Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 23.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 23.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

122-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Унаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 338 дітей 

24.06.2022 09:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3513945-unaslidok-zbrojnoi-agresii-rf-v-ukraini-zaginuli-338-ditej.html

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 338 дітей, 610 – дістали поранення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграмі Офіс генерального прокурора з посиланням на дані ювенальних прокурорів.

«Більше ніж 948 дітей постраждали в Україні за 4 місяці повномасштабної збройної агресії російської федерації в нашій державі. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 338 дітей загинуло та понад 610 поранено», – ідеться в повідомленні.

Ці дані не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Згідно з отриманими ювенальними прокурорами даними, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 335, Харківській – 177, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 55, Херсонській – 52, Миколаївській – 48, Запорізькій – 31, Сумській – 17.

Повідомляється, що 23 червня в результаті вибуху фосфорної бомби в Сумському районі Сумської області 13-річний хлопчик отримав опік ніг фосфорною речовиною.

Також вчора внаслідок обстрілів військами рф цивільної інфраструктури м. Чугуїв Харківської області та руйнації житлових будинків травмовано двох дітей – 9 та 6 років.

23 червня внаслідок артилерійського обстрілу в м. Лисичанськ Луганської області поранено дитину.

Крім того, у ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо про загибель ще п’ятьох та поранення п’ятьох дітей через обстріли загарбниками Волноваського району Донецької області.

Також стало відомо, що внаслідок невибіркових обстрілів з березня по травень російськими військовими житлових будинків у Маріуполі загинули 9 дітей та 8 – дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 2061 заклад освіти. З них 213 зруйновано повністю.

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня російські загарбники запустили з території рф на Сумщину безпілотник з вибухівкою та обстрілювали область з «Градів» і мінометів, постраждала дитина.

 

росіяни викрадають родичів українських військових, зокрема дітей – розвідка

24.06.2022 15:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514252-rosiani-vikradaut-rodiciv-ukrainskih-vijskovih-zokrema-ditej-rozvidka.html

російські загарбники викрадають родичів українських військових, щоб у подальшому шантажувати захисників безпекою рідних.

Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляє в Телеграмі.

“Випадки викрадення родичів українських військових на тимчасово окупованих територіях набувають системного характеру. На жаль, бази даних українських громадян потрапляють в руки рашистів при захоплені адміністративних будівель або ж за допомогою колаборантів-зрадників”, – зазначає ГУР.

За даними розвідки, більшість подібних випадків фіксується на тимчасово захоплених територіях Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей. Наголошується, що викрадають загарбники як дорослих родичів, зокрема жінок та людей літнього віку, так і дітей.

Зокрема, нещодавно стало відомо про взяття в заручники кількох дітей чергового українського військовослужбовця.

Зазначається, що в подальшому росіяни можуть зв’язуватися з військовослужбовцями та вимагати від них прибути на захоплені території в обмін на безпеку рідних.

“Кожен із цих випадків є свідченням найжахливіших воєнних злочинів, які чинять окупанти на нашій землі. Всі вони будуть належним чином розслідувані. Винні у їхньому вчиненні понесуть справедливе покарання”, – наголосили в розвідці.

З міркувань безпеки імена постраждалих військовослужбовців та викрадених родичів лишаються нерозголошеними. “Але жоден із цих випадків не залишається поза увагою держави. Україна бореться за кожного свого громадянина”, – підкреслили в ГУР.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні з’явилася інформація, що російські загарбники викрали Інну Морозовську – матір депутата Мелітопольської міської ради, ветерана АТО Дмитра Лагздукалнса.

За даними Національної поліції, станом на 23 червня внаслідок бойових дій в Україні безвісти зникли 20 тисяч людей, майже половину з них правоохоронцям вдалося розшукати.

 

Латвія відкриє кілька десятків літніх таборів для українських дітей – Олена Зеленська

24.06.2022 17:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3514372-latvia-vidkrie-kilka-desatkiv-litnih-taboriv-dla-ukrainskih-ditej-olena-zelenska.html

Латвійська Республіка готується відкрити кілька десятків літніх таборів відпочинку для українських дітей.

Про це перша леді України Олена Зеленська повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Сонце, сосни, пісок, річка, море, голоси друзів… Для багатьох поколінь українських школярів літо – це табір. Війна відібрала в наших дітей можливість нормально ходити до школи. Невже відбере ще й літній відпочинок? Відвоювати нормальне літо для наших дітей намагаємося разом з першими леді різних країн. І вже є результати. За підтримки дружини президента Латвії Егілса Левіте Андри Левіте та завдяки зусиллям посла України в Латвії Олександра Міщенка літній табір відкрився на базі Ризької української середньої школи”, – зазначила Зеленська.

Дружина українського Президента уточнила, що цей табір спільний для українських та латвійських школярів. На її переконання, це дуже добре, бо таким чином діти краще розумітимуть одне одного, зокрема й мову.

У цьому контексті перша леді поінформувала, що з наступного року вся Латвія переводить навчання на рідну латиську, щоб протистояти російській загрозі, тож після спільного літа українські учні будуть краще готові до школи. Окрім того, вона наголосила на важливості гарного відпочинку після всього пережитого в Україні.

За словами першої леді України, Латвія готується відкрити кілька десятків таких таборів. Вона додала, що Посольство України в Латвії тим часом шукає спонсорів. “Чекаємо на українські табори в інших країнах. Ані дітей, ані літа ми війні не віддамо”, – наголосила Зеленська.

“З ініціативи АТ “Latvenergo” та оголошеного у співпраці з фондом “Ziedot.lv” тендеру “Українські дитячі літні табори” на 50 000 євро обрано шість організаторів таборів, які пройдуть у Цесісі, Єлгаві, Резекні та Ризі. Табори допоможуть інтегратуватися та підготуватися до життя та навчання у Латвії 167 дітям-біженцям з України”, – йдеться у повідомленні Delfi.

Зазначається, що перший табір розпочне роботу 4 липня.

«Розпочати жити у чужому середовищі, без друзів, родичів та звичних речей – великий виклик для українських сімей. Забезпечити якісне дозвілля дітей влітку складно та дорого, тому особливо важливою є підтримка літніх таборів», — сказала керівник Ziedot.lv Рута Діманта.

Зокрема асоціація «Охорона здоров’я та соціальна служба – Артеміда», Центр підтримки дітей та молоді з обмеженими можливостями «Усміхнись» та Латвійська федерація футболу організують табори в Ризькому районі, асоціація Caritas – у Земгальському районі, Латгальський комітет Латвійського товариства Червоного Хреста, Центр дияконії Латвійської євангелічно-лютеранської церкви – у Відземі.

Частка українських дітей із сімей біженців у таборі має бути не менше 70% від загальної кількості.

Крім того, з 27 червня до 12 серпня Департамент освіти, культури та спорту Ризької думи забезпечить нагляд за дітьми українських біженців кожен робочий день з 10.00 до 17.00 у Центрі підтримки мешканців України на вулиці Калькю. Буде організовано тематичні заняття та майстер-класи під керівництвом ризьких навчальних закладів та українських педагогів.

Також Рига проводить два літні денні табори по 75 дітей у Ризькій українській середній школі – з 13 по 28 червня та з 4 по 15 липня.

Разом з тим, діти з України можуть відвідати кімнати відпочинку ризьких муніципальних освітніх закладів.

Окрім того, Олайнський муніципалітет виділяє гроші (по 246,56 євро) на фінансування послуг ліцензованих нянь для дітей 1,5-4 років українських біженців, які працюють.

Як повідомлялося, за інформацією МВС Латвії, на сьогодні у країну прибуло близько 33 тис. українських біженців, із яких близько 12 тис. розміщено в державному чи муніципальному житлі, решту знайшли житло самі.

 

У межах проєкту «Книжки без кордонів» для українських дітей надрукували 100 тисяч книжок

23.06.2022 20:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3513721-u-mezah-proektu-knizki-bez-kordoniv-dla-ukrainskih-ditej-nadrukovano-100-tisac-knizok.html

У межах проєкту “Книжки без кордонів” для українських дітей, які через війну проживають за кордоном, надруковано 100 тис. книжок.

Як передає Укрінформ, про це дружина Президента України Олена Зеленська написала в Телеграмі.

Зеленська повідомила, що мами-українки, які через війну опинилися в різних країнах світу, шукають дитячі книжки українською мовою.

“Не в кожній “тривожній валізі” вистачило місця для книг та іграшок. А хтось, виїжджаючи, зовсім не мав валіз і речей, бо нічого не залишилося… Та ось тепер дитина каже: “Почитай мені казку”. Отже, книжка, як у казці, має з’явитися! Якщо потрібно, для цього вона подолає всі кордони”, – наголосила дружина Президента.

Вона додала, що проєкт, який покликаний подарувати кожному маленькому переселенцю українську книжку, так і називається – “Книжки без кордонів”. Цю ініціативу під патронатом першої леді України реалізують Український інститут книги, Міністерство закордонних справ та Міністерство культури та інформаційної політики.

“Працює так: українські видавництва надають готові макети своїх яскравих і чудово оформлених книжок. Посольства України ведуть переговори/шукають партнерів серед закордонних друкарень, які ці книжки випускають. Готові книжечки роздають дітям”, – пояснила дружина Президента.

Таким чином, на сьогодні надруковано вже понад 100 тисяч книжок. Казок, історій, пригод, розмальовок для дітей. Проєкт уже охопив 14 країн. До ініціативи долучилися, надрукували й роздають книжки дітям Латвія, Литва, Чехія, Болгарія, Естонія, Норвегія, Швеція, Польща, Словаччина, Німеччина, Ірландія, Велика Британія, Молдова, Туреччина.

“Тепер наші родини, хоч би де вони перебували, матимуть що почитати разом. Через усі кордони книжка принесе із собою мир, домашній затишок і частинку батьківщини, яка завжди поряд”, – розповіла Зеленська.

У Міністерстві культури та інформаційної політики наголосили, що найбільше примірників можна знайти у Польщі (понад 47,6 тисяч книжок), Литві (15,5 тисяч примірників) та у Великій Британії (15 тисяч примірників).

“Саме ці 15 тисяч книжок стали останнім оновленням у “Книжках без кордонів”: посольство України в Великої Британії використало п’ять макетів, запропонованих УІК, а ще про 10 домовилося напряму з українськими видавцями”, – додали у МКІП.

Мінкультури та інформаційної політики подякувало іноземним партнерам проєкту: Фонду «Освіта для демократії» (Польща), Польському інституту книги, Фундації Святого Миколая (Польща), ГО «Скриня часу» та «Сильніші разом» (Литва), Федерації Європейських видавців (Брюссель), видавництву «Akademische Verlagsbuchhandlung» (Німеччина) та Біржовому союзу німецької книготоргівлі.

Як повідомлялося, проєкт «Книжки без кордонів» реалізується під патронатом першої леді Олени Зеленської спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством закордонних справ та Українським інститутом книги.

 

На Донеччині ворожі обстріли пошкодили дитсадок та будинки, загинули мирні жителі

24.06.2022 10:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514022-na-doneccini-vorozi-obstrili-poskodili-ditsadok-ta-budinki-zaginuli-mirni-ziteli.html

російські війська обстріляли на Донеччині населені пункти Миколаївської та Мар’янської громад. Загинули щонайменше троє людей.

Про це в Телеграмі повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, передає Укрінформ.

«Костянтинівка зазнала ворожого ракетного удару – відомо про щонайменше одного загиблого цивільного, пошкоджено господарське приміщення тепломереж. Також від обстрілу постраждали автомобілі рятувальників, які прибули для підвезення води жителям міста. Через бойові дії Костянтинівка досі залишається без централізованого водопостачання», – написав Кириленко.

Також він повідомив, що у Миколаївській громаді росіяни здійснили артобстріл Райгородка – є інформація про 2 загиблих та 1 пораненого.

«Як завжди, гаряче у Мар’їнській громаді. Впродовж ночі тривали артилерійські та мінометні обстріли. У Максимільянівці снарядами пошкоджено дитсадок, чотири житлові будинки, ще в трьох від обстрілів зайнялися пожежі. ЗСУ відбиває всі ворожі атаки на цьому напрямку», – додав очільник ОВА.

Як повідомила Національна поліція України у Телеграмі, ворог здійснив 18 ударів по Донеччині.

Під ворожим вогнем перебували 14 населених пунктів: м. Красногорівка, м. Авдіївка, с. Калинове, с. Воздвиженка, с. Первомайське, м. Бахмут, смт Південне, с. Орлівка, м. Залізне, м. Слов’янськ, с. Уманське, смт Райгородок, м. Костянтинівка, с. Максимільянівка.

Ворог обстрілював мирне населення зі стрілецької зброї, авіації, танків, важкої артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню «Град» і «Смерч». Руйнувань зазнали 25 цивільних об’єктів – 21 житловий будинок, школа, завод, адмінбудівлі.

Розпочато досудові розслідування за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, за 23 червня російські загарбники вбили на Донеччині 6 мирних громадян: 3 у Пришибі, 2 в Авдіївці та 1 у Часовому Ярі, 5 отримали поранення.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення від російської агресії на Донеччині загинуло 526 цивільних осіб, поранення отримали 1362.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв росіян у Маріуполі та Волновасі.

 

Внаслідок обстрілу Костянтинівки на Донеччині загинула людина

24.06.2022 17:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514384-vnaslidok-obstrilu-kostantinivki-na-doneccini-zaginula-ludina.html

Внаслідок нічного авіаобстрілу міста Костянтинівка на Донеччині загинула одна людина, пошкоджені будинки та соціальні об’єкти.

Про це в Телеграмі повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко, передає Укрінформ.

«Один загиблий, пошкоджені будинки та соціальні об’єкти — наслідки обстрілу Костянтинівки. Росіяни продовжують цілеспрямовано бити по мирних жителях та критичній інфраструктурі Донеччини. Зараз в області не залишилося абсолютно безпечних місць. Евакуація – єдиний відповідальний вихід», – зазначив Кириленко.

Він додав, що загалом у місті пошкоджено 22 будинки та 14 соціальних об’єктів.

Поліція Донеччини повідомила, що з-під завалів у Констянтинівці вдалося вивільнити двох осіб. Поліцейські і рятувальники розбирають завали вручну, адже техніка через значні руйнування не може доїхати до місця призначення.

Як повідомляв Укрінформ, ворог у Констянтинівці обстріляв пожежно-рятувальну частину: знищено техніку, машини, четверо рятувальників отримали поранення.

Протягом минулої доби, 23 червня, загарбники завдали 18 ударів по Донеччині. Під ворожим вогнем перебували 14 населених пунктів.

 

На Харківщині за добу під обстрілами загарбників загинули троє людей

24.06.2022 12:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514100-na-harkivsini-za-dobu-pid-obstrilami-zagarbnikiv-zaginuli-troe-ludej.html

На Харківщині за минулу добу, 23 червня, внаслідок обстрілів окупантів три людини загинули, 13 отримали поранення.

Про це повідомила в Телеграмі пресслужба Харківської обласної військової адміністрації, передає Укрінформ.

«На території області протягом останньої доби окупанти обстрілювали Чугуївський, Ізюмський, Богодухівський та Харківський райони. Зруйновані житлові будинки та господарчі споруди. На жаль, є поранені та загиблі», – повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

Так, у Чугуєві вчора поранень зазнали 6 людей, в тому числі двоє дітей 6 і 9 років. Ще 1 людина поранена в с. Велика Бабка. У Золочеві 1 людина поранена. В с. Андріївка Ізюмського району поранено 2 цивільних.

У м. Балаклія вчора 2 людини загинули. Сьогодні зранку внаслідок обстрілу 1 жінка поранена, ще 1 жінка загинула, а її чоловік отримав поранення.

Сьогодні зранку було обстріляно с. Кутузівка Харківського району. 1 людина зазнала поранення.

«На лінії зіткнення тривають бойові дії. На Харківському напрямку ворог зосереджений на утриманні раніше зайнятих позицій та активізував діяльність диверсійно-розвідувальних груп. У районі Ізюма росіяни обстрілюють цивільну інфраструктуру та готують продовження наступу в напрямку м. Слов’янськ. Наші захисники продовжують нищити ворога та тримати свої рубежі», – сказав Синєгубов.

Як повідомлялося, в ніч на 24 червня ворог масовано обстріляв Київський район. У результаті зруйновано спорткомплекс одного з провідних вишів Харкова.

 

росіяни продовжують обстрілювати Миколаївщину: є жертви, зруйнована інфраструктура

24.06.2022 10:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514015-rosiani-prodovzuut-obstriluvati-mikolaivsinu-e-zertvi-zrujnovana-infrastruktura.html

російські загарбники минулої доби продовжили обстрілювати Миколаївщину: є загиблий, поранені, зруйновано будинки, промислову та соціальну інфраструктуру.

Про це повідомляє пресслужба облдержадміністрації у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«У Баштанському районі продовжуються обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Пошкоджено чотири житлові будинки та господарчі будівлі. Інформація щодо потерпілих уточнюється. Вночі, 23 червня, були обстріли у Широківській громаді. Зруйновані склади сільськогосподарських підприємств», – зазначається у повідомленні.

У Миколаївському районі 23 червня, близько 20:00, внаслідок обстрілів села Новомиколаївка Первомайської громади одна людина загинула, чотири зазнали поранень. Зруйновано один будинок, інші житлові будинки пошкоджено.

Також на території Парутинського старостинського округу Куцурубської громади об 11:30 зафіксовано обстріли. Без жертв. Зранку, 24 червня, були обстріли села Горохівка Воскресенської громади. Зафіксовано загоряння. Інформація про наслідки уточнюється.

Також 23 червня, було атаковано трьома крилатими ракетами наземного базування Миколаїв. Влучання відбулося у виробничу та соціальну інфраструктуру. Поранено одну цивільну особу. Зранку, 24 червня, у Миколаєві чутно вибухи. Інформація уточнюється.

Як повідомлялося, на Миколаївщині з початку війни пошкоджено понад 5518 цивільних об’єктів, з них 3610 – житлові будинки.

 

Причин для паніки немає: Кім спростував інформацію про термінову евакуацію з Миколаєва

24.06.2022 14:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514196-pricin-dla-paniki-nemae-kim-sprostuvav-informaciu-pro-terminovu-evakuaciu-z-mikolaeva.html

Голова обласної військової адміністрації Віталій Кім заперечив достовірність повідомлення про термінову евакуацію з Миколаєва.

Про це він написав у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Уже зранку було п’ять дзвінків про начебто термінову евакуацію з Миколаєва. Розмістили в ЗМІ новину, там цитата Олександра Сєнкевича. Він, як і раніше, рекомендує всім, хто має можливість, виїжджати з міста. Для цього надаємо автобуси. Нічого не змінилося. Навпаки ми маємо успіх, розвиваємо його. Ситуація така ж, як і чотири тижні тому. Причин для паніки немає”, – сказав голова ОВА.

Він також закликав фільтрувати інформаційне поле.

Як повідомлялося, останні дні Миколаїв зазнає масованих ракетних ударів, є постраждалі та значні руйнування.

 

війська рф за добу здійснили до 10 обстрілів Сумщини та Чернігівщини

24.06.2022 09:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3513963-vijska-rf-za-dobu-zdijsnili-do-10-obstriliv-sumsini-ta-cernigivsini.html

За минулу добу, 23 червня, зафіксовано до 10 обстрілів російських військ Сумщини та Чернігівщини з території росії.

Про це в ефірі телемарафону єдиних новин сказав речник ДПСУ Андрій Демченко, передає Укрінформ.

“Територія Чернігівщини та Сумщини постійно піддається обстрілам з території росії, тільки за минулу добу таких було майже 10”, – сказав Демченко.

Голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус повідомив про п’ять нічних вибухів.

“Знову обстріли прикордоння вночі. Біля Сеньківки: 5 вибухів (попередньо з міномета), в районі перехрестя доріг Гасичівка-Хрінівка-Гірськ-Сеньківка, на напрямку Нові Юрковичі (рф) – Гірськ. Семенівська громада: 20 вибухів з міномета в районі села Янжулівка”, – написав очільник ОВА.

Демченко також відзначив, що змін ситуації на білоруській ділянці кордону наразі прикордонники не фіксують. За його словами, як і раніше, підрозділи зс білорусі продовжують посилювати ділянку кордону з Україною.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Військового рф судитимуть за катування дев’яти заручників в Ірпені

24.06.2022 17:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514417-vijskovogo-rf-suditimut-za-katuvanna-devati-zarucnikiv-v-irpeni.html

Військовослужбовця збройних сил російської федерації судитимуть за катування 9 заручників у місті Ірпінь, Київської області.

Як повідомляв Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Фейсбуці.

Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт в порядку спеціального досудового розслідування стосовно військовослужбовця збройних сил рф за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Розслідуванням встановлено, що у березні поточного року обвинувачений у складі 234-го десантно-штурмового полку збройних сил рф увійшов до міста Ірпінь Київської області. Разом з іншими російськими військовими він розмістив на подвір’ї приватного домоволодіння військову техніку.

Перебуваючи в Ірпені, загарбники розшукували військовослужбовців Збройних Сил України, тероборони та співробітників правоохоронних органів. Підозрюваний разом з іншими російськими військовими взяли у заручники 9 чоловіків.

“Полонених били прикладом та не давали їжу і воду. Погрожували вбивством та імітували страту”, – зазначили в ОГП.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці заочно оголосили підозру військовослужбовцю російської федерації за знущання над сім’єю та грабіж у селі Лукашівка Чернігівської області.

 

Ворог обстрілює Луганщину з авіації та всіх видів артилерії – є загиблі та зниклі безвісти

24.06.2022 11:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514082-vorog-obstrilue-lugansinu-z-aviacii-ta-vsih-vidiv-artilerii-e-zagibli-ta-znikli-bezvisti.html

На Луганщині поліцією зафіксовано 34 обстріли російськими військами міст і сіл 23 червня, є поранені та загиблі мешканці.

Про це в Фейсбуці повідомив відділ комунікації поліції Луганської області, передає Укрінформ.

«Слідчі спільно з оперативниками задокументували наслідки 34 обстрілів, в результаті яких пошкоджень та руйнацій зазнали багатоквартирні та приватні будинки, інфраструктурні та промислові об’єкти. Протягом минулої доби рашисти застосували всі види артилерійського озброєння та авіацію проти цивільного населення», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що є поранені та загиблі місцеві мешканці.

Отримано 9 повідомлень про зникнення безвісти або втрати зв’язку з рідними, за всіма фактами розпочаті оперативно-розшукові дії.

Встановлюються обставини незаконного позбавлення волі або викрадення людини, вчинене військовослужбовцями рф.

До ЄРДР внесено 5 фактів незаконного заволодіння транспортними засобами на території області (ст. 289 КК України).

Викрито двох колаборантів, які вступили на службу в різні підрозділи окупаційної влади на захоплених територіях (внесені відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 111-1 КК України).

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

У Харкові загарбники завдали ракетного удару по спорткомплексу

24.06.2022 11:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514045-u-harkovi-zagarbniki-zavdali-raketnogo-udaru-po-sportkompleksu.html

У Харкові в ніч на 24 червня російські війська завдали ракетного удару по спортивному комплексу одного з навчальних закладів, в зруйнованій будівлі почалася пожежа.

Про це повідомила у Фейсбуці пресслужба Харківської обласної прокуратури, передає Укрінформ.

«За даними слідства, в ніч на 24 червня 2022 року військовослужбовці країни-агресора здійснили ракетний удар по спортивному комплексу одного з навчальних закладів у Київському районі м. Харкова. Внаслідок цього сталась руйнація будівлі та виникла пожежа на площі близько 200 кв. метрів», – ідеться в повідомленні.

За фактом ракетного удару розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Першочергові слідчі дії проводяться поліцією, надалі матеріали кримінального провадження передадуть за підслідністю до Управління СБУ в Харківській області.

Як повідомлялося, на початку березня внаслідок російського   авіаудару зруйновано спорткомплекс «Уніфехт», який належить Харківському національному університету імені Каразіна.

Загалом, за даними міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, російські військові пошкодили 43 заклади вищої освіти. Найбільше постраждали університети Харківської області (один заклад зруйновано, 19 – пошкоджено), Донецької (6 – пошкоджено), Запорізької (4 – зруйновано), Чернігівської (3 – пошкоджено), Миколаївської (3 – пошкоджено).

 

Президент присвоїв 10 морській авіабригаді ЗСУ ім’я Героя України Ігоря Бедзая

24.06.2022 20:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514520-prezident-prisvoiv-10-morskij-aviabrigadi-zsu-ima-geroa-ukraini-igora-bedzaa.html

Президент Володимир Зеленський присвоїв ім‘я Героя України полковника Ігоря Бедзая 10 морській авіаційній бригаді Військово-Морських сил Збройних сил України.

Відповідний указ оприлюднено на сайті глави держави, передає Укрінформ.

У документі зазначається, що з метою увічнення пам’яті про Героя України полковника Ігоря Бедзая, його мужність та героїзм, незламність духу, виявлені під час захисту незалежності та територіальної цілісності України, зважаючи на зразкове виконання покладених завдань особовим складом 10 морській авіаційній бригаді Військово-Морських сил Збройних сил України присвоєно його ім’я. Надалі вона іменуватиметься 10 морська авіаційна бригада імені Героя України полковника Ігоря Бедзая ВМС ЗСУ.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, у травні під час виконання бойового завдання у складі екіпажу морського вертольота Мі-14 внаслідок влучення ракети російського винищувача загинув заступник командувача Військово-Морських сил Збройних сил України з авіації полковник Ігор Бедзай.

 

Андрющенко: У Маріуполь приїхав «головний від росії в Донецьку» – проконтролювати мародерство

24.06.2022 19:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514496-andrusenko-u-mariupol-priihav-golovnij-vid-rosii-v-donecku-prokontroluvati-maroderstvo.html

24 червня в Маріуполь приїхав так званий прем’єр-міністр “днр” Віталій Хоценко, який поставив окупантам завдання протягом місяця вивезти увесь металопрокат.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Сьогодні в Маріуполь приїхав головний від росії в Донецьку – так званий прем’єр-міністр. Акурат після вчорашнього візиту попів московського патріархату. Інспектував порт. Поставлено завдання забезпечити мародерство відвантаження всього металопрокату протягом місяця», – йдеться у повідомленні.

За словами радника маріупольського мера, вперше публічно був присутній окупаційний самопроголошений мер Маріуполя Костянтин Іващенко – для промоції та популяризації серед населення.

Як повідомляв Укрінформ, із морського порту Маріуполя загарбники крадуть український металопрокат для відправлення в Ростов-на-Дону.

У Маріуполі побувала делегація московського патріархату: місцевим попам наказали посилити пропаганду, якнайшвидше відновити церкви, а храм УПЦ – знести або переробити під стандарти РПЦ.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

 

Центри підтримки маріупольців відкриті вже у п’яти великих містах

24.06.2022 15:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3514237-centri-pidtrimki-mariupolciv-vidkriti-vze-u-pati-velikih-mistah.html

У Кропивницькому, Вінниці, Києві, Дніпрі та Запоріжжі вже відкрито спеціальні центри підтримки мешканців Маріуполя, а загалом такі центри з’являться по всій країні.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко на брифінгу, повідомляє Укрінформ.

«У Кропивницькому, Вінниці, Києві, Дніпрі та Запоріжжі відкрито центри підтримки переселенців «Я – Маріуполь», які поступово з’являться по всій країні», – зазначив Тимошенко.

Він нагадав, що “Я – Маріуполь” – це центри комплексної підтримки переселенців з Маріуполя, де можна отримати гуманітарну, психологічну, юридичну та соціальну допомогу.

Крім того, зауважив посадовець, на Житомирщині відкрито шелтер для осіб, які постраждали від домашнього насильства. У ньому надають не лише прихисток від кривдника, а й психологічну, соціальну та правову допомогу.

Як повідомлялось, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів, немає нормального енерго-, водо- та газопостачання. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. людей.

 

московський патріархат у Маріуполі посилює пропаганду через «молитви»

24.06.2022 14:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514208-moskovskij-patriarhat-u-mariupoli-posilue-propagandu-cerez-molitvi.html

У Маріуполі побувала делегація московського патріархату: місцевим попам наказали посилити пропаганду, якнайшвидше відновити церкви, а храм УПЦ – знести або переробити під стандарти РПЦ.

Про це в Телеграмі повідомив радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Вчора в місто приїхала велика делегація московського патріархату з інспекцією. Великий кортеж з попів та військової охорони. Їх провезли по церквах (які майже не постраждали, зрозуміло чому). Видано вказівки колаборантам – храми відновити в першу чергу. Посилити кількість молебнів на захист війська російського. Місцевим попам – посилити пропаганду через молитви по невинно убієнним «українськими військовими», – йдеться у повідомленні.

Окреме рішення делегація прийняла по Храму УПЦ Петра Могили: знести або переробити під канони РПЦ.

За словами Андрющенка, також для делегації та інспекції московського патріархату провели окрему, непублічну екскурсію в Драмтеатр. Просто через цікавість гостей.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

У Маріуполі пожежа на сміттєвому полігоні

24.06.2022 11:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514042-u-mariupoli-pozeza-na-smittevomu-poligoni.html

У Маріуполі третю добу триває пожежа на законсервованому сміттєвому полігоні, загарбники нічого не роблять для її гасіння та локалізації, а хімічні викиди продовжують забруднювати повітря.

Про це в Телеграмі повідомив радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«До всіх негараздів у місті додалась ще одна: пожежа на законсервованому сміттєполігоні в районі вул. Флотської. Третій день поспіль дим та сморід огортає Приморській район міста. Пожежа на сміттєзвалищі щосекунди викидає в повітря безліч хімічної отрути, яку вдихають містяни», – написав Андрющенко.

За його словами, жодних заходів для локалізації або гасіння пожежі загарбники не вживають і не мають потужностей для цього. «Наслідки такого поводження будуть катастрофічними», – додав радник мера.

Андрющенко наголосив, що модульні будинки “живого щита” будуються дуже близько від сміттєзвалища – на відстані до 1,5 кілометра.

Як повідомила Маріупольська міська рада, в місті загарбники будують фортифікаційні споруди під виглядом житлових будинків. За словами мера Вадима Бойченка, вони готуються до контрнаступу ЗСУ й хочуть використати маріупольців у якості “живого щита”.

«Без зайвого розголошення окупанти почали будувати нібито житлові будинки. Роботи йдуть у північно-західній частині, майже на межі території міста. Тобто саме з орієнтовного напрямку контрнаступу ЗСУ. Є інформація від маріупольців, що за цими новими спорудами окупанти одразу виривають окопи та розташовують техніку. А людей не випускають з міста, щоб потім прикриватися мирними жителями», – зазначив мер.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч депортовані до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

У Пентагоні прокоментували відхід ЗСУ із Сєвєродонецька

25.06.2022 06:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514677-u-pentagoni-prokomentuvali-vidhid-zsu-iz-severodonecka.html

Контрольоване відведення Збройних Сил України із Сєвєродонецька дає можливість українській армії зайняти кращі позиції для подальшої оборони.

Про це заявив представник Міністерства оборони США під час брифінгу 24 червня, передає Укрінформ.

“Я хочу показати контекст спостережуваного нами у Сєвєродонецьку керованого відступу Збройних Сил України з цього місця”, – сказав старший чиновник Пентагону.

Він запропонував згадати розвиток подій останні чотири місяці: росії довелося повністю переглянути свої початкові плани, які були надмірно амбітними та невмілими.

“Вони перейшли від спроби наступу за багатьма напрямами, в якій їх перемогли українці, до нинішнього зосередження уваги на Східній Україні. І справді, росіяни просто дюйм за дюймом займають тут територію”, – сказав старший чиновник Пентагону.

Він зазначив, що важливо замислитись про ціну, яку росія заплатила за цей “дуже маленький, дуже поступовий виграш”.

Українське командування, виводячи ЗСУ з Сєвєродонецька, забезпечує собі становище, в якому війська можуть краще захищатися, сказав речник Міноборони США.

“ЗСУ виконують професійний, тактичний відступ, щоб консолідувати свої сили на позиціях, які вони можуть краще захистити. І я бачу, що це відбувається на тлі їхньої здатності продовжувати сковувати російські війська протягом дуже тривалого часу в дуже невеликій географічній області”, – сказав представник Пентагону.

24 червня голова Луганської ОВА Сергій Гайдай та журналіст Юрій Бутусов повідомили, що ЗСУ отримали наказ відійти з Сєвєродонецька на новий рубіж оборони.

 

Інформація про Сєвєродонецьк є закритою, не треба шкодити оборонній операції — Мотузяник

24.06.2022 15:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514264-informacia-pro-severodoneck-e-zakritou-ne-treba-skoditi-oboronnij-operacii-motuzanik.html

У Міністерстві оборони не коментують інформацію щодо можливого відходу українських військових із Сєвєродонецька, вона є закритою.

Про це заявив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Інформація щодо того, чи перебувають частини ЗСУ у певному районі, включно із Сєвєродонецьком, є закритою, оскільки вона належить до того критерію, що це – дії сил і засобів оборони України. Ми про це не говоримо. Я дуже просив би всіх зосередитися на інформації, яку подає Генеральний штаб і Міноборони України”, – наголосив представник Міноборони.

Він також закликав журналістів і представників органів влади “дати можливість ЗСУ повідомляти про дії української армії у межах інформації, яка є відкритою”.

“Це дуже важливо. Не потрібно шкодити веденню оборонної операції. Будь ласка, давайте будемо чекати офіційної інформації від ЗСУ, перевіряти, бути пильними та вірити у ЗСУ”, – сказав речник МОУ.

Як повідомлялося, 24 червня начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай заявив, що захисники Сєвєродонецька отримали команду відійти від міста на нові, більш укріплені позиції.

 

Підрозділи ЗСУ вийшли з Сєвєродонецька вночі – журналіст

24.06.2022 11:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514047-pidrozdili-zsu-vijsli-z-severodonecka-vnoci-zurnalist.html

Вихід українських військових підрозділів із Сєвєродонецька – необхідне і давно назріле рішення.

Таку думку висловив у Фейсбуці воєнкор, що перебував на тій ділянці фронту, головний редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов, передає Укрінформ.

“Ми вийшли з Сєвєродонецька. Сьогодні вночі українські підрозділи організовано залишили частину промзони Сєвєродонецька. На тій ділянці фронту, де я знаходився, відхід пройшов під обстрілом, але без втрат. Відходити гірко, але це рішення давно вже назріло. Ми вийшли. Але ми обов’язково повернемось”, – написав Бутусов.

Він зауважив, що українські воїни гідно бились за місто і зробили більше ніж можливо у таких надзвичайно важких умовах: без мостів та без понтонів, кожен день бою був суцільним героїзмом.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 24 червня про відхід українських захисників із Сєвєродонецька на нові, більш укріплені позиції поінформував голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, росіяни майже повністю зруйнували Сєвєродонецьк, критична інфраструктура знищена вся, пошкоджено 90% міста, 80% житлових будинків доведеться зносити – відновленню вони не підлягають. Війська рф просуваються в напрямку Лисичанська з Тошківки-Золотого.

 

Партизани розмалювали і обклеїли плакатами автобус перед офісом зрадника Сальдо у Херсоні 

24.06.2022 11:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514084-pered-ofisom-zradnika-saldo-u-hersoni-partizani-rozmaluvali-i-obkleili-plakatami-avtobus.html

Перед офісом колаборанта і зрадника Сальдо у Херсоні розмалювали і обклеїли плакатами автобус.

Про це повідомив у Фейсбуці депутат облради, радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань, передає Укрінформ.

“Колаборанти і зрадники готуйтесь, нікого не забудемо, до кожного прийдемо! Автобус розмалювали перед офісом Сальдо! Партизанський рух посилюється”, – написав депутат облради.

Як повідомлялося, сьогодні у Херсоні партизани підірвали в авто проросійського активіста й зрадника Дмитра Савлученка.

 

У Херсоні підірвали авто з колаборантом Савлученком

24.06.2022 10:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514003-u-hersoni-pidirvali-avto-z-kolaborantom-savlucenkom.html

У Херсоні партизани підірвали в авто проросійського активіста й зрадника Дмитра Савлученка.

Про це повідомив у Фейсбуці депутат облради, радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань, передає Укрінформ.

“У наших партизан ще одна перемога — вбито «начальника департаменту сім’ї, молоді та спорту окупаційної Херсонської ВЦА» Дмитра Савлученка. Проросійського активіста й зрадника зранку підірвали в авто в одному з дворів Херсона”, – написав депутат облради.

Місцеві ЗМІ та соцмережі публікують фото та відео після вибуху та повідомляють, що у машині здетонували боєприпаси.

Як відомо, Херсон та частина області наразі тимчасово захоплені ворогом. На Херсонщині російські загарбники посилюють тиск на педагогів та лікарів, примушуючи їх до співпраці. Вони блокують “зелені коридори”, евакуацію, викрадають мирних жителів.

 

У Херсоні колектив захопленої загарбниками бібліотеки просить допомоги у влади

24.06.2022 13:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514187-u-hersoni-kolektiv-zahoplenoi-zagarbnikami-biblioteki-prosit-dopomogi-u-vladi.html

Колектив Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Гончара, яку захопили російські загарбники, просить допомоги у місцевої і центральної влади.

Про це йдеться у зверненні колективу бібліотеки, яке у Фейсбуці розмістила його працівниця, заввідділу Ольга Сак, передає Укрінформ.

“Працівники Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара, як і інші мешканці Херсонщини, вже чотири місяці знаходяться в окупації. З квітня 2022 року фінансування зарплати працівників закладу припинилось. В багатьох інтерв’ю голова Херсонської ОВА Г.Лагута неодноразово говорив про те, що заборгованості по заробітній платі немає. Потім обіцяв її найближчим часом виплатити. Останнім терміном було визначено 21 червня 2022 року. Проте на 23.06.2022 року ніяких грошей працівники бібліотеки не отримали”, – підкреслюється у зверненні.

Працівники бібліотеки зазначають, що “таке ставлення до працівників бюджетних організацій спостерігається лише з боку ОВА”. Бюджетники територіальних громад області, за інформацією авторів звернення, вже отримали зарплату навіть за червень.

“Питання підтримки працівників головної бібліотеки окупованої Херсонщини є актуальним у зв’язку з тим, що російські військові захопили приміщення книгозбірні, а колектив відмовився співпрацювати з окупантами. Більшість наших працівників на чолі з керівником є патріотами України, вважають себе частиною Української бібліотечної спільноти, частиною України. Ми пишаємось тим, що ми – українці. Як і всі херсонці, ми чекаємо визволення та віримо в наші ЗСУ. Але за які кошти нам жити?” – зазначають бібліотекарі.

Колектив бібліотеки звертається до уряду, Офісу Президента та керівника ОВА Геннадія Лагути з проханням допомогти у вирішенні питання фінансування.

Як повідомляв Укрінформ, обласна універсальна наукова бібліотеку імені Гончара відома всім херсонцям, оскільки на її базі регулярно проводилися заходи у різних сферах – від інклюзії до безпечного міського простору. Також бібліотека стала одним з гуманітарних центрів, у якому тривалий час перебували біженці.

Від початку захоплення області російськими військами бібліотека не працює з читачами очно, а тільки в онлайн-форматі.

Директор бібліотеки Надія Коротун категорично відмовилася від будь-яких форм співпраці із загарбниками та колаборантами і її приклад наслідувала більшість представників трудового колективу, після чого виникла загроза її життю та здоров’ю. Наразі керівниця бібліотеки перебуває на території, підконтрольній ЗСУ.

 

В Україні викрили агентурну мережу російського ГРУ, куди входив депутат Деркач

24.06.2022 14:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3514206-v-ukraini-vikrili-agenturnu-merezu-rosijskogo-gru-kudi-vhodiv-deputat-derkac.html

Служба безпеки України викрила агентурну мережу головного розвідувального управління генерального штабу російської федерації, куди входив народний депутат Андрій Деркач.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє в Телеграмі.

За даними слідства, роль Деркача полягала в тому, що він курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України. Стосовно народного депутата розпочате досудове розслідування.

Зазначається, що оперативна розробка викритої мережі велася давно, але остаточно СБУнейтралізувала її на початку війни, затримавши колишнього помічника народного депутата Ігоря Колеснікова.

Встановлено, що будучи негласним співробітником головного управління генштабу рф із позивним “Ветеран”, Колесніков виконував роль зв’язківця й фінансового кур’єра між спецслужбами рф і Деркачем.

За словами Колеснікова, Деркач був завербований у 2016 році. З ним особисто працювало вище керівництво головного розвідувального управління рф – начальник управління ігор костюков та його перший заступник володимир алєксєєв.

Зокрема, Деркач отримував кошти від головного управління генштабу рф для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України. На реалізацію таких планів раз на кілька місяців виділялося по 3-4 мільйони доларів. За даними слідства, Деркач заволодів значною частиною цих коштів.

Як повідомили в СБУ, сам Колєсніков після затримання пішов на угоду зі звинуваченням і дав “багато цікавих свідчень”. У травні суд оголосив йому вирок за державну зраду. Відтак він надав інформацію щодо деталей діяльності мережі та відведеної їй ролі в підготовці до повномасштабної війни.

“Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи (“частные охранные предприятия” – прим.) повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами, і таким чином забезпечувати мирний вхід у міста”, – зазначив Колесніков.

За його словами, головне розвідувальне управління рф планувало під час захоплення Києва використовувати дві бригади спецназу й сили спецоперацій, які мали зайти з території білорусі, а звідти швидко просунутися до столиці, захопити Урядовий квартал та зібрати віче у Верховній Раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. Однак українські захисники завадили реалізації цих планів.

СБУ продовжує оперативно-слідчі заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до розгалуженої агентурної мережі.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Служба безпеки України викрила у співпраці з ворогом одного з керівників Укренерго.

 

Партизани оголосили винагороду за «голову гауляйтера» Мелітополя у $10 тисяч

24.06.2022 16:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514335-partizani-ogolosili-vinagorodu-za-golovu-gaulajtera-melitopola-u-10-tisac.html

У тимчасово захопленому російськими військами Мелітополі партизани пропонують за голову колаборанта Євгена Балицького винагороду в 10 тисяч доларів.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

“Партизани відкрили сезон полювання. По всьому місту розмістили оголошення, що за голову гауляйтера вони оголосили премію в 10 000 доларів”, – сказав він.

Федоров додав, що не виключає, що “самі рашисти його і зачистять” за такі гроші.

Як раніше повідомлялося, депутат обласної ради Євген Балицький оголосив себе “окупаційним” губернатором.

Йому заочно повідомлено про підозру.

 

Загарбники у Мелітополі змушують пенсіонерів і підприємців отримувати паспорти рф

24.06.2022 14:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514217-zagarbniki-u-melitopoli-zmusuut-pensioneriv-i-pidpriemciv-otrimuvati-pasporti-rf.html

У тимчасово захопленому Мелітополі загарбники примушують жителів, передусім пенсіонерів і підприємців, проходити примусову паспортизацію.

Про це заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

“Сьогодні одним з найактуальніших питань є паспортизація, оформлення підприємницької діяльності. Рашисти завдяки своїй пропаганді, а це окремий напрямок їхньої зброї, намагаються змусити в першу чергу наших пенсіонерів, підприємців оформлювати паспорти росії. Як аргумент вони наводять те, що пенсіонери не будуть отримувати пенсії, якщо не оформлять рашистські паспорти, а підприємці не зможуть вести свою діяльність, якщо не оформлять російські паспорти та не зареєструються у псевдоподатковій “інспекції”. Звичайно, це маячня, бо держава Україна виконує всі свої зобов’язання виплачує всі соціальні виплати – як пенсії, так і зарплату в бюджетній сфері”, – сказав він.

Федоров також наголосив, якщо реєстрацію підприємців у “незрозумілих структурах або банківських установах рф” можна буде трактувати як порушення закону про колаборацію.

“Ситуація складна і треба … вирішення цього питання на державному рівні”, – заявив міський голова.

Як повідомлялося, 25 травня президент рф путін підписав указ, згідно з яким росія надаватиме громадянство жителям тимчасово окупованих територій Запорізької та Херсонської областей України за спрощеною процедурою.

 

Епіфаній закликає передати ПЦУ один із храмів на території Верхньої лаври

24.06.2022 13:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3514154-epifanij-zaklikae-peredati-pcu-odin-iz-hramiv-na-teritorii-verhnoi-lavri.html

Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля вирішити питання щодо надання одного з храмів на території Верхньої лаври для регулярних богослужінь Свято-Успенської Києво-Печерської лаври ПЦУ.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в листі Епіфанія до глави українського уряду, оприлюдненому на сайті ПЦУ.

У листі Епіфаній повідомив, що рішенням Священного синоду Православної церкви України 23 травня в складі ПЦУ був заснований чоловічий монастир – Свято-Успенська Києво-Печерська лавра.

“Відомо, що початки Печерського монастиря сягають середини XI століття (на сто років раніше, ніж перша літописна згадка про населений пункт москва) тісно переплетені з традицією чернечого життя на Святій Горі Афон (Греція). Протягом століть Печерський монастир, який із часом отримав почесне звання лаври, тобто особливо важливої та зразкової чернечої обителі, розвивався як невід’ємна складова Київської митрополії, приналежної до Вселенського патріархату”, – зауважив митрополит.

Предстоятель ПЦУ наголосив, що антиканонічна анексія Київської митрополії московським патріархатом у 1685-86 рр. позначилася й на Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі, яка також неканонічно була підпорядкована російській церковній владі.

За його словами, “одним із безпосередніх наслідків такого загарбництва стала примусова русифікація церковних традицій, знищення документів про правдиву історію монастиря й української церкви, цензура книгодрукування за московсько-петербурзькими зразками”.

Епіфаній підкреслив, що “попри надзвичайний внесок у відбудову й прикрашення лаври, здійснений гетьманом Іваном Степановичем Мазепою, за царським наказом у лаврі його ім’я також “піддавали анафемі”.

“Винятково ганебним продовженням цієї антиукраїнської імперської політичної акції стало примусове розділення вулиці Січневого повстання, на якій розташована лавра, перейменованої в пошану до мецената обителі на вулицю Івана Мазепи, на дві – з метою, щоби частина, на якій розташований монастир і керівний центр релігійного об’єднання УПЦ (московського патріархату в Україні) не мала назви на честь видатного сина українського народу та мецената Церкви. Натомість найменування цієї вулиці на честь “Січневого повстання” більшовицьких заколотників проти Української народної республіки керівництво монастиря московського патріархату жодним чином не турбувало”, – відзначив предстоятель ПЦУ.

Епіфаній нагадав, що в 1920-х роках більшовики насильно ліквідували монастир, перетворивши його на “Музейне містечко”. Під час німецької окупації в роки Другої світової війни чернече життя в лаврі відновилося, але в роки “хрущовських гонінь” вона була повторно закрита.

У 1988 році до тисячоліття Хрещення Русі-України радянський уряд вирішив повернути частину лаври для відновлення чернечого життя. Тоді ще не було легальної можливості для існування Православної церкви в Україні, незалежної від влади московського патріархату, тому храми та приміщення були передані монастирю російської православної церкви.

1-3 листопада 1991 року в Трапезному храмі лаври відбувся Помісний собор Української православної церкви, на якому всі його учасники, зокрема єпископ Онуфрій, нинішній очільник УПЦ московського патріархату, проголосували за повну церковну незалежність – автокефалію від РПЦ.

Уже навесні 1992 року в Українській православній церкві відбувся промосковський переворот, у якому було задіяне також лаврське керівництво, унаслідок чого монастир був надалі закріплений за юрисдикцією московського патріархату в Україні.

Як наголосив Епіфаній, від середини 1990-х років багаторазово порушувалося питання про припинення монополії московського патріархату на використання храмів лаври для звершення богослужінь. Зокрема, духовенство й вірні письмово та публічно вимагали надати один із храмів лаври, зокрема мазепинську церкву Всіх Святих над Економічною брамою, для богослужінь Української православної церкви Київського патріархату, повним спадкоємцем якої тепер є Православна церква України.

Також духовенство й вірні УПЦ КП влітку 2000 року публічно протестували проти надання виняткового права служіння у відновленому Успенському соборі Києво-Печерської лаври послідовникам московського патріархату в Україні.

За інформацією предстоятеля ПЦУ, “протягом 1990-х – початку 2000-х років монастир московського патріархату систематично через насильницькі дії та захоплення все нових і нових корпусів розширював свою присутність. Керівник монастиря Павло (Лебідь), використовуючи зв’язки в тодішньому державному керівництві, добивався подальшого “узаконення” таких дій”.

Так, за роки його керування монастирем були зафіксовані численні приклади часткового або повного руйнування об’єктів лаври із заміною їх новоділами (як от В’їзна брама до Нижньої лаври), проведення ремонтних робіт та реконструкції без дотримання норм збереження пам’яток. Територія Нижньої лаври перетворена на велику торгівельну площу із численними магазинами й кафе.

Епіфаній підкреслив, що “керівництво монастиря московського патріархату протягом трьох десятиліть послідовно підтримувало і продовжує підтримувати та пропагувати ідеологію “русского міра”, яка нині стала “виправданням” відкритої агресії рф проти України. Павло (Лебідь) особисто нагороджений путіним орденом рф “Дружба народів”.

“Вельмишановний пане Прем’єр-міністр! Протягом багатьох років православні вірні та українське суспільство ставлять питання про те, чому одна з провідних духовних та історичних святинь українського народу монопольно використовується московським патріархатом. Особливо актуальним це питання є в час великої агресії росії”, – наголосив митрополит.

За його словами, “достеменно відомо, що навіть серед ченців монастиря московського патріархату є ті, хто виступають проти подальшого перебування лаври у зв’язку з РПЦ, бажають розбудовувати не “русскій мір”, а відновлювати давні українські традиції лаврського життя в родині Православної церкви України. За ці роки, особливо від 2014 року, від початку війни росії проти України, лавру полишили багато парафіян, які хотіли б мати з нею духовний зв’язок, але не могли надалі терпіти поширення в ній російської неоімперської ідеології”.

Епіфаній заявив, що “відповідаючи на всі ці запити, маючи бажання вирішувати всі суперечливі питання в дусі миру, Священний синод ПЦУ вирішив утворити релігійну організацію “Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (чоловічий монастир) Української православної церкви (Православної церкви України)”.

Священноархімандритом, тобто керівником, лаври, відповідно до давньої історичної традиції, був призначений сам митрополит.

“За дорученням Синоду та як очільник Лаври звертаюся до Вас, Денисе Анатолійовичу, та до Кабінету міністрів України з проханням невідкладно вирішити питання про надання одного з храмів на території Верхньої лаври, які фактично не використовуються для постійних богослужінь (Благовіщенського храму в колишніх Митрополичих палатах, храму Всіх Святих над Економічною брамою чи іншого в межах Верхньої лаври) – для звершення регулярних богослужінь Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври ПЦУ”, – закликав Епіфаній.

Він наголосив, що монополія монастиря московського патріархату на богослужіння в лаврі категорично не сприймається більшістю православних в Україні та українським суспільством.

Також митрополит закликав главу уряду знайти можливість для надання приміщень на території Верхньої лаври для монастирського життя та діяльності.

Для вирішення вищевказаних питань Епіфаній просить дати доручення компетентним державним інституціям невідкладно, із залученням уповноважених від Свято-Успенської Києво-Печерської лаври ПЦУ осіб, а також провести вивчення стану справ для подання узгоджених рекомендацій.

Як повідомлялося, через три місяці від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, 27 травня, УПЦ московського патріархату провела Собор, на якому заявила про “самостійність і незалежність”, а також висловила незгоду з позицією патріарха кирила щодо війни в Україні.

За 100 днів повномасштабного вторгнення рф до Православної церкви України з УПЦ московського патріархату перейшли понад 600 громад.

 

Зеленський призначив генерал-лейтенанта МВС Набока заступником командувача Нацгвардії

24.06.2022 18:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514426-zelenskij-priznaciv-generallejtenanta-mvs-naboka-zastupnikom-komanduvaca-nacgvardii.html

Президент України Володимир Зеленський призначив генерал-лейтенанта Міністерства внутрішніх справ Олександра Набока заступником командувача Національної гвардії.

Про це йдеться в указі №438/2022, оприлюдненому на офіційному сайті глави Української держави, повідомляє Укрінформ.

“Призначити Набока Олександра Миколайовича заступником командувача Національної гвардії України”, – зазначається в документі.

Олександр Набок – генерал-лейтенант Міністерства внутрішніх справ України. Обіймав посаду командувача Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України.

 

Яресько радить працювати над призупиненням виплат по зовнішньому боргу України

24.06.2022 21:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3514567-aresko-radit-pracuvati-nad-prizupinennam-viplat-po-zovnisnomu-borgu-ukraini.html

Колишній міністр фінансів України Наталія Яресько не вірить у можливість списання зовнішнього боргу України, однак радить працювати з міжнародними інституціями над призупиненням виплат на певний час.

Про це Яресько заявила в п’ятницю, під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму, присвяченої відбудові України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Звісно, окрім відбудови, необхідно буде забезпечити макрофінансову стабільність. Це може потребувати певної реструктуризації зовнішнього боргу. Я не вірю у його списання, але думаю, що на сьогодні Україна може працювати над певним мораторієм чи призупиненням виплат по зовнішніх боргах”, – сказала вона.

За словами Яресько, якщо Україна проситиме донорів допомогти впоратися з бюджетним дефіцитом, то призупинення чи мораторій виплат на певний час буде дуже помічним кроком у цьому сенсі, як це було в 2015 році за уряду Арсенія Яценюка.

“Це має бути узгоджено з Міжнародним валютним фондом. Такий крок дасть змогу передихнути, вдихнути свіже повітря і потім рухатися далі”, – вважає колишній міністр фінансів України.

Як повідомлялося, фракція “Слуга народу” 19 червня закликала президента і уряд розпочати перемовини з міжнародними партнерами щодо списання державного боргу.

За прогнозом МВФ, у 2022 році держборг України може сягнути понад 86% ВВП. Однак раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що про списання боргу не йдеться, оскільки це може негативно вплинути на здатність України запозичувати та підтримувати економіку в майбутньому.

 

Інформаційна безпека та кіберзахист: які напрямки навчання пропонує Нацакадемія СБУ

24.06.2022 15:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3514258-informacijna-bezpeka-ta-kiberzahist-aki-napramki-navcanna-proponue-nacakademia-sbu.html

В Укрінформі презентували можливості для навчання в Навчально-науковому інституті інформаційної безпеки та стратегічних комунікацій Національної академії СБУ.

Про спеціальності та напрямки підготовки на пресконференції розповіла директор Навчально-наукового інституту інформаційної безпеки та стратегічних комунікацій, доктор технічних наук, професор Лариса Комарова.

“Навчально-науковий інститут інформаційної безпеки та стратегічних комунікацій є структурним підрозділом Національної академії СБУ, де готують здобувачів вищої освіти за кошти фізичних та юридичних осіб — майбутніх фахівців з інформаційної та кібербезпеки, а також охорони державної таємниці. Підготовка фахівців для сфери оборони та безпеки є одним з пріоритетних напрямів діяльності Національної академії СБУ”, – сказала Комарова.

Вона поінформувала, що Інститут здійснює підготовку фахівців за спеціальністю 081 право — на бакалаврському рівні за програмою “Право інформаційної безпеки”, на магістерському рівні — “Інформаційне право”.

А також за спеціальністю 256.04 “Національна безпека”: на бакалаврському рівні — кіберзахист інформаційних ресурсів, організація захисту інформації з обмеженим доступом. На магістерському рівні — кіберзахист у сфері інформаційних технологій та кіберпросторі, організація захисту інформації з обмеженим доступом.

В Інституті діє вісім кафедр у складі Центру кібербезпеки та Центру стратегічних комунікацій.

Комарова розповіла, що підготовка фахівців Інституту проходить на базі спеціалізованих центрів лабораторій безпеки інформаційно-комунікаційних систем та комплексних систем захисту інформації, які оснащені сучасною технікою та ліцензійним програмним забезпеченням.

Також є віртуальна лабораторія, запускається кіберполігон, де є можливість моделювати кібератаки та здійснювати їх відбиття, виявляти вразливості програмного забезпечення, відновлювати вражені інфраструктури тощо.

Так інститут здійснює підготовку з таких напрямків, як безпека інформаційних та комунікаційних систем; криптографічний та стеганографічний захист інформації, нормативно-правове та технічне забезпечення інформаційної безпеки, охорона державної та комерційної таємниці, побудова систем захисту інформації, управління в кризових ситуаціях та багато іншого.

Також, за словами директора Інституту, на базі Національної академії СБУ згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між СБУ та компанією CISCO Systems відкрито Мережеву академію CISCO національної академії СБУ.

Комарова наголосила, що фахівці з національної безпеки можуть отримати роботу як у силових та спеціалізованих структурах, СБУ, антикорупційних органах, так і в державних організаціях як фахівці національної безпеки, військових структурах, можуть бути спеціалістами з систем безпеки, менеджерами з безпеки на підприємствах тощо.

На базі Інституту здійснюється підготовка офіцерів запасу, студенти мають можливість на договірних засадах пройти дворічне навчання та отримати військову спеціальність і звання “молодший лейтенант запасу”.

Як повідомив на пресконференції відповідальний секретар приймальної комісії Національної академії СБУ Дмитро Беседа, спеціальні умови для вступу в академію на бакалаврат передбачені для військовослужбовців, які беруть участь у військових діях та проходять на даний час службу в лавах ЗСУ. На магістратуру – військовослужбовці або учасники бойових дій мають право вступу за фаховим іспитом у формі індивідуальної співбесіди.

Він нагадав, що з 27 червня розпочинається реєстрація вступників для складання магістерського тесту навчальної компетентності та магістерського комплексного тесту.

“Цю реєстрацію здійснюють приймальні комісії, тому вступнику необхідно звернутися до приймальної комісії, надати відповідні документи і чекати екзаменаційний аркуш з логіном та пін-кодом для здачі тесту”, – сказав Беседа.

Для вступу на бакалаврат реєстрація електронних кабінетів в системі ЄДЕБО розпочнеться з 1 липня.

Беседа додав, що вступні випробування, які проводить Нацакадемія СБУ, відбудуться в серпні-вересні за окремим графіком, про що вступників, які подали документи в електронному вигляді, буде повідомлено додатково.

 

Канада дозволила конфіскувати російські активи та передавати їх на відбудову України

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 24 ЧЕРВНЯ 2022, 22:43. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/24/7354526/

У Канаді в четвер набули чинності поправки до закону про спеціальні економічні заходи, який передбачає можливість конфіскації активів, що потрапили під санкції через війну Росії, та їхнє використання на підтримку України.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на текст закону.

Закон дозволяє уряду Канади “вживати економічних заходів проти певних осіб у ситуаціях, коли до цього закликають міжнародна організація або об’єднання держав, членом яких є Канада, сталося грубе порушення міжнародного миру і безпеки, в іншій державі сталися грубі й систематичні порушення прав людини, або стались масштабні корупційні дії за участі національної або іноземної держави”.

Ці спеціальні економічні заходи передбачають ідентифікацію і подальше замороження активів, розташованих на території Канади, за поданням генерал-губернатора. За рішенням суду заморожені активи можуть бути конфісковані.

Крім того, уповноважений міністр уряду Канади може після консультацій з міністерством фінансів і міністерством закордонних справ може передати кошти, виручені від продажу конфіскованих активів, на:

– відбудову іноземної держави, на яку негативно вплинуло грубе порушення міжнародного миру і безпеки;

– відновлення міжнародного миру і безпеки;

– компенсацію жертвам грубого порушення міжнародного миру і безпеки, грубого й систематичного порушення прав людини або масштабних корупційних дій.

Ухвалення закону кілька днів тому анонсувала заступниця прем’єр-міністра, міністерка фінансів Канади Христя Фріланд.

“Вважаємо, що справді важливо розширювати наші юридичні повноваження, оскільки буде дуже важливо знайти гроші для відбудови України. І я не можу назвати більш доречного джерела такого фінансування, ніж конфісковані російські активи”, – підкреслила тоді вона.

Раніше повідомлялося, що Канада заблокувала 412,1 млн канадських доларів ($328 млн), які перебували на російських рахунках або фігурували в угодах за участю осіб, які потрапили під санкції.

 

Генсек ООН прогнозує глобальний голод у 2022-23 роках

24.06.2022 18:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3514461-gensek-oon-prognozue-globalnij-golod-u-202223-rokah.html

Голод на планеті Земля може стати реальністю цього та наступного року.

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у своєму віртуальному зверненні до учасників міжнародної конференції з продовольчої безпеки, яка проходить 24 червня в Берліні, передає Укрінформ.

«Ми стоїмо перед безпрецедентною кризою голоду… Є реальний ризик голоду в 2022 році, а 2023 рік може бути ще гіршим», – прогнозує генсек.

За його словами, війна в Україні посилила проблеми, які накопичувалися роками, серед них він згадав кліматичні зміни, пандемію COVID-19 і нерівний вихід з економічної кризи різних держав тощо.

Ціни на енергоносії та добрива – те, від чого залежать усі виробники сільськогосподарської продукції. Це означає зменшення врожаїв усіх без винятку зернових культур. Жодна країна не матиме «імунітету» до таких соціальних і економічних потрясінь, наголосив чиновник. Самої гуманітарної допомоги недостатньо, адже йдеться про більше, ніж продовольство, підкреслив Гутерреш і закликав до скоординованих і багатосторонніх рішень і відповідей на виклики.

Політик зазначив, що продовольчу кризу неможливо буде ефективно вирішити без реінтеграції у світовий ринок зерна України, а також російських добрив і продовольства. Генеральний секретар ООН поінформував, що перебуває в тісному контакті з представниками України, росії, Туреччини, США, ЄС та іншими з цього питання. «Ми намагаємося досягти пакетного рішення, що дасть змогу Україні експортувати продукти – не лише наземними шляхами, але також морем», – сказав він, відмовившись надати деталі, адже це може завадити досягненню домовленості.

Гутерреш також зазначив, що продовольчу кризу не вирішити без вирішення кризи фінансової. Заможні держави та міжнародні фінансові інституції повинні допомогти тим країнам, які перебувають на межі зубожіння, підтримати їх економіку на плаву, сказав він. «Ми не можемо дозволити масового голоду в 21 столітті», – завершив свій виступ очільник ООН.

За даними FAO (Продовольчої програми ООН), протягом останніх двох років число тих, хто перебуває в безпосередній «продовольчій небезпеці», більш ніж подвоїлося та сягнуло 276 мільйонів.

Конференція в Берліні, співорганізаторами якої виступають три німецькі міністерства – закордонних справ, харчування та сільського господарства, а також економічного розвитку – проходить за підтримки ООН. У ній беруть участь 50 делегацій, а також 40 міністрів, зокрема, міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

 

Блокування одеського порту є оголошенням війни глобальній безпеці – глава ФАО

25.06.2022 00:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3514623-blokuvanna-odeskogo-portu-e-ogolosennam-vijni-globalnij-bezpeci-glava-fao.html

росія, блокуючи український зерновий експорт і спричиняючи таким чином голод, провокує політичну нестабільність у десятках країн.

Про це попередив виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі на Міжнародній конференції з питань продовольчої безпеки, яка проходить 24 червня в Берліні, повідомляє Укрінформ.

«Ми маємо добитися відкриття порту Одеси прямо зараз. Неспроможність зробити це є оголошенням війни глобальній безпеці в галузі продовольства. Саме так», – заявив глава ФАО.

За його словами, 36 націй у різних куточках планети отримували майже половину всього зерна, яке вживають, з цього регіону.

«Ми стоїмо перед безпрецедентною кризою з 350 млн людей, які прямують до голодування… Але насправді турбує те, що 50 млн з них «стукають у двері» голодомору у 45 країнах… Якщо ми не допоможемо цим людям негайно, ми матимемо голодомор, ми матимемо голод, дестабілізацію та масову міграцію», – заявив Бізлі, додавши, що такої кризи світ ще не бачив. Протягом криз 2007-09 років 48 націй пережили політичні потрясіння, дестабілізацію, масові протести, нагадав Бізлі. «Але те, що ми бачимо зараз, є набагато гіршим, ніж тоді», – додав чиновник. Він зауважив, що протягом останніх кількох років кризи слідували одна за одною, але голоду, дестабілізації та масової міграції вдалося уникнути, тож координація наразі має критичне значення, сказав він.

Міністр сільського господарства ФРН Джем Оздемір також заявив, що путін розпочав «уродливу агресивну війну плюс війну голоду і використовує його як зброю для глобальної дестабілізації».

Агресивна війна проти України є жорстокою і немає жодного сенсу, підкреслив він. Німецький міністр нещодавно побував в Україні, і в нього «немає слів для того, щоби описати, наскільки мужніми є українські фермери, які захищають свою державу та одночасну роблять все можливо для того, щоби допомогти нагодувати світ».

Оздемір дав «особисту» відповідь, хто пропонує Україні та росії якнайскоріше розпочати переговори (таких було кілька міністрів і під час берлінської конференції): «Немає про що вести переговори з насильником, його просто треба зупинити. І все».

24 червня в Берліні відбулася перша міжнародна конференція з питань глобальної продовольчої безпеки, яку ініціювала Німеччина.

 

Блінкен закликав світ перейти до конкретних кроків, аби уникнути глобальної продовольчої кризи

24.06.2022 20:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3514537-blinken-zaklikav-svit-perejti-do-konkretnih-krokiv-abi-uniknuti-globalnoi-prodovolcoi-krizi.html

Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав міжнародну спільноту перейти до конкретної реалізації дорожньої карти щодо уникнення глобальної продовольчої кризи, яка передбачає, зокрема, розблокування експорту українського зерна.

З такою заявою він виступив у п’ятницю на міжнародній конференції в Берліні, присвяченій глобальній продбезпеці, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Минулого місяця я скликав засідання Ради Безпеки ООН і міністерську зустріч, щоби спробувати активізувати подальші колективні дії. Однією з речей, які ми зробили, було створення глобальної дорожньої карти»,- сказав держсекретар США.

Він зазначив, що до цієї дорожньої карти приєдналися 94 країни. Тепер, за його словами, потрібно перетворити ці зобов’язання «у конкретні негайні дії».

У цьому зв’язку він окреслив напрями, за якими потрібно посилити міжнародні зусилля. Йдеться, зокрема, про необхідність збільшення внесків на гуманітарні потреби, щоби забезпечити роботу Всесвітньої продовольчої програми, Продовольчої та сільськогосподарської організації. Крім того, необхідно підтримати зусилля ООН, щоби припинити блокування росією експорту українського продовольства через Чорне море; поповнити дефіцит добрив; істотно підвищити потенціал та стійкість сільського господарства у світі.

«російські військові спустошують українські ферми та зерносховища, розкрадають українське зерно та обладнання, необхідне для його збирання, блокують доступ до та з українських портів на морі», – наголосив держсекретар США.

Він підкреслив, що 25 мільйонів тонн українського зерна залишається в пастці, і воно почне псуватися, якщо його не експортувати. Крім того, ставиться під питання можливість збирання наступних врожаїв, оскільки немає де зберігати збіжжя.

«Лише одна країна блокує поставки продовольства і добрив з України, і це росія»,- заявив глава американської дипломатії.

Блінкен також закликав уряди «протистояти спокусі запровадження обмежень на продукти харчування та добрив», підтримати ініціативи міжнародних фінансових установ у цій сфері, посилити обмін інформацією та координацію зусиль.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в Берліні відбулася міжнародна конференція, присвячена спільному пошуку шляхів для зміцнення продовольчої безпеки. Її учасники розглядають, як подолати глобальні виклики у цій сфері, що виникли внаслідок кліматичних змін, пандемії та неспровокованої війни росії проти України.

 

Блінкен про морську блокаду РФ: Яке Росія має право перевіряти українські кораблі?

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 24 ЧЕРВНЯ 2022, 23:44. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/24/7354536/

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що вимоги Росії щодо перевірок кожного корабля, який виходить з українських портів, “позбавлені глузду”.

Про це Блінкен заявив у п’ятницю в Берліні, відповідаючи на питання кореспондента CNN, повідомляє “Європейська правда“.

“Яке право, за якою логікою Росія наполягає на перевірці суверенних українських кораблів, які виходять із українських портів до інших країн? Це позбавлене глузду”, – вважає він.

На думку державного секретаря США, заяви Москви про необхідність перевірки українських кораблів “створюють потенційний ризик заходу російських кораблів для нападу на Одесу”.

“Тож українці повинні бути впевнені, що, роблячи будь-що для виходу своїх кораблів з порту, Росія не скористається цим і не дозволить зайти російським кораблям для нападу на Одесу”, – наголосив Блінкен.

Він також висловив підтримку роботі ООН, яка намагається знайти рішення щодо розблокування портів і вивезення українського продовольства.

“ООН та її генеральний секретар дуже наполегливо працюють для того, щоб досягти певного рішення, яке дозволить створити шлях для українських кораблів з Одеси, а отже, продовольство і зерно. Ми дуже підтримуємо ці зусилля”, – сказав держсекретар.

Раніше прем’єр Британії Борис Джонсон заявив, що Британія готова допомогти Україні з розмінуванням узбережжя, щоб уможливити експорт врожаю морським шляхом.

Водночас дані розвідки США свідчать, що російський флот отримав наказ замінувати підходи до портів Одеси й Очакова, а також замінувати гирло Дніпра, щоб унеможливити морський експорт з України.

Нагадаємо, заступник глави МЗС України Дмитро Сенік розповідав, що в умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна – через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії.

 

Шольц закликає світ не зменшувати тиску на росію

24.06.2022 19:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514483-solc-zaklikae-svit-ne-zmensuvati-tisku-na-rosiu.html

Світова спільнота не може дозволити собі послаблювати тиск на росію, яка намагається створити глобальну продовольчу кризу.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц у зверненні до учасників Міжнародної конференції з продовольчої безпеки.

«президент путін ще кілька тижнів тому пообіцяв, що стане можливим експорт зерна з України, насамперед морем. Але така обіцянка нічого не варта, якщо вона не виконується», – заявив глава німецького уряду.

росія, сказав він, повинна допомогти уможливити експорт і врешті-решт почати працювати разом з ООН.

Шольц закликав усіх не знижувати політичного тиску на відповідальних у москві, хто легко може прийняти відповідні рішення.

«Йдеться також про глобальну солідарність», – зауважив політик.

Шольц послався на дані Всесвітньої продовольчої програми ООН, згідно з якими 323 млн людей можуть опинитися перед загрозою виживання через нестачу продуктів харчування, і це «важко собі уявити». З них 47 млн – ті, хто поповнив цю групу через російську війну в Україні, підкреслив канцлер.

Він зазначив, що в час, коли в багатьох куточках Африканського континенту помирають діти, старі та хворі, в багатьох куточках України не можуть зібрати врожай через війну. Водночас у чорноморських портах і на елеваторах лежать мільйони тонн зерна, яке не можна експортувати. А мільйони фермерів по всьому світу не можуть через високі ціни купити пальне та добрива.

«Відповідальність за цю ескалацію несе росія, і лише вона», – констатував Шольц, додавши, що людству загрожує найсильніший голод за десятиліття.

Країни, які входять у Global Crisis Response Group, ініційовану генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, намагаються знайти солідарні та всеосяжні рішення проблеми, сказав глава німецького уряду.

Разом з ООН, ЄС, Україною, Туреччиною і росією проводяться інтенсивні переговори з метою якнайшвидшого відновлення українського експорту продукції аграрного сектору через порти. Паралельно ведеться робота з налагодження інших шляхів експорту – залізницею і автомобільним транспортом.

У співпраці зі Світовим банком було започатковано Глобальний альянс за безпеку продовольства, у рамках якого Німеччина пообіцяла на цілі продовольчої безпеки додатково 430 млн євро. Шольц запросив усіх долучитися до ініціативи.

На конференції 24 червня в Берліні федеральний уряд працюватиме над тим, щоб інші донори також взяли зобов’язання в найближчі тижні. Але конкретних обіцянок щодо фінансової допомоги на Берлінській конференції не очікується, вона не є донорською.

Протягом багатьох років федеральний уряд Німеччини був другим за величиною донором у світі після США. Лише цього року Німеччина інвестує близько 4 млрд євро в гуманітарну продовольчу допомогу та кризові продовольчі системи.

 

рф намагається звалити провину за стрибок продуктових цін на санкції – Бербок

24.06.2022 14:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3514191-rf-namagaetsa-zvaliti-provinu-za-stribok-produktovih-cin-na-sankcii-berbok.html

Єдиним винуватцем у глобальній продовольчій кризі та дефіциті зерна, що загрожує голодом мільйонам людей, є росія.

Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком міжнародної конференції з питань глобальної продовольчої безпеки в п’ятницю в Берліні, передає Укрінформ.

«росія свідомо використовує голод як зброю війни і тримає в заручниках весь світ», – заявила глава МЗС.

Криза голоду наростає як хвиля, яка загрожує життю багатьох людей, «але саме російська війна перетворила хвилю на цунамі», – підкреслила Бербок. Вона закинула кремлю намагання звалити провину за стрибок цін на продукти харчування на тих, хто запровадив санкції, та нагадала, що жодних санкцій проти російського експорту зерна не вводилося. Першопричиною такої ситуації є, насамперед, те, що саме росія створює кризу, блокуючи українські порти та зерносховища.

За словами політика, 345 мільйонам людей у ​​82 країнах наразі загрожує брак продовольства. Вона також навела цифру 44 млрд євро, які необхідні для подолання кризи голоду цього світу, з яких наразі профінансовано лише половину.

Конференція в Берліні, співорганізаторами якої виступають три німецькі міністерства – закордонних справ, харчування та сільського господарства, а також економічного розвитку – проходить за підтримки ООН. У ній беруть участь 40 міністрів (МЗС ФРН, Франції, США та Італії), 50 делегацій, у тому числі представники ООН, громадянського суспільства, а також країн, які особливо постраждали внаслідок ситуації, що склалася, зокрема, України. Нашу державу на заході представляє міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

На конференції у п’ятницю федеральний уряд працюватиме над тим, щоб інші донори також взяли зобов’язання в найближчі тижні, але конкретних обіцянок щодо фінансової допомоги на Берлінській конференції не очікується, вона не є донорською.

Протягом багатьох років федеральний уряд був другим за величиною донором у світі після США. Щоб пом’якшити наслідки російської загарбницької війни для глобальної продовольчої безпеки, Німеччина, як голова G7, пообіцяла в березні виділити додатково 430 мільйонів євро. Загалом цього року Німеччина інвестує близько 4 мільярдів євро в гуманітарну продовольчу допомогу та кризові продовольчі системи.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабне військове вторгнення в Україну, продовживши війну, розпочату у 2014 році. В результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 мільйонів тонн зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Європейський Союз створив так звані «коридори солідарності» для вивезення українського зерна залізничними, автомобільним транспортом та внутрішніми водними шляхами, але ці надзвичайні заходи не можуть у повному обсязі вирішити проблему з зерновим експортом. ЄС підтримує зусилля ООН з пошуку шляхів розблокування українських портів та поновлення торговельного судноплавства у Чорному морі.

 

Румунія допомагатиме Україні експортувати зерно

24.06.2022 20:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3514539-rumunia-dopomagatime-ukraini-eksportuvati-zerno.html

Румунія вживає заходів задля збільшення транспортування своєю територією українського зерна та зменшення загрози глобального голоду.

Про це заявив міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску на Міжнародній конференції з питань продовольчої безпеки в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

За словами глави МЗС, Румунія робить внесок на європейському та міжнародному рівні, задіявши національні механізми надання прямої підтримки. Зокрема, держава приймає українське зерно залізницею, автомобільними шляхами, морем і по Дунаю.

«Від початку агресії порт Констанца, найбільший на Чорному морі, став основними воротами для відправлення українського зерна в інші частини світу. Ми хочемо позиціонувати Констанцу як продовольчий хаб на європейському рівні та працюємо над збільшення його можливостей обробки вантажів», – сказав Ауреску, додавши, що торік через порт пройшли рекордні понад 25 млн тонн зерна.

Міністр наголосив, що проводиться багатостороння робота зі збільшення потужностей транспортування українського зерна територією Румунії. З цією метою розпочата модернізація залізниці, що веде з України до румунського порту Галац на Дунаї, відбувається лібералізація двосторонніх транспортних перевезень, зокрема автомобільних; у румунських портах надається допомога суднам під українським прапором.

За оцінкою глави румунської дипломатії, вжиті заходи вже мають позитивний ефект, але потрібні подальші міжнародні зусилля, зокрема щодо гарантування безпечних коридорів судноплавства у Чорному морі, що передбачає і захист від морських мін.

Ауреску наголосив, що російська агресія проти України впливає на мільйони людей не лише в самій Україні, а й у державах, які залежать від українського зернового імпорту. Потрібно діяти прагматично, аби не допустити посилення кризи та підтримати українську економіку, зазначив дипломат.

Він запевнив, що Румунія разом з іншими партнерами твердо стоятиме на боці України в її боротьбі проти агресора.

У міжнародній конференції у Берліні беруть участь 50 делегацій країн і міжнародних організацій.

 

Путін стверджує, що РФ не перешкоджає вивезенню зерна: знову переклав вину на Україну

П’ЯТНИЦЯ, 24 ЧЕРВНЯ 2022, 17:59 – ОЛЕКСІЙ ПАВЛИШ  УП

https://www.epravda.com.ua/news/2022/06/24/688539/

Президент РФ Володимир Путін стверджує, що Росія не перешкоджає вивезенню українського зерна з території України і що, мовляв, для вирішення цієї проблеми не вистачає “конструктивної позиції” Києва.

Про це він заявив під час виступу на саміті “БРІКС плюс”, пишуть російські ЗМІ.

“Істерія навколо вивезення зерна з України через чорноморські порти роздмухується штучно.

Хочу ще раз наголосити, що Росія не перешкоджає вивезенню українського зерна з території цієї країни і готова забезпечити вільний прохід суден із зерном у міжнародні води, якщо, звичайно, українські військові розмінують порти відвантаження та прилеглу акваторію”, – сказав Путін.

Він стверджує про наявність “відповідного розуміння” з представниками секретаріату ООН.

“Але не вистачає, як і раніше, одного – конструктивного підходу з боку сьогоднішньої київської влади”, – стверджує Путін.

Президент РФ також вкотре заявив, що українське зерно начебто глобально не впливає на світовий ринок зерна.

Також Путін вважає, що причиною різкого зростання інфляції є “результат багаторічної та безвідповідальної політики країн “великої сімки”.

“Хочу наголосити ще раз: різке посилення інфляції не вчора відбулося – це результат кількох років, стало результатом багаторічної і до того ж, підкреслю, безвідповідальності макроекономічної політики країн “великої сімки”, безконтрольної емісії та накопичення незабезпечених боргів”, – стверджує він.

“Стрибок цін на базові сільгосптовари, такі як зерно, найбільше вдарив саме по країнах, що розвиваються, в яких хліб і борошно є необхідним засобом виживання для основних верств населення”, – додав російський диктатор.

Нагадаємо:

Російські окупанти систематично вивозять награбоване зерно із захоплених територій Херсонської та Запорізької областей. 8 червня російські військові відправили перший поїзд з награбованим зерном із Мелітополя до Криму.

Журналісти зафіксували колони вантажівок із награбованим зерном поблизу Керчі та Джанкоя.

Через війну Україна втратила четверту частину своїх посівних площ. Українська влада прогнозує, що врожай цьогоріч буде меншим на 40%.

Російський військовий флот також блокує морські шляхи до портів України на узбережжі Чорного моря, унеможливлюючи безпечне перевезення зерна до інших країн. Україна з європейськими партнерами налагодили маршрут експорту через Балтійське море.

Міжнародна спільнота побоюється, що нестача українського зерна на глобальному ринку продовольства може спровокувати ще більшу нестабільність і призвести до державних переворотів у країнах, що розвиваються.

Окрім зерна, російські загарбники вивозять із захоплених районів південних областей України черешню й хизуються “обвалом цін”.

Сполучені Штати спільно з європейськими союзниками працюють над вивезенням зерна з України залізничним шляхом, зокрема шляхом будівництва зерносховищ на українському кордоні.

 

росія шантажує світ продовольчою катастрофою – ЦПД

24.06.2022 22:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514595-rosia-santazue-svit-prodovolcou-katastrofou-cpd.html

У Центрі протидії дезінформації України при Раді національної безпеки і оборони вважають, що російська федерація шантажує світ продовольчою катастрофою.

Як передає Укрінформ, про це ЦПД при РНБО повідомляє в Телеграмі.

ЦПД проаналізував висновки дебатів Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) на тему «Наслідки блокади Чорного моря».

Учасники дебатів у ПАРЄ 23 червня у Страсбурзі констатували, що блокада українських портів російською армією провокує продовольчу катастрофу в країнах Північної Африки та Близького Сходу – Лівану, Сомалі, Єгипту, Пакистану, Ємену, Бангладеш, Катару. Під загрозою також опинилася продовольча стабільність розвинених країн.

рф вимагає припинення дії західних санкцій в обмін на надання доступу до зерна та повернення його на світовий ринок. Експерти ЦПД підкреслюють, що це маніпуляція.

Як підсумок учасники дебатів закликали уряди країн-членів ПАРЄ ініціювати резолюцію ООН щодо створення спеціального гуманітарного коридору для експорту українського зерна під егідою ООН.

Своєю чергою Україна надала ООН пропозиції до плану розблокування портів України.

Питання розблокування портів та зерна мають розглядати вже наступного тижня.

Як повідомляв Укрінформ, Державний секретар США Ентоні Блінкен закликав міжнародну спільноту перейти до конкретної реалізації дорожньої карти щодо уникнення глобальної продовольчої кризи, яка передбачає, зокрема, розблокування експорту українського зерна.

 

росія хоче повністю прибрати ОБСЄ з України – Євросоюз

ЗАЯВА

24.06.2022 18:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514472-rosia-hoce-povnistu-pribrati-obse-z-ukraini-evrosouz.html

Блокуючи продовження мандата Координатора проєктів ОБСЄ в Україні, росія, вочевидь, хоче повністю демонтувати всі інструменти Організації в Україні.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

“росія, схоже, сповнена рішучості демонтувати один за одним усі інструменти ОБСЄ, залишаючись відданою перешкоджанню чи скасуванню всіх інструментів, які б наблизили нас до прозорості, посередництва, примирення і, зрештою, до стійкого миру. Так було з усіма польовими операціями ОБСЄ в Україні”, – заявили в ЄС у відповідь на звіт присутнього на засіданні Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Генріка Вілладсена.

На засіданні нагадали, що спершу росія домоглася закриття у вересні 2021 року спостережної місії ОБСЄ у прикордонних пунктах пропуску Гукове та Донецьк. Потім росіяни змусили закрити Спеціальну моніторингову місію в Україні у квітні 2022 року.

“Крім того, підтримувані росією збройні формування утримують членів місії СММ під вартою в Донецькій та Луганській областях України, незважаючи на їх функціональний захист як співробітників ОБСЄ. Це абсолютно неприпустимо. Ми рішуче засуджуємо цей факт і закликаємо до їх негайного звільнення. Тепер офіс Координатора проєктів в Україні став наступною мішенню перешкоджання з боку росії”, – зазначається у заяві.

У ЄС наголосили на рішучій підтримці продовження мандата Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

“Ми глибоко шкодуємо з приводу заяви російської федерації про намір заблокувати домовленість про продовження мандата Координатора проєктів в Україні. Ми продовжуємо закликати росію переглянути свою позицію, щоб дати можливість Координатору проєктів в Україні продовжити свою важливу роботу в Україні”, – йдеться у заяві.

Як зазначили в Євросоюзі, таке рішення не стало несподіванкою, адже рф із 2014 року, після незаконної анексії Криму та початку гібридної війни на сході України, постійно блокувала роботу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та СММ на Кримському півострові, “незважаючи на те, що їхні мандати охоплюють усю територію України у межах її міжнародно визнаних кордонів”.

Як повідомлялось, у Польському головуванні в ОБСЄ заявили, що російська федерація заблокувала продовження мандата Координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

 

росія заблокувала продовження мандата координатора проєктів ОБСЄ в Україні

24.06.2022 18:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514445-rosia-zablokuvala-prodovzenna-mandata-koordinatora-proektiv-obse-v-ukraini.html

російська федерація заблокувала продовження мандата координатора проєктів ОБСЄ в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Польське головування в ОБСЄ.

“Понад 23 роки проєкти ОБСЄ в Україні успішно підтримували Україну у виконанні обов’язків та зобов’язань ОБСЄ. Ця робота зараз іще більш потрібна. На жаль, незважаючи на величезну підтримку цієї місії, вона формально закінчується через 7 днів через російське вето”, – йдеться у дописі.

Зазначається, що Польське головування ОБСЄ “докладатиме всіх зусиль, щоб зберегти спадщину координатора проєктів та підтримувати діяльність ОБСЄ в Україні”.

У мандат координатора проєктів ОБСЄ в Україні входить планування, реалізація та слідкування за виконанням проєктів, які мають допомогти Україні посилити її безпеку та вдосконалити законодавство, інститути і практики відповідно до стандартів демократії. Метою цієї діяльності є підтримка зусиль країни, спрямованих на те, аби її закони, структури та процеси відповідали вимогам і ознакам сучасної демократичної держави, створювали безпечніше середовище для її громадян.

З 2018 року координатором проєктів ОБСЄ в Україні є посол Генрік Вілладсен з Данії.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці березня росія заблокувала продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, яка існувала з 2014 року.

 

У росії називають «нацистом» кожного, хто виступає проти війни з Україною – Карпентер

24.06.2022 18:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514433-u-rosii-nazivaut-nacistom-koznogo-hto-vistupae-proti-vijni-z-ukrainou-karpenter.html

росія використовує ультраправий ультранаціоналізм для підкорення України та для підтримки неонацистських та крайніх правих націоналістичних рухів у всій Європі.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

“Ми викрили очевидну і безглузду брехню про те, що російськомовний, з єврейським походженням, Президент України є нацистом. Ми дуже чітко показали, що термін “нацист” використовується російськими чиновниками просто як кодове слово для позначення кожного, хто виступає проти варварської війни росії проти України. Багато хто в цій Раді говорив про символ Z, камери для тортур, фільтраційні табори, сексуальне насильство, перевиховання та примусове переміщення цивільного населення. Але ми ще не повністю обговорили поширеність ультраправого екстремізму та ультранаціоналізму, а точніше, неонацизму, серед російських сил і їхніх маріонеток”, – заявив Карпентер.

Американський посол вказав на те, що жорстокість не появляється сама собою чи спонтанно. На його переконання, абсолютна зневага такої великої кількості російських солдатів до життів людей похилого віку, жінок і дітей в Україні “є прямим результатом того, що цим військам згодовують брехню про Україну та її народ, а також насадження ультранаціоналістичних і дегуманізуючих ідей серед російських військ”.

“Така ідеологія вже давно пропагується всередині росії та втілюється доморощеними ультраправими екстремістськими групами”, – додав Карпентер.

За його словами, цей крайній правий ультранаціоналізм насправді “культивується як інструмент війни”.

“Багаторічна підтримка кремлем насильницьких ультраправих екстремістських груп і його мета знищити та підпорядкувати Україну – це дві сторони однієї медалі”, – заявив очільник американської місії в ОБСЄ.

Він також зауважив, що ультранаціоналістичний порядок денний кремля час від часу трансформується також у підтримку неонацистських груп на міжнародному рівні, які прагнуть дестабілізувати демократичні країни.

Американський посол додав, що зв’язки між російською державою та неонацистськими рухами по всій Європі “є широкими та добре задокументованими, і багато з цих відносин ілюструють очевидний зв’язок із війною росії проти України”.

На цьому тлі Карпентер вказав, що лише минулого тижня, 15 червня, мінфін США визнав одного з таких неонацистів, Антона Туліна, глобальним терористом. Цей громадянин Швеції, який разом з іншими неонацистами брав участь у нападі на центр для біженців у Гетеборзі, проходив підготовку у російському воєнізованому угрупованні “Партизан” у Санкт-Петербурзі. Ці воєнізовані курси “Партизан” проводив від імені ультранаціоналістичної організації “Російський імперський рух”, яка підтримувала вторгнення росії в Україну і яка була визнана Держдепом США як глобальна терористична організація у квітні 2020 року.

За даними ЗМІ, члени неонацистських рухів у низці європейських країнах також пройшли воєнізовану підготовку в росії.

Крім того, підкреслив очільник місії США в ОБСЄ, кремль сприяє розвитку “ультраправої інформаційної екосистеми, що складається з російських ультранаціоналістів та медіаплатформ, чия пропаганда безпосередньо живить неоімперський наратив Кремля, який прагне підкорити й русифікувати Україну”.

Американський дипломат назвав низку таких платформ, які поширюють ненависть, дезінформацію, пропаганду та пов’язані з російським урядом. Це – “Геополітіка.ru”, “Катехон”, “Фонд стратегічної культури”. Карпентер виокремив російського олігарха костянтина малофєєва, який в інтересах кремля проводив операції впливу в середовищі крайніх правих у Європі, спонсорував зустрічі та конференції ультраконсервативних партій, а також безпосередньо фінансував політиків.

“Ультранаціоналістичні ідеології призвели до смерті десятків мільйонів людей у ​​ХХ столітті. <…> Незважаючи на це, росія продовжує використовувати ультраправий ультранаціоналізм для підкорення України та для підтримки неонацистських та крайніх правих націоналістичних рухів у всій Європі, які прагнуть дестабілізації та повалення демократії”, – підсумував Карпентер.

Як повідомляв Укрінформ, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк на засіданні Постійної ради ОБСЄ заявив, що росія у своїй війні проти України все робить за лекалами нацистів.

 

У Держдумі РФ пригрозили, що у разі Третьої світової Лондон будуть бомбити першим

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 24 ЧЕРВНЯ 2022, 19:05. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/24/7354489/

Близький соратник президента Росії Владіміра Путіна попередив, що Лондон стане першим містом, яке будуть бомбити у разі чергової світової війни.

Як пише “Європейська правда”, на його заяви в ефірі “Первого канала” звернув увагу британський Sky News.

Депутат Держдуми РФ генерал Андрей Гурульов заявив, що столиця Британії буде вражена першою, якщо “блокада Калінінграда” призведе до війни.

“Ми знищимо всю групу космічних супутників противника під час першої повітряної операції. Ніхто не буде хвилюватись, американці вони чи британці, ми розглядали б їх усіх як НАТО”, – сказав він.

“По-друге, ми послабимо всю їх систему протиракетної оборони, скрізь і на 100%” – продовжив Гурульов.

“По-третє, ми точно не почнемо з Варшави, Парижа чи Берліна. Першим, хто постраждає, буде Лондон. Кришталево ясно, що загроза для світу йде від англосаксів” – додав депутат.

За даними головного управління розвідки Міноборони України, Гурульов є воєнним злочинцем, який брав безпосередню участь у злочинній діяльності на території України у 2014-15 роках.

Нагадаємо, з 18 червня Литва почала застосовувати транзитні обмеження на товари, що потрапили під санкції ЄС, між основною частиною Росії і Калінінградською областю.

МЗС РФ викликало очільницю посольства Литви у Москві, назвавши дії Литви “відкрито ворожою” провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов’язань.

Своєю чергою МЗС Литви викликало тимчасового повіреного у справах Росії Сєргєя Рябоконя і роз’яснило йому обмеження, під які підпадає транзит товарів до Калінінградської області РФ.

Європейський Союз заявив, що перевірить юридичні аспекти вказівок Єврокомісії щодо санкцій, відповідно до яких Литва обмежила транзит.

 

У держдумі рф закликали атакувати українські урядові установи та посольство США

24.06.2022 19:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514506-u-derzdumi-rf-zaklikali-atakuvati-ukrainski-uradovi-ustanovi-ta-posolstvo-ssa.html

У держдумі росії закликали атакувати урядові установи в Києві, а також посольства США в Україні.

Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляє у Телеграмі.

“В російській держдумі прозвучав заклик завдати удару по урядовим установам в Києві, а також по посольству США в Україні. Таку думку озвучив заступник голови комітету держдуми з оборони Юрій Швиткін”, – ідеться у повідомленні.

Обґрунтуванням для такого кроку, з точки зору російського депутата, може стати постачання Україні новітньої західної зброї. Зокрема, реактивних систем залпового вогню Himars. Швиткін вважає, що цими діями “колективний Захід” наближає третю світову війну. А отже, росія “має поширювати агресивні дії на ті країни, які постачають зброю для захисту України”.

“Не просто знищувати інфраструктуру, а головний центр прийняття рішень – посольство США. Я думаю, що рано чи пізно це стане ціллю для збройних сил росії, народної міліції “днр” та “лнр”, – цитує депутата ГУР.

Як вважають у розвідці, ця погроза спрямована як на США, так і на всі цивілізовані країни світу, які підтримують Україну у боротьбі з російським агресором.

“Відтак, вона вчергове актуалізує питання щодо необхідності закриття неба над Києвом та всією Україною”, – наголосили у ГУР.

Як повідомляв Укрінформ, за даними ГУР МО російська федерація планує підрив житлових будинків у місті Мозир, щоб втягнути білорусь у війну проти України.

 

Блінкен: Росія вже програла війну

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — П’ЯТНИЦЯ, 24 ЧЕРВНЯ 2022, 19:36. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/24/7354497/

Державний секретар США Ентоні Блінкен запевнив, що Вашингтон буде продовжувати підтримку України в протистоянні російській агресії, а Росія вже програла у розв’язаній нею ж війні.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це Блінкен заявив на пресконференції в Берліні у п’ятницю.

“Українці обороняються з неймовірною відвагою, а Росія вже програла. Метою Путіна, як він сам казав, було знищення України як незалежної та суверенної країни. Ця мета зазнала невдачі. Суверенна і незалежна Україна буде існувати довше, ніж житиме Путін”, – заявив він.

Блінкен додав, що Росія, попри досягнення певних успіхів на Донбасі, далека від вирішальної перемоги, а ті досягнення, які вона вже має, обійшлися їй у надзвичайно високу ціну.

“За повідомленнями, з початку вторгнення загинули або зазнали поранень десятки тисяч російських військових. Росія продовжує втрачати танки, авіацію, бронетехніку у великих кількостях”, – зазначив держсекретар США.

Він додав, що навіть у разі подальшого наступу Росія займе повністю зруйновані нею ж міста, а українські військові натомість відійдуть на більш укріплені позиції, де зможуть ефективно оборонятися.

“Наша розвідка повідомляє, що російські війська і далі потерпають від низького бойового духу, високого рівня смертності, проблем із технікою і керівництва, яке відмовляється повідомляти їм про реальний стан справ на полі бою”, – наголосив Блінкен.

Як повідомлялося, колишній держсекретар США Майк Помпео вважає, що Росія під час своєї війни проти України здійснює геноцид та що Путін у разі успіхів на півдні й Донбасі не зупиниться.

 

Рада ЄС зробила вирішальний крок у приєднанні України до «ліберальної імперії» – Кулеба

24.06.2022 15:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514254-rada-es-zrobila-virisalnij-krok-u-priednanni-ukraini-do-liberalnoi-imperii-kuleba.html

Рада ЄС наданням статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу зробила вирішальний крок у подоланні психологічного барʼєру у приєднанні України до “ліберальної імперії”.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю The New York Times, передає Укрінформ.

Зокрема, очільник української дипломатії назвав рішення Ради ЄС вирішальний кроком у подоланні останнього психологічного бар’єру у відносинах між Україною та ЄС. Проте Кулебавизнав, що Україні доведеться довго чекати на приєднання до блоку 27 держав.

«Звісно, тут і в Європейському Союзі будуть переговори, реформи… Мені байдуже. Поки прийнято рішення, що Україна – це Європа, я в порядку. Історія була створена», – підкреслив міністр.

Глава МЗС також акцентував на тому, що протягом десятиліть, коли українці боролися за демократію в протестних рухах у 2004 та 2014 роках, Брюссель та інші європейські столиці все ще «дотримувалися ідеї буферної зони чогось посередині, мосту між росією та ЄС».

На останньому етапі, за його словами, європейські лідери неофіційно «підморгували» українським чиновникам, мовляв: «Хлопці, все буде добре, на це підуть роки, але зрештою ви будете з нам… Але вони все ще боялися сказати це вголос».

Крім того, Кулеба зазначив, що бачить Європейський Союз як «першу в історії спробу побудувати ліберальну імперію» на демократичних засадах, протиставляючи це агресії росії проти колишніх радянських держав за президента путіна.

«Я розумію, що людям не подобається слово імперія, але так пишеться історія. Ви повинні показати, що різні речі подібного масштабу можна будувати на різних принципах: лібералізмі, демократії, дотриманні прав людини, а не на принципі нав’язування волі одного іншим», – наголосив міністр.

Глава української дипломатії також заявив, що вдячний іншим західним союзникам, особливо Сполученим Штатам, за військову та політичну підтримку. Однак він сказав, що сподівається на більш чітке формулювання військових цілей США.

«Ми все ще чекаємо моменту, коли почуємо чітке повідомлення з Вашингтона, що для Вашингтона мета цієї війни – перемога України та відновлення міжнародного права. І перемога України для Вашингтона означає відновлення територіальної цілісності та суверенітету України», – підкреслив Кулеба.

Як повідомлялося, 23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

 

Євроінтеграційні реформи України передбачають зміни до медійного законодавства — МКІП

24.06.2022 13:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3514163-evrointegracijni-reformi-ukraini-peredbacaut-zmini-do-medijnogo-zakonodavstva-mkip.html

Реформи, які впроваджуватиме Україна на шляху до вступу в Європейський Союз, передбачають зміни до медійного законодавства для приведення його у відповідність до стандартів ЄС.

Про це повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Впевнений, що реформи, які будуть здійснювати у зв’язку з євроінтеграцією, докорінно змінять Україну, допоможуть, в тому числі, змінити медійне законодавство України, наблизивши його до стандартів Європейського Союзу”, – зауважив він.

Шевченко додав, що йдеться про імплементацію положень директиви Європейського парламенту та Ради Європи про аудіовізуальні медіапослуги. “Тобто це те, що у нас називається законом про телебачення і радіомовлення… Давно маємо в планах імплементувати, а точніше – наблизити українське законодавство до правил Європейського Союзу. Тепер я впевнений, це буде зроблено”, – сказав заступник міністра.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

 

МКІП наполягатиме на розширенні кількості російських телекомпаній, що підпадають під санкції ЄС

24.06.2022 13:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3514178-mkip-napolagatime-na-rozsirenni-kilkosti-rosijskih-telekompanij-so-pidpadaut-pid-sankcii-es.html

Міністерство культури та інформаційної політики наполягатиме на розширенні кількості російських телекомпаній та пропагандистів у наступних пакетах санкцій Євросоюзу.

Про це повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Цими днями набув чинності шостий пакет санкцій Євросоюзу, де під них потрапили три великі мовники: «росія РТР/РТР Планета», «росія 24/Russia 24» та Міжнародний ТВ-центр… Ми точно не збираємося зупинятися на цьому санкційному пакеті і наполягатимемо на включенні в наступні пакети інших російських телекомпаній та російських пропагандистів, оскільки санкції – це важливо”, – сказав Шевченко.

Він додав, що важливо і притягнення до відповідальності і доведення участі російських пропагандистів у розпалюванні війни.

Як повідомлялося раніше, лідери країн Європейського Союзу погодили шостий пакет санкцій проти російської федерації та білорусі, який, серед іншого, передбачає призупинення мовлення трьох російських медіа, що перебувають у державній власності: «росія РТР/РТР Планета», «росія 24/Russia 24» та Міжнародного ТВ-центру. Також санкції поширюються на Національну державну телерадіокомпанію республіки білорусь «белтелерадиокомпания» і провідного оператора телекомунікаційних послуг міністерства оборони рф АТ «Воентелеком». У Європі вже більш як 30 країн блокують російську пропаганду, зокрема мовлення телеканалів рф.

 

Україна приєдналася до європейської природоохоронної програми LIFE

24.06.2022 12:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3514127-ukraina-priednalasa-do-evropejskoi-prirodoohoronnoi-programi-life.html

Україна приєдналась до природоохоронної програми LIFE, в межах якої зможе отримати ресурси та фінансування для усунення довгострокових наслідків російської агресії, а також відновлення довкілля в цілому.

Відповідний документ підписали в Києві міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець та комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні дуже визначальний день для всієї довкільної сфери нашої країни. Україна отримала від Європейського Союзу велику підтримку і колосальні можливості для відновлення природи – ми підписали угоду про участь у програмі LIFE. Це означає, що відтепер наша держава матиме відповідне фінансування для відновлення довкілля, якому нещадно завдає шкоди російська федерація», – зазначив український міністр.

За його словами, LIFE є єдиною програмою ЄС, яка присвячена виключно питанням збереження природи та кліматичних дій. За 30 років у її рамках успішно реалізовано понад 5600 проєктів у Євросоюзі та за його межами. Бюджет програми на 2021-2027 роки становить 5,43 млрд євро, що відповідає 0,48% загального бюджету ЄС.

Стрілець уточнив, що для України реалізація проєктів у рамках програми LIFE стане дієвим інструментом у сфері захисту довкілля та відновлення в післявоєнний час. Зокрема, наразі вже розглядається близько 15 ідей, які пов’язанні з відновленням річок, розвитком заповідного фонду, а також з очищенням територій, засмічених російськими загарбниками.

«Із входженням до «сім’ї» LIFE, яка налічує 27 країн-учасників, ми можемо тепер використати частину її коштів для розвитку нашої довкільної сфери та закрити ті потреби, на які ми не могли витрачати бюджетні кошти у зв’язку із складним українським законодавством. російська агресія зробила для нас партнерство у рамках програми ще більш важливим і пріоритетним», – додав глава Міндовкілля.

Як повідомлялося, нині підтверджено 254 випадки екоциду та виявлено близько 2 тисячі фактів знищення українського довкілля внаслідок військової агресії російської федерації.

 

Австрійська залізниця вже транспортувала до ЄС 130 тисяч тонн зерна з України

24.06.2022 17:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3514366-avstrijska-zaliznica-vze-transportuvala-do-es-130-tisac-tonn-zerna-z-ukraini.html

Державна компанія “Австрійські федеральні залізниці” (ÖBB) перевезла на територію ЄС вже понад 130 тис. тонн зерна з України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на APA.

“Від початку війни ÖBB перевезла вже понад 130 тис. тонн зерна з України до Німеччини, Італії, Австрії, Словаччини та Угорщини”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що кожен вантажний потяг з України перевозить від 1300 до 1600 тонн зерна.

Передбачається, що до липня обсяги перевезень в Австрію мають збільшитись удвічі – до 2600 тонн, а в Угорщину на 66% — до 9100 тонн.

Дочірнє підприємство вантажних перевезень “Австрійських федеральних залізниць” – ÖBB Rail Cargo Group – і раніше транспортувало зерно з України. Але після повномасштабного вторгнення рф в Україну перевезення зросли – переважно в напрямку Німеччини. З березня до квітня 2022 року RCG організувала 30 потягів, транспортувавши з України 60 тис. тонн зерна. З травня кількість перевезень зросла вдвічі, зокрема запрацював “зелений коридор” в напрямку Австрії.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала неспровоковане військове вторгнення в Україну, продовживши війну, розпочату у 2014 році. Внаслідок бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 мільйонів тонн зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

Європейський Союз створив “коридори солідарності” для вивезення українського зерна суходолом, з використанням залізничного, автомобільного транспорту та внутрішніх водних шляхів, але ці заходи не можуть у повному обсязі вирішити проблему з українським зерновим експортом. ЄС підтримує зусилля ООН з пошуку шляхів розблокування українських портів та поновлення торговельного судноплавства у Чорному морі.

 

росію і білорусь позбавили статусу спостерігачів в Енергетичній хартії 

24.06.2022 18:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3514443-rosiu-i-bilorus-pozbavili-statusu-sposterigaciv-v-energeticnij-hartii.html

З ініціативи України росія та білорусь втратили статус спостерігачів у Енергетичній хартії.

Про це повідомляє Міністерство енергетики України, передає Укрінформ.

“Договірні сторони Енергетичної хартії позбавили росію і білорусь статусу спостерігачів у спільноті, а також призупинили тимчасове застосування Договору до Енергетичної хартії щодо білорусі. Відповідні рішення було ухвалено на спеціальній сесії конференції Енергетичної хартії, що пройшла 24 червня у Брюсселі”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідні питання були включені до порядку денного сесії за наполяганням української сторони, яку представляло Міненерго. Після повномасштабного воєнного вторгнення рф на територію України міністерство неодноразово виступало з ініціативою щодо позбавлення агресора статусу спостерігача в Енергетичній хартії, а також призупинення тимчасового застосування договору до Енергетичної хартії щодо білорусі.

Обидві країни підписали договір про Енергетичну хартію, однак так і не ратифікували його. Водночас білорусь застосувала договір тимчасово.

Як повідомлялося, Україна внесла пропозицію на асоційоване членство в Міжнародному енергетичному агентстві.

 

G7 обіцяє військову підтримку Україні доти, поки вона буде потрібна

ЗАЯВА

24.06.2022 16:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514323-g7-obicae-vijskovu-pidtrimku-ukraini-doti-poki-vona-bude-potribna.html

На зустрічі міністрів закордонних справ «Великої сімки» – Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також Верховного представника ЄС у Берліні було обговорено російську агресію проти України та роль рф у загостренні глобальної продовольчої кризи.

Про це повідомили в МЗС Німеччини, яка нині головує G7, передає Укрінформ.

«Міністри закордонних справ країн G7 підтвердили свою непохитну підтримку України, включаючи військову та оборонну допомогу доти, поки це буде необхідно», – йдеться у заяві за результатами зустрічі.

Дипломати пообіцяли надати гуманітарну допомогу, підтримку в реконструкції та стабілізації України, а також для посилення стійкості сусідніх країн, зокрема Молдови, яка особливо сильно постраждала від напливу українських біженців. Вони також привітали рішення Європейської ради надати Україні та Молдові статус кандидата в ЄС, а Грузії – статус «перспектива ЄС».

Очільники дипвідомств дали зрозуміти, що війна росії проти України посилює продовольчу небезпеку, зокрема, через блокаду Чорного моря, бомбардування зернових елеваторів і портів, пошкодження сільськогосподарської інфраструктури України.

«Міністри відкинули фальшивий наратив росії та дезінформацію про санкції», – йдеться у заяві.

У ній наголошується, що всі санкції G7 передбачають винятки, які дозволяють російським продуктам харчування та сільськогосподарській продукції надходити на світові ринки.

Міністри закордонних справ “Великої сімки” закликали москву припинити свої атаки та погрози і відкрити українські чорноморські порти для експорту продовольства.

Вони висловили свою підтримку зусиллям Організації Об’єднаних Націй щодо термінового відновлення Чорноморського зернового шляху та плану дій Європейської комісії щодо «Маршрутів солідарності» ЄС-Україна для транспортування зерна автомобільним, залізничним та морським транспортом на світові ринки, до яких країни G7 роблять активний внесок.

Міністри закордонних справ також обмінялися думками про стан підготовки до саміту G7 в Ельмау (Баварія) 26-28 червня, зокрема щодо пріоритетів зовнішньої та безпекової політики глав держав і урядів “Великої сімки”.

На зустрічі були присутні особисто глави МЗС ФРН, США, Франції та Італії. Міністри Японії, Канади та Великої Британії долучилися віртуально.

Як повідомляв Укрінформ, у Берліні, на зустрічі з питань продбезпеки 24 червня, обговорюється просування глобальних ініціатив для уникнення голоду на тлі «жорстокої неспровокованої війни росії проти України». Також у центрі уваги – проблеми, пов’язані зі зміною клімату, пандемією COVID-19, конфліктами та зривами в ланцюжках поставок.

Крім того, на саміті G7 у замку Ельмау в Німеччині 25 червня лідери обговорюватимуть «непохитну підтримку демократичної, суверенної й процвітаючої України». Порушуватимуться й інші питання, пов’язані з економікою, стійкістю демократії, кліматом, продовольчою кризою тощо.

 

Країни G7 посилять тиск на росію – Блінкен

24.06.2022 17:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514377-kraini-g7-posilat-tisk-na-rosiu-blinken.html

Сполучені Штати й інші країни G7 продовжать інтенсивно працювати над військовою, економічною й гуманітарною підтримкою України, а також над посиленням тиску на росію, і подальші зусилля в цих напрямах лише зростатимуть.

Про це заявив у п’ятницю в Берліні під час спільного брифінгу з главою МЗС Німеччини Анналеною Бербок державний секретар США Ентоні Блінкен, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми дійсно добре попрацювали сьогодні (на рівні міністрів – ред.) у контексті того, що вирішуватимуть лідери на саміті G7», – зауважив глава Держдепартаменту США.

Він підкреслив, що всі сторони в Берліні «серйозно зосередились» на поточній підтримці Україні, а також на деяких інших наслідках російської агресії.

Що стосується України, G7 залишається «надзвичайно згуртованою» ще від початку війни, наголосив Блінкен. У цьому зв’язку він зазначив, що зусилля у форматі G7 – не лише в контексті оборонної, економічної й гуманітарної допомоги Україні, але також тиску на росію, щоб вона припинила війну, продовжуються.

«І сьогодні ми розглянули способи поглиблення зусиль по всіх цих напрямах у подальшому», – повідомив глава американської дипломатії.

Щодо інших наслідків російської агресії, Блінкен вказав, насамперед, на загрозу продовольчій безпеці. «Це було проблемою і раніше. Три-чотири роки у світі нараховувалося близько 100 мільйонів людей, які відчували гостру нестачу продовольства. Рік тому їх кількість зросла до 160 мільйонів. Зараз же додалося ще 40-50 мільйонів людей», – зауважив він.

Глава Держдепартаменту наголосив, що на тлі комбінації глобальних викликів – пандемії та зміни клімату, російська агресія, яка створює не менші загрози для продовольчої безпеки, може бути припинена за бажанням лише однієї росії. Блінкен підкреслив, що жодні санкції проти рф не стосуються продовольства, тож немає інших причин для блокування експорту продовольства з України, крім односторонніх дій росії.

У цьому зв’язку державний секретар США зауважив, що Захід працює над рішенням цієї проблеми, у тому числі над пошуком інших шляхів вивезення зерна в країни, які цього потребують найбільше.

Як повідомляв Укрінформ, держсекретар США Ентоні Блінкен у п’ятницю перебуває з візитом у Берліні, де бере участь у міністерських зустрічах з питань продовольчої безпеки, а також щодо підготовки саміту лідерів країн G7.

 

Зеленський подякував США за додаткові системи HIMARS

24.06.2022 11:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514050-zelenskij-podakuvav-ssa-za-dodatkovi-sistemi-himars.html

Президент Володимир Зеленський висловив вдячність Президенту Сполучених Штатів Америки Джозефу Байдену та всьому американському народові за новий пакет оборонної допомоги України на 450 млн доларів.

Про це глава держави написав у Твітері, передає Укрінформ.

«Вдячні Президенту США Джозефу Байдену та американському народу за рішення надати Україні черговий пакет оборонної допомоги на $450 млн. Ця підтримка, зокрема додаткові HIMARS, зараз важлива як ніколи. Спільними зусиллями звільнимо українську землю від російського агресора», – зазначив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Білий дім 23 червня офіційно оголосив про виділення додаткових $450 мільйонів у якості оборонної підтримки України, щоб забезпечити передачу ЗСУ більше озброєння й техніки, у тому числі систем HIMARS, боєприпасів та іншого обладнання.

 

Качинський вважає, що введення контингенту НАТО в Україну не ознаменує початок Третьої світової

24.06.2022 15:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514246-kacinskij-vvazae-so-vvedenna-kontingentu-nato-v-ukrainu-ne-oznamenue-pocatok-tretoi-svitovoi.html

Лідер правлячої у Польщі партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський вважає, що можливе введення контингенту НАТО в Україну може мати миротворчий характер і не ознаменує початок Третьої світової війни.

Про це він заявив у інтерв’ю виданню Polska Times, передає Укрінформ.

“І все ж така інтервенція (введення військ НАТО в Україну – ред.) може бути мирною. Я запропонував це під час свого візиту до Києва (15 березня – ред.), оскільки бачив необхідність створення стратегічної альтернативи російським військам. Україна контролює більшу частину своєї території, а підрозділи НАТО можуть увійти туди на запрошення української влади”, – сказав Качинський, нагадавши, що свою пропозицію озвучував в умовах, коли російські війська прагнули захопити Київ.

Водночас політик звернув увагу на те, що про можливість введення військ Альянсу в Україну говорив і колишній командувач сил НАТО в Європі генерал Веслі Кларк.

“Я вважаю, що, можливо, це не є якимсь безальтернативним рішенням. Проте, безумовно, воно варте серйозного розгляду і зовсім не має завершитися Третьою світовою війною”, – наголосив Качинський.

Лідер правлячої партії Польщі також зауважив: збройний конфлікт, який тривав з 2014 року і, здавалося б, мав послабити Україну на багато років, та “виявилося, що він її зміцнив”.

Водночас політик в інтерв’ю розкритикував Угорщину за її позицію щодо України, висловивши жаль, що після парламентських виборів позиція Будапешта щодо України і росії не змінилася. При цьому Качинський зауважив, що Угорщина підтримала шостий пакет санкцій проти рф, а отже, не є “реальним союзником москви”.

“Проте фактом є те, що ми зараз живемо у такому світі, коли потрібно бути рішучим і однозначним, а не зберігати нейтральність. Нейтральності сьогодні недостатньо”,- підкреслив він.

Як повідомлялося, під час спільного візиту до Києва прем’єр-міністрів Польщі, Чехії та Словаччини 15 березня тодішній віцепрем’єр-міністр уряду РП з безпекових питань Ярослав Качинський озвучив ідею про введення миротворчого контингенту НАТО в Україну.

 

Дуда та Моравецький привітали Україну з кандидатством в ЄС

24.06.2022 11:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514062-duda-ta-moraveckij-privitali-ukraini-z-kandidatstvom-v-es.html

У Варшаві надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС називають історичним моментом і відзначають значний внесок Польщі в досягнення результату.

Про це написали у соцмережах президент Польщі Анджей Дуда і прем’єр-міністр країни Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

“Єврорада ухвалила рішення надати Україні та Молдові статус кандидатів у ЄС. Це чудова новина! Вітаю! Ми активно підтримували заявки України і Молдови, а зараз радіємо разом з ними! Двері до ЄС мають бути відчиненими для амбітних суспільств. Слава захисникам України!”, – написав у Твітері Дуда.

У свою чергу Моравецький наголосив, що українці вже 120 днів показують, “що означає мужність і вірність європейським цінностям”.

“Вони захищають свою батьківщину і всю Європу від варварства путінської росії”, – наголосив польський прем’єр.

Він підкреслив, що завдяки рішучим дипломатичним зусиллям та підтримці Польщі Єврорада ухвалила рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

“Я дякую всій європейській спільноті за це рішення. Історія не забуде цього моменту, адже не раз вона вже показувала, що лише спільно можемо перемогти тиранію”, – підкреслив голова Ради міністрів РП.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

 

СКУ привітав надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС

24.06.2022 11:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3514052-sku-privitav-nadanna-ukraini-statusu-kandidata-na-clenstvo-v-es.html

Світовий конґрес українців (СКУ) привітав історичне рішення всіх 27 країн-членів Європейського Союзу (ЄС) під час саміту в Брюсселі надати Україні статус кандидата на членство в Євросоюзі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Наголошується, що, надавши статус країни-кандидата, ЄС визнав Україну частиною європейської сім’ї народів, об’єднаних спільними цінностями, принципами та правилами. Це рішення відкриває Україні шлях до повноцінного членства завдяки створенню офіційного правового підґрунтя для вступу.

«Це справді історичний момент, за який боролися і про який мріяли мільйони українців в Україні та в усьому світі. Україна є і завжди буде Європою. Протягом двох десятиліть українці боролись за демократію та європейські цінності всупереч зусиллям Росії блокувати рух країни на Захід. Україна нарешті долучається до цивілізованого блоку країн-однодумців. Україна буде сильнішою в ЄС, а ЄС буде сильнішим з Україною», – сказав президент СКУ Павло Ґрод.

Він зауважив, що спільно зі своїми організованими та впливовими спільнотами у всіх країнах ЄС, СКУ весь час активно відстоював інтеграцію України до Євросоюзу.

Ґрод подякував лідерам Європейської Ради, Європарламенту та Європейської комісії за їхню непохитну та активну підтримку членства України в ЄС, країнам-членам ЄС, які підтримали Україну, Президенту та всьому уряду України, а також всім українським громадам та друзям України, які невтомно працювали, аби здобути підтримку для цього історичного рішення.

Водночас він зазначив, що наступний етап євроінтеграційного шляху України потребуватиме значної роботи щодо впровадження широкого спектра реформ, спрямованих на гармонізацію законодавства України та ЄС, стабілізацію її економіки та, звісно, повоєнну відбудову.

«Сьогодні народ України захищає свою країну і всю Європу від звірств російського агресора, який не зупиниться ні перед чим, щоб знищити українців та Об’єднану Європу. Ми вдячні ЄС за його залізну підтримку України. Ми також закликаємо лідерів ЄС продовжувати надавати Україні політичну, економічну та військову допомогу. Перемога України, її відбудова та побудова кращої країни – наша наступна мета», – підкреслив Павло Ґрод.

«Надання статусу кандидата в члени ЄС для України зміцнить Європейський Союз і надихне народ України боротися за стале та демократичне майбутнє своєї країни. Розпочалась нова ера європейської історії», — підсумував президент СКУ.

Нагадаємо, 23 червня глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

17 червня Єврокомісія оприлюднила висновки за заявками на вступ до ЄС України, Молдови та Грузії, рекомендувавши надати першим двом статус кандидата, Грузії – європейську перспективу.

 

Посол США привітала Україну та її народ з отриманням статусу кандидата на вступ в ЄС

24.06.2022 10:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3513983-posol-ssa-privitala-ukrainu-ta-ii-narod-z-otrimannam-statusu-kandidata-na-vstup-v-es.html

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк привітала Україну та її народ з отриманням статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Про це повідомило посольство США в Україні у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Вітаю Україну та її народ з отриманням статусу кандидата на вступ до ЄС! Це рішення відображає значні досягнення України в поглибленні європейської інтеграції», – зазначила Брінк.

Посол додала, що США продовжуватимуть підтримувати Україну, яка проводить подальші реформи для реалізації європейських прагнень українського народу.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу у четвер ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

 

Зеленський: Україна – не прикордоння між орками та ельфами, а майбутній партнер для 27 країн ЄС

24.06.2022 10:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3513985-zelenskij-ukraina-ne-prikordonna-miz-orkami-ta-elfami-a-majbutnij-partner-dla-27-krain-es.html

Статус кандидата у члени Європейського Союзу є новим томом в історії європейської інтеграції України, який має лише один варіант завершення – повноправне членство в ЄС.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у спільному з Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем зверненні, повідомляє Укрінформ.

«Статус кандидата – це не просто нова сходинка. Це – нова вершина. Не новий абзац, не нова сторінка і навіть не новий розділ. Це – новий том в історії європейської інтеграції України, який ми почали писати сьогодні. І від сьогодні ця книга не має інших варіантів завершення, крім одного: Україна в майбутньому стане членом ЄС. Від сьогодні це закріплено на офіційному рівні», – сказав глава держави.

Він підкреслив, що статус кандидата – це обов’язковий етап, який проходила більшість країн для вступу в ЄС.

За словами Президента, це точка неповернення й не просто нова назва чи вивіска, а новий статус і новий імідж.

«Сьогодні визнано: Україна – не місток, не подушка між Заходом і рф, не буфер між Європою і Азією, не сфера впливу, не «сіра» зона, не транзитна територія, не прикордоння між орками та ельфами. Україна – це майбутній рівний партнер для щонайменше 27 країн ЄС», – наголосив Зеленський.

В той самий час він нагадав, що 28 лютого, коли «посеред укріплень та мішків із піском, у паузах між сиренами повітряної тривоги» в ОП було підписано заявку на членство в ЄС, багато хто сприймав це скептично, а шанси України вважав примарними.

«Я хочу зробити акцент на дуже важливому моменті. Ми змінюємо Україну для себе, а не для когось. Ми втілюємо реформи не через чиїсь вимоги, а через власні переконання. Україна прагне не приєднатися, а повернутися до європейської родини», – підкреслив Президент.

Зеленський нагадав, що у 2014 році український народ відстояв і захистив своє європейське майбутнє, але обрав його набагато раніше, адже демократія та народовладдя існували на українській землі понад тисячу років тому.

Рішення ЄС про надання Україні статусу кандидата глава держави порівняв із заручинами, які є твердим наміром у найближчому майбутньому стати «одним цілим» з ЄС.

«А вже від сьогодні Україна зможе долучатися до роботи окремих органів та нових програм ЄС, доступ до яких обмежено для третіх країн. Сьогодні ми позбулися цього принизливого визначення. Україна ніколи не була такою за сутністю, але офіційна термінологія називала нас саме так. Ми позбулися цього. Ми не третя країна. Не десята, не сота, ми – майбутній член ЄС», – додав Зеленський.

Зеленський додав, що Україна об’єдналася і світ побачив нашу унікальну рису: що більше в нас не вірять, то краще в нас виходить.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

 

Відтепер процес інтеграції України до ЄС став незворотним – Шмигаль

24.06.2022 10:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3513995-vidteper-proces-integracii-ukraini-do-es-stav-nezvorotnim-smigal.html

Відтепер, з отриманням статусу кандидата у члени Європейського Союзу, процес інтеграції України до ЄС став незворотним.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у спільному з Президентом Володимиром Зеленським та Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком зверненні, передає Укрінформ.

“Статус кандидата – це висока оцінка ринкових перетворень, завдяки яким ми інтегрувалися до економіки ЄС в енергетиці, цифровій сфері, митниці, транспортних перевезеннях та інших ключових галузях…Відтепер наша держава буде не лише переймати європейський досвід, а й зможе впливати на формування галузевих політик Євросоюзу. Віднині процес інтеграції України до ЄС став незворотним”, – сказав Шмигаль.

Він додав, що статус кандидата для України – це нові перспективи та нові можливості, зокрема доступ до нових програм фінансової підтримки ЄС, нові інвестиції, нові проєкти, нові робочі місця, а також підтримка повоєнного відновлення.

Шмигаль наголосив, що відтепер за Україною юридично закріплено місце в європейській родині, а відносини між нами та ЄС переходять від політики сусідства до політики розширення.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

 

Стефанчук: Кандидатство України в ЄС – потужний політичний меседж, який почують і в бункері

24.06.2022 10:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3513997-stefancuk-kandidatstvo-ukraini-v-es-potuznij-politicnij-mesedz-akij-pocuut-i-v-bunkeri.html

Надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС є визнанням досягнень у становленні зрілого демократичного європейського суспільства та потужним політичним меседжем, який почують і в бункері.

Про це заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у спільному з Президентом Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем зверненні, передає Укрінформ.

«Статус кандидата до ЄС – це визнання наших досягнень у становленні зрілого демократичного європейського суспільства. Міцності наших інституцій, які продовжують ефективно працювати навіть у часи повномасштабної війни. Це – потужний політичний меседж», – зазначив він.

Спікер переконаний, що цей меседж почують і солдати в окопах, і кожна сім’я, яка була змушена тікати від війни за кордон, і кожен, хто допомагає наближати перемогу України.

«Але почують його і в бункері. Ми не можемо змінити географію. росія й далі буде нашим сусідом. Але це рішення змінило історію. І в цьому випадку історія перемогла географію», – наголосив Стефанчук.

Як повідомлялося, глави держав та урядів Європейського Союзу 23 червня ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 143

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua