Головна » Без рубрики, Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 10.09.2020

Інформаційний резонанс доби: 10.09.2020

Окупанти відкривали вогонь біля двох населених пунктів

За 10 вересня окупанти тричі відкривали вогонь на Донбасі.

Про це повідомляє пресцентр ООС, передає Укрінформ.

«Упродовж минулої доби, 10 вересня, збройні формування Російської Федерації три рази порушили домовленості, що вступили в дію 27 липня 2020 року», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ворог обстріляв зі стрілецької зброї позиції наших військ неподалік Шумів, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ і де були надані гарантії безпеки. Завдяки оперативності українських розвідників, дії збройних формувань Російської Федерації були спрогнозовані завчасно, тому швидко вдалося убезпечити не тільки військовослужбовців Об’єднаних сил, а й представників СЦКК та ОБСЄ.

Окрім того, два ворожі обстріли зафіксовано на ділянці фронту поблизу Золотого. Спершу ворог застосував трасуючу кулю для підпалу трави, а згодом відкрив вогонь по позиціях українських захисників зі стрілецької зброї.

Українські військові зброю у відповідь не застосовували. Бойових втрат і поранень серед особового складу Об’єднаних сил не було.

Від початку поточної доби, 11 вересня, режим припинення вогню зберігається повною мірою. Наші воїни продовжують виконувати поставлені завдання та готові миттєво реагувати на будь-які зміни оперативної обстановки.

 

На Донбасі окупанти тричі порушили “тишу”

Російські окупаційні війська станом на 17:30 четверга тричі відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Шуми, Золоте та Золоте-5. Втрат серед українських захисників немає.

Як передає Укрінформ, по це повідомляє пресслужба командування ООС.

«Від початку поточної доби, 10 вересня, на ділянках відповідальності наших підрозділів зафіксовано три порушення повного і всеосяжного режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації… Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає», – йдеться у повідомленні.

Зокрема зазначається, що сьогодні о 14:15 російсько-окупаційні війська відкрили вогонь зі стрілецької зброї по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми. Обстріл був прицільним та спрямованим на ділянку, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ і де були надані гарантії безпеки.

Яка повідомлялося раніше, завдяки оперативності українських розвідників дії збройних формувань Російської Федерації були спрогнозовані завчасно, тому швидко вдалося убезпечити не лише військовослужбовців Об’єднаних сил, а й представників СЦКК та ОБСЄ.

Окрім того, ворог здійснив постріли зі стрілецької зброї в бік позицій Об’єднаних сил в районі Золотого та Золотого-5, застосувавши трасуючі кулі для підпалу трави.

Як наголосили в командуванні ООС, такі дії противника свідчать, що ворог свідомо та цілеспрямовано йде не тільки на порушення домовленостей, а й відкрито провокує українську сторону. Водночас підрозділи Об’єднаних сил пильно спостерігають за ворогом і готові миттєво реагувати на будь-які зміни оперативної обстановки.

У Тристоронній контактній групі 9 вересня домовилися проводити спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника ОБСЄ, а також представників ОРДО.

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук 10 вересня звернувся з листом до представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з проханням перенести сьогоднішню зустріч в районі селища Шуми Донецької області. У документі мова йде про те, що російська сторона та запрошені нею представники з ОРДО висунули нові вимоги, які не обговорювалися в ході позачергової відеоконференції Тристоронньої контактної групи 9 вересня.

 

Бойовики намагаються викликати пожежу, обстрілюючи траву трасуючими кулями – ООС

УП

Російські найманці обстрілюють позиції Збройних сил України трасуючими кулями, щоб підпалити траву та спровокувати пожежу.Джерело: штаб ООС

Деталі: Ворог здійснив постріли зі стрілецької зброї в бік наших позицій в районі Золотого та Золотого-5, застосувавши трасуючі кулі для підпалу трави.

У штабі нагадали, що російсько-окупаційні війська відкрили вогонь зі стрілецької зброї по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми. Обстріл був прицільним та спрямованим на ділянку, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ і де були надані гарантії безпеки.

Завдяки оперативності українських розвідників, дії збройних формувань Російської Федерації були спрогнозовані завчасно, тому швидко вдалося убезпечити не тільки військовослужбовців Об’єднаних сил, а й представників СЦКК та ОБСЄ.

Довідково: Трасуючий снаряд — різновид артилерійського снаряда спеціального призначення, що світиться в польоті і залишає за собою димний слід. Зазвичай в задній частині такого снаряда розташовується трасер — невеликий стакан, заповнений спеціальним піротехнічним складом. Трасер запалюється від горіння порохових газів у момент пострілу і дає добре помітне яскраве свічення.

Трасуючий снаряд володіє запалювальною дією при влученні в легкозаймистий об’єкт (стіг сіна, бак з парами палива).

Передісторія:

9 вересня учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представника-координатора від ОБСЄ.

Необхідність такої інспекції викликана тим, що ватажок бойовиків ОРДО Денис Пушилін звинуватив Україну в нібито порушенні режиму припинення вогню в районі Шумів. Через це Пушилін пообіцяв обстріляти українські позиції.

Однак 10 вересня українська сторона скасувала цю інспекцію, оскільки Росія і представники ОРДО висунули до неї нові вимоги, які грубо порушують попередні домовленості.

 

Трьом кримським татарам у Росії продовжили незаконний арешт до 13 грудня

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону (РФ) на три місяці продовжив незаконний арешт трьом фігурантам «красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Кримська солідарність.

«У Південному окружному військовому суді розглядалося питання продовження арешту фігурантам червоногвардійської групи у «справі Хізб ут-Тахрір». Прокурор клопотав про продовження терміну утримання «у зв’язку з тяжкістю вчиненого злочину», суд задовольнив його звернення. Чинність попередньої постанови суду спливала 14 вересня», – йдеться в повідомленні.

Захист заявив про відсутність в «справі» фактичних доказів провини підсудних. Крім того, аргументуючи незаконність арешту, адвокати фігурантів посилалися на Четверту Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час війни, наголошуючи на пріоритеті міжнародного права над національним.

Адвокати за призначенням також підтримали клопотання своїх колег з Криму і назвали необґрунтованими підстави прокурора про необхідність утримання затриманих під вартою.

Проте суд після 15-хвилинної перерви оголосив ухвалу про подовження терміну утримання під вартою на три місяці, аргументуючи тим, що «на волі підсудні можуть знищити докази у справі, загрожувати свідкам і втекти».

При цьому головуючий суддя Роман Плиско, зачитуючи рішення, повідомив, що нібито твердження захисту про верховенство Женевської конвенції «нібито не відповідає чинному законодавству».

Таким чином, кримськотатарські активісти перебуватимуть під арештом до 13 грудня 2020 року.

Як повідомляв Укрінформ, Ескендер Абдулганієв, Арсен Абхаїров і Рустем Емірусеїнов були затримані 14 лютого 2019 року в с. Октябрське Красногвардійського району. ФСБ Росії стверджує, що затримані причетні до організації «Хізб ут-Тахрір». Раніше Емірусеїнов, Абхаїров і Абдулганієв заявили, що під час обшуку в їхніх оселях співробітники ФСБ підкинули їм заборонену релігійну літературу.

 

Чубаров: Укрпошта принесла мені додому лист від окупаційного “верховного суду” Криму

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляє, що отримав через Укрпошту на домашню адресу лист від окупаційного “верховного суду” Криму.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пост Чубарова у Фейсбуку.

“Вчора Укрпошта принесла мені на домашню адресу “письмо простое (международное)”, автором якого є окупаційний “верховний суд Республіки Крим”, – написав голова Меджлісу.

За його словами, у конверті виявився ще один конверт – і вже у ньому лист.

“Схема проста: “верховний суд Республіки Крим” направляє своє поштове відправлення до Ставрополя, РФ (або ще кудись), звідки воно потрапляє до міста Михайлівське Ставропольського краю (або ще кудись), звідки вже розходиться в різні кінці світу як “міжнародне” відправлення”, – вказав Чубаров.

У звязку з цим він цікавиться в Укрпошти: “Невже так важко при сортуванні поштових відправлень, що надходять з РФ до України, відокремлювати відправлення з окупованого Криму як незаконні й повертати їх назад поштовим установам РФ, які намагаються таким чином розмивати суверенітет України над Кримом?”.

Окрім того, зазначає політик, є питання і до СБУ – чи хтось перевіряє поштові відправлення з РФ на наявність в них речовин, що можуть становити небезпеку для життя людей?

Як повідомлялося, 23 березня 2020 року стало відомо, що в Криму Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу проти голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова за “організацію масових заворушень, що супроводжувалися насильством”.

Окупаційна влада обвинувачує Чубарова в тому, що навесні 2015 року в ефірі одного з українських телеканалів він закликав “до вчинення екстремістської діяльності проти інтересів Росії” та до деокупації Криму.

 

Медведчука під час поїздки в Крим супроводжували співробітники поліції охорони – “Слідство.інфо”

Ці поліціянти також працюють помічниками нардепа на громадських засадах – ЛБ

Народного депутата партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктора Медведчука під час поїздки в анексований Крим супроводжували троє чинних співробітників поліції охорони.

Про це повідомляє “Слідство.Інфо”.

“Слідство.Інфо” отримало інформацію  від декількох джерел у СБУ та Держприкордонслужбі України про те, що Медведчука охороняють співробітники київського Управління поліції охорони з фізичної безпеки. Зокрема, це офіцери Сергій Засенко, Владислав Галишин і Григорій Чалий.

За даними Цензор.нет, Медведчук в’їхав в окупований Крим на автомобілі Mercedes Vito 2 серпня о 14:30 через контрольний пункт в’їзду-виїзду “Каланчак”. Разом із Медведчуком в автомобілі були співробітники поліції Григорій Чалий і Владислав Галишин. Інший поліціянт, Сергій Засенко, прибув в окупований Крим трохи раніше. Він пройшов пішки до КПВВ “Каланчак” 30 липня о 16:34. Офіційно ці троє поліціянтів за кілька днів до поїздки нібито пішли у відпустку.

На сайті Верховної Ради вказано, що поліціянти Владислав Галишин і Григорій Чалий також працюють помічниками депутата Медведчука на громадських засадах.

Департамент поліції охорони у відповідь на інформаційний запит “Цензор.нет” повідомив, що зараз проводиться службове розслідування щодо ймовірної поїздки поліцейських разом із Медведчуком в окупований Крим. У той самий час там уточнили, що зараз співробітники Національної поліції можуть вільно їздити на окуповані території, оскільки ніяких заборон або обмежень немає.

Нагадаємо, на початку серпня Медведчук із дружиною прибули на відпочинок в окупований Крим. За даними ЗМІ, сім’я Медведчука володіє в Криму бізнесом, який з’явився там уже після російської анексії.

 

Кориневич – про постачання води до Криму: Ми не повинні вирішувати за окупанта його проблеми

Українські громадяни в окупованому Криму підтримують позицію України щодо постачання води на півострів тільки після його деокупації.

Про це у програмі “Насправді: КРИМ” на телеканалі “ДОМ” заявив Антон Кориневич, постійний представник президента України в АР Крим.

“Оці всі маніпуляції російської сторони щодо гуманітарної катастрофи – Російська Федерація сама створила цю гуманітарну катастрофу в нашій країні, окупувавши частину нашої території шість років тому. Пішов сьомий рік тимчасової окупації Криму. Тому, напевно, потрібно шукати корінь зла і привід до цих всіх проблем в діях саме Російської Федерації. Тому ніякої води в Крим до деокупації. Ми не повинні вирішувати за державу-окупанта її питання, її проблеми “, – підкреслив Кориневич.

Він також розповів, що співробітники представництва Президента спілкуються з українськими громадянами в Криму – і кримчани розуміють позицію України.

“Українські громадяни в Криму – це й українці, і кримські татари, і етнічні росіяни – вони прекрасно розуміють, чому така позиція у держави, ба більше – її підтримують”, – резюмував постійний представник президента України в АР Крим.

 

“Вільні”: у Києві відкрилася виставка про українців, які були засуджені окупантами

Виставка “Вільні”, яка розповідає про українців, які були заарештовані й засуджені Російською Федерацією та “ДНР” і “ЛНР”, відкрилася у Києві на території Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні».

Тут представлені особисті речі, кореспонденція, фото, банери та інші свідчення боротьби наших земляків, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Вона присвячена нашим громадянам, які були незаконно заарештовані й засуджені Російською Федерацією, та тим, хто перебував у полоні на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Дякую організаторам за ще одну можливість нагадати всім, що у місцях несвободи на території країни-агресора РФ, тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей перебувають 370 громадян України”, – зазначила Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова.

На переконання заступника міністра культури та інформаційної політики Тараса Шевченка, цих людей є за що поважати. «Ми пишаємося усіма нашими героями. Я швидше говорю як громадянин України, що для мене особисто важливо, щоб держава докладала максимум зусиль, аби повертати з полону усіх наших людей. А повертаючи із полону, так само докладала максимум зусиль, щоб про це пам’ятали наші діти, онуки, щоб вони знали, в якій країні ми живемо і яку країну будуємо», – сказав Шевченко.

Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко нагадав про те, як боролися за повернення на Батьківщину із російської в’язниці власного кореспондента агентства Романа Сущенка. «Інколи здавалося, що усі зусилля марні, що нічого не вийде з того, щоб його звільнити, але тоді приходило розуміння того, що таке свобода», – сказав він.

Харченко наголосив, відчуття хвилі свободи давало сили рухатися далі, боротися, так само давали сили й підтримка та сила духу самого Сущенка. «Постійно йшла допомога від нього із Москви. Сьогодні, коли наші хлопці ще перебувають у російському полоні, дуже важливо, щоб ми відчували ті хвилі (свободи – ред.), які йдуть від них, від тих, хто сьогодні тут, із нами, від тих, хто там ще у полоні, від наших героїв», – сказав Харченко.

За словами народного депутата Ірини Геращенко, імена багатьох засуджених Російською Федерацією та квазідержавними утвореннями “ДНР” і “ЛНР” відомі українцям, їх історії переживали як особисті, їх прізвища звучали в публічному просторі. «Сьогодні в застінках Кремля залишаються сотні українців і кримських татар. Як їх звати? Які їх історії? Що з їх родинами? Ви помітили, що тепер прізвища заручників не звучать, їх історії нікому не відомі, вони дійсно невидимі. Я звернулася до влади із закликом публічно згадати кожне прізвище! Тиск на РФ потребує публічності”, – сказала Геращенко.

Народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що “Вільні” – це про неймовірну силу духу, незламність і непереборну віру в правду, яку не зламали московські катівні.

«Імена бранців Кремля мають звучати постійно в інформаційному просторі, мають залучати на їх звільнення все суспільство, аби воно таки повернулося лицем до гіркої реальності — в країні триває війна, наших людей тримають у заручниках. А щоб ця війна швидше закінчилася на наших умовах і більше не повторювалася, треба водити на такі виставки дітей, аби розуміння цінності свободи та прав людини стало частиною нашого ДНК», – переконана вона.

иставка “Вільні” розповідає про наших громадян, які через проукраїнські погляди змушені були пройти через тортури, показові суди, катівні, але не зламалися, повернулися на Батьківщину під час обмінів між Російською Федерацією, ОРДЛО та Україною. Це Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Едем Бекіров, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Анастасія Мухіна, Євген Панов, Богдан Пантюшенко, Олег Сенцов, Олексій Сизонович, Олена Сорокіна та Роман Сущенко. Дехто з героїв виставки були на відкриті особисто.

А дехто з них досі перебуває у неволі. Зокрема, Валентин Вигівський, Віталій Марків та сотні інших в’язнів залишаються за ґратами.

Під час відкриття проєкту присутні говорили про те, що означає свобода для тих, хто пізнав її “ціну” сповна, й для кожного з нас особисто. Простір виставки став майданчиком для актуалізації теми українських бранців.

«Відчуваю холод в області хребта, мурашки по шкірі, бо настільки концепція цього заходу вдалася. Я – вільний, але коли потрапляєш у цю гру світла і тіні, то одразу накривають хвилі спогадів не дуже приємних. Ми вболіваємо за наших побратимів, громадян, які досі знаходяться у полоні”, – поділився враженнями про виставку Роман Сущенко.

Участь у відкриті заходу, окрім самих героїв виставки, взяли народні депутати та інші представники влади.

 

Україна та Іспанія підписали низку важливих документів

Україна та Іспанія в ході візиту міністра закордонних справ Дмитра Кулеби 10 вересня підписали низку важливих документів.

Як передає Укрінформ, про це повідомило у Фейсбуці Міністерство закордонних справ.

Зокрема, підписано Конвенцію між Україною та Королівством Іспанія про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи та запобігання податковим ухиленням і уникненням та Протокол до неї.

Як зазначили в МЗС, ця угода, підписана на заміну застарілої радянсько-іспанської від 1985 року, остаточно скасовує подвійне оподаткування однієї дії двома країнами та унеможливлює всі махінації навколо. Цей документ усуне перешкоди для закордонних інвестицій та торгівлі.

Сторони також підписали Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та Міністерством сільського та рибного господарства і продовольства Королівства Іспанія в галузі сільського господарства та харчової промисловості. Він має допомогти реалізувати українсько-іспанський потенціал розвитку співробітництва в аграрній сфері і відкрити нові можливості для обміну досвідом та найефективнішими практиками, а також поглибити взаємодію у сфері торгівлі аграрною продукцією.

Окрім того, Міністерство закордонних справ України та Міністерство закордонних справ, Європейського Союзу та співробітництва Королівства Іспанія підписали Меморандум про взаєморозуміння у сфері кібербезпеки. Він передбачає обмін “чутливою” інформацією заради спільної кібербезпеки, міжгалузеву взаємодію – від юридичних до наукових аспектів. Україна та Іспанія також координуватимуть позиції профільних інституцій при міжнародних організаціях.

Україна та Королівство Іспанія підписали також Угоду про співробітництво та взаємну допомогу в митних справах. Вона передбачає тіснішу взаємодію та обмін інформацією між митницями двох країн, зменшення простору для шахрайства та збільшення простору для чесної взаємовигідної торгівлі, зазначили в МЗС.

 

Кулеба у Мадриді зустрівся з українським футболістом Зозулею

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час візиту до Іспанії зустрівся з нападником іспанського клубу “Альбасете” українським футболістом Романом Зозулею.

Як передає Укрінформ, спілкування дипломата і футболіста транслювалося на сторінці Кулеби у Фейсбуці.

Міністр назвав Зозулю футбольною гордістю країни і розповів, що сьогодні згадував голи, які він забивав за збірну України.

«Але я хочу зараз сказати головне: Романе, Україна з вами. Коли вас несправедливо атакують і звинувачують, знайте, що це як у футболі: ви форвард там попереду, а позаду вас уся команд. І ця команда позаду вас – це вся Україна», – сказав Кулеба.

Він також відзначив, що Зозуля, незалежно від того, в якому чемпіонаті грає у футбол, завжди залишається зі своєю країною.

На пам’ять про зустріч футболіст подарував міністрові футболку свого клубу з номером 9 і прізвищем Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, Роман Зозуля 31 січня 2017 року перейшов із клубу “Бетіс” до іспанського “Райо Вальєкано” на правах оренди, але змушений був через день повернутися. Фанати “Райо” (ультралівого спрямування) звинуватили його в нацизмі. Приводом стала футболка з тризубом, в якій гравець прилетів до Іспанії ще минулого літа. Ультрас агресивно вимагали, аби клуб не підписував гравця. Зозулю підтримали іспанська ліга, “Бетіс”, ФФУ. “Райо Вальєкано” запропонував йому повернутися і гарантував безпеку, але українець відмовився через постійні акції протесту і погрози з боку фанатів “Райо”.

У серпні цього року українця Зозулю визнали найціннішим футболістом іспанської футбольної команди “Альбасете” в сезоні. У сезоні, що завершився, Зозуля забив 4 м’ячі та зробив 2 гольові передачі у 38-ми поєдинках.

 

Кулеба у Мадриді нагадав про важливість санкційного тиску на Росію

Шлях до миру в Україні складний, але країна буде йти вперед і докладати всіх зусиль для врегулювання конфлікту на Донбасі у мирний дипломатичний спосіб.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільній з міністром закордонних справ ЄС і співробітництва Іспанії Аранчею Гонсалес Лая пресконференції в Мадриді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна докладатиме всіх зусиль, щоб врегулювати конфлікт на сході країни мирним дипломатичним шляхом. Ми залишаємося відданими Мінським домовленостям та нормандському формату і розраховуємо, що Європейський Союз також продовжуватиме політику санкційного тиску на Росію до виконання нею Мінських угод. Шлях до миру дуже складний, на цьому шляху багато провокацій і викликів, але ми будемо йти вперед, щоб принести мир в Україну і деокупувати територію країни», – сказав Кулеба.

У цьому контексті він зазначив, що найближчими днями відбудеться зустріч радників лідерів нормандського формату, де будуть обговорюватися наступні кроки на шляху до врегулювання.

Кулеба також підкреслив, що Україна прагне зустрічі лідерів нормандського формату і дуже сподівається, що Росія так само проявить політичну волю до її проведення і зробить необхідні кроки, щоб лідери чотирьох країн напрацювали в її ході конкретні результати.

«Але ми всі маємо чітко розуміти, що сьогодні ключ до миру в Україні знаходиться у Москві. Якщо Москва погодиться вивести свої війська, деокупувати нашу територію, то ми швидко реінтегруємо ці території і відновимо там нормальне життя», – резюмував очільник МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, 9 вересня у Тристоронній контактній групі домовилися проводити спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника ОБСЄ, а також представників ОРДО.

У четвер голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук звернувся з листом до представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з проханням перенести сьогоднішню зустріч в районі селища Шуми Донецької області. У документі мова йде про те, що російська сторона та запрошені нею представники з ОРДО висунули нові вимоги, які не обговорювалися в ході позачергової відеоконференції Тристоронньої контактної групи 9 вересня.

 

Попри домовленості бойовики на Донбасі розширюють позиції і стягують зброю до лінії зіткнення – УП

Спостерігачі місії ОБСЄ зафіксували нові порушення домовленостей з боку бойовиків на Донбасі .

Джерело: українська сторона СЦКК

Деталі: За даними звіту СММ ОБСЄ, опублікованого 9 вересня, під час спостережного польоту безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ на непідконтрольній урядові України території виявив з боку незаконних збройних формувань Російської Федерації порушення домовленостей, які набули чинності 27 липня 2020 року.

Так, 7 вересня зафіксовано продовження наявної траншеї поблизу населеного пункту Березівське Луганської області. А 8 вересня команда СММ ОБСЄ зафіксувала 5 осіб збройних формувань із лопатами біля однієї з їхніх позицій на північно-східній стороні дороги місцевого значення поблизу Раївки Луганської області.

Також під час спостережного польоту БПЛА СММ ОБСЄ з порушенням лінії відведення на полігонах було зафіксовано 16 самохідних гаубиць (2С1 “Гвоздика”, 122 мм) та 6 буксируваних гаубиць (Д-30А”Жаба”, 122 мм) поблизу Бугаївки Луганської області, а також три реактивних системи залпового вогню (БМ-21 “Град”, 122 мм) неподалік Покровки Донецької області.

Крім того, на полігоні поблизу населеного пункту Бугаївка на Луганщині було виявлено дванадцять танків (імовірно Т-64 – 5 одиниць; невстановленого типу – 7 одиниць) та три ймовірно зенітних ракетних комплексів (9К35 “Стріла-10”). На полігоні поблизу Тернового, на Донеччині, патрулем зафіксовано чотири танки (невстановленого типу), а на полігоні поблизу Покровки – три самохідних гаубиці (2С1 “Гвоздика”, 122 мм); три буксирувані гаубиці (Д-30 “Жаба”, 122 мм); десять танків (невстановленого типу) поза межами виділених місць зберігання.

Українська сторона СЦКК наголошує: зафіксовані факти вказують на порушення незаконними збройними формуваннями Російської Федерації домовленостей, які вступили в дію 27 липня 2020 року. Зокрема, це стосується розширення та поглиблення позицій, а також систематичного нарощення озброєння й військової техніки в прямій близькості до лінії зіткнення.

Чому це важливо: Згідно з досягнутими в кінці липня домовленостями, на Донбасі має панувати всеоохоплюючий режим тиші, сторони мають залишатися на встановлених позиціях, зброю має бути відведено. Бойовики час від часу провокують українських воїнів обстрілами. В останній тиждень ситуація загострилася: внаслідок ворожих обстрілів та підриву на вибухових пристроях є загиблі і поранені з боку Об’єднаних сил.

При цьому бойовики звинуватили українську сторону в порушеннях домовленостей, зокрема в облаштуванні нових позицій. Ватажок “ДНР” навіть анонсував прицільний обстріл українських позицій у населеному пункті Шуми поблизу Горлівки.

Після цього на засіданні безпекової підгрупи Тристоронньої контактної групи було досягнуто домовленість про спільне інспектування 10 вересня в районі населеного пункту Шуми спостерігачами ОБСЄ за участю сторін ТКГ з “вкрай обмеженим проявом присутності бойовиків“.

Водночас ближче до анонсованого часу інспекції 10 вересня стало відомо, що її “тимчасово скасовано”.

 

Інспекція в районі зриву “тиші” скасовується через нові вимоги РФ і ОРДО

УП

Інспекція позицій Збройних сил в районі селища Шуми за участю представників ОБСЄ 10 вересня не відбудеться і поки тимчасово скасовується.

Джерело: лист представника України в ТКГ Леоніда Кравчука до ОБСЄ, співрозмовник “Української правди” в Офісі президента

Пряма мова джерела: “Інспекції сьогодні не буде. Вона не переноситься, а поки тимчасово скасовується.

Деталі: У розпорядження УП потрапив документ, який пояснює причину.

Спільна перевірка скасовується на прохання української сторони, оскільки російська сторона і запрошені з ОРДО представники висунули нові вимоги, які не обговорювалися в ході позачергової відеоконференції Тристоронньої контактної групи 9 вересня, зокрема:

– відвідування нових точок;

– здійснення фото- та відеофіксації;

– підписання спільного протоколу.

Українська делегація в ТКГ вважає, що згадані вище вимоги “грубо порушують досягнуті 9 вересня домовленості”.

У зв’язку з цим представник України в ТКГ Леонід Кравчук звернувся до ОБСЄ з проханням відкласти інспекцію.

В ОП так прокоментували ситуацію:

“Представники терористичних організацій “ДНР”, “ЛНР” сиділи у складі СЦКК ще з 2014 року. Їх участь у перемовинах визначена Мінськими домовленостями, підписаними ще Порошенком, нині вони присутні у ТКГ. Хоча не мають юридичної сили. Україна не проводить діалогу з терористами, саме тому президент України напряму говорить з президентом РФ. Вже за столом переговорів може бути тільки Росія, яка і є агресором. Але з цим надбанням, підписаним Петром Порошенком, щось треба робити. Згадаймо, що 2015 року за результатами переговорів лідерів НФ, під Комплексом заходів з виконання Мінських домовленостей стояли підписи терористів Захарченка та Плотницького. Порошенко вміло забув про ці рішення, з якими нинішній владі щось треба робити. І нині розгойдує суспільство маніпуляціями. І це лише один приклад. Нині Офіс президента шукає грамотних юридичних рішень, аби закінчити цю війну і зберегти суверенітет та територіальну цілісність України. Хоча попередня влада зробила все, аби дорога до миру була надскладною”.

Передісторія: 9 вересня учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представника-координатора від ОБСЄ.

Необхідність такої інспекції викликана тим, що ватажок бойовиків ОРДО Денис Пушилін звинуватив Україну в нібито порушенні режиму припинення вогню в районі Шумів. Через це Пушилін пообіцяв обстріляти українські позиції.

Українська правда

 

Зрив перемир’я: бойовики відкрили вогонь по українських позиціях –  УП

Окупаційні війська о 14:15 четверга почали обстріл українських позицій поблизу населеного пункту Шуми, де у цей день мала проходити спільна інспекція представників СЦКК і ОБСЄ.

Джерело: штаб операції Об’єднаних сил у Facebook

Деталі: За його інформацією, обстріл вівся зі стрілецькоої зброї, він був прицільним та спрямованим на ділянку, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ.

Зазначається, що українська розвідка попередила про такі дії збройних формувань РФ, тому “швидко вдалося убезпечити не тільки військовослужбовців Об’єднаних сил, а й представників СЦКК та ОБСЄ”.

Дослівно: “Такі дії противника засвідчують, що ворог свідомо та цілеспрямовано йде не тільки на порушення домовленостей, а й відкрито провокує українську сторону. Натомість Україна вкотре демонструє своє щире прагнення до встановлення миру, але ворог навмисно зриває будь-які спроби”.

Передісторія: 9 вересня учасники Тристоронньої контактної групи домовилися про спільну інспекцію в районі селища Шуми за участю представника-координатора від ОБСЄ.

Необхідність такої інспекції викликана тим, що ватажок бойовиків ОРДО Денис Пушилін звинуватив Україну в нібито порушенні режиму припинення вогню в районі Шумів. Через це Пушилін пообіцяв обстріляти українські позиції.

Однак 10 вересня українська сторона скасувала цю інспекцію, оскільки Росія і представники ОРДО висунули до неї нові вимоги, які грубо порушують попередні домовленості.

 

Зрив інспектування в районі Шумів: Банкова виступила із заявою

Одноразового “спільного інспектування” в районі населеного пункту Шуми не відбудеться через постійну зміну запитів російської сторони.

Україна отримала від ОРДЛО низку суперечливих вимог, які спотворюють характер домовленостей, заявили в Офісі Президента, повідомляє Укрінформ.

“Як ми й передбачали, представники незаконних збройних формувань в ОРДЛО не очікували конструктивної позиції України. Віра у власну пропаганду та відірваність від реальності заважає їм адекватно оцінювати події, що відбуваються. Станом на ранок сьогоднішнього дня отримали від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника. Саме тому погодженого в межах безпекової підгрупи ТКГ виключно «одноразового інспектування» виключно однієї точки не відбудеться. У зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони”, – ідеться в заяві.

В ОП нагадали, що ОБСЄ неодноразово підтверджувала, що українська сторона жодним чином не порушувала умов режиму припинення вогню на Донбасі, за шість тижнів від 27 липня Україна сумлінно дотримувалась усіх умов.В Офісі глави Української держави запевнили, що можемо й хочемо робити це й надалі, щоб перейти від “тиші” на Донбасі до сталого миру, проте констатували, що представники незаконних збройних формувань демонструють наявність у них зовсім іншої мети, “а саме – піару замість миру”.

“Якщо в Донецьку не здатні знайти на мапі Європи населений пункт Шуми Донецької області, претензії щодо якого ми чули неодноразово, й тепер у випадковому порядку обирають нові населені пункти для інспектування, то можемо хіба що поспівчувати”, – сказали в ОП.

В Офісі Президента наголосили, що українська сторона “з доброї волі та для остаточного підтвердження своєї чесності” погодилася на те, аби представник ОБСЄ в присутності представників сторін на лінії розмежування зафіксував факт відсутності будь-яких порушень домовленостей щодо режиму припинення вогню з боку України.

Водночас в ОП проінформувала, що українська сторона звернулася з пропозицією дзеркально подивитися й на райони розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, у яких моніторингова місія дійсно фіксувала факти наявності порушень.

“Однак адекватної відповіді ми не отримали. Запропонований формат передбачав технічний характер таких дій, а саме: у цивільному одязі, без одіозних представників. Суто технічна процедура. Однак на сьогодні це неможливо з об’єктивних причин. Ключова з яких – відсутність порушень з нашого боку. Карантинні обмеження також впливають на деталі того, як могло б відбутися інспектування в районі Шумів”, – розповіли в ОП.

“Враховуючи все це – фактичну відмову Росії та представників незаконних збройних формувань в ОРДЛО дотримуватися досягнутих домовленостей і працювати на основні здорового глузду заради підтвердження правдивих фактів щодо ситуації на лінії розмежування – констатуємо, що інспекція в районі Шумів Донецької області наразі не може бути проведена”, – резюмували в Офісі Президента.

Як повідомляв Укрінформ, 9 вересня у Тристоронній контактній групі домовилися проводити спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника ОБСЄ, а також представників ОРДО.

У четвер голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук звернувся з листом до представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з проханням перенести сьогоднішню зустріч в районі селища Шуми Донецької області. У документі мова йде про те, що російська сторона та запрошені нею представники з ОРДО висунули нові вимоги, які не обговорювалися в ході позачергової відеоконференції Тристоронньої контактної групи 9 вересня.

 

Патрулювання у Шумах: під ОП і резиденцією Зеленського – акції протесту

Активісти проводять акції протесту під ОПУ та резиденцією глави держави Володимира Зеленського у Конча-Заспі, аби донести свою позицію щодо ідеї про участь представників ОРДО у спільному патрулюванні в районі селища Шуми.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, під ОПУ захід проходить спокійно, люди стоять, тримаючи у руках прапори України.

«Люди збираються під Офісом Президента на мітинг, який був спровокований діями влади стосовно присутності представників «ДНР» чи військових Російської Федерації на позиціях Збройних сил України. Людей це дуже обурило, тому була анонсована акція під Офісом Президента. Наші друзі анонсували акцію у Конча-Заспі під будинком Зеленського. І вона також там зараз відбувається. Це скоординовані дві акції, метою яких є недопущення проведення спільних інспекцій на позиціях ЗСУ», – сказав ветеран АТО і громадський діяч Олександр Погребиський.

За його словами, представники низки громадських організацій та активісти мають намір також у понеділок вийти із акцією протесту до Верховної Ради. Їхня вимога – створення Тимчасової слідчої комісії для розслідування вбивств українських військових на Донбасі.

Інші активісти зібралися біля ТРЦ “Магеллан” (метро “Теремки”) і звідти вирушили до резиденції Зеленського.

Як зазначив співкоординатор Руху опору капітуляції Мирослав Гай, який бере участь у заході, попри те, що це інспектування вирішили-таки скасувати, він не упевнений, що у подальшому його не здійснять. «Ми хочемо, щоб в Офісі Президента зрозуміли, що громадянське суспільство та патріоти є ефективним запобіжником для капітуляції, ми не дозволимо їм грати у піддавки із Кремлем, посіпаками Путіна, виконувати забаганки Росії», – сказав він.

Гай наголосив, що акція є символічною, вона об’єднує патріотів, які хочуть донести свою позицію, але не має на меті якихось незаконних дій.

Як повідомляв Укрінформ, 9 вересня у Тристоронній контактній групі домовилися проводити спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника ОБСЄ.

У четвер голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук звернувся з листом до представника ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з проханням перенести сьогоднішню зустріч у районі селища Шуми Донецької області. У документі йдеться про те, що російська сторона та запрошені нею представники з ОРДО висунули нові вимоги, які не обговорювалися в ході позачергової відеоконференції ТКГ 9 вересня.

10 вересня вдень в Офісі Президента заявили, що одноразового “спільного інспектування” в районі населеного пункту Шуми не буде через постійну зміну запитів російської сторони. Україна отримала від ОРДЛО низку суперечливих вимог, які спотворюють характер домовленостей.

 

СБУ викрила у Полтаві та Одесі інтернет-пропагандистів сепаратизму

Антиукраїнську діяльність двох сепаратистських інтернет-агітаторів блокували кіберфахівці Служби безпеки України у Полтаві та Одесі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Оперативники спецслужби задокументували, що деструктивні матеріали пропагандисти розміщували на персональних і фейкових сторінках та в багатотисячних спільнотах у заборонених російських соцмережах.

Зазначається, що одним із сепаратистів виявився колишній правоохоронець, який наразі працює в приватній охоронній структурі Полтави. Встановлено, що відставник брав активну участь у 15 антидержавних спільнотах із загальною аудиторією у понад 1,5 мільйона учасників. У цих групах зловмисник розміщував заклики до порушення громадського порядку, зміни меж території нашої держави, виправдовував агресію РФ на півдні та сході, підтримував ідею поділу України та приєднання окремих регіонів до Росії. Для підготовки антиукраїнського контенту він використовував матеріали російських пропагандистських ресурсів та сайтів бойовиків. За оперативними даними, сепаратистські погляди зловмисник також намагався популяризувати серед знайомих військовослужбовців та колег по службі.

Водночас іще одного агітатора співробітники спецслужби викрили в Одесі. Заклики до зміни конституційного ладу та державних кордонів України він розміщував у соцмережах під вигаданим ім`ям. Зловмисник підтримував проросійських бойовиків та агітував за створення на території південних областей терористичної організації за зразком «Л/ДНР».

Під час обшуків у помешканнях обох зловмисників виявили комп`ютери та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності. Вилучені матеріали надіслано на експертизи.

Дії агітаторів кваліфіковано за ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу. Одеситу вже повідомлено про підозру.

Слідчі дії тривають. У випадку доведення вини, кожному зі зловмисників загрожує до 5 років позбавлення волі.

 

США ввели санкції проти українського депутата Деркача

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти позафракційного народного депутата України Андрія Деркача.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті міністерства фінансів США.

Згідно з повідомленням міністерства, він є одним з чотирьох осіб, санкції проти яких запроваджують за втручання у виборчий процес у США.

У повідомленні не зазначаються причини, з яких Деркач потрапив до санкційного списку.

Крім Деркача санкції запроваджено проти громадян РФ: Антона Андреєва, Дарії Асланової, та Артема Ліфшица.

Як відомо, 9 липня позафракційний народний депутат Андрій Деркач оприлюднив записи розмови начебто експрезидента України Петра Порошенка з президентом РФ Володимиром Путіним. На записах люди з голосами, схожими на голоси Порошенка та Путіна, обговорюють мінський процес, економічні проблеми Донбасу, можливість розміщення миротворців. Також Деркач оприлюднив записи телефонних переговорів нібито Порошенка та колишнього віцепрезидента США Джо Байдена.

 

Помпео допустив причетність російських чиновників до отруєння Навального

Державний секретар США Майкл Помпео допустив причетність “високопоставлених російських чиновників” до отруєння Олексія Навального.

Як передає Укрінформ, своєю думкою Помпео в середу поділився в інтерв’ю з журналістом Беном Шапіро, повний текст якого опубліковано на сайті Держдепу.

“Є значна ймовірність того, що це виходило від високопоставлених російських чиновників. Я думаю, що це погано для російського народу. Я думаю, що це погано для Росії”, – заявив Помпео.

Як зазначив держсекретар, США, ЄС і ряд інших європейських країн ясно дали зрозуміти Москві, що вони очікують від неї скоординованих дій щодо притягнення винних в інциденті з Навальним до відповідальності. “Ми зробимо все можливе, щоб прийти до висновку про те, хто ще несе відповідальність”, – підкреслив Помпео.

Як повідомлялося, Олексій Навальний, відомий критик президента Володимира Путіна, був доправлений до Німеччини минулого місяця після того, як втратив свідомість під час польоту з Томська до Москви.

Німеччина дійшла висновку, що він був отруєний нервово-паралітичним речовиною “Новічок”.

7 вересня клініка Шаріте, де перебуває Навальний, повідомила, що російський опозиційний політик був нарешті виведений зі стану штучної коми.

Країни G7 вимагають від Росії покарати винних в отруєнні Навального.

На тлі цих подій американські сенатори-демократи попросили Мінфін США розширити санкції щодо “акту Магнітського”.

 

Лавров порівняв ситуацію з Навальним з отруєнням Скрипалів і збиттям Boeing MH17

ЧЕТВЕР, 10 ВЕРЕСНЯ 2020, 16:02  УП

Глава МЗС Росії Сергій Лавров назвав голослівними заяви держсекретаря США Майка Помпео про причетність російських високопоставлених осіб до отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Джерело: російський “Інтерфакс” з посиланням на пресконференцію Лаврова у Москві

Пряма мова: “Ми звикли до голослівних звинувачень. І коли офіційний представник уряду Німеччини заявляє, що запит Генеральної прокуратури Росії переданий в органи незалежної юстиції і тому німецький уряд вже нічого зробити не може, але паралельно вимагає від нас провести розслідування, то це нагадує ті прецеденти, які були створені нашими західними колегами і після отруєння в Солсбері, (…) і повторює історію, яка склалася з трагедією малайзійського “Боїнга””.

Деталі: За словами Лаврова, у цих випадках Москва не відмовлялася від співпраці в розслідуванні і надавала необхідну інформацію, але тоді Росії нібито відповідали, що під співпрацею мають на увазі визнання Росією своєї провини.

Що було раніше: Держсекретар США Майк Помпео визнав 10 вересня, що є “істотний шанс”, що за отруєнням російського опозиціонера Алексія Навального стоять високопоставлені російські чиновники.

Передісторія:

2 вересня німецький уряд заявив, що Навального отруїли “Новічком”. Сліди нервового агента в організмі опозиціонера виявили в спеціальній лабораторії Бундесверу.

7 вересня політика вивели з коми.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель не має сумнівів, що Олексія Навального отруїли, бо намагались змусити замовкнути, і в зв’язку з цим очікує відповідей на “серйозні запитання” від уряду Росії.

Раніше Євросоюз закликав до спільної міжнародної відповіді на отруєння Навального і допустив введення санкцій.

 

У Навального назвали перебільшенням значне поліпшення його стану

Прессекретар російського опозиційного політика Олексія Навального – Кіра Ярмиш назвала надто перебільшеною інформацію німецького видання Spiegel про значне поліпшення стану Навального.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила в Твіттері.

“У зв’язку з останніми матеріалами про Олексія: про те, що він приходить до тями й реагує на оточуючих, ми повідомляли ще в понеділок, але в основному стаття дуже сильно перебільшена і містить багато фактичних неточностей”, – написала Ярмиш.

При цьому вона не пояснила, які саме неточності маються на увазі.

Раніше Spiegel опублікував матеріал, в якому стверджується, що Навальний уже може говорити і згадати деталі того, що сталося з ним до моменту, коли він втратив свідомість у літаку. При цьому клініка Шаріте, де перебуває політик, поки що офіційно не підтверджувала інформацію про істотне поліпшення стану політика.

Як повідомлялося, Олексій Навальний, відомий критик президента РФ Володимира Путіна, був доправлений до Німеччини минулого місяця після того, як втратив свідомість під час польоту з Томська до Москви.

Німеччина дійшла висновку, що він був отруєний нервово-паралітичною речовиною з групи “Новічок”.

7 вересня клініка Шаріте, де перебуває Навальний, повідомила, що російський опозиційний політик був нарешті виведений зі стану штучної коми.

Країни G7 вимагають від Росії покарати винних в отруєнні Навального.

На тлі цих подій американські сенатори-демократи попросили Мінфін США розширити санкції, передбачені “актом Магнітського”.

 

Зеленський сказав Меркель, що Україна приєдналася до заяви ЄС щодо виборів у Білорусі

ЧЕТВЕР, 10 ВЕРЕСНЯ 2020, 18:19 УП

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та запевнив її, що Україна приєдналася до заяви ЄС щодо президентських виборів у Білорусі.

Джерело: пресслужба Зеленського

Деталі: Вони “відзначили близькість позицій” України та Німеччини щодо подій у Білорусі.

Дослівно: “Зеленський наголосив, що Україна приєдналася до заяви ЄС щодо президентських виборів у Білорусі”.

Що було раніше:

Між тим, 15 серпня МЗС оприлюднило заяву про результати виборів у Білорусі, у якій закликало опозицію до компромісів і уникло заяв про невизнання результатів голосування.

Пізніше в МЗС зазначили, що Україна приєдналася до заяви ЄС, яка характеризує недавні вибори в Білорусі як такі, що не відповідали міжнародним стандартам. Сам президент цього не повідомляв.

 

ЄС має виробити єдину політику у сфері міграції – Меркель

Країни ЄС за останні п’ять років так і не спромоглися виробити єдиного підходу до розв’язання проблеми біженців, але відкладати це далі вже не можна.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Ангела Меркель заявила на дискусії, що відбулася у Фонді Конрада Аденауера в Берліні.

«Німеччина взяла на себе відповідальність, але ми не можемо бути задоволені європейською міграційною політикою, якої, по суті, сьогодні не існує. І якщо все залишиться без змін, це буде великим тягарем для Європи», – констатувала глава німецького уряду.

За її словами, ФРН використає своє головування в Раді ЄС, щоб досягти зрушень у пошуку спільних розв’язань цієї проблеми.

Єврокомісія 30 вересня розгляне пропозиції стартапів, пов’язаних із цією проблематикою. «Німеччина, міністр внутрішніх справ, канцлер і весь уряд боротимуться за те, щоб ми дійшли більшої спільної відповідальності», – сказала Меркель.

Вона також поінформувала про домовленість із президентом Франції Макроном прийняти на прохання грецької влади неповнолітніх біженців без супроводу, та висловила сподівання, що до ініціативи долучаться інші країни ЄС.

Як повідомлялося, близько 400 неповнолітніх мігрантів прибули без супроводу батьків на материкову частину Греції після пожежі в таборі біженців на острові Лесбос. Берлін взявся допомогти зі спорудженням нових притулків для мігрантів.

Своєю чергою Макрон під час візиту на Корсику заявив: «Ми спробуємо переконати якомога більше європейських країн прийняти біженців, особливо неповнолітніх».

П’ять років тому канцлер Меркель вимовила свою знамениту фразу: «Ми впораємося», чим фактично відкрила двері для сотень тисяч біженців у Європу – насамперед до Німеччини. Нині ФРН приймає близько 300 біженців щодня.

 

Єменські повстанці обстріляли столицю Саудівської Аравії

Єменські повстанці-хусити завдали ракетного удару по цілі в Ер-Ріяді, столиці Саудівської Аравії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

Коаліція під керівництвом Саудівської Аравії, котра веде війну з проіранськими бойовиками з 2015 року, не підтвердила факт обстрілу.

Речник повстанців-хуситів Яхья Сареа заявив, що група застосувала балістичну ракету “Дул-Факкар” та три безпілотники для удару по важливій ​​цілі в Ер-Ріяді, до цього хусити вже кілька разів обстрілювали Ер-Ріяд. “Ці напади є відповіддю на постійну ескалацію з боку ворога та його тривалу блокаду нашої країни”, – сказав Сареа.

Він пообіцяв більше обстрілів, якщо Саудівська Аравія “продовжить агресію” проти Ємену.

Хусити зайняли столицю Ємену місто Сана та більшість міст країни у 2014 році, після того як відсторонили від влади уряд Абд-Раббу Мансура Хаді, якого підтримує Саудівська Аравія.

Коаліція, яку підтримує Захід та очолює Саудівська Аравія, втрутилася, щоб спробувати відновити владу Хаді, але війна, унаслідок якої вже загинули 100 000 людей, триває.

 

Хасиди влаштували дебош в Умані: не сподобався карантинний паркан

ЧЕТВЕР, 10 ВЕРЕСНЯ 2020, 15:07  УП

Група хасидів у середу знесла частину загорожі біля могили цадика Нахмана в Умані, яка була встановлена для запобігання розповсюдженню коронавірусу.

Джерело: коментар Українській правді начальниці сектору комунікації управління Нацполіції у Черкаській області Зої Вовк

Деталі: За її словами, паломникам не сподобалося, що паркан затулив їм шлях до могили, і вони почали його зносити.

Як пояснила Вовк, ці віруючі приїхали до Умані з Харкова.

Поліції вдалося втихомирити бунтарів, на двох з них склали адміністративний протокол за статтею 173 (дрібне хуліганство).

 

Євросоюз продовжив на пів року санкції проти Росії

Європейський Союз оприлюднив у четвер рішення продовжити на наступні шість місяців санкції за підрив або погрози проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на оголошення на сайті Європейської Ради.

«Сьогодні Рада ЄС вирішила продовжити санкції проти персон та установ, які продовжують підривати або загрожувати територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, на наступні 6 місяців – до 15 березня 2021 року. Існуючі обмежувальні заходи запроваджують обмеження на подорожі та заморожування активів та будуть застосовуватися проти 175 осіб та 44 установ. Це рішення було прийнято Радою ЄС за письмовою процедурою. Правовий акт буде оприлюднений в офіційному журналі ЄС 11 вересня 2020 року», – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, ЄС вперше запровадив обмежувальні заходи за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, 17 березня 2014 року. Інші обмежувальні заходи, які Євросоюз застосовує у відповідь на кризу в Україні, включають секторальні санкції проти російської економіки, які наразі є чинними до 31 січня 2021 року, а аткож обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя, які обмежено застосовуються на території Криму і Севастополя та продовжені до 23 червня 2021 року.

Перелік осіб та установ, на які поширюються згадані обмежувальні заходи, постійно переглядається, та уточняється Радою ЄС, яка періодично приймає рішення про продовження санкцій.

 

ЄС жорстко оцінив спроби уряду Британії “ревізувати” Brexit

Єврокомісія виступила з жорсткою заявою за підсумками надзвичайної зустрічі спільного Комітету ЄС-Велика Британія щодо виконання Угоди про вихід цієї країни з ЄС та наголосила, що спроби Британії дати Угоді власну інтерпретацію підривають довіру між сторонами.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на заяву, яка була оприлюднена на сайті Єврокомісії після завершення візиту до Лондона віцепрезидента цієї Євроінституції Мароша Шефчовича (Maroš ŠEFČOVIČ).

«Після оприлюднення урядом Великої Британії проєкту «Закону про внутрішній ринок Великої Британії» 9 вересня 2020 року, віцепрезидент Марош Шефчович закликав до проведення надзвичайної зустрічі Спільного Комітету ЄС-Велика Британія, з проханням до британського уряду пояснити власні наміри та відповісти на серйозні занепокоєння з боку ЄС. Зустріч відбулася сьогодні у Лондоні між віцепрезидентом Марошом Шефчовичем та Майклом Говом (The Rt Hon Michael Gove), Канцлером герцогства Ланкастер (The Duchy of Lancaster)», – йдеться у документі.

В ході переговорів віцепрезидент Єврокомісії зазначив, що вчасна та повна імплементація Угоди про вихід, включаючи Протокол по Ірландії/Північній Ірландії, з якою погодилися прем’єр-міністр Борис Джонсон та його уряд, і яка була ратифікована Палатами парламенту Великої Британії менш ніж рік тому, є правовим зобов’язанням сторін.

«Порушення умов Угоди про вихід могло б представляти собою порушення міжнародного законодавства, підірвати довіру та піддати ризику тривалі переговори щодо майбутніх двосторонніх відносин», – наголошує Єврокомісія.

Документ констатує, що Угода про вихід Великої Британії з ЄС вступила в силу 1 лютого 2020 року та має правовий ефект за міжнародним законодавством. З цього моменту, ані ЄС, ані Велика Британія не могли одноосібно змінювати, уточнювати, додавати, інтерпретувати, не погоджувати або не слідувати умовам цієї Угоди. Протокол по Ірландії/Північній Ірландії є важливою частиною Угоди про вихід. Він має на меті захистити мир та стабільність острова Ірландії та є результатом важких переговорів між ЄС і Великою Британією.

Шефчович заявив – якщо представлений урядом Великої Британії закон буде ухваленим, він може створити надзвичайно серйозне порушення Угоди про вихід та міжнародного законодавства.

Шефчович закликав уряд Великої Британії відкликати ці заходи з законопроєкту у можливо короткі терміни, але за будь-яких умов – до кінця поточного місяця. Він наголосив, що такий закон серйозно шкодить довірі між ЄС і Великобританією.

«Угода про вихід містить ряд механізмів та правових засобів для вирішення проблем із порушенням правових зобов’язань, що містяться в тексті (Угоди), і Європейський Союз не буде вагатися у їх застосуванні», – зауважив Шефчович.

Як вже повідомляв Укрінформ, прем’єр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що якщо Лондон і Брюссель не досягнуть угоди про майбутні відносини до середини жовтня, то його країна буде готова прийняти це та припинити перемовини. Минулого понеділка Джонсон заявив про намір представити на розгляд парламенту Великої Британії Закон щодо виконання Угоди про вихід з ЄС та уточнення його позицій. Цей документ в самій Великій Британії оцінили як такий, що порушує міжнародне законодавство.

Об’єднане Королівство вийшло з Євросоюзу у ніч на 1 лютого 2020 року. Перехідний період, протягом якого Велика Британія зобов’язалася дотримуватися законодавства ЄС, спливає 1 січня 2021 року. До цього часу сторони мають намір укласти нову угоду щодо принципів майбутніх стосунків і партнерства.

 

Макрон закликає до жорсткої позиції ЄС щодо турецьких “провокацій” у Середземномор’ї

Президент Франції Еммануель Макрон закликав європейських лідерів протистояти уряду Туреччини у тому, що він назвав “неприйнятними провокаціями”, на тлі прагнення Туреччини розширити свій енергетичний потенціал та вплив у Східному Середземномор’ї.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Лідери країн Європейського Союзу, які мають вихід до Середземного моря, провели екстрений саміт на Корсиці на тлі побоювань відкритого конфлікту з Туреччиною, що виник внаслідок посилення напруженості щодо буріння свердловин нафти та газу у Східному Середземномор’ї.

Турецькі чиновники закидають Франції та ЄС перехід на бік Греції та Кіпру у цій суперечці.

“Туреччина більше не є партнером у цьому регіоні. Ми, європейці, повинні бути чіткими та твердими” з урядом президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана щодо його “неприпустимої поведінки”, – сказав Макрон журналістам напередодні саміту.

Він не уточнив, які конкретно заходи пропонує вжити, але сказав, що слід окреслити “червоні лінії” у відносинах з Туреччиною та спробувати відновити діалог. “Наша мета – уникнути ескалації, але це не повинно означати пасивності. Туреччина має прояснити свої наміри”, – зазначив Макрон.

Як повідомлялося, Північноатлантичний альянс надав платформу для переговорів між Грецією та Туреччиною для зниження напруження у Східному Середземномор’ї.

Туреччина та Греція мають розбіжності в питанні видобутку нафти та газу на морському шельфі неподалік Кіпру. Греція та ЄС неодноразово заявляли, що Туреччина незаконно здійснює буріння в цій зоні. Туреччина наполягає, що ці води в межах її виключної економічної зони.

10 серпня Анкара поновила роботи в Східному Середземномор’ї попри угоду між Грецією та Єгиптом, яка стосувалася прав на буріння нафти та газу в цьому районі. Рішення Туреччини надіслати наукове судно в супроводі військово-морських кораблів у цей регіон спонукало Грецію до відправлення в цей же район військових кораблів для спостереження. 12 серпня сталося незначне зіткнення між кораблями, яке Греція назвала аварією, а Анкара – провокацією. 27 серпня Греція, посилаючись на морське право, заявила про намір розширити власні територіальні води в Іонічному морі з 6 до 12 морських миль.

 

Ситуація у Середземномор’ї: Туреччина нагадала Франції, що колоніальна доба минула

Замість підтримувати Грецію у спорі щодо морського шельфу, Франції варто діяти на користь примирення та діалогу, вважає влада Туреччини.

Про це йдеться у заяві МЗС Туреччини, повідомляє власкор Укрінформу.

Таким чином у міністерстві зреагували на заяву президента Франції Емануеля Макрона, який закликав європейців зайняти суворішу позицію щодо уряду Туреччини.

«Макрон не може визначати морську юрисдикцію будь-якої країни Середземномор’я чи будь-якого іншого регіону. Франція, замість робити односторонні провокаційні кроки та брати ЄС у заручники для власних вузьких інтересів, має діяти на користь примирення та діалогу», – йдеться в заяві.

У МЗС Туреччини переконані, що висловлювання Макрона – це «прояв його некомпетентності та відчаю, оскільки він керується баченнями колишнього колонізатора».

«Президент Франції своєю індивідуальною націоналістичною позицією сприяє напруженості та ставить під загрозу інтереси Європи і ЄС», – йдеться в документі.

Як повідомляв Укрінформ, Греція та ЄС неодноразово заявляли, що Туреччина незаконно здійснює буріння на морському шельфі неподалік Кіпру. Туреччина наполягає, що ці води лежать у межах виключної економічної зони цієї країни. Франція підтримує Грецію та надає їй військову підтримку.

10 серпня Туреччина відновила роботи в Східному Середземномор’ї, попри угоду між Грецією та Єгиптом, яка стосувалася прав на буріння нафти та газу в цьому районі. Рішення Анкари спрямувати наукове судно в супроводі військово-морських кораблів у цей регіон спонукало Грецію відрядити туди військові кораблі для спостереження.

12 серпня сталося незначне зіткнення між кораблями, яке Греція назвала аварією, а Анкара – провокацією. 27 серпня Греція, посилаючись на морське право, заявила про намір розширити власні територіальні води в Іонічному морі з 6 до 12 морських миль.

 

У Болгарії на антиурядовий протест вийшли тисячі людей

У столиці Болгарії Софії у четвер проходить антиурядова демонстрація “Велике національне повстання 2”, тисячі людей вимагають відставки уряду країни на чолі з Бойко Борисовим та генерального прокурора Болгарії Івана Гешева.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Sofia Globe.

Це вже 64-й день антиурядових протестів у столиці Болгарії.

У МВС Болгарії заявили, що вживають посилених заходів, аби запобігти повторним серйозним зіткненням під час протестів у Софії. Поліція стала живим кордоном навколо будівель уряду та парламенту.

На початку цього тижня прем’єр Бойко Борисов заявив, що “мафія” хоче, щоб його уряд подав у відставку, і він відмовляється це робити.

Як повідомлялося, протестувальники звинувачують 61-річного прем’єра у нездатності боротися з корупцією.

Борисов пообіцяв піти у відставку, якщо парламент схвалить його плани зі скликання Великих народних зборів для зміни Конституції Болгарії.

Однак навряд чи він отримає достатньо голосів, щоб просунути свій план.

Протестувальники, а також опозиційні партії, відхилили цю пропозицію як хитрість, спрямовану на те, аби Борисов залишився при владі довше.

 

Путін і Лавров вибачилися перед президентом Сербії за хамство МЗС РФ

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що президент РФ Володимир Путін вибачився перед ним за хамський випад офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ТАСС.

«Президент Сербії Александар Вучич розповів, що російський лідер Володимир Путін і глава зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров вибачилися перед ним за публікацію офіційного представника МЗС РФ Марії Захарової», – йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що в інтерв’ю національному сербському телебаченню Вучич заявив, що обговорював це питання з російським колегою в четвер.

Як повідомлялося, в суботу відбулася зустріч президента Сербії Александара Вучича з Дональдом Трампом у Білому домі. Була опублікована фотографія, яка виглядала дещо ніяково для сербського президента.

У зв’язку з цим офіційний представник російського МЗС Марія Захарова в соцмережах порівняла президента Сербії із сексуально розкріпаченою героїнею еротичного трилера «Основний інстинкт» у знаменитій сцені допиту, супроводивши запис скріншотом з фільму.

Коментуючи ситуацію Вучич зауважив: «Підсвідомість найбільше говорить про людину. Найбільше про себе сказала Марія Захарова: примітивізм і спрощеність найбільше говорять про неї та про тих, хто її там поставив».

 

Microsoft: хакери з Росії, Китаю та Ірану атакують штаби і Трампа, і Байдена

Російські хакери атакували понад 200 організацій, що мають відношення до президентської кампанії у США.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW з посиланням на доповідь експертів компанії Microsoft.

«Хакери, пов’язані з Росією, Китаєм та Іраном, все частіше атакують передвиборчі команди Дональда Трампа і його суперника-демократа Джо Байдена. Мета кібератак – отримати компрометуючу інформацію на людей і структури, близькі до обох кандидатів у президенти США», – йдеться в повідомленні.

Як зазначив віцепрезидент Microsoft із безпеки користувачів Том Берт, інтенсивність кібератак збільшується в міру наближення дати президентських виборів

За його словами, група російських хакерів, причетних до військової розвідки, вже прагнула вплинути на хід американських виборів у 2016 році. У 2019-му ця група намагалася отримати доступ до особистих даних політичних радників, які працюють як на Демократичну, так і на Республіканську партії, а також представників експертного співтовариства.

Загалом атаками були зачеплені понад 200 організацій, сказав Берт.

Він додав, що хакери з КНР без успіху пробували скомпрометувати довірену особу Джо Байдена. Також безрезультатною виявилася кібератака з Ірану. Про те, чи були успішні дії російських хакерів, Берт нічого не сказав, коментує DW.

Як відомо, вибори президента США намічені на 3 листопада.

 

Канада та ЄС закликають владу Білорусі до національного діалогу

11.09.2020 04:16

З огляду на недемократичність останніх виборів президента Білорусі владі цієї країни слід розпочати національний діалог для пошуку виходу з кризи.

Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ Канади Франсуа-Філіпа Шампаня та Верховного представника ЄС із закордонних справ Жозепа Борреля, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Канада та ЄС разом підтримують народ Білорусі у його прагненні демократичних змін. Ми згодні, що президентські вибори у Білорусі 9 серпня 2020 року не були ні вільними, ні чесними, і що настав час розпочати відкритий та конструктивний національний діалог для пошуку виходу із ситуації”, – зазначається у документі.

Канада та ЄС засуджують вибіркові арешти й затримання на політичному ґрунті, а також атаки на незалежні медіа. “Лише мирний і демократичний процес може розрядити ситуацію та запропонувати тривале розв’язання проблем”, – зауважують дипломати.

Вони наголошують, що Білорусь має міжнародні зобов’язання, “і ми очікуємо, що влада їх поважатиме”.

“Як держава-член ОБСЄ Білорусь зобов’язалася проводити дійсно демократичні вибори та дотримуватися прав людини й основоположних свобод”, – нагадують Боррель та Шампань.

За їхніми словами, Канада та ЄС “рішуче підтримують суверенітет і незалежність Білорусі, тож і надалі працюватимуть із міжнародними партнерами над забезпеченням того, аби голос білоруського народу було почуто, а його права дотримані”.

Як повідомляв Укрінформ, одразу після виборів в Білорусі 9 серпня почалися протести громадян, не згодних з офіційними результатами. Силовики жорстоко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. За наказом влади був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ.

Євросоюз не визнав результатів цих виборів і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікацій.

 

Польща вже видала білорусам понад 230 гуманітарних віз

11.09.2020 02:24

Від початку протестів у Білорусі консульські установи Польщі видали 234 так звані гуманітарні візи  громадянам цієї країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Польському радіо віцеміністр закордонних справ Польщі Пйотр Вавжик.

Він зазначив, що польські консульства видали 234 так звані гуманітарні візи для білорусів у рамках програми, яку в серпні ініціював уряд РП після початку протестів у Білорусі.

За словами Вавжика, на програму «Солідарні з Білоруссю», що передбачає допомогу репресованим громадянам, а також незалежним ЗМІ, польський уряд виділив 50 млн злотих (приблизно $13,2 млн).

Вавжик додав, що Польща надає Білорусі всебічну підтримку, але крім цього, визначає тон розмов у Євросоюзі про ситуацію в цій країні. За його інформацією, санкційний список ЄС охопить від 40 до 50 представників білоруського режиму.

Як повідомляв Укрінформ, одразу після виборів в Білорусі 9 серпня почалися протести громадян, не згодних з офіційними результатами. Силовики жорстоко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. За наказом влади був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ.

Євросоюз не визнав результатів цих виборів і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікацій.

 

Сейм Литви закликав світ вважати Тіхановську обраним лідером Білорусі  

10.09.20 22.56

УНН. Парламент Литви ухвалив резолюцію зі звернення до світової спільноти з приводу ситуації в Білорусі. У документі говориться, що Світлана Тіхановська є обраним лідером білоруського народу, в той час як Олександр Лукашенко названий незаконним лідером, який де-факто анексував країну. Про це пише Delfi та DW, передає УНН.

Чотирнадцять депутатів сейму Литви внесли в однопалатний парламент країни резолюцію, в якій закликають світову спільноту підтримати вимогу колишнього кандидата в президенти Білорусі Світлани Тіхановську, “лідера, обраного білоруським народом, і Координаційної ради, створеного за її пропозицією — як єдиних законних представників білоруського народу — в проведенні нових, прозорих і демократичних парламентських і президентських виборів”.

Крім того, автори документа пропонують “оцінювати будь-які дії незаконного лідера Білорусі Олександра Лукашенка у внутрішній і зовнішній політиці, спрямовані на легітимацію його правління і укладання з Росією нових міжнародних угод, що обмежують суверенітет білоруського народу, як злочин проти власного народу, як недійсні, позбавлені юридичної сили і не визнані міжнародним співтовариством” заходи, “де-факто анексію країни”. Як вказує Delfi, резолюцію підтримали 91 депутат сейму.

Раніше глава Литви Гітанас Науседа говорив, що не вважає білоруського лідера Олександра Лукашенка легітимним президентом, оскільки, за його словами, в Білорусі не було вільних і демократичних виборів.

У Білорусі з дня президентських виборів 9 серпня щодня тривають масові протести проти оголошеної перемоги на них чинного президента Олександра Лукашенка на шостий термін поспіль. Силовики вдаються до репресій проти ініціаторів і учасників протестів.

 

Білоруські прикордонники обшукали автомобіль посла України

10.09.2020 21:01

Білоруські прикордонники обшукали автомобіль посла України в Білорусі Ігоря Кизима, коли той повертався з Києва до Мінська.

Як передає Укрінформ, про це Кизим розповів в інтерв’ю TYT.BY.

«Потрібно сказати, що мій в’їзд до Білорусі був, м’яко кажучи, не дуже дружнім і розпочався, як я це розцінюю, з провокації. Мій особистий автомобіль, на якому я повертався, піддався огляду білоруськими прикордонниками в порушення норм міжнародного права про дипломатичні зносини і вже зовсім не в дусі наших дружніх двосторонніх відносин», – сказав Кизим.

При цьому, за словами посла, в ході цього «неприємного інциденту», що відбувся минулими вихідними, керівник білоруського прикордонного пункту не дав жодних пояснень. «І як я зрозумів, начальник пункту пропуску «Нова Гута» був проінструктований так зробити. Очевидно, що посольством була направлена відповідна нота в МЗС Білорусі», – пояснив посол України.

Як відомо, у Віденській конвенції про дипломатичні зносини йдеться, що особистий багаж дипломатичного працівника звільняється від огляду, якщо немає серйозних підстав припускати, що він містить небезпечні предмети, або предмети, ввезення або вивезення яких заборонено законом держави перебування. У цьому випадку огляд проводиться в присутності дипломатичного агента або його уповноваженого представника.

Як повідомляв у понеділок Укрінформ, посол України після консультацій у МЗС повернувся до Мінська. Однак офіційні двосторонні контакти залишаються «на паузі».

17 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відкликав українського посла в Республіці Білорусь Ігоря Кизима для проведення консультацій з огляду на політичну ситуацію в сусідній країні.

28 серпня Кулеба заявив, що Україна призупинила підготовку і проведення всіх офіційних зустрічей із Білоруссю в зв’язку з напруженою ситуацією в республіці.

 

У Києва немає бажання втручатися у внутрішні справи Мінська – посол

10.09.2020 18:36

Україна не має бажання втручатися у внутрішні справи Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю TUT.by заявив посол України у Білорусі Ігор Кизим.

«Ще раз скажу: у нас немає бажання займатися втручанням у внутрішні справи Білорусі. Це було чітко сказано і президентом України, і міністром закордонних справ. Але чомусь у Білорусі більше вірять тому, що говорять у Кремлі », – повідомив він.

За словами Кизима, у відносинах Білорусі та України зберігається перспектива, проте, вона залежатиме від низки факторів.

«Звичайно, перспектива є. Ми, як кажуть, сусіди, і приречені жити разом. Якісь відносини у нас у будь-якому випадку будуть, питання – наскільки конструктивні й дружні. У нас відносини багатогранні, але, думаю, все ж корективи в них будуть внесені, все залежить від того, як розвиватиметься ситуація в Білорусі, а також інтеграційні процеси Білорусі та Росії. А також і від риторики щодо України і дій, які керівництво Білорусі робитиме відносно України», – додав він.

Як повідомляв Укрінформ, відразу після виборів у Білорусі 9 серпня в країні розпочалися протести громадян, не згодних з офіційними їхніми результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано понад 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

За наказом уряду країни був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ країни, на вулицях затримували десятки журналістів для перевірки документів, частину з них позбавили акредитації для професійної діяльності на території Білорусі.

 

Данілов анонсував новий формат співпраці з Польщею на зразок “Люблінського трикутника”

Секретар РНБО Олексій Данілов та керівник Бюро національної безпеки Республіки Польща Павел Солох домовилися започаткувати новий формат співпраці відомств на кшталт «Люблінського трикутника».

Як передає Укрінформ про це йдеться у повідомленні РНБО.

Під час розмови у форматі відеоконференції співрозмовники наголосили на конструктивному характері співпраці безпекових відомств. «Незважаючи на пандемію коронавірусної хвороби, наші контакти не зупинилися, і ми продовжуємо успішно співпрацювати і рухатися уперед», – сказав Данілов.

На думку Данілова та Солоха, долучення до співпраці литовської сторони дозволить розширити й активізувати тристоронню співпрацю у безпековій сфері.

У відомстві нагадали, що спільну декларацію міністрів закордонних справ України, Республіки Польща та Литовської Республіки про створення нового політичного формату «Люблінський трикутник» було підписано 28 липня 2020 року в польському місті Люблін.

Сторони обговорили ситуацію у Республіці Білорусь, зазначивши, що влада Білорусі має дотримуватися демократичних стандартів та забезпечити права і свободи власному народові.

Секретар РНБО України не виключив, що втручання Російської Федерації у процеси в Білорусії може посилитися, що призведе до небажаних для України наслідків.

 

Посол РФ подарував Лукашенку мапи білоруських губерній у Російській імперії

10.09.2020 19:17

Посол РФ у Білорусі Дмитро Мезенцев подарував на день народження білоруському лідеру Олександру Лукашенку книгу з зображенням мап білоруських губерній у складі Російської імперії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція БЕЛТА.

Мезенцев привітав Лукашенка з минулим днем народження та передав йому книгу з топографічними мапами Вітебської, Гродненської, Мінської та Могильовської губерній. Це перший примірник факсимільного видання 1866 року.

“Це ще одне підтвердження справедливості кордонів Білорусі, зокрема у відповідь всім тим, хто вважає інакше”, – заявив Мезенцев, вручаючи подарунок Лукашенку.

Як повідомляв Укрінформ, одразу після виборів у Білорусі 9 серпня в країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їхніми результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

З початку протестів було затримано понад 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про декількох загиблих.

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі та вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства та фальсифікацій.

За наказом уряду країни був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ країни, на вулицях затримували десятки журналістів для перевірки документів, частину з них позбавили акредитації для професійної діяльності на території Білорусі.

 

У Єврокомісії розповіли, які аргументи задіяли, щоб сербських військових не було у Білорусі

10.09.2020 17:53

Сербія визначила інтеграцію в ЄС як стратегічну мету, тож Євросоюз очікує, що ця країна буде узгоджувати власні зовнішньополітичні рішення з позицією ЄС стосовно третіх країн.

Про це у четвер під час брифінгу у Брюсселі заявила речник Єврокомісії з питань сусідства, розширення, міжнародної співпраці та розвитку Ана Пісонеро, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так вона відповіла на запитання преси про причини, з яких Сербія відмовилася від участі у військових навчаннях, що планувалися на території Білорусі, та про можливий вплив ЄС на таке рішення.

«Відповідно до рамкових умов переговорів з Євросоюзом Сербія, як очікується, дедалі більше буде приводити власну політику стосовно третіх країн відповідно до політики та позиції, що ухвалена Європейським Союзом. Ми щиро вітали приєднання Сербії до нещодавніх декларацій ЄС по Білорусі. Сербія активно бере участь у заходах політики ЄС в сфері безпеки й оборони, що ми високо цінуємо. Оскільки Сербія визначила інтеграцію в ЄС як стратегічний пріоритет країни, вона має діяти відповідно до цього зобов’язання», – сказала речник Єврокомісії.

Як вже повідомляв Укрінформ, сербські військові мали намір взяти участь у білорусько-російсько-сербських навчаннях “Слов’янське братерство – 2020” 10-15 вересня поточного року. Сербська сторона відмовилась від участі у навчаннях за день до їх початку. Міністр оборони Сербії Александар Вулін заявив про те, що таке рішення було прийнято під тиском з боку ЄС, і у відповідь країна припиняє участь у будь-яких навчаннях або заходах військового характеру, у тому числі під егідою НАТО, ОДКБ, Росії, США, Китаю або ЄС, тобто, заморожує військові контакти зі Сходом і Заходом.

Військові навчання на території Білорусі були заплановані на фоні масових протестів проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, які жорстоко придушуються силовими структурами. Ситуація продовжує розвиватися, при цьому владний режим у Білорусі розгорнув широку інформаційну кампанію проти Заходу, та намагається звинуватити його в інспіруванні політичної кризи в країні.

 

В Єврокомісії обіцяють не “гальмувати” з погодженням санкцій проти режиму в Білорусі

10.09.2020 17:45

ЄС має широку політичну згоду навколо питання щодо застосування санкції проти представників білоруської влади, які несуть відповідальність за масові порушення прав людини та насильство проти учасників мирного протесту

Наразі погоджується формат цих санкцій. Про це 10 вересня на брифінгу у Брюсселі заявив речник Єврокомісії з питань закордонних справ і політики безпеки Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нещодавня заява Президента Європейської Ради щодо прискорення роботи над санкціями є проявом рішучості ЄС запровадити обмежувальні заходи у зв’язку з тим, що відбувається в Білорусі. Ці заходи були погоджені міністрами закордонних справ, які доручили робочим групам Європейської Ради провести підготовчу роботу. Тобто, це прояв вищої політичної волі запровадити такі санкції. Вони будуть прийматися за умови консенсусу між країнами-членами щодо масштабів та природи таких заходів. Робота (з погодження) триває, і буде завершена так швидко, наскільки це буде можливим», – зауважив речник Єврокомісії.

Відповідаючи на уточнюючі запитання преси, він відмовився коментувати позиції окремих країн ЄС щодо санкцій проти білоруських чиновників.

«Ми маємо сталу позицію не коментувати внутрішні дискусії між країнами-членами, що відбуваються в робочих структурах Європейської Ради», – додав Стано.

Раніше Президент Європейської Ради Шарль Мішель, з огляду на розвиток подій в Білорусі закликав країни-члени прискорити розробку санкцій проти представників влади, що несуть відповідальність за утиски власного народу.

«Політичні переслідування в Білорусі, включаючи арешти на політичному ґрунті та насильницькі вислання з країни мають припинитися. Білоруська влада має звільнити політичних в’язнів та дозволити громадянам скористатися власним правом на слово та на зібрання. Я закликаю прискорити процес щодо санкцій», – зазначив Президент Європейської Ради.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко був оголошений переможцем із 80,1% голосів виборців. Після початку масових протестів проти виборчих фальсифікацій опозиційний кандидат Світлана Тихановська була змушена виїхати з країни.

7 вересня влада Білорусі спробували вигнати з країни ще одного опозиційного лідера – Марію Колесникову, два члени Координаційної ради – Іван Кравцов та Антон Роднєнков – були видворені з Білорусі силоміць. Колесникова при спробі видворення в Україні порвала свій паспорт, що унеможливило її в’їзд до іншої держави. 9 вересня Колесникову заарештували, вона перебуває в d ув’язненні в Мінську в статусі підозрюваної у кримінальній справі про “заклики до захоплення державної влади”. Силові органи продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів та проводять невибіркові затримання учасників протесту. З початку протестів були затримані понад 10 тис. осіб, з’явилися повідомлення про, принаймні, 7-х загиблих під час придушення силовиками громадських акцій.

 

Сейм Литви: Будь-які угоди Лукашенка з РФ – злочин проти народу Білорусі

10.09.2020 17:16

Парламент Литви ухвалив резолюцію, в якій закликає міжнародну громадськість реагувати на події в Білорусі і обмежити спроби Росії визначати політичний напрям цієї країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DELFI.

За резолюцію одноголосно виступив 91 член сейму. Серед її авторів – спікер Вікторас Пранцкетіс, міністр закордонних справ Лінас Лінас Антанас Лінкявічюс, представники майже всіх парламентських фракцій.

У документі депутати називають Олександра Лукашенка незаконним керівником, закликають міжнародну громадськість оцінювати будь-які його дії щодо укладення нових угод з Росією як злочин проти народу і фактичну анексію країни.

Литовські парламентарії закликають Росію не втручатися у внутрішні справи і зовнішню політику Білорусі, а в тому випадку, якщо будуть мати місце спроби “обмежити суверенітет країни проти волі білоруського народу”, застосувати додаткові санкції щодо Росії і представників білоруського режиму.

Також в резолюції міститься заклик до міжнародної громадськості запропонувати білоруському народу і його законним представникам різні політичні, економічні, фінансові та візові пільги, інші заходи допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, одразу після виборів в Білорусі 9 серпня в країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їхніми результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано понад 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про декількох загиблих.

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікацій.

За наказом уряду країни був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ країни, на вулицях затримували десятки журналістів для перевірки документів, частину з них позбавили акредитації для професійної діяльності на території Білорусі.

 

Україна в оцінці подій у Білорусі поділяє позицію ЄС – Кулеба

10.09.2020 17:31

Україна в оцінці подій у Білорусі поділяє позицію Європейського Союзу.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на спільній з міністром закордонних справ, ЄС і співробітництва Іспанії Аранчею Гонсалес Лая пресконференції в Мадриді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Будь-які порівняння ситуації в Білорусі і Україні є некоректними. Білорусь – це Білорусь, Україна – це Україна. В оцінці подій в Білорусі Україна поділяє позицію Європейського Союзу, і сьогодні ми це з моєю колегою обговорили», – сказав Кулеба.

Дипломат акцентував, що під час кризи в Білорусі Україна намагається надати максимальну підтримку білоруському народу, саме тому громадяни Білорусі можуть вільно в’їхати на територію нашої держави з гуманітарних міркувань.

«Водночас ми не допускатимемо спроб спецслужб Білорусі або Росії використовувати цю нашу відкритість для здійснення своїх провокацій. Але ще раз наголошую, що у складний момент український народ підтримає народ Білорусі», – резюмував очільник МЗС України.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, котрий керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після цього Тихановська була змушена переїхати до Вільнюса.

Відразу після виборів у країні розпочалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати й водомети.

З початку протестів було затримано більш як 10 тис. людей. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Читайте також: Рада планує наступного тижня розглянути заяву щодо подій у Білорусі

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі та вирішив ввести персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

У Білорусі оштрафували студенток за участь у протесті

10.09.2020 16:27

Суд Московського району Мінська оштрафував сім студенток Білоруського державного медичного університету (БДМУ) за участь в акції солідарності з затриманими представниками Координаційної ради Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Naviny.by.

9 вересня під час акції солідарності з затриманими представниками Координаційної ради з врегулювання політичної кризи Марією Колесниковою, Максимом Знаком та Іллею Салеєм в Мінську силовиками в цивільному були затримані сім студенток БДМУ: Анастасія Шматкова, Поліна Вежновєц, Яна Зябко, Тетяна Каплун, Марія Алешко, Дар’я Еркаєва та Адріана Шерель.

Дівчат повезли в РУВС Московського району, а потім їх привезли в ІТТ на Окрестіна.

Всіх затриманих звинуватили в участі в несанкціонованому масовому заході і присудили їм штрафи по 675 рублів кожній.

Сьогодні в університеті студенти провели акцію солідарності із затриманими студентками. Вони зібралися в холі БДМУ з плакатами і біло-червоно-білими прапорами. Також акція солідарності пройшла біля входу в Мінський державний лінгвістичний університет. Затриманих дівчат підтримали також Білоруський державний університет, Білоруський державний економічний університет та інші.

Як повідомляв Укрінформ, відразу після виборів у Білорусі 9 серпня в країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано більш як 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

За наказом уряду країни був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ країни, на вулицях затримували десятки журналістів для перевірки документів, частину з них позбавили акредитації для професійної діяльності на території Білорусі.

 

Слідком Білорусі відмовився перевіряти факти масових затримань журналістів

10.09.2020 15:01

Слідчий комітет Білорусі відмовився проводити перевірку за фактами масових затримань журналістів 27 серпня в Мінську та Бресті на підставі відповідного звернення керівництва громадського об’єднання «Білоруська асоціація журналістів» (БАЖ).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Naviny.by.

28 серпня БАЖ звернулася в слідком із заявою, в якій вимагала порушити кримінальну справу за ст. 198 КК (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) у зв’язку з тим, що 27 серпня на столичних площах Свободи й Незалежності, проспекті Незалежності, а також в Бресті співробітниками органів внутрішніх справ було здійснено затримання десятків співробітників ЗМІ, в тому числі іноземних.

Зазначається, що тоді більшість затриманих було доставлено до РУВС Жовтневого району Мінська. Щодо більшості протоколи затримань не складалися, права затриманих не роз’яснювались. Співробітниками міліції в довільному порядку знищувалися вихідні матеріали зйомок, що являють собою інтелектуальну власність журналістів і ЗМІ. Все це супроводжувалося погрозами пошкодження чи знищення професійної техніки журналістів».

Сьогодні на сайті БАЖ була опублікована фотокопія відповіді Слідкому, в ній йдеться про те, що «викладена в зверненні інформація по суті мають абстрактний характер, в зв’язку з чим підстав для проведення Слідчим комітетом перевірок і прийняття рішень <…> по цій заявці немає».

Як повідомляв Укрінформ, одразу після виборів у Білорусі 9 серпня в країні розпочалися протести громадян, не згодних з офіційними їхніми результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано понад 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про декількох загиблих.

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікацій.

За наказом уряду країни був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ країни, на вулицях затримували десятки журналістів для перевірки документів, частину з них позбавили акредитації для професійної діяльності на території Білорусі.

 

Україна в ПАРЄ запропонувала ввести санкції за порушення прав людини у Білорусі

10.09.2020 14:27

Керівник Постійної делегації ВР у ПАРЄ Єлизавета Ясько на комітеті з політичних питань та демократії ПАРЄ запропонувала створити механізм відслідковування порушень прав людини в Білорусі.

Про це Ясько повідомила у Facebook, передає Укрінформ.

«Мала (у середу, 9 вересня, – ред.) три виступи на політичному комітеті ПАРЄ… Запропонувала створити механізм відслідковування порушень прав людини в Білорусі, запровадити санкції проти тих, хто відповідальний за ці порушення, а зібрану інформацію передати демократично обраній владі Білорусі, яка приєднається до Ради Європи», – написала Ясько.

У своєму дописі депутат також поскаржилася на обурливий виступ білоруського колеги, Голови постійної комісії з міжнародних справ нижньої палати білоруського парламенту Андрія Савіних.

«Савіних розповів чергові штампи про втручання у внутрішні справи Білорусі зі сторони сусідніх держав, а також охарактеризував Революцію Гідності як постановочну акцію. Всі обвинувачення та висловлені теорії змови не мали під собою жодного підтвердження. Україна послідовно відстоює дотримання принципів міжнародного права і не дозволяє собі спотворювати їх сутнісний зміст. Як, на жаль, це системно робить Росія», – наголосила Ясько.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, котрий керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Тихановська була змушена переїхати до Литви.

Відразу після виборів в країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їхніми результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати та водомети.

З початку протестів були затримані понад 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 людей, повідомлялося про кількох загиблих.

 

Білоруські правозахисники визнали Колесникову політв’язнем

10.09.2020 14:18

Білоруські правозахисники вважають затриманих членів президії Координаційної ради Марію Колесникову і Максима Знака, і адвоката Колесникової Іллю Салея політичними ув’язненими.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в спільній заяві правозахисників.

“На підставі цього, керуючись п. 2.1, 3.1 а) Керівництва про визначення поняття “політичний в’язень”, прийнятого на ІІІ Білоруському правозахисному форумі, ми, представники білоруських правозахисних організацій, заявляємо про визнання Марії Колесникової, Максима Знака та Іллі Салея політичними в’язнями”, – йдеться в заяві.

Правозахисники також вимагають негайного звільнення Марії Колесникової, Максима Знака та Іллі Салея і припинення кримінального переслідування стосовно них і негайного звільнення всіх політичних в’язнів, припинення політичних репресій і насильства в країні.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня білоруська опозиція заявила про викрадення Колесникової в центрі Мінська.

За словами заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, Колесникова лишилася на території Білорусі, а два члени Координаційної ради – Іван Кравцов та Антон Родненков — були видворені з Білорусі силоміць.

Згодом стало відомо, що Колесникова при спробі видворення в Україні порвала свій паспорт, що унеможливило її в’їзд до іншої держави. Після цього прикордонники затримали її.

9 вересня Колесникову заарештували, вона перебуває в СІЗО № 1 на вул. Володарського в Мінську в статусі підозрюваної у кримінальній справі про “заклики до захоплення державної влади”.

Адвокат Колесникової Людмила Козак передала до Слідчого комітету Білорусі заяву про порушення кримінальної справи за фактом викрадення і загроз.

 

Зеленський вважає, що Кремлю не вдасться посилити вплив на Білорусь

10.09.2020 12:44

Ситуація в Білорусі не призведе до посилення впливу Кремля на країну, оскільки білоруси не хочуть російської “демократії”.

Такою думкою Президент України Володимир Зеленський поділився в інтерв’ю The Jerusalem Post, повідомляє Укрінформ.

“Цю боротьбу неможливо зупинити, але я не думаю, що вона сумісна з посиленням впливу Росії в Білорусі”, – сказав Президент, відповідаючи на запитання про те, чи призведе, на його думку, ситуація в Білорусі до “розширення панування Росії по всій Східній Європі”.

За словами Зеленського, білоруський народ хоче справжньої, а не російської “демократії”.

“У будь-якому разі ми не підтримуємо втручання будь-якої держави у внутрішньополітичну ситуацію в Білорусі і вважаємо, що білоруський народ має сам вирішувати, як рухатися в майбутнє і чого він хоче”, – зазначив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після цього Тихановська була змушена переїхати до Вільнюса.

Відразу після виборів у країні розпочалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати й водомети.

З початку протестів було затримано більш як 10 тис. людей. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про декількох загиблих.

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі та вирішив ввести персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

Глава МОП закликав Лукашенка поважати права робітників під час протестів

10.09.2020 12:20

Генеральний директор Міжнародної організації праці Гай Райдер закликав президента Білорусі Олександра Лукашенка запобігти порушенням прав людини і забезпечити повноцінну повагу прав і свобод трудящих під час хвилі протестів, що охопили країну в останні тижні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба організації.

«Я маю закликати вас зробити все, що ви подужаєте, задля запобігання порушень прав людини і забезпечення повноцінної поваги прав і свобод робітників (під час протестів – ред.)», – звернувся Райдер до Лукашенка.

Очільник МОП зазначив, що уряд Білорусі несе відповідальність за створення атмосфери, вільної від насильства, погроз або тиску щодо мирних протестувальників на роботі, а також, що будь-які заяви про подібні факти повинні бути швидко і незалежно розслідувані.

Райдер також висловив глибоку заклопотаність у зв’язку із повідомленнями про арешти, затримання, взяття під варту і жорстоке поводження з лідерами робітничого руху, що надходять.

«Ніхто не повинен бути позбавлений волі або підданий кримінальним санкціям лише за факт організації або участі в мирному страйку або протесті», – повідомив він.

Раніше лідера страйкому Мінського тракторного заводу і члена президії Координаційної ради Сергія Дилевського заарештували на 10 діб за звинуваченням в організації несанкціонованих заходів, а потім, за таким же звинуваченням – на 15 діб арешту.

Також 24 серпня на території Мінського заводу колісних тягачів був затриманий лідер страйкому МЗКТ Олександр Лавринович. Його заарештували на 10 діб. Лідера страйкому «Білоруськалій» Анатолія Бокуна засудили на 15 діб адміністративного арешту.

Як повідомляв Укрінформ, одразу після виборів в Білорусі 9 серпня в країні розпочалися протести громадян, не згодних з офіційними їхніми результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано більше 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 людей, повідомлялося про декількох загиблих.

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікацій.

За наказом уряду країни був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ країни, на вулицях затримували десятки журналістів для перевірки документів, частину з них позбавили акредитації для професійної діяльності на території Білорусі.

 

Лукашенко: Мені правильно дорікають, владу не віддам

10.09.2020 11:49

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що влада не для того дається, щоб її «кинути» або «віддати».

Як передає Укрінформ, про це БЕЛТА він сказав сьогодні під час представлення Андрія Шведа на посаді Генерального прокурора Білорусі.

«Хочу вам сказати як чоловік чоловіку, щоб у нас не було якоїсь недомовленості. Мені часто дорікають в тому, що «владу він не віддасть». Правильно дорікають. Мене народ не для цього обрав. Влада не для того дається, щоб її взяв, кинув і віддав», – повідомив Лукашенко.

Водночас він не закликає порушувати закони для стабілізації ситуації в країні.

«Ще раз повторюю: я не закликаю вас порушувати закони, у нас достатньо законодавства і законів для того, щоб врятувати країну від цієї навали, щоб вона не повторила варіанти України, Лівії, Сирії тощо, і стабілізувати ситуацію в цій країні. Тому дійте згідно з законом і пам’ятайте, що ви такі самі громадяни, як і Президент країни. І не тільки в мене, а й у вас є діти. Це вам ще жити в цій країні і в новій Білорусі», – резюмував Лукашенко.

Як повідомляв Укрінформ, відразу після виборів у Білорусі 9 серпня в країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано більш як 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

За наказом уряду країни був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ країни, на вулицях затримували десятки журналістів для перевірки документів, частину з них позбавили акредитації для професійної діяльності на території Білорусі.

 

Кіпр гальмує “білоруські санкції” через Туреччину – Bloomberg

10.09.2020 11:44

Влада Кіпру не підтримуватиме санкції проти представників білоруської влади за репресії громадян на протестах після президентських виборів через невизначену ситуацію з Туреччиною у Середземному морі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

За словами співрозмовників, Кіпр не погодиться з пропозицію Євросоюзу про запровадження санкцій проти десятків білоруських чиновників, якщо держави-члени блоку не погодяться обмежити діяльність Туреччини з буріння в східній частині Середземного моря.

Як стверджують джерела, наразі у кулуарах триває пошук рішення для затвердження білоруських санкцій перед зустріччю міністрів закордонних справ країн ЄС, яка має відбутися пізніше у вересні.

При цьому зазначається, що попри те, що минулого місяця європейські чиновники прийняли політичне рішення про запровадження санкцій щодо Білорусі й Туреччини, практичних кроків у цьому напрямку так і не послідувало.

Санкції затверджуються на рівні ЄС після одностайного їхнього схвалення всіма 27 державами-членами блоку.

Як повідомляв Укрінформ, санкційний список ЄС включає імена 40 білоруських політиків, причетних до фальсифікування результатів президентських виборів та жорстокого придушення акцій протесту, однак він не є остаточним.

 

Мін’юст Білорусі пригрозив відповідальністю фондам з підтримки протестувальників

10.09.2020 11:40

Міністерство юстиції Білорусі пригрозило адміністративною відповідальністю організаторам та учасникам незареєстрованих фондів, які збирають фіндопомогу на підтримку протестувальників.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті відомства.

У Мін’юсті зазначають, що діяльність подібних фондів знаходиться поза рамками правового поля, у зв’язку з чим відсутні дієві механізми прозорості й контролю руху грошових коштів, які надходять в їх розпорядження, що, крім іншого, може сприяти незаконному збагаченню осіб, які мають безпосереднє відношення до збору і розподілу цих коштів.

У відомстві додали, що відповідно до чинного законодавства Республіки Білорусь фонди повинні мати державну реєстрацію, а організація діяльності або участь в діяльності фонду, який не пройшов у встановленому порядку державну реєстрацію, є незаконними і тягнуть за собою відповідальність відповідно до статті 23.88 Кодексу Республіки Білорусь про адміністративні правопорушення.

Міністерство юстиції також звертає увагу, що фонди, які здійснюють збір фінансових коштів з зазначеною метою, не зареєстровані в Республіці Білорусь.

Як повідомляв Укрінформ, відразу після виборів у Білорусі 9 серпня в країні почалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано більш як 10 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кількох загиблих.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

За наказом уряду країни був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ країни, на вулицях затримували десятки журналістів для перевірки документів, частину з них позбавили акредитації для професійної діяльності на території Білорусі.

 

Екскандидатка у президенти Білорусі Канопацька оголосила про створення партії

10.09.2020 09:53

Екс-кандидатка на пост президента Білорусі Анна Канопацька заявила про створення нової Національно- демократичної партії.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у себе на Фейсбуці.

Наразі триває процес узгодження кандидатур, які увійдуть до оргкомітету зі створення партії.

Також, за словами Канопацької, спільно з юристами ініціативної групи вона підготувала й направила до Мін’юсту країни документи на реєстрацію Громадського об’єднання «Право майбутнього».

“Можливо, ми не такі “неймовірні” як інші в цій політичній кампанії, але ми точно знаємо, що робимо”, – зазначила вона.

У своєму пості вона також згадала учасників «наївної самодіяльності під назвою Координаційна рада», проти яких у Білорусі відкрито кримінальну справу за спробу захоплення державної влади. «Наскільки не сприймаю подібного стосовно учасників політичних процесів з боку влади, настільки ж дивуюся наївній провокативності й відвертій безглуздості вчинених дій», – зазначила Канопацька.

Анна Канопацька була одним із кандидатів у президенти Білорусі на минулих виборах. 14 серпня ЦВК Республіки Білорусь оголосила остаточні результати виборів. За Лукашенка проголосували 80,1% (4 661 075 осіб), за Тихановську – 10,1% (588 622 особи), за Дмитрієва – 1,21% (70 671 особа), за Канопацьку – 1,67% (97 489 осіб), за Черечня – 1,14% (66 613 осіб). Проти всіх 04,59% (267 360 осіб).

Відразу після виборів у країні розпочалися протести громадян, не згодних з офіційними їх результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано більш як 10 тисяч людей. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про декількох загиблих.

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі й вирішив ввести персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

За наказом уряду країни був закритий доступ до сайтів понад 70 незалежних ЗМІ країни, на вулицях затримували десятки журналістів для перевірки документів, частину з них позбавили акредитації для професіональної діяльності на території Білорусі.

 

Трамп навмисно намагався применшувати небезпеку епідемії COVID-19 – ЗМІ

Журналіст Боб Вудворд оприлюднив записи інтерв’ю з президентом США, на яких Дональд Трамп підтверджує, що завжди під час виступів намагався применшити ризики епідемії коронавірусу, щоб не створювати паніки в країні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у записах журналіста, інформує NPR.

Як випливає з аудіозаписів, президент Трамп вже на початку лютого знав про небезпеку та швидке поширення коронавірусу повітряним шляхом, проте у публічних виступах свідомо применшував загрозу нової хвороби.

У Білому домі заперечують навмисну дезінформацію суспільства.

Як зазначає Latin Times, у записаному інтерв’ю Вудворду після оголошення надзвичайної ситуації в США 13 березня Дональд Трамп зізнався, що применшував небезпеку пандемії. “Я хотів завжди це нівелювати”, – сказав Трамп. “Мені все ще подобається нівелювати загрозу, тому що я не хочу створювати паніку”, – додав він.

Прессекретар Білого дому Кейлі МакЕнані заявила напередодні, що президент Трамп прагнув зберігати спокій американської громадськості щодо пандемії коронавірусу.

У своїй книзі під назвою “Rage” (Гнів) Вудворд стверджує, що радник з питань національної безпеки Роберт О’Браєн передав президенту Трампу 28 січня попередження про вірус, сказавши, що він стане найбільшою загрозою національній безпеці під час президентства Трампа. Станом на середу 9 вересня, хвороба COVID-19 вбила понад 190 000 людей у США.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 10 вересня в світі зареєстрували 28 025 181 випадок коронавірусу, зокрема 908 тисяч летальних та 20 103 385 випадків одужання.

 

Легені у COVID-хворих із часом відновлюються – австрійські лікарі

Більшість спричинених COVID-19 легеневих змін є реверсивними, отже легені людей, які були вражені коронавірусом, з часом відновлюються.

Про це повідомляє TVthek з посиланням на результати дослідження університетської клініки Іннсбрука (Австрія), передає кореспондент Укрінформу.

“Ми проводили структуроване обстеження у ході інтердисциплінарного диспансерного обслуговування. І спочатку не знали, що відбувається з легенями, які сильно постраждали. Тепер вже можна видихнути: після трьохмісячного аналізу було встановлено, що пацієнти мають менше скарг, що знімки комп’ютерною топографії змінюються, і що пацієнти почуваються краще”, – заявила на австрійському телебаченні очільниця дослідницької групи Йудіт Льоффлер-Рагг.

За її словами, стан більшості пацієнтів, які брали участь в обстеженні, у тому числі тих, які в процесі лікування коронавірусної хвороби перебували під штучною вентиляцією легень, з часом демонстрував покращення.

Участь у дослідженні брали 86 осіб у віці 50-70 років з федеральної землі Тіроль, які перехворіли на COVID-19. При цьому, частина з них мали важкий перебіг хвороби, включно з підключенням до апарату штучної вентиляції легень. Також близько 44% раніше були курцями, значна частина мали кардіологічні проблеми чи діабет.

У ході обстежень було встановлено, що у 55% госпіталізованих COVID-хворих спостерігалися стійкі фізичні порушення навіть через 6 тижнів після виписки з лікарні. Зокрема, половина з них мали задишку під час виконання фізичних прав, ще 15% скаржилися на постійний кашель. Комп’ютерна топографія демонструвала, що у 88% пацієнтів після виписки мали місце структурні зміни у легенях легкої та середньої форми.

Однак, з часом було встановлено, що ці легеневі зміни зменшилися у більшості пацієнтів. Прогресуючого пошкодження легень, у т.ч. росту рубців, не спостерігалося.

“Перший досвід показує, що порушення легеневої функції, що діагностується при виписці з лікарні, може бути виплавлено з допомогою довгострокової та спеціальної реабілітаційної терапії. Тобто, можна говорити про те, що більшість змін в легенях мають реверсивний характер”, – пояснила член команди дослідників Сабіна Саханіч.

Як повідомлялося, станом на ранок 10 вересня у світі зареєстрували 28 025 181 випадок коронавірусу, зокрема 908 тисяч смертей і 20 103 385 випадків одужання.

 

У світі зафіксували 28,3 мільйона випадків коронавирусу

11.09.2020 07:16

Станом на ранок 11 вересня в світі зареєстрували 28 328 087 випадок коронавирусу, зокрема 913 918 смертей і 20 342 702 випадків одужання.

Про це свідчать дані Worldometer, повідомляє Укрінформ.

За нову добу в світі зафіксовано 10 410 нових випадків і 626 нових смертей від захворювання.

Найбільша кількість нових випадків за сьогодні виявлено в Мексиці, там зафіксовано 4 857 нових хворих і 554 загиблих.

У США на сьогодні зафіксовано 6 588 163 випадки, в Індії – 4 562 414 (зокрема 2 689 нових), а в Бразилії 4 239 763.

 

В Україні – 2 582 нових випадки коронавірусу

10.09.2020 08:47

В Україні за минулу добу, 9 вересня, виявили 2 582 новий випадки зараження коронавірусом, від початку епідемії загалом їх зафіксовано 145 612.

Такі дані містить система моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО, повідомляє Укрінформ.

Згідно з цими даними, від ускладнень, спричинених коронавірусом, за добу померли 44 особи, загалом у країні на сьогодні зафіксовано 3 023 летальних випадків.

Водночас одужали за добу 1 174 хворих на COVID-19, загалом від коронавірусу вилікувалися 65 877 осіб.

Найбільше хворих за добу виявлено у Харківській (339) області, у Києві (298), Тернопільській (252), Львівській (183), Івано-Франківській (143), Чернівецькій (134) областях.

Читайте також: У світі зафіксували 28 мільйонів випадків коронавірусу

Як повідомляв Укрінформ, в Україні у вівторок виявили 2 551 новий випадок зараження коронавірусом.

 

В Україні оновили “карантинні” зони – Київ стане “помаранчевим”

10.09.2020 18:33

Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визначила нове епідемічне зонування. За результатами засідання комісії Київ віднесено до “помаранчевої” зони.

Про це в своєму Телеграм-каналі написав міністр Кабінету Міністрів Олег Немчинов.

“Сьогодні відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. З 00 годин 00 хвилин 14 вересня (понеділок) почне діяти нове епідемічне зонування. Місто Київ потрапило до помаранчевої зони”, – написав Немчинов.

До “червоної” зони буде віднесено:

– місто Чоп Закарпатської області;

– міста Івано-Франківськ, Коломия, Калуш, Косівський та Тисменицький райони Івано-Франківської області;

– Перемишлянський та Пустомитівський райони Львівської області;

– міста Біляївка, Ізмаїл та Болградський район Одеської області;

– місто Дубно Рівненської області;

– міста Тернопіль, Бережани та Чортків, Бережанський, Бучацький, Гусятинський, Заліщіцький, Збаразький, Монастирський, Теребовлянський, Тернопільський та Чортківський райони Тернопільської області;

– Великобурлуцький район Харківської області;

– місто Славута та Волочиський район Хмельницької області;

– місто Канів Черкаської області;

– місто Чернівці, Герцеївський, Кельменецький, Кіцманський, Новоселицький та Сторожинецький райони Чернівецької області;

– місто Ніжин, Бобровицький та Носівський райони Чернігівської області.

До “помаранчевої” зони увійшли:

– міста Вінниця, Козятин та Вінницький район Вінницької області;

– Ківерцівський, Луцький та Маневицький райони Волинської області;

– міста Бердичів та Коростень, Бердичівський, Житомирський, Коростенський, Лугинський, Овруцький та Попільнянському райони Житомирської області;

– міста Ужгород та Мукачево, Мукачівський, Рахівський, Тячівський та Ужгородський райони Закарпатської області;

– місто Бурштин, Богородчанський, Городенківський, Калуський, Коломийський, Рогатинський та Рожнятівський райони Івано-Франківської області;

– міста Ірпінь та Фастів, Києво-Святошинський та Яготинський райони Київської області;

– міста Львів та Дрогобич, Бродівський, Городоцький, Жовківський, Миколаївський та Радехівський райони Львівської області;

– місто Вознесенськ Миколаївської області;

– місто Чорноморськ, Березівський, Біляївський, Іванівський, Ізмаїльський, Овідіопольський та Тарутинський райони Одеської області;

– міста Вараш та Острог, Здолбунівський, Костопільський та Рівненський райони Рівненської області;

– місто Суми Сумської області;

– місто Кременець, Борщівський, Зборівський, Козівський, Кременецький, Лановецький, Підволочиський, Підгаєцький та Шумський райони Тернопільської області;

– міста Харків, Люботин, Первомайський та Харківський район Харківської області;

– місто Хмельницький, Камянець-Подільський та Нетішин, Красилівський, Новоушицький, Теофіпольський та Ярмолинецький райони Хмельницької області;

– місто Сміла, Корсунь-Шевченківський та Смілянський райони Черкаської області;

– місто Новодністровськ, Вижницький, Глибоцький, Заставнівський, Путильський, Сокирянський та Хотинський райони Чернівецької області;

– Борознянський, Куликівський та Ніжинський райони Чернігівської області;

– місто Київ.

До “жовтої” зони потрапляють:

– міста Могилів-Подільський та Хмільник, Жмеринський, Калинівський, Козятинський, Немирівський, Піщанський, Тиврівський та Томашпільський райони Вінницької області;

– міста Луцьк, Володимир-Волинський та Нововолинськ, Володимиро-Волинський, Горохівський, Іванчівський, Любешівський, Любомльський, Рожищенський, Старовижівський, Турійський та Шацький райони Волинської області;

– міста Житомир та Малин, Коростишівський, Любарський, Пулинський, Романівський, Хорошівський та Чуднівський райони Житомирської області;

– міста Берегове та Хуст, Великоберезнянський, Виноградівський, Воловецький, Іршавський, Мижгірський, Переченський, Свалявський та Хустський райони Закарпатської області;

– місто Яремча, Галицький, Долинський, Надвірнянський, Снятиський та Тлумацький райони Івано-Франківської області;

– міста Березань, Бориспіль, Бровари, Буча, Васильків, Обухів, Переяслав та Ржищів, Баришівський, Білоцерківський, Бориспільський, Броварський, Васильківський, Вишгородський, Іванківський, Макарівський, Обухівський, Переяслав-Хмельницький, Таращанський та Фастівський райони Київської області;

– міста Борислав, Моршин, Самбір та Стрий, Буський, Дрогобицький, Жидачівський, Золочівський, Кам’янко-Бузький, Самбірський, Сколівський, Сокальський та Яворівський райони Львівської області;

– міста Миколаїв та Южноукраїнськ, Баштанський, Вітовський, Вознесенський, Кривоозерський та Очаківський райони Миколаївської області;

– міста Одеса, Білгород-Дністровський, Теплодар та Южне, Арцизький, Білгород-Дністровський, Кодимський, Лиманський, Подільський, Роздільнянський та Саратський райони Одеської області;

– місто Рівне, Березнівський, Володимирецький, Гощанський, Демидівський, Дубенський, Зарічненський, Корецький, Млинівський, Острозький, Радивилівський та Рокитнівський райони Рівненської області;

– міста Конотоп, Лебедин та Ромни, Білопільський, Кролевецький, Недригайлівський, Середино-Буцький, Сумський та Тростянецький райони Сумської області;

– міста Куп’янськ, Лозова та Чугуїв, Балаклійський, Барвінківський, Богодухівський, Валківський, Дергачівський, Зміївський, Золочівський, Ізюмський, Коломацький, Краснокуцький, Нововодолазький, Первомайський, Чугуївський та Шевченківський райони Харківської області;

– міста Старокостянтинів та Шепетівка, Білогірський, Віньковецький, Городоцький, Деражнянський, Дунаєвецький, Ізяславський, Камянець-Подільський, Летичівський, Полонський, Славутський, Старосинявський, Хмельницький, Чемеровецький та Шепетівський райони Хмельницької області;

– міста Черкаси, Ватутіне та Умань, Драбівський, Жашківський, Золотоніський, Кам’янський, Катеринопільський, Лисянський, Маньківський, Уманський та Черкаський райони Черкаської області;

– міста Чернігів та Прилуки, Варвинський, Городнянський, Ічнянський, Козелецький, Прилуцький, Сновський, Срібнянський, Талалаївський та Чернігівський районах Чернігівської області.

Такі епідемічні рівні встановлюються на 14 днів.

Як повідомлялося, через поширення СOVID-19 в Україні запроваджено поділ на карантинні зони, зважаючи на встановлені рівні епідеміологічної небезпеки: червоний, помаранчевий, жовтий, зелений.

Зокрема, зелена зона передбачає: перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах; проведення масових заходів: не більше 1 людини на 5 квадратних метрів; кінотеатри із заповненістю на 50%; перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

Жовта зона (+ обмеження зеленої), забороняється: відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово.

Помаранчева зона (+ обмеження жовтої), забороняється: діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів; діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час; планові госпіталізації в лікарнях; спортзали, фітнес-центри, заклади культури; прийом нових змін в дитячі табори; обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 квадратних метрів та не більше 100 людей.

Червона зона (+ обмеження помаранчевої), забороняється: робота громадського транспорту; відвідування закладів освіти; діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.

 

На Прикарпатті за вихідні у ресторанах влаштували 35 свят, з них 10 – у “червоній” зоні

В Івано-Франківській області протягом 5 та 6 вересня зафіксували 35 масових заходів в закладах громадського харчування,  із них 10 – у “червоній” зоні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

“В період 05-06.09.2020 р. (минулі вихідні дні) Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області були проведені моніторингові відвідування закладів громадського харчування. Зафіксовано проведення 35 масових заходів (весіль, днів народжень), в тому числі в “червоній” епідемічній зоні – 10 (Косівський, Тисменицький райони, місто Івано-Франківськ), в “помаранчевій” – 25 (найбільше – в Рогатинському, Богородчанському та Верховинському районах)”, – йдеться у повідомленні.

Загалом за вихідні обстежили 280 закладів громадського харчування, де виявили 69 порушень карантинних заходів.

“Складено 65 протоколів: в “червоній” епідемічній зоні – 24, в “помаранчевій” – 41; в тому числі спеціалістами Держпродспоживслужби – 62 протоколи, органами Національної поліції – 3″, – уточнили в Держпродспоживслужбі.

Крім того, з 2 до 8 вересня в області здійснили 1019 моніторингових відвідувань, в тому числі перевірили 402 заклади харчування, де виявили 95 порушень.

У Держпродспоживслужбі наголошують, що щоденний моніторинг підконтрольних об’єктів триватиме постійно до закінчення карантину.

Як повідомляло агентство, з 7 вересня до “червоної” зони епідеміологічної небезпеки увійшли міста Івано-Франківськ, Коломия, Калуш, Косівський та Тисменицький райони Івано-Франківської області.

Станом на 10 вересня в Івано-Франківській області COVID-19 лабораторно підтверджено у 10 802 випадках, загалом в Україні цей показник становить 145 612 випадків. За останню добу зафіксовано 2 582 нових випадів захворювання на коронавірус.

 

Уряд зробив важливий крок у боротьбі з чорною археологією — Ткаченко

Кабінет Міністрів зробив дуже важливий крок у боротьбі з чорною археологією, схваливши рішення про створення кваліфікаційної ради, яка контролюватиме виконання правил видачі кваліфікаційних документів археологам на проведення розкопок.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко написав у Телеграмі, повідомляє Укрінформ.

«Ця норма існує вже 20 років і прописана в Законі «Про охорону культурної спадщини». Але сама процедура так і не була реалізована. Як ці сертифікати видавались раніше — можемо лише здогадуватись. Звідти і низька якість великої кількості археологічних робіт», – зазначив він.

За словами Ткаченка, Міністерство культури та інформаційної політики розробило положення про кваліфікаційну раду. Найближчим часом її склад буде затверджено.

Урядовець пояснив, що саме дає створення кваліфікаційної ради. Зокрема, формуються чіткі критерії для видачі сертифікатів. Процедура буде прозорою. Це сприятиме підвищенню рівня кваліфікації археологів. В тому числі впроваджується механізм відкликання документу, тобто сумнівні «археологи», які вже мають дозвіл – можуть бути його позбавлені.

«Експедицію очолюватиме і контролюватиме лише людина, що має відповідний сертифікат. Все це має убезпечити культурну спадщину України від «чорних археологів», – додав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, рішення про створення кваліфікаційної ради було ухвалене 9 вересня на черговому засіданні КМУ.

 

У Харкові розробили систему охолодження для супутника, який американці замовили в ЄС

Харківська компанія ФЕД розробила та виготовила основну частину нової системи охолодження для найбільшого супутника, який американська SES замовила у Європейського космічного агентства.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив президент Асоціації «Укравіапром», голова правління АТ «ФЕД» Віктор Попов.

«Потужності супутників зростають, і необхідні нові рішення. За 4 роки ми разом з науковцями ХАІ (Національний аерокосмічний університет ім. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» – ред.) розробили абсолютно нову систему охолодження для найбільшого супутника, який Європа виготовляє на замовлення американської компанії SES (володіє 45% телекомунікаційних супутників, – ред.). Супутник вже змонтований і зараз тестується, скоро його перебазують на стартовий майданчик, де ведеться монтаж ракети. На кінець січня заплановано виведення на орбіту. Тож ми чекаємо, коли АТ «ФЕД» буде в космосі», – розповів Попов.

Він наголосив, що участь у такому проєкті – великий крок уперед, на новий ринок компанія вийшла з новими виробами саме для європейського замовника.

«По-перше, тому що ми – українські наука і фірма – показали, що наш потенціал у галузі фундаментальних наук і виробництво конкурентоспроможні. Уявляєте, якщо американці та європейці прийшли до нас, до країни, в якій йде війна, то це вони зробили від безнадії, бо у них такого немає, вони такого не створили. А ми змогли. І наразі ми вже беремо участь у європейському тендері на виготовлення 34 супутників», – зазначив президент Укравіапрому.

За його словами, розроблена система охолодження використовуватиметься в майбутньому не лише в супутниках, а й, наприклад, при зведенні поселення на Місяці.

АТ «ФЕД» бере свій початок від заснованого у 1927 році однойменного Харківського машинобудівного заводу, який кілька разів реорганізовувався.

Нині компанія – одне з провідних підприємств України, яке спеціалізується на розробці, виробництві, сервісному обслуговуванні та ремонті агрегатів авіаційного, космічного та загальномашинобудівного призначення. Близько 90% продукції експортується. Компанія працює на ринках Китаю, Південної Кореї, Канади, Туреччини, країн Європи.

 

У Харкові тестують інноваційний двигун для космічних перельотів

Харківська компанія FED спільно з Національним аерокосмічним університетом ім. Жуковського «ХАІ» розробили інноваційний іонно-плазмовий двигун, який наразі проходить випробування.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав президент Асоціації «Укравіапром», голова правління АТ «ФЕД» Віктор Попов.

За його словами, такі двигуни затребувані в космічній галузі.

«Ілон Маск пропонує летіти на Марс, але тільки в один бік. Тому що сьогодні необхідні інші двигуни – не рідинні і твердопаливні. Іонно-плазмові. І ми разом з «ХАІ» розробили такий двигун і випробовуємо зараз», – сказав Попов.

Він також зазначив, що такі двигуни вже зараз потрібні не лише для космічних перельотів.

«Ось уявіть собі: маленький космічний «трактор», який прибирає сміття на навколоземній орбіті. Також необхідні апарати, на яких можна лагодити супутники. Оп, з орбіти на орбіту. «Під’їхав», «підлікував» – і все ок! Як з електрикою: увімкнув-вимкнув двигун, з рідинними двигунами в космосі це неможливо», – сказав Попов.

FED бере свій початок від заснованого у 1927 році однойменного Харківського машинобудівного заводу «ФЕД», який кілька разів за свою історію реорганізовувався.

Нині компанія FED – одне з провідних підприємств України, яке спеціалізується на розробці, виробництві, сервісному обслуговуванні та ремонті агрегатів авіаційного, космічного та загальномашинобудівного призначення. Системи управління польотом виробництва компанії FED мають ключове значення для організації безпеки літаків і вертольотів. Близько 90% виробленої продукції експортується. Компанія працює на ринках Китаю, Південної Кореї, Канади, Туреччини, країн Європи.

У 2019 році середня заробітна плата на підприємстві становила 22 тис.грн. При цьому валовий продукт компанії на одного працівника, включно з керівництвом і техперсоналом, склав 41 тис.дол.

 

Україна залишається у ТОП-5 експортерів агропродукції до ЄС

В умовах коронакризи Україна дещо зменшила обсяги власного сільськогосподарського експорту до ЄС, але зберегла місце у п’ятірці найбільших експортерів такої продукції до європейських країн.

Про це Укрінформ повідомляє з посиланням на доповідь Єврокомісії щодо результатів сільськогосподарської торгівлі ЄС в січні-травні 2020 року.

“Перелік країн походження агропромислової продукції, що імпортувалася до ЄС протягом минулого періоду у п’ять місяців включає Великобританію, Бразилію, США, Україну й Китай. На ці країни припадає майже 40 відсотків від усього обсягу сільськогосподарського імпорту до 27 країн ЄС”, – йдеться у повідомленні.

Відповідно до наведених даних, Україна поставила до ЄС 5,8 відсотків від загального обсягу сільськогосподарського імпорту на суму 7033 мільйонів євро у 2019 році (у порівнянні з 5 416 мільйонів євро у 2018 році). В умовах пандемії за період з січня по травень 2020 року обсяг українського експорту до ЄС знизився на 217 мільйонів євро (-7,3%) у порівнянні із аналогічним періодом 2019 року.

При цьому Україна перебуває на 15 позиції у переліку найбільших споживачів європейської імпортної сільськогосподарської продукції з показником 1,4 відсотка від його загального обсягу.

В абсолютних цифрах, у 2019 році Україна імпортувала сільськогосподарських товарів з ЄС на суму 2 455 мільйонів євро (2039 мільйонів євро у 2018 році. За перші п’ять місяців поточного року Україна спожила імпортовану продукцію походженням з ЄС на суму 1 147 мільйонів євро (зростання на 166 мільйонів євро у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, або +16,9 відсотків).

Як зазначено у доповіді, загальний обсяг торгівлі сільськогосподарською продукцією в ЄС, включаючи експортні та імпортні операції, досяг показника у 128,5 мільярдів євро (зростання на 1,6 відсотка у порівнянні з січнем-травнем 2019 року).

 

Танкер Delfi забрали з одеського пляжу

Танкер Delfi забрали з одеського пляжу “Дельфін”.

Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій у Фейсбук, передає Укрінформ.

“Delfi покинув пляж «Дельфін». Сумувати не будемо”, – написав Криклій.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч 22 листопада 2019 року штормові хвилі зірвали з якоря танкер Delfi, який перебував в акваторії порту “Южний”. Біля узбережжя Одеси судно сіло на мілину, членів екіпажу евакуювали. Судновласник кілька разів переносив терміни підйому танкера з мілини. 26 серпня 2020 року фахівці ТОВ “Краншип” поставили судно на рівний кіль.

Наприкінці серпня ДП “Адміністрація морських портів України” в особі Одеської філії АМПУ подала позов до власника танкера Delfi. Господарський суд Одеської області наклав арешт на судно і призначив на 23 вересня розгляд позову АМПУ про стягнення 2,4 млн грн з судновласника.

 

Проєкт розвитку зрошення стане частиною “Великого будівництва”- Шмигаль

З наступного року проєкт розвитку зрошення в Україні стане частиною проєкту “Велике будівництво”.

Про це у четвер на пресконференції у Херсоні заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає кореспондент Укрінформу.

“За дорученням Президента України розробляється концепція і стратегія розвитку зрошення в Україні. І вже з наступного року цей проєкт буде великою частиною проєкту “Велике будівництво”, – зазначив Шмигаль.

За його словами, це доволі великі інвестиції, але розвиток зрошення надзвичайно важливий для розвитку економічного потенціалу держави, це цікавий проєкт і для бізнесу.

У тому, що стосується розвитку зрошення на Херсонщині, буде врахований, як артерія для зрошення, Північно-Кримський канал, для цього проведуть його інвентаризацію, зазначив Прем’єр-міністр.

Нині зрошенням в області охоплено всього 320 тисяч гектарів, зазначили в ОДА.

Як повідомляв Укрінформ, початок національного проєкту «Велике будівництво» було ініційовано восени 2019 року Президентом Володимиром Зеленським. Мета проєкту – побудувати необхідні об’єкти інфраструктури по всій Україні. Починаючи з 1 березня 2020 року, у межах проєкту на понад 300 об’єктах почалися будівельні роботи. У планах протягом року – зведення понад 100 шкіл, 100 садочків, 100 стадіонів та 200 нових приймальних відділень лікарень. Також буде збудовано 4000 км доріг.

 

Україна цього маркетингового року експортувала олії майже на 17% більше

За підсумками 2019/2020 маркетингового року (МР) з України експортовано основних видів рослинних олій на 5,28 млрд дол., що на 16,9% більше, ніж у 2018/2019 МР.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба асоціації “Укроліяпром”.

При цьому, експорт соняшникової олії за вказаний період збільшився на 10,2% у порівнянні із 2018/2019 МГ та сягнув рекордної позначки у 6,68 млн тонн (у вартісному вимірі – 4,9 млрд дол., на 17% більше, ніж у 2018/2019 МГ).

За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA), у цьому маркетинговому році Україна залишиться світовим лідером з експорту соняшникової олії. За кордон буде відправлено 6,6 млн тонн продукції, або 54,9% світового експорту.

Як повідомляв Укрінформ, питома вага олійно-жирової продукції в експорті сільгосппродукції та продовольчих товарів з України у січні-травні 2020 року зросла до 34,3%.

 

Низка ініціатив Президента успішно реалізується попри коронакризу – Ковалів

Попри негативний вплив пандемії COVID-19 на економіку, в Україні й надалі успішно діють програми “Доступні кредити 5-7-9%” та доступного іпотечного кредитування під 10%, що реалізуються з ініціативи Президента Володимира Зеленського.

На цьому наголосила заступник керівника Офісу Глави держави Юлія Ковалів, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Президента.

За її даними, на період пандемії програму “Доступні кредити 5-7-9%”, яка спрямована на забезпечення підтримки малого та середнього бізнесу, розширили. Запровадили можливість рефінансування кредитів для підприємств, що отримали позики ще до старту програми.

“Це дасть змогу таким підприємствам зберегти робочі місця, пережити кризу, спричинену COVID-19, та розвиватися. Ця програма показує хороші результати, і на початок цього тижня участь у ній беруть 30 банків – як комерційних, так і державних. Видано кредитів на загальну суму 6,782 мільярда гривень”, – заявила Ковалів.

Крім того, минулого тижня парламент розширив програму – ухвалив зміни до держбюджету та запровадив інструмент державних гарантій на портфельній основі. Незабаром відповідний закон підпише Президент України. “Це дасть можливість надання портфельних гарантій цього року в обсязі до 5 мільярдів гривень. Такі кредитні програми для малого та середнього бізнесу дозволять державі виступити гарантом до 80% вартості кредиту та зменшити обсяг необхідної застави для отримання кредитів”, – зауважила заступник керівника Офісу Президента.

За її словами, на початку жовтня, після набуття чинності цим законом та ухвалення відповідних рішень уряду, підприємці зможуть скористатись не лише зниженими відсотковими ставками, а й швидше та простіше отримати доступ до кредитування.

Окремо Ковалів зазначила, що у програмі доступного іпотечного кредитування для населення під 10% беруть участь п’ять банків. Серед них – і державні, і комерційні. Лише за перші два місяці існування програми видано кредитів на понад 350 млн грн. А перші 400 сімей вже змогли скористатися цією іпотекою.

“Ми бачимо зростання динаміки як заявок, так і роботи банків з такими клієнтами. На сьогодні банки вже погодили понад 1300 заявок на доступну іпотеку”, – повідомила вона.

Заступник керівника Офісу Президента додала, що для ширшого запровадження доступної іпотеки парламент ухвалив закон щодо можливості надати банкам довгостроковий фінансовий ресурс. Це дозволить і надалі знижувати ставки за іпотечними кредитами.

Юлія Ковалів також позитивно оцінила збереження Національним банком України облікової ставки на рівні 6%. За її словами, це є однією з ознак здорової, стабільної фінансової та банківської системи.

 

У Кривому Розі шахтарі пишуть “меморандум примирення”

“Меморандум примирення” з адміністрацією підприємства складають шахтарі Криворізького залізорудного комбінату, де кілька діб триває підземний страйк гірників.

Як передає Укрінформ, про це голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець повідомив у Фейсбуці.

“Шахтарі Криворізького залізорудного комбінату прямо зараз формують свої пропозиції до “Меморандуму примирення” з адміністрацією підприємства. Здебільшого йдеться про оплату праці, збільшення зарплат для працівників, які мало того, що працюють в умовах з порушенням норм безпеки, ще й мають виконувати непередбачені посадовими інструкціями роботи”, – повідомив Волинець.

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр доручив голові Дніпропетровської ОДА ініціювати діалог між працівниками та керівництвом Криворізького залізорудного комбінату. Також Державна служба України з питань праці на доручення уряду перевірить публічне акціонерне товариство “Криворізький залізорудний комбінат”.

Протести шахтарів у Кривому Розі почалися з 3 вересня. Станом на ранок 8 вересня у підземному протесті брали участь 393 працівники шахт Криворізького залізорудного комбінату. 9 вересня під землею лишалося 292 шахтарі. Ввечері одному з гірників стало зле, його підняли на поверхню та передали медикам.

10 вересня на поверхню через погане самопочуття доставили вже чотирьох шахтарів. Одного з шахти “Жовтнева” та трьох — з шахти “Гвардійська”.

Також триває наземна акція протесту, криворіжці влаштували автопробіг на підтримку шахтарів під землею, а також прийшли на мітинг до будівлі КЗРК.

ПАТ “Криворізький залізорудний комбінат” – найбільше приватне підприємство України з видобутку залізної руди підземним способом. Шахти “Батьківщина”, “Жовтнева”, “Гвардійська”, “Тернівська” — основні структурні підрозділи, що входять до складу комбінату.

 

Страйк у Кривому Розі: біля будівлі КЗРК ставлять намети

11.09.2020 00:07

Шахтарів Криворізького залізорудного комбінату не задовольнили пропозиції, викладені у «меморандуму примирення». Вони повернулися в шахту, учасники наземного протесту розбивають намети.

Як передає Укрінформ, про це голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець повідомив у Фейсбуці.

«Перемовини триватимуть далі – консенсус не знайдений. Присутні на перемовинах гірники повернулися в шахту. Протестувальники на площі біля адмінбудівлі КЗРК вирішили мітингувати цілодобово – розбивають намети», – зазначив Волинець.

Раніше до учасників акції вийшов генеральний директор Криворізького залізорудного комбінату Сергій Новак.

«Я прийняв рішення, те, яке запропонував робочому колективу ще в п’ятницю: ми підвищуємо заробітну плату на поверхні згідно зі списком, який долучений до меморандуму, на 25% шляхом підвищення тарифу або окладу, ми підвищуємо зарплату всім іншим працівникам підприємства в розмірі 10% шляхом перерахунку тарифів або окладу…  До Нового року ми не маємо більше коштів, які можна витратити на заробітну плату», – сказав Новак.

За його словами, адміністрація готова повернутися до цього питання після Нового року.

Новак також пообіцяв не переслідувати шахтарів, які оголосили страйк: «Ми беремо на себе зобов’язання нікого не переслідувати… Є порушення закону тими особами, які зараз перебувають у шахті, порушуються два порядки: перше – перебування в шахті в незаконному порядку, і недопуск інших людей до роботи – це два… Тому наші дії: ми викликаємо ГРЧ, ми забезпечуємо водою, вентиляцією й освітленням».

Він також відзвітував про те, що в травні підприємство оплатило податок на надра – 500 млн грн, торік освоєно інвестицій у розмірі 568 млн грн. Також в цьому році планується освоїти 600 млн грн на покупку нового обладнання для нового горизонту шахти «Жовтнева».

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр доручив голові Дніпропетровської ОДА ініціювати діалог між працівниками та керівництвом Криворізького залізорудного комбінату. Також Державна служба з питань праці на доручення уряду перевірить ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат».

Страйк шахтарів у Кривому Розі почався 3 вересня. У підземному протесті брали участь 393 працівники шахт Криворізького залізорудного комбінату. 9 вересня під землею лишалися 292 шахтарі. Ввечері одному з гірників стало зле, його підняли на поверхню та передали медикам.

10 вересня на поверхню через погане самопочуття доставили вже чотирьох шахтарів. Одного з шахти «Жовтнева» та трьох – із шахти «Гвардійська».

Також триває наземна акція протесту, криворіжці влаштували автопробіг на підтримку шахтарів та прийшли на мітинг до будівлі КЗРК.

ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» – найбільше приватне підприємство України з видобутку залізної руди підземним способом. Шахти «Батьківщина», «Жовтнева», «Гвардійська», «Тернівська» – основні структурні підрозділи, що входять до складу комбінату.

 

Україна використовує менше 1% потенціалу вирощування енергокультур – експерти

На сьогодні в Україна країні є плантації енергетичних рослин, але їхня площа становить лише 6,4 тис. га із потенційно можливих 4 млн га.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження, про це сказав заступник голови відомства Юрій Шафаренко під час онлайн-семінару “Енергетичні культури для біоенергетичних проєктів: перспективи для України”.

“Щоб зменшити залежність від блакитного палива, необхідно розвивати біоенергетичні проєкти. Так, за оцінками експертів, врожай енергетичних рослин із 4 млн га малородючих земель та його використання в енергетичних цілях може замістити в еквіваленті близько 20 млрд кубометрів газу на рік”, – сказав Шафаренко.

Щоб активізувати вирощування енергетичних рослин, Держенергоефективності спільно з Міненерго, Біоенергетичною асоціацією України, науковими інститутами та іншими стейкхолдерами розробили законопроєкт, в якому, зокрема, пропонується визначення терміна “енергетичні рослини” для формування виду діяльності та встановлення орендної плати за земельні ділянки не більше 5% від їх нормативної грошової оцінки.

Також законопроєкт передбачає збільшення мінімального строку оренди земельних ділянок до 20 років і створення законодавчих передумов для запровадження державної підтримки.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держенергоефективності, потенціал виробництва біометану сягає близько 8 млрд кубометрів на рік. Його можна постачати в газотранспортну систему і навіть експортувати в інші країни.

 

Більшість українців підтримують мовні квоти

Більшість українців (65%) підтримують мовні квоти, позитивне ставлення переважає на Заході, в Центрі та Півдні, на Сході – ставлення більш негативне.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це свідчать дані опитування Фонду «Демократичні ініціативи» та Центру Разумкова, які озвучив політичний аналітик Сергій Шаповалов під час презентації-дискусії «Українська мова: шлях у незалежній Україні».

«Як ми знаємо сьогодні нашим законодавством передбачено, що на наших загальнонаціональних українських телеканалах 75 відсотків контенту має бути українською мовою. І ми бачимо, що Захід, Центр та Південні регіони переважно ставляться до цих заходів позитивно, а більш негативне ставлення ми бачимо на Сході», – розповів Шаповалов.

Згідно з опитуванням, мовні квоти підтримують 65% українців. Абсолютне схвалення цієї ініціативи – на Заході (95%). У Східному ж регіоні 38% підтримують і 56% проти.

Також опитування показало, що більшість українців (52%) вважають, що в Україні не порушують прав російськомовних громадян. Ще 26% вважають, що права російськомовних в окремих випадках порушуються, 10% говорять про постійні порушення.

Дослідження проводилося з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

На Одещині редактору газети погрожують розправою – він звернувся до поліції

Редактор інтернет-газети «Альтернатива.орг» Роман Варшанідзе, яка виходить в райцентрі Овідіополь Одеської області, оприлюднив заяву про погрозу йому і журналістам з боку представників колишнього голови місцевої ради Тимура Хасаєва.

Як повідомляє Укрінформ, Варшанідзе повідомив про це в черговому випуску газети.

“Мені, як головному редактору газети «Альтернатива.орг», почали відкрито погрожувати розправою за право розпоряджатися майном редакції і ресурсами в соціальних мережах. У 2017 році я вже пережив напад, суд над яким вже тягнеться три роки, і щоб уникнути несподіванок, повідомляю, що подаю заяву до поліції про погрози з боку Тимура Хасаєва. Вважаю такі дії абсолютно неприпустимими”, – зазначив Варшанідзе.

Журналіст додав, що редакція «Альтернатива.орг» абсолютно на законних підставах володіє всім своїм майном, “яке було придбано на особисто мною зароблені гроші. Ніяких фінансових зобов’язань щодо обладнання, яким розпоряджається редакція, ми не маємо ні перед ким”.

“Сайт і всі групи в соціальних мережах, де я є адміністратором, нікому не плануються передаватися і права на них нікому не планують навіть продаватися”, – повідомив редактор видання.

Варшанідзе пов’язує прихід до редакції групи представників колишнього голови місцевої ради Хасаєва і погрози на адресу журналістів стартом “передвиборчих перегонів”.

За словами редактора видання, це не перший подібний випадок погроз. Три роки тому на нього напали, і суд над нападниками триває досі.

Слід зазначити, що Тимур Хасаєв минулого року звертався до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до Таїровської селищної ради про відновлення його на посаді селищного голови Таїровської ОТГ. Однак суд відмовив у задоволенні позову, головою Таїровської місцевої ради є Лариса Бурлака.

Наразі очікується коментар від Відділу комунікацій обласного управління поліції, куди Укрінформ звернувся з запитом.

 

Шоу зі сварками й бійками мають вищий рейтинг за програми з повноцінним діалогом – Положинський

Програми, які базуються на повноцінному діалозі, мають низький рейтинг і довго не проіснують, на відміну від телешоу зі сварками та маніпуляціями.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, таку думку висловив співак, шоумен, радіоведучий Олександр Положинський під час Круглого столу “Культура діалогу”, ініційованого Міністерством культури та інформаційної політики.

“Якщо ти не знаєш правил, якщо ти не отримав необхідних навичок у школі, де ти в суспільному просторі можеш навчитися цій культурі діалогу, де вона пропагується, де вона демонструється? Де та еліта, яка здатна показати, як правильно вести діалог? Якщо ми вмикаємо телевізор, там безліч програм, які базуються нібито на діалогах. Але де там є діалог насправді? Зазвичай його немає. Якщо там ведеться діалог повноцінний, то в цієї програми такий низький рейтинг, що вона довго не проіснує. Якщо там є сварка, якщо там бійка, якщо там є маніпуляції, образи, звинувачення – це вже цікаво, це вже матиме рейтинг. Але там не буде діалогу”, – сказав Положинський.

Також, на думку музиканта, в Україні дуже мало шкіл і вчителів, які вчать дітей правильно вести діалог.

Положинський, обговорюючи культуру діалогу, зазначив, що при цьому виникає питання, між ким відбудеться діалог і яка його мета.

“Діалог може вестися між людьми, які прагнуть діалогу, яких щось спільне об’єднує. Якщо ми говоримо про культуру діалогу всередині України, то навіть тут у нас виникає уже перша проблема, що всередині України є люди, які не хочуть, щоб Україна існувала взагалі як держава, як незалежна держава, як повноцінна держава. Чи можна говорити про діалог між людьми, які хочуть, щоб існувала Україна як незалежна держава і яка не існувала? Мені здається, тут діалог може бути тільки один: максимально швидкий і комфортний виїзд туди, де вони хочуть жити, якщо вони не хочуть жити в Україні”, – зазначив Положинський.

Він додав: “Якщо ми говоримо про діалог між однодумцями, то має бути мета якась цього діалогу. Якщо немає мети – діалог рано чи пізно перетворюється в порожню балаканину”.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розпочинає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень у різних містах України – в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві, – в межах яких науковці, провідні інтелектуали, лідери суспільної думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі “Культура діалогу”.

 

МЗС почало розробляти стратегію публічної дипломатії

Міністерство закордонних справ разом з представниками експертних кіл, громадянського суспільства та бізнесу розпочали напрацювання стратегії публічної дипломатії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС.

Зазначається, що упродовж стратегічної сесії експерти у сферах зовнішньої політики, комунікацій, культурної дипломатії та історичної пам’яті пропрацьовували як використати нові можливості та мінімізувати вплив негативних факторів на сприйняття України у світі.

“Сьогодні формування позитивного іміджу України за кордоном пов’язане з низкою викликів, у тому числі спричинених пандемією. Але закриті кордони та карантинні обмеження не мають стояти на заваді просування зовнішньополітичних інтересів України. Навпаки – завдяки глобальній діджиталізації перед Україною відкриваються нові можливості, зокрема створення цифрового контенту”, – зазначила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Координує розробку стратегії публічної дипломатії Департамент комунікацій та публічної дипломатії Міністерства закордонних справ України.

 

Доній назвав три базові теми національних круглих столів

Українцям потрібно визначити ті базові цінності, які допоможуть Україні вирватися із замкненого кола і прорватися до успішних країн.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час відкриття Круглого столу “Культура діалогу”, ініційованого Міністерством культури та інформаційної політики заявив директор “Центру досліджень політичних цінностей” Олесь Доній.

“Нам потрібно визначити ті базові цінності, які допоможуть Україні вирватися з замкненого кола і прорватися до успішних країн. Для цього до міністерства були залучені інтелектуали, громадськість, які разом спільно опрацювали концепцію, яка містить в собі для початку сім міст”, – зазначив Доній, розповідаючи про ідею проведення національних круглих столів у різних містах України.

За його словами, національні круглі столи будуть проведені у різних містах України.

До програми проведення національних круглих столів увійшло три базових теми – необхідність єдності нації, ментальний спротив російській агресії, пошук і просування прогресивних світоглядних цінностей.

Як підкреслив Доній, на національних круглих столах “немає місця тим, хто ненавидить Українську державу, хто не розуміє необхідності її наявності”.

При цьому будуть обговорюватися теми, які дуже часто розпорошують нашу увагу через сварки, непорозуміння.

“Ми намагатимемося знайти точки дотику навіть між ідеологічними опонентами”, – додав Олесь Доній.

За його словами, для обговорення на національних круглих столах було обрано сім тем, “які можуть зачепити українців за живе”. Так, будуть обговорені теми “Культура діалогу”, “Мова”, “Історія”, “Мистецтво”, “Щастя як мета”, “Екологія”, “Віра”. Координувати ці круглі столи будуть відомі інтелектуали і громадські діячі.

“За умовами цієї програми ми цілеспрямовано не залучали чинних політиків, щоб не потрапляти під той чи інший політичний вплив, або не перетворюватися на політичне шоу, які у нас дуже часто переходять до собачих боїв на різноманітних телевізійних каналах. Тут будуть інтелектуали та громадські діячі, а увага політиків переросла до того, що в нас є домовленість, наприклад з Aspen Institute, що ті політики, які захочуть слухати наших інтелектуалів, вони можуть це зробити 21 вересня, де вже модеруватиме цей захід саме Aspen Institute по наслідках проведення нашого круглого столу”, – розповів Олесь Доній

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розпочинає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень в різних містах України – в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві, – в межах яких науковці, провідні інтелектуали, лідери суспільної думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі «Культура діалогу».

 

Паніотто сказав, що потрібно для створення української політичної нації

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто вважає, що головна причина відсутності єдності між українцями полягає у тому, що ми більше просунулися в бік формування національно-етнічної, а не політичної держави.

Як передає кореспондент Укрінформу, таку думку Паніотто висловив під час Круглого столу “Культура діалогу”, ініційованого Міністерством культури та інформаційної політики.

“Якщо у 1991 році 55% населення хотіли розмовляти російською мовою з нашими інтерв’юерами, то зараз ми досягли зниження цього тільки на 10%. Зрозуміло, що головна причина наших проблем і відсутності єдності в тому, що все ж таки ми більше просунулися в бік формування національно-етнічної держави, ніж в бік формування держави політичної. Якби на сході України і в Криму всі розмовляли українською мовою, то Путіну було б важко апелювати до жителів цих регіонів, як до своїх. Це правда. Але виявляється, що це нереалістично. Ми не змогли майже за 30 років цього добитися”, – сказав Паніотто.

На думку соціолога, “для створення української політичної нації потрібно, ймовірно, шукати в нинішніх умовах не стільки ті характеристики, які є спільними для етнічних українців і росіян, які живуть в Україні, скільки ті, за якими російські і російськомовні люди в Україні відрізняються від росіян”.

Паніотто називає три такі характеристики – відсутність великодержавного шовінізму, антиавторитаризм та орієнтація на Захід на відміну від антиамериканізму та ізоляції росіян.

“Щодо того, що спільне й відмінне у жителів України, то треба сказати, що, скажімо, етнічний склад фактично перестає бути диференційованим. Якщо в лютому 2001 року 74% себе ідентифікували як українців і 20% як росіян, то в лютому 2019 року 91% українців і тільки 5% росіян. Тобто це взагалі перестало бути тим, що диференціює жителів України. Реально диференціює тільки мова”, – зазначив Паніотто.

Цінностей, які могли б об’єднати українців, на думку соціолога, є шість. Це гідність, справедливість, щастя, толерантність (у тому числі, доброта, чуйність, взаємодопомога), добробут і демократія.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розпочинає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень в різних містах України – в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві, – в межах яких науковці, провідні інтелектуали, лідери суспільної думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі “Культура діалогу”.

 

Експерт радить будувати діалоги без поділу на “друг-ворог”

Діалог має виключати підхід “друг-ворог”, в ньому важливі аргументи.

Це зауважив під час круглого столу “Культура діалогу” директор Інституту філософії НАН України ім. Г.С. Сковороди Анатолій Єрмоленко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Постійно говориться про те, що часто-густо не тільки не дотримуються тих правил, які необхідні в діалозі, а й доходить до того, що морально-етичні правила не діють, застосовуються ті слова, які в публічному просторі не мають бути застосовані. Це часто пов’язано з тим, що особливо в політичній сфері у нас діє принцип друг-ворог. І це певний атавізм, який ми маємо долати. В політичних дискусіях має працювати інший принцип, який визначає іншого не як ворога, а як партнера по дискусії. І тоді у нас є певні шанси досягти згоди і порозуміння в суспільстві”, – сказав Єрмоленко.

За його словами, щоб подолати підхід “друг-ворог”, ми маємо орієнтуватися на певні вимоги, і назвав головні.

“Для того, щоб ми могли розвивати культуру діалогу, ми маємо керуватись такими вимогами. А саме, аргументативний дискурс чи діалог вимагає, по-перше, ретельного пошуку фактів, даних, що утворюють емпіричні базиси думки, твердження – отже, пошук істини. Тож перша настанова така – шукай вагомішого аргументу на шляху до істини. Друга вимога – утримуйся від своїх емоцій; від умовиводів, зроблених нашвидкуруч; від примусу, соціальних і, зокрема, цифрових технологій; некритичних своїх або партійних тверджень у громадському просторі. І з цього випливає третя соціальна вимога діалогу – завжди поважай людську гідність усіх тих, про кого ти говориш або пишеш – хай це будуть можновладці, хай це будуть пересічні громадяни”, – зазначив філософ.

Він додав, що ця особлива вимога – поважай людську гідність – означає також поважай і ті аргументи, які висуваються твоїм співбесідником. Найперше тут – поважати всіх тих, хто бере участь у цьому дискурсі. Поважати їх гідність, поважати їх висловлювання, їхні аргументи.

«Насамперед діалог спирається на простий принцип – це вміння говорити і вміння слухати, який не менш вагомий від вміння говорити», – підкреслив при цьому Єрмоленко.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розпочинає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень в різних містах України – в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві, – в межах яких науковці, провідні інтелектуали, лідери суспільної думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі «Культура діалогу».

 

Ток-шоу не сприяють діалогу, бо порушують усі його правила – Єрмоленко

Ток-шоу здебільшого не приводять до порозуміння і не сприяють діалогу, порушуючи будь-які правила.

Про це сказав під час круглого столу «Культура діалогу» директор Інституту філософії НАН України ім. Г.С. Сковороди Анатолій Єрмоленко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саме аргументативний діалог всіх нас має турбувати. Тому що скільки ми бачимо різноманітних ток-шоу, де говорять, говорять, говорять… Людям часто-густо просто це набридає, тому що вони (ток-шоу – ред.) здебільшого ні до чого не приводять. Це в кращому випадку. А ще гірше – часто-густо вони переходять будь-які правила, будь-які норми – найпростіші, традиційні. Годі вже казати про ті правила, які теж формуються сучасним дискурсивним товариством», – зазначив Єрмоленко.

Він наголосив, що мають бути певні правила, які входять в таке поняття, як культура діалогу, і нагадав їх.

«Це повага до опонентів; це увага до їхніх аргументів, коли не залишається поза увагою будь-який розумний аргумент; відкритість стосовно учасників діалогу; відсутність примусу, як внутрішнього, так і зовнішнього – якщо ти дискутуєш, якщо це діалог, то ти маєш усвідомлювати, а чи не тиснуть на тебе зовні, а чи не постає головним тут твій якийсь приватний інтерес, чи ти не хочеш мати певний зиск в цьому діалозі через досягнення певного компромісу із співбесідником. Це якраз вкрай важливо», – сказав філософ.

Єрмоленко також додав, що, коли ми дискутуємо, треба мати на увазі і певні принципи, а саме зрозумілість, правдивість, істинність і правильність, якими учасник діалогу має керуватись.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розпочинає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень в різних містах України – в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві, – в межах яких науковці, провідні інтелектуали, лідери суспільної думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі «Культура діалогу».

 

Філософ: Диктаторські режими — це згода, але на основі хибних комунікацій

Мета суспільного діалогу – це досягнення порозуміння щодо найголовніших цінностей. І тут принципово уникати маніпуляцій і примусу.

На цьому наголосив під час круглого столу «Культура діалогу» директор Інституту філософії НАН України ім. Г.С. Сковороди Анатолій Єрмоленко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нам важливо виокремити ті форми діалогу, де ми можемо порозумітися. Бо насправді мета діалогу – це досягнення порозуміння. Суперечка можлива, коли з’являються певні компроміси, але здебільшого в суперечці якраз інші розглядаються як суперники, коли важливо перемогти. І тому для нас, коли ми обговорюємо різні проблеми, суспільно вагомі, вкрай важливо досягти порозуміння, а ще краще – консенсусу з приводу найголовніших цінностей, норм, інституцій», – підкреслив Єрмоленко.

За його словами, тут потрібна культура діалогу, тому що коли ми досягаємо порозуміння, вкрай важливим є визначення, яким чином ми його досягли.

«Якщо згадаємо певні режими – диктаторські, націонал-соціалістичні, комуністичні, – це теж була певна згода, але ця згода фактично досягалась на основі хибних комунікацій. Отже, не просто ми маємо досягти згоди, а яким чином ми маємо і можемо це зробити. Ми маємо тестувати, чи не було тут примусу, ідеологічного примусу, різних форм маніпуляцій свідомістю і комунікаціями. Це і постає нашою проблемою, нашим найважливішим питанням», – сказав філософ, уточнивши при цьому, що цим займається філософія дискурсу, яка водночас є і морально-етичною філософією, дискурс – це аргументативний діалог.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розпочинає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень в різних містах України – в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві, – в межах яких науковці, провідні інтелектуали, лідери суспільної думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі «Культура діалогу».

 

Експерт: Діалог – це звичай, який потрібно практикувати постійно

Діалог є таким суспільним звичаєм, який потрібно практикувати постійно.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив заступник директора Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України Сергій Йосипенко 10 вересня під час Першого Національного круглого столу на тему “Культура діалогу”.

“Діалогу потрібно навчатися, але не в плані заслуховування лекції, а на практиці. Наш звичай не чути один одного можна замінити тільки звичаєм чути один одного, а звичай звертатися тільки до своїх інтересів та емоцій – на звичай до спільного інтересу та розуму. Отже, це потрібно практикувати всім разом і на всіх рівнях. Такий дискурс може бути практикований усюди. Більше того, наше сучасне життя штовхає нас до цього: ОСББ, кооперативи, місцеві органи влади – неможливо знайти виходу в таких буденних ситуаціях, якщо не практикувати діалог. Діалог – це не та форма, якій можна навчитися і застосовувати час від часу, коли це потрібно, це звичайно, який треба практикувати постійно. Я би навіть сказав, що діалог немає цілі поза собою”, – зазначив Йосипенко.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розпочинає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень в різних містах України – в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві, – в межах яких науковці, провідні інтелектуали, лідери суспільної думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі “Культура діалогу”.

 

Національний круглий стіл: Ткаченко пояснив, чому політиків покличуть на закриті сесії

Важливо шляхом культури діалогу знайти в Україні нові наративи, які дозволять суспільству бути єдиним попри наявні відмінності.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко 10 вересня під час Першого Національного круглого столу на тему “Культура діалогу”.

“Відмінна риса українського вільного суспільства в тому, що ми можемо кричати одне на одного, можемо не погоджуватись один із одним, але врешті-решт сідаємо і розмовляємо. І це відмінна риса, в тому числі, й від наших сусідів, із якими у нас війна, бо вони можуть робити лише так, аби підкорялися їхній силі і думка не була вільною. Я би дуже хотів, щоби ми показали цими круглими столами нашому суспільству, що можемо не лише кричати один на одного в телевізійних ефірах, а й слухати одне одного, вміти знаходити нові наративи, які дозволять нашому суспільству, незважаючи на те, що воно різне, бути єдиним”, – зазначив Ткаченко.

Міністр підкреслив, що це найкраща відповідь українців на агресію, оскільки “в тому, що ми різні і є наша сила, в тому, що ми можемо знаходити шляхом культури діалогу консенсус”.

“Навряд чи метою цих круглих столів може стати знаходження ключика до щастя і гармонії українського суспільства. Але важливо, що ми починаємо цей діалог. І дуже символічно, що його починають науковці, лідери суспільної думки, а не політики. Це говорить про те, що можливості та шанси здобути таку єдність у нас існують. Тим не мнеш політики будуть брати участь не в цих круглих столах, а на закритих сесіях окремих, тому що найкраще знаходження консенсусу може відбуватися без софітів телевізійних камер”, – додав урядовець.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики розпочинає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень в різних містах України – в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві, – в межах яких науковці, провідні інтелектуали, лідери суспільної думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі “Культура діалогу”.

 

В Україні необхідно створити гуманітарно-культурне медіа – Троїцький

В Україні необхідно створити нове онлайн-медіа, пов’язане з гуманітарно-культурною сферою, яке сприятиме налагодженню культури діалогу в суспільстві.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив режисер, засновник театру «Дах» Влад Троїцький 10 вересня під час Першого національного круглого столу на тему «Культура діалогу».

«Немає інтерфейсу, де можуть формуватися такі діалоги. На всю країну немає жодного медіа, яке пов’язане з гуманітарно-культурною сферою і більш-менш впливове. Все дуже нішеве і його практично немає. І це насправді велика біда… Не буде у нас цього медіа, значить, про що ми можемо домовлятися, через що… Через телевізор? Ні. Інтернет, Ютуб? Ні, тому що перегляди нашої цієї ось бесіди – там у кращому випадку буде тисяча осіб. І то, більшість тих, хто три хвилини послухають – і вимкнуть», – зазначив Троїцький.

При цьому він наголосив, що таке медіа повинне бути «розрекламованим, проробленим, професійним, потужним», яке було б зосереджено не телевізійному просторі, а в Інтернеті «з усіма там подкастами».

«Для культури діалогу потрібно створити медіа, нове, і це повинно бути горизонтальне медіа – не ієрархічне, типу нашого «Суспільного». Це горизонтальне, яке повинно само організовуватися, з невеликим модеруванням. Це медіа треба закоротити з Міністерством освіти, тому що потрібно давати освіту насамперед вчителям у школах, щоб вони хоча б зрозуміли, про що ця розмова, що таке вести діалог з учнем, а не повчати, тому що менторство вже не працює», – пояснив Троїцький.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури і інформаційної політики починає 10 вересня серію національних круглих столів. Ініціатива МКІП передбачає проведення семи обговорень в різних містах України – в Києві, Одесі, Харкові, Чернівцях, Острозі, Кривому Розі та Полтаві – в рамках яких вчені, провідні інтелектуали, лідери громадської думки дискутуватимуть про культуру, історію, релігію, мову, філософію, мистецтво та екологію. Перший Національний круглий стіл присвячений темі «Культура діалогу».

 

Кілька років поспіль не було замовлено жодного тесту ЗНО кримськотатарською мовою

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу 10 вересня сказав в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко.

“УЦОЯО щороку здійснює переклад тестів мовами національних меншин. Палітра доволі широка — російська, угорська, польська, молдовська, румунська, кримськотатарська. Це ті мови, які заявлено і зазначено в наказі МОН, і ми маємо виконувати це розпорядження, незважаючи на кількість таких учасників. Навіть якщо таких учасників зареєструвалося 1-2. На превеликий жаль, декілька років поспіль учасників, які б виявили бажання складати тест кримськотатарською мовою, немає. Хоча кримськотатарська національна меншина доволі потужна в Україні, але з огляду на об’єктивні обставини і відсутність закладів освіти, де навчання здійснюється виключно кримськотатарською мовою, як результат діти, реєструючись на тестування, не обирають цю мову, як мову перекладу”, – сказав Бойко.

Як повідомляв Укрінформ, за даними УЦОЯО, участь в зовнішньому незалежному оцінюванні в поточному році взяло 379 254 особи.

З таких предметів як Історія України, математика, фізика, хімія, біологія, складати тест українською мовою виявили бажання понад 90% учасників ЗНО.

Зокрема, складати тест російською мовою: з історії України виявили бажання 2,55% (6 732 особи), з математики — 6,68% (12 437 осіб), фізики — 7,8% (2 192 особи), хімії — 6,22% (878 осіб), біології — 4,07% (4 639 осіб), географії — 3,99% (5 225 осіб) учасників ЗНО.

Угорською мовою складати ЗНО виявили бажання: з історії України 0,21% або 565 осіб, з математики — 0,19% або 356 осіб, фізики — 0,1% або 29 осіб, хімії — 0.13%, або 19 осіб, біології — 0,31% або 352 особи, географії — 0,15% або 193 особи.

Переклади тестів ЗНО іншими мовами замовили ще менша кількість учасників ЗНО. Основна сесія ЗНО проходила в Україні з 25 червня по 17 липня.

 

У Світовій федерації українських лемківських обєднань привітали Миколу Горбаля з 80-річчям

Світова федерація українських лемківських об’єднань (СФУЛО) привітала українського поета, політика, дисидента, громадського діяча Миколу Горбаля, якому 10 вересня виповнилося 80 років.

Як передає Укрінформ, вітання розмістила голова СФУЛО Ярослава Галик в Фейсбуці.

«Світова федерація українських лемківських об’єднань сердечно вітає зі славним 80-літнім ювілеєм Миколу Горбаля, невтомного лемківського діяча, активного учасника Конґресів СФЛ і СФУЛО, співорганізатора ІІІ Конгресу СФУЛО, члена Президії СФУЛО, першого голову Київського товариства «Лемківщина», організатора та учасника чоловічого вокального гурту «Лемки Києва», натхненника багатьох справ і починань задля відродження й утвердження лемківської справи в Україні та в світі. Пишаємося Вами, сильною, незламною духом і волею, Людиною, добрим сином Лемківщини, який у великій любові до України зберіг у своєму серці й щиру любов до рідного лемківського краю», – йдеться у вітанні.

Як зазначається, життя ювіляра «стало героїчною легендою, а Ваша стійкість, патріотизм і працелюбність – взірцем громадянина».

У СФУЛО відзначили: «Шануємо Ваш високий подвиг дисидента-шестидесятника, багатолітнього політв’язня жорстоких радянських таборів, котрий гідно витримав тяжкі випробування. І в тих жахливих умовах, ризикуючи життям, записуючи тюремні свідчення про злочини комуністичного режиму для людства, Ваша шляхетна душа водночас творила прекрасну поезію, пісні, музику».

Відзначено також подвижницьку діяльність Горбаля як відомого правозахисника, політика, громадського діяча і водночас поета, письменника, композитора.

«Гордимося Вами, великим і гідним Лемком, котрий ніколи не забував про своє лемківське коріння та про біль свого вигнаного люду», – зазначили в СФУЛО.

Як зазначається, за значний внесок у діяльність світової української лемківської спільноти та з нагоди славного 80-літнього ювілею рішенням Президії Світової федерації українських лемківських об’єднань від 25 липня 2020 року Микола Горбаль нагороджений Почесним ювілейним іменним нагрудним знаком СФУЛО «Миколі Горбалю – 80».

 

У СФУЛО закликали відзначити День пам’яті українців – жертв примусового виселення

10.09.2020 14:58

Світова федерація українських лемківських обєднань (СФУЛО) закликає провести пам’ятні заходи з нагоди 76-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Любачівщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини у 1944 – 1951 рр.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сторінці голови СФУЛО Ярослави Галик в Фейсбуці.

«СФУЛО закликає провести меморіальні заходи до Дня пам’яті українців – жертв примусового виселення по всій Україні й у світі, зважаючи на обмежені можливості в умовах карантину: поминальні літургії, покладання квітів до пам’ятників депортації, круглі столи чи конференції (онлайн) та інші заходи пам’яті», – йдеться у дописі.

Галик нагадала, що пам’ять українців – жертв примусового виселення цьогоріч вшанують 13 вересня.

День пам’яті українців – жертв примусового виселення встановлено Постановою Верховної Ради від 8 листопада 2018 р., п. 2: «Установити в Україні День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках, який відзначати щороку в другу неділю вересня».

Уперше цей день відзначався в 2019 році.

Як повідомлялося, в 1944–1946 роках понад 482 тисячі українців примусово позасудово переселили до УРСР. Це здійснили комуністичні режими СРСР і Польщі із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціальних, економічних і культурних прав людей. Виселяли українців у різні регіони УРСР – від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини.

У 1947 році тих українців, що відмовились виїжджати до СРСР, польська влада в ході Акції «Вісла» депортувала на північ і захід Польщі. Впродовж кількох місяців було депортовано майже 150 тисяч українців.

Ще кілька десятків тисяч українців були позбавлені батьківських домівок під час обмінів прикордонними ділянками між СРСР та Польщею у 1948, 1951 роках.

 

Ситник не з’явився на слухання у Конституційний суд, бо його запросили як в.о директора

Артем Ситник не з’явився у Конституційний Суд на усні слухання у справі щодо конституційності закону Про національне антикорупційне бюро, оскільки його запросили як виконувача обов’язків директора відомства у той час, як у бюро вважають його дійсним директором.

Як передає кореспондент Укрінформу, на засідання суду з’явився керівник юридичного управління бюро Ігор Ярчак. Суддя-доповідач у даній справі Олександр Литвинов запитав у нього, хто виконує обов’язки директора НАБУ. Ярчак відповів, що “обов’язки директора НАБУ виконує директор НАБУ Артем Ситник”.

Коли суддя Литвинов уточнив, на якій підставі, Ярчак відповів, що на “підставі закону про НАБУ”.

Він додав, що у НАБУ немає виконувача обов’язків директора, як йшлося у запрошенні КС на усні слухання у цій справі.

Далі представники авторів подання – народні депутати Василь Німченко і Григорій Мамка – виступили з клопотаннями про відкладення розгляду даної справи, оскільки, на їх думку, у суд з’явився не уповноважений учасник. Зрештою, судді КС постановили розглядати справу за участи керівника юридичного управління бюро.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Велика палата Конституційного Суду розпочала розгляд подання 50 народних депутатів щодо конституційності закону “Про Національне антикорупційне бюро України”. 28 серпня КС визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

Автори подання наголошували, що у Конституції не прописано повноваження глави держави призначати директора НАБУ, тож, на їхню думку, Президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень та порушив встановлену частиною четвертою статті 5 Конституції заборону узурпації державної влади.

Ситник був призначений директором НАБУ у квітні 2015 року тодішнім Президентом Петром Порошенком.

Заступник голови фракції партії “Слуга народу” Галина Янченко у коментарі Укрінформу 1 вересня зазначила, що Верховна Рада ще цього року може внести зміни до законодавства, які передбачатимуть прозору процедуру звільнення керівників антикорупційних органів.

Раніше директор НАБУ Артем Ситник висловив думку, що усунути колізії між Конституцією і законом про НАБУ має парламент.

 

Перепорядкування НАБУ уряду не піде на користь боротьбі з корупцією – представник Президента у КСУ

Президент Володимир Зеленський вважає, що Національне антикорупційне бюро має бути максимально незалежним органом.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це зазначив представник президента у Конституційному Cуді Федір Веніславський під час свого виступу у ході усних слухань стосовно конституційності закону про НАБУ у четвер.

“Я мав спілкування перед засіданням Конституційного Cуду з Президентом і його позиція однозначна і незмінна: НАБУ має бути максимально незалежним і об’єктивно виконувати свої функції”, – сказав він.

Веніславський додав, що КС, ухвалюючи рішення, “має зважати, що це рішення повинне забезпечувати інституційну і юридичну незалежність цього важливого органу в системі боротьби з корупцією в сфері національної безпеки”.

На його думку, Президент має право призначати директора НАБУ, оскільки стаття 106 Конституції наділяє Главу держави повноваженнями в сфері національної безпеки, а боротьба з корупцією є невід’ємною частиною нацбезпеки.

Також Веніславський висловив думку, що перепорядкування НАБУ Кабінету Міністрів замість Президента не піде на користь боротьбі з корупцією. “НАБУ як спеціалізований орган, який має боротися з корупцією, бути в системі виконавчої влади не може, бо це буде означати фіаско боротьби з корупцією”, – зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Велика палата Конституційного Суду розпочала розгляд подання 50 народних депутатів щодо конституційності закону “Про Національне антикорупційне бюро України”.

28 серпня КС визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

Автори подання наголошували, що у Конституції не прописано повноваження глави держави призначати директора НАБУ, тож, на їхню думку, Президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень та порушив встановлену частиною четвертою статті 5 Конституції заборону узурпації державної влади.

Ситник був призначений директором НАБУ у квітні 2015 року тодішнім Президентом Петром Порошенком.

Заступник голови фракції партії “Слуга народу” Галина Янченко у коментарі Укрінформу 1 вересня зазначила, що Верховна Рада ще цього року може внести зміни до законодавства, які передбачатимуть прозору процедуру звільнення керівників антикорупційних органів.

Раніше директор НАБУ Артем Ситник висловив думку, що усунути колізії між Конституцією і законом про НАБУ має парламент.

 

Малюська сумнівається, що Конституційний Суд “забракує” закон про НАБУ

У Міністерстві юстиції не бачать підстав для визнання неконституційним положення закону «Про Національне антикорупційне бюро України», яке визначає НАБУ державним правоохоронним органом.

Про це у виступі на засіданні Конституційного Суду України 10 вересня сказав міністр юстиції Денис Малюська, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не бачимо жодних підстав для визнання неконституційним положення статті 1 закону про НАБУ, де надається визначення, що таке є НАБУ. Власне, з огляду на те, що як мінімум ключовий термін – «державний правоохоронний орган», – це термін, який і так застосовується в Конституції у статті 17. Відповідно, статус цього органу – правоохоронного органу держави, він цілком співпадає з конституційною термінологією», – сказав Малюська.

Щодо оскаржуваних положень, які стосуються компетенції Президента, продовжив міністр, «так само навряд чи є сенс вдаватися в глибокі дискусії з огляду на те, що наприкінці серпня Конституційний Суд вичерпно проаналізував це питання і висловив свою позицію».

«Відповідно я сумніваюся, що Конституційний Суд протягом двох тижнів радикально відступить від своєї позиції багаторічної, яка вже і так транслювалася в рішеннях Конституційного Суду», – підкреслив Малюська.

Водночас він звернув увагу, що незакритим лишається питання щодо визначення статусу НАБУ, зокрема, чи є НАБУ органом виконавчої влади чи таким, що містить ознаки органу виконавчої влади.

«На нашу думку, це все ж таки є державним правоохоронним органом, органом , який має спеціальний статус і чіткого розуміння того, що це є органом виконавчої влади зараз, за існуючим законодавством, немає», – сказав міністр юстиції.

На переконання Малюськи, «НАБУ створена незалежна інституція, яка не залежить від гілок влади, баланс інтересів чи баланс влади порушено не було, і свідченням незалежності цього органу є якраз велика кількість і подань до Конституційного Суду, і різноманітних ініціатив у парламенті».

«Тобто порушення формальні з точки зору практики і позиції Конституційного Суду щодо виключеності повноважень Президента напевно були, реальність імплементації цієї процедури вказує на те, що баланс був дотриманий і наслідки саме такі, які закладалися в ідею створення незалежного правоохоронного органу держави», – підсумував міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Велика палата Конституційного Суду розглядає подання 50 народних депутатів щодо конституційності закону “Про Національне антикорупційне бюро України”.

Автори подання просять суд визнати неконституційним положення закону, яке визначає Національне антикорупційне бюро України державним правоохоронним органом.

Народні депутати також оспорюють положення закону в частині закріплення повноважень Президента утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади директора НАБУ, визначати трьох членів комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Бюро, призначати на посаду директора Бюро одного з відібраних конкурсною комісією кандидатів, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю, затверджувати положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування.

Автори подання стверджують, що оспорювані положення закону суперечать статтям 6, 8, 19, 85, 106, 113,116 Конституції.

Як повідомлялося, 28 серпня КС визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

Автори подання наголошували, що у Конституції не прописано повноваження глави держави призначати директора НАБУ, тож, на їхню думку, Президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень та порушив встановлену частиною четвертою статті 5 Конституції заборону узурпації державної влади.

Ситник був призначений директором НАБУ у квітні 2015 року тодішнім Президентом Петром Порошенком.

Заступник голови фракції партії “Слуга народу” Галина Янченко у коментарі Укрінформу 1 вересня зазначила, що Верховна Рада ще цього року може внести зміни до законодавства, які передбачатимуть прозору процедуру звільнення керівників антикорупційних органів.

Раніше директор НАБУ Артем Ситник висловив думку, що усунути колізії між Конституцією і законом про НАБУ має парламент.

 

Ліквідація антикорупційних органів ставить під сумнів існування безвізу – представник Президента у КСУ

Окремі політичні сили мають на меті зруйнувати створену в Україні систему антикорупційних органів. Для цього, зокрема, до Конституційного Суду направлені подання щодо конституційності законів про НАБУ і ВАКС.

При цьому ліквідація антикорупційних органів ставить під сумнів існування безвізового режиму, сказав представник Президента у КС Федір Веніславський під час усних слухань справи щодо конституційності закону про Національне антикорупційне бюро, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На моє глибоке суб’єктивне переконання, немає жодного сумніву щодо того, що конкретні політичні сили мають на меті зруйнувати створену систему антикорупційних органів і тих органів, які ведуть боротьбу зі злочинами на найвищому рівні державної служби, а саме НАБУ, ВАКС, з приводу конституційності яких є сумніви у представників певних політичних сил», – сказав він.

На думку Веніславського, така тенденція є небезпечною для сучасної України як демократичної, правової держави, яка обрала європейський вектор розвитку.

Веніславський вважає, що скасування антикорупційних органів призведе до суттєвих змін у внутрішньому політичному житті країни і викличе гостру міжнародну реакцію від партнерів України, насамперед ЄС, конкретні юридичні зобов’язання перед яким взяла Україна для лібералізації візового режиму.

«Простими словами, ліквідація антикорупційних органів ставить під сумнів існування безвізового режиму», – зазначив представник Президента у КС.

На думку посадовця, створення системи таких антикорупційних органів, як НАБУ, САП, ВАКС і НАЗК, є одним із найбільших вагомих здобутків України у сфері боротьби з корупцією.

Як повідомляв Укрінформ, 10 вересня Велика палата Конституційного Суду розпочала розгляд подання 50 народних депутатів щодо конституційності закону “Про Національне антикорупційне бюро України”.

Суддею-доповідачем у даній справі виступає Олександр Литвинов.

Автори подання просять суд визнати неконституційними положення закону, яке визначає Національне антикорупційне бюро України державним правоохоронним органом.

Народні депутати також оспорюють положення закону в частині закріплення повноважень Президента утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади директора НАБУ, визначати трьох членів комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Бюро, призначати на посаду директора Бюро одного з відібраних конкурсною комісією кандидатів, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю, затверджувати положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування.

Автори подання стверджують, що оспорювані положення закону суперечать статтям 6, 8, 19, 85, 106, 113,116 Конституції.

КС 28 серпня визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

 

У МВФ нагадали Україні про боротьбу з корупцією і не назвали дату нового траншу

ЧЕТВЕР, 10 ВЕРЕСНЯ 2020, 17:52 УП

Представники МВФ нагадують про важливість нової антикорупційної інфраструктури в Україні, і поки не можуть назвати дату місії для траншу stand by.

Про це заявив представник МВФ Джеррі Райс на брифінгу в четвер, відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного суду щодо Національного антикорупційного бюро передає Інтерфакс-Україна.

“Підтримка незалежності, цілісності НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Вищої антікоррупцітонного суду (ВАКС) – ключ до структурних реформ і переходу до більш сильному і справедливому росту, попередня умова поточної програми підтримки МВФ”, – сказав представник Фонду.

За його словами, дискусії з приводу поточної програми stand by тривають.”Я не можу дати дати місії по першому (її) перегляду”, – сказав Райс.

Нагадуємо:

Напередодні міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що Кабмін повністю виконує ті структурні маяки, які передбачає програма співпраці з МВФ, в уряді очікують до кінця року отримати заплановані транші.

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив, що свіжий макропрогноз Нацбанку побудований на припущенні, що другому траншу від МВФ у цьому році бути.

Рада директорів МВФ затвердила програму співпраці з Україною на 5 мільярдів доларів. Програма розрахована на 18 місяців.

 

МВФ вимагає від України гарантій незалежності усіх антикорупційних органів

Для продовження програми фінансової підтримки МВФ, Україні слід зберігати незалежність усіх антикорупційних органів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час брифінгу 10 вересня у Вашингтоні заявив речник Міжнародного валютного фонду Джеррі Райс.

“Підтримка незалежності й цілісності НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Вищого антикорупційного суду – це ключ до структурних реформ та початку більш швидкого та справедливого зростання, а також попередня умова чинної програми підтримки МВФ”, – сказав Райс.

Він додав, що нині тривають перемовини між Україною та МВФ про чинну програму stand-by. “Назвати дату прибуття місії з її першого перегляду я поки не можу”, – зазначив речник.

Як повідомляв Укрінформ, міністр фінансів Сергій Марченко 9 вересня під час засідання парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики заявив, що Мінфін очікує завершення перегляду програми stand-by найближчим часом, а також чекає на транші Міжнародного валютного фонду до кінця року.

Україна в цьому році вже отримала $2,1 мільярда від МВФ і, за попередніми прогнозами Міністерства фінансів, до кінця року може отримати від Фонду ще $1,4 мільярда.

 

Канада та ЄС закликають Україну до продовження реформ

Україні слід продовжувати рух шляхом масштабних реформ і протистояти корупції та інтересам окремих осіб, які діють супроти загального блага.

Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ Канади Франсуа-Філіпа Шампаня та Верховного представника ЄС у закордонних справах Жозепа Борреля, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми продовжуємо заохочувати Україну до впровадження широких та інклюзивних реформ. Нам слід залишатися пильними у боротьбі проти корупції та особистісних інтересів в Україні”, – йдеться у документі.

Обидва дипломати також нагадали, що чинність економічних санкцій ЄС та Канади проти РФ зумовлена “повним впровадженням Росією її зобов’язань відповідно до Мінських угод”.

“Канада та ЄС – непохитні у підтримці незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів та засуджують незаконну анексію Кримського півострова, що сталася на порушення міжнародного права”, – наголошується у заяві.

Боррель та Шампань також нагадали про “цінність нашої доброї співпраці, що проявляється у підтримці реформування українського безпекового сектору та канадського внеску до Дорадчої місії ЄС в Україні”.

 

Звуження повноважень Президента може поставити під сумнів утворення низки держорганів – Бабіков

Звуження повноважень президента лише до прописаних в Основному Законі може поставити під сумнів утворення низки державних органів.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це зазначив перший заступник голови Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков у своєму виступі під час усних слухань у Конституційному суді щодо конституційності закону про НАБУ.

“Формалізація і обмеження повноважень президента тими повноваженнями, які зазначені лише в Конституції, може суттєво звузити механізм реалізації повноважень гаранта Конституції і ввести сумніви щодо законності утворення цілої низки державних органів і не лише правоохоронних”, – сказав він.

У якості аргументу Бабіков послався на статтю 19 Конституції, у якій йдеться, що захист державної безпеки і державного кордону покладається на відповідні правоохоронні органи, діяльність яких визначається законом.

“Тому можна говорити, що Конституція робить нам відсилання, що формування органів, які відповідають за безпеку держави, можуть регулюватися не нормами Конституції, а законом. Відтак і визначення певних повноважень у спеціальному законі може розцінюватися як делегування законодавчим органом певної частини своєї влади президенту, яку він і реалізував шляхом видання Указу”, – вважає посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Велика палата Конституційного Суду розпочала розгляд подання 50 народних депутатів щодо конституційності закону “Про Національне антикорупційне бюро України”.

28 серпня КС визнав неконституційним Указ Президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ у справі за поданням 50 народних депутатів.

Автори подання наголошували, що у Конституції не прописано повноваження глави держави призначати директора НАБУ, тож, на їхню думку, Президент вийшов за межі своїх конституційних повноважень та порушив встановлену частиною четвертою статті 5 Конституції заборону узурпації державної влади.

Ситник був призначений директором НАБУ у квітні 2015 року тодішнім Президентом Петром Порошенком.

Заступник голови фракції партії “Слуга народу” Галина Янченко у коментарі Укрінформу 1 вересня зазначила, що Верховна Рада ще цього року може внести зміни до законодавства, які передбачатимуть прозору процедуру звільнення керівників антикорупційних органів.

Раніше директор НАБУ Артем Ситник висловив думку, що усунути колізії між Конституцією і законом про НАБУ має парламент.

 

Корнієнко: компетентні органи повинні перевіряти інформацію, яку розповів Богдан в інтерв’ю

УНН. Потрібно, щоб компетентні органи розбиралися, чи дійсно в інтерв’ю, яке дав ексголова Офісу Президента Андрій Богдан є факти. Про це заявив народний депутат, керівник партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко в ефірі ток-шоу “Народ проти” на телеканалі Україна 24, передає УНН.

На питання, чи дійсно керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак співпрацює з Російським керівництвом та погоджує в Москві кадрові призначення та чи він регулярно зустрічається з п’ятим президентом України Петром Порошенком в ресторані Sanahunt, Корнієнко відповів: “Там (в інтерв’ю —ред.) багато чого було, різних фантазій, припущень, допусків. Чи були там факти, треба дійсно, щоб компетентні органи розбиралися, якщо вони будуть, але звучало досить високохудожньо. Ми ж розуміємо, що на 6 чи 7 році тих подій, які в Україні відбуваються у стосунках з Російською Федерацією, щоб щось з людиною зробити достатньо сказати — співпрацює з Російською Федерацією”.

Також на питання, чи можуть теоретично бути зустрічі Єрмака та Порошенка, Корнієнко відповів: “Не знаю”.

Нагадаємо, ексголова Офісу Президента Андрій Богдан в інтерв’ю Дмитру Гордону розповів, що за його інформацією у київському ресторані Sanahunt чинний голова Офісу Президента Андрій Єрмак зустрічається з п’ятим президентом України Петром Порошенком.

Як повідомлялося, ДБР після вчорашнього інтерв’ю викликало Богдана на допит.

 

ДБР викликає Богдана для перевірки його слів Гордону

ЧЕТВЕР, 10 ВЕРЕСНЯ 2020, 14:54 УП

Слідчі Державного бюро розслідувань викликають Андрія Богдана як свідка для проведення слідчих дій та перевірки озвучених ним в інтерв’ю Дмитру Гордону слів із приводу ймовірних домовленостей із російськими чиновниками щодо Криму.

Джерело: ДБР

Дослівно: “9 вересня 2020 року в інтерв’ю одному з видань ексголова Офісу Президента Андрій Богдан оприлюднив інформацію про нібито наявність домовленостей з російськими посадовими особами питань щодо статусу Криму, авіасполучення з Росією, обміну полоненими та ряду інших домовленостей, що непередбачені законами та нормативно-правовими актами або іншими директивами Верховного головнокомандувача Збройних Сил України.

З огляду на суспільну значущість порушених питань, слідчі Державного бюро розслідувань запрошують Андрія Богдана для проведення слідчих дій та перевірки озвучених ним фактів у якості свідка”.

Деталі: ДБР повідомляє, що вже направило повістку про виклик Богдана на адресу його реєстрації.

Цьому передувало: Дмитро Гордон, беручи інтерв’ю в Андрія Богдана, запитав про 13 пунктів, які нібито пообіцяв виконати нинішній голова ОП Андрій Єрмак росіянам.

Богдан відповів: “Я не бачив цього документа, але серед дипломатів і (співробітників) спецслужб багато разів зустрічав згадку про нього. Там чи то 12, чи то 13 пунктів. У це вірять усі іноземні спецслужби. Це якийсь алгоритм дій: ми вам кораблі – ви нам воду в Крим, ми вам полонених – ви нам пряме авіасполучення, ми вам 3 мільярди доларів за рішенням суду – а ви нам… щось. Це утопія. Я точно знаю: в цьому переліку передбачалося звільнення всіх прозахідних політиків”.

А на запитання про вірогідність відкупу Росії за Крим Богдан сказав, що вбачає в українського керівництва радше дитячу наївну віру у те, що Росія виплатить компенсації за те, що анексувала Крим і почала війну на Донбасі, – і ці гроші можна буде використати на розвиток України.

Після виходу інтерв’ю в ефір Богдан створив Telegram-канал і опублікував у ньому фото на 0-му кілометрі з підписом: “У зв’язку з фізичною загрозою після першого інтерв’ю Гордону, змушений перейти українсько-румунський кордон;)”.

 

Богдан розповів, що йому спалили дві автівки в один день

СЕРЕДА, 9 ВЕРЕСНЯ 2020, 21:49

Колишній глава Офісу президента Андрій Богдан розповів, що крім Tesla йому спалили ще й стару Skoda, яка стояла в іншому районі Києва.

Джерело: Богдан в інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону

Пряма мова Богдана: “У цей день, це секрет, я ніколи цього не говорив, в один час в двох різних районах, в Дніпровському і Святошинському (Київ – УП), спалили дві мої машини. Одна – це моя особиста машина, яку я дав своєму братові – Tesla біла – дав поїздити, тому що його машина поламалася. А друга машина (“Шкода Фабія”, якій 19 років) – у мого водія. Він на ній добирався на роботу і повертався.

У чому сенс палити “Шкоду Фабію”? Це синхронізована “смска”, що “ми відстежуємо не тільки тебе, а все твоє оточення. І Тесла була на майданчику для паркування – за два метри до будки охоронця…

І спалили другу машину”.

Деталі: Він вважає, що такого рівня збором інформації про знаходження автомобілів можуть займатися і володіти нею тільки спецслужби. Богдан пов’язує обидва підпалу “з чиновниками Офісу президента”.

Він нагадав, що його звільнили 11 лютого, а машини спалили 11 серпня – рівно через півроку. Колишній глава ОПУ бачить в цьому знак.

Що було раніше: Колишньому голові Офісу президента Андрію Богдану цієї ночі спалили електромобіль Tesla.

Він опублікував відео з камери спостереження, на якому невідомий підпалює його електрокар, та заявив, що розцінює це як погрозу від влади.

 

Богдан прокоментував “обіцянки Єрмака” РФ і спецоперацію щодо “вагнерівців”

СЕРЕДА, 9 ВЕРЕСНЯ 2020, 21:06

Колишній голова Офісу президента Андрій Богдан упевнений, що Василя Бурбу звільнили з Головного управління розвідки Міноборони України через спецоперацію з метою затримати найманців “ПВК Вагнера”, а нібито обіцянки Андрія Єрмака росіянам він прокоментував жартами.

Джерело: інтерв’ю Богдана Дмитру Гордону, який запитав про 13 пунктів, які нібито пообіцяв виконати нинішній голова ОП Єрмак росіянам

Пряма мова Богдана: “Я не бачив цього документа, але серед дипломатів і (співробітників) спецслужб багато разів зустрічав згадку про нього. Там чи то 12, чи то 13 пунктів. У це вірять усі іноземні спецслужби. Це якийсь алгоритм дій: ми вам кораблі – ви нам воду в Крим, ми вам полонених – ви нам пряме авіасполучення, ми вам 3 мільярди доларів за рішенням суду – а ви нам… щось.

Це утопія. Я точно знаю: в цьому переліку передбачалося звільнення всіх прозахідних політиків… Воно вже закінчується – залишився один Аваков. Останнього Бурбу звільнили. А до цього просто відстежити… Для мене це смішно.

Це, знову ж таки, жарт – але як відбуваються призначення. Звільнили прозахідного якогось – приходять звідти: “А ось цього можна? – Та призначай кого хочеш, головне, щоб ідіотом був”.

Деталі: На запитання, “вони до росіян ходять чи до західників”, Богдан відповів, що “до західників точно не ходять”, що учасники переговорів погоджують кандидатури – але потім наголосив, що “це жарт”.

Щодо Василя Бурби Богдан підтвердив, що його звільнили в серпні через те, що під його керівництвом більше року йшла спецоперація з метою виманити і затримати “вагнерівців”, яка провалилася через один дзвінок.

Колишній голова Офісу президента заявив, що він знає, “хто дзвонив і куди дзвонив”, і що дзвонила людина “з найближчого” оточення Зеленського.

Богдан прокоментував: “Звільнили людину, яка володіла всією інформацією, усіма зв’язками – навіть пояснення немає… і призначили хлопця, він проукраїнський, він хороший, але він оперативник, він у цьому взагалі нічого не розуміє!”.

Богдан також сказав, що багато людей в оточенні президента добре ставляться до Росії, але “наполегливу чутку” про те, що в ОП нібито є агенти впливу російських спецслужб, підтверджувати не став.

Нагадаємо:

29 липня в Білорусі затримали 32 чи 33 росіян із приватної військової компанії Вагнера. Україна просила екстрадиції тих із %D

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 423

коментарі закриті

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua