Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 11.07.2021

Інформаційний резонанс доби: 11.07.2021

Львівщина вшановує пам’ять військових, які загинули сім років тому під Зеленопіллям

Львівщина у неділю вшановує пам’ять військовослужбовців, які загинули під Зеленопіллям 7 років тому від удару російської реактивної артилерії.

Про це повідомляє сайт Львівської ОДА, передає Укрінформ.

Зазначається, що 7 років тому, 11 липня 2014 року, російська реактивна артилерія зі своєї території завдала удару по позиціях Збройних сил України та Державної прикордонної служби України, які дислокувалися на Луганщині поблизу селища Зеленопілля.

Внаслідок обстрілів загинули 31 військовослужбовець ЗСУ та 7 прикордонників.

Зокрема, із Львівщини загинули 19 військовослужбовців. Майже усі вони були у складі 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила, яка дислокується в м. Яворів.

Це: молодший сержант Юрій Костів, молодший сержант Мар’ян Дишель, молодший сержант Віктор Лущик, молодший сержант Володимир Колтун, молодший сержант Василь Вихопень, старший солдат Роман Кратко, старший солдат Юрій Голуб, старший солдат Василь Ковалик, солдат Володимир Попович, солдат Тарас Мисик, солдат Володимир Вербицький, солдат Юрій Нагорний, солдат Богдан Цікало, солдат Михайло Логин, солдат Петро Василиха, солдат Володимир Шпирка, солдат Ігор Борис, солдат Іван-Віталій Береза, солдат Василь Вовк.

«Події, які відбувались 7 років тому під Зеленопіллям стали першим та беззаперечним засвідченням факту використання регулярних військ РФ проти Збройних сил України. Непоправні наслідки російської збройної агресії й сьогодні тривожать кожного з нас, нагадуючи про втрачені життя наших захисників. Усі вони бездоганно виконали свій найголовніший обов’язок перед Батьківщиною, заплативши найвищу ціну – власні життя! З вдячністю, глибоко схиляємо голови у скорботі… Вічна пам’ять та шана нашим Героям!», – зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

 

Окупанти на сході України застосовують міномети та СПГ 

12.07.2021 07:32

За минулу добу окупанти 8 разів обстрілювали позиції ЗСУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр штабу ООС.

«Протягом минулої доби, 11 липня, в районі проведення операції Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню», – йдеться у повідомленні.

У районі населеного пункту Піски ворог двічі обстрілював наші позиції з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів.

Поблизу Новелівки російські окупанти вели вогонь з мінометів 82-го калібру.

Неподалік населеного пункту Нью-Йорк противник відкривав вогонь зі станкових протитанкових гранатометів.

Біля Широкиного збройні формування Російської Федерації обстрілювали українські позиції з мінометів 82-го калібру та автоматичних станкових гранатометів.

У напрямку Авдіївки ворог вів вогонь з ручних протитанкових і підствольних гранатометів.

Крім того, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 2 прольоти ворожих БПЛА з перетином лінії розмежування.

Бойових втрат серед українських захисників немає.

Про всі порушення з боку окупантів Українська сторона СЦКК поінформувала СММ ОБСЄ, застосовуючи встановлений координаційний механізм.

Станом на 7 годину ранку, 12 липня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

 

Окупанти п’ять разів порушили «тишу» – під Новоселівкою стріляли з мінометів

Протягом поточної доби, 11 липня, зафіксовано п’ять порушень режиму припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Штаб ООС у Фейсбуці.

“Протягом поточної доби, 11 липня, зафіксовано 5 порушень режиму припинення вогню”,- йдеться у повідомленні.

У районі населеного пункту Піски ворог двічі обстріляв позиції українських захисників з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів. Поблизу Новоселівки російські окупанти вели вогонь із мінометів 82-го калібру. Крім того, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовані два прольоти ворожих БПЛА з перетином лінії розмежування.

Бойових втрат серед українських військових немає.

Про всі порушення з боку окупантів Українська сторона СЦКК поінформувала СММ ОБСЄ, застосовуючи встановлений координаційний механізм.

У районі проведення операції Об’єднаних сил виконують завдання й інші складові сил оборони. Піротехнічні розрахунки ДСНС України розмінували понад 1 гектар території та передали на знищення 57 вибухонебезпечних предметів. Українські воїни продовжують контролювати ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил і дотримуватися режиму припинення вогню.

 

ООС: три обстріли з початку доби, без втрат

11 липня 2021, 18:09  УП

З початку доби 11 липня в районі ООС зафіксовано 5 порушень режиму припинення вогню.

Джерело: пресцентр ООС

Деталі: В районі населеного пункту Піски ворог двічі обстріляв позиції українських захисників з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів.

Поблизу Новоселівки російські окупанти вели вогонь з мінометів 82-го калібру.

Крім того, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовані 2 прольоти ворожих БПЛА з перетином лінії розмежування.

Бойових втрат серед українських військових немає.

 

Політв’язня Єсипенка залякували новими тортурами – дружина

11 липня 2021, УП

Політв’язень Владислав Єсипенко перебуває у СІЗО в окупованому Криму в жахливих умовах, також його залякували тортурами, щоб не відмовлявся від своїх “вибитих” показів.

Джерело: дружина Єсипенка Катерина в ефірі Громадського радіо

Деталі: За словами дружини, після відмови від зізнання, яке Владислав зробив під тортурами, йому заборонили телефонувати додому, а листи рідним він передає через свого адвоката.

Після заяви про тортури Владислава спробували відправити у підвал, психологічно намагалися його переконати не відмовлятися від своїх показів, потрібних ФСБ.

“Фізично вони його ніби не чіпали. Були погрози та залякування подальшими тортурами. Нині до нього пускають адвокатів. Бо коли його катували, адвокатів не пускали. За станом його здоров’я ми не можемо стежити. Невідомо, як на нього вплинули тортури. Знаю, що минулого тижня у нього боліли нирки. Він просив про меддопомогу, але йому відмовили, бо лікаря у СІЗО нема”, – пояснює Катерина.

Пряма мова: “Камера, у якій він зараз, розміром 3 на 4 метри, кисню мало, прогулянка — 1 година за добу. У камеру вилазять з унітаза щурі. У суботу — банний день і прогулянок нема.

Він себе підтримує тим, що займається спортом навіть у тих умовах. Читає українські видання. Ми надсилаємо йому публікації про те, що про нього тут говорять, як підтримують. Влад пише, що в усіх політв’язнів Сімферополя одна надія — на обмін. Ніхто не сподівається на справедливий суд у Криму”.

Що передувало: 6 липня підконтрольний Росії так званий “райсуд у Сімферополі” продовжив на пів року термін арешту Єсипенку.

Передісторія:

16 березня в Росії повідомили, що в Криму ФСБ затримала фрілансера “Радіо Свобода” Єсипенка, який начебто збирав інформацію про місця масового перебування людей і мав у своєму автомобілі вибуховий пристрій. В ФСБ заявили, що стосовно Єсипенка порушено кримінальну справу.

Сам Єсипенко начебто розповів, що інформацію він збирав за завданням офіцера діючого резерву 8 відділу 5 департаменту Служби зовнішньої розвідки полковника Кравчука.

24 березня стало відомо, що співробітники ФСБ два дні катували Єсипенка струмом. Таким чином ФСБ змусила Єсипенка дати свідчення і озвучити їх в інтерв’ю з генеральним продюсером місцевого телеканалу “Крим24” Олегом Крючковим. В інтерв’ю Єсипенко каже, що перевозив у своїй машині вибуховий пристрій, а також відправляв зняті в Криму відео в редакцію “КримРеалії” і в Службу зовнішньої розвідки України.

Також співробітники ФСБ незаконно відібрали слину Єсипенка для проведення біологічної експертизи.

 

Дуда у річницю Волинської трагедії закликав до добрих стосунків з Україною “на основі правди”

11 липня 2021, УП

Президент Польщі Анджей Дуда у посланні з нагоди річниці Волинської трагедії закликав будувати добрі стосунки з українцями “на основі правди та сучасних прагнень”.

Заява польського президента опублікована на урядовому сайті українською мовою, пише “Європейська правда“.

11 липня у Польщі на державному рівні вшановують пам’ять жертв Волинської трагедії 1942-1943 років. У Польщі цей день називають “Національним днем пам’яті жертв геноциду, скоєного українськими націоналістами”. В Україні не згодні із таким трактування подій того часу.

У своїй заяві Дуда сказав, що нині Польща пам’ятає все, що відбулося із “загиблими дочками і синами”, щоб вчитися з історії на майбутнє.

“Пам’ять про страждання та смерть наших співвітчизників також зобов’язує  нас будувати добрі стосунки з українською нацією та державою – на основі правди, спільного досвіду та сучасних прагнень. Я переконаний, що, діючи таким чином, ми виконаємо волю наших мучеників, які загинули лише тому, що були поляками”, – сказав польський президент.

Він заявив, що злочини Волинської трагедії були спрямовані проти поляків, а їх метою були “етнічні чистки на південно-східних територіях Другої Польської Республіки: Волині, Поділля та Малопольщі аж до лінії Сяну”.

“Ми вшановуємо пам’ять наших предків, родичів, сусідів, яких десятки тисяч загинуло, і понад чверть мільйона було змушено рятувати життя втечею, назавжди залишивши рідні села та міста”, – сказав польський президент.

Польща відзначає державний день пам’яті жертв Волинської трагедії з 2017 року.

 

Українські дипломати у Варшаві вшанували пам’ять жертв Волинської трагедії

Дипломати Посольства України в Польщі у неділю, 11 липня, вшанували пам’ять жертв Волинської трагедії та поклали вінок до пам’ятника у Волинському сквері столиці Польщі.

Про це у Фейсбуці повідомило Посольство України в РП.

“Складаємо квіти та схиляємо голови, вшановуючи пам’ять жертв Волинської трагедії”, – зазначили у Посольстві України в Польщі.

Як відомо, 11 липня у Польщі відзначається Національний день пам’яті польських жертв геноциду на Волині в 1943-1944 роках.

В Україні та Польщі різні погляди на події 1943-1944 років на Волині та у Східній Галичині. Сейм Польщі назвав Волинську трагедію “геноцидом польського народу“, українські історики це заперечують.

Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість їхніх українських колег переконані, що у цих злочинах винні обидві сторони. За оцінками польських науковців, унаслідок етнічних чисток загинули понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кількадесят тисяч загиблих поляків та до 20 тисяч українців.

 

Зеленський прилетів до Німеччини

11 липня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський прибув із дводенним робочим візитом до Німеччини.

Джерело: Офіс президента

Деталі: Зазначається, що він проведе низку зустрічей, зокрема з федеральним президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром та федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Відбудеться також зустріч з головою Християнсько-демократичного союзу, прем’єрміністром федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Арміном Лашетом.

Що передувало: Зеленський під час робочого візиту до Німеччини має обговорити із канцлером Ангелою Меркель посилення ролі Німеччини в “нормандському форматі”, припинення війни на сході України, будівництво газопроводу “Північний потік-2” і двостороннє економічне співробітництво.

Зустріч із Меркель відбудеться 12 липня 20:00 за київським часом за спільною вечерею.

 

Зеленський зустрівся з кандидатом у канцлери Німеччини від ХДС Лашетом

У межах робочого візиту до ФРН Президент Володимир Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністром землі Північний Рейн-Вестфалія, головою Християнсько-демократичного союзу Арміном Лашетом.

Про це з посиланням на Офіс Президента повідомляє Укрінформ.

«Кандидат на посаду канцлера від блоку ХДС/ХСС подякував главі Української держави за візит у представництво федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія в Берліні відразу після прильоту до Німеччини. Він зазначив, що Президент України був першим іноземним лідером, який привітав його з обранням новим головою ХДС», – ідеться у повідомленні.

Володимир Зеленський подякував за теплий прийом і наголосив, що найголовнішим для нього є дружні відносини між Україною та Німеччиною. Президент зауважив, що ФРН є важливим партнером України, та висловив сподівання, що федеральний уряд продовжить політику підтримки нашої країни.

«Для України важливо, щоб наступний федеральний уряд продовжив політику підтримки України в питанні відновлення суверенітету й територіальної цілісності, сприяв єдності ЄС щодо європейської інтеграції та членства України в НАТО», – зазначив Зеленський, зауваживши, що понад 60% українців підтримують вступ України до ЄС.

Як повідомляє ОП, глава держави поінформував про безпекову ситуацію в регіоні, передусім у контексті концентрації російських військ та озброєння вздовж українського державного кордону. «Також було наголошено на важливості активізації переговорного процесу для досягнення миру на Донбасі в межах Нормандського формату та Мінського процесу», – йдеться в повідомленні.

Окрему увагу співрозмовники приділили питанню «Північного потоку – 2». Президент України наголосив, що його введення в експлуатацію становить пряму загрозу енергетичній безпеці країн ЄС.

Окрім того, Зеленський та Лашет обмінялися думками щодо подальшого розвитку торговельно-економічного співробітництва та налагодження ще тіснішого партнерства. «Німеччина є одним з найважливіших торговельних та інвестиційних партнерів України«, – констатував Президент.

Сторони також обговорили питання боротьби з пандемією COVID-19. Володимир Зеленський наголосив на важливості подальшої практичної підтримки з боку Європейського Союзу, зокрема Німеччини, у забезпеченні вакцинами населення України.

Як повідомляв Укрінформ, під час візиту до Німеччини Володимир Зеленський планує обговорити з керівництвом країни широке коло важливих питань. Зокрема, йтиметься про посилення ролі ФРН у “нормандському форматі”, ситуацію навколо Nord Stream 2 та деокупацію Криму.

 

Зеленський передав українським олімпійцям військову реліквію

11 липня 2021, УП

Президент Володимир Зеленський під час зустрічі зі спортсменами, які представлятимуть Україну на літніх Олімпійських іграх, передав їм прапор України, підписаний військовими, що в різні роки захищали нашу країну на фронті.

Джерело: сайт президента

Деталі: Український прапор розміром 240х150 см зберігався в Костянтинівці Донецької області у Свято-Стрітенському храмі поруч з іконою Святої Варвари (захисниці всіх військових). Починаючи з 2014-го цей стяг підписали бійці, які в різні роки воювали проти агресора на сході України.

На полотнищі прапора також написано “Слава Україні!” та намальовані обриси мапи України в межах її міжнародно визнаних кордонів. За словами військових, цей малюнок з’явилися нещодавно, після того як на футболках національної збірної України з футболу до Євро-2020 була розміщена карта України, що викликало негативну реакцію з боку країни-агресора.

З ініціативи українських військових та за підтримки головнокомандувача Збройних Сил Руслана Хомчака цей прапор був спеціально переданий Зеленському для вручення українським спортсменам-олімпійцям напередодні змагань у Токіо.

Пряма мова Зеленського: “Це – прапор, підписаний бійцями, які захищають нашу країну на Донбасі. Декількох з них уже немає в живих. Це дуже серйозна реліквія, яку мені передали наші військові, щоб я передав вам. Щоб ви відчули, що вас будуть підтримувати не тільки понад 40 мільйонів громадян, а й будуть підтримувати всі ті, хто живі в нашій пам’яті. А потім ми повернемо його назад – військовим, ветеранам, щоб вони зберегли цей прапор зі всіма підписами”.

Більше деталей: Як зазначає пресслужба президента, військові додали, що вони не будуть проти, щоб на цьому прапорі з’явилися підписи українських олімпійських чемпіонів.

Україну на літній Олімпіаді в Токіо представлятимуть 158 олімпійців у 25 видах спорту (30 дисциплінах).

 

Блок Меркель далі нарощує відрив від “Зелених” перед виборами в Німеччині

11 липня 2021, УП

Правлячий у Німеччині блок ХДС/ХСС продовжує нарощувати відрив від “Зелених” перед парламентськими виборами, які відбудуться у вересні.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це свідчить результат опитування, опублікований у виданні Bild am Sonntag.

Підтримка “Зелених” поступово почала згасати з весни. Тепер “Зелені” втратили ще один процентний пункт порівняно з попереднім тижнем і зараз маю підтримку 17%. Соціал-демократи мають аналогічну підтримку у 17%. Підтримка ХДС/ХСС залишається стабільною на рівні 28%.

Вільна демократична партія отримала б 12% голосів виборців, правопопултсти з AfD (“Альтернатива для Німеччини”) користуються підтримкою 11%, далі йдуть “Ліві” з 8%.

Зараз у Бундестазі представлено шість політичних груп: консервативний альянс Християнсько-демократичного союзу (ХДС) і Християнсько-соціального союзу (ХСС), соціал-демократи (СДПН), крайня права “Альтернатива для Німеччини” (AfD), ліберальні Вільні демократи, крайні ліві Die Linke і “Зелені”.

 

Естонія посилила охорону кордону через наплив мігрантів у Литву з Білорусі

11 липня 2021, УП

Через наплив нелегальних мігрантів в Литву з Білорусі Естонія збільшила число патрулів на своєму кордоні.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ERR.

У Департаменті поліції і прикордонній охороні Естонії вжили заходів у зв’язку зі зростанням потоків нелегальних мігрантів до Литви з Білорусі.

“По-перше, ми будуємо нову прикордонну інфраструктуру на східному кордоні. Ми хочемо, щоб нелегально потрапити до Естонії було складно. Це стосується не тільки огорожі, але і всього моніторингового обладнання…

До того ж, сьогодні ми збільшили рівень готовності, частоту патрулювання і кількість патрулів як на зовнішньому кордоні ЄС, так і на внутрішньому”, – пояснив глава прикордонного контролю Егерт Белічев.

Уряд Литви виділив майже 5 млн євро на встановлення паркану з колючого дроту вздовж кордону з Білоруссю.

У липні литовська армія почала встановлення огорожі з колючого дроту на кордоні з Білоруссю для більшого контролю над потоками нелегальних мігрантів.

2 липня у зв’язку з ситуацією з мігрантами Литва оголосила режим екстремальної ситуації національного масштабу.  Прем’єр-міністр повідомила, що кордон посилять армією та спорудять на ньому додаткові бар’єри.

В уряді Литви вважають збільшення числа нелегалів організованою акцією режиму Лукашенка за жорстку позицію Вільнюса щодо репресій проти інакодумців у Білорусі та підтримку білоруської опозиції.

 

Оператор Nord Stream 2 хоче завершити будівництво до осені 

12.07.2021 02:23

У керівництві компанії Nord Stream 2 AG поділилися планами добудувати газопровід до кінця цього літа.

Про це повідомляє DW, передає Укрінформ.

Керівник компанії Nord Stream 2 AG Маттіас Варніг заявив, що будівництво газопроводу з Росії до Німеччини може бути завершене до кінця цього літа.

“Ми очікуємо, що будівельні роботи будуть завершені до кінця серпня”, – заявив він в інтерв’ю Handelsblatt, наголосивши, що метою є введення трубопроводу в експлуатацію ще цього року.

Варніг додав, що прокладання трубопроводу Nord Stream 2 вже завершено на 98%.

За його словами, також вивчається можливість транспортування цим трубопроводом водню. “Цілком реально, що не пізніше ніж через десять років ми зможемо додавати водень в одну або обидві нитки й таким чином транспортувати його”, – наводить слова Варніга видання.

Нагадаємо, газогін Nord Stream 2 розрахований на постачання 55 млрд кубометрів газу щороку з РФ до Німеччини в обхід України. У грудні 2019 року у зв’язку із санкціями США з проєкту вийшла низка західних компаній, зокрема припинило роботи судно-трубоукладник. Відтоді російська сторона намагається завершити проєкт самотужки.

Проти добудови газопроводу виступають Україна, Польща, країни Балтії, а також Європарламент.

 

У Німеччині вперше оголосили надзвичайну ситуацію через кібератаки

11 липня 2021, УП

Вперше за всю історію Німеччини хакерська атака призвела до оголошення режиму надзвичайного стану.

Про це пише Deutsche Welle, повідомляє “Європейська правда”.

У суботу, 10 липня, влада району Ангальт-Біттерфельд у федеральній землі Саксонія-Ангальт пішла на оголошення режиму надзвичайного стану через неможливість поновлення роботи серверів місцевої адміністрації.

Кіберзловмисники розпочали атакувати комп’ютерну систему адміністрації району ще минулого вівторка. В результаті влада округу, населення якого становить близько 157 тисяч осіб, більше не може проводити соціальні виплати.

“Ми практично повністю паралізовані – і так триватиме протягом найближчого тижня”, – заявив речник місцевої влади.

Крім того, за його словами, наразі неможливо передбачити подальші наслідки цього кібернападу.

Режим надзвичайної ситуації оголошено для того, щоб мати можливість швидше реагувати, пояснив представник округу.

Федеральне управління з інформаційної безпеки (BSI) каже, що його фахівці перебувають на місці події.

“У Німеччині були випадки кібернападів на муніципалітети, але жодний з них не був оголошений катастрофою”, – сказала речниця відомства.

Влада району не стала розголошувати подробиці щодо нападників, пояснивши це розслідуванням поліції. Кілька серверів були заражені з поки що невідомого джерела. В результаті зашифровано поки що невстановлену кількість файлів.

Утім, всі критично важливі системи були відключені від мережі, щоб запобігти можливому відтоку даних.

Фахівці підозрюють, що тут знову йдеться про випадок шантажу. Зазвичай у таких випадках зловмисники шифрують дані, які дешифрують тільки після сплати необхідної суми.

В останні місяці почастішали випадки нападу злочинних груп на мережі як компаній, так і державних установ Німеччини.

 

“Талібан” заявив про контроль над 85% території Афганістану

11 липня 2021, УП

Представники угрупування “Талібан” заявили, що вони взяли під контроль 85% території Афганістану. Офіційна влада заперечує це.

Джерело: Reuters

Деталі: Зважаючи на ситуацію, міжнародна спільнота висловила занепокоєння щодо доставки ліків у країну.

Афганські влада назвала заяви “Талібану” пропагандою.

Проте вона визнає захоплення “Талібаном” провінції Герат, де проживають десятки тисяч шиїтських хазарів, а також Торгінді – місто на кордоні з Туркменістаном.

За повідомленням Reuters, сотні осіб – співробітників служби безпеки і біженців – продовжують втікати з країни в сусідні Іран і Таджикистан, викликаючи цим занепокоєння у Москви та інших столицях щодо можливого проникнення радикальних ісламістів у Центральну Азію.

Нагадаємо:

Туркменістан стягує в місто Серхетабат на кордоні з Афганістаном важку військову техніку – танки, гармати і бронетранспортери.

В Афганістані тривають бої в місті Кандагарі, центрі однойменної провінції на півдні країни, і його околицях між урядовими силовими структурами і силами ісламістського антиурядового руху “Талібан”.

 

На півночі Афганістану силовики відбили атаку талібів на прикордонне місто

Афганські сили безпеки відбили атаку “Талібану” на місто Хайратон біля кордону з Узбекистаном – бойовики відступили з втратами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Сіньхуа з посиланням на місцеву поліцію.

“Таліби атакували контрольно-пропускні пункти в районі Казлак міста Хайратон, але потім втекли, втративши вбитими сімох людей”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що це місто в провінції Балх вважається головними торговельними воротами між Афганістаном і Узбекистаном.

Як повідомлялося, представники “Талібану” виступили із заявою, що рух узяв під контроль 85% території Афганістану.

Наступ талібів проходить на тлі виведення з Афганістану військового контингенту США та інших країн західної коаліції.

 

Вибори у Болгарії: шоумен мінімально відстає від партії влади

11 липня 2021, УП

Екзит-поли, проведені під час дострокових парламентських виборів у Болгарії, фіксують мінімальний розрив між партією експремєра Бойка Борисова ГЕРБ та новачком болгарської політики – партією “Є такий народ” шоумена та музиканта Слави Тріфонова.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на Bulgarian News Agency.

У порівнянні з попередніми виборами, що пройшли 4 квітня, коаліція експрем’єра Борисова ГЕРБ-СДС дещо погіршила свої результати. Екзит-поли дають їм 22-23%, тоді як у квітні за них віддали голоси 25,7% болгарських виборців.

Натомість зросла підтримка партії “Є такий народ”. У квітні вони отримали 17,4%, то як зараз екзит-поли віддають їм 21,5-23%.

До парламенту також проходять Болгарська соціалістична партія, коаліція “Демократична Болгарія”, (обидві по 14-15%), Рух за права та свободи (11-12%) та  партія “Встати! Мафія геть” (5%).

Нагадаємо, за результатами попередніх виборів жодна з партій не стала підтримувати кандидата від ГЕРБ – ця партія з невеликими перервами знаходиться при владі у Болгарії з 2009 року.

Натомість, опозиційним партіям не вдалося домовитися про формування коаліції.

 

Британський мільярдер Бренсон полетів у космос

Мільярдер Річард Бренсон – засновник Virgin Galactic – сьогодні успішно відправився у космос. Корабель стартував о 17:30 за київським часом.

Трансляцію польоту веде YouTube-канал Virgin Galactic, передає Укрінформ.

“Я завжди був мрійником. Моя мама вчила мене ніколи не здаватися і тягнутися до зірок. 11 липня настав час втілити цю мрію в реальність на борту Unity-22”, – написав раніше Бренсон у Twitter.

Згідно з планом, корабель відокремиться від носія на висоті 16 кілометрів і проведе в польоті близько двох годин.

Портал Space.com наводить основні факти про цей політ та екіпаж.

Загалом на кораблі перебуватимуть восьмеро людей: двоє пілотів й шестеро пасажирів. Серед попутників Бренсона буде Бет Мозес, головний інструктор астронавтів Virgin Galactic; Колін Беннет, провідний інженер Virgin Galactic; і Сіріша Бандла, віцепрезидентка компанії зі зв’язків з урядом і досліджень. VSS Unity пілотуватиме Дейв Маккей і Майкл Масуччі, а Фредерік Стеркоу та Келлі Латімер пілотуватимуть VMS Eve.

З огляду на досвід минулих польотів Unity, недільна місія триватиме загалом приблизно 90 хвилин, а фаза «невагомості» — коли корабель досягне вершини свого суборбітального шляху — триватиме орієнтовно чотири хвилини.

VSS Unity злетить під крилами свого літака-носія, відомого як VMS Eve. На висоті близько 50 000 футів (15 000 метрів) Eve скине Unity, і космічний літак самостійно вирушить у суборбітальний простір. Eve і Unity повернуться до космодрому Америка.

Якщо все піде за планом, Річард Бренсон, як очікується, зробить космічний політ всього за 9 діб до того, як компанія Blue Origin збирається досягти аналогічного кордону зі своїм апаратом New Shepherd. У тому польоті, запланованому на 20 липня, має взяти участь засновник Amazon та одна з найбагатіших осіб світу 57-річний Джефф Безос. Тож йдеться про своєрідне змагання двох мільярдерів.

Після приземлення команди Бренсон пообіцяв зробити важливу заяву, яка «спричинить розвиток космічних подорожей». На цьому заході, можливо, з’явиться й засновник SpaceX Ілон Маск.

Бренсон розповів в інтерв’ю, що був натхненний польотом до космосу після спостереження за місією на Місяць. А ще досить недавно Бренсон заперечував, що вони з Безосом змагаються за право першими потрапити в космос.

Польоти SpaceShipTwo зазвичай відбуваються трохи нижче лінії Кармана, позначки висоти в 100 кілометрів, яку багато хто вважає кордоном космосу. Але VSS Unity вже виконала 3 тестових польоти з екіпажем на висоту понад 80 км (це межа космосу, офіційно визнана НАСА, збройними силами США та Федеральним управлінням цивільної авіації США).

Місія Unity 22 стане вже четвертим пілотованим космічним польотом Virgin Galactic, у той час, як Безос буде у складі команди лише першого пілотованого космічного польоту для Blue Origin.

Virgin Galactic прагне доставляти туристів у космос з моменту свого заснування у 2004 році, в той час, як Blue Origin намагається зробити те ж саме після свого заснування на чотири роки раніше. За словами представників компанії, остання заявлена ціна за місце в Virgin Galactic становила 250 000 доларів, і більше ніж 700 осіб внесли депозит.

Транспортний засіб SpaceShipOne, на якому Virgin Galactic розробила SpaceShipTwo, двічі пролетів 100 км над поверхнею Землі у 2004 році, щоб виграти приз Ansari X Prize у розмірі 10 мільйонів доларів за повторні польоти на приватному космічному кораблі багаторазового використання.

 

Окупанти визнають рекордний сплеск Covid у Криму

11 липня 2021, УП

У Криму протягом минулої доби виявили рекордну кількість заражень коронавірусом з початку епідемії.

Джерело: видання окупантів “Крыминформ”

Деталі: Так, повідомляється про 368 нових випадків Covid на півострові, це абсолютний добовий рекорд за весь час спостережень.

Перед цим максимальна кількість заражених була зареєстрована 13 січня поточного року – 365 осіб.

Нагадаємо:

В окупованому Криму за минулий тиждень було зафіксовано рекордну кількість смертей від коронавірусу.

У червні в захопленому Росією Криму стався спалах коронавірусу в дитячому таборі “Артек”.

 

У МЗС РФ звинуватили Францію у дискримінації через вакцини

11 липня 2021, УП

В МЗС Росії обурились через заяву держсекретаря при МЗС Франції Клемана Бона щодо російських і китайських вакцин від коронавірусу.

Із заявою в неділю виступила  речниця МЗС РФ Марія Захарова, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на російське державне агентство ТАСС.

Раніше в неділю Клеман Бон висловив жаль, що Греція допускає на свою територію пасажирів, яким були зроблені щеплення вакцинами, зробленими в Росії або в Китаї.

“Ми засуджуємо Францію за подібні дискримінаційні висловлювання її високопоставленого представника, які відроджують в Європі дух неонацистської сегрегації”, – заявила Захарова.

Речниця російського міністерства вважає, що з урахуванням того, що це не перше подібне висловлювання французького дипвідомства, це не особиста думка Бона, а політична позиція країни.

Захарова сказала, що французьке відомство не має права диктувати країнам, якими препаратами вакцинуватися.

“Не МЗС Франції диктувати країнам і народам, якими вакцинами щепитися”, – заявила вона.

 

Глава Мінфіну США допускає, що нові штами COVID-19 підірвуть відновлення світової економіки

11 липня 2021, УП

Міністр фінансів США Джанет Йеллен в неділю висловила серйозне занепокоєння у зв’язку з тим, що нові варіанти коронавірусу можуть стати загрозою для відновлення постраждалої від пандемії світової економіки.

Про це повідомляють західні ЗМІ, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ми дуже занепокоєні варіантом “дельта” та іншими варіантами, які можуть виникнути і поставити під загрозу підйом економіки”, – заявила Йеллен журналістам у Венеції після зустрічі G20.

“Ми – взаємопов’язана глобальна економіка. Що відбувається в одній частині світу, впливає на всі інші країни”, – додала вона.

Нагадуємо:

Наразі у багатьох країнах світу інтенсивно поширюється більш заразний штам COVID-19 “дельта”. Його вперше виявили в Індії.

 

Вакцина Janssen, яку зареєстрував МОЗ, буде в Україні ще нескоро

11 липня 2021, УП

Вакцина від коронавірусу Janssen (Johnson&Johnson), яку зареєструвало Міністерство охорони здоров’я, ще нескоро з’явиться в Україні.

Джерело: головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі телеканалу “Україна 24

Пряма мова: “Дуже важко сказати (коли українцям чекати на нову вакцину – ред.), є декілька проблем.

По-перше, Johnson&Johnson – це єдина вакцина з одноразовим введенням. У цьому її привабливість, тому що дуже багато країн хочуть отримати однодозну вакцину, її дуже швидко можна використовувати. На жаль, сам виробник виробляє доволі невелику кількість, і тому ми зараз лише ведемо перемовини щодо постачання таких вакцин в Україну.

Ми вже маємо досвід, коли за рахунок США приватна компанія вакцинувалася вакциною Johnson&Johnson на території країни. Це близько 390 людей, які отримали таку вакцину, і зараз перемовини ведуться”.

Що передувало: Міністерство охорони здоров’я зареєструвало вакцину Janssen (Johnson & Johnson) проти COVID-19 для екстреного медичного застосування 2 липня.

В Україні наразі використовують вакцини від AstraZeneca, Sinovac, Pfizer.

 

Біля заповідника «Асканія Нова» заборонять застосовувати препарат, що спричинив загибель птахів

Причиною загибелі в Херсонській області понад 2350 птахів стало застосування на сільськогосподарських полях для боротьби з гризунами отрути на основі бродіфакуму.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на телеканал “Дом”.

Голова Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир зазначив, що загибель птахів отримала великий резонанс не тільки в Україні, але й у світі.

“Бо це перелітні птахи, їх в нашій області загинуло понад 2350 особин. У цьому напрямі ми працювали з Міністерством екології та з Мінагрополітики. Ми звернулися до них і отримали відповідь, що на полях застосовувався препарат, як виявилося після експертизи, на основі бродіфакуму”, — повідомив Козир.

Зараз від Мінекології та Мінагрополітики є заборона на використання цього препарату в 40-кілометровій зоні навколо “Асканія Нова”. На майбутнє аграріям для боротьби з гризунами рекомендуватимуть використовувати інші препарати, зокрема, органічні.

Як повідомлялося, починаючи з січня на території біосферного заповідника “Асканія Нова” та полях сільгосппризначення в Каховському районі загинули 2236 птахів, з яких 850 належать до видів, занесених до Червоної книги України. За цими фактами поліція почала низку кримінальних проваджень.

 

У G20 схвалили глобальний податок

11 липня 2021, УП

Міністри фінансів країн G20 підписали угоду про глобальний податок на саміті організації у Венеції.

Про це повідомляє Politico.

Документ також був схвалений представниками 130 країн і передбачає встановлення мінімальної податкової ставки для транснаціональних компаній в 15%.

Реформа була підтримана Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР ) і повинна перешкодити міжнародним корпораціям переводити свої активи за кордон для ухилення від сплати податків.

У своїй спільній заяві міністри фінансів країн G20 назвали угоду історичним, зазначивши, що обговорення його умов тривало багато років. На їхню думку, реформа зробить міжнародну податкову архітектуру більш стабільною і справедливою.

Остаточну редакцію документа повинні схвалити лідери “Великої двадцятки” на саміті організації, який пройде в Римі в жовтні.

За оцінкою ОЕСР, яка керує переговорами по податках, уряду щорічно втрачають від 100 млрд до 240 млрд дол на рік через недоотримання податків.

Нагадуємо:

Міністри фінансів країн Великої сімки 5 червня заявили про зобов’язання “застосовувати глобальний мінімальний податок у щонайменше 15 відсотків для кожної країни”.

Цей крок спрямований на те, щоб транснаціональні корпорації – особливо технологічні гіганти – не мали в майбутньому можливості отримувати великі прибутки в одних країнах і платити з них низькі податки в інших.

Ухвалення цієї глобальної податкової зміни ініціювала адміністрація президента США Джо Байдена.

Таким чином США хочуть обмежити можливість транснаціональних концернів використовувати переваги податкових систем для збільшення своїх прибутків, особливо в період пандемії коронавірусу, яка послабила економіки в усьому світі.

Міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц назвав ухвалене рішення “історичним”, а також назвав це “податковою революцією”.

 

На фондовому ринку поповнення: єврооблігації Укрексіму, МХП, “Нафтогазу”, ДТЕК ВДЕ і “Vodafone Україна”

11 липня 2021, УП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку вирішила допустити до обігу в Україні єврооблігації п’яти українських компаній, випущені через іноземних емітентів.

Про це пише “Інтерфакс-Україна”

На внутрішньому ринку можна буде купити доларові папери Укрексімбанку (погашення – січень-2025, купон – 9,75%), МХП (травень-2024 , 7,75%), “Нафтогазу” (липень-2022, 7,375%), “Vodafone Україна” (лютий-2025, 6,2%).

Крім того допущені до торгівлі в Україні єврооблігації в євро ДТЕК ВДЕ з погашенням в листопаді 2024 року зі купоном 8,5% річних.

Повідомляється, що ці папери мають намір включити до біржового списку фондової біржі “Перспектива”.

Після цих рішень число допущених до обігу в Україні цінних паперів іноземних емітентів, згідно з реєстром Комісії, досягло 44.

 

Магістральні газопроводи України отримали незалежних членів наглядової ради

11 липня 2021, УП

На комітеті з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств були обрані незалежні члени наглядової ради для АТ “Магістральні газопроводи України”.

Про це повідомив Прем’єр міністр Денис Шмигаль.

“Вдосконалення управління державними підприємствами сприятиме підвищенню їхньої конкурентоспроможності та прозорості, а також мінімізує корупційні ризики”, – прокоментував він відновлення роботи комітету.

Нагадуємо:

1 червня 2021 року сплив термін дії повноважень трьох незалежних членів наглядової ради компанії, а саме: Фабріса Нуайлана, Яна Чадама та Каріни Лучінкіної.

 

Разумков сподівається, що Юрченко складе депутатський мандат

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков сподівається, що позафракційний народний депутат Олександр Юрченко, який начебто скоїв ДТП у Львові, складе мандат.

Таку думку Голова ВР висловив в ефірі програми “Подробиці тижня”, передає кореспондент Укрінформу.

“Соромно за те, що відбувається, за те, що роблять деякі наші колеги. Закон має бути один для всіх і він буде таким. Я сподіваюся, що людина дійде думки, що треба полишити депутатський мандат і почати займатися чимось іншим, тому що дуже багато скандалів, пов‘язаних із цим депутатом. Я хотів би нагадати, що є кримінальна справа в НАБУ щодо підозри про хабарництво, але вона поки що не доведена до суду. Я сподіваюся, що будь-який народний депутат, якщо він порушує закон, отримає вирок. Тоді вже є механізм, згідно з яким, він може втратити мандат”, – розповів Разумков.

Водночас він висловив переконання, що необхідно шукати механізми, “як змінити законодавство і, можливо, навіть Конституцію”. Адже, за його словами, саме в Основному Законі зазначені підстави, на яких депутат може втратити мандат.

“Це треба для того, щоб такі народні депутати не ганьбили Верховну Раду“, – підсумував спікер.

Як повідомляли ЗМІ, 8 липня у центрі Львова позафракційний народний депутат Олександр Юрченко скоїв ДТП, а потім намагався завдати ушкоджень постраждалому водію.

Наступного дня перший заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко закликав Олександра Юрченка скласти депутатський мандат.

Раніше Укрінформ повідомляв, що 13 вересня 2020 року позафракційний народний депутат Гео Лерос поінформував у соцмережі, що НАБУ затримало на хабарі помічника Олександра Юрченка. За словами Лероса, він “узяв перші 13 тисяч з 200 тисяч доларів, які призначалися народному депутату Юрченку за законопроєкт, пов’язаний із побутовими відходами”.

17 вересня генпрокурор Венедіктова підписала повідомлення про підозру Юрченку. 21 вересня ВАКС ухвалив узяти його під варту в залі суду з можливістю внесення застави у розмірі понад 3,1 млн грн.

25 вересня стало відомо, що за Юрченка внесли заставу, і він вийшов із СІЗО.

24 грудня ВАКС продовжив строк дії обов’язків Юрченку до 24 лютого 2021 року. Серед обов’язків, зокрема, заборона відлучатися з Києва без дозволу детектива та здача іноземних паспортів на зберігання до ДМС.

 

ДФС і СБУ перевірили заправки Glusco по всій Україні: діяльності не виявили

11 липня 2021, УП

Співробітники ДФС спільно із СБУ перевірили 106 АЗС мережі Glusco, яку пов’язують із Віктором Медведчуком, в 15 регіонах України й заявляють про відсутність діяльності заправок.

Джерело: Державна фіскальна служба

Дослівно: “Співробітники ДФС спільно із СБУ та за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора провели комплекс одночасних слідчих дій на 106 об’єктах мережі в 15 регіонах країни.

За результатами огляду правоохоронці встановили та зафіксували відсутність діяльності АЗС. Доступ до заправних колонок обмежений.

В разі встановлення будь-які неправомірні дії зі сторони порушників будуть оцінені належним чином”.

Деталі: У ДФС нагадали, що 11 березня представники служби спільно з СБУ провели близько 140 обшуків в мережі Glusco. Встановлено, що деякі компанії організували незаконну схему з ввезення в Україну нафтопродуктів, в тому числі з РФ. Досудове розслідування триває.

Довідково: Державна російська компанія “Роснєфть” у 2016 році продала свої активи в Україні.

 

Рада наступного тижня розглядатиме “важкі” законопроєкти про ВРП – Разумков

11 липня 2021, УП

Верховна Рада може розглянути законопроєкти про перезавантаження Вищої ради правосуддя наступного пленарного тижня, 12-16 липня.

Джерело: голова ВР Дмитро Разумков в ефірі телеканалу “Інтер”, передає Укрінформ

Пряма мова: “На цьому тижні будуть два важкі законопроєкти, пов‘язані з ВРП, це №5068 та №5069. На них точно піде великий проміжок нашого робочого часу”.

Що передувало: Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №5068 “Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя” 19 травня.

Водночас законопроєкт №5069 “Про внесення змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя” ухвалено Верховною Радою у першому читанні 20 травня.

 

Кордони для свободи

Павло Казарін,  11 липня 2021, УП

Вакцинация в любой стране проходит две стадии. Первая связана с  дефицитом вакцин, а вторая – с дефицитом готовых прививаться людей.

Когда украинский МОЗ весной решил прививать лидеров общественного мнения – это вызвало глухой ропот в соцсетях. В тот момент не было недостатка в желающих получить вакцину. Зато был дефицит самих вакцин.

Предложение начнет догонять спрос чуть позже. Центры массовой вакцинации собьют остроту проблемы. Министерство здравоохранения сегодня рапортует о ежедневных рекордах, хотя в относительных показателях число полностью вакцинированных колеблется в пределах 2%.

Мы еще даже не начали приближаться ко второй стадии. Той самой, что связана с дефицитом готовых прививаться людей. Но рано или поздно она наступит – и Украина окажется на той же развилке, на которой стоят сегодня более развитые страны.

Для коллективного иммунитета одних лишь желающих сделать прививку недостаточно.

В тот момент, когда спрос на вакцины окончательно исчезнет – официальному Киеву придется принимать решение. Делать вакцинацию обязательной – или нет.

И в этот момент мы погрузимся в спор о границах свободы.

Применительно к вакцинам эти дискусии идут уже два столетия. В тех же США власти штатов судились со своими гражданами на протяжении всего XIX века.

Вакциноскептики утверждали, что обязательные прививки от оспы нарушают их конституционное право на “жизнь, свободу и стремление к счастью”.

Вмешиваться пришлось Верховному суду США, который в 1905 году признал обязательную вакцинацию законной. В его вердикте речь шла о том, что “ради общего блага свобода любого человека может быть подвергнута ограничениям”.

Математика в этом вопросе тоже оказалась на стороне доказательной медицины. Оспу удалось победить. Число жертв кори – резко снизить.

В ХХ веке человечество стало умирать от тех болезней, до которых прежде попросту не доживало.

Но, по мере того, как в западном мире эпидемии уходили в прошлое – становилось проще продавать обывателю страх перед побочными эффектами от вакцин.

Болезни становились все более “виртуальными” – а “побочка” была дана в ощущениях. Привитые родители стали требовать, чтобы их непривитых детей пускали в школы.

В результате, в апреле этого года Европейский суд по правам человека признал обязательную вакцинацию соответствующей демократическим нормам. Решение обжалованию не подлежит.

Его логика была проста. В обществе есть те, кто не может получить прививку по медицинским показаниям. Единственный их шанс – это коллективный иммунитет.

А потому вакцинация перестает быть “частным делом”, а становится “общественным”. Впрочем, это не заставило противников вакцин сложить оружие. Проиграв битву за цифры они начали искать новую этику для своих штандартов.

Антивакцинаторы твердят о “неприкосновенности частного”. О свободе выбора. Рассуждают о диктатуре и сравнивают ограничения для непривитых с апартеидом.

Для пущей убедительности они порой сравнивают себя с жертвами нацизма, приравнивая паспорт вакцинации (а, точнее, его отсутствие) к желтым звездам на одежде евреев в концлагерях. Эдакая апроприация наоборот – присваивают чужое страдание, чтобы вызвать сочувствие к самим себе.

Впрочем, подобная трактовка “свободы” имеет существенный изъян.

Отказ от вакцины несет угрозу не только для самого скептика. Его выбор уменьшает коллективную безопасность страны в целом.

Непривитые становятся инкубатором для появления новых штаммов. Которые, в свою очередь, бьют по тем, кто не готов играть с судьбой в орлянку.

Ирония в том, что человечеству не привыкать ограничивать персональные свободы ради общего блага. Водители вынуждены соблюдать правила движения. Пассажиры самолетов сдают жидкости в багаж и проходят досмотр.

Все без исключения – платят налоги и надевают одежду, выходя на улицы. Частная свобода ограничена флажками коллективной безопасности. А иногда – как в случае с одеждой – еще и рамками общественного понимания нормы.

Вполне возможно, что аналогичным образом мир будет вынужден договариваться насчет прививок. Коллективный иммунитет не сформировать лишь за счет сторонников научного знания.

В разных странах скептики составляют до половины населения – и уже в следующем году споры о границах “частного” и “общественного” вспыхнут с новой силой.

А еще это будет спор об общем благе. В конце концов, карманник ворует не только кошелек, но и ощущение безопасности. Коррупционер не просто берет взятку, но и уничтожает правила честной конкуренции.

И если коллективный иммунитет считать общественным достоянием, то мир поделится на тех, кто в него инвестирует, и тех, кто его без спроса присваивает.

Ограничения на путешествия. ПЦР-тесты за свой счет. Доступ в рестораны по паспортам вакцинации. Разные страны экспериментируют с политикой кнута и пряника.

В роли последнего выступают финансовые бонусы (как в Греции) или лотереи для привитых (как в США). Но если пандемия уйдет на новый виток, то арсенал средств принуждения может вырасти. И нам остается лишь догадываться, каким он будет.

Проблема в том, что логика антивакцинаторов не всегда лежит в плоскости рационального знания. Мотивы многих из них кроются в пространстве религиозно-мистического.

Для человека с подобным складом ума пандемия – это промысел высших сил. Он ощущает себя на развилке. Можно принять свою судьбу – и переболеть. А можно сделать прививку, что будет расценено небесами как бунт.

Тот, кто ощущает себя игрушкой в руках провидения, боится второго сценария подчас больше, чем реанимационной палаты.

Обязательная вакцинация для него – сродни плевкам в икону. Восстание против богов, которое не обойдется без последствий. Их мироощущение сводится к хрестоматийному “чего быть, того не миновать”.

Пандемия и впрямь похожа на войну. Ту самую, что ставит во главу угла коллективное выживание.

Война дает право государству проводить мобилизацию, переодевать граждан в солдат и отправлять в окопы рисковать жизнью ради общего блага.

Персональная свобода вынуждена тесниться – и семь лет назад Украина узнала о том, как это выглядит на практике.

Впрочем, к тому моменту мир успел сформулировать алгоритмы поведения на случай войны.

Чего не скажешь о пандемии.

В каком-то смысле тот факт, что мы пасем задних в вопросе вакцинации, даже играет официальному Киеву на руку.

У него есть шанс дождаться готовых протоколов бюрократического поведения.

От тех стран, с авторитетом которых мы привыкли считаться.

От тех стран, в которых раньше нашего дефицит вакцин уступит место дефициту готовых прививаться людей.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 177

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua