Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 25.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 25.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

123-тя доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

російські війська вбили в Україні 339 дітей

25.06.2022 09:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514714-rosijski-vijska-vbili-v-ukraini-339-ditej.html

В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 339 дітей.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

“Станом на ранок 25 червня 2022 року більше ніж 950 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в нашій державі. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 339 дітей загинуло та понад 611 поранено”, – ідеться в повідомленні.

Дані не є остаточними, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 335, Харківській – 179, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 55, Херсонській – 52, Миколаївській – 48, Запорізькій – 31, Сумській – 17.

У ході фіксації кримінальних правопорушень стало відомо, що внаслідок авіаційного обстрілу військами російської федерації 9 березня в Ізюмі Харківської області загинула родина разом з 14-річним сином.

Також стало відомо про поранення 6 квітня внаслідок артилерійського обстрілу росіянами села Вільхівка Харківського району Харківської області 16-річного хлопця.

Через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 2061 заклад освіти, з них 213 зруйновано повністю.

Як повідомляв Укрінформ, 22 червня російські загарбники обстріляли у Харківській області селище Печеніги і поранили, за попередніми даними, сімох осіб, серед них двоє дітей.

 

росіяни атакували промзону Сєвєродонецька та намагалися зайти у Лисичанськ – Гайдай

25.06.2022 08:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514696-rosiani-atakuvali-promzonu-severodonecka-ta-namagalisa-zajti-u-lisicansk-gajdaj.html

Загарбники усе ще здійснюють атаки на промзону Сєвєродонецька і намагаються увійти в Лисичанськ.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці повідомив начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«24 червня росіяни атакували промзону Сєвєродонецька, намагалися зайти у Лисичанськ із півдня та блокувати місто. По Лисичанську завдали авіаудар. Сєвєродонецьк потерпав від артилерії. Зокрема, села Синецький та Павлоград, територія Сєвєродонецького об’єднання «Азот» та «Склопластика». Також обстріляні Вовчоярівка, Білогорівка та Лоскутівка», – йдеться в повідомленні.

У лікарні Дніпра рятують життя двох дітей і матері з Малорязанцевого під Лисичанськом. Усіх трьох членів родини медики госпіталізували до Дніпропетровської дитячої обласної лікарні. Поранення вони отримали у четвер. Серед них – діти 2012-го та 2016-го років народження. Їм надається висококваліфікована допомога, зазначив Гайдай.

Він додав, що в районах Метьолкіного, Сиротиного та Воронового російська армія проводить штурмові дії аби витиснути підрозділі українських військових із зазначених районів.

Крім того, вчора в Лисичанську знайдено тіло чоловіка без ознак життя, який потрапив під ворожий обстріл.

Як повідомляв Укрінформ, на Сєвєродонецькому напрямку окупанти обстрілювали зі ствольної артилерії райони населених пунктів Лисичанськ, Спірне та Вовчоярівка. Завдали авіаудару в районі Лисичанська, намагалися блокувати місто з півдня.

 

У Сарнах на Рівненщині внаслідок ракетного удару загинули щонайменше три людини

25.06.2022 22:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515154-u-sarnah-na-rivnensini-vnaslidok-raketnogo-udaru-zaginuli-sonajmense-tri-ludini.html

Унаслідок ворожого ракетного удару в місті Сарни на Рівненщині загинуло щонайменше три людини, четверо поранені.

Про це повідомляє у Телеграмі начальник Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль, передає Укрінформ.

“За попередніми даними, троє загиблих, четверо потерпілих знаходяться в лікарні, двоє з них – у важкому стані”, – зазначив керівник ОВА.

За його словами, під завалами можуть бути ще люди. На місці працюють представники ДСНС та інших силових структур.

Війська рф завдали ударів по СТО з мийкою і майстерні з ремонту автомобілів.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 25 червня російські війська завдали двох ракетних ударівпо об’єктах цивільної інфраструктури на Рівненщині.

 

У Миколаєві з початку війни загинули 112 цивільних мешканців, ще понад 500 – поранені

25.06.2022 12:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514845-u-mikolaevi-z-pocatku-vijni-zaginuli-112-civilnih-meskanciv-se-ponad-500-poraneni.html

У місті Миколаєві з початку рсійсько-української війни загинуло 112 цивільних мешканців, серед них дитина, ще понад пів тисячі поранено.

Про це під час прямого ефіру на youtube повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич, передає Укрінформ.

“З 24 лютого в Миколаєві від російської агресії загинуло 112 осіб, серед них одна дитина. Крім того, 508 людей , у тому числі шестеро дітей, отримали поранення різного ступеня важкості”, – сказав Сєнкевич.

За його словами, попередні збитки, завдані комунальному майну міста від російської агресії , вже склали 578 мільйонів гривень. Пошкоджено 48 закладів освіти, 15 культурних закладів та 42 комунальні об’єкти.

Як повідомлялося, в останні два дні Миколаїв зазнає масованих ракетних ударів, є постраждалі та значні руйнування. триває добровільна евакуація громадян.

 

Ворог вночі обстріляв Донеччину, є загиблий та поранені

25.06.2022 12:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514830-vorog-vnoci-obstrilav-doneccinu-e-zagiblij-ta-poraneni.html

На Донеччині цієї ночі ворожі обстріли не припинялися по всій лінії фронту. У Бахмутському районі загинула людина, ще двоє отримали поранення.

Про це 25 червня в Телеграмі повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко, передає Укрінформ.

«Обстріли по всій лінії фронту не припиняються. Активно росіяни стріляли цієї ночі у Бахмутському районі: в Бахмутській, Торецькій, Соледарській і Світлодарській громадах. Наразі відомо про 1 загиблого і 2 поранених у Бахмуті, обсяги пошкоджень встановлюємо», – написав Кириленко.

За словами голови ОВА, також вісім разів за ніч росіяни обстрілювали Мар’їнську громаду: у Красногорівці пошкоджено житловий будинок, у Мар’їнці та Новомихайлівці – без пошкоджень та жертв.

В Авдіївці під російський вогонь потрапив медичний заклад та центральна частина міста. За попередньою інформацією, жертв немає.

У Селидівській громаді російські війська обстріляли Українськ – без постраждалих, кількість руйнувань уточнюють.

У Курахівській громаді росіяни поцілили у місцеву ТЕС, однак на роботу підприємства пошкодження не вплинули.

У Гродівській громаді зазнало руйнувань сільськогосподарське підприємство в Іванівці. Обійшлося без жертв.

Як повідомляв Укрінформ, загалом за минулу добу, 24 червня, на Донеччині росіяни обстріляли 13 населених пунктів. Поліція задокументувала 20 ворожих ударів. Руйнувань зазнали 25 цивільних об’єктів: 22 житлові будинки, залізнична підстанція, виробничий цех та автомобіль. Ворог завдавав авіаударів, застосовував зенітно-ракетні системи “С-300”, реактивні системи залпового вогню “Град”, “Ураган”, артилерію, танки.

У Донецькій області за 24 червня загинули п’ятеро мирних жителів і четверо дістали поранень.

 

Внаслідок ракетних ударів по Житомирщині загинув військовий

25.06.2022 09:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514710-vnaslidok-raketnih-udariv-po-zitomirsini-zaginuv-vijskovij.html

Унаслідок майже 30 ракетних ударів, які російські війська завдали вранці по Житомирщині, загинув військовослужбовець, ще один отримав поранення.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

«Сьогодні, як і в перший день повномасштабного вторгнення, починаючи з 4:15 ранку, ворог знову завдав ракетних ударів по Житомирщині. Цього разу по території області було випущено близько 30 ракет», – йдеться у повідомленні.

За словами Бунечка, наразі є інформація про незначні руйнування військової інфраструктури. Внаслідок ракетних ударів один військовий загинув та ще один отримав поранення.

Як повідомляв Укрінформ, вранці загарбники обстріляли 24 ракетами військові об’єкти навколо Житомира, які були випущені літаками з території білорусі.

 

За добу війська рф обстріляли 13 населених пунктів Донеччини, є загиблі та поранені

25.06.2022 10:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514776-za-dobu-vijska-rf-obstrilali-13-naselenih-punktiv-doneccini-e-zagibli-ta-poraneni.html

У Донецькій області війська російської федерації за добу обстріляли 13 населених пунктів, є загиблі та поранені мирні жителі.

Як передає Укрінформ, про це Національна поліція України повідомляє у Телеграмі.

Поліція задокументувала 20 ворожих ударів. Руйнувань зазнали 25 цивільних об’єктів: 22 житлові будинки, залізнична підстанція, виробничий цех та автомобіль.

Під вогнем росіян перебували міста Бахмут, Авдіївка, Красногорівка, Курахове, Українськ, Торецьк, селища міського типу Гродівка та Нью-Йорк, села Карлівка, Богданівка, Первомайське, Південне, Хромове.

Ворог завдавав авіаударів, застосовував зенітно-ракетні системи “С-300”, реактивні системи залпового вогню “Град”, “Ураган”, артилерію, танки.

На місцях обстрілів працювали поліцейські, які вилучили докази воєнних злочинів російської федерації.

Поліція та Служба безпеки України відкрили кримінальні провадження за ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, у Донецькій області за 24 червня загинули п’ятеро мирних жителів і четверо дістали поранень.

 

У Києві зранку пролунали кілька вибухів

26.06.2022 06:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515245-u-kievi-zranku-prolunalo-kilka-vibuhiv.html

Вранці в неділю, 26 червня, у Києві пролунали декілька вибухів.

Про це повідомляє Укрінформ.

Вибухи пролунали під час загальноукраїнської повітряної тривоги, яку оголосили на початку 6-ї години ранку.

Як повідомив столичний міський голова Віталій Кличко, вибухи пролунали в Шевченківському районі.

Трохи згодом мер додав, що бригади швидкої та рятувальники вже перебувають на місці, у двох будинках наразі відбувається порятунок і евакуація мешканців.

Народний депутат України Олексій Гончаренко повідомив, що за попередньою інформацією по київській області і Києву було випущено 14 ракет.

У столиці ж пролунали 4 вибухи – частину ракет збила наша система ППО.

Нагадаємо: учора, за даними командування ВПС України, рф застосовувала проти цілей на заході України ракети морського базування «Калібр», проти цілей на півночі України — Х-22 і наземні ракети «Іскандер» і «Точка-У», а на півдні України — ракети ONYX і комплекси «Бастіон». Загалом по території нашої країни загарбники випустили понад 50 ракет.

 

Обстріли інфраструктури Луганщини: прокуратура відкрила шість справ

26.06.2022 06:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515253-obstrili-infrastrukturi-lugansini-prokuratura-vidkrila-sist-sprav.html

Прокуратура розпочала досудові розслідування через обстріли російськими військами інфраструктури у Луганській області, які сталися 24 червня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури зареєстровано шість кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, 24 червня 2022 року військовослужбовці збройних сил рф та учасники контрольованих нею незаконних збройних формувань вкотре обстріляли м. Сєвєродонецьк, м. Лисичанськ, а також с. Синецький та Павлоград.

Під артилерійські обстріли потрапили прохідна «Аміак» ПРАТ «Сєвєродонецьке об’єднання АЗОТ» та ТОВ «НВП» Сєвєродонецький склопластик».

В ОГП наголошують, що такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях доручено слідчим Сєвєродонецького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Луганській області.

Як повідомляв Укрінформ, у Луганській області минулої доби поліцейські зафіксували і задокументували 7 ворожих обстрілів.

 

Сєверодонецьк повністю під окупацією рф, з «Азоту» почали виходити цивільні – ОВА

25.06.2022 18:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515053-severodoneck-povnistu-pid-okupacieu-rf-z-azotu-pocali-vihoditi-civilni-ova.html

У Сєверодонецьку Луганської області російські загарбники призначили свого “коменданта”. З мешканцями міста, які вийшли з укриттів на заводі “Азот”, знімають пропагандистські відео.

Про це в ефірі телемарафону повідомив керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк, передає Укрінформ.

“Місто уже повністю під окупацією російської федерації. Намагаються запроваджувати свої порядки. Наскільки мені відомо, призначили якогось “коменданта”, який збирає якийсь “актив”, – розповів очільник міста.

Водночас Стрюк зазначив, що місто настільки зруйноване обстрілами, що людям важко буде виживати в ньому. Утім, за його словами, у міській лікарні було заздалегідь сформовано запас найнеобхідніших медикаментів і є можливість надавати допомогу в екстрених випадках.

Щодо людей, які перебували в укриттях заводу “Азот”, Стрюк розповів, що вони почали залишати територію підприємства.

“Частково вони вже залишають територію Азоту, виходять… З ними знімають пропагандистські ролики. Ці люди пережили майже три місяці в укриттях, підвалах, їм складно емоційно, психологічно. Наразі вони потребують допомоги – і медичної, і психологічної”, – зауважив керівник ВЦА.

Зараз виїхати з міста можна тільки в бік окупованих росією територій, евакуація через лінію зіткнення неможлива, додав Стрюк.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни постійними обстрілами майже повністю знищили Сєверодонецьк. За словами начальника Луганської ОВА Сергія Гайдая, критична інфраструктура знищена вся, пошкоджено 90 % міста, 80% житлових будинків доведеться зносити. В укриттях заводу “Азот” перебувало близько пів тисячі мирних мешканців міста.

 

росіяни пошкодили 628 медзакладів – МОЗ

25.06.2022 16:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3515005-rosiani-poskodili-628-medzakladiv-moz.html

російські війська пошкодили 628 об’єктів медичних закладів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

«За чотири місяці війни ракети та снаряди ворога пошкодили 628 об’єктів медичних закладів та ще 118 зруйнували, без можливості їх подальшого відновлення. Наразі Міністерство охорони здоров’я України вже напрацьовує план відновлення медичної інфраструктури в деблокованих регіонах та залучатиме до цього фінансову допомогу міжнародних партнерів», – ідеться в повідомленні.

Зокрема, сьогодні Україна потребує не лише інвестицій у будівництво закладів охорони здоров’я, а й в оснащення їх необхідним обладнанням.

«Тисячі квадратних метрів зруйнованих лікарень, знищене вщент медичне обладнання, тисячі лікарів, які повинні отримати найсучасніші умови для роботи. Аби відновити все це сьогодні Україна, як ніколи, потребує зовнішньої фінансової допомоги.

Тому нині на міжнародній арені ми просимо об’єднатися навколо допомоги Україні. Адже тисячі наших громадян, які зазнали жахів війни, повинні якнайшвидше бути забезпечені якісними медичними послугами», – заявив заступник міністра охорони здоров’я Богдан Боруховський.

Під час виступу на Столичному конгресі з питань охорони здоров’я та медицини, який цими днями проходить у Берліні, він зазначив, що ряд світових лідерів у галузі медичного обладнання, зокрема компанії Philips та Siemens, вже висловили готовність всебічно брати участь у масштабному відновленні українських лікарень.

Окрім того, міжнародні партнери з будь-якого куточка світу можуть долучитися до відновлення системи охорони здоров‘я України, зробивши донацію на фандрейзинговій платформі UNITED24 за напрямом «медична допомога».

Як повідомляв Укрінформ, в Україні повністю відновили 32 об’єкти медичної інфраструктури, які пошкодили ракети та снаряди російських загарбників. Ще 188 медичних закладів відновлені частково.

 

Ворожі обстріли Херсонщини: зруйновані будинки та дороги, пошкоджений елеватор

25.06.2022 12:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514879-vorozi-obstrili-hersonsini-zrujnovani-budinki-ta-dorogi-poskodzenij-elevator.html

На Херсонщині ворог обстрілює та руйнує селище Біла Криниця (Великоолександрівська тергромада) – пошкодили елеватор, дороги, житлові будинки, музей, вщент знищили стелу пам’яті визволителям Другої світової війни.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Херсонська ОВА.

«Масштабних руйнувань зазнало селище міського типу Біла Криниця. Ворог продовжує обстрілювати цей населений пункт», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що через обстріли пошкоджений елеватор, зруйновані дороги, житлові будинки, світла немає. Окрім цього, російські військові пошкодили місцевий будинок культури з народним музеєм, селищну раду та вщент зруйнували стелу пам’яті визволителям Другої світової війни.

Зазначається, що загалом на території Великоолександрівської селищної тергромади зник мобільний зв’язок, немає інтернету.

Волонтери намагаються завозити людям продукти харчування, але окупанти їм всіляко перешкоджають.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області тривають активні бойові дії, російські загарбники застосовують різну зброю, зокрема і заборонену міжнародними конвенціями.

 

В Україні зафіксували 396 епізодів злочинів росії проти культурної спадщини 

25.06.2022 12:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3514841-v-ukraini-zafiksuvali-396-epizodiv-zlociniv-rosii-proti-kulturnoi-spadsini.html

Міністерство культури та інформаційної політики на сьогодні зафіксувало 396 епізодів воєнних злочинів росії проти української культурної спадщини.

Як передає Укрінформ, про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у Телеграмі.

Наразі МКІП відомо про повну руйнацію 9 об’єктів культурної спадщини у Донецькій, Київській, Сумській та Чернігівській областях.

“Загалом пошкоджено 123 об’єкти культурної спадщини. Постійні обстріли та ракетні удари призвели до руйнувань 21 пам’ятки національного значення, 95 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини”, – зауважив Ткаченко.

Також пошкоджено чи знищено 100 об’єктів цінної історичної забудови і 144 релігійні споруди.

російська армія знищила в Україні 43 меморіальні пам’ятники, 31 будівлю музеїв і заповідників, 79 споруд будинків культури, театрів та бібліотеку.

Очільник МКІП нагадав, що руйнування об’єктів культурної спадщини – воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року.

“Ми продовжуємо привертати до злочинів росіян увагу світової спільноти, щоб ця країна була покарана та відсторонена від культурного та інформаційного життя цивілізованого світу,” – заявив Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, 4 червня росіяни обстріляли Святогірську лавру в Донецькій області. Знищено Всіхсвятський скит лаври.

 

СБУ показала російського військового, який віддав наказ бомбити Дубно

25.06.2022 11:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514803-sbu-pokazala-rosijskogo-vijskovogo-akij-viddav-nakaz-bombiti-dubno.html

Співробітники Служби безпеки України ідентифікували командира підрозділу окупаційних угруповань рф, який віддав наказ про ракетні обстріли критичної інфраструктури у місті Дубно.

Про це повідомляється на сайті СБУ, передає Укрінформ.

«Слідчі заочно повідомили окупанту про підозру у порушенні законів та звичаїв війни. Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти України», – додають у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ на Львівщині викрила та затримала зрадника, який відкрито підтримував агресію рф проти України, а також за гроші від кураторів з росії намагався здати ворогу позиції блокпостів ЗСУ.

 

Верещук: Україна впускатиме без паспортів депортованих в рф людей, головне – дійти до кордону

25.06.2022 20:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3515101-veresuk-ukraina-vpuskatime-bez-pasportiv-deportovanih-v-rf-ludej-golovne-dijti-do-kordonu.html

Україна пускатиме на свою територію навіть без документів тих своїх громадян, яких російська федерація примусово вивезла з Батьківщини, але їм вдалося виїхати звідти через іншу країну.

Про це віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

«У нас є домовленість із прикордонниками: якщо українцям вдасться дійти до кордону з Україною, ми будемо пропускати і без паспортів, без документів, що посвідчують особу. Головне – знайти шлях, щоб повернутися додому. Подзвонити нам, ми допоможемо із квитками, допоможемо з паспортними документами», – сказала Верещук.

За її словами, нині є випадки, коли людям вдається вирватися із влаштованих росієї фільтраційних таборів, але не всі вони повертаються в Україну. Дехто їде в Естонію або Латвію, аби звідти повернутися додому.

«Ми зараз розробляємо маршрути, за якими курсуватимуть безкоштовні автобуси, маршрутні транспортні засоби, які будуть допомагати українцям без грошей. Фактично, без паспортів, бо їх немає, їх просто відбирають у цих фільтраційних таборах. Добиратися, намагатися дістатися до України, і вже тут далі продовжувати жити”, – сказала представниця уряду.

Верещук днями провела нараду з представником Міжнародної організації з міграції в Україні Стівеном Роджерсом, під час якої сторони обговорили створення транспортного коридору з Латвії та Естонії для депортованих росією українців, яким вдається вибратися з рф на територію цих країн.

Віцепрем’єр-міністр нещодавно заявила про те, що росія примусово депортувала на свою територію 1 млн 200 тис. українських громадян.

Як повідомляв Укрінформ, литовський парламент одноголосно визнав примусове вивезення громадян України в росію депортацією і закликав світову спільноту добиватися відповідальності за ці злочини.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська агресія.

 

У Маріуполі взимку не буде опалення, жителів «підштовхують» виїжджати до росії 

25.06.2022 19:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515075-u-mariupoli-vzimku-ne-bude-opalenna-ziteliv-pidstovhuut-viizdzati-do-rosii.html

У Маріуполі, попри гучні слова окупантів про підготовку до опалювального сезону, неможливо відновити зруйновані котельні. Альтернатива – топити дровами або виїжджати в росію.

Таку думку висловив у Телеграмі радник маріупольського міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

“Окупанти не готуються опалювати Маріуполь взимку. Попри гучні заяви про підготовку до опалювального сезону та відновлення котелень, керівники комітетів самоорганізації населення та квартальні отримали вказівку терміново збирати дані про потреби дров та вугілля, в першу чергу, по приватних будинках, навіть газифікованим. Це прямий сигнал і визнання очевидного факту – опалення взимку не буде”, – написав Андрющенко.

Радник мера наголошує, що організувати централізоване опалення неможливо навіть суто технічно. Усі котельні в Маріуполі давно модернізовано і переведено на природний газ. Відновити газопостачання в місті неможливо через величезні пошкодження газоводу – як магістрального, так і по будинках. Подача газу загрожує перетворити місто на вибухівку. А перевести котельні на інший вид палива до зими – нереально, наголосив радник мера.

“Який “план Б” в окупантів? Найбільш вірогідним є підштовхування до депортації в росію в найближчі місяці. В цю гіпотезу, окрім опалення, вкладається і частково штучна криза з водою та гуманітаркою. Містяни не потрібні в такій кількості окупантам в Маріуполі. Лише мінімум, що потрібен для обслуговування військово-транспортної бази навколо порту”, – вважає Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Маріуполь сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу.

Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

У Маріуполі загарбники спалили бібліотеку храму Петра Могили – були унікальні екземпляри

25.06.2022 17:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515036-buli-unikalni-ekzemplari-u-mariupoli-zagarbniki-spalili-biblioteku-hramu-petra-mogili.html

Окупаційна влада Маріуполя, після приїзду в місто московського патріархату з інспекцією, спалила всю велику бібліотеку Храму ПЦУ Петра Могили. Серед книг були унікальні екземпляри, які втрачені назавжди.

Про це в Телеграмі повідомив радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Після візиту московських агентів фсб в рясах стало відомо, що в Храмі УПЦ Петра Могили за наводкою та сприянням попів рпц в Маріуполі була вилучена та спалена на подвір’ї храму вся велика бібліотека, зібрана волонтерами та благодійниками. Бібліотека містила декілька унікальних примірників україномовних видань, які тепер втрачені назавжди», – написав Анрющенко.

Храм святого Петра Могили і собор Успіння Пресвятої Богородиці Православної церкви України у Маріуполі розписаний традиційним українським розписом. Це перший у світі храм таких розмірів, розписаний “петриківкою”, він внесений до Книги рекордів України. Загальна площа розпису становить 500 погонних метрів. Освятив розпис у 2020 році Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі побувала делегація московського патріархату: місцевим попам наказали посилити пропаганду, якнайшвидше відновити церкви, а Храм УПЦ Петра Могили – знести або переробити під стандарти рпц.

 

Ринок «Азовський» у Маріуполі перетворився на автокладовище

25.06.2022 15:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514962-rinok-azovskij-u-mariupoli-peretvorivsa-na-avtokladovise.html

Загарбники звезли на ринок “Азовський” десятки понищених та обстріляних машин маріупольців, перетворивши колись успішний оптовий ринок сільськогосподарської продукції на кладовище для авто.

Про це повідомляє в Телеграмі Маріупольська міська рада, передає Укрінформ.

“Ринок “Азовський” у Маріуполі перетворився на автокладовище. Окупанти звезли сюди десятки машин, які втратили мирні маріупольці. Кожен з цих автомобілів – це чиєсь зруйноване життя, відібрана можливість виїхати з міста. Маріупольців зробили заручниками ситуації, щоб вони залишилися у заблокованому місті”, – йдеться у повідомленні.

Міськрада порівнює Маріуполь з Детройтом після кризи. Але якщо там колапс відбувся через зупинку виробництва, то місто Марії перетворили на руїни цілеспрямовано російські загарбники.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч депортовані до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

Біля зруйнованої ворогом мечеті у Маріуполі – стихійні могили

25.06.2022 11:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514808-bila-zrujnovanoi-vorogom-meceti-u-mariupoli-stihijni-mogili.html

Біля зруйнованої обстрілами маріупольської мечеті, яка була окрасою міста – стихійні поховання мешканців, яких вбили росіяни.

Фото мечеті до і після «визволення» рф в Телеграмі оприлюднила Маріупольська міська рада, передає Укрінформ.

«Для окупантів немає нічого святого. Вони обстріляли мечеть у березні, коли там ховалися жінки з дітьми. Тепер тут занедбане місце у парку, де розташовані стихійні могили вбитих росіянами маріупольців. Саме так виглядає «русский мир» та відношення до релігії», – йдеться у повідомленні.

У міськраді наголошують, що вишукана мечеть була окрасою Приморського парку. Місцем, де не лише проводили час та молилися члени мусульманської громади міста, але й гуляли і відпочивали усі містяни.

Маріупольську мечеть на честь султана Сулеймана Пишного і Роксолани та однойменний ісламський культурний центр урочисто відкриті 15 жовтня 2007 в присутності почесних гостей із Туреччини.

Мечеть зведена з мармуру, привезеного з Туреччини. Будівництво тривало три роки. Роботи фінансувалися азербайджанською діаспорою міста і турецьким бізнесменом Саліхом Джихані, також за підтримки міської ради. Мечеть побудували за проектом мечеті Сулейманіє-Джамі в Стамбулі.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

 

Загарбники перетворюють Маріуполь на зону бандитизму

25.06.2022 10:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514783-zagarbniki-peretvoruut-mariupol-na-zonu-banditizmu.html

У тимчасово окупованому Маріуполі загарбники закривають очі на процвітання бандитизму, зокрема формування банд підлітків, які займаються мародерством та грабуваннями людей похилого віку.

Про це в Телеграмі повідомив радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«За сприянням російських військових місто перетворюється на зону бандитизму. Найвищий рівень формування банд серед підлітків, які сколочують банди і займаються мародерством та пограбуванням літніх людей, відбираючи отримані гроші в якості пенсій. Колаборанти розводять руками, поліцейські-зрадники не втручаються. Всі в курсі, що за підігріванням таких процесів стоять кадирівці та дагестанці, які оселились навколо Маріуполя», – написав Андрющенко.

За його словами, колабораційна адміністрація продовжує кришувати та відкривати пункти — переведення грошей з безготівкової у готівкову форму, тобто гривні з банківських карток міняють на рублі. Міняли беруть до 30 % або обмінюють по курсу 1,5 руб за гривню попри офіційний 2:1.

«Навіть при такому офіційному пограбуванні накопичень до «обналів» величезні черги. В людей немає вибору на фоні гуманітарної кризи. Іноді це єдиний шлях придбати їжу та воду. Всі, хто дотичний до влади окупантів, продовжують наживатись на маріупольцях», – додав Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч депортовано до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

У Маріуполі стрімко погіршується гуманітарна ситуація – в місті критично не вистачає їжі

25.06.2022 10:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514750-u-mariupoli-strimko-pogirsuetsa-gumanitarna-situacia-v-misti-kriticno-ne-vistacae-izi.html

У Маріуполі через скорочення гуманітарної допомоги критично не вистачає їжі. Люди стоять у тисячних чергах за хлібом.

Про це повідомив у Телеграмі радник міського голови Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Гуманітарна ситуація стрімко погіршується. Окрім кризи з питною водою, стрімко погіршилась ситуація з їжею. Частково через скорочення гуманітарної допомоги, частково через повернення в місто маріупольців із приморських селищ, де взагалі немає гуманітарної допомоги. Підсумок – великі тисячні черги. Їжі категорично не вистачає», – написав Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, в Маріуполі мешканці вже кілька місяців залишаються без водопостачання, щоб мати хоч якісь запаси містяни збирають дощову воду.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч депортовані до росії та тимчасово окупованих територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

У Херсоні росіяни зламали хребет 70-річній журналістці через відмову здати український паспорт

25.06.2022 11:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514823-u-hersoni-rosiani-zlamali-hrebet-70ricnij-zurnalistci-cerez-vidmovu-zdati-ukrainskij-pasport.html

Літню журналістку і волонтерку з Херсона жорстоко побили окупанти, бо вона не хотіла віддавати українського паспорта. У жінки був переламаний хребет та важкі забої голови.

Про це повідомляє у Фейсбуці Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

«Напівпритомна, із переломом хребта, 70-річна Тетяна Антонюк ледь змогла залізти до автівки і втекти з ворожого блокпосту. Евакуаційним потягом у важкому стані вона дісталася до Львова, де була госпіталізована до лікарні Святого Луки. Обстеження показало перелом хребта та сильні забої голови. Жінка частково втратила слух і не могла рухатися без сторонньої допомоги. Аби Тетяна ходила, нашим нейрохірургам довелося зробили складну вертебропластику, іншими словами – ввести у зламану ділянку спеціальний кістковий цемент», – йдеться в повідомленні.

В медзакладі зазначають, що до травня Антонюк категорично відмовлялася покидати окупований Херсон. Виїхати згодилася лише після вмовлянь чоловіка, який воює в ЗСУ і дуже переживав за її безпеку.

Авто, яким жінка виїздила з сусідами, зупинили на ворожому блокпості. Окупанти відібрали у них всі цінні речі. Коли жінка відмовилася віддавати українського паспорта – це була її принципова позиція як українки – почали бити. Втекти їй вдалося дивом.

До лікарні у Львові вона потрапила вкрай у важкому стані, проте операція минула успішно.

«Херсонка Тетяна вже підводиться з ліжка і налаштована рішуче. Каже: лікуватися довго не буде, адже відлежуватися немає часу – потрібно волонтерити!», – додали в лікарні.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові відкриють Національний реабілітаційний центр, аналогів якому немає у Європі. За рік тут робитимуть 10 тисяч операцій та зможуть допомогти понад 50 тисячам українців, які постраждали від війни.

За час повномасштабної війни до лікарень Львова евакуювали понад три тисячі поранених українців, які стали жертвами російської агресії. В основному, це пацієнти, які втратили кінцівки внаслідок мінно-вибухових травм, а також люди з важкими осколковими пораненнями, складними опіками, контузіями, втратою зору… Тут, у віддалених від прифронтової зони лікарнях, вони отримують лікування і реабілітацію, а тих, кому це потрібно, відправляють за кордон.

 

У Харкові російськими обстрілами пошкодили ядерну установку

25.06.2022 16:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515015-u-harkovi-rosijskimi-obstrilami-poskodili-adernu-ustanovku.html

У Харкові внаслідок обстрілу з боку військ рф сьогодні, 25 червня, пошкоджено ядерну підкритичну установку “Джерело нейтронів”.

Про це повідомляє у Телеграмі пресслужба Державної інспекції ядерного регулювання України, передає Укрінформ.

“У результаті чергового обстрілу Харкова зі сторони російської федерації 25 червня 2022 року пошкоджень зазнала ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів». За інформацією від експлуатуючої організації Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (ННЦ ХФТІ), в результаті попереднього огляду майданчика встановлено факт нанесення додаткової шкоди будівлям та інфраструктурі промислового майданчика”, – йдеться у повідомленні.

Як поінформували в Держатомі, пошкоджено: північну стіну прибудови прискорювача до експериментальної зали установки; вентиляційні канали системи спеціальної вентиляції; вентиляційну трубу основної будівлі установки; систему охолодження клістронної галереї прискорювача; корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення; обшивку основної будівлі установки.

Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки задля ідентифікації всіх ушкоджень, але цим роботам перешкоджає постійна небезпека нових обстрілів.

Наразі ЯПУ «Джерело нейтронів» переведена в глибокий підкритичний стан. Оперативний персонал контролює стан установки, продовжує роботу із усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки. Однак ця робота ускладнена, а інколи й неможлива через небезпеку нових обстрілів майданчика. Зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє.

У результаті виміру переносним дозиметром встановлено, що радіаційний фон в експериментальній залі будівлі – в межах норми, зазначили в Держатомі.

Як повідомляв Укрінформ, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну територія інституту, на якій розташована ЯПУ «Джерело нейтронів», Ошибка! Недопустимый объект гиперссылки..

Інфраструктурі інституту вже нанесені катастрофічні збитки. Під обстріли потрапила і безпосередньо ЯПУ «Джерело нейтронів» та зазнали значних пошкоджень будівлі інституту. Існує ймовірність нових пошкоджень через обстріли з боку російської федерації, що може вплинути на стан ядерної та радіаційної безпеки.

 

«Можна знищити літак, але Мрію — ніколи»: марку про Ан-225 випустять 28 червня

25.06.2022 12:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3514865-mozna-znisiti-litak-ale-mriu-nikoli-marku-pro-an225-vipustat-28-cervna.html

Акціонерне товариство «Укрпошта» 28 червня випустить марку «Українська мрія».

Як передає Укрінформ, про це генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський повідомив у Телеграмі.

«Знаю також, що ви трохи скучили за нашими новими марками та хочете їх отримати швидше, тому з 28 червня Мрія втілиться в мільйонах марок, щоб кожен з вас, заглядаючи у свій філателістичний альбом, пишався тим, що він чи вона – частина сміливого та вільного народу», – зазначив Смілянський.

За його словами, кожен сам вирішує, що таке ця «українська мрія» і з чого вона починається.

«Особисто я вважаю, що вона починається з якісної освіти наших дітей. Сьогоднішній успіх реформування Укрпошти – це, в тому ж числі, заслуга тих вчителів, які навчали мене в дитячому садочку «Колосок», в школі та університетах. Це мій особистий мотив робити все можливе, щоб допомагати школам України, щоб діти та їх батьки мали, куди повертатися. А в Україні зростали нові Сікорські та Корольові, Яни Куми (розробник WhatsApp) та Макси Левчини (розробник PayPal)», – підкреслив Смілянський.

Він нагадав, що ескіз нової марки належить 11-річній Софії Кравчук із міста Любомль Волинської області. Дівчинка є призеркою всеукраїнського конкурсу малюнків та фотографій «Що для мене Україна?» у 2021 році. Це Україна очима дитини – квітуча, мрійлива і недосяжна, зазначив Смілянський.

За його словами, тираж марки – 3 млн, придбати її можна буде у відділеннях Укрпошти або в онлайн-магазинах.

«Деталі згодом, у понеділок. Один клієнт – не більше 2 маркованих аркушів, 5 конвертів, 5 листівок. 28 червня – Погашення штемпелями «Перший деньУкрпошти» в Києві та Гостомелі. Спецпогашення «УКРАЇНСЬКА МРІЯ» – у всіх філіях », – заявив він.

Як повідомлялося, 27 лютого на аеродромі «Антонов» у Гостомелі під Києвом російські війська знищили флагман української авіації – легендарний Ан-225 «Мрія», на рахунку якого рекорди з перевезення максимального комерційного вантажу та найдовшого і найважчого в історії авіації моновантажу, вантажопідйомності.

 

У Тернополі презентували поштові знаки із портретом полеглого Героя України Віктора Гурняка

25.06.2022 13:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514920-u-ternopoli-prezentuvali-postovi-znaki-iz-portretom-poleglogo-geroa-ukraini-viktora-gurnaka.html

Листівку, марку і конверт із портретом полеглого Героя України, фотокореспондента, пластуна з Тернопільщини Віктора Гурняка презентували в обласному центрі.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів автор пам’ятної листівки, художник Олег Кіналь.

«На листівці створив образ Віктора в пластовому однострої, саме таким його і запам’ятав як наставника мого сина – теж пластуна. Віктор був старшим пластуном куреня «Орден Залізної Остроги». Знав його і як талановитого фотожурналіста, який співпрацював із одним з українських інформаційних агентств та британським агентством новин REUTERS. У портреті намагався передати характер, його завзятість та рішучість, з якими Віктор брався за будь-яку справу», – розповів Кіналь.

Він також додав, що ювілейну листівку, марку і конверт, присвячені 35-ти річчю Героя, презентували у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини.

Під час вшанування Віктора Гурняка споминами про нього поділився його батько Остап. Яскраві епізоди із життя Віктора згадали і колеги з «Пласту», виступив на імпрезі й засновник Козацької пошти Андрій Пилюх, який реалізував поштовий проєкт.

Як повідомляло агентство, уродженець Тернопільщини, український фотокореспондент, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», пластун Віктор Гурняк загинув 19 жовтня 2014 року, коли під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Луганської області.

Орден «Золота Зірка» з рук Президента Володимира Зеленського отримали батьки бійця – Петро та Марія Гурняки.

Віктор Гурняк посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, Пластовим Залізним Хрестом, Пластовим Бронзовим хрестом за геройський чин, відзнакою «Народний Герой України». Він – Почесний громадянин Тернополя, де у середмісті облаштовано «Сквер Волонтерів пам’яті Віктора Гурняка» та встановлено меморіальну дошку. Також меморіальну дошку встановили у Львові, де на полі Почесних поховань Личаківського кладовища і похований Віктор Гурняк.

 

В ОП назвали масовий ракетний обстріл спробою залякати Україну

25.06.2022 15:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514960-v-op-nazvali-masovij-raketnij-obstril-sprobou-zalakati-ukrainu.html

росія буде покарана за сьогоднішній масований ракетний обстріл України.

Як передає Укрінформ, про це радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив у Твітері.

“48 російських крилатих ракет. Протягом ночі. По всій території України. Винятково по цивільних об’єктах… росія все ще намагається залякати Україну, викликати панічні настрої та змусити боятися Z-монстрів. Україна все знає, до всього готова й обов’язково за все зло покарає”, – наголосив Подоляк.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Головного управління розвідки Міністерства оборони, ракетні удари по Україні 25 червня з території білорусі є масштабною провокацією росії з метою подальшого втягнення білорусі у війну проти України.

 

Розвідка: сьогоднішні ракетні удари – масштабна провокація рф з метою втягнення білорусі у війну

25.06.2022 11:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514813-rozvidka-sogodnisni-raketni-udari-masstabna-provokacia-rf-z-metou-vtagnenna-bilorusi-u-vijnu.html

Сьогоднішні ракетні удари з території білорусі – масштабна провокація рф з метою подальшого втягнення білорусі у війну проти України.

Як передає Укрінформ, про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляє у Фейсбуці.

«У ніч на 25 червня по території України завдано масованого ракетно-бомбового удару. Зокрема, російські бомбардувальники «працювали» безпосередньо з території білорусі. Для цього було задіяно шість літаків Ту-22М3, які виконали пуски 12 крилатих ракет Х-22. Рубіж пуску – район міста Петриков, що неподалік Мозиря, орієнтовно за 50-60 кілометрів від державного кордону України. Бомбардувальники злітали з аеропорту «Шайковка» калузької області рф. Далі через територію калузької та смоленської областей входили в повітряний простір білорусі. Після пуску ракет повертались в аеропорт «Шайковка» на території рф. Удар наносився по Київській, Чернігівській, Сумській областях», – повідомляють у ГУР.

У відомстві зазначають, що це перший випадок проведення авіаудару по Україні безпосередньо з білоруської території.

«Сьогоднішній обстріл напряму пов’язаний з намаганнями кремлівської влади втягнути білорусь у війну в Україні в якості безпосереднього учасника», – наголосили у розвідці.

Як повідомляв Укрінформ, російська федерація планує здійснити підрив будинків у Мозирі. У розвідці додають, що ці провокації можуть бути подані як відповідь України на проведені авіаудари 25 червня.

Вранці російські загарбники обстріляли ракетами Житомирщину, Львівщину та Чернігівщину.

 

росія проводить приховану мобілізацію – Буданов

25.06.2022 22:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515175-rosia-provodit-prihovanu-mobilizaciu-budanov.html

росія поповнює свої збройні сили за рахунок прихованої мобілізації, тому немає сенсу чекати, поки її наступальний потенціал вичерпається.

Про це сказав у суботу начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов у інтерв‘ю Reuters, передає Укрінформ.

На переконання Буданова, Україна може домогтися перемоги над росією тільки за допомогою військової сили.

«Стратегія дуже проста. Стабілізувати ситуацію. Отримати необхідну кількість техніки й підготувати необхідну кількість сил і засобів для початку контрнаступу, щоб повернути всю нашу територію», – сказав він.

За його словами, «не слід чекати дива, що вони втомляться, перестануть хотіти воювати і так далі».

«Ми повернемо нашу територію в результаті нашого контрнаступу», – додав він.

В російських операціях в Україні беруть участь 330 тисяч осіб, що становить третину всіх збройних сил рф, і ця цифра, за його даними, включає також небойовий персонал, зокрема співробітників тилових служб.

Буданов зазначив, що спокійно ставиться до можливості оголошення росією відкритої мобілізації, оскільки це спричинить незадоволення всередині країни.

«Вони справді бояться цього – саме тому мобілізація проходить приховано, зокрема, з використанням (резервістів)», – зауважив він.

Особовий склад військових частин, які брали участь у вторгненні 24 лютого, замінено, подекуди двічі, сказав він.

«Це не ті добре навчені люди, яких готували протягом багатьох років», – пояснив Буданов.

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

 

Буданов: До кінця року активні бойові дії знизяться практично до нуля, ми повернемо кордони 1991 року

25.06.2022 12:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514847-budanov-do-kinca-roku-aktivni-bojovi-dii-znizatsa-prakticno-do-nula-mi-povernemo-kordoni-1991-roku.html

Починаючи з серпня відбудуться певні події, які продемонструють всьому світові, що починається переломний момент.

Як передає Укрінформ, про це начальник ГУР МО України генерал-майор Кирило Буданов заявив в ефірі одного з найбільших мовників Великої Британії “ITV news”, повідомляється на офіційній сторінці ГУР у Фейсбуці.

“Україна повернеться до кордонів 1991 року і ми не розглядаємо жодних інших сценаріїв. До кінця року активні бойові дії знизиться практично до нуля. Ми відновимо контроль над своїми територіями вже в осяжному майбутньому,” – заявив Буданов.

Він підтвердив, що частина успіху української армії у російсько-українській війні зараз залежить від міжнародної підтримки та відзначив нещодавню пропозицію Великої Британії про навчання 10 000 українських військовослужбовців.

“Підтримка Великої Британії є дуже значною. Це чудовий приклад співпраці та допомоги”, – зазначив керівник розвідки.

За його словами, путін не досягне успіху. “Це трагедія, до якої він привів росію та Україну, і це закінчиться катастрофою для росії. Нічого іншого,” – підсумував Буданов.

Як повідомляв Укрінформ, попри заяви кремлівських пропагандистів та їхні викривлені розповіді про бойові дії в Україні, росія вже програла цю війну як у політичному, так і військовому плані, та щодня зазнає все більших втрат як живої сили, так озброєння і техніки. Про це заявив під час пресконференції в Берліні державний секретар США Ентоні Блінкен під час пресконференції у Берліні.

 

Херсон розмалювали патріотичними написами на підтримку ЗСУ 

25.06.2022 15:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3514965-herson-rozmaluvali-patrioticnimi-napisami-na-pidtrimku-zsu.html

В окупованому Херсоні на стінах та парканах з’явилися патріотичні написи на підтримку Збройних сил України та заклики до військових рф забиратися геть.

Відповідні світлини у Фейсбуці оприлюднив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, повідомляє Укрінформ.

«Херсон», – написав Соболевський.

На фото видно написи: «З Україною в серці», «ЗСУ поруч», «Вір ЗСУ», «Херсон незламний», «Херсон – Україна».

Своєю чергою, на своїй сторінці у Фейсбуці Каховська міська територіальна громада оприлюднила відео, на якому видно міський паркан, де намальовані українські прапори. Як зазначається у повідомлені, Каховка – це Україна, і навіть якщо така краса в центрі міста протрималась зовсім недовго, це тільки вказує на неймовірний страх окупантів.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсоні партизани підірвали в авто зрадника Дмитра Савлученка.

Мітинги, що відбувалися у містах та селах на Херсонщині, повністю зруйнували плани щодо окупації області, агресор на них не очікував.

 

В окупованому Криму розклеюють листівки «Газові вишки – це тільки початок»

25.06.2022 13:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3514915-v-okupovanomu-krimu-rozkleuut-listivki-gazovi-viski-ce-tilki-pocatok.html

На території ТОТ АР Крим поширюють саморобні постери з зображенням незаконного Керченського мосту та написом «Газові вишки – це тільки початок».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

«В окупованому Криму активно поширюють саморобні постери у додаток до листівок із цитатами Президента України Володимира Зеленського та наголошенням, що Крим – це Україна, про які ми писали минулого тижня», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з’явились також зображення незаконного Керченського мосту з написом «Газові вишки – це тільки початок» і повідомлення окупантам, що кримчани очікують контрнаступ ЗСУ. Найбільше таких плакатів помічено в містах Алушта, Сімферополь і Керч.

У березні 2014 року, під час російської інтервенції в Крим, підрозділами збройних сил російської федерації було захоплено українські бурові вежі «Петро Годованець» та «Україна» (відомі як «вишки Бойка»), які належали Чорноморнафтогазу. Вишки тоді перебували у територіальних водах України на Одеському газовому родовищі.

У грудні 2015 року бурові платформи було переміщено до Голицинського родовища біля узбережжя Криму.

 

У Криму планують збудувати базу для награбованої з України сільгосппродукції – ЗМІ

25.06.2022 13:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3514890-u-krimu-planuut-zbuduvati-bazu-dla-nagrabovanoi-z-ukraini-silgospprodukcii-zmi.html

У тимчасово окупованому Криму так звана “влада” планує збудувати у Джанкої перевалочну базу для награбованої сільгосппродукції з Херсонської та Запорізької областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє херсонське видання «Мост» з посиланням на кримські та російські пропагандистські медіа.

«До кінця липня – початку серпня у Джанкої планують побудувати перевалочну базу для доставки сільськогосподарської продукції з Херсонської та Запорізької областей», – йдеться у повідомленні.

Окупаційний «глава» Джанкоя Ігор Івін розповів російським пропагандистам, що розробляється проєкт створення ринку – він стане перевалочною базою для торговців овочами та фруктами на кшталт «Привозу» у Сімферополі.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині загарбники оголосили, що скуповуватимуть у херсонських фермерів зерно по 85-95 доларів за тонну, що в кілька разів менше за ринкову ціну. З тимчасово захопленої Херсонщини колони фур щодня вивозять до Криму сільгосппродукцію, скуплену в місцевих аграріїв за безцінь, відбувається цинічне обкрадання фермерів.

На захоплених територіях півдня України рф запровадила політику викрадення аграрної продукції; для цього навіть розширили незаконні контрольно-пропускні пункти на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом.

 

Малюська – про заборону проросійських партій: Поки що ніхто не подав апеляцію

25.06.2022 11:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514796-maluska-pro-zaboronu-prorosijskih-partij-poki-so-nihto-ne-podav-apelaciu.html

Міністр юстиції Денис Малюська повідомив про відсутність апеляційних скарг на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду щодо заборони політичних партій.

Про це він сказав у ефірі телемарафону, повідомляє Укрінформ.

“У нас уже 13 політичний партій за позовами Мін’юсту заборонені. Восьмий апеляційний адміністративний суд, розташований у місті Львові, працює набагато швидше та ефективніше ніж ОАСК, який розглядав подібні справи роками і теж без особливого результату. Зараз 13 партій уже заборонені рішенням суду першої інстанції, поки що ніхто не подав апеляцію, але апеляція – це теж максимум місяць часу (розгляду – ред.) за законом, прийнятим Верховною Радою”, – сказав Малюська.

За його словами, у Мін’юсті очікують, що ще кілька справ будуть розглянуті Восьмим апеляційним судом, “тому що ми такі заяви подали”.

Водночас міністр зауважив, що всі ключові проросійські політичні партії вони вже заборонені першою інстанцією. Він уточнив, що ідеться про політичну партію “ОПЗЖ”,“Наші”, “Партію Шарія”.

“Усі вони під забороною першої інстанції, але рішення набере сили після того, як буде розглянута апеляція або якщо апеляції подано не буде – набере одразу”, – повідомив Малюська.

Він також поінформував, що наразі відбувається перехід до іншого етапу в питанні заборони діяльності політичних партій – вилучення майна цих політичних партій на користь держави Україна.

“Буде спеціальний механізм. Закон вже передбачає, що після заборони політичної партії майно такої політичної партії переходить у дохід держави. Там нас очікують цікаві сюрпризи, тому що є політичні партії заборонені з чималеньким активом. Але ми будемо викладати інформацію трішки пізніше”, – анонсував Малюська.

Як повідомлялося, 18 травня 2022 року набув чинності Закон № 2243-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій”.

 

У Міноборони пояснили, чому цивільним не можна публічно говорити про дії ЗСУ

25.06.2022 10:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514752-u-minoboroni-poasnili-comu-civilnim-ne-mozna-publicno-govoriti-pro-dii-zsu.html

Публічна демонстрація дій Збройних сил України зриває військові операції.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, передає Укрінформ.

«Це завдає шкоду роботі ЗСУ. Це забирає в них дорогоцінний час – добу/дві, які вони ще могли реалізовувати свої військові плани і маневри в умовах непублічності ходу військової операції. Приміром, одночасно з виходом з або заходом в місто реалізовуються паралельно декілька задач. І для їх реалізації важливо це робити в умовах інформаційної тиші», – наголосила Маляр.

Вона підкреслила, що про всю необхідну і дозволену інформацію говорять офіційні джерела – Генеральний штаб ЗСУ та Міноборони.

«Публічна демонстрація цивільними особами обізнаності щодо ходу військових операцій та повідомлення про це у соцмережах до офіційних заяв Генштабу почасти зриває військові операції – як це було вчора і позавчора щодо Сєвєродонецька. Коли просто не дали ЗСУ доробити заплановане», – зазначила заступниця міністра.

Як повідомляв Укрінформ, Генштаб та РНБО вкотре закликали громадян не поширювати інформацію про пересування підрозділів ЗСУ та військові операції.

 

Обговорення в соцмережах відступу ЗСУ із Сєвєродонецька зірвало плани Генштабу – Міноборони

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — СУБОТА, 25 ЧЕРВНЯ 2022, 17:20. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/25/7354635/

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр жорстко розкритикувала обговорення в соцмережах виведення підрозділів Збройних сил України із Сєвєродонецька, бо це зірвало плани командування.

Джерело: facebook-сторінка Маляр

Пряма мова Маляр: “Все, про що можна в цей момент говорити, – говорять офіційні джерела: Генштаб і Міноборони (ми завжди скоординовані інформаційно).

Публічна демонстрація цивільними особами обізнаності щодо ходу військових операцій та повідомлення про це у соцмережах до офіційних заяв Генштабу почасти зриває військові  операції – як це було вчора і позавчора щодо Сєверодонецька. Коли просто не дали ЗСУ доробити заплановане”.

Деталі: Маляр пояснила, що паралельно з організованим відступом військові з’єднання можуть реалізовувати інші задачі.

За умов непублічності підрозділи ЗСУ ще впродовж доби-двох могли виконати певні операції й маневри, але, за її словами, обговорення в соцмережах суттєво нашкодили планам українського військового командування.

Тому Маляр вкотре наголосила, що не можна обговорювати публічно, в які населених пунктах відійшли чи зайшли підрозділи ЗСУ, аби дати їм можливість реалізувати інші задачі в умовах інформаційної тиші.

Передісторія:

24 червня начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що українським захисникам у Сєвєродонецьку дали наказ залишити територію міста й відійти до укріплених позицій. У Пентаґоні на запит журналістів прокоментували, що вони схвалюють цей крок.

Журналіст Юрій Бутусов повідомив удень 24 червня, що підрозділи ЗСУ відходять із Сєвєродонецька. Джерела УП серед військових підтвердили відхід лише підрозділів Нацгвардії.

Речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник після цього попросив не коментувати операцію з відведення військ, бо це шкодить планам ЗСУ.

Народна депутатка від фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла на своїй facebook-сторінці вдень 24 червня повідомляла, що вона перебуває в Сєвєродонецьку й звинуватила Гайдая в тому, що він не виконує своїх обов’язків.

 

В Україні можуть з’явитися модульні лікарні – МОЗ

25.06.2022 12:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3514882-v-ukraini-mozut-zavitisa-modulni-likarni-moz.html

В Україні на визволених від росіян територіях можуть з’явитися лікарні, збудовані за модульною системою.

Як передає Укрінформ, про це заступник міністра охорони здоров’я Богдан Боруховський заявив під час огляду будівництва подібних медичних закладів у Польщі, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“Україна вивчає європейський досвід побудови лікарень, виготовлених у заводських умовах модульного типу. Вони можуть з’явитися на деокупованих територіях, де ворог завдав найбільших втрат медичній інфраструктурі”, – повідомив Боруховський.

За словами заступника міністра охорони здоров’я, такі медичні заклади за якістю ні чим не поступаються традиційному будівництву. Однак, завдяки модульним конструкціям, значно скорочуються терміни будівництва. Модульні технології дозволяють побудувати лікарню на понад 300 ліжок у максимально короткі терміни — близько року.

“Ми розуміємо, наскільки важливо відновити доступ населення до медичної допомоги в найкоротші терміни. Тому в деокупованих регіонах розглядаємо, зокрема можливість будівництва сучасних модульних лікарень, які наразі функціонують у Європі. Мова йде не про “вагончики”, в яких є доступ лише до найпростіших послуг, а про повноцінні медичні заклади, зведені з модульних конструкцій з повним інженерним оснащенням, що виготовлені в заводських умовах і змонтовані на будівельному майданчику. Такі лікарні не поступаються медзакладам, побудованим за традиційними технологіями, при цьому мають значні переваги у термінах будівництва”, — зауважив Боруховський.

Модульні медичні заклади будують з урахуванням усіх норм і стандартів, що дозволяє на їх базі розмістити високотехнологічне обладнання.

Україна нині розглядає можливість залучення міжнародних інвестицій у такі об’єкти.

В Україні вже відновлено понад 30 об’єктів медичної інфраструктури, які були пошкоджені російською армією.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 7 червня в Україні внаслідок російської агресії зруйновано 105 закладів охорони здоров’я.

 

Назвали демократичні країни, у яких ставлення до рф найгірше

ДОСЛІДЖЕННЯ

25.06.2022 16:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3515009-nazvali-demokraticni-kraini-u-akih-stavlenna-do-rf-najgirse.html

За даними нового дослідження, ставлення до росії у демократичних країнах можна охарактеризувати як дуже погане.

Про це свідчать результати дослідження Pew Research Center у 18 країнах.

Дуже погано до рф ставляться насамперед в Польщі (97% респондентів), Австралії та Швеції (по 94%).

Також про негативне ставлення заявляють у США (92%), Нідерландах (91%), Японії (91%), Канаді (88%), Іспанії (87%), Великій Британії (86%), Південній Кореї (84%), Італії (83%), Бельгії (83%), Франції (81%), Німеччині (81%), Ізраїлі (78%), Греції (72%), Сінгапурі (70%) і Малайзії (50%).

Відповідно до тенденцій щодо прихильності до росії, більшість майже в кожній із опитаних країн висловлюють мало довіри до російського президента путіна.

У 18 країнах в середньому 90% кажуть, що не вірять в путіна та його вибори у світових справах, а майже вісім з десяти (78%) взагалі не висловлюють довіри путіну.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Загарбники обстрілюють і знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

 

Конгрес США має намір оголосити путінську війну проти України геноцидом

25.06.2022 22:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515157-kongres-ssa-mae-namir-ogolositi-putinsku-vijnu-proti-ukraini-genocidom.html

Двопартійна група американських законодавців представила проєкт резолюції, що визначає дії Росії в Україні як акт геноциду.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Foreign Policy.

У документі зазначається, що звірства, вчинені російськими військами в Україні, включаючи напади на цивільне населення, прямі обстріли пологових будинків та медичних установ, а також депортація сотень тисяч українців до росії та на підконтрольні їй території, відповідають критеріям, викладеним у статті II Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду й покарання за нього.

Аргументуючи свою позицію, автори резолюції вказують на заяви російських державних ЗМІ та високопосадовців, включаючи президента росії путіна, спрямовані на підрив української державності й суверенітету.

Зазначається, що звірства в Україні здійснюються з певною метою. Про це, зокрема, свідчить той факт, що путін у квітні нагородив низку російських військових і підрозділів, звинувачуваних у скоєнні воєнних злочинів у Бучі, зокрема в тортурах, зґвалтуваннях та позасудових стратах мирних жителів. Так, 64-й мотострілецьку бригаду він удостоїв звання «Гвардійської» і похвалив її за «масовий героїзм і доблесть, стійкість і мужність».

Хоча резолюція не є юридично зобов‘язальним документом, вона посилає сильний сигнал щодо засудження дій москви та вказує на продовження зусиль Конгресу з надання всілякої підтримки Україні.

У квітні президент США Джо Байден охарактеризував російські звірства в Україні як геноцид.

 

Україна розглядає можливість припинення безвізового режиму з Ізраїлем – посол

25.06.2022 21:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515138-ukraina-rozgladae-mozlivist-pripinenna-bezvizovogo-rezimu-z-izrailem-posol.html

У Міністерстві закордонних справ та Офісі Президента України розглядають можливість припинення безвізового режиму для ізраїльтян.

Про це сказав посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук в інтерв’ю ізраїльському виданню “Деталі”, повідомляє Укрінформ.

За словами дипломата, це пов’язано з обмеженнями, які Ізраїль запроваджує стосовно біженців з України.

Зокрема, він зазначив, що МВС Ізраїлю скоротило список родичів, які мають право відвідати громадян-ізраїльтян. Не розглядають запрошення на лікування українців в Ізраїлі. Крім того, для громадян України придумали електронні візи.

«І добре, якби вони (обмеження – ред.) стосувалися всіх залучених у війну. Але громадяни росії в Ізраїль в’їжджають без обмежень, громадяни білорусі – теж, а громадянам України придумали електронні візи. Ні я, ні моє керівництво не можемо не сприймати це болісно. У моєму МЗС і в Офісі Президента України мені кажуть: таке – неприйнятно. Ми зараз думаємо, чи не припинити нам у відповідь безвізовий режим для ізраїльтян. Зараз це буде невідчутно, але до Рош ха-Шана ізраїльський уряд це відчує», – сказав Корнійчук.

За його словами, через таке ставлення ізраїльської влади останнім часом спостерігається досить серйозний відтік українців з Ізраїлю.

«З початку активних воєнних дій, за статистикою, у вашу країну заїхали 38,5 тисячі українців, з яких близько 13 тисяч осіб отримали ізраїльські паспорти. З цієї загальної кількості 14,1 тисячі вже виїхали. За один останній місяць виїхали більш як 5 тисяч людей. Це вкотре підтверджує, що штучні обмеження необґрунтовані», – наголосив посол.

Корнійчук додав, що в Україні важка ситуація, величезні втрати, руйнування. «Ми не вважаємо, що Ізраїль нам щось винен. Але з моральної точки зору хіба ви не маєте бути на правильному боці цієї війни? Ми сам на сам з величезною бідою і чекаємо допомоги від наших партнерів – платної чи безплатної, будь-якої, але не сидіти на березі в очікуванні, хто почне вигравати. Ось коли ми почнемо – тоді нам почнуть більше допомагати, у мене складається таке враження», – зазначив посол.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський заявив 23 червня, що Україна вдячна ізраїльському суспільству за підтримку у протистоянні російській агресії, проте також хоче допомоги з боку влади Ізраїлю, якої поки що немає.

 

путін передасть білорусі «Іскандери», які можуть нести ядерні ракети

25.06.2022 20:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3515095-putin-peredast-bilorusi-iskanderi-aki-mozut-nesti-aderni-raketi.html

Президент рф володимир путін пообіцяв найближчим часом передати білорусі комплекси “Іскандер М”, які можуть використовувати балістичні та крилаті ракети, наголосивши, що у цих ракет можуть бути ядерні боєголовки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє РБК.

«Як ми з вами й домовлялися – ви ставили питання про це – рішення у нас ухвалене. Ми протягом найближчих місяців передамо білорусі ракетно-тактичні комплекси «Іскандер-М», які можуть застосовувати як балістичні, так і крилаті ракети, причому як у звичайному, так і в ядерному виконанні», — сказав путін на зустрічі з самопроголошеним президентом білорусі олександром лукашенком.

Також лукашенко попросив путіна допомогти переобладнати літаки Су-25, які є в білорусі, під оснащення ядерними боєголовками, на що путін відповів пропозицією дообладнати їх у росії та розпочати підготовку відповідного льотного складу.

Як повідомлялося, у ніч на 25 червня по території України було завдано масованого ракетно-бомбового удару. Зокрема, російські бомбардувальники працювали безпосередньо з території білорусі.

ГУР МОУ заявило, що ракетні удари з території республіки білорусь – це масштабна провокація росії для подальшого залучення рб у війну проти України.

 

Шольц пропонує створити кліматичний клуб

25.06.2022 15:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3514986-solc-proponue-stvoriti-klimaticnij-klub.html

Дефіцит енергоносіїв, створений, зокрема, росією, і екологічні зміни змушують світ прискоритися на шляху відмови від викопного палива. На часі – створення кліматичного клубу з країн, що прагнуть вирішити ці питання.

Про це заявив у суботньому подкасті канцлер ФРН Олаф Шольц, передає Укрінформ.

«Жорстока війна росії проти України впливає і на нас: багато речей, які ми купуємо, стали дорожчими – продукти харчування, але особливо ціни на енергоносії», – заявив Шольц, додавши, що особливо нафта та газ стали значно дорожчими, ніж рік тому.

Тому треба до цього підготуватися, підкреслив канцлер. Він згадав ухвалені у ФРН закони, які забезпечують своєчасне накопичення газу в газових сховищах Німеччини, а також кроки до того, щоб можна було імпортувати енергію до країни іншим шляхом, ніж через росію.

Наразі стоїть питання узгодження дій між партнерами. «Бо тільки разом ми зможемо подолати виклики, які постануть перед усіма в цій новій ситуації. Політично ми хочемо обговорити все це на міжнародному рівні», – зазначив політик.

Питання будуть порушені, зокрема, під час саміту G7. За словами Шольца, важливо обговорити ситуацію зараз і водночас забезпечити припинення техногенної зміни клімату.

«Тому що це те, що ми повинні зробити, відмовившись від використання викопного палива в довгостроковій перспективі. І тому одним із завдань буде, наприклад, створити кліматичний клуб, в якому країни, які хочуть цього досягти, працюватимуть разом», – сказав німецький канцлер. Він висловив упевненість, що лідери “сімки” приймуть важливі рішення, «корисні для всіх».

Група економічно сильних демократій світу була створена як дискусійний клуб G6, який зібрав канцлер ФРН Гельмут Шмідт, щоб обговорити, як впоратися з нафтовою кризою у той час. Тепер питання знову на часі, сказав Шольц.

Як повідомлялось, саміт G7 пройде в замку Ельмау (баварські Альпи) 26-27 червня.

 

Надання Україні зброї є питанням моралі – Олена Зеленська

25.06.2022 16:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3515002-nadanna-ukraini-zbroi-e-pitannam-morali-olena-zelenska.html

Німці як ніхто могли би допомогти українській армії, і питання надання зброї українським захисникам лежить у моральній площині.

Про це сказала дружина Президента України Олена Зеленська в інтерв’ю Welt am Sonntag, передає Укрінформ.

«Якщо когось убивають на їхніх очах, кожен вирішує сам – допомагати чи спостерігати. Це не політичне, а моральне рішення. Коли політика починається з питання: «що я за це отримаю?», то мораль тікає», – сказала перша леді.

За її словами, «якщо хтось може допомогти Україні на фронті – а не тільки в гуманітарних питаннях, – то, звичайно, це Німеччина».

Зеленська порівняла російські війська в Україні з терористичним угрупованням «Ісламська держава». Зокрема, вона нагадала про сексуальне насильство російських загарбників над українськими жінками.

«Українські жінки – їх приблизно на два мільйони більше, ніж українських чоловіків – зараз переживають жах», – сказала дружина Президента, додавши, що «російські окупанти нічим не кращі за терористів ІДІЛ».

Зеленська також розповіла, що близько 37 тисяч жінок воюють в лавах Збройних сил України, понад 1000 вже стали командирами.

Крім того, дружина Президента Олена Зеленська подякувала німцям за те, що вони прийняли велику кількість українських біженців. «Я дуже вдячна Німеччині та німецькому народу за те, що вони прийняли наших біженців – я відчуваю тут лише вдячність, вдячність від усього серця», – сказала вона.

Як повідомлялося, Німеччина прийняла 800 тисяч біженців з України.

 

Підтримка України та захист довкілля: акції напередодні саміту G7 у Мюнхені 

25.06.2022 19:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3515085-pidtrimka-ukraini-ta-zahist-dovkilla-akcii-naperedodni-samitu-g7-u-munheni.html

Напередодні саміту G7 у баварському замку Ельмау антиглобалісти та захисники довкілля провели масові акції з вимогою посилити захист довкілля, соціальну справедливість та боротьбу з голодом. Також до цього на площі Карлсплац у Мюнхені відбулась акція на підтримку України

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на інформагенцію dpa.

Зазначається, що антиглобалісти та захисники довкілля у суботу провели мітинг у Мюнхені напередодні саміту Великої сімки (G7). Вони вимагали поетапної відмови від викопного палива, збереження різноманітності флори і фауни, соціальної справедливості на планеті та посилення боротьби з голодом.

Повідомляється, що, за даними поліції, участь у заході на площі Терезієнвізе у Мюнхені взяли близько чотирьох тисяч людей. Водночас організатори стверджують про близько 6000 учасників мітингу, тоді як, за їхніми даними, очікувалося близько 20 000 людей. У мітингу загалом взяли участь 15 організацій, зокрема, антиглобалісти з Attac та природозахисна група WWF.

Зазначається також, що 24 червня на площі Карлсплац у Мюнхені відбулась акція на підтримку України. Мітингарі закликали глав держав та урядів G7 вчасно та ефективно підтримати Україну вже зараз, наголосила у Facebook українська співачка та керівниця громадської організації “Мистецькі ініціативи” Оксана Стебельська, яка була однією з організаторів акції.

“Доля України, а отже і всього вільного світу, вирішується на полі бою, за допомогою громадянського суспільства та за столом міжнародних перемовин сильних світу цього! Переможе свобода чи окупаційний фашизм – вирішуємо ми всі зараз! Нам потрібно посилювати максимальний тиск, привертати увагу до актуальності вчасної допомоги Україні”, – написала вона.

За словами Стебельської, 26 червня, в неділю, запланований проукраїнський мітинг у містечку Гарміш-Патенкірхен, яка розташоване неподалік замку Ельмау, де проходитиме засідання G7.

Як повідомлялось, саміт G7 пройде в замку Ельмау (баварські Альпи) 26-27 червня.

 

Лідери Групи семи погодили ембарґо на російське золото – ЗМІ

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — СУБОТА, 25 ЧЕРВНЯ 2022, 21:01. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/25/7354663/

Лідери країн “Групи семи” попередньо узгодили застосувати ембарґо на російське золото.

Джерело: Reuters з посиланням на джерела, знайомі з перебігом перемовин, кореспондентка телеканалу CNN Кейтлін Коллінз з пулу Білого дому з посиланням на свої джерела

Деталі: 48-й самміт лідерів країн G7 пройде в баварському замку Ельмау в Німеччині. Він триватиме з неділі 26 червня до вівторка 28 червня.

Окрім лідерів США, Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Японії та Італії, на саміті візьмуть участь президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та президент Євроради Шарль Мішель. На саміті також виступить президент Володимир Зеленський.

Казначейство США повинно оголосити офіційне рішення американського уряду про ембарґо 28 червня.

Експорт золота є другим найбільшим джерелом прибутку в російському державному бюджеті після експорту енергоносіїв (нафти, газу тощо). Раніше через західні санкції низка гравців на ринку вже припинили покупати російське золото через побоювання порушити санкційний режим у сфері оформлення банківських транзакцій.

Росія щороку видобуває на своїй території десяту частину від усього золота, яке видобувають у світі.

Після анексії Криму 2014 року золотовалютні резерви Росії зросли втричі.

Передісторія:

На початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну світовий попит на золото разюче зріс через побоювання на тлі глобальної інфляції.

Американські санкції передбачають заборону на транзакції щодо золота, яким володіє уряд РФ.

Запаси дорогоцінних металів у резервах російських банків скоротилися на 20% з початку повномасштабної війни РФ проти України.

Reuters повідомляли зі своїх джерел 21 червня, що ембарґо на російське золото може бути включене до наступного пакету санкцій Європейського Союзу.

Розслідування видання New York Times підтвердило факти, що Росія через приватну військову компанію “Ваґнер” видобуває і вивозить золото з Судану.

 

Джонсон пішов би у відставку, якби довелось поступитися підтримкою України

25.06.2022 13:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3514893-dzonson-pisov-bi-u-vidstavku-akbi-dovelos-postupitisa-pidtrimkou-ukraini.html

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пішов би у підставку, якби обставини змусили його поступитися підтримкою України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Відповідаючи на запитання про те, чи є якісь принципові питання, через які він розглядав би відставку, Джонсон сказав, що якби йому довелося відмовитися від підтримки України, «тому, що це стало занадто важко або витрати були б занадто великими», він би звільнився.

Він сказав, що розглядає мораль як частину лідерства.

Джонсон також зазначив, що «психологічна трансформація» в його характері «не відбудеться» після його поразок на проміжних виборах.

Прем’єр сказав у програмі Today на BBC Radio 4, що він «покірно і щиро» сприймає критику. Але він також повинен розрізняти «критику, яка дійсно важлива, і критику, яка не має значення».

Поразки на проміжних виборах у Вейкфілді та Тівертоні та Хонітоні у п’ятницю відбулися після того, як прем’єр-міністр зіткнувся з критикою щодо дій влади під час карантину, швидким зростанням інфляції та меншою, ніж очікувалося, перемогою у вотумі довіри його власних депутатів.

Виступаючи на зустрічі глав урядів країн Співдружності в Руанді, Джонсон неодноразово говорив, що політика важливіша за звинувачення щодо його поведінки.

Джонсон сказав, що виборцям «набридло слухати розмови про мене» і замість цього вони хочуть зосередитися на вартості життя, економіці та «протистоянні насильству та агресії» в Україні.

Інтерв’ю прем’єр-міністра відбулося після того, як двоє депутатів-торі, які критикували результати його лідерства, заявили, що можуть балотуватися на виборах до комітету, який проводить змагання за лідерство партії, а один сказав, що підтримає зміну правил, щоб дозволити провести другий вотум довіри.

Як повідомляв Укрінформ, перше голосування щодо вотуму довіри главі британського уряду було спричинене скандалом із вечірками у розпал локдауну під час пандемії COVID-19 у травні 2020-го за участю Джонсона. Також його оштрафували за святкування свого дня народження в будівлі Офісу прем’єра на Даунінг-стріт 10 у червні того ж року. Джонсон публічно вибачився за цей скандал, але відмовився залишати посаду.

Як повідомлялося, Джонсон очолює британський уряд із 24 липня 2019 року.

 

Сіммонс розповіла про тристоронню співпрацю України, Британії та Польщі

25.06.2022 19:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515090-simmons-rozpovila-pro-tristoronnu-spivpracu-ukraini-britanii-ta-polsi.html

Тристоронній формат співпраці України, Великої Британії та Польщі наразі сконцентрований на обороні, безпеці та військовому співробітництві. У майбутньому можлива також дипломатична та політична взаємодія.

Про це заявила посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс в інтерв’ю Суспільному, передає Укрінформ.

«Ми працюємо над тим, що з цим (тристороннім форматом співпраці – ред.) робити далі. Наразі ми зосереджені на обороні, безпеці та військовому співробітництві. На мою думку, в майбутньому ми можемо розвивати дипломатичні та політичні види взаємодії, в рамках яких співпраця тріо може зміцнити відносини. Втім, зараз ми всі зосереджені на протидії вторгненню», – сказала Сіммонс.

Вона також спростувала повідомлення італійської газети, яка написала, що британський прем’єр Борис Джонсон нібито пропонував Президенту України створити новий союз як альтернативу ЄС.

«Це недостовірна інформація», – сказала посол Британії.

Як повідомлялося, Україна, Велика Британія та Польща 17 лютого започаткували новий тристоронній формат співпраці, покликаний реагувати на загрози європейській безпеці та посилювати економічну співпрацю між країнами.

 

Кулеба висловив підтримку Молдові на тлі нових погроз з москви

25.06.2022 13:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514899-kuleba-visloviv-pidtrimku-moldovi-na-tli-novih-pogroz-z-moskvi.html

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив підтримку народу і уряду Молдови на тлі нових погроз з москви.

Як передає Укрінформ, про це глава української дипломатії написав у Твіттері.

«Ми підтримуємо народ і уряд дружньої Молдови на тлі нових погроз з москви. Все, що залишилося росії, — це погрози іншим державам після десятиліть невдалої політики, заснованої на агресії, примусі та неповазі. Це свідчить лише про слабкість росії», – заявив Кулеба.

Як повідомлялося, заступник голови Ради безпеки рф дмитро медведєв у відповідь на повідомлення про готовність Молдови долучитися до санкцій ЄС проти росії пригрозив позбавити її російських енергоносіїв і нагадав, що у Придністров’ї проживає близько 220 тисяч громадян росії.

 

Молдова приєднається до санкцій ЄС проти росії – спікер парламенту

25.06.2022 15:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3514975-moldova-priednaetsa-do-sankcij-es-proti-rosii-spiker-parlamentu.html

Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу заявив, що Молдова буде солідарна з Євросоюзом.

Як повідомляє Укрінформ, про це він заявив в інтерв’ю NewsMaker.

«Ми будемо солідарними з ЄС. Наш статус і наші європейські прагнення потребують цього», – сказав він у телеефірі.

На уточнююче запитання, чи це означає, що вони приєднаються до нових санкцій проти рф, він відповів: «Так, звичайно. Тому що мета цих санкцій – зупинити війну».

За його словами, перший етап – зупинити воєнні дії, щоб люди більше не вмирали. Щоб після цього дипломати сіли за стіл переговорів і знайшли рішення, щоб зупинити цю війну. Гросу наголосив, що можна все відбудувати та відремонтувати, але, на жаль, не повернути людські життя.

Як повідомлялося, 23 червня Єврорада ухвалила рішення надати Молдові й Україні статус кандидата в ЄС і назвала цей момент історичним.

 

Санду заявила, що планує приїхати в Київ

25.06.2022 12:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514853-sandu-zaavila-so-planue-priihati-v-kiiv.html

Президент Молдови Мая Санду розповіла, що в її плани входить візит у Київ, подробиці будуть відомі пізніше.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на News Maker, про це Санду повідомила 24 червня в ефірі передачі Primele știri на Prime.

«Є це у планах. Але подробиці я розповім, коли ми підтвердимо всі моменти», – сказала Санду.

Як повідомлялося, 22 червня президенти Молдови й України Санду і Зеленський обговорили телефоном засідання Євроради, що мало відбутися на той момент 23 червня.

Прессекретар адміністрації Зеленського Сергій Никифоров заявив, що якщо цей візит і відбудеться, то ніхто про нього не буде заздалегідь повідомляти з міркувань безпеки.

23 червня Єврорада ухвалила рішення надати Молдові й Україні статус кандидата в ЄС і назвала цей момент історичним.

 

Україна отримає від Німеччини грант в мільярд євро — на що спрямують

25.06.2022 12:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3514872-ukraina-otrimae-vid-nimeccini-grant-v-milard-evro-na-so-spramuut.html

Міністр фінансів України Сергій Марченко та федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер підписали Угоду між урядами країн про надання Україні 1 млрд євро грантового фінансування.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України, передає Укрінформ.

«24 червня міністр фінансів України Сергій Марченко та федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер підписали Угоду між урядами України та Німеччини про надання Україні 1 млрд євро грантового фінансування. Кошти будуть спрямовані до держбюджету України для фінансування першочергових соціальних та гуманітарних видатків під час воєнного стану», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що кошти будуть спрямовані Україні через механізм адміністративного рахунку Міжнародного валютного фонду.

За словами Марченка, цей грант стане надзвичайно вагомим внеском для підтримки України.

Як повідомлялося, в Україну від початку повномасштабної війни надійшло понад $6 млрд зовнішньої допомоги у вигляді грантів та кредитів. Зокрема, від уряду ФРН Україна отримала довгострокове пільгове кредитування загальним обсягом 300 млн євро для фінансування державного бюджету.

 

Канада засудила росію за знищення українських елеваторів

25.06.2022 11:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3514801-kanada-zasudila-rosiu-za-znisenna-ukrainskih-elevatoriv.html

Навмисне знищення росією елеваторів в Україні має катастрофічний вплив на людей в усьому світі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться у повідомленні на сторінці МЗС Канади у Твіттері.

“Канада засуджує напад росії на елеватори на півдні Україні. Дії росії позбавляють Українуможливості постачати світу продукти харчування та мають катастрофічний вплив на Україну й людей по всьому світу”, – заявили у МЗС.

У відомстві закликали росію “припинити ці безглузді дії”.

Як повідомляв Укрінформу, американська розвідка розсекретила дані щодо атак російських військових на українські зернові термінали, включаючи напад на другий за величиною зерновий термінал в Україні «Ніка-Терра» в Миколаєві.

 

Шмигаль подякував Канаді за закон про конфіскацію та передачу Україні російських активів

25.06.2022 09:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3514731-smigal-podakuvav-kanadi-za-zakon-pro-konfiskaciu-ta-peredacu-ukraini-rosijskih-aktiviv.html

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував за ухвалення парламентом Канади закону, який дозволить конфіскувати заморожені російські активи і передати їх Україні для відновлення.

Як передає Укрінформ, про це Прем’єр-міністр написав у Твіттері.

“Сенат Канади схвалив закон, що дозволить конфіскувати заморожені російські активи й передати їх Україні для відновлення. Це перший приклад закріплення в законодавстві такого механізму від початку війни. Дякую Джастіну Трюдо (Прем’єр-міністр Канади – ред.) та Христі Фріланд (віцепрем’єр-міністр – міністр фінансів – ред.) за підтримку!”, – зауважив Шмигаль.

Він наголосив, що росія має заплатити за вторгнення в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, 24 червня канадський парламент завершив ратифікацію законодавчих змін, які дають право уряду конфісковувати заморожені санкціями російські кошти.

США, Канада, Європейський Союз, Велика Британія та інші країни уже запровадили кілька пакетів економічних санкцій проти росії, головною метою яких є обмеження спроможності кремля у фінансуванні “машини війни” в Європі.

 

На Заході у фігурантів «магістральної справи» знайшли нерухомість та рахунки в банках

25.06.2022 14:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3514925-na-zahodi-u-figurantiv-magistralnoi-spravi-znajsli-neruhomist-rahunki-v-bankah-ta-kompanii.html

У російських високопосадовців, які є фігурантами так званої “магістральної справи” щодо причетності до військової агресії відносно України, на Заході знайшли нерухомість, рахунки в банках і компанії.

Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці генпрокурор Ірина Венедіктова за підсумком проведення координаційної наради за участі керівників правоохоронних і державних органів.

За її словами, російські “борці із Заходом” полюбляють вити розкішні гнізда на ворожій чужині та ховати там свої яхти та інше майно, а наше спільне завдання – розшук по всьому світу, арешт та конфіскація активів тих, хто причетний до агресії рф та воєнних злочинів та пов‘язаних із ними осіб.

“За час роботи міжвідомчої групи ми вже чимало встигли та поставили перед собою масштабніші цілі. Наразі нами підтверджено наявність у фігурантів “магістральної справи” щодо агресії рф 16 об‘єктів нерухомості, 5 рахунків у банках, 4 компаній та 2 земельних ділянок за кордоном”, – поінформувала Венедіктова.

Вона зазначила, що наразі скеровано п’ять запитів про міжнародну правову допомогу щодо накладення арешту на нерухоме майно підозрюваних громадян російської федерації до компетентних органів Італійської Республіки, Королівства Іспанії, Швейцарської Конфедерації та Чеської Республіки.

“Для ефективності розшуку активів ми налагодили ефективну взаємодію правоохоронних, розвідувальних та інших державних органів, компетентних органів іноземних держав, Європолу. Також працюємо із Task Forse KleptoCapture Департаменту юстиції США та Task Forse Freeze and Seize Європейської комісії та іншими партнерами, залучаємо міжнародних експертів. Застосовуємо інструменти OSINT, аналіз товарних, фінансових та цінно-паперових потоків”, – додала Венедіктова.

За її словами, Task Force, яка займається в Україні розшуком активів росіян, і надалі здійснюватиме системний аналіз активів компаній, бенефіціарами яких є суб’єкти рф.

Як повідомляв Укрінформ, у “магістральних справах”, порушених за фактом військової агресії, фігурують декілька десятків російських високопосадовців. Українські суди заочно обрали їм запобіжні заходи у вигляді арешту. Кримінальні справи відносно них слухатимуться в українських судах. Також процес над російськими високопосадовцями за підсумком розслідування має відбутися у Міжнародному кримінальному суді.

 

У Польщі розширили допомогу біженцям з України

25.06.2022 10:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3514786-u-polsi-rozsirili-dopomogu-bizencam-z-ukraini.html

Уряд Польщі змінив розпорядження, що стосується допомоги українцям, які рятуються від війни на території країни.

Йдеться про розширення категорії українців, яким польська держава покриває кошти проживання і харчування у польських сім’ях, передає кореспондент Укрінформу.

Змінами до розпорядження передбачається, що фінансова допомога польським сім’ям, які прийняли у себе вдома українців, в окремих випадках виплачуватиметься і після завершення 120 днів – відколи громадянин України перетнув польський кордон. Фінансова допомога з розрахунку 40 злотих на день (приблизно 300 грн) на людину виплачуватиметься тим польським сім’ям, які прийняли у себе осіб з інвалідністю, вагітних жінок, осіб пенсійного віку (жінок понад 60-ти років, чоловіків понад 65-ти років). Крім того, вона виплачуватиметься тим, хто прийняв у себе українські сім’ї з дітьми до 12-ти місяців, жінок, які самостійно опікуються трьома і більше дітьми, а також тим, хто прийняв у себе неповнолітніх українців, які прибули до Польщі без опікунів.

За попередньою інформацією, у Польщі на сьогодні може перебувати приблизно 1,5 млн осіб, які рятуються від війни в Україні.

Від початку широкомасштабного російського вторгнення в Україні, 24 лютого, у Польщіпрацевлаштувалося вже понад 200 тис. біженців з України.

 

Німеччина запровадила бездозвільний режим для українських перевізників до кінця року

25.06.2022 10:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3514761-nimeccina-zaprovadila-bezdozvilnij-rezim-dla-ukrainskih-pereviznikiv-do-kinca-roku.html

Німеччина дозволила українським перевізникам здійснювати двосторонні та транзитні перевезення на бездозвільній основі до кінця 2022 року.

Про це повідомляє Державна служба України з безпеки на транспорті в Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зазначається, що раніше про подовження терміну дії спрощеного двостороннього та транзитного руху вантажних автомобілів своєю територією після 1 липня оголосила Румунія.

Також подовжила термін бездозвільного проїзду територією країни у двосторонньому сполученні і Угорщина. Наголошується, що спеціальні умови діятимуть до моменту набуття чинності спеціальної Угоди між Україною та ЄС щодо лібералізації вантажних перевезень.

В Укртрансбезпеці зазначають, що підписання зазначеної Угоди заплановано на 29 червня.

Як повідомлялося, Україна готується підписати Угоду з ЄС про лібералізацію автомобільних вантажних перевезень. Європейська Комісія вже рекомендувала країнам-членам лібералізувати такі перевезення з Україною. За словами Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, робота в цьому напрямку йде активними темпами.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 175

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua