Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 25.10.2021

Інформаційний резонанс доби: 25.10.2021

У зоні ООС поранені двоє українських військових

26.10.2021 07:07

Упродовж минулої доби, 25 жовтня, внаслідок ворожих дій один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав вогнепальне поранення, ще один зазнав поранення в результаті підриву на ворожому невідомому вибуховому пристрої.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС.

«Упродовж минулої доби, 25 жовтня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню, 1 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння», – йдеться в повідомленні.

Так, біля Кам’янки ворог обстріляв позиції наших воїнів з мінометів калібру 82 мм. Поблизу Пісків окупанти відкривали вогонь зі стрілецької зброї. У напрямку Золотого-4 найманці здійснили обстріл з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї

Крім того, на Луганщині зафіксовано проліт безпілотного літального апарату, ймовірно Орлан-10, з перетином лінії зіткнення.

Внаслідок ворожих дій один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав вогнепальне поранення, ще один зазнав поранення в результаті підриву на ворожому невідомому вибуховому пристрої. Воїни перебувають в лікувальному закладі. Стан здоров’я обох – задовільний.

Станом на 7 годину ранку 26 жовтня, зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Біля Гранітного російські найманці вели вогонь з артилерії калібру 122 мм.

«Щоб змусити противника припинити вогневу активність наші захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння. Наші воїни контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації», – зазначили у штабі.

 

Місія ОБСЄ вихідними нарахувала майже 450 порушень перемир’я

26.10.2021 02:42

СММ ОБСЄ упродовж вихідних зафіксувала 406 порушень режиму припинення вогню у Донецькій області та 37 таких порушень на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 250/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 25 жовтня 2021 року.

“Із вечора 22 до вечора 24 жовтня в Донецькій області СММ зафіксувала 406 порушень режиму припинення вогню, зокрема 60 вибухів (1 вибух у повітрі, 5 розривів боєприпасів і 54 вибухи невизначеного походження)”, – йдеться у повідомленні.

Більшість порушень режиму припинення вогню сталася на ділянці розведення в районі н. п. Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км на південь від Донецька) та біля неї вночі з 22 на 23 та з 23 на 24 жовтня, а також північніше н. п. Широкине (підконтрольний урядові, 100 км на південь від Донецька) увечері 23 жовтня.

За попередній звітний період у цій області було зафіксовано 134 порушення режиму припинення вогню, із яких більшість також сталася в межах ділянки розведення в районі Петрівського.

“Із вечора 22 до вечора 24 жовтня в Луганській області Місія зафіксувала 37 порушень режиму припинення вогню, зокрема 12 вибухів невизначеного походження”, – повідомили в СММ.

Більшість порушень режиму припинення вогню сталася на схід від ділянки розведення в районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська).

Як відомо, за попередній звітний період на Луганщині було зафіксовано 49 порушень режиму припинення вогню. Усі вони також сталися поблизу ділянки розведення в районі Золотого.

 

Кабмін скасував самоізоляцію для жителів ТОТ, які їдуть вакцинуватися через РФ

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 16:52  УП

Кабінет міністрів ухвалив постанову, що жителі тимчасово окупованих територій не підлягають самоізоляції, якщо їдуть вакцинуватися через українсько-російський кордон.

Джерело: пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, постанова КМУ

Дослівно: “Відтепер мешканці ТОТ не підлягатимуть самоізоляції (обсервації) при перетині кордону з РФ у разі пред’явлення запрошення на вакцинацію з українським ідентифікатором. Рішення ухвалене з метою забезпечення доступу громадян України до вакцинації в умовах блокування роботи КПВВ з боку РФ.”

Деталі: Мешканці ТОТ можуть записатися на вакцинацію в будь-якому центрі масової вакцинації чи пункті щеплень на підконтрольній українському урядові території Донецької, Луганської та Херсонської областей, які знаходяться неподалік КПВВ. У результаті запису житель окупованої території отримає запрошення з унікальним кодом для ідентифікації.

У відомстві оприлюднили перелік таких пунктів.

Для цього потрібно зателефонувати до контакт-центру МОЗ: 0 800 60 20 19, або ж зробити це онлайн за допомогою чату на сайті МОЗ.

Передісторія:

В українському уряді заявляли 12 жовтня, що окупанти блокують контрольний пункт в’їзду та виїзду “Станиця Луганська”.

 

У лікарнях ОРДЛО критична ситуація – правозахисники

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 16:16  УП

Правозахисники заявляють, що дві третини медичних установ на території тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини всуціль заповнені хворими на коронавірусну хворобу.

Джерело: Facebook-сторінка “Східної правозахисної групи”

Деталі: Правозахисники провели власний моніторинг за доступними їм джерелами інформації. Вони стверджують, що ситуація з системою охорони здоров’я критична не лише через COVID-19.

Правозахисники встановили, що в більшості міст тимчасово окупованих територій бракує місць у відділеннях гінекології, а операції проводять лише в Донецьку й Луганську.

Також всюди бракує медичного персоналу, а в шпиталях Дебальцевого та Антрацита немає водопостачання.

За джерелами правозахисників, кампанію з вакцинації місцевих мешканців проти коронавірусної хвороби не виконують.

Винятком є лише онкологічні відділення, які наразі не змінюють профіль на лікування COVID-пацієнтів.

Передісторія: Єврокомісія пообіцяла 20 жовтня надати гуманітарну допомогу розміром 3,5 млн євро для жителів Донбасу.

 

У Києві під посольством Росії вимагали розблокувати пункти пропуску в ОРДЛО

25.10.2021 13:50

Під будівлею посольства РФ у Києві відбулася акція протесту проти політики штучної ізоляції жителів ОРДЛО та ненадання їм адекватної медичної допомоги під час пандемії COVID-19.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в акції взяли участь Українська народна рада Донеччини та Луганщини та Восток SOS, що об’єднують переселенців з ТОТ.

Як сказала Укрінформу співзасновниця Восток SOS Олександра Дворецька, учасники акції хочуть привернути увагу до гуманітарної катастрофи в умовах пандемії СOVID-19 на ТОТ у Донецькій, Луганській областях, до якої причетна РФ, адже саме вона обмежує перетин через контрольні пункти.

“Люди не мають доступу до медикаментів, вакцинації, медичних послуг, вони не мають можливості виїхати або відвідати своїх родичів і близьких. РФ обмежує перетин на КПВВ і навіть через російсько-український кордон. Фактично люди залишаються за високим парканом, оточеним бойовиками, яких фінансує РФ і які не випускають громадян України, залишаючи їх там помирати”, – сказала Дворецька.

Учасники акції виклали перед парканом російського посольства у Києві загорнуті в поліетилен символічні “трупи”, демонструючи критичну ситуацію, яка утворилася на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

“Там у лікарнях коридори забиті хворими, морги переповнені, на цвинтарях не встигають викопувати могили. Люди помирають і немає можливості з ними попрощатися через закриті КПВВ. Це новий концтабір, який влаштувала РФ за лінією розмежування, не даючи можливість людям перетинати контрольні пункти в’їзду-виїзду”, – наголосила активістка.

Вона розповіла, що для окупаційної влади не є підставою для дозволу на виїзд вакцинація чи отримання медичної допомоги на підконтрольних українському уряду територіях. На тимчасово окупованих територіях немає жодного пункту вакцинації, додала Дворецька.

“Тобто, ті хто потребують термінової допомоги, не можуть її отримати. А на окупованих територіях немає жодного пункту вакцинації. Ми вимагаємо відкрити КПВВ, щоб люди мали доступ до медичної допомоги, а міжнародні організації здійснили моніторинг цієї ситуації”, – сказала Дворецька.

Вона нагадала, що на підконтрольній українському уряду території люди з ТОТ можуть вільно вакцинуватися, навіть без направлення сімейного лікаря.

Учасники акції тримали плакати: “Росія вбиває”, “Росія зробила з Донбасу концтабір”, “Кремль перекрив кисень”, “Дайте доступ до вакцин”.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС України вимагає, щоб РФ забезпечила базові потреби населення на підконтрольних їй територіях, включно з адекватним захистом від коронавірусної хвороби COVID-19, та розблокувала роботу КПВВ.

 

Влада РФ зробить все, аби голос Джелялова в «суді» не пролунав – Полозов

26.10.2021 00:39

Під час винесення остаточного вироку кримськотатарському активісту, першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялову окупанти можуть не дати йому слово на “суді”.

Про це у програмі “5 вопросов” телеканалу “Дом” сказав адвокат Микола Полозов.

Він нагадав, що Джелялова звинувачують за двома статтями: вчинення диверсії в складі організованої групи та незаконний обіг вибухових пристроїв в складі організованої групи.

За цими звинуваченнями йому загрожує до 20 років позбавлення волі. Адвокат вкотре наголосив, що звинувачення є абсолютно абсурдним.

“Звісно, він провину не визнає. Ця справа є політично мотивованою, сфабрикованою. Разом із тим, слідство ФСБ все одно продовжує її розслідування. Наріман має право висловитися і під час допиту на слідстві, і під час судового засідання. Однак, я переконаний, що російська влада робитиме все для того, щоби голос Нарімана в “суді” не пролунав. Я не виключаю, що можуть провести процес дистанційно, за допомогою відеозв’язку, як це було в “справі” Ахтема Чийгоза”, — сказав Полозов.

Нагадаємо, раніше Полозов заявляв, що, помістивши Джелялова до психіатричної лікарні, окупанти в Криму намагаються його залякати та одночасно ізолювати від громадськості.

 

Полозов: Ризик, що Джелялова можуть посадити на 20 років, – стовідсотковий

25.10.2021 20:27

Ризик того, що окупаційний так званий “суд” Криму на 20 років може позбавити волі кримськотатарського активіста, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, стовідсотковий. Разом із цим “справа” є політично мотивованою та сфабрикованою.

Про це у програмі “5 вопросов” телеканалу “Дом” розповів адвокат Микола Полозов.

“Ризик стовідсотковий, тому що інакше навіщо органам ФСБ було відкривати цю “кримінальну справу”? З огляду на те, що в Росії щодо таких політичних справ суд як незалежний інститут влади відсутній, і він проштамповує ті рішення, на які чекає Кремль, абсолютно очевидно, що незалежно від непричетності Нарімана до вчинення будь-яких злочинів; враховуючи тільки ту обставину, що він є кримським татарином, що він є активістом, заступником голови Меджлісу — тільки з цих підстав йому буде винесено обвинувальний вирок. Ми це бачили в десятках і сотнях інших “кримінальних справ”, які відбувалися в Криму за майже 8 років окупації”, — сказав він.

Полозов нагадав, що на цьому етапі Джелялов перебуває під вартою. А останнього місяця — на стаціонарній психолого-психіатричній експертизі.

“Він був направлений за постановою “слідчого”, хоча від початку заперечував проведення такої експертизи, оскільки немає жодних підстав для її призначення. Разом із тим, вже майже місяць він перебуває в стаціонарному відділенні Першої кримської психіатричної лікарні. Це відділення, де проводять експертизу щодо осіб, які утримуються під вартою. Фактично це підрозділ Сімферопольського СІЗО”, — розповів адвокат.

За словами Полозова, чергові “судові засідання” можуть відбутися наступного тижня.

“Оскільки термін утримання під вартою закінчується. “Слідство”, напевно, звертатиметься з клопотанням про продовження строку тримання під вартою”, — додав адвокат.

Як повідомлялося, Нарімана Джелялова так звана “влада” Криму поставила на облік в СІЗО як “особу, схильну до скоєння терористичних і екстремістських злочинів”. Окупанти бездоказово звинувачують його у вчиненні диверсії в Криму. Йому загрожує до 20 років за ґратами. Полозов заявляв, що помістивши Джелялова до психіатричної лікарні, окупанти в Криму намагаються його залякати й одночасно ізолювати від громадськості.

 

У Криму під будівлею “суду” масові затримання активістів та адвокатів кримських татар

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 19:01  УП

В окупованому Росією Криму знову відбуваються масові затримання кримських татар – серед тих, кого схопили, активісти, кореспонденти та адвокат.

Джерело: Представництво президента України в АР Крим

Дослівно: “25 жовтня у місті Сімферополь російські силовики незаконно затримали кримськотатарських активістів під будівлею окупаційного “Кримського гарнізонного воєнного суду” підконтрольного РФ та адвокатів, які надавали їм захист.

Активісти зібралися, щоб почути адвокатів, які по відеоконференцзв’язку повинні були взяти участь у розгляді апеляційної скарги на вирок фігурантам “справи Хізб ут-Тахрір”.

Серед затриманих: координатор “Кримської солідарності” Ділявер Меметов та кореспонденти “Кримської солідарності” — Зідан Аджікелямов, Руслан Параламов і Длявер Ібрагімов”.

Деталі: Зазначається, що на адвоката кримських татар Едема Семедляєва склали протокол за російською статтею “Непокора розпорядженню співробітника поліції” що в українському відомстві назвали прямим перешкоджанням професійній адвокатській діяльності та позбавлення права на захист затриманих.

 

У Криму поліція погрожує затриманням адвокатам, які прибули на допомогу активістам

25.10.2021 20:33

В окупованому Криму співробітники так званих правоохоронних органів погрожують затриманням та особистим оглядом адвокатам, які прибули у відділення поліції до затриманих біля будівлі «Кримського гарнізонного військового суду» активістів.

Про це пише у Фейсбуці Лутфіє Зудієва, повідомляє Укрінформ.

«У Криму, в «Центральному» відділі поліції № 3 Сімферополя підполковник центру з протидії екстремізму Руслан Шамбазов складає на адвоката Едема Семедляєва протокол за статтею 19.3 КоАП РФ (непокора законному розпорядженню співробітника поліції, військовослужбовця, співробітника органів федеральної служби безпеки)», – повідомила Зудієва.

За її словами, Семедляєву, який прибув до відділу поліції для надання юридичної допомоги затриманим біля будівлі так званого Кримського гарнізонного військового суду активістам, погрожують затриманням та особистим оглядом.

Пізніше Лутфіє Зудієва повідомила у Фейсбуці, що крім Семедляєва, у поліцейському відділі «Центральний» з метою надання юридичної допомоги затриманим перебуває також адвокат Назім Шейхмамбетов. На обох чиниться тиск з вимогою «роздягтися».

«Прямо зараз у «Центральному» відділі поліції № 3 міста Сімферополя співробітники вимагають роздягтися адвокатам Едему Семедляєву і Назіму Шейхмамбетову. Вони прибули туди надавати юридичну допомогу затриманим біля суду 20 кримським татарам і журналістам», – повідомила Зудієва.

За її даними, раніше з відділу поліції незаконно вивели адвоката Рустема Кямілєва.

«Обов’язково звернемося до правоохоронних органів з вимогою провести перевірку дій поліцейських на предмет перевищення ними службових повноважень (ч. 3 ст. 286 КК РФ). І комунікуємо з міжнародними організаціями на захист журналістів і адвокатів», – написала активістка.

25 жовтня в окупованому Криму силовики затримали 21 кримського татарина, які прийшли як слухачі на розгляд апеляції у червоногвардійській «справі Хізб ут-Тахрір» до Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі.

Затриманих активістів доставили у відділ поліції «Центральний» в м. Сімферополі.

 

У Києві розповіли, що заважає абітурієнтам в окупованому Криму вивчити українську

25.10.2021 19:34

Найбільш поширеним бар’єром для вступу абітурієнтів з окупованого Криму в українські заклади вищої освіти є відсутність у дітей доступу до вивчення української мови та історії України.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомила голова Центру громадянської освіти «Альменда» Валентина Потапова, передає кореспондент агентства.

«Перші бар’єри – це ті, які пов’язані з підготовкою в Криму до вступу в українські заклади вищої освіти. Перш за все, це неможливість вивчення української мови. Ми знаємо, що менше однієї десятої відсотка учнів в Криму мають можливість вивчати українську мову», – зазначила Потапова.

За її словами, крім доступу до вивчення української мови в школах, кримчани не мають можливості вивчати мову за допомогою репетитора.

«Ми з’ясували, що у відкритих джерелах існує тільки 25 репетиторів української мови, які не бояться відкрито говорити про те, що вони надають таку послугу, яка, однак, включена в Криму в опцію «іноземна мова». Це, не дивлячись на те, що в Криму повинні розвиватися вільно три мови – українська, російська та кримськотатарська», – повідомила глава «Альменди».

Що стосується онлайн-курсів з вивчення української мови, повідомила вона, то більшість з них не мають ліцензії Міністерства освіти і науки України.

«Ми знайшли в Україні п’ять таких онлайн-курсів, які працюють безкоштовно, і з них тільки одні онлайн-курси мають ліцензію Міністерства освіти. Але чомусь на сайті Міністерства освіти саме на ці курси немає посилання, на жаль. Є посилання на курси, які не мають ліцензії та не відповідають вимогам підготовки до здачі ЗНО», – зазначила Потапова.

За її словами, доступ до якісного отримання знань української мови для кримчан дає тільки одна приватна школа, проте вартість навчання в ній досить висока – 30 тисяч гривень, що є «дуже великою сумою для людей, які живуть в Криму».

Немає можливості у випускників кримських шкіл вивчати і історію України, тоді як з цього предмету проводиться один зі вступних іспитів до закладів вищої освіти України. За словами Потапової, з цього предмету в відкритих джерелах в Криму знайшлося тільки чотири репетитори.

Серед бар’єрів, з якими кримчани стикаються на шляху до отримання освіти в українських вузах експерт назвала і необхідність дистанційного або екстернатного навчання в школах материковій Україні.

Як вважає експерт, навчатися в таких школах більшості кримських випускників не зовсім зручно, оскільки вони «не можуть відмовитися від навчання в кримській школі за російською програмою, де вони зайняті практично всю першу половину дня».

«Якщо підрахувати кількість часу, який може витратити учень 11 класу, навчаючись одночасно в кримській школі і дистанційної або екстернатній, виходить близько 90 годин на тиждень. Таке навантаження для них неприйнятно», – вважає Потапова.

За даними ЦРО «Альменда», на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та м.Севастополя близько одного мільйона дітей, з яких понад 400 тис – шкільного віку. З них тільки близько 4% випускників вибирають ВНЗ в Україні для продовження освіти.

 

Тиждень української мови: МКІП запрошує до вебінару про Вікіпедію

25.10.2021 12:32

Міністерство культури та інформаційної політики запрошує усіх охочих долучитися до вебінару про Тиждень української мови у Вікіпедії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП у Фейсбуці.

“26 жовтня о 15:00 запрошуємо на вебінар про Тиждень української мови у Вікіпедії, який проводять Міністерство культури та інформаційної політики України і Вікімедіа Україна”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що мільйони людей щомісяця звертаються до Вікіпедії за інформацією про різні аспекти життя — зокрема про українську мову та писемність. Тож на вебінарі можна буде отримати відповідь на такі запитання: Як працює Вікіпедія? Як долучитися до її наповнення? Як узяти участь — і перемогти — у Тижні української мови?.

Вебінар відбудеться у вівторок 26 жовтня, початок о 15:00.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики спільно з ГО «Вікімедіа Україна» оголошують Тиждень української мови у Вікіпедії.

 

Епіфаній привітав військових капеланів

25.10.2021 11:03

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав військових капеланів.

Як передає Укрінформ, про це митрополит Епіфаній повідомив у Твіттері.

“Сьогодні ми з особливою вдячністю й пошаною молимося за наших капеланів. За тих, хто вже 7 років цієї неоголошеної російсько-української війни є справжнім духовним щитом України. За тих, хто є опорою та підтримкою для наших захисників там, на фронті, де найкраще знають ціну миру”, – зазначив Епіфаній.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 6 червня 2019 року ухвалила у першому читанні законопроєкт про військове капеланство.

Документ визначає, що військове капеланство – діяльність капеланських об’єднань, військових капеланів та військових капеланів-волонтерів із забезпечення реалізації права на свободу віросповідання, душпастирської опіки особового складу Збройних сил, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення.

Згідно із законопроєктом, для забезпечення організації виконання завдань військового капеланства в релігійних організаціях створюються капеланські об’єднання, з якими, враховуючи релігійні потреби особового складу, Міноборони, відповідні органи управління ЗСУ, інших військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення влади укладають генеральні угоди душпастирської опіки, порядок укладання яких визначається Кабінетом Міністрів.

 

У Туреччині затримали 7 російських туристів за підозрою у підпалі лісу

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 13:34  УП

В турецькій Анталії за підозрою в підпалі лісу затримали сімох російських туристів, які йшли туристичним маршрутом “Лікійська стежка”.

Про затримання росіян агентству РИА Новости повідомили у російському генконсульстві, пише “Європейська правда“.

Інцидент стався в суботу в районі Чагларджа, коли туристи здійснювали похід за популярним  маршрутом “Лікійська стежка”.

“Відповідно до місцевого законодавства органами правопорядку із залученням присяжного перекладача був складений протокол надання свідчень підозрюваних і свідків у справі”, – розповів представник російської дипмісії.

У неділю відбулося засідання суду, росіянам безкоштовно надали державних адвокатів, також їх забезпечили перекладом. Суд прийняв рішення на період досудового розслідування обставин інциденту взяти російських туристів під варту.

Самі росіяни заявляють, що побачили на стежці пожежу і намагалися її загасити. Один із туристів написав у Instagram, що вони зателефонували в службу 911, а на шляху їх затримали місцеві жителі і викликали жандармів.

Цього літа на півдні Туреччини сталися масштабні лісові пожежі у 30 провінціях. Разом із кліматичними причинами влада розглядає версію навмисного підпалу.

 

У Чернівцях заочно засудили одного з ватажків угруповання “Восток”

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 11:22  УП

Шевченківський районний суд Чернівців заочно засудив до 10 років позбавлення волі бойовика терористичної організації “ДНР”.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: За даними слідства, уродженець Макіївки Донецької області з позивним “Міха” у 2014 році приєднався до угруповання бойовиків “Восток”.

28-річний чоловік “відслужив” там від командира взводу до заступника командира роти мотострілецького батальйону, а згодом – першого заступника начальника штабу полку.

Бойовик безпосередньо брав участь у бойових діях проти військовослужбовців ЗСУ та українських правоохоронців поблизу Донецького аеропорту, Ясинівки, Красного Партизана, Пантелеймонівки.

Під час відсутності командира полку бойовик виконував його обов’язки та особисто керував незаконним збройним формуванням і, за показами свідків, віддавав накази про проведення бойових дій в Авдіївці, Пісках, Савур-Могилі.

За свої “подвиги” бойовик був неодноразово нагороджений окупаційною адміністрацією.

Також слідством встановлено, що “Міха” співпрацює з російською розвідкою та часто їздить до РФ.

Суд визнав бойовика винним у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації) ККУ і призначив покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.

Наразі засуджений переховується на тимчасово непідконтрольній українській владі території Донецької області, його оголошено в розшук.

 

Арестович: Путін дограється, що українські ракети будуть спрямовані на Москву

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 09:43  УП

Речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович заявив, що активну співпрацю України з НАТО Кремль спровокував сам окупацією та агресією, і що найкращий вихід для Росії – піти на мирне врегулювання ситуації.

Джерело: Арестович у програмі “Погляд із Банкової” на телеканалі “Дом

Деталі: Речник української делегації в Тристоронньої контактній групі зазначив. що Північноатлантичний альянс присутній на території України, хоча формального вступу України в НАТО немає.

Пряма мова: “Справді, військовослужбовці сил НАТО перебувають на території України в рамках навчальних місій. Ми проводимо спільні навчання. Тільки на цей рік їх заплановано 25. І НАТО давно присутнє на території України.

Всередині України була тривала дискусія:треба нам вступати в НАТО чи ні, враховуючи, що до 2014 року не було військової небезпеки. І своїми діями Кремль прибрав цю дискусію і отримав те саме наближення НАТО до кордонів Росії, якого вони так бояться. Тепер “злого НАТО” в Україні дуже багато.

Але Кремль же не розуміє ще найголовнішого. Що тільки-но Україна вступить к НАТО, кожен український солдат стане солдатом НАТО. А це зовсім інша історія”.

Деталі: Арестович висловив думку, що найкращий вихід для РФ – піти на мирне врегулювання ситуації, вивести свої війська з Донбасу і з Криму, виплатити репарації Україні за період окупації.

“І ось тоді виникне підстава для відновлення нормальних відносин. І, можливо, можна буде всерйоз обговорити питання загроз своїй безпеці, які Російська Федерація бачить у можливому вступі України в НАТО”, – сказав він.

“Тоді ми можемо говорити, як нормальні країни. Зараз ми не можемо говорити, як нормальні країни, тому що ми – військові противники. І до такої ситуації призвела саме Росія”, – наголосив Арестович.

Він також прокоментував побоювання президента РФ Володимира Путіна, що в Україні побудують бази НАТО під виглядом навчальних центрів і направлять ракети на Москву.

Пряма мова: “Путін дограється до того, що українські ракети будуть спрямовані на Москву в якомусь найближчому осяжному майбутньому з однієї простої причини, що ми працюємо над ракетною програмою. І наші ракети оперативно-тактичного рівня зможуть діставати до Москви.

Це паритетні дії у відповідь на дії Росії. Якби не було цієї агресії, ніколи б українські ракети ні на яку Москву не були б спрямовані”.

Цьому передувало: Президент Росії Володимир Путін раніше заявив, що вступ України в НАТО – це проблема, а візит глави Пентагону до Києва – це фактичне відкриття дверей для України в Альянс.

“Навчальні центри ніхто не забороняє мати. А під маркою “навчальних центрів” можна все, що завгодно занести. Завтра під Харковом ракети з’являться, що нам із цим тоді робити? Не ми ж туди ліземо зі своїми ракетами, нам під ніс їх засовують. Звісно, це проблема”, – сказав він.

 

Меркель працюватиме над “нормандською зустріччю” щодня до кінця свого терміну – посол

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 12:58  УП

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель буде працювати над організацією зустрічі в Нормандському форматі кожен день, до останнього дня перебування на цій посаді.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” сказала посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен.

“З нашими французьким колегами ми вже дуже багато працюємо над цією можливістю влаштувати зустріч на рівні міністрів закордонних справ в Нормандському форматі. Звичайно, це дійсно важко. На цей час поки ще немає чітких уявлень, коли вона може відбутися”, – сказала Фельдгузен.

За її словами, відбуваються контакти як з української, так і з російською сторонами.

“Федеральний канцлер сказала, перебуваючи в Києві, що вона буде працювати над організацією цієї зустрічі кожен день, до останнього дня перебування на цій посаді “, – зазначила Фельдгузен на конференції в Києві в понеділок.

Нагадаємо, нещодавно глава МЗС Росії Сергєй Лавров заявив, що для відновлення контактів Нормандської четвірки Росія спершу хоче виконання попередніх рішень Нормандського формату.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба вважає образою Німеччини і Франції слова російського міністра Сергія Лаврова щодо неможливості проведення зустрічі в нормандському форматі.

 

Другий транш ЄС для України є сигналом підтримки реформ – Домбровскіс

25.10.2021 15:00

Виплата Україні другого траншу макрофінансової допомоги в обсязі 600 мільйонів євро є чітким сигналом від ЄС щодо підтримки України на шляху реформ.

Про це заявив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, коментуючи рішення Єврокомісії здійснити виплату Україні другого траншу макрофінансової допомоги із загального пакету допомоги ЄС у €1,2 млрд, передає Укрінформ з посиланням на сайт Єврокомісії.

«Ми підтримали Україну макрофінансовою допомогою від ЄС у €1,2 мільярда. Цей другий транш у розмірі €600 мільйонів, що виплачений сьогодні, є чіткою ознакою від ЄС щодо підтримки порядку денного реформ в Україні», – наголосив представник Єврокомісії.

Він зауважив, що Україна доклала суттєвих зусиль для імплементації умов, що були необхідними для виділення макрофінансової допомоги, та досягла задовільного прогресу у співробітництві із МВФ.

«Надаючи Україні фінансову та технічну допомогу, ЄС допомагає покращити стандарти життя для народу України, а шляхом потужної політичної підтримки ми посилюємо інтеграцію України з Європейським Союзом», – додав Домбровскіс.

Як повідомлялося, рішення про виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги у €600 мільйонів, що були виплачені сьогодні, 25 жовтня, Єврокомісія ухвалила 13 вересня 2021 року. Таке рішення стало наслідком позитивної оцінки виконання умов, які були викладені у двосторонньому Меморандумі про порозуміння, а також прогресу України у контексті програм із МВФ.

Ця допомога завершила виплату Євросоюзом Україні пакету макрофінансової допомоги у €1,2 мільярда. Перший транш такої допомоги, також в обсязі €600 мільйонів, Україна отримала у грудні 2020 року.

Ці ресурси були частиною загального пакету макрофінансової допомоги для десяти країн-кандидатів та країн-партнерів ЄС в розмірі 3 мільярди євро подолання наслідків пандемії COVID-19.

 

Україна отримала 600 млн євро фіндопомоги від ЄС

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 13:14  УП

Єврокомісія 25 жовтня перерахувала Україні 600 млн євро макрофінансової допомоги внаслідок пандемії.

Про це повідомляє пресслужба Єврокомісії.

Україна отримає другий та останній транш за програмою, узгодженою у 2020 році. Перший транш отримано у грудні 2020 року обсягом 600 млн євро. Загалом обсяг наданих Україні макрофінансових позик з боку ЄС становить близько 4,4 млрд євро.

Допомога Україні є частиною програми ЄС для підтримки економічного відновлення країн після пандемії COVID-19 загальним обсягом 3 млрд євро.

Отримання траншу вже підтвердив президент Володимир Зеленський: він подякував голові ЄК Урсулі фон дер Ляєн та віцепрезиденту ЄК Валдісу Домбровскісу.

Домбровскіс заявив, що Україна доклала “суттєвих зусиль задля виконання умов отримання макрофінансової допомоги, а також досягла задовільного прогресу у співпраці з Міжнародним валютним фондом”.

Паоло Джентілоні, єврокомісар з питань економіки, підкреслив, що транші є не лише доказом солідарності з українцями, але й відображення сталості України у досягненні ключових реформ, узгоджених з ЄК та МВФ.

Транш зумовлений позитивною оцінкою прогресу України Єврокомісією щодо восьми структурних маяків у питаннях публічних фінансів, верховенства права, покращення бізнес-клімату, секторальних реформ та управління держпідприємствами.

ЄК також зауважила позитивний результат місії МВФ, що завершилася угодою на рівні персоналу для України.

У Міністерстві фінансів раніше повідомляли, що ці кошти спрямують на підтримання економічної стабілізації в Україні шляхом забезпечення потреб у зовнішньому фінансуванні.

Нагадуємо:

Європейська Комісія схвалила виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги у 600 млн євро.

Україна та ЄС 23 липня 2020 року офіційно схвалили домовленість про макрофінансову допомогу – кредит на суму 1,2 млрд євро.

Половину коштів Брюссель погодився перерахувати без додаткових умов і Україна отримала їх вже у грудні 2020 року. Для отримання наступних 600 млн Україна має провести низку реформ.

У серпні Домбровскіс заявив, що Україна виконала всі основні умови для отримання другого траншу, але зауважив, що його надходження можливе після рішення МВФ.

 

УІНП проводить громадське обговорення концепції Бабиного Яру

26.10.2021 04:26

До 10 листопада включно тривають електронні консультації з громадськістю щодо концепції комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру.

Про це під час пресконференції повідомив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, передає кореспондент Укрінформу.

«Концепція комплексного розвитку Бабиного Яру – це документ на 200 сторінок. Електронні консультації, які є формою громадського обговорення, триватимуть до 10 листопада 2021 року. Побажання, зауваження, пропозиції – бажано конкретні, з посиланням на конкретні сторінки і розділи концепції – надсилайте на адресу Українського інституту національної пам’яті. Ми їх опрацюємо і оприлюднимо звіт», – сказав Дробович.

Він зазначив, що звіт про результат електронного обговорення буде оприлюднений на сайті УІНП. Після завершення громадського та експертних обговорень концепція комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру буде запропонована на розгляд уряду.

Дробович нагадав, що концепцію розробила спеціальна робоча група при Інституті історії України НАНУ, створена у 2017 році на виконання указу Президента та рішення уряду. До неї увійшли історики, фахівці музейної справи, архітектори, юристи. Концепція пройшла рецензування понад 40 науковців з усього світу.

Як сказала, презентуючи документ, його співавторка, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАНУ Тетяна Пастушенко, концепція передбачає створення у Бабиному Яру цілісного меморіального комплексу як альтернативи хаотичному зведенню окремих пам’ятників та меморіалів, вона пропонує бачення, як упорядкувати та об’єднати наявні об’єкти і пам’ятні місця у цілісний меморіальний парк. Також концепція передбачає створення двох музеїв – Українського музею Голокосту та Меморіального музею Бабиного Яру.

«Наша концепція присвячена пам’яті жертв Бабиного Яру. Це євреї, роми, полонені червоноармійці, цивільні заручники, пацієнти психіатричної лікарні, в’язні Сирецького табору, українські націоналісти, радянські підпільники і жертви Куренівської катастрофи, яка сталася 1961 року. Але поряд з пам’яттю про жертв, ми вшановуємо і пам’ять людей, які рятували євреїв, і борців за пам’ять, які у повоєнний час виступали за гідне вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру. Ми пропонуємо відійти від створення окремих пам’ятників, меморіальних знаків, подивитись на цю проблему комплексно. Одним із засобів такого комплексного впорядкування території є створення Меморіального парку «Бабин Яр», – сказала Пастушенко.

За її словами, про те, що відбувалось на цій території, про широкий контекст подій, які відбулись у Бабиному Яру, має розповісти Музейний комплекс, до якого увійдуть Музей історії Бабиного Яру і Український музей Голокосту, що розкаже про винищення євреїв на території України під час Другої світової війни у контексті загальноєвропейської трагедії нацистського геноциду єврейського народу. Вона зауважила при цьому, що на сьогодні в Україні і в Києві не існує стаціонарної експозиції, яка б розповідала про історію Бабиного Яру, і також не існує державного музею, присвяченого темі Голокосту.

Пастушенко зазначила, що робоча група проєкту спільно із заповідником «Бабин Яр» розробляла концепцію експозиції Музею пам’яті жертв Бабиного Яру, який планується створити в Будинку контори єврейського кладовища – єдиній оригінальній будівлі, яка залишилась на території Бабиного Яру. Там від 2017 року ведуться ремонтні та реставраційні роботи.

«Якщо буде прийнята наша концепція комплексної меморіалізації, то в перспективі експозиція цього музею має бути пілотним проєктом, оскільки сама будівля замала для такого масштабного проєкту, і це дасть можливість за короткий час і за скромного бюджету зробити експозицію, присвячену Бабиному Яру, це може бути тимчасовий простір для зустрічей, розповідей, дискусій. А надалі, коли будуть реалізовані проєкти Меморіального парку та Музейного комплексу, тут може розміститись Інформаційний центр», – зауважила вона.

Меморіальний парк, за її словами, включатиме місця розстрілів та поховань, а також територію, пов’язану з Куренівською катастрофою 1961 року.

«Тобто ми пропонуємо, що до Меморіального парку має увійти не лише територія сучасного заповідника «Бабин Яр», а це має бути територія, на якій би знайшли відображення всі трагедії, що відбулися в Бабиному Яру. Меморіальний парк – це наша відповідь хаотичній забудові, яка на сьогоднішній момент триває на території Бабиного Яру. Головна наша мета – заборонити подальше будівництво на місцях розстрілів і поховань, засобами ландшафтного дизайну, паркової архітектури створити таку територію, яка б вшанувала пам’ять жертв Бабиного Яру. Звичайно, тут мають бути належним чином збережені всі існуючі на сьогодні архітектурні меморіальні об’єкти». – акцентувала Пастушенко.

Своєю чергою співавтор Концепції, заввідділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАНУ Олександр Лисенко висловив сподівання, що в ситуації з існуванням приватного проєкту «Бабин Яр» продемонструє свою зрілість українське громадянське суспільство.

«На моє переконання, такі проєкти реалізуються ґрунтовно, на всі сто, тільки тоді, коли включається, з одного боку, держава, яка бере на себе відповідальність, а з іншого боку громадянське суспільство. Такі масштабні проєкти – це по суті ворота, які дають можливість комунікувати Україні зі світом, а світу – з Україною», – підкреслив Лисенко.

Документ можна завантажити на сайті Інституту історії України Національної академії наук. Зауваження та пропозиції до концепції просять надсилати на електронну адресу go@uinp.gov.ua. У темі листа необхідно зазначити «Бабин Яр».

 

Данілов: Три групи хочуть представляти Путіна в Україні, група Медведчука відвалилася

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 11:41  УП

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов заявив, що щонайменше три групи впливу з’ясовують між собою, хто представлятиме в Україні інтереси президента Росії Володимира Путіна, а раніше Віктор Медведчук лідирував у цьому.

Джерело: Данілов в інтерв’ю “РБК-Україна

Пряма мова: “Що на сьогоднішній день відбувається на російському напрямку? На російському напрямку зараз відбувається колосальна боротьба за вплив на Україну серед тих людей, які знаходяться на території нашої країни. Між цими групами йде зіткнення.

Медведчук був однією з цих груп, він був, скажімо так, у фаворі з урахуванням того, що він кум Путіна. Зараз між цими групами йде з’ясування взаємин, хто буде тут старшим і представляти інтереси Російської Федерації.

Багато таких груп? Я знаю як мінімум три групи, які з’ясовують, хто представлятиме тут інтереси Путіна. Група, що відвалилася – це була група Медведчука, четверта”.

Деталі: Так секретар РНБО відповів на припущення про те, що Росії може бути вигідно отримати рішення ЄСПЛ проти України у справах Медведчука як “юридичної підпірки” для зняття санкцій.

Данілов наголосив, що Медведчук перебуває під домашнім арештом не через санкції: “Санкції не мають до цього відношення, ми займалися превентивними заходами”.

“Але якщо в 2014-му, 2015-му, 2016-му роках відбувалися якісь процеси, суспільство ж повинно про них знати. Треба чітко розуміти наслідки тих чи інших дій. Це, до речі, стосується не тільки Медведчука”, – додав секретар РНБО.

Передісторія:

Нардепу від партії “Опозиційна платформа – За життя” й куму Володимира Путіна Віктору Медведчуку висунуто дві підозри: у державній зраді Україні, пов’язаній із видобутком нафти й газу в Чорному морі у змові з окупантами Криму, та у держзраді, пов’язаній із домовленостями про постачання вугілля з окупованих територій Донбасу (ОРДЛО).

11 травня генпрокурор Ірина Венедіктова підписала Медведчуку підозру у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. Правоохоронці підозрюють, що Медведчук вступив у змову з РФ для видобутку нафти і газу в Чорному морі. Також у 2020 році Медведчук передав Росії інформацію про розташування прихованого підрозділу ЗСУ.

За цією справою Медведчука відправили під домашній арешт. На затримання його поплічника нардепа Тараса Козака Служба безпеки України отримала дозвіл суду.

8 жовтня Медведчуку оголосили нову підозру – про державну зраду та сприяння діяльності терористичної організації шляхом організації поставок вугілля з ОРДЛО на підконтрольну Києву територію України.

12 жовтня суд відправ Медведчука під домашній арешт, хоча обвинувачення клопотало про арешт з альтернативою застави в 1 мільярд гривень. Прокуратура планує оскаржувати це рішення.

 

РНБО виявила пул проросійських телеграм-каналів та їх адміністраторів

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 17:29  УП

Рада національної безпеки й оборони України виявила низку телеграм-каналів, які ширять дезінформацію на користь російської влади.

Джерело: сайт РНБО

Деталі: Йдеться про такі канали:

Klymenko Time;

VESTI;

Шептун;

First;

Новоstnoy,

Юрий Ткачёв;

Андрей Манчук;

КОРНИЛОВ;

Максим Могильницкий;

Вадим Рабинович;

Moroz.Live.

За спостереженнями ради, основним наративом цих ресурсів є “приниження національної гідності українців, особливо Революції Гідності, яку канали називають “переворотом”.

В РНБО з’ясували, що “Klymenko Time” належить колишньому міністру доходів і зборів Олександру Клименку, а “Vesti” (канал видання Vesti.ua) очолює цивільна дружина Клименка – Ольга Семченко.

Канали “Шептун” та “First” адмініструються користувачем “@A_menejer” (він же @A_manager2 та @Arhangel). Згідно з даними СБУ, ця особа приймає замовлення на публікацію матеріалів політичного характеру, здійснює менеджмент та адміністрування мережі телеграм-каналів.

За даними джерела УП, цією особою є Артем Давидченко – один з організаторів протистоянь в Одесі 2 травня 2014 року зі сторони представників “Антимайдану”. Він зараз в розшуку.

“@A_menejer”, окрім вже загаданих каналів, адмініструє відомі проросійські канали “Легитимный”, “Резидент” та “ЗеРада”.

РНБО перехопило переписку Давидченка, де він отримує замовлення на пропаганду.

Названі канали разом зі своїми каналами-супутниками знаходяться в одному проросійському пулі, всередині якого є низка дружніх до них каналів, які активно поширюють публікації “Klymenko Time”.

Дослівно РНБО: “Канали належать до пулу О. Клименка або напряму куруються РФ. Шляхом маніпулювання інформаційними потоками вони утворили мережу з телеграм-каналів, щопостійно взаємодіють один з одним. За допомогою безперервних цитувань та перепостів створюється ілюзія незалежної думки каналу, що підкріплена посиланням на більший, і, відповідно, “поважніший” канал. Хоча насправді вони є лише “ретрансляторами” наративів РФ, що замасковані під так звану “українську опозицію”.

 

В Україні розпочався тиждень медіа- та інформаційної грамотності

25.10.2021 14:12

В Україні 25-29 жовтня проходитиме Всесвітній тиждень медіа- та інформаційної грамотності.

Про це повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко під час пресконференції в Укрінформі.

«Сьогодні розпочинається Всесвітній тиждень медіаграмотності та інформаційної грамотності. Цього року він особливий, зокрема, і тим, що міністерство спільно з партнерами запустило наш флагманський проєкт з медіаграмотності «Фільтр». Ці зусилля протягом минулого року міністерство докладало для того, щоб вивести медіаграмотність на державний рівень, щоб вона стала важливою складовою державної інформаційної політики», – сказав Шевченко.

Керівниця національного проєкту з медіаграмотності “Фільтр” Валерія Ковтун зазначила, що така ініціатива вже вдесяте проходить у всьому світі, тема цьогорічної -“Медіа- та інформаційна грамотність для суспільного блага”. За її словами, “Фільтр” проведе кілька заходів у рамках Всесвітнього тижня медіа- та інформаційної грамотності в Україні.

Зокрема, 26, 28 та 29 жовтня пройдуть три тематичні дні у форматі онлайн дискусій, впродовж яких освітяни, представники медіа та бізнесу поділяться своїми найкращими проєктами та ідеями з просування медіаграмотності, боротьби з дезінформацією та розвитку критичного мислення аудиторій. Також 26 жовтня під час тематичного дня «Медіаграмотність та освіта» відбудеться презентація національного конкурсу «Репортер» у співпраці з UNICEF та Шведським посольством.

Вже 28 жовтня у місті Славутич відбудеться відкриття лабіринту з медіаграмотності «Не вір — перевір». Конструкція лабіринту — це інтерактивні кімнати, де в ігровому форматі можна пропрацювати навички медіаграмотності.

“Лабіринт медіаграмотності подорожуватиме регіонами наступні кілька місяців, його мета – через інтерактивний спосіб навчити людей основам медіаграмотності, пояснити, що таке інформаційна бульбашка, боти, тролі, які бувають маніпуляції в медіа”, – розповіла директор програми “Мріємо та діємо” Мехрі Дракман.

Всесвітній тиждень медійної та інформаційної грамотності відбуватиметься з 24 по 31 жовтня. Співорганізаторами цього року виступають ЮНЕСКО та Південна Африка.

 

В Україні запускають клуби з медіаграмотності – МКІП

25.10.2021 16:47

В Україні з’явиться новий формат для розвитку критичного мислення — клуби з медіаграмотності.

Про це повідомила керівниця національного проєкту МКІП з медіаграмотності “Фільтр” Валерія Ковтун під час пресконференції в Укрінформі.

“Важливим є наш запуск з Internews Ukraine та за підтримки ОБСЄ клубів з медіаграмотності. Ми хочемо відійти від такого традиційного формату, як тренінги, бо ми не хочемо, аби знання з медіаграмотності лишалися тільки на двох-триденних тренінгах, ми хочемо, щоб вони лишалися на довше, і люди могли їх частіше використовувати на практиці. Для цього ми створюємо клуби з медіаграмотності, які покликані обговорювати більш побутові питання, чи питання життя вашого міста, села, вирішення якихось громадських обговорень, і туди зашивати свої компетентності з медіаграмотності”, – сказала Ковтун.

Вона зазначила, що вже є п’ятеро найактивніших учасників, які попередньо пройшли тренінг для лідерів із просування медіаграмотності. Ці лідери будуть просувати тему медіаграмотності у себе в регіонах, створюючи клуби для соціалізації для мешканців свого міста або села.

За її словами, перший запуск таких клубів відбудеться в містах: Ромни, Запоріжжя, Краматорськ, Черкаси та Вінниця.

“Якщо ця ідея спрацює добре, і ми подивимось, як на неї реагують мешканці цих містечок, то сподіваємося розширити клуби, і збільшити географію”, – додала Ковтун.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 25-29 жовтня проходитиме Всесвітній тиждень медіа- та інформаційної грамотності.

 

В Україні запустили флешмоб з медіаграмотності

25.10.2021 15:45

Національний проєкт Міністерства культури та інформаційної політики України “Фільтр” запустив флешмоб, у якому можна дізнатися рівень своєї медіаграмотності та виграти призи.

Про це повідомила керівниця національного проєкту з медіаграмотності “Фільтр” Валерія Ковтун під час пресконференції в Укрінформі.

“Ми вже запустили флешмоб у Фейсбуці #яфільтрую. Суть флешмобу досить проста, потрібно зайти на сайт “Фільтра” та пройти тест з медіаграмотності «Пропала грамотність». Він … допомагає користувачам на побутовому рівні зрозуміти, чи достатній у них рівень критичного мислення, щоб ухвалювати зважені рішення”, – розповіла Ковтун.

Результати тесту потрібно опублікувати на своїй Фейсбук сторінці з обов’язковим додаванням хештегу #яфільтрую. Наприкінці тижня медіаграмотності серед учасників розігруються подарунки.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 25-29 жовтня проходитиме Всесвітній тиждень медіа- та інформаційної грамотності.

 

Google сплатив у Росії штрафи на $455 тисяч

25.10.2021 16:26

Представник керівництва компанії Google Марко Панчіні на зустрічі з депутатами Держдуми РФ повідомив про сплату штрафів на суму 32,5 млн рублів ($455 тис.) через невидалення протиправного контенту в РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на очільника комітету Держдуми з безпеки Василя Піскарьова.

«Сьогодні пролунала цифра штрафів, які були виписані Google за те, що вони не видаляють незаконний контент, на суму 32,5 млн рублів. Сьогодні Марко Панчіні сказав нам, що ці штрафи вони сплатили», – наголосив Піскарьов журналістам за підсумками онлайн-зустрічі з керівництвом компанії.

Також він заявив, що Панчіні декларував готовність дотримуватися російських законів, «вести діалоги з нашими державними органами і з депутатами також».

Минулого тижня заступник голови Роскомнагляду Вадим Суботін заявив, що російські суди оштрафували Google, Facebook і Twitter в цілому вже на 140 млн рублів, при цьому сервіси досі не видалили близько 5 500 сторінок із забороненим у Росії контентом.

Раніше, наприкінці вересня, повідомлялося, що Світовий суд Москви по Таганському району призначив компанії Google за відмову видалити заборонений в Росії контент черговий штраф у розмірі 6,5 млн рублів ($89,3 тис.). Після чого сума штрафів, винесених російськими судами щодо Google з початку року, становила 39 млн рублів ($535,7 тис.).

Також наприкінці серпня повідомлялося, що Таганський суд Москви оштрафував Facebook і Twitter на 15 млн ($202,7 тис.) і 17 млн ​​($229,7 тис.) рублів відповідно за відмову зберігати дані про російських користувачів у Росії. Месенджер WhatsApp, який належить Facebook, оштрафований на 4 мільйони рублів (54 тис.).

Навесні 2021 року Роскомнагляд сповільнював роботу Твіттера в країні через невиконання закону.

 

США налаштовані агресивно реагувати на російські кібератаки – Білий дім

25.10.2021 20:13

Уряд США застосовує широкий інструментарій для агресивного реагування на зовнішні кібератаки, у тому числі превентивні заходи захисту, впровадження інновацій, дипломатію та спеціальні контроперації в кіберпросторі, про які не оголошує публічно.

Так прокоментувала в понеділок заяву Microsoft про масштабну кібератаку на США з боку РФ перша заступниця речника Білого дому Карін Жан-П’єр, передає Укрінформ.

«Загалом федеральний уряд агресивно використовує свої повноваження для захисту країни від кіберзагроз, включно з наданням допомоги приватному сектору в його зусиллях захистити себе, збільшенням обміну розвідданими, інноваційним партнерством з метою впровадження технологій кібербезпеки, двосторонньою та багатосторонньою дипломатією, а також діями, які ми не оголошуємо публічно з міркувань національної безпеки»,- зауважила представниця Білого дому.

Вона додала, що, за інформацією експертів, подібні спроби відбуваються на щоденній основі з боку хакерів із Росії, а також інших іноземних урядів.

Як повідомляв Укрінформ, компанія Microsoft заявила про викриття масштабної хакерської атаки проти майже 150 американських компанії з боку мережі хакерів Nobelium, яку пов’язують з Росією. Цей напад був схожим за тактикою і масштабами з минулорічною атакою проти американської компанії SolarWinds.

 

Держдеп США створить новий підрозділ для реагування на кіберзагрози

25.10.2021 23:57

У складі Державного департаменту США з’явиться нове бюро, яке відповідатиме за формування політики в кіберсфері й об’єднання міжнародних зусиль із союзниками та партнерами з метою посилення безпеки на цьому напрямі.

З такою заявою виступив у понеділок під час брифінгу в Держдепартаменті США речник відомства Нед Прайс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«В очікуванні консультацій з Конгресом ми плануємо створити Бюро з питань кіберпростору та цифрової політики на чолі з послом з особливих доручень, якого має затвердити Сенат, і який фокусуватиметься на трьох ключових сферах. Це міжнародна безпека в кіберпросторі, міжнародна цифрова політика, а також цифрова свобода», – зауважив Прайс.

За його словами, це дозволить об’єднати ключові компоненти безпеки, економіки та цінностей порядку денного Держдепу у питаннях кібербезпеки. Крім того, повідомив представник відомства, в адміністрації США буде введена посада спеціального посланця з питань критично важливих і новітніх технологій, який координуватиме дипломатичну роботу на цьому напрямі із союзниками, партнерами, а також у багатосторонніх форматах.

Як повідомляв Укрінформ, компанія Microsoft заявила про викриття масштабної хакерської атаки проти понад 140 американських компаній з боку мережі хакерів Nobelium, яку пов’язують з Росією. Цей напад був схожим за тактикою і масштабами з торішньою атакою проти американської компанії SolarWinds.

У Білому домі у цьому зв’язку заявили, що застосують широкий інструментарій протидії, в тому числі превентивні заходи захисту, впровадження інновацій, дипломатію та спеціальні контроперації в кіберпросторі, про які не оголошує публічно.

 

Україні вдалося створити надійну систему протистояння кібератакам з Росії – дипломат

25.10.2021 19:25

З 2014 року і понині Україна витримала більше кібератак на держустанови та об’єкти критичної інфраструктури, ніж країни Європи протягом минулого десятиліття, і за цей час змогла створити ефективну систему для протидії таким загрозам.

Про це сьогодні у Брюсселі під час семінару щодо протидії новітнім кібернетичним та гібридним загрозам, що відбувся під егідою міжнародного аналітичного центру Beyond the Horizon за сприяння Посольства України в Королівстві Бельгія, заявив Тимчасовий повірений у справах України в Королівстві Бельгія та у Великому Герцогстві Люксембург Єгор Пивоваров.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вже сім років поспіль Україна протистоїть російській військовій агресії. Так звана гібридна війна, що була розпочата Москвою проти нашої країни, має багато вимірів, і кібернетичні атаки – серед головних руйнівних елементів. Безпрецедентна кількість кібернападів були скоєні проти наших енергетичних станцій, підприємств, державних установ, Національного Банку, міністерств та інших об’єктів. Можна сказати, що кількість таких атак, які були скоєні проти України, перевищує кількість всіх подібних нападів в кожній із країн ЄС протягом минулого десятиліття», – сказав український дипломат.

Він зауважив, що в часи пандемії, коли багато людей перебувають у вимушеній ізоляції, противник використовує соціальні мережі, щоб підірвати довіру до державних інституцій, дискредитувати кампанію вакцинації, поширювати фальшивки про вакцини та їх ефективність, маніпулювати із статистикою, сіяти сумніви та невизначеність. Створені суцільні армії фальшивих користувачів соцмереж та «експертів», які поширюють відверту брехню. Зрозуміло, що не лише Росія припускається таких методів, але саме ця країна робить це настільки зухвало.

«Мова йде про спроби навмисної руйнації важливих соціальних та інфраструктурних об’єктів. Це не сценарій фільму-катастрофи, це відбувається просто зараз, у Європі, у 21 столітті… Ми стали полігоном для використання нових методів використання кібернетичної зброї, але Україна не є єдиною країною, проти якої вони спрямовані. Їх відчули і в Європі, і в Америці. Ці методи пізніше будуть використовуватися з тим, щоб вразити вже ваше життя, так, як вони зараз намагаються робити це з нами», – сказав Єгор Пивоваров.

Він наголосив, що Служба безпеки України провела експертне дослідження щодо кібернетичних атак, об’єктивність якого підтверджена участю міжнародних фахівців від ЄС і НАТО. Зібрані докази однозначно вказують на спільні риси таких нападів та на їх єдине джерело походження.

«Зібрані докази та приклади чітко вказують, що це була не приватна ініціатива, але керована державою спеціальна кібернетична операція, спрямована на те, щоб послабити наші оборонні спроможності та вразити нашу національну безпеку. Ми прийняли цей виклик, як держава, та мобілізували національні ресурси, щоб надати гідну відповідь на такі ворожі дії», – сказав український дипломат.

Він нагадав, що у 2016 році Україна ухвалила Стратегію кібернетичної безпеки, і це був важливий крок на шляху модернізації та цифрового розвитку України, підвищення її стійкості до майбутніх кібернетичних загроз.

«Моя країна рік від року стає дедалі більш стійкою до таких атак. Ми змогли створити стабільну систему кібернетичного захисту, яка, безумовно, ще не є досконалою, але є надійною та достатньо гнучкою, щоб реагувати та передбачати. Ми співпрацюємо з нашими європейськими та американськими партнерами на взаємовигідних принципах, щоб досягти кращої стійкості проти російських кібернетичних нападів», – зауважив Пивоваров.

При цьому він зауважив, що успіх у боротьбі з кібернетичними злочинами може бути досягнутим лише тоді, коли цивілізований світ створить дійсно ефективний механізм для притягнення держав, що повинні у таких діях, до правосуддя. Мають бути створені спільні та рівні для всіх міжнародні правила, які стануть запобіжником для перетворення на зброю комп’ютерних технологій, головним призначенням яких є розвиток усього людства.

Як вже повідомлялося, за підсумками Київського саміту Україна-ЄС у жовтні поточного року, президент Європейської Ради Шарль Мішель підтвердив намір ЄС поглиблювати співпрацю з Україною у сфері оборони й безпеки, прикладом чого може бути співпраця у сфері кібербезпеки, розробка спільних методів боротьби з кібератаками, які відбуваються майже щодня і в ЄС, і в Україні.

 

В Україні планують створити центр захисту енергетичної інфраструктури від кібератак

25.10.2021 19:04

Під головуванням секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова відбулося засідання Національного координаційного центру кібербезпеки, під час якого учасники розглянули питання утворення галузевого центру кібербезпеки паливно-енергетичного комплексу, реалізацію якого покладено на Міністерство енергетики.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба РНБО.

«Ми перебуваємо у стані війни з Російською Федерацією, кібератаки на нашу критичну енергетичну інфраструктуру є одним з її методів», – цитує Данілова пресслужба. Він також додав, що заходи із забезпечення кібербезпеки вітчизняного паливно-енергетичного комплексу актуальні у контексті плану приєднання України до європейської енергетичної мережі.

Під час засідання учасники схвалили проєкт Плану реалізації Стратегії кібербезпеки України, затвердженої указом Президента від 26 серпня 2021 року № 447, який буде направлений на розгляд до РНБО.

Заступник секретаря РНБО України Сергій Демедюк підкреслив, що План реалізації Стратегії, розроблений НКЦК, є основою для щорічного планування суб’єктами забезпечення кібербезпеки відповідних заходів. «План є виваженим, доцільним і таким, що враховує завдання і спроможності усіх ключових суб’єктів забезпечення кібербезпеки», – сказав він.

Учасники засідання схвалили протокол обміну інформацією про кіберінциденти (TLP-протокол) та їх класифікацію (таксономію), які розробила Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації.

У пресслужбі також повідомили, що учасники обговорили питання стосовно створення в Україні кібервійськ і необхідності розробки найближчим часом відповідного законопроєкту.

Як повідомляв Укрінформ, 12 жовтня керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО Наталія Ткачук під час круглого столу в Укрінформі на тему “Обговорення питань кібероборони держави та перспективи створення кібервійськ” заявила, що асиметричну відсіч країні-агресору можуть дати кібервійська, які слід було створити ще на початку гібридної агресії.

Вона вважає головною проблемою для створення кібервійськ відсутність кадрів і висловилась за створення кадрового резерву з-поміж молодих і талановитих айтішників.

 

Microsoft заявляє про нову масштабну кібератаку з РФ проти американських мереж

25.10.2021 18:49

Компанія Microsoft заявила про викриття атаки хакерської структури Nobelium, пов’язаної з Росією, проти американських комп’ютерних мереж, схожої за тактикою і масштабами з нападом на компанію SolarWinds минулого року.

Про це йдеться в повідомленні, розміщеному в понеділок на сайті блогів Microsoft, передає Укрінформ.

«Nobelium намагається повторити підхід, який вони використовували під час минулих атак, націлившись на організації, які є невід’ємною частиною глобального ланцюжка поставок ІТ-технологій. Цього разу хакери атакують іншу частину ланцюжка поставок: торговельних посередників, а також постачальників технологічних послуг, які налаштовують, розгортають та керують хмарними службами та іншими технологіями від імені своїх клієнтів»,- зауважили в Microsoft.

Таким чином, зловмисники в Nobelium сподіваються отримати бодай якийсь прямий доступ до ІТ-систем, який можуть мати торговельні посередники, щоби видавати себе за технологічного партнера Microsoft та отримати доступ до клієнтів у нижчому рівні.

«З травня ми поінформували більше 140 посередників та постачальників технологічних послуг, проти яких діяла організація Nobelium. Ми продовжуємо розслідувати, втім станом на сьогодні вважаємо, що скомпрометованими були 14 із зазначених посередників»,- зазначили в Microsoft.

Як повідомляв Укрінформ, хакерська атака, проведена у 2020 році з території Росії з використанням ПЗ SolarWinds та Microsoft, дозволила зловмисникам отримати доступ до розслідувань контррозвідки США проти РФ, а також до інших файлів з чутливою інформацією.

 

Штати закликали РФ швидко наростити постачання газу в Європу

25.10.2021 22:27

Росія має всі можливості для збільшення постачання газу до Європи та повинна зробити це якомога швидше.

Про це заявив у понеділок під час телефонного брифінгу головний радник Держдепартаменту США з питань енергобезпеки Амос Хохштейн, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Вони (російська сторона – ред.) можуть збільшити виробництво газу, вони повинні це зробити – їм слід зробити це швидко – і вони мають поставити його через наявні трубопроводи», – зауважив представник адміністрації США.

Він зазначив, що криза постачання природного газу до Європи мала багато причин, у тому числі високий попит на блакитне пальне в Китаї. Однак РФ має достатньо запасів газу для продажу прямо зараз і не повинна чекати, поки Німеччина і ЄС дозволять проведення сертифікації Nord Stream 2.

За словами Хохштейна, якщо Росія має газ для постачання в Європу через газопровід Nord Stream 2, це означає, що неї є газ для перекачування через українську ГТС або інші трубопроводи.

«Тому вони повинні це зробити», – підкреслив американський високопоставлений чиновник.

Як повідомляв Укрінформ, Кремль всіма способами добивається сертифікації добудованого газопроводу Nord Stream 2. Проти цього виступають Україна, Польща, країни Балтії та США. Уряди цих держав, а також впливова група депутатів Європейського парламенту вважають, що Москва використовує газопровід Nord Stream 2 як гібридну енергетичну зброю проти України та всієї євроспільноти.

Минулого тижня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала поведінку російського постачальника «Газпром» одним з факторів, що призвели до різкого зростання цін на газ в Європі.

 

Україна за потреби продасть Молдові 700 млн кубів газу 

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 10:28  УП

НАК “Нафтогаз” підписав з молдовською Energocom рамкову угоду щодо постачання 700 млн кубів газу у разі необхідності.

Про це ЕП повідомило джерело в уряді.

Так, молдовська державна компанія Energocom та “Нафтогаз” підписали рамкову угоду про постачання у разі необхідності обсягу до 700 млн кубів газу.

Угода відбулася на тлі ситуації на світових ринках та непрогнозованості постачань з боку російського “Газпрому”. Зокрема – їхньої можливої повної зупинки.

На відміну від 16 млн кубів, які Україна “позичила” Молдові з огляду на надзвичайний стан у країні, у даному випадкові йдеться про поставку виключно на платній основі. Наразі країна не придбала жодного кубометра.

Зазначається, що у разі необхідності буде продаватися імпортний ресурс, тобто придбаний у Європі з маржинальністю НАКу. “Про газ власного видобутку не може йти й мови”, – зазначає співрозмовник в уряді.

Та останнє слово в угодах на значні суми стоїть за Кабміном, адже після схвалення рішення правлінням “Нафтогазу” його повинна підтвердити наглядова рада. До її призначення такі функції виконує акціонер НАКу, тобто уряд.

Нагадуємо:

Україна готова прокачувати додатково 55 мільярдів кубів газу до ЄС понад ті 40 мільярдів кубів, які має качати “Газпром” відповідно до транзитного контракту. Також Україна допоможе Молдові певним обсягом газу.

 

Викривачка Facebook дала свідчення перед парламентом Британії

25.10.2021 19:55

Викривачка Facebook Френсіс Хауген виступила у Великій Британії перед парламентським комітетом, який займається доопрацюванням законопроєкту про безпеку в Інтернеті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

За словами Хауген, гігант соціальних мереж усвідомлює свою роль у підбурюванні до насильства по всьому світу або заподіянні шкоди своїм користувачам. Вона вважає, що Facebook має вкладати більше коштів у безпеку.

«Безумовно, Facebook міг би вкладати більше ресурсів у те, щоб зробити платформу безпечнішою. Але вони ухвалили низку рішень, віддавши перевагу прибутку, а не людям». – заявляла вона.

Вона також переконана, що «нині у світі немає компанії, яка мала б так багато влади і так мало прозорості, як Facebook».

Запропоновані доповнення до закону у Великій Британії покликані встановити нові правила для великих соціальних мереж. Передбачається, зокрема, вважати онлайн-насильство над жінками кримінальним злочином.

Голова парламентського комітету, який займається безпекою в Інтернеті, Даміан Коллінз заявив, що такий підхід «знаменуватиме нову еру регулювання технологічних платформ, який змусить їх нести відповідальність».

Раніше повідомлялося, що кілька видань оприлюднили матеріали на основі тисяч документів, що «просочилися» з Facebook.

Через звинувачення Facebook, зокрема, в тому, що він знав, ніби Інстаграм шкодить психічному здоров’ю підлітків, Хауген запросили давати свідчення політичним і регулювальним органам по всьому світу.

Як повідомляв Укрінформ, на початку жовтня викривачка Френсіс Хауген, котра розробляла в компанії Facebook методологію боротьби з дезінформацією, дала свідчення перед комісією Сенату США про те, що Facebook ставить прибуток вище безпеки користувачів.

 

Голубовська пояснила, кого дійсно можна називати антивакцинаторами

25 жовтня. УНН. Реальними антивакцинаторами є люди, які оскаржують те, що вакцинопрофілактика і імунопрофілактика інфекційних хвороб – це реально найбільше досягнення людства, завдяки якому врятовані тисячі життів. Про це заявила головний інфекціоніст, заслужений лікар Ольга Голубовська в ефірі ток-шоу Володимира Полуєва і Анни Степанець “Чергові по країні”, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Ми всі з вами розуміємо, що вакцинопрофілактика і імунопрофілактика інфекційних хвороб – це реально найбільше досягнення людства, врятовані тисячі життів, подолані багато хвороб, коли в комплексній протидії вона застосовується. І ті люди, які цей момент оскаржують, вони є антивакцинаторами реальними”, – сказала Голубовська.

Деталі

За її словами, таких антивакцинаторів у кожній країні десь не більше 5%.

“Всі інші люди, які говорять про те, що вакцинація – це медична маніпуляція, яка вимагає певних наукових підходів, у яких є якісь застереження до того, як це робиться, особливо у нас. Вони не є антивакцинаторами і не треба таврувати нікого, а потрібно перевести дискусію в наукове русло. Все має бути науково обгрунтовано”, – розповіла Голубовська.

Нагадаємо

Повний курс вакцинації від коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні з кінця лютого отримали майже 7 мільйонів осіб. При цьому в цілому зробили вже майже 16 мільйонів щеплень, за останню добу з яких – 101 тисяча, більшість – першою дозою.

 

Монастирський розповів, як підробка COVID-сертифікатів вдарила по міжнародному іміджу України

26 жовтня. УНН. Підробка COVID-сертифікатів наносить безпосередню шкоду міжнародному іміджу нашої держави. Зокрема Мальта вже відмовилася визнавати українські сертифікати через велику кількість підробок. Про це в ефірі ток-шоу “Свобода слова” повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, передає УНН.

Цитата:

“Тому що, якщо ми говоримо про підробний сертифікат, то напевно ніякий штраф не покриє шкоду від того, що ця людина може заразити десятки, а то і сотні людей. Це щодо результату використання цього (підробного — ред.) сертифікату. А наслідки, які ми бачимо, щодо шкоди нашому міжнародному іміджу, вже зараз мають певні результати. Зокрема, Мальта внесла Україну в список, згідно якого не визнаються українські сертифікати, і люди не можуть туди поїхати в туристичних чи бізнес-цілях. Я думаю, що ті люди, які користуються такими сертифікатами шкодять, як собі особисто так оточуючим, і міжнародному іміджу України, зокрема”, — наголосив міністр.

Він зауважив, що на сьогоднішній день за фактом підробки COVID-сертифікатів відкрито вже понад 800 кримінальних проваджень.

Монастирський нагадав про публікацію NY Times, яку було опубліковано минулого тижня, в якій говорилося зокрема і про підробку сертифікатів в Україні.

Міністр також зауважив, що скорше всього тенденція отримати підробних сертифікат зберігатиметься, адже є велика спокуса отримати документ для відрядження або відпочинку. Особливо для тих, хто перехворів і ще має позитивний ПЛР-тест.

“Людина вважає це (отримання підробного сертифікату — ред.) меншою шкодою ніж, не поїхати з сім’єю у відпустку. Але вона може заразити і тих хто х нею відпочиватиме, і тих, хто з нею їхатиме — сидіти поряд у літаку. І головне — цей сертифікат точно буде виявлений”, — наголосив міністр.

Монастирський наголосив, що наразі виявлення підробних сертифікатів, це той фокус, на який спрямовані поліція та прикордонники.

Раніше міністр внутрішніх справ звернувся до українців із закликом не розмінювати життя на підробки та повідомляти про правопорушення до кіберполіції або ж на 102.

 

Данілов назвав регіони, в яких виявлені випадки небезпечної мутації штаму Delta

25.10.2021 23:21

В Україні уже виявлені перші випадки інфікування новою мутацією штаму коронавірусу Дельта – такі хворі вже є у Львові та Тернополі, вона уже наближається до столиці.

Про це “Свобода слова” на ICTV заявив секретар РНБО Олексій Данілов, передає Укрінформ.

Данілов каже, що влада робить все можливе, щоб захистити населення від хвороби, але це не завжди дієво.

“Коли є закиди, що держава нічого не робить, влада нічого не робить, не займається цим питанням. Скажіть, будь ласка, що ще треба зробити, щоб люди усвідомили – або вони вакцинуються або відправляються на цвинтар”, – заявив Данілов.

Однією з серйозних проблем секретар РНБО називає пропаганду антивакцинаторів. За його словами, далеко не останню роль у поширенні фейків про вакцину відіграє інформаційна війна з Росією. Також часто проти щеплення людей налаштовують деякі релігійні організації, тому владі складно пояснити, що вакцина є питанням їхнього здоров’я.

Данілов закликав українців вакцинуватися, щоб уберегти себе від небезпеки.

Нагадаємо: новий штам містить властивості, які можуть додати живучості вірусу. Нині тривають дослідження, щоб зрозуміти, наскільки загрозливою є нова мутація і чи зможуть подолати її наявні COVID-вакцини.

Поки що немає жодних ознак того, що AY.4.2 заразніший за вже відомі штами коронавірусу.

 

В Україні за добу – 14 634 випадки коронавірусу

25.10.2021 08:18

За минулу добу, 24 жовтня, в Україні виявили 14 634 нові випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“За добу 24 жовтня в Україні зафіксовано 14 634 нові підтверджені випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (із них дітей – 999, медпрацівників – 173)”, – йдеться у повідомленні.

101 331 особу вакциновано проти COVID-19. Одну дозу отримали 75 240 осіб, повністю імунізовані – 26 091 особа.

Також за минулу добу госпіталізовано 3 912 осіб, летальних випадків – 330, одужали 4 598 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 784 039 осіб, одужали 2 380 374 особи, летальних випадків – 64 202, проведено ПЛР-тестувань – 14 021 250.

За минулий тиждень зроблено понад 1,5 млн щеплень. Від початку вакцинальної кампанії щеплено 8 965 694 особи, з них отримали одну дозу – 8 965 692 особи, повністю імунізовані та отримали дві дози – 6 989 668 осіб (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 15 955 360 щеплень.

95% госпіталізованих із COVID-19 минулого тижня – невакциновані.

 

Енергоатом готовий постачати п’ять тисяч літрів медичного кисню щодоби

25.10.2021 20:41

НАЕК “Енергоатом” готова постачати 5 тис. літрів медичного кисню щодоби до лікарень трьох областей.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні компанії.

“Енергоатом продовжує майже безкоштовно (за 1% від вартості балона) постачати у лікарні українських міст медичний кисень, вкрай необхідний для важкохворих на коронавірусну хворобу. Цей лікарський засіб виробляється на трьох атомних станціях – Запорізькій, Рівненській та Хмельницькій… Керівник компанії Петро Котін зазначив, що Енергоатом готовий щодоби безкоштовно постачати 5 тисяч літрів медичного кисню до лікарень Запорізької, Рівненської та Хмельницької областей”, – заявили в Енергоатомі.

Ліцензію на виробництво медичного кисню Енергоатом отримав у березні 2021 року. Повідомляється, що газ виробляється на азотно-кисневих станціях у 40-літрових балонах.

Загалом, потужності українських АЕС дозволяють виробляти десятки тисяч літрів кисню на рік. З моменту отримання ліцензії Енергоатом виробив майже 33 тис. куб. м медичного кисню.

Як повідомлялося, споживання медичного кисню одним пацієнтом, інфікованим штамом “Дельта”, зросло у п’ять-шість разів у порівнянні з госпіталізованими у попередні хвилі пандемії.

В Україні на сьогодні діє 22 ліцензованих виробники медичного кисню (рідкого та газоподібного). Наразі два заводи з виробництва медичного кисню зупинилися на регламентні роботи.

 

В ЮНІСЕФ закликають не перебирати COVID-вакцинами

25.10.2021 21:52

В ЮНІСЕФ закликають припинити практику перебирання вакцинами від COVID-19. Українці мають робити щеплення доступним препаратом, бо підходять усі затверджені ВООЗ вакцини.

Про це під час пресконференції сказав голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін, передає кореспондент Укрінформу.

“Те, що ми спостерігаємо в Україні — багато громадян віддають перевагу тій чи іншій вакцині. Комусь подобається Пфайзер, комусь якась інша вакцина. Цю практику треба припинити. … Про що йде взагалі мова, коли в Україні наднизькі темпи охоплення вакцинацією громадян? Необхідно робити акцент на важливості імунізації. Особливо це стосується людей, яким більше 65 років, у яких є супутні захворювання. Треба, щоб люди припинили робити вибір, ту чи іншу вакцину отримувати. Запам’ятайте: якщо вакцина затверджена ВООЗ, вона вже підходить. Приходьте і щепіться. Я вважаю, що МОЗ в цьому напрямку дійсно фантастично працює”, – сказав Шахін.

Він нагадав, що зараз також важливо пройти щеплення і від грипу, оскільки поєднання двох захворювань — грипу та COVID-19 — має важкі наслідки.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я України у партнерстві з ЮНІСЕФ та за фінансової підтримки уряду США у контексті пандемії COVID-19 не проведе оновлення холодового обладнання для транспортування та тимчасового зберігання вакцин. Загалом планується доставити: 5643 термоконтейнери; 8100 термосумок; 197 730 холодоелементів; 27 486 пристроїв температурного моніторингу.

 

Експерти прогнозують Україні по 30 тисяч ковід-хворих на добу і пік у листопаді

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 12:57  УП

В Україні прогнозується близько 30 тисяч нових хворих на коронавірус за добу вже найближчими тижнями.

Джерело: керівник Центру економіки здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко у програмі “Висока напруга” на телеканалі “Україна 24”

Пряма мова Ганиченка: “Потрібно розрізняти різні показники. Перший – це кількість виявлених випадків, тут все залежатиме від рівня тестувань. Ми очікуємо, що вже з наступного тижня побачимо нові максимальні показники.

Якщо говорити про те, чого очікувати до кінця 2021 року, то 30 тисяч виявлених випадків на добу – це абсолютно реалістичний сценарій для України.

Пікове навантаження випадатиме на першу половину листопада. З наступного тижня регіони вже мають активніше входити до червоного рівня епідемічної небезпеки. Це даватиме додаткове стримування і відповідно злам кривої захворюваності. На пік ми вийдемо в першій половині листопада”.

Деталі: У Центрі економіки здоров’я КШЕ вважають, що “до 7 тисяч госпіталізованих за добу – це також реалістичний сценарій”.

“Зараз ми підходимо до 5 тисяч у будній день. Якщо говорити про медичні ресурси, чи вистачить нинішніх ліжок з киснем, реанімаційних ліжок, то з таким навантаженням, до 7 тисяч госпіталізованих за добу, з додатковим виділенням ліжок хоча б до рівня, який був під час весняної хвилі, медична система в Україні повинна витримати”, – сказав Ганиченко.

Він зазначив, що в деяких країнах були спалахи захворюваності, але госпіталізація і смертність не слідували за цими спалахами, бо рівень вакцинації там був значно вищий.

“Тому важливішими показниками є госпіталізація і смертність. Якщо говорити про смертність до кінця 2021 року, то за різними сценаріями ми очікуємо до 92 тисяч померлих – це цифра з самого початку пандемії. Максимальне добове навантаження може досягати до 50% більше, ніж у попередню хвилю”, – сказав Ганиченко.

 

Росіяни замість “Спутника” масово обирають підроблений ковід-сертифікат

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 15:55  УП

Сертифікати про вакцинацію 80% людей, які важко перехворіли на коронавірус і заявили, що зробили щеплення “Спутником V”, були підробленими.

Джерело: РБК із посиланням на Олександра Гінцбурга, директора Національного дослідницького центру епідеміології і мікробіології імені Н.Ф. Гамалії, де розробили “Спутник”

Пряма мова: “Якщо вакциновані нібито “Спутником V” важко хворіють, як показують дані, це люди, які, на жаль, скористалися тими сертифікатами, які вони купили, підробленими сертифікатами. Серед них 80% ті, які купили”.

Деталі: Гінцбург дав дивне пояснення: мовляв люди, які купують підроблені сертифікати, чомусь думають, що вони дійсно щеплені, а тому послаблюють карантинні обмеження, і це збільшує ризик захворювання.

 

Регулятор ЄС схвалив використання третьої дози COVID-вакцини Moderna

26.10.2021 06:22

Європейська агенція з лікарських засобів (EMA) рекомендувала третю дозу вакцини проти коронавірусу виробництва Moderna.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ЕМА.

“Комітет ЕМА дійшов висновку, що бустерна доза COVID-вакцини Spikevax (виробництва Moderna) може використовуватися для людей, старших 18 років”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що третя доза цієї вакцини, введена через 6-8 місяців після другої, “призводила до збільшення кількості антитіл у дорослих”. “Бустерне щеплення містить половину дози, використовуваної для двох первинних вакцинувань”, – уточнили у регуляторі.

При цьому в ЕМА наголосили, що побічні ефекти після введення третьої дози вакцини подібні на ті, що реєструвалися після другого щеплення.

Нагадаємо: раніше в ЕМА рекомендували використовувати людям, старшим 18 років, бустерну дозу вакцини від Pfizer\BioNTech щонайменше через півроку після другого щеплення. Водночас, людям із суттєво зниженим імунітетом слід робити третє щеплення щонайменше через 28 днів після другого.

 

Третє ковід-щеплення: у МОЗ пояснили, кому треба і як комбінувати вакцини 

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 14:32  УП

Додаткове щеплення проти коронавірусу в Україні будуть рекомендувати тим, у кого може бути слабка імунна відповідь на стандартний курс вакцинації, заявив головний санітарний лікар України – заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін.

Джерело: Кузін на брифінгу про системне оновлення холодового обладнання для вакцинації проти Covid в Україні за участю ЮНІСЕФ

Пряма мова: “Минулого тижня відбулося засідання Національної технічної групи експертів з питань імунізації. Основне рішення, яке було прийнято, полягає в тому, що сформовані дуже чіткі рекомендації по введенню так званої додаткової дози вакцини проти коронавірусної хвороби: ця додаткова доза буде рекомендована тим людям, які мають імунокомпроментовані або імуносупресивні стани, у тому числі, у яких є ризик формування неповноцінної імунної відповіді на введення вакцини.

Скоріше за все, цього тижня ми вже отримаємо офіційне рішення Національної технічної групи експертів і будемо переводити все це у відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я.

Якщо казати в деталях, то вакцина буде рекомендована тим людям, які пережили масивну трансплантацію органів, які постійно приймають імуносупресивні препарати, мають імунодефіцитні стани – первинні або набуті. Для цих категорій прописані чіткі рекомендації”.

Деталі: За словами Кузіна, також комісія розглядала питання про введення “бустерної” (підсилюючої) дози вакцини проти Covid-19, однак рішення з цього приводу поки не прийняли.

Головний санлікар уточнив, що для третьої дози будуть такі ж рекомендації щодо поєднання вакцин, як і для перших двох доз.

Пряма мова Кузіна: “Поєднання вакцин вже більш-менш врегульовано – і будуть використовуватися стандартні рекомендації, які діють наразі. Дозволено поєднання мРНК вакцин із мРНК вакцинами: тобто Moderna може бути заміщена на другу дозу вакцини Pfizer або навпаки, також вакцина AstraZeneca може бути заміщена мРНК вакциною для другого щеплення.

Для введення третьої додаткової дози буде застосовуватися така ж норма. Буде використовуватися принцип сумісності мРНК-вакцин або векторних із мРНК. По інших конфігураціях зараз відсутні доказові дані щодо безпечності таких поєднань”.

Цьому передувало: Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала людям із імунодефіцитом чи ослабленим імунітетом отримати третю, бустерну дозу вакцини проти Covid-19 із тих, які рекомендовані ВООЗ.

 

Шахраї створили фейкову “Дію”, щоб підробляти ковід-сертифікати – міністр

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 14:44  УП

Міністр цифрових трансформацій Михайло Федоров повідомив, що шахраї створили фейковий застосунок “Дія” для Android, де можна редагувати дані про вакцинацію, вік та іншу інформацію.

Джерело: Telegram-канал Федорова

Пряма мова: “Тут одні умільці для Android зробили фейкову копію програми з документами в дизайн-стилі “Дії”, яка встановлюється за посиланням, не з Google Play (формат apk).

Мета – створювати підробки ковідних сертифікатів, фейковий паспортів для покупки алкоголю неповнолітніми. Звичайно ж, документи не валідуються через QR”.

Деталі: За словами міністра, той, хто купує подібні “сервіси”, може потрапити під статтю “підробка документів”.

Федоров зазначив, що дав завдання команді розробити новий електронний документ “паспорт ув’язненого” а, організаторам даного шахрайства приготуватися стати першими бета-тестувальниками.

Передісторія:

Наприкінці червня Мінцифри повідомило про початок бета-тестування “ковідних сертифікатів” у додатку “Дія” з 1 липня (для iOS).

У серпні цього року міністерство запустило тестування ковід-сертифікатів у “Дії” для пристроїв на Android.

 

Українців закликають завантажувати «Дію» лише з мобільних магазинів

25.10.2021 19:07

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України закликає завантажувати додаток Дія лише з мобільних магазинів.

Як передає Укрінформ, про це Держспецзв’язку повідомляє у Телеграмі.

У службі нагадали про розповсюдження в мережі фейкового мобільного застосунку Дія та попередили про загрозу, яку становлять подібні неофіційні додатки безпеці мобільного пристою.

“Вони можуть не тільки поширювати шкідливе програмне забезпечення, а й збирати ваші дані та навіть викрасти гроші“, – застерігають у службі.

Щоб вберегтися від подібних наслідків, слід уникати завантаження піратських версій застосунків.

“Завантажуйте тільки з мобільних магазинів вашої платформи: AppStore для iOS, PlayMarket для Android. Перевіряйте автора-розробника застосунку. Якщо це Дія, автор – Міністерство цифрової трансформації”, – радять у службі.

Наявність актуальної версії застосунку слід перевіряти на офіційному сайті. Посилання на завантаження Дії можна знайти на сайті.

“Завантажуйте тільки офіційні мобільні застосунки! Саме так ви будете впевнені, що ваші дані не викрадуть, а правоохоронні органи не матимуть до вас ніяких запитань”, – наголошують у Держспецзв’язку.

Як повідомляв Укрінформ, шахраї створили фейкову копію програми Дія для підробки ковідних сертифікатів. Сформовані в ній документи не валідуються через QR. Крім того, за словами віцепрем’єра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, “покупці” послуг цього додатку можуть потрапити під статтю “підробка документів”.

 

В Кабміні назвали дату, коли нещеплених вчителів та чиновників розпочнуть відстороняти від роботи

Яна Осадчажурналіст  25 жовтня 2021  УП

З 8 листопада в Україні відсторонятимуть від роботи працівників освіти і посадовців, які не мають щеплень проти СOVID-19.

Про це йдеться в оприлюдненій постанові Кабінету Міністрів України.

Мова йде про представників професій, які, згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я, підлягають обов’язковій вакцинації проти СOVID-19.

А саме працівники:

центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;

місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;

закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Не допускати до роботи  будуть усіх представників цих професій, крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень проти СOVID-19.

Такі працівники мусять надати медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий медзакладом.

Працівники та держслужбовці відсторонюються від роботи наказом керівника.

На час відсторонення за працівником не зберігається заробітна плата, повідомляли раніше в МОЗ.

На роботу працівник чи держслужбовець повертається лише за умови вакцинації проти СOVID-19.

“Українська правда. Життя” звернулася до МОЗ з проханням розповісти більш детально про механізм відсторонення та поновлення на роботі працівників вищезазначених сфер та очікує відповіді.

 

Ляшко пояснив, чому Україна почала купувати кисень в Польщі

26.10.2021 06:31

Україна закупила кисень в Польщі, аби пришвидшити процес розвезення балонів до лікарень та хворих на коронавірус пацієнтів, яким він необхідний.

Про це в інтерв’ю “Українській правді” розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Так (Україна вже почала закуповувати кисень в Польщі – ред.), з урахуванням того, що він (завод, який виробляв кисень і зупинився – ред.) на заході України, то зв’язалися з Польщею – це швидше, ніж везти кисень з Донецької, Луганської чи Запорізької областей. Мінінфраструктури досить швидко, за один день, видало всі необхідні дозволи, і дистриб’ютор, який цей кисень постачає, привіз пару машин з Польщі та розвіз по лікарнях”, – розповів очільник МОЗ.

Відповідаючи на питання, за якою ціною Україна закуповує кисень в Польщі, Ляшко відповів, що “лікарня взагалі не відчула, звідки в неї цей кисень. Це було питання постачальника, який по своїх же контрактах закрив її потреби”.

При цьому видання зазначає, що за даними тендерів на Prozorro, українські лікарні закуповують кисень в українських виробників по 10-15 тисяч гривень за тонну.

 

Від початку року екології України завдали збитків на ₴ 2 мільярди – інспекція

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 15:21  УП

Понад 2 мільярди гривень збитків завдали порушники природоохоронного законодавства довкіллю  України з початку 2021 року.

Джерело: голова Держекоінспекції Андрій Мальований

Деталі: За словами Мальованого, впродовж 3 кварталів поточного року Держекоінспекція склала понад 35 тисяч протоколів про адміністративні порушення, притягнувши до відповідальності майже 32 тисячі осіб. За матеріалами ДЕІ відкрито понад 400 кримінальних проваджень.

Найбільше збитків – 50% від загальної суми було завдано земельним ресурсам. Це понад 1 мільярд гривень, що у 2 рази більше, ніж за весь минулий рік. Засмічення та забруднення земель залишається, на жаль, однією з найзбитковіших для довкілля проблем, пояснює голова екоінспеції.

Основна причина цього явища – застарілість та недостатність інфраструктури поводження з відходами у територіальних громадах України. Зокрема, третина полігонів на території нашої держави не відповідає екологічним вимогам. Внаслідок їх переповненості побутове сміття вивозиться у непризначені для цього місця, де спричиняє забруднення ґрунтів, водойм, загибель тварин, наголошує Мальований.

Пряма мова: “Попри проведення реформи з децентралізації, створення інфраструктури поводження з відходами все ще залишається для більшості територіальних громад надскладним завданням. Виправити цю ситуацію дозволить законопроект №2207-1д “Про поводження з відходами”, який очікує на ухвалення у другому читанні.

Одна з вимог законопроєкту – створення мережі муніципальних пунктів роздільного збирання для різних видів побутових відходів. Це дозволить гарантувати достатню кількість матеріалів для вторинної переробки, що, своєю чергою, привабить у сферу інвестиції. Бізнес буде зацікавлений у будівництві сміттєпереробних та сміттєспалювальних заводів.

Окрім того, проєкт закону вводить розширену відповідальність виробника – зобов’язання щодо переробки відходів, які утворюються в результаті використання продукції. Це дозволить зменшити навантаження тергромад щодо поводження з відходами.

Сподіваюсь, що ухвалення законопроекту відбудеться вже найближчим часом, і Україна нарешті перейде до сталого поводження з відходами”.

 

“Нафтогаз” продаватиме газ державним медустановам майже по 17 гривень

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 18:40  КР

Кабінет міністрів дозволив дочірній компанії “Нафтогазу” – “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдингˮ – поставляти природний газ установам охорони здоров’я державної і комунальної власності на тих же умовах, як і для бюджетних організацій.

Про це йдеться у розпорядженні уряду від 23 жовтня, опублікованому на Урядовому порталі.

Зазначається, що уряд погодив рішення правління “Нафтогазу”.

До державних закладів охорони здоров’я віднесли: казенні підприємства та/або державні установи тощо).

До закладів охорони здоров’я комунальної власності: комунальні некомерційні підприємства та/або комунальні установи, та/або спільні комунальні підприємства тощо.

Кабмін погодив постачання ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдингˮ цим установам газу за примірним договором, умови якого були затверджені 12 жовтня.

За даними “Інтерфакс-Україна”, зокрема, уряд дозволив НАК не вимагати від державних і комунальних медустанов відшкодування збитків за ухилення від замовлених обсягів споживання газу, а також оплати штрафних санкцій за небаланси.

Нагадуємо:

НАК “Нафтогаз України” пропонує бюджетним та релігійним організаціям середньострокові контракти із фіксованою ціною на газ – 13,7 гривні за кубометр (із транспортуванням та ПДВ – 16,8 гривні).

Підписаний за участю президента Володимира Зеленського меморандум про пільгові тарифи на газ передбачає, що ціна газу для бюджетних установ становитиме 13,66 грн за кубометр.

 

Стефанчук пропонує раз на місяць проводити в парламенті День євроінтеграції

25.10.2021 13:54

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук виступає за ідею раз на місяць проводити День європейської інтеграції у парламенті.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Апарату Верховної Ради, про це спікер сказав під час зустрічі із Головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом, керівником департаменту з політичних питань, аналізу та звітності Представництва ЄС в Україні Артуром Гебалем і спеціалістом політичного відділу Представництва ЄС Димитрієм Горчаковим.

«У мене є ідея — раз на місяць проводити День європейської інтеграції у парламенті. Моїм пріоритетом роботи є виконання Копенгагенських критеріїв і вступ України до ЄС», — наголосив Стефанчук.

Він також зауважив, що пріоритетом для нього є виконання Україною Копенгагенських критеріїв і вступ до ЄС.

Стефанчук подякував учасникам зустрічі за те, що вони роблять для європейських перспектив України. Водночас Голова парламенту зазначив, що Україна своєю чергою також робить важливі кроки на шляху до євроінтеграції.

Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас висловив сподівання на продовження співпраці з Україною та підтримав ідею «євроінтеграційного дня» у Верховній Раді.

У межах зустрічі сторони також обговорили законопроєкти, які стосуються судової реформи, реформи СБУ, антикорупційної стратегії, земельної реформи, а також щодо вдосконалення корпоративного управління.

Стефанчук звернув увагу на важливість співпраці Верховної Ради з Європарламентом.

Як повідомлялося, 21 жовтня у ВР було проведено позачергове засідання, де ухвалили 14 законопроєктів, присвячених європейській інтеграції. Також депутати підтримали законодавчі ініціативи, які стосувалися ратифікації міжнародних угод.

 

Кличко закликає пояснити сутички поліції з активістами на Микільській Слобідці

25.10.2021 18:12

Київський мер Віталій Кличко звернувся до керівництва поліції Києва щодо дій правоохоронців на Микільській Слобідці, які сьогодні відтіснили працівників «Муніципальної охорони», аби створити коридор для проїзду техніки на майданчик будівництва, проти якого виступає громада.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба КМДА.

«Звертаюся до керівництва поліції столиці публічно пояснити такі дії правоохоронців та надати їм правову оцінку. Чому поліція відтісняла «Муніципальну охорону», спричинила сутички з активістами і розблокувала проїзд на будмайданчик, фактично відстоюючи інтереси забудовника? Вже простежується системність у таких діях. Бо практично так все виглядало і на вулиці Обсерваторній, 6 – коли забудовник зносив садибу Барбана», – заявив Кличко.

Він підкреслив, що міська влада вимагає від правоохоронців припинити зухвалі дії забудовника щодо громади столиці, притягнути до відповідальності винних у провокуванні ескалації та в бездіяльності щодо захисту громадян, а також зупинити здійснення будівельних робіт на Микільській Слобідці.

«Місто не надавало дозвільних документів на це будівництво, а громада виступає категорично проти нього. Забудовник же нехтує інтересами міста та громади і повинен теж повинен нести за це відповідальність», – додав Кличко.

Своєю чергою, поліція заявляє, що встановлює обставини конфлікту на будмайданчику на Микільській Слобідці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Головне управління Національної поліції у місті Києві.

«Сьогодні до столичної поліції надійшло повідомлення про конфлікт між громадянами на вулиці Микільсько-Слобідській, що у Дніпровському районі. На місце події прибула слідчо-оперативна група та спецпризначенці», – ідеться у повідомленні.

Правоохоронці зазначають, що конфлікт виник між громадянами та забудовниками. У результаті між ними сталась штовханина, яку припинили співробітники поліції. На даний час поліцейські опрацьовують відео з місця події та з’ясовують усі деталі інциденту.

Раніше ЗМІ повідомляли, що у Києві на Микільсько-Слобідській вулиці тітушки побили активістів, які протестують проти будівництва на території ландшафтного парку на березі Дніпра.

Мер Кличко тоді запевнив, що місто не видавало жодних дозвільних документів для будівництва у місці ландшафтного парку на Микільській Слобідці, й пообіцяв знову встановити обмежувальні блоки на в’їзді на прибережну територію.

 

За напад на прикордонників судитимуть підполковника СБУ

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 18:31  УП

Підполковнику Служби безпеки України загрожує позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна за напад на прикордонників у липні цього року.

Джерело: Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Центрального регіону

Деталі: Обвинувальний акт щодо підполковника Служби безпеки України скеровано для розгляду по суті до Краснопільського районного суду Сумської області.

Інший підозрюваний – лейтенант СБУ беззаперечно визнав свою вину та уклав  угоду зі слідством. 11 жовтня його було засуджено до  5 років позбавлення волі та звільнено від відбування покарання на іспитовий термін 3 роки. Чоловіка позбавили військового звання “лейтенант” та права обіймати посади в правоохоронних органах України на строк 3 роки. За даними УП, його звільнили з лав СБУ.

Передісторія:

18 липня 2021 року двоє офіцерів Служби безпеки України – лейтенант та підполковник напали на прикордонний наряд, який здійснював охорону державного кордону на Сумщині.

Підозрювані (за даними джерел УП були напідпитку –ред.) заволоділи зброєю та боєприпасами прикордонників. Частину боєприпасів вони згодом підкинули до місцевого відділу Держприкордонслужби. Зброю прикордонників зловмисники залишили на місці вчинення злочину.

Служба безпеки України повідомила, що затримала двох своїх співробітників за напад на прикордонників, передала органам слідства і сприяла в розслідуванні.

 

Апарат Ради відпасував питання фракційності Разумкова “Слузі народу”

ПОНЕДІЛОК, 25 ЖОВТНЯ 2021, 17:11  УП

Аппарат Верховної Ради переадресував питання щодо приналежності ексспікера парламенту Дмитра Разумкова до певної фракції у “Слугу народу”, за списком якої останній під номером 1 і був обраний нардепом.

Джерело: відповідь апарату ВР на запит “Української правди”

Деталі: Зокрема в апараті зазначили, що регламентом Верховної Ради визначено наступне: голова Верховної Ради, перший заступник та заступник голови Верховної Ради України не входять до складу депутатської фракції (депутатської групи). Як випливає з відповіді апарату на запит УП, керуючись регламентом, дані про позафракційність Разумкова були внесені на сайт, але якихось офіційних документів там не мають.

Дослівно: “У зв’язку з вищезазначеним, на вимогу чинного законодавства апаратом Верховної Ради України  на  сайті  Верховної  Ради було розміщено інформацію про те, що народний депутат Украіни Разумков Д.О. не входить до складу жодної фракції чи групи.

Стосовно особистої заяви народного депутата Разумкова Дмитра Олександровича про вихід зі складу депутатської фракцїі політичної пaptiï “Слуга народу” у 2019 році повідомлясться, що такий документ в апараті Верховної Ради України відсутній.

Питання прийняття народного депутата України до складу депутатської фракціі (депутатської групи) чи його виключення зі складу належить до компетенції депутатської фракції (депутатської групи).

Чому це важливо: Народний депутат Дмитро Разумков заявив, що після відставки його з посади голови Верховної Ради він автоматично продовжує членство у фракції “Слуга народу”. На сайті парламенту Разумков досі значиться як позафракційний. У “Слузі народу” звернення УП щодо уточнення цього питання проігнорували.

Нагадаємо: Під час першого засідання Ради 9 скликання, коли формувалися фракції, як свідчить стенограма, фракція СН налічувала 254 народних депутати – включно з Разумковим.

 

1001 ніч китайської діджиталізації в ОАЕ

25.10.2021 17:09 УКРІНФОРМ

Українські журналісти побували на провідному форумі компанії Huawei в Дубаї

Це відбулося в місті, де зійшлися минуле й майбутнє. Де закони шаріату добре уживаються з новітніми технологіями, а з останніми – дуже товаришує архітектура (наприклад, коли розкішні хмарочоси вдень є просто висотними спорудами, а вночі стають найкрутішими в світі медіаекранами по всій висоті вежі). Де член королівської родини, шейх, вбраний як шейх, вправно керуючи слайдами на розкішному екрані, розповідає про плани стрімкої діджиталізації Об’єднаних Арабських Еміратів на форумі Huawei, який цей китайський техногігант щороку проводить у іншій чи то діловій столиці, чи просто столиці світу.

Цього року саме в Дубаї відбувся Форум надширокосмугового доступу (UBBF2021) (фактично один з флагманських заходів компанії, яку вона проводить разом із комісією ООН із широкосмугового зв’язку), де побувала група українських журналістів.

Цей форум – must have не лише для команд Huawei, сюди приїжджають гравці зі всього світу та всього “технологічного” ланцюга. Приїжджають спілкуватися люди, які встигають за часом, а деколи – навіть випереджають його. Поки прості користувачі лише спостерігають вибухове зростання таких додатків, як дистанційне навчання, дистанційний офіс, розумне виробництво і розумна охорона здоров’я, на таких івентах лідери галузей обговорюють створення стійкої екосистеми для індустрії надширокосмугового зв’язку. Вони обговорюють і нові проєкти, і результати фундаментальних досліджень, які власне забезпечують технологічні прориви.

ОСВІТЛЮЮЧИ МАЙБУТНЄ: ВИКОРИСТОВУВАТИ БІТИ, ЩОБ УПРАВЛЯТИ ВАТАМИ

Для ділових та технологічних форумів у Дубаї є великі виставкові площі та павільйони. Поки ми їхали до будівлі, де облаштувався Huawei, я нарахувала з півтора десятка пронумерованих споруд такого собі виставкового містечка. А в самому павільйоні, де мали проходити лекції, виставки та панелі конференції компанії, перша зала була облаштована в зеленому стилі.

Самому форуму (UBBF2021) передувала ще одна “екологічна” подія від тої ж Huawei. Фраза, що цифрова економіка має бути екологічна, упродовж останніх кількох років є частиною ідеології цієї корпорації. Це дуже відчувалося на “декоруванні” того залу, де мала пройти “зелена конференція”. З одного боку, в залі стояло новітнє обладнання, яке пропонує компанія для впровадження 5G, посередині – вишенька на торті – взірець безпілотного авто, перший випробувальний етап якого у Китаї вже завершився. В Шанхаї красуня-машина вже проїхала без водія 1000 кілометрів. На ринку авто має бути з 2025 року. Але вже сьогодні Huawei створює безпілотні авто спільно з іншими автомобільними компаніями, виробляючи для них бортові комп’ютери й датчики.

А на великих екранах крутилися відеосюжети – величні ліси та гарні звірі. Компанія вже три роки, як розгорнула системи звукового моніторингу на сонячних батареях – в лісах у деяких країнах. Ці системи й технології бездротового зв’язку запроваджені для виявлення звуків незаконних рубок та оповіщення місцевої влади, щоб вони могли втрутитися, перш ніж природі буде завдано непоправної шкоди. Системи застосовують у майже двох десятках країн, допомагаючи місцевим захисникам природи.

Отже, перший день китайського вояжа українців в Об’єднаних Арабських Еміратах був присвячений екологічним ініціативам Huawei. Один зі слоганів компанії: “Зелені інновації пришвидшують зелений розвиток та цифрову трансформацію. Разом – до сталого розвитку”.

Форум називався «Кращий світ» (в оригіналі – Better World Summit, або BWS). І кожен спікер виступав тут не більше п’яти-десяти хвилин.

– Здавалося б, яким чином діджиталізація може привести до зеленого світу. Але завдяки інформаційно-комунікаційним технологіям (далі – ІКТ) та досвіду Huawei ми можемо скорочувати споживання енергії. І ми інтегруємо екологічно чистий розвиток у все, що робимо.

Прагнення людей до кращої якості життя має бути збалансовано необхідністю зниження викидів вуглецю. Саме тому компанія запропонувала цю ініціативу для ліпшого управління дорожніми картами зі скорочення вуглецевих викидів і оцінювання їхнього виконання, – сказав у вітальній промові «Зелені інформаційно-комунікаційні технології для зеленого розвитку» директор з маркетингу підрозділу Huawei Carrier Business Group Боб Цай. – Як міжнародний постачальник інфраструктури ІКТ й інтелектуальних пристроїв, Huawei завжди зважає на екологічність розвитку. З нашими інноваційними продуктами і рішеннями ми допоможемо операторам скоротити викиди вуглецю і зробити їхні мережі енергоефективнішими. Сьогодні викиди вуглецю на біт даних визначено як новий показник для зелених мереж. Освітлюючи майбутнє, робимо його зеленішим.

До речі, компанія на своїх попередніх івентах озвучила ще одну цифру. У мережах 5G споживання енергії на біт становить всього одну десяту від аналогічного показника для мереж 4G, але при цьому ємність мереж 5G – в 30 разів більше.

– Зростання кількості передачі даних – невідворотнє. Воно продовжується, – сказав партнер та співорганізатор заходу, віцепрезидент із розвитку ринків постачальників послуг в Informa Tech Річард Махоні, – ми споживаємо все більше контенту, і через операторів мобільного зв’язку проходить більше даних. Реальний спосіб зменшити споживання енергії – зробити його більш ефективним, на кожен біт має припадати менше ват. Сьогодні ми можемо використовувати біти, щоб управляти ватами і переданими даними для оптимізації потоків енергії. Це зробить енергетичні мережі більш екологічними, інтелектуальними, надійними та ефективними.

Цікаво, що в той самий час, коли відбувався екологічний захід, той самий техногігант у Дубаї підписував угоду про будівництво сховища сонячної енергії у Саудівській Аравії. Експерти пишуть, що ємність установки складе 1300 МВт на годину – і це рекорд, оскільки Tesla почала будівництво аналогічного об’єкту в Каліфорнії, але ємністю, майже вдвічі меншою (730 МВт на годину).

Повертаючись до нашого заходу: на ньому йшлося не лише про передачу даних. Екологічні інновації мають різні форми та профілі.

Під час одного з виступів представника компанії, який займається стартапами, на екрані почали з’являтися фото штучного м’яса. І я почула, що вартість вирощування замінників м’яса на рослинній сировині (м’яса з пробірки) зменшилася у 35 тисяч разів за останні 5 років, його ціна становить зараз 11 доларів за бургер.

Інші спікери говорили про використання новітніх технологій у медичній та соціальній сферах. Як нам потім розповіли в кулуарах форуму, Huawei має досвід встановлення на автомобілях своєрідних медичних клінік, кожен автомобіль оснащений обладнанням 4G й підтримує доступ до виділеної хмарної платформи. Це дає можливість проводити дистанційні консультації в режимі реального часу з лікарями і своєчасно надавати медичні послуги малозабезпеченим сім’ям. А в Східній Африці компанія Huawei спільно з ЮНЕСКО працює над переробкою вантажних контейнерів у мобільні цифрові класи, у яких вчителі, жінки і молоді підприємці з провінції можуть навчатися використанню цифрових технологій. Це забезпечить їм рівний доступ до ресурсів цифрового освіти.

Своєрідним резюме форуму стала пропозиція про створення платформи для галузевого співробітництва у сфері зеленого розвитку, яка регулярно збиратиме галузевих партнерів і операторів для обміну інноваційними технологіями та новітніми методами скорочення викидів вуглецю.

КИТАЙСЬКІ БАБУСІ ЛЕГКО РОЗПЛАЧУЮТЬСЯ В МАГАЗИНАХ ЧЕРЕЗ СМАРТФОНИ

Слоганом, головною ідеєю цьогорічного форуму UBBF2021, який відбувся наступного дня, стала фраза: “Розширюйте підключення (мається на увазі, до Інтернету – Укрінформ) – стимулюйте зростання”. Рівний доступ до цифрових послуг – одна з цілей компанії, хоч де б вона працювала. І це матиме здоровий ефект і для бізнесу – через інтерес споживачів до продуктів фірми, і для суспільства. Класичний приклад стратегії «переміг=переміг» – коли виграє компанія, яка є провайдером чи агентом цифровізації, та продавцем продукту для її здійснення. Так чи інакше, Huawei має право на повчання, адже вони поставили 5G станції на Евересті (забезпечивши повне покриття Інтернетом на північному схилі гори) і забезпечили доступ до Інтернету в найвіддаленішому китайському селі. Принаймні менеджери компанії стверджують, що китайські бабусі легко розплачуються в магазинах через смартфони.

Тому перший виступ одного з топменеджерів компанії був присвячений саме підключенню. Це слово (англійською мовою “connectivity” – ред.) звучало таким собі емоційним рефреном з вуст різних топменеджерів компанії. Спочатку – з вуст виконавчого директора правління Huawei і президента бізнес-групи Carrier Райана Діна:

– Понад 170 років тому був прокладений перший у світі підводний кабель, який надсилав перші сигнали зв’язку через океан. Близько 20 років тому швидкість з’єднання перевищила 32 Кбіт/с, а відео почало обганяти та переважати текст як основну форму трафіка, що дозволило нам спілкуватися, як ніколи. Коли пандемія вразила світ у 2020 році, підключення знову змінило те, як ми живемо і працюємо, там, де є підключення, є інновації. Підключення змінює майбутнє і дає необмежені можливості. 2021 рік відкриває нову сторінку для підключення. Незважаючи на виклики, спричинені пандемією, ми все ще рухаємося вперед. Я закликаю усіх галузевих партнерів працювати разом, обговорювати – як створити зв’язаний світ і зробити світ кращим.

Про важливість підключення говорив на форумі й Пен Сон, президент Huawei з глобального маркетингу операторів і продажу рішень. Власне його промова так і називалася: «Розширюйте підключення, стимулюйте зростання».

«Минулий рік був сповнений як проблем, так і можливостей, – сказав Пен Сон, зазначивши, що вимоги до підключення зазнають величезних змін як для домівок, так і для підприємств. Власні домівки стали центрами освіти, роботи й торгівлі, тоді як підприємства більше не зосереджуються лише на пропускній здатності для підключення, а й також переходять від комунікаційної технології до операційної технології. Цифровізація – це найбільша можливість для індустрії ІКТ. Безсумнівно, хмара є основою цифровізації, але підключення також відіграє ключову роль. Підприємства повинні швидко перейти до кількох хмар, тому підключення має бути орієнтовано на хмару та суміщатися з хмарою. Huawei докладає максимум зусиль у вивченні нових технологій, які зміцнюють основу архітектури мереж. Сьогодні існують величезні можливості для підключення, а пропонована нашою компанією модель (Покриття – архітектура – злиття) є ключем для операторів, щоб допомогти прискорити цифровізацію галузей, максимізувати цінність підключення та досягти нового зростання. Дії – це плоди, а слова – лише листя». Компанія продовжує зосереджуватися на інноваціях у технологіях підключення та підтримувати клієнтів для досягнення успіху в бізнесі – як зараз, так і в майбутньому.

ДО 2030 РОКУ СТІЛЬНИКОВІ МЕРЕЖІ ПОВИННІ БУДУТЬ ПІДТРИМУВАТИ 100 МІЛЬЯРДІВ ПІДКЛЮЧЕНЬ

Натомість Девід Ван, виконавчий директор та президент підрозділу продуктів і рішень у галузі ІКТ компанії Huawei, розповів про основні тенденції в розвитку Інтернету. І його виступ став одним із найпопулярніших у слухачів:

– До 2030 року інтеграція цифрового та фізичного світів значно поглибиться, створюючи досвід, максимально наближений до реального. Цифрова економіка стане основним рушієм усіх секторів економіки. Але ці досягнення вимагатимуть від нас забезпечення повноцінної безпеки мереж, підвищення енергоефективності та збільшення зеленої енергетики для захисту довкілля.

Цифрові комунікації використовуватимуться для розширення і поглиблення обміну інформацією між людьми, забезпечуючи мультисенсорний досвід, що залучає слух, зір, дотик і нюх. Цифрове суспільство суттєво зміниться через те, що до 2030 року стільникові мережі повинні будуть підтримувати 100 мільярдів підключень thing-to-thing «річ-до-речі». Мережі, які в основному обслуговують універсальний інтернет речей, повинні будуть почати пропонувати різні типи підключених сервісів, диференційовані за швидкістю і пріоритетом.

Взаємодія між супутниками та землею заповнить прогалини в бездротовому наземному покритті та забезпечить тривимірне покриття повітряного простору, забезпечуючи зв’язок і управління безпілотними літальними апаратами та повітряними суднами. Цілком імовірно, що мобільні мережі з передовими технологіями та ринком із багатомільйонним обігом також використовуватимуться для розвитку нових технологій супутникового зв’язку.

Сенсорні технології та комунікації надалі інтегруватимуться, що забезпечить цифрове відтворення фізичного світу в реальному часі, сприяючи розвиненому автономному водінню та керуванню дронами.

Бездротові мережі будуть повністю інтегровані з технологіями штучного інтелекту, щоб створити мережі для абсолютно автономного водіння 5-го рівня.

У найближчі кілька років мережевий трафік зросте в 100 разів, відтак попит на рішення, що знижують енергоспоживання мережі, також зросте. Енергоефективність необхідно враховувати у всіх аспектах проєктування мережі, включно з радіоінтерфейсами, пристроями та сайтами. Це дозволить побудувати екологічно чисті й сталі зелені мережі з повним підключенням і повним життєвим циклом.

Внутрішня безпека пристроїв, а також інтелектуальна та спрощена безпека на мережевому рівні набуватимуть більшого значення, оскільки зростатиме увага до безпеки мереж і їхньої стійкості. Оператори надаватимуть своїм корпоративним клієнтам спрощені послуги захисту за допомогою синергії хмарних мереж, що сприятиме цифровій трансформації.

Індустрія бездротового зв’язку швидко рухається у напрямі створення повністю інтелектуального світу.

ЗАМІСТЬ ПІСЛЯМОВИ

Участь у Форумі, безумовно, здатна вплинути і на мислення, і на дискурс українських журналістів. Зрештою, в нашому завжди критичному суспільстві діджиталізація традиційно сприймається лише, як додаток «Дія». Огляд технологічних новин зводиться до ринку телефонів або космічних новин.

Але якщо ти живеш в епоху четвертої промислової революції, то у наших текстах має бути те, що наразі важко тримається в нашій уяві. Фраза “Коли біт (одиниця цифрової інформації) керує ватами (одиниця електричної енергії)”, нагадаю, означає застосування цифрових технологій для енергозбереження. І вона – не лише про корпоративну культуру. Викиди вуглецю на біт стають новим показником екологічності та якості мереж. На цій конференції не звучало тривіальних фраз про глобальне потепління (воно не заперечується), але дуже настійливо проводилася думка про вуглецеву нейтральність. Сталий розвиток цікавить сотню тисяч інженерів Huawei не менше, аніж нові хмарні сервіси, цифри продаж мобільних пристроїв чи прокладені мережі.

Цифрові рішення – не лише про паспорт у смартфоні, їх можна застосовувати у кожній сфері людської діяльності, а 5G – не лише про Інтернет на Евересті (вони самі кажуть, що останнє – круто, але це – скоріше просто популяризація ідеї).

5G в Китаї – це про роботу аеропортів, морських портів, вугільних шахт, металургійних заводів. Huawei створює спільні з підприємствами лабораторії, які дозволяють зрозуміти потреби цих галузей. 5G у деяких китайських портах автоматизує завантаження та розвантаження суден. А в провінції Шаньсі є кілька автоматизованих рудників (шахт). Китайці переконують, що їхній досвід дозволяє підключати гірничі комбайни до детекторів газу по бездротових мережах, що дозволить і вирішити проблеми з безпекою, і підняти виробництво. Така собі надсучасна система попередження вибухів.

Звучить, як наукова фантастика, але співробітники Huawei стверджують, що на їхньому металургійному заводі Hunan Valin повністю автоматизовано роботу печей і прокатних станів. Процеси плавлення і прокату сталі відбуваються з диспетчерської – силами офісних працівників, одягнених у костюми. Одним словом, діджиталізація – це цілий світ, майбутнє, яке нам потрібно як мінімум розуміти. А краще – долучатися.

Лана Самохвалова, Київ–Дубай

 

Секретар РНБО Олексій Данілов: Я за жорстку президентську республіку

КИЇВ, ПОНЕДІЛОК 25 ЖОВТНЯ 2021 07:55  РБК-УКРАЇНА

АВТОР: СЕРГІЙ ЩЕРБИНА

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов про роль РНБО в існуючій системі влади, санкційну політику, боротьбу з олігархатом, дискусії з президентом Володимиром Зеленським і походження COVID – в інтерв’ю РБК-Україна.

Рада національної безпеки і оборони України, згідно з Конституцією, є координаційним органом при президентові. Але останнім часом РНБО стала мало не ключовим центром реалізації внутрішньої політики Володимира Зеленського. “Ми знайшли інструмент для прийняття жорстких і швидких рішень”, – говорили соратники глави держави, коли РНБО вводила перші, несподівані санкції по телеканалах групи Віктора Медведчука, йому самому і його соратникам.

За попереднього президента Петра Порошенка РНБО та його апарат займався переважно питаннями російської агресії та її відбиття. Тепер численні опоненти звинувачують владу в підміні цим органом суду, слідства, виконавчої та законодавчої влади.

Хоча ідея використовувати РНБО як альтернативний центр прийняття рішень не нова. Це намагався робити ще Віктор Ющенко, зв’язаний по руках і ногах політреформою і вчорашніми союзниками по першому Майдану. Секретарем Ради, до слова, в ті часи був Петро Порошенко.

Зараз же організовує роботу апарату РНБО Олексій Данілов. РБК-Україна не так давно публікувало великий матеріал про цю людину та її роль в актуальній системі влади.

Тепер же у великому інтерв’ю для нашого видання Данілов розповів про свої погляди на політичну та управлінську системи України, долю “олігархічного класу”, пандемію коронавірусу та багато іншого.

– Перше питання стосується, напевно, звинувачення, яке найчастіше звучить з боку опонентів влади. Про те, що РНБО тепер підміняє собою все на світі – і суд, і виконавчу владу, і законодавчу владу, і яку завгодно іншу. Що ви можете відповісти на це звинувачення?

– Дуже багато хто плутає РНБО і апарат РНБО – це два абсолютно різних інституційних явища. Апарат – це орган, який забезпечує підготовку, аналіз і систематизацію нормативно-правових актів і документів для подачі президенту України як голові РНБО. Ми ні в якій мірі не підміняємо ні суд, ні прокуратуру, ні інші органи. Ми звертаємо увагу на ті процеси, які є в нашій країні і, на наш погляд, є дуже важливими.

І РНБО – це не тільки військова компонента. На сьогоднішній день військова складова – один з елементів найважливіших нашої безпеки. Вся сфера нашої життєдіяльності: інформаційна, енергетична і, в тому числі, політична з урахуванням того, в якому зовнішньому оточенні ми знаходимося, – це точно сфера наших інтересів, це точно сфера нашої безпеки.

Крізь цю призму ми дивимося на всі процеси, які відбуваються в нашій країні, готуємо відповідні пропозиції для розгляду на засіданні РНБО. У будь-якому випадку, остаточне рішення, яке питання буде розглядатися, приймає голова Ради – президент України.

У багатьох були фантазії про те, що Данілов нібито може там самостійно щось робити – це все абсолютно не відповідає дійсності. У нас чітка субординація, ми розуміємо роль, значення і місце кожного. І якщо є рішення РНБО, які є превентивними…

– Ви зараз про санкції?

– Про санкції та багато інших рішень. Треба розуміти, що це превентивні заходи. Ми не можемо посадити людину у в’язницю, відібрати у неї майно. У нас такого права немає, але ми можемо на певний час в превентивних цілях обмежити її певні можливості, щоб далі не було гірше.

Далі. У людини або організації, щодо якої прийняті рішення, є час зробити юридичну оцінку і, з урахуванням того, що ми є абсолютно демократичною країною, у них є правові механізми, як діяти далі. У нас, я вважаю, абсолютно працюючі демократичні інститути, і ми це неодноразово доводили своїми діями за останні 30 років.

– Але існує конструкція влади, прописана в Конституції. У нас парламентсько-президентська республіка. Є виконавча влада, яка повинна бути підзвітна правлячій коаліції, в даному випадку – монобільшості. У президента є своя, досить обмежена роль в цій конструкції влади. Чи не здається вам, що таке позиціонування РНБО підриває конституційну конструкцію? Ми зараз не обговорюємо хороша вона чи погана, вона просто існує.

– Що стосується “монобільшості”. Існує більшість, і чому тут слово “моно”? Справа в тому, що кожна людина індивідуальна, і кожен депутат індивідуальний. І з урахуванням ситуації, що партія “Слуга народу” була молодим політичним проектом, говорити про те, що вони є монобільшістю, не зовсім коректно. Вони – більшість. Там різні течії і думки, там різні люди. Ви бачите, що всередині є дискусії. Це нормальний робочий спокійний процес.

– Тим не менш, чи не здається вам, що таке позиціонування РНБО підриває конструкцію влади?

– Ми неодноразово мали дискусію з Володимиром Олександровичем на цю тему. Якби у нас всі без винятку органи виконували якісно свої функціональні обов’язки, то у нас би з багатьох питань засідання РНБО не відбувалися б. Але що ми маємо? Ми маємо кланово-олігархічний економічний лад у нашій країні. І на сьогодні цей лад є загрозою нашій національній безпеці.

Я хочу, щоб ми з вами розуміли, що мова не йде про прізвища. Йдеться про побудовану систему.

– Ми про систему влади з вами міркуємо.

– Ми говоримо про конструкцію, яка була побудована цією системою. Тобто система породила систему. І на сьогоднішній день це виклик, тому що в країні є монополізація. Я підніму питання, про яке ще ніхто не говорив. Монополізація інформаційних, промислових секторів і так далі – це одна частина. Але є монополізація і у фінансовій сфері – це дуже небезпечний елемент.

– А можете детальніше?

– Дуже просто. Ось, ви бізнесмен – спробуйте піти в банк і взяти кредит. Спробуйте пройти ці десять кіл пекла, і вам в кредиті в 95% випадків відмовлять. Тому що ця система теж монополізована.

Не пам’ятаю хто, але хтось сказав: “Дайте мені управляти фінансами країни і мені без різниці, хто у вашій країні буде президентом”. Це фундаментальне питання. І те, що стосується фінансів… На сьогодні банківська система сама не працює в тому вигляді, в якому вона повинна була б працювати на нашу державу.

– Але зараз більшість найбільших банків – державні.

– Правильно. Але чому це сталося?

– Через націоналізацію Приватбанку.

– Це сталося через те, що система була побудована за відсутності контролю з боку Національного банку. І коли Ігорю Валерійовичу Коломойському розповідають про те, що він щось там робив… Він поодинці це робити не міг, в цьому брали участь ті люди, які перебували тоді в Національному банку, і прізвища яких ніхто не хоче називати. Вони не перебувають сьогодні в процесуально-слідчих відносинах з державою, що є абсолютно несправедливим. Тому що вирішивши питання тільки Коломойського, ми не вирішуємо задачу з іншими відповідальними, яка на сьогоднішній день є.

Просте питання. Ми проходимо бюджет 2021 року. Розрахунки Національного банку та Кабінету міністрів – середньозважений річний курс гривні 28,8 гривень за долар. На кінець року ми повинні з вами мати курс 29,1. Що, як ми бачимо, відбувається в банківській системі? Банківська система 2 січня 2021 року має курс долара 28,4. Ми розмовляємо 20 жовтня – курс 26,1. Трохи його не обвалили.

Це штучне явище, адже за нормативними документами Національного банку вони роблять все правильно. І тоді у мене питання, хто написав всі ці алгоритми?

–З іншого боку, існує світовий інфляційний тренд.

– У нас же дефляція, виходить. У нас виходить, що ми зміцнюємо національну валюту, але для кого? Для тих людей, які тримають ОВДП?

–Вигодоодержувачі вони?

– Хтось же в цій ситуації є вигодоодержувачем. Крім того, процентна ставка в нашій банківській системі абсолютно несправедлива по відношенню до бізнесу. Наш бізнес не може конкурувати з процентною ставкою, яка є в інших країнах. Про це чомусь ніхто ніколи не говорить, про це немає дискусії. Тому що є вислів “гроші люблять тишу”. Так, хлопці? Але не в цьому процесі.

Ми пройшли дуже великий серйозний етап, який стосується децентралізації. Ми на сьогоднішній день дуже багато повноважень передали органам місцевого самоврядування.

–Чи добре це, по-вашому?

– Це абсолютно добре і правильно, але ми не можемо робити реформу сім років. При цьому реформа закінчена? Ні, реформа децентралізації не закінчена. Вона буде закінчена тоді, коли громадяни громади будуть розуміти – ось межі нашої громади, земля в цій громаді повинна стояти на обліку. Причому не просто як географічна система координат, а як частина активів громади, тому що земля – це актив, у тому числі фінансовий.

Земельно-фінансовий актив громади – це те, з чого слід було починати всю цю історію. На сьогодні остаточних меж немає, і жодна громада не поставила цей актив собі на облік. І місцеві депутати починають потихеньку в силу різних обставин вирішувати земельні питання. Чому це було б добре? Тоді б кожній громаді було б абсолютно зрозуміло, що на її території відбувається.

Наступне питання, Це які на території нашої громади працюють установи, організації та бізнес. Тоді починається конкуренція за цей бізнес, тому що це податки в нашу громаду. Ви бачили, щоб сьогодні якась громада робила б для бізнесу якісь преференції? Навіть дискусії такої немає. Нас заводили в якийсь незрозумілий блуд по цій децентралізації, сім років топталися, грантові організації виділяли гроші на що завгодно, тільки не на вирішення якихось зрозумілих чітких для всіх громадян питань.

–Ви говорите багато правильних речей, але ви ж розумієте, що ваші ініціативи будуть розбиватися. І розбиватися в першу чергу не об олігархічний чи фінансовий клас, а об свідомість громадян.

– Звичайно. Громадян, багато з яких є безвідповідальними. Що таке відповідальність? Це участь. Ваша участь є фундаментом поведінки. Ви берете участь коли? У момент виборів. Ви вибираєте голову громади, депутатів громади. Якщо ви до цього причетні, то повинні перш за все на цьому рівні розбиратися, що відбувається у вашій “консерваторії”.

Виходить, ситуація наступна. Ви не хочете цим займатися, для вас набагато простіше сказати – є президент, є прем’єр-міністр – це люди, які повинні нам все дати.

–І ось що з цим робити?

– Освіченість, освіченість і ще раз освіченість. Нам треба людям пояснювати і ще раз пояснювати. Тут ми, виходить, в такому легкому глухому куті, коли у нас, з одного боку, намагаються все спростити до плінтуса, і ніхто не пояснює, що життя набагато складніше.

У 2020 році апарат РНБО зробив дуже велику роботу – ми провели аналіз системи вищої освіти, кого ми випускаємо, чим займаються ці випускники і що треба робити. Як ви думаєте, після цього аналізу цим питанням почав хтось займатися?

–Ні, звичайно.

– Ні, звичайно. Чому? Тому що дуже зручно – колосальна кількість вищих навчальних закладів… Слово “псевдо” я не буду говорити, хоча можна було б. Вони на потоці видають дипломи. У нас країна юристів, маркетологів і менеджерів. При цьому факт – у “Чернігівському колегіумі” на вчителя фізики вчиться лише одна молода людина.

Нам треба пояснити і на державному рівні прийняти рішення про те, що ми з такого-то року випускаємо медиків, айтішників, фізиків, хіміків і біологів – професії майбутнього. Треба припинити цю параною і перестати випускати людей, які потім не можуть себе реалізувати, займають час, займають місце.

–Але тут демократично обрана влада потрапляє в нерозв’язну проблему. Вся ця система – це тисячі людей, викладачі, студенти. Чи зацікавлена влада це змінювати і неминуче зіпсувати відносини з цими виборцями?

– Тому я говорю про те, що у цих питань немає миттєвого рішення, тому що це політична пастка. Там, де за спрощеною схемою приймаються рішення за принципом “хай буде”, воно так не працює. Тому що потім це “хай буде” розмножується і займає все більше місця. І кількість людей, які отримують не освіту, а дипломи про вищу освіту, у нас абсолютно позамежна.

До чого це веде? Це веде до деградації поняття вищої освіти і її девальвації.

–Я з вами згоден. Але, з іншого боку, вас же і у цьому і звинувачують. Наприклад, опоненти влади говорять про те, що ви і Медведчука “прибили” з політичних мотивів, заради популярності. Про те, що всі рішення РНБО підганяються під певний політичний момент. І, повертаючись до початку нашої розмови, адже нічого не заважало вам ініціювати зміни до базових елементів Конституції, і діяти в новому правовому полі. Але ви ж цього не робите.

– Ні. Я взагалі вважаю, що кожен раз звертатися до Конституції змінюючи її – це дуже небезпечна історія. Ми це вже з вами проходили.

Нам раз і назавжди потрібно визначитися, яка у нас країна. Якщо ми є президентською республікою, треба сказати – давайте робити президентську республіку, де президент – це голова виконавчої влади, відповідає за всі ці процеси. І тоді у нас з вами все добре.

У нас виходить, що ми всенародно обираємо президента, на нього покладаються надії, але за Конституцією у нас парламентсько-президентська республіка. Ну, тоді за логікою парламентсько-президентської республіки президента потрібно обирати в парламенті і поставити крапку в цьому питанні. Але народ не хоче, щоб у нього забрали право обрання президента.

– І це ж треба якось врегулювати?

– Якщо ви хочете мою особисту думку, я можу сказати. Я за жорстку президентську республіку. Чому? Тому що тоді є відповідальна людина, яка розуміє, на що вона йде, навіщо і так далі. У нашій історії важко знайти факти, коли без особистості можна було зробити ривок вперед. Це не тільки в нашій історії. Сьогодні всі країни фактично створюють особистості.

Можуть бути парламентсько-президентські республіки? Так, вони можуть існувати, але в умовах, коли є вже усталена демократія, яка має своє коріння, для цього повинні пройти століття.

– Звертаючись до історії. Ми пам’ятаємо ситуацію 2004 року, коли Медведчук був автором політреформи, зробивши актуальну нині конструкцію влади. Парламентсько-президентську республіку він же робив під Ющенка, про це всі прекрасно знають. Ющенко намагався відповісти на це питання створенням паралельного апарату виконавчої влади з РНБО на чолі з Петром Олексійовичем Порошенком.

– Пам’ятаю все, причому у мене навіть є фотографії Петра Олексійовича, зараз можна було б сказати в молодості, 2005 року.

– Коли він обіймав вашу посаду.

– Мою посаду зайняти неможливо, займав аналогічний пост. Це одвічне з’ясування відносин між гілками влади. Це складне питання, в якому рано чи пізно треба ставити крапку. Тому що зараз ми її знову проходимо, ми не хочемо зараз відповідати на ці питання. Дивіться, для олігархічного клану набагато простіше буде працювати, якщо буде парламентсько-президентська республіка.

Мене зараз можуть звинувачувати в чому завгодно, але я та людина, яка була там під куполом. Я був народним депутатом, Я розумію, як працює ця система. Купити законопроект коштує недорого. Наслідки покупки цього законопроекту для країни дуже часто виливаються в катастрофічну ситуацію.

Яскравий приклад – так звана “зелена” енергетика. Чи повинна вона бути? Звичайно, повинна. Треба її розвивати? 100% треба. Тільки першоджерело подивіться, коли це все було закладено. І це нонсенс, коли у нас єдиний в країні продукт всупереч Конституції рахується в євро.

– Але ви ж не йдете цим шляхом.

– Давайте визначимо, ми це хто?

– Влада. Ви представник влади.

– Стоп, стоп. Дивіться, тоді треба розуміти, що є різні групи і вважати, що Олексій Мячеславович є одноосібним керуючим процесом – це все абсурд. Чи піднімаю я ці питання, чи є вони в дискусіях, які ведуться? Є. У цих дискусіях питання – збереження нашої територіальної цілісності і те яка система управління повинна бути в державі, щоб у нас була чітка система.

Якщо повернутися до президентської республіки… Що таке президент? Це перш за все відповідальність. Зрозуміла і ясна відповідальність.

–Публічно цю дискусію ніхто до цього не піднімав.

– Її ніхто не піднімав, тому що всім вигідно і зручно. Я ж кажу, що був там у парламенті, Я розумію, як працює ця система. І навіть всередині фракції, якщо є “білі ворони”. Ну і добре, будь собі “білою вороною” зі своєю думкою, у нас достатньо голосів. Ні, ну підемо домовимося з тими чи цими.

А що таке домовимося? Домовимося – це ж не політичні, а економічні компроміси, ось у чому справа. А коли ви входите в економічні компроміси, далі вони вас починають наздоганяти через якийсь проміжок часу. Знову ж можна масу прикладів наводити, коли одномоментні рішення повертаються бумерангом і б’ють набагато сильніше.

–Не так давно я почув одну цікаву теорію. Зараз багато рішень РНБО щодо санкцій, зокрема щодо Медведчука, будуть оскаржуватися в європейських структурах, зокрема в ЄСПЛ. ЄСПЛ винесе рішення, можливо, не на користь України. Теорія полягає в тому, що Росії може бути вигідно отримати рішення проти України, зокрема, у справах Медведчука як юридичної підпірки для зняття санкцій. Нібито довівши в європейських структурах, що в Україні зневажають демократію, свободу слова і далі по тексту.

– Давайте так. Що на сьогоднішній день відбувається на російському напрямку? На російському напрямку зараз відбувається колосальна боротьба за вплив на Україну серед тих людей, які знаходяться на території нашої країни. Між цими групами йде зіткнення. Медведчук був однією з цих груп, він був, скажімо так, у фаворі з урахуванням того, що він кум Путіна. Зараз між цими групами йде з’ясування взаємин, хто буде тут старшим і представляти інтереси Російської Федерації.

Багато таких груп? Я знаю як мінімум три групи, які з’ясовують, хто представлятиме тут інтереси Путіна. Група, що відвалилася – це була група Медведчука, четверта.

–Як ви вважаєте, чи не вийде так, що Медведчук виграє процеси проти України?

– Вийти може все що завгодно, ніхто ні від чого не застрахований. Є питання, на що ми з вами спираємося. Якщо ми з вами спираємося на ситуацію філософську – це одна ситуація.

–Ні, це юридична ситуація.

– А що таке юриспруденція? Вона, на жаль, останнім часом… Ось чим мені подобається англійське право.

–Прецедентом?

– Так, звичайно. Ось, умовно кажучи, був прецедент, і ви не можете наприклад отримати менше. А далі виходить питання по нашій судовій системі, яка почалася фактично… Слово “мафія” тут не підходить.

– Корпорація.

– Так, судова корпорація зі своїми правилами і взаємовідносинами не менш небезпечна для нашої країни, ніж олігархи. Вони будь-яке питання можуть відкласти, перенести, підняти, прискорити, уповільнити. І вони до цього ставляться філософськи, вони так бачать.

І друге питання – у нас абсолютно відсутній аналіз прийняття судових рішень. Тому що в одному і тому ж рішенні, але в різній інтерпретації ви побачите умовно від +100 до -100, хоча вони будуть абсолютно дзеркальні. Це велика проблема.

– Але ми зараз говоримо про європейські структури, а не українські.

– Те, що стосується європейських структур і всіх цих питань, не буду коментувати. Давайте подивимося, як це буде відбуватися, коли і які аргументи будуть у тієї й іншої сторони, тоді будемо вести дискусії на цю тему. Чи будуть вони цим питанням займатися? Ну, швидше за все будуть, тому що достатньо грошей наймати дорогих адвокатів для того, щоб вони супроводжували, займалися і рухали…

Крім того, я звертаю увагу. Медведчук перебуває під домашнім арештом не через санкції. Санкції не мають до цього відношення, ми займалися превентивними заходами.

Але якщо в 2014, 2015, 2016 роках відбувалися якісь процеси, суспільство ж повинно про них знати. Треба чітко розуміти наслідки тих чи інших дій. Це, до речі, стосується не тільки Медведчука.

–Наступний великий блок – це олігархи. Законопроект щодо них, судячи з усього, буде підписаний найближчим часом. Чи створено реєстр олігархів? На якому етапі ця робота?

– Ми до прийняття закону, звісно, не можемо наповнювати реєстр.

– Технологічно він створений?

– Технологічно у нас є можливість проводити систему моніторингу в разі прийняття цього законопроекту щодо всіх громадян, які можуть потрапляти в цю систему координат. Це не зовсім про прізвища, це про систему, це комплексний підхід.

З самого початку говорили, що повинні йти слідом інші закони, які повинні виконуватися і далі. Але ряд олігархів тут іноді лукавить, коли починає говорити про те, що є ж суд. Так, є суд, але скажіть, ви впливаєте на суд через фінанси? Так, впливаєте. І тоді виходить, ми з вами знаходимося в нерівних умовах. Тому що ви можете через гроші вирішувати свої судові питання.

–Опоненти цього закону досить наполегливо стверджують, що він покликаний забрати у власників їхніх медіа.

– Це неможливо.

– Змусити продати.

– Тут же цих хлопців недооцінювати не можна, вони досить розумні і досвідчені. Їх життя пошарпало, вони розуміють, як це має працювати. Вони це все прекрасно розуміють. Що буде в результаті? Я єдине точно можу сказати, що якщо хтось вважає, що в нашій країні можна задушити свободу слова, можна приручити журналістів, щоб вони робили те, що хоче влада, то це просто неможливо. Наші журналісти дуже дорого за це заплатили.

Друге. Народ, який слухатиме таких журналістів, якщо не дай бог таке відбуватиметься, дуже добре відчуває фальш. Це ж має бути співмірно з тим, що народ бачить – те, що глаголять, і те, що відбувається насправді. І якщо тут немає коннекта, то, повірте, це дуже швидко закінчується.

Сьогодні проблема, яку потрібно піднімати і про яку потрібно говорити, в іншому. Ера телебачення через 5-7-10 років закінчиться, у нас буде інша система нашого інформаційного забезпечення, і ось тут ми повинні чітко розуміти, що держава повинна звернути на це пильну увагу.

І коли я говорю про необхідність масового вивчення англійської мови, то не тому, що це я такий розумний. Я чітко розумію, що таке інтернет.

–Що стосується медіа, вас звинувачують у тому, що ви хочете піти російським шляхом. Тобто, грубо кажучи, ви хочете роздержавнити сектор медіа.

– Україна – не Росія. Держава не може з медіа зробити, при всій моїй повазі до журналістів, які там працюють, щось обов’язкове до перегляду. Люди будуть дивитися те, що їм цікаво. Медіа можна наповнювати чим завгодно, але якщо кнопка буде нецікавою, на цю кнопку натискати ніхто не буде. Це аксіома. І змусити людей буде неможливо.

–Так яка мета? Чого цим законопроектом хочуть домогтися?

– У підсумку повинна бути побудована інша економіка в нашій країні. Причому це буде на благо тим людям, які є олігархами. Я вам наведу простий приклад: 156 млрд ВВП нашої країни в 2020 році – у одного з олігархів, ми умовно говоримо, є 15% ВВП.

–Тепер давайте вгадаємо, хто це.

– Для того, щоб у цієї людини було не 15, а 7,5%…

– Він повинна здати активи?

– Ні, нам треба збільшити економіку з 156 до 300 млрд. Чому відразу повинен? Він теж буде в цьому зацікавлений – з’являється ринок, з’являється конкуренція.

– Ці люди створювали монополії, щоб не було конкуренції.

– Ми тому і говоримо, що монополії треба розбити, треба дати можливості вільної конкуренції, нам треба дати можливість людям займатися великими серйозними проектами.

Ось був хлопець, який, скажімо так, має відношення до Полтаві, у нього був банк. Але той банк кому видає кредити? Своїм афілійованим особам для того, щоб був контроль. Але ж банківська система не може так працювати. Банківська система – це зовсім інший організм, в якому зовсім інші процеси повинні відбуватися.

–РНБО ініціює розгляд навколо родовищ корисних копалин. Найбільше розмов, безумовно, про родовища газу і нафти. Але у мене питання, Чи не спрямоване це на родовища літію і рідкоземельних елементів?

– Це спрямовано на всі родовища. Відкриваємо Конституцію, і там написано, що ми з вами є власниками надр, це наша спільна власність. Якщо у нас спільна власність, то ми повинні розуміти, де ця власність знаходиться, в яких руках, і що ми від цієї власності маємо. Якщо ми від цієї власності маємо плюс, то це добре. Якщо нуль, то давайте розберемося, чому це відбувається.

Питання не стоїть, щоб забрати у когось ліцензії, як починає хтось фантазувати. Ні. Давайте з’ясуємо, у нас на сьогодні все досить просто. Є енергетика – давайте всі свердловини, які у нас є, щоб ми розуміли, що маємо, які запаси і який дебет. Що ми можемо дозволити собі звідти піднімати. Давайте вирішимо, скільки ми будемо піднімати, а скільки залишимо наступним поколінням, тому що це ресурс, який не відновлюється швидко. Але це повинна бути ясна і зрозуміла процедура і публічна карта. Ми на сьогодні вже фактично закінчили її робити. Щоб було зрозуміло, що є така компанія, що вона платить.

Рентні платежі – це окрема історія. Одна справа, коли йде рентний платіж і у вас вартість газу, умовно кажучи, 50 доларів, а тут ви з 50 платите 1 долар рентного платежу. А зараз газ 1500, але ви продовжуєте платити 1 долар, це справедливо? Ні. І маса інших факторів.

Що мене трохи бентежить, так це те, що абсолютна більшість тих людей, які обговорює ці питання, хочуть піти в особистості, але не хочуть побачити весь задум.

–Не про особистості, а про задум. Чи буде РНБО, в першу чергу, звертати увагу на родовища рідкоземельних елементів?

– Ми прийняли рішення. У нас, якщо я не помиляюся, 37 елементів, в які входить літій, які знаходяться під більш ретельним контролем держави. Які повинні передаватися за особливою процедурою, тому що там повинен бути контроль і ще раз контроль.

Був такий діяч на початку минулого століття на прізвище Ульянов. Він був той ще товариш, але у нього дуже багато було ідей…

–Принципи соціалізму – облік і контроль?

– Ні, це не принципи соціалізму, це була вже інтерпретація. Облік і контроль – це система роботи будь-якого організму. Якщо у вас є облік і контроль, ви контролюєте ситуацію. Ось у нас сьогодні в дуже багатьох галузях і процесах немає ні обліку, ні контролю. І цим користуються контрабандисти. Можемо плавно перейти до цієї категорії.

У нас немає нормального обліку і контролю на нашій митниці, ніхто її створювати не хоче, тому що тоді всі ваші процеси вийдуть в зовсім іншу площину. Ми давно почали займатися цими питаннями – невелика група ентузіастів – дуже і дуже давно. Особисто я цим питанням почав займатися з 1995-96 року, коли я був мером Луганська і для себе зробив багато відкриттів у митній сфері.

–Що стосується ініціативної групи, вашим базовим партнером тоді був Віталій Гайдук?

– Віталій Анатолійович брав системну участь у цьому процесі як людина, яка володіє колосальними знаннями про те, що стосується системи державного управління.

– А які у вас зараз стосунки з іншим соратником – Михайлом Бродським?

– Я Мішу знаю з 1994 року. Він людина дуже неординарна, специфічна, іноді занадто імпульсивна, але він точно патріот нашої країни, я це знаю. Дуже цікава особистість.

–Павло Фукс звинувачує вас у тому, що ви дієте в інтересах Михайла Бродського, зокрема, з відбору родовищ.

– Я можу діяти в інтересах тільки однієї організації – нашої країни, України. Якщо пан Фукс вважає, що Михайло Юрійович може керувати цими процесами, то він глибоко помиляється.

–Давайте повернемося до питань діяльності РНБО, зокрема, щодо злодіїв у законі та контрабандистів. Що це за історія про 108 осіб? Коли я дивився ваш брифінг, я був упевнений, що 108 людей туди внесли помилково.

– Те, що стосується цих 108 осіб, то ситуація така – там була помилка в транслітерації з урахуванням того, що там багато прізвищ неслов’янських, у них свій правопис. Ми виключили одну людину, яка, на думку МВС, що подавало всі ці документи, туди була внесена дійсно помилково.

– Хто це?

– Є прізвище, ім’я та по батькові цієї людини, ми перед нею вибачилися. Я вам передам прізвище…

– Давайте поговоримо про пандемію. Почнемо трохи здалеку. Ви пам’ятаєте свою цитату про біологічну війну?

– Так.

–Давно хотів поставити вам це питання. Що ви мали на увазі?

– З’явилося це явище на нашій планеті. Очевидно, що воно має біологічну природу. Якщо жодна країна світу з грудня 2019 року – а саме тоді ми отримали першу інформацію від розвідки – до сьогоднішнього дня не дала відповідь на питання “що це таке?”, значить ми маємо справу з якимось неординарним явищем.

Справа в тому, що сама біологічна зброя заборонена за багатьма конвенціями, і вихід її у відкритий простір… Те, що після цього відбувається, дає мені підставу вважати, що це може бути дуже непроста історія. Ми не отримали відповідь – це природний або штучно створений вірус. Думки періодично звучать різні, але остаточної відповіді ще немає.

–Як ви особисто вважаєте, це штучний вірус?

– Моя думка – за цим стоїть людина. Хтось вважає, що за цим стоїть кажан.

–Хто б за цим не стояв, ми маємо ситуацію зі спалахом епідемії. І, на мій погляд, не цілком адекватну реакцію центральної влади на те, що відбувається.

– Не тільки ми маємо, має весь світ.

Друге питання. Коли ми починаємо говорити про те, що тільки центральна влада повинна цим питанням займатися, то я хотів би повернутися до солідарності. Якщо ви вважаєте, що тільки центральна влада може брати участь у всьому цьому процесі – це велика помилка. У нас на сьогодні дуже серйозна ситуація, коли цілі невакциновані сім’ї починають потрапляти в лікарні.

Чи є ситуація з епідемією для нас прогнозованою? Абсолютно, у нас є графік, який ми склали два місяці тому. Ми ознайомили з цим прогнозом всі відповідні інстанції. Ми зараз починаємо входити в процес, з 20-го числа. У нас вже 20 тисяч випадків і 42 тисячі ліжко-місць. Ми працюємо з великими даними з цього питання. У нас є система моніторингу того, що відбувається у всіх країнах.

На превеликий жаль, небажання вакцинуватися під різними приводами, починаючи від “чіпування” та іншого, це велика серйозна атака. Причому цю атаку ми спостерігаємо не тільки в нашій країні. До того ж маємо свою специфіку, що тут певна церква бере участь у цьому процесі.

–Але ви могли зробити інше. Коли по всій Європі вже були COVID-сертифікати, були списки обов’язкових для вакцинації професій, українські чиновники ні на місцевому, ні на центральному рівні нічого не робили. Зараз в пожежному темпі вони все це починають робити, благополучно провокуючи черги в центрах вакцинації.

– Дуже добре, що вони там з’явилися.

–Це прекрасно, але чому це відбувається зараз, коли вже є спалах? Чому це не можна було робити в серпні?

– Коли з’явилася вакцина, коли її було недостатньо, ми почали вакцинувати пенсіонерів. Сьогодні вакцин більш ніж достатньо.

–Їх більш ніж достатньо з початку літа.

– Так, ну і які претензії до влади?

–Претензії в тому, що влада прекрасно була обізнана про кількість антиваксів в Україні, про небажання народу вакцинуватися і нічого з цього приводу не зробила в плані обов’язкових жорстких рішень. Те, що вона і так зробила, але коли вже пізно.

– Кожна особистість самостійна. І коли говорять про те, що влада винна в тому, що вони не хочуть вакцинуватися… Я не можу вас змусити. У мене багато дітей і онуків, я точно знаю, що до трьох років їх можна змусити, після – неможливо. Ви можете все що завгодно розповідати – просто неможливо змусити. До тих пір, поки немає усвідомлення, розуміння і відповідальності. Але це вже про освіченість.

–Але, наприклад, якщо ми говоримо про бюджетну сферу, для тих же вчителів, якщо був би циркуляр про обов’язкову вакцинацію в серпні, 95% прийшли б і це зробили.

– Ну, ви оптиміст.

– Це просто зараз відбувається.

– Так, це зараз відбувається, тому що вже стало клювати. У нас же поки не клюне, вони ж не чешуться. Кроки робилися. Було достатньо чи недостатньо? Це ж на когось діє, а на когось ні.

–Чи обговорюється у владі бустерна вакцинація і вакцинація дітей і підлітків?

– Щодо бустерної вакцинації. Моя думка – давайте спочатку провакцинуємо тих, хто повинен отримати першу і другу дозу, після цього будемо переходити до бустера. Знову ж таки, лікарі повинні говорити про це, а не я.

По вакцинації дітей. Особисто моя думка – я “за”, але знову ж батьки, бабусі, дідусі і так далі – це буде наступна історія. Один негативний випадок на мільйон може робити погоду, не дай Бог.

–Чи доведеться в Україні вводити загальнодержавний локдаун?

– Ми поки не бачимо того, що локдаун буде вводитися. Територіально будуть певні обмеження. Володимир Олександрович щопонеділка проводить великий селектор з цього питання. Там, повірте, неприємні розмови відбуваються, без сорому у виразах. Тому що дуже багато хто дійсно не допрацьовує в цьому питанні.

Але ще раз кажу, відповідальність громадян за своє життя і здоров’я повинна бути зведена в абсолют. І це стосується не тільки COVID, ми можемо масу наводити прикладів.

– Є у вас аналітика, коли пандемія закінчиться?

– Світ вважає, що вона закінчиться до наступного літа. Є питання, які штами будуть з’являтися, і як це все буде відбуватися.

–Давайте поговоримо про Росію і російську агресію. Чи збираєтеся ви ініціювати нові кроки в плані обриву комунікацій з Росією, наприклад, візовий режим?

– Ви можете обірвати все що завгодно. На сьогодні є Російська Федерація, яка дуже агресивно ставиться до нас як до держави. Цілі і завдання, вони цього не приховують, – це наше знищення. Вони дуже системно і професійно підходять до цього питання, щоб наша держава перестала існувати.

Вони вважають, що Україна – це штучний проект, який не повинен існувати на карті світу, і роблять для цього все можливе. Це і ситуація з українським Кримом, і ситуація, пов’язана з територією Донецької та Луганської областей.

І я хочу звернути увагу на те, що тут немає дрібниць. Ми розробили глосарій щодо того, які ми рекомендуємо використовувати назви і терміни. Тут є тонка грань. Ви знаєте, у мене була дискусія з приводу використання слова “Донбас”. Це прошита подвійним змістом історія, і вони потім можуть і говорять і про “Республіку Донбас” і так далі.

–Вона давно прошита, на жаль.

– Звичайно, підтримувати і використовувати ці наративи у своєму лексиконі – це не зовсім коректна і правильна історія.

Вводити чи не вводити якісь візові режими? Треба розуміти, що після цих дій ми будемо мати. Ми і так розуміємо, хто до нас їде, кого ми не пускаємо. Хочу сказати, ця інформація досить специфічна, насправді наші прикордонники колосальну кількість людей з тих чи інших причин не пропускають на нашу територію. Яке завдання вирішить введення візового режиму?

–Президента активно просять ввести заборону на приїзд російських артистів. Чи варто чекати якихось рішень?

– Я не знаю, про яких артистів йдеться. Якщо ви купуєте квиток і платите цьому артисту, тоді питання, а що взагалі у нас відбувається? Є ж різні артисти. Наприклад, Ахеджакова. Я з великим задоволенням сходив би на її спектакль, навіть заради поваги до цієї великої артистки.

– А є Моргенштерн.

– Я поняття не маю взагалі, хто це такий.

–Цікава ваша позиція з наступного короткого питання. Ви собі уявляєте на сьогоднішній день реінтеграцію окупованих територій?

– Це дуже складне питання. Нас чекають зараз важкі пару місяців, коли ми підходимо до питання про пролонгацію закону про ОРДЛО, відразу збуджується Російська Федерація. У них є велике бажання внести туди свої корективи, щодо нібито вирішення цього питання. Насправді, ключ від цього всього лежить в Москві. І якщо Путін не прийме рішення про те, що війну треба закінчувати, то ви можете все що завгодно писати і робити.

Чи прийме він таке рішення? Я поки не бачу аргументів, чому він це повинен робити. Тому що це велика гра з дестабілізації ситуації не тільки на території України. Насправді його цікавлять більш великі території.

Його цікавить Європа, йому дуже не подобається те, як вони поводяться. Він вважає, що повинен показати Європі, як це “правильно” має відбуватися. Причому поведінка росіян в самій Європі – всі ці отруєння людей і так далі – це виклик, на який Європа не дає адекватних відповідей. Ви знаєте, що Володимир Олександрович відкрито хоче, щоб ця війна закінчилася. Але вона повинна закінчитися так, щоб ми не втратили свою територію і свою суб’єктність.

–Одне з пріоритетних питань, яке, як я розумію, час від часу виникає у рішеннях РНБО і в розмовах навколо цих рішень – запровадження механізму подвійного громадянства в Україні. Чи є вже розуміння, чи буде це і коли?

– Це вирішує законодавець, перш за все. Ви знаєте, що у нас є конституційна норма з цього питання. Зараз у парламенті є кілька законопроектів, які стосуються цих процесів, тому тут більше залежить від законодавця.

Ми підняли це питання, з ним треба розбиратися. У Канаді, США, Казахстані, у великій кількості країн знаходяться патріотично налаштовані наші громадяни, очевидно, що вони повинні мати таку можливість.

Інше питання, чи повинні люди, які мають подвійне громадянство, мати допуск до державної служби. Ми повинні як країна захищатися від цього. Це все потрібно прописати, щоб потім не було різночитань при використанні цього громадянства.

– Зараз засідання РНБО виглядають як “одобрямс”?

– Ні, хто вам таке сказав? У нас жодне засідання без дискусії не проходить. Грамотні, відповідальні люди, більшість з них має вищу юридичну освіту. Вони ніколи не проходили як “одобрямс”.

-Відставки Авакова і Разумкова спростили прийняття рішень РНБО?

– Навіть взагалі не розумію, в чому тут спростили або ускладнили. У кожного є лист голосування. Повірте, старшого, який говорить, щоб голосували так чи так, на засіданнях РНБО немає, це виключено. Ми результати голосування отримуємо по закінченню, коли збираються всі листи голосування. Наше завдання – отримати дві третини, не більшість присутніх на засіданні, а дві третини від чисельного складу. Тоді рішення прийнято.

Дивіться, я про звичайних людей. І Володимир Олександрович про звичайних людей. Я в житті боюся дві категорії. Перша – я боюся тих, які кажуть, що вони все знають. Це дуже небезпечні люди, тому що можна знати багато, але все знати неможливо. Друга – це ті, хто не любить людей. Це два моїх обмежувача. До людей треба ставитися з повагою.

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 277

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua