Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 24.04.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 24.04.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

61 доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Діти: окупанти знищують майбутнє України

Путінські окупанти продовжують знищувати українців. Найтрагічніше, що вони не щадять дітей. За офіційними повідомленнями Офісу генпрокурора, за два місяці постраждало 602 дитини, з них загинуло – 213. Ці цифри не остаточні, оскільки немає можливості провести слідство в тимчасово окупованих районах.

Нагородження

На Великдень міністр внутрішніх справ Денис Монастирський побував в районі ООС та разом із командувачем угруповання Об’єднаних сил генерал-майором Едуардом Москальовим привітав зі світлим Христовим Воскресінням захисників України, які виконують бойові завдання на Донецькому і Луганському напрямках.

«За відважність, бездоганне служіння українському народові, більше сотні військовослужбовців Сил оборони України отримали від міністра внутрішніх справ відзнаки, дострокові звання, відомчі нагороди, цінні подарунки», – поінформували у міністерстві.

Звитяга

В обороні Харківського регіону, виконуючи бойові завдання у складі одного з батальйонів ТрО, бере участь харківський тероборонівець Леонід із псевдо «Кузнечик» («Коник»). На початку 2015 року в боях за шахту «Бутівка» він втратив ногу, але зараз став на захист країни. Він керує БМП однією ногою та милицею. «Ветеран АТО згадує, розмірковувати, як керувати машиною, почав ще на лікарняному ліжку.

«Милиця стала моєю правою ногою, якою я витискаю педаль газу. Тепер із впевненістю можу сказати, що однієї ноги достатньо, аби впоратися з будь-якою броньованою технікою — і БМП, і танк, і МТЛБ», – говорить Валерій.

«Виконую різні завдання — від евакуації поранених воїнів до перегону ворожої техніки. Якось місцеві трактористи повідомили, що в них у районі стоїть «Гвоздика» та БРМ окупантів, яку ті були змушені покинути через брак пального. Ми взяли із собою мастило, пальне, я швиденько розібрався, як ними керувати, хоча до цього не стикався з такою технікою. Тепер вони служать на користь ЗСУ», – розповідає боєць ТрО.

Блокадний Маріуполь: Великдень під бомбами

Для окупантів не існує нічого святого і вони і у світле свято Воскресіння Христового продовжили бомбувати оборонців Маріуполя.

Всі звернення щодо великодного перемир’я та організації гуманітарних коридорів путінці проігнорували.

Москва демонструє варварську впертість у справі знищення українського життя та тотального блокування не лише міста, а й Півдня України.

Очевидно, сам дух захисників міста вселяє жах в окупантів.

Консультативні контакти як імітація перемовин

Дипломатичні контакти з путінським режимом втрачають сенс.

Кремлівський режим демонструє кровожерливість і реальний геноцид не лише щодо України, але й всього світу – путінці навіть не приховують свою терористичну сутність.

Намагаючись довести світові, що нібито переможців не судять, вони не хочуть визнавати, що сучасний світ вже їх засудив публічно і зараз готується зробити це за всіма нормами міжнародного права.

РПЦ як мережа і технологія нелюдськості

РПЦ в путінській рф зайняла нішу сили, що надихає варварів на вбивства, ґвалтування, мародерство. Зараз вона перетворилася ще й на логістичну мережу з нейтралізації українського духу і ідентичності. РПЦ бере активну участь у розпорошенні насильно депортованих українців з окупованих територій по всій умовній федерації.

міністерство надзвичайних ситуацій рф передає рпц інформацію про депортованих, а гундяївці вже централізовано розселяють їх по церквах та монастирях.

Очевидно, що діяльність рпц в Україні мають бути заборонена на законодавчому рівні.

Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці, що у «держдумі росії пропонують примусити полонених українських військових здавати кров для поранених окупантів. Цей факт свідчить про аналогію звірств нацистів у концтаборах під час Другої світової війни».

Інформаційний геостратегічний резонанс доби

Міжнародна спільнота, передусім керівництво таких організацій як ООН, по відношенню до нинішнього політичного режиму рф все ще оперує логікою гуманістичного світу демократії.

Незважаючи на звірячі вбивства і тортури українців в ООН вдають, що мають справу з людьми, які мають почуття емпатії.

Насправді путінський режим вичистив з них людяність. Залишилася оболонка, яка імітує політику, міжнародну співдію і навіть нібито такі людські ознаки як здатність до діалогу, перемовин тощо.

Міжнародні інституції, які мали б унеможливлювати геноцид та тотальне знищення сотень тисяч людей, лише через два місяці тероризування розпочинають публічний процес привертання уваги до трагедії українців в Маріуполі.

Координатор ООН з кризи в Україні Амін Авад закликав негайно припинити бойові дії в Маріуполі для евакуації мирного населення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

«У Маріуполі на кону стоять життя десятків тисяч, у тому числі жінок, дітей та людей похилого віку. Нам потрібна пауза між боями просто зараз, щоб врятувати життя», – йдеться у заяві Авада.

Координатор ООН підкреслив, що «чим довше ми будемо чекати, тим більше життів буде під загрозою. Їм потрібно дозволити безпечно евакуюватися зараз, сьогодні. Завтра може бути надто пізно».

Міжнародний комітет Червоного Хреста закликає до негайного надання безперешкодного доступу до Маріуполя для сприяння безпечному виходу з міста цивільних осіб і поранених.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКЧХ.

“Для добровільного безпечного виходу з міста, в тому числі з території заводу “Азовсталь”, тисяч цивільних осіб та сотень поранених нагально необхідним є негайне надання безперешкодного гуманітарного доступу”, – ідеться у повідомленні

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив, що зараз країни світу шукають спосіб домогтися того, аби росія заплатила за збитки, завдані Україні під час війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на інтерв’ю політика латвійському TV.

Зараз ЄС та інші країни світу активно планують допомогу Україні, щоб вона пережила війну – і потім відновилася. Потреби України величезні: щоб вижити – понад 5 млрд доларів щомісяця.

“Це сума, яка потрібна, щоб забезпечити більш-менш нормальне функціонування держави – наскільки в умовах війни можливо, щоб фінансувати основні функції держави, щоб можна було платити зарплати, пенсії тощо”, – пояснив Домбровскіс.

Ці та інші системні публічні заяви доводять, що міжнародні організації дієві, коли працюють з наслідками стихійних кліматичних та техногенних лих. Але якщо автором глобальної трагедії є потужний диктаторсько-терористичний режим із величезними ресурсами та прихильниками серед світового політикуму, міжнародна спільнота впадає в дипломатично-політичний анабіоз. Тоді всі консенсусно-діалогові стандарти стають неспроможними, а дії – ритуальними.

Україна ціною життя своїх захисників та цивільних громадян доводить світу вади цих організацій і невідкладність запровадження механізмів дій в екстрених ситуаціях, коли рішення мають приймаються без консенсусу, за визначеною процедурою.

Крім того, варто усвідомити ключову публічну ваду міжнародної спільноти – їй протистоїть не Росія, а путінський політичний режим та його терористичні підрозділи.

Путінці-тероисти погрожують не лише Естонії чи Молдові, а й Фінляндії та Швеції. Вони все ще воюють в Сирії та на інших світових полігонах.

Окремим блоком сили путінців є Німеччина, яка за ці декілька діб продемонструвала на рівні істеблішмента досить потужний публічний спротив всім заходам світової громади проти путінізму. Аргументи і навіть стилістика путінства домінують у владному трикутнику Німеччини. Соціал-демократи, партійна історія яких, на жаль, досить тісно переплетена співробітництвом з кремлем, все ще намагаються захистити інтереси путіна в Німеччині через різні процедури затягування надання допомоги Україні тощо.

Путін, захоплюючи території України, шантажує газовим транзитом України в ЄС

МВФ контекстно підтримує агресію путінців в Україні, бо констатує реальність з українськими біженцями, які можуть стати вирішенням проблеми з трудовими ресурсами в країнах ЄС. Таким чином, інтереси рф і ЄС в цій біфуркаційній точці співпадають – українці там і там можуть допомогти подолати дефіцит робочої сили.

Апогеєм цинізму є твердження очільника МЗС Австрії про недоречність пришвидшувати темпи прийому України до ЄС.

«У Міністерстві закордонних справ розчаровані заявою федерального міністра закордонних справ Австрії Александра Шалленберга про європейське майбутнє України.

Про це йдеться у наданому Укрінформу коментарі речника МЗС Олега Ніколенка.

«Вважаємо їх стратегічно недалекоглядними та такими, що не відповідають інтересам об’єднаної Європи. Такі висловлювання також ігнорують той факт, що переважна більшість населення країн-засновників ЄС підтримує членство України», – зазначив він.

Ніколенко нагадав, що глава МЗС України Дмитро Кулеба вже відзначав, що український народ платить занадто високу ціну за помилки багатьох європейських урядів. Їхнє необ’єктивне сприйняття реальності вже призвело до політичного та економічного послаблення Європи, надало можливість росії підривати стабільність в ЄС та втілювати гібридну агресію проти європейських країн, зауважив речник МЗС.

«Схоже, нинішньої війни, жертв та руйнувань їм замало. Продовжувати під різними приводами відкладати в часі членство України в ЄС або шукати йому альтернативу означає потурати агресивним планам путіна та гальмувати зміцнення Євросоюзу шляхом долучення можливостей України», – заявив Ніколенко.

Він акцентував, що Україна має всі підстави вимагати об’єктивного визнання її заслуг та стратегічної ролі для ЄС.

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

російські загарбники вбили в Україні 213 дітей

24.04.2022 08:46

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 213 дітей.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє в Телеграмі.

“Більше ніж 602 дитини постраждали в Україні за два місяці повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційними даними станом на ранок 24 квітня 2022 року 213 дітей загинуло та понад 389 поранено”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Так, 23 квітня внаслідок обстрілу країною-агресором житлового кварталу Одеси загинула мати з тримісячною дитиною. Того ж дня стало відомо про смерть двох дівчат – юних акторок Донецького обласного драматичного театру. Діти загинули через обстріл військами рф міста Маріуполь.

22 квітня внаслідок обстрілу об’єктів цивільної інфраструктури села Кам’янське Василівського району Запорізької області загинув 17-річний хлопець. Того ж дня під час фіксації кримінальних правопорушень, скоєних на території Бучанського району Київської області окупантами, виявлене тіло 16-річного підлітка із осколковими пораненнями.

23 квітня біля села Новокиївка Снігурівського р-ну Миколаївської області 9-річний хлопчик та 17-річна дівчина отримали мінно-вибухові травми та осколкові поранення, внаслідок детонації міни.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 122, Київській – 114, Харківській – 91, Чернігівській – 66, Херсонській – 44, Миколаївській – 43, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській – 17, у Києві – 16, Житомирській – 15.

1500 закладів освіти пошкоджені внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів українських міст і сіл збройними силами рф, 102 з них зруйновано повністю.

Як повідомляв Укрінформ, серед жертв ракетного удару по Одесі, якого 23 квітня завдали російські війська, – Валерія Глодан та її тримісячна донька.

 

На Великдень росіяни вбили на Донеччині п’ятьох людей, із них двоє – діти

24.04.2022 23:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466495-na-velikden-rosiani-vbili-na-doneccini-patoh-ludej-iz-nih-dvoe-diti.html

На Великдень від російських обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, двоє з них – діти.

Про це в Телеграмі повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, передає Укрінформ.

“Протягом сьогоднішнього дня, коли православні християни відзначають свято Христового Воскресіння, росіяни вбили на Донеччині п’ятеро людей. Серед загиблих – двоє дітей 5 та 14 років із с.Красногорівка Очеретинської громади. Ще троє людей загинули у Новоселівці та Новомихайлівці”, – написав очільник ОВА.

Російські війська вели вогонь вздовж всієї лінії розмежування. Під вогнем, зокрема, були населені пункти Авдіївської, Очеретинської та Світлодарської громад.

Під обстріли російських “Градів” потрапив Авдіївський коксохімічний завод.

Згідно з інфографікою, яку опублікував голова ОВА, загалом на 24 квітня (на 20.00), починаючи з 24 лютого, на Донеччині від дій російських загарбників загинули 266 та були поранені 840 мирних жителів регіону.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

 

Монастирський нагородив понад сто українських військових у зоні ООС

24.04.2022 21:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466442-monastirskij-nagorodiv-ponad-sto-ukrainskih-vijskovih-u-zoni-oos.html

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час відвідування району угруповання Об’єднаних сил вручив більше сотні військовослужбовцям відзнаки та відомчі нагороди.

Про це повідомила у Телеграмі пресслужба МВС, передає Укрінформ.

Зазначається, що Монастирський, його заступник Анатолій Петренко та командувач угруповання Об’єднаних сил генерал-майор Едуард Москальов привітали зі світлим Христовим Воскресінням мужніх воїнів – захисників України, які самовіддано і героїчно виконують бойові завдання на Донецькому і Луганському напрямках.

«За відважність, бездоганне служіння українському народові, більше сотні військовослужбовців Сил оборони України отримали від міністра внутрішніх справ відзнаки, дострокові звання, відомчі нагороди, цінні подарунки», – поінформували у міністерстві.

Як повідомлялося, у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” українські захисники у неділю, 24 квітня, знищили близько ста російських загарбників, три ворожі танки та безпілотник.

 

У Харкові тероборонівець керує БМП однією ногою та милицею

24.04.2022 16:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3466265-u-harkovi-teroboronivec-kerue-bmp-odnieu-nogou-ta-miliceu.html

Харківський тероборонівець Леонід із псевдо «Кузнечик» керує БМП однією ногою та милицею, другу кінцівку захисник втратив на початку 2015 року в боях за шахту «Бутівка».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АрміяInform.

«Після повномасштабного вторгнення росії ветеран АТО «штурмував» місцеві ТЦК та СП з вимогою призвати його. Для впертого воїна зробили виняток — на даний час «Кузнечик» активно бере участь в обороні Харківського регіону, виконуючи бойові завдання у складі одного з батальйонів ТрО та планує боротися з окупантами до перемоги, а вона — за Україною, впевнений Леонід», – йдеться в репортажі.

Зазначається, що впертості українського захисника можна позаздрити. В 2015-му реабілітація «Кузнечика» тривала 40 днів, а вже на 41-й він здійснив першу поїздку на БМП в новому амплуа — керуючи бойовою машиною за допомогою однієї ноги та милиці.

Ветеран АТО згадує, розмірковувати, як керувати машиною, почав ще на лікарняному ліжку.

«Милиця стала моєю правою ногою, якою я витискаю педаль газу. Тепер із впевненістю можу сказати, що однієї ноги достатньо, аби впоратися з будь-якою броньованою технікою — і БМП, і танк, і МТЛБ», – говорить Валерій.

Наразі він служить на посаді водія.

«Виконую різні завдання — від евакуації поранених воїнів до перегону ворожої техніки. Якось місцеві трактористи повідомили, що в них у районі стоїть «Гвоздика» та БРМ окупантів, яку ті були змушені покинути через брак пального. Ми взяли із собою мастило, пальне, я швиденько розібрався, як ними керувати, хоча до цього не стикався з такою технікою. Тепер вони служать на користь ЗСУ», – розповідає боєць ТрО.

У березні 2014 року Леонід потрапив у першу хвилю мобілізації, отримав направлення до окремої механізованої бригади «Холодний Яр» на посаду водія. Разом із побратимами брав участь в бойових діях в Авдіївці, шахті «Бутівка», де 1 лютого 2015 року й отримав поранення. Леоніда наздогнала ворожа снайперська куля. Поранення прийшлося у верхню частину стегна, було пошкоджено велику кровоносну судину.

«Надати першу допомогу собі я був не в змозі — мабуть, знепритомнів. Коли побратими доставили мене до лікувального закладу, крововтрата була така, що кілька разів зупинялося серце. Це диво, що лікарі врятували мені життя!» — пригадує «Кузнечик».

Через наслідки поранення ногу довелося ампутувати по верхню третину стегна.

Як повідомлялося, з 24 лютого триває масштабне російське вторгнення в Україну. Агресор обстрілює та руйнує ключові об’єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл.

 

Джонсон і Гутерреш обговорили надання гуманітарної допомоги Маріуполю

25.04.2022 06:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3466609-dzonson-i-guterres-obgovorili-nadanna-gumanitarnoi-dopomogi-mariupolu.html

Прем’єр Британії Борис Джонсон телефоном поспілкувався з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем: ключовою темою розмови стало питання надання гуманітарної допомоги населенню українського Маріуполя.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу уряду Британії.

“Вони обговорили загальну стурбованість ударами в районах, обложених російськими силами, таких як Маріуполь і Херсон, і необхідність домогтися припинення вогню, підтримувати гуманітарні зусилля і забезпечити можливість виїзду для мирного населення. Прем’єр-міністр чітко заявив про необхідність глобальної солідарності, підкресливши, що Сполучене Королівство продовжує тісно співпрацювати з міжнародними партнерами, допомагаючи Україні захищати свою територію”, – коментує розмову пресслужба Джонсона.

Як повідомлялося, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомбардують беззбройних жителів, блокують гуманітарну допомогу.

Із заблокованого російськими загарбниками Маріуполя загалом евакуювалися на підконтрольну українській владі територію близько 150 тисяч жителів, залишаються у місті ще близько 120 тисяч.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку “Азов”, українська морська піхота, мотострілки.

 

“Азов” показав жінок та дітей у підземеллі Маріуполя: запасів води та їжі на лічені дні

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — НЕДІЛЯ, 24 КВІТНЯ 2022, 22:15. УП

Полк “Азов”, який продовжує боронити маріупольців у металургійному комбінаті “Азовсталь”, оприлюднив нове відео з підземелля, де переховуються від російських ударів мирні мешканці.

Джерело: Азов – Маріуполь

Деталі: На відео жінки, які ховаються з дітьми у сховищі, говорять, що запасів води та їжі у них залишилося на лічені дні.

Вони також говорять, що діти не можуть спати через постійні обстріли. Вони також півтора місяці не бачили сонячного світла.

Люди показують, що вони сплять на брудних речах, у приміщенні з високою вологістю та пліснявою. Там же спить однорічна дитина, для якої замість підгузника використовують пакет для сміття.

Вони благають світ та українську владу про допомогу.

Що передувало: 23 квітня полк “Азов” виклав у мережу першу частину відео з підвалів комбінату “Азовсталь” у заблокованому ворогом Маріуполі.

Передісторія:

Російські загарбники в Маріуполі почали розчищати завали Драматичного театру в середмісті, на який вони скинули надпотужну авіаційну бомбу, коли там ховалися сотні мирних мешканців. Тіла загиблих маріупольців вони вивозять без ідентифікації до братських могил за місто.

Російські загарбники таємно закопують тіла тисяч загиблих маріупольців за містом у братських могилах.

Українська розвідка має дані, що російська влада планує кинути підрозділи росгвардії та ФСБ для штурму позицій українських захисниківна “Азовсталі”.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українським силам поки що бракує засобів для проведення військової операції з деблокування Маріуполя.

 

Росіяни не дали відкрити коридор із Маріуполя: Верещук звернулася із закликом до ООН

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — НЕДІЛЯ, 24 КВІТНЯ 2022, 17:11. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/24/7341793/

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук каже, що Організація Об’єднаних Націй повинна забезпечити гуманітарний коридор із заблокованого російськими військами Маріуполя.

Джерело: Верещук в ефірі телемарафону

Деталі: Міністерка повідомила, що на Великдень 24 квітня не вдалось відкрити гуманітарний коридор із Маріуполя: Росія не підтвердила гарантію режиму припинення вогню.

За її словами, саме це питання має підняти генсек ООН Антоніу Гутерреш під час свого візиту до Росії.

Пряма мова: “Ми вже не просимо, ми вимагаємо від ООН забезпечити режим припинення вогню і відкриття гуманітарного коридору і з “Азовсталі”, і з Маріуполя в цілому.

На “Азовсталі” зараз 1000 жінок і дітей, плюс – 500, може навіть більше, поранених, майже 50 осіб потребують ургентної негайної кваліфікованої допомоги.

Саме про це має говорити пан Гутерреш в Москві, якщо він збирається говорити  про мир…Всі решта домовленостей не матимуть ваги, бо найголовніше, що може зробити ООН і не можуть зробити інші – це відкрити гуманітарний коридор”.

Що  передувало: Заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар 24 квітня повідомив УП, що перемир’я у Маріуполі немає. Кожні три хвилини падають авіаційні бомби, а росіяни намагаються штурмувати позиції українських захисників.

Він подякував усім, хто докладає зусиль для звільнення людей з Маріуполя, а також закликав весь світ зробити усе для цього.

Передісторія:

Маріуполь із 1 березня перебуває в облозі. Українські Сили оборони продовжують мужньо боронити частину заблокованого міста і зокрема цивільних (більшість – жінки та діти), які укриваються від звірства окупантів у підвалах комбінату “Азовсталь”. Російська армія завдає ударів по “Азовсталі” надважкими авіабомбами.

Захисники надсилали відео з бункерів заводу “Азовсталі”, де ховаються діти з матерями. Діти на відео розповідають, що сподіваються побачити світло сонця і обійняти рідних.

Російські загарбники таємно закопують тіла тисяч загиблих маріупольців за містом у братських могилах.

Українська розвідка має дані, що російська влада планує кинути підрозділи росгвардії та ФСБ для штурму позицій українських захисниківна “Азовсталі”.

 

росія відмовилась припинити обстріли на Великдень для евакуації з Маріуполя

24.04.2022 17:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3466282-rosia-vidmovilas-pripiniti-obstrili-na-velikden-dla-evakuacii-z-mariupola.html

На неділю, 24 квітня, росія відмовилась забезпечити режим припинення вогню для евакуації людей із Маріуполя.

Про це повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

“Нам не вдалося відкрити гуманітарний коридор, росія не підтвердила гарантію режиму припинення вогню, а тому будемо пробувати завтра”, – сказала Верещук, відповідаючи на запитання, чи вдалося сьогодні евакуювати людей із Маріуполя.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 24 квітня провів розмову з Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, під час якої наголосив на необхідності негайної евакуації цивільних із Маріуполя, зокрема з «Азовсталі», негайного обміну заблокованих військових.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачищення вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються близько 120 тисяч мирних жителів.

Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострільці.

 

На Великдень у Маріуполі ворог скидає бомби на голови дітей – «Азов»

24.04.2022 12:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466102-na-velikden-u-mariupoli-vorog-skidae-bombi-na-golovi-ditej-azov.html

У цьогорічний Великдень вороги продовжують обстрілювати і намагаються штурмувати “Азовсталь” у Маріуполі, скидати бомби на голови дітей.

Про це у відеозверненні сказав заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар (друг Калина), передає Укрінформ.

“Пам’ятайте: в цей час, коли ви кидаєте пасхальні картинки й насолоджуєтеся перемир’ям, в Маріуполі ворог скидає бомби на голови ні в чому невинних дітей”, – зазначив Паламар.

Він розповів, що росіяни продовжують скидати на захисників Маріуполя і його мирних мешканців авіаційні бомби, стріляють з гармат, танків і корабельної артилерії, а ворожа піхота намагається штурмувати. Боєць подякував усім, хто не на словах, а на ділі намагається допомогти жителям Маріуполя евакуюватися з небезпечної території, а військовим, які залишилися сам-на-сам з переважаючими силами противника, – вийти з оточення. І закликав увесь цивілізований світ долучитися до цих зусиль.

Як повідомляв Укрінформ, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк закликав рф, яка не припиняє спроб атакувати “Азовсталь”, “подумати про залишки своєї репутації” і здійснити три “маріупольські кроки”: оголосити реальне великоднє перемирʼя над Маріуполем; негайно дати гумкоридор для цивільних; погодитись на “спецраунд переговорів”, щоб Україна забрала/обміняла військових.

На території заводу “Азовсталь” у Маріуполі перебувають близько 1000 цивільних та українські військові, серед яких близько 500 поранених. Українська влада вимагає від росіян забезпечити терміновий гуманітарний коридор із металургійного комбінату.

 

рф без упину атакує «Азовсталь»: Київ пропонує москві спецпереговори

24.04.2022 11:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466077-rf-bez-upinu-atakue-azovstal-u-mariupoli-podolak.html

Ворог без упину атакує маріупольський комбінат “Азовсталь”, у підземеллях якого перебувають українські захисники та цивільні. Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк пропонує росії спеціальні переговори.

Про це він написав у Твіттері, передає Укрінформ.

«Великдень-2022. Але прямо зараз рф без зупинки атакує маріупольську Азовсталь. Місце, де знаходяться наші цивільні та військові, засипають важкими авіабомбами, обстрілюють артилерією та інтенсивно концентрують сили й техніку для штурму. Хто там віддав наказ «не штурмувати»?», – написав Подоляк.

Він зазначив, що рф має подумати про залишки своєї репутації, і для цього необхідні всього три «маріупольські кроки»: оголосити реальне великоднє перемирʼя над Маріуполем; негайно дати гумкоридор для цивільних; погодитись на «спецраунд переговорів», щоб Україна забрала/обміняла військових.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Із заблокованого російськими загарбниками Маріуполя загалом евакуювалися на підконтрольну українській владі територію близько 150 тисяч мешканців, залишаються у місті ще близько 120 тисяч.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострілки.

 

«Бог дивиться на місто Марії зверху» – бійці «Азову» показали зруйнований Маріуполь

24.04.2022 09:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3465984-bog-divitsa-na-misto-marii-zverhu-bijci-azovu-pokazali-zrujnovanij-mariupol.html

Бійці полку “Азов”, який два місяці боронить Маріуполь, показали фото зруйнованого міста зверху, супроводивши їх зворушливим текстом.

Фото оприлюднені в Телеграм-каналі полку, передає Укрінформ.

“Бог дивиться на місто Марії зверху. На будинки, мешканців яких вирвали ворожі снаряди, мов дітей з материнського лона. На захисників міста, яке носить ім’я матері його сина. Кажуть: Христос воскрес – воскресне Україна. Бог бачить Маріуполь зверху. Чи вистачить його див на таке воскресіння?” – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники майже повністю знищили місто постійними обстрілами і бомбардуваннями, вбивають беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу, депортують маріупольців до депресивних регіонів росії та в ОРДЛО.

Влада Маріуполя вважає, що в місті загинуло понад 20 тис. мирних жителів. Агресори облаштували кілька місць масових поховань, де тіла загиблих у пластикових пакетах насипом скидають до траншей.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку “Азов”, українська морська піхота, поліцейські, мотострільці.

 

Територію Азовсталі війська рф поливали снарядами увесь вчорашній день – Денисенко

24.04.2022 08:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3465958-teritoriu-azovstali-vijska-rf-polivali-snaradami-uves-vcorasnij-den-denisenko.html

Нині найважчі бої відбуваються у Донецькій та Луганській областях.

Про це радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко сказав в ефірі всеукраїнського телемарафону, передає Укрінформ.

«Якщо говорити про фронти, то, безумовно, ключова увага наша привернута повністю до Донбасу. Все найголовніше відбувається саме там. Росіяни намагаються рухатися у бік Слов’янська та Краматорська . Це Рубіжне, Попасна та Маріуполь», – сказав Денисенко.

За його словами, після заяви президента росії путіна про те, що штурму Азовсталі не буде , 23 квітня цілий день «насправді поливалася снарядами територія Азовсталь».

Денисенко відзначив, що минулої ночі повітряні тривоги була на півдні та у центрі України. В Одесі, за попередніми даними працювало ПВО та були обстріли Миколаєва. «Але зараз вся ця інформація збирається та перевіряється», – додав радник міністра внутрішніх справ.

президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Путін замість переговорів планує захопити якомога більше територій України – FT

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — НЕДІЛЯ, 24 КВІТНЯ 2022, 20:00. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/24/7341817/

Джерела в Кремлі розповіли журналістам, що російський президент Володимир Путін має викривлене розуміння ситуації в Україні й прагне чимшвидше захопити якомога більше територій.

Джерело: Financial Times з посиланням на три джерела в Кремлі, які спілкуються з близьким оточенням Путіна

Деталі: За словами джерел, у березні Путін усерйоз міркував над тим, аби підписати якесь перемир’я з Україною після невдач російської армії. Проте зараз він хоче захопити якомога більше територій, оскільки він не бачить, як можна припинити цю війну інакше.

Після знищення українськими ракетами крейсеру “Москва”, російський президент, за словами джерел, нібито був настільки розлючений, що відкинув ідею про досягнення письмової угоди.

Пряма мова одного з джерел видання: “Була надія на якусь угоду, домовленості. Путін вагався туди-сюди. Йому треба було знайти шлях, як вийти з цієї ситуації переможцем.

Після кораблетрощі “Москви”, Путін дав зрозуміти, що він не підпише ніяких угод. Тепер він не має вигляд переможця, бо знищення “Москви” було приниженням для нього”.

Деталі: Один із посадовців, з якими поспілкувалися журналісти видання, запевнив, що Путін усерйоз вірить в усі ті нісенітниці, про які розповідають на російському телебаченні, і ладен іти до “великої перемоги”. Вони твердять, що генерали доповідають Путіну те, що він хоче чути, а також його близьке оточення повторює пропагандистські дурниці з російського телебачення.

Нібито під час розмов зі своїми близькими соратниками, Путін усерйоз казав, що російська армія не обстрілювало цивільне населення в Маріуполі, в тому числі на території заводу “Азовсталь”.

Президент Росії уникає зустрічі із Зеленським будь-якою ціною й каже, що “поки ще не час для такої зустрічі”. У Кремлі припускають, що він натякає на те, що спершу російській армії потрібно захопити більше територій, аби мати перевагу на переговорах.

Деякі російські посадовці побоюються, що Путін готовий застосувати тактичну ядерну зброю по території України, якщо його війська зазнають невдачі при подальшому наступі.

Під час телефонної розмови з президентом Євроради Шарлем Мішелем, який намагався переконати Путіна зустрітися із Зеленським, Путін буцімто сказав йому, що переговори зайшли в глухий кут, бо Україна “звела стіну”, а тому поки що не час для такої зустрічі. Подібне він розповідає і турецькому президенту Реджепу Таїпу Ердоґану.

Передісторія:

24 квітня Ердоґан провів телефонну розмову із Зеленським, на якій обговорив питання гарантій безпеки для України та евакуацію мирного населення з Маріуполя. Незабаром турецький президент сподівається поговорити з Путіним.

На пресконференції в київському метрополітені 23 квітня Зеленський заявив, що знищення росіянами українських захисників Маріуполя або проведення так званого “референдуму” про анексію захоплених територій Херсонщини стане підставою для української сторони розірвати всі переговорні процеси.

Президент Зеленський пояснив, що він не боїться замаху на себе під час особистої зустрічі з Путіним, і переконаний, що жоден лідер не має права боятися, коли його народ голіруч зупиняє ворожі танки. Він пообіцяв, що під час розмови з російським президентомговоритиме лише про територіальну цілісність України та деокупацію Донбасу й Криму.

Російські ЗМІ зі своїх джерел у Кремлі повідомляли, що російська влада не знає, Як завершити війну без шкоди для рейтингів Путіна. Вони визнали, що пропагандисти на телебаченні передали куті меду з темою нацизму в Україні, і тепер Путін став заручником власних нісенітниць.

 

Єрмак сказав, що точно не може бути об’єктом перемовин з рф

24.04.2022 14:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3466193-ermak-skazav-so-tocno-ne-moze-buti-obektom-peremovin-z-rf.html

Об’єктом перемовин з росією не може бути незалежність, територіальна цілісність і суверенітет України.

Про це сказав керівник Офісу Президента Андрій Єрмак в інтерв’ю французькому телеканалу TF1, передає Укрінформ.

“Для нас об’єктом перемовин не може бути наша незалежність, не може бути територіальна цілісність і суверенітет нашої держави”, – сказав Єрмак.

Також він зазначив, що питання Криму є непростим, і обговорюється, що вирішення цього питання може бути відкладено на якийсь період. Але, за його словами, Україна ніколи не визнає незаконну анексію Криму і боротиметься за цю територію.

Як повідомлялося, останні очні переговори між українською та російською делегаціями проходили у Стамбулі. Українська делегація виступила тоді з низкою пропозицій щодо припинення війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки для України.

 

В ОП назвали «досягнення» росіян у війні проти України

24.04.2022 14:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466170-v-op-nazvali-dosagnenna-rosian-u-vijni-proti-ukraini.html

Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк оприлюднив список «здобутків» росіян у війні проти України.

Про це Подоляк написав у Телеграмі, повідомляє Укрінформ.

«За 60 днів немислимо швидко втратили майже 22 тисячі своїх солдатів (убитими). За 60 днів втратили сімох (за непідтвердженими поки що даними – дев’ятьох) генералів. «Російські військові кораблі» («Москва» у тому числі) навчилися слідувати за правильною адресою. Довели світові (з фото- та відеофіксацією), що росіяни – це синонім масового насильства, вбивства дітей, спалювання трупів мирних громадян. Довели світові, що росія настільки «багата» країна, що її армія масово краде в українців унітази, собачі будки, ношені речі. Довели світові, що шизофренія буває колективною та безмежною, особливо коли пропаганда вміє називати російських нацистів «визволителями», а терор в іншій країні – «визволенням», – написав радник голови ОП.

За його словами, рф довела світові, що «другі за силою армії» воюють лише з мирними громадянами та житловими кварталами.

Ще одним їхнім «досягненням» є те, що вони випустили по українських містах 1700 крилатих ракет, у прямому ефірі руйнуючи наш давній Київ, Львів, Харків, Одесу, Дніпро, Чернігів.

Також вони об’єднали Європу в зневазі до росіян і обнулили всіх своїх «шредер-курц-лобістів», а НАТО швидко розширюється за рахунок фінів та шведів.

«Домоглися, що весь світ охоче б’є за російський паспорт. Зібрали найжирніші санкції (і тому тепер просто офіційно крадуть чуже) і подали заявку на батл проти Північної Кореї за звання головного світового ізгоя. Стрімко обнуляють російську культуру. Світ зневажливо відмовляється від вистав/книг. Зробили Україну глобальним символом свободи та стійкості», – додав Подоляк.

Президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні й розпочав масштабне вторгнення. ЄС, США, Великобританія та інші країни запровадили та продовжують посилювати санкції проти росії.

Українські захисники з 24 лютого до 22 квітня ліквідували близько 21 200 російських військових.

 

рф утримує полонених українських військових у в’язницях Ростовської області

24.04.2022 16:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466269-rf-utrimue-polonenih-ukrainskih-vijskovih-u-vaznicah-rostovskoi-oblasti.html

рф утримує полонених українських військовослужбовців у колоніях загального режиму, не здійснивши перепрофілювання в’язниць у табори для військовополонених.

Про це у Телеграмі поінформувала Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ.

«У порушення Женевської конвенції 1949 року, країна-окупант утримує полонених українських вояків у колоніях загального режиму, не здійснивши перепрофілювання в’язниць у табори для військовополонених», – уточнила вона.

За словами Денісової, військовополонені ЗСУ перебувають у колоніях загального режиму в Ростовській області рф.

Для цього, як зазначила український омбудсман, загарбники розселили одразу дві пенітенціарні установи на півдні росії: колонію загального режиму № 1 у місті Звєрєво, а також № 12 у Каменську-Шахтинському поблизу російсько-українського кордону.

Вона поінформувала, що півтора місяця тому звідти виселили утримуваних осіб до колонії № 10 Ростова-на-Дону, де ув’язнені тепер сплять у три зміни.

«А установи у Каменську-Шахтинському та Звєрєвому тепер наповнюються за рахунок захоплених у полон українських солдатів. Їх охороняють співробітники Федеральної служби виконання покарань рф та ув’язнені, яких залишили на підсобних роботах», – зазначила омбудсман.

Денісова уточнила, що правила поводження з полоненими регламентуються Конвенцією про поводження з військовополоненими і додатковими протоколами до неї, прийнятими в 1977 і 2005 році.

«рф в 2019 році денонсувала Протоколи 1 і 2 до цієї конвенції, але, попри це, країна-окупант зобов’язана виконувати принципи, викладені в тексті Конвенції про поводження із військовополоненими, станом на 1949 рік», – написала український омбудсман.

За її словами, згідно з Конвенцією, військовополонені, що були захоплені у зоні бойових дій, повинні у короткий строк бути евакуйовані у табори, що розташовані на достатній відстані від небезпечної зони.

Умови перебування у цих таборах повинні бути не менш сприятливими, ніж умови, якими користуються війська, що утримують їх у полоні, розташовані в цій самій місцевості, – наголосила Денісова.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушення рф прав громадян України», – зазначила вона.

Як повідомлялося, 22 квітня Денісова поінформувала, що українські військові з острова Зміїний не отримували у рф належного харчування, і що вони приїхали із обмороженими кінцівками.

 

росія заявляє, що депортувала на свою територію вже майже мільйон українців

24.04.2022 16:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466271-rosia-zaavlae-so-deportuvala-na-svou-teritoriu-vze-majze-miljon-ukrainciv.html

російське міністерство оборони відзвітувало, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну депортовано у рф вже понад 951 тис. українців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на начальника Національного центру управління обороною росії михайла мізинцева.

За його інформацією, «минулої доби без участі української влади з небезпечних районів України», включаючи ОРДЛО, було вивезено 16 838 осіб, з них 1 402 дитини, всього з початку війни – 951 329 осіб, у тому числі 174 689 дітей».

мізинцев також заявив, що нібито українська сторона готує провокацію з «завданням ударів по об’єктах цивільної інфраструктури» в районі одеського порту «Южний», що призведе до витоку «хімічних речовин».

Як повідомляв Укрінформ, протиповітряна оборона України 23 квітня о 22:00 збила на Одещині дві російські крилаті ракети, що летіли у напрямку порту «Южний».

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабне вторгнення. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ чинять ефективноий опір російським військам і завдають їм великих втрат.

 

рпц грає одну з ключових ролей у примусовій депортації українців до рф – ЗМІ

25.04.2022 05:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466586-rpc-grae-odnu-z-klucovih-rolej-u-primusovij-deportacii-ukrainciv-do-rf-zmi.html

Одну з ключових ролей у депортації та розселенні українців до російської федерації посідає російська православна церква.

Як передає Укрінформ, про це про це йдеться у розслідуванні «Слідство.Інфо».

«Перед перетином російського кордону з українцями проводять так звані «фільтраційні» бесіди, тобто допити. Потім забирають документи та телефони – подальша доля вивезених здебільшого невідома», – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що міністерство надзвичайних ситуацій рф передає церковникам інформацію про депортованих, а вони вже централізовано розселяють їх по церквах та монастирях.

«Від першого дня війни МНС росії щоденно надсилає на спеціально створену пошту відомості про розселення українців з «днр» та «лнр» по росії та графік потягів та автобусів, якими прибувають вивезені українці. Додатково до кожного листа церква отримує мапу окупованих території України з усіма змінами в ході військових дій», – зазначається у повідомленні.

Згодом у листах почали писати про депортованих вже не тільки з території ОРДЛО, але й про всіх інших громадян України, які прибувають до росії.

З початку повномасштабного вторгнення росія примусово вивезла з захоплених територій України близько 600 тисяч українців, 117 тисяч з яких – діти. Йдеться переважно про східні регіони України, зокрема, Маріуполь. Масова депортація та розселення українців територією росії має ознаки геноциду – в Україні вже порушені кримінальні провадження щодо таких дій ворога.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники під Маріуполем утримують у фільтраційних таборах по лінії Мангуш-Нікольське-Ялта понад 20 тисяч осіб.

 

У Радомишлі «московський патріархат» вів нічну службу попри комендантську годину

24.04.2022 11:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3466081-u-radomisli-moskovskij-patriarhat-viv-nicnu-sluzbu-popri-komendantsku-godinu.html

У місті Радомишль на Житомирщині у храмі УПЦ московського патріархату під час комендантської години проходило нічне богослужіння.

Про це у Фейсбуці повідомив депутат Радомишльської міської ради Сергій Галицький, передає Укрінформ.

«Цієї ночі, з 22:00 до 04:00 відбувалось богослужіння у московській церкві. Під час комендантської години, наражаючи на небезпеку все місто, у його центрі світились вогні, били дзвони, було скупчення людей», – йдеться у повідомленні.

На Житомирщині у великодню ніч комендантська година тривала з 23:00 до 5:00.

За інформацією ГУНП України у Житомирській області, до храму в Радомишлі з вечора прийшли парафіяни, які перебували там на нічному богослужінні. Поруч із церквою постійно патрулювала поліція. Освячувати великодні кошики надворі біля храму розпочали о 5:00.

19 квітня депутати Радомишльської міської ради ухвалили звернення до священнослужителів та прихожан парафій Української православної церкви (московського патріархату), що діють на території Радомишльської міської територіальної громади. У ньому закликали відмовитися від московського патріархату або упродовж 48 годин звільнити храми.

 

Як під час Другої світової: рф хоче змусити українських військовополонених здавати кров

24.04.2022 18:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466332-ak-pid-cas-drugoi-svitovoi-rf-hoce-zmusiti-ukrainskih-vijskovopolonenih-zdavati-krov.html

У росії пропонують примусити полонених українських військовослужбовців здавати кров для поранених загарбників.

Про це повідомила уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У держдумі росії пропонують примусити полонених українських військових здавати кров для поранених окупантів. Цей факт свідчить про аналогію звірств нацистів у концтаборах під час Другої світової війни», – підкреслила Денісова.За її словами, така практика примусового донорства була поширена в нацистських концтаборах. Зокрема, як заявила український омбудсман, вʼязні Бухенвальду, які вижили, згадували, що у них брали кров для солдатів вермахту, при цьому людей морили голодом і змушували працювати.

Як повідомлялося, рф утримує полонених українських військовослужбовців у колоніях загального режиму, не здійснивши перепрофілювання в’язниць у табори для військовополонених.

 

РПЦ розселяє депортованих до РФ українців – розслідування

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — НЕДІЛЯ, 24 КВІТНЯ 2022, 19:30  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/24/7341811/

Російська православна церква грає одну з ключових ролей у депортації та розселенні українців у РФ.

Джерело: Слідство.Інфо

Деталі: Журналісти з’ясували, що Міністерство надзвичайних ситуацій Росії передає церковникам інформацію про депортованих, а вони централізовано розселяють їх по церквах та монастирях.

Від самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну МНС Росії надсилає звіти щодо окупованих територій та депортованих українців на електронну пошту Синодального відділу з благодійності Російської православної церкви. МНС щоденно інформує церковників про зміни в ході військових дій на окупованих територіях України та про кількість примусово вивезених українців, маршрути та час доставки людей з України в Росію.

Відповідні електронні листи благодійного крила РПЦ розслідувачам надали хакери з Anonymus та проєкту DDoSecrets.

Листування велося з пошти mchs@diaconia.ru — імовірно, її створили спеціально для контактів між російськими церковниками та силовиками у питаннях війни в Україні. Перший тестовий лист на цю пошту надійшов 21 лютого 2022 року, перед самим вторгненням РФ в Україну.

Авторка тестового листа — Поліна Юферева з Російської православної церкви, координаторка сектору організації церковної допомоги у надзвичайних ситуаціях РПЦ.

В останньому листі від 30 березня, який є у розпорядженні Слідства.Інфо, зазначається, що за весь час депортації до Росії прибули майже 490 тисяч людей, серед яких 100 тисяч — діти. Таку ж кількість насильно вивезених до Росії українців у своїх заявах тими днями називала українська омбудсменка Людмила Денісова.

Мешканка села Рубіжне, що на лінії вогню на Донбасі, розповіла Слідству.Інфо про свій 5-денний шлях через Росію до Естонії та низку допитів, які їй довелося пройти на території держави-окупанта. За її словами, особливо неприємними були бесіди з російськими МНС-никами, бо вони поливали брудом Україну і її керівництво.

“Ті ж українці, кому не вдалося вибратися з Росії після примусового вивезення (а їх переважна більшість) після “фільтраційних” бесід, по суті допитів, зі співробітниками російського МНС потрапляють у друге коло фільтрації — “духовне”. Силовики, які давно і плідно співпрацюють з російськими церковниками, передають українців до монастирів та церков”, – пише видання.

Зі згаданого листування, переданого групою Anonymus та проєктом DDoSecrets, а також з відкритих джерел журналісти дізналися, що практично у кожному регіоні, куди привозять українців, є своя єпархія, яка опікується питаннями переселенців. Вони приносять їм їжу та проводять “духовні бесіди”.

За даними офіційного сайту Московського патріархату, 52 єпархії РПЦ “надають допомогу” вивезеним українцям.

Деякі єпархії виділили свої монастирі та притулки для проживання переселених українців. Однак невідомо, яким чином туди потрапляють люди, оскільки про можливість розміщення у церковних установах РПЦ публічно не повідомляє. Лише звітує про завершені розселення.

У листуванні Синодального відділу з благодійності журналісти знайшли лист про необхідність встановлення камер спостереження у місцях перебування переселених українців. Церковники пояснюють це безпековими міркуваннями.

Разом з тим, РПЦ не афішує шляхи доставки українців до своїх церковних закладів, умови їхнього утримання, а тим більше інформацію про камери спостереження за насильно вивезеними людьми.

 

Литва пропонує запровадити санкції ЄС проти патріарха рпц кирила

24.04.2022 17:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466292-litva-proponue-zaprovaditi-sankcii-es-proti-patriarha-rpc-kirila.html

Литва запропонувала Євросоюзу запровадити санкції проти патріарха рпц Кирила, який підтримує розв’язану росією війну проти України.

Це підтвердив порталу новин 15min.lt глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс, передає Укрінформ.

«Така пропозиція існує, тільки поки що точаться дискусії щодо спільного рішення, і у нас немає остаточної відповіді, чи вдасться це зробити», – зазначив міністр.

За його словами, влада країни також бере участь у консультаціях про відокремлення Литовської православної церкви від москви. Водночас Ландсбергіс наголосив на дотриманні принципу поділу влади та церкви, тому зрештою рішення залишається за церковною громадою.

Як повідомлялося, група православних священиків Литви починає готувати звернення до Константинопольського патріархату, щоб стати частиною цієї митрополії.

Православна церква є однією з дев’яти традиційних релігійних громад у Литві. Вона належить до московського патріархату. На чолі громади стоїть митрополит Віленський та Литовський Інокентій. 17 березня він випустив звернення, в якому рішуче засудив війну в Україні. Проте через місяць Інокентій усунув з посади священиків, які відкрито засудили війну росії проти України, а пізніше він звинуватив їх у розколі з метою “переходу до юрисдикції Константинопольського патріархату”.

 

Українська культурна спадщина є однією з головних цілей путіна – Ткаченко

25.04.2022 02:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3466543-ukrainska-kulturna-spadsina-e-odnieu-z-golovnih-cilej-putina-tkacenko.html

Російська армія свідомо цілить в українські пам’ятки, тому що українська культурна спадщина є однією з головних цілей путіна.

Про це в ефірі телемарафону єдиних новин сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає Укрінформ.

“Більшість пам’яток (зруйнованих та пошкоджених — ред.) це, на жаль, якраз церкви, причому різних конфесій, і вони розташовані переважно в тих регіонах, де проходили бойові дії. І питання не тільки в тому, які пам’ятки знищені чи пошкоджені. Питання в тому, що цілять вони (росіяни – ред.) незалежно від того, чи ці пам’ятки є пам’ятками релігійної спадщини, чи воїнів радянської армії, які перемогли у Другій світовій війні. Вони стріляють у пам’ятник Шевченка, як у Бородянці, свідомо. Це в принципі війна цивілізацій. Це війна між добром і злом, війна між життям і смертю. І наша спадщина і наша культура є однією з головних цілей путіна. Він сам каже, що культура – його знаряддя, одне з небагатьох, яким він може донести “добро” русского міра”, – сказав Ткаченко.

Натомість зараз, як наголосив Ткаченко, українська культура протиставляється цій війні, розв’язаній росією, на концертних майданчиках по всьому світу, де виступають українські митці, зокрема і на Венеційській бієналє.

Як повідомлялося, 20 квітня Україна на Венеційській бієнале презентувала кінетичну скульптуру «Фонтан виснаження». Проєкт являє собою реалізацію ідеї Павла Макова, яка з’явилася ще в 1995 році: це серія вмонтованих у стіну мідних воронок, які функціонують як фонтан. Об’єкт став образом виснаження на культурному, економічному і політичному рівнях.

Венеційська бієнале La Biennale di Venezia – одна з провідних виставок сучасного мистецтва, що проходить що два непарні роки у Венеції.

У межах бієнале проводяться також Венеційський кінофестиваль та Венеційський фестиваль архітектури. Україна бере участь у Венеційській бієнале із 2001 року.

 

«Потрібна пауза просто зараз»: ООН закликає негайно припинити бої в Маріуполі 

24.04.2022 18:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3466348-potribna-pauza-prosto-zaraz-oon-zaklikae-negajno-pripiniti-boi-v-mariupoli.html

Координатор ООН з кризи в Україні Амін Авад закликав негайно припинити бойові дії в Маріуполі для евакуації мирного населення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

«У Маріуполі на кону стоять життя десятків тисяч, у тому числі жінок, дітей та людей похилого віку. Нам потрібна пауза між боями просто зараз, щоб врятувати життя», – йдеться у заяві Авада.

Координатор ООН підкреслив, що «чим довше ми будемо чекати, тим більше життів буде під загрозою. Їм потрібно дозволити безпечно евакуюватися зараз, сьогодні. Завтра може бути надто пізно».

У заяві ООН сказано, що приблизно 100 тис. мирних жителів перебувають у пастці в Маріуполі, який зазнав потужних бомбардувань протягом кількох тижнів облоги російськими військами.

Авад сказав, що православний Великдень, який відзначають і в росії, і в Україні, надав можливість припинити військові дії.

«Під час рідкісного календарного збігу релігійних свят православного Великодня, Песаха та Рамадану настав час зосередитися на нашій спільній людяності, відкинувши розбіжності», – наголосив координатор ООН з кризи в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав росію та Україну у зв’язку з Великоднем оголосити з четверга по неділю чотириденну гуманітарну паузу.

Вже два місяці триває масштабне російське вторгнення в Україну. Агресор обстрілює та руйнує ключові об’єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл.

 

МКЧХ закликає негайно надати безпечний вихід з Азовсталі цивільних та поранених

24.04.2022 14:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3466187-mkch-zaklikae-negajno-nadati-bezpecnij-vihid-z-azovstali-civilnih-ta-poranenih.html

Міжнародний комітет Червоного Хреста закликає до негайного надання безперешкодного доступу до Маріуполя для сприяння безпечному виходу з міста цивільних осіб і поранених.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКЧХ.

“Для добровільного безпечного виходу з міста, в тому числі з території заводу “Азовсталь”, тисяч цивільних осіб та сотень поранених нагально необхідним є негайне надання безперешкодного гуманітарного доступу”, – ідеться у повідомленні.

У МКЧХ зазначають, що з кінця лютого невпинно працюють, аби допомогти жителям Маріуполя та інших міст, звідки вони не можуть вибратися.

Комітет неодноразово закликав до надання можливостей безпечного виходу цивільного населення з цих районів, а також до надання дозволу на доставку гуманітарної допомоги, нагадуючи про необхідність дотримання принципів гуманності та міжнародного гуманітарного права.

“Як нейтральний та неупереджений посередник МКЧХ готовий допомагати сторонам конфлікту узгоджувати практичні та придатні до виконання угоди для забезпечення добровільної евакуації. На місцях розміщено команди працівників для сприяння проведенню безпечного виходу, щойно буде укладено таку угоду та надано гарантії безпеки”, – заявили у МКЧХ.

Як повідомляв Укрінформ, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк закликав росію, яка не припиняє спроб атакувати “Азовсталь”, “подумати про залишки своєї репутації” і здійснити три “маріупольські кроки”: оголосити реальне великоднє перемирʼя над Маріуполем; негайно надати гумкоридор для цивільних; погодитись на “спецраунд переговорів”, щоб Україна забрала/обміняла військових.

На території заводу “Азовсталь” перебувають близько 1000 цивільних та українські військові, серед яких близько 500 поранених. Українська влада вимагає від росіян забезпечити терміновий гуманітарний коридор.

 

росія має заплатити за те, що зробила в Україні – Домбровскіс

25.04.2022 01:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3466522-rosia-mae-zaplatiti-za-te-so-zrobila-v-ukraini-dombrovskis.html

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив, що зараз країни світу шукають спосіб домогтися того, аби росія заплатила за збитки, завдані Україні під час війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на інтерв’ю політика латвійському TV.

Зараз ЄС та інші країни світу активно планують допомогу Україні, щоб вона пережила війну – і потім відновилася. Потреби України величезні: щоб вижити – понад 5 млрд доларів щомісяця.

“Це сума, яка потрібна, щоб забезпечити більш-менш нормальне функціонування держави – наскільки в умовах війни можливо, щоб фінансувати основні функції держави, щоб можна було платити зарплати, пенсії тощо”, – пояснив Домбровскіс.

За його словами, у короткостроковій перспективі це можна вирішити, але не в довгостроковій. Ще й тому важливо добитися, щоб війна закінчилася якнайшвидше.

«Наслідки війни для економіки України є руйнівними. За оцінкою Світового банку, українська економіка цього року зменшиться на 45%. Ми також бачимо масштабне спустошення, якого російська армія завдала і українській інфраструктурі, і виробничій галузі, і житловим кварталам. Зрозуміло, що потреба у фінансуванні дуже велика», — сказав віцепрезидент Єврокомісії.

За словами української сторони, на відновлення країни потрібно 600 млрд доларів. Зараз ЄС створює солідарний трастовий фонд для цього — і запрошує інших донорів доєднатися.

«Наразі, звичайно, важко дати якісь точні оцінки, але ясно: це суми, які оцінюються в кілька сотень мільярдів євро. Саме так — нещодавно була оцінка в 500 млрд євро, що може дорівнювати 600 млрд доларів. Але проблема в тому, що наразі немає точного обсягу, і руйнування щодня тривають», – констатував Домбровскіс.

При цьому зараз активно обговорюється питання, як добитися того, щоб за руйнування в Україні заплатила росія. Зокрема, за словами Домбровскіса, зараз оцінюються юридичні можливості того, щоб направити заморожені російські активи, зокрема Центробанку рф, на відновлення України.

«Заморожування активів щодня триватиме. Ця сума на сьогодні, якщо не помиляюся, в Європейському Союзі була близько 29 млрд євро. Вже зараз у Європейській комісії діє спеціальна робоча група: вона займається питанням, як забезпечити заморожування цих активів — та їх потенційну конфіскацію», — резюмував Домбровскіс.

Зокрема, ці кошти можна було б використати на підтримку українських військових біженців.

Нагадаємо: 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ чинять ефективний опір російським військам і завдають їм великих втрат.

 

рф погрожує Естонії та має військові плани проти неї – посол 

25.04.2022 04:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3466576-rf-pogrozue-estonii-ta-mae-vijskovi-plani-proti-nei-posol.html

рф погрожує Естонії та має військові плани проти цієї держави, проте Таллінн продовжуватиме надавати військову допомогу Україні, яка протистоїть російському вторгненню і фактично на своїй землі обороняє країни Балтії.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на заяву посла Естонії в Україні Каїмо Кууска в ефірі каналу “Україна 24“.

Дипломат наголошує, що Естонія ніколи не перестане допомагати Україні, маючи спільні демократичні цінності, а також з міркувань власної безпеки.

“Ми вирішили, що ми ніколи не залишимо вас наодинці. Також не залишимо інших друзів, які також стають жертвами агресії. Ми дуже прагматичні, насправді. Ми маленькі, але ми хочемо сказати, що ми компактні. Ми знаємо, що наша оборона, захист, починається з Донбасу”, – сказав посол.

Кууск додав, що його країна готова ділитися продуктами та зброєю “з нашими друзями, які захищають фактично нас”.

“Ми знаємо, що у росії є військові плани проти нас. У них заплановані навчання, які вони хочуть провести. Тому нам не потрібно чекати. Ми надаємо Україні зброю, і кожен “Джавелін”, який уражає російський танк, робить загрозу проти нас меншою”, – зазначив він.

Нагадаємо: країни Балтії мають намір і надалі збільшувати свої оборонні бюджети – щонайменше до 2,5% валового внутрішнього продукту (ВВП). Додаткове фінансування сприятиме швидшому нарощуванню потенціалу у найважливіших сферах, включаючи спільні балтійські проєкти.

Латвія, Литва та Естонія продовжать співпрацювати у проведенні спільних закупівель для посилення протиповітряної оборони країн Балтії. Також розробляються загальні процедури, щоб ці держави могли надавати одна одній військову та невійськову допомогу.

 

Німецький бізнес проти енергетичного ембарго

24.04.2022 20:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3466390-nimeckij-biznes-proti-energeticnogo-embargo.html

Асоціація німецьких промислово-торговельних палат виступає проти ембарго на російський газ і нафту, вважаючи це катастрофою для бізнесу.

Про це заявив в інтерв’ю Німецькому радіо керуючий директор асоціації Мартін Ванслебен, передає Укрінформ.

На переконання Ванслебена, енергетичний бойкот не є виправданим, газове ембарго було б катастрофою для багатьох секторів економіки, адже йдеться насамперед не про опалення домівок, а про роботу багатьох секторів промисловості.

«З огляду на все, що ми знаємо, і те, що федеральний уряд також аналізує, і галузях, які постраждали, ембарго на природний газ було б катастрофою в нинішній ситуації», – заявив керівник асоціації.

Він визнав, що з точки зору сьогодення, Німеччина більше не може продовжувати перебувати в енергетичній залежності від рф – ні політично, ні морально, ні економічно. Отже, треба зробити все, щоб подолати цю залежність. Але, зауважив Ванслебен, немає сенсу вводити санкції, які б’ють Захід сильніше, ніж об’єкт, на який вони срямовані.

Він згадав також, що вже відчуваються такі наслідки санкцій як розрив ланцюгів поставок, збільшення цін на енергію та практично всі продукти, зростання відчуття невизначеності тощо.

Як повідомлялось, Німеччина оголосила про плани відмовитися від російського вугілля до літа, а нафти – до кінця цього року. Згодом планується відмовитися і від російського газу, але чіткого графіку виходу поки немає, втім, є розуміння, що це має відбутися на загальноєвропейському рівні.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

Наразі в Брюсселі розробляється шостий пакет санкцій за агресію рф проти України, які можуть бути введені наступного тижня.

 

Швейцарія блокує поставки німецьких боєприпасів до України – ЗМІ

24.04.2022 18:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3466323-svejcaria-blokue-postavki-nimeckih-boepripasiv-do-ukraini-zmi.html

Швейцарія, яка вперше в історії відмовилася від свого історичного нейтралітету і приєдналася до європейських санкцій проти росії через її атаку на Україну, наразі ветує надання Києву озброєнь з Німеччини.

Про це повідомляє швейцарське видання Tagesanzeiger, передає Укрінформ.

Уряд у Берні, за даними газети, не дає Німеччині згоди на передачу Україні боєприпаси швейцарського виробництва, які використовуються в бойовій машині піхоти Marder.

Речник Державного секретаріату з економічних питань (SECO) повідомив виданню, що два запити Німеччини про передачу в Україну боєприпасів швейцарського виробництва були відхилені «з огляду на нейтралітет Швейцарії та обов’язкові критерії законодавства про військові матеріали», що не дозволяє поставок зброї в зони конфлікту. Речник не повідомив подробиць про тип і кількість боєприпасів.

Минулого місяця Швейцарія відмовила Польщі у запиті на зброю для підтримки України, додає газета.

Німеччина досі не поставляла Україні важкого озброєння. Уряд у Берліні та його глава піддаються суворій критиці з боку як опозиції, так і чималої кількості представників провладних партій.

Концерн Rheinmetall із Дюссельдорфа, який виробляє цю техніку, днями запросив у федерального уряду дозвіл на передачу Україні партії машин. Зокрема, Marder стоять на озброєнні Бундесверу в кількості 370 одиниць, з яких на ходу, як стверджують німецькі експерти, 240.

Німецькі міністри неодноразового наголошували на тому, що не мають можливості надавати Україні більше озброєнь зі своїх складів, адже це зашкодить боєздатності власної армії. Утім, було ухвалено рішення, що Україна зможе укладати контракти безпосередньо з виробниками, але з дозволу уряду ФРН.

Окрім того, німецький уряд запропонував Словенії передати їй Marder замість 40 танків T-72, які та віддасть Україні.

 

Ексканцлер Німеччини не шкодує про свою позицію щодо Росії

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 24 КВІТНЯ 2022, 10:21. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/24/7341725/

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шрьодер заявив, що не шкодує про свою позицію щодо Росії на тлі критики на його адресу та вважає за необхідне зберігати відносини з РФ, попри війну.

Як повідомляє Spiegel, про це він сказав в інтерв’ю New York Times, пише “Європейська правда”.

Шрьодера різко розкритикували і у власній партії за те, що він не дистанціювався від Путіна після початку війни в Україні.

“Я не збираюся визнавати свою провину”, – заявив ексканцлер.

Він висловився на захист енергетичної політики Німеччини останніми десятиліттями, яка призвела до узалежнення країни від російського газу, та сказав, що здивований зараз бачити запеклі дебати.

“Тридцять років усі погоджувалися з таким станом справ. Але раптом зараз усі кажуть, як було би краще”, – зауважив він.

За його словами, якби він зараз дистанціювався від Росії, то “втратив би довіру єдиної людини, яка може зупинити війну”.

На запитання про злочини російських військових у Бучі він сказав, що всі факти потрібно розслідувати, і він не вірить, що наказ на таку поведінку військових надійшов напряму від Путіна, а радше від нижчої керівної ланки.

“Я думаю, ця війна була помилкою, і я завжди так казав… Що треба робити зараз – відновити мир якнайшвидше”, – зазначив Герхард Шрьодер.

Він також стверджує, що Путін “зацікавлений закінчити війну, але це не просто”.

У середині березня Шрьодер зустрічався з Путіним щодо завершення війни в Україні, за його словами – з ініціативи української сторони, але, наскільки відомо, без якихось явних результатів. Ексканцлер каже, що готовий на ще одну таку зустріч.

Шрьодер вважає, що внаслідок останніх подій постачання російських енергоресурсів до Німеччини не припиниться і уряду не варто запроваджувати ембарго.

Він сказав, що вважає малоймовірним, що Кремль припинить постачання газу до Європи, але якщо таке станеться – то готовий піти зі своїх посад у російському газовому секторі.

“Таку країну як Росія у довгостроковій перспективні неможливо ізолювати, ані у політичному, ані економічному сенсі”, – зазначив Шрьодер

За його словами, для німецької економіки потрібна сировина з РФ: “Це не тільки нафта і газ, але й рідкісні метали. І цю сировину не так і просто замінити”.

Шрьодер з 2017 року є членом та головою ради директорів “Роснефти”. Востаннє його переобирали на посаду голови на початку червня 2021 року. Також він є головою комітету акціонерів Nord Stream 2 AG – компанії-оператора проєкту газопроводу “Північний потік-2”. На початку лютого 2022 року Шрьодера висунули до ради директорів “Газпрому”. 

На початку березня через позицію ексканцлера щодо Росії та війни в Україні з його офісу звільнились кілька співробітників.

 

Німецьких соціал-демократів закликали виключити Шредера з партії

25.04.2022 06:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3466605-nimeckih-socialdemokrativ-zaklikali-vikluciti-sredera-z-partii.html

Прем’єр-міністр федеральної землі Північний Рейн – Вестфалія Хендрік Вюст, який є членом опозиційного Християнсько-демократичного союзу, зажадав від керівництва Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) почати процедуру виключення з її складу колишнього канцлера ФРН Герхарда Шредера.

Відповідну заяву Вюст зробив у неділю, 24 квітня, передає Укрінформ із посиланням на zn.ua.

За словами прем’єра землі, керівництво СДПН раніше говорило, що якщо Шредер триматиметься за свої посади, що добре оплачуються, в держкомпаніях президента РФ Володимира Путіна, то більше не зможе залишатися членом партії. Інтерв’ю Шредера свідчить саме про цей намір, вважає голова кабінету.

“У зв’язку з цим СДПН тепер покликана підкріпити свої слова справами”, – підкреслив Вюст.

Крім того, глава уряду СРВ вимагає виробити новий регламент: “Ми повинні чітко встановити, що забезпечення ексканцлерів, а також колишніх федеральних президентів може бути передбачене тільки в тому випадку – якщо їм не надходять кошти від інших держав”.

Нагадаємо: NYT 23 квітня опублікувала інтерв’ю з Герхардом Шредером. У ньому ексканцлер, зокрема, заявив, що Москва не припинить постачання нафти та газу до Європи. “Цього не станеться”, – вважає Шредер. Однак за такого сценарію “я піду у відставку”, підкреслив він.

Крім того, колишній глава німецького кабміну заявив, що “у довгостроковій перспективі ізолювати таку країну, як Росія, не можна – ні політично, ні економічно”.

“Німецька промисловість потребує сировини, яка є у Росії. Йдеться не тільки про нафту і газ, а й про рідкісні метали. Це сировина, яку просто не можна замінити”, – зазначив Шредер. Світ та процвітання Німеччини та Європи завжди залежатимуть від діалогу з РФ, заявив він.

Як повідомлялося, 77-річний Шредер вже є головою комітету акціонерів Nord Stream AG і президентом ради директорів Nord Stream 2 AG, а також головою наглядової ради російської державної енергетичної компанії «Роснефть» (з 2017 року, його переобрали на цю посаду лише на початку червня 2021 року). Напередодні стало відомо, що друга президента Росії Путіна висунули кандидатом до складу наглядової ради держкомпанії «Газпром», річні загальні збори якої заплановані на 30 червня. Шредер має замінити Тимура Кулібаєва, зятя колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. Шредер є єдиним іноземним кандидатом у списку.

Шредер є активним лобістом російських інтересів, він нещодавно обвинуватив Київ у «брязканні шаблями», розкритикував вимоги України щодо поставок зброї, а також давно вимагає скасування санкцій проти РФ. Експолітик до того ж звинуватив НАТО у розгортанні російських військ на кордоні з Україною.

 

ЄС може лишитись без третини поставок газу через війну росії в Україні

24.04.2022 18:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3466352-es-moze-lisitis-bez-tretini-postavok-gazu-cerez-vijnu-rosii-v-ukraini.html

За оцінкою НАК “Нафтогаз України”, Європа може втратити третину поставок газу із росії, які здійснюються через територію України, внаслідок втручання росіян у роботу газотранспортної системи України на тимчасово окупованих територіях.

На цьому наголосив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко у Твіттері, передає Укрінформ.

“За нашими оцінками, третину обсягу газу, що експортується з росії до ЄС через Україну, буде втрачено, якщо окупаційні війська не припинять зривати роботу наших станцій на нещодавно окупованих територіях”, – написав Вітренко.

Як повідомлялося, Україна намагається переконати західних союзників перенести частину обсягів газопостачання з “Північного потоку-1” до української ГТС.

У квітні російські військові втрутилися у роботу компресорної станції «Новопсков» у Луганській області.

 

Українці можуть допомогти Європі подолати дефіцит робочої сили — МВФ

24.04.2022 14:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3466168-ukrainci-mozut-dopomogti-evropi-podolati-deficit-robocoi-sili-mvf.html

Українські біженці, які захочуть залишитися за кордоном на довгий період, можуть стати позитивним фактором для Європи, якій в середньостроковій перспективі не вистачатиме робочої сили.

Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» сказав директор Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Альфред Каммер, передає Укрінформ.

«У довгостроковій перспективі Україна хоче, щоб біженці повернулись. Чим раніше це відбудеться, тим краще. Однак дехто з біженців може залишитись на довгий період, і це буде позитивом для Європи, бо в середньостроковій перспективі в Європі не вистачатиме робочої сили», — наголосив Каммер.

Він також підкреслив, що війна в Україні найбільше вплинула на східноєвропейські економіки, що розвиваються, в тому числі через те, що вони приймають багато біженців. Тому для таких країн (за виключенням України, білорусі, росії та Туреччини) був погіршений прогноз щодо економічного зростання.

“Ми погіршили прогноз цьогорічного зростання в країнах Східної Європи (крім України, білорусі, росії та Туреччини) на 1,5 в.п. Для просунутих економік ми погіршили цей прогноз на 1 в.п., тобто на ті країни криза впливає значно більше. Однак важливо, що це відбувається після значного відновлення східноєвропейських економік з ринками, що розвиваються. Це відновлення було значно більшим, ніж в просунутих європейських економіках», — зауважив Каммер.

Як повідомлялося, за даними ООН, кількість біженців, які виїхали з України від початку повномасштабного російського вторгнення, станом на 19 квітня становила 5,034 млн осіб. Ще 7,1 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами.

 

У МЗС розчаровані заявою Шалленберга про європейське майбутнє України

24.04.2022 13:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3466163-u-mzs-rozcarovani-zaavou-sallenberga-pro-evropejske-majbutne-ukraini.html

У Міністерстві закордонних справ розчаровані заявою федерального міністра закордонних справ Австрії Александра Шалленберга про європейське майбутнє України.

Про це йдеться у наданому Укрінформу коментарі речника МЗС Олега Ніколенка.

«Вважаємо їх стратегічно недалекоглядними та такими, що не відповідають інтересам об’єднаної Європи. Такі висловлювання також ігнорують той факт, що переважна більшість населення країн-засновників ЄС підтримує членство України», – зазначив він.

Ніколенко нагадав, що глава МЗС України Дмитро Кулеба вже відзначав, що український народ платить занадто високу ціну за помилки багатьох європейських урядів. Їхнє необ’єктивне сприйняття реальності вже призвело до політичного та економічного послаблення Європи, надало можливість росії підривати стабільність в ЄС та втілювати гібридну агресію проти європейських країн, зауважив речник МЗС.

«Схоже, нинішньої війни, жертв та руйнувань їм замало. Продовжувати під різними приводами відкладати в часі членство України в ЄС або шукати йому альтернативу означає потурати агресивним планам путіна та гальмувати зміцнення Євросоюзу шляхом долучення можливостей України», – заявив Ніколенко.

Він акцентував, що Україна має всі підстави вимагати об’єктивного визнання її заслуг та стратегічної ролі для ЄС.

«Завдяки незламній волі та сміливості Президента України та українського народу Європа може сьогодні жити в мирі. Без перебільшень наша держава стала форпостом захисту безпеки ЄС, європейської свободи та європейських цінностей», – наголосив речник МЗС.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг у виступі на саміті європейських медіа в Лех-ам-Арльберзі заявив що Україні не варто пропонувати членство в Євросоюзі. Зокрема, міністр вважає, що Україна не повинна отримати статус кандидата у червні, як на те розраховує президент Зеленський. Він обгрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 119

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua