Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 15.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 15.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

113-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

ВисновкиЦентру комунікакційно-контентної безпеки

Маріуполь

Полонені захисники Маріуполя перебувають в Донецькій області. Наразі їхня доля залишається невідомою. Тема полонених маріупольських захисників має бути постійно присутня в інформаційному просторі – так ми можемо їх захистити на цьому етапі.

В Маріуполі відбувається активний опір окупантам-терористам, хоча маріупольці перебувають в жахливих умовах показової варварської окупації путінців.

Трагедії зруйнованого міста – через обвал плити загинуло троє людей, які жили в аварійних будівлях, зруйнованих путінцями.

Цинізм окупантів – маріупольскі комунальні активи (сміттєвози) подають публічно як дарунки від Санкт-Петербургу.

Публічні маркери:

«Полонені захисники Маріуполя перебувають у Донецькій області – Данілов».

«У Маріуполі вкрадені в міста сміттєвози загарбники видають за «подарунок із рф»».

«У Маріуполі невідомі спалили техніку мнс росії – радник мера заявляє, що загарбникам чинять опір».

«У Маріуполі через обвал плити загинули троє людей».

Фонові маркери резонансів

Інституції ООН нарешті визначилися із місцем власної дислокації в Україні – Офіс для координації роботи міжнародних гуманітарних організацій буде у Львові.

За свідченням американського Інституту вивчення війни (ISW), опір українців на окупованих територіях ламає плани окупантів-варварів і впевненість в наступних діях. І це не лише збройна боротьба, це ще й позиція простих громадян, зокрема освітян, медиків, працівників місцевого самоврядування тощо.

Продовжується виявлення каналів путінської комунікаційно-контентної агресії у Європі. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення вчергове звернулася з проханням до телеканалу Euronews припинити поширювати російську пропаганду. Російська редакція Euronews систематично порушує журналістські стандарти і постійно просуває в ефір наративи Кремля. Така позиція путінців, які використовують можливості європейського мовника, є прихованим комунікаційним нападом на вільний світ.

Петербурзький міжнародний економічний форум (ПМЕФ) став черговим російським симулякром, інструментом російської пропаганди, який не має відношення до сучасної економіки та торгівлі так охарактеризував цей кремлівський захід МЗС України.

У боротьбі із путінцями важливим складником залишається інтернет-спільнота: МКІП закликає поповнювати інтернет-війська.

Втрати сільського господарства України за час війни – на рівні 4,3 мільярдів доларів.

Путінці окуповані території перетворили на гетто для тероризування населення.  в тому числі і для безкінечних викрадень населення Зокрема, під виглядом так званої мобілізації для поповнення ресурсів терористичних угруповань вони викрадають місцевих чоловіків, а протести жінок «мобілізованих» – придушують.

Анонсується приїзд до Польщі та України трьох нобелівських лауреаток миру, які мають намір підтримати українських біженців та внутрішньо переміщених осіб. А в цей же час в Білорусі знищують всі книжки власної нобелівської лауреатки Світлани Алексієвич.

Важливою є історична ретроспектива справжньої історії країн Європи. Варто вказувати путінцям на місце московії на мапах середньовіччя, як це робить Лінкявічюс, який нагадав російським «імперцям» про їхнє справжнє місце в історії.

Українці обрали зображення нової поштової марки: «Добрий вечір. Ми з України». Перемогли тракторні війська.

Нарешті М. Азарова виключили з дійсних членів Національної академії наук України.

Характер бойових травм на фронті надзвичайно важкий, свідчить головний хірург ЗСУ. Співвідношення артилерії ворога та України на окремих ділянках 10:1.

СБУ на Львівщині викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги для армії.

Публічні маркери:

«ООН створює у Львові Офіс для координації роботи міжнародних гуманітарних організацій».

«Український опір на окупованих територіях ламає плани Росії – ISW».

«У Бердянську більшість освітян не погодилася співпрацювати зі загарбниками».

«Нацрада закликала Euronews припинити поширювати російську пропаганду».

«Петербурзький форум став черговим інструментом пропаганди рф – МЗС України».

«У МКІП закликають долучатися до інтернет-військ, щоб Україна залишалася у світовому інформаційному полі».

«Війна завдала збитків сільському господарству України вже на $4,3 мільярда».

«Примусова мобілізація: в «л/днр» придушили жіночі протести і знову затримують чоловіків на вулицях».

«Польщу й Україну відвідають три нобелівські лауреатки, аби підтримати біженців».

«Школи білорусі «зачистять» від книжок Алексієвич та інших опозиціонерів».

«Лінкявічюс нагадав російським «імперцям» про місце московії на середньовічній мапі».

«Українці обрали зображення для нової марки – перемогли тракторні війська».

«Азарова виключили з Національної академії наук України».

«Характер бойових травм на фронті надзвичайно важкий – головний хірург ЗСУ».

«Співвідношення артилерії ворога та України на окремих ділянках 10 до 1 – Подоляк».

«На Львівщині СБУ викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги для армії».

Путінська газова карта інфраструктурного тероризування

Путінці здійснюють геостратегічний наступ на вільний світ демократії, використовуючи монопольну становище постачальника газу в Європу. При цьому кремль брутально використовує систему газових трубопроводів бувшого срср, який доставляв в Європу газ і нафту з колоніальних тоді республік. Однак сьогодні рф блокує доставку до Європи енергопродуктів з цих країн.

Кремлівці припинили транзит газу з Центральної Азії і стали інфраструктурними монополістами. рф блокувала будівництво Туркменістаном газопроводу Каспійським морем, оскільки це нібито призведе до проблем з екологією (водночас ПП-1 і ПП-2 були «екологічними»).

росія довго контролювала поставки газу і в Україну, що стало уроком для Європи, яка нині змінила власне законодавство і запровадила диверсифікацію джерел енергетичних ресурсів. Але лише зараз Європа звільняється від інфраструктурної залежності. Цей процес болючий, але вже має свої результати.

Санкційна політика вільного світу європейських держав підійшла до рішучих кроків щодо повного ембарго на нафту і газ.

Україна пропонує США доставляти скраплений газ за ленд-лізом.

Німеччина вперше заявила, що москва різко скорочує поставки газу за політичними мотивами, тобто фіксує реальний газовий шантаж. Все це відбувається в час, коли світова спільнота посилює партнерство з Україною проти путінської агресії.

Тим часом ЄС укладає угоду на постачання газу з Ізраїлем і Єгиптом. Світ доводить, що альтернатива є і вона тепер буде головною для нейтралізації інфрастурктурних залежностей від режиму кремля.

  • Європа має ухвалити повне нафтове та газове ембарго щодо російських енергоносіїв.

Таку думку висловила директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу компанії.

За її словами, деякі країни, зокрема Німеччина та Австрія, з огляду на цифри надто залежні від російського газу і не можуть відмовитися від нього в один момент. А тому першим кроком може бути обмеження постачання блакитного палива «Північним потоком-1».

Також Бєлькова наголосила, що Україна продовжує залишається надійним партнером для Європи навіть під час війни. А тому вже опрацьовуються сценарії повного припинення транзиту газу з оглядну на те, що «кремль звик порушувати будь-які свої зобов`язання».

  • Україна запропонувала США угоду про постачання скрапленого природного газу (СПГ) за ленд-лізом, щоб таким чином отримати близько 6 мільярдів кубометрів палива.

Про це повідомляє видання Foreign Policy, передає Укрінформ.

Зокрема, пропонується, що газ доставлятиметься до Європи і потраплятиме в Україну через трубопровід. При цьому українська сторона планує розрахуватися зі Сполученими Штатами Америки лише після того, як буде збільшено внутрішній видобуток газу.

  • Скорочення постачання російського газу трубопроводом «Північний потік-1» є політичним кроком.

Таке переконання висловив міністр економіки ФРН Роберт Габек на брифінгу, передає Укрінформ.

«В основному я бачу це так… У мене враження, що те, що сталося вчора, є політичним рішенням, а не суто технічним», – зазначив Габек.

Він нагадав, що вже деякий час спостерігається поступове скорочення або припинення поставок росією газу певним країнам, зокрема, Польщі, Болгарії, Данії. До процесу загалом відноситься також санкціонування російською стороною компанії Gazprom Germania, що хоча й не призвело до скорочення поставок газу в ФРН, але мало результатом необхідність перепідписання контрактів і, відповідно, чергове підвищення цін на паливо.

  • російський держмонополіст Газпром заявив, що скорочує постачання природного газу газопроводом “Північний потік” до 67 млн куб. м на добу, мотивуючи це вимушеною зупинкою ще одного газотурбінного двигуна Siemens на компресорній станції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.

  • Ізраїль, Єгипет та Європейський Союз підписали історичну угоду про постачання природного газу, яка має стати альтернативою російському.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Vesty.co.il.

Церемонія відбулася у середу, 15 червня, у Каїрі за участю голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. Підписи під документом поставили Міністр енергетики Ізраїлю Карін Ельхарар, а також глави енергетичних відомств Євросоюзу та Єгипту.

Домовленості дозволять Ізраїлю серйозно наростити експорт газу, що видобувається на родовищах біля Середземноморського узбережжя, та стати помітним гравцем на європейському енергетичному ринку.

Водночас, як зазначено у договорі, сторони визнають першочергову необхідність Ізраїлю забезпечувати власну енергетичну безпеку.

Реалізація угоди передбачає постачання до Європи природного газу із Ізраїлю, Єгипту чи інших країн регіону. Водночас паливо проходитиме обробку на підприємствах з виробництва скрапленого газу в Єгипті, а потім доставлятиметься до країн ЄС. Не виключено, що незабаром з’являться інші маршрути доставки сировини, такі як трубопроводи, прокладені морським дном.

Публічні маркери:

«Європа має ухвалити повне ембарго на нафту і газ із росії – Оператор ГТС».

«Україна запропонувала США угоду про доставку за ленд-лізом скрапленого газу – Foreign Policy».

«Міністр економіки ФРН вважає політичним скорочення росією постачання газу».

«росія ще більше скорочує постачання газу через Nord Stream».

«росія скорочує постачання газу через Nord Stream на 40%».

«ЄС уклав з Ізраїлем та Єгиптом угоду про постачання газу – на заміну російському».

Турецькі зернові ініціативи

Туреччина продовжує активні дипломатичні дії по створенню «гарячої лінії» зернового транзиту з окупованих портів України, демонструючи власні геостратегічні інтереси в регіоні напередодні визначних самітів G-7 та НАТО.

При цьому уряд Р. Ердогана розвиває партнерство з москвою, яка перейшла всі мислимі норми домовленостей і не може бути стороною, що гарантує їх виконання. Туреччина наполягає навіть на визначенні коридорів курсування суховантажів із зерном, оминаючи мінні поля в морі, що, швидше, виглядає як диверсія на боці агресора. І до погодження такого варіанту Туреччина спонукає Україну.

Активність зернового транзиту з боку Туреччини дивує ще й тому, що суходолом налагоджуються потужні коридори. До того ж, в НАТО, зокрема на рівні Генсека, є очевидне розуміння, що проблема протистояння з рф вирішується перемогою України. І такий підхід є ключовим для всіх не лише ситуативно, а й на велику перспективу, бо проблема продовольчої катастрофи торкається не лише поставок з України, а й з узурпованої путінцями рф.

Публічні маркери:

«Туреччина пропонує прокласти в три українські порти коридори для зерна без розмінування».

«Туреччина заявила про створення «зернової» гарячої лінії з Україною та росією».

«Столтенберг: Найкращий шлях запобігти продовольчій кризі – зупинити війну росії проти України».

Брюсельський Рамштайн-3: очікування, наміри, рішення

Формат геостратегічного об’єднання країн з чітким координаційним механізмом оборонних відомств демонструє очевидний результат.

Майже 50 країн під головуванням США публічно демонструють нарощування зусиль в протистоянні глобальному агресору в особі колективного путінізму.

Ця світова спільнота з лютого 20222 року стала більшою за межі Північноатлантичного альянсу і доводить, що може адекватно відповідати на геостратегічний планетарний виклик.

Цей феномен можна трактувати як передмову до радикальної зміни форматів геостратегічної безпеки, які мають враховувати реалії глобальної безпеки. Проблема континентальної безпеки, для чого і створювалося НАТО, нині виходить на планетарний рівень. До цього ж спонукають і висновки керівника оборонного відомства США пана Л. Остіна та голови Об’єднаного комітету начальників штабів США генерала М. Міллі, які вказують на те, що Україна бореться за екзистенційну перемогу.

Український генерал, відомий власними бойовими здобутками і перемогами, Дмитро  Марченко (керівник оборони Миколаєва з 24 лютого) сьогодні впевнений, що з збройно-технічною допомогою західних партнерів ворог буде добитий, вибитий і переможений.

Рішення Рамштайна-3 досить потужні. Частина з них вже оприлюднена, але, за словами міністра оборони України О. Резнікова, багато речей залишаються таємними.

Україна отримала запрошення на Мадридську зустріч НАТО, де мають прийняти нову стратегію розвитку НАТО та програму довгострокової підтримки України.

Публічні маркери:

«Україна має вистояти у боротьбі з росією, бо веде боротьбу за виживання – генерал Міллі».

«Учасники «Рамштайн» допомогатимуть Україні так довго, як це необхідно – Остін».

«Якщо Україні дадуть необхідну зброю, то контрнаступ буде розгорнуто до вересня – генерал ЗСУ»

«Словаччина передасть Україні гелікоптери, ще три держави – артилерію».

«Німеччина підтвердила передання Україні трьох РСЗВ замість чотирьох».

««Рамштайн-3» враховує всі нагальні потреби України на полі бою – глава Пентагону».

«Глава Пентагону на третій зустрічі Рамштайн закликав надати Україні додаткову допомогу».

«Україна отримає американські РСЗВ до кінця червня»».

«Байден у розмові з Зеленським підтвердив виділення Україні $1 млрд військової допомоги».

«Столтенберг сподівається, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Мадрид».

«Президент України прийняв запрошення на саміти G7 і НАТО».

«На саміті НАТО мають узгодити довгостроковий пакет допомоги для України».

«Постачання в Україну найсучаснішої зброї вимагає певного часу – генсек НАТО».

Балканський десант лідерів Албанії, Чорногорії, Північної Македонії

Керівники цих балканських країн у своїй офіційній заяві підтвердили підтримку України в її боротьбі з путінізмом та прагненні стати кандидатом в члени ЄС.

Вони заявили, що вони не конкуренти, а партнери у всіх можливих процесах і проблемах.

Лідери країни висловили свою солідарність і подальшу підтримку України і в оборонній сфері, що є потужним зрушенням в трактуванні ваги путінських впливів на суспільства і державності країн Західних Балкан.

Публічні маркери:

«Статус кандидата в ЄС: Албанія, Чорногорія і Північна Македонія підтримують Україну».

«Принизливе ставлення росії до України є її ставленням до будь-якої незалежної держави – Зеленський».

«Об’єднання світу навколо України пришвидшить закінчення війни – Зеленський».

«Зеленський: Балканські країни можуть допомогти у відновленні України та реабілітації важкопоранених»

«Прем’єр-міністри Чорногорії й Албанії відвідали Ірпінь і Бородянку».

Макроновські прогнози українських перспектив

Еммануель Макрон в Румунії напередодні приїзду до Києва  заявив про те, що «українському президенту та його чиновникам доведеться вести переговори з росією».

Відлунням цієї позиції у москві прозвучала заява Д. Медведєва про те, що України як країни через два роки не буде, а Патрушев раптово звинуватив Україну у тому, що вона відмовляється від мирних переговорів під тиском США та Британії.

Візит Е. Макрона і його колег та московських телефонних друзів, одного боку підтверджує рішучість ЄС бачити Україну у своїх лавах, а з другого – вказує на те, що кремлівські наративи ще довго супроводжуватимуть політичну позицію певної частини європейських країн.

  • Президент Франції Еммануель Макрон посилив свою риторику щодо Росії, але водночас заявив про необхідність переговорів з Москвою.

Про це він заявив під час візиту до Румунії повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Radio Free Europe Radio Liberty.

Макрон зазнав критики з боку України та східноєвропейських союзників за те, що вони вважають меншою підтримкою Києва у протистоянні російським військам. Зокрема, президент Франції застерігав від “приниження Росії”.

“Ми зробимо все, щоб зупинити військові сили Росії, допомогти українцям та їхній армії та продовжувати переговори”, – сказав Макрон французьким, американським, британським та іншим союзним військовим на військовій базі НАТО Когальнічану поблизу румунського чорноморського порту Констанца.

“Нам потрібно підтримати Україну”, – сказав Макрон на спільній пресконференції з Йоганнісом 15 червня.

“З першого дня Франція чітко сказала, що Росія є агресором”, – сказав Макрон, коли його запитали про його неодноразові заяви про те, що Росію не слід принижувати.

“Але ми повинні бути чіткими: ми не воюємо з Росією. Українському президенту та його чиновникам доведеться вести переговори з Росією”, – додав президент Франції, який регулярно проводить телефонні переговори з президентом РФ.

  • Заступник голови Ради безпеки Російської Федерації Дмитро Медведєв поставив під сумнів існування у майбутньому України, проти якої Росія веде війну.

Джерело: Дмитро Медведєв у Telegram

Пряма мова: “Бачив повідомлення, що Україна за ленд-лізом хоче отримативід своїх заокеанських господарів СПГ (скраплений природний газ – ред.) з оплатою постачання через 2 роки. Інакше цієї зими просто замерзне.

Тільки питання. А хто сказав, що за два роки Україна взагалі існуватиме на мапі світу?

Хоча американцям уже все одно – вони настільки вклалися в проєкт “анти-Росія”, що решта для них дрібниця”.

Чому це важливо: Таким чином Дмитро Медведєв визнав, що метою Росії є знищення України, що причина війни – не в жителях Донбасу, не в загрозі від НАТО і тим більше не в уявних “біолабораторіях” та “ядерних розробках”.

  • Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що російське керівництво зацікавлене в досягненні політико-дипломатичних домовленостей з Україною якомога швидше.

Джерело: російська державна інформагенція “ТАСС” з посиланням на виступ Патрушева на засіданні високих представників країн БРІКС.

Публічні маркери:

«ЄС вдвічі збільшить військовий бюджет Молдови – Макрон».

«Макрон, Драгі і Шольц таки приїдуть у Київ перед ключовим рішенням про статус кандидата – FT».

«Макрон: Зеленському і його чиновникам доведеться говорити з Росією»

«Медведєв розмріявся, що України за два роки вже не буде».

«Патрушев каже, що РФ прагне якомога швидше досягти з Україною домовленості».

«Україна має якнайшвидше отримати статус кандидата в ЄС – президент Румунії».

«У Берліні наголошують, що умови миру Україна має визначати сама».

«Президент Австрії вважає необхідним надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС».

«Стефанчук закликав Австрію визнати Голодомор та інші злочини рф проти України».

 

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

 

Унаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 313 дітей

15.06.2022 08:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507114-unaslidok-zbrojnoi-agresii-rf-v-ukraini-zaginuli-313-ditej.html

В Україні внаслідок збройної агресії рф загинуло 313 дітей, ще більше ніж 579 було поранено.

Про це інформують ювенальні прокурори, передає Укрінформ.

“Станом на ранок 15 червня 2022 року більше ніж 892 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 313 дітей загинуло та понад 579 поранено”, – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення у місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених і звільнених територіях.

Зазначається, що найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 291, Харківській – 169, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 54, Херсонській – 52, Миколаївській – 48, Запорізькій – 30, Сумській – 17.

Зокрема, 14 червня від уламків ворожої ракети у місті Золочів Львівської області постраждало немовля.

13 червня унаслідок обстрілу загарбниками з реактивної системи залпового вогню «Град» села П’ятницьке та смт Малинівка Чугуївського району Харківської області отримали поранення троє дітей віком 3 місяці, 11 і 17 років.

Під час фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 25 дітей віком від 4 до 17 років у Донецькій області внаслідок обстрілів та бомбардувань регіону з березня по травень. При цьому 21 з них — у Маріуполі.

Зокрема, під час обстрілу Маріуполя від прямого влучання ворожого снаряду у будівлю загинула вся родина керівника одного з управлінь міськради із двома дівчатками 13 та 15 років.

Уточнюється, що у травні загарбники здійснили обстріли території міста Лиман Краматорського району Донецької області, у результаті чого загинуло 4 дівчинки.

Зазначається, що, окрім того, внаслідок обстрілів військовими рф Маріуполя отримали поранення 48 дітей віком від 4 місяців до 17 років.

За даними ОГП, також через бомбардування та обстріли збройними силами рф було пошкоджено 1985 заклад освіти, з них 194 – зруйновано повністю.

У ОГП інформують, що громадяни можуть надати інформацію про воєнний злочин щодо дитини через єдиний доказовий хаб – warcrimes.gov.ua, та за телефонами: +380961004438, +380683235856.

Як повідомлялося, у ЮНІСЕФ поінформували, що майже дві третини дітей в Україні є внутрішньо переміщеними особами або залишили межі України, ховаючись від війни.

 

У Маріуполі підтвердилася загибель ще 21 дитини, жертви серед дітей сягнули 313-ти

ОЛЕНА РОЩІНА — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 09:56. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352569/

Щонайменше 892 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації: 313 дітей загинули та 579 дітей поранено.

Джерело: дані ювенальних прокурорів станом на ранок 15 червня, Офіс генерального прокурора

Деталі: 14 червня від уламків ворожої ракети в м. Золочів Львівської області постраждало немовля.

13 червня внаслідок обстрілу окупантами з реактивної системи залпового вогню “Град” с. П’ятницьке та смт. Малинівка Чугуївського району Харківської області отримали поранення троє дітей віком 3 місяці, 11 та 17 років.

У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще 25 дітей віком від 4 до 17 років у Донецькій області внаслідок обстрілів та бомбардувань регіону з березня по травень. При цьому 21 з них у м. Маріуполь.

Зокрема, під час обстрілу Маріуполя від прямого влучення ворожого снаряду у будівлю загинула вся родина керівника одного з управлінь міської ради із двома дівчатками 13 та 15 років.

Крім того, внаслідок обстрілів військовими РФ Маріуполя отримали поранення 48 дітей віком від 4 місяців до 17 років, зафіксувала українська прокуратура.

У травні окупанти обстріляли території м. Лиман Краматорського району Донецької області в результаті чого загинуло 4 дівчинки.

За наявними даними, найбільше дітей постраждало у Донецькій області – 291, Харківській – 169, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 54, Херсонській – 52, Миколаївській – 48, Запорізькій – 30, Сумській – 17.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Надати інформацію про воєнний злочин щодо дитини можна через доказовий хаб warcrimes.gov.ua та за телефонами: +380961004438, +380683235856.

Нагадаємо: В окупованому Маріуполі розбирають завали у зруйнованих будівлях. 11 червня стало відомо про загибель 24 дітей внаслідок невибіркових обстрілів військовими РФ, а 13 червня – про 8-річного хлопчика, який зазнав травм під час обстрілу 20 березня.

 

На Буковині йдуть під суд іноземці, які хотіли незаконно переправити за кордон немовлят

15.06.2022 06:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507084-na-bukovini-jdut-pid-sud-inozemci-aki-hotili-nezakonno-perepraviti-za-kordon-nemovlat.html

У Чернівецькій області ювенальні прокурори передали до суду обвинувальний акт стосовно іноземців, які намагалися незаконно переправити за кордон немовлят.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

У березні двоє громадян Китайської Народної Республіки хотіли незаконно переправити через пішохідну смугу руху в пункті прикордонного пропуску “Порубне” в Чернівецькій області до Румунії двох дівчаток віком до трьох місяців.

Зазначається, що дозволу на такі дії – як і документів, що підтверджували б батьківство, вік та місце народження дітей, – в іноземців не було.

Громадян КНР затримали. Дітей вилучили і доправили до медичного закладу.

Стосовно іноземців до суду переданий обвинувальний акт за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, станом на кінець травня до секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини надійшли звернення від громадян щодо розшуку 1918 дітей.

 

Обстріл Харківщини: за добу загарбники поранили сімох людей

15.06.2022 10:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507170-obstril-harkivsini-za-dobu-zagarbniki-poranili-simoh-ludej.html

У Харківській області за добу внаслідок російських обстрілів поранень зазнали семеро мирних жителів.

Про це повідомив у Телеграмі очільник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

За словами посадовця, минулої доби обстрілів Харкова не зафіксовано, проте загарбники обстрілювали населені пункти в області.

«Загалом по області за добу поранення дістали 7 мирних мешканців: Чугуївський район – 4 особи, Ізюмський – 1 особа, Харківський район – 2 особи», – зазначив Синєгубов.

Він поінформував, що у Харківському районі через обстріли сталася лісова пожежа. У селах Чугуївського району внаслідок влучення боєприпасів пошкоджені будинки та господарські будівлі, гаражі.

У Богодухівському районі вночі загарбники обстріляли Золочівську громаду. Пошкоджено адміністративну будівлю одного з підприємств, сталася пожежа.

В Ізюмському районі через обстріли також пошкоджене підприємство, виникла пожежа.

«На лінії зіткнення тривають активні бойові дії. На Харківському напрямку бої йдуть за населений пункт Рубіжне. У районі Ізюма тривають активні бої. Наші захисники відбивають атаки ворога та завдають йому відчутних втрат», – зазначив очільник ОВА.

Як повідомлялося, за даними Генштабу, на Харківському напрямку підрозділи противника за підтримки вертольотів армійської авіації намагалися не допустити подальшого просування українських військ до державного кордону. Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Перемога, Руська Лозова, Стара Гнилиця, Байрак, Верхній Салтів та Замулівка, завдав авіаудару неподалік Мосьпанового.

 

Минулої доби росіяни здійснили 13 ударів по населених пунктах Донечини, є загиблі та поранені 

15.06.2022 10:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507198-minuloi-dobi-rosiani-zdijsnili-13-udariv-po-naselenih-punktah-donecini-e-zagibli-ta-poraneni.html

За минулу добу російські війська здійснили 13 ударів по 11 населених пунктах Донецької області, є загиблі та поранені мирні жителі.

Як передає Укрінформ, про це Національна поліція повідомляє у Телеграмі.

російські війська вдарили по Очеретиному, Бердичах, Нью-Йорку, Авдіївці, Желанному, Добропіллю, Вірівці, Бахмуту, Зайцевому, Красногорівці, Покровську.

Руйнувань зазнали 67 цивільних об’єктів: 47 житлових будинків, залізнична колія, лікарні та медичний центр, легкові та вантажні автомобілі, гаражі.

Знеструмлені 336 населених пунктів, водопостачання відсутнє у 174-х.

Воєнні злочини рф задокументовано. Поліцейські розпочали досудові розслідування за ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, у Дніпропетровській області російські загарбники вночі вдарили по Новомосковському району. Чотири людини загинули, ще одна поранена.

 

росіяни обстріляли багатоквартирний будинок на Миколаївщині, п’ятеро поранених

15.06.2022 14:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507390-rosiani-obstrilali-bagatokvartirnij-budinok-na-mikolaivsini-patero-poranenih.html

На Миколаївщині російські загарбники обстріляли багатоквартирний будинок, внаслідок чого п’ятеро мешканців отримали поранення.

Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у Телеграмі, повідомляє Укрінформ.

“Як завжди, окупанти артилерією по “військовому” об’єкту. 5 поранених мешканців”, – написав Кім.

Він також опублікував відео, на якому видно, що снаряд пробив три поверхи будинку та зруйнував декілька квартир.

Як повідомлялося, за минулу добу на Миколаївщині поранення внаслідок обстрілів російськими військами отримали 19 людей.

 

Загарбники у Новій Каховці викрали подружжя пенсіонерів

15.06.2022 14:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507406-zagarbniki-u-novij-kahovci-vikrali-podruzza-pensioneriv.html

російські загарбники у Новій Каховці на Херсонщині 14 червня викрали родину пенсіонерів – Чугуй Миколу та Людмилу, 1951 та 1957 р.н.

Про це Укрінформу повідомили родичі викрадених.

За свідченням очевидців, подружжя викрали з їхнього будинку вранці. Восьмеро озброєних російських загарбників під’їхали на двох автомобілях, посадили чоловіка в один автомобіль, жінку – в інший, і повезли у невідомому напрямку.

За словами родичів, спочатку їх могли утримувати у підвалі будівлі поліції міста Нова Каховка, яку загарбники зараз використовують як офіс так званої «комендатури». Однак сьогодні стало відомо, що двох пенсіонерів, затриманих з невідомих причин, відвезли до захопленого Херсона.

Як наголошують родичі, пенсіонери мають хронічні хвороби: у чоловіка артрит, йому важко ходити, у жінки – гіпертонічна хвороба. І утримання їх в ув’язненні без відповідних ліків може загрожувати їхньому життю.

Родичі пенсіонерів закликають Міжнародний Червоний хрест втрутитися в ситуацію і сприяти звільненню родини пенсіонерів.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині загарбники блокують евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес.

30 травня загарбники відключили на Херсонщині інтернет та мобільний зв’язок від українських операторів.

 

росіяни обстріляли Миколаїв – пошкоджена чотириповерхівка, є поранений

15.06.2022 16:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507534-rosiani-obstrilali-mikolaiv-poskodzena-cotiripoverhivka-e-poranenij.html

російські загарбники обстріляли житловий квартал Миколаєва — пошкоджено чотириповерховий будинок, є поранений.

Про це йдеться у Телеграмі міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича, передає Укрінформ.

“Сьогодні вдень близько 13:00 російські окупанти знову обстріляли житловий квартал Миколаєва. Поцілили у чотириповерховий житловий будинок”, – сказав Сєнкевич.

За його словами, зруйновано дах, перекриття від четвертого до другого поверху, пошкоджено несучу стіну і вибито вікна. Загалом у будинку пошкоджено шість квартир.

За попередньою інформацією, одна людина дістала поранення.

На місці працюють рятувальники ДСНС та комунальники.

Як повідомлялося, агресор пошкодив у Миколаєві понад 280 багатоквартирних будинків, чотири з них не підлягають відновленню, а також 374 приватних будинків, з них 36 зруйновано повністю.

24 лютого президент російської федерації володимир путінголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Воєнні злочини рф: в Україні зареєстровано понад 17,5 тисячі випадків

15.06.2022 10:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507180-voenni-zlocini-rf-v-ukraini-zareestrovano-ponad-175-tisaci-vipadkiv.html

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну правоохоронці зареєстрували понад 17,5 тисячі злочинів агресії та воєнних злочинів.

Про це у Телеграмі повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора, передає Укрінформ.

За даними ОГП, зареєстровано 17 511 злочинів агресії та воєнних злочинів, зокрема 16 862 щодо порушення законів та звичаїв ведення війни, 73 щодо планування, підготовки або розв’язання та ведення агресивної війни, 18 щодо пропаганди війни, 558 інших.

Крім того, українські правоохоронці зареєстрували 8477 злочинів проти нацбезпеки, з них 5841 щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 1112 щодо державної зради, 1140 щодо колабораційної діяльності, 46 щодо пособництва державі-агресору, 62 щодо диверсії, 276 інших.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Агресор ударив ракетами по Покровську на Донеччині: двоє поранених, зруйнована ферма

16.06.2022 02:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507857-rosiani-vdarili-raketami-po-pokrovsku-na-doneccini-dvoe-poranenih-zrujnovana-ferma.html

Загарбники завдали ракетного удару по місту Покровську та селищу Гришиному на Донеччині. Унаслідок обстрілу двоє людей поранені, пошкоджено 14 приватних будинків та ферму.

Про це у Фейсбуку повідомив глава Донецької ОВА Павло Кириленко, передає Укрнформ.

Увечері 15 червня російські ракети уразили Покровськ та селище Гришине. Унаслідок удару дві людини поранені, зруйновано та пошкоджено щонайменше 14 приватних житлових будинків, метеостанція, ферма, де загинуло три десятки тварин.

«Росіяни чітко дотримуються своєї тактики випаленої землі. Б’ють по цивільних об’єктах, тероризують людей», – написав Кириленко.

У звязку з цим він закликав усіх, хто не залучений до процесу оборони Донеччини та підтримки роботи критично важливої інфраструктури, евакуюватися у безпечніші області України.

Як повідомлялося, минулої доби внаслідок обстрілів з боку російських агресорів загинув мирний мешканець Донецької області, ще десятеро людей дістали поранення.

 

Громаду на Харківщині обстріляли з танків і мінометів, пошкоджені будинки та інфраструктура

15.06.2022 12:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507283-gromadu-na-harkivsini-obstrilali-z-tankiv-i-minometiv-poskodzeni-budinki-ta-infrastruktura.html

Дергачівську громаду на Харківщині 14 червня війська рф обстрілювали з артилерії, танків і мінометів, в результаті пошкоджено будинки та інфраструктурні об’єкти, за два села громади точаться тяжкі бої.

Про це повідомив у Фейсбуці голова Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко, передає Укрінформ.

«Минулої доби ворожі сили продовжили бомбити зі ствольної артилерії Дергачі, Слатине, Руську Лозову, Нове, обстрілювали з танків та мінометів Прудянку, Цупівку, Дементіївку. Внаслідок обстрілів зруйновано декілька приватних і багатоквартирних будинків, пошкоджено об’єкти інфраструктури. Інформацію про загиблих або поранених ми не отримували», – повідомив Задоренко.

Він зазначив, що Козачолопанський, Проходівський, переважна частина Токарівського старостату залишаються під окупацією, а в Цупівці та в районі Великих Проходів тривають важкі бої.

Як повідомлялося, Дергачівщина зазнає щоденних обстрілів. Значна частина жителів виїхала. В окуповані села нема змоги передати гуманітарну допомогу.

 

Прокурор МКС поїхав у Харків та область, де через ворожі атаки загинули 760 людей

15.06.2022 12:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507293-prokuror-mks-poihav-u-harkiv-ta-oblast-de-cerez-vorozi-ataki-zaginuli-760-ludej.html

У Харкові та Харківській області внаслідок атак, які регулярно здійснюють російські війська, загинули вже 760 мирних жителів, поранення дістали понад тисяча цивільних осіб.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє в Телеграмі.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова та прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан оглянули місця воєнних злочинів російської федерації у Харкові та обговорили спільні кроки стратегії притягнення до відповідальності і правосуддя.

“Прокурор Хан уважно обстежує всі місця злочинів, ставить важливі професійні питання нашим прокурорам. На фронті справедливості ми з ним пліч-о-пліч: у незалежному розслідуванні Офісу прокурора МКС українська прокуратура надає активне сприяння Гаазі”, – підкреслила Венедіктова.

Водночас, за її словами, відбувається співпраця в межах Спільної слідчої групи на платформі Євроюсту, до якої Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду долучився вперше у своїй історії.

Під час свого третього візиту в Україну прокурор МКС відвідав найбільш постраждалий район Харкова – Північну Салтівку, а також Шевченківський район, де 26 травня загинули дев’ятеро людей і ще 17 були поранені.

За інформацією ОГП, територію району майже дві години росіяни безперервно обстрілювали, ймовірно, із самохідних гармат “Піон”. Серед вбитих – п’ятимісячний хлопчик, якого відкинуло на дашок під’їзду із батькових рук.

“Місця, де лежали потерпілі, й досі марковані жовтими прапорцями, а тротуарна плитка збита осколками. На “спальній” Північній Салтівці немає жодних військових об’єктів і при цьому майже кожен другий будинок – свідчення воєнного злочину. Історичні будівлі в центрі тепер – пам‘ятки доби російського варварства у 21 столітті”, – наголосила генпрокурор.

За даними ОГП, у результаті перманентних атак в Харкові та області руйнувань зазнали більш ніж 4 тис. об’єктів, з яких майже 2,5 тис. – багатоповерхівки.

Прокурори під обстрілами збирають докази та свідчення для активізації розслідування воєнних злочинів. Уже є перші вироки російським військовим, які обстрілювали цивільні об‘єкти області з артилерії.

“Завдяки змінам до законодавства у МКС є необхідні процесуальні інструменти для роботи “на землі”. На черзі – відкриття їх представництва в Україні. Завдання нашої правоохоронної системи нині надати всі можливості нашим колегам працювати об‘єктивно, незалежно і швидко. Синергія національного і міжнародного правосуддя – наш ключ до справедливості”, – додала Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну правоохоронці зареєстрували вже понад 17,5 тис. злочинів агресії та воєнних злочинів.

 

росіяни пошкодили або зруйнували понад 380 пам’яток культури в Україні – МКІП

15.06.2022 12:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3507311-rosiani-poskodili-abo-zrujnuvali-ponad-380-pamatok-kulturi-v-ukraini-mkip.html

На сьогодні зафіксовано понад 380 випадків руйнування або пошкодження російськими загарбниками пам’яток культурної спадщини на території України.

Про це повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“На сьогодні зафіксовано вже більше 380 випадків руйнувань або пошкоджень наших пам’яток архітектури, археології, релігії та історії”, сказала вона.

У цьому зв’язку Бондар нагадала про проєкт Сulturecrimes, у межах якого збирається інформація про об’єкти, які постраждали від дій російської армії.

“Цей ресурс дуже допомагає нам не тільки збирати інформацію про пошкоджені об’єкти, а й розуміти взагалі ступінь зруйнованості, а значить – і планувати майбутню відбудову та використовувати цю інформацію в майбутніх міжнародних судах”, – сказала заступниця міністра.

Як повідомлялося, Міністерство культури та інформаційної політики фіксує злочини росіян проти культурної спадщини за допомогою національної платформи culturecrimes.mkip.gov.ua.

 

СБУ заблокувала діяльність ІТ-компанії, яка працювала для терористів “лнр” і “днр”

15.06.2022 12:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3507324-sbu-zablokuvala-dialnist-itkompanii-aka-pracuvala-dla-teroristiv-lnr-i-dnr.html

У Києві працівники Служби безпеки України заблокували діяльність ІТ-компанії, яка розробляла програмне забезпечення для окупаційних адміністрацій на сході країни.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє в Телеграмі.

Встановлено, що компанія постачала ворогу програмне забезпечення для збору комунальних платежів.

Одержані від жителів кошти керівники окупаційних адміністрацій направляли на фінансування незаконних збройних угруповань “лнр/днр”, які беруть участь у повномасштабному вторгненні росії в Україну.

За допомогою нелегального програмного продукту загарбники перерахували до “бюджету” понад 10 млн грн.

Згідно з даними СБУ, незаконний бізнес організувала керівник компанії, яка укладала договори з представниками окупантів на обслуговування їхніх комп’ютерних систем.

Безпосередньо розробкою та адмініструванням програмного забезпечення займалися понад 10 працівників. Для маскування протиправної діяльності їх розосередили в різних регіонах, зокрема на тимчасово захоплених територіях.

Серед основних замовників послуг були захоплені російськими загарбниками підприємства та установи газо- та водопостачання.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Служба безпеки України заблокувала діяльність компанії, яка обслуговувала транспортні літаки російської федерації, тим самим завадивши рф обійти санкції.

 

Полонені захисники Маріуполя перебувають у Донецькій області – Данілов

15.06.2022 20:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507708-poloneni-zahisniki-mariupola-perebuvaut-u-doneckij-oblasti-danilov.html

Тема звільнення українських захисників надто чутлива, тому варто утриматись від зайвих коментарів, аби рф не звинуватила Україну в зриві домовленостей. Наразі можна сказати, що більшість захисників Маріуполя перебувають у Донецькій області.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи питання можливості звільнення українських полонених, в тому числі оборонців “Азовсталі”.

«У цих процесах бере участь не тільки наша країна, є міжнародні інституції, які допомагають у цьому. Тут головне – не нашкодити. І багато не треба говорити. Будемо чекати, щоб ті домовленості, які є, обов’язково були виконані, і всі хлопці і дівчата, які сьогодні в полоні, які пройшли Маріуполь, обов’язково повернулися живими і здоровими. Ще раз наголошую: тут головне зараз – не зробити зайвих кроків, щоб агресор не звинуватив нас у зриві тих чи інших речей. Це дуже тонка річ», – наголосив секретар РНБО.

Відповідаючи на запитання про місце перебування наших захисників, Данілов сказав: «Є інформація, що вони перебувають на території Донецької області. Ще раз наголошую: кількість людей це не 100 і не 200 осіб, це набагато більше. І тому сказати, що всі там перебувають, ми остаточно не можемо. Ми точно можемо сказати, що переважна більшість, може і всі, перебувають на території Донецької області».

Як повідомляв Укрінформ, 6 червня Президент Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами повідомив, що у полоні знаходяться більше 2,5 тис. українських військовослужбовців із заводу “Азовсталь”.

Раніше повідомлялося, більше 80 днів українські військові тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу “Азовсталь”, яка тривала кілька днів.

Після виведення українських військових з “Азовсталі”, згідно з домовленостями, вони очікують на обмін.

У Центрі стратегічних комунікації поінформували, що останнім акордом “денацифікації” України рф планує так званий суд над бійцями “Азову”.

Наразі питанням звільнення наших бійців займається Головне управління розвідки Міноборони.

 

У Маріуполі вкрадені в міста сміттєвози загарбники видають за «подарунок із рф»

15.06.2022 17:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507582-u-mariupoli-vkradeni-v-mista-smittevozi-zagarbniki-vidaut-za-podarunok-iz-rf.html

У захопленому Маріуполі сміттєвози, закуплені раніше міськрадою, російські загарбники видають за подарунок «города-побратима Санкт-Петербурга».

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ. Він опублікував відповідну фотографію.

«На фото – спецтранспорт для прибирання сміття, закуплений Маріупольською міською радою. Виходячи з підпису фото – це не наш сміттєвоз, а подарунок Санкт-Петербурга. Вони навіть фарбувати вже не заморочуються – повісили номер «днр» і одразу – подарунок росіян. Справжній подарунок росіян – зруйноване майно та відібране життя десятків тисяч маріупольців. А це – наше. Законне. Просто тимчасово вкрадене», – написав Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч – депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

У Маріуполі невідомі спалили техніку мнс росії – радник мера заявляє, що загарбникам чинять опір

15.06.2022 14:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507397-u-mariupoli-nevidomi-spalili-tehniku-mns-rosii-radnik-mera-zaavlae-so-zagarbnikam-cinat-opir.html

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що місцеві жителі чинять активний опір агресорам.

Про це він написав у Телеграмі і навів приклади, передає Укрінформ.

“Місто не прийняло окупацію. Потроху пасивний спротив з саботажу переходить в активну фазу. 9 червня на Таганрозьському шосе на стоянці техніки МЧС росії раптом згоріло два тягачі та три великі причепи до вантажівок. Причина названа – підпал”, – написав Андрющенко.

Крім того, за його словами, 11 червня, напередодні святкування дня росії, у натовпі за гумдопомогою біля “Метро” невідомий вдарив ножем у спину працівника мчс росії. Поранення виявилось смертельним.

Радник міського голови зауважив, що назвав підтверджені факти, та оприлюднив відео результатів підпалу.

“Більше не можу коментувати зі зрозумілих причин. Кажемо вам, мразота. Починайте озиратись. Відплата вже поряд”, – додав він.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч людей депортовано до росії та на тимчасово окуповану територію Донецької області.

Мешканці Маріуполя, які залишились в окупованому місті, проходять через фільтраційні табори, постійні перевірки та знущання.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.

 

У Маріуполі через обвал плити загинули троє людей

15.06.2022 11:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507226-u-mariupoli-cerez-obval-pliti-zaginuli-troe-ludej.html

У захопленому Маріуполі через обвал плити загинули троє мешканців, які жили у розбитому обстрілами під’їзді, бо у зруйнованому місті ніде жити.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Маріуполь. Люди продовжують гинути від наслідків російських артобстрілів. Учора в під’їзді одного з будинків у Лівобережному районі було знайдено тіла трьох загиблих. Причина смерті – обвал несучої плити. Дата смерті: два-три дні назад. Люди просто жили в під’їзді, тому що в зруйнованому Маріуполі немає де жити людям», – йдеться у дописі.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

 

ООН створює у Львові Офіс для координації роботи міжнародних гуманітарних організацій

15.06.2022 14:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3507394-oon-stvorue-u-lvovi-ofis-dla-koordinacii-roboti-miznarodnih-gumanitarnih-organizacij.html

ООН створює у Львові Офіс для координації роботи міжнародних гуманітарних організацій, який охопить шість західних областей.

Про це на пресбрифінгу в Медіацентрі Україна повідомила голова гуманітарного хабу ООН для Заходу України Анна Палонка, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми зараз створюємо хаб у Львові – це офіс, який буде включати шість областей: Рівненську, Тернопільську, Закарпатську, Волинську, Львівську та Івано-Франківську. І ми ставимо собі за мету координувати зусилля партнерів у всіх секторах. Серед пріоритетів – продовольчі потреби, а також грошова допомога, притулки, освіта та підготовка до зими в цих областях. Ми знаємо, що понад 240 тисяч переселенців перебувають у Львівській області, і в інших західних областях дуже багато ВПО, тому ми будемо координувати діяльність місцевих партнерів, неурядових організацій, ООН для того, щоб разом вони мали змогу надавати ефективну допомогу», – зазначила Полонка.

За словами заступника голови Управління ООН з координації гуманітарних справ (OCHA) Джеймса Візерілла, Офіс для координації роботи міжнародних гуманітарних організацій працюватиме з усіма партнерами, аналізуватиме ситуацію, надаватиме допомогу потребуючим.

«Для цього ми створили офіси по всій країні: у Вінниці, Києві, створюємо у Дніпрі та Одесі. Кожен з них є своєрідним хабом, який спрямований на те, аби забезпечувати зростаючі потреби в різних областях», – зазначив Візерілл.

Він наголосив, що кожен такий хаб працюватиме з міськими головами, керівниками ОВА та регіонами загалом, щоб вирішувати проблеми населення.

За словами Візерілла, створенням офісів з координації роботи міжнародних гуманітарних організацій ООН намагається організувати довготривалу систему допомоги Україні.

«Ми намагаємося забезпечити сталість системи, щоб не було, що сьогодні є допомога, а завтра її немає. Ми хочемо сформувати таку систему, яка може тривати певний період часу», – додав представник OCHA.

Як повідомляв Укрінформ, ООН доставлятиме гуманітарні вантажі по Україні за допомогою Uber.

 

Український опір на окупованих територіях ламає плани Росії – ISW

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ 2022, 03:28. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/16/7352745/

Аналітики припускають, що проукраїнські дії на тимчасово окупованих територіях стають на заваді Росії у планах анексії та повномасштабного адмінконтролю.

Джерело: американський Інститут дослідження війни (ISW)

Деталі: Згідно із зібраними даними, Інститут припускає, що проукраїнські дії, ймовірно, “продовжуватимуть зривати зусилля Росії щодо консолідації повномасштабного адміністративного контролю над окупованими територіями та планів анексії”.

Президент США Джо Байден пообіцяв надати військову допомогу на суму 1 мільярд доларів, включаючи озброєння берегової оборони, передові ракетні системи, артилерію та боєприпаси для підтримки українських операцій.

Члени НАТО оголосили, що додатково продовжуватимуть надавати Україні важке озброєння та системи великої дальності

На думку експертів ISW, “цей раунд військової допомоги буде неоціненним для підтримки українських операцій проти російських військ на сході України, хоча Україна потребуватиме подальшої постійної підтримки”.

У той же час аналітики припускають, що російські війська можуть влаштовувати атаки “під фальшивим прапором” навколо Донецька, щоб стримати проукраїнські настрої.

Ці потенційні атаки під чужим прапором можуть бути відповіддю на заяви західних чиновників 15 червня про збільшення військової допомоги Україні.

Ключові висновки аналітиків ISW:

Російські війська розпочали наземний штурм Сєвєродонецька та населених пунктів поблизу, але станом на 15 червня не взяли повний контроль над містом.

Загарбники ведуть здебільшого невдалі наступальні операції навколо траси Т1302 Бахмут-Лисичанськ, намагаючись перерізати українські наземні лінії зв’язку до Лисичанська.

Окупанти продовжили просування по трасі Е40 до Слов’янська та на південний схід від Ізюма.

Тривають бої в населених пунктах навколо Харкова.

Російські війська продовжували зміцнювати резервні позиції в Запорізькій та Херсонській областях, одночасно вживаючи оборонних заходів для посилення російської присутності в Чорному морі.

Кремль і самопроголошені республіки продовжують проводити спеціальну політику анексії на окупованих територіях.

Крім того, за повідомленням ISW, російські війська, ймовірно, намагаються посилити свою присутність у північно-західній частині Чорного моря. Супутникові знімки від 14 червня показують збільшення укріплень і військового обладнання на острові Зміїний.

До аналізу ситуації після російського вторгнення Інститут додає карти ведення бойових дій.

 

Нацрада закликала Euronews припинити поширювати російську пропаганду

15.06.2022 20:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3507721-nacrada-zaklikala-euronews-pripiniti-posiruvati-rosijsku-propagandu.html

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення закликала телеканал Euronews припинити поширювати російську пропаганду.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Нацрада.

“Український медіарегулятор звернувся до голови Групи Євроньюс Майкла Петерса і СЕО Євроньюс Гійома Дюбуа щодо висвітлення російської агресії в Україні російськомовною редакцією каналу Euronews. Національна рада зауважила, що в матеріалах мовника має місце відхилення від журналістських стандартів і просування наративів Кремля. Тому, на думку регулятора, така позиція виглядає як підтримка російської агресії”, – ідеться у повідомленні.

Раніше Національна рада вже звертала увагу компанії на те, що підбір матеріалів, текстів і загальна позиція її російськомовної редакції не відповідають дійсності і перебувають під впливом позиції і риторики кремля щодо подій в Україні. У Нацраді зазначили, що “регулятор просив європейську редакцію Euronews припинити співпрацю з російськомовним виданням і у відповідь отримав запевнення, що надання об’єктивних неупереджених новин для аудиторії було і залишається метою Euronews у всіх її мовних редакціях”.

“Водночас, спостерігаючи за ефіром Euronews далі, Національна рада помічає розбіжності в сюжетах різних мовних версій, а також наявність кремлівських наративів без жодних спроб назвати їх дезінформацією”, – наголосили в Нацраді.

Регулятор проаналізував сюжет Euronews про сєвєродонецький хімічний завод “Азот”, що транслювався в неділю, 12 червня, за участі “глави” “лнр” Леоніда Пасєчніка. У французькій та російській версіях сюжету по-різному титрують цю особу і наводять цитату, яка цілковито є російським наративом для виправдання росією своєї агресії в Україні. При цьому російськомовна версія сюжету не наводить жодних коментарів про невизнаність цього утворення у світі.

“Така трансляція поглядів бандитів і агресорів без надання слова представникам української влади виглядає як підтримка агресії, вважає Національна рада. А тому український медіарегулятор ще раз просить Euronews переглянути його позицію щодо російської агресії в Україні”, – підкреслили у Нацраді.

Як повідомляв Укрінформ, у травні Нацрада попередила медійників, що будь-які спроби колабораціонізму із загарбниками є зрадою України.

 

Петербурзький форум став черговим інструментом пропаганди рф – МЗС України

15.06.2022 21:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507762-peterburzkij-forum-stav-cergovim-instrumentom-propagandi-rf-mzs-ukraini.html

Міністерство закордонних справ України констатувало поразку спроб росії продемонструвати підтримку міжнародної ділової спільноти через Петербурзький міжнародний економічний форум.

Про це йдеться у коментарі МЗС, передає Укрінформ.

У ньому зазначається, що збройне вторгнення рф на територію України не лише призвело до десятків тисяч жертв та захоплення частини української землі, але і спричинило хвилю глобальної інфляції, зростання бідності та дефіциту продовольства в усьому світі.

«Спроби росії продемонструвати, що вона досі користується підтримкою з боку міжнародної ділової спільноти через Петербурзький міжнародний економічний форум (ПМЕФ), зазнали поразки. Такої підтримки немає, про що красномовно свідчать списки як учасників, так і спонсорів заходу», – наголосило міністерство.

Крім того, МЗС заявило про відсутність подиву через повідомлення російської сторони про те, що цього року в рамках форуму не відбудеться традиційна зустріч путіна з міжнародними інвесторами та представниками міжнародних ЗМІ: «Адже іноземні компанії масово залишають російський ринок, не маючи віри в його перспективи. Симптоматично, що модераторами пленарних засідань форуму стануть кремлівські пропагандисти».

«Таким чином можна констатувати, що ПМЕФ став черговим російським симулякром, інструментом російської пропаганди, який не має відношення до сучасної економіки та торгівлі», – підсумували дипломати.

Зовнішньополітичне відомство також висловило розчарування діями тих поодиноких представників іноземного бізнесу, які продовжують ділові контакти з росією, відзначивши, що розглядає співпрацю з державою-агресором та сплату податків в російський державний бюджет як підтримку війни та заробляння на крові українців.

Насамкінець МЗС закликало іноземний бізнес вийти з російського ринку та остаточно розірвати зв’язки з росією і переносити свою діяльність до України.

«російська економіка приречена на колапс, зокрема через високий рівень корупції, неефективний державний апарат, державні видатки та роботу державних компаній-монополістів. Приватна ініціатива та справжня економічна свобода не можуть розвиватися в умовах тоталітаризму та ізоляціонізму, які панують на теренах російської федерації», – зазначило відомство.

Як повідомлялося, 15-18 червня в росії проходить Петербурзький міжнародний економічний форум. Серед його гостей були ватажки так званої «днр» та представники Талібану.

 

У МКІП закликають долучатися до інтернет-військ, щоб Україна залишалася у світовому інформаційному полі

15.06.2022 13:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3507342-u-mkip-zaklikaut-dolucatisa-do-internetvijsk-sob-ukraina-zalisalasa-u-svitovomu-informacijnomu-poli.html

У Міністерстві культури та інформаційної політики просять доєднуватися до інтернет-військ, щоб Україна максимально залишалася у світовому інформаційному полі.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“У перші тижні повномасштабного наступу світові ЗМІ випускали більше 500 тисяч статтей на тему України. На сьогодні ми маємо вже 112-ий день і розуміємо, що увага ЗМІ поступово дуже сильно зменшується. Тож наше завдання зробити так, щоб Україна максимально залишалася у світовому інформаційному полі. І в досягненні цієї мети дуже допомагають учасники інтернет-військ України. Вони з перших днів роблять усе можливе для того, щоб наближати нашу перемогу”, – заявила Бондар.

Вона розповіла, що волонтери інтернет-військ щодня боронять інформаційний фронт в усіх соціальних мережах, звертаються до урядів та інфлюенсерів, розкривають фейки, просять зброю у міжнародних партнерів, ініціюють петиції, спонукають уряди вводити ембарго на російську нафту та багато іншого.

“Тож прошу всіх, хто ще не доєднався: будь-яка кількість часу, яку ви можете приділити соціальній мережі для того, щоб виконати найпростіше завдання – як то звернення до будь-якої міжнародної організації, допоможе нашій країні у інформаційном спротиві”, – сказала Бондар.

Також вона повідомила, що серед міжнародних журналістів популярна платформа “Моя війна”, на якій люди діляться своїми переживаннями та емоціями про війну.

“У кожного з нас є, звичайно, своя історія. Хтось прокинувся від вибухів, хтось був змушений вже переїжджати зі свого дому не вперше. І ми розуміємо, що як і вісім років тому, деякі люди вимушені цього року були вже вдруге покинути свої домівки. Тому наразі на порталі ми маємо більше 5 мільйонів переглядів. І особливо цей ресурс популярний серед міжнародних журналістів . Ми надали можливість перекладу всіх історій на більшя як 70 іноземних мов. Тож заохочую і колег журналістів також популяризувати ці історії, тому що це дуже гарна ініціатива для того, щоб розповісти світу, як це відбувалося”, – сказала урядовець.

Як повідомлялося, у березні Міністерство культури та інформаційної політики, Асоціація інноваційної та цифрової освіти і компанія Totonis запустили міжнародну платформу #МояВійна.

З її допомогою кожен українець, як свідок жорстокої війни російської федерації проти України, може описати свою історію, викласти реальні факти та особисті переживання.

 

Війна завдала збитків сільському господарству України вже на $4,3 мільярда

15.06.2022 13:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3507340-vijna-zavdala-zbitkiv-silskomu-gospodarstvu-ukraini-vze-na-43-milarda.html

Через воєнне вторгнення російської федерації на територію України загальні збитки нашої держави в сільському господарстві вже становлять 4,3 мільярда доларів.

Про це свідчить «Огляд збитків від війни в сільському господарстві України», підготовлений Центром досліджень продовольства та землекористування KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства, передає Укрінформ.

Зазначається, що у структурі пошкоджень найбільші втрати фіксуються внаслідок знищення або часткового пошкодження сільськогосподарських угідь та незбору врожаю – 2,135 млн доларів.

Зафіксовано, що сільськогосподарські землі зазнали двох значних видів пошкоджень – мінне забруднення та пряме фізичне пошкодження. Вартість обстеження земель з високим ризиком мінного забруднення та розмінування постраждалих територій оцінюється в 436 млн доларів.

Південні регіони, які потерпають від окупації рф та важких боїв, також є регіонами з найрозвиненішою іригаційною інфраструктурою. Орієнтовна вартість заміни та ремонту пошкодженої іригаційної інфраструктури становить 225 мільйонів доларів США.

Окрім прямого пошкодження земель, окупація, військові дії та мінне забруднення обмежують доступ фермерів до полів і можливості для збору врожаю. Орієнтовно 2,4 млн га озимих культур загальною вартістю 1,435 млрд доларів залишаться незібраними внаслідок агресії рф.

Сільськогосподарська техніка та обладнання також зазнають пошкоджень у результаті обстрілів, авіаударів та бойових дій, що відбуваються в безпосередній близькості. Орієнтовна вартість заміни та ремонту пошкодженого машинного обладнання становить 926,1 млн доларів.

Як уточнюється в огляді, є свідчення про те, що російська федерація цілеспрямовано знищує елеваторні потужності з метою послаблення українського агросектору. Загальна сума збитків унаслідок пошкодження або знищення зерносховищ оцінюється у 272 млн доларів.

Водночас від дій окупантів гинуть і тварини, оціночна вартість яких уже становить понад 136 мільйонів доларів. Їх орієнтовна кількість – 42 тисячі голів овець і кіз, 92 тисячі голів великої рогатої худоби, 258 тисяч свиней та понад 5,700 тисяч голів птиці.

Фахівці зазначають, що свійські тварини гинуть не лише безпосередньо від активних бойових дій, але й від обмеженого фізичного доступу на ферми, обмеженої можливості для закупівлі кормів та надання ветеринарних послуг.

Як повідомлялось, уряди ЄС розглянуть можливість надання Україні тимчасових сховищ для зернових – це має суттєво допомогти в збереженні врожаю та забезпеченні майбутніх поставок зернових на світові ринки.

 

У Бердянську більшість освітян не погодилася співпрацювати зі загарбниками

15.06.2022 15:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507441-u-berdansku-bilsist-osvitan-ne-pogodilasa-spivpracuvati-zi-zagarbnikami.html

У тимчасово захопленому Бердянську, де тиск на працівників освіти з боку ворога щодня посилюється, більшість освітян не погоджуються на співпрацю зі загарбниками.

Про це у Телеграмі повідомила Бердянська міська рада, передає Укрінформ.

“Постійний тиск, залякування та погрози з боку окупаційної влади на адресу працівників освіти у Бердянську не припиняються та з кожним днем стають усе жорстокішими. Але більшість педагогів тримаються, і ми пишаємось ними”, – йдеться у дописі.

За інформацією міськради, у місті працює 16 дошкільних закладів, водночас погодилися на співпрацю з загарбниками 4 завідувачі. З ними припинені трудові відносини і вони позбавлені повноважень. На їхні місця призначені виконувачі обов’язків з боку української влади.

“З майже 800 працівників дитячих садочків погодились співпрацювати (з ворогом – ред.) близько 200 працівників з числа молодшого технічного персоналу та лише близько 100 педагогів садків. З ними теж припинені трудові відносини”, – зазначили в міськраді.

Повідомляється також, що директори двох із 18 шкіл погодились на співпрацю з загарбниками, з ними припинені трудові відносини та вони позбавлені повноважень. Замість них керівниками шкіл також призначені виконувачі обов’язків.

“З майже 1000 працівників шкіл погодились на співпрацю не більше 50 вчителів та 150 працівників з молодшого технічного персоналу. З усіма ними також припинені трудові відносини”, – зауважили у міськраді.

Наголошується, що у відділі освіти виконкому Бердянської міської ради звільнено 5 працівників – колаборантів на чолі з самопроголошеною “головою відділу освіти” Шадуриною. З іншими працівниками, які погодились на співпрацю з ворогом, припинені трудові відносини.

“Відділ освіти надалі повноцінно функіонує у місті Запоріжжі із працівниками, що виконують владні повноваження відповідно до українського законодавства”, – наголосили у міськраді.

Як повідомлялося, у Бердянську загарбники призначили “міського голову” та заступників. У місті є проблеми з українським зв’язком та інтернетом.

 

Примусова мобілізація: в «л/днр» придушили жіночі протести і знову затримують чоловіків на вулицях

15.06.2022 10:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3507164-primusova-mobilizacia-v-ldnr-pridusili-zinoci-protesti-i-znovu-zatrimuut-colovikiv-na-vulicah.html

У містах окупованого Донбасу знову активізувалися військові патрулі з пошуку чоловіків призовного віку.

Про це у Фейсбуці повідомила “Східна правозахисна група”, повідомляє Укрінформ.

“Останні три тижні на окупованих територіях Луганської та Донецької областей спостерігалося послаблення процесів примусової мобілізації, що було викликано активними протестами родичів мобілізованих. Але МДБ «лнр» та «днр» провело активну роботу з придушення жіночих протестів, і вже, починаючи з минулої суботи, знову стали відбуватися затримання чоловіків на вулицях», – йдеться у повідомленні.

Відомо, що новий етап примусової мобілізації пов’язаний із формуванням чергової партії людського ресурсу для активізації бойових дій на Донбасі.

Примусова мобілізація знову торкнулася робочих підприємств, а на критику керівників підприємств адміністрації НЗФ «лнр» і «днр» повідомили, що незабаром прибудуть «будзагони» з рф, які замінять робітників.

24 лютого рф розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб та балістичних ракет.

 

Польщу й Україну відвідають три нобелівські лауреатки, аби підтримати біженців

15.06.2022 09:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3507143-polsu-j-ukrainu-vidvidaut-tri-nobelivski-laureatki-abi-pidtrimati-bizenciv.html

Лауреатки Нобелівської премії миру Тавакуль Карман (Ємен), Лейма Гбові (Ліберія) і Джоді Вільямс (США) відвідають Польщу та Україну, аби підтримати українських біженців та внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Польське радіо.

“Насамперед вони хочуть зустрітися і поговорити з біженками. Вони також зустрінуться з активістами та волонтерами, які допомагають біженцям”, – зазначив польський координатор візиту нобелівських лауреаток Бартош Оціпський.

За його словами, таким чином вони хочуть підтримати українських жінок, які рятуються від війни.

Зокрема, 20 червня, у Міжнародний день біженця, нобілівські лауреатки зустрінуться з українками у Кракові, а 21 червня – у Жешуві та Перемишлі. На 22 червня запланована зустріч з українськими жінками, які рятувалися від війни, у Львові. А 23 червня планується пресконференція нобелівських лауреаток у Кракові.

Візит відбудеться за задумом Ініціативи жінок – нобелівських лауреатів (Nobel Women’s Initiative).

Як повідомлялося, за даними єврокомісара з внутрішніх справ, після початку повномасштабного російського вторгнення з України на територію ЄС в’їхало 6,5 млн біженців, з них близько 2,5 мільйона станом на 10 червня вже повернулися в Україну.

 

Школи білорусі «зачистять» від книжок Алексієвич та інших опозиціонерів

15.06.2022 07:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3507087-skoli-bilorusi-zacistat-vid-knizok-aleksievic-ta-insih-opozicioneriv.html

Влада білорусі прибере зі шкільних бібліотек книжки, автори яких перебували в ліквідованому режимом опозиційному Союзі білоруських письменників, у тому числі нобелівського лауреата Світлани Алексієвич.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Фейсбук Білоруської ради культури.

«Зачистки в шкільних бібліотеках: з полиць зникнуть Алексієвич, Акудович, Рязанов, Бахаревич, Мартинович, Орлов та ще 27 письменників. Як нам стало відомо, до шкільних бібліотек прийшов список авторів, книги яких потрібно зняти з користування. Усі вони є членами Спілки білоруських письменників, ліквідованої владою», – йдеться у повідомленні.

Окремо зазначена симптоматична деталь, що цензура не змогла правильно написати прізвище Андрія Хадановича (його прізвище переплутали з російським поетом Владиславом Ходасевичем).

У липні 2021 року мін’юст білорусі розпочав перевірку Спілки білоруських письменників. У жовтні її було ліквідовано рішенням верховного суду країни. У білорусі продовжує функціонувати провладна спілка письменників білорусі.

Створена у жовтні 2020 року білоруська рада культури (спочатку білоруський фонд культурної солідарності) зареєстрована у Таллінні. У червні 2022 року МВС білорусі внесло організацію до списку структур, причетних до екстремістської діяльності.

 

Лінкявічюс нагадав російським «імперцям» про місце московії на середньовічній мапі

15.06.2022 11:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3507264-linkavicus-nagadav-rosijskim-impercam-pro-misce-moskovii-na-serednovicnij-mapi.html

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс нагадав сучасним російським «імперцям» про місце московії на мапі за часів Великого князівства Литовського.

Про це дипломат написав у Твітері, передає Укрінформ.

«Обговорюючи «імперські амбіції», погляньмо на Велике князівство Литовське (13-15 ст.). Не через «відновлення імперії», а для поширення духу свободи. Щось таки мало зберегтися в генах», – написав Лінкявічюс.

Як повідомлялося, помічник президента росії, керівник російської делегації на переговорах з Україною володимир мединський під час лекції на форумі “Історія майбутнього. Образ Петра” заявив, що рф планує розширитись аж до кордонів російської імперії з можливою окупацією Польщі та Фінляндії.

Під час виступу перед молоддю з нагоди 350-річчя останнього царя Московії та першого російського імператора президент рф володимир путін порівняв себе з Петром І заявив, що на його долю теж випала історична місія – повертати території і зміцнювати імперію.

Велике князівство Литовське, Руське, Жемантійське – одна з найбільших європейських держав пізнього Середньовіччя, за часів найбільшої могутності поширювала владу на територію сучасних Литви, Білорусі, більшої частини України, крайньої західної частини Росії, невеликих частин на сході Польщі (Підляшшя), Молдови та півдні Латвії. Існувала впродовж 1236-1795 років.

 

Українці обрали зображення для нової марки – перемогли тракторні війська

15.06.2022 11:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3507207-ukrainci-obrali-zobrazenna-dla-novoi-marki-peremogli-traktorni-vijska.html

У конкурсі на найкращий ескіз нової поштової марки “Доброго вечора, ми з України!” перемогу здобула тема тракторних військ.

Як передає Укрінформ, про це генеральний директор акціонерного товариства “Укрпошта” Ігор Смілянський повідомив у Телеграмі.

“Глядацькі симпатії обрали переможця! Дякуємо тим, майже 834 000 голосів наших громадян, що проголосували, і звісно тим 340 000+, які обрали наступний філателістичний хіт. Нагадую – за попередню марку проголосували 8000, тобто, за пару місяців шанувальників філателії стало в 1000 разів більше. І це круто”, – наголосив очільник Укрпошти.

“Щодо переможної теми, за час війни наші люди невпинно постачали ЗСУ трофейні рашистські танки. Чого тільки вартий фермер, який вкрав ворожий танк чи ті люди, які розбирали їх на запчастини, бо “в хазяйстві пригодиться”! У мережі навіть з’явилася присвячена їм гра Farmers Stealing Tanks. Та й взагалі, ця історія стала показовою у світі і, впевнений, разом з іншими історіями, лягла в основу поняття ukrainian bravery”, – додав він.

За словами Смілянського, друге місце в голосуванні посіла марка “путін, якого зупиняє ЗСУ”. За неї були віддані майже 155 тисяч голосів.

Випуск нової марки запланований на середину липня, про що буде оголошено додатково. До того відбуватиметься доопрацювання дизайну та друк тиражу.

Загалом планується надрукувати 5 млн екземплярів двох номіналів або 830 000 аркушів по шість марок. Як зауважив Смілянський, це збігається з кількістю голосів у конкурсі.

Як повідомлялося, 27 травня був анонсований конкурс на ескіз марки “Доброго вечора, ми з України!”. За словами Смілянського, за цю тему проголосували понад 200 тисяч українців. Голосування тривало по 14 червня.

 

Представництво Президента в АРК підготувало рекомендації українцям, як виїхати з окупованого Криму

15.06.2022 12:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3507281-predstavnictvo-prezidenta-v-ark-pidgotuvalo-rekomendacii-ukraincam-ak-viihati-z-okupovanogo-krimu.html

Представництво Президента України в АР Крим підготувало рекомендації для українців, що змушені чи хочуть виїхати з окупованого Криму за кордон чи на підконтрольну ЗСУ територію.

Інфографіку представництво опублікувало у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Після 24 лютого представництво отримує від українських громадян багато запитів щодо виїзду з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на підконтрольну урядові територію України або за кордон. Ми підготували інфографіку, в якій детально надані відповіді на важливі та найпоширеніші питання», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, представництво дає відповіді на запитання, чи буде до громадянина застосовано відповідальність за виїзд з тимчасово окупованого Криму на порушення державного кордону України (через рф), на підставі яких документів можна залишити територію рф, які дипломатичні установи України можуть надавати допомогу громадянам на території третіх країн, куди та як можна виїхати з території росії та ін.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині окупанти блокують «зелені коридори», евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес.

 

Азарова виключили з Національної академії наук України

15.06.2022 17:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507574-azarova-viklucili-z-nacionalnoi-akademii-nauk-ukraini.html

Національна академія наук України виключила зі свого складу академіка і 6 членів-кореспондентів, у тому числі Миколу Азарова, та 13 іноземних членів, що підтримали росію у війни проти України.

Рішення ухвалено під час загальних зборів НАНУ, передає кореспондент Укрінформу.

“Підступна російська агресія проти України та українського народу, нечувані злочини російської воєнщини проти мирного населення, звірячі вбивства та катування, руйнування знищення і захоплення об’єктів цивільної інфраструктури, в тому числі наукових, рішуче засуджено світовою науковою спільнотою і всім цивілізованим людством. Водночас науковці російської федерації в значній своїй масі стали на шлях підтримки – як активної, так і мовчазної – цих злочинних дій своєї держави. … Серед тих, хто взяв безпосередню участь у цій ганебній кампанії або щонайменше не зробив спроб засудження російської агресії, виявилися іноземні члени нашої академії, переважно громадяни рф”, – заявив на зборах президент НАНУ Анатолій Загородній.

Він додав, що на шлях співпраці з державою-агресором стали окремі члени НАНУ, які перебувають на тимчасово окупованій території сходу, у Криму або за кордоном.

За словами Загороднього, статутом Академії передбачено, що дійсний член (академік), член-кореспондент, іноземний член НАНУ може бути позбавлений свого статусу та виключений з її складу у випадку неодноразового грубого порушення вимог статуту Академії або вчинення інших дій, які завдали значної шкоди авторитету НАНУ.

За підсумками таємного голосування позбавлено статусу академіка НАНУ Олександра Ковальова, статусу члена-кореспондента НАНУ – Віктора Варюхіна, Миколу Азарова, Андрія Анциферова, Сергія Коновалова, Геннадія Коротаєва, Олександра Полонського.

Окрім цього, Національна академія наук виключила зі своїх лав іноземних членів Юрія Осипова, Олексія Гвішіані, Юрія Євтушенка, Віктора Садовничого, Олександра Андрєєва, Льва Зеленого, Геннадія Мєсяца, Петра Вітязя, Камо Демірчяна, Олега Нефьодова, Анатолія Григор’єва, Володимира Шумного, Володимира Семенова.

Крім того, припинено членство в НАНУ академіка Віктора Єгорова за власним бажанням.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Кількість злочинів в Україні зменшилась у середньому на 25% – радник міністра

15.06.2022 09:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3507154-kilkist-zlociniv-v-ukraini-zmensilas-u-serednomu-na-25-radnik-ministra.html

Криміногенна ситуація в Україні останнім часом поліпшилася, кількість злочинів у середньому зменшилася на 25%.

Про це повідомив у телеефірі радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко, передає кореспондент Укрінформу.

“Можемо говорити про те, що останнім часом, починаючи з 24 лютого, криміногенна ситуація у країні поліпшилася. Тобто реальна кількість злочинів зменшилася у середньому на 25 відсотків по країні”, – сказав Денисенко.

За його словами, є порушники комендантської години. “Але говорити про те, що відбулися якісь екстраординарні випадки, на щастя, ми не можемо”, – додав радник міністра.

Як повідомлялося, 14 травня начальник поліції Києва Іван Вигівський заявив, що від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну у Києві спостерігається зниження рівня злочинності майже на 50%.

 

Гутцайт: окупанти вже знищили та пошкодили 94 спортивні об’єкти

15.06.2022 12:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-sports/3507297-gutcajt-okupanti-vze-znisili-ta-poskodili-94-sportivni-obekti.html

росія вже зруйнувала та пошкодила 94 об’єкти спортивної інфраструктури, завдавши близько $130 млн збитків.

Про це повідомив міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт, передає Укрінформ.

«російські війська продовжують методично знищувати спортивну інфраструктуру. Здається, вони не можуть пробачити нам не тільки асфальт у селах, але й сучасні спорткомплекси у Волновасі, в Лимані, на Харківщині», – сказав міністр.

Окупанти «звільнили» українців від 63 спортивних комплексів, 9 басейнів, 3 льодових арен, 17 стадіонів, велокомплексу в Лимані.

«Найбільше об’єктів (30) знищено на Донбасі, який президент Володимир Зеленський визначив пріоритетним для розвитку масового спорту і спорту вищих досягнень», – зазначив Гутцайт.

Зокрема, зруйновано стадіон у Волновасі, стадіон «Металіст» на Харківщині, унікальний велотрек в Лимані, льодовий палац у Сєвєродонецьку, який був одним з найбільших в України. Мішенню для ворожих снарядів стали басейн «Нептун» у Маріуполі, Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп» у Кремінній, спорткомплекс «Авангард» у Києві, Олімпійський навчально-спортивний центр у Чернігові, десятки інших об’єктів.

В рамках ініціативи президента України UNITED 24 Мінмолодьспорту відкриває спецрахунок в НБУ для збору благодійних внесків. За словами Вадима Гутцайта, він запрацює протягом декількох днів. Усі кошти будуть направлені на відновлення спортивних споруд, закладів, установ, організацій сфери фізичної культури і спорту та на розвиток спортивної інфраструктури.

«Віримо в перемогу і підтримуємо ЗСУ. Ми обов’язково все відбудуємо, зробимо ще кращим, ніж було. Бо ми українці, ми на своїй землі, ми створюємо, а не нищимо», – наголосив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 24 лютого росія розпочала ракетні обстріли українських міст, а потім розпочала масштабне вторгнення. Війна проти рф триває 112-й день.

 

Характер бойових травм на фронті надзвичайно важкий – головний хірург ЗСУ

15.06.2022 16:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3507510-harakter-bojovih-travm-na-fronti-nadzvicajno-vazkij-golovnij-hirurg-zsu.html

Характер бойових травм зараз надзвичайно важкий і складний, але мобільні шпиталі обладнані всім необхідним устаткуванням, яке допомагає рятувати наших бійців.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомив головний хірург ЗСУ Костянтин Гуменюк.

“Характер бойових травм сьогодні дуже відрізняється від травм, які мали наші військовослужбовці у 2014 році. Ворог активно застосовує сучасне озброєння, системи залпового вогню “Смерч”, Ураган”, “Буратіно”, тому часто військовослужбовці поступають з множинними ушкодженнями грудної порожнини, черевної, кінцівок, з крововтратами. Тож характер бойових травм надзвичайно важкий і складний”, – наголосив лікар.

Він додав, що українські бойові медики пройшли спеціальну підготовку і володіють потрібними навичками і тактичними засобами. Дотримуються правила “золотої” години, за яку треба доставити пораненого до шпиталю, щоб одразу надавалася кваліфікована медична допомога.

Говорячи про оснащення медиків на фронті, головний хірург ЗСУ зазначив, що ще з 2014-15 років всі мобільні шпиталі були обладнані ендовідеохірургічними комплексами. Ще з того часу почалось постачання шпиталів сучасним обладнанням, і на сьогодні всі українські мобільні госпіталі обладнані необхідним устаткуванням, яке допомагає рятувати бійців.

Вагому підтримку медикам надають волонтери з усіх куточків України і з-за кордону, які надсилають посилки з антисептиками, перев’язним, витратним матеріалом.

“Зараз важливо допомагати військовій медицині саме тому, що найголовніший актив і наша найголовніша зброя — це здоров’я і мотивація наших бійців. Військова медицина знаходиться також на першій лінії фронту в плані допомоги нашим хлопцям, які захищають Україну. Нам вдалося поєднати закордонних партнерів, які допомагають нам технічним обладнанням. Також вдалося організувати декілька центрів підготовки тактичної медицини і первинної медичної допомоги. Знання та досвід бійців з питання допомоги самому собі і один одному іноді важливіші навіть за медичне обладнання. Але й медичне обладнання має потрапляти в талановиті… руки, такі як у всієї нашої медичної військової служби. І ми вдячні лікарям, які відчайдушно в пеклі війни роблять божу справу”, – сказав підприємець і волонтер Олексій Гавриш.

Як повідомлялося, українські військові хірурги почали застосовувати на фронті сучасні малоінвазивні оперативні втручання, такі як лапароскопія і торакоскопія.

 

Співвідношення артилерії ворога та України на окремих ділянках 10 до 1 – Подоляк

15.06.2022 10:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507200-spivvidnosenna-artilerii-voroga-ta-ukraini-na-okremih-dilankah-10-do-1-podolak.html

Україна чекає від сьогоднішнього засідання у Брюсселі Контактної групи з питань оборони рішення щодо зброї.

Це зазначив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у Твіттері, повідомляє Укрінформ.

«Співвідношення російської/української артилерії на окремих ділянках – 10 до 1. Лінія фронту – понад 1000 км. Кожного дня отримую повідомлення від захисників: «Ми тримаємося, стоїмо, просто скажіть, коли чекати зброю?». Адресую це питання учасникам «Рамштайну». Брюссель, чекаємо на рішення», – написав Подоляк.

Як повідомлялося, 15 червня у Брюсселі заплановане засідання Контактної групи з питань оборони України.

Цей формат був ініційований у квітні Сполученими Штатами Америки. Перша зустріч відбулася в німецькому Рамштайні наприкінці квітня. Друга зустріч, відома як «Рамштайн-2», відбулась у віртуальному форматі 23 травня та, за словами міністра оборони Олексія Резнікова, перетворилася на цілу коаліцію держав на підтримку України.

 

На Львівщині СБУ викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги для армії

15.06.2022 16:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3507497-na-lvivsini-sbu-vikrila-shemu-rozkradanna-gumanitarnoi-dopomogi-dla-armii.html

Служба безпеки України викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги у Львівській області.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

За даними слідства, зловмисником виявився 42-річний керівник одного з рекламних холдингів України. Разом зі спільниками він організував завезення продукції військового призначення в Україну під виглядом гуманітарної допомоги.

«Аби отримати дозвільні документи для безперешкодного перевезення амуніції через кордон, ділки вводили в оману посадовців ЗСУ. Зокрема, брали гарантійні листи від військової частини і ввозили спорядження. А потім, замість безкоштовної передачі на потреби ЗСУ, продавали товари, отримуючи прибуток», – ідеться в повідомленні.

У ході обшуків правоохоронці виявили майже 3 тисячі бронежилетів на суму близько 25 млн грн, які були завезені в Україну як гуманітарна допомога армії.

Після проведення експертизи вилучена амуніція буде передана на потреби ЗСУ. Організатору схеми уже повідомили про підозру.

Як повідомляв Укрінформ, у травні на Черкащині СБУ викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги, яка призначалася військовим ЗСУ на майже 200 тисяч гривень.

 

Європа має ухвалити повне ембарго на нафту і газ із росії – Оператор ГТС

15.06.2022 11:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3507229-evropa-mae-uhvaliti-povne-embargo-na-naftu-i-gaz-iz-rosii-operator-gts.html

Європа має ухвалити повне нафтове та газове ембарго щодо російських енергоносіїв.

Таку думку висловила директорка з питань взаємодії з державними органами та міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу компанії.

«На сьогодні український інтерес дуже чітко сформульований – для зупинки війни в Україні потрібне прийняття ембарго як на російську нафту, так і на газ. Це два напрямки фінансування в російській економіці, які надають їм можливість направляти сюди танки», – зазначила вона.

За її словами, деякі країни, зокрема Німеччина та Австрія, з огляду на цифри надто залежні від російського газу і не можуть відмовитися від нього в один момент. А тому першим кроком може бути обмеження постачання блакитного палива «Північним потоком-1».

Також Бєлькова наголосила, що Україна продовжує залишається надійним партнером для Європи навіть під час війни. А тому вже опрацьовуються сценарії повного припинення транзиту газу з оглядну на те, що «кремль звик порушувати будь-які свої зобов`язання».

«Українська ГТС має поєднання з європейським ринком як для постачання трубопровідного газу, так і з доставкою з LNG-терміналів. Перша тестова доставка відбулася минулого року з грецького терміналу. З польського терміналу – в березні цього року. Оператор ГТС України також підписав угоди про імпорт газу з операторами європейських країн: Польщі, Словаччини, Угорщини», – додала представниця ОГТСУ.

Як повідомлялося, Євросоюз наприкінці травня запровадив шостий пакет санкцій проти РФ, де головним елементом стала відмова від російської нафти, що транспортується морем. Як зазначають у керівних органах ЄС, вказаний крок дозволить Євросоюзу відмовитись від 90% російської нафти до кінця 2022 року.

Українська сторона хотіла б, щоб Європейський Союз включив у сьомий пакет санкцій проти рф тотальне ембарго на російські енергоносії.

 

Україна запропонувала США угоду про доставку за ленд-лізом скрапленого газу – Foreign Policy

15.06.2022 14:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3507408-ukraina-zaproponuvala-ssa-ugodu-pro-dostavku-za-lendlizom-skraplenogo-gazu-foreign-policy.html

Україна запропонувала США угоду про постачання скрапленого природного газу (СПГ) за ленд-лізом, щоб таким чином отримати близько 6 мільярдів кубометрів палива.

Про це повідомляє видання Foreign Policy, передає Укрінформ.

“Українські топменеджери у сфері енергетики пропонують Вашингтону та іншим західним столицям безліч потенційних рішень для забезпечення постачання на майбутню зиму та збільшення внутрішнього виробництва. Це включає забезпечення міжнародного фінансування для закупівлі природного газу у великих експортерів на Близькому Сході та Північній Африці, розробку альтернативних маршрутів поставок та можливу угоду з Вашингтоном про імпорт СПГ із США за ленд-лізом”, – йдеться у публікації.

Зокрема, пропонується, що газ доставлятиметься до Європи і потраплятиме в Україну через трубопровід. При цьому українська сторона планує розрахуватися зі Сполученими ШтатамиАмерики лише після того, як буде збільшено внутрішній видобуток газу.

Як повідомлялось, Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив кредит до 300 мільйонів євро, щоб допомогти НАК «Нафтогаз України» компенсувати втрату видобутку природного газу після повномасштабного російського вторгнення в Україну.

 

Міністр економіки ФРН вважає політичним скорочення росією постачання газу

15.06.2022 17:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3507578-ministr-ekonomiki-frn-vvazae-skorocenna-rosieu-postacanna-gazu-politicnim.html

Скорочення постачання російського газу трубопроводом «Північний потік-1» є політичним кроком.

Таке переконання висловив міністр економіки ФРН Роберт Габек на брифінгу, передає Укрінформ.

«В основному я бачу це так… У мене враження, що те, що сталося вчора, є політичним рішенням, а не суто технічним», – зазначив Габек.

Він нагадав, що вже деякий час спостерігається поступове скорочення або припинення поставок росією газу певним країнам, зокрема, Польщі, Болгарії, Данії. До процесу загалом відноситься також санкціонування російською стороною компанії Gazprom Germania, що хоча й не призвело до скорочення поставок газу в ФРН, але мало результатом необхідність перепідписання контрактів і, відповідно, чергове підвищення цін на паливо.

Габек визнав, що проблема з апаратурою від Siemens, яка встановлена на станціях «Північний потік-1», відома. Німеччина, за його словами, разом з Єврокомісією дійшли згоди, що технічне утримання цих об’єктів не буде підпадати під санкції. Наразі ведуться перемовини з канадськими партнерами, які власне займаються обслуговуванням апаратури, щодо відповідності канадським нормам і законам у галузі санкцій. Втім від початку обслуговування техніки Siemens було заплановано лише на осінь, тож скорочення прокачки на 40% зараз не можна пояснити суто технічним питанням, зауважив глава Мінекономіки.

Те, як позначиться це скорочення на німецькому та європейських газових ринках, буде зрозуміло не раніше ніж через 2-3 дня, сказав політик. Загалом є можливість замінити нестачу за рахунок імпорту з інших джерел. Наразі проблем з обсягами постачання в Німеччині немає, запевнив міністр і зауважив, що заповнення сховищ іде останніми тижнями та днями хорошими темпами.

За даними Федерального мережевого агентства, нинішній рівень заповнюваності сховищ у Німеччині становить 55,19%, показник по деяких сховищах є значно вищім, ніж у 2015, 2017, 2018 та 2021 роках. Загалом регулятор дуже уважно стежить за ситуацією. Очільник відомства Клаус Мюллер, утім, попередив, що очікуване скорочення поставок влітку природного газу з рф до Німеччини та Західної Європи ускладнить для європейців заповнення їх газових резервуарів до 80 або, як у Німеччині, навіть до 90% до зими. Наразі вони заповнені в середньому по ЄС на 51%.

росія як і раніше залишається одним із основних джерел газу для європейців: близько 1,6 мільярда кубометрів на тиждень, що становить приблизно п’яту частину всього газового імпорту ЄС.

Як повідомив напередодні оператор «Північного потоку-1», він скоротив на 40% прокачку газу цим трубопроводом, пояснивши це необхідністю ремонту турбіни компресорної станції. Запроваджені проти «Газпрому» санкції не дозволяють повернути до росії турбіну Siemens з канадського підприємства, де проводився її капітальний ремонт. До того ж, за твердженнями російської сторони, на компресорній станції виявлено технічні несправності двигунів, через що «ростехнадзор» тимчасову заборонив їх роботу.

Однак аналітики бачать у цьому можливим тактичний маневр кремля, спрямований на здійснення тиску на Європу з метою послаблення санкцій.

Як повідомлялося, поставки російського природного газу до Європи значно впали після початку дії санкцій, введених ЄС проти рф через її агресію в Україні.

 

росія ще більше скорочує постачання газу через Nord Stream

15.06.2022 18:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3507607-rosia-se-bilse-skorocue-postacanna-gazu-cerez-nord-stream.html

російський держмонополіст Газпром заявив, що скорочує постачання природного газу газопроводом “Північний потік” до 67 млн куб. м на добу, мотивуючи це вимушеною зупинкою ще одного газотурбінного двигуна Siemens на компресорній станції.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.

«У зв’язку із закінченням терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту (відповідно до розпорядження ростехнагляду та з урахуванням технічного стану двигуна) Газпром зупиняє експлуатацію ще одного газотурбінного двигуна Siemens на КС “Портова”», – йдеться у повідомленні Газпрому.

Добова продуктивність КС “Портова” знизиться з 01:30 за московським часом 16 червня до 67 млн куб. м на добу.

У вівторок “Газпром” повідомив, що прокачування газу Північним потоком “через несвоєчасне проведення ремонтних робіт компанією Siemens” впаде на 40% – до 100 млн кубометрів газу на добу замість звичайних 167 млн кубометрів.

Як повідомлялося, “Північний потік”, який транспортує газ із росії до Німеччини, був запущений 2011 року, його пропускна спроможність становить 27 млрд кубометрів на рік.

Після початку повномасштабної російсько-української війни німецька опозиція закликала чинну німецьку владу відмовитися від постачання російського газу газопроводом “Північний потік”. Усі роботи з практично добудованого проєкту “Північний потік-2” було припинено.

 

ЄС уклав з Ізраїлем та Єгиптом угоду про постачання газу – на заміну російському

15.06.2022 15:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3507479-es-uklav-z-izrailem-ta-egiptom-ugodu-pro-postacanna-gazu-na-zaminu-rosijskomu.html

Ізраїль, Єгипет та Європейський Союз підписали історичну угоду про постачання природного газу, яка має стати альтернативою російському.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Vesty.co.il.

Церемонія відбулася у середу, 15 червня, у Каїрі за участю голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн. Підписи під документом поставили Міністр енергетики Ізраїлю Карін Ельхарар, а також глави енергетичних відомств Євросоюзу та Єгипту.

Домовленості дозволять Ізраїлю серйозно наростити експорт газу, що видобувається на родовищах біля Середземноморського узбережжя, та стати помітним гравцем на європейському енергетичному ринку.

Водночас, як зазначено у договорі, сторони визнають першочергову необхідність Ізраїлю забезпечувати власну енергетичну безпеку.

Реалізація угоди передбачає постачання до Європи природного газу із Ізраїлю, Єгипту чи інших країн регіону. Водночас паливо проходитиме обробку на підприємствах з виробництва скрапленого газу в Єгипті, а потім доставлятиметься до країн ЄС. Не виключено, що незабаром з’являться інші маршрути доставки сировини, такі як трубопроводи, прокладені морським дном.

Як повідомляв Укрінформ, 1 квітня президент росії володимир путін зобов’язав вести розрахунки за газ тільки в рублях з країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення в Україну.

На сьогодні росія вже призупинила постачання газу до БолгаріїПольщіНідерландівДанії та Фінляндії за відмову платити в рублях.

 

Туреччина пропонує прокласти в три українські порти коридори для зерна без розмінування

15.06.2022 19:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3507673-tureccina-proponue-proklasti-v-tri-ukrainski-porti-koridori-dla-zerna-bez-rozminuvanna.html

Для вивозу зерна з портів України можуть бути створені коридори за напрямками, де немає мінних загороджень. Проводити судна по маршруту будуть українські катери, після входу в зону безпеки судна перевірятимуть.

Про це сказав журналістам міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу перед засіданням Партії справедливості та розвитку в Анкарі, повідомляє власкор Укрінформу.

«Наразі немає необхідності у розмінуванні, як планувалося. Безпечні маршрути можна прокладати там, де мін немає», – сказав Чавушоглу.

Міністр також розкрив деякі деталі наміченого плану.

«Згідно з останнім планом ООН, розмінування потребуватиме деякого часу. У відповідності до розташування мінних загороджень, безпечні маршрути будуть прокладені у три порти без потреби розмінування. Кораблі будуть проходити в порти та виходити з них безпечно у супроводі пошуково-рятувальних суден України. Після прибуття в безпечну зону кораблі будуть оглядатися»,- пояснив Чавушоглу.

Він також наголосив на готовності Туреччини організувати зустріч у Стамбулі для обговорення технічних деталей вивезення зерна з портів України.

Як повідомляв Укрінформ, у міноборони Туреччини розповіли про створення каналу зв’язку між міністерствами оборони України, Туреччини та росії для вирішення питання вивозу зерна.

 

Туреччина заявила про створення «зернової» гарячої лінії з Україною та росією 

15.06.2022 18:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3507619-tureccina-zaavila-pro-stvorenna-zernovoi-garacoi-linii-z-ukrainou-ta-rosieu.html

У міноборони Туреччини повідомили про створення каналу зв’язку між міністерствами оборони України, Туреччини та росії для вирішення питання вивозу зерна.

Про це розповів міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар, передає Укрінформ із посиланням на інформагентство «Анадолу».

«Міністерство національної оборони впровадило дипломатію «гарячої лінії» для розв’язання зернової кризи, спричиненої війною між росією та Україною», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що для сталої роботи «гарячої лінії» у міністерствах оборони Туреччини, України та росії буде визначено відповідальних осіб з генеральського складу, які контактуватимуть з міноборони Туреччини.

«Під керівництвом Акара була створена «гаряча лінія», для роботи якої від кожного з міністерств оборони буде виділено по одному посадовцю для більш детального обговорення питання та доведення його до кінця», – зазначає інформагенство.

Міністр національної оборони Акар наголосив на прагненні Туреччини до якнайшвидшого припинення зернової кризи.

«У нас інтенсивні переговори як з росією, так і з Україною. Обидві сторони мають певні застереження. Ми працюємо над усуненням цих застережень. Ми сподіваємося на це», – сказав Акар.

Як повідомляв Укрінформ, 6 червня відбулася телефонна розмова міністрів оборони України і Туреччини Олексія Резнікова і Хулусі Акара, в ході якої зокрема йшлося про безпеку навігації в Чорному морі та перевезення комерційних вантажів.

 

Столтенберг: Найкращий шлях запобігти продовольчій кризі – зупинити війну росії проти України

15.06.2022 16:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507492-stoltenberg-najkrasij-slah-zapobigti-prodovolcij-krizi-zupiniti-vijnu-rosii-proti-ukraini.html

Головним джерелом продовольчої кризи та глобального зростання цін на продовольство є агресія росії проти України, тому найкращий спосіб вирішення проблеми буде знайдений, якщо росія зупинить війну проти України та розблокує морські транспортні шляхи.

Про це у Брюсселі під час пресконференції перед зустріччю міністрів оборони країн-членів Альянсу сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Тема експорту зерна з України є дуже критичною. Ми бачили сплеск цін на продовольство, і це лише свідчення глобальних наслідків війни. Це не спричинено санкціями з боку НАТО або Заходу проти росії, це прямий наслідок російської війни проти України. Ми зараз бачимо, що росія намагається поширювати наратив, що здорожчання зерна спричинене нашими санкціями. Це некоректно. Це викликане війною, і найкращий шлях зменшити обсяги кризи та вивезти зерно з України – щоб росія зупинила збройну агресію проти України», – наголосив Столтенберг.

Він зауважив: оскільки війна продовжується, союзники по НАТО, зокрема, з числа членів Європейського Союзу, намагаються допомагати Україні іншими шляхами через суходіл, але це дозволяє транспортування зерна у значно менших обсягах.

«Нещодавно, коли я говорив з президентом (Туреччини) Ердоганом, одним із питань, про які він мене поінформував, були зусилля Туреччини з розробки якоїсь угоди, що могла б дозволити транспортування зерна суднами через Чорне море. Я щиро сподіваюся, що ці зусилля матимуть результат, але поки зарано говорити, наскільки вони можуть бути успішними», – зауважив Столтенберг.

Як повідомлялося, внаслідок збройної агресії росії проти України в українських портах та на елеваторах були заблоковані більше 20 мільйонів тонн зерна, що призвело до зростання цін на продовольство та до загрози голоду, особливо в країнах Африки. росія намагається використати таку глобальну продовольчу кризу як засіб тиску на Захід та зброю у війні проти західних цінностей. Вона свідомо краде українське зерно із тимчасово захоплених територій, навмисно знищує українські сховища із вже зібраним врожаєм та продуктами харчування.

Країни ЄС, в тому числі – члени НАТО, сприяють вивезенню українського зерна суходолом, з використанням залізничного, річкового та автомобільного транспорту, але це дозволяє лише частково вирішити існуючі логістичні проблеми із транспортуванням зерна.

 

Україна має вистояти у боротьбі з росією, бо веде боротьбу за виживання – генерал Міллі

15.06.2022 23:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507812-ukraina-mae-vistoati-u-borotbi-z-rosieu-bo-vede-borotbu-za-vizivanna-general-milli.html

Попри трагедії та великі втрати серед військовослужбовців та мирного населення, народ України має вистояти у боротьбі проти російського вторгнення, оскільки веде боротьбу за своє виживання.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками чергової зустрічі Контактної групи з оборони України заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі, відповідаючи на запитання, чи може Україна вистояти, враховуючи оприлюднені нещодавно цифри втрат серед особового складу ЗСУ у боротьбі проти російських загарбників, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Оцінка втрат під час війни є завжди дуже складним завданням, у більшості випадків ці дані не є точними. Забирає місяці, інколи роки, щоб провести коректну оцінку втрат. Але навіть якщо вірити повідомленням… Україна може витримати це. Для України це – екзистенційна загроза. Українці воюють за право своєї країни за життя. Тож ваша стійкість у перенесенні страждань, ваша стійкість у сприйнятті жертв є прямо пропорційна завданню, яке ви маєте. Якщо таким завданням є виживання країни – тоді ви можете вистояти. Коли у вас є керівництво, є засоби для боротьби – боєприпаси, артилерія і все, що з цим пов’язано, – ви можете вистояти», – зауважив американський генерал.

Як повідомлялося, у середу, 15 червня, у Брюсселі розпочалося засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, які обговорюють підготовку до наступного саміту Альянсу в Мадриді та шляхи нарощування військової допомоги для України у її протистоянні неспровокованій російської агресії.

Цього ж дня у Брюсселі відбулася третя зустріч Контактної групи з оборони України – формату, який був започаткований Сполученими Штатами у відповідь на російське вторгнення в Україну на військовій базі Рамштайн (Німеччина). Ця ініціатива об’єднує нині майже 50 країн, які координують зусилля із надання негайної та суттєвої допомоги Україні та її Збройним силам у боротьбі проти російської агресії, включаючи постачання важкої зброї, артилерійських систем та засобів протиповітряної оборони.

 

Учасники «Рамштайн» допомогатимуть Україні так довго, як це необхідно – Остін

15.06.2022 21:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507774-ucasniki-ramstajn-dopomogatimut-ukraini-tak-dovgo-ak-ce-neobhidno-ostin.html

Коаліція з майже 50 країн, які провели сьогодні у Брюсселі зустріч у форматі «Рамштайн-3», надаватимуть Україні військову допомогу в боротьбі проти агресії рф так довго, як це буде необхідно.

Про це у Брюсселі на пресконференції за підсумками чергової зустрічі Контактної групи з оборони України заявив міністр оборони США Ллойд Остін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Одна з речей, що я виніс із цієї конференції, є рішучість усіх учасників… Це були міністри з країн по всьому світу, не лише союзники по НАТО. Вони виявили дуже потужну готовність сконцентруватися та об’єднати зусилля, щоб ця боротьба (України – ред.) отримала додаткові спроможності. Йдеться про готовність працювати з країнами-партнерами або використовувати свій промисловий потенціал. Тож ми будемо зосереджені на цьому завданні так довго, скільки це буде необхідним. Зобов’язання від країн, які ми почули сьогодні, були дуже обнадійливими», – наголосив керівник військового відомства США.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочалося засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, які обговорюють підготовку до саміту НАТО в Мадриді та шляхи нарощування військової допомоги для України в її протистоянні російській агресії.

Сьогодні ж у Брюсселі відбулася третя зустріч Контактної групи з оборони України – формату, який був започаткований Сполученими Штатами у відповідь на російське вторгнення в Україну на військовій базі Рамштайн (Німеччина). Ця ініціатива об’єднує нині майже 50 країн, які координують зусилля із надання негайної та суттєвої допомоги Україні та ЗСУ в боротьбі проти російської агресії, включаючи постачання важкої зброї, артилерійських систем та засобів протиповітряної оборони.

 

Якщо Україні дадуть необхідну зброю, то контрнаступ буде розгорнуто до вересня – генерал ЗСУ

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 20:50. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352701/

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, який командує обороною Миколаєва з 24 лютого, прогнозує успішний контрнаступ ЗСУ й звільнення захоплених територій до кінця літа за умови надання Україні всього необхідного озброєння.

Джерело: інтерв’ю Марченка для проєкту “Радіо Свобода/Крим.Реалії

Пряма мова Марченка: “Я ніби реаліст. Прогнозувати я можу, виходячи із якихось обставин, відомостей і решти. Можливо, моїх відомостей недостатньо, щоб прогнозувати це.

Але те, що це не закінчиться швидко, – це факт. Але знову ж таки: дадуть нам все озброєння, яке нам потрібне, контрнаступ, можливо, закінчиться до кінця літа.

Десь там ми програємо у часі, дамо їм більше закопатися, так, це буде довше. Тут… я ніколи не брався прогнозувати. Ніколи не думав, що ми вистоїмо проти такої кількості військ, що була у Миколаєві. Скажу чесно, я свято вірив, що нас закриють у котел, і ми боротимемося там, ну ось бачите, вийшло”.

Деталі: Генерал Марченко також сказав, що в питанні переговорів з Росією пройдено “точку неповернення” через воєнні злочини російських окупантів. Він вважає, що в Україні є зараз унікальний шанс відстояти свою незалежність та забезпечити майбутнє як вільної країни.

Тож пропозиції досягти мирного договору з РФ поступками щодо територій чи будь-чого він відкидає.

Передісторія:

Представники Головного управління розвідки Міністерства оборони України прогнозують, що активні бойові дії можуть тривати до кінця року й більше.

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що є шанс завершити війну до 2023 року.

Військові експерти прогнозують, що приблизно з середини липня українська армія перейде в контрнаступ проти російських загарбників.

 

Словаччина передасть Україні гелікоптери, ще три держави – артилерію

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 20:38. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352698/

Словаччина вирішила передати Україні бойові гелікоптери, а Канада, Польща та Нідерланди – нові одиниці артилерії.

Про це оголосив глава Пентагону Ллойд Остін після зустрічі у форматі “Рамштайн” в Брюсселі, повідомляє “Європейська правда“.

“Я б хотів подякувати Словаччині, яка оголосила про суттєве пожертвування гелікоптерів серії “Мі” та вкрай необхідні ракетні боєприпаси”, – сказав він.

“Ми також обговорили важливі нові пожертвування артилерії з багатьох країн, включаючи Канаду, Польщу та Нідерланди. Це ключові інвестиції та можливості України для ведення вогню на великій відстані, і вони будуть вирішальними для зусиль України відбити наступ Росії на Донбасі”, – зазначив Остін.

Глава Пентагону підтвердив, що Німеччина вирішила передати Україні три реактивні системи залпового вогню з керованими боєприпасами.

Раніше президент США Джо Байден у середу провів телефонні переговори з українським візаві Володимиром Зеленським, у яких підтвердив виділення Києву мільярда доларів безпекової допомоги.

В новому пакеті безпекової допомоги від США  – боєприпаси для реактивних систем залпового вогню і протикорабельні ракети Harpoon.

 

Німеччина підтвердила передання Україні трьох РСЗВ замість чотирьох

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 21:08. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352705/

Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт у середу за підсумками третього засідання Контактної групи з оборони України оголосила про передання Києву трьох реактивних систем залпового вогню MARS-II.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Spiegel.

Таким чином, Ламбрехт підтвердила повідомлення ЗМІ про те, що Німеччина передає Україні меншу кількість реактивних систем залпового вогню, ніж анонсовувалось раніше. Вона не назвала причини такого кроку.

Як повідомлялось, німецькі ракетні установки зі складів Бундесверу мають бути передані Україні в серпні-вересні. Перед цим українські воїни мають пройти навчання користуванню ними.

Поставка трьох замість чотирьох реактивних систем залпового вогню частково пов’язана з нестачею боєприпасів. За словами джерел ЗМІ, Німеччина не може виділити велику частину власних боєприпасів, оскільки відсутнє оновлення програмного забезпечення, яке анонсується на кінець року.

Сполучені Штати оголосили раніше, що поставлять Україні сучасні реактивні системи залпового вогню для захисту від російського вторгнення. Україна пообіцяла не атакувати цілі на території Росії за допомогою американської артилерійської системи HIMARS, повідомив Білий дім.

Як і у випадку з американською системою, для німецьких ракетних установок також має бути забезпечено обмежену дальність дії, щоб Україна не могла атакувати російську територію.

Нагадаємо, президент США Джо Байден у середу провів телефонні переговори з українським візаві Володимиром Зеленським, у яких підтвердив виділення Києву мільярда доларів безпекової допомоги.

Очільник міністерства оборони США Ллойд Остін підтвердив, що в новому пакеті безпекової допомоги від США будуть боєприпаси для реактивних систем залпового вогню і протикорабельні ракети Harpoon.

 

«Рамштайн-3» враховує всі нагальні потреби України на полі бою – глава Пентагону

15.06.2022 18:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507645-ramstajn3-vrahovue-vsi-nagalni-potrebi-ukraini-na-poli-bou-glava-pentagonu.html

Контактна група з оборони України, до якої вже приєдналися більше 45 країн, налаштована надати Україні все, що є необхідним їй для оборони, і успішна робота цієї групи стала відображенням глобального відторгнення неспровокованої військової агресії росії проти України.

Про це сьогодні у брюссельській штаб-квартирі НАТО під час відкриття третьої зустрічі Контактної групи з оборони України заявив міністр оборони США Ллойд Остін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми з міністром оборони Резніковим були у тісному контакті щодо змін на полі бою. Ми напружено працювали, щоб відповісти на запит від України на отримання нових спроможностей. Йдеться про вогньові засоби далекої дії, броню та засоби берегової оборони. Щоб допомогти Україні оборонити себе, Сполучені Штати надали їй гаубиці, «джевеліни» та велику кількість боєприпасів, безпілотники, вертольоти М-17, протибатарейні радари, тактичні автомобілі та засоби радіоелектронної боротьби. Разом з нашими партнерами ми також проводимо тренування українських сил для опанування новими спроможностями, і маємо намір робити це навіть у більших обсягах», – зауважив американський урядовець.

Він зазначив, що зараз Україна постає перед вирішальним моментом на полі бою, і ставки у цій ситуації є дуже високими. Як і попереджав Президент Зеленський, після невдачі із захопленням Києва російські війська провели перегрупування та відновлення і змістили центр удару на Донбас.

«Ми не маємо недооцінювати виклик, з яким стикається Україна. Росія використовує свої далекобійні засоби з метою опанувати контролем над українськими позиціями. Росія продовжує невибірково бомбардувати суверенну територію України та безумно ставить під загрозу цивільне населення України. Тож ми маємо зміцнити наші спільні зобов’язання та докласти більше зусиль, щоб Україна могла захистити себе, своїх громадян та власну територію», – заявив Ллойд Остін.

Він окремо застеріг від помилкових суджень щодо природи цього конфлікту. російське неспровоковане та безглузде вторгнення в Україну є загрозою не лише для самої України, воно є прямою загрозою для Європейської безпеки, для усього міжнародного порядку, що оснований на правилах. Не випадково в період з 24 лютого, коли розпочалася російська агресія, більше 45 союзників та партнерів з усього світу, а також ЄС і НАТО, приєдналися до Контактної групи з оборони України та надали Україні засоби для самооборони. Сьогодні у роботі цього форуму взяли участь Еквадор, Грузія і Молдова. Вся діяльність цієї Контактної групи, за словами Остіна, є свідченням глобального відторгнення щодо російської неспровокованої агресії проти України.

«Ми маємо зустріти цей виклик. Українські солдати та громадяни роблять саме це. Вони захищають свою Батьківщину з рішучістю, єдністю та винахідливістю, вони надихають всіх нас, але їм потрібна наша допомога», – зауважив міністр оборони Сполучених Штатів.

Він нагадав, що США забезпечують українських захисників багатоцільовими ракетними системами HIMARS, що суттєво збільшить українські оборонні спроможності, особливо у поєднанні з сучасними ракетними системами натівського стандарту, які надходять від Великої Британії та інших союзників.

«Ми бачили надання пускових установок Гарпун та ракети для посилення берегової оборони України. Великобританія поставила далекобійні ракетні системи M270, та проводить тренування українців для того, щоб вони могли оборонити свої території на Донбасі. Деякі з наших партнерів надають гаубиці та артилерійські боєприпаси, і українські війська вже зараз використовують їх для захисту Донбасу. Інші форми військової допомоги, такі як танки і вертольоти, продовжують надходити в Україну», – зауважив Ллойд Остін.

Він підкреслив, що спільними зусиллями члени Контактної групи з оборони України зможуть допомогти країні оборонити себе від жорстокого російського наступу та підготуватися до майбутніх випробувань.

«Ми можемо зміцнити українську безпеку на тривалий час, та довести, що правила діють, і що право сили не може замінити силу права», – наголосив американський урядовець.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочинається засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, які обговорять підготовку до наступного саміту Альянсу в Мадриді та шляхи нарощування військової допомоги для України у її протистоянні неспровокованій та брутальній російській агресії.

Сьогодні ж відбувається засідання Контактної групи з оборони України – формату, який був започаткований Сполученими Штатами у відповідь на російське вторгнення в Україну, перші зустрічі якої були проведені на військовій базі Рамштайн (Німеччина).

 

Глава Пентагону на третій зустрічі Рамштайн закликав надати Україні додаткову допомогу

15.06.2022 18:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507621-golova-pentagonu-na-tretij-zustrici-ramstajn-zaklikav-nadati-ukraini-dodatkovu-dopomogu.html

Очільники оборонних відомств більше ніж 45 країн, представники НАТО та ЄС беруть участь в засіданні Контактної групи з оборони України, яку проводять США в Брюсселі.

У своєму вступному слові на засіданні очільник Пентагону Ллойд Остін окремо привітав Еквадор, Грузію та Молдову, які приєднались до цієї групи, передає Укрінформ з посиланням на Голос Америки.

“Не можна гаяти час. Ми поглибимо нашу підтримку для українських Збройних сил в теперішній боротьбі і розбудуємо їхню силу проти завтрашніх небезпек”, – сказав очільник оборонного відомства США.

Остін закликав країни мобілізувати додаткову допомогу для України тепер, коли росія зорієнтувалась на захопленні Донецької та Луганської областей і використовує далекобійні системи, щоб подолати позиції в Україні. Наразі США працюють над забезпеченням для України вогневих спроможностей значної дальності, бронетехніки та оборони узбережжя, додав Остін.

Надання США Україні HIMARS і систем запуску ракет значно посилили оборонні спроможності України, зауважив Остін, особливо поряд з наданням ракетних систем з Великої Британії та інших союзників.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони України Олексій Резніков також бере участь у третій зустрічі міністрів оборони з майже 50-ти країн у форматі “Рамштайн”.

 

Україна отримає американські РСЗВ до кінця червня

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 21:52. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352712/

Українські військові в середу завершили навчання на реактивних системах залпового вогню HIMARS, і до кінця червня Україна отримає їх для оборони на Донбасі.

Про це за підсумками засідання третьої Контактної групи з оборони України заявив глава Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі, повідомляє “Європейська правда“.

“До кінця місяця ми передамо системи HIMARS, боєприпаси й підготовлений екіпаж для операційного застосування в обороні України”, – зазначив він.

Міллі додав, що на сьогодні США забезпечили навчання 420 українців на гаубицях М777, 300 українців – на самохідних гаубицях М109, 129 українців – на бронетранспортерах М113, ще 100 – на безпілотниках, і 60 – на HIMARS.

Крім того, він перерахував загальний обсяг безпекової допомоги США Україні: це понад 60 тисяч Javelin, понад 5000 Stinger, понад 700 дронів Switchblade, 20 гелікоптерів Мі-17, та сотні тисяч боєприпасів для стрілецької зброї.

Загалом же, за словами американського генерала, Україна отримала від міжнародних партнерів 97 тисяч протитанкових систем, що “більше, ніж танків в усьому світі”.

Нагадаємо, президент США Джо Байден у середу провів телефонні переговори з українським візаві Володимиром Зеленським, у яких підтвердив виділення Києву мільярда доларів безпекової допомоги.

Очільник міністерства оборони США Ллойд Остін підтвердив, що в новому пакеті безпекової допомоги від США будуть боєприпаси для реактивних систем залпового вогню і протикорабельні ракети Harpoon.

 

Байден у розмові з Зеленським підтвердив виділення Україні $1 млрд військової допомоги

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 19:45. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352688/

Президент США Джо Байлен у середу провів телефонні переговори з українським візаві Володимиром Зеленським, у яких підтвердив виділення Києву мільярда доларів безпекової допомоги.

Про це, як повідомляє “Європейська правда”, заявили в Білому домі.

“Я поінформував президента Зеленського, що Сполучені Штати надають Україні ще 1 мільярд доларів безпекової допомоги, зокрема додаткову артилерію та озброєння берегової оборони, а також боєприпасsd для артилерії та передових ракетних систем, які необхідні українцям для підтримки оборонних операцій на Донбасі”, — йдеться в повідомленні.

У повідомленні не уточнюється, про яке саме озброєння йдеться, але раніше ЗМІ зазначали, що США нададуть Україні протикорабельні ракети Harpoon, більше ракет для систем залпового вогню (РСЗВ), які були відправлені в Україну, а також артилерійські снаряди для гаубиць М777 і запасні частини.

Крім того, глави України і США обговорили дії глави Пентагону Ллойда Остіна щодо координації додаткової міжнародної підтримки українських Збройних Сил.

Також Байден заявив, що США виділять додаткову гуманітарну допомогу в розмірі 225 мільйонів доларів, “щоб допомогти людям в Україні, в тому числі шляхом постачання безпечної питної води, найважливіших медичних засобів та медичної допомоги, їжі, житла та готівки для сімей, щоб придбати речі першої необхідності”.

“Мужність, стійкість і рішучість українського народу продовжують надихати світ. І Сполучені Штати разом із нашими союзниками та партнерами не будуть коливатися у своїй відданості українському народу, який бореться за свою свободу”, — підсумував американський президент.

Нагадаємо, в середу в Брюсселі зустрічаються міністри оборони країн НАТО, щоб обговорити можливі додаткові поставки зброї Україні.

Крім того, в Брюсселі відбувається зустріч начальників штабів та міністрів оборони у форматі “Рамштайн”, яка присвячена наданню військової допомоги Україні.

 

Столтенберг сподівається, що Зеленський приїде на саміт НАТО у Мадрид

15.06.2022 14:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507401-stoltenberg-spodivaetsa-so-zelenskij-priide-na-samit-nato-u-madrid.html

Союзники по НАТО вітатимуть особисту участь Президента України Володимира Зеленського у наступному саміті в Мадриді, якщо вона буде можливою, але готові також вислухати звернення українського лідера у форматі захищеної телеконференції, якщо особиста присутність буде неможливою.

Про це у Брюсселі під час пресконференції перед зустріччю міністрів оборони країн-членів Альянсу сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Президент Зеленський буде запрошений на саміт НАТО у Мадриді, щоб звернутися до всіх лідерів, коли ми зустрінемося разом наприкінці цього місяця. Безумовно, буде вітатися його особиста присутність, якщо це буде можливим. Якщо ні – він зможе зробити своє звернення у форматі телеконференції. Це буде нагода підтвердити, що всі лідери підтримують Україну, висловити солідарність і продемонструвати її не лише на словах, а й у справах», – наголосив керівник НАТО.

Він нагадав, що Президент Зеленський вже звертався до учасників саміту НАТО у березні та зможе знову зробити це за два тижні під час саміту в Мадриді.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи є розгляд заявки на членство України в ЄС достатньою підставою, щоб повернутися до розгляду заявки України на членство в НАТО, Столтенберг зауважив, що зараз головним пріоритетом НАТО є допомога Україні у відбитті російської агресії.

«Україна залишається кандидатом на входження до Альянсу. Головна увага НАТО зараз зосереджена на тому, щоб надати українцям допомогу у боротьбі із російським вторгненням, допомогти їм практично з використанням летальної та нелетальної допомоги, сприяти модернізації її збройних сил та їх взаємосумісності з НАТО, це те, що ми вже робили багато років. Саме це завдання є нині пріоритетним у відносинах між НАТО і Україною», – підкреслив Столтенберг.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, в першу чергу – наслідки агресивної війни росії проти України, а також шляхи подальшої трансформації Альянсу. Лідери країн-союзниць приймуть нову Стратегічну концепцію НАТО.

 

Президент України прийняв запрошення на саміти G7 і НАТО

15.06.2022 22:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507797-prezident-ukraini-prijnav-zaprosenna-na-samiti-g7-i-nato.html

Президент України прийняв запрошення взяти участь у самітах G7 та Північноатлантичного альянсу, які відбудуться наприкінці червня.

Про це Володимир Зеленський повідомив у Твіттері, передає Укрінформ.

«Із вдячністю прийняв запрошення партнерів взяти участь у ключових міжнародних заходах: від Федерального канцлера ФРН – у саміті G7 у Німеччині, від генсека НАТО – у саміті альянсу в Мадриді» – написав Президент.

Нагадаємо, саміт G7 відбудеться 26-28 червня в німецькій Баварії, а лідери країн НАТО зустрінуться у столиці Іспанії 29-30 червня.

 

На саміті НАТО мають узгодити довгостроковий пакет допомоги для України

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 13:26. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352618/

Лідери країн НАТО на саміті у Мадриді мають узгодити комплексний пакет допомоги для України.

Про це заявив генсек Єнс Столтенберг перед початком міністерської зустрічі в Брюсселі, пише “Європейська правда”.

“Я очікую, що на саміті союзники НАТО погодять комплексний пакет допомоги для України. Допомогу Україні у довгостроковій перспективі, у переході від обладнання радянських часів до сучасного обладнання НАТО, а також у покращенні оперативної сумісності з НАТО”, – сказав Столтенберг.

Він також наголосив, що союзники непохитні у своїй підтримці суверенітету та територіальної цілісності своїх партнерів у Європі.

“І підтримують право кожного народу обирати свій шлях, вільний від втручання ззовні”, – сказав він.

Столтенберг також повідомив, що на міністерській зустрічі у середуобговорять потреби України у зброї для війни проти РФ, на зустрічі буде присутній глава Міноборони Олексій Резніков.

Генсек НАТО також заявив, що римує надання важкого озброєння Україні країнами-членами Альянсу і такої зброї потрібно більше.

 

Постачання в Україну найсучаснішої зброї вимагає певного часу – генсек НАТО

15.06.2022 15:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507452-postacanna-v-ukrainu-najsucasnisoi-zbroi-vimagae-pevnogo-casu-gensek-nato.html

Лідери НАТО розуміють, що Україна потребує негайної допомоги, та надають їй сучасне військове обладнання, але практична доставка цього обладнання та зброї потребує певного часу, потрібного для навчання українських військових поводженню з новою зброєю.

Про це у середу в Брюсселі під час пресконференції перед зустріччю міністрів оборони країн-членів Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Деякі зусилля потребують часу. Це саме та причина, чому ми матимемо обговорення сьогодні, як на рівні міністрів, так і в форматі Контактної групи під егідою США. Ми зустрінемося з українськими представниками, щоб ідентифікувати виклики та проблеми, які вони порушують разом з нами, як прискорити доставку зброї. Маємо визнати, що така доставка забирає більше часу. Ми доставляємо більше зброї далекого радіусу дії, більш сучасні системи протиповітряної оборони, більш сучасну артилерію, більше важкого озброєння, більше зброї натівського стандарту. Тому це інколи забирає певний час, щоб провести тренування та навчити обслуговуванню», – зазначив Столтенберг.

Він нагадав, що союзники по НАТО розпочали допомогу для модернізації Збройних Сил України ще з 2014 року і значно наростили її обсяги перед російським вторгненням, тому що ця агресія була заздалегідь передбачена розвідувальними органами. Особливо активно союзники по НАТО допомагають Україні в останні місяці й тижні. Йдеться про масштабну трансформацію, про перехід від зброї ще радянської ери до зброї стандартів НАТО.

«Лідери НАТО розуміють невідкладність допомоги Україні. І це саме є причиною, чому ми суттєво наростили обсяги такої допомоги протягом минулих місяців, з початку вторгнення. Це лише підкреслює важливість якомога тіснішої координації з українцями, щоб робити це у найкращий спосіб. Йдеться про доставку як зброї, так і … пального, медичні поставки, різного роду захисні пристрої та багато інших видів постачання, а також організацію тренування в країнах НАТО», – сказав генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, насамперед – наслідки агресивної війни росії проти України, а також шляхи подальшої трансформації Альянсу. Лідери країн-союзниць приймуть нову Стратегічну концепцію НАТО.

У середу в Брюсселі розпочинається засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, які обговорять підготовку до наступного саміту Альянсу в Мадриді та шляхи нарощування військової допомоги для України у її протистоянні неспровокованій та брутальній російській агресії.

 

Статус кандидата в ЄС: Албанія, Чорногорія і Північна Македонія підтримують Україну

15.06.2022 18:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507625-status-kandidata-v-es-albania-cornogoria-i-pivnicna-makedonia-pidtrimuut-ukrainu.html

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністри Республіки Албанія Еді Рама, Чорногорії Дрітан Абазович, Республіки Північна Македонія Димитар Ковачевський ухвалили спільну заяву про підтримку надання Українській державі статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Про це Президент України повідомив під час брифінгу з главами урядів Албанії та Чорногорії в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Так, Зеленський розповів, що перед зустріччю в Офісі Президента України прем’єри Албанії та Чорногорії відвідали звільнені від російських загарбників населені пункти Київської області, щоб на власні очі побачити наслідки ворожих дій.

Він відзначив унікальність такої зустрічі та назвав її фактично самітом України та держав-лідерів Західних Балкан. Президент уточнив, що прем’єри Чорногорії та Албанії прибули до Києва особисто, а прем’єр-міністр Північної Македонії долучився до перемовин за допомогою відеозвернення.

«Наша зустріч засвідчує підтримку шановними прем’єр-міністрами, а значить, народами цих держав, підтримку України, нашої територіальної цілісності, нашого суверенітету, нашого курсу на повноправне членство в Європейському Союзі, а також, що не менш важливо, необхідність притягнути всіх російських воєнних злочинців до відповідальності за все, що вони вчинили проти України та на нашій землі проти Європи», – зауважив глава Української держави.

Він поінформував, що в межах зустрічі обговорювалася, зокрема, оборонна співпраця між державами.

«Я вдячний пану Рамі, пану Абазовичу і пану Ковачевському за ухвалення за підсумками наших перемовин спільної заяви про підтримку надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі», – поінформував Президент України.

Зеленський подякував партнерам за підтримку України під час війни.

«Наші держави – Україна, Республіка Албанія, Чорногорія, Республіка Північна Македонія – мають стати повноправними членами Європейського Союзу. Ми погоджуємося з тим, що наші держави не є конкурентами на цьому європейському шляху, а тільки доповнюють, посилюють можливості одне одного», – зазначив також глава Української держави.

Він наголосив, що відповіддю на російську антиєвропейську політику має бути посилення об’єднавчих позицій на континенті, збільшення координації між європейськими державами, а також подолання розбіжностей між так званими «старими» і «новими» членами Європейського Союзу.

Окрім того, Зеленський відзначив важливість ліквідувати будь-які «сірі» зони в Європі.

Як повідомлялося, прем‘єр-міністри Республіки Албанія Еді Рама та Чорногорії Дрітан Абазович 15 червня перебувають з робочим візитом у Києві.

 

Принизливе ставлення росії до України є її ставленням до будь-якої незалежної держави – Зеленський

15.06.2022 18:48

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507635-prinizlive-stavlenna-rosii-do-ukraini-e-ii-stavlennam-do-budakoi-nezaleznoi-derzavi-zelenskij.html

Принизливе ставлення російської федерації до України є її принизливим ставленням до будь-якої незалежної держави.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час брифінгу з главами урядів Албанії та Чорногорії в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“Те, що ми побачили своїми очами, – це нацизм, тероризм, а те, що зробили з нашими людьми, з Україною, – це геноцид. І сьогодні можна все це побачити на власні очі, але можна і прислуховуватися до того, що кажуть російські медіа. Вони відкрито говорять про те, що такої країни як Україна не існує і не існувало. Наші кордони, наша територія для росії умовні, вони не визнають наш суверенітет, вони в принципі не визнають нас як націю. Вони нарешті почали публічно говорити те, що задумали багато-багато років тому. Тому їх принизливе ставлення до України це і є принизливе ставлення до будь-якої незалежної держави”, – сказав Зеленський.

Він зазначив, що Україна для росії тільки початок, і якщо наша країна не витримає, то буде продовження.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють і бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

 

Об’єднання світу навколо України пришвидшить закінчення війни – Зеленський

15.06.2022 18:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507643-obednanna-svitu-navkolo-ukraini-prisvidsit-zakincenna-vijni-zelenskij.html

Об’єднання всього світу навколо України пришвидшить процес закінчення війни.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час брифінгу з главами урядів Албанії та Чорногорії в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

“Коли ця війна закінчиться, складно сказати. Я вважаю, коли наша Україна буде об’єднана разом з іншими державами у світі, коли абсолютно всі серйозно почнуть ставитись до росії як до ворога будь-яких цивілізаційних цінностей, до її політично-військового керівництва, інформаційної політики, яка тільки так називається, а є просто пропагандою. Коли з цим всім ми почнемо боротися…тоді росія захоче говорити не тільки зброєю і пострілами. Тому об’єднання світу навколо України пришвидшить процес закінчення війни”, – сказав Зеленський.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Її війська знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни світу застосували санкції проти країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

 

Зеленський: Балканські країни можуть допомогти у відновленні України та реабілітації важкопоранених

15.06.2022 19:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3507657-zelenskij-balkanski-kraini-mozut-dopomogti-u-vidnovlenni-ukraini-ta-reabilitacii-vazkoporanenih.html

Україна потребує підтримки як у відновленні зруйнованої війною країни, так і в лікуванні важкопоранених. Сьогодні наша держава відчула готовність від балканських країн допомогти.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Президент Володимир Зеленський сказав під час спільного брифінгу з прем’єр-міністрами Албанії Еді Рамою та Чорногорії Дрітаном Абазовичем у Києві, відповідаючи на запитання, яких конкретних кроків від Чорногорії очікує Україна.

«Ми сьогодні почали говорити про пріоритети, в яких нам можуть допомогти друзі і присутні прем’єр-міністри, і їх дійсно у воюючої держави дуже багато…Один з проєктів, про який прем’єр-міністр Албанії сказав, відновлення того чи іншого містечка, або відновлення тих чи інших споруд, будівель. Це перше питання. Друге питання – це наскільки можна допомогти нашим важкопораненим», – зазначив глава держави, додавши, що звертається до всіх партнерів з цим проханням, адже тисячі українських важкопоранених військових наразі потребують допомоги.

Так само Зеленський вважає, що той діалог, який сьогодні розпочали, важливий як для України, так і для країн Балкан.

«Необхідно комунікувати… Це дуже для нас важливо. Я думаю, що ми знайдемо і потужні економічні проєкти. Але скажу чесно, що сьогодні в першій частині нашої зустрічі економічні проєкти не були в пріоритеті, тому що ми більше говорили про безпеку», – повідомив Зеленський.

Він підкреслив, що питання безпеки, які обговорюються з країнами-членами НАТО, на сьогодні дуже важливі, особливо в контексті майбутнього саміту НАТО.

Безпека України сьогодні важлива, адже це є частиною безпеки всього європейського континенту, вкотре наголосив глава держави.

Як повідомляв Укрінформ, прем‘єр-міністри Республіки Албанія Еді Рама та Чорногорії Дрітан Абазович 15 червня перебувають з робочим візитом у Києві. Вони зустрілися з Президентом України Володимиром Зеленським. Глава уряду Республіки Північна Македонія Димитар Ковачевський долучився до зустрічі у форматі відеозвернення.

Раніше повідомлялось, що саміт НАТО відбудеться у Мадриді 29-30 червня.

 

Прем’єр-міністри Чорногорії й Албанії відвідали Ірпінь і Бородянку

15.06.2022 12:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507554-zelenskij-zustrivsa-z-premerami-albanii-ta-cornogorii.html

Прем’єр-міністри Чорногорії Дрітан Абазович і Албанії Еді Рама під час візиту в Україну 15 червня відвідали Ірпінь і Бородянку, що на Київщині.

Про це повідомив Абазович у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Ми прибули до Києва з Еді Рамою, щоб щиро підтримати Україну та його громадян у захисті своїх прав на свободу! Чорногорія й надалі допомагатиме Україні у цей важкий час й гуманітарну катастрофу», – написав він.

Під час відвідання Бородянки Абазович заявив, що у визволеному місті можна побачити «пекло війни».

Перебуваючи в Ірпені разом із главою албанського уряду, він зазначив, що співчуває Україні у зв’язку з численними людськими втратами, стражданнями та руйнуваннями, яких вони зазнають впродовж місяців.

Як повідомлялося, на початку квітня Ірпінь, Буча, Гостомель Київської області були визволені від російських загарбників.

 

ЄС вдвічі збільшить військовий бюджет Молдови – Макрон

СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 20:53. уп

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/06/15/7141356/

Молдова отримає від Європейського оборонного фонду 40 млн євро, що дозволить їй удвічі збільшити витрати на оборону.

Про це повідомив президент Франції Еммануель Макрон у середу, 15 червня, після зустрічі із президенткою Маєю Санду, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на NewsMaker.

“У цьому складному контексті, у контексті війни, яка є загрозою як для Молдови, так і для всієї Європи, ваша країна отримає додаткові 40 млн євро від нашого оборонного фонду, який дозволить збільшити вдвічі ваш військовий бюджет. Ми знаємо, що Молдова дотримується нейтрального статусу, але це в жодному разі не означає демілітаризацію країни”, – заявив Макрон.

15 червня президенти Молдови та Франції зустрілися у Кишиневі.

Макрон зазначив, що приїхав висловити підтримку Молдові та її європейському шляху, а Санду подякувала Франції за співпрацю та фінансову допомогу.

В МЗС Молдови наполягають, що попри рішення ЄС надати Молдові військову допомогу про відступ від нейтралітету країни не йдеться.

 

Макрон, Драгі і Шольц таки приїдуть у Київ перед ключовим рішенням про статус кандидата – FT

СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 19:48. УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/06/15/7141349/

Лідери Франції, Італії та Німеччини планують у четвер здійснити спільну поїздку в Україну та зустрітися з президентом Володимиром Зеленським, щоб продемонструвати підтримку Україні та обговорити її заявку на вступ до ЄС.

Про це повідомило видання Financial Times з посиланням на високопоставлених дипломатів та посадовців у європейських столицях, пише “Європейська правда”.

Офіційно візит не було підтверджено, хоча про нього писали ЗМІ.

Очікується, що Еммануель Макрон, Маріо Драгі та Олаф Шольц зустрінуться із президентом України Володимиром Зеленським, що продемонструє потужну демонстрацію західної солідарності з Україною.

Візит відбудеться напередодні представлення оцінки Європейською комісією того, чи слід Україні надати статус кандидата на вступ до ЄС.

За словами посадовців, знайомих із цим питанням, Єврокомісія, ймовірно, заявить, що Україна має набути статусу кандидата в члени ЄС за умови, що вона проведе низку реформ, спрямованих на зміцнення верховенства права та боротьбу з корупцією.

Утім, країни ЄС, як і раніше, розходяться в думках щодо того, чи слід розглядати ці реформи як попередню умову для того, щоб Україна стала кандидатом, чи слід означити контрольний список реформ вже перед наступним кроком на шляху до ЄС – офіційним відкриттям переговорів про вступ.

Дипломати в Брюсселі вважають, що візит тріо в Україну є необхідним для збору достатньої підтримки для варіанту надання статусу кандидата в члени ЄС вже зараз, а список реформ, які необхідно втілити, буде наданий на пізнішому етапі.

Очікується, що 17 червня Європейська комісія надасть свій висновок щодо кандидатського статусу для України.

За даними Politico, Єврокомісія планує у своєму висновку рекомендувати надати їй статус кандидата на вступ до Євросоюзу.

 

Макрон: Зеленському і його чиновникам доведеться говорити з Росією

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 13:39. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352622/

Президент Франції Еммануель Макрон посилив свою риторику щодо Росії, але водночас заявив про необхідність переговорів з Москвою.

Про це він заявив під час візиту до Румунії повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Radio Free Europe Radio Liberty.

Макрон зазнав критики з боку України та східноєвропейських союзників за те, що вони вважають меншою підтримкою Києва у протистоянні російським військам. Зокрема, президент Франції застерігав від “приниження Росії”.

“Ми зробимо все, щоб зупинити військові сили Росії, допомогти українцям та їхній армії та продовжувати переговори”, – сказав Макрон французьким, американським, британським та іншим союзним військовим на військовій базі НАТО Когальнічану поблизу румунського чорноморського порту Констанца.

Макрон має відвідати столицю Молдови Кишинів пізніше 15 червня для консультацій з президенткою Маєю Санду. За даними ЗМІ, 16 червня він також відправиться до Києва з візитом, до якого також приєднаються канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоганніс.

“Нам потрібно підтримати Україну”, – сказав Макрон на спільній пресконференції з Йоганнісом 15 червня.

“З першого дня Франція чітко сказала, що Росія є агресором”, – сказав Макрон, коли його запитали про його неодноразові заяви про те, що Росію не слід принижувати.

“Але ми повинні бути чіткими: ми не воюємо з Росією. Українському президенту та його чиновникам доведеться вести переговори з Росією”, – додав президент Франції, який регулярно проводить телефонні переговори з президентом РФ.

Як повідомляє BFMTV, європейці також мають бути залучені до переговорів з Росією.

Нагадаємо, у французькому уряді заявили, що можливий візит президента Франції Еммануеля Макрона до Києва є одним із “кількох варіантів”, які нині розглядаються, але рішення щодо нього ще не ухвалене.

 

Медведєв розмріявся, що України за два роки вже не буде

ОЛЕНА РОЩІНА — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 10:59. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352583/

Заступник голови Ради безпеки Російської Федерації Дмитро Медведєв поставив під сумнів існування у майбутньому України, проти якої Росія веде війну.

Джерело: Дмитро Медведєв у Telegram

Пряма мова: “Бачив повідомлення, що Україна за ленд-лізом хоче отримативід своїх заокеанських господарів СПГ (скраплений природний газ – ред.) з оплатою постачання через 2 роки. Інакше цієї зими просто замерзне.

Тільки питання. А хто сказав, що за два роки Україна взагалі існуватиме на мапі світу?

Хоча американцям уже все одно – вони настільки вклалися в проєкт “анти-Росія”, що решта для них дрібниця”.

Чому це важливо: Таким чином Дмитро Медведєв визнав, що метою Росії є знищення України, що причина війни – не в жителях Донбасу, не в загрозі від НАТО і тим більше не в уявних “біолабораторіях” та “ядерних розробках”.

Передісторія: Росія 8 років вела гібридну війну проти України, окупувавши у 2014 році півострів Крим та частину сходу України, а 24 лютого 2022 року розпочала повномасштабне відкрите вторгнення в Україну.

Володимир Путін та його пропагандисти називають війну “спеціальною військовою операцією”.

Кремль брехав, що не планує війну, що не прагне змінити владу в Україні, а своєю метою називав захист чи так зване “звільнення” Донбасу від законної влади, тоді як насправді бажає захопити Україну повністю.

Найближчою метою російської армії, як бачиться, є контроль над східними й південними областями України для того, щоб окупований Крим отримував воду з материка та мав сухопутний шлях до РФ.

 

Патрушев каже, що РФ прагне якомога швидше досягти з Україною домовленості

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — СЕРЕДА, 15 ЧЕРВНЯ 2022, 17:58.  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/15/7352669/

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев заявив, що російське керівництво зацікавлене в досягненні політико-дипломатичних домовленостей з Україною якомога швидше.

Джерело: російська державна інформагенція “ТАСС” з посиланням на виступ Патрушева на засіданні високих представників країн БРІКС

Пряма мова Патрушева: “Росія зацікавлена в якомога швидшому досягненні політико-дипломатичних домовленостей, які би дозволили припинити бойові дії.

Проте перемовини між Москвою і Києвом наразі заморожені українською стороною”.

Деталі: За його словами, перемовини між Україною й Росією заморозили через наполяганні представників США й Великої Британії.

 

Україна має якнайшвидше отримати статус кандидата в ЄС – президент Румунії

15.06.2022 17:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507564-prezident-rumunii-vvazae-so-ukraina-mae-aknajsvidse-otrimati-status-kandidata-v-cleni-es.html

Президент Румунії Клаус Йоганніс вважає, що підтримка України має включати пропозицію статусу кандидата в члени ЄС.

Як передає Укрінформ із посиланням на Reuters, про це Йоганніс заявив після зустрічі з французьким колегою Еммануелем Макроном у Румунії.

«На мою думку, статус кандидата має бути наданий (Україні – ред.) якомога швидше, це правильне рішення з точки зору моралі, економіки та безпеки», – сказав Йоганніс.

За його словами, у контексті кандидатського статусу були спроби знайти реальне вирішення розбіжностей між європейськими державами.

Президент Франції заявив, що Євросоюз повинен надіслати українському народові чіткий політичний сигнал.

«Ми перебуваємо на тому етапі, коли нам (європейцям – ред.) треба направити чіткі політичні сигнали – нам, європейцям, нам, Європейському Союзу – Україні й українському народові», – сказав Макрон, не вдаючись у подробиці.

Макрон прибув до Румунії у вівторок для триденної поїздки на південний фланг НАТО, зокрема до Молдови.

Як повідомляв Укрінформ, раніше перший радник посла Франції в Україні Брюно Кассанель заявив, що президент Франції Еммануель Макрон планує в середу, 15 червня, приїхати в Україну. За словами дипломата, президент Франції може відвідати Київ після візиту в Молдову. Кассанель зазначив, що візит наразі “не підтверджено на 100%”, проте заплановано.

Раніше ЗМІ писали про плани канцлера Німеччини Олафа Шольца здійснити візит до Києва. При цьому називалася дата 16 червня. Зазначалося, що разом із Шольцем можуть приїхати президент Франції Еммануель Макрон і прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі.

 

У Берліні наголошують, що умови миру Україна має визначати сама

15.06.2022 16:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507512-u-berlini-nagolosuut-so-umovi-miru-ukraina-mae-viznacati-sama.html

У Берліні переконані, що жодна країна чи організація не мають права давати поради Україні щодо умов миру.

Про це заявив речник федерального уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Я можу чітко сказати, що канцлер неодноразово підкреслював: Україна вирішує сама і абсолютно самостійно, якого рішення в цьому конфлікті з росією вона прагне. І ніхто ззовні не може надавати їй поради», – заявив Гебештрайт.

За його словами, умови миру мають бути сприйняті суспільством, Президентом, парламентом України, а будь-які вимоги з боку інших гравців є недоречними.

Щодо майбутнього візиту канцлера ФРН Олафа Шольца в Україну, урядовий речник сказав, що «не має чого повідомити щодо робочих планів канцлера».

При цьому Гебештрайт підкреслив, що немає жодного сумніву в позиції Німеччини та її канцлера щодо України: підтримка з боку ФРН є багатосторонньою – фінансовою, гуманітарною, а також військовими засобами.

Як повідомлялося, канцлер ФРН Олаф Шольц може здійснити візит до Києва вже цього тижня. У відомстві глави німецького уряду поки не називають дати поїздки.

 

Президент Австрії вважає необхідним надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

15.06.2022 12:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507320-prezident-avstrii-vvazae-neobhidnim-nadanna-ukraini-statusu-kandidata-na-vstup-do-es.html

Українці прагнуть приєднатися до європейської спільноти не через війну, а тому, що поділяють цінності й принципи Європейського Союзу.

На цьому наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час зустрічі з Президентом Республіки Австрія Александром ван дер Белленом у Відні, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу українського парламенту.

Сторони обговорили перспективу надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Спікер у цьому контексті запевнив Президента Австрії, що українці розуміють усі складнощі подальшого шляху і готові працювати над виконанням Копенгагенських критеріїв.

«Вони будуть працювати над цим не гірше, ніж вміють захищати і тримати оборону від російської федерації», – запевнив Стефанчук.

Він також висловив вдячність австрійському народу за високий рівень підтримки, наданий нашій країні, та наголосив на спільних речах, що пов’язують Україну та Австрію – «історичних, культурних та емоційних».

Своєю чергою Президент Австрії зазначив, що шість країн вже отримали статус кандидата, проте досі не набули членства у ЄС, і у зв’язку з цим висловив думку, що Євросоюз має «серйозно переглянути процедуру вступу в ЄС», адже діюча процедура є «бюрократичною та занадто складною».

Водночас він висловив переконання, що Україна належить до Європи, і це не викликає сумніву.

«З огляду на події новітньої історії України, я вважаю надання статусу кандидата Україні корисним і необхідним, також це відповідний сигнал в сторону росії», –сказав Александр ван дер Беллен.

Голова Верховної Ради передав Президентові та його дружині малюнки українських дітей з тим, щоби «завжди залишалася згадка про українське майбутнє, яке хоче бачити свій дім у спільній Європі».

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 14-15 червня перебуває з робочим візитом у Відні, щоб заручитися підтримкою Австрії у наданні Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

 

Стефанчук закликав Австрію визнати Голодомор та інші злочини рф проти України

15.06.2022 12:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3507306-stefancuk-zaklikav-avstriu-viznati-golodomor-ta-insi-zlocini-rf-proti-ukraini.html

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав австрійських парламентаріїв визнати Голодомор 1932-1933 років та злочини, які росіяни зараз скоюють проти українців, геноцидом українського народу.

Про це він сказав під час зустрічі з головою Ліберальної партії «НЕОС» Беатою Майнл-Райзінгер, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу ВР.

«Крім того, Руслан Стефанчук висловив прохання до австрійського парламенту до 90-ї річниці вшанування Голодомору в Україні прийняти резолюцію щодо визнання цієї страшної трагедії геноцидом українського народу та визнання геноцидом злочинів, які росія скоює сьогодні в Україні. Це було б важливою ланкою розслідування Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів російської федерації», – зазначають в українському парламенті.

Спікер також запросив австрійських колег долучитися до напрацювання законодавчих механізмів для покарання росії за розв’язану проти України війну.

Він зауважив, що поряд із питанням перемоги у війні для України не менш важливим є питання справедливості, оскільки агресору має бути винесено справедливий юридичний вирок.

«Ті, хто розпочав цю війну, мусять відплатити, зробити репарації за все, що вони вчинили в Україні, щоб за ці злочини заплатив саме путін і російські олігархи», — наголосив Голова ВР.

Він закликав австрійських колег долучитися до напрацювання юридичних законодавчих механізмів, які забезпечать конфіскацію активів рф і використання їх задля репараційних виплат.

«Сучасна юриспруденція не готова до таких викликів і нам потрібно створювати нові спеціальні статуси та конструкції. Наприклад, статус «країни-агресора», коли країна, яка визнається агресором, має мати менший обсяг прав, ніж інші країни, у тому числі й у державному імунітеті. Крім цього, всі пов’язані особи повинні зазнавати певних репутаційних утисків. Далі можна конструювати інші механізми. Ми готові підключити найкращих ваших юристів, щоб пропрацювати цю конструкцію», – пояснив Стефанчук.

Своєю чергою голова Ліберальної партії «НЕОС» Беате Майнл-Райзінгер запевнила, що резолюції щодо визнання геноцидом Голодомору та російських злочинів в Україні вже в роботі, і висловила сподівання на підтримку міжнародної спільноти.

За її словами, австрійські парламентарії також вивчать питання замороження та конфіскації активів російських олігархів або компаній питання та зроблять свій внесок, наприклад, для судової експертизи.

Вона висловила захоплення тим, що український парламент не припинив своєї діяльності під час війни, та запевнила у продовженні співпраці і посиленні міжпарламентських зв’язків.

Стефанчук запросив голову Ліберальної партії «НЕОС» найближчим часом відвідати Україну.

Як повідомляв Укрінформ, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук 14-15 червня перебуває з робочим візитом у Відні, щоб заручитися підтримкою Австрії у наданні Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 220

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua