Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 26.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 26.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

124-а доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Фонові маркери резонансів

Ракетний тероризм путінців поєднується з ядерним тероризуванням. Ракети рф створюють реальну загрозу АЕС України, як це було у випадку з ПАЕС, коли одна з випущених окупантами по Україні крилатих ракет критично низько пролетіла над електростанцією.

Цей факт –геостратегічний виклик, тим паче, що він був навмисно ініційований кремлем в дні роботи G7 та саміту НАТО.

В Енергодарі (Запорізька АЕС) путінці безчинствують і викрадають громадян, влаштовуючи терористичні сафарі з викупу викрадених, а це часто атомники, які потрібні на АЕС. І це знову – ядерне тероризування.

Путінці змінюють керівництво «спецоперації», що свідчить про системні провали путінської армії і бездарність військового керівництва. Оскільки публічно зміна цих путінських сатрапів не оголошується, то очевидним є факт приховування об’єктивної ситуації насамперед від росіян, тобто від власного населення. Це одна із ознак, в якому напрямі бажано діяти нам в інформаційному просторі.

Свято прапора кримськотатарського народу в умовах воєнного стану бажано перетворити на постійну акцію, в якій варто задіяти прапори всіх народів, що воюють проти путінців, наприклад, народів, що представлені в іноземному легіоні.

Івано-Франківськ звільнився від конфесійного гніту УПЦ московського патріархату. Є сенс пришвидшувати нейтралізацію цієї організації в Україні як філіалу ФСБ в царині комунікаційно-контентного домінування та занурення.

«Спецоперація» G-7: заборона на імпорт російського банківського золота вдарить по керівництву кремлівським режимом і путінському олігархату

Санкційна політика вільного світу країн, що колективно протистоять путінському режиму, розширюється та поглиблюється.

Під час обговорення сьомого санкційного пакету поряд із газом підняли питання про банківське золото. У путінській рф його видобувають10% від світового рівня і це друга за обсягами стаття прибутків після енергоносіїв. З 2014 року путінці свої власні золоті запаси потроїли, розраховуючи обійти фінансові заборони та обмеження світу.

Форум найбільших економік світу – G-7 – підняв це питання на рівень глобальної сенсації. Ліквідувати імпорт банківського золота з рф погодився навіть ЄС, хоча й досить обережно. Велика Британія, США, Канада і Японія виступили з рішучими аргументами щодо безумовної заборони імпорту російського золота.

Особливість цього бізнесу в путінській рф та й самого товару полягає в тому, що це базовий актив не лише керівництва путінського режиму, а й глобальний інструмент приховування активів путінського олігархату. І це стосується й тих олігархів, які на словах відмежовуються від політики кремля, але активи в банківському золоті видають цю приналежність.

Тому «нитку» банківського золота, що рятує вищі ешелони путінського режиму від санкцій, треба рвати, адже саме цей актив, можливо, є найдієвішим для високопоставлених путінців в їхніх оборудках при обході санкцій.

Імпорт банківського золота з рф має стати світовим табу.

  • Запровадження заборони на імпорт російського золота, що є другою за обсягами статтею прибутків рф після енергоносіїв, позбавить кремль можливості отримувати $19 мільярдів на рік.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю CNN, стенограму якого оприлюднив у неділю Держдепартамент, передає Укрінформ.

«Це (продажі золота – ред.) – другий за прибутковістю експорт росії після енергоносіїв – близько 19 мільярдів доларів на рік», – зауважив держсекретар США.

Він підкреслив, що більшість цих обсягів припадає на країни G7. За словами Блінкена, відрізати рф від цієї частини доходів «важливо».

Голова Європейської ради Шарль Мішель підтвердив, що ЄС готовий до впровадження обмежень проти російського золота за прикладом держав “Великої сімки”, але не хоче при цьому завдати шкоди власній економіці.

Про це Мішель заявив на пресконференції в неділю перед самітом G7 у Німеччині, повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

  • Британія, Сполучені Штати, Канада і Японія у рамках нових санкцій проти РФ заборонять імпорт золота з Росії.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомили в комюніке уряду Британії.

У ньому зазначають, що це частина нових обмежень проти Росії за напад на Україну, які мають бути оголошені на саміті Групи семи. 

Британські обмеження на російський імпорт тепер стосується обсягів загальною вартістю близько 16,5 млрд доларів, під персональні санкції потрапили понад 1000 осіб та понад сотня компаній. 

  • Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден разом із іншими світовими лідерами на саміті G7 у німецькій Баварії, що розпочався в неділю, оголосить про заборону на імпорт золота з росії.

Про це повідомляється у Твітер-акаунті американського лідера, передає Укрінформ.

Байден зазначив, що США вже запровадили небачені раніше заходи щодо путіна з метою запобігання отримання росією коштів на фінансування війни в Україні.

Золото є найважливішим активом російського Центрального банку, який через санкції стикнувся з обмеженнями в доступу до своїх активів за кордоном. росія щорічно виробляє близько 10% усього золота, що видобувається у світі. Її золоті запаси потроїлися після спроби анексії Криму у 2014 році.

 

Путінські новації: варварська брехня і умовність фінансового дефолту

Ракетні напади-атаки Києва 26 червня 2022 року містять, зокрема, новий приклад наступу путінської комунікаційно-контентної воєнщини.

У світовому інформаційному просторі (російський ІП – окрема тема) путінські політтехнологи звузили увагу до одного конкретного будинку в центрі Києва (залишивши за межами ще понад 50 ракетних нападів).

Всі сили вони кинули на звинувачення української влади у тому, що це варварство вчинив «київський режим для створення правильної для Заходу картинки, щоб вимагати більше зброї». А те, що серед постраждалих є громадянка рф, путінцям зіграло на руку, бо все дуже ідеально, так нібито не буває. Особливо в цьому випадку путінці напирають на тих, хто критично мислить, тобто сумнівається і це співпадіння може переконати у правоті загарбників.

Такі особливості публічного інформаційного простору необхідно враховувати відповідним українським структурам, що опікуються проблематикою інформаційного протистояння із агресором і доносять позицію України до світової громади. Тобто, потрібно постійно мати на увазі, що путінці засобами публічних надшвидких генерацій версійно-ситуативних контентних інсинуацій такі несусвітні життєво-смертельні негативи перетворюють в іншу вербально-візуальну реальність, де правда стає брехнею і навпаки. І вже цю нову віртуальну реальність кремлівці досить потужно доносять до світової громади.

Таким чином, сам факт ракетного жахіття путінці методом мультиплікації (перенесення уваги) перенацілюють з трагедії людей на інтереси офіційного Києва, який такими підступними методами добивається збільшення зброї і грошей від своїх партнерів, а конкретно зараз – від держав на саміті G7.

Тут варто згадати, що не так давно ми були свідками звернення лідера Африканського союзу до ЄС з проханням зняти санкції з рф, оскільки африканські держави не можуть купити в росії зерно і це збільшує загрозу голоду в цих країнах. Це – дискретний (конкретний) факт-підтвердження того, як публічними засобами та інструментами ініціатор та логістичний менеджер цього голоду – путінський режим – постав рятівником країн Африки.

Як і у випадку з Африканським союзом, так і на прикладі серії ракетних нападів на Україну, путінська комунікаційно-контентна воєнщина намагалася занурити світ в нову технологічну реальність.

Тому все тло ракетних нападів за ці дві доби має бути зафіксоване як акти геноциду й терору. Фактично всі ці дії є різними формами міжнародного терору, варварства, позаконвенційної війни, злочинів проти людяності тощо.

У таких випадках доцільно розглянути можливість негайного оповіщення та долучення до публічного розголосу представників іноземних медіа та акредитованих у Києві послів іноземних держав.

Таким чином, шокові стани людського горя путінці використовують як найсильніші потенціали для внесення в суспільство чи окрему громаду сумнівів у справжності офіційної версії української влади.

У конкретному випадку з обстрілом Києва вони будуть показувати всі ці справжні кадри, але «заряджати» свої аргументи, акценти, нюанси, щоб творити енергетику і стилістику відторгнення від правди. Так путінці невпинно моделюють нову цифрову реальність, що вони вже робили у випадку з Бучею.

В інтернеті їхня інтерпретація має домінуючу активність, а тому і алгоритмічну популярність. Це факт, який потребує потужно-адекватного реагування і вироблення відповідних системних противаг.

Щоб не допустити домінування такого алгоритмічно-технологічного феномену з боку агресора, нам необхідно йти до парадигми комунікаційно-контентної безпеки, тобто середовищно-просторового комунікаційно-контентного генерованого представлення як конкретної ситуації, так і України загалом.

Чому ця ситуація пов’язана ще й із очікуваним дефолтом путінської рф? Тому, що, по-перше, всі закони і норми вільного світу, а тим паче міжнародного права, для путінців не діють з 2016 року, коли вони відмовилися від пріоритету міжнародного права. По-друге, їхня комунікаційно-контентна воєнщина здатна на глобальних публічних майданчиках технологічно довести, що дефолту немає, а є волюнтаризм і зговір країн на чолі з США.

  • У російській федерації називають «постановкою» обстріли житлових будинків, які ворожа пропаганда не може виправдати.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

«Сьогоднішній обстріл житлового будинку в Києві російські «журналісти» висвітлюють як «спеціально підлаштований київським режимом для створення правильної для Заходу картинки, щоб вимагати більше зброї», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, військові кореспонденти і пропагандисти рф працюють разом за налагодженою схемою: пропагандисти пишуть про майбутні обстріли конкретної позиції військовими України; зс рф обстрілює цю позицію в період до одного тижня; воєнкори і журналісти окупантів пишуть статті і створюють відеоматеріали з посиланнями на свої публікації, де вони говорили про майбутній обстріл від ЗСУ.

Водночас все, що не підлягає логічному поясненню рашистів, є «постановкою».

  • Жінка, яка постраждала внаслідок ракетного удару рф по житловому будинку у Києві у неділю і дитину якої раніше рятувальники витягли із-під завалів цього будинку, є громадянкою рф, вона тривалий час проживає у столиці.

Про це у Фейсбуці повідомив очільник Нацполіції Ігор Клименко, передає Укрінформ.

  • Після місяців зусиль російської влади, яка намагалася балансувати на межі дефолту, у неділю вона впритул наблизилась до цього критичного моменту в умовах потужного фінансового тиску Заходу через її агресію проти України.

Про це повідомляє американське агентство Bloomberg, передає Укрінформ.

При цьому зауважується, що офіційної декларації, скоріше за все, не буде, і влада рф уже оспорює це. «Однак, якщо інвестори не отримають гроші до встановленого терміну, вранці понеділка настане «факт дефолту» – згідно з облігаційними документами», – йдеться в публікації.

Наголошується, що в нинішніх умовах це можна вважати здебільшого символічним розвитком подій, враховуючи, що рф уже є «економічним, фінансовим і політичним вигнанцем для більшості країн світу». Втім, це вкотре демонструє, які категоричні умови для росії створили США, Європа та інші країни від початку вторгнення в лютому в Україну, щоби зробити все можливе, аби не мати «бізнесу як зазвичай» з росіянами.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня Мінфін росії повідомив, що проводитиме виплати за державним боргом у рублях, мотивуючи це відмовою Мінфіну США продовжити ліцензію, яка дозволяла росії платити за зобов’язаннями в доларах. 

 

Р. Стефанчук: «тотальне нехристиянське бажання страждань та смерті всім, хто чинить це нелюдство в Україні»

Варварсько-геноцидні обстріли в неділю українських мирних міст крилатими ракетами вказують на глибину і масштаб геостратегічного цинізму путінізму.

Це своєрідний ракетний демарш-вирок кількості, темпам і масштабам допомоги воюючій Україні з боку міжнародної громади.

московити вбивствами й понівеченнями намагаються залякати українців. Йдеться також публічне залякування народів світу, для чого путінці хизуються в інформпросторі своєю безкарністю.

Важливі людські слова міжнародної солідарності, але ключовою є теза Р. Стефанчука, яка має бути поширена як прямо, так і контекстно:

  • “Вони не тварини. Вони не орки. Вони просто ніхто. Вони не заслуговують на жодні сентименти. Всі разом і кожен окремо. Емоцію, яку вони викликають в українців та всього цивілізованого світу, більша за нелюбов, глибша за ненависть, колоритніша за непрощенство. Це тотальне нехристиянське бажання страждань та смерті всім, хто чинить це нелюдство в Україні”, – наголосив Стефанчук.
  • Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс назвала ранковий обстріл у Шевченківському районі Києва “вбивчим боягузтвом”. Про це вона написала у Твіттері, передає Укрінформ.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав саміт “Великої сімки” відповісти на ранковий обстріл Києва більшими санкціями проти рф та більшою кількістю важкого озброєння для України. Про це глава української дипломатії написав у Твіттері, передає Укрінформ.
  • Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає сьогоднішній обстріл Києва “меседжем” світовим лідерам, які беруть участь у саміті країн Групи семи у німецькій Баварії.

Про це політик написав у Твіттері, передає Укрінформ.

«російські ракети сьогодні вдарили по житлових кварталах у центрі Києва. Це «меседж» і нагадування до саміту G7, що проходить у замку Ельмау в Німеччині», – зазначив Лінкявічюс.

Політик наголосив, що сьогодні росія – це «хвороба, яку треба відповідно лікувати».

«Не має бути жодних компромісів чи перемовин. Треба блокувати все, поки воєнна машина (рф – ред.) не вийде з ладу», – заявив він.

  • Президент Сполучених Штатів Джо Байден назвав обстріл української столиці в неділю російськими ракетами черговим «варварством» росії.

Як передає Укрінформ із посиланням на Reuters, про це американський лідер сказав на саміті G7 в Баварських Альпах.

  • Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер засудив російські ракетні обстріли столиці України. Як передає Укрінформ, про це глава австрійського уряду написав на своїй сторінці у Facebook.

“”Ці фотографії надійшли до нас з офісу Віталія Кличка, вони перевірені та є справжніми. Жорстокі ракетні обстріли мирних жителів є жахливими. Я не розумію, як можуть бути вчинені такі злочини. Кровопролиття має нарешті припинитися”, – наголосив Негаммер.

Ці публічні маркери висловлювань світових лідерів вказують на ще одну особливість, яку висловив федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер: фотографії про трагедію з Києва – справжні.

Тут ми ще раз стикаємося з тим, що маємо надоперативно доносити верифіковану інформацію і бути готовими до нейтралізації тих технологічних вкидів, які вчиняють, зокрема по відношенню до наданих нами фактів і візуальних свідчень, путінці.

Тобто, путінці цю масовість запущених ракет перетворюють на кривавий комунікаційно-контентний фон власних інсинуацій, якими намагаються дискредитувати жертви й державу Україна загалом.

Варто мати на увазі, що жертвами у таких випадках є не лише потерпілі, а й всі українці і навіть народи інших країн, які підтримують Україну та її збройні сили.

Зупинити агресора – наше завдання і місія та для цього потрібна адекватна масштабам інтенсивності і потужності подій зброя.

 

Непорушність санкцій ЄС і перспективи транзитних санкцій

Воєнна загроза Литві, яка виконує санкційні рішення ЄС, з боку кремля є ще одним вектором шантажу європейської спільноти. Питання транспортних зв’язків і транзиту путінці давно перетворили в інструменти зброї.

Одночасно в Грузії путінці оперують підсанкційними вантажами, щоб перетворити власні нафтопродукти у грузинські для подальшого експорту. Тут московити прямо використовують своїх політичних сателітів, які дискредитують не лише себе, а й народ Грузії.

Україна зафіксувала викрадення 400 000 тонн зерна. На деокупованій Чернігівщині ракетними ударами зруйнувані сховища із зерном, щоб знищити можливості транзиту зерна та його зберігання для потреб населення.

В окупований путінцями Бердянськ зайшов корабель, щоб забрати залишки українського зерна. В окупованому АРК загарбники планують збудувати базу для концентрації награбованої сільгосппродукції.

Ці та інші приклади вказують, що путінці не опікуються власним населенням, як про це кричать у випадку з Калінінградом. Знищуючи транспортно-логістичні можливості України, вони поглиблюють наступ на вільний світ. Все це робиться з метою якомога швидше наблизити апокаліпсис тотального голоду, який би своїми масштабами сховав їхню агресію в Україні.

Санкційна транзитна політика, зокрема територією Литви, потребує посилення, а не компромісів чи послаблень. І солідарності з Литвою.

 

Рамштайн замість НАТО, українська ПРО і ППО в стратегії НАТО

В момент саміту G7, де є підтримка лідерів цих країн України у війні з РФ, ще не звучить теза, що ми досягли межі протистояння вільного світу і путінізму. Однак варто про це нагадати всім.

Безпека України рятує світ не лише від тотального голоду, а й від безкінечних агресій, зокрема ракетних, на що здатна московія не лише по відношенню до України, а й до Європи.

Україна зараз – це демонстраційний майданчик-полігон варварських експериментів позацивілізаційних сил, зосереджених в путінській рф. І це демонстрація перспективи, яка може очікувати Європу і світ у майбутньому.

Головна інтрига всіх самітів, що відбуваються у Європі останнім часом, зокрема G7, це питання про нову архітектуру безпеки світу. І це вже не про НАТО і навіть не про масштаб безпекового об’єднання, приміром на кшталт Рамштайну. Це всеохоплюючий масштаб світу.

Україна сьогодні демонструє прообраз можливостей окремої країни у відстоюванні цивілізаційних цінностей і водночас є відправною точкою для розуміння принципів, механізмів і масштабів структури сучасної світової системи безпеки.

Це мають зрозуміти всі політики й лідери країн, що бачать своє майбутнє мирним і щасливим. Тому з цього ряду випадає позиція очільника МЗС Іспанії, який оперує меркантильними інтересами.

Натомість позиція міністра оборони України О. Резнікова заслуговує уваги і продукування на міжнародному рівні.

  • Ракетні обстріли України, які здійснюються з території рф, білорусі чи Каспійського моря, є викликом для безпеки усієї Європи, і швидка відповідь на нього має включати дві складові.

На цьому наголосив міністр оборони Олексій Резніков у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“російські терористи вчинили чергові воєнні злочини – обстріляли ракетами низку мирних українських міст. Підлість цих атак у тому, що вони здійснюються або з глибини території рф, або з території білорусі чи акваторій Каспійського та Чорного морів. Це стратегічний виклик для безпеки усієї Європи. Швидка відповідь на цей виклик має складатися з двох частин”, – написав Резніков.

За його словами, перша складова – це посилення санкцій: “Щоб рф не могла виготовляти і підтримувати у робочому стані високотехнологічну зброю, яка зараз містить безліч комплектуючих, що постачаються компаніями з країн НАТО”.

Друга складова, як зазначив Резніков, – це якнайшвидше розгортання ефективної системи ППО/ПРО в Україні.

На його думку, довгострокова відповідь також очевидна: умовою діалогу про відновлення відносин цивілізованого світу з росією має стати демілітаризація як мінімум європейської частини держави-терориста. “Глибина та параметри демілітаризації мають бути визначені фахівцями”, – додав Резніков.

  • Лідери країн “Великої сімки” у підсумковій заяві саміту хочуть оголосити про своє зобов’язання надавати безстрокову підтримку Україні для її захисту проти російської агресії.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише Bloomberg, який ознайомився з проєктом заяви.

“Ми продовжимо надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку та будемо на боці України стільки, скільки знадобиться”, – йдеться в документі.

Це формулювання важливе на тлі заяв окремих країн, зокрема Німеччини та Франції, про відкритість до переговорів про припинення вогню між Україною і Росією.

Крім того, за даними Bloomberg, лідери “Великої сімки” обговорюють можливість використовувати на підтримку України податкові доходи.

  • Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що наразі питання вступу України до Північноатлантичного Альянсу не обговорюється.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це Альбарес заявив в інтерв’ю El Pais.

У відповідь на питання, чи повинен Альянс залишити відчиненими двері для України в середньостроковій перспективі після вступу Швеції та Фінляндії, глава МЗС Іспанії сказав: “Це (питання) зараз не постає”.

Нагадаємо, напередодні заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю Financial Times заявив, що українська влада поки що не робитиме кроки щодо вступу в НАТО через позицію окремих країн-членів.

“Ми хочемо, щоби (в НАТО) було розуміння й визнання того, що Україна є наріжним каменем у системі безпеки на Європейському континенті… Члени НАТО відмовили нам у нашому бажанні (стати членом Альянсу). У цьому напрямі ми поки утримаємося від будь-яких кроків”, – сказав він.

Нагадаємо, саміт НАТО відбудеться 29-30 червня у Мадриді, на ньому Альянс має затвердити нову стратегічну концепцію. Також лідери мають узгодити комплексний пакет допомоги для України.

  • Україна з власної ініціативи і за свій кошт придбала в німецького концерну Dynamit Nobel Defense (DND) 2900 протитанкових ракетних комплексів RGW 90 Matador.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише видання Welt am Sonntag із посиланням на джерела в українських колах.

До України німецькі протитанкові ракетні комплекси надійшли двома партіями – 2300 і 576 одиниць. Крім того, за даними Welt am Sonntag, Україна ще в березні також уклала із DND контракт на 5100 ПТРК.

Зазначається, що Німеччина з початку повномасштабного вторгнення Росії надала Україні переважно легке озброєння за власний рахунок.

  • США планують уже цього тижня оголосити про закупівлю для України передових зенітно-ракетних систем середньої та великої дальності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на власні джерела.

Також, імовірно, буде оголошено про іншу військову допомогу Україні, включаючи додаткові артилерійські боєприпаси та контрбатарейні радари.

 

В Україні через російську агресію поранені вже 613 дітей 

26.06.2022 09:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515291-v-ukraini-cerez-rosijsku-agresiu-poraneni-vze-613-ditej.html

В Україні через повномасштабну агресію російської федерації дістали поранення уже 613 дітей.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

“Більше ніж 952 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в нашій державі. Станом на ранок 26 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 339. Зросла кількість поранених – понад 613”, – ідеться у повідомленні.

Дані не є остаточними, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених та звільнених територіях.

“Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 335, Харківській – 179, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 57, Херсонській – 52, Миколаївській – 48, Запорізькій – 31, Сумській – 17”, – зазначили в ОГП.

Через бомбардування та обстріли збройними силами росії пошкоджений 2061 заклад освіти. З них 213 зруйновані повністю.

Як повідомляв Укрінформ, у Чугуєві Харківської області вранці 23 червня внаслідок ворожого обстрілу поранення дістали четверо людей, серед них – двоє дітей.

 

Авіація рф завдала ракетного удару по Одещині, серед постраждалих є дитина 

27.06.2022 04:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515873-aviacia-rf-zavdala-raketnogo-udaru-po-odesini-sered-postrazdalih-e-ditina.html

Росіяни завдали із літаків Ту-22М ракетного удару по Одещині. За попередньою інформацією, постраждали шестеро людей, серед них одна дитина.

Про це повідомила у Telegram Одеська міськрада з посиланням на оперативне командування «Південь», передає Укрінформ.

“Внаслідок влучання в житловий квартал селища сталося руйнування та загоряння кількох житлових будинків і господарчих споруд на орієнтовній площі 500 квадратних метрів”, – йдеться у повідомленні.

До гасіння пожежі залучені три одиниці техніки та 12 фахівців.

Після ліквідації вогню розпочне роботу слідчо-оперативна група Національної поліції. Наразі дані щодо масштабу руйнувань та постраждалих уточнюють.

Як повідомлялося раніше, в Одесі у ніч на понеділок пролунав вибух після оголошення повітряної тривоги.

 

На Луганщині за добу – 7 ворожих обстрілів, є загиблі та поранені

26.06.2022 14:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515534-vijska-rf-obstrilali-barvinkove-na-harkivsini-e-poranenij-odnu-ludinu-sukaut-pid-zavalami.html

На підконтрольній українській владі території Луганської області за минулу добу поліцейські задокументували сім обстрілів населених пунктів, є загиблі та поранені.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє відділ комунікації поліції Луганської області.

російські війська 25 червня з усієї наявної артилерії та авіації обстрілювали Лисичанськ. Впала телевізійна вежа, горіли багатоповерхівки.

Під ворожим вогнем опинилися села навколо тимчасового захопленого Сєвєродонецька – Павлоград та Синецький. Є поранені та загиблі місцеві жителі.

Поліція документує кожен обстріл, евакуює громадян до безпечних регіонів та розвозить адресну гуманітарну допомогу. Також правоохоронці реєструють і реагують на кожне повідомлення громадян.

Минулої доби зареєстровано шість звернень про зникнення безвісти або втрату зв’язку з рідними, чотири факти привласнення транспортних засобів і чотири повідомлення про мародерство на тимчасово непідконтрольній території області.

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня прокуратура відкрила шість справ про обстріли росіянами інфраструктури у Луганській області.

 

Жінка, яка постраждала внаслідок ракетного удару у Києві, є росіянкою

26.06.2022 11:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3515420-zinka-aka-postrazdala-vnaslidok-raketnogo-udaru-u-kievi-e-rosiankou.html

Жінка, яка постраждала внаслідок ракетного удару рф по житловому будинку у Києві у неділю і дитину якої раніше рятувальники витягли із-під завалів цього будинку, є громадянкою рф, вона тривалий час проживає у столиці.

Про це у Фейсбуці повідомив очільник Нацполіції Ігор Клименко, передає Укрінформ.

“Ранковий обстріл Києва. Наразі відомо про 5-х поранених, серед яких 7-річна дівчинка. В цей момент дістали з-під завалів її маму – 35-річну жінку. Вона є громадянкою рф, але тривалий час проживає у Києві. Передайте російським пропагандистам, що росія вбиває своїх громадян у багатоквартирних житлових будинках, називаючи їх у своїх звітах воєнними об’єктами”, – написав він.

Клименко додав, що рятувальні роботи тривають, понад 200 поліцейських наразі працюють на місці події, зокрема 25 слідчо-оперативних груп Нацполіції та СБУ, які документують наслідки воєнних злочинів рф у столиці.

Він нагадав, що упродовж найближчих тижнів цей мікрорайон буде очеплений, щоб слідчі змогли якісно зібрати доказову базу. “Також захищатимемо залишені приміщення від мародерів та будемо допомагати евакуйованим людям забирати свої речі із домівок”, – уточнив очільник Нацполіції.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні вранці ворожа ракета влучила у 9-поверховий будинок у Шевченківському районі Києва. Частково зруйновано 7, 8 та 9 поверхи. Відомо про п’ятьох поранених, серед яких дівчинка.

 

На Донеччині від російських обстрілів загинув цивільний, ще восьмеро поранені

26.06.2022 22:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515813-na-doneccini-vid-rosijskih-obstriliv-zaginuv-civilnij-se-vosmero-poraneni.html

На Донеччині за неділю у результаті  російських обстрілів загинув мирний житель, ще восьмеро зазнали поранень.

Про це повідомив у Telegram голова Донецької ОВА Павло Кириленко, передає Укрінформ.

“За 26 червня росіяни вбили ще одного мирного жителя Донеччини – у Новолуганському. Ще восьмеро людей сьогодні дістали поранення”, – зазначив Кириленко.

Наразі, як додав голова ОВА, неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни продовжують нищити соціальну інфраструктуру Донеччини, пошкоджено школи в Торецьку та Маяках; під ворожим вогнем знову був Авдіївський коксохімічний завод.

 

На Донеччині за добу – 15 ворожих ударів, є вбиті та поранені

26.06.2022 11:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515411-na-doneccini-za-dobu-15-vorozih-udariv-e-vbiti-ta-poraneni.html

У Донецькій області поліцейські за минулу добу задокументували 15 ударів російських військ по населених пунктах, є вбиті та поранені мирні жителі.

Як передає Укрінформ, про це Національна поліція України повідомляє у Телеграмі.

росіяни за минулу добу обстріляли сім населених пунктів: міста Авдіївка, Слов’янськ, Торецьк, Костянтинівка, селище міського типу Нью-Йорк, села Первомайське та Маяки. Є вбиті та поранені мирні жителі.

Ворог обстріляв Донеччину крилатими ракетами, бив із реактивних системи залпового вогню “Град”, “Ураган”, артилерії, танків.

Руйнувань зазнали 14 цивільних об’єктів: 9 житлових будинків, дві школи, підприємство, електромережі.

Поліцейські вилучили докази воєнних злочинів російської федерації. Відкрито кримінальні провадження за ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко поінформував, що у Бахмутському районі загинула людина, ще двоє отримали поранення.

 

Обстріли Харкова та області: одна людина загинула, семеро поранені

26.06.2022 11:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515390-obstrili-harkova-ta-oblasti-odna-ludina-zaginula-semero-poraneni.html

На Харківщині за добу внаслідок обстрілів одна людина загинула, семеро дістали поранення.

Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

«Загалом за добу по області внаслідок російської агресії 7 осіб дістали поранення та госпіталізовані до медичних установ: Харків – 3 людини, Ізюмський район – 4 особи. У Богодухівському районі, на жаль, загинула жінка 79 років», – повідомив Синєгубов.

За його словами, вночі загарбники знову обстрілювали житлові райони Харкова, зокрема цивільну інфраструктуру в Немишлянському і Холодногірському районах. Внаслідок обстрілів сталися займання балконів квартир багатоповерхівок, автомобілів, гаражів.

«Близько 23 год російська ракета влучила у двоповерховий будинок у Холодногірському районі Харкова, двох харків’ян із вибуховими травмами госпіталізували до медичних установ», – зазначив голова ОВА.

Після півночі в Немишлянському районі окупанти обстріляли лікувальний заклад. Пошкоджені дах, технічний поверх, операційна на 7-му поверсі та перекриття 6-го поверху в рентген-кабінеті. Постраждалих немає.

Ззагарбники обстрілювали Харківський, Ізюмський, Богодухівський, Чугуївський райони.

Пошкоджені житлові будинки, горіли господарчі споруди, гаражі та автомобілі.

На Ізюмському напрямку тривають тяжкі бої. Ворог намагається втримати раніше зайняті позиції.

Як повідомлялося, від 19 червня ворожі обстріли Харкова та області посилилися.

 

Через ракетний обстріл Шевченківського району Києва поранені п’ятеро людей

26.06.2022 10:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3515354-cerez-raketnij-obstril-sevcenkivskogo-rajonu-kieva-poraneni-patero-ludej.html

П’ятеро людей поранені через ворожий ракетний обстріл Шевченківського району Києва.

Як передає Укрінформ, про це Суспільне повідомляє з посиланням на голову Національної поліції України Ігоря Клименка.

Це вже друге влучання російської ракети у житловий комплекс у Шевченківському районі, заявив Клименко журналістам. Попередньо, за його словами, є інформація про п’ятьох поранених людей. Про це стало відомо близько 10-ї години ранку.

“Наразі тривають пошуки батьків дитини, яку ми врятували і відправили до лікарні. На зараз на верхніх поверхах — на 8-9-му поверхах”, — сказав журналістам голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Крук.

За його словами, на місці події працюють 80 рятувальників і 20 одиниць техніки. Для ліквідації завалів і порятунку людей задіяли Міжрегіональний центр ДСНС.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 26 червня у Києві пролунали кілька вибухів. За словами мера столиці Віталія Кличка, у житловому будинку у Шевченківському районі тривають пошуково-рятувальні роботи. Під завалами є люди.

Пізніше Кличко додав, що з-під завалів обстріляного житлового будинку дістали живою семирічну дівчинку.

У Сарнах кількість жертв ракетного удару зросла до чотирьох

26.06.2022 10:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515338-u-sarnah-kilkist-zertv-raketnogo-udaru-zrosla-do-cotiroh.html

У Сарнах на Рівненщині кількість загиблих внаслідок ракетного удару, завданого військами рф увечері 25 червня, зросла до чотирьох. Сім людей поранені.

Про це повідомив у Телеграмі начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль, передає Укрінформ.

“Невтішні новини із м.Сарни. Під завалами знайшли ще одного загиблого. Таким чином, кількість жертв вчорашнього ракетного удару по цивільних об‘єктах зросла до чотирьох осіб”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що загиблі – чоловіки віком від 30 до 51 року. Ще двоє поранених у важкому стані.

Підрозділи ДСНС аварійно-рятувальні роботи завершили. Працюють слідчі.

Міський голова м.Сарни Руслан Серпенінов повідомив у Фейсбуці, що поранення отримали сім осіб. “Після ракетних ударів по місту Сарни на цю хвилину можу стверджувати, що є 11 постраждалих, з них четверо загинули, двоє перебувають у важкому стані в реанімації. П’ять осіб отримали різного роду легкі ураження”, – зазначив Серпенінов.

За його словами, у міській раді працює комісія з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. До неї можуть звернутися власники будинків, які постраждали від вибуху.

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня близько 20.00 війська рф завдали двох ракетних ударів по СТО з мийкою і майстерні з ремонту автомобілів у м.Сарни Рівненської області.

 

Від початку вторгнення рф в Україну зареєстрували понад 19,7 тисячі злочинів – ОГП

27.06.2022 02:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515861-vid-pocatku-vtorgnenna-rf-v-ukrainu-zareestruvali-ponad-197-tisaci-zlociniv-ogp.html

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну правоохоронці зареєстрували понад 19,7 тисячі злочинів агресії та воєнних злочинів.

Про це у Телеграмі повідомляє Офіс Генерального прокурора, передає Укрінформ.

Згідно з оприлюдненою інфографікою, загалом зареєстровано 19 707 злочинів агресії та воєнних злочинів, зокрема 18 978 щодо порушення законів та звичаїв війни, 73 щодо планування, підготовки або розв’язання та ведення агресивної війни, 18 щодо пропаганди війни, 638 інших.

Крім того, правоохоронці зареєстрували 9 751 злочин проти національної безпеки, зокрема 6799 щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 1184 щодо держзради, 1 335 щодо колабораційної діяльності, 66 щодо пособництва державі – агресору, 64 щодо диверсії, 303 інші.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що в Україні щодня фіксують 200-300 нових злочинів військовослужбовців рф.

 

“Архів війни”: в Україні створили базу даних російських злочинів

Михайло Загородній26 червня 2022. УП

https://life.pravda.com.ua/society/2022/06/26/249280/

В Україні створили архів війни, за допомогою якого документуватимуть злочини росіян.

До архіву можна надсилати аудіо та відео про війну, які незабаром опублікують у вільному доступі.

Архів створено командою ГО “Докудейз”, яка має мережу регіональних партнерів та керівників кіноклубів по всій Україні.

Команда архіву буде накопичувати, верифікувати та систематизувати великі обсяги відео, аби свідчення злочинів не загубилися у потоках інформації.

Наразі отримати доступ до перегляду матеріалів можна лише за запитом, однак до архіву можна подати свої матеріали на сайті проєкту.

“Архів війни – об’єднана база відео та аудіоматеріалів про війну в Україні. Ми зберігаємо та упорядковуємо воєнну хроніку. Мільйони людей стали жертвами та свідками численних злочинів”, – розповідають в ГО “Докудейз”.

За допомогою найпростіших засобів документування, свідчення про злочини росіян зроблять видимими, що дозволить покарати винних, а також розповісти світові про життя під час війни.

Зокрема, активісти збирають матеріали, які висвітлюють життя й побут під час війни, опір цивільного населення агресору, евакуацію чи досвід перебування у бомбосховищах, руйнування, насилля.

Автори архіву гарантують  повну конфіденційність людям, які надсилатимуть матеріали.

“Архів побудований згідно з міжнародними стандартами використання матеріалів як доказів у Міжнародному кримінальному суді. База даних має сертифікацію безпек від несанкціонованого доступу, а також декілька резервних копій, розташованих за межами України”, – кажуть в ГО “Докудейз”.

Частиною архіву також стануть інтервʼю зі свідками воєнних злочинів та подій.

 

Представники росії в ОРДЛО створили понад 200 тюрем для українців – Венедіктова

26.06.2022 13:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515485-predstavniki-rosii-v-ordlo-stvorili-ponad-200-turem-dla-ukrainciv-venediktova.html

Представники загарбницьких адміністрацій рф у Донецькій та Луганській областях створили більше 200 постійних та тимчасових місць незаконного утримання полонених українських військовослужбовців та цивільних осіб.

Про це у Фейсбуці з нагоди Міжнародного дня підтримки жертв катувань повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова, передає Укрінформ.

“Представники окупаційних адміністрацій росії в Донецькій та Луганській областях створили понад 200 постійних і тимчасових місць незаконного утримання полонених українських військовослужбовців та цивільних осіб, у тому числі журналістів і волонтерів”, – повідомила Венедіктова.

За її словами, через ці в’язниці вже пройшло більше 4 тисяч осіб, більшість із яких піддавалися катуванням та нелюдському поводженню.

Говорячи про катівню “Ізоляцію” – місце концентрації тортур та знущань, Венедіктова поінформувала, що цього тижня прокурори Офісу генпрокурора спільно зі слідчими Головного слідчого управління СБУ завершили досудове розслідування щодо екскерівника цієї незаконної в’язниці у Донецьку Дениса Куликовського, відомого на прізвисько “Палич”.

Генпрокурор зазначила, що Куликовський постане перед судом після ознайомлення з матеріалами, зібраними слідством про організацію ним допитів, зґвалтувань неприродним способом, катувань електричним струмом, імітацій розстрілу, поміщення на кілька годин у дерев’яну труну забиту цвяхами.

Також, за її даними, днями було повідомлено про підозру ще 12 учасникам терористичної організації “днр” з числа “оперативних та слідчих працівників” так званого “міністерства державної безпеки”, які на території заводу “Ізоляція” та Донецького апеляційного адміністративного суду з метою примушування потерпілих до надання неправдивих свідчень застосовували до них фізичний вплив та катування струмом.

“Окрім цього, повідомлено про підозру 5 учасникам терористичної організації “днр”, які систематично застосовували катування та фізичне насильство до утримуваних у Горлівській виправній колонії №27″, – заявила Венедіктова.

При цьому вона висловила переконання, що після цих фактів неймовірної жорстокості Україна має показати власною практикою правосуддя, що катування не можуть ставати методом ведення війни, який можна виправдати.

Вона нагадала, що загальна заборона катування стала генетичним кодом, закріпленим через звичаєве право у положеннях щодо захисту прав людини та правилах і звичаях війни.

“Якщо при цьому сторона конфлікту систематично нехтує міжнародними нормами та зневажає міжнародне право, її представники не зможуть уникнути відповідальності”, – наголосила генпрокурор.

Як повідомлялося, 23 червня Венедіктова заявила, що із наявних 118 підозрюваних у справах звинувачень у воєнних злочинах наразі 12 осіб фізично знаходяться в Україні.

 

Катування цивільних загарбниками: найбільше фактів зафіксували у трьох областях

26.06.2022 12:57

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515468-katuvanna-civilnih-zagarbnikami-najbilse-faktiv-zafiksuvali-u-troh-oblastah.html

Найбільше фактів катувань і жорстокого поводження російських військових з мирним населенням встановлено на Херсонщині, Київщини і Чернігівщині.

Про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова у Фейсбуці з нагоди Міжнародного дня підтримки жертв катувань, передає Укрінформ.

“Від 24 лютого правоохоронцями встановлено найбільше фактів катувань та жорстокого поводження російськими окупантами з цивільним населенням на територіях Херсонської, Київської та Чернігівської областей. Також встановлені численні випадки знущань над українськими військовополоненими в російських “концтаборах”, – заявила Венедіктова.

Вона запевнила, що кожен такий факт фіксується і розслідується. “Ми вже ідентифікуємо і притягуємо до відповідальності катів, які мучили людей, імітували і навіть здійснювали їх страти”, – зазначила генпрокурор.

Водночас вона наголосила, що завданням правоохоронців є встановити справедливість щодо кожного злочину, скоєного за всі 8 років російської агресії.

“Катування – знаряддя війни та спосіб самоствердження для рф… Після повномасштабного вторгнення в Україну російські військові зробили жорстокість та страждання синонімом своєї поведінки на нашій землі. Суміш агресії, ненависті та маніакальне бажання вивищитися над українцями має катастрофічні наслідки”, – заявила генпрокурор.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну правоохоронці зареєстрували понад 19,7 тисячі злочинів агресії та воєнних злочинів.

 

У Маріуполі показали зруйновану багатоповерхівку, в якій досі живуть люди

26.06.2022 21:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515799-u-mariupoli-pokazali-zrujnovanu-bagatopoverhivku-v-akij-dosi-zivut-ludi.html

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко опублікував відео зі зруйнованої квартири його будинку на Лівобережжі, де досі живуть люди.

Відео він виклав у Телеграмі, передає Укрінформ.

«…Відео від моїх сусідів по дому. Моєму дому в Маріуполі, на Лівобережжі. Сусідня квартира, стіна в стіну з моєю власною. І в цьому домі досі живуть люди. Без електрики, світла і надії на переселення. Живуть у тих квартирах і частині дому, яка залишилась ціла. І в цей час росіяни по всіх каналах і пабліках показують, як покращилось життя в місті», – написав Анрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі внаслідок російської агресії знищено понад 95% всіх споруд, зокрема 1356 багатоповерхових будинків.

У Маріуполі загарбники зносять будинки й вивозять разом зі сміттям тіла загиблих на звалище.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйноване обстрілами російських загарбників. Місто сьогодні без нормального енерго-, водо- та газопостачання.

Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тисяч мирних жителів. Нині у тимчасово захопленому місті залишаються близько 100 тисяч жителів.

 

Колони ворожої техніки рухаються через Маріуполь у західному напрямку – Андрющенко

26.06.2022 13:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515494-koloni-vorozoi-tehniki-ruhautsa-cerez-mariupol-u-zahidnomu-napramku-andrusenko.html

Колони ворожої військової техніки четвертий день рухаються через Маріуполь у західному напрямку, у самому місті залишається обмежений корпус російських військових для охорони об’єктів.

Про це в Телеграмі повідомляє радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Четвертий день поспіль через Маріуполь рухаються великі колони військової техніки в західному напряму. В місті залишається обмежений військовий корпус здебільшого для охорони потенційних військових об’єктів (порт, заводи, залізниця). Настрої окупантів “переможними” не назвати. Покинути вже насиджене місце біля моря заради фронту – не найкраща перспектива», – написав Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі російські загарбники будують нові фортифікаційні споруди , прикриваючись “живим щитом” з модульних будинків для населення.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів, залишається без нормального енерго-, водо- та газопостачання.

Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.

Маріуполь наразі на порозі екологічної та епідеміологічної катастроф.

 

Основним пріоритетом загарбників у Маріуполі є порт

26.06.2022 13:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515488-osnovnim-prioritetom-zagarbnikiv-u-mariupoli-e-port.html

У Маріуполі загарбники якнайшвидше намагаються відновити порт. Тут розмістять основне сховище палива для потреб російських військових, а також пришвидшать вивезення металопрокату, зерна та вугілля і ввозу палива та військової техніки.

Про це в Телеграмі повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Плани окупантів щодо Маріуполя озвучено після проведення візиту – інвентаризації нового де-факто гауляйтера окупованої Донецької області Хоценко. Пріоритет – порт. В Маріупольському порті буде розміщено основне сховище палива для військових потреб. Це значно скоротить логістику для окупантів до лінії фронту», – написав Андрющенко.

Він додав, що загарбницька адміністрація міста та порту отримали завдання в першу декаду липня забезпечити повноцінне відновлення порту. Загальна логістика на вивіз з Маріуполя – металобрухт, зерно та вугілля, а на ввіз – паливо та військова техніка в першу чергу.

«Задля забезпечення режиму охорони порту окупанти заселили всю першу лінію приватних будинків в районі пляжу Піщаний (примикає до порту) виключно військовими», – додав радник мера.

Також сьогодні зранку в ефірі національного телемарафону Андрющенко сказав, що політика загарбників зараз активно націлена на людей, які евакуювалися з міста. Вони хочуть змусити їх повернутися.

«Тому що в місті залишається здебільшого непрацездатне населення (60-70%), всі інші теж мають певні питання по соціальному і робітничому зрізу. Їм потрібні люди, які працюватимуть на розчищенні, будівництві. Вони не розповідають, що «ви повертайтеся, і все буде гарно», вони запустили фейк, що будуть зносити їх будинки, і люди, які мають якесь майно, ймовірно, повернуться, щоб його захистити. Насправді це буде дорога в один кінець», – зазначив Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, 24 червня в Маріуполь приїхав так званий прем’єр-міністр “днр”Віталій Хоценко, який поставив загарбникам завдання впродовж місяця вивезти увесь металопрокат.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без нормального постачання електрики, води, газу. Від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тис. мирних жителів. Понад 50 тисяч депортовані до росії та тимчасово захоплених територій Донецької області.

Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

російська ракета знову пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС

26.06.2022 08:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515280-rosijska-raketa-znovu-proletila-kriticno-nizko-nad-pivdennoukrainskou-aes.html

Війська рф знову вдаються до ядерного тероризму – одна з випущених ними по Україні крилатих ракет критично низько пролетіла над Південноукраїнською атомною електростанцією.

Про це повідомляє у Телеграмі Енергоатом, передає Укрінформ.

“Сьогодні, 26 червня 2022 року, рашисти знову вдалися до ядерного тероризму – о 6:00 ворожа ракета пролетіла критично низько над Південноукраїнською АЕС. Проліт зафіксовано на відео”, – йдеться у повідомленні.

Зазначають, що ракета летіла із півдня на північ України. Ймовірно, її ціллю був Київ, де з самого ранку лунали вибухи.

“Вчергове звертаємо увагу міжнародної спільноти на факти бездумних дій росіі. Вона продовжує ставити під загрозу безпеку не лише України, а й усієї Європи. Адже будь-яке пошкодження діючого енергоблоку матиме дуже серйозні наслідки і може загрожувати світові страшною ядерною катастрофою”, – наголосили в Енергоатомі.

Як повідомляв Укрінформ, з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого росія неодноразово наражала світ на ядерну загрозу. Так, військові рф захопили і понад місяць тримали в заручниках персонал Чорнобильської АЕС. 4 березня під час захоплення міста Енергодар обстрілювали блоки Запорізької АЕС. Обстрілами неодноразово було пошкоджено ядерну установку “Джерело нейтронів” у Харкові.

 

В Енергодарі загарбники викрадають людей та вимагають викуп у ₴50 тисяч

26.06.2022 15:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515610-v-energodari-zagarbniki-vikradaut-ludej-ta-vimagaut-vikup-u-50-tisac.html

На Запоріжжі в захопленому Енергодарі та найближчих селах російські військові викрадають людей, а потім вимагають викуп.

Про це у Телеграмі написав міський голова Енергодара Дмитро Орлов, передає Укрінформ.

“Зараз в полоні перебувають сотні мешканців міста. З них значна частина – це кваліфіковані працівники Запорізької атомної електростанції. Людей катують струмом, б’ють, утримують в ув’язнені тижнями, а інколи навіть місяцями. Вимагають зізнаватися у «протиправній діяльності», зокрема участі в самообороні міста, прихованні зброї, називати прізвища інших своїх “спільників”, – йдеться у дописі.

Орлов також повідомив про те, що зараз в полон потрапляють і жінки.

“Крім так званих «політичних» в’язнів у окупантів є ще один великий напрямок діяльності – викрадення заради грошей. Стандартна такса орків по району за звільнення ув’язненої під будь -яким приводом людини – 50 тисяч гривень. Ці гроші вимагають сплатити самим полоненим або їхнім родичам”, – наголосив мер.

За останні два тижні ситуація в окупованому Енергодарі загострилася. Щоденно представникам влади заявляють про два-три нових випадки викрадення людей.

Раніше повідомлялося, що у Василівському районі окупанти викрали подружжя – підприємця та вчительку української мови.

Також почастішали випадки викрадення в Мелітополі.

 

Росія змінила відповідального за війну в Україні та продовжує “таємну мобілізацію” – ISW

ОЛЬГА ГЛУЩЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 27 ЧЕРВНЯ 2022, 02:45. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/27/7354842/

Інститут вивчення війни (ISW) за аналізом зібраних даних припускає, що відтепер за ведення війни в Україні відповідає російський генерал-полковник Геннадій Жидко, а Росія продовжує “таємну мобілізацію”.

Джерело: ISW

Деталі: Російські війська завдали масованого ракетного удару по Шевченківському району Києва 26 червня. Інститут припускає, що він є відповіддю на обговорення західних лідерів про допомогу Україні під час саміту G7, як і попередні удари 29 квітня під час візиту Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до Києва.

ISW заявляє, що Кремль продовжує маніпулювати російським законодавством, щоб проводити “таємну мобілізацію” для продовження війни в Україні без проведення повної мобілізації.

Державна дума Росії оголосила про плани розглянути 28 червня поправку до закону про військову службу, яка дозволить пропонувати військові контракти юнакам відразу після досягнення “повноліття” або закінчення середньої школи, щоб таким чином обійти необхідність проходження військової спідготовки призовників.

ISW з посиланням на зібрані дані повідомляє, що начальник Головного військово-політичного управління збройних сил Російської Федерації, генерал-полковник Геннадій Жидко замість командувача військами Південного військового округу Олександра Дворнікова керує так званою “спецоперацією” в Україні.

Ключові висновки аналітиків ISW:

Загарбники завдали ракетного удару по Києву вперше з 29 квітня, що збігається із самітом лідерів G7.

Російський генерал-полковник Геннадій Жидко, ймовірно, став командувачем військових операцій в Україні.

Окупанти продовжували атаку на південні околиці Лисичанська та зміцнили контроль над Сєвєродонецьком та навколишніми населеними пунктами.

Російські війська проводять операції на схід від Бахмута для утримання під контролем траси Т1302 Бахмут-Лисичанськ.

Також вони провели безуспішний наземний штурм на північний захід від Слов’янська.

Російські війська активізували артилерійські удари по українських позиціях уздовж південного напрямку.

Окупаційна влада посилює заходи щодо припинення діяльності українських партизанів на окупованих територіях шляхом посилення заходів фільтрації та викрадення мирного населення.

 

Ранковий ракетний удар по Києву був з Каспійського моря – Повітряні сили

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ 2022, 12:00. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/26/7354734/

Ранковий обстріл Києва 26 червня росіяни вели з літаків Ту-95 і Ту-160 ракетами Х101 з району Каспійського моря.

Джерело: речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону

Пряма мова: “Стратегічні бомбардувальники Ту-95 і Ту-160, якими завдали удару по Київщині сьогодні, це ті бомбардувальники, які застосовують з району Каспійського моря, які злітають з Астрахані.

На озброєнні у них основні ракети, які вони звідти по нас запускають, це Х101 Вона може летіти на відстань до 5,5 тис. км. Тобто, їм (бомбардувальникам) залітати до нас абсолютно необов’язково, їм треба просто злетіти, вийти на бойовий курс і випустити ракети.

Таких ракет було випущено від 4 до 6 сьогодні. Власне, наша ППО спрацювала, частину ракет було збито. Є вже фото підтвердження щодо однієї, інші уламки шукають”.

Що передувало: 26 червня вранці окупанти вдарили по столиці України.

Внаслідок ракетного удару по Києву загинула щонайменше одна людина, 5 постраждали. З 9-поверхівки евакуювали 25 людей.

 

В Одесі російську ракету збив український ракетний комплекс «Грім»

26.06.2022 17:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515685-v-odesi-rosijsku-raketu-zbiv-ukrainskij-raketnij-kompleks-grim.html

В Одесі в неділю, 26 червня, тричі лунала повітряна тривога і зафіксований потужний вибух. При цьому підрозділи ППО не застосовувалися, з ракетами впорався український оперативно-тактичний ракетний комплекс Грім.

Як передає Укрінформ, про це інформує ОК «Південь» в Телеграмі Одеської міської ради.

«Підрозділи ППО в Одесі не застосовувалися, грім впорався самостійно», – йдеться в повідомленні.

Грім – український оперативно-тактичний ракетний комплекс на базі твердопаливної балістичної ракети, розроблений КБ «Південне». Комплекс розробляється з 2013 року на базі попередніх розробок за проєктами «Борисфен» та «Сапсан». Радіус дії комплексу заявлено у 280 км, озвучена можливість створення версії з радіусом дії до 500 км. Комплекс призначений для створення щита неядерного стримування агресора.

За даними прокуратури області, з початку війни з росією задокументовано понад 40 випадків обстрілів Одещини, з них 33 – ракетною зброєю. На жаль, унаслідок ракетних ударів на Одещині загинули 10 мирних людей, серед яких одна дитина. Ще 29 людей отримали поранення.

 

Представництво Президента в АРК закликає піднімати поряд з державними кримськотатарські прапори

26.06.2022 10:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3515375-predstavnictvo-prezidenta-v-ar-krim-zaklikae-pidnimati-porad-z-derzavnimi-krimskotatarski-prapori.html

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим закликало піднімати сьогодні поряд із державним також Кримськотатарський прапор.

Як передає Укрінформ, про це Представництво заявило у Фейсбуці.

«Представництво закликає підняти сьогодні поряд із державним також Кримськотатарський прапор: на будівлях обласних адміністрацій, місцевого самоврядування, на кораблях і на фронті», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що урочисті заходи зі вшанування кримськотатарського прапора проходять під гаслом «Два прапори – одна країна».

Як повідомляв Укрінформ, 26 червня традиційно відзначається День кримськотатарського прапора. Кримськотатарський ресурсний центр запустив флешмоб під назвою «Два прапори – одна перемога» – у соцмережах ширитимуть плакати, що були підготовлені у межах інформаційної кампанії до Дня кримськотатарського прапора. На вулицях українських міст з’явилися відповідні плакати.

У тимчасово підконтрольному росіянам Криму більш як 50 активістів отримали попередження від влади щодо участі в «екстремістських акціях» до Дня кримськотатарського прапора.

Військовослужбовців ЗСУ, кримських татар і тих, хто з Криму, закликають долучитися до флешмобу з нагоди Дня кримськотатарського прапора, так само Кримськотатарський прапор підніматимуть по всій Україні і за кордоном.

 

Сьогодні в Україні – День кримськотатарського прапора

26.06.2022 08:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3515263-sogodni-v-ukraini-den-krimskotatarskogo-prapora.html

Сьогодні в Україні відзначається День кримськотатарського прапора.

Цього дня 1991 року у Сімферополі розпочав діяльність другий Курултай кримськотатарського народу, що відбувся через 74 роки після першого Курултаю, який проходив 1918 року у Бахчисараї. Вперше кримськотатарський прапор був прийнятий Курултаєм кримських татар у 1917 році, одразу після Лютневої революції. Поновлений 30 червня 1991 року, після прийняття Україною незалежності.

Кримськотатарський прапор являє собою полотнище блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів – використовувався ще на стягах Кримського ханства. Зображений на прапорі герб – тарак-темга (герб-гребінь) є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства.

З початком окупації Росією українського Криму й посиленням репресій щодо корінного населення півострова, головні заходи Дня кримськотатарського прапора відбуваються на материковій Україні (зокрема в Києві) силами кримськотатарських громадських організацій за підтримки та координації Меджлісу кримськотатарського народу.

Кримськотатарський ресурсний центр запустив флешмоб під назвою «Два прапори – одна перемога» – у соцмережах поширюють плакати, що були підготовлені у межах інформаційної кампанії до Дня кримськотатарського прапора.

За традицією, святкування Дня кримськотатарського прапора відбудуться не тільки в Україні, а й в інших країнах світу.

Як повідомлялося, у тимчасово підконтрольному росіянам Криму більш як 50 активістів отримали попередження від влади щодо участі в “екстремістських акціях” до Дня кримськотатарського прапора.

 

Крим — це Україна: Посольство США у День кримськотатарського прапора

26.06.2022 13:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3515508-krim-ce-ukraina-posolstvo-ssa-u-den-krimskotatarskogo-prapora.html

У День кримськотатарського прапора посольство США в Україні наголосило на непохитній відданості суверенітету та територіальній цілісності України.

Про це йдеться у дописі в акаунті американського диппредставництва у Твіттері, передає Укрінформ.

“Крим – це Україна! У День кримськотатарського прапора ми підтверджуємо нашу непохитну відданість суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, – зазначається у дописі.

Як повідомлялося, 26 червня відзначається День кримськотатарського прапора.

 

Здолаємо ворога та повернемо український та кримськотатарський прапори до Криму

НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ 2022, 18:54 УП

https://www.pravda.com.ua/columns/2022/06/26/7354803/

Автори-засновники ініціативи: Алім Алієв, Еміне Джеппар, Арсен Жумаділов, Сулейман Мамутов, Севгіль Мусаєва, Ахтем Сеітаблаєв, Таміла Ташева

У нашій країні йде війна. Вона розпочалася тимчасовою окупацією Криму Російською Федерацією у лютому 2014 року.

За ці більше ніж вісім років Росія вкотре намагається колонізувати півострів, застосовуючи репресивні механізми, мілітаризуючи, знищуючи матеріальну та нематеріальну культуру, замінюючи населення та руйнуючи демократичні інституції.

Ця політика є системною. Протягом століть імперська Росія намагалася знищити кримських татар, руйнуючи їхню державність та ідентичність, репресуючи та депортуючи їх.

Найбільшого удару зазнає автохтонний народ півострова – кримські татари та титульна нація України – українці.

Півострів охопив страх, який чим далі, тим більше огортає його мешканців, таким чином пригнічуючи їхню соціальну та політичну включеність у процеси.

Частина активних громадян мусила виїхати за межі Криму, частина опинилась у тюрмах, частина змінила сферу діяльності, незначна частина колаборувала.

Але є частина тих, хто залишився на півострові й став засновником нових важливих ініціатив у медіа, правозахисті, культурі та освіті.

Із 2014 року Крим та кримські татари стали системною частиною українського політичного порядку денного. За ці роки Українською Державою були прийняті важливі закони, засновані інституції та довгострокові програми й стратегії, ініційована Кримська платформа.

Водночас активна частина кримських татар, яка опинилася на материковій Україні, проявляючи свою суб’єктність, стала рушійною силою як у процесі деокупації півострова, так і актором у розбудові загальноукраїнських суспільно-політичних процесів.

Сповідуючи принцип ненасильницького спротиву, кримські татари боролися за повернення на батьківщину з місць депортації у радянські часи. Останні вісім років кримці борються за звільнення Криму від окупації путінської Росії.

З 24 лютого 2022 року кримські татари разом із українцями та представниками інших національних спільнот вступили до лав ЗСУ, аби боронити свою країну. Інша частина представників народу розгорнула волонтерську, гуманітарну, інформаційну, дипломатичну та просвітницьку роботу.

Ми віримо, що здолаємо ворога та повернемо український прапор до Криму.

Але який зміст та сенси нестиме кримськотатарський прапор, що майорітиме над Кримом?

Як кримським татарам не лише зберегти свою ідентичність, але й ставати конкурентними у світі?

Як ми вибудовуватимемо нові інституції і як проявлятиметься суб’єктність народу, який вкотре повернеться на свою батьківщину?

Ставлячи запитання та шукаючи відповіді щодо майбутнього, ми об’єдналися в “Ініціативу 26 червня / İyün 26 teşebbüsі”

Хто ми?

Ініціативна група кримськотатарських дієвців, які поділяють спільні цінності та об’єдналися заради майбутнього українського Криму та його корінного народу – кримських татар.

Яка наша мета?

Розробка бачення ролі та місця кримських татар у деокупованому півострові;

Оприявнення голосу та посилення суб’єктності кримських татар в Україні та світі;

Обговорення нового суспільного договору для кримських татар незалежно від їхнього місця проживання;

Збереження, розвиток та переосмислення маркерів ідентичності народу;

Забезпечення сталого розвитку Криму у політичній, безпековій, соціально-економічній, гуманітарній сферах, який формується на праві кримськотатарського народу на самовизначення у складі незалежної України за підтримки української політичної нації.

Які цінності нас об’єднують?

Кримоцентричність – в основі всієї нашої діяльності лежить створення суспільного блага для кримськотатарського народу та Криму в цілому.

Свобода – ми віримо у відкрите суспільство та демократичне урядування у Криму, де реалізується право кримських татар на своє самовизначення в рамках Української держави.

Гідність – для нас людина має найвищу цінність, її право вільно жити на своїй батьківщині. Важливою складовою розвитку кожного та кожної є усвідомлення себе частиною кримськотатарського народу, бути носієм його мови, культури, релігії та історичної пам’яті.

Толерантність – для нас важливий діалог та прийняття права іншого на власну точку зору, партнерство з національними спільнотами на півострові, відкритість у процедурах та рішеннях.

Відповідальність – ми усвідомлюємо, які наслідки нестимуть наші дії та готові проактивно пропонувати моделі рішень.

Тяглість (наступність) – ми цінуємо і розуміємо важливість національного руху та представницьких інституцій, враховуємо їхні найкращі практики та досвід у своїх рішеннях.

З повагою, засновники ініціативи

Алім Алієв

Еміне Джеппар

Арсен Жумаділов

Сулейман Мамутов

Севгіль Мусаєва

Ахтем Сеітаблаєв

Таміла Ташева

 

В Івано-Франківську Храм Різдва Христового перейшов до ПЦУ 

26.06.2022 10:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515380-v-ivanofrankivsku-hram-rizdva-hristovogo-perejsov-do-pcu.html

В Івано-Франківську Храм Різдва Христового зареєстрували як храм Православної церкви України.

Про це у Фейсбуці повідомив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків, передає Укрінформ.

«Видали розпорядження і зареєстрували Храм Різдва Христового, що на Довженка, як храм Православної церкви України», – повідомив Марцінків.

Він оприлюднив розпорядження Івано-Франківської ОВА «Про реєстрацію нової редакції статуту релігійної громади» і привітав громаду про перехід від московського патріархату.

Раніше в Івано-Франківську на вулиці Чорновола громада міста повернула будівлю храму московського патріархату за рішенням суду.

У травні Марцінків для Укрінформу розповів, що релігійна громада храму московського патріархату , що на вулиці Довженка, виявила бажання перейти до ПЦУ і звернулась для цього до Івано-Франківської ОВА. Тоді Марцінків висловив невдоволення щодо зволікання з необхідним рішенням з боку ОВА.

 

путін «дозрів» до неформального знищення патріархії – Денисенко

27.06.2022 01:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3515850-putin-dozriv-do-neformalnogo-znisenna-patriarhii-denisenko.html

Президент рф путін, який останнім часом став примірятися до образу Петра I, не розглядає рпц як незалежний, хоча б формально, центр впливу і “дозрів” до неформального знищення патріархії як такої.

Таку думку висловив виконавчий директор Українського інституту майбутнього і радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Образ Петра І змінює перш за все його (путіна – ред.) ставлення до церковного питання. І перші структурні зміни ми вже бачимо: патріархія перестала для нього існувати як незалежний чи хоча б формально незалежний центр впливу. рпц розглядається виключно як філіал фсб”, – зазначив Денисенко.

За його словами, у 2022 році рпц остаточно втратила свою самостійність. На цьому фоні постає питання системи управління у рпц взагалі і їхні взаємозв‘язки з упц мп. На думку Денисенка, уже можна впевнено говорити, що патріарх перетворився на формальну фігуру, яка все менше впливає на процеси у патріархії.

“Якщо ми вже беремо аналогії з петрівською епохою, то кирил (предстоятель рпц – ред.) зараз – це такий собі Стефан Яворський, який прогнувся під царя, має дивну посаду екзарха, але ні на що не впливає, бо не має доступу до царя. Утакій іпостасі кирил може прожити й наступні 10 років, і може просто зникнути з лиця землі за пару тижнів. Все залежить від того, чи наробить він помилок чи ні”, – вважає Денисенко.

Утім, на його переконання, з великою ймовірністю можна спрогнозувати, що до кінця війни патріарха кирила формально ніхто не чіпатиме.

Зри цьому, за його словами, формально путін не може створити монастирський приказ чи ліквідувати патріархію.

“Розвиток ситуації буде йти виключно за одним сценарієм: фсб буде створювати більшість у Синоді для того, щоб потім поставити на нового патріарха, яким може бути Шовкунов (керівник Псковської єпархії – ред.) чи будь-хто інший (зараз це не принципово, єдиний критерій для нового патріарха – стати не стільки патріархом, скільки обер-прокурором при ФСБ, виходячи з імперської термінології). путін дозрів до неформального знищення патріархії як такої, і процеси де-факто запущені”, – наголосив очільник УІМ.

На його думку, майбутнє патріарха кирила залежить виключно від того, чи захоче його міняти президент рф, а поки що схоже на те, що кирила просто “підвісили” і шукають йому заміну. Зі свого боку предстоятель рпц, як вважає Денисенко, заради збереження життя боїться зробити бодай мінімальні самостійні кроки.

Щодо упц мп, на думку керівника УІМ, дана певна часова відтяжка: “Українські ієрархи отримали певний часовий люфт, який закінчиться відразу після закінчення бойових дій. Судячи з усього, українські ієрархи все ще сподіваються, що їм вдасться петляти після війни та продовжувати гратися в самостійність. Це явно неприйнятно для нового уявлення про церкву, і очевидно, росія буде переглядати всю цю систему в сторону різкого закручування гайок”, – вважає Денисенко.

Він також нагадав, що Петро І у народній міфології був не тим, хто прорубав вікно у Європу, а тим, кого називали “царем-антихристом”. На його переконання, путін “остаточно став на шлях антихриста; він нищить патріархію і замінює її на свій аналог “всепьянейшего собора”.

 

На півдні колаборанти посилюють охорону і готуються до втечі в Крим через дії партизанів

26.06.2022 18:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515707-na-pivdni-kolaboranti-posiluut-ohoronu-i-gotuutsa-do-vteci-v-krim-cerez-dii-partizaniv.html

На півдні ворог продовжує вести бойові дії, водночас місцеві партизани дедалі активніше протидіють колаборантам.

Про це у Фейсбуці повідомляє Оперативне командування «Південь», передає Укрінформ.

«Противник продовжує ведення бойових дій переважно шляхом вогневого впливу на наші підрозділи з метою недопущення перегрупування військ, тим часом намагається укріплювати нові оборонні рубежі», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, по позиціях на Херсонщині серед ночі пара ворожих винищувачів Су-35 випустила 2 ракети, а позиції на Миколаївщині ворог атакував «Смерчем» на світанку. Втрат немає.

Крім того, вранці у передмісті Миколаєва підрозділи протиповітряної оборони знищили безпілотний літальний апарат навідного оперативно-тактичного рівня, яким ворог проводив повітряну розвідку та наведення артилерії на обласний центр.

У Баштанському районі Миколаївської області впродовж ночі щільних обстрілів зазнавали сільськогосподарські угіддя, постраждалих немає.

“На Херсонщині тривають бойові дії. Ворожі підрозділи не цураються гатити один по одному, аби швидше вшитися із зони активних дій та «списати» ураження колег на українських військових”, – зазначають в ОК “Південь”.

Як повідомляється, практично в усіх населених пунктах, через які протікає річка Інгулець, зруйновані будинки, пошкоджено елеватори та інша виробнича, соціальна й дорожня інфраструктура. Узбережжя в багатьох місцях заміноване.

Тим часом місцеві партизани та учасники руху спротиву все активніше протидіють колаборантам, внаслідок чого ті посилюють охорону, готуються до втечі в Крим.

За даними ОК, на Зміїному тривали активні дії військової операції із задіянням різнорідних сил і видів озброєння. Результати уточнюються.

Наголошується, що штормова погода в Чорному морі продовжує утримувати основний склад корабельного угруповання ворожого флоту в пунктах базування. В північно-західній частині моря пильнують 2 ракетні кораблі з 16 крилатими ракетами на борту.

Крім того, за інформацією ОК «Південь», в районі Одеського газоконденсатного родовища зафіксовано активність російських пошуково-рятувальних суден. Імовірне проведення евакуації персоналу внаслідок надзвичайної ситуації на одній з платформ. Дані уточнюються.

Як повідомляв Укрінформ, втрати російської армії станом на 26 червня становлять 34 850 осіб, за останню добу ЗСУ знищили 150 загарбників.

 

Ембарго на золото позбавить росію $19 мільярдів щороку – Блінкен

26.06.2022 21:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3515787-embargo-na-zoloto-pozbavit-rosiu-19-milardiv-soroku-blinken.html

Запровадження заборони на імпорт російського золота, що є другою за обсягами статтею прибутків рф після енергоносіїв, позбавить кремль можливості отримувати $19 мільярдів на рік.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в інтерв’ю CNN, стенограму якого оприлюднив у неділю Держдепартамент, передає Укрінформ.

«Це (продажі золота – ред.) – другий за прибутковістю експорт росії після енергоносіїв – близько 19 мільярдів доларів на рік», – зауважив держсекретар США.

Він підкреслив, що більшість цих обсягів припадає на країни G7. За словами Блінкена, відрізати рф від цієї частини доходів «важливо».

Держсекретар зазначив, що запроваджені безпрецедентні санкції та експортний контроль також мають великий вплив на росію.

«Попри те, що вона (рф – ред.) отримує доходи від нафти за вищими цінами, вона не може витрачати їх через експортний контроль. Не може придбати те, що їй потрібно, щоб модернізувати свій оборонний сектор, модернізувати його технології, модернізувати свою енергетичну розвідку, а це означає, що з часом кожна із цих сфер занепадатиме»,- зауважив глава Держдепартаменту.

Він підкреслив, що за прогнозами, російська економіка має скоротитися на 8-15% наступного року. При цьому рубль утримується штучно великими витратами, що також виснажує економіку. Крім того, росію вже залишили тисячі компаній, і рівень життя росіян падає, сказав Блінкен.

Держсекретар США також зазначив, що хоча це і не створює негайних критичних наслідків, все ж має кумулятивний ефект і накопичується з часом.

Як повідомляв Укрінформ, раніше стало відомо, що лідери країн G7 мають намір заборонити імпорт російського золота.

 

У ЄС вперше підтвердили, що можуть запровадити санкції проти російського золота

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ 2022, 17:51. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/26/7354794/

Голова Європейської ради Шарль Мішель підтвердив, що ЄС готовий до впровадження обмежень проти російського золота за прикладом держав “Великої сімки”, але не хоче при цьому завдати шкоди власній економіці.

Про це Мішель заявив на пресконференції в неділю перед самітом G7 у Німеччині, повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

“Ми з лідерами країн G7 домовились координувати санкційну політику. Це важливо для впровадження санкцій. І ми готові розглядати деталі і вивчити можливість накладання обмежень на золото так, щоб це було спрямовано проти російської економіки, а не проти нас”, – зазначив він.

Голова Європейської ради підкреслив, що ЄС та його партнери спільно прагнуть позбавити Росію фінансування її війни в Україні.

“Ми хочемо вдарити по фінансуванню Росією війни і тому ми готові пристосовуватись, роз’яснювати там, де це потрібно, щоб гарантувати, що, з одного боку, ми б’ємо по Росії та російській владі, а з іншого боку – враховувати інтереси нашої економіки та економіки партнерів”, – пояснив Мішель.

Нагадаємо, Британія, Сполучені Штати, Канада і Японія в неділю заявили, що в межах нових санкцій проти РФ заборонять імпорт золота з Росії.

Зазначається, що золото становить вагому частку російського експорту: у 2021 році Росія заробила на ньому близько 15,5 млрд доларів.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Європейський Союз також обговорює можливість включення золота в сьомий пакет санкцій проти Росії у зв’язку з її вторгненням в Україну.

 

Британія, США, Канада і Японія забороняють імпорт російського золота

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ 2022, 12:25. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/26/7354739/

Британія, Сполучені Штати, Канада і Японія у рамках нових санкцій проти РФ заборонять імпорт золота з Росії.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомили в комюніке уряду Британії.

У ньому зазначають, що це частина нових обмежень проти Росії за напад на Україну, які мають бути оголошені на саміті Групи семи.

“Ці заходи напряму вдарять по російських олігархах і “у серце” воєнної машини Путіна”, – заявив прем’єр Британії Борис Джонсон.

Зазначається, що золото складає вагому частку російського експорту, у 2021 році Росія заробила на ньому близько 15,5 млрд доларів.

“Значення золота для російської еліти особливо зросло останнім часом – олігархи квапляться купити злитки, щоб уникнути фінансових наслідків західних санкцій. Лондон є важливим світовим торговельним хабом, і британські санкції… будуть мати великий вплив на спроможність Путіна отримувати гроші. З огляду на центральну роль Лондона у міжнародній торгівлі золота та синхронізований крок США, Японії і Канади, цей захід буде мати глобальний ефект”, – зазначають у комюніке.

Британські обмеження на російський імпорт тепер стосується обсягів загальною вартістю близько 16,5 млрд доларів, під персональні санкції потрапили понад 1000 осіб та понад сотня компаній.

Перед самітом Джонсон застеріг від послаблення підтримки України, наголосивши, що країна зараз захищає не лише власну свободу.

 

Байден: Разом із G7 ми заборонимо імпорт російського золота

26.06.2022 11:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3515386-bajden-razom-iz-g7-mi-zaboronimo-import-rosijskogo-zolota.html

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден разом із іншими світовими лідерами на саміті G7 у німецькій Баварії, що розпочався в неділю, оголосить про заборону на імпорт золота з росії.

Про це повідомляється у Твітер-акаунті американського лідера, передає Укрінформ.

Байден зазначив, що США вже запровадили небачені раніше заходи щодо путіна з метою запобігання отримання росією коштів на фінансування війни в Україні.

«Разом із G7 ми заборонимо імпорт російського золота – основного експорту, який приносить росії десятки мільярдів доларів», – написав американський лідер.

Раніше західні санкції проти росії не поширювалися на комерційні поставки золота, але багато банків, вантажовідправників і афінажні компанії перестали мати справу з російським дорогоцінним металом після початку вторгнення в Україну.

Золото є найважливішим активом російського Центрального банку, який через санкції стикнувся з обмеженнями в доступу до своїх активів за кордоном. росія щорічно виробляє близько 10% усього золота, що видобувається у світі. Її золоті запаси потроїлися після спроби анексії Криму у 2014 році.

 

роспропаганда назвала сьогоднішні обстріли Києва «постановкою»

26.06.2022 20:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515768-rospropaganda-nazvala-sogodnisni-obstrili-kieva-postanovkou.html

У російській федерації називають «постановкою» обстріли житлових будинків, які ворожа пропаганда не може виправдати.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

«Сьогоднішній обстріл житлового будинку в Києві російські «журналісти» висвітлюють як «спеціально підлаштований київським режимом для створення правильної для Заходу картинки, щоб вимагати більше зброї», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, військові кореспонденти і пропагандисти рф працюють разом за налагодженою схемою: пропагандисти пишуть про майбутні обстріли конкретної позиції військовими України; зс рф обстрілює цю позицію в період до одного тижня; воєнкори і журналісти окупантів пишуть статті і створюють відеоматеріали з посиланнями на свої публікації, де вони говорили про майбутній обстріл від ЗСУ.

Водночас все, що не підлягає логічному поясненню рашистів, є «постановкою».

У ЦПД наголосили, що ворог добре підготовлений і зомбує своїх людей же багато років, і закликали не дозволяти окупантам посіяти зерно сумніву у свідомості.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 26 червня росіяни завдали ракетних ударів по Києву.

 

Жінка, яка постраждала внаслідок ракетного удару у Києві, є росіянкою

26.06.2022 11:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3515420-zinka-aka-postrazdala-vnaslidok-raketnogo-udaru-u-kievi-e-rosiankou.html

Жінка, яка постраждала внаслідок ракетного удару рф по житловому будинку у Києві у неділю і дитину якої раніше рятувальники витягли із-під завалів цього будинку, є громадянкою рф, вона тривалий час проживає у столиці.

Про це у Фейсбуці повідомив очільник Нацполіції Ігор Клименко, передає Укрінформ.

“Ранковий обстріл Києва. Наразі відомо про 5-х поранених, серед яких 7-річна дівчинка. В цей момент дістали з-під завалів її маму – 35-річну жінку. Вона є громадянкою рф, але тривалий час проживає у Києві. Передайте російським пропагандистам, що росія вбиває своїх громадян у багатоквартирних житлових будинках, називаючи їх у своїх звітах воєнними об’єктами”, – написав він.

Клименко додав, що рятувальні роботи тривають, понад 200 поліцейських наразі працюють на місці події, зокрема 25 слідчо-оперативних груп Нацполіції та СБУ, які документують наслідки воєнних злочинів рф у столиці.

Він нагадав, що упродовж найближчих тижнів цей мікрорайон буде очеплений, щоб слідчі змогли якісно зібрати доказову базу. “Також захищатимемо залишені приміщення від мародерів та будемо допомагати евакуйованим людям забирати свої речі із домівок”, – уточнив очільник Нацполіції.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні вранці ворожа ракета влучила у 9-поверховий будинок у Шевченківському районі Києва. Частково зруйновано 7, 8 та 9 поверхи. Відомо про п’ятьох поранених, серед яких дівчинка.

На місці проведення аварійних робіт у Шевченківському районі міста в дев’ятиповерховому житловому будинку підрозділи ДСНС з-під завалів деблокували тіло загиблого чоловіка.

Раніше повідомлялось, що ушкодження отримали 6 мешканців будинку. Чотирьох із них, в тому числі семирічну дівчинку, госпіталізували. Двоє – з легкими травмами.

 

росії залишились години до дефолту – Bloomberg

26.06.2022 16:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3515644-rosii-zalisilis-godini-do-defoltu-bloomberg.html

Після місяців зусиль російської влади, яка намагалася балансувати на межі дефолту, у неділю вона впритул наблизилась до цього критичного моменту в умовах потужного фінансового тиску Заходу через її агресію проти України.

Про це повідомляє американське агентство Bloomberg, передає Укрінформ.

«У неділю ввечері закінчується пільговий період оплати пропущених платежів за облігаціями на суму близько $100 мільйонів, заблокованих через широкомасштабні санкції», – підкреслює видання.

При цьому зауважується, що офіційної декларації, скоріше за все, не буде, і влада рф уже оспорює це. «Однак, якщо інвестори не отримають гроші до встановленого терміну, вранці понеділка настане «факт дефолту» – згідно з облігаційними документами», – йдеться в публікації.

Наголошується, що в нинішніх умовах це можна вважати здебільшого символічним розвитком подій, враховуючи, що рф уже є «економічним, фінансовим і політичним вигнанцем для більшості країн світу». Втім, це вкотре демонструє, які категоричні умови для росії створили США, Європа та інші країни від початку вторгнення в лютому в Україну, щоби зробити все можливе, аби не мати «бізнесу як зазвичай» з росіянами.

Як повідомляв Укрінформ, 25 травня Мінфін росії повідомив, що проводитиме виплати за державним боргом у рублях, мотивуючи це відмовою Мінфіну США продовжити ліцензію, яка дозволяла росії платити за зобов’язаннями в доларах.

 

Р.Стефанчук: «тотальне нехристиянське бажання страждань та смерті всім, хто чинить це нелюдство в Україні».

На самітах G7 та НАТО лідери країн дадуть потужну відповідь російському варварству – Стефанчук

26.06.2022 10:47

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук переконаний, що на самітах “Великої сімки” (G7) та НАТО лідери країн дадуть потужну відповідь російському варварству.

Як передає Укрінформ, про це Стефанчук написав у Фейсбуці.

“Переконаний, що і на саміті G7, що відбудеться 26-28 червня в німецькій Баварії, і на саміті НАТО – 28-30 червня в Мадриді лідери повинні надати потужну відповідь цьому варварству, що триває в часі понад 4 місяців”, – зазначив Стефанчук.

Він також прокоментував сьогоднішній ранковий обстріл багатоповерхового будинку на Лук’янівці у Шевченківському районі Києва, здійснений армією російської федерації.

“Вони не тварини. Вони не орки. Вони просто ніхто. Вони не заслуговують на жодні сентименти. Всі разом і кожен окремо. Емоцію, яку вони викликають в українців та всього цивілізованого світу, більша за нелюбов, глибша за ненависть, колоритніша за непрощенство. Це тотальне нехристиянське бажання страждань та смерті всім, хто чинить це нелюдство в Україні”, – наголосив Стефанчук.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 26 червня у Києві пролунали кілька вибухів. За словами мера столиці Віталія Кличка, у житловому будинку у Шевченківському районі тривають пошуково-рятувальні роботи. Під завалами є люди.

Пізніше Кличко додав, що з-під завалів обстріляного житлового будинку дістали живою семирічну дівчинку.

Голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив, що через ракетний обстріл Києва було поранено п’ятеро людей.

 

У Баварії стартує саміт G7 – говоритимуть про Україну

26.06.2022 10:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515364-u-bavarii-startuvav-samit-g7-govoritimut-pro-ukrainu.html

У Баварських Альпах у неділю розпочався триденний саміт країн «Великої сімки», на якому світові лідери обговорюватимуть ряд критичних світових викликів, великою мірою спричинених російським вторгненням в Україну.

Як передає Укрінформ із посиланням на Reuters, на саміт уже прибув президент США Джо Байден.

Зазначається, що на саміті обговорюватимуть ряд тем, серед яких найактуальнішими будуть зростання цін на енергоносії та продовольство, загроза світового голоду, зміни клімату, геополітичне позиціювання Китаю, посилення авторитаризму у світі, підтримка України на тлі російського вторгнення.

Від світових лідерів очікують демонстрації єдиного фронту в підтримці України і посилення тиску на кремль.

«Основним меседжем на G7 буде єдність та координація дій… Це основний посил, що навіть у важкі часи… ми тримаємося нашого альянсу», – повідомило агентству джерело в Європейському Союзі.

Як стало відомо, на саміті Байден та його колеги з G7 мають намір узгодити заборону на імпорт золота з росії.

Також очікується, що світові лідери обговорять варіанти подолання зростання цін на енергоносії та заміни імпорту російських нафти та газу.

Саміт G7 пройде біля підніжжя найвищої точки у Німеччині – гори Цугшпітце – на території елітного гірського курорту Замку Ельмау. Німеччина минулого разу теж приймала саміт на цій локації у 2015 році – тоді обговорювали російську агресію проти України через московське вторгнення до Криму.

 

Посол Британії назвала обстріл Києва вбивчим боягузтвом

26.06.2022 11:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515404-posol-britanii-nazvala-obstril-kieva-vbivcim-boaguztvom.html

Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс назвала ранковий обстріл у Шевченківському районі Києва “вбивчим боягузтвом”.

Про це вона написала у Твіттері, передає Укрінформ.

“Київ уночі обстріляла росія. Під прицілом був житловий район. Там немає нічого військового. Яке вбивче боягузтво”, – зазначила дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, уранці 26 червня у Києві пролунали кілька вибухів. У результаті ворожого ракетного обстрілу Шевченківського району сталося займання у 9-поверховому житловому будинку, пошкоджено будівельні конструкції з 1 по 7 поверхи та частково зруйновано 7, 8 та 9 поверхи.

З-під завалів урятували семирічну дівчинку.

За словами голови Національної поліції України Ігоря Клименка, попередньо, є інформація про п’ятьох поранених людей.

 

Кулеба закликав G7 відповісти на обстріл Києва новими санкціями та зброєю для України

26.06.2022 12:52

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515465-kuleba-zaklikav-g7-vidpovisti-na-obstril-kieva-novimi-sankciami-ta-zbroeu-dla-ukraini.html

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав саміт “Великої сімки” відповісти на ранковий обстріл Києва більшими санкціями проти рф та більшою кількістю важкого озброєння для України.

Про це глава української дипломатії написав у Твіттері, передає Укрінформ.

“Ця семирічна українська дитина спокійно спала в Києві, поки російська крилата ракета не підірвала її будинок. Багато хто ще по Україні страждає. Саміт G7 має відповісти більшими санкціями проти росії і більшою кількістю важкого озброєнням для України. Хворий імперіалізм росії потрібно перемогти”, – зазначив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, уранці 26 червня росіяни завдали ракетних ударів по Києву. Внаслідок влучення ракети у 9-поверховий житловий будинок у Києві частково зруйновані 7, 8 та 9 поверхи будинку. Під завалами є люди. Очільник столиці Віталій Кличко повідомляв, що з-під завалів будинку дістали живою семирічну дівчинку. Наразі відомо про п’ятьох постраждалих.

 

Лінкявічюс вважає обстріл Києва «меседжем» саміту G7

26.06.2022 13:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515501-linkavicus-vvazae-obstril-kieva-mesedzem-samitu-g7.html

Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає сьогоднішній обстріл Києва “меседжем” світовим лідерам, які беруть участь у саміті країн Групи семи у німецькій Баварії.

Про це політик написав у Твіттері, передає Укрінформ.

«російські ракети сьогодні вдарили по житлових кварталах у центрі Києва. Це «меседж» і нагадування до саміту G7, що проходить у замку Ельмау в Німеччині», – зазначив Лінкявічюс.

Політик наголосив, що сьогодні росія – це «хвороба, яку треба відповідно лікувати».

«Не має бути жодних компромісів чи перемовин. Треба блокувати все, поки воєнна машина (рф – ред.) не вийде з ладу», – заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 26 червня, пролунали вибухи у МиколаєвіЧеркасах та Києві.

У Баварських Альпах у неділю розпочинається триденний саміт країн Групи семи, на якому світові лідери обговорюватимуть критичні глобальні виклики, великою мірою спричинені російським повномасштабним вторгненням в Україну.

 

Байден назвав обстріл Києва черговим «варварством» росії

26.06.2022 15:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515585-bajden-nazvav-obstril-kieva-cergovim-varvarstvom-rosii.html

Президент Сполучених Штатів Джо Байден назвав обстріл української столиці в неділю російськими ракетами черговим «варварством» росії.

Як передає Укрінформ із посиланням на Reuters, про це американський лідер сказав на саміті G7 в Баварських Альпах.

«Це їхнє чергове варварство», – зазначив Байден.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 26 червня, пролунали вибухи у МиколаєвіЧеркасах та Києві. Внаслідок ракетного обстрілу Києва одна людина загинула, четверо – у лікарні, повідомили в Офісі генпрокурора.

Водночас, у Баварських Альпах у неділю розпочався триденний саміт країн «Великої сімки», на якому світові лідери обговорюють ряд політичних викликів, великою мірою спричинених російським вторгненням в Україну.

 

Канцлер Австрії – про обстріли Києва: Не розумію, як можуть бути вчинені такі злочини

27.06.2022 00:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515837-kancler-avstrii-pro-obstrili-kieva-ne-rozumiu-ak-mozut-buti-vcineni-taki-zlocini.html

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер засудив російські ракетні обстріли столиці України.

Як передає Укрінформ, про це глава австрійського уряду написав на своїй сторінці у Facebook.

“”Ці фотографії надійшли до нас з офісу Віталія Кличка, вони перевірені та є справжніми. Жорстокі ракетні обстріли мирних жителів є жахливими. Я не розумію, як можуть бути вчинені такі злочини. Кровопролиття має нарешті припинитися”, – наголосив Негаммер.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 26 червня росіяни завдали ракетних ударів по Києву. Пошкоджено 9-поверховий житловий будинок у Шевченківському районі. У будинку сталося займання, частково зруйновані 7, 8 та 9 поверхи. Наразі виявили тіло одного загиблого, травмовані шестеро мешканців будинку. Чотирьох із них, в тому числі семирічну дівчинку, госпіталізували.

 

Заява Кулеби і Трасс: Маємо ігнорувати капітулянтів, які пропонують зрадити Україну

26.06.2022 15:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515587-zaava-kulebi-i-trass-maemo-ignoruvati-kapitulantiv-aki-proponuut-zraditi-ukrainu.html

Міністри закордонних справ України і Великої Британії Дмитро Кулеба та Ліз Трасс заявили, що шлях володимира путіна до столу переговорів лежить через поле бою, та закликали ігнорувати капітулянтів.

Про це йдеться у їхній спільній колонці, опублікованій МЗС України, передає Укрінформ.

“Щоб здобути мир і захистити наш спосіб життя, Україна та вільний світ мусять залишатися сильними. Ми маємо ігнорувати капітулянтів, які наполягають, що всі, мовляв, починають втомлюватися, і пропонують зрадити Україну, щоб швидко покласти край цьому безжальному жахіттю”, – заявили глави української та британської дипломатій.

Вони наголосили, що український народ не має такої розкоші, як почуватися втомленим, тож і решта вільного світу її не мають. Глави МЗС вказали, що триває накопичення доказів жахливих воєнних злочинів, зокрема бомбардувань мирних людей, зґвалтувань і катувань, перетворення голоду на зброю та порушення Женевської конвенції в поводженні з військовополоненими.

“Тому надзвичайно важливо, щоб під час самітів цього тижня Група семи та НАТО продемонстрували, що їх відданість захисту України ніколи не стане слабшою за прагнення путіна її захопити. На практиці це означає збільшення та прискорення поставок важкої зброї, посилення санкцій проти всіх тих, хто сприяє війні Путіна, та повну зупинку імпорту російських енергоносіїв”, – зазначили глави дипломатій.

На їхнє переконання, кожна додаткова одиниця зброї допоможе українцям дати відсіч загарбникам, а кожне нове санкційне обмеження – позбавити путінську військову машину ресурсів і врятувати більше життів від подальшого варварства. Саме тому Британія відіграє провідну роль у постачанні важкої зброї та на санкційному треку, йдеться у заяві.

“Народ України завжди пам’ятатиме, що Велика Британія зробила для України у найскладніші для неї часи”, – наголошується у колонці.

Міністри двох країн також заявляють, що не можна піддатися залякуванням з боку путіна, який намагається погрожувати світові ядерною зброєю: “Щоразу, коли НАТО давало відсіч його знущанням, він був змушений відступати, а не підвищувати ставки. Єдине, чого досягає його агресія, це прагнення все більшої кількості країн приєднатися до найуспішнішого оборонного альянсу у світі”.

“Час миру настане. Але шлях путіна до столу переговорів лежить через поле бою. Він почне ставитися до переговорів серйозно лише тоді, коли український народ вижене його війська зі своєї землі”, – констатували Кулеба і Трасс.

Вони зауважили, що всі, хто підтримують Україну, мають зробити власний внесок у те, щоб Президент України Володимир Зеленський міг вести переговори з позиції сили, щоб з іншого боку столу сидів путін, який зазнав поразки, а також акцентували, що більше не може бути нових Мінських угод, укладених ціною суверенітету, безпеки та територіальної цілісності України.

На їхню думку, ті, хто закликають поступитися українською землею, насправді пропонують заплатити українською кров’ю за ілюзію миру, оскільки будь-які угоди будуть примарними, якщо не передбачатимуть відновлення територіальної цілісності України та стримування путінського імперіалізму.

“путін чітко дав зрозуміти, що його амбіції не обмежуються Україною. Він піде далі, зазіхаючи на інші суверенні країни – особливо ті, які, на його хибну думку, є частиною росії. Його успіх фактично ознаменував би нові темні часи конфліктів, гноблення та нещастя”, – підкреслили глави двох дипломатій.

Кулеба і Трасс заявили, що ніхто не почуватиметься в безпеці, поки рф не відступить від України та не залишиться ослабленою і неспроможною повторити подібну агресію. Глави МЗС наголосили, що ця війна стосується всіх і перемога України відповідає спільним інтересам, скільки б часу на неї не знадобилося.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють і бомбардують мирні міста й села України, катують і вбивають мирне населення.

 

Джонсон і Макрон вважають, що є можливість переламати хід війни в Україні

26.06.2022 15:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515599-dzonson-i-makron-vvazaut-so-e-mozlivist-perelamati-hid-vijni-v-ukraini.html

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та президент Франції Емманюель Макрон під час зустрічі на саміті G7 домовилися активізувати військову підтримку України та відзначили критичну необхідність таких кроків на даному етапі війни.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в пресрелізі офісу глави британського уряду.

«Президент Макрон відзначив дії прем’єр-міністра (Бориса Джонсона – ред.) щодо військової підтримки України, а також лідери домовилися активізувати цю роботу», – йдеться в пресрелізі.

Зазначається, що французький та британський лідери погодилися, що наразі в ході війни в Україні настав критичний момент і «є можливість переламати хід війни».

Джонсон наголосив, що будь-яка спроба владнати конфлікт між Україною та росією лише посилить нестабільність і «дасть путіну безстрокову ліцензію для маніпулювання як обома суверенними країнами, так і міжнародними ринками».

Як повідомлялося, в неділю у замку Ельмау в районі Гарміш-Партенкірхен у баварських Альпах під головуванням Німеччини розпочався саміт G7 голів держав і урядів найпотужніших економік і демократій світу.

Окрім голів держав і урядів ФРН, США, Великої Британії, Франції, Канади, Італії та Японії участь у ньому беруть президент Європейської ради Шарль Мішель і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

Німеччина і США тісно координуватимуть допомогу Україні – Шольц

26.06.2022 16:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515650-nimeccina-i-ssa-tisno-koordinuvatimut-dopomogu-ukraini-solc.html

Німеччина та США діятимуть виключно разом у тому, що стосується безпеки України.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час перерви між першим і другим засіданням лідерів країн Великої сімки, коли політики зібралися для спільного фото, передає кореспондент Укрінформу.

Говорячи про свою ранкову двосторонню зустріч із президентом США Джо Байденом, Шольц сказав: «Ми єдині в оцінці того, що стосується України, в питанні, що треба робити. І можу дуже чітко заявити: Німеччина та США завжди діятимуть разом у питаннях, які стосуються безпеки України. Так було від самого початку, так буде й надалі – в тісному співробітництві та координації».

За словами очільника німецького уряду, країни G7, так само як НАТО та ЄС, від самого початку діяли спільно щодо підтримки України в її боротьбі проти російської агресії. «Можна з упевненістю говорити, що путін не розраховував, що його постійним головним болем стане широка міжнародна підтримка України, а також мужність і незламність українців у захисті їхньої держави та демократії», – заявив канцлер.

Він засудив сьогоднішні ракетні удари росії по Києву, додавши, що країни G7 стоять як один на боці України в її захисті суверенітету, демократії, права на визначення власного шляху.

За планом саміту, сьогодні ввечері передбачено обговорення питань зовнішньої та безпекової політики. Сторони, за словами Шольца, проведуть «дуже широкий і довірливий» обмін думками.

«Україна та російська агресія будуть там важливою темою, але не єдиною», – зауважив канцлер.

Він висловив переконання, що треба «працювати над створенням безпекової архітектури світу, яка гарантуватиме мир, а не буде дедалі більш загрозливою та ризиковою».

«Нас об’єднує погляд на світ, віра в демократію та верховенство права», – заявив очільник німецького уряду, відзначивши як позитив те, що лідери G7 зустрічаються останнім часом дедалі частіше.

Як повідомлялося, саміт G7 проходить 26-28 червня у Баварських Альпах.

Уранці 26 червня російські війська завдали ракетних ударів по Києву. Пошкоджено 9-поверховий житловий будинок у Шевченківському районі. У будинку сталося займання, частково зруйновані 7, 8 та 9 поверхи. Наразі виявлено тіло одного загиблого, травмовані 6 мешканців будинку. Чотирьох із них, в тому числі семирічну дівчинку, госпіталізували.

 

Байден і Шольц провели зустріч перед початком саміту G7

26.06.2022 13:03

Президент США Джо Байден і канцлер ФРН Олаф Шольц провели двосторонні переговори перед початком саміту G7 у Баварії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на інформацію федерального уряду.

Зустріч двох лідерів за спільним сніданком розпочалась о 8 годині за місцевим часом. Йшлося про війну в Україні, двосторонні відносини, весь спектр тем, які обговорюватимуться на саміті G7, а також на майбутньому саміті НАТО, зазначають у федеральному уряді.

«Ми повинні триматися разом», – заявив Байден журналістам перед початком зустрічі, маючи на увазі співробітництво між США та ФРН, особливо на тлі війни рф проти України.

Німецький канцлер своєю чергою зауважив, що «путін, напевно, ніколи не очікував такої єдності».

Опівдні за місцевим часом відбудеться офіційна церемонія зустрічі Шольца як господаря саміту з усіма учасниками форуму на вищому рівні.

Саміт проходитиме 26-28 червня в замку Ельмау в районі Гарміш-Партенкірхен у баварських Альпах.

Окрім голів держав і урядів ФРН, США, Великої Британії, Франції, Канади, Італії та Японії участь у ньому беруть президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель.

У перший день саміту будуть розглядатися такі теми, як глобальна економічна ситуація, захист клімату, зовнішня й безпекова політика, зокрема санкції проти росії.

 

Поступки росії неприпустимі: Науседа – про санкції на калінінградський транзит

26.06.2022 12:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3515437-postupki-rosii-nepripustimi-nauseda-pro-sankcii-na-kaliningradskij-tranzit.html

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що литовський уряд має негайно розпочати консультації з Європейською комісією (ЄК) щодо реалізації санкцій відносно калінінградського транзиту.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Фейсбук Президента.

«Уряд має негайно розпочати консультації з Єврокомісією, щоб запроваджені санкції не завдали шкоди ні інтересам Литви, ні міжнародним угодам. Тільки спільними зусиллями ми досягнемо того, щоб санкції щодо країни-агресора були болючими», — написав Науседа, який повернувся із засідання Європейської ради у Брюсселі.

Глава держави заявив, що у четвер обговорив питання транзиту з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, і зазначив, що Литва не піде на поступки росії. «Цілком зрозуміло, що Литва повинна і застосовуватиме санкції ЄС. Литва повинна і має зберігати контроль над товарами, що провозяться через її територію, і про жодні “коридори” не може бути й мови, як не може бути й мови про поступки росії у відповідь на погрози кремля», — зазначає Президент.

Після набрання чинності минулого тижня санкцій Європейського Союзу (ЄС) Литва обмежила транзит групи підсанкційних вантажів до Калінінграда, посилаючись на роз’яснення ЄС. Після цього російська влада почала погрожувати неназваними заходами у відповідь.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Загарбники обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни запровадили санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

 

Верещук про напруженість навколо Литви: Захід має бути єдиним перед російською загрозою

26.06.2022 22:01

У контексті зростання геополітичного напруження навколо Литви важливо, щоб Захід був єдиним перед російською загрозою.

Як передає Укрінформ, про це заявила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у Телеграмі.

“Зростає геополітичне напруження навколо Литви щодо санкцій по транзиту через Сувалкський коридор. Втім, справа тут не в санкціях і навіть не у росії (бо з нею все давно зрозуміло). Питання в Заході. Чи зможе Захід бути єдиним та твердим перед російською загрозою?” – написала Верещук.

На її думку, розбрат у західному світі, ілюзії серед еліт, нерішучість, півкроки та зволікання з боку лідерів можуть призвести до світової війни, якої Захід так прагне уникнути.

“Твердість та єдність. Зрештою, тільки це має значення.Ми, в Україні, це вже добре засвоїли”, – наголосила віцепрем’єр.

Як повідомлялося, з 18 червня “Литовські залізниці” припинили пропускати транзитні потяги з товарами, що потрапили під санкції ЄС. Вільнюс пояснив заборону отриманням роз’яснень від Єврокомісії, що транзит товарів, заборонених до ввезення в ЄС, стане порушенням санкцій.

російське мзс 20 червня викликало главу литовської дипмісії Віргінію Умбрасене і заявило їй рішучий протест у зв’язку з рішенням влади Литви заборонити транзит великої номенклатури вантажів у Калінінградську область. Було висунуто вимогу «негайного скасування рестрикцій». При цьому було заявлено, що “росія залишає за собою право на дії щодо захисту своїх національних інтересів”.

У свою чергу, Міністерство закордонних справ Литви вручило тимчасовому повіреному у справах рф Сергію Рябоконю ноту, в якій роз’яснено застосування обмежувальних заходів Євросоюзу до деяких категорій товарів, що прямують транзитом у Калінінград.

Відповідно до четвертого пакета санкцій Євросоюзу, прийнятого 15 березня 2022 року, обмежувальні заходи ЄС щодо імпорту і транзиту російської сталі та інших виробів із чорних металів у ЄС та через ЄС набули чинності 17 червня 2022 року – їх не можна перевозити по території Співтовариства.

Санкції були застосовані ЄС та іншими країнами після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого.

 

До Грузії прибув танкер із підсанкційною російською нафтою – ЗМІ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ 2022, 20:50. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/26/7354819/

За даними грузинського опозиційного телеканалу Mtavari, в терміналі грузинського порту Батумі перебуває танкер із російськими нафтопродуктами, що підпадають під санкції.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

За даними журналістів, у суботу судно Esen Ka, що пливе під прапором Туреччини, вирушило з Туапсе до Батумі, завантаживши 30 тисяч тонн вакуумного газойлю.

Сировина належить російській компанії “Роснєфть”, що перебуває під санкціями через війну Росії в Україні.

Агентство з обслуговування судна підтверджує, що танкер перевозить вакуумний газойль, але інформації про те, де його було зроблено, не володіє.

Джерело Mtavari водночас заявило, що тепер грузинська сторона має намір змінити походження вантажу і відправити його до Європи як нафтову продукцію з Казахстану.

Телеканал стверджує, що курирують ситуацію навколо танкера наближені до олігарха Бідзіні Іванішвілі особи – Уча Мамацашвілі та Григол Лілуашвілі.

Попри запевнення влади про те, що Грузія виконує санкції західних партнерів проти РФ, періодично у ЗМІ з’являється інформація про те, що росіяни обходять санкції за допомогою Грузії. Цього тижня про це заявив лідер фракції “Слуги народу” у Верховній Раді.

Нагадаємо, влада Грузії відмовилася вводити санкції на тій підставі, що вона суперечить “національним інтересам” Грузії та завдасть більше шкоди грузинському народу, ніж Москві. У перші дні війни Росії проти України прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі заявив, що санкції не є ефективним засобом, і що “ніхто не може зупинити бомбардування України”.

На початку квітня у Головному управлінні розвідки України заявили, що мають інформацію, що росіяни налагоджують канали контрабанди підсанкційних товарів через грузинську територію. У Грузії таке звинувачення назвали абсурдним і безпідставним.

 

рф вивезла з України щонайменше 400 тисяч тонн зерна – Мінагрополітики

26.06.2022 16:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3515625-rf-vivezla-z-ukraini-sonajmense-400-tisac-tonn-zerna-minagropolitiki.html

Від початку широкомасштабного вторгнення росія вивезла з захоплених українських територій щонайменше 400 тисяч тонн зерна.

Як передає Укрінформ, про це проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

«На момент фактичної окупації на цих територіях було близько півтора мільйона тонн зерна, згідно з елеваторними реєстрами. І ми отримали інформацію з тих територій від українців про факт вивезення. Якщо додати всі ці кейси, то близько 400 тисяч тонн. Чітко говорити, що з мільйоном тонн, що залишився, ми зможемо тільки після деокупації», – зазначив він.

За даними Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки (KSE Institute), додав представник Мінагрополітики, збитки сільського господарства України від повномасштабного вторгнення уже становлять 4 мільярди 300 мільйонів доларів.

«росія цілеспрямовано знищує аграрну інфраструктуру», – підкреслив Висоцький.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині загарбники оголосили, що скуповуватимуть у херсонських фермерів зерно по 85-95 доларів за тонну, що в кілька разів менше за ринкову ціну. З тимчасово захопленої Херсонщини колони фур щодня вивозять до Криму сільгосппродукцію, скуплену в місцевих аграріїв за безцінь, відбувається цинічне обкрадання фермерів.

На захоплених територіях півдня України рф запровадила політику викрадення аграрної продукції; для цього навіть розширили незаконні контрольно-пропускні пункти на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом.

 

На Чернігівщині внаслідок обстрілу зруйноване сховище зі зерном і пошкоджена сільгосптехніка 

26.06.2022 17:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515663-na-cernigivsini-vnaslidok-obstrilu-zrujnovane-shovise-zi-zernom-i-poskodzena-silgosptehnika.html

У Чернігівській області внаслідок ворожого обстрілу зруйноване сховище зі зерном та пошкоджена сільськогосподарська техніка.

Як передає Укрінформ, про це Державна прикордонна служба України повідомляє у Телеграмі.

У ДПСУ повідомили деталі обстрілу агропідприємства на Чернігівщині та додали фото зруйнованого сховища з зерном та пошкодженої сільгосптехніки.

«Ворог нищить зерно тогорічного врожаю і перешкоджає збору цьогорічного. Ангари та техніка аграріїв також зазнали руйнування як від влучання осколків, так і від спричиненої розривами пожежі», – ідеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, вночі 26 червня росіяни сім разів обстріляли населені пункти Чернігівщини та Сумщини.

 

До окупованого Бердянська зайшов корабель – забиратиме з міста останні запаси зерна

25.06.2022 21:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515143-do-okupovanogo-berdanska-zajsov-korabel-zabiratime-z-mista-ostanni-zapasi-zerna.html

У порт Бердянська, що перебуває під контролем росіян, зайшло суховантажне судно, яке, ймовірно, вивезе українське зерно.

Про це повідомляє Бердянська міська рада в Телеграмі, передає Укрінформ.

“До Бердянська зайшло суховантажне судно. Скоріш за все, наше місто лишиться останніх запасів зерна”, – йдеться у дописі.

Місцеві мешканці, які бачили судно, говорять, що його супроводжували чотири військові кораблі загарбників. “Ось він, рашистський корабель, який буде красти зерно наших фермерів та агропідприємств”, – йдеться у коментарі.

Як повідомлялось, щодня з Мелітополя окупанти вивозять від 30 до 50 машин із зерном. Новий врожай будуть або відбирати, або купувати по 80 доларів за тонну.

росія використовує до десятка російських та сирійських кораблів для вивезення краденого зерна з тимчасово захоплених територій Херсонської та Запорізької області та вже вивезла понад 500 тис. тонн цього зерна.

 

У Криму планують збудувати базу для награбованої з України сільгосппродукції – ЗМІ

25.06.2022 13:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3514890-u-krimu-planuut-zbuduvati-bazu-dla-nagrabovanoi-z-ukraini-silgospprodukcii-zmi.html

У тимчасово окупованому Криму так звана “влада” планує збудувати у Джанкої перевалочну базу для награбованої сільгосппродукції з Херсонської та Запорізької областей.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє херсонське видання «Мост» з посиланням на кримські та російські пропагандистські медіа.

«До кінця липня – початку серпня у Джанкої планують побудувати перевалочну базу для доставки сільськогосподарської продукції з Херсонської та Запорізької областей», – йдеться у повідомленні.

Окупаційний «глава» Джанкоя Ігор Івін розповів російським пропагандистам, що розробляється проєкт створення ринку – він стане перевалочною базою для торговців овочами та фруктами на кшталт «Привозу» у Сімферополі.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині загарбники оголосили, що скуповуватимуть у херсонських фермерів зерно по 85-95 доларів за тонну, що в кілька разів менше за ринкову ціну. З тимчасово захопленої Херсонщини колони фур щодня вивозять до Криму сільгосппродукцію, скуплену в місцевих аграріїв за безцінь, відбувається цинічне обкрадання фермерів.

На захоплених територіях півдня України рф запровадила політику викрадення аграрної продукції; для цього навіть розширили незаконні контрольно-пропускні пункти на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом.

 

Війна рф проти України не може підірвати впливу демократій на світовий розвиток – фон дер Ляєн

26.06.2022 20:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3515774-vijna-rf-proti-ukraini-ne-moze-pidirvati-vplivu-demokratij-na-svitovij-rozvitok-fon-der-laen.html

Агресія росії проти Україна має глобальний вплив, спричинивши зростання цін на всі товари першої необхідності, але це не може завадити об’єднаним демократичним силам продовжити зусилля з підтримки розвитку.

Про це заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на саміті G7, запис якого оприлюднений на мультимедійному порталі ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми щойно намагалися подолати глобальну пандемію, яка вразила глобальну економіку. І коли глобальна економіка почала відновлення, відбулася свавільна атака росії проти України, спричиняючи зростання цін в усіх сферах, від харчування до енергії, і глибоку непевність, особливо у найбільш уразливих країнах. Це дуже важкий виклик. Але ми долаємо його разом. І саме тому сім партнерів зустрілися сьогодні тут», – зауважила президент Єврокомісії.

На її перконання, російська агресія не зможе відвернути світові демократії від спільного та визначеного руху вперед. «Велика сімка» має намір показати світу, що демократії, коли вони працюють разом, дають єдиний і найкращий шлях для досягнення позитивних результатів для цілих народів, за всіма напрямками, включаючи боротьбу з кліматичними змінами, охорону здоров’я та цифрові інновації.

Фон дер Ляєн нагадала, що у листопаді минулого року під час 26-ї Конференції ООН з кліматичних змін у Глазго розвинуті країни світу оголосили План нарощування інвестицій в розвиток інфраструктури, що є «позитивною» щодо клімату. За її словами, у нинішній ситуації світ потребує таких цілеспрямованих інвестицій більше, ніж будь-коли.

Очільниця Єврокомісії наголосила, що колективний Захід працюватиме над реалізацією спільного інвестиційного плану разом, щоб з максимальною ефективністю використати гроші, які виділяються на розвиток. Саме тому такі інвестиції робитимуться на демократичних засадах, включаючи прозорість, інклюзивність та стабільність. Вони будуть спрямовані на проєкти, що зможуть мобілізувати приватний і державний сектор, принести максимальну користь як для охорони довкілля, так і залученим до них людям.

«З нашого боку відповіддю на глобальний брак інвестицій є глобальний підхід Команди Європи (що об’єднує зусилля ЄС, фінансових інституцій та кожної з країн-членів ЄС – ред.). До 200 мільярдів доларів, про які щойно оголосив президент США, Команда Європи мобілізує 300 мільярдів євро до 2027 року від приватних і державних джерел. 300 мільярдів євро для стабільної та якісної інфраструктури та для інфраструктури здоров’я, що принесуть реальні зміни для людей», – заявила президент Єврокомісії.

Вона навела кілька прикладів, коли такий підхід дав змогу досягти позитивних результатів. Це стосується налагодження виробництва вакцин у країнах Африки і згодом – у країнах Латинської Америки, програми зі стимулювання виробництва продовольства та відновлення земель у країнах, що розвиваються, прокладення підводного оптичного комунікаційного кабелю, який з’єднав Європу та Латинську Америку. Крім того, це й спільні зусилля G7 щодо забезпечення справедливої енергетичної трансформації у Південній Африці, проєкти з виробництва водню в Єгипті, у Намібії та у Чилі тощо.

«Всі ці проєкти є рухом у правильному напрямку. Для досягнення поставлених цілей ми маємо застосувати всю силу наших демократій», – додала фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, у Баварських Альпах розпочався триденний саміт лідерів країн Групи семи. Окрім глав держав і урядів ФРН, США, Великої Британії, Франції, Канади, Італії та Японії участь у ньому беруть президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Європейської ради Шарль Мішель.

 

Байден закликав світ прискорити перехід на «чисту» енергетику на тлі російської війни

26.06.2022 19:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515733-bajden-zaklikav-svit-priskoriti-perehid-na-cistu-energetiku-na-tli-rosijskoi-vijni.html

Президент США Джо Байден закликав міжнародну спільноту об’єднати зусилля, аби інвестувати у швидший перехід на чисту енергетику на тлі впливу російської війни проти України на енергетичні ринки у всьому світі.

Про це він заявив у неділю на саміті G7 у Німеччині, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Весь світ відчуває вплив жорстокої війни росії в Україні», – заявив президент США.

Він підкреслив, що це сколихнуло енергетичні ринки в глобальних масштабах. Тому світ має докласти зусиль, щоби зменшити цю енергетичну залежність.

«Нам потрібні зусилля всього світу, щоб інвестувати у перехідні проєкти “чистої” енергетики, щоби забезпечити стійкість критично важливої інфраструктури до змін клімату», – підкреслив американський лідер.

При цьому він наголосив на важливості розробки необхідного обладнання, зокрема батарей, які відповідали б високим стандартам праці та довкілля.

Президент США також вказав на важливе значення транспортної інфраструктури, в тому числі залізниць і портів, для переміщення матеріалів, призначених для переробки, а також розширення доступу до технологій “чистої” енергії.

Як повідомляв Укрінформ, у Баварських Альпах розпочався саміт G7, присвячений проблемам, які постали перед світовою економікою. У перший день зустрічі відбулося інтенсивне обговорення таких тем, як енергетична криза та інфляція у світі.

 

G7 допоможе будувати інфраструктуру країнам, що розвиваються – Шольц

26.06.2022 19:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3515755-g7-dopomoze-buduvati-infrastrukturu-krainam-so-rozvivautsa-solc.html

Лідери держав “Великої сімки” обговорили зусилля з покращення глобальної інфраструктури, зокрема в галузі енергетики, а також медицини.

Про це розповів канцлер ФРН Олаф Шольц після завершення сесії, присвяченої інвестиціям і глобальній інфраструктурі, у рамках саміту G7, повідомляє Укрінформ.

«На зусилля G7 з налагодження глобальної інфраструктури впливає нинішня геополітична ситуація. Ми обговорили, як наші інвестиції в кліматично нейтральну і низькокарбонну енергію, включаючи газ, можуть стати для нас тимчасовою відповіддю на використання росією енергії як зброї», – повідомив Шольц.

Він висловив упевненість, що G7 зможе запропонувати більш переконливі, привабливі, сильні та кращі пропозиції країнам по всьому світу, але ці зусилля потребують тривалого часу. За словами канцлера, держави G7 поєднують свої ресурси з ресурсами багатосторонніх фінансових інститутів і приватного сектору та започатковують платформи співробітництва, що є «різкою зміною в співробітництві».

«Ми перезапускаємо нашу спільну роботу в партнерстві заради глобальної інфраструктури та інвестицій. На основі цього партнерства будуть потужно діяти національні та регіональні ініціативи, які як EU Global Gateway Initiative та інші ініціативи країн G7. Це черговий приклад нашої єдності та співробітництва», – заявив Шольц.

Він нагадав, що рішення щодо цього було схвалено торік. Відтоді зроблено багато, запевнив політик.

Зокрема, набуває обертів виробництво вакцин на Африканському континенті. Німеччина передала 530 млн євро у рамках великої ініціативи G7 і ЄС.

Берлін будує енергетичні партнерські зв’язки на шляху до кліматичної цілі Net Zero, допомагає просуватися до мети кліматичної нейтральності країнам, що розвиваються. Перше партнерство було започатковано з Південною Африкою під час конференції COPS26.

«Я щасливий повідомити сьогодні, що Німеччина через свій банк розвитку готова запропонувати промоційну позику в обсязі 300 млн євро для реформ енергетичної політики як конкретну підтримку», – сказав глава німецького уряду.

«Це – частина німецького внеску в колективних зусиллях G7 з підтримки в обсязі 8,5 млрд доларів США протягом наступних 3-5 років», – зазначив він, пообіцявши, що Німеччина на цьому не зупиниться.

Разом із партнерами по G7 Німеччина наразі працює над додатковими проєктами з Індонезією, Індією, Сенегалом і В’єтнамом. Один лише публічний сектор буде не в змозі закрити велетенську дірку в інвестиціях у всьому світі. Саме тому Німеччина та її партнери просувають інноваційні інструменти, такі як Emerging Markets Climate Action Fund, з метою мобілізувати приватні інвестиції.

G7 віддана тому, щоб підтримувати Emerging Markets Climate Action Fund, а Німеччина надає додатково 30 млн євро до 25 млн євро, які були надані торік.

Фонд, як розраховують організатори, зможе акумулювати до 50 євро приватних капіталів на кожний євро, вкладений державами-донорами. Таким чином, вкладені G7 55 млн євро можуть перетворитися на 2,75 млрд євро, підрахував Шольц.

Саміт G7 проходить 26-28 червня в баварських Альпах під головуванням ФРН.

 

Лідери G7 обговорили теми енергетичної кризи та інфляції

26.06.2022 17:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3515666-lideri-g7-obgovorili-temi-energeticnoi-krizi-ta-inflacii.html

Перша сесія саміту G7, який відкрився в неділю в Баварських Альпах, була присвячена проблемам, з якими стикається світова економіка.

Про це повідомив господар зустрічі канцлер ФРН Олаф Шольц, передає кореспондент Укрінформу.

За словами очільника німецького уряду, відбулося «інтенсивне» обговорення таких тем, як енергетична криза та інфляція.

«G7 є доброю спільнотою для вироблення спільних відповідей на виклики нашого часу, але діяти для цього треба рішуче та спільно», – підкреслив Шольц.

Він зазначив, що стан світової економіки, низка криз останнього часу викликає занепокоєння. На його переконання, це не малі виклики, тож відповіді них мають бути спільними.

Шольц упевнений, що саміт зможе за своїми результатами надіслати «сильний сигнал рішучості та єдності» та скоординованої політики економічно найзаможніших демократій, а також допоможе мобілізувати інвестиції та ланцюги постачань, значною мірою порушені.

Друге засідання саміту, яке розпочалося після спільного фотографування учасників, присвячене інвестиціям і глобальній інфраструктурі. Йдеться як про енергетичну інфраструктуру, так і медичну, про вразливість якої стало зрозуміло під час пандемії, зауважив очільник німецького уряду.

Як повідомлялося, саміт G7 проходить 26-28 червня у Баварських Альпах.

 

G7 обіцяє безстроково підтримувати Україну у війні з РФ – ЗМІ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ 2022, 19:34 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/26/7354810/

Лідери країн “Великої сімки” у підсумковій заяві саміту хочуть оголосити про своє зобов’язання надавати безстрокову підтримку Україні для її захисту проти російської агресії.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише Bloomberg, який ознайомився з проєктом заяви.

“Ми продовжимо надавати фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку та будемо на боці України стільки, скільки знадобиться”, – йдеться в документі.

Це формулювання важливе на тлі заяв окремих країн, зокрема Німеччини та Франції, про відкритість до переговорів про припинення вогню між Україною і Росією.

Крім того, за даними Bloomberg, лідери “Великої сімки” обговорюють можливість використовувати на підтримку України податкові доходи.

Як відомо, у Німеччині в неділю почався саміт лідерів Групи семи. На зустріч у замку Ельмау в баварських Альпах прибули лідери США, Канади, Німеччини, Франції, Британії, Італії та Японії.

Перед самітом британський прем’єр Борис Джонсон застеріг від послаблення підтримки України, наголосивши, що країна зараз захищає не лише власну свободу.

Крім того, прем’єр Британії спільно з французьким президентом Емманюелем Макроном бачать підстави для досягнення перелому у війні в Україні

 

Резніков – про ракетні обстріли: Розгортання ППО в Україні має увійти до стратегії НАТО

26.06.2022 20:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515758-reznikov-pro-raketni-obstrili-rozgortanna-ppo-v-ukraini-mae-uvijti-do-strategii-nato.html

Ракетні обстріли України, які здійснюються з території рф, білорусі чи Каспійського моря, є викликом для безпеки усієї Європи, і швидка відповідь на нього має включати дві складові.

На цьому наголосив міністр оборони Олексій Резніков у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“російські терористи вчинили чергові воєнні злочини – обстріляли ракетами низку мирних українських міст. Підлість цих атак у тому, що вони здійснюються або з глибини території рф, або з території білорусі чи акваторій Каспійського та Чорного морів. Це стратегічний виклик для безпеки усієї Європи. Швидка відповідь на цей виклик має складатися з двох частин”, – написав Резніков.

За його словами, перша складова – це посилення санкцій: “Щоб рф не могла виготовляти і підтримувати у робочому стані високотехнологічну зброю, яка зараз містить безліч комплектуючих, що постачаються компаніями з країн НАТО”.

Друга складова, як зазначив Резніков, – це якнайшвидше розгортання ефективної системи ППО/ПРО в Україні.

“Це додаткові 500-1000 км безпеки для кожного європейського міста. Це дуже наочний і логічний крок, який має бути закріплений у стратегії Північноатлантичного альянсу”, – наголосив міністр.

На його думку, довгострокова відповідь також очевидна: умовою діалогу про відновлення відносин цивілізованого світу з росією має стати демілітаризація як мінімум європейської частини держави-терориста. “Глибина та параметри демілітаризації мають бути визначені фахівцями”, – додав Резніков.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 26 червня росіяни завдали ракетних ударів по Києву. Пошкоджено 9-поверховий житловий будинок у Шевченківському районі. У будинку сталося займання, частково зруйновані 7, 8 та 9 поверхи. Наразі виявлено тіло одного загиблого, травмовані 6 мешканців будинку. Чотирьох із них, в тому числі семирічну дівчинку, госпіталізували.

У Черкасах унаслідок ракетних ударів у неділю одна людина загинула, п’ятеро травмовані.

 

Резніков пояснив Заходу, що для безпеки треба демілітаризувати європейську частину Росії

ДЕНИС КАРЛОВСЬКИЙ — НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ 2022, 19:51. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/26/7354813/

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що умовою відновлення діалогу між Заходом і Росії може стати лише демілітаризація європейської частини держави-агресорки.

Джерело: facebook-сторінка Резнікова

Деталі: Резніков пояснив, що останні ракетні удари по українських містах росіяни здійснювали з акваторій Каспійського та Чорного морів, а також у повітряному просторі Білорусі, що вдає ніби не є стороною військового конфлікту. За словами, це стратегічна загроза безпеки всього Європейського континенту.

Тому швидкою відповіддю західних партнерів повинні стати надання Україні сучасних систем протиповітряної й протиракетної оборони. На думку Резнікова, це створить додатковий кордон безпеки на 500-1000 км перед іншими країнами НАТО.

Також, за словами міністра, необхідно посилити санкційний режим, аби в Росії не було можливості виробляти високотехнологічну зброю, в тому числі крилаті ракети. Резніков додав, що чимало складових у російських ракетах походять із виробничих потужностей у країнах-членах НАТО.

Окремо він озвучив своє бачення довгострокових заходів для забезпечення миру на континенті.

Пряма мова Резнікова: “Довгострокова відповідь так само очевидна – умовою діалогу про відновлення стосунків цивілізованого світу з Росією має стати демілітаризація як мінімум європейської частини держави-терориста. Глибина та параметри демілітаризації мають бути визначені фахівцями”.

Близько 6:30 російські окупанти вдарили по житловому будинку й дитячому садочку в Шевченківському районі столиці. Одну ракету збили в небі над Київщиною.

Рятувальники на місці дістали з-під завалів непритомну семирічну дівчинку, а потім її матір, яку завалило бетонною плитою. Батько загинув. Мер Києва Віталій Кличко повідомив близько 16 години, що кількість травмованих зросла до 6 і підтвердив загибель чоловіка.

Близько 11:30 росіяни завдали ракетних ударів по Черкащині й Чернігівщині. Поблизу Черкас пошкоджено інфраструктурний об’єкт, одна людина загинула, ще п’ятеро осіб постраждали.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба жорстко звернувся до західних країн, що для припинення цих воєнних злочинів Росії потрібно більше зброї й більш жорсткі санкції.

Західні політики, в тому числі президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, відреагували на ракетні обстріли Києва, назвавши їх “варварством” і “свідомою ескалацією” на тлі саміту G7 у Німеччині.

 

Україна стала «полігоном» для випробувань російських ракет – Повітряні сили ЗСУ

26.06.2022 19:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515729-ukraina-stala-poligonom-dla-viprobuvan-rosijskih-raket-povitrani-sili-zsu.html

З першого дня війни російська федерація використовує велику кількість ракет для бомбардувань України. Наша держава, на жаль, стала своєрідним полігоном для випробувань російських ракет різних типів.

Як передає Укрінформ, про це заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання, чи застосовували росіяни раніше ракети, які сьогодні були випущені по Києву.

«З першого дня їх застосовували. Це ні для кого не секрет, ми публікуємо цю інформацію. Озброєння, яке застосовує росія, надзвичайно різноманітне, Україна, на жаль, є таким собі своєрідним полігоном для росії», – повідомив Ігнат.

До прикладу він навів ракети морського базування «Калібр», якими обстрілюють переважно з Чорного моря. Стратегічні бомбардувальники Ту-95, Ту-160 запускають російські ракети типу «Х», ці крилаті ракети летять вже з Каспійського регіону.

Речник пояснив, що ракети типу Х-22 – це швидка ракета, яка може розвивати швидкість близько 3 тис. км/год. Їх запускають з дальніх бомбардувальників ТУ-22М3. Якщо раніше росія робила такі пуски фактично з Ростовської області, Чорного моря, то зараз вона перекинула ці літаки на північ. Залітаючи в повітряний простір Білорусі, літак завдає ударів по північних областях, оскільки ця ракета має дальність лише 600 км.

При цьому найбільш руйнівними Ігнат назвав комплекси «Іскандер» та радянський «Точка-У», збивати їхні ракети українській ППО найважче.

«Є оперативно-тактичні комплекси «Іскандер» та радянський «Точка-У». Це ракети, які летять по балістичній траєкторії з високою швидкістю. Такі ракети збивати Повітряним силам надзвичайно важко, але є випадки, коли ми їх збиваємо. Так само важко збивати ракети оперативно-тактичних комплексів «Бастіон», які призначені більше для ураження морських цілей. В них ракета «Онікс» теж має швидкість понад 3 тис. км/год., її важко збити», – пояснив речник.

За його словами речника, більш реалістично збивати крилаті ракети типу «Калібр» та різні модифікації ракети типу «Х».

Деякі ракети надзвичайно технологічні, доволі сучасні і коштують від 5 млн дол. і вище. Ракетам прокладають маршрут від Каспію, і вони летять, притискаючись до землі, що значно ускладнює їх виявлення силами ППО, пояснив представник Повітряних сил ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 26 червня росіяни завдали ракетних ударів по Києву. Вибухи пролунали близько 6-ої години ранку.

Станом на 16:10 на місці проведення аварійних робіт у Шевченківському районі столиці в дев’ятиповерховому житловому будинку підрозділи ДСНС деблокували з-під завалів тіло загиблого чоловіка. Раніше повідомлялось, що ушкодження отримали 6 мешканців будинку. Чотирьох із них, в тому числі семирічну дівчинку, госпіталізували. Двоє – з легкими травмами.

 

Глава МЗС Іспанії: питання вступу України до НАТО зараз не постає

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ 2022, 18:16 УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/26/7354798/

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес заявив, що наразі питання вступу України до Північноатлантичного Альянсу не обговорюється.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це Альбарес заявив в інтерв’ю El Pais.

У відповідь на питання, чи повинен Альянс залишити відчиненими двері для України в середньостроковій перспективі після вступу Швеції та Фінляндії, глава МЗС Іспанії сказав: “Це (питання) зараз не постає”.

“Хочу прояснити: якщо хтось думає, що питання цього вступу стало однією з причин для незаконної агресії Росії в Україні, то це не так. Це частина дезінформаційної кампанії. Воно ніколи не було на столі, не є воно і зараз”, – сказав Альбарес.

Коментуючи можливе вирішення конфлікту в Україні – зокрема можливість поступок РФ для припинення вогню, він наголосив, що саме демократично обрана українська влада має ухвалювати рішення, які вона вважає правильними.

Нагадаємо, напередодні заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв’ю Financial Times заявив, що українська влада поки що не робитиме кроки щодо вступу в НАТО через позицію окремих країн-членів.

“Ми хочемо, щоби (в НАТО) було розуміння й визнання того, що Україна є наріжним каменем у системі безпеки на Європейському континенті… Члени НАТО відмовили нам у нашому бажанні (стати членом Альянсу). У цьому напрямі ми поки утримаємося від будь-яких кроків”, – сказав він.

Нагадаємо, саміт НАТО відбудеться 29-30 червня у Мадриді, на ньому Альянс має затвердити нову стратегічну концепцію. Також лідери мають узгодити комплексний пакет допомоги для України.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що виступить на першій сесії саміту НАТО в онлайн-форматі.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба визнав, що не чекає від саміту позитивних для України рішень.

 

Україна купила в німецької компанії майже 3000 ПТРК – ЗМІ

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 26 ЧЕРВНЯ 2022, 18:44  УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/26/7354801/

Україна з власної ініціативи і за свій кошт придбала в німецького концерну Dynamit Nobel Defense (DND) 2900 протитанкових ракетних комплексів RGW 90 Matador.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише видання Welt am Sonntag із посиланням на джерела в українських колах.

До України німецькі протитанкові ракетні комплекси надійшли двома партіями – 2300 і 576 одиниць. Крім того, за даними Welt am Sonntag, Україна ще в березні також уклала із DND контракт на 5100 ПТРК.

Зазначається, що Німеччина з початку повномасштабного вторгнення Росії надала Україні переважно легке озброєння за власний рахунок.

Так, із обіцяних Берліном 2700 зенітних ракет “Стріла” спочатку було поставлено лише 500, ще 1500 ракет було передано лише після наполегливих прохань Києва. Україна також отримала від Німеччини 500 ракет Stinger, 3000 фаустпатронів та 16 мільйонів набоїв.

Як повідомлялося, навчання українських військових у Німеччині на реактивних системах залпового вогню MARS-II може розпочатися вже наступного тижня.

Нагадаємо, уряд Німеччини у вівторок опублікував перелік зброї, що готується до передачі Україні – у ньому, зокрема, є 30 самохідних артилерійських установок Gepard, комплекси протиповітряної оборони IRIS-T SLM і бронетранспортери М113.

Тоді ж міністр оборони України Олексій Резніков підтвердив, що Збройні Сили України отримали від Німеччини самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze2000 з підготовленими українськими екіпажами.

 

США планують придбати для України системи зенітно-ракетної оборони – CNN

27.06.2022 01:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515853-ssa-planuut-pridbati-dla-ukraini-sistemi-zenitnoraketnoi-oboroni-cnn.html

США планують уже цього тижня оголосити про закупівлю для України передових зенітно-ракетних систем середньої та великої дальності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на власні джерела.

Також, імовірно, буде оголошено про іншу військову допомогу Україні, включаючи додаткові артилерійські боєприпаси та контрбатарейні радари.

Зазначається, що українські посадовці просили надати ЗСУ систему протиракетної оборони NASAMS, яка може вражати цілі на відстані понад 160 км, хоча для цього військовим потрібно буде пройти відповідне навчання.

Президент США Джо Байден нещодавно оголосив, що Штати нададуть Україні «більш сучасні ракетні системи та боєприпаси».

Минулого тижня адміністрація Байдена оголосила про додаткову військову допомогу Україні в обсязі 450 млн доларів, а також про надання ще чотирьох реактивні системи залпового вогню та артилерійських боєприпасів для інших систем.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 210

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua