Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 11.05.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 11.05.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

78-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Блокадний Маріуполь. Гарнізон «Азовсталі»

Маріуполь.

Перед нами – «жива» технологія варварства по-путінськи. Це показова демонстрація москвою перспектив для інших країн, якщо вони будуть і надалі відмовлятися приставати на пропозиції кремля і виступатимуть проти політики рф.

Перед нами – прояви гібридності технологій тотального тероризування в стилістиці сучасного варварства. Це неоварварство маємо класифікувати за відповідними критеріями, зафіксувати його як явище в системі міжнародного права з термінологічним визначенням, видами і мірою покарань тощо.

Перед нами – геостратегічна система деградації громадян рф, яких технологічно перетворюють в істот, що прямують від цивілізації в протилежний бік – до тотального та перманентного варварства. Цю систему створив і нею опікується колективний путінізм, що набув партнерів по всьому світові.

Тож існує нагальна проблема вироблення на міжнародному рівні політики депутінізації рф.

Ця система має враховувати досвід проведення відомої політики денацифікації, яка застосовувалася в Німеччині після знищення гітлерівського режиму, однак її складники повинні включати значно ширше коло заходів щодо унеможливлення повторного виникнення на території, яку нині займає рф, подібного політичного режиму.

І одним із нагальних питань, що потребують розробки вже зараз – повернення свободи народам нинішньої росії та формування нових держав в межах адміністративних кордонів сучасних суб’єктів федерації.

Москва: війна за Україну чи геноцидне знищення існуючого світу?

Аргументи подій 8 років і 78-ми діб путінських агресій в Україні і одночасно у світі доводять нам всім, що путінці при проведенні своїх операцій у публічному просторі застосовують принцип версійності. Це дає їм змогу бачити інформпростір одночасно цілісно і мозаїчно, а також змінювати мозаїчну картину відповідно до ситуації (її різноплинності). Єдине, що увесь час залишається у них незмінним – позиція руйнування і знищення мирного життя.

Ми (світ) увесь час говоримо про війну, базуючись на традиційному розумінні цього поняття. Однак всі разом визнаємо: те, що творять путінці в Україні – неконвенційна війна. Тобто, світ зіткнувся з новими діями, які виходять за межі попередніх уявлень про можливий розвиток цивілізаційності на планеті. І потрібно осягнути глибину цієї небезпеки (цей процес розвивається на міжнародному рівні) та знайти «антидот», причому невідкладно.

Генсек ООН А. Гутерреш зізнався, що він не розуміє путінців і це не поза, це розпач, причому основного міжнародного інституту світової безпеки.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш нічого не знає про цілі та плани президента рф володимира путіна щодо війни проти України, однак вважає за потрібне продовжувати з ним діалог, «бо це дає зрозуміти мотивацію і цілі».

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Гутерреш заявив під час пресконференцій з керівництвом Австрії у середу у Відні.

«Якби я це знав, то (це означало б, що – ред.) у мене дар передбачення, який мене вже зробив би дуже багатою людиною завдяки лотерейним білетам», – відповів Гутерреш на пресконференції з президентом Австрії на питання про цілі та плани путіна щодо України.

Пізніше на пресконференції Гутерреша вже з канцлером та главою МЗС Австрії журналісти знову повернулися до зустрічі генсека ООН з путіним у москві, запитавши, наскільки доцільними є такі контакти. У відповідь Гутерреш заявив, що «для розв’язання проблеми треба говорити з тим, хто цю проблему створив». «І тому є сенс говорити з керівником російської федерації. Є сенс говорити з усіма важливими гравцями у нинішній кризі», – наполягає генсек ООН.

На його переконання, ці контакти важливі, бо дають можливість «зрозуміти мотивацію та цілі» і потім бути ефективнішими з «нашими власними ініціативами».

Усвідомивши свою безпорадність, Гутерреш приходить до надзвичайно нелогічного і водночас інтуїтивно правильного висновку –з авторами цієї трагедії слід вести діалог, однак для миру з цими силами не прийшов час.

За його словами, ООН зосередилася на двох напрямах діяльності – гуманітарній допомозі й евакуації біженців та зусиллях з «повернення українського продовольства, але також продовольства і добрив з росії та білорусі на світовий ринок». Цим самим він ще раз підтвердив недолугість ООН, не спроможної зупинити трагедію.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що на цей момент немає ніяких видимих можливостей для досягнення мирної домовленості чи для всеосяжного припинення вогню з метою припинення російської агресії проти України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Гутерреш заявив під час спільної пресконференції з президентом Австрії Александером Ван дер Белленом у середу у Відні.

«Для нас було ясно, що на даний момент немає ніяких видимих можливостей для мирної домовленості чи для всеосяжного припинення вогню», – заявив він.

За словами Гутерреша, саме тому ООН наразі сконцентрувало свої дипломатичні зусилля на двох напрямках. Перший пов’язаний з покращенням умов для евакуації та гуманітарної допомоги шляхом створення відповідних гуманітарних коридорів у районі бойових дій в Україні. На цьому тлі він особливо схвально оцінив спільні зусилля ООН та МКЧХ щодо евакуації цивільних з «Азовсталі» у Маріуполі – «що демонструє, що ще багато чого можна зробити для збереження життів та покрашення драматичної ситуації».

Інший напрямок роботи ООН – зусилля з пошуку шляхів повернення українського продовольства, але також продовольства і добрив з росії та білорусі на світовий ринок, попри війну.

«Ніщо не є вічним. І ця війна не триватиме вічно. Наступить момент, коли мирні переговори будуть на порядку денному, і настане момент, я сподіваюся, що буде можливим, відповідно до Статуту ООН та міжнародного права, знайти розв’язання проблеми. Я завжди готовий надати посередницькі послуги та зробити все можливе, коли цей момент настане», – заявив Гутерреш.

Генсек ООН наголосив, що «російське вторгнення в Україну несе масштабні спустошення, руйнування та страждання в країні, спричинивши найбільше переміщення населення з часів Другої світової війни та провокуючи відголоски в усьому регіоні та світі». «Ця безглузда війна має бути зупинена», – підкреслив він.

В словах високопосадовця звучить очевидна для нього і переважної більшості політиків світу і водночас парадоксальна для українців відповідь – війна закінчиться і настане час для миру. Парадокс у тому, що ця трагедія більша за своєю планетарною філософією і можливими наслідками, ніж усі попередні війни і катастрофи. Путінці ведуть версійні агресії увесь період свого існування. Дев’ятий рік вони знищують світ як територію мирного життя, партнерських взаємин, діючого міжнародного права тощо. І світ дійсно чекає на зупинку цього зростаючого у масштабах руйнування?

Україна, на відміну від міжнародних партнерів, вже збагнула безодню намірів путінців. Однак наразі не змогла довести це своїм партнерам. Тому може виникнути загроза для дієвості антипутінської коаліції, на формування якої витрачено чимало зусиль.

А тим часом агресор концентрує зусилля на політико-дипломатичному напрямі та проводить спецоперації у публічному просторі. Знову зазвучали псевдомирні настрої, тональність яких задають заяви Е. Макрона та його візаві після зустрічей і перемовин з О. Шольцем та Сі Цзіньпіном).

Президент Володимир Зеленський переконаний, що росія зараз веде тотальну війну на знищення українського народу, а світова система безпеки значною мірою навіть не намагалася зупинити агресора.

Про це він заявив під час онлайн-спілкування зі студентами французьких університетів, повідомляє Укрінформ.

«77 днів жорстокої російської війни, яку справді можна назвати тотальною війною на знищення українського народу. В Україні зруйновані міста і села», – зазначив глава держави.

Як приклад він навів Волноваху на Донеччині, де до війни жило 20 тисяч громадян, а зараз від міста лишилося «попелище».

Також Зеленський підкреслив, що півмільйонне раніше місто Маріуполь нині у руїнах, а щонайменше, за його словами, 20 тисяч маріупольців убиті російськими ударами по місту.

Президент наголосив, що таких прикладів в Україні дуже багато.

«Уся архітектура безпеки, яка створювалась у Європі після Другої світової війни, не спрацювала. Та і не просто не змогла спрацювати, а значною мірою навіть не намагалася», – підкреслив Зеленський.

Тотальність інфраструктурного знищення України вже оцінила Єврокомісія і перші цифри вражають – 500-600 мільярдів євро.

Україна потребує від 500 до 600 мільярдів євро на реконструкцію зруйнованої російською війною інфраструктури.

Про це заявив у середу віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Politico.

Щодо кількості жертв, то вражає розпач інститутів ООН. Для України – це десятки тисяч, а для ООН – лише тисячі.

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 3 496 випадків загибелі та 3 760 випадків поранень цивільного населення України після початку повномасштабного російського вторгнення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щоденному повідомленні УВКПЛ, опублікованому 11 травня.

Постійно-перманентні агресії вказують нам, що путінці воюють із світом міжнародної спільноти, хоча лише в Україні. Цей підхід відкриває відповіді на всі наростаючі виклики, які набирають зараз силу.

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що війна, розв’язана Росією проти України, завершиться тоді, коли Україна поверне всі свої території та людей.

Джерело: Зеленський під час онлайн-спілкування зі студентами провідних французьких університетів

Пряма мова Зеленського: “Війна закінчиться для українського народу тільки тоді, коли ми повернемо своє. Це є правда. Я відверто кажу: нам не потрібно зайвого… Ми хочемо повернути мир в нашу державу, на нашу землю.

Росія по черзі забирала, окуповувала всі наші права: право на нашу землю, право вибору, право вибору, врешті-решт ми дійшли до права жити”. 

  • Якби Україну прийняли до НАТО, війни б не було.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час відеоконференції зі студентами французьких вищих шкіл та університетів, передає кореспондент Укрінформу.

“Що стосується України, на жаль, помилковість у тому, що НАТО не знайшло місця для України в альянсі до війни. Якби Україна була прийнята у НАТО, війни б не було”, – сказав він.

Пряму відповідь щодо масштабу дій путінців дає сьогодні Чехія, визнаючи геноцид щодо України, і дії Президента Чехії який дозволяє громадянам воювати в Україні проти путінців.

  • Сенат Чеської Республіки визнав злочини, що вчиняє російська армія в Україні, геноцидом українського народу.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс у Фейсбуці, передає Укрінформ.

  • Президент Чеської Республіки Мілош Земан схвалив участь понад 100 громадян країни у війні проти росії на боці України.

Про це написав у Твіттері його речник Їржі Овчачек, передає Укрінформ.

«Президент Республіки Мілош Земан підписав рішення про згоду на вступ до Збройних сил України 103 громадян на підставі їхньої заяви, поданої відповідно до Закону №585/2004 «Про військову службу та її забезпечення», – йдеться у дописі.

Рішення має затвердити глава уряду Петр Фіала.

Фонові маркери

Для публічного підтвердження своїх намірів щодо встановлення «нової влади» агресор намагається залучати місцевих мешканців. Троє працівників ЗАЕС, з яких двоє працівники профілакторію і один представник відділу комерційного обліку, звільнені керівником НАЕК «Енергоатом» за участь в акції окупантів «Безсмертний полк».

Путінці на окупованих територіях самовільно втручаються в транзитні потоки газопроводу Союз і таким чином крадуть газ. Також агресор фактично позбавив Україну можливості транспортування газу до споживачів Луганської та Донецьких областей, що матиме гуманітарні наслідки. Все це – чергові публічні агресії путінців проти України.

Масштаб мінування України вражає кривавою перспективою подовження путінської агресії на найближчі 10 років, протягом яких проводитиметься розмінування територій.

На Херсонщині відбуваються показові путінські маніпуляції щодо статусу окупованої території. На руйнацію планів агресора впливають темпи бойових дій.

Житомирщина вкотре індикативно вказує, що з УПЦ МП слід діяти рішуче саме зараз.

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

 

Кількість поранених дітей в Україні внаслідок агресії рф зросла до 417 

11.05.2022 08:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480284-kilkist-poranenih-ditej-v-ukraini-vnaslidok-agresii-rf-zrosla-do-417.html

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 226 дітей, 417 – зазнали поранень.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

“Більше ніж 643 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. Станом на ранок 11 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося – 226. Зросла кількість поранених – 417”, – ідеться в повідомленні.

У прокуратурі зазначають, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 116, Харківській – 99, Чернігівській – 68, Херсонській – 46, Луганській – 45, Миколаївській – 44, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у м. Києві – 16, Житомирській – 15.

Так, 9 травня внаслідок обстрілу російськими військами житлового масиву в м. Лисичанськ Луганської області отримав поранення 13-річний хлопець.

Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів збройними силами рф українських міст та сіл пошкоджено 1657 закладів освіти. При цьому 139 з них зруйновано повністю.

Як повідомляв Укрінформ, 10 травня російські військові обстріляли школу-інтернат в Гірському Луганської області, де навчались діти з особливими потребами.

 

росіяни закликають своїх родичів-військових вбивати і катувати українських дітей

11.05.2022 10:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480378-rosiani-zaklikaut-svoih-rodicivvijskovih-vbivati-i-katuvati-ukrainskih-ditej.html

Жителі росії закликають своїх родичів – військовослужбовців вбивати і катувати українських дітей.

Як передає Укрінформ, про це Служба безпеки України повідомляє у Телеграмі з посиланням на перехоплену розмову російського військового з дружиною.

Перехоплення СБУ вдалося зробити під Харковом. Ворог по телефону розмовляв з дружиною, яка живе у прикордонному з Україною місті, куди загарбники незаконно депортують українців.

Жінку обурило, що українські діти відмовилися малювати символіку до святкування «Дня победы», тож вона запропонувала покарати їх нелюдськими катуваннями.

Згідно з перехопленням, вона заявила: «Я бы им наркотики вколола, если бы работала, смотрела бы им в глаза и сказала бы: «Сдыхайте, мучайтесь». Я бы им пи*ьки резала, звёзды на спинах вырезала, и вообще по уху бы каждый день отрезала, по пальцу, чтобы им больно так было».

Її співрозмовника шокували ці слова і він не знав, що відповісти, підкреслили в СБУ.

«Очевидно одне: «руZZкій мір» – це і є сучасний нацизм, якими б гаслами і цілями він не прикривався», – наголосили у спецслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з перехопленою СБУ телефонною розмовою з батьком російського військового, який перебуває на Харківщині, російські солдати втрачають довіру до своїх командирів і готуються до бунтів.

 

Від обстрілів росіянами евакуаційних колон загинули 33 цивільних, з них п’ятеро – діти

11.05.2022 19:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480847-vid-obstriliv-rosianami-evakuacijnih-kolon-zaginuli-33-civilnih-z-nih-patero-diti.html

Національна поліція порушила 74 кримінальних провадження щодо обстрілу окупантами евакуаційних колон; зафіксовано 45 таких обстрілів, загинули 33 людини, з них п’ятеро дітей.

Про це на спеціальному брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ заявив начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції України Олексій Сергєєв.

«Від самого початку збройної агресії росії поліцейськими надавалася допомога та забезпечено заходи з евакуації понад 1,5 мільйона громадян України. Під час евакуації мали місце відкриття вогню та обстріли з боку окупантів по евакуаційних колонах. За цей час відкрито 74 кримінальних провадження: внаслідок 45 обстрілів загинули 33 громадянина і з них п’ятеро дітей”, – сказав Сергєєв.

За його словами, нині поліцейські Донеччини, Луганщини, Харківщини та Запоріжжя допомагають мешканцям вийти з території бойових дій та проходженні “зеленим коридором”. У лютому-березні такі заходи здійснювали також поліцейські Київщини, Сумщини, Чернігівщини.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. США, ЄС та інші країни продовжують запроваджувати санкції проти росії.

 

У Нацгвардії назвали втрати за час війни

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ 2022, 16:42. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/11/7345534/

Понад пів тисячі військовослужбовців Національної гвардії загинули під час війни Росії проти України.

Джерело: начальник оперативного управління штабу Головного управління НГУ Олексій Надточий на брифінгу, повідомляє Суспільне

Пряма мова: “На жаль, під час виконання завдань за цей період втрати особового складу Нацгвардії складають санітарними — 1697 військовослужбовців, безповоротними — 501 військовослужбовець”.

Що передувало: У середині квітня президент Володимир Зеленський повідомляв, що за час повномасштабної війни загинуло від 2500 до 3000українських військовослужбовців.

 

Вороги не припиняють обстріли Дергачівської громади на Харківщині, є тяжко поранені

11.05.2022 12:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480500-vorogi-ne-pripinaut-obstrili-dergacivskoi-gromadi-na-harkivsini-e-tazko-poraneni.html

Вороги не припиняють обстріли Дергачівської громади на Харківщині, двоє людей 10 травня були тяжко поранені.

Про це повідомив у Фейсбуці голова Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко, передає Укрінформ.

«Останніми днями ситуація в громаді залишається стабільно напруженою. Окупанти не припиняють бомбити з артилерії Дергачі разом з навколишніми селами, Руську Лозову, Слатине, обстрілювати з мінометів, танків і вертольотів Прудянку. У Слатине протягом минулої доби від ворожих обстрілів двоє місцевих мешканок зазнали серйозних поранень і були доставлені до лікарні», – повідомив Задоренко.

За його словами, Збройні сили України продовжують контрнаступ на півночі області, зокрема на північ від Руської Лозової, наразі в громаді чекають підтвердження від керівництва області та Генерального штабу ЗСУ про звільнення Питомника.

За словами Задоренка, триває гуманітарна робота в Дергачах і селах, де це можливо. Окрім продовольчих та санітарно-гігієнічних товарів, а також корму для домашніх тварин, жителі міста також мали змогу отримати готові обіди.

Окупованими залишаються Токарівський, Проходівський, Козачолопанський старостинські округи, Цупівка Прудянського округу та село Нове Русько-Лозівського округу. Також внаслідок ворожих обстрілів усі старостати залишаються без електроенергії і частково без зв’язку, громада повністю відключена від газопостачання. Наразі відновити ці комунікації неможливо через бойові дії.

Як відомо, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

В Оріхові на Запоріжжі через ворожий обстріл є загиблі і поранені

11.05.2022 11:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480452-v-orihovi-na-zaporizzi-cerez-vorozij-obstril-e-zagibli-i-poraneni.html

Внаслідок обстрілів 10 травня російськими загарбниками міста Оріхів Запорізької області є загиблі і травмовані.

Як передає Укрінформ, про це Національна поліція повідомляє у Телеграмі.

У Запорізькій області російські війська продовжують здійснювати збройні напади, факти обстрілів фіксує поліція.

Так, 10 травня упродовж доби росіяни обстрілювали цивільну інфраструктуру Оріхова Пологівського району.

“Усі матеріали за фактом збройного нападу передані до УСБУ в Запорізькій області для вирішення питання про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України “Порушення законів та звичаїв війни”, – зазначили у поліції.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники обстрілюють Оріхів та Гуляйполе Запорізької області. Місцевих жителів закликають евакуюватися.

 

На Миколаївщині за добу були поранені дев’ятеро людей 

11.05.2022 11:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480439-na-mikolaivsini-za-dobu-buli-poraneni-devatero-ludej.html

За минулу добу на Миколаївщині поранення унаслідок атак російських агресорів отримали дев’ятеро людей.

Про це 11 травня у Телеграмі повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, передає Укрінформ.

«За минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 9 людей. На щастя, дітей серед постраждалих немає», – написала Замазєєва.

За її словами, усі постраждалі доставлені у медичні заклади і отримують необхідну допомогу.

Загалом станом на ранок 11 травня в миколаївських лікарнях перебувають 159 громадян, які постраждали від атак загарбників на Миколаївщину.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська постійно обстрілюють Миколаївщину, на межі з Херсонською областю тривають бойові дії.

 

ДБР знайшло у Тростянці документи про плани росії захопити всю Україну 

11.05.2022 14:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480577-dbr-znajslo-u-trostanci-dokumenti-pro-plani-rosii-zahopiti-vsu-ukrainu.html

У Тростянці Сумської області слідчі Державного бюро розслідувань знайшли важливі документи російських військових.

Як передає Укрінформ, про це ДБР повідомляє у Телеграмі.

“Слідчі ДБР знайшли важливі документи військових зс рф, які чітко дають розуміння, що росіяготувалася захопити усю територію України. Уся ця інформація буде вивчена та долучена до матеріалів справи”, – заявив директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов.

За його словами, працівники ДБР продовжують документувати факти порушень військових російської федерації у Тростянці. Вся отримана інформація надійде у тому числі до міжнародних інстанцій, і жоден зі злочинців не уникне справедливого покарання.

Слідчі ДБР оглянули понад 2 тисячі гектарів фактично зруйнованого російськими військовими міста. Правоохоронці встановили місця розташування бойових частин агресора та вогневі позиції, з яких велися обстріли. Вилучені документи та особисті речі російських військових.

Слідчі ДБР виявили 322 житлові будинки та цивільні об’єкти Тростянця, які були обстріляні артилерією та мінометами.

У ході слідчих дій встановлені місця, де російські солдати катували цивільних. Зафіксовано щонайменше 34 факти незаконного позбавлення волі та катування цивільних громадян. На місці злочинів виявлено кийки, кайданки, металеві кліщі та одяг потерпілих зі слідами крові.

Правоохоронці здійснили 29 оглядів місць подій, провели ексгумацію тіл 23 загиблих, у тому числі двох дітей.

Працівники ДБР знешкодили кілька вибухонебезпечних предметів та передали на потреби Збройних сил України знайдені невикористані зброю і боєприпаси.

Крім того, слідчі вважають за доцільне об’єднати в окрему справу провадження щодо мародерства.

“Робота триває. Для забезпечення належної ефективності ми залучили кращих слідчих з числа центрального апарату та працівників Територіального управління Полтави та Краматорська”, – повідомив Сухачов.

Як повідомляв Укрінформ, 5 травня радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян заявила, що Держбюро розслідувань здійснює досудове розслідування у 360 кримінальних провадженнях за фактами державної зради і колабораціонізму.

 

Перед судом постане перший російський військовий – за вбивство цивільного на Сумщині

11.05.2022 14:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3480581-pered-sudom-postane-persij-rosijskij-vijskovij-za-vbivstvo-civilnogo-na-sumsini.html

Перший російський військовий постане перед судом за вбивство мирного жителя у Сумській області.

Як передає Укрінформ, про це генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила у Фейсбуці.

За її словами, Офіс генпрокурора скерував до суду обвинувальний акт відносно командира відділення військової частини 32010 “4 танкова Кантемирівська дивізія московської області” Вадима Шишимаріна.

Слідство встановило, що цей 21-річний росіянин 28 лютого вбив беззбройного жителя смт. Чупахівка Сумської області, який вів узбіччям велосипед.

Перед цим колону, в якій був сержант Шишимарін, розбили Збройні сили України. Втікаючи, він із ще чотирма співслужбовцями обстріляли з автоматів приватний автомобіль та привласнили його.

На вкраденій машині із пробитими ними ж колесами загарбники заїхали в село. Дорогою побачили чоловіка, який повертався додому і говорив телефоном. Один із росіян наказав сержанту вбити цивільного, щоб той не повідомив про них українським захисникам. Шишимарін здійснив декілька прицільних пострілів через відкрите вікно автомобіля з автомата Калашникова у голову 62-річного чоловіка.

Шишимарін перебуває під вартою. Прокурори і слідчі СБУ зібрали достатньо доказів його причетності до порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). За ці дії йому загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, за воєнні злочини росії в Україні відкрито понад 9 тисяч проваджень, процес притягнення злочинців до відповідальності розпочався.

 

російські війська вчинили в Україні понад 200 злочинів проти довкілля

11.05.2022 18:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3480829-rosijski-vijska-vcinili-v-ukraini-ponad-200-zlociniv-proti-dovkilla.html

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів з перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну зафіксувало 231 екологічний злочин, здійснений з боку ворога.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міндовкілля

«Міндовкілля спільно з підпорядкованими органами виконавчої влади та екологічними активістами з першого дня війни фіксує екозлочини рашистів та рахує збитки за спеціальними методиками», – розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

За його словами, уже задокументовано 231 екологічний злочин рф на території України та в акваторії Чорного моря. Найбільше випадків екоциду виявлено на Київщині – 34, Донеччині – 27 та Дніпропетровщині – 22.Міндовкілля

«Ця інформація доповнить загальний кошик збитків від військових дій росії, який формує Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, для підготовки позову у Міжнародний суд ООН», – додав Стрілець.

Як повідомлялось, Міндовкілля розробило Методику, за якою розраховуватимуть обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від російських бомбардувань, а також розмір завданої такими викидами шкоди.

 

Зеленський відзначив нагородами ще понад 400 захисників, 51 – посмертно

11.05.2022 17:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480764-zelenskij-vidznaciv-derzavnimi-nagorodami-se-ponad-400-zahisnikiv-51-posmertno.html

Президент Володимир Зеленський відзначив 405 військовослужбовців державними нагородами, із них 51 – посмертно.

Відповідні укази №328/2022 та №329/2022 опубліковані на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

Зазначається, що захисникам присвоєно нагороди «За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі».

Військовослужбовців відзначено орденами Богдана Хмельницького, “За мужність”, Данила Галицького та медалями “За військову службу Україні”, “Захиснику Вітчизни”, “За бездоганну службу”, “За врятоване життя”.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, знищують інфраструктуру, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий спротив російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

 

Зеленський присвоїв звання Героя України загиблому у бою полковнику Бедзаю

11.05.2022 16:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480727-zelenskij-prisvoiv-zvanna-geroa-ukraini-zagiblomu-u-bou-polkovniku-bedzau.html

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» посмертно заступнику командувача Військово-Морських сил ЗСУ полковнику Ігорю Бедзаю.

Відповідний указ №327/2022 опублікований на сайті глави держави, передає Укрінформ.

«Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” Бедзаю Ігорю Володимировичу – полковнику (посмертно)», – ідеться в документі.

Звання Ігорю Бедзаю присвоєно «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу».

Як повідомлялося, під час виконання бойового завдання у складі екіпажу морського вертольота Мі-14 від ракети російського винищувача загинув заступник командувача Військово-Морських сил Збройних сил України з авіації полковник Ігор Бедзай.

 

Заблоковані на «Азовсталі» бійці звернулися по допомогу до Ілона Маска

12.05.2022 01:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3481045-bijci-azovu-zvernulisa-pro-dopomogu-do-ilona-maska.html

Українські захисники, заблоковані російськими агресорами на «Азовсталі», звернулися по допомогу до засновника компанії SpaceX Ілона Маска.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написав Сергій Волина, командир підрозділу 36-ї бригади морської піхоти України.

Він наголосив, що створив аккаунт у Твіттері, лише для того, щоб звернутися до Ілона Маска.

«Кажуть, ти був телепортований з іншої планети, щоб навчити людей вірити у неможливе. Наші планети знаходяться поряд, тому що я живий там, де практично неможливо вижити. Допоможи нам вийти з «Азовсталі» до третьої країни. Якщо не ти – то хто? Підкажи», – зазначив Волина.

Він також просить усіх допомогти зробити так, щоб Маск побачив це звернення: «Говорять, що його завданням було надихнути людство, змусити повірити у неможливе. Він довів, що для нього не існує не вирішуваних завдань, що можливо все! Він ніколи не здається, як і ми! Нам потрібна підтримка надлюдини!».

Як повідомлялося, російські загарбники атакують захисників Маріуполя на «Азовсталі» авіацією та артилерією. 10 травня російські загарбники здійснили 38 авіанальотів на «Азовсталь», в тому числі 4 вильоти стратегічних бомбардувальників.

Ірина Верещук 7 травня заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

Українські військові, серед яких кілька сотень поранених, продовжують тримати оборону. Медикаментів гостро бракує, і люди помирають у муках.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на «Азовсталі».

 

Стала вдовою після трьох днів у шлюбі: історія кохання захисників на “Азовсталі”

Михайло Загороднійжурналіст УП.Життя  11 травня 2022 УП

https://life.pravda.com.ua/society/2022/05/11/248611/

У блокадному Маріуполі на заводі “Азовсталь” українська захисниця Валерія стала нареченою, дружиною, а згодом вдовою.

У місці, де тривають найважчі бої з російськими окупантами, дівчина та український прикордонник Андрій побралися 5 травня. Однак через три дні чоловік загинув, захищаючи Україну, повідомляє “Укрінформ”.

“Нас одружили в день народження “Азову”. Прикордонника й азовочку. Просто зробили рапорт. Тут, під вибухами і обстрілами. Але це був такий щасливий день і щасливе фото”, – пише дівчина.

Валерія розповідає, що коханий Андрій сам змайстрував їм імпровізовані обручки з фольги.

“Андрій зробив мені на Азовсталі обручки з фольги… Вони були ідеальні…”, – пригадує Валерія.

Жінка пообіцяла коханому вибратись із міста в облозі і прожити життя за них двох.

Наостанок Валерія присвятила Андрію такі слова:

“Ти три дні був моїм законним чоловіком.

І цілу вічність ти – моє кохання.

Мій рідний, мій турботливий, мій мужній…

Ти був і є найкращий.

Мені лишилося твоє прізвище, твоя любляча родина і спогади про щасливий час разом.”

 

До 3 тисяч маріупольців, які «не пройшли фільтрацію», тримають у колонії в Оленівці

11.05.2022 18:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480831-do-3-tisac-mariupolciv-aki-ne-projsli-filtraciu-trimaut-u-kolonii-v-olenivci.html

На непідконтрольній території Донеччини, у колишній виправній колонії у селищі Оленівка, ворог утримує до 3 тис. «неблагодійних» людей, які «не пройшли фільтрацію».

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Всіх, хто не пройшов фільтрацію і кого визнано «неблагонадійним» у фільтраційних таборах під Маріуполем, доставляють у приміщення колишньої виправної колонії №52 у селищі Оленівка Донецької області (окупована територія з 2014 року)… Умови утримання. Приміщення тюрми переповнені. При плановому ліміті колонії в 850 осіб, зі слів свідків, на сьогодні там утримується не менш 3 тис. людей. Переважно з Маріуполя та Маріупольського району», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що ця колонія в Оленівці для тих, хто не проходить службу у лавах ЗСУ, НГУ та інших правоохоронних органах. Тут тримають рідних військових, колишніх працівників правоохоронних органів, активістів, журналістів і людей, які просто викликали підозру (включаючи просто наявність патріотичних татуювань). Мінімальний строк ув’язнення – 36 діб. До речі, саме 36 діб відведено окупантами на процедуру фільтрації, тому це «офіційно» не ув’язнення, а фільтрація, пояснив радник мера.

«Приміщення там наповнені людьми так, що немає змоги лягти. Вимушені стояти та сидіти навпочіпки. На день видають баклажку води на десятки людей. Їжа не кожен день. Туалет раз на добу. Прогулянок на відкритому повітрі не передбачено. Все це супроводжується багатогодинними допитами, тортурами, погрозами страти та примушенням до співпраці. Кому пощастило, по закінченні 36 діб відпускають, попередньо змушуючи підписувати якісь папери. Які саме, точно свідки вказати не можуть, але допускають, що «про співпрацю», – розповів подробиці Андрющенко.

Він додав, що спостерігаються масові випадки зникнення людей після допитів. Свідки припускають, що їх переводять до іншої, більш жорсткої тюрми – можливо, в донецьку «Ізоляцію».

«Можна стверджувати, що це фактично справжній концентраційний табір ХХІ сторіччя, створений росією в центрі Європи», – наголосив радник міського голови.

Він констатував, що загальна площа колонії в Оленівці – 14,3 тис. кв. метрів, у тому числі житлова зона – 7 тис. кв. метрів.

Андрющенко звернувся до журналістів по допомогу в поширенні цієї інформації.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачищення вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються понад 100 тисяч мирних жителів.

 

Рідні і близькі захисників «Азовсталі» закликають світ врятувати військових

11.05.2022 18:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480827-ridni-i-blizki-zahisnikiv-azovstali-zaklikaut-svit-vratuvati-vijskovih.html

Рідні й близькі військових полку «Азов», заблокованих на металургійному комбінаті в Маріуполі, закликають світову спільноту врятувати українських захисників.

Відео оприлюднив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Я син бійця полку «Азов» Діми Лінського, який героїчно загинув в бою за Маріуполь. Прошу весь світ допомогти нашим воєнним хлопцям», – сказав син захисника, кавалера ордену «За мужність» (посмертно).

Евакуювати поранених, які вже багато днів не мають належної медичної допомоги, і військових, які не зрадили присязі і продовжують виконувати свій обов’язок, обороняючи Маріуполь, просять їхні матері, дружини і посестри.

Тимчасом петиція із закликом до ООН про порятунок «азовців» зібрала вже більш як 1 млн 250 тис. підписів.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники знову атакують захисників Маріуполя не тільки авіацією та артилерією, а й танками, та намагаються живою силою піти на прорив.

Полк «Азов» повідомив, що за добу 10 травня добу російські загарбники здійснили 38 авіанальотів на Азовсталь, в тому числі 4 вильоти стратегічних бомбардувальників.

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 7 травня заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату «Азовсталь» евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

Територію меткомбінату росіяни постійно піддають обстрілам з усіх видів озброєння, зокрема, з літаків і корабельної артилерії, та раз у раз намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує і люди помирають у муках.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на території Металургійного комбінату «Азовсталь».

 

Штурм «Азовсталі»: над меткомбінатом – густий чорний дим

11.05.2022 18:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480807-sturm-azovstali-nad-metkombinatom-gustij-cornij-dim.html

У мережі з’явилося відео, на якому видно густий чорний дим над металургійним комбінатом “Азовсталь” у Маріуполі.

Кількасекундний ролик оприлюднив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

“Маріуполь. Азовсталь. Прямо зараз. Пекло, що зійшло на землю”, – написав радник мера.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Андрющенко інформував про заяву ватажка «ДНР» Дениса Пушиліна, який заявив, що через відсутність цивільних на “Азовсталі” у нього розв’язані руки. російські загарбники атакують захисників Маріуполя не тільки авіацією та артилерією, а й знову танками, та намагаються живою силою піти на прорив.

Полк “Азов” повідомив, що за добу 10 травня російські загарбники здійснили 38 авіанальотів на «Азовсталь», в тому числі 4 вильоти стратегічних бомбардувальників.

На території меткомбінату тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує, люди помирають у муках.

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 7 травня заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату «Азовсталь» евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на території комбінату «Азовсталь».

 

“Окупанти вирішили втопити Маріуполь в лайні” – радник мера про плани запуску води

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ 2022, 17:14. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/11/7345542/

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко попереджає, що анонсований окупантами запуск насосної станції призведе до підтоплень та до переповнення каналізаційної системи.

Джерело: Андрющенко в Telegram

Деталі: Він зазначив, що окупанти анонсували тестовий запуск міської насосної станції в с. Старий Крим 12 травня. За їх твердженням, вода буде йти самотеком по місту і її вистачить приватному сектору та першим поверхам багатоповерхівок.

Дослівно Андрющенко: “Технічно можливо запустити насосну, електрику до якої протягнули з Нікольського району. Однак, топографія Маріуполя не дозволяє таку подачу води без застосування інших насосних в середині міста. Тому водопостачання як такого не буде.

При цьому це призведе не тільки до підтоплення по ділянкам прориву, але переповненню каналізаційної системи, яка не працює і запуск її навіть не заплановано. Не складно прорахувати, до чого це призведе.

Окупанти вирішили просто втопити Маріуполь в лайні буквально. Найбільший ризик в цьому – стрімке зростання інфекційних захворювань та зростання смертності. Хоча цілком можливе, що то частина плану окупантів”.

Більше деталей: Андрющенко радить маріупольцям, якщо у них з’явиться вода, використовувати її виключно як технічну.

“Кількість хлору при відсутності технології та з урахуванням двомісячного простою системи може бути смертельною. Піклуйтесь про себе. Переказуйте близькім і рідним. Ця вода якщо і буде – вона несе смерть принаймні тиждень”, – попередив він.

 

Верещук закликає світ долучитись до евакуації важкопоранених з «Азовсталі»

11.05.2022 15:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480650-veresuk-zaklikae-svit-dolucitis-do-evakuacii-vazkoporanenih-z-azovstali.html

Віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук закликала світову спільноту долучитись до процесу евакуації важкопоранених з оточеної російськими загарбниками «Азовсталі» у Маріуполі.

Як передає Укрінформ із посилання на сайт Мінреінтеграції, в інтерв’ю французькому телеканалу BFMTV Верещук розповіла про критичну ситуацію на “Азовсталі”.

«Нам потрібна допомога лідерів держав у посередництві, щоб домовитись з росією про гарантії, які вона має надати під час дії гуманітарного коридору. Це режим припинення вогню, місце, куди поранені будуть евакуйовані», – підкреслила Верещук.

За її інформацією, на території комбінату може бути ще близько тисячі бійців, серед яких половина – важкопоранені. Вони потребують негайної медичної допомоги. Там постійно тривають жорстокі бої, росіяни не припиняють спроб штурмувати “Азовсталь”, завдають численних авіаударів, також була спроба наземної спецоперації – ворог намагається знищити всіх, хто залишився в живих.

“Потрібна нова спецоперація, яка допоможе евакуювати поранених військових з “Азовсталі”. Місії МК Червоного Хреста та ООН готові долучитися до процесу організації евакуації. І я буду просити усю міжнародну спільноту долучитись до нього”, – наголосила Верещук.

Віцепрем’єр зауважила, що для цього необхідна участь лідерів держав, які мають досвід співпраці з росією та розуміють, хто такий путін.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто залишається заблокованим загарбниками вже понад два місяці. Вони розбомбили житлові квартали та цивільну інфраструктуру, блокують гуманітарну допомогу.

Вже відбулася евакуація мирних мешканців – жінок, дітей і літніх людей, які перебували в укриттях заводу «Азовсталь» в Маріуполі. Однак 9 травня керівник Донецької військової обласної адміністрації Павло Кириленко у телеефірі заявив, що в укриттях на меткомбінаті ще залишаються понад 100 цивільних.

На території «Азовсталі», яку російські війська постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати, тримають оборону українські військові. Серед них кілька сотень поранених.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на «Азовсталі», але рф не дає згоди на будь-який із багатьох запропонованих варіантів.

 

У Маріуполі російські «рятувальники» мародерствують, розбираючи завали будинків

11.05.2022 15:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480640-u-mariupoli-rosijski-ratuvalniki-maroderstvuut-rozbirauci-zavali-budinkiv.html

У заблокованому Маріуполі робітники МНС росії мародерствують, розбираючи завали зруйнованих російськими загарбниками житлових будинків.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Маріуполь. Розбір завалів робітників МНС росії очікувано перетворився на розбір запасів маріупольців. Окрім самих наслідків бомбардувань, мнсники росії прибирають і майно маріупольців, що залишилось в домівках та квартирах. Мародерство – невід’ємна риса росіян», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що маріупольці і далі відмовляються працювати над збиранням трупів, «мабуть, тому МНС росії дало добро на таку собі премію за наш рахунок».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто без енергопостачання, без водопостачання та без газопостачання.

Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів.

 

«Азовсталь» палає після бомбардувань, ворог намагається прорватися танками

11.05.2022 14:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480597-azovstal-palae-pisla-bombarduvan-vorog-namagaetsa-prorvatisa-tankami.html

У Маріуполі металургійний комбінат «Азовсталь» російські загарбники наразі атакують не тільки авіацією та артилерією, але знову танками, та намагаються живою силою піти на прорив.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Маріуполь. Азовсталь. На зараз…Азовсталь атакують не тільки з неба та артилерією, але знову танками і намагаються живою силою піти на прорив. Азовсталь знову палає після бомбардувань», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що ватажок «ДНР» Денис Пушилін заявив, що через відсутність цивільних на Азовсталі у нього розв’язані руки.

«Не знаю, якої ще більшої нелюдяності в атаках можна очікувати, але, мабуть, можна з оглядом на заяву… Якщо є пекло на землі – то воно саме там. Ми всі у невідплатному боргу перед Захисниками Маріуполя», – наголосив радник мера.

Він опублікував відео ворожих атак на меткомбінаті «Азовсталь».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 7 травня заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату «Азовсталь» евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

Територію меткомбінату росіяни постійно піддають обстрілам з усіх видів озброєння, зокрема, з літаків і корабельної артилерії, та раз у раз намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує і люди помирають у муках.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на території Металургійного комбінату «Азовсталь».

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Національної гвардії, українська морська піхота, мотострілки.

 

Під офісом ООН у Женеві відбудеться акція з вимогою врятувати захисників Маріуполя

11.05.2022 14:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3480579-pid-ofisom-oon-u-zenevi-vidbudetsa-akcia-z-vimogou-vratuvati-zahisnikiv-mariupola.html

Мітинг з вимогою врятувати захисників Маріуполя відбудеться в четвер, 12 травня, під офісом ООН у Женеві.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Українське товариство Центральної та Східної Швейцарії (Ukrainischer Verein Zentral- & Ostschweiz).

«У четвер, 12 травня, з 9:30 до 14:30 відбудеться мітинг під стінами офісу ООН у Женеві з вимогою врятувати захисників Маріуполя, заблокованих російськими військами на території заводу “Азовсталь”», – йдеться у повідомленні.

В акції візьмуть участь рідні захисників Маріуполя та евакуйовані з Маріуполя цивільні громадяни України.

Учасники мітингу закличуть ООН негайно вжити всіх необхідних заходів для організації безпечної евакуації поранених воїнів та увесь військовий гарнізон з “Азовсталі”, адже часу для порятунку людей критично мало. Також серед вимог – забезпечити терміновий режим припинення вогню з гарантіями обох сторін у Маріуполі, організувати негайний контроль за дотриманням режиму припинення вогню третьою стороною, організувати морську евакуацію цивільного населення та українських військових на територію, підконтрольну українському уряду, або на територію третьої держави-посередника.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 7 травня заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату “Азовсталь” евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

Територію меткомбінату росіяни постійно обстрілюють з усіх видів озброєння та раз у раз намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові. Серед них кілька сотень поранених, при цьому медикаментів гостро бракує і люди помирають у муках.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на території Металургійного комбінату “Азовсталь”.

 

Папа Франциск зустрівся з дружинами захисників «Азовсталі»

11.05.2022 13:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3480561-papa-francisk-zustrivsa-z-druzinami-zahisnikiv-azovstali.html

Папа Римський Франциск у середу, 11 травня, у Римі провів зустріч з двома дружинами українських захисників, які нині знаходяться на заводі «Азовсталь» у Маріуполі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ANSA.

Жінки Катаріна та Юлія нещодавно написали понтифіку про своїх чоловіків і отримали несподіване запрошення на зустріч.

«Будемо сподіватися, що ця зустріч дасть нам шанс врятувати їм життя», — сказали вони перед зустріччю.

Папа Римський прийняв дружин українських бійців, які нині перебувають на «Азовсталі», наприкінці своєї щотижневої загальної аудієнції у середу.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 7 травня заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату «Азовсталь» евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено.

Територію меткомбінату росіяни постійно піддають обстрілам з усіх видів озброєння, зокрема, з літаків і корабельної артилерії, та раз у раз намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові. Серед них кілька сотень поранених, при цьому медикаментів гостро бракує і люди помирають у муках.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на території Металургійного комбінату «Азовсталь».

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Національної гвардії, українська морська піхота, мотострілки.

 

Деблокування сил оборони на «Азовсталі» воєнним шляхом може призвести до значних втрат – Генштаб

11.05.2022 12:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480503-deblokuvanna-sil-oboroni-na-azovstali-voennim-slahom-moze-prizvesti-do-znacnih-vtrat-genstab.html

Зв’язок із силами оборони на «Азовсталі» у Маріуполі підтримується, деблокування воєнним шляхом складне і може призвести до значних втрат.

Про це сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«На сьогодні проведення операції із деблокування потребуватиме зусиль значної кількості військ, оскільки підрозділи Збройних сил України знаходяться віддалено від 150 до 200 км від Маріуполя. Також противником створено розгалужену систему інженерних загороджень та оборонних рубежів, що призведе до значних втрат з боку наших військ», – зазначив Громов.

Водночас він наголосив на тому, що окреме планування будь-яких операцій не є темою публічних обговорень. ЗСУ неодноразово здійснювали у Маріуполь доставку боєприпасів, засобів зв’язку, медикаментів, сказав Громлв, додавши, що це було можливим доти, доки не було поширено інформацію про надання допомоги. Ворог вжив заходи, які ускладнили в подальшому поставки українськими захисникам, що призвело до втрат особового складу та вертольотів, які здійснювали евакуацію поранених із «Азовсталі».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто залишається заблокованим загарбниками вже понад два місяці. Вони розбомбили житлові квартали та цивільну інфраструктуру, блокують гуманітарну допомогу.

Вже відбулася евакуація мирних мешканців – жінок, дітей і літніх людей, які перебували в укриттях заводу «Азовсталь» в Маріуполі. Однак 9 травня керівник Донецької військової обласної адміністрації Павло Кириленко у телеефірі заявив, що в укриттях на меткомбінаті ще залишаються понад 100 цивільних.

На території «Азовсталі», яку російські війська постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати, тримають оборону українські військові. Серед них кілька сотень поранених.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на «Азовсталі», але рф не дає згоди на будь-який із багатьох запропонованих варіантів.

 

Загарбники за добу здійснили 38 авіанальотів на «Азовсталь»

11.05.2022 12:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480470-zagarbniki-za-dobu-zdijsnili-38-avianalotiv-na-azovstal.html

За добу російські загарбники здійснили 38 авіанальотів на «Азовсталь», в тому числі 4 вильоти стратегічних бомбардувальників.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє полк «Азов».

«За минулу добу на територію заводу «Азовсталь», яку боронять захисники Маріуполя, було здійснено 38 літаковильотів, в тому числі 4 вильотів стратегічних бомбардувальників. Також не припиняє працювати ворожа ствольна артилерія, танки та інше. Противник не зупиняється в спробах захопити українську фортецю та продовжує щоденно здійснювати штурми за підтримки піхоти», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 11 травня Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала ООН та Червоний Хрест вжити всіх заходів відповідно до своїх мандатів для евакуації поранених воїнів із «Азовсталі» у безпечні регіони України.

 

У полку “Азов” упевнені, що армія має змогу прорватися на “Азовсталь”

ОЛЕНА РОЩІНА — СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ 2022, 11:29. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/11/7345468/

Представники полку Національної гвардії України “Азов”, які захищають Маріуполь, упевнені, що є військовий спосіб деблокувати завод “Азовсталь” і визволити звідти бійців.

Джерело: представник “Азова” Ілля Самойленко в інтерв’ю “Sky News

Пряма мова: “Це можливо (зробити) військовим шляхом, і це також можливо політичним шляхом. Ми можемо сказати вам, як це зробити військовим чином, але, звісно, такі операції – це засекречена інформація.

Більшість людей, які сидять у владних кабінетах в Україні, переважно погано розуміють ситуацію, із нашої точки зору реальність інша”.

Деталі: За словами Самойленка, найбільша проблема – це національна безпека.

Він упевнений, що у випадку катастрофічних наслідків для маріупольського гарнізону будуть катастрофічні наслідки й для всієї України та її людей.

Самойленко додав, що бійці все ж намагаються “каналізувати зусилля для найкращих варіантів та наслідків” у цій ситуації.

Передісторія:

Днями президент України Володимир Зеленський заявляв, що розблокування Маріуполя військовим шляхом зараз неможливе через брак важкого озброєння.

Він також повідомляв, що Росія не дає згоди на жоден із запропонованих Україною варіантів порятунку українських військових у Маріуполі.

Український президент попереджав, що знищення росіянами українських військових і цивільних на “Азовсталі” в Маріуполі унеможливить подальші переговори з РФ.

Жінок, дітей та літніх людей з “Азовсталі” евакуювали в кілька етапів по 7 травня включно. Медиків і поранених, як сподівалася влада, евакуювати не вдалося. Війська РФ продовжують штурмувати і обстрілювати завод “Азовсталь”.

Маріуполь заблокований російською армією з 1 березня. Із кінця квітня українські захисники заблоковані на заводі “Азовсталь”, але продовжують боротьбу.

Морпіхи не раз закликали українську владу та лідерів інших країн, зокрема Туреччини, вивести їх із Маріуполя за процедурою “extraction” – як було в 1940-му році з французьким Дюнкерком. “Азов” бачить чотири варіанти дій, але віддає перевагу тому, щоб битися.

 

Денісова закликала ООН вжити заходів для евакуації поранених воїнів із «Азовсталі»

11.05.2022 11:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480413-denisova-zaklikala-oon-vziti-zahodiv-dla-evakuacii-poranenih-voiniv-iz-azovstali.html

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала ООН та Червоний Хрест вжити всіх заходів відповідно до своїх мандатів для евакуації поранених воїнів із Азовсталі у безпечні регіони України.

Про це вона поінформувала у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Закликаю ООН та Червоний Хрест вжити всіх заходів відповідно до своїх мандатів для евакуації поранених воїнів з «Азовсталі» в безпечні регіони України, де їм нададуть медичну допомогу та забезпечать належний догляд», – поінформувала Денісова.

За її словами, наразі поранені й скалічені захисники Маріуполя, військовослужбовці полку Нацгвардії «Азов» перебувають там наразі у нелюдських умовах – з відкритими ранами, без необхідних ліків, в антисанітарії.

Вона уточнила, що маріупольські захисники щохвилини докладають надлюдських зусиль для захисту останнього форпосту міста і без вагання пожертвували собою, щоб врятувати Україну і світ від тотального зла. «Тепер світ має врятувати їх», – зазначила український омбудсман.

«Відповідно до статті 16 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни хворі та поранені перебувають під особливим захистом і користуються особливим шануванням. Стаття 3 Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях зобов’язує сторони за будь-яких обставин гуманно ставитися до поранених», – заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини.

Як повідомлялося, вторгнення рф спричинило у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто без енергопостачання, без водопостачання та без газопостачання.

Маріупольський міський голова Вадим Бойченко заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів.

У заблокованому Маріуполі залишаються понад 100 тисяч мирних жителів. Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота, мотострілки.

 

Азовець назвав ще одну причину, чому вони не здаються: Є наказ тримати оборону 

ІРИНА БАЛАЧУК — СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ 2022, 11:14. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/11/7345463/

Офіцер управління розвідки з полку “Азов” Ілля Самойленко заявив, що його підрозділ не може здатися росіянам, бо має наказ тримати оборону “Азовсталі” у Маріуполі і порушити його не може.

Джерело: Самойленко в інтерв’ю Sky News

Пряма мова Самойленка: “Ми не можемо здатися, бо ми не маємо наказу здатися. Ми не порушимо попередній наказ (тримати оборону – ред.). Це неймовірно важливо. Ми не порушуємо накази. Ми чітко виконуємо накази”.

Деталі: Він також нагадав, що його підрозділ визнаний в Росії терористичною організацією. Отже йому і його побратимам загрожувало би ув’язнення.

Самойленко також додав, що всі захисники є свідками російських злочинів у Маріуполі, де окупанти убили понад 25 тисяч людей, тому у росіяни не зацікавлені у тому, щоб лишати їх живими.

Азовець зазначив, що не думає про своє життя, бо “його життя не має значення”, але в разі програшу війни наслідки для України будуть катастрофічними.

Передісторія:

Раніше офіцер управління розвідки боєць полку “Азов” Ілля Самойленко розповів, що захисники заблокованого Маріуполя мають чотири варіанти дій, але єдиним прийнятним – є битись. Також він пояснив, що полон означатиме для українських бійців смерть.

 

У заблокованому Маріуполі 10 тисяч людей можуть померти до кінця року

11.05.2022 10:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480375-u-zablokovanomu-mariupoli-10-tisac-ludej-mozut-pomerti-do-kinca-roku.html

У заблокованому Маріуполі до кінця 2022 року від хвороб та нестерпних умов можуть померти понад 10 тисяч людей.

Про це повідомила в Телеграмі Маріупольська міська рада з посиланням на мера Вадима Бойченка, передає Укрінформ.

«До кінця року в Маріуполі від хвороб та нестерпних умов може померти більше 10 тисяч людей. Зараз в місті перебуває 150-170 тисяч жителів», – йдеться у повідомленні.

За словами Маріупольського міського голови Бойченка, наразі заблоковане місто без ліків та медичної допомоги, без водопостачання та справної каналізації, тому в місті, ймовірно, спалахнуть епідемії.

«Окупанти перетворили Маріуполь на середньовічне гетто. Тож смертність буде відповідною… Зараз більша частина наявного населення – старенькі та хворі люди. Без належних умов, смертність серед уразливих категорій зросте в рази. Частина маріупольців з прилеглих селищ повернулася до міста, бо їх не випускають на територію вільної України через жорстку систему фільтрації», – зазначив Бойченко.

Він підкреслив, що російські загарбники продовжують геноцид, який розпочали 24 лютого.

«Наші люди в смертельній небезпеці. Тому потрібна повна евакуація міста», – наголосив мер.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто без енергопостачання, без водопостачання та без газопостачання.

Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів.

 

Захисник Маріуполя: Наскільки нам відомо, цивільних на “Азовсталі” немає 

ІРИНА БАЛАЧУК — СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ 2022, 10:39. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/11/7345453/

Офіцер управління розвідки з полку “Азов” Ілля Самойленко заявив, що за його даними, усі цивільні особи евакуйовані з заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

Джерело: Самойленко в інтерв’ю Sky News, коментуючи інформацію про можливе перебування понад сотні цивільних на “Азовсталі”

Пряма мова Самойленка: “Інформація про 100 цивільних на Азовсталі – це не підтверджена інформація. Наразі, наскільки мені відомо, то всі цивільні були евакуйовані”.

Деталі: Водночас він додав, що на заводі досі перебуває багато поранених, які також потребують евакуації.

“Азовець” зазначив, що вони кожного дня несуть втрати, мають дуже обмежені ресурси і відповідно кожен день для них може бути останнім.

9 травня голова Донецької ОВА Павло Кириленко заявив, що на території комбінату “Азовсталь” у Маріуполі досі перебуває більше сотні цивільних осіб.

7 травня віцепрем’єр Ірина Верещук заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з території “Азовсталі” в Маріуполі евакуювали.

8 травня заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар, відомий як “Калина”, заявив, що військові не можуть сказати напевне, чи  всіх цивільних евакуювали з “Азовсталі”.

 

До злочинів росіян на Херсонщині додався наркобізнес

11.05.2022 10:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480394-do-zlociniv-rosian-na-hersonsini-dodavsa-narkobiznes.html

До злочинів загарбників у Херсонській області додався наркобізнес – російські військові та їхні прислужники в Генічеській громаді зайнялися організацією плантацій конопель.

Про це у Фейсбуці повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, передає Укрінформ.

“У кожній країні є мафія, але тільки в росії у своєї мафії є ​​своя країна. До всіх раніше відомих злочинів орків на території Херсонської області додався наркобізнес. Орки та їхні прислужники в Генічеській громаді зайнялися організацією плантацій коноплі, обіцяючи місцевим “аграріям” захист, відсоток із прибутку та посади у своїх “регіональних адміністраціях”, – повідомив Соболевський.

Власне, це приблизно все, що може дати Херсонській області “русский мир”, окрім пам’ятників радянської епохи, терору та дефіциту всього, зазначив перший заступник голови облради.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області загарбники та колаборанти намагаються створити систему обласних департаментів, посилюють фільтраційні заходи.

На Херсонщині ворог блокує “зелені коридори”, евакуацію. Загарбники викрадають мирних мешканців області, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО. На захопленій Херсонщині російські військові утримують у підвалах близько 500 людей.

На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес. У Херсоні агресори захопили гуманітарний хаб, організований для допомоги херсонцям та медзакладам.

 

За участь в акції “Безсмертний полк” звільнили трьох співробітників Запорізької АЕС

11.05.2022 13:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480559-za-ucast-v-akcii-bezsmertnij-polk-zvilneno-troh-spivrobitnikiv-zaporizkoi-aes.html

Трьох співробітників захопленої російськими загарбниками Запорізької АЕС, які брали участь в російській пропагандистській акції “Безсмертний полк”, звільнено.

Про це повідомляє у Телеграмі Енергоатом, передає Укрінформ.

“Троє вже колишніх працівників ЗАЕС можуть ощасливити своєю присутністю будь-яку іншу установу чи організацію. Це Кісельова Галина, котра працювала лікарем профілакторію Запорізької АЕС, Юрій Власов – працівник того ж профілакторію та Влад Лаврик – начальник відділу комерційного обліку. З атомної станції учасників влаштованої окупантами акції «Безсмертний полк» звільнено. Відповідні накази підписав керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін”, – йдеться у повідомленні.

В компанії зазначили, що з нескінченною повагою вшановують пам’ять всіх і кожного, хто героїчно здобував перемогу над нацизмом під час Другої світової війни. Проте Енергоатом вважає неприпустимим будь-які спільні заходи із тими, хто сьогодні вбиває українців.

Як повідомляв Укрінформ, Запорізька АЕС та Енергодар з 4 березня тимчасово захоплені агресорами. На майданчику атомної електростанції, окрім військових російської федерації, тривалий час незаконно перебувають представники росатому.

Попри контроль російськими військами, Запорізька атомна електростанція продовжує працювати на потреби України.

 

країна заявляє про крадіжку росією газу на тимчасово захопленій території

11.05.2022 15:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3480623-ukraina-zaavlae-pro-kradizku-rosieu-gazu-na-timcasovo-zahoplenij-teritorii.html

Оператор ГТС оприлюднив нові деталі припинення росією транзиту газу від газовимірювальної станції «Сохранівка» на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба компанії в Телеграмі.

Зазначається, що о 6.55 11 травня 2022 року оператор ГТС російської федерації ПАТ «Газпром» закрив кран на магістральному газогоні «Союз» на території росії. Таким чином, було припинено транзит газу від газовимірювальної станції «Сохранівка».

О 9.00 цього ж ранку диспетчери ОГТСУ зафіксували несанкціоновані зміни режимів транспортування газу, які свідчать про закриття газових кранів в районі компресорної станції «Новопсков» на окупованій території, а саме: кранів на магістральному газопроводі «Союз», а також магістральному газогоні Новопсков – Шебелинка, що транспортував газ на територію Донецької та Луганської областей.

«Наразі транзит природного газу через ГВС «Сохранівка» не відбувається. Ще 9 травня диспетчери ОГТСУ отримали інформацію про самовільне втручання з боку Новопсковського проммайданчика в транзитні потоки газу по газопроводу Союз шляхом відкриття крану-перемички 17у. Інформація була додатково перевірена та підтверджена. Був зафіксований несанкціонований відбір транзитного газу з магістрального газопроводу “Союз” в газопроводи на неконтрольованій Україною території Луганської та Донецької областей», – повідомляє ОГТСУ.

Фактично мова йде про крадіжку газу та неможливість ОГТСУ нести відповідальність за збереження транзитних обсягів. Внаслідок фактів прямого втручання окупантів у режими роботи української ГТС ОГТСУ був змушений оголосити форс-мажор по точці “Сохранівка”.

“При цьому твердження про неможливість здійснити переніс потоків з «Сохранівки» на точку «Суджа», не відповідають дійсності», – зазначили в ОГТСУ.

Раніше повідомлялося, що ОГТСУ підтверджує можливість перенесення транзиту газу на ГВС «Суджа».

За даними оператора української ГТС, транзит через точку входу «Суджа» становить 72 млн кубометрів газу на добу згідно з поданими номінаціями.

Через точку ГВС «Суджа» проходять три газопроводи діаметром 1400 мм – Єлець – Кременчук – Кривий Ріг, «Прогрес» та Уренгой – Помари – Ужгород – із загальною технічною потужністю по транзиту 244 млн кубометрів на добу.

Ці обсяги в понад два рази перевищують загальний транзитний потік через українську ГТС згідно з поточними контрактними зобов’язаннями (109,6 млн кубометрів на добу).

 

Влада рф несе відповідальність за зупинку газопостачання на Донеччині та Луганщині – ГТС

11.05.2022 13:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3480556-vlada-rf-nese-vidpovidalnist-za-zupinku-gazopostacanna-na-doneccini-ta-lugansini-gts.html

Влада росії несе повну відповідальність за гуманітарні наслідки через перекриття магістрального газопроводу, по якому відбувалось транспортування газу до газопроводів Луганської та Донецької областей.

Про це заявив очільник ОГТСУ Сергій Макогон у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Сьогодні зранку (11 травня) Газпром на території рф припинив транспортування з рф до точки «Сохранівка». Крім того, на окупованих територіях України несанкціоновано були перекриті крани МГ «Шебелінка – Новопсков», по якому відбувалось транспортування газу до газопроводів Луганської та Донецької областей», – повідомив Макогон.

За його словами, агресор фактично позбавив Україну можливості транспортування газу до споживачів Луганської та Донецьких областей.

«Влада рф несе повну відповідальність за гуманітарні наслідки таких дій», – підкреслив Макогон.

Як повідомлялося, оператор ГТС України (ОГТСУ) повідомив про втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку та настання форс-мажорних обставин, які унеможливлюють подальше транспортування газу через ГВС «Сохранівка» та прикордонну компресорну станцію (КС) «Новопсков», що знаходяться на окупованій території.

Із 7:00 11 травня 2022 року приймання газу до ГТС України у фізичній точці з’єднання «Сохранівка» припинено.

 

Розмінування України може тривати 5-10 років – ДСНС

11.05.2022 12:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480495-rozminuvanna-ukraini-moze-trivati-510-rokiv-dsns.html

Виходячи з міжнародного досвіду, розмінування українських територій може тривати від 5 до 10 років.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар.

«Виходячи з міжнародного досвіду, розмінування може тривати від 5 до 10 років», – зазначив Бондар.

За його словами, одним із найбільших негативних наслідків вторгнення на територію України російських військ стало масштабне забруднення територій та населених пунктів вибухонебезпечними предметами, зокрема тими, застосування яких заборонене міжнародними конвенціями.

Бондар уточнив, що ворог застосовує дистанційні системи мінування, цинічно встановлює некеровані мінні загородження на території населених пунктів і залишає після себе велику кількість особливо небезпечних спеціально встановлених вибухових пристроїв, які несуть смертельну небезпеку і загрозу мирному населенню.

«Ці міни та боєприпаси виявлялися на територіях Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької і Луганської областей. Загальна кількість різноманітних мін, касетних елементів та спеціально встановлених вибухових пристроїв становить близько 10% від усіх виявлених і знешкоджених вибухонебезпечних предметів», – додав він.

Як зазначив Бондар, ДСНС з метою убезпечення цивільного населення активізувала роботу з навчання населення щодо ризиків у разі виявлення вибухонебезпечних предметів; на постійній основі проводиться інформаційна роз’яснювальна робота з громадянами.

За інформацією представника ДСНС, після звільнення нашими ЗСУ українських міст і сіл здійснюються першочергові заходи, зокрема, це й обстеження населених пунктів, автодоріг і споруд, убезпечення роботи аварійно-відновлювальних бригад на лініях електромереж, газо- та водогонах.

«Наразі виконання цих заходів дозволило нам розпочати поетапний процес обстеження та розмінування сільгоспугідь. Ми докладаємо максимальних зусиль, щоб надати можливість агропідприємствам здійснювати весняну посівну кампанію», – сказав Бондар.

Як повідомлялося, у Міністерстві внутрішніх справ створили Міжнародний координаційний центр із питань гуманітарного розмінування, – він вже розпочав роботу.

 

У Херсоні з’явилися листівки, де оголосили полювання на місцевого колаборанта

11.05.2022 18:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480818-u-hersoni-zavilisa-listivki-de-ogolosili-poluvanna-na-miscevogo-kolaboranta.html

У тимчасово захопленому Херсоні з’явилися листівки, в яких оголосили полювання на колаборанта Кирила Стремоусова.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив український політолог, експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

На оприлюдненій листівці написано, що ціна за голову колаборанта – 500 тис. гривень.

Як повідомлялося, окупаційна влада тимчасово захопленої Херсонщини планує звернутися до президента російської федерації путіна з проханням приєднати регіон до рф. Про це заявив колаборант, заступник очільника окупаційної адміністрації Херсонщини Кирило Стремоусов.

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк прокоментував наміри окупаційної влади Херсонської області звернутися до президента російської федерації путіна щодо приєднання регіону до рф. Єдине звернення, яке можуть готувати “гауляйтери” Херсонської області – прохання про помилування після вироку суду, зазначив Подоляк.

Будь-які сценарії і маніпуляції російських окупантів та колаборантів зі “статусом” Херсонської області є юридично нікчемними і не відповідають ні позиції органів місцевого самоврядування, ні жителів області, заявив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Міський голова Херсона Ігор Колихаєв заявив, що херсонці бачать себе виключно в складі України, і закликав українську владу підтримати містян.

 

Херсонці бачать себе виключно в складі України – мер

11.05.2022 17:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480782-hersonci-bacat-sebe-viklucno-v-skladi-ukraini-mer.html

Міський голова Херсона заявив, що херсонці бачать себе виключно в складі України, і закликав українську владу підтримати містян.

Як передає Укрінформ, так міський голова Херсона Ігор Колихаєв прокоментував у Фейсбуці чергове вкидання від колаборантів про те, що вони нібито попросять ввести регіон до складу рф.

“Мені складно коментувати, що в голові у тих, хто ініціює та поширює подібні гучні заяви. Але я точно знаю, що херсонці бачать себе виключно в складі України! Ніхто не має права по-тихому приймати за них таке доленосне рішення”, – сказав Колихаєв.

Він також звернувся до Офісу Президента України і попросив негайного втручання – офіційної заяви від української влади про те, що Україна бореться за свій український Херсон і цінує кожного його жителя, який не кинув місто на поталу.

У Херсонській області і безпосередньо в Херсоні залишилися патріоти, які буквально тримають місто на своїх руках, жителі України, представники понад 114 національностей, серед них – діти, жінки, люди похилого віку. Усі вони живуть очікуваннями і не покинули свої домівки через відсутність безпечних “зелених коридорів”, наголосив Колихаєв.

Якщо ми сьогодні не підтримаємо всіх, завдяки кому в Херсонській області утримується статус України, стан очікування цих людей, за подібних заяв “нової влади”, перейде в процес глибокого розчарування, написав міський голова.

Як повідомляв Укрінформ, радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк прокоментував наміри окупаційної влади Херсонської області звернутися до президента російської федерації путіна щодо приєднання регіону до рф. Єдине звернення, яке можуть готувати “гауляйтери” Херсонської області – прохання про помилування після вироку суду, зазначив Подоляк.

Будь-які сценарії і маніпуляції російських окупантів та колаборантів зі “статусом” Херсонської області є юридично нікчемними і не відповідають ні позиції органів місцевого самоврядування, ні жителів області, заявив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

 

Будь-які сценарії та маніпуляції зі “статусом” Херсонської області є нікчемними 

11.05.2022 15:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480648-budaki-scenarii-ta-manipulacii-zi-statusom-hersonskoi-oblasti-e-nikcemnimi.html

Будь-які дії російських окупантів та колаборантів зі “статусом” Херсонської області є юридично нікчемними і не відповідають ні позиціям органів місцевого самоврядування, ні жителів області.

Про це у Фейсбуці повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, передає Укрінформ.

“Будь-які сценарії та маніпуляції зі “статусом” Херсонської області, як поточні, так і майбутні, є юридично нікчемними і не відповідають ні позиціям органів місцевого самоврядування, ні громадян, які на території області проживають”, – написав Соболевський.

Херсонська обласна рада свою позицію визначила у прийнятих раніше зверненнях, а жителі свою позицію показали на багатотисячних мітингах, які проходили по всій області. Херсонщина була, є і буде Україною, зазначив перший заступник голови Херсонської облради.

Як раніше повідомило місцеве видання “Мост”, колаборант Кирило Стремоусов заявив російському пропагандистському виданню РІА “Новости”, що призначена окупантами так звана військово-цивільна адміністрація звернеться до путіна щодо прийняття регіону до складу рф.

Як раніше повідомляв Укрінформ, 27 квітня у Херсоні місцеві жителі вийшли на мирну акцію протесту проти псевдореферендуму та російської окупації, загарбники застосовували газові та світлошумні гранати.

Ідея з “референдумом” на Херсонщині провалилася, тому колаборанти розганяють фейк про те, що вони нібито і не збиралися його проводити, повідомив голова облорганізації Комітету виборців України (КВУ) Дементій Білий.

російські окупанти розглядають різні варіанти щодо нещодавно окупованих територій, зокрема це створення так званого кримського федерального округу.

Депутати Херсонської обласної ради як представники спільних інтересів територіальних громад Херсонської області 12 березня прийняли звернення про те, що Херсонщина – це частина суверенної та унітарної України.

 

В ОП прокоментували наміри «гауляйтерів» Херсонщини просити про приєднання до рф у путіна

11.05.2022 15:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3480633-v-op-prokomentuvali-namiri-gaulajteriv-hersonsini-prositi-pro-priednanna-do-rf-u-putina.html

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк прокоментував наміри окупаційної влади Херсонської області звернутися до президента російської федерації путіна щодо приєднання регіону до рф.

Коментар він оприлюднив у Твіттері, передає Укрінформ.

“Єдине звернення, яке можуть готувати “гауляйтери” Херсонської області, – прохання про помилування після вироку суду. Окупанти можуть просити приєднатися хоч до складу Марса, хоч до Юпітера. Українська армія звільнить Херсон, які б ігри слів не вигадували окупанти”, – наголосив Подоляк.

Як повідомлялося, окупаційна влада тимчасово захопленої Херсонщини планує звернутися до президента російської федерації путіна з проханням приєднати регіон до рф. Про це заявив колабораціоніст, заступник очільника окупаційної адміністрації Херсонщини Кирило Стремоусов.

 

На захопленій Херсонщині площа лісових пожеж становить вже близько 800 гектарів

11.05.2022 12:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480460-na-zahoplenij-hersonsini-plosa-lisovih-pozez-stanovit-vze-blizko-800-gektariv.html

Площа лісових пожеж на Херсонщині становить вже близько 800 гектарів, лісівники та рятувальники повноцінно виконувати свої обов’язки не можуть – перешкоджають російські загарбники.

Як передає Укрінформ, про це повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я» радник міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Сергій Власенко.

«На сьогодні триває велика пожежа на тимчасово окупованій Херсонщині. Орієнтовна площа загоряння становить близько 800 га, точна площа визначається після гасіння пожежі, тоді вже обміряється і буде відома точна площа», – сказав Власенко.

Він зазначив, що в регіоні обмежена робота пожежників через воєнні дії та захоплення територій російськими окупаційними силами.

«На жаль, лісівників та працівників ДСНС не допускають до гасіння пожежі. Там через комендантську годину о восьмій вечора їх забирають із пожежі та зранку тільки знов пускають. Тобто повноцінно виконувати свої обов’язки вони не можуть», – додав радник міністра.

За словами Власенка, остаточна сума збитків буде встановлена після оцінки площі пожеж, але це колосальні збитки, оскільки йдеться про рукотворні ліси, в які була закладена потужна праця.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині горять рукотворні ліси – окупанти не гасять пожежі й не дозволяють це робити місцевим жителям. Голова Чулаківської об’єднаної територіальної громади зазначив, що лісничий з Геройського лісництва, який пішов дізнатися в окупантів, чи можна виїжджати на пожежу техніці, був затриманий російськими військовими більш ніж на добу, а з Іванівського лісництва старшого лісничого не було три доби.

Раніше у Міністерстві захисту довкілля і природних ресурсів України повідомляли, що на Херсонщині пожежі охопили 130 га лісу: 70 га – у Геройському та 60 га – в Іванівському лісництвах. Через дії окупантів, суху та вітряну погоду ускладнюється вчасна локалізація пожеж, адже ворог не пропускає лісову охорону до осередків загорянь. Вогонь знищує цілі екосистеми українських лісів, які потім важко буде відновити. Внаслідок воєнної агресії рф в українських лісах відбувається втричі більше пожеж, ніж в аналогічний період 2021 року.

Виключна більшість наявних на даний час на Херсонщині лісових масивів, і, зокрема, хвойних, є рукотворними, висадженими для закріплення пісків. Загальний лісовий фонд Херсонської області становить 172 тисячі га.

 

В Олевську на Житомирщині депутати підтримали заборону московського патріархату

11.05.2022 11:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480433-v-olevsku-na-zitomirsini-deputati-pidtrimali-zaboronu-moskovskogo-patriarhatu.html

Депутати Олевської міської ради на Житомирщині проголосували за заборону діяльності на території Олевської громади УПЦ московського патріархату.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в міській раді.

«На сесії міської ради 10 травня ухвалили рішення заборонити на території Олевської громади Українську православну церкву московського патріархату та інші релігійні громади, що підтримують російську агресію в Україні», – розповіли в міськраді.

Обговорення цього рішення перед голосуванням тривало 3 години. Із 22 зареєстрованих на сесії депутатів «за» проголосували 18.

Наразі готують документи на підпис міського голови, після чого рішення набере чинності.

Як повідомляв Укрінформ, раніше предстоятель Православної церкви України Епіфаній зазначив, що близько 100 громад вирішили перейти з УПЦ московського патріархату до ПЦУ. Він закликав і надалі громади московського патріархату ухвалювати відповідні рішення, не мовчати, а долучатися до визнаної Православної церкви України.

 

Російські загарбники показали допит з тортурами мешканця Херсонщини

11.05.2022 09:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3480295-zagarbniki-pokazali-dopit-z-torturami-meskanca-hersonsini.html

російські військові виклали у вільний доступ відео з допиту мешканця Херсонщини, де піддають викраденого тортурам.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

“Херсонщина. Декілька днів тому з’явилось відео, як “браві” росгвардійці арештовують місцевого в Олешках, ось з’явилось відео допита Мороза Сергія Леонідовича, того самого полоненого”, – йдеться у повідомленні.

Депутат облради звертає увагу на цинізм ворогів – вони записують відео, навіть не приховуючи факту побиття й тортур – застосування електричного струму. Це відео – черговий доказ військових злочинів російської федерації, написав Хлань.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники викрадають мирних жителів Херсонської області, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО. Міжнародний комітет Червоного Хреста закликають направити представників для надання гуманітарної допомоги незаконно затриманим мирним громадянам у Херсонській області, фіксації місць перебування та якнайшвидшому звільненню.

Фахівці Міністерства цифрової трансформації створили для Херсонської області захищений чат-бот, який допоможе встановити долю зниклих жителів регіону.

На захопленій Херсонщині загарбники утримують у підвалах близько 500 осіб – це активісти, учасники АТО.

 

Леонід Кравчук зміцнив відносини між Україною та США – посольство

11.05.2022 15:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3480652-leonid-kravcuk-zmicniv-vidnosini-miz-ukrainou-ta-ssa-posolstvo.html

Перший президент України Леонід Кравчук привів країну до незалежності та зміцнив відносини між Україною та США.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у дописі посольства США в Україні у Твіттері.

«Ми з глибоким сумом дізналися про смерть Леоніда Кравчука, першого президента України, який привів країну до незалежності від Радянського Союзу та зміцнив відносини

між Україною та США. Наші думки та молитви з його родиною та близькими», – зазначили у диппредставництві.

Як повідомляв Укрінформ, перший Президент України, перший Голова Верховної Ради Леонід Кравчук пішов із життя у віці 88 років.

 

Зеленський доручив заснувати стипендію Леоніда Кравчука

11.05.2022 18:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3480788-zelenskij-doruciv-zasnuvati-stipendiu-leonida-kravcuka.html

Президент Володимир Зеленський утворив комісію для організації поховання Леоніда Кравчука, а також доручив розробити план заходів про увічнення пам’яті першого Президента незалежної України.

Відповідний указ №330/2022 опублікований на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

«Утворити комісію для організації поховання Л.Кравчука, визначивши її співголовами Єрмака Андрія Борисовича – Керівника Офісу Президента України та Шмигаля Дениса Анатолійовича – Прем’єр-міністра України», – ідеться в документі.

Крім того, до складу комісії увійшли Голова Верховної Ради, заступник керівника ОП з питань протоколу, перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки, міністри внутрішніх справ, оборони, розвитку громад та територій, закордонних справ, фінансів, інфраструктури, соціальної політики, охорони здоров’я, культури та інформаційної політики, Міністр Кабінету Міністрів, керівник Державного управління справами, начальник Київської міської військової адміністрації, Київський міський голова.

Зеленський доручив уряду забезпечити здійснення заходів стосовно поховання Кравчука та розробити й затвердити план заходів щодо увічнення пам’яті першого президента.

Зазначається, що у цьому плані має бути передбачено заснування іменної державної стипендії за особливі досягнення у сфері державного управління; видання наукових праць, збірок виступів, публікацій Кравчука; організацію експозицій, виставок архівних документів, фото- та інших матеріалів про життя та діяльність першого глави держави, відповідних циклів теле- і радіопередач.

Як повідомляв Укрінформ, перший Президент України, перший голова Верховної Ради Леонід Кравчук пішов із життя 10 травня у віці 88 років.

 

Віталій Портников: Президент “між крапельками”

https://espreso.tv/vitaliy-portnikov-prezident-mizh-krapelkami

Серед людей, які не дуже розуміють політичні реалії 90-х років минулого століття, прийнято розповідати про те, яким невдалим українським президентом був Леонід Кравчук, як Україна “помилилася”, коли не обрала В’ячеслава Чорновола і як “комуніст завжди лишається комуністом” – а Кравчук був не просто комуністом, а ще й секретарем ЦК Компартії України з ідеології. Ну і, звісно, політична біографія Кравчука наступних років – не найкраще резюме

Скажу одразу, що всі ці наступні десятиліття мене не дуже цікавили. Я не вважав, що перший президент мав співпрацювати з будь-ким із політиків, які не дотягували навіть до цоколя його постаменту і не раз про це Леонідові Макаровичу говорив – втім, скажу відразу, що він ніколи до мене не прислуховувався і взагалі мало до кого прислуховувався. Політика завжди цікавила його як гра, він не був людиною з енциклопедії – а я дуже хотів, щоб він нею залишився.

Тепер про енциклопедію. 1991 року у нас не було жодного реального вибору між Кравчуком та Чорноволом. В Українській РСР жило населення, яке ще влітку 1991 року голосувало за “оновлений Союз” та й батьківщиною своєю вважало СРСР, а не Україну. Електорат Руху був зосереджений у західних областях країни, в інших регіонах рухівців вважали маргіналами. Навіть коли перед президентськими виборами я доводив В’ячеславу Максимовичу Чорновілу, що йому, киянину, слід відмовитись від посади голови Львівської ради заради кращого результату на виборах, на мене дивилися з подивом. Львів був форпостом, фортецею націонал-демократів, фортеці не здають.

Вибір у нас був не між Кравчуком та Чорноволом. А між Кравчуком та Станіславом Гуренком, останнім першим секретарем ЦК КПУ, противником не лише незалежності, а й перебудови – і дуже сильним номенклатурником. Те, що у боротьбі за владу Кравчук обійшов Гуренко ще перед путчем 1991 року та став безальтернативним лідером номенклатури – не просто успіх Кравчука. Це наше щастя. Завдяки цьому у нас з’явилася держава, яка не стала знову російською колонією – хоча багато хто потім і дуже хотів.

Так, Кравчук був професійним маніпулятором – а чого ви хотіли від партійного ідеолога? Він маніпулював депутатами-комуністами 24 серпня 1991 року, ці дурні щиро вірили, що незалежністю вони врятуються від Росії Єльцина та збережуть комуністичний заповідник – а він заборонив КПУ вже наступного дня. Він маніпулював українськими виборцями 1 грудня 1991 року – вони не дуже розуміли, що таке незалежність, але вірили в багату Україну, яку він їм обіцяв – при цьому він взагалі не розбирався в економіці. Він маніпулював честолюбством Єльцина в Біловезькій пущі – Борис Миколайович повірив, що стане царем, причому не тільки Великої, а й Білої, і Малої Русі – треба лише прибрати Горбачова та позбутися СРСР. А в результаті Кравчук використав СНД як інструмент для розлучення. У Москві були шоковані, коли в Україні з’явилася своя армія та своя валюта, але було вже пізно.

Чи хотіли б ви, щоб він не маніпулював? Щоб був кришталево чесним? Так, мабуть, також можна було – не з Кравчуком. Не виключаю, що й війна була б уже тоді, тільки воювала б Радянська Армія, яка була б у наших казармах – якщо хтось забув, жодних своїх військ Україна тоді просто не мала. І Крим могли б відібрати вже тоді, а не 2014 року – Росія заявила про свої права на нього 24 серпня 1991 року, а очолював делегацію з Москви, яка приїхала до Києва після проголошення незалежності політичний вчитель Путіна Анатолій Собчак, мер Петербурга. І так, він уже тоді думав так, як Путін зараз – я добре це пам’ятаю.

Леонід Кравчук зразка 1991 року – один із найсильніших навіть не українських, а пострадянських політиків. Кремль не міг його обіграти. Горбачов його ненавидів, а потім зненавидів і Єльцин – ясна річ, за обман, за те, що не отримав Україну в посаг.

І вони його скинули – вибори 1994 року це була російська політтехнологічна конструкція. Про те, що Леонід Кучма переможе на виборах я дізнався від президента Узбекистану Іслама Карімова, здається, за тиждень до голосування – Іслам Абдуганійович мені навіть відсоток у другому турі назвав і підтвердив: “ми так вирішили з Єльциним, Кравчук занадто незалежно поводиться:.

Але, звісно, не від них все залежало. Від українського народу. У 1991 року особливого вибору у народу не було. У 1994 році вибір був: між Україною та Росією.

Як це вже неодноразово згодом буде у нашій історії, “більша половина” народу візьме курс на схід. Електоральні помилки одних відшкодовуватимуться повстаннями інших. Обманювати Росію буде вже нікому.

 

Генсек ООН не розуміє путіна, але продовжить із ним діалог

11.05.2022 19:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3480840-gensek-oon-ne-rozumie-putina-ale-prodovzit-iz-nim-dialog.html

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш нічого не знає про цілі та плани президента рф володимира путіна щодо війни проти України, однак вважає за потрібне продовжувати з ним діалог, «бо це дає зрозуміти мотивацію і цілі».

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Гутерреш заявив під час пресконференцій з керівництвом Австрії у середу у Відні.

«Якби я це знав, то (це означало б, що – ред.) у мене дар передбачення, який мене вже зробив би дуже багатою людиною завдяки лотерейним білетам», – відповів Гутерреш на пресконференції з президентом Австрії на питання про цілі та плани путіна щодо України.

Пізніше на пресконференції Гутерреша вже з канцлером та главою МЗС Австрії журналісти знову повернулися до зустрічі генсека ООН з путіним у москві, запитавши, наскільки доцільними є такі контакти. У відповідь Гутерреш заявив, що «для розв’язання проблеми треба говорити з тим, хто цю проблему створив». «І тому є сенс говорити з керівником російської федерації. Є сенс говорити з усіма важливими гравцями у нинішній кризі», – наполягає генсек ООН.

На його переконання, ці контакти важливі, бо дають можливість «зрозуміти мотивацію та цілі» і потім бути ефективнішими з «нашими власними ініціативами».

Як повідомлялося, 26 квітня генсек ООН Антоніу Гутерреш їздив до москви на зустріч з путіним. 28 квітня він прибув з візитом до Києва і в цей час росія завдала черговий ракетний удар по українській столиці.

 

Генсек ООН: Зараз немає «видимих можливостей» для миру в Україні

11.05.2022 17:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3480757-gensek-oon-zaraz-nemae-vidimih-mozlivostej-dla-miru-v-ukraini.html

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що на цей момент немає ніяких видимих можливостей для досягнення мирної домовленості чи для всеосяжного припинення вогню з метою припинення російської агресії проти України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Гутерреш заявив під час спільної пресконференції з президентом Австрії Александером Ван дер Белленом у середу у Відні.

«Для нас було ясно, що на даний момент немає ніяких видимих можливостей для мирної домовленості чи для всеосяжного припинення вогню», – заявив він.

За словами Гутерреша, саме тому ООН наразі сконцентрувало свої дипломатичні зусилля на двох напрямках. Перший пов’язаний з покращенням умов для евакуації та гуманітарної допомоги шляхом створення відповідних гуманітарних коридорів у районі бойових дій в Україні. На цьому тлі він особливо схвально оцінив спільні зусилля ООН та МКЧХ щодо евакуації цивільних з «Азовсталі» у Маріуполі – «що демонструє, що ще багато чого можна зробити для збереження життів та покрашення драматичної ситуації».

Інший напрямок роботи ООН – зусилля з пошуку шляхів повернення українського продовольства, але також продовольства і добрив з росії та білорусі на світовий ринок, попри війну.

«Ніщо не є вічним. І ця війна не триватиме вічно. Наступить момент, коли мирні переговори будуть на порядку денному, і настане момент, я сподіваюся, що буде можливим, відповідно до Статуту ООН та міжнародного права, знайти розв’язання проблеми. Я завжди готовий надати посередницькі послуги та зробити все можливе, коли цей момент настане», – заявив Гутерреш.

Генсек ООН наголосив, що «російське вторгнення в Україну несе масштабні спустошення, руйнування та страждання в країні, спричинивши найбільше переміщення населення з часів Другої світової війни та провокуючи відголоски в усьому регіоні та світі». «Ця безглузда війна має бути зупинена», – підкреслив він.

Як повідомлялося, 24 лютого росія неспровоковано напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст та селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Сили оборони України чинять запеклий спротив російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

 

Зеленський: росія веде тотальну війну на знищення українського народу

11.05.2022 19:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3480859-zelenskij-rosia-vede-totalnu-vijnu-na-znisenna-ukrainskogo-narodu.html

Президент Володимир Зеленський переконаний, що росія зараз веде тотальну війну на знищення українського народу, а світова система безпеки значною мірою навіть не намагалася зупинити агресора.

Про це він заявив під час онлайн-спілкування зі студентами французьких університетів, повідомляє Укрінформ.

«77 днів жорстокої російської війни, яку справді можна назвати тотальною війною на знищення українського народу. В Україні зруйновані міста і села», – зазначив глава держави.

Як приклад він навів Волноваху на Донеччині, де до війни жило 20 тисяч громадян, а зараз від міста лишилося «попелище».

Також Зеленський підкреслив, що півмільйонне раніше місто Маріуполь нині у руїнах, а щонайменше, за його словами, 20 тисяч маріупольців убиті російськими ударами по місту.

Президент наголосив, що таких прикладів в Україні дуже багато.

«Уся архітектура безпеки, яка створювалась у Європі після Другої світової війни, не спрацювала. Та і не просто не змогла спрацювати, а значною мірою навіть не намагалася», – підкреслив Зеленський.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, знищують інфраструктуру, катують і вбивають мирне населення.

 

Україні потрібно від 500 до 600 млрд євро на реконструкцію – Єврокомісія

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ 2022, 17:40. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/11/7345548/

Україна потребує від 500 до 600 мільярдів євро на реконструкцію зруйнованої російською війною інфраструктури.

Про це заявив у середу віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Politico.

Виступаючи в Марракеші, Домбровскіс сказав, що зусилля з реконструкції “вимагатимуть координації міжнародної спільноти, і з боку Європейського Союзу ми готові здійснити цю координацію”.

ЄС також “надасть велику і дуже значущу підтримку для цих потреб реконструкції”, додав він.

Домбровскіс зазначив, що пізніше цього місяця з’явиться пропозиція, яка “пов’яже цю підтримку реконструкції інфраструктури… зі структурними реформами, які можуть знадобитися Україні як країні-кандидату на вступ до ЄС”.

ЄС працює над створенням трастового фонду солідарності для України. Це вперше, коли офіційний представник ЄС оцінює масштаби реконструкції. Однак ця цифра, ймовірно, зросте у міру продовження війни.

Офіційні особи ЄС закликають Брюссель взяти на себе провідну роль у наданні допомоги Україні, подібній до “плану Маршалла”, після припинення бойових дій у рамках зусиль щодо приєднання України до ЄС.

Існують різні ідеї про те, як фінансувати ці зусилля, у тому числі за рахунок конфіскації заморожених російських активів, примусу Росії до виплати у рамках мирного врегулювання чи спрямування грошей від міжнародних донорів.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на початку травня запропонувала почати роботу над амбітним пакетом відновлення України, який прокладе шлях для майбутнього України в Європейському Союзі.

 

В Україні від початку повномасштабного вторгнення рф загинули 3 496 цивільних – ООН

11.05.2022 19:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3480854-v-ukraini-vid-pocatku-povnomasstabnogo-vtorgnenna-rf-zaginuli-3-496-civilnih-oon.html

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 3 496 випадків загибелі та 3 760 випадків поранень цивільного населення України після початку повномасштабного російського вторгнення.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щоденному повідомленні УВКПЛ, опублікованому 11 травня.

Зазначається, що серед загиблих – 1 268 чоловіків, 821 жінка, 76 дівчаток та 93 хлопчики, а також 69 дітей та 1 169 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранено 537 чоловіків, 407 жінок, 87 дівчаток, 94 хлопчики, а також 167 дітей та 2 468 дорослих, стать яких невідома.

Зауважується, що більшість смертей та поранень зумовлені застосуванням боєприпасів та вибухових речовин із великою площею ураження, включаючи обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та повітряні удари.

УВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, затримується, а багато звітів усе ще очікують підтвердження.

Це стосується, наприклад, Маріуполя та Волновахи (Донецька область), Ізюма (Харківська область), Сєвєродонецька та Рубіжного (Луганська область), Тростянця (Сумська область), де є повідомлення про численні жертви серед мирного населення.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни світу застосували санкції проти країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

 

Війна закінчиться, коли Україна поверне все своє – Зеленський

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ 2022, 20:24. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/11/7345581/

Президент Володимир Зеленський заявив, що війна, розв’язана Росією проти України, завершиться тоді, коли Україна поверне всі свої території та людей.

Джерело: Зеленський під час онлайн-спілкування зі студентами провідних французьких університетів

Пряма мова Зеленського: “Війна закінчиться для українського народу тільки тоді, коли ми повернемо своє. Це є правда. Я відверто кажу: нам не потрібно зайвого… Ми хочемо повернути мир в нашу державу, на нашу землю.

Росія по черзі забирала, окуповувала всі наші права: право на нашу землю, право вибору, право вибору, врешті-решт ми дійшли до права жити”.

Деталі: Зеленський пояснив французькій молоді, що Україна зараз виборює своє право на життя, втрачаючи життя найкращих українців.

Він пояснив, що перемовини можут ьвести лише з тих позицій, що Росія зрозуміє помилковість і катастрофічність своїх рішень і буде готова нести покарання за скоєні злочини в Україні.

Президент наголосив, що зі звільненням українських міст і сіл, де виявляють докази масових вбивств і катувань росіян а також бездумного руйнування житла, як у Бучі, Ірпені й Маріуполі, бажання вести перемовини дедалі зменшується.

У будь-якому разі перемовини, підкреслив Зеленський, мають відбуватися в межах діалогу, а не ультиматумів.

Передісторія:

У вечірньому зверненні 10 травня президент Зеленський звернувся до громадян із проханням не створювати емоційного тиску на ЗСУ з вимогою моментально звільнити всі території з-під російської окупації.

У День Перемоги Зеленський попередив Росію, що незабаром в Україні буде два дні Перемоги, а в неї не лишиться жодного.

Зеленський заявляв 6 травня, що переговорний процес можна відновити, якщо російські війська відійдуть на ті позиції, які існували станом на 23 лютого 2022 року.

 

Якби Україну прийняли до НАТО, війни б не було — Зеленський

11.05.2022 19:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3480844-akbi-ukrainu-prijnali-do-nato-vijni-b-ne-bulo-zelenskij.html

Якби Україну прийняли до НАТО, війни б не було.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час відеоконференції зі студентами французьких вищих шкіл та університетів, передає кореспондент Укрінформу.

“Що стосується України, на жаль, помилковість у тому, що НАТО не знайшло місця для України в альянсі до війни. Якби Україна була прийнята у НАТО, війни б не було”, – сказав він.

Щодо наміру Швеції і Фінляндії стати членами НАТО, Зеленський зазначив, що вони зробили свій вибір, і росія своїми діями підштовхнула ці країни до рішення приєднатися до НАТО: “Я думаю, що Швеція і Фінляндія були мотивовані російською інтервенцією в Україну”, – зазначив він.

Зеленський підкреслив, що сьогодні цивілізовані країни хочуть жити в безпеці і бути захищеними саме від росії.

Водночас, за словами Президента України, для росії тема НАТО була лише однією з причин, щоб напасти на Україну. “Вони не вважають нас державою, не вважають нас народом, нацією. Вони хочуть мати стовідсотковий вплив на нашу державу”, – зазначив він.

24 лютого росія неспровоковано напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст і селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово захоплених територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

 

Сенат Чехії визнав злочини російської армії геноцидом українського народу

11.05.2022 18:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3480784-senat-cehii-viznav-zlocini-rosijskoi-armii-genocidom-ukrainskogo-narodu.html

Сенат Чеської Республіки визнав злочини, що вчиняє російська армія в Україні, геноцидом українського народу.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Чеський Сенат щойно визнав злочини, які російська армія вчиняє в Україні, геноцидом Українського народу. У прийнятій постанові також міститься підтримка подальшого надання Чехією Україні зброї та отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС», – зазначив він.

Відповідно до доданої дипломатом постанови, Сенат рішуче засуджує агресивну війну росії проти України, під час якої рф порушує міжнародні конвенції та міжнародне гуманітарне право.

Крім того, верхня палата парламенту Чехії засудила численні військові злочини росії в Бородянці, Бучі, Ірпені та Маріуполі, задокументовані ООН, ОБСЄ та міжнародними організаціями з прав людини, які свідчать про терор проти населення, масові страти, депортацію сотень тисяч осіб.

Сенат також засудив етнічно вмотивовані злочини проти людства, такі як масові страти, прояви неповаги до загиблих, катування, зґвалтування, насильство і насильницька депортація дітей, які росія вчиняє систематично і масштабно, що є проявами геноциду українського народу

Чеські парламентарії вимагають від рф вивести свої війська з Україна та поважати територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України, а також гуманітарне право і не обмежувати гуманітарні коридори.

Як повідомлялося, Генеральна асамблея ООН 10 травня обрала Чеську Республіку до Ради з прав людини замість росії, яку було усунуто через вторгнення в Україну.

 

Земан дозволив чехам воювати в Україні

11.05.2022 19:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3480867-zeman-dozvoliv-ceham-vouvati-v-ukraini.html

Президент Чеської Республіки Мілош Земан схвалив участь понад 100 громадян країни у війні проти росії на боці України.

Про це написав у Твіттері його речник Їржі Овчачек, передає Укрінформ.

«Президент Республіки Мілош Земан підписав рішення про згоду на вступ до Збройних сил України 103 громадян на підставі їхньої заяви, поданої відповідно до Закону №585/2004 «Про військову службу та її забезпечення», – йдеться у дописі.

Рішення має затвердити глава уряду Петр Фіала.

«Прем’єр-міністр підпише згоду президента на вступ громадян Чехії до Збройних сил України у всіх випадках, коли заява була позитивно оцінена трьома профільними міністерствами», – заявив його речник Вацлав Смолка виданню Seznam. Йдеться про міністерства оборони, внутрішніх справ та закордонних справ.

Раніше цей інформаційний ресурс повідомляв, що бажання воювати на боці України висловили понад 500 чехів.

На початку березня Фіала погодився із Земаном, що люді, які йдуть воювати за Україну, не будуть вважатися злочинцями. Але питання було в процедурі схвалення заявок.

Як повідомлялось, протягом останніх років у Чехії було засуджено кілька людей, які воювали на Донбасі на боці сепаратистів.

 

Лавров заявив, що Росія “абсолютно не хоче війни” в Європі

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ 2022, 15:36 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/11/7345521/

Глава МЗС РФ Сергєй Лавров заявив, що Росія “абсолютно не хоче” війни у континентальній Європі.

Лаврова цитує агентство “Интерфакс“, пише “Європейська правда”.

“Якщо ви стурбовані перспективами війни в Європі, ми цього абсолютно не хочемо”, – сказав Лавров у середу на пресконференції у столиці Оману.

При цьому Лаврова сказав, що “саме Захід постійно наполегливо заявляє про те, що в цій ситуації треба завдати Росії поразки”, і зазначив – висновки “робіть самі”.

Ймовірно, Лавров мав на увазі коментарі, подібні до коментарів міністра оборони США Ллойда Остіна, який минулого місяця заявив , що Вашингтон хоче “побачити Росію ослабленою до такої міри, що вона не може робити те, що робила під час вторгнення в Україну”.

Раніше Лавров натякав на небезпеку більш широкої війни, навіть ядерної, у риториці, яку президент США Джо Байден назвав “безвідповідальною”.

 

США закликали Росію розблокувати українські порти задля експорту продовольства

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 11 ТРАВНЯ 2022, 19:44. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/11/7345571/

Державний департамент США закликав Росію припинити блокаду Чорного моря та не провокувати глобальні продовольчі проблеми зривом експорту з України.

Як пише “Європейська правда“, про це заявив держсекретар Ентоні Блінкен.

“Україна – критично важливий експортер сільськогосподарської продукції і ключова ланка у глобальній системі постачання продовольства. Блокада Росії не дає вивозити ці товари, створюючи загроу недоїдання і голоду для мільйонів людей у всьому світі. Блокада має припинитися”, – заявив він.

Як повідомлялося, вже низка країн – ЛитваНімеччинаРумуніяКанада – допомагають Україні налагодити нові шляхи експорту після того, як звичні маршрути через море стали недоступними.

 

росія заблокувала 300 вантажних суден у Чорному морі – Держдеп

11.05.2022 18:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3480799-rosia-zablokuvala-300-vantaznih-suden-u-cornomu-mori-derzdep.html

Через війну, розв’язану проти України, росія заблокувала близько 300 вантажних суден у Чорному морі, які не можуть вивозити зернові та інше продовольство на експорт з України.

Про це повідомив у середу Держдепартамент США на офіційній Твіттер-сторінці передає Укрінформ.

«Якщо раніше Україна експортувала до 5 мільйонів тонн зерна на місяць, зараз це відвантаження, практично, припинилися через блокаду кремлем українських портів і майже 300 вантажних суден у Чорному морі», – зазначається в повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві США підкреслили, що ці дії рф загрожують ризиком голоду та недоїдання для мільйонів людей.

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати постійно наголошують на загрозі війни путіна в Україні, в тому числі, для глобальної продовольчої безпеки. При цьому вказується на цілеспрямоване блокування росією постачання зернових з українських портів, а також знищення й розкрадання росіянами запасів продовольства на складах в Україні. Напередодні президент США Джо Байден назвав війну рф однією з головних причин підвищення цін на продовольство та пальне у світі.

 

У полоні росіян перебувають екіпажі трьох вантажних суден, захоплених у порту Маріуполя

18.04.2022 14:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3460584-u-poloni-rosian-perebuvaut-ekipazi-troh-vantaznih-suden-zahoplenih-u-portu-mariupola.html

У полоні росіян залишаються члени екіпажів трьох вантажних суден – Аzburg під прапором Домініки, а також Smarta і Blue Star-1 під прапором Ліберії.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верхвної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

42 члени екіпажів суден та дружину капітана судна Smarta взяли у заручники на території Маріупольського морського торговельного порту.

За інформацією капітана судна Azburg Сергія Дзисяка, екіпажі пройшли “перевірку” у російському фільтраційному таборі в Мангуші. Наразі вони перебувають у тимчасово окупованому Донецьку під постійним наглядом озброєних російських військових.

Як наголосила Денісова, захопленням цивільних осіб у заручники росія порушує право на життя і на свободу, особисту недоторканість, гарантовані статтями 3 та 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод 1950 року та право на свободу пересування, гарантовано статтею 2 Протоколу №4 до Конвенції.

Омбудсман закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в України з проханням врахувати ці факти порушення росією прав людини в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, радник мера Маріуполя Петро Андрющенко поінформував, що росіяни під Маріуполем утримують у фільтраційних таборах по лінії Мангуш-Нікольське-Ялта понад 20 тисяч осіб.

 

Війною росія намагається придушити ідентичність і культуру України – слухання в Конгресі США

12.05.2022 02:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3481052-vijnou-rosia-namagaetsa-pridusiti-identicnist-i-kulturu-ukraini-sluhanna-v-kongresi-ssa.html

російська війна – це спроба москви придушити українську ідентичність та

культуру, заявив представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер, даючи свідчення у середу під час слухань у Комітеті у закордонних справах Палати представників США щодо відповідальності винних у звірствах в Україні.

Як передає кореспондент Укрінформу, Карпентер нагадав, що 13 квітня опубліковано перший звіт місії, створеної відповідно до московського механізму ОБСЄ, який охоплює перші 5 тижнів війни – з 24 лютого по 1 квітня.

Зібрані документи містять докази злочинів, скоєних російськими військами в Україні, зокрема нападів на мирних жителів, на медичні установи, страт, зґвалтувань, мародерства та депортації цивільних осіб у росію.

За його словами, у звіті задокументовано безліч особливо ганебних нападів, як, наприклад, на маріупольський пологовий будинок 9 березня, дитячий садок, житлові будинки, драматичний театр у Маріуполі, внаслідок якого загинуло близько 600 чоловік.

У документі також наводяться докази того, що російські сили завдавали масових та систематичних збитків українським медустановам, пошкодивши 52 з них лише в період з 24 лютого по 22 березня.

росія продовжує кампанію повного знищення Маріуполя, зазначив Карпентер.

У звільнених районах навколо Києва та Харкова, сказав він, виявлено свідчення масових убивств та широкомасштабного сексуального насильства, скоєних російськими військовими щодо мирних жителів.

росія, продовжуючи депортації населення Маріуполя та інших регіонів України до рф або на підконтрольні їй території, використовує фільтраційні табори, викрадає, катує та вбиває обраних на місцевому рівні лідерів, журналістів, представників громадянського суспільства, активістів та релігійних діячів, додав доповідач

«Стає дедалі очевиднішим, що війна росії – це спроба придушити українську ідентичність та культуру», – підкресли він.

На захоплених територіях росія змусила перейти на російську програму навчання школи, ввела в обіг російський рубль, змінює назви міст та сіл, дорожні знаки з українських на російські. кремлівська воєнна кампанія спирається на безперервну нелюдську пропаганду, пояснив Карпентер.

«Ми сповнені рішучості використати всі доступні інструменти, щоб притягнути росію до відповідальності за її жахливі злочини, включаючи Міжнародний кримінальний суд, Міжнародний суд ООН, що розглядає питання геноциду, а також національні юрисдикції», – підкресли він.

Генеральний прокурор України, за його словами, теж працює «понаднормово, щоб задокументувати факти військових злочинів та злочини проти людяності та України».

Що стосується звинувачення вищого керівництва Росії, то росіяни перебувають у ланцюжку підпорядкованості, і всі винні у воєнних злочинах мають бути притягнуті до відповідальності, вважає Карпентер.

Необхідно фіксувати всі злочини, зокрема в Маріуполі, оскільки росія намагається знищувати докази російських звірств, наприклад, розгортає мобільні крематорії, зазначив він.

Про причетність путіна до злочинів, вважає він, свідчить присвоєння звання «гвардійської» конкретному підрозділові, причетному до злодіянь у Бучі, додав він.

Водночас Карпентер вважає, що притягнути його до відповідальності на нинішньому етапі буде складно. «Важко уявити, що президент путін виїде за межі російської федерації в юрисдикцію, де національна влада вирішить видати ордер на його арешт», – пояснив він.

Як повідомляв Укрінформ, представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер раніше повідомляв, що 45 держав-учасниць запустили московський механізм ОБСЄ з метою документування та збору доказів можливих порушень прав людини, порушень міжнародного гуманітарного права, а також можливих воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних на території України російськими військами за підтримки білорусі. За його словами, в рамках цього механізму будуть ретельно встановлені факти та підготовлено письмовий звіт, щоб ці факти могли надалі бути передані до інших міжнародних інституцій – зокрема Міжнародного кримінального суду та Міжнародного суду ООН.

 

Штати врятують світ від голоду, який несе російська війна – Байден

12.05.2022 03:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3481064-stati-vratuut-svit-vid-golodu-akij-nese-rosijska-vijna-bajden.html

Президент Байден пояснює підвищення ціни у США та глобальний брак продовольства вторгненням росії в Україну та вважає, що американські фермери компенсують дефіцит сільгосппродукції у світі.

Як передає Укрінформ із посиланням на CNN, про це Байден заявив під час поїздки до штату Іллінойс у середу.

При цьому він похвалив американських фермерів за те, що вони є «житницею демократії» в умовах війни.

«Америка бореться на двох фронтах, – сказав глава Білого дому. – Удома це інфляція і зростання цін. За кордоном – це допомога українцям боронити нашу демократію й годувати тих, хто залишився голодним по всьому світу через звірства Росії… Американські фермери розуміють, що путінська війна заблокувала найважливіші джерела продовольства».

Байден зазначив, що через війну мільйони тонн українського зерна не йдуть на експорт. «Якщо ці тонни не потраплять на ринок, дуже багато людей в Африці помруть з голоду, бо це єдиний постачальник для низки африканських країн».

Він додав, що США мають продовжувати інвестувати в американських фермерів. А також розповів про заходи, спрямовані на нарощування внутрішнього виробництва продовольства, зниження цін на продукти та збільшення постачань у країни, які відчувають дефіцит унаслідок війни.

Байден додав: його адміністрація «може бути впевнена, що американський експорт сільськогосподарської продукції заповнить прогалину в українських поставках».

Як прогнозує CNN, цього року ціни на продовольство зростуть на 22,9%, на пшеницю – на 40%.

 

Подоляк прокоментував заяву спікера держдуми рф про «американський голодомор» в Україні 

12.05.2022 05:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3481077-podolak-prokomentuvav-zaavu-spikera-derzdumi-rf-pro-amerikanskij-golodomor-v-ukraini.html

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк прокоментував заяву спікера держдуми рф в’ячеслава володіна про те, що США нібито влаштовують в Україні голодомор.

Як передає Укрінформ, про це Подоляк написав у Телеграмі.

“Продовжуємо свої психіатричні дослідження особливо яскравих персонажів нової російської реальності. Суб’єкт в.володін, якого титрують спікером держдуми, висловив чергову звірячу думку: ”У Вашингтоні не вірять у перемогу Києва. Думають, як швидше повернути гроші, влаштовуючи в Україні голодомор”, – вагомо так, із пафосним придихом написав суб’єкт. Йдеться про намір України продавати надлишки зерна на глобальному ринку. Що об’єктивно, правильно й відповідально. Україна ж – не росія”, – ідеться у дописі.

“Безумовно, – зауважив Подоляк, – після 77 днів війни світ просто впевнений у перемозі рф (іронія). Це ж так очевидно, правда? Усі із захопленням у прямому ефірі спостерігають, як “друга армія світу” та її іконостасні генерали активно борються за невелику свиноферму в одному із сіл Харківської області та незабаром візьмуть її. Або не візьмуть. Або “високоточну” ракету запустять від злості”.

Крім того, за словами Подоляка, “безумовно, це Україна та світ, а не російські крилаті ракети 77 днів руйнують нашу інфраструктуру, включно з портами, пунктами перевалки, елеваторами, складами, щоб хоч якось насолити світу непостачанням зерна. “Капостити – то всім, воювати – то з цивільними” – гасло Володіна”.

Як підкреслив радник керівника ОП, “безумовно, весь світ інтенсивно “закредитовує” Україну безвідсотковими грошима, об’ємною гуманітарною допомогою, щоб створити тут проблеми. А як інакше? У росіян зараз у тренді “негативне зростання”, “війна – це мир” і особливо яскраве попівсько-кирилівське “ми ніколи ні на кого не нападали”. І так, росію настільки зараз “люблять” у світі, що в БДСМ-форматі швидко розривають з нею геть усі контракти”.

За словами Подоляка, “російський психіатричний батальйон просто вражає своїм інтелектом, “адекватністю”, різнобічною схильністю до вербальних збочень та вишуканою пристрастю до катастрофічного ідіотизму. А також незнищенним бажанням усе це публічно демонструвати. Особливо вражає парочка “адекватів” володін/медведєв”.

“Утім, підручники з психіатрії давно потребували апдейту новими яскравими прикладами”, – наголосив Подоляк.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони, російські ЗМІ поширюють тезу про те, що “попри невдалу посівну кампанію, з Одеської та Миколаївської областей масово вивозять зерно, щоб розплатитися за ленд-ліз, а також звинуватити рф у новому Голодоморі”.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 161

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua