Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 20.04.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 20.04.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

Висновки Центру ККБ

Знищення мирного населення, втягування у війну неповнолітніх

Облудна брехня путіна про те, що російська армія не воює з мирним населенням давно втратила сенс і залишається сприйнятливою лише в рф. Світова громада щоденно спостерігає, як бандформування кремля з особливим і навіть витонченим садизмом вбивають мирних українців. Цієї доби у підвалі Маріуполя померла 91-річна єврейка, яка пережила Голокост: «В одному з укриттів блокадного Маріуполя померла 91-річна Ванда Об’єдкова, яка пережила Голокост. Протягом останніх тижнів жінка не могла навіть ходити. Про це повідомляє видання Chabad.Org і Державний музей Аушвіц-Біркенау.

“У 10 років Ванда Семенівна Об’єдкова пережила німців, сховавшись у підвалі в Маріуполі. 81 рік потому вона померла в підвалі того ж міста, як жертва жахливої війни, ховаючись від росіян”, – написав музей “Аушвіц-Біркенау” у Twitter.

Ванда Семенівна народилась у Маріуполі в 1930 році та пережила нацистську окупацію».

Жертвами окупантів є українці різного віку, етнічної приналежності, віросповідання тощо. Кожний такий випадок, який стає відомим українській владі, отримає відповідну правову оцінку. Зараз Офіс генерального прокурора України розслідує 7661 злочин щодо розв’язання агресії Росії проти України чи порушення законів та звичаїв війни. Серед цих злочинів 584, які вчинені щодо дітей: «За даними ювенальних прокурорів, щонайменше 584 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії: 208 дітей загинули, 376 отримали поранення різного ступеня важкості. Ці цифри не повні, бо немає остаточних даних із місць бойових дій, тимчасово окупованих та звільнених територій».

Крім того, росія продовжує практику втягування підлітків з тимчасово окупованих територій у війну, що є неприпустимим з міжнародної правової позиції, що визначена Женевською конвенцією та Факультативним протоколом до Конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.

Бойові дії, нагородження

За повідомленням президента В. Зеленського українська армія продовжує чинити опір агресору та здобула низку перемог: «Звільнено вже 934 населених пункти. Поліція відновила роботу у 435 населених пунктах. Місцеве самоврядування запрацювало у 431 громаді. Роботу гуманітарних штабів розпочато у 361 населеному пункті».

За добу нагороджені державними нагородами 203 військовослужбовці Збройних Сил України, з них 49 – посмертно.

ООН: процедурні питання і місце рф в організації

Питання історичної облуди, завдяки якій рф без будь-яких підстав зайняла місце срср в ООН, все більше набирає розголосу. Серед засновників цієї міжнародної організації , крім срср, були також Україна і білорусь. рф не подавала заявки на членство і не проходила відповідних процедур ні в 1945 році, ні у 1991 році чи пізніше. А це означає, що керівництво радянського союзу не вважало за необхідне, щоб ррфср була представлена в ООН. То ж місце в РБ ООН, як власне, і в самій організації, росія займає незаконно.

Тому твердження речника Генерального секретаря Стефана Дюжарріка про те, що росія нібито є однією із засновниць Організації Об’єднаних Націй було піддане публічні критиці з боку постійного представника України при ООН Сергія Кислиці: «Упс! Який ляп! Слід пам’ятати: ані Російська Радянська Федеративна Соціалістична Республіка, яка зберегла своє Міністерство закордонних справ у 1945 році, ані рф не була присутня в Сан-Франциско (під час заснування ООН – ред.) і не підписувала Статут. Якщо офіс Стефана Дюжарріка покаже підпис РРФСР у Сан-Франциско, я назву це підробкою. рф не є членом-засновником!» – написав Кислиця у Твітері. Кислиця проілюстрував свої твіти фотографіями підписантів установчих документів ООН – України, Білорусії та СРСР».

Сьогоднішня узурпація місця в ООН і РБ ООН є продовженням узурпації путінським режимом влади у самій російській федерації. До того ж, з часом може постати питання про білорусь, яку рф де-факто вважають частиною умовної федерації і намагаються перевести ці питання в правову площину для остаточного загарбання.

Намагання генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша провести зустрічі із Зеленським у Києві і путіним у москві (він їм надіслав відповідні запити) виглядають суто формальними діями за посадою. Тому навряд-чи принесуть хоч будь-який результат.

Реальними і такими, які мають стати основою для спільних дій міжнародних партнерів в цій ситуації, є позиція прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який вважає, що: «будь-які мирні переговори щодо України, швидше за все, проваляться, тому що вести переговори з Володимиром Путіним – все одно, що торгуватися з “крокодилом, який вже вчепився вам у ногу”.

Щодо намірів Зеленського, то, на думку Джонсона, він хоче вигнати російські війська зі сходу України, але, можливо, погодиться на переговори про Крим.

“Думка президента України, – якщо я правильно його зрозумів, я багато з ним розмовляю, – полягає в тому, що він насправді хотів би, щоб російські війська були вигнані з їхніх нинішніх позицій у Донецьку та Луганську. Це досить максималістська позиція, але щодо Криму вони не такі максималісти.

Як можна домовлятися з крокодилом, коли в його щелепах нога? Ось у чому труднощі, з якими стикаються українці. Потрібно просто продовжувати стратегію, продовжувати постачати їх зброєю».

Блокадний Маріуполь: зірваний коридор, успішний прорив «Азова»

В блокадному Маріуполі поглиблюються терор і варварство. Заявлений коридор не спрацював, але є результати надлюдських дій щодо рятування окремих громадян.

36-та бригада морської піхоти спільно з полком «Азов» та іншими підрозділами ЗСУ й Нацгвардії провели спецоперацію з евакуації прикордонників та поліцейських з території морського порту на завод “Азовсталь”.

Путінські технологічні маніпуляції на окупованих територіях

Путінські терористично-варварські маніпуляції на окупованих територіях щодо української влади (консультації, призначення окупаційно-терористичних адміністрацій тощо) вказують на методологічну особливість окупації – вона не лише фізична (і часто не тотальна), а передусім символьна. Блокпости, патрулі як форма і глобальна комунікаційна візуальність – як зміст. У такий спосіб окупанти хочуть довести всьому світу, що це їхня територія. Раніше це могло спрацювати, зараз ця візуалізація розрахована насамперед на внутрішнє застосування і підтримку в росіян імперативу імперської величі.

Зі свого боку маємо всі дії характеризувати чіткими термінами і поняттями, які повинні мати однозначне трактування. Наприклад, зустрічі українських і російських представників у Стамбулі доцільно публічно класифікувати не як переговори, а технічні консультації. Таким чином ми б убезпечували себе від заяв кремлівських спікерів щодо домовленостей, прийнятих рішень тощо, які за технологічних маніпуляцій росіян переростають у публічному полі у сепаратні переговори та мають негативні наслідки.

В умовах комунікаційно-контентних наддинамік потужно і ефективно працюють акценти та нюанси, про що слід пам’ятати.

57 доба глобальної терористично-варварської агресії путінства проти міжнародного права. 57 доба відкритого показового геноциду України засобами фізично-мілітарного, ментально-ідейного, історично-месіанського враження.

Минула доба засвідчила, що країни Балтії (Литва, Естонія) є найбільшими донорами для України щодо економічної допомоги відносно ВВП.

Нині Латвія офіційно заявила, що існують юридичні підстави та можливості для того, щоб президент рф володимир путін постав перед судом. Як вважає генеральний прокурор Латвії Юріс Стуканс, «швидше за все, це (суд над путіним – ред.) могло б відбутися «заочно», але не можна виключати й те, що росія видасть його чи засудить сама – юридично для цього немає перешкод.

За його словами, згідно з Кримінальним законом Латвії вже розпочато справу про військові злочини та злочин проти людства та миру. При цьому Латвія робитиме все можливе, щоб фіксувати докази, які тільки можна зафіксувати, і особливо важливо збирати дані від постраждалих».

З другого боку, Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні додатково залучить 54 міжнародних радників для розслідування воєнних злочинів, про що повідомляє Укрінформ.

Напад рф на Україну 2014 року спонукав НАТО посилити взаємодію та партнерську кооперацію, яка в цілому вплинула і на Українську армію та сили безпеки та оборони. Однак низка країн НАТО продовжила приховане співробітництво з рф, зокрема в енергетичному секторі, а дехто і в питаннях збройових поставок. Такі дії колишній глава МЗС ФРН Зігмар Габріель пояснив тодішніми надіями на дипломатичне вирішення конфлікту на сході України: “ймовірно, слід визнати, що переговори про припинення вогню у 2014 році були б дуже складними, якби одночасно було зупинено “Північний потік – 2”.

Лише 22 лютого 2022 року канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що сертифікація газопроводу “Північний потік – 2” припиняється через визнання росією “днр” та “лнр”. А 23 лютого президент США Джо Байден розпорядився запровадити санкції щодо компанії Nord Steam 2 AG та її керівництва.

Широкомасштабна агресія 2022 року змусила політичні еліти провідних країн Європи і світу подивитись на реальні факти щодо дій кремля.

Очевидним є той факт, що ця агресія вже є нападом на ЄС, хоча безпосередні дії відбуваються в Україні. Маємо зосередити зусилля на утриманні єдності антипутінської коаліції і ефективності спільних дій.

Водночас слід уникати того, що окремі країни намагатимуться реалізувати власні інтереси за рахунок України: «Деякі країни-члени НАТО хочуть, щоб війна в Україні продовжувалася, щоб добитися більшого послаблення Росії. Як повідомляє “Європейська правда”, таку заяву в інтерв’ю телеканалу CNN Turk зробив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.Він зазначає, що Туреччина не думала, що російсько-українська війна триватиме так довго після мирних переговорів у Стамбулі, що пройшли 29 березня.

“Але після зустрічі міністрів закордонних справ НАТО склалося враження, що …. в країнах-членах НАТО є ті, хто хоче, щоб війна продовжувалася. Нехай війна продовжується, а Росія слабшає”, – стверджує Чавушоглу».

Ситуація з поставками важкого озброєння для України Німеччиною вказують на те, що Шольц і Штайнмаєр публічно повинилися перед світом, але діють за старими лекалами. Очевидно, вони все ще вважають, що путінці зацікавлені лише в Україні, а ЄС і Німеччина від цього не страждатимуть: «Міністерство оборони Німеччини виключило все важке озброєння зі списку, направленого Україною, хоча німецька промисловість готова поставити багато озброєнь у короткостроковій та середньостроковій перспективі.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише Bild, у розпорядженні якого є українські та німецькі списки.

У списку, спрямованому Україною з проханням надати озброєння для боротьби з російським вторгненням, була низка важких озброєнь: танки “Leopard”, БТР “Puma” та “Marder”, БТР “Boxer”, “Fuch”.

Ще в середині березня майже все озброєння, яке запросило Україна, було в списку поставок німецької промисловості – навіть сучасні танки Leopard 2.

За даними видання, після цього Міноборони на наполегливу вимогу канцелярії Олафа Шольца почало скорочувати списки.

Зникло все важке озброєння, яке німецька промисловість хотіла продати Україні. З 15 початкових запитів України на озброєння залишилося лише три».

Прихована підтримка Китаєм рф та її агресії проти України, а також публічна критика НАТО викликає у керівництва США занепокоєність.

Заява з цього приводу заступниці Держсекретаря США Венді Шерман розміщена на сайті Держдепу. Шерман «висловила занепокоєння США стосовно підтримки Китаєм російської агресії, в тому числі шляхом посилення російської дезінформації про НАТО та російську війну проти України, та закликала до продовження трансатлантичної координації з метою захисту заснованого на законах міжнародного правопорядку».

Це реальна підказка Україні того, в чому і на скільки ми програємо. ЗСУ й сили безпеки і оборони кожну добу творять контент перемоги і наглядно ілюструють форми путінської терористичності та нелюдські сутності неоварварства. Та чи можемо ми стверджувати, що все це доноситься адекватно, вчасно і масштабно до світової спільноти? Причому, не лише до лідерів чи політиків, а й пересічних громадян?

 

На Херсонщині від снаряду загинув підліток, у Миколаєві обстрілом поранило дівчинку

ОЛЕНА РОЩІНА — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 10:28 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341084/

Офіс генерального прокурора України розслідує 7661 злочин щодо розв’язання агресії Росії проти України чи порушення законів та звичаїв війни, зокрема 584 воєнні злочини, вчиненні щодо дітей.

Джерело: Офіс генерального прокурора

Деталі: У прокуратури є 591 чиновник, підозрюваний у сприянні агресії РФ.

За даними ювенальних прокурорів, щонайменше 584 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії: 208 дітей загинули, 376 отримали поранення різного ступеня важкості. Ці цифри не повні, бо немає остаточних даних із місць бойових дій, тимчасово окупованих та звільнених територій.

З того, що відомо: найбільше дітей постраждали в таких областях: Донецькій області – 119, Київській – 113, Харківській – 91, Чернігівській – 57, Херсонській – 44, Миколаївській – 41, Луганській – 36, Запорізькій – 25, Сумській – 16, Житомирській – 15. У столиці –16 дітей постраждали.

За останню добу загинув підліток у Херсонській області і постраждала дівчинка в Миколаєві:

20 квітня внаслідок артилерійського обстрілу військовими РФ с. Нова Зоря Білозерського району Херсонської області та влучання снаряду в житловий будинок загинуло двоє осіб, в тому числі 16-річний підліток.

20 квітня внаслідок обстрілу об’єктів цивільної інфраструктури м. Миколаєва 11-річна дівчинка отримала поранення.

В ході фіксації кримінальних правопорушень, скоєних на території смт Бородянка Київської області виявлено тіло 15-річної дівчинки-підлітка, яка отримала смертельне поранення легень.

Стало відомо, що в першій половині березня 2022 року в смт. Клавдієво-Тарасове Бучанського району Київської області військові РФ розстріляли цивільний автомобіль у якому їхав чоловік з двома доньками 7 та 11 років. Діти отримали важкі поранення. Молодша дитина померла, не приходячи до тями, а старшу вдалося врятувати.

4 березня внаслідок обстрілу в с. Гореничі отримали поранення батько та його 7-річна донька. Це з’ясувалося під час фіксації кримінальних правопорушень там.

Стало відомо, що 13 березня під час обстрілу окупантами м. Кремінна Сєвєродонецького району Луганської області був поранений 13-річний підліток.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 1141 заклад освіти, з них 99 зруйновано повністю.

 

росія втягує у війну підлітків з тимчасово окупованих територій — Денісова

21.04.2022 05:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3463167-rosia-vtague-u-vijnu-pidlitkiv-z-timcasovo-okupovanih-teritorij-denisova.html

Під час виконання бойових завдань окупантів загинув випускник так званого військово-патріотичного клубу «Юність Новоросії» Патріотичної асоціації Донбасу Андрій «Цербер». 15 квітня відбулося прощання та поховання хлопця.

Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова з посиланням на інформацію, отриману від партнерських правозахисних організацій, які працюють на тимчасово окупованому Донбасі, передає Укрінформ.

Так званий військово-патріотичний клуб «Юність Новоросії» розташований у місті Молодогвардійськ Луганської області, утворений 2 листопада 2014 року. Клуб здійснює підготовку дітей з 10 до 18 років за напрямами: стройова підготовка, фізична підготовка, медицина, історія та тактика.

Денісова зазначає, що учасниками клубу є понад 90 дітей, більшість з яких — діти-сироти та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Організація «Патріотична асоціація Донбасу» координує діяльність військово-патріотичних клубів та організацій на тимчасово окупованій території у Луганській області. Голова організації — Олексій Селіванов — наразі на тимчасово окупованій території в Запорізькій області очолює так зване «Енергодарське міжрайонне управління міліції».

Омбудсмен наголошує, що пропагуючи вступ до армії цивільного населення тимчасово окупованих територій, рф грубо порушує закони та звичаї війни, передбачені Женевською конвенцією та Факультативним протоколом до Конвенції ООН про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.

Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти порушень рф прав дітей в Україні.

Нагадаємо: 16 квітня омбудсменка повідомила, що окупаційні війська самопроголошених республік на Донбасі проводять «мобілізацію» дітей, які брали участь у так званих патріотичних клубах. Набирають неповнолітніх від 16 років, і один із таких уже загинув.

 

У підвалі Маріуполя померла 91-річна єврейка, яка пережила Голокост

Олена Барсукова 20 квітня 2022. УП

https://life.pravda.com.ua/society/2022/04/20/248331/

В одному з укриттів блокадного Маріуполя померла 91-річна Ванда Об’єдкова, яка пережила Голокост.

Протягом останніх тижнів жінка не могла навіть ходити.

Про це повідомляє видання Chabad.Org і Державний музей Аушвіц-Біркенау.

“У 10 років Ванда Семенівна Об’єдкова пережила німців, сховавшись у підвалі в Маріуполі.

81 рік потому вона померла в підвалі того ж міста, як жертва жахливої ​​війни, ховаючись від росіян”, – написав музей “Аушвіц-Біркенау” у Twitter.

Ванда Семенівна народилась у Маріуполі в 1930 році та пережила нацистську окупацію.

Матір Ванди Марію розстріляли у селищі Агробаза біля Маріуполя, де протягом 1941-1943 року нацисти знищили понад 16 тисяч євреїв.

Але маленькій Ванді вдалося врятуватися.

Сусіди переконали нацистів, що дівчинка мала грецьке походження, а пізніше її переховувала Праведниця народів світу Діна Семенченко.

У 1954 році Ванда Об’єдкова вийшла заміж, у неї народилася донька Лариса.

Жінка все життя прожила в Маріуполі і не покинула місто навіть після початку повномасштабної війни.

Через бомбардування міста російськими окупантами сім’я жінки була змушена переміститись у підвал.

“Не було ні води, ні електрики, ні тепла – і було нестерпно холодно… Ми нічого не могли для неї зробити. Ми жили як тварини!

Кожного разу, коли падала бомба, вся будівля тряслася. Мама говорила, що нічого подібного не пам’ятає під час Другої світової”, – розповіла Лариса у коментарі Chabad.Org.

4 квітня 2022 року Ванда Об’єдкова пішла з життя.

Незважаючи на обстріли, доньці Ларисі та її чоловіку вдалося поховати жінку в парку менш ніж за кілометр від Азовського моря.

Нагадаємо, раніше російські окупанти вбили Бориса Романченка, який пережив нацистські концтабори.

До 1945 року він пройшов Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен, а у віці 96 років загинув від російського снаряда в Харкові.

 

Зеленський нагородив ще 203 військових

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 04:50. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341053/

Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами ще 203 українських військових.

Джерело: відеозвернення Зеленського

Пряма мова: “Вже традиційно перед записом звернення я підписав указ про нагородження наших захисників.

Державними нагородами відзначені 203 військовослужбовці Збройних Сил України, з них 49 – посмертно”.

 

В Україні звільнено вже 934 населених пункти – президент

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 22:44. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7341017/

Українські військові за час війни, яку розв’язала Росія проти України, звільнили вже 934 населених пункти.

Джерело: звернення президента Володимира Зеленського

Пряма мова: “Звільнено вже 934 населених пункти. Поліція відновила роботу у 435 населених пунктах. Місцеве самоврядування запрацювало у 431 громаді. Роботу гуманітарних штабів розпочато у 361 населеному пункті.

Поступово відновлюємо доступ людей до медичних та освітніх послуг, до органів соціального захисту. Відновлюємо автомобільне сполучення, постачання електрики, газу, води”.

Деталі: За словами президента, серед найбільших загроз на звільнених територіях залишаються міни й розтяжки, які були встановлені окупантами, та снаряди, які не розірвалися.

Він попросив громадян, які повертаються у звільнені громади, не заходити на територію, яка ще не перевірена, не заходити поки що в ліси та повідомляти поліцію та рятувальників про підозрілі предмети.

 

Кислиця нагадав речнику Генсека, що росії серед засновників ООН немає

ДОКУМЕНТ

21.04.2022 01:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3463109-kislica-nagadav-recniku-genseka-so-rosii-sered-zasnovnikiv-oon-nemae.html

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця вказав речнику Генерального секретаря Стефану Дюжарріку на недостовірне твердження в його заяві про те, що росія нібито є однією із засновниць Організації Об‘єднаних Націй.

Про це передає Укрінформ.

«Упс! Який ляп! Слід пам’ятати: ані Російська Радянська Федеративна Соціалістична Республіка, яка зберегла своє Міністерство закордонних справ у 1945 році, ані рф не була присутня в Сан-Франциско (під час заснування ООН – ред.) і не підписувала Статут. Якщо офіс Стефана Дюжарріка покаже підпис РРФСР у Сан-Франциско, я назву це підробкою. рф не є членом-засновником!» – написав Кислиця у Твітері.

У зв’язку з наближенням річниці Конференції ООН у Сан-Франциско, зазначив він, важливо нагадати, що російська федерація не входила до числа країн, які підписали Статут ООН і не є членом-засновником Організації.

«Ми сподіваємося, що секретаріат ООН надалі не ставитиме себе в незручне становище», – додав Кислиця в іншому твіті.

Раніше Дюжаррік повідомив, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш надіслав запити Україні та росії щодо його зустрічей у Києві з Президентом України Володимиром Зеленським та в москві – з путіним.

У заяві Дюжарік, посилаючись на Гутерреша, зазначив, «що і Україна, і російська федерація є членами-засновниками Організації Об’єднаних Націй і завжди були рішучими прихильниками цієї організації».

Кислиця проілюстрував свої твіти фотографіями підписантів установчих документів ООН – України, Білорусії та СРСР.

Міжнародна конференція, на якій було засновано ООН, проходила у Сан-Франциско з 25 квітня по 26 червня 1945 року. У ній взяли участь 50 держав, які офіційно вважаються засновниками Організації. Серед них – Українська Радянська Соціалістична Республіка, Білоруська Радянська Соціалістична Республіка та Союз Радянських Соціалістичних Республік. Російська Радянська Федеративна Соціалістична Республіка ні тоді, ні пізніше (як рф) до ООН не вступала.

 

Генсек ООН просить про зустрічі в Москві та Києві для припинення війни

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 21:17

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7341000/

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш направив запит до постійних представництв України та РФ при ООН з проханням про зустрічі з президентом Володимиром Зеленським у Києві та президентом Владіміром Путіним у Москві.

Про це повідомив речник генсека ООН Стефан Дюжаррік в Нью-Йорку,  повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Hill.

“Генеральний секретар сказав, що в цей час великої небезпеки та наслідків він хотів би обговорити термінові кроки для встановлення миру в Україні, а також перспективи принципу багатосторонності в міжнародних відносинах, заснованого на Статуті ООН та міжнародному праві”, – сказав Дюжаррік.

“Він зазначив, що і Україна, і Російська Федерація є членами-засновниками Організації Об’єднаних Націй і завжди рішуче підтримували цю організацію”, – додав речник.

Напередодні генсек ООН закликав оголосити в Україні чотириденну гуманітарну паузу– з четверга до Великодньої неділі.

Україна підтримує ініціативу Гуттеріша запровадити Великодню чотириденну “гуманітарну паузу” в Україні.

 

Росія озвучила позицію з приводу великоднього перемир’я

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 06:27. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341057/

Росія відповіла відмовою на пропозицію генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй (ООН) Антоніо Гуттеріша про введення в Україні 4-денної “великодньої гуманітарної паузи”.

Джерело: постійний представник України при ООН Сергій Кислиця у Twitter.

Пряма мова: “Позиція московського фюрера була озвучена вже за декілька годин на Радбезі”.

Деталі: Зокрема, представник Росії заявив, що “дуже неправдиво і нещиро звучать у цих умовах заклики до миру і припинення вогню”.

За його словами, перемир’я є “прагненням дати київським націоналістам і радикалам передишку для того, щоб вони могли перегрупуватися”.

Також він заявив, що це дозволить українській стороні “влаштувати нові нелюдські провокації і запустити нові фейки про дії російських солдатів”.

Що передувало: Україна підтримала ініціативу генерального секретаря ООН Антоніо Гуттеріша запровадити великодню чотириденну “гуманітарну паузу” в Україні.

 

Україна підтримує ініціативу про чотириденне Великоднє перемир’я

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 18:26. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340965/

Україна підтримує ініціативу генерального секретаря ООН Антоніо Гуттеріша запровадити Великодню чотириденну “гуманітарну паузу” в Україні.

Джерело: МЗС України

Дослівно: “Вдячні генеральному секретарю ООН Антоніо Гуттерішу за ініціативу запровадити Великодню чотириденну “гуманітарну паузу” в Україні, починаючи з Чистого Четверга 21 квітня.

Цілком поділяємо думку, що гуманітарна пауза є необхідною для безпечної евакуації тисяч цивільних осіб, які бажають покинути небезпечні зони триваючих та можливих бойових дій, насамперед з багатостраждального Маріуполя”.

Деталі: У МЗС заявили, що високо цінують готовність ООН забезпечити доставку гуманітарної допомоги населенню найбільш постраждалих районів України у разі досягнення “режиму тиші”.

Там додали, що Росія повинна припинити напади на цивільні об’єкти України, припинити блокади українських міст, а також забезпечити безпечний і безперешкодний доступ до населення на тимчасово окупованих територіях гуманітарного персоналу та його транспортних засобів і обладнання.

“Україна завжди була і залишається відданою вирішенню конфлікту мирним та дипломатичним шляхом. Ми також підтвердили свою згоду на пропозиції щодо гуманітарного перемир’я, передані заступником генерального секретаря ООН з гуманітарних питань – Кризовим координатором Мартіном Гріффітсом під час його візиту в Україну”, – зазначили в МЗС.

Передісторія:

19 квітня генсек ООН виступив із закликом до чотириденної гуманітарної паузи на Страсний тиждень, починаючи з Страсного четверга і до Великодня в неділю 24 квітня, щоб дозволити ряду гуманітарних коридорів відкритися.

Гутерріш також зазначив, що ООН готова надіслати гуманітарну допомогу на схід України під час гуманітарної паузи.

У Євросоюзі підтримали цей заклик.

 

Джонсон: Вести переговори з Путіним – усе одно що з крокодилом, який вчепився в ногу

ОЛЕНА РОЩІНА — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 07:29. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341063/

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що будь-які мирні переговори щодо України, швидше за все, проваляться, тому що вести переговори з Володимиром Путіним – все одно, що торгуватися з “крокодилом, який вже вчепився вам у ногу”.

Джерело: ReutersРосійська служба BBC

Деталі: Розмовляючи з журналістами в середу на шляху до Індії, Джонсон припустив, що Путін захоче реальних переговорів з Україною, коли і якщо досягне можливості вести їх із позиції сили, але й тоді він може знову спробувати взяти Київ.

Щодо намірів Зеленського, то, на думку Джонсона, він хоче вигнати російські війська зі сходу України, але, можливо, погодиться на переговори про Крим.

Пряма мова: “Дуже важко зрозуміти, як українці можуть вести переговори з Путіним зараз з огляду на явну відсутність у нього добропорядності. Його стратегія, яка є очевидною, полягає в тому, щоб спробувати поглинути і захопити якомога більшу частину України і, можливо, провести якісь переговори з позиції сили.

Думка президента України, – якщо я правильно його зрозумів, я багато з ним розмовляю, – полягає в тому, що він насправді хотів би, щоб російські війська були вигнані з їхніх нинішніх позицій у Донецьку та Луганську. Це досить максималістська позиція, але щодо Криму вони не такі максималісти.

Як можна домовлятися з крокодилом, коли в його щелепах нога? Ось у чому труднощі, з якими стикаються українці. Потрібно просто продовжувати стратегію, продовжувати постачати їх зброєю”.

Деталі: За словами Джонсона, Путін ясно дав зрозуміти, що хоче захопити більше території України та може розпочати новий штурм столиці країни – Києва.

Джонсон сказав, що світові лідери, зокрема президент США Джо Байден, погодилися на заклик цього тижня, що вони продовжуватимуть постачати Україні зброю, зокрема артилерію, оскільки Росія активізує свої атаки на схід України.

За словами Джонсона, життєво важливо, щоб Захід продовжував озброювати Україну.

Прем’єр-міністр Великої Британії має намір в Індії закликати свого колегу Нарендру Моді відмовитись від нейтралітету щодо війни в Україні.

“Я вже говорив із Нарендрою Моді про Україну, і насправді індійці засудили те, що сталося у Бучі. Але Велика Британія, зокрема, має визнати, що існують історичні відносини, які мають Індія з Росією. Я думаю, що ми повинні пам’ятати про це і просто вказати, що Путін, я боюся, сильно підводить Росію”, – сказав Джонсон.

 

Арахамія і Подоляк готові їхати у Маріуполь, але нема відповіді від Росії 

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 23:21. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7341025/

Представники української делегації на переговорах з РФ нардеп Давид Арахамія та радник голови ОП Михайло Подоляк підтвердили, що готові відправитися у Маріуполь для переговорів з російською стороною, але РФ досі не відповіла на цю пропозицію.

Джерело: Арахамія у Telegram, Подоляк у Twitter

Пряма мова Арахамії: “Ми з Михайлом Подоляком готові прибути до Маріуполя для проведення переговорів із російською стороною щодо евакуації нашого військового гарнізону і мирних жителів.

Сьогодні в розмові із захисниками міста була озвучена пропозиція провести безпосередньо на місці переговорний раунд щодо евакуації нашого військового гарнізону.

Зі свого боку ми готові виїхати на такі переговори в будь-який момент як тільки отримаємо підтвердження російської сторони”.

Пряма мова Подоляка: “Так. Без жодних умов. Готові провести спеціальний раунд переговорів у Маріуполі.

Один на один. Два на два. Щоб забрати наших хлопців, азовців, військових, цивільних, дітей, живих і поранених”.

Деталі: За словами Арахамії, представники української делегації підтримують постійний зв’язок з українськими силами в Маріуполі.

Що було раніше: 20 квітня заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар розповів, що захисники Маріуполя готові евакуатися із міста за підтримки третьої сторони.

Паламар додав, що у Маріуполь готові відправитися представники переговорної групи України для зустрічі з російською стороною щодо евакуації.

За його словами, Арахамія і Подоляк готові приїхати до Маріуполя на переговори з главою делегації РФ Володимиром Мединським і головою комітету Думи з міжнародних справ Леонідом Слуцьким.

Передісторія:

Маріуполь із 1 березня перебуває в облозі. 12 квітня частина морських піхотинців змогла прорватися з заводу імені Ілліча до пердставників полку “Азов” на заводі “Азовсталь”, частина ж потрапила в полон.

Російська армія завдає ударів по “Азовсталі” надважкими авіабомбами. 19 квітня заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар (“Калина”) повідомив, що завод “Азовсталь” знищений практично повністю, бійці витягують людей із-під завалів.

19 квітня Міноборони Росії щонайменше втретє запропонувало українським захисникам, які перебувають на “Азовсталі”, скласти зброю та здатися.

20 квітня військовослужбовці 36-ї окремої бригади морської піхоти спільно з іншими підрозділами ЗСУ та Нацгвардії успішно провели спільну спецоперацію з евакуації прикордонників та поліцейських на завод “Азовсталь”.

20 квітня голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що частина з запланованих автобусів із евакуйованими мешканцями Маріуполя рухаються в бік Запоріжжя за визначеним Росією маршрутом.

 

Арахамія і Подоляк готові приїхати в Маріуполь, щоб обговорити евакуацію з росіянами – “Азов”

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 22:37.  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340994/

Заступник командира полку “Азов” капітан Святослав Паламар розповів, що захисники Маріуполя готові евакуатися із міста за підтримки третьої сторони. Паламар додав, що у Маріуполь готові відправитися представники переговорної групи України для зустрічі з російською стороною щодо евакуації.

Джерело: полк “Азов” у Telegram

Пряма мова: “Ми спілкувалися сьогодні з вищим політичним керівництвом. Це саме Давид Арахамія та Михайло Подоляк, які заявляють, що готові приїхати на переговори до Маріуполя з Мединським і Слуцьким щодо евакуації військового гарнізону, який тут залишився.

Ми готові евакуютися за підтримки третьої сторони з міста Маріуполь зі своєю стрілецькою зброєю для того, щоб врятувати особовий склад, щоб евакуювати поранених та забрати тіла загиблих і поховати їх з почестями на території непідконтрольній РФ.

Ми закликаємо весь цивілізований світ долучитися до гарантій безпеки.

Я наголошую, що вимоги РФ щодо здачі зброї та здачі в полон наших захисників ми не підтримуємо”.

Деталі: Представник української делегації Арахамія підтвердив УП, що українська сторона з перших днів пропонувала провести відповідні переговори у Маріуполі, але Росія досі не відповіла.

За словами українського бійця, у Маріуполі помітили ворожу техніку із маркуванням “V”. Окупанти з таким маркуванням вчиняли звіртва проти цивільного населення у Київській області.

Військовий додав, що окупанти перекинули свіжі сили в Маріуполь: “У них техніка, танки, літаки, працює корабельна артилерія”.

Паламар припускає, що таким чином РФ хоче ліквідувати російських катів із Київщини.

Щодо цивільних, які переховуються на “Азовсталі”, то боєць “Азова” розповів, що люди бояться і не мають можливості покинути завод через постійні обстріли окупантів.

Пряма мова: “Тривають постійні обстріли, попри заяви військ РФ про дотримання режиму тиші, ворог продовжує обстріли та безпечно покинути територію “Азовсталі” у наших цивільних немає можливості. Закликаю до дотримання своїх гарантій. Таким чином та за підтримки третьої сторони цивільні вийдуть із заводу. Ми їх не тримаємо. Ми просимо їх випустити”.

Паламар закликав російських окупантів припинити бомбардування та притриматися режиму тиші не на словах, а на практиці, щоб цивільні змогли вийти з “Азовсталі” та евакуюватися з міста.

Передісторія:

Маріуполь із 1 березня перебуває в облозі. 12 квітня частина морських піхотинців змогла прорватисяз заводу імені Ілліча до пердставників полку “Азов” на заводі “Азовсталь”, частина ж потрапила в полон.

Російська армія завдає ударів по “Азовсталі” надважкими авіабомбами. 19 квітня заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар (“Калина”) повідомив, що завод “Азовсталь” знищений практично повністю, бійці витягують людей із-під завалів.

19 квітня Міноборони Росії щонайменше втретє запропонувало українським захисникам, які перебувають на “Азовсталі”, скласти зброю та здатися.

20 квітня голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що частина з запланованих автобусів із евакуйованими мешканцями Маріуполя рухаються в бік Запоріжжя за визначеним Росією маршрутом.

 

Маріуполь: На “Азовсталі” переховуються кілька сотень цивільних

СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 20:51. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340993/

Начальник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін повідомив, що на території заводу “Азовсталь” переховуються кілька сотень цивільних осіб.

Джерело: Вершинін у коментарі “Суспільному“.

Пряма мова: “Щодо цивільних, які знаходяться на “Азовсталі”. Раніше до активізації бойових дій тут була десь тисяча людей. Нині людей менше, кілька сотень. Але вони із дітьми. Є відео з цього приводу, воно вже транслюється.

Вони в принципі своєю комуною живуть, тобто, якщо вони звертаються за допомогою однозначно їм ця допомога надається. Будь-яке перебування військових із цивільними робить знаходження цивільних військовою ціллю, тому ніхто не тримається разом (військові з цивільними – ред.) Усі живемо у стані дуже жорсткої економії. Але люди тут є і тут є діти. У тому числі тут є сім’ї військовослужбовців. Тобто виходити до кацапів їм взагалі не варіант. Є частина людей, яка каже, що вийде лише в Україну”.

Деталі: За словами Вершиніна, вибухи у місті чути частіше, ніж не чути, обстріли тривають безперестанку.

Пряма мова: “Ми рідко НЕ чуємо вибухи. Хер**ть майже завжди, усім. По колу. Тобто, заходить літак, після літака відпрацьовує корабельна артилерія, потім РСЗО (реактивна система залпового вогню — ред.), потім знову літак, який другий баражує поряд, потім знову артилерія. Тут висипається на голову купа всього. Тому обстріл практично постійний”.

Передісторія:

Маріуполь із 1 березня перебуває в облозі. 12 квітня частина морських піхотинців змогла прорватисяз заводу імені Ілліча до пердставників полку “Азов” на заводі “Азовсталь”, частина ж потрапила в полон.

Російська армія завдає ударів по “Азовсталі” надважкими авіабомбами. 19 квітня заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар (“Калина”) повідомив, що завод “Азовсталь” знищений практично повністю, бійці витягують людей із-під завалів.

19 квітня Міноборони Росії щонайменше втретє запропонувало українським захисникам, які перебувають на “Азовсталі”, скласти зброю та здатися.

 

Гумкоридор із Маріуполя не спрацював, як планувалося – Верещук

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 20:35. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340989/

Віцепрем’єр Ірина Верещук заявила, що гуманітарний коридор з Маріуполя у середу не спрацював так, як планувалося.

Джерело: Верещук у Facebook

Дослівно: “На жаль, гуманітарний коридор з Маріуполя сьогодні не спрацював так, як планувалося.

Через відсутність контролю над власними військовими на місцях окупанти не змогли забезпечити належне припинення вогню.

Також через властиву неорганізованість та нехлюйство окупанти не змогли забезпечити вчасний підвіз людей до точки, де чекали десятки наших автобусів і швидких”.

Деталі: За словами Верещук, у четвер зранку буде поновлено зусилля на Маріупольському напрямку.

Що передувало: Зранку 20 квітня Верещук повідомила, що по обіді має відкритися гуманітарний коридор із Маріуполя через Мангуш і Бердянськ до Запоріжжя для жінок із дітьми та літніх людей.

Близько 19 години голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що частина з запланованих автобусів із евакуйованими мешканцями Маріуполя рухаються в бік Запоріжжя за визначеним Росією маршрутом.

 

Частина автобусів із евакуйованими маріупольцями їде в бік Запоріжжя – голова ОВА

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 20:14. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340987/

Частина з запланованих автобусів із евакуйованими мешканцями Маріуполя рухаються в бік Запоріжжя за визначеним Росією маршрутом.

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі телемарафону, Маріупольська міська рада

Пряма мова: “Сьогодні було оголошено так званий евакуаційний коридор саме окупантами, російською стороною. В цьому евакуаційному коридорі була заявлена одна кількість автобусів, що є точки завантаження в ці автобуси і далі рух за визначеним маршрутом в бік міста Запоріжжя, і там вони передавали б на територію, яку контролює українська влада.

Із заявленої кількості автобусів їх було набагато менше. В тих точках збору люди, звичайно, зібралися, але мало хто потрапив до вказаних автобусів. Зараз частина з цих автобусів йде по визначеному РФ маршруту руху”.

Деталі: Кириленко пообіцяв повідомити, хто з жителів Маріуполя дістався підконтрольної українській владі території, як тільки ці люди будуть на зв’язку.

Також він обіцяє повідомити пізніше, “чи буде можливість по вказаному алгоритму працювати наступні дні”.

Разом з тим, Маріупольська міська рада повідомила, що в Оріхові колона автобусів та машин швидкої допомоги готова для продовження евакуації маріупольців.

“Україна усі свої зобов’язання виконала. Очікуємо виконання своїх зобов’язань з іншого боку”, – йдеться в повідомленні.

Що передувало: Зранку 20 квітня віце-прем’єрка – міністерка реінтеграції Ірина Верещук повідомила, що по обіді має відкритися гуманітарний коридор із Маріуполя через Мангуш і Бердянськ до Запоріжжя для жінок із дітьми та літніх людей.

 

Морпіхи та “Азов” врятували пів тисячі бійців із порту Маріуполя – ЗМІ

РОМАН ПЕТРЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 16:40. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340941/

Військовослужбовці 36-ї окремої бригади морської піхоти спільно з іншими підрозділами ЗСУ та Нацгвардії успішно провели спільну спецоперацію з евакуації прикордонників та поліцейських на завод “Азовсталь”.

Джерело: місцеве видання Миколаєва “Преступности.нет” з посиланням на слова офіцера 36-ї ОБРМП

Деталі: Миколаївські морпіхи та військовослужбовці “Азова” вийшли на бронетехніку до території морського порту, де перебували бійці Держприкордонслужби та кілька підрозділів Національної поліції. В останніх закінчувався боєкомплект.

Військовослужбовці з боєм прорвалися до бійців, забезпечили вогневе прикриття та на транспорті вивезли близько 500 бійців ДПСУ та НПУ на територію підприємства “Азовсталь”.

Повідомляється, що під час реалізації спланованої спецоперації “живій силі окупантів завдали серйозної шкоди”.

Передісторія: Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави терміново провести “екстракцію” з Маріуполя – вивезти кілька сотень військових і цивільних з “Азовсталі” у безпечне місце, аби врятувати від росіян.

Нагадаємо:

Маріуполь із 1 березня перебуває в облозі. 12 квітня частина морських піхотинців змогла прорватисяз заводу імені Ілліча до пердставників полку “Азов” на заводі “Азовсталь”, частина ж потрапила в полон.

Російська армія завдає ударів по “Азовсталі” надважкими авіабомбами. 19 квітня заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар (“Калина”) повідомив, що завод “Азовсталь” знищений практично повністю, бійці витягують людей із-під завалів.

19 квітня Міноборони Росії щонайменше втретє запропонувало українським захисникам, які перебувають на “Азовсталі”, скласти зброю та здатися.

 

ОК “Південь”: окупанти на Херсонщині перенесли “референдум” на кінець квітня

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 02:33. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341047/

Оперативне командування “Південь” повідомляє, що окупанти на Херсонщині вирішили перенести дату так званого референдуму з початку травня на 27 квітня.

Джерело: ОК “Південь”

Дослівно: “На Херсонщині окупанти активізували підготовку до референдуму. Дату імітації волевиявлення народу перенесли на 27 квітня. Намагаючись прискорити узаконення окупаційної влади, як завжди, нехтують всіма законами і нормами.

Те, що референдум призначено серед тижня, у робочий день, додатково підкреслює, що волевиявлення місцевого населення загарбників не цікавить, а в заготовленому сценарії відомий результат”.

Цьому передувало: 19 квітня українська розвідка повідомила, що російські окупанти готують псевдореферендуми в захоплених районах Херсонсько ї та Миколаївської областей про оголошення так званих “народних республік” та приєднання до Росії.

Раніше голова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута заявляв, що має інформацію, що російські окупанти готують псевдореферендум в області на початок травня.

 

Зеленський каже, що Росія не передавала жодного проєкту документа

СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 18:59. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340973/

Президент Володимир Зеленський не підтверджує, що Україна отримала від Росії проєкт документа у рамках переговорів про завершення війни.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це він заявив журналістам у Києві після зустрічі з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

Відповідаючи на запитання журналіста, він заявив, що не лише не бачив пропозицій від Росії, але й переконаний, що їх не існує.

“Впевнений, що нам нічого не передали”, – наголосив Зеленський.

Він також апрокоментував слова Дмітрія Пескова про те, що “м’яч на боці Києва”.

“Я в принципі непогано раніше грав у футбол. Там які правила: треба щоби було дві команди і щоб був м’яч. Тут мені здається, що Песков сам з собою грає в футбол.

Ми обов’язково покажемо, як ми б’ємо по воротах, як тільки нам дадуть м’яч”, – додав Зеленський.

Як відомо, у середу у Кремлі заявили, що передали Україні “документ” у рамках мирних переговорів. Радник глави ОПУ Михайло Подоляк тоді стверджував, що на Банковій вивчають позицію РФ.

 

Переговори: у Кремлі заявили, що передали Україні “документ”. У Зеленського вивчають позицію РФ

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 13:37. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340899/

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія “передала Україні проект документа з чіткими виробленими формулюваннями, і м’яч – на боці Києва”.

Джерело: Пєсков у коментарі російським журналістам 20 квітня, цитує РИА “Новости”

Пряма мова: “Наразі українській стороні передано наш проєкт документа, який включає абсолютно чіткі вироблені формулювання. М’яч на їхньому боці. Чекаємо на відповідь”.

Деталі: При цьому прессекретар глави країни-агресора в черговий раз заявив, що “українська сторона постійно відходить від своїх раніше даних погоджень, своїх слів, їх постійно змінює”.

За словами Пєскова, “стосовно ефективності переговорів це має дуже погані наслідки”.

У той же час на даний момент не зрозуміло, про який проєкт йдеться і коли його було передано.

“Українська правда” звернулася по коментар в Офіс президента України.

В ОП повідомили, що вивчатимуть зустрічні позиції, висловлені Росією щодо пропозицій України про систему гарантій безпеки для нашої країни.

Пряма мова радника голови ОП Михайла Подоляка: “Щодо переговорного процесу, то Україна ще в рамках стамбульського раунду передала стороні опонентів свої пропозиції щодо формульних рішень. У тому числі щодо гарантій безпеки як забезпечення подальших ненападів на нашу країну.

Російська сторона вивчила пропозиції та висловила свої зустрічні позиції. Далі – наша черга вивчати, порівнювати, робити висновки. У тому числі політико-юридичного характеру”.

Що передувало: Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк відзначав, що облога Маріуполя Росією ще більше ускладнила переговориміж Києвом та Москвою, тому важко сказати, коли можуть відновитися прямі контакти між сторонами.

 

Держава має стратегію з деокупанції всього півдня України – ОП 

ІРИНА БАЛАЧУКОЛЬГА КИРИЛЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 14:55. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340912/

Керівництво України має стратегію з деокупації усіх населених пунктів на півдні України.

Джерело: радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у коментарі “Українській правді”

Пряма мова Подоляка: “Можете навіть не сумніватись с тому, що у держави є стратегія з деокупації всіх міст та сел півдня України. По-перше, армія. Коротко і ясно. По-друге, більше ніж 90% простих людей на окупованих територіях чітко заявляють про свою проукраїнську позицію. Тому не буде ніякої заморозки конфлікту, не буде навіть тимчасової окупації, не буде жодних фейкових “ХНР” чи чогось подібного. Буде тільки Херсонська область України”.

Деталі: Подоляк підкреслив, що держава “точно не забула” про своїх людей, які змушені проживати в тимчасово окупованих містах півдня країни.

За його словами, Офіс президента має всю оперативну інформацію про те, що там відбувається.

Подоляк також додав, що влада “практично в онлайн режимі” спостерігає за тим, як місцеві активно протистоять спробам окупантів провести якісь фейкові референдуми чи будь-яким іншим способом створити враження того, що в цих містах можливий демонічний “русский мир”.

Представник ОП підкреслив, що нині “навіть самим російським варварам” зрозуміло, що ніхто їх не чекав на нашій землі.

 

Голова Херсонщини: Окупанти на перші числа травня готують незаконний “референдум”

ОЛЕНА РОЩІНА — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 15:08. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340915/

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Геннадій Лагута має інформацію, що російські окупанти готують псевдореферендум в області на початок травня.

Джерело: Геннадій Лагута в інтерв’ю для проєкту Радіо Свобода “Новини Приазов’я”

Пряма мова: “На жаль, пішли такі розмови, що окупанти на перші числа травня готують щось: чи “референдум”, чи як це ще назвати…

Можу прокоментувати тільки так: вся Херсонщина чекає на звільнення, вона українська. Вона хоче жити у єдиній, мирній, славетній, соборній Україні. І жити мирно – так, як ми й жили та розвивалися. І, повірте мені, пропрацювавши неповних чотири місяці на своїй посаді (скажу): у нас було стільки планів, стільки ідей, стільки розвитку… Але ми їх виконаємо.

Тому закінчу я коментар (з приводу) “референдуму” так: хоч би як його назвали, що б вони не зробили, це буде фальсифікація та абсолютно незаконно”.

Деталі: Щодо спроби окупантів призначити “голову” Херсонщини Лагута сказав, що “вони не мають кандидата, бо всі жителі Херсонщини відмовляються від цього”.

“Була інформація, що можуть перевести з окупованого Криму (проросійського ставленика – ред.). Була інформація, що вони мали якогось кандидата, взагалі божевільного. Тому те, що я знаю точно: вже давно б призначили – просто немає кого”, – додав голова ОВА.

Лагута розповів, що одразу після окупації, коли виникла загроза захоплення будівлі обладміністрації,його команда перемістилася, бо працювати в Херсонській ОДА було б неможливо. Але він отримує всю інформацію, знає про гуманітарну кризу і злочини РФ.

“З погляду злочинів, я багато знаю інформації про те, що коїться в наших населених пунктах – у таких, припустимо, як Високопілля…Поки що це інформація, яка надходить від людей, які звідти виходять у бік Кривого Рогу. Ми її перевіряємо й оцінюватимемо, вже коли звільнимо Високопілля”, – сказав Лагута.

Він уточнив, що йдеться про “жорстоке поводження, побиття, викрадення, зґвалтування жінок, дівчат – це все, що розповідають люди, і це вимагає подальшого розгляду (правоохоронними органами – ред.) та покарання всіх винних”.

Голова ОВА сказав, що з боку Дніпропетровської області у Херсонській є звільнені населені пункти. У них відновлюється енергопостачання, водопостачання, поліція України несе службу, пенсії та інші бюджетні виплати надійдуть цього тижня.

Лагута запевнив, що Державне казначейство переведене у Кіровоградську область і проводить усі виплати – люди можуть отримати гроші навіть на окупованій території.

“У нас з усієї області кілька сіл лише у трьох територіальних громадах звільнені: Нововоронцовське, Високопільське та Кочубеївське”, – сказав він.

Голова ОВА підтвердив, що на окупованій території від освітян вимагають почати навчальний процес російською мовою, “за їхніми підручниками, за їхньою програмою (РФ)”, але вчителі поки навчають дітей дистанційно за українською програмою.

Скільки людей виїхали – він точно сказати не може, але підтверджує, що “дуже багато, їдуть у напрямку Миколаєва”: “Це такий створений людьми, неоголошений “зелений коридор”, де прориваються сім’ями з дітьми: спочатку – через Олександрівку (але там бої), тепер – через Снігурівку, Баштанку. Люди їдуть”.

Цьому передувало: 19 квітня українська розвідка повідомила, що російські окупанти готують псевдореферендуми в захоплених районах Херсонсько ї та Миколаївської областей про оголошення так званих “народних республік” та приєднання до Росії.

 

росіяни обстрілюють прикордоння Чернігівщини та Сумщини з «Градів» і мінометів

20.04.2022 21:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3462940-rosiani-obstriluut-prikordonna-cernigivsini-ta-sumsini-z-gradiv-i-minometiv.html

російські війська зі своєї території обстрілювали прикордоння Сумщини з “Градів”, а Чернігівщини – з мінометів. Крім того, вони ведуть аеророзвідку та облаштовують позиції біля кордону.

Про це на брифінгу сказав спікер Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, передає Укрінформ.

“Зокрема, наші наряди вже фіксували ведення по території України обстрілів противником з “Градів”: вогонь вівся з території росії в напрямку Сумської області. На Чернігівщині в один із днів ворог тричі з території росії вів мінометний вогонь навпроти державного кордону, і снаряди влучали поряд населеного пункту Сеньківка. Над місцевістю постійно кружляв ворожий безпілотник”, – зазначив Демченко.

За його словами, також на напрямку Сеньківки прикордонний наряд виявив групу осіб зі зброєю, яка намагалася потрапити на територію України. По невідомих було відкрито вогонь, після чого вони відійшли.

“Спостерігаємо, що по той бік кордону (в росії – ред.) на окремих напрямках, навпроти Чернігівської та Сумської областей, ворог проводить інженерне облаштування позицій та спостережних постів. Крім того, у російському прикордонні відмічалися окремі переміщення військової техніки”, – поінформував речник ДПСУ.

Розвідувально-пошукові групи на Чернігівщині продовжують виявляти схрони зі зброєю та боєприпасами, залишені військовослужбовцями рф, а також снаряди.

Щодо українських прикордонників Демченко повідомив, що в рамках відновлення контролю над державним кордоном в межах звільнених Київської, Чернігівської та Сумської областей вони вийшли на всі ділянки та облаштовують опорні пункти, контрольні пости.

“Спочатку разом із ЗСУ відбувся вихід до прикордонних підрозділів та інших місць дислокації, а далі в напрямку лінії державного кордону, в тому числі пунктів пропуску… Наразі продовжуються заходи з розвідки місцевості в прикордонні, інженерне облаштування, створюються необхідні опорні пункти, пункти спостереження та контрольні пости, а також інші визначені місця для несення служби прикордонниками”, – зауважив Демченко.

Він наголосив, що в межах цих областей протяжність кордону з рф становить майже 1200 км. Через російську агресію класичної охорони кордону не відбувається, адже залишається небезпека мінування місцевості, роботи диверсійних груп та обстрілів із суміжної сторони.

Як повідомлялось, 24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони руйнують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Наприкінці березня – початку квітня українська армія звільнила Київщину, Чернігівщину і Сумщину від російських загарбників.

 

Воїни ДПСУ вийшли до держкордону України у трьох областях

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 15:07. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340914/

Українські прикордонники вийшли до державного кордону на всіх напрямках у Київській, Сумській та Чернігівській областях та відновлюють облаштування позицій.

Джерело: речник ДПСУ Андрій Демченко на брифінгу в медіацентрі “Україна” та в коментарі УП

Пряма мова: “В рамках відновлення контролю над державним кордоном в межах Київської, Чернігівської та Сумської областей, звідки захисники України вигнали окупантів, прикордонники вийшли на всі ділянки.

Спочатку разом зі Збройними силами відбувся вихід до прикордонних підрозділів та інших місць дислокації, а далі в напрямку лінії державного контролю, в тому числі і на напрямку пунктів пропуску”.

Деталі: Демченко наголосив, що в межах цих трьох областей протяжність кордону становить майже 1200 кілометрів.

Наразі триває розвідка в прикордонні, інженерне облаштування, створюються необхідні опорні пункти, пункти спостереження та контрольні пости.

Речник ДПСУ пояснює: через продовження російської агресії, класичної охорони кордону не відбувається, адже залишається небезпека мінування, роботи диверсійно-розвідувальних груп та обстрілів із суміжної території.

Як приклад Демченко навів випадки російських обстрілів Сумської області з “Градів” та мінометні обстріли позицій прикордонників на Чернігівщині, біля Сеньківки також виявляли групу невідомих осіб зі зброєю, які намагалися потрапити в Україну (прикордонники відкрили вогонь і непрохані гості відійшли). На Чернігівщині також виявляються схрони зі зброєю та боєприпасами, які залишили окупанти.

На додаткове запитання УП, як виглядає контроль за кордоном у вищевказаних трьох областях, речник ДПСУ уточнив: “Ми забезпечуємо контроль на всій ділянці, але зберігається російська агресія, тому класичної охорони з повноцінним патрулюванням прикордонними нарядами немає.

Ми облаштовуємо всі необхідні позиції, щоб забезпечити контроль і безпеку особового складу”.

 

Зеленський впевнений в успіху запровадження нафтового ембарго Євросоюзом

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 18:31. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340968/

Президент Володимир Зеленський заявляє про впевненість у запровадженні нафтового ембарго і чекає на це рішення у найближчому санкційному пакеті.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це він сказав журналістам у Києві після зустрічі з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

“Ми закликаємо ЄС до повного енергетичного ембарго щодо нафти і газу. Нафта точно має увійти до шостого санкційного пакета, без цього він не буде потужним, а буде порожнім”, – заявив президент.

Відповідаючи на уточнювальне запитання німецького журналіста про небажання Німеччини запроваджувати енергетичне ембарго, Зеленський наголосив, що стосовно нафти у нього інші очікування.

“Мені здається, що країни ЄС готові запровадити ембарго”, – заявив він, додавши як приклад успішне запровадження заборони на експорт російського вугілля.

“Нам вдалося запровадити вугільне ембарго, але за наполяганням Німеччини відклали на чотири місяці. І я думаю, що під тиском усіх інших держав ЄС ембарго буде запроваджене”, – зазначив Зеленський.

Президент Євроради Шарль Мішель також натякнув на такі сподівання.

“Нам треба максимізувати тиск на Кремль”, – заявив він.

Як відомо, нафтове ембарго Євросоюзу проти Росії обговорюється серед заходів шостого пакета санкцій.

За словами глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, блок не розглядає простої заборони на експорт нафти до європейських держав, тому що це призведе до дефіциту і зростання ринкових цін на нафту та зрештою – до посилення Путіна. Тож для санкцій проти цієї сфери розробляють спеціальні механізми.

Відмова від російської нафти може бути особливим викликом для Угорщини, Словаччини та Болгарії, які купують цей ресурс переважно у Росії.

Як повідомлялося, український уряд пропонує ЄС запровадити попереднє ембарго на російську нафту і нафтопродукти, які надходять морськими шляхами.

 

Друзі в ЄС готові допомагати руху України, зараз історичний момент – Зеленський

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 22:30. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7341014/

Президент Володимир Зеленський заявляє, що всі друзі України в Євросоюзі готові максимально допомагати руху нашої країни до ЄС.

Джерело: звернення президента

Пряма мова: Саме зараз той історичний момент, коли ми можемо розвинути максимальну швидкість у приєднанні до Євросоюзу.

Ми вже довели, що українські державні та суспільні інституції достатньо ефективні, щоб витримати навіть випробування війною. Ми вже робимо для захисту свободи на європейському континенті стільки, скільки іншим народам не випадало зробити.

І я бачу з боку всіх наших друзів у Європейському Союзі готовність максимально допомагати нашому руху”.

Деталі: За словами Зеленського, рух України до ЄС був однією з тем його розмови з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем у середу.

 

Єврокомісія надасть думку щодо кандидатського статусу України до кінця червня 

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 20:08. УП

Єврокомісія надасть думку щодо можливості України набути статусу кандидата в члени ЄС до кінця червня, після чого Європейська рада зможе розпочати дискусію з цього питання.

Про це повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель на пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським у Києві в середу, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство “Інтерфакс-Україна“.

“Ми матимемо думку Комісії до кінця червня. І це буде моєю відповідальністю оцінити, коли я зможу поставити це питання до порядку денного Європейської ради, щоб переконатися, що ми маємо політичну дискусію, діалог, щоб досягти прогресу на цьому шляху”, – сказав Мішель.

Він додав, що відчуває дуже сильну підтримку, “щоб переконатися, що ми можемо надати конкретну підтримку Україні у вашому виборі на шляху до ЄС у вашому майбутньому”.

Він наголосив, що Україна щодня демонструє відданість демократичним принципам, свободам.

Як повідомлялося, Україна передала Єврокомісії першу частину заповненого опитувальника для оцінки нашої спроможності отримати статус кандидата у члени ЄС і вже працює над другою частиною.

8 квітня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва  офіційно передала президенту Володимиру Зеленському опитувальник, заповнення якого є необхідним кроком для надання Україні статусу кандидата в ЄС.

28 лютого, за 4 дні після початку російської агресії, Україна офіційно подала до Брюсселя заявку про вступ до ЄС та висловила сподівання, що ЄС, зважаючи на обставини, зможе швидко розпочату процедуру.

 

Росіянам наказали вбити всіх полонених воїнів ЗСУ у Попасній – розвідка 

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 23:51 УП

https://www.pravda.com.ua/news/

Українські розвідники отримали аудіоперехоплення розмови окупантів, в якому йде мова про наказ вбити усіх військовополонених ЗСУ в районі Попасної, що в Луганській області.

Джерело: головне управління розвідки МО України

Деталі: Українські розвідники зазначають, що такий наказ окупантів є відвертим воєнним злочином, порушенням міжнародного законодавства та ще одним яскравим прикладом, що армія РФ – це вбивці, гвалтівники та мародери.

Дослівно: “У черговий раз попереджаємо, що воєнні злочини не мають терміну давності, та гарантуємо, що усі воєнні злочинці будуть справедливо покарані”.

 

У Бородянці під час слідчих дій виявили дев’ять поховань мирних жителів – генпрокурор

20.04.2022 22:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3463004-u-borodanci-pid-cas-slidcih-dij-viavili-devat-pohovan-mirnih-ziteliv-genprokuror.html

Правоохоронці під час слідчих дій у визволеній від загарбників Бородянці Київської області виявили 9 поховань мирних жителів.

Про це повідомила Генеральний прокурор Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

“Під час проведення слідчих дій у Бородянці виявили 9 поховань. Мерзотники постарались. 15-річна дівчина отримала поранення легень. Одного із загиблих переїхав БТР. Ще одна особа загинула від осколкових поранень. Трьох людей просто розстріляли”, – зазначила вона.

Венедіктова уточнила, що причину смерті ще трьох осіб буде встановлено після проведення судово-медичної експертизи.

“Досі не можемо по-людськи відійти від наслідків тимчасової окупації населених пунктів Київщини. Кров холоне в жилах… Ми всі прагнемо справедливості і працюємо на її найшвидше настання”, – наголосила Генпрокурор.

Як повідомлялося, у селищі Бородянка Київської області рятувальники розібрали всі завали зруйнованих під час бойових дій будівель та виявили 41 загиблого.

 

Росія має бути визнана державою-спонсором тероризму – Зеленський

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 22:15. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7341010/

Президент Володимир Зеленський вважає, що весь цивілізований світ має на офіційному рівні визнати Росію державою спонсором тероризму.

Джерело: відеозвернення президента

Пряма мова: “Працюємо над тим, щоб усі державні посадовці Росії, які підтримують цю ганебну війну, отримали логічну санкційну відповідь від демократичного світу.

Росія має бути визнана державою-спонсором тероризму, а російські Збройні сили мають бути визнані терористичною організацією”.

Деталі: Зеленський розповів, що 20 квітня був опублікований план щодо посилення санкцій проти РФ.

Цей план розробила група українських та міжнародних експертів, яка працює під керівництвом Андрія Єрмака та Майкла Макфола.

За словами Зеленського, коли будуть імплементовані всі ключові напрямки, зазначені в цьому плані, Росія втратить можливість фінансувати воєнну машину.

Зокрема, план передбачає обмеження для енергосектору Росії, банківського сектору, експортно-імпортних операцій, транспорту.

Серед найближчих кроків, за словами президента, має бути нафтове ембарго та повне обмеження постачання нафтопродуктів із Росії.

 

Війна росії проти України вимагає нової архітектури безпеки – Бербок 

20.04.2022 20:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3462908-vijna-rosii-proti-ukraini-vimagae-novoi-arhitekturi-bezpeki-berbok.html

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що війна, яку розв’язала російська федерація проти України, вимагає створення нової архітектури безпеки.

Про це вона заявила в Ризі після переговорів з колегами трьох країн Балтії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це поворотний пункт для німецької і європейської політики. Ми повинні по-новому осмислити архітектуру європейської безпеки. Повернення до статусу кво не буде», – наголосила міністерка.

За її словами, цей процес буде не швидким та потребуватиме часу, зусиль, а також багато довіри, яка вже існує між деякими країнами, в тому числі Європейського союзу.

Бербок зауважила, що Німеччина несе особливу відповідальність за створення «безпеки свободи» в Європі, а тому ФРН підвищує витрати на оборону та безпекову політику.

Зокрема, Бундесвер вже збільшив свою присутність у Балтійському регіоні. «Німеччина чує, бачить і стоїть на боці країн Балтії», – наголосила глава МЗС ФРН.

Вона також підкреслила гібридний характер російської війни та політики, використання кремлем дезінформаційних кампаній, кібератак, перекручування та використання історичних наративів, мови ненависті, спроб розколоти суспільство.

Як повідомлялось, Єврокомісія підтримала представлену Німеччиною схему державної підтримки компаній і підприємств на суму €20 мільярдів для компенсації економічної шкоди внаслідок російського вторгнення в Україну.

 

Морська охорона оголосила мінну небезпеку в гирлах Дунаю

СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 21:14 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340999/

Морська охорона ДПСУ заборонила рибальство та судноплавство у дев’яти гирлах ріки Дунай через небезпеку підриву суден на дрейфуючих мінах, закладених у Чорному морі росіянами.

Джерело: інформація командира 18-го загону Морської охорони ДПСУ, що оприлюднена виконкомом Вилківської міськради Одеської області

Деталі: Через мінну небезпеку заборонено суднопрохід гирлами Очаківське (0−6 км), Прорва, Полуденне, Потапове, Анкудінове, Швидке, Східне та Циганське, у частині Старостамбульського гирла (від гирла Лімба до точки впадання в Чорне море), а також на сполучному каналі та в Жебріянівській бухті.

Зазначається, що заборонено також й вихід маломірних суден у внутрішніх водних шляхах українського району Дунаю.

 

Зеленський про злочини РФ на Київщині: знайдемо кожне прізвище

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 22:07 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7341008/

Президент Володимир Зеленський заявляє, що сучасні технології дозволять знайти всіх російських військових, причетних до воєнних злочинів у Київській області.

Джерело: звернення президента

Пряма мова: “Зробимо все, щоб притягнути до відповідальності кожного російського військового і командира, які винні в цих воєнних злочинах.

Сучасні технології дозволять встановити багато деталей: кожне прізвище, кожну домашню адресу, кожний банківський рахунок. Усе знайдемо”.

Деталі: Зеленський розповів, що президент Європейської ради Шарль Мішель зі своєю командою у середу побував у Бородянці Київської області, яка зазнала сильних руйнувань через російський напад.

“І дуже правильний висновок був зроблений нашими друзями: не може бути миру без справедливості”, – сказав президент.

Передісторя:

2 квітня Київська область була звільнена від російських військ.

На Київщині внаслідок російської агресії загинуло понад 1000 цивільних осіб.

20 квітня рятувальники розібрали всі завали будівель у Бородянці Київської області після наступу Росії, з-під завалів дістали тіла 41 людини.

 

Генпрокурор Латвії каже, що є юридичні підстави та можливості засудити путіна

21.04.2022 00:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3463087-genprokuror-latvii-kaze-so-e-uridicni-pidstavi-ta-mozlivosti-zasuditi-putina.html

Генеральний прокурор Латвії Юріс Стуканс заявив, що існують юридичні підстави та можливості для того, щоб президент рф володимир путін постав перед судом.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Delfi.

«Швидше за все, це (суд над путіним – ред.) могло б відбутися «заочно», але не можна виключати й те, що росія видасть його чи засудить сама – юридично для цього немає перешкод», – вважає Стуканс.

За його словами, згідно з Кримінальним законом Латвії вже розпочато справу про військові злочини та злочин проти людства та миру. При цьому Латвія робитиме все можливе, щоб фіксувати докази, які тільки можна зафіксувати, і особливо важливо збирати дані від постраждалих.

«Відгукнулися вже понад 50 людей, які готові дати свідчення. Процес розпочато. Понад десять осіб уже дали свідчення і ми продовжимо вислуховувати свідків. Також щотижня відбуватимуться міжнародні збори з Україною, Литвою, Польщею, іншими країнами ЄС та Міжнародним кримінальним судом, де обговорюватимуться методи якісного отримання доказів у всіх країнах», – поділився планами генпрокурор.

Щодо доказів, то важливі джерела інформації – постраждалий чи свідок, важливо те, що люди бачили на власні очі. Важливими є також аудіозаписи, відеозаписи та фотографії, що вказують на факти злочинів.

Стуканс пояснив, що згідно з кримінальним правом, того, що показують на ТБ, уже достатньо, щоб довести факт російських злочинів. Але, за його словами, зараз йдеться не про факт злочину, а про людей, які його вчиняють.

«Україна повідомила, що у зв’язку з військовими злочинами розпочато вже понад п’ять тисяч кримінальних справ проти російських чиновників. Тому важливо збирати докази, щоби судити конкретних людей», – пояснив Стуканс.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог робить масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст, сіл, чинить насильство над мирним населенням. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно дають відсіч російським військам і завдають їм великих втрат.

 

ЄС залучить понад 50 радників для розслідування воєнних злочинів в Україні

20.04.2022 23:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3463028-es-zalucit-ponad-50-radnikiv-dla-rozsliduvanna-voennih-zlociniv-v-ukraini.html

Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні додатково залучить 54 міжнародних радників для розслідування воєнних злочинів.

Про це за результатами зустрічі начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького і голови КМЄС в Україні Антті Хартікайнена повідомила пресслужба ОВА, передає Укрінформ.

«Тиждень тому для нас ухвалили новий мандат нашої місії, в межах якого ми плануємо залучати додаткових міжнародних 54 радників, які допомагатимуть нам у цих питаннях (роботі з розслідування воєнних злочинів в Україні. – ред.)”, – зазначив Хартікайнен.

За його словами, місія планує активізувати діяльність, починаючи зі Львова, а також розглядає питання щодо повернення до Києва. Залишається актуальною і тема щодо діалогу з питань громадської безпеки, тобто взаємодія між правоохоронними органами, громадянами та обласною, місцевими адміністраціями, наголосив голова КМЄС.

Консультативну місію ЄС в Україні створили у грудні 2014 року. Тоді з Європи до України прибули міжнародні експерти, готові надавати консультації, з-поміж іншого, з питань безпеки, діяльності поліції, органів судочинства, прокуратури, а також протидії корупції та забезпечення прав людини.

Як повідомлялося, Міжнародний кримінальний суд за зверненням 42 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів внаслідок вторгнення рф в Україну.

Також відповідно до міжнародного кримінального кодексу, прокуратура тієї чи іншої держави може розслідувати воєнні злочини та злочини проти людяності у всьому світі.

 

Історія не забуде воєнних злочинів: президент Євроради приїхав у Бородянку

20.04.2022 14:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3462543-istoria-ne-zabude-voennih-zlociniv-rf-prezident-evroradi-priihav-u-borodanku.html

Під час візиту в Україну, що розпочався вранці, президент Європейської ради Шарль Мішель разом із віцепрем’єром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною відвідав Бородянку.

Як повідомляє Укрінформ, таку інформацію Мішель оприлюднив у Твітері.

«У Бородянці. Як Буча та багато інших міст в Україні. Історія не забуде воєнних злочинів, які тут були скоєні. Не може бути миру без справедливості», – написав президент Європейської ради.

Як повідомлялося, 24 лютого 2022 року росія продовжила військову агресію проти України, що почалася у 2014 році, та розпочала масовані бомбардування мирних українських міст та селищ. Російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях.

Країни Європейського Союзу від початку вторгнення виявили солідарність із народом України. Зокрема, ЄС виділив 1,5 млрд євро для постачання в Україну зброї та летального військового обладнання, що є першим таким випадком за всю його історію.

ЄС застосував вже п’ять послідовних пакетів економічних та індивідуальних санкцій проти росії та її чиновників і готує шостий пакет секторальних санкцій, який може охоплювати ключовий російський імпорт енергоносіїв, зокрема нафти, що на сьогодні залишається головним джерелом живлення російської «машини війни».

 

Єдність НАТО шокувала Путіна – Байден

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 03:17. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341050/

Під час зустрічі з воєначальниками Сполучених Штатів президент Джо Байден сказав, що єдність НАТО шокувала президента Росії Владіміра Путіна.

Джерело: Байден, цитує Reuters

Пряма мова: “Вони (ЗСУ – ред.) більш жорсткі і горді, ніж я думав; я вражений тим, що вони роблять з вашою допомогою”.

“Я не думаю, що Путін розраховував на те, що це зможе згуртувати нас”.

Деталі: У середу президент Джо Байден скликав військових лідерів США на щорічну зустріч у Білому домі, яка мала особливе значення, оскільки війна в Україні вступає в нову небезпечну фазу, а Вашингтон планує додаткову військову допомогу.

За інформацією видання, відкриваючи зустріч, Байден відзначив жорсткість українських військових і сказав, що єдність НАТО шокувала Путіна.

 

Завдяки притоку запчастин Україна збільшила свої ВПС на 20 літаків – США

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 02:08. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341045/

Передача Україні запчастин для військових літаків дозволила Україні збільшити свої військово-повітряні сили на 20 літаків.

Як повідомляє “Європейська правда” із посиланням на CNN, таку заяву зробив високопоставлений чиновник США зі сфери оборони США.

Він не став уточнювати,  яка країна надала запчастини для літаків, але додав – США та інші країни працювали “для того, щоб передати їм (Україні) запчастини, необхідні для того, щоб підняти їх літаки у повітря”.

Потік запчастин дозволив Україні розширити свій парк оперативних військових літаків, попри вторгнення Росії, що досі триває. “Зараз у них більше літаків, ніж три тижні тому”,- додає чиновник.

Нагадаємо, днем раніше прес-секретар Пентагону Джон Кірбі повідомив, що Україна отримала з інших країн допомогу, що дозволила збільшити кількість військових літаків на озброєнні ЗСУ.

“Я хочу сказати, не вдаючись у деталі щодо того, що надають інші країни, що вони (українці)  отримали додаткові платформи, а також деталі, щоб дозволить збільшити свій флот, розмір авіапарку. Я думаю, що на цьому варто зупинитися”, – заявив Кірбі.

У відповіді на запитання журналіста речник уточнив, що в цьому випадку від словом “платформи”, має на увазі “літаки”, не надавши деталей щодо цієї передачі. “Вони (українці) вже отримали нові літаки та запчастини, щоби підняти у повітря більше літаків”, – додав він.

Ці слова дали підстави вважати, що йдеться про передачу літаків.

Втім, згодом Повітряні сили Збройних сил Україні підтвердили, що отримали від союзників запчастини та комплектуючі для літаків – але не нові літаки.

 

Загрози нема – Пентагон про запуск Росією балістичної ракети

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 07:22. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341062/

В оборонному відомстві Сполучених Штатів знали про випробування балістичної ракети Росією і не вбачають у цьому загрози.

Джерело: Пентагон, речниця Білого дому Джен Псакі, цитує CNN

Дослівно: “Росія належним чином повідомила Сполучені Штати відповідно до своїх зобов’язань за новим договором СНО (російсько-американська угода про скорочення стратегічних наступальних озброєнь – ред.) про те, що планує випробувати цю міжконтинентальну балістичну ракету (МБР)…

Ми не вважаємо це випробування загрозою для Сполучених Штатів або їх союзників.

Департамент залишається зосередженим на незаконній і неспровокованій агресії Росії проти України”.

Деталі: Псакі заявила, що випробувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети Росією не змінить позицію Білого дому щодо допомоги Україні.

Вона пообіцяла, що США продовжуватимуть надавати як військову допомогу, так і допомогу в галузі безпеки.

Що передувало: Росіяни провели випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети “Сармат”.

 

Голови сенатів Чехії і Польщі виступили з закликом терміново надати Україні важку зброю 

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 22:51. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7341020/

Голови сенатів Чехії і Польщі звернулися до парламентів країн ЄС, НАТО та інших демократичних країн із закликом терміново надати Україні важку зброю.

Джерело: посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Пряма мова Перебийноса: “Після відвідання Бучі, Ірпеня та Бородянки спікери переконані, що злочини російських окупантів в Україні – це геноцид”.

Звернення політиків дослівно: “Війна вступає у вирішальну фазу і без пришвидшення постачання важкої військової техніки ми піддаємо Україну ризику програти російській імперії,  а самі будемо спостерігати за повільною агонією країни, що бореться, як Давид з Голіафом”.

Деталі: Парламентарі наголосили, що через божевілля російського диктатора ніхто не може бути впевнений, що бої на Дніпрі не перемістяться на Віслу, Сену, Рейн чи ще далі.

Звернення політиків дослівно: “Як вчить нас історія, поступки агресорам чи політика умиротворення – це шлях у пекло, який лише загострює конфлікт, замість того, щоб довести його до завершення”.

Спікери сенатів Польщі та Чехії відвідали звільнені Ірпінь, Бучу та Бородянку 14 квітня.

 

Норвегія передала Україні протиповітряні ракетні системи Mistral

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 10:11. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340854/

Норвегія вирішила передати Україні протиповітряні ракетні системи “Містраль”.

Як повідомляє Aftenposten, про це заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Аріль Грам 20 квітня, пише “Європейська правда”.

“Система протиповітряного захисту “Містраль” – це ефективна зброя, яка використовувалась на флоті, і буде дуже корисною для України”, – сказав міністр. За його словами, зброю вже відправили.

Україні передають фактично увесь запас норвезьких “Містралів” – близько сотні ракет. Їх планували замінювати на інше озброєння, тому для спроможностей збройних сил це не матиме наслідків, пояснили у Міноборони. У Норвегії вони використовувалися на есмінцях і корветах.

“Ці ракети поступово знімаються з озброєння Збройних сил Норвегії, але все одно це сучасна та ефективна зброя… Інші країни також надавали схожі системи”, – зазначив Грам.

“Містралі” використовуються у низці країн та доступні і як портативна зброя, і для використання з пускових установок на транспортних засобах, кораблях та гелікоптерах. Дальність враження цілей – до 6 кілометрів. Зброя передбачена для використання проти літаків та гелікоптерів, які рухаються на малій висоті.

Раніше Норвегія передала Україні 4000 протитанкових ракет, захисне обладнання та інше. З наданням боєприпасів Норвегія відступилася від свого принципу від 1959 року не постачати зброю воюючим країнам.

Президент України Володимир Зеленський у зверненні до норвезького парламенту 30 березня закликав надати зброю, щоб українці могли захищатися. Прем’єр Йонас Гар Стьоре після того казав, що уряд розглядає надання більшої допомоги.

До активнішої підтримки України закликали і в опозиції – у Ліберальній партії заявляли, що Норвегія допомагає “надто мало і надто повільно”; у Консервативній партії теж сказали, що висловили уряду повну підтримку у тому, щоб передати Україні “Містралі”.

 

США навчають близько 50 українських інструкторів використовувати гаубиці

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 21:09. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340997/

США розпочали навчання українських військових поводженню з гаубицями, які Сполучені Штати передають ЗСУ для боротьби з російським вторгненням.

Про це журналістам повідомив високопосадовий представник міністерства оборони США, пише “Європейська правда” з посиланням на CNN.

За словами чиновника, навчання проходять близько 50 українців у країні поза межами України. Чиновник не уточнив, в якій країні вони відбуваються.

“Це невелика кількість українців, трохи більше 50, вони будуть навчені поводженню з гаубицями, а потім зможуть повернутися в Україну та тренувати своїх колег”, – сказав чиновник.

Крім того, він розповів, що до Європи вже прибули американські гаубичні снаряди для відправки в Україну.

В останньому пакеті допомоги на суму 800 мільйонів доларів США заявили, що відправлять загалом 40 000 гаубичних снарядів.

Нагадаємо, перший пакет військової допомоги США на 800 млн доларів оголосили у середині березня, наступний, також на 800 млн – 13 квітня. Зброя почала надходити за лічені дні після оголошення.

До другого пакету увійшли бронетранспортери, артилерійські системи, гелікоптери та безпілотники.

Сполучені Штати направлять більше артилерії в Україну, заявив журналістам у вівторок президент США Джо Байден після розмови з лідерами країн-союзників.

 

Спроби інтегрувати росію в економіку ЄС були помилкою – ексглава МЗС Німеччини

21.04.2022 07:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3463205-sprobi-integruvati-rosiu-v-ekonomiku-es-buli-pomilkou-eksglava-mzs-nimeccini.html

Колишній міністр закордонних справ (2017-2018) та економіки (2013-2017) Німеччини Зігмар Габріель визнав особисті прорахунки щодо російського проєкту магістрального газопроводу в обхід України “Північний потік-2”.

Про це він повідомив в опублікованому 20 квітня інтерв’ю газеті Die Welt, повідомляє Укрінформ із посиланням на DW.

Зокрема він сказав, що “не прислухатися до східних європейців, коли ті заперечували” було помилкою.

Однак, на його думку, було б неправильним покладати на Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН) усю відповідальність за енергетичну залежність ФРН від російського природного газу.

Ексміністр пояснив, що не лише німці сподівалися, що за рахунок тісних торговельних відносин із росією її можна інтегрувати до європейських інституцій.

«Східні європейці завжди називали це ілюзією – і вони мали рацію”. Але звинувачувати лише соціал-демократів у залежності Німеччини від російських енергоносіїв – це не що інше, як шукати “цапа-відбувайла”», – вважає він.

На думку Габріеля, частково відповідальність за стратегічну помилку несе консервативний блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС). Вони припустилися помилки в тому, що з 2005 року політику щодо рф вершила канцлер Ангела Меркель, яка очолювала цю партію.

Рішення продовжувати розширювати енергетичні відносини з росією навіть після анексії нею Криму Зігмар Габріель пояснив тодішніми надіями на дипломатичне вирішення конфлікту на сході України. Як зазначив колишній глава МЗС ФРН, “ймовірно, слід визнати, що переговори про припинення вогню у 2014 році були б дуже складними, якби одночасно було зупинено “Північний потік – 2”.

Нагадаємо: 22 лютого канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що сертифікація газопроводу “Північний потік – 2” припиняється через визнання росією “днр” та “лнр”. А 23 лютого президент США Джо Байден розпорядився запровадити санкції щодо компанії Nord Steam 2 AG та її керівництва.

 

Дехто в НАТО хоче, щоб війна в Україні продовжувалася – голова МЗС Туреччини

ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 00:30. УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/04/21/7138141/

Деякі країни-члени НАТО хочуть, щоб війна в Україні продовжувалася, щоб добитися більшого послаблення Росії.

Як повідомляє “Європейська правда”, таку заяву в інтерв’ю телеканалу CNN Turk зробив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Він зазначає, що  Туреччина не думала, що російсько-українська війна триватиме так довго після мирних переговорів у Стамбулі, що пройшли 29 березня.

“Але після зустрічі міністрів закордонних справ НАТО склалося враження, що …. в країнах-членах НАТО є ті, хто хоче, щоб війна продовжувалася. Нехай війна продовжується, а Росія слабшає”, – стверджує Чавушоглу.

Турецький дипломат також прокоментував  можливість зустрічі Владіміра Путіна та Володимира Зеленського. За його словами, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган постійно контактує з ними обома.

“Президент Ердоган буде знову говорити з лідерами найближчими днями. Я розмовляв сьогодні з (головою МЗС РФ) Лавровим та з (міністром закордонних справ України) Кулебою вчора”, – додав Чавушоглу.

Він додає – зустріч Путіна і Зеленського в Туреччині все ще можлива: “В принципі, вони обоє говорять позитивно про те, щоб зібратися разом, коли будуть відповідні умови”.

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що атаки на мирних жителів в Україні загальмували успішний хід переговорів між Москвою та Києвом за посередництвом Анкари.

“Сторони домоглися відчутного прогресу в переговорах, але кадри з Бучі та Ірпеня, використання як мішеней мирних жителів Краматорська кидають тінь на наші зусилля”, – сказав він.

Утім Ердоган запевнив, що Туреччина продовжить зусилля щодо досягнення “задовільного для сторін та міжнародного співтовариства” результату російсько-українських переговорів у Стамбулі.

 

Уряд Німеччини викреслив усе важке озброєння зі списку військової допомоги Україні – Bild

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 09:27. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341075/

Міністерство оборони Німеччини виключило все важке озброєння зі списку, направленого Україною, хоча німецька промисловість готова поставити багато озброєнь у короткостроковій та середньостроковій перспективі.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише Bild, у розпорядженні якого є українські та німецькі списки.

У списку, спрямованому Україною з проханням надати озброєння для боротьби з російським вторгненням, була низка важких озброєнь: танки “Leopard”, БТР “Puma” та “Marder”, БТР “Boxer”, “Fuch”.

Крім того, Україна повідомила федеральний уряд і промисловість Німеччини про гостру потребу в реактивних системах залпового вогню та протикорабельних ракетах, а також протитанкових ракетах типу “Milan” і “Spike”.

Ще в середині березня майже все озброєння, яке запросило Україна, було в списку поставок німецької промисловості – навіть сучасні танки Leopard 2.

За даними видання, після цього Міноборони на наполегливу вимогу канцелярії Олафа Шольца почало скорочувати списки – і в результаті перелік можливого експорту озброєнь німецької військової промисловості в Україну скоротився з 48 до 24 сторінок.

Зникло все важке озброєння, яке німецька промисловість хотіла продати Україні. З 15 початкових запитів України на озброєння залишилося лише три, причому деякі з них мають альтернативи.

Загальна вартість усіх “консолідованих” німецьких озброєнь для України становить лише 307 мільйонів євро, хоча уряд Німеччини заявляв про виділення 1 млрд євро, більша частина якого нібито мала піти Україні.

У німецькому експортному списку озброєнь, складеному в дуже загальних рисах з міркувань безпеки, є транспортні засоби, особисте спорядження, датчики та засоби розвідки, боєприпаси, матеріально-технічне забезпечення, зброя та стрілецька зброя, а також “польове обладнання” для України.

Видання зазначає, що планується постачання сучасних пристроїв, таких як високотехнологічні радари та дистанційно керовані бойові модулі для встановлення на українську бронетехніку.

Транспортні засоби включають модернізовані повнопривідні автомобілі, броньовані вантажівки, броньовані автобуси та майже 100 важких напівпричепів HX81 для швидкого перевезення українських танків.

Але важкого озброєння у списку немає.

Повідомляється, що Міністерство оборони України після отримання інформації про скорочений список надіслало німецькій стороні ще два запити: 9 квітня Київ знову запросив у Берліна танки “Leopard-2” та самохідні гаубиці, а 16 квітня – зенітно-ракетні комплекси “IRIS-T”.

За даними видання, ︎німецький уряд проігнорував ці листи.

19 квітня канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина не постачає важке озброєння, оскільки цього не роблять і інші країни, наприклад, США, Канада, Великобританія, Франція.

Насправді США та Великобританія, а також Австралія та Нідерланди постачають важке озброєння в Україну.

Нагадаємо, заступник генерального інспектора Бундесверу Маркус Лаубенталь заявив, що такі поставки можуть ослабити німецьку армію.

Речник уряду Німеччини заявив, що Берлін більше не бачить можливості постачати в Україну зброю із запасів Бундесверу.

 

Міністри фінансів країн G7 оголосили про допомогу Україні у понад $24 мільярди

21.04.2022 07:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3463218-ministri-finansiv-krain-g7-ogolosili-pro-dopomogu-ukraini-u-ponad-24-milardi.html

Міністри фінансів країн G7 анонсували додаткову підтримку Україні на суму понад 24 мільярди доларів на 2022 рік та висловили готовність її збільшити в разі потреби.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

У своїй заяві міністри також висловили жаль щодо участі росії в міжнародних форумах, включаючи зустрічі G20, Міжнародного валютного фонду та Світового банку цього тижня.

«Міжнародні організації та багатосторонні форуми більше не повинні вести свою діяльність з росією у звичайній манері», – заявили міністри.

Як повідомляв Укрінформ, раніше канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що країни G7 пообіцяли Україні 50 млрд євро, більшість з яких уже є в розпорядженні, решта незабаром буде зібрана.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року російська федерація розпочала неспровоковану війну проти України. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста і селища України, катують і вбивають мирне населення.

 

Росіян почали бойкотувати на зустрічах G20 – Bloomberg

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 20:41. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7340991/

Міністри фінансів країн G20 і керуючі центральними банками залишили зустріч у середу 20 квітня, коли почали виступати російські офіційні особи.

Джерело: Bloomberg

Деталі: За словами людей, знайомих з подіями, міністр фінансів США Джанет Йеллен та інші міністри фінансів та керуючі центральними банками залишили зустріч G20 у середу, коли російські офіційні особи почали виступати перед присутніми.

Крім того, зазначається, що у страйку також взяв участь міністр фінансів України Сергій Марченко.

За словами джерел, засідання здебільшого було присвячене економічним ризикам, пов’язаним із вторгненням Росії в Україну.

Один із співрозмовників журналістів сказав, що деякі офіційні особи, які були присутні на заході, практично вимикали свої камери, коли говорили російські офіційні особи.

 

Марченко під час виступу на сесії G20 закликав посилити фінансову підтримку України

21.04.2022 00:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3463096-marcenko-pid-cas-vistupu-na-sesii-g20-zaklikav-posiliti-finansovu-pidtrimku-ukraini.html

Міністр фінансів України Сергій Марченко під час виступу на сесії G20 “Глобальна економіка та ризики”, що наразі триває у Вашингтоні, закликав посилити фінансову підтримку України в умовах повномасштабної агресії рф.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінфіну у Фейсбуці.

«Щоб перемогти у цій війні, зупинити кризу та повернути інші країни з фінансової прірви – світ має забути про відмінності між країнами та скоординувати дії, щоб зупинити війну та змусити росію вивести свої війська з суверенної території України. Для того, щоб український уряд працював у повну силу і щоб ми могли продовжувати надавати всі необхідні послуги нашому населенню, як ми це і робимо зараз, закликаємо виділити частину своїх ресурсів у будь-якій формі для потреб бюджету України», – зазначив Марченко.

Звертаючись до лідерів фінансового світу, він наголосив, що наслідки війни відчуває не тільки Україна. Війна уповільнює зростання, підвищує ціни на харчові продукти та енергію, пришвидшується інфляція та знижуються доходи, одночасно порушуючи торгівлю та ланцюжки поставок у всьому світі.

У Мінфіні зазначають, що Україна, в особі міністра фінансів України Сергія Марченка, вперше в історії бере участь у засіданні G20. Зустріч G20 є наймасштабнішим міжнародним фінансовим заходом у році.

Під час виступу представників рф, українська делегація та численні лідери фінансового світу залишили залу.

24 лютого 2022 року росія продовжила військову агресію проти України, що розпочалася 2014 року, і розпочала масовані бомбардування мирних українських міст і сіл.

ЄС застосував уже п’ять послідовних пакетів економічних та індивідуальних санкцій проти росії та її чиновників і готує шостий пакет секторальних санкцій, який може охоплювати ключовий російський імпорт енергоносіїв, що на сьогодні залишається головним джерелом живлення російської «машини війни».

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня у Вашингтоні відбулася зустріч міністрів фінансів і керуючих Центробанків країн G20.

 

Країни G7 закликали згортати співпрацю з РФ та висловили жаль через її участь у зустрічі G20

ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 08:05. УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/04/21/7138145/

Міністри фінансів країн Групи семи у спільній заяві повторили осуд війни РФ проти України, підкресливши, що через ці обставини продовжувати традиційну співпрацю з Росією неможливо.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це вони заявили після зустрічі Групи двадцяти.

Міністри наголосили, що це неспровокована і невиправдана агресивна війна, яка кричуще порушує міжнародне право. “Цей осуд поділяють 141 країна світу в ООН, і на цьому наголошували більшість членів G20 сьогодні вранці”, – зауважили міністри.

Вони нагадали про рішення Міжнародного суду ООН, яке зобов’язує Росію зупинити війну, розв’язану під приводом нібито запобігання “геноциду” в Україні, та закликали негайно вивести війська з території України.

“Ми приєднуємося до заяв наших лідерів і глав МЗС від 7 квітня про найсуворіше засудження жахливи звірств, скоєних російськими військовими… Міжнародним організаціям та форумам не варто і далі вести відносини з Росією “як завжди”. Ми будемо тісно співпрацювати з партнерами, щоб діяти належним чином на основі спільних інтересів та правил відповідних інституцій. Ми висловлюємо жаль у зв’язку з участю Росії у міжнародних форумах, зокрема G20, зустрічах Міжнародного валютного фонду та Світового банку цього тижня”, – йдеться у заяві.

Західні ЗМІ з посиланням на свої джерела повідомляли, що низка західних посадовців влаштували бойкот участі Росії у зустрічі Групи двадцяти та демонстративно вийшли з зали під час виступу міністра фінансів РФ.

Першими вийшли міністерка фінансів США Джанет Єллен та голова ЄЦБ Крістін Лагард, далі – ще кілька посадовців, у тому числі  голова Федерального резерву США Джером Павелл і віцепрем’єрка Канади Христя Фріланд.

Можливий бойкот зустрічі G20 через дії Росії та ідея про її виключення з цього формату обговорювалися у багатьох західних столицях – відповідні заклики на найвищому рівні лунали від СШАКанади, Британії. Проте у Групі двадцяти це підтримали Росіян почали бойкотувати на зустрічах G20 – Bloomberg

 

Щодня росія демонструє нові виміри насильства – Бербок

20.04.2022 11:48

росія з кожним днем своєї війни проти України демонструє все нові виміри насильства.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком турне по країнах Балтії, передає Укрінформ.

«Війна на європейському континенті триває вже майже вісім тижнів, і щотижня ми відчуваємо нові виміри насильства та жорстокості з боку росії. Лише рішуча готовність України захищати себе встановлює ефективні межі російської агресії», – сказала міністр.

Вона зазначила, що путін не зважає на людське життя, міжнародне право, можливості життя та розвитку свого власного народу. Роблячи це, він також знищив значну частину архітектури європейської безпеки, на якій континент будувався останні десятиліття і яка також була гарантією безпеки, особливо для східноєвропейських друзів.

Під час своєї поїздки до країн Балтії Бербок хоче дати зрозуміти, що Німеччина враховує нові реалії з усіма їх наслідками. ФРН рішуче підтримує Україну в її боротьбі за виживання зброєю, фінансовою підтримкою та іншими жорсткими санкціями проти основи влади путіна, нагадала дипломат. Водночас Німеччина зміцнює власну боєздатність і робить свій внесок у перебудову безпеки в Європі, щоб наші партнери могли розраховувати на Німеччину, сказала вона.

Глава МЗС зазначила, що Латвія, Естонія і Литва демонструють справжню стійкість: протягом багатьох років вони інвестували в безпеку свого енергопостачання, свою ІТ-інфраструктуру, стійкість медіа-ландшафту та обороноздатність, адже в цих країнах люди роками інтенсивно і з занепокоєнням дивляться на росію. Бербок хоче уважно вислухати їх думки та вивчити досвід.

«При цьому ще раз хочу наголосити: у надзвичайній ситуації ми захистимо кожен квадратний сантиметр нашої спільної території (північноатлантичного) альянсу», – заявила Бербок. Вона нагадала, що в Литві провідну роль у присутності НАТО вже взяв на себе Бундесвер. Німеччина готова зробити ще більше для забезпечення безпеки своїх партнерів, запевнила політик.

Бербок відвідає три країни Балтії 20-22 квітня. У Ризі має відбутися зустріч у форматі «В3+1». Окрім зустрічей із керівництвом трьох балтійських країн колегами та переговорів з колегами глава німецького МЗС має намір відвідати Центр передового досвіду НАТО зі стратегічних комунікацій у Ризі та контингент, дислокований у Руклі в рамках розширеної передової присутності НАТО, яким керує Німеччина.

 

США закривають лазівки: запроваджують санкції проти російської крипти та банку 

СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 22:45 – ДАНА ГОРДІЙЧУК  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/04/20/686039/

Сполучені Штати запровадили нові санкції, які мають обмежити можливість Росії обходити заборони – до переліку увійшли російські майнери криптовалюти, банк та пропагандитська мережа олігарха Константіна Малофєва.

Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів США.

Під нові обмеження за сприяння ухиленню від санкцій увійшли понад 40 фізичних і юридичних осіб на чолі з російським олігархом Константіном Малофєєвим. Зокрема, заборони торкнуться російської індустрії видобутку (майнінґу) криптовалюти, яка є третьою за величиною у світі.

А саме, під повне замороження активів у США потрапив “Транскапіталбанк” (ТКБ) – російський приватний комерційний банк, який пропонував декільком банкам в Азії варіанти ухилення від міжнародних санкцій.

Наприклад, TKB запропонувала своїм клієнтам можливість здійснювати транзакції через свою власну банківську систему TKB Business, місцеву альтернативу SWIFT.

Крім того, США наклали санкції проти мережі олігарха Константіна Малофеєва, який ще з 2014 року знаходиться під санкціями за фінансування терористів на Сході України. США накладають санкції на мережу Малофеєва під назвою Міжнародне агентство суверенного розвитку (IASD). Вона позиціонує себе ніби як фінансовий консалтинг, але на практиці разом із російським урядом шукає можливості ведення бізнесу для підсанкційних російських компаній.

Разом із мережею під санкції потрапили топпосадовці Агентства та її “дочок”. У перелік потрапила також московська компанія MarGlo, теж пов’язана з Малофеєвим, мета якої була надавати фінансові послуги від імені підсанкціних компаній.

Інше крило мережі Малофеєва – організація “Царьград”, завданням якої є поширення кремлівської пропаганди та дезінформації для російського уряду. Ця організація виступала посередником між проросійськими політиками у ЄС та Кремлем. Вона, разом зі своїм керівником Павлом Кузьміним, потрапили у новий санкційний список.

ТОВ “Аналітичний центр Катехон” (Катехон), розташоване в Москві, теж прикидається аналітичним центром для розповсюдження антизахідної та прокремлівської дезінформації та пропаганди, яка націлена на маргінальну аудиторію на Заході.

Також під санкції потрапили компанії, які займаються майнінґом криптовалют, аби не дозволити РФ обійти таким чином санкції. А саме, обмеження торкнуться компанії “Бітрівер” та її десяти “дочок”.

 

США оприлюднили новий раунд санкцій проти Росії

СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 22:10. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7341009/

Сполучені Штати в середу оприлюднили новий пакет санкцій проти Росії, націлений на ключовий комерційний банк РФ і мережу з більш ніж 40 фізичних та юридичних осіб на чолі з підсанкційним російським олігархом Костянтином Малофеєвим.

Про це повідомило міністерство фінансів США, пише “Європейська правда“.

У заяві міністерства відзначається, що Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) визначило юридичних та фізичних осіб, причетних до спроб ухилення від санкцій, запроваджених Сполученими Штатами та їхніми міжнародними партнерами проти Росії.

Під санкції потрапили російський комерційний банк “Транскапіталбанк” і глобальна мережа з понад 40 фізичних і юридичних осіб на чолі з підсанкційним російським олігархом Костянтином Малофєєвим, включаючи організації, основна місія яких полягає в сприянні ухилянню російських організацій від західних санкцій.

Усі організації, що належать Малофєєву на 50 відсотків або більше, підпадають під санкції, включно з “Царьград Медиа”.

Санкції торкнуться компаній, що працюють у російській індустрії видобутку віртуальної валюти, яка, як повідомляється, є третьою за величиною у світі. Зокрема, під санкції потрапить один з найбільших операторів дата-центрів для майнінгу криптовалют BitRiver та 10 його російських “дочок”.

Крім того, Держдеп США запроваджує візові обмеження щодо 635 громадян Росії, які причетні до придушення інакодумства в Росії та за кордоном, причетні до діяльності, що загрожує територіальній цілісності України, а також причетні до порушень прав людини у в’язницях та місцях неофіційного тримання під вартою у підконтрольних Росії районах Донбасу.

Візові обмеження також стосуватимуться трьох російських чиновників за причетність до грубих порушень прав людини та 17 осіб, відповідальних за підрив демократії в Білорусі.

 

США занепокоєні підтримкою Китаєм дій РФ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 20 КВІТНЯ 2022, 23:29  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/20/7341027/

Сполучені Штати турбує посилення у  Китаї  російської дезінформації про НАТО та війну в Україні.

Як повідомляє “Європейська правда“, така заява заступниці Держсекретаря США Венді Шерман розміщена на сайті Держдепу.

“Вона висловила занепокоєння США стосовно підтримки Китаєм російської агресії, в тому числі шляхом посилення російської дезінформації про НАТО та російську війну проти України, та закликала до продовження трансатлантичної координації з метою захисту заснованого на законах міжнародного правопорядку”, – вказано у повідомленні.

Це не єдина розмова про Китай топ-урядовців США.

Раніше повідомлялося, що міністр оборони США Ллойд Остін вперше за останні місяці провів розмову із своїм китайським колегою, висловивши йому занепокоєння американської щодо можливого надання Китаєм військової допомоги РФ.

Міноборони Китаю у відповідь зазначає, що у відповідь Пекін “вимагає, щоб США припинили свої військові провокації на морі та не використовували українське питання, щоб дискредитувати, підставляти, погрожувати чи здійснювати тиск на Китай”.

 

Макрон переміг Ле Пен у передвиборчих дебатах — голосування глядачів

21.04.2022 02:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3463130-makron-peremig-le-pen-u-peredviborcih-debatah-golosuvanna-gladaciv.html

Чинного президента Франції Еммануеля Макрона глядачі визнали переконливішим за лідера ультраправого “Національного об’єднання” Марін Ле Пен у передвиборчих дебатах.

Про це повідомляє телеканал BFMTV, який здійснював трансляцію дебатів між цими двома претендентами на пост президента Франції та оприлюднив результати голосування телеглядачів, передає Укрінформ.

Згідно з опитуванням Elabe, L’Express у партнерстві з SFR, Макрона найпереконливішим під час цих дебатів визнали 59% глядачів.

39% глядачів визнали більш переконливою Ле Пен, ще 2% взагалі не прокоментували свою позицію.

Дебати тривали майже три години. Макрон і Ле Пен дискутували з тем внутрішньої та зовнішньої політики, економіки, екології, соціальних питань, тем еміграції та дискримінації тощо.

Як повідомляв Укрінформ, Макрон і Ле Пен вийшли у другий тур виборів президента Франції, який відбудеться у неділю, 24 квітня.

 

Німці фінансували російський фашизм, у боротьбі з яким гинуть українці – історик

21.04.2022 04:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3463155-nimci-finansuvali-rosijskij-fasizm-u-borotbi-z-akim-ginut-ukrainci-istorik.html

Упродовж всього періоду незалежності України Німеччина фіксувала російський фашизм, вважає відомий американський публіцист і історик Тімоті Снайдер.

Як передає Укрінформ, про це він написав у Твіттері.

«Упродовж тридцяти років німці читали українцям лекції про фашизм. Коли фашизм справді прийшов, німці фінансували його, а українці гинуть у боротьбі з ним», – зазначив він, маючи на увазі кошти, які ФРН платила росії за енергоносії.

В іншому твіті він зауважив, що Німеччина, з урахуванням її економічних можливостей надала Україні досить мало допомоги у війні проти рф.

«Серед країн, які допомогли Україні, найбільше (відносно обсягів ВВП) це зробила Естонія, а найменше – Німеччина», – написав історик.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 175

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua