можуть дбати про нас більше, ніж ми самі це робимо.

Маємо поступово змінювати формат стосунків «донор – реципієнт» на стратегії win-win скрізь, де це можливо. Це і буде держава, здатна до «Соборності 2.0».

На мій погляд, варто започаткувати традицію – у День Соборності оцінювати пройдене на шляху реінтеграції за критерієм: чи наближаємо ми момент повернення наших людей і територій, чи ні. Це не тільки буде гарним індикатором для нас самих. Це дуже спростить вибір і для тих, хто нас підтримує, і для тих, кого ми хочемо повернути.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 243

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua