Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 29.05.2020

Інформаційний резонанс доби: 29.05.2020

Окупанти 14 разів за добу порушили тишу, поранивши одного військового

29 травня збройні формування Російської Федерації 13 разів порушили режим припинення вогню, ще один обстріл стався цієї ночі.

Про це йдеться у ранковому звіті штабу сил ООС – Укрінформ.

“Окупанти обстріляли наші позиції з заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм і 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Рішучими діями та ефективним застосуванням чергових вогневих засобів наші воїни припинили ворожі обстріли. Вони отримали адекватну відповідь від Об’єднаних сил”, – йдеться у повідомленні.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї обстріляв наші позиції неподалік Богданівки та Невельського. Біля населених пунктів Березове і Новотроїцьке ворог застосував гранатомети різних систем, проти захисників, які обороняють підступи до Авдіївки, найманці відкривали вогонь із мінометів калібру 82 мм, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів, а поблизу Лебединського і Старогнатівки, окупанти, окрім гранатометів, використали ще й великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” неподалік Луганського, противник неодноразово вів вогонь по наших військовослужбовцях зі 120 мм мінометів, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

“Міномети калібру 82 мм агресор застосував біля населених пунктів Гладосове і Новгородське, а на околицях Кримського окупанти двічі відкривали вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення”, – повідомили у штабі.

За даними розвідки, 29 травня наші воїни поранили одного окупанта.

Окрім того, у вечірній час з окупованого Первомайська збройні формування РФ цілеспрямовано обстріляли ділянку розведення № 2 Золоте зі станкових протитанкових гранатометів. Такі провокації вкотре засвідчили, що ворог свідомо не бажає дотримуватись існуючих мирних домовленостей.

На ділянках розведення №1 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

“Від початку поточної доби російські збройні формування в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” неподалік населеного пункту Авдіївка загарбники вели вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. За поточну добу втрат серед українських захисників немає”, – резюмували у штабі ООС.

 

У Франківську вшанували поліцейських, які загинули на горі Карачун

В Івано-Франківську вшанували правоохоронців, які загинули 6 років тому на горі Карачун. Шестеро з них були з Прикарпаття.

Про це повідомив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків – Укрінформ.

«Сьогодні вшановуємо пам’ять загиблих біля гори Карачун. 6 років тому бойовики збили гелікоптер з поліціянтами, що прямували на ротацію. Серед загиблих військових – 6 з Івано-Франківщини: Петро Безпалько, Василь Семанюк, Володимир Лисенчук, Петро Остап’юк, Віктор Яков’як і Володимир Шарабуряк. Ви продовжуєте тримати для нас небо!», – наголосив Марцінків.

29 травня 2014 року бойовики з ПЗРК збили український гелікоптер Мі-8, який належав Національній гвардії України. Він впав над Слов’янськом. Вертоліт мав доставити на гору Карачун продукти, воду, бронежилети українським військовим. Тоді загинули 12 правоохоронців, в тому числі генерал Сергій Кульчицький.

Ще через кілька днів, 6 червня, на блокпосту на виїзді з міста Слов’янськ загинув Михайло Шемегінський. Його і шестеро загиблих на горі Карачун правоохоронців з Прикарпаття поховали у Меморіальному сквері Івано-Франківська.

 

В ООН вшанували пам’ять українського військового спостерігача

У Міжнародний день учасників операцій ООН з підтримання миру в штаб-квартирі світової організації вшанували пам‘ять військовослужбовців та поліцейських, які загинули на службі миру в 2019 році.

Почесті віддали й полковнику Юрію Політько, українському військовому спостерігачу зі складу місії ООН у ДРК, розповів у коментарі Укрінформу Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця – Укрінформ.

“Службу українського “блакитного шолома”, полковника Юрія Політька, який втратив життя у ДР Конго, вшанували в ООН пам’ятною відзнакою – медаллю Дага Гаммаршельда, яка носить ім’я другого генсека ООН. Наше постійне представництво передасть нагороду родині загиблого”, – зауважив дипломат.

При цьому Кислиця підкреслив, що українська сторона продовжує брати участь у місіях ООН з підтримання миру попри російську агресію, яка сама є джерелом збройного конфлікту на сході України.

“Операції ООН – один із основних дієвих інструментів підтримання міжнародного миру. Станом на сьогодні, 318 військовослужбовців ЗСУ та 38 поліцейських МВС несуть службу в шести операціях ООН з підтримання миру, у Демократичній Республіці Конго, Південному Судані, регіоні Аб’єй, Малі, Косово та на Кіпрі”, – уточнив український посол.

Дипломат додав, що наша держава надає в операції ООН у п’ять разів більше персоналу, аніж один відомий своєю “миротворчістю” постійний член Ради Безпеки (Росія – ред.).

“Мабуть, тому, що його війська замість підтримання миру здійснюють агресії і окупують території України та Грузії або “миротворять” у Сирії та Лівії», – резюмував постійний представник.

При цьому Кислиця зауважив, що українські воїни користуються високим авторитетом у світі.

“До мене постійно надходять позитивні відгуки про службу наших військових та поліцейських в операціях з підтримання миру, як від керівництва Секретаріату ООН, так і від іноземних послів. У відповідь я завжди кажу: таку бойову школу, яку пройшли наші воїни на сході, обороняючи Україну від російського ворога, напевно мало хто має”,- зазначив постійний представник України при ООН.

Як повідомлялося, в лютому 2003 року Генасамблея ООН одностайно схвалила внесену делегацією України Резолюцію 57/129, якою 29 травня було проголошено Міжнародним днем учасників операцій з підтримання миру.

 

Зеленський привітав українських миротворців з професійним святом

Мирні жителі на різних континентах знають і пам’ятають про доблесть, миролюбність і гуманізм українських миротворців.

На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський, вітаючи їх із Міжнародним днем миротворців Організації Об’єднаних Націй, повідомляється на сайті глави держави.

“Сьогодні ми віддаємо шану самовідданості й самопожертві військовослужбовців і цивільного персоналу, які несуть нелегку службу по всьому світу, виконуючи благородну місію із підтримання міжнародного миру та безпеки”, – зазначив Президент.

Він додав, що високий професіоналізм українських миротворців, достойне виконання ними завдань у неспокійних куточках нашої планети гідно оцінені всіма державами-членами ООН.

“Мирні мешканці на різних континентах знають та пам’ятають про доблесть, миролюбність і гуманізм українських воїнів-миру, їх готовність завжди прийти на допомогу та зробити усе можливе для полегшення страждань цивільного населення і примирення ворогуючих сторін”, – уточнив глава держави.

За його словами, Україна й надалі посилюватиме свій внесок у міжнародний мир та безпеку.

Президент висловив переконання, що українські миротворці й надалі віддано служитимуть ідеалам гуманізму, мирного існування та захисту життя людей.

В Україні Міжнародний день миротворців ООН офіційно відзначається з 2003 року.

 

На Прикарпатті капелани отримали статус добровольців АТО-ООС

В Івано-Франківській області військові капелани, які захищали суверенітет України на сході держави, отримали статус добровольців АТО-ООС.

Відповідні зміни до рішення «Про визнання бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України» депутати ухвалили на сесії облради.

«Визнати осіб, з числа жителів Івано-Франківської області, які перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувались для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності держави, але в подальшому не увійшли до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, бійцями-добровольцями, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на сході України, а також осіб, які виконували або виконують функції військових священників (капеланів) як добровольці, – капеланами-добровольцями АТО-ООС», – йдеться у рішення облради.

Зазначається, що бійцями-добровольцями або капеланами-добровольцями особи можуть бути визнані посмертно.

Як передає кореспондент Укрінформу, обласна рада ухвалила рішення щодо визнання бійців-добровольців раніше. Втім, у положенні не були враховані капелани, які брали участь у боях на Донбасі і вони залишились без відповідного статусу.

 

У Чехії судитимуть білоруса, який воював за бойовиків на Донбасі

Празька прокуратура звинувачує громадянина Білорусі, який постійно проживає у Чехії, та громадянина Чехії в участі у бойових діях на сході України на боці незаконних хбройних формувань.

Про це повідомляє чеський судовий сайт із посиланням на прокурора Марека Бодлака – Укрінформ.

«Прокурор Вищої прокуратури Праги передав обвинувальний акт до Муніципального суду в Празі проти громадянина Білорусі, який постійно проживає в Чехії, за злочин — теракт… у зв’язку з його неодноразовою участю у збройному конфлікті на сході України у лавах сепаратистських частин у 2014-2016 роках. Строк покарання, встановлений Кримінальним кодексом у цій справі, становить 12-20 років позбавлення волі», – написав прокурор.

Справа була передана до суду 27 травня 2020 року.

České Noviny уточнюють, що йдеться про 40-річного білоруса, який наразі утримується у в’язниці через завдання тяжких тілесних ушкоджень.

Видання також повідомляє, що подібне звинувачення висувається також громадянину Чехії, який приєднався до бойовиків незаконних збройних формувань на сході України взимку 2015-2016 років. Розгляд у цій справі розпочнеться 1 липня в обласному суді в Чеське Будейовіце.

Прокуратура звинувачує обох чоловіків у скоєнні злочину у складі організованої групи. Кримінальний кодекс Чехії визначає теракт як діяння, вчинене проти Чехії чи міжнародної організації.

Раніше Укрінформ повідомляв про справу чеського солдата Еріка Ешту, який також брав участь у боях на Донбасі на боці самопроголошеної “ДНР”. Його засудили до 2 років і скасували його військове звання. Ешту обвинуватили не в тероризмі, а в службі в іноземних збройних силах. Генеральний прокурор не погодився з вироком, Верховний суд буде розглядати це питання повторно. Апеляцію подав і сам Ешту, який продовжує стверджувати, що їздив в Україну як турист, а “ДНР” не є терористичною організацією.

Чехія не визнає самопроголошені республіки та наполягає на тому, що тимчасово непідконтрольні Києву території, а також анексований Росією Крим є невід’ємною частиною України.

 

Посол України дорікнув бразильському ЗМІ за згадку червоно-чорного прапора у контексті неонацизму

Посол України в Бразилії Ростислав Троненко вказав бразильському журналу «Вежа» на невідповідність та упередженість згадки про червоно-чорний прапор у контексті неонацизму.

Про це йдеться в листі українського дипломата директору редакції VEJA Маурісіо Лімі, оприлюдненому Посольством України в Бразилії – укрінформ.

«26 травня журнал «Вежа» опублікував статтю «Маніфестація на підтримку Ж.Болсонаро на проспекті Пауліста має навіть неонацистський прапор», в якій було зроблено довільну і суб’єктивну спробу інтерпретувати значення історичних та державних символів України, навмисно вставляючи їх в контекст внутрішніх дискусій у Бразилії.

Посольство України в Бразилії категорично відкидає заголовок згаданої статті як упереджений і такий, що не відповідає дійсності», – написав Троненко.

Він зауважив, що цінності свободи вираження думок та преси, які поділяють наші народи, не можна використовувати для знецінення офіційних та історичних символів, а також для приниження іміджу країни – стратегічного партнера Бразилії.

У цьому контексті Троненко повідомив, що для мільйонів українців в Україні та навіть у Бразилії, червоно-чорний прапор символізує нашу землю та кров наших героїв, пролиту за Свободу, Незалежність та Суверенітет України.

«Цей прапор використовували з XVI століття українські козаки у боротьбі з іноземними загарбниками, і тому протягом минулого і на початку ХХІ століття він став символом боротьби українців проти російської окупації, шовінізму та імперіалізму», – наголосив дипломат.

Посол також поінформував, що Тризуб – це офіційний герб нашої держави ще з часів князя Володимира, який поширив християнство у Київській Русі в 988 році, і символізує Святу Трійцю.

Троненко звернув увагу бразильського редактора, що в 2015 році в Україні було прийнято Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

«Тому використання червоного та чорного прапора та герба України як у нашій країні, так і в Бразилії не має нічого спільного з неонацистським рухом. Така інтерпретація є улюбленою маніпуляцією російської (радянської) пропаганди, яка продовжує сіяти неправду, ненависть, ксенофобію та антисеметизм з метою послаблення демократії в наших країнах», – акцентував посол.

Насамкінець він звернувся з проханням опублікувати цей лист і консультуватися з Посольством з питань історії та сьогодення України.

 

Темою історичної пам’яті штучно заміщають економічні та політичні провали – історик

Як в Україні, так і в Росії, хоч там незрівнянно більшою мірою, тема історичної пам’яті часто штучно заміщає економічні та політичні провали.

Таку думку висловив професор Українського католицького університету Ярослав Грицак під час онлайн-дискусії “Як історичне минуле стає ідеологічним теперішнім?”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ефект останніх 15-20 років, що ми затруєні історичною пам’яттю. Раніше цього не було. У нас історія підміняється історичною пам’яттю. Що далі, то більше. Я вважаю її певною хворобою, питання тільки, чи це зубний біль чи рак – міра затруєності. Мій діагноз України, що це зубний біль. Це дратує, це болить, але з цим можна жити. Що мене дійсно страшить – це Росія, де це рівень тяжкої, затяжної хвороби. Причому небезпечної не тільки для України, для самої Росії, а й для сусідів”, – зазначив Грицак.

Він вважає, що однією з причин, чому історична пам’ять так активно включається, є те, що вона емоційна і діє як наркотик.

“Включення російської історичної пам’яті – це компенсація за невдачі політичних, економічних реформ. Це фіговий листок – чим гірше в них виходить, тим більше в них історичної пам’яті. Моя теза – історія переборюється не перейменуваннями, не пам’ятниками, хоча це теж потрібно. А історія радикально змінюється політичними й економічними реформами. Умовно кажучи, для мене створення незалежного суду в Україні набагато більш важливе для подолання історії, ніж перейменування. А я бачу цей процес всюди в нас, тому що де б не була нова невдача, ми весь час витикаємо цю точку історичної пам’яті”, – сказав історик.

 

Ясько порушуватиме питання захисту прав корінних народів РФ під час заходів у ПАРЄ

Керівник Постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи, народний депутат від фракції “Слуга народу” Єлизавета Ясько обіцяє порушувати питання захисту корінних народів Російської Федерації у ПАРЄ та на зустрічах з європейськими колегами.

Про це Ясько повідомила у Facebook – Укрінформ.

“Захищати права корінних народів РФ є важливим для України. Виступила сьогодні на онлайн-заході “Чи може Україна бути адвокатом корінних народів РФ?”. Говорила про те, що стежу за цією темою, і обіцяю неодмінно піднімати це питання під час заходів у ПАРЄ та зустрічах з європейськими парламентарями й дипломатами”, – написала Ясько.

Депутат зауважила, що російська влада проводить асиміляторську етнополітику – як на окупованих територіях, так і у власній країні, але цьому треба запобігати.

Депутатка просить повідомляти їй про чергові утиски корінних народів РФ, перш за все, мешканців Волзького регіону та Сибіру.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада попереднього, восьмого скликання, ухвалила постанову “Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації”.

 

За роки окупації на Донбасі закриті 70% вугледобувних підприємств – юрист

За усі роки окупації окремих районів Донецької і Луганської областей були закриті орієнтовно 70 відсотків усіх вугледобувних підприємств, шахт.

Про це під час презентації звітів “Східної правозахисної групи” про ситуацію на тимчасово окупованій території Луганської та Донецької областях заявила адвокат і директор “Східної правозахисної групи” Віра Ястребова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цинізм дій РФ полягає в тому, що 70 відсотків вугільнодобуваючих підприємств, шахт, закрито за роки окупації, скоротилися зарплати в рази, виплат пенсійних немає, жодної свободи на мирні зібрання чи об’єднання в профспілки немає», – заявила директор «Східної правозахисної групи».

За її словами, все це узурповано і має на меті тільки політичний вплив тих осіб, які себе називають так званими «профсоюзними діячами» і популяризують неіснуючі квазіреспубліки».

 

Посол України в Італії закликав італійські ЗМІ об’єктивно висвітлювати перебіг справи нацгвардійця Марківа

28.05.2020, ЛБ

“Трагічна історія італійського репортера Андреа Рокелле не повинна розглядатися поза контекстом російської агресії”.

Посол України в Італії Євген Перелигін закликав італійські ЗМІ об’єктивно висвітлювати справу українського нацгвардійця Віталія Марківа.

Звернення було оприлюднено в журналі “Il” Venerdi “, повідомляє пресслужба посольства в Facebook.

“Трагічна історія італійського репортера Андреа Рокелле не повинна розглядатися поза контекстом російської агресії, проти якої боролися захисники України, в тому числі і Віталій Марків. Незважаючи ні на що, я вірю в справедливість італійської судової системи, яка повинна продемонструвати свою неупередженість, повернувши свободу і гідність Віталію Марківу”, – заявив посол.

Публікація, що вийшла в обмеженому редакцією форматі, стала результатом тривалого діалогу посольства з керівництвом і журналістами видання “La Repubblica” про подання в італійських медіа альтернативної точки зору, зазначають у посольстві.

30-річний старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у в’язниці поблизу Мілана після того, як в липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років ув’язнення. Марків перебуває під вартою з дня арешту в Болоньї 30 червня 2017 року.

У листопаді 2019 року Україна подала апеляцію у справі Марківа.

The New York Times написала матеріал, в якому повідомлялося, що Італійський суд використовував фейкові матеріали російських і сепаратистських ЗМІ у справі Віталія Марківа.

У січні 2020 Рада прийняла заяву щодо кримінального переслідування нацгвардійця Марківа в Італії.

Апеляційний суд округу Ломбардія повинен був розглянути апеляційну скаргу, подану захистом Марківа, навесні 2020 року. Однак розгляд апеляції було заблоковано через коронавірус.

 

Посол в Німеччині звинуватив Шрьодера в “зухвалому приниженні України та українців”ЛБ

Мельник заявив, що від “карлика” недалеко до “унтерменша”.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник прокоментував висловлювання ексканцлера, голови ради директорів компанії “Роснефть” Герхарда Шрьодера, який назвав його “карликом з України”.

“Цей вислів (Zwerg), згідно з тлумачним словником, має відверто дискримінаційну конотацію, прямо натякаючи на неповноцінність. Втім йдеться про зневажливе ставлення не посла. Йдеться про зухвале приниження України та українців. І коли такі фрази на адресу моєї Батьківщини і співгромадян виходять із німецьких вуст, а тим більше колишнього топполітика, то такі порівняння не є чимось нешкідливим або легковажним. Вони мають дуже й дуже неприємний присмак. До того ж, вони є надзвичайно небезпечними, тому що мимоволі відроджують злих духів нетерпимості й ненависті “, – сказав він у коментарі “Крим.Реалії“.

Мельник зазначив, що українці “не забули й не забудуть про те, що саме в нацистській Німеччині українців таврували як Untermenschen – недолюдей, яких треба безжалісно винищити й поневолити”.

“В результаті цієї расистської ідеології Третій рейх вбив 5 мільйонів мирних жителів України, понад 2,4 мільйона українців були вивезені в рабство як примусові робітники – Ostarbeiter. Багато в Німеччині вважали б за краще не згадувати про криваві злочини націонал-соціалістів проти українців”, – зазначив Мельник.

“Саме ці моторошні, нестерпно болючі асоціації автоматично виникають у серцях моїх співвітчизників, коли ми стикаємося з такою зловісною риторикою деяких німецьких діячів”, – резюмував посол України в Німеччині.

Нагадаємо, що колишній канцлер Німеччини Шрьодер запустив власний подкаст і в першому ж випуску вирішив образити українського посла, назвавши його “карликом”.

Привід для випаду Шрьодера – інтерв’ю Мельника берлінській газеті Tagesspiegel на початку травня, у якому український дипломат розкритикував опубліковані в цьому ж виданні заклики ексканцлера зняти санкції з Росії, введені за її дії проти України.

Шрьодер – член ради директорів “Роснефти”, у 2019 році він отримав близько 600 тис. доларів винагороди.

 

Дії Москви неодноразово порушували міжнародне право – Берлін

Поведінка Росії останніми роками неодноразово йшла проти міжнародного права, канцлер Меркель це чудово розуміє.

Про це заявив представив речник німецького уряду Штеффен Зайберт на брифінгу у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Привертає увагу, що Росія почала цілу серію дій, які являють собою неповагу до міжнародного порядку», – заявив Зайберт.

Зокрема, він згадав кібероперації, які походять з РФ і які мають пропагандистський ефект і дестабілізуючу роль у західних та східноєвропейських країнах.

Водночас речник зазначив, що у своїй нещодавній промові Меркель підтвердила, що вважає за потрібне проводити конструктивний довірливий діалог з Росією і персонально з президентом Путіним.

Є теми, у яких Захід потребує Росії, зокрема в тому, що стосується владнання міжнародних конфліктів, вважають у Берліні. Меркель і уряд багато років бачать своїм завданням не дозволити перерватися діалогу з Москвою, при цьому чітко називаючи теми, де Росія порушила міжнародне право або проводить дестабілізуючі заходи, сказав Зайберт.

Проводити паралель між сьогоденням і часами холодної війни, між Заходом і СРСР, з його точки зору, немає сенсу, треба працювати, виходячи з сьогоднішніх зовнішньополітичних реалій.

У своїй відеопромові в Фонді Аденауера Ангела Меркель заявила, що «Росія знову і знову порушувала канони і правила» міжнародного права, запустила в сусідніх з собою країнах невирішені конфлікти, анексувала український півострів Крим, підтримує маріонеткові режими на сході України, підриває західні демократії, зокрема, в Німеччині. Канцлер заявила, що політика санкцій буде зберігатися доти, поки не буде прогресу у просуванні Мінського процесу.

 

Росія створює плацдарм в Лівії для розміщення авіації і ракет – Пентагон

УНН. Американські військові вважають, що перекидання Росією військової авіації в Лівію може не змінити баланс сил у громадянській війні. Однак Москва отримає стратегічний плацдарм в Північній Африці. Про це повідомляє УНН з посиланням на Голос Америки.

За даними США, Росія доставила до Лівії 14 винищувачів МіГ-29 і Су-24, які нині перебувають на військово-повітряній базі Ель-Джуфра, яку контролює Лівійська національна армія (ЛНА) під командуванням генерала Халіфи Хафтара.

Грегорі Хедфілд, бригадний генерал, заступник начальника Управління розвідки Африканського командування США, повідомив, що російські винищувачі були доставлені до Лівії через Іран і Сирію.

За його словами, винищувачі ще не брали участі в бойових діях, проте підсилюють армію Хафтара. Близько року Хафтар веде наступ на столицю Лівії – Тріполі, яку контролює міжнародно визнане Уряд національної єдності.

Генерал Хедфілд підкреслив: “Підтримка ЛНА і підтримка Хафтара, насправді, робляться не заради перемоги у війні, а заради закріплення в цьому регіоні”. США побоюються, що Росія може розмістити в Лівії ракети дальнього радіусу дії.

Нагадаємо, Росія перекидає військові винищувачі до Лівії для підтримки “вагнерівців”.

 

Німеччина “буде прямо говорити” щодо Росії під час президентства в ЄС – Меркель

Під час головування в Раді ЄС у другому півріччі цього року Німеччина буде проводити послідовну політику по підношенні до Росії.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель на відеоконференції, організованій Фондом Конрада Аденауера, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Росія, безперечно, продовжить займати нас під час головування в Раді ЄС. Там, де будуть порушуватися основні норми міжнародного права, ми будемо про це прямо говорити. Якщо в Мінському процесі не буде прогресу, ми повинні зберегти існуючі санкції”, – заявила Меркель.

Вона сказала, що з початку свого канцлерства була прихильна до “критично-конструктивного діалогу та мирного співіснування” з Росією. Але передумовою для таких відносин має бути розуміння того, що в міжнародних відносинах має панувати сила права, а не право сильнішого. Йдеться, зрозуміло, серед іншого, про повагу зобов’язань відповідно до Гельсінського заключного акту та Європейської конвенції про права людини.

“Росія неодноразово порушувала цей канон цінностей і правил: Росія створила смугу невирішених конфліктів у своєму безпосередньому сусідстві та анексувала український півострів Крим у порушення міжнародного права. Вона підтримує лялькові режими в частинах східної України та атакує західні демократії гібридними засобами, включаючи Німеччину”, – заявила глава уряду ФРН.

Водночас вона зазначила, що є багато важливих причин для Європи прагнути до добрих відносин з Росією і чимало вагомих причин для Росії прагнути конструктивних відносин з Європейським Союзом та Німеччиною.

Серед інших тем, про які Меркель говорила у контексті майбутнього головування її країни в Раді ЄС, були необхідність будування прагматичних відносин з Китаєм попри всі розбіжності у підходах до низки питань, і з США, які вона назвала найважливішим партнером Європи.

Канцлер підкреслила, що ніколи не слід забувати, що “Європа не є нейтральною Європа є частиною політичного заходу”.

Як повідомляв Укрінформ, Німеччина почне піврічне головування з 1 липня, перебравши його від Хорватії. Німецьке головування також є початком нового “тріо-президентства” спільно з Португалією та Словенією.

Перед тим Німеччина головувала в Ради ЄС у першій половині 2007 року.

 

Німеччина представила гасло свого президентства в ЄС

Німеччина збирається під час свого головування у Раді ЄС у другому півріччі 2020 року робити Європу знову сильною.

Гасло президентства представив речник німецького уряду Штеффен Зайберт на брифінгу 29 травня, повідомляє кореспондент Укрінформ.

“Гасло нашого головування в ЄС – “Разом. Зробити Європу знову сильною””, – сказав Зайберт і продемонстрував логотип.

Він пояснив вибір саме такого гасла тим, що в умовах, коли коронакриза кинула величезний виклик всім, реагувати, долати її та виходити з цієї кризи треба разом. Найголовнішим завданням під час президентства в ЄС Німеччина бачить пошук компромісів та рішень з тим, щоби разом подолати кризу та вийти з неї сильнішими економічно та соціально згуртованими.

Логотипом німецького президентства обрано стрічку Мебіуса – геометричний об’єкт у формі петлі, що має лише один край та одну поверхню. Вона символізує інтегративну та інноваційну Європу, в якій різні за інтересами люди збираються, щоб утворити спільне ціле, Європу солідарності.

МЗС запустило 29 травня сайт майбутнього президентства трьома мовами.

Програма головування буде представлена в червні.

Нагадаємо: Німеччина почне піврічне головування з 1 липня, перебравши його від Хорватії. Німецьке головування також є початком нового «тріо-президентства» спільно з Португалією та Словенією.

Перед тим Німеччина головувала в Ради ЄС у першій половині 2007 року.

 

У середині червня відбудеться відеоконференція глав МЗС “нормандської четвірки”

УНН. У середині червня відбудеться відеоконференція міністрів закордонних справ країн “нормандської четвірки”. Про це заявила офіційна представниця МЗС ФРН Марія Адебар на урядовій пресконференції в Берліні, повідомляє УНН з посиланням на DW.

Речниця МЗС Німеччини нагадала, що учасники попередньої відеозустрічі 30 квітня говорили про перспективи досягнення домовленості про довгострокове припинення вогню, про подальше звільнення утримуваних осіб, створення нових КПВВ і продовження розведення сил від ліній розмежування, додала Марія Адебар.

За її словами, про підготовку наступного саміту в “нормандському форматі” можна буде говорити лише після того, як сторони досягнуть якогось прогресу з цих питань.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибуде з візитом до Берліна у вівторок, 2 червня.

Основними темами зустрічі глави українського зовнішньополітичного відомства і його німецького колеги Гайко Мааса стануть військовий конфлікт на Сході України, шляхи його врегулювання і подальше виконання домовленостей, досягнутих на зустрічі лідерів країн “нормандської четвірки” в грудні 2019 року в Парижі.

 

Угорщина уточнила умови, за яких зніме вето в НАТО щодо УкраїниУП

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення щодо України в НАТО блокує не лише освітнє законодавство, але також закон про мову.

Про це він заявив на пресконференції в Будапешті по завершенню зустрічі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

“Угорщина чекає на вирішення проблем із питанням освіти та із законом про використання державної мови. Тоді ми не будемо вже блокувати те, що блокуємо в зв’язку з НАТО”, – заявив угорський посадовець.

Як відомо, Угорщина від вересня 2017 року ветує усі рішення в НАТО, які стосуються поглиблення співпраці з Україною, а також блокує діалог на політичному рівні.

Втім, угорський міністр наголосив на прагненні зняти обмеження. “Ми не хочемо зберігати блокування, наша мета – досягти домовленостей”, – пояснив він.

“Ми бажаємо закрити всі дискусії, пов’язані із законом про освіту і про мову, і бажаємо досягти такого рішення, яке буде прийнятним і для угорців на Закарпатті. Я сподіваюся, що ми це забудемо, що це піде в минуле”, – сказав Сійярто, додавши: він розраховує, що ця зустріч дозволила наблизити компроміс.

Він не уточнив конкретні зауваження до закону про функціонування української мови як державної. Втім, відомо, що цей закон критикувала також Венеціанська комісія, що запропонувала зміни, підтримані угорцями (детальніше про це в статті “Мовний закон штовхають до зміни“).

Примітно також, що у своїх заявах після зустрічі із Кулебою Сійярто не згадав про потребу змінити закон, хоча до того Угорщина наполягала на необхідності таких змін. Раніше експерти також рекомендували Україні шлях, який дозволить досягти компромісу без змін до освітнього закону.

Як повідомлялося, Дмитро Кулеба у п’ятницю розповів, коли може пройти зустріч Зеленського і Орбана, а також повідомив, що Україна розраховує на підтримку Угорщини в НАТО.

 

Угорщина відкриває чотири пункти пропуску на українсько-угорському кордоні

Угорська сторона повідомила, що на ранок 30 травня відкриються ще 4 пункти пропуску на українсько-угорському кордоні.

Про це йдеться у повідомленні ДПСУ – Укрінформ.

«Навпроти більшості українських пунктів пропуску суміжні країни не відновили роботу. На ранок 29 травня відкрилось 4 автомобільних та 2 залізничних пункти пропуску на кордоні з Молдовою. Угорська сторона повідомила, що на ранок 30 травня додатково відкриються ще 4 пункти пропуску на українсько-угорському кордоні», – йдеться у повідомленні.

У ДПСУ нагадали, що згідно з розпорядженням Уряду з 0:00 29 травня 2020 року, поновлена робота 66 пунктів пропуску на державному кордоні з українського боку. У вказаних пунктах пропуску персонал українського прикордонного відомства готовий здійснювати пропуск. Також Держприкордонслужба направила листи прикордонним відомствам суміжних країн щодо можливості відновлення пропуску. Перелік пунктів пропуску, де фактично можна перетнути кордон України автотранспортом, розміщено на офіційному сайті Держприкордонслужби.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 20 травня ухвалив рішення про перехід на адаптивну модель карантину з 22 травня до 22 червня. Зокрема, з 1 червня дозволяються міжобласні перевезення. З 15 червня заплановано відновлення авіаперевезень. З 1 червня заплановано запустити залізничні пасажирські перевезення.

22 травня МОЗ опублікувало на своєму сайті таблицю щодо готовності областей, які можуть перейти на 2 етап виходу з карантину.

Водночас речник ДПСУ Андрій Демченко повідомив Укрінформу, що після відкриття Україною 66 пунктів пропуску лише Молдова відкрила свої.

 

Угорщина залишає закритим кордон з Україною

30 травня. УНН. Угорщина відтерміновує відкриття пунктів пропуску на кордоні з Україною. Про поновлення роботи пунктів пропуску угорські прикордонники повідомлять додатково, передає УНН з посиланням на пресслужбу Мукачівського прикордонного загону.

Про відкриття зі свого боку пунктів пропуску “Лужанка”, “Вилок”, “Дзвінкове” та “Косино” прикордонники Мукачівського загону поінформували своїх угорських колег.

Нагадаємо, 29 травня з 00:00 розпорядженням Уряду України поновлено роботу 66 пунктів пропуску, у тому числі пунктів пропуску, які є на ділянці Мукачівського прикордонного загону.

 

Сійярто: Ми й надалі будемо подавати реверсний газ в Україну

Угорщина й надалі продовжуватиме подавати реверсний газ в Україну.

Про це заявив міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час спільного брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Будапешті, повідомляє кореспондент Укріфнорму.

“Ми й надалі будемо подавати реверсний газ в Україну. До цього часу (подали – ред.) 14 млрд куб. м”, – сказав він.

Також Сійярто розповів про готовність приєднатися до інвестування в економіку та інфраструктуру на Закарпатті.

“Президент України, уряд України планують великі інвестиції на Закарпатті, й ми з великою радістю приєднаємося, тому ми й підписали зараз угоду про надання кредиту на умовах надання пов’язаної допомоги”, – додав угорський міністр.

Крім того, він зауважив, що Будапешт готовий продовжити “економічну програму розвитку Закарпаття“.

“Ми зацікавлені в добросусідстві”, – запевнив Сійярто.

Як повідомлялося, за даними ПАТ “Укртрансгаз”, у 2016 році з Угорщини до України надійшло близько 1 млрд кубометрів, у 2017 році – 2,8 млрд кубометрів, а у 2018 році – вже 3,4 млрд кубометрів.

Угорський напрямок імпорту газу набував дедалі більшої популярності серед замовників послуг Укртрансгазу, і наприкінці травня 2019 року технічну потужність транспортування природного газу за напрямком Угорщина-Україна було збільшено на 14%.

За даними нового оператора – ТОВ “Оператор газотранспортної системи України” (ОГТСУ), за перші три місяці 2020 року імпорт газу з Угорщини становив 0,5 млрд кубометрів (+58% до відповідного періоду торік).

Від початку травня 2020 року обсяги імпорту газу з Угорщини зросли у 5 разів. Як наслідок, Угорщина потіснила Словаччину, яка з 2014 року була основним джерелом газу для України, та стала найбільшим нашим постачальником газу. Про це на початку травня повідомив генеральний директор ОГТСУ Сергій Макогон.

За його словами, це сталося завдяки запуску можливості віртуального реверсу газу між Угорщиною та Україною з 1 травня.

 

Три українсько-угорські комісії напрацюють проєкти з “мовного питання” – Сійярто

Спільні українсько-угорські комісії з питань економіки, захисту нацменшин та освіти в червні займуться напрацюванням проєктів рішень для вирішення розбіжностей країн у позиції щодо мови освіти угорської нацменшини в Україні.

Про це заявив міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 29 травня під час спільного брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою в Будапешті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми домовилися про те, що в червні всі наші міжурядові комісії будуть працювати: економічна спільна комісія, спільна комісія, яка займається захистом національних меншин, і спільна комісія, яка займатиметься питаннями освіти. І ось ці три спільні комісії повинні будуть розробити ті рішення, які й угорці Закарпаття зможуть прийняти, щоб це задовольняло усі вимоги, які є важливими для українського уряду”, – сказав Сійярто.

Він нагадав, що у відносинах між Україною й Угорщиною є розбіжності щодо мови освіти угорської нацменшини в Україні.

Міністр додав, що після розв’язання вказаних питань Угорщина не має наміру продовжувати блокувати спільні ініціативи України в НАТО.

“Ми не хочемо підтримувати блокування, наша мета – досягнути домовленостей”, – зазначив Сійярто.

Як повідомлялося, Сійярто перебував з візитом у Києві 7 лютого.

Раніше угорська сторона різко критикувала ухвалення закону України про освіту 5 вересня 2017 року, який, серед іншого, виділяється низкою нововведень, у тому числі й ширшим впровадженням української державної мови, включно у навчальних закладах національних меншин.

Угорсько-українські відносини вкотре загострилися після ухвалення Верховною Радою у квітні 2019 року закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Також Будапешт виступив з “пропозиціями” до ухваленого в січні цього року закону “Про повну загальну середню освіту”.

Попри численні спроби угорської та української сторін врегулювати спірні питання дипломатичним шляхом, повного порозуміння досягти не вдалося. Офіційний Будапешт намагається блокувати євроатлантичні ініціативи України.

 

Кулеба і Сійярто підписали у Будапешті низку документів

Міністри закордонних справ України Дмитро Кулеба та Угорщини Петер Сійярто підписали в Будапешті низку документів.

Про це повідомила у Facebook посол України в Угорщині Любов Непоп – Укрінформ.

«Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто підписали Протокол між Урядом України та Урядом Угорщини про внесення змін до Рамкового договору між Урядом України та Урядом Угорщини про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги та Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та Міністерством інновації та технології Угорщини», – написала вона.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба перебуває в Угорщині з першим невіртуальним візитом з часу запровадження обмежувальних заходів з протидії пандемії коронавірусу Covid-19.

Раніше угорсько-українські відносини вкотре загострилися після того, як Верховна Рада України ухвалила Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. В Угорщині негативно відреагували на ухвалення цього закону.

Також угорська сторона різко критикувала ухвалення закону України про освіту 5 вересня 2017 року, який, серед іншого, виділяється низкою нововведень, у тому числі й ширшим впровадженням української державної мови, включно у навчальних закладах національних меншин.

Попри численні спроби угорської та української сторін врегулювати спірні питання дипломатичним шляхом, повного порозуміння досягти не вдалося. Офіційний Будапешт намагається блокувати євроатлантичні ініціативи України.

 

Анексія Криму та невиконання “Мінська” значно зіпсували відносини ЄС і Росії – Боррель

Незаконна анексія Криму Російською Федерацією та невиконання нею Мінських угод щодо врегулювання на сході України стали причиною масштабного погіршення відносин між Євросоюзом і РФ.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель перед членами Ради Безпеки ООН. Повний текст онлайн-виступу оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій – Укрінформ.

“Оскільки знаходжуся в Європі, я маю згадати про Україну. Незаконна анексія Росією Кримського півострова та невиконання Мінських зобов’язань призвели до масштабного порушення, – говорю про це із жалем, – відносин між Європейським Союзом і Росією”, – сказав Боррель.

Він наголосив, що підтримка національного суверенітету та територіальної цілісності залишатимуться ключовими елементами у відносинах між Європейським Союзом та його партнерами на Сході.

“Принципи, що були прийняті у Гельсінкі, не можуть бути забуті, коли ми працюємо заради побудови більш відкритого для співпраці, більш безпечного та розвинутого Європейського континенту”, – додав високий представник ЄС.

 

Команду CNN затримали під час прямого ефіру з протестів у Міннеаполісі

Журналіста, продюсера та оператора телеканалу CNN затримали під час зйомки у прямому ефірі репортажу з протестів, які тривають в американському Міннеаполісі.

Про це повідомляється на сайті телеканалу – Укрінформ.

«Журналіста CNN Омара Хіменеса взято під варту під час прямого ефіру з місця протестів у Міннеаполісі після того, як він чітко назвався офіцерам», – йдеться у повідомленні.

Окрім нього, поліцейські наділи кайданки на оператора та продюсера.

Офіцери також відібрали камеру, яка продовжувала знімати інцидент.

Керівництво телеканалу розкритикувало дії поліції та закликало негайно звільнити команду.

Як повідомлялося, напередодні в Міннеаполісі спалахнули масштабні протести. Їх спричинила смерть 46-річного афроамериканця. До мережі потрапило відео, як його жорстко затримав офіцер поліції, притиснувши голову до бетону коліном. Затриманий намагався сказати, що не може дихати. Наступного дня чоловік помер.

У четвер ввечері губернатор Міннесоти видав указ, аби залучити Національну гвардію для утримання порядку в штаті. Мер Міннеаполіса Джейкоб Фрей оголосив режим надзвичайної ситуації.

Учасники масових протестів у Міннеаполісі в ніч на п’ятницю підпалили поліцейську дільницю, де служили офіцери, яких звинувачують у причетності до загибелі Флойда.

Четверо поліцейських, причетних до інциденту, звільнені.

 

Байден звинуватив Трампа у закликах до насильства

Кандидат у президенти США від Демократичної партії, колишній віцепрезидент Джо Байден назвав висловлювання глави Білого дому Дональда Трампа про заворушення в Міннеаполісі закликом до насильства.

Про це Байден висловився у серії твітер-повідомлень – Укрінформ.

“Він (президент Трамп – ред.) закликає до насильства над американськими громадянами в момент болю для багатьох людей. Я розлючений, і ви мали би бути теж”, – наголосив колишній віцепрезидент.

Байден послався на скандальні дописи президента Трампа, які примусово приховав Twitter. Зокрема, глава Білого дому заявив, що “коли починається мародерство, починається стрілянина”. Це відсилає до широко відомого в США висловлювання шефа поліції Маямі Волтера Гедлі в 1960-х роках. У такий спосіб поліцейський намагався виправдати невибіркове застосування зброї в чорних кварталах.

В іншому дописі Байден звернув увагу на те, що правоохоронці на місці заворушень у Міннеаполісі затримали знімальну групу CNN, у тому числі репортера Омара Джименеза. Поліція аргументувала це тим, що група відмовилася відійти в інше місце, хоча на відео журналісти запитували правоохоронців, звідки вони можуть знімати. Згодом журналістів звільнили.

“Це не є чимось абстрактним: чорношкірий репортер був заарештований під час виконання своєї роботи сьогодні вранці, тоді як білий поліцейський, який убив Джорджа Флойда, залишається на волі. Я радий, що були вжиті швидкі дії (щодо звільнення журналістів – ред.), але все це, як на мене, багато про що говорить”, – зауважив ексвіцепрезидент США.

Як повідомляв Укрінформ, у місті Міннеаполіс, штат Міннесота, третю добу тривають масштабні протести. Їх спричинила смерть 46-річного афроамериканця. До мережі потрапило відео, як його жорстко затримав офіцер поліції, притиснувши голову до бетону коліном. Затриманий намагався сказати, що не може дихати. Наступного дня чоловік помер

У четвер ввечері губернатор Міннесоти видав указ, аби залучити Національну гвардію для утримання порядку в штаті, у Міннеаполіс оголошено надзвичайну ситуацію.

 

Трагедія у Міннеаполісі: поліція Нью-Йорку заарештувала 70 учасників акції протесту

Після загибелі 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда від рук поліції масштабні акції протесту перекинулися з Міннеаполіса в інші міста США.

Зокрема, у Нью-Йорку в ході демонстрації заарештували 70 осіб, повідомляє NBC New York з посиланням на поліцію – Укрінформ.

«Департамент поліції Нью-Йорка повідомляє, що всього за ніч було заарештовано 70 людей», – йдеться у публікації.

Загалом на акцію протесту у Юніон-сквер на Мангеттені вийшло близько 100 демонстрантів. Вони скандували різні гасла проти насильства поліції. Після цього розпочалися сутички між протестувальниками та поліцією.

За даними поліції, один із протестувальників мав при собі ніж, а інший вдарив офіцера в обличчя. Інший мітингувальник кинув офіцера поліції у контейнер для сміття, вдаривши його по голові. Під час демонстрацій постраждали двоє поліцейських.

За даними американських ЗМІ, акції протесту поширилися і в інших великих містах США. Серед них – Лос-Анджелес (штат Каліфорнія), Денвер (штат Колорадо), Мемфіс (штат Теннесі), Фенікс (штат Аризона), Колумбус (штат Огайо), Альбукерке (штат Нью-Мексико), Луїсвілл (штат Кентуккі). В Луїсвіллі семеро людей отримали вогнепальні поранення в результаті сутичок з поліцейськими.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні в Міннеаполісі спалахнули масштабні протести. Їх спричинило відео, на якому офіцер поліції під час затримання коліном притиснув до бетону голову підозрюваного – 46-річного афроамериканця. Затриманий намагався сказати поліцейському, що не може дихати. Наступного дня афроамериканець помер.

У четвер ввечері губернатор Міннесоти видав указ про залучення Національної гвардії до підтримання порядку в штаті. Мер Міннеаполіса Джейкоб Фрей оголосив режим надзвичайної ситуації. Четверо поліцейських, причетних до інциденту, були звільнені.

Учасники масових протестів у Міннеаполісі в ніч проти п’ятниці підпалили поліцейську дільницю, де служили офіцери, яких звинувачують у причетності до загибелі Флойда.

 

Twitter приховав допис Трампа про протести в Міннеаполісі через “героїзацію насильства”

Соцмережа Twitter приховала пост президента США Дональда Трампа про ситуацію в Міннеаполісі, вказавши, що він порушує правила щодо «героїзації насильства».

Відповідний пост опубліковано на сторінці Трампа у Twitter – укрінформ.

«Я не можу стояти осторонь і спостерігати, як це відбувається з великим американським містом Міннеаполіс. Повна відсутність лідерства. Або дуже слабкий лівий радикальний мер Джейкоб Фрей збереться і візьме місто під контроль, або я направлю туди Нацгвардію, і робота буде виконана правильно…», – написав Трамп.

«Ці бандити безчестять пам’ять Джорджа Флойда, і я цього не допущу. Поговорив з губернатором Тімом Вальцем і сказав йому, що військові з ним весь час. Будь-які труднощі, і ми візьмемо на себе управління, але, коли починається мародерство, починається стрілянина. Дякую!», – написав Трамп.

Під цим дописом соцмережа Twitter опублікувала попередження: «Цей твіт порушує правила Twitter щодо героїзації насильства. Однак Twitter вирішив не закривати до нього доступ, оскільки він може представляти предмет громадського інтересу».

Як повідомляв Укрінформ, компанія Twitter кілька днів тому вперше розмістила під дописом Трампа рекомендацію для користувачів перевірити правдивість наведеної інформації після низки скарг про те, що повідомлення порушують політику соцмережі і не відповідають дійсності.

Після цього Трамп підписав у четвер указ, спрямований проти соціальних медіа. Указ Трампа фактично створює юридичний виклик Закону про дотримання пристойності в ЗМІ від 1996 року, що надає широкий імунітет вебсайтам у модеруванні власних платформ. Експерти називають це положення “26 слів, які створили інтернет”.

Як повідомлялося, напередодні в Міннеаполісі спалахнули масштабні протести. Їх спричинила смерть 46-річного афроамериканця після того, як до мережі потрапило відео, як його жорстко затримав офіцер поліції, притиснувши голову до бетону коліном. При цьому затриманий намагався сказати, що не може дихати. Наступного дня чоловік помер.

У четвер ввечері губернатор Міннесоти видав указ, аби залучити Національну гвардію для утримання порядку в штаті. Мер Міннеаполіса Джейкоб Фрей оголосив режим надзвичайної ситуації.

Учасники масових протестів у Міннеаполісі в ніч проти п’ятниці підпалили поліцейську дільницю, де служили офіцери, яких звинувачують у причетності до загибелі Флойда.

Четверо поліцейських, причетних до інциденту, були звільнені.

 

Протести охопили США після загибелі афроамериканця в Міннесоті

Акції протесту після загибелі афроамериканця Джорджа Флойда, які місцями переросли у масові безлади та сутички з поліцією, спалахнули не тільки в Міннесоті, але також в інших частинах США та навіть спричинили посилені заходи безпеки в Білому домі.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в США.

Так, загострення ситуації спричинило введення закритого режиму в Білому домі в п’ятницю. Лише приблизно о 21-й годині за місцевим часом Секретна служба дозволила відкрити вхід та вихід з робочої резиденції президента США.

Тим часом, демонстранти вийшли на вулиці в штатах Джорджія, Огайо, Міннесота, Нью-Йорк та в інших частинах США.

У Атланті (столиця штату Джорджія) заворушення перетворилися на безлад. Протестувальники підпалили прапор США під центром CNN, трощили вітрини та кидали запалювальні речовини в авто.

Місцева поліція опинилася під серйозною загрозою, намагаючись не допустити подальших безладів. А мер Атланти, чорношкіра Кейша Ленс Боттомс назвала поведінку мітингувальників не протестами у дусі Мартіна Лютера Кінга, а “хаосом”.

Сутички з поліцією сталися також у п’ятницю в Брукліні, Нью-Йорк. Тисячі людей вийшли на Бруклін-арену з плакатами “Життя чорних має значення” та “Я не можу дихати” (останні слова Джорджа Флойда – ред.), а також із закликами припинити поліційне свавілля.

Напередодні, крім Міннеаполісу, протести охопили також в Колумбусі, штат Огайо. Вони швидко перетворилася на свавілля. Кілька сотень розгніваних людей стали трощити магазини, будівлю законодавчих зборів штату та все, що попадало під руку.

Як повідомляв Укрінформ, хвиля протестів у США виникла через загибель цього тижня 46-річного афроамериканця Джоржа Флойда. До мережі потрапили кадри, на яких видно, як під час затримання офіцер поліції притискає коліном до бетону шию підозрюваного в той час, як той намагається сказати, що не може дихати. Після цього афроамериканець помер.

ФБР і прокуратура відкрили справу щодо правомірності дій поліції у Міннеаполісі. 28 травня губернатор Міннесоти видав указ про залучення Національної гвардії для підтримання порядку в штаті, у Міннеаполісі оголошено надзвичайну ситуацію.

Офіцер поліції Дерек Шовін, який фігурує у скандальному відео, був заарештований. Йому висунули звинувачення у вбивстві третього ступеня, однак це не зупинило хвилю протестів по всій території Сполучених Штатів.

 

Зеленський: Стрілянину в Броварах не можна назвати сутичками, це нагадує 90-ті

Президент Володимир Зеленський заслухав міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо ситуації зі стріляниною у Броварах на Київщині в п’ятницю вранці та наголосив, що сутичками її не можна назвати, це нагадувало 1990-ті роки.

На зустрічі також був присутній Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

«Те, що відбувалося, навіть сутичками не можна назвати. Це нагадувало 90-ті», – підкреслив Зеленський.

Очільник МВС доповів Президенту, що конфлікт стався між представниками фірм, які займаються пасажирськими перевезеннями у Броварах, і, за однією з версій, може бути пов’язаний з корупційними оборудками з тендерами щодо розподілу маршрутів.

Зазначається, що в сутичці брали участь близько ста осіб, один автобус з озброєними людьми приїхав з Вінниці, інша група на трьох мікроавтобусах прибула зі столиці.

«Київські перевізники покликали так званих тітушок, запросивши їх зі столиці та Вінницької області», – розповів Аваков.

За інформацією міністра, група з Вінниччини – співробітники однієї з охоронних фірм.

«На даний час затримано 20 осіб, троє перебувають у лікарні з пораненнями різного ступеня тяжкості», – повідомив очільник МВС.

За його словами, оголошено план-перехоплення для затримання організаторів, також встановлюються особи, які направляли озброєних людей з Вінниці.

Міністр запевнив, що поліція перебуває в координації з прокуратурою та судом щодо обрання затриманим запобіжних заходів.

Також Аваков проінформував, що будуть зроблені кадрові висновки щодо Вінницької області.

«Чому випустили таку групу людей, хоч і з мисливською зброєю? Треба було реагувати. До кінця дня я зможу запропонувати, яке адміністративне реагування треба робити», – сказав міністр.

У свою чергу Президент наголосив, що має бути проведено розслідування для встановлення й покарання винних, а уряд має надати допомогу пересічним громадянам, які постраждали внаслідок сутички.

«Потрібно, щоб ми знайшли замовників, щоб вони понесли покарання. Також щоб на рівні уряду ми зрозуміли, як допомогти звичайним людям, майно яких постраждало в цій сутичці», – резюмував Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, на одній із вулиць міста Бровари сьогодні, 29 травня, вранці сталася стрілянина між підприємцями та нелегальними перевізниками. Троє учасників конфлікту отримали поранення.

Пізніше 29 травня у МВС повідомили, що керівника поліції Вінницької області відсторонено від виконання обов’язків, а його заступника та керівника оперативної служби – звільнено.

За фактом стрілянини у Броварах розпочато вже три кримінальні провадження.

 

Деканоїдзе заявила, що реформа поліції остаточно провалилася

Колишня очільниця Національної поліції Хатія Деканоїдзе заявила, що реформа поліції остаточно провалилася.

Про це вона розповіла в інтерв’ю “Радіо Свобода” – Укрінформ.

“Скажімо відверто: реформа поліції не те, що не дійшла до кінця, але й остаточно, мабуть, провалилася. Реформа поліції передбачає не лише патрульну поліцію. Це спільний блок і кримінальної поліції, і слідчих органів, і найголовніше: коли реформується правоохоронна система, треба, щоб паралельно реформувалась і судова, і прокуратура”, – сказав Деканоїдзе.

Вона вважає, що 93 відсотки тих працівників поліції, які були звільнені після переатестації, поновилися через суди.

За її словами, причина провалу реформи або нерозуміння, або відсутність жорсткої політичної волі.

“Найголовніше, щоб українці були задоволені, а українці – незадоволені. Якщо у поліції або у судів, або у прокуратури, або у правоохоронної системи немає довіри серед суспільства, то це означає, що жодної реформи немає… Часто мене звинувачували в тому, що ось її команда руйнує систему (переатестація і т.д.). Але найголовніше, про що я зараз шкодую, що система до кінця так і не була зруйнована. Тому що для того, аби вийти з радянського болота, треба ненавидіти ту совкову структуру. Ненавидіти корупцію! Щоби був закон, який карає людей, які ставлять себе вище за закон”, – додала вона.

Нагадаємо: Деканоїдзе очолювала Національну поліцію України у 2015–2016 роках. У цей період в рамках реформи МВС були створені підрозділи патрульної поліції.

 

МВС: Керівника вінницької поліції відсторонили, а заступника – звільнили

Керівника поліції Вінницької області відсторонено від виконання обов’язків, а його заступника та керівника оперативної служби – звільнено.

Про це інформує пресслужба МВС – Укрінформ.

“Керівника поліції Вінницької області Юрія Педоса відсторонено від виконання обов’язків. Його заступника – начальника кримінальної поліції та керівника оперативної служби увільнено із займаних посад”, – йдеться у повідомленні.

Як зауважили у міністерстві, причиною таких управлінських рішень стали грубі недоліки та прорахунки, допущені у службовій діяльності та в організації роботи оперативних підрозділів.

 

Стрілянина у Броварах: поліція назвала ймовірну причину і відкрила вже чотири справи

Стрілянина у Броварах, яка сталася вранці 29 травня, відбулася через розподіл пасажиропотоку. Поліція за фактом події розслідує вже 4 провадження.

Про це інформує відділ комунікації поліції Київської області – Укрінформ.

“Після проведення першочергових слідчих дій підтвердилася інформація, що стрілянина у Броварах відбулася через розподіл пасажиропотоку. Слідчо-оперативні заходи для встановлення та затримання інших учасників події тривають”, – йдеться у повідомленні.

У поліції уточнили, що кількість затриманих зросла до 24 осіб, а слідчі поліції розслідують 4 кримінальні провадження за фактом події.

У поліції зазначили, що було встановлено, що за напрямком “Бровари-Київ” працює маршрут 701, який обслуговує броварське ТОВ “Союзавто”, та маршрут 706 ТОВ “Євроавтоальянс”, власниками якого є підприємці з Києва. Під час проведення оперативних заходів поліція встановила, що правопорушники приїхали зі зброєю до Броварів вранці, 29 травня, у період із 6:30 до 7:00 год. з боку Києва.

Після стрілянини озброєні чоловіки відразу зникли з місця події на автомобілях, які поліція оперативно оголосила в розшук.

На місці події поліція затримала 11 озброєних порушників, вилучила три транспортні засоби. Згодом за допомогою колег з інших регіонів затримали ще 13 фігурантів учасників збройного конфлікту на території Вінниччини та Житомирщини.

У поліції також нагадали, що дії учасників перестрілки у Броварах додатково кваліфіковано як замах на вбивство двох і більше осіб.

 

Депутати пропонують посилити відповідальність за нелегальні перевезення

Народні депутати з фракції «Слуга народу» мають намір посилити відповідальність за нелегальні перевезення.

Про це поінформував заступник голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура (фракція «Слуга народу») 29 травня в ефірі телеканалу «Україна 24», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я сьогодні вже обговорював з представниками нашої партії цю історію, і ми налаштовані рішуче: ми маємо намір посилити відповідальність за нелегальні перевезення громадян,» – сказав Качура.

Також він додав, що планує направити депутатське звернення до МВС, адже за його інформацією, до цього інциденту «точно мали відношення місцеві правоохоронні органи, які бачили і нічого не робили, не протидіяли».

Як повідомляв Укрінформ, на одній із вулиць міста Бровари 29 травня, вранці сталася стрілянина між підприємцями та нелегальними перевізниками. Троє учасників конфлікту отримали поранення.

Пізніше 29 травня у МВС повідомили, що керівника поліції Вінницької області відсторонено від виконання обов’язків, а його заступника та керівника оперативної служби – звільнено.

За фактом стрілянини у Броварах на Київщині розпочато вже три кримінальні провадження.

Правоохоронці затримали вже 21 особу, які, за словами заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, брали участь в переділі чорного ринку маршрутних перевезень.

 

“Голос” хоче звіту Авакова у Раді щодо злочинів правоохоронців за 5 років

Представники фракції “Голос” на погоджувальній раді у понеділок, 4 червня, планують вимагати звіту міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо злочинів, здійснених правоохоронцями.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, член фракції “Голос” Андрій Осадчук.

“Ми, по-перше, зараз хочемо донести нашу позицію до максимально щирокого кола осіб в Україні. В понеділок на погоджувальній раді ми, скоріш за все, будемо вимагати звіту міністра внутрішніх справ з усіх резонансних питань, де учасниками злочинів були працівники правоохоронних органів за останні 5 років. Ми хочемо знати, що сталося з цими справами, яке покарання вони понесли, на якій стадії знаходиться розслідування і так далі”, – сказав Осадчук.

Також, за словами депутата, з вівторка фракція “Голос” планує розпочати збір підписів за відставку Арсена Авакова.

“Паралельно, я думаю, ми з вівторка, коли ми також будемо виступати у Верховній Раді при відкритті пленарного засідання з відповідною заявою, ми будемо організовувати збір підписів за відставку міністра. І це, власне, буде тест для всього парламенту, наскільки він визнає вдалим чи невдалим так званий випробувальний термін Авакова, який йому визначив Президент Зеленський ще при формуванні першого уряду Зеленського”, – заявив Андрій Осадчук.

Крім того, “Голос” буде подавати законопроєкти щодо збільшення громадського контролю над правоохоронцями.

“При цьому “Голос” буде подавати законодавчі пропозиції по зміні закону “Про Національну поліцію”, щоб хоч якимось чином збільшити громадський контроль і вплив на призначення поліцейських на вакантні посади і на просування по службі поліцейських. Такі законодавчі ініціативи, я думаю, ми подамо впродовж наступного тижня”, – повідомив Осадчук.

За словами політика, партія “Голос” виступає за негайну і категоричну ротацію і зміну керівництва Міністерства внутрішніх справ. Депутати вимагають відставки глави МВС і Нацполіції.

Як підкреслив Осадчук, вимога тотальної реформи правоохоронної системи і перш за все, Міністерства внутрішніх справ була результатом Майдану.

“Пройшло 6 років і на даний момент ми всі з вами розуміємо, що історія в Кагарлику просто є квінтесенцією того, що відбувається в системі Міністерства внутрішніх справ. Ми регулярно чуємо і бачимо зловживання поліцейських, і це зловживання не дрібні, це не просто якісь хабарі чи погане виконання своїх службових обов’язків. Це пряме порушення третьої статті Конституції, яке визначає, що людина, її здоров’я, життя, честь, гідність, безпека і недоторканність є головною соціальною цінністю в Україні”, – зазначив депутат.

Раніше партія “Голос” оприлюднила заяву з вимогою звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та голови Нацполіції Ігоря Клименка у зв’язку із побиттям і зґвалтуванням поліцейськими жінки у Кагарлику.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці затримали оперуповноваженого та начальника одного із секторів Кагарлицького відділення поліції Обухівського відділу поліції ГУНП в Київській області за фактом зґвалтування та побиття.

За попередньою інформацією, у ніч з 23-го на 24 травня 2020 року оперуповноважений у своєму службовому кабінеті застосував тортури до жінки, яку викликали до відділення поліції як свідка: вдягав протигаз, застосовував кайданки та здійснював постріли з табельної зброї над головою, після чого кілька разів зґвалтував потерпілу.

Окрім цього, правоохоронці застосували фізичну силу щодо чоловіка, який у цей час перебував у приміщенні відділення поліції. Зокрема, погрожуючи потерпілому зґвалтуванням, правоохоронці ставили його на коліна, били по голові дубинками, надягали протигаз та стріляли із пістолета табельної зброї над головою. Як уточнюється, у результаті цих дій потерпілий отримав переломи ребер та носа.

Повідомлення з лікарні про насильство і тортури щодо потерпілої надійшло в Обухівський відділ поліції 24 травня ввечері, і о 19.40 їх було затримано, а на місце злочину було викликано слідчих ДБР.

25 травня начальник Національної поліції Ігор Клименко підписав наказ про розформування Кагарлицького відділу поліції, відсторонення всього його керівництва і відсторонення начальника Обухівського районного відділу поліції, а пресслужба Національної поліції зробила заяву про факт насильства і тортур і про затримання підозрюваних.

Державне бюро розслідувань 25 травня повідомило, що розпочало досудове розслідування щодо двох поліцейських, раніше затриманих за підозрою у зґвалтуванні жінки. Досудове розслідування здійснюється за фактами зґвалтування (ч. 1 ст. 152 Кримінального кодексу України), катування (ст. 127 ККУ) та перевищення службових повноважень, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, якщо вони супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 ККУ).

26 травня Голосіївський районний суд міста Києва заарештував двох поліцейських, раніше затриманих за підозрою у зґвалтуванні жінки, без права внесення застави.

 

Мер Броварів розкрив подробиці стрілянини між перевізниками

Двох постраждалих у сьогоднішній ранковій стрілянині в Броварах доправили в Броварську лікарню з вогнепальними пораненнями.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook мер Броварів Ігор Сапожко – Укрінформ.

“Сьогодні близько 7 години ранку по вулиці Олімпійська відбулася перестрілка. За попередньою версією поліції, стався конфлікт між перевізниками. Нещодавно за рішенням конкурсної комісії облдержадміністрації у Бровари на існуючий маршрут зайшла нова компанія. Це стосується саме міжміських маршрутів. Зараз з’ясовують всі обставини справи. (…) Станом на 9 ранку поліція затримала 11 осіб. Також є двоє постраждалих, які доставлені в Броварську лікарню з вогнепальними пораненнями”, – повідомив мер Броварів.

Сапожко також розповів про міжміський маршрут, через який, з його слів, міг статися конфлікт, а також наголосив, що всі міжміські маршрути затверджує Київська обласна державна адміністрація.

“Ми неодноразово звертались до керівника області та начальника управління інфраструктури КОДА з офіційними листами та зверненнями щодо затвердження нового експрес-маршруту з Торгмашу до метро Лісова через Окружну дорогу. Всі звернення були проігноровані. Замість цього обласна адміністрація створила та затвердила інший маршрут, який повністю дублює вже діючий. Тому, вважаю, що через відсутність діалогу між місцевими органами влади та обласною адміністрацією, ситуація загострювалась кожного дня”, – зауважив Сапожко.

Мер Броварів також звернувся до всіх мешканців району Торгмаш, де сталася стрілянина, із закликом, якщо вони стали свідком події або володіють будь-якою інформацією, звертатися до Броварського відділку поліції.

Як повідомляв Укрінформ, вранці в п’ятницю в Броварах сталася масова стрілянина між легальними і нелегальними перевізниками.

 

Китайські науковці виключили версію передачі вірусу від тварин на ринку в Ухані – ЗМІ

Після проведення дослідження зразків тварин з китайського ринку в Ухані місцеві вчені встановили, що жоден з них не містив COVID-19, що дало підстави заперечити версію про передачу вірусу від тварини до людини на цьому ринку.

Натомість у Китаї допускають, що інфікована раніше людина заразила інших відвідувачів в Ухані, повідомляє британське видання The Sun – Укрінформ.

“Спочатку китайська влада заявила, що перші випадки вірусу виникли на місцевому ринку морепродуктів. Це призвело до спекуляцій, що коронавірус міг перейти від тварин до людини саме там”, – зауважується в публікації.

Однак нове дослідження зразків тварин з цього ринку виключило цю версію.

“Китайський аналог центру контролю та профілактики захворювань взяв зразки продуктів на цьому ринку і виявив, що жоден не мав COVID-19. Це призвело до нової теорії про те, що хтось, хто відвідував ринок, уже був інфікований коронавірусом і став “супер-поширювачем”, передавши вірус покупцям і продавцям”, – йдеться в статті.

Таким чином, китайські вчені зробили висновок, що “мокрий ринок” став жертвою вірусу.

Як повідомлялося раніше, більшість із 41 пацієнтів із захворюванням на COVID-19, про які було повідомлено на самому початку, були відвідувачами ринку морепродуктів в Ухані. Тим часом, “нульовий пацієнт” не знайдений. Припускається, це був 55-річний чоловік з китайської провінції Хубей, який був заражений 17 листопада минулого року, за інформацією видання South Morning Post, яке ознайомилося з урядовими документами.

 

У Південній Кореї закривають школи через стрибок захворюваності COVID-19

У Південній Кореї знову закрили більше двох сотень шкіл через різкий стрибок захворюваності на коронавірус.

Про це повідомляє ВВС – Укрінформ.

«У Південній Кореї після різкого зростання кількості випадків на коронавірус понад 200 шкіл закрилися всього через кілька днів після того, як вони знову відкрилися», – йдеться у повідомленні.

За останню добу було зафіксовано 56 нових випадків коронавірусу. Це число менше порівняно з максимумом за останні два місяці, який становив 79 заражених, проте проблема полягає в тому, що випадки ці були зафіксовано близько до густонаселених районів.

Через побоювання нового спалаху у Пучхоні, де зосередилися нові зараження, довелося закрити 251 школу, сотні інших шкіл відклали своє відкриття.

Як повідомляв Укрінформ, з 20 травня у Південній Кореї почали відкривати школи.

Станом на ранок 29 травня у світі зафіксовано 5 906 202 випадків коронавірусу, зокрема 2 579 877 осіб одужало і 362 024 загинуло.

 

Індія обігнала Китай за кількістю летальних випадків від COVID-19

В Індії від COVID-19 померло більше людей, ніж у Китаї – країна зафіксувала 4 706 летальних випадків.

Про це свідчать останні дані міністерства охорони здоров’я Індії, повідомляє ВВС – укрінформ.

«В Індії від COVID-19 померло більше людей, ніж у Китаї», – йдеться в повідомленні

Кількість смертей у країні збільшилася до 4 706 – для порівняння, коли як у Китаї підтвердили 4 638 летальних випадків.

За кількістю зареєстрованих випадків з більш ніж 160 000 інфекцій Індія обійшла Китай кілька тижнів тому.

Як зазначає видання, четвертий етап блокування в Індії близький до завершення, при цьому залишається неясним, що очікувати у майбутньому. На думку деяких експертів спалах ще не досягнув свого піку – це може статися тільки в червні або липні.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 29 травня у світі зафіксовано 5 906 202 випадків коронавірусу, зокрема 2 579 877 осіб одужало і 362 024 загинуло

 

У світі від коронавірусу одужали майже 2,5 млн осіб

30 травня. УНН. Станом на 6:32 суботи загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 364 933 особи. У свою чергу, одужали 2 493 792. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі 5 927 255 інфікованих.

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США – 102 836 осіб, Великій Британії – 38 243, Італії – 33 229, Франції – 28 717, Бразилії – 27 878 та Іспанії – 27 121. У Китаї загалом – 4638, за останній місяць не зафіксовано жодного летального випадку.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (1 747 087), Бразилія (465 166), Росія (387 623), Велика Британія (272 607), Іспанія (238 564), Італія (232 248), Франція (186 923), Німеччина (182 922), Індія (173 491) і Туреччина (162 120).

Нагадаємо, в Україні вже 22 811 випадків COVID-19, з них 429 за добу.

 

В Україні підтвердили 22 811 випадків коронавірусу, з них за добу – 429

29.05.2020 09:31

Станом на 29 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 811 випадків COVID-19. За добу – 429 нових випадків.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За минулу добу захворіло 429 осіб. Загалом за весь час пандемії захворіло 22 811 людей. З них – 1693 дитини, а також 4 411 медпрацівників ” – сказав Степанов.

За добу захворіло 66 дітей та 66 медпрацівників, зафіксовано 10 летальних випадків, одужало 495 людей.

Загалом одужало 8 934 людини, 679 летальних випадків.

За словами Степанова, за попередню добу здійснено 10 533 тестування методом ПЛР.

Найбільше випадків за останню добу зафіксовано у Чернівецькій області – 58, Львівській – 50 та м. Київ – 56.

 

Будемо пропонувати іншу стратегію боротьби з коронавірусом на другу хвилю – ЛяшкоУП

Міністерство охорони здоров’я буде пропонувати іншу стратегію боротьби з коронавірусом під час другої хвилі епідемії: заходи будуть спрямовані на запобігання новому тотальному карантину.

Джерело: заступник міністр охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі “Прямого

Деталі: За словами Ляшка, Україні слід готуватися до другої хвилі коронавірусу, тому що вона може піти за сценарієм грипу та грипоподібних захворювань.

Пряма мова: “Ми повинні готувати систему охорони здоров’я до цього, щоб не вводити тотальний карантин. Коли ми в перший раз заходили в тотальний карантин, ми поступово послаблюємо заходи… Цей досвід буде оцінений експертами, і ми будемо пропонувати зовсім іншу стратегію боротьби, коли буде друга хвиля”.

Інші подробиці: Ляшко додав, що зараз потрібно запобігти нашаруванню різних інфекцій, щоб грип та коронавірус не циркулювали разом.

Раніше Віктор Ляшко  заявив, що нульової статистики захворюваності на коронавірус можна очікувати менше ніж за місяць: “Ми говоримо про 22 червня”.

Втім, ситуація залежатиме від сезонності коронавірусу, зазначив він.

Пряма мова: “Зараз ми могли б сказати, що є сезонність, бо географія циркулювання вірусу повторює грип і грипоподібні захворювання, але несподівано в цьому нашому графіку з’явилася Росія, яка показує динаміку в той час, коли в Європі вже іде на спад. Зазвичай у нас усі країни європейського регіону повинні були показувати значне зниження”.

 

У столичній лікарні швидкої прокоментували інформацію про спалах Covid-19 у медзакладі

На сьогодні з діагнозом «коронавірусна інфекція» знаходяться четверо працівників Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

Про це йдеться у заяві КМКЛ ШМД у відповідь на інформацію деяких ЗМІ про нібито епідемію Covid-19 у лікарні швидкої медичної допомоги – Укрінформ.

“На сьогодні в лікарнях з діагнозом «коронавірусна інфекція» знаходяться четверо працівників КМКЛ ШМД. З них двоє – в Олександрівський лікарні (лікар-кардіолог і санітарка), ще двоє працівників лікарні госпіталізовані за місцем проживання у Чернігівській області”, – йдеться у повідомленні.

Ще 16 працівників лікарні, що працюють у відділеннях травматології, політравми і кардіології знаходяться в самоізоляції. У декого підтверджено COVID 19 але на сьогоднішній день без клінічних проявів.

Відділення кардіології, де стався спалах хвороби наразі зачинено, в ньому проведені заходи з санітарної дезінфекції.

“Хочемо ще раз донести до шановних журналістів, що медичні працівники, звісно, є головною групою ризику для зараження COVID 19. З самого початку пандемії керівництво лікарні, розуміючи подібну небезпеку, провело системні роботи з організації відповідного приміщення для лікування хворих, що окрім основних проблем зі здоров’ям, з якими вони потрапили до ЛШМД, заражені ще й на коронавірус. Але у випадку з подібною інфекцією не може бути застрахований жоден медичний працівник. Нажаль, те що мало статися, сталося. Але, говорити про епідемію COVID 19 у КМКЛ ШМД – це, м’яко кажучи, перебільшення”, – зазначили у лікарні.

Як повідомляється, вчора у лікарні була проведена перевірка з боку епідеміологічних служб. Фахівці-епідеміологи високо оцінили рівень організації роботи лікарні по протистоянню можливому розповсюдженню COVID 19 та надали свої рекомендації.

Тестування працівників лікарні проводиться згідно показів та без обмежень як експрес-тестами, так і ПЦР-діагностикою. Будь-який медичний працівник, що має характерні для COVID 19 симптоми чи контактував з пацієнтом та колегою, у яких підтверджено вірус, може здати аналіз у КМКЛ ШМД.

Також керівництво лікарні повідомляє, що в лікарню поступають хворі з різними діагнозами. Буває, що тестування пацієнтів на наявність коронавірусної інфекції дає позитивний результат. Для таких хворих у ЛШМД створено окрему зону, де їх лікують за діагнозом, який став причиною направлення в КМКЛ ШМД, після чого за першої ж можливості у стані здоров’я пацієнта перенаправляють в профільний інфекційний медичний заклад.

У випадках необхідності надання ургентної допомоги ризик того, що пацієнт є носієм коронавірусної інфекції, звісно є, і лікарі добре усвідомлюють це. Там, де ризик зараження дуже високий, медичні працівники згідно зі світовими стандартами забезпечені всім необхідним для мінімізації зараження.

Раніше про спалах коронавірусу з посиланням на лікарів медзакладу повідомило напередодні видання LB.ua. За словами лікарів коронавірус підтвердили у 21 медпрацівника

 

На Прикарпатті від COVID-19 помер лікар клініки медуніверситету

На Прикарпатті за останні 4 доби від коронавірусу померли 4 особи, серед них – 46-літній лікар клініки медуніверситету.

Про це на брифінгу 29 травня повідомила заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Марія Савка, передає кореспондент Укрінформу.

«За останні 4 дні ми маємо лабораторно підтверджені 4 летальні випадки від COVID. Це мешканці Калуського, Богородчанського, Долинського районів і міста Івано-Франківська. Серед них є лікар, Камінський Василь Юрійович, 1973 року народження. В Івано-Франківську він працював у Центрі клінічної медицини Івано-Франківського мед університету», – повідомила Марія Савка.

За її словами, лікар захворів 9 травня, лікувався амбулаторно. До Івано-Франківської ЦМКЛ його госпіталізували 13 травня, помер 27 травня.

За офіційною інформацією, на Прикарпатті за останні 4 доби зареєстровано 79 нових випадків коронавірсуної інфекції.

З початку епідемії в області COVID-19 лабораторно підтвердили у 364 медиків, з них 9 медпрацівників померли. Серед них – 5 лікарів, 3 медсестри і 1 рентген лаборант. Найбільше медиків, а це 5 лікарів і одна медсестра, померли в Івано-Франківську.

Станом на 29 травня в Івано-Франківській області лабораторно підтверджено 1360 випадків захворювання на корона вірусну інфекцію, з них 78 – летальні, 780 осіб одужали.

Загалом в Україні на сьогодні лабораторно підтверджено 22 811 випадків COVID-19. За добу – 429 нових випадків.

 

Вже 90% лікарень підписали угоди для отримання 300% доплат медикам — Степанов

Уряд прагне в найшвидший термін забезпечити доплати 300% від зарплати всім медикам, які працюють з пацієнтами, хворими на СOVID-19, 90% медзакладів уже підписали відповідні договори з НСЗУ.

Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив 29 травня, під час робочої поїздки із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем до Київської області, повідомляє пресслужба відомства – Укрінформ.

“З боку держави, на центральному рівні, усе було зроблено. Було доручення Президента, КМУ прийняв всі документи і перерахував фінанси. Кошти ідуть через НСЗУ і станом на вчора фактично 90% угод підписані. Випалу коштів здійснює керівник на місці. Кожен медичний заклад повинен відзвітувати про це. Якщо звітів не буде – усі причетні будуть нести відповідальність”, – сказав Степанов.

За його словами, реформа української медицини повинна відбуватися таким чином, щоб від неї виграли як медики, так і пацієнти. Він зазначив, що при цьому МОЗ уже зараз робить усе можливе, щоб захистити медичний персонал, який протистоїть коронавірусу

Степанов додав, що внаслідок змін, які вступили в українській медицині з 1 квітня цього року у зоні особливого ризику опинилися екстрена медицина, протитуберкульозна галузь та друга ланка медицини загалом.

“Нам дуже важливо правильно порахувати тарифи на деякі послуги та коефіцієнти, за якими медичні заклади отримують фінансування. Над цим іде ґрунтовна робота і ми не маємо права на помилку”, – сказав очільник МОЗ.

Раніше повідомлялося, що Шмигаль провів зустріч з працівниками на станції екстреної медичної допомоги КНП Київської обласної ради «Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» у Білій Церкві в рамках робочої поїздки глави уряду до Київської області.

Прем’єр-міністра на Київщині супроводжували міністр охорони здоров’я Максим Степанов, т. в. о. голови Київської облдержадміністрації Василь Володін та міський голова Білої Церкви Геннадій Дикий.

Загалом в Україні на сьогодні лабораторно підтверджено 22 811 випадків COVID-19. За добу – 429 нових випадків.

 

Степанов розповів, як “життя внесло корективи” в перелік лікарень для хворих на COVID-19

Від початку епідемії коронавірусу був визначений перелік лікарень, де лікуватимуть інфікованих, але впродовж квітня цей перелік постійно збільшувався.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Коли ми ввійшли в епідемію, то були визначені лікарні “першої хвилі”. Тобто ті, які повинні працювати з хворими на коронавірус. Також були розроблені відповідні маршрути, затверджені на рівні кожної області. Але життя вносить корективи. По-перше, не завжди дотримувалися цих маршрутів, завжди хотіли надати якомога швидше медичну допомогу і везли пацієнтів в іншу лікарню. Або хворий на коронавірус потрапляв в іншу лікарню, а потім у нього виявляли коронавірусну хворобу. Тобто цей перелік лікарень протягом квітня постійно збільшувався”, – зазначив Степанов.

Він уточнив, що медзаклади, які не входили в перелік ‘першої хвилі”, мали отримати доплату за один місяць.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я і доповнив перелік закладів охорони здоров’я, які лікують пацієнтів з COVID-19. Відповідне рішення ухвалене на засіданні уряду 27 травня.

Станом на 29 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 811 випадків COVID-19. За добу – 429 нових випадків.

 

Люди пенсійного віку мають знаходитися на самоізоляції, але є винятки – МОЗ

Певні категорії людей старше 60 років можуть виходити на роботу.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Якщо говорити про епідеміологічне обмеження, ті заходи, які встановлені на території України, то вони запроваджені постановою Кабміну. Там чітко визначено, хто підлягає самоізоляції. В тому числі і люди, які входять до групи ризику. Це люди старші 60-ти років. Там також є винятки, вони стосуються людей, які працюють в органах державної влади, в органах місцевого самоврядування, на об’єктах критичної інфраструктури”, – сказав Степанов.

Він зазначив, що всі ці люди можуть працювати. Але мають дотримуватися правил карантину. Всі інші особи пенсійного віку повинні знаходитися на самоізоляції.

Як повідомлялося, станом на 29 травня в Україні лабораторно підтверджено 22 811 випадків COVID-19. За добу – 429 нових випадків.

 

На Банковій пройшла акція за відставку Степанова

Під Офісом Президента пройшла акція “Хіп-хоп вечірка “Перший мільярд” за відставку міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У заході взяли участь кілька десятків осіб.

Під Офіс Президента принесли ліжка, на які поклали фальшиві долари, золотий батон, ікру і шампанське.

Учасники акції виступають проти закупівлі медзасобів за завищеними цінами.

На місці події були присутні працівники поліції.

 

Петрашко розповів, з якими проблемами зіштовхнувся новий уряд

УНН. Новий уряд, який було призначено у березні, зіштовхнувся з проблемою деіндустріалізації, від’їзду людей за кордон на роботу, зменшення частки експорту машинобудування і продуктів з доданою вартістю та пандемією COVID-19. Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко в ефірі ток-шоу “Свобода слова”, передає УНН.

“Ми як новий уряд отримали декілька проблем з якими ми зіштовхнулися. Це так звану деіндустріалізацію, яка накопичувалася дуже довгі роки і яка дуже сильно посилилася в останні періоди. Від’їзд людей за кордон на роботу, які масова працюють зараз в країнах Євросоюзу та інших країнах. Відсутність перетворення експортних наших можливосте більше на сировинні зони, тобто зменшення частки експорту машинобудування і продуктів з доданою вартістю й на додаток ми отримали пандемію, коронавірус, загальну світову рецесію…”, – розповів Петрашко.

За його словами, як результат була розроблена програма боротьби з COVID-19.

“Залучили до програми понад 90 різних учасників до розробки, тому що програма не може передбачати якісь точкові заходи…Програма має понад 230 конкретних заходів… Має конкретні терміни виконання “, – сказав Петрашко.

Як повідомлялося, Петрашко презентував програму економічного розвитку країни в умовах COVID-19.

Нагадаємо, Держпрограму стимулювання економіки буде передано до ВР наступного тижня.

 

Уряд передасть до Ради план зі стимулювання економіки вже наступного тижня

Уряд наступного тижня передасть у Верховну Раду програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав у вечірньому ефірі телеканалу “Україна” у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Документ цей пройшов обговорення і на засіданні уряду, і була проведена Рада економічного розвитку із залученням експертів високого рівня. Є оцінки, є надзвичайно позитивні оцінки, є критика. Це документ доробляється і наступного тижня буде переданий, як цього і вимагає закон, у Верховну Раду”, – сказав Шмигаль.

За його словами у підготовці цієї програми взяли участь понад 90 розробників, серед яких аналітичні центри, бізнес-асоціації та окремі компанії (в тому числі із представників малого та середнього бізнесу).

“Сама програма розрахована на три роки. Тому що увесь світ сьогодні не знає, як буде розвиватися економічна криза та світова рецесія. За різними прогнозами та оцінками це буде від двох до трьох років, тому ми також готуємося до тактичного протистояння наслідкам кризи у цьому році та середньостроково упродовж двох або трьох років”, – зазначив глава уряду.

Як повідомляв Укрінформ, 27 травня на засіданні уряду була затверджена Програма стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19 з умовою її доопрацювання. У Програмі враховані ініціативи за такими напрямками: доступ до фінансів, доступ до ринків, дерегуляція, модернізація та розвиток, доступ до інфраструктури. Важливою частиною Програми буде системна та ґрунтовна підтримка вітчизняного виробника. Принциповим пріоритетом є створення робочих місць та сплата податків в Україні.

Програма передбачає широкий спектр методів підтримки: допомога просування експорту; доступні кредити, грантові програми; розширення участі малого і середнього бізнесу у державних закупівлях.

 

Зеленський підписав закон щодо усунення дискримінації за колом платників

Президент Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» № 592-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 13 травня 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

“Закон передбачає звільнення самозайнятих осіб, фізичних осіб–підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе єдиного соціального внеску за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них, з 1 січня 2021 року”, – йдеться на сайті Президента.

Крім того, скасовується обов’язок фізичних осіб – підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства сплачувати мінімальний розмір єдиного соціального внеску за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

Закон дозволяє державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями, які не здійснювали такої діяльності та не отримували доходів за період, починаючи з 2017 року, шляхом списання їм сум недоїмки з єдиного соціального внеску, а також штрафів і пені, нарахованих на такі суми, за умови подання ними відповідно до закону необхідних документів.

 

Глава МВФ – Зеленському: перший транш програми stand-by незабаром буде затверджений

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіною Георгієвою.

Як повідомляє пресслужба Глави держави, сторони обговорили ситуацію з пандемією коронавірусу у світі та в Україні – Укрінформ.

«На жаль, статистика захворілих за день в Україні залишається ще досить високою, але водночас зростає кількість тих, хто одужав. Нині ми вже понад тиждень перебуваємо на плато захворюваності», – зауважив Президент.

Крісталіна Георгієва привітала ухвалення закону щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності, зазначивши, що він захищає платників податків в Україні. Вона повідомила, що затвердження Радою директорів МВФ першого траншу узгодженої програми stand-by на наступні 18 місяців відбудеться найближчим часом. Співрозмовники погодилися, що перехід до програми stand-by значно полегшує виділення фінансової підтримки під час пандемії.

«Дякую за стабільне партнерство та конструктивний діалог. Радий, що затвердження Радою директорів Фонду програми співпраці з Україною відбудеться найближчим часом», – зазначив Володимир Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада під час позачергового засідання 13 травня ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності”.

Він, зокрема, унеможливить скасування рішення НБУ про націоналізацію/ліквідацію банків та повернення несправедливої компенсації з держбюджету їхнім попереднім власникам.

Ухвалення “банківського” закону є однією з двох головних умов МВФ для надання Україні фінансової допомоги (друга умова – ухвалення закону про ринок землі; він був ухвалений 31 березня).

Відразу після ухвалення закону про банки народні депутати Антон Поляков (позафракційний) і Олександр Дубінський (“Слуга народу”) зареєстрували в парламенті проєкти постанов щодо його скасування.

На засіданні 19 травня Верховна Рада відхилила проєкти постанов, якими пропонувалося скасувати рішення щодо ухвалення закону про неповернення неплатоспроможних банків колишнім власникам.

21 травня Президент Володимир Зеленський підписав закон. 23 травня закон набув чинності.

 

Зернова асоціація покращила прогноз врожаю та експорту зерна

Українська зернова асоціація у травневому звіті покращила порівняно з квітневим прогноз врожаю 2020/2021 маркетингового року з 94 млн т до 98 млн т. При цьому, прогнозується більший експорт зернових та олійних – прогноз збільшився з 57,2 млн т до 58,5 млн т.

Про це повідомляється на сайті УЗА – Укрінформ.

«Покращити прогноз загального врожаю в Україні дозволила достатня кількість опадів у травні, які покращили як зволоженість ґрунту майже по всій країні, так і стан озимих та ярих культур. Також, ті південні області, що зазнали посухи не матимуть критичних наслідків для загального врожаю зернових та олійних культур, оскільки не є основними зерновиробничими регіонами України. Окрім того, в цьому році аграрії значно розширили площі під кукурудзою, що дозволяє очікувати на новий рекорд врожаю цієї культури», – зазначив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов.

У новому прогнозі профільної асоціації урожай пшениці в майбутньому маркетинговому році поліпшено і він сягне 26,8 млн т, в той час як експорт може скласти близько 18 млн т. Це буде другий за показником врожай пшениці після минулорічного рекорду. В 2019 році Україна виростила рекордний врожай пшениці – 28,2 млн т, а експорт в 2019/2020 МР складе близько 20,5 млн т.

Прогноз врожаю кукурудзи у травневому звіті також покращився та дає надію на новий абсолютний рекорд врожаю в 37,3 млн т, при експорті – 30 млн т. Попередній рекорд врожаю кукурудзи в Україні встановлено в поточному сезоні – зібрано 35,2 млн т, при можливому експорті близько 29 млн т.

Покращився й прогноз врожаю ячменю у порівнянні з попереднім місяцем з 6,8 млн т до 7,6 млн т, а експорт з 3,5 до 4 млн т. У поточного МР в Україні виростили 9 млн т ячменю, при можливому експорті близько 4,6 млн т.

Українська зернова асоціація щомісячно уточнюватиме прогноз збору врожаю та експорту зернових та олійних культур.

Як повідомлялося, поточного 2019/2020 маркетингового року в Україні вирощено більш як 98 млн т зернових та олійних культур, а експорт може сягнути 60 млн т.

 

В ОП сказали, як будуть розв’язувати питання з “кадровим голодом” в Україні

Влада у тісному союзі з Національною академією державного управління при Президентові зможе прибрати з порядку денного кадровий голод в Україні.

Такою думкою перший заступник керівника Офісу Президента Сергій Трофимов поділився з читачами свого Тelegram-каналу після зустрічі з керівництвом академії – Укрінформ.

“Перезавантаження української влади, що почалося з обранням Президентом України Володимира Зеленського, вимагає від усіх нас пошуку і підготовки висококласних держуправлінців для органів влади всіх рівнів. Упевнений, що в тісному союзі з академією ми зможемо прибрати з порядку денного кадровий голод в Україні. Готовий підтримувати всі проєкти академії, спрямовані на підвищення якості підготовки державних управлінців”, – зазначив Трофимов.

Він наголосив на тому, що Україні потрібні професійні державні управлінці, а Національна академія державного управління при Президентові України вже 25 років дає знання тим, хто вже став або тільки планує стати найкращими в публічному управлінні.

Трофимов обговорив зі співробітниками Академії, а також т.в.о. президента Академії Анатолієм Савковим та її експрезидентом (2016-2019 рр..) Василем Куйбідою труднощі, з якими довелося зіткнутися закладу в останні 6 років, а також плани на майбутнє.

 

Офіс президента має визначитись з міністром культури. Хто серед можливих кандидатів?

Наталiя Бушковська, журналістка УП.Життя

Наступного тижня в Офісі президента можуть визначитись з тим, хто обійме посаду міністра культури.

Буде сформовано шорт-лист з трьох кандидатів, пише lb.ua.

Серед них:

Юлія Сінькевич (генпродюсерка Одеського кінофестивалю);

Володимир Шейк (гендиректор Українського інституту);

Іван Козленко (гендиректор Центру Довженка, який 28 травня написав заяву про звільнення з центру);

Лілія Млинарич (засновниця фестивалю Jazz Коктебель);

Павло Гудімов (власник “Я Галерея”);

Слава Жила (театральний режисер);

Світлана Долеско (одна власниць ТОВ “Докас”, що займається будівництвом, гендиректорка “Центру української культури і мистецтв”);

Олександр Ткаченко (народний депутат, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики);

Світлана Фоменко (тимчасова в.о. міністра культури). За інформацією “Детектора медіа”, яку видання отримало від власного джерела в парламенті, серед кандидатів на посаду міністра культури та інформаційної політики називають також народних депутатів Максима Ткаченка, Олександра Ткаченка та державного секретаря колишнього Міністерства культури України та голову комісії з проведення ліквідації цього міністерства Ростислава Карандєєва.

За словами джерела, є такі охочі очолити міністерство, яких не підтримують у фракції “Слуга народу”, а тих, кого просять стати міністром, самі не дуже хочуть обійняти цю посаду.

Це причина, чому так довго не можуть знайти кандидата на посаду міністра.

Нагадаємо, що 10 березня Кабмін призначив в.о. міністра культури Світлану Фоменко.

З квітня 2016 року вона обіймала посаду першої заступниці міністра культури.

 

Фонд держмайна заявив про повернення “Центренерго” під контроль державиУП

Фонд держмайна повернув “Центренерго” під контроль держави – наглядова рада “Центренерго” призначила в.о. гендиректора компанії Олександра Корчинського.

Про це повідомив у Facebook голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

“Ми зробили висновки після минулої невдалої спроби призначити нового керівника компанії, і провели одноденну блискавичну операцію: рішення суду, збір наглядової ради, внесення змін до реєстру та представлення нового керівника Центренерго Олександра Корчинського. Все це – сьогодні, буквально за 4-5 годин”, – написав він.

“Що тепер? Ми виявимо всіх, хто перейшов на темну сторону сили. На сьогодні в нас навіть немає інформації про стан справ на підприємстві. Попереднє керівництво Центренерго приховувало від нас дані аудиту. Все, що в нас є – це великі підозри, що не все гладко. Я думаю, якби все було гаразд, то не треба було б мінувати Фонд, аби лише не зібралася наглядова рада”, – додав він.

Як повідомляється на сайті Фонду, перед призначенням Корчинського наглядова рада “Центренерго” прийняла одноголосне рішення про припинення обов’язків генерального директора Володимира Потапенка.

“Завданнями нового керівника ПАТ “Центренерго” є наведення порядку у поточній операційній діяльності, завершення річного фінансового звіту та аудиту компанії, забезпечення стабільної виплати заробітних плат працівникам і стабільної співпраці з Фондом державного майна щодо підготовки підприємства до великої приватизації – для залучення інвестицій”, – додав Сенниченко.

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський заявив, що всі нестратегічні підприємства будуть готуватися до приватизації, зокрема Центренерго”, приватизація буде проводитись після ситуації з COVID-19.

Раніше Сенниченко заявив, що Апеляційний суд скасував рішення Окружного адмінсуду Києва, який заборонив Фонду держмайна здійснювати дії, спрямовані на зміну членів дирекції ПАТ “Центренерго”, зокрема в.о. гендиректора компанії Володимира Потапенко.

У березні уряд погодився з пропозицією Фонду держмайна про призначення екс-гендиректора компанії “Технова” (Чернігівська ТЕЦ) Олександра Корчинського виконуючим обов’язки генерального директора ПАТ “Центренерго”.

У липні 2019-го ЕП повідомила, що екс-директор ТОВ “ДРФЦ” Віталій Бєляков з початку липня став новим неофіційним куратором вугільної галузі, змінивши у цій власника Віталія Кропачова.

Ініціатором заміни смотрящих став Ігор Коломойський, а підприємства групи “Приват” почали співпрацю з державним “Центренерго”, купуючи у нього дешеву електроенергію і продаючи йому дороге вугілля.

 

Центренерго повернулось під контроль держави – глава Фонду держмайна

Фонду державного майна вдалося змінити в. о. генерального директора ПАТ “Центренерго”; відбулося представлення нового керівника підприємства Олександра Корчинського.

Про це голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Дмитро Сенниченко повідомив у Facebook – Укрінформ.

“Сьогодні ми повернули під контроль держави Центренерго. Незважаючи на весь спротив: судовий тролінг, неодноразове мінування будівлі Фонду держмайна, тиск на наглядову раду Центренерго. Ми зробили висновки після минулої невдалої спроби призначити нового керівника компанії, і провели одноденну блискавичну операцію: рішення суду, збір наглядової ради, внесення змін до реєстру та представлення нового керівника Центренерго Олександра Корчинського. Все це – сьогодні, буквально за 4-5 годин”, – написав Сенниченко.

Він зазначив, що на сьогодні у Фонду держмайна немає інформації про стан справ на підприємстві.

“Попереднє керівництво Центренерго приховувало від нас дані аудиту. Все, що в нас є, – це великі підозри, що не все гладко. Я думаю, якби все було гаразд, то не треба було б мінувати Фонд, аби лише не зібралася наглядова рада”, – зазначив очільник Фонду.

Сенниченко висловив сподівання на успішну приватизацію енергокомпанії та швидкі позитивні зміни в її роботі.

“Все це ми робимо для того, щоб Центренерго перетворилося з чорної діри українського бюджету, де зникли близько 100 мільярдів гривень з 2004 року, на двері до економічного розвитку та інвестицій. Від прозорості та порядку на підприємстві до успішної та розумної приватизації – дорога пряма та коротка. І перший крок вже зроблено”, – додав посадовець.

Як повідомлялося, в газеті Фонду державного майна України “Відомості приватизації” 15 січня 2020 року оприлюднений перелік об’єктів великої приватизації на 2020 рік, серед яких і Центренерго.

Кабмін 4 березня оприлюднив розпорядження про погодження призначення Олександра Корчинського виконуючим обов’язки генерального директора ПАТ “Центренерго”.

25 травня стало відомо, що апеляційний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва, яке забороняло Фонду держмайна змінювати членів дирекції ПАТ “Центренерго”, зокрема, в.о. гендиректора компанії Володимира Потапенка.

Кандидатуру Потапенка як тимчасового очільника Центренерго Кабмін погодив у вересні 2019 року.

 

Мінцифри презентувало серіал “TikTok/Instagram/Facebook: як залишатись в тренді у 2020”

Міністерство цифрової трансформації України «TikTok/Instagram/Facebook: як залишатись в тренді в 2020» для платформи “Дія.Цифрова освіта”.

Серіал представила заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан на онлайн-презентації 29 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наш новий серіал називається «TikTok/Instagram/Facebook: як залишатись в тренді у 2020». Це спільний проєкт Міністерства цифрової трансформації та Senate agency за підтримки бренду Gelius», — повідомила вона.

Серіал складається з восьми серій і в ньому можна дізнаєтесь, що таке TikTok, Instagram і Facebook. Розібратись для чого вони потрібні, як з ними працювати та яку соціальну мережу обрати для себе, як без професійних навичок створювати якісні фото та відео, чому ТікТок змусив танцювати весь світ, що таке таргетована реклама, як вона допоможе дізнатись про вас, як за допомогою лише смартфону заробляти гроші, як соціальні мережі змінили правила бізнесу, що про це скажуть лідери українського ринку

Як повідомлялося, до кінця року Мінцифри планує запустити більше 20 освітніх серіалів.

 

На Кіровоградщині запустили міні-завод з виготовлення реагенту для очищення води

Обласне комунальне виробниче підприємство «Дніпро – Кіровоград» перейшло на технологію власного приготування та дозування гіпохлориту натрію (реагенту, яким знезаражують воду в процесі підготовки).

Про це повідомляє пресслужба облдержадміністрації – Укрінформ.

“На насосній станції «Зона-1» біля Кропивницького запустили міні-завод з виробництва гіпохлориту натрію. Сировиною для нього є звичайна сіль. Її додають у попередньо підготовлену воду певної температури (влітку теплу воду з мережі охолоджують, а взимку – підігрівають на спеціальному обладнанні). Сіль розчиняється у воді, після чого через неї пропускають електричну напругу. В результаті хімічної реакції утворюється гіпохлорит натрію, який надходить у спеціальні резервуари для зберігання, та водень, який вивільняється в атмосферу без жодної для неї шкоди. До речі, вся лінія виробництва є нешкідливою для працівників та довкілля”, – йдеться в повідомленні.

Сучасне обладнання, яке використовується на виробництві, не потребує частої заміни електродів – їхній ресурс роботи становить до 15 років, а це зменшує амортизаційні витрати. Повністю установка окупиться приблизно за три роки.

«Перехід на електролізний гіпохлорит дозволяє підприємству вирішити одразу два важливих питання – це і зменшення собівартості підготовки води, і страхування від ризику екологічної катастрофи у разі перебоїв з постачанням реагентів», – зазначає генеральний директор ОКВП «Дніпро – Кіровоград» Роман Ілик.

«Водоканал активізував роботу з залучення коштів Світового банку. В цьому році плануємо реалізувати ще не один проєкт, який дозволить модернізувати системи водопостачання та водовідведення й зробити їх більш ефективними», – повідомив перший заступник голови ОДА Ігор Кузьмін.

Наразі триває монтаж та налаштування ще двох таких електролізних установок – в Олександрії та Знам’янці. Вони запустяться протягом червня.

 

Зеленський назвав €500 мільйонів від ЄС вчасною підтримкою друзів

Президент Володимир Зеленський назвав рішення Євросоюзу про виділення Україні кредиту в сумі 500 млн євро в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги вчасною підтримкою європейських друзів.

Про це він написав у Twitter – Укрінформ.

“Вдячний ЄС та Урсулі фон дер Ляєн за рішення виділити Україні 2-й транш 4-ї програми макрофінансової допомоги обсягом €500 млн, про що говорили минулого тижня. Вчасна підтримка від наших європейських друзів для збереження стабільності української економіки під час COVID-19”, – написав Зеленський.

Як повідомлялося, 29 травня Євросоюз оголосив про виділення Україні кредиту в сумі €500 млн в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги, за якою з 2014 року ЄС надав Україні кредит на загальну суму €3,8 млрд (включаючи транш, що був ухвалений сьогодні). Така кредитна допомога є найбільшою за обсягом макрофінансовою допомогою, яку ЄС виділив будь-якій індивідуальній країні-партнеру.

Виділення другого та останнього траншу в рамках програми макрофінансової допомоги стало можливим після того, як Україна виконала 12 політичних кроків, що були погоджені з ЄС. Вони включають важливі заходи у сфері боротьби з корупцією та з відмиванням грошей, стосовно порядку використання бюджетних коштів, реформ у банківському секторі, в енергетиці, охороні здоров’я та у соціальній політиці.

У повідомленні Єврокомісії окремо наголошується, що виділення Україні макрофінансової допомоги ЄС стало можливим після укладення угоди Stand-by між Україною і МВФ та імплементації заходів, що були необхідні для цього кроку.

Ресурси в рамках макрофінансової допомоги будуть виділятися в формі довгострокових кредитів з низькою процентною ставкою. Перший транш допомоги в обсязі 500 млн євро, відповідно до цієї програми, Україна отримала у грудні 2018 року.

Цю програму макрофінансової допомоги в обсязі 1 млрд євро Єврокомісія запропонувала у березні 2018 року у відповідь на запит України. Ця пропозиція була ухвалена Європарламентом та Радою ЄС у липні 2018 року. Меморандум про порозуміння між ЄС і Україною з цього приводу був підписаний у вересні 2018 року, та був ратифікований Верховною Радою.

 

Інвестори “Аркади” облаштовують наметове містечко під КМДА

Частина інвесторів банку “Аркада” пройшла на переговори з міським головою Віталієм Кличком та за участі міністерства внутрішніх справ, тим часом під КМДА розпочинають облаштовувати наметове містечко.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Зараз призначена нарада за участі міського голови, міністерства внутрішніх справ, а також окремих інвесторів. Ми хочемо почути відповіді на всі запитання… Але друзі, це дійсно сьогодні величезне зрушення, про нас почули, ми змогли про себе заявити нарешті”, – оголосили у мікрофон організатори заходу.

Вони також заявили, що продовженням акції стане облаштування наметового містечка біля будівлі КМДА і анонсували проведення автомітингу наступної п’ятниці, 5 червня.

Організатори протесту також пообіцяли зняти процес переговорів у КМДА на камеру та одразу повідомити про результати домовленостей учасникам акції.

ЗМІ та блогерів на проведення переговорів у КМДА не пропустили, представники правоохоронних органів не дозволяють проходити людям до приміщення.

Як повідомлялося, зранку 29 травня біля будівлі Національного банку розпочався масовий мітинг ошуканих вкладників банку “Аркада”, потім учасники акції рушили до Офісу Президента України.

Люди вимагають реакції від влади та обурюються, що понад 12 тисяч інвесторів півтора року не можуть отримати своє житло. За словами активістів, близько сорока будинків не добудовані, хоча будівництво “було повністю законне”.

Під Офісом Президента України до мітингарів вийшов міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та повідомив, що з приводу цієї ситуації відбудеться нарада у КМДА, а також пообіцяв взяти справу на особистий контроль.

 

На Банкову до інвесторів “Аркади” прийшов Аваков

До учасників акції під Офісом Президента України прийшов міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Трансляцію з місця подій проводить фотограф Ян Доброносов у Facebook – Укрінформ.

“Попередньо скажу, що це не та складна ситуація, яка є в “Укрбуді” чи з Войцеховським… Ми домовимось так: починаємо сьогодні о 12-ій годині з Кличком, продовжимо у понеділок, спробуємо вам допомогти. Президент про це знає, він попросив мене контролювати цей процес”, – заявив Аваков.

Він також наголосив, що як очільник МВС особисто візьме ситуацію на контроль.

Натовп криками і оваціями зустрів промову міністра.

Як повідомлялося, зранку 29 травня біля будівлі Національного банку розпочався масовий мітинг ошуканих вкладників банку “Аркада”, наразі учасники акції мітингують під стінами Офісу Президента України.

Люди вимагають реакції від влади та обурюються, що понад 12 тисяч інвесторів півтора року не можуть отримати своє житло. За словами активістів, близько сорока будинків не добудовані, хоча будівництво “було повністю законне”.

 

Президент підписав закон про посилення захисту телекомунікаційних мереж

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту телекомунікаційних мереж» № 600-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 13 травня 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

“Закон посилює кримінальну та адміністративну відповідальність за пошкодження, руйнування складових телекомунікаційної мережі”, – йдеться на сайті Президента.

Так, вносяться зміни до статті 147 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими порушення правил охорони телекомунікаційних мереж або пошкодження телекомунікаційної мережі, технічних засобів телекомунікації чи споруд електрозв’язку, що входять до складу мережі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів і на посадових осіб – від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон також вносить зміни до статті 360 Кримінального кодексу України, згідно з якими умисне пошкодження або руйнування телекомунікаційної мережі, технічних засобів телекомунікації чи споруд електрозв’язку, що входять до складу мережі, що спричинило припинення надання телекомунікаційних послуг, карається штрафом від 1000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 120 годин, або обмеженням волі на строк від одного до трьох років. Повторні дії караються штрафом від 3000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

 

З’явився текст законопроекту Зеленського щодо військового обов’язку: деталі

УНН. З’явився текст законопроекту, поданого Президентом Зеленським, № 3553 щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку, який передбачає відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією. Про це повідомляє УНН із посиланням на сайт ВРУ.

Так, законопроектом передбачається внесення змін до законодавства, зокрема, щодо реформування місцевих органів військового управління, удосконалення порядку здійснення військового обліку призовників, запровадження військового обліку резервістів, запровадження нового виду військової служби — військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, а також удосконалення засад адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Так, законопроектом передбачаються наступні покарання:

— порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

— умисне псування або недбале зберігання документів та військових квитків, яке спричинило їх втрату, тягне за собою накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

— ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років;

— ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних зборів карається штрафом від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Як повідомляв УНН раніше, у Верховній Раді України сьогодні зареєстрували законопроект, поданий Президентом Зеленським, щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку.

 

Венедіктова розповіла, коли підпише підозру Порошенку

УНН. Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявила, що підпише п’ятому президенту України Петру Порошенку підозру, коли будуть законні підстави. Про це вона заявила в ефірі телеканалу Україна 24, передає кореспондент УНН.

“Венедіктова підпише, коли будуть законні підстави”, – сказала Венедіктова відповідаючи на питання, коли вона підпише підозру Порошенку.

Вона зазначила, що правоохоронцям необхідно провести певні процесуальні дії.

“Для того, щоб їх провести, свідок має з’являтися, тому тут питання процесу. Наш кримінально-процесуальний кодекс написаний таким чином, що наші слідчі дії, досудове розслідування, і потім судові процеси можуть бути дуже-дуже довгими. Тому мені здається, що правоохоронці мають виконувати свою роботу, але нам потрібно написати новий кримінально-процесуальний кодекс. Тому що з таким кримінально-процесуальним кодексом нам важко кудись добігати”, – розповіла Венедіктова.

Нагадаємо, п’ятий президент України, народний депутат Петро Порошенко знову не прибув на допит до Державного бюро розслідувань.

 

Кличко збирається знову балотуватися на посаду мера Києва

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що балотуватиметься на другий термін очільника столиці та підкреслив, що його партія “УДАР” може пройти через ребрендинг перед місцевими виборами 2020 року.

Про власні плани й плани політсили, лідером якої він є, Кличко розповів у коментарі “Радіо НВ” – Укрінформ.

Чинний мер Києва підкреслив, що збирається знову балотуватися. Втім офіційну заяву про це він зробить тоді, коли офіційно стартує виборча кампанія. Щодо своїх переваг над іншими кандидатами він підкреслив, що вони зможуть багато обіцяти, але він уже має чим звітувати перед виборцями.

“Цього літа ми пройдемо символічне число у тисячу кілометрів відремонтованих доріг, освітлення в місті й десятки відремонтованих парків, сучасний транспорт і багато інновацій”, – перерахував мер Києва.

Кличко заявив, що партія найближчим часом заявить, у якому форматі вона братиме участь у місцевих виборах. Мовляв, її може очікувати ребрендинг.

“Я не можу сказати, чи ребрендинг точно буде. Я лише не виключаю таку можливість. Я, мабуть, сказав трохи більше, ніж потрібно було”, – сказав мер Києва.

За його словами, у партії є дві полярні думки – провести ребрендинг або ж опиратися на відомий бренд “УДАРу”. Остаточно планують визначитися найближчим часом.

 

У “Слузі народу” не виключають залучення чинних депутатів у списки на місцевих виборах

У партії “Слуга народу” не виключають, що будуть залучати 10-15% чинних депутатів у списки від партії до обласних та міських рад.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, народний депутат від фракції “Слуга народу” Андрій Клочко.

“Ми готові співпрацювати з усіма, хто добре себе проявив на місцевому рівні як господарник і керівник. Збираємося порадитися з місцевими прихильниками партії щодо того, чи гідний у них своєї посади мер чи голова ОТГ. Якщо гідний – запропонуємо підтримку. Такі собі міні-праймеріз на місцевому рівні. Не виключаємо залучення 10-15% діючих депутатів у списки від партії до обласних та міських рад. Плануємо ретранслювати на місцеві вибори практику конкурсного відбору кандидатів, яка гарно себе показала на парламентських виборах минулого року”, – сказав Клочко.

Депутат назвав це “обопільним рухом назустріч”.

“Партія “Слуга народу” приглядатиметься до кандидатів, перспективні кандидати приглядатимуться до партії на місцевому рівні. А вже виборці приглядатимуться до нас обох”, – розповів Клочко.

Політик зауважив, що партія “Слуга народу” розраховує на “гарний” результат на місцевих виборах.

Водночас, Андрій Клочко наголосив, що говорити про перенесення або скасування виборів немає підстав. За Конституцією вони мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

 

Під Кабміном мітингують представники тергромад

На мітинг біля Кабінету міністрів України на вулиці Грушевського у Києві зібралися представники Асоціації об’єднаних територіальних громад.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Усього акція зібрала близько сотні людей. Мітингувальники тримають у руках прапори Асоціації та плакати з назвами своїх ОТГ.

Вони вимагають зберегти об’єднані тергромади, адже майже 120 з них загрожує ліквідація після того, як їх не включено до оновлених перспективних планів формування територій громад областей України. Асоціація ОТГ закликає Кабмін переглянути перспективні плани формування тергромад областей.

Мітингувальники планують передати звернення до Кабміну із проханням про зустріч, на якій би представники уряду та територіальних громад обговорили план розвитку.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів 20 травня схвалив перспективні плани формування територіальних громад Київської, Дніпропетровської, Сумської та Рівненської областей.

Згідно з проєктами розпоряджень, у Дніпропетровській області буде створено 85 територіальних громад, крім того в цій же області Першотравневу територіальну громаду буде перейменовано на Чкалівську територіальну громаду. Також у Сумській області буде створено 51 територіальну громаду, у Рівненській – 64 громади, у Київській – 69.

 

Світова федерація українських жіночих організацій стала партнером освітнього проєкту МІОК

Світова федерація українських жіночих організацій (СФУЖО) приєдналася до проєкту «Портал «Український освітній всесвіт» Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) Національного університету «Львівська політехніка».

Про це повідомляється на саторінці СФУЖО в Facebook – Укрінформ.

«СФУЖО стала партнером МІОКу в проєкті «Портал «Український освітній всесвіт» (інтерактивна карта та форум українознавчих освітніх закладів)» та закликає українські освітні заклади зі своєї мережі долучитися до цього проєкту», – йдеться .

Нагадується, що «Український освітній всесвіт» – перший інтернет-портал, на якому буде розміщено інформацію про діяльність українознавчих закладів у світі – суботніх і недільних шкіл (школи вихідного дня), культурних центрів, садочків та вищих студій.

Портал стане майданчиком для налагодження ефективнішого діалогу та обміну досвідом. Тут педагоги, викладачі та науковці із закордонних освітніх установ матимуть змогу популяризувати українознавчі студії, спілкуватися, ділитися інформацією про освітні, культурні, наукові проєкти, навчальними розробками та спільно створювати нові матеріали в онлайн-режимі.

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) запросив українознавчі освітні заклади світу долучитися до проєкту «Портал «Український освітній всесвіт» (інтерактивна карта та форум українознавчих освітніх закладів)», ідея створення якого зародилася під час Першого світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл (Львів, 18-22 серпня 2018 р.), що об’єднав педагогів із 36 країн світу.

Детальніше про проєкт «Портал «Український освітній всесвіт» можна дізнатися за посиланням.

Аби долучитися до проєкту, потрібно надати до МІОК інформацію про діяльність українознавчого закладу. Це можна зробити заповнивши відповідну онлайн-форму.

Форма для вищих українознавчих закладів доступна тут.

Форма для українознавчих суботніх та недільних шкіл доступна за посиланням:  https://forms.gle/16QUpFH38zqcaNgF8.

З будь-які питань щодо проєкту можна звертатися на електронну скриньку vsesvit.miok@gmail.com (координатор Олена Мицько).

 

У Денісової вимагають від Миколи Кулеби вибачень за порівняння ЛГБТІ-спільноти із гвалтівниками

Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини вимагає публічних вибачень за поширення мови ворожнечі стосовно ЛГБТІ-спільноти від Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

Про це повідомляє пресслужба Офісу омбудсмена у Telegram – Укрінформ.

“Уповноваженим внесено подання до Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби з вимогою принести публічні вибачення щодо поширення ним мови ворожнечі стосовно представників ЛГБТІ-спільноти та надалі неухильно дотримуватися вимог антидискримінаційного законодавства”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, під час здійснення моніторингу стану дотримання прав людини в усіх сферах суспільних відносин, здійснюваного Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, представники Офісу омбудсмена виявили інформацію, яка свідчить про порушення прав і свобод представників ЛГБТІ-спільноти.

“Уповноваженим Президента України з прав дитини Миколою Кулебою на особистій сторінці у соціальній мережі Facebook оприлюднено допис, в якому він фактично порівнює ЛГБТІ-родини з гвалтівниками та називає їх однією із загроз сурогатного материнства”, – наголосили в Офісі омбудсмена.

На переконання Уповноваженого, вказане висловлювання стосовно представників ЛГБТІ-спільноти є проявом мови ворожнечі, “адже сприяє посиленню упередженого ставлення до цієї категорії громадян та порушує їхнє право на повагу до честі й гідності”.

Як учора повідомляв Укрінформ, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба заявив, що при сурогатному материнстві жінка є інкубатором, який не має права на власне тіло. Він вважає, що за рекламою сурогатного материнства про щасливі сім’ї насправді ховаються важкі випадки. Наприклад, коли сім’ї – фіктивні, коли «подружжям» можуть виявитися і гомосексуальні пари, і ґвалтівники.

Раніше повідомлялося, що у столичному готелі «Венеція», який є відділенням клініки Biotexcom, перебуває 51 дитина, народжена методом сурогатного материнства. Батьки не можуть забрати дітей через карантинні обмеження.

У парламенті 15 травня зареєстрували законопроєкт №3488, який запроваджує ліцензування клінік і кримінальну відповідальність за порушення під час сурогатного материнства.

Міністерство соціальної політики наголосило на необхідності розробки національної політики щодо сурогатного материнства.

 

Дещиця назвав плітками інформацію у ЗМІ про балотування у мери Львова

Інформація, яка з’явилася в окремих українських ЗМІ, про нібито балотування чинного посла України в Польщі Андрія Дещиці у мери Львова під час найближчих місцевих виборів, є плітками з невідомих джерел, які не варто коментувати.

Про це посол Дещиця повідомив у коментарі Укрінформу.

“Пліток не коментуватиму, тим паче таких, які вийшли з анонімних джерел. Як і кожен українець, я дуже люблю Львів, вболіваю за його майбутнє і щиро бажаю добробуту і процвітання усім рідним мені львів’янам”, – заявив Дещиця.

Він підкреслив, що для нього честь – бути на дипломатичній службі України.

“Як посол України в Польщі маю ще багато планів та цікавих ідей. Я і надалі продовжуватиму, наскільки мені вистарчить сил та здоров’я, працювати на благо української держави та українського народу”, – наголосив український дипломат.

Раніше деякі львівські інтернет-портали з посиланням на невідомі джерела повідомили, що у партії “Слуга народу” бачать українського посла в Польщі Дещицю опонентом Андрія Садового у гонці за крісло мера Львова під час місцевих виборів у жовтні цього року.

Дещиця є уродженцем Львівщини, закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка. Він був послом України у Фінляндії та Ісландії, а з лютого по червень 2014 року – виконувачем обов’язків міністра закордонних справ України. З жовтня 2014 року Дещиця обіймає посаду посла України в Польщі.

 

Реформу децентралізації завершать за вісім місяців – глава комітету Ради

Реформа децентралізації в Україні буде завершена за вісім місяців.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, народний депутат з фракції “Слуга народу” Андрій Клочко.

“Звертаю вашу увагу: реформу децентралізації, яка 1 квітня відсвяткувала свій не надто веселий шостий ювілей, ми завершимо за вісім місяців, при ключовій ролі у процесі Президента України Володимира Зеленського та за активної участі першого заступника керівника Офісу Президента Сергія Трофімова”, – сказав Клочко.

Депутат наголосив, що реформа децентралізації критично потрібна людям і націлена на те, аби наблизити адміністративні послуги до людей, надати громадам більше повноважень та ресурсів для розвитку, створити ефективну систему влади на місцях.

“За майже шість років, як в Україні триває реформа децентралізації, ми вперше можемо говорити, що є всі шанси завершити цей процес швидко. Навіть попри карантин ми продовжували працювати: проводили онлайн засідання Комітету, конференції, робочі наради. І не тільки ми. Тому я обґрунтовано сподіваюся, що встигнемо”, – зазначив Клочко.

Він також відзначив вагомий професійний внесок у реформу народного депутата Віталія Безгіна, заступника міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди і радника міністра розвитку громад та територій Івана Лукері.

“Врешті у квітні ухвалено закон “Про місцеве самоврядування”, завдяки якому можна визначати адміністративні центри громад та чітко окреслювати їх території. Це один з основних законодавчих актів, який дозволить без змін до Конституції завершити ключову, практичну частину реформи”, – зауважив Клочко.

Крім того, сформовано та затверджено всі 24 обласні перспективні плани об’єднаних територіальних громад.

“Хоча ще восени минулого року таких було удвічі менше. Зараз вони готуються до голосування у Верховній Раді. При формування перспективних планів ми як народні депутати беремо активну участь і допомагаємо знайти баланс між трьома основними параметрами: законом, спроможністю громади та волею людей. У значній більшості випадків вдається досягти прийнятного рішення”, – розповів Клочко.

Як повідомлялося, на засіданні уряду 27 травня міністри затвердили перспективні плани формування територій громад Запорізької, Львівської та Одеської областей. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що цими рішеннями Кабінет міністрів завершив один із етапів реформи децентралізації, затвердивши перспективні плани формування територій громад в усіх областях України.

 

Україна не дозволила Міжнародному кримінальному суду розслідувати російську агресію

28.05.2020, УП, АННА МАЛЯР, кандидат юридичних наук, експерт-кримінолог

Притягнення Путіна до відповідальності за війну в Україні – найвдячніша тема для формування іміджа патріотичного політика та чиновника. Оцінити критично заяви про позови до міжнародних судів та покарання Путіна можуть лише фахівці. А от слова “Путін” і “Гаага” будуть сприйматись суспільством позитивно, як і будь-яка інша популістична обіцянка, навіть у разі відсутності юридичних перспектив.

Власне, на це і розраховують політики,  які так би мовити невтомно працюють  над покаранням Путіна. Та насправді за цією темою стоїть дуже незручна для влади правда.

Про що недоговорюють політики

В Міжнародного кримінального суду, який розташований в Гаазі, немає юрисдикції щодо розслідування російської агресії проти України, оскільки Україна не дала на це свого дозволу.

Для того, щоб Міжнародний кримінальний суд мав право розслідувати злочини, вчинені на території України, треба, щоб Україна ратифікувала Римський статут, яким суд керується у своїй діяльності. Україна це досі не зробила. На такі випадки у Римському статуті є “гібридні норми”, які дозволяють частково визнати юрисдикцію суду, тобто дозволити  розслідувати не всі злочини, про які йдеться в Римському статуті, а лише деякі.

Українська влада всіх часів боялась ратифіковувати Римський статут, аби самій не потрапити під розслідування. Тому коли почалась війна,  Україна скористалась тією гібридною нормою і в 2015 році дозволила часткову юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо подій в Криму та сході, але виключно щодо злочинів проти людяності та воєнних злочинів .

Україна не давала дозвіл розслідувати агресію

Аби зрозуміти, в чому тут підступ, треба знати, що Міжнародний кримінальний суд розслідує лише чотири найсерйозніші для міжнародної спільноти злочини, а саме: a) злочин геноциду; b) злочини проти людяності; c) воєнні злочини; d) злочин агресії. Так от, Україна дозволила суду розслідувати лише два злочини з цього переліку і це не злочин агресії, який зазвичай люди називають війною.

Ба більше, у тексті заяви Верховної Ради до Міжнародного кримінального суду взагалі не йдеться про те, що Росія вчинила міжнародний злочин агресію. Україна просить суд у Гаазі розслідувати “скоєння вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій “ДНР” та “ЛНР” злочинів проти людяності та воєнних злочинів”.

Це означає, що покарати Путіна за війну у Міжнародному кримінальному суді немає навіть гіпотетичних шансів, бо Україна не зверталась з таким проханням до суду і не давала йому право вести таке розслідування на її території.

Про людей подбали, про державу – ні

Не піддаючи сумніву претензію України до керівництва Російської Федерації та підпорядкованих йому збройних формувань “ДНР-ЛНР” щодо вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів, варто зазначити, що між цими злочинами і злочином агресії є принципова різниця.

Так, на відміну від агресії злочини проти людяності та воєнні злочини можуть вчинятись  не лише під час міжнародного збройного конфлікту, але й внутрішнього.

Злочини проти людяності (crimes against humanity) – це злочини проти цивільного населення, що носять масовий характер, наприклад масові вбивства, знищення, поневолення, зґвалтування, депортація, тортури, катування. Злочини проти людяності, тобто гуманного ставлення до людини, можуть вчинятись навіть в мирний час.

Воєнні злочини (war crimes) – це порушення норм ведення військових дій сторонами конфлікту, як міжнародного, так і внутрішнього. Такі норми зобов’язують сторони конфлікту утримуватися від нападу на цивільних осіб, піклуватися про поранених і хворих та надавати захист медичному персоналу, забезпечувати повагу до людської гідності військовополонених та цивільних осіб, забороняють або обмежують застосування тих видів зброї, які завдають особливо важких страждань.

Тобто злочини проти людяності та воєнні злочини – це про захист людини під час збройного конфлікту, а злочин агресії – це про захист суверенітету держави від вторгнення інших держав та про захист миру.

Прикро, але факт

На жаль, є ще одна обставина, яка унеможливлює притягнення Путіна і його соратників до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді. Це те, що Росія не ратифікувала Римський статут, а отже на неї та її громадян не поширюється юрисдикція суду.

Більше того, російське громадянство захищає від переслідувань не лише Путіна, а й тих жителів ОРДЛО, які були співучасниками кремлівських злочинів, але вже отримали російські паспорти. Це була одна з причин російської паспортизації насамперед тих, хто виконує керівні функції в окупаційних “органах влади” ОРДЛО  і хто взяв у руки зброю.

Чи є вихід?

Попри те, що Росія не є учасницею Римського статуту і на неї не поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду, це не означає, що Україні не треба до нього звертатись. Адже це можливість проведення міжнародною судовою інстанцію бодай попередніх експертиз, фіксації злочинних дій та їх наслідків.

Крім того, це нагадування світу про злочини РФ. Але для того, щоб звернутись до Міжнародного кримінального суду в Гаазі з приводу війни, яку розв’язала Росія в Україні, Верховна Рада повинна або ратифікувати Римський статут, або визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочину агресії вищими посадовими особами Російської Федерації.

Шлях тернистий, але ціль того вартує

На жаль, Міжнародний кримінальний суд може здійснювати юрисдикцію щодо злочину агресії лише щодо дій, вчинених після 17 липня 2019 року, тобто через рік після набуття чинності визначення агресії в Римському статуті.

Річ у тім, що в Римському статуті тривалий час не було визначення агресії. А з 2010 по 2018 роки тривав збір необхідної кількості підписів держав під визначенням агресії, і лише після цього визначення набуло чинності.

Але війна в Україні станом на сьогодні є триваючим злочином. Тому набуття чинності визначення агресії лише у 2018 році не позбавляє суд  гіпотетичної можливості розслідувати агресію проти України, яка розпочалась у 2014 році.

Ті, хто захищав Україну, можуть понести відповідальність

Ще одна засторога щодо ратифікації Римського статуту або визнання часткової юрисдикції Міжнародного кримінального суду полягає в тому, що юрисдикція суду не поширюється на Росію, але поширюється на Україну та її громадян. Це, як не прикро, але може призвести до засудження на міжнародному рівні деяких представників добробатів та воїнів ЗСУ, бо міжнародні організації у 2014-2015 роках фіксували на підконтрольній території злочини, які вони вважають злочинами проти людяності.

Так склалось, що на початку війни українська армія не була готова давати відсіч, тому на фронт рушили тисячі добровольців, серед яких, на превеликий жаль, траплялись люди з кримінальними нахилами. Україна змогла швидко впоратись з цим викликом.

Але до того деякі добробати, навіть перебуваючи під державним командуванням, встигли вчинити ганебні і неприпустимі злочини по відношенню до цивільного населення.

Тому Україні вкрай важливо самостійно у межах національного правосуддя розслідувати ці злочини та винести по ним рішення до того, як це питання з подачі Росії  постане в міжнародному суді. Кримінальні провадження, по яким є рішення національного суду, не буде розглядати Міжнародний кримінальний суд.

Післямова про “неоголошену” війну

Будь-яка дискусія про війну в Україні завжди зводиться до того, що війна “не оголошена” чи “не визнана”, а отже і не війна. Тож, випереджаючи коментарі на цю тему, викладаю юридичні аргументи того, що в Україні з 20 лютого 2014 року триває війна, розв’язана Російською Федерацією.

Це фейк, що війна називається “війною” лише тоді, коли одна зі сторін збройного конфлікту її формально оголосить.

Міжнародні правові акти, ратифіковані Україною, допускають визнання війни як різновиду збройного конфлікту міжнародного характеру навіть тоді, коли стан війни не визнаний однією зі сторін або не оголошений.

Філософія міжнародних правових актів щодо злочину агресії полягає в тому, що про війну свідчать факти застосування сили, а не заява про них чи визнання.

Зокрема, положення Женевських конвенцій про поводження з військовополоненими та про захист цивільного населення під час війни 1949 р. поширюються на “збройні конфлікти, що можуть виникнути між двома чи більше Високими Договірними Сторонами, навіть якщо одна з них не визнає стану війни”.

А в Резолюції “Визначення агресії” Генеральної Асамблеї ООН 1974 р. перелічені дії, які слід кваліфікувати як агресію, незалежно від оголошення війни. Серед таких дій є ті, що вчинені Росією по відношенню до України, а саме – анексія, окупація, засилання державою або від імені держави збройних банд, груп, іррегулярних сил або найманців, які здійснюють акти застосування збройної сили проти іншої держави.

Тож агресія, тобто війна, може мати місце й тоді, коли вона не оголошена або не визнана однією зі сторін конфлікту. Тобто для того, щоб стверджувати, що в Україні війна, не потрібні укази президента, постанови Кабміну чи ВР про визнання війни. Війна в Україні є по факту збройного нападу іншої держави, анексії і окупації українських земель. Навіть якщо припиниться стрільба, війна буде тривати, доки триватиме анексія та окупація частини території України.

Анна Маляр, для УП

 

В МЗС з’явився спецпредставник з питань санкцій. Що це означає?

28.05.2020, СЕРГІЙ СИДОРЕНКО, ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА

У четвер – у той час, як міністр Дмитро Кулеба, очевидно, вже виїхав до Будапешта на зустріч із Петером Сійярто – пресслужба МЗС оприлюднила ухвалене ним кадрове рішення.

Вперше в історії МЗС у його структурі з’явилася посада спеціального представника з питань санкційної політики. Її обійняв посол з особливих доручень Олексій Макеєв.

Рідкісний випадок, коли в дипломатичних колах є повна підтримка і щодо створення нової посади, і щодо кандидата. Втім, широкій громадськості Макеєв не дуже відомий. А головне – лишаються питання про те, що ж означає створення цієї посади.

У цій статті ми пояснюємо, що та навіщо відбулося.

Зсув санкційного центру?

Міжнародні санкції проти РФ діють вже понад шість років; невдовзі виповниться шестирічка і від ухвалення українського закону “Про санкції”.

Увесь цей час санкційне питання було для України пріоритетом – спершу наші дипломати працювали над посиленням міжнародного тиску; згодом головним завданням було утримання ухвалених обмежень. Обидва ці завдання були непростими, адже економічні обмеження (особливо російська відповідь на них) мали свою ціну для конкретних бізнесів з Польщі, Німеччини, Франції тощо – і серед них були ті, хто волів би торгувати з росіянами, як раніше. Та й російське лобі продовжувало працювати.

Але попри всі зусиллі економічні санкції досі на місці. Усі загрози їхнього пом’якшення вдалося відвернути. То для чого ж створення нової структури, якщо “і без неї все працювало”?

Відповідь має кілька складових.

І одна з них – те, що ця структура існувала і раніше, просто не мала такої назви і була за межами МЗС.

Цю роль виконувала… адміністрація президента України.

Звісно, це свідоме спрощення. Звісно, санкціями раніше так само займалося МЗС. Ба більше, основну санкційну роботу і раніше проводили дипломати, які включилися у цю роботу відразу після початку російської окупації Криму.

Втім, після обрання президента у травні 2014-го роль головного провідника санкцій та “збирача перемог” отримала Банкова. Петро Порошенко особисто вів ключові переговори про це із закордонними колегами. Саме він підписав Мінські домовленості, які згодом стали стрижнем санкційної політики Заходу. Тому офіційне створення “центру управління санкціями” за межами АП видавалося би дивним.

А зі зміною президента ці обмеження зникли, і тому санкційний наголос у роботі МЗС став абсолютно природним.

Варто наголосити: Макеєв не перебрав “роль Порошенка”. Спецпредставник координуватиме санкційну політику та діяльність МЗС, а не всієї держави (на це у посла з особливих доручень банально немає повноважень).

Але те, що МЗС набирає ваги у санкційній політиці, також є неспростовним.

Лишається сподіватися, що даний крок відбувся за узгодженням з Банковою, що вона не прагнутиме “відіграти” повноваження і лишить їх за тим міністерством, яке є найефективнішим гравцем на цьому полі.

До того ж особа нового керівника цього напрямку має значення.

Хто такий Макеєв?

Призначення Олексія Макеєва спецпредставником МЗС заслуговує на окрему увагу. Ба більше, не можна виключати, що його робота в міністерстві стала додатковим поштовхом до створення такої посади.

Макеєв – кар’єрний дипломат, на дипслужбі з 1996 року. Вільно володіє англійською та німецькою, на дещо нижчому рівні – іспанською.

З 2014 по 2020 рік працював політичним директором МЗС. А політдиректор – це посада більш ніж вагома. Він, зокрема, опікувався нормандським форматом (який за Порошенка відбувався на рівні політдиректорів чи не найактивніше), а також інформаційною політикою. Ба більше, він за посадою був залучений і до переговорів щодо санкційних питань, тож ця тема для дипломата – не нова.

Кілька місяців тому час його роботи на посаді політдиректора добіг завершення, МЗС на початку року обрало на конкурсі його наступника, а Макеєв лишився у штаті МЗС як посол з особливих доручень. Цей статус не змінився, а статус спецпредставника з питань санкцій, по суті, уточнив ці “особливі доручення”.

Переконатися у тому, якими є погляди дипломата щодо російської агресії, можна у його колонці на УП, що була опублікована рік тому, вже після президентських виборів.

До слова, ті юридично обґрунтовані рекомендації щодо того, як необхідно називати дії РФ в Україні, непогано було би взяти на озброєння усім українським посадовцям.

Чого чекати?

Про очікування від призначення вже розповів Дмитро Кулеба.

Міністр наголосив, що йдеться про “внутрішньоМЗСівську” координацію, а не загальнодержавну.

“Йдеться про створення системи управління санкційною політикою всередині МЗС, в якій: кожен чітко розуміє своє місце і задачу в системі; є точка збирання та обробки інформації від усіх причетних (один з департаментів МЗС); є центр координації та комунікації ухвалюваних рішень і політики (спецпредставник)”, – написав він у facebook.

Йдеться, до слова, про санкції не лише щодо Росії.

У світі є низка загальновизнаних порушників міжнародного права, від КНДР до Сирії, від Венесуели до низки африканських держав. Україні потрібні зважені рішення, чи приєднуватися, приміром, до санкцій, запроваджених Євросоюзом. Потрібно діяти системно – але водночас не втрачати друзів.

Втім, є підстави припустити, що чистою дипломатією Макеєв не обмежиться.

Непогано було би, щоби й інші органи, які перетинаються із підтримкою західних санкцій проти РФ, координували свої дії з МЗС – контактна особа для цього є.

Крім того, вже деякий час і активісти, і дипломати кажуть, що чинний закон “Про санкції”, ухвалений дещо поспіхом у 2014 році, потребує коректив. Хочеться сподіватися, що МЗС, отримавши координаційну структуру, формалізує ці пропозиції і запропонує зміни до українського санкційного механізму. В тому числі – стосовно держави-агресора.

Автор: Сергій Сидоренко,редактор “Європейської правди”

 

Вага слова у дипломатії: чому війну важливо називати війною

14.05.2019, УП,ОЛЕКСІЙ МАКЕЄВ, політичний директор Міністерства закордонних справ

Час від часу у публікаціях пожвавлюється дискусія навколо того, як називати “ситуацію на Сході України”. Недавно величезне обурення викликали слова про “громадянську війну” та про “ополченців”.

В дипломатії вирішальне значення має точність формулювань. І ми в Міністерстві закордонних справ ведемо активну роботу над тим, щоб правильні формулювання використовувалися під час переговорів, у мові дипломатичних документів, спільних заявах і позиціях, деклараціях тощо.

Пару прикладів. Існує відома Тристороння контактна група з врегулювання, до якої входять Україна, Росія та ОБСЄ. Російська дипломатія наполегливо називає її Контактною групою, прагнучи вважати її, насправді, п’ятисторонньою, включивши до її складу “представників Донецька та Луганська”.

Це повністю відповідає політиці Росії видати окупацію частин Донецької та Луганської областей України за “внутрішньоукраїнський конфлікт”, який “має вирішуватися у діалозі Києва, Донецька і Луганська”.

І якби дипломати не приділяли увагу точності формулювань, тоді б під мінськими домовленостями стояли б підписи не двох фізичних осіб, а “президентів” “ДНР і ЛНР”, а група тихенько стала б п’ятисторонньою.

Та сама історія стосується і “сепаратистів”, “повстанців” та “ополченців”. Ми відслідковуємо та наполегливо спонукаємо партнерів та ЗМІ до використання правильної термінології.

Без такої роботи окремі держави могли б використовувати дипломатичну мову для створення багатозначності (є такий гріх у дипломатів) замість того, щоб називати речі своїми іменами. Тоді б російська агресія проти України називалася “конфліктом в Україні”, а заклики про припинення вогню зручно адресувалися б виключно “обом сторонам” без того, щоб відповідальність покладати на Росію та керовані нею сили.

Для українського дипломата є неприпустимим використання поняття “ДНР/ЛНР”, яке виглядає як легітимізація та визнання нав’язуваної Росією реальності.

Так само і наші партнери під час засідання Ради Безпеки ООН, присвяченої проведенню Росією на окупованих територіях Донбасу незаконних виборів у 2018 році, рішуче відкинули спробу Кремля “включити по відеозв’язку” “керівника виборчої комісії ДНР”.

Важливо також забезпечити неухильне дотримання партнерами політики невизнання незаконної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь – цієї політики дотримуються понад 100 держав світу, які у березні 2014 року підтримали відповідну Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН.

Якби Україна та держави-партнери не протидіяли планам Кремля, то представники “Республіки Крим” були б гостями міжнародних заходів, а бізнес укладав би прямі договори з окупаційною владою в Криму.

Пропоную короткий перелік основних формулювань, які використовують українські дипломати.

  1. Агресія, міжнародний збройний конфлікт

Росія є стороною міжнародного збройного конфлікту з Україною, який розпочався 20 лютого 2014 року з незаконної окупації Криму внаслідок збройної агресії і донині триває на Донбасі.

Використовуються конструкції:

збройна агресія Росії на Донбасі,

міжнародний збройний конфлікт,

війна Росії проти України,

російсько-український збройний конфлікт,

цивільні жертви збройної агресії,

військовополонені,

пособники,

комбатанти.

  1. Тимчасово окуповані території України

Автономна Республіка Крим та місто Севастополь, частини Донецької та Луганської областей є тимчасово окупованими територіями України внаслідок збройної агресії РФ.

Використовуються конструкції:

– окупований Крим,

– окупований Донбас.

Для позначення географічних територій “окремих районів Донецької та Луганської областей” замість абревіатури ОРДЛО, яка була актуальною у 2014-2015 році та походить від мови мінських домовленостей, наразі використовується “тимчасово окуповані території окремих районів Донецької та/або Луганської області”.

Наші партнери також використовують поняття спроба анексії Росією АР Крим (attempted annexation).

  1. РОА та російсько-терористичні сили

Окупаційна адміністрація Російської Федерації (ОАРФ/РОА) – органи і структури РФ, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України.

Регулярні з’єднання і підрозділи, підпорядковані Міністерству оборони Російської Федерації, підрозділи та спеціальні формування, підпорядковані іншим силовим відомствам РФ, їхні радники, інструктори та іррегулярні незаконні збройні формування, озброєні банди та групи найманців, створені, підпорядковані, керовані та фінансовані Російською Федерацією.

Використовуються конструкції:

російсько-терористичні сили/війська,

терористи,

російські найманці,

підтримувані Росією бандитські формування/бойовики,

незаконні збройні формування (НЗФ).

  1. Терористичні організації “ДНР/ЛНР”

Абревіатури “ДНР”, “ЛНР” використовуються виключно для позначення терористичних організацій та застосовуються у термінологічних конструкціях “терористична організація ДНР”, “терористична організація ЛНР”, як це визнано у постановах Верховної Ради України 145-VIII та 1596-VIIпостанові Верховного Суду щодо визнання діяльності терористичною від 16 серпня 2018-го року.

Для інших випадків пропоную використовувати термінологію з пункту 3.

Зауважу, що цей перелік регулярно оновлюється в разі змін нашого законодавства або прийняття міжнародними організаціями відповідних рішень (тут ключовим є, серед іншого, закон України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”).

Певні нюанси можуть змінюватися для використання на різних міжнародних майданчиках.

Запрошую журналістів та лідерів думок використовувати цю термінологію.

Олексій Макеєв, спеціально для УП

 

Мережко: “В Конституції України особливий статус Донбасу дуже складно юридично закріпити”ЛБ

Александр Мережко – один из наиболее видных депутатов (в хорошем смысле, содержательном) парламентской фракции «Слуга народа». Известный украинский юрист-международник, глава комитета ВРУ по вопросам внешней политики, вице-президент Парламентской ассамблеи Совета Европы, а также заместитель главы украинской делегации в Трёхсторонней контактной группе в Минске – Леонида Кучмы. При таких регалиях Мережко оказался одной из наиболее закрытых, непубличных фигур украинского политикума. Говорит, интервью особо не даёт, “чтоб не наговорить лишнего – не подвести президента Зеленского”. Опытный ученый, на этот политики он смотрит особым взглядом.

Все же у нас получилось встретиться с Мережко и многое обсудить. О том, почему у партии «Слуга народа» появилась новая «идеологическая платформа», отчего он считает Генпрокурора Украины Ирину Венедиктову новой Маргарет Тэтчер, как монобольшинство превратилось в «народничество» и почему он хочет, чтобы появилась «Слуга народа. International».

Впрочем, всё это пускай и интересные, но частности. Самое главное – происходящее ныне не внутри монобольшинства, а за пределами Украины. Из наиболее важных тем – переговоры в ТКГ в Минске.

Зачем необходимо было повышать статус украинской делегации до уровня народных депутатов, можно ли в украинской Конституции закрепить особый статус Донбасса, сколько планов «Б» есть у команды Зеленского и была ли провокацией сама попытка создания Консультативного совета? Ответы мы искали вместе.

К слову, Мережко полагает, что Украина сможет покинуть Минский процесс, сохранив при этом санкции против России. На ней, де, мир не заканчивается: перед Киевом стоят еще более значительные вызовы на внешнем направлении.

Александр ДемченкоСоня Кошкина

 «Парламентаризм – это сочетание двух вещей: театра и спорта»

Соня Кошкина: Глава комитета ВР по вопросам внешней политики, а интервью ваших – на пальцах одной руки пересчитать. Почему так?

Если честно, во мне живёт страх подвести президента: не ляпнуть что-то лишнее.

С.К.: Президент и партия для вас одно и то же?

«Кто более матери-истории ценен»? (В. Маяковский, из поэмы «Ленин» – LB.ua). На самом деле это разные вещи. Будем откровенны: я оказался в парламенте благодаря Зеленскому, благодаря тому что прошёл по списку.

С.К.: Аж 85-м номером. Академический ученый, уважаемый человек. Не обидно, что перед вами – выше по списку – масса непонятных людей, которых «из интернета набрали».

Парламент не должен быть академией наук, наоборот, он должен отражать всю структуру общества во всём его многообразии

Александр Демченко: Можно ли сказать, что у большей части украинских нардепов наличествует, что называется, практический интеллект; что в большинстве своём в ВРУ заседают люди, которые не имеют знаний, но которые умеют правильно подгадать нужный момент, воспользоваться ситуацией и провернуть относительно успешную деловую сделку?

Сейчас в парламенте больше идеалистов. У меня мало времени следить за тем, что происходит во внутренних чатах, хотя в них и идёт местами ироничная борьба мнений. Там постоянно можно встретить одну фразу: «ведь мы же обещали нашим избирателям, когда шли на выборы». В этих чатах нет циников. И это нас отличает от старых политиков.

Да, теперь я понимаю, что парламентаризм – это сочетание двух вещей: театра и спорта (командной игры). Старые политики выходят к трибуне, у них хорошо поставлена речь, они всё делают театрально, но за этим искренности нет. Наша команда ещё не испортилась до такого уровня.

А.Д.: В ней больше спортсменов?

(Улыбается) Далеко не все. Я стараюсь всегда быть командным игроком. Но среди однопартийцев есть и другие люди, они – индивидуалисты. «Нас выбрали, потому что мы идём под эгидой, под брендом Зеленского. Вот и все»

С.К.: «Сегодня нет даже полноценных политических партий. Есть лидер и группа вокруг него. Если убрать лидера, то все рассыпается», – говорите вы в интервью год тому. Однако после победы «Слуги народа» ситуация не изменилась: убери Зеленского и от партии ничего не останется. Разве нет?

Абсолютно согласен. Нас выбрали, потому что мы идём под эгидой, под брендом Зеленского. Вот и все. У меня нет никаких иллюзий.

С.К.: Я не нашла упоминаний о вашей партийной деятельности. Вы как-то участвуете в жизни «Слуги народа»?

Если честно, я еще не вступил в партию. В молодые годы я любил читать произведения Петра Кропоткина (русский революционер, анархист, член I Интернационала – LB.ua) и Николая Бердяева (русский философ, политический эмигрант – LB.ua). Во мне сидит дух протестантства (смеётся). Бердяев рассказывал, что он с детства любил протестовать, ему даже когда-то прислали книгу с подписью «Дорогому протесташе». Так и для меня – свобода важнее. Партия же – это какое-то ограничение.

А.Д.: Как думаете, вы вступите в партию до конца каденции Зеленского?

Думаю, что нет. Я объясню почему. Зеленский декларировал, что идет на один срок, на пять лет. Так и я пришёл в партию на один срок, и попытаюсь что-то изменить.

С.К.: Ваши слова: «В украинской политике сплошная эклектика — смесь либерализма, левых идей и популизма. Какая-то идеологическая шизофрения». «Слуги народа» вначале объявили, что они – либертарианцы. Затем было сказано о переходе к центризму. В конечном счёте глава политсилы Александр Корниенко заявил, что «партия должна быть секси для кандидатов, она должна возбуждать». Хоть в одной из ваших умных книг такой сюр описывали?

Возбуждать? Мне очень нравится эта метафора. Почему бы и нет? Да, партия должна возбуждать разные слои населения по-разному. Хорошо, что в нашей фракции есть люди с разными взглядами. Ведь какой-то части населения нравится такой-то депутат с определенными взглядами, другой части – иной. Всё это повышает наш рейтинг. Политически это – чистый прагматизм. Я бы удерживался от какой-то определенной чёткой партийной линии или идеологии. Размытость идеологическая, эклектика благотворна для нас в каком-то смысле.

А.Д.: Я прошу прощения, но вы не можете быть, с одной стороны, крайним левым, анархистом, а с другой, – центристом.

Вот есть такое слово – «популизм». Существует здоровый популизм, но есть и больной. То, что происходит в нашей партии, я бы назвал «народничеством». Это – попытка выработать определённый консенсус среди различных идеологий.

А.Д.: При таком народничестве даже «теории малых дел» не получится.

Почему? Я как раз сторонник той самой «теории малых дел». Хотя диалектически мне больше нравятся крупные стратегические идеи.

С.К.: Дело в том, что народники плохо закончили. Да и кто был далёк от народа, так это – члены народнического движения.

Но зато их помнят.

С.К.: Сомнительное достижение.

А.Д.: Вы считаете, что партию «Слуга народа» запомнят?

Думаю, что запомнят. Это же исторически очень интересный социологический эксперимент. Если бы я снимал продолжение фильма «Слуга народа», я бы сделал его в глобальном масштабе – «Слуга народа. International».

«Я не был уверен в победе Зеленского»

С.К.: Давайте поговорим о вашей парламентской деятельности. Изначально вы вошли в комитет ВРУ по вопросам правовой политики. Но там вас сразу же задвинули на второй план. Первые роли вели люди, которые были менее подготовлены, нежели вы. Всё изменила сила обстоятельств.

На самом деле в Комитете правовой политики я попал в сильную команду профессионально состоявшихся коллег, и я считаю, что это – определенная школа, что я получил хороший опыт. Мне было интересно работать в комитете по вопросам правовой политики. Там находятся люди, которые говорят с тобой на одном языке. С не юристами несколько сложнее общаться: они не прислушиваются к тем аргументам, к которым прислушается любой юрист. Мне нравилось. Я, к примеру, очень высоко ценю Ирину Венедиктову (бывший народный депутат от «Слуги народа», ныне – Генпрокурор Украины, – LB.ua). Она – лидер. Для меня она – Маргарет Тэтчер. Я очень ценю её.

А.Д.: Почему она у вас ассоциируется с Маргарет Тэтчер?

В правовом комитете она была играющим тренером. Она умеет переносить стресс. Я вообще не удивлюсь, если она продвинется в большой политике. Когда она перешла работать в Госбюро расследований, я очень переживал за неё: из-за этих нападок, грязных инсинуаций вокруг её имени…

А.Д.: Вы были знакомы до депутатства?

Она была одним из тех, кто меня приглашал в команду Зеленского.

С.К.: Кто ещё, помимо Венедиктовой, вас просил присоединиться к пулу Зеленского?

Было несколько людей, которых я знал задолго до прихода в команду. Один из – нынешний вице-спикер ВРУ Руслан Стефанчук. Его я знаю десятки лет, как и Венедиктову. Все мы – специалисты по гражданскому праву.

С.К.: И что именно они вам говорили, делая подобное предложение?

Это было довольно скромное предложение: поучаствовать в политическом проекте. Каких-то обещаний не было: ведь тогда не было уверенности. Я, например, не был уверен в победе Зеленского.

А.Д.: Почему?

Я верил в то, что он фактически победит, но думал, что выборы будут сфальсифицированы, что всё произойдёт не в его пользу. Ведь для тех людей, кто покидал власть, ставки были очень высоки. Для меня это был определённый риск, как и для многих в команде.

Кстати, участвовать в команде того периода было огромным счастьем. Даже, если бы Зеленский не стал президентом, я был бы счастлив, что стал частью такого проекта. Это было очень интересно. Такой экзистенциальный опыт по-своему уникален.

… Сегодня я не строю никаких планов в политике. Мне даже жалко, что я потерял возможность читать и писать. Это – мой мир, специальная терапия; я этим многие годы жил. Я всё думаю, как можно использовать мой нынешний опыт для будущих научных статей.

Готов к тому, что в любой момент могу уйти из политики. Но я благодарен за тот опыт, который уже получил. Благодарен лично Зеленскому за то, что стал парламентарием, за то, что познакомился с массой интересных людей, увидел изнанку политики, ее реальные механизмы. Поэтому я не буду особо переживать, если, предположим, завтра мне скажут: надо уйти.

А.Д.: Вы говорите как человек, который уже внутренне решил покинуть всё это действо.

Нет. Я говорю, что в целом понял, как эти механизмы работают. А жизнь… надо разное увидеть. И раз уж мы родились, то необходимо попытаться пережить максимальное количество эмоций; всё понять, в том числе и о политике.

 «Независимо от того, обманет нас Россия или нет, мы должны добросовестно выполнить свою часть обязательств»

А.Д.: Обсудим трансформацию украинской делегации в рамках ТКГ в Минске. Вы стали заместителем главы делегации. Почему выбор пал именно на вас?

Думаю, это связано с моим статусом – главы парламентского комитета по вопросам внешней политики.

С.К.: У вас были собеседования с главой делегации Леонидом Кучмой или непосредственно с президентом Зеленским до вашего назначения?

С Леонидом Кучмой собеседований не было. С Зеленским я встречался до того, как мне было предложено стать членом делегации.

С.К.: Он вам ставил какие-то конкретные задачи?

Нет. Мы говорили о самой идеи повышения статуса делегации, о привлечении туда народных депутатов.

С.К.: Как происходило само обсуждение вопроса относительно смены статуса украинской делегации в ТКГ? Кто участвовал в принятии решений? Были ли консультации с парламентским комитетом?

Нет. Мы же только провели второе заседание в подобном формате в ТКГ. На сегодняшний день моя задача – выступать в роли наблюдателя и коммуникатора. Пока я пытаюсь войти в курс дела. Это только со стороны кажется, что всё легко решить. На самом деле это – очень сложный механизм.

С.К.: Последнее слово в этих переговорах за Зеленским?

Безусловно. Внешняя политика – его прерогатива, его ответственность. И мы все следуем этой иерархии в принятии решений. В этом вопросе Зеленский очень самостоятелен.

А.Д.: В команду вошли представители украинского парламента. Такого раньше не было. Зачем повысили статус?

Здесь несколько причин. Во-первых, это своего рода усиление парламентского контроля над этим процессом. Если зайдет речь о принятии серьёзных решений и весомых законопроектов, то здесь необходимо будет создать широкий консенсус, причём с участием депутатов из разных фракций. Участие депутатов дает определённые возможности: создаются информационные каналы, когда нардепы выступают в роли коммуникаторов; они могут объяснить во фракциях общую ситуацию.

Во-вторых, я вижу здесь международно-правовой контекст. Вот есть определенное международно-политическое соглашение. И, независимо от того, обманет нас Россия или нет, мы должны выполнить один из принципов международного права – принцип добросовестности. Нам следует добросовестно выполнить свою часть обязательств. И тем самым мы покажем всем нашим партнёрам, что мы стремимся к миру, что мы сделали всё возможное с точки зрения выполнения Минских договорённостей.

А.Д.: Зачем вы затягиваете в этот процесс депутатов российской Госдумы – законодательного органа РФ, который не ратифицировал Минские договорённости? Чего хотите добиться?

Если с противоположной стороны стола будут сидеть на этих переговорах российские депутаты, то мы получим более высокий уровень ответственности, возрастёт и официальный статус процесса, тех политических договоренностей, которые могут быть достигнуты. Ведь по отдельным решениям нам придётся оформлять отдельные законопроекты.

А.Д.: А что вы хотите там юридически оформлять?

Юридически пока ничего. Пока что идёт политический процесс. Юридические вопросы появятся, когда надо будет, например, принимать изменения к закону, связанному с особым статусом ОРДЛО? Пока ничего подобного нет. Но снова-таки, если Россия повысит уровень до официального, то в целом у всех сторон появится больше доверия и уважения ко всему процессу и к его результатам.

А.Д.: Могу ли я предположить, что вы своими действиями пытаетесь не просто вовлечь российских депутатов, но и показать напрямую, что Россия – не нейтральная сторона, а непосредственный участник переговоров?

Я бы сказал так: мы подчеркиваем то, что Россия является стороной как Минских соглашений, так и всего процесса переговоров.

Ведь в процессе присутствует две стороны и посредник – ОБСЕ. Если российские представители говорят, что они – посредники, тогда выходит, что есть только одна сторона конфликта и два посредника. С юридической точки зрения это – абсурд.

«О тайной поездке Козака в Берлин я узнал из прессы: меня никто не информировал»

С.К.: Куратор так называемого украинского вопроса в Кремле Дмитрий Козак абсолютно открыто прилетел в Берлин на переговоры, где встречался с советником Меркель в идентичном ранге. Всё это случилось до позапрошлого заседания в ТКГ. Знал ли Киев об этом визите?

Для меня это была определенная загадка. Об этой поездке я узнал из прессы: меня никто не информировал.

С.К.: МИД Украины знал о берлинских переговорах Козака?

Я не знаю, знал ли МИД. Кстати, не считаю, что меня кто-то должен был оповещать.

С.К.: У вас с главой украинского МИД, Дмитрием Кулебой, налажена коммуникация?

У меня хорошая коммуникация с его заместителями. Я надеюсь, что мы ещё встретимся с Кулебой: мы несколько раз откладывали наш разговор из-за коронавируса. Сейчас же готовится программа правительства, обсуждается внешнеполитический блок. Я бы хотел поговорить с министром об этом, скоординировать наши действия.

А.Д.: Возвращаясь к переговорам Козака в Берлине, скажите, как вы относитесь к тому, что об Украине говорят за глаза – без участия её представителей?

Я когда этот тезис впервые услышал, то был очень удивлен. Как юрист-международник я не вижу никаких проблем, если представитель какого-то одного государства встречается с представителем другого. Это право отдельных двух стран: проводить те или иные переговоры. С точки зрения международного права здесь нет никаких нарушений. Как мы можем ограничивать в чём-то наших немецких партнёров, например?

А.Д.: Поговорим о результатах первого онлайн-заседания обновлённой украинской делегации в рамках ТКГ. Полпред РФ на переговорах в Минске Борис Грызлов заявил, что Украина сорвала разведение войск и верификацию новых точек отвода. О каких конкретно позициях идёт речь и почему это было сделано?

В основном я присутствую в подгруппе по гуманитарным вопросам. Разведение войск относится к компетенции группы по вопросам безопасности. Её курирует замминистра обороны Украины – Александр Полищук. Я там присутствовал один раз. Не вдаваясь в детали, скажу, что в ходе переговоров возникли определённые сложности. Всё остальное – традиционная российская пропагандистская риторика о так называемом нарушении со стороны Украины международного гуманитарного права. Правда же состоит в том, что украинская сторона добросовестно выполняет и придерживается всех его норм.

А.Д.: На заседании одной из подгрупп в ТКГ украинская сторона продемонстрировала российский паспорт главаря ОРЛО Владислава Дейнего. Означает ли это, что мы наконец-то будем вести с россиянами дискуссию в Минске относительно незаконной паспортизации?

Я был тому свидетелем. Вообще это очень сложный вопрос. Ведь украинская конституция запрещает лишать украинского гражданства. Это – императивная норма. Следовательно, мы не можем лишить людей, получивших российское гражданство, украинского паспорта. Если мы так сделаем, то нарушим Конституцию.

С.К.: Эти люди никуда не денутся. После окончания военных действия мы получим на Донбассе анклав. Граждане с российскими паспортами смогут голосовать и влиять на исход любых украинских выборов, оказывать давление на внешний курс Украины. Вы как глава профильного комитета в ВРУ не считаете целесообразным внести изменения в Конституцию для регулирования этого вопроса и уменьшения последующих рисков?

Не уверен, что сегодня целесообразно менять текст Конституции. Предположим, мы возвращаем Крым и Донбасс. Там по факту оказывается масса людей с российским гражданством. Мы им скажем, что отказываемся от них только потому, что они не сдали украинский паспорт, как этого требует процедура? С точки зрения права и Конституции Украины, они по-прежнему являются гражданами нашей страны.

А.Д.: Что делать с этой бомбой замедленного действия?

Это вопрос, которым активно занимается вице-премьер Алексей Резников. Он правильно говорит о «безопасной реинтеграции». Я с этим подходом согласен. Считаю, что здесь необходимо действовать очень осторожно и деликатно.

К тому же сейчас предлагался законопроект о так называемом двойном гражданстве. Это очень сложный вопрос. В связи с этим во фракции «Слуга народа» идут серьёзные дискуссии.

А.Д.: Вы выступаете за или против предоставления двойного гражданства?

Я считаю, что надо идти по пути цивилизованных европейских государств. Здесь я не вижу ничего страшного, поэтому и выступаю «за» принятие такого закона. Единственная проблема – поведение государства-агрессора.

А.Д.: Так внесите временные изменения, пропишите всё досконально…

Но дело ведь в Конституции…

С.К.: Или в монобольшинстве, которое часто не может дать президенту даже 200 голосов?

Так это уже не мало, 200 голосов. Это почти половина парламента.

«В Конституции Украины особый статус Донбасса очень сложно юридически закрепить»

А.Д.: В статье, которую вы написали для LB.ua, много говорится о юридическом статусе Минских договоренностей. Но красной линией там проходит утверждение, которое звучит приблизительно так: если РФ не выполняет обязательства по Минску, то и мы их можем не выполнять. Сейчас прозвучало нечто похожее. Скажите, мы рассматриваем вариант отхода от Минска-2?

Если Россия покажет свою недобросовестность, то у нас будет полное – и не только политическое, но и моральное право – отказаться от Минских договорённостей и искать какой-то другой вариант.

А.Д.: В таком случае само заявление Офиса президента, где чётко указано, что Украина не будет в Конституции закреплять особый статус Донбасса, не равно ли отходу от Минска, отказу от принципа добросовестности?

Дело в том, что Россия уже недобросовестно себя повела, проведя выборы на Донбассе…

А.Д.: Вы же понимаете, что вы это не РФ должны говорить?

Давайте я вам как юрист представлю свою точку зрения относительно того, почему возникают сложности с закреплением особого статуса Донбасса на конституционном уровне. В первую очередь потому, что технически это очень сложно провести. Здесь же речь идет о статусе отдельных районов Донецкой и Луганской области. Не всего региона или целых двух областей, а отдельных территорий. В Конституции такое очень сложно юридически закрепить.

Недавно я посмотрел интервью главы МИД РФ Сергея Лаврова, где он уже говорит не об изменениях в Конституции Украины, а об изменениях в украинском законодательстве. Это очень интересный нюанс, над которым необходимо сейчас серьёзно думать. Понимаете, мы получили в наследство эти карты и сели с ними играть с шулерами.

С.К.: А я думала, вы и шулеров в наследство получили.

И карты, и шулеров. Это – двойная беда. И мы всё это пытаемся решить.

А.Д.: Хотел бы вернуться к вопросу отказа от «Минска». Многие же говорят, что этого нельзя делать, так как договорённости привязаны к санкционной политике Запада. Украинская сторона точно все риски просчитала таких своих действий?

В том случае, если Украина соблюдает свои обязательства, а Россия нет, у нас появляется право – и я здесь провожу аналогию с международным договором – из-за несоблюдения и нарушения договорённости контрагентом выйти из процесса. Это будет больше не юридическое, а политическое право. Однако санкции при этом всё равно будут действовать. Ведь это не по нашей вине произошло нарушение Минских договорённостей.

А.Д.: Есть ли понимание того, что такой стране, как Италия, выгодно снять санкции с России? И она это сделает, если вы ей предоставите хотя бы минимальную возможность. Когда из процесса выйдет хотя бы одна страна, все ограничители ЕС автоматически будут уничтожены. Понимаете, что вы мыслите в теоретической плоскости, что на практике всё куда более рискованней?

Минские договорённости закончились 31 декабря 2015 года. То, что у нас сейчас есть, – это процесс переговоров, своеобразная площадка. Речь идет о попытке сохранить то, что можно сохранить, исходя из тех обязательств, которые были взяты сторонами в рамках «Минска», развить или наполнить эти договорённости новым содержанием. Я согласен с тем, что необходимо просчитывать риски, но право выхода у нас появляется.

А.Д.: Давайте я напрямую спрошу: вы планируете составить приблизительный вариант текста «Минска-3»?

Такого плана пока нет. Сейчас мы сосредоточены только на добросовестном выполнении того, что зафиксировано в тексте Минских соглашений, несмотря на все интерпретации, на некоторые положения, которые мы отвергаем.

К сожалению, Минский процесс может превратиться в долгоиграющую пластинку, как это было до сих пор. И это плохо. Ведь лично для меня здесь самым сложным является морально-этический вопрос: как прекратить убийства людей?

Мой двоюродный брат два года назад был тяжело ранен на Донбассе. Я приходил в военный госпиталь – ещё когда преподавал в университете – и видел этих искалеченных молодых ребят, их семьи. Это ужасно. Мы, к сожалению, стали слепы и глухи, многие люди смирились с происходящим, привыкли в этому. Но кровь продолжает литься. И ты понимаешь, что должен попытаться сделать все возможное, чтобы прекратить это кровопролитие, чтобы люди не погибали, их не калечили. Это мой моральный долг.

«Не исключаю, что есть невидимая часть переговоров отдельных игроков по Донбассу с участием, к примеру, США»

А.Д.: В Азербайджане, Молдове, Грузии происходят схожие с донбасским процессы. И они длятся десятилетия. Думаю, что спустя полгода, когда закончится срок, отведенный Зеленским Путину для разрешения военного противостояния на Донбассе, придётся всё же задействовать план «Б». В чем он может состоять?

Скажу вам честно: я на сегодняшний день не знаю, что это за план «Б». Вообще мне кажется, что надо вначале выполнить план «А». Хотя я и согласен с тем, что необходимо иметь всегда запасной вариант.

А.Д.: И не один, а, скорее, несколько…

В одном из интервью Алексей Резников говорил, что у него есть 12 различных сценариев на случай тех или иных действий РФ. Не исключаю, что у СНБОУ тоже могут быть варианты решения проблемы. Вообще-то я не уверен, что сейчас руководству Украины нужно обнародовать этот план «Б». Ведь не всегда надо открывать карты.

А.Д.: Почему мы снова и снова реанимируем Минский процесс, ключевая задача которого все же безопасность и гуманитарка? Почему мы не переносим решения конкретно политических вопросов на площадку нормандского формата, который вновь заморозили?

Нормандский формат продолжает действовать. Он ведь из двух направлений состоит: переговоры глав МИД и политических советников стран «четвёрки». При этом я не исключаю, что есть ещё невидимая часть политических переговоров отдельных игроков с участием, к примеру, Соединенных Штатов. Мы же видим лишь вершину айсберга.

Минский процесс – низовой технический уровень. Однако этот формат имеет значение. Потому что есть конкретные результаты. Это, например, взаимное освобождение удерживаемых лиц. Есть отдельные достижения в экономической подгруппе ТКГ.А.Д.: Эти достижения – результат деятельности украинской делегации в ТКГ или это – личный результат Зеленского?

Это результат и Зеленского, и делегации в ТКГ. В рамках подгрупп, действующих в Минске, ведутся экспертные переговоры, посвященные каким-то конкретным вопросам. Но принципиальное решение по ним принимается на более высоком уровне. Если мы в ТКГ заходим в тупик, то включаются люди на более высоких уровнях.

А.Д.: 60 депутатов ВРУ выступили против инициативы главы Офиса президента Андрея Ермака по созданию Консультативного совета при политической подгруппе в ТКГ. Вы были в Офисе на закрытом обсуждении, но публично заняли противоположную от своих коллег позицию. Почему?

Я специально исследовал этот вопрос. Считаю, что та истерика, которая из-за этого началась, не имела под собой оснований. Как юрист я не понял, что является темой для обсуждения. В отдельно взятых посольствах мне говорили, что это была хорошая идея. Многие послы понимали, что речь идёт о попытке сломать монополию на представительство от ОРДЛО. Поэтому я не увидел в этом предложении юридической угрозы.

С.К.: Возможно, истерика, о которой вы говорите, была связана с отсутствием должной коммуникации?

Я часто слышу эти слова «проблема в коммуникации». Однако зачастую это просто модный термин. Всё произошло слишком быстро, был слив (публикация документа в ZN.ua, – LB.ua.). Мы не могли понять, насколько этот документ аутентичный. Но не было разбирательств, было раздувание паники. Макс Требухов

А.Д.: Об этой инициативе Украины французы, немцы, россияне знали ещё в начале зимы. И её кулуарно обсуждали. Как вы думаете, пыталась ли воспользоваться Россия этой неразберихой, случившейся после подписания протокола Ермаком и Козаком?

Не хочу строить конспирологические теории. Впрочем, я считаю, что в политике, особенно в процессе решения таких щекотливых вопросов, случайных вещей не происходит, каждая сторона преследует свою выгоду.

Насколько я понимаю, Россия вначале положительно отнеслась к этой идеи, создать консультативный совет, но потом они почувствовали, что здесь спрятана какая-то ловушка, и стали прохладнее к этой инициативе относится.Идет очень серьёзная игра, где всего мы не знаем и не видим. И то, как у нас столь эмоционально отреагировали, как сразу превратили всё в «зраду», меня удивило. На переговорах это плохо сказалось.

А.Д.: В одном из своих интервью вы сказали, что выступаете за прямую торговлю с ОРДЛО. Можете пояснить?

Эта идея была предложена в рамках научных размышлений, ещё до моего решения идти в политику. Я был вдохновлён опытом Великобритании и Соединенных Штатов. У них было законодательство, позволяющее торговать с врагом. Там была разработана классная система регулирования, которая привела к детенизации многих процессов.

Идея моя заключалась в следующем: раз это фактически происходит, раз перетекает – зачастую контрабандно – продукция, необходимо поставить этот процесс в правовые рамки: выдавать лицензии и оформить парламентский контроль. Эта идея в законодательную инициативу так и не превратилась.

«Не думаю, что у Зеленского были какие-то провалы или ошибки. Основные достижения ещё впереди»

А.Д.: Предлагаю напоследок поговорить о международной политике, тем более что вы относительно недавно возглавили профильный парламентский комитет. Для вас, кстати, год дипломатии Зеленского прошёл под знаком «+» или «-»?

Безусловно под знаком «+». Лучшую оценку этому дало посольство США. Она была, как мне кажется, абсолютно объективной. Главное достижение – в том, что за этот год Зеленский вырос. Человек, который пришел из совершенно другой сферы, стал политиком и государственным деятелем. У президента США Рузвельта первый год правления проходил под лозунгом «слушать и учиться». Представляете, даже у президента Рузвельта!.

А.Д.: Только Рузвельт не учился. Он занимал высокий пост при президенте Вильсоне, у него была длительная политическая карьера, предшествующая президентству. А до своего избрания он подготовил с аналитическими центрами программу по выведению США из кризиса. У него был план, которого изначально у вашей команды не было.

Здесь Зеленскому пришлось очень сложно. Когда-то бывший советник президента США Збигнев Бжезинский сказал, что нельзя одновременно проводить политические и экономические реформы, так как они имеют тенденцию к взаимному разрушению. То есть, для проведения политических реформ необходима стабильная экономическая ситуация. В случае с Украиной ему приходится делать невозможное. А эта миссия невыполнима.

Я ведь изначально не ждал многого, понимал, что всё это в каком-то смысле безнадежный проект. Ведь проводить одновременно экономические, политические реформы в стране с такой закоренелой системой коррупции в условиях войны… Потом эта пандемия коронавируса, грядущий экономический кризис. Ни одному государству и ни одному президенту не было так сложно. Это чудо, что вообще что-то происходит, что есть какие-то подвижки.

А.Д.: Так какие конкретно подвижки, достижения?

Самое главное – то, что удалось сохранить поддержку наших стратегических партнеров – Соединенных Штатов, Великобритании, стран ЕС. Также важно, что были сбережены санкции против России. Если же говорить отдельно о Штатах, то – невзирая на все трудности – президенту удалось сохранить двухпартийную поддержку.

Вообще Зеленский показал себя человеком, который разбирается во внешней политике. Я обратил на это внимание, когда меня пригласили в украинскую делегацию в ТКГ. Я был поражен тому, насколько он досконально разбирается в деталях. Зеленский очень хорошо схватывает. Президент самостоятелен в принятии решений. И это мне нравится.

А.Д.: Можете назвать главные провалы Зеленского за этот год в сфере международных отношений?

Интересный вопрос. Тут так сразу и не ответишь…Не думаю, что были какие-то провалы или ошибки. Думаю, что все основные достижения ещё впереди. Весь этот год была подготовка. Этот период был необходим, чтобы войти в курс дела, чтобы начать разбираться в мировой политике.

А.Д.: Вы заменили на посту главы парламентского комитета по вопросам внешней политики Богдана Яременко. О вашей деятельности и об активностях комитета ничего не слышно. Чем вы там занимаетесь?

Это хороший вопрос. Согласно Конституции, главным представителем Украины на международной арене является президент. МИД – это инструмент внешней политики. А наш комитет занимается законодательным обеспечением. Он, в конечном счёте, не является самым активным элементом в общем механизме внешней политики государства. Ведь что мы в основном делаем? Ратифицируем и денонсируем международные договоры. Причём инициатором здесь выступают не депутаты, а президент или Кабмин.

…Что касается инициатив. Я буквально на днях подготовил своего рода план работы комитета. Среди прочего мы собрались активно действовать на африканском направлении. Хотим провести комитетские слушания, посвящённые этому вопросу, пригласить специалистов. После этого постараемся принять должные рекомендации.

А.Д.: Вы когда-то рьяно критиковали на страницах «Зеркала недели» решение Администрации Буша-мл. проводить военную операцию в Ираке. Говорили, что она была незаконной. Сейчас нашим послом может стать Кит Дейтон – одна из ключевых фигур, готовящих операцию США «Иракская свобода». Как думаете, вы с ним поладите?

Что касается конкретно моего мнения относительно военной операции в Ираке, то я подходил к этому вопросу как юрист-международник, с формально-юридической точки зрения. И тогда действительно возникали вопросы относительно легитимности этой операции. И многие американские юристы-международники об этом говорили.

Однако если бы я писал эту статью год назад, я бы написал её иначе. У меня мнение несколько изменилось за это время: сейчас вижу больше аргументов в пользу проведения той военной операции, которая тогда была в Ираке. После написания этого материала я поехал на стажировку в центр Вудро Вильсона (США). Там общался в том числе с американскими военными, которые участвовали в иракской кампании. Мне было интересно понять их точку зрения, их мнение. После этого общения я осознал, что ситуация не такая однозначная, какой она мне ранее казалась.

А.Д.: Так как вы стали вице-президентом ПАСЕ, не могу не спросить о том, чем там занимается украинская делегация. Россия при поддержке наших ключевых европейских партнёров феерически вернулась в зал заседаний ассамблеи. Теперь российская сторона агитирует в ПАСЕ за донбасские незаконные вооружённые формирования, блокирует любые доклады об агрессии РФ и пр. Скажите, для нас всё складывается неудачно? Эту битву мы окончательно проиграли?

Почему? Я считаю, что все произошло очень удачно. С юридической точки зрения главный для нас результат – резолюция, а точнее положение, которое мы в неё внесли, признав Россию стороной Минских договоренностей

А.Д. Все эти резолюции не есть обязательны к выполнению.

Да, необязательны. Однако мы получили определенный нормативный факт. Он юридически зафиксирован. А это очень важно для нас. Ведь когда дело дойдет до международного судебного разбирательства, мы сможем сослаться на это решение.

А.Д.: Нам объясняли европейцы, что Россию возвращают, чтобы защитить – через международный судебный механизм – права человека в России. А Путин взял и формально принял новую Конституцию, где международное право вообще не учитывается. Украинская делегация об этом говорит в ПАСЕ? Это же нарушение обязательств РФ перед Советом Европы.

Вопрос об изменениях в Конституцию РФ обсуждается в юридическом комитете ПАСЕ на уровне подготовки доклада. Я был на этом заседании, со мной там присутствовал депутат от фракции «Батьківщина» Сергей Власенко. Мы выступали по этому поводу. По окончанию в докладе будет дана оценка всем изменениям в российской Конституции. И я не исключаю того, что Венецианская комиссия тоже скажет свое слово.

А.Д.: Сейчас Россия делает всё возможное, чтобы подорвать европейские санкции. Думаю, что она действует и посредством переговоров на такой площадке, как ПАСЕ. Мы на этом направлении как-то противодействуем Москве?

Мы постоянно говорим об этом. В ПАСЕ мы были всего-то раз. Но если возникает малейшая возможность, мы об этом говорим и пытаемся ставить этот вопрос перед нашими иностранными партнёрами.

Александр Демченко,

Соня Кошкина, Шеф-редактор LB.ua

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 498

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua