Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 04.10.2021

Інформаційний резонанс доби: 04.10.2021

Окупанти минулої доби чотири рази зривали «тишу» на сході України

05.10.2021 07:30

Протягом минулої доби, 4 жовтня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню.

Про це повідомляє Міноборони, передає Укрінформ.

Біля Лебединського ворожі збройні формування здійснили прицільний обстріл позицій ЗСУ з ручних та станкових протитанкових гранатометів, а також з підствольних гранатометів.

Поблизу Новотошківського ворог двічі вів вогонь з великокаліберних кулеметів, станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

Крім того, на Луганщині зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно Орлан-10, з перетином лінії розмежування.

Втрат серед військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил немає.

На збройні провокації противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь та змусили його припинити вогневу активність.

Читайте також: Військова делегація Естонії відвідала зону ООС

Станом на 7 годину ранку, 5 жовтня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

 

Ворог на Донбасі шпигував безпілотником

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 17:10  УП

Від початку доби в зоні проведення операції Об’єднаних сил на Сході України зафіковано проліт ворожого безпілотника російсько-окупаційних військ.

Джерело: вечірнє зведення пресцентру штабу ООС

Деталі: Від початку доби 4 жовтня було виявлено 1 порушення з боку російсько-окупаційних військ.

На Луганщині зафіксували проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно Орлан-10, з перетином лінії розмежування.

Про факти порушення “режиму тиші” у зведенні не повідомляється.

Дослівно: “Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою. Українські підрозділи продовжують виконувати визначені завдання за призначенням.

 

Спостерігачі ОБСЄ на вихідних нарахували 529 порушень «тиші»

05.10.2021 02:04

Місія ОБСЄ зафіксувала за період із вечора 1-го до вечора 3 жовтня 157 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та 372 – на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті №232/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ 4 жовтня.

“У період із вечора 1-го до вечора 3 жовтня в Донецькій області Місія зафіксувала 157 порушень режиму припинення вогню, зокрема 15 вибухів (1 вибух у повітрі та 14 вибухів невизначеного походження)”, – йдеться у звіті.

Зазначається, що більшість порушень виявлено біля ділянки розведення в районі Петрівського (непідконтрольне урядові, 41 км на південь від Донецька), а також на північний схід від Авдіївки (підконтрольна урядові, 17 км на північ від Донецька).

Як нагадують спостерігачі, за попередній звітний період на Донеччині було зафіксовано 209 порушень режиму припинення вогню.

“У період із вечора 1-го до вечора 3 жовтня в Луганській області СММ зафіксувала 372 порушення режиму припинення вогню, зокрема 82 вибухи невизначеного походження”, – зазначають у Місії.

Уточнюється, що всі порушення сталися в районах на південний схід від Попасної (підконтрольна урядові, 69 км на захід від Луганська) уранці 2 жовтня.

При цьому у період із вечора 2-го до вечора 3 жовтня на Луганщині не виявлено жодного порушення режиму припинення вогню. Востаннє таке фіксувалося в період із вечора 17-го до вечора 18 вересня.

За попередній звітний період повідомлялося про 21 порушення режиму припинення вогню на Луганщині, більшість із них – також у районах на південний схід від Попасної.

 

Окупанти призвали 34 тисячі кримчан до армії Росії – прокуратура

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 15:27  УП

Понад 34 тисячі кримчан призвали до лав Збройних сил Росії за час окупації Кримського півострова.

Джерело: прокуратура Криму

Дослівно: “Починаючи з 2015 року, окупанти незаконно провели 13 призовних кампаній, змусивши служити в Збройних силах РФ понад 34 тисяч кримчан”.

Деталі: У прокуратурі наголосили, що  1 жовтня окупанти Криму розпочала чергову незаконну призовну кампанію.

За словами керівника прокуратури Криму Ігоря Поночовного, наразі встановили та повідомили про підозри у вчиненні воєнного злочину 10 військовим комісарам різних районів окупованого півострова. Серед них і так званий військовий комісар Республіки Крим.

На розгляді в суді перебувають обвинувальні акти стосовно “військового комісара міста Феодосії та Кіровського району” та стосовно “військового комісара Сімферопольського району та міста Алушта”.

Їм інкримінують ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція цієї статті передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі.

 

На узбережжі Сиваша в окупованому Криму масово гинуть птахи

04.10.2021 18:58

Директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко не виключає, що масова загибель птахів на узбережжі озера Сиваш в окупованому Криму, що триває досить довго, могла бути викликана хворобою, ймовірно, навіть пташиним грипом.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в ефірі радіо «Крим.Реаліі».

«Там загинули птиці навколоводні, у нас в заповіднику зупиняється дуже небагато таких. Що конкретно сталося з кримського боку – це має повідомити ветеринарна служба, провівши відповідні аналізи і вживши заходи з реагування. Я, до речі, не виключаю, що це може бути спалах пташиного грипу», – сказав Гавриленко.

За його словами, перед тим, як інформація про інцидент із загибеллю птахів у Криму «увірвалася», криза тривала вже декілька днів.

У свою чергу кримський еколог Маргарита Литвиненко вважає, що подібний масовий падіж птахів швидше за все викликаний отруєнням високотоксичними речовинами.

«Це навряд чи бактеріологічне або вірусне захворювання, тому що таку одномоментну і масову загибель птахів тисячами не може викликати жодна хвороба. Ймовірно, це отруєння високотоксичними речовинами, адже загинули насамперед птахи, що харчуються планктоном», – наголосила вона у коментарі.

За даними «Крим.Реалії», через масову загибель птиці на березі озера Сиваш у Криму загинуло від п’яти до семи тисяч особин. Проте у так званому кримському управлінні Россільгоспнагляду дану ситуацію назвали «пересічною» і акцентували на тому, що «громадянам нема чого боятися».

За попередньою версією фахівців від окупаційної влади, які працюють на місці події, найбільш ймовірна причина загибелі птахів – вірусна інфекція.

 

«Бахчисарайська справа»: суд у Росії долучив відео захисту, що суперечать свідченням ФСБ

04.10.2021 18:32

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону захист фігурантів третьої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» переконав суд долучити до матеріалів «справи» відеоролики, що суперечать показанням свідків із ФСБ.

Про це в Фейсбуці повідомляє «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«У Південному окружному військовому суді на слуханні по третій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір» були вивчені відеоролики, зняті під час обшуку у Османа і Сейтумера Сейтумерових. Їхній зміст відрізняється від того, що раніше говорили співробітники ФСБ в якості свідків», – йдеться в повідомленні.

Як уточнили в «Кримській солідарності», адвокат Назім Шейхмамбетов переконав суддю Ігоря Костіна переглянути відеоролики обшуків у братів Сейтумерових, які були зроблені очевидцями подій, зокрема журналістами «Кримської солідарності», а також самими силовиками.

Зокрема, захист звернув увагу суду на факт оперативної зйомки, яка є у вільному доступі на сайті так званої пресслужби ФСБ, проте яку заперечували раніше допитані свідки з даного відомства.

Завдяки відео виявлено, що обшук проходив і у Сейтумера Сейтумерова, незважаючи на зворотні твердження спецслужб.

Крім того, на кадрах обшуку у Османа Сейтумерова можно побачити, що кількість силовиків у нього вдома значно перевищує ту, яку назвали у своїх показаннях свідки.

Суд долучив відео і фото до матеріалів даної кримінальної справи попри заперечення з боку звинувачення.

Нагадаємо, 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки одразу в декількох домівках кримських татар: Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера і Османа Сейтумерових, їхнього дядька Рустема Сейтмеметова. Також обшук був проведений вдома у екс-активіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено залишив Крим.

Всім затриманим інкримінується членство в організації «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії заборонена з 2003 року, але в Україні і більшості країн світу діє на рівні національних законодавств. Троє з обвинувачених – Рустем Сейтмеметов, брати Осман і Сейтумер Сейтумерови, які до 19 листопада 2020 року перебували в СІЗО Сімферополя, були етаповані до ізолятора Ростова-на-Дону.

Четвертий фігурант справи – Амет Сулейманов – утримується під домашнім арештом у Бахчисараї, в зв’язку з необхідністю заміни серцевого клапана і проходження щорічного курсу терапії.

 

Вирок окупантів стосовно Іслямова оскаржили у касації, щоб звернутися до ЄСПЛ

04.10.2021 18:21

Адвокат Микола Полозов подав касаційну скаргу на вирок стосовно власника телеканалу ATR Ленура Іслямова, визнаного російським судом винним в організації диверсії і створенні збройного формування.

Про це Полозов повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Сьогодні сторона захисту подала через Верховний суд Криму до Четвертого касаційного суду загальної юрисдикції касаційну скаргу на вирок стосовно Ленура Іслямова», – написав Полозов.

За його словами, з початку поточного року змінилися правила роботи Європейського суду з прав людини – тепер для дотримання критерію вичерпання засобів захисту всередині національної юрисдикції (в цьому випадку російської), необхідно пройти не дві інстанції, як раніше – першу та апеляційну, а й третю – касаційну.

«Тільки після цього з’являється можливість звернення до ЄСПЛ», – констатував юрист.

За словами адвоката, ілюзій з приводу належного розгляду справи судом касаційної інстанції ані він, ані його підзахисний не мають, «однак процедури пройти необхідно, тоді формальних перешкод для звернення до ЄСПЛ вже не буде».

Полозов нагадав, що торік, у грудні російський суд заочно визнав Ленура Іслямова винним в організації вчинення диверсії, а також у створенні незаконного збройного формування і шести епізодах публічних закликів до порушення територіальної цілісності РФ. Був засуджений до 19 років позбавлення волі, а у квітні поточного року суд апеляційної інстанції змінив вирок у зв’язку з частковою декриміналізацією публічних закликів і зменшив розмір покарання до 18 років позбавлення волі, залишивши в решті частини вирок без зміни.

Як повідомлялося, Ленур Іслямов звинувачувався в створенні збройного формування, не передбаченого федеральним законом (ч. 1 ст. 208 КК РФ), у скоєнні диверсії (енергетичної блокади Криму), організованою групою із заподіянням значної майнової шкоди (п. п. “а” , “б” ч. 2 ст. 281 КК Росії), а також у шести епізодах публічних закликів до скоєння дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії з використанням засобів масової інформації (ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1, ч. 2 ст. 280.1 КК Росії).

 

Росія грубо порушує права людини у Криму: Джапарова в ООН зачитала спільну заяву 40 країн

04.10.2021 19:44

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова виголосила під час сесії Ради ООН з прав людини в Женеві спільну заяву від імені 40 держав із засудженням Росії за порушення прав людини в Криму та підтримкою Кримської платформи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Зокрема, у спільній заяві засуджуються грубі порушення Російською Федерацією прав людини в тимчасово окупованому Криму та висловлюється підтримка Кримської платформи.

Підписанти заяви закликають РФ “дотримуватися своїх зобов’язань, згідно з нормами міжнародного права”, засуджують будь-які спроби РФ легітимізувати анексію Криму та “проведення виборів до Державної Думи РФ (17-19 вересня) на суверенній території України без згоди української сторони”.

“Рішуче засудження політично вмотивованих обшуків та затримання кримських татар, зокрема: Ельдара Одаманова, Асана та Азіза Ахметових, Шевкета Усейнова, першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла”, – зазначається у заяві.

Наголошується на необхідності “дотримання Російською Федерацією як державою-окупантом її зобов’язань згідно з міжнародним гуманітарним правом та в сфері прав людини, зокрема відновити права людини всіх жителів тимчасово окупованого Криму, негайно та повною мірою виконати наказ Міжнародного суду від 19 квітня 2017 року щодо поновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та припинення утисків кримських татар“.

У заяві висловлена підтримка територіальній цілісності, політичній незалежності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів і готовність працювати разом заради поваги до прав та основних свобод людини всіх жителів тимчасово окупованого Криму.

Заяву підписали: Україна, Австрія, Австралія, Албанія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Ісландія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словенія, Словаччина, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Швейцарія, Швеція.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова обговорила подальші кроки в рамках Кримської платформи з послом Великої Британії Меліндою Сіммонс.

 

Кулеба вшанував пам’ять воїнів Армії УНР у Любліні

04.10.2021 17:00

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 4 жовтня під час візиту до Польщі вшанував пам’ять воїнів Армії Української Народної Республіки на православному кладовищі у Любліні.

Як передає Укрінформ, про це Кулеба повідомив у Твіттері.

«Важливо пам’ятати покоління борців за незалежність України та берегти місця української національної пам’яті», – наголосив він.

На своїй фейсбук-сторінці Кулеба нагадав, що 4 жовтня у Любліні відбудеться відкриття пам’ятника українському священнику, капелану Української Галицької Армії, Праведнику України, Блаженному Священномученику отцю Омеляну Ковчу.

Очільник МЗС України зауважив, що Люблін – вузлова точка нашої історії від Люблінської унії до Люблінського трикутника. Це також місце проживання великої української громади.

«Тому сьогодні тут вшановуємо спільне минуле, а завтра у Варшаві будемо організовувати спільну протидію сучасним викликам і формувати спільне бачення майбутнього регіону», – додав Кулеба.

Нагадаємо, 30 серпня на православному кладовищі в польському місті Холм в рамках відзначення заходів до 30-ї річниці Незалежності України відкрили оновлений пам’ятник прем’єр-міністру УНР в екзилі 1921 року Пилипу Пилипчуку.

 

У Вінниці розпочався тиждень Любомира Гузара

04.10.2021 10:37

У Вінниці стартує «Тиждень Любомира Гузара. Прилучитися до Великого», – просвітницька акція з нагоди відкриття у Вінниці першого в світі пам’ятника Патріарху УГКЦ.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у парафії Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ.

«Блаженніший Любомир Гузар – постать дуже шанована не лише греко-католицькою спільнотою, а й усім українством. З ініціативи нашої релігійної громади у місті, де він не раз бував із пасторськими візитами, у суботу, 9 жовтня, йому буде відкрито перший у світі пам’ятник. Цьому упродовж тижня передуватиме просвітницька акція, яка ближче познайомить містян з постаттю цієї непересічної людини», – повідомили у парафії.

Тут зазначили, що упродовж тижня відбудуться як релігійні, так і світські заходи, позаяк Блаженніший Любомир Гузар є моральним авторитетом не лише для вірян, а й для усіх українців.

Так, у кінотеатрі «Родина» протягом тижня двічі покажуть фільм «Бути Людиною» про Блаженнішого Любомира. У вівторок у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкриється фотовиставка «Прилучитися до Великого» та експозиції з особистими речами Патріарха. А в п’ятницю у Вінницькій обласній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва відбудеться тематичний круглий стіл «Бути Людиною».

Низка заходів відбудеться у храмі Покрова Пресвятої Богородиці УГКЦ. Зокрема, у середу там пройде духовний вечір «Молитва Патріарха». У четвер – вечір пам’яті: «Листи до мами з проекту «Іди за мною», а в п’ятницю семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії покажуть виставу «Бути Людиною».

Відкриття першого у світі пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару відбудеться у суботу о 12.00 на площі біля Храму Покрова Пресвятої Богородиці за участі глави УГКЦ Блаженнішого Святослава. Передуватиме урочистостям архиєрейська Божественна літургія.

Як повідомляло агентство, пам’ятник Любомиру Гузару у Вінниці встановили 28 вересня.

Любомир Гузар (1933 –2017) – український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української Греко-Католицької Церкви (2001-2011).

 

Зеленський передав орден Держави родині Кузьми Скрябіна

04.10.2021 17:44

Президент Володимир Зеленський передав орден Держави родині загиблого у ДТП співака, телеведучого та продюсера Андрія Кузьменка, якому було посмертно присвоєно звання Героя України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Президента.

Указ про посмертне присвоєння звання Героя України з удостоєнням ордена Держави Зеленський підписав 17 серпня 2020 року, у день народження Андрія Кузьменка, відзначивши його визначні особисті заслуги у формуванні вітчизняного культурного простору, вагомий внесок у розвиток національного музичного мистецтва, багаторічну плідну творчу та громадську діяльність.

Глава держави передав нагороду загиблого співака його батькові Віктору Кузьменку. На зустрічі також були присутні мати Андрія Кузьменка Ольга, його вдова Світлана Бабійчук та донька Марія-Барбара Кузьменко.

«Я прекрасно знав Андрія, ми багато разів зустрічалися. Він був дуже крутим хлопцем. Люди люблять його пісні, він живе у своїй творчості», – сказав Зеленський.

«Дякую вам за добру пам’ять про нашого сина Кузьму Скрябіна. Бажаю вам міцного здоров’я та наснаги у вашій державницькій роботі», – сказав Віктор Кузьменко.

Як повідомляв Укрінформ, Андрій Кузьменко – співак, продюсер, телеведучий, шоумен, лідер гурту «Скрябін» загинув 2 лютого 2015 року в автокатастрофі біля села Лозуватка на Дніпропетровщині.

24 серпня 2021 року у Національному спортивному комплексі “Олімпійський” відбувся урочистий концерт “День Народження Країни”. На концерті гурт “Скрябін” заспівав пісню “Люди, як кораблі”. Під час виступу за допомогою відеоефектів було створено імітацію присутності Андрія Кузьменка.

 

Україна і Данія обговорили можливість будівництва флоту

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 18:18  УП

Командувач Військово-Морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа обговорив з аташе з питань оборони при посольстві Данії в Україні Феліксом Еббестадом напрямки військового співробітництва, насамперед можливість будівництва кораблів за підтримки Данії.

Джерело: Facebook-сторінка ВМС ЗСУ

Деталі: Повідомляється, що в ході зустрічі в Одесі 4 жовтня сторони обговорили перспективні напрями військового співробітництва. В першу чергу мова йшла про можливість будівництва кораблів за допомогою Королівства Данія в Україні в рамках потреб, які постають перед українськими ВМС з огляду на сучасні безпекові виклики в Азово-Чорноморському регіоні.

Окремо було розглянуто основні пріоритети розвитку, які передбачають зовнішню підтримку та можливість передачі українським екіпажам обладнання та екіпіровки призначених для виконання завдань з боротьби за живучість кораблів в рамках матеріально-технічної допомоги.

Керівник національного флоту подякував іноземній стороні за підтримку нашої країни в непростий для неї час.

За словами аташе Еббестада, Данія з розумінням ставиться до викликів та загроз, які постійно переслідують Україну та готова до розвитку відносин з метою допомоги нашій країні, задля підтримання безпеки не лише в Азово-чорноморському регіоні, а й у світі в цілому, йдеться в повідомленні ВМС ЗСУ.

Нагадаємо: Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю кримським журналістам в серпні 2021 року заявив, що Україна має завдання до 2035-го року побудувати професійний потужний флот.

 

“Жодного просування”: у Кремлі не дають надії на зустріч Путіна з Зеленським

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 13:44  УП

У Кремлі не бачать передумов для проведення до кінця року зустрічі президента Росії Володимира Путіна з президентом України Володимиром Зеленським.

Джерело: речник президента РФ Дмитро Пєсков журналістам, “Интерфакс

Пряма мова Пєскова: “Поки, щиро кажучи, жодних передумов для цього немає. Ніяких нових елементів тут теж не з’явилося”.

Деталі: Пєсков сказав, що президент РФ ніколи не відкидав можливість проведення такої зустрічі.

“Більше того, він говорив про те, що він теж готовий її провести, але спочатку добре б визначитися з тим, що два президенти могли б обговорювати. І ось тут власне ніякого просування ми поки не відфіксували”, – заявив прессекретар Путіна.

Передісторія:

“Обмін люб’язностями” між Києвом і Москвою триває ще з квітня, коли Володимир Зеленський заявив, що готовий зустрітися з Володимиром Путіним “у будь-якій точці українського Донбасу”.

Путін заявляв про готовність зустрітися на території Росії і говорити виключно про російсько-українські відносини. Про Донбас він змушує говорити з бойовиками ОРДЛО, а про Крим говорити не хоче.

Прессекретар президента України Сергій Никифоров заявляв, що без обговорення питання Криму зустріч Зеленського і Путіна не матиме сенсу.

3 жовтня Зеленський заявив, що готовий провести зустріч із Путіним, бо переговори тет-а-тет можуть бути результативними. Але, на його думку, російська сторона не хоче проводити зустріч у такому форматі, оскільки вона може принести несподіваний результат.

При цьому українська сторона домагалася проведення зустрічі лідерів “нормандської четвірки” (Україна, Росія, Німеччина, Франція) до завершення каденції канцлера ФРН Ангели Меркель.

 

В ОБСЄ нагадали Росії: оголошення ЗМІ іноагентами порушує свободу слова

05.10.2021 03:20

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро закликала російську владу відмовитися від практики визначення журналістів та медіа як “іноземних агентів”.

Як передає Укрінформ, заява Терези Рібейро опублікована на сайті ОБСЄ.

“Я ще раз закликаю російську владу відмовитися від особливого режиму, пов’язаного зі статусом “іноземного агента”, у тому числі від пов’язаних із цим адміністративних та кримінальних санкцій. Адже це спричиняє непропорційне втручання у свободу вираження поглядів та свободу медіа”, – заявила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.

Вона звернула увагу на повідомлення про те, що 28 вересня ФСБ Росії затвердила величезний перелік несекретних військових та військово-технічних тем, щодо яких особа не може збирати інформацію, інакше її можуть оголосити “іноземним агентом”.

Рібейро зазначила, що це рішення може сильно обмежити розповсюдження іншої відкритої інформації у суспільному просторі – а отже, перешкоджатиме вільній та незалежній журналістиці.

Як повідомлялося, речник ЄС Пітер Стано назвав проявом загальної політики залякування та репресій тиск, який влада Росії чинила на провідні інтернет-платформи з метою примусити їх видалити застосунки запропонованого опозицією “розумного голосування” на виборах Держдуми.

 

Саакашвілі назвав умову для припинення голодування

05.10.2021 03:49

Міхеїл Саакашвілі має намір продовжувати голодування у в’язниці, допоки не опиниться на волі разом із затриманими прихильниками.

Про це повідомив адвокат експрезидент Ніка Гварамія, передає Укрінформ із посиланням на портал «Грузия Online».

Гварамія зачитав журналістам лист від Саакашвілі, якого відвідав у в’язниці 4 жовтня.

«Я повернувся, щоб допомогти нашому народові у справі відновлення свободи й демократії. Як і очікувалося, режим мене заарештував, але я залишаюся вільною людиною за ґратами. Як вам напевно відомо, я оголосив голодування. Хочу, щоб ви знали – я не припиню його в жодному разі, доки я і затримані через мене люди не будуть звільнені», – написав Саакашвілі.

Він додав, що голодування «в будь-якому разі, триватиме до кінця мого життя… готовий хоча б своєю знедоленістю підтвердити, що за Грузію варто жити і варто померти».

Як повідомляв Укрінформ, увечері 1 жовтня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Михеїла Саакашвілі затримали на території країни.

Експрезидент оголосив голодування, заявивши, що вважає себе політичним в’язнем.

Саакашвілі очолював Грузію у 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року він залишив країну. На батьківщині проти політика порушили низку кримінальних справ, за деякими він був заочно засуджений до ув’язнення.

У 2015 році Саакашвілі позбавили грузинського громадянства, і майже шість років він є громадянином України. Зараз він очолює Виконавчий комітет Національної ради реформ України.

 

Новий посол Грузії дасть Києву роз’яснення у справі Саакашвілі

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 15:15  УП

Новий посол Грузії в Україні у понеділок, 4 жовтня, вручить копії вірчих грамот у Міністерстві закордонних справ України і надасть роз’яснення щодо затримання колишнього президента Михеїла Саакашвілі.

Про це заявив міністр закордонних справ країни Давид Залкаліані, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Imedi News.

“Сьогодні наш новий посол в Україні вручить копії вірчих грамот у МЗС України і, за необхідності, надасть додаткову інформацію у справі Михеїла Саакашвілі”, – повідомив міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані, коментуючи питання екстрадиції Саакашвілі в Україну.

Він також сказав, що людина видається іншій державі тільки в тому випадку, якщо вона скоїла кримінальний злочин в цій країні.

“Що стосується наших відносин з українцями, то тут дуже хороші, плідні контакти. На рівні прем’єр-міністра, міністра закордонних справ у нас теж була комунікація з цього питання”, – зазначив міністр.

“Як відомо, кілька днів тому в посольство звернулося Міністерство закордонних справ України. Співробітник посольства відвідав МЗС України. Він надав нашим українським партнерам вичерпну інформацію, в тому числі матеріали прокуратури… А також інформацію про обставини його затримання”, – додав Залкаліані.

За даними “Новости-Грузия“, з 1 жовтня цього року новим послом Грузії в Україні призначений Георгій Закарашвілі, який останнім часом був директором політичного департаменту МЗС Грузії.

Закарашвілі працював на різних посадах на дипломатичній службі з 2004 року.

У 2016-2019 роках він був надзвичайним і повноважним посланником секції інтересів Грузії при посольстві Швейцарії в РФ, а в 2007-2011 роках – старшим радником.

У 2012-2016 роках Закарашвілі вже обіймав посаду надзвичайного і повноважного посла Грузії в Україні.

 

Український консул потрапив до затриманого в Грузії Саакашвілі

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 17:04  УП

Український консул 4 жовтня відвідав затриманого у Грузії експрезидента Михеіла Саакашвілі, котрий продовжує голодування та швидше за все відмовиться від екстрадиції в Україну.

Джерело: речник МЗС Олег Ніколенко в коментарі УП

Пряма мова: “Український консул сьогодні відвідала громадянина України Міхеіла Саакашвілі в пенітенціарному закладі міста Руставі в Грузії.

Стан Саакашвілі задовільний, скарг на умови утримання він не висловлював”.

Деталі: За словами Ніколенка, МЗС та посольство України в Тбілісі надають Саакашвілі консульську і правову допомогу як українському громадянину.

Консул також взаємодіє із його адвокатами.

Передісторія:

За даними ЗМІ, Саакашвілі в’їхав в Грузію, сховавшись у вентиляційній кабіні трейлера. Допоміг йому перетнути кордон грузин Елгуджа Цомая, який і був водієм вантажівки. Пізніше Саакашвілі був заарештований в квартирі Цомаі.

Його затримали у Тбілісі 1 жовтня, але офіційні звинувачення у порушення кордону йому поки не висунули.

Він прибув у Грузію напередодні місцевих  виборів, які виграла правляча партія “Грузинська мрія” – 46,56% голосів. Друге місце посіла опозиційна партія “Єдиний національний рух” соратників Міхеїла Саакашвілі – 30,7%.

Результат виборів є цілком прийнятним для чинної влади. За домовленістю, що була укладена раніше між владою та опозицією за посередництва ЄС, лише у разі падіння рейтингів на місцевих виборах нижче за 43% влада мала погодитися на проведення дострокових парламентських виборів.

Поліція оприлюднила відео із затриманим Саакашвілі. А сам він оголосив себе політичним в’язнем і почав голодування.

Президент України Володимир Зеленський має намір домагатися повернення Саакашвілі в Україну, оскільки у нього є українське громадянство.

При цьому Грузія не має наміру видавати Києву свого екс-президента.

 

У Грузії затримали двох людей, які нібито допомогли Саакашвілі потрапити в країну

04.10.2021 17:16

У Грузії у справі про незаконний перетин державного кордону експрезидентом Михайлом Саакашвілі затримано ще двоє людей.

Про це повідомив прокурор Леван Вепхвадзе, передає Укрінформ з посиланням на інформаційний портал «Новини-Грузія».

За даними ЗМІ, затримані Зураб і Шалва Цоцорія – батько та син, які працюють в терміналі порту Поті.

Дружина Зураба Цоцорії розповіла журналістам, що правоохоронці прийшли до них додому сьогодні на світанку. За словами жінки, сина та чоловіка забрали на допит, а через кілька годин вона дізналася, що обох затримали за звинуваченням у приховуванні злочину.

Цоцорія не виключає, що єдиною причиною затримання стали родинні зв’язки з Елгуджею Цомаєю, який, за даними прокуратури, переховував у своїй квартирі в Тбілісі експрезидента, що незаконно прибув до Грузії.

За версією грузинських ЗМІ, 29 вересня Саакашвілі нелегально прибув з українського Чорноморська в порт Поті на поромі, сховавшись у вантажівці. Стверджується, що після цього він відвідав Батумі, а згодом попрямував до Тбілісі.

Елгуджа Цомая, якого затримано за звинуваченням у приховуванні тяжкого злочину, залишається у попередньому ув’язненні.

Слідство за фактом незаконного перетину експрезидентом Саакашвілі кордону Грузії було розпочато 1 жовтня. Офіційно прокуратура поки не пред’явила йому звинувачення.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 1 жовтня Саакашвілі розмістив відеоролик у Фейсбуці, в якому сказав, що знаходиться у Батумі.

Увечері того ж дня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі повідомив, що Саакашвілі затримали 1 жовтня.

Експрезидент оголосив голодування, заявивши, що вважає себе політичним в’язнем.

Саакашвілі очолював Грузію у 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року він покинув країну. На батьківщині проти політика порушили низку кримінальних справ, за деякими його було заочно засуджено до ув’язнення.

У 2015 році Саакашвілі позбавили грузинського громадянства, і майже шість років він є громадянином України. Наразі він очолює Виконавчий комітет Національної ради реформ України.

За словами адвоката Саакашвілі Георгія Чівіашвілі, його підопічний, найімовірніше, відмовиться від екстрадиції до України.

Водночас міністр культури, спорту та молоді Грузії Тея Цулукіані заявила, що влада не має наміру передавати Саакашвілі українській стороні, навіть для того, аби він відбував в Україні тюремний термін, до якого його засудив грузинський суд.

 

Держдеп: Уважно відстежуємо ситуацію із затриманням Саакашвілі

04.10.2021 23:13

Держдепартамент США уважно стежить за розвитком подій навколо затримання у Грузії Міхеїла Саакашвілі та закликає Тбілісі забезпечити справедливе ставлення до експрезидента.

З відповідною заявою виступив під час телефонного брифінгу речник Державного департаменту Нед Прайс, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми стежимо за розвитком подій дуже уважно. Ми закликаємо грузинську владу забезпечити справедливе ставлення до Саакашвілі відповідно до законів Грузії та її міжнародних зобов’язань у сфері прав людини», – окреслив Прайс позицію США щодо затримання Саакашвілі, який оголосив у в’язниці голодування.

Як повідомляв Укрінформ, Міхеїла Саакашвілі 1 жовтня затримали у Грузії, куди він прибув уперше за вісім років. Саакашвілі був президентом Грузії у 2008-2013 роках. Після поразки на виборах 2013 року він залишив країну.

Після цього проти політика порушили низку кримінальних справ, за деякими з них він був засуджений заочно. У 2015 році він Саакашвілі позбавлений громадянства Грузії, вже майже шість років він є громадянином України.

4 жовтня український консул відвідала Міхеіла Саакашвілі в пенітенціарному закладі у місті Руставі, повідомляється, що його стан – задовільний.

 

ЄС погодив санкції проти ще 8 осіб за підрив територіальної цілісності України – ЗМІ

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 15:35  УП

Посли Євросоюзу погодили включення ще 8 осіб у санкційний список, до якого входять причетні до підриву територіальної цілісності України.

Про це повідомив кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк у Twitter, пише “Європейська правда”.

“Посли ЄС погодилися додати (у санкційний список. – Ред.) ще 8 осіб за підрив територіальної цілісності України”, – розповів журналіст.

Імена та прізвища вісьмох осіб поки що не відомі, так само як і причина запровадження санкцій проти них. Відомо тільки, що вони в основному працюють в судовому секторі тимчасово окупованого Росією Криму.

За словами Джозвяка, рішення має бути офіційно прийняте на наступному тижні.

У поточному санкційному списку ЄС, затвердженому у зв’язку з порушенням територіальної цілісності України, перебувають 177 осіб та 48 організацій.

Нагадаємо, після виборів до Держдуми РФ у вересні ЄС заявив, що ніколи не визнає їх результати  в незаконно анексованому Криму.

Крім того, Україна вже тривалий час закликає Євросоюз запровадити санкції в рамках нового санкційного механізму ЄС за порушення прав людини у Криму.

 

Першу нитку газопроводу “Північний потік-2” почали заповнювати газом

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 18:50  УП

Оператор газопроводу “Північний потік-2” заявив про те, що почалася процедура заповнення газом першої нитки трубопроводу.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться в заяві на сайті Nord Stream 2 AG.

“Нитка буде поступово наповнюватися газом, щоб досягти обсягу і тиску, необхідних для подальшого технічного тестування”, – йдеться в заяві.

Повідомляється, що раніше були проведені пусконалагоджувальні роботи для контролю цілісності газопроводу. Також тривають пусконалагоджувальні роботи на другій нитці.

Раніше один із європейських партнерів “Газпрому” у проєкті “Північний потік-2” заявив, що сертифікація газопроводу затримається настільки, що він не зможе допомогти заповнити запаси газу цієї зими.

Хоча газопровід довжиною 1200 кілометрів технічно завершений, він повинен пройти сертифікацію у німецького регулятора. Цей процес, який розпочався 8 вересня, може зайняти до чотирьох місяців.

Від початку 2021 року ціни на природний газ в Європі зросли більш ніж утричі.

Які наслідки це може мати, читайте в статті керівника департаменту корпоративного аналізу групи ICU Олександра Мартиненка На порозі зимової кризи: чим загрожує Європі рекордне зростання цін на газ.

 

США продовжать застосовувати закон до Nord Stream 2 – Держдеп

04.10.2021 22:27

Вашингтон продовжує виступати проти російського газопроводу Nord Stream 2 та готовий застосовувати передбачені законом заходи для протидії цьому проєкту.

Про це під час телефонного брифінгу в Державному департаменті США заявив речник відомства Нед Прайс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми продовжуємо виступати проти цього трубопроводу, надалі вважаючи його геополітичним проєктом Російської Федерації», – наголосив Прайс у відповідь на прохання прокоментувати тестування Nord Stream 2 російською стороною.

«Ми продовжимо застосовувати закон – згідно з нашими періодичними оглядами, які, безумовно, тривають», – додав речник Держдепу.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок оператор Nord Stream 2 заявив, що розпочав процедуру заповнення газом першої нитки після отримання відповідного дозволу Данського енергетичного агентства.

У США діє низка законодавчих актів, у тому числі PEESA, PEESCA і CAATSA, які визначають періодичність представлення Державним департаментом оглядів Конгресу, де мають бути вказані всі фізичні та юридичні особи, що беруть участь у проєкті Nord Stream 2. Відповідно до цих оглядів адміністрація США має вводити санкції проти визначених суб’єктів з метою блокування проєкту російського газопроводу.

 

Білорусь посилює міграційну кризу – виходить з угоди про реадмісію з ЄС

04.10.2021 20:07

Парламент Білорусі призупинив дію Угоди про реадмісію з ЄС.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Як зазначається, відповідний законопроєкт був прийнятий у першому читанні палатою представників Національних зборів Білорусі та схвалений Радою Республіки 4 жовтня.

Угода була підписана у січні 2020 року.

Проте з нинішнього літа Білорусь практично перестала виконувати її умови.

Як повідомлялося, режим Лукашенка після санкцій з боку ЄС спровокував міграційну кризу на кордонах Білорусі з Литвою, Латвією та Польщею.

Уряди трьох країн були змушені запровадити надзвичайний стан у районах, що межують з Білоруссю. При цьому Мінськ звинувачував європейських сусідів у «жорстокому» поводженні з мігрантами та порушенні прав людини.

За деякими оцінками, на території Білорусі зібралися близько 10 тисяч мігрантів.

 

У Білорусі затримали понад 100 людей за коментарі в соцмережах – правозахисники

04.10.2021 19:17

У Білорусі проходять масові затримання за коментарі в соцмережах про загибель у перестрілці в Мінську співробітника КДБ і програміста Андрія Зельцера. За даними на 4 жовтня, затримано більш як 110 осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє правозахисний центр “Весна”.

Стосовно затриманих порушено кримінальні справи за ст. 369 Кримінального кодексу (Образа представника влади) і за ст. 130 Кримінального кодексу (Розпалювання соціальної ворожнечі). Більшість заарештованих не вийшли на волю через 72 години після затримання, родичі частини з них досі не знають місцезнаходження своїх близьких.

Заступник міністра внутрішніх справ Білорусі – начальник кримінальної міліції Геннадій Казакевич заявляв, що за добу встановлено більш як 200 авторів образливих коментарів про загибель співробітника КДБ. За його словами, силовики запустили спеціальний бот, щоб громадяни могли поскаржитися на такі повідомлення, і за добу тільки у ВВС нібито звернулися більш як 2 тисячі громадян.

Олександр Лукашенко раніше заявляв, що не має сенсу видаляти такі коментарі, оскільки імена їхніх авторів у влади вже є.

Як повідомлялося, 28 вересня в Мінську співробітник IT-компанії Андрій Зельцер застрелив одного зі співробітників КДБ Білорусі, які увірвалися до нього з обшуком, і був убитий силовиками.

Раніше правозахисники повідомляли, що на 29 вересня в Білорусі було заарештовано близько 50 осіб, ймовірно, у зв’язку з коментарями в соціальних мережах про цей інцидент.

 

В Україні виявили 4 821 новий випадок коронавірусу

04.10.2021 08:11

Минулої доби в Україні зареєстровано 4821 випадок зараження коронавірусом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“За добу 3 жовтня 2021 року в Україні зафіксовано 4 821 новий підтверджений випадок коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 448, медпрацівників – 50)”, – йдеться у повідомленні.

За даними МОЗ, минулої доби госпіталізовано 2092 особи, при цьому одужало 1116 людей. Також зареєстровано 114 летальних випадків.

У МОЗ поінформували, що за весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 2 460 010 осіб, з них одужали 2 264 523, померло 56 889 людей. Проведено 12 966 892 ПЛР-тестування (за добу 16 214).

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Харківській (592), Чернівецькій (410), Дніпропетровській (393), Житомирській (301) та Львівській (295) областях.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, у світі станом на ранок 4 жовтня зафіксовано 235 724 933 випадки зараження коронавірусом, зокрема 4 816 005 летальних, одужали 212 607 063 особи.

 

Сировину для української вакцини проти COVID-19 доставлятимуть з Китаю – Кузін

Олена Барсукова, спеціально для УП.Життя  4 жовтня 2021

Вакцину CoronaVac почнуть виробляти в Україні у 2022 році.

Сировину для неї купуватимуть у Китаї, розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю “Фокусу”.

“”Лекхім” – це офіційний постачальник вакцини CoronaVac в Україні. Дійсно, корпорація зараз веде переговори щодо локалізації виробництва. Сировину будуть доставляти з Китаю і розливати вже тут”, – розповів Кузін.

За його словами, локалізоване виробництво допоможе уникнути додаткових транспортних витрат. Виробництво CoronaVac обіцяють запустити в першому кварталі 2022 року.

Крім того, Кузін вважає, що вакцини Pfizer і Moderna також зможуть виготовляти в Україні.

Компанія “Індар” уже впроваджує свою дослідницьку програму локалізації мРНК-вакцини в Україні.

“Велика науково-дослідна команда працює над тим, щоб процес виробництва був повністю українським. Навіть реагенти повинні постачати вітчизняні хімзаводи”, – сказав заступник міністра.

Він також зазначив, що вакцина Moderna залишилася тільки у Рівненській області.

Близько 3-4 тисяч доз замороженої вакцини заберуть і використають на національному рівні, запевнив Кузін.

Нагадаємо, раніше у МОЗ анонсували виробництво вакцини проти грипу від українського виробника.

 

В Україні скоро з’явиться “червона” епідемічна зона – Садовий

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 16:59  УП

Львів уже днями буде у “червоній” зоні небезпеки розповсюдження COVID-19. У місті введуть жорсткі обмеження.

Джерело: коментар мера Львова Андрія Садового, опублікований на сайті міської ради

Пряма мова: “Ми червоної зони не уникнемо, фактично ми вже плавно в неї входимо. І я думаю, що за декілька днів будем приймати достатньо жорсткі обмеження для міста Львова, тому що є ріст захворюваності”.

Деталі: За його словами, також спостерігається велике завантаження по лікарнях – станом на ранок понеділка в лікарні швидкої допомоги госпіталізовано 372 людей. Тільки за останню добу було шпиталізовано 35 людей, а не виписано нікого, і така динаміка зберігається останні 2 дні.

Нагадаємо: З 23 вересня по всій території України було запроваджено “жовтий” рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19, карантинні обмеження стали жорсткіші.

Потім у країні стали з’являтися і “помаранчеві” зони. Станом на 29 вересня їх було дві – у Донецькій й Чернівецькій областях.

 

Регулятор ЄС підтримав застосування бустерної дози вакцини Pfizer

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 18:47  УП

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) ухвалило позитивне рішення про застосування третьої дози вакцини від коронавірусу Pfizer/BioNTech через шість місяців після другої дози.

Як повідомляє “Європейська правда” відповідна заява розміщена на сайті ЕМА.

“Комітет ЕМА з лікарських засобів для людей (CHMP) оцінив дані щодо Comirnaty, що свідчать про підвищення рівня антитіл, коли бустерну дозу вводять приблизно через 6 місяців після другої дози у людей від 18 до 55 років. На підставі цих даних Комітет дійшов висновку, що прийом додаткових доз можна розглядати щонайменше через 6 місяців після другої дози для людей віком від 18 років”, – йдеться у заяві.

Наразі Комітет також оцінює дані щодо бустерної дози вакцини Spikevax (Moderna) і повідомить результати, коли оцінка буде завершена.

“Комітет дійшов висновку, що додаткову дозу вакцини проти COVID-19 Comirnaty (BioNTech/Pfizer) та Spikevax (Moderna) можна вводити людям із сильно ослабленою імунною системою, принаймні через 28 днів після другої дози”, – зазначається у заяві.

Багато країн ЄС вже почали пропонувати бустерні дози людям з ослабленою імунною системою, але поки мало країн пропонують її для всіх дорослих.

Раніше Національна рада охорони здоров’я Данії рекомендувала запропонувати додаткову дозу мРНК-вакцини від коронавірусу усім, хто отримав вакцину Johnson & Johnson, для захисту якою достатньо однієї дози.

 

Коли потрібна госпіталізація при COVID-19? Роз’яснення МОЗ

Олена Барсукова, спеціально для УП.Життя   4 жовтня 2021

Біль, важкість дихання, низька сатурація можуть свідчити про тяжкий перебіг хвороби.

Які ще симптоми вказують на необхідність госпіталізації, пояснили у Міністерстві охорони здоров’я.

“Коронавірусна хвороба COVID-19 може мати різний перебіг: легкий, середньої тяжкості та тяжкий. Наразі на стаціонарне лікування госпіталізують пацієнтів середньої тяжкості та тяжких хворих”, – йдеться у повідомленні МОЗ.

Пацієнту може знадобитись госпіталізація при таких симптомах:

біль у грудній клітці,

важкість дихання, задишка у стані спокою, ознаки дихальної недостатності,

сатурація з рівнем кисню в крові менше 92% (для вимірювання сатурації в домашніх умовах можна використовувати пульсоксиметр),

порушення свідомості,

інші ознаки, які загрожують життю та свідчать про критичний стан пацієнта.

Рішення щодо госпіталізації ухвалює лікар на основі проведеного обстеження.

Однак пацієнту все одно важливо консультуватися із  сімейним лікарем, наголошують у МОЗ.

Саме він може надати рекомендації та визначити, чи достатньо пацієнту амбулаторного лікування.

Нагадаємо, науковці визначили ефективність різних вакцин проти COVID-19 у запобіганні госпіталізації та тяжкому перебігу хвороби.

 

Назвали лауреатів Нобелівської премії з медицини-2021. Що вони відкрили

Олена Барсукова, спеціально для УП.Життя  4 жовтня 2021

Нобелівський комітет визначив лауреатів Нобелівської премії 2021 з фізіології та медицини.

Цього року премію отримали Девід Джуліус та Ардем Патапутіан “за відкриття рецепторів температури та дотику”.

Переможців оголосили 4 жовтня під час конференції у Стокгольмі.

“Наша здатність відчувати тепло, холод і натиск необхідна для виживання і лежить в основі нашої взаємодії з навколишнім світом.

У повсякденному житті ми приймаємо ці відчуття як належне, але як з’являються нервові імпульси, що ми відчуваємо температуру і дотики? Це питання з’ясували лауреати Нобелівської премії цього року”, – зазначають на офіційній сторінці премії.

Науковці відкрили рецептори, які реагують на механічні подразники шкіри та внутрішніх органів.

Зокрема Девід Джуліус використав капсаїцин, гостру сполуку з перцю чилі, яка спричиняє печіння, щоб ідентифікувати рецептори у нервових закінченнях шкіри, які реагують на тепло. Патапутіан для цього дослідження використав чутливі до тиску клітини.

Ці відкриття дали початок інтенсивній науковій діяльності, яка призвела до швидкого розширення розуміння того, як наша нервова система відчуває тепло, холод та механічні подразники.

“Лауреати відкрили нові ланки у нашому розумінні складної взаємодії наших почуттів з навколишнім середовищем”, – йдеться на офіційному сайті премії.

Як ми сприймаємо світ?

Однією із загадок, що стоять перед людством, є питання, як ми сприймаємо те, що нас оточує.

“Уявіть собі, як ви ходите босоніж по галявині в спекотний літній день. Ви можете відчути тепло сонця, ласку вітру та травинки під ногами. Ці враження про температуру, дотик і рух необхідні для нашої адаптації до постійно мінливого оточення”, – пишуть у звіті Нобелівської премії.

У XVII столітті філософ Рене Декарт вважав, що різні ділянки шкіри з’єднуються з мозком “ниточками”. Таким чином, стопа після контакту з відкритим полум’ям посилала б сигнал до мозку.

Пізніше науковці виявили існування спеціальних сенсорних нейронів, які фіксують зміни в нашому середовищі.

Джозеф Ерлангер та Герберт Гассер отримали Нобелівську премію з фізіології та медицини у 1944 році за відкриття різних типів чутливих нервових волокон, які реагують на різні подразники, наприклад, на болючі та неболючі дотики.

З тих пір стало очевидно, що нервові клітини дозволяють тонко сприймати наше оточення: наприклад, відчувати різницю у текстурі поверхонь кінчиками пальців або розрізняти приємне і неприємне тепло.

Утім, до відкриттів Девіда Джуліуса та Ардема Патапутіана, розуміння того, як нервова система відчуває та інтерпретує наше оточення, було неповним.

Що саме відкрили нобелівські лауреати?

Коли ми їмо перець чилі, то відчуваємо печіння – його викликає хімічна сполука капсаїцин.

Капсаїцин активує нервові клітини, спричиняючи больові відчуття, але механізм його дії до 1990-х років був невідомий.

Девід Джуліус відкрив рецептор капсаїцину, який пізніше отримав назву TRPV1.

Це привело дослідника й до інших відкриттів.

Коли Джуліус досліджував здатність білка реагувати на тепло, він зрозумів, що виявив термочутливий рецептор, який активується при температурах, які тіло сприймає болючими.

Тоді Джуліус ідентифікував рецептор TRPM8, який активується холодом.

Девід Джуліус і Ардем Патапутіан незалежно одне від одного використовували ментол для виявлення цього рецептора.

Науковці визначили іонні канали, пов’язані з TRPV1 і TRPM8, які активувалися від різних температур.

“Відкриття TRPV1 Девідом Юліусом стало проривом, який дозволив нам зрозуміти, як перепади температур можуть викликати сигнали в нервовій системі”, – розповіли у Нобелівському комітеті.

Окрім механізмів сприйняття температур, науковців цікавили ще не до кінця зрозумілі механізми дотику.

Ардем Патапутіан почав працювати над визначенням рецепторів, які активуються механічними подразниками.

Патапутіану та його колегам вдалося виявити єдиний ген, який робить клітини чутливими до дотиків.

Був відкритий новий механочутливий іонний канал, який отримав назву Piezo1 (від грецького “тиск”).

Згодом був відкритий другий ген, який назвали Piezo2.

Науковці встановили, що Piezo1 and Piezo2 – це чутливі іонні канали, які активуються під час тиску на клітинні мембрани.

Науковий прорив Патапутіана допоміг встановити, що Piezo2 необхідний для відчуття дотику.

Крім того, він відіграє ключову роль у критично важливому відчутті положення та руху тіла.

Крім того, канали Piezo1 та Piezo2 регулюють важливі фізіологічні процеси, зокрема артеріальний тиск, дихання та контроль сечового міхура.

“Відкриття каналів TRPV1, TRPM8 та Piezo цьогорічних лауреатів Нобелівської премії дозволили нам зрозуміти, як тепло, холод та механічна сила можуть ініціювати нервові імпульси, які дозволяють нам сприймати навколишній світ та адаптуватися до нього”, – зазначають на сайті Нобелівської премії.

Ці знання використовують у медицині для лікування багатьох захворювань, зокрема, хронічних болей.

“Це відкриває один із секретів природи. Це дійсно те, що відіграє важливу роль у нашому виживанні”, – сказав Томас Перлман, генеральний секретар Нобелівського комітету.

4 жовтня у Швеції стартував Нобелівський тиждень, протягом якого буде визначено цьогорічних лауреатів Нобелівської премії у галузях фізики, хімії, літератури, економіки.

Лауреата премії за сприяння встановленню миру традиційно оголосять в Осло 8 жовтня.

Нагадаємо, у 2020 році Нобелівську премію з фізіології та медицини отримали Харві Дж. Альтер, Майкл Хоутон та Чарльз М. Райс.

Вони здобули перемогу за “відкриття вірусу гепатиту С”.

 

Мати померлого від COVID-19 немовляти на Прикарпатті не була вакцинованою – лікарі

04.10.2021 18:42

На Прикарпатті мама немовляти, яке у вересні померло від коронавірусу, не була вакцинованою і тиждень до пологів вдома лікувала COVID-19.

Про це в Івано-Франківську на брифінгу розповів головний державний санітарний лікар Івано-Франківської області Руслан Савчук, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу щодо породіллі, у якої у вересні померла дитина від коронавірусу.

«Мама немовляти не була вакцинованою. На коронавірус вона захворіла за тиждень до пологів, COVID-19 діагностували їй в одній із приватних лабораторій. Коли мама отримала результат ПЛР-дослідження, їй рекомендували звернутись в обласний перинатальний центр. Від госпіталізації мама відмовилась. Лікувалась в домашніх умовах», – зазначив Савчук.

За його словами, коли настали перейми, жінку госпіталізували. Батько дитини виявив бажання бути присутнім на пологах. Втім, йому відмовили, бо ПЛР-тест на коронавірус теж виявився позитивним.

Дівчинка народилась 18 вересня у коломийському пологовому близько 14 години і вже о 18 годині померла.

«Там була обширна пневмонія, дитину не вдалося реанімувати. Секційний матеріал, який поступив в нашу лабораторію, підтвердив наявність коронавірусу в легенях дитини», – зазначив головний санлікар області.

Як повідомлялося, на Прикарпатті з початку пандемії від коронавірусу померли 4 дитини. Наразі в області від COVID-19 вакцинували 400 дітей від 12 до 17 років.

Станом на 4 жовтня на Прикарпатті за минулу добу лабораторно підтвердили 108 нових випадків захворювання на коронавірус, одужали 56 людей, 2 померли. В області одне щеплення від коронавірусу отримали майже 187 тисяч людей, ще близько 130 тисяч – повністю вакциновані.

 

У наказі МОЗ про обов’язкову вакцинацію буде дві категорії професій – Малюська

04.10.2021 18:33

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що наказ Міністерства охорони здоров’я, яким затверджується перелік професій, що підлягають обов’язковій вакцинації, буде зареєстрований найближчим часом.

Про це він сказав у телеефірі, передає кореспондент Укрінформу.

«Документ насправді надійде, ми очікуємо, десь у понеділок на його реєстрацію. Ідея яка: МОЗ дійсно має право визначати перелік категорій професій, де вакцинація є обов’язковою з огляду на потенційну небезпеку для суспільства. Таких категорій буде дві – це державні службовці і працівники сфери освіти», – сказав Малюська.

Він додав, що Мін’юст вивчатиме текст наказу на відповідність законодавству.

«Очевидно, в якомусь вигляді, можливо, ми будемо дискутувати з приводу формулювань, але точно він вийде … і буде зареєстрований протягом найближчого часу», – сказав міністр юстиції.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров’я підготувало проєкт наказу, яким затверджується перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням у разі відсутності абсолютних медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень.

Згідно з проєктом документа, обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період дії карантину підлягають працівники: центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів; місцевих державних адміністрацій; закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявляв, що цей наказ МОЗ має пройти погодження в центральних органах виконавчої влади та реєстрацію Міністерством юстиції.

 

Національний день України стартував на виставці Expo 2020 в Дубаї

04.10.2021 18:06

У рамках всесвітньої виставки Expo 2020 стартував Національний день України. Наша країна проводить своє святкування однією з перших.

Про це Укрінформу повідомили у Посольстві України в ОАЕ.

«Знаковим є проведення Національного Дня України в рамках Expo 2020 в Дубаї в перші дні роботи виставки. Для України як сьогоднішня подія, так і сам факт участі у виставці, без перебільшення, є визначальними. Україна вперше, збудувавши власний павільйон, бере участь у всесвітній виставці Expo. Впевнена, що участь України у найбільшій виставковій події в світі сприятиме пошуку нових форм співпраці, зміцненню партнерських відносин з підприємницькими колами ОАЕ, а також інших країн-учасниць», – сказала голова офіційної делегації України, заступник міністра економіки України Ірина Новікова.

Вона вказала на те, що наша країна відзначила 30-ту річницю незалежності, й за ці роки відбулося безліч змін, які вплинули на життя як звичайних українців, так і бізнесу.

«За останні 30 років відбулась остаточна світоглядна зміна та утвердився проєвропейський курс розвитку нашої країни. Ми подолали безліч викликів та продовжуємо це робити щодня, відстоюючи територіальну цілісність та прогресивний напрямок руху України. Відбувається поступове реформування усіх галузей економіки, державних інституцій, підходів до взаємодії держави з бізнесом та населенням, проводяться докорінні реформи найважливіших для країни сфер та галузей», – сказала Новікова.

У своїй промові вона також зазначила, що Україна тримає курс на боротьбу з корупцією, розбудову сучасних інституцій та покращення бізнес-клімату для створення привабливих умов для роботи бізнесу та залучення інвестицій в Україну.

Вона наголосила на загальній ідеї павільйону України, який сповнений інноваційними ідеями і є майданчиком для демонстрації можливостей смарт-підходу у житті: зменшення шкоди для природи, раціональне використання ресурсів та територій, створення стійких і простих продуктів.

«В Україні активно реалізується концепція «розумного міста». Її мета – підвищення рівня комфорту і якості життя в містах за рахунок «оцифрування» процесів та раціонального використання ресурсів», – сказала посадовиця.

Міністр толерантності та співіснування ОАЕ та генеральний комісар Expo 2020 шейх Нахаяна бін Мабарака Аль Нахаяна висловив готовність ОАЕ до розвитку відносин з Україною. За його словами, у Еміратів склалися особливі відносини з Україною завдяки великому потенціалу обох країн і активній роботі над його реалізацією.

В офіційній церемонії з нагоди Національного дня України в рамках Всесвітньої виставки Expo 2020 взяла участь міністр з питань змін клімату та навколишнього середовища ОАЕ Мар’ям Аль-Мхейрі, яка є головою еміратської частини Українсько-еміратської координаційної ради.

На виставці Expo 2020 в Дубаї представлені павільйони 192 країн світу. Вперше в історії всесвітніх виставок кожна країна має власний павільйон, також окремі павільйони зведено для міжнародних організацій та партнерів виставки. Виставка проходить у Dubai Exhibition Centre й триватиме до кінця березня наступного року. Expo 2020 мала відбуватися з кінця жовтня минулого до початку квітня поточного року, але через пандемію дати проведення було змінено.

Площа виставки становить 438 га. Бюджет, виділений на проведення, – 7 млрд доларів США. Заявлена мета проведення виставки – створення єдиної мережі співпраці між країнами, організаціями і новаторами для спільного вирішення глобальних проблем. За задумом організаторів, Expo 2020 в Дубаї стане рушійною силою для втілення глобальних інновацій, що надихають на створення креативних рішень, реалізація яких можлива в різних масштабах.

Український павільйон має форму колоска пшениці. Емблемою павільйону України є дев’ять жовто-блакитних крапок, які символізують тему українського павільйону Smart Ukraine: Connecting Dots (Розумна Україна: точки підключення – ред.).

 

“Може статися колапс”: поштові оператори проти відправки посилок “за паспортом”

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 17:57  УП

Поштові оператори виступили проти зобов’язання збирати номер платника податків відправників міжнародних посилок та листів.

Про це йдеться у листі операторів до народних депутатів, що є у розпорядженні ЕП.

Оператори пояснюють, що до законопроєкту 4279 були подані дві правки, що з 1 лютого 2022 року вимагають операторів збирати персональні дані відправників для міжнародних відправлень. А саме – реєстраційний номер картки платника податків.

Загалом цей законопроєкт стосується прискорення та підвищення ефективності митного контролю міжнародних посилок. 27 січня Верховна Рада ухвалила його у першому читанні.

Та до другого читання нардепи Мар’ян Заблоцький та Ніна Южаніна подали окремі правки, які й додають зобов’язання операторів збирати дані податкового коду або паспорту з відправників посилок за кордон.

Такі дані поштові оператори повинні будуть надавати митним органам та адміністраторам електронних реєстрів.

Оператори застерігають, що така норма призведе до втрати прибутків компаній, адже особи, що відмовлятимуться надавати дані ІПН, перейдуть “в сіру”. Вони стверджують, що зміни є передчасними і можуть призвести до колапсу у сфері міжнародних відправлень.

Це може вплинути, зокрема, на виконання Україною зобов’язань перед Всесвітнім поштовим союзом та у частині захисту персональних даних згідно законодавства та Директиви ЄС.

Відтак оператори закликали депутатів відхилити правки №67 та №71. Листа підписали оператори Meest, Укрпошта, Нова пошта, TNT, POCAH, DHL, FedEx, Post International, Smart Delivery, Globex.

 

Журналісти «Схем» заявили про напад під час інтерв’ю в Укрексімбанку

05.10.2021 00:19

Журналісти «Схем» заявляють, що зазнали напад під час запису інтерв’ю з головою правління Укрексімбанку Євгеном Мецгером прямо у його кабінеті.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

«Євгену Мецгеру не сподобалось запитання журналіста, після чого охоронці спробували зупинити запис на одній з камер Радіо Свобода, «скрутили» оператора, відібрали у нього флешку із записаним відео з другої камери, та винесли усю техніку з кабінету на годину. Весь цей час знімальна група залишалась заблокована у кабінеті голови правління банку у його присутності. У кабінеті, окрім самого Мецгера, також був присутній директор департаменту інформаційної політики «Укрексімбанку» Володимир Пікалов, охоронець та ще один працівник банку, який застосував фізичну силу до оператора «Схем», – ідеться у повідомленні.

Як зазначається, оператору та журналісту фізично перешкоджали залишати приміщення. Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене.

Журналісти та представники редакції, які прибули на місце події, викликали поліцію і написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності.

Редакція Радіо Свобода звернулась до Укрексімбанку з проханням прокоментувати ці події. За інформацією видання, у пресслужбі банку повідомили, що готують коментар зі своєю позицією.

 

Знову обрати Зеленського президентом готові 32% українців

04.10.2021 15:28

У вересні поточного року у президентському рейтингу в Україні продовжував лідирувати чинний глава держави Володимир Зеленський (за нього готові проголосувати 32% серед тих, хто визначився і піде на вибори), у парламентському – партія “Слуга народу” (23% відповідно).

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження “Соціально-політичні настрої українців: вересень 2021”, яке провів Український інститут майбутнього спільно з соціологічною компанією New Image Marketing Group.

За даними дослідження, у президентському рейтингу Зеленський піднявся на 2% порівняно з червнем. Тобто зараз за нього готові проголосувати 32% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Тоді як рейтинг його найближчих конкурентів – лідера “Європейської солідарності” Петра Порошенка і співголови фракції ОПЗЖ у Верховній Раді Юрія Бойка – опустився на 2% і 1% відповідно. Обидва мають по 12% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Четверте місце стабільно займає лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко – 11% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Водночас виріс рейтинг експрем’єра Володимира Гройсмана і колишнього народного депутата Євгенія Мураєва до 7% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

“Вже традиційно найбільше підтримує Зеленського молодь до 24 років – 39%. Зі збільшенням віку респондентів їхня готовність голосувати за нього зменшується і серед людей старшого віку становить лише 21%. Натомість старші люди втричі частіше підтримують Бойка (13% проти 4% серед молоді)”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за регіональним розподілом Зеленський закріпив електоральне лідерство на заході з 23% проти 16% у Порошенка та на півдні з 24% проти 13% у Бойка. У центральних областях президент утримує перше місце з 22% проти 10% Порошенка та 10% Гройсмана. Навіть на сході Зеленський випереджає Бойка – відповідно 27% до 16%. “Тим не менш, Донбас залишається відверто проблемним регіоном для Зеленського – там він беззаперечно програє Бойку – 16% до 29%. Порівняно невелика підтримка у Донецькій та Луганській областях корелює з низькою довірою там до чинного глави держави та більшою часткою тих, хто виступає за позачергові президентські вибори. Слід відзначити, що більшість громадян, а саме 81%, збираються голосувати на президентських виборах. Не мають такого наміру 16%, і не визначилися 3% громадян”, – зауважують соціологи.

Водночас згідго з дослідженням, якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчого тижня, то 23% опитаних проголосували б за партію “Слуга народу”. На другому та третьому місці за електоральними преференціями громадян – ОПЗЖ (16% серед тих, хто визначився і піде на вибори) та партія “Європейська солідарність” (15% серед тих, хто визначився і піде на вибори). Так само, як у президентському рейтингу, партія Тимошенко “Батьківщина” посідає четверте місце – 14% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Менше голосів одержала парія Ігоря Смешка “Сила і честь” – 7% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

Не подолали п’ятивідсотковий бар’єр в абсолютних показниках, отримавши по 4% серед тих, хто визначився і піде на вибори, партії “Українська стратегія Гройсмана” і Мураєва “Наші”. Також “Партія Шарія” й “Партія Притули” – кожна отримала по 3% серед тих, хто визначився і піде на вибори. І партія “Голос” одержала 2% серед тих, хто визначився і піде на вибори. Порівняно з настроями респондентів щодо участі у президентських виборах, частка охочих голосувати за народних депутатів є трохи нижчою – 70% заявляють про своє бажання голосувати на парламентських виборах. Проте 25% не підуть на парламентські вибори й не будуть голосувати. І ще 5% громадян не визначилися.

Український інститут майбутнього провів всеукраїнське соціологічне дослідження “Соціально-політичні настрої українців: вересень 2021” спільно з соціологічною компанією New Image Marketing Group серед 2 400 респондентів по всій території України у період з 18 по 28 вересня 2021 року, похибка становить не більш як 2%.

 

Разумков запустив процедуру свого відкликання з посади

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 21:31  УП

Спікер парламенту Дмитро Разумков за поданням народного депутата Давида Арахамії запустив процедуру відкликання голову Верховної Ради з посади.

Джерело: Разумков у Telegram

Пряма мова Разумкова: “Як і наголошував раніше, все відбуватиметься відповідно до закону та Регламенту”.

Деталі: Він оприлюднив звернення нардепа голови фракції “Слуга народу” Давида Арахамії, в якому той вимагає згідно із законом включити розгляд цього питання до порядку денного “на пленарному засіданні, наступному за днем внесення такої пропозиції”.

Арахамія долучив до звернення підписний лист народних депутатів – 175 обранців підтримали розгляд питання про відкликання Разумкова з посади.

Передісторія:

Депутатська фракція “Слуга народу” зібрала більше за необхідні 150 підписів для ініціювання відкликання Дмитра Разумковаз посади голови Верховної Ради.

Президент Володимир Зеленський заявив, що партія “Слуга народу”має мільйони питань до Разумкова, і він вже не є членом команди.

 

Разумков скликав позачергове засідання Ради

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 15:29  УП

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав розпорядження про позачергове засідання парламенту 7 жовтня.

Джерело: прессекретар Разумкова Ольга Туній у Facebook

Дослівно: “Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав розпорядження про проведення позачергового засідання у четвер, 07 жовтня о 16:00, на вимогу 153 народних депутатів”.

Деталі: На порядку денному – сім законодавчих ініціатив, які стосуються пенсійного забезпечення та соціальної підтримки.

Передісторія:

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія розпочав збір підписів за відставку спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова. Пізніше Арахамія подав друге звернення щодо звільнення Разумкова – вже особисто від себе.

Разумков заявив, що “відразу розписав документ на Апарат Верховної Ради”, і вже 30 вересня депутати отримають підписні листи.

Арахамія пояснив, що відставку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова ініціював через “маленькі дрібниці, про які соромно говорити” та розходження у думках.

 

Корнієнко: Разумков зможе показати себе як позафракційний

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 13:48  УП

Перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко не думає, що фракція підтримає повернення до них Дмитра Разумкова, але вважає, що той зможе проявити себе як позафракційний депутат.

Джерело: Корнієнко на брифінгу 4 жовтня

Пряма мова Корнієнка: “Думаю, що Дмитро Олександрович (Разумков – ред.) зможе попрацювати як позафракційний, показати себе, так би мовити, прийняти участь у дискусіях різних, комітет обрати собі – у нього  буде таке право як позафракційного. У нас багато є квот в комітетах для позафракційних. Є, здається, у спортивному комітеті. Ну, тобто можна десь знайти собі місце”.

Деталі: Він нагадав, що позафракційні депутати “мають широкий спектр прав на засіданнях – можуть обговорювати тимчасові слідчі комісії, записуватися на виступи, записуватися у пункт “Різне” по п’ятницях, записуватися на запитання до години запитань до уряду” тощо.

Корнієнко вважає, що цього достатньо для втілення “політичних дій”.

На запитання, чи приймуть Разумкова, якщо він напише заяву з проханням включити його до “Слуги народу”, Корнієнко сказав, що це вирішуватиме фракція голосуванням “70 на 30”, але він на місці колег “після того, що вони чують на свою адресу останні 2 тижні”, не підтримував би таке рішення.

Він також нагадав, що Разумков, коли його обрали спікером Ради, вийшов із фракції – як того вимагає регламент – за власним бажанням у зв’язку з обранням на посаду. Корнієнко додав, що треба перевірити, чи є такий вихід з фракції підставою для зняття мандату з’їздом партії.

Водночас він підкреслив, що у будь-якому випадку рішення прийматиме не він, а з’їзд партії. Крім того є ще позиція Центральної виборчої комісії, яка “показує себе як політично неупереджена”.

Що було раніше: Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що згідно з законом його не можуть позбавити мандату, але загалом – може бути всяке.

Передісторія:

Депутатська фракція “Слуга народу” зібрала більше за необхідні 150 підписів для ініціювання відкликання Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради.

Зеленський заявив, що партія “Слуга народу” має мільйони питань до Разумкова, і він вже не є членом команди.

Разумков офіційно запросив народних депутатів фракції “Слуга народу” на зустріч 4 жовтня, щоб обговорити його роботу на посаді голови парламенту, але фракція відмовилася зустрічатися з ним.

 

Разумков каже, що відправити його у відставку цього тижня регламент не дасть

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 12:56  УП

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що якщо йти за регламентом парламенту, цього пленарного тижня розглянути його відставку народні депутати не можуть.

Джерело: Разумков на брифінгу після погоджувальної ради

Пряма мова спікера: “Об’єктивно, ні (це питання не може з’явитися в порядку денному – ред.). Тому що навіть якщо сьогодні прийдуть підписні (листи – ред.), то фізично провести аудит Рахункової по кошторису й підготувати звіт голови до кінця тижня, і роздати його не пізніше, як за два дні до розгляду питання на засіданні Верховної Ради, – неможливо. Об’єктивно неможливо.

Я не буду затягувати цей процес. Я розумію, що зараз почнуть розповідати мої колеги – я не буду тягнути з цим процесом”.

Деталі: Разумков запевнив, що завжди дотримується слова. І нагадав, що видав підписні листи за свою відставку того ж дня, як вони надійшли, впродовж кількох годин.

“І так само буде тут: пройдемо по регламенту – далі визначиться Верховна Рада. За результатами на табло подивимося, куди будемо рухатися далі”, – зазначив сіпкер.

“Затягувати не буду, але й робити так, як комусь щось хочеться – то можна було й у Трускавці проголосувати”, – додав Разумков.

Передісторія:

30 вересня фракція “Слуга народу” ініціювала збір підписів за відставку Дмитра Разумкова з посади спікера парламенту. Голова фракції  Давид Арахамія пояснив такий крок “регламентною війною”, розв’язаною Разумковим, і розходженням у поглядах.

2 жовтня нардепи “Слуги народу” на “виїзному засіданні” у Трускавці зібрали необхідні підписи за відставку Разумкова й домовилися вже 4 жовтня почати процедуру відкликання чинного спікера.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Разумков мав підтримувати позицію партії у питанні санкцій чи боротьби з олігархами, але він пішов іншим шляхом і викликав багато питань у фракції “Слуга народу”. Попри те, що спікер повинен зберігати нейтралітет, президент дорікнув йому за те, що той перестав бути членом його команди.

Зеленський також сказав, що у Разумкова “інші політичні погляди“, ніж у 73% українських виборців, тому він не повинен обіймати посаду.

Основним кандидатом на посаду голови Верховної Ради розглядають першого віце-спікера Руслана Стефанчука.

 

Разумков відповів, чи можуть у нього забрати мандат

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 12:37  УП

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявляє, що згідно з законом його не можуть позбавити мандату, але загалом – може бути всяке.

Джерело: Разумков на брифінгу 4 жовтня, відповідаючи на питання, чи можуть у нього забрати мандат після того, як депутати проголосують за його відставку

Пряма мова: “Ну, згідно з законом ні, а так – у нас різне буває”.

Деталі: Разумков додав, що голосування за його відставку пройде у “стовідсотковій відповідності” до регламенту ВР.

За словами спікера, якщо буде 226 голосів, то буде новий голова парламенту, а якщо не буде, то він продовжить працювати у звичному режимі.

Передісторія:

Депутатська фракція “Слуга народу” зібрала більше за необхідні 150 підписів для ініціювання відкликання Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради.

Зеленський заявив, що партія “Слуга народу” має мільйони питань до Разумкова, і він вже не є членом команди.

Разумков офіційно запросив народних депутатів фракції “Слуга народу” на зустріч 4 жовтня, щоб обговорити його роботу на посаді голови парламенту, але фракція відмовилася зустрічатися з ним.

 

Голови комітетів пішли з Погоджувальної ради через незгоду із Разумковим – депутат

04.10.2021 11:57

Керівники комітетів Верховної Ради залишили засідання Погоджувальної ради в понеділок, оскільки незгодні з позицією Голови ВР Дмитром Разумковим.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв на брифінгу у парламенті, передає кореспондент Укрінформу.

“…Ми, голови комітетів, залишили сьогодні засідання Погоджувальної ради, яку, на жаль, чинний спікер пан Разумков дозволив перетворити на ярмарок політичного марнославства з дискусійного майданчика, яким мала би бути Погоджувальна рада. Ми готові конструктивно дискутувати зі всіма політичними фракціями у Верховній Раді, але не будемо більше миритися з ситуацією, коли маніпулятивними заявами ставиться під сумнів суверенітет, обороноздатність та реформи, які наближають Україну до членства НАТО та ЄС”, – заявив Потураєв.

Він додав, що голови комітетів повернуться до роботи, коли “це стане Погоджуальною радою для обговорення різних політичних поглядів, а не просто для задоволенням чиїхось політичних амбіцій”.

Водночас речниця фракції “СН” Юлія Палійчук поінформувала у Телеграмі, що у такий спосіб керівники комітетів “висловили недовіру організації роботи Голови Верховної Ради”.

Як повідомляв Укрінформ, народні депутати з фракції “Слуга народу” 2 жовтня під час дводенного виїзного засідання у Трускавці зібрали необхідні 150 підписів для ініціювання відкликання з посади Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

За словами речниці фракції “СН” Юлії Палійчук, народні депутати вирішили у понеділок, 4 жовтня, розпочати процедуру відкликання Дмитра Разумкова з посади Голови ВР.

 

Разумков заявив, що підпише закон про олігархів – коли надійде «коректний текст»

04.10.2021 11:50

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков сказав, що підпише проголосований Радою закон про олігархів, як тільки до нього надійде “коректний текст” документа.

Про це він зазначив на погоджувальній раді 4 жовтня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Тільки до мене надійде коректний текст закону, за який проголосувала Рада, я підпишу його. Але тут всі розповідають, як вони дуже швидко хочуть, щоб цей закон був підписаний. А що ж ні одна фракція не подала пропозицію про розгляд постанов про скасування рішення Верховної Ради? Жодна. В тому числі й фракція монобільшості…. Або ми не поспішаємо щодо цього закону? Давайте казати правду, а то вона в нас якась трішки однобока”, – заявив Разумков.

Він також наголосив, що спікер ВР має підписувати той закон, який ухвалила Верховна Рада.

“Я тут добре, що отримую інформацію із засобів масової інформації, але тут почали всі розповідати, що щось хтось десь ховає. Доповідаю вам, що ніщо не може сховатися в стінах Верховної Ради. Коли комітет направляє до Апарату Верховної Ради, розуміючи що він робить, закон не той, який голосувався в стінах Верховної Ради, це вже підступ… Якщо вам щось не подобається, або ви наробили помилок під час непрофесійної підготовки до розгляду закону і пішли за незрозумілою процедурою в залі Верховної Ради, це проблеми комітету”, – зауважив Разумков.

За його словами, “рішення приймає український парламент, і за те, за що голосує український парламент, я, як спікер, повинен підписати”.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” (проєкт №5599). Депутати розглядали законопроєкт у другому читанні постатейно, застосувавши до нього відповідну процедуру згідно зі статтею 119 Регламенту Верховної Ради.

Під час голосування одночасно було враховано правки №396, №398, №406, які суперечать одна одній. Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує парламенту переголосувати закон через колізію правок.

У парламенті зареєстровано 12 проєктів постанов про скасування рішення Верховної Ради про прийняття у другому читанні та в цілому проєкту закону №5599.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що підпише закон про деолігархізацію і направить його на підпис Президентові у проголосованій парламентом редакції одразу після відхилення проєктів постанов про його скасування.

 

Рада відклала питання відставок у Кабміні – Корнієнко

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 13:58

Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко повідомив, що Верховна Рада цього тижня не планує розглядати питання відставки міністрів.

Джерело: Корнієнко у Верховній Раді 4 жовтня

Пряма мова: “Уряд працює. Я думаю, що зараз треба готуватися до опалюваного сезону. Вирішувати питання насущні.

Кадрові питання за ними, знаєте, не стане. Ніяких відставок на цьому тижні не планується”.

Що було раніше: 27 вересня глава парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що Верховна Рада візьметься за питання кадрових перестановок у Кабінеті міністрів у першій декаді жовтня.

Передісторія:

На початку вересня Арахамія заявив, що “планується три-чотири кадрових заміни” в Кабміні, але відмовився їх анонсувати. Він зазначав, що фракція ще 1,5 місяці тому почала активні переговори з потенційними кандидатами на посади певних міністрів.

1 вересня “Українська правда” повідомляла, що в найближчі місяці Верховна Рада може звільнити з посад міністра оборони Андрія Тарана, міністра соціальної політики Марину Лазебну й віце-прем’єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського. Їм шукали заміну.

 

Корнієнко: Не бачу сенсу витрачати час на розмови з Разумковим

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 13:25  УП

Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко заявив, що фракція не погодилася на зустріч із головою ВР Дмитром Разумковим, тому що вони уже все, що хотіли, висловили.

Джерело: Корнієнко у Верховній Раді 4 жовтня

Пряма мова: “Ми щойно поговорили на погоджувальний. Десь був підвищений тон, десь були сутички.

Я другим поставив підпис свій після Арахамії у підписному листі і все, що можна, ми один одному уже сказали і публічно, і не публічно і витрачати сьогодні ввечері кілька годин часу, щоб знов по колу обговорювати, що ми діємо в межах закону, коли треба санкції вводити на “5 колону”.

Я не вважаю, що треба час на це витрачати”.

Деталі: За словами Корнієнка, наразі за відставку Разумкова зібрали загалом 190 підписів, але на підписному листі 175.

Корнієнко також додав, що у “Слузі народу” будуть перебудовуватися, якщо його дадуть посаду у керівництві Верховної Ради.

Голосувати за відставку Разумкова, за словами Корнієнка, можуть навіть 5 жовтня, якщо до вечора перевірять підписи нардепів. Глава партії СН вважає, що до кінця тижня це питання парламент вирішить.

Що передувало: Голова ВР Дмитро Разумков офіційно запросив народних депутатів фракції “Слуга народу” на зустріч у понеділок, щоб обговорити його роботу на посаді голови парламенту.

Проте, за його словами, “Слуга народу” від зустрічі відмовилася.

Передісторія:

Депутатська фракція “Слуга народу” зібрала більше за необхідні 150 підписів для ініціювання відкликання Дмитра Разумковаз посади голови Верховної Ради.

Зеленський заявив, що партія “Слуга народу”має мільйони питань до Разумкова, і він вже не є членом команди.

 

У “Слузі народу” прогнозують понад 240 голосів за відставку Разумкова

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 15:48  УП

Фракція “Слуга народу” зібрала 197 підписів за ініціювання відставки спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова, всього ж прогнозують понад 240 голосів “за”.

Джерело: речниця фракції СН Юлія Палійчук в Telegram

Пряма мова: “За час проведення “Великої фракції” у Трускавці під колективною ініціативою народних депутатів щодо відкликання Голови Верховної Ради було зібрано 197 підписів. Збір підписів триває і в Києві”.

Деталі: За словами Палійчук, голова фракції “Слуга Народу” Давид Арахамія переконаний, що голосування за відставку спікера парламенту у сесійній залі набере понад 240 голосів народних депутатів.

Передісторія:

Депутатська фракція “Слуга народу” зібрала більше за необхідні 150 підписів для ініціювання відкликання Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради.

Зеленський заявив, що партія “Слуга народу” має мільйони питань до Разумкова, і він вже не є членом команди.

Разумков офіційно запросив народних депутатів фракції “Слуга народу” на зустріч 4 жовтня, щоб обговорити його роботу на посаді голови парламенту, але фракція відмовилася зустрічатися з ним.

 

НАЗК при перевірці декларацій Зеленського та Баканова врахує інформацію Pandora Papers

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 22:26  УП

Нацагентство з питань запобігання корупції перевіряє декларації президента Володимира Зеленського та голови СБУ Івана Баканова, враховуючи інформацію офшорного скандалу, що виник після публікації розслідування Pandora Papers.

Джерело: голова НАЗК Олександр Новіков, якого цитує “Радіо НВ

Пряма мова Новікова: “Проводимо повну перевірку декларації президента. Під час перевірки використовуємо у тому числі дані ЗМІ, співпрацюємо з журналістами. Отже цю інформацію також буде враховано…

Перший помічник президента на громадських засадах – не є особою, яка подає декларацію, а отже ми не можемо перевірити декларацію. А декларацію голови СБУ ми перевіряємо”.

Деталі: Новіков пояснив, що невідображення коштів на офшорах – не порушення, але порушенням є приховування самих компаній, якщо вони належать заявнику.

Також глава НАЗК наголошує, що самі факти з 2012 року не є підставою для відповідальності, але можуть бути, якщо продовжили існування на 31 грудня 2020 року. Наразі це перевірятиме відомство.

Новіков нагадав, що перевірка декларації Зеленського почалася ще в квітні, а її результати опублікують до 18 жовтня.

Нагадаємо:

Раніше повідомлялося, що згідно з даними масштабного витоку документів Pandora Papers, понад 10 українців приховують свої активи в Британії через офшорні компанії.

Документи Pandora Papers, нового витоку з 14 фірм, які реєстрували та обслуговували офшорні компанії, частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм президента Володимира Зеленського та його соратників.

В розслідуванні Pandora Papers Україна є світовим лідером за кількістю політиків, які використовують офшорні схеми — в документах фігурують 38 людей. На другому місці Росія, там удвічі менше.

 

Генпрокурор про Pandora Papers: Розслідування не стало сюрпризом

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 10:29  УП

Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що інформація щодо “Приватбанку” з розслідування “Слідства.Інфо” про офшорні компанії і відмивання коштів давно відома слідству.

Джерело: пост Венедіктової у Facebook

Пряма мова генпрокурора: “Будь-якого роду інформація, що має стосунок до діяльності “Приватбанку”, давно перебуває в розпорядженні наших колег із НАБУ, перевірялась раніше і перевіряється зараз практично “під мікроскопом”. Іншими словами, для працівників правоохоронної системи весь цей матеріал не став і не міг стати сюрпризом.

Детективи НАБУ (в рамках своїх компетенцій і обмежень щодо нерозголошення таємниці слідства) популярно пояснили своє бачення. Достовірність матеріалу – черговий знак питання. Юристи, вибачте, сприймають матеріал юридично, а не сценічно”.

Деталі: Венедіктова також додала, що її “по-справжньому зачепили: і професійно, і по-людськи” натяки журналістів, що Офіс генпрокурора гальмує розслідування справ із орбіти “Приватбанку”.

Генпрокурор заявила, що натяк на бездіяльність ОГП – “чиста спекуляція”, мовляв, вона “особисто взяла на себе відповідальність зсунути з мертвої точки розслідування цих кримінальних проваджень”.

За словами Венедіктової, “мотивувати співробітників правоохоронних органів рухати гучні справи, як ця, – завдання не з простих”, бо “олігархи – це не просто біда держави, це ще і влада, сила, непересічні можливості, грошовий ресурс, ЗМІ і багато чого іншого”.

Водночас генпрокурор похвалилася, що у неї не раз вистачило мужності поставити свій підпис під підозрою подібним людям.

Вона також назвала помилкою, яку просить виправити, слова журналістів про те, що ОГП проігнорував їхній запит. За словами Венедіктової, “Слідству. Інфо” відповіли на запит – там вказали, що “інформація на цьому етапі є закритою”.

Для довідки: Pandora Papers – глобальний витік документів, з яких стало відомо про секретні активи, таємні угоди та приховані статки 130 найбагатших людей світу, серед яких понад 30 топ-політиків. Над документами з проєкту Pandora Papers працювала команда з понад 600 журналістів зі 117 країн світу – члени The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Від України над цими проєктами працювало і працює Слідство.Інфо.

Передісторія:

Документи Pandora Papers засвідчили, що провайдери послуг для офшорів дезінформували фінансові моніторинги декількох країн світу щодо власників компаній-прокладок, через рахунки яких пройшли сотні мільйонів доларів, виведених із “Приватбанку”.

Також Pandora Papers частково підтвердили схему переказування коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського до офшорних фірм президента Володимира Зеленського та його соратників.

 

Офшорний скандал: Порошенко звинуватив Зеленського в міжнародних злочинах

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 15:01  УП

Лідер “Європейської солідарності” Петро Порошенко вважає, що Україна як держава опинилася під ударом через “корупційні злочини” чинного президента Володимира Зеленського. В “Слузі народу” пригадали Порошенку його діяльність в уряді Миколи Азарова.

Джерело: Порошенко під час виступу на погоджувальній раді парламенту 4 жовтня, голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко на брифінгу

Пряма мова Порошенка: “Я шокований, що представники монобільшості навіть не згадали про те, про що сьогодні говорить весь світ. Говорити сьогодні треба про злочини, про міжнародні злочини вищого керівництва держави й особисто Володимира Зеленського. На жаль, тепер під ударом опинилася держава Україна. Коли через дії президента Зеленського Україна фігурує у світі як держава, лідер якої причетний до глобальної корупції, до відмивання вкрадених в Україні грошей спільно зі своїм бізнес-партнером паном Коломойським…

Ми на сьогодні яскраво бачимо, що останнє місце, де про це можна говорити, – парламент. Нам ще керівництво монобільшості намагається і тут закрити рота… (промову Порошенка представники “Слуги народу” супроводжували обурливими вигуками –ред.)

Йдеться про те, що спільно з Коломойським $40 млн було вкрадено.  Зеленський не є Голобородьком, і про це було відомо ще з 2019 року. Це не розслідувалося, бо на сьогодні вище політичне керівництво пов’язане з СБУ, яке має конфлікт інтересів і спільно брало участь у цих злочинах; і з іншими 100% своїми керівниками правоохоронних органів. Я твердо переконаний, що це неприпустимо”.

Деталі: Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко опонував Порошенку на брифінгу після засідання погоджувальної ради. Він нагадав експрезиденту про його офшори та розслідування “Панамалікс”. 

Що ж до свіжого журналістського розслідування, що базується на так званих Pandora Papers і розповідає про бізнес Кварталу у 2012 році, Корнієнко заявив, що тоді багато бізнесів працювали з офшорами, це було не заборонено. За словами лідера партії СН, Порошенко на той момент працював міністром економіки і, мовляв, через тотальну корупцію білий бізнес почав шукати захисту в іноземних юрисдикціях.

Пряма мова Корнієнка: “У своїх палких промовах про свіжі офшорні розслідування Петро Олексійович має не забувати про Панамалікс п’ятирічної давності, де ми побачили багато цікавої інформації про його офшори. Звісно, зараз наближені до Порошенка експерти та блогери спробують пояснити, що є два різні види офшорів. Перші – хороші, “патріотичні”, котрі допомагають гетьманам розбудовувати країну. Другі – погані, “зелені” офшори, за допомогою яких невігласи нібито ховають свої статки”.

Що передувало: Видання “Слідство.Інфо“, оприлюднило розслідування, згідно з яким Володимир Зеленський та його близькі соратники могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським.

В Офісі президента запевнили, що нинішній глава держави Володимир Зеленський бездоганно виконує всі антикорупційні норми законодавства, а офшорні схеми бізнесу колишніх років пояснили “особливостями ринку” тих часів. В ОП також звернули увагу, що факти, які наводять журналісти, вже озвучувались Порошенком в ході президентських перегонів 2019 року.

За словами радника президента Михайла Подоляка, спроби пристебнути історію “Кварталу” до історії “Приватбанку” не засновані на фактах і є чистою конспірологією.

Передісторія:

В результаті нового витоку з 14 фірм, які реєстрували і обслуговували офшорні компанії, стали доступні документи Pandora Papers.

У розслідуванні “Слідство Info” йшлося про те, що документи частково підтвердили схему переказу коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського на офшорні фірми президента Володимира Зеленського та його соратників.

Зазначалося, що до обрання президентом в 2019 році Зеленський безоплатно передав свою частку в офшорній компанії Сергію Шефіру, який зараз є радником глави держави.

Також згідно з даними проєкту Pandora Papers, більше 10 українців приховують свої активи у Великій Британії через офшорні компанії.

Зокрема через офшорну фірму купила в позику елітну квартиру дочка ексголови АП Бориса Ложкіна, Анастасія: 16 червня 2014 року, на шостий день після призначення Ложкіна головою адміністрації президента Петра Порошенка, його дочка купила в позику елітну нерухомість у престижному районі Лондона за майже 4,6 мільйони доларів США.

 

У Зеленського прокоментували офшорне розслідування: Тоді бізнес так захищався

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 13:21  УП

В Офісі президента запевняють, що нинішній глава держави Володимир Зеленський бездоганно виконує всі антикорупційні норми законодавства, а офшорні схеми бізнесу колишніх років пояснюють “особливостями ринку” тих часів.

Джерело: радник керівника ОП Михайло Подоляк в коментарі “Українській правді”

Пряма мова: “На мій погляд, необхідно об’єктивно оцінювати будь-яку інформацію. В “офшорному” матеріалі, уточню, мова йде про бізнес-події 2012 року і раніше. Про бізнес, який до речі, абсолютно ніколи не був пов’язаний з державними фінансами або державними адміністративними можливостями.

Вельми показово, що журналісти не “накопали” взагалі нічого за період після інавгурації в 2019 році. Це абсолютно чітко свідчить, що президент Зеленський бездоганно виконує всі антикорупційні норми законодавства”.

Деталі: Так радник президента прокоментував розслідування про офшорні схеми, оприлюднене напередодні виданням “Слідство Info”.

На думку Подоляка, розслідування про ранні періоди існування бізнесу Кварталу містить “масу припущень, припущень і конспірологічних прив’язок”.

За його словами, практично в повному обсязі все це вже озвучувалася під час передвиборної кампанії 2019 року, опонентом Зеленського Петром Порошенком.

Пряма мова: “Реанімувати зараз цю інформацію про частини бізнес-практик 2000-х або першої половини 2010-х років вважаємо дивним. Якщо згадати тодішній формат держави, то при владі були такі люди, як Янукович, в 2012 році міністром економіки у Януковича працював Порошенко.

Логічно, що для всіх бізнесів у країні в той час актуальним завданням було – юридично захистити свої компанії і свої кошти від неправомірного вилучення з боку корумпованих чиновників”.

Деталі: Подоляк стверджує, що після того часу в залежності від реформування держави бізнес позбавляється від старих засобів захисту як від надлишкових, а все бізнес-практики “Студії Квартал 95”, мовляв, були і залишаються прозорими і “білими”. Відповідно, юридичних претензій щодо них ніколи не було і бути не може, заявляє радник президента.

За словами Подоляка, спроби пристебнути історію “Кварталу” до історії “Приватбанку” також не засновані на фактах і є чистою конспірологією.

Він вказує на те, що звинувачення осіб, пов’язаних з “Приватбанком” в махінаціях, датуються часом від 2008 року, але “реальний процесуальний результат розслідувань був досягнутий тільки після зміни влади в 2019 році і завдяки політичному лідерству Володимира Зеленського”.

Що передувало: В результаті нового витоку з 14 фірм, які реєстрували і обслуговували офшорні компанії, стали доступні документи Pandora Papers.

У розслідуванні “Слідство Info” йшлося про те, що документи частково підтвердили схему переказу коштів від структур олігарха Ігоря Коломойського на офшорні фірми президента Володимира Зеленського та його соратників.

Зазначалося, що до обрання президентом в 2019 році Зеленський безоплатно передав свою частку в офшорній компанії Сергію Шефіру, який зараз є радником глави держави.

 

У Чехії проведуть розслідування щодо прем’єра через офшори Pandora Papers

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 16:24  УП

У Чехії проведуть розслідування на основі даних Pandora Papers щодо прем’єр-міністра Андрея Бабіша та інших громадян, що фігурують у документах про офшори.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться у заяві чеської поліції.

“Національний центр по боротьбі з організованою злочинністю SKPV проведе розслідування не лише стосовно прем’єр-міністра Чеської Республіки, а й усіх громадян Чехії, які згадуються у цій “справі”. Однак зараз ми не будемо надавати більше інформації”, – йдеться у повідомленні в Twitter.

У документах Pandora Papers, оприлюднених Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, йдеться, що в 2009 році Бабіш перевів $22 мільйони через офшорні компанії на придбання нерухомості на Французькій Рив’єрі, зберігаючи при цьому своє право власності на неї в таємниці. У звіті не сказано, що операції порушують закон.

Бабіш заперечив будь-які правопорушення. Пізніше він визнав, що придбав 16 об’єктів нерухомості у Франції за майже 400 мільйонів чеських крон, повідомляє Novinky.

Він визнав, що ця процедура не підходить для політиків, але на той час він нібито не займався політикою. “Це була рекомендація агентства нерухомості, вони рекомендували купувати її через адвоката. В цьому немає нічого протизаконного”, – сказав Бабіш.

Чеський прем’єр також сказав, що на сьогодні не володіє нерухомістю у Франції або офшорними компаніями.

 

У розслідуванні Pandora Papers Україна лідирує за кількістю фігурантів

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 17:56  УП

В розслідуванні Pandora Papers Україна є світовим лідером за кількістю політиків, які використовують офшорні схеми – в документах фігурують 38 людей. На другому місці Росія, там удвічі менше.

Джерело: Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ)

Деталі: Згідно з інфографікою, таких політиків всього 336, і тільки з України – 38.

На другому місці серед фігурантів – Росія з 19 фігурантами.

У Колумбії, Об’єднаних Арабських Еміратах і Гондурасі – по 11.

Нагадаємо: Раніше повідомлялося, що згідно з даними масштабного витоку документів Pandora Papers, понад 10 українців приховують свої активи в Великобританії через офшорні компанії.

 

У Путіна не побачили нічого кримінального в Pandora Papers

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 14:42  УП

У Кремлі не побачили в опублікованих архівах Pandora Papers прихованих багатств у найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна.

Джерело: “Медуза”CNN

Деталі: 3 жовтня Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) опублікував архів Pandora Papers. В архіві 12 мільйонів документів, які займають три терабайти даних. З росіян в архіві згадуються, серед інших, близька подруга Володимира Путіна Світлана Кривоногова, від якої, як з’ясували журналісти, у нього є дочка.

Згідно з документами, її офшор – це компанія Brockville Development Ltd, зареєстрована на Британських Віргінських островах.

Серед активів Brockville значиться квартира в розкішному житловому комплексі Monte Carlo Star в Монако, у двох кроках від казино Monte Carlo. Квартира і парковка на два автомобілі обійшлися в 3,6 мільйони євро.

Пряма мова Пєскова: “Ви знаєте, там, чесно кажучи, ми не побачили жодних прихованих багатств найближчого оточення Путіна. Я не знаю, там, начебто, буде тривати публікація, але поки нічого особливого ми не побачили…

Поки просто незрозуміло, що це за інформація, про що вона, там багато всього такого, що викликає питання, тому незрозуміло, як можна цій інформації довіряти…

Тут просто йде набір таких, досить голослівних тверджень. Їх дуже багато, і часто цим зловживають, часто йде якась підміна однієї інформації іншою, пересмикування інформації. Тому це не може і не повинно бути підставою для якихось перевірок. Якщо будуть якісь серйозні публікації, які на чомусь грунтуються, на щось конкретне посилаються, тоді ознайомимося з інтересом. Поки не бачимо приводу”.

Більше деталей: При цьому Пєсков, як це звикли робити в Кремлі, спробував переключити увагу журналістів на США, заявивши, що, згідно з Pandora Papers, саме Америка є “найбільшою в світі офшорної лагуною”.

Що було раніше: Журналісти-розслідувачі з РФ з’ясували, що Світлана Кривоногова розбагатіла після зустрічі з Володимиром Путіним. У березні 2003 року у неї з’явилася дочка Ліза, яка, за даними журналістів, феноменально схожа на Путіна.

Передісторія: Згідно з даними масштабного витоку документів Pandora Papers, більше 10 українців приховують свої активи у Великій Британії через офшорні компанії. У тому числі президент Володимир Зеленський і його найближче оточення створили мережу офшорних компаній, яка зараз володіє елітною нерухомістю в Лондоні на мільйони доларів США.

В Офісі президента відреагували на це звинувачення так – запевнили, що Зеленський бездоганно виконує всі антикорупційні норми законодавства, а офшорні схеми бізнесу колишніх років пояснили “особливостями ринку” тих часів.

 

У Берліні вважають, що деякі країни мають розслідувати дані Pandora Papers

04.10.2021 16:02

У Берліні не коментують оприлюднені журналістами та інформаторами дані щодо відомих осіб про ймовірне ухилення від сплати податків за допомогою «податкових раїв».

Про це заявив речник федерального уряду ФРН Штеффен Зайберт на брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами речника, у Берліні дуже уважно слідкують за цими повідомленнями, але коментувати конкретні випадки і персон не вважають своїм завданням.

«Якщо ж підтвердиться те, про що йдеться в документах і про що поінформовано громадськість, це має привести в кількох країнах до розслідування, адже конкретні обвинувачення мусять бути розслідувані», – додав Зайберт.

Він також наголосив, що для чинного та попередніх урядів Німеччини важливим завданням є забезпечити транспарентність у питанні оподаткування та не допустити ухилення від сплати податків, відмивання грошей – як на національному рівні, так і у співпраці з міжнародними партнерами.

Речник зазначив, що останніми роками у цьому напрямку досягнуто певних успіхів, але загалом прогрес відбувається досить повільно.

Як повідомлялося, напередодні було оприлюднено розслідування Pandora Papers, проведене Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ) й представниками 150 редакцій з усього світу. Воно викриває офшорні активи 35 колишніх і чинних світових лідерів. У цьому списку – експрем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер, король Йорданії Абдалла ІІ, президент Кенії Ухуру Кеніата, прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш.

Загалом проєкт Pandora Papers опрацював 11,9 мільйона файлів з 14 офшорних юридичних фірм і постачальників послуг.

 

Pandora papers: українські політики та бізнесмени у новому офшорному витоку

Тетяна Козирєва, 3 жовтня 2021, 19:37  Слідствоінфо

Прихований офшорний бізнес оточення президента Володимира Зеленського, коштовна нерухомість у серці столиці Великобританії, компанії, які приховують бізнес у Криму, кредити на приватні літаки олігархів та конфлікт навколо цінного активу на узбережжі Чорного моря — це лише частина знахідок, які вдалося встановити журналістам завдяки новому, наймасштабнішому в історії, витоку документів. Документів Pandora Papers, що відкрили «скриньку Пандори» щодо чинних і колишніх чиновників, депутатів та інших сильних цього світу.

Що таке Pandora Papers?

Pandora Papers — це найбільша колаборація журналістів-розслідувачів за всю історію, яка розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу, митців та убивць.

Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів — це найбільший за всю історію витік конфіденційних документів.

До роботи над цими файлами долучилися й українські журналісти з агенції «Слідство.Інфо».

Проєкт Міжнародного консорціуму журналістів розслідувачів та 150 медіапартнерами навколо світу розкриває секрети паралельної економіки, яку фактично створили міжнародні банки, аудитори та юридичні компанії. Ця структура легітимізувала секретність офшорних юрисдикцій та допомагає впливовим та заможнім уникати податків, підзвітності, накопичувати статки, і як наслідок — прискорює економічну нерівність, виснажує державні ресурси та підриває демократію.

Документи Pandora Papers дають достеменне уявлення про діяльність чотирнадцяти світових провайдерів — юридичних компаній, що створювали, управляли та тримали у тіні фінансову активність офшорних компаній у таких юрисдикціях як Британські Віргінські острови, Беліз, Кіпр та навіть острів Самоа.

Не меншу роль у підтримці тіньової економіки відіграють і клієнти міжнародних юридичних компаній. Йдеться про найвпливовіших людей світу — президентів, прем’єр-міністрів, депутатів та навіть членів королівських родин.

За офшорними юрисдикціями свої статки приховують і світові селебрітіз, та навіть убивці.

Pandora Papers зриває маски із власників офшорних компаній і банківських рахунків-інкогніто, бенефіціарів елітної нерухомості, розкішних яхт і літаків, акцій бізнесу, творів Пікассо, Бенксі та інших митців.

Клієнти міжнародних провайдерів та власники офшорів приховують нелегальні статки та хабарі, ухиляються від податків, завдаючи збитків світовій економіці на трильйони доларів США, спустошуючи державні бюджети та позбавляючи незахищені верстви населення доступу до якісної освіти та медицини.

Секретні документи виявили, що чимало світових лідерів, які могли би покінчити із офшорною системою, натомість наживалися на ній.

Знайшлися у документах і українські олігархи, колишні та чинні посадовці, олігархи, депутати та навіть зірки спорту і екстради. Загалом у Pandora Papers більш як півтори тисячі українців. Ми розкажемо про найцікавіші знахідки нового витоку.

London calling Зе President

Під час переходу студії «Квартал 95» на телеканал українського олігарха Ігоря Коломойського, у 2012 році успішний шоумен Володимир Зеленський та його найближче оточення створили мережу офшорних компаній, яка нині володіє елітною нерухомістю у Лондоні на мільйони доларів США.

Через мережу пов’язаних із президентом офшорних компаній, двоє близьких соратників Зеленського стали власниками елітної нерухомості у Лондоні. Зокрема, йдеться про першого помічника президента.

Так Сергій Шефір, сценарист і продюсер, співзасновник «95 кварталу», а нині — перший помічник президента Зеленського, через офшорну компанію володіє відразу двома квартирами у столиці Великобританії загальною вартістю понад 5 мільйонів доларів США.

Інший власник коштовної лондонської нерухомості — теж колишній бізнес-партнер президента Зеленського, сценарист та режисер фільмів та серіалів «Студії Квартал 95» Андрій Яковлєв.

За даними земельного реєстру Великобританії, фірма, яка, через низку інших офшорів, належить Яковлєву, володіє квартирою у центрі Лондона, у 10 хвилинах пішки від парламенту.

Згідно із документами, які проаналізували журналісти, вартість цієї квартири склала понад 2 мільйони доларів США.

Але дорогі квартири у Лондоні — не єдина знахідка Pandora Papers. Завдяки цим документам вдалося розкрити «серце» офшорної мережі компаній оточення Володимира Зеленського. Йдеться про зареєстровану на Британських Віргінських островах фірму Maltex Multicapital Corp, якою у рівних частках володіли чинний президент із дружиною, брати Сергій та Борис Шефіри та вже згаданий Андрій Яковлєв.

Цікаво що майже за три тижні до першого туру президентських виборів свою частку у 25% цієї «ключової» офшорної компанії Зеленський безоплатно передав саме своєму першому помічникові Шефіру, адже він не є державним службовцем, а отже не повинен звітувати про свої статки публічно та не заповнювати щорічну декларацію про доходи.

Чого не скажеш про Івана Баканова. Друг дитинства Зеленського, у недалекому минулому юрист «95 кварталу», володів фірмою Davegra Limited. Саме ця компанія була номінальним власником «серця» офшорного бізнесу Зеленського та його партнерів — Maltex Multicapital Corp. І саме Davegra зберігала таємні документи — трастову декларацію, тобто список реальних бенефіціарів Maltex та розміри їх часток у бізнесі.

У 2019 році, коли Баканов очолив Службу безпеки України, він передав цю фірму іншому «кварталівцю», Андрію Яковлєву.

За даними Pandora Papers, саме Яковлєв через низку інших фірм володіє зареєстрованою на Британських Віргінських островах Candlewood Investments Limited.

За словами народного депутата Володимира Ар’єва, компанія саме із такою назвою протягом 2012-2016 могла отримувати на рахунки мільйони доларів із «Приватбанку» через пов’язані із українським олігархом Ігорем Коломойським компанії.

Джерела «Слідства.Інфо» підтверджують достовірність опублікованої нардепом схеми.

Режисер і сценарист «Кварталу» Андрій Яковлєв, керівник Служби Безпеки України Іван Баканов та перший помічник президента Сергій Шефір не надали коментарів щодо розслідування «Слідства.Інфо».

А от Борис Шефір, брат Сергія Шефіра та співзасновник «95 кварталу», наразі єдиний, хто погодився дещо розповісти про організацію офшорного бізнесу соратників президента: «У нас Баканов був фінансовим директором, він влаштовував фінансові схеми нашій компанії. І, чесно кажучи, я не готовий відповісти зараз. Можливо, я — власник».

Запитання журналістів чи можна було у структурі власності обійтися лише українськими компаніями, а отже сплачувати податки до українського бюджету, Борис Шефір переадресував законотворцям, «які таку ситуацію створили».

На уточнення, що саме його друзі вже третій рік поспіль представляють «нову владу», Шефір повідомив, що вже закрив 23 офшорні компанії і «збирається продовжувати процес».

Володимир Зеленський відмовився коментувати розслідування «Слідства.Інфо».

Позика для доньки голови Адміністрації Президента

Проект Pandora Papers ідентифікував щонайменше 681 раніше анонімних власників елітної нерухомості у Великобританії. Їм належить понад півтори тисячі об’єктів на загальну суму більш як 5,5 мільярдів доларів США.

У цьому списку більше 10 українців, що приховують свої активи у Великобританії через офшорні компанії, зареєстровані в таких юрисдикціях як Беліз та Британські Віргінські острови, які не розкривають кінцевих власників бізнесу.

Дізнатися хто стоїть за компаніями, зареєстрованими у цих країнах, було майже неможливо. Донині.

Pandora Papers вперше відкриває скриню ретельно прихованих таємниць вже колишніх і нинішніх чиновників.

16 червня 2014 року, на шостий день після призначення Бориса Ложкіна головою адміністрації президента Петра Порошенка, його дочка — Анастасія — купує елітну нерухомість у престижному районі Лондона.

У позику.

Квартира у центрі неподалік від Університетського колледжа Лондона, де навчалась донька українського посадовця, обійшлася їй у майже 4,6 мільйони доларів США.

«Вона сама обирала цю квартиру — ціна невисока як для центру Лондона», — запевняє нині бізнесмен Борис Ложкін у телефонній розмові із Монако.

Кошти на нерухомість дівчині позичає віргінська Future Definite Holdings Limited, компанія її власного батька, Бориса Ложкіна.

«2013-го, коли я продав бізнес, дочка звернулася із запитанням: “хочу купити квартиру — чи можу я позичити у вас гроші? Я зароблю і поверну”», — розповів Ложкін журналістам «Слідства.Інфо».

«Сподіваюсь, що вона поверне кредит протягом десяти років».

Ані компанія під іменем Future Definite Holdings, ані чимала позика не були внесені до декларації Ложкіна ані за 2014-ий. Ані за 2015-ий.

Форма та умови подання декларації в той час ще не передбачали обов’язкового декларування таких операцій.

«На той момент бенефіціарну власність не треба було вносити у декларацію, тому і не вносили», — повідомив Ложкін у телефонному інтерв’ю.

У переліку українців із британською нерухомістю також ексспіввласник «Приватбанку», справи про виведення та відмивання грошей з якого розслідують в Україні та США, олігарх Геннадій Боголюбов. Pandora Papers свідчить про його причетність до щонайменше дев’яти об’єктів нерухомості у Великобританії.

Майном у самому серці Лондона володіє й український бізнесмен та колишній співвласник «Укрсиббанку» Олександр Ярославський, і бізнес-партнер олігарха Дмитра Фірташа — Ігор Воронін.

На дочку колишнього голови Центральної виборчої комісії — Сергія Ківалова — Тетяну записано відразу п’ять об’єктів нерухомості у Лондоні.

Ціна трьох об’єктів нерухомості складала щонайменше 13,5 мільйонів доларів США.

Вся вона куплена через офшорні компанії, зареєстровані у Британських Віргінських островах, та протягом 1999-2003 років. У цей час Ківалов мав мандат народного депутата України.

Сергій Ківалов проігнорував запитання журналістів «Слідства Інфо».

Кіноконфлікт інтересів міністра культури

Фігурує у Pandora Papers і міністр культури Олександр Ткаченко. Документи міжнародних провайдерів вказують на причетність менеджерів компаній олігарха Ігоря Коломойського до спроби захоплення контрольного пакету кіностудії на березі Чорного моря.

11 жовтня 2016 року генеральний продюсер телеканалу українського олігарха Ігоря Коломойського, Олександр Ткаченко, у якості подарунка отримав права на британську компанію-«оболонку» Big Boom LTD.

«Отримувач не зобов’язаний платити жодних коштів дарувальнику», — йдеться у документах Pandora Papers.

Вже за тиждень компанія Big Boom LTD змінила назву на Cinema Love LTD і придбала Фонд розвитку кіномистецтва у PUNTA CRESCENT LIMITED, компанії Тетяни Тарути, дочки бізнесмена Сергія Тарути. Таким чином Олександр Ткаченко отримав чверть акцій Одеської кіностудії.

Ціна питання в угоді, яка стала доступна журналістам, не згадується.

Не розголошує її і міністр культури Олександр Ткаченко: «Умови угоди є комерційною таємницею».

Представляти свої інтереси у Фонді розвитку кіномистецтва Ткаченко доручив В’ячеславу Мієнко. На той момент Мієнко — заступник генерального директора «1+1» з правових питань.

Таке рішення, за словами Ткаченка, «базується на особистій довірі до мого адвоката та це жодним чином не має відношення до позиції заступника генерального директора з правових питань в «1+1 медіа»».

Із обранням Володимира Зеленського президентом життя обох кардинально змінюється.

У серпні 2019-го Ткаченко проходить у парламент по списку партії «Слуга народу», натомість Мієнка призначають директором з питань комунікації з органами влади «1+1 медіа», ключовим бенефіціаром якого є олігарх Ігор Коломойський.

Саме естонська компанія Мієнка SMARTSOLUTIONS GROUP здійснювала супровід роботи британської Cinema Love LTD, зокрема відповідала за роботу із міжнародною юридичною компанією Alpha Consulting.

Ба більше, Мієнко входить до наглядової ради Одеської кіностудії, а партнерка та директорка його компанії Smart Solutions, Анна Савченко, стає членкинею ревізійної комісії тієї ж Одеської кіностудії. Також у наглядовій раді в цей час з’являються й інші працівники фірми Мієнка.

«В силу вимог закону про адвокатуру та адвокатську діяльність ми не маємо права надавати будь-які коментарі», — повідомив Мієнко у відповідь на запитання журналістів «Слідства.Інфо».

У тому ж 2017-му директором Одеської кіностудії призначають Андрія Осіпова, адвоката із Волині, який із 2016-го обіймав посаду виконавчого директора Smart Solutions, вже відомої нам компанії Мієнка, яка вела справи британської фірми Ткаченка.

«Оскільки компанія Smartsolutions була моїм юридичним радником, адвокати Smartsolutions увійшли до керівних органів та антикризової команди по впорядкуванню діяльності Одеської кіностудії. Зокрема, серед них Анна Савченко та Андрій Осіпов», — пояснює Ткаченко.

Саме за Осіпова, колишнього працівника Мієнка, Одеська кіностудія подала позов до Міністерства культури, внаслідок якого держава могла втратити контрольний пакет акцій кіностудії. Однак зрештою суд відмовив у позовних вимогах.

На запитання «Слідства.Інфо» до Ткаченка про те чи погоджував він текст позову, міністр відповів коротко: «ні».

Водночас Осіпов запевняє, що керувався інтересами підприємства.

«Це є виключними повноваженнями керівника і не потребують будь-яких погоджень акціонерів», — повідомив Осіпов журналістам.

У 2018-му партнером Ткаченка по Одеській кіностудії став забудовник Андрій Вавриш, який реалізує низку проектів в Одесі. Зокрема, він відомий завдяки забудові пляжу в районі санаторію «Чкаловський» у Одесі. Сам Вавриш підтвердив зацікавленість у побудові житла «для знімальних груп» на території студії в інтерв’ю «НВ».

Щоправда, забудова території державної кіностудії була поза законом до того як Ткаченко очолив Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Законопроект, що визначає умови приватизації державних кіностудій отримав схвалення профільного комітету на чолі із Олександром Ткаченком, а згодом і був підтриманий 253 депутатами, більшість із яких належали до президентської партії «Слуга народу».

До слова, на засіданні комітету Ткаченко визнав свій «конфлікт інтересів» у цьому питанні.

За словами самого Ткаченка , саме через конфлікт інтересів вже міністр культури Ткаченко через п’ять днів після власного призначення, 9 червня 2020-го, начебто продає свою частку Одеської кіностудії банкіру Олександру Морозову, менеджеру «Смарт Холдинга» Вадима Новинського.

Однак, у своїй декларації про доходи міністр культури не вказав прибутку від продажу своєї частки Одеської кіностудії.

Із матеріалів перевірки декларації міністра культури Ткаченка «Слідству.Інфо» стало відомо, що Ткаченко не отримав від Морозова коштів.

«Протягом 2020-го (Ткаченко, — ред.) не отримував дохід від продажу акцій британської компанії Cinema Love», — повідомило НАЗК у відповідь на запит «Слідства.Інфо».

Сума договору за словами Ткаченка є «комерційною таємницею», а «при отриманні доходу — кошти будуть відображені в декларації відповідно до вимог законодавства».

Наразі така угода для Ткаченка може вказувати на те, що банкір Морозов, ймовірно,  номінальний власник долі Ткаченка на час «конфлікту інтересів».

Приватні юристи

Окрім питань нерухомості, Pandora Papers також проливає світло на участь у схемі виведення грошей із «Приватбанку» великих юридичних компаній, які створювали і обслуговували офшорні компанії. Як з’ясувалося, провайдери послуг для офшорів дезінформували фінансові моніторинги відразу декількох країн світу щодо того, хто ж стоїть за компаніями-прокладками, через рахунки яких пройшли сотні мільйонів доларів, виведених із «Приватбанку».

Внутрішня кореспонденція відразу двох міжнародних провайдерів Cititrust та Trident Trust свідчить про те, що фінансові контролюючі органи Кіпру та Белізу досліджували діяльність пов’язаних із Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим офшорних компаній ще задовго до того, як «Приватбанк» був націоналізований у 2016-му.

Одна із таких офшорних компаній — белізька Jarvis Trading Limited.

Її роль у відмиванні коштів «Приватбанку» детально описана у звіті детективного агенства Kroll. Зокрема у документі йдеться про те, що 2010-го компанія Jarvis Trading та дві інші офшорки отримали позики у «Приватбанку» на загальну суму 86 мільйонів доларів США.

«Того ж дня ці кошти були переведені через мережу офшорних компаній і пізніше зосереджені на рахунку Grammel Holdings Inc», — йдеться у звіті Kroll.

Вже за рік після цієї операції фінансовий моніторинг Белізу звернувся із запитом до одного із найбільших світових провайдерів, юридичної компанії Cititrust, аби дізнатися хто ж бенефіціарний власник підозрілої офшорки Jarvis Trading Limited.

У відповідь міжнародні юристи надіслали ім’я Agathoulla Constantinou.

Щоправда у внутрішніх документах Cititrust за 2018 рік зазначений Сергій Мельник, один із номінальних власників групи «Приват».

Запитання «Слідства.Інфо» Мельник залишив без відповіді.

Jarvis Trading Limited була позичальником «Приватбанку» аж до моменту його націоналізації. Загальна сума кредитного портфелю цієї компанії перетнула позначку у 350 мільйонів доларів США.

Наразі діяльність Jarvis Trading Limited розслідують і українські правоохоронці. У 2019-му слідчі у кримінальному провадженні щодо доведення «Приватбанку» до неплатоспроможності запросила доступ до кіпрських рахунків компанії.

Документи Pandora Papers розкрили, що ще одна офшорна компанія із провадження українських правоохоронців потрапляла у поле зору фінансового моніторингу Кіпру у вересні 2010 року. Тоді юристи міжнародної компанії-реєстратора Trident Trust отримали запит, що стосувався компанії Ravenscroft Holdings.

Кіпрська влада цікавилася особою кінцевого бенефеціарного власника і попереджала юридичну компанію про те, що «відмова надавати запитувану інформацію є порушенням, яке може каратися штрафом на суму у 20 тисяч доларів або ж до двох років позбавлення волі, або ж можуть бути застосовані обидва покарання».

У Trident Trust проігнорували попередження і просто не надіслали інформації що стосувалася власників Ravenscroft Holdings. Хоча внутрішня кореспонденція юристів вказує на те, що записали компанію на Олега Гніненко.

Особа із таким же іменем із 2013-го року перебуває у правлінні Нікопольського заводу феросплавів, заводу із орбіти олігарха Ігоря Коломойського.

Гніненко не відповів на запитання «Слідства.Інфо».

Цікаво, що кредити «Приватбанку», видані Нікопольському заводу феросплавів 2009-го, проводилися зокрема через вже відомий нам офшор Ravenscroft Holdings.

«Колишні бенефіціарні власники та їх співучасники незаконно привласнили щонайменше 12,5 мільйонів доларів кредитних надходжень, перерахувавши їх з Ravenscroft Holdings на американський банківський рахунок Optima International», — йдеться у тексті судового позову «Приватбанку» у штаті Делавер.

Ані Ігор Коломойський, ані Геннадій Боголюбов не коментують знахідки журналістів «Слідства.Інфо».

Без відповіді залишися питання до Cititrust. У Trident Trust зазначили, що не коментуватимуть своїх клієнтів у медіа.

«Дуже терміново» кредит на літак Ріната Ахметова

Pandora Papers привідкриває завісу переваг, на які можуть розраховувати привілейовані клієнти великих міжнародних юридичних компаній-реєстраторів. На вимогу VIP-клієнта вони можуть у найкоротші строки створити офшорку або ж відмазати її впливового бенефіціара з бездоганною репутацією перед регуляторами.

Документи Pandora Papers свідчать і по те, що фінансовий моніторинг Британських Віргінських островів розслідував InvestCom, офшорну компанію найбагатшої в України людини, Ріната Ахметова.

Щоправда, 26 жовтня 2015-го у відповідь на запит регулятора, міжнародний провайдер Trident Trust вказав, що власник компанії не Рінат Ахметов, а Роман Бугайов, директор SCM Limited з 2008 року.

У коментарі «Слідству.Інфо» пресслужба SCM заперечує зафіксований у Pandora Papers факт розслідування.

«Щодо жодної з наших компаній на BVI не було порушено жодних розслідувань і не висувалися жодні звинувачення ані в 2015 році, ані в будь-який час до сих пір», — повідомила Владислава Дармостук, прессекретарка «Сістем Кепітал Менеджмент».

Із документів провайдерів, доступних журналістам, достеменно також відомо, що Ахметов для міжнародних компаній реєстраторів «добре відомий клієнт» і часто користується їх послугами, зокрема щоб взяти кредит у міжнародному банку на придбання елітного літака.

«Дуже терміново» — йдеться у темі листа, що стосується найбагатшого українця, олігарха Ріната Ахметова. Документ адресований провайдеру на Британських Віргінських островах, Trident Trust.

Представники Ахметова наполягають на терміновій реєстрації двох нових офшорних компаній, Inglen Investments Limited та Pluscom Holdings Limited.

«Оскільки ми вважаємо, що у нас довгострокові відносини з TT (Trident Trust, — «Слідство.Інфо»), ми не можемо надати жодної нової інформації, тому що материнські компанії, а також бенефіціарний власник добре відомі агенту», — йдеться у листі від 29 жовтня 2014 року.

Провайдери беруть замовлення добре відомого клієнта у той же день.

Ціллю реєстрації нових компаній юристи вказують «володіння літаком».

Вже за два місяці, 16 грудня 2014, одна із цих компаній-оболонок успішно отримує кредит у банку Credit Suisse на придбання реактивного літака бізнес-класу Falcon 7X із бортовим номером P4-SCM.

Сума кредиту не згадана у документах, однак ринкова вартість судна перевищує 50 мільйонів доларів США.

Аналогічним літаком у різний час користувалися президенти Франції та Росії.

Українські медіа неодноразово повідомляли про курсування дороговартісної обновки Ахметова «як у Путіна» між Києвом та Італією, регулярні візити у Францію, Лондон і Женеву.

Trident Trust співпрацював із Ахметовим щонайменше до 2018 року, незважаючи на чисельні повідомлення у медіа про його зв’язок із Полом Манафортом, якого тоді розслідував Департамент юстиції США на предмет ухилення від сплати податків та відмивання грошей.

Зі свідчень у судовій справі Манафорта відомо, що одним із джерел прибутків політичного консультанта за час його роботи в Україні був зокрема олігарх Рінат Ахметов.

«Trident Trust не обговорює своїх клієнтів із медіа», — повідомив провайдер у відповідь на запитання журналістів щодо мотивів подальшої співпраці із найбагатшою людиною в Україні.

Саме Ахметов, згідно з повідомленнями західних ЗМІ, представив Пола Манафорта на той час кандидату у президенти України Віктору Януковичу. Результатом цього знайомства стала десятирічна співпраця та перемога Януковича на президентських виборах 2010 року.

За роботу в Україні Манафорт отримав понад 60 мільйонів доларів через офшори — згодом його засудили до семи з половиною років позбавлення волі за ухилення від сплати податків. Наприкінці 2020-го президент США помилував політтехнолога.

«Епіцентр» окупованого Криму

Pandora Papers виявили мережу офшорних компаній, яка належала народному депутату Олександру Герезі. Ці фірми пов’язані із мережею гіпермаркетів на території окупованого Криму.

Цьогоріч Олександр та Галина Гереги, увійшли у шістку найбагатших людей в Україні рейтингу української редакції журналу Forbes зі статком 1,7 мільярда доларів. Співголова партії «За конкретні справи», ще й президент Федерації важкої атлетики України та віце-президент Федерації футболу України.

А починав свій бізнес власник «Епіцентру К» із продажу керамічної плитки та сантехніки в середині 90-х. 2012-го вперше обраний народним депутатом, голосував за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року.

Проект Pandora Papers підтверджує причетність Гереги до бізнесу в окупованому Криму.

Документи міжнародних провайдерів визначають подружжя Герег власниками п’яти кіпрських компаній.

Усі вони належали подружжю Герег через мережу офшорних компаній, зокрема через два фонди,  Fundationsanstalt та Gold Taurus Stiftung.  Така структура кіпрських компаній дозволяла на той момент уникати декларування.

Обидва фонди не зазначені у декларації народного обранця, як і дві із п’яти кіпрських компаній. Йдеться про Samelio Holdings Limited та Edlagor Enterprises Limited.

Остання володіє найбільшою мережею будівельно-господарських гіпермаркетів в окупованому Криму, «Новацентр К».

Мережа представлена чотирма гіпермаркетами в Сімферополі та Севастополі, що до окупації Криму були частиною «Епіцентру».

Раніше зв’язок подружжя Герег із кримським бізнесом журналісти встановили через те, що партнером кіпрських фірм у цьому бізнесі виступав Олег Воротний, бізнес партнер власників «Епіцентру». Однак саме завдяки витоку Pandora Papers вдалося з’ясувати, що Олександр та Галина Гереги мали безпосередній стосунок до торгівлі будматеріалами, зокрема, в окупованому Криму.

Зокрема, документи із найбільшого за всю історію витоку файлів свідчать про те, що Олександр та Галина Гереги через мережу фондів та фірм були бенефіціарними власниками кіпрської компанії Edlagor Enterprises Limited у 2015-му та проводили фінансові операції із групою компаній Гереги щонайменше до 2019-го.

Як раніше повідомляли медіа, саме «Новацентр К» — найбільший платник податків у бюджет анексованого Севастополя.

Олександр Герега на запитання «Слідство.Інфо» відповів, що жодного бізнесу у Криму не веде. «Контроль над нерухомим майном (гіпермаркетами) та операційною діяльністю «Епіцентр К» у Криму був втрачений після його окупації та анексії Російською Федерацією», — зазначив нардеп.

Також Герега заперечив належність Edlagor Enterprises до групи «Епіцентр».

 

Велика жовтнева революція: Як “Нафтогаз” витратить 50 мільярдів на перехід від “реформаторства” до “соціалізму”

ПОНЕДІЛОК, 4 ЖОВТНЯ 2021, 09:25 – ДМИТРО РЯСНИЙ  УП

“Нафтогазу” нема за що купувати необхідні для опалювального сезону обсяги газу, який побив усі цінові рекорди і продовжує дорожчати. Яким чином НАК планує втримати привабливі для населення тарифи?

Минулого тижня уряд переформатував правління НАК “Нафтогаз України”, завдяки чому операційний контроль над компанією безроздільно перейшов у руки Юрія Вітренка.

З одного боку, це його безумовна перемога над опонентом Адрієм Коболєвим. З іншого – така ж безумовна відповідальність за все, що буде надалі відбуватися з “Нафтогазом”.

Першими випробуваннями для команди Вітренка стануть боротьба за збереження ролі України як транзитера російського газу в Європу і нарощування внутрішніх показників його видобутку.

На розв’язання цих проблем можуть піти роки, але можливість показати швидкий результат у верхівки “Нафтогазу” теж є. Це проходження найближчого складного опалювального сезону під прапорами штучного стримування цін на газ для населення.

“Нафтогаз” уже заявив про підтримку фіксованого тарифу на рівні, який у чотири рази менший за реальні ціни, і джерело компенсації майбутніх мільярдних збитків уже знайдене.

Минулого тижня Кабінет міністрів запустив механізм переказу “Нафтогазу” 50 млрд грн, донором яких стане “Оператор газотранспортної системи”.

Команда молодості вашої

Перезапуск правління “Нафтогазу” почався з відходом старої команди на чолі з Отто Ватерландером.

Минулого тижня вакантні місця були заповнені новими людьми: Оленою Бойченко (HR-напрям), Владиславом Воловиком (юрист), Романом Чумаком (фінанси) і Маврикієм Калугіним (видобуток та реалізація газу).

Жоден новий член правління, на відміну від попередників, не є окремою “бойовою одиницею”, усі вони підпорядковані жорсткій вертикалі голови правління Юрія Вітренка.

Співкерівник “Нафтогазу” Отто Ватерландер: Не хочу бути частиною цієї нелегальної гри

У цьому влада зіграла свою роль двічі.

Уперше – коли погодилася затвердити всіх кандидатів, запропонованих главою правління.

Вдруге – коли дозволила Вітренку проводити кадрові перестановки в компанії своїм одноосібним рішенням без погодження з наглядовою радою.

Останнє рішення створило враження узурпації влади в компанії її першою особою, але про розширення повноважень не йдеться.

Дозволивши Вітренку самостійно визначати кадрову політику в “Нафтогазі”, уряд лише відновив колишній функціонал голови правління НАК, якого той був позбавлений рішенням наглядової ради НАК від 13 травня 2021 року.

Це сталося на старті конфлікту між ними, коли близька до Андрія Коболєва наглядова рада прагнула зберегти кістяк його управлінської команди в компанії.

Що зміниться в “Нафтогазі” піісля зміни складу правління? Імовірно – модель ухвалення рішень.

“Раніше (при колишньому правлінні – ЕП) у нас були складні дискусії. Сварки з хати не виносили, але рішення ухвалювалися в ході конструктивних конфліктів.

Зараз (при новому правлінні – ЕП) дискусій не буде, усі члени правління будуть робити те, що їм скаже Вітренко”, – так бачить нову вертикаль “Нафтогазу” один з колишніх членів правління компанії.

З огляду на статус звільненого, ця оцінка значною мірою суб’єктивна.

Проте беззаперечний той факт, що зараз, коли вся повнота влади в “Нафтогазі” перейшла до команди Вітренка, на неї ж лягла і вся відповідальність за проблеми, з якими зіткнеться компанія.

Труба допоможе

Перший виклик – проходження опалювального сезону. На цей період, що триває з жовтня до березня, потрібно близько 19 млрд куб м газу. З них Україна має лише 15 млрд куб м. Ще 4 млрд куб м потрібно докупити і це справжня проблема.

Минулого тижня спотова ціна на газ перевищила 1 100 дол (30 тис грн) за тис куб м, що в перерахунку на 4 млрд куб м становить понад 120 млрд грн.

Швидше за все, грошей знадобиться менше, бо 30 тис грн за тис куб м – це спекулятивна ціна, викликана низькими запасами газу в Європі.

Утім, навіть якщо котирування в кілька разів скоротяться, на купівлю 4 млрд куб м палива “Нафтогаз” має витратити десятки мільярдів гривень.

Де їх брати? На це питання відповів Кабмін, ухваливши минулого тижня відповідну постанову.

Документ пропонує “Нафтогазу” укласти угоду з державним “Оператором газотранспортної системи України” “про визначення порядку виплати “Оператором” компенсації необхідного доходу у зв’язку зі зміною ліцензіата діяльності з транспортування природного газу, а також укладення додаткових угод до договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі “Оператора”.

У перекладі з бюрократичної мови це означає, що після укладення цих угод НАК отримає відшкодування за втрату контролю над газотранспортною системою у 2019 році в результаті анбандлінгу.

За даними джерел ЕП, загальний розмір компенсації становитиме 51 млрд грн, основна частина якої (48 млрд грн) буде виплачена “Оператором ГТС”.

Досі планувалося, що цю суму “Оператор” буде виплачувати рівними частинами, по 9,6 млрд грн, протягом п’яти років. Зараз концепція передбачає виплату 48 млрд грн у 2021 році.

“З цієї суми на рахунках “Оператора” є тільки 30 мільярдів гривень (у вигляді чистого прибутку за останні півтора року роботи – ЕП). Відсутні 18 мільярдів “Оператор”, швидше за все, позичить”, – каже джерело ЕП в “Нафтогазі”.

В “Операторі ГТС” цю інформацію підтвердили, але від запланованої екстреної виплати там не в захваті.

“Ми виконаємо рішення акціонера (уряду – ЕП), але основне завдання “Оператора” – забезпечити безаварійну роботу ГТС. У нас повинно бути достатньо коштів для ремонтів, техобслуговування труби і необхідних капітальних інвестицій”, – повідомив ЕП представник компанії.

Навіщо змушувати “Оператора” віддавати всі свої гроші і ще й брати кредит? Тому що “Нафтогазу” нема за що купувати необхідні для опалювального сезону обсяги газу, про що компанія не соромиться публічно говорити.

Здавалося б, тут команді Вітренка можна все звалити на команду попередника Коболєва, при якому НАК уперше за останні п’ять років закінчив рік зі збитком (19 млрд грн).

Зрештою, за підсумками 2021 року фінансові показники “Нафтогазу” можуть виявитися ще сумнішими. Принаймні, для цього створені всі передумови.

Вітренко публічно підтримує продаж газу побутовим споживачам по 7,4 грн за куб м, хоча поточна спотова ціна на ринку перевищує 30 грн за куб м. Різниця між цими цифрами – прямі збитки державної компанії.

Але кого це цікавить, коли президент країни, з подачі якого Вітренко пів року тому був специфічно призначений главою “Нафтогазу”, орієнтований на соціальні тарифи в усіх сферах економіки.

 

“В обличчя не знаю, але морда як у депутата”. Як змінилися “слуги народу” з часів першого навчання в Трускавці

ЄВГЕН РУДЕНКО, ЕЛЬДАР САРАХМАН УП, 4 ЖОВТНЯ 2021, 05:30

У президента Володимира Зеленського велике все: плани, будівництвореставрація, фракція.

З 1 по 3 жовтня в Трускавці відбулися другі за останні два роки виїзні збори “слуг народу”, названі організаторами “Велика фракція”. На них нардепи підбивали проміжні підсумки своєї роботи та обговорювали майбутнє.

Слухали доповіді силовиків і міністрівОтримували “партійні” Оскари “, танцювали під dj-cет глави фракції Давида Арахамії. Та збирали підписи за відставку спікера Ради Дмитра Разумкова.

“Велика фікція” – так в спілкуванні з журналістами переінакшить назву заходу один із жителів Трускавця, оцінюючи роботу влади. “Велика фрикція” – розвине тему представник одного зі ЗМІ, пропонуючи шукати витоки свого жарту у своєрідній грі коміка Зеленського на роялі.

Дворічні досягнення “слуг” сам президент, перебуваючи у Трускавці, в коментарі УП оцінить на “три з плюсом” за п’ятибальною шкалою. А свої власні майже також, але на “сім-вісім” за дванадцятибальною.

Вперше на бальнеологічному курорті “слуги” збиралися в серпні 2019 року. Тоді вони випромінювали позитив, енергію, наївність, відсутність політичної кмітливості та хитрості.

Майбутні нардепи були відверті в різному. На камеру голова президентської партії Олександр Корнієнко спокійно розповідав, як давав хабар під час пологів дружини. Роман Грищук, тодішній керівник студії “Мамахохотала”, згадував, як спробував у Камбоджі піцу з марихуаною. А Давид Арахамія підраховував, на які гроші він готовий жити після потрапляння в парламент.

Всупереч побоюванням, Трускавець 2.0 не став надто проблемним заходом для доступу ЗМІ. За винятком невеликого інциденту: підполковник з Управління держохорони перед приїздом Зеленського в Rixos намагався загнати журналістів у пресцентр.

Репортери “Української правди” провели в Трускавці три дні, щоби подивитися, як змінилися “слуги народу”за ці два роки, і що змінилося, якщо не в житті всієї країни, то хоча б у їхній долі.

До вiдома зустрiчаючих”

П’ятниця, перший день жовтня. Вогкий, прохолодний ранок. Свіже, густе повітря. Ліниве каркання ворон.

Розкинувши руки, на вершині Гошівської гори біля залізничного вокзалу привітно завмер дев’ятиметровий Христос.

– До відома зустрічаючих, – звучить зі станційного динаміка не блага вість. – Потяг №49 сполученням Київ-Трускавець затримується. Попередній час затримки вісім хвилин.

– “Слуг народу” чекаєте? – цікавиться репортер УП у літньої пари, що спостерігає, як журналістка телеканалу “Наш” виходить в прямий ефір.

– Ні, не слуг. Доньку. Ми до слуг ще не доросли. Думаю, вони вирішили показуху зробити, що приїхали залізницею. А Разумкова, бачите, не пригласили. Як так? Поступитися своїм колегою?! – дивується під парасолькою жінка.

На голови людей з туманного неба падають краплі дрібніші за пил. Про це мерзенне природне явище трохи пізніше під стрімом УП із зустріччю депутатів хтось із глядачів напише: “У Трускавці дощ. Місто плаче від таких гостей”.

– До Схiдницi! До Схiдницi! – зазивають таксисти, коли з поїзда, що прибув, вивалюють пасажири.

– Квартири! Хлопцi-дiвчата, квартири! – змагаються з ними орендодавці, але “слуг народу” чекають готелі Rixos, “Лiсова пiсня” и Mirotel.

натовпу прибулих журналісти намагаються виокремити бодай якесь медійне обличчя.

– Кого поймали, того и насилуют, – жартує хтось із “зеленої команди”, проходячи повз камери.

Сенс цієї саркастичної алегорії стане зрозумілий трохи пізніше: ловити на платформі журналістам нічого; топові “слуги” доберуться до Трускавця, не вдаючись до послуг багатостраждальної “Укрзалізниці”.

Один із перших за себе і всіх колег на вокзалі віддувається нардеп Олексій Жмеренецький з комітету антикорупційної політики. Звучать три головних питання: чому саме Трускавець, за чий рахунок бенкет, та чи зберуть підписи проти Дмитра Разумкова?

За словами Жмеренецького, квитки та проживання депутати оплатили самі. Трускавець вибрали з символічних міркувань. У серпні 2019 він став точкою відліку для парламентаріїв, тому в тому ж самому місці вирішили підвести підсумки двох років, обговорити плани.

Пізніше в розмові з УП керівник фракції Давид Арахамія теж пошлеться на символічність Трускавця. А глава партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко на брифінгу скаже: “Ніхто не скликав би такий величезний захід (в Трускавці – УП) тільки для того, щоб зібрати 150 підписів (для запуску процесу відставки Разумкова – УП). Це можна було б зробити в понеділок в Києві”.

Підписи все ж зберуть, коли на наступний день на курорт прибуде Володимир Зеленський.

Скепсис

Готуватися до приїзду “слуг” і президента в Трускавці почали ще у четвер, 30 вересня.

Традиційну картину з комунальниками, які наводили порядок для vip-гостей, доповнили зміни в білбордах, що стоять просто навпроти п’ятизіркового Rixos. За день до приїзду президента тут з’являється реклама його програми “Зелена країна”.

Біля готелю Mirotel місцевий житель Григорій, який отримав колись у Харкові диплом інженера з автоматизації, вичищає фонтан від мулу.

– Що з того “Великого будівництва”, з тих доріг? – бідкається він. – В Білорусі теж дороги хороші, але немає свободи. В нас є, поки що є. Але народ погано живе, шарахається зі сторони в сторону…

Українці бувають двох типів: козаки та гречкосії. Ті, хто зараз при владі, навіть гречку сіяти не можуть.

першому турі в 2019 році Григорій голосував за Руслана Кошулинського, а в другому вибрав “менше зло” – Петра Порошенка.

– Але знаєте, у нього, як і у Зеленського, теж багато акторського, притворного є, – каже чоловік. – Вони з жінкою на камери ходять у вишиваних сорочках, але я впевнений, що на кухні розмовляють російською.

А Зеленському, якщо б зустрів, я б сказав: “Слухай, чоловіче, досить мріяти про зустріч з Путіним!“.

Старанна робота Григорія не проходить дарма. Фонтан у вигляді великих металевих куль зустрічає депутатів, які приїхали в Mirotel в п’ятницю, дзюрчанням води і блиском

жіотажу біля входу не спостерігається. Зрідка підходять роззяви в надії сфотографувати хоч якусь знаменитість.

– Мені було б інтересно того, високого друга Зеленського побачити, – посміхається Свєта з Луцька.

– Єрмака? – уточнюють журналісти.

– Нє-є! Як його? Кошового! – відповідає дівчина.

– Так його тут не буде. Він не депутат, – пояснюють їй.

– Та я ж політичним життям не цікавлюсь, – виправдовується вона. – Я своїм життям цікавлюсь. Але до Зеленського підішла б, просто обняла. Так все це незвично: то він нас смішив, а тепер – президент!

До полудня біля Mirotel з’являється “слуга” Ірина Верещук. У 2020 році її похід в мери столиці назвали найдорожчим. А її польоти з парасолькою і в жовтому плащі у передвиборчій рекламі стали мемом про “Іру-космос”.

У 2019 м Верещук у бліці УП говорила, що ніколи не давала хабара, що іноді дозволяє собі випити віскі і вболіває за “Динамо” (Київ).

– Звідки скепсис? – питає журналист УП.

– Хвороба росту, – відповідає Верещук. – Є помилки, які ми робимо, але які ми можемо уникати. Всі ці зашквари в парламенті…

– А чому знову Трускавець?

– Я теж питала у Давида (Арахамії – УП). Снаряд двічі в одну й ту саму воронку не падає. Але мені пояснили, що треба повернутися до першоджерел, до тих нас, коли ми приїхали дуже окрилені, енергійні, динамічні. І зрозуміти, що не так? Чому падає рівень довіри до парламенту?

“Смартвечеря” і Alter Ego Арахамії

– Колеги, увага! – каже представник пресцентру журналістам в Rixos. – Зараз вас всіх відведуть на вечірку. Знімати можна буде годину, а потім – формат відпочинку та спілкування без камер.

Світський раут після першого засідання “Великої фракції” в п’ятницю, 1 жовтня, стартує о 19:00 і закінчується пізно вночі. Анонсуючи його, організатори вдаються до несподіваного неологізму – “smart вечеря”.

Уява запрошених завмирає в очікуванні незвичайного процесу поїдання їжі. Але ні. Трапляється цілком стандартний бенкет без елементів діджиталізації. Зате з грою в настільний теніс і більярд.

У великій лаунж-зоні на другому поверсі готелю багато м’яса, риби, овочів і десертів. Стільки ж випивки: канонічний Jack Daniels, біле і червоне вино Callia родом з Аргентини, італійське просекко Fonte і Canti. З таким набором шанси на інтелектуальні бесіди збільшуються.

Майже всю першу годину вечірки глава фракції Давид Арахамія стоїть біля кута барної стійки, над якою красується напис “Alter Ego”. Швидко їсть, багато розмовляє по телефону. Переривається на бесіди з тими, хто наважується повернути його в оффлайн.

На його ногах – кислотно-зелені кросівки бренду Off-White ціною близько 350 євро.

Під час нашої зустрічі у Трускавці в 2019-му році ви говорили, що йдете в Раду через кризу середнього віку. Вона пройшла? – намагається розбачити у Давиді його друге Я репортер УП.

– Пройшла, – відповідає Арахамія. – Я вже інтегрувався в ці (політичні – УП) процеси достатньо сильно. Багато метушні, але є важливі речі, які треба зробити. Наприклад, ринок землі став однією з тих речей, які ми пройшли…

– Ви ще казали у 2019-му, що будете заганяти олігархів у рамки. Наскільки ці рамки зараз вузькі?

– Поки що не вузькі. У нас зараз вирішальний закон, який фактично цi рамки створює і легалізує. І ви бачите, який шалений спротив, він досі не підписаний. Є коаліція олігархів, яка робить все, щоб ті рамки взагалі не з’явилися.

– Разумков до цієї коаліції входить?

– Не хочу звинувачувати людей без фактів. Але точно, що він, можливо не свідомо, можливо свідомо, підіграє зараз, на жаль. Я не знаю, чи це його позиція, чи це – випадковість.

Сьогодні тут багато говорять про трансформацію країни. Ви особисто як трансформувалися за два роки?

– Став цинічнішим – це точно. Зрозумів, як працює політикум в країні. Це – брудна гра. Але я не втратив оптимізму, не втратив енергії.

– Якщо вірити декларації, ви втрачаєте гроші. В 2019-му казали нам, що ваш місячний прибуток приблизно 15 000 доларів, це десь 405 000 гривень. В 2020 році ваш весь річний прибуток склав 458 тисяч гривень. Ви стали значно біднішим в Раді?

– Звичайно. Це – нормально. Я з самого початку казав, що готовий на цей крок. Це було інвестування в країну (у 2019-му Арахамія стверджував, що готовий кинути бізнес заради роботи у парламенті та жити п’ять років на заощадження – УП).

“Жива істота” Милованова

“Жива істота”. Так радник Єрмака Тимофій Милованов та президент Київської школи економіки (KSE), ексміністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, на брифінгу у Трускавці 1 жовтня називає “План трансформації України”, який презентовали “слугам” на вихідних.

– Цей план має чотири основні напрямки, – пояснює Милованов. – Військова та геобезпека, енергетична безпека, інклюзивна економіка та верховенство права.

Загальні обсяги інвестицій, які потребують ці напрямки – 277 мільярдів доларів, про які говорив президент під час візиту в США.

Через годину на смартвечері Милованов, який у 2019-му влаштовував інтенсив KSE для майбутніх депутатів у Rixos Prykarpattya та випромінював неприхований оптимізм, здається трохи більш стриманим та досвідченим.

– Я подивився, як політика працює зсередини, – розповідає він репортеру УП про зміни у власному житті. – Це не завжди приємний, але дуже цікавий досвід. Він зробив мене дорослішим.

Я став з більшим розумінням ставитися до людей. Зрозумів, що є багато точок зору, і кожна з них може бути обгрунтованою.

– А в країні що змінилось?

– Реформа землі, яку я починав, – посміхається. – Жартую…

Макроекономічна ситуація добра. Ми пандемію пройшли. За всю історію України під час якоїсь великої кризи не попадали банки, наприклад. І це добре.

У банкетній залі під світлом софітів з’являється олімпійський чемпіон, нардеп Жан Беленюк. Як і два роки тому, він спокійний наче Будда.

– У вас є амбіція стати міністром спорту? – переключається на нього журналіст УП.

– Ні, – відповідає борець. – В мене є амбіція максимально відігравати роль на тому місці, на якому я зараз знаходжусь.

– Ви особисто змінились за ці два роки?

– В мене не було досвіду в політичних реаліях. Зараз деякі фундаментальні моменти я почав розуміти. Комунікаційні зміни відбулися. Багато контактів з людьми, доводиться комунікувати просто йдучи по вулиці.

– Наївності менше стало?

– А я не був наївним. Я знав, що політика – брудна річ. У спорті тебе сприймають абсолютно позитивним персонажем. У політиці постійно задають складні питання, на які доводиться відповідати, тому що наразі багато людей, на жаль, перебувають за межею бідності…

– До речі, ви казали в 2019 році, що ваші статки приблизно 100 тисяч гривень на місяць.

– Ви так пам’ятаєте, що я казав. Я не пам’ятаю. У вас дуже добра пам’ять.

– Тепер ваш дохід змінився (згідно з декларацією за 2020 рік – близько 1 мільйона 860 тисяч гривень – УП).

– Я веду достатньо аскетичний спосіб життя, мої витрати точно ніяким чином не збільшилися. Я отримав за Олімпіаду, але це ніяк не вплинуло на той образ життя, який був. Він таким наразі і залишається.

Через годину після початку смартвечері журналістів просять вимкнути камери, диктофони і смартфони.

Дзвенять келихи, десятки small talks то тут, то там перетворюються на один великий гул. Його зі сцени за підтримки саксофоніста та джазового аранжування пом’якшує співачка у чорній сукні:

“Sunny, yesterday my life was filled with rain

Sunny, you smiled at me and really eased the pain

The dark days are gone

And the bright days are here”.

Ці слова виявляться пророчими: у суботу, 2 жовтня, у похмурому Трускавці з’явиться сонце і президент.

Чорний лебідь

Дивно, але через два роки роботи парламенту, багатьох “слуг” народ досі не знає в обличчя. Питання “хто це?” часто звучить не тільки з вуст випадкових перехожих, а й журналістів.

Напередодні приїзду президента до Трускавця до готелю Mirotel в центрі міста під’їжджає велосипедист у жовтій куртці і з терморюкзаком Glovo за спиною. Кілька хвилин він чекає біля входу в будівлю, поки до нього не виходить якийсь чоловік. Доставщик передає невеликий крафтовий пакет.

– Там хот-дог був чи щось таке, – пояснює репортерові УП хлопець. – Не знаю, депутат то був чи ні. Я їх в обличчя не знаю. Але морда як у депутата.

– Та не вийдуть вони до нас, – обурюється один із звичайних спостерігачів. – Бояться! Тому що треба відповідати за те, що наробили.

Цей прогноз обуреного роззяви не здійснюється. Депутати спокійно виходять із Mirotel на вулицю та йдуть хто куди.

– Коли ми тут збиралися два роки тому, навіть не думали, що може бути така історія, як всесвітня пандемія, – ділиться з УП “слуга народу” Роман Грищук. – Це, на мою думку, найбільший “чорний лебідь”, який вплинув на роботу (влади – УП).

Але є позитивні речі: відкриття ринку землі, легалізація грального бізнесу, зняття депутатської недоторканності.

– Як змінився за два роки особисто я? – замислюється Грищук. – Більше звик до критики.

Якщо поговорити з випадковими зустрічними, то критиків влади серед простих українців в Трускавці традиційно вистачає.

На ринку сувенірів, де за 25 гривень продають туалетний папір із зображенням Путіна, багато говорять про безлад та злидні. Людей не заспокоюють навіть два чарівних слова –  “Велике будівництво”.

Ніхто не знає, що до чого, – каже продавець Микола. – Так, дороги зараз є, навіть до мого села. Дороги зараз файні. А все інше…

Все розікрали, розвалили, розрізали. Навіть один завод, який стратегічний, який вибухівку робив, Бойко приватизував. Нормально?

– Я знаю, хто такий Порошенко, але за “зелених” теж нічого не змінилося, – підключається до розмови кримчанин Валентин, який виїхав з півострова після анексії. – На тому папері туалетному, на якому Путін, можна майже весь наш бомонд намалювати.

“Нам есть что делать в космосе”

У Rixos Prykarpattya Володимир Зеленський приїжджає в суботу, 2 жовтня, о 13:15. Виходить із чорного “Mercedes”, зникає в супроводі охорони в холі готелю, не відповівши на питання про свої стосунки зі спікером Разумковим.

У галасливому залі на другому поверсі “слуги народу”, розбившись на групи, щось гаряче обговорюють. Вони схожі на знавців з “Що? Де? Коли?”, які з розумним, задумливим виглядом намагаються знайти відповіді на питання із секретом, що прийшли з глибинки.

– Що тут відбувається? – питає репортер УП Олександра Корнієнка, голови партії, першого заступника голови фракції “Слуга народу”.

– Це план трансформації країни, – відповідає він. – Ми вчора вам про нього говорили. Є вісім кластерів. В кожному з них депутати зараз напрацьовують найближчий порядок денний на один-два роки по законопроєктній діяльності.

– Ось це ви бачите, наприклад, кластер “Велике будівництво та регіональний розвиток”, – продовжує коментувати Корнієнко. – Вони зараз обговорюють, які є великі цілі. Наприклад, 12 000 кілометрів доріг. А потім каскадують в конкретні задачі.

– Тут багато чути про зміни в Україні, а як ви змінилися протягом двох років?

– По-перше (сміється), змінився зовнішнє. Я до політики мало носив костюми, зараз я кілька разів на тиждень їх точно надягаю.

Зараз в мене кежуал, так (джинси, піджак і сорочка з котиками – УП). Але ввечері (на вечірці і “депутатському” Оскарі ” – УП) буде більш строгий костюм, – ділиться Олександр Корнієнко.

– Звичайно, внутрішньо змінилося багато чого, – продовжує він. – Немає вже такої наївності, яка була на старті: всі розійдуться та дозволять нам зробити всі реформи, які ми хочемо.

Але в мене вже є власний досвід, є розуміння, як далі будувати партію, проводити конкретні реформи.

У залі з’являється президент. На суворого вчителя Володимир Зеленський не схожий. Він підсаджується до депутатів, ставить запитання. Іноді займає комічні пози, характерні більше для учня початкових класів, ніж для керівника держави.

Володимир Зеленський переходить від однієї групи “слуг” до іншої. Сідає біля фліпчарта, на якому від руки написано: “Велика реіндустріалізація”.

– Для того ,чтобы реальный сектор развивался, нам нужно, во-первых, простимулировать производство, – пояснюють президенту. – Во-вторых, защитить то, что мы создали в Украине, от агрессивного внешнего импорта. В-третьих, помочь выйти на внешние рынки.

Все предметно, понятно. Никакой rocket science. Мы говорим о том, что нам есть что делать в космосе. Мы отлично себя чувствуем в авиации, в судостроительстве. Но не хватает государственной поддержки.

– Я вчора, до речі, підписав закон про реформу “Укроборонпрому”, – повідомляє президент.

– Супер. Супер! – схвалює доповідач.

Переходячи від одного обговорення до іншого, президент встигає відволіктися на журналістів. Він називає “великою помилкою” Дмитра Разумкова те, що той виніс у публічну сферу питання власного майбутнього в парламенті.

Президент визнає, що “слугам” і його команді все ще не вистачає досвіду. Стверджує, що після першого року його президентства реформи стали сповільнюватися через опір системи.

– Ніколи не міг подумати (що так буде – УП). У нас є монобільшість, моєю амбіцією було і є швидко все просувати. Зараз все пришвидшилось. Але складна ситуація з регламентом.

Вважаю, що регламент – це те слово, яке, вибачте, може зробити похорони української економіки, – бідкається Володимир Зеленський репортеру УП.

“Слугам по заслугам”

У ніч з суботи на неділю “слуги” відпочивали, танцювали і отримували нагороди.

У корпоративній премії “Слугам по заслугах” було кілька жартівливих номінацій. У “Чим би депутат не тішився” переміг Жан Беленюк, якого віддячили за його сон на одному із засідань парламенту. А безперечна перемога в “Цитати великих людей” прийшла до Олександра Корнієнка і Давида Арахамії за їх сексистську розмову про “корабельну сосну”.

З ранку неділі на брифінг виходить Володимир Зеленський.

Президент висловлює готовність зустрітися з Путіним. Розповідає про боротьбу з впливом фінансових груп у Верховній Раді. Повідомляє, що поки не вирішив, чи піде на другий термін. Обіцяє, що не збирається перетворювати Україну на “президентську республіку”.

Стверджує, що не знає всіх деталей операції з “вагнерівцями” і всієї інформації по ДТП з ТрухінимКоментує хід розслідування замаху на Сергія Шефіра. Висловлює намір домогтися повернення Саакашвілі в Україну. Відзначає, що реформа землі сповільнилася

З тисячі слів, що ллються в прямий ефір, по-справжньому цінними виявляються ті, які стосуються спікера парламенту Дмитра Разумкова.

Кілька днів журналістів переконували, що його доля – лише одне з багатьох питань, які розглядатимуть у Rixos. Але врешті саме його обговорення стає чи не єдиним результатом Трускавця 2.0, який може реально вплинути на хід подальших політичних подій.

– Партія має мільйон питань, я вчора всі їх чув, мільйон питань до голови Верховної Ради, – ділиться президент. – Ми всі розуміємо, що на сьогодні він не є членом цієї (владної – УП) команди, і він про це говорить достатньо відкрито.

На зворотному шляху до Києва згадується, як багато міркували “слуги” про символізм триденної “Великої фракції”. Це змушує по-новому поглянути на вміст того, що разом із бейджами вручили представникам ЗМІ організатори.

Ось – симпатична екосумка, потрібна і символічна. Особливо в країні, де законодавчо обмежили обіг пластиковых пакетів. Але насправді менше їх поки не стало.

Ось – антиковідний набір: маска, санітайзер та рукавички. Корисні, але малоефективні речі, адже під час Трускавця 2.0 їх використовували одиниці.

Ось – ручка і порожній блокнот з написом “Слуга народу. Позитивні Зміни Щодня”.

Ось, нарешті, – брендована партійна футболка. На її зворотному боці помилка, яка змусила б Фрейда посміхнутися: “Верховна Рада XI скликання”.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 230

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua