Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 13.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 13.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

111-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Маріуполь

13 червня 2014 року українські воїни звільнили Маріуполь від путінських терористів. У травні 2022 року Маріуполь знову в окупації, до того ж його мешканці заблоковані загарбниками і не можуть покинути місто.

Звільнення Маріуполя стає місією українства. Захисники Маріуполя: «Азов» – це вся Україна.

В Маріуполі путінське варварство доповнюється черговими фактами: нові поховання у дворах, 50 тисяч маріупольців вивезено насильно в рф та ТОРДО, путінці прискореними темпами відновлюють залізницю для мародерства через порт, торгують краденою гуманітаркою, пришвидшено зносять розбомблені будівлі разом із жертвами в них тощо.

Публічні маркери:

«Зеленський: Ми визволимо Маріуполь утретє і не дозволимо зробити місто мертвим»

«Захисники обіцяють відвоювати Маріуполь: Путін думає, що “Азов” під “Азовсталлю”, але “Азов” – вся Україна»

«Зеленський показав фото Маріуполя під окупацією й пообіцяв звільнити, як у 2014 році»

«У дворах Маріуполя щодня з’являються нові поховання»

«У Маріуполі біля розбомбленого театру показують з машин російську пропаганду»

«Понад 50 тисяч маріупольців депортували до росії та ОРДО»

«Ворог у прискореному темпі намагається відновити залізничну колію в Маріуполі»

«Ткаченко оприлюднив ролик про «Азовсталь» і оборонців Маріуполя

«У Маріуполі росіяни разом з колаборантами торгують краденою гуманітаркою»

«У Маріуполі росіяни до 1 вересня планують знести зруйноване житло – компенсацій не буде»

Алжирський демарш

Розрив відносин алжирської влади з Іспанією вказує на радикалізацію сил путінізму по всьому світу, особливо в частинах, де існують історичні протиріччя територіального характеру.

Путінці пішли в наступ, щоб увесь світ перетворити в хаос протистояння.

В алжирській карті політичні рішення наразі не впливають на економічні вигоди, які в умовах санкцій щодо московії стають вирішальними.

Натомість Чорногорія, де путінці почували себе вільно, перейшла до наступу на їхні привілеї і тіньові схеми скупки майна.

Путінці продовжують створювати умови для самоліквідації правозахисних організацій («Комітет проти катувань»), які зараз змушені носити ярлик «іноагентів», хоча це організації із захисту прав громадян від свавілля силовиків в путінській умовній рф.

  • Міністр економіки Іспанії Надія Кальвіно заявила, що рішення Алжира розірвати угоду про дружбу і партнерство з Іспанією пов’язане зі зближенням цієї країни з Росією.

Про це вона розповіла в інтерв’ю радіо Catalunya, повідомляє “Європейська правда”.

За словами Кальвіно, на останніх зустрічах у межах Міжнародного валютного фонду, які вона очолювала, помітила, “що Алжир усе більше й більше зближався з Росією, і тому це (рішення розірвати угоду) мене не здивувало”.

Водночас міністерка запевнила, що постачанням газу з Алжиру до Іспанії загроз немає.

Минулого тижня влада Алжиру оголосила про розірвання угоди про дружбу і співробітництво з Іспанією. Причиною такого кроку назвали зміну позиції Мадрида щодо невизнаної країни Західна Сахара.

Цю територію, яка раніше була іспанською колонією, у 1975 році анексувало сусіднє Марокко. Алжир підтримує у ній повстанський рух за незалежність. Відтоді між Іспанією, Алжиром і Марокко тривають напружені відносини через статус Західної Сахари.

Після цього в ЄС закликали Алжир переглянути своє рішення, а також заявили, що готові вдатися до дій для захисту інтересів своїх держав-членів.

Міністерка економіки Іспанії подякувала ЄС за таку позицію і додала, що “на сьогодні найважливішою річчю є зміна позиції Алжиру”.

Алжир є важливим постачальником енергоресурсів для Іспанії: у 2021 році Мадрид імпортував звідти понад 40% природного газу для споживання. Крім того, Алжир (як і Марокко) грає певну роль у стримуванні нелегальної міграції до Іспанії.

В умовах поступової відмови ЄС від російських енергоносіїв Алжир є одним із альтернативних джерел природного газу. Так, у квітні угоду про постачання алжирського блакитного палива уклала Італія

  • Чорногорія, яка приєдналась до санкцій ЄС проти Росії, арештувала на своїй території активи 34 громадян Росії, серед яких – депутати Держдуми та співробітник адміністрації Путіна Алєксєй Громов, якого ЗМІ називають куратором кремлівської пропаганди.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Список росіян, чиї активи Чорногорія арештувала на своїй території, в понеділок опублікувало видання Vijesti.

Так, у переліку є депутати російської Держдуми від “Единой России” (Анна Кузнєцова, Леонід Івлєв, Віктор Казаков тощо), КПРФ (Олег Смолін, Олег Лєбєдєв, Іріна Філатова), ЛДПР (Васілій Власов) і “Справедливой России” (Дмітрій та Андрєй Кузнєцови).

Крім того, в переліку є тезка члена Ради безпеки Росії Сергія Іванова та першого заступника глави адміністрації президента РФ Алєксєя Громова. ЗМІ повідомляли, що саме він курує у Кремлі пропаганду та інформаційну політику, зокрема через державні телеканали.

Як зазначає російське розслідувальне видання “Проект”, жоден із представників російської влади, чиї імена збігаються з іменами в опублікованому списку, офіційно не володіє нерухомістю за кордоном.

За даними джерел Vijesti в уряді Чорногорії, опублікований перелік не є остаточним і може корегуватися з урахуванням інформації, яка буде отримуватись.

  • Члени російського правозахисного об’єднання «Комітет проти катувань» прийняли рішення про його ліквідацію після внесення до реєстру «іноземних агентів».

Як передає Укрінформ, про це організація повідомила “Медузі“.

В організації наголосили, що статус «іноагента» не дозволить юристам відвідувати суди, зустрічатися з представниками влади, у тому числі з «депутатами, уповноваженими з прав людини у регіонах, прокурорами та керівниками слідчого комітету». «Постраждалі від тортур та поліцейського насилля фактично позбавляються шансу добитися справедливості», — йдеться у заяві.

Водночас в об’єднанні заявили, що не можуть «кинути 188 справ, робота у яких ведеться наразі», і повідомлять про свої плани «найближчим часом».

  • У понеділок, 13 червня, до порту Ла-Коруньї (Іспанія) прибуло судно Alppila з 18 тис. тонн української кукурудзи. Вантаж везли новим маршрутом через Балтійське море.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на пресслужбу порту.

У порту заявили, що загалом йдеться про 18 тисяч тонн української кукурудзи, розвантаження судна очікується вже завтра.

Група виробників кормів для тварин із Галісії Agafac заявила, що це перша партія українського зерна, яка прибула до Іспанії новим маршрутом – через Балтійське море. російські кораблі блокують порти України у Чорному морі з початку повномасштабної війни.

Публічні маркери:

«В Іспанії побачили “російський слід” у рішенні Алжиру розірвати відносини».

«У Чорногорії арештували активи депутатів Держдуми та куратора кремлівської пропаганди – ЗМІ».

«У росії «Комітет проти катувань» оголосив про самоліквідацію».

25% посівних площ України – поля агресії путінського варварства

Світ традиційно потерпає від напруги в постачанні продовольства. Особливо ця криза загострилася зараз, на тлі війни в Україні після майже 3-річної ковідної епопеї.

Путінці нищать українські простори посівних площ, вилучаючи із обороту більше ніж 25% безпосередньо польового ресурсу (це без врахування інших інфраструктурних катастроф, які путінці інспірують щодоби).

Україна разом із партнерами організувала постачання продовольства, то ж крім суходолу, вивезення минулорічного урожаю відбувається тепер і морським шляхом через країни Балтії.

Маніпуляція продовольством в світових масштабах – нова форма глобального злочину путінців перед людством, який має знайти відображення в міжнародному законодавстві, щоб унеможливити подібні випадки зернового геноциду у майбутньому.

  • Через війну посівний клин в країні цього року зменшився на 25%, але це у жодному разі не загрожує продовольчій безпеці України.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на брифінгу на тему: «Результати завершення посівної кампанії в Україні в умовах війни» в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

За його словами, головна відмінність цьогорічної посівної, за винятком екстремального характеру її проведення в умовах бойових дій – це зміна аграрних пріоритетів у сільгоспвиробників та часткове зменшення виробництва експортно-орієнтованих культур. І відповідно, можливі втрати експортного потенціалу.

«І хоча в цілому посівні площі скоротилися майже на чверть, але разом з тим відбулася певна зміна в структурі посівного клину з точки зору пріоритетності культур. На це вплинуло декілька факторів, а саме: блокування чорноморських портів та неможливість вирощування у воєнний час більш ресурсоємних вибагливих культур», – вказав заступник міністра.

Наприклад, за його словами, якщо торік в Україні було засіяно 42 тис. га ярої пшениці, то цього року майже 200 тис. га.

Аналогічна ситуація з ячменем, вівсом, якого посіяно більше 160 тис. га, гороху – 130-150 тис. га. Посівні площі дефіцитної та дорогої нині гречки становлять близько 80 тис. га.

Цукрових буряків також посіяно немало – понад 180 тис. га, що, за словами заступника міністра, цілком достатньо для забезпечення внутрішнього споживання і навіть експорту.

За даними Висоцького, найбільші зміни в структурі посівів відбулися у таких класичних експортно-орієнтованих категорій культур, як кукурудза, соняшник та соя.

«Посіви сої, цієї найбільш невибагливої до міндобрив культури, склали трохи менше попереднього року – близько 1,25 млн га (минулого – 1,3 млн га). Посіви соняшнику збереглися на рівні 4,7 млн га. А от кукурудзи посіяно менше, ніж минулого року – 4,6 млн га у порівнянні з минулорічними 5,5 млн га. Хоч вона і дає більший врожай та на відміну від інших культур складна в логістиці», – зазначив Висоцький.

  • У понеділок, 13 червня, до порту Ла-Коруньї (Іспанія) прибуло судно Alppila з 18 тис. тонн української кукурудзи. Вантаж везли новим маршрутом через Балтійське море.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на пресслужбу порту.

У порту заявили, що загалом йдеться про 18 тисяч тонн української кукурудзи, розвантаження судна очікується вже завтра.

Група виробників кормів для тварин із Галісії Agafac заявила, що це перша партія українського зерна, яка прибула до Іспанії новим маршрутом – через Балтійське море. російські кораблі блокують порти України у Чорному морі з початку повномасштабної війни.

  • російська федерація завдає навмисних ударів по сховищах із зерном в Україні, краде українське зерно із захоплених територій та використовує блокаду морських портів України як знаряддя війни і провокує такими діями глобальний голод.

Про це в інтерв’ю французькому виданню Journal du Dimanche заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає Укрінформ з посиланням на сайт Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз не забороняв експорт українського зерна або експорт російського зерна, або добрив. Але хто бомбить зернові елеватори, хто знищує врожай або краде його? Це робить ЄС чи ж росія? Хто блокує українські порти своїми військовими кораблями – ЄС чи ж росія? Саме у цьому полягають труднощі у забезпеченні морського транспорту у Чорному морі, і ми маємо зробити все, щоб розв’язати цю проблему. Я повторюю: росія використовує зернову блокаду як зброю війни, всі повинні бути свідомими цього. І якщо зернові та соняшник не зможуть покинути українські порти – так, у світі відбудеться голод», – сказав високий представник ЄС.

Він зауважив, що вирішальне слово у розблокуванні українських портів та у вивезенні українського зерна на зовнішні ринки має сказати ООН.

Він зауважив, що росія розгорнула шалену пропагандистську кампанію, намагаючись звинуватити ЄС та його політику санкцій у глобальній продовольчій кризі, але при цьому кремль не робить нічого, щоб полегшити становище найбільш вразливих країн, зокрема, на Африканському континенті.

Публічні маркери:

«Україна втратила через війну 25% посівних площ – Мінагрополітики».

«Везли новим маршрутом: судно з українською кукурудзою прибуло до Іспанії — CNN».

«рф завдає навмисних ударів по зерносховищах в Україні та провокує голод у світі – Боррель».

«рф використовує продовольчу кризу як інструмент ведення війни – Подоляк».

Зброя світового порятунку: 1000 гаубиць калібру 155 мм; 300 РСЗВ; 500 танків; 2000 одиниць бронетехніки; 1000 дронів

Режим кремля продукує в Україні рецидиви комунікаційно-контентного програмування населення, спрямованого на тотальне знищення всього українського через формування емоційних станів ненависті, заздрості, помсти і просто відторгнення всього людського.

Система санкцій щодо путінців, якщо на неї дивитися з позиції від 2014 року і дотепер, є основою реальної мобілізаційної політики путінізму проти світу. Тобто, чим більше санкцій проти росії, тим вище ступінь єднання влади і суспільства в рф в протидії світовій демократії.

За межами цього залишається національно-етнічний потенціал народів рф щодо реальної протидії кремлівському режиму з одного боку, і механізми та засоби, які б могли привести в дію цей потенціал.

Путінці нарощують наступальні дії. Рівень переваги агресора в техніці, озброєнні, боєкомплекті та силах нападу перевершує всі показники України. Нинішній етап протистояння – вирішальний для зміни ситуації в позитивний бік для України і її партнерів. Однак він потребує потужної наступальної зброї, яка б могла сприяти стратегічному перелому в бойових діях по визволенню України.

Вихід публічно-дипломатичних розмов на предметну (цифрову) шкалу збройних потреб, яка вражає масштабом невідкладних потреб Сил оборони, потребує системного публічного пояснення.

До того ж, важливо системно щодобово доводити нашим міжнародним партнерам (керівництву, парламентським силам, громадськості), що динамічно-мінливий периметр оборони України сягає майже три тисячі кілометрів кордонів із путінським режимом, бо включає нині й білорусь. Ще один аспект – звільнені території не можна вважати повністю повернутими до мирного відновлення.

Путінці продовжують прикордонне тероризування України далекобійною зброєю, а відступаючи вони потім системно обстрілюють населені пункти, що залишили, з метою тотального знищення цих середовищ життя.

Тому зброя потрібна не лише для наступу, вона потрібна для унеможливлення здатності зс рф руйнувати середовища життя.

  • Президент Володимир Зеленський наголосив, що рушійною силою росії у війні проти України є ненависть до всього українського, зокрема культури, а також свобод у Європі та світі.

Про це він заявив у зверненні до учасників American Jewish Committee Global Forum, повідомляє Укрінформ.

«Саме ненависть є тією рушійною силою, завдяки якій триває ця російська війна проти України і проти свободи у Європі, у світі. Ненависть до українського – до культури українців, до історії України й до того, що попри всі жахи, які були в минулому, Україна залишилася доброю, відкритою країною для різних культур. Різноманіття – це важлива характеристика України», – сказав Зеленський.

Він нагадав, що російські снаряди спалюють в Україні навіть російські церкви, російська армія знищувала громади, у яких століттями проживала грецька спільнота, а кримські татари на окупованому півострові зазнають репресій найбільше.

«російські ракети били по Бабиному Яру в Києві, російська артилерія пошкодила Менору в Дробицькому Яру поблизу Харкова. Відверто антисемітські висловлювання міністра закордонних справ росії спричинили скандал світового рівня. Цього мало», – зазначив Президент, додавши, що нині не 1940-ві роки.

Як повідомлялося, раніше президент США Джо Байден заявив, що метою російського президента путіна є не просто повномасштабне вторгнення до України, він хоче знищити українську культуру.

  • Запроваджені проти російської федерації санкції не повинні мати винятків.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. 

“Коли ми говоримо про санкції, то вони не повинні мати виключень. Коли ми починали говорити про SWIFT, то треба було діяти проти всієї банківської системи, а не проти деяких банків. Коли ми говоримо про ембарго на енергоносії, це повинно бути повне ембарго на всі енергоносії, а не спочатку – окремо по нафті, потім – окремо по газу, окремо по вугіллю. Війна з росією та санкційний тиск не має бути гомеопатією, а має бути хірургією. Ми повинні відрізати та поставити крапку. Я розумію, що це складно, але ціна надалі, в разі, не дай Боже, програшу, буде катастрофічно високою для всього світу”, – заявив він.

Також, за словами Стефанчука, дуже важливі персональні санкції проти росіян.

“Коли ми говоримо про персональні санкції, то треба чітко сказати, що протягом 48 годин росіяни повинні залишити країни ЄС, і це буде правильно. Їхні діти мають навчатися не в європейських елітних школах, а в Сизрані та Рязані. Сьогодні мати зв’язки з російською елітою має бути токсичним по всьому світові, і тільки тоді ми можемо сказати, що санкції повноцінно працюють”, – підкреслив він.

  • Сполучені Штати разом із союзниками й партнерами з різних країн готові повною мірою сприяти реалізації запиту української сторони щодо оснащення ЗСУ оборонним озброєнням для захисту власної землі від російської агресії.

Про це заявив у понеділок під час візиту до Таїланду міністр оборони США Ллойд Остін, передає Укрінформ.

«США готові надати все й допомогти Україні досягти успіху», – зауважив глава Пентагону у відповідь на запитання, чи готовий Захід забезпечити запити України, зокрема, на ще одну тисячу гаубиць та 300 систем РСЗВ.

Він підкреслив, що не лише Сполучені Штати налаштовані суттєво допомогти Україні, а й багато партнерів по всьому світу. «Ми вже надали значну кількість гаубиць і великі обсяги 155-мм боєприпасів серед багатьох інших речей. Але інші країни також надіслали 155-мм гаубиці», – уточнив Остін.

Він запевнив, що США й інші країни продовжать докладати зусиль, щоб в найкоротші терміни доставити в Україну якомога більше підтримки та допомогти ЗСУ досягти успіху. Остін зауважив, що цього тижня Сполучені Штати втретє скличуть Контактну групу з питань оборони України (так званий «Рамштайн-3»), яка, за його словами, лише збільшує кількість своїх членів.

«Ми заслухаємо безпосередньо українських лідерів на чолі з Олексієм Резніковим та попрацюємо над тим, щоб активізувати наші спільні зусилля на виконання пріоритетних вимог України щодо оборони її власної території»,- зауважив глава Пентагону.

Як повідомляв Укрінформ, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у понеділок прямо заявив, що Україні потрібні 1000 гаубиць, 500 танків, 300 ракетних систем залпового вогню та дві тисячі одиниць бронетехніки. За його словами, це необхідно для встановлення паритету у важкому озброєнні з російськими військами та

Публічні маркери:

«Ненависть до всього українського є рушійною силою росії у війні – Зеленський».

«Стефанчук — про санкції щодо рф: Має бути не гомеопатія, а хірургія».

«США готові сприяти забезпеченню України зброєю, яку вона просить – глава Пентагону».

«Кулеба закликав партнерів прискорити постачання Україні важкої зброї».

«Зміцнення України на полі бою: посол США зустрілася із Резніковим і Залужним».

«Клички просять німців не зволікати з наданням Україні зброї».

«Україні потрібна потужна наступальна зброя, без якої війна лише затягується – Президент».

«Єрмак: Посилення ЗСУ важким озброєнням – головна тема перемовин із союзниками».

«1000 гаубиць, 500 танків і не тільки: в ОП назвали, скільки важкої зброї треба для перемоги над рф».

55 країн представляють Інтернаціональний легіон захисників України

Публічна інформація про Інтернаціональний легіон, що діє у складі ЗСУ, потребує постійності та системного пошуку публічних форматів її донесення. Одночасно необхідно оберігати бійців від розкриття їх даних, але показувати сутність їхньої цивілізаційної боротьби.

До того ж ця інформація має увесь час доводити на фактах, що український Інтернаціональний легіон діє не за принципами найманців-злочинців, як це відбувається в путінців в їхніх так званих ПВК.

Разова інформація щодо загиблих (британця, чеха) чи полонених може, навпаки, стимулювати доказовість путінської комунікаційно-контентної воєнщини, яка проводить політику дискурсної експансії щодо того, що в Україні лише найманці і взагалі військові злочинці зі всього світу.

Цю публічно-потокову технологію кремлівських пропагандистів можна нейтралізувати лише системною роботою відповідним комунікаційно-контентним масштабом.

  • В Інтернаціональному легіоні розраховують, що трьох засуджених до страти у самопроголошеній днр іноземних громадян вдасться обміняти як військовополонених за домовленістю сторін.

Про це заявив спікер Інтернаціонального легіону оборони України Дам’єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Що можна зробити, щоб звільнити військовополонених? Міжнародне право чітко каже – необхідно обмінятися військовополоненими – це рішення зазначене у Женевських конвенціях. На жаль, одна зі сторін у цьому конфлікті не визнає статусу певних осіб як військовополонених», – сказав Магру.

Він додав, посилаючись на юриста одного з трьох засуджених у самопроголошеній днр до страти іноземних громадян, що буде подано апеляцію на це рішення, і це дасть якийсь час.

«У мене немає якоїсь конкретної інформації, але я сподіваюсь, що на найвищих рівнях в українському і британському уряді щось робиться для організації обміну цих військовополонених. Я це сподіваюсь, що це буде успішно і що може бути якась угода», – зазначив спікер Інтернаціонального легіону.

  • Членів Інтернаціонального легіону оборони України, на відміну від «вагнерівців», не можна вважати найманцями з огляду на визначення міжнародного права і дотримання його українською стороною.

Про це заявив спікер Інтернаціонального легіону оборони України Дам’єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Є чіткі визначення за міжнародним правом, кого вважати легіонером, а кого вважати найманцем. Те, що російська пропагандистська машина всіх легіонерів називає просто найманцями, – це не тільки неправда, це порушення цих визначень. Будь-хто, хто прочитає 47 статтю 1-го Додаткового протоколу до Женевської конвенції, зрозуміє, що ми не найманці, це чиста пропаганда», – сказав Магру.

Він зазначив, що основним критерієм найманця за міжнародним правом є фінансова мотивація, тобто він має отримувати більше грошей, ніж військовослужбовець армії, за яку він воює.

«Якщо ми говоримо про легіонерів, ми отримуємо таку саму оплату, як і будь-який український військовослужбовець ЗСУ. Тому за визначенням ми не можемо бути найманцями за міжнародним правом», – наголосив спікер Інтернаціонального легіону.

Він додав, що, окрім того, члени Інтернаціонального легіону мають всі документи, передбачені українським законодавством, щоб довести приналежність до ЗСУ.

«Відповідно, реальність дуже чітко все показує – росіяни просто ігнорують міжнародне право, і це не має нікого дивувати, тому що вони від початку війни взагалі ігнорують все міжнародне право», – констатував Магру.

Коментуючи різницю між легіонерами і «вагнерівцями», спікер Інтернаціонального легіону зауважив, що ПВК Вагнера «не дуже прозора».

«За інформацією, яку я маю, комбатанти групи Вагнера отримують оплату не у структурі російської армії, а ззовні, вона є значно більшою, ніж у військовослужбовців збройних сил рф. Якщо ця інформація точна, тоді вони є найманцями у розумінні 47 статті 1-го Додаткового протоколу до Женевської конвенції», – сказав Магру.

Він зазначив, що не знає, як українська влада ставиться до полонених «вагнерівців», але зауважив, що за міжнародним правом українська сторона не має зобов’язань ставитися до них, як до військовополонених.

Спікер Інтернаціонального легіону також пояснив, що розрізнити штатних військовослужбовців і найманців дуже просто.

«Військовополонений має назвати ім’я, свій особистий номер і підрозділ, у якому служить. Це єдині вимоги, які мають бути виконані комбатантом, щоб він вважався військовополоненим. Якщо якийсь член групи Вагнера опиниться в полоні і зможе назвати свій особистий номер у збройних силах рф і номер свого підрозділу, відповідно, він має отримати статус військовополоненого. Я впевнений, що українці так до них і поставляться», – резюмував Магру.

  • До Інтернаціонального легіону, який створено в Україні у зв’язку нападом російської федерації, долучилися добровольці з 55 країн з усіх континентів.

Про це заявив речник Інтернаціонального легіону оборони України Дам’єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«У нас є представники 55 країн з усіх континентів, навіть таких далеких, як Бразилія, Південня Корея, Австралія», – сказав Магру.

Він поінформував, що найбільше в легіоні американців і британців, за ними йдуть поляки та канадці, а потім – представники різних країн. Зокрема, досить велика кількість – із країн Балтії та північних країн, серед яких речник Інтернаціонального легіону виділив Фінляндію.

Магру відмовився назвати загальну кількість легіонерів, пославшись на конфіденційність інформації.

Публічні маркери:

«В Інтернаціональному легіоні розраховують на обмін трьох засуджених до страти іноземців».

«Найманцями є саме «вагнерівці», а не бійці Інтернаціонального легіону – спікер».

«До Інтернаціонального легіону долучилися добровольці з 55 країн».

Плани представницьких делегацій країн Європи

Публічно-представницькі делегації в Києві на цьому тижні і ажіотаж довкола них вражають масштабом, кількістю та інтенсивністю.

Це ознака важливості України в сучасному міжнародному спротиві путінізму, який нищить світ.

Водночас, це можлива політична кон’юнктура для бажаючих використати Україну у своїх політично-електоральних сценаріях підвищення власної значущості.

МЗС Британії глузує із масового туризму до Києва і пропонує допомагати предметно і адекватно ситуації, бо кожен лідер має можливість бути результативним на фоні наростаючої агресії москви.

Президент Польщі Дуда знову висоті, він вже побував в країнах ЄС з місією прямої євроінтеграційної адвокації України.

Публічні маркери:

«Прем’єри Албанії, Північної Македонії та Чорногорії планують відвідати Київ – ЗМІ».

«Берлін не називає дати візиту Шольца до Києва».

«МЗС Британії радить не їздити в Україну, а підтримувати її пожертвами».

«Зеленський розповів президентам Польщі й Словаччини про приховану мобілізацію в росії».

«MЗС Польщі: Макрон, Шольц і Драгі не повинні тиснути на Зеленського щодо поступок росії»

«Дуда розповість Зеленському про результати турне до Португалії, Італії та Румунії»

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

 

Список убитих росіянами дітей збільшився на 24 малюків, які загинули в Маріуполі – Зеленський

13.06.2022 14:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505866-spisok-ubitih-rosianami-ditej-zbilsivsa-na-24-malukiv-aki-zaginuli-v-mariupoli-zelenskij.html

В України відсутня точна інформація про ситуацію на тимчасово окупованих росіянами територіях і кількість убитих загарбниками людей, але поступово все з’ясовується.

Таким чином відкрилися дані про 24 убитих росіянами дітей у Маріуполі, заявив Президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників American Jewish Committee Global Forum, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні, коли я записую це звернення, суттєво змінилася довідка щодо загиблих. Перелік убитих наших діточок став довшим одразу на 24 прізвища і тепер у ньому 287 пунктів. І це, мабуть, одна із найстрашніших речей, які відбуваються у час війни. російські військові окупанти вбили частину нашої країни», – сказав глава держави.

Він підкреслив, що українська сторона не маємо повної інформації про те, що відбувається в тимчасово окупованих районах, не знає всього про вбивства та інші злочини, які росіяни там скоюють.

«Ми не знаємо, скільки тіл окупанти закопали у братських могилах або залишили в руїнах розбитих міст. Але поступово ми дізнаємося про це. І саме так список убитих дітей став довшим одразу на 24 пункти. Це діти, які загинули від російських ударів по Маріуполю. Тепер ми про них знаємо», – зазначив Президент.

Серед цих вбитих Зеленський назвав малюків Максима і Дар’ю, які народилися цього року.

«Максим і Дар’я не прожили і трьох місяців, вони загинули разом із батьками, коли їх усіх засипало в підвалі звичайного житлового будинку, на який російський літак скинув бомбу», – розповів глава держави.

Як повідомлялося, за даними Офісу Генерального прокурора, в Україні станом на 13 червня понад 815 дітей постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації – росіяни вбили 288 дітей та понад 527 поранили.

 

На Луганщині від російських обстрілів загинула дитина – Президент

13.06.2022 23:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3506268-na-lugansini-vid-rosijskih-obstriliv-zaginula-ditina-prezident.html

У понеділок в місті Лисичанськ Луганської області внаслідок російських обстрілів загинув хлопчик 2016 року народження.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав під час відеозвернення, передає Укрінформ.

Глава Української держави зазначив, що 13 червня стало відомо про загибель ще однієї дитини внаслідок російських обстрілів. За його словами, це сталося на сході – у Луганській області.

“Хлопчик 2016 року народження. Він мешкав у Лисичанську, у звичайному будинку на вулиці Московській. Ось так: шестирічний хлопчик на вулиці Московській також, як виявилося, небезпечний ворог для російської федерації”, – сказав Зеленський.

Як повідомлялося, з 24 лютого до 13 червня внаслідок російських атак в Україні загинули 288 дітей, ще 527 поранені.

24 лютого 2022 року російська федерація розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила збройну агресію, що триває з 2014 року. Наразі найгарячіша точка бойових дій – український схід.

 

На Херсонщині загарбники тричі обстріляли дитячий будинок сімейного типу

13.06.2022 16:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3506010-na-hersonsini-zagarbniki-trici-obstrilali-ditacij-budinok-simejnogo-tipu.html

На Херсонщині у Нововоронцовці загарбники тричі обстріляли дитячий будинок сімейного типу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив волонтер Володимир Багненко.

«По дитячому будинку сімейного типу в Нововоронцовці гатили цілеспрямовано. Тричі. Таке відчуття, що точно знали куди і хтось наводив», – написав він.

За його словами, будинки поруч – цілі.

Тут жили 22 дитини, але їх встигли вивезти, йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, за даними Офісу Генерального прокурора, в Україні станом на 13 червня понад 815 дітей постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації – росіяни вбили 288 дітей та понад 527 поранили.

 

Гайдай: ворог контролює 70% Сєвєродонецька, на «Азоті» ховаються майже 500 людей з дітьми

13.06.2022 11:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505748-vorog-kontrolue-70-severodonecka-na-azoti-hovautsa-blizko-500-ludej-z-ditmi-gajdaj.html

Війська рф контролюють 70% Сєвєродонецька Луганської області, масова евакуація та підвезення гумвантажів через обстріли неможливі, військовим вдається вивозити лише по декілька людей на день.

Про це в Фейсбуці повідомив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай, передає Укрінформ.

«росіяни контролюють тотально більшу частину Сєвєродонецька. Бої настільки важкі, що добу боротьба може тривати, навіть, не за вулицю, а лише за одну багатоповерхівку. На «Азоті» залишаються близько 500 мешканців, з них 40 – діти. Промзона потужно обстрілюється ворожою артилерією великого калібру», – написав Гайдай.

Він додав, що укриття на «Азоті» не такі міцні як у маріупольської «Азовсталі», тому влада й військові намагаються зробити організовану евакуацію з гарантіями безпеки. Відбувається «тиха» евакуація

Раніше всі люди, які там перебувають, відмовилися виїжджати з міста.

“Загрози оточення наших військ на Луганщині немає”, – додав начальник Луганської ОВА.

За його словами, по Лисичанську росіяни посилили обстріли, гатять з великих калібрів, місто щодня знищується. За останні дні найбільша кількість загиблих та поранених саме в цьому місті.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

 

російські війська пошкодили 43 заклади вищої освіти – Шкарлет

13.06.2022 17:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3506047-rosijski-vijska-poskodili-43-zakladi-visoi-osviti-skarlet.html

російські військові пошкодили 43 заклади вищої освіти.

Як передає Укрінформ, про це міністр освіти і науки Сергій Шкарлет повідомив у Телеграмі.

«43 заклади вищої освіти пошкоджено в умовах постійних обстрілів і бомбардувань регіонів України російськими загарбниками. 5 із них зруйновано повністю», – заявив Шкарлет.

Він зазначив, що найбільше постраждали університети Харківської області (один заклад зруйновано, 19 – пошкоджено), Донецької (6 – пошкоджено), Запорізької (4 – зруйновано), Чернігівської (3 – пошкоджено), Миколаївської (3 – пошкоджено).

Міністр зауважив, що загарбники руйнують усе: навчальні кабінети, обладнання, спортивні зали, гуртожитки, актові зали та подвір’я, на яких випускники мріяли у святковому форматі отримувати дипломи. Він висловив вдячність колективам університетів і студентам, які активно протистоять знищенню всього, що бачить російський агресор.

До прикладу, колектив Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, незважаючи на жахливі обстріли, які зруйнували корпуси закладу, зумів відновити освітній процес та діяльність студентства. Університет продовжує зберігати першість серед українських ЗВО в міжнародних рейтингах, заявив Шкарлет.

«Звісно ж болить за рідний заклад Національний університет «Чернігівська політехніка», який також постраждав від бомбардувань окупантів. Під час активних бойових дій Політехніку було пошкоджено влучанням п’яти авіабомб. Наразі розпочато активну відбудову завдяки підтримці партнерів, згуртованості студентів, батьків і небайдужих містян. Навіть в умовах відновлення інфраструктури університет готується до вступної кампанії 2022 року та протистоїть усім викликам сьогодення», – заявив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні освітній процес завершили понад 9 тис. 200 шкіл, навчальний рік закінчили більше 2 млн 900 тис. дітей.

 

На Миколаївщині за добу російські загарбники поранили 19 людей

13.06.2022 13:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3505827-na-mikolaivsini-za-dobu-rosijski-zagarbniki-poranili-19-ludej.html

На Миколаївщині за останню добу від обстрілів російських загарбників зазнали поранень 19 людей.

Про це у Телеграмі повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва, передає Укрінформ.

“Окупанти продовжують обстрілювати Миколаївщину. Під обстрілами громади Баштанського району, зокрема Широківська та Березнегуватська. Обстрілювали і місто Миколаїв. Загалом же за минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 19 людей. Дітей серед постраждалих немає”, – поінформувала Замазєєва.

Також вона зазначила, що усі постраждалі доставлені у медичні заклади і отримують необхідну допомогу.

Загалом станом на сьогоднішній ранок у миколаївських лікарнях знаходяться 262 громадянина, що постраждали від атак росіян. Ще 51 постраждалий отримав допомогу амбулаторно.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським військам. Станом на 13 червня українські захисники знищили близько 32 300 росіян.

 

“Зв’язані руки, простріляні коліна”: на Київщині виявили нову братську могилу після нашестя росіян

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ПОНЕДІЛОК, 13 ЧЕРВНЯ 2022, 17:07. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/13/7352266/

У Київській області виявили нову братську могилу, де росіяни катували та ростріляли 7 цивільних громадян.

Джерело: начальник Національної поліції Київської області Андрій Нєбитов

Пряма мова: “7 цивільних громадян росіяни катували, а потім жорстоко стратили пострілами в голову.

Це масове захоронення розстріляних мирних жителів виявили сьогодні (13 червня – ред.) на позиціях солдатів Російської Федерації поряд із селом Мироцьке, Бучанського району.

У багатьох жертв були зв’язані руки та простріляні коліна. Зараз ми працюємо над тим, щоб ідентифікувати загиблих”.

 

Полонений «днрівець» зізнався, як розстрілював з танку будинки в Сєвєродонецьку

13.06.2022 18:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3506097-polonenij-dnrivec-ziznavsa-ak-rozstriluvav-z-tanku-budinki-v-severodonecku.html

Українські військові взяли в полон мешканця Донецька, який з 2015 року воює проти української армії у складі танкового підрозділу так званої “народної міліції “днр”.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє пресслужба СБУ.

Із початку повномасштабного вторгнення разом з окупаційним контингентом зс рф “днрівець” прибув на Луганщину. І це при тому, що його власний син воює на боці України.

“У меня семья: жена и сын с 2014 года проживают в городе Днипре. Я сам с 2015 года военнослужащий “днр”. 25 марта 2022 года мы выдвинулись, чтобы начать активные боевые действия с ВСУ», – цитує бойовика пресслужба.

Він зізнається, що розстрілював із танка хімзавод «Зоря» у Рубіжному, драматичний театр і житлові будинки у старій частині Сєвєродонецька, де ховалися від обстрілів мирні містяни. За наказом він рівняв місто з землею, “прокладаючи проходи” для своєї піхоти.

Саме під час боїв на Луганщині військовослужбовці ЗСУ взяли у полон його та кількох “піхотинців”.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

 

Унаслідок обстрілу Чорткова на Тернопільщині пошкоджено майже 40 будинків 

13.06.2022 14:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3505903-unaslidok-obstrilu-cortkova-na-ternopilsini-poskodzeno-majze-40-budinkiv.html

Майже 40 будинків зазнали пошкоджень у райцентрі Чортків Тернопільської області унаслідок російських ракетних ударів уночі 11 червня.

Так дані навів начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш у Телеграмі, передає Укрінформ.

«За результатами обстеження комісія виявила пошкодження віконних та дверних конструкцій у 37 житлових будинках Чорткова. Від 371 власника житла надійшли звернення про пошкодження майна», – зазначив Труш.

Як повідомляв Укрінформ, уночі 11 червня внаслідок ракетного удару, завданого загарбниками по Чорткову на Тернопільщині, постраждали 22 людини, зокрема 12-річна дитина. Зруйновано частину військового об’єкта, пошкоджено чотири житлові п’ятиповерхівки.

Внаслідок обстрілу пошкоджено газопровід, виникла пожежа, яку підрозділи ДСНС у найкоротший термін ліквідували. З-під завалів врятовано 12 осіб, з них двоє дітей. Від ракетної атаки постраждало три навчальні заклади

За фактом обстрілу ракетами Чорткова порушено кримінальне провадження.

 

росіяни продовжують застосовувати в Україні фосфорні бомби та розстрілювати цивільних

13.06.2022 15:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505912-rosiani-prodovzuut-zastosovuvati-v-ukraini-fosforni-bombi-ta-rozstriluvati-civilnih.html

російські військові продовжують застосовувати в Україні заборонені види озброєнь та розстрілювати цивільних.

Як передає Укрінформ, про це Служба безпеки України повідомляє у Телеграмі.

Російські загарбники вже не вперше використовують фосфорні бомби на сході України. Про це свідчить нове перехоплення СБУ.

«Фосфором жгут. С нашей стороны в хохлячую сторону полетел фосфор», – заявив загарбник своїй матері.

І тут же зізнався, що вони отримали команду розстрілювати усі машини, у тому числі з мирним населенням.

«Будет из машины дуршлаг», – заявив він. У відповідь матір зітхає, але для неї вбивство цивільних людей виправдовується просто – «не судьба».

У СБУ нагадують, що використання фосфорних бомб є злочином проти людяності та порушенням Женевської конвенції. А вбивство мирних людей суперечить законам і звичаям війни.

Усі зібрані СБУ дані увійдуть до матеріалів у міжнародних судах, щоб жоден російський злочин не залишився безкарним.

Лише у період з 4 по 10 червня 2022 року слідчі СБУ розпочали 594 кримінальні провадження за фактами вчинення злочинів, пов’язаних із відкритою військовою агресією рф.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі російські загарбники застосували проти українських бійців, які тримали оборону на заводі «Азовсталь», фосфорні бомби.

 

Бомбардування нафтобази Рівненщини: командира російського авіаполку оголосять у розшук

13.06.2022 16:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3505992-bombarduvanna-naftobazi-rivnensini-komandira-rosijskogo-aviapolku-ogolosat-u-rozsuk.html

Правоохоронці повідомили про підозру командиру авіаційного полку російської федерації, який дав наказ бомбардувати нафтобази Рівненської області.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури командиру 23-го винищувального авіаційного Талліннського полку 303-ї змішаної авіаційної дивізії 11-ї армії ВПС і ППО Східного військового округу рф заочно повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, підполковник російської армії у березні віддав злочинний наказ підпорядкованому підрозділу про ракетні удари по цивільних незахищених об’єктах на території Рівненської області. Ідеться про нафтобази у місті Дубно та смт Клевань.

На виконання цих наказів пілоти бойових літаків рф вилітали з аеродрому Барановичі (білорусь) та без перетину повітряного простору України здійснювали ракетні обстріли цивільної інфраструктури Рівненщини.

Це призвело до забруднення атмосфери, повітря та землі нафтопродуктами і продуктами їх згоряння, а також до повної зупинки роботи нафтобаз. Наразі встановлено, що екології завдано збитків на понад 11 млн грн.

Підозрюваного оголосять у розшук для його затримання і притягнення до кримінальної відповідальності.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює Управління СБУ в Рівненській області.

Як повідомляв Укрінформ, 10 червня правоохоронці повідомили про підозру двом військовим російської федерації, які вбили мирного жителя Київської області та викрали нагороди у 96-річного ветерана.

 

Зеленський: Ми визволимо Маріуполь утретє і не дозволимо зробити місто мертвим

13.06.2022 22:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3506259-zelenskij-mi-vizvolimo-mariupol-utrete-i-ne-dozvolimo-zrobiti-misto-mertvim.html

Президент Володимир Зеленський заявив, що Маріуполь буде визволений від загарбників утретє і не стане мертвим містом.

Про це Глава держави заявив у відеозверненні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми прийдемо у Маріуполь. І звільнимо місто вже втретє. Його звільнили в 1943 році від нацистів – блискучою операцією. У 2014-му, саме в цей день, 13 червня, завдяки мужності наших «азовців» та інших підрозділів Маріуполь був звільнений удруге. Звільнений від бойовиків, які тоді ще не усвідомлювали повністю, до чого їх направляє російська держава. А зараз вони це бачать. Бачать спалений Маріуполь. Бачать, для чого туди прийшли росіяни. Але ми не дозволимо зробити це місто мертвим. Ми повернемо його. Обов’язково”, – сказав Зеленський.

Він додав, що потрібно тільки достатньо зброї, щоб це забезпечити. “Вона є у партнерів. У достатньому обсязі. І працюємо щодня, щоб з’явилася також і політична воля для надання нам цієї зброї”, – наголосив Глава держави.

Він додав, що українська армія прийде також у Херсон, і жителі на вулицях міста будуть зустрічати саме наших військових.

“Провал окупантів, які намагалися святкувати так званий день росії, тільки доводить, що Херсон – це українське місто. І херсонці святкуватимуть тільки українські свята”, – наголосив Президент.

За його словами, українська армія прийде і в Мелітополь та поверне усім його мешканцям можливість жити без страху.

“І , до речі, усі колаборанти, які погрожують зараз відібрати землю у фермерів у Мелітополі та в інших районах Запоріжжя, самі дуже ймовірно опиняться у цій землі”, – зауважив Зеленський.

Президент згадав у зверненні і про Енергодар.

“Я хочу повторити кожному й кожній у місті, хто виходив на вулиці проти російських військових, хто відмовляється співпрацювати з окупантами і хто сьогодні нас чекає. Хочу повторити, що ми ні на день не забували про наш Енергодар”, – зазначив він.

Зеленський додав: “Маємо розуміти, що окупанти тримають захоплену територію не просто в інформаційній блокаді. Я б назвав її цивілізаційною блокадою”.

За його словами, загарбники намагаються зробити так, щоб люди не просто нічого не знали про Україну й про те, як ми стараємося звільнити нашу територію, а й щоб навіть не думали про повернення до нормального життя, щоб змирилися.

“У частині районів окупанти свідомо не дають відновити постачання електрики. У багатьох громадах вони просто заблокували звʼязок. Відключають наше телебачення. Закрили виїзд з окупації і просто не дають навіть гуманітарних коридорів, щоб ми могли завезти людям хоча б базові товари й ліки”, – заявив Глава держави.

Як повідомлялося, з середини квітня 2014 року будівля міської ради та інші ключові об’єкти на території Маріуполя були під контролем російських окупаційних військ, у місті були “укріпрайони”. 13 червня 2014 року Маріуполь був визволений.

 

Захисники обіцяють відвоювати Маріуполь: Путін думає, що “Азов” під “Азовсталлю”, але “Азов” – вся Україна

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ПОНЕДІЛОК, 13 ЧЕРВНЯ 2022, 19:44. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/13/7352289/

У восьму річницю звільнення Маріуполя від проросійських терористів, захисники міста із полку “Азов” відзначили, що знову повернуть його.

Джерело: полк “Азов” у Telegram

Дослівно: “Ми помстимося за кожного загиблого. За кожну зруйновану будівлю. За кожну вулицю, яку Росія спаплюжила “освобождєнієм”.

Путін думає, що “Азов” лишився під уламками “Азовсталі”. Але “Азов” тепер – вся країна. “Азов” поверне Маріуполь.

І ми будемо битися, доки кожне українське місто та село не буде звільнено від окупантів”.

Деталі: Захисники зазначають, що вісім років тому звільнили Маріуполь від проросійських терористів.

Вони додали, що щороку місто святкувало цей день, але зараз Маріуполю не до свята як і бійцям полку “Азов”: “Але “Азов” – живий. І місто буде жити”.

Росіяни знову окупували Маріуполь у травні 2022 року. У місті могли загинути більше 20 тисяч жителів.

Загарбники ховають жертв у братських могилах. На околицях і в регіоні є фільтраційні табори, більше 50 тися жителів депортували в Росію.

До вторгнення Маріуполь був одним із найуспішніших міст України із стрімким розвитком. Місто населяло до 500 тисяч жителів.

Передісторія:

Маріуполь був заблокований російськими військами 1 березня. З кінця квітня захисники Маріуполя були заблоковані на заводі “Азовсталь”: це представники полку Нацгвардії “Азов”, морські піхотинці, прикордонники, поліцейські. Вони просили світ про порятунок: морпіхи – про “екстракцію”, “Азов” – про евакуацію поранених.

Вихід захисників Маріуполя на підконтрольну росіянам територію відбувався 16-20 травня. За твердженням російської сторони, з підземель “Азовсталі” вийшли 2 439 бійців. Представники “Червоного хреста” реєстрували українських захисників як військовополонених.

Під час двох обмінів тілами загиблих Україна отримала тіла 220 захисників Маріуполя, які перебували на заводі “Азовсталь”, – у Києві почалися заходи з ідентифікації загиблих.

 

Зеленський показав фото Маріуполя під окупацією й пообіцяв звільнити, як у 2014 році

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — ПОНЕДІЛОК, 13 ЧЕРВНЯ 2022, 16:32. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/13/7352257/

З нагоди річниці звільнення Маріуполя з-під окупації російських бойовиків 2014 року, президент Володимир Зеленський оприлюднив світлини нинішнього стану міста під російською окупацією.

Джерело: facebook-сторінка Зеленського

Пряма мова Зеленського: “У восьму річницю звільнення Маріуполя від проросійських терористів ми знову боремося за нього та всю Україну. Як і тоді, у 2014-му, Маріуполь знову буде вільний. Український прапор повернеться так само, як і в кожне місто й село, куди прийшли окупанти. Бо це наша країна і наші люди!”

Деталі: Серед світлин, якими поділився президент, руїни Драматичного театру після авіаційного бомбардування. Також він показав фото знищених вулиць та житлових будинків у середмісті.

Передісторія:

2014 року 13 червня українські захисники почали зачищати територію міста від бойовиків проросійських терористів із так званої “ДНР”. Згодом мешканці міста відзначали щорічно 13 червня  День визволення Маріуполя.

Російські окупанти перейменували площу Свободи в Маріуполі на площу Леніна.

Вулицями зруйнованого міста їздять автомобілі з гучномовцями, які транслюють російську пропаганду.

За даними міської ради Маріуполя, до кінця 2022 року 10 тисяч маріупольців можуть загинути від інфекційних захворювань.

Окупанти депортували 50 тисяч маріупольців з міста.

 

У дворах Маріуполя щодня з’являються нові поховання

13.06.2022 18:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3506115-u-dvorah-mariupola-sodna-zavlautsa-novi-pohovanna.html

У дворах будинків та на імпровізованих кладовищах Маріуполя продовжують з’являтися нові могили.

Про це повідомив у Телеграмі радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

“Жодних офіційних даних про рівень та причини смертності в Маріуполі немає. Окупанти не мають ані обладнання, ані реактивів для проведення відповідних аналізів та тестів. Разом з тим спостерігаємо тенденцію збільшення захоронень по дворах та підготовки нових могил мешканцями. Щодня на імпровізованих кладовищах з’являються нові могили. Причини смерті невідомі, але носять ненасильницький характер”, – зазначив радник мера.

Він висловив сподівання, що ризик виникнення епідемії залишиться лише ризиком. Але при цьому заявив, що окупаційна влада не вживає жодних превентивних дій.

“Єдине, окупанти таки визнали проблему з перепохованням загиблих, які захоронені по дворах багатоповерхівок. Більшість перепоховань робиться в братській могилі в Мангуші, через це умовно офіційна процедура займає від 8 до 10 діб проходження по бюрократичних колах пекла так званої днр та їх похоронної служби. При цьому встановлення причин смерті не проводиться”, – зауважив Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, мер Маріуполя Вадим Бойченко вважає, що дизентерія, холера та інші небезпечні інфекційні хвороби можуть стати причиною загибелі приблизно 10 тисяч маріупольців до кінця року.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

У Маріуполі біля розбомбленого театру показують з машин російську пропаганду

13.06.2022 17:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3506040-u-mariupoli-bila-rozbomblenogo-teatru-pokazuut-z-masin-rosijsku-propagandu.html

У Маріуполі біля розбомбленого Драматичного театру загарбники транслюють пропагандистські новини на екранах спецавтомобілів.

Відео оприлюднив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

На відео зафіксовано, як перед входом у театр у тіні під дахом сидять на вцілілих театральних кріслах і на сходах місцеві жителі. Перед ними на площі – спецавтомобіль із великим екраном, на якому транслюються російські новини.

«Драматичний театр просто зараз. Навіть у спеку маріупольці не заходять сховатись від сонця. Цинічні росіяни продовжують атакувати пропагандою людей, змушених заряджати телефон від генераторів», – написав Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

Понад 50 тисяч маріупольців депортували до росії та ОРДО

13.06.2022 14:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505886-ponad-50-tisac-mariupolciv-deportuvali-do-rosii-ta-ordo.html

Із захопленого Маріуполя загарбники депортували понад 50 тисяч людей до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Донецька військова обласна адміністрація на своєму сайті.

«Понад 50 тисяч – депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області. Мешканці Маріуполя, які залишились в окупованому місті, проходять через фільтраційні табори, постійні перевірки та знущання», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у результаті постійних обстрілів російською армією Маріуполя зруйновано майже 90% житлового фонду міста, зруйновані або отримали пошкодження майже всі лікарні, дитячі садочки, школи. У місті відсутнє газо- та водопостачання, пошкоджена електромережа.

В ОВЦА наголосили, що після 24 лютого, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, найстрашнішими стали людські втрати: лише за попередніми даними в Маріуполі було вбито понад 22 тисячі мирних жителів.

У військовій адміністрації нагадали, що 13 червня 2014 року було перше звільнення Маріуполя від російської окупації. Тоді з середини квітня 2014 року будівля міської ради та інші ключові об’єкти на території Маріуполя були під контролем російських окупаційних військ, у місті були «укріпрайони». Декілька сотень українських військових утримували лише Маріупольський аеродром.

 

Ворог у прискореному темпі намагається відновити залізничну колію в Маріуполі

13.06.2022 12:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3505803-vorog-u-priskorenomu-tempi-namagaetsa-vidnoviti-zaliznicnu-koliu-v-mariupoli.html

У захопленому Маріуполі на Донеччині «влада» в прискореному темпі намагається відновити залізничну колію.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Окупаційна влада в прискореному темпі намагається відновити залізничну колію в Маріуполі. Залізниця конче необхідна окупантам для повноцінного відновлення роботи порту, перш за все», – написав Андрющенко.

Він пояснив, що в разі запуску залізниці це значно спростить загарбникам логістику по доставці товарів військового призначення та транспортування їх до лінії фронту в Донецькій області. Також залізниця прискорить вивезення награбованого по окупованих територіях, тому вони й поспішають.

«Зараз відновлюють частину вздовж Азовсталі. Частина колії в районі Сартани та в районі Залізничного вокзалу Маріуполя вже майже в робочому стані», – констатував радник мера.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

Ткаченко оприлюднив ролик про «Азовсталь» і оборонців Маріуполя

13.06.2022 12:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505772-tkacenko-opriludniv-rolik-pro-azovstal-i-oboronciv-mariupola.html

Маріуполь, який звільнили від російських загарбників 13 червня 2014 року, опинився знову під контролем агресора, але місто буде визволено і ворог за все відповість.

Як передає Укрінформ, про це написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграмі.

«Сьогодні День звільнення Маріуполя від російських військ звучить і болить по-новому. 13 червня 2014 року полк «Азов» та інші спецпризначенці звільнили від проросійських бойовиків Маріуполь. Сьогодні місто знову під окупацією наших ворогів. Символом трагічних подій став не лише завод «Азовсталь», а й зруйнований Маріупольський театр, розкрадений Художній музей імені Куінджі», – зазначив Ткаченко.

Він додав, що Україна все поверне, відбудує, віддасть шану і вічну пам‘ять жертвам.

«Я вірю, що невдовзі ми знов перефарбуємо стелу на в’їзді у синьо-жовтий. А ворог заплатить за кожен знищений сантиметр міста, за кожного вбитого мирного мешканця, за кожного воїна-героя, що до останнього обороняв Маріуполь. І в нас буде ще одна дата звільнення нашого міста-героя», – додав Ткаченко.

Ткаченко також оприлюднив ролик, створений командою Франківського драмтеатру про бійців, які вели оборону Маріуполя із заводу «Азовсталь».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь на сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

У Маріуполі росіяни разом з колаборантами торгують краденою гуманітаркою

13.06.2022 11:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3505760-u-mariupoli-rosiani-razom-z-kolaborantami-torguut-kradenou-gumanitarkou-radnik-mera.html

У захопленому Маріуполі загарбники разом з колаборантами почали торгувати розкраденою гуманітарною допомогою.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Маріуполь. Окупанти разом з колаборантами почали торгівлю розкраденою гуманітаркою. російською. Син псевдомера Іващенко Вадим Костянтинович, який взяв на себе функцію «решали» при владі, знайшов спільну мову з робітниками МЧС росії. Не без допомоги урзуфських колаборантів Івана Топузова та його спільниці – співмешканки Тетяни Бутяєвої. Тепер вони разом просто крадуть гуманітарку, що заходить від росіян, і потім реалізують через мережу підприємців», – написав Андрющенко.

Він пояснив, що реалізація йде через «своїх» торговців, яких попереджають, що в разі незгоди «поїдуть на підвал». Також до цього залучені депутат Маріупольського району Сергій Косенко – права рука сина Іващенка, та колишній голова Урзуфа Анатолій Аврамов.

Андрющенко також повідомив, що крім того, і працівники МЧС росії продовжують мародерства та крадіжки вже навіть по цілих будинках. Маріупольці повідомляють, що дивним чином всі російські МЧСники розраховуються виключно гривнею (іноді ще доларами та євро) і майже ніколи – рублями.

«Звідки в них гривня та валюта – зрозуміло. З домівок та квартир маріупольців. Взагалі ця окупаційна влада не втомлюються доводити, що не здатна робити нічого, окрім руйнування та мародерства», – наголосив радник мера.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь на сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

У Маріуполі росіяни до 1 вересня планують знести зруйноване житло – компенсацій не буде

13.06.2022 10:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3505693-u-mariupoli-rosiani-do-1-veresna-planuut-znesti-zrujnovane-zitlo-kompensacij-ne-bude.html

У Маріуполі загарбники зруйноване житло планують знести до 1 вересня, грошових компенсацій за нього не буде.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Маріуполь. На зараз… Все зруйноване житло планують знести до першого вересня… Ніяких компенсацій за зруйноване житло, ніякого відновлення пошкодженого. Лише знесення і часткова допомога будматеріалами», – написав Андрющенко.

За його словами, будівництво першого гуртожитку «живого щита» закінчиться не раніше середини липня на 2 тисячі осіб, всі інші будуть виживати, як зможуть.

Радник мера також зазначив, що окупаційна влада офіційно попередила, що вся гуманітарна допомога тепер лише фактично видаватиметься непрацездатним, «всі інші – виживайте як хочете».

«Крок за кроком росія та окупаційна влада починають озвучувати справжні плани в Маріуполі. Містяни нікому не потрібні, їм відведено функцію сучасних рабів та живого щита», – заявив Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

Вибух під час “святкування” дня росії в Мелітополі влаштували загарбники – мер

13.06.2022 19:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3506153-vibuh-pid-cas-svatkuvanna-dna-rosii-v-melitopoli-vlastuvali-zagarbniki-mer.html

Міський голова Мелітополя Іван Федоров упевнений, що вибух, який стався вчора під час “святкування” дня росії, влаштували самі загарбники.

Про це він сказав в ефірі телемарафону єдиних новин, передає кореспондент Укрінформу.

“Чому впевнений, що вони самі його влаштували? Бо, перш за все, вибух стався у сміттєвому баку, який розташований поруч із “мвс” рашистської федерації. Ви собі уявіть, поряд з “міністерством”, яке добре охороняється, цілодобово охороняється пролунав потужний вибух і саме тоді, коли було їм потрібно. Ніхто не зміг би таке зробити. Постраждали цивільні люди, але постраждали і колаборанти”, – сказав Федоров.

Він зазначив, що загарбникам не вдалось провести день росії в Мелітополі. Люди не прийшли в парк, де проходило “святкування”. Щодо російських паспортів, які в суботу почали видавати в Мелітополі, то охочих їх отримати було лише 10.

“Рашисти хочуть зробити якусь картинку, яку назвуть референдумом, і їм для цього люди і їхнє волевиявлення зовсім не потрібні. Коли їм надійде сигнал з москви, вони його зроблять, але це ні про що не говорить”, – запевнив міський голова.

Федоров вважає, що окупаційна влада може називати свої дії “референдумом” чи якось інакше, але українських військових це не зупинить і захоплені території будуть повернуті Україні.

Мелітополь тимчасово захоплений російськими військами з кінця лютого.

 

Тікаючи з-під Харкова, війська рф кидали поранених, бо вантажили награбоване – Герой України Федосенко

13.06.2022 17:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3506049-tikauci-zpid-harkova-vijska-rf-kidali-poranenih-bo-vantazili-nagrabovane-geroj-ukraini-fedosenko.html

Тікаючи в травні з-під Харкова, військові рф кидали своїх поранених, натомість вантажили награбовані в українців речі.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив Герой України, командир 92-ї окремої механізованої бригади ім. кошового отамана Івана Сірка Павло Федосенко, під керівництвом якого підрозділи бригади утримували оборону Харкова, а зараз ведуть контрнаступ, відтісняючи ворога до межі Харківської області.

«Що я можу сказати про ворогів… Хвалити їх не буду однозначно. Мародери, бомжі. Ми бачили залишки їхніх захоплених позицій, КСП батальйонів – це жах. Вони в одному місці і поранених тримали, і їли, і до туалету, вибачте, ходили. Коли ми вибивали росіян з Циркунів, наприклад, вони там кидали своїх поранених, особовий склад, натомість на техніку вантажили пральні машини тощо і тікали з цим награбованим барахлом у бік росії. Поваги до них ніякої немає, росіяни – це армія варварів. А от їхнім командирам я хотів би сказати, щоб вони зняли рожеві окуляри, поглянули навколо. Ми все одно переможемо. Бо вони б’ються за путіна, а ми – за Батьківщину», – сказав Федосенко.

Він наголосив: надзвичайно важливо було перехопити ініціативу в перші 10 днів повномасштабного вторгнення, що і зробили захисники Харкова. росіян вибили з міста, вони втратили момент раптовості й зрозуміли, що більше їм до обласного центру не пробитися.

«Звичайно, ворога недооцінювати не можна. А от бити його можна і треба. Коли ми переломили ситуацію і почали наступати, бійці відчули впевненість у своїх силах. Натомість ворог був деморалізований, адже остаточно втратив надію на те, що швидко, спокійно і без спротиву закінчить війну», – зазначив командир 92-ї ОМБр.

Федосенко також наголосив, що регулярні війська рф воюють підло та з максимальною кількістю танків, артилерії, перевищуючи українські спроможності в десятки разів. Від самого початку використовують все: і авіацію, і вертольоти, і танки, і «Буратіно», і артилерію всіх видів.

«Але ми вистояли. Навчилися захищатися від будь-яких ударів. Зараз максимально використовуються усі види боїв – маневрена оборона, наступальні дії, рейдові дії. І для їх ефективного проведення необхідно якомога більше зброї. Ми успішно й професійно користуємося протитанковими засобами NLAW та Javelin, ПЗРК Stinger та Piorun, наданими нам міжнародними союзниками. Але всього треба більше. Ця зброя має бути у всіх підрозділах у максимальній кількості. Крім того, нам потрібні танки та артилерія великої дальності ураження. І чим більше боєприпасів, тим краще», – сказав Герой України.

Як повідомлялося, 92-га ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка з 24 лютого боронить Харківщину. Противник мав відчутну перевагу, проте бригада знищила багато техніки та живої сили противника. Після цього зайняла оборону по периметру Харкова. Військові разом із силами територіальної оборони, Нацгвардією, поліцією, цивільними громадянами вибили російські війська, які прорвалися в місто. Наразі бригада веде контрнаступ, відтісняючи ворога до межі Харківської області.

 

Прощання з дитинством: випускні альбоми на руїнах і вальс-присвята

13.06.2022 17:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505857-prosanna-z-ditinstvom-vipuskni-albomi-na-ruinah-i-valsprisvata.html

В українських школах закінчився навчальний рік. Випускники вирішили, що війна, яка зруйнувала їхні навчальні заклади, не переможе мрії, й закарбували цю сторінку свого життя на світлинах і відео.

Так з’явилися випускні фотоальбоми на тлі руйнувань. Прощальні шкільні вальси станцювали на тлі знищених шкіл, пишні сукні, які купували на випускні вечори, довелося вдягнути на руїни, замість святкувань влаштували флешмоби.

Серед цьогорічних випускників багато тих, хто попрощалися зі своїми школами назавжди. Принаймні в тому вигляді навчальних закладів, до якого звикли. Адже 111 закладів загальної середньої освіти, за даними Міністерства освіти України станом на 31 травня, зруйновані вщент унаслідок повномасштабного вторгнення рф. Пошкоджено 830 шкіл.

Випускники житомирського ліцею №25, їхні батьки, вчителі символічно попрощалися з будівлею, яку 4 березня росіяни зруйнували авіаударом. Діти й освітяни прийшли з десятками маленьких дзвоників до руїн, вигукуючи “Віват, ліцей!”.

Станцювали вальс на руїнах своєї школи №134 десять одинадцятикласників-харків’ян. Зібратися змогла лише третина учнів – решта виїхала за межі Харкова. У будівлі навчального закладу на вулиці Шевченка 27 лютого забарикадувалися російські спецпризначенці. Українські захисники знешкодили там ворога, але школа внаслідок бою зазнала великих руйнувань.

Для вальсування вчорашні школярі обрали пісню про розбомблене щастя “Мрія”, яку написала українська співачка Jerry Heil (Яна Шамаєва). Територію під час запису відео охороняли військові.

Учениця цього ж навчального закладу Валерія прийшла до своєї розстріляної школи у яскравій червоній сукні, щоб зробити випускне фото.

“… мені 16 років… навчалася в школі 134 у Харкові… було дуже багато друзів зі школи, ми були як одна велика сім’я… З дівчатами ми вибирали сукні та раділи, що всі будуть дуже красиві в день випускного. Але до нас прийшoв “рyсский мир” та зруйнував всі наші плани, про які ми так мріяли!”, – поділилася словами Валерії її тітка Анна Єпішева на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вирішили сфотографуватися для випускного альбому на руїнах свого навчального закладу і одинадцятикласники Новгород-Сіверської школи №2 на Чернігівщині.

“Випускний альбом учнів 11 класу у цьому році виглядає так! У них вкрали дитинство, свято останнього дзвоника та випускний вечір”, – підписали фото на сторінці Новгород-Сiверської загальноосвiтньої школи I-III ступенiв № 2 у Фейсбуці.

А учні трьох одинадцятих класів Чернігова пристали на пропозицію франківського фотографа Станіслава Сеника створити випускний альбом на тлі міських руйнувань.

“У нас вкрали свято, вкрали дитинство. І ми хотіли показати світу, що життя продовжується, незалежно від умов”, – розповіла “Суспільному” випускниця  загальноосвітньої спеціалізованої школи фізико-математичного профілю №12 Катерина, одна з учасниць фотопроєкту.

Випускники самі обирали локації для фотографування. Ними стали руїни торгового центру, житлового будинку на вулиці Чорновола, згорілий гуртожиток в мікрорайоні Шерстянка, понівечені цивільні автомобілі, рештки військової техніки росіян, яку знищили Збройні сили України.

Фото: Станіслав СеникФото: Станіслав СеникФото: Станіслав СеникФото: Станіслав СеникФото: Станіслав Сеник

Вінницькі випускники замість святкових вечорів створили патріотичні відео з виконанням гімну січових стрільців “Ой, у лузі червона калина”. Ця пісня вже стала символом національного супротиву в боротьбі з російською агресією.

Публікували ролики у соціальних мережах з хештегом #Vypusknyky2022_Peremoga.

На Тернопольщині випускники Хоростківської школи №2 свій останній шкільний вальс присвятили тим, хто назавжди залишиться одинадцятикласником.

“Зруйновані школи, але не зруйновані мрії. Спалені підручники, але не знання. Поламані плани, але не втрачені надії”, – йдеться в описі до відео, яке вже набрало майже 35 тисяч переглядів на YouTube.

Локаціями для танцю символічно стали українське поле та стадіон.

“Ми вирішили, що свій вальс випускники затанцюють у полі, адже багато шкіл України зруйновано. Наступна локація – стадіон. Місце для сильних духом і фізично. А саме такою є українська молодь. Наприкінці композиції кроки вальсу ми виконували самостійно, без партнерів, адже багато випускників роз’їхались по світу і ця страшна війна роз’єднала безліч українських пар”, – розповіла “Суспільному” вчителька української мови Хоростківської школи №2 Галина Ворона.

Закінчується соціальний ролик життєствердно, бо його автори вірять у перемогу України.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

 

На Донеччині ЗСУ звільнили три села та знищили ворожу техніку

13.06.2022 15:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505936-na-doneccini-zsu-zvilnili-tri-sela-ta-znisili-vorozu-tehniku.html

Збройні сили України звільнили на Донеччині три села та посунули ділянку фронту на 15 км.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Угруповання Об’єднаних сил ЗСУ.

«На окремих напрямках на Донбасі ЗСУ не тільки обороняються, а й поступово просуваються вперед. Так, нещодавно наші воїни звільнили три села на Донеччині й посунули ділянку фронту на 15 км», – йдеться в повідомленні.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

 

Українські зенітники збили ворожий Су-34 на Харківщині

13.06.2022 11:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505724-ukrainski-zenitniki-zbili-vorozij-su34-na-harkivsini.html

Зенітні ракетні Повітряні сили ЗСУ 12 червня збили на Харківщині ворожий бомбардувальник Су-34.

Про це в Телеграмі повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ, передає Укрінформ.

“12 червня близько десятої ранку в районі Ізюму на Харківщині зенітні ракетні Повітряні сили ЗС України уразили російський винищувач-бомбардувальник Су-34”, – йдеться у повідомленні.

В Командуванні повідомили, що російські літаки працювали парою, атакуючи позиції українських захисників. Після потрапляння в зону ураження української ППО один із ворожих літаків змінив курс, а пілоти іншого – вирішили спробувати долю.

Українські зенітники збили зухвалу «сушку», привітавши таким чином загарбників із “днем росії”.

Літак упав на тимчасово окуповану територію. Чи вдалось вижили пілотам інформація уточнюється.

Крім того, 12 червня, зенітним ракетним підрозділом збито російський БпЛА “Орлан-10”. А ударна авіація Повітряних Сил здійснила кілька авіанальотів на ворожі позиції окупаційних військ.

Завдано потужних ударів по скупченню ворожої техніки, живій силі противника. Внаслідок повітряного удару знищено склад ракетно-артилерійського озброєння.

Як повідомлялося, захисники України з 24 лютого по 13 червня ліквідували близько 32 300 російських військових, що на 150 осіб більше у порівнянні з попередньою добою.

Також ЗСУ знищили російських танків 1432 (+2) одиниці, бойових броньованих машин ‒ 3492 (+8), артилерійських систем – 718 (+3), РСЗВ – 226 (+0), засобів ППО – 97 (+0), літаків – 213 (+1), гелікоптерів – 178 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня – 585 (+3), крилатих ракет – 125 (+0), кораблів / катерів – 13 (+0), автомобіль.

 

росія завдала Запорізькій АЕС шкоди на 40 мільярдів

13.06.2022 12:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3505781-rosia-zavdala-zaporizkij-aes-skodi-na-40-milardiv.html

російські загарбники завдали Запорізькій атомній станції шкоди майже на 40 млрд грн.

Таку оцінку дав президент НАК «Енергоатом» Петро Котін в інтерв’ю LIGA.net, передає Укрінформ.

«Обсяги шкоди, завданої російським агресором, на сьогодні ми оцінюємо у близько 40 млрд грн. Це знищені під час обстрілів і пожеж корпуси, пошкоджене обладнання на Запорізькій АЕС, а також втрати від вимушеного скорочення виробництва електроенергії», – зазначив Котін.

За його словами, з початку широкомасштабного вторгнення споживання електроенергії в країні скоротилося майже на 40%. У промисловості – на 60%.

«Ми вимушені працювати лише половиною наших енергоблоків. Менше з тим, ми і далі виконуємо ПСО (покладання спеціальних обовʼязків – Ред.) і постачаємо населенню дешеву електроенергію. А це понад 60% електроенергії , що виробляє Енергоатом», – каже Котін.

Він зауважив, що Енергоатом збільшив виплати до держбюджету вдвічі і виплатив з початку 2022 року 11,3 млрд грн податків.

До березня 2022 року Енергоатом виробляв 55% електроенергії в Україні. Із початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну статистична інформація про діяльність НАК «Енергоатом» засекречена.

Як повідомлялося, Запорізька АЕС із 4 березня тимчасово захоплена російськими військами. На майданчику ЗАЕС, окрім військових рф, тривалий час незаконно перебувають представники Росатому. Наразі на Запорізькій АЕС перебуває близько 500 російських солдатів, важка техніка, танки та вибухівка.

 

Хакери зламали інтернет-сервіс російської пропаганди і закликали зупинити війну

13.06.2022 15:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3505943-hakeri-zlamali-internetservis-rosijskoi-propagandi-i-zaklikali-zupiniti-vijnu.html

Невідомі хакери в неділю ввечері зламали інтернет-сервіс “Смотрим.ру”, який призначено для перегляду телеканалів Всеросійської державної телерадіокомпанії (ВДТРК).

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Як зазначається, протягом пів години на сторінці сервісу, де серед інших можна дивитися пропагандистські канали “Росся-1”, “Росся-24”, транслювалася заставка з написом “Путін знищує українців! Зупиніть війну!”. Телевізійні програми на той час були недоступні.

Згодом стартова сторінка сервісу перестала працювати повністю. Коментарі від власників сервісу не надходили, зазначає видання.

Як повідомлялося, з початку повномасштабного військового вторгнення росії на територію України хакери з групи Anonymous оголосили про те, що здійснюватимуть кібератаки на сайти російських держустанов та ЗМІ. Атакам, зокрема, зазнали сайти кремля, держдуми, міністерств оборони, культури та енергетики, Федеральної служби виконання покарань, росстату, інформагентства ТАСС, видання “Известия” та багато інших.

 

російські ЗМІ перекручують статті західних медіа так, щоб створити ілюзію «перемог»

13.06.2022 14:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505919-rosijski-zmi-perekrucuut-statti-zahidnih-media-tak-sob-stvoriti-iluziu-peremog.html

російська пропаганда використовує матеріали провідних західних медіа для маніпуляцій, спрямованих на російськомовну аудиторію України.

Про це в Телеграмі повідомляє Центр протидії дезінформації РНБО, передає Укрінформ.

“Начебто цитуючи матеріал The Washington Post, медіа рф пишуть, що у західних експертів «згасає ейфорія щодо успіхів ЗСУ після звільнення росією ключових населених пунктів на Донбасі». В оригіналі йдеться про те, що росія адаптує свою тактику на Донбасі через брак людських ресурсів”, – йдеться у повідомленні.

Також в Центрі протидії дезінформації спростували маніпуляцію російських медіа, які, посилаючись на матеріал у The Economist, стверджують, що західні експерти визнають, що всупереч санкціям, росія збільшила обсяги експорту нафти.

“Справді, економісти наголошують, що Угорщина, Чехія та Словаччина збільшили закупівлю російської нафти. Водночас ті ж експерти кажуть, що надлишок росія змушена продавати з величезними знижками”, – наголосили у ЦПД.

В Центрі протидії дезінформації зазначили, що використання окремих тез західних медіа формує серед російськомовного населення хибне враження щодо успіхів росії на економічному та військовому фронтах.

 

Суд заборонив проросійську партію «Соціалісти»

13.06.2022 15:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3505941-sud-zaboroniv-prorosijsku-partiu-socialisti.html

Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові заборонив діяльність проросійської партії “Соціалісти”.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє рух “Чесно”.

Майно партії “Соціалісти” та всіх її осередків, згідно з рішенням суду, передається державі. Але рішення може бути оскаржене у Верховному Суді.

На засіданні суду не було представника партії “Соціалісти” і відозву на позов партія не подала.

Представниця Міністерства юстиції Христина Ган повідомила, що міністерство отримало листа від СБУ і саме тому звернулося до суду.

За її словами, “із загальнодоступних джерел відомо, що партія “Соціалісти” є проросійською партією, і її керівник Євген Якович Анопрієнко з 2019 року здійснює свою діяльність в інтересах так званого “Комітету спасіння України”, діяльність якого координується урядом російської федерації та ексглавою Адміністрації Президента України Андрієм Клюєвим. Вказане свідчить про використання політичної партії для підривної діяльності країни-агресора. Також партія “Соціалісти” та її контент, зокрема сайт і Фейсбук, спрямований на популяризацію партії та критику діючої української влади”.

Ган додала, що через поширення відомостей про виправдання дій росіян в українському медійному просторі, що є недопустимим, діяльність відповідача в цілому, її окремих керівників та представників партії має бути заборонена відповідно до статті 5 Закону “Про політичні партії в Україні”.

Своєю чергою, представник СБУ зазначив, що діяльність партії “Соціалісти” була спрямована на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, пропаганду, глорифікацію та виправдання дій з боку російської федерації, виправдання її вторгнення на територію України.

“Діяльність відповідача у медійному просторі також виправдовує збройну агресію російської федерації, у зв’язку з чим ці дії можуть підпадати під діяльність, яка, відповідно до статті 5 закону “Про політичні партії в Україні”, може бути заборонена у зв’язку із можливим завданням шкоди державній безпеці, суверенітету, територіальній цілісності. Враховуючи, що така діяльність створює реальні та потенційні загрози для України, позов Міністерства юстиції підлягає задоволенню”, – сказав представник Служби безпеки України.

За даними руху “Чесно”, партія “Соціалісти” була заснована у серпні 2014 року під назвою “Робітників, селян, інтелігенції України”. Назву “Соціалісти” партія отримала у лютому 2015 року.

В інтерв’ю у липні 2015 року один із тодішніх лідерів політсили Леонід Кожара критикував українську владу за невиконання Мінських угод, ізоляцію Донбасу і небажання проводити прямі переговори з “адміністративною владою” на Донбасі. Про відповідальність росії за війну на сході України Кожара не згадував, говорячи, що “роль російської федерації достатньо висока, оскільки конфлікт на Донбасі відбувається безпосередньо біля кордонів рф”.

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня Президент Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”. Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд.

Такими підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії російської федерації та/або республіки білорусь проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни.

Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.

8 червня Восьмий апеляційний адміністративний суд заборонив діяльність партії “Опозиційний блок”.

 

Facebook для iOS тепер доступний українською, далі – українізація Messenger

ПОНЕДІЛОК, 13 ЧЕРВНЯ 2022, 19:55 – ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА. УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/06/13/688108/

Застосунок соціальної мережі Facebook став доступним українською мовою для користувачів iOS, а незабаром з’явиться українська версія застосунку Messenger для iOS.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він зазначив, що, якщо робоча мова смартфона — українська, то застосунок Facebook також автоматично перейде на неї через деякий час.

Федоров розповів і про оновлення в Instagram: невдовзі функція Reels, яка дозволяє користувачам записувати короткі відео довжиною до 15 секунд і додавати до них музику та візуальні ефекти, буде доступна в Україні.

 

Луганський театр вперше після переселення з Сєвєродонецька зіграв виставу в Дніпрі

13.06.2022 16:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3506001-luganskij-teatr-vperse-pisla-pereselenna-z-severodonecka-zigrav-vistavu-v-dnipri.html

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр зіграв виставу на фестивалі «Мельпомена Таврії» вперше після переселення із Сєвєродонецька.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив директор театру Сергій Дорофеєв, передає Укрінформ.

«У Дніпрі відбулась перша вистава «Хто Я?» Луганського українського театру в рамках XXIV міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії». У виставі мінімальні декорації, які ми відновити тут у Дніпрі. Крім того, вистава Маріуса фон Маєнбурга – про пошук самоідентифікації людиною. Тобто, якщо глобально дивитись на сьогоднішню ситуацію, зараз кожен з нас має відповісти самому собі на питання «Хто я»? Частково мова і про це у виставі. Про самоідентифікацію людини як такої», – зазначив Дорофеєв.

За його словами, Луганський театр – двічі переселенець. Вперше він змушений був виїхати з Луганська в Сєвєродонецьк у 2014 році. Після початку повномасштабної російської агресії частина колективу знайшла прихисток у Дрогобичі, інша – в Дніпрі.

Директор театру нагадав, що фестиваль «Мельпомена Таврії» раніше завжди проходив у Херсоні, тепер це неможливо через захоплення міста російськими загарбниками. Але його організатори закликали театри України грати свої фестивальні вистави там, де в них є така можливість.

Луганський музично-драматичний останні роки завжди брав участь у «Мельпомені Таврії», а отже, відгукнувся і цього разу, сказав Дорофеєв.

За його словами, серед глядачів на виставі було багато сєвєродончан і переселенців з інших міст Луганщини.

Як повідомляв Укрінформ, цьогоріч фестиваль “Мельпомена Таврії” триватиме з 10 по 19 червня. У ньому візьмуть участь 57 театрів із 34 міст та 11 країн: України, Португалії, Чехії, Польщі, Туреччини, Грузії, Німеччини, Румунії, Франції та вперше – Японії і США.

 

Євробачення-2023: Україна розглядає різні локації, але поки не анонсує

13.06.2022 15:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3505939-evrobacenna2023-ukraina-rozgladae-rizni-lokacii-ale-poki-ne-anonsue.html

В Україні розпочинається підготовка до проведення наступного року пісенного конкурсу «Євробачення», міністерства оборони і внутрішніх справ долучені до цього процесу.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Україна вже розпочинає підготовку фіналу Євробачення 2023. Ми показуємо світу свою відкритість, гостинність та вміння реалізовувати масштабні проєкти. Головне питання для нас та Європейської мовної спілки – безпека», – зазначив він.

Тимошенко розповів, що Міністерство оборони та Міністерство внутрішніх справ України з самого початку інтегровані в роботу над підготовкою до Євробачення-2023.

Він також проінформував, що для забезпечення зручної логістики та безпеку розглядаються різні локації, але які саме – поки не анонсують.

«Ми вдячні за шалену підтримку європейських партнерів. Зараз ми боронимо не тільки свою землю, а й весь цивілізований та демократичний світ. Дякуємо ЗСУ за можливість планувати майбутнє!», – сказав заступник керівника ОП.

Як повідомлялося, 10 червня уряд утворив Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні у 2023 році пісенного конкурсу Євробачення. Співголови оргкомітету – Прем’єр-міністр та керівник Офісу Президента.

15 травня український гурт Kalush Orchestra переміг у фіналі Євробачення-2022. Це третя за рахунком перемога України у цьому конкурсі за весь час — після Руслани у 2004 році та Джамали у 2016-му.

 

В Іспанії побачили “російський слід” у рішенні Алжиру розірвати відносини

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 13 ЧЕРВНЯ 2022, 21:51. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/13/7352312/

Міністр економіки Іспанії Надія Кальвіно заявила, що рішення Алжира розірвати угоду про дружбу і партнерство з Іспанією пов’язане зі зближенням цієї країни з Росією.

Про це вона розповіла в інтерв’ю радіо Catalunya, повідомляє “Європейська правда”.

За словами Кальвіно, на останніх зустрічах у межах Міжнародного валютного фонду, які вона очолювала, помітила, “що Алжир усе більше й більше зближався з Росією, і тому це (рішення розірвати угоду) мене не здивувало”.

Водночас міністерка запевнила, що постачанням газу з Алжиру до Іспанії загроз немає.

Минулого тижня влада Алжиру оголосила про розірвання угоди про дружбу і співробітництво з Іспанією. Причиною такого кроку назвали зміну позиції Мадрида щодо невизнаної країни Західна Сахара.

Цю територію, яка раніше була іспанською колонією, у 1975 році анексувало сусіднє Марокко. Алжир підтримує у ній повстанський рух за незалежність. Відтоді між Іспанією, Алжиром і Марокко тривають напружені відносини через статус Західної Сахари.

Після цього в ЄС закликали Алжир переглянути своє рішення, а також заявили, що готові вдатися до дій для захисту інтересів своїх держав-членів.

Міністерка економіки Іспанії подякувала ЄС за таку позицію і додала, що “на сьогодні найважливішою річчю є зміна позиції Алжиру”.

Алжир є важливим постачальником енергоресурсів для Іспанії: у 2021 році Мадрид імпортував звідти понад 40% природного газу для споживання. Крім того, Алжир (як і Марокко) грає певну роль у стримуванні нелегальної міграції до Іспанії.

В умовах поступової відмови ЄС від російських енергоносіїв Алжир є одним із альтернативних джерел природного газу. Так, у квітні угоду про постачання алжирського блакитного палива уклала Італія.

 

У Чорногорії арештували активи депутатів Держдуми та куратора кремлівської пропаганди – ЗМІ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 13 ЧЕРВНЯ 2022, 23:49. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/13/7352332/

Чорногорія, яка приєдналась до санкцій ЄС проти Росії, арештувала на своїй території активи 34 громадян Росії, серед яких – депутати Держдуми та співробітник адміністрації Путіна Алєксєй Громов, якого ЗМІ називають куратором кремлівської пропаганди.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Список росіян, чиї активи Чорногорія арештувала на своїй території, в понеділок опублікувало видання Vijesti.

Так, у переліку є депутати російської Держдуми від “Единой России” (Анна Кузнєцова, Леонід Івлєв, Віктор Казаков тощо), КПРФ (Олег Смолін, Олег Лєбєдєв, Іріна Філатова), ЛДПР (Васілій Власов) і “Справедливой России” (Дмітрій та Андрєй Кузнєцови).

Крім того, в переліку є тезка члена Ради безпеки Росії Сергія Іванова та першого заступника глави адміністрації президента РФ Алєксєя Громова. ЗМІ повідомляли, що саме він курує у Кремлі пропаганду та інформаційну політику, зокрема через державні телеканали.

Як зазначає російське розслідувальне видання “Проект”, жоден із представників російської влади, чиї імена збігаються з іменами в опублікованому списку, офіційно не володіє нерухомістю за кордоном.

За даними джерел Vijesti в уряді Чорногорії, опублікований перелік не є остаточним і може корегуватися з урахуванням інформації, яка буде отримуватись.

Уся російська нерухомість, яка була арештована в межах приєднання Чорногорії до санкцій ЄС, розташована у трьох містах – Херцег-Новий, Будва і Жабляк. Водночас не виключено, що майном у Чорногорії громадяни Росії володіють через підставні компанії.

Раніше стало відомо, що новопризначений чорногорський уряд готує пакет впровадження всіх санкцій проти РФ, раніше введених Євросоюзом.

 

У росії «Комітет проти катувань» оголосив про самоліквідацію

13.06.2022 12:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3505800-u-rosii-komitet-proti-katuvan-ogolosiv-pro-samolikvidaciu.html

Члени російського правозахисного об’єднання «Комітет проти катувань» прийняли рішення про його ліквідацію після внесення до реєстру «іноземних агентів».

Як передає Укрінформ, про це організація повідомила “Медузі“.

В організації наголосили, що статус «іноагента» не дозволить юристам відвідувати суди, зустрічатися з представниками влади, у тому числі з «депутатами, уповноваженими з прав людини у регіонах, прокурорами та керівниками слідчого комітету». «Постраждалі від тортур та поліцейського насилля фактично позбавляються шансу добитися справедливості», — йдеться у заяві.

Водночас в об’єднанні заявили, що не можуть «кинути 188 справ, робота у яких ведеться наразі», і повідомлять про свої плани «найближчим часом».

Міжрегіональна громадська організація «Комітет проти катувань» була заснована у 2000 році російським правозахисником Ігорем Каляпіним. Її визнали іноземним агентом у 2015 році. Після цього організацію ліквідували, утворивши замість неї «Комітет із запобігання катуванням». Його також визнали «іноагентом», після чого правозахисники ліквідували і його, почавши працювати в росії без утворення юридичної особи під старою назвою.

Сам Каляпін пішов з «Комітету проти катувань» у лютому 2022 року через розбіжності з колегами щодо шляхів подальшого розвитку організації.

 

Україна втратила через війну 25% посівних площ – Мінагрополітики

13.06.2022 17:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3506034-ukraina-vtratila-cerez-vijnu-25-posivnih-plos-minagropolitiki.html

Через війну посівний клин в країні цього року зменшився на 25%, але це у жодному разі не загрожує продовольчій безпеці України.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький на брифінгу на тему: «Результати завершення посівної кампанії в Україні в умовах війни» в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Наявна нині структура посівних площ, яка склалася через тимчасову втрату територій, продовольчій безпеці України не загрожує. Незважаючи на втрату 25% посівних площ, структура посівів сільськогосподарських культур цього року в цілому більш ніж достатня для забезпечення споживання, яке своєю чергою теж скоротилося через масові переміщення та зовнішню міграцію», – заявив Висоцький.

За його словами, головна відмінність цьогорічної посівної, за винятком екстремального характеру її проведення в умовах бойових дій – це зміна аграрних пріоритетів у сільгоспвиробників та часткове зменшення виробництва експортно-орієнтованих культур. І відповідно, можливі втрати експортного потенціалу.

«Ще до початку війни українські аграрії встигли відносно непогано підготуватися до проведення посівної – в Україну в лютому вже було завезено близько 70% необхідних міндобрив, 60% засобів захисту рослин та близько третини необхідних обсягів пального», – зазначив Висоцький.

Але дії агресора порушили стабільну роботу аграрного сектору, українські аграрії були змушені внести корективи у свої рішення про те, чим та як засівати поля, констатував він.

«І хоча в цілому посівні площі скоротилися майже на чверть, але разом з тим відбулася певна зміна в структурі посівного клину з точки зору пріоритетності культур. На це вплинуло декілька факторів, а саме: блокування чорноморських портів та неможливість вирощування у воєнний час більш ресурсоємних вибагливих культур», – вказав заступник міністра.

Наприклад, за його словами, якщо торік в Україні було засіяно 42 тис. га ярої пшениці, то цього року майже 200 тис. га.

Аналогічна ситуація з ячменем, вівсом, якого посіяно більше 160 тис. га, гороху – 130-150 тис. га. Посівні площі дефіцитної та дорогої нині гречки становлять близько 80 тис. га.

Цукрових буряків також посіяно немало – понад 180 тис. га, що, за словами заступника міністра, цілком достатньо для забезпечення внутрішнього споживання і навіть експорту.

За даними Висоцького, найбільші зміни в структурі посівів відбулися у таких класичних експортно-орієнтованих категорій культур, як кукурудза, соняшник та соя.

«Посіви сої, цієї найбільш невибагливої до міндобрив культури, склали трохи менше попереднього року – близько 1,25 млн га (минулого – 1,3 млн га). Посіви соняшнику збереглися на рівні 4,7 млн га. А от кукурудзи посіяно менше, ніж минулого року – 4,6 млн га у порівнянні з минулорічними 5,5 млн га. Хоч вона і дає більший врожай та на відміну від інших культур складна в логістиці», – зазначив Висоцький.

Як повідомлялося, нині в Україні починається підготовка до збирання першого врожаю після найскладнішої в історії посівної.

 

Везли новим маршрутом: судно з українською кукурудзою прибуло до Іспанії — CNN

13.06.2022 15:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3505923-vezli-novim-marsrutom-sudno-z-ukrainskou-kukurudzou-pribulo-do-ispanii-cnn.html

У понеділок, 13 червня, до порту Ла-Коруньї (Іспанія) прибуло судно Alppila з 18 тис. тонн української кукурудзи. Вантаж везли новим маршрутом через Балтійське море.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на пресслужбу порту.

У порту заявили, що загалом йдеться про 18 тисяч тонн української кукурудзи, розвантаження судна очікується вже завтра.

Група виробників кормів для тварин із Галісії Agafac заявила, що це перша партія українського зерна, яка прибула до Іспанії новим маршрутом – через Балтійське море. російські кораблі блокують порти України у Чорному морі з початку повномасштабної війни.

24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. В портах нашої країни виявилися заблокованими більше 20 мільйонів тонн зерна, близько половини з якого призначалося для потреб Всесвітньої продовольчої програми ООН. Такі дії росії, яка продовжує морську блокаду, краде українське зерно з тимчасово захоплених територій України та бомбить українські сховища із зерном, можуть спричинити глобальний голод у світі.

 

рф завдає навмисних ударів по зерносховищах в Україні та провокує голод у світі – Боррель

13.06.2022 10:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3505697-rf-zavdae-navmisnih-udariv-po-zernoshovisah-v-ukraini-ta-provokue-golod-u-sviti-borrel.html

російська федерація завдає навмисних ударів по сховищах із зерном в Україні, краде українське зерно із захоплених територій та використовує блокаду морських портів України як знаряддя війни і провокує такими діями глобальний голод.

Про це в інтерв’ю французькому виданню Journal du Dimanche заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, передає Укрінформ з посиланням на сайт Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз не забороняв експорт українського зерна або експорт російського зерна, або добрив. Але хто бомбить зернові елеватори, хто знищує врожай або краде його? Це робить ЄС чи ж росія? Хто блокує українські порти своїми військовими кораблями – ЄС чи ж росія? Саме у цьому полягають труднощі у забезпеченні морського транспорту у Чорному морі, і ми маємо зробити все, щоб розв’язати цю проблему. Я повторюю: росія використовує зернову блокаду як зброю війни, всі повинні бути свідомими цього. І якщо зернові та соняшник не зможуть покинути українські порти – так, у світі відбудеться голод», – сказав високий представник ЄС.

Він зауважив, що вирішальне слово у розблокуванні українських портів та у вивезенні українського зерна на зовнішні ринки має сказати ООН.

«Рішення, з моєї точки зору, може виходити лише від Об’єднаних Націй. Зерно – 20 мільйонів тонн – має бути вивезено із України до завершення (збору) літнього врожаю, і всі тисячі потягів або барж будуть недостатніми для цього. Агентства ООН, включаючи Всесвітню продовольчу програму, мають вести переговори з росією для посередництва у цьому деблокуванні. Резолюція Ради безпеки може допомогти, але оскільки росія є постійним членом РБ, не є певним, що рішення може прийти звідси», – наголосив Боррель.

Він зауважив, що росія розгорнула шалену пропагандистську кампанію, намагаючись звинуватити ЄС та його політику санкцій у глобальній продовольчій кризі, але при цьому кремль не робить нічого, щоб полегшити становище найбільш вразливих країн, зокрема, на Африканському континенті.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

В результаті російської агресії в портах України виявилися заблокованими більше 20 мільйонів тонн зерна, близько половини з якого призначалася для потреб Всесвітньої продовольчої програми ООН. Такі дії росії, яка продовжує морську блокаду, краде українське зерно з тимчасово захоплених територій України та бомбить українські сховища із зерном, загрожують світу виникненням глобального голоду.

 

рф використовує продовольчу кризу як інструмент ведення війни – Подоляк

13.06.2022 10:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3505689-rf-vikoristovue-prodovolcu-krizu-ak-instrument-vedenna-vijni-podolak.html

Влада рф використовує продовольчу кризу як один із інструментів ведення війни і створює максимально жорсткий тиск в інформаційному полі.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю білоруському виданню “Зеркало” заявив радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк.

«росія використовує продовольчу кризу як один із інструментів ведення війни. І при цьому москва все гіпертрофує і створює максимально жорсткий тиск в інформаційному полі. На мою думку, Україна вирішує це питання завдяки сусідам», – сказав він.

Подоляк додав, що нині територія білорусі контролюється росіянами.

«І як вони (росіяни – ред.), не отримавши для своєї країни жодного бонусу, погодяться на відкриття навіть залізничної колії (для вивезення українського зерна через білорусь – ред.). Нагнітання теми продовольчої кризи — тактика росії, навіщо їм від неї відмовлятися на користь, по суті, маріонеткової групи під назвою кабінет пана лукашенка? Я не розумію», – наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України закликало голову Африканського союзу для врегулювання продовольчої кризи апелювати до росії як до першоджерела проблеми та поважати законне занепокоєння України щодо власної безпеки.

Через блокаду росією українських морських портів на світовий ринок не потрапили 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку і неминуче спричинить світову продовольчу кризу та зростання інфляції.

 

Ненависть до всього українського є рушійною силою росії у війні – Зеленський

13.06.2022 14:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505882-nenavist-do-vsogo-ukrainskogo-e-rusijnou-silou-rosii-u-vijni-zelenskij.html

Президент Володимир Зеленський наголосив, що рушійною силою росії у війні проти України є ненависть до всього українського, зокрема культури, а також свобод у Європі та світі.

Про це він заявив у зверненні до учасників American Jewish Committee Global Forum, повідомляє Укрінформ.

«Саме ненависть є тією рушійною силою, завдяки якій триває ця російська війна проти України і проти свободи у Європі, у світі. Ненависть до українського – до культури українців, до історії України й до того, що попри всі жахи, які були в минулому, Україна залишилася доброю, відкритою країною для різних культур. Різноманіття – це важлива характеристика України», – сказав Зеленський.

Він нагадав, що російські снаряди спалюють в Україні навіть російські церкви, російська армія знищувала громади, у яких століттями проживала грецька спільнота, а кримські татари на окупованому півострові зазнають репресій найбільше.

«російські ракети били по Бабиному Яру в Києві, російська артилерія пошкодила Менору в Дробицькому Яру поблизу Харкова. Відверто антисемітські висловлювання міністра закордонних справ росії спричинили скандал світового рівня. Цього мало», – зазначив Президент, додавши, що нині не 1940-ві роки.

Як повідомлялося, раніше президент США Джо Байден заявив, що метою російського президента путіна є не просто повномасштабне вторгнення до України, він хоче знищити українську культуру.

 

Стефанчук — про санкції щодо рф: Має бути не гомеопатія, а хірургія

13.06.2022 14:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3505878-stefancuk-pro-sankcii-sodo-rf-mae-buti-ne-gomeopatia-a-hirurgia.html

Запроваджені проти російської федерації санкції не повинні мати винятків.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

“Коли ми говоримо про санкції, то вони не повинні мати виключень. Коли ми починали говорити про SWIFT, то треба було діяти проти всієї банківської системи, а не проти деяких банків. Коли ми говоримо про ембарго на енергоносії, це повинно бути повне ембарго на всі енергоносії, а не спочатку – окремо по нафті, потім – окремо по газу, окремо по вугіллю. Війна з росією та санкційний тиск не має бути гомеопатією, а має бути хірургією. Ми повинні відрізати та поставити крапку. Я розумію, що це складно, але ціна надалі, в разі, не дай Боже, програшу, буде катастрофічно високою для всього світу”, – заявив він.

Також, за словами Стефанчука, дуже важливі персональні санкції проти росіян.

“Коли ми говоримо про персональні санкції, то треба чітко сказати, що протягом 48 годин росіяни повинні залишити країни ЄС, і це буде правильно. Їхні діти мають навчатися не в європейських елітних школах, а в Сизрані та Рязані. Сьогодні мати зв’язки з російською елітою має бути токсичним по всьому світові, і тільки тоді ми можемо сказати, що санкції повноцінно працюють”, – підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, Європарламент рекомендував Євросоюзу надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Також євродепутати висловили позицію щодо зброї для України та спеціального трибуналу ООН.

23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

 

США готові сприяти забезпеченню України зброєю, яку вона просить – глава Пентагону

13.06.2022 20:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3506193-ssa-gotovi-spriati-zabezpecennu-ukraini-zbroeu-aku-vona-prosit-glava-pentagonu.html

Сполучені Штати разом із союзниками й партнерами з різних країн готові повною мірою сприяти реалізації запиту української сторони щодо оснащення ЗСУ оборонним озброєнням для захисту власної землі від російської агресії.

Про це заявив у понеділок під час візиту до Таїланду міністр оборони США Ллойд Остін, передає Укрінформ.

«США готові надати все й допомогти Україні досягти успіху», – зауважив глава Пентагону у відповідь на запитання, чи готовий Захід забезпечити запити України, зокрема, на ще одну тисячу гаубиць та 300 систем РСЗВ.

Він підкреслив, що не лише Сполучені Штати налаштовані суттєво допомогти Україні, а й багато партнерів по всьому світу. «Ми вже надали значну кількість гаубиць і великі обсяги 155-мм боєприпасів серед багатьох інших речей. Але інші країни також надіслали 155-мм гаубиці», – уточнив Остін.

Він запевнив, що США й інші країни продовжать докладати зусиль, щоб в найкоротші терміни доставити в Україну якомога більше підтримки та допомогти ЗСУ досягти успіху. Остін зауважив, що цього тижня Сполучені Штати втретє скличуть Контактну групу з питань оборони України (так званий «Рамштайн-3»), яка, за його словами, лише збільшує кількість своїх членів.

«Ми заслухаємо безпосередньо українських лідерів на чолі з Олексієм Резніковим та попрацюємо над тим, щоб активізувати наші спільні зусилля на виконання пріоритетних вимог України щодо оборони її власної території»,- зауважив глава Пентагону.

Як повідомляв Укрінформ, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у понеділок прямо заявив, що Україні потрібні 1000 гаубиць, 500 танків, 300 ракетних систем залпового вогню та дві тисячі одиниць бронетехніки. За його словами, це необхідно для встановлення паритету у важкому озброєнні з російськими військами.

 

Кулеба закликав партнерів прискорити постачання Україні важкої зброї

13.06.2022 20:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3506176-kuleba-zaklikav-partneriv-priskoriti-postacanna-ukraini-vazkoi-zbroi.html

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав партнерів поставити за мету перемогу України і прискорити постачання важкої зброї.

Про це він написав у Твітері, передає Укрінформ.

«Україна довела, що здатна на неможливе та перемогла у важливих битвах за Київ, Чернігів, Суми, Харків — супроти всіх обставин. Уявіть, на що здатна Україна з достатньою кількістю зброї. Закликаю партнерів поставити чітку мету перемоги України і прискорити постачання важкої зброї», – зазначив глава української дипломатії.

Як повідомлялося, 13 червня Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібне прискорене постачання потужної наступальної зброї, без якої війна затягується і зростає кількість жертв.

 

Зміцнення України на полі бою: посол США зустрілася із Резніковим і Залужним

13.06.2022 19:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3506142-zmicnenna-ukraini-na-poli-bou-posol-ssa-zustrilasa-iz-reznikovim-i-zaluznim.html

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк обговорила з головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним та міністром оборони Олексієм Резніковим, як продовжувати зміцнювати нашу країну на полі бою.

Про це посол США повідомила у Твіттері, передає Укрінформ.

«Збройні сили України воюють з надзвичайною рішучістю. Разом зі своєю командою ми повністю зосереджені на тому, щоб Україна отримала можливості, необхідні для своєї оборони. Обговорила з генералом Залужним і Олексієм Резніковим, як продовжувати зміцнювати Україну на полі бою», – зазначила вона.

Як повідомляв Укрінформ, 13 червня голова СБУ Іван Баканов поінформував Бріджит Брінк про виклики і загрози, з якими зіткнулася спецслужба під час повномасштабного вторгнення росії.

 

Клички просять німців не зволікати з наданням Україні зброї

13.06.2022 18:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3506108-klicki-prosat-nimciv-ne-zvolikati-z-nadannam-ukraini-zbroi.html

Мер Києва Віталій Кличко та його брат Володимир нагадали німцям про те, що ЗСУ потребують сучасної оборонної зброї, аби зупинити російського агресора на своїй території.

Про це вони заявили в інтерв’ю популярному німецькому таблоїду Bild, передає Укрінформ.

Віталій Кличко зазначив, що за кілька сотень кілометрів від столиці йдуть запеклі бої. У росіян більше солдатів, більше артилерії і більше техніки, тому українцям терміново потрібна підтримка, заявив він. Політик зауважив, що Україна місяцями чує, що «незабаром» надійде зброя, але військові доповідають, що підтримка надходить лише частково, не в бажаному розмірі.

«Нам потрібна підтримка. Нам потрібні боєприпаси, потрібна сучасна зброя, оборонна зброя», – закликав Кличко. Він зауважив, що якщо хтось у Німеччині думає, що війна ще далеко, це не так, це може торкнутися будь-кого в ЄС, війна руйнує життя та «стукає в двері європейців і німців».

Відповідаючи на запитання, чи залишив путін плани захоплення Києва, мер міста висловив упевненість, що ні. «Київ був і залишається ціллю (путіна). І не лише Київ. путін особисто каже, що претендує на всю колишню російську територію. Він продовжить йти далі. Його інтерес не закінчується Києвом і на кордоні з Польщею. Я твердо переконаний, що путін піде так далеко, як ми йому дозволимо», – заявив міський голова, додавши, що Німеччина не повинна забувати, що й її території колись були частиною радянської імперії. Він поінформував, що тільки в Києві понад 300 будівель було зруйновано, понад 120 людей загинуло. Політик також закликав Німеччину перестати платити росії, адже кожна копійка, відправлена в рф, це – «криваві гроші».

На запитання, як довго триватиме війна, відповів Володимир Кличко. «Війна не буде вічною, це неможливо. За чіткої економічної ізоляції росії та підтримки України ця війна триватиме недовго. Я в цьому твердо переконаний – якщо ця підтримка буде. (Але) якщо Росія не побачить, що весь світ проти цієї війни, то вона триватиме», – сказав він.

Кличко-молодший погодився з тим, що для Заходу важливо зрозуміти, що якщо впаде Україна, впаде і Захід, якщо росіяни продовжать наступати, це буде надзвичайно небезпечно для кожного європейця. Він сподівається, що лідери ФРН, Франції та Італії, які планують днями відвідати Київ, краще зрозуміють ситуацію, необхідність підтримки з їхньої сторони, побачивши такі міста, як Буча, на власні очі.

Кореспондент брав інтерв’ю у братів Кличко на тлі зруйнованого кілька днів тому вагоноремонтного заводу.

Як повідомлялось, за даними ЗМІ, канцлер ФРН Олаф Шольц планує ближчим часом здійснити візит до Києва, куди його зпарошують вже кілька тижнів.

 

Україні потрібна потужна наступальна зброя, без якої війна лише затягується – Президент

13.06.2022 14:38

Україні потрібне прискорене постачання потужної наступальної зброї, без якої війна затягується і зростає кількість жертв.

На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників American Jewish Committee Global Forum, повідомляє Укрінформ.

«Захищайте необхідність посилення санкцій проти росії. Це вам до снаги. Допомагайте нам прискорити постачання зброї для України, щоб ми могли звільнити окуповані райони. Нам потрібна потужна наступальна зброя, без якої війна лише затягується.. і кількість жертв збільшується», – сказав Зеленський.

Він зауважив, що Американський єврейський комітет допомагає Україні «дуже серйозно», однак закликав подвоїти зусилля, щоб «зупинити російську ненависть».

Президент переконаний, що зараз є історична нагода захистити спільну свободу, безпеку, спільне культурне різноманіття від найбільшої, за його словами, хвилі ненависті з усіх, які загрожували світу останніми десятиліттями.

«Як могли стати реальністю масові вбивства, катування, спалені міста, фільтраційні табори, які російські військові влаштували на окупованій території і які нагадують концентраційні табори нацистів? І при цьому росія сподівається, що вона не буде реально відповідати за все це зло, за всі ці варварські удари по житлових будинках, по лікарнях, по церквах. росії все ще вистачає могутності, щоб сподіватися продовжувати війну проти України, проти людей, продовжувати ігнорувати реакцію світу», – наголосив Зеленський.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

 

Єрмак: Посилення ЗСУ важким озброєнням – головна тема перемовин із союзниками

13.06.2022 11:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505736-ermak-posilenna-zsu-vazkim-ozbroennam-golovna-tema-peremovin-iz-souznikami.html

Посилення Збройних сил важким озброєнням – тема, яку представники України обговорюють на зустрічах із західними союзниками.

Для нівелювання переваги російських військ у техніці плануються тактичні кроки, повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у Телеграмі.

«Війна з росією – це боротьба нації за існування. Для нас не існує варіанту поразки. Посилення ЗСУ важким озброєнням – головна тема, яку ми обговорюємо на зустрічах з Ентоні Блінкеном та Ллойдом Остіном, Борисом Джонсоном, Беном Воллесом та іншими союзниками. Ми плануємо тактичні кроки, щоб нівелювати перевагу росіян в техніці», – написав він.

Керівник ОП запевнив, що український силовий блок працює разом з «антипутінською» коаліцією над єдиною метою – перемогти росію.

Як повідомлялося, у Брюсселі 15 червня відбудеться третє засідання «Контактної групи з питань оборони України» на чолі з Міністром оборони США Ллойдом Остіном.

23 травня відбулася друга зустріч групи підтримки України на рівні глав оборонних відомств понад 40 країн у форматі, що був започаткований 26 квітня 2022 року на авіабазі Рамштайн (Німеччина). Такий інструмент з надання військової допомоги Україні був створений з ініціативи США.

 

1000 гаубиць, 500 танків і не тільки: в ОП назвали, скільки важкої зброї треба для перемоги над рф

13.06.2022 11:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505718-1000-gaubic-500-tankiv-i-ne-tilki-v-op-nazvali-skilki-vazkoi-zbroi-treba-dla-peremogi-nad-rf.html

Україні потрібна 1000 гаубиць, 500 танків, 300 ракетних систем залпового вогню та дві тисячі одиниць бронетехніки для встановлення паритету у важкому озброєнні з російськими військами та вигнання загарбників з української землі.

Про це написав радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у Твіттері, повідомляє Укрінформ.

«Буду прямолінійним. Щоб закінчити війну та викинути росію з України, нам потрібен паритет важкої зброї: 1000 гаубиць калібру 155 мм; 300 РСЗВ; 500 танків; 2000 одиниць бронетехніки; 1000 дронів. 15.06 у Брюсселі буде зустріч Контактної групи міністрів оборони. Очікуємо на рішення», – зазначив Подоляк.

Як повідомлялося, у Брюсселі 15 червня відбудеться третє засідання «Контактної групи з питань оборони України» на чолі з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

23 травня пройшла друга зустріч групи підтримки України на рівні глав оборонних відомств понад 40 країн у форматі, що був започаткований 26 квітня 2022 року на авіабазі Рамштайн (Німеччина). Такий інструмент з надання військової допомоги Україні був створений з ініціативи США.

 

В Інтернаціональному легіоні розраховують на обмін трьох засуджених до страти іноземців

13.06.2022 17:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3506024-v-internacionalnomu-legioni-rozrahovuut-na-obmin-troh-zasudzenih-do-strati-inozemciv.html

В Інтернаціональному легіоні розраховують, що трьох засуджених до страти у самопроголошеній днр іноземних громадян вдасться обміняти як військовополонених за домовленістю сторін.

Про це заявив спікер Інтернаціонального легіону оборони України Дам’єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Що можна зробити, щоб звільнити військовополонених? Міжнародне право чітко каже – необхідно обмінятися військовополоненими – це рішення зазначене у Женевських конвенціях. На жаль, одна зі сторін у цьому конфлікті не визнає статусу певних осіб як військовополонених», – сказав Магру.

Він додав, посилаючись на юриста одного з трьох засуджених у самопроголошеній днр до страти іноземних громадян, що буде подано апеляцію на це рішення, і це дасть якийсь час.

«У мене немає якоїсь конкретної інформації, але я сподіваюсь, що на найвищих рівнях в українському і британському уряді щось робиться для організації обміну цих військовополонених. Я це сподіваюсь, що це буде успішно і що може бути якась угода», – зазначив спікер Інтернаціонального легіону.

Як повідомлялося, «суд» самопроголошеної днр засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у воєнних діях у складі української армії.

Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади» підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

Двох британців взяли в полон у Маріуполі в середині квітня, Саадуна – у березні у Волновасі.

 

Найманцями є саме «вагнерівці», а не бійці Інтернаціонального легіону – спікер

13.06.2022 16:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505989-najmancami-e-same-vagnerivci-a-ne-bijci-internacionalnogo-legionu-spiker.html

Членів Інтернаціонального легіону оборони України, на відміну від «вагнерівців», не можна вважати найманцями з огляду на визначення міжнародного права і дотримання його українською стороною.

Про це заявив спікер Інтернаціонального легіону оборони України Дам’єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Є чіткі визначення за міжнародним правом, кого вважати легіонером, а кого вважати найманцем. Те, що російська пропагандистська машина всіх легіонерів називає просто найманцями, – це не тільки неправда, це порушення цих визначень. Будь-хто, хто прочитає 47 статтю 1-го Додаткового протоколу до Женевської конвенції, зрозуміє, що ми не найманці, це чиста пропаганда», – сказав Магру.

Він зазначив, що основним критерієм найманця за міжнародним правом є фінансова мотивація, тобто він має отримувати більше грошей, ніж військовослужбовець армії, за яку він воює.

«Якщо ми говоримо про легіонерів, ми отримуємо таку саму оплату, як і будь-який український військовослужбовець ЗСУ. Тому за визначенням ми не можемо бути найманцями за міжнародним правом», – наголосив спікер Інтернаціонального легіону.

Він додав, що, окрім того, члени Інтернаціонального легіону мають всі документи, передбачені українським законодавством, щоб довести приналежність до ЗСУ.

«Відповідно, реальність дуже чітко все показує – росіяни просто ігнорують міжнародне право, і це не має нікого дивувати, тому що вони від початку війни взагалі ігнорують все міжнародне право», – констатував Магру.

Коментуючи різницю між легіонерами і «вагнерівцями», спікер Інтернаціонального легіону зауважив, що ПВК Вагнера «не дуже прозора».

«За інформацією, яку я маю, комбатанти групи Вагнера отримують оплату не у структурі російської армії, а ззовні, вона є значно більшою, ніж у військовослужбовців збройних сил рф. Якщо ця інформація точна, тоді вони є найманцями у розумінні 47 статті 1-го Додаткового протоколу до Женевської конвенції», – сказав Магру.

Він зазначив, що не знає, як українська влада ставиться до полонених «вагнерівців», але зауважив, що за міжнародним правом українська сторона не має зобов’язань ставитися до них, як до військовополонених.

Спікер Інтернаціонального легіону також пояснив, що розрізнити штатних військовослужбовців і найманців дуже просто.

«Військовополонений має назвати ім’я, свій особистий номер і підрозділ, у якому служить. Це єдині вимоги, які мають бути виконані комбатантом, щоб він вважався військовополоненим. Якщо якийсь член групи Вагнера опиниться в полоні і зможе назвати свій особистий номер у збройних силах рф і номер свого підрозділу, відповідно, він має отримати статус військовополоненого. Я впевнений, що українці так до них і поставляться», – резюмував Магру.

Як повідомлялося, «суд» самопроголошеної днр засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у військових діях у складі української армії.

Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади» підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

Двох британців взяли в полон у Маріуполі в середині квітня, Саадуна – у березні у Волновасі.

 

До Інтернаціонального легіону долучилися добровольці з 55 країн

13.06.2022 15:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3505926-do-internacionalnogo-legionu-dolucilisa-dobrovolci-z-55-krain.html

До Інтернаціонального легіону, який створено в Україні у зв’язку нападом російської федерації, долучилися добровольці з 55 країн з усіх континентів.

Про це заявив речник Інтернаціонального легіону оборони України Дам’єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«У нас є представники 55 країн з усіх континентів, навіть таких далеких, як Бразилія, Південня Корея, Австралія», – сказав Магру.

Він поінформував, що найбільше в легіоні американців і британців, за ними йдуть поляки та канадці, а потім – представники різних країн. Зокрема, досить велика кількість – із країн Балтії та північних країн, серед яких речник Інтернаціонального легіону виділив Фінляндію.

Магру відмовився назвати загальну кількість легіонерів, пославшись на конфіденційність інформації.

Відповідаючи на запитання про фінансування, речник зазначив, що Інтернаціональний легіон входить до складу Збройних сил України і фінансується з оборонного бюджету.

«Це стосується всіх видатків на проживання, зарплати бійців, зброї та амуніції. У нас є додаткові благодійні кошти від приватних донорів, насамперед західних. Зібрані на різних платформах кошти ми витрачаємо виключно на обладнання для наших бійців, яке не входить у стандартний військовий пакет, що видається ЗСУ, і потрібне на полі бою, але не фінансується через державні канали України», – поінформував речник Інтернаціонального легіону.

Як повідомляв Укрінформ, 6 березня Міністерство оборони України разом з IT-волонтерами створили сайт для прийняття заявок на вступ до International Legion for the Territorial Defence of Ukraine.

Верховна Рада 14 квітня схвалила зміни до Закону “Про розвідку”, врегулювавши питання щодо прийняття осіб з іноземним громадянством до розвідки.

 

Прем’єри Албанії, Північної Македонії та Чорногорії планують відвідати Київ – ЗМІ

13.06.2022 19:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3506135-premeri-albanii-pivnicnoi-makedonii-ta-cornogorii-planuut-vidvidati-kiiv-zmi.html

Прем’єр-міністри Албанії та Північної Македонії Еді Рама і Димитар Ковачевський підтримали ідею прем’єр-міністра Чорногорії Дрітана Абазовича щодо спільного візиту в Київ.

Про це повідомляє “Балканський оглядач” із посиланням на чорногорські ЗМІ, передає Укрінформ.

Як зазначається, кілька днів тому Абазович прийняв запрошення Президента України Володимира Зеленського та запропонував ідею спільного візиту до української столиці прем’єр-міністрів країн Західних Балкан, в першу чергу, членів НАТО, «щоб надіслати сильніший меседж підтримки із Західних Балкан на підтримку суверенітету і цілісності України».

За інформацією чорногорських ЗМІ, прем’єр-міністри Албанії та Північної Македонії Еді Рама і Димитар Ковачевський підтримали ідею колеги з Чорногорії.

Про дату візиту не повідомляється.

Як повідомлялося, 9 червня Президент України Володимир Зеленський обговорив із Прем‘єр-міністром Чорногорії Дрітаном Абазовичем прогрес обох країн на шляху до Європейського Союзу.

Уряд Чорногорії ухвалив рішення про надання Україні додаткової допомоги, зокрема військової.

 

Берлін не називає дати візиту Шольца до Києва

13.06.2022 13:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3505822-berlin-ne-nazivae-dati-vizitu-solca-do-kieva.html

У Берліні поки що не називають дати можливого візиту канцлера ФРН Олафа Шольца до Києва.

Відповідну інформацію ЗМІ про таку поїздку прокоментував у понеділок на брифінгу в Берліні заступник офіційного представника федерального уряду Вольфганг Бюхнер, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ви всі знаєте про повідомлення щодо планів візиту федерального канцлера… Прошу вашого розуміння, але я не можу повідомити нічого нового в цьому питанні», – сказав він.

«Ми твердо стоїмо на боці України», – запевнив при цьому Бюхнер, додавши, що канцлер ФРНперебуває у постійному контакті з українським лідером, а також нагадавши, що Україну відвідали вже кілька німецьких політиків та міністрів.

Він також зазначив, що офіційний Берлін перебуває у постійному контакті з партнерами по ЄС і НАТО з усіх питань, які стосуються війни в Україні.

Як повідомлялось, ЗМІ писали про плани Шольца здійснити візит до Києва ще цього місяця, до саміту G7, у якій головує зараз Німеччина. Пізніше навіть називалася дата – 16 червня. Джерела стверджують, що разом із Шольцем приїдуть президент Франції Еммануель Макрон і прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі.

 

МЗС Британії радить не їздити в Україну, а підтримувати її пожертвами 

13.06.2022 11:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3505745-mzs-britanii-radit-ne-izditi-v-ukrainu-a-pidtrimuvati-ii-pozertvami.html

Міністерство закордонних справ Великої Британії радить співгромадянам утриматися від будь-яких поїздок в Україну через ризик для життя, а надавати підтримку пожертвами.

Як передає Укрінформ, про це повідомило у Твітері посольство Великої Британії в Україні.

«Міністерство закордонних справ застерігає від будь-яких поїздок в Україну, де існує реальний ризик для життя. Посольство Великої Британії в Києві наразі не може надавати особисту консульську допомогу. Найкращий спосіб підтримати Україну – зробити пожертву з Великої Британії», – зазначається в дописі.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни світу застосували санкції проти країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

 

Зеленський розповів президентам Польщі й Словаччини про приховану мобілізацію в росії

13.06.2022 16:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3506019-zelenskij-rozpoviv-prezidentam-polsi-j-slovaccini-pro-prihovanu-mobilizaciu-v-rosii.html

Президент України Володимир Зеленський поінформував глав Республіки Польща Анджея Дуду та Словацької Республіки Зузану Чапутову щодо продовження прихованої мобілізації військових у російській федерації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу із посиланням на відео із онлайн-розмови лідерів трьох держав.

“Є інформація і від наших, і від партнерських розвідок про те, що йде (у росії – ред.) прихована мобілізація”, – сказав Президент.

Зеленський також повідомив, що ситуація на сході України складна.

Окрім того, він зазначив, що росіяни продовжують застосовувати проти українських міст авіаудари.

Водночас Зеленський подякував президентам Польщі та Словаччини за підтримку, допомогу та потужне адвокатування в країнах – членах Європейського Союзу євроінтеграційного руху України.

Як повідомляв Укрінформ, у травні голова Генерального управління розвідки України генерал-майор Кирило Буданов заявив, що на території росії почали проводити приховану мобілізацію.

 

MЗС Польщі: Макрон, Шольц і Драгі не повинні тиснути на Зеленського щодо поступок росії

13.06.2022 11:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3505755-mzs-polsi-makron-solc-i-dragi-ne-povinni-tisnuti-na-zelenskogo-sodo-postupok-rosii.html

В МЗС Польщі знають про плани спільного візиту президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца та прем’єра Італії Маріо Драгі до Києва і переконані, що троє лідерів не повинні чинити тиск на Президента Володимира Зеленського, аби він пішов на поступки рф.

Про це в ефірі Польського радіо у понеділок сказав заступник глави польської дипломатії Марцін Пшидач, передає Укрінформ.

Зокрема, заступник глави МЗС Польщі зауважив, що у міністерстві знають про наміри Макрона, Шольца і Драгі здійснити такий візит. За його словами, президент Польщі Анджей Дуда віддавна закликав президента Франції та канцлера ФРН відвідати Київ і на власні очі побачити Бучу та Бородянку.

“Можливо, це змінить їхній підхід. Тому побачимо, який результат принесе цей візит після того, як він відбудеться”, – зазначив Пшидач.

Він нагадав, що спочатку погляди президента Єврокомісії та глави європейської дипломатії Урсули фон дер Ляєн та Жозепа Борреля теж були “неоднозначними”. Утім, після візиту в Україну вони зрозуміли, “що таке війна”.

Польський дипломат зазначив, що він “не має ілюзій”, що ці троє лідерів після відвідання України повністю змінять свої погляди.

“Їх ставлення (до ситуації в Україні – ред.), однозначно, на сьогодні є іншим (ніж Польщі – ред.). Над цим треба працювати, щоб вони дійсно не тиснули на Володимира Зеленського щодо будь-яких поступок”, – зазначив заступник глави МЗС РП.

Він наголосив, що не розуміє, чому Україна “повинна щось пробачати росії”.

“Можливо, якась із західних країн хотіла б власним коштом дозволити путіну зберегти обличчя”, – зауважив заступник глави польської дипломатії.

За повідомленням італійського видання La Stampa, Драгі, Макрон і Шольц здійснять візит до України 16 червня.

Як повідомлялося, польські лідери, зокрема президент Анджей Дуда і прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, переконують, що Варшава ніколи не погодиться на міжнародну угоду з рф коштом втрати Україною своїх територій і домовленостей з путіним за спиною української влади.

росія з 24 лютого веде широкомасштабну збройну агресію проти України.

 

До Польщі прибув новий Посол України

13.06.2022 08:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3505593-do-polsi-pribuv-novij-posol-ukraini.html

Новий Посол України в Польщі Василь Зварич розпочинає свою дипломатичну місію у Варшаві.

Про це він написав у Фейсбуці, розмістивши фотографію із своєю сім’єю, передає Укрінформ.

“Вітання з Польщі! Ми прибули сповнені рішучості працювати 24/7 для зміцнення українсько-польської дружби! Разом з Польщею ми сильніші і разом ми обов’язково переможемо! Дякую за солідарність та підтримку України”,- написав Зварич.

Як відомо, Зварич замінив Андрія Дещицю, який перебував на посаді Посла України у Польщі з 13 жовтня 2014 року.

Указ про призначення Зварича Послом в Польщі Президент України підписав 8 лютого. Зварич перебував на посадах директора Другого територіального департаменту МЗС і заступника директора Департаменту інформаційної політики МЗС. Він також займав дипломатичні посади у посольствах України у Польщі (двічі), Туреччині та США.

 

Польща вже відгородилась від білорусі 140-кілометровою «стіною»

13.06.2022 08:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3505613-polsa-vze-vidgorodilas-vid-bilorusi-140-kilometrovou-stinou.html

У Польщі будівельники завершили спорудження 140 км відрізка загородження на кордоні з білоруссю і вже розпочалася здача в експлуатацію перших ділянок “стіни”.

Про це повідомила у Твітері Прикордонна служба Польщі, передає Укрінформ.

“Перші ділянки збудованого загородження на кордоні віддано до експлуатації. Триває прийом решти ділянок. Прольоти вже розташовані на ділянці довжиною 140 км”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що найближчими днями розпочнеться встановлення електронного обладнання цього загородження.

Як повідомляв Укрінформ, загородження заввишки п’ять метрів простягнеться на 186 кілометрів. Будівельні роботи виконують компанія Budimex (105,5 км) та консорціум фірм Unibep i Budrex (80,7 км). Загальна вартість проєкту разом із технічним оснащенням сягне 1,6 млрд злотих – близько 400 млн дол. Роботи планують завершити до 30 червня цього року.

Польський уряд з 1 липня скасовує заборону на перебування сторонніх осіб у прикордонній смузі з білоруссю. Це пов’язано із завершенням до кінця червня будівництва загородження на польсько-білоруському кордоні.

Польща та країни Балтії торік звинуватили білорусь та рф у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку на кордоні.

 

Дуда розповість Зеленському про результати турне до Португалії, Італії та Румунії

13.06.2022 10:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3505683-duda-rozpovist-zelenskomu-pro-rezultati-turne-do-portugalii-italii-ta-rumunii.html

Президент Польщі Анджей Дуда у понеділок після обіду проведе телефонні розмови з Президентами України і Словаччини Володимиром Зеленським та Зузаною Чапутовою.

Про це РАР дізналася у канцелярії Президента РП, передає Укрінформ з посиланням на Польське радіо.

Як зазначається, темою розмов із Зеленським та Чапутовою будуть результати переговорів Дуди з європейськими лідерами під час його турне минулого тижня до Португалії, Італії та Румунії.

Як повідомлялося, Президенти Польщі і Словаччини Анджей Дуда і Зузана Чапутова в середу, 8 червня, мали розпочати турне півднем Європи з метою переконати країни регіону підтримати швидку інтеграцію України до ЄС. Однак через інфікування Чапутової коронавірусом Дуда сам вирушив у європейський тур. Він зустрівся з Президентом і Прем’єр-міністром Португалії та Президентом Італії у Бразі, Лісабоні та Римі.

Згодом, в п’ятницю, 10 червня, він взяв участь у саміті “Бухарестської дев’ятки” (B9, дев’ять країн східного флангу НАТО – ред.). За результатами саміту було прийнято резолюцію на підтримку України і з засудженням російської агресії проти України.

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 144

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua