Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 21.04.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 21.04.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

58 доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру ККБ

Втягнення дітей у війну, постаті героїв, нагородження, обмін

З’являються нові дані про втягнення українських дітей у війну. Такі випадки зафіксовані Офісом генпрокурора. Про це у Фейсбуці повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова: «Це війна росії проти українських дітей та із залученням українських дітей… Росія нищить наших дітей і… втягуючи їх у збройний конфлікт. Вона труїть їхні душі та змушує брати опосередковану участь у зборі чи передачі військової інформації окупантам, транспортуванні зброї тощо. Наразі ми зафіксували участь 8 дітей у таких діях».

Головнокомандувач ЗС України звертає увагу на наших героїв, які щодня віддають життя за нас і всю цивілізовану планету Земля. Валерій Залужний оприлюднив імена двох загиблих воїнів 503-го окремого батальйону морської піхоти на своїй сторінці у Фейсбук: «Подивіться в обличчя тим, чиї імена вже можна назвати. Богдан Вацик, 29 років, сержант 503-го окремого батальйону морської піхоти. Родом з Волині, у війську — з 2010 року. Зниклий безвісти. Був поранений, потрапив в оточення під час бою 9 березня поблизу селища Верхньоторецьке на Донеччині.

Ігнат Калафатов, 20 років, матрос 503-го окремого батальйону морської піхоти. Загинув у бою поблизу селища Верхньоторецьке Донецької області. Запам’ятався побратимам гарним бійцем, який не розлучався на спостережному пості з трубою розвідника — найперше вважав її зброєю, а не автомат. Нагороджений Орденом «За мужність» 3 ступеня», – повідомив Залужний, додавши, що в інтерв’ю Reporters український захисник розповів про плани після перемоги зробити пропозицію дівчині і одружитися.

«В очах наших воїнів – відвага і гідність. Спокійна впевненість людей, які воюють за своє. Ціна свободи висока. Вічна пам’ять загиблим! Уклін і шана живим!», – зазначив Головнокомандувач.

Нагородження. Присвоєно звання «Герой України» п’яти військовослужбовцям, усім – посмертно. Відповідний указ №264/2022 опублікований на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

Зокрема, звання “Герой України” з удостоєнням ордена “Золота Зірка” прсивоєно “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі” полковнику Олександру Григор’єву, солдату Роману Марценюку, капітану Єгору Середюку, майстер-сержанту Олександру Цюпаку та солдату Миколі Цюрику.

Доба обміну. Як повідомила віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук, це вже другий обмін полоненими за один тиждень. Звільнено 19 осіб, зокрема поранених: “Відбувся черговий обмін полоненими. Цього разу серед звільнених є поранені, і це дуже важливо. Адже тепер вони зможуть отримати повноцінне лікування та пройти курс реабілітації».

Президент України у звернені до парламентарів Португалії оприлюднив кількість деокупованих населених пунктів: «За 57 днів повномасштабної війни ми звільнили близько тисячі населених пунктів України, які були захоплені росією, загарбниками, проте кількість окупованих міст і громад ще значно більша».

Блокадний Маріуполь: смерть письменника Сергія Бурова, псевдоперемога Шойгу, звернення Байдена, масові приховані захоронення

Блокадний Маріуполь реально став святим місцем українства і світової спільноти, бо кожну добу рятує Україну і світ своїми життями. Маріупольці і захисники міста гинуть, а операція з їхнього врятування затягується.

Намагаючись врятуватися від гніву кремлівського карлика, його посіпаки доповідають про неіснуючі перемоги – Шойгу відрапортував про «взяття» Маріуполя.

Путінці намагаються приховати місця злочинів.

Санкційна пастка та розуміння необхідності глобального ембарго й ізоляції рф

Перед Україною передусім і цивілізованим світом загалом вималювалася реальна геостратегічна пастка, коли санкції проти путінства на короткому часовому проміжку стають елементом тріумфу москви. Санкційні обмеження в такому вигляді, як зараз, впливають на цінові показники ринків (продукти харчування, ліс, нафта, газ, вугілля тощо), що призводить до зростання цін і в результаті путінці отримують більше доходів, ніж раніше, як в першому кварталі 2022 р. – «недавно РФ відзвітувала про рекордний прибуток за перший квартал 2022 року – 58,2 млрд дол.».

Для того, щоб санкції повноцінно запрацювали і мали визначену результативність, необхідно ввести комплекс заходів і передусім – повне ембарго на постачання енергоносіїв

Наше завдання – зробити так, щоб рф взагалі втратила можливості збагачуватися  через агресію в Україні. Цією проблемою системно займаються в Україні і про це ще недавно говорила Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Ця позиція обґрунтована Президентом в відеозверненні до Світового банку, де він виклав першочергові кроки для зупинки агресій рф.

Органічна деколонізація українського суспільства

Органічна масовість ініціатив українських громад звільнитися остаточно від символів, назв, атрибутів радянського колоніального ярма вказує на те, що суспільство зрештою подолало ментальну залежність від «старшого брата» і завершує етап самоідентифікації.

Очевидно, що процес комплексного очищення від ментально-культурних засад радянщини має продовжувати держава, переглядаючи всі культурні, мистецькі, літературні, освітні, топонімічні, конфесійні тощо кейси, де явно чи приховано присутній «рускій мір».

Депортація, розселення, трудові табори, тимчасові пересенці

Героїзація в росії, незалежно від історичного часу і назви країни, традиційно базувалася на брехливій міфологізації подій і особистостей. Зараз ця лінія шовіністичного патріотизму набула абсолютних негативних величин – героями оголошуються визнані світом вбивці, мародери, ґвалтівники. Таким чином ми спостерігаємо на росії тріумф терористичного варварства, яке є нагальною загрозою для цивілізованого світу.

Для України ще однією проблемою і загрозою одночасно є поневолення більш як пів мільйона українців, яких путінці мають намір розселяти по росії і перетворювати на «рускіх».

До того ж, держава має розробити програму комунікацій з середовищами українських біженців, які через війну опинилися за кордоном. Вони потребують підтримки з оюдного боку, і захисту від можливих впливів та дискредитацій путінців – з другого.

Українські резонанси глобального світу

Глобальний світ в цю добу продовжив естафету солідарності з Україною.

Латвійські законодавці визнали геноцидом військову агресію РФ проти України, також у Латвії позбавлятимуть громадянства за підтримку вторгнення росії в Україну.

Польща доводить Німеччині нагальність поставок в Україну важкої зброї. США лідирують у збройних поставках до нашої країни.

І ще одна перемога – ЮНЕСКО відмінило свою чергову сесію в Казані у зв’язку з агресією путінців.

 

Маркери комунікаційно-контентних резонансів

 

Венедіктова розповіла, як рашисти втягують українських дітей у війну на своєму боці

22.04.2022 04:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3464145-venediktova-rozpovila-ak-rasisti-vtaguut-ukrainskih-ditej-u-vijnu-na-svoemu-boci.html

Офіс генпрокурора зафіксував вісім випадків втягнення росією українських дітей у війну проти нашої держави.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

«Це війна росії проти українських дітей та із залученням українських дітей… Росія нищить наших дітей і… втягуючи їх у збройний конфлікт. Вона труїть їхні душі та змушує брати опосередковану участь у зборі чи передачі військової інформації окупантам, транспортуванні зброї тощо. Наразі ми зафіксували участь 8 дітей у таких діях», – написала Венедіктова.

За її словами, це є прямим порушенням вимог ст. 38 Конвенції ООН про права дитини.

Очільниця ОГП поінформувала про ці випадки.

Зокрема, на Харківщині 12-річний підліток за допомогою інтернету та Телеграм-каналів надсилав інформацію про розташування техніки, блокпостів та військових ЗСУ з наміром отримати за це грошову винагороду. Аналогічний факт був зафіксований у Луганській області, зазначила Венедіктова.

У Чернігівській області під час захоплення одного із сіл неповнолітній місцевий мешканець отримав від представників збройних сил рф завдання проводити розвідку позицій ЗСУ.

«А щоб продемонструвати прихильність та підтримку окупантам, пов’язав на руці та нозі червоні пов’язки та робив разом з ними обхід території села. При цьому 16-річний хлопець «наводив» ворогів на помешкання, власники яких мають стосунок до правоохоронних органів чи військових підрозділів України та володіють зброєю», – уточнила генпрокурор.

Також, як зазначила Венедіктова, цей підліток показував ворогам, де можна розжитися харчами, тютюном та алкоголем. Наразі підліток затриманий і з ним працюють органи досудового розслідування України.

17-річний мешканець Харківщини поширював через Ютуб-канал хвалебні матеріали на підтримку дій загарбника в Україні.

«А в одній із західних областей України троє школярів, заради розваги, телефонували випадково вибраним абонентам з пропозицією встановлення так званих «міток». За оперативного реагування спецслужб учні були негайно викриті», – заявила генпрокурор.

Окремо вона поінформувала, що, за українським законом, відповідальність за такі вчинки дітей несуть у тому числі батьки, і їхнє завдання – пильнувати і вберігати їх від цього.

«Але згубний вплив і дії рф в процесі, який ми нині спостерігаємо – надважливий фактор, і ми разом маємо захистити наших дітей від інфікування російським злочинним режимом і втягування у війну», – зазначила вона.

Окремо Венедіктова розповіла, що у фокусі ювенальних прокурорів – діти-жертви і діти в конфлікті із законом.

«Під час війни, яку розв‘язала рф на нашій землі – вже постраждали більше 584 дітей, 208 із них вбиті загарбниками. І це тільки ті дані, які ми можемо офіційно підтвердити. Скільки їх у блокадному Маріуполі та на окупованих територіях – страшно навіть уявити», – констатувала Венедіктова.

 

Залужний розповів про двох загиблих морських піхотинців

22.04.2022 05:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3464151-zaluznij-rozpoviv-pro-dvoh-zagiblih-morskih-pihotinciv.html

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний оприлюднив імена двох загиблих воїнів 503-го окремого батальйону морської піхоти.

Про це він повідомив на своїй сторінці Фейсбук, передає Укрінформ.

«Подивіться в обличчя тим, чиї імена вже можна назвати. Богдан Вацик, 29 років, сержант 503-го окремого батальйону морської піхоти. Родом з Волині, у війську — з 2010 року. Зниклий безвісти. Був поранений, потрапив в оточення під час бою 9 березня поблизу селища Верхньоторецьке на Донеччині.

Ігнат Калафатов, 20 років, матрос 503-го окремого батальйону морської піхоти. Загинув у бою поблизу селища Верхньоторецьке Донецької області. Запам’ятався побратимам гарним бійцем, який не розлучався на спостережному пості з трубою розвідника — найперше вважав її зброєю, а не автомат. Нагороджений Орденом «За мужність» 3 ступеня», – повідомив Залужний, додавши, що в інтерв’ю Reporters український захисник розповів про плани після перемоги зробити пропозицію дівчині і одружитися.

«В очах наших воїнів – відвага і гідність. Спокійна впевненість людей, які воюють за своє. Ціна свободи висока. Вічна пам’ять загиблим! Уклін і шана живим!», – зазначив Головнокомандувач.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення. США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

 

Зеленський присвоїв звання Героя України п’ятьом військовим посмертно

21.04.2022 21:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3463958-zelenskij-prisvoiv-zvanna-geroa-ukraini-pati-vijskovim-posmertno.html

Президент Володимир Зеленський присвоїв звання «Герой України» п’яти військовослужбовцям, усім – посмертно.

Відповідний указ №264/2022 опублікований на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

Зокрема, звання “Герой України” з удостоєнням ордена “Золота Зірка” прсивоєно “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі” полковнику Олександру Григор’єву, солдату Роману Марценюку, капітану Єгору Середюку, майстер-сержанту Олександру Цюпаку та солдату Миколі Цюрику.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

 

Другий обмін за тиждень: 19 українців врятовано з російського полону

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 15:12. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341136/

Українська влада провела другий обмін полоненими за один тиждень, врятувавши з полону 19 українців, в тому числі поранених.

Джерело: віце-прем’єр-міністерка Ірина Верещук

Пряма мова Верещук: “Відбувся черговий обмін полоненими.

Цього разу серед звільнених є поранені, і це дуже важливо. Адже тепер вони зможуть отримати повноцінне лікування та пройти курс реабілітації.

Принагідно дякую Президенту Зеленському за постійну особисту залученість до процесу обміну полоненими”.

Деталі: Серед 19 звільнених з полону українців, десятеро є військовослужбовцями Збройних сил України, зокрема два офіцери.

Решта дев’ять – цивільні.

Передісторія:

У вівторок цього тижня 19 квітня українська влада здійснила п’ятий за ліком обмін полоненими, врятувавши 76 українців. Із них 60 були військовими ЗСУ, а решта цивільними.

14 квітня українська влада провела четвертий обмін військовополоненими у форматі “30 на 30”. 1 квітня Україна провела обмін у форматі “86 на 86” військових, повернувши зокрема 15 з них військовослужбовиць.

24 березня українська влада провела обмін військовополоненими у форматі 10 на 10. Крім того, врятували захоплених російськими окупантами 19 членів екіпажу рятувального судна “Сапфір”. Також раніше українська влада проводила обмін 9 російських строковиків на полоненого мера Мелітополя Івана Федорова, якого викрали 11 березня.

Відомо також про обміни, які проводили за рішенням військового керівництва, зокрема на початку війни 1 березня на Сумщині поміняли полоненого командира російських окупантів на 5 бійців територіальної оборони. 15 квітня на Херсонщині військове командування поміняло 5 українських захисників на 4 полонених російських окупантів.

Крім того, українська влада готова до будь-якого формату обміну полоненими чи навіть повернення трупів загиблих солдатів окупаційних військ РФ в обмін на цивільних осіб та військових, які опинилися заблоковані російськими військами на “Азовсталі” в Маріуполі. Віктор Медведчук звертався до свого кума з проханням обміняти його на захисників і жителів Маріуполя.

 

За 57 днів повномасштабної війни ЗСУ звільнили понад тисячу населених пунктів – Зеленський

21.04.2022 20:13.

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3463916-za-57-dniv-povnomasstabnoi-vijni-zsu-zvilnili-ponad-tisacu-naselenih-punktiv-zelenskij.html

Із початку повномасштабного вторгнення українська армія звільнила від російських загарбників понад тисячу населених пунктів, однак кількість досі окупованих більша.

Про це Президент Володимир Зеленський розповів у відезверненні до парламенту Португалії, яке транслювалося в ефірі телемарафону, повідомляє Укрінформ.

«За 57 днів повномасштабної війни ми звільнили близько тисячі населених пунктів України, які були захоплені росією, загарбниками, проте кількість окупованих міст і громад ще значно більша», – сказав глава держави.

Він підкреслив, що російські війська не припиняють обстрілів і бомбардувань українських міст, знищують житлові квартали, будь-яку цивільну інфраструктуру, підривають склади з продовольством, школи, лікарні, церкви, університети.

Як повідомлялось, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

 

У заблокованому Маріуполі помер його почесний житель – письменник і краєзнавець Сергій Буров

21.04.2022 13:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3463499-u-zablokovanomu-mariupoli-pomer-jogo-pocesnij-zitel-pismennik-i-kraeznavec-sergij-burov.html

У заблокованому російськими загарбниками Маріуполі помер його почесний житель – письменник, історик, краєзнавець, кінематографіст Сергій Буров, якому було 84 роки.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила Маріупольська міська рада і опублікувала його фотографію.

«У Маріуполі померла людина-легенда Сергій Буров. Почесний громадянин міста, історик, краєзнавець, письменник, кінематографіст. Сергій Давидович присвятив своє життя історії рідного Маріуполя. Він жив Маріуполем і помер разом із ним. В окупованому та обстрілюваному. Де не тільки знищують будинки, що пережили дві світові війни, а й історію та культуру нашого міста», – йдеться у повідомленні.

Сергій Буров (народився3.07.1937 р) – почесний житель Маріуполя, письменник і автор багаторічного циклу передач «Маріуполь. Минуле», який нараховує близько тисячі випусків. Це справжній телевізійний літопис, який включає в себе оповіді про видатних маріупольців, митців, літераторів, музикантів та про різні історичні періоди, які бачили вулиці Маріуполя.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу. Місто продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, та мотострілки.

 

Зеленський про військову деблокаду Маріуполя: “Ми готуємося, але потрібна зброя”

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 18:58 УП

https://www.pravda.com.ua/news/

Президент Володимир Зеленський вважає, що деблокувати Маріуполь можна дипломатичним або ж військовим шляхом і Україна до цього готується, але потрібна відповідна зброя від міжнародних партнерів.

Джерело: Зеленський під час спілкування зі ЗМІ за підсумками візиту прем’єрів Іспанії та Данії

Пряма мова: “Розблокування міста Маріуполі, як і інших міст, а їх, на жаль, в Україні багато.

Розблокування міста Маріуполь можливе кількама шляхами. Є військовий шлях. До нього треба готуватися, і ми готуємось бути потужними, і тут потрібна допомога наших партнерів. Самим нам складно. Нам потрібна відповідна зброя”.

Деталі: За словами президента, була пропозиція обміну, хоча б поранених на поранених. Він додав, що на “Азовсталі” приблизно 400 поранених українських військових.

Глава держави додав, що українська влада на постійному контакті з українськими бійцями.

Що було раніше: Міністр оборони РФ Сергій Шойгу наплів президенту країни-агресора Володимиру Путіну про “звільнення Маріуполя”, але потім додав, що у місті залишаються “понад дві тисячі” українських захисників.

Довідково: Попри те, що більша частина міста захоплена окупантами, українські військові чинять опір та звітують про ліквідацію росіян.

Зокрема, полк “Азов” повідомив, що за останні дві доби знищив три танки, 2 БМП та БТР.

Нагадаємо:

Маріуполь із 1 березня перебуває в облозі. 12 квітня частина морських піхотинців змогла прорватися з заводу імені Ілліча до представників полку “Азов” на заводі “Азовсталь”, частина ж потрапила в полон.

20 квітня стало відомо, що морпіхи та “Азов” врятували пів тисячі бійців із порту Маріуполя.

19 квітня Міноборони Росії щонайменше втретє запропонувало українським захисникам, які перебувають на “Азовсталі”, скласти зброю та здатися.

Російська армія завдає ударів по “Азовсталі” надважкими авіабомбами. 19 квітня заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар (“Калина”) повідомив, що завод “Азовсталь” знищений практично повністю, бійці витягують людей із-під завалів.

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави терміново провести “екстракцію” з Маріуполя – вивезти кілька сотень військових і цивільних з “Азовсталі” у безпечне місце, аби врятувати від росіян.

 

Маріуполь: окупанти бомбардують й обстрілюють “Азовсталь” 

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 17:50. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341180/

У Маріуполі російські окупанти здійснюють бомбардування та обстріли території заводу “Азовсталь”, де перебувають цивільні, а також влаштували стрілянину в іншому районі міста.

Джерело: військовослужбовці полку “Азов” в коментарі УП, радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко

Пряма мова Андрющенка: “Маріуполь на зараз. Прямо зараз відбувається бомбардування та обстріл території Азовсталі.

У той самий час відбуваються бої в районі трамвайного депо, що знаходиться на значній відстані від території Азовсталі.

Це просто для розуміння “зелених коридорів для Азовсталі” та “перемоги Путіна над Маріуполем”.

Деталі: На переконання Андрющенка, росіяни запланували знищення всіх, хто переховується на “Азовсталі”.

Урятувати людей, на його думку, можна лише, якщо втрутяться іноземні партнери та нададуть гарантії безпеки для евакуації.

Передісторія:

21 квітня російська влада показала відеозапис, на якому міністр оборони РФ Сергій Шойгу нібито сидить із російським президентом Володимиром Путіном, щоби відрапортувати про успішне захоплення Маріуполя. Путін порадив не брати “Азовсталь” штурмом, а взяти захисників і цивільних в облогу.

Зеленський відреагував, що російські окупанти контролюють значну частину міста, але не взяли місто остаточно під свій контроль.

20 квітня Україні вдалося вивезти частину людей в 4 евакуаційних автобусах із Маріуполя.

Міністерство оборони Великої Британії застерегло, що російські військові намагатимуться досягти будь-якої перемоги Дня перемоги 9 травня. У їхні плани може входити оточення і знищення захисників Маріуполя та цивільних, які переховуються в останніх цілих бункерах.

 

Зеленський відреагував на слова Шойгу про “захоплення Маріуполя”

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 17:44. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341178/

Президент Володимир Зеленський відреагував на заяву російського міністра про нібито взяття Маріуполя. За словами президента, йому не відомо, що розповідає російський чиновник, але на “Азовсталі” заблоковані українські бійці, які все ще тримають там оборону.

Джерело: Зеленський під час спілкування зі ЗМІ за підсумками візиту прем’єрів Іспанії та Данії

Пряма мова: “Мені не відомо, що повідомив росіянам міністр оборони Російської Федерації. Я знаю, що більшу частину Маріуполя вони давно захопили. Ми з вами це прекрасно знаємо. Є частина нашого міста, де знаходяться наші військові, які там залишилися, і поки що вони там залишаються…

Ситуація складна. Ситуація погана. З вчорашнього дня вона практично не змінилася.

Заблоковані декілька тисяч людей: наших військових, а також цивільних, які поруч з ними. Це в основному жінки та діти, а також десь біля 120 тисяч, по нашим розрахункам, заблоковані вцілому в Маріуполі мирних жителів”.

Деталі: Зеленський зазначив, що українська сторона постійно працює над організацією гуманітарних коридорів, проте росіяни почали блокувати цей процес.

За словами президента, була пропозиція обміну, хоча б поранених на поранених. Він додав, що на “Азовсталі” приблизно 400 поранених українських військових.

Зеленський розповів, що РФ отримала такі сигнали і українські військові, зокрема, “Азов”, про це також знають.

Глава держави додав, що українська влада на постійному контакті з українськими бійцями.

Зеленський вважає, що розблокувати Маріуполь можливо двома способами: військовим і дипломатичним.

Для військового українцям потрібна допомога партнерів, а саме зброя, бо сама Україна не впорається, а щодо дипломатичного, то Україна передала РФ усі пропозиції, зокрема, щодо залучення Туреччини, але не отримала відповіді.

Що було раніше: Міністр оборони РФ Сергій Шойгунаплів президенту країни-агресора Володимиру Путіну про “звільнення Маріуполя”, але потім додав, що у місті залишаються “понад дві тисячі” українських захисників.

Довідково: Попри те, що більша частина міста захоплена окупантами, українські військові чинять опір та звітують про ліквідацію росіян.

Зокрема, полк “Азов” повідомив, що за останні дві доби знищив три танки, 2 БМП та БТР.

Нагадаємо:

Маріуполь із 1 березня перебуває в облозі. 12 квітня частина морських піхотинців змогла прорватися з заводу імені Ілліча до представників полку “Азов” на заводі “Азовсталь”, частина ж потрапила в полон.

Російська армія завдає ударів по “Азовсталі” надважкими авіабомбами. 19 квітня заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар (“Калина”) повідомив, що завод “Азовсталь” знищений практично повністю, бійці витягують людей із-під завалів.

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави терміново провести “екстракцію” з Маріуполя – вивезти кілька сотень військових і цивільних з “Азовсталі” у безпечне місце, аби врятувати від росіян.

20 квітня стало відомо, що морпіхи та “Азов” врятували пів тисячі бійців із порту Маріуполя.

19 квітня Міноборони Росії щонайменше втретє запропонувало українським захисникам, які перебувають на “Азовсталі”, скласти зброю та здатися.

 

Байден закликав путіна забезпечити гуманітарні коридори з Маріуполя

21.04.2022 18:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3463857-bajden-zaklikav-putina-zabezpeciti-gumanitarni-koridori-z-mariupola.html

Президент США Джо Байден закликав кремлівського лідера путіна забезпечити гуманітарні коридори для виведення мирних жителів і поранених з Маріуполя, підкресливши, що так зробив би кожний лідер у такій ситуації.

Про це Байден заявив під час виступу в четвер у Білому домі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Він (путін – ред.) повинен дозволити встановити гуманітарні коридори, щоби вивести людей з того металургійного комбінату та інших місць з-під завалів», – заявив президент Байден.

Він підкреслив, що «так вчинив би будь-який глава держави за таких обставин».

Водночас, глава Білого дому поставив під сумнів заяви російської сторони про те, що вони взяли під контроль місто.

«Немає жодних доказів того, що Маріуполь повністю захоплений», – зауважив президент США.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна розглядає два можливі шляхи для розблокування міста Маріуполь – військовий і дипломатичний.

 

Арестович каже, що загроза втрати Маріуполя відступила

22.04.2022 02:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3464111-arestovic-kaze-so-zagroza-vtrati-mariupola-vidstupila.html

Радник глави Офісу Президента Олексій Арестович вважає, що загроза втрати контролю української влади над Маріуполем відступила.

Таку думку Арестович висловив в ефірі «Фейгін Live», передає Укрінформ.

«Вони (путін та шойгу – ред), дурні, оголосили про бої в Маріуполі, до того, ж більш результативні для української сторони, бо російських військ стало менше. У вилазки будуть ходити наші та лупашити їх із потрійним задоволенням, а це означає, що безпосередня загроза втрати Маріуполя відступила, бо військ не вистачить його доштурмувати. Вони будуть постійно отримувати по «сопатці», кожен Божий день. Про це буде знати увесь світ, а вони, дурні, вже заявили про взяття Маріуполя. А як захопили, якщо ось вам обгоріла техніка, вбиті, полонені ваші у «захопленому» Маріуполі». А бомбити стратегічними бомбардувальниками вже «взятий» Маріуполь точно складно», – сказав Арестович.

За його даними, нині рф не має такої кількості військ, щоб оточити «Азовсталь». Для цього ворогу потрібно у два-три рази більше сил.

Радник глави ОП також прокоментував відео зустрічі путіна та шойгу, на якій президент рф наказав скасувати штурм міста. «Що найбільш незвичайне в цій картинці у якості відсутності звичайного? Шойгу у цивільному одязі», – підкреслив він. На думку Арестовича, те, що міністр оборони рф на цій зустрічі у такому вигляді означає зміну тональності війни. «Тобто, це демонстрація миролюбних намірів. Або принаймні готовність до конструктиву», – припустив він.

Як повідомлялося, путін назвав штурм промислової зони заводу «Азовсталь» у Маріуполі недоцільним та наказав главі шойгу скасувати його і встановити блокаду. Путін також дав доручення вкотре запропонувати оточеним скласти зброю, гарантуючи життя, гідне поводження відповідно до міжнародно-правових актів, кваліфіковану медичну допомогу пораненим.

Раніше командир 36-ї окремої бригади морської піхоти майор Сергій Волинський, який захищає Маріуполь, звернувся до світових лідерів з проханням вивезти бійців та мирних жителів на територію третьої держави. Він повідомив, що серед бійців – понад 500 поранених. Крім того, на заводі «Азовсталь» перебувають сотні цивільних. При цьому заступник командира полку «Азов» капітан Святослав Паламар заявляв, що захисники Маріуполя вважають неприйнятною пропозицію росії роззброїтися і здатися в полон. Натомість вони готові під гарантії третьої сторони евакуюватися зі стрілецькою зброєю, забравши поранених і тіла загиблих.

 

Із супутника зафіксували братську могилу маріупольців у Мангуші завдовжки 300 метрів

ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 18:41. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341192/

Журналісти дістали супутникові знімки братської могили в Мангуші, в якій російські окупанти поховали загиблих маріупольців.

Джерело: “Схеми” з посиланням на супутникові знімки Maxar Technologies і слова радника мера Маріуполя Петра Андрющенка

Деталі: На знімках із супутника видно появу траншеї завдовжки 300 метрів наприкінці березня поблизу села Мангуш.

23 березня на супутнику траншеї не було, а 29 березня вже з’явились перші візуальні ознаки масового поховання.

9 квітня супутник зафіксував, що земля в траншеї була частково прикопана, а сама довжина збільшилась.

Андрющенко розповів журналістам, що російські окупанти збирають тіла загиблих маріупольців з вулиць, і завозять до промзон до великих холодильних камер. Потім їх пакують у пакети і кидають у братські могили за містом.

Пряма мова Андрющенка: “Я так розумію, що вони масово саме туди звозять. Вже тепло – і ви розумієте, що з трупами… Почати (транспортування – ред.) вони повинні були з кінця березня.

Скільки і як їх порахувати – ми не знаємо. Там тисячі мають бути… Але нарешті ми з’ясували, куди вивозять хоча б частину загиблих з Маріуполя”.

Деталі: “Схеми” наголошують, що довжина братської могили біля церкви в Бучі – 14 метрів, тоді як масове поховання маріупольців у Мангуші простягається на 300 метрів. У цьому масовому похованні в Бучі знайшли тіла 70 людей.

Передісторія:

Андрющенко повідомив, що тіла загиблих маріупольців масово завозять у братські могили за містом, зокрема в Мангуш.

19 квітня стало відомо, що російські окупанти у Маріуполі намагаються “легалізувати” захоронення тіл мирних жителів, збирають дані про загиблих і зниклих маріупольців, також вони контролюють у соцмережах групи з пошуку рідних.

Станом на другу половину дня 21 квітня, російські окупанти продовжували бомбардувати та обстрілювати територію “Азовсталі” в Маріуполі, де переховуються захисники та цивільні.

У підвалах Маріуполя 20 квітня померла від виснаження 91-річна єврейка, яка пережила нацистську окупацію в часи Другої світової війни.

Російські окупанти примушують цивільне населення під загрозою розстрілу  носити білі стрічки на рукавах так само, як і вони. Таким чином росіяни намагаються спровокувати українців розстрілювати цивільних у Маріуполі.

 

Росіяни масово ховають убитих маріупольців у Мангуші – радник мера 

ІРИНА БАЛАЧУК — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 12:23  УП

Російські загарбники облаштували кілька братських могил у селі Мангуш, куди вантажівками звозять тіла убитих маріупольців.

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram

Пряма мова Андрющенка: “Маріуполь. На зараз. Військові злочини. В результаті довгого пошуку та ідентифікації місць масового захоронення загиблих маріупольців нами встановлено факт облаштування та масового поховання загиблих маріупольців в с. Мангуш.

В районі об’їзної дороги окупанти облаштували декілька братських могил розміром до 30 метрів кожна і вантажівками звозять тіла загиблих, фактично просто скидаючи їх насипом”.

Деталі: Радник мера зазначив, що всі тіла поміщені в пластикові пакети, що вкотре підтверджує раніше озвучену владою інформацію, що окупанти накопичують тіла загиблих в іншому місці – в районі промзони в Маріуполі.

Андрющенко підкреслив, що це “прямий доказ військових злочинів і намагання їх приховати”.

Він також опублікував супутникові знімки братських могил.

Передісторія:

19 квітня стало відомо, що російські окупанти у Маріуполі намагаються “легалізувати” захоронення тіл мирних жителів, збирають дані про загиблих і зниклих маріупольців, також вони контролюють у соцмережах групи з пошуку рідних.

 

Прибутки рф можуть перевищити минулорічні, якщо не запровадити ембарго на енергоносії – Єрмак

21.04.2022 19:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3463885-pributki-rf-mozut-perevisiti-minuloricni-akso-ne-zaprovaditi-embargo-na-energonosii-ermak.html

Україна наполягає на повному ембарго російської нафти і газу, інакше прибутки росії від експорту енергоносіїв перевищать минулорічні надходження.

Про це розповів керівник офісу Президента Андрій Єрмак під час презентації Плану дій щодо посилення санкційного тиску на рф, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Навіть сьогодні при існуючій ситуації очікувана сума прибутків (росії – ред.) за енергоносії, за нашою інформацією, якщо ембарго не буде введено, перевищить надходження за минулий рік», – сказав він.

У цьому зв’язку Єрмак підкреслив, що на першому місці за пріоритетністю в посиленні санкційного тиску на росію є введення ембарго на нафту і газ.

«Головна мета санкцій – це примусити росію припинити цю жахливу війну», – наголосив очільник ОП.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 29 березня оголосив про створення при ОП групи експертів, які аналізуватимуть вплив застосованих проти російської федерації санкцій. З українського боку групу очолює керівник ОП Андрій Єрмак, з міжнародного – колишній посол США у рф Майкл Макфол.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

 

«Санкційна група» напрацювала план з 10 кроків для посилення тиску на росію – Єрмак

21.04.2022 19:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3463898-sankcijna-grupa-napracuvala-plan-z-10-krokiv-dla-posilenna-tisku-na-rosiu-ermak.html

Експерта група при Офісі Президента пропонує ввести повне ембарго на російський газ та нафту, визнати росію і білорусь державами-спонсорами тероризму та розширити персональні санкції.

Про це розповів керівник ОП Андрій Єрмак під час презентації Плану дій щодо посилення санкційного тиску на рф, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей документ містить 10 кроків посилення санкційного тиску в порядку пріоритетів», – зазначив він.

Насамперед, за його словами, щоб не дозволити росії фінансувати війну проти України, має бути впроваджено повне ембарго на російський газ і нафту.

Також Єрмак підкреслив, що у фінансовій сфері потрібно ввести санкції проти всіх банківських установ росії та білорусі, а паралельно демократичний світ має посилювати торговельні обмеження щодо російських товарів.

Водночас він наголосив, що важливим санкційним чинником є визначення росії та білорусі державами-спонсорами тероризму, а російської армії – терористичною організацією.

«Передбачено розширення персональних санкцій проти посадовців та їхніх сімей, провідних членів політичних партій, проти менеджменту державних корпорацій», – розповів керівник ОП і додав, що необхідним є і посилення санкційного тиску проти кремлівських пропагандистів та державних корпорацій.

Єрмак зауважив, що мають бути запроваджені засоби вторинних санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які надаватимуть росії та білорусі послуги з обходу обмежувальних заходів.

«Треба розуміти: під санкціями має бути все. Треба переглянути і дозволені зараз операції. Інакше ми не доб’ємося необхідного ефекту», – відзначив він.

Єрмак проінформував, що цей документ стане фундаментом для подальшої роботи українського уряду, а також буде запропонований міжнародним партнерам як основа для подальших кроків з посилення санкційного тиску на рф.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 29 березня оголосив про створення при ОП групи експертів, які аналізуватимуть вплив застосованих проти російської федерації санкцій. З українського боку групу очолює керівник ОП Андрій Єрмак, з міжнародного – колишній посол США в рф Майкл Макфол.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

 

Зеленський – до Світового банку: рф завдала Україні збитків більш як на $550 мільярдів

21.04.2022 23:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3464057-zagarbniki-vze-zavdali-ukraini-zbitkiv-bils-ak-na-550-milardiv-zelenskij.html

За попередніми підрахунками, унаслідок повномасштабного вторгнення рф Україна вже втратила близько $550 млрд і потребує майже $7 млрд щомісячної підтримки.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав у відеозверненні до учасників на круглого столу Світового банку на підтримку України, передає Укрінформ.

Шановний пане Президенте Девіде Малпасс!

Шановна пані керуюча директорка Крісталіна Георгієва!

Шановні пані та панове міністри!

Вітаю усіх присутніх на цій історичній сесії Світового банку і вдячний за можливість звернутися до вас сьогодні.

Цієї неділі я говорив з пані Крісталіною Георгієвою і почув від неї дуже важливі слова. Слова про нашу державу – про Україну. Ми говорили з нею зокрема про життя в нашому місті Харків. Це найбільше місто сходу України.

Російські війська обстрілюють і бомбардують його вже тижнями. В тих частинах міста, куди досягає російська зброя, вже знищені більше тисячі житлових будинків. Російська артилерія, російські ракети, російські авіабомби не обирають, кого вбивати та які будівлі підривати і спалювати. І в центрі Харкова і на околицях однаково небезпечно. Однаково можна загинути від російських ударів.

Але треба знати харківʼян. Треба знати наших людей, треба знати мешканців Харкова… Навіть під час війни, під час таких обстрілів Харків залишається повністю функціонуючим містом.

Пані Крісталіна особливо відзначила, що в Харкові попри все висаджують квіти, обробляють дерева, прибирають на вулицях саме зараз і загалом підтримують в місті охайність. Такий наш Харків. Такі наші люди. Така наша Україна.

Нам вдалося звільнити від окупантів міста і громади трьох північних областей України – Київської, Чернігівської та Сумської. Одразу ж робимо все, щоб повернути туди нормальне життя.

Російські війська знищили або пошкодили десятки тисяч будинків в цих областях. Спалені або потребують ремонту майже всі обʼєкти соціальної сфери, більшість економічно значимих підприємств України.

Тисячі людей вбиті.

Ми повертаємо електрику, комунікації, повертаємо воду. Відновлюємо рух транспорту, налагоджуємо тимчасові мости на річках замість зруйнованих. Повертаємо соціальні та адміністративні послуги. Проводимо розмінування.

Щоденно знешкоджується кілька тисяч вибухонебезпечних предметів. Це міни, це розтяжки та снаряди, які залишились від російських військових.

Уявіть собі, вони мінували навіть звичайні помешкання людей. Побутову техніку, яку їм не вдалося вкрасти і вивезти. Машини. Погреби. Вони мінували навіть сільськогосподарські поля…

Але і у таких умовах наші люди повертаються додому. Українці вже намагаються зробити все, щоб відновити нормальне життя. Бо такі ми є, такі ми українці.

На сході нашої держави, на Донбасі, на півдні ситуація ще жорсткіше. І саме зараз активні бойові дії там ще тривають. Росія ще намагається розвинути там новий жорстокий наступ…

Я наведу зараз тільки одну цифру, щоб ви зрозуміли масштаб пережитого Україною, пережитого нашим народом.

Через бомбардування та обстріли російських військ в Україні зруйновано або пошкоджено 1141 заклад освіти. Школи, дитячі садочки, університети. По всій нашій державі!

Не в кожній державі світу взагалі є стільки освітніх обʼєктів, скільки в Україні зруйновано російськими військами.

І якщо лише закладів освіти зруйновано стільки, то ви можете собі уявити, скільки знищено всього іншого. Лікарні, інфраструктурні обʼєкти, підприємства та звичайні житлові будинки.

Російське вторгнення повністю зруйнувало звичайні економічні відносини. Тільки перший аналіз втрат дав суму приблизно у 550 мільярдів доларів збитків.

Росія заблокувала наші порти на Чорному і Азовському морях. Це значно знизило український експорт, зокрема аграрної продукції. Через нестачу українського продовольства на світовому ринку вже відчувається початок кризи. Нещодавній звіт Всесвітньої продовольчої програми ООН зазначив, що зростання цін на продукти харчування цього року призведе до голоду приблизно 47 мільйонів людей у 81 країні світу.

Без української пшениці, кукурудзи, рослинної олії та інших товарів це завершиться не просто фізичною нестачею їжі в багатьох країнах Африки і Азії, але й політичною нестабільністю і, можливо, новою міграційною кризою. Люди шукатимуть винних у цій кризі, зокрема і виходячи на площі у своїх країнах, у своїх містах. Люди шукатимуть, як врятуватись.

Звичайно, ми робимо все можливе, щоб налагодити експорт нашої продукції. Ми почали і посівну кампанію в цьому році – настільки, наскільки це можливо. Але ніхто в світі не може бути впевнений в тому, що продовольчу безпеку вдасться гарантувати, поки ця війна триває – триває війна Росії на нашій землі.

Припинити війну зараз і звільнити нашу територію від російських загарбників – це єдиний надійний шлях зупинити розгортання продовольчої кризи.

Російські військові цілеспрямовано знищують в нашій державі усі обʼєкти, які можуть дати економічну основу для життя. Залізничні вокзали, продовольчі склади, хлібозаводи, нафтобази тощо…

Станом на цей час – враховуючи економічний спад та зруйновані економічні звʼязки – ми потребуємо до 7 мільярдів доларів фінансової підтримки щомісячно. Для відновлення після цієї війни Україна буде потребувати ще сотень мільярдів доларів. Я впевнений, у кожного з вас є ці розрахунки, впевнений в цьому.

Також маємо чесно говорити, що Росія супроводжує цю війну проти нас агресивними заходами на світових ринках. Вони спеціально створюють такі умови, щоб не тільки на продовольчому ринку, але і на паливному ринку та загалом на сировинних ринках була нестабільність.

Росія спровокувала зростання цін на енергоносії в Європі та ширше – в демократичному світі. Маючи достатній експортний потенціал, вони постійно притримували зокрема газ, щоб створити болісні цінові умови для європейських споживачів. Щоб люди тиснули на свої Уряди в середині держави заради політичних інтересів Росії.

Цей та багато інших подібних прикладів свідчать, що Росія більше не може вважатись нормальним і надійним постачальником енергоресурсів, нормальним і надійним торговельним партнером.

Всі ми разом здатні реалізувати рішення, які не лише зупинять агресивні наміри Російської Федерації, які не лише підтримають Україну в цій війні, а які обовʼязково покажуть усім потенційним агресорам світу, що створювати проблеми для інших держав, для інших народів – це означає створювати проблеми для самого себе. Бо якщо ми цього не зробимо, то мільйони і мільйони людей у світі ще неодноразово страждатимуть від агресивних дій окремих держав.

Отже, що, які кроки потрібні зараз?

Перше – це негайна підтримка для України, щоб в керівництві Росії знали, що війна не дасть їм реалізувати жодної з їхніх загарбницьких цілей. Про деталі такої фінансової підтримки, впевнений, сьогодні розкажуть наші премʼєр-міністр та міністр фінансів, які присутні на цьому зібранні.

Ми повинні зробити все для того, щоб в України та українців було все необхідне для життя навіть попри війну. І у згаданому мною на початку цього виступу Харкові, і у всіх інших містах і громадах України. Всюди.

Друге – потрібно негайно виключити Росію з усіх міжнародних фінансових інституцій. МВФ, Світовий банк та інші – точно не місце для такої держави, яка намагається зруйнувати життя сусіднього народу.

Третє – потрібен спеціальний податок за війну. Росія, а після неї і будь-який інший агресор, повинна платити за те, що порушує глобальну стабільність. Такий податок за війну має накладатися на всі без виключення торговельні операції з Росією як державою чи з російськими компаніями. На всі експортно-імпортні операції, на всі фінансові операції, які ще не заблоковані.

Кошти від податку за війну мають бути використані для допомоги Україні на відновлення всього того, що Росія зруйнувала війною. Або, якщо цей податок буде застосований до іншого агресора, то кошти мають бути направлені жертві тієї війни.

Світу потрібен дієвий інструмент реагування на деструктивні дії тих, хто не хоче підтримувати спільну безпеку і працювати на спільну користь для усіх у світі. Впевнений, що спеціальний податок за війну може стати таким інструментом.

Четверте – кожній державі світу потрібно вже зараз підготуватися до можливого повного розриву будь-яких відносин з Росією. Ніхто не повинен залежати від політичною настрою керівництва цієї держави. Якщо світ буде готовим ізолювати Росію повністю, у російського керівництва буде мотив, щоб уникати будь-якої війни.

І пʼяте – вже заблоковані значні активи російської держави та представників російської еліти. Проте це ще не всі їхні активи, про які нам відомо. Цю роботу по блокуванню треба продовжувати. І не просто як самоціль. Заблоковані кошти Росії мають бути використані як на відновлення України після війни, так і для відшкодування тих збитків, які іншим народам Росія завдала своєю деструктивною поведінкою.

Якщо через розвʼязану Росією війну в певних регіонах почнеться голод або якщо через спалах інфляції деякі країни суттєво постраждали, заблоковані російські активи можуть бути використані для оплати допомоги і надання компенсацій.

Ми повинні застосувати всю нашу силу, щоб Росія відчула покарання за цю війну. А також відчула, наскільки великою – в тому числі і для неї – є необхідність повернути мир.

Тож, допомагаючи нам, ви можете допомогти і кожен собі. Стабілізувати фінансову ситуацію в нашому регіоні та загалом у світі. Гарантувати безпеку основним ринкам, починаючи з продовольчого.

Маючи вашу підтримку фінансами і рішеннями, ми швидко відновимо нашу державу. А це означає не тільки нові можливості для бізнесу з різних країн, не тільки нові можливості для економічного зростання, але і конкретний доказ того, що глобальні фінансові інституції здатні працювати в інтересах звичайних людей, в інтересах людства в цілому.

Хочу, щоб одне з наступних таких засідань відбулося саме в Україні. В одному з наших міст, – може, у Харкові, – за вашої підтримки.

Дуже дякую за увагу!

Слава Україні!

 

У Дніпрі перейменували близько 30 вулиць, назви яких були пов’язані з рф

21.04.2022 13:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3463471-u-dnipri-perejmenuvali-blizko-30-vulic-nazvi-akih-buli-povazani-z-rf.html

У Дніпрі депутати міськради ухвалили рішення про перейменування низки вулиць.

Про це під час брифінгу сказав міський голова Дніпра Борис Філатов, повідомляє Укрінформ.

“Міськрада ухвалила рішення про перейменування близько 30 вулиць, які мають географічне відношення до країни-агресора. Ці вулиці буде перейменовано на честь територіальних громад, які постраждали від окупації. Наприклад, вулицю Біломорську перейменовано на Чорнобаївську, Абхазька стала Ірпінською, провулка Бурятський у нас не буде. Тепер це Бучанський, провулок Московський став провулком Азовсталі. З’явилася Польська вулиця – це подяка польському народові, який нас підтримує. Також буде вулиця Волонтерська”, – сказав Філатов.

Весь перелік перейменованих вулиць опублікують на сайті міськради. Міський голова Дніпра зазначив, що на цьому перейменування не закінчаться, бо кількість вулиць та провулків, пов’язаних з країною-агресором географічними назвами, набагато більша за 30.

У четвер відбулася 20-та позачергова сесія міськради, на якій були присутні 54 депутати. Рішення про перейменування було ухвалено одностайно.

Крім того, міська рада вирішила підтримати звернення ВР до іноземних держав про визнання російської агресії геноцидом українського народу.

Як повідомлялося, мер Мадрида Хосе Луїс Мартінес-Алмейда підтримав ідею присвоєння одній з вулиць біля посольства росії назви Буча або Ірпінь.

Міська рада Праги перейменувала вулицю, на якій розташоване посольство росії в Чехії, на Українських Героїв.

Вулицю у столиці Литви Вільнюсі, де розташоване російське посольство, перейменували на Героїв України.

Депутати міськради Кракова дали скверу поблизу генконсульства рф назву “Вільної України”.

 

Львівщина: в Дрогобичі провели дерусифікацію вулиць та “вічного вогню”

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 17:25. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341173/

У Дрогобичі на Львівщині місцева влада присвоїла нові назви вулицям, які носили імена російських діячів, а також демонтували меморіал “Вічного вогню” в парку.

Джерело: Дрогобицький міський голова Тарас Кучма

Пряма мова Кучми: “Зміна історичних подій та фактів, “осипання” України пам’ятниками та вулицями, що пов’язані не з боротьбою за Україну (як це повинно бути), а навпаки – з прославою комунізму та Кремля – це те, над чим рашистська пропаганда працювала століттями.

Тож яке полегшення ми відчули, позбувшись цього непотребу в такий переломний момент для кожного українця.

Слава Україні!”

Деталі: На черговій сесії Дрогобицька міська рада ухвалила присвоїти імена Героїв України низці вулиць, які були пов’язані з російськими діями. Таким чином міськрада перейменувала:

вулицю Сахарова на вулицю Івана Дацка;

вулицю Чехова на вулицю Андрія Скрипника;

вулицю Глінки на вулицю Руслана Сиксоя;

вулицю Пушкіна на вулицю Задубична;

вулицю Некрасова на вулицю Сахарова;

вулицю Толстого на вулицю науковця Михайла Шалати.

Крім того, в Меморіалі слави на розі вулиць Самбірської та Івана Франка демонтують залишки комуністичної символіки, включно з комплексом “Вічний вогонь”.

Кучма зазначив, що юридична підготовка до демонтажу “Вічного вогню” велася в місті з літа 2021 року, коли проводили громадські слухання та консультації.

Передісторія:

Із початку повномасштабної війни в багатьох містах України перейменовують вулиці, площі, музеї та меморіальні комплекси, які пов’язані з культурою або історією держави-окупанта.

У перші дні в Києві перейменували музей російського поета Олександра Пушкіна. Київський метрополітенвідкрив громадське опитування щодо перейменування низки станцій, пов’язаних із російськими діячами. Мер Києва Віталій Кличко підтримав цю ідею.

15 квітня мер Дніпра Борис Філатов заявив, що в місті проведуть подібну програму дерусифікації вулиць.

У Львові планують у травні перейменувати понад 30 вулиць, названих на честь російських діячів або місцевостей.

В Ужгороді перейменують 58 вулиць, які носять назви російських діячів.

 

Верховна Рада ухвалила Закон про дерадянізацію законодавства України

21.04.2022 18:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3463805-verhovna-rada-uhvalila-zakon-pro-deradanizaciu-zakonodavstva-ukraini.html

Верховна Рада України ухвалила Закон про очищення українського законодавства від термінологічної радянщини (№4284).

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані на картці документа на сайті ВР.

Зазначається, що метою цього Закону є відрадянщення актів законодавства України – як шляхом внесення відповідних змін до існуючих законів, так і визнанням такими, що не застосовуються на території України, деяких нормативно-правових актів (або їх положень) органів державної влади і управління СРСР і УРСР, які, формально зберігаючи свою чинність, не здійснюють регулюючого впливу або, навпаки, є такими, що досі регулюють певне коло суспільних відносин, хоча і застосовувана термінологія у них та підходи до предметного врегулювання є застарілими, неактуальними й концептуально несумісними із законодавством України.

У пояснювальній записці до документа уточнюється, що наявність значного масиву актів, які не застосовуються на території України, тільки «засмічує» вітчизняне законодавче поле, що, власне, стає перепоною до ефективного здійснення систематизації та кодифікації українського законодавства, гальмує його адаптацію до законодавства Євросоюзу, що виступає одним із пріоритетних напрямів зовнішньої політики України.

Законом скасовано дію нормативно-правових актів радянського періоду і визнано такими, що не застосовуються на території України, загалом 1228 актів органів державної влади і управління СРСР і УРСР, окрім їх положень, що не суперечать Конституції України і Закону України «Про правонаступництво» та стосуються: суверенітету України та її територіальної цілісності в межах існуючого держкордону України, визначеного Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана ВРУ; адміністративно-територіального устрою України; опису, нагородження, вручення, правил носіння та передачі орденів, медалей, орденських стрічок та стрічок медалей на планках, знаків розрізнення, почесних звань, звань СРСР.

Реалізація Закону також передбачає розроблення та затвердження міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади низки нормативно-правових актів.

Зокрема, як уточнюється, обов’язок українського уряду – в установлені строки розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проєкти Житлового кодексу України, Трудового кодексу України та Адміністративного деліктного кодексу України.

Документом також було внесено зміни до Кодексу законів про працю України та Житлового кодексу УРСР.

Прийняття Закону відповідає цілям європейської інтеграції, вважають автори Закону.

Серед ініціаторів цього документа – більше 50 народних депутатів разом із Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком.

 

В УГКЦ спробували пояснити позицію Папи Римського щодо війни в Україні

Яна Осадча, журналіст 21 квітня 2022  УП

https://life.pravda.com.ua/society/2022/04/21/248341/

Пасхальна акція Ватикану, за участю українки та росіянки, готувалася ще до нападу Путіна на Україну.

Про це заявив глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук в інтерв’ю “НВ”.

“Ми почали інтенсивно спілкуватися весь минулий тиждень з різними ватиканськими структурами.

Виявилось, що такого типу заходи готуються дуже заздалегідь. Цей текст Хресної дороги і задумка були приготовлені і написані ще до початку російсько-української війни”, – розповів він.

Очільник УГКЦ каже, що напередодні Хресної ходи велися перемовини з Ватиканом, однак сцена з участю українки та росіянки, які несли хрест, так і залишилася.

“Можливо, це вже до кінця не можна було відкликати, бо вже було проголошено, і було намагання [суспільством] побачити, хто є одна жінка, а хто є друга.

Я думаю, що реакція українського суспільства чітко і ясно дала зрозуміти, що вони не можуть представляти весь народ і державу.

Їхня приватна особиста дружба не може ставати символом уявної, бажаної дружби між народами”, – говорить Блаженніший.

Втім, Святослав Шевчук вбачає в риториці Папа Римського Франциска “еволюцію в бік України”.

“Наприклад, Росія говорить, що немає війни. За це слово можуть когось вже до тюрми посадити в Росії.

А Папа сказав: немає спецоперації, є безумна війна, яка є поразкою людства, є безумством. Він навіть вжив слово “святотатська” війна”, – каже очільник УГКЦ.

Святослав Шевчук також нагадав, що Папа Римський говорить про жертву українців, яких несправедливо атакували, показує особисті жести і симпатії.

“Пам’ятаєте, які він підняв прапор із Бучі, поцілував його і закликавдо неустанної молитви за Україну?” – запитує глава греко-католиків.

За словами Блаженнішого, Ватикан намагається бути над сторонами конфлікту, щоб потім стати посередником.

“І це сьогодні дуже часто використовується для того, щоб рятувати життя українців.

Зокрема, йдеться про прохання організовувати зелені коридори. Тепер є таке прохання про порятунок Маріуполя”, – зазначив Святослав Шевчук.

Він також впевнений, що візит Папи в Україну був би дуже корисний.

“Візит Папи до України був би знаком колосальної, по-перше, уваги цілого світу.

По-друге, підтримки і солідарності.

Папа тоді би став остаточно на сторону України. Навіть без слів і декларацій.

Ви знаєте, часами цей Папа не дуже вправно висловлюється. Бо він не є тим, хто багато говорить. Він робить це жестами. Це є його спосіб комунікації, спосіб висловлювати думки, ставлення”, – розповів очільник УГКЦ.

Нагадаємо, Святослав Шевчук назвав дві умови, при яких ймовірне примирення з Росією.

 

Глава УГКЦ назвав можливі умови примирення з Росією

Яна Осадча, журналіст  УП. 21 квітня 2022

https://life.pravda.com.ua/society/2022/04/21/248337/

Очільник Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук вважає, що християни не можуть відкидати ідею примирення з ворогами повністю.

Однак примирення з Росією можливе лише при виконанні певних умов, сказав Блаженніший в інтерв’ю “НВ”, в якому, зокрема, обговорювали ставлення Ватикану до війни в Україні.

“Апостол Павло казав, що він вважає головною місією свого апостольського проповідництва проповідувати примирення між Богом і людиною. Тому ідею примирення як таку ми, християни, не можемо відкидати”, – говорить Святослав Шевчук.

На його думку, тема примирення з РФ – дуже делікатна.

“Надуживати нею – це може дати цілком протилежний ефект: просто люди відкинуть саму ідею як таку і це призведе до дуже непоправних наслідків.

Примирення між людьми – це довготривалий процес гоїння ран. І для того, що він міг розпочатися, необхідні певні умови”, – зазначив очільник УГКЦ.

Першою умовою для примирення глава греко-католиків назвав закінчення бойових дій на території України.

“Перша умова – потрібно перестати нас вбивати. Не можна говорити про лікування ран тоді, коли тобі невпинно ворог їх наносить. Щоб миритися найперше треба бути живими”, – каже він.

Другий момент, без якого не буде початку примирення, –засудження воєнного злочинця та його ідеології.

“Не могло би бути ніякого примирення з польським і німецькими народами, яке було ініційоване католицьким єпископатом у 1960-х роках, якщо би не відбувся Нюрнберзький процес.

В нашій ситуації будь-який початок діалогу про примирення між українцями і росіянами може бути лише тоді, коли відбудеться Нюрнберзький процес над цією вбивчою ідеологією, яка була оголошена як підручник геноциду проти українців офіційними виданнями Росії”, – говорить він.

Наразі заклики та будь-які жести примирення для українців є образливими та дуже болючими, вважає глава УГКЦ.

Нагадаємо, напередодні святкування католицької Пасхи в заходах у Ватикані взяли участь українка та росіянка, які разом несли хрест. Такий заклик до примерення з боку Папи Римського викликав обурення українців.

 

росія вручає медалі за розстріли українців – СБУ

22.04.2022 06:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3464165-rosia-vrucae-medali-za-rozstrili-ukrainciv-sbu.html

Служба безпеки України оприлюднила аудіоперехоплення розмови, у якій російський військовий розповідає, що вбив 25 мирних жителів та хизується, що його нагородили медаллю.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє у Телеграмі.

“росія усіляко заохочує звірства своїх військових і вручає їм медалі за розстріл мирних українців. Це підтверджує чергова розмова двох родичів-загарбників, які вихвалялися своїми “здобутками” на війні. Вони обговорюють, що холоднокровно розстріляли 25 цивільних осіб…”, – ідеться в повідомленні.

“Тут у нас было двадцать пять гражданских, они выезжали автобусом. Убили”, – зізнається один із ворогів.

Інший вихваляється своїми планами зґвалтувати українку, і називає це “побаченням”. “Я тут девушку встретил, думаю с ней на свидание сходить. На двоих. Укроп отказался. Она у нас тут сидит. Привязанная”, – говорить інший росіянин, сміючись.

В СБУ заявили, що російським військовим недовго лишилося радісно хизуватись своїми звірствами, за кожен злочин доведеться відповідати.

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило аудіоперехоплення розмови росіян, в якому йдеться про наказ убити усіх українських військовополонених у районі Попасної Луганської області.

 

Посвідчення особи на повернення до України оформлюватимуть безплатно – Кулеба

21.04.2022 23:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3464035-posvidcenna-osobi-na-povernenna-do-ukraini-oformluvatimut-bezplatno-kuleba.html

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба доручив зробити безкоштовним оформлення посвідчень особи на повернення до України. Триває робота над генерацією документа у застосунку «Дія».

Про це він повідомив у Твіттері, передає Укрінформ.

«Чимало громадян вимушено виїхали за кордон без документів. Робимо все для вирішення їхніх проблем. Сьогодні доручив зробити безкоштовним оформлення посвідчень особи на повернення до України. Працюємо з Мінцифрою, щоб з часом документ генерувався і в Дії. Інші рішення теж готуємо», – зазначив Кулеба.

Як повідомлялося, майже п’ять мільйонів людей виїхали з України від початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого.

 

Повернення депортованих у росію українців буде ще однією війною – Подоляк

21.04.2022 12:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3463409-povernenna-deportovanih-u-rosiu-ukrainciv-bude-se-odnieu-vijnou-podolak.html

Повернення депортованих у росію українських громадян стане ще одним фронтом для нашої держави після завершення активної фази війни.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк, повідомляє пресслужба ОП.

«Це важка процедура, яка вимагатиме, щоб там були країни-посередники чи міжнародні інституції, які дадуть нам змогу повернути людей. Хочу відзначити, що це теж буде війна. Після війни – війна за те, щоб забрати своїх людей назад», – сказав Подоляк.

На його думку, росія, яка має історичну традицію та практику так званого переселення народів для того, щоб відірвати їх від рідної землі, ніколи не зізнається, що людей вивезли силоміць, або що до цього їх змусили створені росіянами умови. За словами Подоляка, росіяни намагатимуться й далі переконувати світову спільноту в тому, що ця міграція була добровільною.

Щодо можливостей повернення депортованих громадян України він зазначив, що насамперед потрібно буде вивчити, кого, як і за яких умов вивезли до росії, хто висловив згоду, а кого депортували силоміць. Після цього буде необхідно скласти юридично вивірені списки, передати їх російській стороні.

Подоляк переконаний, що до цих людей мають приїхати посередники чи представники міжнародних організацій, які викликатимуть довіру, щоб громадяни могли відкрито спілкуватися з ними та не боялися розповісти, що хочуть повернутися у свою країну.

Як повідомлялося, рф вивозить громадян України з низки українських міст на свою територію. Серед них є багато дітей.

Президент рф путін 24 лютого оголосив війну Україні і розпочав масштабне вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

росіяни депортували з України вже 500 тисяч людей – Зеленський

21.04.2022 20:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3463947-rosiani-deportuvali-z-ukraini-vze-500-tisac-ludej-zelenskij.html

загарбники із захоплених ними територій депортували в росію близько 500 тисяч українців.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у відеозверненні до парламенту Португалії, яке транслювалося в ефірі телемарафону, повідомляє Укрінформ.

«російські окупанти вже вивезли з території, яку вони зайняли, не менше 500 тисяч наших громадян. Були люди – і їх немає. 500 тисяч людей. Це – депортація, це те, чим займалися найстрашніші тоталітарні режими минулого», – підкреслив Зеленський.

За його словами, депортованих українців позбавляють засобів зв’язку, документів, у них забирають усе й розподіляють по віддалених регіонах росії.

Також Президент зазначив, що російські загарбники створили спеціальні фільтраційні табори для розподілу людей, частину з яких ґвалтують та вбивають.

Як повідомлялось, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

 

Кремль хотів зігнати українців у концтабори в Сибіру й примусити будувати міста – Данілов

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 22:52. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341244/

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов стверджує, що російська верхівка мала плани з депортації значної частини українців до концентраційних таборів на заході Сибіру для примусових робіт із будівництва нових міст росіянам.

Джерело: інтерв’ю Данілова для “Української правди”, яке оприлюднять 22 квітня в п’ятницю

Пряма мова Данілова: “6 вересня 21-го року вийшла стаття Шойгу, яка мала назву “О новых городах Сибири”. Мало хто звернув увагу на цю публікацію, але ми на такі речі звертаємо увагу.

Уважно її тоді прочитавши, ми мали розуміння, що бажання за рахунок наших громадян, саме нашої країни, розбудовувати Сибір, як це вже було неодноразово, у них ніколи не зникне.

Шойгу прямо озвучив цей план – побудувати від 3 до 5 великих міст від 300 тисяч до мільйона населення. І, відповідно, це мали бути українці.

Усі повідомлення, які нам надавала розвідка партнерів, була про концтабори, фільтраційні табори, а також фізичне знищення президента і вищого політичного керівництва на першому місці”.

Деталі: На думку Данілова, у статті Шойґу натякнув про те, що на примусових роботах мали працювати українці. Російський міністр написав, що до робіт мали б, мовляв, залучати громадян із країн Співдружності Незалежних Держав.

Проте, наполягає Данілов, громадяни інших країн СНД не мали такої кількості фізично спроможних громадян для звершення такого масштабного задуму з будівництва нових міст.

Передісторія:

У лютому 2022 року деякі західні видання публікували зі своїх джерел дані розвідувальних агентств, що Росія готує фільтраційні та трудові табори для українців, аби депортувати незгодних після вторгнення окупаційних військ.

Після вторгнення російські окупанти створювали фільтраційні табори, зокрема, для депортованихмаріупольців. Українців позбавляють громадянства, забирають телефони та документи і відправляють углиб депресивних районів РФ.

Міська влада Маріуполя має дані, що наразі у фільтраційних таборах росіян примусово зігнали 30 тисяч жителів міста.

Данілов заявляв журналістам, що українська влада знала про те, що Росія планує повномасштабний наступ, але очікували його 22 лютого, а не 24-го. Водночас у листопаді 2021 року, коли почали з’являтися перші дані розвідки в медіа, секретар РНБО назвав інформацію про можливий напад РФ на Україну “дезінформацією“.

 

Кожен шостий в Україні став вимушеним переселенцем – МОМ

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 16:48. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341161/

Міжнародна організація міграції підрахувала, що понад 7,7 мільйонів мешканців України стали вимушеними переселенцями внаслідок обстрілів та бойових дій російських окупантів.

Джерело: звіт МОМ

Деталі: В організації порахували, що частка внутрішньо переміщених осіб стосовно загальної кількості населення сягає 17% від усіх мешканців України.

За перші 17 днів квітня були вимушені залишити свої домівки та переїхати в більш безпечні регіони понад 600 тисяч людей.

Більше 60% вимушених переселенців становлять жінки.

Також більше половини ВПО кажуть, що їм бракує певної частини продуктів харчування. 28% внутрішньо переміщених родин із дітьми віком до 5 років сказали, що вони не можуть знайти вдосталь їжі, аби прохарчувати дитину.

Водночас 15% вимушених переселенців, яких опитали представники організації, сказали, що планують повернутися додому в найближчі два тижні. Це переважно мешканці Києва та північних регіонів України, звідки відступили російські війська.

Передісторія:

19 квітня міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що статус ВПО тепер можна оформити через додаток “Дія” в смартфоні.

Кабінет міністрів виділив перші 600 мільйонів гривень для виплати 2 тисяч гривень внутрішньо переміщеним особам.

На початку квітня, соціологічна група “Рейтинг” встановила, що кожен третій переселенець планував повертатися до себе додому найближчим часом.

Кабінет міністрів ухвалив програму виплати по 6500 гривень компаніям за працевлаштування переселенців.

Президент Володимир Зеленський обіцяв скасувати нарахування плати за комунальні послуги тим родинам, які приймуть у себе переселенця.

 

Сейм Латвії визнав геноцидом військову агресію РФ проти України

ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 14:52. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341130/

Сейм Латвії ухвалив заяву про агресію та воєнні злочини Росії в Україні, у ній йдеться, що РФ здійснює геноцид проти українського народу.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє портал Delfi.

За заяву проголосували 83 депутати з усіх фракцій парламенту. Ніхто не проголосував проти та не утримався від голосування.

У заяві Комісія закордонних справ Сейму звертає увагу на численні свідчення та докази жорстоких масових злочинів російської армії проти мирних жителів України, у тому числі вбивства жінок та дітей, сексуальне насильство у Бучі, Ірпені, Маріуполі та інших місцях.

У заяві Сейму засуджуються спроби російських представників влади приховувати воєнні злочини.

Латвійські депутати звертають увагу на те, що з початку військового вторгнення Росії десять мільйонів українців були змушені залишити свій будинок, а більш ніж чотирьом мільйонам людей довелося виїхати з України.

“У тактиці, яку Росія здійснює в Україні, бомбардуючи житлові райони міст, громадські центри, пасажирські вокзали та цивільну інфраструктуру, а також вбиваючи мирних жителів, очевидні ознаки воєнних злочинів та навіть злочинів проти людства”, – йдеться у заяві. Сейм згадує також спроби викрадення та депортації українців на територію Росії.

Сейм відзначає гуманітарну катастрофу в Маріуполі, яка виникла через те, що російська армія забороняє мирним жителям покинути місто та вбиває тих, хто намагається це зробити, знищує міську інфраструктуру та склади із запасами продовольства, блокує постачання води, продуктів та медикаментів.

Внаслідок цих дій російської армії від голоду, спраги чи зброї російських солдатів загинули вже тисячі жителів Маріуполя.

У заяві Сейм нагадує про Голодомор — голод в Україні, штучно спричинений у 1932 — 1933 роках внаслідок політики, яку здійснював Радянський Союз. Тоді загинула п’ята частина населення України — і Латвія визнала ці події геноцидом сталінського режиму, свідомо вчиненим проти народу України.

“Для Латвії, як для країни-учасниці ООН, Ради Європи, Європейського Союзу та НАТО, що виступають за демократичні цінності, неприпустимі дії Росії, спрямовані на масове знищення українського народу. Латвія засуджує геноцид та злочини проти людства, а також усвідомлює свій обов’язок визнавати, запобігати і згадувати трагедії, що відбулися, щоб уникнути їх повторення в майбутньому”, — йдеться в заяві.

Сейм закликає євроатлантичну спільноту негайно запровадити санкції проти Росії, щоб обмежити можливість російської армії продовжувати військову агресію в Україні, а також просить збільшити військову, фінансову, гуманітарну та дипломатичну допомогу Україні та підтримувати ініціативи, які засуджують військові дії Росії в Україні та ізолюють Росію.

Як повідомлялося, парламент Естонії ухвалив заяву, в якій визнає дії російських збройних сил і військово-політичного керівництва геноцидом проти українського народу та закликає підтримати розслідування цих злочинів.

 

У Латвії позбавлятимуть громадянства за підтримку вторгнення росії в Україну

22.04.2022 05:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3464161-u-latvii-pozbavlatimut-gromadanstva-za-pidtrimku-vtorgnenna-rosii-v-ukrainu.html

Парламент Латвії підтримав у другому, остаточному читанні запропоновані мін’юстом поправки до законодавства, що дозволяють позбавляти громадянства осіб, які підтримують воєнні злочини та агресивні війни.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт парламенту Латвії.

Особа може бути позбавлена ​​громадянства Латвії, якщо вона надала значну фінансову, матеріальну, пропагандистську, технологічну або іншу підтримку країнам чи особам, які вчинили дії (зокрема геноцид, злочини проти миру, злочини проти людяності, воєнні злочини), що підривають або загрожують демократії, територіальній цілісності, суверенітету та незалежності держав або їхньому конституційному устрою.

Це також стосується випадків, коли особа безпосередньо брала участь у вищезгаданих діях. Інформація про те, що зацікавлена особа вчинила будь-яку з цих дій, надається органами національної безпеки Латвії. Оспорювання та оскарження рішення не призупиняє його дії.

Як пояснюється в анотації до законопроєкту, такий захід необхідний, аби латвійське громадянство не зберігалося за особами, котрі здійснювали та підтримували заборонену й засуджувану діяльність, несумісну з цінностями Латвії як демократичної держави.

Закон набуде чинності наступного дня після його опублікування.

Розробка та внесення поправок до Закону “Про громадянство” відбулися на тлі повномасштабного вторгнення росії в Україну, яке почалося 24 лютого.

 

Голова Сейму Польщі: Українці б’ються за Європу, Києву треба дати зброю

22.04.2022 05:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3464157-golova-sejmu-polsi-ukrainci-butsa-za-evropu-kievu-treba-dati-zbrou.html

Українці сьогодні героїчно захищають не лише себе, але й усю Європу. Києву треба дати зброю для захисту своєї країни та європейського континенту.

На цьому під час спільної прес-конференції із заступницею голови Верховної Ради України Оленою Кондратюк наголосила в четвер маршалок Сейму Польщі Елжбєта Вітек, передає кореспондент Укрінформу.

“Українці сьогодні борються не лише за свою свободу, вони борються також і за нашу свободу. Тому, ми зобов’язані допомагати Україні будь-яким способом: гуманітарно, а також допомогти завершити цю війну зі зброєю в руках. Відтак, закликаю й надалі постачати до України зброю та боєприпаси, щоб прекрасна і героїчна українська армія могла результативно захистити Україну та Європу”, – наголосила Вітек.

У свою чергу Кондратюк підкреслила, що шлях України до ЄС зараз повинен бути швидким. За її словами, членство в Євросоюзі для України є так само важливим, як і передача зброї. Вона зазначила, що це дуже справедливий підхід, оскільки українці зараз захищають не лише себе, але й усю Європу та європейські цінності.

Заступниця голови ВРУ також підкреслила, що парламенти західних країн повинні визнати факти геноциду, який здійснюється в Україні російським агресором.

“Про це треба голосно говорити і записувати усі факти воєнних злочинів, які мають місце в Україні”, – підкреслила Кондратюк.

Вона додала, що за ці злочини мають бути покарані усі російські злочинці, які віддають і виконують накази, включно з путіним. Спікерка українського парламенту висловила сподівання, що парламенти інших країн підтримають створення міжнародного трибуналу, який розслідуватиме злочини росії в Україні.

Як відомо, у Польщі 19-21 квітня відбувалася зустріч керівниць парламентів Польщі, Австрії, Бельгії, Чехії, Кіпру, Латвії, Литви, Іспанії, а також заступниці президента Європарламенту та заступниці голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. В рамках зустрічі спікерки парламентів, зокрема, побували на польсько-українському кордоні, а також у центрах прийому біженців з України в Холмі та Надажині під Варшавою.

 

Для перемоги в судах потрібно, щоб факти злочинів росії були визнані геноцидом – Корнієнко 

21.04.2022 23:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3464050-dla-peremogi-v-sudah-potribno-sob-fakti-zlociniv-rosii-buli-viznani-genocidom-kornienko.html

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко наголосив, що для перемоги в міжнародних судах потрібно, щоб факти злочинів росії в Україні були визнані світом не просто злочинами, а елементами геноциду.

Про це він сказав під час ефіру одного з телеканалів, інформує пресслужба Верховної Ради, передає Укрінформ.

Як зазначається, Корнієнко зауважив, що історично процеси визнання геноцидів відбуваються непросто і не швидко, як було, наприклад, із визнанням геноцидом Голодомору в Україні у 30-их роках 20 сторіччя.

«Ця історія відкрита і відбувається досі. Тобто, це тривалі рішення, тривалі процеси. У деяких країнах вони минають роками, десятиліттями. І чим більше ми будемо разом, єдиною командою працювати з нашими партнерами, тим швидше ці процеси відбуватимуться», – наголосив Корнієнко, підкреслюючи важливу роль у цій співпраці саме балтійських країн, які першими почали ухвалювати історичні рішення щодо визнання воєнних злочинів росії геноцидом українського народу.

Повідомляється, що коментуючи судові перспективи щодо визнання у міжнародних судах вини росії у воєнних злочинах на території України, Корнієнко підкреслив необхідність напрацювання сильної доказової бази.

«Це залежить від того, наскільки ми матимемо необхідний пакет доказів безчинств, що відбувалися під Києвом. А з іншого боку – потрібно, щоб у нас була сильна позиція у Європі, у світі щодо визнання цих фактів не просто злочином, а елементами геноциду», – сказав Корнієнко.

Як повідомлялося, Естонія визнала дії російських збройних сил та військово-політичного керівництва рф геноцидом українського народу. Також парламент Латвії одностайно ухвалив заяву про агресію рф та її воєнні злочини в Україні, визнавши, що нині росія здійснює геноцид українського народу.

 

Прем’єри Іспанії та Данії відвідали Бородянку

ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 13:45. УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/04/21/7138165/

Прем’єрка Данії Метте Фредеріксен та прем’єр Іспанії Педро Санчес у рамках свого візиту в Україну відвідали звільнену Бородянку.

Санчес опублікував у своєму Twitter відео з поїздки, пише “Європейська правда”.

“Шокований побаченими жахіттями і звірствами війни Путіна на вулицях Бородянки. Ми не залишимо Україну сам на сам”, – прокоментував він.

На відео можна бачити обох лідерів та віцепрем’єрку з європейської і євроатлантичної інтеграції Ольгу Стефанішину.

20 квітня до Києва та Бородянки приїжджав президент Європейської ради Шарль Мішель.

За останні тижні Київ та спустошені війною передмістя відвідали президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, прем’єр Словаччини Едуард Гегер, а також лідери Естонії, Латвії, Литви та Польщі.

 

США заблокує свої порти для російських суден – Байден

ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 17:22 – ДАНА ГОРДІЙЧУК  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/04/21/686077/

Сполучені Штати заборонять російським кораблям заходити в американські порти аналогічно з рішенням ЄС.

Про це президент США Джо Байден заявив у ході брифінгу у четвер.

“США заборонить пов’язані з РФ судна, вслід за аналогічним кроком у ЄС. Це означає, що жоден корабль під російським прапором чи у власності російських громадян чи компаній не зможуть пришвартуватися в американських портах чи на узберіжжі”, – заявив Байден.

 

Байден оголосив новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн 

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ЧЕТВЕР, 21 КВІТНЯ 2022, 17:18

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/21/7341170/

Президент США Джо Байден оголосив про виділення нового пакету військової допомоги Україні на $800 мільйонів.

Про це він заявив у зверненні в четвер, пише кореспондент “Європейської правди”.

“Сьогодні я оголошую нові 800 млн доларів допомоги, щоб збільшити спроможність українців боротися на Сході, у регіоні Донбасу. Цей пакет включає важку артилерію, дюжини гаубиць і 144 000 боєприпасів до цих гаубиць”, – заявив Байден.

Пакет допомоги також включає більше тактичних дронів.

Це вже третій пакет військової допомоги Україні на $800 мільйонів, які США виділили від початку російського вторгення.

Байден додав, що в останні два місяці США напрявляли збройну допомогу Україні у рекордні терміни.

Тепер Росія розпочала та перефокусувала свою кампанію, щоб захопити нову територію на сході України, і зараз ми знаходимося у критичному вікні часу, коли вони створять основу для наступного етапу цієї війни”, – сказав Байден.

Нагадаємо, до другого пакету допомоги США увійшли бронетранспортери, артилерійські системи, гелікоптери та безпілотники.

Сполучені Штати направлять більше артилерії в Україну, заявляв журналістам цього тижня Джо Байден після розмови з лідерами країн-союзників.

 

ЮНЕСКО не проводитиме сесію у росії

21.04.2022 20:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3463914-unesko-ne-provoditime-sesiu-u-rosii.html

Комітет ЮНЕСКО задовольнив вимогу української сторони відмовитися від проведення сесії в росії.

Про це в Телеграмі повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає Укрінформ.

«Ще одна перемога культурного фронту. 45-та сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Казані не відбудеться. Міністерство культури та інформаційної політики отримало інформацію про позитивне рішення щодо нашої вимоги», – йдеться в повідомленні.

Ткаченко подякував нашому представництву в ЮНЕСКО та колегам – міністрам тих країн, які підтримали позицію України.

Як повідомляв Укрінформ, 18 березня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко разом з міністрами культури ЄС звернулися до ЮНЕСКО щодо скасування проведення 45-ої сесії Комітету всесвітньої спадщини в Казані та перенесення її до Львова.

 

Перемога культурного фронту: засідання ЮНЕСКО у Казані не відбудеться

https://life.pravda.com.ua/culture/2022/04/21/248347/

Вікторія Андрєєважурналістка УП.Життя  21 квітня 2022

Засідання Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО не будуть проводити в російській Казані. Учасники відмовились їхати до країни-агресора.

Про це повідомив Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

“45-та сесія Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Казані не відбудеться. Міністерство культури та інформаційної політики отримало інформацію про позитивне рішення щодо нашої вимоги”, – зазначив очільник міністерства.

Олександр Ткаченко висловив подяку представництву ЮНЕСКО та країнам, які підтримали Україну.

Заяву про те, що захід не відбуватиметься на території Росії, опублікували на сайті організації. Подію проведуть в іншій країни, але поки не розголошують подробиць.

Скасування зустрічі представників країн ЮНЕСКО обґрунтовується тим, що Росія зруйнувала або пошкодила 53 об’єкти культурної спадщини станом на 31 березня.

“Неможливо провести 45-у сесію Комітету всесвітньої спадщини ні в Казані, ні під головуванням Росії, поки остання знищує в Україні “видатну універсальну цінність”.

На карту поставлено авторитет ЮНЕСКО та Конвенції 1972 року про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини”, – повідомили представники комітету.

Зазначимо, що у статті 6.3 Конвенції про всесвітню спадщину 1972 року йдеться: “Кожна держава-сторона цієї Конвенції зобов’язується не вживати жодних навмисних заходів, які можуть завдати прямої або непрямої шкоди культурній та природній спадщині, згаданій у статтях 1 і 2, цієї Конвенції”.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 200

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua