Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 09.05.2021

Інформаційний резонанс доби: 09.05.2021

У Коростені попрощалися із загиблим під Пісками 22-річним військовим

У Коростені на Житомирщині попрощалися із загиблим під Пісками 22-річним Сергієм Коробцовим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Коростень. today.

«У Коростені 9 травня попрощалися з військовим 58-ї окремої механізованої бригади Сергієм Коробцовим. У центрі міста зібралися понад тисяча місцевих жителів, рідних та близьких героя-розвідника», – йдеться у повідомленні.

Військового поховали у селі Ушомир Коростенського району.

Сергій Коробцов загинув 6 травня під Пісками від кулі ворожого снайпера.

У військового залишилися дружина та маленький син.

 

Російські найманці обстріляли Мар’їнку з «Рапіри» – пошкоджені будинки

Українська сторона СЦКК інформує, що окупанти вже без приховувань ведуть обстріли населених пунктів зі ствольної артилерії та мінометів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресцентр штабу ООС.

“Учора, 8 травня, о 19.05, російсько-окупаційні війська випустили 6 снарядів з гармати МТ-12 “Рапіра” калібру 100 мм по населеному пункту Мар’їнка. Окупанти вели вогонь з населеного пункту шахта Трудівська, що на околиці Донецька. Внаслідок обстрілу, було пошкоджено шість житлових будинків та автомобіль місцевого мешканця. Один зі снарядів вибухнув за декілька метрів від будинку, тільки завдяки щасливому збігу обставин, ніхто з мешканців не постраждав”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, ще один випадок обстрілу зафіксовано 7 травня, о 18.30.

Зазначається, що окупанти відкривали вогонь із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем та мінометів з шахти Гагаріна у напрямку населеного пункту Шуми.

Внаслідок обстрілу було пошкоджено високовольтну лінію електропередач. Усього випущено 15 снарядів калібру 122 мм та 5 мін калібру 120 мм. Результати обстрілу вже зафіксовано та верифіковано офіцерами Української сторони СЦКК.

Про всі порушення режиму припинення вогню Українська сторона СЦКК проінформувала СММ ОБСЄ.

 

Під Троїцьким окупанти застосували 120-мм міномети

10.05.2021 07:56

За минулу добу окупанти один раз відкривали вогонь по позиціях ЗСУ.

Як предає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр штабу ООС.

«Протягом минулої доби, 9 травня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню. Поблизу Авдіївки ворог відкривав вогонь зі стрілецької зброї», – йдеться у повідомленні.

Бойових втрат серед наших захисників немає.

Українська сторона СЦКК повідомляє про грубі порушення з боку збройних формувань Російської Федерації.

Станом на 7 годину ранку, 10 травня, зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню. Неподалік населеного пункту Троїцьке противник відкрив вогонь з заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120-го калібру. Бойових втрат серед українських військових немає.

 

У зоні ООС від початку доби зберігається «тиша»

09.05.2021 17:22

У районі проведення операції Об’єднаних сил від початку доби, 9 травня, порушень режиму припинення вогню не було зафіксовано.

Про це у Фейсбуці інформує пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

“В районі проведення операції Об’єднаних сил від початку доби, 9 травня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано”, – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що українські військовослужбовці і надалі контролюють ситуацію в районі проведення ООС та дотримуються режиму припинення вогню.

“У районі проведення операції виконують завдання й інші складові сил оборони. Сьогодні піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували понад 5 гектарів території та передали на знищення 145 вибухонебезпечних предметів”, – зазначається у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, упродовж минулої доби, 8 травня, в районі проведення операції Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації дев’ять разів порушили режим припинення вогню.

 

Військові з району ООС привітали українок із Днем матері

Військовослужбовці, які виконують завдання в районі проведення операції Об’єднаних сил, привітали українських жінок з Днем матері.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресцентр штабу ООС.

“Напевно, немає у світі людини, яка турбується та переживає за тебе, більше ніж мама. Хоча ти вже й дорослий чоловік, який навчений щодня виконувати найтяжчі задачі” – говорить Сергій, один із воїнів, який брав участь у записі відео.

“Мама завжди перепитає, чи добре ти спав, чи їв, чи безпечно тобі зараз. Усі ці запитання йдуть від її люблячого серця. Тому ми з побратимами вітаємо, як своїх, так і всіх матерів українських військових, усіх українок з Днем матері. Дякуємо вам за турботу та за ваші молитви. В нас добре – вже скоро ми повернемось додому!”, – йдеться у відео.

 

Представники ОРДЛО нарешті передали Україні списки на обмін

9 травня 2021, 21:15  УП

У квітні представники ОРДЛО передали українській стороні свої списки на обмін полоненими.

Джерело: членкиня української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу, учасниця гуманітарної підгрупи Тетяна Іванова в ефірі телеканалу “Україна 24

Пряма мова: “Українська сторона передала списки на обмін полоненими ще пів року тому, а то й більше. Весь цей час Україна наполягала на тому, щоб нам так само дзеркально були надані списки з боку ОРДЛО.

Дуже довго ці списки не передавались, і у квітні цього року ми все-таки ці списки отримали. Зараз йде робота з цими списками, вони уточнюються, з ними працюють”.

Деталі: За її словами, це “маленький, але суттєвий крок, який дає надію, що все-таки ми дійдемо до того, що обмін відбудеться”.

“Ще рано говорити, скільки осіб ми передамо і скільки отримаємо, тому що тільки почалася робота з цими списками”, – зазначила Іванова.

 

Антиугорські листівки на Закарпатті: найманці діяли за вказівкою кураторів з РФ

9 травня 2021, УП

СБУ викрила злочинців, які поширювали антиугорські листівки на Закарпатті, ними виявилися троє місцевих мешканців, двоє з яких – переселенці з Луганська. І діяли вони на замовлення російських кураторів.

Джерело: повідомлення Служби безпеки

Деталі: За даними силовиків, троє чоловіків погодилися на підривну діяльність, за здійснення якої отримали 500 доларів.

Зазначається, що фігуранти розклеїли листівки з погрозами угорській національній меншині в місті Берегово Закарпатської області, а щоб надати “особливого забарвлення” цій акції, російські куратори попросили зробити це напередодні травневих свят.

Співробітники СБУ встановили, що на платіжну картку одного з фігурантів були перераховані кошти в російських рублях (в еквіваленті близько 500 доларів).

У межах кримінального провадження були проведені обшуки за місцями проживання та затримання розповсюджувачів провокативних листівок.

Дослівно: “У ході слідчих дій правоохоронці вилучили російську символіку, а також інші речові докази протиправної діяльності. У межах кримінального провадження, усім трьох фігурантам повідомлено про підозру. Вирішується питання стосовно обрання їм міри запобіжного заходу”.

 

Кораблі РФ біля Одеси перешкоджали спільним морським навчанням США та України

9 травня 2021, УП

8 травня на відстані понад 100 морських миль від Одеси у водах України флагман морської охорони “Григорій Куроп’ятников” зустрів корабель Берегової охорони США “Hamilton”. Водночас російські кораблі небезпечно маневрували поруч й навмисне створювали перешкоди.

Джерело: повідомлення Держприкордонслужби України

Дослівно: “Американські партнери прибули в Україну із дружнім візитом, в рамках якого пройдуть спільні маневри в морі, тренінги з обміну досвідом в оглядових та штурмових операціях, й ділова зустріч представників охоронців морських кордонів та забезпечення безпеки судноплавства двох держав”.

Деталі: У пресслужбі зазначили, що кораблі прикордонних відомств США та України на переході морем відпрацьовували злагодженість дій у міжнародній тактичній групі.

При цьому дії партнерів пильно відслідковували і супроводжували своєю присутністю кораблі Росії: “Кораблі країни-агресорки то оголошували вигадані координати закритих районів, вимагаючи залишити їх, то небезпечно маневрували і намагалися штучно звузити зону маневру для українського й американського кораблів. Не відповідали на виклики на зв’язок каналами міжнародної морської безпеки”.

Зухвале порушення росіянами норм міжнародного морського права українські прикордонники ретельно зафіксували та задокументували.

Станом на ранок 9 травня “Григорій Куроп’ятников” та Hamilton залишаються в морі, продовжуючи спільні навчання. Візит корабля Берегової охорони США у порт Одеси запланований на 10 травня.

 

У центрі Берліна встановили велетенську «скульптуру» – Навальний б’є Путіна

Цілий місяць, з 9 квітня до 9 травня, у самому центрі Берліна, між Бранденбурзькими воротами та Бундестагом, стояло наметове містечко «Stop Putin Terror».

Завершило воно свою роботу передачею представникам влади ФРН вимог громадян, незгодних з сьогоднішньою політикою Кремля, передає кореспондент Укрінформу.

«Вимоги до німецького уряду та німецьких бюрократав, які є реальним, їх можна виконати, були продекламовані», – розповів ініціатор акції, російський активіст, який живе в Берліні, Дмитро Баграш.

За його словами, важливим результатом роботи містечка, в якому активіст ночував фактично весь місяць при насправді штормовій погоді, було те, що «багатьох людей, які до цього частково не визначилися зі своєю позицією, або навіть були на стороні Путіна, вдалося переконати». Чимало німецьких політиків завітали до майданчика, на якому були представлені, серед іншого, фотографії жертв режиму, серед них і українські. Було проведено загалом понад 30 телемостів з експертами з Німеччини, Росії, України, Білорусі. Обговорювалися, зокрема, такі теми, як незаконна анексія Криму та порушення там прав людини, війна на сході України, проєкт Nord Stream 2, утиски в Росії, доля Олексія Навального тощо.

В останній день до берлінських активістів долучилися представники з землі Північний Рейн-Вестфалія. Зокрема, вони привезли велетенську «скульптуру», яка показує Путіна та Навального. Фігура були створена до цього річного карнавалу в Дюссельдорфі, але карнавал було скасовано.

Також було виставлено портрет Путіна російського художника з Дюссельдорфа Леоніда Абрамова (нині покійного), написаного разом з художницею Катериною Мальдон. З цим портретом російські та українські активісти виходили в Кельні на всі проукраїнські мітинги, починаючи з 2014 року.

На акції виступив також російсько-німецький музикант з українськими коріннями, скрипаль Міша Нодельман, який закликав вшанувати пам’ять 15 тисяч українських жертв. Він з 2014 року активно підтримує Україну та засуджує режим Путіна за розв’язану проти України війну.

Місячна акція Демократичний табір «Зупиніть терор Путіна!» була організована проєвропейські налаштованими виходцями з країн колишнього СРСР, які не згодні з сьогоднішньою політикою Російської Федерації.

 

Підсумки Дня перемоги в Україні: складено 22 адмінпротоколи, зареєстровано 13 кримінальних порушень

10 травня. УНН. За результатами святкування Дня перемоги 9 травня Національна поліція України зафіксувала 13 кримінальних порушень і та склала 22 адмінпротоколи. Про це повідомили у пресцентрі поліції, передає УНН.

Що відомо

Станом на 18:00 9 травня на території України відбувся 721 захід із нагоди відзначення 76-ї річниці перемоги над нацизмом. Участь у них взяли понад 54 тисячі осіб.

“До поліції надійшло 61 повідомлення про можливі порушення. Більшість із них стосувалися використання забороненої символіки”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в результаті перевірок за фактами вчинених правопорушень складено 22 адміністративні протоколи, а саме:

8 – за ст. 173 (дрібне хуліганство) КУпАП (6 – в Одеській і по 1 – у Львівській області і місті Києві);

5 – за ст. 173-3 (виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки) КУпАП (2 – в Одеській і по 1 – у Дніпропетровській, Миколаївській і Запорізькій областях);

5 – за ст. 185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського…) КУпАП (3 – в Одеській і 2 – Запорізькій областях);

4 – за ч. 1 ст. 44-3 (порушення правил щодо карантину людей) КУпАП (2 – в Одеській, по 1 – у Запорізькій та Луганській областях).

Зазначається, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 13 кримінальних правопорушень. Із них:

11 – за ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки) Кримінального кодексу України (4 – у Запорізькій, по 2 – у Закарпатській і Сумській, по 1 – у Луганській, Одеській і Миколаївській областях);

1 – за ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Кримінального кодексу України (у Львівській області);

1 – за ч. 2 ст. 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу…) Кримінального кодексу України (у Миколаївській області).

Що було раніше

В Одесі на Алеї слави сталася сутичка між правоохоронцями та учасниками акції “Безсмертний полк”, є затримані.

У Києві склали адмінпротокол на 16-річного хлопця, який використав нацистське вітання під час акції біля парку Вічної Слави.

На Сумщині 53-річний чоловік вивісив на балконі плакат з радянською символікою.

 

Поліція почала 13 проваджень через порушення на День перемоги

9 травня 2021, УП

Під час заходів до Дня перемоги до поліції надійшло 61 повідомлення про можливі порушення, відкрито 13 кримінальних проваджень.

Джерело: Нацполіція

Деталі: Станом на 18:00 в Україні відбувся 721 захід з нагоди відзначення 76-ї річниці перемоги над нацизмом. Участь у них взяли понад 54 тисячі осіб.

Загалом до поліції надійшло 61 повідомлення про можливі порушення, більшість із яких стосувалися використання забороненої символіки.

За результатами перевірки до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості щодо 13 кримінальних правопорушень.

Із них 11 – за ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки) Кримінального кодексу України. 4 такі провадження відкрито у Запорізькій області, по 2 – у Закарпатській та Сумській, по 1 – у Луганській, Одеській та Миколаївській областях.

Ще одне провадження відкрито на Львівщині за ч. 2 ст. 297 (Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Кримінального кодексу України, та одне у Миколаївській області за ч. 2 ст. 342 (Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу…) Кримінального кодексу України.

Також складено 22 адміністративні протоколи: 8 – за ст. 173 (Дрібне хуліганство) КУпАП (6 – в Одеській та по 1 – у Львівській області та місті Києві); 5 – за ст. 173-3 (Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки) КУпАП (2 – в Одеській та по 1 – у Дніпропетровській, Миколаївській та Запорізькій областях); 5 – за ст. 185 (Злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського…) КУпАП (3 – в Одеській та 2 – Запорізькій областях); 4 – за ч. 1 ст. 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) КУпАП (2 – в Одеській, по 1 – у Запорізькій та Луганській областях).

 

В Україні у масових заходах до Дня перемоги взяли участь 40 тисяч людей

9 травня 2021, УП

Поліція нарахувала близько 40 тисяч громадян, що взяли участь у масових заходах 9 травня, при цьому до правоохоронців надійшло 38 повідомлень про правопорушення.

Джерело: дані першого заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ярового

Пряма мова: “Станом на зараз надійшло 38 повідомлень про правопорушення, пов’язані з масовими заходами з нагоди 9 травня. Серйозних порушень громадського порядку не зафіксовано. Правоохоронці впорались із завданням, забезпечивши безпеку громадян і не допустивши розвитку конфліктних ситуацій. Це вдалося, зокрема, і завдяки поліції діалогу, яка працювала безпосередньо з учасниками заходів.

Наразі всі підрозділи МВС продовжують нести службу, працюють оперативні штаби. Особлива увага приділяється місцям відпочинку громадян – парки та лісосмуги. До закінчення всіх заходів особовий склад працюватиме в посиленому режимі”.

Деталі: Він додав, що загалом в Україні відбулося понад 600 масових заходів, в яких взяло участь більше 40 тисяч людей.

У свою чергу очільник Нацполіції Ігор Клименко зазначив, що найбільше до поліції надійшло повідомлень, пов’язаних з використанням комуністичної символіки: до ЄРДР внесено 5 повідомлень про кримінальні правопорушення, пов’язані з виготовленням і використанням забороненої символіки.

 

Парад у Москві: до Путіна в гості приїхав лише президент Таджикистану

9 травня 2021, УП

У Росії 9 травня в багатьох містах пройшли військові паради, головний з яких відбувся на Красній площі в Москві. Володимир Путін на цьому заході мав одного єдиного іноземного гостя – президента Таджикистану Емомалі Рахмона.

Джерело: Дождь, російська служба Радіо Свобода

Деталі: Президент Росії у своєму виступі до Дня перемоги не згадав про союзників СРСР по антигітлерівській коаліції, а радянських громадян назвав словами “наш народ”.

Пряма мова Путіна: “Ми завжди будемо пам’ятати, що цей величний подвиг здійснив саме радянський народ. У найважчий час війни, у вирішальних битвах, що визначили результат боротьби з фашизмом, наш народ був один”.

Додатково: Російський лідер також заявив, що “немає прощення тим, хто знову будує агресивні плани”, й згадав якісь “збіговиська недобитих карателів”. Проте конкретики у цих тезах не було, тому не ясно які країни він мав на увазі та про яких “карателів” говорив.

Відео прибуття Путіна на парад в супроводі Рахмона виклав у Twitter канал “Дождь”.

 

Георгіївські стрічки, свастика та штовханина: в Одесі затримали провокаторів

В Одесі 9 травня поліція затримала двох чоловіків – із георгіївською стрічкою та свастикою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє поліція Одещини.

«Чоловік віком 63-х років прийшов у парк Шевченка з георгіївською стрічкою, ще один – 17-річний хлопець – на Алею Слави зі свастикою», – йдеться у повідомленні.

Обох правопорушників доставлено до територіальних підрозділів поліції. На старшого з них поліцейські склали протокол за ст. 173-3 (Виготовлення та пропаганда георгіївської (гвардійської) стрічки) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Питання про притягнення до відповідальності іншого порушника наразі вирішується.

Водночас, за інформацією одеського видання «Думская», на Алеї слави сталася бійка між «любителями» Росії та поліцейськими: правоохоронці зажадали прибрати портрет Жукова з георгіївською стрічкою.

 

США 9 травня закликали Росію повернути Україні повний контроль над Кримом

Посольство США в Україні у неділю закликало Росію повернути Україні повний контроль над півостровом Крим.

Про це, як передає Укрінформ, йдеться в дописі Посольства у Фейсбуці.

Крим – це Україна. Сполучені Штати закликають Росію повернути Україні повний контроль над півостровом”, – зазначається у повідомленні.

Раніше Президент Володимир Зеленський заявляв, що кількість військової техніки та військовослужбовців Російської Федерації зменшилася тільки в окупованому Криму, вздовж українсько-російського кордону подібного відведення не спостерігається.

 

Україна відзначає День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

У неділю, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Про це повідомляє Укрінформ.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні встановлений відповідно до Закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». Відзначення Дня перемоги над нацизмом включає в себе переосмислення подій Другої світової війни, руйнування радянських історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого.

Друга світова війна розпочалася нападом Німеччини на Польщу 1 вересня 1939 року. У цій війні, що тривала шість років, брала участь 61 країна з населенням близько 1,7 млрд осіб. Бойовими діями були охоплені Європа і Східна Азія, Африка і Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Воєнні дії велися на території 40 держав.

Україна була одним із театрів, де відбувалися найзапекліші бойові дії Другої світової. Війна прийшла на частину території України, що входила тоді до складу Польщі, у перший свій день – 1 вересня 1939 року. До останнього дня війни, 2 вересня 1945 року, українці воювали на різних фронтах цього глобального конфлікту.

Слід зазначити, що Україна з усіх країн світу зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинули від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Вихідці з України зробили значний внесок у перемогу над нацизмом. На боці Об’єднаних Націй вони воювали у складі армій Великої Британії та Канади – 45 тисяч осіб, Польщі – 120 тисяч, СРСР – близько 6 мільйонів, США – 80 тисяч і Франції 6 тисяч, а також в самій Україні в лавах УПА перебувало до 100 тисяч осіб.

Сьогодні вшановується пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслюється солідарність та бойове братерство усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів. Разом з тим, слід перенести акцент з історії воєнних дій на історії конкретних людей, і відмовитися від святкування на користь вшанування пам’яті.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні вже кілька років поспіль є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ відзначення пам’ятних днів.

День перемоги над нацизмом — не лише про перемогу, він про мільйони втрачених та скалічених життів, і українці мають добре пам’ятати цей страшний урок історії та зробити все залежне від нас, щоб не допустити це знову. Про це у Фейсбуці з нагоди Дня перемоги над нацизмом написав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

“Сьогоднішній день – не лише про перемогу, він про мільйони втрачених та скалічених життів, дітей, які так і не побачили своїх батьків, міста та села, які назавжди залишаться стертими з лиця землі. Ми повинні добре пам’ятати цей страшний урок історії та зробити все залежне від нас, щоб не допустити це знову”, – наголосив він.

Разумков додав, що з дитинства від своїх дідуся та бабусі багато чув розповідей про боротьбу за життя, втрати, страх, біль, мужність, самопожертву та гордість за перемогу, і ці історії були не вигаданими, – вони були частиною їхнього життя під час Другої світової війни.

“Ця війна зруйнувала мільйони українських родин. Через неї світ зазнав колосальних жертв та небаченої жорстокості. Дотепер важко усвідомити цифри страшної «статистики» загиблих. Це не статистика – це людські трагедії та зруйновані долі. Через біль та страждання вона показала, що мир – це, мабуть, одна з найбільших цінностей для людства”, – наголосив він.

За словами Голови парламенту, чи не кожна родина в нашій державі має свій зв‘язок із Другою світовою.

“Цього дня я завжди згадую своїх дідуся та бабусю, які ризикували своїм життям упродовж довгих років війни. І хоча їх уже немає з нами, вони продовжують жити до тих пір, поки ми про них пам’ятаємо. Світла пам’ять усім загиблим! Низький уклін та вдячність живим! З Днем Перемоги”, – зазначив він.

До Дня пам’яті та примирення 8 травня та до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня Український інститут національної пам’яті продовжує всеукраїнську безстрокову акцію «Родинні історії війни», започатковану у 2020 році. Минулого року на неї відгукнулися десятки людей, і близько 100 родинних історій було викладено у соцмережі.

 

Зеленський: Нехай героїзм українців у Другій світовій дає силу новому поколінню наших воїнів

Президент Володимир Зеленський дякував всім українцям, які захищали та звільняли нашу землю від нацистів у Другій світовій війні.

Як передає Укрінформ, про це глава держави написав у Фейсбуці.

“Сьогодні, 9 травня, Україна відзначає День перемоги над нацизмом. За моїми плечима – обличчя людей, завдяки яким вона стала можливою. Звісно, їх значно більше. І майже кожна українська родина має в сімейному альбомі таке фото. Де зображений батько, дідусь чи прадід…”, – відзначив він.

За словами Президента, для нас перемога над нацизмом – це вдячність, яка немає меж, і пам’ять, про її страшну ціну.

“Що для нас перемога над нацизмом? Це вдячність. Яка не має меж, строків давності чи географічного поділу. Це пам’ять. Про її страшну ціну. Про те, що у Другій світовій загинуло понад вісім мільйонів українців. Що додому не повернувся кожен п’ятий українець. Що загалом війна забрала щонайменше 50 мільйонів людських життів”, – підкреслив він.

Зеленський зазначив, що від покоління до покоління батьки розповідали про цю війну дітям, а дідусі – онукам, але “тепер діти розповідають батькам, дідусям та бабусям про воєнні дії й відбиття ворожих атак”.

“Тож нехай героїзм наших предків дає силу новому поколінню українських військових, наших захисників. З вірою в це, з надією на мир ми дякуємо та вклоняємось сьогодні всім українцям, які захищали та звільняли нашу землю від нацистів у Другій світовій війні”, – наголосив глава держави у зверненні з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

“Перемога над нацизмом для нас — це гордість за українців, гордість за наших предків, які були невід’ємною частиною перемоги, спільної перемоги, де всі країни та народи, що боролися з нацизмом, були важливими, без приставки “більш” або “менш”. І ми ніколи і нікому не дозволимо мінімізувати внесок у перемогу українців, які не лише захистили свою землю, але і в складі радянської армії і військ союзників Антигітлерівської коаліції спільно з десятками інших народів не дали нацистам панувати у Відні, Парижі, Празі, Варшаві, Мадриді, Будапешті, Амстердамі, Брюсселі, Римі, Берліні та багатьох інших містах планети”, – йдеться у зверненні.

Глава держави зазначив, що в Україні не забудуть і не втомляться щороку згадувати самі та нагадувати іншим, що 30 квітня 1945 року прапор перемоги над Рейхстагом встановлював українець Олексій Берест, і що виходець з родини українських лемків Майкл Стренк встановлював прапор США над Іодзімі, що 2 вересня 1945 року акт про беззастережну капітуляцію Японії над лінкорі Міссурі приймав українець, генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.

“І що найкращим льотчиком Другої світової є українець Іван Кожедуб, який збив більше 60 ворожих літаків. Що на рахунку снайперки Людмили Павліченко – 309 нацистських солдатів і офіцерів. Що український екіпаж українського танку першим розбив браму концтабору Аушвіц. Що українського розвідника Євгена Березняка, прототипа відомого кіногероя майора Вихора, називають рятівником польського Кракова”, – розповів Президент.

За словами Зеленського, в Україні не забудуть також іще сотні тисяч імен українців, які вписані в історію Другої світової війни та перемоги над нацизмом.

“І все це сьогодні примножує біль і сум, якщо уявити реакцію цих людей на те, що їх нащадки, сучасні українці, через роки потому знову дізнаються, що таке війна”, – уточнив він.

Президент наголосив, що для українців перемога над нацизмом — це і вдячність нашим предкам за вигнання нацистів із Харкова, з Донецька у 1943, з Одеси і Криму у 1944, за вигнання окупантів з Києва і Львова, Рівного, Тернополя, Полтави і Кривого Рогу.

“Це — вдячність від Луганщини і Закарпаття, Волині та Поділля, Херсонщини, Франківщини. Це – вдячність від кожного куточка України”, – зазначив Зеленський.

У неділю, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

Зеленський: 9 травня – це не фотосесія політиків з кулеметом, який вони не вміють тримати у руках

Перемога над нацизмом для українців — це вистражданий скарб, це причетність до великої справи для блага людства.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час свого відеозвернення з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яке розміщено на його сторінці у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Для нас перемога над нацизмом — це вистражданий скарб, а не черговий привід поїхати на шашлики, це — не наліпки на авто, а квіти на могилу предкам, це не карнавал і не костюмована вечірка, і точно не фотосесія політиків у формі армії, до якої вони не мали відношення, з кулеметом, який вони не вміють тримати у руках”, – сказав Зеленський.

За його словами, для українців перемога над нацизмом — це причетність до великої справи для людства, “адже ця війна була не про те, чия армія переможе, а про те, чия філософія переможе”.

“І важливим є не тільки те, що ми перемогли, а і те, що програв нацизм, програв назавжди, з приписом: зникнути з цього світу, разом із ксенофобією, расизмом та нерівністю”, – наголосив Президент.

Він нагадав, що додому не повернувся кожен п’ятий українець, і що загалом війна забрала щонайменше 50 мільйонів людських життів.

Окремо глава держави відзначив, що переможців прикрашає скромність, і всі, кому пощастило спілкуватися з ветеранами Другої світової війни, знають, як вони завжди говорили про війну — скромно, без надриву, без марнославства, пафосу і жодної краплі романтизму.

“Бо романтика на війні буває тільки в кіно, а у реальному житті у горах трупів, відірваних кінцівок, у концтаборах, бомбардуваннях, блокадах, потягах з остарбайтерами та газових камерах немає жодної романтики… Вони (ветерани Другої світової — ред.) це бачили, пройшли, побороли і щороку 9 травня казали один незмінний тост: “Нехай ніколи не буде війни”, – зазначив Президент.

За його словами, зберегти пам’ять про Другу світову війну “було нашим обов’язком, тому з покоління до покоління батьки розповідали про цю війну синам. Але це перевернулося, і з 2014 року сини розповідають про війну вже батькам, і вже не дідусі онукам, а онуки дідусям можуть розповісти про такі речі як бомбардування або полон”.

“А в історії міста Маріуполя поруч з датою 10 вересня 1944 року з’явилася дата 13 червня 2014 року, і Маріуполь та ще багато українських міст на Сході України через 76 років після Другої світової будуть відзначати дві дати звільнення”, – додав Зеленський.

Він також висловив упевненість, що “обов’язково настане день, коли можна буде пройтися недільним Донецьком, Луганськом і Ялтою, та побачити, як набережною гуляють родини з дітками, фотографуються молодята, як у парку дідусь навчає онучку кататися на велосипеді, а поруч вуличний скрипаль неймовірно виконує “Мелодію” Мирослава Скорика. І як усе це відбувається під синьо-жовтими прапорами у незалежній Україні”.

У неділю, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

У Латвії місцевого артиста перевіряють через виступ в окупованому Криму – ЗМІ

9 травня 2021, УП

Служба державної безпеки Латвії розпочала перевірку участі латвійського артиста Яніса Лемежіса в музичному фестивалі “Дорога на Ялту” в захопленому Росією Криму.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Крим.Реалії.

У службі підтвердили, що “цей випадок їм відомий і служба його оцінює відповідно до своєї компетенції”. Одночасно, у службі нагадали, що Кримська Автономна Республіка є невід’ємною частиною України.

Підконтрольна Росії влада Криму раніше анонсувала згаданий фестиваль, називаючи його “міжнародним”.

За інформацією ЗМІ, цього року латвійський виконавець Яніс Лемежіс виступив в Криму з піснею про солдата та отримав друге місце на конкурсі.

Представництво президента України в Криму повідомляло раніше, що за 2020 рік зібрало 36 фактів концертів російських співаків та гуртів, театральних вистав і зйомок художніх фільмів з російськими артистами в Криму для внесення іноземців до відповідного переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

 

Американські військові затримали судно з партією російської зброї на борту

9 травня 2021, УП

Крейсер USS Monterey ВМС США затримав в Аравійському морі судно без розпізнавальних знаків, на борту якого виявили російські протитанкові ракети, а також китайські штурмові гвинтівки, кулемети і гранатомети.

Джерело: п’ятий флот ВМС США у Twitter

Деталі: Затримання відбулося в північній частині Аравійського моря. На судні без розпізнавальних знаків знаходилася велика партія зброї.

Відзначається, що серед вилученої зброї – десятки російських протитанкових керованих ракет, тисячі китайських штурмових гвинтівок, сотні кулеметів, снайперських гвинтівок і гранатометів, а також оптичні приціли.

Екіпаж судна відпустили після допиту.

На даний момент намагаються з’ясувати місце відправлення партії зброї та осіб, яким воно призначалося.

 

Перехоплене США судно з російською зброєю прямувало до Ємену 

10.05.2021 05:53

ВМС США перехопили в Аравійському морі судно, яке перевозило з Ірану в Ємен зброю – тисячі штурмових гармат, кулемети, снайперські гвинтівки тощо.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ABC News.

За словами представника Міністерства оборони США, ракетний крейсер USS Monterey ВМС США перехопив у Аравійському морі біля узбережжя Оману та Пакистану судно без жодних ознак належності до якоїсь із країн та виявив на борту 3000 китайських автоматів Type 56 (різновид автомата Калашникова), сотні великокаліберних кулеметів і снайперських гвинтівок, а також десятки сучасних протитанкових керованих ракет російського виробництва, кілька сотень реактивних гранатометів, оптичні приціли. Розслідування ВМС показало, що судно переправляло зброю бойовикам-хуситам у Ємені, яких підтримує Іран.

США та інші країни намагаються покласти край конфлікту в Ємені, який призвів до однієї з найбільших гуманітарних катастроф у світі.

Війна в Ємені розпочалася у вересні 2014 року.

 

Євросоюз сьогодні відзначає День Європи

Сьогодні ЄС святкує День Європи, або «День декларації Шумана» – щорічне свято миру і єдності в країнах Європейського Союзу.

Як повідомляє Укрінформ, свято відзначається згідно з рішенням, ухваленим лідерами країн-членів Європейського Союзу на зустрічі в Мілані в 1985 році.

9 травня 1950 року тодішній міністр закордонних справ Франції Робер Шуман виступив з доповіддю, в якій виклав план об’єднання вугільної та металургійної промисловості західноєвропейських країн (так званий план Шумана), який і заклав підвалини подальшого об’єднання країн континенту в Європейський Союз. Тобто, 9 травня можна вважати Днем народження Європейського Союзу. День Європи, разом з єдиною валютою (євро), прапором і гімном, є символом ЄС як політичної сили. Крім того, Рада Європи святкує однойменне свято 5 травня – цього дня 1949 року була власне і заснована РЄ.

В Україні День Європи відзначається у третю суботу травня як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Прикметно, що Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи.

 

Серед країн ЄС ще немає консенсусу щодо можливості членства України – Маасікас

Наразі серед країн-членів ЄС не існує консенсусу щодо можливості членства України в ЄС, але домовленості, що укладені між ЄС і Україною, зокрема Угода про асоціацію, надають дуже важливі інструменти у наближенні України до ЄС у вимірі стандартів та регуляторних правил.

Про це у неділю під час «живого чату» в мережі Facebook із Представниками Євросоюзу в країнах Східного партнерства, що був проведений під егідою Європейської служби зовнішніх дій з нагоди відзначення 9-го травня Дня Європи, заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рішення щодо членства мають прийматися членами ЄС одноголосно. Це дуже добре правило для будь-якого клубу, щоб усі могли почуватися зручно. На цей момент усе ще не існує консенсусу між країнами-членами ЄС з надання цієї, як ми називаємо її на сленгу ЄС – Європейської перспективи, що означає обіцянку – якщо країна-кандидат виконає всі критерії, тоді вона може стати членом… Але Угода про асоціацію дуже широка, щоб перетворити Україну на набагато більш європейську країну у вимірі стандартів, регуляторних правил та політики», – зауважив європейський дипломат.

Він нагадав, що серед країн Східного Партнерства три країни – Україна, Грузія і Молдова – чітко заявили, що їх метою є повноправне входження, називають себе країнами асоціації та інколи навіть «асоційованими членами» ЄС. Водночас, угоди, які існують між ними і Євросоюзом, на сьогодні не передбачають, якими можуть бути наступні кроки.

«Я часто стикаюся з цим питанням – що далі? Ми маємо Угоду про асоціацію, безвізові подорожі, яким може бути наступний великий крок у наших відносинах? Я завжди відповідаю – угоди, що ми маємо, мільйони українців, що відвідують ЄС або працюють в Європі, українські офіційні особи, які залучені до роботи з європейськими агенціями, – все це наближає нас одне до одного. З моєї точки зору, одного чудового дня ми будемо питати себе – чому це Україна не в ЄС? Я сподіваюся побачити цей день. Але до цього багато роботи має бути здійснено. Євросоюз пропонує Україні свою допомогу, щоб краще виконати цю роботу», – додав Маасікас.

Як повідомлялося, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що членство України в ЄС та НАТО – це питання часу, але конкретних термінів вступу наразі немає. Тож Україні варто зосередитися не на термінах, а на реформах, які наближають її до цієї мети.

Стратегічний курс України на набуття членства в ЄС та НАТО закріплений в Конституції України.

 

NASA звинуватило Китай у недотриманні стандартів через уламки ракети

9 травня 2021, УП

Національне космічне агентство США NASA звинуватило Китай у недотриманні відповідальних стандартів щодо космічного сміття через падіння уламків ракети “Long March 5B” в Індійський океан.

Джерело: заява керівника NASA Білла Нельсона

Дослівно: “Космічні країни повинні мінімізувати ризики для людей та власності на Землі при поверненні космічних об’єктів і максимізувати прозорість цих операцій.

Зрозуміло, що Китай не відповідає відповідальним стандартам щодо свого космічного сміття.

Дуже важливо, щоб Китай та всі космічні країни та комерційні організації діяли відповідально та прозоро в космосі, забезпечуючи безпеку, стабільність та довгострокову стійкість космічної діяльності”.

Що передувало: 5 травня Пентагон заявив, що відстежує велику китайську ракету Long March 5B, яка вийшла з-під контролю і може впасти на Землю в найближчі вихідні.

В ніч на 9 травня, за повідомленням китайських державних ЗМІ, залишки ракети Long March 5B впали в Індійський океан, а основна її частина була знищена при повторному потраплянні в атмосферу Землі.

 

Чехія вимагатиме компенсацію від Росії за наслідки вибухів

9 травня 2021, УП

Чехія вимагатиме від Російської Федерації не менше одного мільярда крон (близько $48 млн) як компенсацію за наслідки вибухів на складах з боєприпасами у Врбетіцах.

Про це заявила міністр фінансів Алена Шиллерова, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Ceska televize.

“Найбільш життєздатний шлях, який видається слушним, – це міжнародна компенсація відповідно до міжнародного права, тому що, якщо ми підемо шляхом, наприклад, компенсації за шкоду в кримінальному судочинстві, це займе дуже багато часу”, – сказала Шиллерова.

Мільярд, підрахований Мінфіном, ймовірно, ще не остаточна сума. Додаткові запити можуть надходити з постраждалого регіону.

“Ми говоримо про те, як ми будемо визначати ці вимоги”, – сказав губернатор Злінського краю Радим Холіш, до якого входять Врбетиці.

За його словами, буде розглянуто психологічний збиток або компенсація за неможливість використання майна та збитків, завданих йому.

За даними МЗС Чехії, держава може подати заявку на компенсацію протягом декількох тижнів або місяців.

“Міжнародну відповідальність за протиправні дії влади Російської Федерації буде покладено на російську сторону після завершення та оцінки консультацій з цього питання з деякими з наших союзників. МЗС готує дипломатичну ноту на основі доручення уряду”, – сказав міністр закордонних справ Якуб Кулганек.

Нагадаємо, Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вислала 18 російських дипломатів, а Росія у відповідь оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії в Москві. Після цього Чехія заявила, що висилає ще близько 70 співробітників російського посольства.

 

Брат королеви Британії таємно продає свої зв’язки з Кремлем – The Times

9 травня 2021, УП

Двоюрідний брат королеви Великобританії принц Майкл Кентський таємно пропонував свої зв’язки з російським режимом президента Росії Владіміра Путіна, який вважається загрозою №1 для національної безпеки Британії.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це йдеться в розслідуванні The Times.

Журналісти під виглядом бізнесменів з Південної Кореї зв’язалися з принцом і просили допомогти вийти на Кремль для просування свого бізнесу з інвестицій в золото. Вони брали участь у відеодзвінку з принцом і його бізнес-партнером маркізом Редінга.

Видання пише, що під час дзвінка принц взяв на себе ініціативу. Він сказав, що буде “дуже радий” працювати з компанією House of Haedong, яка шукає контакти в Кремлі для розвитку свого бізнесу в Росії.

Принц запевнив їх, що його давній зв’язок з країною “може принести певну користь”, і звернув їх увагу на той факт, що російський президент нагородив його орденом Дружби, однією з найпрестижніших нагород Кремля. Він підбадьорливо додав: “Я ніколи раніше не мав тісного зв’язку з золотом, і ця ідея мене дуже радує”.

Коли принц вийшов з Zoom, маркіз залишився на зв’язку з представниками південнокорейської компанії і почав описувати тип послуг, які, за його словами, він і принц можуть запропонувати в Росії.

За словами маркіза, принц де-факто виконував роль “неофіційного посла Її Величності в Росії” і мав можливість зустрічатися з Путіним. “Конфіденційний” доступ принца в Кремль, за словами маркіза, зберігся, незважаючи на численні безчинства, здійснені режимом Путіна.

Він стверджував, що принц зможе зробити подання російському лідерові від імені компанії House of Haedong. За його словами, вартість цієї послуги становитиме близько 50 000 фунтів стерлінгів за чотирьох-п’ятиденну поїздку принца в Росію.

Однак він додав застереження. “Ми говоримо тут відносно обережно, тому що ми не хотіли б, щоб світ дізнався, що він зустрічається з Путіним виключно з ділових причин, якщо ви розумієте”.

Принц навіть погодився записати промову в Кенсингтонському палаці, щоб справити враження на інвесторів фірми. “Я впевнений, що ми можемо задіяти будівлю. Так, ми можемо це зробити”, – сказав він, одночасно підтвердивши, що пропонована плата за виступ в розмірі 200 000 доларів відповідає сумам, які він зазвичай стягував. “Так, дійсно”, – з ентузіазмом відповів він.

За даними ЗМІ, королева дуже любить свого двоюрідного брата принца Майкла Кентського. 78-річний принц, онук короля Георга V, був пажем на її весіллі з принцом Філіпом і офіційно представляв її на кількох заходах. Він часто з’являється поруч з нею на балконі Букінгемського палацу під час святкових церемоній.

Принц не отримує доходів від британських платників податків. Але його поліцейська охорона у Британії і за кордоном оплачується з державного бюджету, і йому час від часу надають житло в посольстві Британії під час його поїздок до Росії.

Він фінансує свій спосіб життя, виступаючи в якості консультанта для бізнес-клієнтів, і його особиста компанія Cantium Services за останні п’ять років заробила понад 2,2 мільйона фунтів стерлінгів, в основному за рахунок комісійних, не сплачуючи ні цента корпоративного податку, тому що вона працює в збиток.

Коли на цьому тижні The Sunday Times звернулася до маркіза Редінгу, він заявив, що “переообіцяв”. Принц виступив із заявою, в якій йшлося, що він не контактував з Путіним з 2003 року.

 

Шотландські націоналісти виграли вибори і хочуть другий референдум про незалежність

9 травня 2021, УП

Шотландська національна партія (SNP), яка виступає за незалежність Шотландії, виграла вибори до регіонального парламенту в суботу, що підвищило ймовірність проведення другого референдуму про вихід зі складу Сполученого Королівства.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на DPA.

Виборча комісія в Единбурзі оголосила, що SNP отримала 64 місця в парламенті, не дібравши до абсолютної більшості один мандат. Партія виграла вибори вчетверте поспіль.

Оскільки “Зелені”, які також закликають до незалежності, отримали вісім місць, партії, що виступають за незалежність, мають явну більшість.

“Ще один референдум про незалежність Шотландії – це воля країни”, – сказала перший міністр Шотландії і лідер SNP Нікола Стерджен.

У суботу вона пообіцяла зробити боротьбу з пандемією своїм пріоритетом, але заявила, що народ Шотландії повинен мати можливість вирішувати конституційне питання. “Це зобов’язання перед людьми”, – сказала вона.

Стерджен заявила, що будь-який вестмінстерський політик, який “зараз стоїть на шляху референдуму про незалежність Шотландії, вступає в боротьбу не з SNP, ви вступаєте в боротьбу з демократичними бажаннями шотландського народу. У вас нічого не вийде”.

Пізніше прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон запросив Стерджен на саміт Союзу, заявивши, що будуть також запрошені делеговані лідери Уельсу і Північної Ірландії.

“Я щиро вірю, що інтереси людей по всій Британії … найкраще задовольняються, коли ми працюємо разом”, – написав Джонсон в листі Стерджен.

Раніше Стерджен кинула виклик Джонсону, заявивши, що тільки суд може завадити планам проведення чергового референдуму про незалежність.

 

В Україні за добу – 5 372 випадки коронавірусу

В Україні за минулу добу зареєстрували 5372 випадки зараження коронавірусом, 193 осіб померли від ускладнень.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“5 372 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 9 травня 2021 року. Зокрема, захворіли 244 дитини та 57 медпрацівників”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за минулу добу госпіталізовано 2 599 осіб, летальних випадків – 193, одужала 9 181 особа, здійснено 46 516 тестувань (зокрема методом ПЛР – 21 796, методом ІФА – 4 859, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 19 861).

“За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Дніпропетровській (798), Донецькій (401), Харківській (361), Одеській (342) та Львівській (329) областях”, – додав міністр.

Від COVID-19 за 8 травня було щеплено 4843 особи. Про це повідомляється на порталі Міністерства охорони здоров’я “Вакцинація від COVID-19”.

“За минулу добу в Україні проти COVID-19 було щеплено 4843 особи. З них вакциновано першою дозою – 4843, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 0 осіб”, – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що усього з початку кампанії з вакцинації проведено 863 085 щеплень.

“Вакциновано – 862 641 особу, з них отримали першу дозу – 862 639 людей, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 446 осіб (із них 2 людини отримали першу дозу за кордоном)”, – поінформували у міністерстві.

Зазначається, що за 8 травня було зроблено на 31 203 щеплення менше, ніж за попередню добу. Зокрема, вакцинацію здійснювали силами 76 мобільних бригад з імунізації та 367 пунктів щеплень.

За інформацією МОЗ, найбільшу кількість щеплень за 8 травня 2021 року було проведено у Львівській області – 814, а за весь період вакцинальної кампанії – у Києві – 93 096 щеплень.

У Києві за минулу добу від COVID-19 вакцинували 360 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіло – 2 119 510 осіб; одужало – 1 759 751 особа;

летальних випадків – 46 393; проведено ПЛР-тестувань – 9 655 779.

 

У Збройних силах на COVID-19 хворіють майже тисячу осіб

УНН. У Збройних силах України за минулу добу було виявлено 10 випадків захворювання на COVID-19. Загалом хворіє 927 осіб. Про це повідомляє пресслужба Командування Медичних сил ЗСУ, передає УНН.

Цитата

“Станом на 10:00 9 травня в Збройних Силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіє 927 осіб. Всього за час пандемії одужало 23 893 особи, летальних випадків 85”, — йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що на ізоляції у тому числі самоізоляції перебуває 196 осіб.

“За минулу добу зареєстровано 10 нових випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19. З них до закладів охорони здоров’я госпіталізовано 5 осіб”, — зазначається в повідомленні.

Окрім того, від початку вакцинальної кампанії у Збройних Силах України 49 831 осіб отримала 1 дозу вакцини.

“З них 3 237 військові медики. За минулу добу проти COVID-19 щеплено 850 осіб. Повторно провакциновано 277 осіб”, — йдеться в повідомленні.

Доповнення

В Україні зафіксовано вже 2,119 млн випадків коронавірусної хвороби COVID-19, приріст за добу, 8 травня, — 5,3 тисячі, що менше, ніж днем раніше. Летальних випадків за добу на рівні попереднього дня — 193. У порівнянні з добою раніше зросла кількість госпіталізованих — майже до 2,6 осіб.

 

Вчені з’ясовують, наскільки захищає лише одна доза Covid-вакцини

9 травня 2021, УП

Більшість схвалених препаратів від коронавірусу розраховані для дворазової вакцинації, що забезпечує високий і довгостроковий імунітет. На даний момент проводяться дослідження, за допомогою яких вчені намагаються з’ясувати вплив на організм лише одного щеплення.

Джерело: DW

Деталі: Більшість схвалених до застосування препаратів від коронавірусу передбачають дворазову вакцинацію – саме таким чином забезпечується надійний і тривалий захист від Covid. Дані показують, що ті, хто був вакцинований однією дозою, теж отримують деякий захист, але як довго він зберігається, поки точно не встановлено.

Два дослідження, проведені Управлінням національної статистики Великобританії і Оксфордським університетом показали, що вже після першої дози препарату від коронавірусу формується досить сильна імунна відповідь.

За результатами одного з досліджень, після отримання першого щеплення вакцинами BioNTech/Pfizer або AstraZeneca частка інфекцій коронавірусу з явними симптомами знижується на 72%. Дві дози BioNTech/Pfizer захищають від інфекції вже на 90%.

При цьому дослідження не включає дані про те, наскільки високий рівень захисту після подвійного щеплення вакциною AstraZeneca, оскільки такі дані ще збираються.

Автор одного з досліджень та науковий співробітник Наффілдського інституту здоров’я населення при Оксфордському університеті Коен Поуелс каже, що після введення другої дози захист від ковіда набагато ефективніший, і зберігається він протягом більш тривалого терміну.

Пряма мова Поуелса: “Як при будь-якому інфекційному захворюванні, спочатку (після першої дози – УП) у вас досить високий рівень захисту, але потім він знижується, і, якщо подивитися на рівень антитіл, це відбувається досить швидко. Друга доза істотно підвищує рівень антитіл, особливо у літніх людей, тому отримати її дуже важливо”.

Додатково: Вчені звертають увагу на те, що після першого щеплення не можна відмовлятися від захисту, в той же час більш тривалий інтервал між першим та другим щепленнями не знижує загальну ефективність вакцини.

 

В Україну прибуло ще пів мільйона доз китайської вакцини

9 травня 2021, УП

В Україну прибуло ще 500 тисяч доз китайської вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech.

Джерело: міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Facebook

Дослівно: “Щойно в Борисполі приземлилися чергові 500 тисяч доз вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech”.

Деталі: Міністр нагадав, що загалом Україна законтрактувала 1,9 млн цієї вакцини, з яких 1,215 млн вже отримала.

Що передувало: 25 березня в Україну відправили першу партію вакцин “CoronaVac” виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.

30 квітня до України прибуло ще 500 тисяч доз вакцини CoronaVac.

 

ЄС не продовжив контракт з AstraZeneca на поставку вакцин

9 травня 2021, УП

Європейський союз, який готується подати до суду на AstraZeneca, вирішив не продовжувати контракт з фармацевтичною групою на поставку вакцин проти Covid-19.

Про це заявив комісар ЄС з внутрішньої торгівлі Тьєррі Бретон, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Le Figaro.

“Ми не оновлювали замовлення на поставки після червня. Подивимося, що станеться”, – сказав Бретон в неділю.

Європейська комісія звинувачує AstraZeneca в невиконанні своїх зобов’язань щодо постачання вакцин. У першому кварталі англо-шведська група доставила в ЄС тільки 30 мільйонів доз замість очікуваних 120 мільйонів.

AstraZeneca також скоротила поставки в другому кварталі: 70 мільйонів замість 180 мільйонів.

Єврокомісія проінформувала послів ЄС, що вимагає доставки не менше 90 мільйонів доз протягом цього кварталу.

За інформацією ЗМІ, з 1 по 22 квітня було доставлено всього 4 мільйони доз.

Нагадаємо, Єврокомісія затвердила контракт з компаніями BioNTech-Pfizer про постачання у 2021-2023 роках ще 1,8 млрд доз вакцини від коронавірусу, з яких половина – гарантованих поставок.

 

У Литві підтвердили випадок бразильського штаму коронавірусу

9 травня 2021, УП

У Литві виявлено випадок бразильського штаму коронавірусу, який швидше поширюється, і підвищує ризик більш серйозного перебігу хвороби.

Про це заявив фахівець з інфекційних захворювань, професор Саулюс Чаплінскас, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Delfi.

За його словами, поки у світі не виявлено серйозних наслідків мутацій Сovid, але три штами (бразильський, південноафриканський і британський) класифікуються як мутації, що викликають стурбованість.

“Було виявлено, що віруси поширюються швидше, існує більш високий ризик серйозного перебігу хвороби, люди середнього віку частіше серйозно хворіють, і, на жаль, захисний ефект вакцин нижче”, – сказав Чаплінскас.

Говорячи конкретно про бразильський штам, професор зазначив, що він викликає більш важкий перебіг хвороби приблизно в 2,6 рази частіше (ніж перший діагностований варіант вірусу) і що люди потрапляють в реанімацію в 2,2 рази частіше.

“Порівнюючи ці три штами, бразильський за ступенем тяжкості захворювання – посередині. Найсерйозніший – це південноафриканський, потім бразильський, потім британський”, – сказав Чаплінскас.

За словами професора, немає даних про те, скільки частинок потрібно вдихнути людині, щоб заразитися коронавірусом, і чим це відрізняється при порівнянні першого варіанту вірусу зі штамами.

Чаплінскас вважає, що може знадобитися щорічна модифікація вакцини, як це зараз відбувається у випадку з сезонним грипом.

 

Меркель сподівається, що нещеплені туристи зможуть подорожувати до ЄС цього літа

9 травня 2021, УП

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що сподівається на те, що нещеплені від коронавірусу люди також зможуть поїхати на літні канікули до Європи.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Local.

“З огляду на те, які низькі рівні зараження вже є в деяких країнах ЄС, таких як Португалія, я дуже сподіваюся, що ми зможемо дозволити собі в цілому те, що було можливо минулого літа”, – заявила Меркель.

Канцлер підкреслила, що можливість літніх канікул в Європі “звичайно” застосовна до всіх, незалежно від того, вакциновані вони чи ні. “Я поки не можу назвати день, коли це станеться”, – сказала вона.

За її словами, у міру зниження рівня зараження обмеження в Німеччині будуть скасовані. “Сподіваюся, що так буде з усією Європою”, – додала канцлер.

У зв’язку з тим, що майже у всіх країнах ЄС рівень захворюваності був нижчим 50 на 100 000 жителів протягом більшої частини минулого літа, на поїздки всередині блоку накладалися дуже незначні обмеження.

Канцлер додала, що лідери ЄС на неформальному саміті в Порту обговорювали цифрові сертифікати про вакцинації – так званий “зелений сертифікат”.

Вона сказала, що, незважаючи на наявність технічних вимог, таких як сумісність, все ще залишаються невирішеними питання, що стосуються взаємного визнання вакцин, неліцензованих в ЄС.

Нагадаємо, у Німеччині з 9 травня скасовується низка обмежень для людей, повністю щеплених від коронавірусу та тих, хто нещодавно одужав.

 

Для соцмереж розробили «детектор сарказму» зі штучним інтелектом

Дослідники з інформатики Університету центральної Флориди у США розробили систему штучного інтелекту, що визначає сарказм у текстах із соцмереж.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Neuroscience News.

Соцмережі стали основною формою спілкування як для приватних осіб, так і для компаній, що прагнуть продавати свої товари та послуги. Розуміння та реагування на відгуки клієнтів у Twitter, Facebook та інших платформах критично важливе для успіху бізнесу, але цей процес трудомісткий.

«Під час живої розмови сарказм можна легко визначити за допомогою міміки, жестів і тону оратора. Виявлення сарказму в текстовому спілкуванні — незвичне завдання, оскільки жоден з цих сигналів недоступний», — цитує видання Рам’я Акулу, докторантку з інформатики, яка займалася розробкою системи.

Команда навчила комп’ютерну модель знаходити закономірності, які часто вказують на сарказм, і поєднала це з навчанням правильному виділенню конкретних слів та реплік.

Вони «згодовували» моделі великі масиви даних, а потім перевіряли точність визначення сарказму.

Вчені застосували техніку аналізу настроїв — автоматизований процес визначення емоцій користувача, що написав текст. Хоча штучний інтелект використовується для логічного аналізу даних, цей метод подібний до правильного визначення емоцій під час комунікації.

 

Посол ЄС сказав, що відлякує інвесторів від України більше за корупцію

Судова реформа залишається ключем для всього порядку денного реформ в Україні та найважливішим фактором її економічного розвитку, оскільки вже не загальна корупція, але саме вади судової системи є головним фактором, який стримує та відлякує інвесторів від вкладення грошей в Україну.

Про це в неділю під час «живого чату» у мережі Facebook із Представниками Євросоюзу в країнах Східного партнерства, що був проведений під егідою Європейської служби зовнішніх дій з нагоди відзначення 9-го травня Дня Європи, заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, які шляхи європейська сторона та особисто пан Посол ЄС бачать для практичного вирішення застарілої проблеми заміни корумпованих суддів, які всіма засобами намагаються утриматися при судовій владі.

«Судова реформа – серед головних речей, які все ще треба змінити в Україні на її шляху до Європи та наближення до ЄС… Судова система – це щось таке, що не було реформовано в Україні за всі 30 років її Незалежності – в серпні ми як раз будемо відзначати цю річницю. Опитування серед представників бізнесу, що працюють в Україні, або цікавляться Україною, говорять, що вже не корупція , але (недосконала) судова система є першим фактором, який відлякує потенційних інвесторів та примушує їх сумніватися, чи інвестувати гроші в Україну», – сказав європейський дипломат.

Він нагадав вислів Високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, який, коментуючи перебіг судової реформи в Україні, назвав її «матір’ю всіх реформ».

«Безумовно, він має рацію, наш начальник. В рамках групи підтримки, разом з країнами «Великої сімки», ми поділилися з владою і громадськістю України дорожньою картою, яка містить кроки, що потрібно зробити, з нашої точки зору, для правильної реформи судової системи. В основі цих пропозицій, в основі будь-якої змістовної реформи, є реформа Вищої ради правосуддя, тих структур, які проводять адміністрування бюджету судів, та тих, що призначають суддів», – наголосив Маасікас.

Він зауважив, що Україна користується широкою підтримкою у цій роботі з боку міжнародних партнерів. Європейська сторона надає експертів, виділяє гроші, за необхідністю, щоб ця реформа просувалася вперед.

«Дійсно важливі політичні питання в цій країні потребують підтримки з боку лідерів. Президент Володимир Зеленський запропонував певні заходи. Але потрібен такий постійний поштовх від президента, який демонструватиме, що це є пріоритетом, і що це дійсно необхідно. Ваша країна має всю міжнародну підтримку для цього», – сказав Посол ЄС.

Як повідомлялося, Верховна Рада 2 лютого ухвалила у першому читанні законопроєкт №4229 “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та Закону України “Про Вищу раду правосуддя”. Певні положення цього законодавства викликали тривогу ЄС в частині дотримання зобов’язань, що відображені в Угоді про асоціацію між ЄС і Україною.

5 травня Венеційська комісія оприлюднила висновок щодо законопроєкту №5068 про реформу головного суддівського органу країни – Вищої ради правосуддя (ВРП), поданого на розгляд Головою Верховної Ради України. Висновок Венеційської комісії, в цілому, вітає цю законодавчу ініціативу, але містить рекомендації, як посилити контроль за дотриманням суддівської етики та доброчесності серед суддів та органів судової влади України.

 

Сім супутників та створення українського космодрому — космічна програма на п’ять років

9 травня 2021, УП

Голова державного космічного агентства України Володимир Тафтай розповів про плани космічної програми на п’ять років.

Про це він повідомив в інтерв’ю одному з телеканалів.

Володимир Тафтай повідомив про ключові цілі програми на п’ять років:

Вступ до Європейського космічного агентства.

Створення українського космодрому.

Створення супутникового угрупування семи українських супутників.

Вихід на орбіту супутника Січ-2-30, який буде готовий у жовтні та запущений у грудні 2022 року. Запуск відбудеться з пускового майданчику SpaceX.

На даний момент супутник вже складений і проходить перелік випробувань і перевірок. Це один із спільних проектів з Європейським космічним агентством, він буде включений до європейської програми по обміну супутниковими даними.

Супутники будуть орієнтовані на дистанційне зондування, тобто це фотографування поверхні Землі з космосу.

Цілі супутників:

Оборона.

Економічна безпека.

Раннє виявлення катастроф (пожеж, повеней).

Прогнозування врожаїв.

В інтерв’ю також вказується, що супутники орієнтовані на реалізацію завдань центральних органів виконавчої влади.

“Можна попередити несанкціоноване використання лісових масивів, вирубку лісів, використання водних ресурсів, пожежі, адже завдяки супутникам інформацію можна отримати швидше, коли проблема тільки розпочинається”, – зазначає голова державного космічного агентства.

Программа потребує 15 мільярдів гривень на п’ять років, тобто близько 3 мільярдів щорічно.

Нагадуємо:

Попередня п’ятирічна програма закінчилася в кінці 2017 року. З 2018 року космічне агентство і вся галузь живуть без програми.

 

Скоротився експорт зерна і зернобобових

9 травня 2021, УП

З початку 2020/2021 маркетингового року Україна експортувала 39,2 мільйонів тонн зернових, зернобобових культур разом з продуктами їх переробки, що на 12,11 мільйонів тонн менше, ніж на цю ж дату торік.

Про це повідомляє прес-служба Української зернової асоціації із посиланням на дані Державної митної служби.

Зазначається, що пшениці на 7 травня 2021 року експортовано лише 15,143 млн тонн. Це на 4,008 млн тонн менше, ніж на цю дату минулого сезону.

Ячменю експортовано 4, 118 млн тонн (на 598 тис. тонн менше).

Жита продано на експорт 1,7 тис. тонн (на 6,5 тис. тонн менше).

Кукурудзи експортовано 19,358 млн тонн (на 7, 443 млн тонн менше).

Крім того, борошна пшеничного продано на експорт 106 тис. тонн (на 191,1 тис. тонн менше).

 

Ткаченко проти «роздмухування ситуації» з Московським патріархатом, який не хоче називатися РПЦ

Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що в Україні у сфері релігійної взаємодії склалася “надзвичайно цікава і унікальна, позитивна ситуація”.

Про це глава МКІП заявив у інтерв’ю “Радіо Свобода”, передає Укрінформ.

“У сфері релігійної взаємодії у нас надзвичайно цікава і унікальна, позитивна ситуація. Є Всеукраїнська рада церков, яка об’єднує представників практично всіх релігійних організацій. І ми зустрічалися, і прем’єр, і президент з цією організацією. Я хотів би наголосити, що це унікальна ситуація. Навряд чи ви десь знайдете таку. І толерантність, яка в нас існує в релігійному полі, вражає багатьох наших західних партнерів. Тому що, не зважаючи на те, що можуть бути якісь прояви якоїсь із церков, в цілому ситуація нормальна, спокійна, коректна. Дискусії періодично відбуваються, але вони не виходять за межі”, – сказав Ткаченко у відповідь на запитання журналістки щодо ролі церкви у “забиванні мізків”, попри те, що МКІП постійно розвиває стратегічні комунікації.

Раніше, як зазначила журналістка «Суботнього інтерв’ю» Радіо Свобода, УПЦ (МП) збирала списки людей, хотіли йти з цими документами під Офіс Президента, щоб просити скасувати закон про зміну назви, тому що вони мають називатися «Російська православна церква». Їх із офісу Президента відправили в Кабмін.

“Я тут займаю нейтральну позицію”, – наголосив Ткаченко і висловив припущення, що потім цих людей можуть відправити до МКІП.

“… У будь-якому разі рухатися в той чи в інший бік для того, щоб роздмухувати цю ситуацію, якою могли би скористатися наші недруги, я вважаю, непотрібно. Діалог, культура діалогу – найкращі ліки від запобігання будь-яких дискусій”, – додав очільник міністерства.

Як повідомляв Укрінформ, Верховний суд уперше прийняв рішення про законність виходу релігійної громади села Сутківці на Хмельниччині з-під юрисдикції Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) та входження до Православної церкви України (ПЦУ).

 

Законопроєкт про медіа можуть винести на голосування у травні – Ткаченко

9 травня 2021, УП

Законопроєкт про медіа можуть винести на голосування у Верховній Раді в середині або в кінці травня.

Джерело: міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в інтерв’ю Радіо Свобода

Пряма мова: “Я сподіваюся, що, можливо, в середині, можливо, наприкінці (травня – ред.). Принаймні ми ставимо собі це за мету”.

Деталі: За словами міністра, діалог із представниками медіаспільноти стосовно законопроєкту про медіа “зіграв поганий жарт”.

“За цей час, поки обговорюється закон про медіа, він вже трішки відстає від реалій”, – сказав Ткаченко.

Він вважає, що “закон вже перезрів, його потрібно доопрацювати якомога швидше, вносити до Верховної Ради, тому що він створює рівні права для всіх гравців на медіаринку”.

“І врешті решт всі дискусії зводяться до того, що не треба нас регулювати взагалі. Такого вже не буде. Тому що світ не стоїть на місці. І така регуляція існує в Європі і така регуляція започатковується в Америці. Тому, перепрошую, будемо рухатися разом із цивілізованим світом, не таким, як така регуляція, як ми бачимо зараз відбувається в Росії, коли шановане видання, типу “Медуза”, оголошують іноземним агентом. Це зовсім іншого роду регуляція. Цивілізована, європейська і за європейськими стандартами”, – сказав міністр.

У кінці листопада 2019 року автор законопроєкту Олександр Ткаченко презентував разом з Міністерством культури чернетку закону про медіа, в ній піднімалися питання реєстрації та оподаткування ЗМІ, питання незалежності редакції від власника ресурсу і врегулювання блогерів.

27 грудня 2019 року народні депутати від “Слуги народу” подали у Верховну Раду законопроєкт 2693 про діяльність медіа. Ініціатором законопроєкту є, зокрема, колишній гендиректор “1+1 Media” Олександр Ткаченко. Згодом було оприлюднено текст законопроєкту.

Серед іншого, передбачається, шо суб’єкти медіа не можуть належати чи отримувати фінансування від громадян або юросіб держави-агресора (Росії), поширювати матеріали, які містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора або недостовірні матеріали про збройну агресію і дії держави-агресора тощо.

19 травня 2020 року Верховна Рада відправила законопроєкт про медіа на повторне перше читання.

1 липня 2020 року комітет Верховної Ради з питань гуманітарної й інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу доопрацьований законопроєкт про медіа, попри заклики громадських організацій і журналістів відхилити його.

 

В Україні додалося понад тисячу “матерів-героїнь”

9 травня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський цього року удостоїв звання “Мати-героїня” 1019 українських жінок.

Джерело: пресслужба президента

Деталі: Звання отримали матері, які виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей.

Зокрема, були відзначені 49 мешканок Вінницької області, 145 – Волинської, 33 – Дніпропетровської, 13 – Донецької, 50 – Житомирської, 32 – Закарпатської, 21 – Запорізької, 54 – Івано-Франківської, 5 – Київської та 15 – міста Києва.

Також звання удостоєні 5 мешканок Кіровоградської області, 9 – Луганської, 115 – Львівської, 12 – Миколаївської, 76 – Одеської, 27 – Полтавської, 87 – Рівненської, 18 – Сумської, 54 – Тернопільської, 23 – Харківської, 9 – Херсонської, 41 – Хмельницької, 27 – Черкаської, 77 – Чернівецької та 22 – Чернігівської області.

Зеленський привітав українок із Днем матері та показав дитяче фото

Президент Володимир Зеленський привітав українок із Днем матері.

Про це він написав у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Мама – це найближча людина, яка завжди поруч – від народження й фактично під час усіх наших кроків: перших, коли тільки вчимося ходити, інших, цінних, коли ступаємо на шкільний поріг і коли залишаємо школу, крокуючи в доросле життя, а також важливих – коли долаємо свій шлях до здобуття професії. Мама поруч під час щасливих кроків — коли ми вступаємо в шлюб, щоб іти у глибоку старість разом з коханою людиною, і під час хвилюючих кроків — коли ми встановлюємо рекорд, намотуючи кола під пологовим будинком в очікуванні народження малюка”, – йдеться у дописі.

Як зазначив Зеленський, “мама поруч навіть тоді, коли не поруч. Бо її материнське серце за тисячі кілометрів відчуває, чи все в тебе добре, чи ти в безпеці, чи ти здоровий, чи посміхаєшся, чи не голодний і навіть – чи ти в шапці. Мама не просто дає нам життя. Вона робить це життя безпечним, здоровим, комфортним, щасливим, цікавим, розвивальним, пізнавальним і, звісно, дуже-дуже смачним”.

На переконання Зеленського, мати має надзвичайну суперсилу: завжди вислухає, завжди зрозуміє, завжди пробачить, завжди знайде саме ті, дуже потрібні тобі слова, завжди в тебе вірить, і завжди тебе любить, “навіть коли ти ну дуже заклопотаний, а насправді – безсовісний, забув подзвонити”.

“І, мабуть, найщасливіша людина та, яка в житті знає двох найкращих мам. Свою маму. І маму своїх дітей. А отже, я впевнено можу сказати, що я – найщасливіша людина на землі! Завдяки вам, моя дорога матусю Риммо і моя люба дружино Олено. Обидві – Володимирівни. Обидві – безмежно кохані! Обидві – найкращі у світі”, – написав він.

В Україні у другу неділю травня відзначається День матері.

 

Добкін іде у мери Харкова як самовисуванець

Ексмер Харкова, ексгубернатор Харківської області та екснардеп України Михайло Добкін балотуватиметься на виборах мера Харкова як самовисуванець.

Про це Добкін повідомив журналістам під час вшанування на Меморіалі Слави у Харкові пам’яті загиблих у Другій світовій війні, передає Укрінформ.

“Я буду самовисуванцем від харків’ян”, – зазначив Добкін.

За його словами, власної партії у нього зараз немає: “Це вибори мера, тому політичні партії не йдуть. Вони можуть висунути свого кандидата на пост мера або підтримати когось із самовисуванців”.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 20 квітня в Київському районі Харкова зайнялися два автомобілі, які належать працівникам газети “Время Добкина”. Біля обох автівок знайшли траурні вінки з написами “Сепаратизм шкодить здоров’ю”. Поліція назвала підпал попередньою причиною займання. Відкрито провадження за статтею “Умисне знищення або пошкодження майна”.

21 квітня у день чергової сесії Харківської міськради до мерії прийшли люди з символікою “Времени Добкина”. Вони принесли траурні вінки та плакати, направлені проти секретаря міськради Ігоря Терехова.

Терехов назвав протестувальників проплаченими.

30 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні підтримала постанову про призначення на 31 жовтня 2021 року виборів мера Харкова на заміну померлому 17 грудня 2020 року у берлінській клініці “Шаріте” Геннадію Кернесу, втретє обраному мером Харкова на минулих виборах.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 269

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua