Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 16.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 16.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

 

114-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Воєнні злочини

ОБСЄ свідчить, що виявила на окупованих територіях України два десятки так званих фільтраційних, а реально концентраційних, терористично-варварських таборів і тюрем на кшталт «Ізоляції» в Донецьку.

лавров на Петербурзькому економічному форумі заявляє, що путінська рф не вторгалася в Україну, а проводить там спецоперацію. До речі, це ще один дипломатичний рівень цинізму, бо путінці не вважають Україну державою, а лише власною областю і цю думку потужно, через комунікаційно-контентні засоби, транслюють на увесь світ, особливо країни Азії та Африки.

Цю криваву брехню необхідно зараз нейтралізувати, зокрема через популяризацію державності Києва на тлі понад 1500-річної історії.

Маріуполь

Терористичне варварство путінців поширюється – містяни змушені прати в калюжах на вулиці, де ще є вода.

На виїзді з міста окупанти будують житловий дім і поряд – оборонні споруди, щоб мати щит з цивільних в разі наступу наших воїнів.

Путінці безапеляційно викорінюють українську мову і це в них фундаментальна дія. Вони чудово розуміють, що мова – це голос душі нації і народу, і українців не перемогти, не відібравши у них мову.

Фонові маркери резонансів

Добові втрати до тисячі бійців вбитими та пораненими вражають орієнтовними цифрами і потребують ще більшої концентрації зусиль на пришвидшення перемоги. Одночасно звертаємо увагу на те, що довільне вкидання в інформаційний простір статистики щодо втрат Сил оборони у війні випадковими спікерами є нонсенсом з позиції формування опірності суспільства. Необхідно змінити підходи до оприлюднення такої інформації. На наш погляд, це має бути прерогативою Верховного Головнокомандувача ЗСУ. До того ж, така статистика потребує обов’язкового комунікаційно-контентного супроводження.

Розмінування українських територій набуває глобальної ваги. До цього процесу має бути залучений світовий ресурс.

МінТОТ пояснило: вимушений виїзд із окупованих територій до росії не є злочином.

В Німеччині моляться за українських біженців.

В Будапешті наші діти по закінченню школи вже отримують сертифікати.

Шириться рух за заборону використовувати в публічних місцях російськомовного культурного продукту, який є ментальною зброєю (і це слід вже визнати на законодавчому рівні).

Новограду-Волинському на Житомирщині повернуть історичну назву Звягель .

Злочини щодо гуманітарних товарів для армії ширяться, а покарання – відсутні. У Києві підприємець намагався продати ЗСУ гуманітарні позашляховики.

Кіноспільнота наполягає на забороні путінського кіно – бойкот.

Розвідники роздобули технічну документацію щодо Керченського мостового переходу, чекаємо рішучих дій по його знищенню.

Комунікаційно-контентна агресія путінської воєнщини

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк фіксує намагання путінської медійно-контентної індустрії обійти санкції, накладені країнами ЄС. Україна ініціює додаткові санкції щодо інших контентних виробників широкого тла комунікацій, які маскуються під нейтральні – культурні, наукові та освітні – сфери впливу на свідомість, бо вони стилістично й енергетично просякнуті тим же путінізмом. Маємо вийти на узгоджене рішення з партнерами щодо заборони кремлю поширювати  свої терористично-варварські ідеї.

В цьому випадку яскравий приклад надав сервіс Твітер, який обмежив можливості облікового запису очільника «роскосмосу» дмитра рогозіна, і вимагає видалити ворожий допис про Україну.

Переляк цього путінця від успішних дій ЗСУ настільки великий, що він готовий знищити нашу країну, а, можливо, й увесь світ, оскільки Україна «є екзистенційною загрозою російському народу, російській історії, російській мові та російській цивілізації».

Це приклад істерично-варварського використання публічності для залякування росіян і міжнародних спільнот, та водночас це мотиваційне продукування тероризму й геноциду щодо всіх українців.

Звертаємо увагу на те, що подібні твердження є закликами нищити українців по світу і, зокрема, в тій же путінській рф. Цей тип звернення, до речі, вказує на одну із причин варварства, яке проявляють окупанти на тимчасово окупованих територіях України.

Путінцям для відчуття величі їхньої імперії не вистачає витоків своєї історії і її справжності. Тому вони традиційно крадуть чужу історію й культуру – українську.

Світ рогозіна і йому подібних істот – це світ імперсько-месіанської агресивності, яка трансформує сучасне міжнародне тло у варварську путінську цивілізацію, яка не залишає місця нікому іншому.

Ця параноїдальна фантазія, забезпечена ресурсами путінської рф, поки що досить небезпечна, оскільки до цих пір агресивно-наступальна.

Тому всі канали подібного розповсюдження слід адекватно нейтралізувати, щоб, зокрема, не допустити мобілізації народів умовної рф під знаменами путінізму (сподіваємося, що це ще можливо).

В цій стилістиці діють сьогодні патрушев та лавров – один розповідаючи про мирність кремля, а другий договорився в Санкт-Петербурзі до того, що путінці в Україну не вторгалися, бо це спецоперація. Все це зовсім не ідіотизм, це елементи комунікаційно-контентного наступу і тероризування, де метою є занурення світу в реальності, що продукує путінська воєнщина.

 

Унаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 318 дітей

16.06.2022 08:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507920-unaslidok-zbrojnoi-agresii-rf-v-ukraini-zaginuli-318-ditej.html

В Україні внаслідок повномасштабного вторгнення росії станом на 16 червня загинули 318 дітей, понад 581 було поранено.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Офісу Генерального прокурора.

«Станом на ранок 16 червня 2022 року майже 900 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 318 дітей загинуло та понад 581 поранено», – йдеться у повідомленні.

Зауважується, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 297, Харківській – 170, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 54, Херсонській – 52, Миколаївській – 48, Запорізькій – 30, Сумській – 17.

До лікувального закладу 14 червня було доставлено 2-місячне немовля, яке отримало важкі поранення внаслідок обстрілу військами РФ м. Вугледар Донецької області.

Стало відомо, що 15 березня через авіаційний удар окупантів по житловим будинкам в м. Маріуполь загинули дві родини та їхні п’ятеро дітей.

Також стало відомо, що 24 лютого на виїзді з села Мартове Чугуївського району Харківської області мати з 16-річним сином потрапили під танковий обстріл, у результаті чого дитина отримала осколкове поранення.

Через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 2000 закладів освіти. З них 208 зруйновано повністю.

Як повідомлялося, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам.

 

Авіаудар по Лисичанську: з-під завалів дістали тіла чотирьох загиблих

16.06.2022 18:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508448-aviaudar-po-lisicansku-zpid-zavaliv-distali-tila-cotiroh-zagiblih.html

Армія російських загарбників завдали авіаударів по Лисичанську і влучили в будівлю, де переховувалися люди.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє ДСНС України.

«Прибувши на місце події, рятувальники під час розбору завалів витягли чотирьох загиблих громадян», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що загарбники обстріляли профілакторій, внаслідок чого сталася руйнація будівлі.

Ймовірно під завалами знаходяться люди. Пошуково-рятувальні роботи тривають, на місці події працюють особовий складу пожежно-рятувального підрозділу ДСНС області.

Як повідомлялося, російські війська постійно обстрілюють Луганську область з усіх видів озброєння, руйнуючи житлові будинки, інфраструктуру, вбиваючи мирних жителів.

За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій України, на сьогодні сотні людей у Лисичанську змушені переховуватися в підвалах і льохах, часто залишаючись без засобів для існування.

 

росіяни завдали авіаудару по Лисичанську, є загиблі й поранені

16.06.2022 15:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508234-rosiani-zavdali-aviaudaru-po-lisicansku-e-zagibli-j-poraneni.html

російські загарбники завдали авіаційного удару по місту Лисичанськ Луганської області, унаслідок чого щонайменше троє мирних жителів загинули, ще семеро цивільних осіб дістали поранення.

Як передає Укрінформ, про це голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив у Телеграмі.

“Авіаудар по Лисичанську. Влучили в одну з будівель, де переховувалися люди. Щонайменше троє загиблих та семеро поранених”, – написав він.

За словами очільника ОВА, станом на цей час відбувається розбір завалів.

Як повідомлялося, російські війська постійно обстрілюють Луганську область з усіх видів озброєння, руйнуючи житлові будинки, інфраструктуру, вбиваючи мирних жителів.

За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій України, на сьогодні сотні людей у Лисичанську змушені переховуватися в підвалах і льохах, часто залишаючись без засобів для існування.

 

На Київщині виявили тіло ще одного вбитого росіянами цивільного

16.06.2022 17:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508352-na-kiivsini-viavili-tilo-se-odnogo-vbitogo-rosianami-civilnogo.html

В лісі поряд із селом Березівка Бучанського району Київської області виявили тіло ще одного вбитого російськими військовими мирного жителя.

Як передає Укрінформ, про це начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов повідомив у Телеграмі.

Нєбитов зазначив, що жертві зв’язали руки і закатували. Наразі поліція працює над встановленням особи загиблого.

Начальник поліції Київщини оприлюднив прикмети вбитого: зріст чоловіка близько 180 см, одягнений в темні джинси, кросівки “Sayota” 43 розміру та кофту темного кольору. З особливих прикмет – татуювання у вигляді орла на грудях.

Поліція закликає громадян, які мають інформацію стосовно даної особи звернутись на лінію “102”.

Як повідомляв Укрінформ, 13 травня у Бучанському районі Київської області виявили ще одне масове захоронення мирних жителів, росіяни стратили пострілами в голову сімох осіб.

 

На Харківщині за добу зазнали поранень шестеро людей – ОВА

16.06.2022 09:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507971-na-harkivsini-za-dobu-zaznali-poranen-sestero-ludej-ova.html

На Харківщині за добу внаслідок російських обстрілів шестеро людей зазнали поранень.

Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

«Загалом протягом доби внаслідок російського терору проти мирного населення Харківщини в Лозівському районі одна людина зазнала поранення, в Ізюмському – поранено п’ятьох мирних мешканців», – повідомив Синєгубов.

За його даними, вночі ворог завдав удару з РСЗВ по інфраструктурі Індустріального району Харкова. Жертв та постраждалих немає.

В області загарбники обстрілювали населені пункти Харківського, Чугуївського, Богодухівського, Ізюмського та Лозівського районів.

У с. Леб’яже Чугуївського району через обстріли пошкоджені житлові будинки та господарчі споруди. Від потрапляння російських боєприприпасів сталися займання в Золочеві, також пошкоджені господарчі споруди, автомобілі.

«На лінії зіткнення тривають бойові дії. На Харківському напрямку ворог зосереджений на обороні рубежів. У районі Ізюма російські окупанти продовжують спроби вести наступ в напрямку м. Слов’янська. Наші захисники тримають позиції та завдають ворогу відчутних втрат у живій силі і техніці», – зазначив керівник ОВА.

Як повідомлялося, 31% території Харківщини окуповано. На півночі та північному сході області тривають бої.

 

Унаслідок ракетного удару на Сумщині загинули чотири людини

16.06.2022 09:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507961-unaslidok-raketnogo-udaru-na-sumsini-zaginuli-cotiri-ludini.html

Уночі, 16 червня, по території Садівської ОТГ, Сумського району, ворог здійснив ракетний авіаудар. Загинуло чотири людини, щонайменше шестеро зазнали поранень.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Телеграмі голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

«Загинуло чотири людини, щонайменше шестеро поранених. Це той вибух, що чули у половині Сумського району і в самому обласному центрі», – йдеться в повідомленні.

За його словами, близько п’ятої ранку росіяни завдали ракетний удар по Краснопільській громаді. Далі відкрили вогонь зі своєї території, били з мінометів. Всього 26 прильотів.

Інформація про постраждалих та додаткові пошкодження інфраструктури уточняється.

Як повідомляв Укрінформ, за добу на Харківщині внаслідок російських обстрілів шестеро людей зазнали поранень.

 

За час бойових дій на Чернігівщині росіяни вбили 478 цивільних

16.06.2022 06:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507880-za-cas-bojovih-dij-rosiani-vbili-478-civilnih-meskanciv-cernigivsini.html

Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну на території Чернігівської області загинули 478 цивільних осіб і близько 700 дістали поранення.

Такі цифри навела у Фейсбуці Чернігівська обласна прокуратура, передає Укрінформ.

“З початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну та з початку бойових дій на території Чернігівської області загинуло 478 цивільних осіб, з них: чоловіки – 334, жінки – 122, неповнолітні – 22. Ще 692 особи дістали поранення”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, найбільше людей загинуло внаслідок артобстрілів та авіаударів по населених пунктах. Також мали місце факти обстрілу автомобілів та розстрілу мирного населення.

За цими та іншими фактами вчинення злочинів військовослужбовцями країни-агресора розпочато 1263 кримінальні провадження. Зокрема, 866 проваджень – за ст. 438 Кримінального кодексу (Порушення законів та звичаїв війни), 349 за ст. 110 КК (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Повідомлено про підозру 22 військовим рф, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно одного загарбника.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

На Донеччині росіяни за добу обстріляли 16 населених пунктів, є загиблі та поранені

16.06.2022 10:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508001-na-doneccini-rosiani-za-dobu-obstrilali-16-naselenih-punktiv-e-zagibli-ta-poraneni.html

У Донецькій області війська російської федерації за добу обстріляли 16 населених пунктів, є загиблі та поранені.

Як передає Укрінформ, про це Національна поліція України повідомляє у Телеграмі.

«За добу поліція Донеччини задокументувала 21 воєнний злочин росіян проти мирного населення. Окупанти обстріляли 16 населених пунктів: міста Авдіївка, Покровськ, Залізне, Костянтинівка, смт Нью-Йорк, села Времівка, Водяне, Гришине, Костянтинівка, Ласточкине, Нетайлове, Новоселівка Перша, Орлівка, Піски, Тоненьке, Хрестище. Вбили та поранили мирних жителів», – ідеться в повідомленні.

Російські війська били крилатими ракетами Х-22, реактивними системи «Град», «Ураган», «Смерч», артилерією і танками.

Минулої доби росіяни зруйнували та пошкодили 43 приватні будинки, а також електропідстанцію, метеорологічну станцію, будівельне та сільськогосподарське підприємства, господарчі будівлі. Загалом – 56 цивільних об’єктів.

Відкрито кримінальні провадження за ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, згідно із зведеною інформацією військово-цивільних адміністрацій станом на 8:00 16 червня, у Донецькій області тривають активні бойові дії вздовж всієї лінії фронту.

 

На Херсонщині загарбники викрали місцевого фермера, депутата тергромади

16.06.2022 13:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508126-na-hersonsini-zagarbniki-vikrali-miscevogo-fermera-deputata-tergromadi.html

На Херсонщині російські загарбники викрали фермера, депутата Бехтерської об’єднаної територіальної громади, який віз хімікати для обробки землі.

Відповідну інформацію оприлюднив у Фейсбуці міський голова Олешок Євген Рищук, який знаходиться на контрольованій ЗСУ території, з посиланням на дружину викраденого, передає Укрінформ.

«Російські військові 14 червня в окупованому Херсоні, на блокпосту біля кафе «Наіри» без пояснення і ясних на те причин, забрали мого чоловіка – Гордейчука Віктора Борисовича, 1988 р.н.», – інформує дружина викраденого.

Жінка зазначила, що вони поверталися додому з Херсона, пройшли перевірку документів, у багажнику везли хімікати для обробки землі. Російські військові цікавилися, яким видом діяльності займається чоловік, почувши у відповідь, що підприємницькою діяльністю, фермерським господарством, вони забрали документи чоловіка, і тримали його на посту близько двох годин. У цей час обшукали машину, вивчали телефони подружжя. Через хвилин 20 це знову повторилося. Невідомо, що шукали, бо нічого не знайшли, інформує дружина викраденого мешканця області.

Потім, за її словами, зі сторони міста Херсон приїхала машина з людьми у масках, посадили Віктора Гордейчука у свою машину і повезли в місто. Жінка звернулася до окупаційної комендатури, написала заяву, але ніякої відповіді, крім «ожидайте» не отримала.

Вона підкреслює, що ніякою незаконною діяльність чоловік не займався. З 2016 по 2021 рік, був сільським головою с.Збур’ївка Голопристанського району. З 2021 року є депутатом Бехтерської територіальної громади, постійно підтримує та допомагає всім, хто цього потребує, написала дружина викраденого.

Вона просить Міжнародний Червоний хрест втрутитися в ситуацію і сприяти звільненню чоловіка.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники у Новій Каховці на Херсонщині 14 червня викрали родину пенсіонерів – Чугуй Миколу та Людмилу, 1951 та 1957 р.н. Ще 28 березня у місті Гола Пристань загарбники викрали міського голову Олександра Бабича, доля якого невідома.

На Херсонщині загарбники блокують зелені коридори, евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону закінчуються ресурси, зупинився бізнес.

На Херсонщині російські загарбники утримують у своїх катівнях близько 600 осіб, також викрадених мешканців області вивозять у Крим.

 

На окупованих територіях два десятки фільтраційних таборів і тюрм — Україна в ОБСЄ

П’ЯТНИЦЯ, 17 ЧЕРВНЯ 2022, 01:29. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/17/7352980/

Росіяни на тимчасово окупованих територіях створили щонайменше 20 фільтраційних таборів і в’язниць.

Джерело: постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк в  ОБСЄ, якого цитує “Укрінформ

Деталі: Зазначається, що наразі Херсонська та Запорізька області, за словами правозахисників, є одними з лідерів за кількістю викрадень російськими військовими в Україні.

Зазначається, що катування,   гендерне насильство, викрадення людей  стало “частиною російської політики зі зламування волі мешканців окупованих територій України”.

Цимбалюк нагадав про тюрму “Ізоляція” в окупованому Донецьку – “ми дуже добре знаємо про жахи, які там кояться… і тому ми повинні зупинити розповсюдження Росією цієї в’язниці по всій Україні”.

 

Лавров уже каже, що Росія не вторгалася в Україну

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ 2022, 23:11. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/16/7352970/

Голова МЗС Росії Сергій Лавров стверджує, що Росія не вторгалася в Україну.

Джерело: Лавров в інтерв’ю ВВС у кулуарах Петербурзького економічного форуму

Пряма мова: “Ви знаєте, ми не вторгалися в Україну. Ми оголосили спеціальну військову операцію, коли у нас уже не залишилося жодного способу пояснити Заходу, що він займається злочинною діяльністю, втягуючи Україну в НАТО”.

Деталі: Кореспондент ВВС попросив Лаврова прокоментувати слова верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет про те, що у селі Ягідне на Чернігівщині російські військові 28 днів утримували 360 осіб, зокрема 74 дитини та п’ять осіб з інвалідністю, у підвалі школи без туалету та майже без води, 10 людей похилого віку померли.

“Ви знаєте, на жаль, і міжнародні чиновники, включно з верховним комісаром з прав людини, включно з, на превеликий мій жаль, генеральним секретарем ООН та багатьма іншими представниками Організації Об’єднаних націй, зазнають тиску Заходу. І дуже часто виступають рупором тих фейкових новин, які поширює Захід”, – відповів Лавров.

“Тобто, виходить, Росія знову біла та пухнаста?” – запитав журналіст.

“Ні, Росія не біла і не пухнаста, Росія така, яка вона є, і ми не соромимося показувати себе такими, якими ми є”, – сказав російський міністр.

Довідка: З 2014 року Росія незаконно анексувала український Крим, а також проводила гібридну агресію та руками своїх маріонеток вела бойові дії на Донбасі. При цьому вона не визнавала себе стороною конфлікту й запевняла, що на Донбасі немає російських військових.

З 24 лютого 2022 року Росія почала відкрите повномасштабне вторгнення в Україну. Вона руйнує житлові будинки та об’єкти інфраструктури по всій Україні, а також вбиває цивільне населення.

 

Військових рф, які чинили звірства у Ягідному, судитимуть заочно – Венедіктова

16.06.2022 13:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508144-vijskovih-rf-aki-cinili-zvirstva-u-agidnomu-suditimut-zaocno-venediktova.html

Військовослужбовців російської федерації, які вчиняли звірства у селі Ягідне Чернігівської області, судитимуть заочно.

Про це генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила в ефірі телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

«Звичайно, суд буде у заочній формі, тому що вони у нас фізично не знаходяться. Але, як показує практика, час іде і, можливо, вони ще стануть військовополоненими. Можливо, ми їх ще отримаємо у руки правосуддя в Україні. Однак правосуддя має відбуватися», – сказала Венедіктова.

За її словами, Ягідне на Чернігівщині – один із найяскравіших прикладів звірств росіян. «Там загинуло 10 людей від нелюдських умов тримання та ще 16 вони розстріляли на вулиці. Це – звірства, це юридичний термін. Це приклад звірств, які відбувалися», – сказала генпрокурор.

Як повідомляв Укрінформ, у підвалі школи села Ягідне на Чернігівщині загарбники тримали у заручниках одночасно понад 150 цивільних, зокрема жінок і дітей.

Ягідне було визволене 3 квітня.

8 червня Генпрокурор поінформувала, що правоохоронці встановили дев’ятьох російських військовослужбовців, які, за інформацією слідства, влаштували “підвал смерті” для жителів села Ягідне Чернігівської області.

 

Військовому рф повідомили про підозру за вбивство двох жителів Чернігівщини

16.06.2022 11:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508050-vijskovomu-rf-povidomili-pro-pidozru-za-vbivstvo-dvoh-ziteliv-cernigivsini.html

Правоохоронці повідомили про підозру військовослужбовцю російської федерації, який вбив двох мирних жителів села Гайворон Чернігівської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Прокурори Ніжинської окружної прокуратури Чернігівської області встановили і заочно повідомили про підозру одному з військовослужбовців збройних сил рф у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, військовослужбовець 21-ї окремої мотострілецької бригади військової частини № 12128 збройних сил рф 1 квітня 2022 року розстріляв двох жителів села Гайворон. Один з вбитих – учасник АТО, інший – місцевий мисливець.

«Перед тим, як розстріляти цивільних, підозрюваний разом з іншими на даний час не встановленими військовослужбовцями рф, незаконно утримували їх в погребі одного із домогосподарств на території Дмитрівської об’єднаної територіальної громади Ніжинського району. Разом із вбитими військовослужбовці рф утримували також 60-річного чоловіка, якого окупанти згодом відпустили», – ідеться в повідомленні.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Як повідомлялося, Солом’янський райсуд Києва у травні призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі для російського військового Вадима Шишимаріна за вбивство мирного жителя Сумщини.

Двох військовослужбовців рф, Олександра Бобикіна та Олександра Іванова, які обстрілювали Харківщину із «Градів», засудили до 11 років і 6 місяців ув’язнення кожного.

 

«Знищив БТР і до 10 людей піхоти»: розвідка отримала доказ воєнних злочинів росіянина

16.06.2022 11:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508048-znisiv-btr-i-do-10-ludej-pihoti-rozvidka-otrimala-dokaz-voennih-zlociniv-rosianina.html

Українська розвідка у перехопленій телефонній розмові отримала доказ злочинів російського військового, який зізнається у вбивстві українських військових.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє пресслужба Головного управління розвідки Міноборони.

У перехопленій розмові російського військового зі своєю дівчиною отримано черговий доказ вбивств українців російськими загарбниками: «Я уничтожил 1 БТР и до 10 человек пехоты. Это правда».

Як зазначається, російський військовий також обговорює яку винагороду він «заслужив», вбиваючи українців: «Сказали, что никто медали не получит, только деньгами».

Як повідомлялося, захисники України із 24 лютого по 16 червня ліквідували близько 32950 російських військових.

 

На Миколаївщині російські загарбники пошкодили понад 3 тисячі житлових будинків

16.06.2022 09:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3507948-na-mikolaivsini-rosijski-zagarbniki-poskodili-ponad-3-tisaci-zitlovih-budinkiv.html

На Миколаївщині з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну російські війська пошкодили 3 тисячі 122 житлові будинки.

Про це повідомляє пресслужба облдержадміністрації у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Станом на 16 червня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 4941 цивільний об’єкт. З них, 3122 об’єкти житлового фонду, 212 навчальний заклад, 35 медичних закладів, та 99 об’єків культури», – йдеться у повідомленні.

Також зазнали руйнувань 46 промислових підприємств та понад 1130 об’єктів життєзабезпечення: газо, електро, водо, теплопостачання.

24 лютого президент росії володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф знищують об’єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Армія рф зруйнувала на Луганщині понад 11 тисяч будинків, з яких 3188 – багатоповерхівки

16.06.2022 15:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508261-armia-rf-zrujnuvala-na-lugansini-ponad-11-tisac-budinkiv-z-akih-3188-bagatopoverhivki.html

Фактично повністю зруйновані Попасна і Рубіжне, росіяни нищать Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Золоте та менші населені пункти.

Про це, як передає Укрінформ, у Фейсбуці повідомляє пресслужба Луганської обласної державної адміністрації.

За інформацією очільника ОВА Сергія Гайдая, наведеною в повідомленні, за приблизними оцінками, в Луганській області частково або повністю зруйновано 11 300 будинків, з них 3 188 багатоповерхових будинків та 8100 приватних садиб.

«Упевнений, вони все відшкодують, тому нам потрібно своєчасно оцінити завдані збитки і визначитись із потребами на відновлення. Обласна військова адміністрація щодня збирає інформацію стосовно руйнувань житлового фонду. Обласною військовою адміністрацією формується поадресний перелік житлових будинків, які зазнали руйнувань та пошкоджень», – наголосив він.

Як зазначається, відповідні дані можна надати за посиланням.

До онлайн-опитування вже долучилися понад 7 000 мешканців Луганщини. На сьогодні опрацьовано майже 6 000 анкет.

До переліку внесені дані щодо пошкоджених або зруйнованих 1 285 багатоповерхових та 2 493 приватних житлових будинків.

Найбільшої шкоди завдано житлу мешканців Попаснянської громади, в якій зафіксовані адреси 1219 будинків, з них 1095 – приватні садиби.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська постійно обстрілюють Луганщину з усіх видів озброєння, руйнуючи житлові будинки, інфраструктуру, вбиваючи мирних мешканців.

 

У Маріуполі пошкоджений водогін – люди перуть речі у калюжах на вулиці

16.06.2022 19:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508498-u-mariupoli-poskodzenij-vodogin-ludi-perut-reci-u-kaluzah-na-vulici.html

У Маріуполі люди перуть речі на вулиці, де на асфальті утворилися калюжі з водою через пошкоджений обстрілами водогін.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

Він оприлюднив відповідне фото, на якому можна побачити, як дві жінки з мисками прямо на асфальті перуть речі.

Під фото радник мера підписав: «Маріуполь. Поки окупанти відкривають показові «Помывочные», мешканці відкривають пральні в калюжі. Вода в місті дійсно є, але геть не там і не та, про яку варто казати. 21 сторіччя. Центр Європи. Середньовіччя, яке подарувала росія».

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального постачання світла, води, газу. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч – депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

На виїзді з Маріуполя загарбники будують п’ятиповерхівку та фортифікаційні лінії оборони

16.06.2022 19:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508471-na-viizdi-z-mariupola-zagarbniki-buduut-patipoverhivku-ta-fortifikacijni-linii-oboroni.html

На виїзді з Маріуполя російські загарбники почали будівництво п’ятиповерхового будинку і поруч будуть зводити фортифікаційні лінії оборони.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Окупанти анонсували «велике будівництво» п’ятиповерхівки, яка вже будується в районі виїзду на Мангуш… Будівництво веде міноборони. Одночасно будує поруч фортифікаційні лінії оборони», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що на місці будівельники не приховують, що будують житло для російських військових, і тих, хто буде обслуговувати їхню військову базу.

«Тобто з умовних 3% з урахуванням корупції житло отримують, перш за все, колаборанти», – уточнив радник мера.

Радник мера пояснив, що потужність анонсованого житла – 1015 квартир, і в середньому можливо 3 тис. маріупольців отримають хоча б таке житло. Однак, це потреба всього 2% від всіх, хто перебуває в місті на зараз. Іншим готують тимчасові бетонні одноповерхові споруди типу хостелу з кімнатами на 8 людей і палатки. Але знов – це потреби на 1% населення.

«В підсумку – це будівництво немає нічого спільного з турботою про людей. Очікувано. Але хоча б так можна було радіти про частину маріупольців, якщо б їх не використовували як живий щит», – підкреслив радник мера.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч – депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів

 

Колаборанти забороняють українську в школах Маріуполя, навіть на перервах

16.06.2022 10:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508021-kolaboranti-zaboronaut-ukrainsku-v-skolah-mariupola-navit-na-perervah.html

У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі керівництво шкіл забороняє учням використовувати українську мову навіть на перервах.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Керівництво шкіл забороняє підліткам, що навчались в україномовних школах використовувати українську навіть на перервах», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що колабораційний директорат шкіл відкрито погрожує «наслідками для дітей та батьків», якщо буде чути в спілкуванні українську.

«ДенаZіфікація не всіх рівнях за кращими прикладами срср», – наголосив радник мера.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч – депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Наразі йому загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

Колаборанта Костянтина Іващенка російські загарбники оголосили «мером» Маріуполя та створюють картинку «відновлення життя міста».

 

До тисячі захисників: Арахамія назвав щоденні втрати ЗСУ вбитими та пораненими

“УКРАЇНСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ 2022, 10:32. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/16/7352792/

Голова української переговорної групи з росіянами, нардеп Давид Арахамія заявляє, що у зіткненнях з російськими військами щоденно гинуть та отримують поранення до тисячі українських захисників.

Джерело: видання “Axios”

Деталі: Під час поїздки до Вашингтону Арахамія сказав, що втрати вбитими українських військових становлять у середньому від 200 до 500 чоловік, не кажучи про значну кількість поранених.

Він додав, що в Україні мобілізовано 1 млн чоловік і є можливість збільшити чисельність армії ще на 2 млн, щоб продовжити боротьбу проти агресії Росії.

Пряма мова Арахамії: “В нас є люди, навчені атакувати, контратакувати, але для цього нам потрібна зброя”.

Що було раніше:

У середині травня президент Володимир Зеленський заявляв, що в боях з російськими окупантами на найскладніших напрямках на Сході країни може гинути від 50 до 100 українських військових.

На початку червня радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомляв, що втрати українських військових зараз становлять від 100 до 200 людей щодня.

За даними Генштабу, з початку російської агресії в Україні було знищеноблизько 32 950 російських військових.

 

Розмінування території: у Міноборони кажуть, що треба обстежити 160 тисяч квадратних кілометрів

16.06.2022 13:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508128-rozminuvanna-teritorii-u-minoboroni-kazut-so-treba-obsteziti-160-tisac-kvadratnih-kilometriv.html

В Україні через російську агресію на наявність вибухонебезпечних предметів потрібно обстежити близько 160 тисяч квадратних кілометрів

Як передає Укрінформ, про це заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила у Телеграмі.

“Через російську збройну агресію, в Україні близько 160 тисяч кв.км потребують обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів. Це площа набагато більша ніж Греція або дві Хорватії. Такі масштаби є викликом!”, – зазначила Маляр.

За її словами Міноборони та Женевський гуманітарний центр розмінування опрацьовують спільні проєкти з протимінної діяльності, щоб повернути безпеку на звільнені території.

“Під головуванням Міністра оборони створений Національний орган з протимінної діяльності, який уже працює та здійснює координацію й комунікацію між усіма органами державної влади та міжнародними організаціями у питаннях протимінної діяльності”, – додала Маляр.

Як повідомляв Укрінформ, у Міністерстві внутрішніх справ закликали українців не здавати знайдені міни та снаряди на брухт.

 

МінТОТ пояснило: Вимушений виїзд із захоплених територій до росії не є злочином

16.06.2022 06:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3507888-mintot-poasnilo-vimusenij-viizd-iz-zahoplenih-teritorij-do-rosii-ne-e-zlocinom.html

Вимушений виїзд мешканців тимчасово захоплених територій до росії під час війни не може вважатися злочином.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У міністерстві зауважують, що багато українців змушені виїжджати із зони бойових дій чи захоплених ворогом населених пунктів через тимчасово окуповані території або через росію, щоб дістатися безпечного місця.

Наголошується, що такі дії не є злочином.

Не загрожує покарання також за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію або перетину державного кордону людьми, які тікають від війни, оскільки такий перетин відбувається у стані крайньої потреби, що згідно зі статтями 17,18, 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення виключає адміністративну відповідальність.

У будь-якій ситуації громадяни можуть звернутися по роз’яснення до Мінреінтеграції на гарячу лінію з кризових питань – номер 1548. Також можна звернутися по допомогу на гарячу лінію “Довіра” Державної прикордонної служби (номер 1598) або на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Як повідомляв Укрінформ, через так звані “гуманітарні” коридори загарбники незаконно вивезли понад мільйон українців, зокрема близько 200 тисяч дітей.

 

У Гамбурзі діаспора помолилася на цвинтарі за українських біженців

16.06.2022 11:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3508080-u-gamburzi-diaspora-pomolilasa-na-cvintari-za-ukrainskih-bizenciv.html

У свято Зіслання Святого Духа українці Гамбурга й інших міст Північної Німеччини після Божественної Літургії в храмі УГКЦ Усіх святих українська громада вирушила до місця вічного спочинку українців на цвинтарі в Гайденау, щоб там за них помолитися.

Як передає Укрінформ, про це повідомив інформресурс Української греко-католицької церкви.

«Тут спочивають українські біженці, які поклали своє життя на чужині, далеко від Батьківщини. Всесильний Боже, здійсни їхні бажання, щоб їхня Батьківщина стала вільною! 1945–1986» – викарбовано на меморіальній дошці на пам’ять про похованих на цвинтарі Гайденау українців.

Моління очолив парох храму Всіх святих у Гамбурзі о. Павло Цвьок. До молитви приєдналися численні українці, представники німецької громади і сестри редемптористки.

Довідка

Історичні дані свідчать, що в цій місцевості жило понад 7000 українців, які самоорганізувалися в міцну громаду, випускали свою газету, засновували школи, садки, театр, університет і побудували греко-католицький храм. Разом з тим, серед українців, які там проживали, була велика смертність, зокрема в перші роки життя помирало багато дітей. На цвинтарі Гайденау є виокремлене місце, де вони спочивають – щонайменше 30 дитячих могил.

Нагадаємо, у соборі Святого Патріка в Нью-Йорку (США) відслужили панахиду за полеглих під час російської війни українців, яка була організована архідієцезією міста та Філадельфійською архиєпархією Української греко-католицької церкви.

 

У Будапешті українські діти отримали сертифікати про закінчення школи

16.06.2022 13:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3508143-u-budapesti-ukrainski-diti-otrimali-sertifikati-pro-zakincenna-skoli.html

В угорській гімназії ім. Трефорта міста Будапешт 15 червня відбулася урочиста церемонія вручення сертифікатів про закінчення школи українським дітям, які приїхали до Угорщини разом зі своїми мамами через напад росії 24 лютого.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила Надзвичайний і повноважний посол в Угорщині Любов Непоп.

«Під час заходу керівник проєкту «ELTE pop- up school» Крістіана Коцуба привітала українських дітей, мам та українських вчителів, які стали учасниками проєкту та мали змогу продовжувати навчання українською та англійською мовами в гімназії», – ідеться в дописі.

Нагадаємо, Національна заслужена капела бандуристів України ім. Г.Майбороди у рамках святкування Великодня виконала пісню «Ой, у лузі червона калина» в одному з найбільш знакових місць угорської столиці – на горі Геллерт, з якої видно увесь Будапешт.

24 лютого росія оголосила про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

На Хмельниччині заборонили використання російськомовного культурного продукту

16.06.2022 10:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508012-na-hmelniccini-zaboronili-vikoristanna-rosijskomovnogo-kulturnogo-produktu.html

Хмельницька обласна рада запровадила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє обласна рада.

«Обласна рада своїм рішенням запровадила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Хмельницької області до моменту повного припинення окупації російською федерацією території України», – йдеться у повідомленні.

За це рішення проголосували 56 депутатів з 58 зареєстрованих у сесійній залі під час пленарного засідання одинадцятої сесії.

Зазначається, що рішенням рекомендовано Хмельницькій ОВА створити міжвідомчу робочу групу з проведення систематичної роз’яснювальної роботи про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту, включивши до її складу представників правоохоронних органів, райдержадміністрацій та громадськості.

Окрім того, органам місцевого самоврядування області рекомендовано здійснювати контроль на відповідних територіях громад за дотриманням цього мораторію.

24 лютого президент росії путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Новограду-Волинському на Житомирщині повернуть історичну назву Звягель 

16.06.2022 13:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508174-novograduvolinskomu-na-zitomirsini-povernut-istoricnu-nazvu-zvagel.html

Батьківщині Лесі Українки місту Новоград-Волинський повернуть історичну назву Звягель

Про це міськрада повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Під час другого пленарного засідання двадцять першої сесії міської ради восьмого скликання депутати підтримали доленосне рішення для громади, а саме – повернення місту історичної назви Звягель», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що рішення підтримав 21 депутат та міський голова, проти проголосували четверо депутатів, ще четверо утрималися.

Остаточне рішення щодо присвоєння місту назви Звягель затверджуватиме Верховна Рада.

Новогра́д-Воли́нський — місто на Житомирщині. Адміністративний центр району. Вперше згадується у джерелах під  1256 роком як місто Возвягель. Розвинувся як урбаністичний центр Звягель в XVI ст. під пануванням князів Острозьких. Сучасну назву отримав під час перебування у складі Російської імперії. Батьківщина Лесі Українки.

Як повідомляв Укрінформ, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні активізувалися антиколоніальні практики: по всій країні демонтують пам’ятники, присвячені радянським чи російським діячам, та пов’язаним з російською федерацією історичним подіям, а також перейменовують вулиці й інші топографічні об’єкти.

 

У Києві підприємець намагався продати ЗСУ гуманітарні позашляховики

16.06.2022 12:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3508089-u-kievi-pidpriemec-namagavsa-prodati-zsu-gumanitarni-pozaslahoviki.html

У Києві викрили підприємця, який продавав Збройним силам України позашляховики, ввезені в якості гуманітарної допомоги.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомляє у Телеграмі.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури, слідчі Нацполіції викрили громадянина України, який користуючись запровадженням в країні воєнного стану намагався продати транспортні засоби, які були ввезені на територію України у якості гуманітарної допомоги для потреб Збройних сил України (ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України).

Згідно з матеріалами слідства, власник СТО, маючи у своєму розпорядженні два автомобіля польської реєстрації, які відповідно Декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, були ввезені в Україну з метою подальшої передачі для потреб однієї з військових частин, організував їх продаж.

Другого червня після огляду транспортних засобів покупцем, чоловік отримав завдаток у сумі 400 дол. У подальшому після проведення ремонту автомобілів та отримання другої частини коштів у сумі 6 100 дол. чоловіка затримали.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру та обрання запобіжного заходу.

Як повідомляв Укрінформ, Служба безпеки України на Волині заблокувала відразу дві схеми махінацій з гуманітарною допомогою, зокрема автомобілями.

 

Українська кіноспільнота закликає бойкотувати російське кіно

16.06.2022 17:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3508359-ukrainska-kinospilnota-zaklikae-bojkotuvati-rosijske-kino.html

Кінематографісти України закликають до бойкотування російського кіно та культури.

Про це повідомила виконавчий директор Української кіноакадемії та генеральний директор Одеського міжнародного кінофестивалю Анна Мачух на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Українська кіноакадемія була першою організацією, яка закликала світову спільноту до бойкоту російського кіно та кіноіндустрії. Це переросло у бойкот російської культури. Наша робота на цьому фронті постійно продовжується”, – розповіла Мачух.

Вона додала, що суспільство поступово втомлюється від новин про Україну і починає шукати так званих “хороших русских” у російській культурі. Мачух зауважила, що під час війни це неприпустимо.

“Поки триває війна, російської культури та кіно на міжнародному фронті не повинно бути”, – наголосила гендиректор.

Та попри заклики, зокрема на Канському кінофестивалі, не вдалося досягти повного бойкоту російського кіно. “Був російський фільм Кирила Серебреннікова “Дружина Чайковського”, і, звичайно, представники російської кіноіндустрії. І те, що сказав Серебренніков під час пресконференції, що потрібно допомагати сім’ям російських солдат, які гинуть в Україні, викликало бурю абсолютно негативних емоцій”, – розповіла Мачух.

24 лютого поточного року росія розпочала повномасштабну війну проти України. Відомі діячі української кіноіндустрії виступили проти російського вторгнення в Україну та долучилися до численних закликів до бойкоту російської культури.

Європейська кіноакадемія приєдналася до ініціативи Української кіноакадемії щодо бойкоту російських фільмів і заявила, що виключає їх із цьогорічної Європейської кінопремії.

 

Українська розвідка отримала детальну техдокументацію “Кримського моста”

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ 2022, 19:09. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/16/7352931/

Українські розвідники отримали детальну технічну документацію щодо будівництва “Кримського моста”.

Джерело: головне управління розвідки

Дослівно: “Отримано детальну технічну документацію “кримського мосту”.

У найближчому оточенні Путіна заявляють про “гарантовану” безпеку “Кримського мосту”. Речник кремля Дмитро Пєсков стверджує, що військові РФ повністю контролюють ситуацію.

Втім, важко серйозно ставитися до заяв щодо повної безпеки від людей, які не здатні забезпечити збереження технічної документації стратегічного об’єкта.

Зокрема, мова про технічну документацію “Будівництво транспортного переходу через Керченську протоку”.

Деталі: Зокрема, повідомляється, що у документає є детальна інформація про рельєф місцевості, дорожнє покриття, опори мосту, протизсувні конструкції, заїзди-з’їзди та всю інфраструктуру комплексу.

Передісторія: Про те, що “Кримський міст” – “мета номер один для поразки”, заявив генерал-майор Збройних сил Дмитро Марченко.

Марченко назвав міст “шляхом підтягування резервів” та заявив, що ВСУ необхідно його “обрізати”.

Франція хоче воєнної перемоги України над Росією, яка відновить територіальну цілісність країни, включно з Кримом, пишуть ЗМІ 16 червня.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що безпека “Кримського мосту”, який сполучає окупований Росією півострів із Краснодарським краєм, гарантована військовими.

 

Сейм Литви визнав примусове вивезення українців у рф депортацією

РЕЗОЛЮЦІЯ

16.06.2022 18:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508455-sejm-litvi-viznav-primusove-vivezenna-ukrainciv-u-rf-deportacieu.html

Литовський парламент одноголосно визнав примусове вивезення громадян України в росію депортацією і закликав світову спільноту добиватися відповідальності за ці злочини.

Резолюцію ухвалено 50 голосами, повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт Сейму.

«Мета цієї резолюції – нагадати про початок наших масових депортацій 81 рік тому (у травні-червні 1941 року срср проводив масові депортації з країн Балтії, України, білорусі та Молдови – ред.) та звернути увагу всього світу, Євросоюзу, увагу відповідних організацій та установ до того, що відбувається сьогодні в Україні. Не лише війна, вбивства безневинних мирних жителів, а й депортації», — сказала голова комітету Сейму з європейських справ Радвіле Моркунайте-Мікуленене.

У резолюції засуджується вигнання та насильницька депортація в рф або на території, що знаходяться під її тимчасовим контролем, більш як мільйон мирних жителів України, вчинені з метою знищення української ідентичності та здійснення насильницької асиміляції. У документі наголошується, що серед цих цивільних осіб 200 000 неповнолітніх – порушуючи міжнародне законодавство про права та свободи дітей, гарантованих Конвенцією ООН про права дитини, Гаазькою та Женевською конвенціями.

Сейм закликає інші держави використовувати принцип універсальної юрисдикції для розслідування та притягнення до відповідальності осіб, які організовують і сприяють депортації населення України або іншим чином готують, беруть участь у цьому, скоюють злочини проти людяності, геноцид та інші воєнні злочини. Також міститься заклик до авторитетних міжнародних організацій визнати вигнання, геноцид українського народу з боку російської федерації.

24 лютого росія почала новий етап війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст і сіл.

Після початку війни проти росії було запроваджено масштабні санкції з боку світової спільноти.

 

«Суди» над захисниками Маріуполя є дикістю — Венедіктова

16.06.2022 15:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508232-sudi-nad-zahisnikami-mariupola-e-dikistu-venediktova.html

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що майбутні так звані міжнародні суди над захисниками Азовсталі є дикістю, яка не має нічого спільного з юриспруденцією.

Про це вона сказала в ефірі телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

“Це дикість не тільки для нас, це для всього цивілізованого світу дикість. Звичайно, ми дуже пильно стежимо за цією ситуацією. У нас багато оперативної інформації. Як тільки ця інформація перейде вже у процесуальну площину, будемо її комунікувати інакше», – зазначила Венедіктова.

За її словами, усе, що відбуватиметься, мало нагадує юриспруденцію.

«Це виключно внутрішній продукт, який вироблятимуть на свою внутрішню пропаганду, для внутрішнього споживача… Звичайно, ми бачимо варварство, яке притаманне Середньовіччю. Тому все це буде відстежено, процесуально оформлено», – наголосила генпрокурор.

Як повідомляв Укрінформ, російська федерація планує так званий суд над бійцями полку «Азов».

Понад 80 днів українські військові тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація українських захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу «Азовсталь», яка тривала кілька днів.

Після виведення українських військових з Азовсталі, згідно з домовленостями, вони очікують на обмін.

 

Смертний вирок для іноземців: прокурор МКС нагадав «днр» про відповідальність

16.06.2022 13:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508132-smertnij-virok-dla-inozemciv-prokuror-mks-nagadav-dnr-pro-vidpovidalnist.html

Розслідування воєнних злочинів росії в Україні ведуть провідні фахівці з низки країн, тому ватажкам самопроголошеної «днр», «суд» якої засудив до страти трьох іноземних громадян варто добре подумати про відповідальність.

Про це прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан сказав в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

«В Україні зараз діє професійна команда. Ми показуємо всьому світу, що вони не можуть там булінгом займатися та свою волю комусь нав’язувати. Я думаю, що це має змусити їх подумати двічі. Я думаю, що Офіс Генерального прокурора буде збирати цю інформацію і доводити те, як належним чином проводити судове розслідування», – сказав Хан.

Він нагадав про існування чітких правил поводження з військовополоненими. Вони мають бути застосовані до кожного, інакше буде відповідальність. «Звісно, під час конфліктів є темні зони, підвали, де закон не дотримується. Звісно, зброя може бути єдиним суддею проти озброєної чи неозброєної людини. Звісно, йдеться по те, що справедливе судочинство стосується виявлення прав, а це те, чого зараз бояться ті (у «днр» – ред.)», – зазначив прокурор Міжнародного кримінального суду.

Загалом, додав Хан, експерти вже зібрали великий обсяг матеріалів у рамках розслідування воєнних злочинів росії. Ці дані нині структуруються за певними показниками та джерелами походження.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова, у свою чергу, додала, що Україна щодо цього псевдосуду відкрила кримінальне провадження . «Воєнних злочинів дуже багато. Ця справа так само буде доведена до свого логічного завершення щодо таких псевдосудів», – упевнена вона.

Як повідомлялося, генеральний прокурор Ірина Венедіктова та прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан у середу оглянули місця воєнних злочинів російської федерації у Харкові та обговорили спільні кроки стратегії притягнення до відповідальності і правосуддя.

«суд» самопроголошеної «днр» засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у воєнних діях у складі української армії. Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади», підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

 

США вже відомо про трьох американських добровольців, які зникли в Україні

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ 2022, 22:49. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/16/7352967/

Речник Державного департаменту Нед Прайс у четвер заявив, що Сполучені Штати мають інформацію про трьох американських добровольців, які зникли під час бойових дій в Україні.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на CNN.

“Є повідомлення про ще одного американця, чиє місцеперебування невідоме. Я не можу говорити про подробиці цього випадку. На жаль, ми не знаємо всіх деталей випадку”, – зазначив речник Держдепу.

Він додав, що відомство перебуває на зв’язку з рідними двох американців, про зникнення яких в Україні стало відомо раніше – 39 -річного Александра Дрюке і 27-річного Енді Г’юна.

Водночас ані США, ані Україна чи Міжнародний комітет Червоного Хреста не можуть підтвердити повідомлення про те, що їх було взято в полон.

“Ми продовжуємо закликати всіма можливими способами громадян США не їхати до України через супутні небезпеки, які спричиняє агресія Росії”, – додав Прайс.

Водночас Вашингтон поки не звертався до Москви у зв’язку зі зниклими американськими добровольцями, оскільки у США не мають підстав вважати, що саме Росія взяла їх у полон, і оскільки сама РФ не підтверджує цього.

Нагадаємо, в середу ЗМІ повідомили, що двоє колишніх американських військових, які зараз воюють на боці Збройних Сил України, могли потрапити в полон Росії.

Це, ймовірно, сталося минулого тижня під час невдалої контрнаступальної операції українських сил у районі Харкова.

Стверджується, що Росія може використовувати факт захоплення американських добровольців як свідчення того, що США прямо причетні до війни в Україні, а також для виторговування поступок з боку Вашингтона.

 

Держдеп вивчає повідомлення про можливе захоплення росією у полон двох американців

16.06.2022 11:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508081-derzdep-vivcae-povidomlenna-pro-mozlive-zahoplenna-rosieu-u-polon-dvoh-amerikanciv.html

У Держдепартаменті США вивчають повідомлення про можливе захоплення у полон російськими силами двох американських громадян на території України.

Про це повідомляє Голос Америки, повідомляє Укрінформ.

«Ми уважно стежимо за ситуацією і знаходимося в контакті з українською владою», – йдеться у заяві Держдепартаменту США.

Водночас представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив у середу, що адміністрація не може підтвердити повідомлення про зниклих безвісти американців.

«Ми зробимо все можливе, щоб стежити за цим і подивитися, що ми можемо про це дізнатися», – сказав він.

Член Палати представників Адам Кінзінгер написав у соцмережах, що американці були зараховані до української армії, і «ми очікуємо, що з [ними]… поводитимуться відповідно до Женевської конвенції».

Раніше члени делегації штату Алабама, які виступили в Конгресі, заявили, що два ветерани армії США, 39-річний Александр Друке і 27-річний Енді Тай Нгок Хюїнь, які перебували в Україні та допомагали ЗСУ боротися з росією, зникли безвісти кілька днів тому, і про їхню долю нічого не відомо.

Оперативна група Baguette повідомила в Твіттері, що двох американців, які билися разом з українськими військовими, було взято в полон тиждень тому.

Як повідомлялося, на початку війни Україна створила Міжнародний легіон для іноземних громадян, які хотіли допомогти захистити країну від російського вторгнення.

 

Міжнародні експерти зібрали великий обсяг інформації про злочини рф в Україні – прокурор МКС

16.06.2022 16:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508284-miznarodni-eksperti-zibrali-velikij-obsag-informacii-pro-zlocini-rf-v-ukraini-prokuror-mks.html

Міжнародні експерти зібрали великий обсяг інформації про злочини російської федерації в Україні, висновки буде зроблено на основі зібраних доказів.

Про це прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан сказав в ефірі телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

“На сьогодні ми вже багато інцидентів зафіксували, визначили, які злочини було скоєно і хто може бути відповідальним за це. Вже під час другого візиту в Україну, коли я побував у Бучі, Бородянці, побачив, що Україна – це місце злочину. Ми маємо справу із великим обсягом інформації, яку отримуємо. Це все документується”, – сказав Хан.

Він уточнив, що йдеться про руйнування цивільної інфраструктури, сексуальні злочини, злочини проти дітей, тортури, неналежне поводження з полоненими.

“Наше завдання – використати вимоги та можливості законодавства та, власне, перевірити достовірність інформації, автентичність інформації, яку ми отримали з різних джерел, включно із супутниковою та радарною. Після того як ми визначимо правдиву ситуацію, ми зможемо використати статут і залучати міжнародних суддів, щоб у належний спосіб дійти висновків”, – додав прокурор МКС.

Водночас він наголосив, що під час будь-якого конфлікту завжди є диспропорційні наслідки для дітей, жінок, людей похилого віку, тому треба максимально мобілізувати закон на їх захист.

“Хочу запевнити в нашій абсолютній підтримці та бажанні домогтися справедливості… Ми знаємо, що багато з вас переживають за те, що чекає у майбутньому. Ми натомість хочемо створити спільний фронт законності. І йдеться не тільки про Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду – це й Офіс Генпрокурора України, і міжнародна спільнота. Ми не можемо терпіти такого знущання із закону, ми маємо зробити так, щоб увесь світ побачив, що закон працює”, – заявив прокурор МКС.

Відповідаючи на запитання про те, коли будуть проміжні висновки міжнародних експертів, Хан сказав, що нині триває дуже активна робота. «Ми робитимемо висновки на основі доказової інформації, а не тверджень», – наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні працюють 42 слідчі Міжнародного кримінального суду.

 

У Харкові СБУ зібрала нові докази використання росіянами заборонених видів боєприпасів

16.06.2022 16:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3508292-u-harkovi-sbu-zibrala-novi-dokazi-vikoristanna-rosianami-zaboronenih-vidiv-boepripasiv.html

В одному з житлових масивів Харкова – Північній Салтівці – слідчі Служби безпеки України вилучили уламки касетних боєприпасів, що вкотре підтверджує факт застовування військами російської федерації заборонених видів озброєння.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє в Телеграмі.

“СБУ отримала нові підтвердження, що війська рф застосовують заборонені види боєприпасів при обстрілах міст. Слідчі Служби безпеки здобули їх в ході документування воєнних злочинів російських військових на Північній Салтівці – найбільш постраждалому від ворожих бомбардувань та обстрілів житловому масиві Харкова”, – ідеться в повідомленні.

Так, за попередніми висновками експертів, російські військові використовували, зокрема, і касетні боєприпаси, заборонені в більшості цивілізованих країн світу. Вилучені уламки боєприпасів передані на експертизу.

Під час огляду правоохоронці задокументували руйнування та пошкодження майже всіх будівель на території цього масиву. Ідеться про чотири дошкільні навчальні заклади, дві загальноосвітні школи, поліклініку, два супермаркети та 59 багатоквартирних житлових будинків висотою в 9, 12 та 16 поверхів.

Усі зібрані докази воєнних злочинів російських військовослужбовців будуть передані до Міжнародного кримінального суду в Гаазі для притягнення зловмисників до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Офісу генерального прокурора, у Харкові та Харківській області внаслідок атак, які регулярно здійснюють російські війська, загинули вже 760 мирних жителів, поранення дістали понад тисяча цивільних осіб.

 

Міністр оборони Польщі: Наш південно-східний кордон має бути з Україною, а не росією

16.06.2022 11:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3508063-ministr-oboroni-polsi-nas-pivdennij-kordon-mae-buti-z-ukrainou-a-ne-rosieu.html

Польща на південному сході хоче межувати з Україною, а не з росією. Відтак Київ має отримати від Заходу стільки військової допомоги, скільки це відповідає очікуванням України.

На цьому після зустрічі «Контактної групи з питань оборони України» у форматі «Рамштайн», яка відбулася в середу у Брюсселі, заявив керівник польського оборонного відомства Маріуш Блащак, передає Укрінформ із посиланням на Interia.pl.

«Йдеться про те, щоб скоординувати дії, аби підтримка України відповідала українським очікуванням, щоб вона мала сенс», – заявив Блащак.

Він підкреслив, що з польської точки зору незалежна Україна означає незалежну Польщу.

«Наша мета – щоб наш південно-східний кордон був з Україною, а не з росією. Ми всі усвідомлюємо: якщо росія окупує Україну, то вона не зупиниться, а йтиме далі, тому що мета Кремля – відбудувати імперію», – наголосив Блащак.

Блащак зауважив, що Польща належить до країн, які роблять найбільший внесок у підтримку України.

Він зазначив, що військова підтримка Києва має бути тривалою і безперервною. На його переконання, треба уникнути враження, що громадська думка у країнах Європи «змучилася війною».

«російська імперія загрожувала і продовжує загрожувати свободі європейських країн. Тому необхідно рішуче протидіяти цій агресії, звідти – тверда підтримка, конкретна, реальна допомога, яку ми надаємо Україні», – зауважив польський міністр.

Блащак також поінформував, що під час зустрічі він закликав збільшити військову допомогу для України. Особливо йдеться про країни, оборонний потенціал яких є значно вищим за реально надану допомогу Україні.

Як інформувало агентство, за підсумками зустрічі у Брюсселі міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що до України буде поставлено більше озброєння: це 155-мм гармати, HIMARS, Harpoons та інші, вертольоти зі Словаччини, артилерія з Канади, Польщі та Нідерландів, РСЗВ від Німеччини.

 

Відповідальність за війну проти України несе виключно путін і рф – Столтенберг

16.06.2022 17:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508400-vidpovidalnist-za-vijnu-proti-ukraini-nese-viklucno-putin-i-rf-stoltenberg.html

Усі дії НАТО у попередні роки були спрямовані на підтримку незалежної суверенної європейської держави, якою є Україна, не становили ні для кого загрози або провокації, і єдиним, хто несе відповідальність за жорстоку війну росії проти України, є президент рф путін.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції у Брюсселі, коментуючи слова Папи Римського про те, що агресія росії проти України могла бути «спровокованою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«НАТО – оборонний Альянс, і війна проти України є війною президента путіна. Це війна, яку він вирішив розв’язати проти незалежної суверенної держави. Союзники по НАТО багато років підтримували суверенну та незалежну європейську країну, якою є Україна, забезпечуючи тренування, допомагаючи в оснащенні Збройних сил. Це не є загрозою, не є провокацією, і ми продовжуємо це робити. Тож саме президент путін і москва несуть відповідальність за жорстоку агресію проти України», – заявив Столтенберг.

Раніше в інтерв’ю виданню La Civiltà Cattolica Папа Римський Франциск висловив думку, що війна росії проти України була «ймовірно якимось чином спровокована».

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Загарбники розв’язали масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

 

Союзники по НАТО готові до «довгого шляху» з підтримки України – Столтенберг

16.06.2022 11:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508072-souzniki-po-nato-gotovi-do-dovgogo-slahu-z-pidtrimki-ukraini-stoltenberg.html

Країни Альянсу та їх ключові міжнародні партнери є непохитними у підтримці України у її протистоянні агресивній війні з боку росії, та готові продовжувати надання допомоги для України протягом тривалого часу.

Як повідомляє Укрінформ, про це в четвер у Брюсселі перед початком другої сесії дводенної зустрічі міністрів оборони країн Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Учора, під час зустрічі міністрів оборони країн Альянсу, від країн-союзниць та від партнерів прозвучав потужний сигнал з підтримки України у її боротьбі проти російського вторгнення, а також підтвердження, що вони готові до довгого шляху в досягненні поставлених цілей. Союзники по НАТО готові продовжувати надавати суттєву та безпрецедентну допомогу для України», – наголосив генсек НАТО.

Він відзначив провідну роль, яку в цих зусиллях із реалізації права України на самооборону проти зовнішньої агресії відіграють Сполучені Штати Америки.

Столтенберг нагадав, що в середу під егідою США в штаб-квартирі НАТО відбулася зустріч Контактної групи по Україні.

«Я щиро вітаю оголошення, яке вчора зробив президент Сполучених Штатів, щодо подальшого збільшення підтримки України, тому що вона потребує нашої допомоги», – сказав керівник Альянсу.

Він повідомив, що в рамках підготовки до наступного саміту НАТО, який має відбутися наприкінці червня у Мадриді, керівники військових відомств країн Альянсу погодилися з необхідністю підготовки та ухвалення нового широкого пакета підтримки для України.

«Це буде саміт трансформації у часи, що є вирішальними для нашої безпеки. Ми прийматимемо важливі рішення, як зміцнити нашу систему стримування та оборони у більш небезпечному світі. Ми погодимо заходи з подальшої модернізації НАТО та погодимо Стратегічну концепцію, що відображає нові реалії з безпеки», – додав Столтенберг.

Як повідомлялося, 16 червня у Брюсселі продовжується дводенне засідання Північноатлантичної Ради на рівні міністрів оборони.

15 червня у Брюсселі під егідою США відбулася третя зустріч Контактної групи з оборони України (Рамштайн – 3). У цьому заході взяли участь майже 50 країн, включаючи країни НАТО та глобальних партнерів Альянсу, які погодили невідкладні заходи із військової допомоги Україні у її боротьбі проти російської агресії.

Президент США Джо Байден оголосив про виділення нового пакету оборонної допомоги Україні на суму 1 мільярд доларів.

 

Загарбників у Херсоні битимемо «з двох боків» – генерал Марченко

16.06.2022 14:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508181-zagarbnikiv-u-hersoni-bitimemo-z-dvoh-bokiv-general-marcenko.html

Визволення Херсонщини не буде простим, однак жителі Херсона чекають сигналу від ЗСУ, коли можна буде включитись у боротьбу із загарбниками.

Про це в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода “Крим.Реалії” заявив керівник оборони Миколаєва і Миколаївської області генерал-майор Дмитро Марченко, передає Укрніформ.

«Багато жителів Херсона сидять у Херсоні й чекають, коли вони включаться в роботу з того боку. І ми їх битимемо з двох боків. Ті, що спеціально там, не йдуть, сховали зброю, чекають просто сигналу. Ніхто не збирається здавати і ніхто не збирається їх залишати, якщо там у когось пробігають думки, що давайте на цьому зупинимо війну – ні, це наша країна, це наші землі. Там мої брати живуть. Там наші люди живуть, ми не можемо їх залишити і ми не повинні їх залишити», – сказав Марченко.

Водночас він визнав, що визволяти Херсонщину буде непросто. «Ми дещо втратили активний важливий час, дали їм (загарбникам – ред.) можливість трохи укріпитись. Але не сильно. Я скажу, що там зараз дуже добре налаштована робота окремих підрозділів, які монотонно і щоденно б’ють по важливих точках. І тим самим деморалізують людей», – сказав генерал-майор.

Як повідомлялося, на Херсонщині загарбники блокують зелені коридори, евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону закінчуються ресурси, зупинився бізнес.

 

Генерал Марченко: Наступ росіян на Миколаїв – це утопія 

16.06.2022 14:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508217-general-marcenko-nastup-rosian-na-mikolaiv-ce-utopia.html

Багаторівнева система оборони та висока мотивація громадян захищати своє місто унеможливлюють захоплення російськими військами Миколаєва.

Про це в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» заявив керівник оборони Миколаєва і Миколаївської області генерал-майор Дмитро Марченко, передає Укрінформ.

«Зараз там викопано три лінії оборони, пристріляний кожен сантиметр. На цей момент вже заміновані всі напрямки, звідки може бути прорив, чого не було спочатку… Щоб узяти Миколаїв… їм треба зняти з усіх напрямків усі свої війська, просто створити великий резерв і цим великим резервом спробувати прорватись. Я вам скажу, навіть якщо вони це будуть робити, їм буде зробити важко. Це не один день боїв», – заявив Марченко.

Він додав, що наступ на Миколаїв – «це практично утопія», будь-який російський командир розуміє: якщо вони в перші дні війни не змогли захопити Миколаївщину, то зараз ці спроби означатимуть для окупантів шлях в один бік.

Як повідомляв Укрінформ, голова обласної військової адміністрації Віталій Кім заявив, що на Миколаївщині ворог у наступ не йде, але постійно обстрілює прифронтові громади та місто Миколаїв.

 

Резніков: Ми збираємося звільняти всі наші території, включно з Кримом

16.06.2022 13:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3508146-mi-zbiraemosa-zvilnati-vsi-nasi-teritorii-vklucno-z-krimom-reznikov.html

Українські військові сили звільнятимуть усю територію країни від російських загарбників, включно з Кримом.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю американському телеканалу CNN заявив міністр оборони України Олексій Резніков.

«Ми збираємося звільняти всі наші території, всю територію, включно з Кримом. Звільнення Криму є стратегічною ціллю для України, тому що це українська територія. Але ми будемо рухатися крок за кроком», – сказав він.

Резніков заявив, що першим кроком у цьому процесі стане стабілізація ситуації на полі бою, коли російські війська більше не зможуть просуватися вперед.

Другий етап, за його словами, полягатиме у відкиданні росіян на позиції перед вторгненням 24 лютого.

Міністр наголосив, що лише на третьому етапі Київ обговорюватиме з партнерами України, як звільняти українські території, включаючи Крим.

На запитання, чи спроба України повернути тимчасово окупований росією Крим військовими засобами ще більше не спровокує росію, яка вважає Крим частиною рф, Резніков відповів, що така думка не розглядається.

«Це не має значення. Тому що росіяни побачать це в Херсоні, вони побачать це в Запоріжжі, вони побачать це і в Маріуполі… що це українські землі, а Крим – теж українська земля, незважаючи ні на що», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони України Олексій Резніков підбив підсумки третьої зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн», яка відбулася 15 червня 2022 року в Брюсселі, Бельгія.

Формат Контактної групи з питань оборони України був ініційований у квітні Сполученими Штатами. Перша зустріч відбулася в німецькому Рамштайні наприкінці квітня. Друга зустріч, відома як «Рамштайн-2», відбулася у віртуальному форматі 23 травня.

 

У Херсоні загарбники заселяють свої родини у будинки й квартири українців

16.06.2022 15:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508258-u-hersoni-zagarbniki-zaselaut-svoi-rodini-u-budinki-j-kvartiri-ukrainciv.html

Росіяни завозять родини своїх військовослужбовців на тимчасово окуповані території та самовільно заселяють їх в квартири та будинки українців, які виїхали, рятуючись від окупантів.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

«Зараз ми можемо сказати, що з боку росії активізувалось завезення родин військовослужбовців російських окупаційних військ до захоплених російським агресором українських населених пунктів, зокрема йдеться про місто Херсон. Новоприбулі так звані «російські переселенці» самовільно заселяють залишені будинки і квартири українських громадян, які виїхали, рятуючи свої життя з початком широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого», – наголосила Маляр.

Крім того, російські загарбники посилюють заходи з примусової паспортизації населення захоплених ними територій. За словами заступниці міністра, станом на 13 червня електронна черга на отримання російського паспорта складається на 2 тижні. Не виключається, що зазначені заходи проводяться з метою штучного збільшення частки місцевого населення, яке буде зобов’язане гарантовано підтримувати плани кремля щодо анексії тимчасово окупованих територій у разі проведення так званих референдумів.

Маляр також наголосила, що росія не відмовляється від своїх планів провести так звані референдуми. Водночас їм це не вдається з двох причин: місцеве населення чинить потужний опір, а органи державної влади України, які за законом уповноважені здійснювати такі дії, також унеможливлюють їх організацію.

Як повідомляв Укрінформ, 12 червня херсонці провалили загарбникам святкування «дня росії» та спалили зірваний з адмінбудівлі триколор.

14 червня російські загарбники викрали проректора Херсонського державного університету Максима Вінника.

 

Резніков підбив підсумки зустрічі «Рамштайн-3»

16.06.2022 10:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508019-reznikov-pidbiv-pidsumki-zustrici-ramstajn3.html

Міністр оборони України Олексій Резніков підбив підсумки зустрічі «Контактної групи з питань оборони України» у форматі «Рамштайн», яка відбулася 15 червня 2022 року в Брюсселі, Бельгія.

Про це у Фейсбуці інформує пресслужба ОК «Південь», передає Укрінформ.

Як повідомив міністр оборони України, за підсумками зустрічі буде поставлено більше озброєння Україні: це 155-мм гармати, HIMARS, Harpoons та інші, вертольоти зі Словаччини, артилерія з Канади, Польщі та Нідерландів, РСЗВ від Німеччини.

«Україна продовжить боротьбу за свободу і незалежність. Наші партнери продовжать підтримувати Україну. НАТО має найбільшу єдність у своїй історії. Україна переможе»», — наголосив Резніков.

У командуванні також відзначили, що третя зустріч у форматі «Рамштайн» показала готовність НАТО надавати більше зброї для боротьби за свободу і незалежність.

Зустріч проводилася з ініціативи міністра оборони США Ллойда Дж. Остіна III та за участі голови об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі з метою зміцнення обороноздатності України. У ній взяли участь очільники оборонних відомств близько 50 держав світу. Україну представили глава оборонного відомства Олексій Резніков та заступник Головнокомандувача ЗС України генерал-лейтенант Євген Мойсюк.

Як повідомляв Укрінформ, формат Контактної групи з питань оборони України був ініційований у квітні Сполученими Штатами. Перша зустріч відбулася в німецькому Рамштайні наприкінці квітня. Друга зустріч, відома як «Рамштайн-2» відбулася у віртуальному форматі 23 травня та, за словами міністра оборони Олексія Резнікова, перетворилася на цілу коаліцію держав на підтримку України.

 

Представників рф відсторонили від участі у Дунайській комісії через війну в Україні – МЗС

16.06.2022 13:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508173-predstavnikiv-rf-vidstoronili-vid-ucasti-u-dunajskij-komisii-cerez-vijnu-v-ukraini-mzs.html

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що Дунайська комісія відсторонила представників росії у відповідь на вторгнення армії рф в Україну.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у коментарі, опублікованому на сайті МЗС.

Дунайська комісія 15 червня на черговій сесії розпустила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з питань перегляду Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, до якого також входила і росія. Цього ж дня Дунайська комісія створила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції щодо режиму навігації на річці Дунай у складі виключно придунайських держав, тобто без російських представників.

“Таким чином зроблено ще один крок, щоб рф не лише отримала заслужене покарання за свої дії, а і щоб питаннями розвитку судноплавства на Дунаї займалися виключно придунайські країни”, – пояснили в МЗС.

Також, Дунайська Комісія скоротила дипломатичну посаду радника в секретаріаті Дунайської комісії, яку займав представник росії, і внесла зміни в Правила процедури комісії та цілу низку її регламентів та внутрішніх положень. Згідно зі змінами тепер жоден громадянин російської федерації не зможе претендувати на отримання дипломатичних чи адміністративно-технічних посад у секретаріаті цієї міжнародної організації, яка є однією із найстаріших у світі.

В МЗС зазначили, що після початку широкомасштабного вторгнення росії на територію України Дунайська комісія скликала позачергову сесію, на якій засудила дії рф. Також комісія ухвалила рішення про невизнання повноважень будь-якого представника росії чи його заступників у цій міжнародній організації до відновлення миру, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Міжнародна організація відсторонила представників росії від усіх засідань комісії і її робочих органів, звільнила громадян російської федерації з дипломатичних та адміністративно-технічних посад її секретаріату.

Як повідомляв Укрінформ, станом на кінець травня понад 150 міст у більш як 20 країнах світу вже розірвали побратимські відносини із понад 160 містами у росії.

 

Словаччина передала Україні вертольоти й боєприпаси для «Градів» 

16.06.2022 14:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508178-slovaccina-peredala-ukraini-vertoloti-j-boepripasi-dla-gradiv.html

Влада Словаччини передала Україні п’ять вертольотів типу Мі, а також тисячі боєприпасів для реактивної системи залпового вогню «Град».

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у Твіттері.

«Радий підтвердити, що тисячі 122-мм словацьких ракет для «Градів» і п’ять гелікоптерів серії Mi були безпечно передані збройним силам України», – написав він.

За словами Надя, нині весь демократичний світ допомагає Україні захищатися від російської агресії.

Як повідомляв Укрінформ, на початку червня очільник Міноборони Словацької Республіки Ярослав Надь заявив, що Словаччина підписала з українською стороною контракт на поставку восьми самохідних гаубиць Zuzana 2 для протидії агресії рф.

 

російські телеканали намагаються обійти санкції ЄС – Герасим’юк

16.06.2022 11:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3508041-rosijski-telekanali-namagautsa-obijti-sankcii-es-gerasimuk.html

Наразі російські канали, які є рупорами пропаганди кремля, намагаються обійти санкції Європейського Союзу, але їм це не вдасться.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

“російські канали намагались і намагаються обійти санкції у будь-який спосіб. Але тут пропагандисти не зможуть викрутитися, адже обмеження стосуються всіх каналів, які раніше, ще в березні, потрапили у санкційний список. Наприклад, канали групи Russia Today. А це і RT English, RT UK, RT Germany, RT France, RT Spanish. Їхня діяльність теж заблокована”, – сказала вона.

За словами Герасим’юк, обмеження у шостому пакеті санкцій ЄС стосуються і представників російського й білоруського медіабізнесу, зокрема голови роскомнадзору Андрія Липова, пропагандистів з RIA Novosti Петра Акопова і Тимофія Сергейцева, Вікторії Никифорової, голови ради директорів “Національної Медіа Групи” Аліни Кабаєвої, співзасновника Яндекса Аркадія Воложа.

«Список білоруських медійників теж чималий: Андрій Сич, співведучий програми «Платформа» на державному телевізійному каналі «беларусь 1»; Ігор Тур, співробітник державного телевізійного каналу білорусі «ОНТ»; Людмила Гладка, кореспондентка газети «беларусь сегодня», ведуча державного ТК «беларусь 1»; Григорій Азарьонок, співробітник державного телеканалу білорусі «СТВ», – додала Герасим’юк.

Вона також висловила думку, що у російських телеканалів, які ще не потрапили під санкції ЄС, немає майбутнього. За словами Герасим’юк, Нацрада ще у квітні звернулася до РНБО та СБУ про сприяння у внесенні до санкційних списків Євросоюзу не тільки вже зазначених російських каналів, а й таких як «НТВ», «НТВ Мир», «РЕН ТВ», «СТС», телерадіокомпанія «Петербург» тощо.

“Ще раніше, в березні, ми звернулися до президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн і верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля щодо розширення переліку заборонених у ЄС російських каналів” – зазначила вона.

Як повідомлялося, лідери країн Європейського Союзу погодили шостий пакет санкцій проти російської федерації та білорусі, який, серед іншого, передбачає призупинення мовлення трьох російських медіа, що перебувають у державній власності: «росія РТР/РТР Планета», «росія 24/Russia 24» та Міжнародного ТВ-центру. Також санкції поширюються на Національну державну телерадіокомпанію республіки білорусь «белтелерадиокомпания» і провідного оператора телекомунікаційних послуг міністерства оборони рф АТ «Воентелеком».

 

Twitter застосував санкції до рогозіна

16.06.2022 11:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3508037-twitter-zastosuvav-sankcii-do-oblikovogo-zapisu-ocilnika-roskosmosu.html

Адміністрація соціальної мережі Twitter обмежила можливості облікового запису очільника «роскосмосу» дмитра рогозіна, і вимагає видалити ворожий допис про Україну.

Про це російський діяч написав у своєму ТГ-каналі.

У тому твіті рогозін стверджував, що Україна «є екзистенційною загрозою російському народу, російській історії, російській мові та російській цивілізації». «Якщо не покінчимо з ними (українцями – ред.), як, на жаль, не покінчили з ними наші діди, доведеться гинути, але закінчувати ще більшою ціною нашим онукам», – завершив публікацію глава «роскосмосу».

Адміністрація Twitter пояснила обмеження тим, що допис рогозіна порушує правила соціальної мережі, а саме заборону на розпалювання ненависті і ворожнечі, загрози та образи людей за расовими, національними та етнічними ознаками. При цьому рогозін відмовився видаляти допис. Він додав: «Я не вважаю моє повідомлення помилковим. Я вважаю його абсолютно доречним».

Із 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

 

російську пропаганду блокують вже більш як 30 країн Європи – Герасим’юк

16.06.2022 10:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3507998-rosijsku-propagandu-blokuut-vze-bils-ak-30-krain-evropi-gerasimuk.html

У Європі вже більш як 30 країн блокують російську пропаганду, зокрема мовлення телеканалів рф.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

«Більше ніж 30 країн Європи вже так чи інакше блокують російську пропаганду. Прекрасний приклад є в Латвії. Там з 9 червня заборонили мовити 80 російським каналам», – сказала вона.

За словами Герасим’юк, Національна рада відразу після початку повномасштабного вторгнення росії звернулася до відповідних інституцій в ЄС, європейських медіарегуляторів, провайдерів та мовників з пропозицією виступити єдиним фронтом проти російської пропаганди і заблокувати всі російські пропагандистські канали.

«Ми постійно над цим працюємо, наголошуємо європейським регуляторам на загрозі російської пропаганди і необхідності блокування цього рупору Кремля. Бо рашистська пропаганда буквально вбиває», – зауважила голова Нацради.

За її словами, більш як 30 країн Європи з лютого заблокували мовлення каналів RT і Sputnik, утім, інші російські канали до початку червня не потрапляли до європейських санкцій.

«Під час численних багатосторонніх і двосторонніх міжнародних зустрічей український медіарегулятор неодноразово надавав європейським партнерам приклади руйнівної російської пропаганди та постійно наполягав на необхідності розширення санкцій у медіасфері. Врешті-решт наші європейські партнери ухвалили рішення внести до шостого пакета економічних та індивідуальних санкцій ЄС низку обмежень, що блокують розповсюдження ще трьох російських пропагандистських медіа», – сказала вона.

Як повідомлялося, Європейський Союз ухвалив шостий пакет санкцій проти рф та білорусі, який, серед іншого, передбачає призупинення мовлення трьох російських медіа, що перебувають у державній власності: «росія РТР/РТР Планета», «росія 24/Russia 24» та Міжнародного ТВ-центру.

 

Подоляк – про заяву патрушева: Класичне «російське» обличчя при поганій грі

16.06.2022 12:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508086-podolak-pro-zaavu-patruseva-klasicne-rosijske-oblicca-pri-poganij-gri.html

Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив, що якщо у росії хочуть поновлення переговорів, мають припинити вогонь, негайно відвести війська і “закрити проєкт «русский мир» в Україні”.

Про це він написав у Твіттері, коментуючи заяву секретаря ради безпеки рф миколи патрушева, передає Укрінформ.

“Класичне «російське» обличчя при поганій грі: знищуєш міста, влаштовуєш публічні страти, готуєш анексію, але кажеш про бажання переговорів. Якщо патрушев хоче діалогу, слова варто підкріплювати діями: припинення вогню, негайне відведення військ, закриття проєкту «русский мир» в Україні”, – написав Подоляк.

Раніше ЗМІ поширили заяву секретаря ради безпеки рф миколи патрушева про те, що російське керівництво нібито хоче досягти політико-дипломатичних домовленостей з Україною якомога швидше.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Рада Європи не визнає незаконну окупацію Криму росією

ЗАЯВА

16.06.2022 15:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3508260-rada-evropi-ne-viznae-nezakonnu-okupaciu-krimu-rosieu.html

Рада Європи не визнає незаконну російську окупацію Криму і засуджує порушення прав людини на півострові.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у рішенні Комітету міністрів Ради Європи, прийнятому на основі доповіді генерального секретаря РЄ про ситуацію з правами людини в Криму.

“У рішенні, прийнятому у світлі доповіді генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович Бурич, Комітет міністрів засудив порушення прав людини, вчинені владою російських окупантів проти етнічних українців, кримських татар та інших жителів тимчасово окупованого Криму. Комітет міністрів підтвердив, що не визнає незаконну анексію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя російською федерацією”, – йдеться у повідомленні.

Комітет міністрів РЄ висловив глибоку стурбованість тим, що російська федерація постійно відмовляється надати Уповноваженому з прав людини та представникам інших регіональних або міжнародних структур моніторингу прав людини можливість безпечно та безперешкодно подорожувати до Криму.

“Під час тимчасової російської окупації ситуація з правами людини в Криму значно погіршилася. Численні та серйозні порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права не були оперативно і ефективно розслідувані”, – наголошують в Раді Європи.

Зазначається, що визнаючи життєво важливе значення міжнародної присутності для запобігання подальшому погіршенню ситуації, Комітет запропонував генсеку РЄ вжити всіх необхідних заходів, зокрема, шляхом діалогу з усіма зацікавленими сторонами, щоб отримати негайний і безперешкодний доступ органами Ради Європи в Криму.

Комітет знову рішуче засудив неспровоковану та невиправдану збройну агресію росії проти України, яка спричинила тисячі жертв серед мирного населення, змусила мільйони людей покинути свої домівки та спустошила країну. Він закликав російську федерацію вивести свої військові сили та озброєння з території України та конструктивно включитися в мирні переговори, спрямовані на відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

Комітет також закликав російську владу виконати свої зобов’язання за міжнародним гуманітарним правом і правами людини, звільнити всіх тих, хто був незаконно затриманий, і негайно припинити порушення прав людини жителів Криму.

Комітет міністрів Ради Європи також закликав росію скасувати рішення про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборону його діяльності.

росію також закликають забезпечити безпечний, надійний і безперешкодний доступ міжнародним правозахисним організаціям до Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Європи позбавила росію членства в Організації після її повномасштабного вторгнення в Україну. Водночас організація схвалила низку рішень на підтримку України, серед яких – створення трибуналу для розслідування воєнних злочинів росіян в Україні.

 

Європейський соціально-економічний комітет підтримав надання Україні статусу кандидата в ЄС

РЕЗОЛЮЦІЯ

16.06.2022 14:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508188-evropejskij-socialnoekonomicnij-komitet-pidtrimav-nadanna-ukraini-statusu-kandidata-v-es.html

Європейський економічний і соціальний комітет ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС, а також рекомендації для європейських інституцій та урядів країн-членів ЄС щодо надання Україні допомоги у повоєнному відновленні.

Рішення підтримали 200 депутатів – майже всі, хто взяв участь у пленарному засіданні комітету, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ЄЕСК закликає Європейську раду надати Україні статус кандидата на членство в ЄС на зустрічі 23-24 червня 2022 року. Статус кандидата має бути наданий Україні без шкоди для процесу входження країн Західних Балкан. ЄЕСК виступає за створення системи поетапних інтеграційних кроків на основі acquis communitaire (законодавства ЄС – ред.)», – йдеться у резолюції.

У документі висловлюється солідарність з Україною, на голошується на важливості активного залучення громадянського суспільства до забезпечення життєдіяльності держави та для продовження надання базових соціальних послуг в умовах російського військового вторгнення. У ньому також містяться конкретні рекомендації щодо створення умов для адаптації українських біженців на трудовому ринку ЄС та забезпечення їхнього доступу до соціальних послуг, включаючи освіту та медичне обслуговування.

У резолюції наголошується на необхідності мобілізації міжнародної допомоги для підтримки економіки України у нинішніх важких умовах, а також для масштабного відновлення соціальної та іншої важливої інфраструктури, зруйнованої внаслідок російської агресії.

«Понад 60 відсотків європейців підтримують приєднання України до Європейського Союзу, і національні уряди мають брати це до уваги. Тому що Україна може допомогти вдихнути нове життя у Європейський Союз, привнести свою душу. Тому що йдеться не лише про економіку, не лише про стандарти. Це – про цінності, правду та єдність. Дякую вам за допомогу й підтримку», – заявив представник України при ЄС посол Всеволод Ченцов на пленарному засіданні ЄЕСК.

Голова ЄЕСК Кріста Швенг у коментарі Укрінформу перед голосуванням зауважила: «Ми маємо 329 членів. Вони представляють 92 мільйони громадян з усієї Європи, які мають голос і які піднімають свій голос. Тож ми висловлюємо підтримку та солідарність з Україною, підтримуємо ваше входження до ЄС на європейському рівні, а також у наших країнах після повернення додому. Я думаю, що це робить наш вплив дуже потужним та багатостороннім».

Як зауважив один із співавторів резолюції Олівер Рoпке, часто у спілкуванні з партнерами в Україні він чув занепокоєння щодо заклику до негайного припинення вогню, що сприймалося як заохочення для росії, яка після неспровокованого вторгнення захопила частину української території.

«Зрештою, і ми з цим погоджуємося в резолюції, війна має завершитися за столом мирних переговорів. Це не має нічого спільного із підтримкою росії. Відповідь на запитання, за яких умов ці переговори можуть бути можливими, мають дати народ України та її влада. Мої українські колеги з професійних спілок зауважили, що підтримають положення нашої резолюції про необхідність мирних переговорів, якщо воно буде пов’язане із умовою повного виведення російських військ з України», – зазначив співавтор резолюції.

Як повідомляв Укрінформ, 17 червня Європейська комісія має оприлюднити формальну думку щодо заявки України на членство в ЄС, яка сформована на підставі двох опитувальників, що були заповнені Україною у рекордно короткі терміни. На основі висновків Єврокомісії лідери держав та урядів ЄС під час засідання Європейської ради 23-24 червня прийматимуть рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

 

Французький міністр вважає, що Україні потрібно надати позитивний сигнал щодо вступу в ЄС

16.06.2022 14:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508197-francuzkij-ministr-vvazae-so-ukraini-potribno-nadati-pozitivnij-signal-sodo-vstupu-v-es.html

Французький міністр з питань Європи Клеман Бон вважає, що потрібно надати позитивний сигнал Україні щодо членства в Європейському Союзі.

Про це повідомляє France Inter, передає Укрінформ.

«Я думаю, що потрібно дати цей сигнал Україні, бути відкритими до цієї кандидатури», – сказав Бон.

За його словами, позитивний сигнал треба дати «якомога швидше», навіть якщо «запуск процесу вступу потребує часу».

Як повідомляв Укрінформ, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд висновку Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС та ухвалення рішення про надання їй статусу країни-кандидата.

 

Варшава застерігає Захід від тиску на Україну

16.06.2022 11:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508044-varsava-zasterigae-zahid-vid-tisku-na-ukrainu.html

Україна має вирішувати, на якому етапі і за якою формулою вести діалог з росією, будь-який тиск є недоцільним.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач, передає Укрінформ із посиланням на Польське радіо.

«Не тиск якихось західних країн, а Україна має вирішувати, на якому етапі і за якою формулою вона розмовлятиме з росією», – заявив заступник глави польської дипломатії.

Він підкреслив, що діалог з москвою після нападу на Грузію в 2008 році чи після 2014 року не привів до стабілізації і миру. Навпаки, така політика давала путіну час на підготовку до чергових військових операцій і сприймалася ним як слабкість західної політики.

«Польська сторона вважає за недоцільне тиснути на Україну для передчасного діалогу (з росією – ред.)», – підкреслив дипломат.

Він нагадав, що путін порушив Мінські домовленості, гарантами яких були Німеччина і Франція. «Тому незрозуміло, звідки переконання, що будь-які розмови і діалог могли би знову сприйматися путіним як зобов’язуючі»,- констатував заступник глави МЗС Польщі.

Як повідомлялося, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули в Україну. Раніше Макрон заявляв, що Україні «доведеться вести переговори з росією».

 

Кулеба назвав п’ять результатів сьогоднішніх переговорів Зеленського з європейськими лідерами

16.06.2022 20:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508539-kuleba-nazvav-pat-rezultativ-sogodnisnih-peregovoriv-zelenskogo-z-evropejskimi-liderami.html

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба визначив пʼять результатів перегорів Президента Володимира Зеленського з лідерами Франції, Румунії, Німеччини та Італії.

Про це він заявив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Першим результатом перемовин глава української дипломатії назвав те, що гості отримали повні пакети напрацювань групи Андрія Єрмака – Майкла Макфола щодо подальших санкцій: «Гості визнали, що деякі лідери в Європі відчувають «втому від санкцій», але особисто вони готові рухатися далі. Нові санкції будуть».

Наступний – щодо зброї. За словами міністра, у ході перемовин були деякі нові корисні оголошення, а також Президент Зеленський пояснив на цифрах, чому потрібно більше зброї і частіше. «Гості почули», – зазначив міністр.

Говорячи про прагнення України отримати статус кандадата на членство в Євросоюзі, Кулеба наголосив, що у порівнянні навіть з початком тижня ми сьогодні стали ближче до отримання такого статусу.

«Гостям подяка. Але ще не всі перешкоди подолано, не всі пастки обійдено. Рішення ухвалюється консенсусом, тому усі командно продовжуємо спокійно, зосереджено працювати на результат», – зауважив очільник МЗС.

Ще одним результатом, за словами Кулеби, стало те, що всі гості погодилися, що росії не можна довіряти у питані експорту зерна. «Треба працювати через ООН і мати чіткі гарантії. Паралельно будемо суттєво розвивати наземні коридори. Тема зерна безпосередньо пов’язана з темою сприйняття нашої війни в Африці, Азії та Латинській Америці. На цю тему теж дії скоординували», – додав глава української дипломатії.

Насамкінець міністр акцентував, що під час переговорів гості не примушували, не схиляли, не тиснули і не ув’язували. «Україна повинна виграти цю війну» – показові слова Макрона, резюмував Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули в Україну. Також у Київ прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

Зеленський обговорив із європейськими лідерами кроки для продовження і посилення оборони України, питання євроінтеграції, санкцій проти росії та запобігання продовольчій кризі.

 

Макрон у Києві пояснив, нащо стільки разів дзвонив Путіну і що тепер відчуває

ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ 2022, 21:07 УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/06/16/7141448/

Президент Франції Емманюель Макрон стверджує, що його дзвінки до Путіна нерідко відбувалися на прохання Києва, але частіше він дзвонив за власною ініціативою.

Про це президент Франції розповів групі українських журналістів, зокрема “Європейській правді”, під час візиту до Києва.

Макрон визнав, що його спілкування з Владіміром Путіним не дало результату, і після візиту до України він став це особливо відчувати.

“З огляду на ту кількість годин, які я провів у розмовах із ним, і враховуючи те прозріння, яке є тепер, коли я відвідав Ірпінь та Бучу – то я не те що розчарований. Це не недостатньо сильне слово, зважаючи на те, до чого привели діє цієї людини”, – пояснив він.

Макрон наголосив, що часом Україна просила його подзвонити у Кремль.

“Іноді я дзвонив на прохання президента Зеленського, коли він хотів донести до Путіна певні месіджі чи пропозиції”, – заявив президент Франції, додавши, що навіть за небажання з РФ доведеться домовлятися і згодом.

Він також стверджує, що не мав ілюзій щодо намірів російського лідера.

“Саме тому я доклав стільки зусиль, щоби ця війна не починалася. Тому я взимку їздив у Москву, і до того стільки часу провів з цією людиною. Бо я розумів, що кожен етап, до якого він переходитиме, кожен новий крок буде створювати щось незворотнє і для України, і для Росії”, – пояснив він.

Президента Франції не раз критикували за телефонні розмови з Путіним уже під час війни в Україні.

Так, прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас говорила, що розмови з президентом РФ не мають сенсу, а експрезидентка Литви Даля Грибаускайте назвала їх дзвінками терористу.

Також Макрон заявив, що дуже важливо не принижувати Росію, щоб, коли бойові дії в Україні припиняться, можна було знайти дипломатичне рішення – хоча й зазначив, що вважає рішення Путіна почати війну фундаментальною історичною помилкою. Він сказав також, що вбачає роль Франції у тому, щоб бути посередником.

У МЗС України відповіли, що заклики не допустити приниження Росії можуть лише принизити Францію чи будь-яку іншу країну, яка закликатиме до цього.

 

Франція і Німеччина ніколи не виступатимуть переговорниками за спиною України — Макрон

16.06.2022 19:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508514-francia-i-nimeccina-nikoli-ne-vistupatimut-peregovornikami-za-spinou-ukraini-makron.html

Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що Франція і Німеччина не вимагатимуть від України якихось поступок для переговорів з росією.

Про це Макрон заявив на спільній пресконференції з канцлером Німеччнини, прем’єр-міністром Італії, президентом Румунії та президентом України у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, говорячи щодо “червоних ліній” у переговорах, Макрон зазначив, що позиція європейців була і полягає в тому, щоб підтримувати український народ, про що, зокрема, свідчать і безпрецедентні санкції, запроваджені Євросоюзом проти росії.

“Але при цьому ми не вступали у війну з російським народом, тобто колективно ми не ведемо такої війни. Саме тому ми, в абсолютній прозорості, щоразу повідомляючи про це Президента Зеленського, продовжували переговори з російським президентом… Зокрема, в поточних питаннях, які виникають — зараз це питання продовольчої безпеки. І саме в цьому контексті ми підтримуємо канал діалогу”, – сказав Макрон.

Однак, підкреслив він, умови і формат цих переговорів визначаються Україною.

“Ані Німеччина, ані Франція ніколи не будуть виступати переговорниками за спиною України. І ніколи не вимагатимуть від України якихось поступок — цього ніколи не було і не буде. Ми тут лише для того, щоб виступати як вимогливий посередник, для того, щоб вносити більшу ясність і ставити певні вимоги, але в жодному разі не отримувати якихось поступок”, – заявив президент Франції.

“Умови будуть висуватися лише українським Президентом і лише на тих умовах, які буде приймати український народ”, – підкреслив він.

Макрон також наголосив, що Україна повинна виграти цю війну. “При цьому виграти так, щоб зберегти територіальну цілісність і суверенітет”, – сказав він, підкресливши, що позиція Франції в цьому питанні є абсолютно чіткою.

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоганніс перебувають з візитом в Україні, де вже відвідали Ірпінь та провели переговори з Володимиром Зеленським.

 

Експосол США: Вашингтон не буде підштовхувати Україну до поступок РФ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ 2022, 10:16. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/16/7352788/

Запевнення Білого дому про те, що США не будуть тиснути на Україну і підштовхувати її до поступок Росії задля швидшого припинення війни, та що Україна має сама визначити обриси своєї перемоги – не просто слова, а реальна позиція Штатів.

Про це в інтерв’ю польському PAP сказав колишній посол США в Україні Вільям Тейлор, пише “Європейська правда“.

“Україна має сама визначити, на яких умовах вона буде вести переговори та чи піде на якісь поступки, особливо територіальні. І на цей час дуже очевидно, що українці не збираються цього робити, і США підтримують це рішення… Це реальна позиція і політика США”, – зазначив Вільям Тейлор.

Дипломат зазначив, що перемовини з Кремлем отримають шанс на успіх лише тоді, коли Україна отримає перевагу на полі бою і почне витісняти російські сили з окупованих територій. “Лише коли росіяни зрозуміють, що не виграють на полі бою – тоді вони справді захочуть вести перемовини як спосіб врятувати хоч щось за підсумками цієї катастрофи тривалістю вже три місяці”, – сказав Тейлор, додавши, що розв’язана війна вже стала для Росії політичною та економічною катастрофою

Вільям Тейлор також не погодився з позицією президента Франції Еммануеля Макрона, що Росію “не можна принижувати”.

“Порятунок обличчя Путіна – це не те, про що Захід зараз має перейматися. Цю проблему президент Путін створив собі сам, коли вирішив вторгнутися у меншу, мирну країну. Він вже втратив обличчя в очах світової спільноти, його вже вважають брутальним воєнним злочинцем”, – зазначив дипломат. Він додав, що Путін має інструменти, аби переконати власне суспільство у “досягненні цілей спецоперації” незалежно від того, як завершиться війна.

На запитання про те, чи є метою США послабити Росію до того стану, щоб вона більше не могла нападати на своїх сусідів – як раніше сказав глава Пентагону, Тейлор відповів, що нинішню позицію краще відображають слова президента Байдена.

“Президент зазначив, що ця мета – збереження демократичної, незалежної, суверенної, процвітаючої України, яка була би спроможна стримувати агресію і захищатися від подальшої агресії. Це означає, що ми маємо надавати фінансову допомогу, військову допомогу та зброю”, – зазначив дипломат.

Нагадаємо, 15 червня США оголосили новий пакет військової допомоги для України обсягом 1 мільярд доларів. Глава Пентагону підтвердив, що в новому пакеті будуть боєприпаси для реактивних систем залпового вогню і протикорабельні ракети Harpoon.

 

Зеленський: Переговори про закінчення війни не відбуваються виключно через позицію рф

16.06.2022 22:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508623-peregovori-pro-zakincenna-vijni-ne-vidbuvautsa-viklucno-cerez-rosiu-zelenskij.html

Переговори які мали б покласти край розв’язаній росією війні зараз не відбуваються виключно через позицію російської федерації.

Це розуміють лідери Франції, Румунії, Німеччини та Італії, які у четвер перебували в Україні, заявив Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.

«Усі лідери розуміють, чому зараз не відбуваються переговори щодо закінчення війни. Виключно через позицію росії, яка намагається тільки залякувати всіх у Європі та продовжувати руйнацію нашої держави. Не шукати шлях до миру – вони не хочуть. Це – агресор, він повинен визначитися передусім для себе, що війну треба завершувати», – зазначив Зеленський.

Водночас він наголосив, що українці продовжать боротися, поки не гарантують нашій державі повну безпеку і територіальну цілісність.

Як повідомлялося, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоганніс відвідали Україну та провели переговори з Володимиром Зеленським.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і знищують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіабомб і балістичних ракет.

 

Лавров заявив, що Росію влаштовувала переговорна позиція України

КАТЕРИНА ТИЩЕНКО — ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ 2022, 19:47. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/16/7352935/

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росію влаштовувала викладена Україною наприкінці березня переговорна позиція “як основа для роботи”.

Джерело: Лавров в інтерв’ю ТАСС

Деталі: Російський міністр заявив, що Україна наприкінці березня виклала на папері переговорну позицію, яка влаштовувала РФ як основа для роботи.

Однак із середини квітня у переговорах з Україною встановилася повна тиша, Київ не відповідає на пропозиції, поскаржився він.

За словами Лаврова, РФ буде готова укладати домовленості з Україною, якщо Київ “виявить розуміння їхньої необхідності”.

Крім того, глава МЗС Росії заявив, що РФ, як і раніше, твердо виходить з того, що ядерна війна не повинна бути розв’язана.

Він також сказав, що долю територій України, підконтрольних Києву, “складно передбачити”.

 

У Кремлі відреагували на візит Макрона, Драгі та Шольца до Києва

ІРИНА БАЛАЧУК — ЧЕТВЕР, 16 ЧЕРВНЯ 2022, 14:01. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/16/7352844/

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі сподіваються, що європейські лідери Франції, Італії та Німеччини під час свого візиту до Києва “спонукатимуть Зеленського реально подивитися на стан справ”.

Джерело: російське пропагандистське видання “РИА Новости”

Пряма мова Пєскова: “У Кремлі сподіваються, що Макрон, Драгі та Шольц у Києві не концентруватимуться на накачуванні України зброєю, бо це продовжить страждання людей”.

Деталі: Пєсков також припустив, що лідери європейських країн, ймовірно, обговорюватимуть тему зерна, оскільки Росії, за словами прессекретаря Путіна, “суть позиції України поки що не зрозуміла”.

Передісторія:

Вранці 16 червня лідери Франції, Німеччини та Італії прибули до Києва.

Невизначеність щодо візиту лідерів зберігалася до останнього. Увечері 15 червня західні ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що Макрон, Шольц і Драгі все ж планують разом їхати до Києва 16 червня, щоб продемонструвати підтримку Україні та обговорити її заявку на вступ до ЄС.

17 червня очікується висновок Єврокомісії щодо заявок України, Грузії та Молдови на вступ до ЄС.

Під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем’єра Італії Маріо Драгі та президента Румунії Клауса Йоганніса до Києва російський лідер Володимир Путін вирішив запустити ракети.

 

Франція, Німеччина, Італія і Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата в ЄС

16.06.2022 17:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508370-solc-pidtrimue-nadanna-ukraini-statusu-kandidata-v-es.html

Франція, Німеччина, Італія і Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата на членство у Євросоюзі.

Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив на пресконференції у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

 

Кандидатство України в ЄС може стати одним з ключових рішень початку ХХІ століття – Зеленський

16.06.2022 17:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508398-kandidatstvo-ukraini-v-es-moze-stati-odnim-z-klucovih-risen-pocatku-hhi-stolitta-zelenskij.html

Надання Україні статусу кандидата у члени ЄС може історично посилити свободу в Європі і стати одним з ключових європейських рішень першої третини нинішнього століття.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної з лідерами Франції, Німеччини, Італії та Румунії пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головним проявом нашої спільної і сильної позиції зараз може стати підтримка нашої інтеграції до ЄС. Сам хід історії Європи довів правильність позитивної відповіді ЄС на українські прагнення. Статус кандидата у члени Європейського Союзу для України може історично посилити свободу в Європі і стати одним з ключових європейських рішень першої третини 21 століття. Я вірю, що це рішення стане нашим спільним історичним успіхом», – підкреслив глава держави.

Зеленський запевнив, що українці розуміють, що шлях у ЄС– це дійсно шлях, а не один крок. Водночас він зазначив, що у цього шляху має бути початок.

Президент запевнив, що Україна готова працювати так, щоб держава трансформувалась у повноправного члена ЄС, наголосивши, що українці вже заслужили право встати на цей шлях і отримати статус кандидата.

Глава держави нагадав, зокрема, що згідно з опитуваннями більшість в усіх країнах Європи і загалом на континенті підтримує європейську інтеграцію України.

«Маємо історично найбільший рівень підтримки європейської інтеграції і Українським народом – це також дуже важливо», – додав він.

У той же час Зеленський зазначив, що росія хоче зламати Україну і Європу та показати нібито неефективність європейського об’єднання.

«Мета росії у цій війні – зламати Україну і через це зламати Європу в цілому. росія хоче показати, що європейське обʼєднання нібито не здатне бути ефективним і що європейські цінності не можуть спрацювати для захисту свободи. Ми можемо, а отже і повинні спільно зламати цей сценарій і довести, що Європа і надалі буде вільною, демократичною і обʼєднаною», – наголосив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоганніс перебувають з візитом в Україні, де вже відвідали Ірпінь Київської області та провели переговори з Володимиром Зеленським.

23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської Ради, одним із питань якого буде розгляд висновку Єврокомісії щодо заявки України на членство в ЄС та ухвалення рішення про надання їй статусу країни-кандидата.

 

росія шукає нові способи залякування Європи і не хоче миру — Зеленський

16.06.2022 17:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508385-rosia-sukae-novi-sposobi-zalakuvanna-evropi-i-ne-hoce-miru-zelenskij.html

Президент Володимир Зеленський заявив, що росія шукає нові способи, щоб залякати Європу та захопити більше української землі, і не хоче миру.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з лідерами Франції, Німеччини, Італії та Румунії у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава Української держави поінформував, що з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом вони “торкнулися сьогодні теми дипломатичних зусиль, які докладаються різними сторонами для того, щоб відновити мир”.

“Всі бачать, що єдиною перепоною для усіх цих зусиль є неготовність російської федерації до реальних дій, до реальних перемовин, спрямованих на відновлення миру. росія не хоче миру. Вона нічого не хоче, окрім війни. Прямо у ці хвилини, коли ми знаходимось тут, у Маріїнському палаці, російські війська продовжують жорстокий наступ на Донбасі, посилюють своє угруповування на Харківщині, укріплюють плацдарми на півдні нашої держави”, – сказав Зеленський.

Він додав, що держава-агресор повинна усвідомити, що мир не має альтернативи, і повинна почати шукати мир.

“А поки всі ми бачимо – і чули сьогодні, коли зазвучала сирена повітряної тривоги, що росія шукає тільки нових способів, щоб залякати Європу і захопити більше і більше нашої землі”, – сказав Президент.

За його словами, мета росії у цій війні – зламати Україну і через це зламати Європу в цілому.

“росія хоче показати, що європейське обʼєднання нібито не здатне бути ефективним, і що європейські цінності не можуть спрацювати для захисту свободи. Ми можемо, отже, і повинні, спільно зламати цей сценарій і довести їм, що Європа і надалі буде вільною, демократичною і, ще раз підкреслюю, що важливо, обʼєднаною”, – наголосив Зеленський.

​Як повідомляв Укрінформ, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули в Україну. Також у Київ прибув президент Румунії Клаус Йоганніс. Вони вже відвідали Ірпінь та провели переговори з Президентом Володимиром Зеленським.

 

Зеленський: Наша головна сила і найефективніша зброя – це обʼєднання

16.06.2022 17:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508366-zelenskij-nasa-golovna-sila-i-najefektivnisa-zbroa-ce-obednanna.html

Президент Володимир Зеленський вважає нинішній візит лідерів Франції, Німеччини, Італії та Румунії в Україну черговим доказом того, головною і найефективнішою зброєю в боротьбі з російською агресією є об’єднання.

Про це йдеться у заяві глави держави для представників ЗМІ, опублікованій заступником керівника Офісу Президента Андрієм Сибігою у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Друзі, ми цінуємо, що ви сьогодні з нами – саме зараз, напередодні рішень – історично важливих для всієї Європи. І дякую, що цей ваш візит почався з відвідування Ірпеня – ви на власні очі побачили, що робили російські окупанти в Україні. Цей візит чотирьох лідерів у Київ і наші переговори довели ще раз, що наша головна сила і найбільш ефективна зброя – це обʼєднання. Обʼєднання, від якого залежить все інше», – зазначив Зеленський.

Президент зауважив, що коли іноземні гості вже прибували на вокзал у Києві, пролунала сирена повітряної тривоги у більшості областей України. І це, на його думку, доводить, що росія не обирає, кому і коли погрожувати, а кому в Європі дарувати безпеку.

«російська агресія проти України – це агресія проти всієї обʼєднаної Європи, проти кожного з нас, проти наших спільних цінностей. І тільки обʼєднаною має бути і наша відповідь», – підкреслив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоганніс перебувають з візитом в Україні, де вже відвідали Ірпінь та провели переговори з Президентом Володимиром Зеленським.

 

Шольц вражений безглуздою та жахливою жорстокістю війни, яку веде росія

16.06.2022 16:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508321-solc-vrazenij-bezgluzdou-ta-zahlivou-zorstokistu-vijni-aku-vede-rosia.html

Канцлер ФРН Олаф Шольц вражений «безглуздою та жахливою» жорстокістю російських військових, свідчення якої він побачив у Ірпені Київської області.

Про це очільник німецького уряду заявив журналістам, повідомляє Укрінформ.

«Насильство є жахливим і безглуздим: в Ірпені зруйновані житлові будинки, зруйноване ціле місто, а не військова інфраструктура, постраждали безвинні мирні жителі. Це дуже багато говорить про жорстокість жахливої загарбницької війни, яку росія веде дуже брутально та без жодної поваги до людських життів», – підкреслив Шольц.

За його словами, цьому слід покрасти край, і партнери вживають заходів для цього, мобілізуючи наявні можливості з допомоги Україні, а також запроваджуючи санкції проти рф. В результаті це має привести до того, що солідарність міжнародної спільноти з українцями дозволить їм відбудувати свою державу, сказав канцлер.

Як повідомлялося, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччнини Олаф Шольц та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули в Україну. Також у Київ прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

 

Макрон — про Ірпінь: Ми побачили спустошене місто і клеймо варварства

16.06.2022 16:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3508286-makron-pro-irpin-mi-pobacili-spustosene-misto-i-klejmo-varvarstva.html

Президент Франції Еммануель Макрон переконаний, що Україна повинна мати змогу перемогти, захищаючи себе від російської агресії.

Про це Макрон написав у своєму Твіттері, додавши відео з Ірпеня, який він відвідав сьогодні в рамках візиту в Україну, передає Укрінформ.

“Ірпінь в Україні. Ми побачили спустошене місто і клеймо варварства. І героїзм також, українок і українців, які зупинили російську армію, коли вона наступала на Київ. Україна чинить опір. Вона повинна мати змогу перемогти”, – написав Макрон.

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччнини Олаф Шольц та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули в Україну. Також у Київ прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

У рамках візиту в Україну вони відвідали Ірпінь.

 

Президент Румунії закликав притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців

16.06.2022 14:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3508199-prezident-rumunii-zaklikav-pritagnuti-do-vidpovidalnosti-rosijskih-voennih-zlocinciv.html

Президент Румунії Клаус Йоганніс, який відвідав Ірпінь на Київщині, заявив про необхідність притягнути до відповідальності воєнних злочинців рф.

Про це він написав у Tвітері, передає Укрінформ.

«Я знову наполегливо закликаю до притягнення всіх російських злочинців до відповідальності міжнародним кримінальним правосуддям, яке Румунія повністю підтримує», – написав Йоганніс.

Він додав, що побачив велику людську трагедію в Ірпені.

«Немає слів, щоб описати неймовірну людську трагедію та жахливі руйнування, які ми бачили сьогодні в Ірпені», – зазначив Йоганніс.

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччнини Олаф Шольц та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули в Україну. Також у Київ прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

Європейські лідери відвідали Ірпінь, який на початку квітня був визволений від загарбників.

 

Макрон відзначив героїзм українців перед лицем російського варварства

16.06.2022 13:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3508137-makron-vidznaciv-geroizm-ukrainciv-pered-licem-rosijskogo-varvarstva.html

Президент Франції Еммануель Макрон під час відвідання Ірпеня Київської області відзначив героїзм українців перед лицем російського варварства.

Про це повідомляє французький телеканал BFMTV, передає Укрінформ.

«Ми всі бачили ці зображення спустошеного міста, яке водночас є містом-героєм, адже саме тут українці зупинили російську армію, яка наступала на Київ. Тож треба уявити героїзм армії, а також українського населення», – наголосив Макрон.

Французький лідер, який відвідує Ірпінь разом із президентом Румунії, канцлером Німеччини та прем’єр-міністром Італії, сказав, що вони «приїхали, аби засвідчити нашу повагу».

Він також зазначив, що «маємо перші сліди воєнних злочинів». За словами Макрона, щодо розслідування цих злочинів Франція тісно співпрацює з Україною.

“Я дякую французьким жандармам, експертам, слідчим, які з перших днів були залучені разом з українськими експертами”, – сказав президент Франції.

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччнини Олаф Шольц та прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули в Україну. Також у Київ прибув президент Румунії Клаус Йоганніс.

 

У Києві прем’єр-міністри Албанії та Чорногорії відвідали виставку “Рятуючи майбутнє”

16.06.2022 11:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3508036-u-kievi-premerministri-albanii-ta-cornogorii-vidvidali-vistavku-ratuuci-majbutne.html

У Києві прем’єр-міністри Албанії та Чорногорії Еді Рама і Дрітан Абазович відвідали виставку Укрзалізниці “Рятуючи майбутнє”.

Як передає Укрінформ, про це Акціонерне товариство “Укрзалізниця” повідомляє в Телеграмі.

В Укрзалізниці зазначили, що в Києві після переговорів з Президентом Володимиром Зеленським прем’єр-міністри Албанії та Чорногорії відвідали відвідали виставку “Рятуючи майбутнє”.

“Наприкінці візиту прем’єр-міністри завітали на виставку Укрзалізниці “Рятуючи майбутнє”, щоб на власні очі побачити, як проходила евакуація на залізниці з початком великої війни, та отримати невеликий сувенір від залізниці на пам’ять”, – ідеться в повідомленні.

В Укрзалізниці висловили вдячність урядам Албанії, Чорногорії та Північної Македонії, які одностайно підтримують надання Україні статусу кандидата до Європейського союзу.

Як повідомляв Укрінформ, 15 червня Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем‘єр-міністрами Республіки Албанія Еді Рамою та Чорногорії Дрітаном Абазовичем.

 

Прем’єр-міністр Японії пообіцяв продовжити підтримувати Україну

16.06.2022 08:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3507917-premerministr-aponii-poobicav-prodovziti-pidtrimuvati-ukrainu.html

Прем’єр-міністр Японії Кісіда Фуміо, висловлюючи політику свого уряду, знову пообіцяв підтримувати Україну через російське вторгнення в країну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NHK.

Кісіда Фуміо заявив, що росія заплатить високу ціну за порушення міжнародного права своїм вторгненням в Україну.

«Ми повинні показати, що будь-які дії, які порушують міжнародне право, матимуть високу ціну. Ми рішуче змінили нашу політику щодо росії. Ми працюємо разом з іншими країнами G7 та більш ширшою міжнародною спільнотою для запровадження проти росії жорстких санкцій», – зазначив він.

Кісіда Фуміо запевнив, що Японія продовжить намагатися привести позицію країн Азії у відповідність до поглядів G7.

Він також пообіцяв різко зміцнити оборонний потенціал Японії та вивести японо-американський альянс на більш високий рівень, а також докладати зусиль для створення вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону разом із країнами-однодумцями.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Японії Кісіда Фуміо 19 травня заявив, що Токіо надасть Україні додаткову фінансову допомогу у розмірі 300 млн доларів.

Уряд Японії 27 травня надав екстрену грантову допомогу на суму 166 млн доларів для гуманітарної підтримки України.

Минулого тижня посол України в Японії Сергій Корсунський заявив про укладання додаткової угоди про збільшення суми допомоги Україні на 500 млн доларів.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 107

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua