Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 30.05.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 30.05.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

97-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Діти

Демографічні проблеми на росії, які з кожним роком набувають все більше проблемного характеру, до того ж посилюються у зв’язку з масовою загибеллю окупантів під час війни в Україні, кремль намагається компенсувати вивезенням в глиб своєї території українців із тимчасово окупованих територій. Особливу увагу загарбники приділяють дітям – з них вони планують робити «рускіх». Крім того, існують підозри, що дітей-сиріт окупанти використовуватимуть як товар.

  • “Станом на ранок 30 травня 2022 року більше ніж 687 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 243 дитини загинуло та понад 444 поранено”, – ідеться в повідомленні.

Дані не є остаточними, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

  • Президент РФ Владімір Путін підписав указ про спрощений прийом у громадянство Росії українських дітей-сиріт або тих, хто залишився без батьківського піклування, зокрема на тимчасово окупованих територіях.

Документ оприлюднило російське пропагандистське агентство “РИА Новости”. 

Публічні маркери:

«російські війська вбили в Україні вже 243 дітей».

«Путін підписав указ про спрощене набуття громадянства РФ дітьми-сиротами з України».

«Унаслідок ворожого обстрілу Харкова поранень зазнали троє людей, у т. ч. Підліток».

Контакти, консультації, перемовини – прикриття справжніх намірів московитів

Як свідчить історія, переговори і прийняті на них рішення ніколи не сприймалися кремлем як законні підстави для дотримання узгоджених позицій. Московити порушували такі угоди у будь-який зручний для себе момент. Тому очікувати особливого ефекту від нинішніх перемовин теж не варто. Як справедливо зазначив Д. Кулеба, висловлювання російською стороною готовності до переговорів – це всього-навсього «операція з маскування своїх справжніх дій».

В теперішньому випадку навіть активність Туреччини щодо тристоронньої зустрічі (Україна-ООН-рф) – це теж саме прикриття московитських імітацій на тлі посилення бомбардувань і ракетно-артилерійських ударів по мирних мешканцях українських територій.

Україна вже вісім років в стані перемовин та агресія лише наростає.

Публічні маркери:

«Заяви про відкритість рф до переговорів є класичним «кдб-шним маскуванням» – Кулеба».

«Ердоган запропонував путіну зустріч у форматі Україна-ООН-рф у Стамбулі».

«Зеленський і Ердоган обговорили створення Моніторингового центру в Стамбулі»

«Українці проти будь-яких поступок росії та беззаперечно вірять у перемогу».

«Подоляк про поступки росії: Будь-який мінськ-3 – це відкладена на рік війна».

«Україна веде з росією переговори лише з гуманітарних питань – Подоляк».

Окупований Маріуполь

Маріупольська оборонна епопея повністю перейшла із фізичного стану в вербально-публічний.

Тепер вся інформація про оборонців міста, які потрапили до полону, мала би оприлюднюватися практично онлайн. Необхідно оприлюднити всі прізвища наших захисників, бажано з портретами кожного з них і добиватися відповіді від кремля щодо стану здоров’я кожного з них.

Лише широкий публічний розголос може врятувати цих мужніх людей, які із одного пекла потрапили до іншого. Причому розголос на міжнародному рівні, практично із щоденним зверненням до світової громади, організацією руху за визволення з полону в країнах Європи, публічній активізації цієї проблеми на політико-дипломатичному рівні…

І, звісно, на державному рівні потребує підтримки створена Рада дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі».

Публічні резонанси:

«Анексія Маріуполя окупантами перейшла в активну стадію – радник мера».

«Історія героїв Азовсталі не закінчилася, про них не треба забувати – родичі військових».

«У Маріуполі загарбники підготували до відправлення в рф судна з рулонною сталлю».

«Міноборони про захисників “Азовсталі”: є вся інформація, але наразі – засекречена».

«В Україні створили Раду дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі».

«Обмінами військовополонених відтепер займатимуться ГУР та СБУ».

«Родичі евакуйованих з «Азовсталі» військових наразі нічого про них не знають».

«росіяни вкрали з Маріуполя сім вцілілих тролейбусів і відправили їх у Донецьк».

«Росіяни облаштували фільтраційний табір на кордоні з Естонією – радник мера Маріуполя» .

«Вбитих росіянами у Маріуполі може бути більше: уже поховали 21 тисячу тіл».

«З Маріуполя до фільтраційного табору за добу вивезли 253 людей».

««Трансплантація дитячих органів» у Маріуполі – черговий фейк російських ЗМІ».

Фонові маркери резонансів

Бріджит Брінк офіційно приступила до виконання обов’язків посла США в Україні ( три роки посада була вакантною). Посольство США у День пам’яті вшанувало загиблих українських героїв.

Маскуваннями під стандарти британська агенція Reuters просуває російську пропагандистську лексику. Таким чином, використовуючи наративи кремля, Reuters по суті підтримує агресію путінської росії в Україні, виступає на боці глобального агресора. Очевидно, доцільно було б провести соціолінгвістичний та комунікаційно-контентний аудит термінів, висловів, сентенцій та довести результати до відома міжнародної журналістської громади. Це, до речі, можна робити і при акредитації іноземних журналістів в Україні, за даними МО України список таких представників ЗМІ нараховує понад 9 тисяч осіб.

Путінці ведуть комплексний наступ на міжнародний цифровий світ. Це потребує системних міжнародних реакцій і відповідного реагування.

На окупованих територіях чиниться активний громадянський спротив агресору-терористу.

У Нідерландах українці вшанували пам’ять Євгена Коновальця.

Конфлікт навколо закордонного відрядження П. Порошенка вирішився, але засвідчив проблеми в урядуванні та кризу в політичному житті країни в часи воєнного стану.

Путінці в м. Лиман зруйнували спортивну арену, що вчергове доводить мету їхньої агресії – тотальне знищення інфраструктури та самих українців.

Публічні маркери:

«Новий посол США вручила вірчі грамоти у МЗС України».

«Посольство США у День пам’яті вшанувало загиблих українських героїв».

«В МЗС обурились стандартам Reuters: просувають російську пропаганду».

«У росії тестують блокування VPN-сервісів».

«У росії завели нові справи на Google та Meta».

«У Мелітополі прогримів вибух біля будинку гауляйтера Балицького».

«У Стрілковому на Херсонщині росіяни не змогли провести «перепис» – жителі не дали свої дані».

«У Нідерландах українці вшанували пам’ять Євгена Коновальця».

«Порошенко таки виїхав за кордон – Ар’єв».

«Порошенко написав відкритий лист Зеленському».

«В ОП показали наслідки обстрілів російських «військових цілей» в Україні».

«У Лимані росіяни зруйнували ще одну «військову ціль» – сучасну велобазу».

Путінський технологічний терор

Понад вісім років Україна протистоїть агресії з боку путінського режиму. Арсенал дій з боку московії значно ширший традиційного мілітаризму і реально є практиками терору.

Для нас давно є очевидним, і це зараз підтверджують міжнародні слідчі, що путінський режим представляє державу, суттю якої є терористична діяльність. Україна звертається до ПА НАТО з тим проханням визнати путінську рф державою-терористом. Декларація ПА НАТО говорить про багато гарних речей, але цю проблему залишає осторонь. Хоча в цей час путінці розстрілюють евакуаційний конвой під Сєвєродонецьком і вбивають французького журналіста. За збігом обставин це трапилося в день, коли до Києва прибуває голова МЗС Франції.

Цієї ж доби путінці ушкоджують аміакопровід, що створює хімічну загрозу для декількох сіл. Також зафіксовано дії фсб, яка систематично тероризує місію ОБСЄ в окупованому Херсоні.

Це лише приклади доби, а у нас в історії протистояння України та путінської федерації переліки таких терористичних проявів фіксуються вже понад 8 років.

На цьому фоні кричущою є тема допуску України до потужної зброї, яка б дозволила вести адекватні бойові дії проти агресора.

На жаль, фіксуємо факти домінантного впливу на міжнародну громаду з боку кремля. москва використовує всі можливості, зокрема політико-дипломатичні та комунікаційно-контентні, для вчинення ментального тиску на еліти демократичних країн щодо ненадання або пригальмовування поставок сучасної технологічної зброї Україні.

Такі вагання наших партнерів в геостратегічних рішеннях мотивують світові сили тероризму, бо вони вважають, що за крок від тотальної перемоги.

  • Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина закликала парламентаріїв країн-членів НАТО визнати росію державою-спонсором тероризму.

Про це вона заявила у виступі на засіданні Комітету з питань демократії та безпеки весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі, передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.  

  • На весняній сесії Парламентської Асамблеї НАТО, яка тривала 27-30 травня, була ухвалена декларація із закликом до урядів країн-членів Альянсу здійснити конкретні наступні кроки щодо просування України до членства в НАТО та посилення протидії російській агресії.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Верховної Ради, понад 200 законодавців із приблизно 30 країн Альянсу НАТО одноголосно схвалили декларацію «Standing with Ukraine».

За словами голови постійної делегації України у ПА НАТО Єгора Чернєва, усі основні правки від української делегації були враховані, таким чином «вдалося домогтися найбільш жорсткої декларації за весь час існування Асамблеї».

Серед пунктів, передбачених у декларації, ПА НАТО вимагає підтримати Україну на шляху до євроатлантичної інтеграції та наростити постачання важкого озброєння, зокрема систем ППО, ПРО, протикорабельних систем й артилерії, а також посилити обмін розвідувальною інформацією.

Окремо у документі наголошується на необхідності створення спеціального Міжнародного трибуналу для розслідування, кримінального переслідування та притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що надання Україні зброї не втягне інші держави у розв’язану росією війну.

На цьому він заявив на спільному з французькою колегою Катрін Колонна брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Кулеба закликав не вестися на заяви російських посадових осіб або окремих європейських політиків чи інтелектуалів на кшталт: «Не давайте Україні жодної зброї, бо інакше це нас втягне у війну».

Глава МЗС наголосив, що росія домагається, аби Україні ніхто не допомагав, щоб російські війська якнайшвидше вбили якомога більшу кількість українців, захопили якомога більше території: «Тому вони (росіяни – ред.) ходять і на кожному кроці всім погрожують страшними наслідками за підтримку України, але правда є очевидною».

  • Україна отримає нові партії високоточних керованих ракет MLRS, але не зможе ними стріляти вглиб російської території. 

Як передає Укрінформ, про це в понеділок написав Твіттері експерт з міжнародних відносин, дипломат Майкл Макфол, а також зазначив анонімний американський високопосадовець, на якого посилається The Washington Post.

WP зазначає, що типові ракети MLRS вражають цілі на відстані близько 70 км. Саме їх США збираються постачати в Україну.

  • У Бахмутському районі Донецької області внаслідок дій російського агресора пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу Тольятті – Одеса.

Про це у Телеграмі повідомив очільник Донецької військової обласної адміністрації Павло Кириленко, передає Укрінформ.

  • Керівник Луганської області Сергій Гайдай повідомив про зупинку евакуації з області – окупанти обстріляли авто, яке їхало забирати 10 людей.

Джерело: Гайдай у Telegram

Пряма мова Гайдая: “Евакуацію офіц ійно зупинено. Рашисти обстріляли авто, яке їхало забирати людей. Загинув французький журналіст.

Сьогодні наш броньований евакуаційний транспорт їхав забирати 10 людей з області та потрапив під ворожий обстріл. Осколки снарядів пробили броню машини, смертельне поранення в шию отримав акредитований французький журналіст, який робив матеріал про евакуацію, патрульного поліцейського врятувала каска”.

  • Служба безпеки встановила, що спецслужби РФ провели серію провокацій у тимчасово окупованих районах півдня та сходу України, аби дискредитувати ОБСЄ.

Джерело: СБУ

Деталі: Також росіяни хотіли зробити постановочні сюжети для ЗМІ, щоб звинуватити працівників ОБСЄ у шпигунстві на користь СБУ, скомпрометувати Місію та поставити під сумнів її об’єктивність.

Для збору “доказів” загарбники вдиралися до помешкань працівників ОБСЄ та “вибивали” з них компрометуючу інформацію.

Наприклад, у тимчасово окупованому Херсоні співробітники ФСБ, представляючись працівниками СБУ, під відеозапис змусили працівника моніторингової Місії ОБСЄ підписати “угоду про негласну співпрацю”.

Ще кількох працівників окупанти викрали.

З 16 по 23 травня співробітники ФСБ, погрожуючи вбивством, змусили працівників ОБСЄ на камеру “свідчити” про пограбування офісу нібито українськими правоохоронцями.

  • Окупаційна влада Херсонської області заявила, що почався процес вивезення зерна з регіону до держави-агресора РФ.

Про це повідомляє пропагандистське російське ЗМІ РБК з посиланням на колаборанта Кіріла Стрємоусова, призначеного окупантами нібито заступником голови Херсонської області.

Йдеться про минулий врожай пшениці, який зберігався у Херсонській області.

  • Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна заявляє, що злочини, які були вчинені російськими військовими в Україні, зокрема у Бучі, не можуть залишитися безкарними.

Про це Колонна написала у своєму Твіттері після відвідування Бучі, передає Укрінформ.

“Разом з мером і керівництвом Бучі – щоб висловити від імені Франції наше глибоке засудження і жах щодо російських злочинів, віддати шану жертвам і підтримати боротьбу з безкарністю. Такі дії не можуть залишитися безкарними”, – зазначила Колонна.

Публічні маркери:

«Україна закликає країни НАТО визнати росію державою-спонсором тероризму».

«ПА НАТО ухвалила декларацію щодо підтримки євроатлантичного курсу України».

«НАТО варто посилити політику стримування рф через війну проти України – Стефанчук».

«Стефанчук закликав учасників ПА НАТО надати Україні необхідну зброю».

«Надання Україні зброї не втягне інші держави у війну – Кулеба».

«У Вашингтоні уточнили: Україна отримає MLRS, які летять на 70, а не 300 км».

«Байден не планує давати Україні РСЗВ, здатні досягати цілей на території РФ – Reuters».

«На Донеччині через бойові дії стався витік аміаку – у зоні ураження шість населених пунктів».

«Росіяни обстріляли евакуаційне авто, вбили французького журналіста».

«ФСБ провела спецоперацію проти співробітників ОБСЄ, щоб виставити їх шпигунами – СБУ».

«Окупанти визнали, що вивозять херсонське зерно в РФ».

«росіяни вкрали майже пів мільйона тонн зерна із захоплених територій».

«Злочини військових рф в Україні не можуть залишитися безкарними – глава МЗС Франції».

«Глава МЗС Франції відвідала Бучу».

Шостий пакет санкцій

Саміт ЄС, де головним питанням була підтримка України і прийняття шостого санкційного пакету, показав всю гамму можливих протидій зусиллям об’єднаної Європи обмежити власну залежність від енергоносіїв путінської умовної федерації.

Добові публічні маркери вказували на напругу і протилежність можливих результатів, однак на ранок 31 травня довели, що об’єднана Європа згуртована і послідовна.

Шостий санкційний пакет прийнято і це значний крок у справі подолання агресії путінської росії. Звісно, компромісів не вдалося уникнути, але все ж це на 90 відсотків обмежить до кінця року постачання нафти до ЄС.

Намагання Угорщини отримати дивіденди від власної енергозалежності увінчалися успіхом і одночасно – уроком для партнерів, що допустили таку односторонню залежність від режиму. кремль тероризує світ глобальними викликами, серед яких енергетика є ключовою для мирних середовищ (біржові цінові коливання вражають), хоча є ще навала глобального голоду, геноцидне знищення українців, наміри по нищенню інших народів та країн тощо.

В цей час путінська воєнщина наступала не лише в Україні. Вона наступала і на Нідерланди, відключивши їх від газопостачання. З позиції здорового глузду це є геостратегічним нонсенсом, та на московії розумом і логікою традиційно не користуються.

Шлях до сьомого пакету санкцій відкритий. Є надія, що його доля не буде такою довгою, як шостого, який приймався із 8 квітня по 31 травня.

  • Країни-члени ЄС досягнули угоди, яка дозволить ввести часткове ембарго на купівлю російської нафти, відключити російський «Сбербанк» від міжнародної платіжної системи SWIFT та введе заборону ще трьох державних мовників рф.

Про це на початку доби 31 травня у своєму твіттері повідомив голова Європейської Ради Шарль Мішель, передає Укрінформ.

«Це одразу охоплює понад 2/3 імпорту нафти з росії, що скорочує величезне джерело фінансування для її військової машини. Максимальний тиск на росію з метою припинення війни», — заявив дипломат.

Окрім того, погоджений санкційний пакет включає відключення російського «Сбербанку» від міжнародної платіжної системи SWIFT, заборону ще 3 російських державних мовників та покарання відповідальних за військові злочини в Україні.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення про нафтові санкції проти росії.

«Це дозволить фактично скоротити близько 90% імпорту нафти з росії до ЄС до кінця року», — зазначила вона.

  • Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер заявив, що підтримає нафтове ембарго ЄС щодо Росії, якщо його країна зможе отримувати нафту від своїх сусідів у разі перебоїв із постачанням.

Про це він заявив перед самітом ЄС у Брюсселі, пише “Європейська правда”.

“Ми повністю підтримуємо альтернативи російській нафті та газу – з іншого боку, нам потрібна допомога наших партнерів”, – сказав Гегер.

“Ми завжди були надійним партнером із транзиту нафти та газу. Тепер, у разі надзвичайної ситуації, нам буде потрібно те саме від партнерів навколо нас, які мають вихід до моря”, – додав він.

  • Російський газовий монополіст “Газпром” з 31 травня припинить постачати природний газ у Нідерланди через відмову компанії Gasterra платити за механізмом про “оплату у рублях”.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомляє NOS, наводячи заяву Gasterra, співвласниками якої є компанії Shell, Esso Nederland та держава.

Компанія повідомила, що очікувала такої реакції російської сторони і закупила газ з інших джерел.

У Gasterra пояснили, що відмовляються від вимог РФ щодо оплати через те, що це означало би порушення санкцій ЄС проти Росії. На додачу, якщо – згідно з вимогами цієї системи оплати – відкрити рахунки у Росії, вони підпадали би під російське законодавство, а це надто ризиковано.

Термін чинного контракту з “Газпромом” спливає 1 жовтня і продовжувати його не планують. 

Міністр з питань енергетики й клімату Роб Єттен сказав, що розуміє рішення компанії, та що втрата поставок від “Газпрому” не буде мати суттєвих наслідків для домогосподарств і бізнесу.

Нагадаємо, у Данії також заявили, що очікують припинення постачання російського газу через вимогу виконувати вимогу Росії про оплату у рублях. 

  • Ф’ючерси на сиру нафту марки WTI піднялися на 1% до приблизно 116 доларів за барель, досягнувши найвищого рівня за майже три місяці.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на фінансовий портал tradingeconomics.com.

Причина – спекулятивні очікування трейдерів напередодні оголошення можливої угоди ЄС про заборону російської нафти та послаблення обмежень щодо коронавірусу у великих містах Китаю.

На думку аналітиків порталу, ембарго на російську нафту загрожує загостренням на світовому ринку нафти на тлі зростання попиту на бензин, дизельне паливо та реактивне паливо напередодні пікового літнього сезону попиту в США та Європі.

Публічні маркери:

«ЄС погодив часткове нафтове ембарго для рф та відключення «Сбербанку» від SWIFT – Мішель».

«Словаччина готова підтримати ембарго на російську нафту, але хоче отримати гарантії – прем’єр».

«Країни ЄС досягнули прогресу, треба приймати рішення – Мішель про шостий пакет санкцій».

«Боррель впевнений, що ЄС на саміті домовиться про шостий пакет санкцій проти РФ».

«Орбан звинуватив Єврокомісію у “безвідповідальній поведінці” через санкції».

«Орбан назвав нові умови, за яких підтримає ембарго на російську нафту».

«Глава МЗС Франції сподівається на рішення про шостий пакет санкцій проти рф через два дні».

«Шостий пакет санкцій: Єврокомісія не очікує позитивного рішення упродовж наступних 48 годин».

«”Газпром” припиняє постачати газ Нідерландам за відмову платити у рублях».

«Данський енергогігант Orsted не платитиме за російський газ у рублях і очікує припинення поставок».

«Посли ЄС укотре не узгодили шостий пакет санкцій – ЗМІ».

«Напередодні нафтової угоди ЄС «чорне золото» зростає в ціні».

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонасів

 

російські війська вбили в Україні вже 243 дітей

30.05.2022 08:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495383-rosijski-vijska-vbili-v-ukraini-vze-243-ditej.html

Війська російської федерації вбили в Україні вже 243 дітей.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора з посиланням на ювенальних прокурорів повідомляє у Телеграмі.  

“Станом на ранок 30 травня 2022 року більше ніж 687 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 243 дитини загинуло та понад 444 поранено”, – ідеться в повідомленні.

Дані не є остаточними, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 153, Київській – 116, Харківській – 109, Чернігівській – 68, Луганській – 52, Херсонській – 52, Миколаївській – 47, Запорізькій – 29, Сумській – 17, у Києві – 16, у Житомирській області – 15.

29 травня внаслідок артилерійського обстрілу ворогом с. Миролюбівка Херсонського району Херсонської області загинула 9-річна дівчинка. Ще двоє дітей, 7-місячне немовля і 5-річна дівчинка, були поранені.

26 травня через обстріл військами росії Лисичанська Луганської області був поранений 16-річний підліток.

25 травня внаслідок обстрілу с. Студенок Ізюмського району Харківської області дістав поранення 3-річний хлопчик.

Через постійні бомбардування та обстріли російськими збройними силами українських міст та сіл пошкоджено 1888 закладів освіти. При цьому 180 з них зруйновано повністю.

Надати інформацію про воєнний злочин щодо дитини можна через єдиний доказовий хаб: warcrimes.gov.ua та за телефонами: +380961004438, +380683235856.

 

Путін підписав указ про спрощене набуття громадянства РФ дітьми-сиротами з України

Олена Барсукова   30 травня 2022. УП

https://life.pravda.com.ua/society/2022/05/30/248879/

Президент РФ Владімір Путін підписав указ про спрощений прийом у громадянство Росії українських дітей-сиріт або тих, хто залишився без батьківського піклування, зокрема на тимчасово окупованих територіях.

Документ оприлюднило російське пропагандистське агентство “РИА Новости”.

В указі йдеться, що діти-сироти, діти, залишені без батьківського піклування, а також недієздатні особи, які мають українське громадянство, набувають російського громадянства за спрощеною процедурою.

“Опікуни” чи “організації” зможуть вимагати громадянства РФ для дітей, які перебувають на території тимчасово окупованих Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Указ Путіна також визначає, хто може звернутися з такою заявою.

Просити громадянства РФ для українських дітей можуть такі особи:

Опікун дитини або її піклувальник, які є громадянами РФ, України чи мешканцями окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Єдиним винятком є ситуація, якщо опікуна дитині призначили тимчасово за спільною заявою батьків, бо ті протягом певного періоду не можуть виконувати свої обов’язки.

Керівник організації для дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків, яка розташована на території ОРДЛО, Запорізької або Херсонської області, якщо дитина поміщена під нагляд в таку організацію.

Винятком є випадок, коли дитину помістили в “організацію” тимчасово, поки батьки, усиновителі, опікун або піклувальник з поважних причин не можуть виконувати свої обов’язки.

Керівник органу опіки та піклування, який “виконує обов’язки опікуна або піклувальника” щодо дитини.

Нагадаємо, раніше президент країни-агресора підписав указ про спрощений прийом у громадянство Росії мешканців тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей України.

Також російське міноборони заявляло, що окупанти викрали з України в Росію майже 200 тисяч дітей.

 

Унаслідок ворожого обстрілу Харкова поранень зазнали троє людей, у т. ч. підліток

30.05.2022 20:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495961-unaslidok-vorozogo-obstrilu-harkova-poranen-zaznali-troe-ludej-u-t-c-pidlitok.html

Удень 30 травня російські загарбники обстріляли Київський район Харкова, поранивши трьох мирних мешканців, зокрема 16-річного хлопця.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба Харківської обласної прокуратури, передає Укрінформ.

“За даними слідства, 30 травня 2022 року російські військові обстріляли Київський район м. Харкова. Під вогнем опинились дев‘ять вулиць. Внаслідок обстрілу отримали поранення троє мирних мешканців: 16-річний хлопець та двоє чоловіків. Наразі всі потерпілі перебувають у лікарні”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що внаслідок обстрілу пошкоджено низку будинків та господарських споруд. Крім того, сталась пожежа гаражних боксів площею майже 400 кв.м.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Як повідомляв Укрінформ, у Золочівській громаді Харківської області 30 травня внаслідок артилерійського обстрілу військами рф загинула людина.

У Харкові під час російського обстрілу 30 травня отримали поранення дві людини, зокрема – дитина.

 

У війні з росією загинув активіст і волонтер з Мукачева Роман Жук

30.05.2022 17:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495806-u-vijni-z-rosieu-zaginuv-aktivist-i-volonter-z-mukaceva-roman-zuk.html

На війні загинув волонтер з Мукачева Роман Жук, фотограф, співзасновник екологічного руху Chysto.de, який опікувався Карпатським морем – водосховищем Теребле-Ріцької ГЕС.

Про це у Фейсбуці повідомила його дружина Лєна Жук, передає Укрінформ.

За її словами, прощання з Романом Жуком відбудеться завтра в Мукачеві біля їхнього будинку по вулиці Ярослава Мудрого. Потім Романа відспівають в міському Соборі Успіння Богородиці.

Роман Жук пішов на війну добровольцем у перші дні, був артилеристом.

Разом з дружиною мали спільний мікробренд Povna banka – робили варення із карпатських ягід. Також два роки тому започаткували екологічний рух Chysto.de, який опікувався Карпатським морем – водосховищем Теребле-Ріцької ГЕС. Разом із однодумцями з усієї України влаштовували екопікніки – прибирали пластик, якого було багато у водосховищі через проблеми із збором твердих побутових відходів у гірських громадах. Завдянки їхнім акціям, в тому числі, у громадах Міжгірщини минулого року вперше запровадили централізований збір сміття.

 

У захопленому Херсоні жителі вшановують пам’ять загиблих тероборонівців

30.05.2022 12:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495562-u-zahoplenomu-hersoni-ziteli-vsanovuut-pamat-zagiblih-teroboronivciv.html

У захопленому російськими загарбниками Херсоні на місці загибелі тероборонівців містяни створили народний меморіал.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє телеграм-канал ХерсонТут.

«У Бузковому гайку на Нафтовиків хтось облаштував Меморіал бійцям Херсонської тероборони, які геройські загинули тут 1 березня. Біля нього лежать свіжі квіти», – йдеться у повідомленні.

Як інформує херсонське видання «Мост», 1 березня в боях за Херсон загинули тероборонівці, які практично без зброї і невеликою кількістю намагалися захистити місто від вторгнення російських військ. Їхні тіла знайшли в Бузковому гаю в мікрорайоні Шуменський.

Як повідомляв Укрінформ, про поховання бійців ТрО, які загинули в бою з росіянами у Бузковому парку, інформував священник Чудинович. Він зазначав, що дані про полеглих бійців ТрО та місце їх поховання фіксували. Ховали бійців працівники комунального підприємства, робили це у складних умовах з ризиком для життя, адже їм довелося проїжджати через ворожі блокпости і працювати на території, де навколо війська агресора.

 

До суду скерували першу справу про зґвалтування під час війни – Венедіктова

30.05.2022 12:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495552-do-sudu-skeruvali-persu-spravu-pro-zgvaltuvanna-pid-cas-vijni-venediktova.html

Правоохоронці скерували до суду першу справу щодо зґвалтування під час війни російським військовослужбовцем.

Про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“За вбивство цивільного чоловіка та сексуальне насильство над його дружиною судитимуть Михайла Романова – військовослужбовця 239-го полку 90-ї гвардійської танкової Вітебско-Новгородскої дивізії зс рф”, – поінформувала вона.

За словами Венедіктової, Київська обласна прокуратура та СБУ в рамках розслідування цього воєнного злочину встановили, що у березні під час захоплення Броварського району російський військовий увірвався до будинку в одному із сіл і застрелив його господаря.

«П‘яний військовослужбовець разом із іншим окупантом, одразу ж після вбивства декілька разів зґвалтували його дружину. Вони погрожували жінці зброєю та насиллям навіть стосовно її дитини, яка була в цей час поруч», – нагадала генпрокурор.

При цьому вона зазначила, що навіть попри те, що обвинувачений наразі не у руках українських правоохоронців, він не уникне справедливого суду і відповідальності перед законом.

Як повідомлялося, 22 березня Венедіктова заявила, що правоохоронці оголосили першу підозру щодо зґвалтування української жінки загарбником.

 

Повідомили про підозру полковнику нацгвардії рф, який брав участь у захопленні ЧАЕС

30.05.2022 11:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495507-povidomili-pro-pidozru-polkovniku-nacgvardii-rf-akij-brav-ucast-u-zahoplenni-caes.html

Полковнику поліції нацгвардії росії повідомили про підозру за силове захоплення і розграбування Чорнобильської АЕС.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

За процесуального керівництва прокурорів Офісу генпрокурора повідомлено про підозру полковнику поліції федеральної служби військ національної гвардії рф у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, підозрюваний, на виконання наказу генерала федеральної служби військ нацгвардії рф, знаючи, що атомна електростанція відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права є об’єктом, що містить небезпечні сили, взяв участь у її силовому захопленні із застосуванням зброї.

Після захоплення росіянами ЧАЕС полковник сприяв в операції з її незаконного утримання. За участі полковника на виконання злочинних наказів було незаконно вивезено 169 військовослужбовців Національної гвардії України до росії.

Такі дії становлять пряму загрозу життю і здоров’ю мирного населення, суперечать нормам ст. 56 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, яка прямо забороняє вчиняти напади на атомні електростанції в умовах збройного конфлікту.

Раніше прокурори вже повідомили про підозру двом генералам федеральної служби військ національної гвардії рф у порушенні законів та звичаїв війни.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює СБУ за оперативного супроводу Головного управління контррозвідувального забезпечення об’єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму ДЗНД СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, з 24 лютого по 31 березня всі об’єкти ДСП “Чорнобильська АЕС” та об’єкти у зоні відчуження були захоплені військовими підрозділами російської федерації. 31 березня загарбники залишили територію промислового майданчика ЧАЕС.

 

російському військовому оголосили підозру через смерть 10 цивільних на Чернігівщині

30.05.2022 13:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495634-rosijskomu-vijskovomu-ogolosili-pidozru-cerez-smert-10-civilnih-na-cernigivsini.html

Правоохоронці повідомили про підозру військовослужбовцю рф через смерть 10 цивільних осіб через нелюдські умови тримання у підвалі Ягіднянської школи у Чернігівській області в березні.

Про це поінформувала пресслужба Офісу генерального прокурора у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Прокурори Чернігівської обласної прокуратури заочно повідомили про підозру одному з військовослужбовців збройних сил рф у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)”, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, підозрюваний під час захоплення села Ягідне Чернігівської області із 3 по 30 березня 2022 року спільно з іншими озброєними військовослужбовцями рф, погрожуючи застосуванням вогнепальної зброї, насильно помістили у підвальне приміщення школи близько 350 місцевих мешканців, із яких 77 дітей, у тому числі 5 немовлят.

Зазначається, що перед відправленням людей до підвалу за мінусової температури повітря їх привселюдно роздягали, проводили обшук та огляд.

“При цьому військовослужбовці збройних сил рф усвідомлювали, що підвал Ягіднянської школи був непридатний для проживання у ньому людей через відсутність вентиляційних засобів доступу свіжого повітря, штучного або природнього освітлення, водопостачання та водовідведення, вбиральні, а також місць для сидіння і відпочинку, засобів приготування їжі”, – уточнюється у повідомленні.

Люди перебували у цьому приміщенні в антисанітарних умовах, що загрожувало їхньому життю та здоров’ю, інформують в ОГП.

«Через нелюдські умови утримання, заборону покидати приміщення підвалу померло 10 цивільних людей», – наголошується в повідомленні.

Досудове розслідування триває.

Як повідомлялося, російські військові використовували 350 заручників у Ягідному як живий щит.

 

З початку вторгнення рф зареєстрували вже понад 21,4 тисячі злочинів – ОГП

30.05.2022 10:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495450-z-pocatku-vtorgnenna-rf-zareestruvali-vze-ponad-214-tisaci-zlociniv-ogp.html

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну правоохоронці загалом зареєстрували 21 465 злочинів.

Про це пресслужба Офісу генпрокурора повідомляє у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Злочини агресії та воєнні злочини: зареєстровано 14 594 злочини. З них 14 116 – щодо порушення законів та звичаїв війни, 58 – щодо планування, підготовки або розв’язання та ведення агресивної війни, 16 – щодо пропаганди війни, 404 – інші”, – йдеться у повідомленні.

Окремо зазначається, що українські правоохоронці також зареєстрували 6871 злочин проти нацбезпеки, із них: 4708 – щодо посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, 989 – щодо державної зради, 863 – щодо колабораційної діяльності, 34 – щодо пособництва державі-агресору, 62 – щодо диверсії, 215 – інші.

Як повідомляв Укрінформ, в ОГП закликали громадян, якщо вони стали свідком воєнного злочину рф, фіксувати це та надсилати докази на сайт https://warcrimes.gov.ua.

 

Президентка Угорщини вимагає розслідувати воєнні злочини росії в Україні

30.05.2022 14:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3495676-prezidentka-ugorsini-vimagae-rozsliduvati-voenni-zlocini-rosii-v-ukraini.html

Угорщина рішуче засуджує російську агресію проти України та вимагає розслідувати скоєні воєнні злочини під час широкомасштабного вторгнення рф.

Як передає Укрінформ, про це заявила новообрана президентка Угорщини Каталіна Новак в рамках міжнародного благодійного телемарафону Save Ukraine – #StopWar.

«Угорщина однозначно засуджує російську агресію та збройне вторгнення в Україну. Ми вимагаємо розслідування всіх воєнних злочинів і покарання тих, хто вчинив ці варварські вчинки проти людства», – сказала вона.

Новак додала, що її країна продовжуватиме виконувати взяті на себе зобов’язання щодо надання притулку для понад 700 тисяч біженців із України.

«Ми продовжимо допомагати пораненим, надавати освіту дітям, що прибувають до нашої країни, та забезпечувати родин, що приїжджають, дахом над головою, їжею й роботою скільки це буде потрібно», – сказала президент Угорщини.

Як видно на відео, Новак під час звернення була у синій кофті та з жовтими сережками.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю ввечері одночасно з Берліна та Києва проходив другий міжнародний благодійний телемарафон Save Ukraine – #StopWar, який обʼєднав багатомільйонну аудиторію з усього світу навколо теми підтримки України. На площах багатьох великих міст і столиць світу було організовано спільний перегляд телемарафону та заходи на підтримку України.

 

Окупанти викрали у Мелітополі понад пів тисячі людей – мер

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 15:05. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349449/

За три місяці повномасштабної війни з Україною російські окупанти викрали у Мелітополі понад пів тисячі мирних громадян.

Джерело: мер окупованого міста Іван Федоров на онлайнбрифінгу в медіацентрі “Україна – Укрінформ” 30 травня

Пряма мова: “Найскладніше питання на сьогодні – це безпекове питання, тому що в місті Мелітополі регулярно, щоденно викрадають людей.

За весь час окупації, за три місяці, викрали більш ніж 500 людей. Когось тримають три дні, когось – більше місяця. У нас є приклад, коли дитину 16-річну тримають у заручниках вже 50 діб”.

Деталі: За словами Федорова, значними викликами для Мелітополя є і гуманітарні проблеми. Наприклад, що у жителів тимчасово окупованих територій закінчуються готівкові кошти, а продукти, які завозяться окупантами з Криму, коштують в три або й в чотири рази дорожче, ніж на території, підконтрольній уряду України.

 

Обстріли Миколаївщини: за добу загинули дві людини, щонайменше п’ятеро поранені

30.05.2022 12:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495557-obstrili-mikolaivsini-za-dobu-zaginuli-dvi-ludini-sonajmense-patero-poraneni.html

На Миколаївщині за минулу добу через обстріли російських загарбників загинули двоє цивільних, ще щонайменше п’ятеро поранені.

Про це повідомляє пресслужба облдержадміністрації у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“29 травня ворог наніс вогневе ураження з використанням далекобійної важкої артилерії по житловому району міста Миколаєва. У результаті удару одна цивільна особа загинула. Також у ніч з 29 на 30 травня, обстрілу зазнало м. Новий Буг. Одна особа загинула, ще троє зазнали поранень”, – йдеться у повідомленні.

Також увечері 29 травня обстрілу зазнало смт Первомайське та зранку 30 травня знову місто Миколаїв та с. Мішково-Погорілове. Двоє людей поранені. Тривали обстріли і Березнегуватської громади.

Інформація щодо пошкоджень та постраждалих уточнюється.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, житлові будинки.

 

Донецька область: окупанти убили 3 мирних мешканців за добу 

ІРИНА БАЛАЧУК — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 21:47  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349544/

30 травня у результаті російських обстрілів Донецької області загинуло троє людей, ще четверо отримали поранення.

Джерело: обласної військової адміністрації Павло Кириленко у Telegram

Пряма мова Кириленка: “Росія вбиває цивільних! За 30 травня росіяни вбили трьох мирних жителів Донеччини: 2 у Торецьку та 1 в Авдіївці. Ще четверо людей дістали поранення”.

Деталі: Голова ОВА підкреслив, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

 

Заяви про відкритість рф до переговорів є класичним «кдб-шним маскуванням» – Кулеба

30.05.2022 18:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495863-zaavi-pro-vidkritist-rf-do-peregovoriv-e-klasicnim-kdbsnim-maskuvannam-kuleba.html

Заяви росії про відкритість до переговорів є маскуванням її справжніх дій – продовженні агресії і блокуванні українських портів.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільному з французькою колегою Катрін Колонна брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

«Переговори з росією зрозуміло на якій стадії. Вони на стадії повномасштабного наступу росіїна Донбасі. Вони у спробах росії встановити повноцінну владу на тимчасово окупованих територіях у Херсонській, Запорізькій областях. Вони в кожній ракеті, яка летить по тому чи іншому місту України або об’єкту нашої інфраструктури», – наголосив Кулеба.

За його словами, справжні дії росії – це продовження агресії і це блокування українських портів.

«Тому росія може зробити сто заяв про те, як вони відкриті до переговорів, але це все класичне кдб-шне маскування, тобто операція з маскування своїх справжніх дій», – підкреслив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок міністр Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна перебуває з першим візитом в Україні.

 

Ердоган запропонував путіну зустріч у форматі Україна-ООН-рф у Стамбулі

30.05.2022 18:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495874-erdogan-zaproponuvav-putinu-zustric-u-formati-ukrainaoonrf-u-stambuli.html

Туреччина готова прийняти в Стамбулі та відіграти свою роль у зустрічі росії, України й ООН та в питанні можливого формування моніторингового механізму.

Про це йшлося під час телефонної розмови президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана з президентом рф володимиром путіним, повідомляє власкор Укрінформу.

«Президент Ердоган заявив, що в разі досягнення згоди обома сторонами, Туреччина готова відіграти свою роль у зустрічі росії, України та ООН в Стамбулі та можливому моніторинговому механізмі», – повідомили в директораті з комунікацій Президента Туреччини.

Вказується, що у розмові Ердоган наголосив на необхідності кроків, які мінімізують негативні наслідки війни та зміцнять довіру шляхом якнайшвидшого відновлення основи миру між росією та Україною.

Йшлося також про двосторонні відносини Туреччини та рф, ситуацію в Сирії.

Ердоган відзначив, що атаки терористичних організацій PKK/YPG проти Туреччини та мирних жителів у Сирії тривають та висловив необхідність вжиття заходів для безпеки цих територій.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок також планується телефонна розмова Президента України Володимира Зеленського з Президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

 

Зеленський і Ердоган обговорили створення Моніторингового центру в Стамбулі

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 22:04. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349545/

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом.

Джерело: турецька агенція Анадолу

Дослівно: “Президент Ердоган наголосив, що Туреччина надає особливого значення проєкту створення безпечного коридору для експорту сільськогосподарської продукції з України морським шляхом.

Глава турецької держави заявив, що Анкара позитивно ставиться до приєднання до діяльності Моніторингового центру, який передбачається створити за участю України, РФ та ООН у Стамбулі”.

Що передувало: Раніше у понеділок відбулася телефонна розмова Ердогана із президентом Росії Володимиром Путіним.

Під час розмови Ердоган заявив про готовність організації зустрічі України, Росії та ООН у Стамбулі, а також участі в “механізмі моніторингу” між сторонами, якщо вони на це погодяться.

 

Українці проти будь-яких поступок росії та беззаперечно вірять у перемогу

30.05.2022 17:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3495730-ukrainci-proti-budakih-postupok-rosii-ta-bezzaperecno-virat-u-peremogu.html

За час повномасштабної війни українці почали значно негативніше ставитися до ідеї будь-яких поступок російській федерації, а в перемогу України вірять абсолютна більшість опитаних.

Про це свідчать дані проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» в західних і центральних областях України соціологічного дослідження, яке представили в Укрінформі.

У дослідженні зазначається, що за час повномасштабної війни українці почали значно негативніше ставитися до ідеї будь-яких поступок російській федерації в обмін на її згоду припинити військову агресію проти України.

Так, станом на травень 78% висловилося проти поступок рф (у лютому 43%). До 7% знизилася також частка громадян, які готові відмовитися від вступу до НАТО (у лютому 14%).

При цьому 94% громадян, які проживають у західних і центральних областях, вірять у перемогу України в російсько-українській війні. Тих, хто не згоден з цією думкою, лише 1% опитаних.

Серед українців, що впевнені у перемозі України, 41% сприйматиме за перемогу вигнання російських військ з усієї території України та повне відновлення контролю над державним кордоном станом на 2014 рік. Стільки ж (41%) вважають, що перемогою можна вважати лише ситуацію, коли російська армія буде повністю знищена, а російська федерація розпадеться.

«Відносна більшість населення Вінницької, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської та Кіровоградської областей схиляється до того, що за перемогу у війні варто вважати сприяння розпаду російської федерації. У той час як респонденти з Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької та Черкаської областей розглядають за перемогу вигнання російських військ з усієї території України», – йдеться у висновках дослідження.

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки JohnFellOxfordUniversityPressResearchFund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська області) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

 

Подоляк про поступки росії: Будь-який мінськ-3 – це відкладена на рік війна

30.05.2022 16:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495756-podolak-pro-postupki-rosii-budakij-minsk3-ce-vidkladena-na-rik-vijna.html

Україна не йтиме на компроміси і поступки рф, а умовний Мінськ-3 означатиме відкладену на рік війну.

Про це сказав радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк в інтерв’ю LB.ua, передає Укрінформ.

“Будь-який Мінськ-3 – це відкладена на рік війна. І що це означає для нас? Набагато більше жертв і набагато більше ризиків для існування України. Тому що Росія, якщо не програє, почне накопичувати зброю, готувати резерви, проведе роботу над помилками, прибере генералів, які сьогодні дуже «ефективно» працюють, візьме молодих підполковників і полковників, які розуміють як воювати – і ми отримаємо набагато кривавішу війну через рік. В нас немає шансів йти на компроміси і на поступки. Це треба розуміти”, – сказав Подоляк.

Як повідомлялося, останні очні переговори між українською та російською делегаціями відбулися 29 березня у Стамбулі. Українська делегація виступила тоді з кількома пропозиціями щодо припинення війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки для України.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська збройна агресія.

 

Україна веде з росією переговори лише з гуманітарних питань – Подоляк

30.05.2022 15:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495744-ukraina-vede-z-rosieu-peregovori-lise-z-gumanitarnih-pitan-podolak.html

На сьогодні переговорний процес з росією призупинено в політико-дипломатичній частині, в гуманітарній частині він працює.

Про це повідомив радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк в інтерв’ю LB.ua, передає Укрінформ.

“Переговорний процес сьогодні призупинений в політико-дипломатичній частині. В гуманітарній частині він працює, тому що обмін полоненими, є гуманітарні коридори, спроби евакуювати наших людей. Чому політико-дипломатична частина призупинена? Тому що переговори – це ж питання зв’язку між тим, що відбувається в реальному світі, не тільки на полях битв, але й в цілому: санкції, репутація, партнери. росія неадекватно дивиться на все це. Це феномен, який теж буде вписаний у підручники”, – сказав Подоляк.

За його словами, росія зараз живе у створеній реальності і тому абсолютно неадекватно сприймає те, що відбувається в світі.

“Вони дійсно вважають, що «освобождают города Украины, разрушая их в ноль и убивая при этом тысячу людей». Вони це щиро вважають правильними діями. І тому, коли приходять на переговорний процес, безумовно, не можуть спілкуватись з адекватними людьми. Тому що переговори – це коли ти даєш позицію, аргументуєш, об’єктивуючи її. А якщо навпроти тебе сидить людина, яка живе в ілюзії, то вона просто не може зрозуміти твої слова. А ти не можеш пояснити людині, яка є трошки схибленою шизофренічним станом, об’єктивні наслідки її дій”, – зазначив Подоляк.

Як повідомлялося, останні очні переговори між українською та російською делегаціями відбулися 29 березня у Стамбулі. Українська делегація виступила тоді з кількома пропозиціями щодо припинення війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки для України.

 

Росіяни просунулися вглиб Сєвєродонецька, тривають бої – Гайдай 

ІРИНА БАЛАЧУК — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 23:00. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349554/

30 травня російські окупанти дещо просунулися вглиб Сєвєродонецька, тривають вуличні бої.

Джерело: голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у Telegram

Пряма мова Гайдая: “Ситуація у Сєверодонецьку максимально складна. Вдалося окупантам протиснути територію з окраїн – там, де готель “Мир”, – і трохи просунутися вглиб міста. Там зараз ідуть і будуть ще йти вуличні бої”.

Деталі: Голова ОВА закликав мешканців Сєвєродонецька не виходити на вулицю, а залишатися в укриттях.

Він також повідомив, що має надію, що троє лікарів, які зникли напередодні, живі, бо в підбитій “швидкій” тіл не було.

Щодо волонтерів, які раніше потрапили під обстріл, то, за словами Гайдая, вони живі, їх вдалося вивезти.

Після обстрілу евакуаційного транспорту під Лисичанськом, під час якого загинув французький журналіст та кілька осіб отримали поранення, евакуацію з Луганщини зупинили до стабілізації безпекової ситуації.

Передісторія:

Вранці 30 травня Гайдай повідомив, що російські військові увійшли на околиці Сєвєродонецька, тривають важкі бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ.

Трохи згодом голова ОВА додав, що в Сєвєродонецьку бої йдуть уже на вулицях.

 

У Сєверодонецьку тривають вуличні бої – Гайдай

30.05.2022 22:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3496050-u-severodonecku-trivaut-vulicni-boi-gajdaj.html

У Сєвєродонецьку тривають вуличні бої, Збройні сили України намагаються відкинути ворога.

Про це повідомив у Телеграмі начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, передає Укрінформ.

“Рашисти просунулися всередину Сєвєродонецька, тривають вуличні бої”, – зазначив Гайдай.

За його словами, ЗСУ намагаються відкинути ворога.

Гайдай порадив місцевим мешканцям не виходити на вулиці і залишатися в укриттях.

Як повідомляв Укрінформ, раніше речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник заявив, що у Сєверодонецьку на околицях тривають вуличні бої.

На сході України бої досягли максимальної інтенсивності. Найзапекліші точаться на Сєвєродонецькому, Бахмутському та Курахівському напрямках.

 

Бої на сході досягли максимальної інтенсивності – Міноборони

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 16:21 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349469/

У Міноборони України заявляють, що бої на сході досягли максимальної інтенсивності.

Джерело: речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ

Деталі: За словами Мотузяника, російські окупаційні війська не припиняють ведення наступальних дій у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей, забезпечення стійкості сухопутного коридору з Ростовської області до ТОТ АР Крим та блокування морських комунікацій України у північно-західній частині Чорного моря.

Пряма мова: “Для цього російське командування задіяло всі сили і здійснює спроби оточити наші війська на Донеччині та Луганщині. Бої досягли максимальної інтенсивності, російські окупаційні війська ведуть вогонь уздовж усієї лінії зіткнення та намагаються бити артилерією вглибину нашої оборони.

Одночасно здійснюється штурм на декількох напрямках. Найзапекліші бої точаться на Сєверодонецькому, Бахмутському та Курахівському напрямках”.

Більше деталей: Речник Міноборони також повідомив, що протягом останнього тижня окупанти примусово вивезли до фільтраційного табору в районі н.п. Безіменне, що у 20 км на схід від Маріуполя, близько 3 тисяч українців, понад 300 з яких – діти.

Громадяни України, які не проходять фільтрацію (щонайменше 10%), визнаються “небезпечними для російського режиму” та заарештовуються”, – заявив він.Fullscreen

Під час утримання під арештом українських громадян піддають допитам, тортурам, погрожують стратою та примушують до співпраці.

 

Гайдай: У Сєвєродонецьку дуже складна ситуація – росіяни просуваються всередину міста

30.05.2022 11:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495523-gajdaj-situacia-u-severodonecku-duze-skladna-rosiani-prosuvautsa-vseredinu-mista.html

У Сєвєродонецьку російські загарбники не забирають тіла своїх загиблих, тому на околицях міста через спеку наразі стоїть стійкий трупний запах. Тривають запеклі бої – ворог просувається всередину міста.

Про це в ефірі телемарафону UAразом сказав керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає кореспондент Укрінформу.

«У росіян постійно однакова тактика, вони по кілька годин поспіль – по чотири, по п’ять годин обстрілюють, а потім йдуть у наступ. Ті, хто йде в наступ, гинуть, потім знову обстріли, потім знову йдуть в наступ, і так постійно, поки вони не продавлюють позицію. А що стосується трупів, по яких вони ходять, то я можу сказати, що зараз достатньо спекотно, температура висока, і на всіх околицях міста Сєвєродонецьк стійкий трупний запах. Тому що вони не забирають тіла», – сказав очільник області.

Він повторив, що наразі по Сєвєродонецьку невтішні новини, тому що ворог просувається все ж таки в середину міста. «Зараз бої дуже запеклі, вони тривають саме в місті Сєвєродонецьку. Ситуація поки дуже важка», – додав Гайдай.

Він нагадав, що в Сєвєродонецьку зв’язку немає, крім гуманітарного штабу, бо там є старлінк (Starlink – супутникова система), і лікарні, де так само є старлінк.

Як повідомляв Укрінформ, у Луганській області тривають важкі бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ, Донецьку область росіяни обстрілюють зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, РСЗВ «Град», «Смерч» тощо.

 

У Сєвєродонецьку розстріляли машину з волонтерами, зникли троє лікарів – Гайдай

30.05.2022 10:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495471-u-severodonecku-rozstrilali-masinu-z-volonterami-znikli-troe-likariv-gajdaj.html

У Сєвєродонецьку російські загарбники розстріляли машину з двома волонтерами, зникли троє лікарів.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Про безпекову ситуацію станом на ранок 30 травня:

росіяни просуваються всередину Сєвєродонецька, бої тривають, ситуація дуже важка; у Сєвєродонецьку розстріляна машина з двома волонтерами, вони поранені, але в безпеці; зникли троє лікарів, передня частина їхньої автівки розірвана, зв’язку з ними немає», – написав він.

За словами Гайдая, критична інфраструктура Сєвєродонецька зруйнована, 60% житлового фонду відновленню не підлягає.

“Користуватися трасою Лисичанськ – Бахмут небезпечно, використовуємо більш безпечні варіанти евакуації та підвезення гуманітарних вантажів”, – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, у Луганській області тривають важкі бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ, Донецьку область росіяни обстрілюють зі стрілецької зброї, танків, артилерії, мінометів, РСЗВ “Град”.

 

На Донеччині відновили електропостачання Бахмутського та Краматорського районів

30.05.2022 09:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495428-na-doneccini-vidnovili-elektropostacanna-bahmutskogo-ta-kramatorskogo-rajoniv.html

На Донеччині відновили електропостачання Бахмутського та Краматорського районів, припинене через бойові дії. Також фахівці запускають Другий Донецький водогін.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив керівник Донецької військової обласної адміністрації Павло Кириленко.

«Вчора близько 21 години фахівці відновили електропостачання до населених пунктів півночі області, які опинилися без електрики внаслідок бойових дій», – написав очільник області.

Він також зазначив, що сьогодні зранку ремонтники розпочали роботу із запуску Другого Донецького водогону, але все залежатиме від безпекової ситуації.

«У разі сприятливих умов, постачання води може бути відновлене приблизно до 14 години», – констатував Кириленко.

Як повідомлялося, на Донеччині 29 травня через ворожі обстріли на магістральній лінії електропередач 330 кВ спрацював аварійний захист і було знеструмлено Центральну електропідстанцію НЕК Укренерго в районі Торецька. Як наслідок, населені пункти Бахмутського та Краматорського районів залишилися без енергопостачання.

Через відключення електрики було припинено подачу води від Фільтрувальних станцій №1 та №2 Другого Донецького водогону – Краматорськ, Слов’янськ, Дружківка, Костянтинівка, Торецьк та прилеглі населені пункти залишилися без води.

 

Ворог увійшов на околиці Сєвєродонецька – Гайдай

30.05.2022 08:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495389-vorog-uvijsov-na-okolici-severodonecka-gajdaj.html

російські війська увійшли на північно-східні та південно-східні околиці Сєвєродонецька, вбито двох містян, п’ятьох поранено.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив очільник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Це стосується північно-східних та південно-східних околиць міста”, – зазначив він.

За словами Гайдая, тривають важкі бої за Сєвєродонецьк та Лисичанськ: “Ворог задіяв все можливе озброєння, застосовує авіацію. Втім, наші військові міцно тримають оборону, аби не допустити ворога вглиб країни. російськими снарядами вбито двох сєвєродончан, ще п’ятеро поранені. Більшість із них – жителі одного кварталу у старому районі міста. Вони готували їжу у дворі, коли раптом розпочався обстріл. Важких травм зазнали двоє мешканців Сиротиного. Всі поранені отримали домедичну допомогу і вже перебувають в лікарнях Донеччини”.

Він додав, що за 29 травня в Сєвєродонецьку зруйновані щонайменше 12 будинків, у Лисичанську – 18, у Врубівці – 10 та будинок культури, у Золотому – три, у Нирковому, Миколаївці, Вікторівці – по два.

За словами очільника ОВА, росіяни перекидають на Сєвєродонецький напрямок боєприпаси та техніку у великій кількості.

За минулу добу відбито 14 атак ворога, знищено дві артилерійські системи, 11 одиниць бойової броньованої техніки та десять ворожих автомобілів. Підрозділи протиповітряної оборони збили дві крилаті ракети та три БпЛА типу «Куб».

Як повідомляв Укрінформ, українські сили протиповітряної оборони сьогодні вранці збили над Одесою крилату ракету типу “Х”, випущену російським стратегічним бомбардувальником з напрямку Чорного моря по Одещині.

 

Анексія Маріуполя окупантами перейшла в активну стадію – радник мера

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ВІВТОРОК, 31 ТРАВНЯ 2022, 06:15. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/31/7349578/

У Маріуполі окупанти розпочали процедуру прийому документів для отримання російських паспортів.

Джерело: Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

Пряма мова: “Для того маріупольці мають спочатку отримати довідку про реєстрацію в Донецьку, а потім подати документи на паспорт в м. Новоазовськ в так звану міграціонну службу так званої днр.

Враховуючи стан сполучення з Донецьком це трохи проблематично. Поки.

Але можемо констатувати, що анексія Маріуполя росією перейшла в наступну стадію реалізації. Активну”.

 

Історія героїв Азовсталі не закінчилася, про них не треба забувати – родичі військових

30.05.2022 20:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3495977-istoria-geroiv-azovstali-ne-zakincilasa-pro-nih-ne-treba-zabuvati-rodici-vijskovih.html

Українські військові – захисники Маріуполя, евакуйовані з металургійного комбінату «Азовсталь», потребують підтримки і повернення додому, про них не треба забувати.

Про це родичі цих військових заявили на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Морпіхи та всі інші захисники Азовсталі гідно виконали всі поставлені завдання. Вони стримували собою потужний натиск на всю Україну, не пропускаючи його на інші території. Зараз виходить так, що люди починають забувати про подвиг наших захисників. Так, нас просили мовчати, щоб не нашкодити. Але не потрібно думати, що історія героїв Азовсталі вже закінчилася. Їм потрібна підтримка. Їх потрібно повернути додому», – заявила Тетяна Харько, сестра захисника Маріуполя – командира морської піхоти 36-ї бригади Сергія Волинського.

Вона закликала всіх – всі організації, суспільство, всіх блогерів наслідувати приклад музичного гурту Kalush Orchestra, наслідувати приклад Руслани Лижичко, і говорити про героїв Азовсталі.

«Говоріть дуже голосно, щоб у всіх куточках нашої планети розуміли, що всіх захисників Маріуполя потрібно повернути додому. Люди, благаю, не думайте, що ви не можете вплинути на існуючу ситуацію. Кожного дня ми розмовляємо про війну. Ці розмови ведуться і в Україні, і за її межами. Я дуже прошу: спілкуючись з друзями, з родичами, з колегами, з громадянами інших держав, згадайте про воїнів Маріуполя. Згадайте про Азовсталь. Про те, що кожен з них має право повернутися додому. Ми повинні це зробити», – наголосила Харько.

Її підтримала дружина одного із воїнів, бійця полку «Азов» Наталка Зарицька.

«Ми маємо шок, але не можемо не діяти. Вихід наших героїв з Азовсталі – це не кінець, це лише початок нового етапу боротьби. Ми об’єднані навколо спільної мети… Ми маємо якнайшвидше повернути наших героїв додому. Ми маємо мати гарантії виконання Женевських конвенцій», – заявила Зарицька.

Також Харько, згадуючи свою розмову з дружиною брата і те, як розплакалася, розказала, як племінник почав її втішати, переконуючи, що його батько повернеться, «бо обіцяв».

«І раптово в екрані телефону з’явився мій племінник, маленький хоробрий хлопчик, син мого брата. Він сказав: «Тань, не плач, батько повернеться. Він обіцяв». І я благаю, допоможіть батьку повернутися до сина! Я впевнена, що таку обіцянку дав кожен син, кожен брат, кожен чоловік, кожен батько Азовсталі, кожен батько Маріуполя. Люди, будь ласка, давайте їх повернемо додому!» – закликала сестра військового.

Як повідомлялося, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація із заблокованого російськими загарбниками заводу “Азовсталь”.

Президент Володимир Зеленський заявив, що до перемовин про виведення українських бійців з Азовсталі залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

 

У Маріуполі загарбники підготували до відправлення в рф судна з рулонною сталлю

30.05.2022 18:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495891-u-mariupoli-zagarbniki-pidgotuvali-do-vidpravlenna-v-rf-sudna-z-rulonnou-stallu.html

У Маріуполі загарбники закінчили навантаження рулонної сталі на судно для відправлення у вівторок, 31 травня, до росії.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Окупанти закінчили навантаження рулонної сталі на судно РМ3 класу “Славутич” під прапором росії. Вихід з акваторії порту попередньо заплановано на ранок завтра. Пункт призначення – Ростов-на-Дону. Офіційне мародерство росії можна вважати розпочатим. Лють. Просто лють!», – написав Андрющенко.

Він раніше зазначав, що загарбники хочуть вивезти металопрокат та залишки зерна з території Маріупольського порту. Металопрокату, за його словами, в порту на кілька десятків мільйонів доларів США.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйновано обстрілами російських загарбників, загинули щонайменше 22 тисячі людей. Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Місто на порозі екологічної та інфекційної катастрофи.

Нині у захопленому Маріуполі залишаються понад 100 тисяч мирних жителів. Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

Міноборони про захисників “Азовсталі”: є вся інформація, але наразі – засекречена

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 17:15  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349486/

Міністерство оборони має інформацію щодо українських бійців з “Азовсталі”, але нині вона засекречена з огляду на особливості переговорного процесу.

Джерело: заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону

Деталі: Журналістка поцікавилася наболілим питанням щодо захисників “Азовсталі”, яких вивезли на окуповану територію. Зокрема, чи сформовані вже списки на обмін і чи верифіквані вони з росіянами.

Пряма мова Маляр: “У нас, звісно, є вся інформація, але наразі вона є секретною. Це пов’язано не тільки з самим перемовним процесом, але і з безпекою цих людей.

Це персональні дані, це зрозуміло, і тому ця інформація є, але вона не публічна”.

Передісторія:

Маріуполь був заблокований російськими військами 1 березня. З кінця квітня захисники Маріуполя були заблоковані на заводі “Азовсталь”: це представники полку Нацгвардії “Азов”, морські піхотинці, прикордонники, поліцейські.

Мирних жителів евакуювали з “Азовсталі” на початку травня, а 16 травня росіяни заявили, що домовилися з українськими захисниками про вивезення поранених бійців на окуповану територію. Генштаб ЗСУ дав наказ зберегти життя

20 травня Міноборони РФ заявило, що всіх бійців з “Азовсталі” виведено і що це 2 439 осіб, яких росіяни вважають військовополоненими.

Командир “Азова” Денис Прокопенко заявляв, що важкопоранені бійці з заводу “Азовсталь” мають бути доставлені на підконтрольну Україні територію шляхом обміну, а щодо загиблих захисників сподівався, що найближчим часом рідні зможуть поховати їх.

Президент Володимир Зеленський заявив, що захисники Маріуполя мають бути звільнені за процедурою обміну і повернутися додому. У Росії не виключали обмін, але деякі окупанти хочуть судилища для них.

 

В Україні створили Раду дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі»

30.05.2022 17:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3495797-v-ukraini-stvorili-radu-druzin-i-materiv-zahisnikiv-ukraini-zinki-zi-stali.html

Рідні захисників Маріуполя оголосили про створення громадської організації – Ради дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі».

Про це вони повідомили на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Сьогодні ми оголошуємо про створення Ради дружин і матерів захисників України «Жінки зі Сталі». Ця рада буде медіатором між рідними та владою, буде потужною публічною силою і променем світла у збереженні людських цінностей», – сказала дружина бійця полку «Азов» Наталка Зарицька.

За її словами, організація запускає свій Телеграм-канал, оскільки наразі існує «величезна прогалина у комунікаціях».

«Зараз з нас ніхто не знає, що робити, куди рухатися. Нам потрібні алгоритми, чіткі дії, комунікація і окреслені кроки. І вже певні кроки зроблені… Ми маємо величезні масштаби роботи. Наша сила – в єдності. За нашими плечима вся Україна», – наголосила Зарицька.

Вона підкреслила, що потрібна повна інформація про наших полонених, умови їх утримання, треба боротися за повернення їх додому, бо «ця проблема виходить за рамки війни, за рамки політики, за рамки юриспруденції, це – проблема збереження найвищих людських цінностей, проблема збереження життів».

Її підтримали інші учасниці брифінгу.

Як повідомлялося, понад 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація із заблокованого російськими загарбниками заводу “Азовсталь

Президент Володимир Зеленський заявив, що до перемовин про виведення українських бійців з Азовсталі залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

 

Обмінами військовополонених відтепер займатимуться ГУР та СБУ

30.05.2022 16:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495783-obminami-vijskovopolonenih-vidteper-zajmatimutsa-gur-ta-sbu.html

Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій України передає свій функціонал з обміну військовополоненими ГУР Міністерства оборони.

Про це віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила в Телеграмі, передає Укрінформ.

“Свій функціонал з обміну військовополоненими передаю Головному управлінню розвідки Міноборони. Відповідні реєстри створено, організаційні питання відпрацьовано, комунікаційні канали налагоджено. Надалі обміни військовополоненими – це спільна робота ГУР та СБУ”, – зазначила Верещук.

Водночас вона поінформувала, що Мінреінтеграції залишається відповідальним за утримання реєстрів військовополонених та роботу з профільними міжнародними організаціями.

Як повідомлялося, у результаті чергового обміну полоненими з росією 6 травня в Україну повернулась 41 людина.

Станом на 2 травня, завдяки дев’яти обмінам полоненими і заручниками в Україну вдалося повернути 320 громадян.

У російській федерації утримується ще понад 1000 цивільних українців (з них понад 500 жінок), яких російські військові захопили у заручники.

 

Родичі евакуйованих з «Азовсталі» військових наразі нічого про них не знають

30.05.2022 16:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495781-rodici-evakujovanih-z-azovstali-vijskovih-narazi-nicogo-pro-nih-ne-znaut.html

Родичі військових, евакуйованих з Маріуполя із меткомбінату «Азовсталь», наразі нічого про них не знають і зв’язку з ними немає.

Про це вони повідомили на брифінгу в медіацентрі Україна – Укрінформ.

Так, Сандра Кротевич, сестра начальника штабу, першого заступника командира полку «Азов» майора Богдана Кротевича, заявила: «Я хочу звернутися як до українських медіа, так і до закордонних медіа, щоб ви дійсно не мовчали. Вся ця евакуація – це не повернення додому, хлопці не вдома. Де вони, що вони, в яких вони умовах, ми не знаємо».

Сандра додала, що на зв’язок він не виходив.

«Останній зв’язок був з братом як раз в той день, коли їх вивозили з Азовсталі… Останній раз він написав о 5-й ранку, що після обіду зв’язку, можливо, більше не буде. Тому зі мною зв’язку не було і, наскільки мені відомо, – з іншими теж не було», – сказала Сандра.

Її підтримали всі присутні на брифінгу родичі військових, які були на Азовсталі та боронили Маріуполь.

Дружина одного із бійців полку «Азов» Наталка Зарицька розповіла, що з нею чоловік останній раз зв’язувався 17 травня і більше зв’язку з ним не було.

«Чоловік мені крайній раз подзвонив 17 травня. Наразі невідомо, що з ним, де він, чи живий він, чи не закатований, чи не піддається тортурам…Вже майже два тижні я не отримую від нього жодної звістки», – сказала вона.

Жінка підкреслила, що у Женевській конвенції чітко прописане, що рідні повинні комунікувати з тими, хто знаходиться в полоні чи під контролем ворога.

З нею, додала Зарицька, спілкувалися з Червоного Хреста, але теж ніякої відповіді на свої запитання вона від представників цієї організації не отримала.

«Мені телефонували від Червоного Хреста днів десь 4-5 тому і просто повідомили, що просто зафіксували факт його виходу з заводу «Азовсталь», але на всі мої запитання – чи живий, в якому стані, мені жодної інформації не надали. Чоловік казав, що це буде територія, підконтрольна російської федерації. Наразі я нічого про чоловіка не знаю від 17 травня», – сказала вона.

Її підтримала Коротевич, та наголосила, що всі родичі дуже сподіваються, що російська сторона буде поводитись з полоненими згідно з Женевською конвенцією, згідно з міжнародним правом, так як поводиться весь час Україна з військовополоненими російської федерації.

На запитання журналістів, чи відомо родичам про те, що бійців, евакуйованих з Азовсталі, начебто перевезли до Чечні, Коротевич відповіла: «Стосовно того, кого вивезли з бійців у Чечню – це елементи російської пропаганди, про такі випадки нам невідомо, нам ніхто не повідомляв. Наскільки нам відомо, – ніхто нікого не вивозив, вони знаходяться там, де їх перевезли з Азовсталі станом на той день, коли було вивезення».

Як повідомлялося, більше 80 днів українські захисники тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу “Азовсталь”.

Президент Володимир Зеленський заявив, що до перемовин про виведення українських бійців з Азовсталі залучалися лідери Франції, Туреччини, Ізраїлю і Швейцарії.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікуватимуть на обмін.

 

росіяни вкрали з Маріуполя сім вцілілих тролейбусів і відправили їх у Донецьк

30.05.2022 16:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495763-rosiani-vkrali-z-mariupola-sim-vcililih-trolejbusiv-i-vidpravili-ih-u-doneck.html

У Маріуполі російські загарбники знайшли сім вцілілих тролейбусів і відправили їх у фейкову “днр” – обслуговувати Донецьк.

Про це в Телеграмі повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

“Окупанти знайшли 7 вцілілих тролейбусів у приміщенні Маріупольського тролейбусно-трамвайного управління. Тролейбуси повторили долю медичного обладнання – поїхали обслуговувати Донецьк. росіяни – єдина в своєму пориві до мародерства нація”, – написав радник мера.

За його інформацією, зараз украдені маріупольські тролейбуси перефарбовують в кольори “єдиної росії” і планують запустити на початку червня.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйновано обстрілами ворога. Нині у захопленому Маріуполі залишаються понад 100 тисяч мирних жителів. Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста». Війська рф грабують захоплене місто: не криючись, вантажать крадений метал на судно під російським прапором, приписане до Ростова-на-Дону.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів.

Під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати дітей. Тих маріупольців, які не проходять фільтрацію, доправляють у колонію в Оленівці на Донеччині або у в’язницю «Ізоляція» в Донецьк.

 

Росіяни облаштували фільтраційний табір на кордоні з Естонією – радник мера Маріуполя 

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 13:58. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349436/

Російські окупанти облаштували фільтраційний табір в районі пунктів переходу держкордону Росії з Естонією.

Джерело: радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram

Дослівно: “Окупанти не просто не знижують темп депортації та фільтрації, але вдаються до нових засобів “денаZіфікації”.

Тепер фільтраційні табори для українців не тільки на окупованої території України.

Надійшли перші свідчення про облаштування фільтраційних таборів безпосередньо в Росії в районі пунктів переходу державного кордону Росії з Естонією.

Тепер росіяни при встановлені українців, що намагаються перетнути кордон і щодо яких мають данні, що вони отримали статус прихистку від війни, їх доставляють до такого фільтраційного табору”.

Деталі: За словами Андрющенка, маріупольці, що потрапили до такого табору вперше два тижні тому розповідають, що табір в Безіменному Новоазовського району виглядає дитячою забавкою в порівнянні з прикордонним російським.

Радник мера закликав маріупольців намагатися використовувати інші шляхи втечі, зокрема через Білорусь та Грузію.

За минулу добу, за його словами, до фільтраційного табору с.Безим’яне Новоазовського району доставили 253 людини, зокрема 33 дитини.

З цього села до російського міста Таганрог депортували 235 маріупольців, зокрема 28 дітей.

 

Вбитих росіянами у Маріуполі може бути більше: уже поховали 21 тисячу тіл 

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 12:35. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349417/

Окупанти могли вбити у Маріуполі більше, ніж 22 тисячі людей, за оцінками місцевої влади росіяни уже поховали у братських могилах 16 тисяч осіб, ще 5 тисяч поховали комунальники до середини березня.

Джерело: Маріупольська міськрада

Дослівно: “Оцінка вбитих російською армією цивільних може суттєво збільшитися.

На Старокримському кладовищі впродовж місяця з‘явилося 25 нових секторів траншейного типу. Тіла вкладають в кілька шарів, а потім “маскують” табличками як індивідуальні поховання.

Всього з середини квітня окупанти поховали в братських могилах не менше 16 тисяч маріупольців – біля селищ Старий Крим, Мангуш та Виноградне.

Ще близько 5 тисяч людей було поховано комунальними службами до середини березня”.

Деталі: Відзначається, що під завалами, на стихійних кладовищах та в тимчасових моргах досі залишаються тисячі тіл.

За словами міського голови Вадима Бойченка, жертв у Маріуполі може бети більше, ніж 22 тисячі.

Пряма мова: “Ми оцінювали кількість загиблих маріупольців в 22 тисячі, але все більше фактів говорить, що наслідки злочину рашистів значно страшніші. Це потребує особливої уваги світової спільноти, як і жахливе становище місцевого населення в окупації”.

 

З Маріуполя до фільтраційного табору за добу вивезли 253 людей

30.05.2022 12:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495566-z-mariupola-do-filtracijnogo-taboru-za-dobu-vivezli-253-ludej.html

Із Маріуполя за минулу добу, 29 травня, до фільтраційного табору в село Безіменне російські загарбники доправили 253 людини, зокрема 33 дитини. До росії депортували 235 маріупольців.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«За минулу добу до фільтраційного табору с. Безіменне Новоазовського району доставлено 253 людини, зокрема 33 дитини. З с. Безіменне до м. Таганрог росія депортовано 235 маріупольців, зокрема 28 дітей», – написав Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, з Маріуполя на територію рф вивезено понад 200 тисяч громадян України.

Агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйноване обстрілами російських загарбників.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються близько 100 тисяч жителів.

Під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати дітей.

Тих маріупольців, які не проходять фільтрацію, доправляють у колонію в Оленівці на Донеччині або у в’язницю «Ізоляція» в Донецьк.

 

«Трансплантація дитячих органів» у Маріуполі – черговий фейк російських ЗМІ

30.05.2022 09:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495397-transplantacia-ditacih-organiv-u-mariupoli-cergovij-fejk-rosijskih-zmi.html

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України розповів про черговий фейк роспропаганди – “трансплантацію дитячих органів” у Маріуполі з подальшим їхнім вивезенням за межі України.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомив у Телеграмі.

Так, дезінформацією є повідомлення російських ЗМІ, з посиланням на слідчий комітет росії, що “у Маріуполі на базі Міжнародного комітету Червоного Хреста виявлено сотні медичних карток дітей із зазначенням здорових органів, при цьому про хвороби в них не згадується”. Так пропагандисти натякають аудиторії на “незаконну трансплантацію анатомічних матеріалів та вивезення їх за межі України”, підкреслюють у ЦПД.

Фейком є заява міністра закордонних справ росії сергія лаврова, що “терміни “спецоперації” росії в Україні обумовлені наказом категорично уникати ударів по цивільній інфраструктурі”. Таким чином останній намагається виправдати воєнні поразки рф в Україні, зазначають у ЦПД.

Крім того, маніпулятивною є заява лаврова в інтерв’ю французькому телеканалу TF1 про те, що, “на превеликий жаль, що стосується розпалювання українського націоналізму та неонацизму, Франція грає одну з ініціативних ролей. Нам сумно це бачити”.

Як повідомляв Укрінформ, Центр протидії дезінформації при РНБО та Генеральний штаб Збройних сил України закликали громадян, лідерів громадської думки та журналістів дотримуватися правил перевірки і поширення інформації.

 

Новий посол США вручила вірчі грамоти у МЗС України

30.05.2022 21:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3496028-novij-posol-ssa-vrucila-virci-gramoti-u-mzs-ukraini.html

Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк вручила вірчі грамоти у Міністерстві закордонних справ України та розпочала обговорення підтримки держави.

Про це вона повідомила у Твітері, передає Укрінформ.

«Наш першочерговий пріоритет – допомогти Україні захиститися. У цей День пам’яті я вшанувала тих, хто загинув, захищаючи свою країну, вручила вірчі грамоти в МЗС України та розпочала обговорення того, як ми можемо підтримати Україну», – зазначила Брінк.

Як повідомлялося, посол Брінк 29 травня прибула до Києва, щоби розпочати свою місію на посаді очільниці посольства США в Україні.

Раніше Бріджит Брінк очолювала посольство США в Словацькій Республіці. Після збройного нападу росії на Україну вона особисто їздила на словацько-український кордон для однайомлення й контролю за прийняттям українських біженців та надходженням допомоги в Україну.

30 травня у Сполучених Штатах відзначають День пам’яті.

 

В МЗС обурились стандартам Reuters: просувають російську пропаганду 

ІРИНА БАЛАЧУК — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 18:40. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349507/

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко обурився стандартам британського агентства новин Reuters, яке у своїх публікаціях називає окуповані Росією українські території “промосковськими”, а крадіжку українського зерна – “експортом”.

Джерело: Ніколенко у Twitter

Пряма мова Ніколенка: “Reuters, не просувайте російську пропагандистську лексику. Неправильно: промосковська Херсонська область – правильно: Херсонська область, окупована Росією; неправильно: експорт зерна – правильно: украдене зерно; неправильно: військово-цивільна адміністрація – правильно: російська окупаційна адміністрація”.

Деталі: Ніколенко також додав, що примітка в кінці публікації про стандарти видання виглядає непереконливо.

Передісторія:

Призначена окупантами так звана влада Херсонської військово-цивільної адміністрації заявила, що збирається “приєднувати” Херсонську область до Росії наступного року і для цього імовірно треба буде все ж таки провести “референдум”.

Раніше перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив, що росіяни вивезли загалом приблизно 400 тисяч тонн зернових з чотирьох тимчасово окупованих українських областей – тобто третину всіх запасів в регіонах.

 

У росії тестують блокування VPN-сервісів

30.05.2022 16:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3495760-u-rosii-testuut-blokuvanna-vpnservisiv.html

У кількох російських регіонах проходить тестування блокування VPN-сервісів, що дозволяють отримати доступ до ресурсів, заблокованих російською владою.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Телеграм-канал GlobalCheck, який займається вивченням блокувань у Рунеті.

«Ми стверджуємо, що це не “випадкове” блокування – щонайменше через те, що ці протоколи абсолютно однозначно блокуються будь-яким DPI і їх у принципі не можна заблокувати “випадково”, а скасування їхнього блокування займає не більше 5 хвилин”, – йдеться у повідомленні.

Видання висловлює впевненість, що російська влада таким чином тестує глобальні блокування VPN-протоколів. Річ у тому, що VPN потрібен не тільки для роботи деяких звичних вам VPN-сервісів, але і для побудови внутрішніх мереж різних компаній. Відповідно російська влада хоче розуміти, яким чином це позначиться на їх роботі – яку шкоду це завдасть компаніям, що вони робитимуть, з якою швидкістю, а також інші наслідки.

Як повідомляв GlobalCheck напередодні увечері, у Західному Сибіру та Краснодарі сервери на l2TP та IPsec (протоколи, що використовуються при VPN-з’єднаннях) були недоступні, також IPsec недоступний у Ростові-на-Дону.

З початком повномасштабної воєнної агресії в Україні російська влада заблокувала сайти всіх незалежних ЗМІ, а також Facebook та Instagram, визнавши компанію Meta екстремістською. Більше тисячі ресурсів потрапили під блокування у зв’язку з тим, що на них було опубліковано інформацію про так звану “спеціальну операцію” росії на території України, підраховував проєкт “Роскомсвобода”.

26 травня стало відомо, що роскомнагляд почав залучати генпрокуратуру до позапланових перевірок регіональних інтернет-операторів щодо дотримання законодавства про блокування.

Роскомнагляд почав масово блокувати VPN-сервіси у росії ще восени 2021 року. Серед заблокованих – Cloudflare WARP, Nord VPN, RedShield VPN, Opera VPN та ще більше десятка сервісів.

 

У росії завели нові справи на Google та Meta

30.05.2022 15:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3495737-u-rosii-zaveli-novi-spravi-na-google-ta-meta.html

російські пристави завели нові справи проти компаній Google та Meta про примусове стягнення штрафів на суми 4 млн і 13 млн відповідно.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на банк даних Федеральної служби судових приставів, оновлених 30 травня.

Щодо Google 24 травня було порушено виконавче провадження про стягнення штрафу у розмірі 4 млн рублів на підставі рішення Таганського суду москви. За рішенням того ж суду 17 травня було порушено три справи проти Meta на загальну суму 13 млн рублів.

Минулого тижня стало відомо, що пристави повністю стягнули з Google штраф і збори на суму понад 7,7 млрд рублів, призначені за відмови видаляти контент, заборонений в росії.

Відносно Meta у квітні було порушено виконавче провадження про стягнення оборотного штрафу в розмірі понад 1,9 млрд рублів за таке ж «правопорушення».

Це новина прийшла на тлі повномасштабної війни, що розпочала росія в Україні.

 

Посольство США у День пам’яті вшанувало загиблих українських героїв

30.05.2022 15:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3495736-posolstvo-ssa-u-den-pamati-vsanuvalo-zagiblih-ukrainskih-geroiv.html

Посольство США в Україні в американський День пам’яті віддало шану загиблим українським героям.

Як передає Укрінформ, про це диппредставництво повідомило у Твіттері.

«30 травня у Сполучених Штатах відзначають День пам’яті — день, коли ми урочисто вшановуємо тих, хто загинув під час служби в наших Збройних силах. Цього року ми також згадуємо хоробрість та жертовність українських героїв, які загинули, захищаючи свою країну. Ми стоїмо пліч-о-пліч з Україною», – зазначили американські дипломати.

День пам’яті – національне свято США, відзначається щорічно в останній понеділок травня. Цей день присвячений пам’яті американських військовослужбовців, що загинули у всіх війнах і збройних конфліктах, в яких США брали участь.

 

У Мелітополі прогримів вибух біля будинку гауляйтера Балицького

РОМАН ПЕТРЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 10:10. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349389/

У центрі окупованого Мелітополя на Запоріжжі прогримів вибух – там знаходиться так звана військово-цивільна адміністрація колаборантів, а також будинок фейкового “губернатора” та зрадника Євгена Балицького.

Джерело: “РИА Мелитополь“, “РИА Новости

Деталі: Повідомляється, що 30 травня о 7.50 пролунав потужний вибух у самому центрі міста.

Точніше – у районі ТЦ Квартал, де розташована багатоповерхівка Балицького, а також у ДК Шевченка знаходиться так звана військово-цивільна адміністрація окупантів.

Після вибуху у Мелітополі огородили центральну площу.

Видання повідомляє про паніку в лавах російських загарбників. У місті почала їздити військова техніка, виють сирени.

У ЗМІ з’явилися кадри, на яких видно, як на ношах медики несуть поранену. За попередньою інформацією – поранено Євгенію Зайцеву, племінницю гауляйтера Балицького.

На цей час відомо, що поранення отримали дві жінки та молодий чоловік.

Кремлівські ЗМІ пишуть, що за вибухом стоять “українські диверсанти”, а поранено троє людей, з них двоє – у лікарні.

Нагадаємо: У тимчасово окупованому Енергодарі вранці в неділю невідомі підірвали двері під’їзду, де був ставленик окупантів – так званий “глава адміністрації” Андрій Шевчик.

 

У Стрілковому на Херсонщині росіяни не змогли провести «перепис» – жителі не дали свої дані

30.05.2022 10:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495464-u-strilkovomu-na-hersonsini-rosiani-ne-zmogli-provesti-perepis-ziteli-ne-dali-svoi-dani.html

У Стрілковому на Херсонщині загарбники не змогли провести так званий перепис населення – місцеві жителі не надали своїх даних.

Про це повідомив у Фейсбуці депутат облради, радник голови ОВА Сергій Хлань, передає Укрінформ.

«У Стрілковому Генічеського району окупанти хотіли провести свій перепис населення. Хоч місцевий зрадник колаборант Пономарьов із замом і дурили людей, що це інформація для ООН — ніхто в цю брехню не повірив. А місцевий 18-річний хлопець так і сказав, що якщо ви дурні, то не треба робити дурнів з людей», – написав Хлань.

За це росіяни побили хлопця, але ніхто не зламався й своїх даних не дав. Так Херсонщина героїчно протистоїть будь-яким планам російських загарбників, підкреслив депутат.

Як повідомляв Укрінформ, на території тимчасово захопленої Херсонщини у селі Стрілкове (Генічеський район) російські загарбники та колаборанти пояснюють необхідність «перепису» населення тим, що проводять його начебто як частину всеросійського перепису для ООН.

 

Вчителі окупованих сіл Херсонщини відмовилися співпрацювати з росіянами

Яна Осадча   30 травня 2022. УП

https://life.pravda.com.ua/society/2022/05/30/248872/

У чотирьох селах окупованого Генічеського району Херсонської області вчителі відмовилися працювати за російською шкільною програмою.

Про це повідомив експерт центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

За його даними, педагоги відмовилися співпрацювати з окупантами у населених пунктах Озеряни, Сокологірне та Новогригорівка.

Росіяни обіцяли вчителям високі зарплати та перенавчання у Криму, однак всі їхні пропозиції були відхилені.

“Вчителі кажуть, що краще будуть жити з городу, ніж візьмуть гроші за зраду власних учнів”, – каже експерт.

Нагадаємо, у Генічеську Херсонської області російські окупанти вимагають від директорів шкіл подати списки вчителів, які готові з 1 вересня викладати за російською програмою.

Вчителі Херсону також відмовилися проводити заняття за російською програмою.

 

У Нідерландах українці вшанували пам’ять Євгена Коновальця

30.05.2022 11:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3495511-u-niderlandah-ukrainci-vsanuvali-pamat-evgena-konovalca.html

У Нідерландах відбулися меморіальні заходи зі вшанування пам’яті видатного українського політичного та військового діяча, голови проводу українських націоналістів, полковника УНР Євгена Коновальця.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Посол України в Нідерландах Максим Кононенко разом зі співробітниками посольства та українцями, які проживають в Нідерландах, розгорнули українські прапори та поклали синьо-жовті квіти на могилу видатного українця.

«Разом з українською громадою вшанували пам’ять Євгена Коновальця, видатного українця борця за свободу та незалежність, якого 84 роки тому в Роттердамі вбив НКВД. Слава героям України!», – йдеться на фейсбук-сторінці посольства України в Нідерландах.

Євген Коновалець – полковник Армії УНР, командир Січових Стрільців, перший голова ОУН. Убитий 23 травня 1938 у нідерландському Роттердамі агентом радянських спецслужб. Могила Коновальця знаходиться у Роттердамі.

Нагадаємо, українські дипломати вшанували на цвинтарі Монпарнас у Парижі пам’ять видатного державного військового та політичного діяча, борця за незалежність України у 20 столітті Симона Петлюри.

 

Порошенко таки виїхав за кордон – Ар’єв

30.05.2022 12:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495544-porosenko-taki-viihav-za-kordon-arev.html

Лідер «Європейської солідарності», експрезидент Петро Порошенко виїхав за кордон, щоб узяти участь у саміті Європейської народної партії.

Про це народний депутат від фракції “Євросолідарність” Володимир Ар’єв написав у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Порошенка випустили в Нідерланди на саміт Європейської народної партії – найбільшого партійного об‘єднання Євросоюзу, у якому Європейська солідарність є асоційованим членом», – зазначив Ар’єв.

Політик підкреслив, що рух до Євросоюзу і НАТО – нині головна мета для всієї України і ділитися у цих питаннях на владу і опозицію просто шкідливо для держави.

Як повідомлялося, Порошенко раніше також намагався перетнути держкордон як член офіційної делегації Верховної Ради для участі у ПА НАТО. Однак прикордонники у пункті перетину «Рава-Руська» увечері 27 травня не пропустили його. Як заявила співголова фракції “Євросолідарність” Ірина Геращенко у Фейсбуці, “без пояснення причин”, хоча “відповідне розпорядження про відрядження підписано Головою ВР Русланом Стефанчуком”.

Пізніше ЗМІ повідомили, що підставою відмови у виїзді Порошенку прикордонники назвали проблему з підтвердженням дійсності дозвільного документа – не зчитувався QR-код.

Прикордонники 28 травня вдруге за два дні не випустили Порошенка за кордон, де він у Вільнюсі планував взяти участь Парламентській асамблеї НАТО.

 

Порошенко написав відкритий лист Зеленському

30.05.2022 10:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495473-porosenko-napisav-vidkritij-list-zelenskomu.html

Народний депутат, експрезидент України Петро Порошенко звернувся з відкритим листом до глави держави Володимира Зеленського та висловив сподівання, що йому не перешкоджатимуть у виїзді до Роттердама.

Як передає Укрінформ, текст листа опублікований на сайті “Прямого”.

Порошенко зауважив, що звертається до Зеленського, прямуючи з Києва на Конгрес та Саміт Європейської народної партії – найвпливовішої політичної родини в Європі, членами якої є керівництво структур Євросоюзу та багатьох держав-членів.

За словами лідера “Європейської солідарності”, саме там будуть формуватися рішення щодо перспектив посилення санкційного режиму проти росії, механізму післявоєнної відбудови України, можливості надання статусу кандидата на членство у Євросоюзі на засіданні Європейської Ради наприкінці червня.

Як зауважив Порошенко, він має відповідне офіційне запрошення від президента Європейської народної партії, а також оформлене відрядження, підписане Головою Верховної Ради України.

Крім того, заплановано його виступи на Конгресі та Саміті ЄНП, низку зустрічей з керівниками ЄС, держав та урядів країн, лідерами європейських партій.

“Після того, як абсолютно незаконно було зірвано мою поїздку у складі офіційної парламентської делегації на Парламентську асамблею НАТО, де я мав намір відстоювати надання Україні ПДЧ на саміті Альянсу цього року, сподіваюся, що висновки зроблено і ніхто вже не перешкоджатиме моєму виїзду до Роттердама”, – підкреслив експрезидент.

На його переконання, на тлі зовнішньої загрози “надзвичайно важливо зберігати єдність та скоординованість наших зусиль, уникати будь-яких внутрішніх розбратів і спільно працювати на всіх можливих міжнародних майданчиках, а особливо таких вагомих як Європейська народна партія”.

Як наголосив Порошенко, головний сигнал, з яким він прямує до Роттердама, – надати Україні статус країни-кандидата на членство в ЄС вже у червні, шо символічно збігається з п’ятиріччям запровадження безвізового режиму.

“Другий сигнал – це підтримати Україну у відсічі путінської агресії та відновленні територіальної цілісності. Це – наша спільна війна і тому дайте Україні більше зброї, а рашистам – більше санкцій! Третій сигнал – це надання нашій державі достатньої фінансової допомоги під час війни та схвалення “Плану Маршалла 2.0” для післявоєнної відбудови, – зауважив Порошенко.

“При такій ясності в цілях та месиджах, в чиїх інтересах зупиняти мене на кордоні?”, – запитав він.

Як повідомляв Укрінформ, прикордонники 28 травня вдруге за два дні не випустили Порошенка за кордон, де він у Вільнюсі планував взяти участь Парламентській асамблеї НАТО.

 

В ОП показали наслідки обстрілів російських «військових цілей» в Україні

30.05.2022 09:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495419-v-op-pokazali-naslidki-obstriliv-rosijskih-vijskovih-cilej-v-ukraini.html

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк прокоментував заяву міністра закордонних справ рф сергія лаврова про атаки росією лише військових об’єктів України та оприлюднив фото цих “військових цілей”.

Як передає Укрінформ, про це Подоляк написав у Твіттері.

“Ми не б’ємо по цивільних об’єктах, атакуємо лише військові цілі, заявив міністр з виправдання воєнних злочинів росії пан лавров. Вважаємо, що World Health Organization має створити міжнародний психіатричний консиліум для оцінки заяв представників рф. Можливо, новий вірус? На фото – «військові цілі»”, – написав Подоляк, оприлюднивши фотографії зруйнованих росією житлових будинків в Україні.

Як повідомлялося, лавров заявив, що Захід нібито навмисно заохочує Президента Володимира Зеленського бути непоступливим на перемовинах з росією і гальмувати процес досягнення якоїсь угоди.

 

У Лимані росіяни зруйнували ще одну «військову ціль» – сучасну велобазу

30.05.2022 12:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495577-u-limani-rosiani-zrujnuvali-se-odnu-vijskovu-cil-sucasnu-velobazu.html

У Лимані на Донеччині російські загарбники обстрілами зруйнували сучасну велобазу, цей велокомплекс зі спеціалізованою трасою BMX був єдиним у своєму роді на всю Україну.

Про це у Телеграмі повідомив керівник Донецької ОВА Павло Кириленко, передає Укрінформ.

«росіяни зруйнували сучасну велобазу у Лимані. Велокомплекс зі спеціалізованою трасою BMX був єдиним у своєму роді на всю Україну. Ми його будували більше року в рамках президентської програми Велике будівництво і відкрили торік у вересні», – написав очільник області.

Він зазначив, що тепер цей комплекс став ще однією «військовою ціллю» російської армії. Так, зруйновано адміністративну будівлю, значних пошкоджень зазнали унікальні стартова рампа та траса BMX з трамплінами та віражами. У п’ятиповерховому гуртожитку, що має тренажерний зал із силовим та інтерактивним обладнанням, медичний і масажний кабінети, конференц-залу, їдальню та кімнати для проживання, вибито вікна та частково пошкоджено дах.

«На 2022 рік ми планували провести тут щонайменше два всеукраїнських турніри та один міжнародний. Ці плани знищила російська федерація», – додав Кириленко.

Він запевнив, що неодмінно все буде відновлено і ще проведуть в цьому комплексі не один турнір, а «росія за все заплатить, і поплатиться».

Як повідомлялося, за даними Генштабу ЗСУ, російські війська намагаються встановити повний контроль над Луганською і Донецькою областями, однак на сьогодні цієї мети не досягнуто.

 

Україна закликає країни НАТО визнати росію державою-спонсором тероризму

30.05.2022 12:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495570-ukraina-zaklikae-kraini-nato-viznati-rosiu-derzavousponsorom-terorizmu.html

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина закликала парламентаріїв країн-членів НАТО визнати росію державою-спонсором тероризму.

Про це вона заявила у виступі на засіданні Комітету з питань демократії та безпеки весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі, передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.  

Стефанішина зазначила, що з початку повномасштабної війни в Україні загинули десятки тисяч мирних жителів, майже 220 тисяч людей вже втратили свої домівки, а гуманітарна ситуація в Україні стрімко погіршується.

«Усвідомлюючи, що не зможе перемогти у війні, росія свідомо намагається знищити Україну, спричиняючи величезну гуманітарну катастрофу, –Ми закликаємо визнати росію державою-спонсором тероризму», – сказала вона.

Віцепрем’єр розповіла парламентаріям держав-членів НАТО про репресії та терор російських сил проти українців, на окупованих територіях, пограбування російськими військами місцевих жителів та гуманітарних конвоїв, жорстоке переслідування місцевих лідерів, журналістів та активістів.

«Ми вдячні нашим партнерам за надану гуманітарну підтримку Україні та розміщення українських біженців, за всю фінансову та технічну допомогу, оперативно надану Україні. Це зміцнює нашу стійкість, але нам потрібно більше – більш активне залучення міжнародних організацій до надання гуманітарної допомоги, створення гуманітарних коридорів, забезпечення доставки допомоги до медичних закладів, постачання критично важливого продовольства для мирного населення. Ми розраховуємо в цьому на допомогу країн та провідну роль НАТО», – зазначила Стефанішина.

Як повідомляв Укрінформ, на відкритті весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО у Вільнюсі віцепрепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що підсумком саміту НАТО у Мадриді мають бути рішучі кроки, що зміцнять безпеку як самого Альянсу, так і України.

 

ПА НАТО ухвалила декларацію щодо підтримки євроатлантичного курсу України

30.05.2022 23:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3496095-pa-nato-uhvalila-deklaraciu-sodo-pidtrimki-evroatlanticnogo-kursu-ukraini.html

На весняній сесії Парламентської Асамблеї НАТО, яка тривала 27-30 травня, була ухвалена декларація із закликом до урядів країн-членів Альянсу здійснити конкретні наступні кроки щодо просування України до членства в НАТО та посилення протидії російській агресії.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Верховної Ради, понад 200 законодавців із приблизно 30 країн Альянсу НАТО одноголосно схвалили декларацію «Standing with Ukraine».

«Весняна сесія ПА НАТО продемонструвала надзвичайну підтримку України, закріпивши її відповідним документом. Це має стати сигналом для путінського режиму та його прихильників, що повномасштабна неспровокована війна росії проти України, усі вбивства, катування та знущання, усе зло, яке несе своїми діями російська федерація, обов’язково будуть покарані», — наголосив перший заступник Голови ВР Олександр Корнієнко.

За словами голови постійної делегації України у ПА НАТО Єгора Чернєва, усі основні правки від української делегації були враховані, таким чином «вдалося домогтися найбільш жорсткої декларації за весь час існування Асамблеї».

Серед пунктів, передбачених у декларації, ПА НАТО вимагає підтримати Україну на шляху до євроатлантичної інтеграції та наростити постачання важкого озброєння, зокрема систем ППО, ПРО, протикорабельних систем й артилерії, а також посилити обмін розвідувальною інформацією.

До того ж у документі міститься заклик масштабувати руйнівні санкції проти росії та поступово відмовитися від імпорту вугілля, газу, нафти та урану з рф. Підтримка України також стосується запровадження додаткових санкцій проти російських олігархів, посадовців та членів їхніх сімей, а також проти пропагандистів і державних ЗМІ.

Крім того, ПА НАТО наполягає на висланні з країн Альянсу російських дипломатів, які займаються ворожою діяльністю, зокрема щодо поширення ненависті, дезінформації та розпалювання конфліктів.

Окремо у документі наголошується на необхідності створення спеціального Міжнародного трибуналу для розслідування, кримінального переслідування та притягнення до відповідальності винних в агресії проти України.

Акт також передбачає в оновленій Стратегічній концепції НАТО чітко визначити ревізіонізм та агресивні дії росії як безпосередню та головну загрозу євроатлантичній безпеці та посилити східний фланг Альянсу. Це стосується й суттєвого зміцнення військового потенціалу НАТО, зокрема ядерного, для стримування росії.

Як наголосив Чернєв, ухвалення такого документа означає, що парламентарії лобіюватимуть прийняте рішення у парламентах своїх країн, що важливо для ратифікації будь-яких документів, пов’язаних із підтримкою України та запровадженням санкцій проти росії.

Він також подякував голові постійної делегації Польщі у ПА НАТО, депутатові польського Сейму Міхалу Щербі, назвавши його роль у підготовці цієї історичної декларації ПА НАТО неоціненною.

«Польща завжди може розраховувати на нашу взаємну підтримку та допомогу», – заявив Чернєв.

Водночас, за словами Корнієнка, Україна очікує, що через кілька тижнів на саміті НАТО у Мадриді будуть ухвалені стратегічні та сміливі рішення «для припинення цієї жорстокої війни та зміцнення безпеки України, а разом із нею — всього демократичного суспільства».

У понеділок у Сеймі Литви проходило пленарне засідання Парламентської асамблеї НАТО, на якому обговорювалася війна в Україні та загрози з боку росії.

 

НАТО варто посилити політику стримування рф через війну проти України – Стефанчук

30.05.2022 17:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495833-nato-varto-posiliti-politiku-strimuvanna-rf-cerez-vijnu-proti-ukraini-stefancuk.html

Через триваючу війну російської федерації проти України політику стримування НАТО щодо рф варто було б посилити.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив під час виступу на пленарному засіданні весняної сесії ПА НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Стефанчука, Україна очікує від саміту НАТО в Мадриді 28-30 червня, що нова Стратегічна концепція НАТО підкреслить рішучу відданість політиці відкритих дверей та східному флангу, у тому числі в контексті викладення спеціальної політики НАТО щодо країн-кандидатів.

«З огляду на триваючу війну росії проти України, політику стримування Альянсу щодо росії варто було б посилити. Відкрита агресія, політика залякування, терористичні дії – весь цей інструментарій зовнішньої політики росії необхідно осмислити і дати йому належну відсіч. росію потрібно не тільки зупинити й відтіснити з України. Вона має бути позбавлена здатності здійснювати агресію проти будь-якої іншої країни в майбутньому», – наголосив спікер українського парламенту.

Голова ВРУ підкреслив, що демонтаж військової машини кремля – це найкраща інвестиція в безпеку євроатлантичного регіону та всього світу.

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року.

 

Стефанчук закликав учасників ПА НАТО надати Україні необхідну зброю

30.05.2022 17:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495831-stefancuk-zaklikav-ucasnikiv-pa-nato-nadati-ukraini-neobhidnu-zbrou.html

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав учасників весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО надати Україні необхідну зброю для оборони від російської федерації.

Про це він заявив на пленарному засіданні ПА НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна готова бути гарантом безпекової стабільності у регіоні. Ми вже демонструємо це, взявши на себе першими потужний удар агресії. Тим самим ми гарантуємо вже сьогодні мирне життя громадянам ваших країн. Але для того, щоб продовжувати успішно виконувати цю роль, нам потрібно більше зброї. Зброї сучасної. Це те, що у вас є!» – сказав Стефанчук.

Спікер підкреслив, що Україна захищає не лише свою землю та своїх людей, а й мир у Європі, демократичні та загальнолюдські цінності, верховенство права та права людини, свободу та право вибору.

«Тож дайте нам ту зброю, яка нам потрібна. Нам вкрай потрібна швидка доставка на регулярній основі: реактивних систем залпового вогню, далекобійних артилерійських систем та боєприпасів, систем берегової оборони, танків та бронетехніки», – заявив він.

Стефанчук привітав нещодавні зобов’язання Контактної групи щодо України під керівництвом США щодо надання Україні нової військової допомоги. Водночас він застеріг, що російська федерація щодня чинить тиск на світову спільноту з метою нав’язати свої умови.

Голова ВР підкреслив, що в українці мають план до миру. Водночас він наголосив, що Україна не погодиться на заморожений конфлікт. За словами Стефанчука, 82% українців не погодилися би на поступки щодо територій в обмін на мир.

«Наш план полягає в тому, що ми маємо перемогти і примусити російського агресора повернутися на свої території, звільнивши українські території у міжнародно визнаних кордонах. Так ми встановимо довготривалий мир у Європі. Добре буде, якщо ми це зробимо спільно з вами», – резюмував спікер.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Її війська проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

 

Надання Україні зброї не втягне інші держави у війну – Кулеба

30.05.2022 17:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495829-nadanna-ukraini-zbroi-ne-vtagne-insi-derzavi-u-vijnu-kuleba.html

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що надання Україні зброї не втягне інші держави у розв’язану росією війну.

На цьому він заявив на спільному з французькою колегою Катрін Колонна брифінгу в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Кулеба закликав не вестися на заяви російських посадових осіб або окремих європейських політиків чи інтелектуалів на кшталт: «Не давайте Україні жодної зброї, бо інакше це нас втягне у війну».

«Ніщо не втягне вас у війну, поки ваші солдати не почнуть за нас воювати. А ми, нагадаю, ніколи не просили навіть, щоб ваші солдати за нас воювали. Ми знаємо, як перемагати. Ми знаємо, як воювати. Дайте нам всю необхідну зброю – і ми переможемо, і ніхто у світі не буде втягнутий у цю війну», – заявив міністр.

Глава МЗС наголосив, що росія домагається, аби Україні ніхто не допомагав, щоб російські війська якнайшвидше вбили якомога більшу кількість українців, захопили якомога більше території: «Тому вони (росіяни – ред.) ходять і на кожному кроці всім погрожують страшними наслідками за підтримку України, але правда є очевидною».

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня Кулеба заявив, що Україна не піде на поступки путіну, бо стратегія його умиротворення з 2014 року до початку повномасштабного вторгнення вже зазнала провалу і не має шансів на успіх у майбутньому.

 

У Вашингтоні уточнили: Україна отримає MLRS, які летять на 70, а не 300 км

31.05.2022 03:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3496157-u-vasingtoni-utocnili-ukraina-otrimae-mlrs-aki-letat-na-70-a-ne-300-km.html

Україна отримає нові партії високоточних керованих ракет MLRS, але не зможе ними стріляти вглиб російської території.

Як передає Укрінформ, про це в понеділок написав Твіттері експерт з міжнародних відносин, дипломат Майкл Макфол, а також зазначив анонімний американський високопосадовець, на якого посилається The Washington Post.

«Уточнювальні коментарі від адміністрації президента Джо Байдена обнадійливі, – написав Макфол. – Україна отримає нові партії високоточних керованих ракет з більшою дальністю, ніж в українців є зараз, але не такі ракети, які зможуть завдати удару вглиб Росії».

WP зазначає, що типові ракети MLRS вражають цілі на відстані близько 70 км. Саме їх США збираються постачати в Україну.

Інший тип ракет – з діяльністю польоту до 300 км поки що не передбачаються в пакеті військової допомоги Україні.

Проте навіть боєприпаси з меншим радіусом дії здатні вражати цілі на відстані більш як удвічі далі, ніж наявні в Україні.

Нагадаємо: у понеділок Байден заявив, що його адміністрація не планує постачати Україні ракети великої дальності для потенційного враження території росії.

 

Байден не планує давати Україні РСЗВ, здатні досягати цілей на території РФ – Reuters

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 16:58. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349479/

Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати не планують надавати Україні ракетні комплекси, здатні вражати цілі на території Росії.

Як пише “Європейська правда”, про це 30 травня повідомило агентство Reuters.

Журналісти не наводять пряму цитату відповіді президента на це запитання.

Нагадаємо, раніше американські ЗМІ, зокрема NYT, повідомляли, що у Білому домі схвалили відправку в Україну реактивних систем залпового вогню великої дальності і офіційно рішення можуть оголосити цього тижня. CNN повідомляли, що адміністрація Байдена готується надіслати РСЗВ як частину більшого пакету військової допомоги Україні.

Прессекретар Пентагону Джон Кірбі в п’ятницю відмовився підтвердити, що рішення надати пускові установки було ухвалене.

Водночас ЗМІ дізналися від джерел, що Білий дім домовляється з Україною про обмеження щодо використання американської зброї, зокрема по цілях глибоко всередині РФ.

 

На Донеччині через бойові дії стався витік аміаку – у зоні ураження шість населених пунктів

30.05.2022 17:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3495847-na-doneccini-cerez-bojovi-dii-stavsa-vitik-amiaku-u-zoni-urazenna-sist-naselenih-punktiv.html

У Бахмутському районі Донецької області внаслідок дій російського агресора пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу Тольятті – Одеса.

Про це у Телеграмі повідомив очільник Донецької військової обласної адміністрації Павло Кириленко, передає Укрінформ.

«Витік аміаку! У Бахмутському районі внаслідок бойових дій пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу Тольятті – Одеса… Місцева влада оповістила населення про необхідні заходи безпеки», – написав посадовець.

За його словами, ця гілка не використовується з 2014 року, засувки закриті, але аміак витікає самоплином. Хмара рухається над ґрунтом від села Травневе у бік Бахмута.

“Рятувальники провели обстеження – на відтинку трубопроводу 7,5 км знаходиться орієнтовно 250 тонн аміаку. Витік – незначний. Радіус можливого ураження хмарою аміаку становить близько 4 км”, – повідомив Кириленко.

За його словами, до ліквідації наслідків аварії залучено 45 фахівців та 9 автоцистерн. У зоні ураження – Кодема, Гладосове, Семигір’я, Дача, Миколаївка Друга і Доломітне. Загрози для Бахмута немає.

Як повідомлялося, за даними Генштабу ЗСУ, російські війська намагаються встановити повний контроль над Луганською і Донецькою областями.

 

Росіяни обстріляли евакуаційне авто, вбили французького журналіста

РОМАН ПЕТРЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 15:14 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349452/

Керівник Луганської області Сергій Гайдай повідомив про зупинку евакуації з області – окупанти обстріляли авто, яке їхало забирати 10 людей.

Джерело: Гайдай у Telegram

Пряма мова Гайдая: “Евакуацію офіц ійно зупинено. Рашисти обстріляли авто, яке їхало забирати людей. Загинув французький журналіст.

Сьогодні наш броньований евакуаційний транспорт їхав забирати 10 людей з області та потрапив під ворожий обстріл. Осколки снарядів пробили броню машини, смертельне поранення в шию отримав акредитований французький журналіст, який робив матеріал про евакуацію, патрульного поліцейського врятувала каска”.

 

ФСБ провела спецоперацію проти співробітників ОБСЄ, щоб виставити їх шпигунами – СБУ

РОМАН ПЕТРЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 12:36. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349418/

Служба безпеки встановила, що спецслужби РФ провели серію провокацій у тимчасово окупованих районах півдня та сходу України, аби дискредитувати ОБСЄ.

Джерело: СБУ

Деталі: Також росіяни хотіли зробити постановочні сюжети для ЗМІ, щоб звинуватити працівників ОБСЄ у шпигунстві на користь СБУ, скомпрометувати Місію та поставити під сумнів її об’єктивність.

Для збору “доказів” загарбники вдиралися до помешкань працівників ОБСЄ та “вибивали” з них компрометуючу інформацію.

Наприклад, у тимчасово окупованому Херсоні співробітники ФСБ, представляючись працівниками СБУ, під відеозапис змусили працівника моніторингової Місії ОБСЄ підписати “угоду про негласну співпрацю”.

Ще кількох працівників окупанти викрали.

З 16 по 23 травня співробітники ФСБ, погрожуючи вбивством, змусили працівників ОБСЄ на камеру “свідчити” про пограбування офісу нібито українськими правоохоронцями.

Передісторія:

31 березня Росія заблокувала продовження мандату СММ ОБСЄ в Україні.

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки та співробітництва в Європі на початку березня оголосила про припинення діяльності в Україні після того, як її остання польова місія, розміщена у Маріуполі, була обстріляна російськими військами.

 

Окупанти визнали, що вивозять херсонське зерно в РФ

ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 13:05 – ДАНА ГОРДІЙЧУК  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/05/30/687597/

Окупаційна влада Херсонської області заявила, що почався процес вивезення зерна з регіону до держави-агресора РФ.

Про це повідомляє пропагандистське російське ЗМІ РБК з посиланням на колаборанта Кіріла Стрємоусова, призначеного окупантами нібито заступником голови Херсонської області.

Йдеться про минулий врожай пшениці, який зберігався у Херсонській області.

Стрємоусов каже про початок збору врожаю озимих зернових з 20 червня, яке теж планують вивозити. “Є місце, куди складати [новий урожай], хоча, звичайно, дуже багато зерна знаходиться тут”, – заявив він. Окупанти переконують, що зерно нібито продають в РФ. Як раніше писала ЕП, російські окупанти шантажують українських аграріїв, купують їхню продукцію за безцінь та грабують запаси зерна.

Крім того, за словами Стрємоусова, окупанти хочу вивозити насіння для виробництва олії на місцеві та російські заводи.

 

росіяни вкрали майже пів мільйона тонн зерна із захоплених територій

30.05.2022 12:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3495568-rosiani-vkrali-majze-piv-miljona-tonn-zerna-iz-zahoplenih-teritorij.html

Загарбники вкрали майже пів мільйона тонн зерна із тимчасово захоплених територій України.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Бачимо, що близько пів мільйона тонн зерна вкрадено. Є факти з усіх тимчасово окупованих областей – Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької, а також Харківської. Вони їдуть або в росію, перш за все з Харківської, Донецької, Луганської областей, або через тимчасово окупований Крим – із Запорізької та Херсонської областей”, – сказав Висоцький.

Він також висловив побоювання, що росіяни можуть викрадати й новий урожай озимих культур.

“Ми сподіваємося, що до початку збору, який у південних регіонах розпочнеться буквально за декілька тижнів, все-таки вдасться перемогти і деокупувати ці території”, – додав заступник міністра.

За його словами, загарбники пробували реалізувати викрадене зерно у Єгипті та Лівані, однак ці країни відмовилися купувати такий товар. Крім того, зафіксовані кораблі росіян із українським зерном у Сирії.

Висоцький повідомив, що Україна постійно обговорює проблему експорту свого врожаю до інших країн із ООН, із країнами ЄС, Великою Британією, США, з країнами-імпортерами зерна. На його думку, відновити експорт через українські морські порти можна завдяки використанню військових конвоїв. Іншим варіантом відновлення безпечного експорту є забезпечення України достатньою кількістю протикорабельної зброї, щоб гарантувати відсіч російському морському флоту.

Як повідомлялося, під час виступу на Всесвітньому економічному форумі президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що російська федерація, яка блокує українське зерно в українських портах та веде бойові дії на полях України, шантажує міжнародне співтовариство загрозою голоду в цілих регіонах.

 

Злочини військових рф в Україні не можуть залишитися безкарними – глава МЗС Франції

30.05.2022 15:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3495742-zlocini-vijskovih-rf-v-ukraini-ne-mozut-zalisitisa-bezkarnimi-glava-mzs-francii.html

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна заявляє, що злочини, які були вчинені російськими військовими в Україні, зокрема у Бучі, не можуть залишитися безкарними.

Про це Колонна написала у своєму Твіттері після відвідування Бучі, передає Укрінформ.

“Разом з мером і керівництвом Бучі – щоб висловити від імені Франції наше глибоке засудження і жах щодо російських злочинів, віддати шану жертвам і підтримати боротьбу з безкарністю. Такі дії не можуть залишитися безкарними”, – зазначила Колонна.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна здійснює свою першу поїздку в Україну, в рамках якої вона вже відвідала Бучу.

Як зазначається на сайті МЗС Франції, цією поїздкою до Києва міністр хоче продемонструвати солідарність Франції з українським народом та її повну рішучість посилити підтримку України перед обличчям російської агресії як у гуманітарному та фінансовому плані, так і в постачанні оборонного обладнання.

Візит передбачає зустріч з українським колегою Дмитром Кулебою, щоб обговорити підтримку Францією України в усіх сферах і, зокрема, обговорити блокування експорту зернових та олійних культур з України, що створює ризики реальної продовольчої безпеки та потребує пошуку конкретних рішень.

Також міністра прийме Президент Володимир Зеленський.

Крім того, Колонна візьме участь у передачі українській стороні обладнання цивільної безпеки (пожежні автомобілі та машини швидкої допомоги), запропоноване Францією, а також поспілкується зі співробітниками Посольства Франції в Україні.

 

Глава МЗС Франції відвідала Бучу

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 12:57 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349422/

Міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна, яка в понеділок прибула з візитом до України, відвідала Бучу.

Про це повідомив в Telegram голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба, пише “Європейська правда”.

“Сьогодні міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна відвідала Бучу. Буча – символ злочинів російської армії проти людяності”, – зазначив Кулеба, додавши фото візиту.

Він подякував за солідарність та всебічну підтримку іноземним партнерам.

Колонна, нещодавно призначена главою МЗС Франції, прибула в Україну, щоб продемонструвати солідарність її держави з українським народом.

В Україні вона зустрінеться зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою та президентом Володимиром Зеленським.\

Глава МЗС Франції стала французьким посадовцем найвищого рангу, який відвідав Україну з початку російського вторгнення. Президент Еммануель Макрон досі уникав візиту до Києва.

 

ЄС погодив часткове нафтове ембарго для рф та відключення «Сбербанку» від SWIFT – Мішель

31.05.2022 02:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3496137-evrosouz-pogodiv-castkove-naftove-embargo-dla-rf-ta-vidklucenna-sberbanku-vid-swift-misel.html

Країни-члени ЄС досягнули угоди, яка дозволить ввести часткове ембарго на купівлю російської нафти, відключити російський «Сбербанк» від міжнародної платіжної системи SWIFT та введе заборону ще трьох державних мовників рф.

Про це на початку доби 31 травня у своєму твіттері повідомив голова Європейської Ради Шарль Мішель, передає Укрінформ.

«Це одразу охоплює понад 2/3 імпорту нафти з росії, що скорочує величезне джерело фінансування для її військової машини. Максимальний тиск на росію з метою припинення війни», — заявив дипломат.

Окрім того, погоджений санкційний пакет включає відключення російського «Сбербанку» від міжнародної платіжної системи SWIFT, заборону ще 3 російських державних мовників та покарання відповідальних за військові злочини в Україні.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн привітала рішення про нафтові санкції проти росії.

«Це дозволить фактично скоротити близько 90% імпорту нафти з росії до ЄС до кінця року», — зазначила вона.

Наразі саміт Європейської Ради, де обговорювали питання шостого пакета санкцій, ще триває. Дипломати ще мають домовитися про технічні деталі рішення, а санкції мають бути офіційно прийняті всіма 27 країнами.

За даними Bloomberg, Угорщина, яка блокувала рішення про ембарго, отримала гарантії від лідерів ЄС, що зможе отримати заміну в разі відмови від експорту нафти трубопроводами.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок глави держав та урядів країн ЄС зустрілися у Брюсселі на спеціальному засіданні Європейської ради, присвяченому ситуації у зв’язку з військовою агресією росії проти України та реагуванню на глобальні наслідки цієї війни для європейської та глобальної енергетичної й продовольчої безпеки.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну США, Велика Британія, ЄС, Японія та інші країни запровадили і продовжують вводити санкції проти рф.

Країни ЄС наразі опрацьовують шостий пакет санкцій проти рф, який передбачатиме поступове запровадження ембарго на поставку до ЄС російської нафти. Під час засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ від 16 травня проти введення ембарго на російську нафту висловилася Угорщина.

 

Словаччина готова підтримати ембарго на російську нафту, але хоче отримати гарантії – прем’єр

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 18:59. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349510/

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Гегер заявив, що підтримає нафтове ембарго ЄС щодо Росії, якщо його країна зможе отримувати нафту від своїх сусідів у разі перебоїв із постачанням.

Про це він заявив перед самітом ЄС у Брюсселі, пише “Європейська правда”.

“Ми повністю підтримуємо альтернативи російській нафті та газу – з іншого боку, нам потрібна допомога наших партнерів”, – сказав Гегер.

“Ми завжди були надійним партнером із транзиту нафти та газу. Тепер, у разі надзвичайної ситуації, нам буде потрібно те саме від партнерів навколо нас, які мають вихід до моря”, – додав він.

Гегер також сказав, що перед самітом розмовляв із прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, намагаючись переконати його підтримати нафтове ембарго.

“Я сказав йому, що єдність дуже важлива, я намагався залучити її на наш бік. Я також наголосив, що гроші, які виділяються на російську нафту і газ, йдуть на фінансування російської агресії в Україні”, – сказав він.

Раніше Орбан заявив, що підтримає ембарго на російську нафту, якщо з-під його дії будуть виключені трубопроводи і якщо Будапешт матиме гарантію на отримання цієї нафти навіть у разі “нещасного випадку” на трубопроводі.

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що не вважає, що на саміті ЄС 30-31 травня шостий санкційний пакет буде погоджено.

Водночас глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель впевнений, що лідери ЄС домовляться про санкції у понеділок.

У неділю стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант – заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу.

 

Країни ЄС досягнули прогресу, треба приймати рішення – Мішель про шостий пакет санкцій

30.05.2022 18:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495886-kraini-es-dosagnuli-progresu-treba-prijmati-risenna-misel-pro-sostij-paket-sankcij.html

Президент Європейської ради Шарль Мішель висловив сподівання, що сьогодні лідери країн Євросоюзу зможуть дійти згоди щодо шостого пакету санкцій проти росії та погодять заходи економічної підтримки України.

Про це він заявив у Брюсселі перед початком спеціальної зустрічі Євроради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми почнемо з України. Ми хочемо підтримати Україну, мобілізувати фінансування та забезпечити ліквідність (її економіки – ред.). Ми маємо намір також розпочати відбудову країни та підтримати її у цьому. Другий важливий елемент – це наступний крок у санкціях. Шостий пакет санкцій перебуває на столі переговорів вже багато тижнів, і для нас важливо прийняти рішення. Час для цього настав зараз. Переконаний, що ми здатні прийняти рішення разом та висловити об’єднану позицію з цієї важливої теми», – сказав президент Євроради.

При цьому він визнав, що досягнення консенсусу навколо шостого пакету санкцій ЄС та ембарго на постачання російської нафти буде непростим рішенням, оскільки у цьому питанні існують чутливі моменти та різні занепокоєння.

«Ми досягли прогресу впродовж кількох минулих годин щодо цієї теми, і я сподіваюся, зможемо прийняти рішення з такого важливого питання», – наголосив Мішель.

За його словами, окремим питанням порядку денного є розгляд розвитку енергетичного сектору Євросоюзу. Європейські лідери обговорять та ухвалять конкретні заходи й рішення, щоб позбутися енергетичної залежності, особливо від російського викопного палива.

За словами президента Євроради, на саміті в Брюсселі також розгядатимуться питання оборони та глобальної продовольчої безпеки, що стали прямим наслідком війни росії проти України.

Як повідомлялося, у Брюсселі розпочинається дводенна спеціальна зустріч Європейської ради, яка розгляне продовження політичної, фінансової, матеріальної та гуманітарної підтримки України, а також пов’язані із розв’язаною росією війною проблеми у сфері енергетики та глобальної продовольчої безпеки.

Напередодні постійні представники ЄС не змогли дійти згоди щодо шостого пакету санкцій ЄС проти росії, що передбачає запровадження ембарго на постачання до ЄС російської нафти.

 

Боррель впевнений, що ЄС на саміті домовиться про шостий пакет санкцій проти РФ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 17:51. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349495/

Лідери країн Європейського союзу на саміті у понеділок можуть домовитися про шостий пакет санкцій проти Росії.

Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель перед початком зустрічі, пише “Європейська правда“.

“Важливо обговорити, як нам отримати фінальну угоду щодо шостого пакету санкцій. Я повністю впевнений, що ми отримаємо угоду. Вчора і сьогодні вранці були зустрічі Coreper, ми всіх підштовхували, щоб отримати угоду сьогодні. І я досить впевнений, що ми матимемо цю угоду”, – сказав Боррель.

На питання журналістів про те, чи підтримає угоду прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, Боррель сказав: “Я впевнений”.

Раніше президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що не вважає, що на саміті ЄС 30-31 травня шостий санкційний пакет не буде погоджено.

Орбан заявив, що підтримає ембарго на російську нафту, якщо з-під його дії будуть виключені трубопроводи і якщо Будапешт матиме гарантію на отримання цієї нафти навіть у разі “нещасного випадку” на трубопроводі.

У неділю стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант – заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу.

 

Орбан звинуватив Єврокомісію у “безвідповідальній поведінці” через санкції

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 17:30. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349492/

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан звинуватив Європейську комісію в “безвідповідальній поведінці” щодо розробки санкцій проти Росії.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це Орбан заявив журналістам перед самітом ЄС.

“Ми перебуваємо в дуже складній ситуації, по суті, через безвідповідальну поведінку Європейської комісії. Після Версальського консенсусу ми домовились, що Єврокомісія не буде висувати подальші пропозиції щодо енергетики, які належно обговорюються з державами-членами. І тепер мов грім серед ясного неба з’явилась ідея ембарго і санкцій на нафту без відповідей на питання, пов’язані з енергетичною безпекою Угорщини”, – сказав Орбан.

Він додав, що відповідальність за відсутність згоди ЄС щодо нафтового ембарго перед самітом “мусить бути і буде покладена на Європейську комісію”.

“Позиція Угорщини доволі проста, бо енергетика – це серйозне питання, це не дитячі забавки. Тому спершу нам потрібні рішення, а потім санкції. Досі перші п’ять пакетів санкцій були ухвалені у відмінний спосіб: спершу ухвалювали санкції, а потім почали вирішувати, що робити з наслідками. Але оскільки йдеться про енергетику, це ризиковано, нам потрібно змінити підхід – спершу рішення, потім санкції”, – сказав угорський прем’єр.

Орбан також висунув нові вимоги для підтримання Угорщиною нафтового ембарго щодо Росії.

Раніше стало відомо, що постійні представники держав-членів ЄС на зустрічі в понеділок знову не змогли досягти згоди щодо шостого пакета санкцій проти Росії.

А президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і прем’єрка Естонії Кая Каллас сказали, що домовленості навряд чи вдасться досягнути і на саміті ЄС.

Дискусії щодо шостого пакета санкцій ЄС тривають понад місяць. Головною перешкодою є неможливість погодити ембарго на імпорт нафти з Росії, проти чого виступає Угорщина.

У неділю стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант – заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу.

Така пропозиція мала дати більше часу Угорщині, яка виступає проти ембарго, на пошук технічного рішення, яке задовольняє її потреби в енергії. Це також розв’яже проблеми інших країн, які не мають виходу до моря, зокрема Словаччини та Чехії.

А проте на зустрічі послів ЄС 29 травня погодити санкційний пакет ЄС не вдалося.

На цьому тлі міністр економіки Німеччини Роберт Габек висловив побоювання, що єдність Європейського Союзу “починає руйнуватися” напередодні саміту лідерів блоку.

 

Орбан назвав нові умови, за яких підтримає ембарго на російську нафту

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 16:52. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349477/

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що підтримає ембарго на російську нафту, якщо з-під його дії будуть виключені трубопроводи і якщо Будапешт матиме гарантію на отримання цієї нафти навіть у разі “нещасного випадку” на трубопроводі.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це Орбан заявив журналістам перед самітом ЄС.

“Виключення трубопроводів (з-під дії санкцій) – це хороший підхід, але нам потрібна гарантія, що в разі нещасного випадку на трубопроводі, що йде через Україну, ми зможемо отримати російську нафту з інших джерел. Якщо ми отримаємо таку гарантію, то буде добре”, – заявив він.

Орбан також запевнив, що Угорщина готова підтримати шостий пакет санкцій, якщо він передбачатиме “рішення щодо постачання енергоносіїв в Угорщину та її енергетичної безпеки”.

“Станом на зараз нема ніякого компромісу. Немає ніякої домовленості. Я щойно отримав текст (комюніке саміту ЄС – ред.), тут немає домовленості”, – сказав Орбан.

Раніше стало відомо, що постійні представники держав-членів ЄС на зустрічі в понеділок знову не змогли досягти згоди щодо шостого пакета санкцій проти Росії.

А президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і прем’єрка Естонії Кая Каллас сказали, що домовленості навряд чи вдасться досягнути і на саміті ЄС.

Дискусії щодо шостого пакета санкцій ЄС тривають понад місяць. Головною перешкодою є неможливість погодити ембарго на імпорт нафти з Росії, проти чого виступає Угорщина.

У неділю стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант – заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу.

Така пропозиція мала дати більше часу Угорщині, яка виступає проти ембарго, на пошук технічного рішення, яке задовольняє її потреби в енергії. Це також розв’яже проблеми інших країн, які не мають виходу до моря, зокрема Словаччини та Чехії.

А проте на зустрічі послів ЄС 29 травня погодити санкційний пакет ЄС не вдалося.

На цьому тлі міністр економіки Німеччини Роберт Габек висловив побоювання, що єдність Європейського Союзу “починає руйнуватися” напередодні саміту лідерів блоку.

 

Глава МЗС Франції сподівається на рішення про шостий пакет санкцій проти рф через два дні

30.05.2022 17:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495793-glava-mzs-francii-spodivaetsa-na-risenna-pro-sostij-paket-sankcij-proti-rf-cerez-dva-dni.html

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна сподівається, що рішення про запровадження шостого пакета санкцій проти росії буде прийняте через два дні.

Про це вона заявила на спільному брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“Франція, яка сьогодні головує в Раді ЄС, продовжуватиме консолідовано координувати всі ці зусилля для того, щоб ми прийняли шостий пакет санкцій. Нам обов’язково треба скоротити енергетичну залежність від росії. Сьогодні ми ще не можемо говорити наперед, бо цей висновок прийматиметься через два дні, але ми сподіваємося, що цей висновок буде”, – сказала Колонна.

Зазначивши, що ситуація в Україні є складною: на Сході точаться жорстокі бої, росія продовжує атаки і бомбардування, в тому числі, проти цивільного населення, – і що питання допомоги Україні є нагальним, міністр заявила, що в такій ситуації не можна дозволити собі проявити слабкість.

“Тому ми повинні діяти рішуче і мобілізувати всі інструменти, які є в наших руках. Ми повинні зробити для росії непосильну ціну продовження цієї агресії. Саме на це спрямовані пакети санкцій. Пакети, які вже сьогодні є безпрецедентними і які спрямовані проти російської влади і всіх, хто фінансує російську військову машину”, – зазначила Колонна.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок міністр Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна перебуває з першим візитом в Україні.

 

Шостий пакет санкцій: Єврокомісія не очікує позитивного рішення упродовж наступних 48 годин

30.05.2022 17:08

Єврокомісія доклала багато зусиль для координації між країнами ЄС питання ухвалення шостого пакету санкцій ЄС проти росії, який включає ембарго на постачання російської нафти, але станом на зараз важко очікувати позитивного рішення з цього приводу протягом наступних 48 годин.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком спеціальної зустрічі Європейської ради заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Обговорення шостого пакету санкцій, який ми запропонували, ніколи не було простим. Ми зараз вирішили всі проблеми, за винятком однієї. Це – питання (постачання) сирої нафти через трубопроводи. У цьому обговорення все ще продовжуються. Я не маю великих очікувань, що ми досягнемо рішення протягом наступних 48 годин, але ймовірно, ми зможемо зробити це у наступні дні. Мій заклик є дуже чітким до країн-членів. Ключ до успіху був та залишається незмінним – це солідарність з Україною та єдність Європейського Союзу. Це те, над чим нам треба працювати», – наголосила очільниця Єврокомісії.

Вона запевнила, що Європейська комісія та Французьке головування ЄС продовжують напружено працювати над вирішенням питання щодо ухвалення шостого пакету санкцій проти країни-агресора.

Урсула фон дер Ляєн нагадала, що під час неформального саміту ЄС у Версалі (10-11 березня – ред.) Єврокомісія отримала прохання від лідерів Євросоюзу розробити пропозиції щодо розвитку трьох тем. Перша з них – це сфера оборони ЄС, слабкі місця у цій галузі та їх аналіз. Друга тема – це план енергетичного розвитку Євросоюзу REPowerEU, який включає диверсифікацію шляхів постачання та виходу із залежності від росії у поставках викопного пального, поряд із суттєвими інвестиціями у розвиток поновлювальної енергетики.

«Третя тема, безумовно, – це Україна. Ми маємо сфокусуватися на заходах короткострокової фінансової допомоги, а також на заходах відновлення на середньострокову та довгострокову перспективу», – зауважила Урсула фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, сьогодні, 30 травня, в Брюсселі розпочинається дводенна спеціальна зустріч Європейської ради, яка розгляне продовження політичної, фінансової, матеріальної та гуманітарної підтримки України у її боротьбі проти неспровокованого російського вторгнення, а також пов’язані із цією війною проблеми у сфері енергетики та глобальної продовольчої безпеки.

Вчора постійні представники ЄС не змогли дійти згоди навколо шостого пакету санкцій ЄС проти росії, що передбачає введення ембарго на постачання до ЄС російської нафти, прибутки від якої надають кремлю продовжувати фінансування російської «машини війни».

Водночас сьогодні вранці високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив впевненість у тому, що вдасться дійти згоди і погодити шостий пакет санкцій проти рф, який включає ембарго на постачання російської нафти.

 

“Газпром” припиняє постачати газ Нідерландам за відмову платити у рублях

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 20:23. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349528/

Російський газовий монополіст “Газпром” з 31 травня припинить постачати природний газ у Нідерланди через відмову компанії Gasterra платити за механізмом про “оплату у рублях”.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомляє NOS, наводячи заяву Gasterra, співвласниками якої є компанії Shell, Esso Nederland та держава.

Компанія повідомила, що очікувала такої реакції російської сторони і закупила газ з інших джерел.

У Gasterra пояснили, що відмовляються від вимог РФ щодо оплати через те, що це означало би порушення санкцій ЄС проти Росії. На додачу, якщо – згідно з вимогами цієї системи оплати – відкрити рахунки у Росії, вони підпадали би під російське законодавство, а це надто ризиковано.

Термін чинного контракту з “Газпромом” спливає 1 жовтня і продовжувати його не планують.

Міністр з питань енергетики й клімату Роб Єттен сказав, що розуміє рішення компанії, та що втрата поставок від “Газпрому” не буде мати суттєвих наслідків для домогосподарств і бізнесу.

“Уряд продовжить ретельно моніторити ситуацію найближчим часом”, – зазначив він.

Нагадаємо, у Данії також заявили, що очікують припинення постачання російського газу через вимогу виконувати вимогу Росії про оплату у рублях.

“Газпром” на таких підставах вже припинив постачати газ трьом членам ЄС – Польщі, Болгарії та Фінляндії.

 

Данський енергогігант Orsted не платитиме за російський газ у рублях і очікує припинення поставок

ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 15:35 – ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ   уп

https://www.epravda.com.ua/news/2022/05/30/687606/

Данія може стати наступною країною, яку відключать від поставок російського природного газу, оскільки її найбільша енергокомпанія Orsted заявила, що не буде здійснювати платежі в рублях.

Про це пише Bloomberg із посиланням на заяву Orsted.

Як йдеться у заяві Orsted, компанія готується, що ПАТ “Газпром” припинить поставки.

Компанія очікує, що зможе забезпечити альтернативні поставки на європейському оптовому ринку.

Orsted додає, що кінцевий термін платежу – вівторок, і компанія продовжить платити в євро.

“Існує ризик, що “Газпром експорт” припинить постачання газу”, – йдеться в повідомленні.

“Скандинавська країна стане наступною, де поставки російського газу припиняться після того, як нещодавно були припинені поставки до Фінляндії, Польщі та Болгарії.

Данський гігант вітроенергетики має довгостроковий контракт на 20 терават-годин на рік з “Газпромом”, термін дії якого закінчується в кінці десятиліття. Раніше цього року Orsted заявив, що планує купити набагато менше, ніж максимально дозволено контрактом”, – нагадує Bloomberg.

Загалом, імпорт Данії становить відносно невелику частину європейського попиту, який, за словами Стефана Ульріха, аналітика BloombergNEF, не так вже й складно знайти на ринку, пише агентство.

27 лютого Orsted заявив, що припинить купувати російське вугілля та біомасу для своїх електростанцій.

 

Посли ЄС укотре не узгодили шостий пакет санкцій – ЗМІ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 15:10. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349450/

Постійні представники держав-членів ЄС на зустрічі в понеділок знову не змогли досягти згоди щодо шостого пакету санкцій проти Росії.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це у Twitter написав європейський редактор “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк.

“Зустріч послів ЄС завершена. У висновках Європейської комісії можуть бути певні зміни щодо санкцій, які обговорюватимуть лідери ЄС, але до погодження шостого пакету санкцій ще дуже далеко. Забагато винятків і відступів”, – зазначив Джозвяк.

Дискусії щодо шостого пакету санкцій ЄС тривають понад місяць. Головною перешкодою є неможливість погодити ембарго на імпорт нафти з Росії, проти чого виступає Угорщина.

У неділю стало відомо, що Єврокомісія спробує запропонувати компромісний варіант – заборонити морську нафту з Росії, одночасно відкладаючи обмеження на імпорт з ключового нафтопроводу.

Така пропозиція мала дати більше часу Угорщині, яка виступає проти ембарго, на пошук технічного рішення, яке задовольняє її потреби в енергії. Це також вирішить проблеми інших країн, які не мають виходу до моря, зокрема Словаччини та Чехії.

А проте, на зустрічі послів ЄС 29 травня погодити санкційний пакет ЄС не вдалося.

На цьому тлі міністр економіки Німеччини Роберт Габек висловив побоювання, що єдність Європейського Союзу “починає руйнуватися”напередодні саміту лідерів блоку.

 

Напередодні нафтової угоди ЄС «чорне золото» зростає в ціні

30.05.2022 08:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3495377-naperedodni-naftovoi-ugodi-es-corne-zoloto-zrostae-v-cini.html

Ф’ючерси на сиру нафту марки WTI піднялися на 1% до приблизно 116 доларів за барель, досягнувши найвищого рівня за майже три місяці.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на фінансовий портал tradingeconomics.com.

Причина – спекулятивні очікування трейдерів напередодні оголошення можливої угоди ЄС про заборону російської нафти та послаблення обмежень щодо коронавірусу у великих містах Китаю.

«Попри те, що не вдалося домовитися про ембарго на російську нафту в неділю, очікується, що уряди ЄС продовжать роботу над угодою про заборону морських поставок російської нафти, дозволяючи поставки нафтопроводами, перед самітом ЄС у понеділок», – йдеться у повідомленні порталу.

На думку аналітиків порталу, ембарго на російську нафту загрожує загостренням на світовому ринку нафти на тлі зростання попиту на бензин, дизельне паливо та реактивне паливо напередодні пікового літнього сезону попиту в США та Європі.

West Texas Intermediate (скор. WTI) — марка нафти, що видобувається в Західному Техасі (США). Здебільшого використовується для виробництва бензину, тому на даний тип нафти високий попит, зокрема, у США та Китаї. Ціна на неї широко використовується як один з показників світових цін на нафту, тому вона є одним із так званих маркерних, або еталонних сортів нафти. Ф’ючерси на WTI торгуються на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX).

Як повідомляв Укрінформ раніше, ціни на сиру нафту марки Brent піднялася до найвищого рівня з кінця березня. На тлі очікуваного нафтового ембарго щодо росії ціни за день зросли на 2,8% і досягли 117,25 долара за барель.

Як відомо, Єврокомісія винесла на розгляд країн-членів пропозицію щодо запровадження шостого пакету санкцій проти росії як країни-агресора. Цей пакет, що передбачав поступову відмову від поставок у ЄС російської нафти, був заблокований через позицію Угорщини, яка заявила про неможливість відмовитися від поставок російської нафти. Водночас надходження від торгівлі енергоресурсами становлять левову частку бюджету російської федерації та дозволяють кремлю продовжувати фінансування «машини війни».

 

Надання Україні статусу кандидата відповідає інтересам самої Європи – Мецола

30.05.2022 23:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3496087-nadanna-ukraini-statusu-kandidata-vidpovidae-interesam-samoi-evropi-mecola.html

Рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в Євросоюз, яке лідери ЄС мають розглянути вже за кілька тижнів, відповідає інтересам Європи та має рішучу підтримку з боку Європарламенту.

Про це в понеділок у Брюсселі під час пресконференції за підсумками участі в спеціальній зустрічі Європейської Ради заявила президентка Європарламенту Роберта Мецола, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Певний час я говорила про статус країни-кандидата для України та про висновок Єврокомісії, який буде представлений на розгляд наступної Європейської Ради. Це питання в Європейському парламенті оцінюють як вибір: чи ми хочемо, щоб Україна дивилася на Європу, або ж допускаємо, щоб Україна та решта світу почали сумніватися у здатності Європейського Союзу приймати важливі рішення, коли саме ЄС має відігравати роль лідера», – сказала Мецола.

Вона висловила переконання, що у Європейського Союзу немає іншого вибору, ніж іще більше наблизити Україну до себе. Найгіршим сигналом з боку ЄС було б продемонструвати власні коливання щодо цього, коли саме зараз Україна потребує сигналу надії та перспективи.

«Не повинно бути жодного сумніву стосовно позиції Європейського Парламенту в тому, що він позитивно бачить наступний крок України – стати країною-кандидатом на членство в ЄС. Це не лише надішле потужне політичне послання, але також відкриє шлях для подальшої інтеграції України та українців, їх доступу до різних програм ЄС та до допомоги у відбудові країни. Не маю сумніву, що ці зусилля матимуть потужну підтримку з боку Європейського Парламенту», – наголосила європейський політик.

Як повідомлялося, в понеділок у Брюсселі розпочалася дводенна спеціальна зустріч Європейської Ради, яка розглядає продовження політичної, фінансової, матеріальної та гуманітарної підтримки України у її боротьбі проти неспровокованого російського вторгнення, а також пов’язані з цією війною проблеми у сфері енергетики та глобальної продовольчої безпеки.

 

Кулеба про ініціативу Франції щодо нового європейського об’єднання: “почутим задоволений”

ПОНЕДІЛОК, 30 ТРАВНЯ 2022, 16:20 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/05/30/7349468/

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що дізнався від французької колеги деталі ідеї президента Франції Еммануеля Макрона про новий формат європейської співпраці та отримав запевнення, що його пропонують не як альтернативу майбутнього членства ЄС.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це він розповів на спільному брифінгу з міністеркою закордонних справ Франції Катрін Колонна у Києві.

Кулеба зазначив, що міністри обговорили ідею Еммануеля Макрона про створення європейського політичного союзу – нового формату європейської співпраці, який він запропонував під час виступу у Європарламенті 9 травня.

“Я отримав необхідні роз’яснення і почутим я задоволений. І Франція, і Україна виходять з того, що ідея європейського політичного союзу не є якоюсь альтернативою для майбутнього членства України в ЄС, не є якимось особливим рішенням для України. Ви вже знаєте, як нам набридли якісь напів-заходи, спеціальні підходи, окремі моделі, які постійно вигадують в окремих країнах щоб не дати Україні статус кандидата.,. Я дуже вдячний колезі, яка аргументовано пояснила, що ця ідея не є якоюсь альтернативою, третім рішенням, а загальноєвропейським процесом, який зробить і Україну, і ЄС сильнішими”, – сказав Дмитро Кулеба.

Дмитро Кулеба зазначив, що попросив французьку колегу не лише підтримати рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, але й переконати тих, хто все ще у цьому сумнівається в доцільності цього кроку.

30 травня нова міністерка закордонних справ Франції прибула в Україну, щоб продемонструвати солідарність її держави з українським народом, та відвідала у тому числі звільнену Бучу.

Нагадаємо, Макрон 9 травня анонсував  створення нового формату співпраці європейських держав, який був би відкритим у тому числі для України та Британії.

Ця ініціатива викликала гостру реакцію Києва – в ній побачили спробу знайти заміну для статусу кандидата у члени ЄС.

В МЗС Франції роз’яснили, що ініціатива президента Еммануеля Макрона про створення європейської політичної спільноти не є замінником членства в Євросоюзі.

 

Вступ до ЄС підтримують 89% українців у західних і центральних областях

30.05.2022 15:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495717-vstup-do-es-pidtrimuut-89-ukrainciv-u-zahidnih-i-centralnih-oblastah.html

Вступ України до Європейського Союзу підтримують 89% населення західних і центральних областей країни.

Такі дані соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» представили в Укрінформі.

Так, порівняно з першою половиною лютого 2022 року серед населення західних та центральних областей України на 16 відсоткових пунктів зросла підтримка вступу України до Європейського Союзу, досягнувши 89%.

На думку експертів, ці цифри руйнують стереотип про те, що західні області найбільше підтримують євроінтеграцію.

«Війна зруйнувала ці стереотипи. Ми бачимо, що і в західних, і в центральних областях все більше громадян переконуються в тому, що головним інтеграційним напрямком України є вступ до Європейського Союзу. Це неймовірна зміна», – наголосив виконавчий директор

Він зазначив, що переважно зростання відбулося внаслідок зміни думки частини населення, яка раніше виступала за відмову від вступу до будь-яких політико-економічних союзів.

Голова Комітету у закордонних справах Верховної Ради України VIII скликання Ганна Гопко сподівається, що такі настрої в українському суспільстві змусять Євросоюз переглянути своє ставлення до членства України в організації.

«Коли українське суспільство демонструє таке зростання, я дуже сподіваюся, що Європейський Союз нарешті геополітично визначиться, і Україна вже не буде буферною зоною», – сказала Гопко.

Також, згідно з дослідженням, за час війни на 5% збільшилася підтримка вступу до НАТО. Наразі приєднання до Північноатлантичного альянсу підтримується абсолютною більшістю населення західних та центральних областей України – 74%.

Підтримка позаблокового статусу України впала до рекордно низьких 3%, проте підтримка альтернативного позаблокового статусу з гарантіями безпеки для України становить близько 13%.

Опитування методом face-to-face проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки JohnFellOxfordUniversityPressResearchFund впродовж 7–15 травня 2022 р. Загалом було опитано 1000 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення семи західних (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька) та чотирьох центральних (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська) областей України. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип поселення та область проживання. Максимальна похибка вибірки не перевищує 2,2%.

 

Стефанчук: Надання Україні статусу кандидата в ЄС стане частиною мирного врегулювання

30.05.2022 12:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495560-stefancuk-nadanna-ukraini-statusu-kandidata-v-es-stane-castinou-mirnogo-vreguluvanna.html

Україна не погодиться на заморожений конфлікт і поступку територій в обмін на мир, у планах — перемогти російського агресора і примусити його звільнити українські території у міжнародно визнаних кордонах.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час весняної сесії Парламентської асамблеї НАТО 2022 року, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт парламенту.

За його словами, «частиною мирного плану є і продовження санкційної політики щодо росії».

«Мета цих санкцій — зламати військову машину рф, яка розрослася до таких розмірів, що поїдає сусідні країни та власний народ. Усі, хто продовжує торгівлю з росією, хто продовжує купувати російські енергоносії та інші товари, хто продовжує працювати з російськими банками, роблять свій внесок у те, щоби російська військова машина відливала нові кулі, виготовляла нові бомби та ракети, які вбивають потім людей в Україні, і не тільки», — акцентував Стефанчук.

За його словами, прийшов час, коли демократії повинні згуртуватися та приймати швидкі, однозначні й відповідальні рішення. Більше ніяких половинчастих рішень чи непевних кроків, наголосив спікер.

Голова ВР зазначив, що Україна цінує можливість відвертого спілкування з НАТО, бо бачить у ньому інститут партнерства та діалогу.

Спікер парламенту також сказав, що насамперед потребує набуття статусу кандидата в члени ЄС. Стефанчук висловив сподівання, що країни-члени ЄС ухвалять таке рішення вже в червні.

«Отриманням статусу кандидата ми бачимо не як самоціль, а як початок, як наріжний камінь до будівництва таких державних інституцій, такої економіки, такого способу організації життя, які повною мірою відповідатимуть усім стандартам ЄС. Надання статусу кандидата також стане частиною процесу мирного врегулювання», — зазначив Голова ВР.

За його словами, Україна готова бути гарантом безпекової стабільності в регіоні, але їй потрібно більше сучасної оборонної зброї. Зокрема, йдеться про швидке постачання на регулярній основі реактивних систем залпового вогню, далекобійних артилерійських систем і боєприпасів, систем берегової оборони, танків і бронетехніки.

«Дайте нам ті ракети, які зможуть збити російські ракети. Поставте собі питання: а хто наступний в імперських інтересах росії, яка не цінує ні людських життів, ні ресурсів у досягненні своїх цілей, породжених хворою фантазією?» — підкреслив Стефанчук.

Спікер Верховної Ради висловив сподівання на якнайшвидше прийняття шостого пакета санкцій. Крім того, на його думку, важливим є відключення банків країни-агресора від SWIFT, заборона заходу суден агресора в порти, призупинення чи зупинення його членства у впливових міжнародних організаціях тощо.

Як повідомлялося, у понеділок, 30 травня, в Брюсселі розпочинається дводенна спеціальна зустріч Європейської ради, яка розгляне продовження політичної, фінансової, матеріальної та гуманітарної підтримки України у її боротьбі проти російського вторгнення, а також пов’язані із цією війною проблеми у сфері енергетики та глобальної продовольчої безпеки.

 

В Іспанії провели акцію на підтримку вступу України до ЄС

30.05.2022 10:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3495476-v-ispanii-proveli-akciu-na-pidtrimku-vstupu-ukraini-do-es.html

У Барселоні відбулася акція на підтримку вступу України до Євросоюзу «За свободу».

Про це Укрінформу повідомив один з учасників заходів, який полишив Україну через воєнну агресію рф.

Учасники ходи з прапорами України, Грузії та ЄС пройшли від площі Каталонії до площі Сант-Жауме, вигукуючи, зокрема, гасло «Україна – це Європа». Також у заході брали участь литовці.

За повідомленням, це була остання із щотижневих акцій, що проводилися у Барселоні упродовж трьох місяців. Відтепер акції проводитимуться один раз у місяць до дати початку повномасштабної війни.

Маніфестації на цю тему відбулися 27 і 28 травня і в інших європейських країнах.

Нагадаємо, кілька сотень українців узяли участь в акції «Вишиванка – культурний щит українців», що відбулася у Барселоні 15 травня.

24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну.  Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Україна виконала всі критерії для статусу кандидата на вступ до ЄС – Зеленський

30.05.2022 21:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3496032-ukraina-vikonala-vsi-kriterii-dla-statusu-kandidata-na-vstup-do-es-zelenskij.html

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна виконала всі необхідні критерії для отримання статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Україна виконала всі критерії для статусу кандидата на вступ до ЄС – Зеленський

Як передає Укрінформ, про це Зеленський сказав у зверненні до Європейської Ради, передає Укрінформ.

Глава Української держави нагадав, що 8 квітня, коли був затверджений п’ятий санкційний пакет, Україна отримала від Євросоюзу запитальник щодо кандидатства.

“І ми вже на нього відповіли за цей час. Ми вже надали ці відповіді Єврокомісії. Безпрецедентно швидко, а головне – злагоджено. Ми розраховуємо на таку ж реакцію Європи. І ми відкидаємо будь-які намагання відшукати нікому не потрібну, будь-яку альтернативу або знайти щось ще для України. Для нас потрібно бути такими, як ви. Ми хочемо, щоб Україна отримала статус кандидата. Ми виконали всі необхідні критерії для цього статусу. І ті окремі, деякі держави, які ще досі не впевнені в нас, і ви добре це знаєте, насправді, я впевнений, що змінять свої думки та покажуть нашу об’єднану силу. Силу наших народів, які безпрецедентною більшістю підтримують наше членство в Європейському Союзі. Силу ваших народів, силу ваших держав і об’єднаної Європи”, – сказав Зеленський.

Він подякував ЄС за здатність бути єдиними, енергійними, мати майбутнє в міцному Європейському Союзі.

“І щоб від нас із вами залежало, що буде у світі. Щоб ми залежали від нас із вами, а не від якихось там кабінетів десь у Москві. Саме зараз ви можете визначити, чи дійсно правдиве все те, що Євросоюз говорить сам про себе. Про єдність в різноманітті, про спільні цінності і однаковий підхід до всіх демократій Європи”, – зауважив Зеленський.

Глава держави наголосив, що “ніколи європейський дім не був завершений без України, не буде”.

“Ніколи не буде повноцінної європейської сили без України. Сам факт того, що Україна залишалась уламком Європи, десь там, за кордонами ваших держав, сприяв тому, що у Росії розвинувся агресивний апетит на захоплення сусідів”, – сказав Президент.

За його словами, тільки розширенням, посиленням європейської єдності “можна не допустити повторення того, що Європа пережила і 24 лютого, й у 2014 році, і навіть в 1968 і в 1956 роках”.

“Тому – на стратегічному рівні – вже у червні має бути затверджений статус кандидата в члени Європейського Союзу для України. Я дуже хочу окремо подякувати зараз державам західних Балкан за їхнє розуміння, за підтримку надання статусу кандидата для нашої країни. Дуже дякую”, – підкреслив Зеленський.

Як повідомлялося, 28 лютого Україна офіційно подала заявку на членство в ЄС та виконала всі необхідні процедури.

З 24 лютого в Україні триває російська збройна агресія.

 

Зеленський закликає Європу допомогти, щоб усі російські воєнні злочинці постали перед судом

30.05.2022 21:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3496026-zelenskij-zaklikae-evropu-dopomogti-pritagnuti-do-vidpovidalnosti-koznogo-rosijskogo-voennogo-zlocinca.html

Президент Володимир Зеленський розраховує на принциповість і активність Європи у притягненні до відповідальності всіх російських воєнних злочинців – від виконавців до командирів.

Про це він заявив у виступі на спеціальному засіданні Європейської Ради, повідомляє Укрінформ.

«Я дуже розраховую на вашу принциповість і активність у тому, щоб кожен російський військовий, який убивав чи катував наших людей, і кожен командир, який віддавав такі накази чи потурав цьому, постали перед судом. Європа точно може це зробити. Давайте зробимо!», – сказав Зеленський.

Він розповів лідерам країн ЄС, що днями внаслідок російського обстрілу Херсонської області загинула дев’ятирічна дівчинка, ще двоє дітей – поранені: семимісячне немовля та дівчинка п’яти років.

«Жодна нормальна людина не може просто змиритися з цим, з такими злочинами. Щоденними. Це свідомі вбивства російськими військовими наших цивільних, наших дітей. Вони точно знають, по кому вони стріляють», – наголосив Президент.

У цьому контексті Зеленський підкреслив, що притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності не є лише питанням про відповідальність агресора за конкретну війну, а про захист людяності як такої.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок глави держав та урядів країн ЄС зустрілися у Брюсселі на спеціальному засіданні Європейської ради, присвяченому ситуації у зв’язку з військовою агресією росії проти України та реагуванню на глобальні наслідки цієї війни для європейської та глобальної енергетичної й продовольчої безпеки.

 

Україна сама визначатиме умови для завершення війни – президентка Європарламенту

30.05.2022 21:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3496022-ukraina-sama-viznacatime-umovi-dla-zaversenna-vijni-prezidentka-evroparlamentu.html

Європарламент виступає за найскоріше припинення розв’язаної росією війни проти України, але будь-які ініціативи з цього приводу мають відбуватися за участю України, і лише вона буде визначати умови для завершення війни.

Про це у Брюсселі на пресконференції за підсумками участі у спеціальній зустрічі Європейської Ради заявила президентка Європарламенту Роберта Мецола, відповідаючи на запитання щодо запропонованого урядом Італії плану мирного врегулювання в Україні, який передбачає припинення вогню та початок переговорів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми маємо розуміти, що саме стоїть за цим словосполученням – припинення вогню. Якщо йдеться про мир за рахунок України та її територій, я не думаю, що Європейський Союз може вважати це прийнятним. Якщо ми говоримо, що мир не може бути без свободи й справедливості, – це означає, що мир не може бути досягнутим за будь-яку ціну… В контексті всіх обговорень навколо цього питання сьогодні, потрібно забезпечити, щоб Україна була за столом, щоб не хтось інший вирішував, що війна завершилася, або що росія має якимось чином зберегти обличчя”, – сказала Мецола.

Президент ЄП наголосила, що Європа не має ризикувати, говорячи про умиротворення агресора або про збереження його обличчя. Якщо суверенна країна на Європейському континенті стала жертвою вторгнення, вона має отримати всебічну допомогу. Причому вона мала б отримати таку допомогу раніше й швидше, щоб бути спроможною захищати основи цінностей, які поділяє весь Євросоюз.

Мецола привітала зусилля європейців з підтримки України, наприклад, коли мери італійських та українських міст-побратимів, які мають багаторічні зв’язки, домовляються про спільні зусилля у повоєнній відбудові, або про ширше залучення України до різного роду європейських проєктів у контексті її євроінтеграції.

«В Європейському парламенті ми завжди говоримо про те, що необхідна координація між тим, що ми говоримо, й тим, що ми робимо. Безумовно, ми хочемо, щоб ця війна припинилася якомога швидше. Для цього слід докладати всіх зусиль, але не без України за столом переговорів», – наголосила Мецола.

Як повідомлялося, у Брюсселі розпочалася дводенна спеціальна зустріч Європейської Ради, на якій розглядається продовження політичної, фінансової, матеріальної та гуманітарної підтримки України у її боротьбі проти російського вторгнення, а також пов’язані із війною проблеми у сфері енергетики та глобальної продовольчої безпеки.

 

Жодних компромісів з рф за рахунок суверенітету України бути не може – Зеленський

30.05.2022 20:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3495996-zodnih-kompromisiv-z-rf-za-rahunok-suverenitetu-ukraini-buti-ne-moze-zelenskij.html

Президент Володимир Зеленський заявив, що санкції проти росії за її агресію мають бути такими, щоб рф почала шукати миру, і жодних компромісів за рахунок територіальної цілісності та суверенітету України бути не може.

Про це глава держави сказав у зверненні до Європейської Ради, передає Укрінформ.

Зеленський нагадав, що минає вже 96-й день повномасштабної війни росії проти України, “проти всіх нас і проти всіх вас, проти європейської єдності”.

“Росія хоче бачити на таких засіданнях не цілісну Європейську Раду, яку ми зараз бачимо, і не єдиний Європейський Союз, а 27 окремих держав, 27 уламків, які неможливо зібрати докупи. Це їх бажання”, – зауважив глава Української держави.

Зеленський відзначив, що така політика агресора – послідовна, і в ній немає жодного зволікання.

“На відміну від Європи, Росії не потрібно влаштовувати ось такі саміти і протягом довгих тижнів шукати компромісів. Я, до речі, хочу вам подякувати за те, що ви ведете мову щодо цих компромісів, за те, що ви хочете знайти допомогу і підтримку Україні. Тож вони не готові до компромісів, обираючи, що зробити для досягнення своїх цілей”, – сказав Зеленський.

Він зауважив, що “зараз ми бачимо одночасно: як російський наступ на Донбасі руйнує наші міста, руйнує громади України, і як європейська єдність, бажана європейська єдність може похитнутися”.

“Восьмого квітня, на 44-й день цієї війни, був запроваджений п’ятий санкційний пакет Євросоюзу. І з того часу минуло вже 52 дні. Що відбулося за цей період? Тоді, станом на 8 квітня, в Україні в списку убитих російськими окупантами були 169 дітей. Станом на сьогодні – 243 дитини. Тоді, станом на 8 квітня, було зруйновано 928 закладів освіти – дитячі садочки, школи, університети. Станом на сьогодні – 1888”, – розповів Зеленський.

Глава держави додав, що, за інформацією на минулу добу, кількість російських ракетних ударів по Україні – вже майже 1600.

“Росія застосувала більше 2400, майже 2,5 тисячі різних ракет проти нас, проти мирного населення. А тоді, станом на 8 квітня, ударів було менше тисячі, і ракет вони застосували близько тисячі. Ось такий прогрес їх агресії”, – сказав Зеленський.

Він наголосив, що провина за все, що відбувається, тільки на російській державі. “Але я впевнений, що кожному, кожній з вас очевидно, що мав би бути прогрес і в санкціях за цю агресію. І для нас це дуже потрібно. І нам це дуже допоможе! Такий прогрес, щоб Росія почала шукати мир. І тільки це може бути нашою спільною вимогою. Мир. Жодних компромісів за рахунок нашої територіальної цілісності, нашого суверенітету не може бути!”, – наголосив Зеленський.

Глава держави подякував усім, хто просуває шостий санкційний пакет, намагається зробити його ефективним.

“Однак його поки що, на жаль, чомусь немає. І чому ви залежите від Росії, від їхнього тиску, а не навпаки? Росія повинна залежати від вас. Чому Росія все ще може заробляти майже мільярд євро на день, продаючи енергоресурси? Чому банки держави-терориста все ще працюють з Європою та світовою фінансовою системою? Серйозні запитання. І чому на території Євросоюзу все ще активні російські пропагандистські канали? Це інформаційна зброя російської федерації. Чому російські державні службовці, які підтримують війну, і судді, які відкрито допомагають репресіям, досі не під санкціями?”, – наголосив Зеленський.

За його словами, кожне з цих питань – не просто про санкційні пакети чи війну в Україні, а про саму Європу.

Як повідомлялося, 30 травня в Брюсселі розпочинається дводенна спеціальна зустріч Європейської ради, яка розгляне продовження політичної, фінансової, матеріальної та гуманітарної підтримки України у її боротьбі проти неспровокованого російського вторгнення, а також пов’язані із цією війною проблеми у сфері енергетики та глобальної продовольчої безпеки.

Вчора постійні представники ЄС не змогли дійти згоди навколо шостого пакету санкцій ЄС проти росії, що передбачає введення ембарго на постачання до ЄС російської нафти, прибутки від якої надають кремлю продовжувати фінансування російської «машини війни».

Водночас у понеділок вранці Високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив упевненість, що вдасться дійти згоди і погодити шостий пакет санкцій проти рф, який включає ембарго на постачання російської нафти.

 

Шантаж з боку москви продовольством є свідомим ударом по Європі – Зеленський

30.05.2022 21:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3496005-santaz-z-boku-moskvi-prodovolstvom-e-svidomim-udarom-po-evropi-zelenskij.html

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що шантаж з боку росії продовольством є свідомим ударом по європейських суспільствах.

Про це він сказав у зверненні до Європейської ради, передає Укрінформ.

Зеленський наголосив, що “наслідки агресії росії вийшли за межі нашого континенту та обов’язково повернуться звідти ще більшими проблемами для всієї Європи”.

“Наприклад, масштабний голод в Африці, в країнах Азії означатиме, що Південній і Південно-Східній Європі загрожує нова масштабна міграційна криза. І коли ви чуєте з москви шантаж продовольством, то знайте, будь ласка, що це їхній свідомий удар, насправді, по ваших суспільствах. Щоб забезпечити цей удар, росія просто використовує народи Африки і Азії як заручників, свідомо штовхає їх до голоду. Щоб люди звідти масово тікали до вас. Чи ви готові до цього? Я думаю, що ні”, – сказав Зеленський.

За його словами, необхідно негайно знайти рішення, яке дасть змогу запобігти розгортанню продовольчої кризи.

“Звичайно, я дякую за ваші разом з партнерами зусилля зі створення “зелених коридорів” для аграрного експорту з України. Але все-таки ви розумієте, що надійне гарантування продовольчої безпеки неможливе без припинення війни росії проти України на нашій землі. Бо не може бути спокійної торгівлі, впевненого агровиробництва, якщо росія зберігатиме можливість перехоплювати судна з українською агропродукцією. І не тільки в Чорному морі. Чи завдавати ударів по наших містах, портах, елеваторах, іншій інфраструктурі”, – наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапили 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

 

Зеленський наполягає на спільних платіжному й роумінговому просторах з ЄС

30.05.2022 21:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3496020-zelenskij-napolagae-na-spilnih-platiznomu-j-roumingovomu-prostorah-z-es.html

Президент Володимир Зеленський прагне запровадження між Україною та Європейським Союзом спільних митного, платіжного та роумінгового просторів.

Про це він заявив у виступі на спеціальному засіданні Європейської ради, повідомляє Укрінформ.

«Нам потрібен спільний митний простір, який посилить і Україну, і всіх, хто залучений до торгівлі з нами. Потрібен спільний платіжний простір, який прискорить інтеграцію на рівні звичайних людей. І спільний роумінговий простір. Дуже важливо, щоб наші переселенці, а їх понад 5 мільйонів, не відчували дискримінації», – підкреслив Президент.

Також він наголосив на необхідності подальшої збройної та фінансової підтримки України.

«Зараз наша спільна свобода залежить від наших успіхів на полі бою, а ваша стабільність залежить від нашої стабільності», – сказав глава держави.

Крім того, Зеленський відзначив, що це ще одна причина, щоб знайти й заморозити, а потім конфіскувати всі російські активи та спрямувати їх на відбудову й компенсацію завданої війною шкоди Україні.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок глави держав та урядів країн ЄС зустрілися у Брюсселі на спеціальному засідання Європейської ради, присвяченому ситуації у зв’язку з військовою агресією росії проти України та реагуванню на глобальні наслідки цієї війни для європейської та глобальної енергетичної й продовольчої безпеки.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 196

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua