Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 29.05.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 29.05.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

96-а доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Окупований Маріуполь

Маріуполь продовжує вражати варварством путінців. Тіла загиблих від російських бомбардувань містян окупанти складують у місцевому супермаркеті.

За мародерством загарбників, які вантажать для відправлення на росію металопрокат, практично в онлайні може спостерігати світова громада.

Залишається невідомою доля українських оборонців Маріуполя, які нині знаходяться у полоні.

Важливо популяризувати оборону міста як героїчну епопею боротьби з агресором та звертатися до долі кожного з наших оборонців.

Фонові маркери резонансів

Окупована громада Мелітополя (Запорізька область) публічно не підкоряється окупації. В місті відбуваються мітинги, що свідчить про те, що спротив ворогу існує.

Україна везе знищену путінську військову техніку в країни ЄС, щоб фізично продемонструвати, з якою армадою ми зіткнулися і чому нам потрібна допомога зброєю та іншими засобами.

Україна шанує історичні особистості України. Сьогодні це вшанування пам’яті Симона Петлюри на цвинтарі Монпарнас у Парижі.

Громади України очищають свою територію від колоніальних атрибутів радянської епохи. Ленін, Горький і Ватутін: на Полтавщині декомунізували сім монументів.

Київ в умовах  воєнного стану відзначив день міста. До дня міста відкрилась виставка про оборону столиці.

РНБО радить зважати на достовірність інформації, особливо щодо подій на лініях зіткнень наших військових, щоб не стати інструментами впливу в руках ворога, який генерує безліч контентно-комунікаційних пасток.

Інтерв’ю із командиром батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, Героєм України майором Євгеном Шаматалюком доводить, що командири мають бути системно представлені в публічному просторі.

Президент України на передовій в Харківській області вручив нагороди військовим та поспілкувався з оборонцями і місцевими управлінцями.

Прикордонний скандал навколо відрядження на ПА НАТО у Вільнюс П. Порошенка продовжується. Це підриває українську єдність, на що особливо зараз розраховує агресор, і представляє українську державу і владу не у кращому світлі для європейських партнерів.

KALUSH ORCHESTRA  продали свій кубок з Євробачення. Музиканти отримали 900 тисяч доларів, які підуть на закупівлю безпілотників PD-2 для української армії.

 Анонси дій цивілізаційної спільноти щодо агресій путінської рф

Очільник дипломатичного відомства ЄС Ж. Боррель запевнив керівника МЗС України Д. Кулебу в тому, що санкційна політика євроспільноти буде посилюватися.

Канцлер Німеччини О. Шольц під час телемарафону Save Ukraine заявив, що путін не переможе. Уряд Німеччини має намір виділити 1 мільярд євро грантової допомоги Україні.

Віцепрепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на відкритті весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі заявила, що чітка перспектива членства України в ЄС є необхідним кроком для підвищення стійкості країни та її подальшої відбудови

Всі ці обнадійливі наміри і плани применшує інформація, що ЄС не погодив шостий пакет санкцій і новий раунд перемовин перенесено на 30 травня.

В цих дипломатично-геостратегічних торгах Угорщина намагається грати цинічну «золоту акцію», торпедуючи рішення ЄС щодо нафтового ембарго.

  • Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель провів телефонну розмову з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, під час якої вони обговорили подальші європейські санкції проти росії.

Як передає Укрінформ, про це Боррель повідомив у Твіттері.

«Зателефонував Дмитру Кулебі перед самітом ЄС. Євросоюз продовжує сприяти постачанню військової допомоги. Домовилися про термінове просування санкцій», – написав Боррель.

Він також додав, що лідери країн-членів ЄС на саміті обговорять, «як підтримати експорт сільськогосподарської продукції з України та вплив російської агресії на глобальну продовольчу безпеку».

Як повідомлялося, за даними британської розвідки, росія готова використовувати глобальну продовольчу безпеку для власних політичних цілей, а потім представити себе як розумного гравця і звинувачувати Захід у будь-якій невдачі.

Боррель і Кулеба обговорили продовження санкційного тиску на рф

  • Путін не переможе у війні проти України.

Джерело: Шольц під час телемарафону Save Ukraine, цитує Укрінформ

Пряма мова: “Ми разом з вами (українцями – ред.) – думками та серцями”.

“Путін не переможе… Ми разом з вами, ми об’єднані”.

“…ми будуємо плани повоєнної відбудови України”.

Деталі: Шольц зазначив, що Німеччина разом з друзями та партнерами надає допомогу, аби українська економіка не зазнала колапсу, надсилає зброю, щоб українці боронили себе.

Також канцлер додав, що Німеччина гостинно прийняла майже 800 тисяч біженців з України.

Нагадаємо: Німеччина анонсувала фінансову підтримку Україні.

  • Підсумком саміту НАТО у Мадриді мають бути рішучі кроки, що зміцнять безпеку як самого Альянсу, так і України. Демократичний світ не має іншого вибору, ніж зробити все, аби зупинити росію.

Про це заявила віцепрепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на відкритті весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі, передає Укрінформ з посиланням на допис Офісу віцепрем’єрки у Фейсбуці.

Вона зазначила, що санкції, зброя та підтримка української економіки – це ключ до перемоги України у цій війні, а чітка перспектива членства України в ЄС є необхідним кроком для підвищення стійкості країни та її подальшої відбудови.

Вона закликала парламентаріїв країн-членів НАТО посилити тиск на свої уряди для отримання Україною необхідної підтримки та подальшої ізоляції росії.

Серед необхідних кроків Стефанішина, зокрема, назвала:

торговельне ембарго на імпорт російських енергоресурсів;

закриття всіх можливостей для обходу санкцій;

направлення заморожених фінансових ресурсів для компенсацій Україні;

відмову від розрахунків у російських рублях; відключення всіх російських банків від SWIFT;

розширення індивідуальних санкцій та візових обмежень;

заборону трансляції всіх російських пропагандистських каналів.

  • Черговий раунд консультацій щодо шостого пакету санкцій проти РФ виявився невдалим. Нові консультації відбудуться зранку 30 травня.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це на своїй сторінці у twitterпише кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк. 

Він додає, що мова йде не лише про ембарго на російську нафту.”Є також країни, які не погоджуються із пропозицією щодо заборони громадянам РФ купувати нерухомість у ЄС”,- пише він.

Що стосується нафтових санкцій, то і тут нема консенсусу. Джозвяк також вказує, що “Угорщина вимагає додаткових виключень”.

Нагадаємо, у неділю стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант – заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу.

Така пропозиція мала дати дасть більше часу Угорщині, яка виступає проти ембарго, на пошук технічного рішення, яке задовольняє її потреби в енергії. Це також вирішить проблеми інших країн, які не мають виходу до моря, зокрема Словаччини та Чехії.

 

Версійні дії путінських міжнародних сил з руйнації світу

Українська сторона передає Туреччині списки кораблів, що курсують із окупованих територій України через порти Туреччини з награбованим зерном та іншими товарами для продажу в інших країнах. Одночасно іноземні ЗМІ фіксують прибуття в Сирію путінського морського транспорту із захопленим зерном. Ця ганебна практика має бути припинена.

Все це відбувається на фоні публічних заяв угорських високопосадовців, які безпідставно звинувачують Україну в тому, що Україна є аналогом нацистської Німеччини. При тому, що саме Угорщина була союзником гітлерівської Німеччини і її військові підрозділи брали участь на боці фашистів, а до цього Угорщина окупувала Карпатську Україну в 1939 році. Очевидно, що саме фашистське минуле зараз оживає в Угорщині на тлі зростаючого націоналізму та реваншизму (оновлена угорська іредента), який нагнітає партія Орбана.

Публічна істерика головного угорського урядового пропагандиста Ж. Баєра абсолютно чітко синхронізується з заявами «ідеологічних бійців» кремля на тлі бойкоту Угорщиною нафтового ембарго ЄС. В це дійство включаються й інші гравці. Так, сербський президент домовився з путіним про вигідний за цінами газ на три роки.

Всі ці дипломатичні демарші і публічні заяви є елементами геостратегічної боротьби, де з одного боку – путінський терористичний режим і його сателіти, а з другого – світ мирної демократії, який сьогодні втримує Україна життями власних громадян.

  • Список кораблів, якими росія намагається вивезти в інші країни та продати крадене в Україні зерно та інші товари, було передано раднику Президента Туреччини.

Про це повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв за результатами зустрічі з головним радником президента Туреччини Реджеп Тайїпа Ердогана Ялчином Топчу та головою комісії з питань національної оборони Великих національниї зборів (парламенту) Туреччини Фейзі Бердібеком в Анкарі, повідомляє власкор Укрінформу.

«Ми домовились, що вони візьмуть це під контроль, – розповів лідер кримськотатарського народу.

Також на зустрічі йшлося про вирішення проблемних питань, пов’язаних з перебуванням тимчасових переселенців з України в Туреччині.

Джемілєв відзначив, що турецька сторона продемонструвала повне взаєморозуміння та готовність вирішення всіх проблемних питань

  • Нові супутникові знімки показують, що російське вантажне судно «Матрос Позынич» із зерном, імовірно, краденим з українських ферм, прибуло в сирійський порт Латакія.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на CNN.

Зазначається, що це другий рейс російського судна за чотири тижні.

На нових знімках, наданих компанією Maxar Technologies, видно, що «Матрос Позынич» прибув до Латакії 27 травня.

  • Один з найближчих соратників прем’єра Угорщини Віктора Орбана та ключовий представник урядової машини пропаганди Жолт Баєр просуває в угорських медіа думку що Україна є аналогом нацистської Німеччини.

Про це йдеться у його авторському ролику, який транслюють угорські проурядові медіа.

Серед інших, відеозапис та його зміст опублікувала “Модяр Немзет” – ключова та найвпливовіша газета урядового пулу, яку вважають улюбленим виданням Орбана, та низка інших.  Відеоблоги Баєра зазвичай транслюються також в ефірі проурядових телеканалів.

Жолт Баєр відштовхнувся від закликів, що лунають в Україні, про перегляд ролі російської літератури в українському освітньому та культурному просторі і заявив, що це – аналог дій нацистів щодо єврейської нації. “Це вже було в нацистській Німеччині. Так уже говорив Геббельс… Великі багаття палали тоді на вулицях нацистської Німеччини, в них кидаючи твори, шкідливі для німецького мислення та німецького народу, особливо і, звичайно, твори єврейських авторів. А Генріх Гейне попереджав, що ті, хто починає спалювати книги, закінчують спаленням людей”, – заявив пропагандист Орбана, додавши, що впевнений у коректності цих оцінок і зараз.

Він також поставив під сумнів існування української культури та української нації як такої, проілюструвавши свої слова зображенням з російськими підписами про те, що території України нібито не є українськими, а нібито відібраними або отриманими у Росії та Польщі.

“Якщо приберемо російську культуру з української культури, то те, що залишиться, буде жалюгідно дрібним і дурним”, – заявив він.

  • В угорському МЗС назвали неприйнятною українську заяву про те, що “з нафтопроводом “Дружба”, по якому нафта надходить до Угорщини, може статися все, що завгодно”.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це в ефірі громадської радіостанції Kossuth Rádió заявив державний секретар угорського МЗС Тамаш Менцер.

За його словами, заява Міністерства енергетики України особливо вражає, оскільки Угорщина надає допомогу нужденним українцям. 

 

Брехлива істерика лаврова та телефона «терапія» путіна

На фоні прийняття рішень міжнародною спільнотою щодо поставок в Україну очікуваних РСЗВ MLRS москва включила свій останній дипломатично-демагонічний «мікрофон». Лавров в ефірах французьких ЗМІ ганьбив не лише Україну, а й офіційний Париж. Цим він вкотре довів, що путінське терористичне угрупування не слід допускати до публічної пропаганди, якою вони володіють надзвичайно ефективно.

Ця публічна істерика кремля супроводжується конкретними діями численних апологетів путінської росії, які намагаються добитися згоди Києва на проведення переговорів про перемир’я в Україні та територіальні поступки з нашого боку.

Очевидно, що на це будуть спрямовані і заявлені тристоронні перемовини Ердогана, Зеленського і путіна.

Цю телефонну «терапію» диктатора путіна тролить глава МЗС Латвії, наводячи рядки з відомого радянського вірша “Подзвони мені, подзвони…».

Литовці зібрали гроші на «Байрактар», а Польща передає Україні 18 гаубиць калібру 155 мм.

Путіна і пітінізм не слід рятувати. Ці явища мають стати надбанням історії, над чим посилено працюють ЗСУ.

  • Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що захоплення Донецької та Луганської областей є безумовним пріоритетом війни в Україні, а мешканці решти окупованих українських територій мають самі “вирішити своє майбутнє”.

Джерело: Лавров в інтерв’ю французькому телеканалу TF1, пишуть РИА Новости і ТАСС

Пряма мова: “Звільнення Донецької та Луганської областей, визнаних Російською Федерацією як незалежні держави, є безумовним пріоритетом”.

Деталі: При цьому, зазначив російський міністр, щодо інших територій України, де відбувається російська “військова операція”, “вирішувати своє майбутнє мають мешканці цих районів”.

За його словами, у створеному президентом Володимиром Зеленським середовищі нібито існує “заборона російської освіти, ЗМІ, культури, використання російської мови у побуті”. На противагу цьому, в “іншому” середовищі жителі окупованих Росією територій нібито “можуть виховувати своїх дітей так, як хочуть вони, а не Зеленський і його команда”.

Лавров також намагається переконати, що тривалі терміни “спецоперації” РФ в Україні зумовлені наказом категорично уникати ударів по цивільній інфраструктурі. При цьому, як відомо, Росія з початку війни постійно руйнує цивільну інфраструктуру України.

  • Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що “Франція грає одну з ініціативних ролей у розпалюванні неонацизму в Україні”.

Джерело: Лавров, цитує росЗМІ РИА Новости

Пряма мова: “На превеликий жаль, у тому, що стосується розпалювання українського націоналізму, неонацизму, Франція грає одну з ініціативних ролей. Нам сумно це бачити”.

Деталі: За його словами, Париж активно озброює Україну, зокрема наступальними озброєннями, “вимагає вести війну до переможного кінця”, “завдати Росії поразки”.

“Це свідчить лише про те, що всі наші багаторічні звернення до Заходу із закликом домовлятися на рівноправній основі не просто не були почуті, а свідомо проігноровані”, – заявив Лавров.

Нагадаємо: Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров каже, що Захід нібито навмисно заохочує Зеленського бути непоступливим на перемовинах з Росією й гальмувати процес досягнення якоїсь угоди.

  • Володимир Зеленський не заперечує можливості тристоронніх телефонних переговорів з президентами Туреччини і Росії.

Джерело: прессекретар президента України Сергій Нікіфоров, цитує ZN.UA

  • Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган анонсував перемовини по телефону з президентами України і росії Володимиром Зеленським та володимиром путіним у понеділок, 30 травня.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на директорат зв’язків з комунікацій адміністрації президента Туреччини.

«Ми віримо, що війна між росією та Україною завершиться миром якомога швидше, але здається, що ситуація з кожним днем погіршується. У понеділок я матиму телефонні розмови як з росією, так і з Україною», – сказав Ердоган.

За його словами, Туреччина буде й надалі «заохочувати сторони керуватися каналами діалогу та дипломатії».

  • Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевичс натякнув, що ті політики, що часто телефонують Владіміру Путіну, просто “забули гордість”.

Як повідомляє “Європейська правда”, це слідує із поста, розміщеного ним у Twitter.

“На злобу дня”,- пише він російською мовою, після чого публікує в оригіналі уривок вірша радянського поета Роберта Рождественського:

“Подзвони мені подзвони,

Зателефонуй мені, заради Бога.

Через час протягни

Голос тихий і глибокий.

Зірки тануть над Москвою.

Може, я забула гордість.

Як я хочу чути голос,

Як я хочу чути голос,

Довгоочікуваний голос твій”.

Нагадаємо, напередодні стало відомо про телефонну розмову, яку провели із Путіним президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Обох політиків часто критикують за часті розмови із Путіним та недостатню підтримку України. 

Визнання геноциду щодо України – це визнання геноцидної агресії на світ

Геноцид, який вчиняє путінський режим в Україні, має різні прояви. Серед них – насильницьке переміщення жителів України з тимчасово захоплених територій, яке чинять російські загарбники, скоювані російськими військовими в Україні згвалтування та сексуальне насильство тощо. Публічне підбурювання до скоєння геноциду українського народу є окремим злочином. Про це йдеться у міжнародній юридичній доповіді “Незалежний правовий аналіз порушення російською федерацією Конвенції про геноцид в Україні та обов’язку запобігти”.

Публічна реакція світової громадськості вказує на те, що усвідомлення реального виклику з боку путінізму росте і стає домінуючим не лише в експертних колах.

Очевидним є те, що на фоні зафіксованих експертною групою проявів геноцидності, ми можемо констатувати появу нових її форм. Адже не зупинений путінізм буде використовувати, наприклад, газопостачання в країни ЄС теж як форму геноцидності, бо це пряма загроза смерті від холоду та голоду.

Міністр оборони України Олексій Резніков закликав світ визнати росію державою-терористом, а Парламентську асамблею НАТО – проявити лідерство та зупинити російську пропаганду, яка спонукає до страшних злочинів власну путінську воєнщину в Україні і тому є реальним злочинцем, який втратив всі ознаки цивілізаційності.

  • Українки провели у центрі Відня акцію проти масових зґвалтувань російськими окупантами українських жінок, дітей та чоловіків.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Демонстрація проводилася в межах всесвітньої акції “Women for Ukraine – жінки для України”, започаткованої жінками у Латвії та Естонії, які стали частково оголеними перед посольством рф, зі зв’язаними за спиною руками та мішками на головах.

Було наголошено, що просто зараз, щодня, російські солдати ґвалтують українців з особливою жорстокістю.

  • Міністр оборони України Олексій Резніков закликав світ визнати росію державою-терористом, а Парламентську асамблею НАТО – проявити лідерство та зупинити російську пропаганду.

Як передає Укрінформ, про це міністр написав у Твіттері.

  • Публічне підбурювання до скоєння геноциду українського народу є окремим злочином.

Про це ідеться у доповіді “Незалежний правовий аналіз порушення російською федерацією Конвенції про геноцид в Україні та обов’язку запобігти”, стислий виклад якої опублікував Укрінформ.

Звіт є першим, в якому розглядається одне з найбільш спірних і значущих питань російського вторгнення в Україну: чи має ця війна характеристики геноциду.

Дослідження є проєктом Інституту New lines і Центру Рауля Валленберга, які об’єднали три групи експертів. До них належать команда вчених-правознавців й експертів з питання геноциду, група дослідників, які опрацьовували інформацію з відкритих джерел, а також група лінгвістів, які скористалися широким переліком першоджерел, що вже є доступними – перехоплені повідомлення і свідчення.

Дослідники дійшли висновку, що росія як держава несе відповідальність за порушення Статті II та Статті III (c) Конвенції про геноцид, якої вона зобов’язана дотримуватись.

Українська національна група визнається на національному і міжнародному рівнях, а також росією в офіційних міждержавних відносинах. Отже, українці є захищеними Конвенцією про геноцид.

Відповідно до Статті III (c) Конвенції про геноцид, пряме та публічне підбурювання до скоєння геноциду є окремим злочином, незалежно від того, чи призведе воно до геноциду.

  • Насильницьке переміщення жителів України з тимчасово захоплених територій, яке чинять російські загарбники, є геноцидом.

Про це йдеться у міжнародній юридичній доповіді “Незалежний правовий аналіз порушення російською федерацією Конвенції про геноцид в Україні та обов’язку запобігти”, стислий виклад якої опублікував Укрінформ.

росія повідомила про переселення з України до рф від початку повномасштабного вторгнення понад мільйона людей, у тому числі більш як 180 тис. дітей, ідеться у документі.

Насильницьке переміщення українських дітей до росії є актом геноциду згідно зі Статтею II (e) Конвенції про геноцид, зазначається у дослідженні.

  • Скоювані російськими військовими в Україні згвалтування та сексуальне насильство є геноцидом.

Про це ідеться у міжнародній юридичній доповіді “Незалежний правовий аналіз порушення російською федерацією Конвенції про геноцид в Україні та обов’язку запобігти”, стислий виклад якої опублікував Укрінформ.

Як зазначається у дослідженні, масштаби повідомлень про сексуальне насильство та згвалтування на тимчасово захоплених територіях свідчать про повсюдність та систематичність дій російських військ, включно із груповими згвалтуваннями, згвалтуваннями батьків у присутності дітей і навпаки, та сексуальне рабство.

Згвалтування та сексуальне насильство можуть бути численними актами геноциду, включаючи заходи із запобігання народженню, і спричиняти добре вивчену довгострокову фізичну та біологічну шкоду, підкреслюють експерти.

Масштаби сексуального насильства в цій війні в Україні стануть відомі тільки з часом, хоча, ймовірно, ніколи не будуть з’ясовані цілком, додають автори дослідження.

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

 

Кількість цивільних жертв у десятки разів перевищує жертви серед військових – Шмигаль

29.05.2022 18:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495169-kilkist-civilnih-zertv-u-desatki-raziv-perevisue-zertvi-sered-ukrainskih-vijskovih-smigal.html

Кількість жертв серед цивільного населення внаслідок війни росії проти України в десятки разів перевищує втрати серед українських військових.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в коментарі BBC News Україна, передає Укрінформ.

“Кількість цивільних жертв у десятки разів перевищує жертви серед військових. Це доводить те, що російська армія і росія воює з цивільним населенням України, а не з нашими Збройними силами”, – сказав Шмигаль.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Її війська обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Внаслідок обстрілу Миколаєва одна людина загинула, двоє поранені

29.05.2022 16:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495095-vnaslidok-obstrilu-mikolaeva-odna-ludina-zaginula-dvoe-poraneni.html

Внаслідок сьогоднішнього ранкового ворожого обстрілу Миколаєва одна людина загинула, двоє отримали поранення. Вдень у місті знову чути вибухи.

Про це повідомив у Телеграмі міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич, передає Укрінформ.

«російські окупанти знову обстріляли житловий квартал. Пошкоджено три багатоповерхівки (вибито близько 300 вікон, пошкоджені зовнішні стіни та майно у квартирах). Відомо про двох поранених осіб. Ще одна людина загинула. Наразі у місті знову чути вибухи», – написав мер Миколаєва.

Як повідомляв Укрінформ, на Миколаївщині за минулу добу, 28 травня, внаслідок обстрілів російських загарбників поранення дістали 32 людини.

24 лютого росія за наказом президента володимира путіна розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять опір російським військам.

 

Сотні машин кілька діб не можуть проїхати через блокпост загарбників у Василівці

29.05.2022 16:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495089-sotni-masin-kilka-dib-ne-mozut-proihati-cerez-blokpost-zagarbnikiv-u-vasilivci.html

Загарбники блокують проїзд через Василівку в бік Запоріжжя, зупиняють сотні машин на кілька днів. Часто вимагають гроші за проїзд.

Про це в ефірі телеканалу 1+1 повідомив очільник Запорізької ОВА Олександр Старух, передає Укрінформ.

“Періодично закривають виїзд через єдиний коридор, який по трасі Харків-Сімферополь, через окуповану Василівку. Це проходить з певною періодичністю. Зупиняють великі колони з 300-400 автомобілів на 4-5 днів. Люди стоять і чекають у жахливих умовах. Окупанти інколи вимагають за проїзд гроші, ускладнюють виїзд з окупованих територій”, – сказав Старух.

Також він повідомив, що окупанти намагаються поширити свої мобільні сервіси, є намагання впровадити рубльову зону.

“Чим довше територія під контролем окупантів, тим більше в них можливості запровадити нові елементи тиску. Телебачення вони своє поширюють уже давно, радіосигнал також. Поводять себе як терористи, здійснюють тиск на населення та підприємців, крадуть людей та мародерять, вивозять зерно”, – додав Старух.

Наразі найбільше евакуюється людей з Херсонщини, також активно виїздять люди із Запорізької області, з населених пунктів, які щоденно зазнають обстрілів. Потік людей не припиняється. Але зараз офіційних “зелених” коридорів немає. За словами голови ОВА, в будь-який момент окупант може обстріляти колону.

Як повідомлялось, за весь час в обласному центрі зустріли 128 606 вимушених переселенців. У тому числі 34 953 дитини.

 

Під Макаровом знайшли тіло закатованого росіянами чоловіка

29.05.2022 14:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495014-pid-makarovom-znajsli-tilo-zakatovanogo-rosianami-colovika.html

Під Макаровом Київської області біля колишніх позицій російських військ знайшли тіло загиблого мирного жителя.

Як передає Укрінформ, про це поліція Київської області повідомляє у Фейсбуці.

“В лісовій зоні Вишеграда поліцейські Київщини виявили та оглянули труп чоловіка. За попередніми даними, солдати російської федерації забили чоловіка до смерті”, – ідеться у повідомленні.

Загиблий був одягнений у чорне худі, блакитну футболку, чорні спортивні брюки та чорні шкарпетки.

Поряд із тимчасовим похованням слідчі виявили документи 38-річного Сергія Івановича Кислицького, родом із Волині.

Тіло передали на судово-медичну експертизу для з’ясування причин смерті.

“Поліцейські з’ясували, що родини у загиблого немає, він приїхав на Київщину працювати будівельником”, – зазначили у поліції.

Як повідомляв Укрінформ, у Київській області знайдено більш як 10 масових захоронень громадян, але ці дані не є остаточними.

 

росіяни обстріляли житловий район Миколаєва, є постраждалі

29.05.2022 11:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3494920-rosiani-obstrilali-zitlovij-rajon-mikolaeva-e-postrazdali.html

Зранку 29 травня війська рф знову обстріляли житловий район Миколаєва, є постраждалі.

Про це повідомив у Телеграмі міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич, передає Укрінформ.

“Сьогодні зранку російські війська знову обстріляли житловий квартал Миколаєва. З‘ясовуємо наслідки. Попередньо, на жаль, є постраждалі”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні, 28 травня, у Миколаєві внаслідок обстрілу військами рф житлових кварталів загинула жінка-двірник, семеро людей зазнали поранень, двоє з них перебувають у важкому стані.

 

Біля Попасної внаслідок авіаудару загинув журналіст із Тернополя

29.05.2022 11:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3494918-bila-popasnoi-vnaslidok-aviaudaru-zaginuv-zurnalist-iz-ternopola.html

Тернопільский журналіст Віталій Дерех загинув під час бою у районі Попасної.

Про це, передає Укрінформ, на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив побратим Віталія, політолог та історик Андрій Ковальов.

«Учора під час боїв з російськими окупантами в районі Попасної, внаслідок авіаудару загинув за волю України мій пластовий побратим Віталій Дерех. Уродженець Тернополя, знаний у Тернополі журналіст, митець, пластун, член куреня «Орден Залізної Остроги». Віталій був талановитим журналістом, надзвичайно креативним, інколи навіть епатажним, інтелектуал і завжди дотепний, мав почуття гумору. Не боявся небезпеки і смерті…», – написав Ковальов.

Він додав, що Віталій Дерех з перервами воював на фронті із 2014 року.

Як повідомляло агентство, з початку повномасштабного російського вторгнення, в Україні загинуло понад 20 представників ЗМІ. Серед загиблих як українські, так і іноземні медійники. Деякі із журналістів і медійників загинули із зброєю в руках, інші – як цивільне населення, під час російських артилерійських обстрілів. Згідно з даними Комітету Захисту журналістів, щонайменше семеро представників медіа були вбиті, до останнього виконуючи свої професійні обов’язки.

 

Ворог за добу обстріляв 46 населених пунктів на Донеччині та Луганщині

29.05.2022 10:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3494879-vorog-za-dobu-obstrilav-46-naselenih-punktiv-na-doneccini-ta-lugansini.html

російські війська за минулу добу обстріляли 46 населених пунктів Луганської і Донецької областей, загинули четверо мирних жителів, 9 поранені.

Як передає Укрінформ, про це угруповання Об’єднаних сил повідомляє у Фейсбуці.

Ворог зруйнував і пошкодив 89 цивільних об’єктів, серед яких 85 житлових будинків, обласна спеціальна школа-інтернат, кінотеатр, коксохімічний завод, автобаза.

Піротехніки Державної служби з надзвичайних ситуацій, що входять до складу угруповання Об’єднаних сил, виявили та знешкодили 47 вибухонебезпечних предметів у Покровському, Волноваському, Краматорському, Бахмутському районах Донеччини.

За минулу добу із районів бойових дій рятувальники евакуювали близько 1,5 тис. людей.

Як повідомляв Укрінформ, 28 травня у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» українські захисники знищили 33 російських військових, танк і 5 АТТ.

 

На Луганщині за добу зруйновані близько 60 будинків, є загиблі та поранені

29.05.2022 08:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3494811-na-lugansini-za-dobu-zrujnovani-blizko-60-budinkiv-e-zagibli-ta-poraneni.html

За минулу добу в Луганській області загинули дві людини, є поранені, зазнали руйнувань близько 60 будинків.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у Телеграмі, передає Укрінформ.

“По області двоє знайдених загиблих, поранені, зруйновано близько 60 будинків.

Під час безперервних обстрілів не завжди швидко вдається дістатися місць нових руйнувань і перевірити їх на наявність або відсутність жертв.

Тому, спираючись на щоденно зростаючу кількість пошкодженого житла, загиблих може бути більше”, – написав Гайдай.

За його словами, ситуація на Луганщині вкрай загострена. “Так, 28 травня в Лисичанську російський снаряд влучив в багатоповерхівку. Дівчина загинула на місці, чотирьох місцевих жителів госпіталізовано із травмами різного ступеня тяжкості. Це була тяжка доба для міста – авіаударом зруйновано кінотеатр “Дружба”, зазнали пошкоджень 22 будинки. В Сєвєродонецьку обстановка ще більш важка – ворог веде штурм. Бої тривають і дотепер. Річницю міста жителі, які ще залишились, зустрінуть у підвалах”, – розповів Гайдай. І додав, що вчора у Сєвєродонецьку загинула у своєму будинку жінка.

Голова ОВА також повідомив, що за минулу добу область зазнала значних руйнувань житлового фонду: Сєвєродонецьк – 13 будинків, Гірське – 11, Тошківка – сім, Врубівка – шість, Ниркове – два.

Як повідомлялось, за минулу добу на Луганщині відбито сім атак росіян, знищено один танк та шість ворожих автомобілів. Підрозділи протиповітряної оборони знищили БпЛА типу «Орлан-10».

 

путін заохочує своїх військових чинити воєнні злочини в Україні – розвідка

30.05.2022 04:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495334-putin-zaohocue-svoih-vijskovih-ciniti-voenni-zlocini-v-ukraini-rozvidka.html

Присвоєння почесного найменування “гвардійська” російській 64-й мотострілецькій бригаді, яка захоплювала Бучу Київської області, свідчить про заохочення президентом рф володимиром путіним практики здійснення російськими солдатами злочинів в Україні.

Як передає Укрінформ, про це американському телеканалу CNN заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, повідомляє ГУР МО у Фейсбуці.

“Присвоєння 64 мотострілецькій бригаді почесного найменування “гвардійська” свідчить про цілеспрямоване заохочення путіним практики здійснення російськими солдатами злочинів на території України”, – ідеться у повідомленні

Зазначається, що телеканал CNN продовжує відстежувати воєнні злочини, скоєні в Україні особовим складом російської 64-ї окремої мотострілецької бригади.

Цього разу журналісти телеканалу опитали жителів Бучі та представників місцевої прокуратури. Також коментарі CNN надали генеральний прокурор України Ірина Венедиктова і представник ГУР МО України Микола Красний.

Сюжет телеканалу можна переглянути за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, 27 травня генпрокурор Ірина Венедіктова у Лондоні обговорила з директором британської Королівської прокурорської служби Максом Гіллом перспективу допомоги в розслідуванні звірств, які вчиняють в Україні російські військові.

 

Денісова: росія намагається дискредитувати українців, які шукають захисту в ЄС

30.05.2022 05:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3495342-denisova-rosia-namagaetsa-diskredituvati-ukrainciv-aki-sukaut-zahistu-v-es.html

російські пропагандисти створюють фейки, намагаючись дискредитувати українських шукачів захисту в Євросоюзі.

Як передає Укрінформ, про це поінформувала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, повідомляє пресслужба Офісу омбудсмана.

“Медіа рф поширюють інформацію про “втому” жителів Європи від українців, незручності, які вони спричиняють громадянам європейських країн та росіянам, що проживають в Європі, а також розповідають, що підтримка громадян України в Європі з кожним днем стає менш активною”, – уточнила Денісова.

За її словами, дегуманізація, створення негативного образу українців за кордоном – це чергова маніпуляція рф у спробах нівелювати підтримку України із боку цивілізованого світу, вселити атмосферу ненависті та ворожості до них у російськомовному середовищі ЄС та підбурити до дискримінації.

Але, як зазначила омбудсман, роспропаганда діє переважно на “внутрішнього споживача”, про що свідчить підтримка України та українців як на державному рівні країн ЄС, так і на рівні пересічних європейців, які показують солідарність із українським народом.

“Неприпустимість дискримінації шукачів захисту за ознакою країни їхнього походження передбачена статтею 3 Конвенції про статус біженців 1951 року. Попри зусилля рф дискредитувати українців, Україна – це Європа, як би агресор не намагався переконати світ у зворотньому”, – наголосила Денісова.

Вона також подякувала нашим європейським друзям за захист та підтримку України і її громадян.

Раніше Денісова повідомила, що у Маріуполі загарбники відновлюють навчання у зруйнованій школі.

 

ЦПД пояснив, хто насправді відключає зв’язок та інтернет на захоплених територіях

30.05.2022 06:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495353-cpd-poasniv-hto-naspravdi-vidklucae-zvazok-ta-internet-na-zahoplenih-teritoriah.html

російська пропаганда поширює фейкову інформацію про рішення України відключити захоплені Запорізьку та Херсонську області від українських мобільних операторів та провайдерів Інтернету.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при РНБО повідомив у Телеграмі.

Пропагандисти наголошують, що це інформація від «достовірного джерела з Банкової». Причиною, за словами росіян, слугує «правда», яку люди в окупації почали розповідати своїм родичам та близьким про «хороших російських солдатів», які не вбивають і грабують, а допомагають людям. У ЦПД застерігають, що це дезінформація.

У ЦПД заявляють, що відключення українців від мобільних операторів та провайдерів Інтернету – це частина окупаційних дій для проникнення роспропаганди в український медіапростір. Відключення здійснюють лише російські загарбники.

«Україна спрямовує всі зусилля на те, щоб у кожному місті, навіть окупованому, працювало українське радіо- та телемовлення», – заявили у ЦПД.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі загарбники анонсували запуск нового місцевого телеканалу, попри те що у місті немає нормального енергопостачання.

 

Мародерство в Маріуполі: окупанти другу добу вантажать металопрокат у порту

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 13:46. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349257/

Російські мародери другу добу вантажать для відправки український металопрокат у торгівельному порту тимчасово окупованого Маріуполя.

Джерело: радник мера Петро Андрющено у Telegram

Деталі: 28 травня за підтримки та супроводження російських військових в акваторію порту зайшло російське вантажне судно типу “річка-море” РМ3 класу “Славутич” під російським прапором (порт приписки Ростов-на-Дону).

Другу добу його завантажують українською рулонною сталлю/ металопрокатом. Порт призначення (попередньо) Ростов-на-Дону.

Пряма мова: “Черговий факт офіційного мародерства Росією як державою. Вже навіть ніхто не ховається”.

Що передувало: Директор ДП “Маріупольський морський торговельний порт” Ігор Барський у коментарі ЕП зазначив, що на 23 лютого на території порту знаходилося біля 200 тис тонн металу та чавуну, вартість яких сягає 170 млн дол. Окупанти мають намір його вкрасти.

 

Пропагандистам рф не вдалося спровокувати полоненого «азовця» Дутчака

29.05.2022 15:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495053-propagandistam-rf-ne-vdalosa-sprovokuvati-polonenogo-azovca-dutcaka.html

російські пропагандисти безрезультатно намагалися спровокувати і скомпрометувати полоненого бійця полку «Азов» Владислава Дутчака.

Як передає Укрінформ, про це Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив у Телеграмі.

Українець Владислав Дутчак («Доцент»), якого евакуювали разом із іншими військовослужбовцями гарнізону Маріуполя, впевнено та незламно відповів на провокаційні запитання пропагандиста російської федерації. Зокрема Дутчак спростував причетність «Азову» до масових поховань у Маріуполі.

Крім цього, російський пропагандист запитав в українця, хто для нього жителі так званих «л/днр».

«Українці. Безумовно, серед них є люди, які помиляються у своїх поглядах, але це українці такі ж, як і ми. Рано чи пізно ми знайдемо з ними спільну мову. Якщо ми не зможемо знайти спільну мову, то я сподіваюся на те, що мої діти та їхні діти знайдуть спільну мову», – заявив у відповідь Дутчак.

Як повідомляв Укрінформ, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками меткомбінату “Азовсталь”, яка тривала кілька днів.

 

У Маріуполі загарбники звозять у супермаркет тіла загиблих містян 

29.05.2022 10:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3494889-u-mariupoli-zagarbniki-zvozat-u-supermarket-tila-zagiblih-mistan.html

У Маріуполі загарбники звозять у супермаркет «Щирий кум» тіла загиблих містян, викопані або вимиті з-під землі водою.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«У приміщенні супермаркету «Щирий кум» в Лівобережному районі по пр.Свободи росіяни облаштували трупозвалище. Буквально. Сюди росіяни звозять тіла загиблих, що вимило з могил при спробі відновлення водопостачання, та частково – ексгумованих. Просто звалюють, наче сміття», – написав Андрющенко.

За його словами, в місті катастрофічно не вистачає людей для поховання, не вистачає потужностей навіть імпровізованих моргів. «До такого ступеню, що в Москві розпочали окрему кампанію з рекрутингу паталогоанатомів», – зазначив радник.

До свого допису він долучив моторошне фото з місцевого телеграм-каналу.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйновано обстрілами російських загарбників, загинули щонайменше 22 тисячі людей. Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Місто стоїть на порозі екологічної катастрофи та спалаху інфекційних захворювань.

Нині у захопленому Маріуполі залишаються понад 100 тисяч мирних жителів. Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

В окупованому Мелітополі відбувся проукраїнський мітинг – ЗМІ

29.05.2022 15:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495041-v-okupovanomu-melitopoli-vidbuvsa-proukrainskij-miting-zmi.html

У тимчасово захопленому російськими військами Мелітополі Запорізької області відбувся мирний патріотичний мітинг на підтримку України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє регіональний телеграм-канал “Ріа-Мелітополь“.

“У Мелітополі у міському парку співають гімн України”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що кілька днів тому мелітопольські партизани запросили городян 29 травня на проукраїнський мітинг, який організовує Рух “Жовта стрічка”.

Щоправда, час та дату повідомили, а ось місце зустрічі залишилося для багатьох невідомим. Прийти на мітинг і заявити про свою позицію хотіли багато хто, але не знали, де. Тим не менш, народ зібрався”, – йдеться у повідомленні.

За словами очевидців, у міському парку зібралося кілька десятків людей з імпровізованими плакатами, прапорами та жовто-блакитними стрічками.

“Таким чином мелітопольці вкотре довели, що не готові капітулювати і вірять у якнайшвидше звільнення Мелітополя ЗСУ”, – наголошується в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, міський голова Мелітополя застеріг жителів міста від отримання російських паспортів, оскільки росія видає свої паспорти мешканцям тимчасово захоплених територій, щоби мобілізувати їх та відправити воювати проти України.

 

Виставку знищеної російської техніки побачать у Севільї, Лісабоні та Бордо

29.05.2022 11:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3494923-vistavku-znisenoi-rosijskoi-tehniki-pobacat-u-sevili-lisaboni-ta-bordo.html

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що виставку знищеної техніки російської федерації побачать у Севільї (Іспанія), Лісабоні (Португалія) і Бордо (Франція).

Як передає Укрінформ, про це Резніков повідомив у Фейсбуці.

«російські пропагандисти мріяли про те, щоб їхні танки досягли Атлантики. Ми їм допоможемо з логістикою: цей металобрухт буде виставлятися не тільки в Києві. Його побачать в Севільї, Лісабоні, Бордо…», – заявив Резніков.

Міністр оборони запросив киян сходити на виставку на Михайлівську площу Києва.

«Виставка розбитої російської техніки як символ їх «непереможності», – додав Резніков.

Як повідомлялося, 22 травня на Михайлівській площі Києва виставили знищену військову техніку російських загарбників. Зокрема експонуються танк Т-72Б3, башта від БМД-4, машина РЕБ, частина позашляховика «Тигр».

28 травня міністри оборони Олексій Резніков і міністр внутрішніх справ Денис Монастирський відвідали виставку. За словами Резнікова, така виставка організована з кількох причин. Насамперед, зазначив він, аби відзначити героїчність і мужність ЗСУ і всього сектору безпеки і оборони, а також щоб нагадати українцям, що війна, її гаряча фаза, ще триває. За словами Резнікова, також Україна має продемонструвати, що так звану другу армію світу можна й потрібно перемагати.

 

Українські дипломати вшанували пам’ять Симона Петлюри на цвинтарі Монпарнас у Парижі

29.05.2022 17:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3495131-ukrainski-diplomati-vsanuvali-pamat-simona-petluri-na-cvintari-monparnas-u-parizi.html

Українські дипломати вшанували на цвинтарі Монпарнас у Парижі пам’ять видатного державного військового та політичного діяча, борця за незалежність України у 20 столітті Симона Петлюри.

Як передає Укрінформ, церемонію вшанування транслювало у Фейсбуці посольство України у Франції.

«Симон Петлюра мав багато різних талантів – був письменником, журналістом, публіцистом, тобто мирною людиною. Але всім відома його думка, що Україна без війська не може існувати, тому в той час, коли в цьому виникла потреба, він очолив це військо. Такий самий вибір – відкласти свої мирні заняття і піти до війська боронити нашу державу – зараз зробило багато українців. Майже весь колектив посольства тут, тому що Українська держава і Президент шанують пам’ять нашого видатного земляка», – сказав на церемонії посол України у ФранціїВадим Омельченко.

Він додав, що більшовики ненавиділи Петлюру за його переконання, що Україна має бути суверенною, незалежною і прямувати до Європи.

Посол також навів висловлювання Петлюри, яке він назвав пророчим і яке не втратило актуальності в наш час. «Найбільшою перешкодою для визнання суверенності України є гіпноз самого імені росія. Цей гіпноз треба розвіяти особливо в Америці та Франції. Справу поділу росії треба поставили як справу покою цілого світу, як справу європейської рівноваги та реальної матеріальної вигоди держав», – процитував дипломат.

Присутні на церемонії священники відправили молебень на могилі Петлюри, а на завершення пам’ятного заходу всі його учасники виконали «Червону калину».

Симон Петлюра (22 травня 1879 р., Полтава – 25 травня 1926 року, Париж) – державний військовий та політичний діяч, літературний і театральний критик, борець за незалежність України у 20 столітті, організатор українських збройних сил. Член Генерального секретаріату Української Центральної Ради на посаді генерального секретаря з військових справ, головний отаман військ Української Народної Республіки, голова Директорії УНР.

Був убитий 25 травня 1926 року Самуїлом Шварцбардом, який розстріляв Петлюру на розі вулиці Расін та бульвару Сен-Мішель серед білого дня.

 

Ленін, Горький і Ватутін: на Полтавщині декомунізували сім монументів

29.05.2022 09:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3494838-lenin-gorkij-i-vatutin-na-poltavsini-dekomunizuvali-sim-monumentiv.html

Під час війни на Полтавщині демонтували сім монументів, які були встановлені в часи тоталітаризму або мають стосунок до Росії.

Про це повідомляє Суспільне, передає Укрінформ.

“Загалом демонтували сім бюстів та погрудь: бюст радянському політикові та керівнику Російської соціал-демократичної робітничої партії Володимиру Леніну на території санаторію “Сосновий бір” у селі Власівка Зіньківської громади; пам’ятник комуністичному діячеві Миколі Підгорному у Карлівці; пам’ятник Миколі Підгорному; два погруддя болгарським комуністам Цвятку Радойнову та Дмитру Благоєву у селі Коломацьке Полтавського району; бюст радянському воєначальнику Миколі Ватутіну у селі Ціпки Краснолуцької громади; бюст російському письменнику Максиму Горькому у селі Левенцівка Чутівської громади; погруддя військовому діячеві Російської імперії Василю Чапаєву у селі Харківці Гадяцької громади”, – зазначив представник інституту нацпам’яті у регіоні Олег Пустовгар.

За його словами, два пам’ятники прибрали у межах дерусифікації – це бюсти Горькому та Ватутіну. А ще п’ять належать до тих, які мали б демонтувати згідно із законом про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні.

Демонтований бюст Леніну лишається на території санаторію, а бюст Максиму Горькому передали до історико-культурного заповідника “Парк радянського періоду”, що у місті Путивль на Сумщині. Щодо п’яти інших нині ведуть перемовини про передачу до цього музею.

 

У Києві відкривається виставка про оборону столиці

29.05.2022 12:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3494949-u-kievi-30-travna-vidkrietsa-vistavka-pro-oboronu-stolici.html

Національний музей історії України до Дня Києва відкриває виставку про героїчну оборону столиці “Навала. Київський постріл”.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство культури та інформаційної політики повідомляє в Телеграмі.

“Від 24 лютого до початку квітня тривали тяжкі бої за столицю. росіяни розраховували, підкоривши столицю України, отримати блискавичну перемогу. Та зазнавши під Києвом значних втрат, вони були змушені рятуватися втечею. Опалена земля Київщини буквально всіяна згорілою технікою противника та понівеченими рештками окупантів”, – ідеться в повідомленні.

У Міністерстві культури та інформаційної політики заявили, що героїчній обороні столиці України, давнім гербом якої був лук або куша (арбалет), присвячена виставка за матеріалами, зібраними співробітниками музею на Київщині, здебільшого у Приірпінні.

Відвідувачі виставки зможуть побачити спорядження, речі, продукти російських солдатів, російські методички з ведення пропаганди серед населення на захоплених регіонах, рештки боєприпасів, знищені або вкрадені ворогом речі, світлини, зроблені співробітниками музею у зруйнованих та розграбованих містах та селах.

Виставка працюватиме щодня з 30 травня з 10:00 до 17:00 на першому поверсі Національного музею історії України (вул. Володимирська, 2). Телефон для довідок – (044) 278-48-64.

Як повідомляв Укрінформ, 28 квітня міністри оборони Олексій Резніков і внутрішніх справ Денис Монастирський відвідали виставку знищеної російської військової техніки, що діє на Михайлівській площі Києва.

 

РНБО дала журналістам та блогерам три поради

РОМАН ПЕТРЕНКО — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 15:59 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349279/

Центр протидії дезінформації РНБО звертається до лідерів громадської думки та журналістів, щоб ті не брали участі в інформаційній війні проти України та перевіряли усю інформацію в офіційних відомствах.

Джерело: ЦПД РНБО

Дослівно: “Наш ворог веде інформаційну війну проти кожного українця.

Щодня він генерує десятки фейків про капітуляцію наших захисників, ініціативну здачу займаних позицій та небажання воювати за рідну землю”.

Деталі: В РНБО закликають дотримуватися правил:

Верифікувати інформацію через офіційні відомства перед тим як у неї повірити та її поширити;

Не поширювати матеріали від “особистих джерел”, що стосуються подій на фронті;

Утримуватися від публічних оцінок бойових дій, логістики тощо, адже тільки вище воєнне керівництво має повну інформацію з поля бою та може робити достовірні прогнози.

 

Київ відзначає 1540-річчя від дня заснування

29.05.2022 08:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3494813-kiiv-vidznacae-1540ricca-vid-dna-zasnuvanna.html

Столиця України сьогодні відзначає 1540-річницю від дня заснування, цьогоріч святкуватимуть в умовах воєнного стану.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська державна адміністрація повідомляє у Телеграмі.

“Для дітей заходи підготовлені переважно в онлайн форматі. Для дорослих також не передбачені масштабні масові заходи, але кияни та гості міста зможуть відвідати пішохідні екскурсії, виставки і концертні виступи”, – ідеться у повідомленні.

Зокрема, сьогодні відбудуться:

12:00 – 13:00 Виступи аматорських художніх колективів за організаційної підтримки Київського міського центру народної творчості та культурологічних досліджень – парк ім. Т. Шевченка.

15:00 – 16:00 Виступ Київського муніципального духового оркестру – майданчик біля арки «Свободи українського народу» в Центральному парку культури і відпочинку м. Києва.

16:00 Концерт на балконі театру – Київський академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва (вул. Межигірська, 2).

17:00 Концерт – Київський національний академічний театр оперети (вул. Велика Васильківська, 53).

14:00 Патріотичний майстер-клас – Музей видатних діячів української культури (музей Миколи Лисенка, вул. Саксаганського, 97).

11:00 Пішохідна екскурсія «Золотоворітський квартал». Маршрут від метро «Золоті ворота».

11:00 – 19:00 історико-культурна виставка «Вічне місто Київ. Історія проти політики» – парк «Наталка» (вул. Героїв Сталінграду, за Північним мостом: центральний вхід та алея).

12:00 – 14:00 Екскурсія «Київ незламний». Маршрут: ст. м. «Дорогожичі» – Бабин Яр – Телевізійна вежа – Лук’янівське Військове кладовище – Київський телецентр – ДАХК «Артем» – ст. м. «Лук’янівська».

Цього року традиційний у День Києва «Пробіг під каштанами» відбудеться цього року онлайн і об’єднає учасників з усього світу.

Мета заходу – збір коштів для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, а також об’єднання українців для взаємопідтримки.

Як наголошують організатори, попри воєнний стан цьогорічний, 29-й Пробіг, за підтримки Київської міської державної адміністрації, зберігає свої традиції. Вийти на старт закликають саме в останню неділю травня – у День Києва, оскільки «Пробіг під каштанами» – незмінна частина його святкування. А для тих, хто знаходиться не в Києві, є змога об’єднати родину, розказати про українську столицю новим друзям та знайомим із різних куточків світу, оскільки кожна згадка про Україну у світі сьогодні – наближення до її перемоги.

Міська влада закликає під час відпочинку не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та одразу спускатися в укриття.

Як повідомлялося, День Києва святкується в останню неділю травня.

 

росіян підняти до бою можна лише обіцянкою завтра повернути додому – комбат десантників

29.05.2022 17:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495137-rosian-pidnati-do-bou-mozna-lise-obicankou-zavtra-povernuti-dodomu-kombat-desantnikiv.html

Військові російської федерації дуже бояться української артилерії.

Про це командир батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, Герой України майор Євген Шаматалюк, який воює на Ізюмському напрямку, повідомив в інтерв’ю, опублікованому Укрінформом.

«Кількість підрозділів, які штурмують наші позиції, я вже навіть не можу перерахувати, тому що вони постійно змінюються. Пішли в атаку, відбили наступ, відповідно, противник відійшов, здійснив ротацію… Далі наступний, наступний… Після їхніх невдалих спроб вони вже або дезертирують, відмовляються виконувати накази, або їх відводять десь в тили для перекомплектації і таке інше», – зазначив Шаматалюк.

За словами командира, проти його батальйону воювали різні підрозділи росіян.

«Знаю, що були десантні підрозділи, піхота, морська піхота, навіть намагалися атакувати підрозділи з російських «учєбок», з навчальних закладів. Є дуже багато документів, які ми надавали до вищого штабу, де є номери військових частин, прізвища, списки, позивні й таке інше. Також є полонені, які розповідали, з яких вони підрозділів», – зазначив майор.

Він додав, що за словами полонених, їхні командири ставлять завдання, мовляв, «якщо ви візьмете цей населений пункт, то вас завтра міняють і ви повертаєтеся до росії».

«Їхні солдати наскільки деморалізовані, що підняти їх до бою можна лише таким чином. Вони дуже бояться артилерії. Зараз кількість нашої артилерії збільшилась, постійно наносимо вогневе ураження. Кажуть, що в них великі втрати. Але противник проводить активну ротацію, підтягує резерви. Зараз атаки все одно продовжуються», – підкреслив Шатамалюк.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни-контрактники чекають кінця травня, щоб «вибратися» з України.

 

ЗСУ було б легше воювати, якби цивільні виїжджали, коли їх просять військові – комбат десантників

29.05.2022 17:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495124-zsu-bulo-b-legse-vouvati-akbi-civilni-viizdzali-koli-ih-prosat-vijskovi-kombat-desantnikiv.html

ЗСУ було б легше воювати, якби цивільні виїжджали, коли їх просять військові – комбат десантників

Про це командир батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, Герой України майор Євген Шаматалюк, який воює на Ізюмському напрямку, сказав в інтерв’ю, опублікованому Укрінформом.

“Ми завжди намагаємося здійснювати евакуацію цивільних. Вивозимо всіх, хто бажає. Деколи наполягаємо, проводимо роз’яснювальну роботу серед цивільних про необхідність евакуації. На жаль, залишаються ті, хто все одно відмовляється”, – зазначив Шаматалюк.

За його словами, в основному залишаються люди старшого віку, але є і середнього.

“Частіше люди погоджуються на евакуацію, коли бачать, як внаслідок обстрілів росії гинуть їхні сусіди чи руйнується їхнє житло. Коли вже впритул, так би мовити. Буває, що вже під час активної фази бойових дій люди приходять і просять про евакуацію. Хоча за тиждень-два до цього вони відмовлялися”, – зауважив командир.

За словами Шаматалюка, бійці ЗСУ на власні очі бачили ставлення росіян до цивільного населення.

“Я пам’ятаю, коли на одному боці села були наші підрозділи, а на іншому – підрозділи противника. Праворуч від нас – дорога, по якій люди евакуювались із Ізюма. Тоді ще проходила евакуація, люди їздили автобусами, цивільними машинами. Противник постійно обстрілював шлях. Ми стали свідками того, як танк розстріляв автобус із цивільними людьми, прямо біля нас”, – повідомив майор.

“Не передати словами відчуття, коли бачиш жінок, дітей, літніх людей, які просто хочуть врятуватись від війни, а їх вбивають… Ким треба бути, щоб просто розстрілювати мирних людей?! Ми намагались надавати допомогу, прикривати людей, здійснювали евакуацію з того автобуса, забирали людей під обстрілами, надавали свою техніку, вивозили їх у безпечне місце”, – зазначив Шатамалюк.

Він додав, що ЗСУ було б набагато легше воювати, якби цивільні люди відразу залишали населені пункти, коли їх просять військові.

“Тоді було б набагато менше жертв і серед цивільного населення, і серед військових. Але, на жаль, це не всі ще розуміють”, – додав Шатаманюк.

Як повідомляв Укрінформ, сотні машин кілька діб не можуть проїхати через блокпост загарбників у Василівці Запорізької області.

 

Кількість авіації росіян зменшилась в рази, а техніка стала гіршою – комбат десантників

29.05.2022 17:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495114-kilkist-aviacii-rosian-zmensilas-v-razi-a-tehnika-stala-girsou-kombat-desantnikiv.html

Кількість авіації, яку застосовує російська армія проти Збройних сил України, зменшилась в рази.

Про це командир батальйону 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, Герой України майор Євген Шаматалюк, який воює на Ізюмському напрямку, повідомив в інтерв’ю, опублікованому Укрінформом.

За словами Шаматалюка, ворог працює з усього наявного озброєння, яке в нього є, а це піхота, бойові машини, танки, артилерія, вогнеметні системи, такі як ТОС «Буратино», «Солнцепек», а також безпілотники. Раніше активно росіяни застосовували авіацію, але зараз її вже набагато менше. На думку майора, це пов’язано із ефективнішим застосуванням українських засобів протиповітряної оборони.

«Мої бійці збили один літак, але багато літальних апаратів збивали наші засоби ППО. Я згадую початок березня, коли ми захищали населений пункт Кам’янка, там авіація працювала дуже часто і активно. Після того як почали ефективніше збивати, то кількість авіації противника зменшилась в рази», – зазначив Шаматалюк.

За його словами, у його підрозділі дуже ефективно застосовують американські Javelin та NLAW та інші протитанкові засоби.

«Те, що ми помітили зараз після надходження артилерії 155 мм – вона дає нормальне вогневе ураження противника. Якщо б побільше її було… Тому що піт артилериста економить кров піхоти. Які я зробив спостереження по противнику? Раніше була краща техніка. Її було більше і вона була новіша. З початку війни ми регулярно захоплюємо техніку противника. Якщо раніше їхні танки були оснащені тепловізорами, у відносно хорошому стані, то зараз ту техніку, яку ми захоплюємо у противника, потрібно віддавати в ремонт, аби на ній можна було вести бойові дії”, – зауважив Шаматалюк.

Як повідомлялось, Шаматалюк з 2014 року, від початку збройної агресії російської федерації, брав участь у бойових діях у ДАПі, Волновасі, Слов’янську, Дмитрівці та інших гарячих точках. З початку березня 2022 року захищає Україну на Ізюмському напрямку.

 

Зеленський побував на передовій у Харківській області та вручив нагороди військовим

29.05.2022 15:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495048-zelenskij-pobuvav-na-peredovij-u-harkivskij-oblasti-ta-vruciv-nagorodi-vijskovim.html

Президент Володимир Зеленський побував на передовій на Харківщині і вручив військовим державні нагороди.

Про це Зеленський написав у Фейсбуці та оприлюднив фото з військовими.

«Харківщина. Передові позиції наших військових. Відчуваю безмежну гордість за наших захисників. Щодня, ризикуючи своїм життям, вони виборюють свободу для України», – написав Зеленський.

Він додав, що дякує кожному захиснику за службу.

Як повідомляє Офіс Президента, глава держави ознайомився з оперативною обстановкою в зоні відповідальності підрозділів.

Зеленський вручив військовослужбовцям державні нагороди та цінні подарунки й поспілкувався із захисниками України.

Як повідомлялося, внаслідок обстрілів російських військ 28 травня поранено шістьох мирних жителів Харківської області. За добу з 28 по 29 травня рятувальники Харківського гарнізону ДСНС ліквідували дев’ять пожеж, спричинених ворожими обстрілами, у Харківському, Чугуївському та Богодухівському районах.

 

Ворогу давно слід зрозуміти, що українці захищатимуть свою землю до останнього – Зеленський

29.05.2022 16:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495102-vorogu-davno-slid-zrozumiti-so-ukrainci-zahisatimut-svou-zemlu-do-ostannogo-zelenskij.html

Російським загарбникам давно слід зрозуміти, що українці будуть захищати свою землю до останнього.

Про це написав Президент Володимир Зеленський у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“У цій війні окупанти намагаються вичавити хоча б якийсь результат для себе. Але їм уже давно слід зрозуміти, що ми будемо захищати свою землю до останнього. У них немає жодних шансів. Ми будемо боротись і обов’язково переможемо”, – написав Зеленський.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 29 травня відвідав передові позиції наших військових на Харківщині.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

 

Скандал навколо Порошенка грає на руку противникам членства України у ЄС – євродепутат

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 18:24. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349295/

Заборона на виїзд для експрезидент Петра Порошенка псує імідж України та додає аргументів тим, хто виступає проти надання Києву статусу кандидата у члени ЄС.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це в ефірі телеканалу Прямийзаявив член комітету Європарламенту із закордонних справ та доповідач по Україні  Міхаель Галер.

“Я переконаний, що на даному етапі таких ситуацій потрібно уникати. Звісно, ці події не сприяють іміджу України за кордоном”, – зазначає він.

“На Заході є ті, хто вагається щодо цього (надання Україні статусу кандидата у члени ЄС) , а тому шукають аргументи, чому Україна може бути не готова стати навіть кандидатом. Отже, така поведінка і така практика явно, на мою думку, безумовно допомагає цим структурам і силам всередині ЄС, які не дуже люблять Україну”, – застерігає Галер.

Нагадаємо, 27 травня стало відомо, що Петро Порошенко пізно ввечері прибув у пункт перетину державного кордону на Львівщині. У його команді повідомили, що нардеп їде у відрядження.

Підставою відмови у виїзді Порошенку прикордонники назвали проблему з підтвердженням дійсності дозвільного документу.

“Євросолідарність” назвала не пропуск свого лідера через кордон “ганебною історією на замовлення чинної влади”.

Наступного дня  Петру Порошенку вдруге відмовили в перетині державного кордону України з Польщею – ніби то через проблеми із qr-кодом.

 

KALUSH ORCHESTRA продали свій кубок з Євробачення: сума вражає

ТАМАРА КУДРЯВЧЕНКО — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 20:54. УП

https://tabloid.pravda.com.ua/focus/6293b3662b9a5/

Ввечері 29-го травня закінчився благодійний онлайн-аукціон, де гурт Kalush Orchestra продав свій кубок, який виграли на Євробаченні-2022.

Музиканти отримали 900 тисяч доларів, які підуть на комплекс безпілотників PD-2 для української армії.

Аукціон проводив у прямому ефірі Instagram шоумен і волонтер Сергій Притула.

Музиканти зараз перебувають у турі, тож аукціон проводив Сергій Притула

Як відомо, окрім кубку, в аукціоні розіграли рожеву панаму, в якій Олег Псюк виступав на сцені Євробачення в Турині.

 

Боррель і Кулеба обговорили продовження санкційного тиску на рф

29.05.2022 20:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495233-borrel-i-kuleba-obgovorili-prodovzenna-sankcijnogo-tisku-na-rf.html

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель провів телефонну розмову з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, під час якої вони обговорили подальші європейські санкції проти росії.

Як передає Укрінформ, про це Боррель повідомив у Твіттері.

«Зателефонував Дмитру Кулебі перед самітом ЄС. Євросоюз продовжує сприяти постачанню військової допомоги. Домовилися про термінове просування санкцій», – написав Боррель.

Він також додав, що лідери країн-членів ЄС на саміті обговорять, «як підтримати експорт сільськогосподарської продукції з України та вплив російської агресії на глобальну продовольчу безпеку».

Як повідомлялося, за даними британської розвідки, росія готова використовувати глобальну продовольчу безпеку для власних політичних цілей, а потім представити себе як розумного гравця і звинувачувати Захід у будь-якій невдачі.

Боррель і Кулеба обговорили продовження санкційного тиску на рф

 

“Путін не переможе” – Шольц

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 00:18. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349348/

Путін не переможе у війні проти України.

Джерело: Шольц під час телемарафону Save Ukraine, цитує Укрінформ

Пряма мова: “Ми разом з вами (українцями – ред.) – думками та серцями”.

“Путін не переможе… Ми разом з вами, ми об’єднані”.

“…ми будуємо плани повоєнної відбудови України”.

Деталі: Шольц зазначив, що Німеччина разом з друзями та партнерами надає допомогу, аби українська економіка не зазнала колапсу, надсилає зброю, щоб українці боронили себе.

Також канцлер додав, що Німеччина гостинно прийняла майже 800 тисяч біженців з України.

Нагадаємо: Німеччина анонсувала фінансову підтримку Україні.

 

Німеччина планує надати Україні €1 мільярд грантової допомоги

29.05.2022 16:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3495077-nimeccina-planue-nadati-ukraini-1-milard-grantovoi-dopomogi.html

Уряд Німеччини планує надати Україні 1 мільярд євро грантової допомоги.

Як передає Укрінформ, про це повідомила у Твіттері посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен.

«Обговорила з міністром фінансів Сергієм Марченком актуальний стан у фінансовій сфері та надання грантової (1 мільярд євро) допомоги Україні з боку Німеччини. Рада тісному співробітництву між міністерствами фінансів наших країн», – написала вона.

Як повідомлялося, міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер у середині квітня поінформував, що уряд ФРН планує збільшити бюджет військової допомоги на 2022 рік до двох мільярдів євро.

 

Зупинити росію: Україна очікує на рішучі кроки за підсумками саміту НАТО

29.05.2022 21:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495239-zupiniti-rosiu-ukraina-ocikue-na-risuci-kroki-za-pidsumkami-samitu-nato.html

Підсумком саміту НАТО у Мадриді мають бути рішучі кроки, що зміцнять безпеку як самого Альянсу, так і України. Демократичний світ не має іншого вибору, ніж зробити все, аби зупинити росію.

Про це заявила віцепрепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на відкритті весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі, передає Укрінформ з посиланням на допис Офісу віцепрем’єрки у Фейсбуці.

“Хтось боїться поразки росії або просто не вірить, що вона можлива. Але я прошу вас на хвилинку уявити світ у разі поразки України. Ми, українці, добре знаємо, як виглядатиме перемога росії, тому що знаємо, як виглядає сьогодні російська окупація. Сотні тисяч українців живуть у страху та терорі. З перемогою росії не буде надії на безпечне і вільне життя на європейському континенті; правила визначатиме сила, а не міжнародне право”, – сказала Стефанішина.

Вона зазначила, що санкції, зброя та підтримка української економіки – це ключ до перемоги України у цій війні, а чітка перспектива членства України в ЄС є необхідним кроком для підвищення стійкості країни та її подальшої відбудови.

«Політика двозначності, яка переважала у країнах євроатлантичного простору, надіслала сигнал диктатурі, що міжнародний порядок можна змінити на свою користь війною, ще й оплативши це європейськими грошима. Тисячі українців вже стали жертвами такої політики. Необхідно негайно розірвати ланцюг енергетичної залежності від росії та забезпечити Україну всіма типами озброєння, яка дозволить перейти від оборони до контрнаступу», – наголосила віцепрем’єрка.

Вона закликала парламентаріїв країн-членів НАТО посилити тиск на свої уряди для отримання Україною необхідної підтримки та подальшої ізоляції росії.

Серед необхідних кроків Стефанішина, зокрема, назвала:

торговельне ембарго на імпорт російських енергоресурсів;

закриття всіх можливостей для обходу санкцій;

направлення заморожених фінансових ресурсів для компенсацій Україні;

відмову від розрахунків у російських рублях; відключення всіх російських банків від SWIFT;

розширення індивідуальних санкцій та візових обмежень;

заборону трансляції всіх російських пропагандистських каналів.

“Сьогодні, коли розглядається членство Фінляндії та Швеції, важливо пам’ятати, що Україна подала заявку на членство в НАТО ще у 2008 році, ми її не відкликали і вона залишається чинною», – підкреслила Стефанішина.

Як повідомляв Укрінформ, Фінляндія й Швеція 18 травня офіційно подали заявки на вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО).

 

Ситуація на фронті й в тилу вимагає інтенсивнішої взаємодії України та НАТО – Мінекономіки

29.05.2022 17:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495135-situacia-na-fronti-j-v-tilu-vimagae-intensivnisoi-vzaemodii-ukraini-ta-nato-minekonomiki.html

Україна потребує ще більш інтенсивної взаємодії з НАТО і сподівається на активізацію всіх можливих механізмів підтримки.

Як передає Укрінформ, про це під час засідання Комітету з питань економіки та безпеки Парламентської асамблеї Північноатлантичного альянсу наголосив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін.

«Україна вдячна НАТО за розширення наявних механізмів співпраці, перш за все, в рамках Комплексного пакета допомоги. Він охоплює постачання нелетальної міжнародної технічної допомоги та послуги і підготовку персоналу. Особливо ми цінуємо внесок Альянсу в організацію лікування за кордоном важкопоранених українських бійців. Проте ситуація на фронті і в тилу вимагає ще більш інтенсивної взаємодії України та НАТО», – зазначив Кудін.

Він також нагадав, що Україна захищає від російської агресії не лише себе, але й усю Європу.

«Ми несемо неймовірний тягар людських жертв та руйнувань. Тому сподіваємося на солідарність з боку Північноатлантичного альянсу та активізацію усіх можливих механізмів підтримки», – заявив перший заступник міністра економіки.

За інформацією Мінекономіки, на засіданні Комітету з питань економіки та безпеки Парламентської асамблеї НАТО обговорювалися питання макроекономічної ситуації в Україні, економічна політика воєнного часу, макроекономічний прогноз, план реконструкції та розвитку, а також співпраця України та Альянсу.

Як повідомлялося, керівництво Міжпарламентської ради Україна – НАТО та українська делегація взяли участь у роботі на Весняній сесії Парламентської асамблеї НАТО 2022 у Вільнюсі (Литва). Серед питань обговорення на сесії – війна в Україні, світова безпека у нових умовах, економічні питання, продовольча та кібербезпека.

 

ЄС знову не домовився щодо нових санкцій проти РФ – ЗМІ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 20:43. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349315/

Черговий раунд консультацій щодо шостого пакету санкцій проти РФ виявився невдалим. Нові консультації відбудуться зранку 30 травня.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це на своїй сторінці у twitterпише кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк.

Він додає, що мова йде не лише про ембарго на російську нафту.”Є також країни, які не погоджуються із пропозицією щодо заборони громадянам РФ купувати нерухомість у ЄС”,- пише він.

Що стосується нафтових санкцій, то і тут нема консенсусу. Джозвяк також вказує, що “Угорщина вимагає додаткових виключень”.

Нагадаємо, у неділю стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант – заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу.

Така пропозиція мала дати дасть більше часу Угорщині, яка виступає проти ембарго, на пошук технічного рішення, яке задовольняє її потреби в енергії. Це також вирішить проблеми інших країн, які не мають виходу до моря, зокрема Словаччини та Чехії.

Згідно з переглянутим проєктом, Болгарія отримає перехідний період до червня або грудня 2024 року, а Хорватія може отримати звільнення від імпорту вакуумного газойлю. Єврокомісія також запропонувала обмежити реекспорт російської нафти, яка постачається нафтопроводом в інші країни-члени або треті країни.

 

Країни ЄС можуть заборонити імпорт російської нафти морем – проєкт шостого пакету санкцій

29.05.2022 11:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3494910-kraini-es-mozut-zaboroniti-import-rosijskoi-nafti-morem-proekt-sostogo-paketu-sankcij.html

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак повідомив, що Єврокомісія направила урядам ЄС переглянуту пропозицію щодо шостого пакету санкцій проти рф, якою, зокрема, пропонується заборонити транспортування нафти з росії морем.

Як передає Укрінформ, про це Єрмак написав у Телеграмі.

“Єврокомісія направила урядам ЄС переглянуту пропозицію щодо шостого пакету санкцій проти рф. Пропонується заборона на морське транспортування нафти з росії.

Також з проекту ембарго на російську нафту пропонують виключити нафтопровід «Дружба» через позицію Угорщини.

Як пише Bloomberg, члени ЄС поступово припинятимуть імпорт нафти морем, на це можуть дати шість місяців, і нафтопродуктів – на це дадуть 8 місяців. Болгарія може отримати перехідний період до червня або грудня 2024 року”, – розповів Єрмак.

За його словами, Єврокомісія також запропонувала обмежити реекспорт російської нафти, яка постачається нафтопроводом в інші країни-члени або треті країни.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз від початку повномасштабного вторгнення рф виявив солідарність із Україною та почав надавати їй ефективну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Він запровадив п’ять пакетів секторальних та індивідуальних санкцій, що є дуже болючими для російської економіки.

Країни ЄС наразі опрацьовують шостий пакет санкцій проти рф, який передбачатиме поступове запровадження ембарго на поставку до ЄС російської нафти. Під час засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ від 16 травня проти введення ембарго на російську нафту висловилася Угорщина.

З 24 лютого в Україні триває російська воєнна агресія проти українського народу.

 

Туреччині передали список кораблів, які вивозять з України крадене зерно – Джемілєв

30.05.2022 02:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3495324-tureccini-peredali-spisok-korabliv-aki-vivozat-z-ukraini-kradenu-psenicu-dzemilev.html

Список кораблів, якими росія намагається вивезти в інші країни та продати крадене в Україні зерно та інші товари, було передано раднику Президента Туреччини.

Про це повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв за результатами зустрічі з головним радником президента Туреччини Реджеп Тайїпа Ердогана Ялчином Топчу та головою комісії з питань національної оборони Великих національниї зборів (парламенту) Туреччини Фейзі Бердібеком в Анкарі, повідомляє власкор Укрінформу.

«Одне з обговорюваних питань було пов’язане з тим, що за нашою інформацією, даними української розвідки, росія крадену на окупованих територіях пшеницю та інші товари, провозить в т.ч. через порти Туреччини. Хоча чотири роки тому було прийняте рішення, що ніякі кораблі, що відвідують порти на окупованих територіях, в першу чергу маються на увазі порти в Криму, не можуть прийнятися та обслуговуватися в портах Туреччини», – сказав Джемілєв за результатами зустрічі.

Мустафа Джемілєв повідомив, що Туреччині було передано список кораблів, які зокрема крадену пшеницю з Херсонської області через Севастополь, а потім порти Туреччини вивозили та намагалися продати Туреччині, Сирії та Єгипту.

«Ми домовились, що вони візьмуть це під контроль, – розповів лідер кримськотатарського народу.

Також на зустрічі йшлося про вирішення проблемних питань, пов’язаних з перебуванням тимчасових переселенців з України в Туреччині.

«Оскільки багато тисяч громадян України вимушено приїхали в Туреччину, обговорювали проблемні питання переселенців, в першу чергу це жінки з діти,. Йшлося про дозволи на роботу, страхування та інше», – розповів Мустафа Джемілєв.

Джемілєв відзначив, що турецька сторона продемонструвала повне взаєморозуміння та готовність вирішення всіх проблемних питань.

Щодо постачання ОВТ Туреччиною Україні, Джемілєв не став вдаватися у деталі.

«Якби не було турецьких «Байрактів» в Україні в перші дні повномасштабного вторгнення та війни з рф, то було б дуже важко… Туреччина допомагає в міру своїх можливостей, але в деталі вдаватися не хочу», – сказав Джемілєв.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав усі держави відмовлятися від пропозицій росії купити вкрадене в Україні зерно.

Раніше МЗС України попередило країн-споживачів, що партії зерна, які продає рф, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, здобуте в результаті мародерських дій російських загарбників. Крадіжку росією українського зерна підтверджують як численні свідчення українських аграріїв, так і документальні докази.

 

До Сирії знову прибуло російське судно з краденим українським зерном – CNN

29.05.2022 19:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3495186-do-sirii-znovu-pribulo-rosijske-sudno-z-kradenim-ukrainskim-zernom-cnn.html

Нові супутникові знімки показують, що російське вантажне судно «Матрос Позынич» із зерном, імовірно, краденим з українських ферм, прибуло в сирійський порт Латакія.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на CNN.

Зазначається, що це другий рейс російського судна за чотири тижні.

На нових знімках, наданих компанією Maxar Technologies, видно, що «Матрос Позынич» прибув до Латакії 27 травня.

Це одне з трьох суден, які завантажують зерно в порту Севастополя після вторгнення росії в Україну. Востаннє його бачили в Севастополі 19 травня, далі судно проходило через протоку Босфор і далі на південь уздовж турецького узбережжя. Судно може перевозити близько 30 000 тонн зерна.

Інше аналогічне судно протягом останніх двох тижнів також було завантажене зерном у Севастополі.

Раніше колони вантажівок перевозили зерно з ферм та елеваторів на півдні України до Криму. На початку цього місяця українська влада підрахувала, що російські війська захопили на окупованих територіях понад 400 тис. тонн зернових.

Крадіжка зерна ставить під загрозу врожай цього року в Україні, яка є одним з найбільших виробників пшениці у світі.

 

Ключовий пропагандист Орбана прирівняв Україну до нацистської Німеччини

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 19:02. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349300/

Один з найближчих соратників прем’єра Угорщини Віктора Орбана та ключовий представник урядової машини пропаганди Жолт Баєр просуває в угорських медіа думку що Україна є аналогом нацистської Німеччини.

Про це йдеться у його авторському ролику, який транслюють угорські проурядові медіа.

Серед інших, відеозапис та його зміст опублікувала “Модяр Немзет” – ключова та найвпливовіша газета урядового пулу, яку вважають улюбленим виданням Орбана, та низка інших.  Відеоблоги Баєра зазвичай транслюються також в ефірі проурядових телеканалів.

Жолт Баєр відштовхнувся від закликів, що лунають в Україні, про перегляд ролі російської літератури в українському освітньому та культурному просторі і заявив, що це – аналог дій нацистів щодо єврейської нації. “Це вже було в нацистській Німеччині. Так уже говорив Геббельс… Великі багаття палали тоді на вулицях нацистської Німеччини, в них кидаючи твори, шкідливі для німецького мислення та німецького народу, особливо і, звичайно, твори єврейських авторів. А Генріх Гейне попереджав, що ті, хто починає спалювати книги, закінчують спаленням людей”, – заявив пропагандист Орбана, додавши, що впевнений у коректності цих оцінок і зараз.

Він також поставив під сумнів існування української культури та української нації як такої, проілюструвавши свої слова зображенням з російськими підписами про те, що території України нібито не є українськими, а нібито відібраними або отриманими у Росії та Польщі.

“Якщо приберемо російську культуру з української культури, то те, що залишиться, буде жалюгідно дрібним і дурним”, – заявив він.

Жолт Баєр є одним з близьких соратників прем’єра Орбана та співзасновником партії “Фідес”, у якій, за його словами має партійний квиток №5.

Про сучасні процеси в Угорщині дивіться у відео “Війна і Орбан”: чого чекати від Угорщини?

Також читайте аналітичну статтю про новий склад угорського уряду після виборів 2022 року: “Як новий уряд та надзвичайний стан мають змінити курс Угорщини

Угорські урядовці неодноразово використовували антиукраїнські тези, але зазвичай не настільки обурливі. Зокрема Сійярто використав тези роспропаганди на виправдання рішення не постачати зброю Україні.

 

Угорщина вважає неприйнятними погрози України нафтопроводу “Дружба”

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 17:23. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349290/

В угорському МЗС назвали неприйнятною українську заяву про те, що “з нафтопроводом “Дружба”, по якому нафта надходить до Угорщини, може статися все, що завгодно”.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це в ефірі громадської радіостанції Kossuth Rádió заявив державний секретар угорського МЗС Тамаш Менцер.

За його словами, заява Міністерства енергетики України особливо вражає, оскільки Угорщина надає допомогу нужденним українцям.

“З України до Угорщини вже прибуло понад 730 тисяч людей”, – заявив Менцер, зазначивши, що його країна запропонувала проекти допомоги Україні – навіть для людей, які залишилися в країні.

Нагадаємо, радниця міністра енергетики України і ексзаступниця глави МЗС Олена Зеркаль вважає, що нафтопровід “Дружба” міг би стати інструментом впливу України на Угорщину.

“В руках України є прекрасний важіль – це нафтопровід “Дружба”, – заявила вона під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму радниця міністра.

Вона підкреслила, що до Угорщини йде окрема нитка нафтопроводу “Дружба”, з якою може “щось статися”.

“І, на мій погляд, дуже би доречно було, якщо би з ним щось сталося. Але, знову-таки, це в руках уряду і президента – вирішувати політичні питання, чи дійсно ми хочемо говорити з Орбаном тією мовою, яку він розуміє і яку він нав’язує Європейському Союзу, чи ми ще не готові до цього”, – наголосила Олена Зеркаль.

Нагадаємо, через позицію Угорщини процес затвердження нафтового ембарго ЄС щодо Росії застопорився.

Зокрема, міністри закордонних справ ЄС не змогли розблокувати питання щодо запровадження нафтових санкцій проти Росії на зустрічі у Брюсселі 16 травня. Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина не отримувала жодних нових серйозних пропозицій щодо нафтових санкцій проти Росії після візиту президентки Єврокомісії до Будапешта на початку травня.

 

Президент Сербії в розмові з Путіним домовився про вигідний газ на три роки

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 15:11. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349269/

Президент Сербії Александар Вучич після розмови з російським колегою Владіміром Путіним заявив, що його країна отримуватиме газ за вигідною ціною, контракт буде підписано на три роки.

Про це, як пише “Європейська правда“, повідомляє телерадіокомпанія РТС.

Вучич сказав, що сьогодні вранці у нього була хороша розмова з президентом Росії і що вони говорили на кілька різних тем, а для Сербії найважливіше те, що узгоджені основні елементи нової газової угоди, яка буде підписана на три роки.

Він каже, що ці елементи дуже сприятливі для Сербії і що формула, яка використовується досі, залишиться незмінною, тобто ціна буде дуже вигідною.

Після розмови, за його словами, він надіслав листа директору “Газпрому” Алєксєю Міллеру, щоб завтра обговорити нові обсяги газу.

Вучич сказав, що також пояснив Путіну, що через промисловий прогрес Сербія потребує більшої кількості газу.

“Якщо ми все усвідомимо, у нас буде безпечна зима, що стосується газу”, – сказав Вучич.

Президент Сербії також повідомив, що розмовляв з Путіним про подальше будівництво газового сховища в Сербії.

Раніше в листопаді минулого року під час зустрічі в Сочі президенти Сербії і Росії досягли домовленості про те, що ціна на російський газ на найближчі півроку складе 270 доларів, тобто залишиться незмінною.

 

Китай замінить українську кукурудзу бразилійською трансгенною

29.05.2022 15:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3495046-kitaj-zaminit-ukrainsku-kukurudzu-brazilijskou-transgennou.html

Китайська митниця уклала угоду про дозвіл імпорту кукурудзи з Бразилії, створивши тим самим альтернативу кукурудзі зі США та для заміни втрачених поставок з України.

Про це повідомляє видання «Куркуль» із посиланням на міністерство торгівлі КНР, передає Укрінформ.

Як зазначається, сьогодні майже весь імпорт кукурудзи до Китаю здійснюється зі США та України. Але вторгнення росії в Україну порушило глобальну торгівлю зерновими, зокрема, і кукурудзою, тому китайські продовольчі компанії намагаються диверсифікувати постачання та знайти інших постачальників кукурудзи.

Водночас бразильський експорт кукурудзи до Китаю вимагає угоди про генетично модифіковане зерно. Про це заявила місцева асоціація виробників кукурудзи Абрамільо, оскільки більшість виробництв кукурудзи в Бразилії є трансгенними.

За словами Глаубера Сільвейри, виконавчого директора Абрамільйо, китайці прагнуть підписати угоду про «еквівалентність біотехнологій» для трансгенної кукурудзи, щоб дозволити торгівлю з Бразилією, оскільки вже законтрактували угоди для відвантаження зерна у вересні.

Згідно з повідомленням, у Бразилії очікується рекордний урожай кукурудзи у 2021/2022 рока та відповідніе збільшення експортних обсягів до 30 млн тонн.

 

Лавров назвав “безумовний пріоритет” Росії у війні проти України

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 22:54. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349335/

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що захоплення Донецької та Луганської областей є безумовним пріоритетом війни в Україні, а мешканці решти окупованих українських територій мають самі “вирішити своє майбутнє”.

Джерело: Лавров в інтерв’ю французькому телеканалу TF1, пишуть РИА Новости і ТАСС

Пряма мова: “Звільнення Донецької та Луганської областей, визнаних Російською Федерацією як незалежні держави, є безумовним пріоритетом”.

Деталі: При цьому, зазначив російський міністр, щодо інших територій України, де відбувається російська “військова операція”, “вирішувати своє майбутнє мають мешканці цих районів”.

За його словами, у створеному президентом Володимиром Зеленським середовищі нібито існує “заборона російської освіти, ЗМІ, культури, використання російської мови у побуті”. На противагу цьому, в “іншому” середовищі жителі окупованих Росією територій нібито “можуть виховувати своїх дітей так, як хочуть вони, а не Зеленський і його команда”.

Лавров також намагається переконати, що тривалі терміни “спецоперації” РФ в Україні зумовлені наказом категорично уникати ударів по цивільній інфраструктурі. При цьому, як відомо, Росія з початку війни постійно руйнує цивільну інфраструктуру України.

 

Лавров звинуватив Париж “у розпалюванні неонацизму в Україні”

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 04:50. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349355/

Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що “Франція грає одну з ініціативних ролей у розпалюванні неонацизму в Україні”.

Джерело: Лавров, цитує росЗМІ РИА Новости

Пряма мова: “На превеликий жаль, у тому, що стосується розпалювання українського націоналізму, неонацизму, Франція грає одну з ініціативних ролей. Нам сумно це бачити”.

Деталі: За його словами, Париж активно озброює Україну, зокрема наступальними озброєннями, “вимагає вести війну до переможного кінця”, “завдати Росії поразки”.

“Це свідчить лише про те, що всі наші багаторічні звернення до Заходу із закликом домовлятися на рівноправній основі не просто не були почуті, а свідомо проігноровані”, – заявив Лавров.

Нагадаємо: Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров каже, що Захід нібито навмисно заохочує Зеленського бути непоступливим на перемовинах з Росією й гальмувати процес досягнення якоїсь угоди.

 

У росіян істерика після надання Україні систем MLRS – Офіс президента

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 14:19. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349261/

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк звернув увагу, що росіяни розпочали істерику після рішення влади США надати Україні пускові установки MLRS, а тому закликав Захід не вагатися і продовжувати тиснути на Росію.

Джерело: telegram-сторінка Подоляка

Пряма мова Подоляка: “Рідкісної гидоти всі ці суб’єкти з РФ. На всіх рівнях… Заходять на територію іншої країни та масштабно знищують інфраструктуру, масово вбивають мирних громадян та навмисне зносять усі наші міста повністю. Називають це огидним і брехливим терміном “спеціальна військова операція”. Застосовують в Україні всі види важкої артилерії, важкі вогнемети, реактивні системи залпового вогню, важкі авіаційні бомби та крилаті ракети різних модифікацій із дальністю понад 1000 км.

Але щойно стало відомо, що Україна все-таки отримає MLRS з нормальною дальністю дії (100+ км), росіяни відразу впали в істеричну істерику. Дикий вереск стоїть зараз над усім російським болотом: “Тільки не це! Тільки не давайте їм реактивні далекобійні системи! Тільки не зброя відплати!”…

Висновок? Простіше нікуди. Два диких російських ґвалти: “скасуйте санкції!” і “на колінах благаємо: не давайте українцям MLRS!” – прямий доказ крайньої ефективності саме цих двох кроків…”

Деталі: Подоляк підкреслив, що росіяни відразу проявляють страх, як тільки в їхнього противника встановлюється рівновага в озброєнні. На думку радника, це засвідчує, що російська армія не боїться воювати тільки проти беззбройного цивільного населення.

Подоляк додав, що через вроджене боягузтво російські пропагандисти невтомно заявляють, що готові застосовувати в Україні й хімічне озброєння, і тактичну ядерну зброю.

Довідково: M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) є багатофункціональним комплексом на гусеничному шасі, який може використовуватися як РСЗВ, і як ОТРК. Неофіційно цей комплекс називають “палець Бога” через його вогневу потужність.

Himars (High-Mobility Artillery Rocket System) є подібним багатофункціональним комплексом на коліснмоу шасі. Армія США використовувала їх під час військової кампанії в Іраку 2003 року та війни в Перській затоці.

Передісторія:

Українське військово-політичне керівництво останні тижні наполягало на постачанні українському війську сучасних пускових установок MLRS i Himars, які можуть використовувати як реактивні системи залпового вогню з дальністю більшою, ніж у решти систем на озброєнні України.

У п’ятницю ввечері американські журналісти дізналися, що адміністрація Джо Байдена попередньо погодилась передати Україні ці пускові установки з боєприпасами, які сумісні лише для їнього використання як РСЗВ, але не ОТРК.

Речник Пентагону Джон Кірбі заявив 27 травня, що влада США ще не ухвалила рішення про передання Україні будь-які подібні пускові установки.

Посадовці у Вашингтоні провели низку закритих зустрічей з представниками української влади, щоби підтвердити зобов’язання не завдавати ударів у глибокий тил Росії в разі, якщо США погодяться надати подібні установки.

 

Зеленський може погодитися на тристоронні переговори з Путіним і Ердоганом – ЗМІ

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 05:46. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349356/

Володимир Зеленський не заперечує можливості тристоронніх телефонних переговорів з президентами Туреччини і Росії.

Джерело: прессекретар президента України Сергій Нікіфоров, цитує ZN.UA

Пряма мова: “Президент України Володимир Зеленський розгляне пропозицію провести телефонні переговори з главами Росії та Туреччини Владіміром Путіним і Тайіпом Ердоганом, якщо президент РФ буде готовий у них брати участь”.

 

Ердоган планує завтра зателефонувати Зеленському і путіну

29.05.2022 17:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495112-erdogan-planue-zavtra-zatelefonuvati-zelenskomu-i-putinu.html

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган анонсував перемовини по телефону з президентами України і росії Володимиром Зеленським та володимиром путіним у понеділок, 30 травня.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на директорат зв’язків з комунікацій адміністрації президента Туреччини.

«Ми віримо, що війна між росією та Україною завершиться миром якомога швидше, але здається, що ситуація з кожним днем погіршується. У понеділок я матиму телефонні розмови як з росією, так і з Україною», – сказав Ердоган.

За його словами, Туреччина буде й надалі «заохочувати сторони керуватися каналами діалогу та дипломатії».

Як повідомляв Укрінформ, на початку травня Зеленський заявив, що першим кроком для відновлення переговорів з росією є відведення російських військ до позицій станом на 24 лютого 2022 року.

Кілька днів тому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав про те, що попри публічні заяви російського керівництва, жоден індикатор не вказує на готовність росії до переговорів; факти свідчать про налаштованість президента рф на ведення війни.

 

Глава МЗС Латвії потролив політиків, що телефонують Путіну

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 20:41. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349320/

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевичс натякнув, що ті політики, що часто телефонують Владіміру Путіну, просто “забули гордість”.

Як повідомляє “Європейська правда”, це слідує із поста, розміщеного ним у Twitter.

“На злобу дня”,- пише він російською мовою, після чого публікує в оригіналі уривок вірша радянського поета Роберта Рождественського:

“Подзвони мені подзвони,

Зателефонуй мені, заради Бога.

Через час протягни

Голос тихий і глибокий.

Зірки тануть над Москвою.

Може, я забула гордість.

Як я хочу чути голос,

Як я хочу чути голос,

Довгоочікуваний голос твій”.

Нагадаємо, напередодні стало відомо про телефонну розмову, яку провели із Путіним президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц. Обох політиків часто критикують за часті розмови із Путіним та недостатню підтримку України.

 

Литовці зібрали гроші на «Байрактар» для України

29.05.2022 15:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3495058-litovci-zibrali-grosi-na-bajraktar-dla-ukraini.html

Литовська інтернет-мовна компанія Laisvės TV зібрала необхідні п’ять мільйонів євро для купівлі знаменитого безпілотника «Байрактар» і передачі його Україні, яка бореться проти російської агресії.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

Усього зібрано понад 5 мільйонів 55,8 тисячі євро, причому сума ще зростає. Ці гроші ініціаторам акції вдалося зібрати за півтора дні.

Laisvės TV обіцяє передати зібрані гроші Міністерству оборони, представники якого наступного тижня вирушать до Туреччини для переговорів та підписання протоколу про наміри.

Як повідомляв Укрінформ, спочатку метою кампанії було зібрати потрібну суму за три тижні. Проте литовці впоралися швидше.

 

Польща передасть Україні 18 гаубиць калібру 155 мм

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — НЕДІЛЯ, 29 ТРАВНЯ 2022, 15:38. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/29/7349274/

Польський уряд ухвалив рішення передати на озброєння України три батареї самохідних артилерійський установок калібру 155 мм AHS Krab.

Джерело: Polskie Radio

Деталі: Польська сторона вже провела навчання 100 українських військовослужбовців щодо експлуатації такого типу зброї.

Довідково: AHS Krab – польська національна САУ. При її виробництві використовується ліцензійна башта від британської гаубиці AS90.

Довжина ствола – 52 калібри. А в якості шасі обрано південнокорейську платформу від САУ K9 Thunder.

Виробником AHS Krab є Huta Stalowa Wola.

Передісторія:

Польща також передала Україні понад 200 танків.

Українські артилеристи вже застосовують на передовій французькі САУ Caesar.

Українські захисники на Донбасі застосовують на полі бою близько 100 американських гаубиць М777 калібру 155 мм.

Американські журналісти зі своїх джерел у Білому домі дізналися, що США готові передати Україні пускові установки M270 і М142, які можуть використовуватися як РСЗВ з дальністю вогню на 70 кілометрів.

 

У Відні відбулася акція проти масових зґвалтувань в Україні російськими окупантами

29.05.2022 15:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3495057-u-vidni-vidbulasa-akcia-proti-masovih-zgvaltuvan-v-ukraini-rosijskimi-okupantami.html

Українки провели у центрі Відня акцію проти масових зґвалтувань російськими окупантами українських жінок, дітей та чоловіків.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Демонстрація проводилася в межах всесвітньої акції “Women for Ukraine – жінки для України”, започаткованої жінками у Латвії та Естонії, які стали частково оголеними перед посольством рф, зі зв’язаними за спиною руками та мішками на головах.

Учасниці акції у Відні вийшли в популярний серед молоді парк біля Карлплатц у спідній білизні, обляпаній кров’ю, щоб привернути увагу австрійської та світової громадськості до проблеми сексуального насильства на розв’язаній росією війні в Україні.

“Цією акцією дівчата хотіли висловити свою підтримку тим, хто зазнав жорстких злочинів від рук російських окупантів, щоб потерпілі бачили підтримку всього світу та знали, що виконавці страшних злочинів будуть покарані. Звірства російських окупантів проти українських жінок, дітей та чоловіків не мають моральних меж”, – заявили організатори з ГО “Unlimited Democracy”.

Було наголошено, що просто зараз, щодня, російські солдати ґвалтують українців з особливою жорстокістю.

“Окупанти на Херсонщині зґвалтували дівчаток 12 і 15 років, шестимісячну дитину, а троє малолітніх хлопчиків померли внаслідок отриманих травм. Бракує слів щоб описати той жах, який відчувають українці прямо зараз. Вони бояться за своє життя, вони борються, але їх ґвалтують, катують, б’ють та вбивають”, – заявляли учасниці акції.

Як повідомляв Укрінформ, в Олександрівці на Херсонщині російські військові зґвалтували дітей – дівчат і хлопчиків, дехто з них загинув.

Також жахливий випадок стався з двома хлопчиками-близнюками дворічного віку. Діти з мамою були вдома, коли увірвалися 5 загарбників. Один тримав матір, решта по двоє ґвалтували малюків. Діти загинули від травм і втрати крові. За словами омбудсмена, помер від травм і трирічний хлопчик, якого на очах у матері зґвалтували два російських вояки.

Перехоплені СБУ розмови російських загарбників також свідчать, що їхні дружини закликають своїх чоловіків ґвалтувати українських жінок.

 

Резніков закликав світ визнати рф державою-терористом

29.05.2022 20:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3495214-reznikov-zaklikav-svit-viznati-rf-derzavouteroristom.html

Міністр оборони України Олексій Резніков закликав світ визнати росію державою-терористом, а Парламентську асамблею НАТО – проявити лідерство та зупинити російську пропаганду.

Як передає Укрінформ, про це міністр написав у Твіттері.

«Весь цивілізований світ має визнати росію державою, яка спонсорує та здійснює тероризм, здійснює геноцид проти українського народу. Я також закликаю членів Парламентської асамблеї НАТО: будьте лідерами, донесіть правду про цю війну до свого народу. Зупиніть російську пропаганду!» – зазначив міністр.

Як відомо, 29-30 травня у Вільнюсі відбувається щорічне засідання Парламентської асамблеї НАТО.

 

Публічне підбурювання до геноциду українців є злочином – міжнародні експерти

29.05.2022 11:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3494952-publicne-pidburuvanna-do-genocidu-ukrainciv-e-zlocinom-miznarodni-eksperti.html

Публічне підбурювання до скоєння геноциду українського народу є окремим злочином.

Про це ідеться у доповіді “Незалежний правовий аналіз порушення російською федерацією Конвенції про геноцид в Україні та обов’язку запобігти”, стислий виклад якої опублікував Укрінформ.

Звіт є першим, в якому розглядається одне з найбільш спірних і значущих питань російського вторгнення в Україну: чи має ця війна характеристики геноциду.

Дослідження є проєктом Інституту New lines і Центру Рауля Валленберга, які об’єднали три групи експертів. До них належать команда вчених-правознавців й експертів з питання геноциду, група дослідників, які опрацьовували інформацію з відкритих джерел, а також група лінгвістів, які скористалися широким переліком першоджерел, що вже є доступними – перехоплені повідомлення і свідчення.

Інститут New lines і Центр Рауля Валленберга вивчали геноциди рохінджа та уйгурів, зокрема підготували перший звіт, який засвідчив факт геноциду у Сіньцзяні у розумінні Конвенції про геноцид 1948 року.

Дослідники дійшли висновку, що росія як держава несе відповідальність за порушення Статті II та Статті III (c) Конвенції про геноцид, якої вона зобов’язана дотримуватись.

Українська національна група визнається на національному і міжнародному рівнях, а також росією в офіційних міждержавних відносинах. Отже, українці є захищеними Конвенцією про геноцид.

Відповідно до Статті III (c) Конвенції про геноцид, пряме та публічне підбурювання до скоєння геноциду є окремим злочином, незалежно від того, чи призведе воно до геноциду.

Як ідеться у дослідженні, російські високопосадовці і державні ЗМІ заперечують існування окремої української ідентичності, маючи на увазі, що ті, хто ідентифікують себе як українці, загрожують єдності росії або потурають нацизму, тому заслуговують на покарання. Заперечення існування захищених груп є конкретним індикатором геноциду, відповідно до критеріїв ООН щодо оцінки ризику масових звірств.

Як наголошують дослідники, “звинувачення у дзеркалі” є найпотужнішою історично повторюваною формою підбурювання до геноциду, коли зловмисник звинувачує цільову групу у плануванні тих звірств, які він сам має намір скоїти, зображуючи таргетовану групу як екзистенційну загрозу, а насильство над нею – самозахистом і необхідністю. Так, президент рф володимир путін і російські посадовці звинуватили Україну у скоєнні геноциду або винищенні цивільного населення на контрольованих росією територіях як привід для вторгнення в Україну.

російські посадовці та медіа посилаються на “денацифікацію” як одну з головних цілей вторгнення та описують українців як недолюдей (“зазомбовані”, “зі звірською натурою”, “підпорядковані”), хворих чи заражених (“сволота”, “скверна”, “розлад”), або як екзистенційні загрози і втілення зла (“нацизм”, “Гітлерюгенд”, “Третій Рейх”). Ця риторика застосовується, щоб зобразити українців як нацистів і смертельних ворогів, перетворюючи їх на легітимну чи необхідну мішень для знищення.

Дослідники також констатують конструювання росією екзистенційної загрози в особі українців. рф відверто пов’язує нинішнє вторгнення з екзистенційною війною Радянського союзу з нацистською Німеччиною, посилюючи вплив пропаганди на російську аудиторію з метою скоєння або схвалення масових звірств. Заступник голови Ради безпеки росії Дмитро Медведєв 5 квітня опублікував: “Перетворившись на Третій Рейх…, Україну спіткає та ж доля… на яку вона заслуговує! Ці завдання не виконуються миттєво. І вони будуть вирішуватись не тільки на полі бою”. За день до Дня перемоги путін надіслав в ОРДЛО телеграму, що росіяни борються “за звільнення рідної землі від нацистської скверни”, і що “перемога буде наша, як і в 1945 році”.

Крім того, підкреслюють експерти, російська православна церква публічно підтвердила історичну паралель і високо оцінила боротьбу росії з нацистами.

 

Міжнародні експерти: Депортація українців до росії є геноцидом

30.05.2022 04:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495338-miznarodni-eksperti-deportacia-ukrainciv-do-rosii-e-genocidom.html

Насильницьке переміщення жителів України з тимчасово захоплених територій, яке чинять російські загарбники, є геноцидом.

Про це йдеться у міжнародній юридичній доповіді “Незалежний правовий аналіз порушення російською федерацією Конвенції про геноцид в Україні та обов’язку запобігти”, стислий виклад якої опублікував Укрінформ.

росія повідомила про переселення з України до рф від початку повномасштабного вторгнення понад мільйона людей, у тому числі більш як 180 тис. дітей, ідеться у документі.

Біженці та посадовці повідомляють, що їх переміщували силою або під загрозою застосування сили. За словами українських посадовців, до російського законодавства вносяться зміни, щоб пришвидшити процес усиновлення дітей з Донецької та Луганської областей, тоді як примусово відправлені до росії українські діти змушені проходити навання російською мовою, підкреслюють міжнародні експерти.

Насильницьке переміщення українських дітей до росії є актом геноциду згідно зі Статтею II (e) Конвенції про геноцид, зазначається у дослідженні.

Як повідомляв Укрінформ, звіт “Незалежний правовий аналіз порушення російською федерацією Конвенції про геноцид в Україні та обов’язку запобігти” є першим, у якому розглядається одне з найбільш спірних і значущих питань російського вторгнення в Україну: чи має ця війна характеристики геноциду.

Дослідження є проєктом Інституту New lines і Центру Рауля Валленберга, які об’єднали три групи експертів: учених-правознавців й експертів з питання геноциду; дослідників, які опрацьовували інформацію з відкритих джерел; лінгвістів, які скористалися широким переліком першоджерел, що вже є доступними – перехоплені повідомлення і свідчення.

Експерти дійшли висновку, що росія як держава несе відповідальність за порушення Статті II та Статті III (c) Конвенції про геноцид, якої вона зобов’язана дотримуватись.

Українська національна група визнається на національному і міжнародному рівнях, а також росією в офіційних міждержавних відносинах. Отже, українці є захищеними Конвенцією про геноцид.

Як підкреслюється у звіті, на держави покладається правове зобов’язання запобігати геноциду за межами своїх кордонів одразу, тільки-но їм стає відомо про серйозну загрозу геноциду (цей поріг є чітко встановлений в цьому звіті), а отже, держави тепер не можуть заперечувати знання про нього. Конвенція про геноцид покладає на держави мінімальне правове зобов’язання вживати належних дій, щоб сприяти запобіганню геноциду та захисту уразливого населення України від неминучої загрози геноциду.

 

Сексуальні злочини військових рф є геноцидом українського народу 

30.05.2022 01:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495318-seksualni-zlocini-vijskovih-rf-e-genocidom-ukrainskogo-narodu.html

Скоювані російськими військовими в Україні згвалтування та сексуальне насильство є геноцидом.

Про це ідеться у міжнародній юридичній доповіді “Незалежний правовий аналіз порушення російською федерацією Конвенції про геноцид в Україні та обов’язку запобігти”, стислий виклад якої опублікував Укрінформ.

Як зазначається у дослідженні, масштаби повідомлень про сексуальне насильство та згвалтування на тимчасово захоплених територіях свідчать про повсюдність та систематичність дій російських військ, включно із груповими згвалтуваннями, згвалтуваннями батьків у присутності дітей і навпаки, та сексуальне рабство.

Згвалтування та сексуальне насильство можуть бути численними актами геноциду, включаючи заходи із запобігання народженню, і спричиняти добре вивчену довгострокову фізичну та біологічну шкоду, підкреслюють експерти.

Масштаби сексуального насильства в цій війні в Україні стануть відомі тільки з часом, хоча, ймовірно, ніколи не будуть з’ясовані цілком, додають автори дослідження.

Як повідомляв Укрінформ, звіт “Незалежний правовий аналіз порушення російською федерацією Конвенції про геноцид в Україні та обов’язку запобігти” є першим, у якому розглядається одне з найбільш спірних і значущих питань російського вторгнення в Україну: чи має ця війна характеристики геноциду.

Дослідження є проєктом Інституту New lines і Центру Рауля Валленберга, які об’єднали три групи експертів: вчених-правознавців й експертів з питання геноциду; дослідників, які опрацьовували інформацію з відкритих джерел; лінгвістів, які скористалися широким переліком першоджерел, що вже є доступними – перехоплені повідомлення і свідчення.

Експерти дійшли висновку, що росія як держава несе відповідальність за порушення Статті II та Статті III (c) Конвенції про геноцид, якої вона зобов’язана дотримуватись.

Українська національна група визнається на національному і міжнародному рівнях, а також росією в офіційних міждержавних відносинах. Отже, українці є захищеними Конвенцією про геноцид.

 

росія з настанням холодів може розпочати газовий шантаж Європи – Єрмак

29.05.2022 18:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495146-rosia-z-nastannam-holodiv-moze-rozpocati-gazovij-santaz-evropi-ermak.html

росія, окрім продовольчої кризи, з настанням холодів може розпочати газовий шантаж Європи, тому саме зараз необхідно продемонструвати силу та єдність західного світу.

Про це керівник Офісу Президента Андрій Єрмак написав в Телеграмі, передає Укрінформ.

“Не можна виключати, що росія, окрім продовольчої кризи, з настанням холодів розпочне газовий шантаж Європи. Враховуючи те, що зараз кремль хоче обміняти розблокування українських портів на зняття санкцій, можна розуміти кінцеву мету москви. І саме зараз важливо продемонструвати силу та єдність західного світу. Економічна підтримка України, мита та ембарго на російську нафту, санкції проти банківської системи рф, вторинні санкції, а також саме та зброя, яку просить наша держава – це сильна, спільна відповідь”, – написав Єрмак.

За його словами, удари по росії мають бути швидкими та без вагань, інакше кремль спробує розколоти ЄС і продовжить власний шантаж.

Як повідомлялося, росія заблокувала усі порти та торговельні шляхи, через які здійснювався світовий експорт українського зерна. Понад 20 млн тонн зерна заблоковані у портах України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російська федерація намагається зірвати експорт українського зерна навіть через альтернативні шляхи.

 

Єрмак у Давосі перелічив ознаки геноциду українців з боку росії

23.05.2022 17:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3490357-ermak-u-davosi-pereliciv-oznaki-genocidu-ukrainciv-z-boku-rosii.html

Військові рф убивають українців тому, що вони – українці, використовуючи перелік ознак геноциду як джерело натхнення, а не попередження про покарання.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак на відкритті Russian War Crimes у межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі, повідомляє Укрінформ.

«російські солдати вбивають українців тому, що вони – українці. російська армія руйнує Україну, бо це – Україна. Саме в цьому полягає мета й сенс цього вторгнення. Схоже, перелік ознак геноциду з грудневої Конвенції ООН 1948 року російські злочинці в погонах використовують як джерело натхнення, а не попередження про покарання», – заявив він.

Єрмак зазначив, що у Конвенції про геноцид, крім убивств, катувань та каліцтв за ознакою приналежності до певної групи, є такі пункти, як скорочення та запобігання народженню дітей.

У цьому зв’язку він нагадав, про знищення росіянами пологового будинку в Маріуполі, додавши, вже десятки пологових зруйновані по всій Україні, а ще є тисячі пошкоджених лікарень, шкіл і садочків.

Очільник ОП також зауважив, що серед ознак геноциду є насильницька передача дітей іншим групам. Зокрема, за даними російських джерел, станом на 21 травня держава-терорист депортувала на свою територію понад 232 тисячі дітей, більш як дві тисячі з них – або сироти, або розлучені з батьками.

«Геноцид – один із найогидніших злочинів, відомих людству. Він ставить собі на службу і патологічних садистів, і легковірних дурнів, і спраглих до величі нікчем. Та найгірше, що його завжди підтримує мовчазний народ, який до втрати людяності боїться власного тирана», – зауважив Єрмак.

Керівник ОП переконаний, що віднині «воєнний злочин – друге ім’я росії».

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці зареєстрували 18 477 злочинів щодо вторгнення рф в Україну.

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан оголосив 17 травня про відправлення в Україну для розслідування злочинів, скоєних під час російського вторгнення, групи з 42 слідчих та експертів, що є найбільшою місією за кількістю персоналу, яка коли-небудь відряджалася на місця.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабне російське воєнне вторгнення.

 

Вже шість країн визнали дії росії геноцидом українців: Стефанчук подякував парламентам 

28.05.2022 14:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3494405-vze-sist-krain-viznali-dii-rosii-genocidom-ukrainciv-stefancuk-podakuvav-parlamentam.html

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук подякував парламентам шести країн світу, що визнали дії росії геноцидом українського народу.

Як передає Укрінформ, про це Верховна Рада України повідомляє у Телеграмі.

«Щиро вірю, що кількість держав, які солідаризуються з таким рішенням, буде лише зростати. Визнання злочинів росії геноцидом Українського народу – це насамперед повага до пам’яті тисячі невинно вбитих українців, зокрема – дітей», – заявив Стефанчук.

Країни, парламенти яких визнали злочини росії геноцидом українського народу, – це Україна, Естонія, Латвія, Канада, Польща, Литва, Чехія.

Як повідомляв Укрінформ, 14 квітня Верховна Рада ухвалила заяву «Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні». За відповідну постанову № 7276 проголосували 363 народні депутати.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 150

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua