Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 02.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 02.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

100-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-конетентної безпеки

Окупований Маріуполь

Путінці в Маріуполі приховують сліди злочинів – вбивства цивільних – в братських могилах. Ховають їх як безіменних. Довідки про смерть не видаються в разі загибелі від обстрілів чи поранень.

Зруйнована окупантами інфраструктурна мережа міста не підлягає ремонту. Відсутність водопостачання змушує містян користуватися водою з колодязів, до яких потрапляє вода із трупною отрутою, а це – небезпека для життя.

Загарбники намагаються якнайшвидше ввести в дію окупаційну владу, тому терміново нав’язують російське громадянство, для чого розгортають пункти видачі паспортів рф. Одночасно вони влаштовують терор проти українських волонтерів і чиновників, яких нерідко розстрілюють.

Екологи б’ють на сполох – у Чорному морі фіксують загибель тисяч дельфінів через дії російських військових.

Публічні резонанси:

«У Маріуполі загиблих від обстрілів чи наслідків поранень ховають тільки в братській могилі».

«Під Маріуполем виявили другу фільтраційну тюрму».

«У Маріуполі загарбники терміново облаштовують пункти прийому документів на російський паспорт».

«У Маріупольському районі загарбники розстрілюють українських волонтерів і чиновників».

«У Маріуполі в акваторії моря почався мор дельфінів».

«У Чорному морі через дії загарбників загинули десятки тисяч дельфінів – еколог».

Фонові маркери резонансів

П’ята частина країни нині окупована путінськими агресорами.

Російські військовополонені в Україні утримуються відповідно до вимог Женевської конвенції. Щомісяця на одного військовополоненого витрачається 3000 гривень без врахування витрат на медичне обладнання, ліки, зарплату персоналу.

На окупованих територіях часто відсутній зв’язок і інтернет.

В окупованих районах країни, де окупанти намагаються блокувати інтернет-з’єднання, доцільно користуватися VPN-сервісами.

Сюр варварства: у зв’язку з проблемами у забезпечені окупаційних військ, російські солдати звертаються до українських фермерів з проханням найняти їх для збору полуниці за невелику плату.

США передбачають, що на освоєння систем HIMARS, які надійдуть незабаром до України, нашим воякам знадобиться до трьох тижнів. Сподіваємося, що наші хлопці скоротять цей термін удвічі.

Досудове слідство справи про держзраду Медведчука завершено.

Польський видавець перерахував частину коштів від продажу книг письменниці Оксани Забужко на допомогу Україні.

Черговий переляк путінців: через антивоєнну позицію в Москві скасований концерт рок-гурту ДДТ.

Публічні маркери:

«російські загарбники контролюють близько 20% української території – Зеленський».

«В Україні 300 тисяч квадратних кілометрів потребують розмінування».

«Зеленський: Лінія фронту в Україні – понад 1000 кілометрів, рф задіяла всі боєздатні війська».

«Міноборони за тиждень передало українським військовим 26 тисяч бронежилетів»

«Україна витрачає на утримання одного російського військовополоненого три тисячі гривень щомісяця».

«На Херсонщині зв’язок із більшістю громад встановити не вдається – ОВА».

«Жителі трьох районів Запорізької області залишились без українського зв’язку та інтернету».

«Українцям на тимчасово захоплених територіях радять користуватися VPN-сервісами»

«Жителям окупованих територій дали поради, якими мобільними додатками користуватись».

«На Херсонщині військові рф намагаються найнятися на збір полуниці» .

«ЗСУ знадобиться до трьох тижнів, щоб опановувати нові ракетні системи – WP».

«ДБР завершило досудове слідство справи про держзраду Медведчука»

«Польський видавець частину коштів від продажу книг Забужко передав на допомогу Україні».

«Гурту ДДТ через антивоєнну позицію скасували концерт у москві».

Варварство та геноцид путінської навали

Вісім років і 100 діб путін знищує все українське.

Україна за 100 діб стала ключовою країною світу, бо події в ній прецедентні не лише за темпами а й масштабами поєднаних сил, які протистоять силам путінізму.

Сенат Ірландії визнав вторгнення путінської Росії геноцидом народу України.

Сенат Ірландії у середу ухвалив резолюцію, яка вважає вторгнення Російської Федерації в Україну геноцидом.

Про це повідомив у Twitter Марк Дейлі, спікер верхньої палати ірландського парламенту, пише “Європейська правда”.

“Незаконне вторгнення Російської Федерації в Україну є актом геноциду.

Сенат Ірландії ухвалив резолюцію про геноцид з боку Росії в Україні”, – зазначив Дейлі.

Згідно з ухваленою резолюцією, “дії російських військових відповідають критеріям геноциду, встановленим Конвенцією ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього”.

Сенат закликав країни по всьому світу зберігати та посилювати санкції проти Росії, працюючи над припиненням імпорту російських нафти і  газу, а також вугілля, які фінансують російську військову машину проти українського народу. 

Крім того, в резолюції зазначається, що політичне керівництво Російської Федерації має понести відповідальність за злочини в Україні. 

Як повідомлялося, перший незалежний звіт щодо звинувачень РФ у геноциді в Україні стверджує, що дії Росії в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що Москва розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

Близько десятка парламентів світу визнали війну Росії проти України геноцидом.

Це підтверджує намір світової громади довести вину росії у вчинені воєнних злочинів і притягнути її до відповідальності.

Однак мусимо констатувати, що реальні характеристики дій загарбників насправді страшніші за всі відомі види злочинів, якими оперує сучасне міжнародне право.

Під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні прозвучали виступи, зокрема постійного представника США при цій організації Майкла Карпентера, які характеризують дії путінців як середньовічні звірства.

Тому можемо характеризувати путінське варварство як процес невпинного знищення не лише людей, а й середовищ і просторів життя українців і як технологію знищення миру у світі. Це новітня стилістика московитської неоімперії в нав’язуванні світу своєї волі і намаганні встановити відповідний порядок на планеті.

Це нова форма насадження цивілізаційної стагнації, повільного руйнування засад всього людського, перетворення індивідуума на істоту, у якої відсутній дух спротиву й надія на перспективу.

Однак загарбник зіткнулися з потужною позицією і духом спротиву в Україні в усіх регіонах. Тому нині вони не знають, як діяти, наприклад на окупованому Півдні країни. Цю тенденцію засвідчили, зокрема, військові аналітики Сполучених Штатів.

Запеклість процесів спротиву окупантам в Україні поєднується з європейським рухом опору путінській росії. Про приєднання до НАТО оголосили Фінляндія й Швеція. Подібний намір є у данців, які за результатами референдуму від 1 червня зголосилися підтримали приєднання їх країни до Спільної політики з безпеки й оборони ЄС. За словами прем’єр-міністра Данії Метте Фредеріксена, Данія таким чином «надіслала дуже важливий сигнал» своїм союзникам у Європі та НАТО, а також президенту росії путіну після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

  • Росія воює в Україні як у добу Середньовіччя, вчиняючи масштабні вбивства цивільного населення та руйнування житла, а також грабуючи ресурси на захоплених територіях.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради цієї організації у Відні.

15 тижнів жорстокості. 15 тижнів звірств. 15 тижнів насильства, з такою кількістю повідомлень про страти, примусові депортації, зґвалтування, фільтраційні табори та руйнування, що стає важко повністю зрозуміти масштаб різанини, яку здійснює російська федерація. І після 15 довгих тижнів досі немає краю тим жахам, які росія навмисно чинить проти цивільного населення України”, – заявив Карпентер.

Американський посол указав на те, що рф веде війну, як у часи Середньовіччя: “росія має багато сучасної зброї війни: крилаті ракети, які пролітають сотні миль, влучаючи у ціль з дивовижною точністю. Вона має точні керовані боєприпаси, які можна запускати з повітря, з моря та суходолу. Але чому ця війна ведеться так, ніби ми живемо у Середньовіччя? Чому так багато цивільних зазнають жахів війни?”.

За словами Карпентера, це варварство можна пояснити лише тим, що росія мала на меті змусити цивільних людей тікати з власних домівок, і таким чином позбутися місцевого населення в окупованих районах. Він додав, що грабіж ресурсів на захоплених територіях і примус населення до втечі – “це ще одна середньовічна тактика”.

“Садистські звірства та дуже цілеспрямований процес “фільтрації” цілком можуть мати мету. Особливо, якщо цією метою є заперечення самої концепції української державності в районах, які рф зараз контролює, аби легше поглинути ці частини України”, – заявив Карпентер.

  • Військові аналітики Сполучених Штатів припускають, що Кремль проявляє нерішучість “щодо того, як інтегрувати окуповану територію” на півдні України.
  • Президент України заявив, що Росія мобілізує сили для зриву європейського руху України.

Джерело: відеозвернення Зеленського

Пряма мова: “Дуже важливо, що зараз – за кілька тижнів – ми очікуємо відповідь Європейського Союзу щодо питання про статус кандидата для України. Ми дуже очікуємо.

Маємо розуміти, що Росія зараз мобілізувала всі свої сили, щоб зірвати європейський рух України. І кожен інструмент – а особливо публічні дискусії й заклики – має бути задіяний на повну”.

  • Європейський Союз готовий повною мірою інтегрувати Данію до Спільної політики з безпеки й оборони (CSDP) після скасованого нею рішення про неучасть країни у такій політиці.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

  • Литва підписала угоду з Туреччиною про купівлю ударного безпілотника «Байрактар» для потреб українського війська.

Як передає Укрінформ, про це міністр національної оборони країни Арвідас Анушаускас повідомив у Твіттері.

Публічні маркери:

«Сенат Ірландії визнав вторгнення Росії в Україну геноцидом».

«Штати в ОБСЄ: росія воює як у часи Середньовіччя».

«Кремль не знає, як інтегрувати окуповану територію на півдні України – ISW».

«Росія мобілізується, щоб зірвати європейський рух України – Зеленський».

«ЄС готовий інтегрувати Данію до Спільної політики з безпеки й оборони – Боррель».

«Швеція передасть Україні антикорабельні ракети».

«Литва підписала угоду з Туреччиною про купівлю дрона «Байрактар» для України».

Лідери мирного світу – проти кремля

Світове співтовариство об’єднується у спротиві путінському режиму. Важливо, щоб їхня позиція і переконання ставали надбанням суспільства, тому проти цього активно працює кремлівська дезінформаційна облуда геостратегічних масштабів.

  • Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що росія не повинна виграти війну, тому Україні потрібна допомога.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, перша такого роду заява з боку керівництва німецького уряду була зроблена Бербок під час участі в ток–шоу «Маркус Ланц» на телеканалі ZDF.

  • Президент Бундестагу Німеччини Бербель Бас запевняє, що рішення щодо зброї для України та санкцій проти росії ухвалюватимуться швидко.

Як передає Укрінформ, про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив у Фейсбуці.

«Зустрічаюся з Президенткою Німецького Бундестагу Бербель Бас у 99-й день війни», – зазначив Стефанчук.

Він зауважив, що завтра буде 100 днів війни, і «для народу України важливо отримати меседж, що боротьба не марна».

  • Україна має перемогти у війні проти російської агресії, в той час, як путін має зазнати важкої стратегічної поразки.

Про це сьогодні у Братиславі на форумі GLOBSEC 2022 заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Укрінформ.

  • Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель висловила солідарність з Україною на тлі російської агресії проти країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

Також Меркель назвала напад росії на Україну “переломним моментом”.

  • Легенда бразильського футболу Пеле закликає президента росії путіна зупинити злісне і невиправдане вторгнення в Україну.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Зазначається, що Пеле і путін зустрічалися останній раз 2017 року в Москві під час Кубка конфедерацій – змагання, яке проводиться перед чемпіонатом світу з футболу. російський очільник назвав Пеле одним зі своїх улюблених гравців.

«Коли ми зустрічалися в минулому та обмінювалися усмішками, які супроводжувалися довгим рукостисканням, я ніколи не думав, що одного разу ми будемо так розділені, як сьогодні», – написав Пеле.

Публічні маркери:

«росія веде війну на знищення, тому дуже важливо продовжити допомогу Україні – Бербок».

«Глава Бундестагу запевнила, що рішення щодо зброї та санкцій ухвалюватимуть швидко – Стефанчук».

«путін має стати свідком стратегічної поразки росії – фон дер Ляєн».

«Меркель назвала напад росії на Україну «переломним моментом»».

«Легенда футболу Пеле закликав путіна зупинити війну в Україні».

Розширення ЄС: публічні позиції і приховані контексти

Європейська спільнота допомагає Україні і шукає ресурси для найширшої підтримки.

Однак ЄС не є тоталітарною сектою, тому має різні підходи до найважливішого питання власного функціонування – розширення за рахунок нових членів.

Сучасне керівництво ЄС підтримує Україну одноголосно у її прагненні стати членом організації і для цього отримати статус кандидата.

Та є позиція Франції, до якої доєднуються інші партнери, зокрема Австрія. Виступаючи під гаслами захисту традиційної Європи і населення власних країн, лідери цих країн насправді сповідують принцип геостратегічного ізоляціонізму. За такими підходами тягнеться шлейф ідей про так звану Європу другого сорту, а це руйнує будь-яку організацію в сучасному світі.

  • Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер підтримав ініціативу президента Франції Еммануеля Макрона створити нову політичну спільноту ЄС за участі України.

Як передає Укрінформ із посиланням на APA, про це глава австрійського уряду заявив журналістам у Роттердамі, де бере участь у конгресі Європейської народної партії.

“Я думаю, що це чудова ідея, і Франція має підтримку австрійської сторони”, – заявив Негаммер.

За його словами, ідея Макрона “поки що не дуже конкретна”. Водночас він порівняв її з Європейською економічною зоною. “Нам потрібен ще один проміжний крок, дещо більший, ніж просто статус кандидата, який фактично нічого не змінює, але відразу гарантує, що є перспектива”, – заявив Негаммер.

За словами австрійського канцлера, ідея Макрона також знайшла підтримку з боку більшості учасників нещодавнього саміту ЄС.

Поруч з цим, як зазначає APA, пропозицію Макрона критично сприймають у Європейській народній партії (ЄНП), конгрес якої Нехаммер відвідав у Роттердамі. Так, новий президент ЄНП Манфред Вебер заявив в інтерв’ю агентству, що ця пропозиція є рівнозначною створенню “європейців другого сорту”. “Це відмова від відповідальності. Зараз потрібно сказати: чи вони сюди належать чи не належать – так чи ні. Рішення потрібно приймати зараз”, – заявив Вебер, закликавши надати Україні та Молдові статус кандидата на саміті ЄС у червні.

  • Україна підтверджує бажання приєднатися до європейської родини, і ЄС має відкрити для України перспективу вступу, оскільки це відповідає не лише інтересам України, але й інтересам самого ЄС.

Про це сьогодні у Братиславі на форумі GLOBSEC 2022 заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

  • Європа має посилювати єдність, у тому числі надавши Україні статус країни-кандидата у члени Європейського Союзу, а незабаром – і повноправне членство.

На цьому Президент Володимир Зеленський наголосив під час виступу на Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC в Братиславі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Публічні маркери:

«Канцлер Австрії підтримав ідею Макрона щодо європейської політичної спільноти»

«Фон дер Ляєн: Моральний обов’язок Брюсселя – відкрити Україні шлях до членства в ЄС»

«Європа має посилювати єдність, надавши Україні статус кандидата у члени ЄС – Зеленський»

«У ЄС шукають шляхи для фінансової допомоги Україні – €5 мільярдів щомісяця»

Санкції діють, але без кіріла

Санкції світової спільноти проти путінської росії розширюються. Однак симпатики путіна в ЄС теж активізувалися і не приховують своєї залежності від кремля. відстоюючи його інтереси. То ж із шостого санкційного пакету через шантаж Угорщини виключили московитського головного попа кіріла.

Такі дії В. Орбана спричиняють проблеми у функціонуванні ЄС, то ж невдоволення позицією Угорщини теж зростає і отримує рішучу відповідь. Унікальними є пропозиції віцепрезидентки Європарламенту щодо оцінки дій Угорщини в прийнятті шостого санкійного пакету проти РФ. Віцепрезидентка Європарламенту Катаріна Барлі закликала позбавити Угорщину права голосу в Європейському Союзі, оскільки в країні порушується верховенство права і Будапешт використовує принцип одностайності в ЄС як засіб шантажу.

Як передає Укрінформ, про це німецька депутатка від СДПН заявила у четвер в інтерв’ю MDR Aktuell.

«Можливо, зараз вже настав час прискоритися з цієї процедурою (відповідно до статті 7 Угоди ЄС –ред.) і позбавити тимчасово Угорщину права голосу. Зараз у випадку з Угорщиною це (застосування принципу одностайності в ЄС – ред.) справді перетворилося на засіб шантажу», – заявила Барлі.

Віцепрезидентка Європарламенту вказала на те, що нині вже не можна говорити про якісь демократичні та конституційні умови в Угорщині, де прем’єр Віктор Орбан «частина за частиною повністю взяв країну в свої руки».

Як відомо, угорська делегація у четвер знову заблокувала процес введення шостого пакета санкцій ЄС проти росії, виступивши з вимогою виключити російського патріарха кирила, який є відвертим прихильником путіна та війни в Україні, з нового списку обмежень. Угорська сторона, крім того, додала незначні технічні вимоги в контексті неповного ембарго на російську нафту.

Раніше Угорщина вимагала та отримала для себе виняток у нафтовому ембарго ЄС проти росії.

Сьомий санкційний пакет, який вже розробляється, має всі шанси стати потужним важелем тиску на економіку путінської росії і персонально на осіб, які причетні до агресії кремля в Україні.

Наразі гостро стоїть питання щодо газового ембарго, однак може бути значно розширений список персональних санкцій.

Публічні маркери:

«У Молдові заборонили показ російських новин та пропагандистських телешоу».

«США запровадили нові санкції проти росії».

«СКУ закликав до впровадження жорсткіших санкцій щодо росії».

«Угорщину час позбавити права голосу в ЄС – віцепрезидентка Європарламенту».

«Посли ЄС підтримали шостий пакет санкцій проти росії».

«У сьомому пакеті санкцій мають бути російські посадовці та судді – Зеленський».

«Новий пакет санкцій ЄС проти росії має запрацювати невідкладно – Зеленський».

Дипломатія і зброя США, зерно і нафта ОПЕК+, Туреччина і розблокування портів України

Нова посолка США в Україні заявила про п’ять напрямів своє діяльності. При цьому вона вказала на вільну стилістику реалізації нового пакету збройної допомоги від США.

Українські дипломати і керівництво держави провели раунд відеоконференції із керівництвом країн ОПЕК+, піднявши питання поєднання дій на нафтовому та зернових ринках.

По ідеї розблокування портів в Україні, яку висуває Туреччина в Стамбулі, сьогодні був нанесений ракетний удар із зони Чорного моря по залізничній інфраструктурі у Львівській області. Це все, що треба знати про безпеку і можливості домовлятися із варваром-терористом путіним.

Крадене зерно агресор має повернути, відповідні судові дії вже розпочалися в Україні.

Публічні маркери:

«Зараз на полі бою ситуація, яка може забезпечити перелом у війні з рф – Зеленський».

«Кожен пакет військової допомоги Україні відповідатиме ситуації на полі бою – Брінк».

«Посол США назвала п’ять основних напрямків роботи в Україні».

«Глава МЗС Гани висловила повну підтримку Україні»

«ОПЕК+ погодилася істотно збільшити видобуток нафти, щоби знизити світові ціни на пальне».

«Саудівська Аравія вироблятиме більше нафти, якщо видобуток рф постраждає від ембарго – FT».

«Зерно та енергетика: Єрмак пропонує арабським країнам створити Консультаційну раду».

«Україна закликає арабські країни надати фінансову допомогу й долучитися до відбудови».

«росія має зробити перший крок для розблокування українського експорту – МЗС».

«Шмигаль закликає ООН до рішучих дій, аби уникнути глобальної продовольчої кризи».

«У Туреччині заявили про можливість вивезти українське зерно».

«На Львівщині внаслідок ракетного удару росії поранені п’ятеро людей».

«Укрзалізниця попереджає про затримки поїздів через ворожий обстріл на Львівщині».

«В Україні відкрили справу про вивезення росіянами вкраденого зерна через Крим».

лєнін, Бендоу, польська експансія як інструменти комунікаційно-контентного терору путінців

Путінці тягають по Україні ідольні постаменти лєніна, якого самі ненавидять, бо він нібито створив Україну.

Науковець Бендоу захищає в США путіна, а центри генерації брехні з кремлівських башт контентно тероризують світ і Україну польським питанням. Це така відповідь путіна на те, що напередодні в Україні відбулися масштабні позитивні зрушення у відносинах між нашими країнами, публічно засвідчені у виступах президентів України та Польщі.

Путінці істерять не лише ракетами, а й публічними агресіями, що вказує на правильність дій України і українців.

Публічні маркери:

«Загарбники привезли у захоплене селище Новопсков пам’ятник Леніну».

«Американський науковець Бендоу просуває кремлівські наративи».

«Заяви рф про намір Польщі захопити Західну Україну є геббельсівською пропагандою – експерт».

«роспропаганда поширює фейк, що поляки зможуть займати державні посади в Україні».

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

Росія вже вбила 261 дитину в Україні, 17 загиблих дітей виявили у Маріуполі

ІРИНА БАЛАЧУК — ЧЕТВЕР, 2 ЧЕРВНЯ 2022, 10:01. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/2/7350041/

Прокурори зафіксували смерть ще 17 дітей у місті Маріуполі Донецької області – таким чином кількість українських дітей, що загинули від рук російських військових зросла до 261.

Джерело: Офіс генпрокурора у Telegram

Дослівно ОГП: “Станом на ранок 2 червня більше ніж 721 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 261 дитина загинула та понад 460 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях”.

Деталі: Повідомляється, що найбільше дітей постраждало у Донецькій (184), Київській (116), Харківській (112), Чернігівській (68), Луганській (52), Херсонській (52), Миколаївській (47), Запорізькій (29), Сумській (17), Житомирській (15) областях та у м. Києві (16).

Зокрема, 31 травня внаслідок обстрілів окупантами с. Іванівка Ізюмського району Харківської області загинув 12-річний хлопець.

Крім того, під час фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 17 та поранення 14 дітей внаслідок обстрілів ворогом м. Маріуполь Донецької області.

Через постійні бомбардування та обстріли збройними силами Росії українських міст та сіл пошкоджено 1 938 закладів освіти, з них 182 зруйновані повністю.

 

У бомбосховищах заводу «Азот» у Сєвєродонецьку переховуються близько 800 людей – Гайдай

02.06.2022 20:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498529-u-bomboshovisah-zavodu-azot-u-severodonecku-perehovuutsa-blizko-800-ludej-gajdaj.html

Щонайменше 800 людей, у тому числі дітей, переховуються у бомбосховищах під хімічним заводом «Азот» у Сєвєродонецьку, який постраждав від російських ракетних обстрілів.

Про це повідомив CNN глава Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає Укрінформ.

«Там є місцеві жителі, яких просили залишити місто, але вони відмовилися. Там також є діти, але їх небагато», – зазначив посадовець.

Гайдай повідомив, що у вівторок внаслідок авіаудару російських військ пошкоджено резервуар з азотною кислотою на заводі «Азот». Того дня над районом здійнялася густа хмара помаранчевого кольору.

«Слава Богу, зараз ніщо не загрожує людям. Адже хмара піднялася й відразу перемістилася, смертельної небезпеки немає», – зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська намагаються встановити повний контроль над Луганською і Донецькою областями, однак на сьогодні цієї мети не досягнуто.

 

В Україні росіяни зруйнували 20% шкіл і дитсадків

02.06.2022 11:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498033-v-ukraini-rosiani-zrujnuvali-20-skil-i-ditsadkiv.html

Президент Володимир Зеленський доручив відновити до 1 вересня якомога більше зруйнованих та пошкоджених російськими військами шкіл.

Загалом в Україні зазнали пошкоджень 20% шкіл і дитячих садочків, повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко після відвідування з головою Представництва ЮНІСЕФ в Україні Муратом Шахіним центр підтримки дітей та сімей «Спільно» в Бучі, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОП.

«Ми зустрілися з представниками керівництва ЮНІСЕФ в Україні та розробили попередній план щодо допомоги Дитячого фонду ООН у реконструкції та відновленні шкіл до 1 вересня. Президент України Володимир Зеленський дав завдання відновити якомога більше шкіл до 1 вересня», – зазначив Тимошенко.

За його словами, по всій країні зруйновано близько 20% шкіл і садочків.

«Заклади потрібно або повністю реконструювати, або зносити й будувати з нуля. Є школи, де просто пошкоджені вікна чи покрівлі, це можна відновити за місяць-півтора. А є складніші роботи, наприклад, відновлення стін та будівель. Будемо намагатися відбудувати якнайбільше садочків і шкіл до 1 вересня», – пояснив заступник очільника ОП.

Як повідомляв Укрінформ, ЮНІСЕФ раніше оголосив, що планує національну кампанію з відновлення навчання та відбудови зруйнованих українських шкіл.

Дружина Президента України Олена Зеленська запросила деяких перших леді взяти участь у відновленні пошкоджених або зруйнованих внаслідок обстрілів росіян шкіл.

Центри «Спільно» – це ініційовані ЮНІСЕФ хаби для сімей з дітьми – вимушених переселенців, де можна отримати медичну, психологічну, інформаційну допомогу.

 

росіяни вбили в Україні 11 медиків, повністю знищені понад 100 лікарень – Радуцький

02.06.2022 13:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3498118-rosiani-vbili-v-ukraini-11-medikiv-povnistu-zniseni-ponad-100-likaren-raduckij.html

Від рук російських загарбників загинуло 11 медичних працівників, повністю знищено понад 100 медичних заклади.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

“На сьогоднішній день 627 медзакладів пошкоджено, а більш як 100 вже, на жаль, не підлягають відновленню, вони знищені повністю. Що стосується аптечної мережі — 27 аптек зруйновано, 396 зазнали пошкоджень. Найстрашніше, що на сьогодні загинуло 11 медичних працівників, при чому вони загинули не від поранень, вони були просто вбиті. 46 медичних працівників поранені”, – сказав Радуцький.

Народний депутат відзначив, що спеціально поцікавився історією Другої Світової війни. За його словами, таких втрат за приблизно такий же термін у Другій світовій війні не зазнала жодна система охорони здоров’я тих країн, які були окуповані фашистськими німецькими військами.

“Це каже про те, що проти нас ведеться війна на знищення, бо знищують лікарів, які допомагають всім, навіть військовополоненим росіянам”, – сказав Радуцький.

Як повідомляв Укрінформ, майже 2 тисячі медиків з інших країн звернулись до Міністерства охорони здоров’я з бажанням працевлаштуватись в Україні.

 

Загарбники не дали вивезти «зеленим коридором» жодної дитини з Херсонщини

02.06.2022 13:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498124-zagarbniki-ne-dali-vivezti-zelenim-koridorom-zodnoi-ditini-z-hersonsini.html

Очільник Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута заявив, що загарбники не дали жодного «зеленого коридора», навіть для вивезення дітей, зокрема вихованців інтернатів.

Про це він сказав в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я», передає Укрінформ.

«Коли окупант не надав жодного гуманітарного коридора на вивезення дорослих, ми робили велику роботу, аби вивезти інтернати. Знаю точно й можу відповідально заявити: там не дали вивезти жодної дитини з Херсонської області», – зазначив Лагута.

За його словами, є інформація про «надзвичайно важку ситуацію» в Олешківському інтернаті, де дітям потрібен особливий догляд, оскільки вони мають інвалідність.

«Про херсонські інтернати, про новокаховський, каховський (є інформація – ред.), але от про вивезення таких дітей (з Херсонщини – ред.) – можливо, просто не знаю, можливо, це відбувалося вночі у напрямку Криму», – наголосив очільник області.

Він додав, що спроби домовитися з загарбниками про вивезення цих дітей наразі безуспішні.

Як повідомлялося, радниця — уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук заявила, що від початку повномасштабної війни понад 234 тисячі українських дітей були примусово вивезені у російську федерацію, на тимчасово окуповані нею території або до білорусі.

 

росіяни викрадають чоловіків на захоплених територіях і вимагають викуп – СБУ

03.06.2022 06:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498634-rosiani-vikradaut-colovikiv-na-zahoplenih-teritoriah-i-vimagaut-vikup-sbu.html

На тимчасово захоплених територіях російські загарбники масово викрадають чоловіків  і вимагають викуп за звільнення.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

Сума за “повернення до нормального життя” залежить від статків родини і коливається у межах від 10 до 30 тис. доларів США. Про це свідчать нові перехоплення, а також оперативна інформація, отримана з тимчасово захоплених територій.

СБУ наводить кілька звернень громадян до так званої “тимчасової військової адміністрації рф” у Мелітополі Запорізької області: “Только что приехали ваши ребята, с комендатуры, закрыли моего мужа в багажник и увезли. Ни документы не предоставили, нигде ничего…”; “Скрутили, загрузили в багажник. Машину забрали, мотоблок… сказали, что они с полиции…”; “У меня мужа забрали и сказали, что увезли в Мелитополь в 58-ю армию или 58-я армия забрала. Как мне быть?”.

На всі ці питання надходить приблизно однакова відповідь, що телефоном вони не вирішуються, підкреслюють в СБУ. По приїзду родичам озвучують “прайс” і починаються торги.

СБУ системно фіксує такі злочини, додали у спецслужбі.

Як повідомляв Укрінформ, за словами мера Мелітополя Івана Федорова, в регіоні розпочався збір черешні, але загарбники не дозволяють фермерам самим продавати врожай.

 

Зеленський розказав лідерам ЄС про реальні втрати ЗСУ на Донбасі

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — ЧЕТВЕР, 2 ЧЕРВНЯ 2022, 19:04. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/2/7350156/

Президент Володимир Зеленський розповів, що щодня на Донбасі гине близько 100 військових Збройних сил і ще близько 450-500 дістають поранення.

Джерело: виступ Зеленського на Міжнародному безпековому форумі в Братиславі перед керівниками Європейського Союзу

Пряма мова Зеленського: “На сході нашої держави – дуже складна ситуація.

До 100 людей на сході держави, де Росія зібрала всі свої війська на сьогодні, все, що в них є – на сході держави до 100 людей гине щодня. І біля кількох сотень людей – 450, 500 людей навіть іноді буває – поранених щодня. Там іде битва за цінності.

Я хочу, щоби всі усвідомлювали, що після деокупації (територія навколо – УП) Києва і деяких областей нашої держави, війна продовжується і сотні людей не дочекаються, сотні сімей не дочекаються своїх близьких. Щоденно. І тому це для нас великий, великий виклик”.

Деталі: Зеленський додав, що на Харківському напрямку Збройні сили досягають великих успіхів останнім часом.

Він закликав лідерів ЄС не гайнувати часу з наданням необхідної допомоги Україні зброєю та фінансами, щоби зменшити страждання і втрати з боку українських захисників.

Нагадаємо: Зеленський раніше пояснив, що не хоче важити життямидесятків тисяч українських військових під час деокупації територій, тому українська влада чекає на отримання ефективної зброї з великою дальністю ураження.

 

Наслідки вторгнення росії: ОБСЄ планує відправити в Україну нову місію

02.06.2022 20:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498523-naslidki-vtorgnenna-rosii-obse-planue-vidpraviti-v-ukrainu-novu-misiu.html

Після консультацій з Україною 45 держав-учасниць ОБСЄ знову задіяли “московський механізм”, який передбачає документування місією експертів порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права, а також можливих воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних на території України російськими військами за підтримки білорусі.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, це відбулося у четвер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Під час засідання очільниця місії Франції при ОБСЄ Крістін Фаже виступила із заявою від імені 45 держав-учасниць ОБСЄ про нову активацію “московського механізму” у відповідь на війну росії проти України, зачитавши відповідний лист на ім’я директора БДІПЛ ОБСЄ.

У ньому інформувалося про те, що, будучи занепокоєними наслідками триваючої агресії росії проти України, делегації Албанії, Андорри, Австрії, Бельгії, Боснії та Герцеговини, Болгарії, Канади, Хорватії, Кіпру, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Грузії, Німеччини, Греції, Угорщини, Ісландії, Ірландії, Італії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Люксембургу, Мальти, Молдови, Монако, Чорногорії, Нідерландів, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Сан-Марино, Сербії, Словаччини, Словенії, Іспанія, Швеції, Швейцарії, Туреччини, Великої Британії та США “знову активують московський (людський вимір) механізм відповідно до пункту 8 цього документа”.

У листі містився заклик до Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) сконтактувати з Україною на предмет нової експертної місії для розгляду, подальшої перевірки та нарощування результатів висновків попереднього звіту “московського механізму”, який був отриманий державами-учасницями ОБСЄ 12 квітня і в якому “підтвердилися наші спільні занепокоєння щодо наслідків вторгнення та актів війни з боку російської федерації”.

Очільник української місії при ОБСЄ Євгеній Цимбалюк під час засідання Постради відразу запевнив у повній підтримці Україною запуску 45-ма країнами “московського механізму” з метою нарощування результатів попереднього звіту.

“Враховуючи надзвичайно важку ситуацію та постійно зростаючий список звірств росії в Україні, моніторинг та документування незалежними експертами має продовжуватися. Ми вважаємо, що залучення московського механізму людського виміру ОБСЄ зробить значний вклад у загальні міжнародні зусилля із забезпечення справедливості та притягнення до відповідальності організаторів та виконавців російських злочинів в Україні”, – заявив Цимбалюк.

Як повідомлялося, 3 березня 2022 року після консультацій з Україною 45 держав-учасниць ОБСЄ задіяли “московський механізм”, щоб “розглянути правозахисні та гуманітарні наслідки вторгнення російської федерації та актів війни, підтриманих білоруссю, для народу України в межах міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод України”.

12 квітня держави-учасниці ОБСЄ отримали звіт експертної місії, який охоплює початковий період повномасштабного вторгнення рф в Україну з 24 лютого по 1 квітня 2022 р. Згідно з ним, Місія виявила “чіткі закономірності порушень міжнародного гуманітарного права російськими збройними силами з багатьох досліджуваних питань, особливо це стосується ведення ними бойових дій”.

У доповіді, зокрема, задокументовані численні злочини, вчинені російськими військами, зокрема використання у густонаселених районах касетних боєприпасів, боєприпасів із великим радіусом вибуху, таких як великі бомби або некеровані ракети, артилерія, міномети, реактивні системи залпового вогню та авіаційні некеровані бомби. Також було вказано на можливе використання запалювальної зброї, білих фосфорних і термобаричних або вакуумних бомб. За словами експертів, у більшості випадків кути атак, використані боєприпаси та уражені об’єкти чітко демонструють, що напади на цивільних осіб або цивільні об’єкти були здійснені російськими збройними силами.

Крім того, у доповіді вказувалося на численні звинувачення у зґвалтуваннях, у тому числі групових, скоєних російськими військовими, а також задокументовані насильницькі дії, які порушують міжнародне право у сфері прав людини з боку російських військових, наприклад цілеспрямовані вбивства, насильницькі зникнення чи викрадення цивільних осіб.

У доповіді зазначалося про необхідність серйозного міжнародного розслідування на місцях розстрілів великої кількості мирного населення під час окупації росією населених пунктів поблизу Києва, зокрема Бучі, що вказує на воєнні злочини і злочини проти людяності, вчинені російськими військами.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

 

CNN: Люди в селах біля Києва досі знаходять тіла своїх сусідів

02.06.2022 06:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3497877-cnn-ludi-v-selah-bila-kieva-dosi-znahodat-tila-svoih-susidiv.html

Понад місяць минув з того часу, як ЗСУ витіснили російські війська з північних околиць Києва, однак жителі навколишніх сіл досі знаходять тіла інших людей похованими в неглибоких могилах.

Про це йдеться у репортажі з місця подій американського телеканалу CNN, передає Укрінформ.

«Іноді мені сняться кошмари, і я не можу спати вночі, – розповів місцевий житель Сергій Юденко, – І я молюся, щоб вони ніколи не повернулися».

Український селянин повідомив, що росіяни спробували розстріляти його та залишили вмирати. Тепер він має шрами від куль, але каже, що емоційні шрами набагато глибші.

«Я ніколи не пробачу росіянам те, що вони зробили», – цитує CNN словам українця.

Місцева влада повідомляє, що понад 300 людей досі вважаються зниклими безвісти в регіоні на північ від Києва.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони й увесь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

 

На Херсонщині російський військовий розстріляв подружжя у їхньому дворі

02.06.2022 12:29

У селищі Високопілля на Херсонщині російський військовослужбовець розстріляв подружжя у їхньому власному дворі.

Про це у Фейсбуці повідомляє Херсонська обласна прокуратура, передає Укрінформ.

«За даними слідства, 1 червня 2022 року у смт Високопілля невстановлений військовий, з-поміж армії рф, розстріляв беззбройне місцеве подружжя у їхньому власному дворі. Від вогнепальних поранень чоловік і жінка загинули на місці», – йдеться у повідомленні.

Відкрито кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Правоохоронці вживають заходів для встановлення обставин подій та ідентифікації особи зловмисника, зазначили у прокуратурі.

Як повідомляв Укрінформ, у Високопільській селищній тергромаді відсутнє електро-, водо- та газопостачання. Ведуться активні бойові дії. Всі адміністративні будівлі зруйновані. 2550 місцевих жителів (з Високопілля, Архангельського, Князівки) пішки та транспортом евакуювалося самотужки в напрямку Дніпропетровської області.

 

Кожні три дні ворог убиває одного медійника – НСЖУ

02.06.2022 22:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3498571-kozni-tri-dni-vorog-ubivae-odnogo-medijnika-nszu.html

Кожні три дні війна убиває одного медійника, серед загиблих – вісім журналістів при виконанні професійних обов’язків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національної спілки журналістів України.

Зазначається, що за 98 діб російської агресії проти України російські загарбники вбили 32 медійників.

«Відповідно до даних, якими володіє Національна спілка журналістів України, підтвердженими є 32 факти загибелі за різних обставин працівників медійної галузі. Серед загиблих – журналісти, які виконували професійні обов’язки; медійники – цивільні жертви; представники ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у військових лавах», – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що під час виконання професійних обов’язків убито вісім журналістів. З них – троє українських та п’ять іноземних, дві жінки та шість чоловіків. Остання жертва російських загарбників – французький тележурналіст Фредерік Леклерк-Імхофф, який готував репортаж про евакуацію мирного населення на Луганщині.

«Кожне обірване росіянами життя наших колег – то ненаписані рядки в газети та на сайти, не відзняті репортажі і фільми, не видані книжки. Через російське людожерство в світі медіа гаснуть цілі всесвіти. Пам’ятаємо усіх Героїв та Героїнь, вимагаємо окремого трибуналу над росією за злочини проти медійників», – заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Як повідомляв Укрінформ, у травні Національна спілка журналістів України

 

У Миколаєві минулої доби через обстріли двоє людей загинули, ще двоє поранені

02.06.2022 10:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3497977-u-mikolaevi-minuloi-dobi-cerez-obstrili-dvoe-ludej-zaginuli-se-dvoe-poraneni.html

У Миколаєві через російські обстріли минулої доби двоє людей загинули, ще двоє поранено, пошкоджено водопровід, газогін та електропідстанцію.

Про це повідомляє пресслужба облдержадміністрації у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Вдень 1 червня російські окупанти обстріляли житлові квартали у двох районах міста. Пошкоджені дві багатоповерхівки, чотири приватні будинки та господарські будівлі. Дві людини загинули, ще дві отримали поранення», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в результаті обстрілів на одній з адрес пошкоджений газопровід — без газу залишилось 80 абонентів.

За іншою адресою через обстріл стався прорив водопроводу. Також після обстрілу частина містян залишилась на кілька годин без світла, наразі енергетики оперативно все відремонтували.

Як повідомлялося, з метою уникнення жертв серед цивільного населення комендатура Миколаєва рекомендує тимчасово виїхати з Корабельного, Інгульського районів міста, а також сіл Полігон, Миколаївське, району НАРП, Кульбакіно.

 

На Харківщині від ворожих обстрілів за добу загинула одна людина, вісім поранені

02.06.2022 11:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498006-na-harkivsini-vid-vorozih-obstriliv-za-dobu-zaginula-odna-ludina-visim-poraneni.html

На Харківщині від російських обстрілів минулої доби загинула одна людина, ще восьмеро зазнали поранень.

Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

«Минулої ночі російські окупанти обстріляли Київський та Слобідський райони Харкова. На Салтівці снаряд влучив у будівлю школи. Загинула 1 жінка, 1 чоловік отримав поранення. Ще 2 мирних мешканця Харкова отримали поранення внаслідок денних обстрілів», – поінформував голова ОВА.

Крім того, за даними Синєгубова, протягом минулої доби загарбники обстрілювали с. Циркуни Харківського району, одна людина зазнала поранень. росіяни також стріляли по м. Чугуїв, с. Коробочкине та смт Клугинно-Башкирівка Чугуївського району, четверо мирних мешканців отримали поранення.

«На території області тривають бойові дії. На Харківському та Ізюмському напрямках ворог переважно зосереджений на обороні та утриманні окупованих територій. Усі спроби атакувати з боку росіян безуспішні. Наші військові продовжують завдавати ворогу втрат», – зазначив голова ОВА.

Як повідомлялося, Харків та область продовжують обстрілювати з РСЗВ.

 

росіяни за добу обстріляли 30 населених пунктів у зоні ООС, загинули троє жителів Донеччини

02.06.2022 09:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3497933-rosiani-za-dobu-obstrilali-30-naselenih-punktiv-u-zoni-oos-zaginuli-troe-ziteliv-doneccini.html

російські війська за минулу добу обстріляли 30 населених пунктів Донецької і Луганської областей, загинули троє жителів Донеччини. Інформація про постраждалих на Луганщині відсутня.

Як передає Укрінформ, про це пресслужба угруповання Об’єднаних сил повідомляє у Фейсбуці.

«За минулу добу, 1 червня, російські війська обстріляли 30 населених пунктів Донецької і Луганської областей. Обстрілів зазнали: Слов’янськ, Соледар, Бахмут, Авдіївка, Миколаївка, Торецьк, Святогірськ, Тетянівка, Нью-Йорк, Суха Балка, Очеретине, Ярова, Карпівка, Райгородок, Орлівка Торецьк, Сєвєродонецьк, Борівське, Лисичанськ, Привілля, Новодружеськ, Білогорівка, Золоте, Гірське, Комишуваха, Тошківка, Врубівка, Устинівка, Сиротине, Миколаївка», – ідеться в повідомленні.

Під ворожими обстрілами загинули щонайменше троє жителів Донеччини, ще 11 – поранено. Наразі відсутня інформація про постраждалих на Луганщині, дані постійно уточнюються.

Із районів ведення бойових дій рятувальники евакуювали 2381 людину.

російські воєнні злочинці зруйнували і пошкодили 89 цивільних об’єктів, серед яких: 76 багатоповерхових і приватних будинків, Центральна міська лікарня (Лисичанськ), Центр безпеки громадян (Очеретине), складське приміщення з метанолом та адміністративний корпус підприємства «Азот» (Сєвєродонецьк), меблева фабрика «Беллона» (Бахмут), підприємство «Центральна збагачувальна фабрика Щербинівська» (Торецьк), ремонтно-експлуатаційний корпус Краматорського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів (ЛВУМ) та спеціальні транспортні і ремонтні засоби, адміністративна будівля відділення поліції (Авдіївка).

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня на Донецькому та Луганському напрямках відбито 13 атак ворога, знищено два танки, шість артилерійських систем, вісім бойових броньованих машин та чотири ворожих автомобілі. Підрозділи протиповітряної оборони збили сім БПлА типу «Орлан-10».

 

Унаслідок обстрілів ворога Луганщина щодня втрачає 50-60 будинків – Гайдай

02.06.2022 08:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3497893-unaslidok-obstriliv-voroga-lugansina-sodna-vtracae-5060-budinkiv-gajdaj.html

Унаслідок обстрілів ворога Луганщина щодня втрачає 50-60 будинків. Минулої доби в області пошкоджено 52 будинки.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай

«Пошкоджено ще 52 будинки. Тобто ще понад 50 сімей, а з урахуванням багатоповерхівок – значно більше, залишилися без даху. 50-60 будинків область втрачає щодня. У селах і селищах, які штурмують росіяни, житло вигорає вулицями», – написав він.

Очільник ОВА уточнив, що за 1 червня в Гірському ворогом пошкоджено 16 будинків, в Лисичанську – 15, у Врубівці – дев’ять, у Сєвєродонецьку – шість, Новодружеську – чотири, Миколаївці – два.

Як повідомляв Укрінформ, 31 травня в Луганській області поліцейські задокументували 26 ворожих обстрілів, унаслідок яких поранення дістали місцеві жителі; пошкоджень зазнали 39 об’єктів.

 

Кількість злочинів, пов’язаних із застосуванням вогнепальної зброї, зросла на третину – Клименко

02.06.2022 12:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3498058-kilkist-zlociniv-povazanih-iz-zastosuvannam-vognepalnoi-zbroi-zrosla-na-tretinu-klimenko.html

Поліція фіксує зростання на 37% кількості злочинів, пов’язаних із застосуванням вогнепальної зброї в Україні.

Про це повідомив в інтерв’ю «Українським новинам» очільник Нацполіції Ігор Клименко, передає Укрінформ.

«Але потрібно врегульовувати це питання (отримання зброї – ред.). Бо вже на даний момент ми фіксуємо зростання на 37% кількості злочинів, які пов’язані саме із застосуванням вогнепальної зброї, по Україні. Це проблема, в країні триває війна і буде тривати якийсь час. Але ми маємо людям роз’яснити і провести червону лінію між захистом Батьківщини та злочином. За злочин мають всі відповідати, хто б це не був. Тим паче, якщо людина використовує ту зброю, яку отримала для відбиття збройної агресії росіян», – сказав він, відповідаючи на запитання стосовно кількості зброї, яка перебуває на руках у людей.

За словами очільника Нацполіції, правоохоронці наразі намагаються облікувати зброю, яка знаходиться у людей нелегально і яка дісталася як трофей на війні.

«Я думаю, у нас можливо більш як 10 тис. одиниць зброї, яка потрапила до громадян непідконтрольним чином. Але більшу частину цієї зброї ми вже знайшли, ми знайшли цих громадян, які в тому числі проходять службу в добровольчих підрозділах. Ми цю зброю облікували», – зауважив Клименко.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Європейський Союз, США, інші країни світу застосували потужні санкції проти країни-агресора.

 

У Маріуполі загиблих від обстрілів чи наслідків поранень ховають тільки в братській могилі

02.06.2022 19:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498468-u-mariupoli-zagiblih-vid-obstriliv-ci-naslidkiv-poranen-hovaut-tilki-v-bratskij-mogili.html

У захопленому Маріуполі померлих від обстрілів чи наслідків поранень загарбники дозволяють ховати тільки в братській могилі; родичам не видають довідок про смерть.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Нові знущання окупантів при похованні загиблих маріупольців. Довідку про смерть та право поховання в окремій могилі в труні окупанти надають виключно по факту смерті від природних причин. У разі загибелі людини під обстрілами, або навіть при смерті зараз від наслідків отриманих поранень, довідка про смерть не видається. А ховають людину виключно в братській могилі безіменно», – написав Андрющенко.

За його словами, максимум, що можуть – це видати після поховання близьким довідку про «зниклого безвісти».

Радник мера Маріуполя вважає, що це вже навіть не приховування злочинів.

«Це вже щось інше, але я не знаю цьому назви – лють, просто лють», – зазначив він.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйноване обстрілами російських загарбників.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються майже 150 тис. жителів.

Місто наразі перебуває на порозі екологічної та епідемічної катастроф.

 

Під Маріуполем виявили другу фільтраційну тюрму

02.06.2022 14:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498239-pid-mariupolem-viavili-drugu-filtracijnu-turmu.html

Під Маріуполем виявили другу фільтраційну тюрму в селищі Оленівка, яка існує на базі колишньої Волноваської виправної колонії № 120.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Раніше ми повідомляли про першу фільтраційну тюрму в селі Оленівка на базі колишньої Єнакієвської колонії суворого режиму №52. Саме тут утримуються колишні правоохоронці, проукраїнські активісти та журналісти. Тепер стало відомо про другу фільтраційну тюрму на базі колишньої Волноваської виправної колонії № 120», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що, судячи з інформації, саме тут утримуються «неблагонадійні» до винесення вироку або проходження фільтрації, ті, хто просто виявився підозрілим і не належить до вищеназваних категорій. Саме тут утримуються понад 20 волонтерів, які вивозили маріупольців у період евакуації.

«Тобто фільтраційних концтаборів у Оленівці два, а не один. Обидва були пусті станом на 24.02.2022 року», – констатував радник мера.

Він додав, що майже всі затримані волонтери отримували посвідчення від Червоного Хреста України. «І тепер стає зрозумілим, нащо так звана днр розвернула програму дискредитації Червоного Хреста. Аби уникнути звинувачень в арешті їх волонтерів», – пояснив Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйновано обстрілами російських загарбників, загинули щонайменше 22 тисячі людей. Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Нині у заблокованому місті залишаються майже 150 тисяч мирних жителів. За даними Уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової, з Маріуполя на територію рф вивезено 130 тисяч громадян України.

Під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати навіть дітей. Тих маріупольців, які не проходять фільтрацію, доправляють у колонію в Оленівці на Донеччині або у в’язницю «Ізоляція» в Донецьк.

 

У Маріуполі загарбники терміново облаштовують пункти прийому документів на російський паспорт 

02.06.2022 12:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498081-u-mariupoli-zagarbniki-terminovo-oblastovuut-punkti-prijomu-dokumentiv-na-rosijskij-pasport.html

У Маріуполі російські загарбники терміново облаштовують пункти надання довідок про місцепроживання та прийому документів на російський паспорт.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Наші джерела повідомляють, що надійшла вказівка від так званого міністерства міграції «днр» про термінове облаштування пунктів надання довідок про місцепроживання та прийому документів на російський паспорт», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що так званий голова окупаційно-міграційної служби «днр» в Маріуполі Олександр Скребов (данні ще встановлюються) в терміновому порядку разом з окупаційною адміністрацією районів шукають місця для таких пунктів в непошкоджених будівлях з потенційною можливістю підключення електрики.

Радник мера опублікував фотографію колаборантів на так званій їх нараді в Центральному районі Маріуполя. Та написав, що таке раптове зростання активності пов’язується з заявами російських політиків про анексію Донецької області вже в липні цього року.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйноване обстрілами російських загарбників. Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тисяч мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються майже 150 тисяч жителів.

Під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати дітей. Тих маріупольців, які не проходять фільтрацію, доправляють у колонію в Оленівці на Донеччині або у в’язницю «Ізоляція» в Донецьк.

 

Загарбники у Херсоні захопили паспортний сервіс 

02.06.2022 15:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498273-zagarbniki-u-hersoni-zahopili-pasportnij-servis.html

У Херсоні загарбники захопили приміщення, де був розташований паспортний сервіс, і намагаються організувати видачу жителям міста російських документів.

Про це повідомляє ДП «Документ», передає Укрінформ.

«Як нам стало відомо, окупаційна влада Херсона незаконно проникла у приміщення «Паспортного сервісу» та пропонує оформити містянам російське громадянство», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, на вході до центру вже з’явилося відповідне оголошення з “годинами прийому”.

У цьому зв’язку на держпідприємстві заявляють, що мережа центрів обслуговування громадян «Паспортний сервіс» до неправомірних діянь загарбників жодного стосунку не має, і закликають громадян не передавати персональні дані третім особам і сумнівним організаціям.

У ДП поінформували, що останній день прийому громадян у Херсоні був 24 лютого 2022 року. після чого доступ до систем був вимкнений, а готові для видачі біометричні закордонні паспорти та ID-картки громадян України переправили у безпечне місце.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня президент росії путін підписав указ, згідно з яким росія надаватиме громадянство жителям тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей України за спрощеною процедурою.

У Херсонській облраді назвали це «паспортизацією під тортурами».

На Херсонщині загарбники блокують гуманітарні коридори, евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону закінчуються ресурси, зупинився бізнес.

30 травня у Херсонській області зник інтернет і мобільний зв’язок від українських операторів.

 

У Маріупольському районі загарбники розстрілюють українських волонтерів і чиновників

02.06.2022 12:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498065-u-mariupolskomu-rajoni-zagarbniki-rozstriluut-ukrainskih-volonteriv-i-cinovnikiv.html

У Маріупольському районі на Донеччині російські загарбники ув’язнюють та розстрілюють українських волонтерів та чиновників.

Про це заявив Маріупольський міській голова Вадим Бойченко, передає Укрінформ з посиланням на Маріупольську міську раду у Телеграмі.

«В Маріупольському районі окупанти ув’язнюють та розстрілюють українських волонтерів та чиновників. Всі вони відмовилися співпрацювати з колаборантами та окупаційною владою», – повідомляє Бойченко.

Так, за його словами, фейковий суд «днр» засудив до 10-річного ув’язнення голову одного з приазовських селищ. Також щонайменше одного держслужбовця страчено через розстріл.

Крім того, в тюрмі в Оленівці утримують кілька десятків волонтерів, які в березні-квітні допомагали в евакуації маріупольців та намагалися доставити харчі з водою в заблоковане місто.

«Очікує вироку фейкової республіки і українська суддя, яка розглядала декілька резонансних справ щодо сепаратизму. Є повідомлення про застосування до неї тортур», – зазначає мер.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйноване обстрілами російських загарбників. Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тисяч мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються майже 150 тисяч жителів.

Під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану фільтрацію, почали допитувати дітей. Тих маріупольців, які не проходять фільтрацію, доправляють у колонію в Оленівці на Донеччині або у в’язницю «Ізоляція» в Донецьк.

 

У Маріуполі в акваторії моря почався мор дельфінів

02.06.2022 11:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498041-u-mariupoli-v-akvatorii-mora-pocavsa-mor-delfiniv.html

У захопленому російськими військами Маріуполі в акваторії моря місцеві жителі фіксують початок мору дельфінів.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Епідемія вже не просто загроза, а реальність. В акваторії моря маріупольці фіксують початок мору риби. У тому числі дельфінів. Такі явища притаманні Азову в період аномальної спеки в липні. З урахуванням температури та сезону початок мору риби може свідчити лише про наявність хвороби в морській воді», – написав Андрющенко.

Він опублікував фотографії з мертвим дельфіном на березі моря у Маріуполі.

Радник мера підкреслив, що на сьогодні, коли нема водопостачання у місті, море – одне з небагатьох місць гігієни для маріупольців, тому загроза перестала бути лише попередженням.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйноване обстрілами російських загарбників.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тисяч мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються майже 150 тисяч жителів.

Місто наразі стоїть на порозі екологічної та інфекційної катастроф.

 

У Чорному морі через дії загарбників загинули десятки тисяч дельфінів – еколог 

02.06.2022 12:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498107-u-cornomu-mori-cerez-dii-zagarbnikiv-zaginuli-desatki-tisac-delfiniv-ekolog.html

У Чорному морі через російську агресію за три місяці від вибухів, а також впливу гідролокаторів загинуло кілька десятків тисяч дельфінів.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці одеський еколог Іван Русєв.

“Аналіз наявних даних, зібраних нами за три місяці війни на узбережжі нашого нацпарку, а також по матеріалах свіжих відкритих публікацій з України, Туреччині, Болгарії, Румунії і спираючись на особисті повідомлення моїх закордонних друзів і колег, ми припускаємо, що по причині жорстокої і безумної війни рашистів у Чорному морі з початку війни і до теперішнього часу вже загинули декілька тисяч дельфінів”, – написав Русєв.

За словами еколога, його болгарський колега Атанас Русев повідомив, що в морі біля гирла річки Ропотамо виявили кілька знесилених дельфінів, деякі з яких мали опіки від вибухів бомб або мін, не могли орієнтуватися, а відтак і шукати їжу. За оцінками експертів, які їх оглядали, тварини не їли щонайменше 10 днів. Ті, хто не обгорів, зазнали внутрішніх пошкоджень. Таких поранених або загиблих дельфінів виносить на узбережжя Болгарії, Румунії, Туреччині і до берегів України.

Мертвих дельфінів знаходять і в межах Національного природного парку “Тузлівські лимани” на Одещині.

Раніше Русєв писав також про небезпеку для дельфінів російських військових гідролокаторів і навігаційних приладів: ті “виводять з ладу” органи слуху, які слугують цим тваринам для орієнтаціє в просторі.

“Варвари… використовують військові гідролокатори, і це негативно впливає на тварин, або дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів судна рашистів, а це виводить з ладу орган слуху дельфінів. Вони перестають добре сприймати ехосигнали. Відомо, що внаслідок випробування низькочастотних сонарів… судна рашистів можуть використовувати звуки на рівні 200 децибелів і навіть вище, що випускаються спеціальним передавачем на судні. Втративши орієнтацію та «засліплені» тварини приголомшені і втрачають акустичний контроль над середовищем. Вони в паніці можуть викидатися на берег і гинути”, – йдеться у дописі.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники завдали шкоди понад чверті усіх екосистем України. Станом на 24 травня було підтверджено 254 випадки екоциду та нараховано 1,5 тис. фактів знищення українського довкілля внаслідок військової агресії російської федерації.

 

Радник мера Маріуполя розповів, як у місті пройшов «день дитячої пропаганди»

02.06.2022 10:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498008-radnik-mera-mariupola-rozpoviv-ak-u-misti-projsov-den-ditacoi-propagandi.html

У захопленому російськими військами Маріуполі День захисту дітей очікувано було перетворено на день дитячої пропаганди.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Святкування Дня захисту дітей очікувано було перетворено на день дитячої пропаганди. Показовий урок з російської мови у школі 53 з завезеним вчителем, подарунок від губернатора Санкт-Петербурга у вигляді підручників та прописів з російської мови, роздача «Азбуки Донбасса» та «Маша і ведмідь» по зомбімобілю. Все спрямовано на викорінення української культури та насадження російської пропаганди», – написав Андрющенко.

Він підкреслив, що «російській цинізм вже не дивує в Маріуполі».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйноване обстрілами російських загарбників.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тисяч мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються майже 150 тисяч жителів.

 

Польський видавець частину коштів від продажу книг Забужко передав на допомогу Україні

02.06.2022 15:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3498299-polskij-vidavec-castinu-kostiv-vid-prodazu-knig-zabuzko-peredav-na-dopomogu-ukraini.html

Польський видавець перерахував частину коштів від продажу книг української письменниці Оксани Забужко на допомогу Україні. За три місяці передано 24 тис. злотих.

Про це письменниця повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«А поки я у Венеції займалась “м’якою контрпропаґандою”, мій польський видавець порадував новиною: з прибутків, отриманих за 3 місяці з продажу моїх книжок (нагадую, що стартували ми з ними на польському ринку 23 лютого!), “Аґора” перерахувала 24 тис. злотих на допомогу Україні!» – написала Забужко.

Як повідомляв Укрінформ, 26-29 травня у Варшаві відбувся Книжковий ярмарок. На українському стенді було представлено 24 видавництва та близько 400 найменувань книг для дорослих та дітей українською мовою.

Під час роботи українського стенду відбувався збір коштів на проєкт “Книжки без кордонів”, який Український інститут книги реалізує під патронатом першої леді Олени Зеленської й за підтримки МКІП та МЗС України. У Польщі цей проєкт реалізується під патронатом першої леді Агати Корнхаузер-Дуди спільно з Польським інститутом книги та іншими партнерами.

 

Міноборони за тиждень передало українським військовим 26 тисяч бронежилетів

02.06.2022 15:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498270-minoboroni-za-tizden-peredalo-ukrainskim-vijskovim-26-tisac-broneziletiv.html

За минулий тиждень Міністерство оборони забезпечило для потреб Збройних сил України поставку 26 тисяч бронежилетів, 26 тисяч комплектів польової форми, 10 тисяч шоломів та 10 тисяч пар взуття.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«За минулий тиждень, з 24 травня до 1 червня, Міноборони було поставлено для потреб ЗСУ більше 26 тис. одиниць бронежилетів, більше 10 тис. шоломів, більше 10 тис. пар взуття та більше 26 тис. комплектів польової форми”, – сказала Маляр.

За її словами, на кінець квітня співвідношення у забезпеченні потреб ЗСУ, зокрема бронежилетами, по лінії Міністерства оборони становило 50%, інше — закупівлі та постачання з боку волонтерів та міжнародна допомога.

На кінець травня, як додала Маляр, Міноборони вже забезпечує 65% від загального обсягу потреб Збройних сил.

Вона додала, що Міноборони продовжує співпрацю з волонтерськими та міжнародними організаціями в цій сфері.

Як повідомлялося, Міністерство оборони за період дії воєнного стану спрямувало 121 млрд гривень на виплату грошового забезпечення військовослужбовців Збройних сил України. За червень вони мають отримати 64 млрд гривень.

 

Україна витрачає на утримання одного російського військовополоненого три тисячі гривень щомісяця

02.06.2022 16:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498322-ukraina-vitracae-na-utrimanna-odnogo-rosijskogo-vijskovopolonenogo-tri-tisaci-griven-somisaca.html

На харчування, одяг, засоби гігієни та комунальні платежі для одного російського військовополоненого щомісяця потрібно 3000 гривень.

Як передає Укрінформ, про це сказала заступниця міністра юстиції Олена Висоцька, повідомляє пресслужба міністерства у Фейсбуці.

“Щомісяця на харчування, одяг, засоби гігієни та комунальні платежі для одного військовополоненого потрібно 3000 гривень. Плюс витрати на медичне обладнання, ліки, зарплату персоналу”, – сказала Висоцька.

За її словами, такі витрати виправдані, адже умови утримання військовополонених мають відповідати Женевській конвенції, а живі та здорові російські полонені – необхідний обмінний фонд для повернення додому полонених українців з росії та з тимчасово підконтрольних їй територій.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють і бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

 

На Херсонщині зв’язок із більшістю громад встановити не вдається – ОВА

02.06.2022 13:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498166-na-hersonsini-zvazok-iz-bilsistu-gromad-vstanoviti-ne-vdaetsa-ova.html

На тимчасово захопленій території Херсонщини встановити зв’язок з більшістю громад не вдається.

Про це у Фейсбуці повідомляє Херсонська ОВА, передає Укрінформ.

«Ситуація на тимчасово окупованій Херсонщині залишається стабільно важкою. Нині відсутній мобільний зв’язок та частково інтернет на території області, яка перебуває під тимчасовою окупацією. На деокупованих територіях області, у Кочубеївській та Нововоронцовській тергромадах мобільний зв’язок є частково», – йдеться у повідомленні.

В ОВА запевняють, що робота з відновлення мобільного зв’язку та інтернету від українських операторів проводиться.

Утім, нині зв’язок з більшістю громад встановити не вдається. “Окупанти вживають усіх заходів, аби позбавити громадян України доступу до правдивої інформації. Вони намагаються підключити інтернет та мобільний зв’язок через російських провайдерів та операторів”, – заявляє ОВА.

За її інформацією, на території Херсона інтернет працює від російських провайдерів. Доступ до частини українських інтернет-джерел можливий лише через сервіси VPN.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області 30 травня зник інтернет та мобільний зв’язок від українських операторів. В ОВА закликають мешканців області не надавати паспортних даних для придбання сім-карт російських операторів мобільного зв’язку.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації заявила, що найближчим часом відновити зв’язок у Херсонській області, найімовірніше, не вдасться, оскільки обладнання перебуває під контролем окупаційного режиму та російських військових.

Через відсутність мобільного зв’язку Херсонська область може втратити можливість користуватися банкінгом, заявив голова обласної ради Олександр Самойленко. Вже виникли проблеми з базовими виплатами – зарплатами бюджетникам, соціальними виплатами.

Колаборант Кирило Стремоусов заявив, що «найближчим часом» має відбутися перехід Херсонської області на російську банківську систему, цьому має сприяти «перехід на російський зв’язок».

 

Жителі трьох районів Запорізької області залишились без українського зв’язку та інтернету

02.06.2022 10:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3497960-ziteli-troh-rajoniv-zaporizkoi-oblasti-zalisilis-bez-ukrainskogo-zvazku-ta-internetu.html

Мешканці трьох з п’яти районів Запорізької області залишились без українського зв’язку та інтернету.

Про це повідомляє у Телеграмі Запорізька ОВА з посиланням на очільника області Олександра Старуха, передає Укрінформ.

“Позавчора було повністю відключено від зв’язку 3 райони. Була ускладнена комунікація з Мелітопольським, Бердянським та Василівським районами. Але ми знаходимо моделі спілкування з людьми”, – зазначив Старух.

За його словами, загарбники звинувачують Україну у відключенні мобільного зв’язку на тимчасово захоплених територіях. Насправді проблеми зі зв’язком виникають через технічні проблеми, зазвичай це аварії чи відсутність електропостачання.

Старух додав, що ситуація різниться по територіях, у кожного провайдера своє покриття, не завжди працює Укртелеком, але ситуація швидко змінюється. «До того ж, загарбники намагаються розповсюдити свої мережі. Ситуація нестандартна, тому на кожній території свої особливості», – сказав він.

“Найбільш ймовірно, що окупанти будуть створювати фіктивних провайдерів на території лднр та Криму, не заводячи відомих російських операторів”, – вважає Старух.

Також очільник області зазначив, що вже третій місяць загарбники наступають на Оріхів, Гуляйполе, Пологи, Запоріжжя. Українські війська готові, влада й надалі буде укріплювати оборону, покращувати можливості, підкреслив Старух.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни відключили українських операторів зв’язку та інтернету у Херсонській області.

 

Українцям на тимчасово захоплених територіях радять користуватися VPN-сервісами

02.06.2022 14:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3498226-ukraincam-na-timcasovo-zahoplenih-teritoriah-radat-koristuvatisa-vpnservisami.html

Українцям на тимчасово захоплених територіях радять користуватися VPN-сервісами, що забезпечують приватність і не збирають дані про користувача.

Як передає Укрінформ, про це заявив під час телемарафону голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь.

«По-перше, треба звертати увагу на VPN- сервіси, які забезпечують вашу приватність і не збирають дані про вас… Сервіси, які дозволяють дійсно анонімізувати себе в мережі, дозволяють переглядати українські новини тим, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях, їх потрібно використовувати – це убезпечить вас як користувачів інтернету», – зазначив Щиголь.

За його словами, таких сервісів є багато, серед них і українські розробки.

Як підкреслив Щиголь, наразі рашисти, підключаючи до своїх мереж, вираховують тих, хто допомагає українським Збройним Силам, хто повідомляє в українські сервіси про переміщення російських військових, ворог намагається будь-якими способами придушити українську ідею.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 2 червня на тимчасово захопленій території Херсонщини встановити зв’язок з більшістю громад не вдається.

У Херсонській області 30 травня зник інтернет та мобільний зв’язок від українських операторів. В ОВА закликають мешканців області не надавати паспортних даних для придбання сім-карт російських операторів мобільного зв’язку.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації заявила, що найближчим часом відновити зв’язок у Херсонській області, найімовірніше, не вдасться, оскільки обладнання перебуває під контролем загарбницького режиму та російських військових.

Через відсутність мобільного зв’язку Херсонська область може втратити можливість користуватися банкінгом, заявив голова обласної ради Олександр Самойленко. Вже виникли проблеми з базовими виплатами – зарплатами бюджетникам, соціальними виплатами.

 

Жителям окупованих територій дали поради, якими мобільними додатками користуватись

02.06.2022 17:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3498390-zitelam-okupovanih-teritorij-dali-poradi-akimi-mobilnimi-dodatkami-koristuvatis.html

Жителям тимчасово захоплених територій слід користуватися мобільними застосунками, побудованими на відкритому коді.

Про це заявив під час телемарафону голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Юрій Щиголь, передає кореспондент Укрінформу.

«Рашисти (на захоплених територіях – ред.) відключають українських мобільних операторів – просто фізично вимикають роботу обладнання, розміщують свої базові станції і намагаються надавати свої послуги з мобільного інтернету. Користуватися раджу мобільними застосунками, які побудовані на відкритому коді», – сказав Щиголь.

За його словами, йдеться про такі застосунки, як Signal, Briar тощо, де кожен фахівець може перевірити – куди вони відправляють інформацію і яку інформацію збирають про своїх користувачів.

При цьому, додав Щиголь, застосунки не з відкритим кодом можна користуватися як каналами для отримання інформації. Але якщо йдеться про обмін приватною інформацією або такою, що може спричинити шкоду, якщо потрапить до ворога, то варто використовувати застосунки саме з відкритим кодом.

Голова Держспецзв’язку нагадав, що застосунки, що працюють у росії, мусять надавати доступ спецслужбам, згідно з російським законодавством, до персональної інформації про своїх користувачів.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області 30 травня зник інтернет та мобільний зв’язок від українських операторів. В ОВА закликають мешканців області не надавати паспортних даних для придбання сім-карт російських операторів мобільного зв’язку.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації заявила, що найближчим часом відновити зв’язок у Херсонській області, найімовірніше, не вдасться, оскільки обладнання перебуває під контролем загарбницького режиму та російських військових.

Українцям на тимчасово захоплених територіях радять користуватися VPN-сервісами, що забезпечують приватність і не збирають дані про користувача.

Через відсутність мобільного зв’язку Херсонська область може втратити можливість користуватися банкінгом. Вже виникли проблеми з базовими виплатами – бюджетникам, соціальними виплатами.

 

російські загарбники контролюють близько 20% української території – Зеленський

02.06.2022 13:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498131-rosijski-zagarbniki-kontroluut-blizko-20-ukrainskoi-teritorii-zelenskij.html

Президент Володимир Зеленський заявив, що російські війська зараз контролюють майже 20% території України, проте від початку повномасштабного вторгнення українські сили оборони звільнили 1017 населених пунктів.

Про це він сказав у зверненні до політиків і народу Люксембургу, повідомляє Укрінформ.

«російські війська зайшли у 3620 населених пунктів України. 1017 із них уже вдалося звільнити, ще 2603 належить звільнити. Станом на сьогодні під контролем окупантів перебуває близько 20% нашої території, майже 125 тис. кв км – це значно більше, ніж площа усіх країн Бенілюксу разом узятих», – зазначив глава держави.

Водночас він нагадав, що росія розв’язала війну проти України ще вісім років тому й внаслідок загарбницьких дій з 2014 року до 24 лютого цього року контролювала майже 43 тис. кв км території – Криму та третини Донеччини й Луганщини.

Також Президент поінформував, що наразі близько 300 тис. кв км української території забруднені мінами, снарядами, які не розірвалися.

Зеленський додав, що 12 млн українців стали внутрішніми переселенцями, понад 5 млн, серед яких здебільшого жінки й діти, виїхали за кордон.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

 

В Україні 300 тисяч квадратних кілометрів потребують розмінування

02.06.2022 13:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498151-v-ukraini-300-tisac-kvadratnih-kilometriv-potrebuut-rozminuvanna.html

Пріоритетом у роботі Державної служби з надзвичайних ситуацій сьогодні є розмінування територій – в Україні необхідно очищити 300 тисяч квадратних кілометрів.

Як передає Укрінформ, про це голова ДСНС Сергій Крук заявив під час зустрічі із директором з гуманітарних питань фонду Human Rights Watch Емі Карр, повідомляє відомство у Телеграмі.

“На сьогоднішній день розмінування потребує близько 300 тис. кв км території України. Задля цього кількість піротехнічних підрозділів ДСНС збільшили до 1,5 тис. чоловік”, – сказав він.

Карр запевнила, що будуть напрацьовані алгоритми, які зможуть оптимізувати роботу фонду в Україні, аби надавати всю необхідну допомогу населенню у максимальних обсягах та по найважливіших напрямках.

Як повідомляв Укрінформ, зведені загони вибухотехнічної служби від початку повномасштабної війни з рф вилучили близько 1,5 тонни вибухових речовин і майже 85 тисяч вибухонебезпечних об’єктів.

 

Зеленський: Лінія фронту в Україні – понад 1000 кілометрів, рф задіяла всі боєздатні війська

02.06.2022 13:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498157-zelenskij-linia-frontu-v-ukraini-ponad-1000-kilometriv-rf-zadiala-vsi-boezdatni-vijska.html

Бойові дії в Україні тривають на понад одній тисячі кілометрів фронту, росія задіяла проти українців усі свої боєздатні військові формування.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у зверненні до політиків і народу Люксембургу, повідомляє Укрінформ.

«Бої тривають на величезній території від міста Харків на сході нашої країни до міста Миколаїв на півдні. По прямій між ними – 454 кілометри. Але якщо подивитися на всю лінію фронту, а вона, звісно, не є прямою, то ця лінія – більш ніж тисяча кілометрів. Тільки уявіть! Постійні бойові дії, які розтягнулися по фронту у понад тисячу кілометрів», – зазначив глава держави.

Зеленський підкреслив, що українці змушені захищатися фактичної від усієї російської армії – усі боєздатні російські військові та всі військові формування рф, за його словами, задіяні в агресії.

Також Президент наголосив, що щоденно Україна потерпає від російських ракетних ударів. Він розповів, що лише за минулу добу росія застосувала 15 різних крилатих ракет, а за весь час із 24 лютого – 2478 ракет, більшість із яких били по цивільній інфраструктурі.

«Окупанти втратили загиблими вже більше 30 тисяч свої солдатів, це більше, ніж Радянський Союз втратив за 10 років війни в Афганістані, більше, ніж росія втратила за дві чеченські війни, але це не зупиняє росію. Ця держава готова ще втрачати і вбивати», – додав Зеленський.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

 

На Херсонщині військові рф намагаються найнятися на збір полуниці 

02.06.2022 08:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3497898-na-hersonsini-vijskovi-rf-namagautsa-najnatisa-na-zbir-polunici.html

У Херсонській області військові рф, потерпаючи від нестачі логістичного забезпечення, приходять до місцевих жителів і намагаються найнятися на збір полуниці.

Як передає Укрінформ, про це Оперативне командування “Південь” повідомляє у Фейсбуці.

“На Херсонщині рашистські окупанти, потерпаючи від нестачі логістичного забезпечення, приходять до місцевих жителів і намагаються найнятися на збір полуниці. Військовики славнозвісної “другої армії світу” готові групами складати зброю купами і збирати полуницю”, – ідеться в повідомленні.

росіяни пропонують свої послуги за 50 грн за годину. Місцеві жителі зазначають, що “рашо-гастробайтери” поводяться нормально, працюють добре.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 1 червня на Херсонщині з боку Дніпропетровської області Збройні сили України звільнили понад 20 населених пунктів.

 

ЗСУ знадобиться до трьох тижнів, щоб опановувати нові ракетні системи – WP

02.06.2022 05:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3497862-zsu-znadobitsa-do-troh-tizniv-sob-opanovuvati-novi-raketni-sistemi-wp.html

Для того, аби навчитися належним чином використовувати новітні американські ракетні системи HIMARS, ЗСУ знадобиться до трьох тижнів.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише The Wall Street Journal із посиланням на слова заступника державного секретаря США із питань оборонної політики Коліна Кала.

“Передача Україні чотирьох систем HIMARS відбудеться незабаром і потребуватиме близько трьох додаткових тижнів, необхідних для навчання українців використовувати їх”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що це нове обладнання стане найбільш просунутим озброєнням, наданим Україні США з початку російського вторгнення 24 лютого.

“Українська сторона близько двох місяців просила їх надати, не отримуючи на це дозволу, що викликало розчарування як в Києві, так і у Вашингтоні”, – стверджує WSJ.

За словами  заступника державного секретаря США, передача цих ракетних систем Україні була дозволена лише після отримання запевнянь від Києва, що їх не буде використано для ударів по території рф.

“З часу приходу до влади президента Байдена, США надіслали Україні оборонної допомоги на 5,3 млрд дол, більшу частину з якої – 4,6 млрд дол – після вторгнення”, – зауважує видання.

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати у середу оголосили про новий пакет військової допомоги Україні. Минулого місяця обидві палати Конгресу США ухвалили, а президент затвердив закон, який передбачає виділення 40 мільярдів доларів на підтримку України й інших країн, що потерпають від російської агресії.

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони й увесь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

 

ДБР завершило досудове слідство справи про держзраду Медведчука

02.06.2022 16:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3498337-dbr-zaversilo-slidstvo-u-spravi-pro-derzzradu-medvedcuka.html

ДБР завершило досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою народного депутата від партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука у державній зраді.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють у ДБР.

“Слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою народного депутата України від політичної партії «Опозиційна платформа – ЗА ЖИТТЯ» Віктора Медведчука у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 111 (Державна зрада) та ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) КК України”, – ідеться в повідомленні.

Як нагадали в ДБР, Медведчук обвинувачується у тому, що спільно з іншим народним депутатом України від політичної партії “ОПЗЖ” (перебуває у розшуку), посадовими особами російської федерації та іншими діячами вчинили замах на розграбування національних цінностей. Йдеться про незаконний видобуток нафти та газу на шельфі Чорного моря в районі тимчасово окупованої території АР Крим, які, відповідно до Конституції України, є власністю українського народу.

Окрім того, за даними слідства, народний депутат надав керівництву росії допомогу в проведенні підривної діяльності проти України. Він здійснював збір інформації щодо місць дислокації військових формувань України, проведення заходів бойової підготовки, надавав сприяв залученню громадян України до завдання шкоди державі для дестабілізації суспільно-політичної ситуації.

Обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без неї.

Досудове розслідування провела міжвідомча слідча група у складі працівників ДБР та СБУ. Процесуальне керівництво здійснював Офіс Генерального прокурора.

Як повідомлялося, генпрокурор Ірина Венедіктова 11 травня 2021 року підписала повідомлення про підозру депутатам від ОПЗЖ Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у держзраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

Слідство вважає, що Медведчук домовлявся з державою-агресором для перереєстрації родовища “Глибока” в Чорному морі за 75 км від Феодосії і видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України.

Окрім цього, Медведчука підозрюють у держзраді (передання агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).

Печерський районний суд Києва 13 травня 2021 року обрав Медведчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та зобов’язав його носити засіб контролю – електронний браслет.

Козака суд оголосив у розшук.

20 серпня 2021 року Венедіктова заявила про завершення слідства у справі про державну зраду народних депутатів від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука і Тараса Козака.

27 лютого 2022 року стало відомо, що Медведчук, підозрюваний у держзраді та сприянні діяльності терористичної організації, втік з-під домашнього арешту.

12 квітня внаслідок спецоперації, проведеної Службою безпеки України, Медведчука було затримано. Личаківський районний суд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Також Личаківський райсуд заарештував 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна Медведчуката його дружини Оксани Марченко.

 

Гурту ДДТ через антивоєнну позицію скасували концерт у москві 

02.06.2022 12:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3498105-gurtu-ddt-cerez-antivoennu-poziciu-skasuvali-koncert-u-moskvi.html

Концерт гурту ДДТ у москві, присвячений сорокаріччю колектива, який мав відбутися 10 червня, перенесено на 17 червня наступного року – не вдалося погодити захід із мерією міста.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ДДТ на сайті гурту та в Ютубі.

“Цього року розпочалася так звана “спецоперація”. Гурт ДДТ займає принципову позицію – “За Мир!”. У результаті організаторам не вдалося погодити захід із департаментом регіональної безпеки москви. Нами було докладено всіх зусиль та доступних можливостей, щоб зберегти виступ 10 червня 2022 року, але марно”, – сказано у заяві лідера гурту Юрія Шевчука.

Він особливо зазначив, що у дозволі було відмовлено департаментом регіональної безпеки москви. “Регіональної безпеки. Ну що, можу нас усіх привітати: рок-н-рол досі для багатьох небезпечний. Для кого вгадайте з трьох разів”, – іронізує Шевчук.

Проблеми з дозволом на концерт пов’язують із антивоєнним виступом Юрія Шевчука на концерті в уфі. У травні в соцмережах розійшлося відео, на якому Шевчук каже: “Батьківщина, друзі, це не дупа президента, яку потрібно весь час мусолити, цілувати”. Через це на Шевчука було складено протокол про дискредитацію російських збройних сил. Суд у санкт-петербурзі повернув протокол до поліції, тому що там не було “описано подію правопорушення”.

російський опозиціонер Ілля Яшин із посиланням на свої джерела повідомив, що ніхто із суддів не захотів засудити відомого музиканта.

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Національна гвардія, сили Територіальної оборони та весь український народ чинять ефективний опір російським військам і завдають їм великих втрат.

 

Сенат Ірландії визнав вторгнення Росії в Україну геноцидом

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 2 ЧЕРВНЯ 2022, 14:09. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/2/7350094/

Сенат Ірландії у середу ухвалив резолюцію, яка вважає вторгнення Російської Федерації в Україну геноцидом.

Про це повідомив у Twitter Марк Дейлі, спікер верхньої палати ірландського парламенту, пише “Європейська правда”.

“Незаконне вторгнення Російської Федерації в Україну є актом геноциду.

Сенат Ірландії ухвалив резолюцію про геноцид з боку Росії в Україні”, – зазначив Дейлі.

Згідно з ухваленою резолюцією, “дії російських військових відповідають критеріям геноциду, встановленим Конвенцією ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього”.

Сенат закликав країни по всьому світу зберігати та посилювати санкції проти Росії, працюючи над припиненням імпорту російських нафти і  газу, а також вугілля, які фінансують російську військову машину проти українського народу.

Крім того, в резолюції зазначається, що політичне керівництво Російської Федерації має понести відповідальність за злочини в Україні.

Як повідомлялося, перший незалежний звіт щодо звинувачень РФ у геноциді в Україні стверджує, що дії Росії в Україні дають достатньо доказів, щоб зробити висновок, що Москва розпалює геноцид та вчиняє звірства, спрямовані на знищення українського народу.

16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було “запобігання і покарання” нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України (детальніше – у статті Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо “геноциду”).

У Кремлі заявили, що ігноруватимуть рішення.

 

Штати в ОБСЄ: росія воює як у часи Середньовіччя

03.06.2022 01:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498606-rosia-voue-ak-u-casi-serednovicca-stati-v-obse.html

Росія воює в Україні як у добу Середньовіччя, вчиняючи масштабні вбивства цивільного населення та руйнування житла, а також грабуючи ресурси на захоплених територіях.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради цієї організації у Відні.

“15 тижнів жорстокості. 15 тижнів звірств. 15 тижнів насильства, з такою кількістю повідомлень про страти, примусові депортації, зґвалтування, фільтраційні табори та руйнування, що стає важко повністю зрозуміти масштаб різанини, яку здійснює російська федерація. І після 15 довгих тижнів досі немає краю тим жахам, які росія навмисно чинить проти цивільного населення України”, – заявив Карпентер.

Американський посол указав на те, що рф веде війну, як у часи Середньовіччя: “росія має багато сучасної зброї війни: крилаті ракети, які пролітають сотні миль, влучаючи у ціль з дивовижною точністю. Вона має точні керовані боєприпаси, які можна запускати з повітря, з моря та суходолу. Але чому ця війна ведеться так, ніби ми живемо у Середньовіччя? Чому так багато цивільних зазнають жахів війни?”.

За словами Карпентера, це варварство можна пояснити лише тим, що росія мала на меті змусити цивільних людей тікати з власних домівок, і таким чином позбутися місцевого населення в окупованих районах. Він додав, що грабіж ресурсів на захоплених територіях і примус населення до втечі – “це ще одна середньовічна тактика”.

“Садистські звірства та дуже цілеспрямований процес “фільтрації” цілком можуть мати мету. Особливо, якщо цією метою є заперечення самої концепції української державності в районах, які рф зараз контролює, аби легше поглинути ці частини України”, – заявив Карпентер.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об’єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Сили опору України чинять запеклий опір агресору та завдають йому важких втрат.

 

Кремль не знає, як інтегрувати окуповану територію на півдні України – ISW

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 3 ЧЕРВНЯ 2022, 03:10. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/3/7350220/

Військові аналітики Сполучених Штатів припускають, що Кремль проявляє нерішучість “щодо того, як інтегрувати окуповану територію” на півдні України.

Джерело: американський Інститут вивчення війни (ISW)

Деталі: Російські війська 2 червня продовжили операції із захоплення Сєвєродонецька і Лисичанська.

Російське військове керівництво, ймовірно, використає захоплення цих двох міст, щоб стверджувати, що вони “звільнили” всю Луганську область, перш ніж повернутися до Донецької області, але навряд чи загарбники мають сили, необхідні для захоплення значної території в Донецькій області після попередніх втрат.

Російське військове керівництво продовжує відчувати ускладнення з достатнім формуванням сил і підтримкою морального духу мобілізованого особового складу.

Російська примусова мобілізація навряд чи створить значну бойову міць і загострить низький моральний дух і погану дисципліну в російських і довірених підрозділах.

2 червня 113-й полк так званої “ДНР” опублікував відеозвернення до президента Росії Володимира Путіна, в якому примусово мобілізовані воїни скаржаться, що всю війну провели на передовій у Херсоні без їжі та ліків, а мобілізаційні комітети не проводили необхідних медичних оглядів.

Крім того, російська окупаційна влада продовжує стикатися з проблемами встановлення постійного контролю на нещодавно окупованих українських територіях.

Інститут повідомляє, що 2 червня російські війська знову наносили ракетні та артилерійські удари по Донецькій області.

А також продовжили наступальні дії на схід від Бахмута в районі Комишувахи, Михайлівки, Врубівки, Берестового, Білогорівки, Світлодарська та Нагірного.

Ключові висновки експертів ISW:

Російські війська продовжують віддавати перевагу захопленню Сєвєродонецька за рахунок інших напрямків просування.

Окупанти продовжували штурм Сєвєродонецька та Лисичанська, щоб отримати повний контроль над Луганською областю.

Росіяни поступово просувалися навколо Авдіївки.

Українські контрнаступи на північному заході Херсонської області відкинули російські війська на східний берег річки Інгулець і, ймовірно, продовжуватимуть порушувати російські наземні лінії зв’язку уздовж траси Т2207.

Кремль продовжував проводити непослідовні окупаційні заходи на півдні України, що підтверджує як потужний опір українців, так і “ймовірну нерішучість Кремля щодо того, як інтегрувати окуповану територію”.

 

Росія мобілізується, щоб зірвати європейський рух України – Зеленський

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — П’ЯТНИЦЯ, 3 ЧЕРВНЯ 2022, 00:40 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/3/7350212/

Президент України заявив, що Росія мобілізує сили для зриву європейського руху України.

Джерело: відеозвернення Зеленського

Пряма мова: “Дуже важливо, що зараз – за кілька тижнів – ми очікуємо відповідь Європейського Союзу щодо питання про статус кандидата для України. Ми дуже очікуємо.

І я вдячний усім, хто вже висловився на підтримку нашої держави, на підтримку кандидатства. Зокрема й у відповідь на мої запитання у зверненнях до парламентів різних держав, форумів, студентських та експертних спільнот, людей на площах різних європейських міст, які мітингували на підтримку України, на підтримку нашого народу.

Маємо розуміти, що Росія зараз мобілізувала всі свої сили, щоб зірвати європейський рух України. І кожен інструмент – а особливо публічні дискусії й заклики – має бути задіяний на повну”.

 

ЄС готовий інтегрувати Данію до Спільної політики з безпеки й оборони – Боррель

02.06.2022 13:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3498122-es-gotovij-integruvati-daniu-do-spilnoi-politiki-z-bezpeki-j-oboroni-borrel.html

Європейський Союз готовий повною мірою інтегрувати Данію до Спільної політики з безпеки й оборони (CSDP) після скасованого нею рішення про неучасть країни у такій політиці.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Щойно уряд Данії формально поінформує інші країни ЄС про своє рішення (скасувати рішення про неучасть країни в Спільній політиці ЄС із безпеки й оборони – ред.) відповідно до конституційних положень ми готові швидко здійснити всі необхідні кроки, щоб забезпечити повну участь Данії у всіх аспектах CSDP», – наголосив Боррель.

Як повідомлялося, за результатами референдуму від 1 червня більшість данців підтримали приєднання їх країни до Спільної політики з безпеки й оборони ЄС. Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що цим рішенням Данія «надіслала дуже важливий сигнал» своїм союзникам у Європі та НАТО, а також президенту росії путіну після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

 

Швеція передасть Україні антикорабельні ракети

02.06.2022 16:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3498309-svecia-peredast-ukraini-antikorabelni-raketi.html

Уряд Швеції передасть Україні нову партію військової допомоги на тлі російської агресії.

Як передає Укрінформ, про це повідомила глава МЗС Швеції Анн Лінде у Твіттері.

«Швеція відправить в Україну протикорабельні ракети, протитанкову зброю, 12,7-мм гвинтівки та боєприпаси. Цей 4-й пакет підтримки також включає фінансовий внесок для ЗСУ. Загальна сума становить понад 95 мільйонів євро», – написала вона.

Лінде наголосила, що війна росії проти України повинна припинитися.

Як повідомлялося, з 24 лютого триває російське вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють та руйнують об’єкти інфраструктури, житлові квартали українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Литва підписала угоду з Туреччиною про купівлю дрона «Байрактар» для України

02.06.2022 08:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3497895-litva-pidpisala-ugodu-z-tureccinou-pro-kupivlu-drona-bajraktar-dla-ukraini.html

Литва підписала угоду з Туреччиною про купівлю ударного безпілотника «Байрактар» для потреб українського війська.

Як передає Укрінформ, про це міністр національної оборони країни Арвідас Анушаускас повідомив у Твіттері.

«У Туреччині була підписана угода з президентом Турецького оборонного агентства Ісмаїлом Деміром про співпрацю з Міністерством національної оборони Литви. Цей договір відкриває шлях для закупівлі «Байрактару»», – написав Анушаускас.

За його словами, громадяни Литви зібрали майже 6 млн євро за три доби для купівлі ударного дрона для потреб української армії.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці травня литовська інтернетмовна компанія Laisvės TV розпочала збір коштів для купівлі дрона «Байрактар» для України. Спочатку метою кампанії було зібрати потрібну суму за три тижні. Проте литовці впоралися швидше.

 

росія веде війну на знищення, тому дуже важливо продовжити допомогу Україні – Бербок

02.06.2022 16:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3498328-rosia-vede-vijnu-na-znisenna-tomu-duze-vazlivo-prodovziti-dopomogu-ukraini-berbok.html

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що росія не повинна виграти війну, тому Україні потрібна допомога.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, перша такого роду заява з боку керівництва німецького уряду була зроблена Бербок під час участі в ток–шоу «Маркус Ланц» на телеканалі ZDF.

«Звичайно, росія не повинна виграти цю війну. Вона має у стратегічному плані її програти, оскільки чинить порушення не лише щодо України, але й порушує міжнародне право. Вони хочуть зруйнувати мир в Україні. Тому Україна за жодних умов не повинна програти, а це означає: Україна має перемогти», – заявила Бербок, відповідаючи на пряме питання, чи повинна Україна виграти війну.

Глава МЗС Німеччини наголосила, що росія веде війну на знищення України, і тому дуже важливим є продовження надання допомоги в Україні в її самообороні. «Ми не можемо і не хочемо полишити Україну напризволяще, бо тоді путін переможе», – зазначила Бербок.

Як повідомлялося, в понеділок федеральний канцлер Олаф Шольц під час виступу в Бундестазі заявив, що «путін не повинен і не виграє цю війну».

Раніше німецька опозиція, ЗМІ, а також посол України у ФРН Андрій Мельник неодноразово критикували коаліційний уряд країни за те, що його керівники уникають та відмовляються чітко заявити, що Україна має перемогти у війні, яку рф веде проти неї.

«Дуже прикро, що ні уряд Німеччини, ні канцлер особисто не мають сміливості говорити про перемогу України та відповідно діяти, підтримуючи Україну сучасним важким озброєнням», – заявив, зокрема, у середу посол України у ФРН Андрій Мельник.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер на форумі GLOBSEC 2022 у Братиславі президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна має перемогти у війні проти російської агресії, в той час як путін має зазнати важкої стратегічної поразки у його вторгненні в Україну.

24 лютого росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

 

Глава Бундестагу запевнила, що рішення щодо зброї та санкцій ухвалюватимуть швидко – Стефанчук

02.06.2022 16:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3498355-glava-bundestagu-zapevnila-so-risenna-sodo-zbroi-ta-sankcij-uhvaluvatimut-svidko-stefancuk.html

Президент Бундестагу Німеччини Бербель Бас запевняє, що рішення щодо зброї для України та санкцій проти росії ухвалюватимуться швидко.

Як передає Укрінформ, про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив у Фейсбуці.

«Зустрічаюся з Президенткою Німецького Бундестагу Бербель Бас у 99-й день війни», – зазначив Стефанчук.

Він зауважив, що завтра буде 100 днів війни, і «для народу України важливо отримати меседж, що боротьба не марна».

Голова ВР подякував за готовність парламенту Німеччини надавати допомогу у всіх сферах та закликав підтримати євроінтеграційні прагнення України.

За словами Стефанчука, «Бас пообіцяла посприяти у цьому та запевнила, що рішення щодо зброї та санкцій ухвалюватимуться швидко».

Як повідомляв Укрінформ, Стефанчук перебуватиме 1-3 червня з робочим візитом в Німеччині.

 

путін має стати свідком стратегічної поразки росії – фон дер Ляєн

02.06.2022 15:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3498279-putin-mae-stati-svidkom-strategicnoi-porazki-rosii-fon-der-laen.html

Україна має перемогти у війні проти російської агресії, в той час, як путін має зазнати важкої стратегічної поразки.

Про це сьогодні у Братиславі на форумі GLOBSEC 2022 заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає Укрінформ.

«Українці мають виграти цю війну, і путін має стати свідком того, що для нього це є важкою стратегічною поразкою. Має бути чітко зрозумілим, що вторгнення в суверенну країну дорого коштуватиме агресору. Ми всі стоїмо за Україну. Ми не лише надаємо військову допомогу країні, що перебуває під атакою, на двосторонньому рівні від країн-членів, а також фінансову допомогу для закупівлі воєнного обладнання для України», – наголосила президент Єврокомісії.

Вона зауважила – путін мобілізував свою армію для нападу на Україну, у відповідь Євросоюз мобілізував всю свою економічну потужність. ЄС застосував проти росії потужні санкції, припинив будь-які поставки, що можуть використовуватися для модернізації або диверсифікації російської економіки. ЄС паралізував спроможність російського центробанку для мобілізації капіталів, відрізав від системи SWIFT ключові російські банки. Євросоюз послідовно рухається також до позбавлення залежності від російського викопного пального.

«Це найважчий удар, який ми можемо завдати російській економіці. Тому що російська економіка не є такою вже сучасною, вона не є диверсифікованою, оскільки заснована на використанні викопних ресурсів. Тож, якщо ми хочемо ударити по «воєнній скрині» кремля, якщо ми хочемо його спустошити, ми маємо позбутися залежності від російських вуглецевих ресурсів», – наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що українці точно знають, як має виглядати їхня країна через п’ять, або десять або п’ятнадцять років.

«Українці хочуть свободи, суверенітету й безпеки. Вони хочуть використати величезний потенціал своєї чудової країни. Вони хочуть самостійно будувати своє майбутнє, і вони хочуть бути частиною нашої європейської родини. Вони за жодну ціну не дозволять кремлю встати на їхньому шляху. Ця українська стійкість справді надихає весь світ», – додала Урсула фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили щиру солідарність із Україною, надали їй потужну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

 

Меркель назвала напад росії на Україну «переломним моментом»

02.06.2022 13:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3498148-merkel-nazvala-napad-rosii-na-ukrainu-perelomnim-momentom.html

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель висловила солідарність з Україною на тлі російської агресії проти країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

“Я висловлюю солідарність з Україною, яка зазнала нападу та вторгнення з боку Росії, і підтримую її право на самооборону”, – заявила Меркель увечері 1 червня в Берліні у своєму першому публічному виступі за останні пів року.

Вона наголосила, що підтримує всі зусилля уряду Німеччини, Європейського Союзу, США, Організації Північноатлантичного договору (НАТО), Групи семи (G7) та Організації Об’єднаних Націй, “спрямовані на припинення цієї варварської агресивної війни з боку росії”.

Також Меркель назвала напад росії на Україну “переломним моментом”.

Ексканцлерка ФРН зазначила, що військове вторгнення росії до сусідньої країни стало кричущим порушенням міжнародного права в історії Європи після закінчення Другої світової війни.

Як повідомляв Укрінформ, на початку квітня Президент України Володимир Зеленський запросив колишніх канцлера Німеччини Ангелу Меркель та президента Франції Ніколя Саркозі, які очолювали країни під час Бухарестського саміту НАТО 2008 року, відвідати Бучу й подивитися, до чого призвела політика поступок росії.

У відповідь Меркель зазначила, що вважає правильним своє рішення не приймати Україну до НАТО у 2008 році попри критику з боку Зеленського. Водночас ексканцлер підтримала міжнародні зусилля щодо припинення повномасштабного російського вторгнення проти України.

 

Легенда футболу Пеле закликав путіна зупинити війну в Україні

02.06.2022 06:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-sports/3497875-legenda-futbolu-pele-zaklikav-putina-zupiniti-vijnu-v-ukraini.html

Легенда бразильського футболу Пеле закликає президента росії путіна зупинити злісне і невиправдане вторгнення в Україну.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

За кілька хвилин до того, як збірна України зіграла у відбірковому матчі чемпіонату світу він написав у Інстаграмі: «Я хочу використати сьогоднішню гру як можливість звернутися з проханням: зупиніть це вторгнення. Не існує аргументів, які могли б виправдати насильство. Цей конфлікт є злим, невиправданим і не приносить нічого, крім болю, страху, жаху і мук».

Зазначається, що Пеле і путін зустрічалися останній раз 2017 року в Москві під час Кубка конфедерацій – змагання, яке проводиться перед чемпіонатом світу з футболу. російський очільник назвав Пеле одним зі своїх улюблених гравців.

«Коли ми зустрічалися в минулому та обмінювалися усмішками, які супроводжувалися довгим рукостисканням, я ніколи не думав, що одного разу ми будемо так розділені, як сьогодні», – написав Пеле.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

 

Канцлер Австрії підтримав ідею Макрона щодо європейської політичної спільноти

02.06.2022 23:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3498582-kancler-avstrii-pidtrimav-ideu-makrona-sodo-evropejskoi-politicnoi-spilnoti.html

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер підтримав ініціативу президента Франції Еммануеля Макрона створити нову політичну спільноту ЄС за участі України.

Як передає Укрінформ із посиланням на APA, про це глава австрійського уряду заявив журналістам у Роттердамі, де бере участь у конгресі Європейської народної партії.

“Я думаю, що це чудова ідея, і Франція має підтримку австрійської сторони”, – заявив Негаммер.

За його словами, ідея Макрона “поки що не дуже конкретна”. Водночас він порівняв її з Європейською економічною зоною. “Нам потрібен ще один проміжний крок, дещо більший, ніж просто статус кандидата, який фактично нічого не змінює, але відразу гарантує, що є перспектива”, – заявив Негаммер.

Зокрема, він указав на теми верховенства права, правової визначеності для компаній, співпраці поліції та питання економічної і соціальної політики.

За словами австрійського канцлера, ідея Макрона також знайшла підтримку з боку більшості учасників нещодавнього саміту ЄС.

Поруч з цим, як зазначає APA, пропозицію Макрона критично сприймають у Європейській народній партії (ЄНП), конгрес якої Нехаммер відвідав у Роттердамі. Так, новий президент ЄНП Манфред Вебер заявив в інтерв’ю агентству, що ця пропозиція є рівнозначною створенню “європейців другого сорту”. “Це відмова від відповідальності. Зараз потрібно сказати: чи вони сюди належать чи не належать – так чи ні. Рішення потрібно приймати зараз”, – заявив Вебер, закликавши надати Україні та Молдові статус кандидата на саміті ЄС у червні.

Як повідомляв Укрінформ, 9 травня президент Франції Еммануель Макрон заявив про ініціативу створити нову “європейську політичну спільноту“, щоб країни, які не є формальними членами ЄС, могли долучитися до нового простору в Європі. Йшлося в тому числі про Україну.

Президент України Володимир Зеленський заявив що запропонований Еммануелем Макроном варіант європейської політичної спільноти для країн, які не є формальними членами ЄС, не є прийнятним для України.

 

Фон дер Ляєн: Моральний обов’язок Брюсселя – відкрити Україні шлях до членства в ЄС

02.06.2022 14:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3498237-fon-der-laen-moralnij-obovazok-brussela-vidkriti-ukraini-slah-do-clenstva-v-es.html

Україна підтверджує бажання приєднатися до європейської родини, і ЄС має відкрити для України перспективу вступу, оскільки це відповідає не лише інтересам України, але й інтересам самого ЄС.

Про це сьогодні у Братиславі на форумі GLOBSEC 2022 заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

Європа має посилювати єдність, надавши Україні статус кандидата у члени ЄС – Зеленський

02.06.2022 18:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3498461-evropa-mae-posiluvati-ednist-nadavsi-ukraini-status-kandidata-u-cleni-es-zelenskij.html

Європа має посилювати єдність, у тому числі надавши Україні статус країни-кандидата у члени Європейського Союзу, а незабаром – і повноправне членство.

На цьому Президент Володимир Зеленський наголосив під час виступу на Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC в Братиславі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Маємо посилювати єдність Європи, справжню єдність. І головним кроком на цьому шляху має стати надання Україні статусу кандидата у члени Європейського Союзу, а згодом і повноправне членство. Не може бути навіть спокуси у росії допускати, що європейські країни не підтримають Україну в цьому питанні», – заявив глава держави.

На його переконання, якщо росія відчує, що Європа проявляє слабкість і може залишити Україну без очевидно необхідного рішення про кандидатство на членство в ЄС, це буде одним з найбільших дестабілізуючих факторів для континенту за весь час повномасштабної війни.

Водночас Президент наголосив на важливості надати відповіді на всі виклики та небезпеки, які створила рф. «Політика, економіка, військова сфера, продовольство, екологія, міграція – немає такої галузі нашого життя, в якій не було би катастрофи, кризи чи загрози катастрофи або кризи внаслідок дій росії», – наголосив він.

При цьому, за словами глави держави, якість цих відповідей безпосередньо залежить від єдності. Він вважає, що будь-яке розділення в Європі – це «шанс для рф, для продовження її агресивної політики».

«Я вірю, що ви це усвідомлюєте. А отже, вірю, що ми зможемо захистити наш континент і наших людей від усього того, що сьогодні нам загрожує», – підкреслив Зеленський.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

 

У ЄС шукають шляхи для фінансової допомоги Україні – €5 мільярдів щомісяця

02.06.2022 14:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3498244-u-es-sukaut-slahi-dla-finansovoi-dopomogi-ukraini-5-milardiv-somisaca.html

Європейський Союз усвідомлює, що Україна потребує негайної фінансової допомоги майже у 5 мільярдів євро щомісяця для життєдіяльності держави, і працює над вирішенням цієї потреби разом із партнерами по G7.

Про це сьогодні у Братиславі на форумі GLOBSEC 2022 заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, передає кореспондент Укрінформу.

«Україна потребує економічної та фінансової допомоги просто зараз. Ми знаємо що на цей момент Україна потребує 5 мільярдів євро щомісяця, просто щоб продовжувати функціонувати, платити пенсії, заробітні плати, продовжувати надавати базові послуги, такі як медичні послуги, наприклад. Тож ми маємо встановити такий механізм, який надасть цю основоположну фінансову допомогу на рівні 5 мільярдів євро на місяць для України», – сказала президентка Європейської Комісії.

Вона зауважила, що країни G7 вже розпочали цю роботу. 9 мільярдів доларів вже виділені, з них 7,5 мільярда надходить від американських партнерів, ще один мільярд євро – у грантах від Німеччини.

«Ми на європейському рівні пропонуємо нині доповнити це та надати Україні надзвичайну макрофінансову допомогу (в 9 мільярдів євро – ред.). Ми обговорили це під час Європейської Ради, але це мінімум з того, що ми можемо зробити, щоб підтримати Україну та допомогти їй пройти наступні кілька місяців у фінансовому вимірі», – наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Вона висловила переконання, що, окрім негайної фінансової підтримки, вже зараз необхідно думати про повоєнне відновлення країни, і в цьому Європейський Союз повною мірою поділяє ініціативи політичного керівництва України.

«Ми хочемо створити платформу (відновлення – ред.), де будуть відображені всі ініціативи – від наших американських друзів, від МВФ, G20, від окремих країн. Всі ці ініціативи та фінансова підтримка буде спрямовуватися через цю платформу, де ми разом будемо вирішувати напрямок нашої подорожі. Ця платформа буде власністю України, буде очолюватися Україною, яка сама вирішує власне майбутнє. Але ми (Європейська Комісія – ред.) хочемо також бути залученими від початку, щоби забезпечити одночасно ефективні інвестиції та реформи», – сказала президент Єврокомісії.

Вона наголосила, що Європейська Комісія стоятиме на стороні України, з усім своїм досвідом та авторитетом, щоб допомогти українцям забезпечити ефективне використання інвестицій, поєднати їх з ключовими реформами, які прокладуть для країни шлях до членства в Європейському Союзі.

«Для нас важливо, щоб ці реформи охоплювали розвиток адміністративної спроможності (держави – ред.), забезпечували міцне верховенство права та незалежність судів, боротьбу з корупцією тощо. Важливо створити сприятливі умови для бізнесу, щоб інвестори мали впевненість й довіру та приходили в Україну, щоб інвестувати», – додала Урсула фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Від початку російського вторгнення Європейський Союз та його країни-члени виявили щиру солідарність із Україною, надали їй потужну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

 

У Молдові заборонили показ російських новин та пропагандистських телешоу

02.06.2022 20:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3498509-u-moldovi-zaboronili-pokaz-rosijskih-novin-ta-propagandistskih-telesou.html

Парламент Молдови ухвалив закон про боротьбу з дезінформацією та пропагандою, який, зокрема, забороняє трансляцію російських новин та пропагандистських шоу.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

Документ ухвалено у другому остаточному читанні на засіданні 2 червня, його підтримали 54 депутати від правлячої партії «Дія та солідарність» (PAS).

«Прийнятий законопроект … забороняє трансляцію в Молдові новин, інформаційно-аналітичних програм та фільмів військового змісту, вироблених у країнах, які не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення», – йдеться у повідомленні.

Таким чином, російські новини та телепередачі показувати по молдавському ТБ не будуть, оскільки росія цю конвенцію не ратифікувала.

Зазначається також, що у другому читанні PAS виключила положення, згідно з якими служба інформації та безпеки могла б блокувати сайти за поширення дезінформації, а громадян карати величезними штрафами.

 

США запровадили нові санкції проти росії

02.06.2022 18:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3498418-ssa-zaprovadili-novi-sankcii-proti-rosii.html

Уряд Сполучених Штатів оголосив про нові санкції проти фізичних та юридичних осіб російської федерації у зв’язку із повномасштабним вторгненням в Україну, у тому числі проти державних чиновників і бізнесменів, а також підприємств, яхт та іншого майна.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Офісу контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), передає Укрінформ.

«OFAC вживає подальших заходів для ослаблення ключових мереж, які використовуються російською елітою, включно з президентом володимиром путіним у спробах приховати й перемістити гроші, а також анонімно використовувати розкішні активи по всьому світу»,- зазначається в повідомленні.

У цьому зв’язку до списку обмежень США внесений близький соратник і фінансовий розпорядник путіна, який зберігає його офшорні активи, сергій ролдугін. Санкції запроваджені також проти високопоставлених представників російського уряду. Серед них – міністр транспорту рф віталій савєльєв, міністр економіки максім решетніков, міністр будівництва ірек файзуллін, віце-прем’єр-міністр дмітрій грігоренко, речниця МЗС росії марія захарова, президент United Aircraft Corporation юрій слюсар, лідер «Севергрупп» алєксєй мордашов та інші.

Заблокована діяльність пов’язаної з кремлем брокерської компанії з продажу яхт Imperial Yachts SARL та її гендиректора євгена кочмана. Крім того, блокується використання цілого переліку яхт і літаків, що асоціюються з представниками російської еліти, які вже перебувають під санкціями.

Водночас, Міністерство торгівлі США додало до списку обмежень 71 юридичну особу, розташовану в росії і білорусі, «що обмежує можливості російських військових отримувати технології та інші засоби».

«російська еліта, включно з президентом путіним, використовує складні мережі, щоби приховувати, переміщувати та підтримувати своє багатство й предмети розкоші. Сьогоднішні дії демонструють, що Мінфін США може і буде переслідувати тих, хто несе відповідальність за підтримку й захист цих незаконно отриманих активів», – заявив у цьому зв’язку заступник міністра фінансів США з питань тероризму й фінансової розвідки Браян Нельсон.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент України Володимир Зеленський закликав західні країни ввести санкції проти всіх російських посадовців, які працюють на війну, а також суддів, які вчиняють репресії.

 

СКУ закликав до впровадження жорсткіших санкцій щодо росії

02.06.2022 10:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3497996-sku-zaklikav-do-vprovadzenna-zorstkisih-sankcij-sodo-rosii.html

Світовий конґрес українців (СКУ) привітав рішення країн-членів ЄС вжити подальших заходів щодо накладення санкцій на росію, проте вважає ці кроки недостатніми для зупинення брутальної путінської тиранії.

Як передає Укрінформ, відповідна заява розміщена на фейсбук-сторінці СКУ.

Наголошується, що домовленість про часткову заборону імпорту російської нафти до ЄС є важливим і довгоочікуваним кроком для притягнення держави-агресора до відповідальності за її злочини. Вона охоплює одразу понад дві третини такого імпорту, відрізаючи величезне джерело фінансування російської воєнної машини. Але цього замало.

«Шостий пакет санкцій ЄС – рішення лише на 70%. Але Україні потрібна 100-відсоткова рішучість Європи, тому що Україна на 100% вкладається в бойові дії, боронячи не тільки себе, але й весь континент і фундаментальні цінності демократії та загальнолюдських свобод, покладених в основу ЄС і Заходу», – сказав президент СКУ Павло Ґрод.

СКУ закликає до накладення на росію набагато жорсткіших санкцій.

«Російську воєнну машину необхідно фінансово удушити. Аби зупинити брутальну війну проти України та геноцид її народу москвою, має бути терміново запроваджена тотальна наземна, повітряна та морська блокада – повне ембарго на будь-яку торгівлю з режимом путіна, включно з повним ембарго на російське паливо та енергію», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, президент СКУ Павло Ґрод зустрівся під стінами Європарламенту у Брюсселі з українською громадою під час мітингу з вимогами про нафтове ембарго та посилені санкції проти росії.

24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Угорщину час позбавити права голосу в ЄС – віцепрезидентка Європарламенту

02.06.2022 19:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3498480-ugorsinu-cas-pozbaviti-prava-golosu-v-es-viceprezidentka-evroparlamentu.html

Віцепрезидентка Європарламенту Катаріна Барлі закликала позбавити Угорщину права голосу в Європейському Союзі, оскільки в країні порушується верховенство права і Будапешт використовує принцип одностайності в ЄС як засіб шантажу.

Як передає Укрінформ, про це німецька депутатка від СДПН заявила у четвер в інтерв’ю MDR Aktuell.

«Можливо, зараз вже настав час прискоритися з цієї процедурою (відповідно до статті 7 Угоди ЄС –ред.) і позбавити тимчасово Угорщину права голосу. Зараз у випадку з Угорщиною це (застосування принципу одностайності в ЄС – ред.) справді перетворилося на засіб шантажу», – заявила Барлі.

Віцепрезидентка Європарламенту вказала на те, що нині вже не можна говорити про якісь демократичні та конституційні умови в Угорщині, де прем’єр Віктор Орбан «частина за частиною повністю взяв країну в свої руки».

Як відомо, угорська делегація у четвер знову заблокувала процес введення шостого пакета санкцій ЄС проти росії, виступивши з вимогою виключити російського патріарха кирила, який є відвертим прихильником путіна та війни в Україні, з нового списку обмежень. Угорська сторона, крім того, додала незначні технічні вимоги в контексті неповного ембарго на російську нафту.

Раніше Угорщина вимагала та отримала для себе виняток у нафтовому ембарго ЄС проти росії.

 

Посли ЄС підтримали шостий пакет санкцій проти росії

02.06.2022 17:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3498404-rada-postijnih-predstavnikiv-es-pidtrimala-sostij-paket-sankcij-proti-rosii.html

Рада постійних представників ЄС ухвалила шостий пакет санкцій ЄС щодо Росії у зв’язку із її неспровокованою агресією проти України, включаючи обмежувальні заходи стосовно постачання нафти проти ключових пропагандистів та олігархів, близьких до кремля.

Як повідомляє Укрінформ, таке повідомлення оприлюднене на сторінці Французького головування ЄС у Твіттері.

«Україна. Відбулося ухвалення Радою постійних представників ЄС (COREPER II) шостого пакета санкцій відповідно до висновків спеціальної Європейської Ради від 30 та 31 травня. Цей пакет включає суттєвий обсяг санкцій в контексті нових суб’єктів та просторів російської федерації, зокрема, проти членів апарату безпеки та оборони, причетних до масових убивств у Бучі, установ у промислово-технологічному секторі російського агресора, проти олігархів та діючих осіб російської пропаганди та членів їхніх родин», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, згаданий пакет санкцій означає також зменшення залежності ЄС від імпорту російської нафти, зокрема, із використанням танкерних перевезень морем. Разом із імплементацією національних рішень з боку Польщі та Німеччини це рішення скоротить на 92% імпорт російської нафти до ЄС уже до кінця поточного року.

Крім того, відповідно до повідомлення, шостий пакет санкцій включає відключення від системи SWIFT іще трьох російських банків та сбербанку, а також банку білорусі.

Санкції продовжили експортні обмеження поставок у росію, зокрема, у нафтовій сфері та у сфері високих технологій, а також обмеження надання послуг для російської нафтопереробної промисловості.

Під санкції потрапили три російські медійні установи за поширення пропаганди.

Крім того, європейським установам заборонено надавати російським операторам будь-які консалтингові послуги.

Цей пакет санкцій має бути формально затверджений Радою ЄС та набуде чинності після оприлюднення в Офіційному журналі ЄС.

Як повідомлялося, лідери ЄС, які протягом 30-31 травня обговорювали військову агресію росії проти України та її наслідки для європейської та світової економіки й безпеки, дійшли компромісного рішення щодо введення ембарго на постачання до ЄС російської нафти, та поширили такі обмеження на доставку нафти з використанням морських шляхів. Для європейських країн, що оточені суходолом і не мають можливості отримувати нафту з інших джерел, тимчасово дозволений імпорт російської нафти з використанням трубопроводів.

 

У сьомому пакеті санкцій мають бути російські посадовці та судді – Зеленський

02.06.2022 13:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3498160-u-somomu-paketi-sankcij-maut-buti-rosijski-posadovci-ta-suddi-zelenskij.html

Президент Володимир Зеленський заявив, що у сьомому пакеті санкцій ЄС проти росії мають бути включені обмеження проти всіх російських посадовців, які працюють на війну, а також суддів, які вчиняють репресії.

Про це він зазначив у зверненні до політиків і народу Люксембургу, повідомляє Укрінформ.

«Потрібно ще більше санкцій проти росії за війну. Одразу, як тільки запрацює шостий санкційний пакет, ми всі маємо готувати сьомий. Усі російські посадовці, які працюють на війну, і всі російські судді, які працюють на репресії, повинні потрапити під санкції», – сказав Зеленський.

Президент наголосив, що активи цих та інших підсанкційних осіб – як фізичних, так і юридичних, а також активи російської держави, які зберігаються в іноземних юрисдикціях, мають бути заморожені.

Водночас він закликав знайти юридичну можливість конфіскувати їх, щоб направити на відшкодування збитків, яких росія завдала жертвам війни.

«Це буде справедливо. І – повчально для агресора», – наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, лідери країн Європейського Союзу погодили шостий пакет санкцій проти російської федерації, який передбачає часткове ембарго на імпорт російської нафти та відключення Сбербанку від системи SWIFT.

 

Новий пакет санкцій ЄС проти росії має запрацювати невідкладно – Зеленський

02.06.2022 18:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3498438-novij-paket-sankcij-es-proti-rosii-mae-zapracuvati-nevidkladno-zelenskij.html

Шостий пакет санкцій Європейського Союзу проти російської федерації має запрацювати невідкладно, щоб уже можна було перейти до напрацювання сьомого пакета.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під час виступу на Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC в Братиславі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Звичайно, добре, що шостий санкційний пакет нарешті оформлений. Але він має запрацювати невідкладно, щоб можна було перейти далі до підготовки вже і сьомого санкційного пакета. Кожен зв’язок Європи з росією, який ще залишається, це мотузка, яку російська держава спробує перетворити на удавку», – зазначив глава Української держави.

Президент України підкреслив, що головний сенс санкційних пакетів Європейського Союзу – не просто завдати шкоду російській федерації, а зробити Європу незалежною від росії, обірвати всі критичні зв’язки, які москва використовує як зброю, зокрема енергетичну.

Зеленський вважає неприйнятним, коли на обговорення санкційних пакетів витрачається багато часу. У контексті шостого пакета він наголосив: «Це всі наші люди, це всі наші дні. Понад місяць!».

Як повідомляв Укрінформ, 2 червня Рада постійних представників ЄС ухвалила шостий пакет європейських санкцій проти росії у зв’язку з неспровокованою агресією проти України.

 

Зараз на полі бою ситуація, яка може забезпечити перелом у війні з рф – Зеленський

02.06.2022 18:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498442-zaraz-na-poli-bou-situacia-aka-moze-zabezpeciti-perelom-u-vijni-z-rf-zelenskij.html

Зараз на полі бою в Україні ситуація, яка може забезпечити перелом у протистоянні проти російської федерації.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив на Міжнародному безпековому форумі GLOBSEC у Братиславі, закликавши світову спільноту нарощувати постачання зброї, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саме на полі бою в Україні вирішується, чи збережеться свобода в Європі для усіх народів без винятку. Саме зараз на полі бою в Україні – ситуація, яка може забезпечити перелом у протистоянні. Саме зараз, саме у ці дні, коли росія програє у війні проти України, свобода європейців переможе на десятиліття вперед», – наголосив глава держави.

Він звернувся до міжнародних партнерів із проханням підтримувати Україну ще активніше – зброєю, фінансами, політично.

«Ми вдячні за допомогу, яку вже отримуємо, кожному і кожній, хто нам допомагає. Але постачання зброї потрібно нарощувати», – підкреслив Зеленський.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Кожен пакет військової допомоги Україні відповідатиме ситуації на полі бою – Брінк

02.06.2022 18:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498444-kozen-paket-vijskovoi-dopomogi-ukraini-vidpovidatime-situacii-na-poli-bou-brink.html

США будуть формувати кожний пакет військової допомоги Україні з урахуванням ситуації на полі бою.

Про це посол США Бріджит Брінк заявила журналістам після вручення вірчих грамот Президентові України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Кожен пакет військової допомоги, як учорашній на 700 млн доларів, із загального ухваленого Конгресом на суму 40 млрд доларів буде весь час переглядатися з урахуванням ситуації на полі бою, і з огляду на це вона (допомога – ред.) буде змінюватися”, – сказала американська дипломатка.

Вона зазначила, що США активно координують міжнародну військову допомогу Україні і дуже тісно співпрацюють у цьому сенсі з українськими партнерами.

“Ця координація дуже позитивна. Звісно, всі зацікавлені у тому, щоб ця допомога надходила якомога швидше. Якщо попервах були якісь проблеми, то зараз процес налагодився й інколи від ухвалення рішення до надходження зброї минає день чи навіть менше”, – зауважила посол.

Як повідомлялося, Сполучені Штати 1 червня оголосили про новий пакет військової допомоги Україні, який передбачатиме надання додаткових сучасних озброєнь, зокрема більш досконалих ракетних систем.

 

Посол США назвала п’ять основних напрямків роботи в Україні

02.06.2022 18:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3498450-posol-ssa-nazvala-pat-osnovnih-napramkiv-roboti-v-ukraini.html

Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк назвала п’ять основних напрямків роботи посольства.

Про це вона заявила на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

Першим напрямком роботи, за словами Брінк, поглягає в тому, щоб допомогти Україніперемогти в її війні проти російської агресії.

«Як вчора зазначив президент Байден, підтримка України в скрутний для неї час – не тільки правильна річ, яку треба робити, але це в наших національних інтересах подбати про те, щоб Європа була мирною і стабільною і чітко заявити, що сила не породжує право», – відзначила пані посол.

По-друге, американське представництво працюватиме над тим, щоб подбати, щоб американська урядова гуманітарна допомога надходила тим, хто її потребує.

По-третє, посольство докладатиме зусиль, щоб світ притягнув росію до відповідальності за вчиненні військові злочини і звірства.

Четвертим напрямком роботи, зауважила Брінк, буде робота для контролю за реалізацією американської безпекової допомоги, щоб бути впевненими, що ця допомога досягає своєї мети.

П’ятим напрямком пані посол назвала повне відновлення роботи посольства США і в повному складі його персоналу.

«Наша головна непохитна мета полягає в тому, що Україна має визначати своє майбутнє. Крапка. І в потрібний момент ми допоможемо Україні відновитися і відбудуватися знову», – підкреслила дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, 29 травня Брінк прибула до Києва, щоб розпочати свою місію на посаді очільниці посольства США в Україні.

 

Глава МЗС Гани висловила повну підтримку Україні 

02.06.2022 16:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3498339-glava-mzs-gani-vislovila-povnu-pidtrimku-ukraini.html

Міністр закордонних справ Гани Ширлі Айоркор Бочвей у розмові з главою МЗС України Дмитром Кулебою висловила повну підтримку Україні у протистоянні російській агресії.

Про це глава української дипломатії заявив у Твітері, передає Укрінформ.

«Розмовляв з міністром Гани Айоркор Бочвей, щоб підтвердити готовність України розвивати зв’язки з Африканським Союзом. Вона висловила повну підтримку Україні, поки ми протистоїмо російській агресії. Обговорювали продовольчу безпеку. Я запевнив, що Україна не шкодує зусиль для доставки своїх товарів до африканських держав», – зазначив Кулеба.

Як повідомлялося, росія заблокувала усі порти та торгові шляхи, через які здійснювався світовий експорт українського зерна. Близько 20 млн тонн зерна залишаються заблокованими в портах України.

Зазвичай експорт зерна становив 5 млн тонн щомісяця, нині альтернативними шляхами вдається вивезти від 200 тис. до 1 млн тонн.

Держсекретар США Ентоні Блінкен підкреслював, що реакція на нинішню глобальну продовольчу кризу, яка здебільшого була спричинена війною путіна проти України, вимагає реагування всього світу.

 

ОПЕК+ погодилася істотно збільшити видобуток нафти, щоби знизити світові ціни на пальне

02.06.2022 17:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3498409-opek-pogodilasa-istotno-zbilsiti-vidobutok-nafti-sobi-zniziti-svitovi-cini-na-palne.html

Країни – члени ОПЕК, а також десять країн – союзників Організації (ОПЕК+) погодилися в четвер на більше, ніж очікувалося, зростання щоденного видобутку, щоби пом’якшити наслідки від зростання цін на пальне на тлі російської війни в Україні.

Про це повідомляє в четвер за результатами зустрічі впливове видання WSJ, передає Укрінформ.

«Цей крок є зрушенням у позиції Саудівської Аравії, яка очолює Організацію країн – експортерів нафти (ОПЕК) та донедавна протистояла закликам США, Великої Британії та інших західних країн викачувати більше нафти, щоби допомогти зменшити ціновий бум внаслідок вторгнення росії в Україну», – йдеться в публікації.

Зокрема, країни – експортери нафти погодилися збільшити видобуток на 648 тис. барелів на день у липні та серпні. До цього щоденний обсяг збільшувався лише на 400 тис. барелів, що не зупинило зростання цін на нафту вище 100 доларів за барель після російського вторгнення в Україну 24 лютого.

Це рішення було прийняте після інтенсивної дипломатії між Вашингтоном та Ер-Ріядом упродовж останніх тижнів, а також згоди США організувати візит президента Байдена до Саудівської Аравії.

Як повідомлялось, до Організації країн – експортерів нафти (ОПЕК) входять 13 країн, які контролюють дві третини світових запасів. Водночас, ще десять країн не входять до ОПЕК, однак також є впливовими виробниками нафти. Цю групу очолює росія, і коли відбуваються спільні засідання, цей формат називають ОПЕК+. Штаб-квартира Організації країн – експортерів нафти розташована у Відні, Австрія.

 

Саудівська Аравія вироблятиме більше нафти, якщо видобуток рф постраждає від ембарго – FT

02.06.2022 07:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3497881-saudivska-aravia-viroblatime-bilse-nafti-akso-vidobutok-rf-postrazdae-vid-embargo-ft.html

Саудівська Аравія повідомила західним союзникам, що готова збільшити виробництво нафти, якщо видобуток у росії істотно впаде через санкції.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Financial Times.

На думку Саудівської Аравії, хоча нафтовий ринок наразі дуже напружений, що сприяло зростанню цін, реального дефіциту на ньому поки що не спостерігається, зазначають джерела, обізнані з обговоренням, яке відбулося перед щомісячною зустріччю альянсу виробників нафти ОПЕК+ у четвер.

Однак ситуація може змінитися, оскільки відновлення світової економіки після епідемії ковіду підвищує попит, а ймовірність істотного зниження видобутку нафти в росії зросла. До вторгнення в Україну росія виробляла понад 10% світової нафти.

Видання нагадує, що між США і саудівським керівництвом були напружені відносини. Саудівська Аравія неодноразово відкидала заклики Білого дому та G7 негайно наростити нафтовидобуток, проте кілька візитів в останні тижні делегації США високого рівня, зокрема координатора політики Білого дому з питань Близькому Сходу Бретта Макгурка та посланника Білого дому з енергетики Амоса Хохштейна, допомогли поліпшити відносини.

Відтак Саудівська Аравія погодилася змінити тон і пішла на зближення з позицією США. Вона також запевнила, що напросить видобуток, якщо на нафтовому ринку виникне дефіцит пропозиції.

Як повідомляв Укрінформ, раніше лідери країн Європейського Союзу погодили шостий пакет санкцій проти рф, який передбачає часткове ембарго на імпорт російської нафти та відключення Сбербанку від системи SWIFT.

 

Зерно та енергетика: Єрмак пропонує арабським країнам створити Консультаційну раду

02.06.2022 12:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3498115-zerno-ta-energetika-ermak-proponue-arabskim-krainam-stvoriti-konsultacijnu-radu.html

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак запропонував створити Консультаційну раду щодо продовольчих та енергетичних питань за участю представників арабських країн, відкрити в Україні корпункти арабських телекомпаній і закликав держави Перської затоки долучитися до санкцій проти рф.

Про це він сказав у зверненні до міністрів закордонних справ країн – членів Ради співробітництва арабських держав Перської затоки, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОП.

«Хотів би запропонувати створення спеціальної Консультаційної ради під егідою керівника Офісу Президента та міністра закордонних справ України для вашого регіону. Був би радий вітати в ній міністрів закордонних справ, а також осіб із повноваженнями, аналогічними моїм. Ця рада могла б стати корисним майданчиком для обговорення таких гострих питань, як постачання зернових та енергетична безпека. Але не лише. Гадаю, що доцільним було б використати цей форум і для розв’язання питань, які зачіпають інтереси країн Ради та їхніх союзників», – зазначив Єрмак.

За його словами, для цього протягом тижня-двох можна узгодити кандидатуру спеціального представника для обговорення організаційних питань, зокрема мандата Ради, та створити її секретаріат.

Очільник ОП підкреслив, що спільними діями можливо знайти шляхи запобігання гуманітарній катастрофі, якою загрожує продовольча криза, та нагадав, що в зоні ризику вже опинилася низка ісламських країн Африки та Південної Азії.

«Ми сподіваємося, що країни Затоки відіграватимуть активну роль у вирішенні поточної глобальної продовольчої та енергетичної криз, які росія використовує як інструменти війни й тиску на міжнародну спільноту. Настав час рішучих дій та впевнених кроків», – заявив він.

Крім того, Єрмак закликав країни Затоки долучитися до міжнародних санкцій проти росії, щоб позбавити її фінансових, технічних та технологічних ресурсів для ведення війни проти України, а також наступних агресивних воєн.

«Ми закликаємо країни Ради співробітництва арабських держав Затоки приєднатися до режиму санкцій проти російської федерації й жодним чином не сприяти росії та окремим представникам її владних кіл в уникненні чинних обмежень», – зазначив керівник ОП.

Водночас він наголосив, що Україна хоче стати відкритішою та зрозумілішою для арабського світу, й запропонував відкрити корпункти арабських державних телекомпаній у нашій країні.

Єрмак також відзначив, що Україна – багатоконфесійна та віротерпима держава, і висловив думку, що Червоний Півмісяць має бути представлений на українській землі на тому ж рівні, що й Червоний Хрест.

 

Україна закликає арабські країни надати фінансову допомогу й долучитися до відбудови

02.06.2022 12:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3498110-ukraina-zaklikae-arabski-kraini-nadati-finansovu-dopomogu-j-dolucitisa-do-vidbudovi.html

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак закликав арабські країни Затоки надати Україні фінансову допомогу для зміцнення стійкості під час боротьби з російською агресією та після завершення розв’язаної росією війни долучитися до відбудови.

Про це він сказав у зверненні до міністрів закордонних справ країн – членів Ради співробітництва арабських держав Затоки, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОП.

«Сьогодні ми закликаємо арабські держави Затоки надати нам фінансову допомогу для зміцнення нашої стійкості. А відразу після війни пропонуємо взяти участь у відбудові нашої країни. Запрошуємо вас приєднатися до масштабних інфраструктурних, транспортних та гуманітарних проєктів, які вплинуть на майбутнє всього континенту. Ми знаємо, що керівництво ваших держав демонструє велику мудрість та концентрацію на стратегічних перспективах», – зазначив Єрмак.

Також він розповів, що Україна готується до запуску Національного суверенного фонду, провідними активами якого мають стати аграрна промисловість та земельні банки мають стати його.

Керівник ОП запропонував суверенним та інвестиційним фондам країн Затоки співпрацю в цій та інших галузях.

«Завдяки непохитній рішучості української нації, військовій доблесті та допомозі з боку дружніх країн ми обов’язково переможемо. Україна стане регіональним лідером у Східній Європі. У росії є одна перспектива – поступовий занепад. Україна ж буде стрімко розвиватися. Тому прошу вас, подумайте про власні економічні інтереси», – додав очільник ОП.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам. Станом на 2 червня українські військові знищили близько 30 тисяч 850 російських військових, що на 150 осіб більше у порівнянні з попередньою добою.

 

росія має зробити перший крок для розблокування українського експорту – МЗС

02.06.2022 11:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3498043-rosia-mae-zrobiti-persij-krok-dla-rozblokuvanna-ukrainskogo-eksportu-mzs.html

росія має зробити перший крок для розблокування експорту українського продовольства – відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад на порти та комерційні конвої.

Таку позицію України оприлюднив у Фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко, коментуючи заяву російського міністра сергія лаврова, що росіяни пропустять судна з зерном, якщо Україна розмінує порти, передає Укрінформ.

Ніколенко зазначив, що Україна опрацьовує разом з партнерами можливість створення міжнародної місії, зокрема під егідою ООН, яка візьме на себе забезпечення функціонування морських шляхів експорту української сільськогосподарської продукції.

«Ми вітаємо попередню готовність низки країн долучитися до процесу відновлення безпеки в Чорному морі. Як перший крок росія має відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад на порти та комерційні конвої», – зазначив речник МЗС.

Він зауважив, що, напавши на Україну, росія взяла в облогу українські морські порти. «російська армія замінувала частину морської акваторії, постійно здійснює спроби прорвати зі сторони Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст», – акцентував він.

Ніколенко констатував, що в результаті російської блокади Україна наразі втратила можливість експортувати сільськогосподарську продукцію морським шляхом. Альтернативні наземні маршрути повністю не розв’яжуть проблему, оскільки мають низьку пропускну спроможність. Окрім того, росія краде українське збіжжя на тимчасово захоплених територіях, аби незаконно його продати в треті країни.

«Дії росії можуть призвести до світової продовольчої кризи, а в деяких регіонах – навіть до ситуації голоду. росія має негайно розблокувати українські морські порти, припинити обстріли Одеси та інших прибережних міст, відвести свій військово-морський флот на відстань, яка унеможливить напад на торговельні судна, та не створювати перешкод для міжнародної навігації», – заявив речник МЗС.

Він запевнив, що Україна залишається відданою пошуку шляхів деблокування маршрутів у Чорному та Азовському морях, аби запобігти світовій продовольчій кризі.

«Закликаємо країни, продовольча безпека яких може найбільше постраждати від агресії рф проти України, використати їхні контакти з москвою, аби змусити її зняти блокаду з українських морських портів та припинити війну», – зазначив Ніколенко.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Президент росії путін заявив, що рф готова експортувати зерно та добрива за умови зняття «політично мотивованих обмежень з боку Заходу», тобто санкцій.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив 31 травня, що Україна працює над міжнародною операцією під егідою ООН з флотами партнерів для створення безпечних торгових шляхів українського експорту продовольства.

 

Шмигаль закликає ООН до рішучих дій, аби уникнути глобальної продовольчої кризи

02.06.2022 20:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3498511-smigal-zaklikae-oon-do-risucih-dij-abi-uniknuti-globalnoi-prodovolcoi-krizi.html

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль звинуватив росію у свідомому загостренні глобальної продовольчої кризи, засудив блокування українських портів і закликав ООН та міжнародних партнерів до рішучих спільних дій щодо реагування на ці виклики.

Про це він сказав у інтерв’ю The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

«Якщо ми не знайдемо рішення цим викликам, то світ матиме проблеми й продовольчі кризи в багатьох країнах», – зауважив глава уряду України.

Він підкреслив, що продовольча криза, яку спричинила російська війна, була свідомою метою москви. «Ми абсолютно чітко розуміємо, що вони роблять це навмисно», – зауважив Прем’єр.

За словами Шмигаля, варіантів, як розв’язати проблему, не так уже й багато. Адже більшість портів у країнах Євросоюзу поблизу України не мають спроможності обробляти поставки зерна в таких масштабах як Україна. Країни Балтії можуть забезпечити такий товарообіг, однак транспортування до них українського зерна означало б використання різних залізничних вагонів, оскільки колії в Україні і країнах ЄС мають різну ширину. До того ж, цей складний процес потрібно буде повторити при в’їзді до Литви, іншої колишньої радянської держави, яка також використовує широку колію.

Як зазначив Шмигаль, ООН запропонувала посередницьку угоду з транспортування українського зерна в країни Балтії через білорусь. Однак Київ відмовився від цієї пропозиції, оскільки цю республіку досі контролює авторитарний режим лукашенка, який залишається вірним союзником росії протягом усієї війни.

Існують інші рішення, однак вони пов’язані з ризиками. Наприклад, вантажні судна можуть мати супроводження військових кораблів з інших країн. Однак при цьому не виключається, що росія може вдатися до атаки.

Водночас, Прем’єр-міністр наголосив, що попри війну, а також складність досягнення домовленостей з росіянами, кризу все ж можна вирішити.

«Ми налаштовані оптимістично. Фізично й технічно ми цілком спроможні», – зауважив він, додавши, що Україні потрібна міжнародна підтримка.

За його словами, ця підтримка не повинна обмежуватися врегулюванням лише зернової кризи. Україна потребує значно більших поставок важкої зброї із Заходу, включно з протикорабельними ракетами, реактивними системами залпового вогню та сотнями артилерійських гаубиць, аби протистояти повзучому просуванню рф на сході України.

Прем’єр-міністр також припустив, що недавні напади на російську Бєлгородську область були провокаціями самих росіян, щоб звинуватити Україну й створити привід для ескалації та навіть можливого ядерного удару. За його словами, Україна розуміє ризики й не має планів обстрілювати росію зі зброї, яку їй надає Захід.

«Ми абсолютно не маємо наміру нападати на територію росії. Ми маємо мрію звільнити нашу територію й зупинити цю війну», – зауважив Прем’єр-міністр України.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

 

У Туреччині заявили про можливість вивезти українське зерно

ЧЕТВЕР, 2 ЧЕРВНЯ 2022, 19:50 – ІЛЛЯ КОЛДОМАСОВ  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/06/2/687761/

Українське зерно буде доставлене на світові ринки завдяки механізму командного центру, що планується створити у Стамбулі.

Про це повідомляє турецька агенція Anadolu Agency.

Видання пише, що під егідою ООН було підготовлено дорожню карту для вирішення глобальної продовольчої кризи. А її деталі обговорюватимуться найближчими днями на зустрічі за участю представників Росії, України, Туреччини та ООН.

“На чотиристоронній зустрічі будуть розглянуті такі питання, як маршрут, страхування та безпека судів та особливо розмінування у регіоні”, – йдеться у публікації.

Джерела в дипломатичних колах повідомили, що Путін та Зеленський позитивно оцінили співпрацю щодо створення “зернового коридору”.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялось, що Анкара веде переговори з Києвом та Москвою про відкриття коридору через Туреччину для експорту зерна з України.

 

На Львівщині внаслідок ракетного удару росії поранені п’ятеро людей

02.06.2022 09:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3497945-na-lvivsini-vnaslidok-raketnogo-udaru-rosii-poraneni-patero-ludej.html

У Львівській області внаслідок нічних обстрілів ворожими ракетами залізничної інфраструктури поранено п’ятьох людей.

Про це у Фейсбуці повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, передає Укрінформ.

«Вчора вночі у період з 22:45 по 22:55 ракетних ударів зазнала залізнична інфраструктура у Стрийському та Самбірському районах. Влучили чотири крилаті ракети ворога. Їх запускали з акваторії Чорного моря. Є п’ять поранених (3 у Стрийському районі, 2 – у Самбірському). Чотири людини у стані середньої важкості. Вони у лікарнях області. Одна – має легкі поранення, її не госпіталізовували. Загиблих, на щастя, нема», – поінформував Козицький.

Він додав, що об‘єкти залізниці суттєво пошкоджені. Багато поїздів затримуються. Фахівці «Львівської залізниці» працюють над відновленням сполучення.

Як повідомляв Укрінформ, через обстріл російською армією інфраструктури у Львівській області затримуються кілька пасажирських поїздів. В Укрзалізниці зазначили, що ситуація повністю контрольована, небезпеки для пасажирів та руху поїздів немає, наслідки пошкоджень ліквідовуються. Крім того, залізниця з партнерами вже організовують безкоштовне гаряче харчування по крупних станціях для пасажирів поїздів із найбільшими затримками.

 

Укрзалізниця попереджає про затримки поїздів через ворожий обстріл на Львівщині

02.06.2022 08:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3497900-ukrzaliznica-poperedzae-pro-zatrimki-poizdiv-cerez-vorozij-obstril-na-lvivsini.html

Через обстріл російською армією інфраструктури у Львівській області затримуються кілька пасажирських поїздів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АТ “Укрзалізниця у Телеграмі.

Так, через ракетну атаку у Стрийському районі затримуються наступні поїзди:

№ 6 Івано-Франківськ — Запоріжжя

№ 18 Львів — Харків

№ 37 Ужгород — Одеса

№ 13 Київ — Солотвино

№ 45 Ужгород — Харків

№ 96 Рахів — Київ

№ 95 Київ — Рахів

№ 1 Івано-Франківськ — Харків

№ 43 Івано-Франківськ — Київ

№ 14 Солотвино — Київ

№ 38 Одеса — Ужгород

№ 25 Рахів — Одеса

№ 29 Київ — Ужгород

Крім того, впродовж дня до станції Стрий буде обмежено маршрути кількох приміських поїздів:

№ 6155 Львів — Лавочне

№ 6187 Львів — Мукачево

№ 6189 Львів — Лавочне Чоп (у зворотному напрямку — до ст. Лавочне)

Поїзд № 829/830 Львів — Ужгород — Львів 02.06 не курсуватиме.

В Укрзалізниці зазначили, що ситуація повністю контрольована, небезпеки для пасажирів та руху поїздів немає, наслідки пошкоджень ліквідовуються. Крім того, залізниця з партнерами вже організовують безкоштовне гаряче харчування по крупних станціях для пасажирів поїздів із найбільшими затримками.

Як повідомлялося, увечері 1 червня у Стрийському районі Львівської області пролунали вибухи. Згодом стало відомо, що загарбники здійснили ракетний обстріл об’єкта транспортної інфраструктури. За попередньою інформацією, двоє людей отримали поранення.

 

В Україні відкрили справу про вивезення росіянами вкраденого зерна через Крим

02.06.2022 15:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3498256-v-ukraini-vidkrili-spravu-pro-vivezenna-rosianami-vkradenogo-zerna-cerez-krim.html

Прокуратура розпочала справу про вивезення викраденого російською федерацією українського зерна через тимчасово окупований Крим.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

Прокуратура АРК розпочала кримінальне провадження за фактами порушення російськими суднами порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї з метою перевезення награбованого українського зерна (ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України).

“За даними слідства, кілька суден під прапором рф здійснюють незаконне ввезення на окуповану територію півострова викраденого з Херсонської та Запорізької областей зерна. Надалі окупанти переправляють його через закриті морські порти півострова Крим до третіх країн”, – ідеться у повідомленні.

З липня 2014 року Україна офіційно припинила функціонування всіх портів окупованої території Криму і Севастополя, гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства.

“Заходження суден під іноземним прапором до закритих морських портів Криму правоохоронні органи автономії кваліфікують як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден”, – наголосили у прокуратурі.

Як повідомляв Укрінформ, адміністрація США разом із союзниками і партнерами напрацьовують можливі рішення щодо пом’якшення наслідків продовольчої кризи через війну росії в Україні, розблокування українських портів та вивезення зерна, призначеного на експорт.

 

Загарбники привезли у захоплене селище Новопсков пам’ятник Леніну 

02.06.2022 13:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3498135-zagarbniki-privezli-u-zahoplene-selise-novopskov-pamatnik-leninu.html

На Луганщині російські загарбники привезли у захоплене селище міського типу Новопсков пам’ятник Леніну – хочуть встановлювати.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

«Окупований рашистами Новопсков. Знайшли «небіжчика». Везуть встановлювати. Головне – то ж символи. Назад в минуле. Нічого, ми повалимо ще раз. І, напевно, після Перемоги, замість кладовищ повалених ленінів – ми їх потрощимо, щоб шансів на повернення на постаменти точно не було», – написав очільник області.

Він опублікував фото, на якому можна бачити, як у кузові трактор везе пам’ятник Леніну.

Як повідомлялося, у захопленому російськими військами селищі міського типу Нікольське під Маріуполем на Донеччині російські загарбники вже відновили пам’ятник Леніну.

Наразі ворогом захоплені 95% території Луганської області.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Американський науковець Бендоу просуває кремлівські наративи

02.06.2022 13:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3498164-amerikanskij-naukovec-bendou-prosuvae-kremlivski-narativi.html

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України попереджає, що американський науковець Дуг Бендоу просуває у медіа російські наративи про неможливість перемоги України.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД повідомляє у Телеграмі.

Бендоу як прихильник колишнього Президента США Дональда Трампа, просуваючи російський наратив, робить висновок, що начебто “постачання західними країнами зброї Україні може призвести до війни росії зі США”.

“Хоча Бендоу наголошує, що путін несе одноосібну відповідальність за війну в Україні, але, за версією науковця, саме “США та Європа спровокували” президента росії, порушивши “дані москві гарантії безпеки”, – зазначили у ЦПД.

“Жодних гарантій нерозширення НАТО бути не могло, оскільки Альянс дотримується політики “відчинених дверей”, – наголосили в ЦПД.

Це не перші прокремлівські заяви Бендоу, які просуває російська пропагандистська машина, ідеться в повідомленні.

“Сьогодні через науковця кремль намагається схилити Україну до перемовин, переконавши західний світ, що поступки путіну – начебто єдиний варіант завершення війни”, – наголосили в ЦПД.

Як повідомляв Укрінформ, депутат Європейського парламенту від Іспанії Мануель Пінеда просуває наратив, що від війни в Україні виграють США і НАТО.

 

Заяви рф про намір Польщі захопити Західну Україну є геббельсівською пропагандою – експерт

02.06.2022 10:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3497971-zaavi-rf-pro-namir-polsi-zahopiti-zahidnu-ukrainu-e-gebbelsivskou-propagandou-ekspert.html

Заява секретаря Ради безпеки росії миколи патрушева про нібито намір Польщі «захопити захід України» є давно відомим наративом кремля. У москві його використовують часто, аби на кшталт геббельсівської пропаганди «багато разів повторена брехня стала правдою».

Таку думку в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив польський експерт, колишній посол Польщі в Україні Ян Пєкло.

Як зазначив експерт, нещодавня заява патрушева не нова, адже її раніше вже озвучували очільник, а також речниця МЗС рф лавров і захарова. Зокрема, раніше в москві озвучувалася теза про те, що Польща має намір захопити Західну Україну з використанням литовсько-польсько-української бригади ЛитПолУкрбриг, яка, за інформацією росіян, вже нібито була на території Західної України.

«Попри те, що ці заяви брехливі і просто смішні, вони є спробами грати картою, яку росії не вдалося результативно використати: посварити поляків з українцями. А оскільки з’явився елемент хвилі біженців з України, які прибули до Польщі в результаті війни і їх тут радо зустріли, то це значно ускладнює роботу російській агентурі», – підкреслив експосол.

Він зауважив, що крім наративу про те, що Польща планує захопити Західну Україну, російська пропаганда «не може придумати нічого нового».

Водночас періодичне повторення росією цієї тези, на переконання експерта, є «реалізацією принципу політики Геббельса про те, що брехня, яку повторюють тисячу разів, в певний момент стає правдою».

Пєкло констатував, що це є «перевіреною зброєю в пропагандистському арсеналі росії».

«Вже не раз було, що вони розпочинали про щось говорити, а пізніше це функціонувало у медійних наративах. Думаю, що власне про це йдеться: щоб про це говорили весь час», – зазначив експерт.

У цьому контексті він зауважив: з боку росії є очікування, що з’являться якісь обставини, які сприятимуть розповсюдженню цього наративу. Відтак експерт не виключає якоїсь провокації за участю росії, яка впишеться в їхні пропагандистські тези для послаблення польсько-української солідарності.

На його думку, такі спроби почастішають з наближення чергової річниці Волинської трагедії, яку в Польщі щороку відзначають 11 липня.

Як повідомлялося, у середу в Києві відбулися міжурядові консультації України та Польщі за участю прем’єр-міністрів Дениса Шмигаля та Матеуша Моравецького. Уряди України і Польщі після консультацій підписали вісім угод про співпрацю у різних сферах. Серед іншого, Україна та Польща планують створити спільне оборонне підприємство з виготовлення зброї та військової техніки.

З 24 лютого росія здійснює широкомасштабну збройну агресію проти України.

 

роспропаганда поширює фейк, що поляки зможуть займати державні посади в Україні

02.06.2022 18:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3498455-rospropaganda-posirue-fejk-so-polaki-zmozut-zajmati-derzavni-posadi-v-ukraini.html

російська пропаганда поширює дезінформацію, що нібито скоро громадяни Польщі зможуть обіймати в Україні адміністративні та державні посади.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє у Телеграмі.

«роспропаганда поширює маніпуляцію про те, що скоро громадяни Польщі зможуть обіймати в Україні адміністративні та державні посади, служити в армії та спецслужбах, а польська поліція отримає право стежити за правопорядком в Україні. Доводимо, що зазначені твердження є навмисною дезінформацією кремля», – йдеться у повідомленні.

Законопроєкт, на який посилаються маніпулятори, анонсований Президентом України як аналог ухваленого Польщею закону про підтримку українців, які прибувають до їхньої країни через війну.

Наразі жодних офіційних підтверджень можливості громадян Польщі, у разі ухвалення такого закону, обіймати в Україні адміністративні та державні посади немає. Конкретні положення українського законопроєкту розробляє Міністерство закордонних справ України.

«Маніпулятивне трактування майбутнього закону є продовженням дезінформаційної кампанії рф з безпідставних звинувачень Польщі у намірах поступово взяти під контроль західні регіони України з подальшою анексією», – зазначили у центрі.

Як повідомляв Укрінформ, ЦПД попереджає, що американський науковець Дуг Бендоу просуває у медіа російські наративи про неможливість перемоги України.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 225

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua