Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 14.05.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 14.05.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

81-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Фонові маркери резонансів

Публічна заява про контрнаступ, оприлюднена головою Харківської ОДА, стане подією в разі підтвердження інформації з боку ЗСУ.

З перших днів широкомасштабного вторнення рф в Україну українські ІТ-спеціалісти застосовують штучний інтелект для розпізнання вбитих росіян. Це дозволяє сповіщувати їхніх друзів і родичів (таких тисячі) у соціальних мережах про загибель конкретних осіб. Ця інформація також є доказом для слідчих МКС.

Путінці знищують ліси на Херсонщині, готують Херсонщину до пустельності.

Заборона пропутінських партій має послужити прикладом для заборони в Україні московської гундяєвської церкви, яка дискредитувала себе як апологет путінського режиму.

Виклик Лаврова: режим лякає світ власною істерикою

На 81-й добі широкомасштабного вторгнення у Україну політичний режим нинішньої рф б’ється в публічній істериці. Тон цьому дійству задав головний дипломат с. лавров, який звинуватив колективний Захід в русофобстві, а Україну – в толеруванні «нацистської ідеології». Цей «горловий спів» путінців настільки вже старий і заїжджений, що йому ніхто з притомних світових діячів не вірить. Тому залишається лише російська аудиторія, в якій путін з лавровим вчергове намагаються підняти патріотично-шовіністичні настрої для «защиты отечества».

Фіксуємо провал путінських намагань роз’єднати ЄС та ослабити НАТО. Об’єднана Європа підтримує Україну і націлена на спільне подолання кремлівської агресії.

  • Наслідки “оголошеної Заходом тотальної гібридної війни проти Росії” відчують усі без винятку, пригрозив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Джерело: Лавров на засіданні Ради із зовнішньої та оборонної політики, якого цитує “Интерфакс

Пряма мова Лаврова: Колективний Захід оголосив нам тотальну, гібридну війну, і важко прогнозувати, скільки це все триватиме, але ясно, що наслідки відчують всі без винятку.

Ми робили все, щоб уникнути прямого зіткнення, але, коли виклик кинутий, ми його, звичайно, приймаємо. До санкцій нам не звикати, у тому чи іншому вигляді вони були практично завжди.

Деталі: Проте головний російський дипломат здивований “печерним, русофобським сплеском”.

  • В МЗС РФ заявили, що якщо Євросоюз схвалить початок процедури вступу України до ЄС, це означатиме кінець об’єднанню та показуватиме, що він керується суто геополітикою.

Про це сказав заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко, повідомляє державне російське агентство РИА “Новости”.

“Якщо Євросоюз прийме реально ось цю державу, де правлять бал нацистські угруповання та панує нацистська ідеологія, яка не сумісна з європейськими цінностями, це означатиме кінець Євросоюзу і показуватиме, що Євросоюз керується не якимись цінностями, на яких він стоїть і на платформі яких було створено, а суто геополітикою”, – сказав він.

“Ми на початку не дуже турбувалися з приводу ЄС. Але ситуація змінилася після заяви Борреля (головного дипломата ЄС – ред.) про те, що доля цієї війни має вирішитись на полі бою, і через той факт, що Євросоюз є лідером з постачання зброї Україні. Тож, думаю, наша позиція щодо ЄС тепер подібна до позиції щодо вступу України в НАТО, тому що ми не бачимо різниці” – заявив перший заступник постпреда Росії при ООН Дмитро Полянський.

Україна гідно відповідає агресору щодня в боях, на окупованих територіях, на дипломатичній арені, на арені конкурсу Євробачення тощо.

Путінці сьогодні самотні в публічному дискурсі, але ще не зломлені остаточно.

  • Наразі росія не досягла того рівня історичного розвитку, аби рефлексувати про європейські цінності.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка, передає Укрінформ. 

Дипломат зазначив, що цінностями для України є свобода, демократія, повага до прав людини, верховенство права, тобто все те, заради чого українці нині боронять свою землю від російської агресії.

«А «русский мир» базується на пригніченні власного населення, позбавленні його будь-яких прав і свобод, збагаченні владної верхівки. Тому нехай російський режим не пхає свого носа в європейську інтеграцію України, а займається власними справами», – зауважив речник МЗС.

  • Президент Володимир Зеленський закликав Сполучені Штати офіційно визнати Росію державою – спонсором тероризму.

Про це він сказав на зустрічі з американськими сенаторами-республіканцями у Києві, пише “Європейська правда”.

“Розраховую на підтримку Сполученими Штатами подальшого посилення санкцій. Крім того, вважаємо, що Росія має бути офіційно визнана державою – спонсором тероризму”, – сказав Зеленський, слова якого наводить пресслужба Офісу президента.

Світова сімка – за цивілізаційну перемогу України

В Німеччині закінчився саміт Світової сімки. У підсумкових документах зафіксовані всі виклики і глобальні проблеми, які зараз переживає міжнародна спільнота через путінську агресію проти України та вільного світу.

Представники співдружності найбільших економік, які стоять на захисті демократичних цінностей й верховенства права заявили глобальні ініціативи. Зокрема, щодо більш широкого залучення G7 до протидії іноземній (російській передусім) дезінформації. Глави МЗС заявили чітку позицію щодо захисту інформаційного середовища демократії від маніпулювання та втручання ззовні, оскільки це загрожує «дестабілізацією міжнародної системи, заснованої на правилах».

Потужність заяв представників світової Сімки була настільки комплексною, предметною і націленою на дієву реалізацію, що діючий політичний режим рф не витримав цього публічного наступу світової демократії та почав «відгавкуватися» досить слабкими сентенціями д.медведєва.

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що його країні байдуже, що країни Великої сімки не визнаватимуть окупацію Росією ще більшої частини території України.

Окремим потужним напрямом саміту стало питання продовольчого виклику, адже дії кремля можуть призвести до світового голоду.

Цієї ж доби прозвучала нова публічна риторика канцлера Німеччини О. Шольца про те, що путіну все ж доведеться домовлятися із Україною, а не іншим країнами. Напередодні Щольц провів телефонну розмову з володимиром путіним, за результатами якої заявив про відсутність будь-яких змін у настроях кремлівського очільника.

Це відбулося в добу, що є датою вшанування українців, які, ризикуючи власним життям і долями своїх рідних та близьких, рятували євреїв від знищення нацистами у часи Другої світової війни.

Тепер постало питання щодо рятування України, бо нині це є і рятування світу. Боротьба України із путінізмом є цивілізаційною боротьбою за мир у світі.

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

 

росія вбила в Україні вже 227 дітей

14.05.2022 09:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3482876-rosia-vbila-v-ukraini-vze-227-ditej.html

Через повномасштабне вторгнення рф в Україну загинуло 227 дітей, понад 420 дістали поранення.

Про це пресслужба Офісу генерального прокурора поінформувала у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Станом на ранок 14 травня 2022 року більше ніж 647 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційними даними, 227 дітей загинули та понад 420 отримали поранення», – уточнюється у повідомленні.

Зазначається, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених та звільнених територіях.

Як поінформували ювенальні прокурори, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 116, Харківській – 99, Чернігівській – 68, Херсонській – 48, Луганській – 45, Миколаївській – 44, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у м. Києві – 16, Житомирській області – 15.

Зокрема, 12 травня у медзакладі помер 12-річний хлопчик, який був тяжко поранений 1 травня під час обстрілу Попасної Луганської області.

Також у відомстві заявили, що через бомбардування та обстріли збройними силами рф українських міст та сіл було пошкоджено 1748 закладів освіти, при цьому 144 з них було зруйновано повністю.

Як повідомлялося, станом на 13 травня в Україні загинуло 226 та постраждало 420 дітей через військову збройну агресію з боку російської федерації.

президент рф володимир путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. російські війська обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет, а також тероризують цивільне населення на тимчасово захоплених територіях.

 

Погрожують розлучити з дітьми: депортованих з Маріуполя змушують брехати про бійців «Азова»

14.05.2022 18:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483289-pogrozuut-rozluciti-z-ditmi-deportovanih-z-mariupola-zmusuut-brehati-pro-bijciv-azova.html

Загарбники примушують депортованих з Маріуполя людей записувати брехливі відеозвернення про бійців полку «Азов», погрожуючи розлучити з дітьми.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Увага. Росіяни готують масштабну дезінформаційну атаку для міжнародної спільноти з використанням батьків дітей, яких було депортовано до росії та Донецька. Через погрози розлучення з дітьми назавжди батьків примушують записувати відеозвернення, де будуть «свідчити», що розлучення батьків та дітей провели самі бійці «Азову» та військові націоналісти України. І саме українські військові стали на заваді з’єднання сімей, зокрема батьків з дітьми, які знаходились у лікарнях», – заявив Андрющенко.

За його словами, після таких роликів росіяни планують «другу серію», де вони «знайшли та повернули» дітей батькам для посилення інформаційно-психологічного ефекту.

«Звертаємо увагу, що все подібне є прямим зловживанням та ще одним воєнним злочином росії. Батьки дітей знаходяться досі в окупованому Маріупольському районі, тому не мають можливості протидіяти окупанту в психологічному тиску. Не вірте подібним зверненням. Всі вони зроблені шантажем під примусом та є ще однією цинічною вигадкою російського ІПСО», – наголосив радник мера.

Він подякував патріотам, які попри ризик продовжують боротися з окупантами в самому серці Приазов’я.

«Відплата окупанту вже близько. Слава Україні!», – написав Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто без нормального енергопостачання, водопостачання та газопостачання. Маріупольський міський голова заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинуло до 20 тисяч мирних жителів. Нині у заблокованому Маріуполі залишаються близько 100 тисяч мирних жителів.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

Ворог тримає у заручниках 58 дітей з Херсонського обласного Будинку дитини

14.05.2022 14:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3483143-vorog-trimae-u-zarucnikah-58-ditej-z-hersonskogo-oblasnogo-budinku-ditini.html

російські окупанти буквально тримають у заручниках 58 дітей з Херсонського обласного Будинку дитини.

Про це у Фейсбуці заявив депутат Херсонської облради Сергій Хлань, передає Укрінформ.

“Російські окупанти буквально тримають в заручниках 58 дітей Херсонського обласного Будинку дитини. Вихованцям – до чотирьох років, і багато з них мають ураження нервової системи. Тому будь-які стресові ситуації вкрай негативно впливають на їхнє здоров’я. Після окупації задля додаткової безпеки їх вивезли в інше місце під додаткову турботу від небайдужих людей. Проте російські військові змусили повернути дітей до Будинку й сказали, що тепер опікуватись малюками будуть вони. Згодом таки завітали в заклад — в камуфляжі, на БТРі і зі зброєю. До маленьких дітей і їхніх виховательок. Виявляється це так хотіли попередити про приїзд гості з москви”, – написав Хлань.

Того ж дня росіяни з’явилися знову, і знову на БТРах. З ними — якась невідома жінка і ґауляйтер – колаборант Володимир Сальдо, повідомив депутат облради.

Як зазначив Хлань, згодом росіяни опублікували в себе на ресурсах новини, що у Херсоні “з візитом” була віцеспікерка держдуми. Як зазначив Хлань, Сальдо під час “візиту” удавав, що все весело й дружньо, ледве не ліз з обіймами до персоналу, який від нього відвертався й співпрацювати не збирався. Над будівлею висить російська ганчірка, керівництво змушують розпочати “співпрацю”, інформує депутат облради.

 

російські спецслужби намагалися завербувати трьох школярів з Луцька

14.05.2022 15:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3483162-rosijski-specsluzbi-namagalisa-zaverbuvati-troh-skolariv-z-lucka.html

На Волині СБУ зафіксувала спробу вербування російськими спецслужбами трьох підлітків з Луцька.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Управління СБ України у Волинській області, передає Укрінформ.

«9-го травня в Луцьку правоохоронці звернули увагу на трьох підлітків, які постійно вешталися біля одного з блокпостів. Причину свого перебування там школярі пояснити не змогли. Оперативники СБУ перевірили телефони дітей та виявили там багато знімків Луцького військового аеродрому та ремонтного пункту, а також переписку з невідомими російськими абонентами. “Невідомі” розпитували у школярів про ситуацію в регіоні, намагаючись вивідати інформацію про розташування військових об’єктів, військової техніки та озброєння», – йдеться у повідомленні.

Контррозвідники вчасно роз’яснили семикласникам небезпеку такого спілкування. З батьками дітей також провели профілактичну бесіду.

У СБУ радять учителям та батькам постійного обговорювати з дітьми питання інформаційної безпеки в різноманітних інтернет-чатах, онлайн-іграх та соціальних мережах.

Як повідомляв Укрінформ, у Дніпрі та Кривому Розі затримали двох чоловіків, які збирали розвідувальні дані й передавали їх російським спецслужбам.

 

Директори шкіл Маріуполя звернулися до освітян, які не змогли виїхати

14.05.2022 12:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3483020-direktori-skil-mariupola-zvernulisa-do-osvitan-aki-ne-zmogli-viihati.html

Директори шкіл Маріуполя звернулися до освітян, які залишилися у місті, із закликом не йти на співпрацю з ворогом.

Про це повідомив радник міського голови Петро Андрющенко у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він зазначив, що директори шкіл Маріуполя звернулися до освітян, які не змогли виїхати з обложеного міста, через міський сайт.

«Ми, директори шкіл Маріуполя, є патріотами України й у цей непростий час закликаємо педагогів не йти на співпрацю з ворогом, не підтримувати zло, не ставайте zрадниками. Педагог повинен бути носієм добра та справедливості – це аксіома, та ніякі спроби прирівняти загальнолюдські цінності з сучасним гулагом у “днр” не можуть бути виправданими», – йдеться у зверненні.

Автори звернення зауважили, що у зруйнованому Маріуполі загарбники почали встановлювати свої дикунські порядки, а фейкова влада намагається намалювати картинку щастя й процвітання в місті, де знищено тисячі людей. «Їх убив «русский мир». Він «визволив» їх від життя, бо так захотів «новоявлений фюрер». На жаль, у цю драму вписалися зрадниками ті, хто нещодавно керував школами, навчав і виховував маріупольських дітей. Сьогодні вони почали працювати на ворога», – підкреслюється у зверненні.

Водночас зазначається, що таких небагато, але достатньо, щоб загарбники відчули підтримку та «створили ілюзію нормального освітнього процесу там, де панує zло».

«Чому ці люди не пам’ятають, що російські «асвабадітєли» прийшли їх убивати, і вони вижили лише чудом? Може, дехто з них думає, що виконує гуманну місію освіти та вважає, що не має значення де, під чиїм керівництвом і на підставі яких цінностей працювати? Порушуючи закони України, ці «педагоги» на додачу стають моральними вбивцями дітей на тимчасово окупованій території», – заявили автори звернення.

Вони підкреслили, що батьки та учні, які залишилися в Маріуполі, услід за педагогами-колаборантами записуються до “днрівських” шкіл, не розуміючи, що там «почнуть виховувати майбутніх «пушиліних», де героями будуть «гіві» з «моторолою». «Це жах і повна деградація!» – наголошують директори шкіл.

Вони зазначають, що Маріуполь сьогодні знає весь світ.

«Маріуполь – це мужність, стійкість, це безстрашні воїни-“азовці”, які ціною власного життя виборюють останню надію на вільний і нескорений Маріуполь», – заявили автори звернення.

Вони наголосили, що вірять у перемогу України над російськими загарбниками.

Як повідомлялося, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто не має нормального енерго-, водо- та газопостачання. Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинуло до 20 тисяч мирних жителів.

Нині у заблокованому Маріуполі залишаються близько 100 тисяч мирних жителів.

Колаборанта Костянтина Іващенка загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

Окупанти хочуть змусити воювати проти України депортованих мешканців Попасної – Гайдай

14.05.2022 22:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3483426-okupanti-hocut-zmusiti-vouvati-proti-ukraini-deportovanih-meskanciv-popasnoi-gajdaj.html

Мешканців Попасної, яких росіяни силоміць депортували до раніше захоплених ними територій, хочуть примусити воювати проти України.

Про це повідомив у Телеграмі начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає Укрінформ.

“З Попасної масово вивозять наших людей на раніше окуповані території, аби мобілізувати та змусити воювати проти України”, – йдеться у повідомленні.

Також Гайдай зазначив, що, за наявною інформацією, окупанти починають мобілізувати без медкомісії, до того ж на війну почнуть відправляти і жінок.

Як повідомляв Укрінформ, у захопленій Попасній бойовики обстежують руїни в пошуках людей і під дулами автоматів вивозять на окуповані ще у 2014 році території – до Первомайська та Стаханова. Людей утримують проти їхньої волі. Родичі не можуть з ними зв‘язатися.

 

Вторгнення рф в Україну: зареєстрували понад 16,8 тисячі злочинів

14.05.2022 09:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3482873-vtorgnenna-rf-v-ukrainu-zareestruvali-ponad-168-tisaci-zlociniv.html

Наразі загалом зареєстровано 16 882 злочинів, вчинених у період повномасштабного вторгнення рф.

Про це пресслужба Офісу генерального прокурора поінформувала у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Злочини агресії та воєнні злочини: зареєстровано 11439 злочинів – 11073 – щодо порушення законів та звичаїв війни, 49 – щодо планування, підготовки або розв’язання та ведення агресивної війни, 15 – щодо пропаганди війни, 302 – інші», – уточнюється у повідомленні.

Щодо злочинів проти нацбезпеки в ОГП поінформували, що наразі зареєстровано 5443 таких злочинів, із них: 5443 – щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 878 – щодо державної зради, 741 – щодо колабораційної діяльності, 19 – щодо пособництва державі-загарбнику, 62 – щодо диверсії, 180 – інші.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія. Влада, Збройні сили України, весь народ піднялися на боротьбу з ворогом та чинять йому потужний спротив.

 

На Луганщині російські загарбники силоміць вивозять мешканців Попасної

14.05.2022 10:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3482919-na-lugansini-rosijski-zagarbniki-silomic-vivozat-meskanciv-popasnoi.html

На Луганщині російські загарбники силоміць депортують мешканців із захопленої Попасної, їх вивозять до «ЛНР» і зв’язок з ними припиняється.

Про це у Телеграмі повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, передає Укрінформ.

«У захопленій Попасній орки оголосили полювання на мирних мешканців. Бойовики обстежують руїни в пошуках живих людей і під дулами автоматів вивозять на окуповані ще у 2014 році території – до Первомайська та Стаханова. Людей утримують проти їхньої волі. Родичі не можуть з ними зв‘язатися. Що відбувається з попаснянами, які перебувають у загарбників, – невідомо», – написав очільник області.

Він нагадав, що з 8 травня розбиту Попасну контролюють російські військові.

«Місто зруйноване вщент. Під окупацією залишилися більше півтори тисячі мешканців, які виїжджати не схотіли», – наголосив Гайдай.

Як повідомлялося, Луганщина постійно зазнає ударів з боку російської армії, зруйновані багато житлових будинків, об’єкти інфраструктури, навчальні заклади, пошкоджено всі лікарні. За словами керівника Луганської ОВА, у регіоні залишалися понад 40 тис. мирних жителів, які відмовлялися евакуюватися.

Російські загарбники планували захопити повністю Луганську область до 9 травня, проте ЗСУ чинять героїчний спротив.

 

Привернути увагу до «Азовсталі» було важливішим за ризик дискваліфікації – лідер Kalush Orchestra

15.05.2022 06:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3483572-privernuti-uvagu-do-azovstali-bulo-vazlivisim-niz-rizik-diskvalifikacii-lider-kalush-orchestra.html

Прагнення привернути увагу світової спільноти до ситуації на «Азовсталі» було визначальним, і вони зовсім не переймалися через ризик дискваліфікації на “Євробаченні”.

Про це лідер гурту Kalush Orchestra Олег Псюк заявив на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Люди не розуміють, яку велику біду переживає моя країна. І для мене сказати це  було точно важливіше, ніж дискваліфікація. Якби втратив такий шанс, я б собі не пробачив. Я дуже сподіваюся,  що хтось із 200 мільйонів, що побачили, зможе нам допомогти»,  – підкреслив музикант.

Він розповів журналістам із різних країн про складну ситуацію в Маріуполі. «Наші люди заблоковані, майже тисячу військових. Їх оточили з усіх боків, і вони не можуть вийти з «Азовсталі». Нам потрібна допомога. Ми просимо втрутитися якусь третю країну, щоб визволити їх. Як можна допомогти? Інформаційно. Треба всім говорити, писати про це, стукати до влади ваших країн. Тут багато преси, якщо кожен із вас про це напише, то це точно нам допоможе», – закликав Псюк.

Коментуючи результати глядацького голосування, що стало абсолютним рекордом в історії “Євробачення” і принесло 439 балів, зробивши гурт переможцем, він сказав, що “був дуже вражений”.

«Я хочу подякувати українцям, всій діаспорі, всім країнам, які голосували за Україну на “Євробаченні”. Цей рік дуже важливий для України, і будь-яка перемога дуже важлива. Ви розумієте, наскільки Україні зараз потрібна підтримка в усіх аспектах», – зазначив Псюк, додавши, що Україна потребує хороших новин.

Він закликав слухати українську музику, переглядати українські фільми, приїжджати в Україну, яка має багато талановитих людей.

«Оскільки наша культура також під загрозою, ми тут, щоб показати, що українська культура жива, вона є, українська музика жива, вона дуже цікава і має дуже красивий почерк. І наша ціль – зробити так, щоб українська музика була популярною не тільки в Україні, а й у цілому світі, і Євробачення хороша платформа для цього», – наголосив виконавець, запросивши всіх наступного року в “цілісну, розбудовану і щасливу Україну на наступний конкурс “Євробачення”.

Як повідомляв Укрінформ, в ніч з 14 на 15 травня в італійському місті Турин відбувся фінал міжнародного пісенного конкурсу Євробачення-2022, під час якого виступили 25 учасників. За результатами голосування професійного журі та глядачів конкурсу представник України гурт Kalush Orchestra отримав найбільшу суму балів – 631 (192 від журі, 439 від глядачів) і став переможцем.

 

Після заклику “Kalush Orchestra” на Євробаченні світ гуглить “Маріуполь” і “Азовсталь”

ОЛЕНА РОЩІНА — НЕДІЛЯ, 15 ТРАВНЯ 2022, 00:40. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/15/7346268/

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України помітила, що після того, як гурт “Kalush Orchestra” у фіналі конкурсу Євробачення-2022 закликав допомогти захисникам Маріуполя, в інтернеті почали більше цікавитися Маріуполем та “Азовсталлю”.

Джерело: Держспецзв’язку

Дослівно: “Пошук за запитом “Азовсталь” після заклику Kalush Orchestra на Євробаченні зріс у кілька разів

Також активно почали цікавитись словом “Маріуполь”.

Весь світ за Маріуполь, весь світ за Азовсталь!

Kalush Orchestra, дякуємо, хлопці!

Ми сильні. Ми разом. Ми переможемо”.

Передісторія:

14 травня лідер українського гурту “Kalush Orchestra” у фіналі пісенного конкурсу “Євробачення” закликав Європу врятувати захисників Маріуполя, яким російські загарбники не дають вийти з заводу “Азовсталь”.

Портове місто Маріуполь, що розташоване на узбережжі Азовського моря на півдні України, було заблоковане російськими військами майже на початку війни, 1 березня. З кінця квітня українські захисники Маріуполя заблоковані на заводі “Азовсталь”: це представники полку Нацгвардії “Азов”, морські піхотинці, прикордонники, поліцейські.

Вони просять світ про порятунок: морпіхи – про “екстракцію”, “Азов” – хоча б про евакуацію поранених бійців.

Мирних жителів евакуювали з заводу тиждень тому.  Але всі варіанти евакуації бійців Росія відкидає, хоча Туреччина готова вивезти їх морем і гарантувати, що до кінця війни ті не братимуть участі в бойових діях в Україні.

У підземеллях заводу “Азовсталь”, який штурмують російські військові, в антисанітарних умовах, без медикаментів, води та їжі залишаються близько 600 поранених. Українська влада домовляється про евакуацію хоча б 60 найважчих.

 

Kalush зі сцени Євробачення: «Help Ukraine, Mariupol, help Azovstal! Right now!»

14.05.2022 23:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3483461-kalush-zi-sceni-evrobacenna-help-ukraine-mariupol-help-azovstal-right-now.html

Український етнофольк-гурт Kalush Orchestra після свого виступу у фіналі міжнародного пісенного конкурсу “Євробачення-2022” звернувся до всього світу із закликом допомогти захисникам України у Маріуполі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на виступ гурту під час прямої трансляції концерту на YouTube.

«Save Mariupol, save Azovstal now!» — звернувся соліст гурту Олег Псюк зі сцени «Євробачення» в Турині.

Раніше у мережі просили гурт Kalush привернути увагу громадськості на «Євробаченні-2022» до ситуації у Маріуполі та на заводі «Азовсталь». Зокрема, з таким проханням звернувся репер зі Львова Otoy, брат якого вважається зниклим безвісти на «Азовсталі», і співачка Alina Pash.

Гурт із піснею Stefania виступив під номером 12, фактично на екваторі фіналу. Крім України, вже показали свої номери Чехія, Румунія, Португалія, Фінляндія, Швейцарія, Франція, Норвегія, Вірменія, Італія, Іспанія, Нідерланди.

Як повідомлялося, у фіналі зустрічаються представники 25 країн-учасниць: 20 тих, що пройшли у фінал на результатами двох півфіналів, а також країн «великої п’ятірки» — Велика Британія, Італія, Іспанія, Франція та Німеччина, – які є засновниками конкурсу й тому проходять до фіналу автоматично.

У фіналі українці можуть голосувати за всіх учасників конкурсу, крім представників України — гурту Kalush Orchestra. Під час прямого ефіру з’явиться інформація, коли можна буде надсилати sms-повідомлення на номер 7576 із номером учасника, за якого голосуєте.

 

У Нью-Йорку учасники акції вимагали від міжнародної спільноти врятувати захисників Маріуполя

15.05.2022 05:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3483556-u-nujorku-ucasniki-akcii-vimagali-vid-miznarodnoi-spilnoti-vratuvati-zahisnikiv-mariupola.html

У центрі Нью-Йорка на Мангеттені відбулася акція підтримки захисників Маріуполя, які продовжують боротьбу на Азовсталі.

Про це передає кореспондент Укрінформу.

Сотні людей з українською символікою та гаслами зібралися в суботу на Тайм Сквер, щоб привернути увагу США та міжнародної спільноти до важкої ситуації, яка склалася в Маріуполі.

 

Люди скандували «Маріуполь!», «Врятуйте захисників Азовсталі», «Слава Маріуполю!»

«Українська громада докладає всіх зусиль, аби привернути увагу світової громадськості до захисників нашої демократії в місті Маріуполі, – сказав, виступаючи на мітингу генеральний консул України у Нью-Йорку Олексій Голубов. – Те, що росія робить там, відкрило обличчя російської влади для всього світу».

За його словами, саме завдяки спільним зусиллям українців у різних країнах світ бачть, що там відбувається, а турецький уряд висловив готовність евакуювати поранених захисників Маріуполя.

Він вкотре нагадав, що Україна потребує більше зброї, жорсткіших санкцій проти росії та активної фінансової підтримки.

 

Перед Бундестагом розгорнули 30-метровий прапор України на підтримку захисників Маріуполя

15.05.2022 04:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3483553-pered-bundestagom-rozgornuli-30metrovij-prapor-ukraini-na-pidtrimku-zahisnikiv-mariupola.html

Велетенський 30-метровий прапор України розгорнули у суботу перед німецьким Бундестагом на підтримку захисників Маріуполя з «Азовсталі».

Акцію, у якій взяли участь кількасот людей, влаштували українські активісти Берліна, передає Укрінформ.

«Ми розгорнули його знову, цього разу так, щоб про це дізнався весь Берлін та вся Німеччина. Прапор свободи. Прапор перемоги. Прапор України», – написав у Фейсбуці один з ініціаторів акції Олександр Снідалов.

Він розповів, що цей прапор подолав тисячі кілометрів з Австралії, де він був створений на підтримку України, до Берліна. На полотнищі написано гасло солідарності «They Are Us», а також безліч побажань перемоги та миру, якими жителі Австралії хотіли продемонструвати своє єднання з українцями.

«Сьогодні «They Are Us» набуло нового сенсу – це єднання усього світу з захисниками «Азовсталі», які героїчно боронять Україну в Маріуполі. Наша демонстрація сьогодні була присвячена саме їм і проходила під гаслом «Save Mariupol»!, – заявив Снідалов.

Після Берліна прапор поїде далі, до Варшави, після чого іншими країнами Європи, розповідаючи історію незламних захисників України.

Як повідомлялося, активісти розгорнули цей прапор 8 травня під час церемонії вшанування пам’яті загиблим воїнам, які визволяли Берлін від нацистів навесні 1945 року. Але тоді поліція на виконання заборони використання української символіки вимагала його згорнути, а після відмови зробила це сама, щоправда обережно.

 

Українські полярники записали відео на підтримку захисників «Азовсталі»

14.05.2022 23:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3483453-ukrainski-polarniki-zapisali-video-na-pidtrimku-zahisnikiv-azovstali.html

Українські полярники зі станції “Академік Вернадський” записали відео на підтримку захисників “Азовсталі”.

Про це повідомляє у Фейсбуці Національний антарктичний науковий центр, передає Укрінформ.

“Українські полярники зі станції “Академік Вернадський” долучилися до всесвітньої акції з підтримки захисників Маріуполя #World4Mariupol. Як і тисячі українців з інших країн, вони записали відеозвернення до героїв на “Азовсталі”. Тож відтепер до ініціативи приєдналися наші земляки з усіх куточків світу: Європи, Азії, Північної та Південної Америки, Африки, Австралії та Антарктиди”, – йдеться у повідомленні.

У відео українські зимівники з “Вернадського” зазначили, що команда 27-ї Української антарктичної експедиції підтримує кожного воїна, який боронить наші рубежі на території “Азовсталі“.

“Ми цінуємо і пишаємося вашою військовою доблестю, відданістю народу України, незламністю, що за межею людських можливостей. Щомиті ви в думках та серцях кожного з нас. Станція “Академік Вернадський” з вами! Антарктида з вами! Весь світ з вами! Маріуполь – це Україна!”, – наголосили науковці.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 14 травня, представники Кабінету Міністрів провели зустріч із родичами захисників меткомбінату «Азовсталь», на якій повідомили, що робиться для порятунку військових.

Україна долучає низку країн світу, серед яких Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія, до процесу переговорів з росією щодо визволення військових з комбінату «Азовсталь» у Маріуполі.

В укриттях заблокованого заводу перебувають близько 600 тяжкопоранених бійців, яким через відсутність медикаментів і брак медиків не можуть надати належну допомогу. Територію меткомбінату ворог постійно обстрілює з усіх видів озброєння та намагається штурмувати.

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявляла, що спецоперація з евакуації з Азовсталі розпочнеться з порятунку тяжкопоранених військовослужбовців та відбуватиметься в кілька етапів.

Раніше Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців з “Азовсталі” на полонених росіян.

 

путін знищує Маріуполь і Харків суто з ненависті – Ребекка Гармс

14.05.2022 22:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483445-putin-znisue-mariupol-i-harkiv-suto-z-nenavisti-rebekka-garms.html

путін віддав наказ знищувати деякі українські міста суто з ненависті та злопам’ятства.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловила ексдепутат Європейського парламенту Ребекка Гармс.

«Коли я читаю повідомлення … із Харкова, я думаю: це – ненависть, чиста ненависть до цього міста та його мешканців. Те ж саме з Маріуполем. Я подекуди думаю: це через те, що ці міста протистояли у 2014 році, відбивалися, і тепер вони мають «заплатити по рахунку». Адже він атакує деякі міста більше, ніж інші», – сказала Гармс.

Вона згодна з тим, що те, що путін робить в Україні, можна назвати геноцидом, адже російський очільник знищує цілі міста та їх жителів. Тож в українців просто немає іншого виходу як боротися за свою свободу та за свої життя.

Для усунення путіна одних лише санкцій, звісно, замало, переконана ексдепутат ЄП. Санкції треба скоріше розглядати як інструмент завершення війни, додала вона.

Сама війна, за оцінками політика, може затягнутися, але вже зараз треба розпочинати відновлювати деяку інфраструктуру. Цим Гармс планує зайнятися, доєднавшись до ініціативи UnitedForUkraine.

«Ми маємо подбати хоча б про покращення умов життя уже зараз. Ми бачимо нагальну потребу розпочати деякі проєкти вже зараз, особливо інфраструктурні, в містах, які були повністю зруйновані росією. Також необхідно допомогти внутрішньо переміщеним особам», – зазначила Гармс.

Нагадаємо: Ребекка Гармс під час роботи в Європарламенті у 2004-2019 роках неодноразово бувала в Україні, в тому числі під час Майдану. Нагороджена українськими державними нагородами.

24 лютого росія почала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл. ЗСУ, Національна гвардія, Сили територіальної оборони та весь український народ чинять героїчний спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Після початку війни проти росії було запроваджено масштабні санкції з боку світової спільноти.

 

Туреччина запропонувала морську евакуацію з “Азовсталі” для поранених українців – радник Ердогана

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СУБОТА, 14 ТРАВНЯ 2022, 18:43  уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/14/7346220/

Туреччина пропонує провести морську евакуацію поранених українських військових, які перебувають на сталеливарному заводі “Азовсталь” в Маріуполі.

Про це заявив речник президента і головний радник із зовнішньої політики Ібрагім Калін в інтерв’ю Reuters, пише “Європейська правда”.

Калін сказав, що він особисто обговорював цю пропозицію з президентом України Володимиром Зеленським у Києві два тижні тому і що вона залишається “на столі переговорів”, хоча Москва на неї не дала згоди.

Згідно з планом, людей, евакуйованих з “Азовсталі”, доставлять по суші в порт Бердянська, а турецьке судно доставить їх через Чорне море до Стамбула.

“Якщо це можна зробити в такий спосіб, ми будемо раді зробити це. Ми готові. Фактично наш корабель готовий вирушити і доставити поранених солдатів та інших цивільних осіб до Туреччини”, — сказав Калін.

Калін сказав, що позиція Росії “міняється день у день”. “Вони дивляться на ситуацію з безпекою на місцях та іншу динаміку, свої переговори, власну внутрішню координацію. Тому іноді важко отримати тверду відповідь чи зобов’язання з будь-якої сторони”, – сказав він.

Речник зазначив, що морська евакуація з Бердянська була однією з низки пропозицій щодо досягнення припинення вогню та проведення евакуації.

“Судно все ще перебуває у Стамбулі. Воно готове до відплиття, але ми чекаємо на остаточний дозвіл від російської та української сторони, щоб воно могло вирушити до Бердянська і доставити поранених солдатів до Туреччини”, – сказав він.

Україна наразі домовляється про евакуацію 60 людей з “Азовсталі” в Маріуполі. Раніше повідомлялося, що ведуться переговори про 38 важкопоранених (лежачих) бійців.

Російські окупанти відмовились щодо процедури extraction захисників Маріуполя морем до нейтральної країни. Також вони сказали, що після вивезення всіх цивільних із бункерів, у них “розв’язані руки“.

 

Україна залучила до порятунку захисників Азовсталі мало не весь світ – Міноборони

14.05.2022 19:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483321-ukraina-zalucila-do-poratunku-zahisnikiv-azovstali-malo-ne-ves-svit-minoboroni.html

Україна залучила до процесу порятунку захисників меткомбінату «Азовсталь» у Маріуполі мало не весь світ.

Про це заступниця міністра оборони Ганна Маляр написала у Фейсбуці за результатами зустрічі з родичами захисників Маріуполя, передає Укрінформ.

«Використовуються на сьогодні всі можливості. Наша держава підключила до цього процесу ледь не весь світ. Розмова була дуже щира, іноді зі сльозами на очах – бо це наш спільний біль і наша спільна справа – порятунок», зазначила Маляр.

За її словами, на закритій зустрічі з родинами захисників – бійців ЗСУ, Нацгвардії, Нацполіції та прикордонників – представники влади відверто розповіли про актуальну ситуацію та колосальну роботу, яку проводить держава для порятунку військових на Азовсталі.

«Триває військова операція і тому публічно ми практично нічого не говоримо, щоб не зашкодити», – зауважила заступниця глави МОУ.

Як повідомляв Укрінформ, представники Кабінету Міністрів 14 травня провели зустріч із родичами захисників меткомбінату «Азовсталь». Участь у ній узяли віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, заступниця міністра оборони Ганна Маляр, заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, а також представникам Генштабу, Нацгвардії та Державної прикордонної служби.

Україна долучає низку країн світу, серед яких Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія, до процесу переговорів з росією щодо визволення військових з комбінату «Азовсталь» у Маріуполі.

В укриттях заблокованого заводу “Азовсталь” перебувають близько 600 тяжкопоранених бійців, яким через відсутність медикаментів і брак медиків не можуть надати належну допомогу. Територію меткомбінату постійно обстрілюють і намагаються штурмувати.

Міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявила, що спецоперація з евакуації із «Азовсталі» розпочнеться з порятунку тяжкопоранених військовослужбовців та відбуватиметься в кілька етапів.

Раніше Україна запропонувала росії обміняти важкопоранених бійців з Азовсталі на полонених росіян за стандартними правилами обміну військовополонених. За словами Верещук, військовим шляхом деблокувати Азовсталь наразі неможливо. Захисники Азовсталі здаватися у полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру екстракції.

 

Верещук розповіла, кого першочергово потрібно евакуювати з «Азовсталі»

14.05.2022 18:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483307-veresuk-rozpovila-kogo-persocergovo-potribno-evakuuvati-z-azovstali.html

Українська влада працює над тим, аби у першу чергу евакуювати із меткомбінату «Азовсталь» бійців, які потребують ургентної допомоги.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

«Є шанс, і ми зараз над цим дуже щільно працюємо. Ми зараз говоримо про тяжкопоранених, лежачих, яким необхідна вже ургентна допомога. Ми звернулися до лідерів країн, особливо до представників ООН і Червоного Хреста, бо це їхній обов’язок – відкрити гуманітарний коридор. Ну і, звичайно, до представників російської федерації. Вбивати беззахисних тяжкопоранених – це злочин ХХІ століття. Я дуже сподіваюся, що вони нас почують», – сказала Верещук.

За її словами, українська сторона вважає з потрібне підписати документ щодо того, як саме відбуватиметься евакуація з заводу. «Якщо це не буде за посередництва третьої сторони, наприклад Туреччини чи Китаю, як зараз розглядається питання, то це мав би бути документ, де поставлять свої підписи і представники Міжнародного комітету Червоного Хреста, які за Женевськими конвенціями мають повноваження контролювати процес, бути лідерами у ньому, бо ми дві протиборчі сторони, ворогуючі сторони, а МКЧХ мали б забезпечити, що режим припинення вогню буде дотримано, і найголовніше – що наші тяжкопоранені воїни зможуть дістатися Запоріжжя або іншої точки, яку ми оберемо як маршрут», – пояснила урядовець.

Вона нагадала, що експрезиденти Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Петро Порошенко закликають світових лідерів усіма наявними дипломатичними ресурсами допомогти врятувати життя цивільних і військових, яких на території заводу «Азовсталь» російська армія за наказом путіна намагається знищити варварськими методами.

«Турецька сторона дійсно могла би бути посередником у питанні екстракції. Ми ж говоримо зараз про тяжкопоранених, і це питання до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Якщо зможе Туреччина бути посередником – добре. Якщо зможе Сі Цзіньпінь (голова КНР – ред.) вплинути – це теж добре», – сказала Верещук.

За її словами, представники Кабінету Міністрів 14 травня на зустрічі з родичами захисників меткомбінату «Азовсталь» повідомили, що робиться для порятунку військових. «Ми говорили про поранених, медиків, про варіанти екстракції наших військових, про стан їхніх чоловіків. Розповідали матері про те, як вони з ними спілкуються, яка забезпеченість харчуванням, медикаментами, в якому вони стані. Особливо скаржилися дружини тих, хто насправді зараз тяжкопоранені», – зауважила Верещук.

Як повідомлялося, Україна долучає низку країн світу, серед яких Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія, до процесу переговорів з росією щодо визволення військових з комбінату «Азовсталь» у Маріуполі.

В укриттях заблокованого заводу перебувають близько 600 тяжкопоранених бійців, яким через відсутність медикаментів і брак медиків не можуть надати належну допомогу. Територію меткомбінату постійно обстрілюють з усіх видів озброєння та намагаються штурмувати.

Верещук заявляла, що спецоперація з евакуації з Азовсталі розпочнеться з порятунку тяжкопоранених військовослужбовців та відбуватиметься в кілька етапів.

Раніше Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців з Азовсталі на полонених росіян.

 

Штурм «Азовсталі»: ворог скидає авіабомби, залучає важку артилерію, танки і піхоту

14.05.2022 17:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483250-sturm-azovstali-vorog-skidae-aviabombi-zalucae-vazku-artileriu-tanki-i-pihotu.html

У Маріуполі російські війська продовжують штурмувати металургійний комбінат “Азовсталь”, бомбардуючи та обстрілюючи українських захисників із танків і важкої артилерії.

Як передає Укрінформ, про це полк “Азов” повідомляє в Телеграмі.

“Ворог продовжує штурм території заводу “Азовсталь”. Протягом всього 80-го дня повномасштабного вторгнення країни-агресора окупант скидає на захисників Маріуполя авіабомби, задіює важку артилерію і танки”, – ідеться в повідомленні.

Для спроб штурму українських позицій ворог також застосовує велику кількість піхоти.

У полку “Азов” наголосили, що, “незважаючи на вкрай критичну ситуацію, оборонці, докладаючи надлюдські зусилля, відбивають намагання прорвати позиції захисників та стримують війська противника”.

Як повідомлялося, російські загарбники постійно обстрілюють територію заводу “Азовсталь” з усіх видів озброєння, намагаються штурмувати.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку “Азов”, морська піхота та мотострілки. Серед військових 600 поранених. Медикаментів гостро бракує, унаслідок чого люди помирають у муках.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку людей з “Азовсталі”. За його інформацією, до процесу переговорів з росією щодо звільнення бійців залучені, зокрема Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія.

 

Представники Кабміну зустрілися з родичами захисників «Азовсталі»

14.05.2022 16:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483241-predstavniki-kabminu-zustrilisa-z-rodicami-zahisnikiv-azovstali.html

Представники Кабінету Міністрів провели зустріч з родичами захисників меткомбінату «Азовсталь», на якій повідомили, що робиться для порятунку військових.

Про це віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук написала у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Сьогодні в Будинку офіцерів зустрілися з родичами захисників Азовсталі. Відбулася змістовна та щира розмова. Сподіваюся, нам вдалося донести до родичів, що саме робить влада для порятунку наших військових на Азовсталі», – зазначила Верещук.

За її словами, участь у зустрічі узяли міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, заступниця міністра оборони Ганні Маляр, заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, а також представники Генштабу, Нацгвардії та Державної прикордонної служби.

«І, звичайно, велика подяка родичам захисників Азовсталі за стійкість та віру», – додала віцепрем’єр-міністр.

Як повідомлялося, Україна долучає низку країн, серед яких Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія, до процесу переговорів з росією щодо визволення військових з комбінату «Азовсталь» у Маріуполі.

В укриттях заблокованого заводу перебувають близько 600 тяжкопоранених бійців, яким через відсутність медикаментів і брак медиків не можуть надати належну допомогу. Територію меткомбінату постійно обстрілюють з усіх видів озброєння та намагаються штурмувати.

Верещук заявляла, що спецоперація з евакуації з Азовсталі розпочнеться з порятунку тяжкопоранених військовослужбовців та відбуватиметься в кілька етапів.

Раніше Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців з Азовсталі на полонених росіян.

 

Родичі військових з «Азовсталі» вдячні за підтримку Ердогану та чекають на рішення Цзіньпіна

14.05.2022 16:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483226-rodici-vijskovih-z-azovstali-vdacni-za-pidtrimku-erdoganu-ta-cekaut-na-risenna-czinpina.html

Якщо Китай допоможе врятувати українських бійців з оточеного російськими військовими меткомбінату «Азовсталь» через процедуру екстракції, він врятує демократію, допоможе врятувати мир.

Таке твердження пролунало в суботу на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Наші бійці вже неодноразово зверталися до всього світу про допомогу саме за процедурою екстракції… Зараз ми звертаємося саме до лідера Китаю Сі Цзіньпіна, який може долучитися до цього процесу, стати переговорником… Ми від цього отримаємо своїх рідних, які будуть врятовані з цього пекла. Що отримає від цього Путін? – Я думаю, що він збереже якісь залишки своєї репутації. А Китай – він увійде у світову історію як країна, яка врятувала людей, яка врятувала демократію, яка допоможе врятувати мир», – заявила дружина одного з прикордонників Інна Піковець, яку підтримали всі присутні родичі українських захисників Маріуполя.

Вона додала, що всі українці дуже вдячні президенту Туреччини Реджепу Ердогану, який готовий прийняти українських захисників з “Азовсталі” до своєї країни, але дуже сподіваються на рішення лідера Китаю Сі Цзіньпіна.

Інну Піковець підтримала і Юлія Тарасенко – дружина офіцера-прикордонника Донецького прикордонного загону, який також перебуває на металургійному комбінаті «Азовсталь». Вона вважає, що саме лідер Китаю найближчий сьогодні для допомоги в переговорах з путіним, бо у цих країн тісні відносини.

«Ми дуже вдячні всім світовим лідерам, які долучилися до гуманітарної місії з порятунку наших хлопців. Зокрема лідеру Франції Еммануелю Макрону та лідеру Туреччини Реджепу Ердогану. Але залишилася людина, лідер Китаю, до якої прислухається путін, і з яким рахується росія. росія та Китай мають дуже тісні військові та економічні відносини. Це особа, якій не може відмовити путін. Просимо Сі Цзіньпіна долучитися посередником до перемовин з гуманітарної місії – процедури екстракції, порятунку наших військовослужбовців з “Азовсталі” до Туреччини», – заявила Тарасенко.

Як повідомлялося, родичі захисників Маріуполя попросили лідера Китаю Сі Цзіньпіна допомогти врятувати українських бійців, витягнути їх із оточеного російськими військовими меткомбінату “Азовсталь” через процедуру екстракції.

Україна запропонувала росії обміняти тяжкопоранених бійців із “Азовсталі” на полонених росіянза правилами обміну військовополонених.

За словами віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, військовим шляхом деблокувати “Азовсталь” наразі неможливо. Захисники “Азовсталі” здаватися в полон не збираються, а росіяни не погоджуються на процедуру екстракції.

7 травня Верещук повідомила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату евакуйовано.

Територію меткомбінату росіяни постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених. Медикаментів гостро бракує, люди помирають у муках.

 

На «Азовсталі» у жахливих умовах залишаються близько 600 поранених

14.05.2022 14:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483104-na-azovstali-u-zahlivih-umovah-zalisautsa-blizko-600-poranenih.html

На «Азовсталі» у важких антисанітарних умовах, без води, їжі та медикаментів залишаються близько 600 поранених.

Про це в ефірі телемарафону повідомив представник ГУ поліції у Донецькій області, позивний “Поліція”, який перебуває на “Азовсталі”.

“Щодо поранених – дуже погана ситуація, їх у районі 600 людей. Умови просто жахливі, всі напевно бачили фото у соцмережах. Чесно кажучи, не можна передати ту пригнічуючу обстановку, яка в шпиталі… Грубо кажучи – величезний спортзал, кілька десятків ліжок двоярусних, решта – на підлозі. Один до одного лежать бійці без кінцівок – у кого руки, у кого ноги, у кого – просто поранення. Повна антисанітарія: мухи, запах”, – розповів поліцейський.

Він нагадав, що під час минулих бомбардувань завалило операційну, тепер операційний стіл стоїть там, де лежать поранені, медикаментів уже немає. Дуже багато людей помирає через те, що їм неможливо надати медичну допомогу.

Їжі та води теж практично не залишилося.

Поліцейський розповів, що він разом з іншими захисниками періодично збирає технічну воду та паливо по заводу і приносить їх до госпіталю..

Територію “Азовсталі” російські загарбники постійно обстрілюють із усіх видів озброєння, намагаються штурмувати.

Маріуполь продовжують захищати бійці полку “Азов”, морська піхота та мотострілки.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку людей з “Азовсталі”. Він також сказав, що до процесу переговорів із росією щодо звільнення бійців залучені, зокрема, Ізраїль, Швейцарія, Туреччина, Фінляндія.

 

Для порятунку бійців з «Азовсталі» закликають залучити ООН, Червоний Хрест та провідних лідерів

14.05.2022 13:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483044-dla-poratunku-bijciv-z-azovstali-zaklikaut-zaluciti-oon-cervonij-hrest-ta-providnih-lideriv.html

Депутати Маріупольської міської ради звернулися до МЗС України з проханням залучити всі міжнародні інструменти для порятунку бійців на меткомбінаті «Азовсталь».

Про це у Телеграмі повідомила Маріупольська міська рада, передає Укрінформ.

Зазначається, що звернення прийнято на позачерговій сесії, яка пройшла 14 травня в режимі онлайн.

Маріупольський міський голова Вадим Бойченко наголосив, що українські захисники тримають оборону периметру меткомбінату вже понад два місяці, майже без води та їжі, під постійними обстрілами.

«Україна та особисто Президент Володимир Зеленський докладає всіх зусиль для порятунку військового гарнизону, який перебуває на території підприємства та вже став символом незламності українського духу. Але зараз необхідно посилити наші позиції. Потрібно залучення ООН та Червоного Хреста, лідерів провідних країн світу. Тому ми звертаємось до МЗС України з проханням задіяти всі міжнародні інструменти для порятунку українських захисників та проведення операції extraction», – заявив Бойченко.

Він додав, що «ми будемо боротися за життя наших військових, як і вони боронять наше місто».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 7 травня заявила, що всіх жінок, дітей та людей похилого віку з меткомбінату «Азовсталь» евакуйовано, і цю частину маріупольської гуманітарної операції завершено

Територію меткомбінату росіяни постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати. Тримають оборону українські військові, серед яких кілька сотень поранених.

Президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку українських військових, які перебувають на території металургійного комбінату «Азовсталь».

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Національної гвардії, українська морська піхота, мотострільці.

 

У Запоріжжі з пологового будинку зустріли дружину загиблого бійця полку «Азов»

14.05.2022 13:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3483035-u-zaporizzi-z-pologovogo-budinku-zustrili-druzinu-zagiblogo-bijca-polku-azov.html

У Запоріжжі з пологового будинку зустріли дружину загиблого бійця полку “Азов”. Чоловік загинув під час оборони Маріуполя, не дочекавшись народження сина. Жінка також втратила на війні маму та брата, залишившись сама з трьома дітьми.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“В мене вперше така виписка…. Не чекала, що буде стільки людей, думала, що лише діти будуть”, – зазначила Тетяна.

Сина вона назвала Іллею, як мріяв загиблий чоловік – Олексій. Жінка наголосила, що діти зараз надають їй сил та змушують жити далі.

“Я розумію, що не можна здаватись, а треба боротись. Це показали не тільки мій брат, чоловік та мама, а й ті хлопці, які зараз боронять Маріуполь. Я нічого не знаю про обставини загибелі чоловіка та мами. 19 квітня з Олексієм говорили по телефону, він мав вийти на зв’язок через 6 днів… 21 квітня загинув”, – розповіла жінка.

Її мати – Наталя – загинула 3 травня. Вона працювала військовою психологинею в полку “Азов”. В 2018 році загинув брат – Юрій Луговський, мама зайняла в полку його місце.

“Мама приїхала допомагати мені з середньої донькою, коли я народила її, і так сталося, що хлопці запропонували працювати психологом. Її це надихало та надавало сил, щоб перебороти смерть брата. Вона в хлопцях бачила свого сина, хотіла допомогти усім”, – згадує Тетяна.

Зустрічати її з пологового будинку прийшли побратими загиблих родичів. Колишній боєць “Азову” Кирило сказав, що підтримуватимуть Тетяну, адже вона багато втратила на цій війні.

“Азовська сім’я дуже велика – це не тільки бійці, це їхні діти, родини в цілому. Ми намагаємось піклуватись про всіх. Держава допомагає, але ми звикли довіряти в першу чергу своїй родині”, – наголосив Кирило.

Хлопець добре знав брата Тетяни, разом проходили службу в одному батальйоні.

Військовослужбовці закликають: наразі весь світ має зробити все, щоб витягнути тих, хто лишився в Маріуполі.

“Вони, по суті, врятували Південь, бо невідомо що було б із Запоріжжям, якби хлопці з Маріуполя не сконцентрували на собі по факту цілу дивізію російських військ з технікою. Запоріжжя ціле, бо хлопці там залишились”, – додали бійці.

Щодо Тетяни, то жінка з трьома дітьми (4-річна Аня, 2-річна Віка та новонароджений Ілля) поки планує залишитись у Запоріжжі, а коли найменша дитина трохи підросте, то, мабуть, поїдуть на захід країни, де живе Тетянина бабуся.

 

Україна веде переговори про евакуацію 60 людей з «Азовсталі»

14.05.2022 12:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3483026-ukraina-vede-peregovori-pro-evakuaciu-60-ludej-z-azovstali.html

Україна веде перемовини про евакуацію 60 людей із заводу “Азовсталь” у Маріуполі.

Як передає Укрінформ, про це віцепрем’єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала Суспільному.

Вона підтвердила информацію про кількість людей, щодо яких наразі ведуться перемовини. Раніше Верещук наголошувала, що перемовини йдуть складно.

“Там декілька сотень поранених, їх треба рятувати в першу чергу, бо щодо всіх одразу росіяни не погоджуються. Отже, спочатку важкопоранені й медики, їх дійсно 60 осіб”, — сказала Верещук.

Як повідомлялося, Маріуполь продовжують боронити бійці полку “Азов”, морська піхота та мотострілки.

Територію “Азовсталі” російські загарбники постійно обстрілюють з усіх видів озброєння, намагаються штурмувати. Серед військових 600 поранених. Медикаментів гостро бракує і люди помирають у муках.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що влада працює над дипломатичними варіантами для порятунку людей з “Азовсталі”. Він також сказав, що до процесу переговорів з росією щодо визволення бійців долучено, зокрема Ізраїль, Швейцарію, Туреччину, Фінляндію.

 

До Запоріжжя прямує велика колона автівок з маріупольцями

14.05.2022 18:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3483299-do-zaporizza-pramue-velika-kolona-avtivok-z-mariupolcami-radnik-mera.html

До Запоріжжя прямує велика евакуаційна колона автівок з мешканцями заблокованого Маріуполя, які очікували три дні.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Маріуполь. Евакуація. Хороші новини. Величезну колону автівок з маріупольцями (від 500 до 1000 автівок), що очікували пропуску понад три дні, нарешті пропустили до Запоріжжя. Нарешті, чекаємо наших рідних маріупольців удома», – написав Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто залишається заблокованим загарбниками вже понад два місяці. Вони розбомбили житлові квартали та цивільну інфраструктуру, блокують гуманітарну допомогу.

7 травня відбулася евакуація мирних мешканців – жінок, дітей і літніх людей, які перебували в укриттях заводу «Азовсталь» у Маріуполі.

На території меткомбінату, яку російські війська постійно обстрілюють з усіх видів озброєння і намагаються штурмувати, тримають оборону українські військові. Серед них кілька сотень поранених.

У заблокованому Маріуполі залишається понад 100 тисяч мирних жителів. Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і насильно вивозять до росії та ОРДЛО.

У Маріуполі через проблеми з водопостачанням насувається інфекційна катастрофа, тому потрібна повна евакуація населення міста, заявляв мер міста Вадим Бойченка.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Національної гвардії, українська морська піхота, мотострільці.

 

Радник мера Маріуполя пояснив, чому у місті зростає кількість населення

14.05.2022 11:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3482964-radnik-mera-mariupola-poasniv-comu-u-misti-zrostae-kilkist-naselenna.html

Люди змушені повертатися до Маріуполя, оскільки з Бердянська, Василівки, Токмака війська рф їх не випускають на підконтрольну Україні територію.

Про це в ефірі телемарафону сказав радник маріупольського мера Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

За його словами, практично єдиний шлях покинути місто зараз — це через росію, а далі через дружні нам країни — до Європи, а потім можна повернутися до України. Будь-яка евакуація з Маріуполя на територію, підконтрольну Україні, сьогодні заблокована росіянами. Багато людей перебувають у Бердянську, Василівці, Токмаку і не можуть проїхати – росіяни не пропускають їх.

Андрющенко додав, що історія з евакуацією настільки сумна, що люди іноді вимушені повертатися в Маріуполь, тому в місті навіть зростає кількість населення: якщо на початок квітня там було 100-130 тисяч осіб, то зараз може добігати вже 170 тисяч. Збільшення кількості населення в Маріуполі буде лише підвищувати гуманітарну напругу.

Також за його словами до фільтрації в Мангуші Донецької області залучено багато колишніх українських поліцейських, а рівень колаборантства такий високий, що дивує навіть російських загарбників.

“Найбільш люта точка при проходженні фільтраційної процедури зараз – Мангуш. Найгірше, що в Мангуші більшість людей, які сприяють і проводять фільтрацію, – це колишні поліціянти, які ще до окупації були одягнені в українську форму, тобто свої. До них долучається так зване “МГБ” та ФСБ. Це відбувається у колишньому поліцейському відділку. Рівень колаборації у Мангушському районі ми спостерігаємо такий високий, що навіть росіяни між собою кажуть людям, що здивовані”, – сказав Андрющенко.

Він додав, що видно велику різницю між тим, що відбувається в Маріуполі, що в Нікольському районі, а що в Мангушському. І, в принципі, перший час окупаційна адміністрація Маріуполя разом із колаборантами теж працювала не в Маріуполі, а в Мангуші. Радник мера Маріуполя назвав Мангуш “точкою нашого суспільного болю”.

Стосовно подальшої долі тих українців, яким не вдається пройти фільтрацію під Маріуполем, радник міського голови розповів про кілька можливих сценаріїв: одні потрапляють у колонію в Оленівці на Донеччині, другі – в сумнозвісну “Ізоляцію” в самому Донецьку. Існує припущення, що там же, в Донецьку, з’явилося ще одне – нове місце утримання, але поки що невідомо, де саме воно може бути.

Як повідомляв Укрінформ, під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати навіть дітей – після допиту батьків у їх присутності починають уточнюючий допит дітей щодо подробиць. Намагаються спіймати батьків на неправді.

 

Так виглядає Маріуполь – жахливі умови, в яких виживають його мешканці

14.05.2022 10:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3482933-tak-vigladae-mariupol-zahlivi-umovi-v-akih-vizivaut-jogo-meskanci.html

У заблокованому Маріуполі питна вода для населення малодоступна, але всі підвали житлових будинків затоплено.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Маріуполь. На зараз. Гуманітарна ситуація. Вода. Всі підвали затоплено, вулиці перетворено на ріки. Робітники водоканалу отримали водолазне спорядження та намагаються безуспішно ремонтувати пориви в підвалах. Питна вода все також малодоступна. Для більшості маріупольців треба подолати великий шлях до точок видачі води (бочки або водовози), однак там води не вистачає», – написав Андрющенко.

Він також зазначив, що крім проблеми з водою, у місті є проблема нестачі їжі для мешканців, а також брак грошей.

«Їжа. Без змін. Збільшується потік торговців з навколишних сіл та зростання стихійних ринків. Але проблема – гроші. З’явилась друга точка «обналу» гривні біля «Метро». Курс 1,8 але в Донецьку 2,2. Мародери під «кришею» самомера Іванченко грабують маріупольців навіть тут», – повідомив радник мера.

Він опублікував коротке відео з вулиць Маріуполя, де можна побачити, в яких жахливих умовах мешкають та виживають сьогодні там люди, де все розбито, розтрощено та засмічено.

«Взагалі реалії Маріуполя на зараз краще раз побачити, аніж почути. 150-170 тис. маріупольців залишаються заручниками окупаційної влади. Майже без шансу вирватись в Україну», – заявив Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто без нормального енергопостачання, водопостачання та газопостачання. Маріупольський міський голова заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинуло до 20 тисяч мирних жителів. Нині у заблокованому Маріуполі залишаються близько 100 тисяч мирних жителів.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

На Ізюмському напрямку ЗСУ перейшли у контрнаступ – Синєгубов 

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — СУБОТА, 14 ТРАВНЯ 2022, 13:26. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/14/7346149/

На Ізюмському напрямку у Харківській області українські захисники перейшли у контрнаступ.

Джерело: голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов

Пряма мова: “Найгарячішою точкою у нас залишається Ізюмський напрямок. Там наші Збройні сили перейшли у контрнаступ.

Ворог по деяких напрямках відступає – це є результут характеру наших Збройних сил”.

Деталі: Ворог сконцентрував багато техніки та велику кількість живої сили на Ізюмському напрямку.

Аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW) вважають, що російські військові, ймовірно, вирішили повністю покинути свої позиції навколо Харкова.

Як пише ISW, “таким чином Україна, схоже, виграла битву за Харків”: українські сили не дозволили російським військам оточити місто, не кажучи вже про захоплення.

 

Штучний інтелект допоміг розпізнати сотні вбитих росіян – Федоров

14.05.2022 15:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3483173-stucnij-intelekt-dopomig-rozpiznati-sotni-vbitih-rosian-fedorov.html

За допомогою штучного інтелекту з початку широкомасштабного вторнення рф в Україну вдалося розпізнати сотні вбитих росіян та написати тисячам їхніх друзів і родичів у соціальних мережах.

Як передає Укрінформ, про це віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив у Телеграмі.

За словами Федорова, “ми продовжуємо використовувати технології на кіберфронті”.

“За допомогою штучного інтелекту за цей час ми розпізнали сотні вбитих росіян та написали тисячам їх друзів та рідних у різних соцмережах”, – зазначив очільник Мінцифри.

Водночас, ідеться у повідомленні, родич російського солдата на звістку про його смерть на війні в Україні відповів: “Ничего страшного, в ВОВ тоже гибли люди, но победа была за нами”.

Як бачимо, підкреслив Федоров, росіяни підтримують війну та не дуже переймаються за померлих родичів.

“Це в черговий раз доводить, що відповідальність за розвʼязану війну та вбивства мирних українців несе не тільки путін та політичне керівництво, але і всі пересічні росіяни, хто вже більше 20 років обирає диктатора президентом”, – наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 13 травня у Києві розпочався перший суд над російським військовослужбовцем, обвинуваченим у вбивстві мирного жителя у Сумській області.

 

Дії ворога спричинили пожежу на Кінбурнській косі – горить майже 4000 гектарів лісу

14.05.2022 11:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3482979-dii-voroga-spricinili-pozezu-na-kinburnskij-kosi-gorit-majze-4000-gektariv-lisu.html

На півдні України російські військові знищують унікальну заповідну Кінбурнську косу.

Про це Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова поінформувала у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Від середини квітня у Херсонській області горять ліси. Гасити пожежі складно через тимчасову окупацію області російськими військовими. Пожежі саме на Кінбурнській косі тривають понад тиждень. Вогонь охопив майже 4 тисячі гектарів лісів на межі Херсонської та Миколаївської областей», – уточнила український омбудсман.

За її словами, під загрозою знищення опинився весь рослинний світ, зокрема – найбільше у Європі поле диких червонокнижних орхідей (його площа сягає більше 60 га), багаторічні дерева, рожеві озера, тварини.

«Наразі на території коси залишаються люди, яким потрібна допомога, проте виїзд на материк контролюють російські військові, які не пропускають лісову охорону до осередків загорянь. Крім того, бракує палива для пожежних машин, щоб погасити вогонь, відсутня техніка і майже немає доставки продуктів для місцевих мешканців», – поінформувала Уповноважений ВРУ з прав людини.

Як вважає Денісова, ситуація в унікальній заповідній зоні наближається до катастрофічної. Вона зазначила, що наслідки лісових пожеж є дуже небезпечним для життя людей і надзвичайно руйнівними для довкілля, бо вогонь знищує цілі екосистеми українських лісів, які потім важко буде відновити.

На її переконання, дії загарбників є порушенням чотирьох женевських конвенцій 1949 року і додаткових протоколів до них (у тому числі Протоколу № 1 від 1977 року).

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень прав людини рф в Україні», – уточнила вона.

З 24 лютого триває повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну. Загарбники обстрілюють і бомбардують мирні міста й села України. В Україні запровадили воєнний стан.

 

Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій

14.05.2022 20:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3483363-zelenskij-pidpisav-zakon-pro-zaboronu-prorosijskih-partij.html

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”.

Як повідомляє Укрінформ, про це свідчать дані в картці документа на сайті Верховної Ради.

Так, законодавчий акт розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії російської федерації та/або республіки білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни.

Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомлялося, Верховна Рада 3 травня ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”.

 

Для позбавлення мандатів депутатів із колишньої ОПЗЖ треба змінити Конституцію – Корнієнко

14.05.2022 10:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3482901-dla-pozbavlenna-mandativ-deputativ-iz-kolisnoi-opzz-treba-zminiti-konstituciu-kornienko.html

Для позбавлення мандатів народних депутатів фракції “Опозиційна платформа – За життя”, яка припинила існування в парламенті, необхідно внести зміни до Конституції. Проте у період воєнного стану це зробити неможливо.

Про це повідомив перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

“Вихід є, він дуже простий, точніше – він не простий, він дуже складний: треба зміни до Конституції внести. Насправді вони (народні депутати – ред.) не позафракційні навіть, вони вже там якусь групу утворили з іншими назвами з тих самих літер… Насправді ми маємо діяти в правовому полі, звичайно, але в історії Верховної Ради багатьох скликань були політичні рішення, політико-правові рішення… Якщо, скажімо так, ці депутати навіть у цей період зараз війни і відкритих всередині політичних протистоянь, які полягають в тому, що люди проти ОПЗЖ, колишнього і нинішнього, як би воно не називалося, люди проти певних конфесій церковних, люди проти цього руского міра, руского духа, то якщо колеги цього не зрозуміють, не відчують, і не почнуть працювати на благо України, то, звичайно, тема політико-правових рішень щодо цієї фракції у Верховній Раді вона буде продовжуватися”, – сказав Корнієнко, відповідаючи на запитання, чи є вихід із ситуації, коли депутати фракції “ОПЗЖ” продовжують виконувати обов’язки народних депутатів до завершення строку обрання всупереч розпуску фракції.

Водночас він зауважив, що “зміни в Конституцію наразі неможливо прийняти, це заборонено у воєнний стан”.

Корнієнко зазначив, що закон не має зворотної дії. Тож з ухваленням відповідних змін чи законів, по-перше, “буде можливість уникнути цього в майбутньому”. А по-друге, якщо хтось із депутатів виявиться колаборантом – зі складу інших нинішніх фракцій чи колишніх, то його можна буде позбавити мандата.

“Але не треба також забувати про традиційний механізм – вирок суду. Я думаю, що, я так чув, що серед колег із ОПЗЖ не один точно депутат вже з підозрами, і з потенційними підозрами. Один за ґратами, з запобіжним заходом, але ще без вироку суду”, – сказав Корнієнко.

Як повідомлялося, 12 травня 2022 року Олександр Корнієнко в залі парламенту оголосив про розпуск депутатської фракції політичної партії “Опозиційна платформа – За життя” у зв’язку зі зменшенням чисельного складу цієї депутатської фракції.

 

Лавров: Ми приймаємо кинутий Заходом виклик

РОМАН ПЕТРЕНКО — СУБОТА, 14 ТРАВНЯ 2022, 15:57. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/14/7346190/

Наслідки “оголошеної Заходом тотальної гібридної війни проти Росії” відчують усі без винятку, пригрозив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Джерело: Лавров на засіданні Ради із зовнішньої та оборонної політики, якого цитує “Интерфакс

Пряма мова Лаврова: Колективний Захід оголосив нам тотальну, гібридну війну, і важко прогнозувати, скільки це все триватиме, але ясно, що наслідки відчують всі без винятку.

Ми робили все, щоб уникнути прямого зіткнення, але, коли виклик кинутий, ми його, звичайно, приймаємо.

До санкцій нам не звикати, у тому чи іншому вигляді вони були практично завжди.

Деталі: Проте головний російський дипломат здивований “печерним, русофобським сплеском”.

Нагадаємо: 13 травня Лавров запропонував журналісту поговорити з павичами у відповідь на прохання про інтерв’ю.

 

В МЗС РФ пророкують кінець ЄС через вступ України

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СУБОТА, 14 ТРАВНЯ 2022, 15:42  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/14/7346187/

В МЗС РФ заявили, що якщо Євросоюз схвалить початок процедури вступу України до ЄС, це означатиме кінець об’єднанню та показуватиме, що він керується суто геополітикою.

Про це сказав заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко, повідомляє державне російське агентство РИА “Новости”.

“Якщо Євросоюз прийме реально ось цю державу, де правлять бал нацистські угруповання та панує нацистська ідеологія, яка не сумісна з європейськими цінностями, це означатиме кінець Євросоюзу і показуватиме, що Євросоюз керується не якимись цінностями, на яких він стоїть і на платформі яких було створено, а суто геополітикою”, – сказав він.

“Ми на початку не дуже турбувалися з приводу ЄС. Але ситуація змінилася після заяви Борреля (головного дипломата ЄС – ред.) про те, що доля цієї війни має вирішитись на полі бою, і через той факт, що Євросоюз є лідером з постачання зброї Україні. Тож, думаю, наша позиція щодо ЄС тепер подібна до позиції щодо вступу України в НАТО, тому що ми не бачимо різниці” – заявив перший заступник постпреда Росії при ООН Дмитро Полянський.

 

У МЗС порадили росії не пхати свого носа в європейську інтеграцію України

14.05.2022 19:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3483337-u-mzs-poradili-rosii-ne-phati-svogo-nosa-v-evropejsku-integraciu-ukraini.html

Наразі росія не досягла того рівня історичного розвитку, аби рефлексувати про європейські цінності.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка, передає Укрінформ.

Дипломат зазначив, що цінностями для України є свобода, демократія, повага до прав людини, верховенство права, тобто все те, заради чого українці нині боронять свою землю від російської агресії.

«А «русский мир» базується на пригніченні власного населення, позбавленні його будь-яких прав і свобод, збагаченні владної верхівки. Тому нехай російський режим не пхає свого носа в європейську інтеграцію України, а займається власними справами», – зауважив речник МЗС.

Як повідомлялося, заступник глави МЗС рф Олександр Грушко заявив, що схвалення Євросоюзом рішення про початок процедури вступу України до ЄС означатиме «кінець об’єднанню» та показуватиме, що він керується «суто геополітикою».

9 травня Президент Володимир Зеленський поінформував, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

18 квітня Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину опитувальника, який був переданий українській стороні особисто президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

Президент підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

 

Зеленський закликає США офіційно визнати Росію державою – спонсором тероризму

СУБОТА, 14 ТРАВНЯ 2022, 16:33. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/14/7346199/

Президент Володимир Зеленський закликав Сполучені Штати офіційно визнати Росію державою – спонсором тероризму.

Про це він сказав на зустрічі з американськими сенаторами-республіканцями у Києві, пише “Європейська правда”.

“Розраховую на підтримку Сполученими Штатами подальшого посилення санкцій. Крім того, вважаємо, що Росія має бути офіційно визнана державою – спонсором тероризму”, – сказав Зеленський, слова якого наводить пресслужба Офісу президента.

Президент відзначив особливу роль США у посиленні санкційного тиску на Росію. Зокрема, він наголосив на ухваленні Конгресом законів про заборону імпорту російської нафти та призупинення торговельних відносин з Росією та Білоруссю.

Також, за його словами, особливо важливим є посилення санкційного тиску на банківський сектор країни-агресора.

Українська влада також очікує наступного тижня на схвалення рішення про надання 40 млрд доларів.

Палата представників ухвалила цей законопроєкт 11 травня. 13 травня лідери демократів і республіканців намагалися домовитися про пришвидшене прийняття цього законопроєкту в Сенаті.

Втім, ці зусилля були заблоковані сенатором-республіканцем Рендом Полом, який вимагає включити в законопроєкт норму про призначення спеціального федерального наглядового органу, який би слідкував би за використанням цих коштів.

У разі задоволення поправки законопроєкт має повернутися на переголосування в Палату представників. В цьому разі схвалення вже наступного тижня на практиці неможливе.

 

У Зеленського очікують на рішення Сенату США про $40 млрд наступного тижня

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СУБОТА, 14 ТРАВНЯ 2022, 16:10. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/14/7346192/

Українська влада очікує наступного тижня схвалення рішення про надання 40 млрд доларів.

Про це написав у Facebook заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга зі підсумками зустрічі президента Володимира Зеленського з американськими сенаторами-республіканцями, пише “Європейська правда“.

“Сьогодні наша держава має тверду двопартійну і двопалатну підтримку американських друзів. І американського народу. Тому наступного тижня слід очікувати рішення щодо 40 млрд. дол. США підтримки. Як і подальше посилення санкцій щодо російського агресора та нарощування оборонної  підтримки. Реалізацію програми ленд-лізу”, – написав Сибіга.

Палата представників ухвалила цей законопроєкт 11 травня. 13 травня лідери демократів і республіканців намагалися домовитися про пришвидшене прийняття цього законопроєкту в Сенаті.

Втім, ці зусилля були заблоковані сенатором-республіканцем Рендом Полом, який вимагає включити в законопроєкт норму про призначення спеціального федерального наглядового органу, який би слідкував би за використанням цих коштів.

У разі задоволення поправки законопроєкт має повернутися на переголосування в Палату представників. В цьому разі схвалення вже наступного тижня на практиці неможливе.

 

Взаємодія на шляху України до членства в ЄС: Шмигаль поговорив з фон дер Ляєн

14.05.2022 23:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3483458-vzaemodia-na-slahu-ukraini-do-clenstva-v-es-smigal-pogovoriv-z-fon-der-laen.html

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив із президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн співпрацю в оборонній і фінансовій сферах.

Про це глава уряду повідомив у Твітері, передає Укрінформ.

“Провів дружню, змістовну розмову з Урсулою фон дер Ляєн. Вдячний за лідерство у підтримці України. Обговорили співпрацю в оборонній і фінансовій сферах. А також взаємодію на шляху України до членства в ЄС”, – написав Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейський Союз підтримує боротьбу України проти російського вторгнення та готовий надавати їй ефективну підтримку, щоб після завершення війни українці змогли провести всі необхідні перетворення та реалізувати своє бажання побудувати в Україні “країну мрії”.

 

Загарбницька війна рф є переломним моментом у ХХІ столітті – комюніке G7

14.05.2022 15:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3483180-zagarbnicka-vijna-rf-e-perelomnim-momentom-u-hhi-stolitti-komunike-g7.html

Країни Групи семи підтвердили підтримку України в її боротьбі проти російського агресора та закликали росію припинити загарбницьку війну.

Про це йдеться у спільному комюніке міністрів закордонних справ G7 за результатами зустрічі в німецькому Любеку, передає Укрінформ.

Документ підписали міністри закордонних справ країн Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також високий представник Європейського Союзу.

«Ми непохитні в нашій підтримці України в її захисті від невиправданої, неспровокованої та незаконної загарбницької війни росії і повторюємо наш постійний заклик до росії припинити війну, яку вона розв’язала, і покласти край стражданням та загибелі людей, які вона продовжує спричиняти», – йдеться у комюніке.

Міністри відзначили, що російська загарбницька війна проти України стала переломним моментом у ХХІ столітті і спричинює драматичні наслідки далеко за межами Європи. «Ми, G7, хочемо чітко дати зрозуміти, що не стоятимемо осторонь, поки країни відверто нехтують міжнародними правилами, від яких ми всі залежимо заради миру, процвітання, безпеки та стабільності», – йдеться у заяві.

Дипломати найрішучіше засудили загарбницьку війну росії проти України, заявивши, що рф «відверто порушила заснований на правилах міжнародний порядок, міжнародне право та гуманітарні принципи, а також порушила загальноприйняті та юридично зобов’язуючі фундаментальні принципи, такі як мирне співробітництво, суверенітет, самовизначення та територіальна цілісність».

Підписанти запевняють у непохитній прихильності захищати мир, права людини, верховенство права, безпеку людини та гендерну рівність, як це визнається міжнародним правом, включаючи Статут ООН та конвенції, і закликають партнерів приєднатися до них у цих зусиллях. «Наш успіх залежатиме від міцнішої оборони, економічної безпеки та глибших глобальних союзів із друзями та партнерами», – наголошують міністри.

Глави МЗС G7 зазначають, що агресивна війна рф породила одну з найсерйозніших продовольчих та енергетичних криз у новітній історії, яка загрожує найуразливішим верствам населення в усьому світі. Міжнародна спільнота має вжити солідарно рішучих і термінових заходів, щоб пом’якшити і подолати цю штучно створену загрозу.

Наголошується, що останні події підтвердили необхідність посилення глобальних дій проти кіберзлочинців, зазначили дипломати. Вони підтвердили готовність сприяти створенню стратегічних рамок міжнародної кіберстабільності та продовжувати розробляти заходи для запобігання та протидії такій діяльності.

Водночас учасники зустрічі підкреслили необхідність більш ​​широкого залучення G7 до протидії іноземній дезінформації.

Глави МЗС прагнуть захищати свої інформаційне середовище від маніпулювання та втручання ззовні, включаючи дезінформацію, цілеспрямовану на обман в введення в оману аудиторії з метою політичної чи фінансової вигоди, що загрожує дестабілізацією міжнародної системи, заснованої на правилах. Підписанти засуджують широке використання дезінформації російським урядом, його афілійованими ЗМІ та довіреними особами для підтримки військової агресії проти України. «Ми спостерігали безпрецедентну кількість дезінформації для підготовки та супроводу загарбницької війни рф проти України», – йдеться у комюніке.

Документ на 27 сторінках складається з преамбули та 46 пунктів, Україна – перший з них.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у міністерському засіданні G7, яке відбулось 13 травня у німецькому місті Любеку.

 

Зброя, гроші та допомога у відбудові: країни G7 підтримають Україну

14.05.2022 16:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3483203-zbroa-grosi-ta-dopomoga-u-vidbudovi-kraini-g7-pidtrimaut-ukrainu.html

Країни групи G7 закликають рф негайно вивести всі свої війська з території України та заявляють, що не визнають жодних нових кордонів окрім міжнародно визначених, а також надаватимуть Україні стільки зброї для захисту своєї території та суверенітету, скільки потрібно.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ G7 «Щодо російської війни проти України», оприлюдненій на сайті МЗС головуючої в групі Німеччини, передає Укрінформ.

«Ми ніколи не визнаємо кордони, які росія намагається змінити за допомогою військової агресії, і будемо продовжувати нашу участь у підтримці суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи Крим», – йдеться у заяві.

Глави МЗС G7 підкреслили, що відкидають будь-яке поняття про сфери впливу та будь-яке застосування сили, яке не відповідає міжнародному праву.

Вони обіцяють продовжувати постійну військову та оборонну допомогу Україні, доки це буде необхідно.

Глави МЗС G7 зазначили, що продовжуватимуть надавати Україні значну фінансову та економічну підтримку для зміцнення стійкості її економіки. Вони підтвердили своє зобов’язання підтримувати Україну, в тому числі у відбудові, і закликали всіх партнерів об’єднати зусилля, щоб забезпечити підтримку України у задоволенні її невідкладних гуманітарних та фінансових потреб.

«Ми прагнемо допомагати Україні – демократичній державі та члену ООН – утримувати її суверенітет і територіальну цілісність, захищати себе та протистояти майбутнім нападам чи примусу, обирати власне майбутнє та процвітати», – наголошується у заяві.

У документі засуджуються як безвідповідальні погрози росії застосувати хімічну, біологічну чи ядерну зброї чи пов’язаних із нею матеріалів і застерігається, що будь-яке використання такої зброї матиме тяжкі наслідки.

Міністри знову звернулися з вимогою до росії покласти кінець війні, яку вона неспровоковано розпочала, та припинити страждання і загибель багатьох людей, негайно виконати юридично зобов’язуюче розпорядження Міжнародного Суду ООН від 16 березня 2022 року та дотримуватися відповідних резолюцій Генеральної Асамблеї ООН і припинити вогонь і негайно та беззастережно відвести війська з усієї території України в її міжнародно визнаних кордонах.

Міністри також закликали білорусь припинити потурати російській агресії.

Підписанти закликають усі сторони сприяти, у повній відповідності міжнародному гуманітарному праву, швидкому, безпечному та безперешкодному гуманітарному доступу, а також гуманітарній евакуації цивільного населення, гарантуючи свободу вибору місця призначення евакуйованих.

У заяві також приділяється увага продовольчій кризі, створеній через блокування українського експорту сільськогосподарської продукції. У ній наголошується, що санкції та експортний контроль проти рф не спрямовані і не будуть спрямовані на експорт основних продуктів харчування та сільськогосподарських матеріалів у країни, що розвиваються. Водночас санкції, спрямовані на російську еліту, на послаблення її військової міці, будуть посилюватися.

Очільники МЗС пообіцяли систематично викривати російську політику маніпулювання інформацією та втручання, включаючи дезінформацію, яку вона використовує для виправдання та підтримки своєї загарбницької війни проти України і яка свідомо має на меті маніпулювати громадською думкою всередині країни та світу.

Участь у зустрічі голів МЗС G7 у німецькому Любеку взяв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, Україна на зустрічі послів G7 запропонувала створити впливову Організацію основних країн-постачальників зернових у світі, яка б реагувала на сучасні виклики і загрози продовольчій безпеці, у тому числі з боку російської федерації.

 

Країни G7 закликають Китай не допомагати росії у війні проти України

14.05.2022 16:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3483220-kraini-g7-zaklikaut-kitaj-ne-dopomagati-rosii-u-vijni-proti-ukraini.html

Країни Групи семи (G7) закликали Китай виступити на підтримку України і не допомагати росії в її загарбницькій війні проти України, не виправдовувати її дії та не підривати санкційний режим проти рф.

Про це йдеться у спільному комюніке міністрів закордонних справ G7 за результатами зустрічі в німецькому Любеку, передає Укрінформ.

“Що стосується російської загарбницької війни проти України, то ми закликаємо Китай підтримати, відповідно до міжнародного права, суверенітет і незалежність України, цілісність її міжнародно визнаних кордонів, а також рішуче закликати росію припинити свою військову агресію проти України”, – йдеться у комюніке.

Глави МЗС G7 закликали Китай “не допомагати росії в її загарбницькій війні проти України, не підривати санкції, запроваджені проти росії за напад на суверенітет і територіальну цілісність України, не виправдовувати дії росії в Україні та утримуватися від участі в інформаційних маніпуляціях, дезінформації та інших засобах легітимізації загарбницької війни росії проти України”.

Як повідомлялося, глава МЗС країн Групи семи в опублікованому у суботу спільному комюніке підтвердили підтримку України в її боротьбі проти російського агресора та закликали росію припинити загарбницьку війну.

 

Медведєв зізнався, що Росії начхати на думку G7 про окупацію України

СУБОТА, 14 ТРАВНЯ 2022, 21:33 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/14/7346244/

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що його країні байдуже, що країни Великої сімки не визнаватимуть окупацію Росією ще більшої частини території України.

Джерело: думка Дмитра Медведєва, опублікована в Telegram

Пряма мова: “Зміна кордонів України не визнається. Скажімо м’яко: нашій країні начхати плювати на невизнання нових кордонів з боку G7, важлива справжня воля людей, які там проживають. Не забувайте про прецедент Косово, західні друзі”.

Деталі: Ці слова пролунали на тлі заяви Сербії про те, що ще чотири країни відкликали своє визнання незалежної держави Косово.

Медведєв написав, що заяви глав МЗС G7 за підсумками триденної зустрічі не вразили його “новизною”.

Заяву, що Київ отримуватиме зброю, поки це необхідно, він прокоментував так: “G7 продовжить вести приховану війну з Росією, замість того, щоб займатися проблемами з паливом та продовольством для своїх незадоволених жителів”.

Медведєв намагається переконати, що, скорочуючи залежність від вугілля та нафти Росії, лідери “Великої сімки” грабують своїх громадян “для підтримки корумпованого режиму в Україні”.

А те, що країни G7 закликають Китай не допомагати Росії в обході санкцій, не виправдовувати її дії і не надавати їй військову допомогу, він назвав втручанням у справи Китаю та погрозою для нього санкцій.

Також Медведєв покепкував на тему санкцій проти Росії, можливості використання ядерної зброї та “страти українських націоналістів”.

 

росія вирішила перетворити війну проти України на «зернову війну» – Бербок

14.05.2022 22:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3483434-rosia-virisila-peretvoriti-vijnu-proti-ukraini-na-zernovu-vijnu-berbok.html

Блокування росією українських морських портів, що унеможливлює вивезення зерна та інших продуктів харчування, може призвести до глобального голоду.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, підсумовуючи результати зустрічі голів МЗС країн G7, яка проходила 13-14 травня, передає кореспондент Укрінформу.

«Ця війна вже давно перетворилась на глобальну кризу… росія свідомо вирішила перетворити війну проти України на зернову війну та поширила її на багато держав», – підкреслила Бербок.

За її словами, до 50 млн людей, насамперед в Африці та на Близькому Сході, можуть померти найближчими місяцями через брак харчів, тому що мільйони тонн зерна не можуть бути вивезені з українських портів через їх блокування росією. Ціни на продукти зростають скрізь у світі, і це створює «загрозу жорстокого голоду».

Німецький політик наголосила, що ця ситуація є не побічним наслідком, а цілком свідомо обраним інструментом гібридної війни, яку веде росія, сподіваючись розколоти світову спільноту. При цьому використовується масова дезінформація, одним з наративів якої є те, що дефіцит зерна у світі є наслідком західних санкцій. Бербок закликала не вірити цій цьому, адже немає санкцій проти продуктів харчування, ліків, гуманітарної допомоги.

«Це – війна російського президента. Але ми маємо спільну глобальну відповідальність», – заявила вона.

За словами глави МЗС, G7 відіграє центральну роль у запобіганні глобальним наслідкам цієї війни. Водночас слід бути готовими, що боротьба з цією глобальною кризою буде «гонкою на довгу дистанцію».

Міністри закордонних справ G7 за результатами своєї зустрічі ухвалили окрему заяву на тему глобальної продовольчої безпеки наслідків загарбницької війни росії проти України. Вони висловили сподівання на підтримку Групи ООН з реагування на глобальні кризи, Глобальний альянс за продовольчу безпеку для розв’язання проблеми. Міністри також вирішили створити механізм швидкого реагування на кризу, щоб захистити найуразливіші верстви населення в країнах, що розвиваються.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапили 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи, а також інших культур. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

 

Україна пропонує G7 створити організацію країн-експортерів зерна

14.05.2022 12:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3483003-ukraina-proponue-g7-stvoriti-organizaciu-kraineksporteriv-zerna.html

Україна на зустрічі послів G7 запропонувала створити впливову Організацію основних країн-постачальників зернових у світі, яка б реагувала на сучасні виклики і загрози продовольчій безпеці, у тому числі з боку російської федерації.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Ніколи раніше ми в колі країн G7 не були такими одностайними у всіх відомствах: війна проти України також має серйозні наслідки для глобальної продовольчої безпеки», – розповів федеральний міністр Німеччини Джем Оздемір на відкритті конференції.

Зазначається, що серед основних засад діяльності Організації країн-експортерів зернових, створення якої пропонує Україна, зокрема:

встановлення граничних обсягів експорту зернових культур задля стабілізації цін і прогнозованості ринку;

розробка механізму щодо спрямування надмірних залишків с/г продукції на потреби «зеленого» сектору економіки;

застосування спільних обмежувальних заходів щодо недружніх дій імпортерів продовольства (особливо це стосуватиметься загороджувальних заходів третіх країн на імпорт продуктів переробки);

залишки зерна, що були законтрактовані третіми країнами, мають зберігатись у значній мірі в країнах-виробниках.

У міністерстві наголосили, що протягом найближчих днів міністри сільського господарства G7 мають напрацювати спільні стійкі рішення, які дозволять забезпечити глобальну продовольчу безпеку та створити стабільну економічну основу для фермерів.

Як повідомлялось, через блокаду українських морських портів на світовий ринок вже не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії і 3 млн тонн соняшникової макухи, а також інших культур.

 

Допомога Україні може відвернути глобальний голод – президент

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — СУБОТА, 14 ТРАВНЯ 2022, 22:52. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/14/7346258/

Президент Володимир Зеленський наголошує, що підтримка України з боку партнерів, передусім зброєю, допомагатиме недопущенню глобального голоду, викликаного російською агресією.

Джерело: звернення президента

Пряма мова: “Все більше держав світу усвідомлюють, що Росія, заблокувавши для нас Чорне море і продовжуючи цю війну, ставить десятки інших країн перед загрозою світової кризи на ринку продовольства і навіть голоду.

Це ще один стимул для нашої антивоєнної коаліції діяти більш рішуче разом. Зараз підтримка для України і передусім зброєю означає роботу на недопущення глобального голоду”.

Деталі: Зеленський підкреслив, що чим швидше буде звільнено українську землю і Україні буде гарантовано безпеку, тим швидше може відновитися нормальний стан продовольчого ринку.

Що передувало: 11 травня президент США Джо Байден заявив, що російська агресія проти України та блокування українських портів може призвести до масових смертей від голоду у світі.

13 травня заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв зробив свій прогноз про “світ після антиросійських санкцій”, згідно з яким, серед іншого, настане повноцінна міжнародна продовольча криза з перспективою голоду в окремих державах.

 

Блокада українських портів росією призведе до світової продовольчої кризи – Сольський на конференції G7

14.05.2022 12:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3482989-blokada-ukrainskih-portiv-rosieu-prizvede-do-svitovoi-prodovolcoi-krizi-solskij-na-konferencii-g7.html

Російська блокада українських морських портів вже призвела до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче вплине на світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Про це міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський заявив на відкритті конференції міністрів сільського господарства G7 у Штутгарті, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу міністерства.

«Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії і 3 млн тонн соняшникової макухи, а також інших культур. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче буде мати наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції», – розповів він.

Міністр підкреслив, що подорожчання вартості зернових тягне автоматичне збільшення цін на інші базові продовольчі продукти в усьому світі – хліб, молочну продукцію, м’ясо та яйця. Зокрема, особливо критичною ця ситуація буде для країн Азії та Африки, населення яких витрачає на харчові продукти до 40 % від своїх загальних розходів.

«Наслідком усього цього може стати внутрішньополітична нестабільність та ймовірність спалаху конфліктів, з іншого – населення змушене буде шукати кращої долі на кордонах більш розвинених країн», – прогнозує Сольський.

Як повідомлялось, Індія ввела заборону експорту пшениці для забезпечення продовольчої безпеки й допомоги сусіднім державам.

 

Подоляк: Зброя для України сьогодні – ключ до продовольчої безпеки світу

14.05.2022 10:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3482897-podolak-zbroa-dla-ukraini-sogodni-kluc-do-prodovolcoi-bezpeki-svitu.html

Надання зброї допоможе Україні перемогти, та відновить порядок з продовольством у світі.

Про це написав радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у Твітері, передає Укрінформ.

“Потрібно розуміти причинно-наслідкові зв’язки глобальних процесів. Росія поставила під загрозу продовольчу безпеку світу, розв’язавши війну в Україні. Єдиний вихід, щоб відновити порядок, – допомогти перемогти. Зброя для України сьогодні – ключ до продовольчої безпеки світу”, – написав Подоляк.

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент США Джо Байден заявляв, що США і Європа шукають спосіб допомогти Україні вивести зерно на світовий ринок.

Він зауважив, що Україна має 20 мільйонів тонн зерна на складах та у сховищах й намагається знайти шляхи, як вивести його на світовий ринок, що знизило би глобальні ціни на продовольство. За звичайних обставин експорт цього зерна вже давно би розпочався, але цьому заважає агресія рф, наголосив президент США.

 

Україна робить усе можливе для відновлення експорту продовольства в Африку – Кулеба

14.05.2022 17:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3483278-ukraina-robit-use-mozlive-dla-vidnovlenna-eksportu-prodovolstva-na-afrikanski-rinki-kuleba.html

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив ліберійського колегу, що Україна робить усе можливе для відновлення експорту продовольства на африканські ринки.

Як передає Укрінформ, про це глава української дипломатії повідомив у Твітері.

«Розмовляв зі своїм ліберійським колегою Ді Максвелл Кемайя. Вдячний за підтримку Ліберії в рамках ООН. Україна робить все можливе, щоб експортувати продовольство на африканські ринки, але Росія повинна припинити свою незаконну блокаду українських морських портів і припинити підрив глобальної продовольчої безпеки», – написав Кулеба.

Як повідомлялося, європейський комісар з питань транспорту Адіна Велян представила 12 травня у Брюсселі план дій, спрямований на допомогу Україні експортувати агропромислову продукцію, так звані смуги солідарності – Solidarity Lanes.

За словами єврокомісара, 20 млн тонн зерна мають бути відправлені з України менш як за три місяці, використовуючи інфраструктуру ЄС.

У середньостроковій перспективі для покращення сполучення між ЄС та Україною Європейська комісія працюватиме над збільшенням пропускної спроможності інфраструктури нових експортних коридорів та над створенням нових інфраструктурних зв’язків у рамках реконструкції України.

 

путін має зрозуміти, що доведеться домовлятися з Києвом – Шольц

14.05.2022 12:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3483001-putin-mae-zrozumiti-so-dovedetsa-domovlatisa-z-kievom-solc.html

росія програє Україні та має зрозуміти, що в неї немає іншого виходу, ніж домовлятися з Києвом.

Таку думку канцлер ФРН Олаф Шольц висловив в інтерв’ю t-online, передає Укрінформ.

«Ясно одне: росія не досягла жодної зі згаданих на початку цілей війни. Україна не завойована, але захищається з великою майстерністю, мужністю та самопожертвою. НАТО не відступило, а фактично збільшило свої сили на східному фланзі Альянсу. А коли Фінляндія та Швеція приєднаються до НАТО, Альянс стане ще міцнішим. Самі російські військові зазнали значних втрат, набагато більше, ніж за десятиліття кампанії радянського союзу в Афганістані. путіну має поступово стати зрозумілим, що єдиний вихід із цієї ситуації – домовитися з Україною», – сказав глава уряду ФРН.

Напередодні Щольц провів телефонну розмову з володимиром путіним. Канцлер зазначив, що не відчув під час цієї розмови жодних змін у настроях кремлівського очільника.

Шольц пояснив, що в якийсь момент росія має зрозуміти, що єдина вірогідна можливість зняття санкцій – це угода з Україною. І це не може бути продиктований, нав’язаний москвою Україні мир.

Глава німецького уряду підкреслив: умови миру, наміри відновити суверенітет над анексованим Кримом та подібні Україна вирішує сама. «Ми не можемо вести переговори від їхнього імені, так чи інакше», – заявив політик.

Він запевнив, що Німеччина продовжуватиме допомагати Україні, в тому числі зброєю та посилювати санкції. «Тому що наша мета полягає в тому, щоб спроба російського вторгнення провалилася. Це – орієнтир для наших дій», – сказав канцлер. На зауваження, що санкції не мають великого ефекту, Шольц заявив, що це враження хибне. Він також запевнив, що Берлін не прийме жодного рішення, яке може призвести до прямого протистояння між НАТО і росією.

Шольц переконаний, що путін діє нераціонально, «сама росія і весь світ платять дуже високу ціну за божевільну ідею путіна про розширення Російської імперії».

Як повідомляв Укрінформ, канцлер ФРН Олаф Шольц під час засідання безпекового комітету Бундестагу в п’ятницю пообіцяв продовжувати допомогу Україні.

 

Українці рятували євреїв від нацистів, а тепер світ має захистити українців від росії – МЗС

14.05.2022 11:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3482948-ukrainci-ratuvali-evreiv-vid-nacistiv-a-teper-svit-mae-zahistiti-ukrainciv-vid-rosii-mzs.html

Українці, яким надано звання Праведників народів світу, у роки Другої світової війни рятували євреїв від нацистів, а тепер небайдужі люди світу мають захистити українців від російської агресії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у дописі Міністерства закордонних справ у Фейсбуці.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що 14 травня вшановуємо українців, які, які, ризикуючи власним життям і долями своїх рідних та близьких, рятували євреїв від знищення нацистами у часи Другої світової війни. Сьогодні світ знову переживає кризу, спричинену російською ідеологією та агресивною пропагандою, основною мішенню яких стали українці, акцентували українські дипломати.

“Найефективнішою відповіддю на безпрецедентні звірства російських окупантів, які вони коять щодня вбиваючи та катуючи українців, є опір, невідворотнє покарання злочинців, солідарність і підтримка з боку партнерів і усіх небайдужих людей світу”, – заявили у МЗС.

Як відомо, Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників народів світу після Польщі, Нідерландів та Франції. Це звання присвоюється ізраїльським Національним меморіалом Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем» особам, які за своєю національністю не були євреями, але з ризиком для власного життя рятували євреїв під час нацистської навали.

Загалом цього почесного звання удостоєні понад 2670 українців.

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 162

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua