Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 01.09.2021

Інформаційний резонанс доби: 01.09.2021

На Львівщині завтра попрощаються із солдатом, який загинув у зоні ООС

01.09.2021 18:16

На Львівщині 2 вересня у м.Добротвір попрощаються зі старшим солдатом 24 ОМБ Романом Задорожним, який загинув 30 серпня під час ворожого обстрілу на сході України.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ.

«О 9:00 відправлять панахиду у храмі УГКЦ Преображення Господнього у селі Спас. О 10:00 – зустріч Героя біля храму УГКЦ Різдва Пресвятої Богородиці м. Кам’янка-Бузька. Прощання з Романом Задорожним розпочнеться об 11 год. у будинку по вул. Сагайдачного, 14-а у м. Добротвір, там же о 12:00 – початок чину похорону», – йдеться у повідомленні.

Поховають Романа Задорожного на місцевому цвинтарі у Добротворі.

Як повідомляв Укрінформ, під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Новозванівка 30 серпня внаслідок обстрілу загинув старший солдат 24 ОМБ Роман Задорожний. Бойовики вдарили по українських позиціях із протитанкової керованої ракети в час, коли військові гасили пожежу.

 

У зоні ООС поранений український боєць

01.09.2021 22:43

У районі проведення операції Об’єднаних сил внаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє ОТУ «Схід».

«Сьогодні, 1 вересня, збройні формування Російської Федерації в черговий раз порушили режим припинення вогню та здійснили обстріли позицій українських захисників у смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». В результаті ворожого вогню один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав осколкове поранення», – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що пораненого транспортували до лікувального закладу, його стан задовільний.

«Вогнем у відповідь українські військові припинили злочинні дії противника», – додали в ОТУ.

Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Зазначається, що українські військові контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил.

Як повідомляв Укрінформ, російсько-окупаційні війська від початку сьогоднішньої доби відкривали вогонь у зоні операції Об’єднаних сил із протитанкових ракетних комплексів, гранатометів, мінометів і кулеметів.

 

Окупанти на сході України стріляли з ПТРК, гранатометів та мінометів

01.09.2021 18:12

Російсько-окупаційні війська від початку сьогоднішньої доби чотири рази порушили режим припинення вогню в зоні операції Об’єднаних сил.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє штаб ООС.

У напрямку Золотого-4 окупанти обстріляли українські позиції із протитанкових ракетних комплексів.

Біля Авдіївки противник застосовував ручні протитанкові гранатомети та міномети 82-го калібру.

Поблизу Новозванівки збройні формування Російської Федерації вели вогонь зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Крім того, у Луганській області зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» з перетином лінії розмежування.

На обстріли російсько-окупаційні військ українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

За поточну добу бойових втрат серед військових Об’єднаних сил немає.

Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

 

У Міноборони обговорили питання гендерної рівності в ЗСУ

01.09.2021 18:01

У Міністерстві оборони обговорили питання забезпечення гендерної рівності у Збройних силах України.

Як передає Укрінформ із посиланням на Міноборони, про це йшлося під час робочої зустрічі з урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко.

“У Міністерстві оборони України постійно триває робота щодо впровадження гендерного підходу в повсякденну життєдіяльність українського війська, водночас є ще чимало викликів і завдань, над якими треба працювати”, – заявила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

За словами Маляр, сторони “обговорили актуальні питання у сфері дотримання рівних прав і можливостей військовослужбовців незалежно від статі у підрозділах Міністерства оборони та Збройних сил України”.

Левченко презентувала проєкт “Флагманські ініціативи 1325”, розроблений відповідно до Національного плану дій на виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

Флагманські ініціативи, зокрема передбачають:

– забезпечення рівного доступу жінок і чоловіків до закладів освіти всіх рівнів сектору безпеки та оборони та включення гендерної складової до навчального процесу;

– забезпечення жінок сектору безпеки та оборони інфраструктурними об’єктами й матеріально-технічними умовами, що відповідають їхнім потребам;

– забезпечення рівноправної участі жінок і чоловіків у роботі наглядових рад державних підприємств сектору безпеки та оборони;

– забезпечення навчання й підвищення кваліфікації персоналу сектору безпеки та оборони;

– формування навичок у різних груп населення з виявлення безпекових викликів, запобігання таким викликам, реагування на них.

Сторони узгодили й запланували проведення спільного заходу за участю всіх призначених радників з гендерних питань структурних підрозділів апарату Міноборони, головнокомандувача ЗСУ, Генерального штабу ЗСУ, органів військового управління та вищих військових навчальних закладів.

Як повідомляв Укрінформ, у Збройних силах України з’явилася перша жінка – бригадний генерал.

 

В Україні планують змінити систему психологічної реабілітації ветеранів

01.09.2021 17:56

Міністерство у справах ветеранів України планує якісно змінити систему психологічної реабілітації ветеранів, а також заснувати новий багатофункціональний центр, який, зокрема, охоплюватиме різні напрямки реабілітації.

Про це розповіла очільниця Міністерства у справах ветеранів Юлія Лапутіна у програмі “Официальный разговор” телеканалу “Дом“.

“Повинна бути розгалуджена система, спрямована на допомогу. У нас є центри психологічної реабілітації, які перебувають у комунальній власності громад і надають відповідну допомогу як на місцевому рівні, так і на державному — Міністерством у справах ветеранів. Але я хочу, щоб цей процес зараз поставили трошки на інші рейки: стратегічно розробити програму психологічної реабілітації з відповідним науковим забезпеченням”, — пояснила Лапутіна.

У якості прикладу вона навела центр “Лісова поляна”, який має 7 років досвіду роботи з постконтузійним синдромом і з посттравматичним стресовим розладом. Але для того, щоб у країні на всіх рівнях була можливість реалізовувати подібні проєкти, потрібно, за її словами, підготувати відповідний рівень фахівців.

“Це повинна бути система. Моя мета — це створення в передмісті Києва багатофункціонального сучасного реабілітаційного центру в усіх напрямах, не тільки психологічному. Це і фізичне, медичне забезпечення. Такі центри є в кожному штаті США і саме на них там побудовано Міністерство у справах ветеранів. Адже саме психологічна та медична реабілітація повинна бути основою нашої політики, для того щоб людина могла повернутися до мирного життя”, — розповіла Лапутіна.

За словами міністра проєкт нового центру — масштабний і дороговартісний. Наразі тривають перемовини з іноземними партнерами щодо його підтримки.

“До кінця року маємо переговорити з усіма потенційними нашими донорами й отримати результат. Я сподіваюся на міжнародну підтримку”, — уточнила глава Мінветеранів.

 

Ветеранів навчатимуть за програмою «Кіберзахисники» – в Україні оголосили відбір

01.09.2021 15:50

Розпочався другий відбір на безкоштовне навчання у програмі професійного розвитку у сфері кібербезпеки та реінтеграції для ветеранів АТО/ООС «Кіберзахисники»

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінветеранів.

“Учасники пройдуть професійне навчання з кібербезпеки, а після його закінчення отримають допомогу з працевлаштуванням у державному та приватному секторах. Також випускники матимуть визнаний державою сертифікат у галузі кібербезпеки та можливість безкоштовно скласти сертифікаційний іспит CISCO Academy, що дозволить їм претендувати на затребувані та високооплачувані посади, як-то аналітик з кібербезпеки, фахівець з тестування безпеки, фахівець з комп’ютерної криміналістики, фахівець з реверс-інжинірингу та адміністратор із мережевої безпеки”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що програма включає два змістові компоненти: технічні навички з кібербезпеки та реінтеграція ветеранів.

Перша складова включає курси викладачів Національного технічного університету України (Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського), а також провідних українських та міжнародних експертів. За частину, присвячену питанню реінтеграції, відповідають фахівці з Національного університету Києво-Могилянська академія – вони допоможуть ветеранам розвити нові технічні, аналітичні, мовні та м’які навички, необхідні для реабілітації та реінтеграції в суспільство. Також ветерани матимуть можливість додатково опанувати технічну та IT англійську мову.

Як повідомляється, опановувати нову професію майбутні кіберзахисники України розпочнуть 11 жовтня 2021 року і вчитимуться протягом шести місяців. Це в півтора раза довше, ніж їхні попередники з першого потоку. Таке рішення було прийняте для того, аби ветерани мали більше часу для вивчення матеріалу та спілкування з викладачами.

Зокрема, зросла також і кількість учасників програми. Після оголошення першого набору приєднатись до неї зголосилось багато ветеранів і ветеранок, тому наступний було вирішено збільшити вдвічі – до 60 осіб. Також відтепер подати заявку на участь зможуть подати не лише кияни, але й ветерани з усіх регіонів України.

У міністерстві нагадали, що перша група із 30 учасників розпочала проходження програми навесні цього року і закінчила її 31 серпня 2021 року.

Щоб потрапити в програму конкурсанти мають заповнити анкету на сайті проєкту, пройти тестування на базові комп’ютерні знання та підготувати мотиваційний лист. Відбір на другий потік – додатковий шанс для тих, хто брав участь у першому конкурсі та не пройшов з першої спроби. Ветеранам та ветеранкам, які подавали заявки навесні не треба надсилати нову заявку, вони будуть запрошені пройти нове тестування.

Прийом заявок триватиме до 24 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство у справах ветеранів планує вивчити досвід США та імплементувати найсучасніші практики до системи психологічної реабілітації захисників.

 

Росія навмисно поширює у США міфи про Україну — аналітик Wilson Center

01.09.2021 15:53

Мета поширення російської дезінформації в США — дестабілізувати та послабити відносини між Україною і Сполученими Штатами. Для її реалізації Росія використовує низку наративів.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Дом” розповіла аналітик американського центру Wilson Center Ніна Янкович.

“Існує кілька наративів, які Росія застосовує з метою дестабілізувати та послабити відносини України та Сполучених Штатів. І мені здається, важливо підкреслити, що вони частково засновані на наявних фактах — як у відносинах США та України, так і в українській дійсності”, — сказала вона.

Наприклад, наратив про те, що “Україна є корумпованою державою”. Наявність корупції визнають і в Україні, але при цьому керівництво країни веде активну боротьбу з цим викликом.

“Ця тема спливає в медіа знову і знову, і не тільки в російській пресі, але і в Сполучених Штатах теж… Попре реальність цієї проблеми та визнання її українцями, Росія намагається з малого зерна правди виростити цілий урожай недовіри. Як з боку міжнародної спільноти до України, так і всередині самого українського суспільства. На жаль, цей наратив, спрямований на те, щоб підірвати довіру українців до власного уряду, досить сильний”, — зазначила Янкович.

Присутній також наратив, що західні політики та політичні інституції нібито “відчувають втому” від України.

“Що їх прагнення до підтримки України нібито вичерпується. Цей наратив оживає, коли Європейський Союз знімає будь-які санкції проти Росії або коли в американському Конгресі відбуваються дебати про виділення фінансової допомоги Україні для набуття нею озброєнь, або про інші заходи для підтримки демократії в Україні”, — продовжила аналітик.

Вона повідомила, що такі питання в США завжди викликають дебати. А Росія регулярно використовує ці приводи, щоб вказати українцям на те, що нібито Захід і Сполучені Штати недостатньо підтримують Україну.

Також в США підігріваються наративи про нібито зростання ультраправого руху в Україні. Їх мета — показати, ніби в Україні ростуть і міцніють якісь протонацистські або протофашистські рухи. Тим самим, на думку Янкович, викликати занепокоєння в американців, оскільки вплинути на подібні процеси вони неспроможні.

“Дійсно, в Україні є окремі особи, які дотримуються вкрай правих поглядів, і Держдепартамент США навіть рекомендував внести ці, м’яко кажучи, сумнівні угруповання до відповідних списків. При цьому ступінь політичного впливу цих людей в Україні абсолютно незначна. Однак Росія всіма силами намагається переконати американців — як простих громадян, так і політиків — що в Україні ця проблема стоїть вкрай гостро”, — прокоментувала експертка.

Янкович впевнена, що і в Білому домі, й в Держдепартаменті США відповідальні особи добре розуміють справжню ситуацію щодо радикальних настроїв в Україні. І що такі факти жодним чином не можуть характеризувати Україну в цілому, “так само як і корупція не характеризує і не визначає Україну”.

“Ми сприймаємо Україну як динамічне демократичне суспільство, що твердо стало на шлях реформ і впевнено просувається по ньому — ось яку Україну ми знаємо. Люди, які мають досвід роботи у вашій країні, знають Україну зсередини та щиро люблять її, всіма силами намагаються протидіяти російським наративам і розвінчувати міфи про Україну”, — резюмувала аналітик центру Wilson Center.

 

У прифронтовій Авдіївці оновили школу

01.09.2021 17:33

У прифронтовій Авдіївці відкрили загальноосвітню школу №2, оновлену за програмою «Велике будівництво».

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Донецькій ОДА.

Перший дзвоник пролунав в Авдіївській школі №2, яка була реконструйована й оснащена в рамках президентської програми «Велике будівництво» та за сприяння Литовської Республіки», – йдеться у повідомленні.

На урочистому відкритті школи були присутні міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, делегація Литовської Республіки на чолі з заступником канцлера уряду Литовської Республіки Алмінасом Мачюлісом, та голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

Міністр подякував уряду Литовської Республіки, а також міжнародним організаціям, які допомогли в оновленні цієї школи у прифронтовому місті.

«Безумовно, велика вдячність нашим партнерам – уряду Литовської Республіки, а також міжнародним організаціям, які взяли участь у розбудові цього найважливішого об’єкта», – сказав Чернишов.

Заступник канцлера Литовської Республіки Алмінас Мачюліс привітав школярів та вчителів з початком нового навчального року від імені прем’єр-міністра Літовської Республіки Інгріди Шимоніте. Він зазначив, що прем’єра турбує успіх України, реформи, які тут відбуваються, і європейський курс. Понад 10 років Україна є одним з ключових партнерів Литви у проєктах, спрямованих на покращення взаєморозуміння, комунікацій та співпраці у різних сферах

«Підтримка реконструкції та відновлення Авдіївської опорної загальноосвітньої школи №2 була одним з найамбітніших проєктів взагалі в історії незалежної Литви. У тісній співпраці з Донецькою облдержадміністрацією ми прагнули обладнати сучасним обладнанням та створити сучасний освітній заклад з багатьма спортивними майданчиками. Ця вражаюча церемонія відкриття надає нам практичного значення успішної співпраці між нашими країнами», – сказав Мачюліс.

В ОДА нагадали, що під час оновлення цієї школи було замінено внутрішні мережі водопостачання, каналізації, освітлення, теплопостачання, вентиляції, опалення, електропостачання; покрівлю у двох корпусах, здійснено заходи з термомодернізації будівлі.

Також вжито заходи щодо забезпечення доступності для маломобільних груп населення та осіб з особливими потребами. Улаштовано систему пожежної сигналізації, виконано роботи з благоустрою прилеглої території школи.

Крім того, було поставлено та змонтовано аудіовізуальне обладнання і прилади; офісне, комп’ютерне, цифрове вимірювальне та інше обладнання; сучасні меблі; обладнання та пристрої для технологічної та швейної майстерень; обладнання, меблі та пристрої для харчоблока; додаткове обладнання (верстаки, металеві лещата для верстаків) для технологічної майстерні.

На території школи улаштовано спортивні та 2 ігрових майданчики, легкоатлетичний майданчик, майданчик для великого тенісу, спортивний майданчик для маломобільних груп населення та осіб з особливими потребами.

Для підвозу учнів придбано новий шкільний автобус.

Як повідомлялося, програма Президента «Велике будівництво» у 2021 році спрямована на розбудову соціальної інфраструктури та на економічний розвиток регіонів. За словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, цього року за програмою буде завершено близько 300 об’єктів соціальної інфраструктури.

 

Українські десантники випробовують американські парашутні системи

01.09.2021 13:37

У Житомирі розпочались випробування літака Ан-26 під американські парашутні системи Т-11.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба навчального центру ДШВ ЗСУ, передає Укрінформ.

До випробувань залучені інструктори з повітрянодесантної підготовки разом із льотним складом бригади транспортної авіації імені Героя України Дмитра Майбороди.

Випробування тривали у три етапи: десантування особового складу на висоті 600 м зі швидкістю літака 230 км/год; відпрацювання дій у випадку зависання парашутиста за літаком Ан-26 та використання рятувальної парашутної системи Т-11; десантування особового складу на висоті 600 м зі швидкістю 277 км/год.

Парашутна система Т-11 призначена для бойових і навчально-тренувальних стрибків вдень та вночі з гелікоптерів типу Мі-8 та військово-транспортних літаків типу Ан-26, які виконують окремі парашутисти або група з повним озброєнням та спорядженням (або без нього) на швидкості польоту до 277 км/год, з висот 152–5330 м при польотній масі парашутиста до 181 кг.

“Таким чином, Збройні Сили України стають ще на крок ближче до досвідчених армій НАТО“, – додали у повідомленні.

 

Нідерланди приймуть на лікування трьох поранених українських військових

01.09.2021 13:21

Військово-медичний клінічний лікувально-реабілітаційний центр в Ірпені відвідала делегація військових лікарів Королівства Нідерланди.

Про це йдеться на сайті Міноборони, передає Укрінформ

Основною метою візиту іноземних медиків було проведення медичного огляду та відбору важкопоранених українських військовослужбовців для подальшого направлення їх на лікування та реабілітацію до військово-медичних закладів Нідерландів.

«Нинішній наш візит до Центру реабілітації в Ірпені – це точка відліку проєкту подальшої допомоги пораненим українським військовим. Ми добре поінформовані про бойові зіткнення на сході України… Сьогодні ми маємо не лише обстежити й відібрати перших потенційних пацієнтів для подальшого лікування в Нідерландах, а й переконатися, що зможемо надати кваліфіковану медичну допомогу і провести якісну їх реабілітацію», – зазначив радник з питань політики міжнародного співробітництва підполковник Зібрен Вольф.

За словами спеціаліста з медичної реабілітації капітана Антуанетти ван де Вен, українська військово-медична служба має чудовий Центр реабілітації. «Вивчивши історії хвороби всіх представлених пацієнтів, їхній фізичний стан, ми дійшли висновку, що дехто з поранених має всі умови для реабілітації тут, в Ірпені. Щодо відібраних кандидатів на лікування в Нідерландах, то ми відчуваємо високу відповідальність за їхній стан здоров’я і сподіваємось, що наші фахівці докладуть усіх зусиль, аби українські військові після лікування у нас почувалися значно краще», – наголосила вона.

У підсумку нідерландські медики для першого етапу, який має розпочатися уже в жовтні, відібрали трьох кандидатів на лікування.

«Сьогодні ми отримали позитивний сигнал від нідерландських колег, які вирішили долучитися до лікування та реабілітації наших поранених військових», – прокоментував візит іноземних лікарів начальник Військово-медичного клінічного лікувально-реабілітаційного центру полковник медичної служби Андрій Кіх.

Фінансування лікування та реабілітації українських ветеранів війни буде здійснено коштом сторони, що приймає, а також частково за кошти Трастового фонду НАТО.

 

Денісова заявляє про нелюдські умови для імама Февзієва у СІЗО в окупованому Криму

01.09.2021 14:04

Уповноважена ВР із прав людини Людмила Денісова заявляє, що окупанти тримають українського політв’язня, імама Раїфа Февзієва в нелюдських умовах у СІЗО Сімферополя.

Як передає Укрінформ, про це Денісова повідомила у Телеграмі.

“Російська окупаційна влада продовжує тортури над нашими співгромадянами. Кримського татарина, релігійного діяча Раїфа Февзієва, незаконно заарештованого після масових обшуків 17 серпня 2021 року в тимчасово окупованому Криму, утримують в СІЗО Сімферополя у нелюдських умовах та під постійним відеонаглядом… Серед утримуваних – особа з психічними розладами, що становить загрозу життю Раїфа Февзієва та інших його співкамерників.Через відсутність належної системи вентиляції у приміщенні постійна вологість та пліснява на стінах”, – наголосила Денісова.

Вона додала, що такі умови тримання та бездіяльність керівництва СІЗО порушують права Февзієва на життя, належні умови утримання та на повагу до приватного життя, закріплені ст.2, 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а також п.10 та 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

Денісова звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів щодо відновлення прав громадянина України Февзієва, зокрема забезпечити його належними умовами тримання у відповідності до міжнародних стандартів.

Про нелюдські умови в СІЗО для Раїфа Февзієва заявила й адвокат Ліля Гемеджи. Про це повідомляє у Фейсбуці «Кримська солідарність».

«Він перебуває у переповненій камері під відеоспостереженням без належного санвузла разом з «буйним» ув’язненим», – повідомила адвокат після зустрічі з підзахисним.

За її словами, в камері 2,5 на 4,5 метра утримується 8 осіб, при цьому в наявності лише шість ліжок. У приміщенні відсутній телевізор і холодильник. Крім протягу, вологості і мишей, там тісний туалет з пластиковими дверима, які не закриваються, і відкритим зверху простором для відеоспостереження.

У камері також немає гарячої води, при цьому купатися засуджених виводили лише один раз, пів місяця тому.

Адвокат зазначила, що її підзахисний не спав дві доби через «буйного» ув’язненого, якого через «білу гарячку» доводиться прив’язувати для безпеки співкамерників.

Як повідомлялося, 17 серпня о 4 годині ранку в Криму пройшли нові масові обшуки у помешканнях кримських татар мусульман у Сімферопольському і Бахчисарайському районах Криму, а також у Балаклавському і Нахімовському районах Севастополя. Слідчі заходи проводили співробітники ФСБ і так званого Центру боротьби з екстремізмом (ЦПЕ).

За підсумками слідчих заходів були затримані й заарештовані п’ятеро осіб – Рустем Мурас і Рустем Таїров (Нахімовський район м. Севастополь), Джеббар Бекіров (Балаклавський район м. Севастополь), Завур Абдуллаєв (Бахчисарайський район) та Раїф Февзієв (Сімферопольський район).

41-річний Раїф Февзієв – імам місцевої релігійної громади, який закінчив медресе, багатодітний батько, активіст. Він систематично відвідував політично мотивовані судові засідання, підтримував сім’ї політв’язнів. Обвинувачується за частиною 1 статті 205.5 КК РФ («Участь у діяльності терористичної партії»). Київський районний суд залишив його під вартою до 9 жовтня 2021 року.

 

У Білому домі пояснили перенесення зустрічі Байдена та Зеленського

01.09.2021 15:08

У Білому домі пояснили перенесення дати зустрічі Президентів США Джо Байдена та України Володимира Зеленського тим, що в американській адміністрації хочуть, щоб цій зустрічі було приділено таку увагу, як вона заслуговує.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Білого дому напередодні зустрічі.

«Щодо зміни дати, ви праві, що ми спочатку оголосили ранішу дату зустрічі (Президентів США й України – ред.). Як ви знаєте, організація зустрічі двох глав держав є складним і динамічним процесом. Я не хочу тут забагато аналізувати логістичне питання. Скажу лише, що ми хочемо, щоб цій зустрічі було приділено ту кількість уваги, на яку вона заслуговує», – сказав неназваний представник Білого дому під час телефонної розмови у відповідь на питання одного з журналістів щодо перенесення дати зустрічі з 31 серпня на 1 вересня.

Він також додав, що існує широкий спектр питань, які обидві сторони мають обговорити.

«І дуже сподіваюся, що у нас буде час і місце для того, щоб зробити це в середу», – заначив чиновник Білого дому.

Як відомо, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена. Сьогодні, 1 вересня, мають відбутися перемовини глав держав.

 

Ми думаємо, як розбудовувати Нормандський формат – Зеленський

1 вересня 2021, 07:10  УП

Україна хоче розбудувати Нормандський формат і запросила Штати для участі в ньому.

Джерело: президент Володимир Зеленський під час презентації програми трансформації України в музеї-садибі Джорджа Вашингтона неподалік столиці США, Укрінформ

Пряма мова: “Ми серйозно думаємо, як розбудовувати Нормандський формат для мирного врегулювання ситуації. І запросили США для участі в декількох моделях і гадаємо, як правильно і безпечно зробити це для регіону”.

“Не тільки Україна, а всі мають бути зацікавлені в пошуку відповіді на ці питання”.

Деталі: Питання України сьогодні – це “не питання лише в Україні”, додав Зеленський. Воно стосується всього регіону, зокрема Молдови, країн Балтії, а також незалежності Білорусі.

Після презентації він уточнив журналістам, що порушуватиме це питання на переговорах з президентом Джо Байденом, і можливо, почне з цього зустріч.

Передісторія:

Президент України Володимир Зеленський пропонував залучити до переговорів по Донбасу представників США, Великої Британії і Канади.

Нагадаємо:

Зеленський перебуватиме у Вашингтоні 31 серпня і 1 вересня, після чого вирушить до Каліфорнії.

Зустріч Зеленського і  Байдена відбудеться 1 вересня.

 

Форпост безпеки і мультихаб: Зеленський у США розповів, якою бачить Україну через 5-10 років

1 вересня 2021, 10:13   УП

Президент Володимир Зеленський через 5-10 років бачить Україну безпековим форпостом, мультихабом, успішною і стійкою країною, де є більше справедливості і більше можливостей.

Джерело: Офіс президента з посиланням на презентацію Зеленським План трансформації України у Вашингтоні

Пряма мова Зеленського: “Ми маємо чітке бачення, якою має стати Україна через п’ять-десять років. Це амбітний План трансформації нашої держави. Більше справедливості, більше можливостей – будуємо успішну та стійку Україну”.

Деталі: За його словами, документ під назвою “A Greater Justice and Opportunity – Building Prosperous and Resilient Ukraine” окреслює бачення розбудови України на найближчі роки як “безпекового форпосту, цифрового, інфраструктурного та аграрного хабу”.

Зокрема, план перетворення економіки України передбачає розвиток людського капіталу, забезпечення “зеленої” трансформації, енергетичної безпеки країни, розвиток стратегічного партнерства України зі США.

Документ містить понад 80 “конкретних спільних економічних та інвестиційних проектів” на загальну суму 277 мільярдів доларів, які передбачається фінансувати з держбюджету та за рахунок програм міжнародної допомоги, кредитів, інвестицій.

Президент висловив сподівання, що американські партнери активно долучаться до реалізації цього амбітного плану.

Зеленський додав, що наразі усі зміни в країні відбуваються в умовах війни, тому безпека залишається ключовим викликом для України, а повне відновлення суверенітету й територіальної цілісності України – ключовою метою.

Президент підкреслив, що попри всі труднощі й загрози, Україна сьогодні проводить низку “системних реформ”, є країною свободи, надії, руху лише вперед і розвитку.

 

Не можна думати, що війна в Україні стосується лише України – Зеленський

01.09.2021 21:00

Президент Володимир Зеленський переконаний, що війна в Україні стосується не тільки України, чи відносин України з Росією. Адже саме з порушень міжнародного права, прав людини починається геноцид.

Про це він заявив під час виступу перед лідерами єврейських організацій у музеї Голокосту в США, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Україна розбудовує державу в умовах війни. Про це не можна забувати. Цього не можна не помічати, не можна думати, що це стосується тільки України, що це стосується тільки відносин України і Росії, що Донбас і Крим – це чиясь чужа проблема. З порушення міжнародного права, з порушення прав людини, з ізоляції, убивства, ув’язнення починається геноцид», – зазначив Президент.

Він наголосив, що українські міста на сході, які були звільнені від нацистських окупантів, через 80 років потому мають дві дати звільнення. А також, що сьогодні в Україні діти та онуки розповідають дідусям та прадідам про війну, а не навпаки.

Зеленський процитував нобелівського лауреата, бранця Аушвіцу та Бухенвальда Елі Візеля, який сказав, що протилежністю любові є не ненависть, а байдужість.

«Не будьте байдужими до війни на Донбасі, до окупації Криму, до України!», – закликав Зеленський.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена.

Сьогодні, 1 вересня о 21-ій годині за Києвом мають відбутися перемовини глав держав у складі делегацій та віч-на-віч.

Також у середу Зеленський зустрінеться з представниками великого американського бізнесу, представниками Конгресового українського кокусу й візьме участь у відкритті Українського дому.

Завершення візиту глави держави до США заплановане на неділю, 5 вересня.

 

Зеленський передав Байдену список полонених: Як США можуть допомогти?

1 вересня 2021, 21:39  УП

Президент України Володимир Зеленський просить президента Сполучених Штатів Америки вплинути на Росію заради звільнення українських полонених та політв’язнів; українська делегація передала в Білий дім список із 450 осіб.

Джерело: вихід до преси президентів перед зустріччю у Вашингтоні, відео телеканалу “Дом” і Newsmax.com

Пряма мова Зеленського: “Дуже чутливе питання. Ми сьогодні зранку передали Вашій команді, пане президенте, список всіх полонених України, ми їх підготували, ці списки – людей, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донбасу, у тимчасово окупованому Криму, в Росії, Москві.

Їх біля 450 людей. Яку роль, яку допомогу можуть надати Сполучені Штати?”.

Деталі: Також Зеленський сказав, що його в переговорах із Байденом цікавить, зокрема, яка роль може бути у США в плані залучення їх до врегулювання конфлікту на Донбасі.

Цьому передувало :Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова 30 серпня повідомила, що президенту Володимиру Зеленському готували списки політв’язнів Кремля, полонених та зниклих безвісти, аби він передав їх Джо Байдену під час візиту в США.

Чому це важливо: Росія вже 7 років переслідує у Криму прихильників єдності півострова з Україною, залякує обшуками й кидає за грати кримських татар та інших активістів. На сході України проросійські бойовики утримують в полоні патріотів України.

Росія є учасницею переговорів у форматі Тристоронньої контактної групи (Україна, РФ, ОБСЄ), саме там раніше домовлялися про взаємне звільнення полонених. Однак останнім часом обміни гальмуються з боку Росії та її маріонеток ОРДЛО.

 

Зустріч Зеленського і Байдена тривала близько двох годин

02.09.2021 00:18

Президент Володимир Зеленський перебував у Білому домі, де зустрічався з Президентом США Джо Байденом, близько двох годин.

Глава української держави покинув резиденцію американського лідера близько 23:15 за київським часом, повідомляє Укрінформ з посиланням на трансляцію наживо з-під Білого дому телеканалу “Україна 24“.

Зеленський прибув на зустріч з Байденом о 21-ій годині. Український та американський Президенти на початку зустрічі зробили короткі заяви для преси, після чого пішли на закриті від ЗМІ переговори.

“Замість передбаченої графіком години розмова Президентів України та США тривала дві години. Президенти вивели наші відносини на новий рівень. Маємо сильну спільну заяву і багато роботи для мене та державного секретаря США Ентоні Блінкена з її виконання в рамках оновленої Комісії стратегічного партнерства”, – написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Твіттері.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена.

Раніше у середу Зеленський поклав вінок до могили Невідомому солдату на Арлінгтонському кладовищі у США, відвідав Музей Голокосту та провів зустріч з представниками великого американського бізнесу.

Крім того, цього дня ще заплановано зустріч з представниками Конгресового українського кокусу та участь у відкритті Українського дому.

Завершення візиту Глави держави до США заплановане на неділю, 5 вересня.

 

Зеленський: Зустріч з Байденом проходила в нормальній чоловічій розмові

02.09.2021 02:54

Президент Володимир Зеленський заявив, що зустріч з американським лідером Джо Байденом відбувалася у продуктивній атмосфері, хоча не завжди “сонячній”, і показала зацікавленість сторін у діалозі та його результаті.

Про це він розповів під час пресконференції у Вашингтоні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Те, що замість однієї години, зустріч ішла дві години говорить про те, що сторони зацікавлені в результаті цього діалогу. Я вважаю, що в цілому зустріч була в нормальній, продуктивній, не постійно в сонячній атмосфері, але в такій нормальній чоловічій розмові”, – зазначив Зеленський.

На уточнюючи питання, щодо яких питань “виходили хмари”, Президент відповів: “Хмари не те щоб виходили, просто немає часу відволікатися на сонце, треба діяти і йти вперед”.

Глава держави також сказав, що від президента США чув тільки приємні слова і розуміння складності ситуації.

За його словами, Байден відзначив “великі кроки” щодо українських реформ, особливо – земельної та судової. Крім того, Зеленський заявив, що “всі бачать інфраструктурні зміни в Україні”.

“Негативу з боку США до України, до мене особисто, до моєї команди, до Офісу Президента не було зовсім, нуль, жодного аспекту, навіть жодного слова”, – підкреслив Президент.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом. У середу відбулася зустріч президентів України та США, яка тривала близько двох годин.

 

Зеленський провів брифінг за результатами перемовин з Байденом

02.09.2021 01:44

Президент Володимир Зеленський зустрівся в Білому домі з американським колегою Джо Байденом. Після бесіди в форматі делегацій і тет-а-тет Глава держави вийшов до журналістів на брифінг.

Про це передає Укрінформ із посиланням на телеканал “Дом“.

Після двогодинних переговорів авто Зеленського поїхало до Конгресу США, де у нього була запланована зустріч. Там й відбувся підхід Президента до преси.

Спільна пресконференція Зеленський-Байден не планувалася.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена.

 

США гарантують запровадження санкцій проти Nord Stream 2: Президент назвав умови

02.09.2021 02:16

Сполучені Штати Америки можуть запровадити санкції проти “Північного потоку-2” у разі його запуску та виникнення небезпечної ситуації в енергетичній сфері для України.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час пресконференції у Вашингтоні за результатами зустрічі з Президентом США Джо Байденом, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Поки що ми знаходимося на тій стадії, де президент Байден особисто гарантує, що якщо з боку Російської Федерації чи з боку інших представників, інших сторін “Північного потоку-2” у разі його запуску, якщо з боку цих країн будуть порушені якісь речі, які передбачають небезпечну ситуацію через енергетичні проблеми для України, США гарантують введення санкцій проти “Північного потоку”, – зазначив Глава держави.

Зеленський додав, що наразі це питання “складне і крихке”, його ще потрібно буде “проговорювати”.

Водночас Президент додав, що після перемовин з американським лідером мав зустріч з українським кокусом у Конгресі США, в ході якої також обговорювалось питання “Nord Stream 2”. Зеленський запевнив, що у цій групі конгресменів Україна має “стовідсоткову і навіть більше” підтримку.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом. У середу відбулася зустріч президентів України та США, яка тривала близько двох годин.

«Північний потік – 2» – російський газопровід, збудований в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ “Газпром”.

У липні Німеччина та США досягли угоди, згідно з якою Америка не чинитиме опору добудові труби, а Німеччина зобов’язується вжити санкцій у разі агресії Росії проти України, а також допомогти Україні в енергетичній трансформації.

У серпні компанія Nord Stream 2, оператор будівництва “Північного потоку-2”, програла в німецькому суді справу про звільнення газопроводу від вимог газової директиви ЄС.

 

Байден особисто підтримує членство України в НАТО – Зеленський

02.09.2021 04:44

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підтримує вступ України в НАТО, але як і коли це відбуватиметься, сторони не обговорювали.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це сказав Президент України Володимир Зеленський, коментуючи журналістам результати переговорів у Білому домі у середу.

«Ми говорили про місце і роль для України, яку вона має відігравати в Альянсі, – зазначив він. – Я відчуваю, і чув це від Президента Байдена, що він особисто підтримує членство України в НАТО, але який буде шлях складно сказати».

За словами Зеленського, Президенти також обговорили проблеми безпеки в Чорноморському регіоні. Він не розповів про деталі домовленостей, зазначивши, що не може їх розкривати.

Він також зазначив, що міністр оборони США Лойд Остін восени «обов’язково відвідає Україну», і будуть створені робочі групи, які працюватимуть над конкретними питаннями.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом.

У середу відбулася зустріч президентів України та США.

 

Зеленський запропонував Байдену новий формат врегулювання на сході України

02.09.2021 03:12

Президент України Володимир Зеленський запропонував Президентові США Джо Байдену участь у форматі переговорів із врегулювання ситуації на сході України на рівні президентів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він повідомив журналістам, коментуючи результати переговорів з Байденом, що відбулися у Білому домі в середу.

Він зауважив, що докладно обговорив з Байденом безпекові питання, пов’язані з окупацією Росією частини сходу України та Кримського півострова.

«Щодо Донбасу, я запропонував імплементацію нового формату на рівні президентів, – сказав він. – Це нова пропозиція для США, і вони будуть думати, який формат обрати».

Читайте також: Загострення на Донбасі, або Путін готується до зустрічі Зеленського і Байдена

Президент дав зрозуміти, що йдеться про новий формат переговорів, відмінний від «Норманді».

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом. У середу відбулася зустріч президентів України та США, яка тривала близько двох годин.

 

Зустріч Зеленського і Байдена: “Багато разів звучало слово Крим”

2 вересня 2021, 02:45   УП

На зустрічі президентів України і США Володимира Зеленського і Джо Байдена багато разів згадувалася ситуація щодо Криму і Донбасу.

Джерело: Зеленський під час брифінгу, Суспільна студія

Пряма мова: “Багато разів звучало слово Крим, починаючи з комплементарних речей щодо Кримської платформи. Що це дуже потужна ініціатива – так вважають Сполучені Штати, що хочуть підтримувати цю ініціативу.

Питання складне, тому багато разів говорили про Крим. Питання складне щодо деокупації і щодо полонених тощо.

Щодо Донбасу – говорили про Донбас. Я пропонував формати, зацікавлені в імплементації на рівні президента у формат мирного врегулювання конфлікту, війни на Донбасі.

Сполучені Штати будуть думати над моєю пропозицією, тому що до зустрічі я не проговорював ці деталі”.

Що передувало: Президент України Володимир Зеленський поділився враженнями від зустрічі із президентом Сполучених Штатів, сказавши, що не знає, “чи виникла хімія”, але “задоволений результатом”.

Нагадаємо:

Україна пообіцяла Сполученим Штатам посилити покарання за ксенофобію та насильство проти представників спільноти ЛГБТ.

Сполучені Штати підтвердили, що виступають проти газопроводу в обхід України “Північний потік – 2”.

У спільній заяві двох країн під час візиту президента Володимира Зеленського до США йдеться про активізацію роботи Комісії стратегічного партнерства, заклик Росії припинити агресію, підтвердження надання безпекової допомоги Києву та співпрацю у секторі оборони.

Сполучені Штати планують виділити Україні до кінця 2021 року 463 мільйони доларів на втілення реформ.

 

“Не знаю, чи виникла хімія” – Зеленський про зустріч із Байденом

2 вересня 2021, 02:16   УП

Президент України Володимир Зеленський поділився враженнями від зустрічі із президентом Сполучених Штатів, сказавши, що не знає, “чи виникла хімія”, але “задоволений результатом”.

Джерело: Зеленський під час брифінгу, Суспільна студія

Пряма мова: “Я не знаю, чи виникла хімія, складно сказати, але те, що замість години зустріч йшла 2 години, говорить про те, що дійсно сторони зацікавлені в діалозі, зацікавлені в результаті цього діалогу.

Я вважаю, що зустріч була в нормальній, продуктивній, не постійно у сонячній атмосфері, але в такій нормальній чоловічій розмові…

Вважаю, що в України достатньо енергії, щоб усіх штовхати вперед, і це важливо.

Від президента чув тільки приємні слова… Я задоволений результатом, коли він є…

Він (Байден – ред.) розуміє великі кроки (України – ред.) щодо реформ…

Я задоволений, що на рівні президента США бачать позитив.

З боку США до України, до мене особисто, до моєї команди, до Офісу президента негативу не було зовсім, 0, жодного аспекту, жодного слова”.

Нагадаємо:

Україна пообіцяла Сполученим Штатам посилити покарання за ксенофобію та насильство проти представників спільноти ЛГБТ.

Сполучені Штати підтвердили, що виступають проти газопроводу в обхід України “Північний потік – 2”.

У спільній заяві двох країн під час візиту президента Володимира Зеленського до США йдеться про активізацію роботи Комісії стратегічного партнерства, заклик Росії припинити агресію, підтвердження надання безпекової допомоги Києву та співпрацю у секторі оборони.

Сполучені Штати планують виділити Україні до кінця 2021 року 463 мільйони доларів на втілення реформ.

 

Зеленський відвідав Український дім у Вашингтоні та збирається до Каліфорнії

02.09.2021 03:44

Президент України Володимир Зеленський відвідав Український дім, який нещодавно відкрився у Вашингтоні.

Як передає кореспондент Укрінформу, Президент вручив нагороди представникам української громади США та поділився враженнями від переговорів, які він провів у Вашингтоні.

«Головне, що Сполучені Штати підтримують Україну, її суверенітет та незалежність», – сказав він, звертаючись до української громади.

У середу Президент відбуває до Каліфорнії, де він, за його словами, має відвідати Сан-Франциско та Лос-Анджелес, провести зустрічі з представниками «технологічних, цифрових компаній».

Загалом, зазначив він, під час його візиту до США має бути підписано близько двадцяти двосторонніх документів.

 

Олена Зеленська взяла участь у зустрічі з жінками-лідерками Power women

02.09.2021 01:16

У межах робочого візиту Президента України до США перша леді Олена Зеленська взяла участь у зустрічі з жінками-лідерками Power women, на якій поділилася власним досвідом у ролі першої леді та розповіла про кожен напрям своєї діяльності.

Про це передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Глави держави.

«Рівень жіночої сили сьогодні неймовірний, саме вона ініціює великі зміни. Для мене важливо, що ми можемо зібратися всі разом та поговорити про виклики, що постають перед нами чи не щодня, а також послухати та підтримати одна одну. Часто саме через такі розмови й дискусії ми можемо віднаходити правильні шляхи для подолання викликів сьогодення», – розповіла Зеленська.

Під час зустрічі перша леді України поінформувала про основні напрями своєї діяльності – рівні права жінок і чоловіків, реформа харчування у школах, розбудова безбар’єрної України й культурна дипломатія – та поділилася результатами, яких вдалося досягти за останній час. Так, Зеленська розповіла про участь України у «Партнерстві Біарриц», Київський саміт перших леді та джентльменів «М’яка сила в новій реальності» й мережу україномовних аудіогідів.

Зокрема, обговорювалися можливі шляхи розвитку гуманітарного форуму. Учасниці домовилися обмінятися думками про розвиток формату та наповнення саміту.

«Один з кроків для створення інституту першої леді – формування великої платформи для обміну досвідом між першими леді та джентльменами, яку було засновано минулого тижня у Києві. У США є офіс першої леді, є чіткі правила та робота на регулярній основі. Такого функціоналу зараз більшість країн не має. Ваш досвід цінний, саме його можна було б використовувати й надалі. Через саміт ми можемо поширювати цю інформацію та досвід», – додала дружина Президента України.

До дискусії також долучилися: посол Меланн Вервір – виконавча директорка Інституту жінок, миру та безпеки Джорджтаунського університету, Пола Добрянскі – американська дипломатка, державна діячка та експертка із зовнішньої політики, Леслі Вайс – заступниця директора Національної коаліції з питань євразійського єврейства (NCSEJ), Грейс Нельсон – дружина колишнього сенатора від штату Флорида, а нині очільника Національного аерокосмічного агентства Білла Нельсона, Алекса Чопівська – директорка програми «Світова економіка» Аспен Інституту, Мелінда Херінг – заступниця директора Євразійського центру Атлантичної ради, Дженіфер Кляйн – співголова Ради Білого дому з гендерних питань, Рейчел Вогельштейн – старша радниця Білого дому з гендерних питань, Оксана Маркарова – Посол України у США, а також Джулісса Рейносо – голова апарату першої леді США.

Кожна з учасниць заходу ділилася власною історією успіху, труднощами, з якими доводилося стикатися, та порадами щодо налагодження ефективнішої роботи.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський з дружиною прибув до Вашингтона з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена.

1 вересня мають відбутися перемовини глав держав.

Завершення візиту заплановане на неділю, 5 вересня.

 

Клімкін про зустріч Зеленського і Байдена: Основна інтрига — спілкування тет-а-тет

02.09.2021 00:42

Підсумкових результатів зустрічі Президентів Володимира Зеленського і Джо Байдена не варто чекати найближчими днями, проте основна інтрига візиту — це особиста зустріч двох лідерів, яка і визначить, чи вдалося створити довіру, необхідну Україні.

Таку думку телеканалу “Дом” висловив колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

“Але ми їх (результати, — ред.) відчуємо. І опосередковано інформацію про це ми отримаємо”, — сказав він.

Ексміністр зазначив, що зустріч з Джо Байденом тет-а-тет — це основна частина візиту Володимира Зеленського до США.

“Весь інший візит — це правильна історія, багато домовленостей. Вони насправді істотні. Якісь більш скромні, якісь — менш. Тому Володимир Зеленський буде повертатися не з порожніми руками. Але найголовніше, знову підкреслюю, це тет-а-тет зустріч”, — сказав Клімкін.

Він пояснив, що саме на особистих зустрічах президентів створюється плацдарм для подальших відносин між країнами.

“Основна інтрига цього візиту — це особиста зустріч Зеленського і Байдена. Як вони зможуть, або не зможуть створити “хімію” між собою, створити довіру, необхідну Україні. У момент, коли Росія підіймає ставки, це довіра критично важливо”, — підкреслив ексміністр.

Клімкін оцінив правильність організації візиту, послідовність зустрічей.

“Вчора були зустрічі з міністрами — це дуже правильна історія. Щоб Володимир Зеленський з перших вуст, а не з якогось досьє, дискусій, дізнався, що у нас є за різними напрямками, й куди ми рухаємося. І це дуже корисно було перед зустріччю з Байденом”, — вважає дипломат.

З безлічі досягнутих домовленостей Клімкін наголосив на оголошенні, “що ми починаємо роботу над спільною Угодою про безпеку”.

“Бо ми маємо оборонну рамкову угоду — але це лише напрямок. А Угода про безпеку, така як з США має Японія, Південна Корея, Ізраїль — це про гарантії безпеки. Часткові або повні. Це про можливість повного співробітництва у сфері безпеки та оборони. Це про постачання озброєнь. Це, врешті-решт, про ставлення союзників — один за всіх, і всі за одного. Така проста, але дуже правильна історія”, — пояснив він.

“Також для Байдена було важливо зрозуміти, який у Зеленського образ майбутнього України, як він укладається з розумінням Сполучених Штатів. Це серйозна розмова, яка дасть їм можливість відчути один одного”, — резюмував Клімкін.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом.

У середу відбулася зустріч президентів України та США.

 

Штати планують надати Україні $45 мільйонів гуманітарної допомоги

01.09.2021 23:44

Сполучені Штати Америки мають намір надати Україні додаткові 12,8 млн доларів допомоги для протидії COVID-19 та 45 млн доларів гуманітарної допомоги постраждалим від російської агресії.

Про це йдеться у спільній заяві щодо стратегічного партнерства України та США, опублікованій на сайті Президента України, повідомляє Укрінформ.

“Сполучені Штати надали Україні приблизно 55 мільйонів доларів допомоги у зв’язку із COVID-19 та передали близько 2,2 мільйона доз вакцин проти коронавірусу. Сполучені Штати мають намір надати Україні додаткову допомогу, включаючи підтримку холодового ланцюга зберігання, та додаткові 12,8 мільйона доларів пов’язаної з COVID допомоги в рамках закону «Про план порятунку Америки», – зазначається в документі.

Також цього року уряд США надасть Україні додаткові 45 мільйонів доларів гуманітарної допомоги.

При цьому вказано, що з 2014 року США надали понад 306 мільйонів доларів життєво важливої допомоги українцям, які цього потребували, у тому числі у вигляді харчів, житла, безпечної питної води та захисту найбільш вразливих груп населення, зокрема людей похилого віку.

У заяві наголошується, що внаслідок конфлікту на сході України 3,4 млн людей потребують гуманітарної допомоги.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом.

У середу відбулася зустріч президентів України та США.

 

Ляшко зустрівся з міністром охорони здоров’я США — про що домовились

01.09.2021 15:25

Глава МОЗ Віктор Ляшко в рамках робочого візиту до США Президента України Володимира Зеленського зустрівся з міністром охорони здоров’я США Ксав’є Бесеррою.

Міністри серед іншого обговорили співпрацю України та США у запобіганні поширення та ранньому виявленню інфекційних хвороб, вакцинальну кампанію та експертну допомогу з боку США щодо розвитку системи охорони здоров’я. Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“У рамках робочого візиту до Сполучених Штатів Америки Президента України Володимира Зеленського, у свою чергу провів зустріч з міністром охорони здоров’я США Ксав’є Бесеррою (Xavier Becerra) та його колегами. Ключове питання в обговорені – продовження співпраці країн у рамках Глобального порядку денного з безпеки здоров’я (Global Health Security Agenda). Ця співпраця направлена на запобігання поширення та раннє виявлення інфекційних хвороб, а також на формування адекватної відповіді медичної системи на біологічні загрози”, – написав Ляшко.

Окрім цього, за його словами, було обговорено питання реагування країн на COVID-19, підходів до провадження вакцинальної кампанії, запуск процесу введення третьої (бустерної) дози вакцини від COVID-19 та вакцинації підлітків.

Також міністри України та США домовились про співпрацю між міністерствами в частині експертної допомоги щодо написання Стратегічного плану розвитку системи охорони здоров’я населення на період до 2030 року та можливість започаткувати співпрацю з AMA (American Medical Association) і APHA (American Public Health Association).

Також сторони обговорили питання співпраці з Національним інститутом здоров’я США, Центрами контролю і профілактики захворювань та Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA, США).

Віктор Ляшко також подякував за надану допомогу в постачанні вакцини в Україну, зокрема вакцини Moderna, яку Україна у липні отримала від США в рамках глобальної ініціативи COVAX у кількості понад 2 млн доз.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський з дружиною прибув до Вашингтона з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена. 1 вересня мають відбутися перемовини глав держав. Завершення візиту заплановане на неділю, 5 вересня.

 

США цьогоріч планують інвестувати в українські реформи понад $460 мільйонів

01.09.2021 23:33

Сполучені Штати Америки інвестували близько 2 млрд доларів на реформи в Україні й планують цього року надати ще 463 млн доларів.

Про це йдеться у спільній заяві щодо стратегічного партнерства України та США, опублікованій на сайті Президента України, повідомляє Укрінформ.

“На підтримку зусиль України з втілення реформ уряд США з 2014 року надав Україні майже 2 мільярди доларів допомоги на розвиток та планує виділити понад 463 мільйони доларів допомоги цього року, у тому числі на програми, орієнтовані на демократію, права людини, місцеве управління та децентралізацію, приватизацію й судову реформу”, – зазначається в документі.

Водночас у заяві вказано, що Україна планує реформувати свій судовий сектор відповідно до найкращих міжнародних практик і має намір розбудовувати успішно створену незалежну антикорупційну інфраструктуру.

Заявлено, що ці кроки включають негайне обрання нового Спеціалізованого антикорупційного прокурора відповідно до найкращих міжнародних практик та ухвалення законодавства для захисту повноважень директора НАБУ, а також забезпечення прозорого та надійного процесу відбору наступника.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом.

У середу відбулася зустріч президентів України та США.

 

Засідання Комісії стратегічного партнерства України та США відбудеться восени

01.09.2021 22:59

Україна й Сполучені Штати активізують Комісію стратегічного партнерства, засідання якої має відбутися цієї осені у Вашингтоні.

Про це йдеться у спільній заяві щодо стратегічного партнерства України та США, опублікованій на сайті Президента України.

“Україна й Сполучені Штати активізують Комісію стратегічного партнерства (КСП), яка буде переорієнтована та забезпечена ресурсами для подолання викликів 21-го століття. Для того, щоб відзначити підвищений статус нашого партнерства, Міністр закордонних справ України та Державний секретар США мають намір затвердити нову Хартію на засіданні КСП цієї осені у Вашингтоні”, – зазначається в документі.

Крім того, у жовтні уряди України та США планують провести в Києві 4-те засідання Двостороннього українсько-американського Кібердіалогу для сприяння двосторонньому співробітництву в галузі кібербезпеки, обміну інформацією та підтримки США у розбудові українського кіберпотенціалу, у тому числі у фінансовому секторі України.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом.

У середу відбулася зустріч президентів України та США.

 

Штати нададуть Україні Javelin та інше летальне та нелетальне обладнання

01.09.2021 23:10

Сполучені Штати Америки у рамках нового пакету допомоги в обсязі 60 млн доларів нададуть Україні бронебійні системи Javelin та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання для боротьби з російською агресією.

Про це йдеться у спільній заяві щодо стратегічного партнерства України та США, опублікованій на сайті Президента України, повідомляє Укрінформ.

“Сполучені Штати оголошують про новий пакет безпекової допомоги в обсязі 60 мільйонів доларів, що включає бронебійні системи «Джавелін» та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання, яке дасть змогу Україні більш ефективно захищати себе від російської агресії”, – вказано в документі.

Водночас зазначається, що починаючи з 2014 року США виділили 2,5 млрд доларів на підтримку української армії, включно з 400 млн доларів, які були надані Україні цього року.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський перебуває у Вашингтоні з робочим візитом.

У середу відбулася зустріч президентів України та США.

 

Позики на $3 мільярди і більше: Мінекономіки підписало меморандум з Ексімбанком США

01.09.2021 13:33

Міністерство економіки України підписало з Ексімбанком США меморандум про взаєморозуміння, основою якого є зміцнення економічного співробітництва між країнами відносно торгівлі товарами і послугами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“Під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Сполучених Штатів Америки підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економіки України та Експортно-імпортним банком Сполучених Штатів Америки. Від України документ підписав перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Олексій Любченко, від банку – виконавчий президент Джеймс Барроу”, – йдеться у повідомленні

Головною метою підписання меморандуму є зміцнення економічного співробітництва між Україною і Сполученими Штатами Америки відносно торгівлі товарами і послугами. Зокрема, заплановано, що Мінекономіки та Ексімбанк опрацюють варіанти використання середньострокових та довгострокових гарантій, прямих позик Ексімбанку для фінансування експорту США в Україну на загальну суму 3 млрд дол. США.

Попри вищевикладене, банк не має обмежень стосовно можливостей укладення угод про фінансування, що дозволяє у майбутньому розглянути питання про фінансування на суму, яка перевищує сукупну суму в 3 млрд доларів США.

«Ми сподіваємося, що зможемо реалізувати проєкти на загальну суму, яка буде значно більшою, ніж зазначені 3 млрд доларів. Для нас важливо стратегічно розвинути співпрацю з Ексімбанком США, перетворити її на одну з опор трансформації України та посилити нашу співпрацю з фінансовими інституціями ЄС та міжнародними фінансовими інституціями. Ми сподіваємося, що партнери з США стануть надійною фінансовою опорою такої співпраці», – зазначив Любченко.

За його словами, під час підготовки до підписання документа було проведено низку спільних консультацій, під час яких розглянуто комплекс проєктів щодо безпекової та економічної трансформації України, декарбонізації, реалізації інфраструктурних проєктів.

«Ми побачили, що органи влади США цілком підтримують такий сценарій розвитку України і зацікавлені у розвитку амбітних проєктів за участю американських компаній в Україні», – зазначив перший віцепрем’єр-міністр.

Американські банкіри підтвердили готовність продовжувати активну співпрацю та висловили впевненість, що підписання меморандуму буде підґрунтям для реалізації амбітних проєктів і сприятиме створенню набагато потужніших економічних зв’язків між нашими країнами.

 

Новий етап відносин України і США: Уруський про меморандум щодо співпраці у космічній сфері

01.09.2021 14:49

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський переконаний, що підписаний із США меморандум про співпрацю у використанні космічного простору принесе позитивні результати для України.

Про це він написав у Фейсбуці, коментуючи відповідний документ.

«Переконаний, це новий етап відносин між нашими країнами, який, безумовно, принесе позитивні результати для нашої країни», – наголосив Уруський.

Віцепрем’єр зазначив, що меморандум передбачає посилення двосторонньої взаємодії з обміну інформацією між Державним космічним агентством України та Космічним командуванням США. Документ, зокрема, регламентує обмін інформацією з метою вирішення нештатних ситуацій, що можуть виникнути з космічними апаратами під час їх виведення на орбіту, сходження з орбіти, входження до атмосфери, утилізації та багато іншого.

Меморандум, за словами Уруського, створює сприятливі умови для отримання від Космічного командування США інформації та послуг з космічної ситуаційної обізнаності, поточний стан космічної діяльності країн світу за чисельністю їх космічних об’єктів і кількістю космічних запусків.

Важливим також є те, що ця співпраця дозволить ідентифікувати діючі космічні апарати у всіх доступних відкритих ресурсах і моделювати їх орбітальний політ, формувати вітчизняний каталог космічних об’єктів, а також отримувати конкретну системну інформацію у сфері космічної ситуаційної обізнаності для органів державного та військового управління, військового командування та інших складових сектору безпеки та оборони України, підкреслив віцепрем’єр-міністр.

Як повідомлялося, 31 серпня в ході офіційного візиту Президента України Володимира Зеленського до США був підписаний Меморандум між Державним космічним агентством України (ДКАУ) та Міністерством оборони США про співпрацю у сфері безпеки космічних польотів і надання послуг та інформації з космічної ситуаційної обізнаності.

 

Найвищий рівень безпеки: Енергоатом про американську технологію будівництва енергоблоків

01.09.2021 12:18

Американська технологія AP1000 допоможе скоротити вартість і терміни будівництва українських енергоблоків АЕС, а також забезпечить найвищий рівень безпеки та надійну роботу атомної генерації в Україні.

Про це заявив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу «Енергоатома».

«У довгостроковій перспективі застосування американської технології AP1000 – апробованої реакторної установки покоління III+ потужністю близько 1100 МВт із системами пасивної безпеки та унікальними особливостями з точки зору стандартизації, які дозволяють скоротити терміни і вартість будівництва, – дасть Енергоатому можливість забезпечувати найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, її інноваційність та дбайливе ставлення до довкілля», – наголосив глава компанії.

За його словами, установка AP1000 – це перевірений реактор покоління ІІІ+. Він має унікальні, повністю пасивні системи безпеки, модульну стандартну конструкцію, високу працездатність та здатність працювати в маневреному режимі. Завдяки цьому Україна отримає переваги в сфері закупівель, будівництва, ліцензування, експлуатації, технічного обслуговування та локалізації.

На сьогодні технологія AP1000 – це єдина з технологій реакторів покоління III +, яка ліцензована Комісією з ядерного регулювання США й у кількох країнах Європи та Азії.

Як повідомляв Укрінформ, в рамках підписаного Меморандуму між НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse передбачається, що американська сторона братиме участь в добудові четвертого енергоблоку Хмельницької АЕС за технологією AP1000 та ще чотирьох енергоблоків інших атомних електростанцій України. Загальна орієнтовна вартість проекту близько 30 млрд доларів США.

Раніше будівництвом двох енергоблоків Хмельницької АЕС – №3 та №4 – займались російські компанії. Щоправда, через збройний конфлікт на Сході України, Україна відмовилась співпрацювати з російським урядом в питанні розвитку атомної енергетики.

Зокрема, у 2018 році Кабмін схвалив оновлене техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, в рамках якого передбачається, що «технології для будівництва блоків не можуть бути придбані в країни-агресора».

Наразі на ХАЕС працюють два енергоблоки: запуск першого відбувся в 1987 році, другого – у 2005 році. Тип реакторів – ВВЕР-1000, а сумарна потужність – 2000 МВт.

 

Співпраця з Westinghouse сприятиме зміцненню енергобезпеки України – Галущенко

01.09.2021 10:43

Міністр енергетики Герман Галущенко розраховує, що поглиблення співпраці державного підприємства “НАЕК “Енергоатом” з американською компанією Westinghouse спрятиме зміцненню енергетичної безпеки України.

Як передає Укрінформ, про повідомляє Міністерство енергетики України за підсумками зустрічі Галущенка та керівництва Енергоатома з керівництвом Westinghouse.

“Поглиблення партнерства Енергоатома з Westinghouse сприятиме зміцненню енергетичної безпеки нашої держави. Ми будемо розширювати співробітництво з американською компанією з фокусом на енергетичній безпеці та незалежності нашої держави” – цитує відомство міністра енергетики.

Зазначається, що під час зустрічі йшлося про реалізацію євроінтеграційних прагнень України та спільних проєктів із можливістю залучення до них американських фінансових інституцій. Керівники Енергоатома та Westinghouse також підписали лист про наміри, який затверджує досягнуті домовленості та визначає нові напрямки співпраці в майбутньому у інших сферах, окрім добудови нових енергоблоків АЕС.

Як повідомлялося, 31 серпня ДП НАЕК “Енергоатом” та американська компанія Westinghouse підписали меморандум про будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС як пілотного проєкту, а у подальшому – ще чотирьох блоків загальною вартістю до 30 млрд доларів США.

У червні цього року Енергоатом та Westinghouse підписали контракт на розробку і надання ліцензійної документації на паливні збірки ВВР-440 для енергоблока №2 Рівненської атомної електростанції.

У вересні 2020 року Енергоатом та Westinghouse підписали новий контракт на постачання в Україну палива для реакторів типу ВВЕР-440.

 

Укроборонпром у США домовився про співпрацю на 2,5 мільярда доларів

1 вересня 2021, 17:31  ЕП

Держконцерн “Укроборонпром” за результатами переговорів уклав три угоди про співробітництво на загальну суму 2,5 млрд доларів щодо спільних розробок, постачання продукції та створення нових виробничих потужностей.

Про це повідомляє пресслужба концерну.

Так, у рамках візиту Укроборонпром домовився з американською Lockheed Martin Corporation щодо співпраці у розробці спільних проєктів та програм, організації досліджень та розробок.

Також концерн співпрацюватиме з Harris Global Communications Inc., що входить до групи L3Harris Technologies, яка є одним зі світових лідерів оборонних технологій. Підписана угода, зокрема, передбачає реалізацію спільних проєктів з постачання продукції в Україну, її подальшу інтеграцію у повітряні, наземні та морські системи.

Ще однією угодою став документ із GLOBAL ORDNANCE – компанією-постачальником оборонної продукції у різних країнах світу.

Разом із DAY & ZIMMERMANNLONE STAR LLC сторони підписали угоду щодо розробки проєктів з модернізації та створення нових виробничих потужностей із залученням іноземного капіталу для підприємств Укроборонпрому.

“Досягнуті домовленості та підписані угоди виводять на новий етап співпрацю між нашими країнами у сфері ОПК та підтверджують зацікавленість американських партнерів у співробітництві з українською оборонкою”, – коментує очільник Укроборонпрому Юрій Гусєв.

Нагадуємо:

Під час візиту до США президент Володимир Зеленський представив План трансформації України на 5-10 років, що складається з понад 80 проєктів на суму 277 млрд доларів.

 

Україна може стати прикладом успішного багатомовного суспільства — аналітик Wilson Center

02.09.2021 03:36

З огляду на досвід інших країн, Україна теж може стати прикладом успішного багатомовного суспільства.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Дом” заявила аналітик американського центру Wilson Center Ніна Янкович.

Вона зазначила, що завжди виступає за те, щоб звертатися до людей тією мовою, якою вони розмовляють у повсякденному житті.

“Думаю, хорошим прикладом того, як це працює, можуть служити Канада або Швейцарія, де населення багатомовне, і уряди також є багатомовними. І це прекрасно працює. Ще одним зразком такого підходу може служити Естонія, де для набуття громадянства потрібно складати іспит на знання естонської мови. Однак останнім часом естонський уряд почав вкладати кошти в розвиток російськомовних медіа, що адресовані російськомовній частині населення”, — навела приклади Янкович.

“Поза всяким сумнівом, Україна теж може стати прикладом успішного багатомовного суспільства”, — акцентувала вона.

У зв’язку з цим експертка оцінює ідею президента України Володимира Зеленського про необхідність розвитку російськомовної комунікації з людьми, що проживають на окупованих територіях як “прекрасні інвестиції”.

“Я щиро сподіваюся, що ця ініціатива буде розвиватися і розширюватися, і зможе заповнити деякий інформаційний вакуум, що виник на цих територіях за кілька останніх років у зв’язку з санкціями проти проросійських телевізійних каналів Медведчука”, — зазначила вона.

На думку Янкович, російськомовна комунікація через українські медіа не тільки сприятиме боротьбі з російською дезінформацією, а й зміцнить зв’язок між державою і людьми.

“Мені здається, важливо не тільки спростовувати дезінформацію, але і для тієї частини населення, яка може відчувати деяку відторгненість або незалученість, — для цих людей необхідно забезпечити зворотний зв’язок з державою. Такі люди повинні бути впевнені, що їхні голоси будуть почуті”, — наголосила експерт.

 

У Зеленського шукають заміну трьом міністрам – джерела

1 вересня 2021, 11:53   УП

У найближчі місяці Верховна Рада може звільнити з посад міністра оборони Андрія Тарана, міністра соціальної політики Марину Лазебну та віце-прем’єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського.

Джерело: співрозмовники “Української правди” у монобільшості

Деталі: За словами джерел УП, це питання будуть активно вирішувати після повернення президента та його команди зі США.

“Уруський, Лазебна і Таран – підуть. Їм вже шукають заміну, але тут проблеми. Тому що лавка запасних мала, а люди, яких ми запрошуємо ззовні, неохоче рвуться в Кабмін”, – зазначив один зі співрозмовників.

Водночас джерела запевняють, що міністра юстиції та міністра культури наразі міняти не будуть.

“Наприклад, Малюську не дуже любить Єрмак, але до нього приязно ставиться президент. По Ткаченку – він там собі щось воює, наобіцяв багато президенту – нехай виконує”, – зазначив один із депутатів фракції “Слуга народу”.

Цьому передувало: УП ще на початку серпня повідомляла, що кілька міністрів уряду Дениса Шмигаля можуть піти у відставку в новому політичному сезоні. А днями голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що у парламенту є претензії до деяких міністрів, тож їх можуть замінити восени.

 

“Метінвест” Ахметова-Новинського за пів року отримав 2,7 мільярда доларів чистого прибутку

1 вересня 2021, 17:05  ЕП

Материнська компанія гірничо-металургійної групи “Метінвест” – Metinvest B.V. – за підсумками перших 6 місяців 2021 року отримала 2,77 млрд чистого прибутку з позитивною маржею 33%.

Про це йдеться у презентації компанії про результати за 1 півріччя 2021 року, опублікованій 1 вересня 2021 року.

При цьому, перше півріччя минулого року компанія завершила із чистим збитком в 240 млн дол і негативною маржею 5%.

За звітний період виручка виросла на 70% – до 8,47 млрд дол (із 4,97 млрд дол), а EBITDA збільшилась у 5,3 рази – до 3,79 млрд дол (із 715 млн дол).

Основними акціонерами “Метінвесту” є група СКМ Ріната Ахметова (71,24%) та “Смарт-холдинг” Вадима Новинського (23,76%), які спільно керують компанією.

Нагадуємо:

У групі СКМ, якою володіє Рінат Ахметов, технічно до IPO готові усі компанії – щойно доцільність виходу буде визначена, першою на первинне публічне розміщення піде “Метінвест”.

Дніпровський коксохімічний завод, що входить до холдинґу Метінвест Ріната Ахметова, переміг на тендері з продажу майнового комплексу Дніпровського меткомбінату (корпорація ІСД) з пропозицією 9,17 млрд грн.

“Дніпровський металургійний комбінат” є одним із найбільших підприємств гірничо-металургійного комплексу України – у 2019 році він оголосив про вимушену зупинку основних виробничих потужностей.

У 2017 році повідомлялося, що ПАТ “Дніпровський металургійний комбінат” (ДМК), яке раніше входило в корпорацію “Індустріальний союз Донбасу”, перейшло під контроль холдингу “Метінвест”.

Але обладнання цього комбінату – трансформатори та доменні печі – у травні 2018 року за 400 млн грн викупило сусіднє підприємство – “Дніпровський коксохімічний завод”, підконтрольний Ахметову.

Згодом Ахметов вирішив офіційно викупити Дніпровський меткомбінат, Антимонопольний комітет почав розгляд справи про концентрацію. Метінвест дозвіл на придбання отримав, та АМКУ зауважив, що власника ДМК визначить аукціон.

 

За останні сім років USAID надало Україні $1,2 мільярда допомоги

01.09.2021 14:45

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) за 29 років надало Україні понад три мільярди доларів допомоги, з яких 1,2 млрд дол – за останні сім років.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Дом” повідомила виконувач обов’язків помічника адміністратора бюро USAID з питань Європи та Євразії Марго Елліс, передає Укрінформ.

Зокрема, вона зазначила, що українсько-американське партнерство триває з 1992 року, упродовж усього цього часу США сприяють побудові та зміцненню демократичних інститутів в Україні.

“З 1992 року USAID надав Україні допомогу на суму понад 3 млрд дол. З них 1,2 млрд дол. – тільки з 2014 року”, – наголосила Елліс.

За її словами, останнім часом обсяги фінансової допомоги, яку Україна надають американські партнери, збільшилися.

“Цього року ми плануємо виділити – і я говорю лише про USAID – близько 220 млн дол. допомоги. Цей рівень цілком відповідає останнім кільком рокам. З 2018 року обсяг допомоги становив від 180 до 200 млн дол. Сума містить як гуманітарну допомогу, призначену для найбільш вразливих верств населення, так і те, що ми називаємо нашими довготривалими інвестиціями в Україну для побудови демократичних інститутів”, – деталізувала представниця USAID.

США надають допомогу Україні за двома ключовими напрямами, наголосила Елліс. Перше – це боротьба з корупцією.

“Говорячи про перший напрям, про боротьбу з корупцією, і президент Байден, і адміністратор USAID Саманта Пауер вказували на негативний вплив, який корупція чинить на вже досягнутий прогрес як в Україні, так і в інших суспільствах. Вона відкочує назад стан демократичних інститутів, які вже відбудувало суспільство, а також негативно впливає на процвітання країни”, – заявила Елліс.

Боротьба з корупцією інтегрована в усі програми співпраці з Україною, акцентувала Елліс.

“Отже, це не просто робота над судовою реформою, а робота, наприклад, з Вищим антикорупційним судом. Або взяти, наприклад, енергетичну програму – ми працюємо над створенням конкурентного ринку електроенергії, газу, над прозорими тарифними ставками, щоби громадськість знала, за що вони платять. Ми намагаємося усунути можливості для корупції”, – продовжила представниця USAID.

Говорячи про прогрес, досягнутий Україною впродовж останніх років, Елліс відзначила напрацювання у сфері охорони здоров’я, децентралізації, а також відкриття ринку землі.

“Що стосується охорони здоров’я – це ідея, що гроші “ходять за пацієнтом”, це надання послуг, дійсно необхідних людям, це розгортання системи електронної охорони здоров’я та зменшення можливостей для корупції… Я також думаю, що ми виконали відмінну спільну роботу з децентралізації, наближаючи послуги та процес ухвалення рішень до людей. Я повинна подякувати уряду за низку запроваджених ними ініціатив. Система закупівель ProZorro заощадила близько 5 млрд дол. відтоді, як її розгорнули для роботи з відкритими даними. Також розвиваються електронні послуги. Дуже важливе й відкриття ринку землі у липні цього року. Адже на продаж землі було накладено мораторій, що діяв упродовж 20 років”, – перелічила Елліс.

Другий напрям підтримки України – допомога в усуненні наслідків російської агресії, сказала Елліс, додавши, що США продовжують роботу з Україною для виявлення та усунення вразливостей, якими може скористатися Кремль.

“Другий напрям, про який я згадала, – це боротьба зі згубним впливом Кремля. Вам добре відомо, що Кремль намагається використати будь-яку виявлену уразливість. Наприклад, намагається дискредитувати демократичні інститути й вибори. Або ж намагається поширювати дезінформацію всіма можливими каналами. У такому разі ми працюємо над створенням більш стійких демократичних інститутів, судів, парламенту тощо. А також підтримуємо незалежні засоби масової інформації та медіаграмотність. Крім того, ми знаємо, що Росія використовує вразливі місця на економічному та енергетичному фронтах”, – резюмувала Елліс.

Як повідомлялося, Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) – незалежне агентство федерального уряду США. Відповідає за невійськову допомогу США іншим країнам. Основні напрями роботи Агентства включають в себе підтримку торгівлі, сільського господарства, економічного зростання, охорони здоров’я, екстрену гуманітарну допомогу, сприяння у запобіганні конфліктам та підтримку демократії в більш ніж 100 країнах світу.

 

Уряд утворив представництво МЗС у Харкові

01.09.2021 16:59

Кабінет Міністрів утворив представництво Міністерства закордонних справ у Харкові.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду.

МЗС доручається вжити заходів для здійснення державної реєстрації представництва, затвердити його структуру та штатний розпис у межах граничної чисельності працівників міністерства.

Приміщенням установу забезпечать Харківська облдержадміністрація разом з Харківською міськрадою.

Відповідно до пояснювальної записки, розширення мережі представництв обумовлене необхідністю посилення присутності МЗС на сході України з урахуванням географічної близькості Харкова до окупованих територій.

Фінансування представництва здійснюватиметься за рахунок державного бюджету в межах видатків, передбачених на утримання органів дипломатичної служби.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів 9 червня погодив проєкт указу Президента про введення в дію рішення РНБО щодо Стратегії зовнішньополітичної діяльності України.

 

ДМС цьогоріч оформила понад 1,4 млн біометричних закордонних паспортів

02.09.2021 06:40

Державна міграційна служба (ДМС) з початку 2021 року загалом оформила 1 409 567 біометричних закордонних паспортів.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба ДМС у Фейсбуці.

“Загалом, з початку 2021 року оформлено: ID-карток – 1 079 785, закордонних паспортів – 1 409 567”, – йдеться у повідомленні.

У ДМС поінформували, що за серпень в Україні було оформлено понад 209 тисяч біометричних закордонних паспортів і майже 182 тисячі ID-карток.

Як повідомляв Укрінформ, за липень цього року працівники ДМС оформили більше як 257 тисяч біометричних закордонних паспортів і більше як 183 тисяч ID-карток.

 

Держмитслужба цьогоріч перевиконала план надходжень на 19 мільярдів

01.09.2021 14:47

Державна митна служба України за січень-серпень 2021 року перевиконала план надходжень на 19 млрд грн і перерахувала до держбюджету 291 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Держмитслужба у Фейсбуці.

“Загалом за січень-серпень поточного року Держмитслужба виконала план надходжень на 107% і перерахувала до держбюджету 291 млрд грн (при запланованому показнику – 272 млрд грн)”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Держмитслужба перевиконала план на 19 млрд грн і перерахувала: до загального фонду – 244 млрд грн та до спеціального фонду – 47 млрд грн.

При цьому за 8 місяців 2021 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, надходження митних платежів збільшились на 76 млрд грн або на 36%.

Зокрема, у серпні 2021 року Державна митна служба перерахувала до бюджету України 43,8 млрд грн (при запланованих 42,2 млрд грн) і виконала план на 103,9% або понад план перераховано 1,6 млрд грн. Станом на серпень Міністерством фінансів України на 6,8 млрд грн збільшено план надходжень для Держмитслужби.

Як повідомляв Укрінформ, находження до загального фонду держбюджету митних платежів у 2020 році становили 297,0 млрд грн, або 91,2% від річного розпису.

 

Амністія капіталів сприяє активізації економічної діяльності в державі — Шмигаль

01.09.2021 17:02

Досвід багатьох країн свідчить про те, що амністія капіталів дає не лише фіскальний ефект, але й сприяє активізації економічної та інвестиційної діяльності в державі.

На цьому акцентував Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду в середу, передає кореспондент Укрінформу.

“Протягом десятків років в Україні будувалася система, в якій для підприємців було небезпечно показувати свої справжні доходи. Тепер такої небезпеки немає і держава дає можливість людям повернути гроші та активи у прозорий легальний обіг. Досвід багатьох країн — Аргентини, Індонезії, багатьох інших країн — свідчить про те, що амністія капіталів дає не лише фіскальний ефект, але сприяє активізації економічної та інвестиційної діяльності в державі”, – сказав очільник Кабінету Міністрів.

Шмигаль нагадав, що 1 вересня в Україні офіційно стартувала кампанія з добровільного декларування.

“Мова йде про амністію капіталів, завдяки якій громадяни України, які мають активи, що не були оподатковані належним чином, можуть добровільно пройти одноразове декларування, сплатити одноразовий збір та легалізувати такі активи. Процедура абсолютно добровільна”, – зазначив він.

Як повідомлялося, з 1 вересня громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори.

Раніше Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Документ створює стимули для виведення з тіні доходів, прихованих від оподаткування, та сприятиме залученню в економіку додаткових ресурсів.

Процедура декларування – абсолютно добровільна, декларант при цьому не повинен підтверджувати джерела своїх доходів.

 

Шмигаль закликає місцеву владу «не перегнути» з тарифами на тепло та гарячу воду

01.09.2021 16:35

Кабінет Міністрів більше не встановлює тарифи на тепло та гарячу воду, але вони мають бути справедливими, для цього місцева влада отримає відповідні інструменти.

Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає кореспондент Укрінформу.

Шмигаль зауважив, що закон № 1639-IX “Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу”, який передбачає здійснення реструктуризації боргів теплокомуненерго за спожитий природний газ, допоможе відшкодувати заборгованість, яка виникла через різницю в тарифах на тепло та гарячу воду.

“Взимку цього року уряд підписав Меморандум з мерами міст, де обіцяв вирішити всі ці питання. Свою обіцянку ми виконуємо. Реалізація закону – це крок до оздоровлення фінансового стану теплокомуненерго та їх модернізації. Десятки мільярдів буде компенсовано. Місцевій владі це дозволить збалансовано вирішити питання з тарифами на тепло і гарячу воду у власних громадах. Уряд більше не встановлює відповідні тарифи, а тому дає місцевим керівникам необхідний інструмент, аби такі тарифи були справедливими для людей”, – сказав Шмигаль.

Крім того він зауважив, що цей закон дозволяє підприємствам теплоенергетики належно підготуватись і пройти опалювальний сезон.

Як повідомлялося, у лютому цього року Кабмін, представники місцевої влади, НКРЕКП та НАК «Нафтогаз України» підписали меморандум, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи на опалення та гарячу воду зростати не будуть.

Меморандум підписаний міністром розвитку громад та територій Олексієм Чернишовим, в.о. міністра енергетики Юрієм Вітренком, міськими головами, представниками Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, представниками НАК «Нафтогаз України».

Від міських голів Меморандум підписали очільник Житомира Сергій Сухомлин, очільник Києва Віталій Кличко, керівник Одеси Геннадій Труханов, міський голова Бучі Анатолій Федорук. Також у форматі відеоконференції на заході були присутні міський голова Дніпра Борис Філатов, очільник Львова Андрій Садовий та керівник Маріуполя Вадим Бойченко.

 

Безбар’єрність у школах і здорове харчування: уряд розподілить мільярд гривень

01.09.2021 17:14

Уряд розподілить 1 млрд грн на безбар’єрний простір у школах та забезпечення здорового харчування.

Як передає Укрінформ, про це під час засідання уряду сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Будемо ухвалювати розподіл субвенції місцевим бюджетам на реалізацію програми “Спроможна школа для кращих результатів”, на яку в бюджеті закладено 1 млрд грн, кошти в рамках відповідної програми підуть на проєкти, спрямовані на підтримку освіти в регіонах”, – сказав Шмигаль.

За його словами, це ініціативи, пов’язані з формуванням у закладах освіти безбар’єрного простору і організації забезпечення здорового харчування. Передбачаються капітальні ремонти шкіл, оновлення матеріально-технічної бази їдалень освітніх закладів.

Шмигаль зауважив, що зараз погоджено вже більше 500 проєктів, які покликані покращити умови для проведення освітнього процесу.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Україні розпочався новий навчальний рік.

 

Школи, дитсадки і виші в умовах пандемії: як організувати безпечне навчання

01.09.2021 12:08

У Міністерстві охорони здоров’я України нагадали, як працівникам освіти організувати безпечний процес навчання в умовах пандемії COVID-19.

Як передає Укрінформ з посиланням на МОЗ, після тривалого періоду дистанційного навчання і літніх канікул розпочався новий навчальний рік, але пандемія COVID-19 все ще триває.

Протиепідемічні заходи у закладах дошкільної освіти визначені постановою головного державного санітарного лікаря України № 8 від 25 серпня 2021 року.

До таких заходів належить:

дотримання гігієни рук (використовувати антисептики слід лише у випадку, коли немає доступу до проточної води з милом);

вимірювання температури дітям безконтактним термометром при вході у заклад;

ранкове приймання дитини та передачу її після закінчення дня вихователем на території закладу, проте за межами його будівлі;

надання пріоритету фізичним активностям та іграм просто неба.

На період карантину у дитсадках заборонено:

використовувати м’які іграшки;

перебувати в приміщеннях у вуличному взутті;

організовувати батьківські збори, окрім тих, що проводяться дистанційно;

запрошувати до закладу творчо-розважальні колективи та інших осіб, які не є його співробітниками.

Протиепідемічні заходи у закладах позашкільної, загальної, середньої, професійної (професійно-технічної), фахової, передвищої, вищої освіти визначені постановою головного державного санітарного лікаря України № 9 від 26 серпня 2021 року.

До таких заходів належать:

роз’яснювальна робота серед персоналу і учнів щодо заходів профілактики коронавірусної хвороби та реагування у разі виявлення її симптомів;

інформування щодо вакцинації, профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань;

допуск персоналу до роботи – за умови використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ).

“Учні 1 – 4 класів можуть входити до закладу освіти та перебувати і ньому без використання засобів індивідуального захисту. Учні старші 12 років обов’язково мають носити ЗІЗ, пересуваючись приміщеннями навчального закладу, водночас можуть не використовувати їх під час проведення занять”, – наголосили в МОЗ.

ЗІЗ також слід використовувати під час спілкування між працівниками.

Вхід та перебування в закладі батьків – за умови використання масок, проведення термометрії та попереднього узгодження дій з керівником закладу. За можливості слід проводити заняття з окремих предметів просто неба.

На період карантину у цих закладах заборонено:

входити до приміщень без використання ЗІЗ;

недотримання вимог, встановлених Кабінетом Міністрів України на період карантину та необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів;

допущення до роботи персоналу, який потребує самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

“Дотримання цих простих правил допоможе вам зберегти здоров’я: своє та дітей, яких ви навчаєте. Не забудьте також вакцинуватися – щеплення убезпечить вас від тяжкого перебігу коронавірусної хвороби у разі інфікування”, – заявили у МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, 31 серпня міністр освіти і науки Сергій Шкарлет та голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мурат Шахін обговорили роботу закладів освіти в умовах COVID-19.

 

Разумков сумнівається, що депутати скасують собі компенсацію на оренду житла

01.09.2021 13:39

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков не прогнозує скасування виплат компенсацій народним депутатам за оренду житла або винайму готельного номера, бо вважає, що більшість парламентаріїв не підтримають це рішення.

Таку думку спікер парламенту висловив під час розмови із журналістами у межах візиту до Ірпінської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів художнього профілю № 1 імені Антона Макаренка, передає кореспондент Укрінформу.

“Це не на рівні законопроєкту, це на рівні рішення Верховної Ради, але навряд воно буде підтримане всіма народними депутатами”, – сказав Разумков.

Водночас він підкреслив, що вважає правильним скасування виплат компенсацій нардепам за оренду житла або винайму готельного номера. “Достатньо є ресурсів у народних депутатів порівняно з іншими верствами населення, щоб забезпечити себе житлом, об’єктивно, тому це можливо було б зробити, особливо в умовах непростої соціально-економічної ситуації, яка є сьогодні, щоб народні депутати не завжди використовували ці ресурси”, – пояснив свою позицію спікер.

Згідно із законом “Про статус народного депутата України”, кошти на оренду житла або винаймання готельного номера народним депутатом передбачені у витратах на забезпечення діяльності парламенту. Право на отримання таких коштів мають парламентарії, які не мають житла в Києві та зареєстровані на відстані понад 30 км від меж столиці. Апарат Верховної Ради України щомісячно виділяє з бюджету кошти для компенсації оренди житла на підставі заяви та копії документа, до якого внесені відомості про місце проживання депутата. В середньому на оренду житла народні депутати отримують 20 тисяч гривень щомісячно.

Як повідомлялося, Голова Верховної Ради з нагоди Дня знань, 1 вересня, відвідав Ірпінську спеціалізовану загальноосвітньою школу І-ІІІ ступенів художнього профілю № 1 імені Антона Макаренка. У межах візиту спікер взяв участь у відкритті нового навчального корпусу освітнього закладу.

 

Уряд затвердив Державну програму розвитку авіапромисловості до 2030 року

01.09.2021 18:13

Кабінет Міністрів схвалив Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021—2030 роки.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду 1 вересня.

Програма передбачає низку “взаємопов’язаних заходів, спрямованих на відродження авіапромисловості України”, сказав віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Заплановано, зокрема, фінансування наукових досліджень та розробок стосовно створення нових видів матеріалів, технологій виробництва комплектуючих виробів для сучасної авіційної техніки.

За словами міністра, реалізація програми на 2021- 2030 роки сприятиме створенню нових конкурентоспроможних авіційних технологій, матеріалів, виробничих процесів та обладнання, яке використовуватиметься у серійному виробництві літаків та іншої авіційної техніки.

Обсяг реалізованої продукції упродовж десяти років оцінюється на рівні 300-350 млрд грн, що дозволить спрямувати до бюджетів усіх рівнів близько 100-120 млрд грн.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 червня «Щодо розвитку авіабудівної галузі України». Кабміну доручалося актуалізувати у місячний строк план заходів щодо реалізації Стратегії відродження вітчизняного авіабудування на період до 2030 року, затверджений розпорядженням уряду від 10 травня 2018 року.

 

Уряд звільнив заступника міністра юстиції Ліщину

01.09.2021 17:48

Кабінет Міністрів звільнив Івана Ліщину з посади заступника міністра юстиції – уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини за власним бажанням.

Про це повідомив сам Ліщина у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Сьогодні Кабмін прийняв рішення про звільнення мене за власним бажанням. Цього разу, дійсно власним і дійсно бажанням… Виходить, що на цій посаді я провів 5 років і один місяць, починаючи з 24 червня 2016 р», – зазначив він.

Далі буде…

 

В Україні створять територіальні комісії з верифікації боргів теплоенерго

01.09.2021 18:08

В регіонах утворять комісії для верифікації боргів ТКЕ – рішення уряду Кабінет Міністрів затвердив Типове положення про територіальну комісію з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах.

Про це під час засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає кореспондент Укрінформу.

“Для того, щоб процес реструктуризації (боргів теплоенерго – ред) запрацював якнайшвидше, ми одразу приймаємо положення про територіальні комісії, які будуть займатися аналізом та верифікацією об’єму боргів. Подивимось по кожному підприємству та кожному регіону, скільки там витрат на виробництво, скільки боргів, наскільки дійсно обгрунтовані ці борги”, – сказав Шмигаль.

Він додав, що після ретельної перевірки розпочнеться процес реструктуризації богів.

Як повідомлялося, 27 серпня Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» (№3508-д). Законом визначено організаційні та економічні заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу і поширюється на відносини із врегулювання заборгованості за спожитий природний газ, послуги його розподілу та транспортування. Згідно з документом врегулюванню підлягає заборгованість за газ: постачальників природного газу за договорами купівлі-продажу (постачання) природного газу для постачання побутовим споживачам; постачальників природного газу та операторів газорозподільних мереж за договорами про надання послуг з транспортування газу; заборгованість операторів ГРМ, за договорами купівлі-продажу природного газу для виробничо-технологічних та власних потреб, укладеними з НАК “Нафтогаз України”.

Крім того, під дію закону потрапляє дебіторська заборгованість побутових споживачів перед постачальниками природного газу в розмірі несплачених обсягів, що виникла внаслідок приведення об’єму природного газу до стандартних умов, а також заборгованість населення через визнання судами незаконними та нечинними актів Кабінету Міністрів України про затвердження норм споживання природного газу населенням без лічильників у період з 1 жовтня 2014 року до розрахункової дати.

Розрахунковою датою визначено 31 грудня 2020 року. Взаєморозрахунки будуть проводитися за рахунок видатків державного бюджету учасниками процедури врегулювання заборгованості. Обсяги заборгованості повинні підтверджуватися висновком суб’єкта аудиторської діяльності.

 

Середню зарплату рахуватимуть по-новому — Кабмін змінив формулу

01.09.2021 18:11

Кабінет Міністрів затвердив зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати (СЗП). Завдяки цьому працівникам, яким із 12 грудня 2020 року обчислювали СЗП без урахування премій та виплат, зроблять перерахунок.

Відповідну постанову «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати» уряд ухвалив на засіданні 1 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначено у пояснювальній записці до постанови, метою є спрощення практичного застосування норм стосовно обчислення СЗП, а також упорядкування механізму врахування премій та виплат за підсумками роботи за певний період.

Тепер при обчисленні середньої заробітної плати премії, в тому числі за місяць, та інші стимулюючі виплати за підсумками роботи за певний період будуть враховуватися у заробіток “періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця їх нарахування”.

Крім того, буде проведено перерахунок середньої заробітної плати тим працівникам, котрим із 12 грудня 2020 року згідно з постановою від 9 грудня 2020 року №1213 СЗП визначали без урахування премій та виплат за підсумками роботи за певний період.

У Кабміні очікують, що спрощення порядку обчислення середньої заробітної плати буде позитивно сприйнято роботодавцями, водночас наймані працівники отримають збільшений розмір середньої заробітної плати завдяки врахуванню премій та виплат за підсумками роботи за певний період.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держстату, середня номінальна заробітна плата в Україні в червні 2021 року становила 14 313 грн. Порівняно із червнем минулого року вона зросла на 23,6%, реальна заробітна плата зросла на 12,9%.

 

За півтора року в Україні середня пенсія зросла на 25%

01.09.2021 16:13

У Міністерстві соціальної політики стверджують, що з початку 2020 року в Україні на 25% зросла середня пенсія.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сторінці відомства у Фейсбуці.

“У результаті комплексної програми підвищення пенсій середня пенсія в Україні зросла майже на 25% або 784 гривні з початку 2020 року. Так, станом на 01.01.2020 середня пенсія становила 3082,98 гривні, а станом на 01.08.2021 – 3 866,84 гривні”, – ідеться в повідомленні.

Як повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна, яку цитує пресслужба, на початку 2020 року людей, які отримують найнижчі пенсії, менше 2000 гривень, було 4 мільйони.

“На сьогодні ми підняли пенсії понад цю межу для 2,3 мільйона людей і очікуємо, що з середини 2022 року пенсії для всіх пенсіонерів складатимуть понад 2 000 грн”, – зазначила Лазебна.

Зазначається, що для забезпечення соціальної справедливості пенсійної системи та стимулів для детінізації зайнятості й сплати страхових внесків Мінсоцполітики опрацьовує пропозиції щодо диференціації соціальних гарантій пенсіонерам із урахуванням тривалості страхового стажу.

Зокрема, на 2022 рік Мінсоцполітики пропонує включити до ініційованої Президентом програми щомісячних доплат літнім громадянам пенсіонерів віком від 70 до 75 років, що дозволить підвищити доходи додатково 1,5 мільйонам пенсіонерів.

Також повідомляється, що у межах підготовки проєкту Державного бюджету на 2022 рік Мінсоцполітики пропонує передбачити на наступний рік підвищення з 1 січня пенсій особам з інвалідністю з-поміж ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, індексацію з 1 березня пенсій для майже 10 млн пенсіонерів та компенсаційних виплат для пенсіонерів віком старше 75 років, перерахунок з 1 липня і з 1 грудня пенсійних виплат у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб та перерахунок з 1 жовтня мінімальної пенсії за віком у зв’язку із прогнозованим підвищенням мінімальної заробітної плати.

“Ці пропозиції, а також схвалення Верховною Радою України урядового законопроєкту № 4668 дадуть можливість уперше після 2014 року охопити в 2022 році програмою підвищення всі категорії пенсіонерів з акцентом на найбільш вразливих їх групах”, – інформують у Мінсоцполітики.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні з 2023 року планують запровадити соціальні пакети із накопичувальними пенсіями.

 

В Україні підвищать стипендії студентам

01.09.2021 17:30

Уряд збільшить стипендії для учнів профосвіти, студентів фахової передвищої та вищої освіти – зокрема в закладах профосвіти стипендії будуть збільшені в 2,5 раза, студенти вишів отримають підвищення в 1,5 раза.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час засідання уряду сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Маємо рішення щодо стипендій. Уряд запровадить зміни до розмірів стипендіального забезпечення учнів закладів професійної освіти, студентів закладів фахової передвищої та вищої освіти. Це означає, що стипендії для студентів будуть збільшені”, – сказав Шмигаль.

Так, в закладах профосвіти стипендії будуть збільшені в 2,5 раза, студенти вишів отримають підвищення в 1,5 раза.

Шмигаль нагадав, що останнє підвищення стипендій відбулося в листопаді 2017 року.

 

В Україні цьогоріч планують збільшити виробництво цукру на 30%

01.09.2021 11:10

В Україні у 2021-2022 маркетинговому році (МР) передбачається виробництво цукру на рівні 1,4 млн тонн, що на 30% більше, ніж у 2020-2021 МР.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

“Беручи до уваги суттєві перехідні залишки у 422 тис. тонн на початок минулого МР, загальна пропозиція цукру становитиме 1,74 млн тонн, що буде цілком достатньо для задоволення внутрішнього попиту, обсяг якого оцінюється у межах 1,25 млн тонн”, – зазначили в Мінекономіки.

У профільному відомстві зауважили, що цукрова галузь України дозволяє виробляти до 2,0 млн тонн бурякового цукру в рік, що повністю забезпечує внутрішні потреби країни (1,1 – 1,2 млн тонн).

Минулого 2020/2021 МР через несприятливі погодні умови в Україні було вироблено 1,1 млн тонн цукру, що на 25% менше, ніж у 2019/2020 МР.

За даними Держстату, в Україні спостерігається поступове зниження споживання цукру. Якщо у 2008 році середньостатистичний українець впродовж року спожив близько 41 кг цукру та цукровмісних продуктів, то у 2020 році – 28,5 кг. Таке зниження в тому числі пов’язане зі зміною культури харчування та зменшенням потреб у цукрі у суміжних галузях.

Як повідомляв Укрінформ, цьогоріч першим в Україні запустив переробку цукрових буряків нового врожаю Селищанський цукровий завод ТОВ «Панда» у Черкаській області. У поточному році планується робота 33 цукрових заводів.

У сезоні 2020-2021 року в Україні працювали 30 цукрових заводів. Загалом було перероблено 7,70 млн тонн цукрових буряків урожаю 2020 року та виготовлено 1021,1 тис. тонн цукру.

 

Україна направила до Литви майже 50 тонн гумдопомоги для облаштування кордону

01.09.2021 16:43

Україна у середу направила Литовській Республіці більше як 48 тонн гуманітарної допомоги для безпекових потреб.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба ДСНС.

“Більше 48 тонн гуманітарного вантажу відправилися сьогодні, 1 вересня, із України до Литви. Це другий етап допомоги з трьох, яку Україна направляє відповідно до Указу Президента Володимира Зеленського та розпорядження Кабінету Міністрів”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, ця допомога сприятиме посиленню охорони кордонів Литви від нелегальних мігрантів.

Цей вантаж супроводжує група співробітників ДСНС, які мають передати його представникам Служби охорони державного кордону при Міністерстві внутрішніх справ Литви.

У ДСНС поінформували, що раніше литовській стороні було доставлено та передано першу частину гуманітарного вантажу, загальною вагою більше як 38 тонн.

Як повідомляв Укрінформ, 14 серпня автомобілі ДСНС із гуманітарним вантажем для посилення охорони кордонів від нелегальних мігрантів дісталися Литовської Республіки.

Наприкінці травня Лукашенко заявив, що Мінськ більше не буде затримувати нелегалів, які намагаються через Білорусь потрапити на територію Євросоюзу.

За даними МВС Литви, з початку 2021 року близько 4000 мігрантів нелегально перетнули кордон з Білоруссю. Це в кілька разів більше, ніж за весь 2020 рік. Серед мігрантів особливо багато громадян Іраку, Ірану і Сирії. На початку серпня польоти з Іраку до Мінська було припинено.

У липні в Литві оголосили режим загальнонаціональної надзвичайної ситуації. Вільнюс звинуватив Мінськ у “гібридній агресії”.

 

Перевезення нелегалів до країн ЄС: перед судом постане вербувальник українських моряків

01.09.2021 15:44

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо учасника злочинної організації, яка вербувала українських моряків для перевезення нелегальних мігрантів із країн Південно-Західної Азії до Європи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За даними слідства, до злочинної організації входили 6 громадян України, які діяли спільно з іншими учасниками, які перебували в Туреччині. Починаючи із 2018 року вони підшукували та вербували моряків, які опинились у скрутному матеріальному становищі, з метою втягнення у злочинну діяльність. Для цього в Інтернеті розміщувалися оголошення про найм моряків нібито для перевезення туристів по Середземному морю. Морякам допомагали виготовити документи, які надавали право здійснювати управління морськими суднами, а також давали право для виїзду за кордон. Із ними проводили навчання, після чого направляли до Туреччини, у тому числі через тимчасово окуповану територію АР Крим. У подальшому після прибуття моряків до Туреччини їх примушували здійснювати перевезення нелегальних мігрантів морським шляхом, з країн Близького Сходу до країн ЄС, користуючись уразливим станом та погрожуючи позбавленням можливості повернутись до України.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 255 (участь у злочинній організації) та ч. 3 ст. 149 КК України (торгівля людьми), за що передбачено до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, у червні прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованої злочинної групи, що вербувала українців для перевезення нелегальних мігрантів.

 

Комунальники скидали в озеро у Рівному неочищені стічні води

01.09.2021 15:10

Екологи з’ясували, що Рівнеоблводоканал скидав в озеро Басів Кут неочищену воду, що спричинило небезпечну екологічну ситуацію.

Комунальники підтвердили цей факт, виявлений екологами, передає Укрінформ із посиланням на повідомлення Державної екологічної інспекції Поліського округу у Фейсбуці.

«Згідно з інформацією, наданою Рівнеоблводоканалом, труба, з якої відбувся скид стічної води темно-коричневого кольору, дійсно знаходиться на балансі підприємства і призначена для спуску чистої води з резервуарів. Проте внаслідок виходу з ладу засувки частина промивочної води потрапила в Басівкутське озеро», – йдеться у повідомленні.

Водночас про таке забруднення комунальники не поінформували екоінспекцію, і вода, вміст отруйних речовин в якій значно перевищував допустимі норми, потрапляла в озеро. Лише після втручання екологів Рівнеоблводоканал підтвердив свою причетність до забруднення водойми.

Зараз Державна екологічна інспекція Поліського округу готує документи для з’ясування всіх обставин виникнення екологічно небезпечної ситуації.

Як повідомляв Укрінформ, цієї весни у річці Устя, яка протікає через Рівне, екологи зафіксували перевищення вмісту амонійного та нітратного азоту.

Із міського фонду охорони природного довкілля було використано майже 1,5 млн грн для підтримання екологічного стану річки Устя та Басівкутського водосховища.

Річка Устя – головна артерія Рівного. Її стан на сьогодні – незадовільний. Основні фактори забруднення – стоки зі зливових систем та неконтрольовані поверхнево-схилові стоки з водозбірної території.

 

Лідера партії “5.10” Балашова підозрюють в ухилянні від сплати податків, почались арешти

1 вересня 2021, 15:05  УП

Державна фіскальна служба арештувала 18 об’єктів нерухомості у Києві орієнтовною вартістю 200 млн грн київського бізнесмена Геннадія Балашова.

Джерело: повідомлення ДФС, повідомлення Балашова у Facebook

Дослівно: “Співробітники податкової міліції… викрили відомого підприємця та громадського діяча, народного депутата України ІІІ скликання, у зловживанні повноваженнями та в ухиленні від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Встановлено, що громадянин України протягом 2018-2019 років, перебуваючи на території м. Києва, умисно ухилився від сплати податку з доходів фізичних осіб та військового збору на загальну суму понад 9,6 млн грн шляхом продажу нерухомого майна іншим особам по заниженій вартості”.

Деталі: Повідомляється, що Балашову повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення. Суд Києва наклав арешт на 18 об’єктів нерухомості у м. Києві орієнтовною вартістю 200 млн грн.

Пряма мова Балашова: “Що зробила суддя Константинова? Обмежила мою свободу і присудила заставу в 9,6 млн гривень. За що? У 2018 році була продана квартира, через нотаріуса, її оцінював ліцензійний оцінювач, угоду дозволив Держкоммайна.

Нотаріус оформив угоду після сплати всіх податків. У податковій претензій немає. Але замовили справу, і Продаж квартири стала злочином з метою ухилення від податків. І заставу в 9,6 млн.

Вимагають до суду, тому, що це і є задум як пограбувати, принизити і покарати. Суддя продала ухвалу. Ось і вся справа, про продаж квартири. Всі хто продавав квартири в 18-19 році можуть отримати те ж покарання. Це і є знущання над громадянами. Інвестиції? Безпека? Ні це свавілля. Я платити не буду”.

 

Трухін вперше прокоментував скандальну ДТП: Вдарився головою і знає “замовників”  

1 вересня 2021, 15:41   УП

Народний депутат з “Слуги народу” Олександр Трухін заявив, що проходить амбулаторне лікування після ДТП і не готовий найближчим часом до “зайвої публічності”.

Джерело: Трухін в коментарі “Інтерфакс-Україна“.

Пряма мова Трухіна: “Відразу після інциденту я сам зв’язався з колегами по партії, повідомив про те, що трапилося. При цьому, незважаючи на шок від аварії, я добровільно пред’явив документи співробітникам Національної поліції, максимально сприяв їм у зборі інформації при реєстрації ДТП і дав усі необхідні свідчення”.

“Так, я дійсно був на місці аварії. І не збирався цього приховувати – ні тоді, ні зараз. Під час аварії сильно вдарився головою. Працівники швидкої допомоги, які прибули на місце події, діагностували закриту черепно-мозкову травму і гіпертонічний криз”.

Деталі: Трухін також заявив, що водії всіх транспортних засобів, які були на місці інциденту, пройшли тест на Драгер, результати якого є в матеріалах розслідування. І, за словами нардепа, “ні у одного з них показники алкоголю в крові не перевищували норму”.

Пряма мова: “Наскільки я знаю, важких травм ніхто не отримав. я не підтримую зв’язок з постраждалими, але, в разі необхідності, звичайно, готовий надати їм будь-яку допомогу і підтримку. Сам я зараз проходжу амбулаторне лікування і дуже просив би зрозуміти, що найближчим часом не готовий до зайвої публічності… спостерігаючи за інформаційним фоном навколо себе, я здогадуюся про замовників. Спасибі за досвід. Час розставить все на свої місця”.

Передісторія:

За даними ЗМІ, 23 серпня народний депутат фракції “Слуга народу” Олександр Трухін, будучи напідпитку, спричинив ДТП дорогою з Полтави до Києва.

Згодом близько 30-ти медіапочистили повідомлення про цю аварію, в якій постраждали шестеро осіб.

У розпорядженні “Української правди” є відео дорожньо-транспортної пригодиза участю “слуги народу” Олександра Трухіна, яке намагалися “приховати”.

Глава партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко 31 серпня заявив, що не виходив на контакт із нардепом Олександром Трухіним. Він додав, що партійці дізналися про ДТП з відкритих джерел.

 

Франківські активісти в Польщі впорядкували кладовища, де поховані вояки УГА, УНР та УПА

01.09.2021 11:47

Активісти та волонтери Івано-Франківська впорядкували сім українських кладовищ у Польщі, де поховані вояки Української Галицької Армії, Української Народної Республіки та Української повстанської армії.

Як передає Укрінформ, про це повідомив «Патріотичний Івано-Франківськ 1.0» у Фейсбуці.

«Протягом семи днів представники Haціoнaльнoгo Kopпycy Івано-Франківська у складі делегації волонтерів впорядковували українські кладовища у Польщі. Зусиллями групи волонтерів та активістів вдалось відновити сім українських кладовищ у селах Ульгувек, Корчмін та Білосток, де були поховані вояки Української Галицької Армії, Української Народної Республіки та Української повстанської армії», – повідомляє «Патріотичний Івано-Франківськ 1.0».

Тут зазначають, що експедиція за участі 23 осіб відбулася в межах «Днів добросусідства 2021».

Зокрема, були впорядковані могили із захороненням 86 українців, які були розстріляні 23 березня 1944 р. Армією Крайовою, відновлено сплюндрований польськими шовіністами пам’ятник та могили 37 вояків УПА, які загинули в березні 1946 р. в бою з підрозділами НКВС, а також могили вояків УНР у місті Люблін.

Окрім цього, на честь 30-річчя Незалежності України волонтери висадили два дуби на місці зруйнованих могил вояків УПА. Вони також взяли участь у меморіальних акціях та поминальних Богослужіннях.

 

З 1 вересня УГКЦ в Італії перейшла на григоріанський календар

01.09.2021 15:06

Апостольський Екзархат Української Греко-Католицької Церкви в Італії з 1 вересня почавжити за григоріанським церковним календарем.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в декреті Апостольського екзарха Діонісія Ляховича від 31 травня 2021 року.

«Проголошую перехід усіх українських громад Апостольського екзархату в Італії на григоріанський календар з 1 вересня 2021 року, з початку Індикту, тобто Нового літургійного року», – йдеться в документі.

Коментуючи таке рішення, Протосинкел Апостольського Екзархату українців в Італії отець Теодосій Грень звернувся до вірних, пояснюючи, у чому полягає календарна реформа в Апостольському Екзархаті та якими душпастирськими потребами вона зумовлена.

“З переходом на Григоріанський календар ми як християни і далі відзначатимо всі свята нашого церковного року, лише з тією відмінністю, що дата їхнього святкування буде перенесена на 13 днів раніше”, – сказав він.

За словами пастиря, зміни в календарі не пов’язані жодним чином із питаннями віри чи обряду, а торкаються лише питання реформ і зручності для вірян.

Наприклад, отель Теодосій пояснив, що “Різдво Ісуса Христа не буде 7 січня, а 25 грудня, також і Богоявління – не 19 січня, а 6 січня – і так усі свята”.

Рішення про перехід, як зазначено у декреті, ухвалене, «піклуючись про духовний розвиток Апостольського екзархату в умовах італійського середовища, часу та місії нашої Церкви, у турботі про вірних моїй опіці повірених, розуміючи потреби всіх вірян та дбаючи про можливість кожного вповні жити літургійним, а передусім євхаристійним життям».

Раніше Глава УГКЦ Блаженнійший Святослав заявляв, що поза межами України УГКЦ у багатьох єпархіях і парафіях у світі вже давно живе за Григоріанським календарем.

Апостольський екзархат УГКЦ в Італії з осідком у Римі заснований 11 липня 2019 року і охоплює всю територію Італії. Духовну опіку приблизно 70 тисяч вірних, згуртованих у 152 громадах, здійснюють понад 60 священників. Апостолським екзархом є владика Діонісій Ляхович. Катедральним храмом та осідком – парафіяльний храм Святих Сергія і Вакха в Римі.

 

Малайзія атакувала українські соцмережі після перемоги нашого паралімпійця

01.09.2021 14:05

Максим Коваль переміг у штовханні ядра після того, як дискваліфікували малазійського легкоатлета.

Малайзійці атакували інтернет-сторінки України після того, як наша делегація подала протест проти їх спортсмена в фіналі Паралімпіади-2020 змагань зі штовхання ядра. Про це повідомила прес-служби Національного комітету спорту інвалідів України, передає Укрінформ

«На сторінку Національного паралімпійського комітету України у твіттері, фейсбуці та інстаграм, на телеканал Equalympic, також на сторінку Міністерства молоді і спорту України, на український параатлетів вчинено масову атаку зі сторони громадян Малайзії з надзвичайно великою кількістю образ в сторону України, українських громадян, національної паралімпійської збірної у зв’язку зі справедливим протестом, який подала Україна на всіх легкоатлетів – штовхальників ядра (F20), які не потрапили вчасно до першого колруму сьогодні, 31 серпня, на змаганнях з легкої атлетики.

Згідно пункту 5.5 правил з легкої атлетики, якщо спортсмен запізнюється до першого колруму у встановлений час, його не мають допустити до змагань. Або спортсмен допускається до старту під протестом, але після проведення розслідування технічний делегат приймає рішення про дискваліфікацію спортсмена з його результатом або цей результат фіксується як офіційний.

Україна разом із Грецією подала протест одразу на 3-х спортсменів з команд Малайзії, Еквадору та Австралії, які не потрапили вчасно до першого колруму, іще перед змаганнями – до початку штовхання ядра. Всі спортсмени, на яких було подано протест було попереджено, що всі спортсмени будуть виступати під протестом. А рішення щодо протесту буде прийнято пізніше. Після закінчення виду програми технічний делегат оприлюднив офіційні результати змагань, де результати опротестованих спортсменів були анульовані.

Україна все вчинила згідно правил з легкої атлетики.

Нам образливо отримувати шквал негативу від Малайзії за дії, які ми не вчиняли. Звертаємось до IPC, з проханням звернути увагу  на цей кричущий інцидент та кваліфікувати його  як ознаку неспортивної поведінки країни-учасниці Паралімпіади-2020», – написано в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, у штовханні ядра на Паралімпіаді-2020 Максим Коваль завоював «золото» і встановив світовий рекорд з результатом 17.34 метра. Другим став Олександр Яровий – 17.30 м.

Малайзієць Мухаммад Зіяд Золкефлі показав 17.94 м, але його результат анулювали через запізнення в кімнату очікування перед змаганнями.

 

Google також відклав до січня повернення співробітників в офіси

1 вересня 2021, 14:20   ЕП

Корпорація Google відклала до 10 січня 2022 року повернення співробітників в офіси.

Про це повідомив гендиректор компанії Сундар Пічаї, пише CNBC.

Зазначається, що Google уже втретє відкладає повернення своїх працівників до офісу на тлі поширення штаму “Дельта”.

За словами гендиректора Google, нова дата – 10 січня 2022 року.

У грудні 2020 року Google відклав повернення в офіси до 1 вересня 2021 року.

Після цього терміну планувалося, що співробітники повинні будуть працювати офлайн не менше трьох днів на тиждень.

А у липні Пічаї оголосив про нову дату, до 18 жовтня, і заявив, що працівники, які повертаються, повинні будуть пройти вакцинацію.

Нагадаємо:

Раніше компанія Facebook відклала повернення співробітників до американських офісів на початок наступного року – раніше у Facebook планували повернутися в кампуси восени цього року.

Корпорація Apple відклала повернення в офіси співробітників до січня 2022 року на тлі зростання випадків захворювання COVID-19.

 

Країни ОПЕК+ вирішили й надалі збільшувати виробництво нафти

1 вересня 2021, 18:52   ЕП

Країни-експортери нафти на засіданні домовилися дотримуватися й надалі плану поступового збільшення видобування нафти – з жовтня виробництво зросте на 400 тисяч барелів/день.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що на тлі відновлення цін на нафту після падіння у середині серпня та обмежених обсягів ресурсу на ринку, група країн не мала причин змінювати визначений раніше план.

На торгах 1 вересня ціна на нафту West Texas Intermediate дещо зменшилася на 0.9% до 67.91 дол/барель. Нафта Brent також впала у ціні до 70,95 дол/барель (-2,84%).

У кризовий рік через стрімке падіння попиту на нафту країни ОПЕК+ домовилися про рекордні скорочення видобутку. Наприкінці 2020 року воно становило 7,7 млн бареля/добу, що є 8% світової пропозиції. Згодом обмеження почали поступово згортати.

Наразі відновлено близько 45% пропозиції, а у липні група запропонувала план повного відновлення решти до вересня 2022 року.

У грудні 2021 року буде надана проміжна оцінка ринку для можливих коригувань до плану.

Нагадуємо:

Країни-експортери нафти на засіданні 5 липня не змогли узгодити майбутній план щодо виробництва нафти і мусили залишити перемовини без ухваленого рішення. Зокрема, можливе зростання обсягів пропозиції на ринку зірвалося через суперечку між Саудівською Аравією та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Минулого року OPEC + домовився про рекордне скорочення видобутку майже на 10 мільйонів барелів на добу для подолання падіння попиту, спричиненого пандемією, і поступово зменшило їх до приблизно 5,8 мільйонів.

Група планувала зменшити скорочення ще на 2 мільйони барелів на добу з серпня до грудня 2021 року, оскільки ціни на нафту піднялися до 2-річних максимумів.

 

У Польщі пройшли пам’ятні заходи в день початку Другої світової

01.09.2021 15:20

Перші особи Польщі 1 вересня взяли участь у пам’ятних заходах до 82-ї річниці початку Другої світової війни, що розпочалася 1 вересня 1939 року нападом гітлерівської Німеччини на Польщу.

Президент Польщі Анджей Дуда відвідав місто Вєлунь у центрі Польщі, яке першим зазнало авіаударів з боку гітлерівської авіації, а прем’єр-міністр Матеуш Моравецький разом з членами уряду та Єврокомісії – півострів Вестерплатте у Гданську, яке першим був атакований нацистами з моря, передає кореспондент Укрінформу.

Пам’ятна подія у Вєлуні за участі Дуди розпочалася рівно о 05:40 (за київським часом), коли 82 роки тому німецькі бомбардувальники скинули перші бомби на Польщу.

“Вєлунь є символом воєнного терору, символом звірств, символом порушення норм. Вєлунь є символом тієї війни для поляків. Поляків загинуло 6 млн, з яких майже 250 тис. були солдатами”,- заявив під час заходу польський лідер.

Він додав, що солдатів серед жертв тієї війни було небагато, а більшість – цивільні особи.

За його словами, у пропорції до кількості населення Польща зазнала найбільше людських втрат у війні, відтак ніхто не сміє звинувачувати поляків у якихось злочинах того періоду. Він також підкреслив, що за завдані кривди Польща “ніколи не отримувала жодної компенсації”.

Дуда наголосив, що події того часу є пересторогою, що не можна вірити в те, що мир і спокій є вічними.

“Наївним є той, хто вірить у розповіді, що чогось подібного вже не трапиться. Не повториться тоді, коли ми будемо сильними, рішучими, коли не буде вигідно прийти і напасти на нас із зброєю в руках, руйнувати наші доми і палити поля,- заявив польський президент. Він додав, що агресор має отримати рішучу відповідь.

За його словами, у світі останнім часом стається дуже багато подій, які викликають занепокоєння.

“Ми бачимо нові явища, нові способи розвитку і формування конфліктів, які часто називаються гібридними. Це не війна, яку можна було б назвати, а дестабілізуючі дії, які порушують порядок у країни та ведуться різними способами”,- наголосив Дуда.

Польський лідер підкреслив, що Польща мусить на них відповідати рішуче.

У свою чергу на Вестеплатте, де в середу вранці побували польські урядовці та законодавці разом із заступником президента Єврокомісії Верою Юровою, Моравецький заявив, що війна стала найкривавішою подією в історії людства. Він зазначив, що повну відповідальність за війну, знищення мільйонів поляків та інфраструктури країни та її економічного потенціалу несе німецький народ.

“Це було знищення і пограбування величезних масштабів, які ніколи не було компенсовано. Ми повинні про це пам’ятати, оскільки німці разом з “совєтами” позбавили нас свободи, незалежності, шансів на нормальний розвиток на багато десятиліть”,- констатував польський прем’єр.

Як відомо, Друга світова війна розпочалася нападом гітлерівської Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. Упродовж останніх кількох років уряд правоконсервативної партії “Право і Справедливість” Ярослава Качинського порушує у відносинах з Німеччиною питання про потребу виплати Берліном воєнних репарацій за завдані Польщі кривди під час війни. Влада ФРН відкидає можливість обговорення цього питання, зазначаючи, що це питання закрито вже десятки років тому.

 

Лукашенко не вбачає втрати суверенітету в підписанні 28 програм інтеграції з РФ

01.09.2021 14:28

Олександр Лукашенко планує 9 вересня «домовитися» з президентом РФ Володимиром Путіним про пакет з 28 “дорожніх карт/союзних програм” з інтеграції, які будуть підписані в жовтні-листопаді 2021 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє білоруське держінформагентство БелТА.

«Якщо ми домовимося остаточно з президентом Росії 9-го [вересня, на зустрічі в Москві], то 10-11-го [вересня] уряди зберуться, розглянуть, ухвалять ці програми. А потім ми їх затвердимо на Вищій держраді… Це вже будуть підписані договори до виконання. Не просто карти, за якими хтось іти буде», – сказав Лукашенко.

Він нагадав, що раніше уряди двох країн розробили більше ніж 30 “дорожніх карт” з розвитку співробітництва. З часом ці дорожні карти перетворилися на “союзні програми”, і їх залишилося 28.

При цьому Лукашенко висловився проти повного об’єднання двох країн. Він стверджує, що «ніякої мови про втрату суверенітету немає», у Росії і Білорусі будуть вибудувані «такі відносини, яких немає ні в федеративних, ні в унітарних державах».

Як приклад він навів програму більш тісної економічної співпраці в податковій і військовій сфері. «Дві суверенні держави, але ж ми вибудували свої відносини. У нас, вважай, єдина армія, основу якої на західному напрямку становить білоруська. Не дай Бог війна – білоруська армія вступає в цю бійку першою, і відразу ж підключається вся західна частина збройних сил Росії, і ми разом вибудовуємо оборону і спротив своєму противнику», – заявляє Лукашенко.

Напередодні, у вівторок, повідомлялося про те, що пакет “дорожніх карт інтеграції” РФ і Білорусі планується схвалити на зустрічі президента Росії Володимира Путіна та Олександра Лукашенка в Москві 9 вересня. Про це заявив посол Білорусі в РФ Володимир Семашко.

Як повідомлялося, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. Відтоді в країні проходять масові протести проти фальсифікації результатів виборів, на яких Олександр Лукашенко був оголошений переможцем. Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність диктаторського режиму.

Владні структури Білорусі жорстоко придушують виступи народу і протести, застосовують репресії і тортури проти представників опозиції і громадян країни. Євросоюз застосував особисті й секторальні санкції проти режиму Лукашенка у зв’язку з масовими та кричущими порушеннями прав людини в Білорусі.

Мінський режим зміг встояти здебільшого завдяки підтримці Кремля і російським кредитам. При цьому Росія вимагає продовжити «поглиблену інтеграцію» в «Союзній державі РФ і Білорусі».

 

Лукашенко заявив, що Білорусь отримає від РФ десятки військових літаків та вертольотів

01.09.2021 18:00

Олександр Лукашенко заявив про досягнуту з Кремлем домовленість про постачання Білорусі десятків літаків, вертольотів, а також засобів протиповітряної оборони, серед яких можуть бути зенітно-ракетні комплекси С-400.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє білоруське державне інформагентство БелТА.

«Найближчим часом (я підписав позавчора розпорядження) з РФ нам надійдуть (не буду говорити, які гроші і що) десятки літаків, десятки вертольотів, найважливішого озброєння ППО. Можливо, навіть C-400. Нам вони дуже потрібні, я вже про це говорив. Ми дооснастимося», – заявив Лукашенко.

Він також уточнив, що якщо на навчаннях “Захід-2021” мінський режим побачить, що йому «потрібно щось ще, значить, ми купимо у РФ і поставимо на озброєння».

Стратегічні російсько-білоруські навчання “Захід-2021” пройдуть з 10 по 16 вересня. За даними Міноборони Росії, в них візьмуть участь близько 200 тисяч військовослужбовців, а також до 760 одиниць техніки і 15 кораблів.

У липні Лукашенко стверджував, що необхідності розміщувати військові бази Росії на території Білорусі немає, проте допускав перекидання російських військ у разі потреби. Він заявляв, що його адміністрація може поставити “під рушницю” до пів мільйона людей.

Сьогодні Лукашенко також заявив, що планують 9 вересня «домовитися» з президентом РФ Володимиром Путіним про пакет з 28 “дорожніх карт/союзних програм” з інтеграції, які будуть підписані в жовтні-листопаді 2021 року.

Як повідомлялося, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори. Відтоді в країні проходять масові протести проти фальсифікації результатів виборів, на яких Олександр Лукашенко був оголошений переможцем. Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність диктаторського режиму.

Владні структури Білорусі жорстоко придушують виступи народу і протести, застосовують репресії і тортури проти представників опозиції і громадян країни. Євросоюз застосував особисті й секторальні санкції проти режиму Лукашенка у зв’язку з масовими порушеннями прав людини в Білорусі.

Мінський режим зміг встояти здебільшого завдяки підтримці Кремля і російським кредитам. При цьому Росія вимагає продовжити «поглиблену інтеграцію» в «Союзній державі РФ і Білорусі».

 

Путін влаштував школярам “урок історії” і заплутався: поправив обізнаний учень

1 вересня 2021, 16:32  УП

Школяр поправив президента Росії Володимира Путіна, коли той поплутав Семирічну війну із Північною.

Джерело: російське видання “РБК

Пряма мова Путіна: “Чого Петро I Семирічну війну вчинив? Чого він зі шведами там сім років воював.

І взагалі битва під Полтавою. Ви уявляєте, де Полтава? Де Швеція, а де Полтава, а вирішальна битва між арміями Петра I і Карла XII відбулася під Полтавою. Вибачте, ніфіга собі, що там всі робили під цією Полтавою?

Це все має значення, це нам дозволить використовувати всі знання минулого для кращого розуміння сьогоднішнього і прийняття рішення, яке вплине на майбутнє”.

Деталі: В монолог Путіна втрутився учень, який поправив президента РФ. Школяр зазначив, що Петро I почав зі Шведським королівством Північну війну, а не Семирічну, а конфлікт з однією з найбільш потужних морських держав тривав 21 рік.

Пряма мова школяра: “Ми програли чотири рази, і на п’ятий ми виграли. Ось так”.

Путін відповів: “Спасибі за поправочку”.

Передісторія:

У липні 2021 року Путін опублікував на сайті Кремля статтю українською та російською мовами “про історичну єдність росіян та українців”.

Путін написав, що українській владі не потрібен Донбас, оскільки той “мирним шляхом не прийме нинішню політику Києва”.

30 червня президент Росії Володимир Путін в черговий раз повторив пропагандистську тезу про “єдиний народ”, який, мовляв, споконвіку існував в триєдності “великоросів, білоросів і малоросів”, який “намагалися розтягнути і роздрібнити”, зокрема зусиллями Речі Посполитої і Австро-Угорщини. Путін також вважає, що ініційований Володимиром Зеленським законопроєкт “оголошує російський народ некорінним на території України”. Він порівняв цей документ зі зброєю масового ураження.

Президент Володимир Зеленський відповів, що українці і росіяни – не один народ, а якби були одним, то над Держдумою в Москві розвивався б жовто-блакитний прапор.

 

Генерал США не виключає співпраці з талібами для боротьби з ІДІЛ

01.09.2021 22:04

У Міноборони США допускають, що можуть у майбутньому співпрацювати з бойовиками “Талібану” з метою боротьби з “Ісламською державою”.

Голова Об’єднаного комітету керівників штабів ЗС США генерал Марк Міллі заявив на брифінгу, що у Пентагоні не знають, що буде з Талібаном у майбутньому, передає Укрінформ.

“Я можу сказати вам з особистого досвіду, що це безжальна група з минулого, і чи зміниться вона, чи ні, ми зможемо побачити”, – сказав він, додавши, що США співпрацювали з талібами впродовж останніх тижнів, щоб забезпечити безперешкодну евакуацію з летовища Кабулу.

На питання, чи можливо, що Пентагон буде співпрацювати з талібами у майбутньому для боротьби з ІДІЛ, генерал Міллі відповів: “Це можливо”.

Міністр оборони США Ллойд Остін зазначив, що зараз не варто забігати наперед у питанні можливої співпраці з талібами.

Як відомо, таліби оголосили амністію для всіх афганців, які співпрацювали з іноземними силами протягом останніх 20 років, але люди, побоюючись репресій, продовжують стікатися до афганських кордонів, намагаючись втекти з країни.

Як повідомлялося, 15 серпня таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Невдовзі представник політичного офісу «Талібану» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

19 серпня «Талібан» проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

А до 31 серпня американські війська повністю залишили територію Афганістану після 20-річної присутності.

 

У «Талібані» заявили, що оточили останню непідконтрольну провінцію

01.09.2021 16:39

У «Талібані» заявили, що оточили єдину провінцію, яка опирається їх правлінню, і закликали повстанців до мирного врегулювання.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Так, після переходу Кабула в руки талібів 15 серпня гірська місцевість Панджшер на півночі Афганістану стала фактично єдиною провінцією, яка протистояла ісламістському руху.

Під керівництвом Ахмада Масуда, сина колишнього командира антирадянських моджахедів, кілька тисяч представників місцевих ополченців, залишки підрозділів афганської регулярної армії та спеціальних сил протистоять талібам.

У записаній промові на адресу афганців у Панджшері старший лідер талібів Амір Хан Мотакі закликав повстанців скласти зброю. «Ісламський емірат Афганістан є домом для всіх афганців», – заявив він.

Мотакі сказав, що «Талібан» доклав багато зусиль для ведення переговорів з лідерами опозиційних сил у Панджшері, «але, на жаль, безрезультатно».

Представник Національного фронту опору Афганістану, який об’єднує сили в долині Панджшер, заявив у середу, що сили Талібану розпочали наступ 2 дні тому і нападали в 3-4 районах, але поки що були відкинуті повстанцями.

Як відомо, таліби оголосили амністію для всіх афганців, які співпрацювали з іноземними силами протягом останніх 20 років, але люди, побоюючись репресій, продовжують стікатися до афганських кордонів, намагаючись втекти з країни.

Як повідомлялося, 15 серпня таліби оточили Кабул та почали без бою заходити до міста. Невдовзі представник політичного офісу «Талібану» Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані.

19 серпня «Талібан» проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

А до 31 серпня американські війська повністю залишили територію Афганістану після 20-річної присутності.

 

Після кризи в Афганістані ЄС має зміцнити відносини з сусідами – Мішель

01.09.2021 23:53

Події в Афганістані засвідчили, що серед найбільших викликів, що постають перед Євросоюзом, є набуття стратегічної автономії та зміцнення міжнародного впливу, складовою яких є посилення взаємин з сусідніми країнами.

Таку думку у середу під час виступу на стратегічному форумі в місті Блед, що був організований під егідою Словенського головування ЄС, висловив Президент Європейської Ради Шарль Мішель, передає Укрінформ.

«Вплив Європи буде нашим найбільшим викликом у наступні роки – Афганістан запропонував нам жорстку демонстрацію цього.Чи може Європа, як глобальна економічна та демократична сила, миритися з ситуацією, в якій ми нездатні забезпечити евакуацію наших безпомічних громадян та для всіх, хто опинився у небезпеці, тому що допомагав нам? Не потрібно інших подібних геополітичних подій, щоб зрозуміти – ЄС має прагнути до більшої автономії у прийнятті рішень та до більшої спроможності до дій у світі», – сказав Президент Євроради.

Він зауважив, що Євросоюз зобов’язаний захистити своїх громадян, свої інтереси та цінності, поширювати оснований на правилах міжнародний порядок. При цьому ЄС не має ігнорувати стратегічні тенденції світу, – він прагне стати сильним та впливовим саме тому, що сильні альянси мають складатися із сильних союзників.

«Світ став більш взаємозалежним. В той час, як взаємозалежність є добрим явищем, залежність такою не є. Робота над нашою Європейською стратегічною автономією для опанування більшим впливом вимагає зусиль за трьома напрямками. Перший – це розвиток нашої економічної потужності. Другий – ми маємо посилити наше сусідство… Наприкінці, ми маємо зважити на нову стадію у розвитку спроможностей з безпеки й оборони, особливо з огляду на кризу в Афганістані», – підкреслив Президент Європейської Ради.

Говорячи про розвиток Європейського сусідства, Мішель назвав пріоритетними напрямками інтеграцію країн Західних Балкан, розвиток Східного Партнерства та побудову міцного альянсу з Африкою. Ключем для цього повинно стати взаємопоєднання, яке визначається не лише спільними мережами або інфраструктурою, але й широким переліком ініціатив та політик, які зближують народи й суспільства.

«Наш великий єдиний ринок зробив нас найбільшим трейдером у світі і, як наслідок, найбільшим експортером стандартів, відомих як «ефект Брюсселя». Стандарти, які ми найбільш успішно поширюємо в нашому сусідстві, – це демократія, основні цінності та верховенство права, що є життєвою основою Європейського Союзу», – зауважив він.

Як повідомляв Укрінформ, наступний саміт Східного партнерства має відбутися в Брюсселі у грудні поточного року. Країни «Асоційованого тріо» – Україна, Молдова і Грузія, які мають з Євросоюзом Угоди про асоціацію та ПВЗВТ, сподіваються на перехід до нового рівня асоціації з ЄС, що дозволить їм наблизитися до реалізації власних євроінтеграційних прагнень.

 

У Берліні відкрили Центр готовності ВООЗ до пандемій

01.09.2021 17:29

У Берліні офіційно відкрито Міжнародний центр готовності Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) до пандемій – Центр ВООЗ з питань інформації про епідемії та пандемії.

Символічну стрічку перерізали на церемонії інавгурації 1 вересня канцлер ФРН Ангела Меркель і генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейєсус.

«Не може бути кращого місця для створення подібного хабу, ніж Берлін. Ми хочемо зробити Берлін світовим центром глобального здоров’я», – заявив міністр охорони здоров’я ФРН Єнс Шпан.

Він назвав відкриття центру новим етапом підготовленості до пандемій. Для ефективного попередження наступних пандемій людство потребує більше прозорості, більше даних і обмінів інформацією на різних рівнях, підкреслив Шпан і зауважив, що пандемія, яка триває вже 20 місяців, показала, наскільки всі на планеті взаємозалежні. Нації мають бути більш готовими до співпраці, заявив німецький міністр і закликав у цьому контексті Китай розслідувати походження вірусу прозоро для міжнародного співтовариства.

Фінансування центру наразі передбачено в обсязі 30 млн євро в рік. Керівник новоствореної і першої подібної у світі структури, директор програми надзвичайних ситуацій у галузі здоров’я ВООЗ Майкл Раян, сподівається залучити до неї «кращі уми світу для пошуку кращих рішень у подоланні пандемій». Він поінформував, що центр має повністю запрацювати до кінця року.

Мета Центру ВООЗ – виявляти, запобігати та реагувати на майбутні пандемії на ранній стадії.

 

У світі зафіксували понад 219,2 мільйона випадків коронавірусу

02.09.2021 07:40

У світі станом на ранок 2 вересня зафіксовано понад 219,2 млн випадків зараження коронавірусом, одужали вже понад 196 мільйонів осіб.

Про це свідчать дані сайту Worldometer, повідомляє Укрінформ.

Згідно з цими даними, у світі виявлено 219 280 183 випадки COVID-19, зокрема 4 545 350 летальних, одужали 196 074 017 осіб.

Лідерами за кількістю випадків COVID-19 у світовій статистиці є США (40 330 712), Індія (32 857 937), Бразилія (20 804 215).

Коронавірус зафіксували у 221 країні та території.

Україна посідає 18-е місце у загальній статистиці.

Як повідомляв Укрінформ, варіант COVID-19 B.1.617.2, який уперше виявили в Індії і який Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) маркує як Delta, зафіксований щонайменше у 170 країнах і територіях.

 

В Україні 2 477 нових випадків COVID, зростає захворюваність серед дітей

2 вересня 2021, 08:16   УП

1 вересня в Україні зафіксували 2 477 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби і 44 летальних випадки, госпіталізували з COVID-19 чи підозрою на нього 787 осіб, одужали 889 осіб.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я

Деталі: Найбільше випадків захворювання в цю середу зареєстрували у м. Київ (309), Харківській (224), Львівській (183), Чернівецькій (148) та Одеській (139) областях.

Серед нових хворих 179 дітей і 36 медпрацівників. Захворюваність серед дітей зросла в порівнянні з попереднім днями: за 31 серпня коронавірус виявили у 153 дітей, 30 серпня у 75 дітей, 29 серпня у 55 дітей, тиждень тому – у 104 дітей, два тижні тому – в 90 дітей.

За останню добу протестовано:  методом ПЛР – 23 522 особи, методом ІФА – 7 954 особи, експрес-тестами – 22 239 осіб.

За весь час пандемії в Україні коронавірус виявили у 2 290 848 осіб, з них одужали 2 209 754 особи, померли від ускладнень 53 877 осіб.

ПЛР-тестувань за півтора роки проведено понад 12 млн (12 031 985).

Нагадаємо: 1 вересня почалося навчання у школах України. Перед початком навчального року повністю вакцинувалися проти COVID-19 лише 29% колективів українських шкіл, ще 23% отримали перше з двох необхідних для імунізації щеплень. Дітей поки не вакцинують.

 

Covid у світі : США і Мексика – лідери за добовою смертністю

2 вересня 2021, 06:37   УП

За добу 31 серпня у світі діагностували понад 680 тисяч нових випадків захворювання на коронавірус. Найбільше хворих виявили у США, Індії, Британії, також у Штатах за добу від COVID-19 померли 1 480 осіб, у Мексиці – 835 людей.

Джерело: дані сайту Worldometers

Деталі: Зокрема, у США зафіксували понад 184 тисячі, в Індії – понад 45 тисяч, у Британії – понад 35 тисяч нових інфікувань.

Далі за кількістю хворих у рейтингу знаходяться Іран і Бразилія.

Україна серед країн світу займає 43 місце за кількістю нових інфікувань, серед країн Європи – 11 позицію.

В Європі за добовим приростом хвороби лідирують Британія, Росія, Франція, а добовою смертністю від коронавірусу – Росія, Британія, Іспанія, Україна у цьому рейтингу – на 8 місці.

За весь час пандемії вилікувались від недуги 196 041 211 осіб. Наразі нараховується понад 18 млн активних випадків захворювання.

З початку пандемії підтверджено 4 545 159 смертей від COVID-19.

 

Щотижня плюс 22%: українські науковці спрогнозували темпи поширення COVID-19 у вересні

01.09.2021 17:13

Захворюваність на COVID-19 продовжує зростати, протягом наступних двох тижнів прогнозується зростання кількості нових випадків до 2300 на добу, найбільш стрімко захворюваність на коронавірусну хворобу зростає у Чернівецькій області.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в Прогнозі розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 1–14 вересня 2021 року Робочої групи з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, який оприлюднений на сайті Національної академії наук України.

“Захворюваність в Україні продовжує зростати відносно помірними темпами. Темпи зростання нових виявлень становлять приблизно 22% на тиждень, що відповідає періоду подвоєння близько 3–3,5 тижнів. …Темпи поширення загалом подібні до тих, що були в цей же період минулого року… Згідно з прогнозними обчисленнями (в яких закладено поточну тенденцію до збільшення кількості нових виявлень), середня кількість нових випадків дорівнюватиме 1742 протягом тижня 1–7 вересня 2021 року та 2300 – протягом тижня 8–14 вересня 2021 року”, – йдеться в прогнозі.

Зазначається, що середня кількість нових виявлень в Україні збільшилася до 1490 осіб на день (за два тижні – на 49%), середня кількість летальних випадків дорівнює 41 смерть на день у середньому за останній тиждень (за два тижні збільшення на 67%). Спостережувана летальність лишається близькою до 3%. Високою лишається кількість госпіталізованих дітей та осіб від 18 до 34 років.

Також зазначається, що найзагрозливішою є ситуація у Чернівецькій області, де захворюваність найвища та стрімко зростає.

“Найзагрозливішою є ситуація у Чернівецькій області, де захворюваність не лише найвища, а й має найвищі темпи поширення: кількість позитивних тестів і випадків хвороби за останні два тижні потроїлась, а число госпіталізацій – подвоїлось. При цьому рівень захворюваності у сусідній Румунії лишається близьким до українського, хоча темпи його зростання значно вищі”, – йдеться в прогнозі.

Як повідомляв Укрінформ, за весь час пандемії в Україні захворіло – 2 288 371 особа, одужало – 2 208 865 осіб, летальних випадків – 53 833. За добу 31 серпня 2021 року в Україні зафіксовано 2075 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 153, медпрацівників – 52). За добу проти коронавірусної хвороби COVID-19 вакцинували 157 049 осіб.

 

COVID в Україні: захворіли 2 075 осіб, у лікарні потрапили 874 особи

1 вересня 2021, 08:22   УП

31 серпня в Україні зафіксували 2 075 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби, госпіталізували з COVID-19 чи підозрою на нього 874 особи, померли 44 хворих, одужали 925 осіб.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я 

Деталі: Найбільше випадків захворювання в цей вівторок зареєстрували у м. Київ (268), Харківській (177), Донецькій (139), Чернівецькій (128) та Львівській (121) областях.

Серед нових хворих 153 дитини і 52 медпрацівники.

За минулу добу протестували: методом ПЛР – 28 140 осіб, методом ІФА – 8 159 осіб, експрес-тестами – 27 102 особи.

За весь час пандемії в Україні коронавірус виявили у 2 288 371 особи, з них одужали 2 208 865 осіб, а померли 53 833 оосби.

 

Україна отримає від США інноваційні ліки проти COVID-19

01.09.2021 16:15

Україна отримає інноваційні лікарські засоби проти COVID-19 в рамках співпраці з урядом США.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Гуманітарна допомога еквівалентною вартістю майже 20 мільйонів доларів США надійде найближчим часом та буде розвезена у регіони силами благодійних фондів. Такі домовленості фіналізували в рамках візиту Президента України Володимира Зеленського до США.

“Уряд США спільно з компанією виробником в якості гуманітарної допомоги надасть нам інноваційні ліки проти COVID-19. Вони вже зареєстровані FDA та рекомендовані для пацієнтів із легким та середнім ступенем тяжкості перебігу, особливо за наявності ризику переходу у важку форму”, – повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

В Україну направлять 20 тис. флаконів “Бамланівімабу” (Bamlanivimab) та 40 тис. флаконів “Етесевімабу” (Etesevimab). Препарати вже сформували у вантаж і транспортують до аеропорту для відправки в Україну.

“Діють вони безпосередньо на вірус – препарати зв’язуються зі спайковими білками вірусу, запобігаючи проникненню у клітину та подальшому розмноженню, прискорюють одужання хворих з коронавірусною хворобою і запобігають виникненню ускладнень та потрапляння в лікарню”, – пояснив міністр.

МОЗ також закупило 2784 флаконів препарату “Тоцилізумаб” і завершує закупівлю 14 346 упаковок “Ремдесевіру”.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні Всесвітня організація охорони здоров’я анонсувала нову фазу випробувань трьох потенційних препаратів для лікування госпіталізованих пацієнтів з коронавірусом.

 

МОЗ та американська Medtronic співпрацюватимуть в галузі біомедичних технологій

01.09.2021 16:44

Міністерство охорони здоров’я України в рамках візиту Президента Володимира Зеленського до США підписало Меморандум про співпрацю із провідною американською компанією Medtronic.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МОЗ, про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Підписання меморандуму дасть нам змогу спільно з Medtronik працювати у галузі інноваційних біомедичних технологій, отримати значну підтримку для удосконалення кваліфікації наших лікарів та впроваджувати ефективні скринінгові рішення для реалізації програми Президента України «Здорова Україна», – сказав Ляшко.

Під час зустрічі з представниками компанії міністр обговорив перспективи розширення спектру двосторонньої співпраці, особливо в частині комплексної протидії серцево-судинним захворюванням та впровадження інноваційних технологій для запобігання ускладнень у хворих з цукровим діабетом.

У рамках співпраці домовились розглянути можливість локалізації виробництва певних медичних виробів компанії в Україні в рамках державної підтримки проєктів зі значними інвестиціями, так званих інвестнянь, а також розширення співпраці Medtronik з українськими компаніями, що спеціалізуються на it-рішеннях.

Окреме питання для співробітництва, яке було обговорене при підписанні меморандуму, це співпраця в науковій сфері, залучення українських науковців та інвестиції в дослідження, які можуть проводиться українськими науковими інститутами.

Medtronic – світовий лідер у галузі медичних технологій та супутніх послуг. Компанія має потужне представництво в країнах Східної Європи та навчає лікарів у всіх можливих сферах медичної допомоги для лікування понад 70 різних хронічних і неінфекційних хвороб.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський прибув до Вашингтона з робочим візитом на запрошення Президента США Джозефа Байдена. 1 вересня мають відбутися перемовини глав держав. Завершення візиту заплановане на неділю, 5 вересня.

 

Японія знову заявила, що у вакцині Moderna знайшли сторонні домішки

01.09.2021 12:34

Японія повідомила про новий випадок виявлення сторонніх речовин у вакцині Moderna, що стало четвертим подібним інцидентом менш ніж за тиждень.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

Як зазначається, цього разу домішки виявили у префектурі Канагава. Кілька чорних частинок в одному флаконі вакцини Moderna були знайдені під час перевірки на наявність сторонніх речовин перед її використанням.

Префектура заявила, що місцевий дистриб’ютор вакцини Takeda Pharmaceutical Co Ltd (4502.T) вилучив флакон з підозрілим вмістом.

Близько 3790 осіб уже отримали щеплення з цієї партії Moderna.

У компанії Moderna заявили, що жодних проблем безпеки або ефективності не було виявлено.

Як повідомлялося, міністерство охорони здоров’я Японії отримало повідомлення від декількох ЗМІ, що в вироблених в Іспанії вакцинах Moderna Inc. від COVID-19 були виявлені сторонні домішки.

Повідомлення про домішки надійшли з восьми центрів вакцинації в п’яти префектурах – Айті, Гіфу, Ібаракі, Сайтама і Токіо. Сторонні домішки були виявлені в 39 флаконах. Takeda Pharmaceutical Co. заявив, що в якості запобіжного заходу припиняє використання близько 1,63 мільйона доз.

За даними МОЗ країни, двоє чоловіків померли після отримання доз вакцини проти коронавірусу компанії Moderna, що входили в число партій, використання яких було пізніше призупинено після виявлення контамінантів.

Поки що залишається незрозумілим, чи пов’язані їхні смерті зі щепленнями.

Сторонні речовини, які ймовірно є металевими частинками, були виявлені в закритих флаконах з вакциною Moderna на кількох пунктах вакцинації в Японії з середини серпня.

Пізніше МОЗ Японії повідомило, що домішки, виявлені у флаконах з вакциною Moderna у префектурі Окінава, можуть бути частинками пробок флаконів.

 

Від забруднення повітря щороку помирають сім мільйонів людей — ООН

01.09.2021 11:47

В Організації Об’єднаних Націй заявили, що щороку забруднення повітря забирає сім мільйонів життів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ООН в Твіттер.

В організації підрахували, що ця кількість більша, ніж від війни, куріння і туберкульозу.

«Де б ви не жили, забруднення повітря скорочує ваші дні. У США приблизно на 4 місяці. У РФ приблизно на 9 місяців. В Індії на 1,5 року», – додали в ООН.

Головною причиною такої трагедії називають спалювання викопного палива в світі.

Як повідомляв Укрінформ, вчені підтвердили, що тривалий вплив забрудненого повітря впливає на ризик розвитку хронічного риносинуситу у людей, які не мають захворювання на алергію.

 

В Австралії вперше у світі дрон допоміг розплутати електрокабелі

01.09.2021 17:01

Дрон австралійської компанії Infravision зміг розплутати електрокабелі, що знаходилися у віддаленій та недоступній частині електромережі на півночі Сіднея.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє InnovationAus.

800 метрів електрокабелів заплуталися в результаті сильних поривів вітру на півночі Сіднея. Компанія-електропостачальник Ausgrid заявила, що в результаті ймовірного подальшого тертя між кабелями, близько 70 тисяч людей могли залишитися без світла.

За словами представника компанії Infravision Пола Кроуфорда, його команда знайшла метод використання дрона зі спеціально розробленим гачком для того, аби розплутати ці кабелі.

Зазначається, що безпілотник з гаком здійснив декілька підйомів для того, аби розплутати кабелі на ділянках з довжиною у 40–60 метрів.

Як повідомляв Укрінформ, норвезька компанія Nordic Unmanned розробила мультикоптер для інспектування залізничних колій.

 

Біля узбережжя Сполучених Штатів розбився гелікоптер ВМС

01.09.2021 10:55

Поблизу узбережжя американського міста Сан-Дієго, штат Каліфорнія, розбився гелікоптер ВМС США.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє FOX 5 San Diego.

За словами військових, інцидент стався у вівторок близько 16.30 за місцевим часом. Гвинтокрил типу MH-60S впав у море під час польоту за 110 км від узбережжя Сан Дієго.

Поки одного члена екіпажу змогли врятувати, а пошук ще п’ятьох триває.

Зазначається, що MH-60S є універсальним транспортним засобом, який зазвичай використовується в місіях, включаючи бойову підтримку, ліквідацію гуманітарних катастроф та пошуково-рятувальні роботи.

Як повідомляв Укрінформ, 8 серпня декілька людей загинули в результаті авіакатастрофи легкомоторного літака в американському штаті Міннесота.

 

За вісім днів Паралімпіади Україна здобула 75 медалей

01.09.2021 16:29

Н XVI літніх Паралімпійських іграх у Токіо українські спортсмени завершили восьмий змагальний день.

1 вересня наша команда здобула 8 медалей – 2 золоті, 2 срібні та 4 бронзові, передає Укрінформ.

Паралімпійське «золото» виграли плавець Максим Крипак (400 метрів, вільний стиль, клас S10) та легкоатлетка Анастасія Москаленко (штовхання ядра, клас F32).

Загалом наші паралімпійці мають у Токіо вже 75 медалей (17, 35, 23). У неофіційному командному заліку українці йдуть шостими за якістю нагород і четвертими – за кількістю медалей.

Лідирує на Паралімпіаді команда Китаю – 147 медалей (68, 43, 36).

Як повідомлялося, на Паралімпіаді спортсмени зі 168-ми країн розігрують 540 комплектів нагород у 22-х видах спорту.

Національна паралімпійська збірна України виступає в Токіо у 15-ти видах спорту. Це – бадмінтон, веслування академічне, велосипедний спорт (трек, шосе), голбол, дзюдо, легка атлетика, теніс настільний, пауерліфтинг, параканое, паратриатлон, плавання, стрільба кульова, стрільба з лука, тхеквондо та фехтування на візках. Склад команди – 143 параатлети.

XVI літні Паралімпійські ігри триватимуть до 5 вересня.

 

У Краматорську відкрили пам’ятник Василю Стусу

01.09.2021 16:28

У Краматорську на Донеччині відкрили пам’ятник Герою України, видатному українському поету Василю Стусу.

Як передає Укрінформ, про це повідомили в Краматорській міській раді.

«У Краматорську відкрили новий пам’ятник Василю Стусу. Новий монумент розміщений на території економіко-гуманітарного ліцею № 8, який має ім’я великого українського митця», – повідомили у міськраді.

Василь Стус (1938-1985)- український поет і правозахисник, Герой України. Народився на Вінниччині, але з 1940 року жив у місті Сталіно (назва Донецька з 1924 по 1961 рік). Навчався в Сталінському педінституті (зараз Донецький національний університет ім. В. Стуса). Працював на шахті, учителем в школі, літредактором місцевої газети. Потім переїхав до Києва, де почав правозахисну діяльність.

За своє недовге життя поет, член Української Гельсінської спілки Василь Стус залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено англійською та надруковано на Заході. Активіст боровся з системою, відмовився від радянського громадянства. Був політв’язнем в СРСР. Помер в таборі на Уралі.

Як повідомлялося, в окупованому Донецьку у травні 2015 року був демонтований барельєф Василю Стусу на корпусі філологічного факультету Донецького нацуніверситету. Питання про знесення цього барельєфа обговорювалося на так званій сесії «парламенту ДНР». Тамтешні «депутати» хотіли замінити його бюстом розвідника Миколи Кузнєцова.

 

На Закарпатті меломан влаштовує вінілові вечірки у несподіваних місцях

01.09.2021 17:34

Бібліотека, залізничний вокзал, лабораторія, де роблять ПЛР-тести… У таких найнеочікуваніших локаціях колекціонер вінілових платівок Олексій Уманський влаштовує вечірки під назвою «Круглий звук».

Про це він розповів у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Вечірки під назвою «Круглий звук» – мій авторський проєкт. Задумав і вперше втілив його у 2013 році. За кілька років до того почав колекціонувати вінілові платівки, а коли зібрав матеріал на класний музичний сет, то почав влаштовувати такі музичні зустрічі. Щоб учасники не занудьгували, проводив їх у нетривіальних місцях. Танцювали у бібліотеці серед книг, на залізничному вокзалі. Локація має вражати — це одна із умов», – розповів Уманський.

Зі слів Олексія, відвідує вечірки невелика аудиторія, яка складається переважно з таких само колекціонерів вінілових платівок.

«За ці роки нам вдалося сформувати досить потужну спільноту. «Круглий звук» спонукав багатьох людей на Закарпатті купувати старі платівки, так у нас розвинулася вінілова культура. Коли зараз я беру платівки у колекціонерів, то мені кажуть, що Ужгород — це третє місто після Києва та Одеси за кількістю колекцій вінілових платівок. Це тішить», – акцентує Олексій Уманський.

До вибору тієї чи іншої локації ініціатора вечірок здебільшого підштовхують побажання публіки. Уявіть собі вечірку у старому закинутому залізничному тунелі! Або ще креативніше: після послаблення карантинних обмежень, меломани вирішили зіграти сет у приватному медзакладі, де є лабораторія, в якій роблять ПЛР-тести. Не менш  вдалим місцем виявився навіть притулок для тварин «Барбос», куди люди приходили послухати платівки і приносили корм для тварин. Траплялося, подібні музичні зустрічі поєднувалися зі збором коштів на лікування людям тощо.

Олексій Уманський зауважує, що останнім часом до закарпатців на вечірках приєднуються діджеї з інших регіонів країни. У власній колекції креативного меломана налічується понад 750 примірників платівок, які збирає з 2010 року.

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 232

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua