Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 04.07.2021

Інформаційний резонанс доби: 04.07.2021

Стало відоме ім’я бійця, який у неділю загинув унаслідок обстрілу окупантів 

05.07.2021 00:42

У неділю внаслідок обстрілу російських окупаційних військ загинув начальник медичного пункту механізованого батальйону 93-ї ОМБр Юрій Письменний із позивним “Феофан”.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на 93-ю ОМБр Холодний Яр.

“Через обстріли російських окупаційних військ загинув начальник медичного пункту механізованого батальйону капітан Юрій Васильович Письменний. Він був відомий багатьом за позивним “Феофан”. Це сталося серед білого дня. Окупанти відкрили вогонь, і уламки від ворожого снаряду поранили медика. Травми виявилися несумісні з життям”, – йдеться у повідомленні.

Юрій Письменний народився 4 березня 1962 року. Мешкав у Дніпрі, мав вищу медичну освіту – у 1987 році закінчив Дніпропетровський медичний інститут.

У 2016 році пішов на війну медиком-волонтером – служив у Першому добровольчому мобільному шпиталі ім. Пирогова.

Наприкінці 2018 року призивався до лав Збройних Сил України. Очолив медичний пункт батальйону. Буквально тиждень тому отримав чергове військове звання “капітан”.

У Юрія залишилася дружина Тетяна, а також дорослий син Георгій.

Раніше пресцентр ООС повідомив, що в неділю внаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав поранення несумісні з життям.

 

Окупанти шість разів порушили «тишу», загинув боєць ЗСУ

05.07.2021 07:51

За минулу добу в районі проведення операції Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації шість разів порушили режим припинення вогню.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресцентр штабу ООС.

“Поблизу Водяного, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська двічі застосовували гранатомети різних систем і стрілецьку зброю. Біля Авдіївки ворог відкривав вогонь з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. У районі населеного пункту Мирне російські найманці обстрілювали наші позиції зі станкових протитанкових гранатометів”, – йдеться у повідомленні.

Неподалік Березового окупанти вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

У напрямку Тарамчука противник обстрілював українські позиції зі станкових протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав поранення несумісні з життям. Командування Об’єднаних сил висловлює щирі співчуття рідним та близьким загиблого.

Крім того, один військовий отримав осколкове поранення. Після надання першої медичної допомоги, воїна транспортували до лікувального закладу. Стан пораненого – задовільний.

На ворожі обстріли українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Станом на 7 годину ранку, 5 липня, зафіксовано три порушення режиму припинення вогню.

Біля Авдіївки російсько-окупаційні війська відкрили вогонь з великокаліберних кулеметів.

Поблизу Золотого-4 ворог вів обстріл з мінометів 82-го калібру, станкових протитанкових, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

А поблизу населеного пункту Піски противник обстрілював позиції ЗСУ з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Бойових втрат серед українських захисників немає.

Про факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

Українські військові контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил.

 

Окупанти п’ять разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ

04.07.2021 18:28

Російсько-окупаційні війська від початку доби 5 разів обстріляли позицій Об’єднаних сил, один український військовослужбовець загинув.

Про це повідомляє пресслужба ОС у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Ігноруючи домовленості, досягнуті 22 липня 2020 року у рамках Тристоронньої контактної групи, російсько-окупаційні війська продовжують здійснювати обстріли позицій Збройних сил України. Від початку доби зафіксовані 5 порушень режиму припинення вогню”, – йдеться у вечірньому зведенні.

Як зазначається, поблизу Водяного, що на Приазов’ї, окупанти двічі застосували гранатомети різних систем і стрілецьку зброю.

Біля Авдіївки вони відкривали вогонь з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів, у районі Мирного – зі станкових протитанкових гранатометів.

Неподалік Березового окупанти вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

“Один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил дістав поранення, несумісні з життям”, – зазначили у пресслужбі.

Там додали, що на обстріли українські військові відкривали вогонь у відповідь.

Про факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

Як повідомлялося, збройні формування РФ 4 липня здійснили обстріл позицій українських військовослужбовців у смузi вiдповiдальностi оперативно-тактичного угруповання “Схiд”, у результаті якого один військовослужбовець дістав проникаючі осколкові поранення. Його терміново доправили до лікувального закладу, але врятувати не змогли.

 

Окупанти вбили українського військового

4 липня 2021, 17:49  УП

У неділю внаслідок ворожого обстрілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав поранення несумісні з життям.

Джерело: пресцентр ООС

Деталі: Від початку доби зафіксовані 5 порушень режиму припинення вогню.

Поблизу Водяного, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська двічі застосували гранатомети різних систем і стрілецьку зброю.

Біля Авдіївки ворог відкрив вогонь з автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

У районі населеного пункту Мирне російські найманці обстріляли українські позиції зі станкових протитанкових гранатометів.

Неподалік Березового окупанти вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

Зазначається, що на ворожі обстріли українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

 

Поранення жінки в окупованій Горлівці: бойовики приховали докази

4 липня 2021, УП

27 червня російські ЗМІ та новинні ресурси окупаційної влади ОРДЛО розповсюдили новину про те, що нібито українські військові поранили мирну жительку Горлівки. У той же час бойовики заборонили медикам надавати СММ ОБСЄ інформацію про постраждалу.

Джерело: звіт ОБСЄ

Деталі: Представники так званої “ДНР” 27 червня заявили, що “під обстрілом з боку ВСУ опинилася Горлівка, в результаті обстрілу осколкове поранення стегна отримала жінка 1969 року народження”.

Після цього повідомлення Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні взялася вивчати, що саме сталося.

З’ясувалося, що жінка дійсно отримала поранення в результаті обстрілу в окупованому місті. Жінка розповіла спостерігачам, що вранці 27 червня вона почула численні вибухи поряд з її будинком і спробувала закрити вхідні двері, які відкрило вибуховими хвилями. Підійшовши до дверей, вона була поранена.

У міській лікарні жінку прооперували і витягли осколки зі стегна.

У той же день спостерігачі бачили медичну довідку, видану лікарнею в Горлівці, згідно з якою потерпіла поступила в лікарню з осколковим пораненням.

При цьому медичний персонал лікарні відмовився надати команді СММ інформацію про поранену жінку, пославшись на “відсутність дозволу” від окупантів.

 

Окупанти обстріляли камеру ОБСЄ біля шахти «Жовтнева» 

05.07.2021 05:39

У районі шахти “Жовтнева”, що на непідконтрольній українському уряду території ОРДЛО, камера спостереження ОБСЄ була обстріляна окупантами.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на звіт №153/2021 СММ ОБСЄ.

2 липня патруль місії прибув до місця розміщення системи відеоспостереження СММ на шахті “Жовтнева” для проведення запланованого технічного обслуговування несправної камери. Під час техобслуговування спостерігачі помітили отвір в передній і задній частинах корпусу на одній з камер.

“За оцінкою, воно утворилося в результаті нещодавнього попадання кулі зі стрілецької зброї”, – йдеться в повідомленні.

Перебої в роботі даної камери почалися ще в другій половині дня 18 червня. Тоді команда місії втратила можливість дистанційно обертати камеру, а вже 28 червня відеосигнал камери та зв’язок нею зовсім були втрачені.

Спостерігачі замінили пошкоджену камеру і проведуть подальший аналіз. Також ОБСЄ зазначає, що інтерес до цієї камери з боку збройних формувань був помічений і раніше.

Як раніше повідомляло агентство, у неділю окупанти п’ять разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.

 

Населення Криму за час окупації збільшилося на мільйон шляхом міграції з РФ – експерт

За час окупації Криму Росією зростання населення півострова шляхом міграції з території РФ становив 1 млн осіб.

Про це повідомив у Фейсбуці керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко, передає Укрінформ.

«Замість довоєнної чисельності постійного населення Кримського півострова 2 млн 350 тисяч 504 осіб наразі маємо справу з де-факто наявним населенням як мінімум в 3 млн 100 тисяч осіб. За роки окупації АР Крим та міста Севастополь наявне населення півострова шляхом міграції з РФ зросло щонайменше на 1 млн осіб», – написав Клименко.

За його словами, на 2 млн «довоєнних» кримчан, що залишилося від майже 2,4 млн осіб, вже припадає більш ніж 1 млн «колонізаторів».

На думку експерта, за кілька років в окупованому Криму «колонізатори» становитимуть абсолютну більшість населення.

«Це і є політика РФ. «Міграційна зброя» та соціокультурне перероблення населення в процесі колонізації нових територій Російською імперією та Радянським Союзом мають тривалу історію. Сучасна РФ використовує ці шаблони з історичного досвіду», – заявляє Клименко.

Відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду, переміщення державою-окупантом частини її власного цивільного населення на окуповану нею територію є військовим злочином.

 

Кремль побачив американський слід у ситуації з британським есмінцем

4 липня 2021, УП

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков вважає США причетними до планування ситуації з британським есмінцем, який Росія погрожувала обстріляти в українських територіальних водах біля окупованого Криму.

Джерело: Пєсков в ефірі програми “Москва. Кремль. Путін” на каналі “Росія-1”, передає ТАСС

Пряма мова: “Я думаю, що наша розвідка, звичайно, знає, хто там приймав рішення [в ситуації з британським есмінцем]. Але, звичайно ж, я думаю, що суть подібних операцій планується все-таки у старших товаришів – все-таки за океаном”.

Деталі: На його думку, “в даному випадку есмінець був просто інструментом провокації”.

Представник Кремля також погодився з думкою, що в тому числі Київ займається відкритими антиросійськими провокаціями.

“Провокування ситуації Україною – дійсно це реальність, сумна реальність в умовах, в яких нам доводиться жити”, – сказав він.

Пєсков підкреслив, що у відповідь на провокації Путін приймає рішення, які чітко показують настрій Москви і “які не залишаються непоміченими”.

“Маються на увазі і наші маневри, і наші навчання, з тією лише різницею, що все це відбувається на нашій власній території, і ми на інші континенти нашу військову інфраструктуру не переміщуємо”, – сказав представник Кремля.

“І в цьому плані ні в кого, напевно, не повинно бути сумнівів у рішучості президента Путіна і російської сторони в цілому. Я все-таки пропоную не говорити про такі апокаліптичні сценарії, як Карибська криза і так далі, тому що, напевно, кожен раз рішучість Росії стає все більш зрозумілою нашим опонентам, хоча ми теж не носимо рожеві окуляри і усвідомлюємо, що ніхто не буде відмовлятися від стримування нашої країни”, – зазначив Пєсков.

Передісторія:

23 червня Міноборони Росії заявило, що есмінець Британії HMS Defender увійшов, за їхнім твердженням, в “російські територіальні води” поблизу Криму, і російський патрульний корабель здійснив попереджувальні постріли, а реактивний літак скинув бомби на його шляху.

Міністерство оборони Великої Британії, втім, заперечило, що було відкрито попереджувальний вогонь.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що HMS Defender проходив через українські територіальні води, нагадавши про невизнання Британією незаконної анексії Криму.

Пізніше було опубліковане відео з борту есмінця, на якому видно, як його переслідують кораблі та літаки РФ.

Документи, виявлені в Кенті, підтверджують, що проходження корабля у водах Криму було продуманим рішенням британського уряду, щоби продемонструвати підтримку Україні, незважаючи на можливі ризики.

 

Зеленський: “Сі Бриз” є сигналом, що Україну не лишили наодинці з агресією РФ

4 липня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський вважає, що наймасштабніші за всю історію навчання “Сі Бриз” цьогоріч є сигналом того, що Україна не залишається наодинці з російською агресією.

Джерело: Зеленський під час робочої поїздки на Одещину, повідомляє сайт президента

Деталі: Під час поїздки на Одещині Зеленський відвідав есмінець “Росс” Військо-Морських Сил США, який бере участь у міжнародних військово-морських навчаннях “Сі Бриз – 2021”.

На борту есмінця президент поспілкувався з командувачем 6-го флоту Військово-Морських Сил США віце-адміралом Юджином Блеком.

Зеленський назвав символічним те, що в один день відзначаються День ВМС України та День Незалежності США, і привітав американський народ.

“Я вважаю, що ці дві події пов’язані між собою. Адже сьогодні Україна відстоює свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність на сході. І ми віримо, що завдяки підтримці наших партнерів, Сполучених Штатів Америки, і на суші, і на воді, і в повітрі зможемо більш упевнено та успішно захищати нашу незалежність”, – зазначив він.

Зі свого боку віце-адмірал Юджин Блек наголосив, що для американських військових – велика честь вітати на борту есмінця президента країни, яка бореться за свою незалежність.

Він зазначив, що під час навчань “Сі Бриз – 2021” відпрацьовується багато елементів для досягнення взаємосумісності, що є дуже важливим для взаємодії українських та американських військових на суші, на морі та в повітрі.

 

Зеленський розповів, коли Україна отримає від США бойові катери Mark VI

4 липня 2021, УП

Сполучені Штати Америки у наступному році розпочнуть передачу Україні швидкісних бойових катерів Mark VI.

Джерело: президент Володимир Зеленський, якого цитує Укрінформ

Деталі: Глава держави на Одещині під час урочистих заходів з нагоди Дня ВМС Збройних сил України анонсував спільні з союзниками масштабні проєкти, спрямовані на посилення військово-морських сил України.

Пряма мова: “Україна разом зі США, з Великою Британією, Турецькою Республікою та багатьма нашими друзями і іншими країнами активно реалізує спільні масштабні проєкти щодо оновлення нашого корабельного складу, розбудови сучасної військово-морської інфраструктури, підготовки особового складу. Зокрема, наступного року американська сторона розпочне передачу Україні швидкісних бойових катерів Mark VI.

У порту “Південному” формується відповідна інфраструктура, розгорнуто управління дивізіону кораблів, базується 2 катери типу “Island” та очікується поповнення ще щонайменше 3 катери, які зараз проходять модернізацію у США”.

Додатково: Зеленський також розповів, що в рамках співпраці між Україною та Великою Британією у короткостроковій перспективі український флот поповниться протимінними кораблями і сучасними ракетними катерами.

Президент додав, що Україна очікує, що незабаром також отримає сучасні та ефективні безпілотні літальні апарати Bayraktar виробництва Туреччини: “Українські екіпажі для них вже завершують підготовку у Турецькій Республіці. Також наші турецькі друзі активно підтримують і розвиток корабельного складу ВМС України. Перший корпус нашого сучасного корвета вже закладений у Туреччині і буде добудований на українській верфі до кінця 2023 року”.

Нагадаємо:

США влітку 2020 року схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього обладнання.

Mark VI – це сучасні, швидкі та маневрені кораблі, призначені для патрулювання прибережних морських територій.

 

Командувач ВМС України не виключає провокацій РФ під час Sea Breeze

Україна не виключає провокацій з боку Росії під час військових навчань «Сі Бриз-2021».

Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода командувач Військово-морських сил ЗСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа, передає Укрінформ.

«Вздовж узбережжя Криму перебувають бойові кораблі Чорноморського флоту. З квітня там же постійно перебувають кораблі Балтійського та Північного флотів Російської Федерації – спостерігають за діями учасників наших навчань. Таким чином, провокацій з боку Російської Федерації не виключаємо: на цей випадок на кораблях учасників «Сі Бризу» існують певні відпрацьовані процедури», – сказав Неїжпапа.

За його словами, нині в Бердянську та Маріуполі перебувають чотири малі броньовані артилерійські катери. «При надходженні нових одиниць катерного складу будемо посилювати ними Азовське море», – зазначив командувач ВМС.

Він висловив сподівання, що також в Азовському і Чорному морях для «більш ефективного висвітлення надводної обстановки» будуть застосовані ударні безпілотники Bayraktar.

«Тренуємось використовувати Bayraktar над морем, скоро в складі ВМС України матимемо ескадрилью цих безпілотних комплексів. Їхні екіпажі вже пройшли підготовку в Туреччині. Ми з нашими побратимами з Повітряних сил України під час навчань відпрацьовуємо порядок застосування БПЛА Bayraktar на морі», – сказав Неїжпапа.

Як повідомлялося, в Одесі 28 червня за участю представників близько 30 країн-учасників відбулася церемонія відкриття українсько-американських навчань «Сі Бриз-2021», які триватимуть до 10 липня. У них беруть участь близько 30 кораблів, катерів і суден, понад 30 літаків і вертольотів, до 5000 особового складу і 50 одиниць озброєння і військової техніки.

 

Зеленський на борту есмінця поспілкувався з командувачем 6-го флоту ВМС США

Президент Володимир Зеленський під час робочої поїздки на Одещину відвідав есмінець «Росс» Військо-морських сил США, який бере участь у міжнародних навчаннях «Сі Бриз – 2021».

Про це повідомляє пресслужба глави держави, передає Укрінформ.

Як зазначається, Президент ознайомився з обладнанням та озброєнням судна, а також поспілкувався на борту есмінця з командувачем 6-го флоту Військово-морських сил США віцеадміралом Юджином Блеком.

Зокрема, Зеленський назвав символічним те, що в один день відзначаються День ВМС України та День незалежності США.

«Я вважаю, що ці дві події пов’язані між собою. Адже сьогодні Україна відстоює свою незалежність, суверенітет і територіальу цілісність на сході. І ми віримо, що завдяки підтримці наших партнерів, Сполучених Штатів Америки, і на суші, і на воді, і в повітрі зможемо більш упевнено та успішно захищати нашу незалежність», – зазначив глава держави.

Президент висловив переконання, що цьогорічні наймасштабніші за всю історію навчання «Сі Бриз» є сигналом того, що Україна не залишається наодинці з російською агресією.

Зі свого боку віцеадмірал Юджин Блек наголосив, що для американських військових велика честь вітати на борту есмінця Президента країни, яка бореться за свою незалежність.

Він зазначив, що під час навчань «Сі Бриз – 2021» відпрацьовується багато елементів для досягнення взаємосумісності, що є дуже важливим для взаємодії українських та американських військових на суші, на морі та в повітрі.

Як повідомлялося, 4 липня Президент Володимир Зеленський в Одесі взяв участь в урочистих заходах з нагоди Дня Військово-морських сил Збройних сил України.

 

Пєсков розповів, чому не готують зустріч Зеленського і Путіна

4 липня 2021, УП

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що підготовку зустрічі президентів України і РФ ускладнює “невиконання” Києвом мінських угод і тиск Володимира Зеленського на політичних опонентів.

Джерело: Пєсков в ефірі програми “Москва. Кремль. Путін” телеканалу “Росія-1”, передає ТАСС

Пряма мова: “Що <…> ускладнює втілення ідеї про двосторонню зустріч: крім основного моменту про невиконання мінських домовленостей, ще, напевно, і той факт, що президент Зеленський з самого початку виглядав як дуже сучасний демократичний президент, який несе порядок і демократію в свою країну, і, звичайно, цей настрій явно не корелюється з абсолютно безпрецедентним тиском на політичних опонентів, з бажанням позбутися своїх успішних політичних опонентів шляхом відкриття кримінальної справи”.

Деталі: За словами Пєскова, “головна проблема – це те, що Україна не хоче виконувати мінські домовленості <…> [і] послідовно намагається розмивати важливість мінських домовленостей, кажучи про те, що потрібно їх чимось замінити, що вони вже ніби як неживі”.

За його словами, Київ постійно намагається представити Росію учасницею конфлікту на Донбасі, що нібито “абсолютно не відповідає дійсності”.

“Це неприйнятно ні для нас, ні для інших, напевно, учасників [нормандської]” четвірки “, – сказав Пєсков.

Він зазначив, що “безальтернативність і важливість мінських домовленостей і виконання цього комплексу заходів постійно акцентується і канцлером [ФРН Ангелою] Меркель, і президентом [Франції Еммануелем] Макроном, і навіть акцентувалася під час переговорів [у Женеві 16 червня] президентом [США Джо] Байденом”.

При цьому він констатував, що західні країни “не вводять” санкції проти України за невиконання мінських угод.

Пєсков зазначив, що Росія продовжить надавати гуманітарну допомогу Донбасу.

За його словами, Москва в будь-якому випадку “не закриватиме очі на гуманітарні проблеми кількох мільйонів людей, відторгнутих своєю державою і взятих своєю державою в страшну блокаду”. “Росія надавала гуманітарну допомогу і продовжуватиме це робити”, – сказав прессекретар президента Росії.

Крім того, як зазначив Пєсков, “Москва, Париж і Берлін роблять все можливе, щоб все-таки забезпечити реалізацію мінського комплексу заходів, бо тільки через реалізацію цього комплексу заходів лежить шлях до врегулювання”.

Передісторія:

2 липня Пєсков заявив, що підготовка до зустрічі президентів Росії і України Володимира Путіна і Володимира Зеленського наразі не ведеться.

20 травня він заявляв, що контакти з підготовки гіпотетичної зустрічі здійснюються, але жодних термінів немає.

Тоді міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав ключовими умовами для зустрічі Зеленського і Путіна розмову про Донбас та Крим.

 

Варіанти переговорів Зеленський-Путін готуються, але анонсувати їх не можна – речник ТКГ

04.07.2021 19:19

Розголошення тем, які могли би бути порушені під час імовірної зустрічі президентів України та РФ, суперечить міжнародним нормам дипломатії.

Про це в програмі “Взгляд с Банковой” в ефірі телеканалу “Дом” заявив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович, передає Укрінформ.

“Варіанти (питань для переговорів — ред.) готуються, але ми не можемо їх анонсувати з тієї простої причини, що переговори люблять тишу. Якщо зараз їх проанонсувати, то почнеться інформаційна протидія, дипломатична протидія. І ми можемо не отримати того результату, на який розраховуємо”, — сказав Арестович.

Він також наголосив, що розголошення під час підготовчого етапу переговорів суперечить нормам дипломатії.

“Є правила дипломатії, які забороняють прямо це робити. Зокрема, Копенгагенська конвенція. І загальною фігурою умовчання є повідомлення планів на переговори до того, як ці переговори відбудуться. Виходять тільки з готовими рішеннями. Так працює міжнародна дипломатія, і я не порушуватиму ці правила”, — заявив Арестович.

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня 2021 року Президент України Володимир Зеленський звернувся до російського лідера Володимира Путіна, запропонувавши йому зустрітися «в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна».

Читайте також: На Банковій розповіли про підготовку зустрічі Зеленського і Путіна

22 квітня Путін заявив, що готовий у Москві зустрітися з Зеленським, але питання припинення війни на Сході України обговорюватиме лише після переговорів української влади з ватажками «ДНР» і «ЛНР».

У травні в інтерв’ю телеканалу «Україна 24» радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що очільник Офісу Президента Андрій Єрмак займається організацією зустрічі глави держави з президентом РФ.

У червні Зеленський у телеінтерв’ю заявив, що у питанні ймовірної зустрічі його з президентом РФ “м’яч на боці Росії”.

 

У Путіна педалюють тему «безальтернативності «Мінська»

Речник президента Росії Дмітрій Пєсков озвучив нову версію Кремля, яка пояснює неможливість проведення зустрічі президентів України і РФ, пише ДТ. Тепер, за словами Пєскова, цьому заважають «невиконання Мінських угод» і кримінальна справа проти кума Путіна Віктора Медведчука.

«Головна проблема – це те, що Україна не хоче виконувати мінські домовленості (…) і послідовно намагається розмивати важливість мінських домовленостей, кажучи про те, що потрібно їх чимось замінити, що вони вже нібито неживі, ці мінські домовленості», – заявив речник Владіміра Путіна в етері телеканалу «Росія 1».

«Безальтернативність і важливість мінських домовленостей і виконання цього комплексу заходів постійно акцентується і канцлеркою (Німеччини Ангелою) Меркель, і президентом (Франції Еммануелем) Макроном, і навіть акцентувалася під час переговорів президентом (США Джо) Байденом», – цитує Пєскова російське агентство «ТАСС».

Тема «Мінська» порушується кремлівським пулом не випадково. Як повідомляло ZN.UA, Москва ратує за розширення нормандського формату і приєднання до нього США. Під егідою розширення Кремль планує посадити за стіл підконтрольних бойовиків і примусити Україну до прямих переговорів із ними.

Крім питання врегулювання в Донбасі, «втіленню ідеї щодо двосторонньої зустрічі» ускладнює і кримінальне переслідування в Україні проросійського політика Віктора Медведчука («Опозиційна платформа-За життя»).

«Ускладнює, (…) напевно, і той факт, що президент (Володимир) Зеленський із самого початку виглядав як дуже сучасний демократичний президент, який несе порядок і демократію у свою країну, і, звичайно, цей настрій явно не корелюється з абсолютно безпрецедентним тиском на політичних опонентів, з бажанням позбутися своїх успішних політичних опонентів шляхом відкриття кримінальної справи», – додав він.

Нагадаємо, 20 квітня, Зеленський публічно запропонував Путіну зустрітися в Донецькій або Луганській областях. Тоді президент РФ фактично відмовився від зустрічі, висунувши низку неприйнятних умов, зокрема, запропонував Зеленському для обговорення ситуації на сході України спочатку зустрітися з ватажками «Л-ДНР».

Виступаючи під час прямого включення 30 червня, Владімір Путін згадав про зустріч, але назвав уже іншу причину: нібито український президент віддав країну під «повне зовнішнє управління» Європи і США, і тому переговори не матимуть сенсу.

Відповідь Зеленського не забарилася. Президент України назвав слова Путіна пропагандистської мантрою для внутрішнього споживача в Росії і нагадав про те, що в реальному світі такі питання вирішуються виключно в Україні і українською державою, без участі «тіньових посередників» (імовірно, маючи на увазі Віктора Медведчука).

Про таємниці листування кремлівських міньйонів із Москвою, можливу участь американців у переговорах і строки виборів у Донбасі читайте в інтерв’ю Олексія Резнікова Тетяні Силіній «Присутність «зайчиків» із «ДНР/ЛНР» на зустрічі «нормандської четвірки» і США абсолютно виключена» у ZN. UA.

 

Технічно США можуть брати участь у ТКГ — Арестович

Технічно представники США можуть увійти до складу Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Сході України.

Про це в програмі “Взгляд с Банковой” на телеканалі “Дом” повідомив речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович, передає Укрінформ.

“Це технічна можливість. США є членами ОБСЄ, значить, вони мають право увійти в цей формат”, — сказав Арестович.

При цьому він наголосив на необхідності принципової домовленості з іншими учасниками ТКГ, зокрема з Росією.

“Зараз у політичного радника Президента Зеленського Андрія Єрмака, який також очолює Офіс Президента, йдуть інтенсивні консультації з Вікторією Нуланд, яка призначена в США головною посадовою особою з питань України та врегулювання конфлікту з РФ. Крім того, наскільки я знаю з відкритих джерел, Нуланд дуже інтенсивно спілкується з Козаком (Дмитро Козак — заступник керівника адміністрації президента РФ, — ред.)”, — сказав Арестович.

Таким чином, за його словами, відбуваються консультації на найвищому рівні, на рівні політичних радників.

“Чим вони конкретно закінчаться, буде зрозуміло, найімовірніше, після візиту Президента Зеленського в США та зустрічі з Президентом Байденом. Такий візит має відбутися наприкінці цього місяця. Думаю, в серпні з’являться новини”, — сказав речник української делегації в ТКГ.

Водночас він прокоментував заяви деяких осіб щодо того, чи зможе глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук, який нещодавно переніс операцію на серці, далі брати участь у її роботі. За словами Арестовича, Кравчук сам прийме і оголосить своє рішення.

“Йдучи на цю операцію, він попросив мене персонально нічого не повідомляти, крім факту операції, залишити це суто приватною справою… Коли він вийде з лікарняного і реабілітаційного періоду, він сам прокоментує — чи буде він далі главою ТКГ, чи може він брати участь у засіданнях і коли”, — сказав Арестович.

Як повідомлялося, наприкінці червня ЗМІ з посиланням на речника Тристоронньої контактної групи Олексія Арестовича поінформували, що Леонід Кравчук переніс планову операцію на серці, вона пройшла без ускладнень.

 

Арестович сформулював основний посил можливої зустрічі Зеленського з Путіним 

05.07.2021 02:43

Якщо період зустрічі президентів України та РФ не визначиться влітку, тоді доведеться чекати закінчення осінніх геополітичних процесів.

Таку думку в програмі “Взгляд с Банковой” на телеканалі “Дом” висловив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович, передає Укрінформ.

За словами Арестовича, точний період зустрічі спрогнозувати важко.

“Рішення про цю зустріч в голові однієї людини — Путіна. Думаю, що він зараз, отримавши певний карт-бланш після зустрічі з Байденом і повістку, яку йому потрібно виконати, ставить цю зустріч у залежність від зарахування або незарахування США пунктів виконання цього порядку”, — сказав він.

Нинішні геополітичні дії керівництва Росії речник схарактеризував як “брикання”.

“Вони брикаються. Мабуть, коли Путін повернувся від Байдена, вони там колективно посиділи й вирішили, що будуть брикатися. Якщо вони будуть брикатися, то зустріч з Президентом Зеленським може теж стати предметом їхнього брикання і примх. Ми за цим стежимо”, — зазначив речник української делегації в ТКГ.

Він наголосив, що зустріч двох президентів “в теорії залишається важливою й актуальною”. Але на практиці вона залежатиме від результатів зустрічей глави Української держави Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом і канцлером ФРН Ангелою Меркель, що мають відбутися в липні.

Арестович підкреслив: якщо влітку не визначаться з періодом зустрічі президентів України та РФ, тоді включаються осінні геополітичні процеси.

“Восени починаються перевибори в Німеччині та Франції (вибори президенти Франції відбудуться у 2022 році, — ред.). І можливо, Макрон і Меркель більше не будуть при владі. Це радикально змінить зміст формату… створює певний фон, в якому Росія змушена буде коригувати свою політику. Якщо через послідовність ось цих подій міжнародного порядку з’ясується, що для них (для Росії — ред.) вигідно зустрітися з Президентом Зеленським, щоб продемонструвати розрядку, вони на це підуть. Якщо вирішать іти на загострення, вони, звичайно, на зустріч не підуть, хоча ми будемо наполягати на ній”, — сказав Арестович.

Він не виключає, що після осінніх виборів у Німеччині та президентських виборів-2022 у Франції із лідерів країн Нормандської четвірки, які узгодили Мінські угоди, чинним главою держави залишиться тільки Путін.

“Ситуація наростає, і скоро в Мінському процесі не залишиться жодної людини, яка його розпочинала, крім самого Путіна. Якщо хтось замінить Меркель, замінить Макрона, а це не виключено, то зміст того, що там відбувалося (в 2015 році — ред.), він обнуляється “, — вважає Арестович.

На його думку, Путін новим лідерам Франції та Німеччини говоритиме “про своє бачення, про свою точку зору”.

“Вони (нові глави країн — ред.) не несуть особистої відповідальності за розвиток цієї кризи починаючи з 2014 року, як Меркель. І у них зовсім інший підхід”, — наголосив речник.

Арестович навів приклад, що в Німеччині може перемогти партія “Зелених”, яка виступає проти “Північного потоку-2″ і за надання озброєння Україні, і взагалі радикально налаштована щодо Росії”.

“І в РФ не можуть цього не розуміти, і у них коридор можливостей не дуже великий”, — сказав він.

Речник української делегації в ТКГ наголосив, що Україна вже сьогодні пропонує Росії вихід із ситуації — виконати Мінські і Нормандські домовленості. Але цієї волі немає з боку Росії, з української ж сторони вона зафіксована, сказав він.

“Ми просто ще раз їм пояснимо ситуацію і покажемо, що, хлопці, це розумний вихід для вас з того становища, в яке ви самі себе загнали — в положення міжнародного ізгоя”, — пояснив він основний посил можливої ​​зустрічі Зеленського та Путіна.

Раніше Арестович заявив, що розголошення тем, які могли би бути порушені під час імовірної зустрічі президентів України та РФ, суперечить міжнародним нормам дипломатії.

Як повідомляв Укрінформ, 20 квітня 2021 року Президент України Володимир Зеленський звернувся до російського лідера Володимира Путіна, запропонувавши йому зустрітися «в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна».

22 квітня Путін заявив, що готовий у Москві зустрітися з Зеленським, але питання припинення війни на Сході України обговорюватиме лише після переговорів української влади з ватажками «ДНР» і «ЛНР».

У травні в інтерв’ю телеканалу «Україна 24» радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що очільник Офісу Президента Андрій Єрмак займається організацією зустрічі глави держави з президентом РФ.

У червні Зеленський у телеінтерв’ю заявив, що у питанні ймовірної зустрічі його з президентом РФ “м’яч на боці Росії”.

 

Експрем’єр Франції увійшов до ради директорів російської “Зарубежнефти”

4 липня 2021, УП

Колишній прем’єр-міністр Франції Франсуа Фійон був призначений членом правління нафтової компанії, “Зарубежнефть”, яка контролюється владою РФ..

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на Politico.

Документи, опубліковані в суботу російським сайтом, яким керує інформаційне агентство “Інтерфакс”, свідчать про те, що Фійон приєднався до правління “Зарубежнефть” 28 червня.

Колишній глава уряду під керівництвом Ніколя Саркозі працює в компанії через свою консалтингову фірму “Apteras”. На початку червня його кандидатуру висунув російський уряд.

Фійон почав працювати у консалтингу після катастрофічної кампанії на президентських виборах у 2017 році, яка була зірвана через скандал з фальшивими робочими місцями. У червні 2020 року він був засуджений до п’яти років ув’язнення із випробним терміном на три роки.

АТ “Зарубежнефть” спеціалізується на розвідці, розробці та експлуатації нафтових і газових родовищ за межами Росії.

Фійон був прем’єр-міністром Франції у 2007-2012 роках, під час президентства Ніколя Саркозі.

У 2020 році суд Парижа визнав Фійона винним у використанні державних коштів для оплати праці своєї дружини і дітей, яку ті ніколи не виконували, і присудив йому реальний термін тюремного ув’язнення та 10-річну заборону балотуватися на виборні посади.

Нагадаємо, колишня глава МЗС Австрії Карін Кнайсль увійшла до нового складу ради директорів компанії “Роснефть”, затвердженого акціонерами російської компанії.

Кнайсль запам’яталась танцем з президентом РФ Владіміром Путіним на своєму весіллі.

 

Кремль чекає, що Лукашенко приїде до окупованого Криму

4 липня 2021, УП

Російська влада чекає, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко відвідає півострів.

Джерело: РИА Новости

Деталі: За даними російського видання, про такі очікування Кремля в суботу, 3 липня, заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Пряма мова Пєскова: “Чи чекаємо ми президента Білорусі у Криму? Звичайно, чекаємо”.

Нагадаємо:

Олександр Лукашенко ще на початку червня просив президента РФ Володимира Путіна допомогти білорусам потрапити до Криму. Тоді він розраховував, що Москва допоможе громадянам Білорусі літати на курорти півострова через Росію.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила, що в МЗС взяли до відома слова Александра Лукашенка щодо можливого відкриття авіарейсів до Криму й попередила, що запуск Білоруссю авіарейсів до окупованого Криму неминуче призведе до запровадження Україною санкцій.

 

Потік мігрантів з Білорусі до Литви не зменшується, понад 160 осіб за добу

4 липня 2021, УП

Литовські прикордонники затримали 160 мігрантів з Білорусі, які незаконно перетнули кордон, з ранку суботи до ранку неділі.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Delfi.

Багато мігрантів, затриманих прикордонниками, розповідають схожі історії про те, чому вибрали Литву для своїх нелегальних поїздок. Вони нібито вчилися у вищих навчальних закладах Гродно, а недавно місцева влада ввела нову плату для таких студентів.

Вони також нібито були виселені зі студентських гуртожитків і змушені були покинути Білорусь. Такі мігранти кажуть, що через близькість Гродно до Литви вони вибрали цю країну, а не, наприклад, Польщу.

Всі іноземці будуть перевірені на COVID-19 і ізольовані до отримання результатів.

У п’ятницю у зв’язку з різким збільшенням потоку нелегальної міграції в Литву уряд оголосив екстремальну ситуацію на державному рівні. Цього року до Литви з Білорусі намагалися потрапити 1098 нелегальних мігрантів. Цей показник майже в 12,5 разів вище, ніж був за весь 2020 рік.

Раніше повідомлялося, що європейське агентство Frontex спрямувало місію прикордонників до Литви та Латвії для посилення охорони їхніх кордонів з Білоруссю.

В кінці травня Александр Лукашенко заявив, що досі Мінськ зупиняв наркотики і мігрантів на кордоні з Литвою, але після міжнародної реакції на примусову посадку пасажирського літака Ryanair і введення нових санкцій цього робити не буде.

 

У червні з Білорусі завезли на 40% більше бітуму ніж в минулому році

4 липня 2021, УП

У червні 2021 року з Білорусі на український ринок було поставлено 90 тис. т дорожнього бітуму, що на 38,5% більше, ніж в червні 2020.

Про це повідомили в Консалтинговій групі “А-95”, передає enkorr.

В цілому за підсумками першого півріччя імпорт білоруського продукту зріс на 55%, до 244 тис. т,

“Таким чином, за підсумком першого літнього місяця Білорусь зайняла більше 60% в загальній структурі поставок бітумів на український ринок”, – йдеться в публікації.

Всього червневий імпорт бітуму склав 147,2 тис. т, що в два рази більше минулорічного показника (76 тис. т ).

Нагадуємо:

Обсяг поставок бітуму на український ринок в 2020 році склав рекордні 1 188,4 тис. т, збільшившись за рік на 84,6 %. Виробництво на українських НПЗ зросла на 50,3% – до 329,7 тис. т. Імпорт бітуму склав 860,2 тис. т, збільшившись за рік удвічі – на 427,8 тис. т.

 

Ле Пен переобрали лідером ультраправих Франції попри невдачу на місцевих виборах

4 липня 2021, УП

Марін Ле Пен переобрана лідером правопопулістської французької партії “Національне об’єднання”.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Le Figaro.

Ле Пен була єдиним кандидатом на посаду. За результатами голосування, проведеного 1 липня, ультраправа лідерка, яка очолювала партію з 2011 року, отримала 98,35% голосів.

Результати голосування були оголошені в неділю на партійному з’їзді в Перпіньяні. Кількість зареєстрованих для участі у виборах членів партії не називалося.

В ході з’їзду члени партії також проголосували за затвердження Жордана Барделли на пост віцепрезидента “Національного об’єднання”.

Ле Пен раніше заявила, що має намір взяти участь в президентських виборах, які пройдуть у Франції у 2022 році.

Нагадаємо, у червні на виборах до місцевих рад ультраправі набрали менше голосів, ніж очікувалося.

Дивіться або слухайте відео про те, чого чекати від виборів-2022 у Франції, на каналі ЄП.

Також детально про вибори у Франції читайте у статті “Ефект Зеленського, щоб перемогти Макрона: чого чекати від виборів у Франції.

 

Тайконавти з нової станції «Тяньгун» вийшли у відкритий космос

Двоє китайських космонавтів із нової орбітальної станції «Тяньгун» у неділю здійснили перший для КНР з 2008 року вихід у відкритий космос для проведення монтажних робіт.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Зазначається, що Лю Бомін і Тан Хунбо підготували роботизований маніпулятор до роботи, виносну кабіну для майбутніх місій і встановили панорамну камеру поза межами основного модуля станції.

Тайконавти провели у відкритому космосі близько 7 годин.

За час експедиції екіпаж має здійснити ще один вихід у космос.

Як повідомлялося, китайський космічний корабель «Шеньчжоу-12» із трьома космонавтами на борту зістикувався на орбіті зі станцією «Тяньгун» 17 червня. Для КНР це 19-ий політ корабля з космонавтами від початку реалізації програми пілотованих польотів у космос, а також перша пілотована місії до орбітальної станції, яка ще будується.

Для завершення будівництва станції «Тяньгун» потрібно 11 запусків та трохи більше року.

 

На Кіпрі через лісові пожежі загинули четверо людей

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Cyprus Mail.

Міністр внутрішніх справ Нікос Нуріс заявив, що на фермі в районі Оду знайдені мертвими четверо робітників з Єгипту, машина яких згоріла.

За інформацією AP, у гасінні вогню задіяно всі сили пожежної служби Кіпру, а також на допомогу покликали пожежників у відставці.

Речник кіпрської Національної гвардії зазначив, що вогнеборцям були передані армійські цистерни з водою.

Поліція заявила, що заарештувала 67-річного чоловіка під час розслідування причин пожежі.

Як повідомлялося, Кіпр звернувся по міжнародну допомогу через лісові пожежі, які влада назвала найсильнішими в історії.

 

Російські хакери атакували понад 200 компаній у восьми країнах – ЗМІ

Центр кібернетичного захисту Бельгії попередив про масштабну російську кібератаку на комерційні структури з метою отримання викупу.

Про це повідомляє «The Brussels Times», передає Укрінформ.

«Центр кібербезпеки Бельгії (CCB) видав попередження про масштабну російську кібератаку, що здійснюється із використанням програм-вимагачів. Атака має міжнародний масштаб, її жертвами на цей час стали близько 200 бізнес-структур, комп’ютерні системи яких виявилися раптово заблокованими. Повідомлення, яке з’являється після цього, пропонує сплатити певну суму, найчастіше у біткоїнах, за те, щоб комп’ютери були розблоковані», – йдеться у статті.

Кібератака спрямована проти системи електронного менеджменту, відомої як Kaseya VSA. Система виявила вразливості, які дозволяють уражати не лише окремі комп’ютери, а й усю корпоративну мережу. Користувачів у Бельгії попередили про загрозу та рекомендували повністю відключити свої комп’ютерні мережі.

Атака розпочалася в ніч проти суботи, її жертвами стали компанії в Аргентині, Канаді, Мексиці, Іспанії, Північній Африці, Швеції, Великій Британії та США.

Зокрема, шведська мережа супермаркетів Coop була змушена тимчасово закрити 500 з 800 своїх магазинів через те, що внаслідок кібератаки була паралізована вся система розрахунків.

У Бельгії однією із жертва став провайдер інтернет-послуг «Itxx». Компанія напередодні розіслала офіційне повідомлення про те, що її бази даних та бази даних ще близько 50 користувачів – переважно, представників малого бізнесу – виявилися заблокованими.

Як повідомлялося, у травні 2019 року Рада ЄС запровадила систему санкцій за кібератаки, що загрожують Європейському Союзу або його країнам-членам. Відтоді санкції ЄС були застосовані проти кількох суб’єктів з Росії і Китаю. Ці обмежувальні заходи передбачають заборону на подорожі до ЄС та заморожування активів.

 

Зеленський привітав американців із Днем незалежності

Президент України Володимир Зеленський привітав американський народ і Президента США Джо Байдена з Днем незалежності.

Привітання глава держави розмістив у Твіттері, передає Укрінформ.

«Наші країни об’єднують демократичні цінності та прагнення свободи. Наша дружба і стратегічне партнерство творять спільну історію успіху. Вдячний за незмінну підтримку суверенітету», – написав Зеленський.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також привітав американський народ з Днем незалежності США. Про це спікер написав у Твіттері.

«Вітаю із Днем незалежності США! Україна високо цінує двопартійну підтримку з боку США. Впевнений у посиленні парламентського діалогу наших країн після подолання COVID-19. Бажаю американському народу наснаги та процвітання! Зі святом», – наголосив Разумков.

День незалежності у США відзначають 4 липня, у день ухвалення історичного документя – Декларації незалежності США від Великої Британії, яка стала одним з центральних моментів Американської революції 1775-1783 років.

 

Сотні афганських військових втекли до Таджикистану через наступ талібів

4 липня. УНН. Більше 300 афганських військових перейшли кордон Таджикистану на тлі захоплення талібами нових територій на півночі Афганістану. Про це пише “Радіо Озоді” з посиланням на прикордонну служба Таджикистану, передає УНН.

Деталі

Повідомляється, що це третій випадок за останні два тижні, коли військові з Афганістану тікають до Таджикистану.

Таджицька прикордонна служба заявила, що ситуація “ускладнилася” після того, як кілька сіл і прикордонний пост в афганській провінції Бадахшан на північному заході країни були захоплені талібами, і це змусило більше 300 афганських солдатів втекти в район Шамсіддінов Шохін Хатлонської області Таджикистану.

Доповнення

Рух “Талібан” в останні тижні взяв під свій контроль десятки районів, відбивши їх у урядових сил. Це відбувається в той час, коли міжнародні сили під керівництвом США виводять війська з Афганістану. Виведення військ викликає побоювання з приводу можливого краху підтримуваного Заходом уряду в Кабулі і державних сил безпеки.

У міру відходу американських військ з Афганістану, Вашингтон знаходиться в пошуках стратегічних партнерів з Центральної Азії. Держсекретар США Ентоні Блінкен 1 липня зустрівся у Вашингтоні з високопоставленими дипломатами з Узбекистану і Таджикистану, в порядку денному переговорів була і афганська тема.

 

В Україні – 377 нових випадків коронавірусу

04.07.2021 08:11

За добу 3 липня 2021 року в Україні зафіксовано 377 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України у Фейсбуці.

«За добу 3 липня 2021 року в Україні зафіксовано 377 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 11, медпрацівників – 5). », – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що за минулу добу госпіталізовано 460 осіб; 10 осіб померли, одужали – 526 осіб.

За добу протестовано: методом ПЛР – 14 229 осіб, методом ІФА – 3 345 осіб,  експрес-тестами – 10 405 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіло – 2 237 553 особи; одужало – 2 171 182 осіб; летальних випадків – 52 470;  проведено ПЛР-тестувань – 10 915 176.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (126), Одеській (49), Київській (31), Запорізькій (26) та Дніпропетровській (20).

В Україні упродовж минулої доби було щеплено 38 857 осіб від коронавірусу. Про це у Телеграмі інформує пресслужба МОЗ.

«38 857 людей щеплено проти COVID-19 за добу 3 липня 2021 року. Одну дозу отримали 21 489 людей, повністю імунізовані – 17 368 людей», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що упродовж минулої доби працювали 220 мобільних бригад, 330 пунктів щеплення; 125 центрів вакцинації.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 2 059 728 людей, з них отримали 1 дозу – 2 059 726 людей, повністю імунізовані та отримали 2 дози – 841 291 особа (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 2 901 017 щеплень.

Нагадаємо, 2 липня 2021 року в Україні зафіксовано 705 випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

 

COVID-19 у Росії: показники повернулися до піку другої хвилі

У Росії приріст числа хворих на коронавірус досяг рівня піку другої хвилі пандемії.

Як передає Укрінформ, це випливає з даних оперштабу по боротьбі з коронавірусом у РФ.

Згідно з цими даними, за минулу добу в РФ виявили 24 693 нових хворих. Числа більше цього добового показника були на початку поточного року, 1-2 січня.

У Москві добовий приріст склав 7 624. У Московській області зареєстровано 2 696 нових випадків, у Санкт-Петербурзі – 1 784.

Вчора в РФ від коронавірусу померло 650 осіб, що трохи менше, ніж у попередні дні. Всього від коронавірусної інфекції в РФ померло 135 637 пацієнтів.

За весь період пандемії в Росії зареєстровано 5 544 209 випадків коронавіруса.

Збільшення хворих на COVID-19 в країні постійно фіксують з кінця травня.

За інформацією ЗМІ, Мінпромторг РФ раніше закликав металургійні компанії знизити споживання технічного кисню при виробництві сталі, щоб збільшити поставки медичного кисню в лікарні, де лікують пацієнтів з COVID-19. Потреба в медичному кисні збільшилася через зростання захворюваності коронавірусом і, як наслідок, госпіталізації пацієнтів.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, з початку пандемії в світі зафіксовано 184 334 996 випадків зараження коронавірусом, зокрема 3 989 184 летальних, одужали 168 688 088 людей.

 

Словаччина посилює прикордонний контроль через штам “Дельта”

4 липня 2021, УП

Словацька поліція з 5 липня перевірятиме Covid-документи на автомобільних та залізничних переходах при в’їзді до країни.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на Novinky.

“Поліцейські перевірятимуть виконання реєстрації на сайті e-Hranica, а також документи, необхідні для подання заяви про звільнення від карантинних зобов’язань”, – заявила речниця поліції Деніса Бардйова.

Вантажні перевезення будуть звільнені від контролю. Громадян просять підготувати всі необхідні документи до прибуття на кордон. “Поліція здійснюватиме перевірку європейських Covid-паспортів за допомогою мобільних пристроїв зчитування”, – додала речниця.

Більш жорсткі заходи також будуть вжиті в міжнародних аеропортах. Поліції також будуть допомагати військові.

Цей контроль є першим кроком до подальшого посилення контролю, який діятиме з 9 липня. З цієї дати, за деякими винятками, Словаччина вимагатиме карантину від пасажирів, які не щеплені проти Сovid-19. Карантин закінчиться негативним тестом ПЛР не раніше ніж на п’ятий день після в’їзду до Словаччини.

Нові заходи запроваджені через поширення більш заразного дельта-варіанту коронавірусу. Словаччина також закриє невеликі прикордонні пункти з сусідніми країнами, зокрема, Чехією.

 

МОЗ дало поради емоційним вболівальникам, як пережити перегляд матчів

4 липня 2021, УП

Міністерство охорони здоров’я України нагадало, що під час перегляду матчів футбольні фанати переживають емоційні сплески і у них зростає виділення гормону стресу – кортизолу.

Джерело: МОЗ у Facebook

Деталі: Після напруженої гри української збірної у чвертьфіналі Євро-2020 відомство виклало рекомендації, як пережити стрес.

Дослівно: “Дослідження показує, що коли команда, за яку вболіває людина, програє, вона може їсти на 16% більше шкідливої їжі та зокрема насичених жирів, ніж зазвичай. Хоча коли виграє, ця цифра зменшується у протилежний бік — на 9% менше звичайного споживання насичених жирів.

Хоча кортизол — важливий гормон, який допомагає справлятися із стресовими ситуаціями у повсякденному житті, його надмірна кількість шкідлива для організму. З часом це може призводити до пригнічення імунної системи, збільшення маси тіла, підвищення артеріального тиску та зростання ризику появи серцево-судинних захворювань. Останнім часом серед футбольних вболівальників почастішали серцеві напади”.

Поради для фанів: МОЗ рекомендує “після двох таймів надзвичайного стресу” відновитися.

Для цього потрібно обрати спокійне заняття на власний смак – піти на прогулянку із собакою, зустрітися з друзями, провести тихий вечір за переглядом серіалу, приготувати корисну та смачну вечерю, зайнятися спортом або навіть влаштувати прибирання вдома.

Нагадаємо:

Збірна України з футболу в 1/4 фіналу Чемпіонату Європи поступилась команді Англії з рахунком 0:4 та залишає турнір.

 

Стало відомо, скільки українців отримали Covid-вакцини у Польщі

4 липня 2021, УП

У Польщі станом на 30 червня частково чи повністю вакцинувалися майже 30 тисяч іноземців, з яких найбільшу групу становлять громадяни України.

Джерело: Укрінформ з посиланням на МОЗ Польщі

Деталі: До кінця червня загалом 29 212 іноземців скористалися правом вакцинуватися проти COVID-19 у Польщі. Найбільшу групу серед них становлять громадяни України – більше 10,6 тисяч.

Українці вакцинуються на території Польщі на тих самих підставах, що й громадяни країни. Вакцина для них є безкоштовною.

Іноземці, які мають польський ідентифікаційній код (PESEL), отримують eлектронне направлення на щеплення автоматично, в іншому випадку потрібно отримати направлення у лікаря на підставі закордонного паспорта.

Дослівно: “Першу дозу вакцини або однодозову вакцину Janssen (Johnson & Johnson) отримали 10632 громадянина України, натомість дві дози – 1 797 українців”.

Нагадаємо: У Польщі здійснено майже 30 млн щеплень, повністю вакцинувалися більше 13,7 млн осіб.

 

Медпрацівники в Італії подали позов проти обов’язкової вакцинації

4 липня 2021, УП

Триста медичних працівників в Італії подали судовий з метою оскарження вимоги про обов’язкову вакцинацію проти коронавірусу.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на The Local.

Справа, порушена медиками з усієї північної Італії, буде розглядатися 14 липня. “Це не битва антивакцинаторів, а демократична битва. Ми змушуємо людей ризикувати під загрозою, що їм більше не дозволять займатися своєю професією”, – сказав конституційний юрист Даніеле Гранара, який допоміг побудувати справу.

Також Гранара захищає десятки вихователів, яких відсторонили від роботи за відмову від вакцинації.

У квітні Італія прийняла закон, який зобов’язував усіх, хто працює на державних або приватних посадах у галузі охорони здоров’я, в тому числі в аптеках та лікарських кабінетах, робити щеплення проти Covid-19 або їх відстороняли від роботи без збереження заробітної плати, якщо їх роботодавець не може призначити їх на іншу посаду.

За останніми офіційними даними, 45 750 з 1,9 мільйона медичних працівників ще не отримали жодної дози вакцини.

 

Магучіх виграла етап Діамантової ліги у Швеції з кращим результатом сезону

4 липня 2021, УП

Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх перемогла на етапі Діамантової ліги у Стокгольмі (Швеція) у стрибках у висоту.

Джерело: трансляція змагань

Деталі: Магучіх з третьої спроби подолала висоту 2,03 м, що стало найкращим результатом цього сезону.

Другою і третьою стали представниці Австралії Нікола Макдермотт та Елеанор Паттерсон.

Інша українка Ірина Геращенко стала четвертою, взявши висоту 1,96 м.

Крім цього, на цьому етапі Діамантової ліги українка Анна Рижикова зайняла третє місце у бігу на 400 метрів з бар’єрами, пробігши дистанцію за 52.96 секунд.

Таким чином Рижикова побила національний рекорд України, який тримався 17 років.

У свою чергу, Марина Бех-Романчук в Стокгольмі зайняла третє місце в стрибках у довжину з результатом 6,79 м.

Що передувало: У березні Ярослава Магучіх виграла золоту медаль зі стрибків у висоту на Чемпіонаті Європи 2021 з легкої атлетики в закритих приміщеннях, який проходив в Торуні (Польща).

Тоді Магучіх взяла планку на висоті 2.00 м.

Діамантова ліга – серія легкоатлетичних стартів з 14 етапів, у яких за головний приз змагань борються представники 9 бігових та 7 технічних легкоатлетичних дисциплін, як у чоловіків та і у жінок.

 

Електроенергія “на добу вперед” після рекордного падіння зросла на 18%

4 липня 2021, УП

Ціна електроенергії на ринку “на добу вперед” (РДВ) після стрімкого падіння, що почалося з 2 липня, на 5 липня підвищилася на 18,6% – до 505,68 грн/МВт-год в порівнянні з даними на день раніше.

Про це свідчать дані на сайті ДП “Оператор ринку” за результатами торгів в неділю, передає “Інтерфакс-Україна”.

Згідно з даними ДП, обсяг РДВ виріс до 51,7 тис. МВт-год , що на 15% вище за показник на 4 липня – 44,9 тис. МВт-год.

Нагадуємо:

Ціна електроенергії на ринку “на добу вперед” (РДВ) на 4 липня знизилася до історичного мінімуму в 2021 році в 426,06 грн/МВт-год, що на 35,9% нижче за ціну, що склалася на 3 липня і майже в 3,5 рази нижче ціни на 1 липня.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг НКРЕКП заявила про ігри з попитом та пропозицією, що в кінцевому випадку впливає на ціну, заявивши, що здебільшого цим займалась  компанія Д.Трейдинг з групи ДТЕК.

В регуляторі відмінити, що нетипова поведінка учасників ринку викликає серйозні запитання та підтверджує проблему надмірної ринкової влади окремих гравців, які можуть знижувати ціну РДН (шляхом зменшення попиту) або підвищувати ціну РДН (шляхом зменшення пропозиції та збільшення попиту), використовуючи такі дії, в тому числі, для тиску на органи влади з метою реалізації своїх неправомірних вимог.

Компанія Д.Трейдинг закликає регулятор навести порядок на новому ринку електроенергії у відповідності з європейськими стандартами роботи, терміново усунити маніпуляції та спекуляції

 

Аналітики: Китай думає про скорочення залізної руди

4 липня 2021, УП

Китайський дослідницький центр Horizon Insights прогнозує скорочення імпорту залізної руди в Китай на 79 мільйонів тонн протягом наступних п’яти років.

Про це повідомляє S&P Global Platts.

Повідомляється, що Китай розробляє власні родовища залізної руди. Разом з місцевим виробництвом брухту і чавуну країна може в кінцевому підсумку покрити більше 45% національного попиту на сировину в 2025 році в порівнянні з 37% в 2020 році.

Імпорт залізної руди скоротиться, але як і раніше буде перевищувати 1 млрд тонн в рік.

На даний момент в Китаї реалізовується п’ятдесят проектів з видобутку залізної руди загальною потужністю близько 340 млн т на рік. Реалізація проектів може збільшити виробництво залізорудних концентратів в країні на 105 млн т на рік.

На думку аналітиків S&P Global Platts, зростання цін на на залізну руду за останній рік підвищив прибутковість видобутку залізної руди в Китаї.

Нагадуємо:

Китай – найбільший в світі імпортером залізної руди. За підсумками 2020 року країна наростила імпорт сировини в порівнянні з попереднім роком – на 9,5%, до 1,17 млрд т.

 

Поліція проведе розслідування через скандал зі «слугою народу» Брагарем

05.07.2021 04:29

Народний депутат від «Слуги Народу» Євгеній Брагар заявив, що патрульні поліціянти вимагали від нього хабар, а після відмови його дати, звинуватили у перебуванні у стані наркотичного сп’яніння.

Про це Брагар повідомив у Facebook.

Каже, що інцидент стався 3 липня. Патрульні зупинили його авто, бо на ньому не працювала лампочка, що підсвічує автомобільні номери.

«Патрульні не представились та почали одразу хамити. Декілька раз із виключеною боді-камерою натякали на хабар. Після моєї категоричної відмови давати хабар мене звинуватили в тому, що я начебто перебуваю у стані наркотичного сп’яніння (яке, на відміну від алкогольного сп’яніння, перевіряється досить довго)», — написав депутат.

Каже, що поліціянти повезли його до лікаря-нарколога і той після візуального огляду сказав, що Брагар тверезий. Але відповідно до законодавства депутат пройшов експертизу, її результати будуть через тиждень.

«Слуга» каже, що про його статус народного депутата патрульні дізналися тільки у клініці.

«У подібних ситуаціях я раджу всім робити паралельний незалежний тест, що власне зробив і я. Тест, звісно ж, негативний. Ось така от у мене була нічна історія», — написав депутат і опублікував фото результату тесту.

У патрульній поліції згодом повідомили, що після посту депутата перевірять законність дій патрульних. Призначили службове розслідування.

Там уточнили, що поліціянти зупинили у Києві авто Toyota під керуванням народного депутата України. Поліціянти запідозрили, що той, імовірно, під наркотичним, алкогольним чи іншим сп’янінням.

 

Дорогі судді. Кому ми платимо суддівську пенсію і до чого тут Вища рада правосуддя

УП. 04.07.21.

В середині червня cудді Одеського апеляційного суду Альбіна Кадегроб та Вадим Прибілов, які розглядали апеляційну скаргу Сергія Стерненка та Ярослава Демчука в справі про викрадення депутата Щербича подали у відставку. Вища рада правосуддя погодила звільнення.

І поки багато хто сприймав це як перемогу, варто пояснити, чому така відставка для багатьох суддів часто є насправді більш бажаною, аніж можливі наслідки за ухвалення тих чи інших рішень.

Річ у тім, що звільнення судді за дисциплінарні проступки означає для нього пенсію на загальних умовах, як для всіх громадян, і лише після досягнення пенсійного віку. Станом на 1 квітня 2021 року середній розмір пенсії в Україні склав 3700 гривень.

Своєю чергою, суддя, який працює на своїй посаді понад 20 років, має право добровільно звільнитися у відставку. Це є для нього почесним, оскільки за ним зберігається звання, виплачується вихідна допомога, а також щомісячне довічне утримання. Такі виплати здійснюються з державного бюджету. І вони почасти складають щонайменше разів у 20 більше, ніж середня пенсія.

Нещодавно Пенсійний фонд повідомив про чергове підняття пенсійних виплат. Найменшу середню надбавку у 67 грн отримали українські військові пенсіонери, що більше схоже на знущання.

Ну а як ви думаєте, хто ж отримав найбільшу надбавку?

Звісно ж саме колишні судді, адже їхнє довічне утримання зросло на 9,4 тис грн.

Крім того, на такі виплати не поширюється обмеження максимальної пенсії у 17 690 грн, тому середній розмір щомісячного утримання суддів у відставці перевищує 77 тис грн.

В Україні таких екссуддів понад 3,5 тис осіб. І ця кількість з кожним роком тільки зростатиме.

Нижче описані найяскравіші приклади суддів у відставці, які сьогодні отримують довічне утримання за наші з вами податки.

Віктор Волощук, екссуддя Олевського районного суду Житомирської області 

У 2015 році суддя Волощук виїхав на зустрічну смугу та збив насмерть 21-річного мотоцикліста, який приїхав із Києва провідати хвору матір. За словами очевидців, суддя відмовився проходити тест на алкоголь, хоча мав явні ознаки сп’яніння. Пізніше Волощук взагалі втік з місця ДТП.

У лютому 2020 року суд визнав його винним та засудив до 4,5 років в’язниці. Але тут же звільнив від покарання по амністії. Підставою стало те, що злочин був вчинений з необережності, а суддя є потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За 20 днів до вироку Вища рада правосуддя відправила його у відставку з пожиттєвим утриманням. У 2020 році Волощук отримав більше 300 тис. грн вихідної допомоги і 520 тис грн суддівської пенсії.

Юрій Грица, екссуддя Господарського суду Івано-Франківської області

У публікації проекту PROSUD вказано, що у серпні 2011 року цей Грица, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, збив на авто працівників “Івано-Франківськводоекотехпрому”, які проводили ремонтні роботи. В результаті один з них помер в обласній лікарні, інший – отримав пожиттєву інвалідність.

Справа щодо ДТП багато років розглядалася в одному із райсудів Тернопільської області, аж поки її не відправили на дорозслідування.

У травні 2019 року Вища рада правосуддя підтримала заяву Грици про відставку, а наприкінці 2020 року він через суд “вибив” собі довічне утримання у 106 тис. грн на місяць.

Володимир Пономаренко, екссуддя Апеляційного суду Черкаської області 

Два роки позбавлення волі. Саме стільки отримав суддя Пономаренко за вироком суду, який уже набрав законної сили. Цим вироком офіційно встановлено, що за 30 тисяч грн Пономаренко пообіцяв вплинути на суддів місцевого суду, аби ті не притягували до відповідальності водія, який керував напідпитку.

За кілька місяців до того як Пономаренка спіймали на хабарі він успішно пройшов кваліфікаційне оцінювання. У 2019 році, будучи відстороненим від правосуддя, Пономаренко отримав 1,4 млн грн зарплати.

А вже після того, як його спіймали на хабарі, Вища рада правосуддя задовольнила його заяву про відставку, хоча могла абсолютно законно звільнити його за істотний дисциплінарний проступок.

Завдяки рішенню ВРП Пономаренко отримав майже 870 тис грн вихідної допомоги та ще по 100 тис грн щомісячної пенсії.

Анатолій Целух, екссуддя Малиновського районного суду м. Одеси

П’ять років в’язниці. Такий вирок колишній суддя Малиновського райсуду Одеси Анатолій Целух отримав за те, що вимагав та отримав хабар у розмірі 2,5 тисячі доларів США за прискорення судового розгляду і ухвалення потрібного рішення у житловому спорі щодо квартири.

Після відбуття покарання Целух ще три роки не матиме права працювати суддею та правоохоронцем.

У квітні 2019 року, вже після того, як суддя був спійманий на хабарі, Вища рада правосуддя відправила його у почесну відставку. Завдяки цьому рішенню у 2019 році Целух отримав майже 400 тис. грн зарплати та 470 тис. грн пенсії.

Неля Ластовка, ексголова Дніпровського районного суду міста Києва

Під час подій Революції Гідності Неля Ластовка особисто позбавила водійських прав трьох учасників автопробігу до Межигір’я 29 грудня 2013 року.

За словами активіста “Автомайдану” Романа Маселка у 2017 її мали звільнити, але через рік ВРП передумала. Потім було подання про її звільнення за грубе порушення законодавства, а також провал нею кваліфікаційного оцінювання.

Проте у квітні 2019 року Вища рада правосуддя відправила її у відставку. За вісім місяців 2019 року Ластовка отримала понад 460 тис грн пенсії. І це у 48 років.

Але цього їй виявилося замало і у жовтні 2020 року вона через Окружний адмінсуд Києва добилася для себе збільшення довічного утримання до понад 100 тис грн на місяць.

Олексій Буран, екссуддя Малиновського районного суду Одеси

У березні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Бурана на отриманні хабара. Він нібито обіцяв ухвалити “потрібне” рішення у цивільний справі про стягнення 1,5 млн грн боргу. У будинку судді в елітному селищі “Совіньйон” під Одесою було виявлено частину хабара.

Під час обшуку Буран чинив активний опір працівникам НАБУ, застосував травматичний пістолет на ураження, після чого скористався “суддівським імунітетом” та втік через вікно.

Обвинувальний акт щодо судді уже декілька років слухається у суді. Але якщо ви думаєте, що за таке у нас звільняють, то мусимо вас розчарувати. У 2019 році Вища рада правосуддя відправила Бурана у відставку.

Орієнтовний розмір його утримання з моменту підписання обвинувального акту і до відставки склав близько 1,6 млн грн. Тепер же екссуддя отримує довічне грошове утримання.

Володимир Хіміч, ексголова Дніпровського районного суду Києва 

У 2014 році Хіміч на підставі сфальшованих документів притягнув до адміністративної відповідальності двох водіїв за нібито невиконання ними вимог про зупинку. Пізніше слідство встановило, що ці громадяни взагалі не брали участі в автопробігу до “Межигір’я” і навіть не мали водійських посвідчень.

На початку квітня 2021 року Офіс генпрокурора пред’явив йому підозру за перешкоджання мирним зібранням. На даний час суддя перебуває у почесній відставці, куди його ще у 2017 році відправила Вища рада правосуддя.

Олександр Струков, ексголова Октябрського районного суду Полтава

Загальноукраїнську славу Струков здобув після того, як розпочав системне переслідування судді-викривачки Лариси Гольник. Вона стала для нього “особистим ворогом” після того, як викрила мера Полтави Олександра Мамая на спробі дати їй хабар.

А ще, незважаючи на законодавче обмеження щодо неможливості очолювати суд більше двох строків поспіль, цей суддя 13 років був незмінним головою суду.

Зовсім не дивно, що Струков за свою кар’єру ухвалив безліч сумнівних рішень, зокрема щодо водіїв напідпитку. Наприклад, він закрив справу щодо керівника місцевого управління Нацбанку, у крові якого було 2,07 проміле алкоголю. Суддя повірив поясненням чиновника про те, що він “гіпертонік, який лише після зупинки авто зробив кілька великих ковтків коньяку “Hennessy” з метою зняття стресу та розширення судин”.

Прославився він також порушенням суддівської етики. На відео із нагрудних камер патрульних, які у 2016 році затримали суддю за неправильне паркування зафіксовано, як він принижував поліцейських і використовував нецензурну лайку, на кшталт “затримали, б***ь, не за х** собачий”.

У квітні 2020 року Вища рада правосуддя відправила суддю у відставку, хоча у порядку денному одного із наступних засідань Ради був розгляд скарги, на підставі якого суддю могли б звільнити з посади.

У 2020 році Струков отримав понад 500 тис грн зарплати, 960 тис грн вихідної допомоги та більше 930 тис грн пенсії.

Володимир Бабенко, ексголова Апеляційного суду Черкаської області

Суддя Бабенко прославився тим, що погрожував судді зі свого ж суду за те, що той відмовився незаконно виселити людину з гуртожитку. Бабенку не сподобалося, що суддя ухвалює рішення не в інтересах осіб, які йому “телефонують”, адже такими рішеннями суддя висловлює неповагу до всього колективу суду.

Щодо висловлювань Бабенка навіть розпочали кримінальне провадження, але воно всіма силами гальмувалося. У 2019 році Вища рада правосуддя відправила Бабенка у почесну відставку із довічним утриманням.

В результаті такого рішення він уник потенційного звільнення за тиск на свого колегу та неетичні висловлювання на його адресу.

Іван Підгорний, екссуддя Ківерцівського районного суду Волинської області 

Суддю Підгорного обвинувачують в ухваленні судових рішень за хабарі. За версією обвинувачення, хабарі бралися грошима, побутовою технікою, продуктами та навіть сіном для кролів.

Його засуджували двічі, до п’яти років умовно та до п’яти років з конфіскацією, але обидва вироки були скасовані. Останнім рішенням у цій справі вирок було скасовано “у зв`язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості та вичерпанням можливості їх отримати”.

За традицією Вища рада правосуддя відправила Підгорного у почесну відставку. За 2020 рік він отримав 840 тисяч грн зарплати та 819 тис грн пенсії.

Віктор Амарович, екссуддя Перечинського районного суду Закарпатської області

У 2014 році Амарович на автомобілі Mitsubishi Pajero виїхав на зустрічну смугу, де протаранив ВАЗ 2107, який вилетів в кювет, а далі зіткнувся ще з одним авто. Водій жигулі загинув на місці.

За даними місцевих ЗМІ, попередній аналіз підтвердив, що суддя перебував у стані алкогольного сп’яніння. Після ДТП Амарович від гріха подалі пішов на тривалий лікарняний, де окрім компенсації отримав ще й 12 тисяч гривень “матеріальної допомоги”.

березні 2016 року обвинувальний акт щодо судді було направлено до одного із місцевих судів Закарпатської області, проте справа слухається досі.

Це не завадило Вищій раді правосуддя наприкінці 2017 року відправити суддю у почесну відставку із довічним утриманням.

Ірина Саприкіна, екссуддя Верховного суду

Відповідно до висновку ГРД, суддя Саприкіна ухвалювала сумнівні рішення, порушувала право на доступ до правосуддя, а також принцип відкритості та гласності судового процесу. Крім цього Саприкіна підтримала свавільне рішення суду про обмеження права на мирні зібрання.

Незважаючи на такі серйозні претензії Вища рада правосуддя відправила її у відставку. У 2020 році Саприкіна отримала близько ️3 млн грн зарплати та ще 2,5 млн грн пенсії.

Віталій Фастовець, екссуддя Лисичанського суду Луганської області

Цей суддя відомий тим, що у десятках судових рішень називав території Луганської області “поки що контрольованими Україною”, публікував у соціальних мережах дописи про критичне ставлення до Революції Гідності та неодноразово виправдовував осіб звинувачених у сепаратизмі.

Незважаючи на те, що всі ці факти були детально викладені у висновку Громадської ради доброчесності, Вища рада правосуддя відправила суддю у почесну відставку.

У 2020 році він отримав понад 170 тис грн зарплати, 500 тис грн вихідної допомоги та 400 тис грн суддівської пенсії.

Борис Плахтій, екссуддя Апеляційного суду Волинської області 

Борис Плахтій прославився тим, що у 1987 році як суддя підписав смертний вирок ветерану УПА Івану Гончаруку за сфабрикованою справою. У публікації Історичної правди детально описано те, як сім томів справи були грубо сфабриковані КДБ. Гончарука розстріляли у 1989 році, всього лише за два роки до проголошення незалежності України. Він був реабілітований посмертно лише у 2021 році.

Натомість сам Плахтій у 2006 році звільнився у відставку і почав отримувати довічне грошове утримання.

Йому цього виявилося замало і у березні 2020 року він звернувся до суду з вимогою перерахувати йому суму довічного утримання.

Суд став на сторону Плахтія, а Пенсійний фонд навіть не подав апеляцію.

Наразі Борис Плахтій отримує більше 200 тис грн щомісяця, а його донька у березні 2021 року стала новообраною членкинею Вищої ради правосуддя.

Наталія Булавіна, екссуддя Краснодонського міськрайонного суду Луганської області

Наталія Булавіна входить до списку “суддів” так званого “Верховного суду ЛНР” та є головою Ради суддів так званої “ЛНР”. За даними СБУ вона також особисто брала участь у нарадах щодо створення кримінального та кримінального процесуального кодексів так званої “ЛНР”.

У жовтні 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України внесла до Вищої ради правосуддя подання про її звільнення з посади за порушення присяги та за істотний дисциплінарний проступок.

Однак Вища рада правосуддя відмовила у звільненні судді, бо в матеріалах справи нібито не було доказів співпраці судді з так званою “ЛНР”.

І вже за двадцять днів її відправили у почесну відставку.

Андрій Овсієнко, екссуддя Волинського апеляційного суду та ексголова ВРП

Чи не ключову роль у відставці вказаних вище суддів відігравала Вища рада правосуддя. Саме ВРП часто вирішувала, що робити із суддями: звільняти їх чи відправляти у почесну відставку.

Андрій Овсієнко чотири роки був членом ВРП та навіть очолював її з вересня 2019 року по березень 2021 року.

У своїх численних інтерв’ю він говорив, що найбільшою проблемою судової системи є кадровий голод, який знижує рівень доступу громадян до правосуддя.

Мабуть саме тому Овсієнко, після закінчення повноважень у ВРП, не повернувся до роботи судді, а у 42-річному віці втік у відставку і отримує близько 150 тис грн щомісячного довічного утримання.

І це при тому, що за чотири роки роботи у Вищій раді правосуддя він заробив більше 12 млн грн.

***

Довічне грошове утримання суддів є гарантією їх незалежності та запобіжником від суддівської корупції. Однак без судової реформи, перш за все якісного перезавантаження Вищої ради правосуддя, негідні судді і надалі отримуватимуть невиправдано високі суддівські пенсії.

Безперечно не всі 3,5 тисячі суддів у відставці є такими, однак ВРП, яка може звільняти недостойних служителів Феміди, навпаки забезпечує їм почесну відставку з космічними як для українських пенсій виплатами. І замість того, аби очищувати судову систему, українці отримують несправедливість та високооплачувану кругову поруку.

Вадим Валько, Центр протидії корупції

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 144

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua