Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 21.05.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 21.05.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

88-а доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Фонові маркери резонансів

Окупанти продовжують наносити ракетні удари по населених пунктах в прикордонних районах. Такі дії загарбників вимагають адекватних відповідей та відповідного комунікаційно-контентного супроводу.

На окупованих територіях росте ефективність спротиву.

Один із зруйнованих населених пунктів (його частину) слід перетворити на відкритий музей пам’яті про жахіття цієї війни і зробити його місцем щорічних міжнародних безпекових самітів. Можливо, запропонувати перенести туди Мюнхенську конференцію з безпеки.

Пілотний проект залізничного перевезення вантажів між Україною та Литвою в обхід Білорусі справдив очікування. Він є економічно вигідним і тому цей напрям буде розвиватися.

Українські школярі на Всесвітній гімназіаді продовжують здобувати нагороди.

Шириться загроза «віспи мавп».

Оголошені лауреати премії імені Гонгадзе.

Публічні маркери:

«Вертоліт РФ випустив ракету по населеному пункту між Сумщиною і Харківщиною».

«На Запоріжжі партизани допомогли ЗСУ знищити кілька ворожих артсистем».

«Жителі окупованої Донеччини активізують співпрацю з українською розвідкою – ГУР».

«У Бериславі загарбники зняли український прапор – люди намалювали його на постаменті».

«Викрадене загарбниками обладнання з лікарень Маріуполя опинилося в Донецьку».

«Прем’єр Португалії відвідав Ірпінь».

«Пілотне перевезення вантажів між Україною та Литвою в обхід Білорусі окупилося».

«Збірна українських школярів здобула вже майже 30 нагород на Всесвітній гімназіаді».

«В Україні очікують рекомендації ВООЗ, як протидіяти «віспі мавп»».

«Оголосили лауреатів премії Ґонґадзе».

 

Перемовини та консультації

Публічні посили про те, що переговори не можуть бути зараз реальністю – ключова теза і дія України. Зосередження публічної уваги на тезі «поразка росії – шлях до її оновлення» є абсолютно вірним з позиції розуміння сутності цієї держави. Проблемою залишається донесення цього меседжу до рівня його усвідомлення нашими партнерами.

Головне, щоб для аргументації ми не вибирали нейтральні понятті, не визнавали путінізм за цивілізацію чи класичну державність, враховували бойові реалії сьогодення, нейтралізували цинічну брехню щодо ситуації на окупованих територіях тощо.

Публічні маркери:

«Подоляк: Поразка росії – ключове завдання з точки зору її «лікування»

«Подоляк: Поки росія вважає, що воює з НАТО – переговори неможливі»

«Мер Бахмута спростував російський фейк, що місто закриють на виїзд».

 

Наступ путінців на світову спільноту здолаємо контрнаступом

Сучасний світ динамік та наддинамік потребує системи дій. Така система має бути наступальною (зокрема, за стилістикою та енергетикою), бо лише тоді позитивно сприймається населенням.

Цей постулат давно взяли на озброєння путінські пропагандисти. Для представлення реальних (фізичних) дій вони використовують наступальну енергетику комунікаційно-контентних дій. Часто це роблять суперечливо і навіть абсурдно, але неодмінно зберігають наступальний мотив, генеруючи різні ініціативи тощо.

Це проявляється, наприклад, через постійні, потужно підтримані у публічному просторі, заборони (бізнесу, поставок, транзиту), квазідії (Чорнобаївка, Білогородка), наміри (знищити міжнародне право), ракетні удари (по мирних містах), захоплення заручників (мобілізовані з окупованих територій) тощо.

Увесь цей від’ємний потенціал путінців агресивно (наступально) спрямовується на те, щоб приховувати реальність, зокрема злочини, вчинені на окупованих територіях.

Кремль комунікаційно-контентними засобами намагається сформувати сприйняття росії як нездоланної сили / території / державності. Однак час, коли йому це вдавалося, минув. Блеф режиму розсіявся, облуда спала. Світ тепер чітко розуміє з ким має справу. Однак міжнародна громада ніяк не може уникнути зваби залишити росію як великий ринок збуту (отримання прибутку). Тому зараз включаються механізми «рятування підполковника путіна».

Цей наступ путінізму і його симпатиків можемо здолати лише українським наступом – на полі бою і у публічному просторі.

Ще один напрям наступу – міжнародний суд. Так, колишній військовополонений, учасник бойових дій Володимир Фоміцький виграв суд проти російської федерації. Цей правовий наступ дає правову оцінку злочинам путінізму з 2014 року. Це конче важливо, щоб світ не забував, що Україна бореться з навалою путінізму вже вісім років і 88 діб.

  • Російський газовий монополіст “Газпром” у суботу зупинив експорт газу до Фінляндії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Газпром” підтвердив, що повністю припинив експорт до Фінляндії о 07:00 за Київським часом у суботу.

Фінська державна компанія Gasgrid Finland підтвердила, що постачання газу через пункт входу Іматра було припинено 21 травня.

  • російська федерації заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн сільськогосподарських культур.

Про це Президент України Володимир Зеленський повідомив під час спільного брифінгу з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Коштою в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“росія заблокувала майже всі порти. Усі, скажімо так, морські можливості експорту харчової продукції – нашого зерна, ячменю, соняшника та іншого… 22 мільйони тонн сьогодні заблоковано російською федерацією”, – сказав Президент.

Окрім того, Зеленський заявив, що росія краде та вивозить українські культури. За його словами, у влади є розуміння, куди постачається крадена продукція. Він уточнив, що робота над цим питанням триває на рівні Міністерства закордонних справ України.

Глава держави наголосив на необхідності розблокувати українські порти для унеможливлення харчової кризи у світі. Зеленський зауважив, що це можна зробити різними шляхами, зокрема військовим. У цьому контексті глава держави поінформував, що звертається до міжнародних партнерів із проханням надати необхідну зброю.

  • У російський санкційний “чорний список” включені щонайменше 5 громадян Сполучених штатів Америки, які вже померли, але для яких продовжує діяти заборона на в’їзд до Росії.

Про це свідчить список, оприлюднений у суботу МЗС РФ.

Примітно, що російський уряд знає про їхню смерть, але вважає за необхідне зберегти щодо них санкційний режим. Серед 963 підсанкційних американців навпроти 5 людей стоїть позначка “помер”.

МЗС РФ у офіційному поясненні зазначає, що щодо них діє “заборона в’їзду (до Росії) на постійній основі”

Так, в’їзд заборонений екссенатору Джону Маккейну (помер у 2018 році), ексконгресвумен  Елсі Гастінгс (померла у 2021 році), колишній першій заступниці директора ЦРУ Меліссі Дриско, екссудді Стівену О’Нілу, колишньому військовослужбовцю США Джеремі Сівітсу.

  • москва оприлюднила список з понад 900 американців, яким на невизначений термін заборонили в’їзд до росії, серед них президент Байден та інші провідні американці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Також до списку потрапили держсекретар Ентоні Блінкен, глава ЦРУ Вільям Бернс і сотні членів Конгресу.

У МЗС росії заявили, що обмеження застосовані у відповідь на санкції США, які були введені після вторгнення в Україну 24 лютого.

У відомстві додали, що «росія не прагне конфронтації і відкрита до чесного, взаємоповажного діалогу».

  • Речниця російського міністерства закордонних справ Марія Захарова переконана, що роман-антиутопія “1984” англійського письменника Джорджа Орвелла описує не путінську Росію, а сучасний Захід.

Джерело: російська служба ВВС

Пряма мова Захарової: “Багато років ми вважали, що Орвелл описав тоталітаризм. Це один із глобальних фейків. 

Орвелл писав про кінець лібералізму. Він написав, як лібералізм заведе людство в безвихідь. Він не писав про СРСР, він писав про суспільство, в якому жив, про крах ідеї лібералізму”.

Деталі: Захарова виступала перед студентами в Єкатеринбурзі. Один з присутніх поставив речниці МЗС РФ питання, що відповідати його друзям за кордоном, які порівнюють стан суспільства в путінській Росії з суспільством в романі “1984”. 

До своєї відповіді Захарова додала, щоби цей студент сказав своїм знайомим за кордоном, що роман “1984” – це про “них, а не про нас”, і пояснила, що росіян зараз обманюють. Проте не продовжила думку, що обманюють у Росії, а не за кордоном.

Вона згадала також про поширення на Заході так званої “cancel culture” (в перекладі “культура скасування”), коли пересічні користувачі в Інтернеті принижують і примушують мовчати людину, чиї погляди не суголосні поглядам “проґресивної” більшості. На думку Захарової, це якраз ті явища, котрі описав Орвелл у своєму романі, а путінська Росія, мовляв, не схожа на антиутопію…

… Захарова не вперше дивує громадськість самоспростовними твердженнями, які подібні на романи-антиутопії. Нещодавно вона лякала росіян українськими “неонацистами” у Маріуполі, яким допомагають власне “єврейські бойовики з Ізраїля” за гроші, при цьому додавши, що тільки Росію хвилює історія Голокосту.

Перед цим вона гостро відреагувала на візит голлівудської знаменитості й посла доброї волі ООН Анджеліни Джолі до центрів, де мешкають вимушені переселенці, чиє житло знищили російські війська. По суті Захарова сказала, що Джолі приїхала до біженців, чиє житло знищили російські загарбники, аби відволікти увагу світу від гуманітарної катастрофи, спричиненої війною Росії проти України.

18 травня режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка заборонив продаж накладу роману “1984” Орвелла на території Білорусі.

  • Росіяни, імовірно, стягують сили в окремих районах Запорізької та Херсонської областей для початку наступу на південному напрямку.

Джерело: американський Інститут вивчення війни (ISW)

Дослівно: “Російські війська можуть готуватися до наступу, щоб захопити частину північної Херсонської області, що залишилася, і просуватися до Запоріжжя”.

  • Колишній військовополонений, учасник бойових дій Володимир Фоміцький виграв суд проти російської федерації.

Як передає Укрінформ, позов бійця задовольнив Довгинцівський районний суд Кривого Рогу, повідомляє Радіо Свобода.

Суд вирішив стягнути з рф та акціонерного товариства «Міжнародний резервний банк» (колишній «Сбєрбанк») на користь Володимира Фоміцького один мільйон гривень компенсації моральної шкоди. Рішення суду вже набуло чинності, позивач отримав на руки відповідний документ.

Як розповів Радіо Свобода адвокат колишнього бійця Дмитро Чернеш, вони з Володимиром Фоміцьким вирішили позиватися і до держави російської федерації в особі її посольства в Україні, і до російського банку, який реально може виплатити кошти. Судовий розгляд тривав майже два роки.

«Тепер будем реалізовувати рішення суду на практиці. Виконавчі органи мають забезпечити виконання цього рішення, де б ці гроші не лежали, навіть по світу. Механізмів цілком достатньо. Тепер цим же шляхом може йти будь-який громадянин України, який постраждав від агресії росії», – сказав Чернеш.

Учасник бойових дій на сході України Володимир Фоміцький із Кривого Рогу – доброволець батальйону «Кривбас». Як він розповів, його взяли в полон російські силовики при виході з «Іловайського котла» 2014 року.

Він пробув у заручниках російських гібридних сил 10 днів.

Після звільнення Фоміцького визнали непридатним до військової служби.

Позов до держави-агресора він також спрямував до Європейського суду з прав людини.

Публічні маркери:

«Росія зупинила поставки газу до Фінляндії».

«рф заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн зерна – Зеленський».

«Росія заборонила в’їзд п’яти померлим американцям, серед них Маккейн».

«Байден, Блінкен і конгресмени: росія заборонила в’їзд понад 900 американцям».

«У Лаврова заявили, що “1984” Орвелла описує Захід, а не путінську Росію».

«Американські аналітики: Росіяни стягують війська на Запоріжжі та Херсонщині, готуються до наступу».

«Колишній український військовополонений виграв позов до рф».

 

Коли та де закінчиться війна, визначатиме Україна

Кінець війни – перемога. Наразі це локальна і геостратегічна дилема.

Сьогодні кожну добу шукаємо відповіді, яких немає, але є знаменник – визначати завершення війни має Україна.

На цьому шляху є глобальна проблема – час.

Сьогодні кожна доба без поставок зброї – це віддалення питання кінця цієї глобальної агресії.

Публічні маркери:

«Лише Україна визначатиме, коли та де закінчиться війна – Кулеба».

«Через 1,5-2 місяці Україна розпочне масштабний контрнаступ – CIT»

«Україні потрібна уся можлива броньована техніка – Зеленський».

«У Німеччини, яка затягує постачання Україні бронетехніки, знайшли непотрібні їй Marder».

«Ексгенсек НАТО розкритикував курс Німеччини щодо війни в Україні»

«Маркарова розповіла, на що саме підуть 40 мільярдів доларів від США».

«Шлях до ЄС: Зеленський вважає альтернативні варіанти для України компромісом Європи з росією».

«В уряді вважають, що ініціатива зближення України з НАТО – на стороні Альянсу».

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

 

В Україні кількість поранених дітей внаслідок російської агресії зросла до 430

21.05.2022 09:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3488490-v-ukraini-kilkist-poranenih-ditej-vnaslidok-rosijskoi-agresii-zrosla-do-430.html

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 232 дитини, 430 зазнали поранень.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

«Станом на ранок 21 травня більше ніж 662 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційними даними ювенальних прокурорів, 232 дитини загинули та понад 430 поранено», – ідеться у повідомленні.

Ці дані не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 145, Київській – 116, Харківській – 102, Чернігівській – 68, Херсонській – 48, Луганській – 48, Миколаївській – 45, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у Києві – 16, Житомирській – 15.

20 травня російські військові завдали ракетного удару по міському палацу культури у Лозовій Харківської області. Поранені семеро мирних жителів, серед яких 11-річна дівчинка.

19 травня через обстріл села Великі Хутори Куп’янського району Харківської області отримала поранення 13-річна дівчинка.

18 травня росіяни обстріляли машину волонтерів в Сєвєродонецьку Луганської області. Поранено 17-річного хлопця.

Внаслідок бомбардувань та обстрілів збройними силами рф українських міст та сіл пошкоджено 1837 закладів освіти. При цьому 172 з них зруйновано повністю.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 20 травня внаслідок нападу рф в Україні загинули 232 дитини, 427 дістали поранення, а 659 дітей постраждали.

 

У США відкрили виставку та аукціон для збору коштів на дітей, поранених у Краматорську

21.05.2022 08:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3488459-u-ssa-vidkrili-vistavku-ta-aukcion-dla-zboru-kostiv-na-ditej-poranenih-u-kramatorsku.html

В Українському Домі у Вашингтоні (США) відкрили виставку сучасного українського мистецтва та благодійний аукціон Art Saves Lives – Ukraine, де продаватиметься 35 картин українських художників.

Зібрані гроші підуть на лікування дітей, поранених під час евакуації на вокзалі у Краматорську. Про це у Фейсбуці повідомила посол України в США Оксана Маркарова, передає Укрінформ.

“Вдячна Alex Demko, Максим Мельник та галереї «Софія-А” за надані 35 картин для аукціону. Особлива подяка ROXOLANA за чудові пісні, в яких переплелися сум від втрат і наш настрій на перемогу”, – написала Маркарова.

За її словами, надходження від аукціону підуть на лікування Наталії Степаненко та її 11-річної доньки Яни, для яких знайшли лікаря-протезиста в США. Мама Наталка з дітьми-близнюками Яною та Ярославом чекали евакуаційного потяга на вокзалі у Краматорську, коли туди прилетіла російська ракета. Яна та мама отримали тяжкі поранення – втратили кінцівки.

“Цей аукціон – початок великої програми нашим українським діткам, дитинство який пошматоване травмами від російських злочинців”, – підкреслила Маркарова.

Як повідомлялося, 13 квітня росіяни керованою ракетою «Точкою-У» вдарили по залізничному вокзалу Краматорська, де йшла евакуація мирних жителів. Від цього теракту загинули 57 людей, з них 38 загинули одразу на вокзалі, решта померла у лікарні. Серед загиблих – п’ятеро дітей. Поранені 114 мирних жителів.

 

Окупанти обстріляли селище на Херсонщині, 3 загиблих – ЗМІ 

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 23:35. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347728/

21 травня російські військові обстріляли селище Білозерка на Херсонщині, місцеві жителі повідомляють про трьох загиблих.

Джерело: Суспільне

Пряма мова місцевих: “Ми чули два прильоти. Перебиті газові труби. Сталося це в районі вулиць Херсонської і Соборної”.

Деталі: Серед загиблих підлітки – хлопець та дівчина, вчителька. Відомо про трьох поранених.

Пряма мова місцевої жительки: “Загинула Даша Голік, вчителька англійської мови. Знаю точно за дівчинку 12 років, була поранена”.

За словами очевидців, вибухи чули жителі Комишан.

Скільки всього людей загинули і поранені наразі не відомо.

 

На Донеччині від обстрілів росіян загинули семеро мирних жителів

21.05.2022 21:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3489000-na-doneccini-vid-obstriliv-rosian-zaginuli-se-semero-mirnih-ziteliv.html

На Донеччині у суботу, 21 травня, війська рф убили сімох мирних жителів і ще десятьох поранили.

Про це повідомляє у Телеграмі начальник Донецької ОВА Павло Кириленко, передає Укрінформ.

“За 21 травня росіяни вбили 7 мирних мешканців Донеччини: 3 в Лимані, 2 – у Миколаївці, 1 – в Авдіївці та 1 – у Святогірську. Ще 10 осіб отримали поранення”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, у Костянтинівці зареєстровано одну людину, яку росіяни поранили на Луганщині, зазначив Кириленко.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Як повідомлялося, впродовж минулої доби, 20 травня, росіяни обстріляли на Донеччині 14 населених пунктів. Руйнувань зазнали 53 цивільних об’єкти: житлові будинки, школа, автовокзал, релігійна споруда, фермерські господарства.

 

На Рівненщині через ракетний удар постраждали шестеро людей

21.05.2022 16:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488813-na-rivnensini-cerez-raketnij-udar-postrazdali-sestero-ludej.html

Шість осіб постраждали внаслідок ракетного удару по Рівненщині.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив голова ОВА Віталій Коваль.

«Виїхав на місце ракетного удару. Загиблих немає. Шестеро людей отримали ушкодження. Усім надано допомогу у медичному закладі області», – зазначив Коваль.

Він додав, що стан постраждалих стабільний.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні зранку по військовому інфраструктурному об’єкту Рівненської області було завдано ракетного удару.

 

На Дніпропетровщині підірвався на касетному боєприпасі 82-річний пенсіонер

21.05.2022 18:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488887-na-dnipropetrovsini-pidirvavsa-na-kasetnomu-boepripasi-82ricnij-pensioner.html

У Криворізькому районі Дніпропетровщини пенсіонер підірвався, перебираючи касетні боєприпаси. Він у лікарні у важкому стані.

Про це у Телеграмі написав голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко, передає Укрінформ.

“82-річний чоловік назбирав 7 боєприпасів від касетних снарядів. Приніс їх додому і намагався розібрати. Стався вибух…”, – написав Резніченко.

Він вкотре закликав людей не чіпати вибухівку, яка залишилася після ворожих обстрілів, а викликати рятувальників або поліцію.

У Дніпропетровській області через касетні снаряди загинули 6 людей.

 

На Київщині вдруге за тиждень трактор наїхав на міну

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 21:44. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347715/

У Бучанському районі водій трактора в ході виконання польових робіт наїхав на ворожу міну, діставши травми.

Джерело: Державна служба з надзвичайних ситуацій

Дослівно: “21 травня о 14:00 до оперативно-диспетчерської служби Бучанського району надійшло повідомлення про вибух на полі у с. Липівка, Макарівської селищної громади.

ДСНС вкотре нагадує, що проїзд необстеженими польовими, лісовими дорогами або ділянками може коштувати вам життя!”

Деталі: Співробітники ДСНС, які приїхали на місце події, вивільнили з техніки постраждалого водія. Його забрали в кареті швидкої допомоги.

Місце вибуху огородили й позначили як небезпечну ділянку.

 

російські окупанти викрали херсонку

21.05.2022 09:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488513-rosijski-okupanti-vikrali-hersonku.html

На Херсонщині рідні та друзі намагаються встановити місцеперебування жительки обласного центру Ірини Горобцової, яку окупанти викрали ще 13 травня.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Пошуково-рятувальний загін «Мілена» Херсон.

«Горобцова Ірина Володимирівна. Місто Херсон. З 13.05.2022 р. немає жодної інформації щодо місця знаходження. Якщо Ви бачили схожу людину або володієте будь-якою інформацією, будь ласка, повідомте за номером телефону: 0730778361», – йдеться у повідомленні.

У соцмережах друзі Ірини Горобцової повідомляють, що дівчину викрали в її день народження, херсонку забрали без пояснень причини. З того часу інформації про її стан та місцеперебування немає. Окупанти розмовляти з батьками зниклої херсонки відмовляються.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області загарбники блокують «зелені коридори», евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі.

На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес.

 

На Донеччині за добу через ворожі обстріли загинули троє людей, п’ятеро поранені 

21.05.2022 09:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488478-na-doneccini-za-dobu-vnaslidok-vorozih-obstriliv-zaginuli-troe-ludej-patero-poraneni.html

За минулу добу, 20 травня, внаслідок обстрілів російських загарбників загинули ще три людини, п’ятеро отримали поранення.

Як передає Укрінформ, про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко у Телеграмі.

«За 20 травня росіяни вбили ще 3 мирних мешканців Донеччини, усі троє – в Лиманській громаді: у Лимані, Новоселівці та Сосновому. Всього від початку повномасштабного вторгнення нам достеменно відомо про 400 убитих росіянами цивільних на Донеччині.

Ще 5 людей за сьогодні (20 травня – ред.) дістали поранення.

Крім того, у Бахмуті медичну допомогу отримали 3 людини, поранені на Луганщині», – написав Кириленко.

Водночас керівник ОВА зауважив, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Як повідомляв Укрінформ, за минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках ЗСУ відбили 11 атак ворога.

На лінії фронту в Донецькій області тривають обстріли, проте перерізати трасу на Бахмут ворогу так і не вдалося – атаки ворога відбили українські захисники.

 

У напівзруйнованій лікарні Сєвєродонецька залишилися три лікарі

21.05.2022 18:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488917-u-napivzrujnovanij-likarni-severodonecka-zalisilisa-tri-likari.html

На Луганщині у багатопрофільній лікарні обстрілюваного Сєвєродонецька залишилися всього три лікарі, у стаціонарі нині перебувають 20 пацієнтів.

Про це заявив керівник комунального некомерційного підприємства «Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня» Роман Водяник, повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм Луганської обласної військової адміністрації.

«У нашому медичному закладі залишилися працювати усього три лікарі. Ще їм допомагають п’ять медсестер. На стаціонарі перебувають 20 пацієнтів. Багатопрофільна лікарня практично знищена росіянами», – заявив лікар.

Він зазначив, що поблизу корпусів лікарні наразі залишається багато нерозірваних боєприпасів.

«Надаємо допомогу за можливостями медзакладу. Вчора змогли евакуювати сімох пацієнтів. Позавчора – 12 важкопоранених. Медикаментами та продуктами харчування ми забезпечені приблизно на десять днів», – уточнив Водяник.

Як раніше сьогодні, 21 травня, повідомляв начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай, всі свої сили російські загарбники кинули на штурм Сєвєродонецька і на прорив – перерізання траси Лисичанськ – Бахмут.

Луганщина постійно зазнає обстрілів російської армії, в області зруйновані багато житлових будинків, об’єкти інфраструктури, навчальні заклади, пошкоджені лікарні. За інформацією керівника Луганської ОВА, донедавна у регіоні залишалися понад 40 тис. мирних жителів, які відмовлялися евакуюватися.

 

ЗМІ встановили особу росіянина, причетного до розстрілу вісьмох людей у Бучі 

22.05.2022 02:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489070-zmi-vstanovili-osobu-rosianina-pricetnogo-do-rozstrilu-vismoh-ludej-u-buci.html

Знайдено одного з російських військових, який, як припускають, брав участь у вбивстві восьми людей у Бучі Київської області.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Телеграм-канал видання «Важливі історії».

Напередодні газета The New York Times написала про одне з масових убивств, скоєних російськими військовими на початку березня у Бучі.

За допомогою сервісів розпізнавання облич «Важливі історії» встановили, що на одній з фотографій, опублікованій NYT, зображений 37-річний Чингіз Атантаєв. Він потрапив на запис камери відеоспостереження, розташованої неподалік місця вбивства людей.

Деталі біографії Атантаєва вказують, що він є військовослужбовцем. Атантаєв народився в Магадані, але багато років живе у Пскові. У цьому місті дислоковані 104-й та 234-й десантно-штурмові полки, які, за інформацією NYT, перебували у Бучі. Що зараз з Атантаєвим, невідомо. Востаннє він заходив на свою сторінку у російській соцмережі 12 квітня. Його дружина Тетяна Чеснак відмовилася зв’язати видання з Чингізом і не стала відповідати на запитання про чоловіка.

Журналіст-розслідувач проєкту Bellingcat Христо Грозєв також повідомив, що на запис камери відеоспостереження потрапив саме Чингіз Атантаєв.

19 травня The New York Times опублікувала нові свідчення вбивств жителів Бучі. Видання надало відеозаписи та свідчення очевидців, згідно з якими 4 березня російські десантники затримали та вбили у тимчасово захопленому місті не менш як вісім чоловіків. Більшість загиблих — українські добровольці сил оборони.

 

На Харківщині знайшли поховання військових рф

21.05.2022 18:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3488901-na-harkivsini-znajsli-pohovanna-vijskovih-rf.html

У Золочівському районі на Харківщині поліцейські знайшли місця поховання шести військових рф, зокрема одного підполковника.

Про це повідомив у Фейсбуці начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов, передає Укрінформ.

«До нас надійшли повідомлення про знайдені могили на різних вулицях без будь-яких знаків, окрім саморобних хрестів. Нам довелося викопати ці могили – для встановлення осіб та їх передачі відповідно до міжнародних процедур… Усього було знайдено 6 трупів, у форменому одязі зс рф, один з них – підполковник Герасимов В.С.», – написав Болвінов.

За його словами, росіяни не зацікавлені забирати своїх вбитих. Поховали їх місцеві, тому що це «по-православному».

Як повідомлялось, Україна готова повертати тіла загиблих російських загарбників, діючи відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Про це заявив Голова цивільно-військового співробітництва України Володимир Лямзін.

За його даними, в різних регіонах України було кілька рефрижераторів, де зберігалися тіла російських військових. Кілька сотень тіл зберігалися на об’єкті неподалік Києва.

За інформацією Генштабу ЗСУ, захисники України з 24 лютого по 21 травня ліквідували близько 28 850 російських військових, що на 150 осіб більше у порівнянні з минулою добою.

 

росіяни знищили майже 90% будинків у селі на Харківщині

21.05.2022 17:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488874-rosiani-znisili-majze-90-budinkiv-u-seli-na-harkivsini.html

У Вільхівці на Харківщині, яка була тимчасово захоплена, росіяни знищили майже 90% домівок.

Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

“Відвідали звільнену Збройними силами України Вільхівку. Росіяни сюди зайшли ще у перші дні повномасштабного вторгнення. Окупанти знищили практично 90% домівок”, – повідомив очільник ОВА.

Зараз правоохоронці фіксують усі злочини російської армії.

Синєгубов опублікував фото, де видно залишки школи, яку ще в березні зайняли загарбники. За його словами, загиблих бійців рф тут знаходять до сьогодні. Як і в інших звільнених населених пунктах, ворог залишив у Вільхівці сотні мінувань. Наразі тут працюють військові та вибухотехніки.

Очільник ОВА наголосив, що важливо зробити все, щоб люди поверталися до життя: відновити критичну інфраструктуру, забезпечити соціальні виплати та гуманітарну допомогу.

Як повідомляв Укрінформ, за минулу добу внаслідок російської агресії на Харківщині загинула одна людина, поранено – 20.

Загалом на Харківщині росіяни намагаються утримати зайняті рубежі. Найгарячіше – на Ізюмському напрямку. Але бійці ЗСУ тримають позиції і не дають ворогу просуватися вперед.

 

Верещук зустрілася з рідними полонених морпіхів із 36-ї бригади

21.05.2022 21:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489002-veresuk-zustrilasa-z-ridnimi-polonenih-morpihiv-iz-36i-brigadi.html

Віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук зустрілася з рідними полонених морських піхотинців із 36-ї бригади.

Як передає Укрінформ, про це Верещук повідомила у Фейсбуці.

“Сьогодні у Будинку офіцерів зустрічалися з рідними полонених морпіхів із 36-ї бригади. У цей непростий та тривожний час щира розмова між владою та рідними військових особливо важлива. Тримаємося разом, зберігаємо спокій, підтримуємо один одного”, – написала Верещук.

Вона наголосила, що Україна боротиметься за повернення кожного нашого військового.

Як повідомлялося, 14 квітня у Маріуполі частина 36-ї бригади морської піхоти потрапила в полон російських загарбників під час спроби прориву.

Більш як 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалася їх евакуація із заблокованого російськими військами меткомбінату “Азовсталь”.

 

Героями цієї війни стали молоді командири – Залужний

22.05.2022 01:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489061-geroami-ciei-vijni-stali-molodi-komandiri-zaluznij.html

Героями війни, розв’язаної росією проти нашої держави 24 лютого, стали молоді українські командири, які набувають досвіду в боях.

Як передає Укрінформ, про це написав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Фейсбуці, опублікувавши допис пам’яті загиблого бійця Вадима Журавського з позивним “Вікінг”.

“Героями цієї війни стали молоді командири. Ті, хто приймає підрозділи після полеглих побратимів. Хто набуває власного досвіду у запеклих боях. Хто віддає серце, душу, здоров’я, а інколи, на жаль, життя за Україну“, – наголосив Залужний.

Він додав, що українці виконають мрію “Вікінга” – здобудуть Перемогу.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

 

Глава держави нагородив 215 українських захисників, 30 – посмертно

22.05.2022 00:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489057-glava-derzavi-nagorodiv-215-ukrainskih-zahisnikiv-30-posmertno.html

Президент Володимир Зеленський підписав указ про нагородження 215 військовослужбовців Збройних сил України, з них 30 – посмертно.

Про це Зеленський сказав у відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

«Підписав сьогодні указ про нагородження наших героїв. 215 військовослужбовців Збройних сил України відзначені державними нагородами. З них 30 – посмертно. Майже щодня в мене на столі такий чи інші подібні укази. Про відзначення наших захисників і захисниць. Про присвоєння звання Герой України. І це відображає тяжкість воєнної ситуації. Війна, на жаль, продовжується. Війна не закінчилась. Нам ще потрібно битись і йти вперед до перемоги», – сказав Зеленський.

Можливо, додав він, комусь у деяких містах в тилу здається, що про війну можна забути і стати безтурботним чи навіть недбалим. «Але ні, це не так. Щодня гинуть українці за нашу незалежність. Щодня! І кожен і кожна з нас мають щоденно дбати про те, щоб допомогти обороні. Допомогти армії. Тим, чим можуть. Так, як можуть», – підкреслив глава держави.

Як повідомляв Укрінформ, українські військові з 24 лютого до 21 травня ліквідували близько 28 850 російських загарбників.

 

Маріупольців хочуть примусити “патрулювати” місто з військовими РФ та “нарміліцією” ОРДО

СВІТЛАНА КІЗІЛОВА — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 20:57. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347711/

У Маріуполі російські загарбники планують силою залучити містян в лави так званих “добровільних дружин”.

Джерело: Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram

Деталі: За даними джерел, один з представників окупантів у місті Євген Хармишев разом зі спільниками оголосив про поновлення “добровільних дружин”.

Пряма мова Андрющенка: “Тепер чоловіки Маріуполя будуть здійснювати патрулювання міста разом з російськими військовими та “народною мііцією днр”. Наші джерела повідомляють, що справжня мета такого “патрулювання” це:

– посилення пошукових заходів. Цього разу починають шукати не тільки активістів, але в першу чергу комунальників, вчителів та інших спеціалістів,

– “М’яка” підготовка до мобілізації.

Окрім того, від “керівництва” міста шириться інформація про запровадження призову до армії так званої “днр” з вересня цього року.

Разом з фактичним зачиненням міста майбутнє Маріуполя під час окупації стає все більш зрозумілим. Військова база в порту та мобілізаційний ресурс. Такі справи…”

 

Маріуполю загрожує епідемічна катастрофа через хаотичні поховання

СВІТЛАНА КІЗІЛОВА — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 19:56. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347701/

Хаотичні поховання та літні дощі можуть призвести до епідемічної катастрофи в окупованому росіянами Маріуполі.

Джерело: Маріупольська міськарада у Telegram

Деталі: Міський голова Вадим Бойченко попередив, що літні дощі вимиють до моря, річок та джерел питної води небезпечні сполуки. Він наголосив, що людей, які ще залишилися в окупації, потрібно безпечно евакуювати.

Пряма мова: “Окрім гуманітарної катастрофи, яку створили окупанти та колаборанти, місто стоїть на порозі спалаху інфекційних захворювань. 100 тисяч жителів продовжують жити без води. Каналізація не працює. По всьому місту знаходяться хаотичні поховання.

Під час характерних для Маріуполя літніх дощів все це буде потрапляти до річок, моря та джерел, звідки люди беруть воду. Тому нам потрібні стійкі зелені коридори для евакуації маріупольців. Разом з міжнародними партнерами маємо зробити все, щоб врятувати людей”.

 

Біля Маріуполя на блокпостах «ротація» – терористів «днр» міняють на кадирівців

21.05.2022 18:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3488889-bila-mariupola-na-blokpostah-teroristiv-dnr-minaut-na-kadirivciv.html

Навколо Маріуполя на фільтраційних пунктах пропуску та блокпостах в бік Запоріжжя проходить ротація загарбників – «днрівців» міняють на «кадирівців» та значно посилюють перепустку цивільних.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«Увага! Важливо! Маріуполь. Наші джерела з міста повідомляють, що на фільтраційних пунктах пропуску та блокпостах навколо Маріуполя в бік Запоріжжя проходить ротація окупантів. Колаборантів та представників так званої народної міліції «днр» змінюють на представників росгвардії та кадирівців», – написав Андрющенко.

Окрім того, зазначив він, загарбники встановлюють додаткові пункти контролю та блокпости на грунтових дорогах, якими можна було оминути фільтраційний контроль.

Фактично від сьогодні будь-яка евакуація з міста стає неможливою до відкриття окремих коридорів в результаті перемовин керівництвом країни, підкреслює радник мера.

Також він попереджає, що всі, хто довірившись пропаганді та інформаційному вкиду окупантів, збирався тимчасово повернутись в Маріуполь для вивозу особистих речей, не треба робити цього.

«На зараз маєте пам’ятати – це дорога в один кінець. Бережіть себе. Ми продовжуємо працювати над евакуацією», – наголосив Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, з Маріуполя на територію рф було вивезено 130 тисяч громадян України. 21 квітня вона інформувала, що російські ЗМІ повідомили про вивезення з території України понад 915 тисяч осіб, з яких 170 тисяч – діти.

Агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйновано обстрілами російських загарбників. Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Маріупольський міський голова заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. Нині тут залишаються близько 100 тисяч мирних жителів.

Під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати навіть дітей, намагаються спіймати батьків на неправді. Тих маріупольців, які не проходять фільтрацію, доправляють у колонію в Оленівці на Донеччині або у в’язницю «Ізоляція» в Донецьк.

 

Останній день на «Азовсталі» очима захисників Маріуполя

21.05.2022 16:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3488847-opriludneno-film-dmitra-kozackogo-forteca-mariupol-ostannij-den-na-azovstali.html

Оприлюднено фільм Дмитра Козацького «Фортеця Маріуполь. Останній день на Азовсталі», який сам був одним з бійців полку «Азов» – очолював пресслужбу полку та провів на меткомбінаті поруч з побратимами 84 дні.

Як передає Укрінформ, цей фільм розмістив у Телеграмі радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Фільм, створений Орестом (Дмитром Козацьким), кадри якого він зафільмував за день до полону, показує металургійний комбінат зсередини, що був зруйнований російськими бомбами з неба, постійними обстрілами артилерії з землі та ракетами з моря. Покручені металеві прути, рейки, різні побиті виробничі конструкції, а в отворах розбомбленої промислової споруди видно відкрите небо.

«Останній день на Азовсталі. Відео змонтоване BABYLON’13 на основі матеріалів, переданих Гарнізоном Маріуполяфільму», – написано внизу на кадрах фільму. А ще наголошується: «Ми всі у невідплатному боргу у наших Захисників Маріуполя. Їх подвиг та героїзм не мають достатніх слів».

Як повідомлялося, більше 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками меткомбінату “Азовсталь”. До медичного закладу у Новоазовськ евакуйовано більше 50-и важкопоранених бійців для надання медичної допомоги. Ще понад 200 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку. Для подальшого повернення їх додому буде здійснено процедуру обміну.

 

У «фільтраційних таборах» на окупованій Донеччині – майже чотири тисячі чоловіків з Маріуполя

21.05.2022 16:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3488840-u-filtracijnih-taborah-na-okupovanij-doneccini-majze-cotiri-tisaci-colovikiv-z-mariupola.html

У “фільтраційних таборах” в Безіменному та Козацькому Новоазовського району Донецької області перебувають майже 4 тисячі чоловіків з Маріуполя.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова повідомила у Телеграмі.

“Окупанти нарощують темпи вивезення чоловіків з розбомбленого Маріуполя до “фільтраційних таборів”. Наразі, за приблизними даними, у таких таборах в Безіменному та Козацькому Новоазовського району Донецької області перебувають майже 4 тисячі чоловіків”, – заявила Денісова.

Омбудсман повідомила, що кількість українських чоловіків у “фільтраційних таборах” зросла удвічі лише за останні два тижні. Жоден утримуваний у таборах не повернувся. Чоловіки перебувають у жахливих умовах, сплять на підлозі, в задусі та антисанітарії, піддаються тортурам та знущанням.

“Окупанти заявляють, що вже у липні-серпні їх буде “мобілізовано” до лав незаконних збройних формувань ОРДО. Для цього наших громадян примушують до написання заяв про отримання громадянства самопроголошеної псевдореспубліки або росії”, – повідомила Денісова.

Вона нагадала, що захоплення та катування заручників є актом тероризму відповідно до Конвенції Ради Європи про попередження тероризму та воєнним злочином відповідно до статті 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення російської федерації в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, 20 травня радник мера Маріуполя Петро Андрющенко заявив, що з міста за добу до “фільтраційного табору” в Безіменному були доставлені 416 маріупольців, зокрема 46 дітей. Після “фільтрації” до росії депортовані 512 людей.

 

Зеленський розповів, з ким домовлявся про виведення бійців з «Азовсталі»

21.05.2022 11:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3488597-zelenskij-rozpoviv-z-kim-domovlavsa-pro-vivedenna-bijciv-z-azovstali.html

До перемовин про виведення українських бійців з Азовсталі залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії.

Про це Президент Володимир Зеленський розповів в інтерв’ю всеукраїнському телемарафону, передає Укрінформ.

“Структура складна. Домовлялися про те, що розблокуванням будуть займатися посередники, західні партнери. Я домовлявся з Туреччиною, Швейцарією, з Ізраїлем. Спочатку з Францією через стосунки лідерів з російською федерацією. Коли ми бачили, що військовим шляхом розблокувати неможливо”, – сказав він.

Крім того, додав Зеленський, посередником разом зі згаданими країнами були представники ООН. “Ми домовлялися з Генеральним секретарем”, – зазначив Президент.

Перед цим, наголосив Зеленський, він просив світових лідерів надати ЗСУ необхідну зброю, щоб військових з Азовсталі можна було розблокувати військовим шляхом.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

“Будемо забирати їх додому. Це те, що ми повинні зробити разом з партнерами, які взяли на себе відповідальність”, – резюмував Президент.

Як повідомлялося, більше 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу “Азовсталь”.

 

У Держдумі натякнули на можливість обміну полонених “азовців” на Медведчука

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 22:40. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347699/

Член російської переговорної групи й депутат Держдуми РФ Леонід Слуцький заявив, що російська влада “вивчить питання” обміну затриманого народного депутата Віктора Медведчука на полонених захисників Маріуполя, але згодом увечері “передумав”.

Джерело: російська новинна агенція “Интерфакс” з коментарем Слуцького, telegram-канал Слуцького

Пряма мова Слуцького: “Ми вивчимо питання можливості обміну Медведчука на “азовців”. Не ми – ЛДПР, а ті люди в Москві, які мають такі повноваження”.

Деталі: Сам Слуцький заявив про це, виступаючи на так званій “пресконференції” в окупованому Донецьку.

Пізно ввечері Слуцький у своєму telegram-каналі сказав не чіплятися до його “ввічливих” формулювань. Він заявив, що підтримує воєнний трибунал над українськими військовополоненими з “Азовсталі”, а обмінювати їх не можна.

Водночас він ще раз повторив твердження, що долю Медведчука нібито мають вирішити в Москві, хоча він перебуває в слідчому ізоляторі в Україні.

Російське міністерство оборони твердить, що з “Азовсталі” вийшли 2 439 українських захисників. Однак українська влада не називає точні цифри, а міжнародні військові експерти припускають, що російські окупанти навмисно завищують кількість полонених.

Передісторія:

Президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада домовилась з міжнародними організаціями про гарантії повернення українських захисників додому в рамках певного обміну. Евакуацію проводять за участі західних партнерів. Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста заявляли, що вони реєструють всіх українських військових, яких евакуюють з “Азовсталі”.

20 травня міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів російському президенту Володимиру Путіну, що з території меткомбінату “Азовсталь” вийшли всі українські захисники. Перед цим американські журналісти публікували відео, на яких українські військові виходять з території “Азовсталі” й сідають в евакуаційні автобуси.

Кореспонденти Reuters заявляли, що українських захисників Маріуполя, які не вважаються пораненими, завезли на 7 автобусах у колонію в Оленівці Донецької області, яка перебуває під окупацією бойовиків так званої “ДНР”. Поранених завезли в Новоазовськ між Маріуполем і російським Таґанроґом.

18 квітня затриманий Медведчук записав відеозвернення до Зеленського й Путіна, у якому запропонував обміняти його на захисників “Азовсталі”. Перед цим особисто до Путіна зверталась дружина Медведчука Оксана Марченко, котра є його кумою. Проте Кремль зволікав та ігнорував ці пропозиції у квітні.

СБУ затримала Медведчука 12 квітня. Згодом голова СБУ Іван Баканов розповів деталі спецоперації із затримання нардепа-втікача. Він повідомив, що ФСБ РФ намагалась вивезти його спочатку до Придністров’я, а згодом – до Москви. СБУ затримала Медведчука по дорозі – на виїзді з Київської області.

 

Подоляк: Поразка росії – ключове завдання з точки зору її «лікування»

22.05.2022 05:27

Поразка російської федерації у війні, яку вона веде проти України, дозволить цій країні переосмислити себе, оновитися та існувати вже в інакшому вигляді.

Про це радник глави офісу Президента України Михайло Подоляк сказав в інтерв’ю «Настоящему времени», повідомляє Укрінформ.

«Я вважаю, що поразка… російської федерації – це ключове завдання світової спільноти з точки зору лікування російської федерації. Парадоксальна думка? Тобто якщо ми хочемо зберегти таку країну, як росія, ми хочемо зберегти суспільство, ми хочемо дати можливість цій цивілізації й надалі розвиватися – то так, напевно, необхідно, щоб вона програла, переосмислила себе і вже в іншому вигляді існувала. Тобто, напевно, вона тоді зможе більше інтегруватися у сучасну гуманістичну цивілізацію, гуманістичну спільноту, в якій ми, наприклад, Україна, перебуваємо», – сказав Подоляк.

На його думку, для російського суспільства дуже важливо, щоб рф зазнала поразки у цій війні – як і вся ця істерія та немислима пропаганда. Тоді росія зможе оновитися зсередини і прийти до якогось інакшого суспільного консенсусу, за якими правилами треба жити.

«Інакше, якщо, наприклад, росія сьогодні не програє, принаймні, не отримає суттєвого програшу, то ця вся консервативна ситуація, яку ми спостерігаємо, оця вся істерика, божевілля – адже воно законсервується і через якийсь час знову прорве . Це буде такий гнійник», – переконаний радник голови ОП.

Він також прокоментував ситуацію довкола «Азовсталі» в Маріуполі, зазначивши, що евакуація ще триває, ведеться досить тяжкий переговорний процес.

«російська сторона відрізняється, на мій величезний жаль, тим, що постійно змінює умови переговорного процесу. І ми ухвалили рішення: поки безумовно не закінчиться ця тяжка переговорна сесія, тяжка переговорна евакуація, не коментувати те, що відбувається в деталях», – зазначив Подоляк.

Таку стриманість він пояснив бажанням, «щоб ніхто нам не міг поставити в претензію якісь слова, які потім спричинять зі зрозумілих причин дивну реакцію російської федерації».

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники мирні міста та села України, катують та вбивають мирне населення. США, ЄС та інші країни запровадили та продовжують вводити санкції проти росії.

 

Подоляк: Поки росія вважає, що воює з НАТО – переговори неможливі

21.05.2022 19:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3488953-podolak-poki-rosia-vvazae-so-voue-z-nato-peregovori-nemozlivi.html

Переговори України з російською федерацією зупинені доти, доки рф не зможе об’єктивно дивитися на ситуацію.

Про це радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк сказав в інтерв’ю «Настоящему Времени», повідомляє Укрінформ.

За його словами, росія повернулася до такого початкового, “не зовсім виразного уявлення про світ і свою роль у світі”, досі не усвідомила, що вона вже 85 днів воює проти України, а не проти НАТО.

“Це заважає їм адекватно сприймати і переговорний процес”, – упевнений Подоляк.

«Це ж як у людських стосунках. Якщо сторони не мають інтересу, не бачать взаємних точок обговорення, то їм не буде цікаво спілкуватися. Так само і в переговорному процесі. Немає про що говорити, немає ліній, що перетинаються, коли сторони готові виразно й об’єктивно, наголошую, логічно пояснювати свої мотиви. Важко слухати весь час, коли тобі кажуть: «У вас там нацисти», – сказав радник глави Офісу Президента.

При цьому він наголосив, що переговори – це також обов’язковий інструмент під час війни. Безперечно, сказав Подоляк, є військова складова, є дипломатична, є переговорна складова. Але переговори – це майданчик, на якому сторони, по-перше, адекватно оцінюють себе, а по-друге, адекватно оцінюють перебіг бойових дій та, крім того, позицію своєї країни.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація почала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Російські загарбники обстрілюють і бомблять мирні міста та села України, катують і вбивають мирне населення. США, ЄС та інші країни запровадили та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

 

Мер Бахмута спростував російський фейк, що місто закриють на виїзд

21.05.2022 21:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488983-mer-bahmuta-sprostuvav-rosijskij-fejk-so-misto-zakriut-na-viizd.html

Бахмутський міський голова Олексій Рева спростував інформацію, що місто за 72 години буде повністю закрито. Хоча підтвердив, що місто перебуває під постійними обстрілами ворога.

Про це він повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У соцмережах останніми днями активно поширюється неправдива інформація про те, що за 72 години місто Бахмут буде повністю закритим на в’їзди та виїзди. Офіційно заявляю: ніхто місто закривати не збирається! Це є елементом гібридної війни росії проти України», – написав Рева.

Він також зазначив, що ситуація в Бахмутській громаді залишається складною.

«Наше місто та села перебувають під постійними обстрілами ворога. Вкотре закликаю жителів громади виїхати у більш безпечні місця. Не вірте фейкам! Довіряйте лише офіційним джерелам інформації!», – наголосив мер.

Як повідомляв Укрінформ, всі свої сили російськи загарбники наразі кинули на штурм Сєвєродонецька і на прорив – перерізання траси «Лисичанськ – Бахмут».

Бахмут та його місто-супутник Соледар обстрілюється ворожою авіацією, яка руйнує будівлі, вбиває та калічить місцевих мешканців.

На території Донецької області, підконтрольній українській владі, нині залишилося близько 370 тисяч жителів, що становить 22% від тієї кількості, що була до 24 лютого. Решта виїхали у безпечні міста.

 

Вертоліт РФ випустив ракету по населеному пункту між Сумщиною і Харківщиною

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 16:36. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347666/

Російський вертоліт обстріляв територію між Харківською та Сумською областями.

Джерело: Державна прикордонна служби

Дослівно: “Ворожий вертоліт завдав ракетного удару по околиці одного з населених пунктів на межі між Харківською та Сумською областями”.

Деталі: Прикордонники підтверджують також, що пообіді з території Росії Сумщину обстріляли з “Градів”. Нараховано біля півтора десятка пострілів.

Також зафіксовано мінометні обстріли у напрямку сіл Грем‘яч, Миколаївка та Кучерівка.

 

На Запоріжжі партизани допомогли ЗСУ знищити кілька ворожих артсистем

22.05.2022 02:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489076-na-zaporizzi-partizani-dopomogli-zsu-znisiti-kilka-vorozih-artsistem.html

У Запорізькій області партизани допомогли Збройним силам України знищити кілька російських артилерійських систем.

Про це повідомляє в Телеграмі  Запорізька ОВА, передає Укрінформ.

“Завдяки злагодженим діям із партизанами українські стрільці знищили кілька артилерійських систем російської армії”, – йдеться у дописі.

В ОВА також повідомили, що Сили оборони Запорізького краю разом із представниками Руху опору поблизу Мелітополя знищили радіолокаційні станції загарбників, які глушили зв’язок та проводили розвідку.

Зазначається, що на ці свої поразки загарбники відповіли посиленням контролю на блокпостах та перевірками не лише приватних авто, а й громадського транспорту в Мелітополі.

Також наголошується, що українські військові продовжують витісняти ворога у південному напрямку.

Як повідомляв Укрінформ, українські військові з 24 лютого до 21 травня ліквідували близько 28 850 російських військових.

 

Жителі окупованої Донеччини активізують співпрацю з українською розвідкою – ГУР

22.05.2022 06:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489111-ziteli-okupovanoi-doneccini-aktivizuut-spivpracu-z-ukrainskou-rozvidkou-gur.html

Мешканці окупованих районів Донеччини намагаються саботувати розпорядження російських загарбників та уникати будь-якої співпраці з органами окупаційної влади.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

«На фоні військових невдач та втрат живої сили, яких кожного дня зазнають окупаційні війська, населення Донбасу намагається саботувати вказівки загарбників та уникати будь-якої співпраці з органами окупаційної влади. Після повного розгрому захисниками України кількох підрозділів, до складу яких входили насильно мобілізовані мешканці Донбасу, чоловіки з Донеччини та Луганщини, навіть попри загрози арештів, категорично відмовляються воювати в збройних силах рф», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, до російських окупаційних адміністрацій з москви надійшла термінова вказівка проводити невідкладні заходи з підняття бойового духу окупантів у військових підрозділах та серед населення тимчасово непідконтрольних Україні територій. Завезені до Донецька та Луганська російські пропагандисти вже знімають агітаційні ролики про «успіхи та перемоги», організовують концерти, створюють «музеї бойової слави».

Нещодавно в так званому «мвд днр» відкрилася виставка «Нацизм на Украине». Як завжди бездарно загарбники намагаються видати предмети часів Другої світової війни за особисті речі сучасних захисників України.

Зазначається, що інформацію про злочинну діяльність причетних до відкриття виставки осіб, за власною ініціативою передали до органів української влади одразу кількадесят патріотично налаштованих донеччан.

У ГУР нагадали, що всіх воєнних злочинців та їхніх поплічників буде викрито та притягнуто до відповідальності за злочини проти мирного населення України.

Як повідомляв Укрінформ, захисники України з 24 лютого до 21 травня ліквідували близько 28 850 російських військових. Також знищено: танків – 1278, бойових броньованих машин – 3116, артилерійських систем – 596, РСЗВ – 201, засобів ППО – 93, літаків – 204, гелікоптерів – 169, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 462, крилатих ракет – 104, кораблів / катерів – 13, автомобільної техніки та автоцистерн – 2178, спеціальної техніки – 43 одиниці.

 

У Бериславі загарбники зняли український прапор – люди намалювали його на постаменті

21.05.2022 19:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488932-u-berislavi-zagarbniki-znali-ukrainskij-prapor-ludi-namaluvali-jogo-na-postamenti.html

У Бериславі на Херсонщині, де окупанти зняли український прапор, місцеві жителі намалювали синьо-жовтий стяг на постаменті флагштока.

Відповідне фото оприлюднили у соцмережах, передає Укрінформ.

«Це окупований Берислав, Херсонської області. Там орки зняли державний прапор, тому місцеві його просто намалювали на постаменті під флагштоком. Добрий вечір, ми з України!» – йдеться у дописі під фото.

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня у Бериславі патріоти на постаменті зі старим танком зробили напис «сдохни путин».

 

Викрадене загарбниками обладнання з лікарень Маріуполя опинилося в Донецьку

21.05.2022 17:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488865-vikradene-zagarbnikami-obladnanna-z-likaren-mariupola-opinilosa-v-donecku.html

У заблокованому Маріуполі російські загарбники викрали медичне обладнання з лікарень №1 та №4; його передали як благодійну допомогу до окупованого Донецька.

Як передає Укрінформ, це у Телеграмі повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«Маріуполь. На зараз. Викрадене на росію медичне обладнання з лікарень №1 та №4 вчора було завезене в клініку Калініна в Донецьку. Як благодійна допомога «Єдиної росії». Тепер в Донецьку нова сучасна хірургія завдяки українським платникам податків», – написав Андрющенко.

При цьому він підкреслив, що тільки росія може «вкрасти, а потім видати вкрадене за благодійність… без здивувань та сюрпризів».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомбили беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Місто практично зруйноване: і житлові будинки, і об’єкти інфраструктури, і школи, і лікарні, і підприємства. У Маріуполі немає нормального енерго-, водо- та газопостачання.

Міський голова Маріуполя заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тис. мирних жителів.

 

Прем’єр Португалії відвідав Ірпінь

21.05.2022 16:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3488819-premer-portugalii-vidvidav-irpin.html

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта, який сьогодні прибув до України на запрошення Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, відвідав Ірпінь.

Як передає Укрінформ, про це політик написав у Твітері.

За словами португальського прем’єра, цю поїздку він ніколи не забуде.

«Рівні руйнування та насильства абсолютно нищівні. Я став свідком жорстоких, довільних та невиправданих нападів. Війна завжди стосується безневинних людей. Сім’ї, у яких тут було життя, робота, їхній район, змушені були залишити все, щоб спробувати врятувати своє життя. Найбільше вражає мене насильство проти мирних жителів», – написав Кошта.

Як повідомив прем’єр, він прибув до Києва сьогодні на запрошення свого українського колеги Дениса Шмигаля: «Я прибув сюди з почуттям та повагою, на знак солідарності з цією країною та цим народом. Ми засуджуємо варварське вторгнення росії. Португалія підтримує Україну».

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю спікери верхньої та нижньої палат парламенту Ірландії Марк Дейлі та Шон О’Фаріл відвідали Бучу та Ірпінь у Київській області.

Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників на початку квітня.

Правоохоронці оглянули в Ірпені 17 535 об’єктів. Встановлено, що 885 будівель зруйновано повністю, 2738 – частково, 8651 пошкоджено поверхнево.

 

Пілотне перевезення вантажів між Україною та Литвою в обхід Білорусі окупилося

21.05.2022 08:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3488461-pilotne-perevezenna-vantaziv-miz-ukrainou-ta-litvou-v-obhid-bilorusi-okupilosa.html

Пілотне залізничне перевезення вантажів між Україною та Литвою в обхід Білорусі окупилося.

Про це заявив очільник Литовських залізниць Егідіюс Лазаускас, передає Укрінформ із посиланням на литовське видання delfi.lt.

За словами Лазаускаса, подальша частота рейсів визначатиметься не лише потребою компаній у перевезеннях, а й конкуренцією з іншими перевізниками.

«Поточна ціна — приблизно 60 тис. євро туди і назад. Питання в тому, скільки б це коштувало, якби таких вантажів було значно більше і спрацювала б економія на масштабі. У будь-якому випадку маршрут окупився: отримали багато уроків і будуть ухвалені рішення, як покращити ці послуги, бо, на наш погляд, є дуже хороші перспективи», — заявив посадовець.

Наразі планується доставка 1,5 тис. т вантажів потягом до Литви раз на тиждень, оскільки Литовські залізниці підписали поки що кілька договорів на перевезення вантажів з України.

Як повідомлялося, Литва тестувала залізничне сполучення з Україною в обхід Білорусі. Цим маршрутом Україна розглядала можливість експорту зерна через порт Клайпеди у Литві.

При цьому міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс заявляв, що Клайпедський порт здатний перевалювати значні обсяги – близько 8 млн тонн зерна, але через інфраструктурні обмеження нині в Литву можна завозити через Польщу лише 1-1,5 млн тонн українського зерна на рік.

 

Збірна українських школярів здобула вже майже 30 нагород на Всесвітній гімназіаді

21.05.2022 10:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-sports/3488537-zbirna-ukrainskih-skolariv-zdobula-vze-majze-30-nagorod-na-vsesvitnij-gimnaziadi.html

У французькій Нормандії триває Всесвітня гімназіада – найбільший міжнародний мультиспортивно-просвітницький захід серед школярів 16-18 років.

За інформацією офіційного сайту Гімназіади-2022, за шість днів змагань юні спортсмени збірної України здобули майже 30 медалей, чверть з яких – золоті, передає Укрінформ.

Представники «синьо-жовтої» команди стали володарями нагород у плаванні, тхеквондо, боксі, спортивному орієнтуванні, фехтуванні, вільній боротьбі, спортивному брейк-дансі, пляжному волейболі.

Як повідомляв Укрінформ, у 20 видах спорту Всесвітньої гімназіади беруть участь 3,5 тис. учасників із понад 70 держав.

Змагання у Нормандії пройдуть до 22 травня.

 

В Україні очікують рекомендації ВООЗ, як протидіяти «віспі мавп»

21.05.2022 08:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3488463-v-ukraini-ocikuut-rekomendacii-vooz-ak-protidiati-vispi-mavp.html

Наразі ситуація з розповсюдженням віспи мавп у світі не виглядає занадто загрозливою, однак є ризики мутації вірусу, що може призвести до серйозніших наслідків. В Україні очікують рекомендації від ВООЗ, як протидіяти розповсюдженню мавпячої віспи й готують відповідні заходи.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у Фейсбуці.

“На даний час ситуація з розповсюдженням віспи мавп не виглядає занадто загрозливою, однак є ризики мутації вірусу, що може призвести до серйозніших наслідків.

Неодноразово казав про те, що після пандемії COVID-19 світ очікують інші виклики, зокрема, поява нових вірусів. Навіть під час війни Україна має бути готовою до нових біологічних загроз. Очікуємо рекомендації від ВООЗ, як протидіяти розповсюдженню мавпячої віспи, і разом з МОЗ готуємо відповідні заходи”, – зауважив Радуцький.

Парламентарій нагадав симптоми хвороби: вона схожа на звичайну віспу, але відрізняється легшим перебігом хвороби. Інфікування зазвичай проходить через тісний контакт. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, сльозову оболонку очей, носа або рота. Захворювання передається при контакті з інфікованою твариною (мавпа, щур, білка), від інфікованої людини людині або через предмети – одяг, постільна білизна.

Інкубаційний період триває від 6 до 16 днів. У людини зазвичай розвивається лихоманка, озноб, головний біль, біль у м’язах, перевтома. Згодом з’являються характерні висипи на тілі. Найчастіше захворювання проходить самостійно за два-три тижні. Але у деяких випадках хвороба протікає у важкій формі. Рівень летальності коливається від 1% до 15%. Найскладніше переносять це захворювання діти.

До групи ризику входять мандрівники, що повернулись з Африки, а також ті, хто вживав м’ясо диких тварин або торкався до них.

Водночас Радуцький зауважив, що британські та американські вчені у галузі охорони здоров’я вважають ризик великого спалаху хвороби мінімальним. “Вірус не настільки заразний, як, наприклад, COVID-19. Хвороба передається обмежено, лише при тривалому контакті. Центри контролю та профілактики захворювань США (CDC) нагадують, що для боротьби з мавпячою віспою можна використовувати вакцину проти звичайної віспи. Її ефективність проти віспи мавп складає 85%”, – додав голова профільного парламентського комітету.

Як повідомлялось, віспа мавп, яка зазвичай виявляється лише в Африці, зараз поширюється у Європі та Північній Америці. У Європі вже було підтверджено понад сорок випадків інфекції.

7 травня в Великій Британії зафіксували перший випадок захворювання: пацієнт декілька тижнів тому повернувся з Нігерії. За два тижні хворих на віспу мавп виявили у США, Канаді, Франції, Італії, Іспанії, Португалії, Швеції та Австралії.

Перший випадок інфікування людини віспою мавп був зафіксований у 1970 році.

 

Оголосили лауреатів премії Ґонґадзе

21.05.2022 20:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3488972-ogolosili-laureativ-premii-gongadze.html

Лауреатами Премії імені Георгія Ґонґадзе 2022 року стали журналіст Associated Press, фотограф, відеограф, письменник Мстислав Чернов та фотожурналіст Євген Малолєтка.

Лауреатів премії оголосили 21 травня, повідомляє Укрінформ.

«Можна не тільки гарно знімати, можна знімати історії, осмислювати це все. Не всі можуть займатися фотожурналістикою, бо це така спеціалізація, яка у більшості випадків зачіпає не найщасливіші моменти у житті. У більшості випадків це горе, страждання, це багато людського болю, який фотожурналіст пропускає через себе», – сказав Малолєтка.

Як зазначив Чернов, він навіть не міг уявити собі, що доведеться змінами війну на своїй Батьківщині. «При всьому жахливому, що несе ця війна, вона відриває Україні та українській документалістиці багато нових імен, багато сміливих фотодокументалістів, журналістів. Я пишаюся цим. Увесь світ це бачить», – сказав відеограф.

Обидва понад два тижні документували наслідки обстрілів Маріуполя.

До короткого списку номінантів на здобуття премії цього року ввійшли четверо представників ЗМІ. Зокрема, й співзасновник та головний редактор видання «Європейська правда» Сергій Сидоренко та головна редакторка «Громадського радіо» Тетяна Трощинська.

Цього року вперше в історії Премії імені Георгія Ґонґадзе запроваджено спеціальну відзнаку. Нею посмертно відзначили фотожурналіста Макса Левіна “за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу”.

Як повідомлялося, минулого року лауреаткою премії імені Георгія Гонгадзе стала ведуча токшоу «Зворотний відлік» Мирослава Барчук.

Премія була заснована 2019 року Українським ПЕН у партнерстві з Асоціацією випускників КМБШ, Києво-Могилянською Бізнес-Школою та виданням «Українська правда».

 

Росія зупинила поставки газу до Фінляндії

21.05.2022 10:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3488521-rosia-zupinila-postavki-gazu-do-finlandii.html

Російський газовий монополіст “Газпром” у суботу зупинив експорт газу до Фінляндії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Газпром” підтвердив, що повністю припинив експорт до Фінляндії о 07:00 за Київським часом у суботу.

Фінська державна компанія Gasgrid Finland підтвердила, що постачання газу через пункт входу Іматра було припинено 21 травня.

“Кількість газу, необхідна для фінського газового ринку, імпортується до фінської газової системи через точку входу Balticconnector відповідно до номінацій, зроблених сторонами ринку. Gasgrid Finland спрямовує імпорт газу в Balticconnector, і газова система в цей час знаходиться в балансі”, – йдеться у повідомленні компанії.

У Gasgrid Finland запевнили, що компанія ретельно готувалась до цієї ситуації і за умови, що не буде збоїв у газотранспортній мережі, вони зможуть забезпечити всіх своїх клієнтів газом у найближчі місяці.

Відключення сталося через те, що Гельсінкі відмовилися оплачувати поставки в рублях, а також після оголошення про те, що Фінляндія подасть заявку на членство в НАТО.

Попри вторгнення в Україну 24 лютого, росія продовжує постачати газ до багатьох європейських країн. Після того, як західні держави ввели санкції проти росії через війну, росія заявила, що “недружні” країни повинні платити за газ російською валютою, що ЄС вважає шантажем.

Фінляндія імпортувала більшу частину газу з росії, але на газ припадає менше десятої частини енергоспоживання країни.

 

рф заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн зерна – Зеленський

21.05.2022 16:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3488805-rf-zablokuvala-v-ukrainskih-portah-ponad-20-miljoniv-tonn-zerna-zelenskij.html

російська федерації заблокувала в українських портах понад 20 мільйонів тонн сільськогосподарських культур.

Про це Президент України Володимир Зеленський повідомив під час спільного брифінгу з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Коштою в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“росія заблокувала майже всі порти. Усі, скажімо так, морські можливості експорту харчової продукції – нашого зерна, ячменю, соняшника та іншого… 22 мільйони тонн сьогодні заблоковано російською федерацією”, – сказав Президент.

Окрім того, Зеленський заявив, що росія краде та вивозить українські культури. За його словами, у влади є розуміння, куди постачається крадена продукція. Він уточнив, що робота над цим питанням триває на рівні Міністерства закордонних справ України.

Глава держави наголосив на необхідності розблокувати українські порти для унеможливлення харчової кризи у світі. Зеленський зауважив, що це можна зробити різними шляхами, зокрема військовим. У цьому контексті глава держави поінформував, що звертається до міжнародних партнерів із проханням надати необхідну зброю.

Як повідомлялося, Україна виробляє суттєву частку світового продовольства, але не може поставити на світовий ринок рекордні осінні врожаї через війну, розв’язану росією. Експорт зерна наразі обмежений до 500 тисяч тонн на місяць у порівнянні з 5 мільйонами тонн до війни. Це, за даними Мінагрополітики, спричиняє втрати у 1,5 мільярда доларів.

 

Росія заборонила в’їзд п’яти померлим американцям, серед них Маккейн

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 21:07. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347713/

У російський санкційний “чорний список” включені щонайменше 5 громадян Сполучених штатів Америки, які вже померли, але для яких продовжує діяти заборона на в’їзд до Росії.

Про це свідчить список, оприлюднений у суботу МЗС РФ.

Примітно, що російський уряд знає про їхню смерть, але вважає за необхідне зберегти щодо них санкційний режим. Серед 963 підсанкційних американців навпроти 5 людей стоїть позначка “помер”.

МЗС РФ у офіційному поясненні зазначає, що щодо них діє “заборона в’їзду (до Росії) на постійній основі”

Так, в’їзд заборонений екссенатору Джону Маккейну (помер у 2018 році), ексконгресвумен  Елсі Гастінгс (померла у 2021 році), колишній першій заступниці директора ЦРУ Меліссі Дриско, екссудді Стівену О’Нілу, колишньому військовослужбовцю США Джеремі Сівітсу.

Як повідомлялося, у суботу РФ повідомила про заборону на в’їздБайдену, Гарріс, Блінкену та ще 960 американцям.

 

Байден, Блінкен і конгресмени: росія заборонила в’їзд понад 900 американцям

21.05.2022 19:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3488928-bajden-blinken-i-kongresmeni-rosia-zaboronila-vizd-ponad-900-amerikancam.html

москва оприлюднила список з понад 900 американців, яким на невизначений термін заборонили в’їзд до росії, серед них президент Байден та інші провідні американці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Також до списку потрапили держсекретар Ентоні Блінкен, глава ЦРУ Вільям Бернс і сотні членів Конгресу.

У МЗС росії заявили, що обмеження застосовані у відповідь на санкції США, які були введені після вторгнення в Україну 24 лютого.

У відомстві додали, що «росія не прагне конфронтації і відкрита до чесного, взаємоповажного діалогу».

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

У Лаврова заявили, що “1984” Орвелла описує Захід, а не путінську Росію

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 20:36. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347707/

Речниця російського міністерства закордонних справ Марія Захарова переконана, що роман-антиутопія “1984” англійського письменника Джорджа Орвелла описує не путінську Росію, а сучасний Захід.

Джерело: російська служба ВВС

Пряма мова Захарової: “Багато років ми вважали, що Орвелл описав тоталітаризм. Це один із глобальних фейків.

Орвелл писав про кінець лібералізму. Він написав, як лібералізм заведе людство в безвихідь. Він не писав про СРСР, він писав про суспільство, в якому жив, про крах ідеї лібералізму”.

Деталі: Захарова виступала перед студентами в Єкатеринбурзі. Один з присутніх поставив речниці МЗС РФ питання, що відповідати його друзям за кордоном, які порівнюють стан суспільства в путінській Росії з суспільством в романі “1984”.

До своєї відповіді Захарова додала, щоби цей студент сказав своїм знайомим за кордоном, що роман “1984” – це про “них, а не про нас”, і пояснила, що росіян зараз обманюють. Проте не продовжила думку, що обманюють у Росії, а не за кордоном.

Вона згадала також про поширення на Заході так званої “cancel culture” (в перекладі “культура скасування”), коли пересічні користувачі в Інтернеті принижують і примушують мовчати людину, чиї погляди не суголосні поглядам “проґресивної” більшості. На думку Захарової, це якраз ті явища, котрі описав Орвелл у своєму романі, а путінська Росія, мовляв, не схожа на антиутопію.

Довідково: “1984”, виданий 1949 року, став найбільш відомим романом письменника Джорджа Орвелла (справжнє ім’я Ерік Артур Блер).

У цьому романі Орвелл описує уявне тоталітарне суспільство у 1984 році, де думки, наміри та бажання всіх людей контролює через різні технологічні засоби Поліція Думок. Щодня працівники всіх закладів, установ і підприємств упродовж двох хвилин дивляться пропаганду, де їм кажуть, що “Війна – це мир”, “Незнання – це сила”, і “Свобода – це рабство”. Так само спеціальні установи вилучають із книг усі згадки про минуле, а мову штучно викривлюють лінгвісти, щоби там не було слів на позначення таких понять як “демократія”, “кохання”, “рівність” тощо.

У романі в суспільстві влада створює штучну істерію серед жителів, лякаючи ворогами довкола, від яких врятувати здатен лише мудрий і могутній “Старший Брат”, який власне і контролює цих людей через Поліцію Думок. Тих, хто починає чинити опір, піддають тортурам. Найбільш жорстоким видом катування було використання головного особистого страху людини проти неї, аби вона зрадила своїх близьких і погляди.

Сюжет роману закінчується нещасливо для головного героя, підкреслюючи тезу автора, що в такому суспільстві спроби окремого індивіда чинити опір будуть марні. Сам Орвелл писав і казав, що брав за взірець режими нацистського Райху та сталінського СРСР для фабули свого роману.

Передісторія:

Захарова не вперше дивує громадськість самоспростовними твердженнями, які подібні на романи-антиутопії. Нещодавно вона лякала росіян українськими “неонацистами” у Маріуполі, яким допомагають власне “єврейські бойовики з Ізраїля” за гроші, при цьому додавши, що тільки Росію хвилює історія Голокосту.

Перед цим вона гостро відреагувала на візит голлівудської знаменитості й посла доброї волі ООН Анджеліни Джолі до центрів, де мешкають вимушені переселенці, чиє житло знищили російські війська. По суті Захарова сказала, що Джолі приїхала до біженців, чиє житло знищили російські загарбнки, аби відволікти увагу світу від гуманітарної катастрофи, спричиненої війною Росії проти України.

18 травня режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка заборонив продаж накладу роману “1984” Орвелла на території Білорусі.

 

Американські аналітики: Росіяни стягують війська на Запоріжжі та Херсонщині, готуються до наступу

АНАСТАСІЯ КАЛАТУР — НЕДІЛЯ, 22 ТРАВНЯ 2022, 03:00. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/22/7347744/

Росіяни, імовірно, стягують сили в окремих районах Запорізької та Херсонської областей для початку наступу на південному напрямку.

Джерело: американський Інститут вивчення війни (ISW)

Дослівно: “Російські війська можуть готуватися до наступу, щоб захопити частину північної Херсонської області, що залишилася, і просуватися до Запоріжжя”.

Деталі: Як повідомили в ОДА Херсонщини, до Високопілля та Архангельського прибуло поповнення особового складу та техніки росіян, найближчим часом очікується  підвищення активності бойових дій.

В Інституті відзначили високу концентрацію російських військ в Інженерному, на південь від Гуляйполя, що може свідчити про те, що російські війська потенційно готуються до продовження наступу в напрямку Гуляйполя.

Також ISW пише, що те, що в окупованому Мелітополі з’явилися банери до 220-річчя створення Таврійської губернії, може свідчити про намір росіян перетворити окуповані території на Херсонщині та Запоріжжі на квазіреспубліку на кшталт так званих “ЛДНР”.

 

Колишній український військовополонений виграв позов до рф

21.05.2022 16:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3488845-kolisnij-ukrainskij-vijskovopolonenij-vigrav-pozov-do-rf.html

Колишній військовополонений, учасник бойових дій Володимир Фоміцький виграв суд проти російської федерації.

Як передає Укрінформ, позов бійця задовольнив Довгинцівський районний суд Кривого Рогу, повідомляє Радіо Свобода.

Суд вирішив стягнути з рф та акціонерного товариства «Міжнародний резервний банк» (колишній «Сбєрбанк») на користь Володимира Фоміцького один мільйон гривень компенсації моральної шкоди. Рішення суду вже набуло чинності, позивач отримав на руки відповідний документ.

Як розповів Радіо Свобода адвокат колишнього бійця Дмитро Чернеш, вони з Володимиром Фоміцьким вирішили позиватися і до держави російської федерації в особі її посольства в Україні, і до російського банку, який реально може виплатити кошти. Судовий розгляд тривав майже два роки.

«Тепер будем реалізовувати рішення суду на практиці. Виконавчі органи мають забезпечити виконання цього рішення, де б ці гроші не лежали, навіть по світу. Механізмів цілком достатньо. Тепер цим же шляхом може йти будь-який громадянин України, який постраждав від агресії росії», – сказав Чернеш.

Учасник бойових дій на сході України Володимир Фоміцький із Кривого Рогу – доброволець батальйону «Кривбас». Як він розповів, його взяли в полон російські силовики при виході з «Іловайського котла» 2014 року.

Він пробув у заручниках російських гібридних сил 10 днів.

Після звільнення Фоміцького визнали непридатним до військової служби.

Позов до держави-агресора він також спрямував до Європейського суду з прав людини.

 

Лише Україна визначатиме, коли та де закінчиться війна – Кулеба

21.05.2022 18:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3488910-lise-ukraina-viznacatime-koli-ta-de-zakincitsa-vijna-kuleba.html

Тільки Україна визначатиме, коли і як закінчиться війна з росією, і від своєї землі вона не відмовиться.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Твіттері, передає Укрінформ.

«Україна і тільки Україна визначатиме, коли і як закінчиться війна. Ми реалізуємо наше право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН після жорстокого збройного нападу. Президент Зеленський чітко зазначив. Нам чужа земля не потрібна, але від своєї не відмовимося», – наголосив Кулеба.

Як повідомлялося, у виданні The New York Times вийшла стаття, в якій редакція припустила, що Україні, швидше за все, доведеться піти на територіальні поступки, щоб зупинити війну.

У матеріалі сказано, що «якщо конфлікт справді призведе до реальних переговорів, українським лідерам доведеться приймати болісні територіальні рішення, яких вимагатиме будь-який компроміс».

У статті також заявлено, що вирішальна воєнна перемога над росією, внаслідок якої Україна поверне собі всю територію, захоплену з 2014 року, «не є реалістичною метою». Журналісти вважають, що «хоч планування та бойові дії росії й були напрочуд недбалими, рф залишається занадто сильною, а путін вклав занадто багато особистого престижу у вторгнення, щоб відступити».

Також автори матеріалу взяли на себе повноваження заявити, що підтримка з боку американців не триватиме нескінченно, бо народ США нібито значно більше турбує інфляція.

 

Через 1,5-2 місяці Україна розпочне масштабний контрнаступ – CIT

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 19:37. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347695/

Глава Conflict Intelligence Team вважає, що через півтора-два місяці українська сторона почне масштабний контрнаступ і тоді відбудеться перелом ситуації на її користь.

Джерело: глава Conflict Intelligence Team Руслан Левієв в інтерв’ю Meduza

Пряма мова: “Продовжуватимуться бої на Донбасі. Якщо мобілізації не буде, все зводитиметься до позиційних боїв.

Будуть спроби провести штурмові операції, щоб поступово оточити те чи інше місто. Швидше за все, зараз проводитимуть показові судові процеси над полоненими азовцями та українськими морпихами, які були на “Азовсталі”.

А приблизно через півтора-два місяці українська сторона розпочне масштабний контрнаступ. Запит на це в суспільстві дуже сильний.

Українські генерали та сам Зеленський у цьому плані до суспільства прислухаються. Ресурси для цього є.

Військовий стан в Україні запроваджено. Нова техніка вже з’являється.

Через півтора-два місяці ми побачимо перелом ситуації не на користь Росії. Швидше за все, вони почнуть із Донбасу і намагатимуться відрізати шляхи постачання російської армії”.

Деталі: За словами Левієва, посилаючись на західні розвідки, в Україні перебуває близько 80 тисяч російських військових.

Він зазначив, що в РФ стає більше відмовників: “У різних частинах, за різними оцінками, їх від 30 до 40%. Їхню реальну кількість приховують від начальства, тому вищі командири не знають дійсної кількості військ, що знаходяться на кордоні”.

Ці солдати РФ, за його словами, живуть у окремих блоках, і їх просто навантажують господарською роботою: рити окопи, тягати техніку та боєприпаси, обслуговувати господарські потреби

Крім того, російська сторона має проблеми з технікою, радіоелектронною боротьбою.

Нагадаємо:

5 травня головнокомандувач Збройними силами Валерій Залужний повідомив про перехід сил оборони України до контрнаступальних дій на Харківському та Ізюмському напрямках.

Як свідчать супутникові знімки BlackSky та Європейського космічного агентства, коли російські війська відступали через тривалий контрнаступ українських військ у Харківській області, було підірвано три мости, життєво важливі для продовження просування України.

8 травня Інститут досліджень війни повідомив, що український контрнаступ у Харківській області незабаром може дійти до кордону з Росією, а російські війська зруйнували три мости, щоб уповільнити просування українців.

 

Україні потрібна уся можлива броньована техніка – Зеленський

21.05.2022 16:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3488817-ukraini-potribna-usa-mozliva-bronovana-tehnika-zelenskij.html

Для оборони від російських загарбників Україна потребує всіх можливих видів броньованої техніки.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час спільного брифінгу з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Коштою в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Нам потрібна броньована техніка. Я не буду перераховувати, яка конкретно нам потрібна броньована техніка. Скажу відверто: потрібна вся, які тільки є варіанти. Я звертаюсь до всіх лідерів із цим проханням. Можете надати – давайте. Не можете надати – будемо купувати. Нам все одно як. Нам головне, зберегти більше людей, а ціни в цих рішеннях, я вважаю, не існує”, – сказав глава Української держави.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет. На тимчасово захоплених територіях загарбники влаштували терор.

 

У Німеччини, яка затягує постачання Україні бронетехніки, знайшли непотрібні їй Marder

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 22:43. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347724/

Внутрішній документ Міноборони Німеччини, що опинився в розпорядженні журналістів, свідчить що Бундесвер має вільну бронетехніку, яку, втім, не надає Україні.

Про це пише німецьке видання Bild, яке стверджує, що має у розпорядженні копію закритого документа, повідомляє “Європейська правда“.

Видання нагадує, що від початку березня Німеччина відповідає відмовою на запити України про постачання бойових машин піхоти Marder пояснюючи, що усі 343 одиниці техніки, що належать Бундесверу, задіяні у  “національній обороні та обороні альянсу” і тому не можуть бути передані Києву.

Утім, до журналістів потрапив документ Міноборони з грифом “для службового використання” про те, що Бундесвер має “понад 62 одиниці Marder у статусі конфігурації A3 (Milan), які більше не використовуються”.

Документ, датований серединою травня, каже, що ці БМП перебувають не в робочому стані, і, очевидно, військове відомство не докладало зусиль до їх ремонту (що мало би бути у разі, якби ці БТРи справді були критично важливі). “З них 32 машини можна відремонтувати за потреби”; ще 30 “придатні лише для отримання запасних частин”.

Тривалість ремонту не очевидна, оскільки може бути пришвидшена за умови долучення виробника.

“Цей секретний документ вимагає пояснень міністра оборони Крістіни Ламбрехт та федерального уряду”, йдеться у статті.

“Ці бойові машини піхоти Marder ТЕРМІНОВО потрібні Україні!”, – прокоментував публікацію Bild посол України у Німеччині Андрій Мельник.

Раніше Мельник публічно припускав, що німецький канцлер не хоче постачати Україні важке озброєння і тягне час.

Між тим, німецький виробник готовий поставити перші БМП Marder Україні вже за три тижні, але не отримує згоди уряду, хоча Бундестаг підтримав пришвидшені поставки важкого озброєння Україні.

 

Ексгенсек НАТО розкритикував курс Німеччини щодо війни в Україні

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 09:45. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/21/7347592/

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен розкритикував обережний курс уряду Німеччини щодо агресивної війни Росії проти України.

Про це Расмуссен заявив в інтерв’ю газеті Handelsblatt повідомляє “Європейська правда”.

За його словами, Німеччина “надто вагається, щоб поставити важке озброєння та ввести санкції”.

“Звичайно, Німеччина сильно залежить від імпорту російського газу, але я думаю, що чітка позиція федерального уряду змінила б всю динаміку в Україні. Нам потрібне німецьке лідерство”, – вважає Расмуссен.

Він також закликав європейців негайно припинити імпорт нафти та газу з Росії. “Звичайно, енергетичне ембарго матиме свою ціну. Але, порівняно з ціною затяжної війни, ця ціна була б невеликою”, – сказав колишній генсек НАТО.

Посол України в Берліні Андрій Мельник неодноразово критикував уряд Олафа Шольца за небажання постачати важке озброєння попри рішення Бундестагу.

До критики приєдналася і голова комітету Бундестагу з оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерман.

 

Маркарова розповіла, на що саме підуть 40 мільярдів доларів від США 

СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 19:41. УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/05/21/687305/

Посол Україна в США Оксана Маркарова розповіла на які цілі підуть 40 мільярдів доларів допомоги, яку нещодавно своїм підписом схвалив Джо Байден.

Про це вона повідомила у facebook.

Так, 23,75 млрд передбачено на безпекову та оборонну допомогу Україні, а також на зусилля США з посилення європейської безпеки. Зокрема:

6 млрд дол – на ініціативу сприяння безпеці України, включаючи надання озброєння, військового обладнання, підготовку логістичної підтримки матеріально-технічного забезпечення та розвідувальної підтримки;

4 млрд – на програму іноземного військового фінансування Держдепу США для додаткової підтримки Україні та країнам східного флангу НАТО для розбудови та зміцнення їх оборонних спроможностей;

8,7 млрд – на поповнення американських запасів озброєння та військової техніки, що були надані Україні;

3,9 млрд дол – Європейському командуванню операцій для підтримки місій;

550 млн дол – для придбання боєприпасів для збільшення запасів Міноборони США та розробку стратегій захисту систем, визначених для можливого майбутнього експорту;

600 млн дол – для зменшення існуючих обмежень промислової бази;

Також 9 млрд дол підуть на додаткову економічну та технічну допомогу Україні, в тому числі 8 млрд для надання прямої бюджетної підтримки. Та 6,58 млрд на додаткову гуманітарну допомогу для вирішення проблеми продовольчої безпеки та допомоги людям, що постраждали від російської агресії.

Нагадуємо:

Президент США Джо Байден у суботу підписав закон про виділення пакету підтримки Україні обсягом 40 млрд доларів.

 

Шлях до ЄС: Зеленський вважає альтернативні варіанти для України компромісом Європи з росією

21.05.2022 16:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3488821-slah-do-es-zelenskij-vvazae-alternativni-varianti-dla-ukraini-kompromisom-evropi-z-rosieu.html

Президент Володимир Зеленський вважає альтернативні варіанти щодо кандидатства України в Європейському Союзі компромісом Європи з російською федерацією.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, під час спільного брифінгу з прем‘єр-міністром Португалії Антоніу Коштою в Києві Зеленський наголосив, що Українській державі не потрібна альтернатива.

“Чому Україні не потрібна альтернатива? Нам не потрібні ті чи інші можливості або технічні спроможності щодо доступу до певних фінансів. Це важливо для економіки України, але нам не потрібні альтернативи щодо кандидатства. Нам не потрібні компроміси. Повірте, це будуть не компроміси Європи з Україною. Це буде черговим компроміс Європи з російською федерацією. Я абсолютно в цьому впевнений. Це дипломатичний, політичний впливи російських чиновників, бюрократів, лобістів на рішення тієї чи іншої країни. Це знову-таки компроміси з росією”, – зазначив глава Української держави.

На прикладі повномасштабного російського вторгнення він нагадав, до чого призвели компроміси з росією.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

18 квітня Президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу заповнену першу частину анкети-опитувальника для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

9 травня Зеленський повідомив, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника.

Того ж дня глава Європейської ради Шарль Мішель під час розмови із українським лідером Володимиром Зеленським в режимі відеоконференції заявив, що Єврорада розгляне заявку України щодо отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі у червні.

 

В уряді вважають, що ініціатива зближення України з НАТО – на стороні Альянсу

СУБОТА, 21 ТРАВНЯ 2022, 18:42. УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/05/21/7139824/

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина вважає, що Україна зробила що могла для вступу в Альянс.

Про це вона повідомила у інтерв’ю телеканалу ICTV у ефірі “єдиних новин” у суботу.

За словами Стефанішиної, Україна вважає чинною свою заявку щодо членства у Альянсі, чекає на дії з боку НАТО і не вважає, що м’яч зараз на боці України.

“Ситуація кардинально змінилася стосовно наших євроатлантичних прагнень… Ми виходимо з того, що у 2008 році Україна вже подала заявку на членство в НАТО, це був відомий усім лист трьох і ця заявка ніколи не була відкликана”, – заявила вона.

Рішення щодо українського членства – за лідерами НАТО, наголосила віцепрем’єра і запропонувала їм піти на наступні кроки в пакеті з рішенням щодо Швеції і Фінляндії.

“Ми на 99,9% вичерпали інструменти, які дозволяли нам робити кроки щодо приєднання до Альянсу, сьогодні це рішення вже не на території України”, – додала вона, висловивши впевненість у військовій сумісності ЗСУ з НАТО.

Ольга Стефанішина наголосила, що відмова надавати Україні ПДЧ у 2008 році було помилкою, з якої, на її думку, Альянс виніс урок. “Для мене особисто рішення про швидке приєднання Швеції та Фінляндії є визнанням політичних помилок 2008 року, коли пусті обіцянки призвели до нападу Росії (на Грузію, а згодом на Україну – ЄП)”, – нагадала вона, заявивши, що швидкий вступ Фінляндії та Швеції покликаний убезпечити їх від нападу

Як повідомлялося, у суботу президент Туреччини повідомив лідерам Швеції та Фінляндії свою позицію щодо умов їхнього вступу до НАТО.

Детальніше читайте у статтях “Що змінює для України вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу”, а також у поясненні “А Ердоган проти: навіщоТуреччині блокувати розширення НАТО

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 169

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua