Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 23.04.2022

Інформаційний геостратегічний резонанс доби: 23.04.2022

В УКРАЇНІ ТРИВАЄ ВІЙНА, РОЗВ’ЯЗАНА ТЕРОРИСТИЧНИМ РЕЖИМОМ ПУТІНСЬКОЇ РОСІЇ

60 доба повномасштабного терору путінських варварів: національно-локальний публічний резонанс

Висновки Центру комунікаційно-контентної безпеки

Діти: окупанти знищують майбутнє України

Станом на ранок 23 квітня офіційне число жертв-дітей не змінилося – 208. Зросла кількість поранених – 387. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованій території України.

В Одесі, внаслідок обстрілу міста путінським окупантами, загинула молода мама Валерія Глодан та її тримісячна донька. У Маріуполі від рук окупантів загинули дві дівчинки, Очкур Єлизавета та Амельчикова Соня, виконавиці головної ролі Люссі у виставі “Лев, Чаклунка, Платтяна шафа” у театрі “Концепція”.

Смерті сотень українських дітей, яких навмисне вбивають нелюди з росії, остаточно закриває питання щодо цілей і намірів путіна і його війська. Вони втратили і, очевидно вже давно, людяність, ціна людського життя перестала для них існувати. Це втрата всієї облудної історії, де провідну роль відігравала ставка на так звану російську культуру. Тепер класичне посилання на Достоєвського з його розхожою фразою – «Щастя всього світу не варто однієї сльози на щоці невинної дитини» – в устах росіян перетворюється на ницість і підлість, а вся роскультура і, зокрема, література, набуває свого істинного значення злоякісної пухлини на тілі будь-якого суспільного організму, якого вона торкається.

Терористичні депортації

Як повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, окупанти незаконно вивезли з України на територію росії 27 дітей-сиріт. Ці діти передані під нібито опіку сім’ям у підмосковній Апрелівці.

Головнокомандувач і блогери

Головнокомандувач просить публічних експертів-блогерів не займатися трактуванням дій військових та загалом сил безпеки і оборони. Бо це реально підказки для путінців, які досить вправно навчаються і використовують інформацію, яку мимоволі оприлюднюють блогери, для завдання шкоди українцям, особливо на тактичному рівні.

З другого боку, це ще раз доводить тезу про силу публічного контенту і необхідність працювати з ним технологічно і креативно.

Блокадний Маріуполь: Папа Римський, Генсек ООН, діти, викрадення трупів, депортації, зірваний коридор

Маріуполь сьогодні прикриває всю Україну, він є символом спротиву і незламного духу українців.

Окупанти цілеспрямовано вилучають сліди своїх злочинів, знищують вбитих українців, викрадають живих.

Надії на авторитетів світу є, але вони тануть з кожною хвилиною цього пекла на живій українські землі.

Це не війна. Сьогодні в Україні геостратегічний прецедент

Нарешті керівництво української держави дійшло розуміння того, що процеси і явища, які відбуваються в Україні з 19 лютого 2014 року, не є війною. І їх не можна порівнювати із іншими війнами.

«Президент Зеленський переконаний, що війну росії проти України не можна порівнювати з жодною іншою. Про це Зеленський сказав на пресконференції для українських та іноземних ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу. За його словами, “всі фахівці сказали, що цю війну не можна порівнювати ні з якою війною в 21-му столітті”.

“Це неможливо порівнювати навіть із війнами 90-х років 20-го століття, такої війни не було… І звичайно ж, такого знищення в жодній із воєн, які вела до цього російська федерація на території інших незалежних держав, не було й близько. Такої кількості задіяної важкої техніки і такого військового хамства, як тортури, як насильство та згвалтування – такого не було ніколи і, дай Боже, щоб більше не було на теренах інших країн. І так випала доля, що Україна може це все зупинити, на жаль, життями українців”, – сказав Зеленський.

Очевидним є те, що це – геостратегічні технології варварського тероризування цивілізованого життя з метою його докорінного знищення. Це – глобальний гібридний тероризм. І це абсолютно новий виклик для світу і нової архітектури міжнародної безпеки.

Це намагання позацивілізаційних сил терору і варварства утвердити нову парадигму існування всього живого, де сила і насилля замінюють право і свободи.

«Глибокий путінізм» («долгое государство путина» за висловом в. суркова) знищує цивілізацію і це виклик всім людям, громадам, країнам, міжнародним спільнотам. Добро і зло, світле і чорне, цивілізація і варварство набули зримих рис і цей стан існування людства зараз на межі, за якою або мирна й оптимістична перспектива або провалля у прірву антицивілізаційності.

Те, що з підручників в росії прибирають згадки про Україну – лише невеликий крок до наступної самоізоляції московії і формування «інкубатора» варварства.

Контакти, комунікації, консультації

Велика кількість роз’яснень щодо суті, предмету та особливостей контактів із силами агресора-терориста як прояв амбівалентності на владному олімпі. Важливо, що є жорстка позиція щодо Маріуполя та маніпуляцій навколо окупованих громад Херсонської та Запорізької областей.

Інформаційний геостратегічний резонанс доби

60-та доба кривавого варварства колективного путінства, де до Москви приховано доєднуються симпатики з інших країн.

Світле свято Воскресіння Христа як сподівання на воскресіння і перемогу України.

Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій привітав християн східного обряду з Великоднем та закликав до негайного припинення війни.

Про це йшлося у проповіді Вселенського Патріарха після святкового богослужіння у ніч з суботи на неділю, яке відбулося на території Вселенського Патріархату в Стамбулі, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні вночі наші думки з мученицькою Україною та в усіх куточках землі, де панує насильство та порушення людської гідності… Давайте попросимо Воскреслого Визволителя, що цьогорічна Пасха стане стимулом для відкриття гуманітарних коридорів, безпечних проїздів до дійсно безпечних районів для тисяч людей, оточених у Маріуполі, цивільних, поранених, літніх людей, жінок та великої кількості дітей. Те саме стосується і всіх інших регіонів України, де розгортається невимовна людська трагедія», – сказав Варфоломій.

Вселенський Патріарх закликав до негайного припинення війни, яка підриває людську гідність і є провокаційним порушенням Божої заповіді про любов до ближнього.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні вночі Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній завершив у кафедральному Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі урочисте богослужіння з нагоди світлого Христового Воскресіння.

Українські військові привітали українців з Великоднем та запевнили в тому, що докладуть всіх зусиль, щоб свято було мирним і радісним.

Прибічники путіна в Австрії дійшли у своєму цинізмі до краю, відмовляючи Україні в членстві в ЄС. Така опосередкована псевдо справедливість Австрії вказує на коріння московських впливів, які всіляко домагаються знищення України сьогодні і її перспективи завтра. «Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг вважає, що Україні не варто пропонувати членство в Євросоюзі.

Про це він заявив у виступі 14-му саміті європейських медіа в Лех-ам-Арльберзі, повідомляє Європейська правда.

Зокрема, міністр вважає, що Україна не повинна отримати статус кандидата у червні, як на те розраховує президент Зеленський.

Він обгрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

Австрійське видання Heute наводить також слова Шалленберга про те, що Україні в принципі не варто ставати членом ЄС, навіть у подальшому. Він висловився за “інший шлях” для України, ніж повне членство.

За словами міністра, повинні бути також інші моделі, ніж вступ України до ЄС, доєднання до Єдиної економічної зони ЄС або просто збереження чинного рівня Угоди про асоціацію. Шалленберг закликав до більшої гнучкості в пошуку механізмів зближення України та ЄС».

Всі наші вороги відкриваються один за одним. Це вказує, що бій вже у фінальній стадії і путінська коаліція заангажованих діячів кидає на прорив останні резерви. Всі путінські раніше засекречені агенти публічно волають про знищення України, про її капітуляцію. «Низка німецьких колишніх політиків, інтелектуалів та лідерів думок оприлюднили відкрите звернення до уряду Німеччини, зміст якого полягає, по суті, в примушенні України у капітуляції.

Текст листа, як повідомляє Європейська правда, опублікований на сторінках Berliner Zeitung.

Це звернення, як відзначає німецьке видання, стало реакцією на більш поширені вимоги ЗМІ та громадськості щодо захисту України та надання Києву важкого озброєння. Натомість, його автори вимагають протилежного і мають на меті посилити чинну позицію уряду Олафа Шольца.

Лист грунтується на тезах, що часто лунають від представників держави-агресора. Автори звернення вважають, що постачаючи зброю в Україну, Німеччина та інші країни НАТО “де-факто зробили себе стороною війни”, а агресія проти України є “полем битви між НАТО і Росією за безпековий порядок в Європі”. Вони також вважають, що існує потреба задовільнити “законних інтересів безпеки Росії”.

Головна ідей листа – Україна все одно програє, тому її треба примусити капітулювати.

“Незважаючи на повідомлення про успіхи української армії, вона значно поступається російській і має мало шансів виграти цю війну. Ціною тривалого військового опору, незалежно від результату, буде більше зруйнованих міст і більше втрат серед українського населення”, – вважають автори і закликають “допомогти” Україні проти її волі.

“Ми закликаємо уряд Німеччини, країни ЄС та НАТО припинити постачання зброї українським військам та заохочувати уряд у Києві припинити військовий опір”, – йдеться у документі».

На противагу цьому в ЄС оприлюднені відомості про уникнення санкцій з 2014 року щодо торгівлі з росією грандами Європейського Союзу – Францією, Німеччиною, Італією тощо. Це, зрештою, дає можливість ЄС очиститися від колективного путінізму і повернутися до європейських цінностей.

«ЄС підготував внутрішній звіт про те, як виробники продукції воєнного та подвійного призначення, що потребують урядового експортного узгодження, продовжували експорт до Росії в обхід існуючих санкцій.

Як повідомляє “Європейська правда”, цей документ опинився у розпорядженні британської The Telegraph.

Частина обладнання, яке продали Росії в обхід санкцій, використовується у збройних діях в Україні.

Виробники використали схему, яка була відома з 2014 року, однак яку ЄС закрив лише з початком вторгнення – постачання здійснювалося за контрактами, які формально були підписані до протиправної анексії Криму, після якої ЄС запровадив ембарго для нових контрактів з армією та підприємствами оборонної сфери в РФ.

Як стверджує видання, постачання до РФ, що здійснювалося за цією схемою, включало бомби, ракети, ракети та гармати. 10 країн-членів ЄС здійснювали такий експорт. Близько 78% від загального обсягу d  350 мільйонів євро постачали німецькі та французькі фірми.

Німецькі фірми продали до Росії товарів “подвійного використання” на суму 121 мільйон євро. Уряд стверджував, що їх надурили російські покупці, що запевняли у мирному використанні товарів. “Якщо були ознаки будь-якого військового використання, експортні ліцензії не надавалися”, – заявив речник міністерства економіки країни.

Франція продала для озброєння РФ найбільше – на суму 152 мільйони євро в рамках 76 експортних ліцензій. Уряд дозволив продавати росіянам бомби, ракети, торпеди, а також  тепловізійні камери для понад 1000 російських танків, а також навігаційні системи для винищувачів і ударних гелікоптерів.

Італія відповідальна за постачання зброї на суму 22,5 мільйона євро, Австрія, Болгарія та Чехія разом експортували російським силовикам товарів на 49,3 мільйона євро з 2015 по 2022 рік, Британія продала таких товарів на 2,4 мільйона євро.

Самі ж німецькі збройові компанії зараз просять дозволу допомогти Україні.

Дочірнє підприємство німецького оборонного концерну Rheinmetall звернулося до федерального уряду в Берліні за дозволом на постачання Києву 100 бойових машин піхоти Marder. Про це пише DW, повідомляє “Європейська правда”.

Кремлівський режим застосовує геостратегічнітехнології прямого публічного та фізичного тероризування представників міжнародних структур.

російські «проксі» на сході України погрожують персоналу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, а російські військові взяли співробітників СММ в полон.

Про це на вчорашньому засіданні заявила заступниця голови делегації Великої Британії в ОБСЄ Дейрдре Браун, передає Укрінформ.

«Ми отримали тривожні повідомлення про те, що довірені особи росії на Донбасі погрожують персоналу Місії, техніці та приміщенням, а також про те, що російські війська взяли в полон співробітників СММ. Ми найрішучішим чином засуджуємо ці загрози Місії та її відданому персоналу. Ми закликаємо звільнити співробітників СММ, а також усіх затриманих росією українців», – сказала Браун.

Вона наголосила на постійному поширенні кремлем брехні та дезінформації щодо ситуації в Україні та невідворотності кари за злочинні діяння росії.

«Давайте прояснимо: світ бачить брехню кремля. Справжній масштаб дій росії в Маріуполі та на решті території України ще не розкритий, але не слід сумніватися, що покарання за ці та майбутні порушення зобов’язань Росії за міжнародними законами, які вони вільно підписали, настане», – сказала Браун.

Заступниця голови делегації Великої Британії в ОБСЄ наголосила, що Британія продовжить допомагати Україні, вже збільшивши військову підтримку летальною та нелетальною зброєю до 450 млн фунтів стерлінгів.

«Україна бореться за право своїх громадян жити мирно на своїй території. Велика Британія підтримує Україну і завжди буде захищати право Українського народу вибирати свою долю», – сказала Браун.

Комунікаційно-контентні маркери публічних резонансів

У наслідок обстрілу Одеси загинула Валерія Глодан та її тримісячна донька

24.04.2022 01:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3465867-unaslidok-obstrilu-odesi-zaginula-zurnalistka-valeria-glodan-ta-ii-3misacna-donka.html

Серед жертв ракетного удару по Одесі, якого 23 квітня завдали російські війська, – Валерія Глодан та її 3-місячна донька.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написала її знайома Валерії Олена Поволяєва.

«Не можу повірити. Ми не були прямо друзями, але товаришували, це точно. Були колегами півтора року, тісно співпрацювали з цією чудовою, щирою та доброю дівчиною. У неї ж донька зовсім маленька. Була. Три місяці. І вона не вижила. Невимовно шкода. Хочеться кричати та лізти на стінку», – пише Олена.

Унаслідок ракетного удару загинула і мама Валерії.

Фотографії дружини та доньки розмістив у Фейсбуку чоловік Валерії, Юрій, який перед обстрілом вийшов у магазин.

«Рідненькі мої, Царство небесне! Ви в наших серцях!», – написав він.

Валерія родом з Херсона, в Одесі закінчила факультет журналістики, працювала піар-менеджеркою в низці компаній. «Вона завжди посміхалася і з радістю допомагала», – пише її знайома по університету.

На сторінці Валерії у Фейсбуці – фото з розбомбленої Бородянки, зокрема і знаменита шафка з півником. Жінка підтримувала волонтерів і протестувала проти війни.

«Услышьте!!! Его солдаты обстреливают с градов мирное население, поражают баллистическими и водородными ракетами жилые кварталы, детские дома, роддома Украины – наш дом! путин обезумел и машет ядерной ракетой», – такий пост розмістила Валерія 1 березня.

Невдовзі ракета путіна наздогнала її разом з донечкою.

Як повідомляв Укрінформ, станом на вечір суботи відомо про вісьмох загиблих та щонайменше 18 поранених унаслідок ракетного обстрілу Одеси російськими військами.

Удар був завданий російською стратегічною авіацією з району Каспійського моря. Президент Володимир Зеленський у відеозверненні повідомив, що дві ракети українським захисникам вдалося збити, проте п’ять ракет ударили по мирному місту, у тому числі по житловому будинку.

 

У Маріуполі загинули дві маленькі акторки – мерія 

ІРИНА БАЛАЧУК — СУБОТА, 23 КВІТНЯ 2022, 13:36. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/23/7341571/

У Маріуполі загинули дві маленькі акторки міського театру – Єлизавета та Соня.

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram

Пряма мова Андрющенка: “Війна забирає кращих. В Маріуполі загинули дві дівчинки, дві чарівні маленьких акторки Єлизавета та Соня. Які обидві грали Люссі у виставі маріупольського театру Концепція Люссі у “Лев, Чаклунка, Платтяна шафа” по книзі “Хроніки Нарнії””.

Деталі: Він нагадав, що “Хроніки Нарнії” народились у Лондонському метро під час бомбардувань нацистами Британії.

Андрющенко висловив співчуття родичам та близьким талановитих дівчаток і додав, що це окупантам не пробачать.

Передісторія:

За приблизною оцінкою влади, станом на 27 березня у Маріуполі загинули майже 5 тисяч людей, серед них приблизно 210 дітей. Точну кількість жертв підрахувати зараз неможливо.

Станом на ранок 23 квітня більше ніж 595 дітей постраждали в Україні внаслідок нападу Росії, з них щонайменше 208 дітей загинули та 387 отримали поранення.

 

Внаслідок збройної агресії рф в Україні постраждали 595 дітей

23.04.2022 09:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465164-vnaslidok-zbrojnoi-agresii-rf-v-ukraini-postrazdali-595-ditej.html

Із початку повномасштабного вторгнення рф в Україні станом на 23 квітня загинули 208 дітей і 387 – отримали поранення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс Генерального прокурора в Телеграмі.

«Станом на ранок 23 квітня 2022 року більше ніж 595 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабного збройного вторгнення російської федерації в нашу державу. Офіційне число жертв-дітей протягом останніх двох днів незмінне – 208. Зросла кількість поранених – 387», – йдеться в повідомленні.

Зауважується, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Згідно з даними ювенальних прокурорів, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 120, Київській – 113, Харківській – 91, Чернігівській – 66, Херсонській – 44, Миколаївській – 41, Луганській – 37, Запорізькій – 25, Сумській – 17, у м.Києві – 16, Житомирській – 15.

20 квітня внаслідок обстрілу військовими країни-агресора об’єктів цивільної інфраструктури на території Пологівського району Запорізької області отримала поранення 5-річна дитина.

1500 закладів освіти пошкоджено внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів українських міст і сіл збройними силами рф. При цьому 102 з них зруйновано повністю.

Як повідомлялося, Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) станом на 22 квітня зафіксувало 2 435 випадків загибелі та 2 946 випадків поранень цивільного населення України внаслідок повномасштабного російського вторгнення.

 

Дітей з Маріуполя повезли у Владивосток – мерія

РОМАН ПЕТРЕНКО — СУБОТА, 23 КВІТНЯ 2022, 14:06. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/23/7341577/

21 квітня до Владивостока росіяни доставили 308 депортованих маріупольців, 90 з яких – діти.

Джерело: радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram

Пряма мова Андрющенка: “Людей розмістили по школах та гуртожитках. Далі планується розміщення по різних населених пунктах Приморського краю.

Замість теплого Азовського моря та лагідного клімату України – депресивні регіони Росії”.

Деталі: Він посилається на заяву росіян, які повідомляють про “труднощі з російською мовою” у дітей з Маріуполя, тому в них будуть так звані “додаткові заняття”.

 

Викрадених в Україні 27 сиріт передали сім’ям у підмосков’ї – Денісова

23.04.2022 12:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3465332-vikradenih-v-ukraini-27-sirit-peredali-simam-u-pidmoskovi-denisova.html

Російські загарбники передали під опіку сім’ям у підмосковній Апрелівці 27 дітей-сиріт, яких незаконно вивезли з України.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

За її словами, «викрадених в Україні дітей рашисти влаштовують у свої сім’ї».

«Зі ЗМІ агресора стало відомо про факти незаконного вивезення до підмосковної Апрелівки 27 дітей-сиріт. Їх передали під тимчасову опіку до десяти місцевих сімей», – поінформувала омбудсман.

За її словами, наразі відсутня інформація, чи мають такі діти статус сиріт або позбавлених батьківського піклування та чи мають діти родичів, які бажають їх забрати до своєї родини.

Також невідомі умови перебування дітей, стан здоров’я, чи враховувалась думка дітей при влаштуванні їх в такі родини, зауважила омбудсман.

Денісова наголосила, що «вивезення рф українських дітей є злочином, який відповідно до міжнародного права підпадає під визначення торгівлі людьми».

«Дії окупантів порушують обов’язок держави забезпечувати права дітей в умовах збройних конфліктів, передбачені статтею 38 Конвенції ООН про права дитини, та норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території», – заявила уповноважена.

Денісова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти.

Як повідомляв Укрінформ, 21 квітня Денісова поінформувала з посиланням на російські ЗМІ, що з України до рф вивезли більш як 915 тисяч осіб, з яких 170 тисяч – діти.

 

Загарбники створили концтабори і депортують українців до сибіру – Зеленський

24.04.2022 01:25

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465861-zagarbniki-stvorili-konctabori-i-deportuut-ukrainciv-do-sibiru-zelenskij.html

На тимчасово захоплених територіях російські агресори утримують українців у так званих фільтраційних таборах, звідки відправляють до сибіру та на далекий схід.

Про це заявив Володимир Зеленський у відеозверненні, передає Укрінформ.

«росія продовжує підтримувати діяльність так званих фільтраційних таборів, зокрема поблизу Маріуполя. Хоча чесна назва для них насправді інша – це концентраційні табори. Такі, які будували й нацисти свого часу. Українців із цих таборів – тих, хто вижив, – відправляють далі на окуповану територію і в росію. Зафіксовані факти депортації наших громадян у російську глибинку, в сибір, навіть у владивосток», – розповів Президент.

Він підкреслив: росіяни депортують і дітей, сподіваючись, що вони забудуть, де їхній дім, звідки вони.

«А вони з України», – наголосив глава держави.

Водночас він поінформував, що розкриваються нові факти про злочини російських загарбників проти маріупольців, установлюються місця поховання вбитих росіянами людей.

«Ідеться про десятки тисяч загиблих маріупольців. Фіксуються переговори окупантів про те, як вони приховують сліди своїх злочинів», – сказав Зеленський.

24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

 

росіяни депортували 308 мешканців Маріуполя на Далекий Схід

23.04.2022 15:20

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3465448-rosiani-deportuvali-308-meskanciv-mariupola-na-dalekij-shid.html

Загарбники депортували 308 мешканців заблокованого Маріуполя на Далекий Схід.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомила Маріупольська міська рада.

«Новий генеральний план «Ост» у виконанні рашистів. Фактично йде зачистка території Маріуполя від людей. Територія для коридору в Крим їм потрібна, люди – ні. Спочатку росіяни майже зрівняли місто з землею. Потім через міжнародний тиск випустили половину населення у бік Запоріжжя. Всіх інших депортують до найдепресивніших районів росії», – йдеться у повідомленні.

Опубліковано також скан сторінки російського видання, де повідомляється про прибуття поїздом у місто Находка у Приморському краї 308 маріупольців.

Зазначається, що контакт-центр міськради продовжує збирати інформацію про зниклих і депортованих маріупольців за номерами: +38 (050) 345 1555 та + 38 (067) 345 1555. Дзвінки приймаються з 8:00 до 17:00 щоденно, без вихідних.

Своєю чергою радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко у Телеграмі опублікував низку фотографій з місця подій, де маріупольці виходять із потяга.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що від початку повномасштабного вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються ще близько 120 тисяч мирних жителів.

Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострільці.

 

Загарбники депортували у Чувашію 466 жителів Маріуполя

23.04.2022 16:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3465477-zagarbniki-deportuvali-u-cuvasiu-466-ziteliv-mariupola.html

Загарбники депортували у Чувашію 466 жителів заблокованого Маріуполя.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Телеграмі, передає Укрінформ.

«8 квітня 2022 р. в м. Чебоксари, Чувашія, росія депортувала 466 маріупольців, з них 106 дітей…Ось вона – денацифікація по-російськи в дії. Просто вивезти всіх маріупольців з України», – написав Андрющенко.

Він опублікував фотографії вивезених у Чебоксари маріупольців та закликав тих, хто їх упізнав, повідомити його у приват. Також люди можуть звернутися до контакт-центру міської ради за номерами 067 3451555 або 050 3451555. «Будемо повертати додому», – зазначив радник міського голови.

Раніше повідомлялося, що російські загарбники депортували 308 мешканців Маріуполя на Далекий Схід.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачищення вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються близько 120 тисяч мирних жителів.

Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострільці.

 

Зеленська жінкам, які пережили насильство: Не мовчіть, треба покарати злочинців

23.04.2022 18:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3465621-zelenska-zinkam-aki-perezili-nasilstvo-ne-movcit-treba-pokarati-zlocinciv.html

Перша леді України Олена Зеленська звернулася до жінок, які зазнали насильства під час війни, допомогти покарати злочинців.

Зеленська закликала постраждалих не мовчати про трагедію і не тримати біль у собі, а навпаки говорити та допомогти владі покарати злочинців. Відповідний заклик перша леді озвучила в інтерв’ю турецькому інформаційному агентству “Анадолу“, повідомляє Укрінформ.

“Хочу сказати всім нашим жінкам, дівчатам, які пережили подібне: ви – безцінні. Ваше життя – безцінне. А те, що з вами трапилося – вина виключно озброєних збоченців. Будь ласка, – не мовчіть, не тримайте болю в собі, говоріть з нами, говоріть з тими, кому довіряєте. Допоможіть нам покарати злочинців. Обіймаю кожну з вас, мої рідні. Все наше тепло і любов – з вами. Ми зробимо все, щоб ви змогли відновитися і повноцінно жити далі. І жити щасливо! Бо ви достойні тільки найкращого!”, – сказала перша леді.

У той же час Зеленська зазначила, що жінкам дуже важко розповідати про пережиту трагедію. Тому що вийти і сказати “зі мною це зробили” – це начебто знову це пережити.

“Тому ми так обережно відкриваємо ці факти – щоб не травмувати додатково. Але про те, що масштаби згвалтувань українок росіянами жахливі, ми зобов’язані говорити”, – додала перша леді.

24 лютого президент росії володимир путін оголосив війну Україні і розпочав повномасштабне військове вторгнення. Російські війська обстрілюють та знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет. До мешканців тимчасово окупованих територій ставляться з особливою жорстокістю. У звільнених від російської окупації регіонах виявлено сотні випадків убивств, які супроводжувалися тортурами. Російські військові ґвалтують дітей, у тому числі немовлят, жінок, чоловіків та людей похилого віку.

 

Залужний звернувся до блогерів: Не ставайте інструментом в руках ворога

РОМАН ПЕТРЕНКО — СУБОТА, 23 КВІТНЯ 2022, 12:16. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/23/7341561/

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний просить блогерів утриматися від публічних оцінок бойових дій, рішень командирів тощо.

Джерело: Залужний у Telegram

Пряма мова Залужного: “Звертаю увагу, що у соціальних мережах періодично зʼявляється інформація, яка використовується ворогом для нанесення втрат Збройним Силам України.

Військове керівництво не надає жодної важливої інформації про поточні операції.

Я в черговий раз закликаю всіх, особливо блогерів з великими аудиторіями, утриматися від публічних оцінок бойових дій, логістики, забезпечення і рішень командирів.

Лише військове керівництво володіє всією повнотою інформації та використовує її для відбиття агресії. Запорукою успішного знищення противника є нерозповсюдження цієї інформації.

Вірте Збройним силам. Ми робимо свою роботу. У нас потужний, підступний і безжалісний ворог, який використовує будь-що для нанесення нам втрат. Не ставайте інструментом у його руках!”.

 

Зеленський хоче, аби Папа Римський відвідав Україну і допоміг розблокувати гумкоридори до Маріуполя

23.04.2022 21:29

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465740-zelenskij-hoce-abi-papa-rimskij-vidvidav-ukrainu-i-dopomig-rozblokuvati-gumkoridori-do-mariupola.html

Президент Володимир Зеленський хоче, щоб Папа Римський Франциск приїхав в Україну і спробував вплинути на питання розблокування гуманітарних коридорів до Маріуполя.

Про це він заявив під час пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз я дуже хотів би, щоб він (Папа Римський – ред.) приїхав. Щоб він підтримав наших людей на сході держави, хотів би, щоб він спробував розблокувати гуманітарні коридори до Маріуполя. Саме з таким проханням ми зверталися до нього. Є ті чи інші сигнали. Рано говорити, але ми очікуємо на нього, тому що в нього є саме та місія, місія від Бога, йому довіряє велика кількість людей», – сказав Зеленський.

Президент зауважив, що Папа Римський Франциск підтримує Україну, засуджує російську агресію, і подякував йому за це.

Він нагадав, що звертався до Папи Римського по допомогу у звільненні з італійської в’язниці нацгвардійця Віталія Марківа, згодом Україні вдалося визволити українського воїна.

Глава держави підкреслив, що зараз, коли триває російська агресія, Україна звертається до всіх, хто може допомогти, і до Ватикану в тому числі.

Як повідомлялося, раніше Папа Римський висловився про можливість поїздки до Києва. Наприкінці березня Президент Володимир Зеленський запросив понтифіка відвідати Україну й висловив переконання, що такий візит вдасться організувати.

 

Україна очікує від візиту генсека ООН зрушень на Маріупольському напрямку і в роботі гумкоридорів – ОП

23.04.2022 18:37

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465599-ukraina-ocikue-vid-vizitu-genseka-oon-zrusen-na-mariupolskomu-napramku-i-v-roboti-gumkoridoriv-op.html

В Офісі Президента розраховують, що після візитів генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерреша в росію й Україну відбудуться зрушення на Маріупольському напрямку та в розблокуванні роботи гуманітарних коридорів.

Про це розповів заступник керівника ОП Андрій Сибіга в ефірі єдиного інформаційного марафону низки телеканалів, повідомляє Укрінформ.

Він підтвердив, що генсек ООН відвідає Україну у наступний четвер, 28 квітня, після візиту в москву.

«Ми дуже сподіваємося на зрушення на Маріупольському напрямку, очікуємо на розблокування ситуації з гуманітарними коридорами і запобігання гуманітарної катастрофи», – сказав Сибіга.

Він також поінформував, що наступного тижня планується низка інших важливих подій, та пообіцяв, що будуть новини, зростатиме міжнародна підтримка і консолідація антивоєнної коаліції на підтримку України.

Як повідомлялося, раніше речник генсека ООН заявив, що Антоніу Гутерреш відвідає Україну 28 квітня.

26 квітня Гутерреш відвідає москву, де має зустрітися з очільником кремля путіним.

Раніше Гутерреш надіслав офіційні запити щодо прохань про зустрічі в Києві з Президентом України Володимиром Зеленським та в москві – з путіним.

За словами генсека, «у цей час великої небезпеки» він хотів би обговорити невідкладні кроки з досягнення миру й «майбутнє багатосторонності, заснованої на статуті ООН і міжнародному праві».

 

Українські захисники показали дітей, які ховаються у бункерах «Азовсталі»

23.04.2022 09:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3465161-ukrainski-zahisniki-pokazali-ditej-aki-hovautsa-u-bunkerah-azovstali.html

Бійці полку «Азов» опублікували нове відео з дітьми, які ховаються в бункерах «Азовсталі» у Маріуполі від «асвабадителей».

Відео поширило на сторінці у Фейсбуці Повітряне командування «Захід», передає Укрінформ.

Бійці, які боронять Маріуполь, принесли цивільним, які вже понад 50 днів ховаються у підвалах заводу «Азовсталь», їжу.

Як повідомлялось, у п’ятницю міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук висловила сподівання, що 23 квітня з Маріуполя, вірогідно, зможуть евакуювати людей.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострілки.

 

У Маріуполі загарбники проводять зачистку завалів Драмтеатру, тіла загиблих вивозять у Мангуш

23.04.2022 11:40

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465281-u-mariupoli-zagarbniki-provodat-zacistku-zavaliv-dramteatru-tila-zagiblih-vivozat-u-mangus.html

У Маріуполі йде зачистка завалів розбомбленого російськими загарбниками Драматичного театру, знайдені тіла загиблих мирних мешканців упаковують в пластикові мішки і вивозять в с. Мангуш, де звалюють в траншею.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Окупанти продовжують «зачистку» в центрі Маріуполя. Наразі йде зачистка завалів Драматичного театру. В процесі зачистки окупанти упаковують знайдені тіла загиблих в пластикові мішки, тракторами та вантажівками переміщують в накопичувач в промисловій зоні в районі Нікольського шосе. Потім, за наповненням, вивозять в с. Мангуш, де насипом звалюють в 300-метрову траншею», – написав Андрющенко.

Він зазначив, що до «зачистки» від тіл загиблих маріупольців залучені виключно командировані працівники так званих «МСЧ ДНР» через відмову місцевих мешканців в участі в подібних роботах.

«Цинізму росіян немає межі. Територія скверу під Драматичним театром використовувалась для кладовища солдатів нацистської Німеччини, тіла яких було ексгумовано та перезаховано лише у 2018-2019 роках при проведенні реконструкції. Тепер росіяни знов перетворили центр Маріуполя на кладовище. Нема слів. Лише Лють!», – заявив радник мера.

Як повідомлялося, у Драматичному театрі Маріуполя, який 16 березня розбомбила ворожа російська авіація, загинуло 300 мирних жителів.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються ще близько 120 тисяч мирних жителів.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота та мотострілки.

 

Чоловіків із Маріуполя примусово мобілізують до «армії днр»

23.04.2022 12:07

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3465300-colovikiv-iz-mariupola-primusovo-mobilizuut-do-armii-dnr.html

Із заблокованого Маріуполя отримано перші підтвердження примусової мобілізації чоловіків до «армії днр», яких направлять на війну з Україною.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Фільтрація. Надходять повідомлення про посилення суцільної фільтрації чоловіків в приватному секторі Кальміуського та Лівобережного районів. Отримано перші підтвердження примусової мобілізації до «армії днр». Переважно, молоді чоловіки до 40 років. Їх спрямовують в напрямку Донецька. На зараз інформацію додатково уточнюємо щодо кількості та подальшої долі», – написав Андрющенко.

Раніше він повідомляв, що загарбники утримують у фільтраційних таборах по лінії Мангуш-Нікольське-Ялта не менше 20 тисяч осіб, перешкоджаючи можливості евакуюватись через навмисне затягування та сповільнення процедури фільтрації. Також ще 5-7 тисяч осіб знаходяться у фільтраційному таборі у селі Безіменне на стадії підготовки до депортації.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються ще близько 120 тисяч мирних жителів.

Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострілки.

 

У росії через інтернет набирають чоловіків для «добровольчої місії» у Маріуполі

23.04.2022 15:21

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465450-u-rosii-cerez-internet-nabiraut-colovikiv-dla-dobrovolcoi-misii-u-mariupoli.html

У росії вдаються до нових методів проведення прихованої мобілізації, ніби для “надання допомоги” жителям тимчасово захоплених територій на сході України.

Як передає Укрінформ, про це Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони повідомляє у Телеграмі.

Зокрема у ЦПД інформують про виявлення механізму обманної мобілізації, яка здійснюється в окремих регіонах росії.

“Так, у кількох проросійських Телеграм-каналах, що здійснюють медійний супровід війни рф проти України, з’явилося повідомлення щодо “збору та оперативного відправлення добровольців” в район Маріуполя для надання допомоги жителям Донбасу”, – ідеться у повідомленні.

Для 14-денної місії набирають винятково стресостійких чоловіків віком від 18 років без серйозних хронічних захворювань. Особи цієї категорії повинні взяти із собою “паспорт, предмети особистої гігієни, спальний мішок та змінний одяг”.

Експерти Центру не виключають, що така агітаційна робота є одним з елементів механізму прихованої, обманної мобілізації, коли людина не усвідомлює, що її відправляють до району ведення бойових дій для безпосередньої участі в них.

Як повідомляв Укрінформ, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних жителів, блокують гуманітарну допомогу.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку “Азов”, морські піхотинці, мотострілки.

 

У Маріуполі росіяни зірвали евакуацію та вивезли людей в окупований Докучаєвськ

23.04.2022 17:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3465540-u-mariupoli-rosiani-zirvali-evakuaciu-ta-vivezli-ludej-v-okupovanij-dokucaevsk.html

У заблокованому Маріуполі російські загарбники зірвали евакуацію мирного населення в бік України та вивезли людей автобусами в окупований Докучаєвськ.

Як передає Укрінформ, про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі.

«Вчергове росіянами було зірвано евакуацію. Нахабно використавши намагання маріупольців повернутись додому та чесність української армії щодо припинення вогню для організації власних задумів», – написав Андрющенко.

За його даними, сьогодні об 11 годині біля ТЦ «Порт-Сіті» зібралось не менше 200 маріупольців, які чекали на евакуацію до Запоріжжя. Замість обіцяних російською стороною автобусів до маріупольців під’їхали російські військові і наказали розходитись, тому що «зараз буде обстріл». «Фактично, з застосуванням примусу, в грубій формі людей було розігнано. Автобуси так і не було подано», – зазначив радник мера.

Він додав, що одночасно з цим загарбники подали автобуси на точку біля ТЦ «Метро» (200 метрів від узгодженої точки евакуації). Після того, як маріупольці були вже в автобусах, їм було оголошено, що «евакуація» буде лише в Докучаєвськ, тобто на окуповану територію.

«Права покинути автобус людям не дали. У відповідь на запитання, чому так, пролунала відповідь про «націоналісти обстріляли точку евакуації». Тобто, чергову брехню», – пояснив Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачищення вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються близько 120 тисяч мирних жителів.

Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострільці.

 

У боях за Маріуполь загинули практично всі «міліціонери днр» – розвідка

23.04.2022 12:45

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465328-u-boah-za-mariupol-zaginuli-prakticno-vsi-milicioneri-dnr-rozvidka.html

У «днр» практично не залишилось «народних міліціонерів» – більшість загинула в боях під Маріуполем.

Про це йдеться у повідомленні Головного управління розвідки у Телеграмі, передає Укрінформ.

Зазначається, що в боях на маріупольському напрямку окупанти залучили весь особовий склад так званого мвс «днр». Включно з військовослужбовцями «внутрішніх військ днр» і курсантами «донецької академії мвс».

“Встановлено, що за час участі у бойових діях «мвс днр» зазнало великих втрат: Маріупольський напрямок – до 1000 чол. безповоротні втрати, в т.ч. 26 курсантів; понад 2800 чол. – санітарні втрати. Інші напрямки: близько 500 чол. – безповоротні втрати; близько 2100 чол. – санітарні втрати”, – йдеться у повідомленні.

️Брак «правоохоронців» призвів до погіршення ситуації з підтримкою «громадського правопорядку» і значно ускладнив подальшу примусову мобілізацію.

️«Міністр внутрішніх справ днр» ухвалив рішення про призначення спеціального службового розслідування відносно начальника «донецької академії мвс» та начальників апарату «вв мвс» за фактом втрат серед особового складу.

Як повідомлялось, українські захисники з 24 лютого по 23 квітня ліквідували близько 21 600 російських військових.

 

У Маріуполі загарбники хочуть «націоналізувати» вціліле житло, яке лишилося без власників

23.04.2022 13:08

https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3465345-u-mariupoli-zagarbniki-hocut-nacionalizuvati-vcilile-zitlo-ake-lisilosa-bez-vlasnikiv.html

У Маріуполі загарбники хочуть провести реєстрацію житлового фонду та «націоналізувати» те, яке залишилось наразі без власників.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Маріуполь. В ході внутрішніх фільтраційних заходів окупанти анонсували проведення реєстрації житлового фонду. Вся нерухомість, власники якої не подадуть документи, буде «націоналізована», – написав Андрющенко.

Як повідомлялося, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних мешканців, блокують гуманітарну допомогу.

Маріупольський міський голова раніше заявляв, що з початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів. За даними Головного управління розвідки МОУ, у Маріуполі зафіксовано перебування 13 російських мобільних крематоріїв для зачистки вулиць від тіл загиблих цивільних мешканців. Усіх потенційних свідків звірств загарбники намагаються ідентифікувати через фільтраційні табори та знищити.

У заблокованому Маріуполі залишаються ще близько 120 тисяч мирних жителів. До війни (до 24 лютого 2022 року) у Маріуполі мешкало понад 446 тис. громадян.

Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострілки.

 

Війська рф поновили авіаудари по Азовсталі та намагаються проводити штурм – Арестович

23.04.2022 13:35

Російські війська поновили авіаційні удари по території заводу «Азовсталь» у Маріуполі, а також намагаються проводити штурмові дії.

Про це радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович повідомив під час брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Непрості новини полягають у тому, що ворог намагається остаточно придушити спротив захисників Маріуполя в районі Азовсталі. Поновив авіаційні удари по території заводу, по району оборони наших військ і намагається проводити штурмові дії», – зазначив він.

Водночас Арестович запевнив, що захисники міста тримаються, попри дуже складну обстановку. За його словами, українські військові навіть роблять контрвилазки.

Як повідомляв Укрінформ, на території заводу «Азовсталь» у Маріуполі перебувають близько 1000 цивільних та українські військові, серед яких близько 500 поранених. Українська влада вимагає від росіян забезпечити терміновий гуманітарний коридор з металургійного комбінату.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних жителів, блокують гуманітарну допомогу.

У заблокованому місті залишаються ще близько 120 тисяч мирних жителів.

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», українська морська піхота, мотострілки.

 

Загарбники розпочали примусову мобілізацію на захоплених територіях – розвідка

23.04.2022 16:10

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465482-zagarbniki-rozpocali-primusovu-mobilizaciu-na-zahoplenih-teritoriah-rozvidka.html

Російська окупаційна влада проводить мобілізацію українських медиків, які залишаються на окупованих територіях.

Про це йдеться у повідомленні ГУР у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зокрема, в місті Вовчанськ (Харківська область) молодший медичний персонал первинної медико-санітарної допомоги примусово відправляють на передову для надання першої медичної допомоги російським пораненим. В разі відмови медикам погрожують розстрілом.

Також розпочато мобілізаційні заходи щодо молоді з-поміж місцевого населення на окупованих територіях Херсонської, Запорізької та Харківської областей.

З метою забезпечення мобілізаційних заходів практично повністю перекрито можливість виїзду з Херсонської області на контрольовані Україною території. Значно обмежено можливість виїзду в бік рф.

У Запорізькій області російські військовослужбовці та співробітники ФСБ шукають людей призовного віку.

Повідомляється, що саме вони мають поповнити склад бойових підрозділів РФ на найбільш проблемних напрямках.

Ці заходи проводяться попри переважно проукраїнську налаштованість населення областей та загальну мотивацію чинити опір російським загарбникам.

Як повідомлялось, українські захисники з 24 лютого по 23 квітня ліквідували близько 21 600 російських військових.

 

Війну рф проти України не можна порівнювати із жодною іншою – Зеленський

23.04.2022 23:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465814-vijnu-rf-proti-ukraini-ne-mozna-porivnuvati-iz-zodnou-insou-zelenskij.html

Президент Зеленський переконаний, що війну росії проти України не можна порівнювати з жодною іншою.

Про це Зеленський сказав на пресконференції для українських та іноземних ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, “всі фахівці сказали, що цю війну не можна порівнювати ні з якою війною в 21-му столітті”.

“Це неможливо порівнювати навіть із війнами 90-х років 20-го століття, такої війни не було… І звичайно ж, такого знищення в жодній із воєн, які вела до цього російська федерація на території інших незалежних держав, не було й близько. Такої кількості задіяної важкої техніки і такого військового хамства, як тортури, як насильство та згвалтування – такого не було ніколи і, дай Боже, щоб більше не було на теренах інших країн. І так випала доля, що Україна може це все зупинити, на жаль, життями українців”, – сказав Зеленський.

24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України, ворог здійснює масовані обстріли й бомбардування мирних українських міст і сіл. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Українські військові зупинили наступ ворога і завдають йому великих втрат. Станом на 23 квітня ліквідовано близько 21 600 російських загарбників.

 

Зеленський вважає, що поняття «рашизм» увійде в історію

23.04.2022 23:06

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465800-zelenskij-vvazae-so-ponatta-rasizm-uvijde-v-istoriu.html

Українці не здадуться у війні проти російських загарбників, а дії росіян в Україні в історії та книжках залишаться під поняттям «рашизм».

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Українці не здаються. Ми точно не здамося. Мені здається, що ми це довели не порожніми словами чи закликами, ми це довели кожним днем, який ми проживаємо у бою проти російської федерації. Те, що це нацизм, те, що вони робили – вбивали, катували, усе, що вони зробили з дітьми, насильство над маленькими дітьми, згвалтування – усе, що відбувалося, це є навіть не прояв, це і є нацизм. Історично їх (росіян – ред.) держава буде мати у книжках і історії таке слово, яке ніхто не вигадував і яке всі повторюють і в Україні, і в Європі – рашизм», – зазначив Президент.

На думку Зеленського, це поняття залишиться в історичних книжках й умовних «вікіпедіях».

24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

рф випустила по Україні більшість своїх ракет, але ще може продовжувати терор – Зеленський

24.04.2022 00:59

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465852-rf-vipustila-po-ukraini-bilsist-svoih-raket-ale-se-moze-prodovzuvati-teror-zelenskij.html

росія вже випустила по Україні більшу частину свого ракетного потенціалу, але ще має достатньо для продовження ракетного терору проти українців.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у відеозверненні, передає Укрінформ.

«росія вже відстріляла по Україні більшу частину свого ракетного арсеналу. Звичайно, у них ще залишаються ракети, звісно, вони ще можуть продовжувати ракетний терор проти наших людей», – сказав він.

Глава держави підкреслив, що вже скоєне російськими загарбниками в Україні є достатнім аргументом для світу, щоб визнати рф спонсором тероризму, а російську армію – терористичною організацією.

Зеленський пообіцяв наполягати на цьому під час переговорів з міжнародними партнерами та запевнив, що альтернативи такому визнанню просто немає

«російська держава стала терористом і їй не соромно. А якщо не соромно, то це свідомо, а отже, має бути максимальна відповідальність», – зазначив Президент.

24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Кулеба про ракетний удар по Одесі: Росія має бути визнана державою-спонсором тероризму

СУБОТА, 23 КВІТНЯ 2022, 17:10. уп

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/23/7341612/

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Росію слід визнати державою-спонсором тероризму.

Про це він написав у Twitter, коментуючи удар російських військ по Одесі у суботу, пише “Європейська правда”.

“Єдина мета російських ракетних ударів по Одесі – терор. Росія має бути визнана державою-спонсором тероризму і ставитись до неї потрібно відповідним чином. Ані бізнесу, ані контактів, ані культурних проєктів. Нам потрібна стіна між цивілізацією та варварами, які обстрілюють мирні міста ракетами”, – написав Кулеба.

Росія у суботу вдень вдарила крилатими ракетами по Одесі, які були випущені літаками стратегічної авіації Ту-95 з акваторії Каспійського моря.

За попередніми даними, дві повітряні цілі збила українська протиповітряна оборона, ще дві ракети вразили військовий об’єкт та два житлові будинки.

 

Зеленський на зустрічі з путіним говорив би про територіальну цілісність України

23.04.2022 22:18

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465769-zelenskij-na-zustrici-z-putinim-govoriv-bi-pro-teritorialnu-cilisnist-ukraini.html

Президент Володимир Зеленський заявив, що у разі зустрічі з президентом російської федерації володимиром путіним говорив би виключно про територіальну цілісність України, про схід і Крим.

Про це він сказав на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Що б я сказав путіну? Думаю, що мої питання, які б я проговорював з президентом рф, стосуються виключно питань, які мене цікавлять виключно як Президента України – це питання територіальної цілісності. І саме ці питання я би з ним проговорював: як далі буде жити український Донбас, як далі буде жити наш Крим. Де ми можемо, у якій точці про це домовитись і чи можемо взагалі», – зазначив Зеленський.

На його думку, найголовніше, що українська сторона порушує це питання, і російська федерація «починає на це відповідати».

«Не так, як на нам подобається, але тим не менше, питання про діалог був би чи буде дуже предметним», – додав Президент.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Війська росії знищують об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

 

Україна вийде з переговорів у разі знищення людей у Маріуполі і «референдуму за хнр» – Зеленський

23.04.2022 20:17

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465672-ukraina-vijde-z-peregovoriv-u-razi-referendumu-u-hersoni-i-znisenna-ludej-u-mariupoli-zelenskij.html

Україна відмовиться від подальших переговорів з росією у разі проведення так званого “референдуму” в Херсоні і знищення українців у Маріуполі.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський на пресконференції 23 квітня, передає кореспондент Укрінформу.

“Якщо будуть знищені наші люди у Маріуполі, якщо буде проголошено псевдореферендум у нових псевдореспубліках, Україна вийде з будь-яких перемовних процесів”, – наголосив глава держави.

Він додав: “Я вважаю, що це не на користь дипломатичному врегулюванню ситуації, це точно завадить закінченню війни, це точно неправильний крок з боку росії”.

На думку Президента, якщо росія проведе “референдум” у Херсоні і знищить українців у Маріуполі, це означатиме, що всі попередні зустрічі дипломатичних груп є фікцією і політичним театром “з дуже поганими акторами”.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об’єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

В Україні запроваджено воєнний стан.

 

Україна має використовувати кожну можливість переговорів з рф, поки не закінчиться війна – Президент

23.04.2022 21:35

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465742-ukraina-mae-vikoristovuvati-koznu-mozlivist-peregovoriv-z-rf-poki-ne-zakincitsa-vijna-zelenskij.html

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна має використовувати кожну можливість переговорів із російською федерацією до того часу, поки не закінчиться війна.

Про це він розповів під час пресконференції, відповідаючи на запитання, чи буде продовжено переговори з російською стороною в Туреччині, передає кореспондент Укрінформу.

“Це питання до іншого володимира (путіна – ред.). І від бажання цього іншого володимира залежить зустріч наших переговорних груп у Туреччині… Але я вважаю, що ми повинні говорити, поки не закінчиться війна. Ми повинні чіплятися за кожен такий момент, за кожну можливість, щоб не було таких дитячих смертей, як сьогодні в Одесі”, – наголосив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, останні очні переговори між українською та російською делегаціями проходили у Стамбулі. Українська делегація виступила з низкою пропозицій щодо припинення війни, серед яких підписання міжнародного договору про гарантії безпеки для України.

 

Зеленський пояснив, чому сумнівається в інших форматах і хоче зустрітися з путіним

23.04.2022 20:30

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465694-zelenskij-poasniv-comu-sumnivaetsa-v-insih-formatah-i-hoce-zustritisa-z-putinim.html

Президент України Володимир Зеленський наполягав на перемовинах із президентом рф путіним, оскільки вважає, що передавання інформації через посередників не дасть бажаного результату.

Про це він сказав на пресконференції для українських й іноземних ЗМІ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Щодо російської федерацї і перемовин: я наполягав з самого початку на перемовинах з лідером російської федерації, тому що вважаю, що будь-які формати щодо зустрічі через посередників з росією або передавати ту чи іншу інформацію лідеру російської федерації через дружні країни … не дасть бажаного результату. Я вважаю, цю війну може зупинити той, хто її розпочав”, – наголосив Зеленський, відповідаючи на запитання, чи може, на його думку, зустріч із путіним зупинити війну.

Він також прокоментував безпековий аспект можливої зустрічі з путіним. “Одразу частково дам відповідь щодо замахів: я не дуже боюся. Дуже боїться моя охорона, скажу вам відверто. І дуже боїться моя сім’я. Це щоб зовсім бути відвертими”, – сказав Президент.

Зеленський наголосив, що хоче зупинити війну і закінчити її.

“Є дипломатичний шлях, є військовий. Тож будь-яка здорова людина завжди обирає дипломатичний шлях, тому що знає: навіть якщо це складно, це може зупинити втрати тисяч, десятків тисяч, а з такими сусідами – і сотні тисяч, а може навіть мільйони жертв… Втратити мільйони людей – цього не хочеться, і будь-який лідер, як би хотів він цього особисто або не хотів, не має право відміняти суб’єктивно – тому що це буде суб’єктивне рішення – відміняти до останнього дипломатичний шлях. І також це дуже важливо і для наших партнерів”, – заявив глава держави.

За його словами, через те, що українська сторона постійно говорила і робила кроки щодо дипломатичного врегулювання, “наші партнери – як європейські, так і партнери заокеанські – і Сполучені Штати, і Канада, – всі бачили, що те, що каже сьогодні росія і всі ці роки казаава боятися, коли ідеться про нашу державу і нашу незалежність”, – наголосив Президент.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф владімір путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, житлові будинки.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що в України немає іншого вибору, крім як сісти за стіл переговорів із володимиром путіним, оскільки лише він може зупинити війну.

ла, що сама Україна не хоче сідати за стіл перемовин і закінчувати війну – зараз всі бачать, це був такий накопичувальний ефект, і він вдався”.

“І зараз нам вірять. У нас довіра сьогодні від наших партнерів на найвищому рівні, а довіра до росії – просто її немає”, – заявив Зеленський.

Він також наголосив, що не боїться зустрічі з президентом росії.

“Боятися я просто не маю права, тому що наш народ показав, що він нічого не боїться. Боїться за своїх дітей – це правда. Люди голіруч зупиняли танки, іншу російську техніку, так само як і наші Збройні сили, так само як і наші нацгвардійці. І тому нормальний лідер не має права боятися, коли ідеться про нашу державу і нашу незалежність”, – наголосив Президент.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф владімір путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об’єкти інфраструктури, житлові будинки.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що в України немає іншого вибору, крім як сісти за стіл переговорів із володимиром путіним, оскільки лише він може зупинити війну.

 

Зеленський назвав найактуальніші питання перемовин з рф

23.04.2022 21:03

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465706-zelenskij-nazvav-najaktualnisi-pitanna-peremovin-z-rf.html

Президент Володимир Зеленський вважає, що найактуальнішими питаннями переговорів з росією є гарантії безпеки, нейтральний статус України, доля ОРДЛО й Криму. Українська сторона працює з відповідями рф на запропоноване комюніке.

Про це він заявив на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я знаю, що вони (росіяни – ред.) передали ті чи інші месиджі, скажімо так, відповіді на наше комюніке. Із цими відповідями наші групи працюють… Думаю, що найактуальніше питання – це гарантії безпеки і нейтральність, доля Донбасу і Криму. Я вважаю, що більше питань не існує, усе інше – це політичні понти», – так Зеленський відповів на запитання про конкретні вимоги росії на переговорах.

За його словами, спершу Україна отримала «зі ЗМІ, а потім від інших інституцій» ультиматум від російської федерації, проте згодом риторика почала змінюватися.

«Через декілька днів ми побачили в месиджах, що з ультиматуму в риториці рф зникали ті чи інші пункти», – зауважив Президент.

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня у Стамбулі пройшов очний раунд переговорів між українською та російською делегаціями. Після нього українська делегація виступила з низкою пропозицій щодо припинення війни, серед яких підписання міжнародного договору про гарантії безпеки для України.

 

Жодного нового документа за авторства рф в межах мирних переговорів немає – Подоляк

23.04.2022 11:38

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465275-zodnogo-novogo-dokumenta-za-avtorstva-rf-v-mezah-mirnih-peregovoriv-nemae-i-ne-moze-buti-podolak.html

Жодного нового документа за авторства російської федерації у межах мирних переговорів немає і не може бути.

Про це член української переговорної делегації, радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив в інтерв‘ю, яке транслювалося в ефірі загальнонаціонального телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Є один формульний документ – це стамбульське комюніке, яке було передано українською стороною російській стороні в Стамбулі. Після цього російська сторона взяла на вивчення пропозиції України, саме що стосується договору про гарантії безпеки, щоб зробити свої зустрічні чи пропозиції, чи зауваження. Ось ці зауваження робляться постійно. Жодного нового документа, тим більше документа за авторства російської федерації, немає і бути не може. Є постійні зустрічні зауваження, пропозиції російської сторони, які розглядаються в межах робочих підгруп”, – зазначив Подоляк.

Член української переговорної делегації наголосив, що заява кремля щодо передачі Україні проєкту документу розрахована винятково на спекулятивний ефект.

Він порекомендував не слухати російських ньюзмейкерів, оскільки вони лише поширюють фейки.

Як повідомлялося, у кремлі повідомили про передачу Україні проєкту документа домовленостей у межах мирних переговорів.

Водночас Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не отримувала від росії жодного проєкту.

29 березня в Стамбулі відбувся очний раунд переговорів між українською та російською делегацією. Після нього українська делегація виступила з рядом пропозицій для припинення російсько-української війни, серед яких – підписання міжнародного договору про гарантії безпеки України.

 

Влада рф і велика частина населення ніколи не вважали Україну незалежною – Зеленський

23.04.2022 20:31

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465682-vlada-rf-i-velika-castina-naselenna-nikoli-ne-vvazali-ukrainu-nezaleznou-zelenskij.html

російська федерація як на рівні керівництва, так і на рівні великої частини населення ніколи не вважали і не вважають досі Україну незалежною, не поважають українську мову, культуру і людей.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нас не вважали у рф і не вважають як на рівні влади, так, на жаль, через інформаційну політику і на рівні великого відсотка суспільства в рф не вважають незалежною державою, не поважають культуру нашу, цінності, мову, людей. Не вважають, що ми маємо право на самостійність, а значить, не маємо права на життя», – сказав глава держави.

Зеленський підкреслив, що сьогодні українці борються за це життя і, значить, за незалежність, за свободу.

«Така війна за свободу України», – зазначив він.

Водночас Президент зауважив, що йому важко оцінити кожен крок очільника росії володимира путіна та те, чому «він тримається за стіл або за крісло всі ці роки».

Однак Зеленський наголосив, що в Україні вже вісім років триває повзуча окупація росії, а рф завжди хотіла мати великий вплив на нашу державу.

При цьому він додав, що українці борються з цим впливом, і запевнив, що «уже побороли».

Як повідомлялося, 24 лютого росія розпочала новий етап війни проти України, ворог здійснює масовані обстріли й бомбардування мирних українських міст та селищ. Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

Українські військові зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат. Станом на 23 квітня ліквідовано вже близько 21 600 російських загарбників.

 

У росії зі шкільних підручників прибирають згадки про Київ та Україну – ЗМІ

23.04.2022 18:51

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3465608-u-rosii-zi-skilnih-pidrucnikiv-pribiraut-zgadki-pro-kiiv-ta-ukrainu-zmi.html

У росії співробітників видавництва «Просвещение» змушують прибирати зі шкільних підручників з історії, географії та літератури згадку про Київ та Україну. Також співробітникам російських редакцій погрожують звільненням за прояви позиції проти війни в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Медіазона з посиланням на трьох редакторів видавництва.

Після початку повномасштабної війни в Україні до них довели «негласне розпорядження» прибрати зі шкільних підручників з історії, географії та літератури «некоректні» згадки про Київ та Україну. Це розпорядження начальство доносило до підлеглих на «конфіденційній» зустрічі.

Редакторам поставили завдання зробити так, начебто, України просто немає. «Якщо є можливість, то краще не згадувати про Україну в принципі», – пояснив один зі співрозмовників видання. За його словами, у підручниках згадка про Київ зводиться до того, що він був столицею Київської Русі та його звільняла під час Другої світової війни радянська армія. При цьому перевірка часто здійснюється машинним способом. Тому до заборонених потрапляють абзаци про петербурзький Ісаакіївський (ИсааКИЕВский) собор. А фраза «Володимир хрестив Київ» змінюється на «хрестив столицю».

При цьому курс на «вичистку» з підручників України та Києва було взято ще з 2014 року. Але навіть з огляду на це, після 24 лютого, за словами редакторів, їм довелося «покреслити» ще близько 15% текстів.

Співрозмовники уточнили, що тиск на них почали чинити з перших днів вторгнення в Україну. Так, під час прийому на роботу співробітників змушують підписувати величезну кількість документів про нерозголошення інформації. Крім того, редакторам видання загрожує звільнення за будь-який прояв антивоєнної позиції, зокрема підписи під петиціями, дописи у соцмережах, участь у протестах.

До 1991 року «Просвещение» було головним навчально-педагогічним видавництвом СРСР, проте потім втратило монополію на випуск підручників. 2011 року «Просвещение» було приватизовано видавничою групою «Олма», Володимир Узун та Олег Ткач; інвестором виступив мільярдер Аркадій Ротенберг, олігарх, наближений до президента росії путіна. 2013-го він же очолив раду директорів і став співвласником видавництва «Просвещение».

У наступні роки «Просвещение» купило кілька видавництв-конкурентів, обсяг держзамовлення у нього зріс з трьох до дев’яти мільярдів рублів, а виторг збільшився удвічі — з восьми до 16 мільярдів. ЗМІ повідомляли, що зараз видавництво отримує майже 80% державних грошей, які спрямовуються на закупівлю підручників.

 

Вселенський патріарх на Великодній службі закликав до припинення війни в Україні

24.04.2022 05:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-uarazom/3465907-vselenskij-patriarh-na-velikodnij-sluzbi-zaklikav-do-pripinenna-vijni-v-ukraini.html

Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій привітав християн східного обряду з Великоднем та закликав до негайного припинення війни.

Про це йшлося у проповіді Вселенського Патріарха після святкового богослужіння у ніч з суботи на неділю, яке відбулося на території Вселенського Патріархату в Стамбулі, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні вночі наші думки з мученицькою Україною та в усіх куточках землі, де панує насильство та порушення людської гідності… Давайте попросимо Воскреслого Визволителя, що цьогорічна Пасха стане стимулом для відкриття гуманітарних коридорів, безпечних проїздів до дійсно безпечних районів для тисяч людей, оточених у Маріуполі, цивільних, поранених, літніх людей, жінок та великої кількості дітей. Те саме стосується і всіх інших регіонів України, де розгортається невимовна людська трагедія», – сказав Варфоломій.

Вселенський Патріарх закликав до негайного припинення війни, яка підриває людську гідність і є провокаційним порушенням Божої заповіді про любов до ближнього.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні вночі Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній завершив у кафедральному Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі урочисте богослужіння з нагоди світлого Христового Воскресіння.

Українські військові привітали українців з Великоднем та запевнили в тому, що докладуть всіх зусиль, щоб свято було мирним і радісним.

 

МЗС Австрії виступає проти членства України в ЄС

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — НЕДІЛЯ, 24 КВІТНЯ 2022, 07:43. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/24/7341707/

Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг вважає, що Україні не варто пропонувати членство в Євросоюзі.

Про це він заявив у виступі 14-му саміті європейських медіа в Лех-ам-Арльберзі, повідомляє Європейська правда.

Зокрема, міністр вважає, що Україна не повинна отримати статус кандидата у червні, як на те розраховує президент Зеленський.

Він обгрунтував свою позицію тим, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

Австрійське видання Heute наводить також слова Шалленберга про те, що Україні в принципі не варто ставати членом ЄС, навіть у подальшому. Він висловився за “інший шлях” для України, ніж повне членство.

За словами міністра, повинні бути також інші моделі, ніж вступ України до ЄС, доєднання до Єдиної економічної зони ЄС або просто збереження чинного рівня Угоди про асоціацію. Шалленберг закликав до більшої гнучкості в пошуку механізмів зближення України та ЄС.

Проте, він безперечно підтримав подальше поглиблення відносин ЄС з Україною.  “Ми експортуємо наш західний спосіб життя”, – пояснив він.

Раніше президент ЄвроРади Шарль Мішель в інтерв’ю відмовився говорити про те, чи взі держави ЄС згідні з перспективою членства України.

У офісі Зеленського, втім, впевнені в успіху переговорів.

 

Група німецьких інтелектуалів закликала уряд примусити Україну до капітуляції

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СУБОТА, 23 КВІТНЯ 2022, 18:44. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/23/7341624/

Низка німецьких колишніх політиків, інтелектуалів та лідерів думок оприлюднили відкрите звернення до уряду Німеччини, зміст якого полягає, по суті, в примушенні України у капітуляції.

Текст листа, як повідомляє Європейська правда, опублікований на сторінках Berliner Zeitung.

Це звернення, як відзначає німецьке видання, стало реакцією на більш поширені вимоги ЗМІ та громадськості щодо захисту України та надання Києву важкого озброєння. Натомість, його автори вимагають протилежного і мають на меті посилити чинну позицію уряду Олафа Шольца.

Лист грунтується на тезах, що часто лунають від представників держави-агресора. Автори звернення вважають, що постачаючи зброю в Україну, Німеччина та інші країни НАТО “де-факто зробили себе стороною війни”, а агресія проти України є “полем битви між НАТО і Росією за безпековий порядок в Європі”. Вони також вважають, що існує потреба задовільнити “законних інтересів безпеки Росії”.

Головна ідей листа – Україна все одно програє, тому її треба примусити капітулювати.

“Незважаючи на повідомлення про успіхи української армії, вона значно поступається російській і має мало шансів виграти цю війну. Ціною тривалого військового опору, незалежно від результату, буде більше зруйнованих міст і більше втрат серед українського населення”, – вважають автори і закликають “допомогти” Україні проти її волі.

“Ми закликаємо уряд Німеччини, країни ЄС та НАТО припинити постачання зброї українським військам та заохочувати уряд у Києві припинити військовий опір”, – йдеться у документі.

Пропонується, зокрема, змусити Україну терміново вивести армію з Києва, Одеси та Харкова, щоби запобігти їхньому руйнуванню. Умовою української капітуляції вони пропонують зробити нейтралітет, визнання Криму російським та дозвіл на “незалежність” Донбасу.

Лист підписали 18 осіб – інтелектуалів, лідерів думок (як-то письменниця та журналістка Даніела Дан, один з ключових співаків Німеччини  Александер Векер) і колишніх політиків та дипломатів , у тому числі троє ексчдепутатів Бундестагу – Ентьє Фольмер (“Зелені”, учасниця російських “Петербурзьких діалогів”), Норман Пех та Люк Йохімсен (партія “Ліві”, відома проросійською спрямованістю), а також чинний член “комітету з цінностей” правлячої Соціал-демократичної  партії Німеччини Ганс Міссельвіц.

Як повідомлялося, Німецька компанія просить в уряду дозвіл на постачання 100 БМП Marder для української армії.

Між тим, канцер Шольц проти надання важкого озброєння для ЗСУ.

 

Франція та Німеччина озброїли Росію на 273 мільйони євро після 2014 року в обхід санкцій

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СУБОТА, 23 КВІТНЯ 2022, 20:08. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/23/7341639/

ЄС підготував внутрішній звіт про те, як виробники продукції воєнного та подвійного призначення, що потребують урядового експортного узгодження, продовжували експорт до Росії в обхід існуючих санкцій.

Як повідомляє “Європейська правда”, цей документ опинився у розпорядженні британської The Telegraph.

Частина обладнання, яке продали Росії в обхід санкцій, використовується у збройних діях в Україні.

Виробники використали схему, яка була відома з 2014 року, однак яку ЄС закрив лише з початком вторгнення – постачання здійснювалося за контрактами, які формально були підписані до протиправної анексії Криму, після якої ЄС запровадив ембарго для нових контрактів з армією та підприємствами оборонної сфери в РФ.

Як стверджує видання, постачання до РФ, що здійснювалося за цією схемою, включало бомби, ракети, ракети та гармати. 10 країн-членів ЄС здійснювали такий експорт. Близько 78% від загального обсягу d  350 мільйонів євро постачали німецькі та французькі фірми.

Німецькі фірми продали до Росії товарів “подвійного використання” на суму 121 мільйон євро. Уряд стверджував, що їх надурили російські покупці, що запевняли у мирному використанні товарів. “Якщо були ознаки будь-якого військового використання, експортні ліцензії не надавалися”, – заявив речник міністерства економіки країни.

Франція продала для озброєння РФ найбільше – на суму 152 мільйони євро в рамках 76 експортних ліцензій. Уряд дозволив продавати росіянам бомби, ракети, торпеди, а також  тепловізійні камери для понад 1000 російських танків, а також навігаційні системи для винищувачів і ударних гелікоптерів.

Італія відповідальна за постачання зброї на суму 22,5 мільйона євро, Австрія, Болгарія та Чехія разом експортували російським силовикам товарів на 49,3 мільйона євро з 2015 по 2022 рік, Британія продала таких товарів на 2,4 мільйона євро.

Як повідомлялося, Німецька компанія просить в уряду дозвіл на постачання 100 БМП Marder для української армії.

 

У трофейній російській техніці знаходять деталі з Франції, Німеччини та Ізраїлю

23.04.2022 19:28

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465649-u-trofejnij-rosijskij-tehnici-znahodat-detali-z-francii-nimeccini-izrailu.html

У російській техніці, яку захоплюють українські військовослужбовці на полі бою, знаходять деталі подвійного призначення з Німеччини, Франції, Ізраїлю.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга в ефірі телемарафону єдиних новин, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми зараз показуємо фати і будемо робити теж їх публічними, тому що в трофейній російськійтехніці, яка захоплюється українськими військовими на полі бою, ми бачимо деталі подвійного призначення, причому з таких країн, як Німеччина, Франція, Ізраїль. При цьому всьому, ті ж самі Німеччина і Франція з 2014 року мали дотримуватися санкційного режиму. На жаль, ми бачимо, як це на практиці відбувалося», – сказав Сибіга.

Він зауважив, що Україна «відверто реагує» на такі випадки.

Заступник глави ОП наголосив на необхідності перекриття можливостей для росії обходити санкції і ввозити підсанкційну продукцію через треті країни.

«Ми ці держави знаємо, ми також знаємо держави, які цьому сприяють, і чітко це доводимо (партнерам – ред.)», – заявив Сибіга.

Як повідомляв Укрінформ, експертна група при Офісі Президента 21 квітня презентувала План дій щодо посилення санкційного тиску на рф.

Президент Володимир Зеленський 29 березня оголосив про створення при ОП групи експертів, які аналізуватимуть вплив застосованих проти російської федерації санкцій. З українського боку групу очолює керівник ОП Андрій Єрмак, з міжнародного – колишній посол США в рф Майкл Макфол.

 

Німецька компанія просить у Берліна дозвіл на постачання Україні 100 БМП Marder – ЗМІ

СУБОТА, 23 КВІТНЯ 2022, 16:24. УП

https://www.eurointegration.com.ua/news/2022/04/23/7138289/

Дочірнє підприємство німецького оборонного концерну Rheinmetall звернулося до федерального уряду в Берліні за дозволом на постачання Києву 100 бойових машин піхоти Marder.

Про це пише DW, повідомляє “Європейська правда”.

Компанія Rheinmetall Landsysteme готова продати БМП Україні “в найкоротші терміни”, причому першу партію, за цими даними, можна поставити Києву “протягом кількох тижнів”.

Запит надійшов до Міністерства економіки Німеччини, після чого його негайно передали до Федеральної ради безпеки, до якої, крім глави уряду Німеччини Олафа Шольца, входять керівник відомства канцлера, а також міністри закордонних справ, внутрішніх справ, оборони, фінансів, економіки, економічної співпраці та юстиції.

Це означає, що найближчими днями цей орган має вирішити: чи готовий Берлін на пряме постачання важкого озброєння з Німеччини в Україну. Зазначається, що це перша подібна заявка з початку війни Росії проти України.

Раніше заступник генерального інспектора Бундесверу Маркус Лаубенталь відкинув можливість постачання важкого озброєння Києву. За його словами, німецькі БМП Marder необхідні Німеччині, зокрема, для виконання різних зобов’язань у складі формувань НАТО.

Але за кілька днів глава МЗС Анналена Бербок сказала, що Німеччина вивчає, яке додаткове обслуговування та боєприпаси будуть потрібні її бойовим машинам піхоти Marder, щоб Україна могла їх використати.

 

В Донецьку і Луганську захопили працівників СММ ОБСЄ

НЕДІЛЯ, 24 КВІТНЯ 2022, 02:21. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/24/7341691/

Росіяни полонили низку членів СММ ОБСЄ в Донецьку та Луганську, Організація домагається їхнього звільнення.

Джерело: ОБСЄ у відповідь на запит Reuters, заступник посла Британії в ОБСЄ, що базується у Відні, Дейдра Браун

Деталі: Як повідомляється, Організація висловлює глибоку стурбованість і наразі “використовує всі доступні канали для сприяння звільненню своїх співробітників”.

Дослівно Дейдра Браун: “Ми отримали тривожні повідомлення про те, що російські маріонетки на Донбасі загрожують персоналу, обладнанню та приміщенням Місії і що російські сили полонили співробітників СММ”.

Нагадаємо:  ОБСЄ заявила, що евакуювала з України близько 500 членів Місії.

З 1 квітня СММ перейшла до адміністративної ролі для забезпечення безпеки членів Місії та майна на всій території України, зокрема на окупованих  територіях.

 

ОБСЄ зреагувала на захоплення своїх спостерігачів військовими рф

24.04.2022 02:53

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465882-obse-zreaguvala-na-zahoplenna-svoih-sposterigaciv-vijskovimi-rf.html

ОБСЄ докладає зусиль, аби визволити співробітників Спеціальної моніторингової місії в Україні, яких захопили російські військові.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на допис ОБСЄ у Твіттері.

«ОБСЄ вкрай стурбована тим, що кілька членів національної місії СММ ОБСЄ були позбавлені волі в Донецьку й  Луганську, і використовує всі доступні канали для сприяння їх звільненню», – повідомили в Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

При цьому не уточнюється, кого саме зі співробітників СММ захопили в Донецьку та Луганську.

Як повідомляв Укрінформ, під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у п’ятницю заступниця голови делегації Великої Британії в ОБСЄ Дейрдре Браун заявила, що російські «проксі» на сході України погрожують персоналу Спеціальної моніторингової місії, а військові рф узяли співробітників СММ у полон.

 

Британія в ОБСЄ: військові рф взяли в полон співробітників моніторингової місії на сході України

23.04.2022 08:19

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3465145-britania-v-obse-vijskovi-rf-vzali-v-polon-spivrobitnikiv-monitoringovoi-misii-na-shodi-ukraini.html

російські «проксі» на сході України погрожують персоналу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, а російські військові взяли співробітників СММ в полон.

Про це на вчорашньому засіданні заявила заступниця голови делегації Великої Британії в ОБСЄ Дейрдре Браун, передає Укрінформ.

«Ми отримали тривожні повідомлення про те, що довірені особи росії на Донбасі погрожують персоналу Місії, техніці та приміщенням, а також про те, що російські війська взяли в полон співробітників СММ. Ми найрішучішим чином засуджуємо ці загрози Місії та її відданому персоналу. Ми закликаємо звільнити співробітників СММ, а також усіх затриманих росією українців», – сказала Браун.

Вона наголосила на постійному поширенні кремлем брехні та дезінформації щодо ситуації в Україні та невідворотності кари за злочинні діяння росії.

«Давайте прояснимо: світ бачить брехню кремля. Справжній масштаб дій росії в Маріуполі та на решті території України ще не розкритий, але не слід сумніватися, що покарання за ці та майбутні порушення зобов’язань Росії за міжнародними законами, які вони вільно підписали, настане», – сказала Браун.

Заступниця голови делегації Великої Британії в ОБСЄ наголосила, що Британія продовжить допомагати Україні, вже збільшивши військову підтримку летальною та нелетальною зброєю до 450 млн фунтів стерлінгів.

«Україна бореться за право своїх громадян жити мирно на своїй території. Велика Британія підтримує Україну і завжди буде захищати право Українського народу вибирати свою долю», – сказала Браун.

Як повідомляв Укрінформ, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у п’ятницю у Відні заявив, що росія у війні проти України діє як терористична держава – завдає ударів по містах, критично важливій інфраструктурі та житлових кварталах, щоб змусити почуватися наш народ у небезпеці. Також дипломат зазначив, що росія вдається до терористичних методів на тимчасово захоплених росією українських територіях, зокрема, на Херсонщині, де москва хоче провести фіктивний “референдум”, спрямований на легітимізацію окупації області.

Не маючи народної підтримки, російські солдати продовжують викрадати представників місцевої влади, активістів і журналістів, реалізовуючи випробувану в окупованому Криму модель.

 

Зеленський вважає реальним напад Росії на Молдову

“ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА” — СУБОТА, 23 КВІТНЯ 2022, 21:39. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/23/7341659/

За даними, що є в наявності в України, можливий напад російської армії на Молдову з оточенням і блокадою міст.

Про це, як повідомляє кореспондент “Європейської правди“, заявив на пресконференції у Києві президент Володимир Зеленський.

“Щодо Придністров’я і щодо Молдови – чи може статися те саме що і в Маріуполі? Так, може статися. Складна ситуація, накопичення техніки, тисячі танків”,  – сказав він.

Президент не навів даних, що пояснюють це твердження, але відомо, що армія РФ зараз здійснює наступальні дії на півдні України.

Він впевнений, що зупинити наступ може тільки збройний опір: “Я не вірю що ці люди будуть зупинятися (самі)”. Президент додав, що метою РФ є “сухопутний коридор”. Раніше Молдова викликала посла Росії через заяви про “коридор до Придністров’я”

Як відомо, у Придністров’ї – окупованій частині Молдови – розміщуються військові підрозділи РФ, які від 2014 року не мають стабільного сполучення з Росією та не мають постачання.

 

У Молдові закликали росію забезпечити перемир’я в Україні на Великдень

23.04.2022 17:54

Понад 100 неурядових організацій Молдови, які входять до національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, закликали росію встановити перемир’я.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

У своїй спільній заяві неурядові організації Молдови (НУО) засудили військові злочини, скоєні росією в Україні.

«Ми закликаємо міжнародне співтовариство звернутися до керівництва росії з проханням встановити перемир’я на час великодніх свят, які є священними святами для більшості віруючих у росії та Україні. Ми закликаємо росію забезпечити евакуацію цивільного населення, поранених та військовослужбовців з території заводу “Азовсталь” до районів, контрольованих конституційною владою України, під наглядом міжнародних гуманітарних місій», – заявили представники громадянського суспільства.

Під заявою підписалися 103 НУО, включаючи Transparency International Moldova, ADEPT, Фонд Сороса у Молдові, Центр незалежної журналістики, Асоціацію незалежної преси, асоціацію Promo-LEX, міжнародний центр захисту прав жінок La Strada, Expert-Grup, WatchDog та інші.

Раніше радник керівника Офісу Президента України Олексій Арестович 23 квітня повідомив, що російські війська відновили авіаційні удари по території заводу «Азовсталь» у Маріуполі, а також намагаються проводити штурмові дії.

Як повідомляв Укрінформ, на території заводу «Азовсталь» у Маріуполі перебувають близько 1000 цивільних та українських військових, серед яких близько 500 поранених. Українська влада вимагає від росіян забезпечити терміновий гуманітарний коридор із металургійного комбінату. У заблокованому місті лишаються близько 120 тисяч мирних жителів.

 

МЗС Молдови вдруге за три дні викликало посла росії

23.04.2022 10:34

https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3465220-mzs-moldovi-vdruge-za-tri-dni-viklikalo-posla-rosii.html

Посла росії у Молдові Олега Васнєцова вдруге за останні три дні викликали до Міністерства закордонних справ та євроінтеграції (МЗСЄІ) через слова російського генерала про намір «отримати ще один вихід на Придністров’я».

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє NewsMaker.

У пресслужбі МЗСЄІ заявили, що Васнєцова викликали для роз’яснень. Послу повідомили, що відомство «глибоко занепокоєне» словами командувача військ центрального військового округу Рустама Міннекаєва, який заявив, що серед цілей агресії в Україні — «отримати ще один вихід на Придністров’я».

«МЗСЄІ вважає ці заяви необґрунтованими та суперечливими позиції російської федераціїщодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності нашої країни», — зазначили у прес-службі відомства.

Крім того, у МЗСЄІ заявили Васнєцову, що Молдова є нейтральною країною.

«МЗСЄІ зажадало, щоб цей принцип дотримувалися всі міжнародні суб’єкти, включаючи російську федерацію», — наголосили у відомстві.

Зазначається, це другий візит Васнєцова до МЗСЄІ за останній тиждень. 20 квітня Васнєцова викликали через заяви представника російського МЗС Марії Захарової. Вона пообіцяла «болючу відповідь» на те, що у Молдові заборонили використання символів Z, V та георгіївської стрічки як символів військової агресії.

24 лютого російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну. Вони обстрілюють та руйнують ключові об’єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Загарбники влаштували масовий терор на тимчасово зайнятих територіях.

 

Прем’єр Болгарії: Місце України – у Євросоюзі

24.04.2022 06:22

https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3465918-premer-bolgarii-misce-ukraini-u-evrosouzi.html

Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що місце України – у Європейському Союзі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Sofia Globe.

«Місце України – в ЄС. Це їхня безпека», – сказав Петков.

Він додав, що його уряд вже неодноразово давав зрозуміти, що засуджує агресію росії проти України.

Петков зазначив, що як фізична особа, а не як прем’єр-міністр він вважає, що відправка військової допомоги Україні є абсолютно правильним рішенням. «Для мене як Кирила Петкова, а не як прем’єр-міністра військова допомога є абсолютно правильною справою. Але в цьому випадку я прем’єр-міністр, у мене є партнери по коаліції, які мають чіткі «червоні лінії», і моє завдання – не прикидатися найсміливішим», – розповів він.

Очільник уряду також підтвердив, що попросив своїх партнерів по коаліції супроводжувати його до Києва наступного тижня.

Як повідомлялося, Болгарія засудила вторгнення рф в Україну, проголосувала за підтримку санкцій Європейського Союзу проти росії та прийняла вже понад 90 тис. українських біженців. Однак у владній коаліції з чотирьох партій немає єдності щодо того, чи надсилати Києву зброю та боєприпаси. Очікується, що наступного тижня парламент Болгарії обговорить шляхи подальшої підтримки України.

Кілька днів тому під час візиту до Болгарії міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що після кожної відмови у передачі Україні військової допомоги у росії з’являється більше можливостей вбивати українців.

 

Росіяни викрали консула Болгарії в окупованому Мелітополі – мер Федоров

МАЗУРЕНКО АЛЬОНА — НЕДІЛЯ, 24 КВІТНЯ 2022, 00:17. УП

https://www.pravda.com.ua/news/2022/04/24/7341675/

У тимчасово окупованому Мелітополі російські окупанти викрали почесного консула Болгарії.

Джерело: міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону

Пряма мова: “Моїх колег викрали по всій країні понад 50, сьогодні 29 перебувають у в’язницях окупантів.

Щодо активістів, бізнесменів – у окупантів це суцільна практика, вони викрадають усіх, хто має свою думку, патріотичні настрої.

Кілька годин тому стало відомо, що у Мелітополі викрали почесного консула Болгарії”.

Деталі: За словами Федорова, у місті викрадають людей та намагаються мобілізувати в армію окупантів українців, котрі опинилися в окупації.

Водночас, за інформацією розвідки, місцеві партизани знищили майже сотню окупантів.

Федоров додав, що росіяни почали конфліктувати між собою, бо не розуміють, хто з них зрадник, котрий допомагає нищити загарбників.

Передісторія:

11 березня окупанти викрали мера Мелітополя Івана Федорова, проте його вдалося визволити з російського полону. Мера Мелітополя обміняли на 9 російських строковиків.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 175

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua