Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 05.07.2021

Інформаційний резонанс доби: 05.07.2021

Унаслідок обстрілу окупантів 5 липня загинув майор Богдан Бродовський – 93-тя ОМБр 

06.07.2021 00:06

Унаслідок обстрілу з боку російсько-окупаційних військ 5 липня у зоні ООС загинув майор Богдан Бродовський, який служив у 93-й ОМБр «Холодний Яр».

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуку повідомляє 93-тя ОМБр «Холодний Яр».

«Із глибоким сумом повідомляємо про загибель на передовій майора Бродовського Богдана Віталійовича, заступника начальника тилу логістики бригади. Бойовики обстріляли позиції холодноярців, офіцер отримав вибухове поранення, несумісне з життям. Висловлюємо найщиріші співчуття з приводу тяжкої втрати рідним та близьким військового», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Богдан Бродовський народився 17 квітня 1984 року.  Був кадровим військовим із великим досвідом. У ЗСУ служив з 2002 року.

«У 93-й бригаді офіцер почав служити ще до початку війни. Був начальником продовольчої служби. Обіймав цю посаду й у перші роки війни. Потім ненадовго звільнявся, відновився у корпусі резерву. Далі повернувся у рідний гарнізон на Дніпропетровщині. І от, зовсім нещодавно, знову почав служити у 93-й бригаді. Він був спокійним і добрим, люблячим батьком», – згадує один з його товаришів по службі.

Як повідомлялося, 5 липня внаслідок обстрілу збройних формувань Російської Федерації один український військовослужбовець загинув, троє отримали поранення.

 

Один військовий загинув і троє поранені внаслідок обстрілу – ООС

5 липня 2021, 20:12 УП

Внаслідок ворожого обстрілу один український військовий загинув, ще троє отримали поранення.

Джерело: штаб ООС

Деталі: Збройні формування РФ вкотре порушили “тишу” та обстріляли позиції українських військових у районі тактичного угруповання “Схід”.

Внаслідок обстрілу загинув боєць ЗСУ. Трьох поранених направили до лікувального закладу.

На місці події працюють представники військової частини та робоча група Військової служби правопорядку Збройних Сил.

Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ.

 

Україна в ТКГ завтра порушить питання ескалації в зоні ООС

На лінії розмежування почастішали випадки грубих порушень режиму припинення вогню з боку окупаційних військ Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Тристороння контактна група (ТКГ) у Фейсбуці.

«За кілька попередніх днів почастішали випадки грубих порушень противником режиму припинення вогню в тому числі із застосуванням противником озброєння, забороненого Мінськими домовленостями», – йдеться у повідомленні.

У ТКГ підкреслюють, що найнебезпечніше в цьому те, що російські війська обстрілюють населені пункти, зокрема, Авдіївку.

«Сьогодні в результаті вогню противника один військовослужбовець загинув, троє отримали поранення. Напередодні загинув ще один український військовослужбовець. Відповідні ноти протесту спрямовані в ОБСЄ», – зазначають в ТКГ.

Українська делегація в ТКГ почне своє завтрашнє засідання з цієї теми, використовуючи свої дипломатичні можливості для повернення до повного дотримання режиму припинення вогню.

Як повідомляв Укрінформ, 5 липня внаслідок обстрілу збройних формувань Російської Федерації один український військовослужбовець загинув, троє отримали поранення.

 

Місія ОБСЄ нарахувала на вихідних 339 порушень «тиші»

06.07.2021 04:34

Спостерігачі ОБСЄ зафіксували з вечора 2-го до вечора 4 липня 261 порушення режиму припинення вогню в Донецькій області та 78 – на Луганщині.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті №154/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ 5 липня.

“У Донецькій області в період із вечора 2-го до вечора 4 липня СММ зафіксувала 261 порушення режиму припинення вогню, включаючи 58 вибухів (2 розриви боєприпасів, 25 вибухів у повітрі та 31 вибух невизначеного походження)”, – йдеться у звіті.

Як зазначається, більшість порушень сталися в районі на захід і південь від Донецької фільтрувальної станції (15 км на північ від Донецька), на північний схід від н. п. Гнутове (підконтрольний урядові, 90 км на південь від Донецька), а також у районі на північний захід від н. п. Маяк (непідконтрольний урядові, 19 км на схід від Донецька).

Протягом попереднього звітного періоду Місія зафіксувала на Донеччині 164 порушення “тиші”.

“У Луганській області в період із вечора 2-го до вечора 4 липня СММ зафіксувала 78 порушень режиму припинення вогню, включаючи 37 вибухів невизначеного походження”, – заявили в СММ.

Більшість порушень виявлено в районах на північ і південний захід від ділянки розведення в районі Золотого (підконтрольне урядові, 60 км на захід від Луганська).

Як нагадують спостерігачі, за попередній звітний період на Луганщині було зафіксовано 52 порушення режиму припинення вогню.

 

СБУ встановила особи ватажків «батальйону Восток», які катували українських військових

Контррозвідники СБУ встановили особи двох бойовиків так званої «ДНР», які причетні до катувань українських військовослужбовців.

Про це йдетьсяу повідомленні пресцентру СБУ, передає Укрінформ

Встановлено, що двоє мешканців Донеччини у 2014 році приєдналися до незаконних збройних формувань. Перебуваючи на «посадах» командирів підрозділу так званого «Батальйону Восток», вони брали активну участь у боях під селищами Пантелеймонівка та Бетманове.

Крім того, за даними слідства, зловмисники жорстоко поводились із полоненими, застосовували до них фізичний і психологічний тиск, не надавали медичної допомоги пораненим.

За наявними даними, наразі ватажки бойовиків переховуються від українських правоохоронних органів на території ОРДЛО.

Слідчі СБУ заочно повідомили зловмисникам про підозри за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній групі чи терористичній організації), ч. 2 ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань); ч.1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Триває досудове розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, раніше контррозвідка викрила механізм незаконної «легалізації» бойовиків «ДНР» в Україні.

 

Асєєв: Найближчим часом вийдемо на брифінг щодо воєнних злочинців «Ізоляції»

В Офісі Президента колишнього політв’язня Станіслава Асєєва запевнили, що тема донецького концтабору “Ізоляція” перебуває на особистому контролі у керівництва держави.

Як передає Укрінформ, про це Асєєв повідомив у Фейсбуці.

“Щойно провів зустріч в ОП з Андрієм Єрмаком з приводу ситуації навколо “Ізоляції” та ключових справ “департаменту війни”. Перше: ще до зустрічі оперативно вирішилось питання з брифінгом від генпрокуратури, в якій пояснили ситуацію браком комунікації. Тож у найближчий час, сподіваюсь, таки вийдемо на загальний брифінг щодо воєнних злочинців “Ізоляції”: на тепер маємо згоду всіх учасників процесу”, – йдеться у повідомленні.

Колишній політв’язень додав: на зустрічі також були надані гарантії, що і тема “Ізоляції”, і інші резонансні кейси війни – на особистому контролі у керівництва країни.

“Тож ніякого гальмування в роботі департаменту не планується, незалежно від його очільників. Загалом хочу подякувати за таку блискавичну комунікацію ОП та деталізацію ситуації, яка вже багато днів турбує не тільки мене, а й усе громадянське суспільство”, – наголосив Асєєв.

Нагадаємо, Станіслава Асєєва звільнили у грудні 2019 року в рамках обміну полоненими. Він провів у донецькій катівні “Ізоляція” 28 місяців.

Як повідомляв Укрінформ, 30 червня генпрокурору Ірині Венедіктовій передали загальне керівництво Департаментом нагляду у справах щодо злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту.

Зокрема, вона призначила відповідальним за стан організації роботи з питання Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Максима Якубовського замість Гюндуза Мамедова.

 

Правозахисники анонсували акцію у соцмережах на підтримку журналіста Єсипенка

У вівторок, 6 липня, відбудеться акція у соцмережах на підтримку фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, справу проти якого починає розглядати окупаційний суд у Криму.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці Центр прав людини ZMINA.

«6 липня в Криму починається суд над фрілансером проєкту «Крим.Реалії» (Радіо Свобода) Владиславом Єсипенком. Він зазнав катувань з боку співробітників ФСБ, які хотіли вибити з нього «зізнання», а тепер окупанти хочуть засудити його за сфабрикованою справою”, – йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цим правозахисники розпочинають о 15.00 за київським часом акцію на підтримку українського політв’язня Єсипенка.

Зокрема, зазначають організатори акції, є декілька варіантів підтримки:

У Фейсбуці пропонується поширити відео про Єсипенка від Радіо Свобода, аби про його справу дізналися якомога більше людей.

У Твіттері – влаштувати «твіттер-штормі». «Такий шторм – це коли люди разом бомбардують Твіттер з однаковим хештегом. Твіти будуть націлені на ЗМІ, чиновників, знаменитостей. Якщо ми одночасно розмістимо ті самі 100 повідомлень з хештегом #FreeYesypenko, то зможемо привернути увагу до цієї справи. Наша мета – заполонити Твіттер», – пояснили правозахисники.

Вони пропонують із 15-ї до 17-ї години писати твіти на підтримку Єсипенка українською або англійською мовою, власними словами, або скопіювавши запропоновані варіанти:

Jailed Crimean journalist @RFERL said he was tortured. Trial in #Crimea starts today #FreeYesypenko

Затриманий кримський журналіст @radiosvoboda заявив, що його катували. Суд у #Крим розпочинається сьогодні #FreeYesypenko

They tortured him with electric shocks and by beating his legs, his genital area, his body. They beat him to obtain confessions and forced him to incriminate himself’, the lawyer of the journalist said.

Вони катували його електричним струмом. Вони били його, щоб отримати зізнання і змусили свідчити проти себе #FreeYesypenko

Trial in #Crimea starts today. Journalist @RFERL must be set free now! #FreeYesypenko

В #Криму розпочинається суд на українським журналістом @radiosvoboda. Він має бути звільнений негайно! #FreeYesypenko.

По змозі учасники акції мають тегати акаунти відомих політиків та знаменитостей.

Окрім цього, на акцію солідарності з журналістом Єсипенком у Києві на Майдані Незалежності зберуться журналісти, правозахисники, всі небайдужі. Початок о 18:00.

Як повідомлялося, 16 березня у ФСБ Росії заявили, що 10 березня в Криму був затриманий Владислава Єсипенко, нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України».

Два дні адвокати не могли зв’язатися із затриманим, пізніше він повідомив про тортури з боку спецслужб.

Як стверджують у ФСБ, Єсипенко «здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму».

У відомстві посилаються на свідчення Єсипенка, в яких він нібито зізнався, що збирав інформацію «в інтересах спецслужб України, а саморобний вибуховий пристрій зберігав в автомобілі для забезпечення власної безпеки».

Українські правозахисники опублікували спільну заяву, в якій зажадали від російської влади звільнити Єсипенка. Україна і міжнародне співтовариство закликали посилити тиск на Росію за політично мотивовані переслідування у Криму.

 

Кримські татари самі будуть розподіляти житло, збудоване для них Туреччиною – МінТОТ

Квартири для кримських татар, які планує в Україні побудувати Туреччина, будуть розподіляти самі представники корінного народу.

Про це у програмі “На самом деле” телеканалу “Дом” повідомив перший заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростислав Замлинський.

“На наступному пленарному засіданні Верховної Ради, тобто на наступному тижні, планується ратифікація Рамкової угоди між Україною та Туреччиною щодо будівництва житла. Після цього приїжджає турецька сторона, реєструється представництво. Відводяться земельні ділянки, вони вже сформовані, але формально рішення повинні прийняти органи місцевого самоврядування. Далі йдуть тендерні процедури, які проводять представники Туреччини, і потім, в установленому порядку йде проєктування, будівництво і здача в експлуатацію”, – розповів Замлинський.

Він зазначив, що Мінреінтеграції пропонує, аби “розподіл житла проводив безпосередньо кримськотатарський народ“.

“Вони самі будуть визначати, які кому квартири – та скільки. Тобто Мінреінтеграції до цього не буде причетне. Образно кажучи, буде таке локальне самоврядування в межах цього корінного народу”, – пояснив заступник міністра.

Як повідомлялося, у ході візиту Володимира Зеленського до Туреччини було підписано міжурядову угоду між Україною і Туреччиною про будівництво житла для кримських татар. Для внутрішньо переміщених осіб планується збудувати близько 500 квартир.

 

У Брюсселі цього тижня відбудеться засідання комісії Україна-НАТО

5 липня 2021, УП

У Брюсселі цього тижня планується засідання комісії Україна-НАТО.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це повідомив в.о. голови місії України при НАТО Георгій Толкачов у рамках форуму “Україна 30. Міжнародна політика”.

Георгій Толкачов зазначив, що засідання відбудеться “через два дні”, не уточнивши конкретну дату.

“Через два дні буде засіданя комісії Україна-НАТО за участі віце-прем’єр-міністра Олексія Рєзнікова, який як член Тристоронньої контактної групи й член РНБО буде докладно доносити правдиву інформацію до держав-членів з приводу того, що відбувається в окремих регіонах тимчасово окупованих територій”, – розповів він.

Інших деталей щодо зустрічі він не навів.

Нагадаємо, раніше у рамках форуму міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна буде членом НАТО і питання стоїть лише щодо ціни і часу, які вона за це заплатить.

 

Офіс Тихановської отримав дипломатичний статус у Литві

5 липня 2021, УП

Офіс лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської отримав дипломатичний статус у Литві.

Про це було оголошено на брифінгу Тихановської та міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса у Вільнюсі, повідомляє “Європейська правда”.

“Це означає, що білоруський народ тепер має офіційне представництво в країнах ЄС. Таким чином, Литва запустила новий етап делегітимізації режиму. Це перша країна ЄС, яка зробила цей крок, і вже ведеться робота над відкриттям представництв народу Білорусі в інших країнах”, – йдеться в заяві офісу Тихановської.

Раніше повідомлялося, що Чехія готується відкрити у Празі офіційне представництво білоруської опозиції. Схожі представництва вже є у Литві та Польщі.

Нагадаємо, 28 червня офіційний Мінськ заявив про вихід з ініціативи ЄС “Східне партнерство”, заявив про відкликання посла для консультацій і рекомендував виїхати до Брюсселя главі Представництва ЄС у Білорусі.

Президент Євроради Шарль Мішель назвав це “кроком назад”, але запевнив, що Євросоюз продовжить підтримувати народ Білорусі.

Тихановська заявила, що рішення режиму Лукашенка є нелегітимним і вихід з ініціативи суперечить інтересам білоруського народу. “Ми збираємося брати участь у подіях і саміті “Східного партнерства”, – заявила вона.

 

Президент Євроради у Литві зустрінеться з Тихановською і Зеленським

5 липня 2021, УП

Президент Європейської ради Шарль Мішель у Вільнюсі проведе зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським і білоруською опозиціонеркою Світланою Тихановською.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться у робочому графіку президента Євроради.

Шарль Мішель 5-6 липня перебуває з візитом у Литві з нагоди Дня державності цієї країни.

Зокрема, о 14.00 6 липня запланована його зустріч з президентом Литви Гітанасом Науседою і президентом України Володимиром Зеленським.

Після цього, о 16.15, Мішель має зустрітися з Світланою Тихановською.

Як повідомлялося, офіс лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської отримав дипломатичний статус у Литві.

 

Кількість нелегалів з боку Білорусі перевищила тисячу – президент Литви

06.07.2021 04:09

Кількість нелегальних мігрантів, які намагалися незаконно проникнути до ЄС через кордон Білорусі з Литвою, перевищила тисячу осіб.

Про це, як повідомляє кореспондент Укрінформу, заявив журналістам перед зустріччю з главою Європейської ради Шарлем Мішелем президент Литви Ґітанас Науседа.

Відеозапис пресконференції оприлюднив мультимедійний сайт ЄС.

«Ми обговоримо ситуацію безпрецедентної міграційної кризи, з якою стикається Литва. Режим Білорусі використовує міграцію для того, щоб здійснювати тиск на Литву та на Євросоюз. Ми переконані, що європейські інституції нададуть всю необхідну допомогу для покращення захисту зовнішніх кордонів», – сказав президент Литви.

Він також висловив упевненість, що уряд Литви мусить діяти негайно задля зміцнення зовнішнього кордону ЄС.

«Ця проблема посилюється. Раніше говорили про 600 незаконних мігрантів, але протягом кількох днів ситуація погіршилася, наразі кількість нелегальних переходів кордону перевищила тисячу… Нам дуже важко працювати з режимом у Білорусі, легітимність якого ми не визнаємо… Мігранти, які перетинають кордон, – це інструмент політичних маніпуляцій, що використовується проти Литви та Євросоюзу. Безумовно, є прямий зв’язок між санкціями проти Білорусі, що були запроваджені з боку ЄС, і діями, які режим Лукашенко здійснює зараз на кордонах», – заявив Науседа.

Водночас він наголосив, що важливо й надалі тиснути на офіційний Мінськ та підтримувати громадянське суспільство в Білорусі з метою проведення незалежних і вільних виборів у цій країні.

Як повідомляв Укрінформ, на початку червня Литва стала об’єктом міграційної атаки. Прикордонні служби країни стикнулися з різким зростанням кількості нелегалів з Іраку та Сирії, які прибувають з боку Білорусі.

Таким чином режим Лукашенка відповів на запровадження санкцій ЄС за системні порушення прав людини та за примусову посадку пасажирського літака компанії Ryanair.

26 травня Лукашенко заявив, що тепер західні країни повинні самостійно здійснювати контроль за наркотрафіком і нелегальною міграцією на кордоні з Білоруссю.

 

Зараз не можна говорити про наступний етап у відносинах ЄС із Росією – Науседа

Поки Росія не відмовиться від агресивної поведінки та порушень міжнародного права, Євросоюз має зберігати тверду єдину позицію у відносинах з цією країною.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це президент Литви Ґітанас Науседа заявив під час спілкування з пресою перед зустріччю з очільником Європейської ради Шарлем Мішелем.

Відеозапис пресконференції оприлюднений на мультимедійному сайті ЄС.

«Поки Росія продовжує агресивну політику й не змінює свою поведінку, ми не можемо говорити про наступний етап у наших відносинах. Я задоволений, що під час зустрічі Європейської ради у червні Євросоюз продемонстрував змістовну та єдину позицію стосовно Росії», – сказав президент Литви.

Він також розповів, що однією з тем розмови з Мішелем стануть європейські прагнення країн Східного партнерства. Зокрема, обговорюватимуться шляхи підтримки та просування реформ в Україні, у Молдові та Грузії.

«Я знаю, що вже невдовзі ви зможете відвідати ці країни перед наступним самітом Східного партнерства (запланований на грудень поточного року – ред.)», – додав литовський лідер, звертаючись до президента ЄР.

Як повідомляв Укрінформ, 6 липня Володимир Зеленський прибуде з візитом до Литви, де, зокрема, проведе зустріч із Шарлем Мішелем.

7 липня Зеленський та Науседа відкриють у Вільнюсі дводенну Конференцію з реформ в Україні. У перебігу форуму вони звернуться до міжнародної спільноти з проханням підтримати реформи в Україні на шляху нашої держави до Європейського Союзу та НАТО.

 

Україна разом з США та ЄС проведуть в ООН засідання на тему протидії дезінформації

5 липня. УНН. Україна 7 липня разом із США, Литвою, ЄС, Республікою Корея, Коста-Рікою, Ганою та за участі Департаменту глобальних комунікацій Секретаріату ООН проведуть в штаб-квартирі ООН онлайн-засідання високого рівня на тему “Перевірка фактів як глобальна практика з протидії дезінформації та неправдивим відомостям”, передає УНН із посиланням на МЗС.

Деталі

У засіданні візьмуть участь, зокрема, перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, заступник міністра закордонних справ Литви Арнольдас Пранкевичюс, т.в.о.керівника департаменту ООН з глобальних комунікацій Махер Нассер, представниця відділу боротьби із недостовірною інформацією компанії Facebook, керівники дипломатичних місій іноземних держав, міжнародні та українські аналітики та експерти, повідомили у МЗС.

“Захід має на меті ознайомити держав-членів ООН та неурядові організації із найкращими практиками перевірки фактів та джерел інформації як ефективного інструменту протидії розповсюдженню дезінформації та неправдивих відомостей. Учасники зосередять увагу на діяльності онлайн-платформ та сучасних тенденціях боротьби з дезінформацією, обговорять подальші заходи в рамках Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності в жовтні”, – повідомили у відомстві.

Початок заходу о 17.00 за київським часом.

Раніше

Україна виголосила спільну заяву про негативний вплив дезінформації на права людини від імені майже шестидесяти держав, у тому числі США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Японії, Латвії, Литви, Польщі, під час роботи 47-ї сесії Ради ООН з прав людини в Женеві

 

Зеленський назвав наступний крок у протидії дезінформації

Президент України Володимир Зеленський розповів, що Україна почала створювати систему протидії дезінформації на рівні держави, а наступний крок – налагодити систему стратегічних комунікацій та координацію на міжнародному рівні із нашими союзниками.

Про це він сказав під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Міжнародна політика», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зеленський зауважив, що наразі особливого значення набуває інформаційна війна.

«Кіберзагрози, атаки на критичну інфраструктуру стають майже буденним явищем. Ми маємо ділитися досвідом з партнерами у цих сферах і долучатися до спільних зусиль із подолання цих викликів сучасного світу», – наголосив Зеленський.

За його словами, «знакове питання для нашої цифрової реальності – це ефективна протидія гібридним та різним дезінформаційним атакам».

«За останній рік ми почали створювати систему виявлення, що важливо, систему протидії дезінформації на рівні держави. Наступний крок – налагодити таку систему стратегічних комунікацій та координацію як на рівні держави, так і на міжнародному рівні з нашими союзниками», – сказав Зеленський.

Він наголосив на важливості формування позитивного іміджу України за кордоном. «Це потужний інструмент. По-перше, як знайомство з Україною і, по-друге, як подолання всіх тих стереотипів, які базуються на пропаганді й дезінформації. Україна має стати визнаним позитивним брендом, привабливим для всіх туристів, привабливою для подорожей, для навчання, для освіти, для бізнесу», – сказав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні у березні 2021 року було створено Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики для протидії дезінформації та російській пропаганді.

 

Від початку російської агресії на сході України загинув 141 правоохоронець – Зеленський

За період із 1991 року понад 1,2 тис. працівників органів внутрішніх справи загинули від рук злочинців, ще 141 правоохоронець віддав життя, захищаючи Україну на сході від агресії Росії.

Про це повідомив Президент Володимир Зеленський під час виступу на урочистостях з нагоди Дня Національної поліції й 100-річчя Національної академії внутрішніх справ, передає кореспондент Укрінформу.

“За час незалежності України 1204 працівники органів внутрішніх справ загинули від рук злочинців, а 141 працівник віддав своє життя, захищаючи Україну на сході нашої держави”, – зазначив глава держави.

Президент підкреслив, що правоохоронці – від рядового до генерала, у взаємодії з іншими силами сектору безпеки мають гідно берегти конституційний лад України та захищати суверенітет держави під час служби в бойових умовах на Донеччині й Луганщині.

Як повідомляв Укрінформ, 4 липня в Україні відзначали День Національної поліції.

 

Зеленський: Наш національний інтерес – мир, і це моя мета

5 липня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський вважає своєю головною метою на посаді мир в Україні, протидію агресії Росії та відновлення територіальної цілісності України.

Джерело : президент на всеукраїнському форумі “Україна 30. Міжнародна політика”.

Пряма мова: “Окремі держави нав’язують багатьом країнам підходи до міжнародних взаємин. Результат – це ерозія міжнародного правопорядку.

Наша основна мета протидіяти цьому в контексті тільки власних національних інтересів. А наш головний національний інтерес – це мир. Не десь, а мир на нашій землі. І це – моя головна мета як президента України. Протидія агресору, забезпечення суверенітету, відновлення територіальної цілісності України – найвищий пріоритет нашої роботи.

Незаконна анексія Криму з боку Російської Федерації та війна на Донбасі – це виклик для всіх, для всього демократичного світу”.

Деталі: Формування сильного “зовнішнього фронту” України Зеленський назвав і своїм особистим завданням, і завданням міністра закордонних справ, і завданням кожного дипломата.

За словами Зеленського, дипломатія – це і шлях до миру, і шлях до Євросоюзу, і захист українців у будь-якому куточку світу.

Зеленський нагадав, що деокупація АРК залишається серед найголовніших зовнішньополітичних пріоритетів, як і протидія “перетворенню Криму на військову базу на Чорному морі”.

 

Зеленський хоче затвердити стратегію зовнішньої політики України до 30-річчя незалежності

5 липня 2021, УП

Президент України Володимир Зеленський заявив, що сподівається затвердити Стратегію зовнішньополітичної діяльності України до 24 серпня, 30-ї річниці незалежності України.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди“, про це він сказав у своєму виступі на форумі “Україна 30. Міжнародна політика”.

“Втілення всіх пріоритетів зовнішньої політики потребує чіткої стратегії, побудованої на наших національних інтересах. Я очікую, що матиму можливість затвердити такий грунтовний документ, а саме Стратегію зовнішньополітичної діяльності України, вже до 30-річчя нашої незалежності”, – зазначив Володимир Зеленський.

Як відомо, Стратегію зовнішньополітичної діяльності України на 2021-2024 роки було прийнято Кабміном і направлено на затвердження президенту.

 

Деокупація Криму лишається серед найвищих пріоритетів зовнішньої політики – Зеленський

Президент Володимир Зеленський запевнив, що деокупація Кримського півострова залишається серед найвищих пріоритетів зовнішньої політики України.

Про це він сказав під час виступу на форумі «Україна 30. Міжнародна політика», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У ТОПі зовнішньополітичних пріоритетів залишається деокупація Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Перетворення Криму на військову базу на Чорному морі повністю руйнує архітектуру безпеки в регіоні. Протидія цьому потребує активної консолідації зусиль міжнародної спільноти», – підкреслив Президент.

Зеленський нагадав, що задля такої консолідації Україна ініціювала створення Кримської платформи, перший саміт якої запланований 23 серпня.

«Мета платформи – посилити міжнародний тиск на Росію для деокупації українського півострова Крим та захисту прав абсолютно всіх кримчан», – зауважив глава держави.

Також Зеленський повідомив, що приділяє особливу увагу протидії новим безпековим викликам у Чорноморському регіоні та співпраці між флотами причорноморських держав.

«Особливу увагу я приділяю протидії новим безпековим викликам у Чорноморському регіоні, співпраці між флотами причорноморських держав. Ми маємо і надалі бути тут проактивними, знову бути саме суб’єктами. Тільки посилення наших лідерських позицій у Чорноморському регіоні дозволить зберегти спокій у регіоні, безпеку і свободу судноплавства», – сказав Зеленський.

Як повідомлялося, Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на РФ, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Діяльність Кримської платформи має розпочатися на саміті 23 серпня, на який Президент України запрошує лідерів іноземних держав.

 

Росія шантажує країни, вимагаючи не брати участі у Кримській платформі – Кулеба

5 липня 2021, УП

Росія шантажує та погрожує іншим країнам, вимагаючи не брати участі у Кримській платформі.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба на форумі “Україна 30: Міжнародна політика”, повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

“На цьому тлі участь держав в Кримській платформі – це дуже простий тест про те з ким ти в питанні окупованого Криму – з Росією і агресією  чи з Україною і міжнародним правом?, – сказав Кулеба.

“Якщо подивитися на ці регіональні формати на карті, стратегія стає наочною. Легко побачити вертикальну вісь від Балтійського до Чорного моря. Це простір свободи, безпеки та процвітання України, східний фланг НАТО та ЄС. Посилення малих альянсів робить членство України в ЄС і НАТО історично неминучим на рівні практичної взаємодії”, – додав міністр.

За його словами, Кримська платформа стала найбільш промовистим доказом ініціативної зовнішньої політики України.

“Президент України з першого мого дня на посаді поставив питання: як будемо повертати Крим? З його ініціативи МЗС розробив концепцію платформи і за кілька місяців ми побачимо її успіх”, – додав Кулеба.

Саміт Кримської платформи запланований у Києві на 23 серпня.

 

“Газпром” не забронював додаткові потужності ГТС України і Польщі на річних аукціонах

5 липня 2021, УП

Російський “Газпром” не забронював додаткові потужності на наступний газовий рік (з 1 жовтня 2021 року по 1 жовтня 2022 року) через Польщу й Україну.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на підсумки річних аукціонів, які відбулися в понеділок на платформах бронювання GSA Platform і Regional Booking Platform.

Зазначається, що Оператор ГТС України виставляв для річного бронювання додаткові “тверді” потужності в 9,8 млн куб. м на добу (на додачу до довгострокового контракту обсягом 40 млрд куб. м на рік – це 109 млн куб. м на добу).

А польський Gas System виставив потужності газопроводу “Ямал-Європа” в 79 млн куб. м на добу.

“Спочатку ОГТСУ виставляв на аукціон 15 млн куб. м за добу, але потім пропозиція скоротилася до 9,8 млн куб. м на добу”, – додає видання.

Нагадаємо:

“Газпром” на аукціоні 29 червня знову відмовився бронювати на липень додаткову транзитну потужність України обсягом 63,7 млн кубометрів газу на добу.

 

Добудували трубу, якою Угорщина зможе отримувати російський газ в обхід України

5 липня 2021, УП

Сербська компанія Srbijagas і угорська FGSZ завершили будівництво лінійної частини газопроводу-перемички між двома країнами, якою Угорщина зможе отримувати російський газ через чорноморський газопровід, а не через Україну.

Джерело: “Інтерфакс-Україна” та “Європейська правда” із посиланням на Національне телебачення Сербії

Деталі: У Сербії повідомили про зварювання “золотого” стику газопроводу на кордоні з Угорщиною.

Поставки газу за новим маршрутом мають початися з 1 жовтня (з початку нового газового року).

Газопровід “Балканський потік” є продовженням “Турецького потоку”. Минулого року Болгарія та Греція майже весь газ отримували саме за новим маршрутом через “Турецький потік”, а не через Україну.

Газопровід “Турецький потік”, яким російський газ іде через Чорне море до Туреччини і далі на південь Європи, запрацював у січні 2020 року. Першими газ ним отримали Туреччина, Болгарія, Греція, Македонія і Румунія.

З початку 2021 року газ за новим маршрутом отримали Сербія, а також Боснія і Герцеговина.

Планується, що газ “Турецького потоку” через Сербію повинен дійти до Угорщини та Австрії.

Зараз реалізується перший етап створення перемички між Сербією та Угорщиною потужністю 6 млрд куб. м в рік. Він передбачає будівництво 15 км лінійної частини.

Розширення перемички до потужності 8,5 млрд куб. м на рік відкладено з жовтня 2022 року на жовтень 2023 року, оскільки угорські газовики й чиновники побоювалися санкцій США.

Держдепартамент США 15 липня 2020 року випустив нове роз’яснення до розділу 232 закону про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій (CAATSA), який передбачає можливість введення санкцій щодо осіб, які здійснюють інвестиції в російські експортні енергетичні трубопровідні проєкти.

Роз’яснення розширило можливість застосування санкцій до осіб, що здійснюють інвестиції (або надають товари або послуги), безпосередньо і в значній мірі сприяють будівництву газопроводу “Північний потік 2” і другої нитки газопроводу “Турецький потік”.

Угорщина в 2020 році отримала 8,637 млрд куб. м російського газу.

 

“Як післяматчеві пенальті”: Кулеба пояснив позицію Києва щодо компенсацій за Північний потік-2

5 липня 2021, УП

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розповів, що наразі Київ продовжить блокувати завершення будівництва “Північного потоку-2” і не розглядає питання компенсацій, проте має свою позицію на випадок, якщо проєкт зупинити не вдасться.

Як повідомляє кореспондент “Європейської правди”, про це він сказав у рамках форуму “Україна 30. Міжнародна політика”.

Дмитро Кулеба порівняв ситуацію довкола “Північного потоку-2” з футбольним матчем, коли розвиток подій заздалегідь невідомий, але команда готується до усіх сценаріїв.

“Ми працюємо за “планом А” і не ведемо офіційних перемовин щодо компенсацій. Але допускаючи можливість “післяматчової серії пенальті”, ми сформували принципи, з якими можемо розмовляти про к якщо до цього дійде мова. Це принцип безпеки – як буде гарантована безпека України. Друге – це забезпечення виконання домовленостей. Тому що з Росією можна домовитися і Німеччина може щось гарантувати у цих домовленостях, але як змусити Росію дотримуватися цих домовленостей – це велике питання, на яке немає відповіді”, – зазначив міністр закордонних справ.

Він додав, що “ні про що не домовлено, поки про все не домовлено”, і те саме зараз стосується розв’язки з “Північним потоком-2”.

“Ключове, про що ми говоримо з партнерами – що ПП2 створює виклики і загрози для безпеки, а не економіки. Економіка тут важлива, 3 мільярди, які ми заробляємо на транзиті. Але навіть якщо добудувати “Північний потік” і зберегти транзит через Україну – це цілком можлива опція (…), то ключове питання – як компенсувати безпекові втрати для України у разі запуску. І оскільки це дуже складно, ми кажемо, що для всіх буде спокійніше, якщо ПП2 просто не запустять”, – зазначив Дмитро Кулеба.

 

Кулеба: членство України в НАТО – питання часу і ціни, яку ми заплатимо

5 липня 2021, УП

Україна твердо налаштована отримати членство в НАТО, а поки розвиває регіональні альянси для зміцнення своєї безпеки.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба на форумі “Україна 30: Міжнародна політика”, повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

“Україна буде членом НАТО. Це питання часу і ціни, яку ми заплатимо. А поки ми не є членами великого альянсу, маємо оточити себе альянсами з дружніми державами”, – сказав Кулеба.

Міністр наголосив, що для зміцнення своєї безпеки Україна розвинула військово-технічну співпрацю зі США, Великою Британією та Туреччиною, а також приєднала до Програми розширених можливостей НАТО.

“Ми поки не є членами НАТО. Ми не маємо гарантій безпеки від інших держав. Низка важливих країн світу з політичних, виключно політичних причин не продає нам озброєння, яке здатне зміцнити нашу оборону. Це сувора реальність”, – додав він.

Україна також створює регіональні альянси, які мають допомогти в інтеграції до ЄС та НАТО.

“За останні півтора року ми створили Квадригу України та Туреччини, Асоційоване тріо України, Грузії та Молдови та Люблінський трикутник України, Польщі та Литви. Трикутник має і набагато ширший контекст – це важливий елемент активного посилення ролі України у Центральній Європі. Тут, у Центральній Європі, ми свої. І немає тут “єдиного народу” росіян, білорусів та українців. Якщо і є міф про “три братні народи” в нашій частині Європи, то це швидше міф про Леха, Чеха і Руса, який був витертий з історії”, – додав Кулеба.

Раніше Кулеба заявив, що у НАТО не готові давати Україні графік чи орієнтири її вступу до Альянсу.

Детально про рішення НАТО та його важливість для України дивіться у відеопоясненні ЄвроПравди.

 

Членство у НАТО: Джапарова каже, що треба переконати країни-скептики

Перший заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова вважає, що Україні необхідно посилити роботу зі скептиками її членства в НАТО.

Про це вона сказала під час виступу на форумі “Україна 30. Міжнародна політика”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Джапарової, в Альянсі існує три групи країн відповідно до їхнього ставлення до членства України в НАТО. До першої групи вона включила ті держави, які підтримують вступ України до НАТО, сюди входять 13 країн.

“Є ще і друга категорія країн, які готові консолідуватись у разі консенсусу, і третя — це скептики. Мені здається, що нам треба підсилити роботу з такими скептиками для того, щоб… переконати ці країни”, – зауважила перший заступник міністра.

Посадовець зазначила, що партнери у НАТО звертали увагу на коливання в українському суспільстві стосовно членства України в Альянсі та відсутність консолідації його більшості у цьому питанні.

“Це і внутрішній процес, і воля Української держави та суспільства, яке, як ви знаєте, теж до останнього періоду не було консолідоване, і тільки останні 7-8 років маємо чіткі відсотки населення”, – сказала Джапарова.

За її словами іншим нюансом, на який варто звертати увагу, є російський фактор. “Не менш важливий, який ми точно повинні мати на увазі постійно. Росія шантажує багато країн і фактично виставляє так звані червоні лінії, але дуже важливий і фінальний документ останнього саміту 14 червня чітко каже, що треті країни не можуть впливати на цей трек і це воля самого Альянсу”, – акцентувала заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, на переконання глави української дипломатії Дмитра Кулеби, Україна буде членом НАТО, це питання часу і ціни, яку ми заплатимо, а поки наша країна зміцнює безпеку шляхом створення регіональних альянсів.

Посадовець вважає, що євроатлантичний вектор України сформульований дуже чітко і зафіксований в усіх засадничих документах.

 

У НАТО поки немає консенсусу щодо подальших кроків України — Жовква

Серед країн-членів НАТО наразі немає консенсусу щодо подальших кроків України, робота з цього приводу вестиметься українською владою на різних рівнях.

Про це сказав заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква під час виступу на форумі “Україна 30. Міжнародна політика”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На жаль, змушені констатувати: консенсусу в НАТО зараз не склалося щодо подальших кроків України. Це те, над чим працюватимуть усі: від Президента України, який найближчим часом здійснить візити до країн-членів НАТО, маю на увазі Німеччину і США, говоритимемо й з іншими світовими лідерами з цього приводу, це завдання Офісу Президента, МЗС, наших послів у державах-членах НАТО”, – зазначив він.

Жовква додав, що Україна перед членами Альянсу порушує наразі питання щодо розроблення підходу, який дозволить визначити “end of reforms”, тобто кінцеву точку, коли можна буде розраховувати на членство.

Як повідомлялося, 14 червня лідери країн НАТО під час зустрічі в Брюсселі підтвердили продовження політики «відкритих дверей» Альянсу та євроатлантичні прагнення України і Грузії та закликали обидві країни продовжувати реформи для тіснішої інтеграції з НАТО.

 

Росія на тлі Sea Breeze-2021 посилює угруповання кораблів у Чорному морі

Російські військові посилюють угруповання кораблів у Чорному морі за рахунок ракетного крейсера “Москва” і фрегата з крилатими ракетами “Калибр” “Адмирал Эссен”, які повертаються після навчань з Середземного моря.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс з посиланням пресслужбу Чорноморського флоту РФ.

За інформацією військових, кораблі здійснюють перехід з Середземного моря в пункт постійного базування (окупований, – ред.) Севастополь. Зараз вони проходять чорноморські протоки Дарданелли і Босфор. «Після прибуття в Севастополь кораблі поповнять матеріальні запаси, проведуть плановий технічний огляд і продовжать виконання завдань», – повідомив ЧФ Росії.

Російські військові стежать за навчаннями Sea Breeze, заявляв 28 червня Національний центр управління обороною РФ.

Як повідомлялося, міжнародні військові навчання Sea Breeze-2021, які стартували 28 червня в Чорному морі, є наймасштабнішими за 20 років. У них задіяні 32 бойові кораблі, 40 літаків і 5 тис. військовослужбовців з 17 країн-членів НАТО, а також партнерів Альянсу. Від України в навчаннях беруть участь понад 20 кораблів і катерів, 17 літаків, десятки одиниць озброєння і військової техніки.

Президент Володимир Зеленський 4 липня під час виступу на урочистостях з нагоди Дня ВМС України в Одесі заявив, що міжнародні військові навчання Sea Breeze-2021 демонструють єдність України і партнерів у протистоянні військовим загрозам, які посилюються в Чорноморському регіоні у зв’язку з агресивними діями РФ.

 

Кораблі виходять у море: в навчаннях Sea Breeze починається активна фаза

5 липня 2021, УП

6 липня кораблі, що беруть участь у міжнародних навчаннях Sea Breeze-2021 продовжать тренування у міжнародних водах Чорного моря.

Джерело: Радіо Свобода, яке цитує керівника навчань Sea Breeze-2021 з українського боку Олексія Доскато

Пряма мова Доскато: “Сьогодні (5 липня – ред.) ми побачили остаточне приготування морського компоненту до проведення активної фази навчання.

Зараз триває так звана предпоходова підготовка кораблів і останні приготування до виконання поставлених завдань”.

Деталі: Таким чином навчання Sea Breeze-2021 переходять в активну фазу – 6 липня кораблі України, США та інших країн-партнерів продовжать тренування у міжнародних водах Чорного моря.

5 липня в Одесі військові продемонстрували роботу протидиверсійного підрозділу ВМС ЗСУ на борту судна “Балта”, а також спільну боротьбу за живучість корабля екіпажів румунського та болгарського суден.

Також журналістам продемонстрували спорядження та озброєння британського патрульного корабля HMS Trent і американського ракетного есмінця USS Ross.

За словами представника шостого флоту США Кріса Ровл, навчання має оборонний характер і будуть відпрацьовуватися “елементи протиповітряної оборони, протичовнової оборони, операції з огляду суден порушників”.

Передісторія: В кінці червня в Одесі почалися міжнародні військові навчання Sea Breeze-2021 за участі низки країн-членів НАТО.

Як повідомили раніше в Міноборони України, нинішні навчання будуть наймасштабнішими за понад 20 років.

 

В Україні вперше пройдуть масштабні сухопутні військові навчання “Три мечі”

5 липня 2021, УП

В Україні вперше проведуть військові навчання Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького “Три мечі”.

Деталі: повідомлення Генштабу ЗСУ у Facebook

Дослівно: “17-30 липня 2021… відбудеться Багатонаціональне військове навчання Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького “Три мечі”.

Навчання ТРИ МЕЧІ 2021 – це багатонаціональні навчання які будуть проведені в якості командно-штабного навчання та навчання із залученням військ для здійснення маневрів у польових умовах”.

Деталі: Повідомляється, що у навчанні візьмуть участь більше 1200 військовослужбовців, більше 200 бойових машин із 4 країн учасниць: Литви, Польщі, України та США.

Вперше ці навчання будуть проведені в України.

“Три мечі 2021” – це навчання, ініційоване під час переговорів начальників Генеральних штабів Польщі та України, які відбулись 22-23 серпня 2019 року.

Їх головною метою є оцінка можливостей об’єднаних підрозділів в операціях під керівництвом Командування LITPOLUKRBRIG.

Повідомляється, що ці навчання матимуть виключно оборонний характер дій.

Передісторія:

Президент Володимир Зеленський вважає, що наймасштабніші за всю історію навчання “Сі Бриз” цьогоріч є сигналом того, що Україна не залишається наодинці з російською агресією.

 

Мінкульт вніс російського спортивного коментатора до “чорного списку”

5 липня 2021, УП

Міністерство культури внесло російського спортивного коментатора Дмитра Губернієва до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

Джерело: сайт Мінкульту, джерело УП в правоохоронних органах

Деталі: Оновлений від 2 липня список Мінкульту налічує 204 людини.

Нещодавно в соцмережах Губернієв написав, яке розповсюдили усі російські ЗМІ, що нібито російська мова – творець футбольного успіху української збірної, а вкінці повідомлення додав прапори РФ.

Пряма мова Губернієва: “О, велика і могутня російська мова, якою дає вказівки підопічним Андрій Шевченко. Олександр Зінченко в інтерв’ю розповість прекрасною російською!

Російська мова – творець українського футбольного успіху”.

UPD. За даними джерела УП в правоохоронних органах, мотивацією внесення Губернієва до “чорного списку” є його підтримка окупації Криму. У матеріалах спецслужби, серед іншого, фігурують фрази Губернієва, які наносять шкоду національним інтересам України.

В тому числі – під час концерту, присвяченому сьомій річниці “приєднання” АР Крим до складу РФ. Наприклад: “Крымская весна – это торжество справедливости. Это победа правды и наш общий праздник!”, “Крым и Россия едины и теперь на века!”, “До новых встреч в нашем Крыму” і т.д.

Передісторія:

Після переможного матчу зі шведами на Євро-2020 автор переможного голу Артем Довбик дав коментар російською мовою. Після цього розпочалась дискусія в соцмережах з приводу мови коментарів.

Загалом майже всі гравці української збірної часто дають коментарі і спілкуються на пресконференціях російською мовою.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що українські спортсмени під час виступів, коментарів чи пресконференцій повинні розмовляти державною мовою.

 

Білорусь просить Росію видати відому співачку: їй загрожує до 12 років в’язниці

5 липня 2021, УП

Генпрокуратура Білорусі направила Росії прохання про видачу співачки Анжеліки Агурбаш для притягнення до кримінальної відповідальності – їй може загрожувати до 12 років в’язниці.

Джерело: MK.RUРБК з посиланням на співачку

Пряма мова Агурбаш: “Я знаю, що Генеральна прокуратура порушила проти мене дві кримінальні справи – за ч. 3 ст. 130 КК Білорусії (розпалювання ворожнечі) і ч. 2 ст. 368 (образа президента), вимагає моєї екстрадиції та передачі в СІЗО № 1 міста Мінська”.

Деталі: Співачка додала, що зараз стосовно неї “йде екстрадиційна перевірка”. Раніше її оголосили в розшук.

Звинувачення Білорусі артистка назвала нікчемними і безпідставними.

Повідомляється, що минулого літа Агурбаш підтримала білоруські протести і кандидата в президенти Білорусі Світлану Тихановську. При цьому співачка брала участь в акціях солідарності з білоруськими протестувальниками у Москві. Також вона виступала зі зверненням до білорусів і закликала їх до об’єднання.

Якщо Агурбаш визнають винною, то за білоруським законодавством їй загрожує позбавлення волі до 12 років.

Співачка народилася в Мінську, у 2006 році вона стала заслуженою артисткою Білорусі.

 

Нардепи просять Зеленського повернути Бандері і Шухевичу звання Героя України

5 липня 2021, УП

Група народних депутатів зареєструвала постанову, що рекомендує президенту України повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Джерело: портал Верховної Ради

Дослівно: “Рекомендувати президенту України надати звання Герой України Тарасу Бульбі-Боровцю та повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу”.

“Проєкт Постанови також містить рекомендації Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 80-річчя створення Української Повстанської Армії”

Деталі: Ініціаторами постанови 5721 є більше 70 нардепів із різних фракцій і позафракційні.

Постановою також передбачається створення у місячний термін організаційний комітет з підготовки та проведення заходів з відзначення на державному рівні 80-річчя створення Української Повстанської Армії (14 жовтня).

Передісторія:

У жовтнi 2007 року тодішній президент Вiктор Ющенко видав указ про присвоєння Шухевичу звання Героя України. Степан Бандера був удостоєний звання Героя України указом вiд 22 сiчня 2010 року.

2 квiтня 2010 року Донецький окружний адмiнсуд позбавив Шухевича звання Героя України, “оскiльки вiн не був громадянином незалежної України”.

12 січня 2011 року президентський указ про присвоєння Степану Бандері звання Герой України визнаний недійсним через рішення суду.

Ще до свого президентства Володимир Зеленський заявляв, що нормально ставиться і до декомунізації, і до Степана Бандери, але вулиці перейменовував би по-іншому.

 

Фейсбук пропонує забути нашу історію?

Ми вже належали колись до спільноти, яка не хотіла, аби ми говорили про наше минуле. Ця спільнота виявилася менш живучою, як наша пам’ять

5 липня 2021, УП

Володимир В’ятрович, історик. Голова Українського інституту національної пам’яті (2014-2019), народний депутат України

Це фото, яке вперше побачив десь двадцять років тому, стало для мене символом трагедії українців влітку 1941 року.

Молода красива українка у вишиванці, на обличчі – шок від побаченого в тюрмах Львова.

Позаду люди, які прикривають обличчя хустинками через сморід від розкладання тіл. А ще – німці, нові впевнені у собі хазяї міста, з якого лиш втекли попередні – совєти.

Десь за кадром – тисячі вбитих в’язнів та євреї, яких зігнали прибирати трупи.

Завдання символу є узагальнювати і це фото чудово надається до того, щоб вцілому відобразити трагедію багатьох міст Галичини та Волині після відступу Червоної армії.

Але сьогодні це фото набуло іншого значення. Воно наповнилося конкретикою. Завдяки допису Усті Стефанчук та коментарю Лесі Рудавської Коленської дізнався, що молода українка на світлині – Марія Лис, їй 20 років, у Львові з 1935 року.

Тут вона навчалася на бухгалтера, до приходу більшовиків у 1939. За совєтів навчалася машинопису і почала працювати у торгівлі. Про втечу червоних із міста дізналася, як і всі львів’яни, вранці 30 червня 1941.

Тоді ж стало відомо про тисячі вбитих в’язнів у тюрмах. Марія, разом з іншими, намагалася знайти серед загиблих рідних чи близьких, яких за кілька місяців чи тижнів перед тим забрали чекісти. Не знаю, чи знайшла вона того, кого шукала, але певен, її життя після поділилося на до побаченого та після. Картини жахливлї масакри назавжди зафіксувалися в свідомості.

А ще це фото нині стало символом тривоги за сьогодення. Його публікація з інформацією про масові вбивства енкавидистами влітку 1941-го стала приводом для видалення профілю Усті Стефанчук (новий створений кілька годин тому аккаунт Ustyna Stefanchuk) – львів’янки, нині канадійки, дослідниці, дописи якої завше цікаві і дотепні.

Фейсбук пропонує забути нашу історію тому, що вона, на його думку, “порушує стандарти спільноти”? Тому, що вона надто складна і трагічна?

Ми вже належали колись до спільноти, яка не хотіла, аби ми говорили про наше минуле. Ця спільнота виявилася менш живучою, як наша пам’ять.

 

Пєсков прокоментував слова пропагандиста РФ про “бандерівців” у владі в Україні

5 липня 2021, УП

У Кремлі заявили, що не вважають, що при владі в Україні перебувають нацисти, але бачать “істотну політичну роль прихильників нацизму в цій країні”.

Джерело: Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков під час брифінгу для журналістів, цитує РІА “Новости”

Деталі: Так Пєсков прокоментував слова російського пропагандиста Володимира Соловйова щодо того, що в Україні до влади прийшли “бандерівці, які сповідують нацистську ідеологію”.

Думка про те, що до влади в Україні прийшли “бандерівці”, не є офіційною позицією Москви, заявив Пєсков.

Пряма мова: “Те, що прихильники нацизму і бандерівці в Україні в пошані, навряд чи хтось зможе з цим сперечатися. Вони там є, і вони мають величезний вплив на суспільне і внутрішнє життя, внутрішньополітичне життя України. Це перше. А щодо заяви Володимира Рудольфовича Соловйова, то він можк робити будь-які заяви”.

Чому це важливо: Пропаганда РФ, яка 8 рік здійснює гібридну військову агресію проти України, часто використовує в своїй риториці слова “фашизм” і “нацизм” щодо подій, що відбуваються в нашій країні.

 

Креативність та ініціатива: 4 принципи модернізації Збройних Сил України

5 липня 2021, УП, Андрій Риженко, капітан 1-го рангу запасу

Асиметричне стримування – саме так часто описують стратегію України у протидії можливій агресії.

Втім, фахівці досі не дійшли єдиної думки, що являє собою така “асиметрія”, і тлумачень цього терміну є щонайменше декілька.

В основному вони складаються з генерування конкретних платформ – такий дуже знайомий підхід минулої епохи. Все це помножується на ще живі совкові амбіції, коли потрібно все, що бачив 20-30 років тому, придбати і утримувати, і неважливо, скільки це коштує.

Ця шкідлива ментальність призводила до того, що всі досить ґрунтовні на перший погляд плани розвитку Збройних Сил України протягом всього періоду незалежності залишились нездійсненними – адже хотіли все і відразу.

Натомість нова Стратегія воєнної безпеки України ґрунтується на тому, що розвиток військових спроможностей має в першу чергу базуватися на опануванні військової філософії Євроатлантичного середовища і відповідати нашими ресурсними можливостями.

Пропоную наступні риси “асиметрії” стосовно розвитку військових спроможностей України.

По-перше, це виховання у військових креативності, ініціативи і прийняття ризику.

Все це складає основу нової ментальності військових і реалізацію основного принципу управління ЗС країн НАТО, що має назву “Mission Command”, коли рішення приймається на самому низькому рівні військової ієрархії.

Це критично важливо під час окремих тактичних операцій і для розвитку кадрового потенціалу, здатного мислити швидко, зухвало і непередбачувано для противника.

Також це важливо і для стратегічних лідерів, які мають надихати і вести за собою війська.

Ця складова виглядає найбільш ємкою по часу.

А стопором її розвитку наразі стає стратегічна ланка, яка віддаляється від реалій військ. Формування нової ментальності вимагає повного перезавантаження все ще радянської військової освіти і оперативного мистецтва ЗС України.

По-друге, це технологічна перевага озброєння та техніки ЗСУ над супротивником. Це основа “нівелювання над чисельною перевагою противника” (цитата із Воєнної стратегії України) – щодо можливостей його економіки і складу збройних сил.

Цілком зрозуміло, що все, що пов’язано з  радянською епохою, нам точно не допоможе. Потрібно максимально швидко і змістовно інтегруватися в західне середовище розробок, виробництва зброї, опанувати їхні бізнес-практики. І не казати про якусь нашу унікальність. Вона залишилась у минулому.

По-третє, основою асиметрії має стати нове оперативне мистецтво і тактика дій ЗСУ, максимально сумісна з НАТО. Вона буде незрозуміла супротивнику.

Наразі жодну із 53 Доктрин застосування сил НАТО чомусь ніяк не згадали для опрацювання нової доктринальної бази ЗС України (Директива Д-6 2020 року).

Структура нових доктрин і доктринальних документів знову нагадує радянську. Кількість нових документів значно перевищує кількість НАТОвських аналогів, значно нівелюється принцип об’єднаності операцій, адже кожен вид ЗСУ їх робить під себе.

Зміст стратегій розвитку вкладається у формат доктрин, які мають надавати принципи застосування військ. Самі стратегії як документи розвитку виду або ЗС чомусь відкидаються.

Все це наводить на думку, що ця робота на поточному етапі все ще далека від принципів, цінностей і стандартів НАТО.

Хоча на тактичному рівні спостерігається певний прогрес з опанування тактичних і технічних стандартів НАТО в окремих підрозділах ЗС і Нацгвардії України, в основному завдяки програмам НАТО. Але їхній зміст залишається невідомим для більшості стратегічних лідерів.

І четверте, ресурс, який формується можливостями економіки. Плани нарощування спроможностей мають бути економічно досяжними, враховувати вартість платформ і їхнього життєвого циклу, базуватися на кращих практиках менеджменту ресурсів.

Дуже амбітні плани мають неприйнятний ризик дискредитації справи для усієї країни та її партнерів.

Таким чином, нове мислення військових у поєднанні з перевагою технологій зброї, тактик її застосування і наявних ресурсів має стати основою “асиметрії” перемоги над противником.

 

“Кузня на Рибальському” відновила будівництво катерів для ЗСУ

5 липня 2021, УП

“Кузня на Рибальському” відновила будівництво катерів для ВМС Збройних сил України.

Про це повідомляє Мілітарний портал.

“Мова йде про восьмий корпус малого броньованого артилерійського катеру (МБАК) проєкту 58155 та третього десантно-штурмового катеру проєкту 58503 шифр “Кентавр-ЛК””, – йдеться у повідомленні.

На заводі мають намір до кінця цього року спустити на воду обидва катери.

“Наприкінці минулого року всі роботи по катерах були призупинені, для майбутнього МБАК сформували корпус, але роботи зі збирання не проводились, а корпусу “Кентавр-ЛК” фактично не існувало і зварювальні роботи не велись”, – додає видання.

Зазначається, що два десантно-штурмові катери проєкту 58503 типу “Кентавр-ЛК” закладені 28 грудня 2016 року та спущені на воду 14 вересня 2018-го року, але після трьох років все ще перебувають на випробуваннях і доведенні.

Нагадаємо:

Державне бюро розслідувань 2 липня повідомило про підозри експосадовцям Міноборони та “Кузні на Рибальському” через укладений контракт на постачання Збройним силам трьох військових катерів низької якості.

 

Одного з фігурантів справи про закупівлю неякісних катерів для ЗСУ арештували 

5 липня 2021, УП

Підозрюваного у справі продажу для ЗСУ неякісних катерів колишнього директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони заарештували на два місяці.

Джерело: ДБР

Деталі: 5 липня Печерський суд обирав запобіжний захід чотирьом фігурантам справи. Проте рішення ухвалили лише щодо одного. Іншим підозрюваним продовжать обирати запобіжний захід 6 липня.

Колишнього директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони заарештували на два місяці із  альтернативою внесення застави у сумі близько 475 млн гривень. Таким чином суд у повному обсязі задовольнив клопотання слідчих.

Що передувало: Слідчі ДБР повідомили про підозри колишнім посадовим особам Міністерства оборони та ПрАТ “Кузня на Рибальському” через поставку військової техніки низької якості Збройним силам України.

Представник ДБР не назвав прізвища підозрюваних, але за даними джерела УП, колишній заступник міністра оборони серед фігурантів – Ігор Павловський.

У партії “Європейська солідарність” назвали справу щодо постачання військової техніки низької якості українським військовим, де фігурує ексзаступник міністра оборони Ігор Павловський, “атакою на бойових генералів”.

 

Ветеранів АТО/ООС хочуть залучити до пропагування національної ідеї

Міністерство у справах ветеранів хоче модернізувати політику громадянської ідентичності, зробивши учасників АТО/ООС активними провідниками національної ідеї.

Про це очільниця міністерства Юлія Лапутіна заявила під час спілкування з представниками ветеранського руху Донеччини у Донецькому обласному краєзнавчому музеї (м. Краматорськ), повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Донецької ОДА.

«Зараз ми, зокрема, займаємось модернізацією політики громадянської ідентичності. Ми маємо зробити ветерана, активного громадянина на війні, у мирному житті – активним провідником громадянської ідентичності. Ми хочемо через ветерана нести у суспільство національну ідею для того, щоб ми усі усвідомили важливість цінностей демократичного світу, наші, українські, цінності», – наголосила Лапутіна.

Іншими темами обговорення стали нагальні проблеми ветеранів російсько-української війни, їх соціальний захист, питання взаємодії з органами державної влади та національно-патріотичного виховання молоді.

Крім того, міністр ознайомилась з виставкою «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір», що присвячена українцеві зі США Марку Паславському, бійцю батальйону «Донбас», який загинув на російсько-українській війні.

«Для України характерним є те, що на її захист у роки небезпеки постають українці всього світу. На цю війну першими пішов цвіт нації – музиканти, художники, науковці, підприємці, одним словом – еліта. На жаль, багато з них загинули. Те, що такі експозиції існують, значить, що громади, суспільство знають, хто їх герой, знають, завдяки кому тут, у Краматорську, зараз мирне життя. Ми завжди будемо про них пам’ятати», – зазначила міністр.

Лапутіна подякувала ветеранам-добровольцям, волонтерам та громадським активістам за всебічну підтримку українських спецпідрозділів під час підготовки до звільнення Краматорська від російських окупантів.

«Були ми і були ви. І ми разом робили спільну роботу, незважаючи на погони та регалії. І тому ми виграли частину бою. Друга частина – вже сьомий раунд, нелегкий. Проте ворог змінив тактику та робить ставку на розбрат, тому українське суспільство має об’єднатися. І разом до спільної перемоги», – наголосила Лапутіна.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 5 липня, Лапутіна взяла участь у відзначенні 7-ї річниці звільнення від російської окупації українських міст Краматорськ і Слов’янськ.

 

Грошову допомогу виплатили 33 звільненим з полону українцям

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України виплатило одноразову грошову допомогу 33 українцям у розмірі 100 тисяч гривень кожному, які опинилися у полоні в різні роки з початку збройної агресії РФ проти України – з 2014 року, та були звільнені.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

Зазначається, що бюджетні кошти у розмірі 3,3 млн гривень перераховані на особові рахунки 33 громадян з 57, які на засіданні 3 червня були визнані Міжвідомчою комісією такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії Росії проти України.

Після надходження необхідних документів до Мінреінтеграції, вищезгадану матеріальну допомогу отримають ще 24 українці раніше звільнених з полону, запевнили в міністерстві.

Також Мінреінтеграції продовжує роботу зі спрощення механізму надання допомоги громадянам, які постраждали від збройної агресії Російської Федерації (незаконно засудженим, військовополоненим).

Як повідомляв Укрінформ, 11 червня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило, що виплатило одноразову грошову допомогу у розмірі 100 тисяч гривень українцям, які опинилися у полоні в різні роки з початку збройної агресії РФ проти України та були звільнені.

У квітні виплатили 2,3 млн гривень матеріальної допомоги громадянам України, що були звільнені з російського полону в період 2014-2019 років і визнані такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії РФ проти України.

 

Данілов: На РНБО ніхто не голосував проти санкцій щодо Фукса і Фірташа

Усі члени РНБО підтримали запровадження санкцій щодо Дмитра Фірташа та Павла Фукса.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю програмі «Перші особи» на 24 каналі розповів секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

«Я можу сказати, що коли було останнє голосування щодо Фірташа, Фукса, в нас жодна людина не проголосувала проти. І, до речі, жодна людина не утрималась», – підкреслив Данілов.

Очільник Радбезу пояснив, що до складу Ради нацбезпеки і оборони входять 23 людини і насправді між членами РНБО часом виникають запеклі дискусії, оскільки учасниками Ради є люди з досвідом, з юридичною освітою.

Данілов також наголосив, що листи голосування є документами, які тривалий час зберігаються, і з часом можна буде побачити хто як голосував. Разом з тим він заперечив твердження про те, що санкції можуть вводитись тільки за терористичну діяльність.

«Це повна нісенітниця», – зазначив Данілов.

Як повідомлялося, Рада національної безпеки і оборони на засіданні 18 червня прийняла рішення запровадити санкції проти Дмитра Фірташа та Павла Фукса.

Секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу заявив, що Радбез продовжив санкції, запроваджені 21 червня 2018 року, щодо всіх юридичних та фізичних осіб, які були внесені до списку. Указом Президента від 21 червня 2018 року було введено в дію рішення РНБО щодо запровадження економічних та інших обмежувальних санкцій стосовно 1759 фізичних осіб та 786 юридичних осіб терміном на три роки.

 

Орбан став першим лідером ЄС, включеним у список ворогів преси

5 липня 2021, УП

Вперше організація “Репортери без кордонів” включила до свого регулярного списку “ворогів свободи преси” главу уряду з Євросоюзу: прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на DPA.

“З моменту приходу до влади Віктора Орбана та його партії “Фідес” у 2010 році вони покроково перебрали медійний ландшафт Угорщини під свій контроль”, – заявила організація.

“Суспільні мовники були централізовані в державному медіахолдингу MTVA, до якого також входить єдине угорське інформаційне агентство MTI”, – йдеться у повідомленні “Репортерів без кордонів”.

“Регіональна преса повністю перебуває у власності підприємців, дружніх до Орбана, з літа 2017 року. Восени 2018 року майже 500 провладних медіа-компаній були об’єднані в холдинг для централізованої координації висвітлення ними інформації” – заявляють в організації.

Список “ворогів свободи преси” включає 37 глав держав та урядів, які особливо різко придушують свободу преси.

Окрім Орбана, до списку також потрапили президент Бразилії Жаїр Болсонаро, який неодноразово виступав проти засобів масової інформації, та саудівський принц Мохаммед бен Салман. “Репортери без кордонів” звинувачують останнього у злочинах проти людства, зокрема, у вбивстві Джамаля Хашоггі.

“Репортери без кордонів” публікують список ворогів преси через нерегулярні інтервали з 2001 року.

 

Путін і Лукашенко увійшли в новий список “ворогів свободи преси”

5 липня 2021, УП

“Репортери без кордонів” оприлюднили новий список “ворогів свободи преси” з 37 прізвищ, туди традиційно увійшли президент Росії Володимир Путін і самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Джерело: RSF, російська служба Deutsche Welle

Деталі: Деякі з фігурантів присутні в списку вже понад два десятиліття, 17 “хижаків” вперше з’являються в переліку 2021 року, який RSF публікує раз в п’ять років.

Путін і Лукашенко потрапляли в попередні варіанти переліку на протязі близько 20 років.

З моменту вступу Путіна на посаду президента РФ, щонайменше 37 репортерів було вбито за свою роботу, і майже жоден із цих злочинів не було розкрито.

Ситуація для незалежних співробітників ЗМІ в РФ цього року значно погіршилася після протестів на підтримку опозиціонера Олексія Навального і за кілька місяців до виборів до російської Держдуми 19 вересня. Вони наражаються на ризик бути оголошеними “іноземними агентами”.

Кілька новинних порталів, які критикують Кремль, в останні тижні були змушені призупинити роботу або боротися за фінансове виживання.

Ще більш похмура ситуація склалася в Чечні, глава якої Рамзан Кадиров “жорстоко придушує будь-яке інакомислення і з 2016 року є одним з провідних в світі” ворогів свободи преси “, вказують автори переліку.

Говорячи про Білорусь, в RSF констатують, що Олександр Лукашенко жорстоко придушує там будь-“вільне поширення інформації”.

З початку протестів проти його правління минулого літа були затримані “більше 500 журналістів, деякі з них зазнали жорстокого поводження у в’язниці”, підкреслюють співробітники “Репортерів без кордонів”. При цьому 25 співробітників білоруських ЗМІ досі залишаються під вартою.

Зупиняючись на ситуації в Європі, RSF відзначає, що “ворог свободи преси” знаходиться при владі в одній з країн Євросоюзу. З моменту вступу на посаду прем’єра Угорщини Віктор Орбан і правляча “ФІДЕС – Угорський громадянський союз” поступово поставили під контроль національні ЗМІ.

Після закриття цілого ряду видань матеріали з критикою уряду і розслідування тепер публікуються лише в обмеженій мірі і в невеликих онлайн-ЗМІ. Крім того, проурядові засоби масової інформації неодноразово оприлюднювали “чорні списки” небажаних владі журналістів.

 

Французькі виробники шампанського обурені новими російськими правилами

5 липня 2021, УП

Група виробників французького шампанського обурилася новим російським законом, який всупереч європейським правилам забороняє називати “шампанським” продукцію, вироблену в Шампані.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

“Comite Champagne” (Комітет шампанського) заявив, що закликає дипломатів Франції та Європейського союзу працювати над тим, щоб Росія змінила закон.

Закон, підписаний президентом Росії Владіміром Путіним у п’ятницю, вимагає від усіх виробників шампанського описувати свій продукт як ігристе вино на етикетці на тильній стороні пляшки – хоча не на лицьовій стороні.

Термін “шампанське” дозволено використовувати лише російським виробникам.

Співпрезиденти французької Групи шампанських вин Максим Тубарт та Жан-Марі Барільєр закликали її членів на певний час припинити всі поставки до Росії.

Вони сказали, що назва “шампанське”, що стосується регіону Шампань у Франції, має правовий захист у 120 країнах.

“Комітет шампанського засмучує той факт, що це законодавство не гарантує, що російські споживачі мають чітку і прозору інформацію про походження та характеристики вина”, – йдеться в заяві, яка додає, що закон підірвав два десятиліття переговорів між Росією та Європейським союзом.

Як повідомлялося, в ЄС висловили невдоволення новим російським указом який всупереч європейським правилам забороняє називати “шампанським” продукцію, вироблену в Шампані.

 

В Україні – 244 нові випадки коронавірусу

05.07.2021 08:13

За добу 4 липня 2021 року в Україні зафіксували 244 випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МОЗ у Фейсбуці.

“За добу 4 липня 2021 року в Україні зафіксовано 244 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 5, медпрацівників – 0)”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією МОЗ, за минулу добу госпіталізовано – 333 особи; летальних випадків – 14; одужали – 419 осіб.

За добу протестовано методом ПЛР – 9 889 осіб, методом ІФА – 1 712 осіб, експрес-тестами – 5 750 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіли – 2 237 823 особи; одужали – 2 171 601 особа; летальних випадків – 52 484; проведено ПЛР-тестувань – 10 925 065.

За останню добу найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстрували у м. Київ (101), Житомирській (17), Одеській (16), Київській (15) та Вінницькій (11) областях.

За минулу добу, 4 липня, в Україні вакцинували 24 363 особи, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я у Фейсбуці.

“24 363 людини щеплено проти COVID-19 за добу 4 липня 2021 року. Одну дозу отримали 15 260 людей, повністю імунізовані – 9 103 людини”, – зазначається у повідомленні.

Станом на 4 липня 2021 року до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалися 774 553 особи.

Як повідомляв Укрінформ, попередньої доби в Україні було виявлено 377 випадків COVID-19.

 

Через поширення штаму “Дельта” в Україні хочуть наростити темпи вакцинації

5 липня 2021, УП

Міністерству охорони здоров’я й Міністерству розвитку громад та територій України доручили скоординувати роботу з місцевою владою для нарощування темпів вакцинації.

Джерело: Офіс президента

Деталі: На нараді в глави держави йшлося, що кількість активних хворих на COVID-19 в Україні зменшується, проте система охорони здоров’я має бути готовою до протидії штаму “Дельта”.

За інформацією уряду, в Україні станом на 5 липня зроблено майже 3 млн щеплень проти коронавірусу. Центри масової вакцинації населення відкрилися вже в кожній області.

Водночас необхідно й надалі збільшувати кількість центрів вакцинації та продовжувати нарощувати її темпи.

Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, у зв’язку з проведенням чемпіонату Європи з футболу у європейських країнах зафіксовано зростання захворюваності майже на 10%.

Тож потрібно збільшити кількість тестувань на COVID-19, а профільні відомства мають перевірити реальну готовність медустанов, зокрема дитячих закладів охорони здоров’я, до боротьби з коронавірусом.

Пряма мова: “Масковий режим, соціальне дистанціювання та дезінфекція надалі залишатимуться обов’язковими, щоб не допустити подальшого зростання захворюваності”.

 

Перші COVID-сертифікати з’явилися у “Дії”

5 липня 2021, УП

У додатку “Дія” з’явилися перші сертифікати про вакцинацію від COVID – їх отримали люди, які записувалися на бета-тестування послуги.

Джерело: заступник міністра цифрової трансформації Олексій Вискуб у Facebook

Пряма мова Вискуба: “Перші цифрові сертифікати доступні для вакцинованих, а вже протягом липня плануємо запустити також ПЛР-тестування та для тих, хто перехворів.

Головним викликом за підсумками перших днів бета-тестування стала якість даних про вакцинацію. Працюємо над цією проблемою, щоб всі вакциновані змогли побачити свої сертифікати, а також над мінімізацією подальших помилок лікарями при внесені даних.

На цьому тижні почнемо проходити самооцінку готовності до визнання наших сертифікатів країнами-членами ЄС, після чого буде офіційна оцінка та процес укладання міжнародних угод”.

Деталі: Над проектом працювали команди Мінцифри, МОЗ, НСЗУ, МЗС, Євроделегації та міжнародних партнерів.

Нагадаємо: У ЄС з 1 липня офіційно почали діяти цифрові сертифікати COVID, що мають спростити поїздки у Європі.

 

В Україні планують виробляти вакцини проти COVID-19

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  5 липня 2021

В Україні розглядають запуск виробництва деяких вакцин проти COVID-19, які вже використовують у світі.

Ймовірно, йдеться про китайську CoronaVac або мРНК-вакцини (так звані “генетичні”).

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю ТСН.

“Є декілька домовленостей про різні типи вакцини, є зацікавлення з боку іноземних партнерів локалізувати виробництво в Україні.

Найближчим часом ми отримаємо інформацію вже про фактичну локалізацію. Найшвидшим варіантом локалізації може бути виробництво інактивованої вакцини, наприклад CoronaVac або мРНК-вакцини, бо технологічно цикл є відносно простим”, – розповів Кузін.

За його словами, МОЗ до кінця цього року матиме шорт-лист структур або фармкомпаній, які готові локалізувати вакцину.

Кузін стверджує, що єдиною великою перешкодою до локалізації виробництва буде вимога щодо прекваліфікації ВООЗ (позитивний висновок щодо якості, безпеки та високої ефективності ліків, а отже й рекомендація для державних закупівель).

“Вона відноситься не лише до самої вакцини, а й до майданчика, де вона має бути вироблена. Наразі українські біотехнологічні виробництва, які ніколи не працювали на експортні потужності, не мають такої прекваліфікації. Це питання до одного року”, – розповів санлікар.

Окрім виробництва вже відомих вакцин, в Україні працюють над розробкою власниз.

За словами Кузіна, в Україні зараз є три наукових команди, які розробляють вакцину проти COVID-19.

“Дві з них є представниками Національної академії наук. Це наші вітчизняні науковці. Одна розробка ведеться академіком Андрієм Сибірним у Львові, інша – це Інститут біохімії імені Палладіна. Професор Сергій Комісаренко є керівником цієї команди”, – розповідає Кузін.

Також розробкою вакцини займаються принаймні дві приватні компанії:

україно-американський проєкт, дослідник Михайло Фаворов разом з “Діапроф-Мед”, у яких вже є готовий прототип, але вони ще не вийшли на клінічні дослідження;

фармвиробник “Індар”, який готовий навіть не розробити вакцину, а локалізувати її у себе.

“Я вірю в українських вчених і впевнений, що рано чи пізно вони нам продемонструють свої результати і прототип української вакцини все ж з’явиться. Кілька тижнів тому була зустріч у стінах НАН, де ці дві команди презентували попередні результати досліджень.

Вони ще на доволі ранньому етапі теоретичного обґрунтування або доклінічного етапу випробування вакцини. Але вони працюють над цим”, – розповів про прогрес Кузін.

Нагадаємо, ще у січні Українська фармакологічна компанія “Лекхім”, яка возить китайську CoronaVac, заявляла, що планує розпочати виробництво цієї ж вакцини в 2022 році.

 

В Україні зареєстрували ще одну вакцину проти COVID-19

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  5 липня 2021

Міністерство охорони здоров’я зареєструвало вакцину Janssen (Johnson & Johnson) проти COVID-19 для екстреного медичного застосування 2 липня, повідомили на сайті МОЗ.

“Janssen – це векторна вакцина розроблена, фірмою Janssen, якою володіє компанія Johnson & Johnson.

Вакцина містить знешкоджений аденовірус людини, в який вмонтовано ДНК, що кодує шипоподібний білок вірусу SARS-CoV-2”, – пояснюють у міністерстві.

Препарат повинен зберігатися при температурі від +2 до +8 С.

Для повної імунізації достатньо однієї дози.

Вакцина дозволена до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали США, Велика Британія, Європейський Союз, Швейцарія, Канада тощо.

Що відомо про вакцину?

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань у США:

📍 у клінічних дослідженнях вакцини побічні ефекти були стандартними, в основному незначними. Йдеться про біль, почервоніння і припухлість в місці уколу, а також про втому, головний біль, біль у м’язах, жар, нудоту;

📍 у деяких людей спостерігалися побічні ефекти, які впливали на їх здатність виконувати повсякденну діяльність;

📍 побічні ефекти частіше зустрічалися у людей у ​​віці 18-59 років в порівнянні з людьми у віці 60 років і старше;

📍 існує правдоподібний причинно-наслідковий зв’язок між вакциною Janssen і рідкісним і серйозним небажаним явищем – рідкісним тромбозом, який також спостерігають після вакцинації препаратом AstraZeneca.

📍 частота тромбозів – близько 7 на 1 мільйон вакцинованих жінок у віці від 18 до 49 років. У жінок від 50 років і старше та чоловіків різного віку це небажане явище зустрічається ще рідше.

Ефективність вакцини

Клінічні дослідження показали, що вакцина Janssen ефективна на 66,3% проти COVID-19 у людей, які отримали вакцину і не були інфіковані раніше.

Найбільший захист у вакцинованих з’явився через 2 тижні після вакцинації.

Також вакцина чудово захищає від госпіталізації і смерті людей, які захворіли на коронавірус. Ніхто, хто заразився COVID-19, принаймні через 4 тижні після вакцинації Janssen не був госпіталізований.

Нагадаємо, в Україні наразі використовують вакцини від AstraZeneca, Sinovac, Pfizer.

 

5 українських фільмів та мультиків, на які варто сходити влітку. Рекомендує Ткаченко

Катерина Хорощак, +журналістка УП.Життя  5 липня 2021

Цього літа на великих екранах можна подивитися щонайменше 5 українських стрічок.

Про них розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко на своїй сторінці у Telegram.

“У таку cпеку сховатися у темному залі із попкорном – ідеальний варіант відпочинку. Тим більше, коли показують захоплююче кіно”, – вважає міністр.

Серед стрічок є варіанти як для дорослих, так і для дітей.

“Віктор_Робот”

Мультфільм розповідає про пригоди дівчинки і маленького робота Віктора, які відправились на пошуки її дідуся.

Футуристичний світ роботів та високих технологій нагадує своєрідний український стім-панк.

“Вусатий фанк”

Документалка про українську музику 70х. Проривні музичні течії, що стояли поруч з світовими трендами естради. Більше про їх унікальність – у стрічці.

“Ми є Ми поруч”

Фільм легенди українського кіно Романа Балаяна. Естетична монохромна мелодрама про неочікувану зустріч хірурга та невідомої загадкової дівчини. З 8-го липня на екранах.

“Зарваниця”

Зарваниця – невеличке селище, що збирає тисячі паломників з року в рік. Тут зустрічаються зовсім несхожі один на одного люди, що мають спільний шлях: шлях до дива. З 15 липня у кіно.

“Пульс”

Спортивна драма за реальною історією української чемпіонки Оксани Ботурчук. Про злети, падіння та перешкоди. А також про силу волі та силу людського духу.

Запалює енергією та мотивацією. З 22-го липня у прокаті.

“Обмежень щодо посадки немає, тож зали чекають на нас. Квитків багато не буває, як і хороших фільмів”, – додає міністр.

 

Євро-2020: Україна отримає 16 мільйонів призових

5 липня 2021, УП

 

Збірна України має отримати 16 мільйонів євро за свій виступ на чемпіонаті Європи-2020.

Джерело: сайт UEFA

Деталі: Україна, як кожна з 24-ох команд-учасниць Євро-2020, лише за участь у турнірі отримає 9,25 мільйона євро.

За кожну перемогу в груповому етапі збірна отримає 1,5 мільйони євро – у нас одна, проти Північної Македонії.

За вихід в 1/8 команда отримає 2 мільйони євро, а в 1/4 – ще 3,25 мільйона євро.

Всього збірна України отримає 16 мільйонів євро. Гроші отримає Українська асоціація футболу.

Команди, які вийшли у півфінал, отримають по 5 мільйонів. Там зіграють Італія з Іспанією (6 липня) та Англія з Данією (7 липня). Переможець у фіналі отримає 10 мільйонів євро, його суперник – 7 мільйонів.

Довідково: Призовий фонд Євро-2020 збільшився на 23% до рекордних 371 мільйонів євро.

Нагадаємо: Україна завершила виступ на турнірі у стадії 1/4 фіналу.

З групи команда вийшла з третього місця з однією перемогою. В 1/8 перемогла збірну Швеції з рахунком 2:1, а завершила шлях після поразки від Англії (0-4).

Понад половина українців (54%) дивляться матчі Євро-2020, а 46% – взагалі не дивляться.

 

Перевірки бізнесу: за перші 2 дні виявили 240 нелегальних працівників

5 липня 2021, УП

За перші 2 дні інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин виявили  240 працівників, допущених до роботи без трудових договорів.

Про це повідомляє Мінекономіки.

Зазначається, що за перші 2 дні інспекційної кампанії розпочали 152 інспекційні відвідування.

“В першому півріччі 2021 року була проведена масштабна інформаційна кампанія про переваги офіційного працевлаштування та ризики неформальних трудових відносин. В результаті цієї кампанії було офіційно оформлено майже 57 тис працівників. Проте, на жаль, не всі роботодавці відреагували та продовжують використовувати незадекларовану працю, тим самим порушуючи базові соціально-трудові права працівників.

З липня почалися перевірки. Інспекції відбудуться тільки у компаніях, які мають ознаки найбільших ризиків використовувати незадекларовану працю. За перші два дні перевірок виявлено 240 неформальних працівників у рамках 152 розпочатих інспекцій”, – зазначила заступниця міністра економіки Світлана Глущенко.

За її словами, для визначення роботодавців, які мають найбільший ризик використання незадекларованої праці, Податкова служба та Держпраці використовують низку критеріїв, зокрема:

невідповідність кількості співробітників об’єму виробництва (наданих послуг, виконаних робіт);

наявність фактів порушень порядку оформлення трудових відносин, виявлених під час перевірок ДПС;

невідповідність кількості об’єктів оподаткування до кількості найманих працівників;

невідповідність кількості одночасно працюючих РРО кількості співробітників;

відсутність найманих працівників у платників об’єктів торгівлі, сфери послуг, у яких наявні ліцензії на виробництво, зберігання, реалізацію підакцизних товарів.

Санкції за порушення законодавства про працю складають 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 тис грн. Вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складатиме 180 тис грн.

Нагадаємо:

Повідомлялось, що Держпраці у взаємодії з Державною податковою службою з 1 липня розпочне інспектування з питань виявлення незадекларованих працівників.

 

Віцепрем’єрка пояснила, коли може закінчитись перший перегляд частини Угоди про асоціацію

5 липня 2021, УП

Перший раунд переговорів щодо перегляду економічної частини Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом може завершитися восени 2021 року, надалі Україна порушуватиме питання зменшення бар’єрів у торгівлі та “митного безвізу”.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на слова віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної під час слухань комітету з питань економрозвитку.

Вона зазначила, що за рік Україна фактично пройшла весь цикл переговорів від ініціювання перегляду Угоди до призначення першого раунду переговорів та готовності завершити їх вже восени цьогоріч як з української сторони, так і ЄС.

Перший перегляд, пояснила віцепрем’єрка, базується переважно на перегляді тарифних умов торгівлі, щоб “Україна та ЄС опрацювали всі техніки, методики та юридичні аспекти ухвалення таких рішень”.

На наступних раундах переговорів, за її словами, Україна порушуватиме також питання щодо зменшення торговельних бар’єрів та приєднання до конвенції про єдиний режим транзиту (“митний безвіз”).

Стефанішина зауважила, що динаміка діалогу з Європейським Союзом щодо перегляду економічної частини Угоди про асоціацію суттєво змінилася. Зокрема, Євросоюз почав говорити про Угоду як про двосторонній документ, який має виконувати як Україна, так і ЄС.

По-друге, наголосила вона, переговори, що стосуються перегляду економічної частини Угоди про асоціацію, і питання про поглиблення економічної інтеграції вже вийшли з політичної площини.

“… Ми чітко дали зрозуміти, що рішення, які стосуються захисту інтересів України або підтримки національних товаровиробників, або ж взагалі питання дискусії про торговельні положення Угоди про асоціацію не можуть бути предметом політичного шантажу або політичних маніпуляцій”, – пояснила Стефанішина.

Нагадуємо:

Україна та Європейський Союз цього року починають процес перегляду Угоди про асоціацію у частині про торгівлю товарами.

Частину Угоди про асоціацію України з ЄС планують оновити до жовтня 2021 року – до наступного саміту Україна-ЄС.

 

“Доступна іпотека 7%”: банки видали 526 кредитів на 448 мільйонів

5 липня 2021, УП

Уповноважені банки у рамках програми “Доступна іпотека 7%” станом на 5 липня підписали 526 кредитних договорів на загальну суму 447,6 млн грн, на первинному ринку – 21,74%, на вторинному – 78,26% відповідно.

Про це повідомляє Міністерство фінансів.

Зазначається, що банки розглядають 848 заявок на участь у програмі на загальну суму 730,2 млн грн, з яких 19,71% становить первинний ринок і 80,29% – вторинний.

При цьому, найактивнішими регіонами минулого тижня були:

м. Київ (35,1%);

Київська обл. (28,7%);

Харківська обл. (6,3%);

Львівська обл. (5,5%);

Рівненська обл. (4,2%).

У Мінфіні звертають увагу, що саме банк приймає рішення стосовно видачі кредиту, використовуючи власну методологію оцінки платоспроможності потенційного позичальника.

Нагадуємо:

У рамках держпрограми “Доступна іпотека 7%” станом на 14 червня уповноважені банки підписали 430 кредитних договорів на загальну суму 365,3 млн грн.

У рамках держпрограми “Доступна іпотека 7%” уповноважені банки станом на 31 травня підписали 351 кредитний договір на загальну суму 297,3 млн грн.

Станом на 24 травня банки видали 305 позик за програмою “Доступної іпотеки під 7%”, їхня сума становить 253,9 мільйона гривень.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявляв про недостатній темп видачі іпотечних кредитів у рамках держпрограми “Доступна іпотека 7%”. Програма запрацювала 1 березня.

Уповноважені банки у рамках держпрограми “Доступна іпотека 7%” станом на 17 травня підписали 268 кредитних договорів на загальну суму 223,7 млн грн.

 

Укртранснафта зможе транспортувати дизпаливо “трубою Медведчука”

5 липня 2021, УП

На засіданні Нацкомісії з енергетики та компослуг 5 липня “дочці” Нафтогазу, Укртранснафті, видали ліцензію на право транспортування нафтопродуктів частиною нафтопроводу “Самара – Західний напрямок”.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Також рішенням НКРЕКП було зупинено до 06 січня 2022 року (включно) ліцензію з транспортування нафтопродуктів магістральним трубопроводом, виданої раніше ТОВ “ПРИКАРПАТЗАХІДТРАНС”.

Нагадуємо:

1 липня “Укртранснафта” підписала із Агентством з розшуку і менеджменту активів (АРМА) договір на управління українською частиною нафтопродуктопроводу “Самара-Західний напрямок” терміном на 5 років.

Антимонопольний комітет на засіданні 11 червня надав дозвіл дочці “Нафтогазу”, “Укртранснафті”, управляти нафтопроводом “Самара – Західний напрямок”.

Раніше енергетична митниця відмовила дочці “Нафтогазу”, “Укртранснафті”, у підтвердженні повноважень щодо управління окремими активами нафтопроводу “Самара – Західний напрямок”, адже формально вони досі у власності “Прикарпатзахідтрансу”.

Господарський суд Житомирської області відкрив провадження за позовом Фонду державного майна про повернення у власність держави нафтопроводу “Самара – Західний напрямок”.

Агентство з розшуку та управління активами за результатами конкурсу обрало управителем частини нафтопроводу “Самара –Західний напрямок” дочку “Нафтогаза” – “Укртранснафту”.

Вищий антикорупційний суд наклав арешт на частину нафтопродуктопроводу “Самара-Західний напрямок”.

Трубопроводи “Самара-Західний напрямок” та “Грозний – Армавір – Трудова” були побудовані за часів Радянського Союзу і знаходилися у загальносоюзній власності. Після проголошення незалежності на підставі правонаступництва він мав перейти у власність держави Україна.

Проте посадові особи “дочки” російської компанії “Транснафтопродукт”, “Прикарпатзахідтранс”, трубопроводи у власність України не передали.

СБУ наголошувала, що вибуття нафтопроводу з державної власності ставить під загрозу функціонування об’єктів важливого господарського значення. Нафтопровід пов’язують з кумом Путіна членом ОПЗЖ Віктором Медведчуком, який у лютому потрапив під санкції РНБО. В ОПЗЖ зв’язок із нафтопроводом заперечуют

 

Торгпред України очолив на рік Міжнародну зернову ради

5 липня 2021, УП

Торгового представника України та заступника міністра економіки Тараса Качку призначили головою Міжнародної зернової ради на 2021/22 рік, під час головування Україна працюватиме над прозорістю ринку та кооперацією.

Про це йдеться у пресрелізі Міжнародної зернової ради (International Grains Council, IGC).

“Під час свого головування, Україна особливо зацікавлена у співпраці з членами Секретаріату та IGC, щоб збільшити ринкову прозорість та торговельну співпрацю щодо зернових, олійних та рисових культур, адже ці питання є суттєвими в умовах невизначености”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що також серед пріоритетів України – сприяння діалогу між урядами щодо торгової політики зерновими та співпраці між державними та приватними секторами заради стійкости світової торгівлі та харчових систем.

Нагадуємо:

Заступника міністра економіки України Тараса Качку обрали головуючим в Міжнародній раді з зерна на 2021/2022 рік. Україна головуватиме вперше.

Міжнародна рада по зерну – міжурядова організація, що покликана сприяти розвитку міжнародного співробітництва між країнами-експортерами та імпортерами зерна. Членами ради зараз є 29 країн і Європейський Союз.

 

Субсидії за травень-червень виплатять найближчим часом – Мінсоцполітики

5 липня 2021, УП

У Мінсоцполітики заявили, що найближчим часом громадяни отримають належні їм суми житлової субсидії за травень – червень поточного року у повному обсязі.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Зазначається, що органи соцзахисту населення наприкінці червня отримали інформацію від Міністерства фінансів за результатами проведеної верифікації даних щодо одержувачів житлових субсидій на відповідність новим умовам її одержання.

“На підставі цієї інформації органами соціального захисту населення проведено перепризначення житлових субсидій в автоматичному режимі для домогосподарств, які її одержували в опалювальному періоді 2020-2021 років.

Наразі Мінсоцполітики отримало заявку на потребу в коштах для фінансування перепризначених субсидій за травень та червень поточного року і перераховує відповідні кошти в регіони для проведення відповідних виплат”, – пояснили у відомстві.

“Враховуючи, що вартість отримуваних житлово-комунальних послуг в неопалювальний період зменшується через відсутність послуги опалення, середній розмір субсидії за ці місяці становить близько 290 гривень на домогосподарство в місяць”, – додали в Мінсоцполітики.

Нагадаємо:

Уряд вніс певні корективи у нові правила отримання субсидій – зокрема, нові зміни дозволять перепризначати субсидії без подання відповідної заяви (за деякими винятками).

У Мінсоцполітики нагадали, що з травня відбулися зміни у програмі житлових субсидій – для її оформлення на наступний період українці мають 5 місяців неопалювального періоду.

З 1 травня всі 100% українців, які отримують субсидію, будуть отримувати її живими грошима, також вводяться деякі нові правила щодо тих, кому субсидії призначатись не будуть.

Починаючи з травня, отримувачі субсидій повинні будуть подати нову заявку на її отримання. Заявки можна буде подавати протягом наступних 5 місяців. Зробити це можна в тому числі онлайн або поштою.

 

ДБР викрило злочинну схему продажу деревини, яка “згоріла” на пожежах Луганщини

5 липня 2021, УП

Слідчі та оперативні працівники ДБР викрили протиправну схему розкрадання лісоматеріалів на понад 2 мільйони гривень на території Луганської області.

Джерело: Державне бюро розслідувань

Деталі: Представники організованої злочинної групи виставляли на біржу якісні лісоматеріали за заниженими цінами. У документах прописувалось, що вони начебто згоріли під час минулорічних пожеж. Це дозволяло значно занижувати ціну на сировину. Крім того, ділки вказували менші обсяги деревини, ніж продавались насправді.

Організував злочинну групу підприємець, який раніше займав посаду радника голови одного з лісгопів. До групи також входили посадові особи ДП “Сєвєродонецьке ЛМГ”, ДП “Новоайдарське ЛМГ”, експосадовець Луганського обласного управління ЛМГ, колишній начальник Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Вказаним особам сприяли місцеві працівники правоохоронних органів, які за винагороду “закривали очі” на порушення.

За цією схемою 2 липня 2021 року зловмисники спробували вивезти лісоматеріали з території держпідприємств. Працівники ДБР провели масштабну операцію та зупинили 26 вантажних автомобілів з причепами та 3 маніпулятори у різних населених пунктах Луганської області.

Загальна кількість деревини у вантажівках становила приблизно 800 кубів, а за документами – лише 308 кубів. Тобто понад 400 кубів лісопродукції планували вивезти без будь-якого обліку.

Орієнтовна загальна сума збитків становить понад 2 млн гривень.

На сьогодні проводяться комплексні заходи, спрямовані на з’ясування всіх обставин та зібрання доказів протиправної діяльності причетних осіб, кажуть у ДБР.

Наразі направлено клопотання до суду щодо накладення арешту на вилучену лісопродукцію, траспортні засоби та документацію.

Попередня кваліфікація: зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки (2 ст. 364 КК України).

 

Мінекономіки підняло граничні ціни на бензин і дизпаливо

5 липня 2021, УП

Середню вартість 1 літра бензинів становить 26,64 грн/л, 1 літра дизпалива – 22,55 грн/л.

Про це повідомляє Мінекономіки на підставі розрахунків НАК “Нафтогаз України”.

З урахуванням максимальної торговельної націнки, яка за постановою Кабміну не має бути більше 5 грн/л на бензин і 7 грн/л на дизпаливо, гранична вартість бензину становить 31,64 грн/л, дизпалива – 29,55 грн/л.

Раніше Мінекономіки оприлюднило нову середню вартість дизпалива та бензинів, з якої буде вираховуватися гранична ціна реалізації пального на АЗС на середину червня.

З урахуванням граничних торговельних націнок максимальна ціна на “звичайний” бензин на АЗС не повинна була перевищувати 30,82 грн/л, на “звичайне” дизпаливо – 29,09 грн/л

Нагадаємо:

Кабмін вніс зміни до держрегулювання цін на автомобільні бензини та дизпаливо, які реалізуються через мережу автозаправних станцій.

14 травня Кабмін ухвалив постанову, якою запроваджується граничний рівень торговельної надбавки до середньої ціни дизпалива (7 грн/літр) і бензину (5 грн/літр).

Мережі автозаправних комплексів WOG та ОККО заявили, що припиняють реалізацію преміального пального у зв’язку з постановою, яка передбачає запровадження тимчасового державного регулювання цін на пальне.

Мінекономіки заявляє, що постанова Кабміну щодо встановлення максимальної торгівельної надбавки на бензин та дизельне паливо не стосується преміального пального.

Мережі АЗС відновлюють продаж преміального палива після роз’яснення Мінекономіки, що гранична торговельна надбавка не стосується брендових бензинів і дизпалива.

В Офісі президента заявили, що запровадження держрегулювання на ринку пального – вимушений для нецивілізованого ринку захід, а зняття з продажу брендового пального – демонстрація монопольної змови.

Міністерство економіки оприлюднило розрахунки середньої вартості бензину і дизельного пального, від якої АЗС можуть встановлювати свою націнку.

Мінекономіки оприлюднило нові розрахунки середньої вартості бензину і дизельного палива на першу декаду червня.

5 липня 2021, УП

 

Ціни на електроенергію рекордно впали: регулятор збирав екстрене засідання. Що відбувається?

5 липня 2021, – ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА

Що сталося з вартістю електроенергії та чому в цінових рекордах на ринку звинувачують компанію Ріната Ахметова.

Перед вихідними на ринку електроенергії відбувся рекордний обвал цін на електроенергію, який призвів до збитків для учасників ринку. Постраждали як трейдери, так і генерація.

Представники енергетичного регулятора звинуватили трейдера Ріната Ахметова в маніпуляціях та тиску на владу з метою добитися необхідних для донецького бізнесмена рішень.

У Ахметова звинувачення відкинули та заявили, що в усьому винен регулятор, який сам створює умови для маніпуляцій на ринку, дозволяючи працювати на ньому трейдерам-спекулянтам.

З чим був пов’язаний ціновий антирекорд та чому це погано для учасників ринку?

Що сталося?

Наприкінці минулого тижня на ринку електроенергії відбувся різкий обвал цін, який мав аномальний та неринковий характер.

Довідка. Йдеться виключно про електроенергію для бізнесу. Жодного відношення до цін для населення ця ситуація не має, оскільки тариф для побутових споживачів в Україні залишається фіксованим – на рівні 1,68 грн за кВт-год.

Так, вартість електроенергії на ринку на добу наперед (РДН, один з чотирьох сегментів ринку. – ЕП) впала з 1,45 грн за кВт-год 1 липня до 1,03 грн за кВт-год 2 липня.

В суботу та неділю ситуацію ще більше погіршилася: ціни на електроенергію на РДН падали вже до 30 копійок за кВт-год, що викликало паніку на ринку.

Чому впала ціна?

Це відбулося через різке зниження попиту на ринку на добу наперед, який є ціновим індикатором усього ринку. На РДН, учасниками якого є трейдери та представники генерації, торгується від 20% до 25% всієї електроенергії.

Ряд гравців, серед яких “Д.Трейдинг” Ріната Ахметова та “Юнайтед Енерджі” Ігоря Коломойського різко знизили купівлю електроенергії на РДН і перейшли на ринок двосторонніх договорів, що і спричинило аномальне падіння вартості ресурсу.

Довідка. На ринку двосторонніх договорів угоди між учасниками укладаються на день, на тиждень, на місяць, на квартал або навіть на рік. Цей ринок ніким не контролюється. Інформації про ціни на ньому немає навіть у регулятора.

Чому зниження цін – погано?

Показники, до яких впала ціна, є рекордно низькими і вони не покривають навіть собівартості вироблення електроенергії. Це, в свою чергу, призведе до втрат генеруючих компаній та трейдерів.

В першу чергу постраждають виробники електроенергії – державні “Енергоатом” та “Центренерго”. В “мінус” спрацюють і “ДП Гарантований покупець”, який займається продажем “зеленої” електроенергії та “Укренерго”, на якого покладено функцію компенсатора різниці між ринком і “зеленим” тарифом.

Цікаво, що збитки понесе і ДТЕК Ахметова, оскільки його договори поставки також прив’язані до РДН.

Навіщо це ДТЕК, якщо компанія сама понесе збитки?

Співрозмовники ЕП з НКРЕКП кажуть, що таким чином в компанії донецького бізнесмена намагаються вирішити дві проблеми.

По-перше, ДТЕК хоче добитися рішення, яким на РДН заборонять торгувати трейдерам, залишивши при цьому лише представників генерації (виробників електроенергії. – ЕП).

Друга мета, за словами співрозмовників, полягає в бажанні ДТЕК – змінити склад енергетичного регулятора, включно з його керівником Валерієм Тарасюком.

“Нетипова поведінка учасників ринку викликає серйозні питання і підтверджує проблему надлишкової ринкової влади окремих гравців, які можуть знижувати ціну РДН (шляхом зменшення попиту. – ЕП) або підвищувати ціну РДН (шляхом зменшення пропозиції і збільшення попиту. – ЕП), використовуючи такі дії, в тому числі, для тиску на органи влади з метою реалізації своїх неправомірних вимог”, – заявили в НКРЕКП.

“Така надмірна влада окремих гравців на ринку електроенергії несе загрозу його ефективному, конкурентному і стабільному функціонуванню”, – додали в регуляторі.

Що кажуть в ДТЕК?

У відповідь на заяву регулятора трейдер ДТЕК – компанія “Д.Трейдінг” – звинуватила НКРЕКП в створенні умов для спекуляцій на ринку. В компанії заявляють про роботу на ринку трейдерів-спекулянтів, які начебто здійснюють маніпуляції на ринку та дестабілізують енергосистему.

“D.Trading закликає НКРЕКП навести порядок на ринку електроенергії відповідно до європейських стандартів роботи, терміново усунути маніпуляції і спекуляції, які спотворюють реформу енергетики України”, – заявили в компанії.

“У зв’язку з новою хвилею спекуляцій на РДН і падінням ціни через трейдерів спекулянтів, D.Trading наполягає на необхідності прийняття регулятором рішучих дій для боротьби з маніпуляціями на ринку і забезпечення стабільності енергосистеми”, –  наголосили в “Д.Трейдінг”.

Що було зроблено?

В неділю в екстреному порядку було скликано засідання НКРЕКП, на якому було ухвалено ряд рішень, покликаних відновити попит на РДН та стабілізувати ситуацію на ринку.

По-перше, регулятор запровадив 50% обмеження на торгівлю електроенергією між афілійованими компаніями. В першу чергу це стосується ДТЕК.

По-друге, НКРЕКП зобов’язала операторів систем розподілу (обленерго) і “Укренерго” компенсувати 95% своїх втрат в мережі на “ринку на добу вперед”, в той час як до цього вони купували лише 50%.

По-третє, до 8 липня регулятор запровадив поняття мінімальної ціни (price cape) на РДН в розмірі 733,9 грн/мВт-год.

Після рішень НКРЕКП ціни на електроенергію на ринку на добу наперед почали відновлення: так, середньозважена ціна на РДН підвищилася до 916 грн за мВт-год у порівнянні з попереднім днем.

За словами співрозмовників ЕП, ухвалені рішення повинні найближчим часом стабілізувати ситуацію на ринку.

Чим все завершиться?

Після рішень НКРЕКП ціни на електроенергію на ринку на добу наперед почали відновлення: так, середньозважена ціна на РДН підвищилася до 916 грн за мВт-год у порівнянні з попереднім днем.

За словами співрозмовників ЕП, ухвалені рішення повинні найближчим часом стабілізувати ситуацію на ринку.

Чи покарають винних?

НРКЕКП за підсумками засідання вже оголосила про проведення розслідування причин падіння ціни електроенергії на РДН і звернулася до Антимонопольного комітету у зв’язку зі зловживанням монопольним становищем “Д.Трейдінг” Ріната Ахметова.

“Яка мотивація таких дій – будуть досліджувати компетентні органи”, – заявив голова парламентського комітету з ПЕК Андрій Герус.

Але така ситуація, за його словами, ще раз підкреслює проблему надмірної ринкової влади окремих гравців українського енергоринку, і можливих наслідків такої ринкової влади.

Чи покарають винних в маніпуляціях на ринку – покаже час, якого на розслідування знадобитися чимало.

Однак ця ситуація – прекрасний приклад того, що задля уникнення подібного в майбутньому, варто боротися з причиною, а не з наслідками.

Правила енергоринку наразі точно далекі від ідеальних і якщо цього оперативно не виправити, то вижити в такому “ринку” зможуть лише одиниці.

 

У Міненерго повідомили, які держшахти можуть об’єднати з “Центренерго”

5 липня 2021, УП

“Центренерго” можуть об’єднати з шахтами 2 вугільних держкомпаній: шахтами ДП “Добропіллявугілля-видобуток”, ДП “Шахта імені М.С. Сургая” і двома шахтами з ДП “Селидіввугілля” – “Україна” і “Котляревська”.

Про це повідомив заступник міністра енергетика Максим Немчинов у відповідь на запит liga.net.

“На сьогоднішній день сформовані попередні висновки комісії щодо списку шахт, які можуть бути запропоновані для інтеграції в акціонерне товариство.

До зазначеного переліку увійшли шахти ДП “Добропіллявугілля-видобуток”, ДП “Шахта ім. М.С. Сургая” і шахти “Україна” і “Котляревська” ДП “Селидіввугілля”, – йдеться в документі.

За словами заступника міністра енергетики, у листопаді 2020 року на виконання постанови Кабінету міністрів №1215-р Міністерство енергетики та Фонд держмайна прийняли спільний наказ №763/920, яким було створено спеціальну комісію, яка повинна була провести аудит всіх держшахт в країні і вибрати з них найефективніші для об’єднання з Центренерго.

“Перше засідання комісії відбувся 8 грудня 2020 року. За час роботи комісії було проведено близько 30 засідань, консультаційних та організаційних зустрічей”, – додав Немчинов.

При цьому він не уточнив, колисаме комісія може запропонувати Кабміну список шахт для об’єднання з Центренерго.

Нагадаємо:

Кабмін на початку жовтня 2020 року затвердив план заходів щодо створення акціонерного товариства (АТ) за участю державних вуглевидобувних підприємств і ПАТ “Центренерго”.

Повідомлялось, що акціонерне товариство за участю “Центренерго” та держшахт може бути створене уже в першій половині 2021 року.

Немчинов заявляв, що міністерство очікує перших результатів аудиту діяльності вугледобувних підприємств до березня 2021 року.

 

Ціни на електроенергію: у Міненерго відреагували на кризову ситуацію

5 липня 2021, УП

Міненерго запропонувало способи системного вирішення проблем на ринку електроенергії: зокрема, пропонує затвердити обов’язковість біржової торгівлі для всіх учасників, а також – прийняти методику розрахунку граничної ціни на ринку “на добу наперед”.

Про це повідомляє прес-служба міністерства за підсумками наради щодо врегулювання кризової ситуації на ринку електроенергії під головуванням міністра Германа Галущенка.

Зазначається, що участь в нараді взяли виробники електроенергії, НКРЕКП, НЕК “Укренерго”, ДП “Гарантований покупець”, ДП “Оператор ринку”.

“Треба прийняти методику розрахунку граничної ціни на ринку “на добу наперед”, що допоможе зробити ринок ліквідним. Крім того, потрібно затвердити обов’язковість біржової торгівлі для всіх учасників.

Також необхідно у законодавчому полі скасувати зобов’язання щодо продажу 10% електроенергії на РДН, принаймні для тих учасників, які виконують функції ПСО”, – заявив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

“Водночас під час наради було обговорено можливе рішення, яке допоможе врегулювати ситуацію на ринку електроенергії вже найближчим часом до впровадження системних заходів.

Рішення полягає в обмеженні продажу трейдерами та постачальниками на ринку “на добу наперед” у відсотковому значенні від їхнього обсягу торгівлі”, – додали у відомстві.

Нагадуємо:

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, провела екстрене позачергове засідання, на якому ухвалила рішення, що мають стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії.

З метою збільшення попиту на РДН, регулятор зобов’язав оператора системи передачі та операторів систем розподілу закуповувати на цьому сегменті ринку обсяги електроенергії, що необхідні для компенсації виробничих втрат.

Також регулятор встановив обмеження місячного обсягу продажу електричної енергії за двосторонніми договорами між виробниками та іншими учасниками ринку електричної енергії, що входять “до складу одного вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання”, у розмірі 50 відсотків їх місячного обсягу продажу електричної енергії.

Регулятор встановив мінімальне цінове обмеження на РДН, нижче якого учасники ринку не мають права подавати цінові пропозиції.

Обмеження буде діяти до 8 липня цього року і відповідає останньому тарифу на відпуск електричної енергії ДП НАЕК “Енергоатом”, проіндексованому на індекс цін виробників промислової продукції та становить 734,9 грн/мВт∙год.

З метою оцінки дій учасників ринку регулятор оголосив про початок процедури розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії у вказані дні.

Ціна електроенергії на ринку “на добу вперед” на 4 липня знизилася до історичного мінімуму в 2021 році в 426,06 грн/МВт-год, що на 35,9% нижче за ціну, що склалася на 3 липня і майже в 3,5 рази нижче ціни на 1 липня.

На 5 липня ціна підвищилася на 18,6% – до 505,68 грн/МВт-год.

НКРЕКП заявила про ігри з попитом та пропозицією, що в кінцевому випадку впливає на ціну, заявивши, що здебільшого цим займалась  компанія Д.Трейдінг з групи ДТЕК.

Сама Д.Трейдінг закликає регулятора “навести порядок на новому ринку електроенергії у відповідності з європейськими стандартами роботи, терміново усунути маніпуляції та спекуляції”.

 

Блокчейн може сприяти боротьбі зі зміною клімату – ООН

Фахівці Програми ООН з довкілля (ЮНЕП) вважають, що блокчейн-технологія може відіграти важливу роль у боротьбі з кліматичною кризою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють Новини ООН.

По-перше, блокчейн-технологія – це прозорий і надійний спосіб обліку інвестицій в «зелені» проєкти, а також заходів, які країни приймають для скорочення шкідливих викидів.

По-друге, блокчейн може сприяти більш активному використанню поновлюваних джерел енергії, таких як вітер і сонце. Оскільки такі джерела за своєю природою непостійні і децентралізовані, технологія блокчейна може стати платформою для більш ефективного управління ними та створення нових ринків «чистої» енергетики.

«ООН має продовжувати експериментувати в сфері блокчейнів. Якомога більше ми експериментуємо, тим більше ми дізнаємося про цю технологію», – вважає представник ЮНЕП Мінанг Ачария.

Як відомо, блокчейн – це вид бази даних. З англійської назва перекладається як «ланцюжок блоків». У ній містяться записи про здійснені угоди, або транзакції, причому видалити ці записи не можна, можна лише додати нові. У цьому основна відмінність блокчейна від звичайних баз даних. Ще один важливий принцип технології блокчейна – відсутність єдиного контролера – система керується багатьма учасниками.

 

У гучній “справі Бахматюка” завершили розслідування

5 липня. УНН. У справі незаконного заволодіння 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту ПАТ “ВіЕйБі Банк” більш відомої як “справа Бахматюка” завершено досудове розслідування, передає УНН із посиланням на САП.

Цитата

“2 липня 2021 року прокурорами САП прийнято рішення про завершення досудового розслідування, яке здійснювали детективи НАБУ, у справі незаконного заволодіння 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту ПАТ “ВіЕйБі Банк… На сьогодні досудове розслідування у справі завершено. Матеріали справи відкрито 14 підозрюваним та їхнім захисникам для ознайомлення”, — йдеться у повідомленні.

Деталі

У рамках досудового розслідування встановлено, що у жовтні 2014 року ПАТ “ВіЕйБі Банк”, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна.

Незважаючи на те, що вказаний банк не надав всіх необхідних для цього документів, правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, пристало на його пропозицію.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, була завищена майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Вже в ході досудового слідства експертизою було встановлено, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн гривень попри 1,8 млрд гривень, заявлених “ВіЕйБі Банком”.

Як наслідок, службовцями НБУ “ВіЕйБі Банку” було надано 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту.
Зауважимо, що раніше вказана банківська установа вже отримувала від Нацбанку кредит на суму 3 млрд гривень. І вказані кошти так і не були повернуті.

А в листопаді 2014 року взагалі “ВіЕйБі Банк” було визнано неплатоспроможним.

На сьогодні стабілізаційний кредит у 1,2 млрд гривень, отриманий від НБУ строком на два роки, так і не повернуто, відзначилиу САП.

У листопаді 2019 року прокурорами САП та детективами НАБУ у справі заволодіння 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту було повідомлено про підозру 10 колишнім та чинним службовцям Національного банку України та “ВіЕйБі Банку”. У травні 2021 року — ще 6 посадовцям Національного банку України та представнику оціночного товариства компанії.

Розслідування щодо ще трьох осіб — фактичного власника, колишніх голови правління та голови спостережної ради ПАТ “ВіЕйБі Банк” виділене в окремі провадження та зупинені, у зв’язку з їх розшуком.

 

Ветерани АТО вимагали від Генпрокурора покарати “чорних” та “сірих” експортерів українського зерна

5 липня. УНН. Сьогодні представники “Громадського руху ветеранів та волонтерів АТО” прийшли до Офісу Генерального прокурора з вимогою припинити діяльність злочинного угрупування на Одещині. За даними протестуючих, низка “бізнесменів” здійснює масштабний “сірий” експорт зерна, не сплачуючи податки й грабуючи державний бюджет на мільярди гривень, передає УНН із посиланням на ДС.

Деталі

У заяві про скоєння злочину, котру активісти зареєстрували в Офісі Генпрокурора, зазначається, що “протягом 2020-2021 років на території Одеської області створено злочинне угрупування, до якого входять депутат Одеської облради Володимир Щербина, низка місцевих “ділків” – Андрій Іванов, Андрій Бабогло, Андрій Бобирь та Петро Чорний, а також Наталія Назарова (засновник та керівник декількох компаній, що є представником інтересів одного з найкрупніших зернових вантажних терміналів “Олімпекс Купе Інтернейшнл”, розташованим в Одеському морському порті), Ірина Денисюк (великий гравець контейнерних перевезень зернових) та Артур Данієлян (власник ТОВ “Торговий Дім Агрофорвард”).

Протестувальники підкреслили, що зазначені персонажі постійно створювали фірми-одноденки на чолі з підставними особами. Протягом 2-3 місяців такі фірми припиняли існування, а замість них створювалися нові фейкові підприємства. Втім, навіть за такий короткий термін ці компанії встигали продати за кордон, без сплати податків, велику кількість зерна, а отримані гроші вивести в офшори. В результаті Держбюджет недоотримав мільярди гривень.

У підсумку, з активістами зустрілися начальник відділу Офісу Генпрокурора по нагляду за поліцією Сологуб Євгеній Вікторович, та начальник управління організації процесуального керівництва Пісоцький Володимир Олегович. Вони запевнили, що протягом 24 годин внесуть до ЄРДР відомості про вчинення злочинів за статтями, вказаними у заяві, а через пʼять днів вони готові зустрітися с протестувальниками та повідомити про хід розслідування. У разі, якщо провадження не буде порушено, протестуючі пообіцяли далі звертатися як до українських судів, так і до Європейського суду з прав людини.

 

Розгін запорізького Майдану: суд відпустив генерала-втікача Сербу після 7 років розшуку

Райсуд Запоріжжя відпустив під особисте зобов’язання обвинуваченого за розгін Майдану у місті 26 січня 2014 року колишнього очільника управління МВС у Запорізькій області, генерала міліції Володимира Сербу, який з’явився на суд через 7 років перебування у розшуку.

Сьогодні суддя зачитала повний текст ухвали, пояснивши своє рішення, передає кореспондент Укрінформу.

Колишній очільник обласного управління МВС в Запорізькій області Серба обвинувачується за ч.2 ст.28 (вчинення злочину групою осіб), ч.1 ст.294 (масові заворушення) та ч. 1 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. З липня 2014 року перебував у розшуку, але минулого тижня добровільно з’явився на судове засідання у Жовтневий районний суд Запоріжжя, де йому було обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання строком на два місяці. Сьогодні, 5 липня, у суді відбулось оголошення повного тексту ухвали щодо зміни запобіжного заходу обвинуваченому.

На початку судового засідання біля будівлі суду зібрались представники кількох громадських організацій, які обурені рішенням судді.

“Для нас дивно, чому він повернувся. Єдиний висновок, який ми робимо, що є домовленості, певні гарантії безпеки Сербі, що ця судова справа буде закрита на його користь. Він причетний до побиття проукраїнських патріотів і має понести покарання”, – наголосив ветеран полку “Азов”, голова обласного осередку “Національний корпус” Максим Зайченко.

Активісти вивісили на вході до суду плакати: “Генерал-втікач”, “Без двох місяців не винуватий?” та вигукували “Сербу – на вербу”. Після чого запалили димові шашки.

Суддя Жовтневого районного суду Запоріжжя Юлія Пивоварова зазначила, що Сербу було оголошено в розшук 7 липня 2014 року, але 30 червня він перетнув кордон України, пройшов митний контроль, затриманий не був і добровільно прибув до суду.

“Враховуючи обставини його добровільного з’явлення до суду, суд приходить до висновку, що ризики його ймовірного ухилення від суду є наявним. Однак, за спливом часу з моменту вчинення кримінального правопорушення та з урахуванням активної позиції обвинуваченого про намір брати участь у судовому засіданні, вказаний ризик значно зменшений, але продовжує існувати… Враховуючи той факт, що Серба обвинувачується у вчиненні одного епізоду не тяжкого та тяжкого злочину, за вчинення яких передбачено максимальне покарання на строк до 8 років позбавлення волі, суд приходить до висновку про те, що лише тяжкість не може бути єдиною підставою для застосування найсуворішого запобіжного заходу, пов’язаного з позбавленням волі”, – йдеться в повному тексті ухвали.

Також суддя зазначила, що обвинувачений не працює в правоохоронних органах та не може впливати на розгляд справи, свій паспорт для виїзду за кордон він здав.

“Суд ухвалив змінити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо Серби, обраний 19.02.2015 року слідчим суддею Орджонікідзевського районного суду, на більш м’який – застосувати щодо обвинуваченого Серби запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання та покласти на нього обов’язки, передбачені ч. 5 ст 194 КПК строком на 2 місяці, а саме: не відлучатись з міста Дружківка Донецької області без дозволу суду, повідомляти суд про зміну місця проживання, утримуватись від спілкування з потерпілими та здати паспорт для виїзду за кордон”, – додала Пивоварова.

Рішення суду оскарженню не підлягає.

На проголошення повного тексту ухвали Серба не з’явився. Наступне засідання по справі має відбутись 8 липня.

Адвокат потерпілих під час розгону запорізького Майдану Олена Яркина додала, що у разі порушення умов особистого зобов’язання суд може оштрафувати Сербу на суму від 438 грн до 3708 грн.

Щодо перебування Серби у розшуку зазначається, що згідно з офіційними даними сайту МВС, він досі є в переліку тих, хто переховується від органів прокуратури.

 

Більшість українців підтримують ідею референдуму про заборону продажу землі

Понад 70% учасників Всеукраїнського опитування громадської думки, організованого Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), виступають за проведення референдуму щодо заборони продажу сільськогосподарської землі.

Про це повідомляє Укрінформ із посилання на цього результати дослідження, опубліковані на сайті КМІС.

«71,7% українців підтримують проведення референдуму щодо заборони продажу сільськогосподарської землі (не підтримують – 21%, а ще 7,2% не визначилися або відмовилися відповідати). При цьому, у разі проведення референдуму, на який буде винесене запитання «Чи підтримуєте Ви заборону на продаж сільськогосподарської землі?» 65,2% респондентів проголосували б «за», а 21,8% проголосували б «ні». Ще 6,5% не взяли б участі у голосуванні, а 6,4% не визначилися або відмовилися відповідати. Таким чином, серед респондентів, які взяли б участь у голосуванні, 74,9% підтримали б заборону», – зазначили у Київському міжнародному інституті соціології.

Разом з цим, абсолютна більшість жителів України – 84,1% – не підтримують продаж сільськогосподарської землі іноземцям. Підтримують продаж іноземця – 12,1% (а ще 3,8% не змогли або відмовилися відповідати).

Опитування проводилося методом особистого інтерв’ю з використанням планшета (CAPI, computer-assisted personal interviews). Участь у ньому взяв 2031 респондент, з 107 населених пунктів усіх регіонів України (крім АР Крим). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,9% — для показників близьких до 25%, 2,2% — для показників близьких до 12%, 1,5% — для показників близьких до 5%.

 

Рейтинг партій: українці готові провести в Раду партії Ляшка і Гройсмана – соціологія

5 липня 2021, УП

Якби вибори до парламенту відбувалися в кінці червня, до парламенту пройшли б 7 партій – “Слуга народу”, “ОПЗЖ”, “ЄС”, “Батьківщина”, “Сила і честь”, Радикальна партія Ляшка та “Українська стратегія Гройсмана”.

Джерело: результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 22-29 червня

Дослівно: “Найбільшу підтримку отримала б партія “Слуга народу” (20,6% серед тих, хто визначився з вибором). Друге місце з приблизно однаковою підтримкою (в межах статистичної похибки) “ділять” “ОПЗЖ” (16,9%), “ЄС” (15%) і “Батьківщина” (14,7%)”.

Деталі: Партію “Сила і честь” підтримують 7% виборців, Радикальну партію Ляшка – 5,7% та “Українську стратегію Гройсмана” – 5,1%.

Інші партії не потрапили б до парламенту.

Зокрема, за “Партію Шарія” готові віддати голоси 3,7% серед тих, хто визначився, за “Свободу” – 2,2%; за “Голос” – 1,9%.

Дослідження тривало з 22 до 29 червня. Методом особистого (“face-to-face”) інтерв’ю опитали 2031 респондента у віці від 18 років у 107 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим та окупованих територій Донбасу).

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,9% – для показників близьких до 25%, 2,2% – для показників близьких до 12%, 1,5% – для показників близьких до 5%.

Передісторія:

Згідно з опитуванням КМІС, проведеним на початку червня, до парламенту проходили 5 партій.

 

Кожен другий не схвалює діяльності президента Зеленського

5 липня 2021, УП

За результатами червневого опитування українці скоріше негативно оцінюють діяльність президента Володимира Зеленського.

Джерело: результати опитування КМІС, проведеного з 22 до 29 червня

Деталі: Зокрема, 52,7% не схвалюють діяльності Зеленського проти 34,1%, які схвалюють (ще 13,2% не визначилися або відмовилися відповідати на запитання).

З 22 до 29 червня 2021 року КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки методом особистого інтерв’ю з використанням планшета (CAPI).

Було опитано 2031 респондента віком від 18 років, що мешкають у 107 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим).

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Похибка вибірки не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,9% — для показників близьких до 25%, 2,2% — для показників близьких до 12%, 1,5% — для показників близьких до 5%.

 

Українці переважно вважають, що законопроєкт Зеленського не страшний для олігархів

5 липня 2021, УП

Більше половини українців вважають, що президентський закон про деолігархізацію не є загрозою для олігархів.

Джерело: соціологічне дослідження проведене КМІС з 22 до 29 червня

Деталі: 56,4% – вважають, що закон про деолігархізацію не загрожує олігархам і лише 20,4% респондентів вважають, що він становить загрозу.

Ще 23,2% не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

Опитування проводилося методом особистого інтерв’юз використанням планшета. Опитано 2031 респондента, що мешкають у 107 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,9% — для показників близьких до 25%, 2,2% — для показників близьких до 12%, 1,5% — для показників близьких до 5%.

Передісторія:

1 липня Верховна рада у першому читанні ухвалили президентський законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

 

64% українців вважають, що справи в країні йдуть у неправильному напрямку – опитування

5 липня 2021, УП

64% опитаних українців вважають, що справи в країні йдуть у неправильному напрямку (у правильному – 20%).

Про це свідчать результати опитування, яке з 22 по 29 червня 2021 року провів КМІС.

Ще 16% не змогли або відмовилися відповісти на це запитання.

Зазначимо, що за результатами опитування українці скоріше негативно оцінюють діяльність президента Володимира Зеленського.

Зокрема, 52,7% не схвалюють діяльності Зеленського проти 34,1%, які схвалюють (ще 13,2% не визначилися або відмовилися відповідати на запитання).

З 22 до 29 червня 2021 року КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки методом особистого інтерв’ю з використанням планшета (CAPI).

Було опитано 2031 респондента віком від 18 років, що мешкають у 107 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим).

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Похибка вибірки не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,9% — для показників близьких до 25%, 2,2% — для показників близьких до 12%, 1,5% — для показників близьких до 5%.

 

Над печерами Києво-Печерської лаври нависла загроза: УПЦ МП просить у влади допомогу

5 липня 2021, УП

У Києво-Печерській лаврі УПЦ МП просять владу допомогти ліквідувати аварійну ситуацію в лабіринтах Ближніх печер, які є об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Джерело: центр інформації УПЦ (МП)

Дослівно: “Останнім часом збільшився рівень зволоженості грунтів. У разі невжиття термінових заходів існує загроза руйнування лабіринтів печер, що може привести до непоправних втрат і людських жертв”.

Деталі: Митрополит УПЦ МП Павел написав листа прем’єр-міністру Денису Шмигаль, де попросив допомогти зберегти “Лабіринти Ближніх печер” (корпус № 90), які є об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У лаврі вказують, що багаторічна амортизація і незадовільний стан підземних інженерних комунікацій, а також весняне сніготанення призводять до насичення водоносного горизонту над печерами і підтоплення печерного комплексу.

Моніторинг стану лабіринтів Ближніх печер свідчить про те, що рівень зволоженості грунтів, де розташований пам’ятник, збільшився.

За словами Павла, за результатами комісій ТЕБ та НС ситуація на цих ділянках печер визначена як надзвичайна регіонального масштабу.

Зазначені ділянки задіяні в паломницькому маршруті, тому “існує загроза руйнування лабіринтів печер, що може привести до непоправних втрат і людських жертв”.

Митрополит Павел попросив Шмигаля розглянути можливість виділити з держбюджету кошти для протиаварійних робіт.

Ближні або Антонієві печери – комплекс підземних печер в Києво-Печерській Лаврі. Ширина печер – 1,5 метра, висота – 2,5 метра. Загальна довжина підземних коридорів Ближніх печер становить 383 метра.

Печери складаються з трьох вулиць, пов’язаних між собою переходами. Головна вулиця – Печерна, до якої примикає найдавніша в Ближніх печерах церква Введення Богородиці в храм.

Ще одне з найдавніших відгалужень в Ближніх печерах веде до так званої “загальної трапезної” печерських отців, де при преподобному Антонії братія збиралася на спільну трапезу. У печерах збереглася велика кількість житлових келій. Поховання преподобного Антонія розташоване в закритому завалом відгалуженні печер навпроти церкви в його честь, побудованої в кінці XVI – початку XVII століття.

Українська правда

 

Суд зупинив дію припису НАЗК щодо контракту Вітренка

5 липня 2021, УП

Окружний адмінсуд Києва зупинив дію припису НАЗК від 1 липня на адресу наглядової ради НАК “Нафтогаз України” щодо припинення контракту з головою правління компанії Юрієм Вітренком.

Про це повідомляє Департамент з інтегрованих комунікацій НАК.

Зазначається, що таке рішення суд ухвалив 5 липня в порядку забезпечення позову Юрія Вітренка про скасування припису НАЗК.

“Рішення ОАСК логічно узгоджується із висновками міжнародної юридичної компанії, які є у розпорядженні Нафтогазу та свідчать, що НАЗК діяло з очевидними порушеннями закону.

У випадку виявлення порушень, на які посилається нацагентство, та для припинення трудового договору з головою правління компанії, воно мало звернутися до суду, а не спрямовувати припис до наглядової ради Нафтогазу, чи до будь-якого іншого адресата”, – йдеться в позиції компанії.

У суді пояснили, що ухвалили рішення зупинити дію припису НАЗК від 1 липня до набрання законної сили рішення у справі.

“Окремо суд зауважує: ухвала щодо вжиття заходів забезпечення позову жодним чином не має визначального впливу на рішення, яке згодом може бути ухвалено у зв’язку із розглядом спору щодо визнання протиправним та скасування припису НАЗК від 1 липня”, – додали в ОАСК.

ОАСК відкрив провадження в адміністративній справі за позовом Юрія Вітренко до НАЗК, підготовче судове засідання відбудеться 14 липня.

Нагадуємо:

Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) 1 липня направило припис голові наглядової ради НАК “Нафтогаз України” Клер Споттісвуд, у якому вимагає припинити контракт з головою правління НАК Юрієм Вітренком як незаконний.

Голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко заявив, що припис НАЗК суперечить законодавству і буде оскаржений в суді.

2 липня голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко звернувся до ОАСК з проханням зупинити дію припису НАЗК від 1 липня голові наглядової ради НАК з вимогою припинити з ним контракт, а також – визнати припис протиправним і скасувати його.

За результатами засідання наглядової ради Нафтогазу, що відбулося 24-25 червня, розгляд питання щодо можливого відсторонення голови правління Юрія Вітренка перенесли на одне з наступних засідань.

Повідомлялось, що наглядова рада НАК “Нафтогаз” на позачерговому засіданні 24 червня може розглянути питання відсторонення голови правління компанії Юрія Вітренка.

Окружний адмінсуд Києва задовольнив заяву про забезпечення адміністративного позову прем’єра Дениса Шмигаля, зупинивши дію припису НАЗК по Юрію Вітренку до набрання законної сили рішення у справі за позовом Шмигаля.

Голова НАЗК Олександр Новіков вніс Кабміну припис про усунення порушень ст. 26 ЗУ “Про запобігання корупції”, відповідно до припису розпорядження уряду про призначення голови правління “Нафтогазу” Юрія Вітренка і контракт з ним мають бути скасовані як незаконні. Вітренко заявляє, що припис незаконний.

Кабмін призначив з 29 квітня в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка головою правління “Нафтогазу”.

 

“Старший брат наглядає за тобою”. Як IT-технології допомагають диктаторам знищувати опозицію

УП. 05.07.21.

3 липня президент Росії Володимир Путін затвердив нову стратегію національної безпеки Росії, в якій крім стандартних мантр про “світову змову” проти Кремля чітко окреслена необхідність “розвитку сил і засобів інформаційної протидії”.

Протидіяти ж Путін зібрався перш за все “використанню в РФ іноземних інформаційних технологій”. Простіше кажучи, соцмережам та інтернету в цілому.

Багато років саме інтернет був осередком протестних настроїв, який майже неможливо контролювати. Через соціальні мережі зростали опозиційні рухи, а активісти координували дії на мітингах.

Антиурядові виступи в Білорусі та Гонконгу демонструють, що роль інтернету в протестному русі досі залишається великою.

Однак IT-технології навчилися використовувати не лише протестувальники. Диктатури по всьому світу також не пасуть задніх та поступово шукають “оригінальні” методи впливу на опозицію.

В Україні з цим знайомі ще з часів Революції Гідності. Тоді активістів намагались лякати через sms-повідомлення, в яких було написано, що вони “зареєстровані як учасники масових заворушень”. Також протестувальники заявляли, що сервіс смс-розсилок SMS-Fly блокував усі повідомлення зі словами “майдан”, “свобода”, “влада” та багатьма іншими.

Про цифрові системи тотального контролю та придушення інакомислення багато сказано в усім відомих антиутопічних книгах та серіалах. Але поки одна частина світу лише фантазує на цю тему, інша – починає втілювати у життя.

Країни з диктаторськими або авторитарними режимами хоча і відстають за розвитком IT-технологій від іншого світу, дехто вже наблизився до створення справжнього цифрового концтабору з повністю підконтрольним інтернетом та системами глобального відеоспостереження.

Які технології використовують диктатори для збереження влади та чому ідея Орвелла про “Старшого брата” – не така вже й вигадка? Про це – далі в матеріалі “Української правди”.

Росія

У 2017 році після виходу фільму Олексія Навального про корупційні схеми прем’єр-міністра Дмитра Мєдвєдєва “Он вам не Димон” в Росії почалась нова хвиля протестів.

Оскільки Навального підтримує переважно молодь, влада вирішила просто залякати учасників антиурядових виступів, і робила це на їхній території – в інтернеті.

Після одного з мітингів з’явився сайт із назвою Je suis maidan (в перекладі з французької “Я – Майдан”) та лозунгом “залиште надії – вас також знайдуть”. На цьому сайті розміщували особисті дані участників мітингів: їхні фотографії та посилання на сторінки в соціальних мережах.

Так молодим людям продемонстрували, що якщо влада захоче, вона їх наздожене, і сховатись у натовпі точно не вийде.

Обличчя протестувальників спочатку шукали за допомогою гігапіксельних панорам, які робили під час мітингу, а також проглядаючи фотографії в ЗМІ. Після цього знайдені фотографії завантажували на сервіс FindFace, який за світлиною може знайти профіль людини “ВКонтакте”.

І хоча розробник сервісу FindFace, стартап NtechLab, заперечував свою участь у зливі особистих даних, згодом компанія розробила для московської мерії систему глобального спостереження, яка дозволяє автоматично відстежити маршрут людини містом та знайти її за фотографією.

На утримання системи глобального відеонагляду Москва витрачає щорічно 68 мільйонів доларів. Її головне формальне призначення – знаходити та ловити злочинців.

Зараз, коли організацію Олексія Навального “ФБК” включили до списку екстремістів, до “злочинців” можуть прирівняти будь-якого опозиційного активіста.

Зливи особистих даних відбуваються не лише через відкриті джерела. У 2019 році, на телеграм-каналі “Товарищ майор”, який пов’язують з російськими силовиками, опублікували базу номерів та паспортних даних трьох тисяч людей: учасників протестів, журналістів ліберальних видань та опозиційних політиків.

У штабі опозиціонера Дмитра Гудкова повідомили, що з ними зв’язався один із мітингарів, який знайшов у цій базі свою вигадану адресу, яку сказав поліції під час затримання. Отже, джерелом зливу вважають правоохоронні органи.

Чому злиті особисті дані та створення баз учасників протестів – це небезпечно? На це питання добре відповідають російські пропагандисти, які постійно нагадують молоді про “наслідки”, які їх чекають, якщо їхнє обличчя побачать на камерах спостереження.

“Інтернетом вмієш користуватись не лише ти. Покарання за участь у подібних заходах (мітингах – ред) впишуть у твою біографію назавжди. І коли ти захочеш влаштуватись на роботу, тамтешня служба безпеки дізнається про твої “подвиги” одразу. А як після цього складеться твоя трудова біографія – подивишся сам”, – пригрозив учасникам мітингів пропагандист Дмитро Пучков.

На зливах особистих даних та погрозах все не закінчується. Російська влада чудово розуміє, що головний осередок протестних настроїв – це соціальні мережі.

Законодавство РФ прописане таким чином, що силовики за запитом можуть отримати доступ до особистих даних користувачів будь-яких російських сервісів. Цьому росіяни “завдячують” пакету Ярової, який ухвалили в 2016 році під приводом боротьби з тероризмом.

Так, лише за першу половину 2020 року до одного лише “Яндексу” надійшло 15 тисяч запитів правоохоронців на особисті дані користувачів. 12,9 тисяч запитів компанія задовільнила.

За даними видання “Медуза”, влітку 2019 року, під час масових виступів у Москві, ФСБ вимагала отримати цілодобовий доступ до листувань користувачів у низки російських сайтів, серед яких дата-центр, хостинги для сайтів, сервіси для пошуку роботи та сайт з оголошеннями.

Для громадян України така тенденція має означати щонайменше небезпеку користування російськими сервісами, особливо якщо діяльність людини політично або економічно важлива.

В грудні Держдума РФ прийняла закон, який забороняє соціальним мережам блокувати інформацію з федеральних каналів. У випадку цензурування російської пропаганди соцмережу можуть заблокувати. В першу чергу це стосується таких платформ як Twitter, YouTube та Facebook.

Також регулятор “Роскомнадзор” прагне зобов’язати соцмережі видаляти “заборонену” в Росії інформацію. Після фактичного прирівняння ліберального опозиційного руху в РФ до терористів, забороненими матеріалами запросто можуть стати заклики виходити на будь-які мітинги проти влади.

Зараз в Росії за непокору вже сповільнили роботу Twitter, загрожують сповільнити найпопулярніший відеохостинг YouTube та найбільшу у світі соцмережу Facebook.

Про серйозність намірів російської влади говорить поступове створення “вітчизняних аналогів” західних соцмереж. Так, державна компанія “Газпром-медіа” оголосила про перезапуск російського відеохостингу RuTube, який має бути більш слухняним клоном американського YouTube.

Але навіть якщо держава не отримає доступ до особистих даних у соцмережах, в Росії працює система моніторингу “Катюша”, яка вже відстежує всі повідомлення, що стосуються політичних процесів, позасистемної опозиції та реакції людей на політичні події.

Необхідність моніторити інтернет влада пояснює зростанням впливу соцмереж та незареєстрованих як ЗМІ ресурсів, які нібито поширюють “дискредитуючу та деструктивну” інформацію.

Отже, російська влада вже знає, де в інтернеті найактивніше розповсюджують опозиційні настрої, і у випадку політичної кризи може швидко перекрити доступ до цих ресурсів.

Китай

Особливого “успіху” в контролюванні інтернету досяг Китай. Якщо в Росії виникають проблеми під час блокування окремих соціальних мереж, а деякі з них досі не мають конкурентоспроможних аналогів, то КНР фактично створила альтернативний інтернет, який називають “великий файрвол”.

Процес становлення китайського закритого інтернету добре описаний у книзі американського журналіста Евана Озноса “Епоха амбіцій. Богатство, істина та віра в новому Китаї”.

У книзі написано, що генеральний секретар ЦК Компартії Китаю Цзян Цземінь ще у 2001 році оголосив інтернет політичним, ідеологічним та культурним полем бою. Уряд, який намагався створити зручну картину світу, заборонив розповсюдження чуток або іншої інформації, яка “підриває довіру” до держави.

Загалом влада заборонила 11 видів інформації, серед яких “підбивання до незаконних зборів” та “інформація про діяльність незаконних організацій”.

Інформацію за ключовими словами намагаються фільтрувати цензори, в той час як опозиція намагається обходити фільтри, вигадуючи нові словосполучення, які іноді складаються з образливих для влади каламбурів.

Уряд зобов’язав IT-компанії ввести систему “самодисципліни”, яка передбачала блокування статей про лідерів КНР, доповіді правозахисних організацій та іншу незручну для влади інформацію.

Крок за кроком Китай розбудовував власний інтернет, вільний від “західного впливу”. Згодом в країні заблокували популярні соцмережі Twitter, Facebook, Google, YouTube тощо.

На відміну від Росії, Китай не має проблем з імпортозаміщенням і зміг створити конкурентні та повністю підконтрольні місцевим законам соцмережі та додатки. Часто це – копії відомих західних сервісів. Найпопулярніший додаток – месенджер WeChat, яким користуються понад 900 мільйонів людей.

Царина айті, яка працює на китайський режим, створила браузер Tuber, який відкриває доступ до заблокованих західних соцмереж, однак влада сама вирішує, який контент на сайтах зможе побачити користувач. Тобто тепер китайці зможуть розповсюджувати свою пропаганду на західних ресурсах, але не зможуть бачити чужу.

У розпал коронакризи влада Китаю посилила ідеологічний вплив на населення. Внаслідок цього з’явився додаток для “доносів”.

В Управлінні кіберпростору КНР пояснили, що цей додаток стане доступним до 100-річчя комуністичної партії, щоб “створити атмосферу хорошої суспільної думки”. Людям пропонують повідомляти про розповсюдження “помилкових думок” про діяльність комуністичної партії.

Система відеоспостереження у Китаї в деяких регіонах також розвинена до просто антиутопічного рівня. В Сіньцзян-Уйгурському автономному районі, де проживає мусульманська меншина, комуністична партія встановила систему глобального спостереження.

Камери, які слідкують за уйгурами, здатні ідентифікувати особу за райдужною оболонкою ока. Система навіть має функцію розпізнавання емоцій. Як пояснив Financial Times один з функціонерів з бюро суспільної безпеки Сіньзяна, це допомагає виявляти рівень нервозності та агресивності людини та швидше знаходити підозрюваного.

Не випадково технологія набула поширення спочатку саме в цьому регіоні. Китай вже багато років звинувачують у створенні концентраційних таборів для мусульман з Сіньцзяню, які не погоджуються з політикою партії. Опозиційні настрої у цьому районі більш поширені, ніж в інших.

Розширення такої системи на всю країну зробить можливим швидке виявлення противників партії та людей на протестних акціях. Подібне використання камер можна було побачити під час масових антиурядових виступів у Гонконгу

“У КНР камери, окрім фільмування, ще сканують риси обличчя, і відразу передають їх у базу. Тобто розпізнати незахищеного учасника протесту стає дуже легко, і справи відкриваються моментально. Саме тому протестувальники закривають тіло, обличчя, одягають капюшони та захищаються парасолями”, – сказав у коментарі УП глава “Free Hong Kong Center” Артур Харитонов.

У 2019 році гонконгські протестувальники почали трощити фонарні стовби, де були встановлені “розумні” камери. Влада Гонконгу стверджувала, що вони потрібні лише для фіксування пробок та погоди. Однак протестувальники не вірили і вважали, що Китай таким чином збирає дані про участь людей у протестах.

Китайський досвід у спостереженні за уйгурами та гонконгцями є небезпечним, адже країна може продавати технології глобального спостереження іншим диктаторам, і це пришвидшить їхній перехід до ери цифрового авторитаризму, йдеться у виступі Міністра оборони США Марка Еспера.

Зараз у світі набирає обертів тренд на цифровізацію валюти. Скоро гроші будуть представлені у вигляді цифр на екрані і не матимуть паперового еквіваленту. Вже відомо про розробку криптодолара та крипторубля, але першим втілювати у життя ідею національної криптовалюти почав Китай.

Цифровий юань не матиме нічого спільного з криптовалютою в традиційному розумінні з принципами децентралізації та анонімності. Навпаки – вона буде тотально підконтрольна центральним органам влади.

Центральний банк через інші банки зараховуватиме на акаунти громадян гроші, які вони з цих же акаунтів витрачатимуть без можливості перевести в готівку. Більш того, держава бачитиме всі транзакції громадян аж до чеків у супермаркетах.

З одного боку це корисно для економіки, адже регулятор зможе швидко реагувати на зміни у настроях споживачів, побачити де треба надати пільгову іпотеку, підняти мито або субсидувати. Також це суттєво вдарить по тіньовому бізнесу та зробить проблеми корупціонерам, які в Китаї традиційно зберігають награбоване у готівці.

Однак з іншого боку держава зможе повністю контролювати споживчий кошик громадян. Більш того, за даними WSJ, влада зможе зробити цифрові юані тимчасовими, тобто диктувати людям, у який термін вони мають витратити свої гроші.

Така практика буде корисна, щоб оживити економіку під час кризи, але це точно не сподобається споживачам.

Партія, зокрема, отримає можливість в декілька кліків залишити ворогів режиму повністю без засобів існування, якщо виникне така потреба.

Зрештою повний контроль грошового оберту – це перший та головний крок для створення системи соціального рейтингу – коли пріоритетний доступ до благ матимуть найбільш “корисні” для країни люди. “Корисність”, звісно, також визначатиме влада.

Африка

В країнах Африки також використовують технології для придушення повстань. І хоча розмах набагато менший, ніж у Росії та Китаї, бажання місцевих диктатур вхопитися за владу змушує опановувати механізми контролю над інтернетом.

Якщо не брати до уваги більш розвинений регіон Північної “мусульманської” Африки, а сконцентрувати увагу на Субсахарській, то до 2025 року там очікують охоплення інтернетом не більше 39%.

Однак у політичному житті африканців інтернет все одно поступово починає відігравати все більшу роль.

“В Африці проживає багато молоді, велика частка якої не має освіти, кваліфікації та є безробітною. Таких людей легше мобілізувати на протести, зокрема насильницькі. Комунікація за допомогою масових SMS-розсилок, груп в соціальних мережах та месенджерах, таких як WhatsApp, хештегів у Twitter дозволяють швидко самоорганізуватися у масові політичні рухи, або повстанські угруповання, якщо йдеться про збройну боротьбу”, – сказав у коментарі УП співзасновник Центру дослідження Африки Олександр Мішин.

Отже, інтернет є потенційно небезпечним осередком для протестувальників навіть у малорозвиненій Африці. Зі слів Мішина, африканські країни перебувають на другому місці у світі за кількістю випадків Інтернет-шатдаунів (вимкнень), організованих за вказівкою урядів. З 2015 року в країнах Африки зафіксовано щонайменше 15 випадків фізичного обмеження доступу до інтернету.

“Подібна поведінка автократів, хоча не лише вони вдаються до таких заходів, – це великий удар по розвитку діджитальних технологій в африканських країнах та підрив тих видів бізнесу, що базуються на використанні мережевих та ІТ-рішень. Іншими словами, диктатури стримують діджиталізацію Африки, отже відкидають її на узбіччя цивілізаційного розвитку”, – сказав Мішин.

Шатдаун – не єдиний метод запобігання протестним рухам в інтернеті. Мішин зазначив, що у грудні 2019 року міністерство оборони Зімбабве звернулося до Ірану по допомогу в створенні кіберармії, аби взяти інформаційний простір під повний контроль. Планувалося створення ботоферм, аби використовувати їх для приглушення голосу інакомислячих.

Танзанія та Китай провели міжнародний круглий стіл з теми “нових медіа”, де уряд африканської країни захоплювався китайською практикою блокування соціальних мереж, бо це нібито допоможе подолати кіберзлочинність. За інформацією Foreignpolicy, менше ніж за рік в Танзанії закрили популярні опозиційні веб-сайти.

Це – яскраві приклади співпраці авторитарних режимів для збереження свого диктаторського світу.

В більш розвинутих африканських країнах вже самотужки блокують соціальні мережі через телекомунікаційні мережі.

Так в Нігерії нещодавно заблокували Twitter після того, як адміністрація соцмережі видалила пост нігерійського президента нібито за порушення правил спільноти. Влада аргументувала це “постійним використанням платформи для підривної діяльності, яка загрожує існуванню країни”.

Білорусь

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко після початку протестів одразу вирішив зарубити загрозу на корені та вимкнув у столиці інтернет. Кілька днів у Мінську мережа працювала дуже нестабільно, через що протестувальникам було важче координувати дії та попереджати один одного про небезпеку.

І хоч в перші дні інтернет-шатдаун відіграв свою роль у збереженні “трону” за Лукашенком, проблема для режиму вилізла з іншого боку

Білорусь має розвинену царину IT, і працівникам індустрії дуже не сподобалась практика вимкнення інтернету, адже це фактично ставить на паузу всі проекти та зупиняє роботу. Після мітингів айтішники почали масово переїжджати за кордон.

“Ніхто не хоче жити у Північній Кореї посеред Європи. Для IT-інженерів немає кордонів. Вони можуть знайти роботу де завгодно”, – наводить Bloomberg слова голови білоруської компанії PandaDoc Микити Мікадо.

Як наслідок – згідно з опитуваннями, 15% білоруських айті-спеціалістів уже переїхали працювати в інші країни. Ще понад 40% більше не хочуть працювати у Білорусі та шукають місце для переїзду або довготривалого відрядження. Найпопулярніші напрямки – Україна, Литва та Польща.

Не гребують у Білорусі і темою зливу особистих даних. Щоправда, поки все обмежується залякуваннями.

Так у березні з невідомого номеру відбулась спам-розсилка нібито від платформи “Голос”, яка фіксує фальсифікації на виборах та є однією з найпопулярніших опозиційних платформ в Білорусі. Користувач платформи залишає свої дані та надсилає фото бюлетеня, а платформа їх записує та потім порівнює результати на окремих дільницях.

У повідомленнях попереджали про те, що нібито особисті дані користувачів передадуть іншим активістам. Це мало б налякати протестувальників, адже в країні панує загальна атмосфера диктатури, і мало хто хоче, щоб його номер потрапив до незнайомих людей.

Таке повідомлення надійшло учасникам протестних чатів

Потім виявилось, що повідомлення надходили і тим, хто не реєструвався на платформі “Голос”, а просто був учасником в міських опозиційних чатах. Згодом сама платформа заявила, що жодних розсилок не робить, а номера телефонів зашифровує. Тобто, номери для смс-розсилок знаходили у відкритих джерелах.

Зі слів адміністрації “Голосу”, були випадки, коли на ці номери дзвонили невідомі люди та намагались залякати потенційних протестувальників.

***

Технології дійсно зіграли велику роль під час протестів в диктаторських країнах, де доступ до ЗМІ мають лише прибічники влади. Але рано чи пізно найсучасніші айті-технології опанують і диктаторські режими, що може зробити їхній контроль дійсно тотальним та повернути часи “залізної завіси” СРСР.

Навіть менш технологічно розвинені та слабкі диктатури зможуть використовувати обмеження, адже їх цьому навчать такі гіганти як Китай або Росія.

Майже три десятки років інтернет залишався неконтрольованим “острівцем свободи”, де можна було пропагувати як добрі, так і деструктивні ідеї. Тепер, з поширенням нових технологій контролю, такий статус Мережі опинився під великим питанням.

Посилення регулювання інтернету може надати другого дихання диктаторським режимам і на багато років продовжити їхнє існування.

Богдан Мірошниченко, для УП

 

Керівник телерадіостудії Міноборони Віктор Гром: Є ідея запуститись як окремий військовий канал

Наталія Данькова  понеділок, 5 липня 2021  Детектор_медіа

Скільки грошей потрібно військовому телебаченню на власну студію, яким буде нове реаліті-шоу на заміну програмі «Рекрут», хто слухає «Армію FM» і коли з’явиться мобільний додаток радіо для військових.

Міністерство оборони України має власну телерадіостудію. Вона виробляє проєкти для телеканалів та власного ютуб-каналу «Військове телебачення України» із майже 200 тисячами підписників. Чималу аудиторію — 85 тисяч — має й однойменна фейсбук-сторінка. Студія також управляє радіостанцією «Армія ФМ», яка за останні кілька років отримала ФМ-частоти по всій Україні. Співпрацює з нею також телестудія «Бриз», яка до війни працювала в Севастополі, а коли Росія загарбала Крим, стала продакшеном і переїхала в Одесу. телестудія підпорядковується управлінню преси та інформації Міноборони.

Від початку війни Центральною телерадіостудією керувала Яна Ісламова (Холодна). 2019 року вона очолила пресслужбу Міноборони, й студія залишилась без офіційного керівника на півтора року, аж поки у травні 2021 року ним став Віктор Гром.

Віктор працює в телерадіостудії Міноборони віддавна. Був спеціальним кореспондентом у Києві, Харкові, Сімферополі. 2014 року Віктор Гром потрапив у заблоковану російськими окупантами тридцять шосту бригаду, робив звідти телесюжети і пересилав у телестудію. Згодом ці матеріали лягли в основу фільму «Крим. Оточені зрадою». У квітні 2014 року за допомогою кримських татар сім’я Віктора Грома покинула окупований півострів. Відтоді його домом став Київ. Тут Віктор запустив соціальний проєкт «Будемо жити», а згодом став заступником керівника Центральної телерадіостудії.

«Детектор медіа» поговорив із Віктором Громом про співпрацю телерадіостудії Міноборони з телеканалами, запуск нових проєктів, можливості для створення власного телеканалу та зміни в ефірі «Армія ФМ».

— Вікторе, після того, як ви у травні очолили Центральну телерадіостудію Міністерства оборони, які завдання перед вами поставили? Що у пріоритеті?

— Основний наш напрямок — це висвітлення бойових спроможностей армії, соціальний захист військовослужбовців, ветеранів, а також інформування про всі аспекти реформування та розвитку Збройних сил України. Під час війни ми почали розвиватися. Спершу в нас була двічі на день програма оперативних новин із фронту «Час Ч». Після приходу Яни Холодної почали втілювати нові проєкти: запустили програми «Будемо жити», «Техніка війни», новини, «ProВійсько», а згодом «Vоїн — це я». Наші співробітники власноруч облаштували приміщення для студії.

— Ви є підрозділом Міністерства оборони. Яке фінансування ви маєте на рік? На що витрачаєте і як розподіляються ваші витрати?

— Більшість грошей іде на трансляцію «Армія FM» (згідно з «Прозорро», найбільші статті витрат — послуги Концерну РРТ та ТОВ «Телемережі», ТРК «Ефір». — Ред.).

— Фінансування вашої телестудії має бути відкритою інформацією.

— Я вам скажу, що декілька мільйонів гривень іде на трансляцію «Армія ФМ», 400–500 тисяч іде на закупівлю та оновлення техніки.

— Проєкти, які ви виробляєте, ви надаєте каналам (5 каналу, Прямому, «Еспресо», 24 каналу і каналу «Рада») безкоштовно чи продаєте?

— Надаємо безкоштовно, щоби просувати армію. У нас є низка каналів, яким ми пропонуємо готові проєкти. Наприклад, окрім згаданих програм, соціальні ролики, привіти з передової, тематичні синхрони до свят. Це відео ми також розміщуємо на ютубі й фейсбуку, а також інтегруємо у програми.  Крім цього ми створили щотижневу інформаційну програму «Армія сьогодні», телепроєкт інтерв’ю «11 запитань» та «Інфонаступ», який розвінчує фейки, пропаганду та маніпуляції Росії.

— Також у вас було своє реаліті-шоу «Рекрут», яке вів Олексій Чубашев (У 2019 році Олексій Чубашев очолював військове телебачення та «Армію FM». — Ред.).

— Так. Але Олексій пішов, і зараз ми створили новий проєкт — «На межі». Головним героєм буде вже не журналіст, а ті хлопці, які опинилися в армії.

— Чи пропонували ви свої проєкти, або, можливо, співпрацю для виробництва нових форматів великим каналам із широкою аудиторією?

— З ними ми ще не вели переговорів. Поки що ми співпрацюємо з інформаційними мовниками. Наприклад, канал «24» спільно з нами виробляв реаліті «Рекрут». Що ж до «На межі», то ми спершу хочемо зробити пілот, а далі вже показувати його каналам. До осені плануємо оновити наше портфоліо проєктів і, можливо, розпочати переговори.

— Чи робите ви програми для каналу «Дом»?

— Ми надсилали їм наші проєкти, але поки що не мали відповіді від них. Вони хіба що просили в нас відео з передової.

— Державні телеканали й радіостанції в Україні перетворилися на суспільні, але військового телебачення реформа не торкнулась, адже це питання національної безпеки. Низка політиків висловлює думку, що Україні потрібно більше власне військових медіа. Чи не ставили перед вами завдання запустити вслід за радіостанцією власний канал про армію?

— Така ідея є. Тому ми зараз переглядаємо штат і маємо надати інформацію, що нам треба, щоб запуститись як окремий військовий канал.

— До кінця року має бути створений державний мультиплекс МХ-7. Чи маєте намір брати участь у конкурсі на отримання цифрової ліцензії?

— Наше керівництво має такі плани. Поки що тими силами, що в нас є, створити власний канал буде дуже важко. Ми можемо забезпечити лише дві години мовлення. Але якщо змінити штат і залучити фахівців із запуску каналів, відкрити студію, залучити топових спікерів із Міністерства оборони та Генерального штабу з ексклюзивною інформацією, то це буде можливо.

Нам потрібно збільшити штат. Адже зараз «Армія FM» — це лише шестеро людей. Їм допомагають журналісти з військового телебачення.

Тому ми хочемо зробити дві окремі редакції: радіо й телебачення. Зараз у нас працює двадцять журналістів. Співробітники наші універсальні: наприклад, більшість із тих, хто обіймає посади заступника чи начальника відділу, може працювати як журналіст, оператор, монтажер та радійник. Плануємо розвивати відділи в регіонах.

— У вас можуть працювати лише військові?

— Не тільки. Співвідношення військових і цивільних у нас має бути 60 на 40. Але цивільні працівники отримують дуже малу зарплату, в офіцерів вона значно вища.

— Який відеопродукт, окрім телепрограм, ви виробляєте?

— Ми робимо соціальні ролики. Для того щоби продовжити їх створювати, ми маємо закупити базу ліцензійної музики. Пробували запускати відео на білбордах «Посмішки солдат».

— Зараз ці ролики виходять як соціальна реклама на телеканалах чи у метро?

— Це можна робити. Але нам потрібні люди, які б могли налагодити роботу з Київською міською державною адміністрацією. Минулого тижня нам поставили завдання зробити нарізки для метро.

— Отже ви виробляєте багато продуктів, але є проблеми з поширенням?

— Нашим завданням є саме виробництво. Ми ведемо свій ютуб-канал і вже маємо майже двісті тисяч підписників. Це досить непогано. Ми також робили  ролики для Зали пам’яті (меморіального комплексу на території Міністерства оборони України, який вшановує загиблих військовослужбовців. — Ред.). Разом з офісом НАТО будемо з наступного року робити цикл інтерв’ю з натовськими спікерами. В нас був такий проєкт на радіо, тепер хочемо зробити телевізійний. Пілот також пропонуватимемо каналам.

— Ви робите ексклюзивне відео з передової. Чи звертаються до вас українські та зарубіжні канали, щоб їх отримати?

— Раніше 70 % відеозаписів із передової, які транслювалися на телеканалах, були наші. Зараз це не так. Наші мобільні групи через низку чинників не мають змоги робити таке відео. Здебільшого фокус завдань змістився на сюжети про навчання та інші заходи. Однак я би хотів змінити цю ситуацію.

— Хто ставить вам завдання щодо виробництва контенту?

— Центральна телерадіостудія підпорядковується безпосередньо Управлінню преси та інформації Міністерства оборони України. Формують інформаційну політику для військових ЗМІ Директорат інформаційної політики у сфері оборони та стратегічних комунікацій Міністерства оборони України. У зоні проведення Операції об’єднаних сил наші журналісти підпорядковуються об’єднаним силам. Є пресслужби ООС, оперативно-тактичних угруповань «Північ» та «Схід». Ті завдання, які вони визначають, виконують наші мобільні групи. Але моя мета — налагодити роботу так, аби ми мали з передової ексклюзивну інформацію. Адже місце військового журналіста — на передовій. Ми маємо надавати цивільним каналам таке відео. Платформа «Армія ФМ» також має надавати найсвіжіші ексклюзивні новини. Зараз ми мріємо про власну студію.

— Скільки, за вашими підрахунками, потрібно грошей на її облаштування?

— 600–700 тисяч доларів.

— Чи знімаєте ви нові документальні фільми?

— Так, зараз ми робимо проєкти про 30-ту окрему механізовану бригаду, про перший та другий прохід у Керченській протоці. Ще один фільм — про героїчний захист у липні 2014 року складів зі зброєю та військовою технікою в Бахмуті. Деякі стрічки будуть готові найближчим часом.

— Де ви їх покажете?

— На каналах-партнерах. Ми надсилатимемо їм пропозиції. Наприклад, наш фільм «Крим. Оточені зрадою» показували 5 канал та канал новин «24».

— Що зараз виробляє ТРК «Бриз»?

— Продукт для одеських каналів. Також ми обмінюємося відео.

— Як після розширення покриття працює «Армія FM»? Хто є вашою аудиторією?

— Щоби знати свою аудиторію, потрібні вимірювання. Але зараз ми не маємо такої можливості. Приблизно ми знаємо, що наш слухач — це, умовно, чоловік 32–42 років. Спершу в ефірі «Армія ФМ» звучав важкий рок. Комусь така музика заходила, комусь ні. Після цього ми переорієнтувалися на попсу, але тепер вирішили подавати легку музику, щоб вона не тиснула бійцям на голову. Важка музика є, але її залишилося небагато. Я буваю в зоні ООС і безпосередньо спілкуюсь із бійцями, щоб розуміти їхнє сприйняття радіостанції. У них дуже різнорідні смаки, але ми вирішили пробувати саме цей формат. У нас звучить лише українська та західна музика. Щоранку я слухаю «Армію FM» і стежу за тим, щоб наше радіо підносило бойовий дух, ведучі заряджали прихильників і надавали корисну інформацію. Судячи з відгуків, слухачі сприйняли новий формат.

— Вас слухають на передовій?

— Так. Але не всюди такий якісний сигнал, як би ми хотіли. Хоча до нас постійно в ефір дзвонять люди з фронту. Ми хочемо перевірити, де ми маємо зв’язок, а де він іде з перешкодами. Також плануємо робити спільні проєкти з радіо «Кордон», щоб охопити аудиторію, яка мешкає у прикордонній зоні. Ще ми розробили додаток для мобільних телефонів і подали заявку на виділення грошей для придбання ліцензійної музики і відкриття акаунтів у PlayMarket та AppStore.

— У грудні минулого року була інформація про те, що на PlayMarket з’явився фейковий додаток під брендом «Армія FM», який видає ефір радіо Міністерства оборони Росії «Звезда».

— Це була просто жерсть. Хтось відкрив акаунт (це коштує приблизно 50 доларів) і запустив цей треш. Сподіваємся, що вже найближчим часом наші слухачі зможуть завантажити і встановити оригінальний додаток українського військового радіо.

— Чи має мету «Армія FM» згодом монетизуватися?

— Ми не займаємося господарською діяльністю. Ми ні на чому не заробляємо.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 232

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua