Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 03.01.2021

Інформаційний резонанс доби: 03.01.2021

Доба в ООС: окупанти тричі порушили режим «тиші», поранений український воїн

04.01.2022 07:07

Упродовж минулої доби, 3 січня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано три порушення режиму припинення вогню.

Про це йдеться у ранковому зведенні штабу сил ООС, передає Укрінформ.

У бік Світлодарська окупанти відкривали вогонь з автоматичних та протитанкових гранатометів. В напрямку Лебединського противник відкривав вогонь зі стрілецької зброї. Поблизу Шумів російські найманці здійснили обстріл з автоматичних станкових гранатометів.

Внаслідок дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я – важкий.

Завдяки зусиллям наших воїнів рубежі українських підрозділів залишилися незмінними.

Станом на 7 годину ранку, 4 січня, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

Військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації.

 

У зоні ООС поранили українського бійця

03.01.2022 17:26

Від початку доби з боку збройних формувань РФ зафіксовано три порушення режиму припинення вогню. Внаслідок обстрілу один український військовий дістав поранення.

Про це повідомила пресслужба операції Об’єднаних сил у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Зокрема, у бік Світлодарська окупанти відкривали вогонь з автоматичних та протитанкових гранатометів. В напрямку Лебединського противник відкривав вогонь зі стрілецької зброї.

Крім того, поблизу Шумів російські найманці здійснили обстріл з автоматичних станкових гранатометів.

«Внаслідок дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Стан його здоров’я – середньої важкості», – йдеться в повідомленні.

Також підкреслюється, що завдяки зусиллям бійців рубежі українських підрозділів залишилися незмінними.

Підрозділи Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, підсумували в пресслужбі.

 

Окупанти на Донбасі відкрили вогонь із гранатометів

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 12:06. УП

Від початку доби 3 січня в зоні проведення операції Об’єднаних сил окупанти обстрілом порушили режим тиші.

Джерело: пресцентр штабу ООС

Деталі: Вказано, що станом на 11 годину ранку поточної доби, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню.

У бік Світлодарська окупанти відкривали вогонь з автоматичних та протитанкових гранатометів.

Дослівно: “Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил внаслідок дій ворога немає.

Завдяки зусиллям наших воїнів рубежі українських підрозділів залишилися незмінними”.

 

Україна призупинила подачу води на окуповану частину Луганщини через аварію

03.01.2022 15:06

На Луганщині через аварію на Попаснянському водоканалі біля міста Золоте тимчасово припинена подача води на непідконтрольну територію.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба Луганської обласної держадміністрації, передає Укрінформ.

«Через порив на магістральному водогоні Ду 1200 мм ЗФС3 – ЗФС-4 в районі населеного пункту Золоте тимчасово припинена подача води на непідконтрольну територію Луганської області», – йдеться у повідомленні.

Зазначають, що СЦКК повідомив про домовленість щодо дотримання режиму тиші під час проведення ремонтних робіт. Наразі роботи з відновлення водопостачання розпочато. За оцінками фахівців, дата завершення робіт – 5 січня.

 

У Запоріжжя привезли Віфлеємський вогонь для бійців на передовій

03.01.2022 16:28

У Запоріжжі у волонтерському центрі “Солдатському привалі” скаути організації “Пласт” передали Віфлеємський вогонь військовому капелану та волонтерам, які відвезуть його на передову українським бійцям.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні ми привезли Віфлеємський вогонь до “Солдатського привалу”. Зазвичай ми збираємо священнослужителів усіх конфесій на Хортиці, на території Запорізької Січі, у церкві Покрови Пресвятої Богородиці, але через те, що область була довгий час у червоній зоні, ми вирішили розвозити вогонь усім окремо. 24 грудня ми відвезли вогонь до Римо-католицької церкви, завтра повеземо до храмів ПЦУ, плануємо завезти до вірменської церкви, греко-католицької, щоб усі віряни отримали вогонь”, – зазначив голова запорізької організації “Пласт” Ярослав Мотрич.

Військовий капелан Костянтин Ярин прочитав молитву, в якій подякував українським військовим за мир та оборону державного кордону. Найближчим часом волонтери вирушать на схід країни, щоб передати бійцям Віфлеємський вогонь.

Зазвичай, запорізькі скаути їздили за Віфлеємським вогнем до Києва, проте пандемія коронавірусу вплинула на процес передачі та цього року його доставила до регіонів Укрзалізниця.

Як повідомлялося, Віфлеємський вогонь миру — це міжнародна щорічна скаутська акція до свят Різдва Христового, яка полягає у поширенні символічного вогню, запаленого на місці народження Ісуса Христа. Ця традиція існує з 1984 року. В Україні вогонь уперше з’явився у 1992 році.

 

Міноборони Естонії: Росія становить реальну загрозу безпеці Європи

04.01.2022 06:13

Російська Федерація несе реальну загрозу для Європи та Північноатлантичного альянсу, оскільки вона не хоче жити в мирі.

Про це заявив Міністр оборони Естонії Калле Лаанет, передає Укрінформ із посиланням на Рostimees.

“Безпека нашого континенту та Альянсу знаходиться під реальною загрозою. Східний сусід Євросоюзу не бажає сам жити в мирі та демократії й не дає цього іншим”, – йдеться в повідомленні.

За словами міністра, РФ дивиться на деякі країни, як на території для завоювання.

“Деякі країни для нього всього лише території для завоювання, а не самостійні держави, де у народів є своя мова, культура і невіднятне право вибирати свій шлях розвитку і, виходячи з цього, своїх партнерів”, – заявив Лаанет.

За його словами, зараз Естонія має “сильних союзників, з якими захищає і береже один одного”.

Як повідомляв Укрінформ, американське видання The Washington Post оприлюднило публікацію про те, що США і ЄС фіксують перекидання російських військ до кордону з Україною. При цьому були відзначені «незвичайні переміщення» техніки та військових на заході РФ.

Пізніше американське видання Politico оприлюднило знімки, зроблені комерційним супутником, на підтвердження публікації The Washington Post.

21 листопада начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов заявив у інтерв’ю Military Times, що Росія зосередила понад 92 тис. військовослужбовців біля кордонів України та готується до нападу, що може розпочатися наприкінці січня – початку лютого 2022 року.

25 листопада секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що наразі немає загроз широкомасштабного вторгнення ЗС РФ до України, хоча ситуація може змінюватись.

 

Росія становить загрозу для Європи та НАТО — естонський міністр оборони

3 січня. УНН. Європа та НАТО стикаються із явною загрозою з боку Росії, заявив міністр оборони Естонії Калле Лаанет під час святкування річниці закінчення війни за незалежність країни від Радянської Росії. Слова наводяться на сайті міністерства оборони Естонії, передає УНН.

Цитата

За словами Лаанета, безпека Європи та Альянсу стикається з явною загрозою з боку Росії, яка не дозволяє іншим державам “жити мирно та демократично”. “Інші країни просто розглядаються як території, які потрібно завоювати, а не як незалежні держави, народи яких мають свою власну мову та культуру та невід’ємне право обирати напрямок свого розвитку та партнерів”, — сказав міністр.

Виступаючи на церемонії, Лаанет також зазначив, що Естонія має сильних союзників, які допомагають їй зберігати світ.

Контекст

3 січня у країні згадують тих, хто загинув під час війни за незалежність проти Радянської Росії. Конфлікт почався у листопаді 1918 року і завершився 3 січня 1920 року після підписання мирного договору наприкінці грудня 1919 року.

У грудні минулого року президент Естонії Алар Каріс заявив, що США та країнам НАТО не слід розглядати пропозиції Росії щодо гарантій безпеки, які включають нерозширення альянсу на схід. “Про обговорення цих пунктів, я вважаю, не може бути й мови”, — заявив президент Естонії. Каріс назвав побажання Росії “командами”.

Додамо

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції щодо безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Москва презентувала свій графік переговорів із США, НАТО та ОБСЄ щодо “гарантій безпеки” — у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня у Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні постійної ради ОБСЄ.

Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані “гарантії безпеки”, яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи.

Україна заявила про бажання брати участь у консультаціях.

 

Російські медіа спотворюють інформацію, приховуючи злочини РФ у Сирії – правозахисники

04.01.2022 03:18

Російські медіа вводять в оману громадськість, аби приховати злочини, скоєні російськими військами в Сирії.

Про це повідомляє Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини (SOHR), передає Укрінформ.

«Російські медіаагенції вводять в оману громадську думку, щоб приховати злочини, скоєні російськими підрозділами та авіацією в Сирії. Зокрема медіаагенція процитувала «надійне джерело», яке повідомило, що «повітряні удари відбулися після спостереження за пунктами управління китайськими та узбецькими винищувачами», – вказує SOHR.

Натомість правозахисники підтвердили, що авіаудари були спрямовані по птахофабриках, табору біженців, громадських об’єктах та поблизу військових позицій у районі російсько-турецької зони деескалації. Також правозахисники задокументували смерть внаслідок авіаударів російської авіації трьох дітей та жінки.

Як вказує SOHR, російське інформаційне агентство повідомило, що «російські авіаудари знищили три позиції Ісламської партії Туркестану», однак насправді авіаудари знищували лише табори біженців, птахофабрики та водопровідні станції, включаючи водопровідну станцію Аль-Аршані в західному Ідлібі.

Як повідомляв Укрінформ, російські літаки бомбили північно-західні околиці міста Ідліб, яке перебуває під контролем повстанців, з якими воює уряд Асада. Літаки, які вилетіли з російських військових баз у Сирії, в ніч на неділю, 2 січня, скинули бомби на декілька об’єктів на околицях міста. Зокрема, вони атакували табір, де мешкають тисячі родин біженців поблизу села Джиср аль Шукхур, внаслідок чого, за попередніми даними, загинули двоє дітей та жінка, і ще 10 людей отримали поранення.

 

Блінкен обговорив російську загрозу з колегами країн Бухарестської дев’ятки

04.01.2022 01:44

Державний секретар США Ентоні Блінкен провів у понеділок переговори з колегами з країн Бухарестської дев’ятки (Б9), що об’єднують східноєвропейських союзників Сполучених Штатів по НАТО.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Держдепу.

Держсекретар і міністри закордонних справ Б9 обговорили ситуацію, пов’язану з нарощуванням російських військ уздовж кордону України, «необхідність єдиної, підготовленої та рішучої позиції НАТО для колективного захисту союзників», а також трансатлантичну співпрацю з питань, що становлять взаємний інтерес, ідеться в повідомленні.

Блінкен наголосив на готовності США продовжувати консультації з усіма трансатлантичними союзниками та партнерами й координувати свої дії з ними для «деескалації за допомогою стримування, оборони та діалогу».

У розмові взяли участь міністри закордонних справ Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини.

 

Штати обговорили ситуацію навколо України із Туреччиною

03.01.2022 22:43

Державний секретар США Ентоні Блінкен провів розмову з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

Про таке йдеться в заяві Держдепартаменту США, передає Укрінформ.

“Держсекретар Блінкен і міністр закордонних справ Чавушоглу обговорили важливість продовження координації щодо загрози ескалації (ситуації) Росією в Україні”, – зазначається у заяві.

Вони також обговорили питання, що стосуються Сомалійського півострова в Африці, призначення Туреччиною спецпредставника для перемовин щодо нормалізації з Вірменією, а також можливості поглиблення двостороннього співробітництва.

Як раніше повідомляло агентство із посиланням на Держдеп, США, Франція, Німеччина та Британія скоординували зусилля зі стримування Росії.

 

Головування в ОБСЄ: Польща обіцяє пріоритет українським питанням

03.01.2022 17:10

Під час головування Польщі в ОБСЄ домінуватимуть українські питання.

Про це в ефірі Польського радіо заявив у понеділок заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач, передає Укрінформ.

«Тематика України домінуватиме: питання Донбасу, а також, сподіваюся, говоритимемо про Крим, якщо Росія готова», – сказав Пшидач.

За його словами, якщо Росія має очікування від Заходу, то західний світ також має очікування від Росії.

Як сказав Пшидач, хоча позиція Польщі щодо східної політики не змінюється, в ОБСЄ Варшава насамперед виконуватиме роль посередника між сторонами конфліктів.

Черговим пріоритетом головування Польщі в ОБСЄ заступник міністра назвав зміцнення країн після пандемії коронавірусу.

Як повідомлялося, Польща у суботу, 1 січня, розпочала річне головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Один з перших візитів глави МЗС Польщі Збігнєва Рау на посаді голови ОБСЄ відбудеться в Україну.

ОБСЄ включає 57 країн, зокрема країни Європи, США, Канаду, країни Центральної Азії.

 

Суд у Канаді присудив 107 млн доларів сім’ям пасажирів збитого Іраном літака МАУ

4 січня. УНН. Суд у канадській провінції Онтаріо ухвалив стягнути з Ірану 107 млн доларів як компенсацію сім’ям шести загиблих під час аварії літака “Міжнародних українських авіаліній” у Тегерані в 2020 році, повідомляє телеканал CBC, передає УНН.

Цитата

“Рішення було опубліковане сьогодні, винесене воно було 31 грудня. У травні суд оголосив, що літак був збитий унаслідок акта тероризму. <…> Компенсація буде розділена між сім’ями шести загиблих пасажирів, які подали позов”, — зазначає телеканал.

Додамо

На борту збитого літака перебували 176 осіб, у тому числі 55 громадян Канади та 35 власників канадської посвідки на проживання. Цивільний позов проти Ірану в канадський суд подали родичі загиблих Шахін Мохаддам, Мерзад Зорею, Алі Горжі та ще троє людей, чиї імена не розкриваються на їхнє прохання через побоювання дій з боку іранської влади.

Рішення суду не означає автоматичної виплати компенсації. Адвокат позивачів заявив, що для забезпечення рішення суду він та команда його юристів будуть намагатися накласти обтяження на майно Ірану в Канаді та за кордоном.

“Іран має нафтові танкери в інших країнах”, — цитує телеканал адвоката.

Контекст

Рейс PS752 Тегеран — Київ (літак Boeing 737-800) Міжнародних авіаліній України зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року. Загинули 176 людей: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану. Іранські війська 11 січня 2020 року заявили, що український Boeing був збитий випадково, провиною став людський фактор: літак пролітав поряд із військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за “ворожу ціль”.

Організація цивільної авіації Ірану в підсумковому звіті назвала причиною аварії українського літака на околицях Тегерана в січні 2020 року помилку оператора системи ППО. Україна назвала цей звіт “збірником маніпуляцій”.

 

МЗС тримає справу про затримання режисера Лавренчука на особливому контролі

03.01.2022 18:05

Генеральне консульство України в Неаполі надає консульську допомогу українському театральному режисеру Євгену Лавренчуку, заарештованому в Італії на запит Росії, і тримає справу на особливому контролі.

Про це в коментарі Укрінформу сказав речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

“Генеральне консульство України в Неаполі надає консульську допомогу українському громадянину Євгену Лавренчуку, якого 17 грудня було затримано в Італії на запит Російської Федерації… Консули підтримують зв‘язок з адміністрацією пенітенціарного закладу та рідними і тримають справу на особливому контролі”, – зазначив Ніколенко.

За його словами, суд м. Неаполь обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту. За сприяння генерального консульства громадянину України було надано адвоката.

Нині консули та адвокат взаємодіють з італійськими правоохоронцями задля з‘ясування усіх причин затримання Євгена Лавренчука та захисту його законних інтересів, додав Ніколенко.

Речник МЗС також повідомив, що 31 грудня Лавренчука відвідав консул. Умови його тримання під вартою прийнятні, стан здоров‘я задовільний.

Як повідомляв Укрінформ, інформація про затримання в Італії українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету, ректора «Першої української школи театру і кіно» Євгена Лавренчука з’явилася сьогодні, 3 січня, у соцмережах. У дописі в групі Free Eugene Lavrenchuk зазначалося, що Росія вимагає екстрадиції українського громадянина, звинувачуючи його у фінансових порушеннях, які він начебто скоїв на території РФ 8 років тому.

 

Українського режисера на запит Росії затримали в Італії. МЗС намагається його звільнити

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 18:13. УП

Українського театрального режисера Євгена Лавренчука затримали в Італії за запитом Росії про його екстрадицію в РФ.

Джерело: речник МЗС Олег Ніколенко в коментарі “Українській правді”, фейсбук-спільнота Free Eugene Lavrenchuk

Пряма мова Ніколенка: “Генеральне консульство України в Неаполі надає консульську допомогу українському громадянину Євгену Лавренчуку, якого 17 грудня було затримано в Італії на запит Російської Федерації.

Суд Неаполя обрав українцю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на період розгляду російського екстрадиційного запиту. За сприяння генерального консульства громадянину було надано адвоката.

Нині консули та адвокат взаємодіють із італійськими правоохоронцями задля з‘ясування усіх причин затримання Євгена Лавренчука та захисту його законних інтересів.

31 грудня нашого громадянина відвідав консул. Умови його тримання під вартою прийнятні, стан здоров‘я задовільний”.

Деталі: Ніколенко наголосив, що консули тримають справу на особливому контролі.

У соцмережах повідомляють, що, за заявою росіян, Лавренчук, перебуваючи декілька років тому в Росії, нібито скоїв фінансове кримінальне правопорушення. Італія наразі вивчає запит з РФ.

Також у спільноті зазначається, що режисер був у Неаполі транзитом, його затримали перед посадкою у Львів.

Від 17 грудня він у СІЗО, його найдовше можуть там утримувати 60 днів.

 

Виданий США російський бізнесмен може мати доступ до даних ГРУ – Bloomberg

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 18:06. УП

Російський бізнесмен Владислав Клюшин, виданий Швейцарією Сполученим Штатам Америки у справі про торгівлю зламаною інформацією про корпоративні прибутки, може мати документи про російське втручання у президентські вибори в США у 2016 році.

Джерело: “Bloomberg” з посиланням на джерела, близькі до Кремля та російської військової розвідки, та “Радіо Свобода

Деталі: За даними джерел американського агентства, Клюшин має інформацію про злом серверів Демократичної партії групою хакерів з Головного розвідуправління Генштабу ЗС РФ (ГРУ).

Півтора роки тому Клюшин отримав від президента Росії орден Пошани, про що свідчать матеріали американського суду в Массачусетсі.

Bloomberg публікує фото цієї нагороди та перепустки Клюшина в Міноборони Росії.

За словами кількох людей, знайомих із питаннями російської розвідки, робота Клюшина з кібербезпеки та зв’язки з Кремлем можуть зробити його корисним джерелом інформації для американських чиновників про операції ГРУ за кордоном.

За їхніми словами, якщо він вирішить співпрацювати за слідством у США, він зможе надати американцям дані про маніпуляції на виборах 2016 року.

За словами людей у Москві, наближених до Кремля та служб безпеки, російська розвідка дійшла висновку, що 41-річний Клюшин має доступ до документів щодо російської кампанії зі злому серверів Демократичної партії під час виборів у США 2016 року. Ці документи нібито підтверджують, що хакерами керувала команда військової розвідки ГРУ, яку американські компанії з кібербезпеки охрестили “Fancy Bear” або APT28.

Шлях Клюшина до США – його виліт із Москви на приватному літаку, арешт у Швейцарії та очікування у в’язниці, коли Росія та США змагалися за його екстрадицію, – описано в судових документах США, Європи та Швейцарії, а також у свідченнях півдюжини людей.

Згідно з цими свідченнями, за 2 роки до виїзду з Росії до Клюшина звернулися шпигунські служби США та Великобританії – і він отримав підвищений рівень безпеки в Швейцарії. Проте він втратив нагоду оскаржити свою екстрадицію і потрапив в Америку.

18 грудня американські агенти взяли під варту Клюшина в аеропорту Цюриха і доставили його на суд у США.

Як йдеться у матеріалах звинувачення, IT-компанія Клюшина М-13 працювала на владу Росії, серед його підлеглих був колишній співробітник військової розвідки Іван Єрмаков, який обвинувачується разом із Клюшиним.

У 2018 році команда спецпрокурора США Роберта Мюллера звинувачувала Єрмакова та 11 інших росіян у зламі комп’ютерних систем демократів. Ця справа ще не розкрита, оскільки обвинувачені залишаються за межами США, але прокурори можуть продовжити і розширити цю справу, якщо з’явиться нова інформація.

Вашингтон та Москва публікацію не коментували.

Адвокат бізнесмена повідомив, що йому не відомо про документи, до яких може мати доступ його підзахисний.

Цьому передувало: Владислава Клюшина затримали й арештували у Швейцарії в березні 2021 року. А 18 грудня росіянина передали американським силовикам у Цюриху, вони супроводжували його на рейс до Штатів.

Довідка: Владислав Клюшин близький до першого заступника адміністрації президента РФ Олексія Громова, проти якого США запровадили санкції. Він відомий в Росії як власник ТОВ “М13” – великого постачальника послуг моніторингу ЗМІ та соцмереж для адміністрації президента РФ, федеральних міністерств та інших державних органів.

Кремль із 2016 року користується розробкою М13 – системою моніторингу ЗМІ “Катюша”.

 

Візит Борреля в Україну: МЗС анонсувало програму

03.01.2022 17:46

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель під час свого візиту в Україні 4-6 січня обговорить з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою питання стримування Росії від агресії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МЗС України.

Зокрема, зазначається, що 4-6 січня Боррель утретє здійснить візит до України на запрошення Кулеби.

“Дмитро Кулеба та Жозеп Боррель проведуть переговори, ключовими темами яких стануть стримування РФ від подальшої агресії, зокрема шляхом жорстких економічних санкцій, просування мирного врегулювання на основі поваги до незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, втілення гуманітарних проєктів на Донбасі, підтримка подальших внутрішніх перетворень в нашій державі”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, підкреслюється, що візит глави європейської дипломатії має на меті засвідчити підтримку Української держави з боку ЄС на тлі агресивних дій Російської Федерації.

5 січня Кулеба та Боррель відвідають лінію розмежування в Луганській області, де ознайомляться з актуальною безпековою ситуацією в зоні російсько-українського збройного конфлікту. Це буде перша поїздка високого представника ЄС на схід України з моменту початку російської агресії.

Під час поїздки на лінію розмежування міністр та високий представник ЄС поспілкуються зі ЗМІ.

Як повідомляв Укрінформ, у Єврокомісії заявили, що Боррель відвідає Україну 4-6 січня з робочим візитом.

Раніше високий представник ЄС провів телефонні переговори з міністром закордонних справ України, в ході яких підтвердив тверду позицію ЄС з підтримки суверенітету та територіальної цілісності України на тлі нарощування РФ військових сил навколо українських кордонів.

 

Топ-дипломат ЄС цього тижня відвідає Донбас

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 16:35. УП

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель відвідає Україну 4-6 січня і в рамках візиту поїде на Донбас.

Про це у понеділок повідомила пресслужба Європейської комісії, пише “Європейська правда“.

“Його перша закордонна поїздка цього року свідчить про рішучу підтримку ЄС суверенітету і територіальної цілісності України в той час, коли країна зіштовхується з нарощуванням російської військової сили та гібридними діями”, – сказано у повідомленні.

Очікується, що Боррель у супроводі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби спершу відвідає схід України та лінію зіткнення.

Потім він вирушить до Києва, де зустрінеться з представниками української влади. У середу він поспілкується зі ЗМІ.

Боррель відвідував Україну у вересні 2020 року, тоді ж він анонсував свою поїздку на Донбас з главою Євроради, однак згодом стало відомо про скасування візиту верховного представника ЄС на Донбас.

Спочатку Боррель планував відвідати Донбас у березні 2020 року, але відклав поїздку через пандемію.

 

Розмова Байдена і Зеленського тривала півтори години: про що говорили

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 13:09. УП

В Офісі президента розповіли про першу у цьому році розмову президентів США та України Джо Байдена та Володимира Зеленського.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Як зазначили в ОП, це була третя за останній час розмова президентів і тривала вона півтори години.

“Високо ціную підтримку Сполученими Штатами нашої пропозиції провести найближчими днями засідання Комісії Україна – НАТО”, – заявив Зеленський.

Він висловив подяку за підтримку президентом США принципу “нічого про Україну без України”, а також за готовність американської сторони вжити рішучих заходів у разі здійснення Росією агресії проти нашої держави.

Сторони обговорили кроки, які робить Україна в межах Мінського та Нормандського форматів, і наголосили на важливості подальших дипломатичних зусиль.

“Сьогодні йдеться про майбутнє не лише України, а і європейської безпеки та світового порядку, заснованого на правилах та демократичних цінностях”, – зауважив Зеленський.

Лідери двох держав також обговорили економічні й енергетичні безпекові виклики. Зеленський поінформував Байдена про поступ економічних реформ та заходи, яких вживають з метою зміцнення стабільності та деолігархізації.

“Під час розмови вкотре було підтверджено незмінну підтримку з боку Сполучених Штатів суверенітету й територіальної цілісності України та її євроінтеграційних прагнень” – зазначили в ОП.

Нагадаємо, президенти Сполучених Штатів Америки і України в ніч на понеділок провели телефонну розмову, присвячену російській загрозі.

Байден “чітко запевнив”, що США “дадуть рішучу відповідь, якщо Росія здійснить подальше вторгнення в Україну”.

 

Російська дипломатія працює, аби зірвати візит Папи Франциска – посол України у Ватикані

03.01.2022 12:17

Папа Римський Франциск приїде в Україну задля миру і до суспільства, яке зболене горем і трагедією війни. Натомість російська дипломатія робить усе, аби цей візит не відбувся.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю Главкому розповів посол України у Ватикані Андрій Юраш.

“Папа приїжджатиме задля миру, приїжджатиме до своєї пастви, до суспільства, яке зболене горем і трагедією війни”, – сказав Юраш.

Водночас він висловив припущення, що Папа Римський навряд чи втручатиметься у внутрішньоправославну ситуацію в Україні.

“Розуміючи усю складність стосунків усередині православного середовища, він не буде на цьому робити спеціального акценту, усвідомлюючи складові, які визначають внутрішню українську ситуацію. Він захоче створити молитовну атмосферу, яка вирішить питання миру і діалогу, комунікації усіх з усіма, у тому числі всіма релігійними спільнотами, задля досягнення миру”, – сказав Юраш.

Крім того, посол повідомив, що Україна готова досить оперативно зустрічати Папу, але наразі ніхто не знає конкретної дати візиту, адже це предмет узгоджень.

“Очевидне наше бажання бачити його в Україні у 2022 році. Будемо докладати усіх зусиль, щоб зробити його візит у найближчій перспективі. Папа неодноразово в рамках неформальних комунікацій висловлював бажання побувати в Україні. Він нещодавно був у Словаччині, Угорщині, Греції, на Кіпрі. Тобто у державах, які географічно, або в інший, духовний, спосіб є близькими до України. Це також створює своєрідний дуже позитивний клімат”, – зауважив Юраш.

Посол звернув увагу, що російська дипломатія – і церковна, і світська – дуже потужно працює у ватиканському напрямку – “робить усе, щоб цього візиту (Папи в Україну – ред.) не було”.

“Буквально нещодавно прозвучали меседжі від глави Відділу зовнішніх церковних зносин Російської православної церкви (РПЦ) митрополита Іларіона (Алфеєва). На його думку, візит Папи до України є малоймовірним. Насправді цим він видає бажане за дійсне, так би мовити, моделює ситуацію”,- сказав Юраш та додав, що подібним чином висловлюється посол Росії у Ватикані.

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня 2021 року Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі у Ватикані з Папою Римським Франциском передав йому запрошення від Президента здійснити візит до України. У червні Глава держави у телефонній розмові з понтифіком повторив своє запрошення.

Наприкінці вересня 2021 року архієпископ Мечислав Мокшицький повідомив, що Папа Римський Франциск планує відвідати Україну наступного року, проте точна дата візиту наразі невідома.

 

Глава МЗС Німеччини летить у США обговорювати Україну та Росію

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 16:13. УП

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у середу вирушить до Вашингтона, де обговорить зі своїм американським колегою Ентоні Блінкеном та іншими політиками російсько-український конфлікт.

Про це повідомив у понеділок офіційний представник МЗС Німеччини, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

За словами речника, інші теми першого офіційного візиту Бербок до Сполучених Штатів включатимуть майбутній діалог із Росією, клімат, зовнішню політику та зміцнення демократії.

За даними ЗМІ, канцлер Німеччини Олаф Шольц хоче вже в січні зустрітися з російським президентом Владіміром Путіним. Повідомляється, що підготовкою зустрічі вже займається радник канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики Єнс Плетнер.

Крім того, у Німеччині анонсували переговори “нормандських радників” у різних форматах цього тижня.

 

У Німеччині анонсували переговори “нормандських радників” у різних форматах

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 14:24  УП

Політичні радники лідерів України, Франції, Німеччини та Росії проведуть цього тижня окремі зустрічі в різних форматах.

Про це в понеділок розповів речник німецького уряду Штеффен Гебештрайт, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Укрінформ“.

“Передбачена розмова між паном Плетнером (радник канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики та безпеки – Ред.), його французьким колегою і російським візаві цього тижня. Незалежно від цих переговорів Плетнер і його французький колега зустрінуться також цього тижня з українським партнером” – сказав Гебештрайт.

Речник не назвав конкретної дати зустрічей. Він додав, що останніми тижнями новий уряд Німеччини неодноразово підкреслював зацікавленість і готовність Берліна та Парижа зустрітися в Нормандському форматі на всіх рівнях. Про це, за його словами, було поінформовано президентів України та Росії.

Раніше повідомлялось про плани проведення переговорів між радником федерального канцлера Єнсом Плетнером і представником Росії Дмітрієм Козаком.

Україну сторону у форматі на рівні політичних радників представляє керівник Офісу президента Андрій Єрмак.

Нагадаємо, президенти Сполучених Штатів Америки і України в ніч на понеділок провели телефонну розмову, присвячену російській загрозі.

Ввечері 31 грудня Джо Байден, за пропозицією російської сторони, провів розмову з президентом РФ Владіміром Путіним. Розмова із Зеленським мала на меті поінформувати українську сторону про ці перемовини.

 

Канцлер Німеччини планує зустріч з Путіним у січні – ЗМІ

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 12:35. УП

Канцлер Німеччини Олаф Шольц хоче вже в січні зустрітися з російським президентом Владіміром Путіним.

Про це повідомила газета Bild з посиланням на неназвані джерела, передає “Європейська правда“.

Як зазначається, Шольц прагне “нового старту” у відносинах з Москвою.

Повідомляється, що підготовкою зустрічі вже займається радник канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики Єнс Плетнер.

Канцлер Німеччини прагне зробити Росію “топ пріоритетом” на противагу коаліційним партнерам із “Зелених”.

Зокрема, міністр закордонних справ Анналена Бербок хотіла б більш пильної уваги до Кремля, особливо в контексті прав людини та України. Міністр економіки Роберт Габек не тільки критично ставиться до газопроводу “Північний потік-2”, він також готовий підтримати жорсткі санкції проти Росії.

Після вступу на посаду Шольц наголошував на необхідності діалогу з Росією щодо нарощування її військової потужності на українському кордоні, одночасно приєднуючись до західних союзників у підтримці санкцій у разі вторгнення Москви. Наприкінці грудня він провів першу телефонну розмову з Путіним.

Нагадаємо, радник канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики Єнс Плетнер і російський переговорник по Україні Дмітрій Козак домовилися зустрітися.

 

Глава комітету з розвідки США: вторгнення РФ в Україну призведе до ще більшого посилення НАТО

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 11:00. УП

Глава комітету з розвідки Палати представників США Адам Шифф вважає дуже ймовірним російське вторгнення в Україну і, на його думку, стримати президента РФ можуть лише величезні санкції.

Про це він сказав в інтерв’ю CBS, повідомляє “Європейська правда“.

“Для стримування нового вторгнення Росії в Україну, яка здається дуже ймовірним, знадобляться величезні санкції проти РФ. І я вважаю, що наші союзники повинні бути твердими в цьому питанні. Росія має зрозуміти, що ми в цьому єдині” – заявив Шифф.

Також, на його думку, потужним стримуючим фактором є розуміння того, що якщо РФ вторгнеться в Україну, це наблизить НАТО до Росії, а не відштовхне Альянс далі.

“Ми наблизимо більше сил НАТО до Росії. Вторгнення матиме протилежний ефект від того, чого намагається досягти Путін” – сказав глава комітету.

“Боюся, що Путін дуже ймовірно піде на вторгнення. Я не розумію повної мотивації, чому саме зараз він це робить, але він, безперечно, має намір до цього, якщо ми не зможемо переконати його в іншому. І я думаю, що ніщо інше, як рівень санкцій, якого Росія ніколи не бачила, не втримає його, і це саме те, що нам потрібно зробити з нашими союзниками” – наголосив він.

Нагадаємо, президенти Сполучених Штатів Америки і України в ніч на понеділок провели телефонну розмову, присвячену російській загрозі.

Байден “чітко запевнив”, що США “дадуть рішучу відповідь, якщо Росія здійснить подальше вторгнення в Україну”.

 

Український журналіст Цимбалюк повідомив, що виїхав із Росії через загрозу безпеці

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 14:12. УП

Український журналіст та кореспондент агентства УНІАН Роман Цимбалюк, який понад 10 років працював у Москві, залишив територію Росії після виклику на допит в місцеву прокуратуру. Його звинувачують в екстремізмі.

Джерело: Цимбалюк в інтерв’ю hromadske

Пряма мова Цимбалюка: “Я виїхав із Російської Федерації, оскільки вважаю, що є загроза моїй особистій безпеці. Російська хунта, здається, себе проявила. І зараз нібито вони кажуть, що відкликали виклик на допит, але це не означає, що його не буде знову.

Замість мене прийшов (на допит — ред.) мій адвокат, а прокурори чомусь на цю “стрілку” не прийшли. Хтось у сусідньому кабінеті захиснику сказав, що вони відкликали повістку. Так воно чи не так? Наразі дуже мало інформації. Але я не буду поспішати до Росії, тому що не хочу ставати заручником Кремля і чекати, поки мене обміняють. У нас і так там багато людей, яких треба витягнути”.

Деталі: Він додав, що протягом останніх двох місяців майже усі провідні російські пропагандисти пророкували йому проблеми.

Водночас наголошує, що поки невідомо, чи є справа взагалі. За словами журналіста, він з адвокатом серйозно ставиться до таких викликів і публікацій в російських провладних ЗМІ, оскільки є загроза оголошення його у розшук Інтерполу.

Передісторія: 15 грудня стало відомо, що Цимбалюка в Росії звинувачують в екстремізмі, поки що хочуть порушити кілька адміністративних справ.

 

МЗС Фінляндії: Кремль очікують санкції, якщо він силою почне перекроювати карту Європи

03.01.2022 12:59

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто вважає, що якщо Росія вторгнеться в Україну або розпочне операцію активної гібридної дії, західні країни насамперед відповідатимуть сильними економічними санкціями.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yle.

«Якщо події почнуть розгортатися за найгіршим сценарієм, то Захід цілком очевидно відреагує додатковими економічними санкціями. Дуже хочеться вірити, що до цього не дійде», – сказав Хаавісто.

За його словами, на Москву очікують санкції, якщо вона силою почне перекроювати карту Європи.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю пізно ввечері за київським часом відбулася розмова Президентів України та США Володимира Зеленського та Джо Байдена. У ході якого вони обговорили спільні дії щодо недопущення ескалації ситуації навколо України.

30 грудня 2021 року відбулася телефонна розмова американського лідера з президентом Росії Володимиром Путіним. Зокрема, глава Білого дому попередив співрозмовника про запровадження масштабних санкцій економічного, фінансового та політичного плану у разі ескалації ситуації довкола України.

 

Прем’єр Польщі: Росія перевіряє, як далеко може зайти

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 13:19. УП

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що своїми нинішніми діями Росія перевіряє, як далеко може просунутись проти Європи, тому дуже важливо зберігати єдність і солідарність.

Про це, як повідомляє “Європейська правда”, він написав на своїй  сторінці у Facebook.

“Росія перевіряє, як далеко вона може зайти. Саме тому ми повинні залишатися солідарними та єдиними!” – написав він.

За словами Моравецького, президент РФ Владімір Путін вдається до силових методів у різних площинах, а тому числі в економіці.

“Він знає, що його влада залежить від цін газу. І він робить все, щоб тримати Європу залежною від своїх поставок” – зазначив прем’єр Польщі.

Раніше  Моравецький заявив, що президент РФ Владімір Путін сам підтвердив, що газопровід “Північний потік-2” є елементом газового шантажу.

Президент Росії на засіданні уряду, яке транслювали по телебаченню, сказав, зокрема, що газопровід “Північний потік-2” сприятиме стабілізації цін на газ в Європі.

 

Молодіжну збірну Росії зняли з рейсу в Канаді через відмову від масок і алкоголь на борту

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 15:32. УП

Членів команди молодіжної збірної Росії з хокею зняли з рейсу, який вилітав з Канади, через невідповідну поведінку та порушення маскового режиму.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише CTV News.

Рейс мав вилетіти з канадського міста Калгарі у п’ятницю ввечері.

У опублікованій у зв’язку з інцидентом заяві поліція Калгарі повідомила, що співробітники підрозділу в аеропорту відреагували на подію на борту пасажирського рейсу Air Canada приблизно о 17:45.

“Пасажирів попросили залишити літак через порушення порядку, в якому взяли участь кілька пасажирів у салоні літака”, – заявили у поліції.

Офіційно у заяві не вказано, що призвело до інциденту, але повідомлення в соціальних мережах припускають, що тренер росіян не дотримувався передпольотних правил авіакомпанії.

Серед очевидців інциденту на борту – професорка університету Томпсон Ріверс Кетлін Шерф. За її словами, літак простояв на злітній смузі майже дві години після того, як вже мав відлетіти у Франкфурт. Поруч із нею бізнес-класом подорожувало двоє російських тренерів.

“Я одразу помітила, що бортпровідникам було важко, бо їм треба було сказати, щоб вони (тренери – Ред.) сіли, не “вейпували”, перестали слухати свій дуже гучний важкий рок на iPhone”, – розповіла Шерф.

За її словами, згодом співробітники авіакомпанії зробили оголошення через гучномовець, що пасажири повинні покинути літак.

“На борту є поліція. Стався інцидент із безпекою. Щоб бути в безпеці, нам усім потрібно якнайшвидше вийти з літака та забрати усі ваші особисті речі”, – оголосили через гучномовець.

За словами Шерф, кілька пасажирів розповіли їй, що багато гравців пили алкоголь та намагалися запалити цигарку. Пасажирку також вразила поведінка команди, коли люди повернулися до терміналу.

“Вони все ще були в масках під підборіддям. Вони були войовничими”, – сказала Шерф, додавши, що гравці поводились неввічливо.

На борту літака, крім юніорських гравців з Росії, перебували члени збірної Чехії, але офіційні особи заявили, що вони дотримувалися всіх правил. Проте, згідно з заявою офіційних осіб Чехії, їх гравцям також було наказано залишити борт через прикру помилку, оскільки вони мали такі ж світшоти, як російські гравці.

 

Від початку нового року на кордоні завернули вже 25 росіян

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 14:23. УП

З початку 2022 року прикордонники пропустили через державний кордон на в’їзд та виїзд усього понад 141 тисячу осіб, а також 23,7 тисячі транспортних засобів. Відмовлено у пропуску 97 іноземцям, з них 25 – громадяни РФ.

Джерело: Державна прикордонна служба

Деталі: Також прикордонні наряди затримали 10 осіб за незаконне перетинання та спробу незаконного перетинання державного кордону поза пунктами пропуску.

З використанням програмного забезпечення SafeBorder з початку 2022 року прикордонники перевірили понад 24 тис. COVID-19-сертифікатів, виявили 6 підроблених (3 – в ОКПП “Київ” та 3 в пунктах пропуску Південного регіонального управління).

У пунктах пропуску прикордонники вручили 24 правопорушникам правил дорожнього руху (порушення зафіксовані відеокамерами -ред.) копії ухвал про накладення адміністративного стягнення.

Вказано, що найбільше таких постанов було вручено на кордоні з Молдовою – 17 (в пунктах пропуску “Кучурган”, “Платонове”, “Могилів-Подільський”, “Виноградівка”, “Табаки”, “Старокозаче”).

На порушників правил дорожнього руху “несподіванки” також чекали в пунктах пропуску на кордоні з Білоруссю – вручено 3 постанови (в пунктах пропуску “Нові Яриловичі” та “Виступовичі”), на кордоні з РФ (пункт пропуску “Бачівськ”) – вручено 1 постанову, а на кордоні з Польщею в пункті пропуску “Ягодин” – теж 1 постанову. Ще двом порушникам постанови вручені в аеропортах “Бориспіль” та “Одеса”, зазначають у ДПСУ.

Дослівно: “Зазначимо, що для забезпечення ритмічності пропускних операцій на період Новорічних та Різдвяних свят у пунктах пропуску збільшена кількість прикордонних нарядів з перевірки документів та огляду транспортних засобів.

Громадянам, які планують закордонні подорожі, рекомендуємо обирати найменш завантажені пункти пропуску. Стан завантаженості пунктів пропуску можна відстежувати на онлайн-ресурсах, в тому числі офіційному сайті Держприкордонслужби України“.

Нагадаємо: В листопаді 2020 року система автофіксації порушень правил дорожнього руху почала реєструвати порушення, скоєні власниками автона іноземній реєстрації.

 

У Тернополі банер із Бандерою потрапив до Книги рекордів України

03.01.2022 15:39

Величезний банер із зображенням провідника ОУН Степана Бандери, який вивісили на будівлі Тернопільської облради, занесли до Книги рекордів України.

Про це у Фейсбуці повідомив голова облради Михайло Головко, передає Укрінформ.

«Ми не ставили собі за мету встановити рекорд. Але Тернопільщина — це бандерівський край. Тут найдовше тривали бої Української повстанської армії. Тут живуть патріоти, які завжди зі зброєю в руках йшли захищати святу українську Землю. А банер із зображенням Степана Бандери нехай нагадує усім, що наш український народ — не зламати», – написав Головко.

Він також зазначив, що банер на фасаді адміністративної будівлі в Тернополі вивісили у перший день Нового року з нагоди 113-ї річниці від дня народження лідера Організації українських націоналістів Бандери.

Розмір банера — 20 на 11 метрів. Дипломом Книги рекордів України нагороджено Тернопільську обласну раду.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Нового року голова облради передав до музею національно-визвольної війни, що діє у Тернополі, світлину юного Степана Бандери, яку десятиліттями зберігала у сховку жителька області.

Раніше це документальне фото, де підліток Степан Бандера є серед весільних гостей, передав краєзнавець Василь Венгер власному кореспондентові Укрінформу в Тернопільській області, а той, у свою чергу, – голові обласної ради Михайлу Головку.

 

Google видалив рекламу з допитами білоруських політв’язнів у КДБ

КИЇВ. 4 січня. УНН. Компанія Google після листа лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської видалила рекламу, де показувалися допити та визнання на камеру білоруських політв’язнів. Про це повідомляється на сайті Тихановської у понеділок, 3 січня, передає УНН.

Цитата

“Ми обмежили ці рекламні аккаунти від показу будь-яких додаткових оголошень, і будемо впроваджувати автоматизовані правила для попереджувального маркування будь-яких створюваних нових оголошень і включення в них роликів, що порушують цільові сторінки та/або порушують відео, які ми вже бачили, — йдеться у відповіді віце-президента Google Карана Бхатіа. — Це означає, що будь-які новостворені оголошення, що вказують на ті самі цільові сторінки або відео, не будуть з’являтися на наших платформах”.

Деталі

Бхатіа також запропонував провести зустріч між командами офісу Тихановської та Google, щоб обговорити, як уникнути подібних ситуацій у майбутньому.

У листі, надісланому виконавчому директору Google 21 грудня, Тихановська навела на приклад більш як 40 рекламних оголошень у сервісі YouTube з допитами, зокрема речника оператора мобільного зв’язку А1 Миколу Бределєва, якого затримали 10 грудня в Мінську. Вона закликала компанію вжити заходів, щоб припинити демонстрацію таких роликів, зазначивши, що примусові показання відповідно до Конвенції ООН проти катувань кваліфікуються як тортури.

Майже 1000 людей у Білорусі визнано політв’язнями

Тим часом кількість політв’язнів у Білорусі продовжує зростати. У грудні 2021 року їх побільшало на 82 особи, повідомив 1 січня білоруський правозахисний центр “Весна”. Загалом у в’язницях зараз утримуються 970 політв’язнів, у тому числі члени “Весни” та голова організації Алесь Біляцький.

Влада Білорусі заперечує наявність політв’язнів у країні. Олександр Лукашенко стверджує, що у Білорусі немає жодного політичного ув’язненого.

 

Мінськ висловив протест Україні через марш Бандери за участю білоруської опозиції

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 17:34. УП

Посольство Білорусі в Києві надіслало ноту в МЗС України із засудженням маршу до дня народження лідера ОУН Степана Бандери 1 січня.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться в оприлюдненій 3 січня заяві посольства.

“Посольством Білорусі в Україні направлено ноту в МЗС України із засудженням масової участі активістів білоруської екстремістської опозиції під символікою білоруських колабораціоністів і прислужників Третього Рейху в націоналістичному марші 1 січня 2022 року за мовчазного потурання влади України”, – сказано в заяві.

У ноті зазначається, що в серцях білорусів “відгукуються болісним болем обурливі спроби героїзувати колабораціоністів, убивць та карателів білоруського народу”.

“Безкарне вшанування ідейними спадкоємцями кривавих катів Хатині та тисяч інших білоруських міст та сіл своїх “героїв”-убивць є нічим іншим як образою пам’яті наших предків, які загинули у смертному бою за свободу та незалежність білоруського народу”, – заявили у білоруському дипвідомстві.

Посольство висловило рішучий протест “у зв’язку з наростаючою радикалізацією антибілоруської позиції України”.

1 січня центром Києва пройшов кількатисячний марш до дня народження провідника ОУН Степана Бандери. Заходи з нагоди дня народження Степана Бандери відбулися у 20 регіонах України.

 

У РФ придумали, що Європа має ввести санкції проти України за марш Бандери

НЕДІЛЯ, 2 СІЧНЯ 2022, 22:14. УП

Спікер Державної думи РФ В’ячеслав Володін заявив, що Європа має запровадити санкції проти України через традиційний марш на честь дня народження Степана Бандери, який пройшов у Києві 1 січня.

Джерело: Володін у Telegram

Дослівно: “Те, що відбувається в Україні, має бути засуджене Європарламентом, ПАРЄ і ПА ОБСЄ.

За заохочення націоналізму необхідно питати з її керівництва, запроваджувати санкції, робити все, щоби не допустити його відродження в Європі.

Але водночас правильно призвати до відповіді й тих, хто сприяє такій політиці або вдає, що не помічає її”.

Деталі: За словами Володіна, Україна “скочується до трагічного минулого, проти якого боровся не лише Радянський Союз, а й США та Англія”.

“Зі свого боку плануємо під час зустрічей із представниками парламентів європейських держав обговорити це питання, запропонувавши вжити дієвих заходів щодо країн, де процвітає націоналізм”, – зазначив спікер Держдуми РФ.

Що передувало: В українській столиці у суботу громадяни організували масову ходу зі смолоскипами, присвячену 113-му дню народження провідника. Загалом заходи 1 січня в день народження Бандери відбулися у 20 регіонах України.

Посольство Ізраїлю в Україні заявило, що засуджує марш та вимагає розслідування “антисемітських проявів, які мали місце під час маршу”.

 

Польських прикордонників на кордоні з Білоруссю закидали камінням

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 12:19. УП

Прикордонна служба Польщі повідомила про чергову спробу силового перетину кордону з Білоруссю.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє RMF4.

У неділю близько 13.30 на ділянці, що охороняється прикордонним патрулем, у Шудзялові була здійснена силова спроба перетину кордону.

“Четверо людей з білоруської сторони намагалися потрапити на територію Республіки Польща. У той час, однак, дві людини в цивільному – але в кепках з маркуванням, що нагадували маркування білоруських служб – ножицями розрізали огорожу. Тоді в польські патрулі почали кидати каміння та гілки”, – розповіла речниця прикордонної служби Анна Міхальська.

За її словами, чотирьох чоловіків після перетину кордону затримали. Жоден з них не клопотав про міжнародну допомогу, їх супроводили назад до лінії кордону.

Як зазначається, пізніше того ж дня польські прикордонники помітили білоруських солдатів, які перерізали огорожу, а неподалік була группа мігрантів, які пішли геть, коли побачили польський патруль.

Нагадаємо, торік польські прикордонники зафіксували майже 40 тисяч. спроби нелегального перетину польсько-білоруського кордону.

 

Президент Сербії похвалився закупівлею нової партії зброї у Росії

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 16:47. УП

Президент Сербії у понеділок розхвалив нову партію зброї з Росії незважаючи на побоювання на Балканах, що нещодавнє нарощування військової могутності країни може призвести до посилення напруженості в європейському регіоні.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це пише агентство АР.

Президент Александр Вучич взяв участь у навчаннях на військовій базі неподалік від Белграда, під час яких використовувалися нещодавно придбані протитанкові керовані ракети “Корнет”.

“Я радий, що наші солдати задоволені закупівлею “Корнетів” у Росії. Це, напевно, один із найкращих протитанкових засобів у світі”, – сказав він.

“Корнет” – важливий захисний інструмент, який дозволяє утримати будь-кого від потенційної агресії проти нашої країни”, – сказав Вучич.

За останні місяці Росія передала Сербії 30 бойових танків та 30 бронетранспортерів. Сербія також недавно закупила сучасні російські системи ППО “Панцир”, а також бойові та транспортні вертольоти і китайські безпілотники.

Офіційно претендуючи на членство в Європейському союзі, Сербія відмовилася узгоджувати свою зовнішню політику з блоком і натомість зміцнила свій союз із Росією та Китаєм.

Вучич заявив у понеділок, що Сербія “залишається на європейському шляху”, але також додав, що вона продовжуватиме підтримувати свої дружні зв’язки з Росією та Китаєм.

 

До ЄС надійшла скарга “Нафтогазу” на “Газпром”

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 15:13. УП

Єврокомісія отримала скаргу НАК “Нафтогаз” на монопольне становище російського “Газпрому” на газовому ринку Євросоюзу.

Про це розповів представник Єврокомісії Тім МакФі, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Ми отримали скаргу. Ми розглянемо її відповідно до наших стандартних процедур”, – підтвердив МакФі 3 січня.

Інших деталей він не надав.

Наприкінці грудня “Нафтогаз України” звернувся до Європейської Комісії зі скаргою на зловживання російським Газпромом домінуючим становищем на європейському ринку газу.

У заяві НАКу йдеться про те, що “Газпром” різко зменшив продаж власного газу на європейському спотовому ринку попри зростання попиту, а також обмежує можливості інших компаній постачати газ в Європу і конкурувати з Газпромом.

Таким чином, заявляє “Нафтогаз”, РФ штучно створює дефіцит газу та чинить тиск на Європейський Союз задля якнайшвидшого запуску газопроводу “Північний потік-2” без дотримання вимог європейського законодавства.

Нагадуємо:

Ціни на газ на торгах 21 грудня перетнули позначку у 2000 доларів за тисячу кубів на тлі похолодання у Європі та скорочення прокачки газу російським Газпромом. Торги закрилися позначкою у понад 2200 доларів – абсолютним рекордом.

Ціни на газ у Європі почали зростати на початку грудня, коли лідерка німецьких “Зелених”, міністерка закордонних справ у новому уряді Анналена Бербок заявила, що зараз не бачить підстав для запуску добудованого російського газопроводу “Північний потік-2”.

 

Новим генсеком ОПЕК став представник Кувейту

03.01.2022 18:15

Представники країн-членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) обрали Хайтама аль-Гайса новим генеральним секретарем організації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24.

«Конференція ухвалила рішення шляхом акламації призначити Хайтама аль-Гайса з Кувейту генеральним секретарем Організації з 1 серпня 2022 року терміном на три роки», – йдеться у заяві ОПЕК.

Аль-Гайс, який був представником Кувейту в ОПЕК з 2017 по червень 2021 року, обіймає посаду заступника директора розпорядника нафтової компанії Kuwait Petroleum Corporation (KPC).

Зазначається, що Аль-Гайс замінить нігерійця Мухаммеда Баркіндо, який був генсеком ОПЕК два терміни (по 3 роки) поспіль з травня 2016 року.

Як повідомлялося, Організація країн-експортерів нафти – це міжурядове об’єднання нафтовидобувних держав, кінцева мета якого полягає в стабілізації цін на нафту. Членами цієї організації є країни, чия економіка залежить від доходів з експорту нафти, серед них Алжир, Ангола, Венесуела, Габон, Екваторіальна Гвінея, Ірак, Іран, Республіка Конго, Кувейт, Лівія, Нігерія, ОАЕ, Саудівська Аравія. Водночас існує так званий формат ОПЕК+, до якого додатково долучилися Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Казахстан, Малайзія, Оман, Південний Судан, Росія та Судан.

 

Китай готовий докладати зусиль для успішного розвитку співпраці з Україною – Сі Цзіньпін

03.01.2022 14:21

КНР готова докладати зусиль, щоб 30-річчя китайсько-українських дипломатичних зв’язків стало сприятливою нагодою для досягнення ще більших успіхів у всіх галузях співпраці.

Про це йдеться у вітальній телеграмі голови КНР Сі Цзіньпіна на адресу Президента України Володимира Зеленського з нагоди 30-річчя дипломатичних відносин між країнами, що відзначатиметься 4 січня, повідомили Укрінформу у посольстві КНР.

Зокрема, Сі Цзіньпін зазначив, що протягом 30 років дипломатичних відносин між Китаєм та Україною взаємна політична довіра двох сторін продовжує поглиблюватися, співпраця у всіх сферах досягла значних успіхів, а гуманітарні обміни з кожним днем стають дедалі частішими, що підвищило добробут народу. Після спалаху пандемії коронавірусу Китай та Україна надають один одному підтримку у спільній боротьбі з епідемією, що є проявом глибокої дружби між народами наших країн, додав він.

«Китайська сторона готова разом з українською стороною докладати зусиль задля того, щоб тридцятиріччя китайсько-українських дипломатичних зв’язків стало сприятливою нагодою для зміцнення китайсько-українських відносин та досягнення ще більших успіхів у всіх галузях співпраці на благо двох держав та їхніх народів», – підкреслив лідер КНР.

За даними посольства, Зеленський також надіслав Сі Цзіньпіню вітальну телеграму, в якій висловив свою високу оцінку рівню розвитку китайсько-українських відносин.

Крім того, зазначили у дипустанові, телеграми з привітаннями відправили прем’єр Держради КНР Лі Кецян, голова Постійного комітету Всекитайських зборів народних представників КНР Лі Чжаньшу, віцепрем’єр Держради КНР Лю Хе, член Держради і міністр закордонних справ КНР Ван Ї на адреси Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, віцепрем’єр-міністра Ольги Стефанішиної та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби відповідно.

Як повідомлялося, Китай визнав незалежність України 27 грудня 1991 року. Дипломатичні відносини між двома країнами було відносини встановлено 4 січня 1992 року.

 

Таліби повідомили про сутички на афгано-туркменському кордоні, є жертви

04.01.2022 01:12

На кордоні Афганістану і Туркменістану відбулися зіткнення між талібаном і туркменською армією.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Hasht e Subh.

“Три дні тому туркменські прикордонники вбили одного мирного жителя і побили іншого”, – повідомив виконувач обов’язків голови департаменту інформації та культури талібану в провінції Джовзджан Хелал Балхі.

За його словами, сили талібану 3 січня зіткнулися з туркменськими прикордонними силами, коли вирушили на кордон Хамабського району для перевірки безпекової ситуації.

“Ми відкрили вогонь у відповідь”, – сказав Балхі.

Він заявив, що члени талібану не постраждали.

Нагадаємо: Туркменістан став третьою сусідньою країною за останній місяць, з якою у сил талібану сталися сутички. Раніше таліби зіткнулися з іранськими та пакистанськими силами через прикордонні проблеми.

 

У США відзначать 100-річчя першого виконання «Щедрика» у країні

03.01.2022 10:41

У Нью Йорку та Вашингтоні плануються заходи на честь 100-річчя з часу першого виконання «Щедрика» в США.

Про це повідомила посол України в Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова в інтерв’ю Радіо Свобода, передає Укрінформ.

За її словами, «Щедрик» для українців і Carol of the Bells для американців – не лише найпопулярніша різдвяна пісня, а й приклад культурної дипломатії.

Посол нагадала неймовірну, за її словами, історію.

«Хор, який виконував у США «Щедрик», поїхав саме з місією культурної дипломатії – через пісні доносити інформацію про молоду Українську державу, яка здобула свою незалежність у 1918 році, але, на жаль, не втримала її тоді. Хор опинився у США, коли повертатися було вже нікуди. І у США були написані нові слова для «Щедрика» англійською мовою. І буде 100 років, коли в Нью-Йорку було вперше виконано цю пісню, яка за ці 100 років захопила серця», – розповіла Маркарова.

На честь цієї події планують проводити святкування, до організації яких долучиться перша леді України Олена Зеленська.

«Ми будемо дуже активно святкувати. Перша леді також долучається до цього процесу. Вона активно опікується культурною дипломатією. Зараз плануємо багато подій у Вашингтоні, Нью-Йорку, розглядаємо деякі креативні музичні батли», – зазначила Маркарова.

Як повідомлялося, «Щедрик» – це українська народна колядка, музику до якої написав український композитор Микола Леонтович на початку ХХ століття.

У 1921 році в США приїхав український хор Олександра Кошиця, який вперше в Америці виконав відому колядку в «Карнегі-Гол».

На цьому концерті був присутній відомий американський музикант українського походження Пітер Вільховський, який пізніше написав англомовну версію української колядки Carol of the Bells.

Carol of the Bells сьогодні є однією із найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

 

Сьогодні – 30 років з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною і США

03.01.2022 13:05

Сьогодні, 3 січня, Україна і США відзначають 30-річчя встановлення дипломатичних відносин.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба Міністерства закордонних справ України, передає Укрінформ.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що у 2021 році українські дипломати забезпечили “безпрецедентно тісний діалог на найвищому та високому рівнях з новою адміністрацією США”.

“Перлиною дипломатичної роботи став візит Президента до США на початку осені, який приніс понад 20 нових угод і заклав фундамент подальшого зміцнення стратегічного партнерства України та США», – зазначив очільник МЗС.

У міністерстві також звернули увагу, що в підписаній у листопаді 2021 року оновленій Хартії стратегічного партнерства Україна-США відзначається, що партнерство базується на спільних цінностях і спільних інтересах держав, включаючи непорушність кордонів, відданість мирній, вільній і цілісній Європі, захист суверенітету і територіальної цілісності, прав і свобод людини, визнання демократії і верховенства права як головних гарантів безпеки, свободи і процвітання.

Україна і США ставлять перед собою амбітні цілі у подальшому розвитку двосторонніх відносин та залишаються відданими відстоюванню спільних пріоритетів та цінностей у дусі стратегічного партнерства, додали в МЗС.

У дописі також наведено цікаві факти про відносини України та Сполучених Штатів. Зокрема, повідомляється, що у будівлі, де наразі розташовано українське посольство у США, Джордж Вашингтон домовився з приватними власниками про передачу земельних ділянок для створення столиці США.

США визнали Україну 25 грудня 1991 року, після набуття країною незалежності від Радянського Союзу. Дипломатичні відносини між двома країнами було встановлено 3 січня 1992 р.

 

В Україні за добу – 1 804 випадки коронавірусу

03.01.2022 08:12

В Україні за минулу добу, 2 січня, виявили 1 804 випадки коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

«За добу 02 січня в Україні зафіксовано 1 804 нові підтверджені випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 97, медпрацівників – 24)», – йдеться в повідомленні.

За минулу добу померли 114 осіб, одужали – 2 537. Госпіталізовано – 1 168 осіб.

За весь час пандемії в Україні підтверджено 3 676 342 випадки COVID-19, одужали 3 479 725 осіб. Водночас зафіксовано 96 301 летальний випадок.

 

В Іспанії фіксують перші випадки флурони

04.01.2022 05:27

У Каталонії виявили перші випадки флурони – інфікування одночасно грипом і коронавірусом.

Випадки зараження підтвердила директорка каталонської служби охорони здоров’я Джемма Крейвінкель, повідомляє Укрінформ із посиланням на Euro Weekly News.

За даними Міністерства охорони здоров’я, випадки захворювання мають “легкий” характер.

“Це поодинокі випадки. Це не норма, і поки йдеться про легкий перебіг”, – заявила Крейвінкель і нагадала, що звичайні захворювання також можуть поєднувати кілька вірусів.

Зазначається, що обидва віруси дають задишку, адже вони вражають верхні дихальні шляхи.

Нагадаємо: флурона – поєднання слів грип (flue – ред.) і корона – вперше була виявлена ​​в Ізраїлі у вагітної жінки, яка була заражена обома вірусами одночасно. Усі її симптоми були легкими. Захворювання не є новим штамом коронавірусу, як Омікрон чи Дельта, хоча досі не було відомо про такі випадки інфікування, коли пацієнтів вражав не один вірус, а два.

В Іспанії повністю вакциновано від COVID-19 близько 90% дорослого населення.

 

“Ковідна тисяча”: українці витратили вже 638 мільйонів гривень

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 08:36. УП

Українці відкрили 7,1 мільйона карток у банках для нарахування виплат за програмою “єПідтримка”, понад 6,1 млн вакцинованих громадян подали заявки на отримання тисячі гривень, а на різні послуги витратили вже 638 млн гривень.

Джерело: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram

Пряма мова: “Результати лише за три тижні: 7,3 млн — відкритих карток “єПідтримка” в банках, 6,1 млн — заявок на отримання виплат у “Дії”, 638 млн грн — вже витратили українці.

Пройдений етап для “Дії” – лише частина нашої глобальної візії. Ми впевнено рухаємось за планом. “Дія” об’єднала круту команду професіоналів заради однієї мети – створити найзручнішу державу у світі з точки зору отримання послуг”.

Деталі: За даними міністра, 2 січня було пройдено позначку в 13 мільйонів унікальних користувачів “Дії”.

За 2021 рік кількість користувачів зросла більш ніж у 5 разів. Нині щоденний приріст нових користувачів — плюс 50-70 тисяч. “Це божевільні темпи зростання навіть для будь-якого технологічного бізнесу”, – зазначив Федоров.

У додатку зараз 15 документів та 9 послуг.

“Дію” приймають більше 1 800 організацій по всій країні.

Порталом “Дія” користуються 12 млн українців. 72 держпослуги онлайн у різних сферах вже доступні для кожного, додав міністр.

 

Україна опинилася на 3-тій позиції в Європі за добовою смертністю від Covid

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 06:37. УП

1 січня у світі діагностували понад 828 тисяч нових випадків захворювання на коронавірус. За добовою смертністю від коронавірусу в Європі лідирують Росія, Італія, Україна.

Джерело: дані сайту Worldometers

Деталі: Найбільше нових випадків виявили у США, Британії, Італії.

Зокрема, у США зафіксували понад 185 тисяч, у Британії – понад 137 тисяч і в Італії – понад 61 тисячу нових інфікувань.

Далі за кількістю хворих у рейтингу знаходяться Франція та Канада. Україна – на 37 місці.

Найбільше смертей за добу від коронавірусу у Росії (811), В’єтнамі (221), США (162).

В Європі за добовим приростом хвороби лідирують Британія, Італія, Франція.

За добовою смертністю від коронавірусу в Європі лідирують Росія, Італія, Україна.

За весь час пандемії вилікувались від недуги 254 545 902 особи. Наразі нараховується майже 30 млн активних випадків захворювання.

З початку пандемії підтверджена 5 460 449 смертей від COVID-19.

Нагадаємо: За добу 1 січня зафіксували ще 1 863 випадки коронавірусної хвороби, 98 хворих померли.

На початку листопада Україна була третьою у світі і другою в Європі за добовою смертністю від Covid.

 

За добу в Києві додалося більше пів тисячі нових хворих на ковід: серед них – дитина, якій 24 дні

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 11:49. УП

Минулої доби в Києві виявили 532 хворих на коронавірус, 7 людей померли.

Джерело: мер Києва Віталій Кличко

Пряма мова: “532 підтверджених випадки захворювання на коронавірус за добу в столиці. 7 людей померли. Всього, за період пандемії, в Києві 8217 летальних випадків від вірусу. Підтверджених випадків захворювання на сьогодні – 333 721″.

Деталі: Найбільше випадків захворювання виявили в Оболонському районі — 170, у Дніпровському — 90, в Шевченківському районі — 84 випадки”.

За добу 2 січня захворіли: 307 жінок віком від 18 до 93 років та 209 чоловіків віком від 18 до 89 років. А також 7 дівчаток від 6 до 17 років і 9 хлопчиків від 24 днів до 17 років.

Серед тих, хто померли: 4 жінки від 72 до 80 років і 3 чоловіки від 69 до 82 років.

До лікарень столиці госпіталізували 23 хворих на коронавірус та 70 осіб з підозрою на COVID-19 та пневмоніями.

Одужали минулої доби 427 людей. Загалом коронавірус подолали 314 705 мешканців столиці.

 

Зовнішня торгівля України відновилася до доковідних показників, але дефіцит за рік зріс

3 січня. УНН. Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами України у 2021 році становив 5,06 млрд доларів, що більше на 7,32% проти показника 2020 року. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Держмитслужби.

Деталі

За 2021 рік товарообіг України сягнув 141,54 млрд доларів, що на 36,93% більше, ніж за 2020 рік. Водночас, він перевищив показник допандемійного 2019 року, коли товарообіг становив 110,57 млрд доларів, на 28%.

Дефіцит торгівлі товарами за 2021 рік становив 5,06 млрд доларів, зрісши на 7,32% у порівнянні з показником 2020 року.

За цей 2021 рік в Україну імпортували товарів на 73,3 млрд дол. (у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року імпорт зріс на 19,26 млрд дол. або на 35,64%).

Експортували з України у 2021 році на 68,24 млрд дол. (зростання експорту у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року становило 18,91 млрд дол. або 38,34%).

Країни, з яких найбільше імпортували до України 2021 року:

Китай — 10,97 млрд дол.,

Росія — 6,65 млрд дол.,

Німеччина — 5,99 млрд дол.

Експортували з України найбільше до:

Китаю — на 8,01 млрд дол.,

Польщі — на 5,24 млрд дол.,

Туреччини — на 4,14 млрд дол.

До трійки найбільш експортованих з України товарів увійшли:

чорні метали — на 13,96 млрд дол.,

зернові — на 12,35 млрд дол.,

руди — на 7,13 млрд дол.

Найбільше імпортували до України такі товари:

палива мінеральні, нафта та продукти її перегонки — на 14,94 млрд дол.,

реактори, котли, машини, обладнання і механічні пристрої та їх частини — на 7,54 млрд дол.,

засоби наземного транспорту, їх частини та обладнання — 7,04 млрд дол.

Доповнення

За даними Держмитслужби, Україна за 2020 рік на тлі пандемії втратила понад 6% зовнішньої торгівлі. Дефіцит зовнішньої торгівлі товарами і послугами України, за даними Держстату, у 2020 році становив 256 млн дол., що у 14,4 рази менше, ніж роком раніше.

Наразі ж у СОТ кажуть, що світова торгівля товарами продовжує відновлюватися після шоку пандемії COVID-19. Барометр торгівлі товарами СОТ (індикатор, що надає в режимі реального часу інформацію про траєкторію торгівлі товарами), значення якого було оновлено у серпні, досяг рекордно високого рівня. Останнє значення барометра 110,4 є найвищим за всю історію з моменту запровадження в липні 2016 року і зросло більш ніж на 20 пунктів у річному обчисленні.

 

В Україні торік продали майже 200 тисяч гектарів сільгоспземель

03.01.2022 13:19

Станом на 31 грудня 2021 року в Україні на ринку земель сільгосппризначення зареєстрували 77 880 угод, за якими продали 198,48 тисячі гектарів.

Як передає Укрінформ, про це повідомили у пресслужбі Мінагрополітики.

«Міністерство аграрної політики та продовольства України повідомляє, що станом на сьогодні укладено 77 880 угод в рамках ринку землі», – йдеться у повідомленні.

З 1 липня по 31 грудня 2021 року в Україні зареєстровано правочини на 198 480 га земель сільськогосподарського призначення. За площею проданих ділянок лідирують Харківська (28 370 га), Кіровоградська (19 075,6 га), Дніпропетровська (17 566,4 га), Херсонська (16 063,4 га) та Полтавська (15 383,2 га) області.

Як повідомлялось, 1 липня 2021 року в Україні офіційно оголошено старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи – громадяни України з обмеженням у 100 га. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без громадянства та іноземцям вирішуватиметься на загальнонаціональному референдумі.

 

Українські птахофабрики попередили про можливу зупинку виробництва

Усе більше великих підприємств готові закриватись через високі тарифи на газ

Катерина Родак, Zaxid.Net 14:33, 31 грудня 2021

Українські виробники курятини заявили про загрозу згортання виробництва м’яса птиці через суттєвий ріст ціни на природній газ. Фермери звернулися до уряду з вимогою допомогти їм вирішити цю проблему, інакше їм доведеться скорочувати або зупиняти підприємства.

Українські виробники курятини направили лист до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра аграрної політики Романа Лещенка через суттєве подорожчання газу. Відповідний лист підписало вісім українських підприємств-виробників курячого м’яса, у тому числі фермерське господарство «Улар», що працює в селі Семенівка неподалік Львова, «Володимир-Волинська птахофабрика» та «Птахокомплекс Губін» у Луцьку.

У листі фермерів вказано, що через високі ціни на газ існує загроза закриття підприємств, що виробляють курятину. За даними фермерів, вартість природного газу суттєво зросла за останні кілька місяців.

«В межах своєї господарської діяльності, у виробничому процесі при вирощування курчат-бройлерів, їх забої і виробництво м’яса птиці та продуктів його переробки ми здійснюємо споживання природного газу. Це основний енергоносій, від якого напряму залежать виробничі процеси у птахівничій галузі…Ще в першому кварталі 2020 року частка енергоносіїв у собівартості кілограму продукції птахівництва становила 1,6 грн, у першому кварталі зросла до 2,11 грн, у листопаді становила вже близько 4 грн, а у грудні злетіла до 6,4 грн», – йдеться у листі підприємців.

Фермери наголошують, що таке зростання вартості газу призведе до суттєвого скорочення або навіть зупинення виробництва.

«Для того, щоб “вижити” у такому скрутному становищі, при таких цінах на нергоносії, виробники будуть вимушені піднімати ціни на внутрішньому ринку на вироблену продукцію. При такій ситуації вітчизняне мясо птиці може бути замінене імпортним, що остаточно знищить галузь українського птахівництва», –вказано у листі підприємців.

Так, виробники птиці вимагають від уряду вирішити проблеми з подорожчанням природного газу для підприємств.

Нагадаємо, що раніше про можливе припинення виробництва через високі ціни на газ заявляли молочні заводи, а також українські кондитери та інші великі підприємства.

Чому зросли ціни на газ

Газова криза виникла через стрибки ціни на газ на європейських ринках. Наприклад, у вівторок, 21 грудня, вартість газу на біржі перевищила 2000 доларів за 1000 кубометрів. Згодом, через посилення вітру, що збільшило виробництво електроенергії вітровими електростанціями, ціна газу знизилася до 1300 доларів.

Причинами таких цін є похолодання у Європі та зниження транзиту газу російським «Газпромом», а також його відмова бронювати додаткові потужності для транзиту газу. Газова криза у Європі почалася ще у травні цього року.

 

Єврокомісія назвала умови, за яких вважатиме «зеленими» ядерну енергетику та газ

03.01.2022 19:29

Європейська комісія оприлюднила пропозиції щодо уточнення механізмів оподаткування у сфері енергетики, в яких визначено, що за певних умов енергія від АЕС та природний газ можуть вважатися такими, що відповідають вимогам «зеленого» законодавства Євросоюзу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Європейської комісії.

«З урахуванням наукових даних та сучасного технологічного прогресу, а також різноманітних перехідних викликів у країнах-членах ЄС, Європейська комісія оцінила роль природного газу та ядерної енергетики для полегшення переходу до поновлювального майбутнього. В межах режиму оподаткування це означатиме, що ці джерела енергії, за певних, чітких та дуже суворих умов (наприклад, газ має виходити від поновлювальних джерел або мати низький рівень викидів до 2035 року), – будуть класифікуватися як такі, що сприяють переходу до кліматичної нейтральності», – йдеться у повідомленні.

Єврокомісія розпочала консультації щодо уточнення податкового законодавства на рівні Експертної групи за участі всіх країн-членів ЄС, кожна з яких має відмінні за структурою енергетичні баланси, а деякі все ще великою мірою залежать від вугілля та вуглецевої енергетики. Оновлений режим оподаткування має привести до поступового скорочення вуглецевих ресурсів, сприяти технологічному розвитку та залученню приватних інвестицій у «зелену» енергетику для досягнення кліматичної нейтральності Європи до 2050 року.

Як очікується, фахівці з країн-членів ЄС, залучені до роботи Експертної групи, мають надати пропозиції щодо внесення змін у європейське податкове законодавство до 12 січня. Єврокомісія має намір узагальнити ці пропозиції до кінця місяця та передати їх на погодження до Ради ЄС та Європарламенту, які, в свою чергу, матимуть 4 місяці для опрацювання цих пропозицій.

Як зазначається у документі, Рада ЄС ухвалюватиме це рішення за принципом кваліфікованої більшості, – тобто, його мають підтримати 72% країн-членів (принаймні 20 з країн ЄС, які представляють не менше 65% від його населення). У свою чергу, Європарламент прийматиме це рішення за принципом простої більшості – для ухвалення податкових пропозицій «за» мають проголосувати принаймні 353 депутати.

Як повідомлялося, з 2020 року ЄС послідовно реалізує так званий «Зелений курс» та взяв на себе правові зобов’язання перетворити Європу на кліматично нейтральний континент до 2050 року.

Ця мета дотягатиметься за рахунок масштабної «зеленої трансформації», включаючи технологічний розвиток промисловості, інноваційні підходи до зниження обсягів шкідливих викидів, підвищення енергоефективності, запровадження циркулярної економіки, пошук поновлювальних та нових джерел енергії, наприклад, водневих технологій, які мають прийти на заміну традиційним вуглецевим енергетичним ресурсам.

 

IKEA підвищує ціни через “логістичну кризу”

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 16:55. УП

Меблевий гігант IKEA піднімає ціни у магазинах світу внаслідок затримок та зростання витрат на транспорт і сировину.

Про це заявив власник компанії, холдинґ Ingka Group, повідомляє Reuters.

Раніше в IKEA заявляли, що змушені орендувати більше кораблів, купувати контейнери та перенаправляти товари між складами, аби впоратися з логістичними перебоями.

Компанія очікує, що затримки та перебої триватимуть і надалі – щонайменше у 2022 році. Як наслідок, ці витрати частково перейдуть на споживачів.

“На жаль, зараз, вперше відтоді, як вищі витрати почали впливати на глобальну економіку, ми повинні перекласти частину цих витрат на наших клієнтів”, – розповів менеджер з роздрібних операцій Толга Онкю.

Зазанчається, що зростання цін становитиме в середньому на 9% на ринках компанії, проте на окремих локаціях воно може відрізнятися з огляду на інфляційний тиск.

“IKEA продовжує стикатися зі значними транспортними та сировинними обмеженнями, які збільшують витрати, без очікуваних перерв у доступному для огляду майбутньому”, – йдеться у заяві групи.

Нагадуємо:

Шведська компанія IKEA, найбільший в світі рітейлер меблів і товарів для дому, 1 лютого відкрила перший магазин в Україні – у київському Blockbuster Mall.

 

НБУ торік збільшив чисту купівлю валюти на мільярд доларів

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 11:42. УП

Національний банк протягом 2021 року викупив на міжбанківському валютному ринку 3,69 млрд доларів, а продав втричі менше.

Про це відомо з даних НБУ.

В останній тиждень 2021 року, 28-31 грудня, регулятор придбав 5 млн доларів і продав ще 4 млн доларів. Наприкінці року валютні інтервенції відбувалися у менших обсягах, ніж у жовтні-листопаді.

Загалом від початку року НБУ викупив 3,69 млрд доларів, а продав – 1,28 млрд доларів.

Для порівняння, у 2020 році, Нацбанк викупив на ринку 4,93 млрд дол та продав 3,89 млрд дол.

Таким чином, чистий викуп валюти за рік зріс до 2,41 млрд доларів проти 1,04 млрд доларів у 2020 році.

Нагадуємо:

На 1 грудня міжнародні резерви України зросли на 3% до 30,5 млрд доларів.

 

Для низки вин скасували акцизні марки з 1 січня

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 12:55. УП

З 1 січня набув чинності закон, який скасовує акцизні марки для певних видів вин за умови ферментного походження спирту – на сплату акцизів це не вплине.

Про це йдеться у статті ЕП.

Йдеться про податковий закон №5600, що передбачає скасування акцизних марок для звичайних (неігристих) видів вина та зброджених напоїв міцністю понад 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вище за 15%. За умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне походження.

Також зміни стосуються тестових зразків алкогольних напоїв, які не призначені для роздрібного продажу і ввозяться для проведення досліджень чи випробувань. Проте об’єм обмежений – не більше 3 л кожного виробу.

Під проведенням досліджень і випробувань йдеться про калібрування лабораторного обладнання, проведення дегустацій, вивчення фізико-хімічних показників, дизайну.

При цьому, про скасування плати акцизу не йдеться – лише про те, що у виробників відпадає необхідність закуповувати цю марку у податківців та клеїти її (якщо приклеїли неправильно – це автоматично штрафні санкції від Податкової).

До цього маркуванню акцизними марками підлягали усі алкогольні напої, які реалізуються в Україні, з вмістом етилового спирту етилового понад 8,5% об’ємних одиниць.

Більше про те, що змінилося з початком 2022 року читайте у статті Олексія Павлиша: Зростання податків, зарплат, тарифи і нові правила для ФОПів: що змінюється з 1 січня 2022 року

 

Зеленський доручив створити декілька природних парків та розширити існуючі

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 15:09. УП

Президент Володимир Зеленський підписав укази, якими передбачено створення національних природних парків “Пуща Радзівіла”, “Куяльницький” і “Холодний Яр”.

Джерело: Офіс президента

Деталі: Також в указах йдеться про збільшення меж території Карпатського біосферного заповідника, національного природного парку “Меотида”, національного природного парку “Вижницький” та ботанічного заказника загальнодержавного значення “Староманзирський”.

Національний природний парк “Холодний Яр” (6,8 тисячі гектарів землі) створять на Черкащині, “Куяльницький” (10,8 тисячі гектарів) на Одещині”, “Пуща Радзівіла” (24 тисячі гектарів) на Рівненщині.

Окрім того, збільшиться територія Карпатського біосферного заповідника, до складу якого увійдуть 17,9 тис. га земель.

До території національного природного парку “Вижницький” включать 131 га земель державної власності на території Чернівецької області.

До території національного природного парку “Меотида” передбачено включення 580,2 га земель державної власності Донецької області.

 

Жінці, яку підозрюють у вбивстві свого нападника, обрали запобіжний захід

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 16:11 УП

Центральний суд Миколаєва обрав запобіжний захід для жінки, яку підозрюють у вбивстві знайомого. Вона перебуватиме під нічним домашнім арештом.

Джерело: BBC Україна із зали суду

Деталі: Зазначається, що під домашнім арештом вона перебуватиме у період з 19 вечора до 6 ранку.

Нічний домашній арешт триватиме до 2 березня 2022 року.

Адвокатка Оксана Балабан виступала проти цілодобового домашнього арешту для своєї клієнтки. Захисниця розповіла, що підозрювана – мати-одиначка, має двох неповнолітніх дітей, сама працює та забезпечує їх.

Нагадаємо: На Миколаївщині щодо жінки розпочали провадження за статтею “Умисне вбивство” після того, як вона смертельно поранила чоловіка, який з ножем домагався її на дискотеці.

 

Посилення народовладдя та декілька реформ: Стефанчук назвав плани Ради на рік

ПОНЕДІЛОК, 3 СІЧНЯ 2022, 12:38. уп

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів про пріоритети роботи парламенту протягом 2022 року. Серед планів – посилення народовладдя, а також завершення реформ містобудування, СБУ, пенсійної та інших.

Джерело: Стефанчук, якого цитує пресслужба парламенту

Деталі: Стефанчук розповів, що протягом 2022 року Рада планує:

посилити народовладдя

розглянути законопроєкт про місцевий референдум

завершити реформу містобудування

реформувати Службу безпеки

приступити до пенсійної реформи

завершити реформу децентралізації

запровадити концепцію відкритості парламенту

технологічно оновити сесійну залу Ради

повернутися до питання запровадження дистанційного голосування

створити дослідницько-аналітичну службу.

Нагадаємо: При голові Верховної Ради створять Науково-консультативну раду, до якої увійдуть науковці, і яка працюватиме над покращенням українського законодавства.

 

“Готовься. Ты следующий”. Що відбувається в Укрпатенті і чому уряд блокує ініціативу Стефанчука

ПОНЕДІЛОК, 03 СІЧНЯ 2022, 09:30  УП

СЕРГІЙ МАРЧЕНКОВ, фахівець з інтелектуальної власності, працівник Укрпатенту з 2001 р.

20 років тому піратські диски всі купували на Петрівці.

10 років тому файлообмінник ex.ua увійшов до переліку світових лідерів поширення нелегального аудіо- та відеоконтенту.

Україна давно і стабільно закріпилася в переліку 301. Туди США вносять країн-піратів інтелектуальної власності, проти яких можуть бути застосовані економічні санкції. І вони проти України дійсно застосовувались.

У 2018 ми втратили право безмитного експорту 155 товарів, від харчових продуктів до дезодорантів. Так далі тривати не могло. Сфера інтелектуальної власності вимагала реформи.

Пакет законів щодо реформи був настільки терміновий, що “зелений” парламент прийняв його ще в турборежимі. Але все зупинилося на рівні Кабміну.

Інтелектуальна власність – це не тільки шоубіз, хоча “ціна” цього ринку у 2021 становить від 30 до 100 млн грн. Але є ще патенти, торговельні марки, промислові зразки.

Грошові потоки на цьому ринку можна собі тільки уявити. Наприклад, державне підприємство Укрпатент, яке його адмініструє, за 2020 рік задекларував понад 80 млн грн чистого прибутку.

Однак, великий ринок зовсім не означає, що доступ до нього для винахідників легкий.

Строки реєстрації об’єктів інтелектуальної власності в Україні перевищують середньоєвропейські, вартість – теж.

Навіть торговельні марки реєструються понад 2 роки. При цьому, через низьку ефективність системи захисту сучасні стартапи та великі бізнеси все частіше обирають інші юрисдикції для захисту своїх прав.

Щоб це змінити, за допомогою міжнародних партнерів було розроблено Національну стратегію розвитку сфери інтелектуальної власності. Опікувався її розробкою і публічно оголошував її з трибуни Верховної ради Руслан Стефанчук – нинішній спікер.

Але наразі замість впровадження реформи, відбувається системне переслідування фахівців, які її писали, просувають і впроваджують.

Закон передбачав створення національного органу інтелектуальної власності  (НОІВ). Це мала бути державна неприбуткова організація з наглядовою радою. Заявлені високі кваліфікаційні вимоги до керівника та обрання його на прозорому та відкритому конкурсі.

Але  функцї НОІВ доручили “старому Укрпатенту” – комерційному підприємству, на посаді якого на той час поновився Андрій Кудін, звільнений у 2019 міністром економіки та нинішнім радником Президента Тимофієм Миловановим.

В плани Андрія Кудіна зовсім не входило покращення життя винахідників та авторів, створення належних умов роботи патентних повірених, реформування Укрпатенту та проведення конкурсу на посаду, яка за рік дає йому понад 2 млн гривень тільки офіційного прибутку. Уже півтора року він робить все, щоб цей конкурс не відбувся.

Мінекономіки так і не сформувало Наглядову раду Укрпатенту. Хоча це легше, ніж в Укрзалізниці: робота в раді є безоплатною.

Більш того, Кудіну Мінекономіки регулярно виплачує мільйонні премії, відряджає в закордонні відрядження до Швейцарії. Таке собі ВІП-життя за рахунок жебрацтва українських авторів і винахідників.

Апеляційну палату Укрпатенту також сформував одноособово Андрій Кудін. І саме він, керівник Укрпатенту, має максимальний вплив на її діяльність:  вирішує питання про прийняття на роботу та звільнення членів палати.

Для розуміння – Апеляційна палата – це такий собі апеляційний суд з перегляду рішень Укрпатенту.

Уявіть, що членів  апеляційного суду наймає, звільняє, сплачує їм зарплату голова суду першої інстанції. Може така система нормально працювати?

Доручення від парламенту про виправлення цієї ситуації одержувало вже 3 міністри економіки поспіль. Спочатку Ігор Петрашко, потім Олексій Любченко.

Дії Любченка щодо затвердження нової редакції статуту Укрпатенту настільки налякали Андрія Кудіна, що він 2 місяці переховувався на лікарняному та навіть двічі звертався до суду, прямо зазначаючи, що вбачає у зміні Міністерством економіки статуту виключно намір звільнити його з посади (справи № 640/29389/21, 640/28293/21 Окружного адміністративного суду міста Києва).

Але міністр змінився, і розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.09.21 № 1129-р вже ніхто виконувати не став.

Чинній міністерці Юлії Свириденко завдання розібратися зі сферою інтелектуальної власності спікер Руслан Стефанчук поставив прямо з парламентської трибуни під час призначення її на посаду Першого віце-прем’єра-міністра України – міністра економіки України. Але віз і нині там.

Натомість як гриби ростуть кримінальні справи проти тих, хто впроваджував і рухав реформу інтелектуальної власності.

Хто звільняв Кудіна, наполягав на завершенні реорганізації Укрпатенту, на проведенні відкритого конкурсу на посаду його керівника, проти тих, хто потенційно може взяти участь в такому конкурсі.

Адже є певні сумніви, що сам Андрій Кудін міг би пройти такий конкурс. Ще у 2017 році депутат Ігор Луценко з’ясував, що диплом, поданий Андрієм Кудіним при прийнятті на роботу в Укрпатент, насправді не видавався.

Досі триває кримінальна справа проти Тимофія Мілованова, який звільнив Кудіна. Справа порушена ДБР за заявою Андрія Кудіна.

Проти ідеолога реформи сфери інтелектуальної власності Олени Орлюк, доктора юридичних наук, професора, кримінальну справу заведено Нацполіцією.

Після звільнення Андрія Кудіна обов’язки керівника Укрпатенту виконувала Наталія Петрова.

Негайно після відновлення керівника на посаді її змусили звільнитися. У подарунок – кримінальна справа від Нацполіції. Повідомила про це Київська міська прокуратура, а вже за декілька хвилин особу Наталії було “розкрито” ботами, які постійно використовуються в Фейсбуці для очорнення невгодних Андрію Кудіну осіб та донесення “потрібної” інформації, наприклад, про зв’язки Андрія Кудіна в ГРУ(!)

Наступною стала Юлія Прохода – патентний повірений, адвокат, член правління Національної асоціації патентних повірених України, яка послідовно відстоювала реформу і критикувала її ворогів.

Юлія була Радницею міністра Петрашко, долученою до роботи з реформування Укрпатенту і проведення конкурсу на посаду голови.

Кандидатка в члени Наглядової ради Укрпатенту, обрана на прозорому конкурсі серед півтори сотні членів НАПА.

Співавтор та підписант листа до президента Зеленського та РНБО з приводу необхідності реформування Укрпатенту та негайного призначення конкурсу на посаду його керівника.

Одразу після направлення якого Юлія одержала “маячки” від СБУ(!) на кордоні.

Заодно “маячки” подарували і її колезі, голові НАПА, судовому експерту, патентному повіреному, кандидату юридичних наук Катерині Соповій.

Восени 2021, негайно після зустрічі з командою міністра Любченка, на якій особисто Юлія Прохода знов підняла питання конкурсу, силами Нацполіції було швидко заведено кримінальну справу.

Після зустрічі з командою міністра Свириденко, наприкінці грудня 2021 року Юлію було затримано за підозрою у впливі на ту саму Апеляційну палату та Андрія Кудіна, яких вона постійно критикувала, вимагаючи створення такої системи, при якій вплив будь-якої особи виключався.

Дивний збіг зі справою Наталії Петрової: такий самий пост від Київської міської прокуратури із негайним рознесенням тими самими ботами імені Андрія Кудіна.

Негайно після цього ще один фасилітатор реформи Микола Потоцький одержує смс: “Готовься. Ты следующий”.

Микола – доктор юридичних наук, патентний повірений, адвокат, колишній голова Апеляційної палати Мінекономіки, який відстоював реформу як директор з питань права Укрпатенту і якого “попросили” піти. Він “засвітився” на тих же робочих групах щодо реформи Укрпатенту, що і Юлія. І є вірогідним кандидатом на посаду голови НОІВ.

Така от ціна за допомогу в розробці й просуванні реформи.

Виникає тільки одне питання. Парламент прийняв закони, президент їх підписав. Спікер Верховної ради в рамках парламентського контролю закликає їх виконати. Учасники ринку, професійна спільнота повністю підтримує реформу і допомагає її просувати та впроваджувати.

Що ще потрібно зробити, щоб припинити саботаж реформи у такій важливій для економіки України сфері як Інтелектуальна власність?

Чому всім органам законодавчої, виконавчої влади може стільки часу ставити палки в колеса одна людина, яка неприродним способом тримається за свою посаду?

Бо в результаті реформи цю посаду таки безповоротно втратить? Чи це нормально взагалі? Чи дійсно запис в трудовій книжці Андрія Кудіна важливіший за цілу галузь економіки України?

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 244

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua