Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 05.06.2021

Інформаційний резонанс доби: 05.06.2021

Під Слов’янськом вшанували пам’ять загиблих у 2014 році пілотів 

05.06.2021 16:00

У Донецькій області вшанували пам’ять героїв-льотчиків, які загинули 6 червня 2014 року біля села Пришиб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Донецька облдержадміністрація.

«Хвилиною мовчання та покладанням квітів вшанували пам’ять загиблих льотчиків літака АН-30Б, що був збитий над Слов’янськом 6 червня 2014 року, учасники меморіального заходу біля пам’ятного знаку «Скорботний янгол» у Святогірській територіальній громаді», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що також у пам’ять про загиблих над «Скорботним ангелом» пролетів військовий вертоліт.

У заході взяли участь заступник командувача Об’єднаних сил з авіації та протиповітряної оборони – начальник авіації та протиповітряної оборони генерал – майором Іван Теребуха, заступник командувача Об’єднаних сил полковник Григорій Токар, заступник голови Донецької ОДА Вадим Філашкін та громадськість.

В ОДА нагадали, що 6 червня 2014 року літак-розвідник АН-30Б з бортовим номером «80 жовтий» зі складу транспортної авіації ПС ЗС, яким керував підполковник Костянтин Могилко, виконував розвідувальний політ в районі міста Слов’янськ Донецької області. В екіпажі було вісім осіб. О 17 годині на висоті 4050 метрів, яка вважається безпечною, у літак влучила ракета, що була випущена російськими окупаційними військами з переносного ракетно-зенітного комплексу. Ціною власного життя екіпажу вдалося скерувати літак за межі населеного пункту. Машина впала під кутом 80 градусів, північніше Слов’янська, біля села Пришиб.

Внаслідок трагедії загинули п’ять членів екіпажу: командир літака Могилко, борттехнік Павло Дришлюк, бортмеханік Олексій Потапенко, оператор фотозйомки Сергій Камінський та радист Володимир Момот. Врятувалися, зістрибнувши з парашутом, лейтенанти Кирило Крамарев і Василь Полажинець та штурман-інструктор підполковник Сергій Ніколаєв.

 

У зоні ООС боєць потрапив до шпиталю з бойовим травмуванням

06.06.2021 07:38

Протягом минулої доби, 5 червня, в районі проведення операції Об’єднаних сил обстрілів з боку збройних формувань Російської Федерації не зафіксовано.

Як повідомляє Укрінформ, такі дані оприлюднив пресцентр штабу ООС.

“Станом на 7-му годину ранку, 6 червня, російсько-окупаційні війська один раз обстріляли наші позиції з міномета 120-го калібру поблизу населеного пункту Піски”, – йдеться в повідомленні.

Бойових втрат серед українських захисників немає.

Унаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої один військовослужбовець отримав бойове травмування. Йому надано необхідну медичну допомогу та доправлено до лікувального закладу. Стан здоров’я – захисника середньої тяжкості.

У штабі ООС наголошують, що  Збройні Сили України неухильно дотримуються досягнутих домовленостей про припинення вогню та є послідовними у виконанні взятих на себе зобов’язань.

Також повідомляється, що впродовж доби підрозділами поліції зведених загонів перевірено 3853 транспортні засоби та 5100 осіб. До територіальних підрозділів на причетність до збройних формувань Російської федерації та її найманців доставлялись 4 особи. Виявлено 95 адміністративних правопорушень, розкрито 12 злочинів.

Минулої доби через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» на тимчасово окуповану територію України прослідували 818 осіб, на підконтрольну територію прибули 823 особи.

 

У зоні ООС від початку доби зберігається «тиша»

05.06.2021 18:15

Від початку доби 5 червня в районі проведення операції Об’єднаних сил порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ООС у Фейсбуці.

«Підрозділи Збройних сил України знаходяться на позиціях і неухильно дотримуються зобов’язань щодо всеосяжного режиму припинення вогню, які досягнуті в рамках Тристоронньої контактної групи», – зазначається в повідомленні.

Також у штабі нагадали, що в районі проведення операції Об’єднаних сил продовжують виконувати завдання інші складові сил сектору безпеки. За сьогодні піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували близько 2 гектарів території та передали на знищення 96 вибухонебезпечних предметів.

Як повідомлялося, минулої доби, 4 червня, російські окупанти здійснили два обстріли.

 

Очільники СКУ та Меджлісу обговорили питання деокупації Криму

Провід Світового конґресу українців (СКУ) провів зустріч з Головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим, у якій також взяли участь члени Меджлісу Ільмі Умеров, Різа Шевкієв, Абмеджіт Сулейманов та Ескендер Барієв.

Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт СКУ.

СКУ представили Президент Павло Ґрод, голова Ради міжнародної політики Роман Ващук, голова Комісії з прав людини Борис Вжесневський, регіональний віцепрезидент СКУ у Західній та Південній Європі Павло Садоха, виконавчий віцепрезидент УККА та директор Української національної інформаційної служби Михайло Савків і представники офісів СКУ у Торонто, Києві та Брюсселі.

Зауважується, що особлива увага під час зустрічі була зосереджена на стратегічних питаннях співпраці СКУ та Меджлісу кримськотатарського народу. Зокрема, обговорили підготовку до саміту Кримської платформи та реалізацію спільних ініціатив на всіх трьох її рівнях – міжурядовому, міжпарламентському та експертному.

Учасники підкреслили незмінність пріоритетів співпраці – деокупація Криму, протидія російській агресії та дезінформації, захист прав людини в тимчасово окупованому Криму, співробітництво на міжнародній арені задля збереження і посилення санкцій щодо Росії та осіб, відповідальних за кричущі порушення прав людини, а також важливість посилення співпраці на рівні діаспорних громад.

“Щодня СКУ та Меджліс пліч-о-пліч працюють задля зміцнення міжнародної коаліції на підтримку деокупації Криму та Донбасу. Разом з усім світом наголошуємо “Крим – це Україна”, – зазначив Президент СКУ Павло Ґрод.

“Сьогодні важливо говорити не про минуле, а про майбутнє: що буде після деокупації Криму? Яким він буде і як вирішувати його проблеми? Корінний народ півострова – кримські татари – є ключовим фактором у процесі деокупації, і ми раді співпрацювати з СКУ задля реалізації цієї спільної мети”, – наголосив Голова Меджлісу Рефат Чубаров.

Нагадаємо, у травні Світовий конґрес українців закликав уряди країн світу і міжнародні організації визнати депортацію кримськотатарського народу геноцидом і прискорити деокупацію Криму.

 

Росія здійснює глобальну інформаційну «гібридно-месіанську агресію»: як її нейтралізувати? 

05 червня 2021, 09:32 Радіо Свобода  Ірина Штогрін

«Контент негативу» – під такою назвою опубліковані результати дослідження, проведеного провідними фахівцями Науково-дослідного центру Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Серед іншого було проаналізована активність у соціальних мережах військовослужбовців двадцяти бригад ЗСУ і те, як на них впливає інформаційна війна, яку веде Росія. Про головні результати дослідження та шляхи нейтралізації (дослідники наполягають саме на цьому терміні) нав’язуваних Росією наративів негативу, Радіо Свобода розпитала авторів дослідження – провідних наукових співробітників Центру Валерія Короля та Григорія Любовця.

«Знайти шляхи як через новітні технологічні рішення й підходи захищати національну свідомість від агресивних впливів з боку технологічних пропагандистських центрів Кремля, нейтралізувати їх і створювати «антидот» інформаційним загрозам», так коротко автори формулюють головну мету дослідження, суть якого викладена в монографії «Контент негативу. Як захистити себе та країну в умовах тотального інформаційного протистояння».

Дослідження «особливостей національного інформаційного та глобального комунікаційно-контентного просторів велися понад 15 років», а з 2014-го року у щоденному режимі;

Застосовувалася авторська методика – контекстний аналіз інформаційних резонансів (КАІР), коли увага фокусується на певних проявах (зміщенні акцентів, наприклад) того, що тільки починає формуватися в інформаційну загрозу і на перших порах може навіть «зчитуватися» як негатив.

Предметом дослідження є особливості сприйняття інформації та вплив її на поведінку людей.

Окремим напрямком дослідження було визначення соціолінгвістичного стану ураження українських військовослужбовців (досліджували активність у соцмережах представників двадцяти бригад ЗСУ) з метою вироблення пропозицій військовому відомству щодо своєчасного проведення випереджальних заходів протидії негативному комунікаційно-контентному впливу на особовий склад ЗСУ.

Що таке «гібридно-месіанська агресія» Росії?

Автори дослідження вважають, що нинішній політичний режим Росії продовжив реалізацію, започаткованого в Російській імперії процесу, знищення феномену українства як такого. По суті це історично-ментальна агресії Кремля проти України.

Однак, тепер ця агресія загрожує і світу, бо в сучасних умовах, Росія, щоб знищити Україну, вимушена протиставити себе Заходу як гаранту дотримання міжнародних норм права та поваги до суверенітету держав.

Росія здійснює «гуманітарне» захоплення українців, як «рятування» від вигаданих нею «фашистів», з метою повного поглинання України і українців

З цих же причин, Росія головні свої зусилля концентрує на інформаційному фронті, діючи переважно так званими «лагідними методами» маніпуляцій, перекручень і дезінформації, які мають відкладений у часі, але вибуховий геостратегічний ефект. Зрештою, події 2014 року в Криму та на Донеччині і Луганщині це підтверджують.

Автори наголошують, що Росія здійснює «гуманітарне» захоплення українців, подаючи його як «рятування» від вигаданих нею «фашистів», з метою повного поглинання України і українців.

Ще Євген Маланюк, нагадують дослідники, доводив, що російський месіанізм «просякає майже кожну галузь російського інтеліґентського думання» і прогнозував, що «справа набере майже апокаліптичного характеру», бо «Москва, свідомо чи несвідомо, бере на себе – своїм «месіанізмом» – місію абсолютного Зла. І то – в мірилі світовому».

Однак сучасний вигляд цього явища має особливості і, як вважають автори, може бути описаний в парадигмі «гібридно-месіанських агресій». Де гібридність трактується як поєднання неможливих для демократичної практики дій, підходів, намірів.

Як виявляти загрози?

За результатами дослідження пропонується змінити підходи до виявлення інформаційних загроз: не констатація їх наявності (вже пізно), а виявлення можливих негативів ще на початку їхнього формування, і не протидія уже наявним загрозам, а нейтралізація майбутнього негативу.

Наразі, основою інформаційної аналітики є моніторинг публічного інформаційного простору, однак, за спостереженнями дослідників, це «лише узагальнена констатація вчорашнього дня».

Методика ж контекстного аналізу інформаційних резонансів, заявляють автори дослідження, дозволяє робити прогнозний аналіз розвитку публічних подій. Дослідники пропонують модель нейтралізації публічних негативів, де ключовими моментами є ситуативний аналіз і сценарне планування довгих тем.

Ширша пропозиція авторів дослідження – взагалі не вести із агресором закритих, особливо двосторонніх переговорів, а вести публічну аргументовану дискусію. Бо тільки таким шляхом можна уникати інформаційних пасток, не давати грунту для формування інформаційних загроз та дезінформації.

Так, наприклад, передодні обміну полоненими у вересні 2019 року автори направили до ОПУ аналітичну записку щодо можливого розвитку подій та очікуваних ризиків. Зокрема, пропонували цей процес перевести в режим максимальної публічності.

Тоді, у 2019, було ухвалене інше рішення, а тепер Росія, скориставшись цим посилює свою позиці, звинувачуючи Україну. Заступник глави адміністрації президента Росії Козак в інтерв’ю телеканалу «Росія-24» заявив: «Ми вже давно добиваємося того, щоб і переговори в контактній групі, і переговори в «нормандському форматі» були максимально відкриті, щоб громадськість насамперед – громадяни України, які є основними бенефіціарами цих переговорів, щоб вони знали позицію всіх країн». І громадяни Росії, Німеччини і Франції є «зацікавленими у врегулюванні» і повинні знати про зміст переговорів, каже Козак і наголошує, що, мовляв, Росія цього завжди хотіла, але досі «не вдалося пробити цю позицію».

Іншими словами, Кремль подає себе як «найбільшого демократа» щодо подій на Донбасі, а українська влада, мовляв, обманює як Росію, так і своїх стратегічних партнерів. І попри те, що правда зовсім інша, в публічному просторі Кремль у такий нахабний спосіб відвертого перекручування реальності, часто переграє Україну та й світових гравців першого рівня.

Як зберігати ідентичність?

Великою проблемою, встановило дослідження, є постійне розмивання російською «гібридно-месіанську агресію» самоідентифікації українців, оцінки самого факту агресії Росії, розпалювання ворожнечі всередині українського суспільства.

Як засіб нейтралізації цих впливів, науковці пропонують ввести у програми старшої середньо та вищої системи освіти курс ««Сучасна воєнна література». Сьогодні, кажуть автори, вже нараховується понад 600 книг про війну путінської Росії проти України. Це книги, написані учасниками бойових дій, це спогади чи щоденники добровольців, волонтерів. Це зібрані журналістами факти, це романи письменників. Представлена величезна жанрова палітра – від художніх романів до коміксів.

На думку, науковців, ця література дасть можливість нейтралізувати вплив російської пропаганди і убезпечити молодь від можливості стати жертвою дезінформації чи провокації.

Про значення термінології?

Дослідження встановило безпекове значення вживання правильної термінології.

Захист від інформаційної агресії вимагає чіткої термінології, бажано, закріпленої на законодавчому рівні, вважають дослідники.

Наприклад,абревіатура ОРДЛО – окремі райони Донецької і Луганської областей – є неточним за смисловим наповненням. Слово «окремі», пропонують науковці, має бути заміненим словом «окуповані». Тоді ми чітко класифікуємо територію і водночас вказуємо на агресора – путінську Росію.

Шкідливим для України, кажуть науковці, є вживання слова «сєпар», яке стало мемом із 2014 року, але насправді використовується російською пропагандою як підтвердження того, що на Донбасі справді сепаратистський рух, а в Україні точиться громадянська війна.

Дослідники наголошують, що слово – як мем, категорія, тренд чи візія – в екстремальних умовах часто стає спонукальним ключем до динамічних дій й одночасно інструментом утягування громадян в конкретну, зазвичай з непередбачуваними наслідками, ситуацію.​

Як нейтралізувати ворожі інформаційні впливи в армії?

Організація у ЗСУ багатофункціональних прес-офісів з можливість створення реалізації медійних і діджитальних проєктів.

З початком бойових дій на Сході країни військове керівництво повернулося до ідеї, яка реалізовувалася на початку 90-х: в кожному з’єднані має бути прес-служба (із 2020 року – служба зв’язків з громадськістю). Однак, досвід інформаційного протистояння, на думку дослідників, показав, що 1-2 особи штатні одиниці неспроможні адекватно реагувати на виклики і виконувати вкрай важливі завдання нейтралізації інформаційних загроз.

Дослідники пропонують створити багатофункціональні прес-офіси, як б реагуючи на виклики, могли створювати спеціальні медійні, діджитальні, культурні проєкти, націлені на нейтралізацію виявлених тенденцій формування інформаційних негативів. Автори дослідження вважають, що це буде нова якість безпекового інформаційного простору.

Вони застерігають, що якщо не буде виправлена ситуація із покриттям українським контентом прифронтової зони, «наслідки у майбутньому будуть значно сумнішими нинішніх».

Адаптовуватися до життя у постійній кризі

Людство вступило в епоху перманентної кризовості.

Дослідники наполягають на тому, що окремі кризові явища, які ставали причиною негараздів для світу чи людини, відійшли у минуле. Натомість людство увійшло у фазу постійної кризовості. Це треба визнати, щоб адаптуватися до нових умов і виробити захисні механізми.

Нейтралізація негативів, стверджують автори дослідження, «потужно впливає на сьогодення і на майбутнє».

 

Аваков заявив про загрозу терактів в Україні через запуск “Північного потоку-2”

5 червня 2021, 19:58  УП

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що очікує провокацій і спроб терактів на українській ділянці газопроводу з Росії через запуск “Північного потоку-2”.

Джерело: МВС

Пряма мова: “Ми говоримо про реальні загрози. Путін вчора заявив про те, що перша нитка Північного потоку-2 добудована. Газ все ще транспортується нашим газопроводом і повинен транспортуватися деякий час далі, а потім, напевно, Путін захоче пустити газ в обхід України.

Тому ми очікуємо… що будуть провокації, спроби терактів на нашій ділянці газопроводу і тоді скажуть: “Дивіться, бачите, ось – тому пускаємо через Північний потік-2″.

І таких ситуацій, інформації розвідорганів у нас достатньо, тому ми, виходячи з цього, переглядаємо різні сценарії і підсилюємо реагування, в тому числі по об’єктах критичної інфраструктури, газової інфраструктури, греблях, дамбах і так далі”.

Деталі: Про це він заявив після навчань в Харківській області, в яких взяли участь підрозділи Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС і Держприкордонслужби.

Для довідки: Проєкт “Північний потік-2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Росія розраховує завершити будівництва газопроводу “Північний потік-2” до кінця 2021 року, залишилося прокласти близько 100 км.

Передісторія:

Президент Володимир Зеленський вважає, що “Північний потік – 2” може запрацювати за 2-3 роки і тоді Україні не бачити контракту на транзит газу, він додав, що Росія буде використовувати питання газогону як важіль впливу щодо Донбасу.

Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила відмовитися від санкцій проти компанії-оператора “Північного потоку-2” – Nord Stream 2 AG і її керуючого директора Матіаса Варніга.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель очікує на переговори зі Сполученими Штатами щодо газопроводу “Північний потік-2” і вважає санкції проти нього сумнівними.

 

Двоє росіян незаконно припливли в Україну, щоб відпочити в Одесі

5 червня 2021, УП

Прикордонники затримали двох росіян, які заради відпочинку в Одесі перепливли річку Ворскла, якою проходить українсько-російський кордон.

Джерело: Державна прикордонна служба

Деталі: Вранці 5 червня в районі населеного пункту Лукашівка прикордонний патруль затримав двох громадян РФ.

Чоловіки 1980 та 1982 років народження незаконно перетнули кордон з території РФ на територію України, перепливши прикордонну річку Ворскла.

Іноземці з собою мали лише посвідчення водія та рюкзак з особистими речами. Росіяни розповіли правоохоронцям, що мали намір дістатися Одеси, щоб відпочити на Чорноморському узбережжі. Обрали незаконний шлях у зв’язку з дією карантинних обмежень.

Також прикордонники з’ясували, що одному з них у 2019 році забороняли в’їзд в Україну на 3 роки за порушення українського законодавства.

Наразі чоловіки затримані для з’ясування усіх обставин правопорушення. За незаконне перетинання державного кордону України їм загрожує адміністративна відповідальність. Їхню подальшу долю вирішить суд.

Крім цього, обом громадян РФ буде заборонено в’їзд в Україну строком на 10 і 5 років відповідно.

 

Школяр Харкова лякав терактами, як у Казані – СБУ

5 червня 2021, УП

СБУ встановила харків’янина, учня 11 класу, який погрожував терактами у школах.

Джерело: речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула в Facebook

Дослівно: “Оперативники спецслужби встановили, що 1 та 2 червня у популярній соціальній мережі невідомим користувачем було розміщено два відеоролика з повідомленням про вчинення терористичних актів.

Йшлося про те, що 5 червня у день свята останнього дзвоника у двох харківських школах стануться події на кшталт травневого теракту у російському місті Казань.

Менш ніж за добу кіберфахівці встановили автора цього відео. Ним виявився учень 11-го класу однієї з шкіл, де нібито планувався теракт. Співробітники СБУ з’ясували, що ці повідомлення не мають під собою жодних реальних підстав. Хлопець сам змонтував ці відеоролики щоб отримати популярність у соцмережі”.

Деталі: Зазначається, що автор повідомлень повністю визнав свою провину і щиро розкаявся у своїх діях.

Довідка: Погроза вчинення терористичного акту є кримінальним злочином, відповідальність за який передбачена ст. 258 Кримінального кодексу України. За його вчинення кримінальна відповідальність настає з чотирнадцятирічного віку.

Передісторія:

11 травня в результаті стрілянини в російській школі в Казані загинули 11 осіб — російські відомства повідомляють, що нападник діяв самостійно.

17-річний Ільназ Галявієв, випускник цієї ж школи, начебто пішов на злочин заради помсти.

 

Лукашенко заявив Путіну, що не наказував посадити літак Ryanair у Мінську

5 червня 2021, УП

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запевнив президента РФ Володимира Путіна, що не наказував посадити літак Ryanair в Мінську.

Джерело: російський “Інтерфакс

Деталі: Путін розповів, що в ході зустрічі Лукашенко повідомив йому, що не приймав рішення про те, щоб робити посадку в Мінську.

Президент РФ також заявив, що він не має права давати оцінку діям Лукашенко.

Пряма мова: “Якби я це робив, то наші відносини з моїми колегами зруйнувалися б моментально в цю ж секунду. Мені здається, що на такому рівні повинна існувати певна етика взаємних відносин”.

Що було раніше: У день посадки літака 23 травня у телеграм-каналі “Пул Первого”, який контролюється Лукашенком, повідомили, що пілоти нібито після повідомлення про замінування звернулися з проханням до Мінська про екстрену посадку.

“Хоча борт був майже над кордоном, звернулися до Мінська, щоб прийняти літак. Про ситуацію одразу доповіли президенту. Лукашенко дав чітку команду – розвертати і приймати літак”, – пишуть у ньому.

Також повідомляється, що за дорученням Лукашенка для супроводу літака піднімали винищувач Міг-29.

Передісторія:

23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

24 травня, на другий день після скандального зняття Романа Протасевича з літака, у мережі показали відео його “свідчень” щодо організації масових заворушень у Мінську, а 3 червня білоруський державний телеканал ОНТ показав “інтерв’ю”, в якому Роман “визнав провину” та висловив повагу до Олександра Лукашенка. Батько Протасевича припускає, що його “напічкали” психотропами заради “зізнань”.

Адвоката до Протасевича допустили лише 27 травня.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

24 травня очільники держав та урядів Євросоюзу вирішили посилити санкційний тиск на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та доручили заборонити авіакомпаніям із Білорусі використовувати повітряний простір ЄС як для прямих рейсів, так і транзитних.

Агентство ЄС із повітряного руху рекомендувало облітати Білорусь через країни Балтії.

 

У Лукашенка підготували відповідь Заходу на санкції і хочуть компенсації за авіаблокаду

5 червня 2021, УП

Прем’єр-міністр Білорусі Роман Головченко заявив, що Білорусь підготувала відповідь на санкції Заходу через примусову посадку літака Ryanair і розраховує на компенсацію через авіаблокаду.

Джерело: прем’єр Головченко при самопроголошенному президенті, держвидання Білорусі “БЕЛТА

Пряма мова: “Ми все-таки сподіваємося на те, що розпашілі голови остудилися і зважать в тому числі на інтереси свого бізнесу в Білорусі. Якщо проаналізувати всі заяви президента країни (Лукашенко – ред.) за останні десятиліття на всіх міжнародних майданчиках, завжди лейтмотивом звучало: ми хочемо миру і спокою в регіоні, виступаємо за пояс добросусідства, хочемо вибудовувати рівноправні партнерські відносини.

Ми робили для цього все. Але якщо йдеться про збитки нашим компаніям, ми маємо повне право компенсувати ці збитки. Комплекс заходів у відповідь на санкції готовий”.

Деталі: За словами Головченка, самопроголошена влада країни “впевнена в своїй правоті і готова відстоювати свої інтереси в судовому порядку” через ситуацію з рейсом Ryanair.

Він також вважає, що Білорусь може розраховувати на компенсацію через “завдані збитки”.

Прем’єр заявив, що ціна фінансових санкцій, які наклалися на економіку Білорусі, становить близько 1,7% до ВВП. Торгових санкцій – 0,7%.

Максимальний обсяг збитку, який він нарахував, становить 2,9% до ВВП Білорусі.

Передісторія:

23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

24 травня у мережі показали відео “свідчень” Протасевича щодо організації масових заворушень у Мінську, а 3 червня білоруський державний телеканал ОНТ показав “інтерв’ю”, в якому він “визнав провину” та висловив повагу до Олександра Лукашенка. Батько Протасевича припускає, що його “напічкали” психотропами заради “зізнань”.

Цивілізована світова спільнота вважає дії Лукашенка актом повітряного піратства.

3 червня Агентство авіаційної безпеки Європейського Союзу (EASA) видало директиву із забороною літати у повітряному просторі Білорусі за винятком надзвичайних ситуацій.

 

Заборона для авіакомпаній Білорусі літати у повітряному просторі ЄС набула чинності

5 червня 2021, УП

Рішення Ради Євросоюзу про заборону на використання білоруськими літаками повітряного простору країн ЄС набуло чинності в ніч на суботу.

Про це повідомляє “Європейська правда

Рішення було опубліковано в Офіційному журналі ЄС у п’ятницю, і як вказано, заходи починають діяти наступного дня, тобто в суботу.

Рада ЄС заборонила білоруським літакам використовувати повітряний простір країн ЄС, а також користуватися аеропортами ЄС.

У документі наголошується, що держави-члени ЄС тепер повинні будуть відмовляти білоруським лайнерам у дозволі на посадку, зльоті з їх території або в використанні їх повітряного простору.

Заборона “не поширюється на випадки виникнення необхідності екстреної посадки або екстреного прольоту” над територією ЄС.

Нагадаємо, 3 червня Агентство авіаційної безпеки Європейського Союзу (EASA) видало директиву із забороною літати у повітряному просторі Білорусі за винятком надзвичайних ситуацій.

Як відомо, 23 травня Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair, нібито через повідомлення про бомбу на борту.

У літаку перебував опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, в аеропорту Мінська його разом з подругою затримали.

 

Білорусь болісно переживе втрату українського ринку — експерт

Білорусь болісно переживе як санкції Євросоюзу, так і погіршення економічних і політичних відносин з Україною — через розстановку сил у торговельних відносинах між двома країнами.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі телеканалу «Дом» висловив голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

«Якщо ми подивимося структуру торгівлі між Україною та Білоруссю, то сьогодні ми маємо від’ємне сальдо. Це означає, що білоруси ввозять до України більше товарів, ніж ми їх експортуємо, і в цьому сенсі український ринок є для білорусів досить важливим», — сказав він.

Передусім ідеться про постачання в Україну білоруських паливно-мастильних матеріалів, бензину, калійних добрив.

«Білорусь є найбільшим виробником калійних добрив у Європі, і в цьому сенсі ринок збуту для неї дуже важливий», — наголосив Бураковський.

Крім того, для Білорусі надзвичайно важлива співпраця з Україною у сфері послуг.

«Понад половини нашої торгівлі послугами з Білоруссю — це транспортні послуги. І зрозуміло, що втрата українського напрямку для авіасполучення є великою економічною втратою для Білорусі загалом і для державної компанії «Белавія» зокрема», — додав експерт.

Він упевнений, що Україна приєднається і до подальших санкцій Євросоюзу, які можуть торкнутися як Білорусі загалом, так і Лукашенка особисто.

«Адже традиційно — високопоставлені російські, білоруські, та й ніде гріха потаїти — окремі українські високопоставлені чиновники воліли зберігати свої гроші, та, умовно кажучи, жити на Заході, а працювати — у своїх країнах. Тому, звісно, санкції будуть болісними», — вважає Бураковський.

Експерт зазначив, що подальшими кроками України проти Мінська можуть стати обмеження проти низки білоруських підприємств і політиків, але це не означає повного припинення торговельних зв’язків з Мінськом.

Крім того, він переконаний, що український курс стримування російської агресії розшириться стримуванням тепер уже і Мінська, який фактично підтримав Кремль.

«Думаю, що тепер до наших зовнішньополітичних зусиль, спрямованих на стримування Росії, додадуться зусилля, пов’язані з певним стримуванням і Білорусі, яка фактично заявляє про підтримку Росії, а значить — і про підтримку тієї війни, яка триває на сході України», — резюмував Бураковський.

Як повідомлялося, після переслідувань білоруських активістів і затримання 23 травня журналіста-опозиціонера Романа Протасевича та його дівчини Софії Сапеги, заради якого білоруська влада примусово посадила літак ірландської авіакомпанії Ryanair у Мінську, Україна приєдналася до країн, що перекрили авіасполучення з Білоруссю. Світова спільнота готує санкції проти Мінська.

У відповідь Олександр Лукашенко пригрозив Заходу «жорсткою реакцією», а щодо України ввів ліцензування низки товарів. Зокрема, Мінськ ввів обмеження, що стосуються експорту-імпорту низки українських товарів.

 

Мінськ не був «суперпосередником» у переговорах щодо сходу України – експерт

З огляду на загострення економічних і політичних відносин з Білоруссю Україна має зайнятися пошуком нових форматів Мінського процесу.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телеканалу “Дом” сказав голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

На думку експерта, не варто переоцінювати значення Мінська як посередника в мирних переговорах.

“Насправді Білорусь не була “суперпосередником” у розв’язанні проблем, пов’язаних із окупацією української території на сході. Тому говорити про посередницьку роль Мінська я б не став. Дійсно, майданчик всіх влаштовував, зокрема й наших західних партнерів. Але ми отримали те, що отримали”, — уточнив Бураковський.

Він додав, що майданчик дійсно давав змогу Україні формувати деякі етапи переговорів, однак останні дії Олександра Лукашенка, який ввів економічні обмеження проти України, свідчать про те, що Білорусь “фактично підтримала Росію”.

“Що стосується безпосередньо Мінського процесу, то ми можемо його називати “Мінський процес”, тому що там дійсно були ухвалені деякі рішення, сформовані деякі формати нашої взаємодії. Але в нинішніх умовах Білорусь закрила для себе можливість брати участь у цьому процесі, оскільки фактично стала на бік Росії з усіма наслідками, що випливають звідси”, — сказав експерт.

Він переконаний, що Україні слід визначитися з розробкою нових форматів переговорів, які дадуть змогу зміцнити захист українських інтересів і територіальної цілісності країни.

“Мінський процес переживає непрості часи. І ми не повинні говорити про Мінський процес як про процес — ми повинні говорити про формати, які можна припустити, щоб продовжити переговори та відстоювати українські територіальні та економічні інтереси”, — резюмував Бураковський.

Через загострення політичних і економічних відносин з Білоруссю Україна може перенести мирні переговори з Мінська, зараз розглядаються кілька міжнародних майданчиків. Проте, як заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, Росія, згода якої також потрібна для переформатування переговорів, може спробувати внести дисбаланс у процес.

 

У РФ дали 8 років колонії військовій за нібито держзраду на користь України

5 червня 2021, УП

Суд РФ в Ростові-на-Дону засудив військову Тетяну Кузьменко до восьми років колонії з відстрочкою на два роки за звинуваченням у “державній зраді” на користь України.

Джерело: російське видання ТАСС, прессекретар суду Олена Катькало

Пряма мова: “Призначили 8 років колонії загального режиму з відстрочкою до досягнення дитиною 14-річного віку. Справа була розглянута в особливому порядку і закритому режимі через матеріали, марковані грифом “цілком таємно”.

Деталі: У суді також стверджують, що Кузьменко визнала провину у державній зраді.

Держзвинувачення РФ просило для неї 12 років позбавлення волі.

Вирок ще не вступив в силу і може бути оскаржений в апеляційному порядку.

Що було раніше: В квітні 2020 року ФСБ Росії заявило, що в окупованому Криму затримали учасників “української розвідувально-диверсійної групи”, в яку входила “російська військова, підозрювана у видачі державної таємниці”.

Групу нібито створив і курував начальник підрозділу української військової розвідки полковник Олег Ахмедов.

 

Греція закрила повітряний простір для білоруських авіакомпаній

5 червня 2021, УП

Греція заборонила до 5 липня білоруським авіакомпаніям пролітати над повітряним простором країни або здійснювати посадку в грецьких аеропортах.

Джерело: Управління цивільної авіації Греції

Дослівно: “Управління цивільної авіації оголошує пасажирам авіаційну директиву, згідно з якою передбачається заборона на польоти білоруських авіакомпаній над повітряним простором Греції і посадку в аеропортах Греції.

Грецьким авіакомпаніям дано вказівку уникати польотів в район польотної інформації (FIR) Мінська (Білорусь)”.

Деталі: Директива вже вступила в силу і діє до 5 липня 2021 року.

Однак заборона не буде застосовуватися в разі вимушеної посадки або вимушеного транзиту, а також в разі, якщо посадка, зліт або транзит необхідні в гуманітарних цілях.

 

Україна внесла до «чорного списку» п’ятьох іноземців за зйомки фільму в Криму – ЗМІ

Трьом громадянам Росії та двом громадянам Польщі, внесеним до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України, через зйомки фільму в окупованому Росією Криму, заборонили в’їзд в Україну терміном на три роки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на представництво Президента України в АРК.

«У травні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики України, реагуючи на факти зйомки в Севастополі військової драми «Небо» про російських військових у війні в Сирії та (участь – ред.) у так званому «міжнародному музичному фестивалі «Дорога на Ялту», внесло трьох громадян Російської Федерації та двох громадян Польщі до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Служба безпеки України заборонила цим іноземцям в’їзд на територію України терміном на три роки.

«Відповідні рішення Міністерства культури та інформаційної політики України і Служби безпеки України стали реакцією, в тому числі, й на звернення представництва», – наголосили у відомстві.

Фільм під робочою назвою «Небо» знімали восени 2020 року у покинутому санаторії поблизу Морського. Картина розповідає про події 2015 року. Тоді Туреччина збила російський бомбардувальник Су-24М, що порушив її кордони.

У травні Кабінет Міністрів України ухвалив рішення звернутися до РНБО з пропозицією запровадити санкції щодо 11 російських артистів за незаконне відвідування Криму.

Раніше в СБУ повідомили, що відносно 60 російських артистів, які приїздили до Криму після окупації, ведеться розслідування в рамках кримінального провадження.

Як повідомляв Укрінформ, у березні Прокуратура АР Крим і м.Севастополя відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного в’їзду до Криму 23 російських артистів.

 

У Білорусі затримали двох активістів на кордоні з Литвою

5 червня 2021, УП

На кордоні Білорусі з Литвою затримали двох активістів, які брали участь в протестах проти результатів виборів, де заявили про перемогу Олександра Лукашенка.

Джерело: прессекретар МВС Білорусі в Telegram

Дослівно: “Жителів Бреста (21 і 27 років) затримали на ділянці кордону “Рудевщіна” в напрямку Литви (1,5 км від держкордону Білорусі). Вони перебували в міжнародному розшуку за участь у масових заворушеннях”.

Деталі: За інформацією білоруських силовиків, хлопці ховалися в Москві, а 2 червня прибули до Мінська, щоб звідти перебратися до Євросоюзу.

На двох затриманих склали адмінпротоколи за незаконний перетин держкордону Білорусі.

У МВС країни стверджують, що хлопці “є учасниками навколофутбольного руху неонацистської спрямованості”.

Передісторія:

23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

24 травня у мережі показали відео “свідчень” Протасевича щодо організації масових заворушень у Мінську, а 3 червня білоруський державний телеканал ОНТ показав “інтерв’ю”, в якому він “визнав провину” та висловив повагу до Олександра Лукашенка. Батько Протасевича припускає, що його “напічкали” психотропами заради “зізнань”.

Цивілізована світова спільнота вважає дії Лукашенка актом повітряного піратства.

3 червня Агентство авіаційної безпеки Європейського Союзу (EASA) видало директиву із забороною літати у повітряному просторі Білорусі за винятком надзвичайних ситуацій.

 

Білоруський політолог виїхав в Україну після «інтерв’ю» Протасевича

Білоруський політолог Артем Шрайбман залишив країну після того, як колишній редактор протестного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич згадав його в інтерв’ю білоруському державному телеканалу ОНТ.

Як повідомляє Укрінформ, про це Шрайбман написав в Telegram.

“Іронічно вийшло. Вранці 3 червня виходить випуск проекту “Редакція”, який завершується моїми словами про те, що я не відчуваю прямої загрози і тому не їду з Білорусі, а вже ввечері я поспіхом збираю речі та вибираюся з країни”, – зазначив він.

Пізніше Шрайбман уточнив виданню «Наша Нiва», що виїхав до України. “Я тепер в Україні, добирався обхідними шляхами, як саме не скажу – може знадобиться комусь ще”, – зазначив він.

“Інтерв’ю” Протасевича телеканалу ОНТ вийшло 3 червня. У ньому Протасевич визнав провину в організації протестів у Білорусі (стаття 342 КК республіки) і розповів, що люди, які начебто координували їх, належали до секретного чату. Серед учасників чату він назвав Шрайбмана.

Шрайбман розповів, що ввечері того самого дня, коли вийшло “інтерв’ю”, він помітив “щось дуже схоже на зовнішню рекламу біля свого під’їзду”. “Тому довелося піти на дуже некомфортне рішення – виїхати. Обидві альтернативи – СІЗО і щоденне очікування СІЗО – були ще гіршими як для мене, так і для близьких”, – зазначив він.

Політолог уточнив, що не знає, чи був до нього інтерес білоруських спецслужб. “Парадокс у тому, що про існування чату, його тематику та список його учасників силовики знали як мінімум з середини осені. Мене в цьому списку показали на ОНТ ще в грудні, півроку тому. І нічого”, – зазначив він.

У постскриптумі він написав: “Ніякої образи на Протасевича немає і бути не може. Ми не знаємо, який підвал у ЛНР і яку долю для його дівчини йому змалювали в разі відмови від цього інтерв’ю. Заручників не судять”.

Романа Протасевича затримали у Мінську 23 травня після екстреної посадки літака Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. Перед цим екіпаж отримав від білоруської влади повідомлення про мінування, яке виявилося хибним. У Білорусі проти Протасевича порушено кримінальну справу про організацію масових заворушень, його також включено до списку екстремістів. Разом з Протасевичем затримали його дівчину Софію Сапегу.

 

Експерти назвали інтерв’ю Протасевича результатом залякування і насильства

У Білорусі оприлюднили інтерв’ю з політв’язнем Романом Протасевичем. В ефірі державного телеканалу опозиційний журналіст розповів про те, як сильно поважає Лукашенка і шкодує, що організовував масові заворушення, називає прізвища своїх соратників.

Як передає Укрінформ, міжнародна спільнота, адвокати, експерти, психологи і правозахисники зазначають, що, ймовірніше, до запису інтерв’ю Романа залякали, інформує «Дом».

Подібних заяв Протасевич не робив ні в суді, ні через адвоката, а лише в ефірі державного ЗМІ. Батьки журналіста впевнені, що його змусили себе обмовити.

«Жодних сумнівів: те, що говорить Роман, — результат залякування, постійного психологічного, фізичного насильства над ним. Його переконання, я впевнений, докорінно відрізняються від тих, що він озвучив. Немає нічого дивного, що його змушують говорити те, що потрібно. Я не вірю жодному слову, що сказав мій син», — зазначив батько Романа Дмитро Протасевич.

Швидка зміна міміки і емоційних реакцій, сміх як захисна реакція, стиснуті губи, положення рук — від сильно стиснутих до активної жестикуляції. На думку експертів, Протасевича ретельно готували до інтерв’ю.

«Швидкі відповіді без пауз свідчать про те, що вони були відомі Роману, тобто вони проговорювалися. Він знав, на які питання і як йому потрібно відповідати. Найімовірніше він вважає, що просто поставлений в безвихідну ситуацію, в якій діє так, щоб зберегти власне життя. Саме тому інтерв’ю виглядає неприроднім», — вважає експерт з психологічної кібербезпеки Наталія Бугайова.

Як зазначають білоруські правозахисники, це не перший випадок, коли людину змушують говорити те, що потрібно режиму. Ця практика широко застосовується в Білорусі.

«Таку практику активно застосовують білоруські силовики. Після затримання, побиття і залякування громадських активістів різного рівня в Мінську, у регіонах або навіть маловідомих містечках, їх змушують давати покази, зізнаватися в тому, що вони не зробили», — зазначив голова правозахисного центру «Вясна» Олесь Біляцькій.

За словами адвоката Миколи Полозова, в подібних авторитарних державах, як Білорусь, такі практики застосовуються, щоб впливати на громадську думку, для того щоб переконати в чомусь суспільство.

«У такому випадку це спроба дискредитувати білоруський протест, канал Nexta, тих, хто чинить опір режиму Лукашенка. Показати — що ось бачите, один з ключових активістів з нами вже співпрацює. До тих пір, поки він перебуває в заручниках у режиму Лукашенка, жодному слову, яке він говоритиме, вірити не можна», — акцентував Полозов.

Те, що Протасевич перед інтерв’ю піддався психологічному і, можливо, фізичному впливу, припускають і в уряді Німеччини.

«Це ганьба для телеведучого і для білоруського керівництва, яке вкотре демонструє свою зневагу до демократії, та й взагалі, треба сказати, зневагу до людства», — резюмував офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт.

Як повідомляв Укрінформ, 23 травня в Мінську примусову посадку здійснив літак Ryanair, який летів із Афін до Вільнюса. На борту був опозиційний журналіст Роман Протасевич — ексголовред Телеграм-каналу Nexta, якого білоруська влада звинувачує в причетності до тероризму та організації масових заворушень.

 

У Будапешті відбулася акція проти будівництва китайського університету

У столиці Угорщини пройшли масові протести проти будівництва філії шанхайського Університету Фудань.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

Близько десяти тисяч людей вийшли на вулиці Будапешта в суботу, 5 червня, на знак протесту проти будівництва філії шанхайського Університету Фудань в Угорщині. Вони закидають прем’єр-міністру Віктору Орбану надмірну близькість до влади КНР.

Згідно з домовленістю між урядом Угорщини та керівництвом китайського університету, в Будапешті має бути зведене містечко площею 500 тисяч квадратних метрів, розраховане приблизно на п’ять тисяч студентів.

Як зазначається, особливе невдоволення протестувальників викликала та обставина, що установа, повністю підконтрольна Комуністичної партії КНР, має створюватися на гроші угорських платників податків.

“Вартість будівництва навчального комплексу попередньо оцінюється в 1,5 млрд євро. Елітний університет Фудань вважається кузнею кадрів для Компартії та спецслужб Китаю “, – йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що на боці протестувальників виступає мер Будапешта Гергей Карачонь, який вважається одним з найбільш ймовірних противників Віктора Орбана на майбутніх виборах.

Як зауважує DW, жодна інша країна ЄС не має таких тісних контактів із КНР як Угорщина. Своєю чергою в Брюсселі побоюються, що надмірне зближення Будапешта з Пекіном може призвести до ослаблення зв’язків всередині Євросоюзу.

 

NASA і “Роскосмос” можуть побити горщики через санкції США

5 червня 2021, УП

Адміністратор NASA Біл Нельсон провів телефонну розмову щодо подальшої співпраці в рамках МКС з генеральним директором російської держкорпорації “Роскосмос” Дмитром Рогозіним.

Джерело: NASA“Роскосмос”

Деталі: Після розмови прес-служби агентств опублікували прес-релізи, які трохи відрізнялися.

Зокрема, NASA випустила коротке повідомлення про розмову, в якій говорилося про “продуктивну дискусію про продовження співпраці між NASA і “Роскосмосом”.

Нельсон заявив Рогозіну, що астронавти NASA і космонавти “Роскосмосу” більше 20 років жили і працювали разом на МКС і NASA хотіло б продовжувати це партнерство.

Пряма мова Нельсова: “Я з нетерпінням чекаю майбутніх дискусій з Рогозіним і віртуальної участі з ним в майбутній конференції з дослідження глобального космосу”.

Російська компанія повідомила, що Рогозін нагадав главі NASA про санкції США щодо підприємств російської космічної промисловості, які “суттєво ускладнюють взаємодію”.

Також в “Роскосмосі” повідомили, що у них все ще немає офіційної інформації від американських партнерів про плани з управління і подальшого використання МКС.

Повідомляється, що глава “Роскосмосу” запросив Нельсона приїхати в Росію і той прийняв запрошення, проте на сайті NASA про це не згадують.

РосЗМІ повідомили, що Рогозін не підтверджував готовність “Роскосмосу” продовжити роботу МКС до 2030 року.

Росія планує піти з проєкту МКС з 2025 року.

 

Президент Європарламенту підтримав вступ до ЄС країн Західних Балкан

Очільник Європейського парламенту Давид Сассолі висловився за розширення Євросоюзу за рахунок країн, що належать до регіону Західних Балкан.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

На думку Сассолі, таке розширення ЄС може стати “позитивним проєктом для миру і добробуту”.

Глава Європарламенту передбачає, що включення держав, розташованих на Західних Балканах, до складу ЄС може стати вкрай вигідним як для самого регіону, так і для Європи в цілому. Як зазначають у Funke Mediengruppe, політик вважає, що це “сприятиме стабільності, процвітанню та миру на континенті”.

До Західних Балкан належать Сербія і Чорногорія, з якими Брюссель вже веде відповідні переговори, а також Албанія і Північна Македонія, котрі офіційно вважаються кандидатами на вступ до ЄС. Крім того, нагадує DW, до складу регіону входять Боснія і Герцеговина, а також Косово, що розглядаються як потенційні кандидати.

Сассолі підкреслив, що реалізація цього плану залежить від того, наскільки успішно будуть виконані критерії, необхідні для вступу в ЄС в кожній з цих країн, де “ще мають бути завершені реформи”.

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС узгодила застосування уточненої методології розширення Євросоюзу, яка буде використовуватися в ході переговорів про вступ таких країн-кандидатів, як Сербія і Чорногорія.

 

На півночі Польщі вшанували пам’ять вояків УНР

У місті Александрув Куявський на півночі Польщі (Куявсько-Поморське воєводство) відбулося щорічне урочисте вшанування пам’яті вояків УНР, похованих на Українському військовому кладовищі.

Участь у церемонії взяли представники української громади, місцевої влади, дипломати, передає кореспондент Укрінформу.

“Пам’ять про цих людей має бути завжди з нами”, – заявив посол України в Польщі Андрій Дещиця. Він зауважив, що через 100 років ситуація повторюється: Росія знову загрожує своїм сусідам, насамперед Україні, та намагається дестабілізувати весь світ.

Дещиця підкреслив, що за підтримки Польщі Україна сьогодні почувається упевненіше – як сторіччя тому впевнено почувалася Польща завдяки підтримці українських військових.

“Тоді вдалося зупинити більшовицьку навалу на Європу і зберегти Польську державу. Добре, що й українські солдати були серед тих, хто здійснив “диво над Віслою” (перемога над більшовиками в 1920 році під Варшавою – ред.)”, – сказав український дипломат.

Він зазначив, що лише спільними зусиллями з польською стороною Україна зможе захистити свою державність і незалежність: “Зараз перед Україною є загроза, а підтримка Польщі дуже важлива для нас”.

Посол подякував владі Александрува Куявського за багаторічну підтримку традиції вшанування вояків УНР. Він також вручив від імені Президента України орден князя Ярослава Мудрого V ступеня родині вже покійного ексбургомістра міста Анджея Цєслі, який доклав значних зусиль до справи збереження пам’яті про вояків УНР.

Перед учасниками церемонії також виступили консул України у Гданську Лев Захарчишин, представники місцевої влади. Разом зі священниками присутні помолилися за душі померлих українських вояків.

Кладовище в Александруві Куявському було відновлено понад 25 років тому, і відтоді щороку в першу суботу червня тут проходять пам’ятні заходи за участю керівництва міста, політиків, дипломатів, духовенства різних конфесій і численної української громади.

 

Корабель Cargo Dragon зістикувався з МКС

Вантажний корабель NASA здійснив успішну стиковку з МКС, доставивши на станцію необхідне обладнання та інші матеріали.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті NASA.

Стикування сталося сьогодні, 5 червня, о 12:09 за київським часом.

Разом із кораблем на МКС було доставлено обладнання та матеріали для проведення десятків наукових експериментів.

Зокрема, корабель привіз дві нові сонячні панелі IROSA, завдяки яким на станції матимуть змогу генерувати більше електроенергії для забезпечення її функціонування.

 

ООН закликає Канаду і Ватикан розслідувати смерті 215 дітей зі школи-інтернату

5 червня 2021, УП

ООН закликає канадську владу і католицьку церкву розслідувати обставини масового поховання, виявленого в колишній школі-інтернаті для учнів із числа корінних народів у Британській Колумбії (Канада), в якому перебували останки понад 200 дітей.

Джерело: заява на сайті ООН, заява прем’єрміністра Канади Джастіна Трюдо, Reuters

Деталі: Експерти ООН з прав людини закликали владу з’ясувати “обставини і обов’язки, пов’язані з цими смертельними випадками, включаючи судово-медичну експертизу знайдених останків, і приступити до ідентифікації і реєстрації зниклих без вести дітей”.

Дослівно ООН: “Судові органи повинні проводити кримінальні розслідування щодо всіх підозрілих випадків смерті і тверджень про тортури і сексуальне насильство по відношенню до дітей, розміщених у школах-інтернатах, а також притягувати до відповідальності і карати винних і приховувачів, які, можливо, ще живі”.

Деталі: У свою чергу, прем’єрміністр Канади Джастін Трюдо заявив, що католицька церква повинна взяти на себе відповідальність за свою роль в управлінні багатьма канадськими школами-інтернатами для дітей корінних народів.

“Як католик, я глибоко розчарований позицією, яку католицька церква зайняла зараз і в останні роки… Ми очікуємо, що Церква активізується і візьме на себе відповідальність за свою роль у цьому”, – сказав Трюдо.

Разом з тим, Папа Франциск у суботу зустрівся з двома канадськими кардиналами з Ватикану, Майклом Черні і Марком Уеллі.

Що передувало: Наприкінці травня у колишній школі-інтернаті для індіанців Камлупс у Британській Колумбії, яка закрилася у 1978 році, виявили останки 215 дітей.

Між 1831 і 1996 роками канадська система шкіл-інтернатів насильно розлучила близько 150 тисяч дітей з їхніми домівками. Багато дітей зазнали жорстокого поводження, зґвалтувань і недоїдання в результаті того, що Комісія зі встановлення істини і примирення в 2015 році назвала “культурним геноцидом”.

Метою шкіл, керованих урядом і церковними групами, більшість з яких є католиками, була асиміляція дітей із числа корінних народів.

 

Близько 100 людей загинули внаслідок теракту в Буркіна-Фасо

Озброєні люди вбили близько ста осіб у результаті нападу на село на півночі Буркіна-Фасо.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС.

Крім того, під час нічного рейду на Солхан були спалені будинки і ринок.

Жодна терористична організація не заявила про свою причетність.

Президент країни Рох Каборе оголосив триденний національний траур. За його словами, наразі силовики шукають винних.

Як зазначає видання, напади ісламістів у країні все більше частішають, особливо в регіонах, які межують з Нігером і Малі.

 

Іранські бойовики обстріляли з дронів американські бази в Іраку – NYT

05.06.2021 08:36

Угруповання бойовиків, які контролюються Іраном, здійснили серію атак із застосуванням безпілотників, озброєних вибухівкою, на бази в Іраку, де розміщувалися американські сили.

Про це йдеться в повідомленні The New York Times із посиланням на офіційних осіб в адміністрації США, передає Укрінформ.

«Принаймні тричі за останні два місяці ці бойовики застосовували невеликі озброєні вибухівкою безпілотники, які скидали бомби або врізалися в цілі під час нічних атак на бази в Іраку – в тому числі на ті, які використовувалися ЦРУ та підрозділами сил спеціальних операцій США», – зауважується в повідомленні.

Іран, ослаблений жорсткими економічними санкціями, використовує своїх бойовиків в Іраку, щоби посилити тиск на США та домовитися про пом’якшення санкційного тиску в процесі повернення до Іранської ядерної угоди, зауважує видання.

Безпілотники в цьому випадку використовуються Іраном для того, щоби зменшити можливі жертви в разі відповіді з американського боку.

Як повідомлялося, сили США у складі міжнародної коаліції були введені в Ірак у 2003 році через загрози з боку режиму Саддама Хусейна. Після років участі в конфлікті американські війська були виведені з Іраку в 2011 році. Однак у 2014 році адміністрація Барака Обами прийняла рішення повернути контингент США до Іраку через загрозу з боку ІДІЛ.

 

Співголова “зелених” Німеччини виступив з критикою уряду у Берліні через рівень його допомоги Україні

5 червня. УНН. Співголова німецької партії “Союз-90”/“Зелені” Роберт Хабек звинуватив уряд ФРН в тому, що він позбавляє Україну перспективи вступу в ЄС. Про це політик заявив в опублікованому інтерв’ю журналу Der Spiegel, пише УНН.

Деталі

“Ситуація в Україні має для ЄС, його свободи і безпеки вирішальне значення”, — вважає Хабек. Він висловив думку, що в Україні “ще предостатньо внутрішньополітичних проблем”, перш за все корупції, “але населення зробило вибір на користь ліберальної демократії”. “За цей політичний курс люди втратили свої життя під час Євромайдану”, — сказав співголова “зелених”.

“Мій візит мав нагадати, що боротьба України — це боротьба Європи”, — заявив Хабек, торкнувшись своєї недавньої поїздки в країну, під час якої він висловився за поставку Києву “оборонного озброєння для самозахисту”. “Геополітичний масштаб конфлікту повинен бути винесений на порядок денний”, — вважає німецький політик.

Співголова “зелених” піддав також критиці курс нинішнього кабміну Німеччини стосовно України. “Уряд ФРН будує „Північний потік-2“ — трубопровід, який зачіпає інтереси безпеки України та підриває санкції проти Росії. Прем’єр-міністри (регіонів Німеччини) від блоку ХДС і СДПН виступають за скасування економічних санкцій. Уряд ФРН позбавляє Україну перспективи вступу в ЄС”, — повідомив Хабек. “Звичайно, закінчення цієї війни може бути досягнуто тільки дипломатичним шляхом”, — сказав він, але вказав на те, що “дипломатичні зусилля зайшли в глухий кут”.

При цьому Хабек заявив, що “уряд ФРН поставляє танки, частини ракет і підводні човни таким країнам, як Єгипет, який підігріває громадянську війну в Ємені”. “Але Україні, яка зазнає нападу, не поставляються навіть санітарний транспорт, міношукачі, старі позашляховики або прилади нічного бачення. Я не розумію, чому тут хвалитися, впевненість уряду ФРН у власній правоті мені здається неналежною”, — продовжував він. Хабек запропонував домовитися про те, щоб Німеччина — принаймні спочатку — надала підтримку Києву у розмінуванні.

Контекст

Під час поїздки в Україну в травні Хабек висловив думку, що бажання Києва отримати “оборонну зброю виправдане” і “складно відмовляти” Києву в цьому, оскільки такі поставки стали б “допомогою в самообороні”.

Також варто додати, що співголова “Союз-90”/“Зелені” Анналена Бербок, яка була висунута від партії в канцлерки ФРН, стверджує, що стосовно Росії потрібно проводити курс жорсткості і діалогу, і вважає за необхідне не завершувати реалізацію проекту “Північний потік −2 ”

 

Трамп розкритикував Байдена через схвалення “Північного потоку – 2”

УНН. Колишній президент США Дональд Трамп піддав критиці главу держави Джо Байдена за те, що він і його адміністрація перестали перешкоджати будівництву трубопроводу “Північний потік – 2”. Про це він заявив в суботу, виступаючи на з’їзді республіканців Північної Кароліни. Трансляцію веде телеканал C-Span, передає УНН.

Цитата

“Адміністрація Байдена цінує Америку менше. 48 тис. робочих місць були втрачені через прийняте Байденом в перший же день президентства рішення скасувати будівництво трубопроводу Keystone XL. Він прийняв рішення припинити будівництво нашого трубопроводу, але схвалив будівництво російського („Північного потоку — 2“ — ред.)”, — сказав він.

Республіканець також зазначив, що, незважаючи на активне протистояння Росії в пору свого президентства, у нього були “дуже хороші відносини з президентом Росії Володимиром Путіним”.

Нагадаємо

США 21 травня внесли в свої санкційні списки 13 судів і три російські організації, які беруть участь в будівництві “Північного потоку — 2”. Держсекретар США Ентоні Блінкен 19 травня, підтвердив, що Вашингтон відмовився від введення санкцій відносно компанії Nord Stream 2 AG — оператора “Північного потоку — 2” — і її виконавчого директора Маттіаса Варніга. За його словами, це рішення відповідає національним інтересам США.

Довідково

“Північний потік — 2”- проект розширення діючого магістрального газопроводу “Північний потік”, який зв’язує Росію і Німеччину по дну Балтійського моря в обхід транзитних держав: України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і прибалтійських країн.

 

Байден заявив, що США не зволікатимуть з відповіддю на шкідливі дії РФ

6 червня. УНН. Сполучені Штати не прагнуть до конфлікту з Росією, а зацікавлені в стабільних відносинах з нею. Про це йдеться в опублікованій в суботу статті глави американської адміністрації в газеті Washington Post, передає УНН.

Деталі

Байден також має намір на зустрічі з Путіним заявити про прихильність забезпеченню прав людини.

При цьому Байден зазначив, що Сполучені Штати не будуть коливатися з відповіддю, якщо Росія своїми майбутніми діями завдасть шкоди Вашингтону.

Цитата

“Ми зробили так, що (для Росії) настали серйозні наслідки за поведінку, що порушує суверенітет США, включаючи втручання в наші демократичні вибори. Президент (Володимир) Путін знає, що ми не будемо коливатися з відповіддю на майбутні дії, що завдадуть нам шкоди, — сказав Байден. — Коли ми зустрінемося (в Женеві), я знову підкреслю прихильність США, Європи і думаючих в єдиному ключі демократій відстоювати права і гідність людини”.

Нагадаємо

Раніше Швейцарія відкрила акредитацію на саміт Байдена і Путіна, який відбудеться 16 червня.

Сторони саміту вже прокоментували майбутні очікування від зустрічі. Так, Путін заявив, що не чекає проривів після зустрічі з Байденом, коли ж у Білому домі заявили, що не очікують, що саміт президентів “вирішить всі проблеми”.

 

Байден вважає кібератаки зростаючою проблемою для нацбезпеки США

5 червня. УНН. Президент США Джо Байден розглядає кібератаки із застосуванням вірусів-здирників як зростаючу проблему в сфері національної безпеки Сполучених Штатів. Про це повідомила в п’ятницю на регулярному брифінгу для журналістів прес-секретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі, передає УНН.

Цитата

“Я, безумовно, думаю, що президент розглядає їх як наростаючу проблему в сфері національної безпеки”, — зазначила Дженніфер Псакі, відповідаючи на питання про те, чи вважає американське керівництво подібні кібератаки загрозою нацбезпеці США.

Деталі

Вона підкреслила, що питання кібербезпеки мають “пріоритетний характер” для уряду США і адміністрація “приділить їм велику кількість часу” в найближчі місяці.

Нагадаємо

На початку травня зловмисники з угруповання DarkSide зламали системи американської трубопровідної компанії Colonial Pipeline. За твердженням американських спецслужб, DarkSide базується на території РФ або Східної Європи, але не пов’язана з яким-небудь урядом.

Атака на комп’ютерні мережі американської м’ясопереробної компанії JBS була проведена 31 травня. За повідомленням прес-служби Білого дому, компанія вважає, що за нападом стоїть злочинна організація, яка перебуває в Росії.

 

У США громадянку Латвії звинуватили у причетності до міжнародної хакерської групи

5 червня 2021, УП

Влада США висунула звинувачення громадянці Латвії в участі в хакерській групі, яка імовірно діяла на території Росії, Білорусії, України і Сурінаму.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться в заяві на сайті Мін’юсту США.

Підозрюваною є 55-річна громадянка Латвії Аллі Вітте. Їй інкримінується участь в хакерській групі, яка з 2015 року займалася розповсюдженням вірусного програмного забезпечення Trickbot.

Їй пред’явлено звинувачення по 19 пунктам. Вітте, яка раніше проживала в Парамарібо, Сурінам, був арештована 6 лютого в Майамі.

За даними Мін’юсту США, кіберзлочинці атакували користувачів в США, Великобританії, Австралії, Бельгії, Канаді, Німеччині, Індії, Італії, Мексиці, Іспанії та Росії.

Серед жертв хакерів були лікарні, школи, держустанови та комунальні служби.

Серед іншого влада США інкримінує громадянці Латвії змову з метою здійснення комп’ютерного шахрайства, крадіжки персональних даних, шахрайства щодо банківських установ і відмивання грошей.

 

В Україні за добу – 1 897 випадків коронавірусу

05.06.2021 08:14

В Україні за минулу добу, 4 червня, зафіксували 1 897 випадків захворювання на COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“5 червня 2021 року в Україні зафіксовано 1897 нових випадків захворювання на COVID-19. Серед них – 91 дитина та 65 медпрацівників”, – зазначається в повідомленні.

Також повідомляється, що за минулу добу госпіталізовано – 1 065 осіб; летальних випадків – 86; одужало – 8 330 осіб;

За інформацією МОЗ, за добу протестовано методом ПЛР – 29 061 особу, методом ІФА – 12 048 осіб, експрес-тестами – 19 312 осіб.

За весь час пандемії в Україні: захворіло – 2 213 580 осіб; одужало – 2 088 712 осіб; летальних випадків – 51 140; проведено ПЛР-тестувань – 10 319 406.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (497), Київській (160), Запорізькій (138), Дніпропетровській (128) та Харківській (116) областях.

За інформацією МОЗ, за минулу добу в Україні вакцинували 57 440 осіб.

“Одну дозу отримали 53 710 людей, повністю імунізовані – 3 730 людей”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що протягом доби працювали 502 мобільні бригади та 514 пунктів щеплення.

Станом на 5 червня 2021 року до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалися 635 704 людини.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 1 177 373 особи, з них отримали 1 дозу – 1 177 371 особа, повністю імунізовані та отримали 2 дози – 145 792 особи (із них дві особи отримали одну дозу закордоном). Загалом проведено 1 323 163 щеплення.

Читайте також: Комбінація різних вакцин проти COVID-19: як і для чого?

Як повідомляв Укрінформ, попередньої доби в Україні було зафіксовано 2266 нових випадків COVID-19.

 

Українців з ОРДЛО пускатимуть вакцинуватися без самоізоляції

5 червня 2021, УП

Громадяни України з території ОРДЛО будуть пропускатися для вакцинації від COVID-19 на підконтрольну територію без самоізоляції.

Джерело: Державна прикордонна служба України

Дослівно: “Без самоізоляції будуть пропускатися громадяни України, які бажають здійснити вакцинацію від COVID-19 на території, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження в повному обсязі, за умови пред’явлення запрошення на вакцинацію з унікальним ідентифікатором.

Також списки громадян, запрошених пройти вакцинацію, надходитимуть й безпосередньо в КПВВ”.

Деталі: Прикордонники нагадали, що громадяни України, які підлягають самоізоляції під час слідування на контрольовану територію, зобов’язані встановити та активувати мобільний додаток системи “Вдома”. У разі неможливості встановлення мобільного додатка вони підлягають обсервації. А іноземцям під час перетинання лінії розмежування, окрім цього, необхідно мати й поліс страхування.

Що передувало: 3-го червня Міністерство охорони здоров’я почало записувати охочих зробити щеплення проти коронавірусу з окупованого Криму та тимчасово непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей.

 

Найбільше щеплень за добу зробили у Києві, найменше – на Кіровоградщині

5 червня 2021, УП

За добу 4 червня в Україні проти коронавірусу щеплено 57 440 людей, що на 6 600 щеплень більше, ніж за попередню добу.

Джерело: дані МОЗ

Деталі: Першою дозою 4 червня було вакциновано 53 710 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 3 730 осіб.

Найбільшу кількість щеплень за добу було проведено у м. Києві – 8 285 щеплень, а за весь період вакцинальної кампанії – також у м. Києві – 144 899 щеплень.

Найменше щеплень 4 червня зробили у Кіровоградській області – 163.

Вакцинацію здійснювали силами 502 мобільних бригад з імунізації та 514 пунктів щеплень.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 1 177 373 особи, з них отримали 1 дозу – 1 177 371 особа, повністю імунізовані та отримали 2 дози – 145 792 особи (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 1 323 163 щеплення.

 

Непал схвалив екстрене застосування вакцини CoronaVac

Вакцина проти коронавірусу CoronaVac, розроблена китайською компанією Sinovac Biotech, отримала дозвіл на екстрене використання в Непалі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Сіньхуа.

“Директор Департаменту контролю за лікарськими засобами Непалу Бхарат Бхаттараї повідомив, що після вивчення даних компанії Sinovac Biotech відомство вирішило видати дозвіл на екстрене використання вакцини CoronaVac”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що препарат CoronaVac буде застосовуватися для щеплень людей віком від 18 років.

Раніше Непал схвалив застосування вакцини виробництва китайської фармацевтичної корпорації Sinopharm, нагадує Сіньхуа.

Агентство також уточнює з посиланням на міністерство охорони здоров’я Непалу, що на цей час у країні зробили щеплення двома дозами вакцин тільки 2% населення.

За останніми даними Worldometer, у світі зафіксовано 173,5 млн випадків COVID-19, у тому числі 3,732 млн летальних, одужали майже 156,4 млн осіб.

 

Джонсон закликає G7 вакцинувати весь світ до кінця наступного року

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав лідерів країн “Великої сімки” узяти на себе зобов’язання вакцинувати весь світ проти COVID-19 до кінця 2022 року.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ

“Вакцинація світу до кінця наступного року стала б найбільшим подвигом в історії медицини”, – заявив Джонсон.

Як зазначається, він закликав своїх колег-лідерів G7 “долучитися до нас, щоб покласти край цій жахливій пандемії та гарантувати, що ми ніколи не дозволимо повторитися руйнуванням, які заподіяв коронавірус”.

Очікується, що це питання буде порушуватися на саміті G7, який має відбутися 11-13 червня у Великій Британії. Уперше за довгий час лідери найрозвиненіших країн світу зустрінуться в очному форматі.

Як повідомлялося, 3 червня голова уряду Великої Британії Борис Джонсон зробив друге щеплення проти COVID-19.

За останніми даними Worldometer, у світі зафіксовано 173,5 млн випадків COVID-19, у тому числі 3,732 млн летальних, одужали майже 156,4 млн осіб.

 

Трамп заявив, що Китай повинен відшкодувати світу 10 трлн доларів збитків за пандемію

6 травня. УНН. Китайська влада повинна країнам світу близько 10 трлн доларів за ті збитки, що зазнала світова спільнота через пандемію коронавірусу, спалах якого вперше було зафіксовано в КНР. Про це заявив в суботу колишній президент США Дональд Трамп, виступаючи на з’їзді республіканців Північної Кароліни. Трансляцію вів телеканал C-Span, передає УНН.

Цитата

“Всі країни повинні об’єднатися і виставити Китаю рахунок як мінімум в 10 трлн доларів, щоб компенсувати ті збитки, які вони (китайці) заподіяли”, – сказав Трамп, додавши, що це “нижній поріг, і збиток набагато більший” озвученої ним суми.

Колишній президент також запропонував, щоб всі країни світу відмовилися від своїх своїх боргових зобов’язань перед КНР.

Доповнення

З початку пандемії коронавірусом у світі заразилися близько 172,7 млн осіб, понад 3,7 млн померли.

 

Іспит на володіння державною мовою пройдуть близько 150 тисяч чиновників – Демська

Найближчим часом іспит на володіння державною мовою мають складати близько 150 тис. чиновників усіх рангів.

Як передає Укрінформ, про це розповіла в інтерв’ю ZN.UA голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

Запустити іспит планують 16 липня, здавати його найближчим часом прийдуть близько 150 тис. чиновників.

Зазначається, що скласти іспит повинні службовці всіх рангів, від міністрів до директорів шкіл і тих, хто починає працювати на певній посаді. Чинних держслужбовців норма закону не торкнеться, але у разі зміни посади із бажанням залишитися на держслужбі – скласти іспит доведеться.

Іспит складається з двох частин: письмової та усної, що містять чотири блоки (тестові «Культура мови», «Читання», і практичні «Письмо», «Говоріння»). Структура іспиту буде схожою на міжнародний іспит з іноземної мови. Він розрахований на рівень С1 або С2 – найвищий за міжнародною шкалою.

«Ми проводимо зараз апробацію завдань і системи. Понад 70% учасників склали пробний іспит успішно… На нашому сайті буде розміщено тренажер із реальними завданнями. Ми зараз розглядаємо можливість, щоб усі іспитові завдання були відкриті. Хочемо, аби банк завдань містив не менше трьох тисяч завдань. Тоді все викладемо у вільний доступ, а комп’ютер потім рандомно обиратиме частину з них для іспитової сесії», – розповіла Демська.

Вона уточнила, що для захисту від недоброчесності планується використовувати і відеоспостереження, і при потребі прокторінг (процедура спостереження і контролю над перебігом екзамену).

Виконану тестову частину іспиту перевіряє комп’ютер, а потім претендент починає частину «Письмо». Усна частина складається з екзаменатором, запис розмови відправляється на перевірку іншому екзаменаторові, який не повинен жити в одному місті з претендентом. Живого спілкування між претендентом і екзаменатором немає, тільки в онлайні через кабінет екзаменатора.

За підсумками іспиту Комісія ухвалить рішення щодо кожного учасника. Щоб отримати сертифікат, потрібно набрати 70% + 1 бал від загальної кількості балів. Сертифікат діятиме безстроково.

Випробувальні майданчики буде створено в усіх областях України, місцевим чиновникам не доведеться їхати до Києва, щоб скласти іспит на володіння державною мовою, уточнила Демська.

Раніше Кабінет Міністрів затвердив порядок проведення іспитів на володіння державною мовою.

Як повідомляв Укрінформ, з 16 липня 2021 року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальною за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови, що визначено законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

Фестиваль «Книжковий Арсенал» оголосив програму

Десятий міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» оприлюднив програму — до неї увійшла 261 подія, що відбудеться на 34 тис. м² історичної будівлі та на подвір’ї Мистецького арсеналу в Києві.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба фестивалю.

«Ювілейний Книжковий Арсенал стартує в середу, 23 червня, і, за традицією, ключовою подією відкриття стане церемонія оголошення переможців конкурсу «Найкращий книжковий дизайн». Фестиваль транслюватиме подію наживо, і всі охочі, навіть ті, хто не потрапить в цей день на відкриття, дізнаються про найкрасивішу книжку, яка представлятиме Україну на світовому конкурсі», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, продовжить відкриття презентація книжки «Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте» за участю авторки Дайви Ульбінайте, а також самої героїні — експрезидента Литви Далі Грибаускайте.

А на завершення у день відкриття — подія письменницької програми Сергія Жадана «Вголос. Про себе» — концерт українсько-німецької дружби «Співочі кажани» за участю куратора програми, а також його німецьких друзів Владіміра Камінера і Юрія Гуржи. Усі події програми «Вголос. Про себе» відбуватимуться щодня увечері на вуличній сцені Книжкового Арсеналу.

Фокус-тема фестивалю «О П Т И М І С Т И С К Е П Т И К И» та її куратор Ростислав Семків представляють 8 подій, зокрема і титульну лекцію Оксани Забужко «Оптимізм української історії».

Програма для дітей та підлітків — наймасштабніша на Книжковому Арсеналі. Кураторка Юлія Козловець дала їй назву «Досвід відсутності досвіду». До програми увійдуть 56 подій — перформансів, зустрічей з письменниками, майстер-класів та лекцій для дітей та батьків. Задля безпеки вся дитяча частина фестивалю винесена на двір Мистецького Арсеналу — там розбудовується ярмарок дитячої літератури та дитяча сцена.

Музична програма Люби Морозової «Сім струн для Дядька Михайла» представлена чотирма концертами сучасної класичної музики.

Візуальна складова Книжкового Арсеналу має 14 виставкових проєктів, серед них і «Шкільна цигейка» Влади Ралко й «Український колаж» Євгена Карася, Олександра Ляпіна та Олега Василенка.

Незмінною частиною Книжкового Арсеналу є Ветеранський намет — місце, де широко представлена література українських авторів, що боронили чи боронять Україну в російсько-українській війні.

Квитки на Книжковий Арсенал у продажу з 8 червня і лише онлайн. Вони продаватимуться послотово і даватимуть відвідувачам змогу увійти на фестиваль лише в окремий часовий проміжок окремого дня. Перебувати на Книжковому Арсеналі можна без обмеження часу.⠀

Час роботи фестивалю подовжено — з 9 години ранку до 22 вечора. З 9 до 10 ранку — година вільного відвідування для пенсіонерів. Увесь інший час безкоштовний доступ на Книжковий Арсенал мають люди з інвалідністю, діти віком до 12 років, ветерани АТО і власники карток ІСОМ — усі фестивальні дні в будь який-слот.⠀

Ці заходи Мистецький арсенал — організатор фестивалю — вживає, щоб убезпечити відвідувачів та учасників, запобігти чергам та скупченням людей.

У 2019 році міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» отримав звання «Найкращий літературний фестиваль світу». Його місія — створювати такі взаємодії між людьми, спільнотами, інституціями, коли поєднання естетичного переживання та інтелектуального включення в контексті книги посилює спроможність людини та суспільства.

З програмою фестивалю можна ознайомитися за посиланням.

 

На ювілейній «Молодості» оголосили переможців: гран-прі отримав нідерландський фільм 

05.06.2021 20:53

Ювілейний, 50-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» оголосив переможців.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, кращі стрічки цьогорічних конкурсних програм назвали під час урочистої церемонії нагородження у кінотеатрі просто неба біля Арки Дружби народів.

Гран-прі за найкращий фільм із призом у 10 тисяч доларів та статуетку «Скіфський олень» отримав повнометражний ігровий фільм «Стаючи Моною» – режисери Сабіне Люббе Баккер та Нільс ван Куворден, Нідерланди.

У Міжнародному повнометражному конкурсі переміг фільм «Кельти», режисерка Міліца Томовіч, Сербія.

У Міжнародному короткометражному конкурсі переможцем став фільм «Чорне сонце Палермо», режисерка Жозефін Жуане, Франція.

В Міжнародному студентському конкурсі приз за найкращий фільм був розділений між двома стрічками: «Я хочу повернутись, повернутись, повернутись», Ельза Розенґрен, Німеччина; «Філіпіньяна», Рафаель Мануель, Сполучене Королівство, Філіппіни.

У конкурсі Sunny Bunny переможцем став фільм «Макове поле», режисер Євген Жубеляну, Румунія.

У міжнародному конкурсі Документального дебютного кіно, який цьогоріч проводився вперше, переміг фільм «Гарячі новини», режисери Рінту Томас, Сушміт Гош, Індія.

Переможцем Національної конкурсної програми короткометражних фільмів став «20-11-7» Аліни Панасенко, Україна.

У дитячому конкурсі Teen Screen переміг «Космічний хлопчик» Олів’є Перу, Бельгія.

Почесну нагороду за внесок у світове кіномистецтво 50-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» отримав легендарний польський актор Данієль Ольбрихський.

«Скіфського оленя» йому вручили художній керівник кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі та видатний польський режисер Кшиштоф Зануссі.

Фільмом-закриттям фестивалю став містичний трилер Станіслава Капралова «Егрегор» за участю Данієля Ольбрихського. Показ фільму, знятого у копродукції України та Польщі, став світовою прем’єрою.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подякував організаторам заходу та команді фестивалю «Молодість», а також журі – «за те, що мали мужність визначити переможців».

«Мене особливо тішило сьогодні, що не у віртуальному світі, а в реальному звучали ці два слова – «Молодість» і «Київ», – підкреслив Ткаченко.

Як нагадали ведучі церемонії нагородження акторка Ірма Вітовська і телеведучий Єгор Гордєєв, фестиваль не завершується, 6 червня відбудуться кінопокази. Ведучі, зокрема, повідомили, що цьогоріч на кінофестивалі «Молодість» у різних програмах було показано 206 фільмів.

Як повідомляв Укрінформ, 50-й КМКФ «Молодість» відкрив фільм «Вавилон ХХ» Івана Миколайчука. Спеціальну нагороду фестивалю – за внесок у розвиток українського кінематографа – вручили відомому кінооператорові Юрію Гармашу.

Розпочався 50-й КМКФ «Молодість» 29 травня і триватиме до 6 червня. Кінофестиваль проходить наживо та в онлайн-форматі.

Фестиваль відбувається за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства України з питань кіно та Київської міської державної адміністрації.

 

Українські гімнасти виграли три золота та дві бронзи в перший день етапу Кубка світу в Каїрі

17-річний Ковтун завоював дві золоті медалі.

Збірна України зі спортивної гімнастики успішно виступила в перший день етапу Кубка світу в Каїрі, повідомляє Укрінформ. Українські спортсмени завоювали три золоті і дві бронзові нагороди.

Ілля Ковтун виграв золото у вільних вправах. Також 17-річний українець посів перше місце у вправах на коні. Ще одне золото української команді принесла Діана Варінська. Вона стала кращою у вправах на різновисоких брусах.

Роман Ващенко завоював бронзу у вправах на кільцях, а Назар Чепурний став третім у вправах на коні.

Завтра, 6 червня, в Каїрі відбутися ще п’ять фіналів за участю українських гімнастів.

Нагадаємо, минулого тижня збірна України виграла п’ять медалей (чотири золоті і одна срібна) на етапі Кубка світу в болгарській Варні.

 

Хакери з Anonymous “оголосили війну” Ілону Маску через вплив на біткоїни

6 червня. УНН. Колектив хакерів Anonymous звинуватив генерального директора Tesla Ілона Маска в надмірному впливі на криптовалюту за допомогою заяв в Twitter і зневазі до інвестицій звичайних працюючих людей. Відео анонімів опублікувано на їх Youtube каналі, передає УНН.

Цитата

“Поки у працьовитих людей мрії руйнуються через ваші публічні істерики (твіти), ви продовжуєте знущатися над ними <…> Ви можете вважати себе найрозумнішою людиною, але тепер ви зустріли гідного суперника. Ми Anonymous. Ми легіон. Ми йдемо.”, — йдеться в повідомленні.

Деталі

У повідомленні групи уточнюється, що в процесі інвестицій завжди існує певний ризик, отже, інвесторам потрібно бути готовими до можливої ​​нестабільності, але тим не менш повідомлення Маска, опубліковані на його сторінці в Twitter, свідчать про “явну зневагу до середньої працюючої людини”.

Хакери також поставили під сумнів щирість Маска в його бажанні сприяти поліпшенню світової екології, оскільки майнінг криптовалюта не здатний поліпшити ситуацію з викидами вуглецю. Так, на думку колективу, глава Tesla “намагається грати по обидві сторони”.

“Схоже, що ваше прагнення врятувати світ більше пов’язано з комплексом переваги і рятівника, ніж з реальною турботою про людство”, — додали вони.

Нагадаємо

У травні твіт Маска обвалив біткоїн на 17%. Тоді за кілька годин криптовалюта відіграла половину втрат.

 

У G7 вирішили встановити єдиний податок для корпорацій не менше 15%

5 червня 2021, УП

Міністри фінансів країн “Великої сімки” домовилися про мінімальний глобальний корпоративнийу податок в розмірі не менше 15 відсотків для таких транснаціональних компаній, як Google, Apple та Amazon.

Про це пише reuters.

Група семи великих розвинутих економік погодилася підтримати мінімальну глобальну корпоративну ставку не менше 15%, а компанії сплатити більше податку на ринках, де вони продають товари та послуги. Проте угода не чітко визначає, на який бізнес поширюватимуться правила, маючи на увазі лише “найбільші та найвигідніші транснаціональні підприємства”.

Як пише видання, спочатку потрібно буде дійти до широї згоди на засіданні G20, яке включає низку країн з економікою, що розвивається, яке має відбутися наступного місяця у Венеції.

“Багаті країни роками намагаються домовитись про спосіб отримання більших доходів від великих транснаціональних компаній, таких як Google, Amazon і Facebook, які часто заробляють прибуток у юрисдикціях, де вони платять мало або взагалі не сплачують податок”, – йдеться у повідомленні.

Адміністрація президента США Джо Байдена надала перервам переговорів свіжий поштовх, запропонувавши мінімальну ставку податку на корпорації у розмірі 15%, що перевищує рівень в таких країнах, як Ірландія, але нижче найнижчого рівня у G7.

Німеччина та Франція також привітали домовленість, хоча міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер заявив, що буде боротися за вищу мінімальну ставку корпоративного податку, ніж 15%, яку він назвав “відправною точкою”.

“Компанії більше не зможуть ухилятися від своїх податкових зобов’язань, розміщуючи свої прибутки в країнах з найменшим податком”, – додав міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц.

 

Єврокомісія почала антимонопольне розслідування проти Facebook

5 червня 2021, УП

Європейська комісія почала офіційне розслідування щодо американської корпорації Facebook у справі про можливе порушення антимонопольного законодавства при роботі сервісу з продажу товарів – Facebook Marketplace.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на DW.

У Єврокомісії підозрюють, що, коли компанії-конкуренти рекламують свої послуги у Facebook, корпорація може отримувати комерційно цінні дані, в тому числі про те, чому надають перевагу споживачі, а потім використовувати це.

У самій компанії заперечують всі звинувачення. “Ми продовжимо в повному обсязі співпрацювати зі слідством, щоб показати, що вони (підозри, – ред.) – безпідставні”, – наголошують у Facebook.

Сервіс Facebook Marketplace доступний з 2016 року. Там продаються автомобілі, велосипеди, меблі, одяг, смартфони. Використання майданчика безкоштовне, він фінансується завдяки рекламі. У корпорації говорять, що завдяки сервісу збільшують свою цільову аудиторію і розширюють перелік послуг для користувачів.

За підсумками першого кварталу 2021 року прибуток Facebook Inc. збільшився до $9,5 мільярда, що майже вдвічі вище показника того ж періоду у 2020 році. Зокрема, виручка від реклами зросла на 46 відсотків – до $25,4 мільярда. При цьому також збільшився обсяг реклами в соцмережі.

Крім того, ще зросла кількість активних користувачів Facebook. У березні вона склала 2,85 мільярда осіб. За місяць усіма соцмережами і месенджерами концерну, в який входять Instagram і WhatsApp, скористалися 3,45 мільярда людей.

 

За перші п’ять місяців року український експорт збільшився на більш ніж 25%

5 червня 2021, УП

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що а перші п’ять місяців цього року український експорт збільшився на більш ніж 25%, або майже на 5 млрд доларів.

Про це він написав у facebook.

Практично на 50% зріс експорт у Китай, США, Туреччину, Велику Британію.

“Сприятлива зовнішня кон’юнктура, а також розширення географії експорту через підтримку українського бізнесу дали такий чудовий результат”, – написав він.

Нагадуємо:

Експорт української продукції за перші 4 місяці цього року зріс на майже 20%.

 

Найбільші 15 держпідприємств зробили -42 мільярди за 2020 рік

5 червня 2021, УП

За результатами підрахунку, 15 найбільших державних підприємств сукупно отримали 42 млрд грн збитків за 2020 рік.

Про це йдеться у публікації ЕП.

Дев’ять із 15 найбільших держпідприємств у 2020 році були збитковими. Загальний розмір їхніх збитків склав 72,4 млрд грн. Найбільш збитковими були:

“Укренерго” (27,5 млрд грн);

“Нафтогаз” (19 млрд грн);

“Укрзалізниця” (11,9 млрд грн);

“Державна продовольчо-зернова корпорація” (5,9 млрд грн);

“Енергоатом” (4,8 млрд грн);

“Украерорух” (1.5млрд грн);

Міжнародний аеропорт “Бориспіль” (1,5 млрд грн);

“Аграрний фонд” (0,2 млрд грн);

“Автомобільні дороги України” (0,1 млрд грн).

Інші шість держпідприємств завершили 2020 рік із прибутками. Їхній загальний прибуток склав 30,1 млрд грн, у тому числі:

“Оператор газотранспортної системи України” (ОГТСУ) (20,4 млрд грн);

“Укргідроенерго” (4,1 млрд грн);

“Адміністрація морських портів України” (2,7 млрд грн);

“Укроборонпром” (2,5 млрд грн);

Поліграфічний комбінат “Україна” (0,2 млрд грн);

“Укрпошта” (0,2 млрд грн).

 

У Раді зареєстрували законопроект про корпоративне управління держкомпаній

5 червня 2021, УП

У Верховній Раді України було зареєстровано законопроект № 5593 щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Законопроект внесено трьома народними депутатами з фракції Слуги Народу.

За інформацією експертів з корпоративного управління SOE Weekly, в його основу увійшов текст, який був раніше оприлюднений Міністерством економіки для громадського обговорення.

Основна відмінність полягає в тому, що у версії парламенту пропонується закріпити на рівні закону норму про, що Кабінет Міністрів може призначати та звільняти керівників держкомпаній виключно за пропозицією наглядових рад держкомпаній. Таким чином, остаточне рішення про призначення/звільнення керівника залишатиметься за КМУ.

Також як парламентським, так і урядовим законопроектом передбачено збереження за КМУ існуючих повноважень щодо затвердження фінансових планів держкомпаній.

Нагадуємо:

У KSE заявили, що законопроектом про корпоративне управління уряд фактично відмовляється виконувати взятий на себе обов’язок щодо розширення повноважень наглядових рад найважливіших компаній.

 

У Києві представники ЛГБТ вимагали ухвалити законопроєкт проти дискримінації

5 червня 2021, УП

У Києві біля будівлі Офісу президента відбулася акція представників спільноти ЛГБТ+ з вимогою ухвалити законопроєкт, який посилює боротьбу з дискримінацією в Україні.

Джерело: Укрінформ

Деталі: В акції взяли участь кілька сотень людей.

Учасники вимагали ухвалення законопроєкту №5488 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації”.

Крім цього, під ОП вимагали від поліції повноцінного розслідування злочинів, скоєних проти представників ЛГБТ+, та проявів дискримінації за будь-якою ознакою. Зокрема, учасники вимагали негайного розслідування нападів на представників ЛГБТ та учасниць феміністичних подій, активісток та членів відповідних організацій.

За словами організаторів акції, поліція кваліфікує такого роду атаки та погрози як “хуліганство”, адже наразі в законодавстві України немає дієвих важелів впливу на угруповання, які використовують нетерпимість до різних груп населення як основний привід для атак мирних зібрань, освітніх та культурних заходів. Саме тому, на їхню думку, законопроєкт №5488 має бути ухвалений якнайшвидше.

Паралельно під будівлею ОП відбулася акція противників законопроєкту. В ній взяли участь кілька десятків осіб.

Захід посилено охороняли представники поліції та Нацгвардії.

Законопроєкт №5488 було зареєстровано у Верховній Раді 13 травня. Ініціатор – прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Наразі документ перебуває на розгляді у профільному комітеті.

 

Кличко розповів, скільки Київ витрачає на компенсацію проїзду пільговиків

У державному бюджеті на 2021 рік передбачено 803 млн грн на компенсацію проїзду пільгових пасажирів у громадському транспорті, тоді як місто витрачає на це майже 3 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це сказав мер Києва Віталій Кличко в інтерв’ю для Радіо Свобода.

“На жаль, нам не компенсує проїзд в транспорті пільговикам Кабмін. Передбачені державою витрати міського бюджету на компенсацію пільгового проїзду у 2019 році склали 248 мільйонів гривень, у 2020 році – 489 мільйонів гривень, на 2021 рік заплановані витрати у сумі 803 мільйони гривень. Наша транспортна галузь дотаційна, майже 3 мільярди гривень ми платимо з бюджету для того, щоб закривати ті питання. Тобто транспортна галузь працює в мінус, і бюджет міста покриває ці витрати”, – сказав Кличко.

Він зазначив, що наразі собівартість проїзду у транспорті становить більш як 15 гривень, і тому ціни на нього будуть зростати.

“Однозначно можу сказати, що не 20 і не 25 гривень буде. Ми будемо намагатися робити якомога меншу ціну, щоб громадський транспорт був доступним для пересування людей”, – додав очільник столиці.

Як повідомляв Укрінформ, Київпастранс і метро просять столичну владу виділити їм кошти або підняти ціну на проїзд. За розрахунками Київського метрополітену, у 2021 році економічно обґрунтований тариф на перевезення пасажирів у метро становить 21,05 грн. Нинішній тариф, який становить 8 грн, не переглядався з 2018 року.

У Київпастрансі заявили, що економічно обґрунтовані тарифи на 2021 рік такі: 25,18 грн – на проїзд наземними видами транспорту (трамвай, тролейбус, автобус) та 78,90 грн – на проїзд міською електричкою.

У Київській міській державній адміністрації заявили, що рішення про остаточну вартість проїзду в громадському транспорті Києва ухвалюється розпорядженням КМДА після проходження відповідних процедур та розрахунків.

Київрада звернулася до уряду та парламенту щодо компенсації виплат за пільговий проїзд окремих категорій громадян з державного бюджету України з метою недопущення підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті.

 

Кличко поскаржився на погрози, а з обшуками приходять – після наради в ОП

5 червня 2021, УП

Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що йому постійно погрожують зміщенням з посади, а правоохоронці приходять з обшуками до комунальних підприємств після наради в Офісі президента.

Джерело: інтерв’ю “Радіо Свобода

Пряма мова: “Мені постійно погрожують, навіть офіційні посадовці кажуть це. Я переконаний в тому, що президент як гарант Конституції повинен дотримуватися і своїм прикладом показувати дотримання законів…

Пряма мова щодо обшуків: “Якщо є люди, які причетні до корупції, вони повинні нести відповідальність. Київ великий, але тим не менше люди одне одного знають. І правоохоронці також дають інформацію: нарада була в Офісі президента, де було поставлене завдання … чекайте гостей. Добре. Чекаємо”.

Деталі: За словами Кличка, найцінніше, що у нього є – це репутація. І він дуже уважно ставиться до цього питання.

Мер вважає, що “хтось хоче зробити загальну картину, що Кличко – “корупціонер”.

Міський голова визнав, що корупція дійсно є, але у владі Києва з нею боряться.

Мер Києва розповів, що востаннє спілкувався з президентом пів року тому.

Кличко – голова Асоціації міст України. Водночас він розповів, що його не запросили на зустріч з регіонального розвитку, конгрес місцевих та регіональних влад, яка відбулася напередодні на Хмельниччині за участі президента Володимира Зеленського.

За словами мера Києва, запрошення він не отримав, але спостерігав за ходом конференції онлайн.

Також він відповів на слова Зеленського щодо некоректності його публічної поведінки: “Я намагаюся завжди себе поводити публічно коректно. Вперше чую, що я себе з кимось некоректно поводжу публічно. Бійок не відбувається, завжди намагаюся переконувати словом і бути абсолютно коректним та з повагою ставитися до будь-кого”.

Кличко вважає, що Зеленський розпочав на його атаку, але має намір “відповідати на нападки”.

Пряма мова: “Це робиться виключно для того, щоб зіпсувати репутацію, розказати про якісь “погані” речі, про “тотальну корупцію”, що “Кличко неспроможний”. Одне можу сказати: я не хвилююся, ми готові відповідати на будь-які запитання”.

При цьому він додав, що не озвучував, чи збирається йти у президенти на наступних виборах через 3 роки. За словами Кличка, до виборів ще далеко.

Нагадаємо: Віталій Кличко поєднує посади голови Київради та голови Київської міської державної адміністрації. Восени 2020 року його повторно переобрали київським міським головою.

Однак навесні 2021 року знову загострився конфлікт між ним та Офісом президента. Команда Володимира Зеленського з 2019 року вдається до спроб замінити Кличка на посаді голови КМДА.

Передісторія:

У травні правоохоронці провели обшуки у низці комунальних підприємств Києва. Станом на 13 травня на території міста Києва у службових приміщеннях комунальних підприємств, департаментів КМДА, в офісах підрядних структур, а також за місцем проживання фігурантів кримінальних проваджень провели понад 60 обшуків. Вручили повідомлення про підозру 11 особам.

Стосовно звинувачень очільника столиці Віталія Кличка, який назвав обшуки на комунальних підприємствах міста тиском на столичну владу і особисто на нього, у прокуратурі підкреслили, що діють згідно із законодавством, в інтересах держави, та запевнили, що в цьому немає жодної політики.

20 травня Зеленський заявив, що Кличко після низки обшуків у комунальних підприємствах столиці неправильно себе поводить із публікою.

Кличко відповів, що не оббиває пороги Офісу президента і відкинув звинувачення у корупції.

 

Кличко каже, що готовий «захищатися» і «воювати» за владу у Києві

Мер Києва Віталій Кличко заявляє, що йому постійно погрожують звільненням з посади голови Київської міської державної адміністрації, і заявляє про готовність «захищатися» і «воювати» в разі необхідності.

Як передає Укрінформ, про це він сказав в інтерв’ю для Радіо Свобода.

«Мені постійно погрожують, навіть офіційні посадовці кажуть це», – заявив Кличко на запитання про чутки, що замість нього на посаду голови КМДА підготували нового кандидата.

Водночас він переконаний в тому, що Президент як гарант Конституції повинен дотримуватися і своїм прикладом показувати дотримання законів.

Зокрема, Кличко вчергове нагадав, що в столиці виконавча і законодавча влада об’єднані в одній особі. «Тому що Київ має особливий статус, де мер міста, обраний киянами (і КСУ у 2003 році це підтвердив), повинен бути призначений головою КМДА. І я переконаний, що крок, який погрожують зробити, буде всупереч Конституції, всупереч закону. Це перше», – заявив він.

По-друге, на думку Кличка, кияни не погодяться, якщо очільника міста будуть призначати згори.

«Я переконаний, що ключова складова самоврядування – те, що людина відповідальна виключно перед громадою. Однозначно я спробую комунікувати і все роблю для того, щоб ні в якому разі не воювати. Я воювати, як боєць в минулому, готовий», – сказав мер столиці.

Кличко переконаний, що зможе себе захистити, і вважає, що спроби звільнити його пов’язані з тим, що «хтось хоче контролювати місто Київ».

На його думку, «нападки» на нього робляться виключно для того, щоб «зіпсувати репутацію, розказати про якісь «погані» речі, про «тотальну корупцію».

«Одне можу сказати: я не хвилююся, ми готові відповідати на будь-які запитання… Я не хотів би, щоб персональні політичні, партійні амбіції, боротьба за владу були вище інтересів міста і держави. Тому що наші так звані «друзі» за кордоном – росіяни (і не тільки) чекають, що будемо битися проти один одного, знищувати один одного, а не звертати увагу на ті виклики, які на сьогодні є в країні», – зазначив Кличко.

Як повідомлялося, заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко заявляв, що немає конфлікту ОП з Київським міським головою Кличком, а є «конфлікт Кличка з містянами», оскільки «минуло вже багато років, але нічого не розвивається».

Глава держави Володимир Зеленський, коментуючи масові обшуки на комунальних підприємствах столиці, зазначав, що голова КМДА як вертикаль Президента не має допускати розкрадання бюджетних коштів.

Своєю чергою Кличко назвав “події навколо міської влади останніми тижнями заангажованою акцією“. Він заявив, що столична влада “передала правоохоронцям матеріали за 316 об’єктами аудиту”, і що “сьогодні перевірки і обшуки здійснюють переважно за тими матеріалами, що передали ми самі”.

 

Мінімум одну нову станцію метро відкриють у Києві до кінця року – Кличко

5 червня 2021, УП

Міський голова Києва Віталій Кличко запевнив, що до кінця 2021 року у столиці відкриють мінімум одну нову станцію метро – “Виноградар”.

Джерело: інтерв’ю “Радіо Свобода

Пряма мова про метро “Виноградар”: “Що стосується метро, то я постійно перевіряю. З 1300 метрів під землею вже більше 900 метрів прокладено. Залишилося ще декілька речей. Там трішки є порушення по термінах. Але компанія “Київметробуд” гарантує, що до кінця року ми зможемо відкрити станцію…

Як мінімум одна станція в цьому році повинна бути відкрита. У нас все профінансовано, ніяких проблем не повинно бути”.

Деталі: При цьому щодо станції метро на Троєщину Кличко розповів, що будівництво не можливе без запуску Подільсько-Воскресенського моста.

Пряма мова: “Без моста це метро побудувати неможливо. У “тілі” мосту ще є лінія метро. Зараз йдуть проєктні роботи, я не буду розказувати казок, але питання будівництва метро – це, я думаю, 4-5 років”.

 

Ексзаступника секретаря РНБО Кривоноса звільнили з лав ЗСУ

5 червня 2021, УП

Ексзаступник секретаря РНБО, колишній перший заступник командувача Сил спеціальних операцій Сергій Кривонос звільнений з лав Збройних Сил.

Джерело: Кривонос у Facebook

Дослівно: “Звільнений з лав Збройних Сил України… Звільнений без рапорта. Служити державі хотів, але прислуговуватись не буду та не вмію. Тому і звільнили. Кажуть “немає посад”. Хоча іх достатньо. Розумію…команда з Офісу Президента”.

Деталі: Кривонос заявив, що його звільнення – це “початок нового етапу боротьби з реаліями того безладу, який існує в армії і державі”.

“Наразі мене вже нічого не стримує, з урахуванням того, що супротивники застосовували нечесні і брудні прийоми. На війні дозволені всі прийоми”, – додав він.

Передісторія:

У грудні 2020 року президент Володимир Зеленський заявив, що в разі нападу РФ на Україну з боку окупованого нею Криму “буде велика війна” і будуть мобілізовані і чоловіки, і жінки.

У відповідь на це Кривонос зазначив, що мобілізація і жінок і чоловіків у разі нападу Росії не матиме сенсу, оскільки для бою потрібно мати військовий вишкіл, а велика кількість громадян України не знають, як воювати. Тому вони не зможуть ефективно протистояти ворогу.

Після цього Зеленський звільнив Сергія Кривоноса з посади заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Кривонос також заявляв, що спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович нібито завів в 2018 році групу снайперів на мінне поле на Донбасі. Арестович відповів, що це неправда.

 

Міністр юстиції назвав двох людей, що потрапляють до реєстру олігархів

5 червня 2021, УП

Бізнесмен Ігор Коломойський і лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко відповідають критеріям, за якими вони потрапляють до реєстру олігархів, передбаченого президентським законопроєктом про деолігархізацію.

Джерело: міністр юстиції Денис Малюська в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” на телеканалі “Україна” в п’ятницю, повідомляє “Інтерфакс-Україна”

Пряма мова: “Партнери пана Коломойського, офіційні, у Верховній Раді є, і він не один, тому пан Коломойський точно потрапляє (до реєстру олігархів – ІФ)”.

“”Європейська солідарність” усвідомлює, що їхній лідер (Петро Порошенко – ІФ) теж автоматично потрапляє до реєстру, і це теж зрозуміло”.

Передісторія:

На сайті Ради з’явився текст проєкту закону Зеленського про олігархів. Зокрема, такий статус набуватимуть особи, які відповідатимуть чотирьом критеріям: участь у політичному житті, вплив на ЗМІ, є кінцевим бенефіціарним власником монополії, підтверджена вартість активів особи перевищує один мільйон прожиткових мінімумів (це 2 млрд 270 млн).

Партія “Європейська солідарність” вважає, що законопроект Зеленського про олігархів спрямований виключно проти колишнього президента Петра Порошенка і “жодних справжніх олігархів не обмежує”.

Коломойський каже, що “морально готовий” потрапити до реєстру олігархів, але б йому не хотілось бути там одному.

Президент Володимир Зеленський заявив, що якщо хтось спробує домовлятись із нардепами щодо закону про олігархів, то він винесе це питання на всеукраїнський референдум.

 

“Слуги” вважають, що критики законопроєкту Зеленського підіграють олігархам

5 червня 2021, УП

Реакція окремих політиків і представників великого бізнесу на президентський законопроєкт про деолігархізацію говорить про те, що для багатьох із них він є “незручним”, вважають керівники “Слуги народу”.

Джерело: глава фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко у коментарі “Інтерфакс-Україна

Пряма мова Арахамії: “Ми всі побачили першу реакцію – впливові політичні діячі почали несамовито дискредитувати спроби президента позбавити Україну олігархічного впливу. Деякі договорилися вже до того, що олігархи – мало не основа демократії в країні. Але хто, як не олігархи, підтримували Януковича свого часу? Влада Януковича була вищим виявом олігархічної моделі в українській політиці. Всі бачили, чим це закінчилося”.

Деталі: Глава фракції порадив уважніше подивитися на реакцію і дії всіх, кого закон може стосуватися, і зробити свої висновки – хто в країні підіграє олігархам.

“Українцям зараз треба просто подивитися, хто і як коментує цю тему. Якщо просто намагаються дискредитувати ідею і не надають конкретних кроків, щоб олігархи більше ніколи не змогли впливати на всю країну заради своїх інтересів, то це і є допомогою олігархам”, – вважає Арахамія.

У свою чергу, голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко розцінює критику і опір прийняттю законопроєкту про деолігархізацію як деструктивну позицію опонентів, яку суспільство не підтримає.

Пряма мова Корнієнка: “Наші опоненти зараз тільки критикують, а не пропонують нові законодавчі інструменти, щоб прибрати деструктивний вплив олігархів. Така активність не може дати результату – суспільство її не сприйме”.

Передісторія:

На сайті Ради з’явився текст проєкту закону Зеленського про олігархів. Зокрема, такий статус набуватимуть особи, які відповідатимуть чотирьом критеріям: участь у політичному житті, вплив на ЗМІ, є кінцевим бенефіціарним власником монополії, підтверджена вартість активів особи перевищує один мільйон прожиткових мінімумів (це 2 млрд 270 млн).

Президент Володимир Зеленський заявив, що якщо хтось спробує домовлятись із нардепами щодо закону про олігархів, то він винесе це питання на всеукраїнський референдум.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що для проведення деолігархізації, окрім основного закону, необхідно буде ухвалити 11 нормативно-правових актів, включно з іншими законами. Для їх розробки президент дав два тижні.

 

Вірастюка знову визнали переможцем на 87 окрузі

5 червня 2021, УП

Велика Палата Верховного Суду скасувала рішення Верховного Суду від 23 травня, яким було скасовано протокол ЦВК про визнання переможцем проміжних виборів до ВР у 87 окрузі “слуги народу” Василя Вірастюка.

Джерело: ЦВК

Деталі: У ЦВК повідомили, що суд залишив в силі протокол ЦВК про результати виборів в ОВО №87.

У комісії додали, що в суботу очікується ще одне рішення Великої Палати за результатами розгляду апеляції у подібній справі.

Що передувало: 23 травня Верховний Суд скасував протокол Центральної виборчої комісії від 19 травня про визнання переможцем проміжних виборів народних депутатів у 87 окрузі “слуги народу” Василя Вірастюка.

ЦВК подала апеляцію на це рішення Верховного Суду.

Передісторія:

28 березня в окрузі 87 в Івано-Франківській області відбулися довибори у Верховну Раду.

4 квітня на окрузі №87 завершився підрахунок голосів за кандидатів у народні депутати, силач і висуванець “Слуги народу” Василь Вірастюк обійшов Олександра Шевченка на 749 голосів: Вірастюк отримав 31,25%, а Шевченко – 29,69% голосів виборців.

Шевченко вирішив захищати свій результат у суді.

22 квітня ЦВК офіційно визнала Вірастюка переможцем.

1 травня Велика палата Верховного суду визнала протиправним та скасувала протокол Центральної виборчої комісії, яким кандидата від “Слуги народу” Василя Вірастюка визнано переможцем в окрузі 87 на Івано-Франківщині.

 

Як Big Data впливає на комерцію і до яких трендів бізнесу необхідно готуватися вже зараз?

01.06.2021 УП

Навіщо ці дані та як вони вплинуть на комерцію майбутнього?

Ключові гравці трьох великих ринків – Приватбанк, Mastercard та Vodafone – розповіли, як і навіщо вони збирають Big Data, як ця інформація може вплинути на інші бізнеси та купівельні вподобання людей, а також про нововведення, які чекають на нас у майбутньому.

Спікери поділилися своїми думками в рамках бізнес-сніданку “Що допомагає лідерам бізнесу втримувати та посилювати свої позиції на ринку”, організованому компанією HD Partners.

Хто і як оперує Big Data в Україні

Поняття Big Data асоціюється у нас зі світовими компаніями – Google, Amazon, Facebook, проте локальні компанії теж відстежують величезні потоки інформації, зберігаючи конфіденційність.

Приватбанк має одну з найбільших клієнтських баз в Україні – 25 мільйонів клієнтів, 13,5 мільйона з яких – це клієнти додатку “Приват24”.

За день у “Приват24” відбуваються 3 мільйони транзакцій. Це величезна кількість людей та інформації про них.

Диджитал-інструменти дають змогу проаналізувати, коли, де і ким була зроблена купівля. Оперуючи такими даними, Приватбанк може зробити унікальний аналіз для певного бізнесу.

“Нам треба зрозуміти, куди ми хочемо масштабуватися та що потрібно нашим клієнтам”, – розповідає заступник керівника дирекції диджитал-банкінгу Приватбанку Олександр Кулик.

Чудовим інструментом для проведення такого аналізу є геоаналітика. Оператор даних може подивитися, яка кількість людей робить певну кількість транзакцій на тій чи іншій ділянці, і в яких сферах відбуваються купівлі. Маючи таку аналітику, власник бізнесу зможе зрозуміти, чи рентабельно буде розміщувати умовну кав’ярню в певному районі.

“Усім нам буде цікаво знати, чи варто заходити на той чи інший сегмент ринку: чи багато там гравців, чи великий ринок. Для цього ми пропонуємо опцію “аналіз ринку”, – говорить Олександр Кулик.

Vodafone – ще один лідер із збору Big Data в Україні. Аналіз поведінки клієнтів ринку телефонії дозволяє дізнатися, де перебуває абонент, чи він активний, хто кому дзвонив, скільки хвилин тривав дзвінок і скільки абонент за це заплатив.

“Ми будуємо для клієнтів мережі look a like і можемо оцінити схильність до купівлі того чи іншого товару, надати тригерні чи таргетовані розсилки”, – говорить Head of B2B “Vodafone Україна” Андрій Федоров.

Ще один цікавий інструмент аналізу – скорингові моделі. Побудова такої моделі на основі зібраних даних дає змогу чітко побачити купівельну поведінку кожного клієнта і зробити йому унікальну торгову пропозицію.

Так можна позбутися спаму, не доведеться робити розсилку всім клієнтам та отримувати мінімальні відгуки. Персоналізація пропозиції – один із трендів, до якого треба йти кожному бізнесу.

“Інформація від продавця буде актуальною тільки тоді, коли клієнт буде готовий її сприймати”, – говорить Федоров.

Великий об’єм даних та оперування ними – це не тільки великі можливості, а й великі ризики. Шахраї з кожним роком стають більш вигадливими, тож операторам даних необхідно бути на сторожі та керувати ризиками.

“Ризик, який не настав, – це ваша можливість і цю можливість вам варто використовувати. Для управління ризиками нам треба отримати відповіді на три питання. Поверне гроші чи ні? Чи це шахрай? Чи дійсно користувач – ця людина?” – розповідає Head of B2B “Vodafone Україна”.

Верифікувати клієнта можна за кількома важливими питаннями: статус номера (активний чи ні), кількість заявок на кредит за номером, чи не була змінена sim-картка перед транзакціями, щоб убезпечити грошові операції через інтернет-банкінг.

Фіджитал та голосові платежі – нові тренди комерції майбутнього

У комерції та платежах досить сталим є тренд на диджиталізацію. За останні 50 років світ розвивається велетенськими кроками і бізнесу необхідно встигати помічати ці зміни та правильно реагувати.

Щодня ми користуємося безконтактною оплатою картою, телефоном та смарт-годинником. Диджитал глибоко проникає у всі сфери нашого життя.

За останні роки потреби бізнесу еволюціонували від одноканальності до омніканальності.

Тепер можна не тільки прийти в супермаркет, а й купити на сайті, замовити доставку, поспілкуватися з чат-ботом, скористатися побічними сервісами в межах платежів та поза ними.

За словами віцепрезидента з розвитку бізнесу Mastercard в Україні та Молдові Юрія Бахтіна, досягнути успіху в комерції можна лише шляхом взаємодії з клієнтом на одній платформі через різні канали комунікації.

Новим трендом є фіджитал – поєднання диджитал-підходів та фізичних послуг.

“Грань між фізичною та диджитал-комерцією стирається. Фіджитал – це коли ми щось робимо у фізичному світі за допомогою диджиталу, або коли диджитал іде до фізичного світу, бо так зручніше”, – розповідає Юрій Бахтін.

Головна дилема, з якою стикаються платіжні системи, банки і всі комерсанти у диджиталі, – як зробити оплати швидкими та безпечними.

Що далі? А далі – пришвидшення всіх процесів та збільшення інформаційних потоків у рази. До 2030 року кожна людина матиме 15 пристроїв, якими можна буде платити – так званий інтернет речей.

“У недалекому майбутньому на нас чекають 5G, Big Data, інтернет речей (internet of things). Ми навіть не можемо уявити, які речі стануть платіжними пристроями в майбутньому. Це будуть і холодильники, і лічильники світла”, – говорить віцепрезидент з розвитку бізнесу Mastercard в Україні та Молдові.

Одні з головних рішень майбутнього – персоніфікація пропозицій для клієнта та голосова комерція. Прогнозується, що до 2023 року голосових помічників буде понад 8 мільярдів штук.

Голос є таким же унікальним параметром людини, як обличчя та сітківка ока, тож можна прогнозувати, що не тільки голосові команди, а й підтвердження оплати голосом можуть стати новим трендом недалекого майбутнього.

“Голосові помічники на кшталт Siri та Alexa – це вже вчорашній день.

У недалекому майбутньому нас чекають мільярди голосових пристроїв. Покоління Z уже зазвичай не чатиться, а обмінюється голосовими повідомленнями, для нього це звичний спосіб комунікації.

За останніми даними, 94% великого бізнесу Європи збираються вкладати чи вже інвестували в розвиток голосової комерції”, – ділиться спостереженнями Юрій Бахтін.

За словами комерсанта, голосові оплати не будуть ізольованим каналом, а стануть повністю інтегрованими.

Авторка: Маргарита Рівчаченко

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 136

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua