Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 22.05.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 22.05.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

88-а доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру ККБ

Фонові маркери резонансів

Путінці нападають на посольства країн в ЄС, щоб залякувати європейців.

Путінська росія за своєю суттю є фашистським утворенням, що підтверджують  останні дослідження вчених-істориків. В реальності це твердження фіксується участю у війні проти України численних російських правих екстремістських та неонацистських угруповань, серед яких «російська імперська ліга» та «Русич».

ВРУ розширила дію закону, прийнятого 14 квітня, про заборону символіки, яку використовують військові рф у війні проти України, пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму. Зокрема, законодавство доповнюється термінами «держава-терорист» і «символіка військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну». Втім, цей напрям слід і надалі розвивати, доповнюючи законодавство новими термінами, наприклад, «путінський режим», «глобальний гібридний тероризм путінської росії» тощо.

Воєнний стан продовжено до 23 серпня. Адекватно акцентована тема про виїзд в цей час чоловіків за кордон.

Путінці на Херсонщині вчиняють комунікаційно-контентні агресії. Вони запускають мовлення пропагандистського радіо «Крим». На черзі – запуск пропагандистського телеканалу «Таврія». Крім того, окупанти примушують журналістів та їхніх родичів на тимчасово захоплених територіях Херсонської області давати інтерв’ю російським ЗМІ.

Західні експерти стають зброєю путінців проти України.

Публічні маркери:

«Консульство Польщі у Гамбурзі облили фарбами кольорів російського прапора».

«росія залучає до війни проти України неонацистів – Spiegel».

«Рада підтримала пропозиції Президента про заборону символіки вторгнення рф».

«Зеленський прокоментував петицію про скасування заборони на виїзд чоловіків з України».

«Рада продовжила воєнний стан і мобілізацію до 23 серпня.»

«У Хмельницькому у благодійному велопробігу до Дня героїв збирали кошти на тепловізор».

«На Херсонщині росіяни запускають мовлення пропагандистського радіо «Крим»

«Мешканців Енергодара просять не виходити на протест через викраденого рятувальника».

Замість недобитого «мера» Енергодара тимчасовим гауляйтером буде рекетир.

«кремль через західних «експертів» нав’язує думку, що Україна має йти на поступки росії».

Блокадний Маріуполь

Після тріумфу Героїв – захисників Маріуполя, що перемогли путінців своєю стікістю і мужністю на полі бою та у публічному просторі, наступає епоха втримання цієї перемоги у фокусі світової громади.

Кремлівські пропагандисти зараз вдаватимуться до фальсифікацій, інсинуацій, підмін, імітацій та інших форматів і технологічних дій по знищенню подвигу українських оборонців Маріуполя.

Сьогодні боротьбу маріупольських героїв слід продовжувати силами потужного комунікаційно-контентного забезпечення, дискурсно-креативної підтримки і в тих самих темпах, які задали наші захисники – безперервно, ініціативно, наступально.

Публічні резонанси:

«Загарбники хочуть повністю русифікувати школи в Маріуполі – Денісова».

«Білецький про підтримку гарнізону в Маріуполі: Таких операцій в історії ще не було».

«З фільтраційного пункту під Маріуполем почали напряму депортувати українців до рф».

«Загарбники намагаються перетворити Сєвєродонецьк на новий Маріуполь – Денісова».

«росіяни запровадили нову пропускну систему в Маріуполі та навколо міста».

«У Маріуполі загарбники влаштували «екскурсію» зруйнованим Драмтеатром».

 

Перемовини, контакти з рф

Сьогодні проблема контактів і перемовин, окрім обміну військовополоненими, перейшла на глобальний рівень геостратегічного протиборства. Ця боротьба – історична і цивілізаційна. Її не можна зупиняти перемовинами, які не дають жодної надії чи підтвердження очікуваного результату.

  • Україна виключає згоду на припинення вогню з росією і не погодиться на жодну угоду з москвою, яка б передбачала визнання захоплення української території.

Про це в інтерв’ю Reuters заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, передає Укрінформ.

Він визнав, що позиція Києва щодо війни стає дедалі більш безкомпромісною, і підкреслив, що будь-які поступки призвели б до негативних наслідків для України, оскільки після перерви у бойових діях рф завдала б ще більшого удару.

При цьому радник глави ОП назвав «дуже дивними» заклики на Заході щодо термінового припинення вогню, яке б зафіксувало позиції російських сил на території, яку вони захопили на півдні та сході України.

“Сили (рф – ред.) мають залишити країну, і після цього буде можливе поновлення мирного процесу”, – підкреслив він.

Водночас Подоляк додав, що припинення вогню зіграло б на руку кремлю.

  • У підручниках для дітей з окупованих територій України та росіян країна-агресор вирішила змінити назву Київської Русі.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

«Соціальними мережами поширюється інформація, що відтепер у підручниках з історії назву «Київська Русь» замінили на «Русь». Це позбавить дітей доступу до об’єктивних історичних фактів та призведе до знищення історичної пам’яті, національної ідентичності й самобутності маленьких українців», – заявила Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі російські загарбники планують з нового навчального року повністю русифікувати навчання, впровадивши свої стандарти.

  • Випускниця викрикнула “Свободу Україні! Путін – чорт!” під час церемонії “останнього дзвоника” в одній зі шкіл Дагестану, де реєструють найбільшу кількість загиблих у війні проти України.

Джерело: головний редактор російського медіапроєкту Republic Дмитро Колезев, місцеві Telegram-канали

Деталі: 11-класниця Зухра Альбекова вийшла до мікрофону, щоби отримати атестат, і викрикнула в мікрофон російською мовою “Нет войне! Свободу Украине! Путин – черт!”

На відео видно, що школяр, який був ведучим церемонії, здригнувся в момент її вигуку. Водночас решта присутніх почали аплодувати школярці.

Джерело Колезева сказало йому, що це школа №11 в Ізбербаші в Дагестані.

Публічні маркери:

«Україна виключає припинення вогню і не піде на угоду з москвою щодо територіальних поступок – ОП».

«російські загарбники вирішили змінити назву Київської Русі у підручниках для дітей».

«Мединський знову нарікає, що переговори блокує Україна».

«У Дагестані випускниця на шкільній лінійці викрикнула “Путін – чорт”».

«YouTube видалив понад 9000 каналів через фейки про війну в Україні».

 

Відновлення ВМС України – відновлення морського права на Азовському та Чорному морях

На сьогодні путінці, блокуючи два моря, терористичними методами паралізували дію міжнародного морського права. Вони продовжують нападати на мирні судна в територіальних водах України.

Тому питання відновлення спроможностей Військово-морських сил України є на часі. Адже проблема блокування територіальних вод України зараз вилилася в глобальне тероризування світової спільноти щодо зернового та продовольчого експорту.

Намагання України та її міжнародних партнерів деблокувати поставку продовольства на світовий ринок через сухопутні коридори, більше нагадують визнання сили і диктату агресора, ніж адекватну відповідь сил цивілізації.

Адже саме масштаб терористичного блокування вказує, що путінці ведуть глобальну агресію. Тож і відповідь має бути глобальною. Про це, зокрема, йшлося у Верховній Раді під час чергового засідання.

Україна здатна і спроможна, в разі постачання зброї партнерами, розблокувати морську акваторію від засилля агресора.

  • До ворожого угруповання в Чорному морі з Севастополя висунувся новітній російський корабель “Адмірал Макаров”.

Джерело: ОК “Південь”

  • За допомогою ракетних систем залпового вогню (MLRS) та іншої важкої зброї Україні вдасться самостійно впоратися із деблокуванням Чорного моря

Як передає Укрінформ, про це радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив у Телеграмі.

Радник керівника ОП висловив сумнів у доречності спроб “торгуватися з країною, яка взяла в заручники сотні мільйонів людей”.

“У нас є краща ідея: світ має домовитися про передачу Україні MLRS-систем та іншої необхідної важкої зброї для деблокування Чорного моря. Далі ми все зробимо самі”, – заявив Подоляк.

  • П’ятий президент України, лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко запропонував чотири варіанти для деблокади експорту українського зерна і продовольчих товарів на світові ринки. 

Про це він сказав з трибуни Верховної Ради, повідомляє пресслужба “Європейської солідарності”.

“Варіант перший – позиція ООН про зустрічне блокування торговельного флоту росії, якщо не буде розблокована Україна. Другий – безпека торговельного флоту має бути гарантована конвоями НАТО з ударами у відповідь.

Третій – постачання протиповітряних, протикорабельних озброєнь для українських Збройних сил, і вони самі розблокують. І четвертий – сухі порти на західному кордоні”, – заявив Порошенко.

За його словами, ці варіанти можуть бути об’єднані.

  • Російські загарбники погрожували зброєю цивільному іноземному судну Britta K, що здійснювало транзитний перехід у територіальних водах України – у районі острова Зміїний.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба ВМС ЗСУ.

  • Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати заблокований через розв’язану росією війну порт в Одесі, щоб Україна могла експортувати своє продовольство країнам, які його потребують.

Про це він заявив на спільній з Президентом України пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дуда акцентував, що не лише Україна потребує підтримки світу, а й світові потрібна Україна, яка є потужним виробником продовольства. Він зауважив, що є країни, залежні в цьому сенсі від України, тож світ має допомогти їм отримати, наприклад, українське зерно і соняшникову олію, які вона традиційно туди експортувала.

«Це дуже важливе питання, як розблокувати порт в Одесі, щоб Україна могла з нього експортувати своє продовольство, і як його вивезти, наприклад, до Єгипту чи інших країн Африки», – сказав Дуда.

  • Під час візиту в Україну президента РП Анджея Дуди польській стороні передана пропозиція щодо здійснення спільного контролю на всіх автомобільних пунктах пропуску.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури України у Фейсбуціпередає Укрінформ.

Публічні маркери:

«На підсилення ворога в Чорному морі йде новітній корабель “Адмірал Макаров” – ОК “Південь”».

«Україна може самостійно деблокувати Чорне море, якщо отримає системи MLRS – Подоляк».

«Порошенко пропонує 4 варіанти розблокування експорту українського продовольства».

«У районі острова Зміїний загарбники погрожували зброєю цивільному іноземному судну».

«Для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати порт в Одесі – Дуда».

«Україна пропонує Польщі спільний контроль на всіх автомобільних пунктах пропуску».

Україна і ЄС – червень якого року?

Практичні та дієві ініціативи Польщі і України щодо якісної трансформації взаємин і спільних дій в питаннях безпеки й оборони, кордонів і бізнесу, про що заявили президенти України та Польщі в Києві цієї доби, досить показові і відповідальні перед майбутнім. Крім того, сьогодні це можна трактувати як особливий формат набуття Україною європейських можливостей.

І в цьому геостратегічному унісоні заяви керівництва Франції звучать не стільки як дисонанс, скільки як сепаратне торпедування намірів і можливостей України та й всього об’єднання цивілізованих країн Європи. Питання вступу України в ЄС, це ще й питання адекватного розуміння лідерами країн ЄС сучасних вимог геостратегічного моменту.

  • Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна Європейський союз повинен відкрити двері перед Україною.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, пише “Європейська правда“.

“Великий заклик до всього Європейського Союзу, до лідерів ЄС: сьогодні Україна потребує нашого сигналу, відкриття європейських дверей для держави, для українського суспільства, яке хоче бути частиною європейських спільнот”, – сказав Дуда.

Він додав, що ухвалення рішення щодо статусу України як кандидата на вступ до ЄС на саміті у червні має величезне значення.

Дуда також заявив про необхідність посилювати санкційний тиск на Росію.

“Яким чином світ мирним шляхом може допомогти у закінченні війни? Лише санкціями, лише твердий тиск, лише ізолюючи Росію, викидаючи її з міжнародної спільноти, економічної. Це й питання шостого пакета санкцій в рамках Європейського Союзу, який мусить бути запроваджений. Це дуже важливе питання. Тут я звертаюся до тих, хто має ще сьогодні сумніви: забудьте про бізнес як звичайно”, – додав Дуда.

Він додав, що необхідно створити такі умови, коли війна повністю перестане бути вигідною для Росії і буде загрозою для неї самої.

“Окрім економічних санкцій – постійно політично престижні санкції: виключення Росії з різного роду міжнародних організацій, виключення з міжнародних спортивних об’єднань, виключення з престижних світових подій. Це повинні бути скоординовані дії”, – підкреслив польський президент.

Раніше Зеленський заявив, що Україна повинна отримати статус кандидата в Євросоюзі і вважає некоректними пропозиції альтернативних рішень.

  • Французький міністр у європейських справах Клеман Бон вважає, що процес вступу України до Євросоюзу може тривати 15 чи 20 років.

Про це пише Le Figaro, повідомляє “Європейська правда“.

“Ви маєте бути чесними… Якщо ми говоримо, що Україна вступить до ЄС через 6 місяців, 1 рік чи 2 роки, ми брешемо. Це не правда. Це, напевно, 15 чи 20 років, це дуже довго”, – сказав Бон в ефірі Radio J.

Він вважає, що Києву слід увійти до запропонованої президентом Еммануелем Макроном європейської політичної спільноти.

“Я не хочу, щоб українцям продавали ілюзії та брехню. Якщо ми скажемо українцям: “Ласкаво просимо до ЄС”, але ви не читали у договорі, у виносці “Здрастуйте, це через 15 років”, я думаю, що будуть розчарування для цілого покоління українського народу”, — сказав міністр.

“Тим часом ми зобов’язані запропонувати українцям політичний проєкт, до якого вони можуть увійти”, — продовжив міністр-делегат, захищаючи проєкт, запропонований Макроном.

“Ця ідея доповнює ЄС і може запропонувати політичний та конкретний проєкт країнам, які не входять до серця ЄС та хочуть зблизитися з нами”, – зазначив він.

  • Президент Франції Еммануель Макрон засуджує воєнну агресію рф і закликає членів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) підтримати Україну.

Як повідомляє Єлисейський палац, на цьому він наголосив у своєму відеозверненні до Всесвітньої асамблеї охорони здоровʼя, яка сьогодні розпочала роботу у Женеві, передає Укрінформ.

“Ми разом пройшли через найбільше випробування здоров’я за століття. Однак це ще не завершено, а ми вже зіткнулися з іншою кризою: збройним конфліктом, який ставить під сумнів самі основи багатосторонності, якій ми віддані”, – зазначив Макрон.

При цьому він підтвердив повну солідарність Франції та Європейського Союзу з Україною.

“Ми найрішучіше засуджуємо військову агресію, вчинену росією за співучасті білорусі. Наслідки цієї війни є руйнівними для здоров’я, для населення, для установ та медичного персоналу, які були визначенні як ціль”, – наголосив Макрон.

Він подякував ВООЗ за дії щодо збереження на місцях права населення України на здоров’я, попри величезні труднощі.

“Цього тижня Всесвітня асамблея охорони здоров’я розгляне це питання, і я закликаю всі держави-члени підтримати резолюцію, представлену Україною”, – заявив президент Франції.

Як повідомлялося, Всесвітня асамблея охорони здоровʼя, що вперше зібралася з початку пандемії COVID-19, триватиме у Женеві з 22 по 28 травня.

Публічні маркери:

«ЄС у червні повинен відкрити двері перед Україною – Дуда».

«Вступ України до ЄС може тривати 15 чи 20 років – французький міністр».

«Макрон засуджує агресію рф і закликає членів ВООЗ підтримати Україну».

«Україну треба відбудовувати за воєнні репарації росії – президент Польщі».

«Дуда у Раді: Настав час укласти новий договір про добросусідство з Україною».

«Україна та Польща готові укласти угоду про спільний прикордонно-митний контроль – Зеленський».

«Зеленський заявив, що вони з Дудою розуміють один одного «з півслова»».

«Зеленський анонсував надання полякам особливого статусу в Україні».

««Я повернуся»: Зеленська опублікувала ролик з українцями у Польщі».

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

 

Учорашній ракетний удар по Малину пошкодив майже 150 будинків, загинув залізничник

23.05.2022 06:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489799-ucorasnij-raketnij-udar-po-malinu-poskodiv-majze-150-budinkiv-zaginuv-zaliznicnik.html

Ракетним ударом по Малину Житомирської області, який рф завдала 22 травня, пошкоджено інфраструктурний об’єкт Укрзалізниці, близько 150 житлових будинків, одна людина загинула четверо дістали поранення.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці міський голова Малина Олександр Ситайло

“Російською Федерацією вкотре було завдано ракетного удару по нашому місту. Пошкоджено об’єкт інфраструктури Укрзалізниці, близько 150 житлових будинків, один багатоквартирний, низка магазинів та кафе, деякі промислові підприємства. На жаль, ми маємо одного загиблого – працівник Укрзалізниці… Також є четверо поранених – троє працівників Укрзалізниці та один житель Малина”, – сказав мер.

За словами Ситайла, всіх поранені госпіталізовано – вони отримують необхідну медичну допомогу. На місці працюють рятувальники та медики, а також слідчі оперативних груп. Пожежі було ліквідовано вчора близько 19-ї години.

Мер також розповів, що наразі фахівці відновлюють електропостачання у мікрорайоні міста, який зазнав ракетного удару. Повністю його планують відновити 23 травня у першій половині дня.

Як повідомляв Укрінформ, очільник Житомирської ОВА Віталій Бунечко в ефірі телемарафону розповів, що сили української протиповітряної оборони збили чотири крилаті ракети, які цілили в залізничну станцію Малина. Можна лише уявити руйнування, які сталися б, якби всі ракети влучили в ціль, зауважив глава ОВА.

22 травня близько 13:00 ворог завдав ракетного удару по об’єктах інфраструктури Житомирської області. За наявною інформацією, Житомирщину було атаковано з південно-східного напрямку крилатими ракетами морського базування.

 

Харків: з-під 98 завалів рятувальники витягли 150 тіл 

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 23 ТРАВНЯ 2022, 03:53. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/23/7347905/

З початку повномасштабної війни рятувальники Харківського гарнізону ДСНС повністю розібрали завали на 98 об’єктах, з-під яких дістали 150 тіл загиблих.

Джерело: заступник начальника. ГУ ДСНС у Харківській області Анатолій Торяник в ефірі національного телемарафону, цитує Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “У Харкові нашими підрозділами розібрано повністю 98 локацій, на яких є завали.

На жаль, з-під завалів вилучено понад 150 тіл загиблих.

Під час оперативно-рятувальних робіт нашими підрозділами було врятовано понад 250 осіб”.

Деталі: За словами Торяника, найбільш масованих обстрілів у Харкові зазнавали Північна Салтівка, П’ятихатки, селище Жуковського, Рогань і Горизонт – райони, розташовані ближче до лінії зіткнення, до яких ворог міг дістати артилерією.

Він повідомив також, що при виконанні загинули 5 людей (2 рятувальники, які приїхали гасити пожежу, що виникли через обстріл і потрапили під повторний обстріл, а також 3 сапери), 7 саперів було поранено.

За його інформацією, у перші дні після початку широкомасштабного російського вторгнення сапери відпрацьовували по 100-120 заявок на день. За неповні 3 місяці вони здійснили загалом понад 4 тис. виїздів та знешкодили близько 3 тисяч вибухонебезпечних предметів.

“На сьогодні у нас понад 2 тисячі заявок знайдених вибухонебезпечних предметів, які знаходяться на вулицях у будинках, – просто фізично наші (піротехніки – ред.) не встигають виїхати і все це ліквідувати”, – сказав Торяник.

 

На Донеччині за добу загинули п’ять мирних жителів, 11 поранені

22.05.2022 22:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489703-na-doneccini-za-dobu-zaginuli-pat-mirnih-ziteliv-11-poraneni.html

У неділю, 22 травня російські загарбники вбили в Донецькій області п’ятьох мирних мешканців, ще 11 дістали поранення.

Про це повідомляє у Телеграмі очільник Донецької ОВА Павло Кириленко, передає Укрінформ.

“За 22 травня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: 2 в Лимані, 1 у Дачному, 1 у Клиновому і 1 в Авдіївці. Ще 11 людей зазнали поранень”, – йдеться у дописі.

Крім того, зазначив глава ОВА, у Бахмуті медичну допомогу було надано одній людині, пораненій на Луганщині.

Загалом від початку широкомасштабного російського вторгнення загинули 412 мирних жителів Донеччини, 1140 поранені.

Кириленко нагадав, що наразі неможливо встановити точну кількість загиблих у Маріуполі та Волновасі.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

 

На Донецькому і Луганському напрямках ЗСУ відбили 11 атак ворога

22.05.2022 21:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489691-na-doneckomu-i-luganskomu-napramkah-zsu-vidbili-11-atak-voroga.html

На Донецькому і Луганському напрямках Збройні сили України в неділю відбили 11 атак ворога.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба угруповання Об’єднаних сил у Фейсбуці.

Зазначається, що вздовж усієї смуги оборони ворог застосовує бойову авіацію, реактивні системи залпового вогню, ствольну артилерію великих калібрів, танки, міномети різних систем, завдає ракетно-бомбових ударів по цивільних об’єктах інфраструктури та мирних житлових кварталах.

російські війська обстріляли 45 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, зруйнували і пошкодили 116 цивільних об’єктів: 106 житлових будинків, гуртожиток будівельного ліцею, господарчі будівлі двох підприємств, сільгосптехніку, магазин тощо.

Унаслідок цих обстрілів лише в Донецькій області загинули щонайменше сім цивільних осіб, ще вісім – зазнали поранень. Дані по Луганщині уточнюються.

«Українські захисники і захисниці зі складу угруповання Об’єднаних сил відбили сьогодні 11 атак ворога. Наші відважні воїни завдають рашистським загарбникам втрат у живій силі і техніці», – сказано в повідомленні.

За добу, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил знищили шість танків, 10 одиниць бойової броньованої техніки та шість ворожих автомобілів (два з них – із боєприпасами).

Підрозділи протиповітряної оборони збили один ворожий літак Су-25 та один безпілотний літальний апарат типу «Орлан-10».

Загалом за тиждень, що минає, військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил відбили 84 ворожі атаки. Знищили один зенітний ракетний комплекс, 43 танки, 20 артилерійських систем (з них чотири РСЗВ), 79 одиниць бойової броньованої техніки, сім спеціальних броньованих автомобілів та 34 одиниці автомобільної техніки. Підрозділи ППО збили три літаки та 18 безпілотних літальних апаратів.

Як повідомляв Укрінформ, Збройні сили України з 24 лютого по 22 травня ліквідували близько 29 050 російських військових.

 

На Харківщині за добу російські війська поранили 11 людей

22.05.2022 10:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3489193-na-harkivsini-za-dobu-rosijski-vijska-poranili-11-ludej.html

На Харківщині за минулу добу, 21 травня, внаслідок російських обстрілів 11 мирних жителів отримали поранення.

Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

«За минулу добу російські загарбники продовжили обстріли міста Харкова та населених пунктів області. Унаслідок обстрілу Салтівки поранення отримали 5 мирних мешканців. Також окупанти обстріляли Лозівський район, смт. Шевченкове та Чугуївський райони – 3 поранених. Ще 3 поранених в місті Дергачі», – повідомив Синєгубов.

Він зазначає, що на Харківському напрямку ворог, як і в попередні дні, сконцентрований на утриманні займаних рубежів і недопущенні подальшого просування ЗСУ.

Як повідомлялося, за даними Генштабу, на Ізюмщині російські окупанти готуються до відновлення наступу та ведуть обстріли в районах населених пунктів Вірнопілля, Дібрівне та Довгеньке.

 

російські військові використовували 350 заручників у Ягідному як живий щит

22.05.2022 18:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489562-rosijski-vijskovi-vikoristovuvali-350-zarucnikiv-u-agidnomu-ak-zivij-sit.html

Експерти Міжнародного кримінального суду спільно з українськими прокурорами фіксують воєнні злочини, скоєні російськими загарбниками у Чернігівській області, зокрема у селі Ягідному.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора, передає Укрінформ.

Як зазначається, працівники Чернігівської обласної прокуратури, які продовжують фіксацію злочинів, пов’язаних із порушенням законів та звичаїв війни військами рф на території Чернігівської області (ст. 438 КК України), здійснили спільний виїзд з експертами Офісу прокурора МКС до села Ягідне.

Попередньо встановлено, що з 3 по 31 березня у підвалі Ягіднянської філії Куличівської загальноосвітньої школи Іванівської сільради загарбники утримували мирних жителів.

«Фактично людей, які утримувалися у підвалі, використовували як живий щит, оскільки приміщення школи було «штабом» російських військових», – наголосили в ОГП.

Зазначається, що у приміщенні площею 197 кв. м майже місяць перебувало понад 350 місцевих, з яких 77 дітей, у тому числі 5 немовлят. Наймолодшій дитині було півтора місяця, а найстаршому за віком заручнику – 93 роки. Через нелюдські умови – відсутність достатнього простору, санітарних умов, доступу до повітря, їжі, води – померли 10 людей похилого віку.

За даними відомства, у Ягідному зі 180 будинків пошкоджено 148, а 16 зруйновані вщент. Також встановлено, що сімох жителів села загарбники розстріляли.

Очевидці засвідчують, що російські військові грабували будинки жителів села, викрадали пральні машини, телевізори, мікрохвильовки, електрочайники та інші цінні речі.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня – на початку квітня населені пункти Київської, Сумської та Чернігівської областей були визволені від російських загарбників.

 

Загарбники хочуть повністю русифікувати школи в Маріуполі – Денісова

23.05.2022 03:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3489771-zagarbniki-hocut-povnistu-rusifikuvati-skoli-v-mariupoli-denisova.html

З нового навчального року загарбники планують повністю русифікувати освітній процес у Маріуполі, впровадивши свої стандарти.

Як передає Укрінформ, про це Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

«У рамках «адаптації» до переходу на російські програми у школах будуть викладати усього три предмети: російську мову та літературу; історію росії й математику. Загарбники також влаштували «організаційно-методичне» зібрання вчителів, яких примушують до співпраці в освітньому процесі», – заявила Денісова.

За її словами, незгодним погрожують «негативними» наслідками – від «фільтраційних таборів» до обмеження «гуманітарної допомоги».

Уповноважена ВР наголосила, що залучення дітей до навчання поблизу зони активних бойових дій несе пряму загрозу їхньому життю та безпеці та є прямим порушенням статті 38 Конвенцією ООН про права дитини.

Вона також підкреслила, що нав’язування освіти країни-окупанта суперечить статті 29 Конвенції ООН про права дитини, яка встановлює, що освіта має бути спрямована на виховання поваги до батьків дитини, її культурної самобутності, мови і національних цінностей країни, в якій дитина проживає, країни її походження.

Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення росії в Україну врахувати ці факти порушень рф прав дитини в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Україна проводить аудит збитків та формує програму відновлення освітніх закладів. Унаслідок російського вторгнення пошкоджено майже 1,8 тис. освітніх закладів і близько 200 із них повністю зруйновано.

 

Білецький про підтримку гарнізону в Маріуполі: Таких операцій в історії ще не було

“УКРАЇНСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 22 ТРАВНЯ 2022, 09:02. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/22/7347762/

Засновник-перший командир полку “Азов” Андрій Білецький відзначив винятковий героїзм екіпажів вертольотів, які доставляли підкріплення, озброєння, ліки та інше найнеобхідніше захисникам заблокованого РФ Маріуполя.

Джерело: Білецький в інтерв’ю для “Української правди”

Деталі: За словами першого командира полку, спроб перекидання допомоги захисникам “Азовсталі” було більше 5 і абсолютна більшість, крім двох останніх, були успішними.

Білецький розповів кілька епізодів героїчного авіапрориву російської блокади Маріуполя і зазначив, що такого не побачиш навіть у кіно.

Пряма мова: “Тобто спочатку все було добре. А під кінець зрозуміло, що ворог розвивається, дивиться, він розуміє, що в Маріуполь прориваються вертольоти. В цих спробах треба в першу чергу виділити героїзм і максимальний професіоналізм українських льотчиків.

Ні в яких “падіннях чорного яструба” (британсько-американська історична військова драма режисера Рідлі Скотта -ред.) ніколи американці не дозволяли собі входити на більш ніж сотню кілометрів в глибоко ешелоновану систему ППО при патрулюванні винищувачів ворога в повітрі. Таких операцій ніколи в історії людства не було”.

Деталі: За словами Білецького, ця спецоперація була спланована і проводилася під егідою ГУР Міноборони.

Білецький каже, що його роль – була організовувати десант. За словами першого командира полку, 72 бійці “Азова” було переправлено гелікоптерами для посилення оборони міста.

Одним із перших, перекинутих гелікоптером до Маріуполя, був азовець “Кельт”, він, на жаль, загинув наступного дня.

“Загинув так, як і хотів, до речі. Він багатьом друзям казав: “хочу дома умереть”. І загинув він на сусідній вулиці від того дому, де він народився і виріс. Загинув прямо в серці своєї малої батьківщини”, – зазначив Білецький.

Окремо засновник “Азову” відзначив медиків. “В останній виліт у гелікоптері погодилися летіти лікарі. Це була медсестра, анестезіолог, два хірурга – загалом 5 представників медичного персоналу, цивільних. Це люди з міста Дніпра. Я думаю, що раніше, чи пізніше можна буде говорити прізвища цих людей. Це справді для мене герої”, – розповів Білецький.

За його словами, усім було важко летіти, але найважче першому і тим, хто вже знав, що росіяни вирахували трасу польоту і розташували відповідним чином засоби ППО.

“Вони летіли, чітко розуміючи, що вірогідність (загинути) просто величезна. Але вони летіли, бо розуміли, що там помирають наші”, – наголосив перший командир “Азову”.

Стосовно ж історії командира першого екіпажу гелікоптерів Білецький зазначає наступне:

Пряма мова: “Можливо, після війни, або навіть під час війни вона буде екранізована. Це історія для фільму. Але нехай ця людина сама розповість. Це вже повинен розповідати офіцер, пілот. А йому є що розповідати. Він живий-здоровий”.

Що передувало: Президент Володмир Зеленський повідомив, що при обороні Маріуполя загинуло багато українських льотчиків.

За словами глави держави, це – абсолютно героїчні люди, які знали, що майже неможливо долетіти до “Азовсталі” і привезти (захисникам) ліки, харчову продукцію, воду, забрати тіла, поранених, але погоджувалися на вильоти.

 

З фільтраційного пункту під Маріуполем почали напряму депортувати українців до рф

22.05.2022 17:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3489504-z-filtracijnogo-punktu-pid-mariupolem-pocali-napramu-deportuvati-ukrainciv-do-rf.html

З фільтраційного пункту російських загарбників у селі Нікольське біля Маріуполя було депортовано до росії 70 людей, зокрема й 12 дітей.

Про це у Телеграмі повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

“Депортація набирає обертів. Фіксуємо пряму депортацію з Нікольського до росії, чого раніш не відбувалось. Вважаємо, що це пов’язано з фактичним закриттям шляху для евакуації в бік Запоріжжя”, – написав Андрющенко.

Крім того, за інформацією радника мера, в суботу з Маріуполя до фільтраційного табору в Безіменне було депортовано 313 людей, зокрема 55 дітей, а вже з Безіменного було депортовано в росію 175 людей, зокрема 17 дітей.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі та районі російські загарбники запровадили нову пропускну систему, тепер для в’їзду та виїзду в місто і район потрібні спеціальні перепустки на людей і на авто.

Навколо Маріуполя на фільтраційних пунктах пропуску та блокпостах у бік Запоріжжя пройшла ротація загарбників – «днрівців» поміняли на «кадирівців» та значно посилили пропуск цивільних.

Агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйновано обстрілами російських загарбників. Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Маріупольський міський голова заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. Нині тут залишаються близько 100 тисяч мирних жителів.

 

Загарбники намагаються перетворити Сєвєродонецьк на новий Маріуполь – Денісова

22.05.2022 17:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489490-zagarbniki-namagautsa-peretvoriti-severodoneck-na-novij-mariupol-denisova.html

Усі свої сили ворог наразі зосередив на штурмі Сєвєродонецька, місто перетворюють на новий Маріуполь.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі.

Вона зазначила, що загарбники намагаються оточити підконтрольну уряду України частину Луганської області, перетворюючи на руїни міста, які захищаються від загарбників.

«На багатьох напрямках постійно здійснюються ворожі атаки, а населені пункти обстрілюються рашистами з артилерії та систем залпового вогню. Усі свої сили ворог зосередив на штурмі Сєвєродонецька, на околицях якого постійно точаться бої. Місто перетворюють на новий Маріуполь», – уточнила вона.

За даними омбудсмана, в суботу росіяни цілеспрямовано обстріляли школу, у підвалі якої з початку війни ховалися близько 200 жителів Сєвєродонецька, внаслідок чого троє загинули, ще троє – отримали поранення.

Окремо український омбудсман зазначила, що ворог намагається захопити автошлях Лисичанськ – Бахмут, який називають «дорогою життя», і це заблокує евакуацію цивільних мешканців та постачання гуманітарних вантажів.

На переконання Уповноваженої ВРУ з прав людини, вбивства мирного населення, обстрілимирних міст та цивільних об’єктів армією країни-агресора зі зброї, суворо забороненої міжнародним гуманітарним правом, є військовими злочинами та злочинами проти людяності відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду і грубим порушенням норм чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень рф прав людини в Україні. Я закликаю міжнародних партнерів надати зброю для боротьби з країною-агресором рф», – поінформувала Денісова.

Як повідомляв Укрінформ, радник мера Маріуполя Петро Андрющенко поінформував, що у Маріуполі та районі російські загарбники запровадили нову пропускну систему.

 

росіяни запровадили нову пропускну систему в Маріуполі та навколо міста

22.05.2022 16:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3489437-rosiani-zaprovadili-novu-propusknu-sistemu-v-mariupoli-ta-navkolo-mista.html

У Маріуполі та районі російські загарбники запровадили нову пропускну систему.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

“Відучора в Маріуполі та Маріупольському районі окупанти запровадили нову пропускну систему”, – написав радник мера.

Він розповів, що відтепер для в’їзду в Маріуполь потрібно отримати перепустку на авто та пасажирів, термін її дії – три дні, але вона одноразова (тобто скористатись нею можна лише один раз). Перепустку видає у Мангуші та Виноградному в пунктах фільтрації комендатура окупантів. Черга на отримання перепустки розписана вперед на декілька тижнів.

Для виїзду з Маріуполя автівкою теж потрібна перепустка на виїзд на авто та пасажирів, термін та правила дії аналогічні. Таку перепустку видають у так званих райвіддлках «мвс днр».

Для пересування Маріупольським районом (без в’їзду в Маріуполь) також потрібна перепустка, яку отримують у Мангуші. Тобто проїзд із Мангуша до Ялти (або Урзуфа) без перепустки неможливий. Термін і порядок дії аналогічний.

Для пересування всередині Маріуполя між адміністративними районами також потрібна перепустка на авто.

Андрющенко закликає усіх, хто збирається відвідати Маріуполь, пам’ятати, що зараз це дорога в один кінець.

Радник мера також застеріг тих, хто збирається покинути Маріуполь у бік Запоріжжя: “До відкриття офіційних коридорів маєте майже лічені дні до повного закриття проїзду в бік Бердянська”.

Як раніше повідомляв Укрінформ, навколо Маріуполя на фільтраційних пунктах пропуску та блокпостах у бік Запоріжжя пройшла ротація загарбників – «днрівців» поміняли на «кадирівців» та значно посилили перепустку цивільних.

Агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйновано обстрілами російських загарбників. Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Маріупольський міський голова заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. Нині тут залишаються близько 100 тисяч мирних жителів.

Під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати навіть дітей, намагаються спіймати батьків на неправді. Тих маріупольців, які не проходять фільтрацію, доправляють у колонію в Оленівці на Донеччині або у в’язницю «Ізоляція» в Донецьк.

 

У Маріуполі загарбники влаштували «екскурсію» зруйнованим Драмтеатром

22.05.2022 15:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3489399-u-mariupoli-zagarbniki-vlastuvali-ekskursiu-zrujnovanim-dramteatrom.html

Загарбники влаштували у Маріуполі “автопробіг волонтерів” та екскурсію у будівлі Драмтеатру, зруйнованій російською авіацією.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Після розбору завалів Драматичного театру та відкриття скверу для вільного відвідування окупанти влаштували «автопробіг волонтерів» з червоними прапорами по місту. Фінальною точкою була екскурсія всередині Драмтеатру. Справжнє свято на костях”, – написав Анрющенко.

Він також оприлюднив відео, зняте всередині будівлі.

“Тепер ми бачимо, як виглядає Драмтеатр зсередини. Як поводяться окупанти і їхнє ставлення до горя Маріуполя”, – наголосив радник міського голови.

Водночас він зауважив одну деталь: біля Драмтеатру тепер не погодувати голубів – вони всі зникли.

Як повідомлялося, російські загарбники 16 березня скинули бомбу і знищили Драматичний театр Маріуполя, в якому ховалися сотні людей. Кількість загиблих унаслідок авіаудару невідома, йдеться щонайменше про 300 осіб.

20 травня загарбники завершили розбір завалів та вивезення тіл загиблих із Драмтеатру. За словами Андрющенка, їх поховали у братській могилі в селищі Мангуш.

Агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйновано внаслідок ворожих обстрілів.

 

Україна виключає припинення вогню і не піде на угоду з москвою щодо територіальних поступок – ОП

22.05.2022 19:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3489591-ukraina-viklucae-pripinenna-vognu-i-ne-pide-na-ugodu-z-moskvou-sodo-teritorialnih-postupok-op.html

Україна виключає згоду на припинення вогню з росією і не погодиться на жодну угоду з москвою, яка б передбачала визнання захоплення української території.

Про це в інтерв’ю Reuters заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, передає Укрінформ.

Він визнав, що позиція Києва щодо війни стає дедалі більш безкомпромісною, і підкреслив, що будь-які поступки призвели б до негативних наслідків для України, оскільки після перерви у бойових діях рф завдала б ще більшого удару.

“Війна не припиниться (після будь-яких поступок – ред.). Її просто призупинять на деякий час. Росіяни інтенсивно нарощуватимуть озброєння, живу силу і працюватимуть над помилками, трохи модернізуються, звільнять багатьох генералів… І розпочнуть новий наступ, ще більш кривавий і масштабний», – заявив Подоляк.

При цьому радник глави ОП назвав «дуже дивними» заклики на Заході щодо термінового припинення вогню, яке б зафіксувало позиції російських сил на території, яку вони захопили на півдні та сході України.

“Сили (рф – ред.) мають залишити країну, і після цього буде можливе поновлення мирного процесу”, – підкреслив він.

Водночас Подоляк додав, що припинення вогню зіграло б на руку кремлю.

“Вони хочуть зафіксувати якісь військові успіхи. Військових успіхів точно не буде завдяки нашим західним партнерам”, – наголосив він.

За словами Подоляка, еліти Європи та США мають зрозуміти: росіян не можна залишати на півдорозі, тому що вони посилюватимуть «реваншистські настрої і будуть ще жорстокішими… Їх потрібно перемогти, завдати їм такої болючої поразки, наскільки це можливо».

Як повідомлялося, раніше радник глави ОП Михайло Подоляк заявляв, що переговори України з російською федерацією зупинені доти, доки рф не зможе об’єктивно дивитися на ситуацію.

 

російські загарбники вирішили змінити назву Київської Русі у підручниках для дітей 

22.05.2022 20:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489643-rosijski-zagarbniki-virisili-zminiti-nazvu-kiivskoi-rusi-u-pidrucnikah-dla-ditej.html

У підручниках для дітей з окупованих територій України та росіян країна-агресор вирішила змінити назву Київської Русі.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

«Соціальними мережами поширюється інформація, що відтепер у підручниках з історії назву «Київська Русь» замінили на «Русь». Це позбавить дітей доступу до об’єктивних історичних фактів та призведе до знищення історичної пам’яті, національної ідентичності й самобутності маленьких українців», – заявила Денісова.

Вона наголосила, що такі дії російських загарбників призводять до порушення статті 29 Конвенції ООН про права дитини, якою передбачено, що освіта дитини має бути спрямована на виховання культурної самобутності, мови і національних цінностей країни, в якій дитина проживає, країни її походження та до цивілізацій, відмінних від її власної.

Уповноважена ВР звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень рф прав дитини в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі російські загарбники планують з нового навчального року повністю русифікувати навчання, впровадивши свої стандарти.

 

Мединський знову нарікає, що переговори блокує Україна

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — НЕДІЛЯ, 22 ТРАВНЯ 2022, 21:05 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/22/7347881/

Голова російської переговорної групи Володимир Мединський знову нарікає, що Україна призупинили процес перемовин, а Росія, мовляв, готова працювати над документами.

Джерело: Мединський для білоруського телеканалу “ОНТ

Пряма мова Мединського: “Ми, зі свого боку, до продовження діалогу готові. Але ще раз підкреслю: м’яч з продовження перемовин мирних перемовин перебуває на українському боці.

Заморожування перемовин – це повністю ініціатива України”.

Деталі: Мединський каже, що російська переговорна група нібито передала письмові відповіді на той проєкт угоди, який був запропонований Україною 29 березня в Стамбулі.

За його словами, буцімто після передання документів представникам України, переговори припинились.

Російський чиновник укотре сказав, що зустріч президентів України й Росії може відбутися, але для цього треба мати “документи високого ступеня готовності”

Передісторія:

21 травня президент України Володимир Зеленський висловив переконання, що його зустріч з російським президентом Володимиром Путіном точно відбудеться, але наразі невідомо, в якому форматі й коли. Однак через поведінку російських окупаційних військ ніхто з можливих гарантів безпеки України не хоче підписувати міжнародну угоду за участі Росії.

20 травня член переговорної групи РФ Леонід Слуцький натякнув, що Україна має дати сигнал про поновлення переговорів.

Член української переговорної групи Михайло Подоляк твердо наполіг, що не треба пропонувати Україні припинення вогню без відведення російських військ до тих позицій, що існували 23 лютого. Він також пояснював, що поки що вести переговори з росіянами не має сенсу.

У міністерстві закордонних справ РФ повторили слова Мединського, що Україна не відповідає на їхні письмові пропозиції щодо мирної угоди й блокує ведення переговорів.

13 травня радник турецького президента Ібрагім Калин заявив, що Кремль буцімто готовий сісти за стіл перемовин з Україною за посередництва західних партнерів, щоби підписати якусь мирну угоду.

 

У Дагестані випускниця на шкільній лінійці викрикнула “Путін – чорт”

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — НЕДІЛЯ, 22 ТРАВНЯ 2022, 19:14 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/22/7347868/

Випускниця викрикнула “Свободу Україні! Путін – чорт!” під час церемонії “останнього дзвоника” в одній зі шкіл Дагестану, де реєструють найбільшу кількість загиблих у війні проти України.

Джерело: головний редактор російського медіапроєкту Republic Дмитро Колезев, місцеві Telegram-канали

Деталі: 11-класниця Зухра Альбекова вийшла до мікрофону, щоби отримати атестат, і викрикнула в мікрофон російською мовою “Нет войне! Свободу Украине! Путин – черт!”

На відео видно, що школяр, який був ведучим церемонії, здригнувся в момент її вигуку. Водночас решта присутніх почали аплодувати школярці.

Джерело Колезева сказало йому, що це школа №11 в Ізбербаші в Дагестані.

Згодом у пропутінських telegram-каналах почали поширювати інформацію, що на школярку виписали протокол про “дискредитацію армії РФ”, тож їй загрожує штраф. На матір школярки склали адміністративний протокол про невиконання батьківських обов’язків з виховання дитини.

Проте офіційно цю інформацію неможливо поки що підтвердити.

Згодом у місцевому прокремлівському telegram-каналі “Дагестанские иZвестия” поширили відео зі школяркою, де вона вибачається за свій вчинок. Крім того, на відео її матір висловила підтримку війні й Путіну й перепросила, що недогледіла у вихованні доньки.

Обидві мотивували вчинок тим, що випускниця мовляв переживає за екзамени й посварилась з матір’ю, а тому скоїла необдуманий вчинок. І сама Зухра Альбекова, і її матір виглядають досить наляканими, а їхній голос відчутно дрижить.

Нагадаємо: Російська служба ВВС проаналізувала офіційні повідомлення від представників російської влади про загибель військовослужбовців під час так званої “спецоперації в Україні”. У результаті журналісти порахували, що найбільша кількість загиблих припадає на Дагестан.

 

YouTube видалив понад 9000 каналів через фейки про війну в Україні

22.05.2022 19:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3489606-youtube-vidaliv-ponad-9000-kanaliv-cerez-fejki-pro-vijnu-v-ukraini.html

Відеохостинг Ютуб видалив понад 70 тисяч відеороликів та 9 тисяч каналів, які поширювали фейки про війну на території України та порушували правила платформи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що йдеться, зокрема, про ролики, в яких називали війну в Україні «визвольною операцією».

Водночас не уточнюється, які саме канали були видалені. Однак, за словами директора з продуктів відеохостингу Ніла Мохана, більшість із них поширювали кремлівські наративи.

«У нас є політика щодо великих насильницьких подій, і це стосується таких речей, як заперечення таких подій: від Голокосту до Сенді-Гук (масове вбивство у школі – ред.). І звичайно ж, те, що відбувається в Україні – це велика насильницька подія. І тому ми застосували цю політику, щоб розпочати безпрецедентні дії», – сказав Мохан.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення платформа заблокувала низку каналів, зокрема кремлівського пропагандиста володимира соловйова, а також ті, що пов’язані з міністерством оборони рф.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Консульство Польщі у Гамбурзі облили фарбами кольорів російського прапора 

22.05.2022 18:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3489551-konsulstvo-polsi-u-gamburzi-oblili-farbami-koloriv-rosijskogo-prapora.html

У ніч проти суботи невідомі атакували камінням генконсульство Польщі в Гамбурзі, обливши фасад будинку червоною і синьою фарбами – кольорів російського прапора.

В результаті інциденту ніхто не постраждав, поліція затримала трьох осіб, яких згодом відпустила, передає Укрінформ із посиланням на Rmf24.pl.

“У ніч проти суботи група з більш як десяти молодих чоловіків закидала приміщення Генерального консульства РП в Гамбурзі камінням та банками із синьою та червоною фарбами. Внаслідок нападу було розбито кілька вікон, а також пошкоджено фасад будівлі”, – повідомила PAP речниця посольства Польщі в Німеччині Магдалена Шубер-Засацька.

За її словами, ніхто з працівників та обслуговуючого персоналу посольства не постраждав.

Речниця посольства зазначила, що наразі мотиви дій зловмисників невідомі.

На прохання польських дипломатів, німецька сторона посилить охорону дипломатичних представництв Польщі.

За повідомлення поліції Гамбурга, трьох осіб було арештовано поблизу місця події. Проте згодом їх було відпущено через відсутність достатніх доказів причетності до цього нападу.

Як повідомлялося, глава Польської держави Анджей Дуда перебуває з візитом в Україні.

 

росія залучає до війни проти України неонацистів – Spiegel

22.05.2022 20:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489649-rosia-zalucae-do-vijni-proti-ukraini-neonacistiv-spiegel.html

Хоча росія проголошувала однією з цілей війни проти України «денацифікацію», вона сама залучає до бойових дій своїх неонацистів.

Про це повідомляє Spiegel із посиланням на доповідь Федеральної розвідувальної служби (BND), передає Укрінформ.

Згідно з конфіденційною доповіддю BND, проти України воюють численні російські праві екстремісти та неонацисти. Серед них члени таких угруповань, як «російська імперська ліга» та «Русич», відомі своїми правоекстремістськими поглядами.

Крім того, як зазначається, москва використовує принаймні одну «правоекстремістську особу» в своїх цілях, проте хто ця особа, не вказано.

Аналітики наголошують, що співпраця з такими угрупованнями та особами «зводить до абсурду імовірну причину війни, так звану «денацифікацію» України».

Видання зазначає, що до бойових дій залучені також «російський імперський легіон», воєнізований підрозділ правоекстремістського угруповання «російські імперські рухи». Ці бойовики вже воювали на російському боці на сході України в 2014 та 2015 роках, зазначається у статті.

Повідомляється також, що бойовики угруповання «Русич», яке пов’язують з російським найманським угрупованням «Вагнер», також воювали на сході України в 2014 та 2015 роках. Ймовірно, «Русич» долучився до бойових дій на території України не пізніше початку квітня 2022 року, зазначає видання.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Рада підтримала пропозиції Президента про заборону символіки вторгнення рф

22.05.2022 17:31

Верховна Рада підтримала пропозиції Президента щодо поширення заборони символіки російського воєнного вторгнення в Україну на громадські організації.

За відповідне рішення проголосували 312 народних депутатів, повідомляє Укрінформ з посиланням на дані парламенту.

Цим рішенням також враховано пропозиції глави держави дозволити використовувати символіку вторгнення рф в експозиціях музеїв, на тематичних виставках, у бібліотечних фондах, підручниках, у процесі наукової діяльності.

ВР 14 квітня ухвалила закон про заборону символіки, яку використовують військові рф у війні проти України, пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму, а саму росію визнала державою-терористом.

Документом передбачено, що законодавство доповнюється термінами «держава-терорист» і «символіка військового вторгнення російського неонацистського тоталітарного режиму в Україну».

У документі визначено, що літери “Z” і “V” визнаються символікою військового вторгнення росії в Україну, якщо їх використання відповідає встановленим законодавством ознакам. Її було заборонено використовувати у символіці політичних партій.

Президент Володимир Зеленський повернув документ до парламенту, запропонувавши додати, що символіку вторгнення росії в Україну можна законно розміщувати в експозиціях музеїв і на тематичних виставках, у науковій і бібліотечній діяльності. Водночас глава держави закликав доповнити закон забороною символіки не лише для партій, а й для громадських об’єднань.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб та балістичних ракет.

Європейський Союз, Велика Британія, США, Японія та інші країни застосували потужні санкції проти країни-агресора.

 

Зеленський прокоментував петицію про скасування заборони на виїзд чоловіків з України 

22.05.2022 17:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3489481-zelenskij-prokomentuvav-peticiu-pro-skasuvanna-zaboroni-na-viizd-colovikiv-z-ukraini.html

Президент Володимир Зеленський вважає, що петиція про скасування заборони на виїзд за кордон чоловікам призовного віку має адресуватися не йому, а батькам полеглих воїнів.

Про це він заявив під час спільної з Президентом Польщі Анджеєм Дудою пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ви знаєте, я, напевно, не до кінця розумію, до кого ця петиція – до мене, а може, ця петиція повинна адресуватися до батьків тих воїнів, яких втратили через те, що вони захистили ціною свого життя Україну, ту чи іншу область, той чи інший регіон, те чи інше місто. Ви знаєте, що у більшості своїй (захищали – ред.) не своє місто, де народилися. Сьогодні від 50 до 100 людей можуть гинути на найскладнішому напрямку сходу нашої держави, вони захищають нашу державу й нашу незалежність», – сказав Зеленський.

У цьому зв’язку Президент підкреслив, що коли звертаються з пропозицією, щоб чоловіки могли впродовж воєнного стану поїхати з країни, то це не зовсім до нього петиція.

Водночас він наголосив, що закон встановлює певний термін для розгляду петиції та офіційної відповіді на неї.

Раніше на сайті Президента електронна петиція з вимогою скасувати заборону виїзду з України чоловіків віком від 18 до 60 років та запровадити пріоритет призову під час мобілізації добровольців набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

 

У Хмельницькому у благодійному велопробігу до Дня героїв збирали кошти на тепловізор

22.05.2022 16:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3489467-u-hmelnickomu-u-blagodijnomu-veloprobigu-do-dna-geroiv-zbirali-kosti-na-teplovizor.html

У велопробігу на підтримку ЗСУ взяли участь 300 людей. Учасники проїхалися вулицями міста у футболках із фотографіями воїнів, що загинули у російсько-українській війні.

Про це у Фейсбуці повідомляє Хмельницька міська рада, передає Укрінформ.

«Сьогодні у Хмельницькому відбувся благодійний велопробіг до Дня героїв. Попри погану погоду, участь узяли близько трьох сотень велосипедистів. Учасники проїхалися вулицями міста у футболках із фотографіями воїнів, що загинули на російсько-українській війні, а також пожертвували кошти на тепловізор», – йдеться у повідомлення.

Зазначається, що тепловізор придбають для підрозділу, в якому служив велоактивіст радник міського голови з питань розвитку велоінфраструктури Віталій Поліщук. Він добровільно пішов до лав тероборони з перших днів повномасштабного вторгнення росії і загинув 9 травня.

У велопробігу взяли участь родини захисників України, їхні друзі, колеги, знайомі.

24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

На Херсонщині росіяни запускають мовлення пропагандистського радіо «Крим»

22.05.2022 14:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3489376-na-hersonsini-rosiani-zapuskaut-movlenna-propagandistskogo-radio-krim.html

На Херсонщині російські загарбники запускають мовлення пропагандистського радіо «Крим», для цього вони залучили ведучу з Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграм-каналі НСЖУ.

«Окупанти на Херсонщині запускають мовлення пропагандистського радіо «Крим». І гордяться, що це перший ефір в регіоні російською мовою за останні вісім років», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що перший новинний дайджест пролунав 21 травня. Розповіли про «вербовку місцевих українськими нацистами» і про приїзд делегації закордонних «журналістів».

А з 23 травня на радіохвилі 107.8FM на тимчасово загарбаних українських територіях окупанти мають намір запускати регулярні «новинні» програми, для зачитування пропагандистської інформації для Херсонщини залучили ведучу з Криму, йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня у Херсоні агресор захопив приміщення ТРК «Суспільне мовлення: Херсон». Загарбники розмародерили будівлю Суспільного мовника і хочуть запустити пропагандистський телеканал «Таврія».

російські загарбники примушують журналістів та їхніх родичів на тимчасово захоплених територіях Херсонської області давати інтерв’ю російським ЗМІ.

 

Рада продовжила воєнний стан і мобілізацію до 23 серпня

22.05.2022 14:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489340-verhovna-rada-prodovzila-voennij-stan-do-23-serpna.html

Верховна Рада продовжила термін дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації на 90 діб – 23 серпня.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Верховна Рада продовжила воєнний стан до 23 серпня», – зазначив парламентарій.

За його словами, ВР також до 23 серпня продовжила загальну мобілізацію.

Як повідомлялося, 24 лютого президент російської федерації володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Того ж дня в державі було запроваджено воєнний стан, який мав тривати до 26 березня. Згодом його продовжили ще на 30 діб – до 25 квітня, а потім – до 25 травня.

Також 24 лютого Указом Президента в Україні оголошено загальну мобілізацію. Вона проводиться протягом 90 діб від дня набрання чинності указом.

18 травня глава держави вніс до парламенту законопроєкти “Про затвердження Указу Президента України “Про продовження строку проведення загальної мобілізації” і “Про затвердження Указу Президента України “Про продовження строку дії воєнного стану в Україні”.

 

Мешканців Енергодара просять не виходити на протест через викраденого рятувальника

22.05.2022 12:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3489257-meskanciv-energodara-prosat-ne-vihoditi-na-protest-cerez-vikradenogo-ratuvalnika.html

Мешканців Енергодара просять утримуватись від акцій протесту на підтримку викраденого начальника пожежно-рятувального загону Віталія Трояна. Тривають перемовини щодо його звільнення.

Про це у Телеграмі написав міський голова Енергодара Дмитро Орлов, передає Укрінформ.

“Тривають перемовини про звільнення і повернення додому начальника пожежно-рятувального загону Віталія Трояна. Його колеги звертаються до мешканців Енергодара з проханням утриматися сьогодні від акції протесту на підтримку вогнеборців та їх керівника. Це може негативно вплинути на процес перемовин щодо пошуку нашого співробітника та зашкодити пожежним у виконанні своїх обов’язків”, – йдеться у дописі.

Як раніше повідомлялось, 18 травня, приблизно о 12.00 окупанти приїхали до пожежної частини ДПРЧ-13 та провели обшук у кабінеті начальника першого державного пожежно-рятувального загону Віталія Трояна, після чого його вивезли в невідомому напрямку.

Наступного дня рятувальники вийшли на акцію протесту, але її розігнали військові рф. Також було відео, на якому окупанти били одного з учасників акції.

 

Замість недобитого «мера» Енергодара тимчасовим гауляйтером буде рекетир

22.05.2022 18:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489547-zamist-nedobitogo-mera-energodara-timcasovim-gaulajterom-bude-reketir.html

Самопроголошеного “мера” Енергодара Андрія Шевчика, який зазнав поранення внаслідок вибуху, відправили в лікарню Мелітополя. Наглядати за містом замість нього буде людина з кримінального світу.

Про це у Телеграмі повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов, передає Укрінформ.

“На період відсутності Шевчика, якого вивезли в Мелітополь лікувати поранення, отримані внаслідок вибуху, його функції в Енергодарі, імовірно, буде виконувати Кірпічов Руслан Хусяінович”, – написав Орлов.

За його інформацією, Кірпічов родом з Макіївки Донецької області, приїхав до Енергодара наприкінці березня і став “заступником” Шевчика “з усіх фінансових, економічних питань і податків”.

“Але по факту приставили до нього (Шевчика – ред.) наглядачем і одночасно консультантом з організації професійного рекету в Енергодарі. Кірпічов навчив новоспечених колаборантів, як обкладати даниною місцевих підприємців і витрясати з них останні гроші”, – зазначив Орлов.

За його даними, кірпічов має кримінальне минуле через злісне ухилення від сплати податків.

Як повідомлялося, у неділю вранці в під’їзді будинку в Енергодарі стався вибух, унаслідок якого Шевчик і його охоронці дістали поранення.

 

кремль через західних «експертів» нав’язує думку, що Україна має йти на поступки росії

22.05.2022 11:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489249-kreml-cerez-zahidnih-ekspertiv-navazue-dumku-so-ukraina-mae-jti-na-postupki-rosii.html

кремль продовжує через західних «експертів» просувати наратив про те, що Україна має йти на поступки і домовлятися з росією.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО у Телеграмі.

«Цього тижня росія через лояльних західних експертів просувала наратив про те, що світу та Україні треба йти на поступки та домовлятися з росією», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, The National Interest опублікував матеріал ветерана розвідки США Пола Пілара, в якому він заявляє, що «приниження» росії санкціями та усунення путіна від влади «зашкодить усьому світу».

Про велич росії цього тижня знову говорив і сербський політолог Джордже Вукадіновіч, інтерв’ю з яким тиражували кремлівські медіа за кордоном. Вукадіновіч стверджує, що НАТО «має понести відповідальність за війну» в Україні.

У матеріалі Politico вчені Патрік Портман, Джастін Логан та Бенджамін Фрідман висловили думку, що Україні треба повертатися до «перемовин з росією», бо Захід дає Україні «хибну надію на перемогу» у цій війні, приховуючи те, що не може довго допомагати грошима та зброєю.

«Всі ці заяви маніпулятивні. Через так званих іноземних експертів росія намагається нав’язати світу необхідну їй точку зору», – наголошують у Центрі протидії дезінформації.

Як повідомляв Укрінформ, російська пропаганда поширює фейк, що іноземні компанії продовжують бізнес у росії та шукають шляхи для обходу обмежень, щоб торгувати з російською федерацією.

 

На підсилення ворога в Чорному морі йде новітній корабель “Адмірал Макаров” – ОК “Південь”

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 23 ТРАВНЯ 2022, 01:44. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/23/7347902/

До ворожого угруповання в Чорному морі з Севастополя висунувся новітній російський корабель “Адмірал Макаров”.

Джерело: ОК “Південь”

Дослівно: “За сталою традицією безпілотник-розвідник типу “Орлан-10”, піднятий над Херсонщиною, влучною роботою наших підрозділів “заземлений” в розрахунок безповоротних втрат ворожих сил”.

“На Одещині ситуація стабільна і контрольована.

Але враховуючи, що до угруповання в Чорному морі з 7 великих десантних кораблів та 2 ракетних, з Севастополя висунувся один з  новітніх кораблів чорноморського флоту “Адмірал Макаров”, слід враховувати, що вірогідність ракетних ударів ще підвищується”.

Деталі: Всього за результатами дій ракетно-артилерійських підрозділів ОК “Південь”, спільно з авіацією, ворог втратив понад 55 осіб та кілька одиниць броньованої техніки. Остаточна кількість уточнюється.

 

Україна може самостійно деблокувати Чорне море, якщо отримає системи MLRS – Подоляк

22.05.2022 11:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489233-ukraina-moze-samostijno-deblokuvati-corne-more-akso-otrimae-sistemi-mlrs-podolak.html

За допомогою ракетних систем залпового вогню (MLRS) та іншої важкої зброї Україні вдасться самостійно впоратися із деблокуванням Чорного моря

Як передає Укрінформ, про це радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив у Телеграмі.

“1,6 млрд людей можуть почати недоїдати через брак харчів. Сотні мільйонів опиняться за межею бідності через зростання цін. The Economist прогнозує наслідки російської агресії та пропонує світу домовитися з росією та Україною про міжнародні конвої продовольчих вантажів у Чорному морі”, – зазначив він.

Радник керівника ОП висловив сумнів у доречності спроб “торгуватися з країною, яка взяла в заручники сотні мільйонів людей”.

“У нас є краща ідея: світ має домовитися про передачу Україні MLRS-систем та іншої необхідної важкої зброї для деблокування Чорного моря. Далі ми все зробимо самі”, – заявив Подоляк.

Як повідомляв Укрінформ, росія заблокувала близько 300 вантажних суден у Чорному морі, які не можуть вивозити зернові та інше продовольство на експорт з України.

 

Порошенко пропонує 4 варіанти розблокування експорту українського продовольства

НЕДІЛЯ, 22 ТРАВНЯ 2022, 18:00 – ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/05/22/687320/

П’ятий президент України, лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко запропонував чотири варіанти для деблокади експорту українського зерна і продовольчих товарів на світові ринки.

Про це він сказав з трибуни Верховної Ради, повідомляє пресслужба “Європейської солідарності”.

“Варіант перший – позиція ООН про зустрічне блокування торговельного флоту росії, якщо не буде розблокована Україна. Другий – безпека торговельного флоту має бути гарантована конвоями НАТО з ударами у відповідь.

Третій – постачання протиповітряних, протикорабельних озброєнь для українських Збройних сил, і вони самі розблокують. І четвертий – сухі порти на західному кордоні”, – заявив Порошенко.

За його словами, ці варіанти можуть бути об’єднані.

Порошенко додав, що відновлення постачання на світові ринки українського зерна, експорту харчових продуктів є питанням національної безпеки.

“Бо це одне з головних джерел надходжень валюти до українського бюджету, у тому числі й для фінансування армії. І це є одним із джерел харчової продукції для світу. Експорт більше 22 мільйонів тон українського зерна принесе мільярди доларів валютних надходжень”, – сказав він.

За словами п’ятого президента, п’ята частина населення світу опинилася перед загрозою голоду, це Африка, Азія і Латинська Америка.

“Путін настільки збожеволів у війні проти України, яку він точно не зможе виграти, що погрожує всім ядерною війною, хімічною, бактеріологічною, а зараз хоче поставити на коліна світ перед загрозою голоду. Москва має величезний досвід організації голодоморів. Але якщо досі це робилося в Україні, сьогодні це може розповсюдитись на весь світ”, – резюмував Порошенко.

 

У районі острова Зміїний загарбники погрожували зброєю цивільному іноземному судну

22.05.2022 08:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3489135-u-rajoni-ostrova-zmiinij-zagarbniki-pogrozuvali-zbroeu-civilnomu-inozemnomu-sudnu.html

Російські загарбники погрожували зброєю цивільному іноземному судну Britta K, що здійснювало транзитний перехід у територіальних водах України – у районі острова Зміїний.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба ВМС ЗСУ.

«21 травня цивільне судно Britta K під прапором Республіки Того, здійснюючи транзитний прохід (transit passage) українськими територіальними водами поблизу острова Зміїний, отримало сигнал від росіян з вимогою покинути територіальні води рф, інакше по ньому буде застосовано зброю», – йдеться у повідомленні.

Як вважають у ВМС, це підтверджує намагання рф незаконно привласнити територію України, вже навіть без псевдореферендумів. Востаннє таке робив Гітлер під час Другої світової війни.

«Але ми свої території не віддамо, загарбники обов’язково підуть вслід за їхнім кораблем», – підсумували у ВМС ЗС України.

Як повідомляв Укрінформ, блокування росіянами суден в українських портах може призвести до гуманітарної катастрофи світового масштабу, адже Україна входить до п’ятірки найбільших у світі експортерів зернових культур.

Раніше в районі острова Зміїний підрозділи ЗСУ потопили ударами ракет «Нептун» флагман чф «Москва»; знищено атаками «Байрактарів» десантний катер типу «Серна» із ЗРК «Тор», два десантно-штурмові катери типу «Раптор», а ще один «Раптор» суттєво ушкоджено. Крім того, ударами з «Байрактарів» по острову Зміїний ЗСУ знищили ворожий командний пункт.

 

Для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати порт в Одесі – Дуда

22.05.2022 18:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3489531-dla-svitovoi-prodovolcoi-bezpeki-duze-vazlivo-rozblokuvati-port-v-odesi-duda.html

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що для світової продовольчої безпеки дуже важливо розблокувати заблокований через розв’язану росією війну порт в Одесі, щоб Україна могла експортувати своє продовольство країнам, які його потребують.

Про це він заявив на спільній з Президентом України пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Дуда акцентував, що не лише Україна потребує підтримки світу, а й світові потрібна Україна, яка є потужним виробником продовольства. Він зауважив, що є країни, залежні в цьому сенсі від України, тож світ має допомогти їм отримати, наприклад, українське зерно і соняшникову олію, які вона традиційно туди експортувала.

«Це дуже важливе питання, як розблокувати порт в Одесі, щоб Україна могла з нього експортувати своє продовольство, і як його вивезти, наприклад, до Єгипту чи інших країн Африки», – сказав Дуда.

Він поінформував, що детально обговорив ці питання з Президентом Зеленським, а незабаром вони будуть розглянуті на міжурядовій польсько-українській конференції.

Як повідомлялося, 12 травня комісар ЄС з питань транспорту Адіна Велян представила у Брюсселі план дій, спрямований на допомогу українському продовольчому експорту під назвою «Шляхи солідарності». У рамках цього проєкту 20 млн тонн зерна будуть відправлені з України з використанням інфраструктури ЄС менш як за три місяці.

Раніше МЗС України попередило країни-споживачі, що партії зерна, які продає рф, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, здобуте в результаті мародерських дій російських загарбників. Крадіжку росією українського зерна підтверджують як численні свідчення українських аграріїв, так і документальні докази.

 

Україна пропонує Польщі спільний контроль на всіх автомобільних пунктах пропуску

22.05.2022 19:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3489583-ukraina-proponue-polsi-spilnij-kontrol-na-vsih-avtomobilnih-punktah-propusku.html

Під час візиту в Україну президента РП Анджея Дуди польській стороні передана пропозиція щодо здійснення спільного контролю на всіх автомобільних пунктах пропуску.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури України у Фейсбуціпередає Укрінформ.

Як зазначається, пропозиція розроблена Мінінфраструктури у співпраці з Міністерством закордонних справ, митними та прикордонними службами.

За інформацією відомства, на сьогодні спільний прикордонно-митний контроль вже проводиться на чотирьох пунктах пропуску на українсько-польському кордоні.

“Ми запропонували нашим польським колегам здійснювати спільний контроль на всіх КПП. Завдяки підходу «єдиного вікна» тривалість оформлення та очікування в черзі скоротиться в 1,5 раза, в чому зацікавлені обидві держави”, – зауважив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.Він також висловив сподівання, що успішний досвід такої співпраці вдасться поширити на КПП з іншими державами-сусідами з ЄС. “Наша ціль — повна лібералізація вантажних автоперевезень з Європейським Союзом”, – наголосив міністр.

За його словами, транспортна співпраця з Польщею в умовах агресії росії проти України стала зразком справжнього добросусідства. “Нам уже вдалося частково лібералізувати вантажні автоперевезення, зокрема вдячний Польщі за надання можливості бездозвільного проїзду своєю територією вантажівок, які везуть паливо в Україну. Також ми працюємо над створенням спільного залізничного підприємства для нарощування експортних можливостей української економіки”, — сказав Кубраков.

Як повідомлялося, президент Польщі Анджей Дуда у неділю перебуває з візитом в Україні.

 

Країни Балтії припинили імпорт електроенергії з росії

22.05.2022 10:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3489203-kraini-baltii-pripinili-import-elektroenergii-z-rosii.html

Біржовий оператор Nord Pool 22 травня призупинив торги російською електроенергією від її єдиного імпортера у країнах Балтії – групи компаній Inter RAO.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє литовський національний мовник LRT.

Це означає, що потреба Литви в електроенергії задовольнятиметься за рахунок місцевого виробництва та імпорту через існуючі сполучення зі Швецією, Польщею і Латвією.

За даними литовського оператора системи передачі електроенергії Litgrid, імпорт із вищезгаданих країн минулого року становив загалом 83% всього імпорту електроенергії до країни, а закупівлі російської електроенергії в країні останніми роками знижувалися.

“Це важлива віха на шляху Литви до енергетичної незалежності. Це вираження нашої солідарності з Україною, що воює, тому що ми не можемо дозволити, щоб наші гроші фінансували російську військову машину», — сказав міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс.

Він додав, що Литва досягне повної енергетичної незалежності, коли забезпечить свої потреби за рахунок місцевого виробництва «зеленої» енергії та сама стане країною-експортером електроенергії.

Латвійські відповідальні установи та компанії поки що не прокоментували рішення Nord Pool, але деякі експерти повідомили Delfi, що перебої з подачею електроенергії з росії не повинні вплинути на енергетичний сектор країни. Оскільки зараз Латвія виробляє більше електроенергії, ніж споживає, а обсяг електроенергії, який постачається росією, є відносно малим.

В Естонії також підтвердили, що дочірня компанія Inter RAO Eesti більше не може працювати як продавець електроенергії в Естонії.

 

Україна вимагатиме позбавити рф статусу держави-члена ЮНЕСКО

22.05.2022 09:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3489159-ukraina-vimagatime-pozbaviti-rf-statusu-derzaviclena-unesko.html

Україна планує звернутися до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури щодо позбавлення росії статусу держави-члена ЮНЕСКО.

Відповідний проєкт Постанови №7394 зареєстрований у Верховній Раді України, передає Укрінформ.

«Будучи державною-членом Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), Україна завжди розділяла основні принципи цієї організації та дбала про культурну спадщину, яка розміщена на нашій території. Але артилерійські обстріли, авіа- та ракетні удари, які здійснює російська федерація та її керівництво, мають на меті знищення багатовікових історичних та культурних надбань України. Зважаючи на це, Україна вважає неприйнятним продовження присутності російської федерації в ЮНЕСКО. Верховна Рада України звертається до Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) щодо позбавлення російської федерації статусу держави-члена ЮНЕСКО», — йдеться в пояснювальній записці до проєкту постанови.

Наразі документ перебуває на розгляді Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Як повідомлялося, Верховна Рада України закликала світову культорологічну спільноту підтримати програму належного фінансування відновлення та реставрації історико-архітектурних пам’яток України.

Міністерство культури та інформаційної політики вже зафіксувало 353 воєнні злочини армії рф проти культурної спадщини України.

 

Після Бородянки і Маріуполя не можна повертатись до business as usual з рф – Дуда

22.05.2022 15:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3489413-pisla-borodanki-i-mariupola-ne-mozna-povertatis-do-business-as-usual-z-rf-duda.html

Після Бородянки та Маріуполя світ не має повернутись у.вести політику з росією так, ніби нічого не сталося.

На цьому під час виступу у Верховній Раді під час візиту до Києва наголосив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформ.

“Нам не можна допустити, щоб вони були пустим звуком. Після Бородянки і Маріполя не може бути повернення до політики business as usual (як ніби нічого не сталося – ред.) у відносинах з Росією”,- наголосив Дуда.

За його словами, сьогодні не Україна, а західний світ складає екзамен на вірність задекларованим цінностям.

“Сьогодні не ви, а світ складає екзамен, чи цінності щось значать”,- підкреслив Дуда, додаючи, що для Заходу було б ударом, якби Україну віддали у жертву агресору.

Президент РП підкреслив, що час і майбутнє покажуть, чи такий фундамент як демократія, права людини і солідарність щось значать для Європи.

“З’явилися тривожні голоси про те, що Україна має скоритися вимогам путіна. Тільки Україна має право вирішувати своє майбутнє: нічого про вас без вас”,- наголосив Дуда під оплески депутатів.

Дуда підкреслив, що Польща підтримує і підтримуватиме надалі Україну на шляху до західної спільноти.

“Я особисто не зупинюся доти, доки Україна не стане членом ЄС. Це моя мрія як президента і простої людини, щоб ми могли разом будувати наше майбутнє”,- констатував польський лідер.

Під час свого виступу він подякував українцям за відвагу, за любов до свободи. Він підкреслив, що Україна вже три місяці веде героїчну боротьбу з агресором, хоча багато хто оцінював, що вона не довго вистоїть під збройним тиском агресора.

Дуда запевнив, що Польща і польський народ стоятиме пліч-о-пліч з українським у хвилину випробувань і допомагатиме Україні.

Як інформувало агентство, під час візиту в Україну у неділю президент Польщі зустрінеться з главою Української держави Володимиром Зеленським, відбудуться також переговори делегацій двох країн.

З 24 лютого росія веде широкомасштабну війну проти України.

 

Глава Давоського форуму закликав до плану Маршалла для України

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 22 ТРАВНЯ 2022, 22:38  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/22/7347892/

Президент Всесвітнього економічного форуму в Давосі Берге Бренде закликав до плану Маршалла щодо відновлення України.

Про це пише Spiegel, повідомляє “Європейська правда“.

“Навіть без мирної угоди, що наразі малоймовірно, ми маємо розпочати роботу з відновлення, принаймні, в районах, що знаходяться під контролем України”, — сказав Бренде.

За його словами, йдеться про інфраструктуру, електрику, школи, дороги та мости. “Нам потрібен план Маршалла для України”, – додав Бренде.

Бренде сказав, що хоче висунути заклик до такого плану на щорічній зустрічі Всесвітнього економічного форуму в Давосі, яка розпочинається у понеділок.

“Ми також зберемо для цього генеральних директорів під девізом “Генеральні директори для України”. Приватний сектор також має відігравати важливу роль у відновленні країни”, – сказав він.

Президент України Володимир Зеленський у понеділок звернеться до учасників форуму по відеозв’язку. Очікуються також мер Києва Віталій Кличко та його брат Володимир.

За словами Бренде, російські компанії та політики виключені з Давосучерез війну проти України. “Росія повернеться, якщо вони знову дотримуватимуться міжнародного права”, — заявив він.

 

У Давосі стартує Всесвітній економічний форум – росію не запросили

22.05.2022 11:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3489246-u-davosi-startue-vsesvitnij-ekonomicnij-forum.html

У Давосі з 22 по 26 травня пройде Всесвітній економічний форум, який збере близько 2,5 тисяч гостей. У понеділок очікується виступ Президента України Володимира Зеленського, представників росії на офіційних заходах не буде.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт форуму.

Перша за понад два роки очна зустріч буде присвячена темі «Переломний момент історії: Державна політика та бізнес-стратегії». На форумі розглядатимуть глобальні проблеми і пошук рішень найнагальніших викликів, включаючи поточну пандемію COVID-19, війну в Україні, геоекономічні потрясіння та зміни клімату.

Очікується, що у заходах візьмуть участь понад 50 світових лідерів, серед яких зокрема голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, генсек НАТО Єнс Столтенберг, голова МВФ Крісталіна Георгієва, президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ, канцлер ФРН Олаф Шольц, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес та інші.

Згідно з програмою форуму, основні виступи проходитимуть з 23 по 26 травня.

Зокрема, у понеділок очікується виступ у відеоформаті Президента України Володимира Зеленського.

Також на форумі виступатимуть голова МЗС Дмитро Кулеба, міністр економічного розвитку та торгівлі Юлія Свириденко, заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, мер Києва Віталій Кличко та інші.

Представників росії на офіційних заходах не буде, оскільки Всесвітній економічний форум (ВЕФ) у Давосі заморозив відносини із країною-агресором і призупинив стратегічне партнерство з російськими бізнесменами через вторгнення рф в Україну.

Як повідомлялося, Всесвітній економічний форум (WEF) у швейцарському Давосі є щорічним місцем зустрічі світової політичної та бізнесової еліти. Через пандемію коронавірусу у 2021 році форум відбувся в онлайн-форматі. WEF-2022, який мав відбутися 17-21 січня 2022 року у швейцарському Давосі в очному форматі, перенесли на 22-26 травня 2022 року.

 

ЄС у червні повинен відкрити двері перед Україною – Дуда

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 22 ТРАВНЯ 2022, 19:15  УП

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україна Європейський союз повинен відкрити двері перед Україною.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві, пише “Європейська правда“.

“Великий заклик до всього Європейського Союзу, до лідерів ЄС: сьогодні Україна потребує нашого сигналу, відкриття європейських дверей для держави, для українського суспільства, яке хоче бути частиною європейських спільнот”, – сказав Дуда.

Він додав, що ухвалення рішення щодо статусу України як кандидата на вступ до ЄС на саміті у червні має величезне значення.

Дуда також заявив про необхідність посилювати санкційний тиск на Росію.

“Яким чином світ мирним шляхом може допомогти у закінченні війни? Лише санкціями, лише твердий тиск, лише ізолюючи Росію, викидаючи її з міжнародної спільноти, економічної. Це й питання шостого пакета санкцій в рамках Європейського Союзу, який мусить бути запроваджений. Це дуже важливе питання. Тут я звертаюся до тих, хто має ще сьогодні сумніви: забудьте про бізнес як звичайно”, – додав Дуда.

Він додав, що необхідно створити такі умови, коли війна повністю перестане бути вигідною для Росії і буде загрозою для неї самої.

“Окрім економічних санкцій – постійно політично престижні санкції: виключення Росії з різного роду міжнародних організацій, виключення з міжнародних спортивних об’єднань, виключення з престижних світових подій. Це повинні бути скоординовані дії”, – підкреслив польський президент.

Раніше Зеленський заявив, що Україна повинна отримати статус кандидата в Євросоюзі і вважає некоректними пропозиції альтернативних рішень.

Нагадаємо, Еммануель Макрон 9 травня анонсував  створення нового формату співпраці європейських держав, який був би відкритим у тому числі для України та Британії.

Ця ініціатива викликала гостру реакцію Києва – в ній побачили спробу знайти заміну для статусу кандидата у члени ЄС.

 

Вступ України до ЄС може тривати 15 чи 20 років – французький міністр

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 22 ТРАВНЯ 2022, 19:13. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/22/7347867/

Французький міністр у європейських справах Клеман Бон вважає, що процес вступу України до Євросоюзу може тривати 15 чи 20 років.

Про це пише Le Figaro, повідомляє “Європейська правда“.

“Ви маєте бути чесними… Якщо ми говоримо, що Україна вступить до ЄС через 6 місяців, 1 рік чи 2 роки, ми брешемо. Це не правда. Це, напевно, 15 чи 20 років, це дуже довго”, – сказав Бон в ефірі Radio J.

Він вважає, що Києву слід увійти до запропонованої президентом Еммануелем Макроном європейської політичної спільноти.

“Я не хочу, щоб українцям продавали ілюзії та брехню. Якщо ми скажемо українцям: “Ласкаво просимо до ЄС”, але ви не читали у договорі, у виносці “Здрастуйте, це через 15 років”, я думаю, що будуть розчарування для цілого покоління українського народу”, — сказав міністр.

“Тим часом ми зобов’язані запропонувати українцям політичний проєкт, до якого вони можуть увійти”, — продовжив міністр-делегат, захищаючи проєкт, запропонований Макроном.

“Ця ідея доповнює ЄС і може запропонувати політичний та конкретний проєкт країнам, які не входять до серця ЄС та хочуть зблизитися з нами”, – зазначив він.

Нагадаємо, Макрон 9 травня анонсував  створення нового формату співпраці європейських держав, який був би відкритим у тому числі для України та Британії.

Ця ініціатива викликала гостру реакцію Києва – в ній побачили спробу знайти заміну для статусу кандидата у члени ЄС.

 

Макрон засуджує агресію рф і закликає членів ВООЗ підтримати Україну

22.05.2022 21:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3489677-makron-zasudzue-agresiu-rf-i-zaklikae-cleniv-vooz-pidtrimati-ukrainu.html

Президент Франції Еммануель Макрон засуджує воєнну агресію рф і закликає членів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) підтримати Україну.

Як повідомляє Єлисейський палац, на цьому він наголосив у своєму відеозверненні до Всесвітньої асамблеї охорони здоровʼя, яка сьогодні розпочала роботу у Женеві, передає Укрінформ.

“Ми разом пройшли через найбільше випробування здоров’я за століття. Однак це ще не завершено, а ми вже зіткнулися з іншою кризою: збройним конфліктом, який ставить під сумнів самі основи багатосторонності, якій ми віддані”, – зазначив Макрон.

При цьому він підтвердив повну солідарність Франції та Європейського Союзу з Україною.

“Ми найрішучіше засуджуємо військову агресію, вчинену росією за співучасті білорусі. Наслідки цієї війни є руйнівними для здоров’я, для населення, для установ та медичного персоналу, які були визначенні як ціль”, – наголосив Макрон.

Він подякував ВООЗ за дії щодо збереження на місцях права населення України на здоров’я, попри величезні труднощі.

“Цього тижня Всесвітня асамблея охорони здоров’я розгляне це питання, і я закликаю всі держави-члени підтримати резолюцію, представлену Україною”, – заявив президент Франції.

Як повідомлялося, Всесвітня асамблея охорони здоровʼя, що вперше зібралася з початку пандемії COVID-19, триватиме у Женеві з 22 по 28 травня.

 

Україну треба відбудовувати за воєнні репарації росії – президент Польщі

22.05.2022 14:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3489356-ukrainu-treba-vidbudovuvati-za-voenni-reparacii-rosii-prezident-polsi.html

Україну потрібно відбудовувати за кошти агресора, зокрема через виплату росією воєнних репарацій і конфіскацію російських коштів у західних банках.

Про це під час виступу у Верховній Раді у ході візиту до Києва заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформ.

Як підкреслив польський лідер, Польща хоче активно сприяти відбудові інфраструктури України після руйнувань російським агресором. Він зауважив, що потрібними є спеціальні фонди на відновлення, і він про це говоритиме зі світовими лідерами під час цьогорічного форуму у Давосі (22-26 травня).

“Але пам’ятаймо, що Україну має бути відбудовано насамперед за кошти агресора, за кошти російської федерації, яка напала на Україну і знищує українські будівлі, українську промисловість, забирає український врожай і яка вбиває в Україні людей”, – підкреслив Дуда.

Він наголосив, що Україна має відбудовуватися за кошти воєнних репарацій росії.

“У першу чергу на це мають піти заморожені у даний момент у західних банках валютні резерви (росії – ред.), які є величезними”, – наголосив Дуда.

Він додав, що росія напала на Україну, і саме вона має за це заплатити.

“У цьому немає жодних сумнівів… Зрозуміло, хто є агресором, на кого напали і чию землю сплюндровано”, – констатував Дуда.

Як повідомлялося, під час візиту в Україну у неділю президент Польщі зустрінеться з главою Української держави Володимиром Зеленським, відбудуться також переговори делегацій двох країн.

З 24 лютого росія веде широкомасштабну війну проти України.

 

Дуда у Раді: Настав час укласти новий договір про добросусідство з Україною

22.05.2022 13:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3489324-duda-u-radi-nastav-cas-uklasti-novij-dogovor-pro-dobrosusidstvo-z-ukrainou.html

З огляду на дружні взаємини між Варшавою і Києвом, що особливо проявилося в умовах повномасштабної війни росії проти України, настав час для підписання нової угоди про добросусідство між Україною і Польщею.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, виступаючи у неділю у Верховній Раді України, передає кореспондент Укрінформу.

“На моє глибоке переконання, настав час укласти новий договір про добросусідство, який врахує те, що ми збудували в наших відносинах хоча б упродовж останніх місяців”, – наголосив Дуда.

За його словами, російська агресія показала, що мережа автомобільних, залізничних й інфраструктурних сполучень між Україною і Польщею є недостатньою.

На переконання президента РП, потрібно це надолужити, а польсько-український кордон “має об’єднувати, а не ділити”.

Дуда запропонував, щоб ознакою добрих польсько-українських відносин стало швидке залізничне сполучення між Києвом і Варшавою.

“Ми побудуємо його разом”, – наголосив польський лідер під оплески депутатів.

Як повідомлялося, під час візиту в Україну у неділю президент Польщі зустрінеться з главою Української держави Володимиром Зеленським, відбудуться також переговори делегацій двох країн.

 

Україна та Польща готові укласти угоду про спільний прикордонно-митний контроль – Зеленський

22.05.2022 14:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3489365-ukraina-ta-polsa-gotovi-uklasti-ugodu-pro-spilnij-prikordonnomitnij-kontrol-zelenskij.html

Україна та Польща найближчим часом укладуть двосторонню угоду щодо спільного прикордонно-митного контролю, а згодом і єдиного умовного кордону – коли Україна буде членом Європейського Союзу.

Про це Президент України Володимир Зеленський поінформував у виступі у Верховній Раді, де був присутній Президент Польщі Анджей Дуда. Текст промови опублікував заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Ми дійшли згоди найближчим часом втілити це і у відповідній двосторонній Угоді. Спершу щодо спільного прикордонно-митного контролю, а згодом і єдиного умовного кордону – коли Україна буде членом Європейського Союзу», – сказав Зеленський.

Він висловив упевненість, що всі необхідні рішення спочатку для статусу кандидата для України, а потім і для повноправного членства неодмінно будуть ухвалені. Зокрема, завдяки багатолітньому захисту Польщею українських інтересів на європейському континенті.

«І я вдячний за вашу готовність, Анджею, здійснити разом з президенткою Словаччини Зузанною Чапутовою візити до європейських столиць з метою лобіювання питання членства України в Європейському Союзі у країнах – як-то кажуть, “скептиках”. Насправді вони не скептики, а майбутні оптимісти. Саме так бачу наше спільне завдання на цьому напрямку», – зазначив Зеленський.

Він також подякував польському Сейму за нещодавно ухвалений закон про допомогу громадянам України, які виїхали до Польщі через російську агресію.

«Це безпрецедентне рішення, за яким наші громадяни, які вимушено переїхали до Польщі через російську агресію, отримають майже такі ж права і можливості, як і громадяни Польщі. Легальне проживання, працевлаштування, навчання, медична опіка і соціальні гарантії. Це великий крок і жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України», – наголосив український лідер.

Як повідомляв Укрінформ, президент Польщі Анджей Дуда, виступаючи в неділю у Верховній Раді, сказав, що настав час для підписання нової угоди про добросусідство між Україною і Польщею.

 

Зеленський заявив, що вони з Дудою розуміють один одного «з півслова»

22.05.2022 14:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3489349-zelenskij-zaaviv-so-voni-z-dudou-rozumiut-odin-odnogo-z-pivslova.html

Президент України Володимир Зеленський зауважив, що з Президентом Польщі Анджеєм Дудою вони розуміють один одного “з пів слова”.

Про це глава Української держави сказав під час виступу у Верховній Раді, де був присутній і польський лідер. Текст промови опублікував заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

“Сьогодні ми з Анджєєм розуміємо один одного з пів слова. Наші парламенти, уряди і загалом наші народи – розуміють один одного як ніколи. І неважливо, кирилиця чи латиниця, неважливо, як ми пишемо «воля» і «незалежність». Важливо, що ці речі українці і поляки промовляють однаково. І однаково готові їх захищати”, – заявив Зеленський.

Він наголосив, що Україна вже це робить на передовій, захищаючи не тільки себе, а й усю Європу.

“Поляки це знають, цінують, поважають, допомагаючи Україні – не з ввічливості, а як брати і союзники, які добре пам’ятають слова Лєха Качинського про те, хто може бути наступним. Це не означає страх. Це означає готовність зустріти ворога і дати йому відсіч. Саме тому, наприклад, ми однаково сприймаємо санкційну політику проти росії. Ми знаємо, що не можна застосовувати напівміри, коли потрібно зупинити агресію”, – зауважив глава Української держави.

За його словами, 24 лютого росія зруйнувала своєрідне “сховище” минулих суперечностей між Україною і Польщею.

“В один день стало ясно, що всі ці суперечності не мають сили, коли є сила такої загрози. Загрози виживанню наших народів. Ми з Анджєєм прагнули справжнього порозуміння між нашими народами, разом розбирали це “сховище”. Ми планували збудувати Меморіал примирення на спільному кордоні. Але українські кордони перейшли ті, хто хоче інших меморіалів. І присвячених зовсім не миру”, – наголосив Зеленський.

Він також зазначив, що 24 лютого змінило обидва наші народи і країни, і на його думку, це не випадково.

“Не знаю, чи досліджували це явище наші астрономи Дрогобич і Коперник, але зірки завжди складаються так, що у найважчі періоди затемнення українці і поляки єднаються і стають пліч-о-пліч, попри минулі чвари і «туманності»”, – сказав Президент України.

За його словами, українці та поляки захищають спільний всесвіт під назвою свобода і незалежність “у часи, коли хтось чинить варварство космічного масштабу”.

Такого ж масштабу, наголосив Зеленський, сьогодні сягає розуміння, взаємодія, дружба і братерство України і Польщі. “24 лютого ми почали писати новий том нашої спільної історії. Єдність наших народів має тривати вічність. Її ніколи більше не має паплюжити ворожнеча”, – підкреслив глава держави.

Він нагадав, що святий Іоанн Павло ІІ називав розпалювання ненависті “кричущим анахронізмом, недостойним наших обох великих націй”, і у різних посланнях до народів понтифік казав: “Нове тисячоліття вимагає, щоб українці і поляки не залишалися поневоленими сумними спогадами про минуле. Зобов’язуючись будувати краще майбутнє для всіх, нехай вони дивляться одне на одного поглядом примирення… Нехай кожен буде готовий поставити те, що об’єднує вище, ніж те, що розділяє. Шукати те, що лікує. Щоб разом вони могли будувати майбутнє, засноване на взаємній повазі, братерстві, братній співпраці та справжній солідарності”.

На переконання Зеленського, ​Україна і Польща обрали один шлях. “На ньому ми навчились розрізняти ворогів і цінувати друзів. Цінувати один одного і поважати. Настала пора, про яку мріяли Єжи Гедройць і Богдан Осадчук. Про яку писав Юліуш Словацький, пам’ятник якому стоїть у Києві, і Тарас Шевченко, пам’ятник якому стоїть у Варшаві”, – сказав глава Української держави.

Як повідомлялося, президент Польщі Анджей Дуда у неділю перебуває з візитом в Україні.

 

Зеленський анонсував надання полякам особливого статусу в Україні

22.05.2022 13:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3489332-zelenskij-anonsuvav-nadanna-polakam-osoblivogo-statusu-v-ukraini.html

Президент Володимир Зеленський планує подати до парламенту законопроєкт про статус і допомогу польським громадянам в Україні, аналогічний до ухваленого раніше Сеймом Польщі щодо українців.

Про це глава держави сказав під час виступу у Верховній Раді, де був присутній Президент Польщі Анджей Дуда. Текст промови опублікував заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Окремо я дякую польському Сейму за нещодавно прийнятий закон про допомогу громадянам України. Це безпрецедентне рішення, за яким наші громадяни, які вимушено переїхали до Польщі через російську агресію, отримають майже такі ж права і можливості, як і громадяни Польщі. Легальне проживання, працевлаштування, навчання, медичну опіку і соціальні гарантії. Це великий крок і жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України. І цей крок не залишиться одностороннім. Ближчим часом я подам до Верховної Ради України аналогічний – дзеркальний – проєкт», – сказав Зеленський.

Водночас він висловив сподівання, аби польським громадянам ніколи у житті не знадобилися всі ці переваги за таких умов, за умов війни.

«Але ці закони мають велике символічне значення, які показують, що українці і поляки – рідні та рівні. І я впевнений, що депутатський корпус України підтримає цей закон – швидко і явною більшістю голосів», – підкреслив Президент.

Як повідомлялося, Президент Польщі Анджей Дуда у неділю перебуває з візитом в Україні.

13 березня у Польщі набув чинності спеціальний закон про підтримку громадян України, які прибувають до РП у зв’язку з війною росії проти України. Він урегульовує питання щодо легальності перебування українців, які рятуються від війни, у Польщі та надання їм усебічної підтримки.

26 березня Анджей Дуда підписав три нові закони, які стосуються перебування та допомоги біженцям з України.

 

«Я повернуся»: Зеленська опублікувала ролик з українцями у Польщі

22.05.2022 11:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3489238-a-povernusa-zelenska-opublikuvala-rolik-z-ukraincami-u-polsi.html

Україні пощастило із сусідством з Польщею, яка нині стала найближчим другом не лише географічно.

Однак українці мріють повернутися додому й запросити поляків у гості, зазначила дружина Президента Олена Зеленська у Телеграмі, повідомляє Укрінформ.

Перша леді опублікувала короткий відеоролик про українських громадян, які втекли від війни до Польщі.

«Я повернуся». Ці слова повторює собі кожен українець, який був вимушений поїхати з дому. Повернуся до своєї школи. До свого горнятка на кухні. До своїх каштанів. До рідних. Нам не пощастило із сусідом, який доводить «братерство» ракетами й терором. Та надзвичайно пощастило з іншим сусідом – Польщею, яка стала Україні найближчим другом не лише географічно», – підкреслила Олена Зеленська.

Вона нагадала, що Польща прихистила майже три мільйони українців, дала їм не тільки тимчасові оселі, а й постійне піклування, безкоштовну медицину та освіту.

«Ми повернемося, бо кращого за дім немає нічого. І обов’язково запросимо поляків у гості, щоб віддячити їм за більше ніж гостинність – за справжню відсутність кордонів. Дякуємо вам, друзі!», – наголосила дружина Президента.

Як повідомлялося, після повномасштабного вторгнення російських загарбників понад 10 мільйонів українців були змушені покинути свої домівки, із них майже п’ять мільйонів виїхали за кордон.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 148

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua