Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 11.05.2021

Інформаційний резонанс доби: 11.05.2021

Силовики ФСБ вбили людину під час обшуків у Криму

11 травня 2021, 17:13  УП

Окупаційна ФСБ провела обшуки в селі Завітному і три обшуки в мікрорайоні Дубки Сімферополя. Адвокат уродженця Узбекистану Набі Рахімова повідомляє, що під час обшуків вбили його клієнта, який нібито чинив опір..

Джерело: “Ґрати” з посиланням на адвоката Рахімова Ісляма Веліляєва, “Кримська солідарність“, прокуратура АР Крим

Деталі: Вранці о 6:30 правоохоронці оточили район біля будинку Рахімова, він в цей час знаходився в Сімферополі на заробітках. Після обшуку його дружину відвезли у відділок з питань міграції ОМВД.

Пізніше активісти “Кримської солідарності” повідомили про обшук в недобудованому будинку в сімферопольському селищі Дубки, де, імовірно, працював Набі Рахімов. Сусіди розповіли активістам, що чули вранці в будинку перестрілку і вибух. На місці обшуку правоохоронці заборонили проводити зйомку і виставили оточення далеко від будинку.

У “Кримській солідарності” повідомили, що до домоволодіння приїхала машина ритуальної служби і з дому вивезли труп.

Після обшуку активісти виявили всередині будинку сліди крові на підлозі і сліди вибуху на стінах. Адвокату силовики повідомили, що Рахімов “пручався затриманню за допомогою гранати й зброї”, і був застрелений. За фактом окупантами порушена кримінальна справа “про посягання на життя співробітника правоохоронних органів”.

Прокуратура АР Крим розпочала кримінальне провадження за фактом проведення “силовиками” держави-окупанта низки незаконних обшуків та подальшого незаконного затримання представників кримськотатарського народу.

Справу відкрили за статтями “порушення недоторканності житла” та незаконне позбавлення волі”, санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до п’яти років.

Зазначається, що в Рахімова є двоє дітей 11 та 15 років.

 

У Криму затримали господаря будинку, де в ході обшуку було вбито людину

11.05.2021 23:46

Окупанти в Криму, в мікрорайоні Дубки під Сімферополем, затримали Сейдамета Гафарова – власника будинку, в якому в ході обшуку був убитий громадянин Узбекистану Набі (Аюб) Рахімов.

Про це повідомила адвокат Ліля Гемеджі на відео, опублікованому “Кримською солідарністю” в Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Сьогодні, 11 травня, в будинку родини Гафарових було проведено обшук за постановою слідчого, і пов’язаний він був з невідкладними слідчими діями … За словами адвоката, причиною обшуку було те, що “якийсь Рахімов скоїв злочин, передбачений статтею 317 КК РФ (посягання на життя співробітника правоохоронного органу), і він проживав у господаря будинку Сейдамета Гафарова в його будинку, що будується “, – сказала Гемеджі.

За її словами, Гафарова підозрюють в тому, що він “міг приховувати речі, предмети і документи, які мали відношення до кримінальної справи, про яку йдеться в постанові”. Водночас у ході обшуку нічого вилучено не було.

Сусіди стверджують, що слідчі заходи почалися о 6 ранку. Водночас люди чули звуки, схожі на удари і постріли. У будинок нікого не впускали. За даними “Кримської солідарності”, силовики стверджують, що Рахімов чинив опір силовикам, і його вбили. Близько 14 години до будинку в Дубках приїхав автомобіль ритуальної служби.

За інформацією “Кримської солідарності”, обшук у Дубках під Сімферополем, де Аюб Рахімов винаймав помешкання у свого роботодавця Гафарова, проходив паралельно обшуку в с. Завітне Совєтського району, де проживає сім’я Рахімова. Його дружину Сахібу Бурханову відразу після обшуку відвезли у відділок з питань міграції ВМВС Росії по Соваєтському району разом з 15-річним сином Так’юддіном Рахімовим, який зголосився поїхати з нею. Він повідомив, що на жінку склали протокол за порушення режиму перебування і проживання в Російській Федерації.

Як повідомлялося, прокуратура АРК почала кримінальні провадження у ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК (незаконне позбавлення волі) через незаконні обшуки в окупірованом Криму.

Прокуратура також з’ясовує обставини вбивства уродженця Узбекистану під час незаконного обшуку на території домоволодіння в с. Дубки Сімферопольського району.

 

Окупанти вісім разів порушили «тишу» на сході України

12.05.2021 08:04

Російські окупаційні війська минулої доби 8 разів порушили режим припинення вогню в районі проведення операції Об’єднаних сил, втрат у лавах ЗСУ немає.

Про це пресслужба ОС повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Протягом минулої доби, 11 травня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 8 порушень режиму припинення вогню», – йдеться у зведенні за добу.

Як зазначається, поблизу Новгородського окупанти двічі відкривали вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів, а у районі селища Калинове-Борщувате – з мінометів 82-го калібру та автоматичних станкових гранатометів. Неподалік селищ Новоселівка та Південне противник застосував у напрямку позицій ЗСУ станкові протитанкові гранатомети.

У передмісті Водяного окупанти відкривали вогонь з ручних протитанкових та підствольних гранатометів, а біля селища Лебединське – зі станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів.

Окрім цього, у напрямку населеного пункту Південне російські окупанти здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.

Бойових втрат серед військовослужбовців Збройних сил України немає.

На обстріли противника наші військові відкривали вогонь у відповідь. Про дії збройних формувань РФ повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.

Станом на 7 годину ранку 12 травня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

 

Окупанти стріляють із мінометів та СПГ – п’ять порушень «тиші» за день 

11.05.2021 18:31

Російські окупаційні війська станом на 17.00 11 травня п’ять разів порушили режим припинення вогню в районі окупованих частин Донецької та Луганської областей. Наразі втрат серед українських захисників немає.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС.

«З початку цієї доби зафіксовано 5 порушень з боку збройних формувань Російської Федерації. Бойових втрат серед військовослужбовців Збройних Сил України немає», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, поблизу населеного пункту Новгородське окупанти двічі відкривали вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів. Неподалік селищ Новоселівка та Південне противник застосував у напрямку позицій українських захисників станкові протитанкові гранатомети.

Окрім цього, у напрямку населеного пункту Південне російські окупанти здійснили дистанційне мінування з ручних протитанкових гранатометів мінами ПОМ-2.

Як зазначається, на обстріли противника українські військові відкривали вогонь у відповідь.

Крім того, українська сторона СЦКК повідомляє про грубі порушення з боку збройних формувань Російської Федерації. Так, продовжуються випадки перешкоджання роботі патрулів СММ ОБСЄ. 9 травня в пункті пропуску поблизу населеного пункту Ізварине озброєні найманці наказали патрулю Місії залишити цей район.

Здійснюючи моніторинг за допомогою БПЛА, Місією ОБСЄ зафіксовані випадки глушіння сигналу GPS в районах 18 населених пунктів.

В пресслужбі також повідомили, що в районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони. Зокрема, піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували майже 1,5 гектари території та передали на знищення 1 вибухонебезпечний предмет.

Як повідомляв Укрінформ, російські окупаційні війська минулої доби 7 разів порушили режим припинення вогню в районі проведення операції Об’єднаних сил, втрат у лавах ЗСУ не було.

 

ОБСЄ повідомила про 217 порушень «тиші» на сході України 

12.05.2021 03:53

СММ ОБСЄ зафіксувала протягом минулої доби 200 порушень режиму припинення вогню у Донецькій області та 17 таких порушень на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 107/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 11 травня 2021 року.

“У Донецькій області СММ зареєструвала 200 порушень режиму припинення вогню, зокрема 128 вибухів невизначеного походження”, – йдеться у повідомленні.

Більшість порушень сталися в північному напрямку від н. п. Широкине (підконтрольний урядові, 100 км на південь від Донецька), а також у межах і південно-східніше ділянки розведення в районі н. п. Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км на південь від Донецька).

За попередню добу на Донеччині було зафіксовано 108 порушень режиму припинення вогню.

“У Луганській області Місія зареєструвала 17 порушень режиму припинення вогню, зокрема 4 вибухи невизначеного походження”, – повідомили в СММ.

Більшість порушень сталися вночі 9 травня в західного напрямку від н. п. Кадіївка (кол. Стаханов; непідконтрольний урядові, 50 км на захід від Луганська).

Нагадується, що за попередню добу в цій області було зафіксовано 1 порушення режиму припинення вогню.

 

В ОБСЄ розповіли, як пройшов “парад” в окупованому Донецьку

11 травня 2021, УП

Місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі повідомляє, що у “військовому параді” 9 травня в окупованому Донецьку взяли участь близько тисячі членів незаконних збройних формувань “ДНР” і 5 тисяч глядачів.

Джерело: звіт ОБСЄ, “Суспільне

Деталі: Повідомляється, що 9 травня в окупованому Донецьку команда СММ спостерігала за проведенням “військового параду”.

У ньому взяли участь близько тисячі членів збройних формувань, а також залучили озброєння з порушенням ліній відведення та техніку військового типу.

Подивитися на “парад” прийшли щонайменше 5 тисяч осіб.

Також у звіті зафіксували техніку з “параду”:

Upd. “Суспільне” з посиланням на окупантів повідомляє, що 9 травня центр міста перекривали, а також проводили ходу “Безсмертного полку”.

Також окупаційна влада скасовувала комендантську годину на травневі свята.

Нагадаємо:

Торік в окупованому Донецьку бойовики перенесли “військовий парад” з 9 травня на 24 червня. За даними ресурсу бойовиків, у ньому взяли участь понад 2,5 тисяч військовослужбовців та 110 одиниць техніки.

В Україні відбувся 721 захід з нагоди відзначення 76-ї річниці перемоги над нацизмом. Участь у них взяли понад 54 тисячі осіб.

До поліції надійшло 61 повідомлення про можливі порушення, відкрито 13 кримінальних проваджень. З них 11 – за виготовлення або поширення комуністичної, нацистської символіки.

 

Іноземні військові аташе відвідали позиції ЗСУ на передовій

Район проведення Операції об’єднаних сил відвідали представники Київської асоціації військових аташе.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Операція об’єднаних сил у Фейсбуці.

“11 травня в районі операції Об’єднаних сил відбувся робочий візит представників воєнно-дипломатичних установ іноземних держав. До складу делегації увійшли Аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Швеція в Україні капітан 1-го рангу Бьорн Вільберн, Аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Данія в Україні капітан 1-го рангу Фелікс Ебестад та Аташе з питань оборони при Посольстві Королівства Норвегія в Україні підполковник Бойє Лілеруд”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, заступник командувача Об’єднаних сил генерал-майор Едуард Москальов ознайомив членів іноземної делегації з поточною безпековою та оперативною ситуацією в районі ООС.

Керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майор Сергій Салкуцан поінформував присутніх про головні завдання, покладені на СЦКК та хід їх виконання.

Делегація військових аташе відвідала підрозділи Збройних Сил України, які виконують завдання на лінії зіткнення з противником та ознайомилася з інфраструктурою і роботою контрольного пункту в’їзду-виїзду «Золоте».

Як повідомляв Укрінформ, 7 травня міністри країн Бенілюксу побували в районі проведення ООС на Луганщині, де відвідали КПВВ «Щастя».

 

Перехід до цивільного життя ветеранів є одним з пріоритетів Мінветеранів – заступник міністра

Система переходу з військової служби до цивільного життя є одним з пріоритетних завдань Міністерства у справах ветеранів.

Про це сказав заступник міністра у справах ветеранів Ігор Безкаравайний під час свого виступу на міжнародній конференції «Міжнародне співробітництво у вирішенні проблеми соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей в Україні», – повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Перехід від військового до цивільного життя – один з головних пріоритетів міністерства на цей рік, і навіть роки… Це буде система, тому що ми не йдемо шляхом вирішення точкових проблем. Це буде велика система, яка об’єднуватиме в собі різні відомства, різні напрямки діяльності, різні підходи, і головне, що в цій системі ці підходи будуть науково обгрунтовані”, – сказав Безкаравайний.

Він зазначив, що система закриватиме потреби військовослужбовців, ветеранів та їх сімей.

Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна зазначила, що саме ветеранська політика є пріоритетною для України.

“Ми маємо відчувати, що ветеранів потрібно не тільки підтримувати і соціально захищати, а й ми маємо зробити так, щоб ветеран був гідним цього звання і робив усе для того, щоб зміцнювати країну. Бо ветеранська політика – це про політику національної безпеки, це про політику національної стійкості”, – сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство у справах ветеранів на державному рівні ініціює запровадження Інституту ветеранського омбудсмена.

 

Кількість арештів в окупованому Криму за чотири роки зросла у більш як у 15 разів

Кримськотатарський ресурсний центр констатував, що за останні 4 роки кількість обшуків на півострові зросла в 4,7 раза, арештів – в 15,2 раза, незаконного етапування з Криму – в 11,6 раза.

Про це у вівторок на презентації презентував дослідження «Аналіз ситуації в окупованому Криму» повідомив керівник Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, передає кореспондент Укрінформу.

«Проаналізувавши динаміку зміни основних порушень прав людини за 2017-2020 роки, можна звернути увагу на зростання порушень за окремими категоріями. Якщо ми візьмемо обшуки, то в динаміці їх кількість зросла в 4,7 раза, якщо брати затримання, то збільшення у 2,8 раза, допити – у 2,3 раза, арешти – в 15,2 раза, збільшення в 9,7 раза, порушення права на справедливий суд – в 4,1 рази. Незаконних етапувань збільшилося в 11,6 раза», – розповів Барієв.

Він уточнив, що тільки за перший квартал 2021 року 33 громадянина України зазнали етапувань з території тимчасово окупованого Криму на територію РФ.

Як вважає керівник КРЦ, цей вид порушення «можна прирівнювати до депортації, оскільки етапування – це насильницьке переселення людей».

На думку члена Меджлісу, зростання основних порушень прав людини в окупованому Криму протягом останніх чотирьох років свідчить про «необхідність розроблення рекомендацій», які додаються до проведеного КРЦ дослідження.

Зокрема, за його словами, «рекомендації сформульовані нами на адресу міжнародних організацій, на адресу української влади, також вони адресовані і російській владі».

Барієв уточнив, що дослідження, презентоване в цифрах, графіках і гістограмах, містить глави, що аналізують порушення як індивідуальних прав – права на життя, на справедливий суд, викрадення, арешти, допити, так і колективних прав – право на свободу слова, на мирні зібрання, а також право корінного народу на управління представницькою інституцією.

«У цьому разі ми говоримо про Меджліс кримськотатарського народу», – наголосив Барієв.

До проведеного дослідження експерти КРЦ додають презентовану раніше методику оцінювання застосування персональних санкцій щодо осіб, які співпрацюють з окупаційною адміністрацією в Криму, а також проєкт закону про корінні народи України, розроблений експертами Кримськотатарського ресурсного центру.

Відразу після презентації дослідження передбачається завантажити на сайті Кримськотатарського ресурсного центру двома мовами – українською та англійською. У друкованому варіанті «Аналіз ситуації в окупованому Криму» планується направити в посольства країн в Україні, в міжнародні організації, а також в органи державної влади України і в ВР України.

 

У Криму зафіксували тисячі порушень прав людини

11 травня 2021, УП

За останні чотири роки в окупованому Росією Криму зафіксували майже 5 тисяч випадків порушення прав людини.

Джерело: “Інтерфакс-Україна” з посиланням на аналіз ситуації в окупованому Криму станом на 2020 рік від Кримськотатарського ресурсного центру

Пряма мова менеджера КРЦ Людмили Коротких на презентації дослідження 11 травня: “Скільки загалом було основних порушень прав людини у 2017-2020 роках? Це 4 950 порушень, про які нам відомо”.

Деталі: Найбільше за цей час було порушень права на справедливий суд (40%), по 15% порушень припадає на затримання та допити, на арешти – 13%.

Частка порушень, пов’язаних із незаконним етапуванням, становить 5%, такий самий показник припадає на обшуки і 7% пов’язані з порушенням права на здоров’я.

Голова КРЦ Ескендер Барієв додав, що факти порушень прав осіб в окупованому Криму правозахисники фіксують і цього року.

Зокрема, у першому кварталі 2021 року було етаповано 33 громадян України з окупованого Криму на територію РФ. Барієв прирівняв незаконне етапування до депортації.

За словами Коротких, незаконно затриманих громадян України етапують із Криму до Ростовської області Російської Федерації на засідання судів. Однією з причин цього є переповненість Сімферопольського слідчого ізолятора.

Крім того, за досліджуваний період зафіксували 21 факт насильницьких зникнень, із яких 15 – зникнення представників корінного кримськотатарського народу.

 

Діти анексованого Криму – біль України

Сергій Мокренюк, представник Крайової Ради Українців Криму (КРУК)

Перші числа травня насичені повідомленнями та сюжетами “побєдобесія запарєбрікової країни”. Соціальні мережі переповнені інформацію про дітей у військовій формі, дітей зі зброєю, дітей, що зображують солдатські могилки тощо.

Наразі важливо розрізняти проблему мілітаризації дітей Російської Федерації та проблему мілітаризації дітей окупованих Російською Федерацією територій, зокрема дітей окупованого Криму.

Залишимо дітей Росії для самої Росії та інших досліджень.

Для окупованих територій проблема не стільки в тому, що дітей привчають любити Російську Федерацію та російську армію, а в тому, що любити російську армію привчають наших, українських, дітей. Дітей громадян України. Дітей, які є громадянами України. Дітей, які проживають на тимчасово окупованій ворогом території.

Важливим чинником формування свідомості дитини є середовище, в якому дитина зростає, цінності, на яких побудоване виховання. Що в окупованому Криму діти бачать? З ким/чим вони себе ідентифікують? Які маркери та символи дитяче око зчитує як “моє рідне”?

На сьогодні Крим зачищений окупантами від всього, що може нагадувати про Україну. Мілітаризація суспільства відбувається на фоні знищення української ідентичності. За час окупації Московія повністю знищила українську культуру.

Мова

Доступ до освіти українською мовою в Криму де-факто відсутній – немає шкіл, немає класів, немає вчителів, немає матеріалів для навчання.

Якщо на 2013/2014 навчальний рік українською мовою в Криму навчалося майже 13 тисяч дітей, то навіть вже в 2015 році їх стало менше однієї тисячі.

Станом на цей навчальний 2020/2021 рік освіту українською мовою отримувало лише 214 з 212090 кримських учнів (0,1%).

Освітня програма предмету “українська мова” в  анексованому Криму прямо містить головне завдання ворога – “формирование чувства принадлежности к многонациональному народу России, содействие становления гражданских и патриотических чувств”.

А результатами навчання українській літературі в молодших класах повинно бути “формирование этнической и общероссийской гражданской идентичности”.

Завдання окупанта – зросійщити українських дітей.

Православна церква України

Московія намагається знищити українську церкву (Православну Церкву України) – кількість парафій за час окупації зменшилася з 48 до 6, а існування трьох з них під прямою загрозою.

Кількість священиків зменшилася з 23 до 4, частина з яких працює вахтовим методом, періодично приїзжаючи в окупований Крим для проведення богослужінь.

Показовим є спроба забрати приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги в Сімферополі та примушення парафіян церкви в Євпаторії самостійно знести раніше побудований своїм коштом храм.

Пам’ятники та монументи

Окупант повністю захоплює символічний простір Криму – українськи пам’ятники знесені, натомість у всіх куточках півострова натикано монументів і пам’ятних дошок на славу російської імперії та російської зброї.

Як підкреслюють науковці, за сім років окупації Російська Федерації встановила в Криму пам’ятників більше, ніж за майже триста років володіння Кримом Російською імперією династії Романових.

Московія створила в Криму такі умови життя та виховання, за яких дитина громадян України, що народжена та зростає на території України, де-факто не має можливості вирости громадянином України.

Діти зростають в російськомовному середовищі, бачать навколо лише пам’ятники – сліди Росії-завойовника, щодня чують про фашистів в Україні, отримують російські документи, тощо.

Навколо і скрізь – лише російська культура, російська мова, російська історія, російська церква. Дітей змалку привчають слухати старшого за званням та безумовно виконувати накази, що виключає критичне мислення та спроможність до спротиву.

Ці діти – потенційне гарматне м’ясо Путіна, як і діти Російської Федерації. Вони зростають як громадяни РФ/Московії. Росія виховує їх в дусі ненависті до матері України.

Діти – жертви окупації, вони позбавлені можливості чути нашу мову, вивчати нашу історію, зростати в нашій культурі, молитися в нашій церкві.

І біль України в тому, що діти окупованих територій, яких ворог привчає любити свою країну та свою армію, це наші – українські – діти. Сергій Мокренюк

 

Політичний фокус нині зосереджений на Україні, тому РФ позиційно програла – посол ФРН

Росія через концентрацію військ на кордоні з Україною зосередила увагу багатьох країн на нашій державі, а відтак у даній ситуації позиційно програла.

Як передає Укрінформ, таку думку висловила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен в інтерв’ю виданню «Главком».

«Якщо дивитися на нинішню ситуацію зі скупченням російських військ на кордонах з Україною, то, на мою думку, позиційно Росія програла. Адже політичний фокус багатьох країн нині зосереджений на Україні. І в Європі, і в Америці. І в Німеччині останній місяць увага до України набагато більша, ніж рік тому, коли почалася пандемія Covid-19, і всі тільки цією темою переймалися. Тобто Путін отримав абсолютно протилежний ефект, ніж очікував», – сказала Фельдгузен.

За словами посла Німеччини, їй важко передбачити, чим закінчиться ескалація напруженості Росією. Водночас вона відзначила, що тепер у світі володіють цілим масивом інформації про російську армію.

«На сьогодні в нас є усі карти з розташуванням російських військ, уся статистика. Це теж непогано, бо тепер можна мати повну картину і оцінювати ризики, пов’язані з цими військами», – зазначила дипломатка.

Коментуючи припущення, що метою Путіна є шляхом ескалації у центрі Європи добитися зустрічі з президентом США Джо Байденом, посол ФРН зауважила, що невідомо, наскільки швидко вона відбудеться.

«Але, думаю, Байден не боїться сказати Путіну особисто про те, що він думає», – резюмувала Фельдгузен.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у вівторок заявив, що ескалація на сході України зупинилась, але гарантувати неможливість масштабного вторгнення не можна.

Росія оголосила про відведення своїх військ від кордонів України під приводом «успішного завершення навчань», але водночас залишає власну військову присутність та технічні засоби навколо кордонів України та на тимчасово окупованих територіях сходу України і Криму.

Раніше РФ зосередила біля східних кордонів України та в окупованому Криму угруповання чисельністю близько 110 тис. військових, чим викликала занепокоєння української влади та західних партнерів.

 

Росія не зменшила контингент біля кордонів України – Зеленський

11 травня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський заявляє, що Росія поки не демонструє реального відведення військ від кордонів України, лише зменшила на 3 500 осіб контингент в окупованому Криму.

Джерело: Зеленський у розмові з журналістами в рамках 1-го дня Всеукраїнського форуму “Україна 30. Безпека країни”

Пряма мова: “Щодо відведення, про яке офіційно говорила Росія: десь 3,5 тисячі людей військового контингенту пішло назад, але це тільки ті, хто був на тимчасово окупованій території Криму. Більше відведення великого ми не побачили.

Було збільшено (Росією – ред.) кількість військових і техніки як на території тимчасово окупованого Криму, на території тимчасово окупованого Донбасу, так і вздовж наших кордонів.

Дійсно, 3,5 тисяч людей з території Криму відійшли назад. Що стосується контингенту і техніки на кордонах України – ми зменшення там не фіксуємо. Збільшення також не фіксуємо. Дуже повільно вони відходять назад, але дуже-дуже повільно.

Зараз, правда, є дані, що був парад на 9 травня на тимчасово окупованих територіях – там була різна техніка, і заборонена Мінськими угодами, в тому числі”.

Деталі: Зеленський вважає, що була ймовірна ескалація конфлікту з Росією, але на сьогодні вона зупинилася, за останній місяць нарощування сил зменшилося.

Президент наголосив, що “тут ніхто нічого не може гарантувати”, але він сподівається, що повномасштабної війни з РФ не буде.

На припущення, що Володимир Путін готує на вересень повномасштабне вторгнення не лише зі сходу України, а й з півдня та півночі, тобто з Криму та Білорусі, Зеленський відповів, що Росія не може на це піти, бо це може розв’язати Третю світову війну.

Щодо того, чи зможе Україна впоратися самотужки, якщо все ж таки напад буде, президент відповів: “Будемо боротися до останнього”.

Передісторія:

У березні Росія стягнула війська до українського кордону під приводом навчань.

У США завили, що з 2014 року – це найбільша військова присутність російської армії біля українського кордону. США обіцяли підтримати Україну летальною зброєю.

Країни НАТО вимагали деескалації від Росії.

Президент Володимир Зеленський припускав, що загостренням напруги на Сході України Росія тестує Захід і намагається його залякати.

22 квітня міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив командуючим з 23 квітня починати відведення військ, які скупчилися біля кордонів з Україною і в окупованому Криму.

Перед цим американський президент Джозеф Байден поговорив по телефону з російським президентом Володимиром Путіним і США передумали розміщувати есмінці в Чорному морі.

 

Зеленський вважає, що агресія Росії не пов’язана з НАТО 

11 травня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський не вважає, що прагнення України до Північноатлантичного альянсу варто пов’язувати з агресією Росії.

Джерело: Зеленський у розмові з журналістами в рамках 1-го дня Всеукраїнського форуму “Україна 30. Безпека країни”

Пряма мова: “Ми дуже любимо філософствувати – і щодо НАТО: (що буде) якщо ми вступимо в НАТО, Росія цього дуже не хоче; якщо ми отримаємо ПДЧ, почнеться повноцінна війна.

А що було 2014 року? Ми отримали ПДЧ (план дій щодо членства в НАТО – ред.) чи ми увійшли в Євросоюз? Що було? Я вважаю, що нічого не було. Не через те це робила Росія. Це все балачки. Росія просто захищала свої інтереси через те, що (нібито) можуть бути американські військові бази на території України.

Я вважаю, що причини були інші. Їх було дуже-дуже багато. Впевнений, що коли-небудь ми з вами знайдемо час і історія знайде всі відповіді, через що була така серйозна ескалація, і анексія, і втрата всіх наших відносин”.

Деталі: На саміті НАТО у червні Зеленський чекає “потужний сигнал” від країн Альянсу.

 

Зеленський: Стратегія України – вступ до ЄС і НАТО

11 травня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський підтвердив, що стратегічним курсом України є набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Про це Зеленський сказав під час Всеукраїнського форуму “Україна 30. Безпека країни”, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Укрінформ“.

“Стратегічним курсом держави є набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Також ми повинні забезпечити зміцнення особливого партнерства з НАТО та набуття повноправного членства в Організації північноатлантичного договору”, – сказав президент.

Зеленський додав, що для цього передбачається досягти у максимально стислі строки достатньої взаємосумісності ЗСУ та інших складових сектору безпеки й оборони з відповідними структурами держав Альянсу і отримати запрошення до ПДЧ в НАТО.

Трохи пізніше, під час спілкування з журналістами, Зеленський висловив надію, що в червні Україна побачить “потужний сигнал” від країн Альянсу, повідомляє агентстсво “Інтерфакс-Україна”.

Нагадаємо, в Офісі президента України не виключають, що НАТО ще запросить Україну та інших партнерів до участі у саміті 14 червня.

Порядок денний саміту НАТО іще не затверджений. Визначена тільки його дата.

Як відомо, генсек НАТО Єнс Столтенберг винесе на обговорення лідерів країн Альянсу свої пропозиції щодо так званого процесу НАТО-2030.

 

Зеленський розповів про Центр кібербезпеки і новий університет із безпеки

11 травня 2021, УП

В Україні незабаром презентують Центр кібербезпеки, також влада планує відкрити університет щодо безпеки держави, в якому будуть навчати і кіберфахівців.

Джерело: Зеленський журналістам після виступу на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Безпека країни”

Пряма мова: “Кіберзагроза – це одна з потужних загроз для України. Я не знаю, що страшніше: зброя чи кібератаки.

Ми вирішили дійсно зробити Центр кібербезпеки, не просто вирішили, ми його вже зробили. Я його офіційно ще не відкривав, він працює вже в робочому форматі… Він офіційно відкриється за тиждень-два.

Крім цього, ми будемо відкривати новий потужний університет, презентація його також практично готова – університет, у якому будуть (викладати) професії, пов’язані з безпекою держави і безпекою людини. Кібербезпека – один із найголовніших факультетів цього університету. Він пов’язаний не тільки з безпекою у цифровому просторі, а й у тих напрямках, у яких ми були слабкі: COVID-19 тощо”.

Деталі: Президент зазначив, що в цей університет набиратимуть найкращих дітей та викладачів, там будуть високі стипендії та зарплати – незалежно від того, чи викладач з-за кордону чи з України, в університеті будуть сучасні лабораторні й біохімічні центри.

Фахівці після цього університету повинні будуть працювати на державу.

Центр кібербезпеки створювали паралельно з Центром дезінформації.

Зеленський на запитання журналістів про Центр дезінформації зазначив, що не може розповісти, як той працює, але уточнив, що він буде співпрацювати “з різними розвідками, як українськими, так і іноземних держав-партнерів”, там буде велика кількість аналітиків як українських, так і європейських та американських.

“Думаю, що ми обов’язково повинні знайти законодавчі кроки для повноцінної роботи центру. Тому що ми зараз не можемо захищати країну інформаційно тільки Радою національної безпеки і оборони України. Ми це робимо сьогодні на рівні РНБО. Цього замало”, – сказав Зеленський.

“Ми бачимо в цьому серйозні результати (роботи РНБО – ред.), ми боремося з дезінформацією усередині країни, ззовні складно. Тому нам потрібна допомога Центру дезінформації, який буде розповсюджувати свою роботу і за межі України”, – додав він.

Цьому передувало: 6 квітня Офіс президента презентував Центр протидії дезінформації, який очолила Поліна Лисенко. За її словами, Центр протидії дезінформації не буде накладати санкції на порушників, проте зможе просити РНБО про це.

 

Посол Маасікас сказав, чому ЄС вчиться в України

Європейський Союз вчиться в України не лише протистояти Росії у військовій сфері, а й протидіяти кампаніям дезінформації та кібератакам.

Про це заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас на форумі «Україна 30. Безпека країни», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Голова Представництва ЄС відзначив, що міжнародна підтримка України, її суверенітету та територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонах є надзвичайно сильною і базується на спільних цінностях та міжнародному праві.

«Наша співпраця з Україною – це не дорога з одностороннім рухом. Це не те, що Євросоюз допомагає Україні, а Україна тільки отримує допомогу… ЄС вчиться в України не тільки досвіду війни проти РФ, а й тому, яким чином протистояти гібридній агресії, постійним кампаніям дезінформації, а також як протистояти кібератакам. І це не збіг, що Україна є однією з шести країн світу, з ким ЄС має дуже активний діалог з теми кібербезпеки», – сказав Маасікас.

Він додав, що ЄС робить усе можливе, щоб підтримати Україну на економічному та політичному рівні. У цьому контексті дипломат нагадав, що Євросоюз пов’язав свою політику щодо РФ з Мінськими домовленостями, і запевнив, що санкції діятимуть до повного їх виконання Росією.

Як повідомляв Укрінформ, заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець на форумі «Україна 30. Безпека країни» заявив, що Україна планує долучитися до ініціативи США щодо впровадження колективного захисту держав у кіберпросторі «Кіберпрапор» (Cyber Flag).

 

В Україні готують глосарій про збройну агресію РФ

Центр протидії дезінформації готує глосарій, який включатиме рекомендовані до застосування органами державної влади терміни, що пов’язані та використовуються у зв’язку зі збройною агресією РФ.

Про це заявила керівник центру Поліна Лисенко під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Під реагуванням ми розуміємо і підготовку таких документів, як глосарій рекомендованих до застосування термінів. Ми надіслали органам державної влади запит з проханням надати на нашу адресу перелік бажаних та неприйнятних до застосування термінів, назв, словосполучень.., на думку органів державної влади, які пов’язані та використовуються у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації», – сказала Лисенко.

За її словами, Центр протидії дезінформації вже отримав список таких термінів, систематизував його, і разом з Національною академією наук документ буде фіналізований, а потім його нададуть органам державної влади як рекомендований до вживання.

“Цей документ буде … в публічному просторі, будь-які охочі можуть з ним ознайомитись”, – сказала Лисенко.

Вона зауважила, що центр співпрацює з правоохоронними органами у разі виявлення можливих ознак кримінального правопорушення у сфері інформбезпеки, а також з МЗС – у питаннях дипломатичного механізму врегулювання спірної чи конфліктної ситуації, яка може становити загрозу нацбезпеці в інформаційній сфері.

На переконання Лисенко, Центр протидії дезінформації має стати «аналітичним мозком держави». “Звісно, дуже багато, якщо не кожна державна установа, організація, орган державної влади має в своїх можливостях аналітичний центр чи аналітичний підрозділ. Водночас варто зазначити, щ діяльність або погляд на ситуацію цих підрозділів є обмеженим виходячи із завдань, функцій, компетенції конкретної державної інституції. Мета діяльності центру – підняти аналітичний рівень на щабель вище для концентрації максимального обсягу інформації та дійсного виявлення природи та характеру інформаційної загрози”, – наголосила вона.

Очільниця Центру протидії дезінформації зауважила, що він збирає як відкритий, так і закритий сегменти даних, співпрацює з правоохоронними та розвідувальними органами України щодо збору та аналізу окремих з них.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 2 квітня призначив Поліну Лисенко керівником Центру протидії дезінформації.

Центр протидії дезінформації створено рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня, яке було введене в дію указом Президента від 19 березня.

Центр підпорядкований Раді національної безпеки і оборони України. ЦПД забезпечує протидію як наявним, так і прогнозованим загрозам нацбезпеці та національним інтересам в інформаційній сфері, виявляє та протидіє дезінформації, пропаганді, деструктивним інформаційним впливам і кампаніям, а також має запобігати спробам маніпулювання громадською думкою.

 

Воювати з російською «машиною фейків» треба комплексно – Ткаченко

Робота з протидії дезінформації, яка йде з боку Росії, має бути комплексною.

Про це, як передає Укрінформ, сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час пресконференції на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Безпека країни».

“Ми маємо справу з протидією дезінформації, яка в першу чергу поступає до нас від північно-східного сусіда. І ми маємо справу з величезною машиною, яка працює на державному рівні – машиною фейків… Воювати з такою величезною машиною потрібно комплексно. Це не тільки Центри (з протидії дезінформації – ред.), наш в першу чергу публічний, він вже працює, створена онлайн-платформа, і в співпраці з громадськими організаціями ми вже почали цю роботу. Це є і запуск на державному рівні проєктів медіаграмотності. Це в тому числі закон “Про медіа”, який має бути прийнятий, і де є окрема глава, присвячена російській пропаганді. Це також інші заходи, типу блокування каналів Медведчука”, – сказав Ткаченко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 2 лютого ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти телеканалів NewsOne, ZIK та «112 Україна», а також їхнього власника — народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака. Санкції передбачають анулювання ліцензії цих проросійських телеканалів. Станом на ранок 3 лютого мовлення NewsOne, ZIK та «112» було припинено.

Згодом YouTube заблокував для перегляду в Україні каналів так званої «трійки Медведчука».

31 березня відбулася презентація Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, створеного при Міністерстві культури та інформаційної політики.

 

Україна хоче приєднатися до ініціативи Байдена Cyber Flag

Україна планує долучитися до ініціативи США щодо впровадження колективного захисту держав у кіберпросторі «Кіберпрапор» (Cyber Flag).

Про це заявив заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець під час виступу на форумі «Україна 30. Безпека країни», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У контексті розвитку сектору безпеки й оборони України ми плануємо долучитись до ініціативи США, яка стосується впровадження колективного захисту держав у кіберпросторі під назвою Cyber Flag («Кіберпрапор»). Зазначена ініціатива оголошена нещодавно президентом США Джо Байденом у відповідь на шкідливу діяльність Росії та втручання у внутрішні справи США», — сказав він.

Мащовець розповів, що зазначена ініціатива має на меті вдосконалення можливостей США і союзників з виявлення, синхронізації та спільного реагування на ворожі дії у кіберпросторі.

«Ми вважаємо, що залучення України до такої діяльності суттєво підвищило б захист України у кіберпросторі й дозволило б робити вагомий внесок у міжнародну безпеку», — підкреслив заступник очільника ОП.

Як повідомлялося, «Кіберпрапор 21-1» (Cyber Flag) — проєкт створення системи колективної безпеки у кіберпросторі. Ініціатива створення системи колективної системи «Кіберпрапор 21-1» належить США, у квітні її озвучив президент країни Джозеф Байден.

До проєкту станом на квітень залучаються США, Велика Британія, Франція, Данія та Естонія. Крім того, до нього залучено Центр Джорджа Маршалла у Гарміші, в Німеччині.

 

Таран назвав Росію головною загрозою нацбезпеці України

Основною загрозою національній безпеці України на сьогодні є Російська Федерація, тому важливим питанням є розвиток потенціалу стримування, який включає наявність боєздатних ЗСУ, підготовку військового резерву та створення надійної системи територіальної оборони.

Як повідомляє Укрінформ, про це під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни» заявив міністр оборони України Андрій Таран.

«Основною загрозою національній безпеці України є Російська Федерація. Це системна, довгострокова загроза. Це є країна- агресор, яка становить для нас небезпеку. Стратегією національної безпеки України це було зазначено, і ми всі чітко бачили, як нещодавно Росія зухвало продемонструвала всьому світу можливість початку широкомасштабної воєнної агресії, зосередивши на кордонах з Україною безпрецедентну кількість озброєних регулярних формувань Збройних сил Російської Федерації», – зазначив міністр.

Таран наголосив, що дуже важливим питанням, і це визначено стратегією Національної безпеки, є розвиток потенціалу стримування. Він включає три основних компоненти: боєздатні ЗСУ і розвинуту систему оборони країни, підготовлений і вмотивований військовий резерв та створення надійної системи територіальної оборони.

Міністерством оборони спільно з народними депутатами наразі підготовлено законопроєкти «Про територіальну оборону», «Про розвідку», зміни до закону «Про оборону України», «Про Збройні Сили України». Також міністерством завершується розробка Стратегічного оборонного бюлетеню України та Плану оборони України.

Таран відзначив, що шляхами досягнення оборонної стратегії є реформування всього сектору оборони України відповідно до натівських стандартів. Дуже важливим є забезпечення демократичного цивільного контролю, розвиток боєздатності ЗСУ і всіх складових сил системи оборони.

Міністр також наголосив, що наразі проводиться переозброєння ЗСУ, закуповується велика кількість військової сучасної техніки, яка обов’язково буде взаємосумісна з системами НАТО. «Це дозволить у випадку необхідності спільно діяти на полі бою», – відзначив Таран, додавши, що Україна тісно співпрацює з іноземними стратегічними партнерами. Зокрема, сьогодні можна сказати про серйозну підтримку в напрямку розвитку обороноспроможності і розвитку потенціалу Збройних сил з боку таких країн, як США, Велика Британія, Канада й інші країни.

Як повідомляв Укрінформ, 8 лютого Президент Володимир Зеленський дав старт великому суспільному діалогу в рамках відзначення 30-річчя Незалежності України, який включатиме 30 масштабних щотижневих форумів про життєво важливі для країни питання. Однак у березні організатори Всеукраїнського форуму “Україна 30” оголосили перерву в роботі з огляду на посилення карантину в Києві.

 

Зеленський відзначив зменшення снайперських обстрілів на Донбасі

11 травня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський у межах Всеукраїнського форуму “Україна 30. Безпека країни” у Києві констатував, що на Донбасі знизилась активність ворожих снайперів, через яких війська ООС мали значні втрати

Джерело: повідомлення Офісу президента

Пряма мова Зеленського: “Майже припинилися прицільні снайперські постріли, їх дійсно стало дуже мало. А саме через снайперський вогонь було понад 30 жертв тільки з початку цього року”.

Деталі: Зеленський заявив, що Росія відвела лише 3,5 тисячі своїх військових з території тимчасово окупованого Криму, а тому загроза загострення зберігається.

Президент вважає, що за останній місяць ймовірність ескалації зменшилася, але “ніхто нічого не може гарантувати, адже у 2014 році ніхто зовсім не очікував на такі кроки з боку Росії”.

Що цьому передувало:

Також під час форуму Зеленський висловив сподівання, що повномасштабного вторгнення Росії не буде, бо це може вилитися у світову війну.

 

Зеленський затвердив річну національну програму Україна-НАТО на 2021 рік

11 травня 2021, УП

Президент України Володимир Зеленський підписав указ “Про Річну національну програму під егідою Комісії Україна — НАТО на 2021 рік”.

Як повідомляє “Європейська правда“, документ опублікований на сайті глави держави.

“З метою забезпечення виконання пріоритетних завдань інтеграції України до Організації Північноатлантичного договору, домовленостей, досягнутих за підсумками засідання Комісії Україна — НАТО, та відповідно до пунктів 1, 3 і 17 частини першої статті 106 Конституції України постановляю затвердити Річну національну програму під егідою Комісії Україна — НАТО на 2021 рік”, – йдеться в повідомленні.

Кабінет міністрів у 20-денний термін має затвердити заходи з виконання програми та показники ефективності, а також забезпечувати регулярне інформування громадськості міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади за участю державних органів, залучених до виконання програми, органів місцевого самоврядування про хід та результати її виконання.

Річна національна програма під егідою Комісії Україна — НАТО на 2021 рік є системним документом, який містить опис реформ за відповідними напрямами, визначає їх стратегічну мету, цілі, пріоритетні завдання, необхідні для забезпечення ефективної планомірної реалізації закріпленого Конституцією України стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору.

Окрему увагу у програмі приділено питанням поглиблення взаємодії з НАТО у рамках отриманого Україною у 2020 році статусу партнера розширених можливостей.

Нагадаємо, в Офісі президента України не виключають, що НАТО ще запросить Україну та інших партнерів до участі у саміті 14 червня.

Порядок денний саміту НАТО іще не затверджений. Визначена тільки його дата.

Водночас глава МЗС України Дмитро Кулеба не очікує, що на саміті НАТО буде ухвалене рішення щодо надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ).

 

НАТО в червні не ухвалить рішення про ПДЧ, деякі союзники не хочуть провокувати РФ – Кулеба

11 травня 2021, УП

Глава МЗС України Дмитро Кулеба не очікує, що на саміті НАТО наступного місяця буде ухвалене рішення щодо надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ).

Про це Кулеба розповів у вівторок в ефірі каналу “Україна 24”, повідомляє “Європейська правда”.

“В цьому році президент Зеленський і МЗС поставили питання про необхідність надання Україні ПДЧ. Я не думаю, що на саміті в червні це рішення буде ухвалене. Але для нас дуже важливо розпочати цю дискусію і запустити процес, який призведе зрештою до надання ПДЧ для України”, – зазначив міністр.

Кажучи про перешкоди, які стоять на заваді отриманню ПДЧ, Кулеба наголосив на побоюванні деяких держав-членів Альянсу спровокувати Росію.

“На жаль, все ще декілька країн серед союзників керуються логікою не провокувати Росію і вважають, що сидіти і нічого не робити – це найкращий спосіб тримати Росію в спокої. Ми їм разом з іншими партнерами, які поділяють нашу точку зору, всіляко доводимо, що їхня логіка є хибною. Але це займає час”, – сказав міністр, окремо підкресливши, що членство України в НАТО є “історично неминучим”.

Кулеба також додав, що Україна працює з партнерами, аби отримати запрошення на участь в червневому саміті НАТО.

“Саміт, який на червень запланований, є мінісамітом і передбачає, що участь у ньому братимуть лише союзники.  Ми працюємо з партнерами для того, щоб знайти формат долучення України та Грузії до нього. Ця робота все ще продовжується, тому говорити про те, що саміт відбудеться без залучення України – зарано”, – підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, в Офісі президента України не виключають, що НАТО ще запросить Україну та інших партнерів до участі у саміті 14 червня.

Порядок денний саміту НАТО іще не затверджений. Визначена тільки його дата.

Україну запрошували на саміти НАТО раніше, але це відбувалося не кожного разу. У 2018 році до Брюсселя їздив п’ятий президент Петро Порошенко.

Як відомо, генсек НАТО Єнс Столтенберг винесе на обговорення лідерів країн Альянсу свої пропозиції щодо так званого процесу НАТО-2030.

 

Ексзаступник генсека НАТО спрогнозував, коли Україна може отримати ПДЧ

Колишній заступник генерального секретаря НАТО Александер Вершбоу вважає, що протягом президентського терміну Джо Байдена Україна може отримати План дій щодо членства в НАТО.

Про це він заявив на конференції «Україна у Вашингтоні», організованій Фундацією США – Україна, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Треба робити кроки вперед щодо членства України в НАТО, – сказав він. – Коли Україна досягне верховенства закону, то стане сильнішою. І я впевнений, що такі рішення (щодо ПДЧ) будуть ухвалені, якщо не протягом цього року, то протягом цього президентського терміну Байдена)», – сказав Вершбоу.

Він зазначив, що Байден зробив пріоритетом відновлення важливості НАТО, і відзначив важливість готовності президента США захищати міжнародні принципи, установлені після Другої світової війни.

Попри те, що Україна має статус просунутого партнера НАТО, «небагато змінилося» щодо наближення до набуття членства в організації від Бухарестського саміту 2008 року, коли Україні було дано обіцянку щодо ПДЧ, зауважив Вершбоу.

За його словами, ні НАТО, ні Україна поки що «не зовсім готові» до її членства в НАТО. «Потрібна реформа в оборонному секторі, узгодження зі стандартами. НАТО також чекає, що Україна серйозніше боротиметься з корупцією і досягне незворотності реформ», – додав ексзаступник генсека НАТО.

 

Офіс Президента і МЗС розійшлися в думках про готовність НАТО видати план щодо членства в червні

УНН. В Офісі Президента і Міністерстві закордонних справ розійшлися в думках з приводу перспектив членства України у НАТО. Президент Володимир Зеленський під час виступу на всеукраїнському форумі “Україна 30” висловив сподівання, що вже червні Україна побачить “потужний сигнал” від країн Альянсу. У той же час, глава МЗС Дмитро Кулеба заявив про неготовність НАТО видати Києву план дій щодо членства в червні, пише УНН.

Деталі

Зокрема, Зеленський зазначив, що вступ України в співдружність країн Євросоюзу і членство в Північноатлантичному Альянсі (НАТО) є стратегічним курсом країни. Президент сподівається, що НАТО видасть план дій щодо членства в червні.

Тим часом, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час виступу на форумі заявив, що не розраховує на те, що на саміті НАТО в червні ухвалять рішення про надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ).

Цитата

“У цьому році президент Зеленський і МЗС поставили питання про необхідність надання Україні ПДЧ. Я не думаю, що на саміті в червні це рішення буде прийнято. Але для нас дуже важливо почати цю дискусію і запустити процес, який призведе врешті-решт до надання ПДЧ для України”, — заявив Кулеба.

За його словами, основною перешкодою для України в отриманні ПДЧ є побоювання деяких країн спровокувати Російську Федерацію. При цьому він вважає, що членство України в НАТО “історично неминуче”.

Контекст

Під час форуму “Украіна.30” глава представництва НАТО в Україні Олександр Винников НАТО заявив, що питання про довгострокове партнерство з Україною буде однією з тем для обговорення на саміті 14 червня.

Раніше в соціальних мережах з’явилася інформація, що посли НАТО на останній зустрічі затвердили програму саміту Організації Північноатлантичного договору, який повинен відбутися 14 червня, і Україна нібито не запросили для участі в цьому саміті.

Як заявляв представник міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, поки триває діалог з партнерами по НАТО щодо модальностей залучення України до саміту лідерів.

 

Баканов розповів про тисячі “офісних” агентів Кремля, які працюють проти України

11 травня 2021, УП

Голова Служби безпеки Іван Баканов повідомив, що наразі близько 7 тисяч людей щодня приходять на роботу, аби займатися розвідувально-підривною діяльністю проти України, а також назвав пріоритети російських спецслужб.

Джерело: Баканов під час виступу на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Безпека країни” 11 травня

Пряма мова Баканова: “Не секрет, що сьогоднішня Росія по своїй суті є державою-спецслужбою. І будь-який напрям зовнішньої політики РФ – не класична дипломатія, а низка спеціальних операцій.

Лише по Україні з території Росії працюють близько 7 тисяч співробітників. І це, хочу вам сказати, лише “офісні працівники”. Вдумайтесь у цю цифру: 7 тисяч людей щодня приходять на роботу, аби займатися розвідувально-підривною діяльністю проти України”.

Деталі: Глава СБУ розповів, які пріоритети визначають для себе російські спецслужби:

за будь-яку ціну перешкоджати зміцненню національної безпеки України – наприклад, через зрив міждержавних домовленостей щодо підтримки України, щодо надання допомоги Україні;

провокувати масові акції протесту та заворушення;

розширювати старі та формувати нові агентурні мережі;

проводити інформаційні спецоперації, бо пропаганда стала надпотужною зброєю;

забезпечувати ресурсами т.зв. “ЛНР-ДНР” та підтримувати збройний конфлікт.

Баканов зазначив, що серйозну увагу росіяни приділяють як точковим диверсіям і терактам, так і загальній дестабілізації ситуації в Україні. Для цього створюються та фінансуються окремі проросійські проєкти.

Очільник Служби безпеки запевнив, що комплексна робота на шкоду Україні триває 24 години на добу, а в майбутньому вона не послабиться.

Нагадаємо: Баканов розповів, що замовниками так званих “тарифних майданів” у січні були куратори з Росії.

 

Голова СБУ про російську загрозу: 65% українського кордону – вразливі

11 травня 2021, УП

У Службі безпеки України наголошують: хоча Росія і відвела частину своїх військ – загроза для України нікуди не поділася.

Джерело: голова СБУ Іван Баканов, виступаючи на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Безпека країни” 11 травня

Пряма мова: “Бойовий і чисельний склад ударного угруповання Збройних сил РФ, що розгорнуті вздовж кордону та на окупованій території Криму сягає близько 100 тисяч. Це станом на зараз.

Танки, бойові літаки, гвинтокрили, кораблі, батальйонно-тактичні групи та групи ракетних військ і артилерії.

Можемо виділити 5 основних оперативних напрямів. Але не варто забувати і про Білорусь, яка є потенційним союзником Російської Феддерації у разі, якщо РФ буде реалізовувати план вторгнення в Україну. Доказ цьому – останні спільні навчання”.

Деталі: За словами Баканова, 65% українського кордону – вразливі. А інші 35% – на західному напрямку – також вимагають пильної уваги. Адже Росія активно використовує та підживлює націоналістичні рухи в цих державах для того, аби впливати на ситуацію в Україні. Як приклад голова СБУ навів Угорщину.

Передісторія:

Наприкінці березня Росія під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021” почала стягувати війська до кордону з Україною: у Брянську і Воронезьку області РФ та до окупованого Криму. Крім того, Росія завезла на окуповані території сходу України близько 250 своїх військовослужбовців і понад 2 тисячі тонн пального, також РФ посилювала контроль за військовим майном в ОРДЛО.

Група незалежних розслідувачівConflict Intelligence Team дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.

США і лідери багатьох європейських країн закликали Росію знизити градус напруги та відвести війська.

22 квітня Міністр оборони Росії Сергій Шойгу доручив командуючим з 23 квітня починати відведення військ, які скупчилися біля кордонів з Україною і в окупованому Криму.

Глава Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко відзначав, що говорити про те, що Росія відведе всі свої війська від кордонів України, рано.

 

Баканов виступає проти скорочення штату СБУ

На фоні загрози Україні з боку РФ не слід скорочувати штат СБУ.

Про це голова Служби безпеки України Іван Баканов сказав на Всеукраїнському форумі «Україна 30», присвяченому темі безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Реформа СБУ в умовах гібридної війни – це висока відповідальність без права на помилку. Маємо рухатись крок за кроком, одночасно відбивати загрози і зберігати кваліфікований персонал. Бо саме люди – основа сильної спецслужби… І коли сьогодні говорять про скорочення кадрів до 17 тисяч співробітників, то давайте не забувати про 7 тисяч співробітників спецслужб РФ, які працюють щоденно з території РФ проти України”, – наголосив голова СБУ.

Він зауважив, що Службі безпеці треба удосконалюватись.

“Новий закон наразі розглядається у парламенті. Але підходи і принципи вже змінились не очікуючи законодавчу реформу СБУ”, – наголосив Баканов і додав, що СБУ обрала британську модель роботи спецслужби. Її суть у створені місії, які працюють по конкретній загрозі і дозволяють суттєво зменшити внутрішньовідомчий контроль, який відбирає 35 відсотків часу роботи оперативного складу, пояснив очільник СБУ.

 

У Раді Європи ухвалили документ, що має сприяти деокупації Криму – МЗС

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення щодо ситуації з правами людини в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

“МЗС України вітає ухвалення Комітетом міністрів Ради Європи 11 травня 2021 року ініційованого Україною рішення «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)”, – йдеться у коментарі.

Як зазначили у зовнішньополітичному відомстві, у документі засуджується окупація півострова РФ, що підриває норми міжнародного права й принципи Ради Європи, та констатується суттєве порушення державою-окупантом прав людини в Криму.

“Комітет міністрів Ради Європи вкотре підтвердив незмінність позиції стосовно підтримки незалежності й суверенітету нашої держави та закликав Російську Федерацію відновити територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах. Ухвалення зазначеного рішення підтвердило, що питання Криму і надалі перебуватиме у центрі посиленої уваги Комітету міністрів – головного керівного органу цієї Організації”, – підкреслили у МЗС.

Повідомляється, що у рішенні міститься заклик до РФ звільнити усіх незаконно утримуваних громадян України, а також зняти незаконну заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

У МЗС додали, що у рішенні міститься звернення до комісара Ради Європи з прав людини щодо здійснення на постійній основі моніторингу ситуації на окупованому півострові. Передбачено також представлення генеральним секретарем Ради Європи на розгляд Комітету міністрів, щонайменше раз на рік, доповідей щодо ситуації у Криму.

“У цьому контексті принциповою залишається позиція щодо надання Росією повного та безперешкодного доступу до території окупованого Криму правозахисним механізмам Ради Європи для здійснення ними моніторингової діяльності відповідно до норм міжнародного права і поваги до суверенітету і територіальної цілісності нашої держави з належним урахуванням українського законодавства та статусу Криму як тимчасово окупованої території України”, – зауважили в МЗС.

Українські дипломати наголошують, що це рішення стало вже другим комплексним документом Комітету міністрів РЄ, що присвячений виключно кримській проблематиці.

Як зазначають в МЗС, ухвалений документ посилює політику міжнародної спільноти щодо невизнання спроби анексії Криму та сприятиме, зокрема, реалізації української ініціативи зі створення Кримської платформи, а у перспективі – деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

“Україна вдячна країнам, які підтримали рішення, що стало суттєвим внеском Ради Європи у забезпечення демократичної безпеки та стабільності на Європейському континенті, а також захист засадничих цінностей та принципів цієї Організації – захисту прав людини, демократії та верховенства права”, – додали в МЗС.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у Фейсбуці привітала ухвалене Комітетом міністрів РЄ рішення.

“Ухвалене рішення активізує залучення Ради Європи до моніторингу ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму, в тому числі і генерального секретаря і комісара Ради Європи з прав людини”, – наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформ, 11 травня Кримськотатарський ресурсний центр презентував дослідження «Аналіз ситуації в окупованому Криму», в якому констатується, що за останні 4 роки кількість обшуків на півострові зросла в 4,7 раза, арештів – в 15,2 раза, незаконних етапувань з Криму – в 11,6 раза.

 

Главу МЗС України вперше запросили до формату 5 держав Центральної Європи

11 травня 2021, УП

Глава МЗС України Дмитро Кулеба 12-13 травня відвідає Словаччину, де вперше візьме участь в засіданні глав дипломатії Австрії, Словаччини, Словенії, Угорщини та Чехії, які створили формат Центральноєвропейської п’ятірки.

Про це у вівторок повідомили в пресслужбі МЗС України, пише “Європейська правда”.

“Дмитро Кулеба обговорить з колегами безпекову ситуацію в зоні російсько-українського збройного конфлікту та поблизу українського кордону, зміцнення безпеки в Східній та Центральній Європі, інтеграцію України до ЄС і НАТО. Міністр також проведе під час візиту низку двосторонніх зустрічей”, – йдеться у повідомленні міністерства.

Центральноєвропейська п’ятірка – регіональний формат взаємодії міністрів закордонних справ Австрії, Словаччини, Словенії, Угорщини та Чехії, створений у 2020 році за ініціативи глави австрійського зовнішньополітичного відомства, підкреслює МЗС.

У рамках цього формату п’ять країн Центральної Європи обговорюють актуальні питання європейської та регіональної політики, додали у відомстві.

Міністр закордонних справ України братиме участь в засіданні Центральноєвропейської п’ятірки вперше.

 

Глава МЗС Литви дорікнув ЄС через недостатньо рішучі заходи проти РФ

11 травня 2021, УП

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що Євросоюзу слід було б рішучіше реагувати на порушення прав людини в Росії.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на портал Delfi.

“Організація ув’язненого лідера опозиції Алєксєя Навального оголошена екстремістською, він позбавлений можливості брати участь в якому би то не було політичному житті, чим перед виборами в Думу паралізовано єдиний рух, який може опонувати режиму”, – сказав Ландсбергіс.

“Крадіжка виборчого права людей вже має місце, тому, бачачи порушення прав людини , ЄС варто було б реагувати рішучіше “, – сказав він.

Міністр сказав це після засідання Ради ЄС із закордонних справ в Брюсселі.

Ландсбергіс підкреслив, що в країнах ЄС необхідно скорочувати число представників військових розвідок Росії та більше підтримувати громадянське суспільство цієї країни.

За словами міністра, якщо не буде принципової реакції з боку ЄС у зв’язку з терористичним актом в Чехії, Росія стане трактувати це як відкрите запрошення до продовження таких дій.

Як повідомлялося, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що наразі країни ЄС не вважають за потрібне збільшувати напруженість у відносинах з РФ, висилаючи додаткових дипломатів.

Нагадаємо, Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вислала 18 російських дипломатів, а Росія у відповідь оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії в Москві. Після цього Чехія заявила, що висилає ще близько 70 співробітників російського посольства.

Словаччина, Румунія та країни Балтії вислали співробітників посольств РФ у своїх країнах із солідарності з Чехією, яка звинуватила Росію  у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів.

 

ЄС визначив чотири принципи переговорів для членства Сербії та Чорногорії

Рада ЄС погодила застосування уточненої методології розширення Співтовариства, яка буде використовуватися в ході переговорів про входження до ЄС таких країн-кандидатів, як Сербія і Чорногорія.

Як повідомляє Укрінформ, ця інформація оприлюднена у вівторок на сайті Європейської Ради.

«Рада ЄС погодила застосування уточненої методології розширення для переговорів з Чорногорією і Сербією після того, як обидві країни-кандидати висловили згоду з цією новою методологією. Зміни будуть інтегровані в існуючі рамкові умови переговорів з Чорногорією і Сербією під час наступних міжурядових конференцій», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Європейський Союз та його країни-члени послідовно висловлюють одноголосну підтримку європейській перспективі Західних Балкан. Тверда та основана на досягненнях перспектива повного членства в ЄС для країн Західних Балкан є ключовим фактором для трансформації усього регіону та відповідає власним політичним, безпековим та економічним інтересам самого Євросоюзу.

Розширені правила в процесі входження Чорногорії та Сербії до ЄС будуть зосередженні на чотирьох головних принципах.

Перший полягає у прискіпливішій увазі до фундаментальних реформ, зокрема, в сферах економіки, верховенства права, фундаментальних прав, дієздатності демократичних інституцій, реформи державного управління тощо.

Другий напрямок передбачає посилення політичної складової процесу розширення, системну роботу в рамках міжурядових конференцій на міністерському рівні та на рівні Рад стабілізації й асоціації, що має забезпечити більшу увагу змістовній частині реформ, що передуватимуть входженню до ЄС.

Третій принцип сформульований як «підвищений динамізм». Він передбачає розподіл усього порядку денного асоціації і стабілізації на тематичні кластери, з метою прискорених та більш цілеспрямованих перетворень у ключових сферах економіки, політики та соціальної сфери.

Четвертий напрямок передбачає збільшення передбачуваності усього процесу розширення за рахунок встановлення об’єктивних критеріїв оцінки досягнень країн-кандидатів. Це означає обумовленість усього процесу переговорів, його темпів та змісту як позитивними, так і негативними показниками в реформах.

Як повідомлялося, у лютому 2020 року, після того, як Європейська Рада не змогла досягти консенсусу щодо початку переговорів про членство з Албанією та Північною Македонією, Єврокомісія представила пропозиції нових вимог до країн-кандидатів в рамках підготовки до членства в ЄС, з метою підвищення ефективності, надійності та динамізму цього процесу. Ці пропозиції були схвалені лідерами ЄС у лютому 2020 року.

Євросоюз послідовно розглядає весь регіон Західних Балкан як географічну та політичну складову Європи та пропонує країнам регіону порядок денний розширення ЄС. В той же час, як нещодавно нагадав представник ЄС в Україні посол Матті Маасікас, серед країн-членів ЄС поки не існує консенсусу щодо надання такої ж чіткої європейської перспективи для України та інших асоційованих з ЄС країн Східного партнерства – Молдови й Грузії.

 

ЄС підвищуватиме стійкість України перед стратегічним викликом з боку Росії – Шефчович

Євросоюз має зберігати єдність перед глобальним викликом, який виходить від Російської Федерації, та підвищувати у цьому контексті стійкість України та усього Східного партнерства.

Про це на пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із загальних справ заявив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо Росії – ми наголосили на необхідності зберігати єдність перед цим стратегічним викликом. Ми маємо підвищити стійкість України та інших східних партнерів, інвестувати в (розвиток) російського громадянського суспільства та сприяти контактам між людьми», – сказав представник ЄК.

Як повідомлялося, напередодні Рада міністрів ЄС із закордонних справ відзначила негативну тенденцію у поведінці Росії, що взяла відвертий курс на ескалацію відносин з ЄС.

Сьогодні Рада міністрів ЄС із загальних справ розглянула практичні питання підготовки порядку денного майбутньої зустрічі глав держав та урядів ЄС, що запланована на 24-25 травня. За інформацією високого представника ЄС Жозепа Борреля, Рада ЄС проведе дискусію щодо стратегії розвитку відносин між ЄС і Росією 25 травня.

 

Штатам слід визнати Україну основним союзником поза НАТО – Годжес

Сполученим Штатам слід надати Україні статус основного їх союзника поза Альянсом, аби висловити країні підтримку.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час виступу на конференції “Україна у Вашингтоні”, організованій Фундацією США-Україна, зазначив колишній командувач силами США у Європі генерал Бен Годжес.

“Україна повинна отримати статус основного союзника поза НАТО. Це слід зробити, аби змінити наратив дискусії та надіслати сигнал як українським друзям, так і Кремлю, що Україна для нас важлива”, – сказав Годжес.

Він наголосив на важливості розширення механізмів ефективної двосторонньої співпраці між США та Україною. “Я був радий дуже конструктивному візиту держсекретаря Блінкена до України. Це – початок створення необхідних механізмів для сутнісної двосторонньої угоди між США та Україною”, – зазначив екскомандувач.

Годжес додав, що США “необхідно буде долучити решту членів НАТО”. “Немає сенсу говорити про членство України в НАТО, поки США та Україна не створять подібні механізми”, – підсумував відставний генерал.

Американський уряд надає статус головного союзника поза НАТО країнам, які мають стратегічні відносини зі збройними силами США, однак не є членами Північноатлантичного альянсу. Цей статус, який на сьогодні мають 18 держав (у тому числі Австралія, Бразилія, Ізраїль, Південна Корея, Японія), не передбачає колективної оборони, але дає низку військових та фінансових переваг.

 

ІТ, біотехнології, енергетика: Маркарова розповіла про потенціал взаємодії зі США

Інноваційні технології у багатьох сучасних галузях несуть в собі масштабний потенціал для посилення двосторонньої взаємодії між Україною і Сполученими Штатами.

Про це заявила у вівторок під час конференції “Україна в Вашингтоні” посол України в США Оксана Маркарова, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Існує величезний потенціал для нашої кооперації зі Сполученими Штатами у всіх інноваційних сферах – IT, біотехнологіях, телекомунікаціях, енергетиці, ресурсозберігаючому сільському господарстві та в багатьох інших галузях”, – зауважила посол.

Вона підкреслила, що така взаємодія може мати розвиток як через посилення міжурядового співробітництва, так і на рівні ділових кіл. У цьому контексті Маркарова звернула увагу на можливості українського бізнесу, який може суттєво сприяти економічному зростанню в країні.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок в США розпочалася триденна онлайн-конференція “Україна в Вашингтоні”. Захід зібрав представників урядів обох країн, законодавців, дипломатів, експертів, представників громадянського суспільства. Організатором заходу виступила Фундація США-Україна.

 

Атака хакерів з Росії на трубопровід США: Білий дім закликає Москву «діяти відповідально»

Враховуючи те, що хакерський напад на американську паливну компанію Colonial Pipeline проводився зловмисниками з російської території, Москва повинна діяти відповідально в цій ситуації.

Про це заявила в вівторок під час брифінгу в Вашингтоні речниця Білого дому Джен Псакі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Президент (США – ред.) також сказав, що його розвідувальне співтовариство ще не завершило повної оцінки (ситуації – ред.), цей процес продовжується. Однак, враховуючи те, що цей суб’єкт, по якому ФБР дійшло висновку – чи, я би сказала, визнало (причетним – ред.) до атаки – перебував у Росії, ця країна зобов’язана діяти відповідально», – зауважила речниця Білого дому.

Джен Псакі також підкреслила, що адміністрація США дочекається висновків американської розвідки перед тим як робити наступні кроки.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Федеральне бюро розслідувань підтвердило, що відповідальність за кібератаку на мережу Colonial Pipeline несуть хакери угруповання DarkSide. Після хакерського нападу на найбільший у США трубопровід компанії постачання пального помітно скоротилося у деяких частинах США.

 

З Сектора Гази за добу випустили понад 600 ракет

З території сектора Газа в бік Ізраїлю упродовж доби запустили понад шість сотень ракет, повідомила Армія оборони Ізраїлю.

Як передає Укрінформ, про це інформує The Times of Israel.

Ізраїльські військові заявили, що загалом по Ізраїлю випустили 630 ракет, 200 з них перехопила система ПРО “Залізний купол”, а 150 пусків були невдалими – ракети розірвались на території сектора Газа.

Як повідомлялося, найзапекліші сутички між ізраїльськими силовиками та палестинцями відбувалися увечері у п’ятницю, 7 травня, біля Храмової гори та в районі Шейх-Джаррах. Після закінчення молитви на Храмовій горі парафіяни кидали каміння в силовиків. Ті застосували гумові кулі, світлошумові гранати та сльозогінний газ.

У ході зіткнень постраждали щонайменше шість силовиків та близько 200 палестинців, понад 20 вірян шпиталізували.

США, ЄС та Велика Британія закликали Ізраїль та палестинців якнайшвидше знизити напруженість у Східному Єрусалимі.

 

З Сектора Гази запустили ще 130 ракет по Тель-Авіву

Воєнізоване крило палестинської радикальної організації “Хамас” угрупування “Бригади “Ізз ад-Дін аль-Кассам” запустило у вівторок пізно ввечері 130 ракет по передмістях Тель-Авіва, що відбулося після ізраїльського авіаудару по Сектору Гази.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

“Бригади “Кассам “наносять свій найбільший ракетний удар по Тель-Авіву та його передмістях 130-ма ракетами, реагуючи на ворожі удари по житлових районах”, – цитує агентство заяву палестинських бойовиків.

Як зазначає Reuters, перед цим Ізраїль у вівторок наніс авіаудар по цілям у підконтрольному “Хамасу” секторі Газа. У результатів, зокрема, було зруйновано 13 поверхову будівлю, де знаходилися офіси “Хамасу”. Посилаючись на очевидців, агентство зазначає, що за годину до обстрілу з висотки та навколишніх будівель були евакуйовані люди. Інформації щодо ймовірних жертв серед палестинців наразі немає.

У соціальних мережах користувачі опублікували відео сьогоднішнього масштабного обстрілу передмість Тель-Авіва. На них видно, як нічне небо пронизують ракети, а також вибухи – коли ці ракети збиває ізраїльська система протиракетної оборони.

Відповідно до видання Times of Israel, внаслідок нічного ракетного обстрілу передмість Тель-Авіва у вівторок загинула щонайменше одна жінка, декілька людей отримали поранення.

Через обстріли роботу призупинив аеропорт “Бен Гуріон”, рейси тимчасово перенаправляються на Кіпр.

Повідомляється, що через ескалацію у середу в Ізраїлі не працюватимуть школи. Система освіти країни готується до того, що дистанційне навчання триватиме декілька днів.

Згідно з повідомленнями ізраїльських ЗМІ, ближчим часом очікується звернення до нації прем’єр-міністра та міністра оборони Ізраїлю у зв’язку з ракетними обстрілу з боку сектору Газа. Раніше представники ізраїльської влади не виключали початок проведення широкомасштабної збройної операції проти бойовиків “Хамасу”, у тому числі з використанням сухопутних сил.

Як повідомлялося, запекліші сутички між ізраїльськими силовиками та палестинцями відбулися увечері у п’ятницю, 7 травня, біля Храмової гори та в районі Шейх-Джаррах. Після закінчення молитви на Храмовій горі парафіяни кидали каміння в силовиків. Ті застосували гумові кулі, світлошумові гранати та сльозогінний газ. У ході зіткнень постраждали щонайменше шість силовиків та близько 200 палестинців, понад 20 палестинців шпиталізували.

Після цього бойовики організації “Хамас”, яка контролює сектор Газа, здійснили ракетні обстріли Ізраїлю. У відповідь ізраїльські військово-повітряні сили нанесли авіуадури по цілях у секторі Газа. У результаті ескалації загинули щонайменше двоє ізраїльтян та 28 палестинців.

 

Мер ізраїльського Лода заявив про повну втрату контролю над містом

12 травня. УНН. Через заворушення влада повністю втратила контроль над ізраїльським містом Лод в 20 км на схід від Тель-Авіва. Про це заявив мер міста Яір Ревіво, який звернувся до прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху з проханням ввести війська, пише Times of Israel, передає УНН.

Цитата

За словами Ревіво, увечері 11 травня в Лод почалися зіткнення між єврейським та арабським населенням. “Весь Ізраїль повинен знати, це повна втрата контролю. Це немислимо. Горять синагоги, підпалені сотні машин. Сотні арабських головорізів бродять по вулицях. Кожну хвилину загоряється машина, синагога або школа. В нашу нову ратушу увірвалися і підпалили. У Лоді вибухнула громадянська війна”, — повідомив мер.

Деталі

Він заявив, що направив прем’єру прохання розмістити в місті підрозділи Армії оборони Ізраїлю, щоб ввести комендантську годину і оголосити надзвичайний стан. “Ви не розумієте, що тут відбувається. Це гірше, ніж ракети з сектора Газа”, — повідомив Ревіво, додавши, що багаторічні зусилля по мирному співіснуванню єврейського і арабського населення “були змарновані”.

Мер порівняв те, що відбувається з Кришталевою ніччю — єврейськими погромами в нацистській Німеччині та Австрії в листопаді 1938 року під час яких загинули десятки людей, тисячі були заарештовані і відправлені в концтабори. Ревіво повідомив, що влада Лода зверталися до місцевих жителів з проханням повернутися додому, однак вони все одно виходять на вулицю зі зброєю, щоб захистити свої будинки.

Доповнення

Загострення палестино-ізраїльського конфлікту почалося з заворушень у Східному Єрусалимі, який контролюється Ізраїлем, на тлі рішення суду, який постановив виселити місцевих жителів арабського походження зі своїх будинків. Тоді, за даними громадських організацій, в ході заворушень постраждали не менше 270 чоловік.

10 травня з території сектора Газа по Ізраїлю було випущено кілька сотень ракет, частина з них перехопила система протиповітряної оборони “Залізний купол”. Відповідальність за удари взяло на себе рух ХАМАС. Влада Ізраїлю повідомила про удар у відповідь по 130 палестинським цілях у секторі Газа. У МОЗ Палестини повідомили про 22 загиблих після ізраїльських ударів.

Як стало відомо, РБ ООН скликає екстрену нараду через загострення відносин між Палестиною та Ізраїлем.

 

Росія оголосила персоною нон грата співробітника посольства Румунії

11 травня 2021, УП

Співробітник посольства Румунії у Москві оголошений персоною нон грата у відповідь на висилку з Бухареста російського дипломата.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це йдеться в заяві на сайті МЗС РФ.

Помічник аташе з питань оборони при посольстві Румунії повинен залишити РФ протягом 72 годин.

Рішення прийнято російською стороною у відповідь на оголошення Румунією 26 квітня персоною нон грата помічника військового аташе при посольстві Росії в Бухаресті.

В МЗС Румунії тоді заявили, що діяльність російського аташе суперечить положенням Віденській конвенції про дипломатичні відносини від 1961 року.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш закликав лідерів країн Європейського союзу вислати щонайменше по одному російському дипломатові на знак солідарності з Прагою в справі про вибухи на складах в Врбетіце.

Прага вислала 18 російських дипломатів, а Росія у відповідь оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії в Москві. Після цього Чехія заявила, що висилає ще близько 70 співробітників російського посольства.

 

У США кажуть, що Байден і Путін домовилися обговорити контроль зброї

11 травня 2021, УП

Спецпредставник США з питань роззброєння Роберт Вуд заявив про підготовку до переговорів між президентом США Джо Байденом та Росії Володимиром Путіним.

Джерело: “Голос Америки“, який цитує заяви Вуда

Пряма мова Вуда: “У моїй промові до Конференції (ООН присвяченій проблемам роззброєння, – ред.) щодо роззброєння, я також заявив, що президент Байден та президент Путін погодились розглянути дискусії щодо стратегічної стабільності щодо низки питань контролю озброєнь та безпеки. Ми готуємося до цих дискусій”.

Деталі: Вуд також заявив, що США використають продовження дії СНО-3 на 5 років, щоб “разом з Росією, консультуючись з Конгресом, союзниками та партнерами, добиватись контролю озброєнь, який стосується усієї ядерної зброї Росії”.

Передісторія:

19 квітня президент РФ Володимир Путін відгукнувся на пропозицію очільника Білого дому Джо Байдена взяти участь у кліматичному саміті.

Перед цим Кремль не бачить можливості організувати двосторонню зустріч президента США Джо Байдена і президента РФ Володимира Путіна в найкоротші терміни.

 

Путін вніс в Держдуму законопроєкт, який дозволить приховати від світу його військові маневри

11 травня 2021, УП

Президент Росії Володимир Путін вніс в Держдуму законопроєкт про денонсацію Російською Федерацією Договору про відкрите небо; розглянути його планують 11 травня.

Джерело: сайт Держдуми РФ

Пряма мова голови Держдуми В’ячеслава Володіна: “Ця угода працює майже 30 років. Вона дає право учасникам договору (а це 34 з 57 країн ОБСЄ) здійснювати обльоти територій один одного для спостереження за військовою діяльністю, при цьому, не обмежуючи і не забороняючи будь-яких категорій озброєнь”.

Деталі: За його словами, рішення Росії вийти з Договору про відкрите небо пов’язане з тим, що в листопаді 2020 року із цього договору “першими і в односторонньому порядку” офіційно вийшли США.

Володін заявив, що Росія “завжди виступала і виступає за збереження міжнародних домовленостей на принципах довіри і взаємної поваги”.

За його словами, Держдума не може “піддавати ризику національну безпеку країни”, тому законопроєкт про денонсацію Договору про відкрите небо розглянуть “в пріоритетному порядку” на засіданні вже 11 травня.

Передісторія:

22 листопада 2020 року Рада національної безпеки Сполучених Штатів підтвердила вихід країни з Договору з відкритого неба. За пів року до того на той час президент США Дональд Трамп пояснював такі наміри тим, що Росія не дотримувалась договору.

Трамп заявив, що прийняв рішення про вихід з Договору про відкрите небо, але залишає можливість повернутися до його виконання, якщо і Росія буде повністю його виконувати.

Договір про відкрите небо був підписаний у березні 1992 року. Він дозволяє 34 державам-членам Організації з безпеки та співробітництва в Європі (в тому числі Україні, Росії і США) здійснювати неозброєні спостережні польоти над територіями один одного.

Наприкінці березня Росія під виглядом підготовки до військових навчань “Запад 2021” почала стягувати війська до кордону з Україною: у Брянську і Воронезьку області РФ та до окупованого Криму. Крім того, Росія завезла на окуповані території сходу України близько 250 своїх військовослужбовців і понад 2 тисячі тонн пального, також РФ посилювала контроль за військовим майном в ОРДЛО.

Група незалежних розслідувачівConflict Intelligence Team дійшла до висновку, що диспозиція російських сил “носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер”.

 

В Україні – 2 208 нових випадків коронавірусу

В Україні минулої доби зафіксовано 2 208 випадків зараження коронавірусом.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“2208 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 11 травня 2021 року. Зокрема, захворіли 89 дітей та 34 медпрацівники”, – написав міністр.

За його даними, минулої доби госпіталізували 1084 інфікованих, одужало 8617 осіб. Летальних випадків зареєстровано 119. За добу здійснено 21 974 тестування (зокрема методом ПЛР – 13 349, методом ІФА – 3467, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 5158).

Міністр поінформував, що найбільше нових підтверджених випадків зареєстровано у Донецькій (325), Харківській (213), Дніпропетровській (191), Запорізькій (169) та Миколаївській (132) областях.

За словами Степанова, за весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 2 124 535 осіб, з них 46 631 людина померла, одужали 1 777 370 осіб.

2 194 людини щеплено проти COVID-19 за добу 10 травня 2021 року в Україні.

865 590 людей щеплено від початку вакцинальної кампанії, з них отримали 1 дозу – 865 588 осіб, завершили вакцинацію (отримали 2 дози) – 695 осіб (із них 2 особи отримали 1 дозу за кордоном).

Як повідомлялося, за даними Worldometer, у світі зафіксовано 159 606 992 випадки зараження коронавірусом, зокрема 3 317 738 летальних, одужало 137 297 983 особи.

 

Шмигаль розповів про впровадження “паспорта вакцинації” для поїздок до ЄС

11 травня 2021, УП

Уряд України готовий ввести будь-яку модель “паспорта вакцинації” від коронавірусу, яка дозволила б вільно подорожувати до Європи.

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна” заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, пише “Європейська правда“.

За словами прем’єра, зараз Україна “серйозно веде переговори” про уніфікацію COVID-паспорта з Євросоюзом.

“Ми готові ввести будь-яку з моделей паспорта вакцинації, яка можлива в Європі: цифрову з QR-кодом, формалізовану довідку про вакцинацію міжнародного стандарту, яка на сьогодні діє в усьому світі”, – заявив Шмигаль.

За його словами, всі люди, щеплені від COVID, зареєстровані в електронній системі eHealth.

“Тому, технологічно це не складно, щоб всім вакцинованим особам видати “паспорт вакцинації”, який буде затверджений в будь-якій міжнародній формі”, – зазначив він.

При цьому Шмигаль не вважає за доцільне вести переговори про відкриття кордонів з окремими країнами.

“Весь світ сьогодні говорить про уніфікацію і про недискримінацію. Неможливо, щоб дві країни домовилися, а всі інші залишилися десь за бортом”, – додав прем’єр.

Шмигаль впевнений в тому, що українці, щеплені поки не схваленими вакцинами в ЄС, таки зможуть подорожувати в Європу. За його словами, ЄС найближчим часом повинен зареєструвати вакцини Covishield, Sinovac і NovaVax.

Раніше в українському уряді заявили, що готуються впровадити в Україні так звані “паспорти вакцинації”, які підтверджують щеплення від коронавірусу і в найближчому майбутньому можуть стати “перепусткою” для в’їзду до ЄС.

ЄС готується відкрити кордони для туристів, що були закриті понад рік, та дозволити в’їзд не лише з країн з кращою ситуацією, але й людей, які отримали повний захист однією з вакцин, дозволених у Євросоюзі.

 

Сьомий тиждень рівень захворюваності на COVID падає: “жовтих” зон все більше

11 травня 2021, УП

В Україні спостерігається позитивна динаміка щодо ситуації із захворюваністю на коронавірусну хворобу COVID-19 за всіма показниками.

Джерело: селекторна нарада під головуванням Володимира Зеленського, про яку повідомляє Офіс президента

Пряма мова прем’єр-міністра Дениса Шмигаля: “Сьомий тиждень поспіль продовжується динаміка падіння захворюваності. Зростає кількість людей, які одужали. “Червоних” зон не залишилося. Вісім областей перебувають у “помаранчевій” зоні. Решта – у “жовтій”, проте є певне зростання захворюваності у відношенні з дня на день – це викликано збільшенням соціальних контактів на свята, що минули”.

Деталі: За словами прем’єра, на сьогодні в Україні із 77 тисяч ліжок у лікарнях, облаштованих для хворих на COVID-19, зайнято 27 841 ліжко, або 36%.

Громадян закликають і надалі дотримуватися карантинних обмежень.

 

Тих, хто став у чергу в “Дії”, будуть щеплювати по вихідних

11 травня 2021, УП

Ті, хто записався у чергу на вакцинаю від коронавіруса через додаток “Дія”, зможуть це зробити у вихідні дні.

Джерело: повідомлення на сайті президента

Деталі: У вівторок в Офісі президента відбулася нарада щодо ситуації із захворюваністю на коронавірусну хворобу COVID-19.

Зокрема вказується, що під час неї президент Володимир Зеленський підтримав пропозицію міністра охорони здоров’я Максима Степанова щодо впровадження окремих днів, а саме – вихідних, для вакцинації осіб, які записалися на щеплення через додаток “Дія”.

Їх наразі 532 тисячі.

Також обговорювалося питання щодо впровадження електронних лікарняних, яке розпочнеться з 1 червня 2021 року в пілотному форматі у 200 лікарнях, а в повному обсязі працюватиме з 1 вересня поточного року.

Зазначимо, що через “Дію” на щеплення записуються як люди з груп ризику, так і поза ними. Про кого саме говорив міністр – наразі невідомо, УП з’ясовує.

Передісторія:

У вівторок Степанов повідомив, що цього року Україна отримає 42 мільйони доз вакцини проти коронавірусу, зокрема 20 мільйонів доз вакцини виробництва “Pfizer”.

Від початку вакцинації в Україні загалом щеплено 865 590 людей, з них першу дозу вакцини отримали 865 588 осіб, завершили вакцинацію 695 осіб.

 

Чим небезпечний індійський штам COVID-19, який скоро може потрапити в Україну? Пояснення МОЗ

Катерина Хорощак, журналістка  УП.Життя  11 травня 2021

Штам COVID-19, який вперше зафіксували в Індії, незабаром може добратися до України. Він небезпечний та агресивніший за південно-африканський та британський штами коронавірусу.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу 11 травня.

“Над світом зависла нова загроза нового штаму коронавірусу, який вже наробив чимало горя в Індії і підступається до кордонів нашої країни. Цей вірус вже зафіксований в Польщі, в Румунії, тому для нас це достатньо серйозний виклик”, – розповів Степанов.

За його словами, індійський штам вражає не тільки органи дихання, а й шлунково-кишковий тракт та нирки.

“У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація організму. За повідомленням індійських ЗМІ, також фіксуються випадки сліпоти та мікромікозу – уражень слизових оболонок носу та горла”, – додав міністр. Мукормікоз – рідкісна інфекція, яку спричиняє мукорна цвіль, яка переважно зустрічається у ґрунті, рослинах, гної та у гнилих фруктах та овочах.

Доктор Акшай Наїр, індійський очний хірург, вважає, що мукормікоз може бути спричинений використанням стероїдів – засіб, який приймають пацієнти із важкою формою COVID-19.

Також Всесвітня організація охорони здоров’я назвала індійський штам таким, “що викликає занепокоєння”.

Водночас вчені ще мало що знають про цей різновид коронавірусу.

“Деякі попередні дослідження демонструють підвищену трансмісивність (передачу) цього варіанту”, – сказала доктор Марія Фон Керхов, технічна керівниця відділу ВООЗ боротьби з COVID-19.

За її словами, дослідження обмеженої кількості пацієнтів, яке ще не було рецензовано, показало, що антитіла від вакцин або інфекції з іншими варіантами можуть бути не настільки ефективні проти цього штаму.

Проте ВООЗ заявило, що вакцини, ймовірно, залишаться достатньо ефективними, щоб забезпечити захист від індійського варіанту.

Індійський штам вперше виявили в Індії наприкінці 2020 року.

Згідно з даними Gisaid, платформи, де країни можуть обмінюватися даними про віруси, штам з Індії виявили приблизно в 40 країнах.

Цей варіант іноді називають “подвійним мутантом”, тому що він несе дві небезпечні мутації – E484Q і L452R, які можуть зробити вірус більш заразним і допомогти краще ухилятися від захисту організму.

Третя мутація P681R в індійському штамі потенційно може призвести до “посиленої передачі” коронавірусу.

 

МОЗ допускає четверту хвилю коронавірусу і новий штам

11 травня 2021, УП

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов попереджає про загрозу нової хвилі епідемії COVID-19 в Україні – четвертої, а також припускає поширення індійського штаму коронавірусу в країні.

Джерело: Степанов на брифінгу

Пряма мова: “Чергову хвилю коронавірусу подолано, але абсолютно не час розхолоджуватися. Чергова битва з ковідом (попереду – ред.). Ми прогнозуємо, що в нас може бути і четверта хвиля коронавірусу. Тому ми не можемо розхолоджуватися. Ми повинні все зробити, щоб цей удар не був такий жорстокий”.

Деталі: За словами Степанова, над світом нависла загроза поширення індійського штаму коронавірусу, який є ще небезпечнішим та агресивнішим за південноафриканський та британський штами.

Цей вірус характеризується надважкою клінічною картиною, з ураженням не тільки органів дихання, а й шлунково-кишкового тракту та нирок. У пацієнтів спостерігається важка інтоксикація. За повідомленнями індійських ЗМІ, також є випадки сліпоти та мікромікозу – некротичних уражень слизових оболонок носа та горла.

Індійський штам коронавірусу вже зафіксували у Польщі, Румунії, інших країнах Європи. Для України це серйозний виклик, сказав міністр.

Степанов зазначив, що і третя хвиля була важкою для України.

Але станом на зараз жоден регіон не перебуває у червоній зоні епідемічної небезпеки.

Знизилася кількість нових випадків захворювання: якщо позаминулого тижня виявили 55 605 випадків, то минулого – 36 389, тобто різниця у майже 20 тисяч.

Знизилася кількість госпіталізацій: з 19 237 позаминулого тижня до 14 480 за останній тиждень.

На лікарняних ліжках зараз перебувають близько 29 тисяч хворих із коронавірусом чи підозрою на нього. На піку третьої хвилі у лікарнях лежало більше 49 тисяч таких хворих.

Цьому передувало: 7 травня міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що Україна вийшла з третьої хвилі пандемії коронавірусу.

Пік третьої хвилі припав на початок квітня, 13 квітня Степанов заявив про початок стабілізації ситуації.

Довідка: Новий штам коронавірусу складається з двох мутацій білка, що може зробити його більш стійким до вакцин проти COVID-19.

В Ізраїлі виявили випадки індійського штаму коронавірусу навіть у тих людей, які були щеплені проти COVID-19.

 

Україна планує отримати цього року 48 млн доз вакцин від COVID-19 – Степанов

УНН. Україна планує отримати 48 млн доз вакцини від COVID-19 уже цього року. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“42 млн доз — це та кількість вакцин, якої достатньо для того, щоб більшість дорослого населення України щепити вже в цьому році. Але ми не збираємося зупинятися, ми хочемо цю кількість довести до 48 млн доз. Це для проведення щеплень 70% дорослого населення України”, — розповів Степанов.

Деталі

За його словами, у МОЗ є розуміння, де саме є змога придбати ці вакцини.

“Це в тому числі досягнута домовленість під час перемовин з власником Serum Institute паном Сайрусом Пунавала. Досягнута домовленість щодо збільшення доставок з 10 до 15 млн доз вакцини, у нас така опція, також є пропозиція від китайської компанії Sinovac. Ми також досягли з ними домовленості щодо збільшення поставок і ще додаткового контрактування”, — сказав Степанов.

Вакцинація в Україні

В Україні вакцинація від COVID-19 стартувала 24 лютого. Першим щеплення отримав лікар із Черкас — вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield) з Індії. Її Україна отримала 500 тис. доз.

При цьому 25 березня до України з Китаю прибула перша партія вакцини проти COVID-19 CoronaVac у 215 тис. доз виробництва китайської компанії Sinovac Biotech. В Україні почали щеплювати нею з 13 квітня.

Зранку 16 квітня в Україну прибула перша партія вакцини Pfizer у межах механізму COVAX — 117 тис. доз. Щеплення нею почали робити 18 квітня.

Також в межах COVAX 23 квітня Україна отримала ще 367 тис. доз вакцини AstraZeneca виробництва Південної Кореї.

30 квітня в Україну прибула друга партія китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac виробництва компанія Sinоvac. Розмір партії становить 500 тисяч доз.

А 9 травня прибули ще 500 тис. доз вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech.

Раніше Степанов повідомляв, що Україна вже гарантовано повинна отримати до кінця 2021 року 42 млн доз вакцин від COVID-19.

При цьому, за даними Степанова, йдеться, зокрема, про 20 млн доз вакцини від американської фармацевтичної компанії Pfizer, стосовно чого Україна уклала контракт.

 

Відомий словник продасть на аукціоні значення блокчейн-технології у вигляді токена

Відомий на весь світ американський словник Merriam-Webster (Вебстера) продасть на аукціоні дефініцію словосполучення «невзаємозамінні токени» (NFT) у вигляді NFT.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Insider.

Сам аукціон на онлайн-платформі з продажу NFT – OpenSea триватиме з 11 до 14 травня.

«Виставляючи на аукціон NFT наше визначення слова «NFT», ми ділимося з людьми думкою Merriam-Webster у цікавий спосіб», – заявив головний редактор словника Пітер Соколовскі.

Зазначається, що словосполучення «невзаємозамінні токени» набрали популярності цього року, тому словник Вебстера додав його дефініцію.

Словник описує NFT як «унікальний цифровий ідентифікатор, який неможливо скопіювати, замінити чи розділити; який записаний у блокчейні та який використовується для підтвердження його справжності й власності».

Усі отримані гроші від аукціону підуть на рахунок неурядової організації «Teach For All».

Невзаємозамінні токени (NFT) – це особливий тип криптовалюти, який відрізняється від більшості криптовалют, таких як Zcash, та багатьох мережевих або службових токенів, які за своїм джерелом є взаємозамінними. Являє собою активи, які існують лише у власних криптосистемах.

Як повідомляв Укрінформ, засновник компаній Tesla та SpaceX Ілон Маск передумав продавати пісню про невзаємозамінні токени (NFT), яку планував продати у вигляді NFT.

 

Уряд пропонує, як виконати рішення арбітражу ЄС про ліс-кругляк

11 травня 2021, УП

В уряді підготували законопроєкт, який має прийти на зміну чинній забороні експорту лісу-кругляку.

Як повідомляє “Європейська правда“, відповідний законопроєкт оприлюднено на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У пояснювальній записці вказується, що законопроєкт розроблено з метою “добросовісного виконання постанови арбітражної групи у спорі за Угодою про асоціацію у зв’язку з тимчасовою забороною експорту лісоматеріалів в необробленому вигляді”.

Нагадаємо, у 2015 році Україна прийняла тимчасову заборону такого експорту. Це рішення викликало протести в ЄС, де звинуватили Київ у порушенні Угоди про асоціацію. У січні 2020 року Україна та ЄС створили арбітражну групу для розгляду спору про заборону Україною експорту кругляка. Наприкінці 2020 року вона постановила, що Україна має право обмежувати експорт лісу за певних обставин, але разом з тим має відкоригувати свою заборону від 2015 року. Тоді в Єврокомісії заявили, що Україна повинна незабаром скасувати прийнятий у 2015 році мораторій.

Наприкінці минулого року арбітраж визнав цю заборону такою, що суперечить Угоді про асоціацію, залишивши за Україною вибір механізму, як саме буде прибрано цю дискримінацію.

Запропонований урядом законопроєкт передбачає боротьбу із нелегальним експортом лісоматеріалів шляхом електронного обігу деревини та введенням вимоги для експорту деревини – наявністю сертифікату її походження.

Разом із тим законопроєкт містить норму, яка може викликати нові суперечки з ЄС. Зокрема, планується заборонити експорт лісоматеріалів та окремих виробів із рідкісних порід дерева, визначаючи їх як дерева, що занесені до Червоної книги України.

При цьому вирубка такої деревини для продажу на внутрішньому ринку залишається дозволеною. Останнє може трактуватися ЄС як дискримінація, особливо, зважаючи що у пояснювальній записці говориться про можливість розширення списку рідкісних дерев.

 

Вітренко розповів, які завдання отримав від Зеленського

11 травня 2021, УП

Вище керівництво країни доручило голові НАК “Нафтогаз України” Юрію Вітренкові знову вивести компанію на прибуток і збільшити видобуток газу.

Про це заявив сам Вітренко в інтерв’ю НВ Бізнес.

“У мене є завдання від президента і прем’єр-міністра організувати роботу “Укргазвидобування” ефективним чином, щоб потреби населення України були повністю покриті газом власного видобутку. В першу чергу це питання національної безпеки”, – заявив новий глава НАК.

За словами Вітренка, його завдання полягає в тому, щоб “покласти на стіл факти, які дозволяють ухвалити обґрунтовані рішення, які дозволяють зробити так, щоб президента і прем’єр-міністра… ніхто не розводив”.

До збільшення видобутку і реалізації ресурсного потенціалу України Вітренко отримав завдання організації прибуткової і стабільної роботи “Нафтогазу”, “без перекладання відповідальності”.

“Якщо в ланцюжку поставок, по якій газ зі свердловини надходить в оселі українців у вигляді газу або тепла, є проблеми, то їх не можна просто перекладати на інших. Повинна бути активна роль Нафтогазу, щоб ці проблеми в країні були вирішені”, – заявив він.

Голова “Нафтогазу” додав, що ціна на газ є одним з елементів системи рівнянь тарифоутворення разом з енергоефективністю та рівнем розрахунків споживачів з постачальником.

Вітренко зазначив, що напередодні призначення зустрічався з президентом Зеленським частіше, ніж з главою його Офісу Андрієм Єрмаком.

“З Єрмаком ми ніколи не обговорювали ніякі завдання щодо мого приходу в Нафтогаз або, до цього, на пост міністра енергетики”, – заявив він.

Нагадуємо:

Кабмін призначив з 29 квітня в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка головою правління “Нафтогазу”.

Група Нафтогаз за 2020 рік отримала збиток у 19 мільярдів гривень внаслідок низького попиту та цін на газ, у 2019 році компанія отримала 2,6 млрд грн прибутку.

5 травня Вітренко підписав наказ, згідно з яким співробітники компанії повинні узгоджувати з ним свої публічні коментарі щодо діяльності компанії.

 

РНБО нарахувала 13 олігархів в Україні

11 травня 2021, УП

При розробці закону про олігархів апарат Ради національної безпеки та оборони виходить із того, що до цієї категорії можна “впевнено зарахувати 13 осіб”.

Джерело: секретар РНБО Олексій Данілов, виступаючи на Всеукраїнському форумі “Україна 30. Безпека країни” 11 травня

Пряма мова: “Один із великих викликів, який сьогодні існує… і на крайньому засіданні Ради нацбезпеки і оборони президент дав завдання апарату Ради нацбезпеки, Антимонопольному комітету, Офісу президента розробити закон про олігархів, які на сьогоднішній день мають дуже великий вплив на нашу економіку, наші внутрішньополітичні та зовнішньополітичні процеси.

На мою думку, і за критеріями апарату РНБО, які ми враховуємо, готуючи цей документ, ми маємо на увазі 13 осіб, яких ми можемо з упевненістю віднести до олігархічного середовища. Які мають дуже великий вплив всередині і зовні нашої країни”.

Деталі: Прізвища олігархів Данілов не назвав.

UPD: Колишній народний депутат член наглядової ради “Укрзалізниці” Сергій Лещенко з посиланням на свої джерела, пише, що під критерії олігархів можуть потрапити Рінат Ахметов, Петро Порошенко, Дмитро Фірташ, Ігор Коломойський, Віктор Пінчук, Сергій Льовочкін, Віктор Медведчук, Вадим Новинський, Юрій Косюк, Олег Бахматюк, Костянтин Жеваго та подружжя Герег.

Шестеро людей із цього списку входять до цьогорічного рейтингу мільярдерів Forbes.

Передісторія:

15 квітня президент Зеленський запропонував РНБО та Офісу президента разом із Антимонопольним комітетом розробити законопроєкт про статус олігарха.

Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомляв, що в анонсованому законопроєкті буде сім критеріїв, за якими визначатимуть, хто є олігархом.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, закон про олігархів, який запропонував розробити президент, враховуватиме досвід Сполучених Штатів.

 

Шмигаль розповів, як просуваються перемовини з МВФ

11 травня 2021, УП

Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що щодо всіх законодавчих питань у рамках переговорів з МВФ Україна “показала поступ і просунулася вперед”.

Про це він сказав в інтерв’ю “РБК-Україна”.

За його словами, як тільки будуть прийняті в другому читанні закони про НАБУ, НАЗК та Вищу раду правосуддя, а також – щодо земельної реформи, “ми виходимо на перемовини щодо тексту меморандуму на продовження співпраці і отримання траншу”.

“Ми працюємо з МВФ майже в щотижневому режимі. Під час останнього спілкування пару тижнів тому ключовими питаннями залишались антикорупція, НАБУ, НАЗК і Вища рада правосуддя. Інших питань нема. Інші питання технічні по типу макропоказників на 2022-2023 роки, бюджетна декларація.

Ще було питання реформи СБУ в частині передачі повноважень щодо економічних злочинів в Бюро економічної безпеки. Закон про БЕБ прийнятий, закон про реформу СБУ прийнято в першому читанні”, – сказав прем’єр.

“Був ще один момент про розблокування великої приватизації – закон прийнято, велика приватизація розблокована. Закон про НАБУ в тій редакції, яка сьогодні знаходиться в парламенті, повністю задовольняє наших партнерів, будемо його приймати – з фракцією вже говорили. Закон про ВРП – отримали висновки Венеційської комісії, всіх задовольняє, будемо приймати. І закон про НАЗК, про посилення кримінальної відповідальності, також наших партнерів, в тій редакції, яка вже є, задовольняє.

Ще був прийнятий закон щодо земельної реформи, зараз буде на розгляді ще один. Це теж два ключові закони для макрофіну і для МВФ. Тобто щодо всіх законодавчих питань ми показали поступ і просунулися вперед”, – додав він.

За словами прем’єра, Кабмін не починав з МВФ перемовини про нову програму.

“У нас поки що триває діюча програма, фактично у нас попереду два транші”, – заявив він.

Нагадаємо:

У МВФ заявили, що залишаються у стані переговорів з Україною та чекають більшого прогресу для виділення другого траншу за програмою stand by.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія запевнив, що до 1 червня парламент ухвалить усі необхідні закони для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом в межах виділення траншу Україні.

Україна і МВФ можуть досягти домовленостей на рівні staff level agreement у найближчі 2 місяці, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

У Мінфіні бачать прогрес у перемовинах з Міжнародним валютним фондом та наближаються до порозуміння з Фондом у деяких питаннях.

 

“Велике будівництво”: Офіс генпрокурора назвав кількість відкритих кримінальних справ 

11 травня 2021, УП

За 11 місяців 2020 року правоохоронні органи виявили 429 кримінальних правопорушень під час виконання робіт у рамках “Великого будівництва”, 866 проваджень розслідувалися станом на 1 грудня 2020 року.

Про це йдеться у відповіді Офісу генерального прокурора на запит ЕП.

Так, в ОГП повідомили, що обласні прокурори координували діяльність правоохоронців щодо перевірок законності використання бюджетних коштів “Великого будівництва”. У 2020 році ці питання були розглянуті на 40 координаційних та 5 спільних нарадах керівників правоохоронних органів.

Зрештою, за охоплений вивченням період було розпочато 57 кримінальних проваджень, 40 – скеровано до суду. Загалом за 11 місяців 2020 року правоохоронці виявили 429 кримінальних правопорушень у зазначеній сфері, зокрема, під час проведення закупівель, визначення вартості робіт і матеріалів, виконання та прийняття робіт.

З них за фактами шахрайства – 7; привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – 280; легалізації майна одержаного злочинним шляхом – 4; нецільового використання бюджетних коштів – 1.

Також виявлено 26 кримінальних правопорушень за фактами зловживання владою чи службовим становищем, 6 – зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права; 81 – службової недбалості та службового підроблення; 1 –  хабарництва та ще 21 за іншими статтями.

В ОГП додали, що станом на 1 грудня 2020 року правоохоронці розслідують 866 кримінальних проваджень зазначеної категорії. За результатами розслідування у 86 кримінальних провадженнях обвинувальні акти скеровано до суду, у решті – досудове розслідування тривало. Повідомлено про підозру 108 особам.

У скерованих до суду органами Національної поліції України кримінальних провадженнях сума встановлених збитків згідно експертизи становила 35 млн грн, відшкодовано – 5,1 млн грн, накладено арешти на майно вартістю 13,6 млн грн.

Загалом у провадженні судів перебувало понад 190 кримінальних проваджень зазначеної категорії. Минулоріч судами постановлено 8 обвинувальних вироків стосовно 8 осіб.

Також, додали в ОГП, упродовж 11 місяців 2020 року пред’явлено 29 позовів, на понад 1 млрд грн, задоволено 8 позовів на 222 млн грн, решта знаходилася на судовому розгляді.

Нагадуємо:

Наприкінці 2020 року Офіс генпрокурора розпочав перевірку дотримання законодавства під час будівництва об’єктів інфраструктури на виконання програми “Великого будівництва”.

 

Центренерго до кінця травня продасть електроенергію на 7 аукціонах – меморандум

11 травня 2021, УП

“Центренерго” та Українська енергетична біржа уклали меморандум про співпрацю, за яким компанія проведе 11 аукціонів з продажу електроенергії до 21 липня.

Про це повідомляє пресслужба УЕБ.

В період з 14 травня по 21 липня 2021 року компанія планує провести 10 аукціонів з продажу електроенергії базового навантаження з різним графіком постачання. З них 7 відбудуться до кінця травня.

Крім того, 17 травня відбудеться аукціон з продажу електроенергії пікового навантаження (з 8:00 до 23:00) у період червня – вересня.

“Наша оновлена стратегія торгів передбачає продаж електроенергії дрібними лотами, отже велика кількість кінцевих споживачів мають змогу самостійно забезпечити себе необхідним ресурсом”, – додав член дирекції “Центренерго” Володимир Галущак.

Меморандум про взаємодію та співпрацю між УЕБ та “Центренерго” набув чинності з моменту підписання.

Гендиректор біржі Олександр Коваленко також прокоментував підписання: “Зростання обсягів біржової торгівлі електроенергією – це позитивний сигнал для всього ринку. Висока конкуренція на аукціонах забезпечує формування справедливих цін, які відповідають реальній вартості електроенергії в країні”.

Нагадуємо:

За підсумками 1 кварталу 2021 року ПАТ “Центренерго” прозвітувало про 794,7 млн грн збитку – у першому кварталі 2020 року компанія звітувала про 163 млн грн збитку.

Нацкомісія з тарифів НКРЕКП повідомила про початок розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії з 29 березня, серед них “Центренерго”, державний “Гарпок” та компанії “ДТЕК”.

 

Мінфін продав держоблігацій лише на 1,4 мільярда

11 травня 2021, УП

На аукціоні з продажу облігацій внутрішньої держпозики 11 травня Міністерство фінансів залучило до бюджету 1,428 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну у Facebook.

Зазначається, що інвесторам запропонували 3 випуски цінних паперів у гривні.

“Строк обігу пропонованих державних облігацій – 6 місяців, 1 рік та 3 роки. Середньозважена дохідність 6-місячних ОВДП склала 9%, 1-річних – 11,20%, 3-річних 12,30%”, – йдеться у повідомленні.

Нагадуємо:

На аукціоні з продажу облігацій внутрішньої держпозики 27 квітня Міністерство фінансів залучило до бюджету 10,36 млрд грн.

Міністерство фінансів суттєво підвищило ставки розміщення облігацій внутрішньої державної позики на перших аукціонах після підвищення Національним банком облікової ставки з 6,5% до 7,5%.

Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 7,5% річних.

Мінфін 13 квітня залучив до держбюджету 1,590 млрд грн від розміщення ОВДП на аукціонах.

 

Кабмін визнав незадовільною роботу наглядової ради “Укргідроенерго”, там не згодні

11 травня 2021, УП

Кабмін своїм рішенням від 28 квітня визнав роботу наглядової ради “Укргідроенерго” у 2020 році незадовільною, у наглядовій раді не згодні з такою оцінкою.

Про це йдеться у заяві наглядової ради, опублікованій на сайті “Укргідроенерго”.

Уряд на засіданні 28 квітня затвердив річний звіт компанії за 2020 рік – за результатами розгляду звітів наглядової ради та виконавчого органу їхню роботу у 2020 році визнали незадовільною.

“Враховуючи повне виконання компанією Укргідроенерго, і навіть перевиконання, планових показників отриманого прибутку в 2020, залишаються незрозумілими причини визнання роботи наглядової ради та виконавчого органу товариства незадовільною.

Наглядова рада закликає уряд до конструктивного і відкритого діалогу в інтересах Укргідроенерго, який би базувався на кращих практиках керівних принципів Організації економічного співробітництва та розвитку щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності, яким слідує Україна”, – йдеться у заяві.

У наглядовій раді підкреслюють, що у 2020 році компанія отримала чистий прибуток вище планового у 4,7 рази, а також – у повному обсязі виконала інвестиційну програму та перевиконала обсяг бюджетних виплат на 52% – до 3,5 млрд грн.

Також наглядова рада заявляє, що темп росту активів компанії у 2020 році становив 18,2% при плані 3%.

“Ми не можемо погодитися з визнанням акціонером роботи наглядової ради та виконавчого органу товариства в 2020 році незадовільною.

На жаль, представники наглядової ради не були запрошені на розгляд даного питання, не проводилися і не ініціювалися спільні зустрічі до прийняття даного рішення ні акціонером, ні його представниками”, – заявили у наглядовій раді.

 

Вітренко пропонує через суд забирати облгази Фірташа за борги

11 травня 2021, УП

Голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко, коментуючи борги облгазів Фірташа, заявив про необхідність судової роботи: якщо компанія не може розрахуватися, вона у законний спосіб має перейти у власність держави.

Про це він сказав в інтерв’ю НВ Бізнес.

За словами Вітренка, компанії Дмитра Фірташа отримують на ринку газу надприбутки за рахунок націнки в 30-40% у порівнянні з цінами конкурентів.

“Держава бачить, що головним бенефіціаром цієї реформи (роздрібного ринку газу – ред.) є фактично пан Фірташ. Невелике і повільне скорочення його частки на ринку з лишком компенсується цією величезною маржею, розумієте? З цієї точки зору держава повинна щось робити. І національна компанія теж повинна з цим щось робити”, – зазначив голова “Нафтогазу”.

Коментуючи борги, які пов’язані з Фірташем облгази накопичили перед “Нафтогазом” (близько 8 млрд грн), Вітренко пропонує комплексне рішення, у тому числі – і на законодавчому рівні.

“Іноді ці борги виникають по всьому ланцюжку через якість рішення держави. І відповідно, учасники ринку не можуть нести відповідальність. Потрібно знайти варіант, який з одного боку дозволить там, де потрібно борги списувати, їх списувати. Там, де потрібно – забезпечити розрахунки по колу.

І ці розрахунки включають якесь фінансування з держбюджету, але ці гроші потім повернуться до держбюджету”, – сказав він.

Також Вітренко заявив, що потрібна і судова робота.

“Часто насправді це жорстка судова робота проти компаній того ж пана Фірташа, де у нього через суд потрібно ці компанії забирати. Якщо не може розрахуватися, значить, ця компанія повинна фактично перейти у власність держави у правильний законний спосіб”, – підкреслив він.

Нагадаємо:

РНБО може запровадити санкції проти облгазів через борг на майже 10 млрд грн перед Оператором ГТС за відібраний і не оплачений газ з ГТС в якості виробничо-технологічних витрат.

Загальна заборгованість облгазів перед “Оператором ГТС України” та нарахування до сплати за послуги балансування становлять 9,8 млрд грн – за минулий тиждень погасили менше 1% від боргу (9,7 млн грн).

Рада нацбезпеки та оборони України розгляне питання “ускладнення економічної ситуації через підвищення тарифів на комунальні послуги”, для цього просить у прем’єр-міністра Дениса Шмигаля дані про власників газових та енергокомпаній.

 

Вітренко заявив про некомпетентність наглядової ради “Нафтогазу”

11 травня 2021, УП

Голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко заявив про некомпетентність наглядової ради компанії, зокрема, за його словами, у наглядовій раді немає юристів, які б розбиралися в українському антимонопольному законодавстві.

Про це він заявив в ефірі Суспільного.

Вітренко заявив, що у ситуації з “Нафтогазом” ця проблема проявилась у тому, що наглядова рада визнавала відмінною роботу правління в умовах величезних збитків.

“Падає видобуток, третій рік поспіль. У наглядовій раді немає жодного фахівця з видобутку, який би мав відповідну фахову освіту і досвід роботи. Як людина без спеціальності може контролювати таку професійну галузь, як видобуток газу?”, – заявив Вітренко.

Також, за його словами, у наглядовій раді компанії немає юристів, які б розбиралися в українському антимонопольному законодавстві.

“Вони не розуміють український контент. Вони вірять в те, що їм говорить голова правління. Це нормально чи це системна помилка існуючої моделі корпоративного управління?” – додав він.

“Це також питання до тих, хто призначав наглядову раду. І міжнародні інститути брали в цьому участь”, – підкреслив Вітренко.

Роботу наглядової ради Вітренко також розкритикував в інтерв’ю НВ Бізнес.

“Ефективна наглядова рада починається з дуже чіткої постановки завдань перед компанією. А для цього є відповідний механізм, який часто не використовується в належній мірі, – це по-англійськи strategic directions, тобто стратегічні напрямки діяльності. Їх має оперативно встановлювати держава. Зараз є політики власності. Але на практиці це неробочий механізм.

Не може бути універсальних компетентних людей, не можна розбиратися в усьому. Некомпетентні люди не можуть ефективно контролювати і регулювати менеджмент, а в цьому завдання наглядової ради. Якщо в наглядовій раді Нафтогазу, наприклад, не було жодного реального фахівця у газовидобутку, то й очікувати, що наглядова рада проконтролює ефективність діяльності Нафтогазу в частині видобутку складно, розумієте?”, – сказав голова правління НАК.

“Але іноді просто немає підстав вважати, що вони реально розуміють, що в цих держкомпаніях відбувається. Вони часто не професіонали в операційній діяльності в українському контексті”, – додав Вітренко.

За його словами, реформа корпоративного управління “зробила кілька неправильних поворотів”.

“Зараз у багатьох випадках є обґрунтовані закиди в тому, що ця реформа не забезпечує наявність дієвого механізму, який би змушував менеджмент ефективно працювати в інтересах суспільства.

Ми бачимо ознаки неефективної роботи держкомпаній. Це очевидна проблема, яку потрібно вирішувати. А в окремих випадках ми бачимо, що і немає ізоляції від політичного втручання і навіть іноді корупції. Хоча є великий прогрес”, – резюмував він.

“Але давайте говорити про майбутнє. Я сподіваюся, що найближчим часом проведуть конкурс, буде наглядова рада з більшістю незалежних директорів, у тому числі з міжнародним авторитетом і розумінням, у хорошому сенсі слова, українських реалій.

Але є значна ймовірність, що, як і минулого разу, міжнародні партнери запропонують політичний компроміс, скажімо так. Замість сухого професійного конкурсу за стандартами ОЕСР, запропонують якихось своїх представників”, – припустив також Вітренко.

Нагадуємо:

Прем’єр Денис Шмигаль вважає, що звільнення голови правління “Нафтогазу” Андрія Коболєва та відсторонення наглядової ради не вплинуло на переговори України із міжнародними партнерами.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що рішення уряду провести зміни у керівництві “Нафтогазу” було прийняте згідно із законодавством.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що остання зміна керівництва “Нафтогазу” – поганий сигнал і потенційна міжнародна шкода іміджу України.

Президент України Володимир Зеленський не відповів на питання журналістів, як ситуація в “Нафтогазі” позначиться на ситуації в країні.

Кабмін підготував тези про те, як коментувати і як відповідати на незручні питання по ситуації з кадровими змінами в “Нафтогазі”.

“Центр протидії корупції” надіслав до НАЗК звернення щодо обставин, які можуть свідчити про порушення головою правління “Нафтогазу” Юрієм Вітренком вимог і обмежень, встановлених ЗУ “Про запобігання корупції”.

Раніше про конфлікт інтересів у Вітренка заявили в наглядовій раді “Нафтогазу”.

Члени правління НАК “Нафтогаз України” закликали Кабмін врегулювати ситуацію щодо наглядової ради компанії до 14 травня, інакше члени правління не матимуть змоги виконувати свої обов’язки.

Усі члени наглядової ради “Нафтогазу” подали письмові повідомлення про дострокове припинення своїх повноважень – воно набуде чинності 14 травня 2021 року.

Кабмін призначив з 29 квітня в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка головою правління “Нафтогазу”.

Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК “Нафтогаз України”. Крім того, уряд припинив повноваження незалежних членів Наглядової ради НАК “Нафтогаз України”, представників держави у наглядовій раді НАК “Нафтогаз України”.

Водночас, нинішніх незалежних членів Наглядової ради НАК та представників держави у Наглядовій раді було переобрано в такому самому складі до проведення конкурсу на 4 незалежних членів ради.

Група Нафтогаз за 2020 рік отримала збиток у 19 мільярдів гривень внаслідок низького попиту та цін на газ, у 2019 році компанія отримала 2,6 млрд грн прибутку.

 

КСУ почав розгляд конституційності указу Президента про відсторонення Тупицького

Конституційний Суд України (КСУ) почав розгляд питання щодо відкриття провадження про конституційність указу Президента Володимира Зеленського про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді КСУ.

Як передає Укрінформ, про це заступниця голови Комітету, голова підкомітету з питань політичної реформи та конституційного права Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Ольга Совгиря (фракція “Слуга народу”) повідомила у Телеграмі.

Конституційний Суд (Друга колегія суддів Другого Сенату) розпочав розгляд питання щодо відкриття конституційного провадження у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо конституційності указів Президента України … про відсторонення від посади Олександра Тупицького та скасування указів Президента України про призначення Олександрв Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду”, — написала Совгиря.

За її словами, розгляд питання буде продовжено на наступному засіданні колегії.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня 2020 року слідчі ДБР оголосили підозру Олександру Тупицькому у порушенні ч. 2 ст. 384, ст. 386 ККУ (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань).

Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області. Прокуратура звернулася до суду з клопотанням обрати Тупицькому запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 45 тисяч гривень, а також зобов’язати його не відвідувати будівлю Конституційного Суду, носити електронний браслет, не відлучатися з населеного пункту, в якому він проживає, здати на зберігання документи для виїзду за кордон, утриматися від спілкування зі свідками у кримінальному провадженні, серед яких є працівники Секретаріату КС.

Президент Володимир Зеленський 27 березня 2021 року скасував укази експрезидента Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КСУ. Зеленський аргументував, що укази Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна скасовано за результатами «аудиту указів експрезидента, проведеного на виконання рішення РНБО».

 

Зеленський підписав закон про заочне розслідування

Президент Володимир Зеленський підписав закон, спрямований на вдосконалення здійснення спеціального досудового розслідування.

Про це повідомляє пресслужба глави держави, передає Укрінформ.

Як зазначається, Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку із здійсненням спеціального досудового розслідування» № 1422-ІХ покликаний забезпечити невідворотність покарання громадян, які вчинили кримінальне правопорушення та переховуються від слідства в інших країнах або на тимчасово окупованих територіях України.

В Офісі Президента зазначають, що згідно з українським законодавством, щоб розпочати щодо втікача спеціальне досудове розслідування чи спеціальне судове провадження, його мають оголосити в міжнародний розшук. Але Інтерпол іноді відмовляє Україні в оголошенні у міжнародний розшук певних осіб, мотивуючи це наявністю ознак політичного переслідування. Суди, зі свого боку, пов’язують оголошення у міжнародний розшук з моментом виставлення Інтерполом «червоної картки» та, як наслідок, відмовляють у задоволенні клопотань про спеціальне досудове розслідування.

«Закон, який підписав Президент, змінює підхід та визначає дві підстави для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження: 1) якщо підозрюваного оголошено в міжнародний розшук; 2) якщо підозрюваний безпідставно ухиляється від явки на виклик слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду (за умови його належного повідомлення про такий виклик) та перебуває на території держави-агресора або на тимчасово окупованих територіях України. Слідчий суддя може заочно заарештувати такого підозрюваного», – пояснили в ОП.

Крім того, документ визначає також перелік статей Кримінального кодексу України, за якими може здійснюватися спеціальне досудове розслідування. Судовий розгляд щодо обвинувачених у таких кримінальних провадженнях може здійснюватися за їхньої відсутності (in absentia). Винятком є неповнолітні, які переховуються від слідства на тимчасово окупованій території України, на території держави-агресора або оголошені в міжнародний розшук.

Закон також запроваджує обов’язкову публікацію в загальнодержавних ЗМІ та на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора відомостей щодо підозрюваних, стосовно яких розпочато спеціальне досудове розслідування, не пізніше 24 годин після отримання відповідної ухвали суду.

Якщо після початку спеціального судового провадження обвинувачений з’явився або був доставлений до суду, з цього моменту судовий розгляд продовжується за загальними правилами Кримінального процесуального кодексу України, зауважили в ОП.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомлялося, Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення окремих положень у зв’язку із здійсненням спеціального досудового розслідування» Верховна Рада ухвалила 27 квітня 2021 року.

 

Вбивство Гандзюк: суд залишив підозрюваних Мангера та Левіна під вартою

Дніпровський райсуд Києва залишив Владислава Мангера та Олексія Левіна, підозрюваних у вбивстві активістки Катерини Гандзюк, під вартою.

Про це повідомляється на сайті UA: Суспільне мовлення, передає Укрінформ.

«Запобіжний захід без права внесення застави для Мангера та Левіна подовжили до 9 липня. Сторона обвинувачення наполягала на подовженні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відстороненні від посади», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, на думку адвокатки потерпілої сторони Євгенії Закревської, зміна чи послаблення запобіжного хоча б одному з підозрюваних унеможливили б розгляд справи через їхні ймовірні спроби впливу на слідство та свідків.

«Я вважаю, що це єдина можливість довести цю справу до вироку, інакше, якщо буде зміна запобіжного заходу, є ризики», – зауважила Закревська.

Захист Левіна клопотав про цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета. Адвокат Мангера клопотав про запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання або домашнього арешту.

Як повідомляв Укрінформ, виконувачку обов’язків керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під’їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п’ять людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського – колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю виходу під заставу у розмірі 2 млн 497 тис. 300 гривень, яку було внесено.

6 червня 2019 року п’ятьох безпосередніх виконавців нападу засуджено на строки від 3 до 6,5 років позбавлення волі.

У січні 2020 року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської облради. 16 березня Левіна екстрадували з Болгарії в Україну. На думку слідчих, Левін є ключовою фігурою, яка пов’язує виконавців і замовників нападу на Гандзюк. Саме він підозрюється в організації цього злочину, підбурюванні до його виконання, наданні інформації, зокрема, щодо місця проживання Гандзюк. У березні суд продовжив до 29 липня строк розслідування справи проти Левіна.

27 квітня Офіс генпрокурора і СБУ оголосили про завершення слідства у справі про організацію нападу на Гандзюк.

11 червня Мангеру вручили постанову про поновлення досудового розслідування, а також клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

16 червня працівники Служби безпеки доставили голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера до Печерського райсуду для обрання йому запобіжного заходу. Раніше в Офісі генпрокурора зазначали, що мають намір клопотати про обрання Мангеру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Рішення про звернення до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу було прийнято прокурором через спроби незаконного впливу підозрюваного на свідків шляхом погроз їм та членам їхніх сімей.

28 липня прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера і експомічника депутата Херсонської облради Олексія Левіна за організацію нападу на Гандзюк.

20 серпня Дніпровський районний суд продовжив до 18 жовтня 2020 року Мангеру і Левіну запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

24 листопада захисники Владислава Мангера заявили, що клопотатимуть про зміну йому запобіжного заходу.

4 грудня Дніпровський районний суд продовжив Владиславу Мангеру та Олексію Левіну термін тримання під вартою на два місяці без застави.

 

Кандидатська Киви: у виші пояснили свою бездіяльність перед “тітушками”

11 травня 2021, УП

У державному Інституті підготовки кадрів Держслужби зайнятості України, де захищався нардеп Ілля Кива, визнали, що попри вимогу до відкритості захисту дисертації, помічники нардепа організували “акредитацію” для ЗМІ, а охорона вишу не перешкоджала “тітушкам” – бо це “наймана організація”.

Джерело: керівник центру медіакомунікацій інституту Юрій Нестеряк у коментарі УП

Пряма мова Нестеряка: “Ніякі служби дисертанта нам завчасно нічого не повідомляли (про присутність “охорони” Киви – УП). Вони прийшли, як прийшли, при чому люди приходили в різний час. Ми достатньо маленький інститут, у нас немає служб, щоб це все відслідковувати.

Помічниця депутата в абсолютно приватній бесіді повідомила, що вони проводили якусь акредитацію для ЗМІ. Якщо б це робив інститут, це мало бути на офіційному сайті, з телефонами, мейлами і тд. До нашого відома ніхто (це не доводив – УП). Я про це дізнався вранці. Виявляється, що десь відбувалась якась акредитація (поки журналісти не викликали поліцію, у будівлю впускали лише ЗМІ з невідомого “списку” – УП).

Чесно кажучи, я їм повідомляв – рєбята, нічим добрим це не закінчиться. Бо є реальна норма – перешкоджання професійній діяльності журналіста.

Все, що я міг сказати, я сказав. Апелюйте або до самого дисертанта, або до його якихось офіційних служб. Якісь люди називались його помічниками, офіційними помічниками – я їх не знаю, як і Іллю Киву”.

Деталі: Бездіяльність своєї охорони в Інституті пояснили тим, щоб це наймана організація, а не свої працівники – “вони охороняють наші приміщення за угодою, тому вони і не втручалися, я їх розумію”.

В інституті всіляко наголошують, що виступили лише місцем для захисту дисертації, а до Киви як аспіранта не мають жодного стосунку – він навчався в іншому виші, Міжрегіональній академії управління персоналом.

Водночас у спеціалізованій вченій раді на 19 членів, де захищався Кива, було “кілька науковців” з цього самого інституту, а очолювала її ректорка вишу Радмила Войтович.

Передісторія:

26 квітня нардеп від “Опозиційної платформи – За життя” Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію з державного управління. Тоді вхід до ЗВО блокували щонайменше 8 невідомих чоловіків – деякі з них були в чорному одязі та з раціями. Ці ж чоловіки супроводжували Киву до вбиральні та оберігали від журналістів. Нардеп назвав їх “студентами чи може аспірантами”.

Громадська рада при Міністерстві освіти і науки попросила МОН перевірити інформацію про порушення відкритості під час захисту Киви.

За даними розслідувачів Bihus.Info, Кива додав до своєї кандидатської дисертації довідку з підробленим підписом, а серед підтверджень апробації роботи вказав неіснуючі матеріали науково-практичних конференцій.

Остаточне рішення про присудження наукового звання Киви – за Міністерством освіти та науки.

 

В’язниця за брехню в декларації: “Венеціанка” схвалила проект Зеленського

11 травня 2021, УП

Ініційований президентом Володимиром Зеленським законопроєкт № 4651 щодо посилення відповідальності за брехню в деклараціях отримав схвальну оцінку Венеціанської комісії.

Джерело: Офіс президента

Дослівно: “Венеціанська комісія схвально оцінила цю законодавчу ініціативу президента. Позитивний відгук отримали й інші нововведення у законопроєкті”.

Деталі: Цей проєкт закону повертає покарання у вигляді позбавлення волі за брехню у декларації.

Згідно з законопроєктом, за умисне неправдиве декларування посадовця можуть покарати штрафом, громадськими роботами або обмеженням волі до 2 років, якщо розбіжності з реальними статками становитимуть від 1,1 млн грн до 4,5 млн грн.

Якщо розбіжності – понад 4,5 млн грн, то правопорушнику також загрожуватиме позбавлення волі на строк до 2 років.

За умисне неподання декларації законопроект передбачає, додатково до штрафів та громадських робіт, покарання у вигляді ув’язнення до 2 років.

Венеціанська комісія позитивно оцінила включення декларування недостовірної інформації до переліку корупційних правопорушень та уточнення переліку осіб, які можуть нести відповідальність за ці правопорушення. В ОПУ пояснили, що це дасть змогу забезпечити відповідальність для осіб, які вже не обіймають посад, але згідно із законом подають декларації після припинення повноважень.

Також фахівці позитивно оцінили збільшення строків давності за окремими правопорушеннями до 3 років внаслідок посилення покарання.

Крім того, експерти Венеціанської комісії зауважили, що є спосіб уможливити посилене покарання для осіб, які подали недостовірні декларації за 2020 рік.

Вони наголосили, що принцип заборони зворотної дії закону в часі не перешкоджає законодавцю вимагати від службовців подати додаткову майнову декларацію відповідно до нових правил або підтвердити достовірність раніше поданої. Саме до таких декларацій можуть бути застосовані нові положення Кримінального кодексу.

Зеленський закликав народних депутатів підтримати законопроєкт № 4651, щоб якнайшвидше повернути суворе покарання для порушників антикорупційного законодавства.

Що було раніше: Центр протидії корупції заявив, що депутат від “Слуги народу” та голова правоохоронного комітету Верховної Ради Денис Монастирський сфальсифікував рішення комітету щодо законопроєкту про тюрму за брехню в деклараціях.

Передісторія:

27 жовтня 2020 року Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства. Це рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування.

4 грудня 2020 року Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування – за брехню про статки передбачили штраф і обмеження волі.

23 грудня 2020 року Зеленський підписав закон щодо відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

 

У Креміня працюють над створенням Музею української мови

В Україні необхідно створити Музей української мови, який відтворюватиме історію розвитку, заборони та відродження державної мови.

Як передає Укрінформ, про це сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, повідомляє пресслужба Уповноваженого.

«Разом з Академією педагогічних наук України ми працюємо над Концепцією майбутнього Музею української мови. Щиро віримо, що така музейна експозиція буде представлена в багатьох закладах освіти, тих, які стоять на захисті національних інтересів», – сказав Кремінь.

Уповноважений переконаний, що такі музеї можна зробити навіть на шкільному рівні. За його словами, таким чином кожна дитина ще змалечку знала б, як зароджувалась українська мова, які пам’ятки літератури світового рівня належать Україні, які письменники є знаковими, довідалися б про історію заборон та історію відродження української мови, етапи, пов’язані з розвитком нашої рідної мови.

«Це загальноєвропейський досвід. Мої колеги, які займаються імплементацією мовного національного законодавства в різних країнах Європи й з якими ми маємо тісний контакт, показують нам свою «дорожню карту», – додав Кремінь.

Як повідомлялося, раніше Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляв, що у 2021 році Україна планує інтегруватися до Європейської федерації національних мовних інституцій.

 

Кремінь закликає готуватися до іспитів з української за правописом 2019 року

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вітає рішення Шостого апеляційного адміністративного суду, яким визнано протиправним та скасовано рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо відміни нової редакції Українського правопису.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Уповноваженого.

«Захистивши український правопис, системно імплементуючи мовне законодавство, ми очікуємо і на якнайшвидше затвердження Кабінетом Міністрів України Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року», – сказав Кремінь.

Уповноважений закликав здобувачів освіти, майбутніх держслужбовців, кожного охочого вдосконалити свої мовні компетентності та спокійно готуватися до іспитів з української мови за чинним правописом 2019 року.

«Як відомо, 16 липня 2021 року в Україні має розпочатися іспитування на рівень володіння державною мовою для державних службовців та осіб, які мають намір набути громадянство України. Тож раджу майбутнім претендентам на держпосади, а також учасникам ЗНО у підготовці до екзамену послуговуватися чинним правописом. Жодна спроба дискредитації як чинного правопису, так і Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» не пройдуть», – додав Кремінь.

Як повідомляв Укрінформ, Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо відміни нового правопису.

Окружний адміністративний суд міста Києва 28 січня 2021 року задовольнив позов та скасував урядову постанову «Питання українського правопису», якою було схвалено нову редакцію «Українського правопису».

У суді заявили, що в ході розгляду справи було встановлено, що «Кабінет Міністрів України при ухваленні вказаної постанови діяв поза межами своєї компетенції та із порушенням законодавства, що регулює порядок прийняття нормативно-правових актів».

У березні 2021 року Міністерство юстиції України, представляючи інтереси уряду, подало апеляційну скаргу на рішення ОАСК до Шостого апеляційного адміністративного суду у справі про визнання протиправною та нечинною постанови Кабінету Міністрів №437 «Питання українського правопису».

 

Апеляційний суд не підтримав скасування нової редакції правопису

11 травня 2021, УП

Шостий апеляційний адміністративний суд 11 травня задовольнив скаргу Кабінету міністрів щодо рішення Окружного адміністративного суду Києва, який визнав протиправною постанову уряду про нову редакцію українського правопису.

Джерело: Hromadske з посиланням на адвоката Дмитра Ільченка, який є представником позивача у цій справі

Деталі: Позивачами були громадська організація “Правова держава” та херсонська школярка. Апеляційну скаргу подало Міністерство освіти та науки.

Поки що мотивувальної частини рішення немає.

Під час засідання представники Кабінету міністрів наполягали на тому, що рішення уряду щодо нового правопису не порушує права позивача.

Як раніше розповідав Ільченко, позов направили “для захисту української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів”. Адвокат заявив, що підставою позову було те, що уряд не має права змінювати правопис. Мовляв, це не є його компетенцією.

Зі слів Ільченка, рішення суду могло стати підставою для суспільної дискусії щодо того, якою є нормативна українська мова і як саме говорять українці.

Цьому передувало: Окружний адміністративний суд Києва 28 січня 2021 року скасував постанову Кабінету міністрів, якою у 2019 році ухвалили нову редакцію українського правопису. Його подала херсонська школярка через можливі складнощі зі ЗНО.

Заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць запевняла, що уряд має повноваження здійснювати державну політику у сфері розвитку та функціонування державної мови у всіх галузях, тому вважає рішення ОАСК незаконним.

Також вона додала, що уряд має право спрямовувати та координувати роботу міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у сфері мови.

Передісторія:

Новий український правопис уряд схвалив у травні 2019 року. Він замінив редакцію 1992 року. Нову редакцію розробила Українська національна комісія з питань правопису. Таке рішення ухвалили “з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм”.

Із 3 червня 2019 року в усному мовленні та письмі слід використовувати нову редкцію правопису.

Мовознавці зазначили, що у новій редакції українського правопису 95% норм залишилися тими ж, що й були у попередній. Проте багато хто критикував цю редакцію правопису.

 

Україна вперше відзначатиме День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  11 травня 2021

Україна 14 травня вперше відзначатиме День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, повідомили в Українському інституті національної пам’яті.

До пам’ятної дати упродовж 11-13 травня Національний музей історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам’яті проведе онлайн-марафон, під час якого розповість 26 історій порятунку з усіх регіонів України.

Станом на 1 січня 2020 року Ізраїль присвоїв 2 659 громадянам України звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення.

Водночас ця цифра не відображає реальну кількість рятівників – тисячі з них досі залишаються невизнаними й невідомими, зазначають в інституті. Звання Праведника народів світу – нагорода Ізраїля, що надається неєвреям, які в роки Другої світової війни в окупованій нацистами Європі рятував євреїв від знищення.

Відповідно до даних Інституту історії України НАН України, за часи нацизму було знищено близько 6 млн євреїв. Понад 1,4 млн загиблих припадає на Україну.

Рятували євреїв різними методами:

переховували від нацистів та колаборантів;

надавали фальшиві чи справжні чужі документи або посвідчення;

організовували втечі з гетто або таборів тощо.

 

КС розгляне подання про неконституційність призначення членів Нацкомісії з тарифів

11 травня 2021, УП

Велика палата Конституційного Суду на пленарному засіданні 18 травня розгляне конституційне подання 50 нардепів щодо відповідності Конституції призначення членів Нацкомісії з тарифів.

Про це повідомляється на сайті суду.

Зазначається, що пленарне засідання почнеться 18 травня о 10:00, на офіційному веб-сайті суду буде вестись трансляція засідання.

Нагадаємо:

У листопаді 2020 року до Конституційного Суду надійшло подання 50 народних депутатів щодо конституційності призначення діючого складу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Уповноваженим представником підписантів звернення зазначений народний депутат Олексій Кучеренко (“Батьківщина”). Звернення підписали депутати від “Батьківщини”, “Нашого краю”, “Слуги народу”, “Європейської солідарності” та інших фракцій і груп.

Депутати просять визнати неконституційними і скасувати укази президента 2018-2019 років про призначення членів НКРЕКП: Олени Антонової, Дмитра Коваленка, Оксани Кривенко, Руслана Кайдаша, Ольги Бабій, Валерія Тарасюка та Олексія Магди.

Також нардепи просять скасувати норми “Прикінцевих та перехідних положень” закону про НКРЕКП в редакції від грудня 2019 року в частині повноважень президента призначати тимчасових членів Комісії та затверджувати графік ротації членів НКРЕКП.

 

Суд скасував постанову, якою заборонялися вибори у прифронтових громадах

11 травня 2021, УП

Шостий апеляційний адміністративний суд 11 травня скасував постанову Центральної виборчої комісії про неможливість проведення перших виборів до місцевих рад 18 громад Донецької і Луганської областей 25 жовтня 2020 року.

Джерело: Громадянська мережа ОПОРА, пресслужба суду в коментарі УП

Дослівно: “Апеляційну скаргу й позовні вимоги суд задовольнив. Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 08 грудня 2020 р. скасував.

Визнав протиправною та скасував постанову Центральної виборчої комісії “Про неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів від 25.10.2020″ від 08.08.2020 № 161”

Деталі: Третіми особами виступили Донецька та Луганська обласні державні військово-цивільні адміністрації.

Повний текст рішення суду очікується за 5 днів.

Передісторія:

8 серпня 2020 року ЦВК на підставі висновків Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій встановила неможливість проведення перших місцевих виборів в 10 тергромадах Донецької області та 8 громадах Луганської області.

Місцеві вибори, зокрема, не проводились у фактичному обласному центрі Луганщини Сєвєродонецьку, а також в інших достатньо великих громадах двох регіонів (Лисичанськ, Волноваха, Авдіївка, Вугледар, Торецьк, Станиця Луганська, Попасна, Щастя тощо).

16 січня 2021 року ЦВК знову отримала висновки Донецької та Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій щодо загрози безпеці виборців на території цих 18 громад і також встановила неможливість проведення там місцевих виборів 28 березня.

 

Венедіктова підписала підозру Медведчуку

11 травня 2021, УП

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозру в держзраді куму Путіна голові політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку.

Джерело: Венедіктова у Facebook, співрозмовник УП в правоохоронних органах

Пряма мова: “Інформую суспільство про те, що сьогодні я поставила свій підпис на повідомленнях про підозру двом народним депутатам українського парламенту – М і К. Ми з колегами із правоохоронних органів провели масу слідчих дій, отримали багато експертних висновків, в ході досудового розслідування допитали цінних свідків. Робота велась ефективно, ми робили все можливе, щоб інформація залишалась у вакуумі.

За результатами вивчення зібраних матеріалів справи, я дійшла висновку про необхідність взяти на себе відповідальність повідомити цим “парламентарям” про підозру. Вважаю, що слідство і прокурори на сьогодні отримали достатньо підстав для зміни їх статусу із свідків на підозрюваних”.

Деталі: За даними УП, це Віктор Медведчук і Тарас Козак. Венедіктова пише, що вони підозрюються в державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів в українському Криму.

За результатами обшуків, місцезнаходження М (тобто Медведчука -ред.) не встановлено, а тому СБУ вживаються відповідні заходи до його встановлення та вручення йому клопотання про тримання під вартою, пише Венедіктова.

Що передувало: 11 травня стало відомо, що Служба безпеки проводить обшуки в будинку голови політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука по вулиці Монтажників в Києві.

Передісторія:

29 січня було накладено санкції на літаки нардепів партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктора Медведчука й Тараса Козака, які літали до Росії в обхід заборони.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від того ж дня про застосування санкцій проти Козака й телеканалів з орбіти Медведчука: “112 Україна”, NewsOne, ZIK. Підставою для санкцій проти Козака та пов’язаних із ним юросіб стало розслідування СБУ схем із поставками вугілля з окупованих територій, що сприяють фінансуванню тероризму.

19 лютого Рада національної безпеки й оборони України включила Віктора Медведчука та його дружину Оксану Марченко в санкційний список, причиною назвали фінансування тероризму.

9 березня Віктора Медведчука допитали слідчі Служби безпеки України.

 

СБУ обшукує офіс ОПЗЖ і кабінети Медведчука

11 травня 2021, УП

Служба безпеки України проводить обшуки в офісі партії “Опозиційна платформа – За життя”.

Джерело: поінформований співрозмовник УП в правоохоронних органах, ZN.UA

Пряма мова: “Саме зараз слідчі СБУ проводять обшуки в офісі ОПЗЖ у кабінетах Віктора Медведчука на Великій Васильківській у Києві та ще двох житлових будинках народного депутата в столиці”.

Деталі: Водночас видання “Дзеркало тижня” з посиланням на свої джерела, пише, що контррозвідка СБУ  “намагається провести обшуки в будинку Медведчука”. За даними ZN.UA, охорона Медведчука викликала адвокатів і намагається переконати представників СБУ, у тому, що його немає вдома.

Що передувало: 11 травня стало відомо, що Служба безпеки проводить обшуки в будинку голови політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука по вулиці Монтажників у Києві.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру в держзраді куму Путіна голові політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку.

За її даними, місцезнаходження Медведчука не встановлено, а тому СБУ вживає відповідних заходів для його встановлення та вручення йому клопотання про утримання під вартою.

 

Підозру Медведчуку мали вручити ще 9 травня, але “не змогли” – джерела

11 травня 2021, УП

Слідчі СБУ мали вручити підозру нардепу Віктору Медведчуку про державну зраду ще 9 травня.

Джерело: високопоставлені джерела “Української правди” в правоохоронних органах

Пряма мова співрозмовника УП: “9-го він повернувся до Україні на літаку, кілька разів він змінював дату вильоту. Після прильоту його машину дорогою з аеропорту зупинити не вдалося. Потім він пішов на мітинг, і слідчі вирішили не створювати “картинку”. Оскільки 10 травня не працювали суди, весь процес почався 11 травня”.

Деталі: Водночас станом на 17:30 вівторка правоохоронцям не було відомо про точне місцеперебування Медведчука.

За словами співрозмовників УП, легально виїхати з України він не міг, тому “або він тут, або хтось йому “допоміг” виїхати”.

Джерела УП також підкреслили, що Козака вже давно не було в Україні.

Передісторія:

11 травня стало відомо, що Служба безпеки проводить обшуки в будинку голови політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука по вулиці Монтажників у Києві.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру в держзраді куму Путіна голові політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку.

За її даними, місцезнаходження Медведчука не встановлено, а тому СБУ вживає відповідних заходів для його встановлення та вручення йому клопотання про тримання під вартою.

Правоохоронці підохрюють, що Медведчук вступив у змову з РФ для видобутку нафти і газу в Чорному морі.

 

Медведчук вступив у змову з РФ для видобутку нафти і газу в Чорному морі – деталі підозри

11 травня 2021, УП

Правоохоронці підозрюють кума Путіна голову політради “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука у діяльності, спрямованій на підрив економічної безпеки України.

Джерело: текст підозри Медведчуку, з яким вдалось ознайомитись УП

Деталі: За матеріалами справи, у 2012 році Медведчук отримав дозвіл для ТОВ “Нові проекти”  на розробку родовища “Глибока” в Чорному морі за 75 км від Феодосії (там видобувають нафту і газ, загальні запаси яких розцінені в 38,85 мільярда грн).

В 2015 році Медведчук домовлявся з державою-агресором для перереєстрації цього підприємства і видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України.

Крім цього Медведчука підозрюють у державній зраді. Нараз СБУ та Офіс генпрокурора проводять спільний брифінг і розповідають про підозру.

На брифінгу журналістам було продемонстровано аудіозапис розмов Медведчука з представником уряду РФ.

Голова СБУ Іван Баканов, зазначив, що експертиза підтвердила їх аутентичність.

 

Розслідування щодо фінансування тероризму Медведчуком триває – Баканов

11 травня 2021, УП

Розслідування у справі щодо фінансування тероризму лідером парламентської фракції ОПЗЖ Віктором Медведчуком триває. Санкції проти нардепа, його дружини та наближених до нього телеканалів запровадили саме через фінансування тероризму.

Джерело: спільний брифінг голови СБУ Івана Баканова на генпрокурора Ірини Венедіктової

Пряма мова Баканова: “Те, що ми сьогодні вирішили повідомити про певні факти та епізоди з тих кримінальних проваджень, які ми розслідуємо, не означає, що той епізод (фінансування тероризму – УП) не розслідується. Прийде час, буде зібрано достатньо доказів для того, щоб проінформувати суспільство про хід розслідування, то ми їх обов’язково повідомимо. Не переживайте, це розслідування триває”.

Деталі: Венедіктова додала, що як тільки правоохоронці будуть готові повідомити про підозру в інших справах, то це обов’язково станеться.

Передісторія:

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів з орбіти кума Путіна Віктора Медведчука – “112 Україна”, NewsOne, ZIK. Внаслідок цього телеканали припинили роботу.

Пізніше Рада національної безпеки й оборони України включила політика Віктора Медведчука та його дружину Оксану Марченко в санкційний список.

Тоді секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що санкції проти нардепа від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко ввели за фінансування тероризму.

11 травня генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозри Медведчуку та Козаку. Кума Путіна Медведчука підозрюють у діяльності, спрямованій на підрив економічної безпеки України.

 

Баканов: Козак переховується в Росії, а Медведчука шукають в Україні

11 травня 2021, УП

Глава СБУ Іван Баканов повідомив, що нардеп “Опозиційної платформи – За життя”  Тарас Козак, якого підозрюють у держзраді, переховується в Росії, а голова політради партії Віктор Медведчук – в Україні.

Джерело: брифінг генпрокурора Ірини Венедіктової та глави СБУ Івана Баканова

Пряма мова: “Якщо мова йде про пана Козака він перебуває, за нашою інформацією, на території Російської Федерації, можливо виїжджав на відпочинок з РФ, але не планує, на жаль, повертатися в Україну.

Щодо Віктора Медведчука, то встановлюється його місце знаходження, але за нашою інформацією він перебуває в Україні. Він повернувся в Україну 8 травня і за нашою інформацією країни не покидав”.

Деталі: Генпрокурор уточнила, що поки що місця перебування Медведчука силовики ще не встановили.

Оскільки Медведчука знайти не змогли, згідно з законом, підозру скерували за останнім відомим його місцем проживання та за місцем його роботи – до Верховної Ради.

Правоохоронці підозрюють Медведчука у діяльності, спрямованій на підрив економічної безпеки України.

Також Баканов повідомив, що у 2020 році Медведчук через Козака передав Росії інформацію про розташування прихованого підрозділу ЗСУ.

Передісторія:

11 травня стало відомо, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру в держзраді куму Путіна голові політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку.

За її даними, місцезнаходження Медведчука не встановлено, а тому СБУ вживає відповідних заходів для його встановлення та вручення йому клопотання про тримання під вартою.

Правоохоронці підохрюють, що Медведчук вступив у змову з РФ для видобутку нафти і газу в Чорному морі.

 

Медведчук “злив” Росії інформацію про секретний підрозділ ЗСУ – слідство

11 травня 2021, УП

Голова Служби безпеки України Іван Баканов повідомив, що у 2020 році кум Путіна нардеп Віктор Медведчук через свого однопартійця Дмитра Козака передав Росії інформацію про розташування прихованого підрозділу ЗСУ.

Джерело: Баканов під час брифінгу генпрокурора та голови СБУ щодо повідомлення про підозру народним депутатам

Пряма мова Баканова: “Друге кримінального провадження, про яке б ми хотіли поговорити, стосується і пана Медведчука, і пана Козака. Цей епізод стався у серпні 2020 року.

Зокрема, Медведчук направив Козаку, який перебував тоді на території РФ, і, швидше за все, перебуває там і наразі, секретні дані про розташування прихованого військового підрозділу Збройних Сил, його особовий склад,  бойову підготовку.

Такий собі подарунок для спецслужб РФ, на думку слідства, саме їй призначалася це інформація. Що це таке, як не шкода обороноздатності нашої держави?

Наступний епізод в цьому провадженні стосується безпеки держави в інформаційній сфері і захисті України в гібридній війні проти РФ. Мова йде про підготовку обома фігурантами проєкту під назвою “Промінь”.

Йдеться про створення організації, котра буде тісно опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись до РФ, налагоджувати співпрацю та обмін людськими ресурсами між нашими країнами.

Але справжня мета – створення інфраструктури впливу на користь РФ через трудових мігрантів, які з України їдуть в РФ. А вже через механізм цього “Променя” – збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику нашої держави, поширюючи через них пропаганду РФ або інформацію, вигідну Росії”.

Деталі: Баканов пояснив, що це лише частина епізодів, які розслідуються щодо Медведчука і Козака, і які слідство та прокуратура можуть оприлюднити.

Передісторія:

11 травня стало відомо, що Служба безпеки проводить обшуки в будинку Медведчука по вулиці Монтажників у Києві.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру в держзраді Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку. За її даними, місцеперебування Медведчука не встановлено, а тому СБУ вживає відповідних заходів для його встановлення та вручення йому клопотання про тримання під вартою.

Правоохоронці підозрюють, що Медведчук вступив у змову з РФ для видобутку нафти і газу в Чорному морі.

Слідчі СБУ мали вручити підозру Медведчуку про державну зраду ще 9 травня.

 

В ОПЗЖ обшуки у Медведчука вважають “помстою і розправою”

11 травня 2021, УП

Партія “Опозиційна платформа – За життя” вважає обшуки, проведені вдома у одного з лідерів партії Віктора Медведчука, у члена політради партії Тараса Козака і в офісі партії в Києві, “помстою і розправою”.

Джерело: сайт ОПЗЖ

Дослівно: “Обшуки, проведені вдома у Віктора Медведчука і у члена політради партії Тараса Козака, висування їм підозр, черговий обшук, проведений в офісі партії ОПЗЖ, є помстою і розправою над головою політради найбільшої опозиційної партії”.

Деталі: В ОПЗЖ нагадали, що 9 травня провели низку акцій, в тому числі за участю Медведчука.

У партії вважають, що “9 травня влада переконалася, що ідеї ОПЗЖ розділяє і підтримує переважна частина нашого суспільства, для якої є священним подвиг братніх народів, які зупинили фашизм, який сьогодні піднімає голову в Україні”.

У ОПЗЖ заявили, що вже через день після цього “влада відповіла політичними репресіями проти Віктора Медведчука”.

У партії додали, що не зважаючи ні на що, ОПЗЖ “продовжує активну політичну діяльність”.

Передісторія:

11 травня стало відомо, що Служба безпеки проводить обшуки в будинку голови політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука по вулиці Монтажників у Києві.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що підписала підозру в держзраді куму Путіна голові політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку.

За її даними, місцезнаходження Медведчука не встановлено, а тому СБУ вживає відповідних заходів для його встановлення та вручення йому клопотання про тримання під вартою.

Правоохоронці підохрюють, що Медведчук вступив у змову з РФ для видобутку нафти і газу в Чорному морі.

 

У Порошенка присвоїли справу проти Медведчука попередній владі  

11 травня 2021, УП

У фракції Петра Порошенка “Європейська солідарність” заявили, що справа, у якій генпрокурор Ірина Венедіктова підписала підозру нардепу Віктору Медведчуку, була відкрита при минулій владі.

Джерело: Депутат “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв у Facebook

Пряма мова: “Справі проти Медведчука за держзраду, порушеній ГПУ при минулій владі у лютому 2019, нинішня генпрокуратура наважилась дати хід. Венедіктова підписала підозру”.

Деталі: Ар’єв додав посилання на повідомлення спікера Генпрокуратури за 2019 році. Йдеться про те, що тоді Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження про можливу державну зраду та сепаратизм Медведчука.

Справу порушили за зверненням народного депутата від “Народного фронту” Андрія Тетерука.

Тетерук скаржився, що Медведчук зробив гучну заяву на партійному з’їзді 29 січня 2019 року в м. Києві, заявивши про необхідність утворення так названого “автономного регіону Донбас” з утворенням власного парламенту та уряду, а також про закріплення такого статусу в Конституції України.

Водночас, під час брифінгу генпрокурора Венедіктової і глави СБУ Івана Баканова у вівторок, вони розповідали про іншу справу.

Що цьому передувало:

У вівторок Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала підозру в держзраді куму Путіна голові політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку.

Слідство вважає, що Медведчук домовлявся з державою-агресором для перереєстрації родовища “Глибока” в Чорному морі за 75 км від Феодосії і видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України.

Крім цього Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).

 

Однопартієць Медведчука каже, що той в Україні і прийде до слідчих

11 травня 2021, УП

Однопартієць голови політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Ренат Кузьмін заявляє, що Віктор Медведчук перебуває в Україні і обов’язково з’явиться до слідчих.

Джерело: Повідомлення Кузьміна у Facebook

Пряма мова Кузьміна: “Генпрокуратура, як зазвичай з грубими порушенням закону, з залученням спецназу СБУ намагалася вручити сфабриковану підозра в державній зраді лідеру ОТЗЖ Медведчуку. Підозра, звичайно ж не вручили, але, як завжди, встигли відзвітувати в ЗМІ про перемогу над кумом Путіна”.

“Медведчук знаходиться в Україні. Він нікуди не втік. Він завжди прибував до слідчих за повістками і далі буде приходити на допити і обов’язково доведе свою невинність”.

Що цьому передувало:

У вівторок Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписалапідозру в держзраді куму Путіна голові політради партії “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку та нардепу ОПЗЖ Тарасу Козаку.

Слідство вважає, що Медведчук домовлявсяз державою-агресором для перереєстрації родовища “Глибока” в Чорному морі за 75 км від Феодосії і видобутку корисних копалин, які є національним ресурсом України.

Крім цього Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).

 

Навіщо СБУ слідство до 2026 року?

11 травня 2021, УП

Віталій Цокур, адвокат, голова громадської організації “Осяжний Обрій”

Підготовка законопроекту з реформи СБУ до другого читання наближається до завершення. А ключове питання реформи – позбавлення СБУ функції слідства, набуває актуальності.

Позиція авторів законопроекту 3196-д: зберегти слідство до 2026 року. Частина громадськостість, експертів і депутатів проти такого тривалого перехідного періоду. Закон “Про національну безпеку України” не передбачає серед функцій СБУ слідство.

Звідси питання чому до 2026 року, а не раніше? Отримані відповіді полягають у неготовності ДБР до нової підслідності. Однак обґрунтованих строків для такої підготовки не повідомляється.

Безумовно, перехідний період потрібний, але він має виходити з реальних потреб: забезпечення матеріально-технічною базою, набір чи переведення слідчих до ДБР, передача справ тощо.

Виконання цих кроків протягом року – цілком реальне завдання за наявності політичної волі. Але для цього її немає і причин цьому декілька, які мають політично-стратегічне значення.

Відкуп для СБУ

Президенти і депутати змінюються, а СБУ зі штатом майже 30 тис працює: слідкує, прослуховує, фіксує. Попри підконтрольність президенту, СБУ не позбавлено певної самостійності і можливості діяти за законом. Тому, хто зловживає, тим зможуть зловживати у відповідь. Однак багатьом не потрібні ризики ще й в тилу.

А СБУ, розслідуючи кримінальні справи, в значній кількості займається й гречними справами. І якщо з одного боку це можливість намазати масло на хліб, то з іншого це елементарно робота для тисяч працівників, які отримують стаж, вислугу, звання і заробітну плату, а тому повинні виправдовувати своє перебування у нереформованому відомстві.

Тому, реформуючи, політичне керівництво розуміє доцільність дослуховуватися до тих, кого реформує.  Таким чином питання слідства є серйозним об’єктом політичного торгу для СБУ. Тому не використати це і не притримати слідство на перехідний період – радше ризик для команди президента і певних депутатських груп.

Збереження впливу на поточні процеси

Попри освоєння інституту РНБО, який дозволяє приймати рішення без слідства і суду, потреба використання СБУ, як органу розслідування не втрачає актуальності. Адже коли НАБУ наступає на п’яти наближених допомогти може лише лояльний орган розслідування. Справа Татарова, чи виведення коштів з Приватбанку тому приклад.

СБУ також розслідує факти держзради. Зокрема, випадки зриву операцій спецслужб, оприлюднення компрометуючих матеріалів тощо. Що особливо актуально, коли потенційними фігурантами можуть бути члени команди президента. Адже не кожен орган розслідування очолює друг.

Крім того, СБУ елементарно може починати розслідування по будь-якому факту і діяти в інтересах патронів піклуючись про їх інтереси. Тому слідство у СБУ універсальний інструмент, якого б умовний Макіавеллі нізащо б не віддав.

Збереження піар-ресурсу для СБУ

Реформа покликана зосередити діяльність СБУ на контррозвідці, а не на слідстві. Дотримуючись цієї логіки діяльність СБУ має стати ще більш конспіративною, а повідомлень у ЗМІ про неї суттєво менше. Однак перспектива такого наслідку невигідна СБУ.  Бо що як не про гучні затримання чи вилучені мільйони буде повідомляти прес-служба відомства?

І дійсно, ми звикли, що успішність правоохоронного органу вимірюється гучними затриманнями чи вилученими мільйонами. І багатьом не важливо, чи можуть вони то розслідувати. Аби хтось наводив порядок. Розуміючи, СБУ використовує це.

А їм це зараз конче потрібно, адже позаду негативний бекґраунд, а попереду реформа, які необхідно прикрашати якимись успіхами. По-іншому СБУ буде мало не відрізане від інформаційного поля і можливості успішного висвітлення своєї діяльності.  До слова Звіт діяльності СБУ за 2020 рік – гарна ілюстрація. Адже саме діяльність слідства дозволило наповнити Звіт цифрами і умовними успіхами, які б личили відомству зі штатом у 27 тис осіб.

Важіль впливу на виборчі процеси 2024

Переконуючи нас у доцільності перехідного періоду до 2026 року з огляду на неготовність наприклад ДБР прийняти нову підслідність і сформувати штат для неї, автори ідеї лукавлять. Оскільки ключове тут не турбота про притягнення до відповідальності держзрадників, а збереження повноважень, які можна буде використати у 2024 році коли відбудуться президентські і парламентські вибори.

Адже СБУ з функцією слідства в руках президентської команди – сильна підтримка і засіб впливу на опонентів. Для прикладу проведене раніше аналітичне дослідження виявило аномальну активність СБУ напередодні минулих виборів у 2018 році: кількість розпочатих розслідувань по службовим злочинам у 3,14 рази більша ніж сукупна кількість за інші 7 років з 2013.

І якби не участь тоді позасистемного кандидата у президентських виборах, напевно це б дало свій результат для переобрання. Однак статус позасистемного нинішній президент втратив, а через свою політику набув потреби підтримки.

Ризик не виконати і цього – залишити СБУ слідство взагалі

Отримавши відгуки і рекомендації з різних секторів та від партнерів команда президента схоже намагається зіграти у гру в наперстки. Адже повідомивши про намір позбавити СБУ слідства до 2026 року, автори законопроекту здійснили лише декларативний жест.

Оскільки пропозицій до перехідних положень закону про СБУ недостатньо. Питання який орган і що може розслідувати визначається виключно кримінальним процесуальним кодексом.

І якщо до літа 2020 такі зміни можна було прописати у пакетному законопроекті реформи, то тепер необхідно приймати окремий закон по змінам до кримінально-процесуального кодексу. Тільки от цього законопроекту немає. Так як підготовлений до 1-го читання 4392 не містить цих змін взагалі.

Тому слова про позбавлення СБУ слідства поки нагадують згадану гру, а не реальний намір. Що і як змінювати члени комітетів нацбезпеки та правоохоронної діяльності на робочій групі повідомлялися і отримували конкретні пропозиції.

Наступні кроки за комітетом з нацбезпеки і оборони, який має фіналізувати текст законопроекту 3196-д до другого читання і усунути закладені суперечності. А комітет правоохоронної діяльності привести у відповідність законопроект 4392 до задекларованої ідеї позбавити СБУ слідства. Якщо дійсно мають намір провести повноцінну реформу, а не підіграти СБУ на свою користь.

Віталій Цокур, адвокат, голова громадської організації “Осяжний Обрій”

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 302

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua