Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 27.06.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 27.06.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

125-та доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Фонові маркери резонансів

Дальня стратегічна авіація путінців вражає не позиції чи інфраструктуру військових – путінці вбивають середовища мирного життя у воюючій Україні.

Для московитської неоімперії найбільшу загрозу представляє мирна Україна і щастя мирних людей. Щасливе життя на території колишньої колонії може сильно вплинути на зміну настроїв росіян і в кінцевому результаті призвести до руйнування імперії. Путінський режим буде воювати проти України до кінця, бо всі інші варіанти є погибельними для нього. Перед українцями відкривається історичний шанс остаточної ліквідації московитської неоімперії. Чи буде цей шанс реалізований, залежить від кількох факторів, зокрема позиції української влади та готовності міжнародних партнерів ліквідувати путінський режим і загалом політичний устрій, що домінує в росії останні 400 років.

Викрадання в Генічеську кримських татар – це тероризування путінцями корінного народу України. Намагання кремля знищити кримськотатарський народ не припиняються вже дев’ятий рік і цей фронт має велике значення для України і світу.

Путінці заблокували 15 українських портів. Це той масштаб прийняття рішень міжнародною спільнотою, який потребує деблокування. Демонстраційні розмови про Одесу не вирішує проблему зовсім, а лише грає на руку агресору.

Луганщина демонструє партизанський спротив, що доповнює картину руху партизан Херсонщини.

Інформаційна тиша щодо конкретики та особливостей бойових дій, зокрема в степах Херсонщини, важлива для успішного перебігу операції по звільненню територій.

Путінці за кремлівськими схемами запускають на тимчасово окупованій Херсонщині телебачення.

Схеми переправлення людей із путінського мордору під видом волонтерів схожа на діяльність агентурної мережі з дискредитації волонтерства України.

Луганський університет тепер в Лубнах.

Імітаційні герої путінців: російський сержант Краснов у телефонній розмові з дружиною визнав, що його геройство полягає в тому, що він залишився живим після удару ЗСУ.

Мер Харкова підтвердив, що ППО України працює, тому і обстріли міста окупанти здійснюють переважно із артилерії.

В Україні змінять систему реабілітації.

МКІП і діячі культури та мистецтва у маніфесті визначили пріоритети культурної політики під час війни.

Герої не вмирають – музиканти вшановують пам’ять Василя Сліпака.

Шон Пенн знімає фільм про Україну.

 

Кременчук, ТРЦ «Амстор»: крилаті ракети путінського геопозиційного терору

Путінський режим – це вже не тільки про злочини. Це ще й про кураж кривавості імперців, що вдають із себе особливих, хоча насправді це історична агонія, яка розтягнулася на тривалий час.

Держава-імітація з вкраденою назвою росія задля подовження власного існування весь час змушена вдаватися до фізичних агресій, захоплення нових територій та повсякчасного публічного тиску-домінування. Зрештою, це призвело до переходу політичного та суспільно-громадського стану в придуманий світ, де ірреальність зайняла місце реального життя. Зальний стан на цій території, що має назву росія, характеризується повсюдним страхом будь-яких змін в країні, ненавистю до зовнішнього світу, який нібито несе загрози для московії, намаганням знищити все і всіх, хто представляється для режиму ворогом. Спостерігаємо практичне повне занурення населення в іншу реальність. Виведення його із цього стану (депутінізація, дешовінізація тощо) потребуватиме великих часових та матеріальних затрат.

Ракетна істерія путінського хизування перед лідерами G7 лише підтверджує сутність режиму, що генерує тероризування як глобальний формат насилля. Розрахунок технолога-варвара, що робить геноцид засобами досягнення мети, і його цинічна мета полягає в тому, щоб примусити українців виступити проти власної влади і зрештою здатися «для помилування переможцем». Це одна із базових помилок кремлівського режиму щодо українців, яка, зрештою, і приведе до знищення московитської неоімперії.

Світ, зрештою, усвідомлює, що путінська росія є державою-терористом. Залишилося це зафіксувати в міжнародному правовому полі. Відтак всі державні інституції рф мають теж отримати статус терористичних організацій – від уряду до останнього жеку та військомату, включно з РПЦ.

Важливе зауваження футболіста Андрія Пятова – терористи не визнають власний злочин ніколи, вони його у публічному просторі завжди перекладатимуть на жертву. «Росія – країна-терорист! Ні, ви навіть гірше за терористів. Бо ті хоча б визнають свої злочини. Ви ж вигадуєте казки про «они сами», «фейк», «это не мы». Ви продовжуєте вбивати! – голкіпер «Шахтаря» Андрій Пятов прокоментував у своєму Інстаграмі авіаудар російських військ по Кременчуку, повідомляє Укрінформ.

Путінці новаційно поглиблють та розширюють сучасне варварство, де тероризм є лише часткою нелюдських форм нищення життя.

 

Україна-НАТО: дії, рішення перспективи

Наближається саміт країн НАТО в Мадриді. Є сподівання, що він будене лише  глобальним, а й трансформаційним. На це вказує формат Рамштайну, що був ініціативою країн НАТО, а тепер до спільної розмови запрошені Австралія, Японія, Нова Зеландія та Республіка Корея. Отже, організація ламає власні ізоляційні традиції під тиском обставин і глобальних викликів.

Надважливим є те, що Україна теж серед запрошених. Саме події в Україні, передусім повномасштабний напад путінської рф, підтвердили важливість функціонування, сучасність і перспективність організації. Важливо всі ці позиції донести до найширшого кола українців та світового українства, щоб зняти дисонанси у ставленні до альянсу.

Генсеком НАТО Столтенбергом анонсовані зміни ключових позицій організації, насамперед щодо її осучаснення та збільшення дієвості і гнучкості.

 

Кількість поранених дітей в Україні через російську агресію зросла до 614

27.06.2022 08:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515926-v-ukraini-vnaslidok-rosijskoi-agresii-poraneni-ponad-614-ditej.html

В Україні через повномасштабне вторгнення російської федерації отримали поранення уже понад 614 дітей.

Як передає Укрінформ, про це інформує Офіс генерального прокурора в Телеграмі.

”Більше ніж 953 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації в нашій державі. Станом на ранок 27 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 339. Зросла кількість поранених – понад 614”, – ідеться в повідомленні.

В ОГП зауважують, що вказані цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 335, Харківській – 179, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 57, Херсонській – 52, Миколаївській – 48, Запорізькій – 31, Сумській – 17.

Також в ОГП нагадують, що 26 червня збройні сили рф здійснили ракетний обстрілШевченківського району м. Києва, внаслідок чого поранення отримала малолітня дівчинка, яку рятувальники дістали з-під завалів житлового будинку.

Зазначається, що через бомбардування та обстріли збройними силами рф пошкоджено 2061 заклад освіти, із яких 213 зруйновано повністю.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

 

Через ракетний удар по Одещині постраждали вісім людей, серед них – дитина

27.06.2022 10:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516022-cerez-raketnij-udar-po-odesini-postrazdali-visim-ludej-sered-nih-ditina.html

Унаслідок ракетного удару, завданого агресором у ніч проти 27 червня по житловому кварталу одного з населених пунктів Одещини, постраждали вісім осіб, у тому числі малолітня дитина. Поліція відкрила за цим фактом кримінальне провадження.

Про це повідомляється на офіційному сайті Одеси у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Унаслідок влучання крилатої ракети Х-22, випущеної з ворожого літака Ту-22 з напрямку тимчасово окупованого Криму, у житловому кварталі одного з сіл Одеського району сталося загорання трьох приватних будинків та присадибних будівель на загальній площі 500 кв. метрів. За уточненими даними, легкі осколкові поранення внаслідок вибуху отримали вісім осіб, з яких одна дитина», – зазначив Назаров.

Потерпілим від обстрілу надали медичну допомогу на місці, госпіталізація їм не знадобилась. Пожежу оперативно ліквідовано.

Наразі на місці події працюють фахівці-вибухотехніки та 11 слідчо-оперативних груп з числа працівників слідчого управління ГУНП в Одеській області та територіального підрозділу поліції. Попередня правова кваліфікація події – скоєно злочин кваліфіковано за ознаками ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

За даними ОК «Південь», в акваторії Чорного моря ворог утримує в готовності до завдання ракетних ударів два носії високоточної зброї. У районі Одеського газоконденсатного родовища зафіксовано активність ворожих пошуково-рятувальних суден. Імовірно, загарбники евакуюють персонал внаслідок надзвичайної ситуації на одній з платформ.

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих рубежів. Веде розвідку, удосконалює інженерне обладнання позицій. Здійснював обстріли цивільної та військової інфраструктури зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Велика Костромка, Потьомкине, Князівка, Партизанське, Квітневе, Степова Долина. Українська авіація завдала декілька вдалих авіаударів по скупченнях ворога.

Як повідомляв Укрінформ, на підльоті до Одеси знищено дві російські протикорабельні ракети типу “Онікс”.

 

росіяни обстріляли з «Ураганів» людей, які прийшли по воду в Лисичанську – восьмеро загиблих

27.06.2022 22:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516639-u-lisicansku-rosiani-rozstrilali-z-uraganiv-ludej-aki-prijsli-po-vodu-vosmero-zagiblih.html

російські загарбники обстріляли з “Ураганів” жителів Лисичанська, які прийшли по воду, восьмеро осіб загинули.

Як передає Укрінформ, про це начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив у Фейсбуці.

“Сьогодні у Лисичанську, коли мирне населення набирало воду від підвезеної цистерни, росіяни поцілили по натовпу людей з РСЗВ “Ураган”, – написав Гайдай.

Він повідомив, що вісім жителів Лисичанська загинули, 21 особу доставлено до лікарні. П’ять поранених після отримання медичної допомоги залишилися в Лисичанську, 16 осіб евакуйовано до лікарень в інші регіони.

Як повідомляв Укрінформ, на підконтрольній українській владі території Луганської області за минулу добу поліцейські задокументували 49 обстрілів, здійснених російськими військами. Загарбники завдали авіаудари по місту Лисичанськ та селищу Вовчоярівка. Ворог знищив за добу 23 інфраструктурні об’єкти, зокрема в Лисичанську – два храми, багатоквартирні житлові будинки, на деяких вулицях не лишилося приватних домоволодінь.

 

На Херсонщині чоловік підірвався на власному полі на касетній міні 

27.06.2022 18:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516494-na-hersonsini-colovik-pidirvavsa-na-vlasnomu-poli-na-kasetnij-mini.html

На Херсонщині у селі Заградівка Кочубеївської громади чоловік підірвався на власному полі на касетній міні.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє поліція Херсонської області.

«Є поранені мирні мешканці: у с.Заградівка 53-річний чоловік підірвався на касетній міні на власному полі», – йдеться у повідомленні.

Чоловіка доставили в лікарню міста Кривий Ріг з діагнозом мінно-вибухова травма та уламкове поранення лівої ноги.

Як зазначає Херсонська ОВА, Кочубеївська громада знаходиться під обстрілами військових рф.

Як повідомляв Укрінформ, на півдні російські війська, відступаючи, облаштовують не тільки другий, третій рубежі, а й запасні.

Загалом упродовж доби обстріли та вибухи лунали по всій території Херсонської області.

 

Внаслідок обстрілів Харкова щонайменше троє людей загинули, 15 – поранені

27.06.2022 18:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516490-vnaslidok-obstriliv-harkova-sonajmense-troe-ludej-zaginuli-15-poraneni.html

Внаслідок сьогоднішніх обстрілів Харкова військами рф щонайменше троє людей загинули, 15 – поранені, серед них є діти.

Про це повідомила у Фейсбуці радниця голови Харківської облради Наталія Попова, передає Укрінформ.

“Обстріл Харкова росіянами. Попередньо, 15 людей поранено. Серед поранених є діти. Троє загиблих. Певно, не остаточна кількість”, – написала Попова.

Як повідомляв Укрінформ, росіяни продовжують обстрілювати Харків, особливо район Північної Салтівки. Минулої доби на Харківщині загинули двоє людей і п’ятеро було поранено.

 

Ракетний удар по Кременчуку: кількість жертв зросла до 16 

28.06.2022 02:01

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516702-raketnij-udar-po-kremencuku-kilkist-zertv-zrosla-do-16.html

Основні завдання, що виконують зараз рятувальники, це проведення аварійно-рятувальних робіт – розбір завалів та ліквідація осередків пожеж.

Про це заявив голова ДСНС Сергій Крук, коментуючи хід пошуково-рятувальних робіт у ТРЦ “Амстор” у Кременчуці на Полтавщині, по якому в понеділок завдали ракетного удару російські загарбники, повідомляє ДСНС у Telegram, передає Укрінформ.

“Наразі відомо про 16 загиблих та 59 постраждалих, з яких 25 – госпіталізовані. Інформація оновлюється. Всі групи реагування працюють у посиленому режимі. На місці працюють психологи”, – зазначив Крук.

Він уточнив, що роботи триватимуть цілодобово.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня о 15.50 росіяни ракетами Х-22 завдали удару по ТРЦ Кременчука, де перебували близько тисячі мирних жителів. Площа пожежі у будівлі сягнула 10,3 тис. кв. метрів. Раніше повідомлялося про 15 загиблих. Травмовані щонайменше 59 людей, з них 25 – госпіталізовано. Ліквідація пожежі та розбір завалів тривають.

 

У Кременчуку ворожі ракети вдарили по ТРЦ, де було понад тисячу людей – є жертви

27.06.2022 17:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516408-u-kremencuku-voroza-raketa-pocilila-v-ludne-misce-e-zagibli-j-poraneni.html

російські загарбники вдарили ракетами по торговельному центру у Кременчуці Полтавської області, де було понад тисячу мирних людей.

Про це у Telegram написав Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

«Окупанти вдарили ракетами по торговельному центру, де було понад тисячу цивільних. ТРЦ палає, рятувальники займаються гасінням пожежі, кількість жертв неможливо навіть уявити», – зазначив глава держави.

Зеленський підкреслив, що жодної небезпеки в ТЦ для російської армії не було, як і жодної стратегічної цінності.

«Лише намагання людей жити нормальним життям, що так злить окупантів. Росія продовжує виміщати своє безсилля на звичайних громадянах. Сподіватися на адекватність і людяність з її боку марно», – додав Зеленський.

Раніше мер Кременчука Віталій Малецький написав, що ракетний удар прийшовся у дуже людне місце.

«Ракетний удар по Кременчуку прийшовся у дуже людне місце, яке на 100% немає відношення до військових дій. Є загиблі та постраждалі», – написав він у Фейсбуці й уточнив, що разом з усіма відповідними службами перебуває на місці трагедії.

Всі деталі пізніше повідомить Полтавська ОВА.

Як повідомляв Укрінформ, ворог сьогодні обстріляв ракетами Кременчук Полтавської області. Також вибухи було чутно в обласному центрі.

росіяни кілька разів з початку широкомасштабної агресії обстріляли ракетами Кременчуцький НПЗ, а також ТЕЦ, відновлення якої до початку опалювального сезону стало неможливим. Керівництво міста й області шукає вирішення проблеми.

 

Загарбники вночі та вранці обстріляли Слов’янськ, є загиблі та поранені

27.06.2022 13:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516137-zagarbniki-vnoci-ta-vranci-obstrilali-slovansk-e-zagibli-ta-poraneni.html

Загарбники вночі та вранці завдали ударів по Слов’янську Донецької області, внаслідок ранкового обстрілу є вбиті та поранені.

Про це у Телеграмі повідомив начальник Слов’янської міської військово-цивільної адміністрації Вадим Лях, передає Укрінформ.

«Окрім нічних «прильотів» на вулиці Новий Побут та Барвінківська, вранці стався обстріл вулиці Торської. На жаль, жертв уникнути не вдалося. Є вбиті та поранені», – зазначив Лях.

Раніше він повідомив, що внаслідок нічних атак постраждали декілька будинків, лінія електропередачі. Зараз декілька мікрорайонів міста залишається без енергопостачання.

Глава ВЦА укотре закликав жителів подбати про власне життя і виїхати у безпечні регіони. Евакуація триває постійно, записатись на неї можна за телефонами гарячої лінії Слов’янської ВЦА.

Як повідомляв Укрінформ, на Слов’янському напрямку загарбники здійснюють систематичний вогневий вплив з метою створення умов для відновлення наступу на місто Слов’янськ, ведуть штурмові дії.

 

На Харківщині під ворожим вогнем загинув рятувальник

27.06.2022 12:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516096-na-harkivsini-pid-vorozim-vognem-zaginuv-ratuvalnik.html

У тимчасово захопленій Балаклії на Харківщині під ворожим вогнем загинув рятувальник, який прибув на ліквідацію пожежі.

Про це повідомила у Фейсбуці пресслужба Головного управління ДСНС у Харківській області, передає Укрінформ.

“Подія сталася близько 18:42 в окупованому місті Балаклія. Щойно рятувальники стали до ліквідації вогню, як стався черговий обстріл цього об’єкта. Ігор Вербицький дістав поранення в голову, яке виявилось несумісним з життям”, – ідеться у дописі.

Як зазначається, старшому пожежнику-рятувальнику 42-ї Державної пожежно-рятувальної частини 6-го Державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Харківській області сержанту служби цивільного захисту Ігорю Вербицькому було 39 років. У лавах ДСНС він працював із 2003 року.

Як повідомлялося, 17 травня війська рф у захопленому Ізюмі обстріляли спецавтомобіль ДСНС, який їхав у частину після ліквідації пожежі. Загинув 39-річний водій.

 

Війська рф обстріляли 12 населених пунктів на Донеччині, є жертви серед цивільних

27.06.2022 11:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516057-vijska-rf-obstrilali-12-naselenih-punktiv-na-doneccini-e-zertvi-sered-civilnih.html

російські війська протягом минулої доби завдали 20 ударів по 12 населених пунктах у Донецькій області, є вбиті та поранені мирні жителі, зокрема постраждала дитина.

Як передає Укрінформ, про це повідомила Національна поліція України у Телеграмі.

Зокрема, руйнувань зазнали міста Авдіївка, Слов’янськ, Торецьк, Бахмут, Костянтинівка, Мар’їнка, селище Райгородок, села Новолуганське, Малинівка, Катеринівка, Маяки, Карпівка.

Загарбники завдавали ударів з використанням авіації, ракет, артилерії, реактивних систем залпового вогню “Град”, “Ураган” та “Смерч”.

Встановлено, що в селі Малинівка через ворожий обстріл касетними снарядами поранення дістав хлопчик 2012 року народження. Дитина перебуває в лікарні.

Загалом руйнувань зазнали 20 цивільних об’єктів: 11 житлових будинків, школа, коксохімічний завод та гаражі.

За фактом обстрілів населених пунктів наразі відкриті кримінальні провадження за ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, 25 червня в Донецькій області поліцейські задокументували 15 ударів, завданих російськими військами по населених пунктах.

 

За добу двоє людей загинули та п’ятеро отримали поранення через обстріли Харківщини

27.06.2022 09:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3515977-obstrili-harkivsini-za-dobu-dvoe-ludej-zaginuli-patero-otrimali-poranenna.html

На Харківщині російські війська протягом минулої доби знову обстрілювали цивільну інфраструктуру та житлові будинки, в результаті двоє людей загинули та п’ятеро отримали поранення.

Про це повідомив у Телеграмі голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає Укрінформ.

«російські окупанти протягом минулої доби обстрілювали Київський та Шевченківський райони Харкова, Чугуївський і Харківський райони області. Загинули 2 жінки, 5 мирних жителів поранені», – йдеться у повідомленні.

Так, у Чугуївському районі внаслідок обстрілів росіян загинули 21-річна та 57-річна жінки. Ще двоє людей поранені. Снаряди влучали по господарських спорудах, пошкоджено вуличний газогін. У Харківському районі протягом доби через російські обстріли отримали вибухові травми ще троє цивільних.

За даними Синєгубова, вночі у Харкові російська ракета влучила у подвір’я школи. Унаслідок ще одного ракетного удару пошкоджена адміністративна будівля. Постраждалих немає.

В області тривають бойові дії. «Окупанти дистанційно замінували місцевість біля Федорівки, Українки, Замулівки, Шестакового та Перемоги. У районі Ізюма ворог не полишає спроб наступати в напрямку Долини та Мазанівки. Наші захисники чинять спротив, знищуючи живу силу та бронетехніку окупантів», – зазначив голова ОВА.

Як повідомлялося, з 19 червня ворог посилив обстріли Харківщини, загиблі та поранені є щодня.

Загалом в області загарбниками зруйновано 4019 житлових будинків, 97 медичних закладів, 427 навчальних установ, 62 заклади культури, 12 промислових підприємств.

 

Готували їжу на вулиці: на Донеччині загарбники поранили шістьох цивільних, один із них помер

27.06.2022 16:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516364-gotuvali-izu-na-vulici-na-doneccini-zagarbniki-poranili-sistoh-civilnih-odin-iz-nih-pomer.html

У селі Новолуганське Донецької області загарбники поранили шістьох цивільних, які готували їжу на вулиці, згодом одна особа померла у лікарні.

Про це повідомляє у Телеграмі обласна прокуратура, передає Укрінформ.

За даними слідства, 26-27 червня збройні сили рф вдарили з реактивної артилерії по Краматорському, Покровському та Бахмутському районах.

«У с. Новолуганське російські загарбники поранили шістьох цивільних осіб, які за відсутності в селі водо-, газо- та електропостачання готували їжу на вулиці, поблизу від своїх домівок. У постраждалих діагностовані множинні осколкові поранення та мінно-вибухові травми, один з них згодом помер у лікарні», – йдеться у повідомленні.

Загарбники обстрілювали також міста Бахмут, Торецьк та Костянтинівку, села Катеринівку, Малинівку, Кліщіївку та Ягідне. Зруйновано багато житлових будинків, пошкоджені навчальний заклад, господарські та інші споруди, сталося займання лісопосадки та поля з пшеницею.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури та окружних прокуратур Донецької області здійснюється досудове розслідування у 6 кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Як повідомляв Укрінформ, російські війська протягом минулої доби, 26 червня завдали 20 ударів по 12 населених пунктах у Донецькій області, є вбиті та поранені мирні жителі, зокрема постраждала дитина.

Загарбники завдавали ударів з застосуванням авіації, ракет, артилерії, реактивних систем залпового вогню “Град”, “Ураган” та “Смерч”.

Загалом руйнувань зазнали 20 цивільних об’єктів: 11 житлових будинків, школа, коксохімічний завод, гаражі.

 

Загарбники обстріляли околицю Краматорська

27.06.2022 16:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516338-zagarbniki-obstrilali-okolicu-kramatorska.html

На Донеччині ворог завдав удару по околиці Краматорська, пошкоджено житловий будинок.

Про це у Фейсбуці повідомляє голова Краматорська Олександр Гончаренко, передає Укрінформ.

«Окупанти обстріляли околицю Краматорська. Схоже на рсзв. В селищі зазнали пошкоджень приватний будинок та гаражне приміщення. За попередньою інформацією без жертв. Рятувальники продовжують роботу, рівень пошкоджень з’ясовується», – зазначив Гончаренко.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська протягом минулої доби, 26 червня, завдали 20 ударів по 12 населених пунктах у Донецькій області, є вбиті та поранені мирні жителі, зокрема постраждала дитина.

Руйнувань зазнали міста Авдіївка, Слов’янськ, Торецьк, Бахмут, Костянтинівка, Мар’їнка, селище Райгородок, села Новолуганське, Малинівка, Катеринівка, Маяки, Карпівка.

Загарбники завдавали ударів з використанням авіації, ракет, артилерії, реактивних систем залпового вогню “Град”, “Ураган” та “Смерч”.

Загалом руйнувань зазнали 20 цивільних об’єктів: 11 житлових будинків, школа, коксохімічний завод та гаражі.

 

На деяких вулицях нічого не лишилося: Луганщина за добу зазнала 49 ворожих обстрілів

27.06.2022 12:46

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516120-na-deakih-vulicah-nicogo-ne-lisilosa-lugansina-za-dobu-zaznala-49-vorozih-obstriliv.html

На підконтрольній українській владі території Луганської області за минулу добу поліцейські задокументували 49 обстрілів, здійснених російськими військами.

Як передає Укрінформ, про це Національна поліція України повідомляє в Телеграмі.

російські загарбники завдали авіаудари по місту Лисичанськ та селищу Вовчоярівка.

Загалом протягом минулої доби в Луганській області ворог знищив 23 інфраструктурні об’єкти. Зокрема в Лисичанську зруйновані два храми, палають багатоквартирні житлові будинки, на деяких вулицях не лишилося приватних домоволодінь.

Правоохоронці розпочали 11 кримінальних проваджень за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Ще вісім справ відкриті за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

Як повідомляв Укрінформ, за 25 червня на підконтрольній українській владі території Луганської області поліцейські задокументували сім обстрілів населених пунктів, є загиблі та поранені.

 

Українські зірки привітали командира полку «Азов» Дениса Прокопенка з днем народження

28.06.2022 05:42

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3516721-ukrainski-zirki-privitali-komandira-polku-azov-denisa-prokopenka-z-dnem-narodzenna.html

Українські спортсмени, музиканти, політики і літератори записали відеопривітання командиру полку “Азов” Денису Прокопенку, який зустрів свій 31-й день народження у полоні.

Відео розміщене на Телеграм-каналі полку “Азов”, повідомляє Укрінформ.

Відомі українці, серед яких мер Києві Віталій Кличко та його брат Володимир, поет Сергій Жадан, лідер “Океану Ельзи” Святослав Вакарчук соліст гурту “Калуш” Олег Псюк, музиканти гурту “Казка”, футболісти Андрій Шевченко та Олександр Шовковський, співачка Тіна Кароль та інші висловили своє захоплення незламними захисниками Маріуполя і побажали Денису та його побратимам найскорішого повернення додому.

Відео змонтувала дружина “Редіса” – Катерина Прокопенко, голова “Асоціації родин захисників “Азовсталі”.

Як повідомляв Укрінформ, бійці “Азова” під керівництвом Деніса Прокопенка 86 днів обороняли Маріуполь від рашистської навали. 20 травня командир полку «Азов» Прокопенко повідомив, що на 86-й день кругової оборони Маріуполя був отриманий наказ від вищого військового керівництва про збереження життя та здоров’я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони міста. Першочергові вимоги про евакуацію цивільних, поранених та загиблих були виконані.

18 червня командир полку «Азов» Денис Прокопенко передав командування полком майору Микиті Надточію до моменту свого повернення з полону.

19 березня Президент Володимир Зеленський відзначив серед інших званням Герой України командира окремого загону спецпризначення «Азов» Дениса Прокопенка.

Денис Прокопенко закінчив факультет германської філології Київського національного лінгвістичного університету за спеціальністю «Викладач англійської мови». Водночас займався спортом. Він один з активних уболівальників (ультрас) «біло-синіх» — футбольного клубу «Динамо» (Київ).

З 2014 року бере участь в антитерористичній операції на сході України у складі «Азову». В «Азові» виявив лідерські якості і став командиром взводу, роти, а згодом батальйону. У вересні 2017 року призначений командиром Окремого загону спеціального призначення «Азов». Після евакуації з «Азовсталі» вже понад місяць перебуває у ворожому полоні.

 

Окупанти фейками заманюють жителів Маріуполя назад у місто

ВАЛЕНТИНА РОМАНЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 27 ЧЕРВНЯ 2022, 11:08. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/27/7354893/

Російські окупанти намагаються заманити маріупольців назад у місто, щоб використати у підступних цілях: залучити до трудового рабства та прикриватися як “живим щитом”.

Джерело: Маріупольська міська рада у Telegram

Деталі: Загарбники розповсюджують фейкові списки адрес будинків під знос чи ремонт. Таким чином, вони вдаються до маніпуляції та хитрощів, аби змусити людей повернутися та затримати їх там якомога надовше.

Ця інформація не відповідає дійсності. На користь цього говорить те, що в списку відсутні будинки, які зруйновані вщент, натомість внесено вцілілі будинки з позначкою “знести”.

Місцева влада застерігає: окупанти та колаборанти вдаються до маніпуляції над маріупольцями, щоб вони приїхали до міста, аби врятувати хоч якесь вціліле майно, чи повернутися жити, бо житло начебто відремонтують.

Дослівно: “Закликаємо маріупольців не вірити тим, хто зруйнував Маріуполь. Наразі триває війна та дуже висока ймовірність, що поїздка до Маріуполя стане дорогою в один кінець. Окупанти хочуть повернути людей до Маріуполя, аби використати їх у трудовому рабстві та створити для себе “живий щит”, аби прикритися їм, коли ЗСУ почнуть звільнення міста”.

 

У Маріуполі бракує води та їжі – люди полюють на голубів

27.06.2022 15:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516285-u-mariupoli-brakue-vodi-ta-izi-ludi-poluut-na-golubiv.html

У Маріуполі катастрофічна ситуація з харчами, мешканці міста змушені полювати на голубів, роблячи пастки для птахів із підручних засобів.

Про це в Телеграмі повідомила Маріупольська міська рада, передає Укрінформ.

«Аби вижити, маріупольці почали встановлювати пастки для голубів… Птахів, яких колись жителі підгодовували біля драмтеатру, стали вживати в їжу», – наголошують у міськраді, підкресливши, що так само люди робили під час Голодомору 1932-1933 років.

Зазначається, що саморобні пастки з‘явилися поблизу 17 мікрорайону міста.

За словами міського голови Водима Бойченка, маріупольці фактично перебувають у гетто, без нормальної питної води та їжі. Вони не можуть виїхати з міста.

«Колаборанти влаштували справжні голодні ігри для маріупольців. Довели жителів до того, що вони змушені полювати на голубів. Це знущання з людей, які до війни жили повноцінним життям – не знали, що таке голод чи нестача питної води. Ці жахливі речі відбуваються у 21 сторіччі, у серці Європи, на очах усього світу. Це геноцид українського народу від держави-терориста», – наголосив Бойченко.

Своєю чергою директор Центру первинної медико-санітарної допомоги №3 Олександр Лазаренко наголошує, що вживати голубів небезпечно для здоров’я.

«Голуби – це розсадник багатьох вірусних, бактеріальних та грибкових хвороб. У зв’язку із чим м’ясо може бути інфіковане. Від нього (голуба – ред.) можна захворіти на гістоплазмоз, енцефаліт, орнітоз, сальмонельоз, токсоплазмоз та інші небезпечні хвороби. Такі захворювання особливо небезпечні для дітей та людей похилого віку. За відсутності належної медичної допомоги це може призвести навіть до летальних випадків», – застерігає фахівець.

Як повідомляв Укрінформ, у Маріуполі через скорочення гуманітарної допомоги критично не вистачає їжі. Люди стоять у тисячних чергах за хлібом.

Мешканці вже кілька місяців залишаються без водопостачання, щоб мати хоч якісь запаси, збирають дощову воду.

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів. Маріуполю загрожують екологічна катастрофа та спалах інфекційних хвороб.

 

Для пошуку й підтримки військовополонених запустили проєкт «Пошук.Полон»

27.06.2022 15:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3516260-dla-posuku-j-pidtrimki-vijskovopolonenih-zapustili-proekt-posukpolon.html

Правозахисники представили проєкт, у рамках якого будуть шукати українських військовополонених і надавати їм правову підтримку. Презентація проєкту проходила у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

Як повідомив юрист-правозахисник Микола Полозов, російська федерація на цей момент приховує досить велику кількість українських військовополонених, не повідомляє їхнім близьким, де вони та в якому вони стані, чи потрібна їм медична допомога, інші потреби.

“І у цьому сенсі я та мої колеги-правозахисники вирішили, що, використовуючи ті інструменти, які у нас є, ми можемо допомогти цим людям, можемо допомогти їх рідним, ми можемо допомогти владі України у реалізації головного – у поверненні цих людей додому” , – сказав Полозов.

Він наголосив, що Женевська конвенція передбачає низку підстав, за якими військовополоненим може бути надано як безпосередньо юридичний захист з боку адвокатів, так і різного роду паліативна допомога.

“Коли я говорю про українських військовополонених, важливо розуміти, що йдеться про всіх людей, які мали відношення до Збройних сил України, до Національної гвардії, до інших підрозділів, причому незалежно від громадянства. Ми чудово знаємо, що серед полонених є й іноземні громадяни, які не є громадянами України, але які захищали Україну та проливали свою кров за неї. І звичайно ж, їм ми теж надаватимемо необхідну підтримку”, – повідомив правозахисник.

Він висловив сподівання, що “ініціатива буде достатньо результативною і для того, щоб ми згодом могли сказати, що ті людські долі, яких вдалося витягнути з путінських катівень, яких вдалося витягнути з полону, є нашим скромним внеском у велику спільну справу”.

Як зазначив керівник програм правової допомоги Фонду Free Russia Foundation Володимир Жбанков, “та ситуація, в якій зараз перебувають українські військовополонені, настільки жахлива, що поки що навіть немає можливості та немає прийомів у сучасній мові, щоб описати її адекватність”.

“Ми включаємось і підтримуємо цю ініціативу для дуже важливого розуміння. Наше завдання і взагалі позиція України, що кожна людина, тим більше та, яка стала на захист своєї держави, території України, є важливою і цінною. У цьому ми абсолютно розходимося з російською федерацією”, – сказала виконавчий директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Вона також наголосила, що, крім військовополонених, необхідно пам’ятати про велику кількість цивільних полонених, які знаходяться у СІЗО.

“Влада України робить абсолютно безпрецедентні зусилля для того, щоб повернути своїх людей. Ми знаємо, що періодично відбуваються обміни, але ми також знаємо, що кількість військовополонених, кількість некомбатантів, яких утримує росія, значно перевищує тих, кого зараз вдалося повернути. І ми бачимо, що і тих зусиль, яких докладає і міжнародне співтовариство щодо тиску на кремлівську владу, і влади України – їх, на жаль, недостатньо, тому що масштаби трагедії – вони абсолютно безпрецедентні з часів Другої світової війни”, – вважає Полозов.

За його словами, перше завдання, яке ставлять перед собою ініціатори проєкту – розшукати та встановити місце знаходження військовополоненого.

“Для того, щоб надати правову допомогу, спочатку потрібно знайти. І це перше завдання. Завдяки нашій ініціативі будь-хто, у кого рідна людина знаходиться в російському полоні, може звернутися через дистанційну форму. У нас є Телеграм, зараз у нас уже практично готовий сайт, і надати початкову інформацію – хоча б як звати військовополоненого, якого він року народження, які у нього є прикмети, щоб ми могли його розшукати”, – розповів Полозов.

За його словами, у разі коли військовополоненого знаходять “за допомогою механізмів реалізації надання правової допомоги, а тут вступають у справу вже повноваження адвокатів у російській федерації, які мають право давати запит про місце знаходження своїх підзахисних, мають право відвідувати їх, у тому числі в різних установах пенітенціарного типу, таких як слідчі ізолятори, або колонії… і, безумовно, є певний набір повноважень, який дає змогу забезпечувати захист прав або як мінімум встановлювати їх порушення та привертати до цього увагу, у тому числі – з боку світової спільноти”.

Полозов зазначив, що у разі виявлення військовополоненого за отриманим запитом, у взаємодії і з рідними його, і з владою України, “ми будемо прагнути до максимально близької координації наших дій, оскільки тільки такий синергетичний підхід дасть змогу забезпечити необхідний результат”.

Він наголосив, що надання правової допомоги здійснюватиметься за індивідуальною програмою стосовно кожного військовополоненого.

Як повідомляв Укрінформ, засновник правозахисної організації Гулагу.нет Володимир Осєчкін в інтерв’ю українському медіаексперту Тетяні Поповій повідомив, що українських військовополонених у росії утримують з порушенням міжнародних правил, вони зазнають тиску з метою сфабрикувати “трибунали над воєнними злочинцями”, які мають стати виправданням для розв’язаної рф війни.

 

Діаспора провела у Будапешті акцію на підтримку полонених захисників Маріуполя

27.06.2022 15:04

https://www.ukrinform.ua/rubric-diaspora/3516226-diaspora-provela-u-budapesti-akciu-na-pidtrimku-polonenih-zahisnikiv-mariupola.html

Українська асоціація «Єдність» і Товариство української культури в Угорщині організували біля Базиліки Святого Іштвана у Будапешті акцію «Azovstal. Free Mariupol defenders».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України в Угорщині.

Зауважується, що захід було проведено для привернення уваги до полонених захисників Маріуполя у рамках однойменної міжнародної акції.

«Учасники заходу засудили спроби росії щодо визнання терористичною організацією полку «Азов», який є підрозділом ЗСУ, до останнього утримував ворога під час оборони «Азовсталі» і бійці якого зараз перебувають у російському полоні», – йдеться в дописі.

Посольство подякувало організаторам та учасникам акції за підтримку України.

Водночас Українська асоціація «Єдність» наголосила, що оборона «Азовсталі» – справжній військовий подвиг за новітню історію людства.

«Захисники та захисниці до останнього утримували ворога ціною свого життя і здоров‘я, а зараз перебувають в російському полоні в незадовільних умовах, без можливості зв’язатися з рідними. Тому зараз ми маємо зробити все можливе, щоб визволити воїнів», – йдеться на фейсбук-сторінці асоціації.

Нагадаємо, українські військовослужбовці тримали оборону Маріуполя понад 80 днів. 16 травня розпочалась евакуація захисників міста із заблокованого російськими загарбниками металургійного комбінату Азовсталь.

Після виведення українських військових, згідно з домовленостями, вони очікують на обмін.

Як повідомляв Укрінформ, надзвичайний і повноважний посол України в Угорщині 20 червня під час зустрічі з мером міста Будапешт Гергеєм Карачонєм подякувала за підтримку, яку угорська столиця надає українським громадянам, що полишили батьківщину через агресію рф

 

Ворог просувається в напрямку Запоріжжя через Маріупольський район

27.06.2022 12:47

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516122-vorog-prosuvaetsa-v-napramku-zaporizza-cerez-mariupolskij-rajon.html

Уже п’ятий день поспіль колони важкої техніки, бензовози та вантажівки з російськими військовими рухаються через Маріупольський район у західному напрямку.

Про це в Телеграмі повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, передає Укрінформ.

«Фіксуємо подальший рух техніки по Маріупольському району та вчора ввечері по Волноваському району в бік Запорізької області. Великі та малі колони, паливозаправники та вантажівки з живою силою (потенційним добривом). Маріупольці все бачать та навіть в окупації роблять усе для наближення нашої перемоги», – написав Андрющенко.

Як повідомляв Укрінформ, через Маріуполь рухаються великі колони ворожої військової техніки в західному напрямку. В місті залишається обмежений військовий корпус здебільшого для охорони потенційних військових об’єктів (порт, заводи, залізниця).

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів, залишається без нормального енерго-, водо- та газопостачання.

Від початку російського вторгнення у місті загинули до 22 тис. мирних жителів. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.

Маріуполь наразі на порозі екологічної та епідеміологічної катастроф.

 

У Маріуполі під завалами будинку виявили ще понад 100 тіл загиблих від бомбардування рф

27.06.2022 09:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515953-u-mariupoli-pid-zavalami-budinku-viavili-se-ponad-100-til-zagiblih-vid-bombarduvanna-rf.html

У тимчасово захопленому Маріуполі під завалами будинку знайдено ще понад 100 тіл загиблих від російського бомбардування.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«Маріуполь. Нові сумні знахідки. При обстеженні будівель у Лівобережному районі в будинку з влучанням авіабомби на перехресті пр. Перемоги та бул. Меотиди знайдено понад 100 тіл загиблих від бомбардування. Тіла досі під завалами. Вилучення і поховання окупанти не планують», – написав він.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично зруйноване обстрілами російських загарбників: знищено понад 95% всіх споруд, зокрема 1356 багатоповерхових будинків. Місто зараз без нормального енерго-, водо- та газопостачання.

Маріупольський міський голова заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули близько 22 тисяч мирних жителів. Нині у тимчасово захопленому місті залишаються близько 100 тисяч жителів.

 

По Кременчуку росіяни вдарили з території Курської області ракетами Х-22

27.06.2022 19:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516529-po-kremencuku-rosiani-vdarili-z-teritorii-kurskoi-oblasti-raketami-h22.html

По Кременчуку росіяни вдарили ракетами Х-22, випущеними з дальніх бомбардувальників Ту-22 з Курської області.

Про це повідомляє у Фейсбуці командування Повітряних сил ЗСУ, передає Укрінформ.

“У торговельно-розважальний центр у місті Кременчук російські окупанти влучили ракетами Х-22, випущеними із дальніх бомбардувальників Ту-22 М3. Літаки рашистів злетіли з аеродрому Шайковка, а пуски здійснювались з Курської області”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня о 15.50 росіяни завдали ракетного удару по ТРЦ Кременчука, де перебували близько тисячі мирних жителів. Наразі площа пожежі в будівлі складає 10 тис. 300 кв.м. Відомо про шістьох загиблих і 40 постраждалих, ліквідація пожежі та розбір завалів тривають.

 

Буданов: Росіяни будуть битися до кінця, у них немає виходу

РОМАН ПЕТРЕНКО — ПОНЕДІЛОК, 27 ЧЕРВНЯ 2022, 15:13. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/27/7354955/

За словами начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова, Росія не може визнати, що не змогла перемогти Україну, оскільки це означатиме крах її державності.

Джерело: Буданов в інтерв’ю виданню Financial Times

Деталі: Буданов сказав, що згоден з оцінкою Заходу, що російські сили деградували та деморалізовані, проте у нього мало надії, що це призведе до виведення військ зі східних і південних областей України.

Пряма мова Буданова: “Якщо Росія зараз визнає, що не змогла перемогти Україну, це не буде крахом системи (Путіна – УП.), це буде крахом державності.

Тому вони боротимуться скільки зможуть.

Російська армія буде змушена боротися до кінця. Вони не мають іншого виходу”.

Нагадаємо: Оперативне командування “Південь” повідомило, що російські окупанти риють неглибокі ями у землі, щоб отримати легке поранення і виїхати із Херсонщини.

 

У Генічеському районі загарбники викрали вже близько 50 кримських татар

27.06.2022 17:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/3516411-u-geniceskomu-rajoni-zagarbniki-vikrali-vze-blizko-50-krimskih-tatar.html

У Генічеському районі загарбники 21 та 22 червня провели масові зачистки і викрали близько 50 кримських татар.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці Кримськотатарський ресурсний центр (КРЦ).

«За інформацією Кримськотатарського ресурсного центру, 21 та 22 червня окупанти почали проводити масові зачистки у тимчасово окупованому Генічеському районі», – йдеться у повідомленні.

За попередніми даними, 20 червня у селищі Новоолексіївка затримано до 30 осіб, а 21 червня у селищі Рикове та у селі Щасливцеве загарбники викрали 22-24 людини.

Більшість – представники корінного кримськотатарського народу.

Відомо, що деяких затриманих вивозять на територію окупованого Криму та утримують у СІЗО Сімферополя.

Як повідомляв Укрінформ, поліція Херсонщини станом на 22 червня відкрила 408 кримінальних проваджень щодо зникнення безвісти мирних жителів області, нині відомо про звільнення 204 громадян, доля ще 204 викрадених досі невідома.

Постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева повідомила, що на Херсонщині російські загарбники утримують у своїх катівнях близько 600 осіб, також викрадених жителів області вивозять у Крим.

 

В Україні російські загарбники захопили й заблокували 15 портів

27.06.2022 14:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3516206-v-ukraini-rosijski-zagarbniki-zahopili-j-zablokuvali-15-portiv.html

Три діючі українські порти на Дунаї у травні обробили майже 1,3 млн тонн вантажів.

Про це розповів заступник голови Адміністрації морських портів по взаємодії з органами влади Дмитро Барінов під час брифінгу на тему «Робота портів у воєнний стан» у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Всього в Україні є 18 портів, 5 з них – були тимчасово окуповано у 2014 році, ще 4 – після початку повномасштабного вторгнення рф. Також 6 українських портів заблоковані з моря. Тобто, всього працює 3 порти в дунайському напрямку – Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ. У березні разом вони перевантажили 400 тисяч тонн вантажів, здебільшого агропромислова продукція, а вже у травні – близько 1,3 млн тонн. У червні плануємо довести їх вантажообіг до 1,5 млн тонн», – зазначив він.

Барінов зауважив, що наразі Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ працюють фактично на межі, і збільшити вантажообіг портів можна лише за рахунок середньострокових та довгострокових рішень, зокрема, будівництва нових перевантажувальних комплексів.

«До початку війни усі українські порти щомісячно відвантажували близько 5 млн тонн агропродукції. Тобто, теперішній вантажообіг – це менше, аніж третина того, що відвантажувалось до військових дій. Це неможливо порівнювати, блокада б’є по нас», – зазначив представник АМПУ.

Як повідомлялось, в Міністерстві аграрної політики та продовольства України заявили, що російська блокада українських морських портів вже призвела до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче вплине на світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

 

«Хто зрозумів, той зрозумів»: на окупованій частині Луганщини вибухнув склад боєприпасів

27.06.2022 11:39

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516065-hto-zrozumiv-toj-zrozumiv-na-okupovanij-castini-lugansini-vibuhnuv-sklad-boepripasiv-rf.html

Склад боєприпасів у окупованому Зимогір’ї Луганської області несподівано вибухнув.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, передає Укрінформ.

«Склад боєприпасів у Зимогір’ї у тимчасово окупованій Луганській області передає привіт! Ранок стає все добрішим і добрішим! Окремо зазначимо, що даний об’єкт знаходиться приблизно за 50 км від позицій ВСУ. Хто зрозумів, той зрозумів», – ідеться в повідомленні.

Судячи з відео, склад був розміщений на території однієї із закритих шахт міста.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія.

 

Партизани на Луганщині розклеїли листівки з попередженнями для загарбників

27.06.2022 10:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3515997-partizani-na-lugansini-rozkleili-listivki-z-poperedzennami-dla-zagarbnikiv.html

У Новопскові Луганської області підпільники розклеїли листівки з попередженнями для російських загарбників та місцевих колаборантів.

Про це у Фейсбуці повідомив Департамент міжнародної технічної допомоги Луганської облдержадміністрації.

«Партизани Луганської області нагадали окупантам та колаборантам у славному місті Новопсков, що на українській землі їх чекає тільки смерть. Луганська область не здається. Наші земляки чинять спротив ворогу та чекають на звільнення Луганщини. Новопсков – це Україна!», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, як обіцяють підпільники в одній з листівок: «Кожного колаборанта буде знайдено та покарано! Партизани Луганської області вам це обіцяють! Новопсков – це Україна!». «русский оккупант, здесь тебя ждет только смерть!», – попереджають в іншій.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, вбивають мирне населення. Сили оборони України чинять запеклий опір російським військам. Станом на 27 червня українські захисники знищили близько 35 000 росіян.

 

Військові просять не коментувати контрнаступ на Херсонщині: Дайте ЗСУ зробити свою роботу

27.06.2022 15:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516268-vijskovi-zaklikaut-ne-komentuvati-kontrnastup-na-hersonsini-dajte-zsu-zrobiti-svou-robotu.html

Завищені емоційні очікування щодо швидкого звільнення Херсонщини дуже шкодять військовій операції.

Про це заявила під час брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

“На жаль, деякі елементи очікування, такого дуже емоційного очікування, суттєво нашкодили тому, як відбувалось наше просування. Тому саме ці занадто радісні і передчасні повідомлення дуже недоречні в такий час, коли триває військова операція”, – наголосила Гуменюк.

Вона нагадала, що операція триває на відкритій степовій місцевості, яка дуже складна для ведення відкритих боїв. Крім того, українська сторона наразі не має відповідної потужної артилерії, яка була б такою далекобійною, як у ворога. Тому це також треба враховувати, зазначила Гуменюк.

“Для того, щоб нам прозвітувати про якісь суттєві досягнення, нам треба дуже далеко відігнати ворога, щоб він не накривав наші позиції. Тому ще раз звертаюсь до всіх можновладців, до всіх публічних особистостей: не поспішайте поперед військового командування, дайте військовим зробити свою роботу”, – закликала речниця.

Як повідомляв Укрінформ, на півдні ворог продовжує вести бойові дії, водночас місцеві партизани дедалі активніше протидіють колаборантам.

 

Пісню про херсонських партизанів та кавуни виклали в інтернет

27.06.2022 07:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3515899-pisnu-pro-hersonskih-partizaniv-ta-kavuni-viklali-v-internet.html

В інтернет виклали пісню про херсонських партизанів та кавуни.

Про це у Фейсбуці повідомив користувач соцмережі Станіслав Смаглюк, передає Укрінформ.

«Друг Mаксим Корнилюк отримав завдання з окопів писати життєствердні пісні. І почав їх писати разом із Дмитром Лисюком й іншими друзями з проєкту “Гайs”. Друг Fill Feaouill зробив ілюстрацію для пісні, і тепер ми маємо не тільки що послухати, а й що подивитися», – написав Смаглюк.

Він додав, що це пісня “про партизанів, кавуни та солодкий сон”.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсоні 24 червня партизани підірвали в авто зрадника Дмитра Савлученка.

 

У Херсоні директор лікарні імені Карабелеша відмовилася від співпраці з ворогом – ЗМІ

27.06.2022 17:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516441-u-hersoni-direktor-likarni-imeni-karabelesa-vidmovilasa-vid-spivpraci-z-vorogom-zmi.html

Директор Херсонської міської клінічної лікарні ім. Карабелеша Алла Малицька відмовилася від співпраці з загарбниками.

Про це повідомляє херсонське видання «Мост», передає Укрінформ.

«За словами лікарів, чинний директор лікарні Алла Малицька від співпраці із окупантами відмовилася», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що «керуватиме» лікарнею після узгодження з загарбниками медичний директор з амбулаторно-поліклінічної роботи Ольга Демедюк.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині російські загарбники посилюють тиск на педагогів та лікарів, примушуючи їх до співпраці.

 

У Херсоні телеканал-колаборант розпочав мовлення на російському супутнику

27.06.2022 12:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516093-u-hersoni-telekanalkolaborant-rozpocav-movlenna-na-rosijskomu-suputniku.html

Херсонський телеканал «ВТВ+» розпочав мовлення на російському супутнику.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє сайт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

«Херсонський «ВТВ+» розпочав мовлення на російському супутнику. Це ще одне підтвердження співпраці каналу з російськими загарбниками», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Національна рада вже фіксувала прояви колабораціонізму з боку «ВТВ+». Так, ще у квітні телеканал почав транслювати програми за участю зрадника України володимира сальдо. Регулятор уже поінформував про виявлені факти Службу безпеки України.

Після виконання всіх моніторингових процедур Національна рада надасть інформацію РНБО з метою накладання санкцій на ліцензіата відповідно до закону, зазначають у Нацраді.

Регулятор нагадує, що телеканал «ВТВ+» удався до співпраці з окупантами і колабораціоністами, використовує свої програми для поширення пропаганди, маніпулятивної і неправдивої інформації.

Національна рада вкотре наголошує, що жодне українське медіа не має бути використане проти своєї держави. Український медіарегулятор фіксує всі спроби колабораціонізму в інформаційному просторі та закликає жителів тимчасово окупованих територій критично ставитися до контенту таких телеканалів, не вірити поширюваній ними інформації, за допомогою якої вони намагатимуться дискредитувати українську владу і послабити боротьбу з окупантом.

Національна рада також закликає ліцензіатів, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, негайно інформувати регулятора про випадки тиску або захоплення редакцій, обладнання, передавачів, про будь-які критичні й примусові дії щодо персоналу компаній.Нацрада наголошує, що особливо у воєнний час регулятор потребує нових механізмів, які дають змогу швидко реагувати на подібні випадки. Зокрема, необхідно надати можливість Національній раді анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням із проведенням спрощеної процедури перевірки.

Як повідомляв Укрінформ, 3 березня у Херсоні агресор захопив приміщення ТРК «Суспільне мовлення: Херсон». Загарбники розмародерили будівлю Суспільного мовника.

 

У Києві викрили схему незаконного переправлення в Україну іноземців, зокрема росіян

27.06.2022 14:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3516229-u-kievi-vikrili-shemu-nezakonnogo-perepravlenna-v-ukrainu-inozemciv-zokrema-rosian.html

У Києві правоохоронці викрили схему незаконного переправлення в Україну іноземців, зокрема громадян російської федерації, шляхом фіктивного працевлаштування у волонтерську організацію.

Як передає Укрінформ, про це Київська міська прокуратура повідомляє e Телеграмі.

“За процесуального керівництва Київської міської прокуратури повідомлено про підозру двом зловмисникам в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України за попередньою змовою групою осіб з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України)”, – ідеться в повідомленні.

Встановлено, що зловмисники налагодили протиправний механізм оформлення посвідок на тимчасове чи постійне проживання в Україні іноземцям з подальшою легалізацією на території держави. Для цього іноземців залучали як волонтерів благодійної організації з можливістю безперешкодного в’їзду та виїзду через державний кордон.

Вартість послуги в середньому становила 26 тисяч гривень.

У ході документування злочинної діяльності правоохоронці затримали зловмисників “на гарячому”.

За місцем проживання фігурантів проведені обшуки, вилучені документи, що підтверджують протиправну діяльність, зокрема чорнові записи щодо оформлення можливих підроблених документів для виїзду в країни Європейського Союзу і документів про отримання вищої освіти державного зразка.

До суду передане клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Як повідомляв Укрінформ, раніше в Чернівецькій області правоохоронці викрили трьох місцевих жителів, які організували незаконне переправлення чоловіків призовного віку до країн Європейського Союзу.

 

Луганський університет імені Тараса Шевченка перенесли у Лубни на Полтавщині

27.06.2022 11:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516045-luganskij-universitet-imeni-tarasa-sevcenka-perenesli-u-lubni-na-poltavsini.html

Луганський університет знайшов прихисток у Лубнах Полтавської області.

Про це у Фейсбуці повідомила Луганська обласна державна адміністрація, передає Укрінформ.

«Відповідний Меморандум про співпрацю між Державним закладом «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та Лубенською міською радою, що на Полтавщині, підписано. У Лубнах відкриють свої двері три інститути та фахові коледжі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка», – йдеться в повідомленні.

Вже з 1 вересня навчальний заклад має розпочати роботу.

Лубенська міська рада надала вишу приміщення, приймальна комісія вже працює за адресою: площа Вокзальна, 7.

З 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія. У таких умовах освітні заклади та заклади культури змушені евакуюватись у безпечніші регіони країни. Для Луганського національного університету це вже третій переїзд. У 2014 він облаштувався в Старобільську, потім частина факультетів перебазувалась до Рубіжного.

 

СБУ розвінчала фейк про російського «героя» Краснова

27.06.2022 12:09

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516085-sbu-rozvincala-fejk-pro-rosijskogo-geroa-krasnova.html

Служба безпеки України розвінчала кремлівський фейк про російського “героя” сержанта Краснова.

Як передає Укрінформ, про це СБУ повідомляє в Телеграмі.

За легендою пропагандистів кремля, сержант нібито знищив понад 20 українських військових і врятував своїх товаришів із підбитої бойової машини піхоти.

Однак перехоплена розмова загарбника з рідними свідчить, що єдине його “геройство” – він зміг вижити внаслідок атаки Збройних сил України, на відміну від решти членів екіпажу.

“Да не было такого вообще! Такого вообще не было! Просто когда подбили машину, я вытаскивал трупы и всё”, – зізнався дружині росіянин.

“Судячи з усього, вижити в бою з українськими захисниками – це величезне досягнення для армії росіян, тому “його історію” віддали кремлівським пропагандистам”, – зауважили в СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, перехоплення СБУ свідчать, що українські захисники майже повністю знищили “еліту” збройних сил рф, яку готували для протистояння з НАТО.

 

Мер Харкова пояснив, чому росіяни обстрілюють місто із землі

27.06.2022 12:12

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3516083-mer-harkova-poasniv-comu-rosiani-obstriluut-misto-iz-zemli.html

Ворог не може обстрілювати місто з повітря, тому що працює українське ППО.

Про це в ефірі національного марафону новин наголосив Харківський міський голова Ігор Терехов, повідомляє Укрінформ.

«Ми сьогодні робимо укріпрайони. Це роблять комунальники разом із нашими героїчними військовими. Можу сказати, що я весь час на зв’язку з Валерієм Федоровичем Залужним, і все, що можна робити, ми допомагаємо їм, щоб зміцнити оборону, щоб дати людям можливість більш-менш нормально жити, а нашим комунальникам – підготуватися до осінньо-зимового сезону, тому що зиму ніхто не скасовував, і 15 жовтня нам потрібно буде включити опалення», – наголосив Терехов.

Мер назвав ситуацію в місті, як і раніше, напруженою, але контрольованою.

«Ворог постійно третює місто Харків. Постійно йдуть бомбардування. Ідуть із землі, бо з повітря вони не можуть це зробити, бо працює наше ППО. Але із землі, на жаль, дістають – під обстрілами житлові райони, відстань дуже маленька від російської федерації до Харкова», – зазначив мер.

Як повідомлялося, минулої ночі ворог вдарив ракетою у двір однієї зі шкіл міста, а також адміністративної будівлі. Люди не постраждали.

В області за останню добу загинуло двоє людей і ще семеро отримали поранення.

 

Українська ІТ-армія від початку війни «поклала» понад 4200 російських ресурсів

27.06.2022 12:15

https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/3516089-ukrainska-itarmia-vid-pocatku-vijni-poklala-ponad-4200-rosijskih-resursiv.html

Українська ІТ-армія з початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну атакувала понад 4200 російських онлайн-ресурсів.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство цифрової трансформації України повідомляє у Телеграмі.

“ІТ-армія почала свою роботу на третій день повномасштабного російського вторгнення. Понад 250 тисяч хакерів-добровольців з усього світу об’єдналися, щоб щодня влаштовувати масові атаки на російські онлайн-ресурси. З 26 лютого по 26 червня ІТ-армією було атаковано більше ніж 4200 російських онлайн-ресурсів”, – ідеться у повідомленні.

Зокрема через DDoS-атаки була зупинена робота сайтів державних установ, судів, банків та закладів вищої освіти. росіяни не могли отримати держпослуги, провести фінансові операції в онлайн-банкінгу, абітурієнти не могли подати онлайн-заявку до ЗВО, а судові процеси в регіонах призупинилися.

Також хакери атакували Економічний форум у Санкт-Петербурзі, сайти національних і регіональних ЗМІ та онлайн-телебачення, Rutube. Кібератаки зашкодили виступу президента рф володимира путіна, а також вивели з ладу ЗМІ, щоб ті не поширювали пропаганду.

Кіберударів зазнали сервіси для бізнесу, тендерні майданчики, сервіси онлайн-бухгалтерії, інтернет-провайдери. Це призвело до зриву торгів, блокуванню роботи бухгалтерів. Також були атаковані сервіси купівлі авіаквитків, страхових полісів, онлайн-сервіси кур’єрської доставки, замовлень їжі, інтернет-покупок.

Ударів української ІТ-армії зазнали системи маркування, алкогольні заводи і ветеринарні інспекції. Атаки призвели до збоїв у роботі продуктових компаній, які не могли нанести спеціальний QR-код на товар, завадили інформаційним системам відстежувати обороти алкогольної продукції та отримати дозволи на м’ясні і молочні вироби.

“Зараз ІТ-армія закликає всіх охочих долучатися до спільної боротьби та продовжувати завдавати масові кіберудари росіянам. Лише так ми зможемо вивести з ладу інформаційний простір ворога та відкинути його у середньовіччя”, – наголосили в Мінцифри.

Як повідомляв Укрінформ, 8 червня хакери зламали російську радіостанцію “Коммерсантъ ФМ” і транслювали патріотичні пісні українською мовою.

 

В Україні змінять систему реабілітації

27.06.2022 16:13

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3516325-v-ukraini-zminat-sistemu-reabilitacii.html

В Україні змінять систему реабілітації, зокрема до кінця року буде впроваджена міжнародна класифікація функціонування (МКФ), яка дозволить лікарям визначати програму реабілітації.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказала радниця – уповноважена Президента з безбар’єрності Тетяна Ломакіна.

“Зараз відбуваються системні кроки для того, щоб удосконалити систему реабілітації в Україні. … Впроваджується міжнародна класифікація функціонування людини, тобто ми починаємо дивитися на людину не з точки зору діагнозу, який вона отримала через поранення, а з точки зору її потенціалу до відновлення її потреб, того, що ми маємо зробити, щоб допомогти”, – сказала Ломакіна.

За її словами, МКФ є ключовим інструментом для постановки цілей процесу реабілітації. Відповідно до них формується мультидисциплінарна реабілітаційна команда та створюється план реабілітаційних заходів (інтервенцій).

“Ми працюємо над тим, щоб МКФ стала робочим інструментом для кожного лікаря в Україні. Для цього буде створений спеціальний модуль у системи e-Health. Це робочий інструмент для лікаря, і орієнтовно до кінця року він має запрацювати. Другий крок — навчання лікарів використанню міжнародної класифікації функціонування”, – сказала Ломакіна.

Як додала уповноважена Президента України з безбар’єрності, також обрано 4 лікарні, які вже готові працювати в системі реабілітації за МКФ та мають мультидисциплінарні команди. Це Львівське територіальне медичне об’єднання “Клінічна лікарня інтенсивних методів лікування і швидкої медичної допомоги”, Клінічна лікарня Св. Пантелеймона в Сумах, Чернігівська міська лікарня №4, Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни.

За словами Ломакіної, команди цих медзакладів пройдуть додаткове навчання, доукомплектуються додатковим обладнанням. Також вони будуть майданчиком для навчання реабілітаційних команд з інших медзакладів.

Окрім цього, в рамках проєкту планується розробка змін законодавства для удосконалення політики реабілітації в Україні. Метою цих змін є усунення фрагментарності послуг з реабілітації, які часто надаються в рамках програм різних державних відомств.

У подальшому планується розбудова системи реабілітації та надання соціальних послуг у громадах.

Ломакіна додала, що робота над створенням сучасної системи доказової реабілітації була розпочата ще два роки тому за ініціативи першої леді Олени Зеленської, активній роботі офісу Президента України і Міністерства охорони здоров’я.

Проєкт реалізовується Міністерством охорони здоров’я, в партнерстві з організаціями громадянського суспільства, експертами у сфері реабілітації за підтримки Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва.

 

МКІП і діячі культури та мистецтва у маніфесті визначили пріоритети культурної політики під час війни

27.06.2022 17:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3516399-mkip-i-diaci-kulturi-ta-mistectva-u-manifesti-viznacili-prioriteti-kulturnoi-politiki-pid-cas-vijni.html

Міністерство культури та інформаційної політики, Держмистецтв та Український інститут національної пам’яті разом з діячам культури і мистецтва сформулювали маніфест «Культурна консолідація задля перемоги», який визначає пріоритети культурної політики під час війни.

Про це повідомляється на сайті МКІП, передає Укрінформ.

“Сьогодні культура – на передовій жорстокої війни. Ба більше, ми воюємо саме за культуру та ідентичність. Без них територія держави – це лише квадратні кілометри. Прицільні удари по обʼєктах нашої культурної спадщини є безперечним доказом того, що росія цілить просто в самобутність українців. А перше, що роблять окупанти на захоплених українських територіях, – спалюють книги, нищать історичні памʼятки та змінюють українські назви міст і сіл. …МКІП, Держмистецтв та УІНП разом з діячами культури і мистецтва сформулювали декілька пріоритетів культурної політики держави під час війни, щоб після її закінчення ми вийшли оновленою, сильнішою та більш об’єднаною нацією”, – йдеться у зверненні.

Як наголошується, доцільно зосередити та консолідувати зусилля на таких напрямках: популяризація культурно-історичного спадку, іміджева репрезентація на глобальній арені, відновлення пошкоджених під час війни архітектурних памʼяток, недопущення подальшого руйнування обʼєктів спадщини, продовження проєктів «Великої реставрації» на тих територіях, де це є безпечним.

У маніфесті наголошується на важливості підтримання бойового духу бійців ЗСУ, розширення діяльності фронтових бригад як на передовій, так і для підрозділів на ротації, а також підтримці мистецьких проєктів за участю українських діячів культури за кордоном, що репрезентують сучасну Україну. Ідеться також про недопущення припинення участі України в знакових світових подіях сфери культури (Венеційська бієнале, Каннський кінофестиваль, Авіньйонський фестиваль тощо).

Ще одним піроритетом культурної політики має бути заснування творчих резиденцій у відносно безпечних регіонах для митців, які лишаються в Україні.

Важливим також є проєктування майбутньої України, що передбачає залучення фахівців з урбаністики, архітекторів та дизайнерів до обговорення майбутніх проєктів відбудови українських міст, обовʼязкове врахування і наповнення публічних просторів творами мистецтва (скульптура, мурали тощо); меморіалізацію місць воєнних злочинів, подвигів українських воїнів, недопущення «затирання» памʼяті про український спротив. Потрібен широкий суспільний діалог щодо необхідності змін у сфері топоніміки українських міст, памʼятників діячам культури, наповнення змісту освіти (в т.ч. мистецької), репертуарної політики українських концертних організацій та театрів.

Серед підписантів маніфеста – міністр культури та інформаційної політики Александр Ткаченко, українські митці, письменники Юрій Андрухович, Сергій Жадан, графік Матвій Вайсберг, актриса Ірма Вітовська, куратор і засновник арт-центру «Я Галерея», Павло Гудімов, голова УІНП Антон Дробович та інші.

Доєднатися до маніфесту можна за формою.

 

До цьогорічного маратону пам’яті Василя Сліпака приєднаються Швейцарія та Франція

27.06.2022 18:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3516465-do-cogoricnogo-maratonu-pamati-vasila-slipaka-priednautsa-svejcaria-ta-francia.html

Львівська національна філармонія ім. Мирослава Скорика шостий рік поспіль проводить Маратон пам’яті Василя Сліпака, цьогоріч до події приєднаються Швейцарія і Франція.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у філармонії.

«Маратон був започаткований у 2017 році нашою філармонією та щороку символічно проводиться в останні дні червня. Він об’єднує музикантів з багатьох країн, а події маратону відбуваються у різних куточках світу. Цьогоріч концерти пройдуть в Україні, Швейцарії та Франції», – зазначили організатори.

Відкриється VI Міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака «W LIVE. Василь Сліпак для Перемоги» у Львові 28 червня. У виконанні академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії, вокального ансамблю «Kalophonia», співака Назара Савка та скрипаля Миколи Гав’юка пролунають твори видатних українських композиторів та українські пісні.

29 червня у Концертному залі Людкевича Львівської філармонії міжнародний маратон продовжить концерт «W Live. З Любов’ю з Франції» Серін де Лабом — французької сопрано корейсько-американського походження, яка взяла участь в 11 різних концертах заради миру та благодійності для України.

«30 травня Серін приїхала до Львова в імпровізовану подорож, бажаючи поділитися музикою з українцями, висловити своє захоплення стійкістю і мужністю народу України та підтримати його. У концерті разом із вокалісткою ви почуєте знаних львівських піаністів Оксану Рапіту та Мирослава Драгана. Музиканти виконають твори світових класиків оперного репертуару», – зазначають у філармонії.

Також 29 червня в межах маратону у Львові відбудеться концерт віолончельної музики «W Live. Молитва для Василя» у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла. Денис Литвиненко виконає дві сюїти для віолончелі (№3 та №4) Йоганна Себастьяна Баха. У пам’ять про всіх загиблих унаслідок жорстокої війни росії проти України пролунає лемківська народна пісня «Плине кача».

Усі кошти від продажу благодійних квитків будуть передані на потреби львівської 80-ї ОМДШБ для придбання автомобілів та термовізійних дронів.

Подія відбувається за підтримки Фундації Василя Сліпака, посольства України у Франції, постійного представництва України при ЮНЕСКО.

Як повідомляв Укрінформ, Василь Сліпак (1974-2016) – український оперний співак (бас-баритон), соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник бойових дій на сході України, позивний «Міф».

29 червня 2016 року загинув у бою від кулі ворожого снайпера.

У лютому 2017 року Василю Сліпаку посмертно присвоєно звання Героя України.

 

Шон Пенн знімає фільм про війну – актор приїхав до Бучі й Ірпеня

27.06.2022 15:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3516295-son-penn-znimae-film-pro-vijnu-aktor-priihav-do-buci-j-irpena.html

До Києва вдруге за час повномасштабної війни приїхав американський актор Шон Пенн.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у сюжеті ТСН.

Як зазначається, актор знімає документальний фільм про російсько-українську війну. Він вже попрямував до Бучі та Ірпеня, щоб побачити наслідки дій російських загарбників.

Як повідомлялося, американський актор та режисер, лауреат премії “Оскар” Шон Пенн перебував в Україні 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне російське вторгнення. Він приїхав до Києва, щоб як документаліст зафіксувати всі події, які відбуваються в Україні, та донести світові правду про вторгнення росії.

У листопаді 2021 року Пенн також приїжджав до України. У межах підготовки документального фільму він побував на Приазов’ї та поспілкувався з українськими військовими.

 

Зеленський: рф стала найбільшою терористичною організацією світу. І це факт

ЗВЕРНЕННЯ

27.06.2022 22:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516651-zelenskij-rf-stala-najbilsou-teroristicnou-organizacieu-svitu-i-ce-fakt.html

російська держава стала найбільшою терористичною організацією світу. І це факт. І це має бути юридичний факт.

Про це заявив у своєму вечірньому відеозверненні Президент України Володимир Зеленський. передає Укрінформ.

Це звернення – без привітання.

Сьогоднішній російський удар по торговельному центру в Кременчуці – це один з найбільш зухвалих терористичних актів в історії Європи. Мирне місто, звичайний торговельний центр, всередині – жінки, діти, звичайні цивільні люди… Перед оголошенням повітряної тривоги там було близько тисячі людей. На щастя, наскільки це відомо на цей час, багато людей встигли вийти. Їх встигли вивести. Але всередині ще залишалися люди: працівники, частина відвідувачів…

Вдарити ракетами по такому об’єкту можуть тільки абсолютно відморожені терористи, яким не має бути місця на землі. І це не помилкове попадання ракет, це прорахований російський удар – саме у цей торговельний центр.

Встановити кількість жертв на цей час поки що неможливо. Спалахнула пожежа на площі понад 10 тисяч квадратних метрів. Рятувальна операція триває, але маємо бути свідомі того, що втрати можуть бути значними. Станом на цей час відомо про 12 загиблих, 24 поранених. Скільки людей під завалами – встановлюємо.

Усім пораненим буде надана вся необхідна допомога – київські лікарі вже вирушили в Кременчук. Міністр внутрішніх справ – на місці, координуватиме всі необхідні дії.

Мої співчуття рідним і близьким загиблих у цьому страшному теракті.

І я прошу кожного й кожну – завжди, коли ви чуєте сирену повітряної тривоги, виходьте в укриття. Обов’язково. Не ігноруйте. росія не буде зупинятися ні перед чим.

Сьогодні вранці я звернувся до Сполучених Штатів Америки із закликом визнати росію державою – спонсором тероризму. Відповідна резолюція погоджена комітетом Сенату США, а юридичне рішення може бути ухвалене Державним департаментом. І таке рішення очевидно потрібне, і його має підтримати весь демократичний світ. Я сказав про це учасникам саміту «Великої сімки», який відбувся у Німеччині.

Станом на сьогодні росія застосувала проти України вже майже 2800 різних крилатих ракет. Кількість авіабомб, снарядів реактивної артилерії, які б’ють по наших містах, просто не піддається підрахунку. Їх сотні тисяч за чотири місяці війни. Це не що інше, як терор.

Сьогодні ж відбувся черговий жорстокий обстріл Харкова, північної Салтівки. На цей час відомо про п’ятьох загиблих, понад 30 поранених, з них п’ятеро – діти. Всі – мирні люди, жодного військового.

російська держава стала найбільшою терористичною організацією світу. І це факт. І це має бути юридичний факт. І кожен у світі повинен знати, що купувати чи перевозити російську нафту, зберігати звʼязки з російськими банками, платити податки й мита російській державі – це давати гроші терористам.

Також я сказав сьогодні, звертаючись до лідерів «сімки», що нашого спільного потенціалу абсолютно достатньо, щоб перемогти російську армію – вона не вміє воювати. Всі операції, які ми проводимо для деокупації наших територій, показують одне: окупанти сиплються, коли на них є чим тиснути. Протистояти вони не вміють. Їх вистачає тільки ось на такі підлі удари, які були у Кременчуку сьогодні чи на Салтівці, тільки на тотальне бездумне знищення всього живого, як у Маріуполі. Тому війна може не затягуватися, якщо справді всі разом зможемо натиснути й відтіснити окупантів з нашої української землі. Що швидше це відбудеться, то більше життів буде збережено.

Ще до початку повномасштабної війни ми говорили партнерам, що потребуємо сучасної протиракетної оборони. Повторювали це й після 24 лютого. Люди в торговельному центрі в Кременчуці заслуговували на безпеку так само, як і люди в будь-якому молі світу – десь у Філадельфії чи в Тель-Авіві, або в торговельній галереї десь у Дрездені. Світ здатний, а отже, повинен зупинити російський терор. І зараз я вже можу це сказати – я почув це від наших партнерів: Україна має отримати надійний протиракетний захист, ми очікуємо на постачання відповідних систем.

І ще важливий результат «сімки», про який варто сказати саме зараз. Це вже офіційно домовлено: найбільш потужні демократії світу будуть підтримувати нашу державу стільки, скільки необхідно для нашої перемоги.

Україну не зламати! Ніколи.

Слава Україні!

 

Це жорстокість і варварство – Джонсон відреагував на ракетний удар по Кременчуку

27.06.2022 22:32

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516642-ce-zorstokist-i-varvarstvo-dzonson-vidreaguvav-na-raketnij-udar-po-kremencuku.html

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон засудив російський ракетний удар по ТРЦ “Амстор” у Кременчуці.

Про це повідомило The Guardian із посиланням на заяву на зустрічі світових лідерів G7 в німецькій Баварії, передає Укрінформ.

«Цей жахливий напад ще раз показав глибину жорстокості та варварства, до яких опустився російський лідер», – сказав Джонсон.

«Знову наші думки з родинами невинних жертв України. путін має усвідомити, що його поведінка лише посилить рішучість Великої Британії та будь-якої іншої країни G7 підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно», – додав очільник британського уряду.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня о 15.50 росіяни ракетами Х-22 завдали удару по ТРЦ Кременчука, де перебували близько тисячі мирних жителів. Площа пожежі в будівлі сягнула 10,3 тис. кв. метрів. Ліквідація пожежі та розбір завалів тривають. Наразі відомо про 13 загиблих і понад 50 поранених.

 

росію слід визнати країною-спонсором тероризму вже на Саміті НАТО – Стефанчук

27.06.2022 21:14

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516586-rosiu-slid-viznati-krainousponsorom-terorizmu-vze-na-samiti-nato-stefancuk.html

російську федерацію вже завтра слід визнати країною-спонсором тероризму на Саміті НАТО в Мадриді.

Як передає Укрінформ, про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук написав у Фейсбуці.

Кременчук. ТРЦ. Невимовний біль. Те, що зробили російські військові, – це черговий акт тероризму. Сама росія повинна бути визнана країною-спонсором тероризму вже на Саміті НАТО в Мадриді завтра ж”, – зазначив він, додавши: “Якщо це не тероризм, то що тоді тероризм?”.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня о 15.50 росіяни завдали ракетного удару по ТРЦ Кременчука, де перебували близько тисячі мирних жителів. Площа пожежі в будівлі становить 10 тис. 300 кв.мЗагинуло щонайменше десятеро людей, понад 40 осіб зазнали поранень і травм. Ліквідація пожежі та розбирання завалів тривають.

 

Зброя і нові санкції: Кулеба сказав, як світ має відреагувати на ракетний удар рф по Кременчуку

27.06.2022 21:02

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516582-zbroa-i-novi-sankcii-kuleba-skazav-ak-svit-mae-vidreaguvati-na-raketnij-udar-rf-po-kremencuku.html

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що відповіддю на російський ракетний удар по ТРЦ “Амстор” у Кременчуці має бути збільшення поставок важкого озброєння для України та посилення санкцій проти рф.

Про це глава української дипломатії написав у Твіттері, передає Укрінформ.

“Великий торговельний центр у Кременчуці, де перебували сотні мирних жителів, зазнав російського удару. росія – це ганьба людства, і вона має стикнутися з наслідками. Відповіддю має бути (надання) більше важкого озброєння для України, нові санкції проти росії і більше бізнесу, який залишає росію», – зазначив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня о 15.50 російські війська завдали ракетного удару по ТРЦ у Кременчуці, де перебували близько тисячі мирних жителів. Площа пожежі в будівлі становить 10 тис. 300 кв.м. За попередньою інформацією, загинули десятеро людей, понад 40 осіб зазнали поранень і травм.

 

Посол США – про удар по ТЦ Кременчука: Світ притягне кремль до відповідальності

27.06.2022 20:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516569-posol-ssa-pro-udar-po-tc-kremencuka-svit-pritagne-kreml-do-vidpovidalnosti.html

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що світ притягне кремль до відповідальності за його звірства.

На цьому вона наголосила у Твіттері після російського ракетного удару по ТЦ у Кременчуці, передає Укрінформ.

«Жахливі повідомлення та фото надходять з Кременчука після ракетного удару росії по переповненому людьми торговельному центру. Світ притягне кремль до відповідальності за його звірства в Україні», – зазначила посол.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня о 15.50 росіяни завдали ракетного удару по ТРЦ Кременчука, де перебували близько тисячі мирних жителів. Площа пожежі в будівлі становить 10 тис. 300 кв.мЗагинуло щонайменше десятеро людей, понад 40 осіб зазнали поранень і травм. Ліквідація пожежі та розбирання завалів тривають.

 

Андрій Пятов: Росіяни гірше за терористів. Ті хоча б визнають свої злочини

27.06.2022 20:56

https://www.ukrinform.ua/rubric-sports/3516573-andrij-patov-rosiani-girse-za-teroristiv-ti-hoca-b-viznaut-svoi-zlocini.html

Український воротар обурений діями рф.

Голкіпер «Шахтаря» Андрій Пятов прокоментував у своєму Інстаграмі авіаудар російських військ по Кременчуку, повідомляє Укрінформ.

На території комплексу на момент удару перебувало понад тисячу людей. Точна кількість жертв наразі невідома.

«Росія – країна-терорист! Ні, ви навіть гірше за терористів. Бо ті хоча б визнають свої злочини. Ви ж вигадуєте казки про «они сами», «фейк», «это не мы». Ви продовжуєте вбивати! ⠀ Перекладу для підписників з росії не буде. Дивіться самі. Кременчук. ТЦ. Там було понад 1000 людей. Мирних людей, серед яких чимало дітей. Що може бути страшніше?» – написав Пятов в Інстаграмі.

За попередніми даними, в результаті потрапляння ракет в один з торговельних центрів 2 людини загинули і 20 отримали поранення.

 

ООН про ракетний удар по Кременчуку: будь-який напад на торгівельний центр – це жахливо

28.06.2022 00:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516676-oon-pro-raketnij-udar-po-kremencuku-budakij-napad-na-torgovelnij-centr-ce-zahlivo.html

Речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік назвав жахливим ракетний обстріл росією ТРЦ у Кременчуку, внаслідок якого загинули цивільні особи.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він сказав на пресбрифінгу в понеділок.

«Будь-який напад на торговельний центр, – це, м’яко кажучи, жахливо. І це далеко від лінії фронту», – сказав Дюжаррік, згадавши також про обстріл Києва у вихідні.

Будь-яка цивільна інфраструктура, яка включає торговельні центри й цивільних осіб, ніколи не повинна ставати мішенню, додав речник Генсека ООН.

За його словами, в ООН стурбовані посиленням бойових дій, яке спостерігається в останні дні.

Водночас Дюжаррік висловив сподівання, що «незважаючи на те, що відбувається сьогодні, переговори (між росією та Україною) продовжаться».

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня російські війська ракетами Х-22 завдали удару по ТРЦ Кременчука, де перебували близько тисячі мирних жителів. Площа пожежі сягнула 10,3 тис. кв. метрів. Станом на вечір відомо про 13 загиблих, щонайменше 59 людей травмовано, 25 із них госпіталізовано.

 

Макрон назвав абсолютним жахом ракетний удар росіян по Кременчуку

28.06.2022 01:24

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516693-makron-nazvav-absolutnim-zahom-raketnij-udar-rosian-po-kremencuku.html

Президент Франції Еммануель Макрон заявляє, що “бомбардування ТРЦ у Кременчуці росією – це абсолютний жах”.

Про це він написав у своєму Твіттері, передає Укрінформ.

“Ми поділяємо біль сімей загиблих. І гнів на таку ганьбу”, – наголосив Макрон.

При цьому, розмістивши відео пожежі у ТРЦ після бомбардування, президент Франції написав: “російський народ має бачити правду”.

Водночас Єлисейський палац на своїй сторінці у Твіттері заявив, що російський президент володимир путін і ті, хто здійснив ракетний обстріл ТРЦ у Кременчуці, мають бути притягнені до відповідальності за цей воєнний злочин.

Як повідомляв Укрінформ, 27 червня о 15.50 росіяни ракетами Х-22 завдали удару по ТРЦ Кременчука, де перебували близько тисячі мирних жителів. Площа пожежі у будівлі сягнула 10,3 тис. кв. метрів. Ліквідація пожежі та розбір завалів тривають. Наразі відомо про 15 загиблих і 59 поранених.

 

НАТО не допоможе розблокуванню Чорного моря – заступник генсека

27.06.2022 22:05

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516630-nato-ne-dopomoze-rozblokuvannu-cornogo-mora-zastupnik-genseka.html

У НАТО не вважають, що залучення його військових потужностей допоможе врегулювати ситуацію щодо коридорів для експорту українського зерна Чорним морем.

Про це заявив заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане в інтервʼю “Європейській правді”, повідомляє Укрінформ.

«Ми не відчуваємо та не бачимо, що залучення військових потужностей НАТО допоможе вирішенню ситуації. Навпаки, ми вважаємо, що це тільки спричинить загострення», – сказав Джоане.

За його словами, партнери намагаються знайти альтернативні транспортні шляхи, залізницею та дорогами, у чому Україні допомагає Євросоюз та всі її сусіди.

«Другий варіант – який насправді дуже складний – це організувати безпечні коридори Чорним морем. Їх співорганізатором буде росія, бо росія – гравець на цій сцені”, – зауважив заступник генсека.

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. У результаті агресії росії в портах України заблоковано понад 20 млн тонн зерна, що були призначені на експорт. Це спричинило загрози глобального голоду, оскільки майже половина всього обсягу поставок у межах Всесвітньої програми продовольства ООН припадає саме на українське зерно.

 

Калінінградський транзит: Литва провела консультації з Єврокомісією

27.06.2022 17:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3516397-kaliningradskij-tranzit-litva-provela-konsultacii-z-evrokomisieu.html

На зустрічі у Президентському палаці у Вільнюсі керівництво Литви узгодило «основні принципи та основні установки» у консультаціях з Європейською Комісією з реалізації санкцій Європейського Союзу щодо «калінінградського транзиту» рф.

Про це повідомляє Укрінформ, з посиланням на національного мовника LRT.

«Сьогодні одноголосно були узгоджені основні засади та базові положення, яких має дотримуватися Литва, щоб прояснити деякі моменти для Єврокомісії», – сказав радник президента Литви з національної безпеки Кястутіс Будріс.

Він не став коментувати конкретні принципи та положення. Ці консультації відбулися з урахуванням оновленої позиції ЄК щодо реалізації санкцій стосовно росії.

У свою чергу, литовський прем’єр-міністр Інгріда Шимоніте заявляє, що надісланий Європейською комісією документ про обмеження російського транзиту в Калінінград в рамках реалізації санкцій Європейського Союзу неоднозначний і викликає додаткові проблеми. Прем’єр-міністр повідомила, що Литва представила в ЄК коментарі з приводу застосування санкцій проти росії. «Литва зробила ряд зауважень Єврокомісії. Оскільки робота йде, я не хотіла б більше коментувати», – сказала Шимоніте.

Ця новина надійшла на тлі продовження повномасштабної російської агресії проти України, а також загроз з боку росії Литві та Євросоюзу у зв’язку з санкційними обмеженнями щодо «калінінградського транзиту».

 

Генсек НАТО про ситуацію навколо Калінінграда: Альянс боронитиме Литву

27.06.2022 15:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3516276-gensek-nato-pro-situaciu-navkolo-kaliningrada-alans-boronitime-litvu.html

Напад росії чи іншого потенційного противника на Литву або іншу балтійську країну викличе відповідь усього Північноатлантичного альянсу, який оборонятиме свого союзника.

На цьому наголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у понеділок під час пресконференції напередодні саміту НАТО в Мадриді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я переконаний, що москва, президент путін, розуміє наші гарантії колективної безпеки, розуміє наслідки нападу на країну-союзника НАТО. Це викличе відповідь усього Альянсу, як і зміцнить необхідність збільшення нашої присутності. Тому це мій основний меседж: ми будемо обороняти. І надсилаючи чітко цей меседж, ми, власне, запобігаємо нападу”, – заявив Столтенберг, коментуючи питання про те, якою буде відповідь НАТО у разі нападу росії на одну з країн Балтії через ситуацію навколо Калінінграда.

Генсек НАТО вказав на те, що Альянс збільшив свою присутність на східному фланзі та у Балтійському регіоні після агресії рф проти України у 2014 році та після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого ц.р.

“Зараз у нас є 40 тис. військ під прямим командуванням НАТО. І більшість із них – на східному фланзі, багато у Балтійському регіоні. Метою збільшення цієї присутності є надсилання меседжу, що ми готові захистити та обороняти територію кожного союзника, включаючи, звичайно, Литву та інші балтійські країни”, – заявив Столтенберг.

За його словами, НАТО забезпечує надійне стримування, і “метою цього переконливого стримування є не провокування, а запобігання конфлікту” – “щоб росія чи якийсь інший потенційний противник не атакував країну-союзника НАТО”.

Окремо генсек НАТО висловив занепокоєння нарощуванням воєнного потенціалу росії у Калініграді, що відбувалося протягом багатьох років, у т.ч. сучасними системами озброєння.

Він додав, що Литва на сьогодні просто імплементує прийняті Євросоюзом економічні санкції, і союзники по НАТО підтримують ці санкції та вживають також своїх власних санкцій. “Ці санкції важливі…, щоб путін заплатив ціну за свій варварський напад на Україну”, – заявив Столтенберг.

Литовська залізниця раніше поінформувала Калінінградську залізницю про те, що 18 червня припиняє транзит підсанкційних вантажів між Калінінградською областю і основною територією росії. Компанія отримала роз’яснення Єврокомісії, згідно з якими, навіть якщо санкційні товари і вантажі йдуть з однієї частини рф в іншу, але через територію ЄС, їхнє перевезення все одно заборонено.

Згодом Литва розширила обмеження щодо транзиту в Калінінградську область росії, заборонивши перевезення підсанкційних товарів не лише залізницею, але й автомобільними шляхами.

Міністерство закордонних справ росії пообіцяло Литві відповідь у “практичній площині”. Пізніше на навчаннях у Калінінградській області рф відпрацювала удар по комунікаціях “умовного супротивника”.

 

Японія надала Україні додатково $500 мільйонів пільгового кредиту

27.06.2022 16:55

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3516378-aponia-nadala-ukraini-dodatkovo-500-miljoniv-pilgovogo-kreditu.html

Україна отримала додатково 65 млрд японських єн (приблизно 500 млн дол. США) пільгового кредиту в межах кредитної угоди, яку підписали міністр фінансів України Сергій Марченко та президент Японського агентства міжнародного співробітництва «Джайка» (JICA) др. Акіхіко Танака.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Кошти будуть спрямовані до держбюджету для фінансування першочергових соціальних і гуманітарних видатків, охорону здоров’я тощо.

“Кредит надано на пільгових умовах: термін погашення кредиту – 30 років, у тому числі, пільговий період – 10 років; процентна ставка – 1% річних”, – підкреслили в Мінфіні.

7 червня між урядом України та урядом Японії підписано додаткову угоду щодо кредиту Японського агентства міжнародного співробітництва на політику розвитку в сфері надзвичайного економічного відновлення.

Угодою сума кредиту збільшена на 65 млрд японських єн, у результаті чого сума кредиту становить 78 млрд японських єн (приблизно 600 млн дол. США).

Як повідомляв Укрінформ, 24 травня Україна отримала за зазначеною угодою 13,0 млрд японських єн (приблизно 100 млн дол. США).

 

PayPal продовжив до вересня безкомісійний період на міжнародні платежі для українців

27.06.2022 16:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3516353-paypal-prodovziv-do-veresna-bezkomisijnij-period-na-miznarodni-platezi-dla-ukrainciv.html

Сервіс PayPal продовжив безкомісійний період на міжнародні платежі для українців до вересня цього року.

Як передає Укрінформ, про це Міністерство цифрової трансформації України повідомляє у Телеграмі.

“За три місяці роботи сервісу українці створили понад 200 тисяч акаунтів, відправили та отримали платежів на понад 200 млн дол. Саме за допомогою PayPal українці можуть підтримувати рідних, які опинилися за кордоном, збирати донати зі всього світу на армію”, – ідеться у повідомленні.

У Мінцифри зазначають, що наступним кроком має стати запуск PayPal для бізнес-акаунтів. Це важливо, щоб український бізнес міг розвиватися, а інтернет-магазини і виробники могли продавати продукцію по всьому світу, приймаючи гроші на PayPal.

У міністерстві подякували CEO PayPal Дену Шульману за підтримку України та майже пів мільярда доларів, які за сприяння компанії надійшли на рахунки благодійних організацій, що допомагають українцям по всьому світу.

Як повідомляв Укрінформ, PayPal є одним зі світових лідерів серед платіжних систем, що дозволяє виводити гроші з різних сайтів до себе на банківський рахунок, здійснювати покупки в інтернеті, а також легко переказувати гроші між акаунтами всередині системи. Раніше для українців була доступна лише одна із можливостей платіжної системи – витрачати гроші зі свого облікового запису, але не отримувати їх. Від березня система PayPal повноцінно працює в Україні.

 

У Польщі залізниця з 1 липня скасовує безкоштовний проїзд для українців

27.06.2022 11:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3516060-u-polsi-zaliznica-z-1-lipna-skasovue-bezkostovnij-proizd-dla-ukrainciv.html

Польща з 1 липня скасовує безкоштовний проїзд залізницею для українців.

Як передає Укрінформ, про це Укрзалізниця повідомляє в Телеграмі.

Чинні правила видачі безкоштовних квитків для українців у Польщі будуть дійсні по 30 червня.

Укрзалізниця закликала пасажирів враховувати ці зміни під час планування поїздок польською залізницею.

УЗ висловила подяку польським колегам за тривалу допомогу українцям, які були вимушені залишити свої домівки через повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, раніше уряд Польщі змінив розпорядження стосовно допомоги українцям, які рятуються від війни.

 

Молдова готова допомогти Україні у розмінуванні та відбудові – Санду

27.06.2022 19:50

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3516541-moldova-gotova-dopomogti-ukraini-u-rozminuvanna-ta-vidbudovi-sandu.html

Молдова готова надати підтримку Україні щодо розмінування та продовжувати гуманітарну допомогу.

Про це заявила Президент Молдови Мая Санду на спільній із Президентом України Володимиром Зеленський пресконференції у Києві, передає Укрінформ.

«Молдова має широкий міжнародний досвід у гуманітарних місіях, розмінувальних місіях у різних регіонах світу, і ми готові надати підтримку у цій сфері Україні разом з іншими країнами і міжнародними організаціями. Молдова – це маленька країна зі скромними інструментами, але ми готові надати підтримку у повоєнній відбудові України», – сказала вона.

Санду відзначила той факт, що молдавський уряд надавав гуманітарну допомогу у Вінниці, Одесі й Чернівцях, у Миколаївській області і готовий продовжити це робити.

Крім того, Президент Молдови зазначила, що від початку повномасштабного російського вторгнення близько 500 тисяч людей виїхали з України у Молдову, їм надали тимчасове місце проживання, харчі й інші базові речі. Досі в Молдові, за даними глави держави, залишаються 70 тисяч біженців з України, з них 42 тисячі дітей, що становить 10% усіх дітей у країні.

«Борючись за свою свободу, Україна також бореться за свободу своїх сусідів у Європі, і ми в Молдові розуміємо це і дуже цінуємо», – підкреслила Санду.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Молдови Мая Санду у понеділок перебуває з візитом в Україні. Вона відвідала Ірпінь, Бучу та Бородянку.

 

Зеленський про загрозу з Придністров’я: Для нас це буде не удар, а ляпас. Україна відповість

27.06.2022 19:33

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516521-zelenskij-pro-zagrozu-z-pridnistrova-dla-nas-ce-bude-ne-udar-a-lapas-ukraina-vidpovist.html

Президент Володимир Зеленський вважає, що інформацію про загрози безпеці України з боку окупованої молдавської території Придністров’я поширює росія, проте запевнив, що у разі їхньої реалізації Україна реагуватиме відповідно.

Про це він заявив на спільній із Президентом Молдови Маєю Санду пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Тому все це накручено і зроблено з боку російської федерації, ми відповідатимемо відповідним чином у разі ризиків», – відповів він на запитання про дії України у разі атаки з боку Придністров’я.

Зеленський розповів, що Україна справді отримує «ті чи інші сигнали» щодо Придністров’я, назвавши їх «неприємними».

За його словами, це питання обговорювалося на зустрічі із Санду.

«Але вони мають знати – ці люди, які на тимчасово окупованій території Молдови – Придністров’я перебувають: для нас це будуть не удари, а ляпас, ми точно відповімо ударом. Але вважаю, що перш за все ми маємо все робити так, щоб не було дестабілізації у регіоні. Ми всіляко це показуємо. Ми зараз воюємо з росією на нашій землі, хоча ви бачили, що були ракетні удари неодноразово з боку білорусі», – наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, Президент Молдови Мая Санду у понеділок перебуває з візитом в Україні. Вона вже відвідала Ірпінь, Бучу та Бородянку.

 

Молдова робить усе можливе, щоби Придністров’я не становило загрози – Санду

27.06.2022 19:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516503-moldova-robit-use-mozlive-sobi-pridnistrova-ne-stanovilo-zagrozi-sandu.html

Молдова робить усе можливе, що не дати невизнаному Придністров’ю становити загрозу їй та Україні.

Про це заявила Президент Молдови Мая Санду на спільній із Президентом України Володимиром Зеленський пресконфренції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми пильно відстежуємо всі події у Придністров’ї і не бачимо жодних загроз, що насуваються. Ми робимо все, що можемо, аби не дозволити цьому сепаратистському регіону становити загрозу Україні і Молдові», – сказала Санду.

Вона наголосила, що обидві країни мають підтримувати регулярний діалог з безпекових питань, а також зазначила, що вони з Президентом України погодилися працювати разом, аби підтримувати стабільність і уникнути провокацій, які мають на меті дестабілізувати ситуацію.

Молдавський лідер також зауважила, що інформація про можливу мобілізацію громадян у Придністровʼї наразі не підтверджена.

«Час від часу ми чуємо такі новини, але зараз не підтверджено. Ми відстежуємо дуже пильно цю ситуацію у Придністровʼї. Ми хотіли б упевнитися, що не виникне ситуації, яка може дестабілізувати обстановку. Наші інституції продовжать відслідковувати ситуацію», – підкреслила вона.

Санду також зазначила, що якщо відбудуться події, які викликатимуть стурбованість, Кишинів уживатиме заходів та інформуватиме партнерів.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Молдови Мая Санду у понеділок перебуває з візитом в Україні. Вона відвідала Ірпінь, Бучу та Бородянку.

 

Санду на власні очі побачила руйнування у Бучі, Ірпені та Бородянці

27.06.2022 14:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516237-sandu-na-vlasni-oci-pobacila-rujnuvanna-u-buci-irpeni-ta-borodanci.html

Президентка Молдови Майя Санду під час відвідування Бородянки, Бучі й Ірпеня на власні очі побачила масштаби руйнувань після російської окупації міст.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у Твіттері.

«Я сьогодні в Україні. Відвідала Бородянку, Бучу й Ірпінь. У мене не залишилося слів після того, як побачила той рівень насилля та руйнувань. Це неймовірна трагедія», – написала Санду.

Вона додала, що з усього серця бажає сміливим самовідданим українцям миру, свободи та процвітання, та життя за власним вибором.

Раніше в Адміністрації президента Молдови заявили, що Мая Санду прибула з робочим візитом до української столиці у понеділок, 27 червня.

Також у понеділок у Санду запланована зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським.

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників на початку квітня. У визволених містах та селах зафіксовані масові вбивства загарбниками мирних жителів.

 

Президентка Молдови прибула до Києва

27.06.2022 11:49

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516073-prezidentka-moldovi-pribula-do-kieva.html

Президентка Молдови Мая Санду прибула з робочим візитом до української столиці у понеділок, 27 червня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Адміністрація президента Молдови у Фейсбуці.

«Президент Республіки Молдова Мая Санду сьогодні, 27 червня, перебуває з робочим візитом у Києві. Протягом дня глава держави відвідає Бородянку, Бучу та Ірпінь», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що із Санду також зустрінеться Президент України Володимир Зеленський.

Минулої п’ятниці Санду сказала, що у її плани входить візит до Києва, проте подробиць не надала.

Прессекретар Зеленського Сергій Нікіфоров заявив, що якщо цей візит і відбудеться, то ніхто про нього не буде заздалегідь повідомляти з міркувань безпеки.

23 червня Єврорада ухвалила рішення надати Молдові й Україні статус кандидата в ЄС і назвала цей момент історичним.

 

На кордоні з Придністров’ям ситуація стабільна, відкритої загрози немає – військові

27.06.2022 15:11

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516257-na-kordoni-z-pridnistrovam-situacia-stabilna-vidkritoi-zagrozi-nemae-vijskovi.html

На кордоні з Придністров’ям зберігається стабільна ситуація, яка контролюється силами оборони України.

Про це заявила під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила начальник об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

“На кордоні з Придністров’ям ситуація достатньо стабільна і контролюється повністю силами оборони, тому що кордони наші захищені надійно, ущільнені, і знаходження там мобільних сил оборони абсолютно доцільно. Тобто та сила, яка може протидіяти з того боку Придністров’я, вона абсолютно усвідомлює, що зустріне тут досить суттєвий опір. І немає зараз ніякої такої відкритої загрози або якогось нагнітання ситуації з того боку. Ми абсолютно контролюємо ситуацію в регіоні і можемо за неї поручитися”, – запевнила Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, президент Молдови Мая Санду прибула з робочим візитом до української столиці у понеділок, 27 червня.

 

В усіх правоохоронних органах проходить інспекція, перевіряють і роботу СБУ – Зеленський

27.06.2022 17:00

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516387-v-usih-pravoohoronnih-organah-prohodit-inspekcia-pereviraut-i-robotu-sbu-zelenskij.html

В Україні проводиться інспекція роботи правоохоронних органів, у тому числі й Служби безпеки, за результатами якої прийматимуться кадрові рішення.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський на спільній з Президентом Молдови Маєю Санду пресконференції у Києві, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

“Що стосується голови Служби безпеки, по-перше, якби я хотів його звільнити, я це вже зробив би. По-друге, у нас дійсно проводиться інспекція правоохоронних органів саме через те, що коли було повномасштабне вторгнення рф на нашу землю, деякі представники тих чи інших правоохоронних органів кудись ділись замість того, щоб бути на місці і захищати свою державу і свій народ. Із різних причин”, – сказав Зеленський.

Президент зазначив, що їздить по областях і особисто заслуховує доповіді тих чи інших керівників областей.

“Тому зміна керівництва будь-якого правоохоронного органу – підкреслюю, будь-якого, тому що ми інспектуємо всі правоохоронні органи, залежить сьогодні тільки від цього”, – підкреслив глава держави.

Водночас він зазначив, що повністю підтримує реформу СБУ, і нагадав, що відповідний законопроєкт був проголосований у першому читанні ще до повномасштабної війни росії проти України.

Зеленський підкреслив, що війна вносить свої корективи, але Україна буде продовжувати цю реформу, і навіть війна не завадить робити деякі важливі кроки вперед.

Як повідомлялося, раніше у ЗМІ з’явилася інформація, що Президент Зеленський може звільнити Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України нібито через невдалі операції та втрати в Херсоні.

 

Американський сенатор Ріш відвідав Бучу та Ірпінь

27.06.2022 10:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3516006-amerikanskij-senator-ris-vidvidav-bucu-ta-irpin.html

Київську область з офіційним візитом відвідав сенатор, голова Республіканського крила Комітету з міжнародних відносин Сенату США Джим Ріш.

Як передає Укрінформ, про це голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба повідомив у Телеграмі.

Ріш побував у Гостомелі та Ірпені, де на власні очі побачив руйнування населених пунктів та наслідки злочинів російської армії. Також делегація побувала у міжнародному аеропорту “Антонов”, де російські військові зруйнували український літак “Мрія”.

Сенатор був вражений побаченим, зауважив Кулеба. Голова ОВА висловів вдячність міжнародним партнерам за потужну підтримку.

Як повідомляв Укрінформ, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були звільнені від російських загарбників на початку квітня. У визволених містах та селах зафіксовані масові вбивства загарбниками мирних жителів.

За попередньою оцінкою ДП “Антонов”, російські загарбники завдали аеродрому Гостомеля збитків на понад 1 млрд доларів.

 

Посол США зустрілася з членами Американсько-Української ділової ради

27.06.2022 10:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516009-posol-ssa-zustrilasa-z-clenami-amerikanskoukrainskoi-dilovoi-radi.html

Посол США в Україні Бріджит Брінк провела зустріч із членами Американсько-Української ділової ради, на якій ішлося про підтримку України.

Як передає Укрінформ, про це Брінк повідомила у Твіттері.

«Приємно познайомитися з членами Американсько-Української ділової ради (USUBC) – – рішучими прихильниками України. Вони відіграли важливу роль у наших зусиллях щодо допомоги Україні в її захисті та створенні сприятливого бізнес-середовища, яке забезпечує робочі місця як для українців, так і для американців», – написала посол.

Раніше посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк та голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі обговорили зусилля щодо зупинення війни рф проти України.

Як повідомлялося, посол США в Україні Бріджит Брінк провела у Вашингтоні низку зустрічей з колегами-дипломатами та американськими конгресменами, в центрі яких була розв’язана росією війна проти України.

 

Зеленський зустрівся з сенатором США – говорили про визнання росії спонсором тероризму

27.06.2022 15:41

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516297-zelenskij-zustrivsa-z-senatorom-ssa-govorili-pro-viznanna-rosii-sponsorom-terorizmu.html

Президент Володимир Зеленський обговорив зі співголовою Комітету з питань міжнародних відносин Сенату США Джеймсом Рішем питання посилення взаємодії в оборонній сфері між США та Україною, а також посилення санкцій проти російської федерації і необхідність визнання росії державою-спонсором тероризму.

Зустріч відбулася в Києві, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

Зеленський, зокрема, відзначив важливість візиту американського сенатора в цей непростий для нашої країни час і наголосив, що двопалатна й двопартійна підтримка України сьогодні є вкрай необхідною.

Президент поінформував про ситуацію на фронті, а також про нещодавні ракетні удари, які, як зазначили в ОП, «показово відбулися напередодні важливих заходів, зокрема саміту G7 та НАТО, що є викликом безпеці не тільки для України, а й для всього Європейського континенту».

Глава держави наголосив, що це не має залишитися без твердої відповіді цивілізованого світу – агресор повинен бути покараний.

Під час розмови також було відзначено важливість визнання росії державою-спонсором тероризму.

Сторони обговорили поглиблення двосторонньої взаємодії в оборонній сфері, посилення санкцій та повоєнну відбудову України.

«Я щиро вдячний Президенту, Конгресу та всьому американському народові за масштабну безпекову й фінансову підтримку», – сказав Зеленський.

Як повідомлялося, країни «Групи семи» за підсумками зустрічі в Німеччині запевнили, що підтримуватимуть Україну «скільки буде необхідно», а також пообіцяли посилення санкцій проти росії.

 

Зеленський сказав G7, що хоче закінчити війну цього року

ОЛЕНА РОЩІНА — ПОНЕДІЛОК, 27 ЧЕРВНЯ 2022, 13:53. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/27/7354936/

Президент Володимир Зеленський закликав світових лідерів, які зібралися на саміті G7, зробити все можливе, щоб припинити вторгнення Росії в Україну до кінця року.

Джерело: “Le Monde” з посиланням на Agence France Press (AFP) і його джерело, “Sky News” із посиланням на два джерела, “Reuters“, Зеленський у Telegram

Деталі: Два дипломати ЄС сказали, що Зеленський у зверненні до лідерів країн “Великої сімки” 27 червня сказав, що хоче припинити війну до кінця цього року, до настання зими.

Лідери G7 зібралися в німецьких Альпах, Зеленський звертався до них за зачиненими дверима через відеозв’язок. За його словами, війна ризикує вирувати далі.

Зеленський закликав лідерів G7 докласти максимум зусиль, щоб закінчити війну до кінця року, в тому числі шляхом посилення санкцій проти Росії, повідомило джерело.

За даними “Reuters”, український лідер попросив “Велику сімку” про системи протиповітряної оборони, санкції проти РФ та допомогу з експортом зерна.

 

Зеленський запропонував G7 створити глобальний механізм конфіскації активів рф

27.06.2022 15:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516279-zelenskij-zaproponuvav-g7-stvoriti-globalnij-mehanizm-konfiskacii-aktiviv-rf.html

Президент Володимир Зеленський під час онлайн-участі в саміті лідерів «Групи семи» запропонував створити глобальний механізм конфіскації заморожених або арештованих російських активів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Офісу Президента.

“Президент також запропонував створити дієвий глобальний механізм конфіскації заморожених або арештованих російських активів, що має стати одним із найбільших інструментів стримування інших потенційних агресорів від нападу на сусідів”, – зазначається у повідомленні.

Він закликав країни «Великої сімки» спонукати їхні компанії до розгляду України як альтернативи російському напрямку. За словами Президента, після закінчення війни Українська держава матиме значно кращий доступ до глобального ринку порівняно з країною-агресором. Крім того, Україна має безмитний доступ до ринків провідних демократичних країн.

Глава держави відзначив важливість і післявоєнної відбудови України. За його словами, це буде найбільший економічний проєкт нашого часу, участь у якому значно посилить країни «Групи семи».

Крім того, Президент запропонував «Групі семи» долучитися до роботи над гарантіями безпеки для України, які в майбутньому унеможливлять виникнення конфліктів на кшталт російської агресії.

Зеленський зазначив, що наша держава потребує сучасних і ефективних систем протиракетної оборони, які можуть забезпечити спокій українським містам, віддаленим від фронту. За його словами, росія посилює ракетні обстріли України, тому дуже важливо гарантувати цивільному населенню базову безпеку. Глава держави наголосив, що повернення людей до роботи дасть змогу запустити економічні процеси в населених пунктах, адже сьогодні щомісячний дефіцит бюджету нашої країни становить 5 млрд дол. США.

Президент акцентував на важливості розблокування експорту українського зерна й закликав подумати над дієвими механізмами для забезпечення продовольчої безпеки у світі.

Також глава держави зробив акцент на необхідності посилення санкційного тиску на росію, зокрема шляхом примусового обмеження ціни російської нафти, яка експортується. Зеленський висловив сподівання, що Державний департамент США підтримає рішення про визнання рф державою – спонсором тероризму.

Президент підкреслив важливість рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

«Це рішення повністю відображає наш прогрес у європейській інтеграції, наш внесок у захист європейських цінностей, про які ми всі говоримо», – зазначив Зеленський.

Він подякував державам «Великої сімки» за оборонну та фінансову підтримку України під час повномасштабного вторгнення російської федерації, а також за послідовну санкційну політику стосовно країни-агресора.

Як повідомлялося, Саміт G7 розпочався в неділю і триватиме до вівторка. Окрім лідерів групи семи держав, участь у ньому беруть також президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Ради ЄС Шарль Мішель. На сесію, присвячену клімату та енергетиці, запрошені керівники низки країн, що розвиваються.

Другий день роботи саміту розпочався сесією, присвяченою Україні.

 

Шольц: Повернення до колишніх відносин з росією не буде ніколи

27.06.2022 20:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3516554-solc-povernenna-do-kolisnih-vidnosin-z-rosieu-ne-bude-nikoli.html

Повернення до звичного порядку денного у відносинах з росією вже не буде ніколи.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц за результатами другого дня роботи саміту G7, частина якого була присвячена війні та допомозі Україні, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, канцлер зазначив, Україні підтримка «буде потрібна ще дуже довгий час».

«Ми всі, і ми це підтвердили, будемо продовжувати підтримувати Україну в її обороні проти росії. Зрозуміло, що ця війна спричинила дуже глибокий розлом у міжнародних відносинах», – підкреслив Шольц.

За його словами, після нападу рф на Україну порушено всі правила, домовленості, все співробітництво, принцип непорушності кордонів.

«Як G7 ми єдині в оцінці, що йдеться про тривалі зміни, які впливатимуть на міжнародні відносини ще дуже довго. Також зрозуміло, що у відносинах з росією не може бути повернення до того, як було до російського нападу на Україну, адже коли ситуація змінюється, маємо змінитися і ми самі. Ми всі про це добре знаємо, і всі держави G7 готові приймати необхідні рішення», – заявив глава уряду ФРН.

Він додав, що не можна прогнозувати, як світ зміниться найближчими місяцями та роками, але зрозуміло, що використати ці зміни треба якнайкраще.

За словами Шольца, держави G7 і запрошені ним до участі у саміті керівники Аргентини, Індії, Індонезії, Сенегалу, Південної Африки мають однаковий погляд на світ, і це допомагає конструктивній співпраці та порозумінню. Зокрема, йдеться про питання захисту клімату, енергозабезпечення, боротьби з голодом. При цьому на війну в Україні ці групи держав «дивляться з різних перспектив», зауважив канцлер, і тим важливіше, на його думку, говорити на цю тему.

Саміт G7 проходить 26-28 червня у Баварії.

 

G7 і партнери намагатимуться якнайскоріше відмовитися від викопних енергоносіїв – заява

27.06.2022 19:54

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3516531-g7-i-partneri-namagatimutsa-aknajskorise-vidmovitisa-vid-vikopnih-energonosiiv-zaava.html

Лідери G7 і низки країн, що розвиваються, домовилися робити кроки в напрямку досягнення кліматичної нейтральності та забезпечення енергетичної безпеки.

Про це йдеться у заяві німецького головування у G7 «Об’єднання зусиль для прискорення чистого та справедливого переходу до кліматичної нейтральності», повідомляє Укрінформ.

Лідери Німеччини, Канади, Великої Британії, США, Франції, Італії, Японії та керівництво Європейського Союзу, а також Аргентини, Індії, Індонезії, Сенегалу, Південної Африки зустрілися в понеділок у німецькому замку Ельмау та домовилися працювати разом, щоб прискорити чистий і справедливий перехід до кліматичної нейтральності, водночас гарантуючи енергетичну безпеку.

«Лише енергетичний перехід та посилені інвестиції в інфраструктуру… відкривають величезні можливості для соціального та економічного розвитку та створення гідних «зелених» та стабільних робочих місць у секторах, які відповідають екологічним умовам», – ідеться у заяві.

Лідери погодилися співпрацювати з особливим акцентом на реформи енергетичної політики, які прискорюють декарбонізацію економік до «чистого нуля», забезпечуючи при цьому загальний доступ до енергії залежно від умов країн.

«Лідери домовилися вивчити варіанти декарбонізації енергетичного комплексу та прискорення переходу від залежності від викопного палива, а також для швидкого поширення чистих та відновлюваних джерел енергії та енергоефективності», – йдеться у документі.

Як пояснюється, це передбачає поступове скорочення споживання вугілля при одночасному збільшенні частки відновлюваної енергії в енергетичному балансі.

Зазначені країни також працюватимуть над мобілізацією інвестицій в інфраструктуру чистої та сталої енергії, у тому числі шляхом широкомасштабної мобілізації приватного капіталу.

Лідери підтримали Партнерство з переходу на справедливу енергію (JETP), визнавши, що JETP та партнерства для глобальної інфраструктури та інвестицій можуть сприяти досягненню цілей «відкритого та інклюзивного кліматичного клубу». Учасники зустрічі відзначили прогрес, досягнутий у JETP між G7 і Південною Африкою та підкреслили готовність працювати над подібними ініціативами з іншими країнами-партнерами, зокрема Індонезією, Індією, Сенегалом та В’єтнамом для підтримки реформ енергетичної політики.

Вони також підкреслили відданість співпраці з Аргентиною для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.

Керівників Аргентини, Індії, Індонезії, Сенегалу, Південної Африки запросив на цьогорічний саміт G7 канцлер Німеччини Олаф Шольц.

 

У G7 впевнені у дієвості своїх санкцій проти росії

ЗАЯВА

27.06.2022 16:58

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3516384-u-g7-vpevneni-u-dievosti-svoih-sankcij-proti-rosii.html

Санкції позбавляють росію економічних засобів, щоб продовжувати загарбницьку війну проти України, переконані країни «Групи семи», які запровадили обмеження і які готові їх посилювати.

Про це йдеться у заяві лідерів держав G7 , оприлюдненій 27 червня після зустрічі в рамках саміту Групи, в якій взяв віртуальну участь Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

«Ми продовжимо цілеспрямоване використання скоординованих санкцій в міру необхідності, діючи в унісон на кожному етапі. Ми використовуємо санкції для захисту заснованого на правилах міжнародного порядку, який росія так грубо порушила», – йдеться у документі.

У ньому лідери G7 зобов’язуються вжити низку заходів найближчим часом відповідно до власних відповідних законодавчих повноважень та процесів. Зокрема, країни Сімки мають намір розглянути нові способи ізоляції росії від участі у світовому ринку та боротися зі спробами рф обходити санкції. Вони сповнені рішучості зменшити доходи росії, в тому числі від продажу золота.

Також наголошується, що найпотужніші країни світу ще більше знижуватимуть експортні доходи росії, вживаючи відповідних заходів для подальшого зменшення залежності від російської енергії.

Держави G7 будуть узгоджувати та розширювати цілеспрямовані санкції, щоб ще більше обмежити доступ росії до ключових промислових ресурсів, послуг і технологій. Також вони, серед іншого, планують запровадити цілеспрямовані санкції проти тих, хто є винним у воєнних злочинах, користується нелегітимною владою в Україні, а також тих, хто стоїть за створенням глобальної продовольчої небезпеки шляхом крадіжки та експорту українського зерна, хто отримує прибуток від війни тощо.

Окрім заяви, лідери G7 ухвалили також додаток «Підтримка України за допомогою санкцій проти Росії», у якому зазначається, що скоординовані санкції спричиняють серйозні та довготривалі наслідки для росії, щоб допомогти покласти край цій війні.

«росія не може залишатися членом глобальної економічної та політичної системи з гарною репутацією, доки вона грубо порушує міжнародні норми за рахунок інших», – підкреслюється у документі.

В ньому зауважується, що ефективні санкції, включаючи заходи обмеження торгівлі, відіграють цінну роль у захисті та дотриманні міжнародних правил і норм. Щоб серйозно погіршити спроможність росії фінансувати цю війну, її військово-промисловий комплекс був позбавлений критичних компонентів, її економіка скоротилася, іноземні резерви її центрального банку були значною мірою скорочені, зазначається в документі.

Лідери країн «Групи семи» зазначили, що, впроваджуючи санкції, вони усвідомлюють свою відповідальність за глобальну фінансову стабільність, стале зростання, продовольчу безпеку та стабільність всіх країн, включаючи країни з низьким і середнім рівнем доходу.

Як повідомляв Укрінформ, саміт G7 розпочався в неділю і триватиме до вівторка. Окрім лідерів «Групи семи», участь у ньому беруть також президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Ради ЄС Шарль Мішель. Другий день роботи саміту розпочався сесією, присвяченою Україні.

 

G7 обіцяє безстрокову підтримку України та посилення санкцій проти росії

ЗАЯВА

27.06.2022 15:16

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516266-g7-obicae-bezstrokovu-pidtrimku-ukraini-ta-posilenna-sankcij-proti-rosii.html

Країни «Групи семи» запевняють, що підтримуватимуть Україну «скільки буде необхідно», а також обіцяють посилення санкцій проти росії.

Про це йдеться у заяві G7 про підтримку України, оприлюдненій після зустрічі 27 червня лідерів «Групи семи», в якій взяв участь через відеозв’язок Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

«Ми, лідери «Групи семи» (G7), непохитні в нашій солідарності з Україною і підтверджуємо нашу непохитну прихильність підтримувати уряд і народ України в їх мужньому захисті суверенітету і територіальної цілісності своєї країни, а також у їхній боротьбі за мирне, процвітаюче та демократичне майбутнє… Ми й надалі надаватимемо фінансову, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку та підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно», – наголошується в документі.

G7 знову засудила російську жорстоку, неспровоковану, невиправдану та незаконну загарбницьку війну і закликала рф негайно припинити її, беззастережно припинити всі військові дії та вивести свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

“Велика сімка” зазначила, що ця нищівна війна призвела до драматичних наслідків далеко за межами Європи.

У Заяві підкреслюється підтримка зусиль України припинити війну, а також те, що Україна сама має вирішувати питання про майбутнє мирне врегулювання, вільно від зовнішнього тиску чи впливу.

Сім провідних індустріальних держав Заходу засудили невиправдане використання росією ядерної риторики та застерегли проти використання хімічної, біологічної чи ядерної зброї.

«Ми закликаємо росію до відповідальної поведінки та стриманості, а також повторюємо, що будь-яке використання такої зброї було б неприйнятним і матиме тяжкі наслідки», – попередили західні політики.

Вони окремо наголосили на своєму занепокоєнні після заяви рф про те, що вона може передати білорусі ракети з ядерним потенціалом.

Країни G7 обіцяють продовжити координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовій та оборонній техніці та обіцяють у тісній координації надавати Україні «матеріальну, навчальну та матеріально-технічну, розвідувальну та економічну підтримку для нарощування її збройних сил».

З метою життєздатного післявоєнного мирного врегулювання, найпотужніші економіки планети готові досягти домовленостей разом із зацікавленими країнами та установами і Україною стосовно постійних зобов’язань щодо безпеки, щоб допомогти Україні захистити себе, забезпечити її вільне та демократичне майбутнє і стримувати майбутню російську агресію.

«Ми готові до подальшого зміцнення стійкості України, розширюючи нашу співпрацю у сфері розвідки та обміну інформацією, інформаційної безпеки, а також безпеки на морі. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну в захисті її мереж від кіберінцидентів та розширюватимемо наше співробітництво у сферах енергетичної безпеки, безпеки та безпеки ядерних матеріалів та об’єктів, екології та водокористування», – йдеться у заяві.

У ній міститься обіцянка продовження підтримки Україну в протистоянні загрозам її демократичним інституціям, у тому числі через підтримку вільних ЗМІ, а також протидії дезінформації та втручанню в демократичні процеси.

G7 надали та пообіцяли надати на потреби біженців війни з України понад 2,8 млрд доларів гуманітарної допомоги в 2022 році. Вони вчергове пообіцяли продовжувати надавати значну й постійну гуманітарну підтримку тим, хто постраждав від російської війни, зокрема для захисту прав жінок і дітей, захищати та підтримувати вимушено переміщених осіб і біженців, а також надавати допомогу приймаючим країнам.

росію вони закликали виконувати свої зобов’язання за міжнародним гуманітарним правом і негайно надати безпечний, швидкий і безперешкодний гуманітарний доступ та забезпечити роботу безпечних проходів, що дозволить доставити гуманітарну допомогу в обложені міста, а цивільному населенню – безпечно дістатися до місця призначення за його вибором.

Крім того, лідери вимагають, щоб росія негайно дозволила безпечне повернення на Батьківщину громадян України, вивезених у рф силою без їхньої згоди. Окремо наголошується на тому, що росія та її представники повинні поважати міжнародне гуманітарне право, включаючи права та захист військовополонених згідно з Женевськими конвенціями. Політики засудили фіктивні «суди», в результаті яких винесено смертний вирок військовослужбовцям Збройних сил України.

У заяві засуджуються напади на цивільне населення, критично важливу інфраструктуру, школи та дитячі садки, медустанови, українські культурні об’єкти та загалом «спроби знищити історію та культурну ідентичність України».

Країни Сімки вітають та підтримують роботу з розслідування воєнних злочинів та інших жорстоких злочинів, у тому числі з боку прокурора Міжнародного кримінального суду (ICC), незалежної міжнародної комісії з розслідування, уповноваженої Радою ООН з прав людини (UNHRC), та роботу Експертної місії Московського механізму Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), а також розслідування Генеральної прокуратури України. Країни G7 активізують поліцейське та судове співробітництво з Україною і з відповідними організаціями.

«Особи, які безпосередньо вчинили воєнні злочини та інші жорстокі злочини, а також посадові особи та військові керівники, відповідальні за їх вчинення, повинні бути притягнуті до відповідальності відповідно до міжнародного права», – підкреслюється у заяві.

Підписанти закликали росію без жодних умов припинити свої атаки на сільськогосподарську та транспортну інфраструктуру України і терміново забезпечити вільний прохід сільськогосподарських суден з українських портів у Чорному морі. Вони заявили про рішучість підтримувати Україну у виробництві та експорті зерна, олії та іншої сільськогосподарської продукції.

Водночас G7 залишається непохитною у своїй прихильності безпрецедентним скоординованим санкційним заходам у відповідь на загарбницьку війну росії. Група також зобов’язується надавати Україні фінансово-економічну підтримку.

У документі наголошується, що держави G7 зобов’язуються продемонструвати глобальну відповідальність і солідарність, працюючи над подоланням міжнародних наслідків російської агресії, особливо для найбільш вразливих верств населення.

Керівники держав і урядів “Великої сімки” вітали рішення Європейської ради надати Україні та Молдові статус країни-кандидата на членство в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, Саміт G7 розпочався в неділю і триватиме до вівторка. Окрім лідерів групи семи держав, участь у ньому беруть також президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і голова Ради ЄС Шарль Мішель. На сесію, присвячену клімату та енергетиці, запрошені керівники низки країн, що розвиваються.

Другий день роботи саміту розпочався сесією, присвяченою Україні.

 

G7 надасть мільярди доларів для підтримки України

ЗАЯВА

27.06.2022 16:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516336-g7-nadast-milardi-dolariv-dla-pidtrimki-ukraini.html

Країни Групи семи нададуть Україні мільярди доларів фінансово-економічної допомоги на тлі розв’язаної росією війни.

Про це йдеться у заяві лідері держав G7, оприлюдненій головуванням Німеччини в Групі 27 червня після зустрічі в межах саміту G7, в якій узяв участь у режимі онлайн Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

«На сьогодні ми готові надати або пообіцяли та надали до 29,5 мільярда доларів бюджетної підтримки у 2022 році, щоб допомогти Україні закрити дефіцит фінансування та продовжити надання базових послуг українському народу», – йдеться у заяві.

Як зазначається, ця допомога вкрай необхідна і є доповненням до економічної підтримки, наданої з 2014 по 2021 рік, яка перевищує 60 мільярдів доларів.

Лідери G7 привітали роботу міжнародних фінансових установ щодо значного фінансування України, зокрема підтримку Світового банку та Міжнародного валютного фонду, включаючи багатодонорські механізми фінансування для України, а також мультидонорський рахунок для України, відкритий МВФ.

G7 наголошує на додатковій запланованій підтримці українських державних підприємств та приватного сектору через Європейський банк реконструкції та розвитку та Міжнародну фінансову корпорацію, яка становить 3,5 мільярда доларів. Лідери G7 обіцяють підтримувати ЄБРР, зокрема шляхом надання конкретної підтримки критично важливій інфраструктурі, аби гарантувати кредити ЄБРР газовим, енергетичним та транспортним компаніям.

Крім того, країни G7 зобов’язуються допомагати Україні максимізувати її експортний потенціал. Лідери доручають своїм міністрам фінансів продовжувати співпрацю з міжнародними фінансовими інститутами та з Україною для оцінки та вирішення її потреб у фінансуванні, а міністрам торгівлі – обговорити конкретні пропозиції щодо підтримки зусиль України з відновлення через торгівлю, включаючи, наприклад, призупинення мит на український експорт.

У заяві також ідеться про готовність підтримати міжнародний план відбудови України, розроблений країною у тісній координації з двосторонніми та багатосторонніми партнерами та організаціями на підтримку сталого, стійкого, інклюзивного та “зеленого” економічного відновлення, яке зміцнює демократичні інститути, верховенство права та антикорупційні заходи.

Глави держав і урядів G7 привітали ініціативу німецького головування скликати з Україною міжнародну конференцію експертів високого рівня, щоб досягти прогресу у плані всебічної реконструкції, а також підтримали пакет підтримки Групи Світового банку Україні та “пакет стійкості” ЄБРР, роботу Європейського Союзу та його держав-членів, включаючи Платформу реконструкції України та Фонд солідарності.

«Ми твердо віддані підтримці української реконструкції і будемо активізувати відповідні зусилля. Ми також розглянемо інші реальні варіанти підтримання гуманітарних потреб України, якнайшвидшого відновлення та реконструкції, включаючи використання заморожених російських активів відповідно до нашого національного законодавства. Ми закликаємо всіх партнерів приєднатися до наших зусиль і співпрацювати з нами, щоб допомогти Україні відбудувати своє майбутнє», – йдеться у документі.

Як повідомлялося, саміт G7 проходить 26-28 червня в Баварських Альпах.

 

Країни G7 стоятимуть на боці України в боротьбі проти агресії рф – Шольц

27.06.2022 11:27

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3516050-kraini-g7-stoatimut-na-boci-ukraini-v-borotbi-proti-agresii-rf-solc.html

Лідери «Групи семи» розпочали другий робочий день саміту G7 в замку Ельмау в баварських Альпах.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Ранкова сесія присвячується насамперед українському питанню, участь у ній по відеозв’язку візьме Президент України Володимир Зеленський.

Паралельно проходять двосторонні зустрічі. Зокрема, вранці в понеділок провели переговори глави урядів ФРН і Канади Олаф Шольц і Джастін Трюдо. Шольц заявив після неї, що «ми будемо разом стояти на боці України в її боротьбі проти російської агресії».

Він назвав «добрим меседжем» те, що країни G7 приймають жорсткі рішення проти рф, вони підтримуватимуть Україну стільки, скільки це потрібно, «але будуть робити це таким чином, аби уникнути «великого конфлікту» між росією і НАТО. «У цьому і є сенс: бути жорсткими та думати про потреби часу, в якому ми живемо», – сказав Шольц.

Після обіду на саміті обговорюватиметься питання «Інвестування в краще майбутнє: клімат, енергія, здоров’я». На цю сесію фізично запрошені глави Індії, Індонезії, Аргентини, Північної Африки та Сенегалу.

Як повідомляв Укрінформ, саміт G7 проходить 26-28 червня в баварських Альпах під головуванням ФРН.

 

Австралія, Японія, Нова Зеландія та Корея вперше приєднаються до саміту НАТО

27.06.2022 17:43

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3516433-avstralia-aponia-nova-zelandia-ta-korea-vperse-priednautsa-do-samitu-nato.html

Австралія, Японія, Нова Зеландія та Республіка Корея вперше приєднаються до саміту глав держав та урядів НАТО, який проходитиме 28-30 червня у Мадриді.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав у понеділок під час пресконференції напередодні саміту, повідомляє власкор Укрінформу.

“Ми також хочемо поглибити нашу співпрацю з найближчими партнерами НАТО. Я вітаю той факт, що Австралія, Японія, Нова Зеландія та Республіка Корея вперше приєднаються до нас на нашому саміті”, – зазначив Столтенберг.

Крім того, як додав Столтенберг, участь у саміті візьмуть Грузія та Європейський Союз.

“І ми приймемо нові пакети підтримки для наших партнерів – Грузії, Боснії та Герцеговини, Республіки Молдова, Мавританії та Тунісу. Ми також прагнемо досягти прогресу в історичних заявах Фінляндії та Швеції на членство в НАТО”, – додав генсек Альянсу.

За його словами, на саміті у Мадриді також буде обговорено відповідь на “посилення впливу росії та Китаю в нашому південному сусідстві”.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський доєднається до саміту глав держав та урядів НАТО.

28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу та ухвалить нову Стратегічну концепцію. Під час саміту у Мадриді союзники по НАТО ухвалять рішення щодо надання Україні негайної допомоги для відбиття російської агресії та зважать на довгострокову програму переозброєння Збройних сил України за стандартами НАТО.

 

На саміті НАТО розглянуть також блокаду росією українського зерна

27.06.2022 16:44

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3516369-na-samiti-nato-rozglanut-takoz-blokadu-rosieu-ukrainskogo-zerna.html

На саміті глав держав та урядів НАТО у Мадриді також буде розглянуто питання викликаної російським вторгненням в Україну продовольчої кризи та блокування росією експорту зерна з українських портів.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив у понеділок під час пресконференції напередодні саміту НАТО в Мадриді, повідомляє власкор Укрінформу.

“Жахливі наслідки жорстокої війни путіна проти України також і для світового продовольчого ринку, цін на продовольство та експорту зерна будуть обговорені під час саміту. Частково тому, що це має значення для НАТО, але також і тому, що ряд союзників беруть участь у зусиллях з пошуку рішення”, – заявив Столтенберг, коментуючи питання про те, чи обговорюватиметься на саміті блокада росією 20 млн тонн зерна в Україні.

За словами генсека НАТО, союзники докладають зусилля для збільшення спроможностей з вивезення зерна з України сухопутним шляхом, але тут є логістичні проблеми, оскільки для вивезення великих обсягів потребується і розблокування морського шляху. На цьому тлі він вказав на зусилля Туреччини у “пошуку рішення для того, щоб судна могли знову йти через Чорне море та експортувати зерно з України”.

Генсек Північноатлантичного альянсу також наголосив, що причиною світової продовольчої кризи та зростання цін на продовольство є саме загарбницька війна рф проти України, а не вжиті проти росії санкції через цю війну.

“Найпростіший шлях, щоб усе це припинилося, це, звичайно, щоб президент путін припинив війну. Тому що ці зростаючі ціни на продовольство не є результатом санкцій, а є результатом війни і російської блокади українських портів, що призвело до падіння експорту продовольства, зерна та надзвичайних наслідків для ціни на продовольство у світі. І тому це питання буде обговорено як під час зустрічі, так і на її полях, з огляду на прагнення союзників по НАТО знайти рішення для експорту зерна з України”, – заявив Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, у результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 млн тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН. Унаслідок цього низка вразливих країн опинилася перед загрозою голоду.

28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу та ухвалить нову Стратегічну концепцію. Під час саміту у Мадриді союзники по НАТО ухвалять рішення щодо надання Україні негайної допомоги для відбиття російської агресії та зважать на довгострокову програму переозброєння Збройних Сил України за стандартами НАТО.

 

Зеленський приєднається до саміту НАТО – Столтенберг

27.06.2022 16:36

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3516357-zelenskij-priednaetsa-do-samitu-nato-stoltenberg.html

Президент України Володимир Зеленський доєднається до саміту глав держав та урядів НАТО, на якому буде узгоджений посилений Комплексний пакет допомоги Україні.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав у понеділок під час пресконференції напередодні саміту НАТО в Мадриді, повідомляє власкор Укрінформу.

“Українська влада та народ продовжують чинити опір жорстокій загарбницькій війні росії. Їхня сміливість і цілеспрямованість є джерелом натхнення. І я вітаю той факт, що Президент Зеленський приєднається до нас на саміті НАТО“, – зазначив Столтенберг.

Він вказав на те, що НАТО та союзники надали значну підтримку Україні після незаконної анексії Криму росією у 2014 році, включаючи військову та фінансову допомогу та навчання десятків тисяч українських військових. “Все це щодня змінює ситуацію на полі бою. А після вторгнення в лютому союзники активізували ще більше свої зусилля – військову, фінансову та гуманітарну допомогу на мільярди євро”, – додав генсек НАТО.

За його словами, на саміті у Мадриді буде узгоджений комплексний пакет допомоги Україні. “На саміті ми узгодимо посилений Комплексний пакет допомоги Україні. Це включатиме суттєве надання підтримки. У таких сферах, як безпечні комунікації, системи захисту від дронів та пальне”, – додав Столтенберг.

Крім того, у довгостроковій перспективі Альянс допоможе Україні “перейти від військової техніки радянських часів до сучасної техніки НАТО”, а також далі зміцнювати свої інститути оборони та безпеки.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу та ухвалить нову Стратегічну концепцію. Під час саміту у Мадриді союзники по НАТО ухвалять рішення щодо надання Україні негайної допомоги для відбиття російської агресії та зважать на довгострокову програму переозброєння Збройних сил України за стандартами НАТО.

 

Столтенберг про збільшення бюджету НАТО: 2% від ВВП – це мінімум, а не максимум

27.06.2022 16:26

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3516342-stoltenberg-pro-zbilsenna-budzetu-nato-2-vid-vvp-ce-minimum-a-ne-maksimum.html

Внески в бюджет НАТО на рівні 2% від ВВП є мінімумом, а не максимумом.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав на пресконференції напередодні саміту НАТО в Мадриді, повідомляє власкор Укрінформу.

«Сьогодні ми оприлюднюємо нові дані про витрати на оборону. Вони показують, що 2022 рік буде восьмим поспіль роком підвищення витрат на оборону серед європейських членів Альянсу і Канади. До кінця року вони інвестують більше 350 мільярдів доларів США відтоді, як ми узгодили свої зобов’язання щодо оборонних інвестицій у 2014 році», – сказав Столтенберг.

За його словами, на сьогодні дев’ять країн-членів НАТО досягають або перевищують внески на рівні 2% ВВП, дев’ятнадцять союзників мають чіткі плани досягти цього показника до 2024 року, ще п’ять мають конкретні зобов’язання по його досягнення в майбутньому.

«2% все частіше вважаються мінімумом, а не максимумом. Ми також узгодимо більші спільні внески в НАТО на благо нашої безпеки», – сказав генсек НАТО.

Він зазначив, що на саміті НАТО в Мадриді також ітиме мова про новий Інноваційний фонд НАТО обсягом 1 млрд євро для інвестування в технології подвійного використання.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу та ухвалить нову Стратегічну концепцію. Під час саміту у Мадриді союзники по НАТО ухвалять рішення щодо надання Україні негайної допомоги для відбиття російської агресії та зважать на довгострокову програму переозброєння Збройних сил України за стандартами НАТО.

 

Столтенберг анонсував важливі рішення на саміті НАТО

27.06.2022 15:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3516278-stoltenberg-anonsuvav-vazlivi-risenna-na-samiti-nato.html

На саміті НАТО в Мадриді передбачається ухвалення багатьох важливих рішень, зокрема нової Стратегічної концепції, погодження посилення східного флангу Альянсу та нарощування сил підвищеної готовності до понад 300 тисяч військових.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саміт НАТО в Мадриді цього тижня буде трансформаційним. Буде прийнято дуже багато важливих рішень, зокрема щодо нової Стратегічної концепції для нової безпекової реальності. Суттєві зміни також будуть у підходах до оборони та стримування з боку НАТО, йтиметься також про підтримку України сьогодні і на майбутнє. Ця нова концепція приведе нас до ери стратегічної конкуренції. Очікую, що також буде очевидним, що члени Альянсу розглядають росію як найважливішу і пряму загрозу нашій безпеці», – сказав Столтенберг.

За його словами, на саміті вперше розглядатиметься питання щодо Китаю, зокрема виклики з боку Пекіна безпеці, інтересам та цінностям НАТО. Крім того, буде розглянуто підхід до нових загроз і викликів, таких як тероризм, гібридні та кіберзагрози.

«Також на саміті ми будемо (вирішувати) зміцнювати наші передові підрозділи, такі як бойові групи на східному фланзі Альянсу до рівня бригад. Ми змінимо і сили реагування, а також збільшимо кількість сил підвищеної готовності до більш ніж 300 тисяч. Ми також зміцнимо наші можливості працювати і посилювати війська під час кризи та конфлікту, включаючи передове розгортання сил ППО, накопичення резервів та засобів», – сказав генсек Альянсу.

Він додав, що йтиметься і про посилення планів щодо оборони для захисту конкретних членів Альянсу, а також зміцнення командування та контролю.

Як повідомлялося, 28-30 червня у Мадриді відбудеться саміт НАТО, на якому розглядатимуться сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу та буде ухвалено нову Стратегічну концепцію. Під час саміту у Мадриді союзники по НАТО ухвалять рішення щодо надання Україні негайної допомоги для відбиття російської агресії та розглянуть довгострокову програму переозброєння Збройних сил України за стандартами НАТО.

 

Негативно ставляться до рф 68% громадян держав-членів НАТО

27.06.2022 14:23

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3516210-negativno-stavlatsa-do-rf-68-gromadan-derzavcleniv-nato.html

Понад 70% громадян держав – членів Альянсу вважають НАТО важливою для майбутньої безпеки їхньої країни і підтримують її членство в НАТО, 68% громадян негативно сприймають росію.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на результати опитування громадської думки в 30 державах – членах НАТО, проведеному на замовлення Альянсу напередодні саміту НАТО 2022 року.

Майже дві третини опитаних поділяють думку про те, що їхня країна має захищати іншу у разі нападу (67%) і впевнені, що завдяки членству в НАТО вірогідність зовнішнього нападу скорочується (62%).

Близько 80% громадян держав – членів Альянсу підтримують збереження або збільшення оборонних видатків.

Дедалі більше громадян негативно сприймають росію (68%). Негативне ставлення до росії зросло на 27 відсоткових пунктів із 2021 року.

Негативне ставлення до Китаю висловили 52% опитаних, це на 11 відсоткових пунктів більше порівняно з 2021 роком.

В опитуванні 2022 року враховувалися додаткові параметри, пов’язані з вторгненням росії в Україну. За підсумками, 67% респондентів висловили переконання, що російське вторгнення позначилося на безпеці і захищеності їхньої країни.

Такі опитування проводяться на замовлення НАТО регулярно з метою аналізу тенденцій громадської думки в усіх членах Альянсу.

Метою опитування було проаналізувати громадську думку в державах – членах Альянсу, зокрема, з таких аспектів, як підтримка членства в НАТО, колективна оборона і трансатлантичний зв’язок. Опитування продемонструвало, що підтримка НАТО залишається загалом високою і продовжує зростати.

Як відомо, 28-30 червня у Мадриді відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне сучасні виклики для європейської та євроатлантичної безпеки, шляхи подальшої трансформації Альянсу та ухвалить нову Стратегічну концепцію. Під час саміту у Мадриді союзники по НАТО ухвалять рішення щодо надання Україні негайної допомоги для відбиття російської агресії.

 

Заступник генсека НАТО відповів на критику Києва про недостатню допомогу Альянсу

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — ПОНЕДІЛОК, 27 ЧЕРВНЯ 2022, 09:33. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/06/27/7354869/

Заступник генсека НАТО Мірча Джоане не погоджується з критикою про те, що НАТО недостатньо допомагає Україні у захисті від агресії РФ, тому що роль Альянсу варто розглядати у комплексі з усім, чим допомагають партнери.

Про це він сказав в інтерв’ю “Європейській правді”.

“У нас у НАТО є згода про “розподіл ролей”. Альянс як такий надає Україні нелетальну допомогу, а держави-члени – летальну зброю. Зрештою, що важливіше для вас самих: цей розподіл, чи вам цікавий кінцевий результат, тобто надана Україні допомога? Тому я раджу друзям у Києві сприймати нашу допомогу в цілому”, – зазначив Джоане.

На запитання про надану саме НАТО нелетальну допомогу він уточнив, що це паливо, засоби хімічного, біологічного та ядерного захисту, підтримка в кіберпросторі, боротьба з дезінформацією, підтримка стійкості України, а також навчання для українських військових, що відбувалися після 2014 року.

“Звичайно, ми всі аплодуємо та неймовірно захоплюємося сміливістю ваших солдат. Але один з компонентів їхнього успіху на полі бою – це те, що їх навчили веденню бою за стандартами НАТО! Це робив і Альянс як організація, і окремі союзники – канадці, британці, американці, поляки, румуни тощо. Нинішня настільки успішна діяльність ЗСУ – це комбінація героїзму та винахідливості. Ми справді бачимо багато класних військових рішень з їхнього боку. Але це – як раз ті рішення, які відповідають натівському стилю, які стали можливі завдяки тим підходам до командування, яким ми вас вчили. І це допомагає Україні!”, – зазначив заступник генсека.

Джоане додав, що Україна може розраховувати також на поступовий перехід на зброю західних зразків, тому що резерви її радянських запасів вичерпуються, і НАТО також зіграє у цьому роль.

Мірча Джоане сказав, що союзники зумисно розподілили ролі так, аби зустрічі “формату Рамштайн” для підтримки України зброєю координувалися не через Альянс.

“Коли ми узгодили такий розподіл задач – Альянс працює з нелетальними засобами, а союзники надають Україні військову підтримку – це рішення було навмисне. НАТО – це організація, на якій зав’язані ризики, і ми маємо найретельніше уникати ескалації та можливості війни між Росією та НАТО, яка не піде на користь нікому. За всієї поваги до України, але наше завдання номер один – це захист мільярда людей, що живуть на просторі НАТО. Але я нагадаю, що нещодавня зустріч контактної групи з підтримки України, тобто “у форматі Рамштайн”, проходила тут, у штаб-квартирі НАТО, перед міністерським засіданням Альянсу”, – зауважив він.

Мірча Джоане додав, що це має і додаткові переваги, оскільки дозволяє уникати зайвої бюрократії, а швидкість зараз важлива для України.

“Що для вас важливіше – отримати від нас те, що треба? Чи важливо, хто з нас що робить? Я думаю, що головне – отримати швидку та ефективну підтримку у війні України проти Росії”, – підсумував він.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 168

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua