Головна » Інформкон'юнктура доби » Цивілізаційна солідарність. Інформаційний резонанс доби: 08.04.2022

Цивілізаційна солідарність. Інформаційний резонанс доби: 08.04.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

Висновки Центру ККБ на тлі 45 доби путінської терористично-варварської агресії

45 доба наступу путінського терористичного режиму в Україні – 52 вбитих і більше 100 поранених від удару варварів по залізничному вокзалу з біженціями (дітьми, жінками) в Краматорську. Це демонстраційний акт дикої свавільно-диктаторської зверхності путінців над всіма міжнародними заходами стримування: опосередкованими (розтягнутими в часі дій), м’якими (наприклад, постійні телефоні умовляння путіна Шольцом та Макроном), поступовими (санкційне нарощування заборон, які можуть варіативно нейтралізуватися різними країнами). Першим про те, що подібні санкції, які не мають жорстких залежностей та термінових механізмів блокування діяльності путінців, не діють, заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Він вважає, що «санкції, запроваджені проти росії за її збройну агресію щодо України, не діють і необхідні швидкі кроки, аби завдати потужного удару по російській економіці. На думку глави польського уряду, росія значною мірою “пристосувалася” до запроваджених санкцій і може їх ігнорувати.

“Cанкції, які введені наразі, не діють”, – наголосив Моравецький.

Він нагадав, що кілька днів тому, після викриття злочину, скоєного росіянами проти мирних жителів Бучі, посли, які займаються економічними справами та санкціями, схвалили “дуже радикальні санкції”.

Проте відкладення на чотири місяці введення у дію заборони на купівлю на російське вугілля “дуже розчаровує”, зазначив прем’єр-міністр Польщі.

Стосовно питання щодо ембарго на російську нафту він зазначив, що якщо хтось вагається з приводу радикальних санкцій проти рф і хоче надалі купувати цю нафту, то на неї потрібно накласти додаткове мито. Відтак не буде дешевої нафти з росії.

“Тому я ще раз закликаю наймогутніші столиці ЄС діяти швидко. Треба запровадити санкції, які будуть мати вирішальний вплив на стан російської економіки”, – підкреслив Моравецький.

Він наголосив, що необхідно припинити війну рф проти України та покласти край злочинам росіян.

“Нехай політика інтересів не домінує над політикою совісті”, – резюмував Моравецький».

Московія тероризує одночасно всю Україну ракетно-авіаційними ударами, артилерійськими обстрілами. Агресор знищує Україну в темпі сучасної високоінтенсивної окупації терористично-варварськими методами і в цій стилістиці діє успішно. Санкції ж діють в темпі мирності, що не співпадає із сучасними швидкостями життя.

Тобто, геостратегічне протистояння відбувається на різних «поверхах» – світ намагається закликати кремль до розумних мирних рішень, а той відповідає ракетами та бомбами, тобто веде себе як терорист. Оця невідповідність двох підходів і створює для остаточного залагодження ситуації проблеми, які не піддаються вирішенню. Таким чином, мирного рішення проблеми сучасної війни ми не отримаємо ніколи. Воно лежить лише у площині демонтажу державного управління рф і подальшого спільного контролю міжнародної коаліції над територією нинішньої путінської федерації.

Тому сучасна санкційна політика заходу є контроверсійною дилемою, тому що мимоволі мобілізує агресора-терориста.

Санкційні дії ЄС, НАТО, G7, ООН, ОБСЄ потрібні й дієві, але вони з іншої епохи, з іншої темпо-ритмічної стилістики довгих глобальних ігор. Нині все змінилося і тому система світової безпеки потребує кардинального оновлення.

З нашого боку питання просте і жорстке одночасно – світ сьогодні з нами, чи він сам по собі?

В Україні вісім років розгорталася кричуща геостратегічна катастрофа світового масштабу. Зараз протягом 45 діб вона пришвидшено реалізується з боку кремля. При цьому афішується офіційно через політико-дипломатичні заяви кремля (денацифікація, розчленування країни, знищення ідентифікації українського тощо) і вже фізично проводиться путінцями щодобово і щогодинно на окупованих територіях. Все має чітку назву – геноцид України. Цю проблему на парламентському рівні підняли в Польщі. Чому Україна лише готується до такого кроку? Про що наші депутати думають насамперед? Очевидно, ця проблема за масштабами дій не усвідомлюється до кінця депутатами ВРУ.

Назріла глобальна проблема – вилучення путінської федерації із всіх міжнародних систем.

Геостратегічна гра в паралельний світ – ви там повоюйте, а ми тут про вас подбаємо – не спрацьовує. Темпи швидкостей, стилістика і масштаби подій потребують колективно-партнерської синергії.

Окремі європейські країни (до них доєдналася Канада) розпочали процеси розслідувань воєнних злочинів в Україні. Для того, щоб особисто пересвідчитися в жахливих злочинах, що їх вчинили путінці, в Україну приїздили керівники ЄС (Фон дер Ляєн і Боррель), які побували, зокрема, в м. Бучі.

Світ з нами і це важливо:

«Чемпіон Паралімпіади та переможець Всесвітніх ігор продають свої медалі, гроші передадуть ЗСУ».

«Медаль Горуни продали на аукціоні за 16 800 доларів».

«Медаль українського футболіста Сікана продали на аукціоні за 32 тисячі доларів».

«У Вільнюсі перед Посольством Німеччини влаштували акцію протесту».

«Акції на підтримку України провели у Болгарії».

«Компанія Acer призупинила роботу в росії».

«Swedbank призупиняє всі фінансові операції з рф і білоруссю».

«Криптобіржа Binance запустить благодійну криптокартку для українців».

«Mitsubishi призупинила постачання в РФ та локальне виробництво».

Винятки:

«Shell купує російські енергоресурси, прикриваючись схемою – Bloomberg».

 

Моравецький заявляє, що санкції не діють – росія «пристосувалася»

08.04.2022 19:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3452475-moraveckij-zaavlae-so-sankcii-ne-diut-rosia-pristosuvalasa.html

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що санкції, запроваджені проти росії за її збройну агресію щодо України, не діють і необхідні швидкі кроки, аби завдати потужного удару по російській економіці.

Про це він заявив на пресконференції у Варшаві, передає кореспондент Укрінформу.

На думку глави польського уряду, росія значною мірою “пристосувалася” до запроваджених санкцій і може їх ігнорувати.

“Cанкції, які введені наразі, не діють”, – наголосив Моравецький.

Він нагадав, що кілька днів тому, після викриття злочину, скоєного росіянами проти мирних жителів Бучі, посли, які займаються економічними справами та санкціями, схвалили “дуже радикальні санкції”.

Проте відкладення на чотири місяці введення у дію заборони на купівлю на російське вугілля “дуже розчаровує”, зазначив прем’єр-міністр Польщі.

“Відстрочення на чотири місяці означає, що практично лише в серпні ми можемо розраховувати на повне блокування російського вугілля. Тоді як вугілля можна замінити набагато швидше”, – сказав Моравецький.

Стосовно питання щодо ембарго на російську нафту він зазначив, що якщо хтось вагається з приводу радикальних санкцій проти рф і хоче надалі купувати цю нафту, то на неї потрібно накласти додаткове мито. Відтак не буде дешевої нафти з росії.

“Тому я ще раз закликаю наймогутніші столиці ЄС діяти швидко. Треба запровадити санкції, які будуть мати вирішальний вплив на стан російської економіки”, – підкреслив Моравецький.

Він наголосив, що необхідно припинити війну рф проти України та покласти край злочинам росіян.

“Нехай політика інтересів не домінує над політикою совісті”, – резюмував Моравецький.

Як повідомлялося, Європейський Союз ухвалив п’ятий пакет санкцій проти росії, який містить заборону на купівлю російського вугілля; це обмеження запрацює з серпня.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

 

Британія запроваджує санкції проти дочок путіна і лаврова

08.04.2022 13:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3452335-britania-zaprovadzue-sankcii-proti-docok-putina-i-lavrova.html

Велика Британія запроваджує санкції проти двох дочок президента рф володимира путіна та дочки глави мзс росії сергія лаврова через вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт британського уряду.

Як наголошується, на дочок путіна Катерину Тихонову і Марію Воронцову, а також дочку лаврова Катерину Винокурову буде накладена заборона на в’їзд до Сполученого Королівства. Крім цього, усі їхні активи, що знаходяться в Британії, будуть заморожені.

«Наш безпрецедентний пакет санкцій б’є по еліті та їхнім сім’ям, в той час, як російська економіка деградує в таких масштабах, яких росія не бачила з часів розпаду Радянського Союзу. Але ми повинні зробити більше», – заявила очільниця МЗС Британії Ліз Трасс.

За її словами, Британія працює з партнерами по G7, щоб «припинити використання російської енергії та ще більше вдарити по здатності путіна фінансувати його незаконне та невиправдане вторгнення в Україну».

Офіційно у путіна та його колишньої дружини дві доньки – Марія та Катерина. путін багато років приховує інформацію про них. За даними ЗМІ та розслідувачів, їх зараз звуть Марія Воронцова та Катерина Тихонова.

Як повідомляв Укрінформ, раніше США оголосили, що запроваджують санкції проти «Сбербанку», «Альфа-банку» та дочок путіна і лаврова.

24 лютого путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Європейський Союз, США та інші країни застосували потужні санкції проти росії як країни-агресора.

 

ЄС запровадив санкції проти 217 осіб і 18 компаній: у списку Ротенберг, Дерипаска і доньки Путіна

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 8 КВІТНЯ 2022, 22:22. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/8/7338254/

Рада ЄС прийняла сьогодні рішення запровадити обмежувальні заходи щодо ще 217 фізичних і 18 юридичних осіб у відповідь на необґрунтовану і неспровоковану військову агресію Росії проти України.

Про це йдеться у заяві на сайті Ради, пише “Європейська правда“.

До 217 перелічених осіб входять високопосадові кремлівські чиновники та олігархи — Моше Кантор, Борис Ротенберг та Олег Дерипаска, інші видні бізнесмени, що працюють у ключових секторах економіки, таких як енергетика, фінанси, ЗМІ, оборонна та військова промисловість, а також співробітники кремлівської пропаганди, що систематично розповсюджують хибну інформацію про ситуацію в Україні.

До списку також включені члени сімей осіб, які вже потрапили під санкції, з огляду на те, що вони отримують вигоду від режиму або для запобігання обходу санкцій ЄС. Серед них – Марія Воронцова та Катерина Тихонова, дочки президента Росії Владіміра Путіна.

У списку санкцій і так звані міністри та члени “Народної ради” так званих “Донецької народної республіки” та “Луганської народної республіки”.

До 18 підсанкційних організацій входять чотири великі російські банки – Банк “Откритіє”, Новікомбанк, Совкомбанк і ВТБ, компанія, що працює в транспортному секторі і належить Російській Федерації, а також компанії оборонно-промислового комплексу, у тому числі концерн “Калашников”.

Загалом обмежувальні заходи ЄС тепер застосовуються до 1091 фізичної особи та 80 організацій. Активи осіб, які включені до списку, підлягають заморожуванню, а громадянам та компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти.

На фізичних осіб додатково поширюється заборона на поїздки, яка не дозволяє їм в’їжджати чи перетинати території ЄС транзитом.

 

ЄС ухвалив п’ятий пакет санкцій проти росії – що він передбачає

08.04.2022 13:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3452111-es-uhvaliv-patij-paket-sankcij-proti-rosii-so-vin-vklucae.html

Європейський Союз ухвалив п’ятий пакет санкцій проти росії у відповідь на неспровоковану військову агресію проти України.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Ради.

«З огляду на триваючу агресивну війну росії проти України, а також враховуючи повідомлення про звірства, що скоєні російським збройними силами в Україні, Рада ЄС вирішила сьогодні застосувати п’ятий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, погоджений пакет обмежувальних заходів має на меті посилити тиск на російську владу та на її економіку, та обмежити ресурси кремля для продовження агресії проти України.

Пакет санкцій включає:

Заборону купувати, імпортувати або передавати вугілля та інше тверде вуглецеве пальне до ЄС, якщо вони мають походження з росії або були експортовані з росії, починаючи з 22 серпня 2022 року. Імпорт вугілля в ЄС наразі становить 8 мільярдів євро на рік.

Заборону на надання доступу до портів ЄС кораблів, що зареєстровані під прапором росії. Виключення робитимуться для сільськогосподарських та продовольчих товарів, гуманітарної допомоги та енергетики.

Заборону діяльності будь-яких операцій із залученням автомобільного транспорту з росії або білорусі, що не дозволить їм транспортувати товари дорогами в межах ЄС, включаючи транзит його територією. Певні виключення зроблені для деяких пробудктів, таких як фармакологічні та медичні вироби, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи зерно, а також для автомобільного транспорту, що використовується із гуманітарними цілями.

Подальшу заборону експорту, орієнтовану на пальне для літаків та інші товари, такі як квантові комп’ютери або сучасні напівпровідники, сучасна електроніка, програмне забезпечення, чутлива продукція машинобудування та транспортне обладнання. Нова заборона на імпорт вводиться також для такої продукції як деревина, цемент, добрива, морські продукти та алкогольна продукція. Лише два згадані напрямки заборони експортних операцій варті 10 мільярдів євро та 5,5 мільярда євро, відповідно.

Серію цілеспрямованих економічних заходів, що мають на меті посилити вже існуючі заходи та закрити прогалини. Серед них – загальна заборона з боку ЄС на участь російських компаній у державних закупівлях в країнах-членах, виключення будь-якої фінансової підтримки для російських державних установ. ЄС продовжив заборону на здійснення депозитів у так звані криптовалютні гаманці, а також продаж банкнот або передання будь-яких цінних паперів, номінованих в офіційних валютах країн-членів ЄС до росії та білорусі, або до будь-яких інших фізичних або юридичних персон, установ та організацій в росії та білорусі.

На додаток, за рішенням Ради ЄС, санкціям підлягають компанії, продукція та технології яких відіграли роль у російському вторгненні, ключові олігархи та представники бізнесу, високопоставлені кремлівські чиновники, розповсюджувачі дезінформації та інформаційних маніпуляцій, які систематично поширювали кремлівські наративи щодо військової агресії росії проти України, а також члени родин осіб, які вже перебувають під санкціями, з метою переконатися, що санкції ЄС буде неможливим обійти.

Крім того, повна заборона трансакцій вводиться проти чотирьох ключових банків росії (Совкомбанк, Новикомбанк, VTB, банк «Открытие» – ред.), які представляють 23% банківського ринкового сектору росії. Після відключення від системи SWIFT ці банки нині підлягатимуть заморожуванню активів та повній ізоляції від ринку ЄС.

Як вже повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія неспровоковано напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст та селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях.

Збройні Сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат. На боротьбу із агресором піднявся весь народ України.

Європейський Союз вжив вже п’ять пакетів економічних та особистих санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей кремлівської «машини війни» до продовження війни.

 

Байден засудив ракетний удар Росії по вокзалу Краматорська і пообіцяв подальшу підтримку Україні

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 8 КВІТНЯ 2022, 20:48.

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/8/7338234/

Президент США Джо Байден засудив ракетний удар по вокзалу Краматорська російськими військами та пообіцяв подальшу підтримку Україні.

Про це він написав у Twitter, повідомляє “Європейська правда“.

“Атака на український вокзал — ще одне жахливе злодіяння, вчинене Росією, в ході якого було завдано ударів по мирних жителів, які намагалися евакуюватися і дістатися безпечного місця”, – написав Байден.

Він також заявив, що США продовжать допомогу в галузі безпеки та постачання зброї, щоб допомогти Україні захистити свою країну.

“І разом з нашими союзниками та партнерами ми підтримуватимемо зусилля з розслідування цієї атаки, документуючи дії Росії та притягуючи їх до відповідальності. З самого початку моєї адміністрації Сполучені Штати приділяли першочергову увагу доставці критично важливого військового потенціалу Україні, щоб вона могла захистити себе від російської агресії. Весь світ став свідком ефективності цієї зброї”, – зазначив Байден.

За останніми даними, внаслідок ракетного обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську загинули 50 людей.

8 квітня російські окупанти з окупованих територій Луганщини запустили касетні снаряди з комплексу “Точка-У” по вокзалу Краматорська, де близько 4 тисяч людей чекали евакуації.

 

ЄС створив платформу спільних закупівель газу, аби позбутись енергозалежності від рф

08.04.2022 15:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3452234-es-stvoriv-platformu-spilnih-zakupivel-gazu-abi-pozbutis-energozaleznosti-vid-rf.html

Єврокомісія оголосила про створення та проведення першої зустрічі так званої «Платформи ЄС з енергетичних закупівель», головною метою якої буде координація дій між країнами-членами у спільній закупівлі енергоресурсів та підвищення безпеки їх постачання.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської комісії.

«З метою забезпечення енергетичного постачання в ЄС за прийнятними цінами у поточному геополітичному контексті, а також для виходу із залежності від російського газу, Європейська комісія разом із країнами-членами заснувала Платформу ЄС з енергетичних закупівель для спільних закупівель газу, LNG (скрапленого газу – ред.) та водню», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, рішення щодо створення такого механізму було прийнято главами держав та урядів ЄС під час засідання Європейської Ради 25 березня цього року. Участь у роботі цієї структури для країн-членів є добровільною, аби скористатися повною мірою політичною та ринковою вагою усього Європейського Союзу.

«Щоб досягти успіху у виконання цього завдання, ЄС має скористатися своєю колективною політичною та ринковою силою на глобальному ринку газу. За допомогою енергетичної Платформи ЄС, ми скористаємось досвідом минулих кількох місяців, щоб забезпечити скоординований європейський підхід до імпорту газу на найкращих умовах», – зауважила з цього приводу Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

Платформа дозволить гарантувати безпеку постачання, зокрема, для заповнення газових сховищ до настання наступної зими.

Можливості Платформи ЄС з енергетичних закупівель будуть використовуватися для координації дій між країнами-членами на загальноєвропейському рівні у таких сферах, як визначення обсягів попиту, раціональне використання енергетичної інфраструктури, формування кола неросійських постачальників енергоресурсів з використанням можливостей глобального ринку.

Головний наголос у диверсифікації джерел постачання газу, як передбачається, буде зроблений на розширення поставок LNG (скрапленого газу) та збільшення його імпорту з США та від інших міжнародних партнерів, за винятком росії.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія неспровоковано напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст та селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

Європейський Союз запровадив уже п’ять пакетів економічних та особистих санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей кремлівської «машини війни» до продовження війни. Водночас, Євросоюз робить практичні кроки для зменшення своєї залежності від імпорту російського газу й нафти, які рф неодноразово використовувала проти Європи та продовжує розглядати поставки енергоресурсів як різновид геополітичної зброї.

 

Японія висилає російських дипломатів та оголошує нові санкції проти рф

08.04.2022 14:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3452174-aponia-visilae-rosijskih-diplomativ-ta-ogolosue-novi-sankcii-proti-rf.html

Японія видворить вісьмох російських дипломатів та працівників торговельного представництва;Токіо продовжує співпрацю зі Сполученими Штатами та європейськими країнами, щоб посилити тиск на росію.

Про це повідомляє у п’ятницю МЗС Японії, передає Укрінформ із посиланням на Kyodo News.

Як зазначається, заступник міністра закордонних справ Японії Такео Морі викликав посла росії Михайла Галузіна і повідомив йому про рішення Токіо, посилаючись на останні повідомлення про вбивство мирних жителів в Україні, повідомила на пресконференції речниця міністерства.

«З огляду на таку ситуацію, ми попросимо вісім дипломатів російського посольства та працівників торгового представництва покинути країну», – сказала речниця.

Водночас наголошується, що до їх числа Галузін не входить.

Крім того, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда оголосив у п’ятницю про запровадження нового пакета санкцій проти рф – заборону імпорту вугілля та горілки, заморожування активів Сбербанку та Альфа-банку та призупинення нових інвестицій.

Кісіда зазначив, що санкційний список складатиметься з п’яти пунктів і є частиною зусиль Японії щодо посилення економічного та дипломатичного тиску на росію.

Зазначається, що уряд розширить коло осіб, які підлягають заморожуванню активів у Японії, до приблизно 550 із нинішніх 400, включаючи президента росії володимира путіна та його підлеглих.

«Росія неодноразово порушувала міжнародне гуманітарне право, вбиваючи мирних жителів і атакуючи атомні електростанції. Ми будемо впроваджувати потужні санкції, щоб зупинити подальшу ескалацію, якнайшвидше реалізувати припинення вогню і припинити вторгнення», – сказав Кісіда.

За його словами, щоб притягнути росію до відповідальності за її «жорстокі та нелюдські» дії, Японія підтримує розслідування Міжнародного кримінального суду щодо агресії проти України.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

Європейський Союз, США, інші країни застосували потужні санкції проти росії як країни-агресора.

Після початку російського вторгнення в Україну низка західних країн, зокрема США, Німеччина та Франція, оголосили про видворення російських диппрацівників. Їхня загальна кількість перевищила 325.

 

ЄС заморозив активи російських і білоруських олігархів майже на €30 мільярдів

08.04.2022 14:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3452166-es-zamoroziv-aktivi-rosijskih-i-biloruskih-oligarhiv-majze-na-30-milardiv.html

За даними спеціалізованої оперативної групи «Заморозити та вилучити» (Freeze and Seize Task Force), з початку вторгнення рф в Україну ЄС вже заморозив активи російських та білоруських олігархів майже на 30 мільярдів євро, і ця робота триває.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«Одним із завдань оперативної групи є встановлення зв’язку між власниками активів, включеними до санкційного списку ЄС, та злочинною діяльністю. Оперативна група запросила країни-члени надати дані щодо активів, заморожених на цей час. Хоча ця робота триває, більше половини країн-членів уже надали Єврокомісії таку інформацію, за якою вже замороженими є активи на суму 29,5 мільярда євро, включаючи таке майно, як кораблі, вертольоти, нерухомість, предмети мистецтва (які одні варті майже 6,7 мільярда євро). На додаток, були заблоковані майже 196 мільярдів євро у фінансових трансакціях», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, сьогодні оперативна група «Заморозити та вилучити» проведе в Брюсселі чергову зустріч із запрошенням представників США й України, щоб погодити подальші заходи міжнародної співпраці між правоохоронними органами, залученими до імплементації санкцій проти росії.

Єврокомісія створила оперативну групу «Заморозити та вилучити» у березні 2022 року для покращення координації між країнами ЄС, а також з його міжнародними партнерами в імплементації санкцій проти російських і білоруських компаній та осіб. Наступна зустріч цієї структури відбудеться 22 квітня.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст і селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях.

Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат. На боротьбу із агресором піднявся весь народ України.

Європейський Союз вжив вже п’ять пакетів економічних та особистих санкцій проти російської федерації, що спрямовані на обмеження можливостей кремлівської «машини війни» до продовження війни.

 

Чорногорія запровадила санкції проти росії

08.04.2022 17:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3452362-cornogoria-zaprovadila-sankcii-proti-rosii.html

Уряд Чорногорії запровадив санкційні обмеження проти російської федерації через її напад на Україну.

Як передає Укрінформ, відповідне рішення оголосив у Твіттері віцепрем’єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазович.

«Уряд Чорногорії впровадив обмеження у відповідь на війну росії в Україні», ­– написав він.

Абазович додав, що дякує усім міністерствам країни за спільну роботу в цьому напрямку.

Про характер санкцій та сфери, в яких вони введені, наразі не зазначається.

Читайте також: Чорногорія висилає ще чотирьох російських дипломатів

Як повідомляють чорногорські ЗМІ, рішення щодо антиросійських санкцій чорногорському уряду вдалося ухвалити із третьої спроби. До цього пропонувалися різні варіанти компромісних постанов, які формально підтримували обмежувальні заходи ЄС проти РФ, але фактично не запроваджували їх.

Раніше Чорногорія приєдналася до міжнародної висилки російських дипломатів та видворила з країни чотирьох співробітників посольства рф.

 

Кайманові острови заморозили понад $7 мільярдів російських активів

09.04.2022 03:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3452757-kajmanovi-ostrovi-zamorozili-ponad-7-milardiv-rosijskih-aktiviv.html

Уряд Кайманових островів заморозив понад $7 мільярдів активів росіян, проти яких діють британські санкції.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це пише місцеве видання Cayman Compass із посиланням на Агентство фінансового інформування Кайманових островів.

“Відповідно до антиросійських санкцій, Кайманові острови заморозили майна та коштів на суму 7,3 млрд дол США. Кайманові острови застосовують санкції, оголошені Об’єднаним королівством, та ухвалили понад 800 рішень про замороження коштів й майна російських фізичних та юридичних осіб”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що уряд острівної держави також створив спеціальну групу для координації дотримання санкцій, оголошених у відповідь на війну росії проти України. “Головне призначення цієї групи – обговорювати та ухвалювати політику й комунікацію стосовно чинних санкцій”, – пише Cayman Compass.

Кайманові острові – це британська заморська територія у Вест-Індії й один із основних офшорних центрів Карибів.

 

Естонія обмежила доступ ще до чотирьох пропагандистських сайтів з рф

09.04.2022 01:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3452728-estonia-obmezila-dostup-se-do-cotiroh-propagandistskih-sajtiv-z-rf.html

Естонський Департамент захисту прав споживачів та технічного нагляду (TTJA) обмежив доступ до чотирьох російських пропагандистських сайтів.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє національний мовник ERR.

TTJA зобов’язала телекомунікаційні компанії країни блокувати та робити недоступними для кінцевих користувачів послуги інтернет-підключення до таких сайтів: smotrim.ru (відеоплатформа телеканалів ВГТРК, тобто россия-1 та ін.), ontvtime.ru, tokshow.online та rus24. tv.

Рішення обґрунтоване тим, що ці сайти поширюють воєнну пропаганду, виправдовують та підтримують скоєння воєнних злочинів та розпалюють ненависть, тим самим створюючи загрозу громадському порядку в Естонії.

Ці вебсайти були доступні на території Естонії через послуги інтернет-підключення, які надаються телекомунікаційними компаніями. Зобов’язання згідно до розпорядження дійсне протягом 12 місяців.

Як відомо, раніше в березні TTJA наказав телекомунікаційним компаніям заблокувати доступ до 7 сайтів російських телеканалів та інформаційних агентств: ntv.ru, ren.tv, 5-tv.ru, 78.ru, 1tv.com, lenta.ru та tass.ru.

Загалом в Естонії було заборонено понад 40 телеканалів та більш як 50 сайтів. Як альтернативні канали телекомунікаційні компанії запропонували телеглядачам інші канали новин (у тому числі російською мовою або з російськими субтитрами), такі як Euronews RUS, Current Time/Настоящее Время, Украина 24, 1+1 International, Интер+, TV3+, СуперГерои та інші. Крім того, нещодавно TTJA видала загальнонаціональну телевізійну ліцензію російськомовним телеканалам “3+ Estonia” та “Кино 7”.

TTJA продовжить відстежувати контент інших мовних каналів та онлайн-платформ та, у разі необхідності, обмежувати поширення каналів та онлайн-платформ, які розпалюють ненависть.

Ця подія сталася на тлі повномасштабного вторгнення росії в Україну, яке почалася 24 лютого. Після цього демократичні країни поетапно запроваджують проти Росії масштабні санкції.

 

У Польщі вимагають зупинити членство рф в міжнародних організаціях через геноцид в Україні

08.04.2022 12:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3452076-u-polsi-vimagaut-zupiniti-clenstvo-rf-v-miznarodnih-organizaciah-cerez-genocid-v-ukraini.html

Нижня палата польського парламенту вимагає створення міжнародної комісії з розслідування злочинів російського геноциду в Україні, засудження злочинців, а також призупинити членство росії в усіх міжнародних організаціях.

Про це йдеться в резолюції, ухваленій в сесійній залі Сейму Польщі одноголосно, передає кореспондент Укрінформу.

“Ми вражені свідченнями неймовірної жорстокості російської армії, яка бере участь у незаконному нападі на незалежну українську державу. Ми закликаємо міжнародне співтовариство відреагувати на це відповідно до масштабів злочину, вчиненого проти українського народу”, – наголошується в резолюції.

У документі підкреслюється, що свідомо скоєні систематичні акти насильства проти цивільних чоловіків і жінок “мають ознаки геноциду”.

“Знайдені на вулицях, у підвалах, ямах, братських могилах мертві жертви катувань, зґвалтувань та пострілів у потилицю, символом чого стала Буча, є кривавим свідченням злочинних прагнень імперської політики володимира путіна”,– підкреслюється в резолюції.

Як наголошується, воєнні злочини йдуть у парі з постійною пропагандою російських державних ЗМІ, де часто фігурує слово “деукраїнізація”, тобто дія, спрямована “не лише на позбавлення українського народу права на самовизначення, але і права на існування”.

У тексті резолюції підкреслюється, що польські депутати очікують на створення міжнародної комісії з розслідування злочинів геноциду росії в Україні, а також негайного засудження воєнних злочинців.

“Сейм Республіки Польща очікує на негайне створення міжнародної слідчої комісії, яка документуватиме та перевірятиме факти, свідчення та висновки, а також негайного засудження воєнних злочинців. Ми також вимагаємо негайного призупинення членства росії в усіх міжнародних організаціях, які гарантують міжнародний прапопорядок і безпеку”, – йдеться в документі.

Крім того, нижня палата польського парламенту погоджується зі змістом скарги, поданої владою України до Ради Безпеки ООН, і закликає міжнародне співтовариство висунути обвинувачення винним у злочинах в Міжнародному суді в Гаазі.

“Ніхто, хто цінує свободу, права і гідність людини, норми демократії й основи цивілізації, не має права бути байдужим до трагедії українців”, – наголошується в резолюції.

Як зазначається, після виявлення жертв різанини в Бучі потрібні подальші дії.

“Держави та уряди, які не можуть приєднатися до цієї коаліції cправедливості, навмисно чи ні, приєднуються до коаліції російського беззаконня”, – резюмується у тексті резолюції.

24 лютого за вказівкою президента рф путіна розпочалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну. Загарбники обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

46 країн-членів ЮНЕСКО відмовилися від засідання у російській Казані

Діана Кречетова журналістка УП.Життя  УП

8 квітня 2022

https://life.pravda.com.ua/culture/2022/04/8/248156/

46 країн-членів ЮНЕСКО бойкотуватимуть засідання Комітету всесвітньої спадщини  доки його очолює Росія.

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України.

Сторони Конвенції підписали відкритий лист про відмову від участі у засіданні через систематичне порушення РФ міжнародного гуманітарного права під час війни в Україні.

“Неможливо, щоб 45-та сесія Комітету всесвітньої спадщини проходила ні в Казані, ні під головуванням Росії, поки остання руйнує видатну загальнолюдську цінність в Україні.

На карту поставлена довіра до ЮНЕСКО та Конвенції 1972 року про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини.

Враховуючи ці обставини, особи, які підписали цей лист, усі держави-учасниці Конвенції 1972 року, не поїдуть до Казані або на 45-ту сесію Комітету всесвітньої спадщини, яка проходитиме в будь-якій іншій країні під головуванням Росії”, – йдеться у відкритому листі 46 країн-членів організації.

Проведення 45-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини було заплановане у російській Казані. Водночас Мінкульт вкотре закликав ЮНЕСКО перенести засідання до українського Львова.

“Цивілізований світ, який розуміє цінність культурної ідентичності для країни, солідарний з Україною.

ЮНЕСКО зобов’язані не допустити головування Росією 45-ю сесією Комітету Всесвітньої спадщини, а також мають перенести проведення її з Казані”, – наголосив міністр культури Олександр Ткаченко.

За його словами, країни-підписанти були вражені агресивними діями Росії на території України: численними вбивствами мирних людей та знищенням міст.

Ткаченко нагадав, що росіяни обстрілюють не лише військові об’єкти, але й церкви, музеї, пам’ятки, театри.

Глава Мінкульту переконаний, що після такого РФ “не має жодного морального права продовжувати називатись учасником організації, мета якої опікуватись культурою”.

Відкритий лист до ЮНЕСКО підписали такі країни:

Афганістан

Албанія

Андорра

Австралія

Австрія

Канада

Колумбія

Хорватія

Кіпр

Чеська Республіка

Данія

Еквадор

Естонія

Фінляндія

Франція

Грузія

Німеччина

Угорщина

Ісландія

Ірландія

Латвія

Литва

Люксембург

Мальта

Молдавії

Монако

Чорногорія

Нідерланди

Нова Зеландія

Нігерія

Північна Македонія

Норвегія

Перу

Польща

Португалія

Республіка Корея

Румунія

Сент-Кіттс і Невіс

Сан-Марино

Словаччина

Словенія

Іспанія

Швеція

Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії

Україна

Сполучені Штати Америки

Зазначимо, станом на 6 квітня російські окупанти пошкодили або знищили щонайменше 150 пам’яток та об’єктів культури.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики України вже закликало ЮНЕСКО перенести 45-ту сесію з російської Казані до українського Львова та виключити РФ з лав організації.

 

Євросоюз передав Києву опитувальник для отримання статусу кандидата

П’ЯТНИЦЯ, 8 КВІТНЯ 2022, 20:18. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/8/7338222/

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС

Церемонія відбулася після переговорів з Володимиром Зеленським у Києві, повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

“Цей опитувальник – це основа для дискусії, яка має призвести до висновку Єврокомісії (щодо готовності України до отримання статуту кандидата – ЄП)”, – заявила вона.

Президентка фон дер Ляєн уточнила, що йдеться про пришвидшену процедуру, оскільки відносини України та ЄС є настільки розвинутими, що Брюссель не потребує відповідей.

“Ми знаємо багато один про одного. Тому заповнення забере не роки, як зазвичай, а тижні”, – пояснила вона.

Володимир Зеленський поправив Урсулу фон дер Ляєн, запевнивши, що Україна впорається ще швидше. “Ми будемо готові з відповідями за тиждень”, – заявив він.

Урсула фон дер Ляєн, утім не стала прогнозувати, коли ЄС може ухвалити політичне рішення про надання статусу кандидата.

Як відомо, 28 лютого, за 4 дні після початку російської агресії, Україна офіційно подала до Брюсселя заявку про вступ до ЄС та висловила сподівання, що ЄС, зважаючи на обставини, зможе швидко розпочату процедуру. Неформальний саміт ЄС 11 березня дав політичну згоду на те, щоби Єврокомісія розпочала процедуру, але від окремих держав звучали заяви про те, що процедура не має бути прискореною.

Утім згодом президента ЄК Урсула фон дер Ляєн пообіцяла Зеленському що розгляд заявки і ухвалення рішення щодо надання Україні статусу кандидата відбудеться в рекордно стислі строки – за кілька місяців.

 

Канада розпочала власне розслідування російських воєнних злочинів

08.04.2022 19:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3452451-kanada-rozpocala-vlasne-rozsliduvanna-rosijskih-voennih-zlociniv.html

Канадські правоохоронці почали розслідувати воєнні злочини, вчинені російськими військовими в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявили у Королівській канадській кінній поліції.

“Королівська канадська кінна поліція (РСМП) розпочала національне структурне розслідування обвинувачень у вчиненні воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Україні. РСМП – єдиний правоохоронний орган Канади, який має мандат на розслідування таких злочинів”, – йдеться у поширеному повідомленні.

Зазначається, що слідство здійснюватиметься у рамках канадської Програми розслідування воєнних злочинів, учасниками якої є Міністерство юстиції, Прикордонна служба, Міністерство імміграції та РСМП.

“Партнери програми рішуче налаштовані задокументувати, розслідувати та забезпечити повноцінне передбачене законом переслідування за ці злочини в Україні, а також притягти до відповідальності тих, хто чинив їх”, – пояснюється у заяві.

Правоохоронці наразі збирають свідчення очевидців воєнних злочинів. “Спільно партнери Програми працюють над збором важливої інформації та доказів від українців, які в’їжджають до Канади та хочуть надати її. Партнери забезпечать належне документування та збереження цих даних, аби вони не були втрачені з плином часу й важливі докази були збережені для потреб майбутніх переслідувань”, – розповіли у РСМП.

Мета канадської Програми розслідування воєнних злочинів – позбавити безпечної гавані в Канаді людей, які могли самі чинити чи бути пов’язаними із воєнними злочинами, злочинами проти людяності або геноцидом, й домогтися відповідальності за їх дії. Раніше Канада оголосила, що надішле команду детективів до Міжнародного кримінального суду в Гаазі, аби допомогти йому із розслідування російських злочинів.

24 лютого президент рф путін оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію.

 

Воєнні злочини росіян в Україні вимагають негайних дій міжнародної спільноти – Шмигаль

08.04.2022 19:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3452467-voenni-zlocini-rosian-v-ukraini-vimagaut-negajnih-dij-miznarodnoi-spilnoti-smigal.html

Воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні російськими військовими в Бучі та інших містах України, вимагають негайних дій міжнародної спільноти.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За словами Шмигаля, сьогодні він з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, високим представником ЄС Жозепом Боррелем та прем’єр-міністром Словаччини Едуардом Геґером відвідав Бучу і показав наслідки звірств, вчинених росіянами над цивільними українцями.

“Воєнні злочини та злочини проти людяності в Бучі та інших містах України вимагають негайних дій міжнародної спільноти. Розраховуємо на підтримку ЄС у притягненні всіх винних до міжнародної кримінальної відповідальності”, – наголосив Шмигаль.

Президентка Єврокомісії підкреслила, що вони приїхали в Бучу, щоб висловити свою солідарність та показати, що Європа та світ стоять на боці України, що вони надалі підтримуватимуть Українську державу.

Як повідомляв Укрінформ, після звільнення Київської області світ облетіли фото убитих російськими загарбниками мирних жителів Бучі, Ірпеня, Гостомеля та інших населених пунктів. Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох з них зв’язані руки, є сліди катувань, вбиті вони пострілами у потилицю.

 

Президентка Єврокомісії в Бучі: ми побачили обличчя путінської армії

П’ЯТНИЦЯ, 8 КВІТНЯ 2022, 20:10  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/8/7338220/

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що загибель мирних жителів у Бучі показала “жорстоке обличчя” армії президента Росії Владіміра Путіна.

Про це вона заявила під час візиту до Бучі у п’ятницю, пише “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

“Тут сталося немислиме. Ми побачили жорстоке обличчя путінської армії. Ми побачили нерозсудливість та холоднокровність, з якими вони окупували місто”, — сказала фон дер Ляєн журналістам у Бучі.

Вона заявила, що ЄС зробить усе, щоб підтримати Україну в ухваленні “необхідних кроків” для забезпечення членства у блоці.

“Весь світ сумує разом із жителями Бучі, і саме вони… захищають кордон Європи, захищають людство, захищають демократію, і тому ми підтримуємо їх у цій важливій битві”.

Фон дер Ляєн приїхала в Бучу разом з Високим представником ЄС Жозепом Боррелем та прем’єром Словаччини Едуардом Гегером.

Раніше було оголошено, що ЄС виділить 7,5 млн євро на розслідування, яке Україна проводить у зв’язку із воєнними злочинами у київському передмісті Буча та інших містах.

 

Фон дер Ляєн і Боррель на власні очі побачили наслідки звірств росіян у Бучі

08.04.2022 17:39

https://www.ukrinform.ua/block-lastnews

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/8/7338213/

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль разом з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, високим представником ЄС Жозепом Боррелем та прем’єром Словаччини Едуардом Геґером відвідав Бучу, аби показати їм наслідки злочинів, вчинених російськими військовими проти мирних людей.

Про це Шмигаль повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Відвідали Бучу. Показав президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, високому представнику ЄС Жозепу Боррелю та прем’єру Словаччини Едуарду Геґеру звірства, які вчинили російські військові над цивільними українцями», – зазначив Шмигаль.

Він запевнив у тому, що українці ніколи не пробачать ворогу цих злочинів. «Спільно працюємо з нашими європейськими партнерами над тим, щоб якнайшвидше зупинити агресора», – додав глава уряду.

Як повідомлялося, Урсула фон дер Ляєн та Жозеп Боррель 8 квітня прибули до Києва.

Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників на початку квітня. У звільнених містах та селах зафіксовано масові вбивства росіянами цивільних осіб.

Нині там проводиться ексгумація тіл з місця масового тимчасового поховання.

 

Lifecell частково відновив у Бучі мобільний зв’язок за допомогою Starlink

08.04.2022 15:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3452227-u-buci-lifecell-castkovo-vidnoviv-mobilnij-zvazok-za-dopomogou-starlink.html

Оператор Lifecell за допомогою системи супутникового інтернету Starlink частково відновив мобільний зв’язок у звільненій від загарбників Бучі, що в Київські області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України.

“У звільненій від окупантів Бучі Київської області Lifecell частково відновив мобільний зв’язок за допомогою підключення двох базових станцій до системи супутникового інтернету Starlink”, – йдеться в повідомлені.

В службі зазначаються, що за добу Інтернет-провайдери України зафіксували 132 випадки пошкодження мереж або недоступності обладнання.

Наразі фахівці Укртелекому відновлюють пошкодження магістралі, через яке могло спостерігатися перевантаження каналів у Херсонській та Одеській областях.

“Концерн радіомовлення, радіозвʼязку та телебачення продовжує здійснювати телевізійне та радіомовлення з метою забезпечення українців оперативною й об’єктивною інформацією про ситуацію в країні. Супутникове мовлення працює стабільно”, – додали в Держспецзв’язку.

Як повідомляв Укрінформ, Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA попередила про отримання нових небезпечних електронних листів з темою “№1275 від 07.04.2022″.

Листи містять HTML-файл, відкриття якого призведе до створення на комп’ютері архіву з файлом під назвою «Щодо фактів переслідування та вбивства працівників Прокуратури з боку російських військових на тимчасово окупованих територіях.lnk”.

Його відкриття, своєю чергою, призведе до можливості хакерів отримати повний контроль над вашим комп’ютером і загрожує крадіжкою конфіденційної інформації, пошкодженням даних та комп’ютерних систем.

 

Словаччина передала Україні систему протиповітряної оборони С-300

08.04.2022 15:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3452223-slovaccina-peredala-ukraini-sistemi-protipovitranoi-oboroni-s300.html

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Хегер підтвердив, що його країна Україні систему протиповітряної оборони С-300 (S-300).

Як передає Укрінформ, про це він написав у Фейсбуці.

«Можу підтвердити, що на запит України про допомогу та забезпечення самооборони, згідно зі статею 51 Статуту ООН, як прямий наслідок збройної агресії російської федерації, Словацька Республіка надала Україні систему протиповітряної оборони S-300», – написав він.

Глава уряду Словаччини додав, що цим рішенням Братислава сподівається зберегти «якомога більше невинних життів українців внаслідок агресії путінського режиму».

Водночас Хегер відзначив, що надання системи «не означає, що Словацька Республіка стає частиною збройного конфлікту в Україні».

Як зазначило словацьке видання Spectator, передача системи С-300 зайняла два дні.

Раніше уряд Словаччини висловив готовність передати Україні зенітно-ракетну систему С-300, якщо отримає їй заміну. Тоді уряди Нідерландів і Німеччини на прохання НАТО заявили про можливість передачі Братиславі американських зенітних ракетних комплексів Patriot замість її систем ППО С-300, які держава надала б Україні.

 

Чехія відправила в Україну танки, БМП і системи залпового вогню – Reuters

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 8 КВІТНЯ 2022, 19:46

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/8/7338213/

Чеська Республіка поставила в Україну танки, системи залпового вогню, гаубиці та бойові машини піхоти для боротьби з російським вторгненням.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це пише Reuters з посиланням на два джерела у Міністерстві оборони Чехії.

Джерела агентства підтвердили партію з п’яти танків Т-72 та п’яти бойових машин піхоти БМП-1, які були помічені на залізничних платформах раніше цього тижня.

Але це були не перші постачання важкої техніки. “Протягом кількох тижнів ми поставляємо важку наземну техніку — я говорю загалом, але за визначенням ясно, що це танки, бойові машини піхоти, гаубиці та реактивні системи залпового вогню. Те, що пішло з Чехії, налічує сотні мільйонів доларів”, — сказав високопоставлений представник Міноборони.

Джерела відмовилися повідомити кількість поставленої зброї. Високопоставлений представник Міністерства оборони сказав, що чехи також постачають низку зенітних озброєнь, імовірно йдеться про ПЗРК “Стріла-10”.

Чехія також веде переговори з Україною щодо ремонту пошкодженої української техніки. Джерело сказало, що це може бути техніка з українського резерву, яка потребує ремонту, або техніка, пошкоджена під час бойових дій.

За словами джерела, наразі проводяться консультації з чеськими ремонтними компаніями щодо їхніх можливостей.

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати та їх союзники поставили Україні 60 000 протитанкових систем і 25 тисяч ПЗРК.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер повідомив про надання Україні системи ППО С-300, яка була на озброєнні його країни.

 

Лікарі без кордонів» допомагатимуть евакуйовувати осіб похилого віку

08.04.2022 15:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3452217-likari-bez-kordoniv-dopomagatimut-evakujovuvati-osib-pohilogo-viku.html

Міністерство соціальної політики разом з міжнародною асоціацією «Лікарі без кордонів» вживатимуть спільних дій для термінової евакуації осіб похилого віку з інтернатних закладів Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики, передає Укрінформ.

Як йдеться в повідомлені, 7 квітня відбулась зустріч міністра соціальної політики Марини Лазебної з представниками Міжнародної асоціації гуманітарної медичної допомоги «Лікарі без кордонів».

Під час цієї зустрічі було домовлено вжити спільних невідкладних заходів задля координації зусиль з термінової евакуації з місць проведення воєнних дій до безпечних підвідомчих закладів Міністерства соцполітики осіб похилого віку, які перебувають в інтернатних закладах Донецької та Луганської областей.

Зокрема, визначено перелік першочергових заходів із забезпечення таких осіб гідними умовами перебування, відповідним фаховим доглядом з урахуванням індивідуальних потреб, гарантованим отриманням медичної допомоги та життєво необхідних лікарських препаратів, засобів реабілітації та товарів першої необхідності.

Як повідомлялося, станом на 4 квітня в Україні після повномасштабного військового вторгнення рф евакуйовано більше 10 тисяч дітей із вразливих категорій, з них майже 6 тисяч – за кордон.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді закликав негайно припинити війну в Україні, яка призвела до переміщення понад 10 млн людей. За його словами, понад 10,5 млн людей були переміщені в межах України або за кордон як біженці. Ще 13 млн людей потребують термінової гуманітарної допомоги по всій країні.

 

Чемпіон Паралімпіади та переможець Всесвітніх ігор продають свої медалі, гроші передадуть ЗСУ

08.04.2022 18:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-sports/3452436-cempion-paralimpiadi-ta-peremozec-vsesvitnih-igor-prodaut-svoi-medali-grosi-peredadut-zsu.html

Чемпіон Паралімпіади Євгеній Богодайко і переможець Всесвітніх ігор-2017 Олег Приймачов виставили свої медалі на аукціон, гроші від якого підуть на потреби ЗСУ.

Про це у Фейсбуці повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, передає Укрінформ.

“Полтавські спортсмени – наша гордість! Чемпіон і призер Паралімпійських ігор Євгеній Богодайко та переможець Всесвітніх ігор-2017 Олег Приймачов виставили свої золоті медалі на аукціон. Гроші хлопці спрямують на потреби переселенців та ЗСУ”, – йдеться у дописі.

Лунін уточнив, що Богодайко здобув “золото” на Паралімпійських іграх у Токіо-2020 у змаганнях із плавання. Його медаль – на аукціоні “ПаріМатч”. “Золото” Приймачова вже викупили в Полтаві за 20 тисяч гривень.

Як повідомляв Укрінформ, олімпійський чемпіон Пхьончхану-2018 Олександр Абраменко вирішив перерахувати 100 000 гривень, які він отримав від Міністерства оборони України за срібну медаль Олімпійських ігор в Пекіні-2022, на підтримку України.

 

Медаль Горуни продали на аукціоні за 16 800 доларів

08.04.2022 12:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-sports/3452027-medal-goruni-prodali-na-aukcioni-za-16-800-dolariv.html

Усі виручені кошти перерахують у фонд Ukraine Alive 2022. Вони допомагають адресно Нацгвардії, ЗСУ, теробороні та переселенцям.

Бронзова медаль Олімпіади-2020 українського каратиста Станіслава Горуни продана на благодійному аукціоні World Sports For Ukraine за 16 800 доларів (495 тисяч гривень), передає Укрінформ.

33-річний спортcмен передав медаль для серії аукціонів, яку проводить Tribuna.com разом із волонтерською організацією Ukraine Alive 2022 та Білоруським фондом спортивної солідарності.

У рамках World Sports For Ukraine допомогти Україні також зголосились Роберт Левандовський, Андрій Ярмоленко, Сергій Ребров, Данило Сікан, Віктор Коваленко, Олена Овчиннікова та інші.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 24 лютого росія розпочала ракетні обстріли українських міст, а потім розпочала масштабне вторгнення. Війна проти росії продовжується вже 44-й день.

 

Медаль українського футболіста Сікана продали на аукціоні за 32 тисячі доларів

08.04.2022 15:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-sports/3452231-medal-ukrainskogo-futbolista-sikana-prodali-na-aukcioni-za-32-tisaci-dolariv.html

Золоту медаль українського нападника викупив його нинішній клуб – німецька «Ганза».

Золота медаль чемпіонату світу U-20 українського нападника клубу другого німецького дивізіону – «Ганза» (Росток) Данила Сікана продана у рамках серії благодійних аукціонів World Sports For Ukraine за 32 000 доларів (943 585 гривень), передає Укрінформ.

20-річний спортсмен передав медаль для серії аукціонів, яку проводить Tribuna.com разом із волонтерською організацією Ukraine Alive 2022 та Білоруським фондом спортивної солідарності.

Стартова ціна медалі становила 7 500 доларів США. Усього було зроблено 52 ставки – найбільшу зробила «Ганза», яка збирала кошти спільно з уболівальниками. Тепер медаль Сікана або віддадуть в клубний музей, або її повернуть українцю.

У рамках World Sports For Ukraine допомогти Україні також зголосились Роберт Левандовський, Андрій Ярмоленко, Сергій Ребров, Станіслав Горуна, Віктор Коваленко, Олена Овчиннікова та інші.

Усі вторговані кошти будуть надіслані у фонд Ukraine Alive 2022. Вони допомагають адресно Нацгвардії, ЗСУ, теробороні та переселенцям.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 24 лютого росія розпочала ракетні обстріли українських міст, а потім розпочала масштабне вторгнення. Війна проти росії продовжується вже 44-й день.

 

У Вільнюсі перед Посольством Німеччини влаштували акцію протесту

08.04.2022 13:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3452134-u-vilnusi-pered-posolstvom-nimeccini-vlastuvali-akciu-protestu.html

Біля Посольства Німеччини у Литві відбулася акція протесту, учасники якої закликали докладати значно більше зусиль для припинення війни росії проти України.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив посол України в Литовській Республіці Петро Бешта.

«Біля Посольства Німеччини у Вільнюсі на знак протесту проти звірств російських окупантів в Україні, активісти організували акцію із закликом не залишатися байдужими та докладати значно більше зусиль для припинення цієї жорсткої й протиправної війни, розпочатої росією проти України», – написав він.

Дипломат подякував кожному, хто доєднався до цієї акції протесту.

Нагадаємо, воду у ставку перед російським посольством у литовській столиці пофарбували у криваво-червоний колір на знак протесту проти війни, розв’язаної росією в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Акції на підтримку України провели у Болгарії

08.04.2022 15:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3452186-akcii-na-pidtrimku-ukraini-proveli-u-bolgarii.html

Тисячі людей вийшли на вулиці Софії, щоб підтримати Україну, мирна хода також відбулася у місті Пловдив.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив посол України в Болгарії.

Так, у столиці Болгарії 7 квітня учасники мирної ходи зібралися на площі перед Храмом-пам’ятником св. Олександра Невського та вирушили до російського культурно-інформаційного центру.

«Сотні пар взуття як нагадування про сотні життів мирних жителів України, яких замордували та вбили російські загарбники», – йдеться в дописі.

У Пловдиві мирна хода на підтримку України відбулася 6 квітня.

«Присутні запалювали свічки в пам’ять про чисельні жертви серед мирного населення в Україні, яких вбили російські окупанти, та молилися за мир в нашій державі», – повідомили у Посольстві.

Нагадаємо, у березні декілька тисяч людей вийшли на вулиці болгарської столиці Софії , щоб висловити солідарність Україні в її спротиву агресії рф.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область уже були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства окупантами цивільних.

Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, тіла яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох – зв’язані руки, є сліди катувань, багато людей убиті пострілами у потилицю.

 

Компанія Acer призупинила роботу в росії

08.04.2022 16:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3452256-kompania-acer-prizupinila-robotu-v-rosii.html

Тайванська корпорація з виробництва електроніки та програмного забезпечення Acer повідомила про призупинення своєї діяльності в росії через війну рф в Україні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві компанії.

«Acer жорстко дотримується діючих законів та регуляторних актів щодо міжнародної торгівлі, та пильно стежить за конфліктом росії та України. Через останні події ми вирішили призупинити бізнес компанії Acer в росії», – йдеться в заяві.

У компанії зазначили, що дбають про безпеку своїх співробітників та сподіваються на швидке відновлення миру в Україні.

«Наші думки з людьми, які постраждали. Також ми працюємо з рядом міжнародних агентств та неурядових організацій у сфері гуманітарної підтримки», – сказали в компанії.

Як повідомлялося, у березні про припинення бізнесу в росії повідомила ще одна тайванська технолоігчна компанія ASUS. Це сталося за кілька днів після того, як віцепрем’єр-міністр-міністр цифрової трансформації України Михайло Федорів у листі до голови ради правління ASUS закликав компанію припинити співпрацю з росією.

Багато міжнародних компаній оголосили про припинення роботи в рф та вихід із проєктів з російськими партнерами.

Чемпіон Паралімпіади та переможець Всесвітніх ігор продають свої медалі, гроші передадуть ЗСУ

 

Swedbank призупиняє всі фінансові операції з рф і білоруссю

08.04.2022 19:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3452445-swedbank-prizupinae-vsi-finansovi-operacii-z-rf-i-bilorussu.html

Банківська група Swedbank, яка працює у Швеції та країнах Балтії, попередила, що через війну рф в Україні призупиняє всі фінансові операції з росією і білоруссю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Swedbank.

Платежі до росії і білорусі будуть призупинені 20 квітня, платежі з росії і білорусі – 6 травня.

У поясненні йдеться, що у зв’язку з воєнним вторгненням росії в Україну протягом останніх тижнів запроваджено об’ємні санкції як проти російської федерації, так і проти республіки білорусь, частини їхніх громадян і підприємств. Тому, дотримуючись усіх вимог санкцій ЄС та Управління з контролю за іноземними активами США (OFAC), група Swedbank прийняла рішення призупинити всі фінансові операції, де платежі здійснюються до росії і білорусі або надходять із них.

У разі призупинення надання послуг можуть застосовуватися окремі винятки. Наприклад, Swedbank продовжить обслуговувати платежі, спрямовані на окремі соціально-громадські групи, — йдеться про клієнтів, які отримують із названих країн платежі щодо виплат пенсій або допомоги.

Група Swedbank працює у Швеції, Литві, Латвії та Естонії.

Як повідомлялося, президент рф володимир путін 24 лютого оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Воно здійснювалося та здійснюється у тому числі й з території білорусі.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Країна дає відсіч загарбникам.

Після початку війни щодо росії і білорусі були застосовані масштабні санкції з боку світової спільноти.

 

Криптобіржа Binance запустить благодійну криптокартку для українців

П’ЯТНИЦЯ, 8 КВІТНЯ 2022, 21:45 – ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА. уп

https://www.epravda.com.ua/news/2022/04/8/685473/

Найбільша криптовалютна біржа Binance запустить благодійну криптокартку для всіх українців, які були вимушені покинути територію Україну та потребують допомоги.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров за підсумками дзвінку з засновником Binance Чанпен Чжао.

Сторони обговорили можливі напрями нашої подальшої співпраці, зокрема в частині освітніх проєктів з криптограмотності. Зазначається, що Binancе вже надала підтримку Україні в розмірі 10 мільйонів доларів та планує збільшити цю суму до 20 мільйонів доларів найближчим часом.

“Упродовж цього місяця Binance також запустить благодійну криптокартку для всіх українців, які були вимушені покинути територію Україну та потребують допомоги. Це важлива підтримка для наших громадян під час війни”, – повідомив Федоров.

Крім того, криптобіржа співпрацює з міністерством щодо впровадження криптозаконодавства та інтеграції застосунку Дія для ідентифікації українських користувачів на Binance.

 

Mitsubishi призупинила постачання в РФ та локальне виробництво

П’ЯТНИЦЯ, 8 КВІТНЯ 2022, 20:56 – ІЛЛЯ КОЛДОМАСОВ  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/04/8/685471/

Автомобільна корпорація Mitsubishi Motors призупинила постачання в РФ та локальне виробництво на спільному з концерном Stellantis автозаводі у Калузі.

Про це випливає із заяви компанії, передає Інетрфакс.

Зазначається, що виробництво та постачання автомобілів призупинено через логістичні труднощі.

Відповідним заводом у Калузі група Stellantis володіє на 70%, у Mitsubishi – 30%. За даними аналітичної системи “СПАРК-Інтерфакс”, виторг офіційного дистриб’ютора Mitsubishi в РФ в 2021 склав 55,6 млрд руб, а чистий прибуток – 2,75 млрд руб.

 

Shell купує російські енергоресурси, прикриваючись схемою – Bloomberg

09.04.2022 05:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3452795-shell-kupue-rosijski-energoresursi-prikrivaucis-shemou-bloomberg.html

Найбільша нафтова компанія Європи Shell заявила, що відмовляється від російської нафти, однак розслідувачі виявили схему, яка вказує, що “відмова” від російського газу є формальною.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Bloomberg.

Відповідну заяву оприлюднили розслідувачі 8 квітня. Зокрема вони показали цинічну схему Кремля.

“Компанія продавала барелі, у яких 49,99% нафти надходили з Росії, а 50,01% – з іншого місця. Так нафтовий вантаж технічно не має російського походження”, – мовиться у повідомленні.

Зокрема Shell внесла поправки до положень, умов контрактів, щоб дозволити змішання з Росією.

“Цей маневр лежить в основі зростаючого та непрозорого ринку змішаного російського дизельного палива та інших продуктів нафтопереробки, одного з багатьох, які нафтові компанії та трейдери сировинних товарів використовують для забезпечення поставок російських енергоносіїв до Європи і водночас задовольняють громадську думку, яка потребує припинення військової машини Володимира Путіна”, – мовиться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував компанію Shell за купівлю нею російської нафти. «Одне запитання до Shell: чи не пахне для вас українською кров’ю російська нафта?» – запитав глава української дипломатії.

Shell пояснила придбання російської нафти необхідністю завантажити виробничі потужності та обіцяла частину прибутків від перероблення російської нафти спрямувати на допомогу населенню України.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 136

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua