Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 03.05.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 03.05.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

70-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру ККБ

Путінський режим як автор глобального гібридного тероризму

Сучасні злочини, трагедії та катастрофи, які пов’язані із одержавленим путінським режимом в умовній рф давно потребують не лише міжнародного визначення терористичності цього режиму, а й прецедентного його визнання творцем та ідеологом глобального гібридного тероризму.

До того ж, слід врахувати що всі ці дії торкаються не тільки безпосередніх терористичних актів, а й безперервних процесів продукування терористичних сервісів, які застосовує кремль.

Не забуваймо про ядерні загрози (ЯО, АЕС тощо), дії в «рудому» лісі ЧАЕС, мінування Чорного моря морськими мінами тощо.

Тримаймо в полі зору й ментально-історичне «мінування» свідомості українців і світових громад щодо Голокосту, Геноциду-голодомору Українства.

Порівняння путінського режиму з ІДІЛ навряд-чи є доцільним. Попри очевидність схожої стилістики і риторики ці два напрями тероризму повинні мати окрему міжнародну правову кваліфікацію та відповідальність тощо.

  • Верховна Рада підтримала звернення до палати представників і сенату конгресу США щодо визнання рф спонсором тероризму.

Як передає Укрінформ, про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі.

Верховна Рада підтримала Звернення (#7341) до Палати представників та Сенату Конгресу США щодо визнання рф державою-спонсором тероризму”, – повідомив він.

“За” проголосували 344 депутати.

Як повідомлялося, народні депутати зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови №7341 про звернення українського парламенту до Палати представників та Сенату Конгресу США щодо визнання росії державою-спонсором тероризму.

  • Піротехніки Державної служби з надзвичайних ситуацій назвали п’ять найпідступніших ворожих боєприпасів.

Як передає Укрінформ, про це ДСНС повідомляє у Телеграмі.

Це касетні елементи, які використовуються у боєприпасах систем залпового вогню. У ДСНС радять не підходити до них і не чіпати.

Також це касетні боєприпаси ПФМ (пелюстка). Вони непомітні через малі розміри. Особливо небезпечними є для дітей, адже приваблюють їх незвичною формою метелика. Піротехніки радять дивитися під ноги, розказати про небезпеку дітям.

Крім того, це фугасні протипіхотні міни ПМН, ПМН2 натискної дії. Мають невеликі розміри. Слід дивитися під ноги та не чіпати такі міни.

У рейтингу також протипіхотні міни ОЗМ 72, ПОМ 2. Вони встановлюються на розтяжках. Коли людина перетинає дріт, вистрибують і вибухають. Слід бути особливо уважними в місцях, де перебували вороги, та поблизу бойових дій.

Крім того, в рейтингу – сучасна протипіхотна міна ПОМ 3. Має сейсмічний датчик цілі. Вона на відстані розпізнає кроки людини, потім «вистрибує» на висоту близько метра та вибухає. Тому варто не виходити за межі розмінованих територій

  • Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк переконаний, що світова спільнота має визнати російську федерацію державою-спонсором тероризму.

Таку думку Подоляк висловив у Твіттері після масованих ракетних обстрілів України, повідомляє Укрінформ.

“Спочатку – антисемітські заяви москви, тепер – масовані ракетні удари по українських містах. Львів, Вінниччина, Кіровоградщина, Закарпаття. росія має бути визнана державою – спонсором тероризму. Між кремлем та ІДІЛ дедалі менше різниці навіть на вербальному рівні”, – зазначив радник керівника ОП.

Блокадний Маріуполь: 156 врятованих, 40 важкопоранених, штурм

Епоха блокованого Маріуполя подарувала звістку про 156 врятованих цивільних громадян. Однак на «Азовсталі» залишаються 40 важкопоранених, про що повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук: «Там зараз більше 40 важкопоранених, лежачих, і вони потребують порятунку. Українська влада звернулась до росії і вимагає знайти рішення і видати нам тих людей, які не є комбатантами і за Женевським конвенціями мають бути передані Україні, бо вони важкопоранені і потребують такої допомоги».

Тим часом в окупований Маріуполь прибув путінський контентний терорист Соловйов, який готує чергову брехню про дії окупантів. Проти оборонців Маріуполя окупанти ведуть фізичний і контентний штурм.

Тероризування голодом

Путінські варвари свідомо знищують ємності для зберігання зерна. Це вказує на їхню невпевненість в тому, що вони встигнуть все вкрасти, і тому руйнують і палять елеватори. Всі їхні дії спрямовані на те, щоб Україна не відновилася.

Маємо це доводити світу, зокрема тим країнам Африки, які потерпають від голоду, що путінці їх вбивають, знищуючи в Україні інфраструктуру зерновиробництва й експорту.

Тероризування голодом населення окупованих територій є намаганням витіснити з цих територій українців, щоб заселити їх «глибинними» росіянами.

Перемога над гітлерівським нацизмом: узурпація та шантаж

Четверте травня. Україна бореться, звільняє і рятує. Але й втрачає життя, долі, мрії. Світ знову наближається до визначних дат світової історії. Цими датами глобальний агресор тероризує світ і тому важлива ініціатива Світового конгресу українців проголосити цей день ганьбою для путінського режиму і всіх путінців, що сповідують релігію війни та терору.

Надважливу ініціативу СКУ слід донести до наших міжнародних партнерів і заручитися їхньою підтримкою.

Світовий конґрес українців (СКУ) започатковує кампанію в соцмережах з метою зруйнувати спроби росії відзначити щорічний «День перемоги» і натомість закликає проголосити 9 травня «Днем ганьби» рф.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

«Кампанія закликає прихильників України з усього світу відвернути увагу від примусових святкувань «перемоги» в росії 9 травня, натомість наповнивши соціальні мережі фотодоказами звірств, вчинених російською армією в Україні. У той час як Путін робить фальшиві заяви про перемогу в окремих частинах України та прославляє війну, СКУ закликає всіх об’єднатися, щоб осоромити росію та її агресію проти України», – повідомили у Конґресі.

СКУ просить усіх прихильників України, від звичайних користувачів соцмереж до представників міжнародних організацій, впливових інфлюенсерів та медіаперсон, підтримати кампанію, поширюючи інформацію про «День ганьби» росії у соціальних мережах одним простим повідомленням: «Ні перемозі гнобителів #RussianShameDay».

Павло Ґрод, президент Світового конґресу українців, зазначив: «Ми вшановуємо всіх тих, хто пожертвував своїм життям за вільний світ під час Другої світової війни. Сьогодні ми повинні перемогти всі прояви російського фашизму та нацизму та протистояти спробам Путіна привласнити історичні події, щоб просувати фальшиву розповідь про перемогу та честь, тоді як єдине, з чим має асоціюватися сучасна росія, – це ганьба.

Він зауважив, що «День перемоги» історично відзначається як день перемоги над нацизмом, але зараз ті, хто був серед переможців, тепер самі є його провідниками.

«В Україні ми скоро святкуватимемо власний День Перемоги над російським нацизмом, а тим часом ми закликаємо всіх прихильників України показати, що святкувати нема чого, а російським нацистам  –  лише ганьба», – наголосив Ґрод.

Щоб продемонструвати підтримку Україні, СКУ просить поширювати інформацію про кампанію, відстежуючи публікації та поширюючи пости СКУ та кампанії «Єднаймося з Україною» («UniteWithUkraine») в усіх соціальних мережах з хештегом #RussianShameDay:

Твітер: @UWCongress @UniteWithUKR

Інстаграм: @uwcongress @unitewithukr

Не менш важлива ініціатива президента Латвії щодо знесення ритуально-колоніальних символів радянського домінування в країнах, які потерпали від гітлерівської та радянської окупації.

Латвійський президент Егілс Левітс вважає, що потрібно позбутися великого радянського пам’ятника в ризькому парку Перемоги. 

Як повідомляє Укрінформ, про це він заявив на Латвійському TV.

За словами президента, обговорюваний радянський меморіал завжди був «скалкою в душі латишів», адже він прославляє окупаційні війська, які завдали Латвії великих страждань, а зараз питання загострилося, оскільки та сама армія, яка окупувала Латвію, зараз воює в Україні. «Місце навколо скалки ятриться. Я не бачу іншої можливості, крім як знести пам’ятник або позбутися його в інший спосіб», – заявив Левітс.

На його думку, у питанні про подальшу долю пам’ятника люди мають дотримуватись демократичних та національних цінностей, які закріплені у Конституції Латвії. Президент був би радий, якби демонтаж пам’ятника стався за згодою російськомовних громадян Латвії.

«Перенесення чи, ще краще, знесення окупаційної пам’ятки було б елементом єдності. Пам’ятник символізує російську та радянську армію, яка принесла страждання латишам, а тепер несе українцям. Це неприйнятний у демократичному суспільстві символ», – підсумував Левітс.

Як повідомлялося, з початком повномасштабної війни рф в Україні знову постало питання про знесення «Пам’ятника визволителям радянської Латвії та Риги від фашистських загарбників» у парку Перемоги в Ризі, де раніше проросійські сили відзначали 9 травня. Латвійському Мін’юсту доручили знайти правове обґрунтування для демонтажу монумента.

11 квітня мер Риги Мартінш Стакіс заявив, що меморіал у Пардаугаві знаходиться, за висновком фахівців департаменту міського розвитку Ризької думи, у небезпечному технічному стані, тому самоврядування того ж дня встановило навколо нього паркан з метою убезпечити людей.

Але ключовою залишається публічна тема узурпації путінцями факту перемоги над нацизмом. Путінська кліка ще раніше привласнила (вкрала) справу перемоги над гітлерівським нацизмом в інших народів колишнього срср, а тепер цю ж «спецоперацію» вона проводить стосовно інших країн світу

З цим миритися не можна, особливо зараз, коли путінці призначають «нацистами» всіх, хто бореться проти їхнього варварсько-терористичного режиму.

Путінський політичний режим узурпував владу в країні і перетворив рф на геостратегічну умовність. Тепер він уособлює легальне зло у світі, яке силою намагається стверджувати своє право безперервно шантажувати світ. Приклад такого шантажу українці спостерігають вже вісім років і 70 діб.

  • Перемога у Другій світовій війні стала результатом зусиль широкої коаліції, тому путін не може використовувати це свято в особистих цілях для виправдання агресії проти України.

Про це заявила в інтерв’ю телеканалу CNN старший директор з питань Європи Ради національної безпеки США Аманда Слоат, передає Укрінформ.

«Передусім, День перемоги у Європі – це не те, що належить лише росії, свято буде відзначатися по всій Європі 8 й 9 травня», – зауважила представниця адміністрації Байдена.

Вона нагадала, що перемога над нацистською Німеччиною була здобута об’єднаними зусиллями коаліції: «До неї входили і Сполучені Штати, і багато наших європейських союзників, а також колишній Радянський Союз, у тому числі росіяни й українці».

Отже, підкреслила Слоат, це набагато масштабніше свято, і «ми не повинні дозволити путіну привласнити його».

  • Верховна Рада ухвалила заяву про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та необхідність засудження та перемоги над путінським режимом.

За відповідну постанову № 7343 проголосували 290 парламентаріїв, повідомляє Укрінформ з посиланням на Телеграм-канал народного депутата Ярослава Железняка.

«Верховна Рада України заявляє про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка стала спільним досягненням Антигітлерівської коаліції та визвольних рухів, а сама війна спільною трагедією народів світу», – ідеться в тексті заяви.

Парламент також наголосив, що злочини рф в Україні мають бути зупинені, а російський путінський режим – засуджений, і переможений спільними зусиллями усього цивілізованого світу.

Україна сьогодні нищить путінізм, який зі зброєю прийшов її поневолювати.

Однак перед українцями досі стоїть проблема знищення монопольного радянського міфу про 9 травня, яке уособлює в Україні виключно радянсько-комуністичну стилістику розуміння і головне трактування результатів Другої світової війни. Тому Україна має мати закон про відзначення перемоги в Другій світовій війні, в якому базовою повинна бути позиція української держави, синхронізована з європейським сприйняттям результатів тієї війни.

Тому аргументація В. В’ятровича не просто слушна, вона визначальна для реалізації заходів викорінення радянщини та путінщини з української історії й життя.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович наполягає, що День перемоги над нацизмом треба відзначати не разом з росіянами 9 травня, а разом з Європою – днем раніше.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Фейсбуці, коментуючи ухвалену сьогодні, 3 травня, Верховною Радою заяву про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

“Я завжди підсумовував результати роботи в парламенті коротким оглядом ухвалених законопроєктів. Але нині важливішим стало те, що парламент не ухвалив – проєкт 7297, який міг позбавити нас від побєдобєсія вже цього року. Натомість ВР підтримала заяву «З нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння російською федерацією перемоги над нацизмом». Депутати колишньої ОПЗЖ підтримали її одноголосно”, – написав депутат.

Він нагадав, що запропонований 30-ма депутатами з усіх фракцій законопроєкт №7297 передбачає, що Україна має відзначати 8 травня разом з усією Європою День пам’яті й перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. І саме цей день потрібно зробити вихідним після закінчення воєнного стану. А 9 травня, згідно із законопроєктом, українці разом з усіма країнами ЄС мають відзначати День Європи.

В’ятрович зазначив, що проєкт був чудово сприйнятий у суспільстві й парламенті, а профільний Комітет ВР проголосував за його підтримку в цілому. Однак у парламенті законопроєкт було заблоковано, наголосив він, і замінено “нашвидкоруч написаним зверненням”.

Народний депутат наголосив, що відзначення Дня перемоги 9 травня “є одним з ключових інструментів російської пропаганди”, і саме “в дусі побєдобєсія і 9 травня” молоді росіяни вбивали мирних українців у Бучі.

Він нагадав, що свого часу як тодішній голова Інституту національної пам’яті ініціював законодавчі зміни, які докорінно змінили правове й інформаційне поле і встановили 8 травня Днем пам’яті і примирення. “І як тимчасовий компроміс, доки суспільство визріє до відмови від штучної дати 9 травня, визначили її як День перемоги над нацизмом. Зараз суспільство не просто визріло. Воно вимагає скасувати 9 травня. Ми не маємо ні потреби, ні права чіплятися за цю дату російських шабашів”, – наголосив В’ятрович.

Цинізм наживи проти цінностей миру

Світ різноманітний і не завжди цінності стають пріоритетними в діяльності міжнародних корпорацій та кампаній. Нерідко тимчасові бізнес-інтереси закривають перспективу миру й добра.

Однак рано чи пізно цинічні дії світових бізнесів щодо встановлених обмежень до путінських виробництв і передусім збройових, отримують належну оцінку світового співтовариства. Відтак, вони матимуть і відповідні наслідки.

Попри накладені у 2014 році санкції проти російського виробника зброї “Алмаз-Антей” західні компанії продовжували постачати їй свою продукцію.

Про це повідомляє бізнесмен та ексміністр Кабміну Дмитро Дубілет, який разом з командою від початку повномасштабної війни займається бізнес-виміром санкцій проти РФ.

Він зазначив, що до початку повномасштабної війни у тендерах концерну Алмаз-Антей були помічені 116 компаній. 

“Алмаз-Антей — це ключове російське військове підприємство, що виготовляє Буки, С300, С400, С500 та іншу зброю. Воно знаходиться під санкціями з 2014 року, але багато західних підприємств до останнього продовжувало поставляти йому свою продукцію”, – пише Дубілет.

Він підкреслив, що необхідно “домогтися розуміння у Заходу, що окремі санкції не працюють”. Дубілет опублікував повний файл з деталями закупок та повним переліком таких компаній – його можна знайти за посиланням.

У переліку – компанії зі Швейцарії, США, Китаю, Чехії, Німеччини, Британії, Японії, Ізраїлю і Тайваню. Зокрема, зустрічаються такі відомі бренди як Peugeot, Canon, Toyota, Samsung, Asus, Hewlett-Packard та Nvidia.

Джерело зла і світова духовність Папи Римського

Процес з’ясування причин і винних у варварстві путінського режиму проти України продовжується.

Якщо раніше це відбувалося на рівні країн, то тепер – духовних авторитетів світу. І ми бачимо, що цей процес надзвичайно важкий, оскільки потребує рішучих оцінок і осуду, до якого ці авторитети, очевидно, не готові. Вони досить важко сприймають те, що путінізм є джерелом не фігурального, а реального світового зла, яке зараз демонстративно тероризує світ.

Папа Римський стоїть перед вибором істини і від його рішення теж залежить наша перемога.

У Міністерстві закордонних справ України обережно нагадали Папі Франциску, що єдиним винуватцем війни в Україні є Росія, та повторили запрошення для понтифіка відвідати Київ. 

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи інтерв’ю Папи Римського для італійської Corriere Della Sera пише “Європейська правда“.

Він висловив подяку Папі Римському за те, що Україна залишається у центрі його уваги.

“Вдячні за зусилля Папи Римського зі встановлення справедливого миру та зупинення війни, яка жодним чином не була спровокована Україною, НАТО чи будь-якою іншою третьою стороною. І для Понтифіка, і для цілого світу зараз стало абсолютно очевидно, що ні Росія, ні особисто Путін не налаштовані на припинення кровопролиття на українській землі. 

Римський Понтифік констатував, що Москва проігнорувала всі заклики Ватикана до припинення війни. Натомість Україна підтверджує свою прихильність до діалогу та вчергове поновлює запрошення Святійшому Отцеві здійнити візит до Києва. Віримо, що добро неодмінно переможе зло. Закликаємо Святійшого Отця продовжувати молитися за українців та докладати зусиль заради миру в Україні”, – заявив Олег Ніколенко.

Як повідомлялося, в інтерв’ю Папа Римський вперше публічно згадав Росію та Путіна, говорячи про війну. Він розповів про плани поїхати до Москви, якщо його погодяться прийняти. Понтифік, намагаючись зрозуміти мотиви Путіна, сказав, що можливо його спровокувала на агресію діяльність НАТО. 

Папа Франциск також розповів, як намагався говорити з російським патріархом Кирилом.

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

 

Російські війська вбили в Україні 220 дітей

03.05.2022 08:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3473512-rosijski-vijska-vbili-v-ukraini-220-ditej.html

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україні загинули 220 дітей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграмі Офіс генерального прокурора з посиланням на дані ювенальних прокурорів.

«Більше ніж 626 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії російської федерації. За офіційними даними 220 дітей загинуло та понад 406 отримали поранення», – ідеться в повідомленні.

Зауважується, що ці дані не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Згідно з отриманими ювенальними прокурорами даними, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 115, Харківській – 95, Чернігівській – 68, Херсонській – 45, Миколаївській – 43, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській – 17, Житомирській – 15, у м. Києві – 16.

Через щоденні бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 1 тис. 584 заклади освіти. При цьому 118 з них зруйновано повністю.

Як повідомляв Укрінформ, ввечері 2 травня вороги завдали ракетного удару по об’єктах міської інфраструктури Одеси. Внаслідок потрапляння ракети по житловому будинку, де перебували п’ять осіб, загинув 15-річний хлопець, ще одну неповнолітню дитину госпіталізовано з пораненнями.

 

Загиблий при обстрілі 14-річний одесит біг сповістити літніх людей, щоб спустились в укриття

03.05.2022 15:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473863-zagiblij-pri-obstrili-14ricnij-odesit-big-spovistiti-litnih-ludej-sob-spustilis-v-ukritta.html

Загиблий 2 травня внаслідок ракетного обстрілу 14-річний підліток біг сповістити літніх мешканців житлового будинку про сигнал повітряної тривоги й необхідність спустилися в укриття.

Трьом із п‘яти мешканців зараз надають медичну допомогу в міськлікарні. Як передає Укрінформ, про це сьогодні повідомив у телеграм-каналі «Одеса.INFO» батько загиблого підлітка.

«Мій молодший син загинув не від того, що не сховався в укритті. Він загинув тоді, коли біг сповіщати літніх людей (про небезпеку і потребу поспішати в укриття – ред.) Вони вижили…», – зазначив батько загиблого.

За словами очільниці пресцентру сил охорони та оборони Півдня України Наталі Гуменюк, усього в будівлі, в яку влучила ворожа ракета, було п’ятеро людей. Загинув 14-річний підліток і зазнала поранень 17-річна дівчина. Ракетним ударом також пошкоджено релігійну споруду.

Як повідомили кореспонденту Укрінформу в лікарні, куди були госпіталізовані 2 травня троє потерпілих від обстрілу, стан 17-річної пацієнтки середньої тяжкості. Дівчина отримала вибухово-оскольчасті поранення. Двоє літніх мешканців будівлі, пошкодженої внаслідок ракетного удару, зазнали незначних поранень.

Нагадаємо, 2 травня російські війська завдали по Одесі чергового ракетного удару, пошкодивши об’єкти міської інфраструктури, одну з релігійних споруд і житлову будівлю.

 

В одному з бункерів «Азовсталі» під час авіаудару загинули дві жінки

03.05.2022 15:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3473861-v-odnomu-z-bunkeriv-azovstali-pid-cas-aviaudaru-zaginuli-dvi-zinki.html

У заблокованому Маріуполі на меткомбінаті «Азовсталь» під час ворожого авіаудару в одному із бункерів загинули дві цивільні жінки.

Про це в ефірі телемарафону UAразом повідомив командир 12-ої Бригади оперативного призначення Нацгвардії України Деніс Шлега, який зараз перебуває на території меткомбінату «Азовсталь», передає кореспондент Укрінформу.

«На даний час обстановка на Азовсталі дуже ускладнилася, всю ніч по заводу била ствольна артилерія, корабельна артилерія та літаки. Маю повідомити сумну новину, що під час авіаудару в одному із бункерів загинули дві цивільні жінки», – сказав Шлега.

Він також зазначив, що зранку противник намагається штурмувати значними силами завод «Азовсталь» із залученням бронетанкової техніки.

«Наші воїни на даний час мужньо відбивають всі атаки», – запевнив командир.

Він нагадав, що наразі в укриттях на меткомбінаті «Азовсталь» перебуває близько 200 мирних жителів Маріуполя, серед яких близько 20 дітей.

Крім того, Шлега повідомив, що на Азовсталі в дуже тяжких умовах – без необхідних медикаментів, без належного медичного забезпечення знаходяться близько 500 поранених, яких теж треба вивозити.

Шлега закликав до термінового введення режиму припинення вогню та продовження евакуації громадян на безпечні території, контрольовані Україною.

Як повідомляв Укрінформ, у межах спеціальної операції 1 травня вдалося вивезти з Маріуполя понад 100 цивільних осіб. Люди мали приїхати у Запоріжжя зранку 2 травня, але міста так і не дісталися.

30 квітня командування полку «Азов», який боронить Маріуполь, повідомило, що з території заводу вдалося вивезти 20 жінок і дітей.

На території меткомбінату «Азовсталь» перебувають близько 1000 цивільних та українські військові, серед яких близько 600 поранених.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота та мотострілки.

 

На Донеччині за день від російських обстрілів загинула 21 людина

03.05.2022 21:52

Військові російської федерації сьогодні вбили 21 мирного жителя Донецької області та поранили 27.

Як передає Укрінформ, про це керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив у Фейсбуці.

“За 3 травня росіяни вбили 21 мирного мешканця Донеччини і поранили ще 27. Це – найбільша кількість жертв за один день відтоді, як росіяни обстріляли залізничний вокзал Краматорська”, – заявив Кириленко.

Серед загиблих цивільних – 10 в Авдіївці, 5 – у Лимані, 4 – у Вугледарі, один у Великій Новосілці та один у Шандриголовому.

«Вдалося також уточнити інформацію щодо 2 загиблих у Маріуполі, однак точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо», – додав голова ОВА.

Кириленко додав, що за кожен злочин, скоєний в Україні, росіяни понесуть покарання.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 3 травня, у Донецькій області російський агресор обстріляв Авдіївський коксохімічний завод, щонайменше 10 людей загинули, 15 поранені.

 

Обстріли Харківщини: за добу одна людина загинула, пошкоджені цивільні об’єкти

03.05.2022 11:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473621-obstrili-harkivsini-za-dobu-odna-ludina-zaginula-poskodzeni-civilni-obekti.html

На Харківщині за минулу добу внаслідок російських обстрілів загинула одна людина, пошкоджені цивільні об’єкти.

Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

«За минулу добу російські окупаційні війська завдали по Харкову два удари із реактивних систем залпового вогню та здійснили один артилерійський обстріл. Від вогню постраждали цивільні об’єкти на Північній Салтівці. На Харківщині троє поранених: Харків – 2 особи, Чугуївський район – 1 людина. Також медики надають допомогу жителям населених пунктів, звільнених від окупантів», – повідомив голова ОВА.

За його інформацією, в Харківському районі через ранкові обстріли виникла пожежа на одному з підприємств. «Фабрика на період воєнного стану не працювала, приміщення зазнали значних руйнувань. На жаль, загинув 46-річний працівник, який на час обстрілів перебував на території», – повідомив Синєгубов.

По області окупанти протягом доби обстрілювали селище Золочів, міста Барвінкове, Дергачі, Чугуїв. Активні бойові дії тривають в Ізюмському напрямку.

Гуманітарний штаб, зазначає голова ОВА, доставляє допомогу до пунктів видачі у Харкові та громад області. За добу передали понад 57 тонн продуктів харчування. Крім харків’ян гуманітарну допомогу отримали у Малоданилівській, Новопокровській, Дергачівській, Зміївській, Донецькій та інших громадах.

«Комунальні служби області продовують відновлювати критичну інфраструктуру. Зокрема, у Малій Рогані та Черкаській Лозовій відновлюють газопостачання та повернули газ у 500 домівок. Роботи з обстеження, ремонту та відновлення критичної інфраструктуру проводять щодня, без вихідних», – повідомив Синєгубов.

Як повідомлялося, 24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони обстрілюють та руйнують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

 

В Ірпені виявили вже 290 тіл мирних жителів 

03.05.2022 16:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473971-v-irpeni-viavili-vze-290-til-mirnih-ziteliv.html

В Ірпені Київської області, звільненому від російської армії, виявлено 290 тіл мирних жителів, ідентифіковано 185 осіб.

Як передає Укрінформ, про це міський голова Ірпеня Олександр Маркушин повідомив у Фейсбуці.

“Після звільнення Ірпеня від російських окупантів у місті було виявлено 290 тіл мирних мешканців. З них 161 чоловік, 73 жінки, 1 дитина та 53 людських останків. Впізнано поки лише 185 тіл. Причиною їх смерті є осколкові і вогнепальні поранення”, – наголосив мер.

У п’яти загиблих – черепно-мозкові травми і навіть вплив голоду. Також отримано інформацію щодо семи розстрілів мирних громадян та місць їхнього захоронення. П’ятеро жителів міста були розстріляні у дворі багатоповерхівки на вулиці Білокур та у приміщенні дитячого центру розвитку.

Правоохоронці оглянули в Ірпені 17 тис. 535 об’єктів. Встановлено, що 885 будівель зруйновано повністю, 2 тис. 738 – частково, 8 тис. 651 пошкоджено поверхнево. Також встановлено шість місць розташування ворожих позицій.

Як зазначив Маркушин, цю інформацію сьогодні під час брифінгу в Ірпені повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, російському військовослужбовцю заочно повідомили про підозру у катуванні людей в Ірпені Київської області.

 

Перехоплення: росіянин зізнається, що насолоджується катуванням українців. Мати каже, що теж “кайфувала б”

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ВІВТОРОК, 3 ТРАВНЯ 2022, 21:42 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/3/7343820/

У новому перехоплені розмов окупантів з рідними росіянин Костянтин Соловйов розповідає своїй матері Соловйовій Тетяні, що йому подобається катувати полонених українців. Мати відповідає сину, що на його місці теж “кайфувала би”.

Джерело: головне управління розвідки

Деталі: Повідомляється, що наразі Соловйов знаходиться на території Харківської області. Українські розвідники також опублікували особисті дані окупанта та його матері.

У своїй розмові із матір’ю окупант розкриває подробиці тортур до яких вдаються російські військові щодо українських полонених.

Окупант розповідає про страшні знущання та вбивства, які здійснюють співробітники ФСБ та російські військові.

Він також зізнається, що жертвами катів стають і мирні жителі.

Загарбник згадує героїчну поведінку українців, які навіть під найжахливішими тортурами не скоряються перед загарбниками.

Окупант зізнається, що тепер змінився і його зовсім перестала мучити совість через катування цивільних і військових українців, коли рахунок пішов за 20 людей.

Також він розповідає, що відчуває “насолоду”, коли “ламає” морально полонених. При цьому окупанта дивує стійкість українців, які попри катування, відповідають, що за кожного вбитого українця поляже вдвічі більше окупантів.

Мати схвально реагує на розповіді сина та стверджує, що “українці не люди” і що вона сама б “кайфонула” в подібній ситуації.

Розвідники називають це перехоплення “черговим підтвердженням політики геноциду українців, яку окупанти впроваджують на захоплених територіях”.

 

На Миколаївщині виявили тіла двох місцевих зі слідами катувань

03.05.2022 09:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3473535-na-mikolaivsini-viavili-tila-dvoh-miscevih-zi-slidami-katuvan.html

У Баштанському районі Миколаївщини виявили тіла двох місцевих жителів зі слідами вогнепальних ран та катувань, які були вбиті російськими військами.

Про це повідомила Миколаївська обласна прокуратура у своєму телеграм-каналі, передає Укрінформ.

«Правоохоронці Баштанщини документують злочини військових РФ під час окупації. За процесуального керівництва Баштанської окружної прокуратури розслідується кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України)», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час проведення слідчих дій на території села Новофонтанка Баштанського району в спільній могилі виявлено тіла 2 місцевих жителів зі слідами вогнепальних поранень та катувань. В одного з чоловіків були зв’язані ноги. Біля могили чоловіків знайдені сліди перебування російських військових, зокрема фрагменти типового пакета сухпайку рф.

Точна причина смерті буде встановлена за результатами судово-медичної експертизи.

Як повідомлялося, 24 лютого президент російської федерації володимир путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Станом на 2 травня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 2986 цивільних об’єкти. З них 2154 об’єкти житлового фонду, 174 медичні та навчальні заклади, 67 приміщень культури.

 

У фільтраційному таборі під Маріуполем чоловіків понад два тижні тримають у нелюдських умовах

03.05.2022 17:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473973-u-filtracijnomu-tabori-pid-mariupolem-colovikiv-ponad-dva-tizni-trimaut-u-neludskih-umovah.html

У фільтраційному таборі в селі Безіменне під Маріуполем перебувають чоловіки понад два тижні в нелюдських умовах, загарбники їх не випускають.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Маріуполь. Фільтраційні табори. Понад два тижні в нелюдських умовах в с. Безимяне перебуває велика кількість чоловіків з районів Мирний (який злий сарказм долі) та Волонтерівка. Вони вже «пройшли фільтрацію», але окупанти досі не дають їм можливість покинути територію табору», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що загарбники причин затримки не повідомляють, «але в неофіційних розмовах російські солдати кажуть про «резерв або для мобілізації, або для робіт».

За словами радника мера, чоловіків утримують в поганих казармених умовах та годують тільки раз на добу.

Андрющенко опублікував фотографії приміщення, де живуть ці чоловіки у фільтраційних таборах, та фото їжі, чим їх годують. Ці фото йому надані ТК «Мариуполь Сейчас».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів.

Мешканців, які залишилися, примушують проходити фільтрацію, де людей принижують, перевіряють, дізнаються про їх ставлення до України.

У заблокованому Маріуполі залишаються близько 100 тисяч мирних жителів.

 

Верещук: рф намагається обміняти своїх військових на цивільних – це суперечить Женевські конвенції

03.05.2022 19:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3474104-veresuk-rf-namagaetsa-obminati-svoih-vijskovih-na-civilnih-ce-superecit-zenevski-konvencii.html

росія попри Женевські конвенції бере в полон цивільних людей, щоб потім обмінювати їх на своїх військових.

Про це, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, сказала віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

“Полонених дуже багато. Це декілька сотень людей. Наша вимога до росії, а ми не просимо, ми вимагаємо, тому що Женевські конвенції забороняють обмін цивільних на військових. росія спробувала використати таку велику кількість цивільних, вимагаючи від нас обміняти їх на військових. Цього не було і не буде. Так чинять терористи”, – сказала вона.

Верещук додала, що беруть в заручники цивільних, щоб потім вимагати обміну. Українська влада вимагає обмінювати військових на військових, а цивільних заручників росіяни мають відпустити, адже серед заручників сотні жінок.

“Вони не подали жодної картки до Міжнародного комітету Червоного Хреста про полон, в якому знаходяться жінки. Ми маємо про це говорити. Вони зобов’язані відпустити жінок та взагалі усіх цивільних без жодних умов”, – наголосила Верещук.

Також, за її словами, вчора стало відомо, що в полон забрали голову Чорнобаївки в Херсонській області та його заступника. Загалом більше десятка селищних голів знаходяться в полоні у росіян, поінформувала Верещук.

Як повідомлялося, завдяки 9 обмінам полоненими і заручниками в Україну вдалося повернути 320 громадян.

Водночас в рф утримується ще понад 1000 цивільних українців (з них понад 500 жінок), яких російські військові захопили у заручники.

 

Глава держави нагородив 185 військових, двом присвоїв звання Героя України

04.05.2022 00:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3474327-glava-derzavi-nagorodiv-185-vijskovosluzbovciv-dvom-prisvoiv-zvanna-geroj-ukraini.html

Президент Володимир Зеленський нагородив 185 українських військовослужбовців, двох із них – посмертно, ще двом присвоїв звання Герой України.

Про це глава держави повідомив у відеозверненні, передає Укрінформ.

«Традиційно перед записом звернення підписав укази про нагородження наших героїв. Державними нагородами відзначені 185 військовослужбовців Збройних сил України. З них двоє посмертно. Ще двом нашим захисникам присвоєно звання Герой України. Вічна слава усім нашим героям. Вічна пам’ять кожному, вічна пам’ять кожній, всім, хто віддав життя за нашу державу», – наголосив Президент.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ чинять спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

70-та доба  визволення України і світу від кривавого варварства путінізму в його практиках геостратегічного тероризування цивілізованого світу літаками на кордонах  суверенних країн, чи одночасно ракетними ударами по 6 залізничних станцій України, по кордонах визволеної Сумщини та Чернігівщини і загалом бойові дії по всій окупованій Україні. Путінці ракетними масованими ударами одночасної дії доказують, що вони терористи світового масштабу і не є просто співчуваючі терористам чи їх фінансуючи, вони глобальні модератори і реальні ініціатори актів та технологій тероризування як нового виду геостратегічних дій, де мілітарні та силові засоби і прийоми поєднуються із цивільними сферами, що часто шокують своєю ницістю і цинізмом.

 

Рада просить США визнати росію державою-спонсором тероризму

03.05.2022 14:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3473810-rada-prosit-ssa-viznati-rosiu-derzavousponsorom-terorizmu.html

Верховна Рада підтримала звернення до палати представників і сенату конгресу США щодо визнання рф спонсором тероризму.

Як передає Укрінформ, про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі.

Верховна Рада підтримала Звернення (#7341) до Палати представників та Сенату Конгресу США щодо визнання рф державою-спонсором тероризму”, – повідомив він.

“За” проголосували 344 депутати.

Як повідомлялося, народні депутати зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови №7341 про звернення українського парламенту до Палати представників та Сенату Конгресу США щодо визнання росії державою-спонсором тероризму.

Спікер українського парламенту Руслан Стефанчук заявляв, що визнання російської федерації державою-спонсором тероризму дозволить посилити міжнародні санкції проти неї та консолідувати світ навколо України.

За його словами, Верховна Рада, зокрема, закликає Конгрес США запровадити санкції проти урядових та ділових кіл, політичних партій рф, що підтримують війну.

 

Піротехніки назвали п’ятірку найпідступніших ворожих боєприпасів

03.05.2022 14:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3473814-pirotehniki-nazvali-patirku-najpidstupnisih-vorozih-boepripasiv.html

Піротехніки Державної служби з надзвичайних ситуацій назвали п’ять найпідступніших ворожих боєприпасів.

Як передає Укрінформ, про це ДСНС повідомляє у Телеграмі.

Це касетні елементи, які використовуються у боєприпасах систем залпового вогню. У ДСНС радять не підходити до них і не чіпати.

Також це касетні боєприпаси ПФМ (пелюстка). Вони непомітні через малі розміри. Особливо небезпечними є для дітей, адже приваблюють їх незвичною формою метелика. Піротехніки радять дивитися під ноги, розказати про небезпеку дітям.

Крім того, це фугасні протипіхотні міни ПМН, ПМН2 натискної дії. Мають невеликі розміри. Слід дивитися під ноги та не чіпати такі міни.

У рейтингу також протипіхотні міни ОЗМ 72, ПОМ 2. Вони встановлюються на розтяжках. Коли людина перетинає дріт, вистрибують і вибухають. Слід бути особливо уважними в місцях, де перебували вороги, та поблизу бойових дій.

Крім того, в рейтингу – сучасна протипіхотна міна ПОМ 3. Має сейсмічний датчик цілі. Вона на відстані розпізнає кроки людини, потім «вистрибує» на висоту близько метра та вибухає. Тому варто не виходити за межі розмінованих територій.

У ДСНС радять, якщо помітили підозрілий предмет або боєприпаси, телефонувати 101.

Як повідомляв Укрінформ, піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій за добу 2 травня знешкодили 1 тис. 424 вибухонебезпечні предмети.

 

Подоляк показав світлини закатованих у Калинівці й закликав визнати рф спонсором тероризму

03.05.2022 12:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3473715-podolak-pokazav-svitlini-zakatovanih-u-kalinivci-j-zaklikav-viznati-rf-sponsorom-terorizmu.html

російська федерація обрала шлях терору мирного населення й має бути визнана державою – спонсором тероризму.

Про це зазначив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у Твіттері, опублікувавши світлини закатованих українців у Калинівці на Київщині, повідомляє Укрінформ.

«Зірвані нігті. Зв’язані руки. Ще одне поховання двох цивільних виявлено в селі Калинівка Київської області. Скільки таких злочинів відбувається просто зараз на окупованих територіях? росія обрала шлях терору мирного населення та має бути визнана державою – спонсором тероризму», – написав Подоляк.

Як повідомлялося, за процесуального керівництва Києво-Святошинської окружної прокуратури розслідується кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). під час проведення слідчих дій на території села Калинівка Макарівської ОТГ виявлено несанкціоноване захоронення двох чоловіків зі слідами катувань.

За попередньою інформацією, військовослужбовці збройних сил рф під час окупації населеного пункту спочатку катували, а потім убили двох мирних мешканців. Руки загиблих були із зірваними нігтями та зав’язані за спиною, на їх тілах виявлено вогнепальні поранення.

 

Подоляк: Між кремлем та ІДІЛ дедалі менше різниці

03.05.2022 22:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3474287-podolak-miz-kremlem-ta-idil-dedali-mense-riznici.html

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк переконаний, що світова спільнота має визнати російську федерацію державою-спонсором тероризму.

Таку думку Подоляк висловив у Твіттері після масованих ракетних обстрілів України, повідомляє Укрінформ.

“Спочатку – антисемітські заяви москви, тепер – масовані ракетні удари по українських містах. Львів, Вінниччина, Кіровоградщина, Закарпаття. росія має бути визнана державою – спонсором тероризму. Між кремлем та ІДІЛ дедалі менше різниці навіть на вербальному рівні”, – зазначив радник керівника ОП.

Як повідомлялося, 3 травня Верховна Рада підтримала звернення до Палати представників та Сенату Конгресу США щодо визнання російської федерації державою – спонсором тероризму.

Увечері 3 травня рф обстріляла ракетами низку регіонів України.

 

З’явилося відео штурму “Азовсталі” росіянами

СВІТЛАНА КІЗІЛОВА — ВІВТОРОК, 3 ТРАВНЯ 2022, 21:48. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/3/7343824/

У Маріуполі окупанти 3 травня почали чергову спробу штурму “Азовсталі”.

Джерело: радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram

Деталі: Заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар “Калина” у коментарі УП розповів, що російські загарбники у вівторок розпочали штурм заводу “Азовсталь”.

Радник мера підтвердив цю інформацію і показав відео атаки.

Пряма мова: “Кадри намагання штурму. Точно відомо про найменш одного окупанта, що перетворився на добриво. І одного, який ще живий, але має всі шанси послухати Кобзона особисто.

Слава Героїчним Захисникам Маріуполя – Азову, 36-й, патрульної поліції, прикордонникам і всім, хто наближає нашу перемогу!”

Деталі: Андрющенко додав, що 3 травня з Маріуполя окупанти депортували до Росії 149 людей, в тому числі 22 дитини. “З одного боку спостерігаємо тенденцію зменшення кількості депортованих на день, з іншого – причина сповільнення темпів депортації в першу чергу пов’язана з посиленням процедури фільтрації. Без коментарів”, – зазначив радник міського голови.

Нагадаємо:

Державний секретар Ентоні Блінкен переконаний, що постійне нагадування репортажами про жахіття й злочини російських окупантів у Маріуполі здатні наблизити порятунок цивільних і військових осіб, які опинилися заблокованими в бункерах заводу “Азовсталь”.

 

На «Азовсталі» перебувають понад 40 важкопоранених військових

03.05.2022 19:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3474150-na-azovstali-perebuvaut-ponad-40-vazkoporanenih-vijskovih.html

На території меткомбінату “Азовсталь” перебувають понад 40 важкопоранених військових.

Про це під час брифінгу розповіла віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає Укрінформ.

“Там зараз більше 40 важкопоранених, лежачих, і вони потребують порятунку. Українська влада звернулась до росії і вимагає знайти рішення і видати нам тих людей, які не є комбатантами і за Женевським конвенціями мають бути передані Україні, бо вони важкопоранені і потребують такої допомоги”, – сказала вона.

За словами Верещук, евакуація військових належить більше до юрисдикції та відповідальності військового командування. Бо вони напрацьовують певні алгоритми, а міністерство займається гуманітарним питаннями.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних жителів, блокують гуманітарну допомогу. Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота, мотострільці.

3 травня евакуйовані з Маріупольського меткомбінату «Азовсталь» прибули до Запоріжжя, їм надають всю необхідну допомогу.

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук раніше заявляла, що загалом з «Азовсталі» евакуювали 156 людей. За її словами, кількасот людей ще залишаються на території підприємства.

 

Втратила батька та отримала поранення: історія порятунку 12-річної Кіри з Маріуполя

Вікторія Андрєєва  3 травня 2022. УП

https://life.pravda.com.ua/society/2022/05/3/248502/

У столичній лікарні “Охматдит” перебуває 12-річна Кіра з Маріуполя. Вона отримала осколкове поранення у вухо, коли підірвалась на міні у спробах втікти з міста.

За декілька днів до того її батька прицільно вбили окупанти.

Історію порятунку дівчини розповіли у лікарні.

Кірі – лише 12 років. Вона втратила маму через кілька тижнів після народження. Тому її зі старшою сестрою виховував батько.

Рік тому сестра Кіри поїхала до Польщі на навчання, з того часу вони не бачились.  Війна застала 12-річну дівчину у рідному Маріуполі. Перші дні окупації дівчина жила з дідусем, але згодом батько Євген забрав доньку до себе.

Вони жили втрьох з татовою дівчиною Анною. Спершу від обстрілів ховалися у квартирі, проте посилення ворожого вогню змусило їх перебігати у підвал сусіднього будинку.

“Власники залишили ключі та дозволили ховатися. Там була пічка. Можна було зігрітися та приготувати якусь їжу.

За водою тато ходив сам, Кіру з квартири не випускав. Лише один раз вона виходила на вулицю. Але гратися дівчинці зовсім не хотілося”, – розповідають у лікарні.

Мешканці багатоквартирного будинку дуже згуртувалися через війну. Вони організували чергування: по двоє людей на кожні 2 години. Вони мали повідомити, якщо десь траплялося загоряння.

17 березня під час чергування Євген та Анна потрапили під обстріл. Пара перебувала на балконі восьмого поверху. Саме тоді у батька Кіри поцілили окупанти – чоловік загинув.

Донька врятувала єдину річ на згадку про тата – його мобільний телефон.

“Вона і зараз тримає його як скарб та нікому не віддає. Це єдине, що залишилося у неї від найріднішої людини”, – зазначили медики “Охматдиту”.

Кіра лишилась з Анною – 9 днів вони сиділи у підвалі. А тоді вирішили пішки тікати з Маріуполя. З ними були ще п’ятеро дорослих та дітей, а ще – великий дворовий пес.

“В якийсь момент одна з дівчаток, подружка Кіри, зачепила на землі розтяжку. Саме пес взяв на себе весь удар від вибуху та врятував людей.

Військові одразу прибігли на звук. Осколки потрапили Кірі у вухо”, – повідомили в лікарні.

Тоді її разом з Анною відправили у Мангуш, а там – окупанти забрали Кіру на швидкій та доставили у Донецьк. На щастя, лікарі на непідконтрольній території змогли надати допомогу та дістати осколки.  Росіяни погрожували дідусю Кіри, що відправлять її до дитячого будинку в Росії. Але дівчинку вдалось повернути в Україну.

Дідусь подолав кілька тисяч кілометрів, аби забрати онуку.

З Києва поїхав на поїзді до Польщі, далі літаком – до Туреччини, звідти ще один літак до Москви, з Москви потягом у Ростов, з Ростова на машині у Донецьк. Але щирі обійми дитини були варті довгої подорожі.

Тепер дівчина не відпускає від себе дідуся, аби її більше не викрали.

 

Один з головних пропагандистів Кремля приїхав до Маріуполя

“УКРАЇНСЬКА ПРАВДА” — ВІВТОРОК, 3 ТРАВНЯ 2022, 20:14. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/3/7343799/

Відомий російський пропагандист Володимир Соловйов приїхав до Маріуполя, більшу частину якого захопили окупанти.

Джерело: Соловйов у Telegram

Деталі: Пропагандист опублікував своє фото на прохідній Заводу Ілліча в Маріуполі з главою бойовиків так званої “ДНР” Денисом Пушиліним.

Він пообіцяв розповісти “всі подробиці” у середу.

Що передувало: Президент РФ Володимир Путін, а потім і ФСБ РФ заявили про затримання “неонацистів, які готували вбивство” відомого російського пропагандиста Володимира Соловйова, нібито на замовлення СБУ.

Служба безпеки України запевнила росіян, що наполегливо працює над посиленням безпеки рідної держави і “відволікатися” на російських пропагандистів не має ні часу ні бажання.

Пізніше у ФСБ Росії заявили, що “неонацисти”, затримані за підозрою у підготовці замаху на Соловйова нібито на замовлення СБУ, планували вбити також інших російських пропагандистів – Дмитра Кісельова, Маргариту Сімоньян, Ольгу Скабєєву та Євгена Попова.

 

Хроніки пекла: в Україні зняли документальний фільм про трагедію в Маріуполі

Олена Барсукова   3 травня 2022. УП

https://life.pravda.com.ua/culture/2022/05/3/248500/

В Україні зняли документальний фільм “Маріуполь. Хроніки пекла” з історіями людей, які вирвались із блокадного міста.

Фільм створила режисерка Єлизавета Татарінова та український продакшен “ТТБ-Студія”.

У стрічці зібрали документальні кадри, монолог від міста та інтерв’ю людей, яким вдалося вирватись із блокадного Маріуполя.

“Маріуполь. Хроніки пекла” – це розповідь про життя у місті з перших днів війни і до початку квітня.

“Ідея зняти цей фільм з’явилась, коли із заблокованого міста почали виїжджати перші люди, в середині березня.

Ми просто зібралися з оператором і поїхали до Запоріжжя, куди прибувають колони машин, аби з перших вуст почути про те, що відбувається в Маріуполі. Ці розповіді важко слухати, але потрібно”, – розповідає режисерка.

Про трагедію в Маріуполі у фільмі розповіли:

маріупольські журналісти Надія Сухорукова, Микола Осиченко та Макс Грабовський;

волонтерка Катерина Єрська;

комендант найбільшого в Маріуполі сховища у спорткомплексі “Терра Спорт” Євген Тузов. Родина;

сім’я загиблого фотохудожника Віктора Дєдова та інші.

Зйомки фільму проходили в Одесі, Чорноморську, Кропивницьому, Дніпрі та Запоріжжі – там, де опинились герої фільму після евакуації.

Серед них є ті, кому вдалось вижити під час бомбардуваннямаріупольського Драмтеатру, а також свідки обстрілів пологовогобудинку.

Також у фільмі знялись люди, чиїх близьких примусово депортували до Росії і ті, хто ледь не загинув під обстрілами під час евакуації. “Кожен має свою історію, але вона спільна – свідчення про військові злочини, які чинить Росія.

Відверта і страшна, бо те, що відбувається у Маріуполі важко уявити. Але ми маємо її почути”, – наголошують автори фільму.

 

Військові рф не дозволили людям на Запоріжжі доєднатись до евакуаційної колони

03.05.2022 18:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3474092-vijskovi-rf-ne-dozvolili-ludam-na-zaporizzi-doednatis-do-evakuacijnoi-koloni.html

російські військові не дозволили людям із Токмака, Василівки та Бердянська доєднатись до евакуаційної колони, що рухалась у Запоріжжя.

Про це під час брифінгу повідомила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає Укрінформ.

“Росія порушила взяті на себе зобов’язання. Домовленості були саме такими, що ми в Токмаку, на Луначарському кільці, а також у Василівці візьмемо людей, які вийдуть на точки евакуації і зможуть врятуватися. Але росія змінила свої домовленості”, – сказала вона.

Щодо того, наскільки важко проводити такі евакуації, Верещук сказала, що це важко емоційно, виснажує психологічно.

“Але повірте, ми зараз з вами побачимо людей, які врятувалися, і це будуть сльози щастя та радості. Я завжди емоційно вкладаюся, бо знаю, що повинні бути люди на чолі держави, яким не все одно, які відповідальні і не бояться сліз. Сльози допомагають рухатися, а отже, допомагають тим людям, які хочуть врятуватися, вірити, що ми все зробимо залежне від нас, щоби врятувати цих людей”, – додала міністр.

За її словами, кожні декілька годин або Президент Володимир Зеленський дзвонить їй сам, або ж вона доповідає. На думку міністра, без особистого втручання та контролю Президента цей коридор був би неможливим.

“ООН та Червоний Хрест дуже допомагають”, але сама спецоперація стала можливою завдяки українській владі та українському народові, вважає Верещук.

Як повідомляв Укрінформ, 3 травня евакуйовані з Маріупольського меткомбінату «Азовсталь» прибули до Запоріжжя, їм надають всю необхідну допомогу.

Координатор ООН в Україні Оснат Лубрані підтвердила успішність операції з безпечного проходу з Маріуполя.

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук раніше заявляла, що загалом із «Азовсталі» евакуювали 156 людей. За її словами, кількасот людей ще залишаються на території підприємства.

 

З Маріуполя загарбники депортували в рф або «днр» майже 40 тисяч людей

03.05.2022 18:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3474066-z-mariupola-zagarbniki-deportuvali-v-rf-abo-dnr-majze-40-tisac-ludej.html

Відповідно до списків, які вже верифікували, із Маріуполя російські загарбники депортували у рф або так звану днр майже 40 тисяч людей.

Про це заявив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко на брифінгу у медіацентрі Україна – Укрінформ, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми вже верифікували списки тих, кого з Маріуполя депортували до росії або так званої днр. Це майже 40 тисяч населення. Зараз вони вже почали ховати ці списки. На жаль, наразі у нас вже не дуже вдається все це верифікувати, але ми продовжуємо цю роботу», – сказав Бойченко.

Він зазначив, що російські військові «місцеве населення вивозять на околиці росії, на Далекий Схід, або в Сибір і там використовують їх на різних роботах».

За словами мера, маріупольцям видають довідку переселенця і задіюють їх у принизливих роботах, тих, на яких не вистачає росіян. «Це має фашистську ознаку», – заявив Бойченко та знову підкреслив, що російські загарбники чинять геноцид українського народу.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних жителів, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачищення вулиць від тіл загиблих цивільних жителів. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються понад 100 тисяч мирних жителів. Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО.

Колаборанта рф Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та роблять картинку «відновлення життя міста».

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота, мотострільці.

 

Евакуйовані люди з «Азовсталі» вже прибули до Запоріжжя 

03.05.2022 17:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3474023-evakujovani-ludi-z-azovstali-vze-pribuli-do-zaporizza.html

Евакуйовані люди з Маріупольського меткомбінату «Азовсталь» вже прибули до Запоріжжя, їм надають всю необхідну допомогу.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила Маріупольська міська рада.

«Евакуйовані люди з «Азовсталі» вже прибули до Запоріжжя. Там їм надають всю необхідну допомогу», – йдеться у повідомленні.

Міськрада опублікувала відео евакуаційних білих автобусів, які прибули з маріупольцями у Запоріжжя.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко подякував кожному, хто зробив можливим порятунок жителів заблокованого міста.

«Ми вдячні всім учасникам евакуаційної місії – представникам ООН, Міжнародного Червоного Хреста та міністру Ірині Верещук. Завдяки об’єднанню зусиль нам вдалося врятувати маріупольців з цього пекла», – наголосив він.

Як зазначили в міськраді, місія ООН готова повторити операцію з евакуації цивільних осіб із «Азовсталі».

Координатор ООН в Україні Оснат Лубрані підтвердила успішність операції з безпечного проходу з Маріуполя.

«Я із полегшенням підтверджую, що операція з безпечного проходу з Маріуполя пройшла успішно», – констатувала Лубрані у Твіттері, повідомляє Укрінформ.

Координатор ООН відзначила, що люди, з якими вона подорожувала, розповідали їй жахливі історії про пережите пекло.

«Я думаю про людей, які залишаються в пастці. Ми зробимо все можливе, щоб допомогти їм», – підкреслила Любрані.

Міністр реінтеграції Ірина Верещук раніше заявляла, що загалом із «Азовсталі» евакуювали 156 людей. За її словами, кількасот людей ще залишаються на території підприємства.

Як повідомлялось, у межах спеціальної операції 1 травня вдалося вивезти з Маріуполя понад 100 цивільних осіб. 30 квітня командування полку «Азов», який боронить Маріуполь, повідомило, що з території заводу вдалося вивезти 20 жінок і дітей. Евакуація людей із заводу «Азовсталі» у Маріуполі не стосується військових та поранених, бо Організація Об‘єднаних Націй, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність

 

До Запоріжжя їде 156 людей із «Азовсталі» – Верещук

03.05.2022 16:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473935-do-zaporizza-ide-156-ludej-iz-azovstali-veresuk.html

Зараз у Запоріжжі чекають колону людей, які виїхали з «Азовсталі», Маріуполя та інших тимчасово окупованих територій. Лише з «Азовсталі» вдалось евакуювати 156 людей.

Про це під час брифінгу, відповідаючи на питання Укрінформу, сказала віцепрем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Ми не знаємо, скільки всього автобусів їде, ми знаємо, що там 156 людей. Важливо, що ми врятували людей, дали змогу по відкритому коридору проїхати іншим людям. Це той коридор, який ми відкрили і утримуємо вже третю добу», – сказала вона.

За словами Верещук, за попередніми підрахунками, у підвалах «Азовсталі» залишаються декілька сотень людей.

«Там є поранені, поранені військові, прикордонники, крім азовців, там є військові ЗСУ, жінки-військовослужбовці, Нацгвардія. Я думаю, що йдеться про декілька сотень людей», – додала віце-прем’єр.

Раніше повідомлялось, що прямо зараз до Запоріжжя прямують автобуси з евакуйованими людьми.

 

Евакуаційна колона з Маріуполя пройшла останній ворожий блокпост у напрямку Запоріжжя

03.05.2022 15:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473879-evakuacijna-kolona-z-mariupola-projsla-ostannij-vorozij-blokpost-u-napramku-zaporizza.html

Близько 80 цивільних людей, які рятувались від обстрілів під завалами меткомбінату “Азовсталь”, пройшли останній російський блокпост, який розташований у Кам’янському, та прямують до Запоріжжя.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу із посиланням на ОВА.

“Пройшли останній блокпост. Ми зустрічаємо колону та йдемо до Запоріжжя”, – повідомили в Запорізькій ОВА.

Колона прямує до центру реєстрації переселенців.

На підконтрольній Україні території маріупольців зустрічають віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук та представники обласної влади.

Деталі обіцяють повідомити згодом.

Як повідомлялось, у межах спеціальної операції 1 травня вдалося вивезти з Маріуполя понад 100 цивільних осіб. 30 квітня командування полку «Азов», який боронить Маріуполь, повідомило, що з території заводу вдалося вивезти 20 жінок і дітей. Евакуація людей із заводу «Азовсталі» у Маріуполі не стосується військових та поранених, бо Організація Об‘єднаних Націй, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність.

 

російські війська розпочали штурм «Азовсталі»

03.05.2022 14:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3473848-rosijski-vijska-rozpocali-sturm-azovstali.html

Російські загарбники намагаються прорватися на територію заводу «Азовсталь» в кількох місцях.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в ефірі загальнонаціонального телемарафону з посиланням на начальника управління патрульної поліції в Маріуполі Михайла Вершиніна.

«Майже добу була артилерійська й авіаційна підготовка. Коли поїхали автобуси, дали паузу. Почали бити і вночі, і вдень, зараз пішли на штурм заводу в кількох місцях. Тримаємо оборону, відбиваємось», – процитували у ході телемарафону Вершиніна.

Як повідомляв Укрінформ, 2 травня після часткової евакуації мирних мешканців з території металургійного комбінату “Азовсталь” росіяни продовжують обстрілювати завод з усіх видів озброєння, але захисники Маріуполя дають їм відсіч.

 

Дві тисячі маріупольців чекають біля Бердянська на евакуацію до Запоріжжя – не пускають війська рф

03.05.2022 10:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473617-dvi-tisaci-mariupolciv-cekaut-bila-berdanska-na-evakuaciu-do-zaporizza-ne-puskaut-vijska-rf.html

Ще дві тисячі маріупольців чекають сьогодні, 3 травня, на евакуацію до Запоріжжя на Луначарському кільці біля Бердянська, проте російські війська не дають такої змоги.

Про це в ефірі телемарафону UAразом повідомив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми чекали сьогодні, що на Луначарському кільці біля Бердянська відбудеться евакуація. Там сьогодні мешканці чекають – дві тисячі місцевого населення Маріуполя, які виїхали, добралися до Бердянська, вони вже два тижні чекають на цю евакуацію, і ми оголосили початок цієї евакуації. Але ворожі російські війська руйнують наші плани і не дають такої змоги, щоб наші українці, наші маріупольці добралися до міста Запоріжжя», – сказав Бойченко.

Як повідомляв Укрінформ, у межах спеціальної операції 1 травня вдалося вивезти з Маріуполя понад 100 цивільних осіб. Люди мали приїхати у Запоріжжя зранку 2 травня, але міста так і не дісталися.

На 3 травня погоджено евакуацію мирного населення за підтримки ООН та Червоного Хреста від Луначарського кільця біля Бердянська.

30 квітня командування полку «Азов», який боронить Маріуполь, повідомило, що з території заводу вдалося вивезти 20 жінок і дітей.

На території меткомбінату «Азовсталь» перебувають близько 1000 цивільних та українські військові, серед яких близько 600 поранених.

 

Евакуаційна колона із Маріуполя рухається в напрямку Запоріжжя

03.05.2022 10:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473592-evakuacijna-kolona-iz-mariupola-ruhaetsa-v-napramku-zaporizza.html

Евакуаційна колона із Маріуполя, яка виїхала вчора, 2 травня, наразі рухається в напрямку Запоріжжя.

Про це в ефірі телемарафону UAразом повідомив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко, передає кореспондент Укрінформу.

Ведучий телемарафону нагадав, що ті мешканці, які вчора, 2 травня, виїхали з Маріуполя, ввечері того ж дня ще не добралися до Запоріжжя. На це Бойченко відповів: «Зараз колона рухається в напрямку Запоріжжя, ще триває ця евакуація. Тому ми досить обмежено даємо інформацію. Чекаємо, що вона (евакуація – ред.) все ж відбудеться, і наші мешканці, ті, які безпосередньо ховалися більше двох місяців на «Азовсталі», все ж доберуться до підконтрольної нашій державі території».

Мер нагадав, що в укритті на території меткомбінату «Азовсталь» ховаються ще понад 200 мирних мешканців Маріуполя. А в цілому в місті залишається більш як 100 тис. населення, які також чекають на евакуацію.

Як повідомляв Укрінформ, у межах спеціальної операції 1 травня вдалося вивезти з Маріуполя понад 100 цивільних осіб. Люди мали приїхати у Запоріжжя зранку 2 травня, але міста так і не дісталися.

30 квітня командування полку «Азов», який боронить Маріуполь, повідомило, що з території заводу вдалося вивезти 20 жінок і дітей.

На території меткомбінату «Азовсталь» перебувають близько 1000 цивільних та українські військові, серед яких близько 600 поранених.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф.

 

Теробороні офіційно дозволили виконувати завдання в районах бойових дій

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — ВІВТОРОК, 3 ТРАВНЯ 2022, 17:34. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/3/7343759/

Верховна Рада дозволила територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення бойових дій.

Джерело: законопроєкт на сайті ВР

Деталі: Відповідні зміни до закону “Про основи національного спротиву” щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій було прийнято парламентом у вівторок.

“За” проголосували 338 нардепів.

Зазначені зміни “покликані надати можливість територіальній обороні виконувати завдання разом з іншими угрупованнями військ (сил) або/чи угрупованнями об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних (бойових) дій з відсічі збройної агресії проти України в районах ведення воєнних (бойових) дій”, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Документ виключає обмеження виконання завдань територіальною обороною саме до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ (сил) або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення воєнних дій.

Також закон прибирає норму, якою було закріплено можливість виконання завдань територіальної оборони виключно поза районами ведення воєнних (бойових) дій. Тепер їй надано можливість  здійснювати виконання завдань на всій території України включно з районами ведення воєнних (бойових) дій.

У пояснювальній записці йшлося, що прийняття законопроєкту “забезпечить значне підвищення спроможностей територіальної оборони та зробить її більш ефективною одиницею в системі сил безпеки та оборони і в цілому підвищить рівень обороноздатності України”.

 

Україна доєдналася до найбільшої європейської наукової програми «Горизонт Європа»

03.05.2022 16:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3473915-ukraina-doednalasa-do-najbilsoi-evropejskoi-naukovoi-programi-gorizont-evropa.html

Верховна Рада ратифікувала Угоду про асоційовану участь України у програмах «Горизонт Європа» та «Євратом».

Як повідомляє народний депутат Ярослав Железняк в Телеграмі, за відповідний законопроєкт №0142 проголосували 327 народних обранців.

Ратифікація дозволить завершити українською стороною внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності Угоди про набуття асоційованого членства України у дев’ятій рамковій програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021-2027 рр.) та Програмі з досліджень та навчання Європейського співтовариства з атомної енергії (2021-2025).

Асоційований статус України у згаданих програмах сприятиме залученню українських вчених та наукових установ до найбільшої програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій, а також до європейських програм підтримки в рамках Об’єднаного дослідницького простору та Інноваційної ради.

Асоційована участь України в програмі «Горизонт Європа» та програмі «Євратом» передбачає сплату щорічних фінансових внесків до бюджетів відповідних програм.

Практична реалізація Угоди створить сприятливі умови для здійснення науково-дослідницької діяльності та комерціалізації розробок, зокрема в атомній енергетиці, розбудови національної інноваційної екосистеми; залучення фінансування на наукові та інноваційні проєкти.

За даними Міністерства освіти та науки, у 2021 році два українських науково-дослідних проєкти були профінансовані програмою «Горизонт Європа» на 800 тис. євро.

Головні цілі “Горизонт Європа” – розширення дослідницької бази, розвиток цифрових трансформацій, боротьба зі зміною клімату. 40% бюджету минулого року направлялися на напрями, пов’язані з цифровою трансформацією та кліматом. Йдеться про розвиток енергетичного сектору, радіаційної безпеки, радіокосмічної індустрії.

 

ВР підтримала закон про співробітництво з Міжнародним кримінальним судом

03.05.2022 15:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3473870-vr-pidtrimala-zakon-pro-spivrobitnictvo-z-miznarodnim-kriminalnim-sudom.html

Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт №7304, який передбачає допуск Міжнародного кримінального суду до роботи в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі.

Раніше у Верховній Раді України зареєстрували урядовий законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо співробітництва з Міжнародним кримінальним судом» (№7304 від 20 квітня 2022 року).

Документом визначаються обсяг і порядок співробітництва з Міжнародним кримінальним судом, зокрема:

центральні органи України щодо співробітництва;

консультації із судом;

передання кримінального провадження в рамках співробітництва;

виконання прохання МКС про надання допомоги;

забезпечення збереження доказів;

виконання Міжнародним кримінальним судом функцій на території України;

тимчасова передача особи суду для проведення процесуальних дій;

особливості затримання осіб, які розшукуються МКС або стосовно яких надійшло прохання про тимчасовий арешт або про арешт і передачу;

застосування до особи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на прохання МКС про тимчасовий арешт.

Як повідомляв Укрінформ, генпрокурор України Ірина Венедіктова та прокурор МКС Карім Хан здійснили спільну робочу поїздку в Бучу на Київщині, де проводиться ексгумація тіл вбитих цивільних.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що є пiдстави вважати, що на території України були скоєні злочини, які підлягають юрисдикції МКС.

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан та генеральні прокурори Литви, Польщі та України підписали угоду про першу в історії участь та приєднання Офісу прокурора МКС до спільної слідчої групи.

Крім того, Міжнародний кримінальний суд (МКС) проводитиме незалежне розслідування воєнних злочинів в Україні, щоб викрити брехню та дійти до істини. Про це прокурор МКС Карім Хан сказав під час зустрічі у Радбезі ООН наприкінці квітня.

 

Рада заборонила діяльність проросійських партій

03.05.2022 15:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3473852-rada-zaboronila-dialnist-prorosijskih-partij.html

Верховна Рада ухвалила закон щодо заборони діяльності проросійських партій.

Як передає Укрінформ, за відповідне рішення проголосували на засіданні у вівторок, 3 травня, 330 парламентаріїв, повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі.

“Рада заборонила діяльність проросійських партій”, – написав він, вказавши, що був ухвалений відповідний законодавчий акт № 7172-1.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 1 квітня ухвалила в першому читанні законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій” (№7172-1), який визначає процедуру заборони партій, що мають антиукраїнський характер.

Мета документа – захист незалежності і суверенітету України від політичних сил, діяльність яких має характер колабораціонізму і спрямована на повалення в Україні державного ладу, знищення і підміни національної ідентичності її громадян. Він покликаний законодавчо врегулювати порядок заборони і припинення діяльності проросійських партій задля захисту демократії в Україні.

 

ВР ухвалила закон, який дає право на безоплатну правову допомогу постраждалим від війни людям

03.05.2022 15:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3473854-vr-uhvalila-zakon-akij-dae-pravo-na-bezoplatnu-pravovu-dopomogu-postrazdalim-vid-vijni-ludam.html

Верховна Рада підтримала законопроєкт №7312 щодо надання особам, які постраждали від війни, права на безоплатну правову допомогу.

Як передає Укрінформ, “за” в цілому проголосували 335 народних депутатів, повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі.

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 7312, яким пропонується розширити перелік суб’єктів, які можуть отримати безоплатну правову допомогу.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», включивши до переліку суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу:

– потерпілих від кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості, катування або жорстокого поводження під час воєнних дій чи збройного конфлікту, – на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактом вчинення таких кримінальних правопорушень;

– осіб, які не мають документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, – на правові послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, з питань встановлення в судовому порядку фактів, що мають юридичне значення, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів.

Безоплатна правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. Безоплатна правова допомога поділяється на первинну та вторинну. Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

 

В Україні прогнозують дефіцит ємностей для зберігання зерна

03.05.2022 13:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3473786-v-ukraini-prognozuut-deficit-emnostej-dla-zberiganna-zerna.html

В Україні перехідні залишки на кінець сезону-2021/22 і сумарний валовий збір зернових та олійних культур в 2022 році можуть становити 77,2 млн тонн при орієнтовно доступних 60,9 млн тонн ємностей для зберігання.

Про це, як передає Укрінформ, заявляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

“Згідно з даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2022 р. загальна потужність зберігання в країні становила 75 млн тонн, включаючи 30,5 млн тонн потужності підприємств, що займаються переробкою та зберіганням, і 44,5 млн тонн – безпосередньо у сільгоспвиробників. Враховуючи потужності в областях з активними бойовими діями, доступними можна вважати лише 60,9 млн тонн ємностей для зберігання. Таким чином, перехідними залишками поточного сезону залишаться заповненими 35% доступних потужностей зерносховищ”, – йдеться у повідомленні.

За оцінками аналітиків ІА «АПК-Інформ», з урахуванням поточних темпів експорту, внутрішньої переробки та втрат за результатами 2021/22 МР в Україні можуть сформуватися перехідні залишки зернових та олійних культур на рівні 25,1 млн тонн, що в 4,2 рази перевищує показник попереднього сезону і не дозволить вивільнити суттєву частку ємностей зерносховищ для приймання нового врожаю. Якщо врахувати втрати зернових вантажів, що залишилися в портах та у пошкоджених сховищах у регіонах, де ведуться активні бойові дії, то рівень перехідних залишків на кінець сезону-2021/22 можна оцінити у 21,3 млн тонн.

Сумарний валовий збір зернових та олійних культур в Україні в 2022 році аналітики ІА «АПК-Інформ» прогнозують на рівні 55,9 млн тонн.

Таким чином, дефіцит ємностей для приймання нового врожаю оцінюється на рівні 16,3 млн тонн. При цьому темпи посівної кампанії та агрокліматичні умови сприяють підвищенню прогнозів виробництва зернових та олійних культур в Україні, що ще більше ускладнюватиме ситуацію без належної реалізації наявних запасів.

Як повідомлялося, у британській розвідці вважають, що російське вторгнення значно підірвало українське сільськогосподарське виробництво і цьогорічний урожай зернових в Україні, ймовірно, буде приблизно на 20% нижчим, ніж у 2021 році, через скорочення посівних площ.

 

На Луганщині у розбомбленому елеваторі згоріли понад 25 тисяч тонн пшениці й соняшника

03.05.2022 14:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473802-na-lugansini-u-rozbomblenomu-elevatori-zgorili-ponad-25-tisac-tonn-psenici-j-sonasnika.html

У Рубіжному на Луганщині згоріло 17 тис. тонн пшениці та 8,5 тис. тонн соняшника у розбомбленому агресором елеваторі.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила Луганська обласна військова адміністрація.

«Розбомблений елеватор у Рубіжному був заповнений зерном. росіяни скинули на підприємство ТОВ «Голден АГРО» у Рубіжному потужні авіабомби. Окрім потужностей комплексу, знищено всю сільгосппродукцію, яка там зберігалася: 17 тисяч тонн пшениці та 8,5 тисяч тонн соняшника», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що згоріла така кількість зерна, з якої протягом року могли б годувати хлібом 300 тисяч людей. А якщо одноразово – то це приблизно 120 млн людей.

«рашисти хочуть влаштувати Голодомор на Луганщині – це вже без сумніву», – заявили в ОВА.

Як повідомлялося, російські загарбники розбомбили у Рубіжному сучасний елеватор, що міг зберігати 30 тис. тонн зерна одночасно.

Луганщина постійно зазнає ударів з боку російської армії. У регіоні зруйновано багато житлових будинків, об’єктів інфраструктури, навчальних закладів, пошкоджені всі лікарні.

 

російські загарбники розбомбили літаками елеватор у Рубіжному 

03.05.2022 11:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3473667-rosijski-zagarbniki-rozbombili-litakami-elevator-u-rubiznomu.html

російські загарбники розбомбили літаками сучасний елеватор у Рубіжному на Луганщині, цей елеваторний комплекс міг зберігати 30 тис. тонн зерна одночасно.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Окупанти розбомбили літаками елеватор у Рубіжному. Супутникові знімки від компанії «Planet Lab» свідчать про те, що на територію ТОВ «Голден АГРО» у Рубіжному були скинуті потужні російські бомби. Відкритий 2020 року елеваторний комплекс повністю знищено», – написав очільник області.

Він нагадав, що на цьому підприємстві було встановлено лабораторію з найсучаснішим обладнанням, включаючи експрес-аналізатор, який забезпечував точні та швидкі аналізи всіх культур, зерносушарка потужністю 1500 тонн на добу, сепаратор, автоваги, автоматичний пробовідбірник.

«рашисти хочуть влаштувати Голодомор. В окупованих містах зафіксовані випадки вивозу Нашого зерна в рф. Раніше вони також знищили всі продуктові склади в Сєвєродонецьку», – заявив Гайдай.

Як повідомлялося, Луганщина постійно зазнає ударів з боку російської армії. У регіоні зруйновано багато житлових будинків, об’єктів інфраструктури, навчальних закладів, пошкоджені всі лікарні.

За словами керівника Луганської ОВА, у регіоні залишалося понад 60 тис. мирних жителів, які відмовлялися евакуюватися.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

 

На тимчасово окупованих територіях росіяни відбирають в українців продукти

03.05.2022 19:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3474109-na-timcasovo-okupovanih-teritoriah-rosiani-vidbiraut-v-ukrainciv-produkti.html

Українці на тимчасово захоплених рф територіях залишаються без вітчизняного продовольства і можуть опинитися на межі голоду.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу міністерства.

За словами Висоцького, російські загарбники повторюють сценарій початку ХХ століття, відбираючи та викрадаючи у людей продовольство.

«Ми маємо підтвердження фактів відбору зерна з кожної з нині окупованих областей – Запорізької, Донецької, Луганської та Херсонської», – зауважив Висоцький.

Він додав, що тимчасово окупованих територіях було близько 1,3 млн тонн зернових, які мали бути використані як для продовольчих цілей, так і для сівби ярих культур.

Як повідомлялося, за даними Мінагрополітики, російські загарбники вже вивезли кілька сотень тисяч тонн зерна з тимчасово окупованих територій у Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях.

 

СКУ започатковує кампанію та закликає проголосити 9 травня «Днем ганьби» росії

03.05.2022 10:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3473590-sku-zapocatkovue-kampaniu-ta-zaklikae-progolositi-9-travna-dnem-ganbi-rosii.html

Світовий конґрес українців (СКУ) започатковує кампанію в соцмережах з метою зруйнувати спроби росії відзначити щорічний «День перемоги» і натомість закликає проголосити 9 травня «Днем ганьби» рф.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

«Кампанія закликає прихильників України з усього світу відвернути увагу від примусових святкувань «перемоги» в росії 9 травня, натомість наповнивши соціальні мережі фотодоказами звірств, вчинених російською армією в Україні. У той час як Путін робить фальшиві заяви про перемогу в окремих частинах України та прославляє війну, СКУ закликає всіх об’єднатися, щоб осоромити росію та її агресію проти України», – повідомили у Конґресі.

СКУ просить усіх прихильників України, від звичайних користувачів соцмереж до представників міжнародних організацій, впливових інфлюенсерів та медіаперсон, підтримати кампанію, поширюючи інформацію про «День ганьби» росії у соціальних мережах одним простим повідомленням: «Ні перемозі гнобителів #RussianShameDay».

Павло Ґрод, президент Світового конґресу українців, зазначив: «Ми вшановуємо всіх тих, хто пожертвував своїм життям за вільний світ під час Другої світової війни. Сьогодні ми повинні перемогти всі прояви російського фашизму та нацизму та протистояти спробам Путіна привласнити історичні події, щоб просувати фальшиву розповідь про перемогу та честь, тоді як єдине, з чим має асоціюватися сучасна росія, – це ганьба.

Він зауважив, що «День перемоги» історично відзначається як день перемоги над нацизмом, але зараз ті, хто був серед переможців, тепер самі є його провідниками.

«В Україні ми скоро святкуватимемо власний День Перемоги над російським нацизмом, а тим часом ми закликаємо всіх прихильників України показати, що святкувати нема чого, а російським нацистам  –  лише ганьба», – наголосив Ґрод.

Щоб продемонструвати підтримку Україні, СКУ просить поширювати інформацію про кампанію, відстежуючи публікації та поширюючи пости СКУ та кампанії «Єднаймося з Україною» («UniteWithUkraine») в усіх соціальних мережах з хештегом #RussianShameDay:

Твітер: @UWCongress @UniteWithUKR

Інстаграм: @uwcongress @unitewithukr

З будь-яких питань або для організації інтерв’ю потрібно звертатися на електронну пошту olha.domanska@ukrainianworldcongress.org.

Нагадаємо, Світовий конґрес українців зібрав у рамках кампанії «Єднаймося з Україною» (#UniteWithUkraine) 18 мільйонів доларів для закупівлі нелетальної зброї та захисних засобів для українських захисників на передовій.

Як повідомлялося, президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні та розпочав масштабне вторгнення. Війська агресора обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Президент Латвії підтримав ідею знесення радянського меморіалу у Ризі 

03.05.2022 16:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3473958-prezident-latvii-pidtrimav-ideu-znesenna-radanskogo-memorialu-u-rizi.html

Латвійський президент Егілс Левітс вважає, що потрібно позбутися великого радянського пам’ятника в ризькому парку Перемоги.

Як повідомляє Укрінформ, про це він заявив на Латвійському TV.

За словами президента, обговорюваний радянський меморіал завжди був «скалкою в душі латишів», адже він прославляє окупаційні війська, які завдали Латвії великих страждань, а зараз питання загострилося, оскільки та сама армія, яка окупувала Латвію, зараз воює в Україні. «Місце навколо скалки ятриться. Я не бачу іншої можливості, крім як знести пам’ятник або позбутися його в інший спосіб», – заявив Левітс.

На його думку, у питанні про подальшу долю пам’ятника люди мають дотримуватись демократичних та національних цінностей, які закріплені у Конституції Латвії. Президент був би радий, якби демонтаж пам’ятника стався за згодою російськомовних громадян Латвії.

«Перенесення чи, ще краще, знесення окупаційної пам’ятки було б елементом єдності. Пам’ятник символізує російську та радянську армію, яка принесла страждання латишам, а тепер несе українцям. Це неприйнятний у демократичному суспільстві символ», – підсумував Левітс.

Як повідомлялося, з початком повномасштабної війни рф в Україні знову постало питання про знесення «Пам’ятника визволителям радянської Латвії та Риги від фашистських загарбників» у парку Перемоги в Ризі, де раніше проросійські сили відзначали 9 травня. Латвійському Мін’юсту доручили знайти правове обґрунтування для демонтажу монумента.

11 квітня мер Риги Мартінш Стакіс заявив, що меморіал у Пардаугаві знаходиться, за висновком фахівців департаменту міського розвитку Ризької думи, у небезпечному технічному стані, тому самоврядування того ж дня встановило навколо нього паркан з метою убезпечити людей.

З 1 по 15 травня біля підніжжя пам’ятника у парку Перемоги проходитиме фотовиставка «Слава Україні! Героям слава!”. На виставці можна ознайомитись із 16 стендами — фотографіями великого формату та інформацією про війну, розв’язану росією в Україні.

 

США не дозволять путіну привласнити перемогу у Другій світовій для виправдання агресії

04.05.2022 00:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3474333-ssa-ne-dozvolat-putinu-privlasniti-peremogu-u-drugij-svitovij-dla-vipravdanna-agresii.html

Перемога у Другій світовій війні стала результатом зусиль широкої коаліції, тому путін не може використовувати це свято в особистих цілях для виправдання агресії проти України.

Про це заявила в інтерв’ю телеканалу CNN старший директор з питань Європи Ради національної безпеки США Аманда Слоат, передає Укрінформ.

«Передусім, День перемоги у Європі – це не те, що належить лише росії, свято буде відзначатися по всій Європі 8 й 9 травня», – зауважила представниця адміністрації Байдена.

Вона нагадала, що перемога над нацистською Німеччиною була здобута об’єднаними зусиллями коаліції: «До неї входили і Сполучені Штати, і багато наших європейських союзників, а також колишній Радянський Союз, у тому числі росіяни й українці».

Отже, підкреслила Слоат, це набагато масштабніше свято, і «ми не повинні дозволити путіну привласнити його».

Як повідомляв Укрінформ, на Заході остерігаються, що путін може скористатися символічним значенням та пропагандистською цінністю Дня перемоги. За інформацією розвідки, він може оголосити 9 травня про «воєнні здобутки» у війні або принаймні про серйозну ескалацію воєнних дій.

 

ВР ухвалила заяву про неприпустимість присвоєння росією перемоги у Другій світовій

03.05.2022 14:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3473819-vr-uhvalila-zaavu-pro-nepripustimist-prisvoenna-rosieu-peremogi-u-drugij-svitovij.html

Верховна Рада ухвалила заяву про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та необхідність засудження та перемоги над путінським режимом.

За відповідну постанову № 7343 проголосували 290 парламентаріїв, повідомляє Укрінформ з посиланням на Телеграм-канал народного депутата Ярослава Железняка.

«Верховна Рада України заявляє про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка стала спільним досягненням Антигітлерівської коаліції та визвольних рухів, а сама війна спільною трагедією народів світу», – ідеться в тексті заяви.

Парламент також наголосив, що злочини рф в Україні мають бути зупинені, а російський путінський режим – засуджений, і переможений спільними зусиллями усього цивілізованого світу.

Також ВР заявила, що після перемоги у російсько-українській війні Українська держава та Український народ гідно вшановуватимуть нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, що об’єднає усе суспільство.

Ухвалену заяву мають невідкладно направити до національних урядів і парламентів іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх парламентських асамблей.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

В’ятрович наполягає, що День перемоги над нацизмом треба відзначати 8 травня, а не 9-го 

03.05.2022 17:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3473987-vatrovic-rozkritikuvav-radu-za-nespromoznist-perenesti-vidznacenna-dna-peremogi-z-9-na-8-travna.html

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович наполягає, що День перемоги над нацизмом треба відзначати не разом з росіянами 9 травня, а разом з Європою – днем раніше.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Фейсбуці, коментуючи ухвалену сьогодні, 3 травня, Верховною Радою заяву про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

“Я завжди підсумовував результати роботи в парламенті коротким оглядом ухвалених законопроєктів. Але нині важливішим стало те, що парламент не ухвалив – проєкт 7297, який міг позбавити нас від побєдобєсія вже цього року. Натомість ВР підтримала заяву «З нагоди 77-ї річниці перемоги над нацизмом та про неприпустимість присвоєння російською федерацією перемоги над нацизмом». Депутати колишньої ОПЗЖ підтримали її одноголосно”, – написав депутат.

Він нагадав, що запропонований 30-ма депутатами з усіх фракцій законопроєкт №7297 передбачає, що Україна має відзначати 8 травня разом з усією Європою День пам’яті й перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. І саме цей день потрібно зробити вихідним після закінчення воєнного стану. А 9 травня, згідно із законопроєктом, українці разом з усіма країнами ЄС мають відзначати День Європи.

В’ятрович зазначив, що проєкт був чудово сприйнятий у суспільстві й парламенті, а профільний Комітет ВР проголосував за його підтримку в цілому. Однак у парламенті законопроєкт було заблоковано, наголосив він, і замінено “нашвидкоруч написаним зверненням”.

Народний депутат наголосив, що відзначення Дня перемоги 9 травня “є одним з ключових інструментів російської пропаганди”, і саме “в дусі побєдобєсія і 9 травня” молоді росіяни вбивали мирних українців у Бучі.

Він нагадав, що свого часу як тодішній голова Інституту національної пам’яті ініціював законодавчі зміни, які докорінно змінили правове й інформаційне поле і встановили 8 травня Днем пам’яті і примирення. “І як тимчасовий компроміс, доки суспільство визріє до відмови від штучної дати 9 травня, визначили її як День перемоги над нацизмом. Зараз суспільство не просто визріло. Воно вимагає скасувати 9 травня. Ми не маємо ні потреби, ні права чіплятися за цю дату російських шабашів”, – наголосив В’ятрович.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила 3 травня заяву про неприпустимість монополізації російською федерацією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та необхідність засудження та перемоги над путінським режимом. За відповідну постанову № 7343 проголосували 290 парламентаріїв.

В’ятрович раніше закликав колег із монобільшості включити у порядок денний засідання парламенту і підтримати законопроєкт №7297, який передбачає відзначення перемоги над нацизмом не разом з росіянами 9 травня, а разом з Європою 8 травня. Власне в день, коли завершилася війна в Європі.

 

Ткаченко: Перемога у Другій світовій – це і наша історія, яку ніхто не перепише

04.05.2022 03:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3474363-tkacenko-peremoga-u-drugij-svitovij-ce-i-nasa-istoria-aku-nihto-ne-perepise.html

Перемога над нацизмом у Другій світовій війні – це також перемога України, як і всієї об’єднаної коаліції.

На цьому наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, коментуючи заяву Верховної Ради про неприпустимість присвоєння росією перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МКІП.

«Це наша історія, це історія цивілізованого світу. росія намагається знищити та переписати не тільки українську історію, яка є частиною світових перемог, а й присвоїти собі перемогу об’єднаної коаліції. Українці сьогодні, як і 77 років тому, відважно воюють за демократичний цивілізований світ. Ми ніколи не були загарбниками, за нами правда, а значить, цю історію ніхто не перепише. Нацизм має бути покараний та зупинений», – підкреслив Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, ВР ухвалила 3 травня заяву про неприпустимість монополізації росією перемоги у Другій світовій війні та необхідність засудження та перемоги над путінським режимом.

Парламент наголосив, що злочини рф в Україні мають бути зупинені, а російський путінський режим – засуджений і переможений спільними зусиллями усього цивілізованого світу.

Також ВР заявила, що після перемоги у російсько-українській війні Українська держава та Український народ гідно вшановуватимуть нове державне свято перемоги над сучасним нацизмом, що об’єднає усе суспільство.

 

кремль використовує ветерана війни для просування фейку про «русофобські США»

03.05.2022 11:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3473631-kreml-vikoristovue-veterana-vijni-dla-prosuvanna-fejku-pro-rusofobski-ssa.html

росія використовує американського ветерана війни Френка Коена для просування теми, що Сполучені Штати Америки мають русофобські настрої.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони повідомляє у Телеграмі.

«кремль активізувався на тлі скасування в США урочистостей з нагоди роковин зустрічі радянських та американських військ на Ельбі у 1945 році», – зазначають у ЦПД.

Від 25 квітня кілька російськомовних та англомовних пропагандистських медіа рф почали поширювати коментар Коена, у якому ветеран заявляє, що «коли-небудь росія та США знову стануть друзями».

За інформацією Центру, це не перше маніпулятивне використання коментарів Коена. Протягом понад 10 років напередодні 9 травня кремль записує інтерв’ю з американським ветераном для героїзації власної перемоги у Другій світовій війні.

Після 24 лютого Коен через кремлівські медійні рупори пропаганди активно критикує бойкотування росії іншими країнами. Однак від висловлення позиції щодо війни, яку розв’язала рф, ветеран утримується.

Як повідомляв Укрінформ, російська пропаганда використовує офіцера французької розвідки у відставці Еріка Дениси для просування на іноземну аудиторію дезінформації про «справжню причину та винних у спецоперації в Україні».

 

рф намагається легітимізувати наратив про те, що в Україні йде Третя світова

03.05.2022 13:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3473764-rf-namagaetsa-legitimizuvati-narativ-pro-te-so-v-ukraini-jde-treta-svitova.html

російська федерація намагається легітимізувати в інформаційному просторі наратив про те, що зараз на території України йде Третя світова війна.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомив у Телеграмі.

«Враховуючи те, що кремль начебто розпочав на території України «спецоперацію», а не війну, пояснити росіянам затяжний характер бойових дій стає дедалі важче», – зазначили у ЦПД.

Одним з перших 22 квітня тезу про те, що росія воює з усім світом, озвучив генерал-майор рф рустам міннєкаєв. Він порівняв «спецоперацію» на території України з Другою світовою. На думку міннєкаєва, «і тоді, і зараз весь світ ополчився проти росії».

Також 25 квітня міністр закордонних спправ рф сергій лавров заявив, що «НАТО вступив у проксі-війну з росією», а вже 2 травня голова держдуми рф в’ячеслав володін запропонував притягнути до відповідальності як військових злочинців лідерів країн, які постачають зброю в Україну.

До того ж протягом двох місяців для демонізації країн консолідованих навколо України росія дезінформує населення про діяльність міжнародної мережі біологічних лабораторій, які начебто розробляють зброю масового ураження.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабної війни рф проти України російська пропаганда використовує слідчий комітет як інструмент для легалізації відвертих фейків і маніпуляцій.

 

Попри санкції західні компанії постачали продукцію російському виробнику зброї “Алмаз-Антей”

ВІВТОРОК, 3 ТРАВНЯ 2022, 16:03 – ДАНА ГОРДІЙЧУК  уп

https://www.epravda.com.ua/news/2022/05/3/686578/

Попри накладені у 2014 році санкції проти російського виробника зброї “Алмаз-Антей” західні компанії продовжували постачати їй свою продукцію.

Про це повідомляє бізнесмен та ексміністр Кабміну Дмитро Дубілет, який разом з командою від початку повномасштабної війни займається бізнес-виміром санкцій проти РФ.

Він зазначив, що до початку повномасштабної війни у тендерах концерну Алмаз-Антей були помічені 116 компаній.

“Алмаз-Антей — це ключове російське військове підприємство, що виготовляє Буки, С300, С400, С500 та іншу зброю. Воно знаходиться під санкціями з 2014 року, але багато західних підприємств до останнього продовжувало поставляти йому свою продукцію”, – пише Дубілет.

Він підкреслив, що необхідно “домогтися розуміння у Заходу, що окремі санкції не працюють”. Дубілет опублікував повний файл з деталями закупок та повним переліком таких компаній – його можна знайти за посиланням.

У переліку – компанії зі Швейцарії, США, Китаю, Чехії, Німеччини, Британії, Японії, Ізраїлю і Тайваню. Зокрема, зустрічаються такі відомі бренди як Peugeot, Canon, Toyota, Samsung, Asus, Hewlett-Packard та Nvidia.

 

МЗС РФ звинуватило Ізраїль у підтримці українських “неонацистів”

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — ВІВТОРОК, 3 ТРАВНЯ 2022, 12:42. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/3/7343692/

Міністерство закордонних справ Росії звинуватило уряд Ізраїлю у підтримці “неонацистського режиму” України.

Джерело: МЗС РФ у Твіттері

Дослівно: “Звернули увагу на антиісторичні заяви глави МЗС Ізраїлю Яїра Лапіда, які багато в чому пояснюють курс нинішнього уряду Ізраїлю на підтримку неонацистського режиму в Києві”.

Що передувало: Глава МЗС окупантів Сергій Лавров заявив, що Адольф Гітлер мав єврейську кров, а найзатятіші антисеміти, як правило, євреї. Ізраїль обурився такими заявами.

 

Ізраїль планує постачати Україні озброєння – ЗМІ

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ВІВТОРОК, 3 ТРАВНЯ 2022, 19:50. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/3/7343793/

Політичні та військові чиновники в Ізраїлі схиляються до постачання оборонної військової допомоги Україні.

Джерело: Haaretz

Деталі: Зазначається, що кількість свідчень про звірств Росії проти українського народу робить “хиткий нейтралітет Ізраїлю у війні менш надійним”.

Під час обговорення питання більшість офіційних осіб Ізраїлю висловилися за збільшення обсягу військових та цивільних постачань Україні.

Найближчими днями очікується додаткове обговорення, під час якого буде розглянуто перелік предметів, які можна надіслати в Україну.

Офіційні особи заявили, що між шоломами для солдатів та ізраїльською протиракетною системою “Залізний купол” є багато предметів, які можна відправити.

У виданні зазначають, що на даному етапі українській армії не будуть надані системи ППО та озброєння для наступальних операцій.

Таким чином, Ізраїль може відправити Україні оборонні системи для захисту війська на землі, індивідуальне бойове спорядження та системи оповіщення.

Там зазначають, що Ізраїль має намір зробити “більш суттєвий крок”, але підтримка матиме більш декларативний характер і не включатиме суттєвих обсягів поставок, частково тому, що США та країни Європи вже постачають Україну.

За словами одного джерела на умовах анонімності, причини підтримки України, зазначені на зустрічі, включали розуміння того, що США та різні європейські країни очікують, що Ізраїль займе чіткішу позицію щодо того, на чиєму  він боці та підкріпить своє рішення діями, а не лише заявами.

Крім того, в Ізраїлі є побоювання, що його військова промисловість, яка експортує передові системи озброєнь до різних країн, може постраждати, якщо країни, які мають ці ізраїльські системи безпеки, почнуть турбуватися про те, що в кризовій ситуації Ізраїль може утриматися від продовження поставок систем та озброєння з політичних міркувань.

Передісторія:

Глава МЗС окупантів Сергій Лавров заявив, що Адольф Гітлер мав єврейську кров, а найзатятіші антисеміти, як правило, євреї. Ізраїль обурився такими заявами.

Потім МЗС Росії звинуватив уряд Ізраїлю у підтримці “неонацистського режиму” України.

 

У МЗС нагадали Папі Римському, хто відповідальний за війну

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ВІВТОРОК, 3 ТРАВНЯ 2022, 21:30. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/3/7343818/

У Міністерстві закордонних справ України обережно нагадали Папі Франциску, що єдиним винуватцем війни в Україні є Росія, та повторили запрошення для понтифіка відвідати Київ.

Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи інтерв’ю Папи Римського для італійської Corriere Della Sera пише “Європейська правда“.

Він висловив подяку Папі Римському за те, що Україна залишається у центрі його уваги.

“Вдячні за зусилля Папи Римського зі встановлення справедливого миру та зупинення війни, яка жодним чином не була спровокована Україною, НАТО чи будь-якою іншою третьою стороною. І для Понтифіка, і для цілого світу зараз стало абсолютно очевидно, що ні Росія, ні особисто Путін не налаштовані на припинення кровопролиття на українській землі.

Римський Понтифік констатував, що Москва проігнорувала всі заклики Ватикана до припинення війни. Натомість Україна підтверджує свою прихильність до діалогу та вчергове поновлює запрошення Святійшому Отцеві здійнити візит до Києва. Віримо, що добро неодмінно переможе зло. Закликаємо Святійшого Отця продовжувати молитися за українців та докладати зусиль заради миру в Україні”, – заявив Олег Ніколенко.

Як повідомлялося, в інтерв’ю Папа Римський вперше публічно згадав Росію та Путіна, говорячи про війну. Він розповів про плани поїхати до Москви, якщо його погодяться прийняти. Понтифік, намагаючись зрозуміти мотиви Путіна, сказав, що можливо його спровокувала на агресію діяльність НАТО.

Папа Франциск також розповів, як намагався говорити з російським патріархом Кирилом.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 170

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua