Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 05.08.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 05.08.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

164-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Унаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 359 дітей

05.08.2022 09:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543947-unaslidok-zbrojnoi-agresii-rf-v-ukraini-zaginuli-359-ditej.html

Війська росії від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 359 дітей, понад 700 — поранені.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

«Станом на ранок 5 серпня більш як 1059 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 359 дітей загинули та понад 700 отримали поранення різного ступеню тяжкості», – ідеться у повідомленні.

Ці цифри не остаточні, триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій – 371, Харківській – 195, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 61, Миколаївській – 57, Херсонській – 54, Запорізькій – 40 областях.

4 серпня внаслідок обстрілу ворогом зупинок громадського транспорту в центрі Торецька Донецької області поранення отримали троє дітей від 8 до 15 років.

Стало відомо про загибель 14-річного хлопчика внаслідок обстрілів Маріуполя Донецької області на початку збройної агресії.

Також у ході фіксації злочинів, вчинених росіянами на території Донецької області, стало відомо про поранення внаслідок обстрілів ще чотирьох дітей.

Через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 2211 закладів освіти. З них 230 зруйновано повністю.

В ОГП нагадують, що надати інформацію про воєнний злочин щодо дитини можна через єдиний доказовий хаб та за телефонами: +380961004438, +380683235856.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні працює онлайн-платформа “Діти війни”, яка має допомогти у пошуку та порятунку дітей та визволенні їх із місць примусового переміщення чи депортації.

 

Масований обстріл Миколаєва: від отриманих травм помер чоловік 

05.08.2022 19:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544447-masovanij-obstril-mikolaeva-vid-otrimanih-travm-pomer-colovik.html

Унаслідок ранкового обстрілу російськими військовими Миколаєва відомо про 21 пораненого та одного загиблого, 1980 року народження, який помер від отриманих травм.

Як передає Укрінформ, про це повідомив заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко у Телеграмі.

Миколаїв. росіяни завдали удар по Корабельному району міста. Постраждали приватні будинки та багатоповерхівки. Площа ураження дуже велика, є пожежі, значні руйнування та жертви. Працюють рятувальники.Тож станом на зараз відомо про 21 пораненого та одного загиблого.Чоловік 1980 року народження помер через отримані травми”, – зазначив Тимошенко.

Він додав, що серед постраждалих є 13-річний хлопчик, який перебував біля входу в церкву.

За наявною інформацією він отримав поранення через розрив касетних боєприпасів. Підліток, з політравмами та мінно-вибуховими пораненнями голови, стегна та черевної порожнини, у тяжкому стані доставлений до реанімації обласної лікарні. Інформація уточнюється”, – додав Тимошенко.

Як повідомлялося, рашисти обстріляли Миколаїв сьогодні вдень забороненими касетними снарядами.

 

Загарбники обстріляли Миколаїв, серед постраждалих – 13-річний хлопець

05.08.2022 15:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544247-zagarbniki-obstrilali-mikolaiv-sered-postrazdalih-13ricnij-hlopec.html

Загарбники вдень у п’ятницю обстріляли Миколаїв, є постраждалі, у тому числі дитина.

Про це у Телеграмі повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, передає Укрінформ.

«Сьогодні по обіді окупанти з боку Херсона знову обстріляли Балабанівку та Корабельний район Миколаєва. На жаль, є постраждалі, зокрема 13-річний хлопець. Медики працюють на місці», – написала Замазєєва.

Як повідомлялося, вночі та зранку ворог обстріляв Корабельний район Миколаєва. Відомо про влучання у приватний будинок і пошкодження кількох будинків. За попередніми даними військової комендатури оборони Миколаєва, вночі Корабельний район росіяни обстрілювали касетними боєприпасами з РСЗВ, зранку били зі ствольної далекобійної артилерії “Піон”.

 

Зруйновані будинки, церква та дві зупинки: росіяни за добу обстріляли 16 міст і сіл на Донеччині

05.08.2022 12:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544083-zrujnovani-budinki-cerkva-ta-dvi-zupinki-rosiani-za-dobu-obstrilali-16-mist-i-sil-na-doneccini.html

У Донецькій області війська російської федерації за добу обстріляли 16 населених пунктів, є загиблі, серед поранених – троє дітей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє відділ комунікації поліції Донецької області.

“Поліцейські Донеччини за добу задокументували 25 злочинів російської армії проти мирного населення. Окупанти обстріляли 16 населених пунктів, є жертви. Серед поранених – троє дітей”, – ідеться в повідомленні.

російські війська обстрілювали міста Авдіївка, Торецьк, Бахмут, Мар’їнка, Залізне, Калинове, Костянтинівка, селища Нью-Йорк та Очеретине, села Кам’янка, Новоселівка Перша, Нетайлове, Уманське, Соловйове, Карлівка, Первомайське.

Житлові квартали Донеччини ворог атакував авіацією, артилерією, ракетами, реактивними системами залпового вогню “Смерч”, “Ураган”, “Град”, а також танками.

На Донеччині за добу зруйновано та пошкоджено 38 цивільних об’єктів: 25 житлових будинків, з них – 11 багатоквартирних, церкву, дві зупинки громадського транспорту, підприємство, супермаркет, готель, коксохімічний завод.

Поліція та Служба безпеки України відкрили кримінальні провадження за ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, у Донецькій області минулої доби, 4 серпня, російські військові вбили 7 і поранили 9 мирних жителів.

 

рф намагається витіснити будь-які сліди української ідентичності на загарбаних територіях

05.08.2022 00:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3543843-rf-namagaetsa-vitisniti-budaki-slidi-ukrainskoi-identicnosti-na-zagarbanih-teritoriah.html

російська федерація використовує дітей для просування ворожих щодо України наративів на загарбаних нею територіях.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

«В окупованому Криму батьки школярів у загальних батьківських чатах отримують повідомлення з проханням надати так звану гуманітарну допомогу у вигляді російськомовних підручників і книг для навчальних, а також дошкільних закладів на тимчасово непідконтрольних окремих районах Запорізької та Херсонської областей. Крім цього, батьків закликають ділитися спортивним інвентарем, розмальовками та іграми для дітей на новоокупованих територіях півдня України», – йдеться у повідомленні.

Окупаційні адміністрації Криму проводять також «благодійну» акцію «Із Криму з любов’ю: даруємо книги Херсонській області!»: збирають книги класичної російської літератури, історичні та науково-популярні видання, книги для дітей і підлітків. Усе це нібито для поповнення фондів бібліотек Херсонщини «якісною та затребуваною літературою».

Вказані дії окупантів є черговою спробою витіснити та знищити будь-які сліди української історії, мови, культури та національної ідентичності, елементом інформаційної війни та поширенням впливу російської пропаганди на українських дітей, які до повномасштабного вторгнення навчалися та зростали у вільній, демократичній та прогресивній країні, зазначають у представництві.

Тут наголосили: «На гіркому досвіді окупованого Криму ми вже бачили, як рф використовує дітей для просування ворожих щодо України наративів, чинить мілітарний вплив на школярів».

Зазначається, що усі 8 років окупації росія перекроювала систему освіти в Криму під власну пропаганду: вилучення українських підручників та заміна на російські, скасування уроків української та кримськотатарської мов у школах, відправка українських педагогів на так звану перекваліфікацію за стандартами рф – замість отримання належної освіти дітей закликали до «юнармії», а після школи йти на строкову службу до армії рф із наступним підписанням контракту.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну окупанти знищили ракетами не одну школу та дитсадок, а у тимчасово непідконтрольних районах Херсонської та Запорізької областей використовують напрацьовані за роки окупації Криму методики, зокрема й щодо освіти.

Тільки повна деокупація всіх без винятку українських територій зупинить насильницьку пропаганду рф та забезпечить доступ дітей і молоді до професійної освіти, підкреслюють у представництві.

Як повідомляв Укрінформ, 3 серпня перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський поінформував, що у Каланчацькій громаді на Херсонщині російські загарбники викрали директора Гаврилівської школи Тетяну Ткаченко. На директорів шкіл по всій області чинять колосальний тиск, тому що переважна більшість педагогів відмовляється працювати з загарбниками та перебудовувати роботу навчальних закладів під російську програму.

На захопленій території Херсонської області страждають від терору педагоги, яких ворог примушує до співпраці, – їм погрожують, до них загарбники приїжджають додому, викрадають, б’ють. Більшість освітян змушені виїжджати, побоюючись за своє життя.

Українці збирають підписи під електронною петицією щодо звільнення цивільних заручників.

На Херсонщині загарбники зможуть запустити не більше 20% шкіл, наразі ворог погрожує керівникам шкіл, розповсюджує чутки про те, що дітей, які не підуть у школи з російською програмою, відбиратимуть у батьків і відправлятимуть у Крим.

Херсонська колаборантка Тетяна Кузьміч сприяє організації вивезення херсонських дітей до підконтрольного агресорові «Нахімовського військово-морського училища» в Севастополі.

 

Дівчинці, яка втратила всіх рідних під час обстрілу у Вугледарі, знайшли сім’ю у Львові

05.08.2022 13:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544168-divcinci-aka-vtratila-vsih-ridnih-pid-cas-obstrilu-u-vugledari-znajsli-simu-u-lvovi.html

Десятирічна дівчинка з Вугледара, яка втратила сім’ю під час обстрілу, приєднається до одного з львівських дитячих будинків сімейного типу.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради, передає Укрінформ.

«Попри все, що випало на її долю, Вероніка не впала духом і не втратила вміння вставати та йти вперед з посмішкою на обличчі. Тепер дівчинка буде частиною великої та люблячої сім’ї львівського дитячого будинку сімейного типу сестри Юлі», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 10-річна Вероніка прибула до Львова з Донеччини після того, як танковий снаряд потрапив в укриття, де ховалась сім’я дівчинки. Залишилась живою лише вона, родичі закрили її собою. Родина ховалася у підвалі багатоповерхівки міста Вугледар. Дитина отримала ушкодження мозку й хребта, а також втратила частину спогадів. Тепер успішно проходить лікування та реабілітацію.

У Службі у справах дітей Львівської міськради наголошують, що батьківська любов та підтримка – це одні з найважливіших речей, які необхідні кожній дитині, аби вставати на ноги та рости впевненим у собі та не боятися дивитися у майбутнє.

«Тож ми продовжуємо активну роботу з пошуку прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів та осіб, які готові взяти на тимчасове перебування дітей, які залишилися без батьківського піклування внаслідок воєнних дій», – зазначили в управлінні.

Загалом у Львівській міській територіальній громаді функціонують 11 дитячих будинків сімейного типу, де виховується 77 дітей, та 13 прийомних сімей, в яких виховується 22 дитини.

У міськраді закликають: якщо відчуваєте готовність стати патронатними вихователями, прийомними батьками чи батьками-вихователями та допомагати дітям, які залишилися без батьківської опіки й турботи, чи тимчасово прийняти в сім’ю дітей, що залишилися без батьківського піклування внаслідок воєнних дій, звертайтесь за адресою: м. Львів, пл. Ринок, 1, управління «Служба у справах дітей» департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, каб. 523, 519.

Як повідомляють в ОДА, загалом на Львівщині проживають близько 400 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Офіційно зареєстрованих ВПО – понад 243 тисяч, з яких 75 тисяч – діти.

 

На Херсонщині за добу від ворожих обстрілів загинула жінка, є поранені

05.08.2022 13:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544154-na-hersonsini-za-dobu-vid-vorozih-obstriliv-zaginula-zinka-e-poraneni.html

На Херсонщині минулої доби, 4 серпня, внаслідок артилерійських обстрілів з боку військ рф загинула жінка, кілька людей отримали поранення. Крім того, загарбники викрали трьох людей.

Про це повідомляє у Фейсбуці поліція Херсонської області, передає Укрінформ.

“На Херсонщині через артобстріли російськими військовослужбовцями сіл Білогірка, Іванівка, Потьомкіне, Осокорівка, Посад-Покровське та Князівка тяжких поранень зазнали місцеві жителі, є загибла, зруйновано приватні будинки”, – йдеться у повідомленні.

Загалом за минулу добу поліція відкрила 20 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів армії рф на Херсонщині.

У поліції зазначили, що в селі Благодатне Скадовського району озброєні російські військові викрали трьох чоловіків. Нині їх місцезнаходження невідоме.

Одне з великих фермерських господарств області позбавили можливості здійснювати господарську діяльність: військові рф викрали та знищили весь врожай пшениці, соняшнику й кукурудзи, який зберігався на 11 зернотоках у різних населених пунктах області.

Через обстріли російськими військовими сталося займання лісосмуги уздовж траси Харків-Сімферополь біля міста Генічеськ.

У місті Берислав представники окупаційних військ рф захопили приміщення фахового коледжу, поставили там нового “керівника” та пропонують студентам навчатися за російськими стандартами.

В обласному центрі загарбники викрали три баржі і 6 транспортних засобів, які належать компанії одного з мобільних операторів. На території комунального підприємства російські військові зрізали болгаркою замки, викрали з офісу та складських приміщень все майно, яке вивезли на автомобілях. З території будівельного підприємства за допомогою важкої техніки викрали 800 тонн щебеню. Озброєні представники силових структур рф захопили приміщення одного з управлінь Херсонської міської ради. Також захоплене приміщення державної установи на вул.Філатова, матеріальні збитки становлять понад 10 млн грн.

Унаслідок обстрілів сталося займання двох складських приміщень на площі 600 м кв.

За всіма фактами відкриті кримінальні провадження за ст.110 «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» Кримінального кодексу України та ст.438 «Порушення законів та звичаїв війни» КК України.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

На Київщині у технічному колодязі знайшли тіло загиблого під час окупації

05.08.2022 11:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544057-na-kiivsini-u-tehnicnomu-kolodazi-znajsli-tilo-zagiblogo-pid-cas-okupacii.html

У Київській області на Житомирській трасі в технічному колодязі знайшли тіло чоловіка, який загинув під час перебування російських військ на цій території.

Як передає Укрінформ, про це начальник Головного управління Національної поліції в Київській області Андрій Нєбитов повідомив у Телеграмі.

“В технічному колодязі знайшли тіло загиблого під час окупації на Київщині. 4 серпня робітник дорожньої служби повідомив нам, що на Житомирській трасі поблизу села Березівка знайшов труп чоловіка. Тіло знаходилось у заповненому водою люкові на узбіччі Житомирської траси”, – написав Нєбитов.

За словами керівника поліції Київщини, після того, як рятувальники дістали загиблого, поліцейські оглянули тіло і встановили, що чоловік загинув наприкінці лютого – початку березня.

Нєбитов закликав тих, хто має інформацію стосовно загиблого, повідомити про це на спецлінію “102”.

Прикмети небіжчика: темне волосся, одягнений у зимовий одяг чорного кольору, брюки, куртку та кофту, чорне взуття.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 17 липня у Київській області виявили 1346 тіл мирних жителів, убитих російськими військовими.

 

Наразі невідомо про долю близько 300 осіб, які зникли через бойові дії на Київщині

05.08.2022 18:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544408-narazi-nevidomo-pro-dolu-blizko-300-osib-aki-znikli-cerez-bojovi-dii-na-kiivsini.html

Наразі внаслідок бойових дій, які проводилися у Київській області після повномасштабного вторгнення рф, невідомо про долю близько 300 осіб.

Про це в ефірі всеукраїнського телемарафону заявив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов, передає кореспондент Укрінформу.

«Наразі 1339 тіл загиблих наших громадян були знайдені, підкреслюю – цивільних, які були вбиті армією рф. Більшість із них – це люди, які були вбиті саме зі стрілецької зброї. Судово-медичні експерти роблять свою роботу, відбирають відповідні ДНК. І, на жаль, маємо цифру у близько 300 осіб, доля яких нам невідома у результаті бойових дій на Київщині», – поінформував очільник поліції Київської області.

За його словами, правоохоронці зв’язуються з родичами цих осіб і відповідним чином виконується уся процедура відбору ДНК.

«Тому сподіваємося знайти всіх серед живих, але розуміємо – будемо реалістами – що є люди, які вже, на жаль, загинули. Працюємо у цьому напрямку», – зазначив посадовець.

Окремо Нєбитов поінформував, що наразі, на жаль, 216 тіл залишаються невпізнаними, і щодо цього також ведеться відповідна робота.

«Загалом поліцією Київської області відкрито більше 3 тисяч кримінальних проваджень і за вбивства, і за руйнуваннями. Це по злочинах, пов’язаним з війною. Більшість з них вже передано по відповідній підслідності до слідчих СБУ», – сказав чиновник.

Як повідомлялося, Нєбитов заявив, що на Київщині в технічному колодязі знайшли тіло чоловіка, який загинув під час перебування російських військ в області.

 

Вечірній обстріл Харкова: у прокуратурі уточнили кількість поранених

05.08.2022 10:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544036-vecirnij-obstril-harkova-u-prokuraturi-utocnili-kilkist-poranenih.html

Правоохоронці порушили кримінальне провадження щодо ракетного обстрілу Шевченківського району Харкова, внаслідок якого були поранені четверо людей, пошкоджені житлові багатоповерхівки й автомобілі.

Про це у Телеграмі повідомляє Харківська обласна прокуратура, передає Укрінформ.

«За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м.Харкова розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України)», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, 4 серпня близько 21:55 російські військові, попередньо, з РСЗВ «Торнадо-С» обстріляли житловий масив у Шевченківському районі Харкова.

У цей час на вулиці перебували люди, які йшли додому. Внаслідок обстрілу дістали поранення двоє чоловіків та дві жінки. Пошкоджено низку багатоквартирних житлових будинків та автомобілів.

Слідчі дії тривають, дані уточнюються, зазначили у прокуратурі.

Як повідомлялося, вночі російські війська з ракетних систем залпового вогню обстріляли три райони Харкова та Чугуїв. В обласному центрі з пораненнями госпіталізовані двоє чоловіків віком 26 і 38 років та 46-річна жінка, які під час обстрілу перебували на вулиці. Стан одного з чоловіків стабільно тяжкий, він у реанімації. Інші поранені – в стані середньої тяжкості.

 

Загарбники обстріляли селище на Харківщині фосфорними снарядами, згоріли шість будинків

05.08.2022 09:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543979-zagarbniki-obstrilali-selise-na-harkivsini-fosfornimi-snaradami-zgorili-sist-budinkiv.html

Минулої доби загарбники обстріляли селище Слатине Дергачівської територіальної громади фосфорними снарядами.

Про це у Телеграмі повідомляє Дергачівська міська рада, передає Укрінформ.

«Минулої доби російська армія обстрілювала зі ствольної й реактивної артилерії майже всі підконтрольні ЗСУ населені пункти нашої громади. Над селищем Слатине окупанти знову застосували проти цивільного населення фосфорні снаряди», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що внаслідок обстрілу у селищі згоріло щонайменше шість приватних будинків.

Окрім того, у зоні активних бойових дій ворог бив з мінометів і танків по Цупівці, Прудянці, Дементіївці, Новому, Питомнику та по Руській Лозовій.

Інформація про постраждалих на даний час до Дергачівської міськради не надходило.

Як повідомлялось, уночі росіяни із ракетних систем залпового вогню обстріляли три райони Харкова та м. Чугуїв.

 

Загарбники вночі обстріляли із РСЗВ три райони Харкова та Чугуїв, є постраждалі

05.08.2022 09:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543958-zagarbniki-vnoci-obstrilali-iz-rszv-tri-rajoni-harkova-ta-cuguiv-e-postrazdali.html

Уночі росіяни із ракетних систем залпового вогню обстріляли три райони Харкова та м. Чугуїв.

Про це у Телеграмі повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

«Цієї ночі ворог попередньо з систем залпового вогню здійснив масований обстріл Шевченківського, Індустріального та Салтівського районів Харкова. Під ударом опинилися житлові будинки, магазини, ринок, в багатьох будинках пошкоджено шибки, постраждало приміщення закладу освіти, дитячі майданчики», – написав Синєгубов.

За його словами, також піротехніки вилучили снаряди, які не розірвались.

Унаслідок обстрілу з пораненнями госпіталізовані двоє чоловіків віком 26 і 38 років та 46-річна жінка, всі вони під час обстрілу перебували на вулиці. Стан одного з чоловіків стабільно тяжкий, він перебуває у реанімації. Інші поранені – в стані середньої тяжкості.

Окрім того, минулої ночі ворог обстріляв м. Чугуїв. Три ракети влучили по відкритій території приватного домоволодіння, одна ракета впала поряд. Постраждалих немає.

Загалом протягом доби ворог обстрілював населені пункти Харківського, Ізюмського, Богодухівського та Чугуївського районів області. За даними обласного центру екстреної медичної допомоги, викликів щодо постраждалих з цих районів не надходило.

 

За минулу добу росіяни вбили на Донеччині 7 мирних жителів, ще 9 поранили

05.08.2022 09:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543942-za-minulu-dobu-rosiani-vbili-na-doneccini-7-mirnih-ziteliv-se-9-poranili.html

Минулої доби російські загарбники вбили 7 і поранили 9 мирних жителів Донеччини.

Про це у Телеграмі повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, передає Укрінформ.

“За 4 серпня росіяни вбили 7 мирних жителів Донеччини — у Торецьку. Ще 9 людей отримали поранення”, – написав очільник ОВА.

За його словами, наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Відповідно до оприлюдненої інфографіки, за весь час від початку повномасштабної війни росії проти України вороги убили на Донеччині 685 і поранили 1759 цивільних осіб.

 

Ворог завдав ракетного удару по околицях Запоріжжя – ОВА

05.08.2022 03:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543874-vorog-zavdav-raketnogo-udaru-po-okolicah-zaporizza-ova.html

Ворожі військові випустили кілька ракет по околицях Запоріжжя.

Про це в Телеграмі повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух, передає Укрінформ.

“Ворог і надалі не дає спокою Запорізькому краю. Зафіксовано прихід кількох ракет поруч з обласним центром. За попередньою інформацією жертв немає”, – написав він.

Близько другої години під час повітряної тривоги мешканці Запоріжжя чули чотири вибухи.

Раніше повідомлялось, що російські війська з РСЗВ обстріляли село Новоолександрівської громади Запорізького району. Зруйновано приватні будинки, одна людина поранена.

Також загарбники учора завдали ракетного удару по об’єкту інфраструктури в Заводському районі обласного центру – зафіксовано два “прильоти”, одна особа постраждала.

 

Загарбники обстріляли Миколаїв, Нікополь та Запоріжжя

05.08.2022 01:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543853-zagarbniki-obstrilali-mikolaiv-nikopol-ta-zaporizza.html

російські окупанти у ніч на 5 серпня вдарили по Миколаєву, Запоріжжю та Нікополю.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Нікопольську РВА.

Про обстріл Нікополя повідомили у місцевій РВА. Станом на 01:45 зберігається загроза артобстрілів. На території Нікопольської громади оголосили повітряну тривогу. Людей закликають перебувати в укриттях.

Окрім того, ЗМІ повідомили про вибухи у Миколаєві та Запоріжжі.

Раніше під час тривоги увечері 4 серпня окупанти вдарили по Шевченківському та Індустріальному районах Харкова. Від дій ворога постраждали щонайменше 3 осіб.

 

Війська рф уночі обстріляли Дніпропетровщину, є поранені

06.08.2022 07:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544634-vijska-rf-unoci-obstrilali-dnipropetrovsinu-e-poraneni.html

російські війська минулої ночі обстріляли два райони Дніпропетровської області, троє людей отримали поранення.

Як повідомляє Укрінформ, про це інформує голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко у Телеграмі.

“Після опівночі російська армія обстріляла з «Градів» Нікопольський район, зі ствольної артилерії – Криворізький. Як завжди, ударили по житлових кварталах – по людях, які у цей час спали. У Нікополі 20 прильотів реактивних снарядів. Троє містян поранені. Один з них у лікарні – 58-річний чоловік”, – написав він.

За словами Резніченка, у місті понівечені 11 п’ятиповерхівок, до 40 приватних будинків, дитячий садок та будинок дитячої творчості.

Виведено з ладу газовід, водовід та електромережу. Кілька тисяч людей без світла. Працюють аварійні бригади.

У Криворізькому районі, пише Резніченко, ворог ударив по Зеленодольській громаді. У Мар’янському перебита лінія електропередач. Без світла частина села.

Попередньо, люди не постраждали.

У інших районах області на цю хвилину спокійно.

Як повідомляв Укрінформ, рф формує 3-й армійський корпус для війни в Україні та вже не приховує цього.

 

росіяни вночі знову обстріляли Торецьк, пошкоджений супермаркет у центрі міста

05.08.2022 14:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544193-rosiani-vnoci-znovu-obstrilali-toreck-poskodzenij-supermarket-u-centri-mista.html

На Донеччині загарбники знову обстріляли Торецьку громаду, пошкоджено будівлю торгівельного центру в центральній частині міста. Обійшлося без жертв. Влада закликає евакуюватися.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Торецька міська військова адміністрація.

«Російські терористи вночі знов обстріляли Торецьку громаду. Пошкоджено будівлю “АТБ-Маркет” у центральній частині міста. Цього разу обійшлося без жертв», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вже зранку працівники комунальних служб громади: АКП “Комунальник”, КП “Торецьккомсервіс”, ПП “Техноком Н” та Торецьке ВУВКГ КП “Вода Донбасу” приступили до розбирання завалів та приведення в належний стан прилеглих територій.

Влада міста ще раз закликала мешканців міста евакуюватися: «Російські терористи безжальні, руйнують все навкруг та вбивають мирних жителів. Не перетворюйте себе на їх мішень! Евакуація – це складно, але вона врятує Вам життя!».

Як повідомлялося, російські загарбники 4 серпня близько 11.00 обстріляли зупинку громадського транспорту в Торецьку, в результаті чого восьмеро людей було вбито та четверо зазнали поранення, серед них три дитини.

Агресор постійно обстрілює Донеччину, вбиваючи та травмуючи громадян, знищуючи цивільну інфраструктуру населених пунктів області. У регіоні вже давно немає газопостачання, а в багатьох населених пунктах – і водопостачання. Ворог робить спроби прорвати українську оборону в кількох напрямках, але не має успіху і повертається на свої попередні позиції.

На Донеччині до осінньо-зимового періоду має залишитися не більше 235 тис. населення, задіяних у процесі оборони й підтримки роботи критичної інфраструктури, інші всі повинні евакуюватися. До 24 лютого на Донеччині постійно проживали 1 млн 670 тис. осіб.

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що розпочалася обов’язкова евакуація з Донеччини.

 

На Миколаївщині за добу у результаті обстрілів загарбників пошкоджені понад 40 цивільних об’єктів

05.08.2022 12:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544097-na-mikolaivsini-za-dobu-u-rezultati-obstriliv-zagarbnikiv-poskodzeni-ponad-40-civilnih-obektiv.html

На Миколаївщині за добу у результаті обстрілів загарбників пошкоджені понад 40 цивільних об’єктів – будинки, магазини, офіси тощо.

Про це повідомили у пресслужбі ГУ Нацполіції у Миколаївській області, передає Укрінформ.

“4 серпня під ворожими атаками перебували обласний центр, села Лимани, Парутине, Червона Долина, Широке, Поляна Миколаївського та Баштанського районів. Сьогодні вночі та вранці ворог вкотре атакував Миколаїв та область. Внаслідок чого пошкоджено 40 об’єктів інфраструктури: 28 приватних та чотири багатоквартирні будинки, приміщення магазину, офісу, банку, автостоянка та інші споруди ”, – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що є поранені серед цивільних. Детальна інформація щодо руйнувань, пошкоджень та постраждалих уточнюється.

На місцях подій правоохоронці фіксують кожен факт російської агресії.

За усіма зібраними матеріалами відкриті кримінальні провадження за ст. 438 ККУ «Порушення законів та звичаїв війни».

 

росіяни обстрілювали Сумщину і Чернігівщину з артилерії, мінометів і гранатометів 

05.08.2022 11:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544054-rosiani-obstriluvali-sumsinu-i-cernigivsinu-z-artilerii-minometiv-i-granatometiv.html

Армія рф у четвер, 4 серпня, обстрілювала територію Сумської та Чернігівської областей з артилерії, мінометів та автоматичних гранатометів.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба, передає Укрінформ.

“По Сумщині у 2-х випадках ворог цілив мінометами та з автоматичного гранатомета.

2 міни 120 мм калібру розірвалися на околиці одного із прикордонних населених пунктів Шалигінської громади та 15 гранат вибухнули на території Есманської громади”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією ДПСУ, на Чернігівщині по Семенівській громаді ворог з боку села Ломаківка (рф) у чотирьох випадках завдав вогневого ураження із мінометів (зафіксовано 14 вибухів) та зі ствольної артилерії (8 вибухів).

Крім того, Новгород-Сіверську громаду з території росії обстрілювали мінометами 120 мм калібру (зафіксовано 9 вибухів) та із самохідної артилерійської установки (2 вибухи). Вогонь військові рф відкривали з боку населених пунктів Леднєв та Случовськ.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила. Дані уточнюються, зауважили в ДПСУ.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Нікополь уночі обстріляли двічі – росіяни застосували запалювальні снаряди

05.08.2022 10:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544006-nikopol-unoci-obstrilali-dvici-rosiani-zastosuvali-fosforni-snaradi.html

Ворог обстріляв Нікополь фосфорними снарядами.

Відео нічного обстрілу оприлюднив у Телеграмі голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко, передає Укрінформ.

“Нічний обстріл Нікополя”, – написав він.

Євтушенко додав, що вночі ворог двічі обстріляв місто використовуючи РСЗВ. Було випущено біля сорока реактивних боєприпасів, в тому числі запалювальні. Уламками та пожежею пошкоджено приватні будинки, транспорт, господарчі будівлі.

Як повідомляв Укрінформ, минулої доби загарбники обстріляли селище Салтине Дергачівської територіальної громади Харківської областіфосфорними снарядами.

 

Генпрокуратура зафіксувала вже майже 40 тисяч злочинів рф проти України

05.08.2022 04:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543898-genprokuratura-zafiksuvala-vze-majze-40-tisac-zlociniv-rf-proti-ukraini.html

З початку повномасштабної війни проти України зареєстровано 26 658 злочинів агресії та воєнних злочинів і 12 550 злочинів проти національної безпеки України.

Як передає Укрінформ, про це інформує Офіс Генерального прокурора у Телеграм.

За даними Офісу Генпрокурора, з початку повномасштабної війни російської федерації проти України зареєстровано 26 658 злочинів агресії та воєнних злочинів – це порушення законів та звичаїв війни, планування, підготовка або розв’язання та ведення агресивної війни, пропаганда війни та інші.

Водночас зафіксовано 12 550 злочинів проти національної безпеки України – це посягання на територіальну цілісність, і недоторканість України, колабораційна діяльність, пособництво державі агресору, диверсії тощо.

Окрім цього зазначається, що в магістральних справах щодо агресії проти України підозрюється 624 представника військово-політичного керівництва рф – міністри, депутати, військове командування, посадовці, керівники правоохоронних органів, розпалювачі війни і пропагандисти кремля.

Водночас через збройну агресію росії в Україні загинули 358 дітей, 693 поранені.

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл.

 

Польща надала Україні два рефрижератори MAN для повернення тіл загиблих захисників

05.08.2022 10:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3543997-polsa-nadala-ukraini-dva-refrizeratori-man-dla-povernenna-til-zagiblih-zahisnikiv.html

Уряд Польщі відреагував на звернення Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та надав два спеціалізованих автомобілі (рефрижератори) MAN для виконання завдань з перевезення та повернення тіл загиблих захисників.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Мінреінтеграції.

«Завдяки наданій техніці ми зможемо більш оперативно працювати в цьому напрямку. Ми обов’язково повернемо тіла всіх загиблих бійців додому», – сказав Уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

За його словами, міністерство продовжує активну роботу з повернення тіл військовослужбовців, які віддали життя за Україну. Але для виконання таких завдань не вистачає спеціалізованих автомобілів. Саме тому віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук звернулася за допомогою до уряду Польщі.

Країна-побратим вкотре підтримала в нелегкий для України час та надала два спеціалізованих автомобілі. Їх планують передати для роботи формувань у Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Як повідомляв Укрінформ, 25 липня відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Тоді Україна повернула тіла ще 25 своїх захисників, а 21 червня – тіла 35 воїнів.

 

СБУ запустила онлайн-сервіс із пошуку військовополонених і зниклих безвісти

05.08.2022 17:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3544343-sbu-zapustila-onlajnservis-iz-posuku-vijskovopolonenih-i-zniklih-bezvisti.html

Об’єднаний центр з пошуку та звільнення полонених запровадив швидку форму подання заяв про зниклих безвісти українців в умовах війни, а також тих, хто потрапив у полон до загарбників. Тепер є можливість повідомити про обставини зникнення особи через онлайн-форму.

Про це повідомляє СБУ в Телеграмі, передає Укрінформ.

Зазначається, що тим громадянам, які звернулися до Об’єднаного центру раніше, повторно заповнювати електронну форму не потрібно – надана інформація вже опрацьована.

“Відправлені через форму дані є конфіденційними і не потраплять до сторонніх осіб. Звертаємо увагу, що питання звільнення полонених перебуває у виключній компетенції органів державної влади”, – підкреслили в СБУ.

Також Служба безпеки застерігає від шахрайських схем, коли невідомі особи можуть телефонувати та пропонувати «допомогу» в нібито визволенні родичів з полону.

“Не надавайте інформацію про полонених і власні персональні дані не уповноваженим організаціям та особам, а також анонімним джерелам. Це може зашкодити нашим захисникам у полоні та ускладнити перебіг переговорного процесу щодо їх звільнення”, – попереджають у службі.

В СБУ нагадали, що за результатами спільної діяльності та реалізації рішень Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об’єднаним центром реалізовано звільнення з полону та повернуто на підконтрольну уряду України територію 573 особи.

 

Теракт в Оленівці: у Львові вийшли на акцію рідні захисників «Азовсталі»

05.08.2022 21:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544504-terakt-v-olenivci-u-lvovi-vijsli-na-akciu-ridni-zahisnikiv-azovstali.html

Біля Оперного театру у Львові рідні українських військовополонених, які захищали «Азовсталь», закликали ООН і Міжнародний комітет Червоного Хреста відвідати колонію в Оленівці Донецької області та проінспектувати умови утримання наших захисників.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рівно тиждень тому в Оленівці, де перебувають наші рідні росія вчинила терористичний акт. Вони вбили багатьох героїв, яких ми чекали вдома. Сьогодні зібралися тут, тому що про Оленівку не можна мовчати, не можна ігнорувати та просто неможливо забути. Наші захисники та захисниці й досі там. Сьогодні ми зібралися, щоб закликати ООН, Червоний Хрест і всю світову спільноту не ігнорувати злочинів російської федерації, визнати її країною-терористом», – зазначили на початку акції організатори.

Вони наполягають, аби ООН і Червоний Хрест негайно отримали доступ до полонених в Оленівці, проінспектували стан їх здоров’я, умови, в яких їх утримують, бо ж саме це вони гарантували, коли захисники Маріуполя виходили з «Азовсталі» в полон.

Спершу учасники акції зібралися біля Оперного театру та влаштували перформанс. Посеред площі стояла клітка, в якій знаходилися молоді люди у військовій формі та з пакетами на головах, уособлюючи полонених в Оленівці, серед них з відкритим обличчям була руда дівчина, дуже схожа на парамедика «Азова» – «Пташку». Перед ними на асфальті зробили напис «Save Azov».

Кругом них стояли понад сотня людей різного віку: жінок, дітей, мам, бабусь, і в усіх у руках були плакати з написами «Поверніть героїв додому», «Оленівка 29.07.2022», «Росія – країна-терорист», «Азов – Герої», «Поверніть мого тата». Ці ж гасла, а також «Азов – це вся Україна», скандували всі учасники.

«Ми вважаємо, що світ має об’єднатися, щоб допомогти Україні в нашій боротьбі за державу, надати зброю, яку необхідно. І в нашій безпосередньо боротьбі родичів військових “Азовсталі”, у поверненні наших бійців додому», – розповіла Ірина, мати полоненого військовослужбовця.

Далі рідні військовополонених, а також львів’яни, які до них приєднались, пройшли до пам’ятника Тарасу Шевченку з плакатами, щоб нагадати перехожим про те, що їхні чоловіки, сини, батьки перебувають у російському полоні.

За словами рідних азовців, зв’язку з українськими військовополоненими немає вже кілька місяців, а росіяни порушують усі можливі вимоги до утримання полонених.

« Ми зв’язок можемо мати тільки через Міжнародний комітет Червоного Хреста. росія його не допускає, тому ми можливості поспілкуватись з нашими рідними не маємо», — додала Ірина.

Аналогічні акції родини військовополонених планують провести і в різних містах Європи.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, де утримували українських військовополонених, стався потужний вибух. За даними російської сторони, в результаті загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 – отримали важкі поранення.

росіяни на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовили співробітникам цієї організації у доступі до українських військовополонених в Оленівці. Це є прямим порушенням російськими загарбниками положень Женевської конвенції.

 

Загарбники влаштували «рок-концерт» на Азовсталі

05.08.2022 16:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544292-zagarbniki-vlastuvali-rokkoncert-na-azovstali.html

У тимчасово захопленому Маріуполі загарбники влаштували рок-концерт на території меткомбінату «Азовсталь».

Про це у Телеграмі повідомив радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Хоча назвати рок-концертом скигління поодинокого гітариста назвати складно, однак мерзотності картини це не скасовує. Державні волонтери окупантів – для окупантів. Добре, що без цивільно-примусових глядачів. Для остаточної картини залишилось дочекатись вистави у зруйнованому Драматичному театрі, і коло цинічної нелюдяності можна вважати замкнутим», – написав Андрющенко.

Як повідомлялося, раніше загарбники у Маріуполі оголосили, що 10 вересня відкриють новий театральний сезон у розбомбленому ними Драматичному театрі, де загинуло не менше 300 мирних жителів.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Маріуполь на сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч були депортовані до росії та на тимчасово окуповану територію Донецької області.

 

Наркоман, офіцер та “потомок казаков”: Азов показав нових полонених окупантів

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 15:54. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362027/

Підрозділ сил спеціальних операцій “Азов” взяв у полон п’ять російських окупантів.

Джерело: засновник-перший командир полку “Азов” Андрій Білецький в Telegram

Пряма мова: “Нова п’ятірка полонених від ССО “Азов”. Серед них: наркоман, офіцер, осетин, “потомок казаков” з Кубані та мобілізований “денер”.

Зверніть увагу: ці тварини живі, не побиті, не покалічені. Вони будуть добре їсти і добре спати, їх будуть лікувати українські лікарі, поки вони чекатимуть на обмін.

Це кодекс честі солдата, обов’язковий для “азовця”, з якою б мраззю ти не мав справу – гідно поводитися з полоненим. Ми не порушуємо його навіть після масового вбивства наших братів на Оленівці.

Тому що ми – “Азов”, тому що ми – воїни, а не зграя собак, як наш ворог”.

Деталі: Білецький наголосив, що крім цього, це фонд для обміну українських побратимів.

 

Рівень смертності у Маріуполі зріс у п’ять разів 

05.08.2022 12:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544116-riven-smertnosti-u-mariupoli-zris-u-pat-raziv.html

У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі рівень смертності зріс у п’ять разів, у місті фіксується різкий стрибок інфекційних захворювань.

Про це у Телеграмі повідомила Маріупольська міська рада, передає Укрінформ.

«Рівень смертності у Маріуполі зріс у п’ять разів! Нині фіксується різкий стрибок інфекційних хвороб, а тіла померлих людей досі знаходять прямо посеред вулиць», – йдеться у повідомленні.

За інформацією міськради, самі загарбники повідомляють про зафіксовані 17 випадків гострої кишкової інфекції, половина з яких – у дітей.

«Але реальна картина значно гірша. Враховуючи майже повну відсутність медичної допомоги, за тиждень у Маріуполі помирає понад 30 людей. Це більше, ніж у півмільйонному Маріуполі до початку війни. Через антисанітарію та забруднення підземних вод, річок у місті також зберігається небезпека розповсюдження холери», – наголосили у міськраді.

Також оприлюднено фотографію, на якій зображено чорний пластиковий мішок із тілом людини, що лежить просто на вулиці. У міськраді зауважили, що «такі випадки не поодинокі».

Як повідомлялося, радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що у лікарнях міста через брак ліків і медиків помирає фактично кожен четвертий пацієнт.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь наразі без нормального постачання електрики, води, газу. З початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тис. було депортовано в росію і на тимчасово захоплені території Донецької області.

 

У лікарнях Маріуполя через брак медикаментів помирає кожен четвертий пацієнт

05.08.2022 11:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544033-u-likarnah-mariupola-cerez-brak-medikamentiv-pomirae-kozen-cetvertij-pacient.html

У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі в лікарнях через брак ліків та медиків помирає фактично кожен четвертий пацієнт.

Про це у Телеграмі повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Медицина. Фактично в лікарнях помирає кожен четвертий пацієнт. Ліків не вистачає, цинічно пропонують «купити» в аптеках, які частково належать наближеним до пушиліна (денис пушилін – ватажок «днр») фірмам», – написав Андрющенко.

За його словами, задля облаштування «нормальних» умов для російських військових людей розміщують по коридорах. Через брак персоналу – фактично кидають на самоті, звідти і надвисока смертність.

Радник мера зазначив, що інсулінозалежні хворі в найгіршому стані в Маріуполі. Привезений з росії ендокринолог приймає лише один раз на тиждень в четвер в одній лікарні.

«Він і «роздає» інсулін в шприцах. Тому щастить не всім. Ситуацію сумісності, підбору інсуліну взагалі ніхто не контролює. Просто медицини в місті немає. Ніякої, окрім ілюзорної», – констатував Андрющенко.

Він оприлюднив відео з лікарні, де в жахливих умовах знаходяться хворі пацієнти.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь наразі без нормального постачання електрики, води, газу. З початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тис. були депортовані в росію і на тимчасово захоплені території Донецької області.

Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних захворювань.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя і створюють картинку «відновлення життя міста».

 

«Оленівка- новий Освенцим»: родичі полонених азовців закликали світ звернути увагу на трагедію 

04.08.2022 23:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543830-olenivka-novij-osvencim-rodici-polonenih-azovciv-zaklikali-svit-zvernuti-uvagu-na-tragediu.html

На Софіївській площі відбувся мітинг з метою залучити світову громадскість до допомоги бранцям з “Азовсталі” й закликати світ визнати рф країною – терористом.

Про це повідомляє кореспондент Укріфнорму.

“Ціль нашої акції в тому, щоб достукатися до Міжнародного комітету Червоного Хреста і персонально до Петера Маурера, щоб він, використавши свої контакти з окупантами, знайшов можливість отримати доступ до полонених”, – сказав один із організаторів акції Євгеній Сухарніков.

Водночас мітингувальники із плакатами “Організація Об’єднаної Недовіри” , “Не питай, хто в Оленівці, – там загинув Ти”, “росія – терорист”, “Женевська конвенція не працює”, “Червоний Хрест – WTF?” підтримали критику міжнародних організацій, які мали гарантувати безпеку азовцям, звертаючись до країн світу про визнання росії країною – терористом.

“Варто називати речі своїми іменами: росія – країна-терорист, із якою можна вести справи з позиції сили. І лише твердою силою світ зможе врятувати військовополонених”, – наголосили під час заходу.

Перформанс, який символічно продемонстрували навпроти банера азовцям, відтворював болісну смерть бранців у камерах оленівської колонії. Завершилася дія хвилиною мовчання й виконанням пісні “Плине кача” на спомин про загиблих, кількість яких залишається невідомою.

Сухарников, 24-річний син котрого перебував у в’язниці на Донеччині, відмітив, що “полонені абсолютно закриті, і все, що в нас є – тільки повідомлення від росіян, які кажуть досить мало”, тому родичам залишається лише віра та сподівання на міжнародних організацій.

Заразом, як зазначила дружина одного із захисників Наталія Зарицька, частина відповідальності за події покладається саме на світову спільноту через поступки путіну.

“Сьогодні світ дозволив появу маніяка – садиста в особі рф. Якщо його породив світ, то він і має побороти це зло”, – переконана вона.

На її думку, актом в Оленівці росія “зробила черговий плювок в обличчя світу”. Зарицька підкреслила, що мітингувальники закликають “не боятися, а протидіяти концентрованому злу, допоки це можливо”.

Повідомляється, що до створення акції долучилися кілька спеціалізованих спільнот, зокрема, представники «Жінок зі Сталі» й Асоціації родин захисників «Азовсталі», а також звичайні українці, яким болить цей інцидент.

Зазначалося, що ідея заходу належить Сухарникову, однак він наголошує, що якісь акценти на персонах тут недоречні, оскільки усіх присутніх об’єднує спільна біда.

“Долі наших рідних поєднані захистом Маріуполя, переміщенням до “Азовсталі”. Ми всі разом минулої п’ятниці сивіли й тримтіли руками, бо не знали, хто саме загинув”, – сказав він.

“Не знаю, чи вцілів мій чоловік після цієї публічної страти. Жодних відомостей немає”, – додала Зарицька.

Також під час заходу виступила уповноважена Офісу президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька, а також представники естонського парламенту.

Омбудсмен повідомила, що держава намагається “домовитися про гуманітарний коридор з росією, де, з одного боку, будуть представники матерів українських захисників, а з іншого – матерів російських загарбників, щоб через них передати речі, їжу та медикаменти в, по суті, катівні”.

Водночас естонські парламентарії назвали дії росії геноцидом, підкреслили, що Україна боронить всю Європу, а також наголосили, що рф є країною – терористом.

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на Генштаб ЗСУ, рф здійснила прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка Донецької області, де утримувалися, в тому числі, і українські полонені задля звинувачення української сторони у скоєнні “воєнних злочинів”, а також приховання тортур над бранцями.

 

Посіяти панічні настрої в Україні: росія почала новий етап інформаційних спецоперацій

04.08.2022 22:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543802-posiati-panicni-nastroi-v-ukraini-rosia-pocala-novij-etap-informacijnih-specoperacij.html

В інформаційному просторі України масово розповсюджуються фейки. Зокрема, використовуючи теракт в Оленівці, ворог знаходить приводи для інформаційного терору та залякування українського суспільства.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

«Агресор поширює недостовірну інформацію та намагається маніпулювати суспільством, підштовхнути до дій, які можуть дестабілізувати країну в період війни», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликає дотримуватися інформаційної гігієни. Україна робить усе можливе для повернення полонених, їхнього обміну, а також розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Як повідомляв Укрінформ, 3 серпня Головне управління розвідки Міноборони встановило деякі обставини навмисного вбивства українських військовополонених в колонії в Оленівці. Зокрема, в розвідці повідомили, що російська сторона не мала наміру здійснювати обмін військовополоненими та з метою приховування неналежних умов та форм допиту українських військовослужбовців (що могли б служити доказовою базою у Гаазькому суді) умисно знищила полонених.

За наявними даними, мінування місця утримання українських бійців було здійснене бойовиками ПВК «Вагнер» з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні.

Раніше повідомлялось, що у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії № 210 смт Оленівка на тимчасово захопленій території Донецької області у будівлі, в якій утримувались українські військовополонені, стався потужний вибух. За даними російської сторони, загинули близько 50 українських захисників, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав ООН відвідати колонію в Оленівці для встановлення всіх фактів скоєного російськими військами злочину, а Міжнародний комітет Червого Хреста – перевірити всіх українських військовополонених.

Окупаційні сили на тимчасово окупованій території Донецької області на запит Українського відділення Міжнародного комітету Червоного Хреста відмовили працівникам організації у доступі до військовополонених в Оленівці, що є прямим порушенням положень Женевської конвенції.

Україна поінформувала членів Ради Безпеки Організації Об‘єднаних Націй про воєнний злочин, скоєний російськими військами проти українських військовополонених у колонії в смт Оленівка.

 

Обстріл ЗАЕС: Зеленський вимагає санкції проти “Росатома” через ядерні загрози

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 22:42

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362101/

Після обстрілів окупантів Запорізької АЕС президент Володимир Зеленський вимагає, аби проти російської атомної галузі застосували жорсткі санкції.

Джерело: відеозвернення Зеленського

Пряма мова: “Сьогодні окупанти створили чергову надзвичайно ризиковану ситуацію для всієї Європи – вони обстріляли Запорізьку АЕС, причому двічі за день. Це найбільша атомна станція на нашому континенті. І будь-які обстріли цього об’єкта – це відвертий і зухвалий злочин, це акт терору.

Росія повинна відповідати вже за сам факт створення загрози для АЕС. І це не тільки ще один аргумент на користь визнання Росії державою – спонсором тероризму.

Це аргумент і на користь того, щоб застосувати жорсткі санкції проти всієї російської атомної галузі – від “Росатома” до всіх пов’язаних компаній і осіб. Це питання суто безпеки.

Той, хто створює ядерні загрози для інших народів, сам точно не здатний безпечно використовувати атомні технології”.

Передісторія:

5 серпня в Енергоатомі повідомили, що російські окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС. Спершу було зафіксовано 3 прильоти біля промислового майданчика – ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку.

Згодом росіяни вдарили по ЗАЕС з РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.

 

Обстріли військ рф пошкодили на ЗАЕС азотно-кисневу станцію

05.08.2022 23:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544546-obstrili-vijsk-rf-poskodili-na-zaes-azotnokisnevu-stanciu.html

російські війська обстріляли ЗАЕС, через що пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус.

Про це в Телеграмі повідомляє Держатомрегулювання, передає Укрінформ.

“За повідомленням експлуатуючої організації ДП «НАЕК «Енергоатом», 05 серпня 2022 року приблизно о 14:30 (за Київським часом) окупаційні війська російської федерації тричі обстрілювали Запорізьку АЕС. За отриманою Держатомрегулювання інформацією, внаслідок обстрілів пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус”, – йдеться у дописі.

Наразі українським персоналом Запорізької АЕС вжито запобіжних заходів для зменшення ризику виникнення вибухів і пожеж на зазначених об’єктах.

Також, у результаті обстрілу, пошкоджено високовольтну лінію зв’язку 330кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

Зазначається, що внаслідок обстрілу на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, увімкнулись дизель-генератори, які забезпечують роботу систем безпеки. На даний час, вказаний блок розвантажено та відключено від енергомережі.

“За інформацією від персоналу Запорізької АЕС, отриманою безпосередньо фахівцями Держатомрегулювання, станом на 21:00 (за Київським часом) змін радіаційного стану на майданчику, у санітарно-захисній зоні та зоні спостереження АЕС штатними системами радіаційного контролю не зафіксовано”, – зазначили у відомстві.

Регулятор у постійному режимі веде спостереження за радіаційним станом на Запорізькій АЕС.

Держатомрегулювання закликав світову спільноту “вжити рішучих заходів для перешкоджання діям російських окупантів”, які вважає за необхідне трактувати як ядерний тероризм.

“Закликаємо МАГАТЕ та інші міжнародні організація виключити російську федерацію із будь-яких міжнародних угод як сторону, що вдалася до ядерного шантажу, окупувала об’єкти мирного використання атому та ставить під загрозу безпечне існування світу”, – йдеться у дописі.

Раніше повідомлялось, що фахівці ЗАЕС та комунальники відновлюють електроенергію в окупованому Енергодарі, яка зникла внаслідок обстрілу з боку військових рф.

 

Залужний відзначив внесок у захист країни жінок, які служать і працюють у ЗСУ

05.08.2022 12:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3544086-zaluznij-vidznaciv-vnesok-u-zahist-kraini-zinok-aki-sluzat-i-pracuut-u-zsu.html

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний наголосив на неоціненному внеску в захист України жінок, які служать і працюють у ЗСУ.

Про це він написав у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Тисячі жінок, які сьогодні служать і працюють у Збройних силах України, роблять неоціненний внесок у захист нашої держави. Повага і вдячність кожній із них”, – зазначив Залужний.

Він також опублікував відео з інтерв‘ю військовослужбовиці 26 окремої артилерійської бригади Любові.

Як повідомлялося, у Збройних силах України служать понад 38 тисяч жінок, із них 7 тисяч пішли в армію після початку повномасштабної війни.

 

Кабмін внесе у Раду законопроєкти з уточненнями щодо колабораціонізму

05.08.2022 17:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3544322-kabmin-vnese-u-radu-zakonoproekti-z-utocnennami-sodo-kolaboracionizmu.html

Кабінет Міністрів затвердив законопроєкти, які уточнюють види діяльності на тимчасово окупованих територіях, що не вважаються колабораціонізмом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

“Кабмін підтримав ініціативу Мінреінтеграції. Схвалені законопроєкти подаються на розгляд Верховної Ради. Тепер слово за парламентаріями”, – йдеться у повідомленні.

Розроблені командою Мінреінтеграції законопроєкти спрямовані на уточнення питань кримінальної відповідальності за колабораціонізм на тимчасово окупованих територіях.

Так, Мінреінтеграції пропонує не вважати злочином: доставку пенсій; медобслуговування; послуги ЖКГ; роботу банків; сільське господарство; цивільний захист; заходи щодо забезпечення прав та свобод українців.

У міністерстві нагадують, що в березні цього року в Україні була запроваджена кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність і пособництво державі-агресору. Згідно з законом, за провадження господарської діяльності у взаємодії з представниками держави-агресора введено кримінальне покарання від штрафу до 170 тис. гривень до позбавлення волі строком до 5 років.

“Однак формально під кримінальну відповідальність могли підпадати люди, які жодним чином не шкодять Україні, а вимушені працювати у реаліях ТОТ, щоб прогодувати власні родини та підтримувати життєдіяльність своєї громади: наприклад, лікувати хворих або забезпечувати роботу об’єктів критичної інфраструктури”, – пояснюють у Мінреінтеграції.

До міністерства почали надходити сотні звернень: люди просять роз’яснити, чи підпадає та чи інша діяльність під Кримінальний кодекс.

У відповідь на це міністерство утворило робочу групу з понад 160 представників органів влади, бізнесу, фахівців права, громадських організацій, яка й напрацювала два законопроєкти, що чітко дають зрозуміти, яка діяльність не є колабораціонізмом.

Зокрема, уточнюється, що каратися буде лише добровільне ведення господарської діяльності у взаємодії з агресором. Також пропонується визначити перелік видів діяльності, здійснення яких на ТОТ допускається, якщо при цьому не здійснюється пособництво агресору. Уряд зможе встановлювати особливості та додаткові обмеження провадження такої діяльності.

Як повідомлялося, 15 березня в Україні набув чинності Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)” №2108-ІХ.

 

Виїзд за кордон знятих з військового обліку: остаточне рішення буде прийматися у пункті пропуску

05.08.2022 09:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3543961-viizd-za-kordon-znatih-z-vijskovogo-obliku-ostatocne-risenna-bude-prijmatisa-u-punkti-propusku.html

Державна прикордонна служба України випускатиме за кордон знятих з військового обліку чоловіків після вивчення всіх необхідних документів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці Держприкордонслужби у Фейсбуці.

«Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів», – зазначили у ДПСУ.

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», виїзд дозволений чоловікам, якщо вони у встановленому порядку оформили інвалідність або зняті з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку.

«Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – ця відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я», – додали у ДПСУ, уточнивши, що придатні до служби у воєнний час не можуть перетинати кордон.

Як повідомляв Укрінформ, від дня запровадження воєнного стану за спробу незаконного перетину кордону працівники Держприкордонслужби затримали близько 6,4 тис. військовозобов’язаних чоловіків.

 

На Вінниччині заборонили хресну ходу до Йосафатової долини

05.08.2022 10:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544015-na-vinniccini-zaboronili-hresnu-hodu-do-josafatovoi-dolini.html

Вінницька обласна військова адміністрація з міркувань безпеки заборонила проведення у період до 15 серпня масових публічних заходів, зокрема хресної ходи до Йосафатової долини.

Про це повідомляє пресслужба ОВА, передає Укрінформ.

«Відповідно до наказу начальника ОВА Сергія Борзова від 4 серпня 2022 року, протягом 4 – 15 серпня на території Вінницької області заборонено проведення масових публічних заходів, зокрема хресної ходи та богослужіння навколо (в межах) населених пунктів Голинчинці та Зведенівка Джуринської територіальної громади Жмеринського району Вінницької області (Йосафатова долина)», – йдеться у повідомленні.

Згідно з наказом, заборону на масові заходи запроваджено через загрозу життю і безпеці громадян в умовах повномасштабної збройної агресії рф проти України.

Йосафатова долина розташована поблизу с. Голинчинці. Вона дістала назву за аналогією з місцем біля Єрусалима, де має відбутися Страшний Суд. Починаючи з 1923 року, коли, за словами пастуха Якова Мисака, у долині йому явилась Діва Марія, тут почали встановлювати хрести. Вона стала місцем паломництва православних вірян.

Традиційно хресну ходу до Йосафатової долини проводить УПЦ МП.

Як повідомлялося, 2 серпня над територією Вінницької області збили дві ворожі ракети.

14 липня Вінниця зазнала ракетного обстрілу російських загарбників, унаслідок якого загинуло 28 людей, загальна кількість потерпілих перевищила 200.

 

В Україні вже зібрали 17,5 мільйона тонн зерна

05.08.2022 12:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3544081-v-ukraini-vze-zibrali-175-miljona-tonn-zerna.html

В Україні ранні зернові та зернобобові культури зібрано з 4,8 млн га (41% площ), намолочено 17,5 млн тонн зерна нового врожаю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Зазначається, що сільгосптоваровиробники 11 областей України повністю закінчили обмолот гороху, а аграрії Одещини і Миколаївщина на 99 % закінчили збирання пшениці. В Одеській області намолочено 2,5 млн тонн зерна, в Дніпропетровській – 2 млн тонн. Аграрії Вінниччини та Миколаївської області зібрали по 1,6 млн тонн зерна, Кіровоградщина – 1,4 млн тонн, Хмельниччина та Черкащина намолотили понад 1 млн тонн зерна кожна.

Збирання зернових та зернобобових культур проведено на площі 4,8 млн га (41%) при врожайності 36,4 ц/га, намолочено 17,5 млн тонн зерна в т.ч.: пшениці обмолочено 3,5 млн га, при врожайності 36,0 ц/га намолочено 12,6 млн тонн, ячменю обмолочено 1,3 млн га при врожайності 33,8 ц/га намолочено 4,4 млн тонн та гороху обмолочено 101 тис. га, при врожайності 22,4 ц/га намолочено 226 тис. тонн.

Крім того, збирання озимого ріпаку проведено на площі 929 тис. га, (79%) намолочено 2,5 млн тонн насіння при врожайності 26,8 ц/га.

Сільгосптоваровиробники Одещини намолотили 2,5 млн тонн зерна, Вінничини, Дніпропетровщини, Кіровоградщини, Миколаївщини, Хмельниччини та Черкащини – понад 1 млн тонн зерна кожна.

Найвища урожайність зернових та зернобобових культур в аграріїв Івано-Франківщини – 61,2 ц/га.

Як повідомляв Укрінформ, зранку 5 серпня з портів Великої Одеси вирушив перший караван суден з українським збіжжям. 1 серпня відновлено експорт українського зерна – з Одеського порту вийшло під прапором Сьєрра-Леоне судно Razoni, завантажене 26 тисячами тонн української кукурудзи, що зараз прямує до ліванського порту Триполі.

 

Штучна затримка макрофінансової допомоги Україні є або злочином, або помилкою – Зеленський

04.08.2022 23:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3543821-stucna-zatrimka-makrofinansovoi-dopomogi-ukraini-e-abo-zlocinom-abo-pomilkou-zelenskij.html

Президент Володимир Зеленський заявив, що штучна затримка макрофінансової допомоги Україні є або злочином, або помилкою, і складно сказати, що з цього гірше.

Про це Зеленський заявив у своєму відеозверненні, передає Укрінформ.

“Щодня й у різні способи нагадую деяким лідерам Євросоюзу, що не можна робити заручниками їхньої нерішучості або бюрократизму українських пенсіонерів, наших переселенців, наших учителів та інших наших людей, які залежать від бюджетних виплат. 8 мільярдів євро для України наразі загальмовані. І така штучна затримка макрофінансової допомоги нашій державі – це або злочин, або помилка, і складно сказати, що з цього гірше в таких умовах повномасштабної війни. Яка європейська країна зараз гальмує це, називати не хочу. Будемо вірити, що це все ж таки помилка і що її буде виправлено”, – сказав Зеленський.

Як повідомлялося, у липні держбюджет України отримав майже 170 млрд гривень, з яких 80 млрд — це гранти від союзників нашої країни.

 

СБУ проводить обшуки у Бродського 

МИХАЙЛО ТКАЧВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 13:22.  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362002/

Служба безпеки України проводить обшуки у бізнесмена Михайла Бродського.

Джерело: співрозмовники УП в правоохоронних органах, Бродський у коментарі УП

Деталі: Справа стосується незаконного видобутку піску та несплати податків протягом 2017-2019 років. У справі фігурує бізнесмен та його син.

Обшуки проводяться у Києві: в ресторані “Калина”, Річпорту та у комерційного директора Бродського.

У коментарі УП Бродський зазначив що вважає справу “замовленням”.

Пряма мова: “Моя позиція що це замовлення. Чекаємо розвитку. У СБУ немає іншої роботи?”.

Додатково: “Українська правда” звернулася за коментарем до СБУ.

Нагадаємо: У січні 2016 року з’явилася інформація про те, що будівля Київського річвокзалу, який обіцяли переробити на ресторанну галерею, належить компанії, пов’язаній з ексголовою Держкомпідприємництва Михайлом Бродським і народним депутатом Нестором Шуфричем.

Шуфрич підтвердив інформацію про купівлю акцій річпорту.

У своєму розслідуванні журналісти “Схем” встановили, що житловий комплекс Rybalsky не відповідає рішенню Київради й умовам договору оренди земельної ділянки, а ПАТ “Київський річковий порт” не виконує зобов’язання щодо використання земельної ділянки, цільове призначення якої “для експлуатації й обслуговування майнового комплексу”, а не для будівництва.

У червні 2017 року Господарський суд Києва повністю відмовив у задоволенні позову київської прокуратури, яка вимагала розірвати договір оренди земельної ділянки у Подільському районі, де будувався житловий комплекс Rybalsky, та повернути її громаді.

 

Росіяни опитали окуповані території, чи хочуть вони в РФ: бажаючих мало – РосЗМІ

“УКРАЇНСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 18:33. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362062/

Росіяни проводили у липні опитування на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей щодо приєднання до Росії і підтримка цієї ідеї склала всього 30%.

Джерело: російське видання “Медуза”

Деталі: Джерела видання “близькі до Кремля” розповіли, що наразі старання російських пропагандистів не приносить результатів і підтримка Росії на окупованих територіях мала.

Дослівно: “Два співрозмовники, близькі до АП, розповіли “Медузі”, що в середині липня на зайнятих територіях Запорізької та Херсонської областей провели закрите соціологічне опитування про те, чи хочуть місцеві жителі приєднання до Росії. За його результатами за приєднання виступили близько 30%, стільки ж (в умовах окупації) висловилося за збереження областей у складі України. Решта “вагалися з відповіддю”.

Деталі: Проте, як пише “Медуза”, попри такі низькі показники, в Кремлі вважають, що “референдуми пройдуть як треба”. Джерела також заявили, що 11 вересня як дата “референдуму” умовна і його можуть провести в інший день.

Передісторія:

Раніше українські ЗМІ з посиланням на дані розвідки повідомляли, що підконтрольне Кремлю угруповання “ДНР” планує імітацію “референдуму” на всій території Донецької області з результатом 70% голосів за приєднання до Російської Федерації.

 

Опитування: більше половини українців є вірянами ПЦУ, лише 4% – УПЦ МП

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 13:00 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7361994/

72% українців вважають себе православними, при цьому 54% опитаних ідентифікують себе з Православною Церквою України і лише 4% – з УПЦ Московського патріархату.

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) за результатами опитування, проведеного 6-20 липня

Деталі: Ще 14% вважають себе просто православними, без конкретизації патріархату.

Порівняно з 2021 роком, частка тих, хто ідентифікує себе з Православною Церквою України, зросла з 42% до 54%. Натомість з 18% до 4% знизилася частка тих, хто ідентифікує себе з Українською Православною Церквою Московського патріархату.

Після православ’я найбільше респондентів ідентифікували себе як атеїстів (10%) і греко-католиків (8%). Інші релігії та конфесії називалися рідше.

У всіх регіонах найбільше людей ідентифікують себе з православ’ям, а також – саме з Православною Церквою України (від 59% у центрі до 42% на сході). З УПЦ МП ідентифікують себе 3-6% залежно від регіону, при цьому навіть на сході і півдні – лише 5-6%. Водночас із заходу на схід з 6% до 26% зростає частка тих, хто вважає себе православним, але не зараховує до жодного патріархату.

Також із заходу на схід з 4% до 17% зростає частка атеїстів.

Серед усіх лінгво-етнічних категорій найбільше респондентів ідентифікують себе з ПЦУ. Навіть серед російськомовних українців 36% зараховують себе до саме ПЦУ, у той час як до УПЦ-МП – 13%.

Серед усіх вікових категорій також найбільше тих, хто ідентифікує себе з ПЦУ. При цьому для вікових категорій 30+ років це більше половини, у той час як для категорії 18-29 років – дещо менше половини.

Серед більш молодих більше атеїстів – 22% серед 18-29 річних. Серед 30-39 річних їх уже 12%, а в старших вікових категоріях – ще менше.

Довідка: Опитування було проведено 6-20 липня 2022 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів серед 2000 дорослих респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Респондентами були громадяни України, які на момент опитування проживали на території України у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого.

 

На Bouquet Kyiv Stage сьогодні презентують документальні фільми проєкту «Культура vs війна»

05.08.2022 11:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3544061-na-bouquet-kyiv-stage-sogodni-prezentuut-dokumentalni-filmi-proektu-kultura-vs-vijna.html

У Києві 5-7 серпня вже вп’яте пройде фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage. На території заповідника «Софія Київська» сьогодні презентують документальні фільми проєкту «Культура vs війна».

Як повідомляє Укрінформ, організатори фестивалю на сторінці у Фейсбуціанонсують програму кінопоказу.

“Запрошуємо на презентацію проєкту циклу документальних фільмів «Культура vs війна» що пройде на відкритті фестивалю «Кінобукет» 5 серпня в Софії Київській, о 19:00 у Хлібні”, – йдеться у повідомленні.

На презентації відбудеться спеціальний допрем’єрний показ перших двох короткометражних фільмів-новел проєкту «Культура vs війна». Проєкт представлять автори: режисер Кадім Тарасов та продюсер Андрій Різоль.

Цикл документальних фільмів-новел присвячено українським кінематографістам та відомим митцям, що боронять Україну у лавах ЗСУ, їхнім роздумам про власну трансформацію під час війни, переосмислення цінностей, творчість і війну.

Герої перших двох фільмів: кінооператор Сергій Михальчук і актор, режисер Ахтем Сеітаблаєв.

“У фільмах: пряма мова героїв проєкту, відверті світоглядні міркування, актуальні кадри військового життя героїв. Проєкт реалізується Асоціацією «Дивись українське!» та компанією «Вавілон»”, – зазначають організатори.

Вони додають, що тема цьогорічного фестивалю – «Заради життя».

Bouquet Kyiv Stage – це щорічний некомерційний, міждисциплінарний міжнародний фестиваль високого мистецтва, започаткований у 2018 році у Києві. Цьогоріч він об’єднав поціновувачів мистецтва слоганом “Заради життя”.

 

Ердоган погодився частково платити за російський газ у рублях

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 20:42. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362083/

Президенти Росії та Туреччини Володимир Путін та Реджеп Таїп Ердоган на переговорах у Сочі в п’ятницю домовилися про перехід на часткову оплату російського газу в рублях.

Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на РБК, про це журналістам повідомив віцепрем’єр Росії Алєксандр Новак.

“Ми переходимо поступово на оплату в національній валюті, частина поставок вже оплачуватиметься в російських рублях. Це справді новий етап, який відкриває нові можливості, у тому числі для розвитку наших грошово-фінансових відносин”, – розповів Новак журналістам.

Він заявив, що під час переговорів були досягнуті “дуже важливі рішення, які виводять наші економічні відносини на новий рівень”. Зокрема Новак анонсував “домовленості” у фінансовій та банківській сфері.

Крім того, Путін з Ердоганом, за словами російського віцепрем’єр-міністра, “детально обговорили будівництво АЕС “Аккую” і “Турецький потік”.

Як раніше повідомляв The Washington Post, на переговорах у Сочі в п’ятницю Путін мав просити Ердогана допомогти обійти санкції Заходу в енергетичному й фінансовому секторах.

За даними видання, Росія попрохала Туреччину дозволити їй купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах і резервуарах – це може дозволити Москві приховати походження нафти після набуття чинності нафтовим ембарго ЄС.

Росія також вимагає, щоб кілька державних турецьких банків відкрили кореспондентські рахунки для найбільших російських банків і щоб російським промисловим виробникам було дозволено працювати поза меж вільних економічних зон у Туреччині.

 

Росія хоче, щоб Ердоган став посередником у переговорах з Україною – Bloomberg

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 17:53. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362053/

Москва розглядає президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який у п’ятницю зустрічається з російським візаві Владіміром Путіним, як потенційного посередника в мирних переговорах із Україною.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Bloomberg.

За даними двох джерел агенції, наближених до Кремля, Туреччина давно наполягала на ролі посередника в мирному врегулюванні в Україні, але Росія досі прохолодно ставилася до цієї ідеї. Ситуацію може змінити укладання так званої зернової угоди, за яку Путін у п’ятницю особисто подякував Ердогану.

Тим не менш, Росія поки не пом’якшує свої умови щодо будь-якого припинення бойових дій, і мирні переговори з Україною, що зайшли в глухий кут, навряд чи відновляться, якщо не відбудеться серйозних змін у військовому балансі на користь Путіна, додають джерела Bloomberg.

Як і інші члени НАТО, Туреччина виступає проти російського вторгнення в Україну і надавала їй зброю. Водночас Анкара утрималася від приєднання до санкцій США та Європи щодо Росії через війну.

Джерело Bloomberg серед турецької влади пояснює це тим, що приєднання до санкцій проти РФ завдасть шкоди економічним і політичним інтересам Анкари – збитки оцінююється в розмірі 35 мільярдів доларів.

Для Туреччини це є ключовим фактором, щоб узяти участь у мирному врегулюванні війни. Крім того, роль посередника підвищить міжнародний авторитет Ердогана – на тлі майже 80-відсоткової інфляції він готується до президентських виборів у 2023 році.

Як повідомлялося, Анкара сподівається, що угода про розблокування експорту українського зерна через Чорне море наблизить домовленості щодо завершення війни в Україні.

 

Ташева нагадала Шредеру, що Крим ніколи не був «русским»

05.08.2022 14:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3544187-taseva-nagadala-srederu-so-krim-nikoli-ne-buv-russkim.html

Постійний представник Президента України в АРК Таміла Ташева наголосила, що Крим ніколи не був “русским”, а заяви колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера містять російський колоніальний наратив.

Про це вона написала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Абсолютно російський колоніальний наратив, який ширить пан Шредер про те, що за винятком кримських татар (яких він назвав меншиною), регіон є російським. Хочу нагадати, що Крим ніколи не був “русским”, – написала Ташева.

Вона наголосила, що кримські татари становили більшість населення Криму на початку 18 ст. – 95,1 %, але поступово з колонізаторською політикою російської імперії частка корінного народу зменшувалась. Після першої анексії Криму Катериною ІІ 1783 року кримських татар було 87,6 %, а далі почались переслідування інтелігенції, витіснення корінного народу. Остаточним “завершенням” кримськотатарського питання мав стати геноцид кримськотатарського народу, депортація 1944 року – коли на півострові не залишилось жодного кримського татарина.

“Україна точно відновить справедливість щодо Криму і кримських татар, перші кроки вже зроблені – стратегія деокупації, Кримська платформа, закон про корінні народи, і стратегія розвитку кримськотатарської мови і інші проєкти законів, які ми зараз готуємо. Але чим ближче до нашої перемоги, тим частіше і з певною періодичністю будуть з’являтися такі прокремлівські висловлювання. А Крим як важливий стратегічний об’єкт, військова база з можливістю впливати і контролювати весь Чорноморський регіон, як символ “переможного” путіна, як “колиска православ’я” (культ Херсонесу) – росії дуже потрібен”, – додала Ташева.

На її думку, повернення під контроль України Криму буде особистою поразкою, крахом для путіна. Водночас Ташева переконана, що нинішня повномасштабна війна, яка призвела до глобальної кризи, є наслідком відсутності належної реакції в 2014 році на окупацію Криму.

У цьому зв’язку постпред Президента наголосила, що стратегічно важливо, щоб Крим був під контролем України, адже перебування росії в Криму – “це постійна небезпека для всього регіону і світу”. Адже весь світ побачив, яку трагічну роль відіграв мілітаризований Крим у повномасштабному нападі росії.

Ташева нагадала, що війна розпочалась не 24 лютого, а 8 років тому, і завершиться з поверненням усіх наших територій.

“Тому дуже важливо, що минулого року з ініціативи Президента була започаткована Кримська платформа, до якої приєдналось 48 країн та організацій, а цього року, навіть після початку повномасштабної війни, ми продовжуємо працювати в цьому форматі. 23 серпня відбудеться 2-й саміт в онлайн-режимі, в жовтні – парламентський саміт”, – зазначила постпред, висловивши переконання, що до Кримської платформи приєднаються й інші країни.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський назвав огидною ситуацію, коли колишні лідери держав із європейськими цінностями працюють на росію, яка воює проти таких цінностей.

Так він висловився після заяв ексканцлера Німеччини Герхарда Шредера, який мав розмову з російським президентом владіміром путіним і передав публічно його тези про начебто бажання дипломатичного врегулювання ситуації з Україною.

 

Путін проситиме Ердогана допомогти РФ обійти санкції Заходу – ЗМІ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 16:16. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362031/

На переговорах у Сочі в п’ятницю президент Росії Владімір Путін проситиме турецького візаві Реджепа Таїпа Ердогана допомогти обійти санкції Заходу в енергетичному й фінансовому секторах.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це повідомляє The Washington Post із посиланням на перехоплення української розвідки.

Згідно з перехопленням, Росія попрохала Туреччину дозволити їй купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах і резервуарах – це може дозволити Москві приховати походження нафти після набуття чинності нафтовим ембарго ЄС.

Росія також вимагає, щоб кілька державних турецьких банків відкрили кореспондентські рахунки для найбільших російських банків і щоб російським промисловим виробникам було дозволено працювати поза меж вільних економічних зон у Туреччині.

В обмін на пропозиції Путін нібито запропонує Ердогану згоду на військову операцію проти курдів на півночі Сирії, яка раніше викликала роздратування Москви через підтримку нею Башара Асада.

Як зазначає The Washington Post, підтверджень того, що Анкара готова прийняти пропозиції Москви, не має. Джерела видання з турецького й західного боку не підтвердили та не спростували автентичність перехоплення.

Високопоставлений турецький чиновник на умовах анонімності запевнив, що країна залишається “відданою незалежності та суверенітету України”, але нагадав, що Туреччина “в принципі… приєднується лише до санкцій, які запроваджує ООН”.

Водночас дані західної розвідки, які є в розпорядженні The Washington Post, свідчать, що російські чиновники “їздять світом, намагаючись знайти нових партнерів” – одним із таких партнерів розглядається Туреччина.

Газета з посиланням на обізнаних співрозмовників додає, що Туреччина вже надає певну допомогу Росії в оминанні західного санкційного режиму. Так, через турецьку територію йдуть поставки для роздрібної торгівлі в РФ.

Крім того, як раніше повідомляв Bloomberg, деякі авіакомпанії з Росії розглядають можливість переведення свого бізнесу в Туреччину, щоб уникнути санкцій, які забороняють їм лізинг та обслуговування й ремонт літаків.

Про те, що російські перевізники можуть обходити санкції через Туреччину, “Європейська правда” писала ще на початку травня в матеріалі: Три компанії для росіян: як Туреччина допомагає агресору обходити санкції.

 

Путін взяв на зустріч із Ердоганом Кадирова: серед тем – війна в Україні

ІРИНА БАЛАЧУК — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 15:18. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362022/

Президент Росії Володимир Путін 5 серпня в Сочі зустрічається зі своїм турецьким колегою Реджепом Тайіпом Ердоганом, в складі російської делегації прибув також голова Чечні Рамзан Кадиров.

Джерело: Радіо СвободаТАСС, Ви слухали маяк у Telegram

Деталі: Сторони вже прибули до чорноморського курорту.

Очікується, що темами, які домінуватимуть на переговорах, будуть припинення війни Росії в Україні та перспектива турецького наступу в Сирії.

Зустріч Ердогана і Путіна віч-на-віч запланована на 15:00, після цього відбудуться переговори у складі делегацій.

Повідомляється, що пресконференцію Путіна та Ердогана скасували через графік турецького лідера, але російські організатори все одно підготували зал – на випадок, якщо президенти передумають.

Передісторія:

26 липня стало відомо, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган 5 серпня зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним, щоб обговорити війну проти України.

Прессекратар президента Росії Дмитро Пєсков повідомив, що Путін та Ердоган у Сочі мають намір обговорити військово-технічне співробітництво.

 

Посол Британії відреагувала на скандальний звіт Amnesty International зі звинуваченням ЗСУ

П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 12:22. УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/08/5/7144497/

Посол Британії Мелінда Сіммонс прокоментувала звіт Amnesty International щодо війни в Україні, який спричинив хвилю обурення через звинувачення на адресу Збройних сил України.

Як пише “Європейська правда”, свою заяву посол опублікувала у Twitter.

“Єдине, що загрожує українським мирним жителям – це російські ракети, зброя та мародерство російських військ. Крапка. Якби Росія припинила вторгнення в Україну, небезпеки не було б”, – наголосила Мелінда Сіммонс.

Нагадаємо, 4 серпня правозахисна організація Amnesty International випустила звіт, у якому заявляє, що українські військові наражають на небезпеку цивільне населення, розміщуючись на території шкіл та лікарень.

Український офіс організації після цього оприлюднив коментар, у якому пояснює, що українська команда не була залучена до підготовки звіту та від початку намагалась переконати колег у недопустимості й неповноті такого матеріалу та у підсумку відмовилась перекладати і поширювати його, але до їхньої думки не дослухались.

В Офісі президента після публікації звіту наголосили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що матеріал Amnesty International свідчить про “втрату адекватності” в організації.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зауважив, що такий звіт створює фальшивий баланс між злочинцем і жертвою.

 

Посол Британії: Єдина загроза для українських мирних жителів – це зброя та війська рф

05.08.2022 12:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3544093-posol-britanii-edina-zagroza-dla-ukrainskih-mirnih-ziteliv-ce-zbroa-ta-vijska-rf.html

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявила, що єдина загроза для українських мирних жителів – це російські ракети, зброя та мародерство військ рф.

Про це Сіммонс написала у Твіттері, передає Укрінформ.

“Єдине, що загрожує українським мирним жителям, – це російські ракети, зброя та мародерство російських військ. Крапка. Якби росія припинила вторгнення в Україну, небезпеки не було б”, – наголосила Сіммонс.

Як повідомлялося, в опублікованій у четвер доповіді правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові у спробі відбити російське вторгнення наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, у тому числі школах і лікарнях.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Amnesty International не шукати фальшивого балансу між країною-злочинцем росією й Україною, яка захищається від неї, а розповісти світові правду про росію.

 

«Заморожена» війна створить нову КНДР з мільйонами заручників: в ОП закликають дати Україні зброю

05.08.2022 12:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3544108-zamorozena-vijna-stvorit-novu-kndr-z-miljonami-zarucnikiv-v-op-zaklikaut-dati-ukraini-zbrou.html

російська федерація у тимчасово захоплених українських населених пунктах на півдні здійснює масові арешти й тортури, влаштувала фільтраційні табори, тотальний контроль, обмежує видачу продуктів.

Україні потрібна зброя для звільнення людей, зазначив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у Твіттері, повідомляє Укрінформ.

«Як виглядає ru-окупація півдня України? Фільтраційні концтабори. Масові арешти й тортури. Обмежена видача продуктів. Тотальний контроль. Жодних прав і свобод. «Заморозити» війну – це отримати нову КНДР з мільйонами заручників. Україні потрібна зброя, маємо негайно звільнити людей», – підкреслив Подоляк.

Як повідомлялося, станом на 2 серпня на Херсонщині ЗСУ звільнили 53 населені пункти.

 

Українців в окупації погрозами змушують отримувати російські паспорти – розвідка

05.08.2022 13:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544156-ukrainciv-v-okupacii-pogrozami-zmusuut-otrimuvati-rosijski-pasporti-rozvidka.html

На тимчасово захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей російські загарбники змушують українців змінювати документи і переходити на російське законодавство.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

У Запорізькій області для жителів Мелітополя та його околиць росіяни оприлюднили вимоги щодо “земельних паїв”. При цьому люди, в яких досі діють договори оренди на земельні паї, повинні переукладати його на нові. Жителі тимчасово захоплених територій, у яких закінчився термін договору, мусять на підставі отриманого російського паспорта та відповідно до законодавства рф укласти новий. Якщо термін договору закінчився і власник не з’явився, особа буде позбавлена права власності на паї.

Також загарбники встановили, що з початку вересня номерні знаки українського зразка на транспортних засобах будуть змінені на тимчасові з подальшим переоформленням, за умови наявності російського паспорта у власника.

На виїзді з міста на блокпостах росіяни продовжують здійснювати перевірки чоловіків, зокрема оглядати татуювання. Заходи російської армії спрямовані на паспортизацію населення та присвоєння майна осіб, що виїхали на підконтрольні Україні території.

На захопленій території Херсонщини “міністр аграрної політики Херсонської області”, народний депутат-зрадник Олексій Ковальов закликає сільгоспвиробників реєструвати діяльність і сплачувати “податки” за законодавством росії. Тих, хто відмовиться, позбавлятимуть права власності на земельні ділянки, а власників агробізнесу висилатимуть за межі регіону.

У Кам’янському так звана “адміністрація” проводить заходи з переведення діяльності місцевого бізнесу на податкові стандарти за законодавством рф. Представникам бізнесу і самозайнятому населенню вручили відповідні листи. Основною вимогою діяльності бізнесу є наявність громадянства рф.

Як повідомляв Укрінформ, 1 серпня депутат Херсонської облради Сергій Хлань поінформував, що на Херсонщині російські загарбники та колаборанти не мають підтримки місцевого населення, яке чекає на Збройні сили України, тому ворог готує свій “референдум” під грифом “дуже таємно”.

 

Ворог тримає 9 кораблів з «Калібрами» у Чорному та Середземному морях

05.08.2022 10:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544002-vorog-trimae-9-korabliv-z-kalibrami-u-cornomu-ta-seredzemnomu-morah.html

російські загарбники тримають на бойовому чергуванні в Чорному морі 12 кораблів, в тому числі 9 носіїв оперативно-тактичних ракет типу «Калібр».

Про це повідомляє пресслужба ВМС ЗСУ в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Станом на 05.08.2022 в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться 4 ворожі носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп – 24 ракети; в Азовському морі ворог продовжує контролювати морські комунікації, утримуючи на бойовому чергуванні до 3 кораблів та катерів; у Середземному морі – 5 носіїв крилатих ракет «Калібр», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за добу в інтересах рф прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили: до Азовського моря – 37 суден, в тому числі 6 суден рухались з протоки Босфор; до Чорного моря – 34 судна, в тому числі 7 суден продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

У ВМС констатують, що рф продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS) на цивільних суднах в акваторії Азовського моря.

 

Після скандального звіту очільниця українського AI звільнилася: розійшлись з керівництвом ціннісно

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 23:08. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362103/

Очільниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук йде з посади після скандального звіту організації про Збройні сили України.

Джерело: Покальчук у Facebook

Пряма мова: “Я звільняюсь з Amnesty International в Україні… Все розбилося об стіну бюрократії та глухого мовного бар’єру.

Справа не в англійській, а в тому, що якщо ти не живеш у країні, в яку вдерлися окупанти та рвуть її на шматки, тобі, напевно, не зрозуміти, що ж тут такого – засудити армію захисників.

І немає слів у жодній мові, які здатні це донести до того, хто не відчув цього болю.

Навіть ще вчора у мене була наївна надія, що я зможу все виправити. Що ми проведемо хай хоч 200 нарад і все-таки пояснимо, достукаємось, донесемо свою думку. І той текст буде видалено, а замість нього з’явиться інший. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться”.

Деталі: За її словами, у таких важливих звітах не може не бути даних про другу сторону війни, зокрема, про того хто розпочав цю війну – Росію.

В українському офісі наголошують, що прес-реліз, який організація випустила 4 серпня, мав як мінімум дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України.

Зазначається, що представники Amnesty International врешті звернулись до Міноборони з проханням про реакцію, але дали дуже мало часу на відповідь: “У результаті цього, самі того не бажаючи, організація створила матеріал, який прозвучав як підтримка російських наративів”.

Покальчук вважає, що це дослідження стало інструментом російської пропаганди.

Пряма мова: “За останні декілька днів ми з колегами активно проводили роз’яснювальну роботу всередині організації.

Я говорила з представниками Amnesty з десятків країн світу, щоб позицію України та українців було почуто.

Також я неодноразово говорила з вищим керівництвом, яке, на жаль, в цій ситуації не здійснило належних кроків аби захистити інтереси людей, на чиє благо працює організація і весь правозахисний рух.

На додачу до відсутності належної реакції, відбулось ігнорування великої активістської ініціативи людей з усього світу, яких обурив цей прес-реліз.

Мені боляче це визнавати, але ми з керівництвом Amnesty International розійшлись ціннісно, тому я прийняла рішення залишити організацію”.

Що цьому передувало:

4 серпня правозахисна організація Amnesty International заявила, що українські військові, які стримують російську навалу, наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях.

Водночас на сайті організації нема жодного слова щодо масового вбивства українських військвополонених в Оленівці та засудження дій окупантів, які знищили полонених захисників України.

В Офісі президента на це заявили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.

Також у Amnesty International заявили, що їм невідомо про задокументовані випадки, коли б військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних.

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Український офіс правозахисної організації Amnesty International повідомив, що не брав участь у підготовці та поширенні доповіді, у якій ідеться, що українська армія наражає цивільних на небезпеку.

 

Польська Amnesty International засудила дії РФ в Україні після скандального звіту організації

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 23:26. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362104/

Польське представництво міжнародної правозахисної організації Amnesty International через день після виходу її скандального звіту у п’ятницю опублікувало заяву, в якій засудило злочини російської армії в Україні.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

У повідомленні під назвою “Заява щодо умов документування порушень міжнародного гуманітарного права” наголошується, що Amnesty International “постійно засуджує вторгнення Росії в незалежну Україну і не раз закликало до притягнення російських сил до відповідальності за скоєні воєнні злочини та грубі порушення міжнародного гуманітарного права”.

“З перших днів агресії Росії проти України російські війська вчиняють нелюдські напади не лише на окремі цивільні об’єкти, а й на багатомільйонні міста, невеликі містечка та села, часто населені лише мирними жителями. ЗСУ, за підтримки демократичних країн усього світу, включно з Польщею, захищаються від жорстокого і несправедливого нападу, воюючи в нерівних умовах, нав’язаних агресором”, – йдеться в заяві.

Amnesty International Polska наголошує, що ключовим у будь-якому збройному конфлікті є захист цивільного населення.

“Незалежність, неупередженість і підкріплення доказами є головними принципами, на яких ґрунтується діяльність нашої організації. Ми знаємо, що в умовах оборонної війни – прямому збройному зіткненні із силами вторгнення – виникають ситуації, в яких близькість бою може ускладнити забезпечення безпеки цивільного населення”, – зазначається в заяві.

Далі перераховуються випадки порушень безпеки цивільних: зокрема, цілеспрямовані або хаотичні напади на мирне населення та розстріли цивільного населення російською армією, російські воєнні злочини в Київській області й у Маріуполі, гуманітарні катастрофи, спричинені “регулярними обстрілами, а також облоги міст росіянами.

“Ми відстежуємо порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, де б вони не порушувалися, незалежно від того, хто їх зазнав і хто їх застосовує. Це стосується і війни в Україні”, – підсумовується в заяві.

Нагадаємо, 4 серпня правозахисна організація Amnesty International випустила звіт, у якому заявляє, що українські військові наражають на небезпеку цивільне населення, розміщуючись на території шкіл та лікарень.

Український офіс організації після цього оприлюднив коментар, у якому пояснює, що українська команда не була залучена до підготовки звіту та від початку намагалась переконати колег у недопустимості й неповноті такого матеріалу та у підсумку відмовилась перекладати і поширювати його, але до їхньої думки не дослухались.

В Офісі президента після публікації звіту наголосили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є не чим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що матеріал Amnesty International свідчить про “втрату адекватності” в організації.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зауважив, що такий звіт створює фальшивий баланс між злочинцем і жертвою.

 

Україна закликає світ вжити заходів, щоб примусити росіян звільнити ЗАЕС

ЗАЯВА

05.08.2022 19:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3544438-ukraina-zaklikae-svit-vziti-zahodiv-sob-primusiti-rosian-zvilniti-zaes.html

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує дії російських військ на території захопленої ними Запорізької АЕС і закликає світову спільноту негайно вжити заходів, аби примусити рф звільнити ЗАЕС.

Про це йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства, повідомляє Укрінформ.

У МЗС наголосили, що на тлі цинічної відеозаяви президента рф на Оглядовій конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї про відсутність намірів рф застосовувати ядерну зброю в Україні росія вдалась до численних провокацій на ядерному об’єкті.

“Після введення з початку серпня 2022 року в приміщення 1-го і 2-го блоків ЗАЕС, які перебувають в стадії ремонту, військових вантажівок і позашляховиків, наповнених зброєю, сьогодні відбулися артилерійські обстріли території біля промислового майданчика ЗАЕС”, – йдеться у заяві.

Дипломати зазначають, що внаслідок трьох зафіксованих влучань пошкоджено високовольтну лінію видачі електричної потужності ЗАЕС – Запорізьку ТЕС.

“Можливі наслідки влучання в діючий реактор рівноцінні застосуванню атомної бомби. Міністерство закордонних справ України закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу”, – заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Як повідомлялося, загарбники здійснили обстріл у бік ЗАЕС, о 14.30 зафіксовано три вибухи біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

 

російську армію слід визнати терористичною організацією – радник Залужного

05.08.2022 18:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544406-rosijsku-armiu-slid-viznati-teroristicnou-organizacieu-radnik-zaluznogo.html

Усю російську армію слід визнати терористичною організацією, адже вона, ймовірно, вбила більше людей, ніж усі терористичні організації разом узяті.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав спеціальний радник Головнокомандувача ЗСУ, ветеран збройних сил США Ден Райс.

«Погоджуюсь на 100%, що росія має бути включена до списку держав-спонсорів тероризму, приєднавшись до Куби (2021), Північної Кореї (2017), Ірану (1984) та Сирії (1979). Водночас всю російську армію слід визнати терористичною організацією», – заявив він.

Радник Головнокомандувача зауважив, що жодна терористична організація, такі як ІДІЛ, Аль-Каїда, ХАМАС, Хезболла, ФАРК, Боко Харам тощо, не вбила стільки невинних мирних жителів, як російська армія за останні два десятиліття в Чечні, Сирії, Грузії, сході України, Криму, а також під час повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році.

«російська армія, ймовірно, вбила більше, ніж усі ці терористичні організації разом узяті, тому, звичайно, її слід позначити тим самим ярликом. Керівництво військами з боку путіна та його генералів є жахливим, і це викликає огиду всього світу – дії путіна, дії та стратегії його командування, а також поведінка російських військових в Україні. Довгий список терористичних дій державного рівня проти народу України – добре задокументований та відомий світовій спільноті», – наголосив Райс.

Як повідомляв Укрінформ, 28 липня Верхня палата американського Конгресу одноголосно прийняла резолюцію, що закликає Державний департамент США визнати рф державою – спонсором тероризму.

За інформацією The New York Times, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що не готовий ухвалити рішення про визнання росії державою-спонсором тероризму, незважаючи на відповідну резолюцію Сенату США, оскільки це може примусити США запровадити санкції проти деяких із союзників США та ускладнить подальші дипломатичні контакти з росією.

 

Росіяни вдруге обстріляли ЗАЕС: снаряди впали поруч із ядерним реактором

П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 19:32. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362071/

Російські окупаційні війська вдруге за 5 серпня обстріляли Запорізьку атомну електростанцію з РСЗВ, влучивши снарядами поблизу одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.

Джерело: повідомлення Енергоатома

Дослівно: “Ввечері 5 серпня російські терористи вдруге обстріляли Запорізьку атомну електростанцію з РСЗВ. Три “прильоти” зафіксовані прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.

Рашисти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Високою є пожежна небезпека. Наразі постраждалих немає”.

Деталі: Повідомляється, що перед обстрілами представники Росатома поспіхом покинули станцію, бо ймовірно знали, що готується атака. Український персонал ЗАЕС перебуває на місці і виконує усі заходи із забезпечення ядерної й радіаційної безпеки та ліквідовує наслідки пошкоджень.

Передісторія:

Раніше у п’ятницю в Енергоатомі повідомили, що російські окупанти обстріляли територію Запорізької АЕС – зафіксовано 3 прильоти біля промислового майданчика. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку.

 

загарбники обстрілюють житлові квартали Енергодара з боку ЗАЕС

05.08.2022 16:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544311-zagarbniki-obstriluut-zitlovi-kvartali-energodara-z-boku-zaes.html

Військові рф намагаються влаштувати провокації у тимчасово захопленому Енергодарі, обстрілюють з боку Запорізької АЕС житлові квартали.

Про це у Телеграмі повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов, передає Укрінформ.

“Мешканці Енергодара! Зберігаємо максимальну обережність! Стережіться провокацій окупантів, які відбуваються саме зараз! З боку Запорізької АЕС в напрямку житлових кварталів Енергодара відбуваються обстріли. Чути вибухи”, – написав Орлов.

За його інформацією, різниця між вильотом снаряда та вибухом становить близько 3 секунд.

Міський голова зазначив, що у більшості мікрорайонів міста зникла електрика. Також немає водозабезпечення, здебільшого не працює інтернет.

Як повідомлялося, загарбники здійснили обстріл у бік ЗАЕС, о 14.30 зафіксовано три вибухи біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

 

росіяни стріляли в бік ЗАЕС – біля промислового майданчика три «прильоти»

05.08.2022 16:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544307-rosiani-strilali-v-bik-zaes-bila-promislovogo-majdancika-tri-priloti.html

росіяни в Енергодарі влаштували чергову провокацію: стріляли у бік Запорізької АЕС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НАЕК “Енергоатом” у Телеграмі.

“Сьогодні, 05 серпня 2022 року, російські військові знову вдалися до провокацій. Внаслідок їхнього обстрілу о 14.30 зафіксовано три «прильоти» біля промислового майданчику ЗАЕС”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ворог влучив у високовольтну лінію звя’зку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС.

В Енергоатомі наголошують, що незважаючи на провокації рашистів, ЗАЕС продовжує працювати і видавати потужність в енергосистему України через лінії, які працюють. Відповідно до їхньої пропускної спроможності було ухвалене рішення щодо розвантаження та відключення від мережі одного із працюючих енергоблоків Запорізької атомної станції.

Викидів та скидів радіоактивних речовин не зафіксовано.

Як повідомляв Укрінформ, Запорізька АЕС захоплена російськими військами 4 березня. На її території перебуває велика кількість військової техніки та близько 500 військових рф.

Енергоатом заявляв, що Запорізька АЕС фізично контролюється російськими військами, але працює в енергосистемі України.

 

росія веде артилерійські обстріли, прикриваючись Запорізькою АЕС – британська розвідка

05.08.2022 10:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543999-rosia-vede-artilerijski-obstrili-prikrivaucis-zaporizkou-aes-britanska-rozvidka.html

російські війська ведуть обстріли української території, знаходячись у безпосередній близькості до Запорізької АЕС, щоб убезпечити себе від удару у відповідь.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у Твіттері із посиланням на дані розвідки.

«російські війська, ймовірно, діють у районах, прилеглих до електростанції, і використовували артилерійські підрозділи, що базуються в цих районах, щоб обстріляти територію України на західному березі річки Дніпро», – зазначається у повідомленні.

Також у Міноборони Британії додали, що російські війська використовують територію сусіднього міста Енергодар для відпочинку своїх підрозділів, користуючись захищеним статусом атомної електростанції, щоб зменшити ризики для свого обладнання та персоналу від нічних українських атак.

У відомстві наголосили, що дії російських загарбників підривають безпеку роботи ядерного об’єкта.

«Після п’яти місяців окупації наміри росії щодо Запорізької АЕС залишаються незрозумілими. Однак дії, які вони вжили на об’єкті, ймовірно, підірвали безпеку нормальної роботи станції», – зазначили в Міністерстві оборони Британії.

Як повідомляв Укрінформ, раніше глава Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що через дії російських загарбників на Запорізькій АЕС були порушені всі заходи ядерної безпеки.

 

Канада виділила $6 мільйонів на ядерну безпеку в Україні

05.08.2022 05:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3543888-kanada-vidilila-6-miljoniv-na-adernu-bezpeku-v-ukraini.html

Канада виділила 6 млн дол на втілення ряду проєктів із підвищення ядерної безпеки в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у повідомленні на Твіттер-сторінці Постійного представництва Канади в ООН.

“Аби допомогти підвищити ядерну безпеку в Україні, Канада виділила 1 млн дол МАГАТЕ для зміцнення безпеки та засторог на українських ядерних об’єктах. Також 5 млн дол Держдепу США для допомоги Україні у виявленні та реагуванні на незаконні ядерні транспортування на її території”, – заявили у канадському представництві.

У диппредставництві також наголосили, що “окупація ЗАЕС наражає населення світу на небезпеку”.

“Подальша дестабілізація російськими силами не лише підвищує небезпеку інциденту чи ненавмисної шкоди, але також робить більш ймовірним перенаправлення ядерних матеріалів”, – зауважили у відомстві.

Як повідомляв Укрінформ, у середу гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив занепокоєння ситуацією на Запорізькій АЕС, яку захопили російські сили. За його словами, там були порушені «всі заходи ядерної безпеки», оскільки станція перебуває в зоні активних бойових дій і зазнала обстрілу на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

 

У РНБО прокоментували заяву росії щодо «українських провокацій на Запорізькій АЕС»

05.08.2022 16:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3544285-u-rnbo-prokomentuvali-zaavu-rosii-sodo-ukrainskih-provokacij-na-zaporizkij-aes.html

кремлівські медіа просувають наратив про можливі провокації з боку Збройних сил України на Запорізькій атомній електростанції.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомив у Телеграмі.

Як зауважили у ЦПД, російський наратив, який активно поширює пропаганда рф, має одразу декілька маніпулятивних причин.

«По-перше, сьогоднішня заява мзс рф може бути відповіддю на заяву (МАГАТЕ), що ситуація на загарбаній росією у березні Запорізькій АЕС «цілком вийшла з-під контролю». По-друге, подібну заяву росіяни можуть використовувати як своєрідне алібі, самостійно обстрілявши АЕС і звинувативши в цьому ЗСУ», – ідеться в повідомленні.

На території Запорізької АЕС базуються російські війська і вони використовують атомний об’єкт як прикриття.

«Подібні дії ворога дають зрозуміти, що Запорізька АЕС відіграє значну роль в майбутньому при контрнаступі українських військ і окупанти продовжуватимуть ядерний шантаж», – зазначають у ЦПД.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська ведуть обстріли української території, знаходячись у безпосередній близькості до Запорізької АЕС, щоб убезпечити себе від удару у відповідь.

 

Переговори щодо Іранської ядерної угоди породили ще більшу невизначеність – Bloomberg

05.08.2022 05:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3543884-peregovori-sodo-iranskoi-adernoi-ugodi-porodili-se-bilsu-neviznacenist-bloomberg.html

З відновленням ядерних переговорів у Відні прірва, що розділяє Іран і США, ще більше поглибилася, заявляють дипломати Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

За останні місяці з’явилося щонайменше два нових питання, пов’язаних з ядерною програмою, що збільшило список перешкод на шляху до її реалізації до шести-семи, цитує видання посадовців ЄС, знайомих з ходом переговорів, які поновилися у Відні в четвер.

За їхніми словами, технічно ці перешкоди можуть бути усунуті протягом 72 годин, але в разі ухвалення політичних рішень на високому рівні як у Тегерані, так і у Вашингтоні, хоча обидві столиці не демонструють бажання компромісу.

Зазначається, що перспективи укладення угоди, яка могла б полегшити глобальну енергетичну кризу, поки що невизначені. Угода 2015 року була розроблена для обмеження ядерної діяльності Ірану й водночас для стимулювання його економіки. Будь-яке відновлення угоди могло б дати можливість Ірану, який посідає друге місце у світі за запасами природного газу й четверте – за запасами нафти, збільшити виробництво та експорт енергоносіїв.

ЄС упродовж п’ятнадцяти місяців виступає посередником у переговорах між спеціальним посланцем США Робертом Меллі та його іранським колегою Алі Багері Кані. Тегеран відмовився від прямих переговорів, відколи адміністрація Дональда Трампа у 2018 році розірвала угоду й знову запровадила каральні санкції.

У відповідь Іран активізував свою ядерну діяльність і обмежив міжнародний моніторинг.

Тегеран висуває до МАГАТЕ вимогу припинити розслідування багаторічної ядерної діяльності, що стало одним з ключових питань на переговорах.

Водночас європейські дипломати вбачають можливості для відновлення переговорів. Іран відмовився від вимоги до США скасувати санкції проти його Корпусу вартових ісламської революції та більше не наполягає на гарантіях Вашингтона його щодо його послідовності в підтриманні угоди.

Сторони досягли прогресу щодо конкретних компенсацій Ірану навіть у тому разі, якщо нова адміністрація США або Конгрес знову відмовиться від неї.

«Простір для додаткових значних компромісів вичерпано, – написав минулого тижня глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель у Financial Times. – Зараз я поклав на стіл текст, у якому в точних деталях розглядається як скасування санкцій, так і необхідні кроки в ядерній сфері».

Навіть якщо нинішні переговори знову зірвуться, навряд чи Іранська угодабуде оголошена мертвою, вважають посадовці ЄС. За їхніми словами, це не відповідає інтересам жодної зі сторін, тому найбільш імовірним результатом може стати продовження невизначеності.

Іранська ядерна угода була укладена 2015 року під час президентства Барака Обами у форматі P5+1 (п’ять постійних членів РБ ООН, а також Німеччина із залученням ЄС).

Тегеран припинив виконання ядерної угоди після того, як США у 2018 році вийшли з неї та почали тиснути на Іран за допомогою нових жорстких санкцій.

 

У Держдепі відреагували на ув’язнення судом рф відомої американської баскетболістки

04.08.2022 21:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3543787-u-derzdepi-vidreaguvali-na-uvaznenna-sudom-rf-vidomoi-amerikanskoi-basketbolistki.html

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російський уряд свідомо вдається до незаконного затримання й арештів громадян США з конкретною метою – використання їх як заручників для просування власних цілей.

Відповідну заяву глава Держдепу оприлюднив у четвер – у відповідь  Брітні Грайнер, передає Укрінформ.

«Цей крок (влади рф – ред.) підкреслює нашу серйозну стурбованість щодо роботи російської правової системи, а також вчинення урядом рф незаконних затримань для просування власних цілей, використовуючи окремих осіб як політичних заручників», – наголосив глава американської дипломатії.

Він підкреслив, що рішення російського «суду» жодним чином не змінює позиції США, що Брітні Грайнер була затримана незаконно. Блінкен наголосив, що Сполучені Штати продовжать працювати над тим, щоб повернути Брітні, а також іншого незаконно затриманого громадянина США Пола Віллана додому.

«Ми також продовжимо наполягати на справедливому й прозорому поводженні з усіма громадянами США, затриманими в росії», – наголосив глава американської дипломатії.

Блінкен підкреслив, що росія або будь-яка інша країна, що практикує незаконні затримання, «становить загрозу безпеці всіх, хто подорожує, працює та живе за кордоном».

Як повідомляв Укрінформ, у четвер хімкінський міський суд москви виніс вирок американській спортсменці Брітні Грайнер, засудивши її до дев’яти років позбавлення волі.

 

У росії суд засудив американську баскетболістку Грайнер до дев’яти років колонії

04.08.2022 21:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3543785-u-rosii-sud-zasudiv-amerikansku-basketbolistku-grajner-do-devati-rokiv-kolonii.html

У росії Хімкінський міський суд засудив американську баскетболістку, двічі олімпійську чемпіонку Брітні Грайнер до дев’яти років колонії за обвинуваченням у зберіганні та контрабанді наркотиків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.

«Суд засудив: визнати Брітні Івет Грайнер винною у скоєнні злочину, передбаченого за ч.1 ст. 228 КК рф та п. “в” ч. 2 ст. 229.1 КК рф (зберігання та контрабанда наркотичних засобів або їх аналогів) та призначити їй покарання у вигляді дев’яти років позбавлення волі у виправній колонії загального режиму», – оголосила вирок суддя Анна Сотнікова.

Грайнер також призначено штраф у розмірі 1 млн рублів. Обвинувачення просило призначити їй покарання дев’яти з половиною років позбавлення волі.

Після вироку Білий дім опублікував заяву президента США Джо Байдена про те, що його адміністрація «продовжить невпинно працювати і використовувати всі можливі способи» для звільнення Грайнер та іншого засудженого в росії американця Пола Уілана. На думку Байдена, Грайнер було затримано в росії незаконно.

Грайнер виступала за Єкатеринбурзький жіночий баскетбольний клуб УГМК. У складі американської національної збірної США двічі вигравала Олімпійські ігри.

Грайнер було затримано в аеропорту Шереметьєво в лютому 2022 року. У її багажі, як стверджується, було виявлено гашишне масло для вейпу.

росія та США обговорюють можливий обмін Грайнер та Пола Уїлана на росіян, які ув’язнені в США. Найчастіше як кандидата на обмін називають засудженого за обвинуваченням у контрабанді зброї Віктора Бута. За неофіційними даними, росія вимагає від США в обмін на Грайнер та Уїлан двох людей.

 

Греція видала США російського криптошахрая – ЗМІ

05.08.2022 11:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3544072-grecia-vidala-ssa-rosijskogo-kriptosahraa-zmi.html

Греція видала США росіянина Олександра Вінника, якого підозрюють у шахрайстві з криптовалютою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Ekathimerini.

Літак із Вінником вилетів до США у четвер.

За даними джерел, операція з екстрадиції 43-річного чоловіка на прізвисько «Містер біткоїн» проводилася таємно та відповідала рішенню Верховного суду Греції.

Зазначається, що Вінника звинувачують у Сполучених Штатах у відмиванні 4 мільярдів доларів за допомогою біткоїн-схеми. Він відкидає ці звинувачення.

Перед тим, як його екстрадували до США, він вже відсидів у Франції за аналогічні злочини, але був виправданий, на початку цього тижня його повернули до Греції.

Вінник оскаржував запит на його екстрадицію до США та просив, щоб його відправили до росії, де, як він стверджує, у нього «кращі шанси на справедливий суд».

Як повідомляв Укрінформ, Швейцарія видала США росіянина-бізнесмена Владислава Клюшина, який працює на адміністрацію путіна.

 

Болгарія зупинила видачу віз для туристів та власників нерухомості з РФ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 21:05. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362085/

Консульська служба Болгарії на невизначений термін зупинила прийом документів від росіян на туристичні візи та візи для власників нерухомості.

Про це повідомили в Асоціації туроператорів Росії, пише “Європейська правда“.

За інформацією туроператорів, консульство Болгарії в Москві сповістило їх про тимчасове призупинення прийому документів на туристичні візи і візи для власників нерухомості у “надзвичайній ситуації, що склалася”.

Причина – оголошення в п’ятницю, 5 серпня, персонами нон грата 14 співробітників диппредставництва та консульських установ Болгарії в Росії.

Візові центри Болгарії в Москві, Єкатеринбурзі та Санкт-Петербурзі (включно з регіональними візовими центрами) з “технічних причин” не приймають заяви з оплатою консульського збору з 25 березня. Документи могли подати лише ті заявники, які звільнені від сплати консульського збору.

В інших випадках, у тому числі з метою отримання віз під туристичні поїздки до Болгарії, росіяни з кінця березня зверталися до генеральних консульств Болгарії у зазначених трьох містах.

5 серпня МЗС РФ оголосило персонами нон грата 14 болгарських дипломатів.

Дипломатична напруженість між Болгарією та Росією загострилася після того, як уряд у Софії ухвалив рішення про висилку 70 співробітників російської дипмісії.

Російські дипломати та офіційні особи вилетіли до Москви на початку липня.

 

Болгарія відправила в Україну 4200 тонн зброї – поставки йшли потай через Польщу

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 20:34 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362081/

Виконувач обов’язків міністра економіки Болгарії Александер Михайлов у четвер заявив, що країна з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну передала останній 4200 тонн зброї.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Nova.bg.

“За перші чотири місяці від початку війни – до 30 червня були підписані (колишньою міністеркою економіки Корнелією) Ніновою дозволи на експорт болгарської зброї на один мільярд, 16 мільйонів євро. За цей чотиримісячний період 4200 тонн болгарської зброї було доставлено до польського аеропорту біля кордону з Україною”, – розповів Михайлов на пресконференції.

Він додав, що має документи на доказ своїх слів, але не показав їх.

На початку червня уряд Болгарії повідомляв, що передав Україні зброї на трохи більш як 100 мільйонів євро. Вона транспортувалася до України через польський аеропорт Жешув, що біля кордону.

Заяви Михайлова прозвучали на тлі тверджень Нінової – лідерки Болгарської соціалістичної партії – про те, що за її підписом жодна одиниця зброї не була передана Україні. За його словами, ексміністерка не підписала дозволи на експорт зброї на суму в понад мільйон євро.

Ще у травні парламент Болгарії затвердив рішення про ремонт української військової техніки на оборонних підприємствах, проте про надання озброєння і боєприпасів не йдеться. Пізніше вже колишній прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков у вівторок заявив, що його країна вже надає достатньо допомоги Україні, і постачати зброю Софія не планує.

 

Посольство Латвії зупинило видачу віз росіянам, крім “похоронних”

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 17:08. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362043/

Посольство Латвії у Росії зупинило на невизначений термін видачу всіх віз для громадян Росії, з єдиним винятком.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

“Посольством Латвії в Росії на невизначений термін призупинено прийом заяв на отримання віз для громадян Російської Федерації”, – йдеться у повідомленні посольства у Twitter.

Єдиним винятком для видачі візи стане необхідність поїздки на похорон когось із близьких родичів.

У посольстві не пояснили, із чим пов’язане таке рішення.

Нагадаємо, глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу під час візиту до Києва 3 серпня повідомив, що Естонія подасть пропозицію на розгляд ЄС заборонити видачу туристичних віз росіянам протягом найближчого тижня.

Фінляндія планує обмежити видачу віз громадянам РФ.

 

Латвія призупинила угоду про економічну співпрацю з РФ

П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 11:34 – ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/08/5/690054/

Уряд Латвії з 1 серпня призупинив дію низки міжурядових угод з Росією, зокрема про економічну співпрацю.

Про це йдеться у заяві МЗС країни в офіційному виданні “Latvijas Vеstnesis”.

“1 серпня 2022 року призупинено дію Угоди між Урядом Латвійської Республіки та Урядом Російської Федерації про економічне співробітництво (підписано в Москві 13 жовтня 2006 року, затверджено Постановою Кабінету Міністрів № 823 від 3 жовтня 2006 р., опублікований в офіційному виданні “Latvijas Vēstnesis” № 6 від 10 січня 2007 р.)”, – йдеться у повідомленні.

Крім цього, з 1 серпня припинено угоду з РФ щодо створення міжурядової комісії у сферах економічного, науково-технічного, гуманітарного та культурного співробітництва.

Також повідомляється про призупинення дії угоди між Латвією та РФ від 2010 року про спрощення взаємних поїздок між жителями прикордонних районів двох країн.

16 травня уряд Латвії призупинив дію угоди між урядами Латвії та РФ про запобігання подвійному оподаткуванню та ухилення від сплати податків стосовно податку на прибуток і капітал і протоколу до нього.

Також 16 травня припинили дію статті 13 угоди між урядами Латвії та Росії щодо соціального захисту російських військових пенсіонерів та членів їхніх сімей, які проживають на території Латвії.

 

Берлінська влада не дозволила виставити підбитий танк загарбників перед посольством рф

05.08.2022 00:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3543849-berlinska-vlada-ne-dozvolila-vistaviti-pidbitij-tank-zagarbnikiv-pered-posolstvom-rf.html

Влада центрального берлінського району Мітте не дозволила провести перед посольством рф на вулиці Унтер-ден-Лінден виставку, експонатом якого мав бути підбитий російський танк.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Berliner Zeitung.

Виставку планував організувати німецький журналіст і підприємець Енно Ленце, який керує музеєм Berlin Story Bunker. Він хотів привезти бойовий танк, розстріляний ЗСУ під час війни в Україні, та інші докази російської агресії. Цією акцією він хотів показати жителям і гостям столиці ФРН, що насправді означає війна.

«Ці підбиті танки дуже вражають людей, які нічого подібного не знають», — сказав Ленце, який вів репортажі з України з березня.

Заявку Ленце подав наприкінці червня. Влада обґрунтувало відмову тим, що виставка «недоречна». Журналіст був роздратований скасуванням: «Якщо моя художня ідея зачіпає «зовнішньополітичні інтереси Федеративної Республіки Німеччини», це означає, що ми тепер схиляємося перед потенційними загрозами з боку військових злочинців», – сказав він.

«Справжнім скандалом» назвав цю ситуацію посол України Андрій Мельник (якого нещодавно було звільнено наказом Президента, але він продовжує виконувати свої обов’язки). За словами дипломата, 2 оператори музеїв хочуть виставити російську військову техніку в Берліні.

«Знищена російська військова техніка, яка буде виставлена ​​в самому центрі Берліна, повинна дати людям у Німеччині на власні очі відчути жорстоку війну на знищення», — сказав Мельник виданню Tagesspiegel. Він зауважив, що українці шоковані тим, що окружне управління району Мітте відхилило заявку з абсолютно надуманим обґрунтуванням.

Нагадаємо, виставка підбитої російської техніки проводиться регулярно в Києві, а також пройшла в Варшаві та Празі.

 

рф намагається витіснити будь-які сліди української ідентичності на загарбаних територіях

05.08.2022 00:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3543843-rf-namagaetsa-vitisniti-budaki-slidi-ukrainskoi-identicnosti-na-zagarbanih-teritoriah.html

російська федерація використовує дітей для просування ворожих щодо України наративів на загарбаних нею територіях.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

«В окупованому Криму батьки школярів у загальних батьківських чатах отримують повідомлення з проханням надати так звану гуманітарну допомогу у вигляді російськомовних підручників і книг для навчальних, а також дошкільних закладів на тимчасово непідконтрольних окремих районах Запорізької та Херсонської областей. Крім цього, батьків закликають ділитися спортивним інвентарем, розмальовками та іграми для дітей на новоокупованих територіях півдня України», – йдеться у повідомленні.

Окупаційні адміністрації Криму проводять також «благодійну» акцію «Із Криму з любов’ю: даруємо книги Херсонській області!»: збирають книги класичної російської літератури, історичні та науково-популярні видання, книги для дітей і підлітків. Усе це нібито для поповнення фондів бібліотек Херсонщини «якісною та затребуваною літературою».

Вказані дії окупантів є черговою спробою витіснити та знищити будь-які сліди української історії, мови, культури та національної ідентичності, елементом інформаційної війни та поширенням впливу російської пропаганди на українських дітей, які до повномасштабного вторгнення навчалися та зростали у вільній, демократичній та прогресивній країні, зазначають у представництві.

Тут наголосили: «На гіркому досвіді окупованого Криму ми вже бачили, як рф використовує дітей для просування ворожих щодо України наративів, чинить мілітарний вплив на школярів».

Зазначається, що усі 8 років окупації росія перекроювала систему освіти в Криму під власну пропаганду: вилучення українських підручників та заміна на російські, скасування уроків української та кримськотатарської мов у школах, відправка українських педагогів на так звану перекваліфікацію за стандартами рф – замість отримання належної освіти дітей закликали до «юнармії», а після школи йти на строкову службу до армії рф із наступним підписанням контракту.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну окупанти знищили ракетами не одну школу та дитсадок, а у тимчасово непідконтрольних районах Херсонської та Запорізької областей використовують напрацьовані за роки окупації Криму методики, зокрема й щодо освіти.

Тільки повна деокупація всіх без винятку українських територій зупинить насильницьку пропаганду рф та забезпечить доступ дітей і молоді до професійної освіти, підкреслюють у представництві.

Як повідомляв Укрінформ, 3 серпня перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський поінформував, що у Каланчацькій громаді на Херсонщині російські загарбники викрали директора Гаврилівської школи Тетяну Ткаченко. На директорів шкіл по всій області чинять колосальний тиск, тому що переважна більшість педагогів відмовляється працювати з загарбниками та перебудовувати роботу навчальних закладів під російську програму.

На захопленій території Херсонської області страждають від терору педагоги, яких ворог примушує до співпраці, – їм погрожують, до них загарбники приїжджають додому, викрадають, б’ють. Більшість освітян змушені виїжджати, побоюючись за своє життя.

Українці збирають підписи під електронною петицією щодо звільнення цивільних заручників.

На Херсонщині загарбники зможуть запустити не більше 20% шкіл, наразі ворог погрожує керівникам шкіл, розповсюджує чутки про те, що дітей, які не підуть у школи з російською програмою, відбиратимуть у батьків і відправлятимуть у Крим.

Херсонська колаборантка Тетяна Кузьміч сприяє організації вивезення херсонських дітей до підконтрольного агресорові «Нахімовського військово-морського училища» в Севастополі.

 

кремль підготував нову методичку для ЗМІ: пропонує порівнювати війну в Україні з Першою світовою

04.08.2022 21:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3543770-kreml-pidgotuvav-novu-metodicku-dla-zmi-proponue-porivnuvati-vijnu-v-ukraini-z-persou-svitovou.html

У кремлі продовжують готувати методички для пропагандистів про те, як слід висвітлювати війну в Україні; їм рекомендують порівнювати 2022 рік із 1914-м.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання “Медуза”, у розпорядженні якого опинився документ.

Нову методику в адміністрації президента рф розробили до 1 серпня, цього дня 1914 року Німеччина оголосила війну російської імперії. Головна теза: нібито зараз, як і на початку XX століття, росія «була втягнута» у військове протистояння країнами Заходу, оскільки росія заступається за «братні народи», «своїх не кидає» та «стає на захист пригноблених». Наприклад, 1914-го російська імперія «не змогла кинути» Сербію.

Війну в Україні в методичці для пропагандистів називають «сучасною українською кризою». Витоки конфлікту упорядники тексту пов’язують із Євромайданом та військовими діями на Донеччині. За версією упорядників, “США зробили Україну передовою в протистоянні Заходу проти росії” – і москва “була змушена розпочати” воєнні дії.

Окрема глава методички присвячена «втручанню Заходу» у внутрішні відносини росії. Це рекомендують порівнювати з тим, що на початку XX століття Німеччина «спонсорувала більшовиків» та «масові заворушення» у 1917 році.

Наприкінці методички йдеться, що найближчим часом у світі розвиватиметься «антиамериканський тренд» — і невдовзі США «не зможуть знайти як військових союзників, і навіть торгових партнерів серйозного рівня».

При цьому в пропагандистському тексті заявляється, що сформувати новий «більш справедливий і безпечний світопорядок» — «місія росії на міжнародній арені».

Автори виводять дані тези з «мюнхенської промови» володимира путіна в 2007 році і стверджують, що вже тоді «росія стала пророком майбутньої дегегемонізації міжнародних відносин».

Як повідомлялося на початку тижня, російське керівництво підготувало для державних і провладних медіа, а також системних політиків дві методички, як висвітлювати повномасштабне вторгнення в Україну. У ній війну пропонувалося порівнювати з хрещенням Русі, Невською битвою, путіна – з олександром невським. Однією із цілей війни в Україні в документі проголошується “боротьба з безбожниками”. Ними у кремлі називали українських військових.

У методичках пояснюється, що таке “колективний Захід”, і навіщо йому, з точки зору кремля, потрібне руйнування росії. За версією влади, у різний час “колективним Заходом” були Тевтонський орден, Швеція, Річ Посполита, імперія Наполеона, Третій рейх та НАТО. Від росії, йдеться в тексті, їм потрібні ресурси, що закінчилися у Заходу кілька століть тому через суспільство споживання, що склалося там.

24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста і села України, катують та вбивають мирне населення. Демократичні країни вводять санкції проти росії, які негативно впливають на російську економіку.

 

Meta видалила більше 1000 фальшивих акаунтів, які підтримали вторгнення РФ в Україну

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 17:50. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362051/

Компанія Meta, яка володіє соцмережами Facebook та Instagram, відключила понад тисячу фальшивих акаунтів, які залишали численні коментарі на підтримку російського вторгнення в Україну.

Джерело: Radio Svoboda

Дослівно: “Meta видалила 45 акаунтів “тролів” у соціальній мережі Facebook і 1037 – у Instagram і продовжує блокувати їхні спроби повернутися”.

Деталі: У звіті компанії зазначається, що ці “тролі” працювали щодня “з невеликою перервою на обід”, а деякі публікували і проросійські, і проукраїнські коментарі з різницею в кілька хвилин.

Meta розпочала розслідування після публікації, яка викриває “фабрику тролів”, робота якої публічно координувалася через телеграм-канал “Кібер фронт Z”.

У ході розслідування Meta виявила спроби “заспамити” пости в Instagram, Facebook, TikTok, Twitter, YouTube, LinkedIn, “ВКонтакті” та “Однокласники”.

Мішенями ставали політики, журналісти, актори та комерційні бренди з усього світу – всі, хто публічно засуджував російське вторгнення та підтримував Україну.

Операція мала явну та приховану складову, йдеться у звіті Meta.

У телеграм-каналі “Кібер фронт Z”, у якому зараз понад 110 тисяч підписників, регулярно публікувалися заклики переходити за посиланнями на облікові записи або певні пости та залишати під ними проросійські коментарі.

 

З портів “Одеса” і “Чорноморськ” вийшов перший караван з українським продовольством

П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 08:50 – ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/08/5/690044/

У рамках реалізації ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів “Одеса” та “Чорноморськ” вийшов перший караван з українським продовольством.

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET 57 тисяч тонн української кукурудзи, яка направляється до покупців в Туреччині, Великій Британії та Ірландії.

“Сьогоднішнім караваном повноцінно запускаємо “зернову ініціативу” в порту “Чорноморськ”.

Розраховуємо, що безпекові гарантії наших партнерів з ООН та Туреччини будуть працювати і надалі, а експорт продовольства з наших портів стане стабільним та прогнозованим для всіх учасників ринку. Для цього плануємо забезпечити здатність портів обробляти понад 100 суден на місяць”, – заявив міністр Олександр Кубраков.

“Хоча “зерновий коридор” уже запрацював на вихід, нашою ціллю є повноцінна робота портів в обидва напрямки. Ми отримуємо заявки судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження. Наша ціль – 3 та більше млн тонн агропродукції щомісяця з портів “Одеса”, “Чорноморськ” та “Південний”, – додав міністр.

Зазначається, що наразі українські порти отримують заявки на судновласників, які готові заходити в наші порти під завантаження.

Початок з роботи з ними дозволить запустити роботу портів як на вихід, так і на захід під завантаження, додають в Мінінфраструктури.

 

На Запоріжжі ворог обстріляв агропідприємство та елеватор – знищені 365 тонн соняшнику

05.08.2022 18:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3544403-na-zaporizzi-vorog-obstrilav-agropidpriemstvo-ta-elevator-zniseni-365-tonn-sonasniku.html

У Новомиколаївському районі Запорізької області внаслідок ворожих обстрілів знищено комплекс з переробки та прийому зернових. Ворожі ракети поцілили у склади з зерном та зруйнували елеватор, де зберігався соняшник.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На територію Гайчурського елеватора прилетіли дві ракети, від яких залишились дві воронки глибиною 5,4 м та 6,2 м. Зруйновано найбільший склад площею 3 000 квадратних метрів. Тут “загинуло” більше як 365 тонн соняшнику, який ми мали на зберіганні. Це врожай 2021 року”, – розповів директор елеватора Микола Крюк.

Ракетний обстріл стався о 01:40 ночі. Керівник елеватора каже, що почув один потужний вибух, сталася пожежа, яку намагались самостійно ліквідувати. Говорить: зробили все, що було можливо, рятувальники прибули на місце події швидко та загасили вогонь.

Внаслідок влучання боєприпасів повністю знищена так звана верхня галерея елеватора, зруйновано частково нижню систему.

Читайте також: росіяни відновили підірвані ЛЕП між Херсонщиною і Кримом та крадуть електроенергію

“Експерти висловили думку, що в одній ракеті (за попередньою інформацією, це ЗРК С-300) було по 500 кг тротилу. Уламки розлетілися на 1,5 – 2 км, побило людям хати”, – зазначив Крюк.

Він додає, що вже нарахував понад 150 млн гривень збитків.

 

З України сьогодні мають вийти ще три судна з зерном

05.08.2022 02:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3543861-z-ukraini-sogodni-maut-vijti-se-tri-sudna-z-zernom.html

З українських портів 5 серпня планують вийти три судна з кукурудзою.

Про це повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, передає Укрінформ.

Так, сьогодні з 5 до 8 години ранку очікується вихід двох суден з порту «Чорноморськ», а також одного з Одеського порту. Після цього буде сформований караван, який разом з лідируючим судном вирушить до портів призначення.

«На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET сукупно більше як 50 тисяч тонн української кукурудзи в рамках “зернової ініціативи”. Сподіваємося на професіоналізм усіх долучених. Деталі повідомимо згодом», — написав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок вранці з Одеського порту після підписання між росією та Україною під керівництвом Туреччини Спільної угоди про координацію вивозу зерна перше судно з вантажем кукурудзи відправилося по «зерновому коридору».

Його прибуття в Стамбул очікувалося о 15.00 2 серпня, потім через умови на морі було перенесене на пізніший час. Судно стало на якір увечері 2 серпня, близько 21.00. 3 серпня після 10.00 на судно прибула інспекційна група, яка здійснила огляд судна та вантажу. Після приблизно 1,5 годинної інспекції судно отримало дозвіл на продовження руху в Ліван та почало рух через протоку Босфор у Мармурове море.

 

Світові ціни на продовольство падають уже чотири місяці поспіль – ООН

05.08.2022 15:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3544250-svitovi-cini-na-prodovolstvo-padaut-uze-cotiri-misaci-pospil-oon.html

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) заявила, що в липні світові ціни на продовольчі товари різко впали, а основні зернові культури та олії подешевшали більш ніж на 10%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють Новости ООН.

“Зниження вкрай високих цін на продовольчі товари можна лише вітати, особливо з погляду доступності продовольства. Однак зберігається безліч чинників невизначеності, зокрема високі ціни на добрива, що може позначитися на перспективах виробництва та джерелах коштів для існування фермерів. Крім того, слабкі прогнози щодо розвитку світової економіки та коливання валютних курсів загрожують серйозними проблемами для глобальної продовольчої безпеки”, – зазначив головний економіст ФАО Максімо Тореро.

Зазначається, що середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО в липні знизилося на 8,6% й становило 140,9 пункту.

Цей показник, що досяг на початку року рекордно високого рівня, знижується четвертий місяць поспіль, але все ще на 13,1% перевищує значення, зафіксоване в липні минулого року.

Сам Індекс продовольчих цін ФАО падає вже четвертий місяць поспіль, починаючи з квітня 2022 року.

Насамперед слід відзначити ціни на зернові, які за місяць впали на 11,5%, при цьому вони все ще на 16,6% вищі за рівень липня 2021 року.

Падіння цін торкнулося всіх видів зернових, передусім пшениці, яка подешевшала на 14,5%. Це зумовлено досягнутою домовленістю про розблокування експорту з ключових портів України, а також зростанням сезонної пропозиції в Північній півкулі, де триває збирання врожаю.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії 22 липня було підписано угоду, за якою здійснюватиметься вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

1 серпня відновлено експорт українського зерна – з Одеського порту вийшло під прапором Сьєрра-Леоне судно Razoni, завантажене 26 тис. тонн української кукурудзи. Зараз судно прямує до ліванського порту Тріполі.

Вранці 5 серпня з портів Великої Одеси вирушив перший караван суден із українським зерном.

 

На відправлення з українських портів очікує 13 суден

05.08.2022 18:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3544387-na-vidpravlenna-z-ukrainskih-portiv-ocikue-13-suden.html

На відправлення з українських морських портів очікує 13 суден з агропродукцією.

Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, повідомляє Укрінформ із посиланням на сторінку Мінінфраструктури у Фейсбуці.

“На сьогодні ще 13 суден чекають на відправлення з наших портів. Розраховуємо, що за допомогою гарантів Ініціативи найближчим часом зможемо експортувати 3 та більше мільйонів тонн агропродукції з портів «Одеса», «Чорноморськ», «Південний» на місяць”, – сказав міністр.

Кубраков зазначив, що 6 серпня – вперше з 24 лютого – очікується прибуття в порт «Чорноморськ» судна під завантаження аграрною продукцією, його кінцевий пункт призначення – турецький порт «Іскендерун».

“Судно Fulmar S – це перше з моменту повномасштабного вторгнення росії судно, яке заходить в наш порт під завантаження. Гаранти домовленостей – Туреччини та ООН – підтвердили можливість заходу судна в порт Чорноморська”, – зазначив очільник Мінінфраструктури.

За словами міністра, Україна готова забезпечувати здатність портів обробляти щонайменше 100 суден на місяць.

Як повідомлялося, 22 липня в Стамбулі на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

В межах реалізації домовленостей з вантажем української кукурудзи уже було відправлено 4 судна: Razoni, Navi Star, Rojen і Polarnet. Вони перевозять понад 80 тис. тонн кукурудзи.

Прибуття першого судна Razoni в кінцевий пункт призначення – порт Триполі в Лівані – очікується 7 серпня.

Як повідомляв Укрінформ, 5 серпня зранку з портів Одещини вирушив перший караван суден з українським збіжжям. На борту балкерів Navi star, Rojen та Polarnet 57 тисяч тонн кукурудзи, яка прямує до Туреччини, Великої Британії та Ірландії.

 

Президенти України і Малаві провели першу в історії двосторонніх відносин розмову

05.08.2022 16:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3544295-prezidenti-ukraini-i-malavi-proveli-persu-v-istorii-dvostoronnih-vidnosin-rozmovu.html

Президент України Володимир Зеленський і Президент Малаві Лазарус Чаквера провели першу в історії двосторонніх відносин розмову.

Як передає Укрінформ, про це Зеленський повідомив у Твіттері.

«Провів першу в історії українсько-малавійських відносин розмову з Президентом Малаві Лазарусом Чаквера. Цінуємо підтримку в межах міжнародних організацій. Налаштовані посилювати взаємодію. Важливий напрям – гарантування продовольчої безпеки в регіоні. Працюємо над розширенням антивоєнної коаліції», – заявив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, 4 серпня Зеленський провів першу в історії двосторонніх відносин розмову з Президентом Гвінеї-Бісау Умару Сісоку Ембало. Сторони обговорили підтримку в міжнародних організаціях.

 

Країни ЄС остаточно затвердили план зниження попиту на газ на 15% взимку

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 17:18. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362048/

Рада Євросоюзу у п’ятницю затвердила постанову про добровільне зниження попиту на газ в ЄС на 15% цієї зими.

Про це повідомила пресслужба Ради ЄС, пише “Європейська правда”.

Постанова передбачає можливість для Ради ЄС ініціювати попередження про безпеку постачання, після якого скорочення попиту на газ стане обов’язковим.

Мета скорочення попиту на газ – заощадити блакитне паливо цієї зими, щоб підготуватися до можливих перебоїв з постачанням газу з Росії, яка постійно використовує енергоносії як зброю.

Держави-члени ЄС погодилися скоротити свій попит на газ на 15% порівняно із середнім споживанням за останні п’ять років у період з 1 серпня 2022 року по 31 березня 2023 року. Заходи для цього вони обирають на власний вибір.

Водночас Рада ЄС встановила винятки та можливості застосування часткового або повного відступу від мети обов’язкового скорочення попиту на газ, щоб відповідати конкретним ситуаціям держав-членів та гарантувати, що скорочення є ефективним.

Постанова була офіційно прийнята за письмовою процедурою.

Прийняття послідувало за політичною угодою, досягнутою міністрами на екстреній енергетичній раді 26 липня. 

Тепер постанова буде опублікована в Офіційному журналі та набуде чинності наступного дня.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що Європа має бути готова до найгіршого сценарію з російським газом цієї зими.

 

ЄС відповів “Газпрому” щодо санкцій на постачання турбіни для “Північного потоку”

П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 16:31 – ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/08/5/690072/

Перешкод для повернення турбіни Siemens для газопроводу “Північний потік” немає.

Про це заявила офіційний представник Єврокомісії Аріанна Подеста у відповідь на заяву “Газпрому”, передає Інтерфакс-Україна.

Вона пояснила, що санкції ЄС проти Росії не стосуються обладнання та технології, що стосуються промислового транспортування газу до Євросоюзу.

“І “Північний потік” не є предметом санкцій. На наш погляд, у цьому пакеті (економічних) санкцій немає нічого, що було б здатне перешкодити “репатріації” цієї турбіни”, – сказала вона.

Керівник групи офіційних представників Єврокомісії Ерім Мамер додав, що у санкціях немає нічого, що могло б заважати турбіні і про це чітко заявляли раніше.

“І те, що про це кажуть росіяни, це насправді лише привід, щоб не постачати газ до Європейського союзу”, – продовжив він.

Також Мамер назвав дії російської сторони шантажем у галузі постачання енергоносіїв Європейському союзу.

Нагадуємо:

Російський “Газпром” вимагає гарантій від Канади, Великої Британії та ЄС, що турбіни газопроводу “Північний потік” не підпадають під експортні обмеження санкцій.

Російська компанія “Газпром” у середу заявила, що через санкції країн Заходу постачання Росії турбіни для “Північного потоку”, яка перебувала в Канаді, неможливе.

Раніше заступник голови російської газової компанії “Газпром” Віталій Маркелов заявив, що постачання турбіни до Німеччини замість Росії після ремонту в Канаді порушує умови чинного контракту та створює ризики санкцій з боку ЄС, крім того, Siemens під час ремонту усунула не більше чверті всіх несправностей.

Нагадаємо, уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій проти Росії і відправити турбіну для “Північного потоку”, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини – щоб піти назустріч Німеччині і зменшити ризики, що РФ не відновить постачання по ПП1 після планових технічних робіт.

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що турбіна для газопроводу “Північний потік-1” застрягла у дорозі в Німеччині через те, що Москва поки не надала необхідні для перевезення в Росію документи – зокрема подробиці того, коли саме її потрібно ввезти і через який митний пункт.

У Кремлі заперечили інформацію ЗМІ про те, що Росія сама своїми діями ускладнює повернення цієї турбіни, яку Канада повернула після обслуговування під тиском Німеччини попри санкції. “Газпром” заявив, що отримав документацію щодо турбіни, але у нього “залишаються питання” до документів.

На цьому тлі “Газпром” оголосив про поломку ще однієї турбіни “Північного потоку”, через що газогін працює на 20% своєї заявленої потужності, спричинившись до енергетичної кризи в Європі.

 

Посол України закликала Канаду відмовитися від ремонту ще 5 турбін “Північного потоку”

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 10:50. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7361974/

Посол України в Канаді Юлія Ковалів закликала канадський уряд скасувати своє рішення щодо обслуговування російських турбін для “Північного потоку” після того як “Газпром” відмовився забирати відремонтовану турбіну з Німеччини.

Про це посол заявила у виступі перед канадськими депутатами, повідомляє “Європейська правда”.

Ковалів нагадала, що позиція українського уряду від початку полягає в тому, що рішення про надання дозволу на обслуговування турбін Siemens було дуже небезпечним прецедентом, який порушує міжнародну солідарність, суперечить принципу верховенства права.

“І власне, цей виняток із санкцій вже посилив у Москви відчуття безкарності. Ми повторюємо те, що було сказано нами раніше: зрозуміло, що запит Росії на турбіни не мав технічного підґрунтя і був спрямований лише на ще більший тиск. Чим більше ви поступаєтеся, тим більшу сміливість відчуває Кремль, наполягаючи на подальших винятках. Простіше кажучи, це слизький шлях”, – заявила посол.

За її словами, технічне обслуговування всіх 6 турбін у Канаді зміцнить здатність Росії на роки вперед тероризувати Європу та зірвати зусилля щодо вирішення проблеми зміни клімату.

“Якщо причина винятку полягала в тому, щоб не дозволити Росії звинуватити санкції в перебоях з газопостачанням, то тепер більш ніж ясно, що додаткові 5 турбін, які дозволили обслуговувати в Канаді, Росія перетворить на знаряддя приниження. Закликаємо: не ловіть наживку”, – заявила Ковалів.

Вона наголосила, що Україна прагне працювати з європейськими країнами над заходами щодо зменшення газової залежності. “Ми прагнемо допомогти, використовуючи український газовий маршрут, пропонуючи газосховища та постачаючи до ЄС додаткову електроенергію, яка могла б замінити до 5 млрд кубометрів російського газу”, – заявила посол.

Нагадаємо, уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій проти Росії і відправити турбіну для “Північного потоку”, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини – щоб піти назустріч Німеччині і зменшити ризики, що РФ не відновить постачання по ПП1 після планових технічних робіт.

Раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що турбіна для газопроводу “Північний потік-1” застрягла у дорозі в Німеччині через те, що Москва поки не надала необхідні для перевезення в Росію документи – зокрема подробиці того, коли саме її потрібно ввезти і через який митний пункт.

У Кремлі заперечили інформацію ЗМІ про те, що Росія сама своїми діями ускладнює повернення цієї турбіни, яку Канада повернула після обслуговування під тиском Німеччини попри санкції. “Газпром” заявив, що отримав документацію щодо турбіни, але у нього “залишаються питання” до документів.

3 серпня “Газпром” заявив, що через санкції країн Заходу постачання Росії турбіни для “Північного потоку”, яка перебувала в Канаді, неможливе.

На цьому тлі “Газпром” оголосив про поломку ще однієї турбіни “Північного потоку”, через що газогін працює на 20% своєї заявленої потужності, спричинившись до енергетичної кризи в Європі.

 

У Канаді не вважають, що українська ГТС може повністю замінити “Північний потік-1”

П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 11:05 – ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА

https://www.epravda.com.ua/news/2022/08/5/690052/

Уряд Канади не повірив у здатність української газотранспортної системи замінити Північний потік.

Про це заявив міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон, пише Bloomberg.

Під час виступу у місцевому парламентів він пояснив, що рішення В Канади повернути до Європи газову турбіну Газпрому пов’язане із безальтернативністю газового маршруту “Північний потік-1” для Німеччини.

“Суть у тому, що прокачування до Німеччини через трубопроводи, які ведуть із Росії через Україну, були б значно нижчими, ніж ті, на які здатен Північний потік”, – сказав Вілкінсон.

Він додав, що уряд Канади вказав на воєнні ризики транспортування газу через Україну, а також на те, що Росія точно так само могла б знайти причини для зменшення постачання через українську ГТС.

За словами Вілкінсона, рішення Канади щодо турбіни було ухвалене в тісній консультації з її союзниками з НАТО.

У свою чергу пані посол України в Канаді Юлія Ковалів, яка виступала в тому ж парламентському комітеті після Вілкінсона, заперечила його аргументам.

“Це неправда, що Україна не може замінити газовий транзит до Німеччини. Це єдиний трубопровід (українська ГТС), де російський монополіст “Газпром” не має частки, і він працює навіть під час війни”, – сказала вона.

Нагадуємо:

Гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон заявляв, що українська газотранспортна система здатна транспортувати до Європи понад 200 млн куб. м газу на добу та замінити російські газопроводи “Північний потік-1” та “Північний потік-2”.

 

Майже три чверті німців – за енергетичну незалежність від росії

04.08.2022 22:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3543804-majze-tri-cverti-nimciv-za-energeticnu-nezaleznist-vid-rosii.html

Німці дещо стриманіше стали ставитися до постачання Україні озброєнь та посилення санкцій, але в цілому продовжують висловлювати підтримку політиці ФРН щодо України та активно виступають за зниження енергетичної залежності від рф.

Про це свідчать дані соціологічного опитування Deutschlandtrend, проведеного телеканалом ARD і оприлюдненого 4 серпня, передає Укрінформ.

Так, про те, що ФРН має стати енергетично незалежною від росії, заявили 71% респондентів, тоді як не підтримують цю тезу 24%.

На запитання про санкції проти росії 37% опитаних назвали їх недостатніми; 34% вважають їх зваженими та 21% заявили, що «санкційна війна» зайшла надто далеко (таких побільшало на 6 відсоткових пунктів за останній місяць).

Стосовно постачання Німеччиною Україні зброї 39% респондентів бачать нинішні обсяги виправданими, 32% заявили, що ФРН постачає надто багато (це на 9 пунктів більше у порівнянні з попереднім опитуванням), 23% переконані, що їх країна могла б постачати більше (таких поменшало на 6 відсотків).

У галузі внутрішньої політики найпопулярнішим політиком німці назвали міністра закордонних справ Анналену Бербок (55%), а серед партій найбільшою підтримкою користується опозиційний нині консервативний блок (28%), тоді як правляча Соціал-демократична партія отримала лише 17% підтримки, її випереджають Зелені (23%).

Соціологічне дослідження проводилося з 1 по 3 серпня, охоплено ним було 1313 осіб з правом голосу (858 телефонних інтерв’ю та 455 онлайн-інтерв’ю) у різних регіонах Німеччини. Похибка репрезентативності дослідження – від 2 до 3 відсотків.

 

Половина з топ-10 російських олігархів досі не під санкціями – дослідження

П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 12:55 – ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/08/5/690060/

Шість із топ-10 російських олігархів поки не під санкціями США, пʼятеро не перебувають під санкціями Європейського союзу і двоє – Великої Британії.

Про це повідомляє  група аналітиків Trap Aggressor, які здійснюють моніторинг запроваджених санкцій проти Росії.

Йдеться про Владіміра Лісіна, Владіміра Потаніна, Павла Дурова, Лєоніда Міхельсона, Андрєя Мельніченка та Вагіта Алекперова.

Зокрема, під санкції США не потрапили:

Владімір Лісін (голова ради директорів Новолипецького металургійного комбінату, 1 місце у Forbes, статки – $18,4 млрд);

Владімір Потанін (генеральний директор Гірничо-металургійної компанії”Норильський нікель”, 2 місце у Forbes, статки – $17,3 млрд);

Павєл Дуров (засновник “ВКонтактє” та Telegram, 3 місце у Forbes, статки – $15,1 млрд);

Лєонід Міхельсон (голова правління газової компанії ПАТ “Новатек”, голова ради директорів нафтохімічного холдингу “Сибур”, 4 місце у Forbes, статки – $14 млрд);

Андрєй Мельніченко  (головний акціонер АТ “СУЕК” та “Еврохім”, 9 місце у Forbes, статки – $11,1 млрд);

Вагіт Алекперов (колишній президент нафтової компанії “Лукойл”, 10 місце у Forbes, статки – $10,5 млрд).

З них санкції ЄС не торкнулися 5 олігархів: Владіміра Лісіна, Владіміра Потаніна, Павла Дурова, Лєоніда Міхельсона та Вагіта Алекперова.

Під санкції Великої Британії не потрапили Владімір Лісін та Павєл Дуров.

“Водночас під українські санкції не потрапили семеро російських олігархів, серед яких Владімір Лісін, Владімір Потанін, Павєл Дуров, Лєонід Міхельсон, Вагіт Алекперов, а також Міхаіл Фрідман (засновник та акціонер “Альфа-Груп”, 6 місце у Forbes) та Алішер Усманов (засновник USM Holdings, 7 місце у списку Forbes).

Частина олігархів володіють майном та активами за кордоном, у державах, які досі не наклали на них санкції. Так, у Лісіна є майно у Великій Британії, у Вагіта Алекперова – у ЄС, Фрідман володіє активами в Україні, а Потанін – в ЄС та США”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що згадані олігархи ведуть бізнес у секторах економіки, що забезпечують істотне джерело доходу для уряду Росії: енергетика, металургія, фінанси та інше.

“Більшість з них мають тісні звʼязки з Кремлем та не засуджують його війну проти України, яка триває вісім років. Наприклад, Міхаіл Фрідман є акціонером “Альфа-банку”, який після анексії Криму і бійні на Донбасі у 2014 році, продовжував кредитувати держкомпанії російського ВПК.

Алішер Усманов – прокремлівський олігарх, який має тісні зв’язки з президентом рф та активно підтримує політику російської влади щодо України. Вагіт Алекперов брав участь у розкраданні кримських активів української держави, веде активний незаконний бізнес в анексованому Криму та має особисті зв’язки з путіним”, – наголошують аналітики.

“Хоча більшість цих олігархів закликали припинити кровопролиття в Україні, їх бізнес продовжує платити величезні податки, які формують бюджет рф, таким чином підтримуючи фінансово війну проти України. Усі ці олігархи зробили чи примножили свої статки саме за путінського режиму.

Павєл Дуров виїхав з росії ще у 2014 році та нині виступає проти війни, проте у заснованому ним Telegram активно розповсюджується мова ворожнечі щодо України, на що Дуров не намагається вплинути”, – додали в Trap Aggressor

Раніше аналітики повідомляли, що чотири з десяти банків, що обслуговують російський ОПК, не відключили від SWIFT.

 

Чехія розробляє національний план участі в повоєнній відбудові України – посол

05.08.2022 13:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3544134-cehia-rozroblae-nacionalnij-plan-ucasti-v-povoennij-vidbudovi-ukraini-posol.html

Чехія готує національний план участі у відбудові України від наслідків російської агресії та опрацьовує питання можливої участі у відновленні Дніпропетровської області.

Про це повідомив посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула під час зустрічі із заступником керівника Офісу Президента Кирилом Тимошенком, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу ОП.

Так, за словами дипломата, його країна розглядає можливість долучитися до відбудови Дніпропетровщини й хоче отримати більше інформації про об’єкти, які потребують відновлення.

Посол Чехії зауважив, що розроблений Україною Fast Recovery plan допоможе зрозуміти, чим його країна може допомогти просто зараз, до настання зими. Зокрема, він зауважив, що йдеться про житло для внутрішньо переміщених осіб, забезпечення освітніх закладів шкільними автобусами, комп’ютерами та іншим обладнанням для навчання.

Радек Матула також поінформував, що Чеська Республіка розробляє національний план участі в повоєнній відбудові України.

Він розповів, що найближчими тижнями до України прибуде делегація з Чехії, до складу якої увійдуть міністри та члени парламенту, щоб ознайомитися з потребами.

У свою чергу Тимошенко підкреслив, що в Дніпропетровській області деякі території досі зазнають обстрілів з боку російських військ, але є райони, де відносно безпечно.

«Є низка пошкоджених внаслідок бомбардувань об’єктів на території Дніпропетровської області, де не стріляють. Ми передаємо вам Fast Recovery plan Дніпропетровщини, щоб ви бачили, скільки шкіл, дитячих садків, приватних житлових будинків та інших об’єктів потребують відновлення. Більш актуальну інформацію щодо кожного об’єкта ви зможете знайти на нашій онлайн-платформі, яка оновлюється щодня», – розповів заступник керівника ОП.

Він запропонував чеській делегації відвідати Дніпро й Дніпропетровську область та оглянути деякі об’єкти, які потребують відновлення.

Як повідомлялося, 4 липня під час Міжнародної конференції в Лугано (Швейцарія) Прем’єр-міністр Денис Шмигаль презентував План відновлення України.

Передбачається, що проєкт відновлення критично важливої пошкодженої інфраструктури потребуватиме майже $17,4 млрд.

 

Київщина підписала Меморандум із Фондом «Партнерство за сильну Україну» – Олексій Кулеба

04.08.2022 23:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3543816-kiivsina-pidpisala-memorandum-iz-fondom-partnerstvo-za-silnu-ukrainu-oleksij-kuleba.html

Київщина підписала Меморандум із Фондом «Партнерство за сильну Україну», що передбачає відновлення життєдіяльності громад, постраждалих від збройної агресії росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба у Телеграмі.

«Продовжуємо налагоджувати співпрацю з міжнародними партнерами. Зустрівся з Арамісом Пендендом – радником проекту «Раннього Відновлення» Фонду «Партнерство за сильну Україну», – сказав Кулеба.

Він додав, що підписав зі сторони Київської ОВА та передав на підпис до Великої Британії Меморандум щодо взаєморозуміння з Фондом «Партнерство за сильну Україну».

Кулеба підкреслив, що Фонд працює за ініціативи та підтримки Уряду Великої Британії, а також за участі 5 країн – США, Фінляндії, Канади, Швейцарії та Швеції.

«Основні напрямки взаємодії – відновлення життєдіяльності громад Київщини, що постраждали від збройної агресії росії. Задумане втілимо, реалізуючи спільні пілотні проекти у сфері енергозбереження, відбудови громадських будівель та надання спеціального обладнання й експертної допомоги щодо цивільного захисту населення нашого регіону», – наголосив очільник КОВА.

Кулеба висловив вдячність закордонним партнерам за міжнародну допомогу і наголосив, що така підтримка вкрай важлива для довгострокового розвитку громад Київщини.

Як повідомлялося, у Києві відновлюють 11 житлових будинків та об’єкти соціальної інфраструктури, які зазнали найбільших руйнувань від російських обстрілів.

 

У ЄС показали, які країни у червні прийняли найбільше українців, що рятуються від війни

П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 14:28. УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/08/5/7144506/

Польща, Румунія та Ірландія очолили список країн Євросоюзу, які протягом червня прихистили найбільше українців, що виїхали за кордон через війну – cеред тих країн, щодо яких на момент публікації були відомі дані.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться у доповіді Євростату.

У Польщі за червень тимчасовий захист отримали понад 60 тисяч українців. На другому місці – Румунія (10 360) та Ірландія (близько 6990). Зазначимо, у звіті немає даних щодо низки країн, у тому числі Німеччини й Чехії, куди їде дуже багато українців, тож після доповнення статистики трійка лідерів може змінитися.

Якщо враховувати кількість прийнятих людей відносно кількості власного населення, найбільшу частку українців прийняла Польща (1,6 на тисячу населення), Латвія (1,5 на тисячу населення), Ірландія (1,4 на тисячу) та Литва (1,3 на тисячу).

Кількість людей, які отримують тимчасовий захист, помітно зменшилася у всіх 19 країнах-членах, щодо яких доступні дані: у Польщі – на майже 36 тисяч, порівняно з травнем, у Литві – на понад 13400, у Болгарії – на майже 13 тисяч, Румунії – на 10 тисяч.

Загалом станом на червень у Польщі статус тимчасового захисту отримали 1,2 млн українців, у Болгарії – понад 118 тисяч, у Франції – майже 65 тисяч, у Литві – майже 49 тисяч, Бельгії – близько 48 тисяч, Румунії – близько 43,5 тисяч.

Близько чверті усіх українців, які звернулись за тимчасовим захистом – діти, з них найбільше – у Польщі (26% від загальної кількості українців, які отримали захист в країні). Понад 70% українських дітей у ЄС – не старші 14 років.

Нагадаємо, 2 серпня до Києва приїздила єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, головною метою візиту було обговорити питання й проблеми українців, які отримали тимчасовий захист у країнах Євросоюзу.

В інтерв’ю “ЄвроПравді” вона зазначила, що українки зі статусом тимчасового захисту мають право їздити додому в Україну і після цього повертатися у ЄС.

Єврокомісарка пояснила також, що українські діти з початком навчального року повинні будуть йти до школи у тій країні, де оселилися.

 

Білий дім оголосив китайському послу демарш через ситуацію довкола Тайваню

П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 17:29. уп

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/08/5/7144523/

Білий дім у четвер викликав посла Китаю у США Циня Гана у зв’язку із напруженою ситуацією довкола острова Тайвань, викликаною візитом спікерки Палати представників Ненсі Пелосі.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Washington Post.

“Після дій Китаю ми викликали посла Циня Гана в Білий дім, щоб оголосити йому демарш у зв’язку з провокаційними діями КНР. Ми засудили військові дії КНР, які є безвідповідальними та суперечать нашій давній меті підтримання миру та стабільності в Тайванській протоці”, – йдеться в заяві координатора Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джона Кірбі.

Із китайським послом зустрівся заступник помічника президента США і координатор із питань Індо-Тихоокеанського регіону в Раді національної безпеки Курт Кемпбелл. Він наголосив, що Вашингтон хоче зберігати відкритими всі лінії зв’язку, а в політиці США щодо КНР нічого не змінилось.

Водночас Кемпбелл підкреслив, що США вважають дії Пекіна неприйнятними і будуть відстоювати свої цінності в Індо-Тихоокеанському регіоні.

“Ми не будемо прагнути й не хочемо кризи. У той же час ми не будемо перешкоджати діяти в морях і небі західної частини Тихого океану відповідно до міжнародного права, як ми це робили протягом десятиліть, підтримуючи Тайвань і захищаючи вільний і відкритий Індо-Тихий океан”, – йдеться в заяві Кірбі.

Уранці 5 серпня Тайвань заявив, що Китай відправив військові кораблі та літаки поза умовну межу посередині Тайванської протоки, яка десятиліттями вважається неофіційною буферною зоною між Китаєм і Тайванем. Китай заявляє, що вперше в межах навчань здійснив пуск ракет так, що вони пролетіли над островом.

Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив сподівання, що Пекін “не буде створювати кризу” довкола Тайваню та наголосив, що ескалація може призвести до непередбачуваних наслідків, які не потрібні нікому, включно з Китаєм.

Своєю чергою Міністерство закордонних справ Китаю оголосило про введення персональних санкцій проти Пелосі та її найближчих родичів. Крім того, Китай у п’ятницю припинив переговори зі США щодо оборони та клімату.

 

Китай залучив понад 100 літаків та більш як 10 кораблів до навчань біля Тайваню

05.08.2022 13:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3544164-kitaj-zaluciv-ponad-100-litakiv-ta-bils-ak-10-korabliv-do-navcan-bila-tajvanu.html

Збройні сили Китаю у перші два дні військових навчань, що проходять поблизу Тайваню, залучили понад 100 бойових літаків та більш як 10 кораблів.

Про це повідомляє Сіньхуа, передає Укрінформ.

Зазначається, що у навчаннях були задіяні понад 100 військових літаків, у тому числі бомбардувальники та винищувачі, і більш як 10 есмінців і фрегатів китайських ВМС, які здійснювали блокадні дії в територіальних водах острова Тайвань.

За інформацією командування Східного театру військових дій Народно-визвольної армії Китаю, у перші два дні навчань було перевірено спроможність збройних сил завдавати точних ударів та виконувати завдання з блокування території. У командуванні також заявили про «успішні» стрільби з залученням нових зразків ракет, які «з високою точністю вражали цілі в східній частині Тайванської протоки».

Як повідомляв Укрінформ, після візиту на Тайвань спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі в Китаї оголосили про проведення військових навчань, які частково пройдуть у територіальних водах Тайваню.

Крім того, Китай запровадив низку економічних обмежень проти Тайваню, а також персональні санкції проти Пелосі.

Китай вважає самоврядний Тайвань своєю територією і порушує питання про можливість його анексії. США підтримують неформальні відносини та оборонні зв’язки з Тайванем.

 

Китай скоротив співпрацю зі США в кількох сферах через візит Пелосі на Тайвань 

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 5 СЕРПНЯ 2022, 16:18. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/08/5/7362032/

Китай у п’ятницю припинив переговори зі США щодо оборони та клімату через погіршення відносин між найбільшими економіками світу після поїздки спікерки Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань.

Про це йдеться в публікації агентство Bloomberg, пише “Європейська правда”.

Серед заходів, оголошених Китаєм – припинення переговорів із США щодо оборони. Пекін заявив, що скасує діалог із військовими лідерами США.

Крім того, Пекін припинить переговори щодо клімату – це одна зі сфер, де дві країни знайшли спільну мову в останні роки.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін посилив свою багаторічну кампанію тиску на Тайвань після того, як Пелосі стала найвищою чиновницею США за чверть століття, що відвідала острів.

Міністерство закордонних справ Китаю також оголосило про введення персональних санкцій проти Пелосі та її найближчих родичів.

 

Китай запровадив санкції проти Пелосі через її візит на Тайвань

05.08.2022 12:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3544106-kitaj-zaprovadiv-sankcii-proti-pelosi-cerez-ii-vizit-na-tajvan.html

Влада Китаю запровадила санкції проти спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі через її візит на Тайвань.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Зокрема, речник МЗС КНР заявив: «Незважаючи на серйозне занепокоєння Китаю та рішучий опір, Пелосі наполягала на відвіданні Тайваню, серйозно втручаючись у внутрішні справи Китаю, підриваючи суверенітет і територіальну цілісність Китаю, розтоптуючи політику одного Китаю та загрожуючи миру та стабільності в Тайванській протоці».

Видання Bloomberg зазначає, що Пелосі стала найвищим чиновником США, яка потрапила під санкції Китаю.

Торік Пекін запровадив санкції проти колишнього держсекретаря США Майкла Помпео.

При цьому раніше Вашингтон вирішив не накладати санкцій на лідера законодавчої влади Китаю Лі Чжаньшу через його центральну роль у нав’язуванні закону про національну безпеку Гонконгу в червні 2020 року, незважаючи на поширення санкцій на інших китайських чиновників.

Як повідомляв Укрінформ, після візиту на Тайвань спікера Палати представників Ненсі Пелосі Китай розгорнув масштабні військові маневри з бойовою стрільбою в Тайванській протоці.

Китай вважає самоврядний Тайвань своєю територією і порушує питання про можливість його анексії. США підтримують неформальні відносини та оборонні зв’язки з Тайванем.

 

США залишають авіаносець біля Тайваню «для спостереження за ситуацією» – Білий дім

05.08.2022 02:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3543859-ssa-zalisaut-avianosec-bila-tajvanu-dla-sposterezenna-za-situacieu-bilij-dim.html

Пентагон наказав авіаносцю USS Ronald Reagan залишатися біля Тайваню «для спостереження за ситуацією» через військові навчання Китаю із запуском ракет.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Politico.

«У той час, як Китай проводить дестабілізуючі військові навчання навколо Тайваню, Сполучені Штати натомість демонструють поводження відповідальної ядерної держави, знижуючи ризики прорахунків і неправильного сприйняття», – зазначив Кірбі.

За його словами, США не хочуть загострення ситуації.

«Водночас ми не стримуватимемо наші дії на морях і в небі західної частини Тихого океану», – додав він.

У відповідь на візит цього тижня спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на Тайвань Пекін почав навчання з бойовими стрільбами, запуском ракет та маневрами військових кораблів навколо острова.

Раніше стало відомо, що Сполучені Штати відклали запланований тестовий запуск нової міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III, щоб уникнути ескалації напруженості з Пекіном, який розгорнув масштабні військові маневри в Тайванській протоці.

Нагадаємо: американська авіаносна ударна група Reagan базується в Японії та діє в західній частині Тихого океану. В останні дні корабель курсував у Східнокитайському і Філіппінському морях.

 

Китай запустив на орбіту експериментальний космічний апарат

05.08.2022 09:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3543974-kitaj-zapustiv-na-orbitu-eksperimentalnij-kosmicnij-aparat.html

Китай успішно запустив із космодрому Цзюцюань на північному заході країни багаторазовий експериментальний космічний апарат за допомогою ракети-носія Long March-2F.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Сіньхуа.

Сам запуск був здійснений 5 серпня.

Пробувши деякий час на орбіті, космічний апарат повернеться на місце посадки в Китаї.

Згідно з планом, під час польоту апарат займатиметься тестуванням технологій багаторазового використання та технологій обслуговування на орбіті, надаючи технічну підтримку для мирного освоєння космічного простору.

Цей запуск став 18-м для ракет-носіїв Long March-2F.

Як повідомляв Укрінформ, Китай запустив 4 серпня на орбіту три нові супутники, серед яких космічний апарат для моніторингу вуглецю в екосистемі Землі.

 

Пелосі відвідала демілітаризовану зону на кордоні Південної та Північної Кореї

05.08.2022 06:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3543901-pelosi-vidvidala-demilitarizovanu-zonu-na-kordoni-pivdennoi-ta-pivnicnoi-korei.html

Ненсі Пелосі у межах азійського турне відвідала демілітаризовану зону на кордоні Південної та Північної Кореї, де зустрілася з американськими солдатами під командуванням генерала Пола ЛаКамери.

Про це передає Укрінформ із посиланням на CNN.

“Під час відвідин демілітаризованої зони та авіабази Осан ми передали подяку Конгресу та країни за патріотичну службу наших військовослужбовців, які стоять на сторожі демократії на Корейському півострові”, – повідомила спікерка Палати представників США.

Перебуваючи у Сеулі, Пелосі зустрілася зі спікером Національної асамблеї Південної Кореї та іншими членами парламенту країни.

Далі Пелосі відвідає Японію, яка стане останньою в азійському турне спікерки Палати представників США.

Нагадаємо: демілітаризована зона — це нічийна територія протяжністю 160 миль приблизно в 30 милях на північ від Сеула, яка була створена згідно з Угодою про перемир’я в Корейській війні 1953 року. Її часто описують як найбільш озброєний кордон у світі.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 166

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua