Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 27.05.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 27.05.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

94-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

УПЦ МП: адміністративний демарш з «духовною» єдністю

Публічні демарші РПЦ в Україні є комунікаційно-контентною пасткою щодо трансформації негативу в очікуваний позитив, а насправді – самозбереження. Тому ці раптові точкові, керовані з москви, заяви проти Кирила свідчать лише про одне – путінська церква в Україні не хоче атомізуватися і дифузійно увійти в ПЦУ, натомість вона вигадує можливості збереження попереднього статусу в нових формах.

УПЦ МП хоче зберегти своє ядро, організацію і тоді очікувати свого часу й команди з москви, щоб нанести удар по українству. Зауважимо, що московитська церква оперує століттями узурпаційного досвіду на землях українства.

УПЦ МП – колоніальний інструмент агресій, а тепер ще й геноцидності реального варварства, який неоімперія провадить зараз на теренах України. Так зване адміністративне відділення від РПЦ аж ніяк не вплине на «духовне спілкування», за яким стоїть традиційне керування з москви. Цю тезу підтверджує і агресивне небажання перейменовуватися згідно із законом, який апологетам кремля в Україні вдалося тимчасово призупинити. Однак на місцевому рівні норми Закону України від 20.12.2018 № 2662-VIII щодо перейменування церков, центри яких є на території країни-агресора діють і тому статути громад УПЦ МП наразі втратили чинність, що за фактом призвело до втрати правочинності цих юридичних осіб.

Своє слово в цій ситуації мають сказати передусім місцеві громади, які на власному досвіді пересвідчилися в істинних намірах московитської церкви.

Публічні маркери:

«У ПЦУ прокоментували рішення Собору УПЦ МП: Незгода з кирилом не означає розірвання зв’язків»

«УПЦ МП відділиться від РПЦ адміністративно, але збереже духовне спілкування – джерела»

«Синод УПЦ МП оголосив демарш патріарху Кирилу»

Фонові маркери резонансів

В намаганні змінити світову громадську думку щодо нападу путінської росії на Україну кремль задіює всі можливі формати комунікацій і виводить на міжнародну арену давно або щойно куплених агентів впливу. Один із таких – колишній офіцер ЦРУ Р.Макговерн, який нині активізувався в інформаційному просторі і роздає інтерв’ю англомовним медіа з чітким кремлівським наративом про «неоднозначність відповідальності росії за те, що відбувається в Україні».

Через великі втрати на війні та неможливість поповнити терористичні підрозділи добровольцями, кремль дав команду примусово забирати на війну всіх чоловіків із так званої «днр».

Радіоефірна експансія путінців в Бердянську – це ще одна «спецоперація» щодо комунікаційно-контентного занурення місцевих мешканців в середовище путінізму, яке довело свою від’ємну дієздатність  на території росії. Така технологія застосовується практично в усіх окупованих містах – Маріуполі, Мелітополі, Херсоні і на решті загарбаних територій. Нам надважливо втримати свою присутність в інформпросторі на цих теренах, бо це важливий складник нашого контрнаступу.

Приклад відновлення музею Сковороди має діяти і щодо всіх інших зруйнованих середовищ.

Соціологічні опитування спростовують закиди окупантів щодо проблем із спілкуванням росіян чи російськомовних українців в Україні

Заява Президента України, що Україні потрібна сильна ієрархія системи безпеки, а не загалом влади, має підкріплюватися, окрім слів, ще й справами. Безпека сьогодні – це все життя, і тут особливо важливо, щоб це була паритетна діяльність, а не корпоративна монополія на все.

Пес «Патрон» стає світовою знаменитістю.

Публічні маркери:

«Ексофіцер ЦРУ просуває наративи кремля про війну в Україні»

«росіяни мобілізували майже всіх чоловіків із «днр» – СБУ»

«рф застосовує найважчу неядерну зброю проти України – Подоляк

«Бердянськ під’єднали до трьох російських радіостанцій»

«На відновлення Музею Сковороди на Харківщині відкрили фонд для збору коштів – Ткаченко»

«90% російськомовних жителів України кажуть, що їх не утискали через мову – опитування

«Україні потрібна жорстка система безпеки, а не посилення повноважень влади – Президент»

«”Пальмовий пес”: у Каннах нагородили Патрона з ДСНС»

Війна в Україні – це полігон путінської геноцидної практики щодо глобального світу

94-та доба і вісім років протистояння України путінізму.

Україна практично захищає всі лінії зіткнення, що задіяні путінцями у цій війні проти світу, тим паче, що лише в Україні вони представлені комплексно. Виокремимо частину з них:

– мілітарні (військова інтервенція, ракетний тероризм, прикордонне артилерійське тероризування, морська блокада, мінування тощо);

  • комунікаційні (використання різноманітних каналів зв’язку, родинні зв’язки, галузеві комунікації, релігійно-конфесійна присутність РПЦ через УПЦ МП тощо);
  • контентні (широке знання російської мови, дискурсні ініціативи ворога, контентні технології втримання уваги, генерування шоково-абсурдних приводів, контентний фріланс, бот-сервіси);
  • конфесійні (православ’я, конфесійна палітра, традиції душпастирських потреб);
  • символьно-ментальні (радянськість (зокрема патерналізм), анархічність, регіональний шовінізм, індивідуалізм);
  • історично-міфічні (радянська фальшована історія, слабкі традиції української державності та ідентифікації громад);
  • організаційно-управлінські (стилістика номенклатури, олігархічний та місцевий феодалізм, непублічність публічного управління);
  • імперські (ігнорування націогенезу, мовний геноцид, історичне піратство);
  • шовіністичні (зверхність, приниження, знущання);
  • реваншистські (комплекси різних епох, де зафіксований програш українству).

Всі ці та інші напрями є дієвими путінськими засобами і потенціалами, які застосовуються одночасно на різних рівнях та у визначених масштабах українства, умовно кажучи від Нікополя Дніпропетровської області до Квебеку в Канаді.

Навіщо це все розшифровувати і класифікувати, формувати бази даних цих та інших проявів агресій кремля? Для того, щоб нашим глобальним і регіональним партнерам наполегливо доводити, що всі види злочинів в Україні – це геноцидність історичної московії, яка за нинішніх умов стала інструментарієм прикладного неоварварства кремля. І спрямоване воно на увесь планетарний світ демократії і міжнародної мирності.

Те, що наші партнери усвідомили сутність політичного режиму кремля і засвідчили саме геноцидні дії путінців в Україні – це великий прогрес у справі спільного подолання глобального гібридного терроризму, апологетом якого нині є путінська росія. Однак тут необхідне суттєве уточнення: геноцидність кремля – це не лише про Україну, це – про увесь світ.

  • Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що президент РФ Владімір Путін має на меті знищити український народ.

Про це, як пише “Європейська правда“, повідомляє портал Delfi.

Нагадаємо, 10 травня Сейм Литви схвалив резолюцію, яка визнає дії Росії в Україні геноцидом, а Росію – державою, яка підтримує та здійснює тероризм.

  • Перший незалежний звіт щодо звинувачень РФ у геноциді в Україні стверджує, що дії Росії в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що Москва розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

Про це, як пише “Європейська правда“, повідомляє CNN з посиланням на копію звіту.

У правовому звіті, підписаному понад 30 провідними науковцями-правниками та експертами з геноциду, російську державу звинувачують у порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид. Документ попереджає про серйозний і неминучий ризик геноциду в Україні, підкріплюючи звинувачення довгим списком доказів, включаючи приклади масових вбивств мирних жителів, примусових депортацій та дегуманізуючу антиукраїнську риторику, яку використовують високопосадовці Росії.

Звіт було підготовлено Інститутом стратегії та політики New Lines, американським аналітичним центром, та Центром прав людини Рауля Валленберга, який базується в Канаді, і має бути опублікований у п’ятницю, а автори надішлють копії до парламентів, урядів та в міжнародні організації по всьому світу.

Відповідно до Конвенції ООН про геноцид, її підписанти мають юридичне зобов’язання запобігти геноциду, і звіт закликає міжнародне співтовариство діяти.

У звіті вказують прямо на Москву, звинувачуючи російських вищих посадовців у організації підбурювання до геноциду та закладенні основи для майбутнього геноциду з неодноразовим запереченням існування української ідентичності.

Нагадаємо, 16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України (детальніше – у статті Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо “геноциду”).

У Кремлі заявили, що ігноруватимуть рішення.

  • У Сенаті США законодавці від обох партій презентували резолюцію, яка засуджує використання голоду в якості зброї війни в Україні та інших країнах.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на “Голос Америки“.

“Навмисне морити мирних жителів голодом як знаряддя ведення війни є військовим злочином. Крапка”, – заявив один з ініціаторів документу, сенатор від Демократичної партії Роберт Менендес.

  • У Литві відбулася секретна конференція, на якій обговорювали сценарії, за яких президент РФ Владімір Путін може залишитися без влади через своє рішення вести війну проти України.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише Bild.

На зустріч приїхали близько 70 учасників – колишні провідні політики, експерти, журналісти та правозахисники, в тому числі росіяни, які давно живуть за кордоном.

Кореспондент видання побував на зібранні, яке організував міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Він зазначає, що на закритому форумі учасники не стримувалися у висловлюваннях.

На конференції обговорювали три можливі сценарії “депутінізації”.

По-перше, і це найоптимістичніший сценарій: “Росія стане великою Україною”. Тріщини в режимі призводять до кінця нинішнього режиму, проводяться демократичні вибори і Росія розвивається по українському шляху. Але це вкрай малоймовірно.

Сценарій другий: Путіна скидають його генерали в армії та спецслужбах, а на зміну приходить новий, менш войовничий режим. Присутні також бачать у цьому можливість для Росії. “Будь-які зміни – це крок вперед у нинішній ситуації”, – сказав один із учасників.

Сценарій жаху: “повстання знизу”. Якщо “неосвічені маси” повстануть проти режиму зі страху, відчаю та бідності, виникнуть умови, подібні до війни, почнуться вуличні бої в усіх містах, а Росія розпадеться на багато республік.

Публічні маркери:

«Глава МЗС Литви: Путін має намір знищити український народ».

«Провідні експерти звинуватили РФ у геноциді та намірах знищити український народ».

«Сенат США пропонує визнати знаряддям війни створення РФ загрози голоду».

«У Литві відбулася секретна конференція, на якій обговорювали сценарії Росії без Путіна – Bild».

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

 

Унаслідок збройної агресії рф в Україні загинула 241 дитина

27.05.2022 08:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3493318-unaslidok-zbrojnoi-agresii-rf-v-ukraini-zaginula-241-ditina.html

Унаслідок збройної агресії російської федерації в Україні загинула 241 дитина.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграмі Офіс генерального прокурора з посиланням на дані ювенальних прокурорів.

«Станом на ранок 27 травня 2022 року більше ніж 679 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 241 дитина загинула та понад 438 поранено», – ідеться в повідомленні.

Зауважується, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених та звільнених територіях.

Згідно з отриманими ювенальними прокурорами даними, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 151, Київській – 116, Харківській – 108, Чернігівській – 68, Луганській – 50, Херсонській – 49, Миколаївській – 45, Запорізькій – 28, Сумській – 17, Житомирській – 15 та у м. Києві – 16.

Повідомляється, що 26 травня загарбники вкотре обстріляли Харків з артилерії. Загинули 8 мирних жителів. Серед постраждалих родина: 5-місячний хлопчик з батьком загинули, а мати в лікарні. Поранено 17 людей, серед них 9-річна дівчинка.

Через постійні бомбардування та обстріли збройними силами рф українських міст та сіл пошкоджено 1887 закладів освіти. При цьому 180 з них зруйновано повністю.

Як повідомляв Укрінформ, із початку повномасштабного вторгнення рф до Секретаріату Уповноваженого ВР із прав людини надійшли звернення від громадян щодо розшуку 1918 дітей.

 

У маріупольській школі вибухнув нерозірваний снаряд рф, загинув 12-річний хлопчик

27.05.2022 10:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3493391-u-mariupolskij-skoli-vibuhnuv-nerozirvanij-snarad-rf-zaginuv-12ricnij-hlopcik.html

У захопленому Маріуполі через детонацію нерозірваного російського снаряда з «Граду» загинув 12-річний хлопчик.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Вчора в Маріуполі на території школи №30 в Кальміуському районі по вул. Дністровській в результаті детонації нерозірваного російського снаряда “Град” загинув 12-річний хлопчик», – написав Андрющенко.

Він підкреслив, що російська зброя продовжує вбивати дітей Маріуполя навіть після активних дій.

Радник мера закликав мешканців Маріуполя бути обережними: «Будьте обережні. Ще раз – кожного дня кажіть дітям не торкатись підозрілих, незнайомих предметів. Особливо схожих на снаряди, ракети та іншу зброю».

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйновано обстрілами російських загарбників, загинули щонайменше 22 тисячі людей. Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Місто стоїть на порозі екологічної та інфекційної катастрофи.

Нині у захопленому Маріуполі залишаються понад 100 тисяч мирних жителів. Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

Окупантам, які знущалися з 16-річної дівчини на Чернігівщині, повідомили про підозру 

Олена Барсукова   27 травня 2022. УП

https://life.pravda.com.ua/society/2022/05/27/248839/

Правоохоронці ідентифікували двох російських окупантів, які знущалися з українців на Чернігівщині.

Один із військовослужбовців РФ намагався зґвалтувати 16-річну дівчину.

Також вони катували її старшого брата, повідомляють в Офісі Генерального прокурора.

Обом повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

“За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури встановлено військовослужбовців збройних сил РФ, які знущалися над мирними мешканцями під час окупації частини Чернігівської області”, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, група військовослужбовців РФ жорстоко поводилися з цивільним населенням в одному з населених пунктів Чернігівського району.

Під час окупації населеного пункту в березні 2022 року росіяни оселилися в будинку, де проживала сім’я – 16-річна дівчина, її брат та бабуся.

Один із окупантів – командир підрозділу, неодноразово намагався зґвалтувати дівчину, застовуючи до неї фізичне та психологічне насильство.

Він бив та душив дівчину, погрожував вбивством рідних і груповим зґвалтуванням.

Також військовослужбовці РФ утримували брата дівчини в кайданках і без верхнього одягу на подвір‘ї будинку в мороз, неодноразово завдавали йому тілесних ушкоджень.

Раніше про перший випадок сексуального насилля щодо неповнолітньої, зафіксований у Чернігівській області, розповідало “Суспільне”.

“Наразі встановлюються інші військові ЗС РФ, причетні до вчинення злочинів проти мирного населення”, – кажуть у Генпрокурора.

Нагадаємо, повідомити про воєнний злочин РФ можна на платформі warcrimes.gov.ua.

 

Встановили особу російського військового, який знущався з жителів села на Чернігівщині

27.05.2022 12:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3493480-vstanovili-osobu-rosijskogo-vijskovogo-akij-znusavsa-z-ziteliv-sela-na-cernigivsini.html

Правоохоронці встановили особу військовослужбовця збройних сил російської федерації, який знущався з жителів села Вишневе Чернігівської області, та повідомили йому про підозру.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє в Телеграмі.

Загарбнику оголошена підозра в порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Слідство встановило, що під час перебування в селі Вишневе Чернігівського району група військовослужбовців рф жорстоко поводилася із цивільним населенням.

Зокрема росіяни неодноразово затримували та завдавали тілесних ушкоджень одному із жителів села.

За даними ОГП, військові рф двічі понад добу утримували потерпілого за морозної погоди в неопалюваному складському приміщенні, де над ним знущалися та били прикладами автоматів. Його матір похилого віку тримали у вантажному відділенні автомобіля.

Також загарбники привласнили транспортний засіб чоловіка і перевозили ним награбоване в місцевих жителів майно.

Як повідомляв Укрінформ, раніше правоохоронці заочно повідомили про підозру трьом російським військовим, які пострілами в голову вбивали мирних жителів Бучі Київської області.

 

Обстріли Миколаївщини: за останню добу поранені 20 людей

27.05.2022 12:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3493473-obstrili-mikolaivsini-za-ostannu-dobu-poraneni-20-ludej.html

На Миколаївщині за останню добу 20 людей отримали поранення через обстріли з боку російських військ.

Про це у своєму Телеграмі повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, передає Укрінформ.

“Окупанти продовжують обстрілювати Миколаївщину. Загалом за минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 20 людей”, – повідомила Замазєєва.

Загалом, за її словами, станом на ранок 27 травня в миколаївських лікарнях знаходяться 282 громадянина, які постраждали від атак російських загарбників.

Замазєєва зазначила, що найбільше «прильотів» за добу зафіксовано по Березнегуватській та Широківській громадах Баштанського району та селу Парутине Очаківського району. Пошкоджено житлові будинки. Під обстріл потрапила виробнича територія (тік) одного з фермерських господарств Баштанського району.

Окрім того, є проблеми з газо-, водо- та енергопостачанням в окремих населених пунктах колишнього Вітовського району, зокрема в Лупаревому та Червоному.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

На Донеччині та Луганщині за добу росіяни вбили 13 людей

27.05.2022 11:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3493463-na-doneccini-ta-lugansini-za-dobu-rosiani-vbili-13-ludej.html

У Донецькій та Луганській областях за добу 26 травня російські загарбники вбили 13 людей, ще 15 поранені.

Як передає Укрінформ, про це Угруповання Об’єднаних сил повідомляє у Фейсбуці.

«За минулу добу, 26 травня, обстрілів російських військ зазнали 55 населених пунктів у Донецькій і Луганській областях. Під ворожими обстрілами гинуть мирні люди: за добу російські воєнні злочинці вбили 13 цивільних людей, ще щонайменше 15 осіб поранено», – ідеться у повідомленні.

Ворог зруйнував і пошкодив 169 цивільних об’єктів, серед яких 137 житлових будинків, 12 приватних підприємств, механічний цех рудника «Артемсіль», пожежна частина зі спеціальною технікою, гаражі, автомобілі, а також школа, база відпочинку, готельний комплекс «Лисичанськ» та Будинок техніки, в якому розташований центр гуманітарної допомоги Лисичанська.

Підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій, що входять до складу УОС, за добу ліквідували шість пожеж, які спалахнули на Донеччині внаслідок ворожих обстрілів: у Соледарі, Святогірську та Хрестищі. У Луганській області через інтенсивні обстріли гасіння пожеж неможливе.

Піротехніки виявили та знешкодили 32 вибухонебезпечні предмети у Покровському та Сєвєродонецькому районах.

За минулу добу з районів ведення бойових дій рятувальники евакуювали 759 людей.

«27 травня о 16:30 на станцію у Покровську буде подано евакуаційний потяг №234/233 Покровськ – Дніпро – Львів», – додали в УОС.

Як повідомляв Укрінформ, українські бійці намагаються вибити росіян із готелю «Мир» на околиці Сєвєродонецька.

 

За добу військові рф зруйнували на Донеччині 94 цивільних об’єкти

27.05.2022 11:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3493439-za-dobu-vijskovi-rf-zrujnuvali-na-doneccini-94-civilnih-obekti.html

За добу російські загарбники зруйнували на Донеччині 94 цивільних об’єкти — є загиблі та поранені.

Про це в Телеграмі повідомляє Національна поліція України, передає Укрінформ.

Згідно з повідомленням, загарбники обстріляли 11 населених пунктів. Руйнувань зазнали 76 житлових будинків, школа, пожежна частина, база відпочинку, 13 підприємств. Поліція задокументувала наслідки ударів.

Під обстрілом ворога перебували населені пункти Авдіївка, Соледар, Лиман, Святогірськ, Залізне, Бахмут, Мар’їнка, Райгородок, Хрестище, Зоря, Виїмка.

російські війська били з реактивних систем залпового вогню «Ураган», важкої артилерії, танків, стрілецької зброї.

Поліцією та СБУ відкрито кримінальні провадження за ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ,у Донецькій області зросла інтенсивність ворожих обстрілів Авдіївки, Торецька, Соледара, Лимана, Святогірська, Райгородка та населених пунктів поблизу них.

 

Внаслідок ворожого обстрілу під Харковом зруйнований гуртожиток школи-інтернату

27.05.2022 11:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3493451-vnaslidok-vorozogo-obstrilu-pid-harkovom-zrujnovanij-gurtozitok-skoliinternatu.html

У м. Люботин, що за 25 кілометрів від Харкова, ворожим обстрілом уночі зруйновано гуртожиток спеціалізованої школи-інтернату. За попередніми даними, постраждалих немає.

Про це повідомила в Телеграмі пресслужба ГУ ДСНС у Харківській області, передає Укрінформ.

«Вночі о 00:22 вогнеборці виїхали на пожежу в гуртожитку спеціалізованої школи-інтернату на території Люботинської громади. Внаслідок обстрілу та пожежі зруйновано частину триповерхової будівлі гуртожитку та пошкоджено 2 одиниці техніки, що стояла поруч», – ідеться в повідомленні.

За даними ДСНС, площа горіння склала 150 кв. м. Аби загасити полум’я повністю, рятувальникам знадобилося 3 години. За попередніми даними, жертв і постраждалих немає.

Загалом за минулу добу рятувальники Харківського гарнізону загасили 14 пожеж, спричинених обстрілами, у Шевченківському, Київському, Холодногірському районах Харкова, а також у Харківському, Чугуївському, Богодухівському та Ізюмському районах області.

Як повідомлялося, 26 травня на Харківщині в результаті ворожих обстрілів загинули 9 осіб (8 у Харкові, в тому числі п’ятимісячна дитина, та 1 людина в м. Дергачі), 19 отримали поранення (17 – у Харкові та двоє в Дергачівській громаді).

 

Росіяни влучили у казарму Нацгвардії на Дніпропетровщині: 10 загиблих та 35 поранених – Корбан

РОМАН ПЕТРЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 12:44. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7348873/

Російські війська 27 травня обстріляли Дніпропетровську область, потрапили до казарми Нацгвардії в Дніпровському районі, повідомили у теробороні облцентру.

Джерело: керівник центру тероборони Дніпра Геннадій Корбан в ефірі “ДніпроТВ”, якого цитує місцеве видання “Горсовет

Деталі: За словами Корбана, був приліт ракети “Іскандер” до казарми Нацгвардії в Дніпровському районі.

Попередньо загинули 10 людей, близько 35 поранених.

Корбан уточнює, що за наказом Міноборони армія не може концентрувати понад 20 осіб в одному місці.

Ракети запустили із Ростовської області. Було три ракети, одна з яких потрапила в ціль.

Передісторія:

Російські війська 27 травня знову обстріляли Дніпропетровську область, є серйозні руйнування, під завалами шукають людей.

У Дніпропетровській області в ніч на 26 травня російська армія стріляла з артилерії по Апостолівській громаді, що в напрямку на Кривий Ріг.

25 травня російські окупанти кілька разів за день обстріляли Криворізький районДніпропетровської області.

Нагадаємо:

У ніч на 17 травня російські війська вдарили ракетами по Яворівському району на Львівщині, де розташований полігон, та по селищу Десна у Чернігівській області, поруч із яким розташований навчальний центр Збройних сил України “Десна”.

Після авіаудару по селищу Десна під уламками знайшли тіла 87 загиблих.

 

ЦПД викрив чергові фейки та маніпуляції роспропаганди

28.05.2022 05:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3494096-cpd-vikriv-cergovi-fejki-ta-manipulacii-rospropagandi.html

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони оприлюднив добірку дезінформації, фейків і маніпуляцій, які кремлівська пропаганда спродукувала 27 травня.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомляє у Телеграмі.

Зокрема, у брянських ЗМІ поширюють дезінформацію про ядерний удар, якого нібито готувалася завдати Україна. При цьому наголошують, що якби росія не розпочала війну проти України, то Київ “застосував би “брудні” бомби для зараження радіацією Бєлгорода, Брянська, Ростова-на-Дону та Сімферополя”. У такий спосіб російські ЗМІ виправдовують початок агресивної війни, наголошують у ЦПД.

Тим часом у Маріуполі у точках видачі гуманітарної допомоги загарбники розповсюджують газети з фейковими публікаціями з тезою: “Маріуполь взяли без руйнувань та загибелі мирних мешканців”.

Водночас міністерство оборони рф поширює дезінформацію, звинувачуючи нібито у причетності до спалаху мавпячої віспи у всьому світі США: “захворювання було завезене з Нігерії, де розміщені чотири американські біолабораторії. Водночас, з ними були пов’язані і лабораторії в Україні”.

Як повідомляв Укрінформ, кремль через італійського генерала Леонардо Трикаріко вдається до ядерного шантажу світу та закликів України до перемовин з росією і капітуляції.

 

За тиждень росіяни депортували майже 3 тисячі маріупольців – радник мера

РОМАН ПЕТРЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 16:54. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7348933/

Протягом останнього тижня Росія депортувала з окупованого Маріуполя 2856 людей, повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко.

Джерело: Андрющенко у Telegram

Пряма мова Андрющенка: “За минулу добу окупанти вивезли до фільтраційного табору в с. Безіменне 280 маріупольців, зокрема 36 дітей.

Всього за останній тиждень було депортовано 2856 маріупольців, зокрема 318 дітей.

Нагадаємо: 27 травня стало відомо, що під час розбору завалів окупантами по вулиці Куїнджі в Маріуполі на території колишнього заводу “Октябрь” знайшли близько 70 тіл загиблих.

 

У Маріуполі знайшли ще 70 тіл під завалами – радник мера

РОМАН ПЕТРЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 10:45. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7348840/

Під час розбору завалів окупантами по вулиці Куїнджі в Маріуполі на території колишнього заводу “Октябрь” знайшли близько 70 тіл загиблих, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

Джерело: Андрющенко у Telegram

Пряма мова Андрющенка: “Причина та сама – людей заперло уламками будівлі після обстрілу. Тіла загиблих було запаковано в пластикові мішки та вивезено для поховання в братську могилу в с. Старий Крим. Ідентифікації не проводилось, та місцеві кажуть, що особливо ідентифікувати не було чого з огляду на стан тіл.

Скільки таких могильників, залишених російськими бомбами в Маріуполі ще буде знайдено. Одиниці? Десятки? Сотні?”.

Нагадаємо: Днями у Маріуполі під час розбору завалів багатоповерхівки виявили близько 200 тіл з високим ступенем розкладання.

 

У ПЦУ прокоментували рішення Собору УПЦ МП: Незгода з кирилом не означає розірвання зв’язків

27.05.2022 22:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3494014-u-pcu-prokomentuvali-risenna-soboru-upc-mp-nezgoda-z-patriarhom-ne-oznacae-rozirvanna-zvazkiv.html

У Православній церкві України вважають, що оголошена Собором УПЦ МП незгода з патріархом кирилом ще не означає розірвання зв’язків з російською православною церквою.

Про це написав у Фейсбуці заступник голови Управління із зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ, архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

“Підсумки “Собору УПЦ” можна коротко оцінити словами Митрополита Епіфанія у доповіді на архієрейському Соборі ПЦУ: “З великої хмари – малий дощ”… Вислови щодо російської агресії максимально м’які та округлі… На все, що вважали за потрібне сказати про війну, знайдено сорок слів! І жодного з них – про оцінку ідеології “русского мира” як основи агресії та про свою роль в поширенні цієї ідеології. “Висловлюємо незгоду” з позицією кирила – тобто не засуджуємо, не розриваємо зв’язок, а просто “висловлюємо незгоду”, – зазначив архиєпископ Євстратій.

За його словами, Собор УПЦ МП “ні слова не сказав про автокефалію – навіть про теоретичне бажання її досягнення”. “Зачистка Статуту” – це те саме, що відсутність слів “московський патріархат” в офіційній назві: спроба приховати те, що “УПЦ” залишається в юрисдикції московського патріархату”, – заявив архиєрей.

Він також наголошує, що незрозумілим залишається, чи згадуватимуть у своїх богослужіннях представники УПЦ МП російського патріарха кирила. “Але судячи з формулювань постанов, митрополит Онуфрій буде поминати, а це означає подальшу залежність від Кирила всієї митрополії”, – вважає архиєпископ.

Водночас він звертає увагу на те, що Собор УПЦ МП ставить три передумови “для діалогу”: “Погодитися, що громади не будуть переходити з МП у ПЦУ, погодитися з тезами пропаганди МП проти ПЦУ, погодитися з тим, що ієрархія ПЦУ – “неканонічна”. Тобто Собор відкидає пропозицію архиєрейського Собору ПЦУ про діалог без попередніх умов? Чекаємо роз’яснення”.

При цьому, за словами владики Євстратія, затвердження Собором УПЦ усіх рішень за період від 2011 року “означає і затвердження того рішення УПЦ МП (за лекалом з москви), де сказано про розрив зі Вселенським Патріархатом”.

Підсумовуючи, архиєрей так охарактеризував сьогоднішній Собор УПЦ (МП): “Гора родила мышь”.

Як повідомлялося, 27 травня УПЦ МП провела Собор, на якому заявила про “самостійність і незалежність”, а також висловила незгоду з позицією патріарха кирила щодо війни в Україні.

12 травня Синод УПЦ МП оприлюднив заяву, в якій назвав одним із приводів вторгнення росії в Україну політику попереднього президента Петра Порошенка й отримання Томосу про автокефалію ПЦУ.

У Державній службі з етнополітики та свободи совісті розцінили заяву УПЦ МП як таку, що ображає почуття вірян та виправдовує війну рф.

Православна церква України заявила, що діяльність Української православної церкви московського патріархату (рпц в Україні) сприяла просуванню ідеології “русского мира”, яка є фундаментом російської агресії проти України. Війна ж рф проти України розпочалася задовго до отримання Томосу.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про заборону московського патріархату на території України.

 

УПЦ МП відділиться від РПЦ адміністративно, але збереже духовне спілкування – джерела 

РОМАН РОМАНЮК — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 22:50. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7349010/

Українська православна церква Московського патріархату на Соборі у п’ятницю прийняла рішення про адміністративне відокремлення від РПЦ, але зі збереженням духовного спілкування.

Джерело: співрозмовники УП в УПЦ.

Деталі: На Соборі ухвалили зміни до статуту церкви, які по суті забирають у  Москви будь-які важелі адміністративного впливу на УПЦ.

Пряма мова: “Коротко кажучи, наша Церква від’єдналась адміністративно. Але ми зберегли духовне спілкування з Москвою. Пропонували деякі делегати не поминати патріарха Кирила, але це не підтримали. Ми поминаємо його, щоб Бог зробив його кращим. Наша Церква навіть ворогів поминає.

Всі рішення базуються на Грамоті про автономію та самоуправління, яку УПЦ вручив покійний патріарх Алексій ІІ в 1990 році”.

Що передувало: 27 травня Собор Української православної церкви Московського патріархату заявив, що не згоден із предстоятелем власної церкви патріархом Кирилом у питанні війни Росії з Україною і УПЦ надалі буде діяти як “незалежна і самостійна”.

Це відбулось на тлі того, як після початку повномасштабного вторгнення Росії, у значній частині парафій УПЦ МП почалось невдоволення позицією Кирила, який, по суті, благословив дії РФ в Україні.

Після 24 лютого уже більше 400 приходів УПЦ МП перейшло до ПЦУ.

У 1990 році УПЦ очолював митрополит Філарет, який спробував добитися повної автокефалії від РПЦ. Натомість Москва оголосила йому анафему, а тій частині УПЦ, яка зберегла вірність новообраний патріарх Алексій ІІ надав найширшу можливу церковну автономію.

Попри це УПЦ завжди залишалась і залишається частиною РПЦ. Навіть після нових рішень Собору УПЦ не стане автокефальною церквою. Для цього вона має отримати відповідний томос.

 

Синод УПЦ МП оголосив демарш патріарху Кирилу

РОМАН РОМАНЮК — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 20:24. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7348978/

Синод Української православної церкви Московського патріархату заявив, що не згоден із предстоятелем власної церкви патріархом Кирилом у питанні війни Росії з Україною.

Джерело: Рішення Синоду УПЦ МП.

Дослівно: “Виражаємо незгоду з позицією Патріарха Московського і всієї Русі Кирила щодо війни в Україні”.

Деталі: Крім того, у рішенні Синоду йдеться, що УПЦ буде діяти як самостійна церква.

Дослівно: “Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність”.

Серед таких рішень зокрема на Синоді піднімалось питання самостійного мироваріння, обговорювався дозвіл єпархіям самостійно вирішувати питання власного життя в умовах війни, якщо погодження з Синодом неможливий. Також Синод розмірковує про створення закордонних парафій для українських біженців.

Деталі: Окремо обговорювалось питання об’єднання православних церков. Синод повторив позицію УПЦ, яка не визнає канонічність Православної церкви України із предстоятелем митрополитом Онуфрієм. По суті УПЦ МП відкинула ідею об’єднання на базі визнаної Вселенським патріархом ПЦУ.

Цитата: “Для того, щоб діалог відбувся, представникам ПЦУ необхідно:

припинити силові захоплення храмів та примусові переводи парафій Української Православної Церкви.

усвідомити, що їхній канонічний статус, як він зафіксований у “Статуті Православної Церкви України”, є фактично неавтокефальним і значно поступається свободам і можливостям у реалізації церковної діяльності, які передбачені Статутом про управління Української Православної Церкви.

вирішити питання канонічності ієрархії ПЦУ, адже для Української Православної Церкви, як і для більшості Помісних Православних Церков, є цілком очевидним, що для визнання канонічності ієрархії ПЦУ необхідне відновлення апостольської спадкоємності її єпископів”.

Передісторія: УПЦ Московського патріархату завжди наполягала на своїй незалежності від Руської православної церкви, однак де-факто є її частиною. Предстоятель УПЦ митрополит Онуфрій є членом Синоду РПЦ.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії, у значній частині парафій УПЦ МП почалось невдоволення позицією Кирила, який, по суті, благословив дії РФ в Україні.

Після 24 лютого уже більше 400 приходів УПЦ МП перейшло до ПЦУ.

 

Ексофіцер ЦРУ просуває наративи кремля про війну в Україні

27.05.2022 13:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3493555-eksoficer-cru-prosuvae-narativi-kremla-pro-vijnu-v-ukraini.html

Колишній офіцер Центрального розвідувального управління Рей Макговерн перекладає на США провину у війні, яку росія розв’язала проти України.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє у Телеграмі.

За даними Центру, протягом останніх трьох місяців Макговерн активно дає інтерв’ю англомовним медіа та просуває кремлівські наративи про “неоднозначність відповідальності росії за те, що відбувається в Україні”.

Зокрема колишній офіцер ЦРУ заявляє, що “НАТО обіцяв не поширюватись на Схід”, і тому, на його думку, ніхто “не має в односторонньому порядку засуджувати путіна за те, що він зробив”.

Загальний висновок, який робить Макговерн, зводиться до того, що США винні у російсько-українській війні, оскільки “спровокували путіна”.

Центр протидії дезінформації застерігає: використання західних “експертів” у світовому інформаційному просторі є елементом інформаційно-психологічної операції ворога, який намагається перекласти відповідальність за скоєні в Україні злочини на інші країни.

Як повідомляв Укрінформ, кремлівські медіа маніпулюють тезами американського історика Тома Мокаітіса для просування фейків про проксі-війну НАТО проти росії.

 

росіяни мобілізували майже всіх чоловіків із «днр» – СБУ

27.05.2022 12:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3493486-rosiani-mobilizuvali-majze-vsih-colovikiv-iz-dnr-sbu.html

росіяни примусово забрали на війну майже всіх чоловіків із так званої «днр».

Як передає Укрінформ, про це Служба безпеки України повідомляє у Телеграмі.

Полонений, якого «мобілізували» на тимчасово окупованій частині Донецької області, розповів СБУ, що російські військові примусово забрали на війну майже всіх чоловіків із «днр», тому тепер це псевдоутворення називають «жнр» («жіноча народна республіка»).

«Нам не до политики, мы рабочие люди, работали… А нас призвали практически 100% мужского населения! Знаете, как сейчас «днр» обзывают? «жнр»! Там мужчин практически не осталось», – заявив чоловік, радіючи, що потрапив у полон і залишився живим.

Він запевнив, що ніколи не почував себе частиною російської армії через погане ставлення військових рф. «Нас бросили в Стеблянке без связи, без ничего. Командование у нас, я бы не сказал, что было сильно корректное. Именно командир батальйона практически постоянно был в нетрезвом состоянии», – заявив затриманий.

Також чоловік розповів, що командири стріляли під ноги «днрівцям», якщо їм щось не подобалось.

Тепер затриманий дає свідчення СБУ, викриваючи злочини ворога.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Угруповання Об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях 26 травня російські загарбники вбили 13 людей, ще 15 поранені.

 

рф застосовує найважчу неядерну зброю проти України – Подоляк

27.05.2022 11:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3493455-rf-zastosovue-najvazcu-neadernu-zbrou-proti-ukraini-podolak.html

російська федерація застосовує найважчу неядерну зброю проти України.

Про це радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк повідомив у Твіттері, оприлюднивши відео роботи російської вогнеметної системи «Солнцепек», передає Укрінформ.

«На відео – робота російської вогнеметної системи «Солнцепек». Деякі партнери вагаються, чи давати необхідну зброю, боячись ескалації. Ескалації?! рф уже застосовує найважчу неядерну зброю проти українців, змушуючи людей горіти живцем. Може, час дати відповідь нелюдам і передати Україні РСЗВ?» – зазначив Подоляк.

ТОС-1 «Буратіно»– російська важка вогнеметна система залпового вогню калібру 220-мм на базі танка Т-72. Веде вогонь запалювальними або термобаричними боєприпасами. В 2001 році на озброєння російської армії була прийнята вдосконалена система ТОС-1А «Солнцепек».

 

Бердянськ під’єднали до трьох російських радіостанцій

27.05.2022 09:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3493369-berdansk-pidednali-do-troh-rosijskih-radiostancij.html

Кримські інженери під’єднали Бердянськ до трьох російських радіостанцій.

Про це у Телеграмі повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація (ЗОВА), передає Укрінформ.

«Кримські інженери під’єднали Бердянськ до трьох російських радіостанцій. Крім цього, в ефірі радіо «Крим» кожну годину розповідають новини окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, які пропагандисти називають «визволеними», – йдеться у коментарі.

Також повідомляється, що у місті загарбники намагаються переконати місцевих перейти на мобільні мережі російських операторів.

Вони запевняють людей, що український зв’язок нестабільний.

Як раніше повідомлялося, військові рф тимчасово захопили Бердянськ. Вони призначили свого «мера» та заступників. У місті є проблеми з питною водою, адже загарбники не дають доставити на станцію доочищення води хімічні реагенти.

 

На відновлення Музею Сковороди на Харківщині відкрили фонд для збору коштів – Ткаченко

27.05.2022 10:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3493395-na-vidnovlenna-muzeu-skovorodi-na-harkivsini-vidkrili-fond-dla-zboru-kostiv-tkacenko.html

Міністерство культури та інформаційної політики разом з Харківською обласною державною адміністрацією відкрили фонд для збору коштів на відновлення Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди в Сковородинівці, який обстріляли російські загарбники.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Ми разом з головою Харківської обласної державної адміністрації Олегом Синєгубовим оголошуємо про відкриття фонду для збору коштів на відновлення Музею Сковороди. Ми будемо збирати кошти не тільки від держави, а й від благодійників, міжнародних донорів. Наразі вже маємо попередні домовленості з низкою наших західних партнерів про те, що вони згодні давати кошти на відновлення музею», – написав Ткаченко.

На думку міністра, це єдиний варіант відремонтувати його швидко, не затягуючи. Адже час в цьому випадку може лише погіршити зруйноване, в тому числі через погодні умови.

«Держава контролюватиме збір коштів, і він буде публічним, тож кожен зможе спостерігати що і куди йде. Вже було проведено інспекцію та був визначений перелік робіт, потрібних для відновлення музею», – додав міністр культури та інформполітики.

Урядовець зазначив, що росіяни цілять в нашу культуру, але вони її ніколи не знищать.

«Постать Сковороди посідає вагоме місце в нашій літературі, філософії, історії. Сьогодні ми показали і собі і всьому світу, що згуртувавшись ми здатні зробити неможливе. Вірю, що ми зможемо зберегти внесок філософа не тільки в нашій памʼяті та на сторінках книжок, а й фізично», – додав Ткаченко.

Як повідомлялося, 7 травня російські війська вдарили ракетою в Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди в Сковородинівці. Ворожий метал зруйнував будинок поміщиків Ковалівських, зведений у XVIII ст., де розміщувалася експозиція музею.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні зафіксовані вже понад 353 воєнні злочини армії рф проти культурної спадщини.

 

90% російськомовних жителів України кажуть, що їх не утискали через мову – опитування 

ІРИНА БАЛАЧУК — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 11:06. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7348847/

Не менше 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення – про це заявляють, як етнічні росіяни, так і російськомовні українці, а заяви Росії про “нацистів” у владі України – вигадка.

Джерело: результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 19-24 травня

Дослівно КМІС: “Не менше 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення (зокрема, так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України), що Україна має власну довгу історію становлення та державності (а не є “штучним” витвором радянської влади), що західні держави не хотіли і не провокували Україну на війну проти Росії.

А також що думки про “нацистів” у владі України є вигадкою, що війна почалася через прагнення Росії підкорити Україну (а не через справедливі претензії), що російські війська навмисно атакують цивільну інфраструктуру та цивільних осіб, що російська армія в першу чергу винна у руйнації цивільної інфраструктури і жертвах серед мирного населення”.

Деталі: У КМІС виділили 8 пар тверджень, які описують різні аспекти війни Росії проти України. У кожній парі одне з тверджень відповідало проросійській позиції, друге твердження – проукраїнській позиції.

Респондентів просили обрати одне з тверджень і вказати, наскільки вони з ним погоджуються.

Соціологи відзначають, що у 7 з 8 випадків не менше 85% респондентів стверджували, що поділяють саме проукраїнську позицію. У цих же парах не більше 8-9% дотримувалися проросійської інтерпретації.

У КМІС підкреслюють, що хоча 8-9% можуть видаватися невеликим числом, але насправді в абсолютному вимірі це близько 2 млн громадян України.

За словами соціологів, також важливо бачити, що серед респондентів, які зараз проживають на окупованих територіях, 81% дотримуються переважно або цілком проукраїнських позицій (в т.ч. 68% дотримуються цілком проукраїнських позицій). А проросійських позицій дотримуються лише 9%.

Водночас практично всі респонденти, які виїхали з окупованих територій, дотримуються саме проукраїнських поглядів.

Дослідження проходило 19-24 травня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2009 респондентів у віці 18 років і старше, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого (АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення.

Водночас соціологи зазначають, що при цьому отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

 

Україні потрібна жорстка система безпеки, а не посилення повноважень влади – Президент

28.05.2022 00:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3494052-ukraini-potribna-zorstka-sistema-bezpeki-a-ne-posilenna-povnovazen-vladi-prezident.html

Президент Володимир Зеленський заявив, що сьогодні Україна бореться за цінності демократії та свободи, тому не може бути й мови про посилення повноважень влади.

Про це Зеленський сказав під час спілкування зі спільнотою Стенфордського університету, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

«Якщо ми це захищаємо, як же я можу потім бути іншої думки? Мене просто не зрозуміє наш народ. Ні, ще раз ні. Але при цьому ми повинні серйозно говорити про жорстку, вибудувану вертикаль щодо безпеки нашої держави», – сказав Зеленський, відповідаючи на запитання студентів.

Він зазначив, що наразі безпекова ситуація в Україні залишається складною, тому необхідно приділити особливу увагу інституціям, які захищають нашу державу.

«Щодо конкретної вертикалі, конкретних інституцій, які працюють на захист людей, – тут усе має бути дуже серйозно. Тут не може бути ліберальних речей. А в усьому іншому держава в нас ліберальна, народ у нас ліберальний. Ви бачите, як він бореться за свою свободу», – резюмував Зеленський.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

 

“Пальмовий пес”: у Каннах нагородили Патрона з ДСНС

Михайло Загородній  УП 27 травня 2022

У Каннах особливою відзнакою нагородили пса Патрона, який служить в Державній службі з надзвичайних ситуацій.

27 травня Патрону присудили премію Пальмовий пес – найпрестижнішу кінонагороду, яку отримують чотирилапі.

У ДСНС кажуть, що за останні місяці Патрон справді став зіркою світової кінохроніки, канське жюрі одноголосно присудило хвостатому піротехніку “Пальмовий” статус.

Через те, що Патрон зараз знаходиться на службі та активно допомагає фахівцям ДСНС з розмінуванням, його  нагородили дистанційно.

“Однак після перемоги – хто зна! – наш маленький герой і відвідає світову кіностолицю, аби провести автограф-сесію для своїх фанів”, – висловлюють сподівання в ДСНС.

Патрон не перший з українських улюбленців, хто отримує престижну нагороду. Раніше відомого кота-блогера Степана нагородили у каннах найпрестижнішою нагородою серед блогерів –  World Influencers and Bloggers Awards.

 

Глава МЗС Литви: Путін має намір знищити український народ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 22:52. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7349009/

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що президент РФ Владімір Путін має на меті знищити український народ.

Про це, як пише “Європейська правда“, повідомляє портал Delfi.

“Те, що ми бачимо з політичних заяв Путіна та його оточення – це спроба знищити народ. Ідея існування України для нього неприйнятна. Звідси й походить термінологія геноциду. Обсяги, мабуть, прояснюватимуться, вони невідомі, але іноді намір, спроба співставна зі злочином вже сама собою”, – сказав міністр.

“Незважаючи на те, що були страшніші злочини, але якщо намір повторюється, це можна назвати так само”, – додав він.

Нагадаємо, 10 травня Сейм Литви схвалив резолюцію, яка визнає дії Росії в Україні геноцидом, а Росію – державою, яка підтримує та здійснює тероризм.

Як повідомлялося, перший незалежний звіт щодо звинувачень РФ у геноциді в Україні стверджує, що дії Росії в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що Москва розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

 

Провідні експерти звинуватили РФ у геноциді та намірах знищити український народ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 18:15. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7348949/

Перший незалежний звіт щодо звинувачень РФ у геноциді в Україні стверджує, що дії Росії в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що Москва розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

Про це, як пише “Європейська правда“, повідомляє CNN з посиланням на копію звіту.

У правовому звіті, підписаному понад 30 провідними науковцями-правниками та експертами з геноциду, російську державу звинувачують у порушенні кількох статей Конвенції ООН про геноцид. Документ попереджає про серйозний і неминучий ризик геноциду в Україні, підкріплюючи звинувачення довгим списком доказів, включаючи приклади масових вбивств мирних жителів, примусових депортацій та дегуманізуючу антиукраїнську риторику, яку використовують високопосадовці Росії.

Звіт було підготовлено Інститутом стратегії та політики New Lines, американським аналітичним центром, та Центром прав людини Рауля Валленберга, який базується в Канаді, і має бути опублікований у п’ятницю, а автори надішлють копії до парламентів, урядів та в міжнародні організації по всьому світу.

“Ми зібрали провідних юридичних експертів з усього світу, які потім вивчили всі докази, і вони дійшли висновку, що Російська Федерація несе відповідальність за порушення Конвенції про геноцид в Україні”, – сказав CNN Азім Ібрагім з Інституту New Lines. Ібрагім відвідав Україну в березні, щоб зібрати докази для звіту.

“Це дуже ретельне та детальне дослідження обширних доказів. Поки що ми бачили, що ця війна є геноцидною за своєю природою, з точки зору мови та способу її виконання. Це дуже, дуже зрозуміло”, – сказав він.

Відповідно до Конвенції ООН про геноцид, її підписанти мають юридичне зобов’язання запобігти геноциду, і звіт закликає міжнародне співтовариство діяти.

“У нас зовсім немає часу, ми вважаємо, що існує дуже серйозний ризик геноциду”, – сказав Ібрагім. “Кожна країна, яка підписала Конвенцію про геноцид, а це 151 країна, включаючи Російську Федерацію, кожна країна повинна зробити все можливе, щоб це припинити, інакше вона також порушить конвенцію” – заявив він.

В одній з найстрашніших частин звіту експерти роблять пряме порівняння з різаниною в Сребрениці 1995 року, закликаючи світ діяти, поки не стало занадто пізно: “Деталі масового вбивства понад 7 000 боснійських мусульманських хлопчиків і чоловіків у Сребрениці з’явилися перед міжнародною спільнотою лише тоді, коли було надто пізно запобігти геноциду, який стався за лічені дні. У 2022 році ми маємо можливості точно відстежувати подібні звірства, як вони розгортаються, і відповідним чином реагувати”.

У звіті вказують прямо на Москву, звинувачуючи російських вищих посадовців у організації підбурювання до геноциду та закладенні основи для майбутнього геноциду з неодноразовим запереченням існування української ідентичності.

Нагадаємо, 16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України (детальніше – у статті Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо “геноциду”).

 

Сенат США пропонує визнати знаряддям війни створення РФ загрози голоду

П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 23:26  УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/05/27/7140191/

У Сенаті США законодавці від обох партій презентували резолюцію, яка засуджує використання голоду в якості зброї війни в Україні та інших країнах.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на “Голос Америки“.

“Навмисне морити мирних жителів голодом як знаряддя ведення війни є військовим злочином. Крапка”, – заявив один з ініціаторів документу, сенатор від Демократичної партії Роберт Менендес.

Резолюція, серед іншого, закликає уряд США:

-Визначити пріоритетом дипломатичні зусилля із виявлення та вирішення випадків, коли голод і навмисне позбавлення їжі використовуються як зброя в час війни;

-Продовжувати зусилля щодо подолання серйозної продовольчої безпеки шляхом гуманітарного реагування, зокрема надавати потребуючим країнам продовольчу допомогу;

-Зробити так, щоб використання голоду як зброї війни підпадало під дію інструментів, що передбачають відповідальність за скоєне осіб, урядів, правоохоронних органів, організацій, наприклад, Глобального Акту Магнітського.

“Голод не повинен ставати зброєю війни, – заявив сенатор Джон Тун від Республіканської партії. – Сполучені Штати та їхні партнери мають працювати разом, щоб відновити глобальну стабільність і притягнути окремих осіб та уряди до відповідальності за конфлікти, які призводять до глобального голоду і ставлять під загрозу продовольчу безпеку”.

“Ця двопартійна резолюція засуджує тих, хто жорстоко використовує голод як зброю війни проти мирного населення. Резолюція закликає Сполучені Штати притягнути їх до відповідальності за ці звірства. Вона також закликає нашу країну продовжувати рішучі дипломатичні та гуманітарні зусилля, щоб зміцнити глобальні поставки продовольства та забезпечити стійкість у постачанні у випадку майбутніх потрясінь”, – додає сенатор-демократ Корі Букер.

Нагадаємо, 25 травня в МЗС РФ заявили, що готові були би надати гуманітарний коридор для експорту українського врожаю через Чорне море – в обмін на зняття санкцій та “розмінування Україною” акваторії Чорного моря, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення замінувала сама Росія.

Перед тим у Кремлі звинуватили Україну і Захід у створенні глобальної продовольчої кризи.

В свою чергу Україна закликає не піддаватися на шантаж Росії про “коридор” для українського врожаю через Чорне море в обмін на зняття санкцій.

 

У Литві відбулася секретна конференція, на якій обговорювали сценарії Росії без Путіна – Bild

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 17:51. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7348945/

У Литві відбулася секретна конференція, на якій обговорювали сценарії, за яких президент РФ Владімір Путін може залишитися без влади через своє рішення вести війну проти України.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише Bild.

На зустріч приїхали близько 70 учасників – колишні провідні політики, експерти, журналісти та правозахисники, в тому числі росіяни, які давно живуть за кордоном.

Кореспондент видання побував на зібранні, яке організував міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Він зазначає, що на закритому форумі учасники не стримувалися у висловлюваннях.

“Путін приніс в Росію путінізм так само, як Гітлер зробив фашизм соціально прийнятним у Німеччині. Ось чому сьогодні до рейху Путіна потрібно ставитися, як до німецького рейху у роки війни з 1939 по 1945 рік. Німців пригнічував Гітлер, так само, як росіян пригнічує Путін, але обидва народи полегшили це своїм деспотам”, – сказав один учасник із Санкт-Петербурга.

“Русский мир” — це расистська ідеологія, люди на Заході цього не усвідомлюють, каже один з учасників. “Путін вважає, що росіяни етнічно вищі за українців, тому він має право відбирати в українців оселі та підпорядковувати їх. Тому потрібна “депутінізація” Росії, і то якомога швидше”, – сказав інший учасник.

На конференції обговорювали три можливі сценарії “депутінізації”.

По-перше, і це найоптимістичніший сценарій: “Росія стане великою Україною”. Тріщини в режимі призводять до кінця нинішнього режиму, проводяться демократичні вибори і Росія розвивається по українському шляху. Але це вкрай малоймовірно.

Сценарій другий: Путіна скидають його генерали в армії та спецслужбах, а на зміну приходить новий, менш войовничий режим. Присутні також бачать у цьому можливість для Росії. “Будь-які зміни – це крок вперед у нинішній ситуації”, – сказав один із учасників.

Сценарій жаху: “повстання знизу”. Якщо “неосвічені маси” повстануть проти режиму зі страху, відчаю та бідності, виникнуть умови, подібні до війни, почнуться вуличні бої в усіх містах, а Росія розпадеться на багато республік.

 

У Пентагоні кажуть, що усвідомлюють нагальну потребу України в реактивних системах

28.05.2022 01:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3494059-u-pentagoni-kazut-so-usvidomluut-nagalnu-potrebu-ukraini-v-reaktivnih-sistemah.html

У міністерстві оборони США заявляють, що усвідомлюють терміновість запиту України на поставки реактивних систем залпового вогню, але остаточне рішення ще на стадії ухвалення.

Про це заявив речник Пентагону Джон Кірбі, передає Укрінформ із посиланням на CNN.

«Наша мета від самого початку полягала в тому, щоб допомогти (українцям – ред.) у боротьбі, яку вони ведуть сьогодні», – сказав представник оборонного відомства США.

Він підкреслив, що на сході України точаться дуже активні бої, і Пентагон пам’ятає про важливість кожної години, коли йдеться про вторгнення рф в Україну.

«Ми завжди пам’ятаємо, як і на початку, про фактор часу, про відчуття невідкладності, що час – не на нашому боці. Саме тому ми продовжуємо пересилати обладнання буквально на щоденній основі впродовж понад 90 днів цієї війни», – зазначив Кірбі.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні американські ЗМІ повідомили про готовність адміністрації президента США збільшити поставки зброї Україні, в тому числі надати сучасні ракетні системи далекого радіусу дії MLRS, а також ракетні системи HIMARS.

 

США надішле Україні сучасні пускові установки з дальністю 70 км – Wall Street Journal

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 22:43. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7349008/

Уряд США ухвалив попереднє рішення про постачання до України сучасних пускових установок М270 MLRS та М142 Himars, які можна використовувати як реактивні системи залпового вогню, так як і оперативно-тактичні ракетні комплекси.

Джерело: Politico, американські високопосадовці на умовах анонімності в коментарі Wall Street Journal

Деталі: Адміністрація президента США Джо Байдена може оголосити вже наступного тижня рішення про постачання Україні обидвох типів пускових установок. Ці установки мають більшу дальність, ніж будь-який з інших РСЗВ, котрі є в наявності в Збройних силах України.

М270 MLRS рухаються на гусеничному ходу, тоді як М142 Himars є трохи більш мобільними, бо використовують колісне шасі.

За словами одного з посадовців, ці системи опиняться на території України за кілька тижнів. Ще щонайменше один тиждень знадобиться для тренування українських офіцерів, які потім будуть навчати решту українських артилеристів на місці.

Українське військове командування впродовж кількох тижнів переконувало американських партнерів погодити надання цих установок. Однак в уряді США низка посадовців були занепокоєні передавти такі пускові установки разом з ракетами, які мають дальністю майже 300 кілометрів (ATACMS). Американські чиновники побоювались, що ЗСУ можуть почати вести вогонь по критичній інфраструктурі на території Росії, а також на окупованих територіях перед вторгненням до 2022 року (Крим та ОРДЛО).

За даними джерел Politico, адміністрація Байдена розглядає надання таких установок лише з такими боєприпасами, що дозволяють використовувати їх як реактивні системи залпового вогню, а не оперативно-тактичні ракетні комплекси. Дальність цих боєприпасів – від 30 до 70 кілометрів.

Ці установки дасть змогу українським захисникам вести вогонь по оперативному тилу російських підрозділів та вести боротьбу з підкріпленнями другого ешелону. Крім того, це підвищить ефективність контрбатарейної боротьби ЗСУ при артилерійському протистоянні на Донбасі.

Український високопосадовець на умовах анонімності сказав WSJ, що ситуація на Донбасі може стати катастрофічною в найближчі тижні, якщо поставки важкого озброєння не прискорити. В української армії вичерпуються боєприпаси для радянських пускових установок “Смерч” та “Ураган”, а близько сотні американських гаубиць М777 калібру 155 мм недостатньо, щоби перевершити вогневий потенціал російських військ зосередних вздовж лінії фронту на Донеччині й Луганщині.

Довідково: M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) є багатофункціональним комплексом на гусеничному шасі, який може використовуватися як РСЗВ, і як ОТРК. Неофіційно цей комплекс називають “палець Бога” через його вогневу потужність.

Himars (High-Mobility Artillery Rocket System) є подібним багатофункціональним комплексом на коліснмоу шасі. Армія США використовувала їх під час військової кампанії в Іраку 2003 року та війни в Перській затоці.

Передісторія:

Речник Пентагону Джон Кірбі заявив 27 травня, що влада США ще не ухвалила рішення про передання Україні будь-які подібні пускові установки.

Посадовці у Вашингтоні провели низку закритих зустрічей з представниками української влади, щоби підтвердити зобов’язання не завдавати ударів у глибокий тил Росії в разі, якщо США погодяться надати подібні установки.

 

Шольц захищає курс свого уряду у справі постачання зброї Україні

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 17:36. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7348940/

Канцлер Німеччини Олаф Шольц став на захист курсу свого уряду у питанні постачання зброї Україні.

Про це, як пише “Європейська правда“, повідомляє Spiegel.

“Путіну не має зійти з рук його цинічна, нелюдська війна”, – сказав канцлер на Німецькому католицькому конгресі в Штутгарті.

Саме тому існують жорсткі санкції проти Росії, а також гуманітарна, економічна та фінансова підтримка України, вважає Шольц. “І саме тому також є доставка зброї в зону бойових дій – те, чого ми ніколи не робили як Федеративна Республіка”, – сказав він.

За його словами, це викликає політичні, етичні та особистісні складні питання, і їх необхідно обговорювати.

Його позиція щодо цього зрозуміла, підкреслив Шольц: “Ми вирішили допомогти жертвам цієї загарбницької війни, щоб несправедливість не перемогла право, щоб груба сила не переважала як засіб політики. Мир не приходить через насильницьке підкорення. Зрештою, це також принцип солідарності з слабшими”.

Шольц підкреслив, що Німеччина зобов’язана підтримувати Україну, оскільки війна спрямована не лише проти України, а й взагалі проти цінностей західної демократії.

“Війна Путіна спрямована проти мирного порядку, який виник із зобов’язання “Ніколи знову” після двох руйнівних світових воєн. Він хоче повернутися до права найсильнішого. Цього не можна допускати за жодних обставин”, – заявив німецький канцлер.

Нагадаємо, посол України в Німеччині Андрій Мельник різко розкритикував виступ канцлера Олафа Шольца на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Мельник зазначив, що у Києві сподівалися почути у цій промові, які конкретні кроки зробить правляча коаліція у Німеччині, щоб надати свою значну підтримку, аби Україна виграла цю війну.

Але цього не сталося, за словами посла. Особливо не вистачало чіткості стосовно негайної доставки важких озброєнь з Німеччини для придушення масованого наступу Росії на Донбасі.

 

Лукашенко вирішив створити у Білорусі “народне ополчення”

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 27 ТРАВНЯ 2022, 16:02. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/27/7348916/

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив створити у країні “народне ополчення”.

Джерело: міністр оборони Білорусі Віктор Хренін під час спілкування з журналістами на зборі “Військова безпека та оборона держави”, відео якого публікує Міноборони країни

Пряма мова: “На вчорашній нараді в рамках коригування питань розвитку збройних сил головнокомандувачем (Олександром Лукашенком – ред.) поставлено завдання, у тому числі створити у нас у країні й “народне ополчення”…. Найголовніше – що ми маємо для цього і людей, і озброєння”.

“Нам необхідно ще з губернаторами обговорити ці питання, визначити законодавчо. І ми чудово розуміємо, що кількість захисників нашої батьківщини збільшиться в рази. Для нас це дуже важливо, тим більше в нинішній обстановці, щоб ми могли мирно… і показувати, що не треба сунутися, бо відповідь буде адекватною, якщо хтось прийде на нашу землю”.

Що передувало: 26 травня Лукашенко заявив, що у збройних силах Білорусі створюють нове оперативне командування – південне, при цьому він заговорив про ймовірну війну на території країни.

Режим президента РФ Володимира Путіна використовує територію Білорусі як майданчик для завдання ракетних ударів по мирних українських містах та дислокації своїх військових підрозділів. Крім того, Білорусь постачає Росії зброю. ”

 

Канцлер Австрії розповів про «воєнну логіку» путіна 

28.05.2022 04:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3494090-kancler-avstrii-rozpoviv-pro-voennu-logiku-putina.html

Президент рф володимир путін залишається відданим своїй воєнній логіці та наративам щодо України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер на пресконференції у Відні у п’ятницю за результатами телефонної розмови з російським президентом.

“Він (путін – ред.) все ще знаходиться у своїй воєнній логіці та своєму наративі”, – заявив Негаммер, відповідаючи на питання, чи змінилася позиція путіна щодо війни в Україні з часу їх останньої розмови півтора місяці тому.

За словами австрійського канцлера, коли під час розмови мова заходила про війну в Україні, то путін намагався перекладати вину на Захід за глобальні наслідки цієї війни – “що ми самі, Європа, винні в тому, що ця ситуація на енергетичному ринку та у продовольчому забезпеченні світу спровокована нашими санкціями”. “Я йому вказав на те, що не було б ніяких санкцій, якби не було війни”, – заявив Негаммер.

Однак, як додав канцлер, тоді включається воєнна логіка путіна, який вказує на невиконання мирного Мінського процесу та нехтування Заходом російських інтересів. Зі свого боку, Негаммер вказав путіну, що всі ці питання “треба обговорювати на міжнародному рівні”, а не використовувати як привід для початку війни та спричинення страждань українцям.

Оцінюючи свою розмову з президентом рф, глава австрійського уряду заявив, що путін намагається створити факти на місцях в Україні, і вже потім на основі цього вести якісь переговори. Негаммер також розповів, що не обговорював з путіним мирне врегулювання в Україні, оскільки це має відбуватися лише за участю України і “потрібно враховувати те, чого хоче Україна”, яка є зараз жертвою.

Канцлер зазначив, що Австрія є країною з політикою активного нейтралітету, що означає, що вона “говорить з усіма сторонами конфлікту”, але, водночас, має “чітку позицію, коли йдеться про те, хто є агресором”.

“Австрія чітко позиціонує себе у цьому конфлікті. Ми стоїмо на стороні України. Ми називаємо тих, хто відповідальний за те, що зараз йде війна – це російська федерація, це російська армія”, – заявив Негаммер.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об’єкти інфраструктури, житлові райони українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

путін сигналізує про готовність розблокувати порти та активізувати обмін полоненими – канцлер Австрії

27.05.2022 21:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3493995-putin-signalizue-pro-gotovnist-rozblokuvati-porti-ta-aktivizuvati-obmin-polonenimi-kancler-avstrii.html

президент рф володимир путін “подав сигнали” канцлеру Австрії Карлу Негаммеру про намір розблокувати українські порти для вивезення зерна, а також допустити МКЧХ до українських військовополонених і загалом активізувати тему обміну.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про такі результати своєї телефонної розмови з путіним у п’ятницю повідомив глава австрійського уряду на пресконференції у Відні.

“Російський президент запевнив, що має бути наданий доступ Міжнародному Комітету Червоного Хреста до військовополонених. Він також затребував, щоб протилежна сторона також надала такий доступ до російських військовополонених в Україні. Але тут я можу запевнити, що з української сторони вільний доступ для МКЧХ було підтверджено ще півтори місяці тому”, – заявив Негаммер.

За його словами, путін також запевнив у готовності активізувати обговорення з Україною обміну військовополоненими та досягти прогрес у цьому питанні.

Канцлер зазначив, що важливою темою переговорів також було питання створення так званих “зелених коридорів” для вивезення зерна з України. За його словами, наразі є різні варіанти з цього приводу з боку ООН та ЄС. Водночас, дуже важливим є розблокування морського шляху для вивезення зерна з України через її порти. Для цього, як додав Негаммер, необхідно буде досягти якусь угоду між Україною та рф за міжнародного посередництва.

За словами глави австрійського уряду, путін у ході розмови сигналізував про готовність розблокувати українські порти. “Президент путін сигналізував, що він в цілому готовий дозволити експорт з морських портів. Реальну ж готовність буде видно лише тоді, коли це справді функціонуватиме і буде втілено на практиці”, – заявив він.

Негаммер зазначив, що у розмові з путіним він нагадав про готовність генсека ООН Антоніу Гуттеріша, з яким він мав перед цим окрему розмову, стати “посередником та контактною особою” з метою забезпечення функціонування експорту зерна через безпечні коридори. Канцлер вказав на те, що деякі морські порти України з метою оборони були заміновані, і тому є питання, що відбудеться після їх розмінування – “чи не скористається воєнно-морський флот росії цією можливістю для проведення воєнної операції”.

“З російського боку, принаймні, було заявлено, що цього не буде зроблено. Але ми усі знаємо, що під час війни може бути все. І це тут потребується для дотримання також міжнародний супровід”, – заявив він.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський раніше закликав світ тиснути на росію задля обміну полонених – вважає, що обмін українців, які перебувають у російському полоні, залежить від підтримки багатьох держави.

Президент Зеленський під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі також заявив, що бізнесова й політична еліта світу має докласти зусиль, щоб вивезти з України заблоковані 22 млн тонн зерна та не допустити голоду в деяких країнах.

 

Захоплення танкерів: Греція звинуватила Іран у піратстві

28.05.2022 03:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3494075-zahoplenna-tankeriv-grecia-zvinuvatila-iran-u-piratstvi.html

Греція вважає, що захоплення Іраном двох танкерів у Перській затоці рівнозначне актам піратства.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву МЗС Греції.

«Вищезгадані дії (захоплення танкерів – ред.), по суті, рівносильні актам піратства. Генеральний секретар (МЗС Греції Фемістокліс Деміріс – ред.) рішуче засудив ці дії, які суперечать фундаментальним нормам міжнародного права та міжнародного судноплавства», – йдеться в заяві міністерства.

У зв’язку із захопленням танкерів посла Ірану було викликано до МЗС Греції, йому висловили протест.

Деміріс закликав негайно звільнити кораблі й екіпажі та підкреслив, що ці дії особливо негативно вплинуть на двосторонні відносини, а також на відносини ЄС та Ірану.

У заяві МЗС вказується, що танкер Delta Poseidon під грецьким прапором ішов у міжнародних водах Перської затоки на відстані 22 морські милі від узбережжя. На його борт приземлився вертоліт ВМС Ірану, озброєні люди захопили в полон екіпаж, у тому числі двох громадян Греції. Подібний інцидент стався поблизу узбережжя Ірану на іншому судні під грецьким прапором, на борту якого – семеро громадян Греції.

Влада Греції також закликала громадян уникати поїздок в Іран і рекомендувала кораблям під грецьким прапором виконувати інструкції міністерства морських справ та острівної політики, з яким МЗС перебуває у тісній координації.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю Корпус вартових ісламської революції Ірану захопив два грецькі нафтові танкери у Перській затоці.

Раніше США конфіскували іранську нафту, що зберігалася на російському судні поблизу грецького острова Евбея в Егейському морі. Судно було тимчасово затримане грецькою владою ще 15 квітня, коли стало на якір біля порту Карістос. На той час воно прямувало під російським прапором і на борту було 19 росіян – членів екіпажу.

25 травня Сполучені Штати заявили, що російська влада і державні компанії допомагають іранському Корпусу вартових ісламської революції займатися контрабандою нафти та відмивати кошти, через що вирішено запровадити санкції.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 147

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua