Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 08.01.2022

Інформаційний резонанс доби: 08.01.2022

Доба в ООС: Окупанти шість разів порушили «тишу», є поранений

09.01.2022 07:17

Минулої доби, 8 січня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 6 порушень, два з яких – із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ранкове зведення штабу сил ООС.

“У бік Пісків збройні формування Російської федерації відкривали вогонь з мінометів калібру 82 мм та станкових протитанкових гранатометів. В напрямку Богданівки та Кримського ворог вів вогонь зі стрілецької зброї. Поблизу Станиці Луганської російські найманці задіяли безпілотний літальний апарат, за допомогою якого здійснили скидання пострілу ВОГ-17”, – розповіли військові, додавши при цьому, що безпілотник, ймовірно «Орлан-10», перетнув лінію зіткнення.

Також неподалік Новомихайлівки противник обстрілював позиції українських військ з мінометів калібру 82 мм, автоматичних та станкових протитанкових гранатометів.

“Внаслідок дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я – задовільний”, – повідомили військові.

Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.

Військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації. Станом на 7 годину ранку, 9 січня, порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.

 

Окупанти п’ять разів зривали «тишу» – бійці ООС відкривали вогонь у відповідь

08.01.2022 17:35

Від початку доби з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано 5 порушень, одне з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння, а також проліт ворожого безпілотного літального апарату з перетином лінії зіткнення.

Як повідомляє Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба ООС.

Зокрема, в бік Пісків збройні формування Російської федерації відкривали вогонь з мінометів калібру 82 мм та станкових протитанкових гранатометів.

У напрямку Богданівки та Кримського ворог вів вогонь зі стрілецької зброї.

Поблизу Станиці Луганської російські найманці задіяли безпілотний літальний апарат, за допомогою якого здійснили скидання пострілу ВОГ-17.

Крім того, на Луганщині зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно «Орлан-10», з перетином лінії зіткнення.

“Унаслідок дій ворога один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я – задовільний”, – поінформували в пресслужбі.

Зазначається, що українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.

Завдяки зусиллям наших воїнів рубежі українських підрозділів залишилися незмінними.

 

Гібридні війська РФ обстріляли українські позиції, боєць ЗСУ дістав поранення

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 17:45. УП

Російсько-окупаційні війська 8 січня здійснили 4 обстріли, внаслідок цих дій окупантів одного українського військового було поранено.

Джерело: вечірнє зведення штабу ООС

Деталі: У бік Пісків збройні формування Російської федерації відкривали вогонь з мінометів калібру 82 мм та станкових протитанкових гранатометів.

В напрямку Богданівки та Кримського ворог вів вогонь зі стрілецької зброї.

Поблизу Станиці Луганської російські найманці задіяли безпілотник, з якого здійснили скидання пострілу ВОГ-17.

Крім того, на Луганщині було зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарату, ймовірно “Орлан-10”, з перетином лінії зіткнення.

Внаслідок дій ворога один військовослужбовець дістав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі, стан його здоров’я – задовільний.

Дослівно: “Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли. Завдяки зусиллям наших воїнів рубежі українських підрозділів залишилися незмінними”.

 

Швейцарія заборонила своїм військовим користуватися мессенджерами

09.01.2022 03:37

Збройні сили Швейцарії заборонили військовослужбовцям користуватися месенджерами Telegram, WhatsApp і Signal, дозволивши користування тільки швейцарською програмою Threema.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Swissinfo.

“Збройні сили Швейцарії заборонили військовослужбовцям користуватися месенджером Telegram, а також такими комунікаційними додатками, як WhatsApp і Signal. Натомість як інструмент цифрового спілкування в армії офіційно використовуватиметься споконвічно швейцарська програма Threema”, – йдеться у повідомленні.

Однією з причин такого рішення була “необхідність забезпечити інформаційну безпеку”.

Нагадаємо: компанія Threema базується у Швейцарії й не підпорядковується законодавствам будь-яких інших країн. Месенджер працює відповідно до норм Європейського Союзу щодо забезпечення збереження даних. Щорічна плата, що стягується з користувачів компанією Threema, оплачуватиметься з поточного армійського бюджету.

Згідно з останніми опитуваннями, найпопулярнішим у Швейцарії додатком для обміну миттєвими повідомленнями серед осіб віком від 16 до 64 років залишається WhatsApp.

 

Данілов назвав збиття українського літака МАУ під Тегераном терактом

08.01.2022 23:12

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає збиття українського літака МАУ рейсу PS752, що трапилося два роки тому під Тегераном, терористичним актом.

Про це він повідомив у коментарі “Голосу Америки“, передає Укрінформ.

“Те, що відбулося 8 січня 2020 року, було терористичним актом, вчиненим проти цивільного літака”, – зазначив він.

Секретар РНБО висловив розчарування тим, що Іран відмовився співпрацювати в розслідуванні трагедії та у виплаті компенсацій. Він підкреслив, що до і після ракетних ударів Ірану в фатальний день влада дозволяла іншим цивільним літакам злітати.

“У нас склалося враження, що вони чекали саме на наш літак. Ми можемо це припустити”, – цитує Данілова медіа.

Секретар РНБО додав, що ті, хто нібито чекав запуску атаки, були іранськими високопосадовцями, адже жоден оператор ППО не може ухвалити таке рішення самостійно.

Як повідомлялося, 8 січня 2022 року виповнюється друга річниця, як у небі над Іраном був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ). Він виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран – Київ. На борту перебували громадяни шести країн – Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі 176 осіб загинули, серед них – 11 українців (9 членів екіпажу і 2 пасажири).

Іранська влада тоді після кількох днів заперечень, визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Президент Володимир Зеленський 29 грудня 2020 року присвоїв звання Героїв України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» членам екіпажу рейсу PS752.

З кінця липня у Києві тривали переговори щодо компенсацій за збиття Іраном літака PS752. Зрештою 30 грудня уряд Ірану ухвалив рішення про виплату компенсації в розмірі $150 тис. кожній родині загиблих під час аварії. Крім того, Іран передав Україні фінальний технічний звіт про катастрофу пасажирського літака МАУ під Тегераном.

 

Названо імена імовірно причетних до катастрофи МАУ в Ірані

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 14:56. уп

Слідчі знають імена імовірних виконавців у справі про збиття літака рейсу PS752 авіакомпанії МАУ, але Іран не надає належного сприяння в розслідуванні катастрофи.

Джерело: колишній заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов, який працював у складі міжнародної групи з розслідування цього злочину, у Twitter та статті для Радіо Свобода

Мамедов у Twitter: “З різних джерел нам відомі ймовірні виконавці злочину. Треба перевірити причетність до злочину кожної з цих осіб.

У разі відмови Ірану визнати свою відповідальність та сплатити компенсації Україна може звернутись до міжнародних органів. Зокрема, подати позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН”.

Деталі: У своїй статті Мамедов опублікував імена імовірно причетних до злочину військовослужбовців нижніх ланок Корпусу вартових Ісламської революції (IRGC):

капітана Мехді Хосраві (Mehdi Khosravi, командир ТОР М-1),

першого лейтенанта Мейсама Хейроллахі (Meysam Kheirollahi, оператор),

третього лейтенанта Саєда Ахмада Мірі (Seyed Ahmad Miri, оператор),

першого лейтенанта Маґаммада Маджіда Еслама Дооста (Mohammad Majid Eslam Doost),

капітана Саджада Мохаммаді (Sajjad Mohammadi),

майора Хамеда Мабхута (Hamed Mabhout),

другого бригадного генерала Ібрагіма Сафаї Кіа (Ibrahim Safaei Kia),

бригадного генерала Алі Акбара Сейдуна (Ali Akbar Seydoun)

військового Іранської Армії полковника Мостафи Фараті (Mostafa Faratі).

За словами ексзаступника генпрокурора, цим людям інкримінується службова недбалість, необережність та неналежне виконання службових обов’язків.

Що передувало: 7 січня Іран заявив про готовність провести двосторонні переговори з країнами, громадяни яких загинули в катастрофі МАУ в Тегерані.

Передісторія:

8 січня 2020 року літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран – Київ авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” (МАУ) розбився в Ірані. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.

11 січня 2020 року Іран визнав, що збив пасажирський літак авіакомпанії МАУ. До цього нібито призвів людський фактор: військові помилково прийняли авіалайнер за ворожу ціль. У липні 2020 року в Ірані заявили, що катастрофа була викликана неправильним налаштуванням системи протиповітряної оборони.

Іран зволікав із наданням інформації та рішенням про компенсації родинам загиблих. Іран передав Франції “чорні скриньки” літака МАУ лише влітку. Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін розповів, що розшифровані дані підтверджують, що було “незаконне втручання в літак“.

30 грудня стало відомо, що Іран виділить $150 000 родинам кожної із жертв катастрофи рейсу PS752 (літака МАУ). Канаду не задовільняє така пропозиція Ірану.

31 грудня 2020 року Іран “з п’ятої спроби” передав Україні проєкт технічного звіту щодо причин катастрофи літака МАУ в Тегерані.

 

Роковини катастрофи літака МАУ: в Ірані відкрили алею пам’яті

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 12:57  уп

Посольство України в Ірані в другі роковини катастрофи українського літака урочисто відкрило поблизу Тегерану Алею пам’яті жертв рейсу PS752.

Джерело: посол України в Ірані Сергій Бурдиляк у коментарі Укрінформу

Пряма мова Бурдиляка: “Під Тегераном, у дуже мальовничій місцевості Лавасан, було висаджено 176 шовковиць у пам’ять про всіх загиблих у авіатрощі. Сьогодні ми офіційно відкрили цю Алею і встановили 11 пам’ятних знаків з портретами загиблих в авіакатастрофі наших співвітчизників”.

Деталі: Він розповів, що ця ідея посольства була втілена за підтримки членів сімей іранських жертв катастрофи, з якими українські дипломати підтримують постійний контакт, та компанії, яка займається озелененням Тегерану.

Закласти Алею пам’яті саме в Лавасані запропонували члени сімей загиблих у катастрофі іранців, які проживають поблизу цього мальовничого місця. Навесні тут планують висадити чорнобривці й прокласти спеціальні доріжки.

Бурдиляк також поінформував, що співробітники посольства разом із сім’ями взяли участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих на місці падіння “Боїнгу”.

За його словами, цьогоріч місце трагедії відвідала значна кількість іранців, а місцева влада організувала символічну церемонію вшанування загиблих: у небі кружляв гелікоптер, з якого на землю падали квіти.

Посол України повідомив, що на місці авіатрощі планується встановити пам’ятний камінь, а невдовзі створити меморіал.

Що передувало: 7 січня Іран заявив про готовність провести двосторонні переговори з країнами, громадяни яких загинули в катастрофі МАУ в Тегерані.

Дивіться також: “Таємниця загибелі Ромео” – фільм Леоніда Канфера про катастрофу літака МАУ під Тегераном

Передісторія:

8 січня 2020 року літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран – Київ авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України” (МАУ) розбився в Ірані. У літаку було 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі 176 осіб загинули.

11 січня 2020 року Іран визнав, що збив пасажирський літак авіакомпанії МАУ. До цього нібито призвів людський фактор: військові помилково прийняли авіалайнер за ворожу ціль. У липні 2020 року в Ірані заявили, що катастрофа була викликана неправильним налаштуванням системи протиповітряної оборони.

Іран зволікав із наданням інформації та рішенням про компенсації родинам загиблих. Іран передав Франції “чорні скриньки” літака МАУ лише влітку. Заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін розповів, що розшифровані дані підтверджують, що було “незаконне втручання в літак“.

30 грудня стало відомо, що Іран виділить $150 000 родинам кожної із жертв катастрофи рейсу PS752 (літака МАУ). Канаду не задовільняє така пропозиція Ірану.

31 грудня 2020 року Іран “з п’ятої спроби” передав Україні проєкт технічного звіту щодо причин катастрофи літака МАУ в Тегерані.

 

Російського актора не пустили в Україну на зйомки

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 13:19. уп

Українські прикордонники не пустили до країни російського актора театру і кіно В’ячеслава Чепурченка.

Джерело: Державна прикордонна служба, джерела УП

Дослівно ДПСУ: “34-річний громадянин РФ прибув учора в Бориспіль авіарейсом зі Стамбула.

Під час проведення необхідних заходів контролю прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту “Київ” встановили, що росіянин, який є актором театру і кіно, порушував порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму. Там він брав участь у зйомках російського серіалу”.

Деталі: Прикордонники зазначають, що в ході бесіди актор “усіляко відхрещувався” та заперечував перебування на тимчасово окупованому півострові. Громадянин РФ також зазначив, що прямував в Україну на зйомки.

За порушення норм українського законодавства актора не пропустили в Україну, крім того, він отримав заборону в’їзду в Україну на найближчі три роки. Чоловік повернеться назад зворотним рейсом.

За даними джерел УП, мова йде про російського актора В’ячеслава Чепурченка. Він брав участь у зйомках серіалу “Гурзуф” в окупованому Росією Криму.

 

Блінкен та Боррель обговорили нарощування військ РФ біля українських кордонів

09.01.2022 03:55

Високий представник ЄС Жозеп Боррель та Державний секретар США Ентоні Блінкен в суботу ввечері обговорили ситуацію з безпеки, що складається у зв’язку із продовженням військового нарощування РФ вздовж кордонів України та на її тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляє Укрінформ, інформація про таку розмову оприлюднена на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Високий представник ЄС поділився оцінкою ситуації за підсумками візиту до України, включаючи відвідування контактної лінії… Європейський Союз і США ще раз підтвердили підтримку суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України, та наголосили на необхідності для Росії провести деескалацію та повністю імплементувати Мінські домовленості. Сторони підкреслили, що будь-яка подальша військова агресія проти України матиме масивні наслідки та високу ціну», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Державний секретар США Блінкен та Високий представник ЄС Боррель обговорили двосторонні та багатосторонні заходи, у відповідь на представлені Російською Федерацією пропозиції, що відображують російські погляди на організацію безпеки в Європі.

Сторони зробили наголос на активному партнерстві між Сполученими Штатами та Європейським Союзом та на їх зобов’язаннях у контексті безпеки у Трансатлантичному просторі та у протидії спільним викликам у сфері безпеки. Зокрема, сторони підтвердили, що будь-які обговорення щодо європейської безпеки будуть відбуватися в координації та за участі Європейського Союзу.

Повідомляється, що ЄС і США погодилися дотримуватися тісного контакту в цих пріоритетних питаннях.

Як вже повідомлялося, 4-6 січня Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель здійснив візит до України та відвідав лінію розмежування в Луганській області, де ознайомився з актуальною безпековою ситуацією в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Наступного тижня відбудеться низка важливих дипломатичних заходів з метою врегулювання напруги, що склалася в результаті військового нарощування Росії вздовж кордонів України. Зокрема, в понеділок міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відвідає штаб-квартиру НАТО для участі у засіданні Комісії Україна-НАТО. Ця зустріч відбудеться перед Радою НАТО-Росія, що скликається за ініціативою НАТО 12 січня.

Наступного тижня ситуацію з безпеки навколо України, вплив агресивних дій РФ на європейську безпеку під час неформальної зустрічі обговорять міністри оборони та міністри закордонних справ країн ЄС.

У Женеві заплановані двосторонні переговори між США і Росією з обговорення російських вимог щодо «гарантій безпеки» з боку США й НАТО.

Ця тема російських «пропозицій» та європейської безпеки наступного тижня також буде розглядатися в форматі ОБСЄ.

 

США розкрили деталі заходів, спрямованих проти вторгнення РФ в Україну – NYT

Сполучені Штати та їхні союзники готують набір фінансових, технологічних та військових санкцій проти Росії, які набудуть чинності уподовж кількох годин після ймовірного вторгнення в Україну.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у статті The New York Times.

Офіційні особи вперше розповіли про деталі цих планів напередодні серії дипломатичних переговорів щодо створеної Москвою кризи, які розпочнуться в понеділок у Женеві, а потім відбудуться по всій Європі.

Плани, які США обговорювали з союзниками в останні дні, охоплюють відрізання найбільших фінансових установ Росії від глобальних операцій, запровадження ембарго на американські технології, а також озброєння повстанців в Україні, які вестимуть партизанську війну проти російської окупації, якщо до цього дійде справа.

Технологічні санкції будуть спрямовані проти деяких «улюблених галузей промисловості Путіна», зазначає видання, особливо аерокосмічної та оборонної, які є основними джерелами доходу для російського уряду. Вони торкнуться виробництва винищувачів, зенітних установок, протисупутникових, космічних систем, а також штучного інтелекту та квантових обчислень.

Міністерство торгівлі може заборонити експорт до Росії будь-яких споживчих товарів – від мобільних телефонів і портативних комп’ютерів до холодильників і пральних машин.

Посадовці відмовилися повідомити, чи готові США відключити РФ від системи SWIFT, яка здійснює глобальні фінансові транзакції між більш як 1100 банками у 200 країнах. Водночас зазначається, що більшість великих європейських держав донедавна відмовлялися розглядати цей крок, побоюючись, що Росія може у відповідь перекрити потоки газу й нафти в зимовий період навіть на короткий час.

Вашингтон також планує підтримати партизанський рух у разі російського вторгнення. Це включає завчасне постачання зброї для українських повстанців, можливо, зенітних установок Stinger.

Видання нагадує, що понад місяць тому радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван створив групу міжвідомчого планування для вивчення низки непередбачуваних обставин, якщо Путін вдасться до вторгнення. До цієї групи, яка безпосередньо підпорядковується Саллівану, входять представники Ради національної безпеки, розвідувальних служб і міністерств оборони, фінансів, енергетики та внутрішньої безпеки.

Група намагається розробити заходи у відповідь на різні прояви агресії з боку Росії – від кібератак, спрямованих на руйнування електромереж та трубопроводів України, до захоплення невеликих або великих територій.

Переговори в Європі, що розпочнуться в понеділок, вестиме заступниця держсекретаря з політичних питань Венді Шерман. Очікується, що російські офіційні особи наполягатимуть на своїх вимогах «гарантій безпеки», включаючи заборону на розміщення в Європі будь-яких ракет, здатних вразити Росію, а також озброєнь та військ у постсоціалістичних республіках, які вступили до НАТО після падіння Берлінського муру.

Путін також вимагає заблокувати розширення НАТО, зокрема зафіксувати обіцянку, що Україна ніколи не зможе приєднатися до Альянсу. Водночас адміністрація Байдена заявила, що готова обговорювати питання безпеки Росії та має довгий список своїх власних вимог.

У середу члени НАТО зустрінуться з Росією у Брюсселі. Наступного дня у Відні українські офіційні особи сядуть за стіл переговорів у ОБСЄ.

 

У Держдепі США прокоментували постачання ракетних комплексів “Стінгер” для України

8 січня. УНН. Тема надання Україні переносних ракетних комплексів “Стінгер” підіймалась в уряді Сполучених Штатів, але наразі немає конкретних відповідей про механізми передачі цих комплексів Україні. Про це напередодні заявили у Держдепартаменті США під час спілкування з журналістами, передає УНН спираючись на дані “Радіо Свобода”.

Контекст

Раніше американський канал NBC, посилаючись на колишніх та чинних чиновників адміністрації США, повідомив, що США працюють з іншими членами НАТО над організацією поставок переносних протиповітряних ракет “Стінгер”, які попросила Україна.

Повідомлення каналу також говорило про буцімто готовність Вашингтона до переговорів з Росією щодо взаємного скорочення військової присутності у Східній Європі. Як повідомляв раніше УНН, адміністрація США заперечила цю інформацію.

Нагадаємо

США в рамках військової допомоги поставили протягом останніх кількох років Україні переносні протитанкові ракетні комплекси “Джавелін”.

Раніше в США обговорювали прохання України про поставки протиракетних комплексів Patriot.

Від листопада місяця Росія скупчила понад 100 тисяч військовослужбовців та військову техніку поблизу кордонів України.

 

У США обговорюють постачання Україні ракетних комплексів Stinger – NBC

08.01.2022 20:09

Сполучені Штати підготували додатковий пакет військової допомоги Україні та розглядають питання щодо постачання переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) Stinger.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NBC News із посиланням на джерела серед високопосадовців США.

Повідомляється, що адміністрація Байдена підготувала новий пакет військової допомоги додатково до тих постачань, які вже находять до України. Зокрема, США спільно з країнами НАТО працюють над організацією доставки до України переносних зенітних ракет Stinger. Зазначається, що ці ракети класу «земля-повітря» можуть захиситит від російських гелікоптерів та безпілотників.

ЗМІ відзначає, що, за словами джерел, США готові надати цю допомогу Україні, а також підтримати розширення присутності НАТО у Східній Європі у разі вторгнення російських військ.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс запевнив українського посла Олександра Міщенка, що балтійська країна надасть Україні допомогу у вигляді зброї та військової техніки.

 

Україна і Польща спільно відзначили 30-річчя дипломатичних відносин

08.01.2022 19:20

Україна і Польща 8 січня відзначають 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між обома країнами.

З цієї нагоди одночасно Маріїнський палац у Києві і Президентський палац у Варшаві о 18-й годині (17-й годині за варшавським часом) були підсвічені ілюмінацією з кольорами українського та польського прапорів і згадкою про 30-річчя встановлення дипвідносин, передає Укрінформ.

Президенти України і Польщі Володимир Зеленський й Анджей Дуда з цієї нагоди синхронно розмістили дописи у Твіттері.

“Сьогодні відзначаємо 30 років з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною та Польщею. Цінуємо наше стратегічне партнерство та справді дружні взаємини. Разом з президентом Анджеєм Дудою працюємо далі над новими історіями успіху України та Польщі”,- йдеться у дописах у Твіттері Зеленського українською та польською мовами.

Своєю чергою Дуда у своїх дописах у Твіттері українською та польською мовами згадав про 30-річчя встановлення дипвідносин та розміщення ілюмінації з польським та українським прапорами у Варшаві та Києві.

“Дякую Президентові Володимиру Зеленському за дружбу та співпрацю, Польща підтримує Україну. Разом ми сильніші”, – написав Дуда.

Україна і Польща офіційно встановили дипломатичні відносини 8 січня 1992 року.

 

Представники Франції й Німеччини збираються до Києва – Єрмак

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 12:28. УП

Зовнішньополітичний радник канцлера ФРН Єнс Пльотнер та дипломатичний радник президента Франції Еммануель Бонн наступного тижня приїдуть до Києва.

Джерело: голова Офісу президента Андрій Єрмак у Facebook

Дослівно: “Вже наступного тижня мої колеги із Франції та ФРН, політичні радники лідерів країн-учасниць Нормандського формату, приїдуть до Києва”.

Деталі: Єрмак також повідомив, що за останні два дні провів телефонну розмову з Пльотнером та Бонном, під час якої “домовились продовжувати координацію наших дій в контексті поточної ситуації”.

Після цього глава ОП поговорив з помічницею держсекретаря США з питань Європи та Євразії Карен Донфрід, з якою “обговорили актуальну ситуацію навколо українських кордонів та безпекові аспекти”.

Що передувало: 3 січня в уряді Німеччини анонсували переговори радників лідерів України, Франції, Німеччини та Росії у різних форматах.

4 січня глава Офісу президента України Андрій Єрмак провів телефонні переговори з радником канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики та дипломатичним радником президента Франції перед їхнім візитом до Москви.

6 січня заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак, зовнішньополітичний радник канцлера ФРН Йєнс Плетнер та дипломатичний радник президента Франції Еммануель Бонн провели переговори в Підмосков’ї щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Передісторія:

12 жовтня у Парижі заявили про проведення у найближчі тижні зустрічі міністрів закордонних справ країн “нормандської четвірки”.

Ця заява з’явилася після того, як президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Ангела Меркель провели телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, а потім окремо іншу розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

Водночас Лавров заявив, що зустрічі міністрів у Нормандському форматі найближчим часом не буде, і що Україна, за словами Лаврова, нібито “перекручує факти” і “не виконує минулі домовленості“.

4 листопада глава МЗС Дмитро Кулеба розповів, що Росія надіслала свої пропозиції до Німеччини, Франції та України щодо того, яким має бути заключний документ потенційної зустрічі міністрів закордонних справ. На думку Кулеби, ці пропозиції лише підтверджують, що Росія продовжує уникати зустрічі.

 

Загроза війни з боку Росії: НАТО координує дії з ЄС

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 21:42. УП

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг обговорив поведінку Росії та ситуацію навколо України з головою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн.

Джерело: Столтенберг у Twitter

Деталі: На тлі військової присутності російських озброєнь на кордонах України Північноатлантичний альянс готується до ймовірного провалу діалогу між Росією та Заходом. За кілька днів до проведення Ради РФ-НАТО генсек Альянсу зустрівся з головою Єврокомісії, аби скоординувати позиції з європейськими партнерами.

Пряма мова: “Ми обговорили нарощування військ Росією на території України та біля неї, а також наслідки цього для європейської безпеки. НАТО продовжує координувати роботу з нашим стратегічним партнером – Євросоюзом, у той час коли триває підготовка до зустрічі НАТО-Росія”.

Нагадаємо:

Зустріч Ради Росія-НАТО запланована на 12 січня у Брюсселі. Багато членів Альянсу скептично ставляться до майбутніх переговорів із Москвою щодо деескалації, вважаючи, що РФ просто затягує час.

Видання The New York Times опублікувало карту з розташуванням російських військ на кордоні з Україною.

 

США готові обговорювати з Росією розміщення своїх ракет у Європі – WP

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 20:58. УП

На майбутніх переговорах із Москвою представники США планують запропонувати для обговорення тему розміщення ракет у Європі та масштаби військових навчань.

Джерело: Washington Post з посиланням на свої джерела

Деталі: За даними видання, США на переговорах з Росією готові обговорювати питання розміщення ракет та масштаби навчань у Європі, оскільки ці питання непокоять Москву.

Крім того, Сполученим Штатам важливо з’ясувати, чи насправді Кремль готовий піти на деескалацію щодо України, чи нові вимоги – це лише тактика затягування.

Вашингтон готовий вислухати всі застереження та занепокоєння Москви, але лише в обмін на те, що позиція США також буде почута.

Передісторія: NBC News із посиланням на представника нинішньої адміністрації США та двох колишніх чиновників США у сфері національної безпеки повідомляло, що адміністрація Вашингтон складає список варіантів зміни позиції збройних сил у Європі для обговорення з Росією на переговорах. За словами джерела, якщо Росія захоче обговорити скорочення своєї присутності в регіоні, США готові обговорити конкретні кроки.

Нагадаємо:

Видання The New York Times опублікувало карту з розташуванням російських військ на кордоні з Україною.

У понеділок у Женеві мають відбутися російсько-американські переговори про стратегічну стабільність, а у середу у Брюсселі пройде засідання Росія-НАТО. За даними The New York Times, багато членів НАТО скептично ставляться до майбутніх переговорів із Росією щодо деескалації, вважаючи, що РФ просто хоче виграти час.

Росія вимагає від Заходу гарантій нерозширення НАТО, зокрема, недопуск України до Альянсу.

 

Росія намагається усунути ЄС від перемовин щодо України – глава МЗС Франції

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 11:28. УП

Керівництво Росії намагається відсторонити Європейський Союз від обговорення ситуації навколо України.

Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, повідомляє “Європейська правда” із посиланням на DW.

“Володимир Путін хоче обійти Європейський союз, він хоче послабити згуртовану позицію країн ЄС. Але безпеку в Європі неможливо уявити без європейців”, – сказав Ле Дріан.

Він попередив, що можливі військові дії Росії в Україні у будь-якому разі призведуть до “серйозних стратегічних наслідків”, одним із яких може стати перегляд договору щодо газопроводу “Північний потік-2”.

Французький міністр додав, що, незважаючи на запевнення Путіна у відведенні російських військ від кордону з Україною, Париж не помітив, щоб це справді сталося.

Нагадаємо, президент Франції Емануель Макрон заявив, що нова зустріч в нормандському форматі можлива вже протягом кількох наступних тижнів – її проведення ініціюють Франція та Німеччина.

 

Глава МЗС Чехії: вимоги Москви не можуть бути основою для переговорів з НАТО

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 10:30. УП

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський наголосив на необхідності деескалації з російської сторони як умови переговорів і відхилив пропозиції щодо гарантій безпеки, представлені Москвою, як неприйнятні.

Про це він заявив на міністерській зустрічі НАТО, пише “Європейська правда“.

“Міністр Ліпавський та його колеги з НАТО погодилися з необхідністю підтримки безпеки та суверенітету України та підготовки до подальшої ескалації або можливого військового конфлікту. Міністри були єдині в необхідності стримувати Росію від можливої агресії. На думку Чехії, сформульовані Росією вимоги не можуть бути відправною точкою для переговорів”, – йдеться у заяві чеського МЗС.

Ліпавський заявив, що кожна держава має право вирішувати власне майбутнє, і нагадав, що сфери впливу, які обмежують суверенітет держави, також були відкинуті Основоположним актом Росія-НАТО, який сама Росія підписала на найвищому рівні у 1997 році.

Як повідомлялося, наступного тижня НАТО проведе зустріч з Україною напередодні своїх переговорів з РФ.

 

У НАТО не вірять у готовність Росії до деескалації – NYT

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 09:37. УП

За даними The New York Times, багато членів НАТО скептично ставляться до майбутніх переговорів із Росією щодо деескалації, вважаючи, що РФ просто хоче виграти час.

Джерело: американське видання The New York Times за підсумками зустрічі глав МЗС країн НАТО у п’ятницю

Дослівно: “Чиновники НАТО кажуть, що багато держав-членів не надто оптимістичні щодо дипломатичної деескалації і вважають, що Росія, можливо, просто хоче виграти час і мати можливість сказати своїм громадянам, що Захід не бажає говорити, і таким чином знайти привід, щоб піти”.

Деталі: У статті зазначається, що зустріч глав МЗС країн альянсу в п’ятницю відбулася “на тлі загального скептицизму щодо готовності Москви до деескалації та серйозних переговорів”.

За даними видання, у НАТО розглядають майбутній тиждень переговорів як діалог, а не як переговори — щоб побачити, чи мають сенс переговори по суті з питань, що викликають стурбованість обох сторін, але лише в тому випадку, якщо Росія знизить ескалацію навколо України.

Що передувало: Очільники зовнішньополітичних відомств держав-членів НАТО на позачерговому відеозасіданні 7 січня погодилися, що Альянс залишиться на твердій позиції щодо свого розширення та права України вступити до НАТО.

Після цього генеральний секретар організації Єнс Столтенберг заявив, що НАТО має бути готовим до провалу діалогу між Росією та Заходом.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що дипломатичне вирішення ситуації навколо російської агресії в Україні “все ще є можливим та бажаним, якщо Росія його обере”. Втім, на його думку, Москва “намагається сфокусувати увагу на дебатах про НАТО замість сконцентруватися на нагальній проблемі – її агресії поти України”.

Довідка: 10 січня генеральний секретар Єнс Столтенберг прийме міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, який також візьме участь у засіданні Комісії НАТО-Україна на рівні послів під головуванням Столтенберга. Також 10 січня очікуються переговори США з Росією на платформі Стратегічного діалогу з безпеки.

Через два дні, 12 січня, заплановане проведення Ради Росія-НАТО, яку Столтенберг скликав після висунення Кремлем так званих “гарантій безпеки” і вимоги нерозширення НАТО.

 

Назарбаєв сам вирішив залишити посаду голови Радбезу Казахстану – прессекретар

09.01.2022 09:47

Колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв сам ухвалив рішення передати посаду голови Ради безпеки країни Касим-Жомарту Токаєву, оскільки заворушення вимагали “оперативної” та “жорсткої” відповіді.

Про це заявив прессекретар Назарбаєва Айдос Укібай, передає Укрінформ із посиланням на BBC.

Зазначається, що досі це питання залишалося без пояснень. Токаєв 5 січня на тлі зростання протестів у країні лише заявив, що “відсьогодні я очолюю Раду безпеки Казахстану”. Водночас ця посада була закріплена за Назарбаєвим довічно.

Токаєв не пояснював, чому колишній президент залишив посаду. Втім, Назарбаєв як перший президент країни, як і раніше, має статус лідера нації – “Елбаси”.

Тим часом за участь у Казахстані вже затримано майже 6 тисяч протестувальників. Зокрема, ситуаційний центр МВС країни поінформував про затримання 5 969 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли у масові протести попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 осіб.

 

Bellingcat запустив базу даних для відстеження польотів із Казахстану та до нього 

09.01.2022 06:41

Сайт Bellingcat, що спеціалізується на перевірці фактів та розслідуваннях на основі відкритих даних, оголосив про запуск бази даних про авіаперельоти, що здійснюються з Казахстану та в цю країну, а також рух авіатранспорту в районі столиці Киргизстану Бішкека.

Про це передає Укрінформ із посиланням на “Радіо Свобода“.

За словами авторів, вони покладалися на дані FlightRadar24, з 3 січня відстежували в реальному часі та вносили в таблицю рух бізнес-джетів та військових літаків, не включаючи звичайні цивільні та вантажні рейси.

«Здатність у реальному часі стежити за перельотами високопосадовців, вантажних рейсів і навіть військових у зону конфлікту і з неї може дати важливу інформацію про ситуацію, яка продовжує змінюватися», – йдеться у заяві організації.

Група зазначає, що в Казахстані на тлі протестів та заворушень циркулює безліч чуток, зокрема про місце перебування експрезидента Нурсултана Назарбаєва та членів його родини. Розслідувачі назвали створену базу першим кроком для оцінки достовірності тверджень, що вони могли покинути країну.

Вони повідомляють, що база даних продовжує оновлюватись та окремо зазначає, що щодо деяких літаків «на сервісі відстеження не відображалося жодних даних, крім самого факту, що цей літак перебуває в польоті».

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров’я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну, тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

 

Євросоюз пропонує Казахстану допомогу у врегулюванні кризи – Боррель

09.01.2022 01:12

Глава зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель у суботу заявив, що ЄС готовий допомогти Казахстану у врегулюванні кризи.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської служби зовнішніх дій, передає Укрінформ.

«Казахстан є важливим партнером для Європейського Союзу, з яким (укладена) чинна Угода про партнерство і співробітництво… Ми готові надати допомогу для мирного вирішення кризи. Зовнішня військова підтримка має поважати суверенітет та незалежність Казахстану, як і фундаментальні права його населення», – йдеться у документі.

Високий представник ЄС висловив глибокий жаль з приводу людських втрат та рішуче засудив широко поширені акти насильства. Він наголосив на важливості запобігти подальшій ескалації, уникнути будь-якого підбурювання до насильства, виявляти стриманість та не використовувати поточну напругу для досягнення інших цілей. Він наголосив, що ситуація в Казахстані є важливою для стабільності усього регіону.

«Ми закликаємо владу Казахстану дотримуватися власних зобов’язань у ці складні часи, включаючи повагу до прав людини та фундаментальних свобод своїх громадян, зокрема, до свободи зібрань, свободи висловлювань та преси», – наголошується у Декларації Високого представника ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров’я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну, тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

 

У Казахстані влада досі обмежує інтернет, а в Алмати він взагалі заблокований ‒ ЗМІ

08.01.2022 22:49

Влада у Казахстані й надалі обмежує доступ населення країни до інтернету, а в найбільшому місті країни ‒ Алмати ‒ інтернет повністю заблокований.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” із посиланням на казахського журналіста, передає Укрінформ.

«Ми все ще маємо проблеми з інтернетом ‒ його вмикають раз на день на кілька годин. В інших регіонах країни інтернет доступний навіть протягом ще коротших проміжків часу. Наприклад, у Павлодарському регіоні інтернет вмикають лише на годину, а в Алмати взагалі немає доступу до інтернету, хоча й ми чуємо новини, що різні малі провайдери дають інтернет, але він дуже повільний», ‒ сказав телефоном зі столиці Нур-Султана Даурен Хаіргелдін, журналіст телеканалу «Настоящее время».

За словами журналіста, ситуація в Казахстані «є порівняно спокійною». На вулицях, за його словами, розташовані поліцейські та військовослужбовці.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров’я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну, тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

 

В Алмати стріляли на ураження російські «миротворці ОДКБ» – очевидець

08.01.2022 21:50

Демонстрантів на центральній площі Алмати увечері 6 січня могли розстрілювати російські військові, які прибули до країни як нібито “миротворці ОДКБ”.

Як передає Укрінформ, про це повідомив в інтерв’ю “Сибирь.Реалии” очевидець та учасник мітингів в Алмати, один із негласних лідерів протестувальників, правозахисник Мейрхан Абдуманапов.

“З дев’ятої ранку до пів на сьому вечора все було спокійно. Вдень у табір почали приходити повідомлення: “Виходьте. До міста прибуло підкріплення: російські війська та частини ОДКБ, білоруські, вірменські та ще якісь, вони розганятимуть силою” – повідомив політичний активіст.

За словами Абдуманапова, тільки йому особисто зателефонувало з такою порадою п’ять осіб, і щоразу співрозмовник стверджував, що інформація “з достовірних джерел”: “Сьогодні ввечері або вночі стрілятимуть на ураження”.

Протестувальники на площі Республіки “прийняли інформацію до відома, але не повірили”. Хоча деякі активісти, втім, у результаті все ж таки пішли і відвели людей, які прийшли з ними, зазначив він.

“Як стемніло, о 18:30 або о 18:40, на площі дійсно з’явилися бронетранспортери з кулеметами. Спочатку зі східного, потім із західного боку. Стріляти вони почали на ураження без попередження. Люди кинулися врозсип, я побачив, що деякі впали”, – повідомив один із негласних лідерів протестувальників.

За його словами, він бачив на власні очі семеро людей, у яких влучили кулі: “Когось поранило в руку, когось у голову. З них двох ми змогли вивезти, поранених, а решти немає. Двоє дівчат зовсім молодих і один хлопець , вони вже не подавали ознак життя. Ще один літній, важкий, живий, я спробував його підняти, але не міг.

Абдуманапов зазначив, що всі військові були без розпізнавальних знаків, у чорній з ніг до голови формі. Водночас вони говорили тільки російською, хоча вранці з ними говорили інші військові, казахи, які зверталися тільки казахською.

“Цього разу до нас солдати зверталися тільки російською. І загрозливим тоном: “Звільніть площу, розстрілюватимемо”. Ані слова казахською. З чого ми зробили висновок, що це були російські війська. Як нас і попереджали вдень”, – повідомив активіст.

Як повідомляв Укрінформ, масові антиурядові мітинги в Казахстані розпочалися 2 січня у місті Жанаозен на заході країни, після чого вони поширилися на інші регіони. Найбільший протест був в Алмати, де в ніч проти 6 січня військові застосували силу і розстріляли мітингувальників.

Перед цим у ніч на 5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв після розмови з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що він звернувся до країн Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) за допомогою для “подолання терористичної загрози” в країні. Після чого до країни відразу почали прибувати перші підрозділи російських військових.

Військовий контингент країн-учасниць ОДКБ, направлений до Казахстану, очолив російський генерал Андрій Сердюков, який у 2014 році організовував військову операцію із захоплення АРК Крим.

Створена міноборони РФ повітряна група з більш ніж 70 літаків Іл-76 та 5 літаків Ан-124 цілодобово перекидає російських військових у країну з аеродрому “Северный”.

 

Казахстан: росіяни посилено охороняють космодром Байконур, пригнали військову техніку

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 20:17. УП

На космічній базі Байконур у Казахстані до 19 січня встановлено підвищений рівень “терористичної небезпеки”, на вулицях міста вже з’явилася російська бронетехніка.

Джерело: відео місцевого телеканалу БайконурІнфо

Деталі: Вулиці міста казахстанського Байконура вже патрулює російська бронетехніка. У репортажі зазначається, що в місті силовики працюють у посиленому режимі несення служби, при цьому не уточнюється, йдеться про місцевих правоохоронців, чи про росіян.

На відео можна помітити БРДМ із російським прапором та військову вантажівку, які їдуть у супроводі поліцейської автоколони.

З 7 січня у зв’язку з протестами в Казахстані в місті Байконур жителям заборонили пересуватися містом групами більше трьох осіб за рідкісним винятком, також було запроваджено комендантську годину.

Довідка: Космодром Байконур розташований на території Казахстану, в Кизилордінській області біля селища Тюратам. Космодром та місто з такою самою назвою разом утворюють комплекс Байконур, орендований Росією у Казахстану на період до 2050 року.

Нагадаємо:

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з “терористами”. Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані.

Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила “порядок”. Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальникам.

 

У РФ понад 75 літаків цілодобово перекидають війська до Казахстану

08.01.2022 18:12

У міністерстві оборони Росії повідомили, що російські військові літаки Іл-76 виконають більше 20 рейсів для транспортування техніки та десантників до Казахстану. Загалом налічується понад 75 літаків, залучених до операції ОДКБ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.

Зазначається, що одразу після прибуття російські «миротворці» почнуть виконувати завдання з охорони стратегічних об’єктів, а також «сприяти силам правопорядку Казахстану в стабілізації ситуації». Крім того, створена міноборони РФ повітряна група з понад 70 літаків Іл-76 та 5 літаків Ан-124 цілодобово перекидає російських військових до країни з аеродрому «Північний».

ЗМІ відзначає, що до Казахстану перекидають також нові російські БТР-МД «Ракушка».

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 людей.

Заступниця міністра охорони здоров’я Ажар Ґініят повідомила, що понад 1 000 людей постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 було госпіталізовано.

На всій території Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 7 січня, що в Алмати ситуація стабілізувалася, проте “терористи продовжують завдавати збитків державі та приватному майну”, тому він наказав відкривати вогонь на ураження без попередження.

 

Казахська криптовалюта впала в 300 разів

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 17:03. УП

Через протести в Казахстані втратила в ціні перша казахстанська криптовалюта — KZ Cash, вона обвалилась у 300 разів.

Про це пише видання dev.ua.

За даними аналітичного сервісу Coinmarketcap, восени 2021 року казахський токен досяг максимуму за останні роки — 0,3 дол.

“Пізніше, на тлі інформації про підвищення цін на газ в Казахстані з 2022 року, криптовалюта просіла в 100 разів, і коштувала вже 0,003 дол.

1 січня в країні зросли ціни на газ, і KZ Cash різко пішов вниз. 2 січня ситуація в Казахстані посилилася протестами. Критика впала до 0,001 дол”, – пише видання.

Нагадуємо:

Казахстанський токен KZ Cash запустився на початку 2018 року.

Біткоїн 7 січня опустився нижче 42 тис доларів до рівня, якого не було з вересня 2021 року.

 

Німеччина зупинила експорт зброї в Казахстан

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 18:53. УП

Влада Німеччини вирішила припинити постачання продукції військового призначення до Казахстану через кризову ситуацію в країні.

Джерело: “Європейська правда” з посиланням на DW

Деталі: Ніяких подробиць, крім того, що німецькою владою уже вжиті заходи, щоб експорт таких товарів до Казахстану більше не здійснювався, не повідомляється.

Рішення прийняте після того, як президент Казахстану дозволив армії відкривати по протестувальниках вогонь на ураження без попередження.

У 2021 році в Німеччині видали 25 ліцензій на постачання оборонної продукції до Казахстану загальною сумою близько 2,2 мільйона євро. Це невелика частина німецького експорту.

Казахстан не є одним з основних отримувачів німецької оборонної продукції, але, як свідчить, доповідь Боннського міжнародного центру конверсії (BICC) від грудня 2021 року, в останні роки Німеччина регулярно постачала туди мисливські та спортивні гвинтівки, системи технічної розвідки, легкі вертольоти, а також супутникове та ракетне паливо для космодрому Байконур.

Крім того, Казахстан закуповував німецькі пістолети. Зокрема, за даними BICC, німецька фірма Sig Sauer поставила кілька сотень пістолетів для служби безпеки колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва та спецпідрозділу боротьби з тероризмом “Аристан”.

 

Президент Казахстану ініціював саміт ОДКБ

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 16:03. уп

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ініціював проведення найближчими днями саміту ОДКБ в онлайн-форматі.

Джерело: сайт президента Казахстану за підсумками розмови Токаєва та президента РФ Володимира Путіна, сайт Кремля за підсумками розмови Путіна з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком та прем’єром Вірменії Ніколом Пашиняном

Дослівно сайт Токаєва: “Касим-Жомарт Токаєв повідомив Володимира Путіна, що ситуація в країні стабілізується. Водночас джерело терактів, як і раніше, існує. Тому, сказав він, боротьбу з тероризмом буде продовжено.

Президент запропонував провести саміт ОДКБ у режимі онлайн найближчими днями. Дата зустрічі буде погоджена дипломатичними каналами”.

Дослівно сайт Кремля: “Виражено підтримку висловленої президентом Казахстану Касим-Жомартом Токаєвим пропозиції щодо проведення найближчим часом засідання Ради колективної безпеки ОДКБ у форматі відеоконференції.

Нікол Пашинян повідомив, що вірменська сторона, як чинний голова ОДКБ, займеться організацією цього заходу”.

Деталі: На сайті Кремля йдеться, що Путін, Лукашенко та Пашинян обговорили ситуацію в Казахстані, “яка має тенденцію до заспокоєння та нормалізації”.

Довідка: Організація договору про колективну безпеку – військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан. Росія позиціонує її як альтернативу НАТО.

Передісторія:

Протести в Казахстані почалися 2 січня. Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

5 січня уряд Казахстану відправили у відставку. 5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати. Влада міста почала “антитерористичну операцію”. Надзвичайний стан запровадили на всій території Казахстану.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з “терористами”. Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про ухвалене рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану з метою стабілізації та нормалізації обстановки. Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикистан.

Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила “порядок”. Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальникам.

В ході протестів у країні було вбито і поранено десятки людей.

 

У Казахстані заявили про загибель та поранення дітей в Алмати

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 11:20. УП

5 січня в Алмати від вогнепального поранення загинула дитина, також 7 січня до однієї з дитячих лікарень Алмати з важкими вогнепальними пораненнями було доставлено підлітка.

Джерело: Tengrinews.kz з посиланням на уповноважену з прав дитини Казахстану Аружан Саїн, Jerusalem Post із посиланням на МЗС Ізраїлю

Деталі: За її інформацією, 11-річний казахстанець загинув від пострілу 5 січня в Алмати, коли його батьки прогулювалися зі своїми дітьми.

“7 січня до однієї з дитячих лікарень Алмати з тяжкими вогнепальними пораненнями було доставлено 15-річного підлітка, лікарі борються за його життя. В одній із дорослих лікарень перебуває його батько”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією уповноваженої, підліток їхав з батьком на машині, коли їхній автомобіль розстріляли “бойовики”, як влада Казахстану називає протестувальників.

Крім того, повідомляється, що президент країни Касим-Жомарт Токаєв вирішив оголосити 10 січня днем загальнонаціональної жалоби “у зв’язку з людськими жертвами внаслідок терористичних актів”.

Водночас Міністерство закордонних справ Ізраїлю повідомило, що 22-річного ізраїльтянина на ім’я Левана Когеашвілі було вбито в Алмати у п’ятницю під час насильницької акції протесту.

МЗС перебуває в контакті з його батьками в Казахстані та сім’єю в Ізраїлі та надає допомогу у передачі його тіла до Ізраїлю для поховання, повідомили у міністерстві.

Що передувало: 8 січня Міністерство внутрішніх справ Казахстану повідомило, що за час протестів до органів поліції доставлено майже 4,5 тисячі осіб, серед них іноземні громадяни. Водночас МВС не навело свіжих даних про вбитих і поранених протестувальників. Станом на 7 січня офіційно повідомлялося про 26 убитих і 26 поранених.

Передісторія:

Протести в Казахстані почалися 2 січня. Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

5 січня уряд Казахстану відправили у відставку. 5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати. Влада міста почала “антитерористичну операцію”. Надзвичайний стан запровадили на всій території Казахстану.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з “терористами”. Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про ухвалене рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану з метою стабілізації та нормалізації обстановки. Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикистан.

Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила “порядок”. Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальникам.

В ході протестів у країні було вбито і поранено десятки людей.

 

У Назарбаєва заперечили його від’їзд із Казахстану

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 10:14. УП

Екс-президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв не залишав країну і перебуває у Нур-Султані, заявив його речник.

Джерело: прес-секретар Назарбаєва Айдос Укібай у Twitter

Деталі: Укібай запевнив, що Назарбаєв перебуває у столиці Казахстану місті Нур-Султан, проводить низку консультативних зустрічей та перебуває на прямому зв’язку з президентом Казахстану Касим-Жомартом Токаєвим.

Прес-секретар попросив не поширювати свідомо неправдиву та спекулятивну інформацію.

Він додав, що у Назарбаєва “відбулося кілька телефонних розмов із главами дружніх Казахстану держав”.

“Єлбаси закликає всіх згуртуватися навколо президента Казахстану для подолання поточних викликів та забезпечення цілісності нашої країни”, – зазначив прес-секретар.

Що передувало: 7 січня місцеві ЗМІ повідомили, що колишній президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв та його дочки зі своїми сім’ями покинули Казахстан.

Передісторія:

Протести в Казахстані почалися 2 січня. Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

5 січня уряд Казахстану відправили у відставку. 5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати. Влада міста почала “антитерористичну операцію”. Надзвичайний стан запровадили на всій території Казахстану.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з “терористами”. Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про ухвалене рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану з метою стабілізації та нормалізації обстановки. Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикистан.

Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила “порядок”. Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальникам.

В ході протестів у країні було вбито і поранено десятки людей.

 

МВС Казахстану: затримано майже 4,5 тисячі людей, серед них іноземці

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 08:45. УП

Міністерство внутрішніх справ Казахстану повідомляє, що за час протестів до органів поліції доставлено майже 4,5 тисячі осіб, серед них іноземні громадяни.

Джерело: Радіо Азаттик із посиланням на МВС Казахстану, Tengrinews.kz

Деталі: Спершу МВС поширило дані про 4266 затриманих у Казахстані. Пізніше видання Tengrinews.kz повідомило, що, за останньою інформацією, у відділення поліції по Казахстану доставили 4404 особи.

При цьому МВС Казахстану не повідомляє свіжих даних про вбитих і поранених протестувальників. Станом на 7 січня офіційно повідомлялося про 26 убитих і 26 поранених.

Дослівно МВС: “В одному з сіл Алматинської області затримано понад 100 людей. За попередніми даними, затримано громадян сусідньої держави”.

Більше деталей: Крім того, в Алмати, у мікрорайоні Калкаман, на одній із СТО поліцейські вилучили патрони, боєприпаси та викрадені речі: велосипеди, телевізори, мобільні телефони.

МВС також повідомляє, що в одному з населених пунктів Жамбилської області виявлено схованку зброї: кілька автоматів та пістолетів.

Водночас, як пише Tengrinews.kz, деяким із затриманих загрожує довічне ув’язнення.

В столиці Казахстану Нур-Султані знову з’явився інтернет. У країні запрацювали деякі сайти, які були відключені раніше – низка новинних ресурсів, сайт президента, сайти банків.

“Цифровий” міністр Багдат Мусін заявив, що влада обмежила інтернет, оскільки протестувальники використовують засоби зв’язку для координації та планування дій.

За його словами, чиновники пропрацювали механізм, за якого незалежно від повного відключення інтернету, доступ до деяких ресурсів забезпечуватиметься по можливості в цілодобовому режимі.

Нацбанк країни заявив, що у регіонах зі спокійною обстановкою забезпечено достатній обсяг готівки у банкоматах.

Що передувало: Комітет національної безпеки (КНБ) Казахстану повідомив про затримання свого екс-голови і колишнього прем’єр-міністра Казахстану Каріма Масімова, якого підозрюють у державній зраді.

Передісторія:

Протести в Казахстані почалися 2 січня. Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

5 січня уряд Казахстану відправили у відставку. 5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати. Влада міста почала “антитерористичну операцію”. Надзвичайний стан запровадили на всій території Казахстану.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з “терористами”. Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про ухвалене рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану з метою стабілізації та нормалізації обстановки. Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикистан.

Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила “порядок”. Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальникам.

В ході протестів у країні було вбито і поранено десятки людей.

 

В Україні за добу – 3 195 випадків коронавірусу

08.01.2022 08:12

В Україні за минулу добу виявили 3 195 нових випадків коронавірусної хвороби.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

“Зафіксовано 3 195 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 151, медпрацівників – 37)”, – йдеться у повідомленні.

Також за минулу добу госпіталізували 1 752 особи, летальних випадків – 76, одужали – 1 942 особи.

За весь час пандемії в Україні захворіли 3 699 663 особи, одужали – 3 508 451 особа, летальних випадків – 97 164; проведено ПЛР-тестувань – 16 943 946.

Як повідомляв Укрінформ, за попередню добу в Україні було зафіксовано 7 177 випадків 

 

Вчені з’ясували, як підвищити захист від Омікрону

08.01.2022 21:32

Науковці з відділу вірусів та імунітету Інституту Пастера дослідили, чому Омікрон заразніший за інші штами коронавірусу та як довго триває ефективність бустерної дози вакцини.

Як передає Укрінформ, робота викладена у журналі Nature.

Вчені протестували 9 моноклональних антитіл, які використовуються у клінічній практиці проти COVID-19 або перебувають у доклінічній розробці.

У підсумку, вони з’ясували:

  • 6 антитіл втратили всю противірусну активність, інші три були в 3 – 80 разів менш ефективні проти Омікрону у порівнянні зі штамом Дельта.

Антитіла Бамланівімб/Етесевімаб (комбінація, розроблена Lilly), Касірівімаб/Імдевімаб (комбінація, розроблена Roche і відома як Ronapreve) і Регданвімаб (розроблена Celtrion) не чинили противірусної дії на Омікрон взагалі.

Комбінація Тиксагевімаб/Цілгавімаб (розроблена компанією AstraZeneca під назвою “Евушелд”) була у 80 разів менш ефективна проти Омікрону, ніж проти Дельти.

Вчені помітили, що кров тих, хто перехворів на COVID-19, (зібрана протягом 12 місяців після появи симптомів (і кров вакцинованих Pfizer або AstraZeneca (взята через 5 місяців після імунізації) лише частково нейтралізувала варіант Омікрон.

Але сироватки людей, які отримали бустерну дозу Pfizer, залишалися ефективними проти Омікрону навіть через місяць після вакцинації.

Однак для повної нейтралізації Омікрону вимагалося від 5 до 31 рази більше антитіл у порівнянні з Дельтою в аналізах клітинних культур. Ці результати допомагають пролити світло на постійну ефективність вакцин у захисті від тяжких форм захворювання.

“Ми продемонстрували, що цей варіант (Омікрон – ред) набув значної стійкості до антитіл. Більшість терапевтичних моноклональних антитіл, доступних зараз проти SARS-CoV-2, неактивні”, – цитує 24 канал одного з авторів дослідження Олів’є Шварца.

Це дослідження показує, що варіант Омікрон знижує ефективність вакцин та моноклональних антитіл, але результати допомагають пролити світло на постійну ефективність вакцин у захисті від тяжких форм захворювання.

 

Вчені виявили нову ковід-мутацію, яку назвали “Дельтакрон

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 19:22. УП

На Кіпрі вчені виявили новий штам коронавірусу, який є гібридом штаму “Дельта” та швидко поширюваного нині “Омікрону”.

Джерело: CNN GreeceCyprus Mail

Деталі: “Дельтакрон” вже ідентифікували на Кіпрі у 25 пацієнтів з ковідом, з них 11 потрапили до лікарні, а 14 проходять лікування амбулаторно.

Доктор Леонтіос Кострикіс, який очолює групу вчених лабораторії біотехнології та молекулярної вірусології Кіпрського університету, розповів, що Deltacron має генетичне походження варіанту Delta разом з деякими мутаціями Omicron.

Він констатував, що спостерігається зв’язок між зараженням новим штамом та потребі в госпіталізації.

Вчений зазначив, що поки мало інформації про знахідку, тому рано говорити про те, що саме ця мутація ковіду стане домінуючою. Але посилаючись на власні спостереження Кострікіс робить попередній висновок – “Дельтакрон” може бути здатним поширитися й витіснити “Омікрон”.

Науковець повідомив, що зразки “Дельтакрону” були передані в базу даних GISAID (база геномів коронавірусу), що зробить їх доступними для світової наукової спільноти.

Водночас міністр охорони здоров’я Кіпру уточнив, що більше деталей про нововиявлений штам буде оприлюднено на прес-конференції наступного тижня.

Нагадаємо:

З другої половини січня і в лютому в Україні ймовірно розпочнеться нова хвиля коронавірусу, що швидше за все буде викликана штамом “Омікрон”.

 

Німеччина виключила Україну зі списку країн підвищеного ризику

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 14:40. УП

Україна з 9 січня не належатиме до списку країн підвищеного ризику зараження коронавірусом для Німеччини.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це пише DW із посиланням на інформацію Інституту імені Роберта Коха (RKI).

Україна перебувала в переліку країн зони високого ризику для Німеччини з 10 жовтня 2021 року. В’їзд дозволявся у разі гострої потреби або за наявності сертифікату повної вакцинації від COVID-19. При цьому перед прибуттям до Німеччини необхідно було зареєструватися на спеціальному сайті та мати при собі підтвердження реєстрації при в’їзді.

Ті, хто мали право на в’їзд у Німеччині, але не були повністю щепленими проти коронавірусу, повинні були відбути 10-денний карантин. Вийти з нього можна було лише за п’ять днів після приїзду за результатами негативного тесту.

З 9 січня спеціальні правила не застосовуватимуться до подорожніх із України. Вони підлягатимуть лише загальним правилам в’їзду до Німеччини: усі старші за 6 років зобов’язані пред’явити негативний тест на коронавірус або ж сертифікат про повний курс вакцинації чи довідку про нещодавнє одужання.

Зазначимо, що на онлайн-мапі МЗС Україні оновлені правила в’їзду поки не вказані.

Нагадаємо, Німеччина послабить свої карантинні правила, але запровадить додаткові обмеження для ресторанів та барів.

 

Франція оштрафувала Google і Facebook на 210 млн євро за відстеження користувачів

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 19:49. УП

Французька служба захисту конфіденційності даних оштрафувала Google і Facebook на загальну суму 210 млн євро за те, що вони перешкоджали можливості користувачів заважати компаніям відстежувати їх онлайн-активність.

Про це пише The Guardian, повідомляє “Європейська правда”.

Національна комісія з інформації та свобод (CNIL) заявила, що оштрафувала Google на рекордні 150 млн євро за те, що користувачам Інтернету було складно відмовитися від файлів cookie – невеликих текстових файлів, які складають профіль веб-активності людини для комерційних цілей.

Facebook був оштрафований на 60 мільйонів євро з тієї ж причини.

Попередня згода користувачів Інтернету на використання файлів cookie є ключовим елементом регулювання конфіденційності даних ЄС та пріоритетом для CNIL.

“Коли ви приймаєте файли cookie, це робиться лише одним клацанням миші. Відхилити файли cookie має бути так само просто, як прийняти їх”, – сказала Карін Кіфер, голова відділу захисту даних та санкцій CNIL.

Наглядовий орган заявив, що сайти facebook.com, google.fr та youtube.com не дозволяють легко відмовитися від файлів cookie.

У рішенні йдеться, що компанії мали три місяці, щоб виконати рекомендації регулятора, у тому числі спростити для французьких користувачів відмову від файлів cookie або нести додаткові штрафи в розмірі 100 000 євро за день затримки.

 

Набрала чинності заборона статевої дискримінації у рекламі та у вакансіях

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 16:38. УП

У суботу, 8 січня, в Україні набрали чинності правові норми, які забороняють рекламу, що містить ознаки гендерної дискримінації, та вакансії з вказуванням статі або віку майбутнього співробітника.

Джерело: Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про рекламу” щодо протидії дискримінації за ознакою статі № 1750-IX

Деталі: Зміни до законодавства забороняють вміщувати у рекламі твердження та зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою, стереотипності ролі чоловіка та жінки.

Таким чином законодавці планують боротися з рекламними матеріалами, що експлуатують тему принизливого та зневажливого ставлення до людини за ознакою статі.

Зокрема, відтепер не можна демонструвати у рекламі насильство за ознакою статі, використовувати зображення тіла людини або частин тіла виключно як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживачів, коли така демонстрація ніяк не стосується рекламованого продукту.

Крім того, нововведення стосується й роботодавців – у рекламі про прийом на роботу забороняється:

пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі,

висувати вимоги, що надають перевагу жіночій або чоловічій статі (крім випадків, визначених законодавством, та випадків специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі).

У разі порушення правил публікації вакансій рекламодавець сплачуватиме штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

 

Безробітні можуть отримати майже 100 тисяч на бізнес під 0% і за певних умов кошти можна не повертати

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 12:59. УП

Міністерство соціальної політики запустило нову бюджетну програму “Рука допомоги”, з 1 січня 2022 року безробітні малозабезпечені зможуть отримати фінансову допомогу від держави для започаткування власного бізнесу.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Так, пропонується надавати безвідсоткову фінансову допомогу розміром до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн). Яка зможе використовуватися тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів. Через три роки підприємницької діяльності допомогу потрібно буде повернути.

Однак, сума, яка повертається, зменшується на розмір сплачених за три роки податків та єдиного соціального внеску. Крім того, якщо такий підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі буде не потрібно.

На реалізацію цієї програми у прийнятому Верховною Радою держбюджеті на наступний рік передбачено близько 100 млн грн.

Для отримання фінансової допомоги потрібно звернутись із заявою до центру зайнятості за місцем проживання. Необхідно надати довідку про відсутність притягнення до кримінальної відповідальності, судимості та бізнес-план майбутньої справи.

“Розробити бізнес-план допоможуть працівники центрів зайнятості, які надаватимуть учасникам бюджетної програми консультації із започаткування і ведення бізнесу та організовуватимуть для них безкоштовне професійне навчання”, – додали у міністерстві.

Нагадуємо:

Пілотний проект цієї програми був реалізований Мінсоцполітики у 2016-2019 роках у Львівській, Полтавській, Харківській областях та трьох територіальних громадах Житомирської, Донецької та Чернігівської областей за підтримки Світового банку в рамках проекту “Модернізація системи соціальної підтримки населення України”.

Допомогу від держави на відкриття власної справи тоді отримали понад 230 учасників пілотного проекту, з яких більше 90% досі успішно працюють.

 

Мінекономіки: у 2021 на нові робочі місця працевлаштувалися близько 400 тисяч українців 

СУБОТА, 8 СІЧНЯ 2022, 11:31  УП

У Міністерстві економіки заявили, що кількість працевлаштованих на створених нових робочих місцях за 9 місяців 2021 року досягла майже 400 тисяч осіб.

Про це повідомляється на сайті міністерства.

Крім того, за сприянням Державної служби зайнятості впродовж 11 місяців 2021 року роботу знайшли близько 500 тисяч людей.

“Мінекономіки у тісній співпраці з іншими відомствами  вдалося не тільки зберегти стабільну ситуацію на ринку праці через надання фінансової допомоги бізнесу, а й створити нові робочі місця”, – резюмували там.

Нагадуємо:

За даними grc.ua найбільша кількість вакансій у 2021 році відкривалася для спеціалістів у сферах Продажі, ІТ, Банківської сфери, фахівців з маркетингу, реклами та PR, а також у транспортній галузі та логістиці.

Експерти зазначають, що майже у всіх професійних сферах кількість вакансій за підсумками 2021 року має позитивну динаміку.

 

Диспозиція 2022

ЮРІЙ ЛУЦЕНКО, політик   8 січня 2022, 11:48. УП

Цього року якось не міг відповідати на різдвяні привітання традиційним “Веселих свят”. Вважав це неадекватним тому, що нам належить пройти у 2022-му. Прошу вибачення за негативну картину, яку викладаю. Але вчасно поставлений діагноз – головна умова перемоги над хворобою.

  1. Посадка лідера опозиції та знищення свободи слова в Україні – головна передумова побудови авторитарного Зе-режиму.

Арешт майна Порошенка і його колишніх телеканалів – лише перша ластівка зачистки опонентів Зеленського.

Уже в найближчі дні підприємствам Ахметова нарахують 50 млрд недоімки з рентних платежів (яку вже “виявили” у Арселор-Мітала та Феррекспо-Полтава після зміни заднім числом методики нарахування).

Це неминуче призведе до арешту всіх активів та рахунків ДТЕК. Ціль – телеканали олігарха, які дозволили собі транслювати неприємні Зеленському ток-шоу.

Такий авторитаризм – дуже поганий відкат у часи Януковича. Але не смертельний. Пережили дніпропетровську і донецьку мафію, переживемо і естрадно-циркову.

  1. Але проблема в тому, що сам новоявлений диктатор насправді є лише інструментом Кремля.

Російська кротоферма в Офісі Президента України використовує комплекси, примхи та некомпетентність Зеленського для розвалу української Держави.

Найвідоміший приклад – злив спецоперації проти “вагнерівців”.

Те саме – рукотворна енергетична криза, в результаті якої зупиняються цілі галузі, а країна стала заручником російського вугля і білоруської електроенергії.

Те саме – з будівництвом доріг, яке забрало у Армії можливість розвиватися.

Аналогічні результати будуть і з штучним донарахуваннями ренти ДТЕКу, Арселору та Феррекспо-Полтава. Буде відос гаранта про боротьбу з олігархами, а в результаті зупиниться ключова для наповнення бюджету гірнича галузь економіки. Країна стане ще слабшою.

Всі лінії напруги – від мітингів на захист Порошенка до енергетичної та фінансової кризи – зійдуться в лютому.

Десь на цей час влада планує ізолювати лідера опозиції П. Порошенка, зачистити телепростір і поїхати на поклон до Путіна. Далі легко спрогнозувати повернення Зеленського із сумновідомим по Мюнхену-38 “я привіз вам мир”.

Насправді, нам спробують привезти легалізацію терористичних республік через референдум або й прямо через контрольовану Верховну Раду.

  1. Недопущення легалізації цієї ракової пухлини підконтрольних РФ терористичних утворень в український державний організм – головне завдання проукраїнських сил.

Майдан – дуже ризикований спосіб. Кремль вже готовий і до провокацій в стилі Алмати, і до введення “миротворців”-окупантів.

Мовчазне сприйняття лнр/днр – прямий шлях до виникнення нових і нових антиукраїнських “народних республік”, яким допоможуть ті ж російські зелені чоловічки.

З моєї точки зору, єдиним способом зупинити цю смертельну загрозу можна лише через ліквідацію зеленої монобільшості. В цьому чи в наступному парламенті.

Президент без більшості, з усією його кротофермою, – перестане бути провайдером плану Кремля.

Як це зробити – питання серйозної розмови в проукраїнському середовищі. І чим швидше вона почнеться, тим краще. Досить про скумбрію.

“Нація – це невсипуща внутрішня “боротьба” сил формотворчих і ідеотворчих з інертною масою (“більшістю”) етносу”.

Євген Маланюк – український поет та письменник, сотник Армії УНР.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 163

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua