Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 09.07.2020

Інформаційний резонанс доби: 09.07.2020

Окупанти зривали “тишу” біля трьох населених пунктів, втрат немає

Збройні формування Російської Федерації за минулу добу сім разів порушили режим припинення вогню на Донбасі.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресцентр штабу ООС – Укрінформ.

“Окупанти застосували при цьому заборонені Мінськими домовленостями артилерійські системи калібру 122 мм та 82-х мм міномети, а також протитанкові ракетні комплекси, гранатомети, кулемети та стрілецьку зброю”, – йдеться у повідомленні.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» поблизу Новолуганського ворог п’ять разів відкривав вогонь по українських захисниках. Спершу окупанти застосували міномети 82-го калібру та протитанковий ракетний комплекс, а згодом – артилерійські системи калібру 122 мм, які давно мали б бути відведеними від лінії розмежування, а також стрілецьку зброю. Із ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів противник здійснював обстріли позицій Об’єднаних сил на підступах до Причепилівки.

Ще один факт ворожої збройної активності зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Зокрема, неподалік Мар’їнки загарбники вели вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

Підрозділи Об’єднаних сил своєчасно реагували на ворожі збройні провокації та прицільним вогнем змушували окупантів відмовитись від продовження агресивних дій. За даними розвідки, 9 липня українські оборонці поранили двох загарбників.

Втрат за минулу добу внаслідок обстрілів противника серед українських захисників немає.

Від початку поточної доби збройні формування РФ один раз порушили режим припинення вогню.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», окупанти застосували заборонені Мінськими домовленостями міномети калібру 120 мм біля Причепилівки.

За наявною інформацією втрат за поточну добу серед українських захисників немає.

Ситуація у районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

Наєв назвав кількість російських військових в окупованому Криму

На анексованому півострові перебувають 32,5 тисячі солдатів РФ, з них 11,5 тисячі – сухопутне угруповання.

Про це заявив командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України Сергій Наєв в ефірі ток-шоу “Право на владу” – Укрінформ.

За його словами, наразі на території окупованого Криму знаходяться 200 бронемашин, 31 танк, 100 артилерійських систем, 34 вертольоти, 63 літаки, 684 одиниці військової техніки, 32 500 російських військовослужбовців. З них 11,5 тисяч військових — сухопутне угруповання.

“Так, ці відомості відповідають дійсності. Хочу додати, що саме сухопутне угруповання становить 11,5 тисяч осіб. Йдеться про весь склад (32,5 тисячі російських військових, – ред.) на тимчасово окупованій території, туди входять і Військово-морські сили російські, а також сили і засоби протиповітряної оборони. Безпосередньо сухопутне угруповання складається з двох бригад і одного батальйону”, – сказав він.

Раніше командувач Об’єднаних сил ЗСУ заявив, що військові розглядають кілька сценаріїв можливої ​​атаки РФ по всьому периметру кордону, проте зараз загрози нападу немає.

 

В ОБСЄ підтвердили введення російської валюти на окупованому Донбасі

Координатор ОБСЄ в економічній робочій групі Тристоронньої контактної групи Ульріх Бранденбург підтвердив введення російської валюти в окупованих районах Донбасу.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 9 липня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Координатор ОБСЄ в економічній робочій групі Тристоронньої контактної групи Бранденбург підтвердив на неофіційному брифінгу 8 червня введення російської валюти в окупованих районах Донбасу“, – зазначив Цимбалюк.

Він нагадав, що раніше СММ ОБСЄ підтвердила рішення окупаційних адміністрацій у Донецьку та Луганську встановити російську як єдину “офіційну” мову, що передбачає вилучення української мови з навчальних програм з вересня 2020 року.

“За останні кілька місяців ми стали свідками ряду кроків Росії, спрямованих на подальше поглиблення розриву між контрольованими урядом та тимчасово окупованими районами Донбасу, що підриває майбутні перспективи реінтеграції окремих районів Донецької та Луганської областей України. Триваюча так звана “паспортизація” та залучення власників цих незаконно виданих російських паспортів до голосування за поправки в конституцію РФ стало черговим серйозним порушенням суверенітету України”, – заявив Цимбалюк.

 

Гризлов у ТКГ заявив, що в Україні “створили ще дві держави”

Повноважний представник Російської Федерації у Тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявив під час засідання ТКГ 8 липня, що “на сьогодні в Україні створено ще дві держави”.

З огляду на це делегація України в ОБСЄ закликала російську сторону пояснити, чи означає це вихід РФ з Мінських домовленостей або намір визнати т.з. “ДНР” та “ЛНР”, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Що стосується російського пропагандистського наративу про внутрішню природу конфлікту на Донбасі, то нам було б дуже цікаво почути чіткі пояснення з боку представника Росії щодо заяв, зроблених вчора повноважним представником Російської Федерації в ТКГ Борисом Гризловим, який заявив, що “на сьогодні в Україні створено ще дві держави”, – сказав Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер.

Він закликав постпреда РФ при ОБСЄ Олександра Лукашевича прояснити, “чи означає вчорашня заява пана Гризлова, що Російська Федерація має намір вийти з Мінських домовленостей, чи ж вона планує визнати ці окуповані райони”?

При цьому, заява очільника української місії при ОБСЄ прозвучала у присутності спеціального представника діючого голови ОБСЄ в Україні та ТКГ Гайді Грау та голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшара Халіта Чевіка, які звітували на засіданні Постійної ради, що проходила в режимі відеоконференції, про ситуацію на місцях та нинішній стан переговорів з мирного врегулювання.

Цимбалюк заявив, що Україна неодноразово наголошувала на своїй принциповій позиції щодо готовності говорити зі своїми громадянами, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, “але не з тими, хто володіє російськими паспортами і не має законного права представляти місцеве населення України”. Він вказав на те, що такий діалог ведеться, серед іншого, шляхом включення представників тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської області у якості радників до української делегації у ТКГ.

“Я нагадаю, що Мінські домовленості, підписані Росією, Україною та ОБСЄ як посередником, передбачають виведення керованих Росією незаконних збройних формувань з території України, відновлення урядом України повного контролю над державним кордоном (деескалація безпекової ситуації на місцях) та запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей України (політичне врегулювання)”, – наголосив очільник місії України при ОБСЄ.

Він також вказав на те, що Росія досі не продемонструвала суттєвих змін у своїй позиції щодо її ролі та відповідальності як учасника двостороннього конфлікту, і натомість “продовжує рішуче заперечувати незаконну окупацію Криму та боягузливо ховатися за своїми маріонетками на Донбасі, просуваючи так званий “прямий діалог” з ними”.

“Такий підхід сильно підриває ефективність консультацій у рамках Тристоронньої контактної групи та її робочих груп, оскільки витрачається час і зусилля на формальності, а не на суттєві дискусії між двома сторонами конфлікту”, – заявив Цимбалюк.

 

Росія вимагає змінити законопроєкт про особливий статус Донбасу – учасник ТКГ

Російська сторона в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях затягує процес переговорів і вимагає виключити преамбулу з законопроекту про особливий статус Донбасу.

Про це у Facebook повідомив учасник делегації в ТКГ журналіст Денис Казанський – Укрінформ.

“У ході обговорення закону про особливий статус Донбасу з російською стороною вкотре не вдалося досягти консенсусу навіть по преамбулі, не кажучи вже про інші принципові статті, за якими навряд чи можливо в принципі домовитися … Росіяни ж вимагають скоротити преамбулу і прибрати з неї згадку про повернення та реінтеграцію переселенців“, – написав він.

За його словами, російська сторона вимагає виключити з документа конкретний фрагмент: “З метою створення умов для якнайшвидшої нормалізації обстановки, відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, створення умов для повернення жителів до вимушено залишених місць постійного проживання, їх реінтеграції, а також для відновлення життєдіяльності в населених пунктах у Донецькій та Луганській областях та розвитку територій”.

“Тобто, РФ і її бойовики практично прямим текстом вимагають викреслити 1,5 млн людей, які виїхали. І зрозуміло чому. Вони бояться самого факту нашого існування, адже ми псуємо їх пропагандистську картинку. Вони бояться повернення проукраїнськи налаштованого населення, яке з самого початку не визнавало жодних “ЛДНР”, – зазначив журналіст.

Казанський також повідомив, що зі свого боку він пропонує додати в закон додаткову статтю щодо компенсацій вимушеним переселенцям, які втратили в ОРДЛО майно і житло: “Заплатити їх, звичайно, мають ті люди, які брали участь у цих захопленнях, і завдали законослухняним громадянам шкоди. Найближчим часом обговоримо це питання”.

Крім того, представник української делегації в ТКГ зазначив, що після кількох засідань групи стає очевидно, що “всіляко гальмує і заводить у глухий кут цей процес саме російська сторона”.

“Практично всі пропозиції, які висуває Україна, Росією та її сателітами не приймаються і блокуються”, – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 8 липня, відбулося чергове засідання Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ), яке вже традиційно проходило у форматі відеоконференції.

 

Кулеба – про перемовини з РФ щодо Донбасу: Є одне питання, яке блокує все

Прагнення Росії змусити Україну до прямого діалогу з представниками ОРДЛО є темою найгострішого протистояння на перемовинах щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю “Голосу Америки” – Укрінформ.

“Є одне питання, яке блокує все. Якщо його розв’язати, можна далі рухатися вперед. Це питання – прямий діалог ( з ОРДЛО – ред.) Росія наполягає, що ми маємо вести перемовини виключно з так званими “ЛНР/ДНР”, а ми наполягаємо, що ми маємо вести діалог з Російською Федерацією і шукати рішення з ними. Чесно вам скажу, що вже вдалося б досягнути прориву в багатьох питаннях, якби ми змогли розв’язати цю проблему. Поки що рішення для неї немає – ви навіть у публічних заявах українських і російських можете побачити, що саме це є темою гострого протистояння”, – сказав Кулеба.

Водночас він зауважив, що українська делегація робить наголос на безпекових питаннях безпеки – припинення вогню, розмінування, надання гарантій безпеки і планово працює над їх вирішенням.

“Цього можна досягати у разі наявності політичної волі. У нас така воля є. Іноді вона проблискує з того боку, потім згасає, потім знову проблискує. Ми хочемо, щоб ця воля “сяяла” там на постійній основі”, – підкреслив глава МЗС.

 

Найчастіше тема Криму в регіональних ЗМІ згадується в контексті колаборації – правозахисники

Результати дослідження Кримської правозахисної групи (КПГ) про те, як подається тема Криму в регіональних ЗМІ, свідчать, що при підготовці таких публікацій не дотримується стандарт достовірності і баланс думок, а по відношенню до кримчан застосовується мова ворожнечі.

Про це в четвер в Укрінформі на круглому столі «Крим у дзеркалі масмедіа», організованому Постійним Представництвом Президента України в АРК і Центром прав людини ZMINA, розповіла голова правління КПГ Ольга Скрипник.

«Ми звернулися до регіональних ЗМІ, результати дослідження будуть опубліковані трохи пізніше. Але якщо коротко про те, що ми побачили – дуже часто немає стандарту достовірності, тобто інформація не перевіряється», – повідомила Скрипник.

За її словами, моніторинг показав, що найчастіше джерелом появи в регіональних ЗМІ неправдивої інформації про ситуацію в Криму, є проросійські інтернет-ресурси.

Крім того, зазначила правозахисниця, дуже рідко представники ЗМІ на регіональному рівні «звертаються до організацій, до експертів або навіть до державних органів, щоб почути іншу точку зору про те, що відбувається. Тобто немає балансу думок».

«Є тільки чиясь думка, яку взяли з проросійських ресурсів, і не дають іншої точки зору або навіть загального контексту», – підкреслила голова правління КПГ.

Крім того, зазначила Скрипник, найчастіше тема Криму в регіональних ЗМІ згадується в контексті колаборації.

«Коли з’являється тема Криму, а вона не часто з’являється в регіональних ЗМІ, рідше, ніж в центральних, то дуже часто це пов’язано з темою колаборантів, сепаратистів, тобто в негативному контексті. І, на жаль, ми не знаходимо в регіональних ЗМІ позитивні історії про українців, кримських татар, про людей, які чинять опір і залишаються громадянами України», – зазначила Скрипник.

Вона також розповіла про автора фотографії на презентованому посібнику для медіа «Крим у контексті окупації» Тетяну Москаленко, яка в зв’язку з проукраїнською позицією змушена була терміново виїхати з Криму.

За словами Скрипник, фото Тетяни з українським прапором, до речі, не єдине в Криму, було зроблено в 2019 році, і до сьогоднішнього дня цей прапор постійно оновлюється свіжими фарбами.

«Тобто для людей це важливо, і вони чекають Україну, але такі історії ми рідко можемо побачити в медіа, щоб українське суспільство знало про таких кримчан. Нам не вистачає таких матеріалів, які свідчать про те, що Крим залишається українським, і про людей, які реально ризикуючи своїм життям і свободою, роблять все-таки те, щоб Крим був Україною», – сказала Скрипник.

Як вважає глава КПГ, українські медіа безумовно впливають на формування громадської думки та ставлення до кримчан, які залишилися в окупації і які приїхали на материкову Україну з Криму.

«Ми часто фіксували випадки, вони відбувалися в 2015-2016 роках і навіть зараз, коли на місцевому рівні чиновники ставляться дуже ворожо і негативно до кримчан, які приїхали з Криму. Коли намагаєшся з’ясувати в чому справа, то, на жаль, вони транслюють меседжі, які не відповідають реальності. Наприклад: «Ну ви ж там вибрали Путіна, ви ж ходили на референдум, у вас же там все класно тепер, у вас високі зарплати», – розповіла правозахисниця.

Тому, вважає вона, дуже важливо, піднімаючи тему Криму, говорити насамперед про факти – про факт окупації і про те, що кримчани живуть в умовах окупації, що там оккупаційна влада.

«Це дійсно важливо і для того, щоб кримчани зберігали з нами зв’язок, це також впливає і на загальноукраїнські процеси деокупації і реінтеграції Криму, тому що неможлива деокупація, якщо суспільство до цього не готове», – резюмувала Скрипник.

 

Журналістка пропонує спростити поїздки в окупований Крим для іноземних ЗМІ

Окупований Крим частіше звучав би в міжнародному порядку денному, якби для іноземних журналістів приїзд в Крим не був “логістично складним”.

Про це на круглому столі в Укрінформі сказала українська журналістка, автор збірки репортажів про Крим “Загублений острів” Наталія Гуменюк.

“Шкода, що немає нормального міжнародного висвітлення теми Криму. Звичайно, не можна літати в Крим з Російської Федерації – це порушення українського законодавства, і це зупиняє іноземних журналістів, які бояться попасти до Криму, минаючи Україну. Але з іншого боку, для журналістів, які багато років працюють з темою Криму доїхати до Києва, потім до Чаплинки, отримати всі дозволи, потім доїхати до Криму – це велика проблема, тому редакції просто не відправляють журналістів до Криму, і потрібно думати, що робити з цим, тому що логістично це дуже складно”, – сказала Гуменюк.

Вона розповіла про те, як акредитований в Москві кореспондент Естонського телебачення незадовго до карантину з дотриманням всіх вимог українського законодавства потрапив до Криму і зробив матеріал, що реально відображає ситуацію в Криму.

“І коли він говорив в Москві тій же Марії Захаровій, прессекретарю МЗС, що їде в Крим, а вона йому: “Ну їдь, ти подивишся, як там прекрасно”, він з’їздив і нічого прекрасного там не побачив. Він зробив нормальний фільм і був шокований реальністю Криму, яка нагадала йому початок 90-х у Росії. Тому не треба боятися, хай їздять”, – вважає Гуменюк.

При цьому вона зазначила, що в зв’язку з цим є питання до держави – що можна зробити, щоб полегшити логістику іноземним журналістам, які хочуть потрапити в окупований Крим через Київ.

Як повідомлялося, у четвер, 9 липня, в Укрінформі проходить круглий стіл «Крим у дзеркалі мас-медіа», організований Постійним Представництвом Президента України в АРК і Центром прав людини ZMINA.

На круглому столі в Укрінформі презентований посібник «Крим в контексті окупації», який допоможе журналістам, зокрема, орієнтуватися щодо термінології і назв органів окупаційної влади в Криму і Севастополі.

 

Джонсон хоче опублікувати документ про втручання РФ “якомога швидше”

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон може незабаром дозволити публікацію доповіді парламентського комітету про втручання Росії у внутрішні справи Британії.

Про це повідомляє Independent – Укрінформ.

«Речник прем’єра заявив сьогодні, що пан Джонсон буде заохочувати новий комітет опублікувати (доповідь про РФ – ред.) «якомога швидше» », – йдеться у повідомленні.

Як повідомляє видання, у листопаді минулого року Комітет із питань розвідки й безпеки Палати громад Великої Британії завершив доповідь про втручання Росії у внутрішні справи Британії.

Проте, документ досі неопублікований через те, що Комітет не проводив засідання вже впродовж семи місяців після виборів у країні.

При цьому Комітет не збирався через те, що прем’єр Борис Джонсон не міг схвалити список із його майбутніми членами, на відміну від інших комітетів британського парламенту.

Як зауважує газета, Комітет не підзвітний парламенту, а тільки прем’єру, який й має надати дозвіл на публікацію доповіді про російський вплив на британську політику.

Зазначається, що голосування за членів Комітету із питань розвідки й безпеки заплановане на наступний понеділок.

Як повідомлялося, наприкінці минулого року стало відомо, що уряд Великої Британії опублікує доповідь парламентського комітету про втручання Росії у внутрішні справи Британії та її вплив на результат референдуму щодо Brexit після позачергових виборів до законодавчого органу 12 грудня.

 

Україна і НАТО домовились посилити військову присутність у Чорному морі

Міністр оборони України Андрій Таран та генсекретар НАТО Єнс Столтенберг обговорили безпекову ситуацію на сході України та в акваторії Чорного моря і домовились посилити військову присутність в Чорноморському регіоні.

Про це йшлося під час їхньої телефонної розмови, повідомляє пресслужба Міноборони – Укрінформ.

«Сторони погодились посилити присутність сил і засобів на суходолі, морі та в повітряному просторі чорноморського регіону шляхом збільшення патрулювання у повітрі та присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу. Міністр оборони України висловив зацікавленість в налагоджені спільного обміну інформацією про обстановку в цьому регіоні та запросив держави-члени НАТО приєднатися до національних стратегічних навчань, що заплановані до проведення на півдні України восени цього року», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, під час обговорення безпекової ситуації в акваторії Чорного моря співрозмовники погодилися, що ситуація продовжує погіршуватися у зв’язку з тим, що Росія нарощує свою військову присутність та змінює баланс сил.

Міністр оборони також наголосив на незворотності реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору та подякував за рішення Північноатлантичної ради про визнання України Партнером з розширеними можливостями (Enhanced Opportunity Partner – EOP).

Він підкреслив, що новий статус України розширить можливість для діалогу та взаємовигідної співпраці з союзниками, включаючи обмін інформацією, нові посади для військовослужбовців ЗСУ у штабах військової командної структури Альянсу, більш широкий доступу до програм взаємосумісності та навчань, у тому числі за тематикою Статті 5 Північноатлантичного договору, які відкриті лише для його держав-членів і учасників цієї Програми.

Очільник оборонного відомства також наголосив на необхідності поновити регулярні засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів, а також запевнив, що Україна, як надійний партнер НАТО, продовжуватиме надавати сили та ресурси до операцій з врегулювання криз під проводом Альянсу та Сил реагування НАТО.

Крім того, Таран запросив Столтенберга з офіційним візитом до України, повідомляє пресслужба.

 

НАТО розробляє нову концепцію стримування й оборони Євросоюзу

Враховуючи характер загроз, які лише загострилися після кризи коронавірусу, НАТО розробляє нову концепцію стримування й оборони для Євроатлантичного простору, яка має посилити спроможності Альянсу та зміцнити трансатлантичні зв’язки.

Про це у четвер під час віртуальної дискусії щодо розвитку співпраці між ЄС і НАТО, яка відбулася в рамках Оборонного форуму ЄС у Вашингтоні під егідою Бруклінського інституту, заявив заступник Генерального секретаря НАТО Мірче Джоане, передає пресслужба Північноатлантичного Альянсу – Укрінформ.

“Ми працюємо над новою концепцією, під назвою “Стримування та оборона для Євроатлантичного простору”. Вона буде першим всеосяжним документом, у всіх просторах, на всіх напрямках на 360 градусів навколо, включаючи космос, гібридні та кібернетичні загрози, включаючи нові технології та більш традиційні загрози. Вона буде втілена в оперативні заходи НАТО, і враховуватиме досвід наших друзів з ЄС. Дублювати одне одного, — це не є добра ідея. Тому, якщо НАТО робить щось добре, Євросоюз має доповнювати наші дії”, – сказав заступник Генерального секретаря НАТО.

Він зауважив, що ідея створення такої концепції була ухвалена міністрами оборони країн НАТО, і робота розпочалася за активної участі начальників штабів та військових експертів за підтримки Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі.

Мірче Джоане висловив переконання, що жодна з країн-союзниць у сучасних умовах не може самотужки знайти достатню відповідь на виклики, що постають у сфері безпеки, саме тому міцні трансатлантичні зв’язки набувають особливого значення.

НАТО і ЄС глибоко пов’язані одне з одним, оскільки 22 європейські країни є одночасно членами НАТО і членами ЄС, 90 відсотків європейського населення проживають на територіях країн НАТО. В цих умовах, ЄС і НАТО мають бути сумісними в аналізі та реагуванні на загрози, які постають перед обома структурами.

“Історія ніколи не зупиняється, глобальна конкуренція посилюється, підйом Китаю є вже фактом, і Росія, яка є агресивною, як ніколи, намагається зруйнувати Захід політично. Посилюється змагання у космосі, виникають нові технології, які зміщують світові центри сили. Тож ми не можемо не інвестувати в оборону, оскільки оборона є передумовою для миру”, – зауважив представник НАТО.

Він наголосив, що Євросоюз не є оборонною структурою. Водночас, він може багато зробити у розвиток спроможностей європейських союзників по НАТО та внести суттєвий внесок у розподілення фінансового навантаження, що пов’язано із підтриманням належного рівня безпеки.

 

Україна хоче збільшити товарообіг з країнами АСЕАН до $5 мільярдів — Кулеба

Україна прагне до зростання товарообігу з країнами АСЕАН до 5 мільярдів доларів США.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, приймаючи послів Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуєн Ань Туана, Республіки Індонезія Юдді Кріснанді та Малайзії Раджа Резу Раджу напередодні відзначення 53-ї річниці з дня заснування Асоціації країн Південно-Східної Азії, повідомляє пресслужба МЗС – Укрінформ.

“Наша мета — зростання товарообігу з країнами АСЕАН до $5 мільярдів. Це амбітне завдання. Ми рішуче налаштовані на просування торгівлі та збільшення інвестицій, а отже, зможемо надати суттєвого поштовху економічній співпраці через реалізацію спільних взаємовигідних проєктів”, – наголосив глава МЗС.

Він закликав партнерів в АСЕАН розглянути можливість укладення Меморандуму про співробітництво між Радою експортерів та інвесторів при МЗС України та Бізнес-консультативною радою АСЕАН.

Кулеба також офіційно запропонував започаткувати в Україні діяльність Комітету АСЕАН за участю послів держав-членів Асоціації, акредитованих в нашій країні, як бази для налагодження контактів між представниками політичних та ділових кіл.

Сторони підтвердили зацікавленість в укладенні двосторонніх угод щодо преференційної торгівлі, що сприяло б зростанню у найближчій перспективі обсягів торгівлі між Україною та країнами АСЕАН та реалізації взаємовигідних інвестиційних проєктів.

Співрозмовники окремо зупинилися на можливостях заснування наукового Центру АСЕАН на базі одного з вищих навчальних закладів України.

Нагадаємо: асоціація держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) – це ключова регіональна організація Південно-Східної Азії створена у 1967 році, до якої входять 10 країн: Бруней Даруссалам, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд та Філіппіни.

Україна прагне приєднатися до головного документа АСЕАН — Договору про дружбу та співробітництво у Південно-Східній Азії та набути статус спостерігача в Міжпарламентській асамблеї Асоціації.

Якщо у 2018 році загальний обсяг торгівлі з країнами АСЕАН становив $2,837 млрд, то у 2019 вже $3,065 млрд. Експорт зріс з $1,634 млрд до $1,779 млрд, а імпорт – з $1,202 млрд до 1,540.

Серед ключових країн-партнерів України за підсумками першого півріччя 2020 року — Індонезія, В’єтнам, Малайзія, Таїланд, Сінгапур.

 

Шмигаль: Маємо дати інвесторам правильні меседжі

Україна налаштована на розвиток ділового співробітництва, підтримку бізнесу та іноземних і внутрішніх інвестицій.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на зустрічі з членами делегації Міжнародної ради бізнес-асоціацій та палат в Україні, повідомляє Урядовий портал – Укрінформ.

«Для уряду загалом і кожного міністерства зокрема доведення бізнес-клімату в Україні до найкращих світових стандартів є пріоритетом. Сподіваюся, наша співпраця дасть нам змогу створити ще кращі бізнес-умови і, як наслідок, це буде відображено в бізнес-рейтингах», – наголосив очільник уряду.

Він відзначив важливість рекомендацій Ради бізнес-асоціацій з погляду залучення в країну інвестицій. «Ми маємо дати інвесторам правильні меседжі і правильні рекомендації», – сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр вислухав пропозиції представників Міжнародної ради бізнес-асоціацій та палат щодо покращення умов для бізнесу в Україні та відповів на їхні запитання. Було досягнуто домовленостей щодо участі представників Торгово-промислової палати України та представників інших бізнес-асоціацій в роботі Ради з питань економічного розвитку, а також щодо проведення зустрічей бізнес-асоціацій з представниками уряду України на регулярній основі – кожні шість місяців.

У зустрічі також узяли міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков; голова правління Німецько-української промислово-торговельної палати Александер Маркус, керуючий директор Канадсько-української торгової палати Емма Турос, голова Британсько-української торговельної палати Бейт Томс, президент Франко-української торгово-промислової палати Бертран Барр’є та представники інших міжнародних бізнес-асоціацій та палат в Україні.

 

Вербувальник Шайтанова з ФСБ керував терористами на Донбасі – СБУ

Служби безпеки України зібрала додаткові матеріали про полковника ФСБ РФ, який має стосунок до вербування генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова.

Про це повідомляє пресцентр СБУ – Укрінформ.

“Контррозвідка Служби безпеки України зібрала додаткові матеріали, які свідчать, що полковник ФСБ РФ Ігор Єгоров, який має відношення до вербування генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, водночас був одним із організаторів окупації та розгортання терористичної діяльності на Донбасі”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, з літа 2014 Єгоров під позивним «Ельбрус» напряму координував діяльність незаконних збройних формувань на території Луганської області, доводив до бойовиків вказівки російського командування та організовував взаємодію різних угруповань.

Полковник ФСБ називав себе «першим заступником командувача» військ так званої «Новоросії». Важливим аспектом його діяльності було узгодження спільних дій з так званим «міністерством оборони ДНР», забезпечення бойовиків озброєнням та боєприпасами.

Він особисто був присутнім на окупованій території, перенаправляв групи проросійських бойовиків з Криму на Донбас.

Контррозвідка СБУ зафіксувала, що Єгоров безпосередньо причетний до збиття російською стороною українських військових літаків улітку 2014 року та до ракетних обстрілів підрозділів Збройних сил України.

Також полковник ФСБ РФ Єгоров займався збором розвідувальної інформації та координував диверсійні групи для протидії українським військовим.

У квітні оперативники СБУ провели багатоетапну спецоперацію із викриття Шайтанова та зібрали вичерпну доказову базу його співпраці з російськими спецслужбами. Зокрема, він перебував на агентурному зв’язку у полковника ФСБ Ігоря Єгорова.

Генерал-майора Шайтанова було затримано, його підозрюють у державній зраді та вчиненні терористичних актів.

Шевченківський районний суд міста Києва продовжив термін його перебування під вартою до 8 серпня.

 

Агітували за “Запорізьку народну республіку”: СБУ затримала групу сепаратистів

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 15:24 уп

У Запоріжжі Служба безпеки затримала групи сепаратистів, які пропагували в регіоні  ідеї “руської весни” та агітували за фейкову “Запорізьку народну республіку”.

Джерело: пресслужба СБУ

Дослівно: “Зловмисники належали до одного з проросійських радикальних рухів, послідовники якого виступають за відділення південно-східних регіонів від України для створення на їх території терористичних організацій за зразком “Л/ДНР”.

Деталі: Повідомляється, що після невдалої спроби захоплення влади в Запоріжжі навесні 2014 року затримані виїхали до окупованого Луганська.

Спочатку вони допомагали бойовикам облаштовувати блокпости та барикади навколо захоплених адмінбудівель, а пізніше почали співпрацювати із так званим “силовим блоком Л/ДНР.

В СБУ зазначають, бойовики планували використати групу для “нагнітання суспільних настроїв” на мирній території України.

Зокрема, напередодні державних свят сепаратисти розповсюджували в Запоріжжі матеріали із закликами до повалення конституційного ладу та створення “Запорізької народної республіки”.

Під час обшуків за місцями проживання зловмисників правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, медалі та нагрудні знаки так званих “Л/ДНР” і країни-агресора, амуніцію, сепаратистську та комуністичну символіку.

За цим фактом розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного режиму) ККУ.

 

Росія оголосила журналіста Бабченка терористом

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 14:50  уп

Федеральна служба з фінансового моніторингу Росії включила до переліку терористів та екстремістів журналіста Аркадія Бабченка, який покинув РФ у 2017 році.

Джерело: російський “Інтерфакс”, Бабченко в Facebook

Деталі: Відзначається, що відповідний запис з’явився в четвер у реєстрі на сайті Росфінмоніторингу. Про причини такого рішення не повідомляється.

Сам журналіст відреагував на новину в соцмережі, повідомивши, що 9 липня була заблокована його карта “Яндекс” в “Apple pay”.

Пряма мова: “… надіслали повідомлення “Ви не можете більше використовувати картку “Яндекс” в “Apple pay”. Заблокували моментально! І відразу і одночасно з усіх стволів по всіх новинах. Набридло мені в топи новин щось потрапляти вже…

Там у списку 35 тисяч людей. Але хтось, переглядаючи його, саме о 13.00 абсолютно випадково і побачив моє прізвище.
Оперативно працюють хлопці, молодц “.

Нагадаємо: В червні 2020 року Головне слідче управління Слідчого комітету Російської Федерації заочно пред’явило звинувачення в закликах до тероризму українському журналісту кримському татарину Айдеру Муждабаєву.

Передісторія:

Журналіст Аркадій Бабченко, який виступає з критикою путінського режиму в Росії, в 2017 році переїхав до України.

29 травня 2018 року стало відомо про нібито розстріл російського журналіста Аркадія Бабченка на порозі його квартири у Києві.

30 травня голова СБУ Василь Грицак заявив, що Бабченко живий: “вбивство” інсценувала спецслужба, аби попередити справжнє.

“Організатором” слідство назвало Бориса Германа, який був засуджений до 4,5 року позбавлення волі. Вирок засекречений і не опублікований. Суд випустив його з в’язниці в листопаді 2019 року.

“Замовником вбивства Бабченко з фонду Путіна” називали В’ячеслава Пивоварник.

У листопаді 2019 року Бабченко виїхав в Ізраїль. Він мотивував це зміною влади в Україні.

 

РФ проводить в Україні інформаційну спецоперацію – зовнішня розвідка09.07.2020 15:58

Росія продовжує інформаційні спецоперації в Україні та намагається використати Україну для зовнішнього впливу на перебіг політичних подій у світі.

Про це йдеться в заяві Служби зовнішньої розвідки України.

«Російські спецслужби продовжують використовувати свої можливості в Україні для проведення інформаційних операцій проти Української держави. Активізація багатовекторної роботи країни-агресора в українському інформаційному просторі є визнанням ефективності роботи українських спецслужб та спробою використати Україну для зовнішнього впливу на перебіг політичних подій у світі», – зазначається в заяві.

Водночас наголошується, що українські розвідувальні та спеціальні служби розуміють зазначені виклики та консолідовані у своєму головному завданні – захищати національну безпеку України.

Як повідомлялось, позафракційний народний депутат Андрій Деркач оприлюднив записи розмови начебто експрезидента України Петра Порошенка з президентом Росії Володимиром Путіним. На записах люди з голосами, схожими на голоси Порошенка та Путіна, обговорюють мінський процес, економічні проблеми Донбасу, можливість розміщення миротворців.

Також раніше Деркач оприлюднив записи телефонних переговорів нібито Порошенка та колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена.

 

В Україні триває потужна російська інформаційна агресія – Данілов10.07.2020 02:39

Події останніх днів засвідчують, що в Україні триває потужна інформаційна війна з боку Російської Федерації.

Про це заявив Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі ток-шоу “Право на владу” на 1+1 – Укрінформ.

“У нас є інформаційна війна кожного дня. І те, що ми сьогодні спостерігаємо, це один з елементів інформаційних війн, які тривають у світі. Вони ідуть дуже потужні, і багато людей на них не звертають увагу, але ці процеси є всередині нашої країни. У нас дуже потужна інформаційна російська агресія всередині країни. І це дуже складно зупинити, тому що вільне суспільство, вільний інтернет, вільні месенджери та канали, які кожного дня з’являються, ну, їх фізично неможливо закрити”, – заявив Данілов.

Як повідомлялось, Служба зовнішньої розвідки України 10 липня оприлюднила заяву, де зазначила, що Росія продовжує інформаційні спецоперації в Україні та намагається використати Україну для зовнішнього впливу на перебіг політичних подій у світі.

Днями позафракційний народний депутат Андрій Деркач оприлюднив записи розмови начебто експрезидента України Петра Порошенка з президентом Росії Володимиром Путіним. На записах люди з голосами, схожими на голоси Порошенка та Путіна, обговорюють мінський процес, економічні проблеми Донбасу, можливість розміщення миротворців. Також раніше Деркач оприлюднив записи телефонних переговорів нібито Порошенка та колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена.

 

У Порошенка на розмову нібито із Путіним: Це все фейк і помста Кремля

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 15:22 уп

У партії колишнього президента Петра Порошенка назвали фейком та фальсифікацією опубліковану нардепом Андрієм Деркачем розмову нібито експрезидента та президента РФ Володимира Путіна.

Джерело: пресслужба “Європейської солідарності” в коментарі “Українській правді”

Дослівно: “Протягом шести років фейки є одним із постійних інструментів російської гібридної війни проти України, рівно як і проти особисто Порошенка. Від “розіп’ятого хлопчика у Слов’янську” до “вбивства Петром Порошенком рідного брата”.

“Розмова” з Путіним, оприлюднена випускником Вищої школи КДБ, – із цієї ж серії. Це такий же грубо змонтований, ретельно скомпільований фальсифікат, як і нібито бесіди з Байденом…

І прес-конференція Деркача-Кулика, і заяви Венедиктової, і провокування зазначених позовів – частина спецоперації московської агентури із нав’язування російської ідеологеми про нібито громадянський конфлікт в Україні і відповідальність за неї української влади, уособленої Петром Порошенком.

Це – помста Кремля за те, що Порошенко як президент та Верховний головнокомандувач не дозволив Путіну реалізувати в Україні жодної стратегічної цілі Кремля”.

Деталі: У партії Порошенка вважають, що Деркач та прокурор Костянтин Кулик, які на прес-конференції у четвер опублікували нібито розмови Порошенка – “учасники кремлівського плану із відбілювання Путіна, зняття з Росії відповідальності за агресію і перекладення її на Україну”.

Також у “Євросолідарності” пишуть, що слова Кулика та Деркача корелюються із заявою генпрокурора Ірини Венедиктової про те, нібито громадяни масово звертаються із заявами на Порошенка.

Зокрема, там пишуть, що юристи, які “обслуговують п’яту колону, протягом останнього тижня обдзвонюють вимушених переселенців і пропонують їм підписувати позови проти Порошенка, який нібито винен у втраті ними майна”.

Усі ці факти у партії колишнього президента називають “частиною спецоперації московської агентури” та “помстою Кремля” Порошенку.

Також в “ЄС” опублікували уривки із книги колишнього президента Франції та учасника “Нормандської четвірки” Франсуа Олланда.

Олланд писав, що Порошенко “тримався дуже гідно та твердо відстоював свої позиції”. За його спогадами, “багато разів Порошенко та Путін підвищували голос один на одного”, але Порошенко “залишався непохитним щодо суверенітету своєї країни”.

Що було раніше: 9 липня нардеп Деркач оприлюднив запис розмови людей із голосами схожими на голоси Порошенка і президента РФ Путіна. Розмова нібито відбулася у квітні 2015 року.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков відмовився коментувати публікацію запису телефонної розмови нібито Путіна і Порошенка.

Передісторія:

9 жовтня 2019 року народний депутат Андрій Деркач, ініціатор кримінальної справи про втручання у вибори США, оприлюднив документи, з яких випливає, що перший заступник директора НАБУ Гізо Углава кілька років надавав посольству США в Києві інформацію про хід резонсних справ, які стосувалися України і США.

Деркач заявив, що у нього є документи про вчинення тиску на Шокіна в рамках розслідування справи щодо компанії “Burisma”. Нардеп сказав, що у Шокіна планував допитати членів правління “Burisma”, зокрема Хантера Байдена.

У травні 2020 року Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіце-президента США Джозефа Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка.

За його словами, в аудіозаписах йдеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.

 

Facebook видалив в Україні мережу агентства “Postmen”, що працювало на Порошенка

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 15:03  уп

Facebook видалив 72 українських аккаунти й 35 сторінок, пов’язаних із digital-агентством “Postmen”, за неналежну активність під час президентських виборів 2019 року.

Джерело: повідомлення пресслужби Facebook

Деталі: 8 липня компанія Марка Цукерберга видалила 4 окремих мережі за порушення політики Facebook проти іноземного втручання і скоординованої недостовірної поведінки. Ці мережі виникли в Канаді й Еквадорі, у Бразилії, в Україні і в США. Їх учасники координували свої дії і використовували підроблені акаунти, щоб вводити інших в оману.

В Україні видалено 72 облікових записи Facebook, 35 сторінок і 13 облікових записів Instagram, які були причетні до скоординованої неналежної поведінки. Ця мережа орієнтувалася на вітчизняну аудиторію.

Люди, які стоять за цією діяльністю, використовували підроблені облікові записи – деякі з яких уже було виявлено і відключено автоматизованими системами Facebook – для створення фіктивних персон, публікацій у групах і на сторінках, коментування. Деякі акаунти також були видалені за розпалювання ненависті.

Відзначається, що “ця мережа була особливо активною під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні”. Деякі з її учасників змінили імена з плином часу.

Адміністратори сторінок і власники акаунтів публікували політичні меми, сатиру й інший контент, у тому числі про Крим, НАТО, економічну політику в Україні, внутрішню політику, вибори, критику й підтримку різних кандидатів, у тому числі Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко і Петра Порошенка.

Facebook викрив їхню діяльність у результаті внутрішнього розслідування. І “хоча люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися приховати свою особу й координацію”, розслідування соцмережі пов’язало цю діяльність із рекламним агентством в Україні “Postmen DA”.

Усього в Facebook відстежили 72 аккаунти й 35 сторінок, ще 13 акаунтів в Instagram.

Близько 766 000 і облікових записів підписалися на одну або кілька з цих Fb-сторінок, близько 3800 осіб підписалися на одну чи кілька з цих облікових записів в Instagram.

Близько 1,93 млн доларів було витрачено на рекламу у Facebook та Instagram.

Довідка: Digital-агентство Postmen під час виборів президента у 2019 році працювало на Петра Порошенка і вело чорний піар проти його суперників, особливо Володимира Зеленського.

Під час парламентських виборів його засновник та керівник Ярослав Ведмідь очолив діджитал-напрямок у партії Святослава Вакарчука “Голос”.

При цьому він запевняв, що “Postmen” вийшов із контрактів із партією Петра Порошенка “Європейська солідарність”.

 

Порошенко збрехав у прямому ефірі: документ

УНН. Озвучена в ефірі ток-шоу “Свобода слова” інформація п’ятого Президента України Петра Порошенка про належність УНН Сергію Льовочкіну є відвертою брехнею та маніпуляцією.

Так, у своєму виступі Порошенко зазначив, що ІА УНН “належить до видатного діяча тодішньої Партії регіонів, а зараз ОПЗЖ”, а саме Сергія Льовочкіна.

Офіційно заявляємо, що єдиним бенефіціаром, власником і директором ІА УНН була і залишається Лозан Уляна Іванівна, про що свідчить відповідний документ.

Будь-які інсинуації на тему приналежності УНН бізнесу та політикам є наслідком бурхливої фантазії наших політичних діячів, які замість турботи про країну живляться чутками і розповсюджують їх на ток-шоу, сподіваючись у такий спосіб прикрити власну некомпетентність та знайти крайніх серед журналістів та громадськості.

“Такі заяви Петра Порошенка свідчать лише про одне: його стиль не змінюється — обманював і продовжує це робити задля миттєвої вигоди. Інформаційне агентство УНН ніколи не належало і не буде належати жодним політикам чи бізнесменам. І саме ця незалежність дає нам можливість бути об’єктивними та дотримуватися стандартів професії. А з Петром Порошенком ми радо зустрінемося у суді, якщо він не буде знову вигадувати причини для того, щоб не прийти туди”, — зазначила власник УНН Уляна Лозан.

УНН вважає поведінку п’ятого Президента Петра Порошенка аморальною та деструктивною та готує матеріали до суду.

 

Слідчий ДБР: Справи проти Порошенка безперспективні, а мене хочуть звільнити

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 16:40  уп

Начальник 3-го відділу Управління з розслідування кримінальних правопорушень, вчинених службовими особами, Головного слідчого управління ДБР Олег Корецький заявляє, що більшість справ проти п’ятого президента Петра Порошенка безперспективні і що він, як керівник, говорив керівництву про необхідність їх закриття.

Джерело: Корецький на пресконференції у Києві, пресслужба ДБР у Facebook

Пряма мова: “З травня 2019 року у ДБР було зареєстровано і розслідувалось порядку 13-15 проваджень, у яких фігурує… Порошенко.

По більшості з цих проваджень були проведені всі необхідні слідчі дії і орієнтовно у січні–лютому я вже підійшов до керівництва ДБР – на той час то вже були в.о. директора Олександр Соколов та перший заступник Олександр Бабіков – що, на мою думку, на думку слідчих, у низці цих проваджень уже потрібно прийняти рішення про закриття, бо перспективи їх розслідування немає.

Але я наштовхнувся на те, що керівництво ДБР сказало: “Ні, продовжуйте розслідування”. Я сказав, що ми будемо ці рішення приймати, і з цього часу на мене почався досить сильний тиск”.

Деталі: Зокрема, за словами Корецького, через місяць після цього його поставили перед фактом, що він мусить звільнитися з ДБР.

Слідчий сказав, що не зрозумів такого рішення і просив керівництво ДБР пояснити, чому його хочуть звільнити. За словами Корецького, йому відповіли, що він їм не підходить.

Він пояснив, що через усе це він наразі і вийшов на пресконференцію до журналістів.

Корецький також наголосив, що сам не збирається звільнятися з ДБР, бо “завжди діяв законно”, а про ситуацію з провадженнями Порошенка вирішив розповісти, бо в нього “загострене почуття справедливості”.

У свою чергу у ДБР заяви слідчого назвали спекуляціями, “оскільки, Олег Корецький планує звільнятися з бюро” через “факти “зливу” службової інформації у кримінальних провадженнях”.

У пресслужбі наголосили, що Корецький керував групами слідчих, які розслідували всі провадження відносно п’ятого президента з травня 2019 року та “особисто за своїм підписом, неодноразово протягом усього 2019 року звертався до прокурорів з проханням погодити підозру” Порошенку.

Також у ДБР додали, що дані проекти підозр “неодноразово поверталися Офісом генпрокурора на доопрацювання, через що результати розслідувань ДБР у резонансних кримінальних провадженнях тривалий час були відсутніми”.

А в лютому 2020 року керівництво бюро прийняло рішення передати розслідування найбільш важливих проваджень іншим слідчим.

 

Геращенко – Порошенку: під час спілкування з керівником держави-агресора треба говорити максимально точно

УНН. Під час спілкування з керівником держави-агресора, тобто Володимиром Путіним, треба говорити максимально точно, щоб ці фрази потім не давали ніякого сумніву в щирості намірів нашого Президента. Так в ефірі телеканалу ZIK заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко прокоментував зміст опублікованих записів розмови нібито п’ятого президента України Петра Порошенка та президента РФ Володимира Путіна, передає УНН.

“Що стосується змісту даних записів, то нехай судять виборці. У дипломатії часто доводиться сідати за стіл з не дуже приємними людьми, є певні дипломатичні протоколи, однак те, що Петро Олексійович … нехай це залишається на його совісті … Я вважаю, що під час спілкування з керівником держави-агресора, тобто Володимиром Путіним, треба говорити гранично точно, щоб ці фрази потім не давали ніякого сумніву в щирості намірів нашого Президента”, – зазначив Геращенко.

Раніше в МВС прокоментували походження записів розмови Порошенка і Путіна.

Як повідомляли ЗМІ, 9 липня народний депутат України Андрій Деркач в Києві представив записи телефонних переговорів, на яких звучать голоси, схожі на голоси п’ятого Президента України Петра Порошенка та президента Росії Володимира Путіна.

 

Верещук: не потрібно робити з Петра Порошенка жертву політичних репресій

УНН. Народний депутат України від фракції “Слуга народу” Ірина Верещук в ефірі програми “Право на владу” звернулась до співголови фракції партії “Європейська солідарність” Артура Герасимова з проханням не робити з Петра Порошенка жертву політичних репресій, повідомляє УНН.

“Не потрібно з Петра Порошенка робити жертву політичних репресій. Він не Нельсон Мандела і не Левко Лук’яненко. Давайте ми не будемо зараз говорити про те, що все розсипається в судах і давайте, будь ласка, ми зараз не будемо пересмикувати. Ви вже вкотре пересмикуєте. Ми вже всі це чули тисячу разів”, — звернулась вона до нардепа.

Після цих слів вона зазначила, що її кілька днів поспіль звинувачують у тому, що вона нібито поширила фейк, заявивши цього тижня в ефірі одного з українських телеканалів про те, що у 2014 році Петро Порошенко вітав президента РФ Володимира Путіна з Днем Росії.

“Я би хотіла все-таки почути. Дивіться, мене вже третій день звинувачують у тому, що я поширила фейк. Фейк Кремля щодо привітання паном Порошенко 12 червня 2014 року з Днем Росіі пана Путіна. Я це, як я розумію, тепер фейк, а ви маєте спростувати або підтвердити, що взяла у 27 джерелах українських ЗМІ. Не з сайту Кремля… тобто фактично всі ЗМІ надрукували цю новину. Жодного спростування. Жодного слова не було за всі ці роки сказано. І коли я, навіть не підозрюючи, що це може викликати таку бурхливу реакцію у Петра Порошенка привела йому приклад гібридизації процесів, коли ми тут всередині розповідаємо про ворога Путіна і туди лягає все: чому ми війну війною не назвали, чому дипломатичні зносини не були розірвані вчасно і, власне, привела приклад привітання з Днем Росії, а як ви пам’ятаєте президент Порошенко зробив це 12 червня, бо тоді був День Росії, на мене просто пролився шквал негативу від представників „Європейської солідарності“, моїх колег по парламенту, які кожен там щось хотів написати у Facebook, потім ломи, експерти великі і маленькі. Так скажіть, будь ласка, я поширила кремлівський фейк, коли сказала, що він привітав 12 червня з Днем Росії Путіна? Ви, скажіть, вірите, що він не привітав? От скажіть нам всім зараз. Ви як його колега по партії, по фракції, той хто завжди захищає його на всіх можливих каналах і майданчиках. От дивіться зараз людям в очі і скажіть: він вітав Путіна з Днем Росіі?”, — сказала вона, звертаючись до Герасимова.

Артур Герасимов відповів, що вона розповсюджує фейки Кремля. У свою чергу Верещук закликала його спростувати інформацію про привітання, якщо це неправда.

“Спростуйте, якщо це неправда. Я тоді вибачусь і 27 ЗМІ вибачаться, всі вибачаться перед Петром Олексійовичем”, — сказала вона.

На що він зауважив, що Верещук або робить це свідомо, або не розуміє, що вона робить.

Нагадаємо, Верещук прокоментувала плівки про Порошенка.

 

РФ подобалася ідея створення Консультативної ради в ТКГ з представниками ОРДЛО

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 11:35 уп

Заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що Росії сподобалася ідея створення Консультативної ради в ТКГ разом з представниками непідконтрольних українській владі території Донбасу, але від березня до цієї ідеї не поверталися.

Джерело: Козак в інтерв’ю російському виданню ТАСС

Пряма мова: “Ми запропонували утворити Консультативну раду як майданчик, якщо хочете, як привід для початку обговорення хоча б на громадському рівні цих базових питань врегулювання конфлікту.

І ось така, здавалося б, зовсім безневинна ідея, яка дозволяла хоч в якійсь формі почати діалог, вже на наступний день зустріла в Києві запеклий опір.

Представників України, які підписали протокол тільки про наміри створити таку пораду, звинуватили в державній зраді і мало не порушили кримінальні справи. Їх звинуватили в державній зраді у зв’язку з тим, що це рішення нібито визнає міжнародну правосуб’єктність донбаських республік”.

Деталі: Козак розповів, що звинувачення звучали від партії колишнього президента України Петра Порошенка, яким підписані мінські угоди, де реально легалізований діалог з офіційними представниками Донбасу.

Він наполягає, що це не міжнародна правосуб’єктність, а діалог.

У підсумку, за словами Козака, в частині політичних і правових аспектів врегулювання конфлікту на Донбасі процес досі перебуває на нульовій позначці.

Він також заявив, що “змістовних пропозицій від України про політичні умови врегулювання конфлікту і про порядок їх узгодження з представниками Донбасу не надходило”.

Також в ТКГ не поверталися до ідеї створення Консультативної ради або будь-якого альтернативного механізму для діалогу.

Раніше видання Der Spiegel повідомило, що Москва на переговорах у нормандському форматі наполягає на якомога швидшому правовому визначенні статусу ОРДЛО та представленні проєкту змін до української Конституції до 6 липня.

Нагадаємо:

25 березня на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську планувалося створити Консультативну раду за участі представників України та окремих районів Донецької та Луганської областей (окупованих проросійськими силами територій). Ідея належала керівнику Офісу президента Андрію Єрмаку.

Патріотична громадськість була обурена. П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що створення “консультативної ради” з представниками ОРДЛО суперечить інтересам України.

Ні 25-го, ні 26-го березня Консультативну раду не свторили. Росія звинуватила Україну у відмові від Консультативної ради та пропаганді проти неї.

Громадська рада при Міністерстві закордонних справ запропонувала альтернативний сценарій створення “консультативної ради” щодо Донбасу: призначити її членів без формального погодження із окупаційною адміністрацією у Донецьку та Луганську. На її думку, це дозволило б уникнути прихованого визнання так званих “Л/ДНР”.

3 квітня Росія звинуватила партнерів за “нормандським форматом” – представників України, Німеччини й Франції – у “політичних іграх” і відступі від домовленості створити Консультативну раду з представниками Донбасу.

 

У Кремлі прокоментували, чи можуть “Л/ДНР” увійти до складу РФ

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 12:38  уп

Заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що питання входження так званих “ДНР” і “ЛНР” до складу Росії, на державному рівні ніколи не обговорювалося.

Джерело: Козак в інтерв’ю російському виданню ТАСС

Пряма мова: “Щодо різного роду заяв політичних діячів і громадських організацій про можливості та перспективи входження Донбасу в Російську Федерацію. Ця думка виключно авторів цих заяв. На державному рівні питання в такій постановці, навіть в першому наближенні, ніколи не обговорювалися”.

Деталі: За словами Козака, Росія “не втрачає надію на мирне політичне врегулювання конфлікту”, тому що “навіть заморожений конфлікт на південно-західних кордонах Російської Федерації абсолютно точно не потрібен”.

Передісторія:

Колишній так званий “прем’єр ДНР” Олександр Бородай під час з’їзду партії “Родіна” в Санкт-Петербурзі 4 липня заявив про можливе швидке приєднання ОРДЛО до Росії. На його думку, де-факто невизнані “республіки” вже є частиною РФ. Бородай заявив, що багато жителів окупованого Донбасу брали участь у голосуванні за поправки в конституцію РФ.

4 липня український президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання про те, чи правда, що Москва зажадала від Києва надати до 6 липня закон про особливий статус Донбасу, сказав, що Україна є незалежною країною, тому ніхто на міжнародній арені не може від неї нічого вимагати. “Мені здається, що тут усім потрібно попрацювати над риторикою”, – сказав він.

6 липня речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що йому не відомо про швидке приєднання окупованих територій Донбасу до Російської Федерації, але підтримку Москви жителям Донбасу він обіцяє.

 

Шмигаль назвав основні завдання реформи децентралізації до 2023 року

Уряд України розглядає децентралізацію як одну з найважливіших реформ, для успішного впровадження якої велике значення має німецький досвід.

На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час переговорів зі спеціальним уповноваженим уряду ФРН з питань децентралізації Ґеорґом Мільбрадтом, що відбулись у форматі відеозв’язку, повідомляє Урядовий портал – Укрінформ.

«Це комплексна та багатогранна реформа, що якісно змінює усі сфери життя громадян та має широку підтримку українського суспільства», – заявив глава уряду.

За його словами, на 2020–2023 роки основними завданнями реформи є удосконалення адміністративно-територіального устрою України. Важливим завданням для українського уряду є проведення місцевих виборів 25 жовтня цього року на новій територіальній основі.

«Новостворені органи місцевого самоврядування на кожному рівні мусять мати одинакові повноваження та можливості забезпечувати надання якісних та доступних послуг населенню в межах їх компетенції», – зазначив Шмигаль.

Він також повідомив, що розроблено нові редакції законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації», а також зміни до Бюджетного кодексу щодо фінансового забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування.

«Наразі органи влади України проводять узгоджувальну роботу з метою розроблення оптимальної моделі розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади», – сказав Прем’єр-міністр.

Глава уряду запевнив Ґеорґа Мільбрадта в готовності України до конструктивного діалогу та обговорення усіх нагальних питань з порядку денного процесу децентралізації.

Своєю чергою спеціальний уповноважений уряду ФРН з питань децентралізації заявив про всебічну підтримку з боку ФРН курсу України на продовження системних реформ.

У переговорах також узяли участь міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Анка Фельдгузен та інші.

 

На Вінниччині 10 громад оскаржують план формування територій – голова ОДА

На Вінниччині десять громад оскаржують у судах затверджений Кабміном перспективний план формування територій громад області, дві з цих громад судяться з Кабміном, інші – з ОДА.

Про це у четвер на пресконференції розповів голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Деякі питання ще є: 10 судів, які оскаржують перспективний план”, – сказав Борзов.

За його словами, через незгоду із передбаченими розпорядженням Кабміну “Про затвердження перспективного плану формування територій громад Вінницької області” межами ОТГ судяться з обласною держадміністрацією Хижинецька сільська рада Сокиринецької ОТГ та Гавришівська сільська рада (Вінницький район), Браїлівська селищна рада (Жмеринський район), Войнашівська сільська рада (Барський район), Павлівська сільська рада (Калинівський район), Кудлаївська та Ковалівська сільські ради (Немирівський район) і Гранівська сільська рада (Гайсинський район).

Дві громади – Тростянецька сільська рада (Ямпільський район) та Ситковецька ОТГ (Немирівський район) судяться з Кабінетом міністрів.

Борзов також повідомив, що повноваження голови ОДА передбачають можливість змінити постанову Кабміну, і що з цими питаннями до нього й досі приходять представники громад.

“Цей план був затверджений, пропрацьований попереднім головою ОДА, заступниками і департаментами, які опрацьовували ці питання. До мене приходять люди, приходять керівники цих громад. У них є аргументи, що методика оцінювання спроможності громад була різною: у них свої показники, у департаменту, який відповідав за це, – інші показники. Тому ми це питання можемо вирішити лише у судовому порядку”, – сказав голова ОДА.

Перспективний план формування територій громад Вінницької області, затверджений розпорядженням Кабміну від 6 травня 2020 року, передбачає створення на території Вінницької області 63 об’єднаних територіальних громад і п’яти районів – Вінницького, Гайсинського, Могилів-Подільського, Тульчинського та Хмільницького.

 

США ввели санкції проти уряду Китаю через репресії уйгурів

Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США заявив про запровадження санкцій проти однієї з держустанов Китаю, а також високопоставлених чиновників, які також є керівниками Компартії Китаю, за репресії в окрузі Сінцзян.

Про це йдеться в офіційному повідомленні на вебсайті Мінфіну США – Укрінформ.

“Сьогодні OFAC ввів санкції проти однієї державної установи Китаю, а також чотирьох чинних і колишніх урядовців у зв’язку з серйозними порушеннями прав етнічних меншин у Сіньцзян-Уйгурському автономному окрузі (XUAR)”, – йдеться у документі.

Як уточнюється, до списку санкцій потрапили Бюро громадської безпеки округу Сіньцзян, його директор, секретар Компартії XUAR, його колишній заступник та екс-секретар Комуністичної партії округу Сіньцзян. Їх звинувачують у масових ув’язненнях, а також фізичному насильстві над уйгурами, які є представниками тюркського мусульманського населення і вважаються корінним народом округу Сіньцзян.

“США сповнені рішучості застосувати всю повноту своїх фінансових повноважень для притягнення до відповідальності порушників прав людини в Сіньцзяні, а також в усьому світі”, – заявив у цьому зв’язку міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Офіційний Вашингтон раніше неодноразово висловлював обурення у зв’язку з репресивними заходами комуністичної влади Китаю проти уйгурів. Наприкінці минулого місяця держсекретар США Майкл Помпео, зокрема, закликав Пекін припинити примусову стерилізацію, аборти й насильницькі обмеження народжуваності та інші репресії проти уйгурів та інших меншин у Сіньцзяні.

 

Вибори в США: Маск передумав підтримувати Каньє Веста

Засновник компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск, судячи з усього, більше не має наміру підтримувати репера Каньє Веста на виборах президента США.

Після оприлюднення провокаційного інтерв’ю музиканта в журналі Forbes Маск констатував, що їх погляди, м’яко кажучи, не дуже близькі, передає Mashable – Укрінформ.

Після того, як в коментарях в Twitter Маску скинули посилання на інтерв’ю репера, він написав: “Здається, наші погляди розходяться більше, ніж я припускав”, а потім видалив останній твіт про Веста зі свого профілю.

В інтерв’ю Forbes репер заявив, що збирається балотуватися не у 2024 році, як заявляв раніше, а у 2020-му. Він також оголосив, що більше не підтримує Дональда Трампа.

“Я балотувався як республіканець, якби в партії не було Трампа. Однак якщо Трамп там, я буду виступати як незалежний кандидат”, – сказав Вест.

Репер переконаний, що його перемога залежить від бога. Як ліки проти COVID-19 він також запропонував молитися і “не гнівити бога”. Вакцину від коронавірусу він вважає “печаткою антихриста”.

“Коли я чую, що ми позбавимося від коронавірусу за допомогою вакцини, я непокоюся. Це печатка антихриста. Вони хочуть нас чіпувати, хочуть зробити багато іншого, щоб ми не змогли увійти до брами раю. Мені прикро це говорити, але в цих людей вселився диявол”, – сказав Уест.

Нагадаємо: раніше Вест, який п’ять років тому агітував за Дональда Трампа, повідомив, що більше не підтримує чинного президента.

 

Пожежі на Луганщині: рятувальники досі гасять лісову підстилку09.07.2020 08:16

У Новоайдарському районі Луганської області триває гасіння окремих осередків пожежі на території трьох лісництв, що перекинулася й на житлові будинки.

Про це повідомляє пресслужба ДСНС – Укрінформ.

“Станом на 7:00 9 липня на території Новоайдарського району триває гасіння окремих осередків горіння лісової підстилки на території Борівського (квартали 21, 23), Капітанівського (квартали 80, 103) та Охтирського (квартали 41, 51) лісництв. Орієнтовна площа, пройдена вогнем, складає близько 5 тис. га”, – зазначається у повідомленні.

За інформацією рятувальників, з початку робіт евакуйовано з житлових будинків у с. Смолянинове та дачного кооперативу «Вовче озеро» 30 осіб (з них 13 дітей) та 30 осіб відселено. Вогнем знищено 23 та пошкоджено 36 житлових будинків у Смоляниновому та знищено 80 дачних будинків.

У ДСНС поінформували, що внаслідок пожежі підтверджено загибель 5 осіб та 34 особи (з них 15 дітей) було госпіталізовано. По медичну допомогу до лікарні зверталася 71 особа.

До гасіння вогню залучено 1494 чоловіка та 293 одиниць техніки, з них від ДСНС 736 чол. о/с та 146 од. техніки (в тому числі 2 літаки Ан-32П, якими 8 липня здійснено 2 скидання – 16 т води). На місці пожежі розгорнуто оперативний штаб, пункт життєзабезпечення, працює оперативна група ДСНС.

Як повідомляв Укрінформ, 6 липня поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району Луганської області на території Боровського та Охтирського лісництв виникла лісова пожежа на площі близько 50 га.

Зранку 7 липня пожежу було локалізовано, але через поривчастий вітер та високу температуру повітря вогонь поширився на село Смолянинове Новоайдарського району.

Триває також ліквідація пожежі неподалік села Капітанове, площа якої становить близько 40 га.

 

На Луганщині локалізували пожежу, залишаються три осередки тління09.07.2020 18:56

Локалізовано пожежу сухої трави та лісового масиву на території Новоайдарського району Луганської області. Наразі залишаються три осередки тління.

Про це повідомляє пресслужба ДСНС України – Укрінформ.

«О 17:40 9 липня, вдалося локалізувати пожежу сухої трави та лісового масиву на території Новоайдарського району, що виникла 6 липня поблизу с. Осколонівка та через сильний поривчастий вітер (до 20 м/с) змінних напрямків поширилась на хвойні лісові квартали поблизу сіл Капітанове та Воронове, а також на територію села Смолянинове», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, наразі залишаються три осередки тління.

Загрози розповсюдження вогню немає.

До гасіння залучено 1 тис. 494 чол. та 293 од. тех., з них від ДСНС 736 чол. о/с та 146 од. техніки (в тому числі 2 літаки АН-32П, якими 8 липня здійснено 2 скиди – 16 т води).

На місці пожежі розгорнуто оперативний штаб, пункт життєзабезпечення, працює оперативна група ДСНС.

Як повідомляв Укрінформ, 6 липня поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району Луганської області на території Боровського та Охтирського лісництв виникла лісова пожежа на площі близько 50 га. Зранку 7 липня пожежу було локалізовано, але через поривчастий вітер та високу температуру повітря вогонь поширився на село Смолянинове Новоайдарського району.

Підтверджено загибель внаслідок пожежі 5 осіб.

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу.

 

На Заході України залишаються підтопленими чотири населені пункти09.07.2020 08:37

У Чернівецькій області залишаються підтопленими 4 населені пункти.

Про це повідомляє ДСНС – Укрінформ.

“Станом на 7 год. 9 липня на території західних областей залишаються підтопленими: 4 (було 349) населені пункти у Чернівецькій області”, – йдеться у повідомленні.

За даними ДСНС, досі підтоплено 4 (було 7225) підвали в Івано-Франківській області; 12 (було 22 тис. 182) присадибних ділянок у Чернівецькій області.

Зруйновано 202,4 км автодоріг та 95 мостів, пошкоджено 549 км автошляхів та 213 мостів.

Силами ДСНС з початку проведення робіт врятовано 478 осіб, евакуйовано 721 особу, відселено 1324 людини.

Протягом доби відкачано 2853 куб. м води (з початку робіт – понад 370 тис. куб. м), доставлено для населення 1 т питної води.

Всього до робіт залучено 259 осіб та 96 одиниць техніки, з них від ДСНС 189 чол. о/с та 71 од. техніки (з них 2 гелікоптери ДСНС).

Як повідомляв Укрінформ, інтенсивні опади протягом 22-24 червня призвели до ускладнення паводкової обстановки в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській та Тернопільській областях. На Прикарпатті внаслідок стихії загинули 3 людини.

Загалом через негоду постраждали більше 250 населених пунктів у п’яти областях. Були підтоплені 7,5 тис. житлових будинків, зруйновані дороги та мости.

Уряд виділив майже 700 млн грн на першочергові кроки з ліквідації наслідків повеней на Заході України.

 

До ліквідації наслідків стихії на Західній Україні долучили військових інженерів10.07.2020 05:20

Військовослужбовці окремого інженерно-саперного батальйону «Тиса» 128 окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ продовжують допомагати ліквідовувати наслідки стихії на Закарпатті та Прикарпатті.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони – Укрінформ.

“8 липня 2020 року у населеному пункті Лопушне Міжгірського району Закарпатської області військовослужбовці окремого інженерно-саперного батальйону «Тиса» 128 окремої гірсько-штурмової бригади розпочали усунення наслідків надзвичайної ситуації. Станом на 9 липня вже відновлено ділянку дороги, яка була зруйнована під час негоди. Також заплановано провести роботи із налагодження тимчасових мостів через річку Черемош у населених пунктах Волова та Верховина в Івано-Франківській області та підсилення берегів цієї гірської річки”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, для виконання зазначених робіт в селищах Волова та Верховина з ліквідації наслідків негоди залучено 5 одиниць техніки. В готовності до подолання наслідків стихії перебувають понад 1000 військовослужбовців Збройних Сил України та 163 одиниці озброєння і військової техніки.

В Міноборони також поінформували, що загалом ЗСУ з 27 червня по 8 липня виконано наступні роботи з ліквідації наслідків повені:

в с. Ревне, Кіцманський р-н, Чернівецька обл., очищено прибудинкові території домогосподарств та дорогу від повалених дерев;

в с. Стрілецький Кут, Кіцманський р-н, Чернівецька обл. розчищено 19 подвір’їв та 80 метрів притоки русла р. Прут;

в с. Лопушне, Міжгірський р-н, Закарпатська обл. розчищено русло р. Лопушанка (4 м в ширину і 96 м в довжину); відведено русло річки від житлових будинків та відновлено ділянку дороги (3 м в ширину і 12 м в довжину).

Як повідомляв Укрінформ, інтенсивні опади протягом 22-24 червня призвели до ускладнення паводкової обстановки в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Закарпатській та Тернопільській областях. На Прикарпатті загинули 3 людини внаслідок стихії, ще одна людина зникла безвісти.

Загалом унаслідок негоди постраждали понад 250 населених пунктів у п’яти областях. Були підтоплені 7,5 тис. житлових будинків, зруйновані дороги та мости.

Уряд виділив майже 700 млн грн на першочергові кроки з ліквідації наслідків повеней на Заході України.

 

Постраждалим від повені на Прикарпатті почали нараховувати допомогу

В Івано-Франківській області розпочали роботу щодо виплати матеріальної допомоги постраждалим від повені.

Про це повідомляє Івано-Франківська ОДА – Укрінформ.

«Минулого тижня область отримала із державного бюджету 480 мільйонів гривень на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, спричинених природною стихією. Наразі визначено розпорядників та одержувачів фінансового ресурсу, розпочато роботу щодо виплати матеріальної допомоги постраждалому населенню», – повідомляє обласна державна адміністрація.

За їхньою інформацією, відсьогодні територіальні органи соціального захисту розпочинають нараховувати матеріальну допомогу постраждалим людям.

Для виплати постраждалим від повені скерують 100 млн грн, ще 130 мільйонів – на відновлення зруйнованих мостів, 10 мільйонів – на об’єкти соціальної сфери, 30 мільйонів – на ремонт мостів комунальної власності, 60 мільйонів – на берегоукріплення. Для відновлення водозахисних дамб додатково із держбюджету очікують 136,6 мільйона гривень.

Раніше в обласній адміністрації визначили суми компенсації для постраждалих від повені. Родини загиблих отримають по 200 тис. грн, власники повністю зруйнованих житлових будинків по 300 тис. грн на родину, на капітальний ремонт будинків люди отримають по 50 тис. грн на сім’ю. Ще по 20 тис. грн отримають власники пошкоджених будинків.

Як повідомлялося, внаслідок повені 22-23 червня на Прикарпатті були підтоплені 263 населені пункти, понад 13 тис. житлових будинків пошкоджені, 4 – зруйновані повністю. Під час стихії загинули три людини. Збитки, завдані стихією, в області оцінюють щонайменше у 2,5 млрд грн.

 

Голод унаслідок пандемії може вбити більше людей, ніж коронавірус – Oxfam

Міжнародне об’єднання для боротьби з бідністю в світі Oxfam заявило, що до кінця цього року від голоду, спричиненого пандемією коронавірусу, може померти більше людей, ніж від самої інфекції.

Про це повідомляє BBC – Укрінформ.

«У Oxfam попередили, що до кінця року щодня 12 тисяч людей можуть померти від голоду, пов’язаного з коронавірусною кризою – потенційно більше, ніж від власне хвороби», – йдеться в повідомленні.

В об’єднанні зазначили, що до голоду призведе ціла низка факторів, зокрема безробіття, збитки виробників їжі від карантину, а також труднощі з доставкою допомоги.

Представники Oxfam при цьому виділили 10 особливо вразливих регіонів світу: Ємен, ДР Конго, Афганістан, Венесуела, західна частина Субсахарської Африки, Південний Судан, Судан, Сирія та Гаїті.

Oxfam – це міжнародне об’єднання 15 організацій, що працюють у більш ніж 90 країнах по всьому світу. Метою діяльності об’єднання є розв’язання проблем бідності.

За даними Worldometer, у світі виявлено 12 196 922 випадки зараження коронавірусом, з них 552 771 летальний, одужало 7 093 763 особи.

 

COVID-19 викликає збої в роботі імунітету у перехворілих — вчені

Коронавірусна інфекція викликає тривалі збої в роботі імунітету у перехворілих нею осіб.

Про це заявили вчені з Інституту вірусології китайського міста Ухань в дослідженні на сайті medRxiv – Укрінформ.

Учені дослідили стан здоров’я 55 пацієнтів різного віку та статі, які вже перехворіли COVID-19. Вони виявили у них зниження рівня лімфоцитів — клітин крові, які відповідають за імунітет.

Лімфоцити не відновлювалися навіть після 11-го тижня після одужання. На думку авторів статті, це говорить про сильний вплив вірусу SARS-CoV-2 на клітини крові та потенційні порушеннях імунітету.

У липні професор Гарвардського університету Тобіас Курт повідомляв, що коронавірусна інфекція викликає у перехворілих нею наслідки, які не проходять упродовж довгого часу.

Курт зазначив, що ускладнення, в тому числі симптоми COVID-19, які не проходять, спостерігаються і у молодих пацієнтів, які раніше не мали проблем зі здоров’ям.

“Ми знаємо, що вірус впливає на роботу відразу декількох органів, але поки не можемо сказати напевно, чи є його наслідки хронічними, або вони зникнуть з часом”, — пояснив учений.

 

Головний інфекціоніст США: Ми досі перебуваємо на початку пандемії

Динаміка поширення коронавірусу у світі, насамперед, у Сполучених Штатах, Бразилії, Індії та Росії, свідчить про те, що світ перебуває на початку пандемії, й ситуація може погіршитися, якщо не застосувати заходів зі стримування хвороби.

Про це заявив головний інфекціоніст США Ентоні Фаучі в інтерв’ю італійському виданню Corriere Della Sera – Укрінформ.

“У Сполучених Штатах існує проблема, оскільки у нас спалах досі не взятий під контроль. Ми також спостерігаємо великі спалахи в Бразилії, в Південній Африці і зараз в Азії, тому ми все ще перебуваємо на початку глобальної пандемії, яка, скоріше за все, погіршиться перед тим, як ми побачимо поліпшення”, – зауважив Фаучі.

Він також підкреслив, що з метою зменшення негативних наслідків потрібні зусилля всіх країн.

“Я думаю, якщо всі країни не застосують заходів зі стримування епідемії, цей вірус може поширитися ще більше протягом наступних кількох місяців”, – підкреслив головний інфекціоніст США.

За даними Університету медицини імені Джона Гопкінса, станом на ранок п’ятниці у світі зафіксовано 12,232 млн людей, у яких підтвердилося захворювання на COVID-19. На перших позиціях перебувають США, Бразилія, Індія, Росія й Перу.

 

Ситуація з коронавірусом у світі погіршується — ВООЗ

Ситуація з коронавірусом у світі продовжує погіршуватися, більшість країн поки не змогли взяти ситуацію під контроль.

Про це заявив глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Гебреєсус під час інформаційної панелі країн-членів організації, пише The Guardian – Укрінформ.

«В більшій частині світу вірус не знаходиться під контролем. Стає гірше. Зараз у ВООЗ зафіксовано понад 11,8 млн випадків COVID-19. Більш 544 000 життів втрачено. Пандемія як і раніше прискорюється», – сказав Гебреєсус.

Як зазначив глава ВООЗ, за останні шість тижнів загальна кількість випадків подвоїлася.

Він також підкреслив, що коронавірус “експлуатує” нерівність у системах охорони здоров’я та розколи суспільства.

За словами Гебреєсуса, коронавірусна інфекція зруйнувала системи охорони здоров’я в деяких з найбагатших країнах світу, а країни, що прийняли успішні заходи, не мають у своєму розпорядженні великі кошти.

Як повідомлялося, 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про пандемію захворювання COVID-19, викликаного новим коронавірусом.

За даними Worldometer, на вечір 9 липня в світі зареєстровано 12 257 497 випадків захворювання COVID-19, з них 554 099 летальні, одужали 7 127 259 осіб.

 

ВООЗ проведе розслідування своїх дій під час пандемії – через критику світу

Всесвітня організація охорони здоров’я створила комісію для розслідування дій організації під час спалаху COVID-19.

Про це повідомляється на сайті організації – Укрінформ.

«Генеральний директор ВООЗ сьогодні оголосив про створення Незалежної групи для оцінки реакції світу на дії організації під час пандемії COVID-19», – йдеться в повідомленні.

Співголовами Групи будуть колишній прем’єр-міністр Нової Зеландії Хелен Кларк і колишній президент Ліберії Еллен Джонсон Серліф.

«Прем’єр-міністр Кларк і президент Серліф були обрані в процесі широких консультацій з державами-членами та світовими експертами. Я не можу уявити собі двох найбільш сильних і незалежних лідерів, які б допомогли нам пройти через цей важливий процес», – сказав глава ВООЗ.

Працюючи незалежно, вони обиратимуть інших членів Групи, а також членів незалежного секретаріату для надання підтримки.

Глава ВООЗ запропонував скликати у вересні спеціальну сесію Виконавчого комітету для обговорення результатів роботи Групи. Також очікується, що в листопаді Група представить проміжну доповідь про відновлення роботи Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я.

Как повідомляв Укрінформ, адміністрація на чолі з президентом Дональдом Трампом офіційно оповістила ООН про намір Сполучених Штатів вийти зі Всесвітньої організації охорони здоров’я.

У квітні Дональд Трамп звинуватив ВООЗ у підігруванні Китаю, приховуванні справжніх даних про коронавірус та хибному інформуванні інших країн про небезпеку. Він оголосив, що Сполучені Штати припиняють фінансувати організацію, допоки там не розберуться зі своїми “катастрофічними” помилками. При цьому Трамп заявив, що ВООЗ “не впоралася зі своїм основним обов’язком і повинна нести відповідальність за це”.

За даними Worldometer, на вечір 9 липня у світі зареєстровано 12 257 497 випадків захворювання на COVID-19, з них 554 099 летальних, одужало 7 127 259 осіб.

 

У Південній Африці від коронавірусу померла королева

Представниця однієї з монарших сімей Південної Африки королева Нолоїзо Санділе померла від ускладнень коронавірусу.

Про це повідомляє ВВС – Укрінформ.

«Королівська сім’я в Південній Африці підтвердила смерть королеви Нолоїзо Санділе через COVID-19», – йдеться в повідомленні.

Президент Кирил Рамафоса назвав її «оплотом традиційних цінностей, принциповим лідером, який надихав свій народ», заявивши, що вона зіграла значну роль у розвитку свого королівства в Східному Кейпі.

Як зазначає видання, в Південній Африці є сім офіційно визнаних монархів, які представляють різні етнічні групи і клани. Королева Нолоїзо, сестра нинішнього монарха Зулу, короля Гудвіла Звелітіні, була регентом королівської сім’ї свого клану.

 

У Сербії – масові нічні акції проти повторного карантину

У Сербії тривають масові акції проти повторного запровадження карантинних заходів, що супроводжуються сутичками з поліцією.

Про це повідомляє Радіо Свобода – Укрінформ.

“У столиці Сербії другу ніч поспіль відбуваються заворушення під час масових акцій проти повторного введення владою карантинних заходів, зокрема комендантської години у Белграді. Увечері 8 липня поліція знову використовувала проти присутніх у будівлі парламенту сльозогінний газ”, – йдеться у повідомленні.

Глава сербської поліції Володимир Ребич поінформував, що за першу ніч заворушень у Белграді постраждало близько 20 демонстрантів і більше 40 представників силових структур. Було підпалено п’ять поліцейських машин.

Зазначається, що протести спалахнули і у другому за величиною місті Сербії – Нови-Сад. Там демонстранти спробували взяти штурмом офіс одного з регіональних мовників. Поліція цьому завадила, після чого протестувальники рушили маршем до мерії. Дехто з них кидав у будівлю каміння та інші предмети. Даних про потерпілих наразі немає.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович висловила стурбованість тим, як службовці белградської поліції діяли проти протестувальників. На кадрах з місця подій видно, що людей б’ють кийками.

«Силовий розгін демонстрантів сербськими поліцейськими в Белграді викликає серйозні побоювання щодо дотримання прав людини», – сказала Міятович.

Вона наголосила, що влада має ретельно це розслідувати і покарати поліцейських, які допустили насильство.

Президент Сербії Александар Вучич пообіцяв: якщо розслідування підтвердить неправомірні дії з боку поліції, то влада вживатиме відповідних заходів. Одночасно Вучич закликав співгромадян утриматися від протестів, оскільки це може лише погіршити ситуацію з коронавірусом.

Загалом за час епідемії в Сербії коронавірусом заразилися понад 17 тисяч осіб, померли більше 340 пацієнтів.

Як повідомлялося, незабаром після парламентських виборів, що відбулися 21 червня і завершилися перемогою партії Вучича, влада на тлі погіршення епідеміологічної ситуації почала знову запроваджувати карантинні заходи, скасовані у травні.

Протестувальники на чолі з опозицією вимагають змінити команду, яка відповідає за заходи проти COVID-19, стверджуючи, що її нинішній склад «політизований».

 

В Україні зареєстрували 51 224 випадки COVID-19, за добу — 81009.07.2020 08:49

В Україні станом на 9 липня лабораторно підтверджено 51 224 випадки COVID-19, зокрема за добу виявлено 810 нових.

Про це на брифінгу у четвер сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За добу захворіло 810 осіб… Загалом за весь час пандемії захворіло 51 224 людини, з них 3682 дитини та 7148 медпрацівників”, – поінформував Степанов.

За його словами, найбільше хворих на COVID-19 за минулу добу зареєстровано у Львівській (119), Рівненській (76), Закарпатській (89) областях та у Києві (93).

Глава МОЗ додав, що за добу госпіталізовані 222 особи, зафіксовано 21 летальний випадок. Одужало 665 осіб.

Загалом за весь час пандемії на території України зафіксовано 1327 летальних випадків, одужало 24 784 людини, уточнив міністр.

Як повідомлялося, за даними Worldometer, у світі виявлено 12 170 572 випадки зараження коронавірусом, з них 552 112 летальних, одужало 7 070 188 осіб.

 

У Києві за добу – ще 93 випадки коронавірусу, три летальних

Минулої доби в Києві виявлено ще 93 випадки зараження коронавірусом.

Про це повідомив Київський міський голова Віталій Кличко у Facebook – Укрінформ

“Ще в 93 мешканців Києва виявили за минулу добу захворювання на коронавірус. Троє хворих померли”, – зазначив Кличко.

За його словами, серед нових інфікованих – 34 жінки віком від 22 до 71 років, 3 дівчинки від 8 до 15 років, 50 чоловіків віком від 20 до 76 рокiв і 6 хлопчиків віком від 1 місяця до 16 років.

Кличко поінформував, що госпіталізовано 20 пацієнтів, решта – на самоізоляції, під контролем лікарів.

Міський голова уточнив, що найбільше випадків захворювання минулої доби виявили в Дарницькому районі (27), у Деснянському – 15, у Голосіївському, Оболонському та Шевченківському районах – по 10 випадків.

Водночас, він додав, що одужали за добу 62 людини, а загалом коронавірус подолали 1962 мешканці столиці.

Загалом, на сьогодні в столиці підтверджено 5872 випадки захворювання на COVID-19, померли 122 інфіковані.

Як повідомлялося, в Україні станом на 9 липня лабораторно підтверджено 51 224 випадки COVID-19, зокрема за добу виявлено 810.

 

У курортних закладах Закарпаття не зафіксовано спалахів коронавірусу – ОДА

На Закарпатті за час дії карантинних обмежень не фіксувалися факти спалахів коронавірусної інфекції в санаторно-курортних закладах.

Про це заявив на брифінгу голова Закарпатської обласної держадміністрації Олексій Петров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За час карантину на Закарпатті не зафіксовані факти спалахів коронавірусу в курортних закладах області”, – заявив Петров.

За його словами, попри високий рівень поширення COVID-19, влада в області не закривала курортні об’єкти.

“Хоча область знову прийшла до посилення карантинних заходів, ми через складну  економічну ситуацію, а також зважаючи на те, що туристична галузь в області забезпечує краян роботою, не закривали ні санаторії, ні курортні об’єкти. Все працює – але з обмеженнями роботи ресторацій всередині приміщень, також – басейнів та СПА-комплексів. Усі вони працюють без претензій епідеміологів”, – наголосив Петров.

Очевидно, що в цих закладах керівництво докладає достатньо зусиль для того, щоб дотримуватися карантинних вимог, додав він.

За даними МОЗ, за останню добу в Закарпатській області виявлено 89 нових випадків інфікування коронавірусом, 5 людей померли.

Від 4 липня на Закарпатті посилено карантин: ресторани на терасах працюють до 22 години, на вихідних не курсує громадський транспорт, також заборонені релігійні заходи всередині храмів.

Як повідомлялося, в Україні станом на 9 липня лабораторно підтверджено 51 224 випадки COVID-19, зокрема за добу виявлено 810.

 

Університет у смартфоні: презентували додаток “KNU online”09.07.2020 20:53

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася презентація застосунку “KNU online” у межах проєкту «Цифровий університет. Університет у смартфоні».

Про це інформує пресслужба Міністерства цифрової трансформації – Укрінформ.

У застосунку вже доступні: електронний кабінет студента, електронний кабінет викладача, електронний деканат, цифрова бібліотека, онлайн-звітність та електронний документообіг.

Зокрема, студент може анонімно оцінювати викладачів, отримувати та здавати завдання, підтримувати онлайн-зв’язок з викладачем, деканатом і адміністрацією гуртожитків, замовляти необхідні довідки, розв’язувати фінансові питання та отримувати будь-яку довідкову інформацію.

А електронний кабінет викладача надає можливість розмістити в одному місці матеріали: текст і презентації лекцій, завдання і тести для практичних і лабораторних занять, кейси, літературу в електронному форматі, відео лекції.

“Наразі аналогів такому комплексному рішенню цифрового університету в смартфоні в Україні немає”, – наголосили у Мінцифри.

 

Норвезька компанія побудує в Запорізькій області найбільшу в Європі ВЕС

Норвезька компанія NBT побудує в Запорізькій області вітрову електростанцію “Зофія”, яка стане найбільшою в Європі.

Про це йшлося під час зустрічі голови Запорізької ОДА Віталія Боговіна з представниками норвезької компанії NBT, повідомляє пресслужба ОДА – Укрінформ.

“У 2019 році компанія NBT придбала проєкт будівництва вітроелектростанції загальною потужністю 792,5 МВт на території Якимівської та Кирилівської територіальних громад в Запорізької області (проєкт «Зофія»). Загальна сума інвестиції планується в розмірі 1,2 млрд євро. Після завершення будівництва проєкт стане найбільшою в Європі береговою вітровою електростанцією”, – йдеться у повідомленні.

Реалізувати проєкт планують до кінця 2022 року. Фінансування проєкту «Зофія» здійснюється за допомогою банку JPMorgan та із залученням світових фінансових інституцій та експертів.

“Цей проєкт є вкрай важливим для розвитку регіону, бо це 1,8 млн МВт/год електроенергії щороку, 500 робочих місць під час будівництва та близько 200 робочих місць після завершення будівництва”, – сказав Боговін.

Розпочати будівництво вітроенергостанції планується у жовні цього року. На сьогодні розроблена проєктна документація, отримано висновки про вплив на довкілля. Підписано угоди про виконання генеральних підрядних робіт із китайською корпорацією СЕТ.

На теперішній час проводяться роботи із коригування проєктних та дозвільних документів у зв’язку із зміною постачальників вітрогенераторів та збільшення їх потужності.

В обладміністрації нагадали, що в грудні 2019 року між Запорізькою ОДА та компанією NBT було підписано договір про співпрацю, в рамках якого були досягнуті домовленості про залучення інвестиції в інфраструктуру області.

Держпідтримку розвитку органічного виробництва розширять – Мінекономіки

Для стимулювання розвитку органічного виробництва планується розширити державну підтримку цієї галузі з 2021 року.

Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький під час інформаційного вебінару «Стратегія «Від ферми до виделки» та перспективи розвитку органічного сільського господарства в Україні», повідомляє пресслужба Мінекономіки – Укрінформ.

«Розвиток органічного ринку залишається пріоритетом аграрної політики України, тому для нас важливо дотримуватись спільного вектора розвитку з Європейським Союзом у цьому питанні. Ще одним кроком до стимулювання розвитку цієї галузі стане розширення державної підтримки розвитку органічного виробництва та закріплення відповідних напрямів з 2021 року», – сказав Висоцький.

За його словами, наразі у міністерстві продовжується законотворча робота з метою нарощування виробництва та експорту органічної продукції, а також підвищення поінформованості споживачів про органічну продукцію.

Висоцький зазначив, що державна підтримка органічної галузі на 2021-2023 роки передбачає компенсацію витрат фермерам за сертифікацію органічного виробництва, дотації на сільськогосподарські угіддя, здешевлення удвічі витрат на придбання дозволених для використання в органічному виробництві засобів захисту рослин та добрив.

Учасники вебінару також обговорили пріоритети стратегії ЄС «Від ферми до виделки», яка розроблена в рамках Європейського зеленого курсу (Green Deal). Зокрема, стратегія передбачає до 2030 року у ЄС удвічі зменшити загальне використання хімічних та небезпечних пестицидів, на 20% зменшити використання мінеральних добрив, а також збільшити площі під органічним виробництвом із 8% до 25% сільгоспземель.

Крім того, були розглянуті результати експорту з України органічної продукції за минулий рік. Згідно із даними щорічного звіту Єврокомісії «Імпорт органічних агропродовольчих товарів в ЄС: ключові зміни в 2019 році», у 2019 році Україна посіла 1 місце в Європі та 2 місце у світі (зі 123 країн) за обсягами експорту органічної продукції до ЄС.

Участь у вебінарі взяли керівник сектору сільського господарства представництва Європейського Союзу в Україні Крістіан Бен Хелл, представники генерального директорату з питань сільського господарства та розвитку сільських територій Європейської Комісії, директор органу сертифікації «Органік Стандарт» Сергій Галашевський, представники проєкту ЄС SAFPI.

 

Зеленський: У Нацбанку дуже жорстка монетарна політика

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 15:25  уп

Президент Володимир Зеленський вважає, що в Національного банку дуже жорстка монетарна політика, за його словами, до кінця року має бути вирішене питання з більш спрощеними процедурами отримання бізнесом кредитів.

Про це він сказав на зустрічі із бізнесом у Волинській області, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Є дві речі, пов’язані з банківською культурою і банківськими програмами. Нам складно, повірте. Ми близько року з цим боремося, розмовляли з Національним банком дуже серйозно, щоб була знижена облікова ставка, щоб у людей з’явилася можливість брати кредит.

Тому крім програми “5-7-9%”, яку ми наразі наповнюємо, там ще є портфельне кредитування, яке з’явиться у Верховній Раді у вигляді законопроєкту. Тобто, наше головне завдання – зробити до кінця року нормальні умови щодо кредитування”, – розповів Зеленський.

Президент вважає, що є “зарегульованість процесів”. Також, на його думку, в Національного банку дуже жорстка монетарна політика.

“Але це моє враження. Ми говорили і з державними банками, щоб надати можливість і була більш спрощена процедура отримання цих кредитів, за нормальними умовами, до 10%. Я думаю, що 5-7% – це нормальні умови, коли людина не виїжджатиме з України, а матиме можливість, якщо вона хоче, працювати в Україні”, – додав він.

Нагадаємо:

Раніше Зеленський заявляв, що влада намагається “дотиснути” банківську систему, щоб запустити кредитування бізнесу під низькі проценти.

 

Маск: Tesla “дуже близька” до презентації революційної технології для безпілотних авто

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 11:25 уп

Американський виробник електромобілів Tesla “дуже близька” до презентації технології 5 рівня для безпілотних автомобілів.

Про це заявив засновник Tesla Ілон Маск, передає Reuters.

“Я впевнений, що технологію 5 рівня або повну автономію запустять, і, думаю, це відбудеться дуже швидко.

Я впевнений, що у нас буде готовий базовий функціонал технологи п’ятого рівня в цьому році”, – сказав Маск.

Відповідно до стандартів Професійної асоціації інженерів-автомобілебудівників (SAE International), є 6 рівнів автоматизації бля безпілотних автомобілів.

Шостий рівень означає, що безпілотний автомобіль веде себе як кваліфікований водій. Стандарти SAE офіційно прийняті державними регуляторами, інженерами, автовиробниками та інвесторами.

Наразі автовиробники у цьому сегменті досягли лише четвертого рівня. Цього недостатньо, щоб відповідати всім нормам безпеки.

“Тesla перебуває на фінальній стадії розробки охолоджувальної і терморегулювальної систем, що дозволить встановлювати потужні комп’ютери на безпілотні авто”, – додав Маск.

 

Новий очільник МОН хоче автономії вищої освіти. Це планували ще до нього 9 липня 2020 УП

Вища освіта має бути повністю автономною.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет.

“У сфері вищої освіти багато проблем. Багато хто говорить про фінансову автономію, але я б говорив взагалі про повну автономію.

На сьогодні вища освіта повинна мати автономію і спроможність сказати українським дітям і українським батькам, що ми абсолютно конкурентоспроможні на ринку праці.

От в цьому контексті реформа вищої освіти повинна здійснюватися.

Фінансова автономія – само собою. Майнова автономія – само собою. Автономія щодо управління і розвитку вищого закладу освіти – само собою.

Тому багато питань у вищій освіті: і розпорядження майном, і формування власних концепцій, це і фінансування”, – сказав він. При цьому варто зазначити, що законопроєкти щодо фінансової автономії вишів були написані та погоджені з основними стейкхолдерами ще колишньою командою МОН.

За словами ексзаступника МОН Єгора Стадного, їх не встигли зареєструвати у Верховній раді.

Також він стверджує, що деякі плани, які Шкарлет вже встиг озвучити, він взяв з перехідної книги, яку йому передали після призначення на посаду.

Міністерство освіти і науки Шкарлета: спадок від попередньої команди та перспективи. Інтерв’ю з ексзаступником МОН Єгором Стадним

Нагадаємо, що раніше парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій не підтримав кандидатуру Сергія Шкарлета на посаду міністра освіти і науки.

Освітяни, науковці та інші небайдужі 18 червня вийшли на протест під Верховну Раду проти призначення Сергія Шкарлета очільником МОН.

Громадські освітні організації, батьки та небайдужі звернулися до народних депутатів, президента та прем’єра, щоб ті призначили кваліфікованого очільника Міністерства освіти і науки.

 

Україна профінансує фільм Сенцова на 25 млн грн

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 13:21  уп

Фільм “Носоріг” Олега Сенцова отримає державну підтримку у розмірі 25 мільйонів гривень.

Джерело: міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Facebook

Пряма мова: “Долучився до засідання Ради державної підтримки кінематографії, де висловив власну точку зору щодо підтримки виділення коштів на виробництво фільму Олега.

Проект переміг у третьому конкурсі у 2012 році, але з того часу підписання угоди з переможцем переносилося двічі. З різних причин. А далі сталося ув’язнення…

Сьогодні Рада одноголосно проголосувала “за” щодо укладання контракту на фінансування фільму. Виділені кошти складуть 50% від загального кошторису стрічки. Тепер Олег (зі своїм фільмом – ред.) зможе знову повернутися на екрани.

Нарешті історична справедливість відновлена. Це обов’язок держави перед ним. На нього чекає не тільки український глядач, а й увесь світ. Вірю у його успіх на міжнародному рівні!”.

Деталі: Ткаченко додав, що початок зйомок заплановано на осінь.

Сам Сенцов також повідомив про це. Він зазначив, що “ні у кого з експертів не виникло сумнівів щодо підтримки цього довгоочікуваного проекту, єдине що потрібно було знайти правильне юридичне рішення”, адже фільм з 2012 року не виключали з плану держпідтримки кінематографії.

Режисер і колишній політв’язень Кремля написав у Facebook: “Я дуже радий, що зможу, нарешті, почати знімати кіно, а також вдячний членам Ради, міністру культури та нашому Держкіно за спільну підтримку “Носоріга”. Кіно буде, зйомки цієї осені!”.

Довідка: “Носоріг” – повнометражний ігровий фільм режисера Олега Сенцова. У 2013 році стрічка виграла на пітчінгу в Держкіно, державне фінансування склало 3,9 млн гривень із загального бюджету 8,1 млн гривень.

Через незаконне ув’язнення кримчанина Сенцова Росією після анексії АРК у 2014 році виробництво фільму не було завершено.

 

СБУ викрила 4-річну схему несплати мит при постачанні міндобрив із РФ

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 11:36  уп

Служба безпеки України задокументувала механізм несплати антидемпінгових мит на сотні мільйонів гривень постачальниками міндобрив з Росії.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Оперативники спецслужби встановили, що постачальники з РФ через українських дистриб’юторів протягом 2014-2018 років ввозили міндобрива із порушенням митних правил. Комерсанти у документах змінювали код класифікації товару, аби продукція не підпадала під дію антидемпінгових мит, встановлених Мінекономіки. Тому поставки міндобрив здійснювали за найменшою митною ставкою, що призвело до несплати до державного бюджету митних зборів на сотні мільйонів гривень.

Встановлено, що після рішення Ради нацбезпеки та оборони України у травні 2018 року щодо внесення російських виробників міндобрив до “санкційного” списку, організатори налагодили незаконну поставку продукції з РФ.

За рішеннями суду правоохоронці провели 6 обшуків в офісах комерсантів і 23 огляди складських приміщень на території Харківської, Хмельницької, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Житомирської, Кіровоградської, Полтавської, Волинської, Івано-Франківської, Вінницької, Київської, Черкаської областей та у Києві.

Під час проведених слідчих дій вилучено майже тисячу тонн мінеральних добрив російського походження, первинну бухгалтерську документацію, податкову звітність, митні декларації та комп’ютерну техніку, які підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

У межах кримінального провадження, розпочатого за ознаками складу кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України, триває досудове розслідування.

.

Міністр фінансів: Є підстави вважати, що Україна виходить із кризи

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 13:49  уп

В уряді вважають, що Україна пройшла критичну стадію економічної кризи, і вийшла на відновлення.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю виданню “Сегодня“.

“Є підстави вважати, що Україна виходить із кризи. Важкими місяцями були квітень і травень. У червні вже запустилися економічні процеси”, – повідомив він.

За його словами, статистика свідчить, що цифри реєстрації нових ФОПів вийшли на докризовий рівень. А споживання електроенергії в останні дві декади свідчить про відновлення промислового виробництва.

Він наголосив, що немає підстав вважати, що падіння економіки в Україні буде більшим, ніж в розвинених країнах.

“Вважаємо, що 4,8% падіння ВВП – реальний показник. Цьому є кілька пояснень. Україна не сильно інтегрована в найбільш постраждалі економічні ланцюжки світової економіки.

Ринки нашої експортної продукції збереглися. Ідеться про зернові і продукти харчування. Падіння цін на руду і метал – не таке сильне, як на нафту і газ. Тому для України, з точки зору зовнішніх позицій, ситуація не настільки вразлива, як для інших країн”, – зауважив міністр.

На його думку, наразі немає підстав очікувати падіння цін на продукцію вітчизняного експорту.

“Бачимо сигнали щодо відновлення економіки США, європейських економік, відновлення виробництва. Йдуть замовлення на поставки продукції металургії. Зберігся попит на продукцію хімпрому, лікарські засоби. А на продукти харчування і зернові попит був завжди. Ми – одна з топових країн, які забезпечують світ продуктами харчування”, – зазначив Марченко.

Нагадуємо:

МВФ прогнозує, що ВВП України в 2020 році впаде з прогнозованих раніше 7,7% до 8,2%.

Такий прогноз пояснюється слабким запасом накопичень українських домогосподарств і обмеженою фіскальної підтримкою економіки.

КШЕ вважає, що падіння ВВП України у 2020 році може скласти 5,3%, інфляція – пришвидшитись до 5,5-5,7%, а курс гривні до долара становитиме 27,9 – 28,1.

Мінекономіки очікує відновлення росту економіки України у жовтні – грудні 2020 року.

 

Інфляція в нашій ситуації повинна бути 8-9% — голова Мінекономіки

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 13:46  уп

Міністр економіки Ігор Петрашко заявив, що у короткостроковій перспективі оптимальний рівень інфляції має бути не нижче 8-9%.

Про це він сказав в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

“Я вважаю, що інфляція повинна бути трохи вище для нашої економіки”, – підкреслив міністр.

“Інфляція в нашій ситуації повинна бути вище, може 8%, може 9%. Це здорова інфляція, яка дозволить підприємствам рости”, – додав він.

За його словами, “ревальвація гривні – вб’є всі підприємства”.

“Інші країни намагаються трохи девальвувати свої валюти”, – сказав міністр.

Нагадаємо:

Міністр економіки Ігор Петрашко допускає зниження облікової ставки Нацбанку нижче рівня інфляції.

У травні 2020 року споживчі ціни порівняно з квітнем виросли на 0,3%, у річному вимірі (до травня 2019 року) інфляція сповільнилась до 1,7%.

У 2019 році зростання споживчих цін в Україні сповільнилось до 4,1% у порівнянні з 9,8% у 2018 році.

У 2017 році показник інфляції становив 13,7%, у 2016 – 12,4%, у 2015 – 43,3%.

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% річних із 12 червня 2020 року. Це – найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.

Аналітики агентства J.P. Morgan у зв’язку із відставкою голови НБУ Якова Смолія переглянули прогноз про зниження облікової ставки НБУ у 3 кварталі 2020 року до 5% на її збереження на рівні 6%.

 

ЄС затвердив нові правила роботи далекобійників

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 14:27 уп

Європарламент затвердив зміни до законодавства щодо дорожнього транспорту, які змінюють правила роботи далекобійників.

Як пише “Європейська правда“, про це йдеться у пресрелізі Європарламенту.

Депутати 9 липня підтримали усі три законодавчі акти без змін – у такому вигляді, як їх погодили міністри ЄС у квітні 2020 року.

Зміни мають покращити умови праці водіїв та запобігти викривленню конкуренції у сфері, усунути різницю підходів у різних країнах та забезпечити більш справедливу заробітну плату.

Компанії зобов’язують організувати графік таким чином, щоб дальнобійники могли регулярно повертатися додому – кожні 3-4 тижні. Обов’язковий щотижневий відпочинок більше не може бути у форматі відпочинку в кабіні своєї вантажівки – якщо водій на цей час не повертається додому, компанія має забезпечити йому проживання.

За новими правилами, далекобійників зараховуватимуть до відряджених працівників. Таким чином водіям, які здійснюють перевезення у багатших країнах, треба буде платити більшу зарплатню.

Вимога про відрядження не буде застосовуватися, якщо далекобійники їдуть транзитом або здійснюють двосторонні вантажні перевезення (між країною реєстрації компанії та іншою) – але з обмеженням на кількість операцій.

Щоб не допускати зловживань, коли компанія реєструється в одній країні, а фактично провадить діяльність в іншій, компанії проситимуть підтверджувати діяльність в країні реєстрації.

Щоб протидіяти систематичному каботажу (коли перевезення в межах однієї країни ЄС здійснює перевізник з іншої), у разі таких перевезень вантажівка повинна буде на 4 дні повернутися до країни реєстрації, перш ніж той самий транспортний засіб знову отримує право перевезення у даній країні.

Аби протидіяти махінаціями, у вантажівках стануть обов’язковими тахографи, які реєструють перетини кордонів між країнами ЄС. Під дію правила потраплять і невеликі транспортні засоби від 2,5 тонн.

Зміни набудуть чинності після публікації в офіційному віснику наступними тижнями.

Нові правила щодо відряджень і повернення вантажівок на бази почнуть застосовуватися через 18 місяців після набрання чинності новим законодавством, а щодо годин відпочинку та повернення додому – через 20 днів після публікації.

 

У виробника дитячого харчування “Малятко” проходять обшуки, компанія заявляє про рейдерство

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 13:02  уп

Поліція виконує обшуки в офісі компанії з виробництва дитячого харчування “Еконія”, на заводі та у будинку президента підприємства.

Про це повідомляє пресслужба “Еконії”.

У компанію заявляють, що поліція виконує “злочинне замовлення” з боку рейдерів та штучне переслідує компанію.

“9 липня, о 6:00 група Головного слідчого управління МВС України вручила компанії одразу три постанови про обшуки. Наразі обшук триває одночасно в особистому будинку президента компанії, на виробництві (м. Золотоноша) та в київському офісі.

В київський офіс поліція вдерлася силоміць та розтрощила вхідні двері, хоча представники компанії мирно намагалися впустити поліцейських в приміщення”, – йдеться у повідомленні.

Доповнено. У коментарі ЕП, пресслужба компанії зазначила, що це вже третя спроба захопити майновий комплекс “Еконії”. Попередні спроби були у 2008-му та 2018-му роках. У компанії пов’язують спроби рейдерства із колишнім власником збанкрутілої меблевої фабрики Анатолієм Тітовим. Після банкрутства територію фабрики у занедбаному стані ,викупили для будівництва заводу “Еконії”.

 

Луганщину підключили до об’єднаної енергосистеми України

Офіційно почала працювати підстанція 500/220 кіловольт на околиці міста Кремінна, що під’єднала північну частину Луганської області до об’єднаної енергосистеми України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми повертаємо Північ Луганщини додому, в енергосистему України. У 2014-15 роках внаслідок бойових дій була пошкоджена інфраструктура магістральних електричних мереж, яка забезпечувала видачу потужності з Луганської ТЕС, яка є основним джерелом живлення півночі Луганщини. Відтак у нас у роботі залишилась лише одна лінія 220 кіловольт в локації Лисичанська. Яка весь цей час і забезпечувала споживачів Луганщини електроенергією», – заявив під час церемонії відкриття керівник Національної енергетичної компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Він нагадав, що до останнього часу існувала небезпека залишити без світла практично всю контрольовану Україною частину Луганської області не тільки у випадку пошкодження лінії електропередач, через яку надходила енергія від єдиної в регіоні електростанції, але навіть при суттєвому перевантаженні останньої, яка в такому разі мала відключатися автоматично – наприклад, під час сильного морозу взимку, коли збільшується енергоспоживання населенням.

Проєктування нової підстанції в Кремінній розпочалось у 2016 році. Проєктна вартість будівництва – 1 млрд 719 млн гривень, але застосування нових методів будівництва і використання новітнього обладнання дозволили зекономити 438 мільйонів.

Окрім цього новації дозволили уп’ятеро зменшити площу, на якій розмістилась підстанція.

 

Лісові пожежі: голова ОДА розповів, що врятувало Луганщину від блекауту

Завдяки електричній підстанції, яку відкрили у Кремінній на Луганщині, під час масштабних лісових пожеж вдалося утримати електропостачання споживачам.

Про це сьогодні, 9 липня, заявив голова обласної держадміністрації Сергій Гайдай під час офіційного уведення в роботу підстанції «Кремінська», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей об’єкт побудовано у рекордно короткий термін. Робота підстанції є стратегічно важливою для Луганщини, яка більше не є енергетичним островом. Так сталося, що випробування підстанції відбувалися під час пожежі в Новоайдарському районі. І тільки завдяки новому об’єкту нам вдалося утримати електроживлення споживачів області на належному рівні. Крім того, відтепер область стала більш привабливою для майбутніх інвесторів», – акцентував Гайдай.

Виконуючий обов’язки голови правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький зазначив ще те, що підстанція у Кремінній є важливим мережевим елементом, необхідним для інтеграції нашої енергосистеми системи до європейської.

«Тому що насправді ключ до такої інтеграції лежить на Сході України і полягає в побудові необхідної мережі. І ця підстанція «Кремінська» є останньою важливою віхою, яка вже дозволила вибудувати інфраструктуру, яка гарантує надійне живлення споживачів у 2022 році, коли українська енергосистема, за графіком, має бути від’єднана від Росії і Республіки Білорусь», – наголосив Кудрицький.

Як уже повідомляв Укрінформ, сьогодні у Кремінній на Луганщині офіційно почала роботу нова електрична підстанція, завдяки якій північна частина області після шести років існування в ситуації «енергоострову», возз’єдналася з Об’єднаною енергосистемою України.

6 липня поблизу с. Осколонівка Новоайдарського району Луганської області на території Боровського та Охтирського лісництв виникла лісова пожежа на площі близько 50 га. Зранку 7 липня пожежу було локалізовано, але через поривчастий вітер та високу температуру повітря відбулося розповсюдження пожежі на село Смолянинове Новоайдарського району.

Внаслідок пожежі загинули п’ятеро осіб. Вогнем знищено 23 та пошкоджено 36 житлових будинків в с. Смолянинове та знищено 80 дачних будинків кооперативу “Вовче озеро”.

 

Південмаш виготовить 5 тисяч електробусів спільно із південнокорейською компанією

ДП «ВО Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова” виготовлятиме електробуси спільно із південнокорейською компанією Caris.

Про це повідомила пресслужба підприємства у Facebook – Укрінформ.

“Державне космічне агентство України, Південмаш і південнокорейська компанія Caris підписали меморандум про співпрацю щодо виробництва 5000 електробусів і 7800 зарядних станцій. Угода передбачає підписання договорів на суму 23 млрд гривень з термінами виробництва до 2023 року”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що багатопрофільна група Caris вже веде проєкти з розвитку дорожньої інфраструктури в Україні.

“Ми дуже раді продовженню співпраці з Україною. Меморандум формалізує наміри щодо розширення колаборації з українськими державними підприємствами в секторі великого машинобудування”, – сказав голова правління Caris Ю Чхоль.

Сторони ухвалили програму спільних дій щодо локалізації виробництва електробусів і зарядних станцій, обміну ліцензійними угодами і технологіями, запланували спільну участь у виставках, обговорили можливості і потенціал експорту електробусів у Європу.

“Південмаш” довгий час був недостатньо завантажений і перебував у тяжкому економічному стані, але зміг зберегти працездатність і ефективність машинобудівного підприємства. Співпраця з Caris дозволить не тільки фінансово оздоровити підприємство, а й зберегти науково-технічний потенціал, відродити громадянське велике машинобудування, яке багато років залишалося одним з ключових напрямків діяльності заводу”, – наголосив генеральний директор “Південмашу” Сергій Войт.

Як повідомлялося, ДП «ВО Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова» входить до сфери управління Державного космічного агентства України (ДКАУ). За час існування на підприємстві було створено чотири генерації ракетних комплексів стратегічного призначення, близько 400 космічних апаратів 70 різних модифікацій, космічні ракети-носії сімейств «Циклон», «Космос», «Зеніт».

 

Зеленському презентували туристичні “магніти” Волині

Президент України Володимир Зеленський ознайомився з концепцією розвитку туристичного потенціалу Волинської області та оглянув експозицію “Туристичні магніти та маршрути Волині” – Укрінформ.

Як повідомляє пресслужба глави держави, презентація відбулася в Луцькому замку – найстарішій споруді міста, пам’ятці архітектури й історії національного значення та головному об’єкті історико-культурного заповідника “Старий Луцьк”.

Луцький замок зображений на купюрі номіналом 200 гривень і, згідно з концепцією, визначений першим туристичним “магнітом” області.

Також серед цікавих для туристів об’єктів – історико-культурний заповідник “Стародавній Володимир”, село Сваловичі та національний парк “Прип’ять – Стохід”, смт Олика та резиденція Радзивілів, Шацькі озера.

Директор департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської ОДА Ігор Чуліпа розповів Президентові, що на основі цих “магнітів” в області розроблено відповідні туристичні маршрути.

“Ці маршрути адаптовані – вони можуть бути як одноденними, так і дводенними, триденними, а якщо йдеться про сплав на байдарках – п’ятиденними”, – сказав Чуліпа.

На туристичних маршрутах визначено інфраструктурні об’єкти, де відвідувачі зможуть переночувати та поїсти. Крім того, триває робота над розробленням 3D-турів.

Після завершення презентації Зеленському провели коротку екскурсію Луцьким замком.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 9 липня перебуває з робочою поїздкою у Волинській області.

 

Зеленський на Волині зустрівся з ветеранами АТО/ООС

Президент Володимир Зеленський у Луцьку поспілкувався з ветеранами бойових дій Волинської області, які захищали територіальну цілісність і незалежність України на Донбасі в зоні проведення АТО/ООС.

Про це повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

“Ветерани порушили низку актуальних для них питань, насамперед про доступ до медичної допомоги та покращення соціального забезпечення”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що крім трьох чинних програм лікування, обговорили можливості для створення нової програми, яка покривала б дорогу медичну допомогу для ветеранів з інвалідністю.

«Для держави – це незначна сума порівняно з тим, що ви віддали й віддаєте Україні. Тому я тут з вами погоджуюся повністю», – сказав Президент.

Водночас, в ОП поінформували, що до глави держави звернулася мати одного із загиблих воїнів з проханням про скасування розважальних заходів та роботи розважальних закладів у День пам’яті захисників України 29 серпня.

Зеленський запевнив, що це питання вже опрацьовано і День пам’яті захисників буде справжнім днем вшанування і скорботи за тими, хто віддав за Україну найцінніше – своє життя.

Глава держави також нагадав, що нещодавно в ОП було створено Консультативну раду у справах ветеранів війни, сімей загиблих, яка опікується допомогою захисникам України. Зеленський розраховує, що ця рада візьме на себе основні питання комунікації та допомагатиме з вирішенням актуальних проблем.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 9 липня перебуває з робочою поїздкою у Волинській області.

 

Зеленський: Нам говорили про незалежність НБУ, але як жити з бюджетом по курсу 30?

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 08:57 уп

Президент України Володимир Зеленський вважає, що через курс гривні українські підприємства “недоотримали мільйони і закрилися”.

Джерело: Liga.net із посиланням на зустріч президента з бізнесом Чернівецької області, яка відбулася 8 липня

Деталі: Бізнесмен Ігор Місевич сказав про те, що зміцнення гривні в останні дев’ять місяців негативно позначилося на експортерах і податкових надходженнях до бюджету.

Пряма мова Зеленського: “Я з вами згоден повністю. Те, що мільйони недоотримали підприємства через цей курс і закрилися, – це правда. Ми з цим боролися з самого початку моєї каденції, з літа (2019 року – ред.).

Всі навколо нам говорили, що у нас незалежний банк. Так, і ми підтримуємо незалежність Національного банку України, але говорили всім, що як ми можемо жити, якщо у нас навіть бюджет порахований за курсом 30. А гривня, ви бачите, яка у нас… Нам говорили, що це – ринкові умови, банк незалежний і т.д. І ви це чудово все знаєте”.

Інші подробиці: Зеленський не став характеризувати відставку голови НБУ Якова Смолія, але зазначив, що всі підприємці “розуміють ситуацію прекрасно”.

Президент також згадав заяву екс-голови НБУ Валерія Гонтаревої, яка вважає, що Міжнародний валютний фонд не повинен надавати допомогу Україні, доки не буде призначено нового голову Нацбанку.

Він запевнив: “І курс, і все інше, і COVID-19. Вийдемо з цієї ситуації, все стабілізуємо”.

 

СБУ попросила Гонтареву утриматися від “неоднозначних коментарів” щодо МВФ

СЕРЕДА, 8 ЛИПНЯ 2020, 18:35  уп

Служба безпеки України просить екскерівницю НБУ Валерію Гонтареву не поширювати заяви, які можуть нанести шкоду національній безпеці держави, зокрема, в фінансово-економічній сфері та негативно вплинути на ситуацію в країні.

Джерело: пресслужба СБУ

Дослівно: “Сьогодні у багатьох засобах масової інформації поширюються коментарі колишнього керівництва Національного банку України, яке заявило про те, що МВФ має “заморозити” співпрацю з Україною та зажадати достроково погасити кредити.

Служба безпеки України поважає право кожного громадянина на свободу висловлювань, однак вважає неприпустимим оголошення заяв, які можуть нанести шкоду національній безпеці держави, зокрема, в фінансово-економічній сфері та негативно вплинути на ситуацію в країні”.

Деталі: СБУ закликає будь-яких експосадовців утриматись від “подібних неоднозначних коментарів” та дбати про національні інтереси України, а не сіяти панічні настрої серед населення та розхитувати економічну стабільність держави.

Передісторія: 8 липня стало відомо, що ексголова НБУ Валерія Гонтарева заявила, ніби МВФ має “заморозити” співпрацю з Україною та зажадати достроково погасити кредити, поки президент України Володимир Зеленський не призначить незалежного голову Нацбанку.

 

Зеленський хоче відновити сотню культурних об’єктів

СЕРЕДА, 8 ЛИПНЯ 2020, 19:59  уп

Президент Володимир Зеленський заявив, що наступного року другою частиною програми “Великого будівництва” стане відновлення 100 культурних об’єктів.

Джерело: Зеленський під час зустрічі з представниками бізнесу Чернівецької області, якого цитує “Укрінформ

Пряма мова Зеленського: “Цього року ми почали програму “Велике будівництво” й, окрім доріг, у нас 100 садочків, 100 стадіонів, 100 шкіл. Це не значить, що наступного року ми не будемо будувати (ці об’єкти – ред.), це – початок. Наступного року в нас є друга частина цієї програми – це 100 культурних об’єктів”.

Деталі: За його словами, таку підтримку насамперед отримають місця, де є історична спадщина.

Нагадаємо: В березні 2020 року уряд оголосив про старт нацпроекту “Велике будівництво”, який ініціював Зеленський. Але жодного урядового документа, який би містив перелік об’єктів, умови участі в конкурсі цієї програми, умови відбору і бодай якісь критерії – немає, пишуть журналісти.

 

Президент: Максимум у вересні у нас буде окремий міністр агрополітики

ЧЕТВЕР, 9 ЛИПНЯ 2020, 15:37 уп

Президент Володимир Зеленський заявив, що “максимум у вересні” в Україні буде окремий міністр сільського господарства.

Про це він сказав під час зустрічі з бізнесом Волинської області, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Я не знаю, чи встигнемо ми. У нас залишився один сесійний тиждень – саме наступний. Потім Верховна Рада у нас відпочиває, так. Я не знаю, чи встигнемо ми призначити нового міністра та створити міністерство так швидко.

Але максимум у вересні, коли депутати знову вийдуть працювати, ми призначимо, в нас буде окремий міністр сільського господарства”, – розповів президент.

Нагадуємо:

В кінці серпня 2019 року Верховна Рада затвердила запропонований прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком склад Кабінету міністрів, в якому Мінагропрод об’єднали з Міністерством розвитку економіки і торгівлі.

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з прем’єром 17 січня цього року заявив про необхідність розділити деякі міністерства, серед яких і Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Тимофій Милованов, який очолював міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, відмовився очолити міністерство агропромислового комплексу.

 

Закон про гарантії для кредитів бізнесу розширить можливості уряду – Петрашко

Ухвалення законопроєкту про гарантії для кредитів підприємцям розширить можливості уряду зі створення додаткових інструментів підтримки бізнесу.

Про це розповів міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко під час “Ділового сніданку” у Торгово-промисловій палаті України, повідомила пресслужба Мінекономіки – Укрінформ.

«У Верховній Раді наразі знаходиться законопроєкт про портфельні гарантії для кредитів бізнесу, який також розширить можливості уряду на створення додаткових інструментів для нового кредитування», – заявив Петрашко.

Міністр також розповів про поточну діяльність міністерства, заходи з підтримки виробників та експортерів в умовах COVID-19, окреслив напрями співпраці у форматі «Мінекономіки – ТПП – бізнес» та відповів на актуальні запитання представників українського бізнесу.

«Для Мінекономіки важливим є постійний і конструктивний діалог з Торгово-промисловою палатою. Серед важливих спільних завдань наразі – це підтримка нашого виробника шляхом впровадження локалізації в публічних закупівлях, вдосконалення кредитних програм, розширення експортних можливостей та створення сприятливих умов для нових інвесторів”, – зазначив міністр.

Він додав, що забезпечення доступу малому і середньому бізнесу до дешевого фінансування залишається пріоритетом уряду. Так, за державною програмою «5-7-9%» вже видано кредитів на суму 1,1 млрд грн.

 

Зеленський: Призначаємо послами не просто дипломатів – серед них є й бізнесмени

Перед українськими дипломатами поставлено завдання просувати за кордоном вітчизняний бізнес, тому серед нових послів є бізнесмени.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час зустрічі з представниками бізнесу Волинської області, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми поставили завдання, теж упевнений, до кінця року ми його виконаємо. За всієї поваги до наших дипломатів, з погляду експорту і допомоги нашим компаніям ми поставили завдання міністру закордонних справ, і зараз, дійсно, Дмитро Кулеба, вони у контакті з нашим Офісом (Офісом Президента — ред.), з Андрієм Борисовичем (Єрмаком — ред.), головою Офісу, ми зараз шукаємо і вже призначаємо послів в інших державах, які є не тільки дипломатами, і є серед них навіть бізнесмени”, – зазначив Зеленський.

У свою чергу керівник ОП Андрій Єрмак додав, що спільно з МЗС створюється інститут торгівельних представників, які займатимуться просуванням українського бізнесу за кордоном.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 9 липня перебуває з робочою поїздкою у Волинській області.

 

Киянам пояснили, чому в платіжках за електроенергію буде дві суми

Для киян запровадили новий формат сплати за світло, коли можна наперед розрахуватися за очікуване споживання у поточному місяці.

Про це Укрінформу повідомив постачальник електроенергії та енергоефективних рішень  YASNO – Укрінформ.

«В липні кияни отримають рахунки з сумами до сплати за фактично спожиту електроенергію та за очікуване споживання у поточному місяці. Такий формат дозволяє клієнтам планувати витрати на електроенергію, сплачувати за світло на час відпустки або відрядження, та не витрачати час на розрахунки щомісяця», – йдеться в повідомленні.

Там пояснили, що у рахунку за червень, який кияни отримають у липні, будуть зазначені суми:

До сплати за фактичне споживання – за спожиту електроенергію у червні;

Очікуване споживання у поточному місяці – сума для кожного клієнта визначається індивідуально і залежить від об’єму споживання в минулому місяці. Якщо у червні родина використала 120 кВт-год, плановий платіж на липень буде розраховано на той самий об’єм;

Рекомендовано до сплати – плюсується сума за фактичне споживання і очікуване. Але кожен клієнт сам обирає, за якою із запропонованих сум здійснювати розрахунок.

Сплатити за фактично спожиту електроенергію та здійснити платіж за очікуване споживання також можна і в Особистому кабінеті.

«У липні такі рахунки за електроенергію отримають усі приватні клієнти у столиці. Сплачувати лише за фактично спожиті кіловат-години або також і за очікуване споживання – це вибір кожного. Якщо внесений платіж виявиться більшим, ніж ви спожили по факту, це буде враховано та відображено у рахунку наступного місяця як переплата», – розповів директор YASNO в Києві Віктор Мельников.

Він зазначив, що рекомендовані платежі – це звична практика у багатьох європейських країнах і переваги таких платежів уже змогли оцінити клієнти YASNO у Дніпропетровській та Донецькій областях.

YASNO – постачальник електроенергії, що надає послуги для 3,5 млн українських сімей та юридичних клієнтів у Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях.

 

Закон до вступ випускників з Донбасу не означає визнання атестатів ОРДЛО — комітет Ради

Ухвалення закону, який дозволяє випускникам шкіл із тимчасово окупованих територій вступати до вищих навчальних закладів без складання ЗНО, не означає визнання Україною атестатів про освіту, виданих в ОДЛО.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак (фракція “Слуга народу”) 9 липня під час брифінгу «Зелене світло для випускників з окупованих територій: можливі наслідки дозволу вступу до українських ВНЗ без здачі ЗНО», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Що стосується атестатів, ми їх справді не визнаємо. Діти звертаються до центрів “Крим-Україна” або “Донбас-Україна” складають два іспити, отримують українське свідоцтво про повну загальну середню освіту, а потім складають внутрішні іспити», — пояснив Бабак.

Водночас стосовно дітей загиблих або поранених учасників АТО/ООС голова профільного комітету зазначив, що вони гарантовано навчаються безкоштовно.

«Що стосується дітей інших категорій людей, які загибли або поранені на фронті, вони переводяться на бюджет автоматично. Я не бачив ще жодної заяви, яка б не була задоволена Міністерство освіти з проханням перевести з контракту на бюджет дитину загиблого бійця,» — прокоментував парламентарій.

Як повідомляв Укрінформ, 3 липня Верховна Рада ухвалила зміни до закону “Про вищу освіту” щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, що дозволяє абітурієнтам із окупованих територій вступати до вишів без складання ЗНО.

 

Суд задовольнив звернення львів’ян проти будівництва сміттєпереробного заводу

Мешканці мікрорайонів Знесіння та Кривчиці, які активно протестують проти зведення сміттєпереробного комплексу на вул. Пластовій у Львові, виграли справу проти міської ради.

Про це повідомив адвокат Андрій Петришин в коментарі Варта1 – Укрінформ.

“Нам вдалося перемогти, скасовано рішення першої інстанції, залишено в силі заходи забезпечення позову, які унеможливлюють подальші планування й будівництво сміттєпереробного заводу”, — зазначив Петришин.

Громадські активісти нарікають, що мер Андрій Садовий та виконавчий комітет Львівської міської ради зацікавлені в будівництві сміттєвого заводу на території підвладній міським чиновникам і не бажають винести даний об’єкт на безпечну для мешканців ділянку.

“Рішення апеляційного суду – це перемога громади Львова над Садовим. Ми хочемо вирішення сміттєвого питання, але не будівництва сміттєпереробного заводу у межах міста”, – зазначив громадський активіст Рустам Курбанов в інтерв’ю НТА.

Львів’яни оскаржують містобудівні умови та обмеження на будівництво сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, які вже видала ЛМР.

За словами директорки юридичного департаменту ЛМР Гелени Пайонкевич, містобудівні умови та обмеження на будівництво запланованого заводу на вул. Пластовій, 13 видані виконавчим комітетом абсолютно законно, з дотриманням усіх вимог, а отже оскаржувати їх немає жодних підстав. Про це повідомила пресслужба ЛМР.

«Вимоги позивача про проведення експертизи на відповідність ДБН та інші вимоги станом на сьогодні на цьому етапі є безпідставними…. Сьогоднішнє рішення не визначало законні вони чи не законні. Воно визначало, у якому порядку мала слухатись позовна заява позивача, тобто громадських активістів”, – зазначила Пайонкевич.

29 січня 2020 року Львівський окружний адміністративний суд призупинив рішення виконавчого комітету Львівської міської ради про затвердження містобудівних умов та обмежень на будівництво сміттєпереробного комплексу. 8 квітня апеляційний суд залишив цю ухвалу без змін, а вже 22 квітня цей же суд скасував цю ухвалу. Тоді ж ЗМІ повідомили, нібито суд остаточно дозволив будівництво сміттєпереробного заводу у Львові.

“На цьому боротьба не закінчилась. Ми зробимо все для того, щоб завод на вулиці Пластовій побудований не був”, – наголосив адвокат Петришин.

Наступне слухання відбудеться в серпні. Буде розвинута інша стратегія та будуть викликані на допит свідки, міський голова Львова Андрій Садовий, а також усі члени виконкому.

 

Справа про “зниклий” мільярд Нацбанку: комітет Ради заслухав САП і НАБУ

Комітет з питань антикорупційної політики на засіданні 8 липня заслухав інформацію щодо закриття Офісом генпрокурора кримінального провадження за фактом розкрадання коштів ПрАТ “ВіЕйБі Банк” стабілізаційного кредиту, отриманого від НБУ.

Про це повідомляє Інформаційне управління Апарату ВР – Укрінформ.

“Члени Комітету заслухали представників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), адвоката у справі «ВіЕйБі Банку»”, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, виконувач обов’язків керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук поінформував, що справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Нацбанку при видачі стабілізаційного кредиту ПАТ “ВіЕйБі Банк” було розпочато у листопаді 2016 році. У 2019 році під час вирішення спору про генеральним прокурором справу було передано від НАБУ до Національної поліції. У серпні 2019 р. перший заступник генпрокурора Віталій Касько своєю постановою закрив справу. Цю постанову було скасовано у суді і органом слідства визначено НАБУ. У листопаді 2019 року в межах відновленого кримінального провадження було запідозрено 10 осіб.

За словами Грищука, стороною захисту неодноразово вживалися заходи щодо оскарження скасування постанови про скасування рішення про закриття справи. Печерський суд міста Києва 5 червня 2020 року задовольнив клопотання і скерував ухвалу в Офіс генпрокурора, зобов’язавши розглянути питання і скасувати постанову.

“На даний час САП подала апеляційну скаргу на дане судове рішення, яку прийняла до розгляду Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України (ВАСУ) і засідання призначене на 20 липня 2020 року”, – зазначив в.о. керівника САП.

Старший прокурор у провадженні Сергій Підгорець поінформував про позицію САП з даного питання.

Свої позиції висловили представник НАБУ, яке здійснює розслідування справи щодо ПАТ «ВіЕйБі Банк», і адвокат у цій справі Тетяна Козаченко.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна поінформувала, що Офіс генпрокурора надав письмову довідку з питання, що розглядається.

Ініціатор розгляду питання на засіданні комітету Ярослав Юрчишин висловив думку, що, оскільки справа перебуває зараз в суді, то комітет не має підстав для втручання зі своїм рішенням.

“Вислухавши сторони, ми почули, що сторони намагаються діяти в межах закону і суд за підсудністю має право винести своє рішення. Вважаю, що ми свою функцію парламентського контролю на даному етапі здійснили і далі беремо зобов’язання слідкувати за цією справою в межах наших депутатських повноважень”, – сказав Юрчишин.

Як повідомляв Укрінформ, генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що Печерський райсуд столиці зобов’язав Офіс генпрокурора закрити справу, пов’язану з VAB банком.

Рішення Печерського райсуду про закриття пов’язаної з VAB банком кримінальної справи 15 червня було оскаржене і нині перебуває на розгляді в апеляційному суді.

Раніше повідомлялося, що Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно заарештувала кінцевого власника VAB Банку Олега Бахматюка

Бахматюка оголосили у національний розшук 22 листопада 2019 року. НАБУ оголосило йому підозру в справі заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту Нацбанку.

За даними пресслужби Національного банку, Бахматюк загалом винен державі 29,3 млрд грн. Сума боргу складається з: 11 млрд грн – Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який виплатив цю суму вкладникам двох банків – “Фінансова ініціатива” та VAB банку, власником яких він був, 10,6 млрд грн – Національному банку за кредитами рефінансування, виданим згаданим банкам, та 7,7 млрд грн – трьом державним банкам.

7 лютого у НАБУ повідомили, що мають рішення суду про затримання ексвласника VAB банку Олега Бахматюка. Він наразі перебуває за межами України.

 

У Миколаєві 16-річна вихованка інтернату скоїла самогубство і лишила записку

Поліція Миколаєва розслідує обставини самогубства неповнолітньої вихованки школи-інтернату.

Про це повідомляє відділ комунікації ГУ Нацполіції в області – Укрінформ.

“8 липня близько 23:30 до поліції надійшло повідомлення про те, що у вбиральні школи-інтернату працівники закладу виявили тіло 16-річної вихованки, яка покінчила життям шляхом повішання. За фактом смерті неповнолітньої слідчі розпочали кримінальне провадження, як того вимагає процедура у подібних випадках, за ч. 1 ст. 115 ККУ «Умисне вбивство» та проводять розслідування обставин і мотивів скоєння самогубства“, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що на місці події слідчо-оперативна група Інгульського відділу поліції виявила передсмертну записку, у якій дівчина просить вибачення та сумує за померлою мамою.

 

У “Слузі народу” озвучили позицію фракції щодо перебування Третьякової на посаді голови комітету ВР

УНН. Народний депутат фракції “Слуга народу” Ірина Верещук зазначила, що у фракції є позиція, щоб народний депутат Галина Третьякова залишалась на своїй посаді. Однак, якщо будуть продовжуватись такі вислови – треба робити висновки. Про це вона сказала в ефірі телеканалу ZIK, передає УНН.

“… я казала, що це її величезна помилка. Вона намагалась, як могла, донести свою позицію. Ця позиція не була сприйнята ані суспільством, ані у нас у фракції. Але, окрім того, у нас дійсно є позиція, щоб вона залишалась на своїй посаді. Попри те, голосування не було ніякого, рейтингу голосування не було, я навіть не можу сказати яка кількість людей вважає, що вона має залишатись на своїй посаді… Побачимо, як буде, тому що справді, якщо будуть продовжуватись такі вислови, якщо будуть дійсно такі дискомунікації і такі величезні помилки, бо ви пам’ятаєте, Президент назвав її торпедою, тобто, зрозуміло, що так просто це не може нам минутись. Це дійсно боляче б’є по нашому рейтингу. Треба робити висновки”, – сказала Ірина Верещук.

Нагадаємо, Третьякова не збирається йти з посади голови комітету ВР після своїх слів про дітей “низької якості”.

 

ГогольFest назвав локації та презентував попередню програму

Міжнародний міждисциплінарний фестиваль сучасного мистецтва FastFest GogolFest вперше відбудеться у Фастові 19-20 вересня.

Про це оголосили оргкомітет фестивалю ГогольFest та Фастівська міська рада під час презентації заходу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначалося, фестиваль включатиме театральну, музичну, візуальну, освітню, дитячу та нічну програми і за 2 дні та 1 ніч проведе близько сотні мистецьких подій.

Директор фестивалю сучасного мистецтва ГогольFest Максим Демський підкреслив, що організатори вирішують багато питань, пов’язаних з карантином.

«Ми готуємося до того, щоб обмежити кількість людей, які будуть присутні, ми будемо слідкувати за дотриманням усіх вимог, яких вимагає епідеміологічна ситуація, – це дистанція, маски, користування антисептиками», – сказав він.

Водночас голова ГогольFest зазначив, що хедлайнерами будуть дуже яскраві артисти.

«За ними сумують українці, тому що останні 3-5 років вони перебувають за кордоном. Нам вдалося розпочати з ними переговори, щоб вони представили свої програми. Але зараз ми, на жаль, не можемо розкрити всі деталі. Поки не підпишемо договори і контракти, ми не маємо права озвучувати імена», – сказав Демський.

Відкриття FastFest ГогольFest відбудеться на центральній площі Фастова – Перемоги, де змонтують велику сцену і біля міськради встановлять символ фестивалю – маску Гоголя, яку привезли з Києва і яка вже побувала у кількох містах країни. Фестиваль відбуватиметься на кількох локаціях, в Палаці культури, краєзнавчому музеї. Та основною стане територія колишнього військового містечка, де буде мистецький сквот.

«Сквот – це триповерхова будівля з півсотнею кімнат. Її впорядкують, підключать електрику, воду, вона стане місцем для роботи художників. І цей сквот не припинить своєї роботи, він стане довготерміновим проєктом, спрямованим на мобілізацію активних креативних людей Фастова, які продовжать роботу після закінчення фестивалю», – розповів голова ГогольFest.

Своєю чергою куратор театральної програми фестивалю Андрій Палатний зазначив, що «це буде певний пошук, експеримент, подорож».

«В Палаці культури відбуватимуться головні 4 театральні події, переважно актуальний сучасний театр. Ми також працюємо над тим, щоб прибув хоч один закордонний театр, і якщо все складеться, то це буде теж частиною програми. Другий блок театральної програми буде у військовому містечку, і до нього будуть залучені глядачі і місцеві театрали», – уточнив Палатний.

Міський голова Фастова Михайло Нетяжук розповів, що це саме місцева влада запросила фестиваль до міста.

«Ми звернулись до команди ГогольFest з проханням провести у нас фестиваль як спільний проєкт. І я переконаний, що разом у нас все вийде», – підкреслив Нетяжук.

Він додав, що проведення фестивалю сучасного мистецтва FastFest GogolFest у Фастові – це крок до створення національної платформи єднання всіх українців.

«Слоган нашого фестивалю «Україна. Пришвидшення», тому пропоную разом працювати над тим, аби рухати Україну вперед», – закликав міський голова Фастова.

 

“Велике будівництво” 2.0: Ткаченко показав, які пам’ятки планують відновити

Наступного року частиною національного проєкту “Велике будівництво” стане відновлення 100 культурних об’єктів.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у Facebook – Укрінформ.

«Наступного року частиною національного проєкту «Велике будівництво» стане відновлення 100 культурних об’єктів. Ми вдячні Президенту за підтримку ініціативи міністерства. Вперше за 30 років незалежності ми реально зможемо відновити історико-культурну спадщину, яка, подекуди, в критичному стані – занедбана й напівзруйнована. Та ці об’єкти є кодом нашої нації. Збереження їхньої автентичності і духу – наша відповідальність, наповнення новим змістом – наш обов’язок перед наступними поколіннями», – наголосив урядовець.

За словами Ткаченка, не тільки це є позитивним сигналом. Відновлення пам’яток також забезпечить сталий розвиток територій громад, прокладе нові туристичні маршрути. Пам’ятки стануть місцевими атракціями, наповняться новими сенсами.

Проєкт готовий для розгляду міністерствами та буде презентований найближчим часом. До переліку увійдуть об’єкти, які об’єднають всю країну, запевнив міністр.

Ткаченко також проілюстрував допис фотографіями деяких пам’яток, які є частиною проєкту «Велике будівництво». Серед них Острозький замок, Рівненська область; Національний художній музей України, м.Київ; Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», Чернігівська область; Бережанський замок, Тернопільська область; Оборонні мури м.Жовква, 16-17 ст.ст., Львівська область; Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. В. Лисенка, м.Харків; Палац Потоцьких, м.Одеса; Палац Підгорецького замку, 1635 – 1640, 1779 рр., Львівська область; Національний заповідник «Хортиця», Музей історії запорозького козацтва, Запорізька область; Миколаївська астрономічна обсерваторія, одна з найстаріших обсерваторій Східної Європи, заснована 1821 р., Миколаївська область.

 

Медіарух підтримує законопроєкт про медіа – з певними правками

Медіарух «Медіа за усвідомлений вибір» та його організації-учасниці висловили підтримку законопроєкту «Про медіа», підготовленому до повторного першого читання, але закликають виправити низку положень, що викликали негативну реакцію з боку медіаспільноти.

Про це йдеться у заяві Медіаруху, повідомляє «Детектор медіа» – Укрінформ.

«Ми відмічаємо суттєву роботу і великі зміни порівняно з редакцією проєкту закону «Про медіа», що подавався на перше читання (№ 2693 від 27.12.2019). Ми всіляко вітаємо включення до зазначеного проєкту захисту української мови, впровадження декомунізації, обмеження інформаційного впливу з боку країни-агресора, виключення зі структури власності захованих в офшорних зонах власників тощо», – наголошується в заяві.

Водночас Медіарух звертає увагу, що даний проєкт має певні положення, які викликали негативну реакцію з боку медіа спільноти, і зазначив, що в редакції до повторного першого читання ці положення залишилися незмінними або зазнали лише косметичних змін.

Головними проблемами, закладеними в проєкт закону «Про медіа», на думку Медіаруху, є: занадто широкі повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо регулювання та контролю за поширенням інформації, причому не тільки щодо телерадіомовників, а й щодо будь-якої інформаційної діяльності, включаючи розповсюдження інформації друкованими ЗМІ, незареєстрованими онлайн-медіа, блогерами і дописувачами соціальних мереж; впровадження інституту співрегулювання без чіткого визначення повноважень учасників такого співрегулювання і розділення повноважень між ними; суто декларативні норми щодо дотримання професійних стандартів журналістики; збереження старих неефективних норм законодавства, які мали б запобігати надмірній концентрації аудіовізуальних медіа в руках одного власника.

Враховуючи вищенаведене, Медіарух звертається до народних депутатів з проханням доопрацювати проєкт закону «Про медіа», підготовлений до повторного першого читання (№2693-д від 02.07.2020).

Зі свого боку медійні громадські організації, що входять до Медіаруху, готують свої пропозиції з правками до цього законопроєкту, готові надати їх робочій групі та народним депутатам і планують оприлюднити свої пропозиції найближчим часом.

Як повідомляв Укрінформ, 19 травня Верховна Рада відправила до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на повторне перше читання законопроєкт №2693 «Про медіа».

Раніше, 30 квітня, гуманітарний комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду законопроєкту в першому читанні направити його на повторне перше читання. Зокрема, пропонувалося на базі основного та альтернативного законопроєктів підготувати нову редакцію проєкту закону про медіа з урахуванням зауважень і пропозицій експертів Ради Європи, провідних асоціацій медійної індустрії та громадських організацій медійної сфери.

Законопроєкт №2693 “Про медіа” зареєстрований у ВР 27 грудня 2019 року. Він пропонує запровадити спільне регулювання у сфері медіа як поєднання функцій та засобів державного регулювання і галузевого саморегулювання.

1 липня гуманітарний комітет рекомендував Раді ухвалити за основу доопрацьований законопроєкт “Про медіа” (№2693-д).

 

На Прикарпатті стартував міжнародний проєкт, присвячений бойківській спадщині й туризму

На Прикарпатті розпочався українсько-польський проєкт “Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні”.

Про це повідомив голова Брошнів-Осадської ОТГ Назарій Іванів у Facebook – Укрінформ.

“Сьогодні підписав тристоронню Партнерську угоду між Брошнів-Осадською ОТГ, Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Вищою державною професійною школою м. Хелм (Республіка Польща) в рамках Грантової угоди між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Міністерством інвестицій і розвитку Республіки Польщі щодо проєкту “Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні” в рамках програми транскордонного співробітництва “Польща – Білорусь – Україна 2014-2020”, – повідомив Іванів.

За його інформацією, грант буде спрямований на розвиток туризму не тільки Брошнів-Осадської ОТГ, але й цілого Рожнятівського району.

“Проєкт розрахований на рік і передбачає проведення низки заходів, націлених на міжнародну промоцію бойківської спадщини області, дослідження та популяризацію туристичного потенціалу Рожнятівщини”, – зазначив Іванів.

Бойки, самоназва: верховинці, горальці, підгіряни – етнографічна група українців, що живуть на північних і південних схилах Карпат (Бойківщина) від річок Лімниця й Тересва на сході до річок Уж і Ослава на заході. В Україні розселені в гірських районах Українських Карпат і Прикарпатті. Бойки зберегли багато старовинних звичаїв і обрядів. Основні галузі традиційного господарства бойків – гірське скотарство та землеробство, лісові промисли та солеваріння, ремесла та художні промисли. В сучасних умовах бойки займаються переважно землеробством і тваринництвом, працюють на лісо- і нафторозробках, розвинені художні промисли, є курортна галузь.

 

Асоціація кіноіндустрії оголосила конкурс на участь у лабораторії кіномонтажу

Асоціація кіноіндустрії України за підтримки Українського культурного фонду оголосила конкурсний відбір фільмів для участі у міжнародній Лабораторії кіномонтажу в Україні.

Про це повідомляється на сторінці асоціації у Facebook – Укрінформ.

«Лабораторія кіномонтажу в Україні відбудеться з 14 по 18 серпня 2020 року. Дедлайн подачі заявок – 30 липня», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, 16 серпня в межах заходу також відбудеться відкрита лекція та дискусія на тему «Доходи та розподіл від міжнародного продажу та дистрибуції» із розкриттям та обговоренням кейсів/практик з міжнародного продажу та дистрибуції.

До участі в конкурсі приймаються українські ігрові повнометражні фільми, які перебувають у монтажно-тонувальному періоді. Відбір проєктів здійснюється відбірковим комітетом First Cut Lab у складі міжнародних експертів під керівництвом Метью Дарраса та Віма Ванакера.

First Cut Lab – це міжнародна Лабораторія кіномонтажу, до участі в якій лектори та консультанти залучають впливових міжнародних кінопрофесіоналів, серед яких артдиректори та відбірники фестивалів класу «А», дистриб’ютори, міжнародні агенти з продажу, досвідчені продюсери, режисери та режисери монтажу.

 

Княжицький у КСУ спростував, що “мовний” закон ухвалили з порушенням

Колишній голова Комітету з питань духовності і культури Микола Княжицький спростовує, що закон про мову ухвалювався парламентом 8-го скликання з порушенням процедури.

Про це він зазначив під час виступу у четвер в Конституційному суді, який розглядає подання щодо конституційності закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

На прохання судді-доповідача у справі Сергія Головатого пояснити, чи дійсно правки до законопроєкту ухвалювалися під час наради, а не на засіданні комітету, як передбачено регламентом, Княжицький зазначив, що 24 квітня 2019 року відбулося декілька нарад, але на них не виносилися жодні процедурні рішення.

“Наради не мають повноваження приймати рішення. Але під час засідання комітету я, як голова, міг посилатися на думку, висловлену під час нарад”, – сказав він.

Княжицький додав, що наступного дня, 25 квітня 2019 року, відбулося ще одне засідання комітету у кулуарах Верховної Ради.

“Це відбулося під час засідання Верховної Ради, що не суперечить регламенту. Це відбулося до голосування за законопроєкт про мову, а сам закон голосувався з урахуванням рішення комітету, про що головуючий прямо оголосив”, – запевнив він.

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня Велика палата Конституційного суду розпочала розгляд справи про конституційність Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Верховна Рада ухвалила цей закон 25 квітня 2019 року, а 16 липня він набув чинності.

21 червня 2019 року до КСУ надійшло подання 51 народного депутата з проханням перевірити на конституційність Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

 

Херсон звернеться до влади, щоб не допустила подачі води в окупований Крим

Херсонська міська рада на сесії 9 липня підтримала звернення до керівництва країни, вимагаючи офіційних заяв, що покладуть край всім інсинуаціям на тему водопостачання в окупований Крим.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я саме був суб’єктом подання цього звернення, я дякую, сьогодні депутати підтримали. Знаєте, дійсно, є певна насторога, тому що наші можновладці коментують стосовно того, що давайте розглянемо варіанти, може дамо водичку, але за гроші… Не можна сьогодні сприяти окупантам», – зазначив міський голова Херсона Володимир Миколаєнко, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

У зверненні, що адресоване Президенту України, Голові Верховної Ради, Прем’єр-міністру, його автори, зокрема, закликають негайно зробити офіційні заяви, якими покласти край всім інсинуаціям на цю тему, раз і назавжди заперечити можливість будь-якого водопостачання Північно-Кримським каналом в окупований Крим, а також будь-які інші господарські відносини з окупованою територією.

Депутати міської ради також вимагають ухвалити закон, в якому передбачити, що публічні заклики відновити постачання електроенергії та води на окуповану територію АР Крим, до відновлення територіальної цілісності України, будуть вважатися кримінальним злочином.

Звернення підтримали 32 депутати, які були присутні у залі, 10 депутатів не голосували, озвучив міський голова.

Як повідомляв Укрінформ, херсонські активісти вимагають від керівництва країни зробити офіційні заяви, заперечивши можливість будь-якого водопостачання Північно-Кримським каналом води до окупованого Росією Криму.

 

Законопроєкт про суд присяжних передали до Ради

Проєкт Закону «Про суд присяжних» уже перебуває на реєстрації у Верховній Раді і найближчим часом буде оприлюднений.

Про це на пресконференціі в Укрінформі повідомив голова підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради Павло Фролов – Укрінформ.

«Експерти Інституту майбутнього зініціювали розробку такого дуже серйозного законопроєкту про суд присяжних. Він уже перебуває на реєстрації у Верховній Раді і буде найближчим часом оприлюднений на її сайті», – сказав парламентарій.

За його словами, пакет документів складається з двох законопроєктів – про суд присяжних і відповідно до процедур – зміни до Кримінального процесуального кодексу, Кримінального кодексу і Кодексу про адміністративні правопорушення.

Фролов розповів, що законопроєкт «Про суд присяжних» має 31 статтю і регулює всі питання добору, прав, обов’язків, механізму ухвалення рішень присяжними. За задумом, саме така форма безпосередньої участі народу в судочинстві може дозволити почати відновлення довіри до суду в Україні.

«Відновлення довіри до судів – одне з найважливіших питань, яке стоїть перед Україною. І кримінальні злочини розглядатиме суд присяжних, який складатиметься з представників народу», – зазначив Фролов.

Автори законопроєкту наголошують, що головна особливість інституту присяжних у тому, що вони без впливу професійного судді постановляють неоспорюване за суттю рішення – вердикт щодо винуватості особи в обвинуваченні, а професійний суддя на основі вердикту виносить мотивувальний вирок.

«Справедливий вирок – це і є голос народу, коли справедливість починає домінувати навіть над формальним законом. І це елемент верховенства права, яке записано в Конституції», – зазначив один із авторів законопроєкту, перший генеральний прокурор України, колишній суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін.

Діяльність суду присяжних побудована на принципі змагальності, закладеному в Кримінальний процесуальний кодекс, але який на практиці сьогодні відсутній, зазначають автори законопроєкту.

«Прокурори, слідчі зловживають своїми правами, тиснуть на суд щодо належності, допустимості доказів. А тут треба буде змагатися за право “поселитися” в голові у присяжного, переконати його в тому, чому сторона обвинувачення має рацію щодо терміну ув’язнення для людини», – наголосив і правозахисник Петро Варишко.

Розробники законопроєкту вважають, що інститут суду присяжних – це один із найбільш дієвих інструментів дотримання прав і свобод людини.

«Завдяки запровадження інституту присяжних буде досягнуто реальної конкуренції й змагальності процесу. А це приводить, як правило, до кращого захисту прав і свобод людини в суді. Запровадження суду присяжних – це також інструмент для досягнення реальної незалежності учасників процесу», – наголосив адвокат, правозахисник, керівник програми «Право» Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко.

Згідно з законопроєктом, суд присяжних складається з представників народу — лави присяжних та головуючого професійного судді. Лава присяжних формується переважно шляхом консенсусу між стороною захисту й стороною обвинувачення і постановляє неоспорюване за суттю рішення – вердикт щодо винуватості особи в інкримінованому прокуратурою обвинуваченні, а професійний суддя на основі вердикту постановляє мотивувальний вирок. Виправдувальний вирок може бути оскаржений лише з мотивів порушення процедури формування складу лави присяжних.

Чисельність лави присяжних – 8 осіб; кількість голосів за обвинувальний вердикт — консенсус всіх чи мінус один голос. Протягом двох років з дня набрання чинності законом суду присяжних можуть бути підсудні лише особливо тяжкі кримінальні правопорушення, за які передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі, а після закінчення цього строку – особливо тяжкі злочини, крім корупційних злочинів, тероризму, державної зради тощо.

Розробником законопроєкту «Про суд присяжних» є Український інститут майбутнього (UIF) – незалежний аналітичний центр, що прогнозує зміни й моделює можливі сценарії розвитку подій в Україні; надає компетентну оцінку подіям, формулює конкретні рекомендації до дій; пропонує ефективні рішення; майданчик для дискусій на актуальні теми.

 

 

У РНБО обговорили захист систем Центральної виборчої комісії на місцевих виборах

Учасники засідання Національного координаційного центру кібербезпеки обговорили питання щодо організації захисту систем Центральної виборчої комісії під час місцевих виборів у 2020 році.

Про це повідомляє пресслужба РНБО – Укрінформ.

«Учасники засідання обговорили питання щодо організації захисту систем Центральної виборчої комісії під час місцевих виборів у 2020 році, а також перспективи і потенційні ризики впровадження у виборчий процес онлайн-голосування та інших електронних сервісів», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, у заході взяли участь представники ЦВК, СБУ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Нацполіції, НБУ, Міністерства оборони, Генштабу ЗСУ та розвідувальних органів.

За словами заступника секретаря РНБО Сергія Демедюка, гарантування прав громадян на вільне волевиявлення, забезпечення прозорих та демократичних виборів є одним з ключових завдань держави.

«Ми готові протистояти загрозам з кіберпростору, які очікувано надходитимуть від нашого північного сусіда. Це не лише кібератаки, а й спроби маніпулювання суспільною свідомістю, поширення фейків з метою загострення суспільно-політичної ситуації всередині країни та дискредитації України на міжнародній арені», – підкреслив він.

За результатами обговорення учасники засідання запропонували заходи щодо недопущення зриву виборчого процесу внаслідок кібератак, забезпечення сталого та надійного функціонування інформаційно-телекомунікаційних систем ЦВК.

Під час обговорення питання щодо онлайн-голосування наголошувалося, що впровадження такої ініціативи потребує ґрунтовного підходу. У цьому контексті зацікавленим міністерствам і відомствам запропоновано розробити попереднє технічне завдання, модель потенційних загроз та техніко-економічне обґрунтування впровадження онлайн-голосування у виборчий процес в Україні для подальшого всебічного вивчення та обговорення.

 

Корнієнко вважає маймовірним розпуск Ради

Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко вважає малоймовірним розпуск Верховної Ради і проведення дострокових парламентських виборів восени.

Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода – Укрінформ.

“Не думаю, що висока ймовірність. Це може відбутися за умов, коли в Президента виникне підстава для розпуску Верховної Ради — вона чітко виписана в Конституції. Це або несформування коаліції, тобто зараз це технічно може бути, якщо з фракції “Слуга народу” вийде 23 людини. По-друге, це непризначення уряду протягом двох місяців при існуючій коаліції. По-третє, це якщо Верховна Рада не збирається (на пленарні засіданн, — ред.) більше як упродовж двох місяців. Усі три умови поки що малоймовірні”, — пояснив Корнієнко.

За його словами, дострокові вибори означатимуть, що “про роботу Верховної Ради можна буде забути на чотири місяці”.

Він наголосив, що Верховна Рада за нинішніх умов має працювати стабільно.

“Я думаю, що Верховна Рада має працювати. У нас дуже багато на осінь завдань, насправді. Якщо зараз зробити перезавантаження, то ці завдання в нас знову будуть відкладатися. І так у нас уже великі “борги” по обіцянках: те, що ми обіцяли зробити, ми мали зробити протягом весни, але історія із земельною реформою (ухвалення закону про ринок землі, — ред.) нас дуже вибила з графіка, потім — з банківським законом, потім — із COVIDом. Тобто, ми весну не дуже ефективно провели з точки зору кількості проголосованих законів,” — сказав Корнієнко.

 

Рада зі свободи слова дала рекомендації для пресконференцій Президента

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України більшістю голосів схвалила рекомендації щодо проведення пресконференцій перших осіб держави та організації пулів.

Про це йдеться у переданому Укрінформу повідомленні Ради з питань свободи слова.

Пропозиції стосуються, зокрема, частоти пресконференцій, порядку запрошення ЗМІ та акредитації, регламенту пресконференцій, організації пулів та інших пресформатів, аспектів дотримання етики та стандартів, питань медіа країни-агресора.

«Цими рекомендація Рада відреагувала на конфлікт, який виник під час нещодавнього візиту Президента до Херсона. Цілком очевидно, що в журналістів є запит на прозорий та справедливий формат акредитації на такі події, і, на мій погляд, незадоволення з боку медіа є цілком зрозумілим», – сказав секретар Ради з питань свободи слова та захисту журналістів Вадим Міський.

За його словами, члени Ради зі свободи слова оперативно проаналізували кращі закордонні практики та підходи до організації пресконференцій перших осіб держави й формування журналістських пулів, на основі яких орган запропонував ряд ідей Офісу Президента для вдосконалення роботи з медіа.

Так, згідно з рекомендаціями, пресконференції Президента України рекомендується проводити не рідше, ніж один раз на шість місяців, а за потреби частіше, крім того, регулярно спілкуватися з регіональними медіа під час поїздок глави держави в регіони.

За можливості рекомендується акредитувати на пресконференції Президента України якнайбільшу кількість охочих українських та міжнародних журналістів. Водночас за наявності технічних, безпекових, часових, карантинних обмежень або інших причин, що унеможливлюють участь усіх охочих, Рада допускає встановлення певних обмежень шляхом надання представникам ЗМІ пріоритету перед блогерами, з якими можливі інші формати спілкування; організації прямої трансляції / стріму пресконференції однією чи двома камерами (у такому разі варто запрошувати лише журналістів без операторів); зважання на контекст і проведення тематичних пресконференцій чи брифінгів та, відповідно, запрошення галузевих медіа, надаючи їм можливість першими поставити запитання; акредитування від одного медіахолдингу одного медіа, при цьому запрошуючи до участі різні види медіа (телебачення, радіо, онлайн-медіа, інформагенції, преса), а у виняткових випадках, якщо такі медіа мають широку аудиторію та входять до одного холдингу, допускаючи акредитацію двох медіа різних видів від одного холдингу – наприклад, телеканал і радіостанцію.

Також Рада з питань свободи слова та захисту журналістів висловила пропозиції щодо регламенту пресконференцій, який має оголошуватися прессекретарем на початку заходу та дотримуватися учасниками. Зокрема, ідеться про запровадження правила «одне медіа – одне запитання», регламент для запитання та відповіді на нього – 5 хвилин; встановлення розумних обмежень для тривалості великих пресконференцій – не більш як 4 години.

Рада пропонує почергово надавати слово всеукраїнським, регіональним та іноземним медіа відповідно до їх відсоткового співвідношення серед акредитованих медіа.

Пропонується і збільшити різноманіття пресформатів: окрім пресконференцій Президента України, організовувати також брифінги глави Офісу Президента, його заступників, інших спікерів, відповідальних за різні напрями діяльності. Крім того, можна використовувати формат офрекордс у різних варіантах (on background, on deep background, off the record, неформальне спілкування) за прикладом країн ЄС та США. Доцільним є також формування різних пулів для внутрішніх поїздок країною та для міжнародних поїздок, при цьому Рада не рекомендує фінансувати з держбюджету поїздки журналістів у президентському пулі: у таких випадках медіа, які беруть участь у пулі, повинні самостійно оплачувати необхідні видатки своїх працівників.

За аналогією до практики Білого дому та Єлисейського палацу, для журналістів, які працюють у пулах, Рада з питань свободи слова та захисту журналістів пропонує після консультацій з Управлінням державної охорони України створити пресзал в Офісі Президента України.

Рада рекомендує акредитувати на пресконференції та залучати в пули лише ті медіа та журналістів, які дотримуються професійних стандартів та Кодексу етики українського журналіста. Стосовно питань медіа країни-агресора – Рада рекомендує не акредитувати на пресзаходи офіційних осіб в Україні медіа, що беруть участь у гібридній війні проти України.

Секретар Ради з питань свободи слова висловив сподівання, що втілення цих кроків та подальша широка дискусія допоможуть досягти більшої прозорості у роботі державних органів з пресою та розширить можливості медіа отримувати відповіді з перших вуст на складні запитання, які турбують суспільство.

Як повідомлялося, Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України — це консультативно-дорадчий орган, створений відповідно до указу глави держави № 808/2019. До складу ради входять 15 членів: Вадим Міський (секретар Ради), Олександр Бурмагін, Наталія Влащенко, Ірина Городецька, Наталія Гуменюк, Діана Дуцик, Павло Єлізаров, Максим Кречетов, Тетяна Лебедєва, Світлана Остапа, Людмила Писанко, Тетяна Попова, Сергій Томіленко, Тарас Шевченко, Сергій Штурхецький.

Раніше Рада з питань свободи слова засудила тиск на «Схеми» з боку Андрія Портнова, виступила з критикою законопроєкту «Про дезінформацію», двічі рекомендувала владі пакети заходів щодо підтримки медіа під час карантину, частина з яких була врахована в ухваленому законі щодо підтримки креативних індустрій, а також рекомендувала ратифікувати Конвецію про доступ до офіційних документів, яка була згодом підтримана Верховною Радою України.

 

Відкрити ОП для преси

08 липня 2020, 18:51  уп

Тетяна Поповаекс-зам министра инфорполитики, советник министра обороны (2014-2015)

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові
розробила в співпраці з представниками інформагенцій та журналістами ряд рекомендацій щодо проведення пресконференцій перших осіб держави в Україні та організації пулів.
Ми побачили коментарі та позицію невдоволених журналістів прес-конференціями в Києві та Херсоні. І вирішили вивчивши досвід пресслужб ЕС, Великобританії, Німеччини, США Франції та Литви розробити та надати ОП свої рекомендації.
Спробую в цьому блозі пояснити, кожен з пунктів нашого переліку.
щодо частоти пресконференцій
1) проводити пресконференції Президента для великої кількості ЗМІ (50 та більше журналістів) раз на 6 місяців (за потреби – частіше);

• В принципі попередні Президенти робили їх приблизно раз на рік. Вважаємо, що раз на 6 місяців – мінімум, якого треба дотримуватися.
2) регулярно спілкуватися з регіональною пресою під час поїздок в регіони;
• Президент це і зараз робить, але враховуючи, що не всі регіональні журналісти можуть потрапити на великі національні пресконференції, то регіональні ЗМІ мають отримали можливість поставити свої питання під час регіональних поїздок.
щодо запрошення ЗМІ
3) за можливості акредитувати якнайбільшу кількість охочих українських та іноземних журналістів (якщо дозволяє місце);
• Якщо місце дозволяє, варто акредитовуати всіх бажаючих
у випадку технічних, безпекових, часових, карантинних обмежень та відсутності інших можливостей для участі всіх бажаючих журналістів можливі обмеження, за рахунок:
4) віддавати пріоритет представникам ЗМІ перед блогерами, з якими можливі інші формати спілкування;
• Для блогерів є формати оф-рекордз (детально описані в п.13), але в той же час якщо аудиторія блогера дорівнює аудиторії національних каналів, не варто нехтувати можливістю донести свою позицію до аудиторії блогера.
5) організовувати пряму трансляцію / стрім пресконференції однією чи двома камерами (від Офісу Президента чи одного із холдингів) і надавати всім іншим телеканалам відео. У такому разі запрошуються тільки журналісти без операторів;
• В зв’язку з карантинним обмеженнями чи обмеженнями приміщення цілком логічний варіант.
6) зважати на контекст і проводити тематичні пресконференції чи брифінги на різні актуальні теми. Відповідно, на такі пресконференції мають бути запрошені у першу чергу ті ЗМІ, які висвітлюють цю тему, і саме їм надана можливість першими ставити запитання;
• Якщо основна події тематика – охорона здоров’я/воєнна/освіта і т.д., варто акрелитовуати в першу чергу тих, хто пише на цю тематику.
7) Акредитувати від одного медіахолдингу – одне медіа (навіть якщо в холдинг входить 3-5 різних ЗМІ, вони мають відправити одного оператора і одного журналіста і сформулювати одне питання, яке цікавить аудиторію саме їхнього медіа холдингу);
• Передостаннє логічне обмеження у випадку відсутності можливості запросити всіх бажаючих.
8) акредитувати для участі в пресконференції не менш як два загальнонаціональні медіа кожного з видів: телебачення, радіо, онлайн-медіа, інформагенції, преса. У виняткових випадках, якщо такі медіа мають широку аудиторію та входять до одного холдингу, може допускатися акредитація двох медіа різних видів від одного холдингу (наприклад, телеканал і радіостанція);
• Є холдинги, в які входять і телеканали, і радіостанції чи преса і радіостанції. В такому випадку логічно, що по одному журналісту мають акредитувати від кожного типу ЗМІ.
щодо регламенту пресконференцій рекомендації (детальний регламент заходу за участю Президента визначає та оголошує прессекретар перед початком заходу та стежить за його дотриманням впродовж заходу):
9) під час пресконференції ввести правило: “одне медіа – одне запитання”;
• На останній пресконференції в я Києві будо більше 100 заявок, акредитували близько 60. З них встигли поставити питання менше 30. При цьому деякі ЗМІ ставити по 3-5 питань та спілкувалися по 10 хв. А інші не встигли поставити жодного.
10) регламентувати питання та відповіді в часі: на одне питання та відповідь на нього відводити не більше 5 хвилин;
• Коротко сформульоване питання – простий вияв поваги до інших колег. Знов таки для того, щоб більше журналістів мала можливість поспілкуватися з Президентом.
11) розумно обмежити тривалість великих пресконференції (не більше 4 годин).
• Рекорди за тривалістю – це добре, але їх не варто повторювати. Навіть 4 години це фізично важко і для журналістів, і для спікера.
12) надавати можливість журналістам поставити запитання за наступним принципом: відсоток акредитованих українських центральних, регіональних та іноземних ЗМІ має відповідати відсотку поставлених запитань (наприклад, акредитувалося 50 всеукраїнських, 25 регіональних та 25 іноземних, відповідно: кожні два питання надаються центральним, а потім по одному – регіональним та іноземним).
– Антидискримінаційне правило перш за все для регіональних та міжнародних ЗМІ.
щодо організації пулів та інших пресформатів:
13) збільшити різноманіття пресформатів. Окрім пресконференцій Президента України, організовувати також брифінги глави Офісу Президента України, його заступників, інших чиновників-спікерів, відповідальних за різні напрями діяльності. Також можна використовуватися формат офрекордс у різних варіантах (on background, on deep background, off the record, неформальне спілкування) за прикладом країн ЄС та США.
• Навіщо вигадувати велосипед, якщо прес-служби в інших країнах вже це зробили і в нас є можливість використовувати вибірково їх найліпші практики.
14) формувати різні пули для внутрішніх поїздок по країні та для міжнародних поїздок;
• В залежності від направленності та аудиторії ЗМІ.
15) не фінансувати з держбюджету поїздки журналістів в президентському пулі. ЗМІ, які беруть участь у пулі, повинні самостійно сплачувати необхідні видатки їхніх працівників в таких поїздках (дорогу, проживання, харчування тощо).
• В Німеччині навіть, якщо журналіст літить урядовим літаком, редакція сплачує за середнім кошторисом авіаперевізників його квиток. Антикорупційне правило.
16) за аналогом Білого дому та Єлисейського палацу для журналістів, які працюють у пулах, створити пресзал в Офісі Президента (потребує узгодження з УДО).
• Це стало б проривом – відкрити ОП для журналістів. І це буде стимулювати спікерів з ОП частіше спілкуватися з журналістами. ОП це також вигідно через швидке донесення інформації. В такому випадку ті журналісти, які будуть в постійному пулі зможуть працювати прямо на території ОП. А спікеру потрібно буде в будь-який момент, коли потрібно зробити заяву, лише спуститися до прес-зали. Така швидкість необхідна як мінімум на період збройної агресії проти України.щодо питань етики та стандартів:
17) акредитовувати на прес-конференції та залучати в пули лише ті медіа та журналістів, які дотримуються професійних стандартів та Кодексу етики українського журналіста (http://www.cje.org.ua/ua/code);
– Логічно, що якщо журналіст порушує постійно загальновизнаний Кодекс, його не варто залучати до прес-конференцій та пулів.
щодо питань медіа країни-агресора:
18) не акредитовувати на прес-заходи офіційних осіб в Україні медіа, що беруть участь у гібридній війні проти України.
– Думаю всім українцям зрозуміло, чому так має відбуватися як мінімум до кінця зброєносці агресії та окупації українських територій. В той же час спільні закордонні з президентами інших країн конференції в Норманському форматі чи в інших – це виключення з цього правила. Але і наші рекоменлаціі написані перш за все для роботи з пресою на території України

 

 

Євросуд дозволив YouTube не розкривати дані онлайн-піратів

Відеосервіс YouTube, власником якого є Google, не зобов’язаний розкривати інформацію, яка допоможе ідентифікувати осіб, що нелегально розміщують на цій платформі відеоконтент без дотримання вимог авторського права.

Відповідне рішення ухвалив у четвер, 9 липня, Європейський суд у Люксембурзі, повідомляє DW – Укрінформ.

Згідно з цим рішенням, YouTube має на вимогу правовласників повідомити лише поштову адресу користувачів, що займаються піратством, але не їхні електронні адреси, IP-адреси або телефонні номери.

Зазначається, що з запитом до Європейського суду звернувся суд у Німеччині, попросивши вирішити судову суперечку між німецькою кінокомпанією Constantin Film та YouTube. Причиною для позову з боку кінокомпанії стало те, що у 2013 та 2014 роках користувачі YouTube розмістили на відеосервісі два фільми без згоди правовласника – Scary Movie 5 та Parker. Намагаючись отримати дані про онлайн-піратів, кінокомпанія звернулася з відповідною вимогою до адміністрації YouTube. Утім, відеосервіс відмовився повідомити Constantin Film персональні дані користувачів, що порушили авторські права.

“Коли якийсь фільм неправомірно завантажений на якусь онлайн-платформу, як то YouTube, правовласник може, згідно з директивою про забезпечення прав інтелектуальної власності, вимагати від оператора надати лише поштову адресу відповідного користувача, але не його чи її електронну адресу, IP-адресу або телефонний номер”, – йдеться в ухвалі Європейського суду.

У Google привітали це рішення суду, адже відтепер компанії буде простіше ухвалювати рішення щодо того, яку інформацію надавати правовласникам.

Це рішення “забезпечує правову ясність щодо того, якою інформацією доцільно ділитися з правовласниками у випадку висування претензії на авторське право”, – йдеться у заяві представника Google.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 210

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua