Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 11.08.2020

Інформаційний резонанс доби: 11.08.2020

Окупанти здійснили вогневі провокації під Мар’їнкою та Широкиним

11 серпня на ділянках відповідальності українських підрозділів було зафіксовано 2 порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.

Про це повідомляє пресслужба штабу ООС, передає Укрінформ.

“Неприцільні постріли з підствольного гранатомету лунали поблизу Мар’їнки, а зі стрілецької зброї противник вистрілив біля Широкиного. Оскільки, як і в попередні дні, постріли були провокативними, то наші військовослужбовці на них не реагували та вогонь у відповідь не відкривали”, – йдеться у повідомленні.

Серед особового складу Об’єднаних сил бойових втрат та поранень немає.

Від початку поточної доби, 12 серпня, зафіксовано одну ворожу провокацію. Так, неподалік Мар’їнки з боку збройних формувань РФ пролунало кілька неприцільних черг зі стрілецької зброї. На провокативні постріли ворога українські захисники вогонь у відповідь не відкривали.

Як зазначається, на інших ділянках фронту спостерігалася тиша. Наші воїни продовжують виконувати поставлені завдання і перебувають напоготові до адекватного реагування на ймовірні підступні дії противника.

Ситуація у районі проведення операції Об’єднаних сил залишається повністю контрольованою українськими воїнами. Дотримуючись повного і всеосяжного режиму припинення вогню наші військовослужбовці продовжують сумлінно виконувати свої завдання за призначенням.

 

Денісова вимагає у ЦВК документи про неможливість виборів у 18 громадах на Донбасі

Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова звернулася до Центральної виборчої комісії через постанову про скасування виборів в окремих сільських та міських радах на Донбасі.

Як передає Укрінформ, про це омбудсмен написала у Фейсбук.

“Стурбованість викликає ухвалена Центральною виборчою комісією постанова №161 “Про неможливість проведення перших виборів депутатів окремих сільських, селищних, міських рад Донецької і Луганської областей та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року” від 8 серпня 2020 року”, – написала вона.

Так, відповідно до документа, ЦВК скасувала проведення виборів на території 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 – Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області. “Терміново вимагаю від голови Центрвиборчкому надати мені копії висновків Донецької та Луганської обласних державних адміністрацій – обласних військово-цивільних адміністрацій, копії інших документів, на підставі яких прийнято зазначену постанову Центральної виборчої комісії”, – заявила Уповноважений.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори.

 

ЦВК пояснила, чому неможливо провести вибори уздовж лінії зіткнення

Рішення ЦВК про неможливість проведення місцевих виборів в окремих сільських та міських радах на Донбасі є законним, оскільки ґрунтується на відповідних висновках військово-цивільних адміністрацій.

Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко, повідомили Укрінформу у відділі взаємодії із ЗМІ ЦВК.

Зокрема, він пояснив, що до повноважень обласних військово-цивільних адміністрацій віднесено надання висновків Центральній виборчій комісії щодо можливості організації та підготовки виборів на окремих територіях.

За словами Діденка, 7 серпня до ЦВК надійшли такі висновки Донецької та  Луганської ВЦА про виборчі дільниці, на яких можливо/неможливо здійснювати організацію підготовки та проведення місцевих виборів. При цьому, наскільки вбачається з отриманих документів, ВЦА свої висновки щодо неможливості проведення виборів базували на позиції цілої низки компетентних органів, до повноважень яких віднесено питання безпеки, зазначив Діденко.

“ЦВК не має ні законодавчих повноважень, ні практичних можливостей перевірити реальний стан справ на цих територіях. Разом з цим ми зобов’язані забезпечувати реалізацію і захист виборчих прав громадян. Але для цього повинні бути відповідні умови. Безпекові, насамперед. Адже не забуваймо, що найвищою цінністю є людина, її життя і здоров’я. Також ми не маємо жодних підстав ставити під сумнів висновки, які надали обласні військово-цивільні адміністрації”, – зазначив голова Комісії.

Тому, як наголосив Діденко, рішення Центральної виборчої комісії є абсолютно законним, оскільки ґрунтується на відповідних висновках ВЦА.

“Якщо ж хтось ставить під сумнів наявність фактичних підстав для непроведення виборів на певних територіях, то це вже питання до законності та обґрунтованості висновків обласних військово-цивільних адміністрацій Донецької і Луганської областей”, – додав Діденко.

Водночас він не виключив, що у разі покращення ситуації вибори у цих окремих громадах на Донбасі відбудуться вчасно.

“Безпекова ситуація може змінитися, і якщо до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів до Комісії надійдуть нові висновки Донецької та Луганської ВЦА щодо можливості проведення перших місцевих виборів у цих 18 громадах або в частині із них, то вибори там можуть відбутися навіть 25 жовтня 2020 року”, – акцентував голова ЦВК.

Як повідомляв Укрінформ, Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори.

Зокрема, ЦВК не призначила вибори на території 10 сільських, селищних, міських територіальних громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського й Покровського районів Донецької області та 8 – Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.

 

Москаль оскаржив у суді постанову Ради про укрупнення районів

Голова ГО “Народ України проти корупції” Геннадій Москаль оскаржив у Київському окружному адміністративному суді постанову Верховної Ради від 17 липня 2020 року “Про утворення та ліквідацію районів”.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Москаля, передає Укрінформ.

“Верховна Рада України, приймаючи Постанову “Про утворення та ліквідацію районів” від 17 липня 2020 року № 807-IX, порушила норми Конституції і законів України. Згідно з Конституцією України, до повноважень Верховної Ради належить утворення і ліквідація районів, а також встановлення меж районів. При прийнятті даної Постанови Верховна Рада України не встановила меж новоутворених районів, а також постановила, що до новоутворених районів входять міські, селищні та сільські територіальні громади, які затверджені Кабінетом Міністрів України”, – йдеться в адміністративному позові Москаля.

Ексголова Закарпатської та Луганської ОДА також закликав жителів ліквідованих районів захищати свої права та приєднуватися до позову.

Як повідомлялося, 17 липня Верховна Рада України ухвалила постанову №3650 “Про утворення та ліквідацію районів”, якою реформується субрегіональний рівень адміністративно-територіального устрою України. Замість наявних в Україні 490 районів створюється 136 укрупнених.

Документ, зокрема, передбачає, що межі районів встановлюються по зовнішньому кордону територій сільських, селищних, міських територіальних громад, що входять до складу відповідного району. Вибори депутатів районних рад районів, які були ліквідовані відповідно до ухвалення цієї постанови, не проводитимуться. Постанова передбачає, що ліквідація і утворення районів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей проводитиметься після повернення цих територій під юрисдикцію України.

 

Демократичні вибори в ОРДЛО поки неможливі – МЗС Німеччини

УП

Демократичні вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей поки що неможливі.

Про це напередодні візиту до Москви заявив в інтерв’ю агентству “Интерфакс” глава МЗС Німеччини Гайко Маас, повідомляє “Європейська правда”.

“Необхідних умов для проведення демократичних виборів в областях, непідконтрольних уряду, як це передбачено в Мінських угодах, наразі немає. Тут від Москви також потрібно використовувати свій вплив”, – сказав Маас.

“Недавній розвиток ситуації дає привід для сподівання. Режим припинення вогню вперше за довгий час дотримується, що дає людям на сході України такий необхідний їм перепочинок. При цьому Україна проявила гнучкість і готовність йти назустріч”, – заявив він.

За його словами, Німеччина продовжує робити ставку на “конструктивну участь Росії у нормандському форматі”.

“Для того, щоб слова не розходилися з ділом, Росія має використовувати свій вплив. Ми, звісно, разом із Францією готові продовжувати формувати цей процес у нормандському форматі”, – зазначив він.

Німецький міністр привітав плани проведення Києвом регіональних виборів, на його думку, це хороший знак “для участі українців у демократичних процесах”.

 

Німеччина розраховує накласти санкції за російську кібератаку на Бундестаг після літніх канікул

УП

Німеччина розраховує накласти санкції на громадян Росії, причетних до кібератак на Бундестаг, після завершення літніх канікул.

Як пише “Європейська правда”, про це повідомив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас в інтерв’ю “Інтерфаксу” напередодні візиту до РФ.

“Наприкінці травня ми у рамках ЄС внесли також пропозиції щодо санкцій проти відповідальних за кібератаку на Бундестаг Німеччини. Як і у випадку з першим пакетом санкцій, ця пропозиція має пройти передбачену ЄС процедуру. Цю пропозицію широко підтримують наші партнери, тому я очікую, що після літньої перерви процес буде швидко рухатися”, – зазначив глава МЗС Німеччини.

Нагадаємо, кібератака на Бундестаг розпочалася 30 квітня 2015 року. У цей день кілька членів парламенту майже одночасно отримали електронний лист, адреса відправника якого закінчилася на “@un.org”. Це виглядало як справжній електронний лист від ООН з темою: “Конфлікт України з Росією залишає економіку в руїнах”. Електронний лист містив посилання нібито на сайт ООН. Насправді сайт містив шкідливе програмне забезпечення, яке непомітно встановлювалося на комп’ютері людини, яка переходила за посиланням.

Німеччина підозрює в атаці хакерську групу APT28, також відому як Fancy Bears, що вважається пов’язаною з російською владою і здійснює кібератаки на державні, інформаційні, військові та інші структури країн.

У березні 2018 року ця ж група атакувала сервери МЗС і Міноборони Німеччини.

У травні 2020 року Федеральна прокуратура Німеччини видала міжнародний ордер на арешт росіянина Дмитрія Бадіна, якого підозрюють у зламі комп’ютерних систем німецького парламенту у 2015 році на замовлення Головного розвідувального управління РФ.

Його також розшукують Сполучені Штати за хакерські атаки, включаючи крадіжку електронних листів Гілларі Клінтон та Демократичної партії напередодні президентських виборів 2016 року.

 

Маас у Москві: Потрібні структури, які розслідуватимуть порушення “тиші” на Донбасі

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас вважає, що треба створити спеціальні структури, які будуть розглядати випадки порушення режимів припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі.

Як передає Укрінформ, про це Маас заявив на пресконференції з російським колегою в Москві.

“Що стосується порушень режиму припинення вогню, які ми констатуємо, ми повинні створити структури, щоб розслідувати ці порушення”, – сказав Маас.

За його словами, “обидві сторони завжди стверджують, що саме інша сторона порушила”. Згадані структури допомогли б “об’єктивно перевіряти, хто дійсно порушує режим припинення вогню”.

Глава МЗС ФРН також підкреслив, що режим припинення вогню після безлічі дискусій про реалізацію паризьких рішень (саміту в “нормандському форматі” в грудні 2019 року) – це “важливий сигнал”, але за ним “мають бути інші, що стосуються розведення сил і засобів, розмінування, гуманітарних питань”.

Перед цим глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що “левову частку відповідальності за порушення домовленості про припинення вогню несуть збройні сили України”.

Пресконференція Гайко Мааса і глави МЗС РФ Сергія Лаврова проходить у Москві після їх переговорів, що відбулися сьогодні. Далі Маас поїде в Петербург.

Повний і всеосяжний режим припинення вогню на лінії розмежування з ОРДЛО на Донбасі набув чинності з 00.01 27 липня.

 

Експерт назвав основне завдання російської окупації територій Грузії та України

Основне завдання окупації Росією Абхазії, Південної Осетії, Донбасу і Криму – створювати з їх територій постійну військову загрозу Тбілісі й Києву.

Таку думку висловив російський незалежний військово-політичний експерт Юрій Федоров у програмі «Насправді: Росія» на телеканалі «ДІМ», передає Укрінформ.

«Що стосується Абхазії – це країна або квазікраїна, російський протекторат, який роздирається, скажімо, корумпованими або просто кримінальними кланами, які борються за владу і за якісь мінімальні ресурси. Те ж саме відбувається на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, які майже перетворилися в зруйновані до краю. Перетворилися в якщо не повністю випалене, то в майже випалене поле з точки зору економіки, де вони існують тільки на дотації з російського бюджету», – сказав експерт.

За його словами, російському платникові податків «це коштує досить багато мільярдів доларів».

«Доки були великі нафтові доходи, це було ще якось терпимо для російської економіки. Чим менше стає нафтодоларів, тим важче на плечі російської держави, платника податків, російського суспільства лягає утримання ось цих територій, які насправді потрібні тільки російським військовим. Це перше. Я навіть не хочу якось докладно коментувати, це загалом зрозуміло має бути. Тому що з території Абхазії і Південної Осетії створюється постійна військова загроза Тбілісі. А з окупованих територій Донбасу і Криму створюється постійна військова загроза Україні», – додав Федоров.

Своєю чергою публіцист Тетяна Анікіна розповіла про ситуацію, яка складається в Абхазії і Південній Осетії – таких же так званих «республіках», як «ДНР» і «ЛНР».

«Якщо подивитися на ситуацію стороннім поглядом, то складається враження, що країни живуть бурхливим політичним життям. Один «президент» змінює іншого. Абхазькі майдани йдуть один за іншим. А насправді, що таке відбувається в Абхазії? Кримінальні розбірки – вбивство двох злодіїв у законі, про які дізнається «герой ДНР» і один з найвідоміших командирів «ДНР» – Ахра Авідзба. Ой, напевно, брата вбили. Повертається на батьківщину і, по суті справи, скидає попереднього «президента». Хто вивів народ на вулиці? Кримінальний авторитет і бойовик. З чим? «Я за своїх родичів всіх порву!». Це демократичний процес? Ні, це дія організованого злочинного угруповання. Точно такий же, яким є в «ДНР» командир «П’ятнашки». Уявляєте, хто рулить ситуацією в Абхазії? Керівник бойового підрозділу «ДНР».

Як повідомляв Укрінформ, раніше директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко, який виступив як основний доповідач від України під час спільного засідання Форуму зі співробітництва у сфері безпеки та Постійної Ради ОБСЄ, заявив, що Росія вже тривалий час реалізує масштабну програму інтеграції окремих районів Донецької та Луганської областей в свій склад і зараз наближається до поворотного моменту, коли вибиратиме один з двох основних сценаріїв для цих територій – «абхазький» або «карабаський».

Збройні сили РФ в серпні 2008 року вторглися на територію Грузії під надуманим приводом. Незаконна окупація суверенних територій Грузії в Абхазії і Південній Осетії триває і зараз.

 

Росіяни повідомляють, що провели прісну воду в Сімферополь – УП

Російські військові розповіли, що на прохання так званої “влади” окупованого Криму провели за місяць трубопровід між Тайганським і Сімферопольським водосховищами, щоб перекидати прісну воду для окупованої Росією кримської столиці.

Джерело: заступник міністра оборони РФ Дмитро Булгаков, якого цитує російський “Интерфакс

Пряма мова Булгакова: “З 10 липня по 9 серпня силами трубопровідних батальйонів Південного, Західного та Східного військових округів проведено розгортання магістрального водопроводу від Тайганського до Сімферопольського водосховища … Пусконалагоджувальні роботи завершені, подача води організована”.

Деталі: Так званий “глава” окупованого Криму Сергій Аксьонов на початку липня звернувся до міністра оборони РФ Сергію Шойгу за допомогою в прокладанні трубопроводу до Сімферопольського водосховища.

Військові повідомляють, що проклали 15 ліній трубопроводу загальною протяжністю понад 900 км. У Сімферопольське водосховище, за їхніми словами, буде перекидатися до 50 тис. Кубометрів води на добу.

До виконання завдання були залучені близько 800 військовослужбовців і близько 200 одиниць інженерної техніки.

Нагадаємо: В окупованому Криму слідом за верхів’ями висохла серединна частина Білогірського водосховища, а сусіднє Тайганське водосховище могло пересохнути вже восени.

Україна неодноразово заявляла, що постачання води до захопленого Росією Криму Північно-Кримським каналом можливе тільки після деокупації півострова.

 

США “аплодують” рішенню Словаччини вислати підозрюваних у шпигунстві дипломатів РФ – УП

Сполучені Штати привітали рішення Словаччини вислати російських дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це заявила речниця Держдепу США Морган Ортагус.

“Сполучені Штати аплодують нещодавнім діям Словаччини щодо захисту від загроз, які іноземні зловмисні суб’єкти становлять для її суверенітету. МЗС Словаччини надіслав чіткий сигнал, що не потерпить російських політично мотивованих злочинних діянь на словацькій землі або в Європі”, – написала Ортгаус у Twitter.

Висилці російської “дипломатичної” трійки передувало кілька серйозних висновків про її діяльність на службі у російських спецслужб.

За даними словацьких ЗМІ, це були “розвідники з дипломатичним паспортом”, що є поширеним способом прикриття російських агентів.

Однак висилка також імовірно пов’язана з торішнім вбивством громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі в центрі німецької столиці, яке було сплановано і організовано російською контррозвідкою.

 

Трамп скептично сприйняв рішення Байдена щодо віцепрезидента

Дональд Трамп прокоментував рішення свого суперника у виборчих перегонах Джо Байдена призначити у разі перемоги віцепрезидентом США сенаторку Камалу Гарріс.

Про це чинний президент США заявив на брифінгу в Білому домі, передає Укрінформ із посиланням на Голос Америки.

Дональд Трамп зазначив, що здивований таким вибором Джо Байдена.

“Камала Гарріс показала дуже-дуже слабкий результат на праймеріз. Вона здобула приблизно 2%, і витратила багато грошей, тож я був трохи здивований, що Джо Байден вибрав її. Я довго слідкував за нею, і був здивований. Вона проявила себе дуже слабко на праймеріз, і тепер вона обрана. Подивимося, як це спрацює”, – сказав Дональд Трамп.

Крім того, господар Білого дому згадав, як 2018 року Камала Гарріс критикувала кандидатуру Бретта Кавано, котрого президент висунув на посаду верховного судді.

“Так, як вона поводилась з тепер уже верховним суддею Кавано, – я це не скоро забуду ”, – зазначив американський лідер.

Як повідомлялося, кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден заявив, що у разі перемоги на виборах призначить віцепрезидентом сенаторку Камалу Гарріс. Таким чином, вона може стати першою афроамериканкою на цій посаді.

 

Україна та Ізраїль занепокоєні можливим масовим збором хасидів в Умані – УП

Міністерства закордонних справ України та Ізраїлю висловили велике занепокоєння через заплановане на вересень масове паломництво хасидів до Умані Черкаської області для святкування Рош га-Шана (Нового року за іудейським календарем).

Джерело: міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов у Telegram

Пряма мова: “Враховуючи епідемічний стан в Україні, це викликає велике занепокоєння як в Україні, так і у Міністерства закордонних справ Ізраїлю”.

Деталі: За його словами, у вівторок відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Одним із ключових питань, що обговорювались, було паломництво до України брацлавських хасидів. Цього року очікується від 5 000 до 10 000 віруючих.

У зв’язку з цим комісія доручила:

– Міністерству закордонних справ підсилити комунікацію по інформуванню іноземних громадян щодо обмежень, що діють в Україні;

– Міністерству внутрішніх справ забезпечити безпеку під час святкування Рош га-Шана;

– Державній прикордонній службі розробити пам’ятку перебування в Україні та роздавати при перетині українського кордону. Також інформувати про можливу заборону на в’їзд до України на декілька років у разі порушення карантинних обмежень.

Окрім цього, за інформацією Німчинова, на засіданні комісії було наголошено, що у 2020 році українські християни та мусульмани утримались від масових заходів під час відзначення своїх найбільших релігійних свят.

Передісторія: 10 липня на міжвідомчій нараді в МЗС було вирішено, що цього року прибуття десятків тисяч паломників-хасидів до Умані Черкаської області для святкування Рош га-Шана є неможливим через пандемію коронавірусу.

Учасники наради звернулися до Кабміну з проханням доручити держкомісії з ТЕБ і НС розглянути питання “посилення обмежень на проведення масових релігійних заходів (у т.ч. введення відповідних обмежень на законодавчому рівні на в’їзд іноземців в Україну)”.

 

В Анкарі пропонують знайти “формулу” для Середземномор’я

Туреччина налаштована на діалог для вирішення суперечок у східному Середземномор’ї, зокрема пропонує знайти прийнятну для всіх “формулу”.

Про це повідомляє власкор Укрінформу з посиланням на заяву президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана.

“Туреччина завжди готова вирішувати питання східного Середземномор’я шляхом діалогу на справедливій основі… Давайте зберемося разом, усі країни Середземномор’я, і знайдемо формулу, прийнятну для всіх», – запропонував Ердоган.

Він розкритикував угоду, підписану Грецією і Єгиптом про демаркацію морських кордонів і встановлення виняткових економічних зон у східному Середземномор’ї, і запевнив, що Туреччина продовжуватиме зусилля, спрямовані на незалежність країни в енергетичній сфері.

Як повідомляв Укрінформ, турецьке судно Oruç Reis, призначене для сейсмогеологічної розвідки, вийшло в район Кіпру з метою пошуку родовищ вуглеводнів у східному Середземномор’ї. Як і раніше, Греція висловлювала невдоволення такими діями. Туреччина натомість заявилапро свою готовність рішуче реагувати на ситуацію в східному Середземномор’ї.

 

Сейсмічна розвідка у Середземномор’ї: Туреччина заявила про незаконність дій Греції

Туреччина заявила про свою готовність рішуче реагувати на ситуацію в східному Середземномор’ї, зокрема дії Греції та її територіальні претензії, які Анкара вважає такими, що не відповідають нормам міжнародного права.

Про це повідомляє власкор Укрінформу з посиланням на речника Міністерства закордонних справ Туреччини Хамі Аксоя у відповідь на заяву МЗС Греції.

«Ті, хто діють за презумпцію «єдиних власників» Середземномор’я, будуть сильно розчаровані. Туреччина має сили та рішучість, а також засоби та можливості для руйнування злих намірів, направлених проти неї», – заявили в МЗС Туреччини.

В Анкарі також вказали, що військова присутність Туреччини в цьому районі жодним чином не спрямована на ескалацію, а лише є гарантією права на законну самооборону, якщо це буде необхідним.

«Військове втручання у дії нашого цивільного судна, звичайно, не буде дозволене», – заявили у міністерстві.

Туреччина вкотре заявили про незаконність дій Греції у східному Середземномор’ї та суперечливість з міжнародним правом спроб Афін заявити права на континентальний шельф з прив’язкою до віддалених від її материкової частини територій.

Як повідомляв Укрінформ, турецький корабель Oruç Reis, починаючи з 21 липня вже проводив чергову фазу робіт з пошуку та розвідки родовищ у східному Середземномор’ї. Це викликало незадоволення з боку Греції та призвело до напруження ситуації в регіоні та загострення двосторонніх відносин між Туреччиною та Грецією. Конфлікту вдалося запобігти зокрема завдяки втручанню посередників, зокрема канцлерки Ангели Меркель.

Минулого разу збройні сили Греції були приведені у бойову готовність по всій країні. А МЗС Греції заявило протест Туреччині та порушило це питання в ЄС, НАТО і ООН.

 

Україна готова бути основним партнером НАТО у Чорному морі – віцепрем’єрка

Україна готова бути основним партнером Північноатлантичного альянсу у забезпеченні безпеки у Чорному морі.

Як передає Укрінформ, про це віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила на зустрічі з послом Великої Британії Меліндою Сіммонс, повідомляє Офіс віцепрем’єра у Фейсбуці.

“У межах Програми розширених можливостей НАТО, партнером якої нещодавно стала Україна, ми сподіваємось на активізацію спільних зусиль для забезпечення безпеки у чорноморському регіоні, а також на тісну співпрацю щодо подолання гібридних загроз”, – зазначила вона.

На зустрічі обговорили такі питання: прогрес та наступні кроки в узгодженні положень Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії; участь України у реалізації Європейського зеленого курсу; важливість екологічно чистого й відповідального ставлення до довкілля й відновлення економіки після коронакризи; виконання Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО; посилення співпраці у рамках Платформи Україна-НАТО з протидії гібридній війні; порядок денний у досягненні гендерної рівності, протидії домашньому насиллю, зокрема важливість інформаційної роботи.

Стефанішина також подякувала за постійне зростання обсягів технічної допомоги, яку уряд Великої Британії надає Україні для підтримки економічних реформ, безпеки, подолання наслідків агресії РФ на сході нашої країни, а також на гуманітарні та освітні проєкти.

 

Протести у Білорусі: на підтримку арештованих і поранених зібрали близько $1 мільйона – ЗМІ

12.08.2020 04:53

Добровільні пожертвування на підтримку учасників акцій протесту, затриманих силовиками і потерпілих у сутичках, сягнули майже $1 мільйона.

Як повідомляє Укрінформ, таку інформацію оприлюднило DW.

За даними кореспондента DW в Мінську, сума збору пожертв на підтримку репресованих під час протестів у Білорусі досягла близько мільйона доларів.

Про це також повідомляє у Facebook координатор акції Олексій Леончик.

«Мільйон на поранених, на заарештованих, на покалічених. Завтра ми викладемо протокол, як звертатися по допомогу тим, хто постраждав у сутичках», – написав він.

Збір коштів почала ініціатива BY Help ще кілька тижнів тому, нагадує DW. Тоді передбачалося, що гроші мали піти на оплату штрафів для затриманих під час вуличних пікетів.

Opposition supporters protest after polls closed in Belarus’ presidential election, in Minsk on August 9, 2020. (Photo by Sergei GAPON / AFP) (Photo by SERGEI GAPON/AFP via Getty Images)

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали під час акцій протесту близько 3 тисяч людей, незгодних з оприлюдненими владою результатами.

У ніч на вівторок акції в Мінську продовжилися, силовики знову жорстоко розігнали протестувальників.

 

Протести у Білорусі: машини силовиків підпалюють і закидають камінням

12.08.2020 01:46

У місті Жабинка на заході Брестської області протестувальники кинули пляшку з “коктейлем Молотова” в автобус ЗМОПу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє телеграм-канал NEXTA Live.

За даними очевидців, пляшка із запальною сумішшю потрапила в колесо бусика, де перебували силовики. Силовики загасили вогонь і накинулися на чоловіка, який проходив повз, запідозривши його в підпалі.

Крім того, повідомляє DW з посиланням на білоруські ЗМІ, в місті Ліда протестувальники закидали камінням міліцейські машини. Надходять повідомлення про сутички і затримання в Гродно.

За оцінкою кореспондента DW з Мінська, в цілому ситуація у столиці Білорусі дещо спокійніша, ніж попередньої ночі.

«При наближенні спецтехніки люди розбігаються. Але коли міліція залишає місце подій, протестувальники збираються знову», – йдеться в повідомленні.

У районі Кам’яна Гірка кілька разів пробували спорудити барикаду, але силовики щоразу розбирали її. У районі Серебрянка пролунали як мінімум три вибухи. За даними ЗМІ, в цих районах, а також в Уруччі сталися запеклі сутички з міліцією.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали під час акцій протесту близько 3 тисяч людей, незгодних з оприлюдненими владою результатами.

У ніч на вівторок акції у Мінську продовжилися, силовики знову жорстоко розігнали протестувальників.

 

У Києві відбулася акція на підтримку народу Білорусі

12.08.2020 00:04

Біля посольства Білорусі в Україні відбулася акція солідарності з учасниками протестів проти фальсифікації результатів президентських виборів у сусідній країні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Учасники акції біля посольства тримали національні  біло-червоно-білі прапори Білорусі, а також плакати зі словами підтримки народу сусідньої країни.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали під час акцій протесту близько 3 тисяч людей, незгодних з оприлюдненими владою результатами.

У ніч на вівторок акції у Мінську продовжилися, силовики знову жорстоко розігнали протестувальників.

Тим часом Світлана Тихановська була змушена залишити Білорусь, як повідомлялося, вона перебуває у Литві.

Голови МЗС восьми країн звернулися з заявою до влади Білорусі11 серпня 2020, 22:19 • Антоніна Карташева •

11 серпня. УНН. Міністри закордонних справ країн Північної Європи та Балтії звернулися зі спільною заявю до влади Білорусі і наголосили на своїй стурбованості щодо фізичних травм демонстрантів. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу МЗС Латвії.

“У контексті подій у Білорусі міністри закордонних справ Данії, Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Фінляндії та Швеції глибоко стурбовані насильством проти післявиборчих демонстрацій у відповідь на повідомлення про широку фальсифікацію результатів виборів. Ми дуже стурбовані повідомленнями про фізичні травми демонстрантів”, — йдеться у заяві.

У заяві зазначається, що президентські вибори в Білорусі 9 серпня 2020 року не відповідали міжнародним зобов’язанням Білорусі та всесвітньо відомим стандартам демократії та верховенства права та не були вільними та справедливими.

“Ми закликаємо владу Білорусі припинити переслідування політичних супротивників, негайно звільнити всіх несправедливо затриманих та поважати права та свободи людини. Ми закликаємо уряд Білорусі негайно взяти участь у відкритому політичному обміні думками з опозицією, щоб уникнути подальшого насильства. Ми залишаємось відданими підтримці народу Білорусі і надалі будемо уважно слідкувати за подіями”, — йдеться у заяві.

Нагадаємо, у Білорусі через протести в лікарнях з різними видами травм опинились 200 людей. Повідомляється, що одна людина загинула до огляду лікарями.

 

МЗС Білорусі заявляє про готовність до діалогу з іноземними партнерами

11.08.2020 22:06

Міністерство закордонних справ Білорусі заявляє про готовність почати діалог з іноземними партнерами у зв’язку з протестами в країні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві МЗС Білорусі.

У документі зазначається, що Білорусі не байдужа реакція іноземних партнерів, тож вона готова надати конкретні факти про втручання у виборчий процес з-за меж країни.

“Ми пропонуємо об’єктивно та без емоцій розібратися в тому, що, як і чому відбувається сьогодні у Білорусі. Ми готові до конструктивного, а головне – об’єктивного діалогу на цю тему з усіма закордонними партнерами”, – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

За оголошеними ЦВК Білорусі попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, у опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали близько 3 тисяч людей під час акцій протесту незгодних з оприлюдненими владою результатами. У ніч на вівторок протести у Мінську продовжилися, силовики знову розігнали протестувальників та зачистили район метро “Пушкінська”.

Тим часом Світлана Тихановська залишила Білорусь, повідомлялося, що вона перебуває у Литві.

 

У Білорусі знову почалися масові затримання протестувальників

11.08.2020 21:16

У білоруських містах почалися масові затримання учасників протестів. Центральні частини кількох міст заблоковані силовиками.

Як передає Укрінформ, про це інформує білоруська служба Радіо Свобода.

У Бобруйську затримання почалися в районі Мінської вулиці, де люди збирали підписи за альтернативних кандидатів.

“Зараз в цьому районі, на розі вулиць Мінської та Жовтневої, по вулицях та подвір’ях бігають омонівці, міліціонери, хапаючи всіх без розбору”, – повідомляє видання.

У столиці Білорусі також почалися жорсткі затримання, зазначає видання.

“Люди продовжують збиратися на перехресті проспекту Пушкіна та вулиці Притицького у Мінську, показуючи білі стрічки як символи протесту”, – зазначає кореспондент Свободи з місця події.

Також повідомляється про затримання у містах Брест та Вітебськ.

У центрі Мінська зачинені торговельні заклади та ресторани, а також аптеки, на вулицях знаходиться бронетехніка.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, у опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів. Вона не визнає ці результати та подала скаргу до ЦВК Білорусі.

У ніч проти понеділка, 10 серпня, білоруські силовики затримали кілька тисяч людей під час акцій протесту проти фальсифікації виборів.

У ніч проти вівторка протести у Мінську продовжилися, силовики знову жорстоко розігнали протестувальників та зачистили район метро “Пушкінська”.

Тим часом Тихановська залишила Білорусь й наразі перебуває у Литві.

Дружина опозиціонера Цепкала звернулася до Тихановської11.08.2020 20:59

Дружина білоруського опозиціонера Валерія Цепкала Вероніка Цепкало записала відеозвернення до конкурентки Олександра Лукашенка на виборах Світлани Тихановської.

Як передає Укрінформ, відео з’явилося у Фейсбук Вероніки Цепкало.

«Я знаю, якими брудними та мерзенними засобами влада чинить тиск на нас: вони використовують дітей, чоловіків, рідних та близьких, щоб зняти з дистанції або дискредитувати в очах громадськості. Тільки влада не розуміє, що народ вже бореться не тільки за тебе, Світлано, люди борються за своє майбутнє. Лукашенка не зупиняють ні жінки, ні підлітки. Лукашенко нахабно бреше, що білорусів на протести відправляють з-за кордону або що інтернет та мобільний зв’язок вимикають з-за кордону. Нас обманювали протягом 26 років, і тепер обман продовжується», – сказала Цепкало.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, у опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів. Вона не визнає ці цифри та заявила про готовність до довготривалих протестів по всій Білорусі.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали близько 3 тисяч людей під час акцій протесту, що виникли після голосування на виборах президента.

Читайте також: Два дні протестів: до лікарень потрапили 200 білорусів

У ніч на вівторок протести у Мінську продовжилися, силовики знову розігнали протестувальників та зачистили район метро “Пушкінська”.

Читайте також: Тихановській у Литві надали статус гості, житло та охорону

Опозиційна кандидатка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська залишила Білорусь й наразі перебуває у Литві.

 

Парламент Білорусі вважає адекватними дії силовиків проти протестувальників

11.08.2020 20:09

Парламентарії Білорусі оприлюднили заяву щодо протестів у країні. Депутати назвали невдоволення громадян спробою дестабілізації ситуації, а дії силовиків – адекватними.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція БЕЛТА.

У заяві членів Ради республіки та депутатів Палати представників відзначається неприйнятність насильства в країні.

“Шлях насильства неприйнятний для білоруського народу”, – йдеться у документі.

Парламентарії рішуче засуджують спроби розколоти суспільство та дестабілізувати ситуацію в країні. “Молодь Білорусі не повинна стати розмінною монетою у бажаючих розхитати ситуацію. Кожен громадянин зобов’язаний виконувати закони, а держава – забезпечувати порядок та спокій. Дії правоохоронних органів адекватні провокаціям учасників несанкціонованих акцій”, – зазначили у парламенті.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, у опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів. Вона не визнає ці цифри та заявила про готовність до тривалих протестів по всій Білорусі.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали близько 3 тисяч людей під час акцій протесту, що виникли після голосування на виборах президента.

У ніч на вівторок протести у Мінську продовжилися, силовики знову розігнали протестувальників та зачистили район метро “Пушкінська”.

Опозиційна кандидат на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська залишила Білорусь й наразі перебуває у Литві.

 

Білоруська опозиція закликає Лукашенка мирно передати владу народу

11.08.2020 19:39

Штаб кандидата у президенти Білорусі Світлани Тихановської запропонував чинному керівництву держави почати діалог щодо мирної передачі влади народу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні Телеграм-каналу штабу Світлани Тихановської.

“Ми підтримуємо всіх, хто протестує проти фальсифікацій та бореться за свої права мирним шляхом. Ми солідарні з усіма, хто відстоює своє право на краще майбутнє для себе та своїх дітей. Ми проти насильства та просимо владу не застосовувати насильство проти мирних громадян. Ми пропонуємо почати діалог щодо мирної передачі влади народу без насильства та потрясінь. Штаб Тихановської”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, у опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів. Вона не визнає ці цифри та заявила про готовність до довготривалих протестів по всій Білорусі.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали близько 3 тисяч людей під час акцій протесту, що виникли після голосування на виборах президента.

У ніч на вівторок протести у Мінську продовжилися, силовики знову розігнали протестувальників та зачистили район метро “Пушкінська”.

Опозиційна кандидат на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська залишила Білорусь й наразі перебуває у Литві.

 

Тихановська прочитала з листочка звернення до білорусів: “Не виходьте на площі” – УП

Кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська прочитала з листочка друге за кілька годин звернення до білорусів, де закликала їх не протидіяти правоохоронцям, не виходити на протести та поважати закон.

Джерело: російський telegram-канал Mash

Пряма мова: “Шановні громадяни республіки Білорусь. Я, Світлана Тихановська, дякую вам за участь у виборах глави держави. Народ Білорусі зробив свій вибір…

Я не хочу крові і насильства. Я прошу вас не протистояти міліції, не виходити на площі, щоб не наражати на свої життя небезпеку”.

 

Тихановська пояснила свій від’їзд: Не дай Боже опинитися перед таким вибором, як я – УП

Опозиційна кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська пояснила, що сама прийняла рішення виїхати з Білорусі до дітей, хоча це було важким рішенням.

Джерело: відеозвернення Тихановської, підписане словами “Я поїхала до дітей”

Пряма мова: “Я думала, що вся ця кампанія мене дуже сильно загартувала і надала мені стільки сил, що я витримаю все. Але, напевно, я так і залишилася тією слабкою жінкою, якою була спочатку.

Я прийняла дуже важке для себе рішення. Рішення я прийняла абсолютно самостійно: ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій (чоловік) жодним чином на нього просто не могли вплинути.

Я знаю, що багато хто мене зрозуміє, багато хто мене засудить, багато хто зненавидить. Але, знаєте, не дай Бог, опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я.

Люди, бережіть себе, будь ласка. Жодне життя не варте того, що зараз відбувається.

Я… Діти – це найважливіше, що є в нашому житті”.

Деталі: TUT.BY новости у Telegram повідомляють, що Прикордонний комітет Білорусі підтвердив, що Світлана Тихановська покинула Білорусь. Вона оформила виїзд до Литовської Республіки у пункті пропуску “Котловка” о 3:30 вівторка, 11 серпня.

Цьому передувало: Вранці 11 серпня міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив без подробиць: “Світлана Тихановська у безпеці, вона у Литві”.

Згодом довірена особа Світлани Тихановської Ольга Кавалькова розповіла, що кандидатку вивезли з Білорусі до Литви представники білоруської влади і що у неї не було вибору.

За словами Ковалькової, цей крок дозволив звільнити начальницю штабу Тихановської Марію Мороз: вони поїхали разом. Натомість частина команди політика досі перебуває у заручниках.

Передісторія:

Блогера YouTube-каналу “Страна для жизни” Сергія Тихоновского затримали в Гродно 29 травня у справі за статтею про організацію і підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок. Також проти нього порушили справу за “перешкоджання проведенню виборів”.

У травні Сергій Тихановский намагався подати документи на участь у виборах президента Білорусі, але незабаром його затримали – і він не зміг особисто підписати документи. ЦВК відмовила його ініціативній групі в реєстрації кандидата. Тому свою кандидатуру подала його дружина Світлана Тихановська.

Сергія Тихоновского в СІЗО щонайменше тричі закривали у карцері.

Світлана Тихановська вивезла дітей “в одну з країн Євросоюзу” через погрози. 20 липня вона заявила, що вони зможуть повернутися в Білорусь, коли вона стане президентом країни.

Після виборів президента 9 серпня у Білорусі протестують проти Олександра Лукашенка й на підтримку Світлани Тихановської. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами та затриманнями, а мітингарі вже почали використовувати “коктейлі Молотова” і нібито один намагався кинути вибуховий пристрій – і сам загинув.

Світлана Тихановська подала скаргу до Центрвиборчкому і вимагає визнати недійсними результати виборів, за якими Лукашенка знову переобрали на посаду президента.

Ключові білоруські інтернет-видання з дня виборів заблоковані.

 

У Білорусі кажуть, що суперницю Лукашенка з країни вивезла влада – УП

Довірена особа Світлани Тихановської Ольга Ковалькова заявила, що кандидатку в президени вивезла з країни білоруська влада, її від’їзд дозволив звільнити начальницю її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на білоруську службу Радіо Свобода.

“У Світлани не було вибору, білоруська влада вивезла її з країни. Важливо, що вона на волі і жива. Виїзд Світлани дозволив звільнити Марію Мороз, яка була заручницею в цій ситуації, вони поїхали разом”, – сказала Ковалькова.

Однак у заручниках продовжує перебувати частина команди Світлани Тихановської, зазначила Ольга Ковалькова. За її словами, рішення Тихоновської покинути країну нічого не змінює.

“Світлана перемогла на виборах, ми всі перемогли, ми зробили неможливе. Там, де комісії порахували голоси чесно, Тихановська набрала від 60% до 70%, у Новій Боровій — 90%, цьому є документальні підтвердження — копії протоколів. Її виїзд з країни не скасовує нашої перемоги і поразки влади, білоруси ніколи не приймуть Олександра Лукашенка президентом, в його перемогу люди не вірять. Влада повинна це визнати і почати діалог, якщо немає діалогу, то у людей є єдиний вибори — це протести”, — заявила Ковалькова.

Вона вважає, що зараз в ескалації протесту винна виключно влада, яка не залишила людям вибору. Ковалькова закликала владу зупинитися і піти на діалог.

Раніше глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс повідомив, що Світлана Тихановська покинула Білорусь і зараз перебуває в Литві.

Напередодні міністр висловлював занепокоєння з приводу безпеки Тихановської, оскільки вона не виходила на зв’язок зі своїм штабом. Лінкявічюс також намагався додзвонитися до неї протягом кількох годин, але безуспішно.

Раніше Тихановська і її представники подали до ЦВК скаргу про порушення протягом виборів. Кандидатка залишила будівлю ЦВК через інший вихід.

Близько 21.30 у понеділок представниця штабів Тихановської Анна Красуліна заявила, що кандидатка сказала про якесь прийняте нею рішення і зникла в невідомому напрямку. Однак до кінця доби у штабі повідомили, що мають зв’язок з Тихановською і з нею все добре.

 

Байден закликає Лукашенка поважати права мирних демонстрантів

11.08.2020 09:36

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Джо Байден закликав президента Білорусі Олександра Лукашенка поважати права мирних демонстрантів та припинити насильство.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву Байдена.

За його словами, демократії побудовані на тій простій концепції, що громадяни мають право обирати своїх лідерів і мають право голосу в майбутньому своєї країни.

Після 26 років систематичних репресій при авторитарному режимі Лукашенка білоруський народ вимагає, щоб його голос був почутий, зауважує Байден.

Після президентських виборів, затьмарених фальсифікаціями, громадяни, які мирно протестують, вимагаючи точного підрахунку голосів, зіткнулися з поліцією, яка застосувала світлошумові гранати, сльозогінний газ та гумові кулі, зазначає Байден.

«Режим Лукашенка відключив доступ до інтернету, заарештував протестувальників і незалежних журналістів і спробував змусити замовкнути іноземних спостерігачів. Все це не відповідає діям політичного лідера, переконаного у своїй перемозі на чесних виборах. Але завдяки відважним громадянам – журналістам, активістам і простим людям, які задокументували ці екстраординарні події, ми знаємо правду про напади режиму на демократію», – йдеться у заяві.

Байден висловив підтримку тим, хто закликає до прозорого і точного підрахунку голосів на виборах у Білорусі та звільнення всіх політичних в’язнів.

«Я також закликаю президента Лукашенка поважати права мирних демонстрантів і утримуватися від подальшого насильства. Моя адміністрація ніколи не відмовиться від захисту демократії і прав людини, і ми будемо працювати з нашими демократичними союзниками і партнерами, щоб говорити єдиним голосом і вимагати поваги цих прав», – зауважив Байден.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За попередніми даними ЦВК Білорусі, за чинного главу держави Олександра Лукашенка, який незмінно керує країною з 1994 року, проголосували 80,23% виборців.

У країні проходять акції протесту. За інформацією МВС Білорусі, силовики затримали близько 3000 учасників протестів у різних частинах країни.

 

Тихановська виїхала з Білорусі у Литву

11.08.2020 09:06

Опозиційна кандидатка на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська покинула Білорусь і зараз знаходиться у Литві.

Про це написав міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус у Твіттер, передає Укрінформ.

“Світлана Тихановська у безпеці, вона у Литві“, – написав він.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів. Вона не визнає ці цифри та заявила про готовність до довгострокових протестів по всій Білорусі.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали близько 3 тисяч людей під час акцій протесту, що виникли після голосування на виборах президента.

 

Білорусів закликають вийти на загальнонаціональний страйк

11.08.2020 08:52

У Білорусі відсьогодні анонсували загальнонаціональний страйк.

Про це повідомляє NEXTA в телеграм-каналі, передає Укрінформ.

Білорусів закликають не виходити на роботу, поки влада не виконає три вимоги. Серед них – «визнання опозиційного кандидата Світлани Тіхановської новим президентом Республіки Білорусь, звільнення всіх політв’язнів і проведення нових чесних виборів».

Як наголошується в повідомленні, страйк – законний спосіб протесту, закріплений у Конституції РБ. Організатори переконують, що за участь у страйку затримувати не будуть, а «звільнити всіх неможливо».

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За попередніми даними ЦВК Білорусі, за чинного главу держави Олександра Лукашенка, який незмінно керує країною з 1994 року, проголосували 80,23% виборців.

У країні проходять акції протесту. За інформацією МВС Білорусі, силовики затримали близько 3000 учасників протестів у різних частинах країни.

 

Українська громада засудила насильство проти протестувальників у Білорусі

Світове українство засуджує насильство проти мітингарів у Білорусі та закликає владу країни поважати права людини.

Про це заявили у Світовому конгресі українців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Світовий конгрес українців засуджує насильство щодо громадян Білорусі та закликає владу Білорусі поважати основоположні права людини та волю громадян своєї держави”, – йдеться у поширеній заяві.

Зазначається, що “українці в усьому світі стоять пліч-о-пліч з білоруським народом, який відважно захищає право на демократичні, вільні та прозорі вибори”.

“Світовий конгрес українців приєднується до глобальних голосів на підтримку основних та невід’ємних прав та свобод людини у Білорусі. Ми закликаємо міжнародне співтовариство дотримуватися однозначної позиції на підтримку демократичних прагнень білоруського народу”, – наголосили в українській організації.

Окрім цього в СКУ закликали державні органи Білорусі “опублікувати істинні результати виборів та припинити насильство й залякування мирних протестувальників”.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів. Вона не визнає ці цифри та заявила про готовність до довгострокових протестів по всій Білорусі.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали близько 3 тисяч людей під час акцій протесту, що виникли після голосування на виборах президента.

 

НАТО засуджує насильство проти білоруських демонстрантів

11.08.2020 08:23

НАТО засуджує насильство у Білорусі після проведення президентських виборів.

Як передає Укрінформ, про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, слова якого процитував журналіст Раян Брауне у Твіттер.

«Союзники по НАТО висловили серйозну стурбованість щодо проведення президентських виборів у Білорусі. НАТО засуджує насильство проти мирних демонстрантів», – йдеться в повідомленні.

За словами Столтенберга, необхідно поважати основні права, включаючи свободу слова і право на мирний протест.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів. Вона не визнає ці цифри та заявила про готовність до довгострокових протестів по всій Білорусі.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали близько 3 тисяч людей під час акцій протесту, що виникли після голосування на виборах президента.

 

У МВС Білорусі заявили, що опозиція використовує мітингарів як “витратний матеріал”

11.08.2020 01:43

МВС Білорусі стверджує, що опозиція, яка організувала мітинги по всій країні, використовувала їх учасників як “витратний матеріал”.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв, повідомляє БЕЛТА – Укрінформ.

“Спроби розхитати ситуацію і внести розбрат в суспільство робилися тими, кому байдужі інтереси Білорусі та її жителів. Очевидно, що організатори використовували людей як витратний матеріал, залучаючи для участі в незаконних заходах. Не гребували таким брудним прийомом, як прикриття дітьми”, – заявив Караєв.

Він нагадав, що правоохоронці неодноразово просили громадян “не піддаватися впливу інформаційних технологій маніпулювання суспільною свідомістю, керуватися здоровим глуздом і бути стриманими”. Однак ці прохання не були почуті, тому постраждали як учасники несанкціонованих акцій, так і співробітники міліції.

Разом з тим, міністр запевнив, що у його відомства сил і засобів достатньо, щоб не допустити дестабілізації ситуації в країні, і будь-які порушення законодавства будуть припинятися, а винні нестимуть покарання.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

За оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, в опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів. Вона не визнає ці цифри та заявила про готовність до довгострокових протестів по всій Білорусі.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали близько 3 тисяч людей під час акцій протесту, що виникли після голосування на виборах президента.

 

Литва надала Тихановській житло і охорону – УП

Кандидатці у президенти Білорусі Світлані Тихановській, яка прибула в Литву 11 серпня вранці, виділили житло і охорону.

Про це розповів глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на видання Delfi.

За словами Лінкявічюса, Тихановська перебуває в безпеці разом зі своїми дітьми. Він зазначив, що кандидатка приїхала до країни після тиску з боку влади Білорусі, а посадові особи цієї країни “не перешкоджали від’їзду, навіть допомогли”.

“У неї не було особливого вибору, тільки покинути країну”, – сказав Лінкявічюс.

Він розповів, що у Тихановської була національна литовська віза, а її діти приїхали в Литву ще раніше.

“У неї була національна віза Литви, це означає, що вона може перебувати в Литві протягом року без обмежень, і, мабуть, це визначило її вибір виїхати до Литви”, – сказав міністр.

За його словами, Тихановська перебуває в наданому державою житлі. Їй також надано охорону. “Їй надано місце, з відома уряду, у неї статус гості, як я згадував, у неї є віза”, – сказав міністр.

За словами Лінкявічюса, в Литву також приїхала глава штабу Тихановської Марія Мороз, її діти теж в Литві.

У ніч на 11 серпня стало відомо, що Тихановська залишила Білорусь і виїхала до Вільнюса. У команді опозиціонерки спершу сказали, що кандидатку в президенти вивезла з країни білоруська влада.

Згодом з’явилося відеозвернення Тихановської, в якому вона каже, що це її власне рішення.

 

Президент Литви: ніхто не повірить, що Тихановська добровільно записала відео – УП

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що відеозапис опонентки президента Білорусі Олександра Лукашенка Світлани Тихановської, який з’явився у вівторок, було зроблено під тиском.

Про це Науседа написав на своїй Facebook-сторінці, повідомляє “Європейська проавда“.

“Жодна людина при здоровому глузді не повірить, що відео Тихановська записала добровільно. Це лише ще один доказ того, які методи використовують, щоб зламати людину і дух народу. Ми протягом останніх декількох тижнів спостерігали ці спроби”, – написав він.

Глава Литви підкреслив, що зараз Тихановській слід оговтатися від пережитого шоку і фізичних випробувань.

“Литва завжди буде надавати притулок силам, налаштованим на побудову свободи і демократії. Сьогодні я буду обговорювати цю ситуацію і останні події в Білорусі з президентом Єропейської Ради Шарлем Мішелем”, – додав він.

Раніше представниця виборчого штабу опозиціонера Віктора Бабарика заявила, що відеозвернення Тихановської було записане Мінську під наглядом силовиків.

На відеозаписі, про який іде мова, Тихановська зачитує текст з папірця і закликає людей не виходити на протести.

У ніч на 11 серпня стало відомо, що Тихановська залишила Білорусь і виїхала до Вільнюса. У команді опозиціонерки спершу сказали, що кандидатку в президенти вивезла з країни білоруська влада.

Згодом з’явилося відеозвернення Тихановської, в якому вона каже, що це її власне рішення.

 

Голова МЗС Польщі: Якщо ситуація у Білорусі погіршиться, санкцій не уникнути – УП

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович не виключив санкцій з боку Євросоюзу, якщо президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжить застосовувати насильство до протестувальників.

Про це міністр сказав у Ризі на зустрічі за участю глав дипломатії Латвії, Естонії та Фінляндії, повідомляє “Європейська правда” з посиланням wPolityce.

“Ще є шанс, що Білорусь уникне гіршого шляху. Ми повинні спонукати Лукашенка йти шляхом миру, розвивати відносини з Заходом і Європейським союзом. Звичайно, якщо ситуація погіршиться, уникнути санкцій буде дуже складно”, – сказав Чапутович.

Він також зазначив, що Польща не очікує великої кількості біженців з Білорусі, “але якщо це станеться, ми зробимо все необхідне, щоб не залишити їх без допомоги в нашій країні”.

“Однак хочу підкреслити, що ми не очікуємо такого розвитку подій, це був би дуже поганий шлях”, – додав Чапутович.

Нагадаємо, у Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк, працівники підприємств в Мінську та інших містах масово залишають робочі місця.

Раніше глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс повідомив, що опозиційна кандидатка Світлана Тихановська покинула Білорусь і зараз перебуває в Литві.

Пізніше довірена особа Тихановської заявила, що кандидатку в президенти вивезла з країни білоруська влада, її від’їзд дозволив звільнити начальницю її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

 

Тихановська знімала своє звернення під наглядом силовиків: знайдено доказ – УП

Представник виборчого штабу Світлани Тихановської Марія Колеснікова розповіла, що кандидат у президенти три години провела в кабінеті з двома високопоставленими силовиками. Там була і відеотехніка.

Джерело: телеграм-канал “Кулуари KYKY”“Радіо Свобода”“Белсат”

Пряма мова: “Вона була без зв’язку зі своїм адвокатом. Ми бачили, що пройшли люди з обладнанням, схожим на відеотехніку – результат ви знаєте. Максим бачить Світлану, що виходить з кабінету, – вона сказала — що вийде через інший вхід…

За яким правом кандидата в президенти залишають з представниками силових структур без адвокатів на кілька годин? Чому, приходячи на прийом до голови ЦВК, люди в підсумку залишаються затриманими силовими структурами?..

Людина, яка три години перебуває на самоті з двома представниками силових структур, може прочитати будь-який текст…

Я отримала інформацію про те, що це були високопоставлені силовики…

Якби я була в її ситуації, я б теж могла зачитати (текст з папірця – ред.). Коли є діти, чоловік, друзі та прихильники, які перебувають у в’язниці, дуже складно не робити заяви під тиском”.

Деталі: За її словами, все відбувалося в кабінеті голови Центрвиборчкому Білорусі Лідії Єрмошиної.

При цьому “Радіо Свобода” і “Белсат” знайшли докази, що саме в цьому кабінеті з силовиками Тихановська записувала своє відеозвернення. Вони порівняли старі фотографії кабінету і кадр з відео – на знімках одні й ті самі диван і жалюзі.

Крім того, за інформацією “Медузи”, першим відеозвернення Тихановської опублікував провладний білоруський телеграм-канал “Жовті сливи” без вказівки на джерело.

Передісторія: У вівторок кандидатка в президенти Білорусі Світлана Тихановська прочитала з папірця друге за кілька годин звернення до білорусів, де закликала їх не протидіяти правоохоронцям, не виходити на протести і поважати закон.

11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала в Литву.

За словами довіреної особа кандидатки, Тихановську вивезли до Литви представники білоруської влади і у неї не було вибору.

Сама Тихановська згодом у зверненні пояснила свій від’їзд словами, що “діти – це найважливіше, що є в нашому житті”. При цьому вона сказала, що рішення покинути країну вона прийняла самостійно і на неї ніхто не впливав.

Перед рішенням про виїзд з країни вона подала в ЦВК скаргу про порушення під час виборів. Там кандидатка пробула більше 3 годин. За словами прессекретаря її штабу, після того, як Тихановська вийшла з ЦВК, вона сказала: “Я прийняла рішення” і поїхала в невідомому напрямку.

Нагадаємо:

Після виборів президента 9 серпня у Білорусі протестують проти Олександра Лукашенка й на підтримку Світлани Тихановської. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами та затриманнями, а мітингарі вже почали використовувати “коктейлі Молотова” і нібито один намагався кинути вибуховий пристрій – і сам загинув.

Світлана Тихановська подала скаргу до Центрвиборчкому і вимагає визнати недійсними результати виборів, за якими Лукашенка знову переобрали на посаду президента.

Ключові білоруські інтернет-видання з дня виборів заблоковані.

Засновник Telegram Павло Дуров заявив про запровадження у месенджері інструментів проти цензури, щоб білоруси могли і надалі користуватись платформою.

 

У Мінську люди несуть квіти до місця загибелі протестувальника

У Мінську біля станції метро «Пушкінська», де в результаті масового розгону протестів загинула людина, люди несуть квіти.

Про це повідомляє TUT.by, передає Укрінформ.

Як повідомляється, квіти вішають на металевий паркан, що відокремлює проїжджу частину від пішохідної зони. Машини, які проїжджають повз, сигналять, а люди на цій ділянці підносять руки, показуючи знак «V».

За словами місцевої жительки Юлії, яка прийшла подивитися, як зараз виглядає місце подій, її шокувало побачене.

«Трохи шокувало, що тут так швидко все прибрали, причесали – як ніби навколо звичайне життя, як ніби вночі нічого не відбувалося», – обурюється жінка.

Вона каже, що люди стали приносити квіти.

«Першим викинула гвоздики людина з вікна автомобіля – просто кинула їх з вікна. Потім приїхав таксист з квітами, потім стали підходити люди», – розповідає вона.

Як повідомлялося, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.

Згідно з оголошеними ЦВК попередніми результатами, чинний президент Олександр Лукашенко набирає 80,23%, у опозиційного кандидата Світлани Тихановської – 9,90% голосів. Вона не визнає ці цифри і заявила про готовність до довгострокових протестів по всій Білорусі.

У ніч на понеділок білоруські силовики затримали близько 3 тисяч осіб під час акцій протесту, які почалися після голосування на виборах президента.

10 серпня під час акцій протесту в Мінську загинув чоловік на вулиці Притицького. Як заявили в МВС, натовп будував барикади, а в ході протистояння зі спецпризначенцями «один з протестувальників намагався кинути невстановлений вибуховий пристрій в бік правоохоронців. Він вибухнув у руці, чоловік отримав травми, несумісні з життям».

Сьогодні опозиційний кандидат на виборах президента Білорусі Світлана Тихановська заявила у відеозверненні, що виїхати з країни в Литву – її власне рішення, і це було важким для неї рішенням.

 

МВС Білорусі офіційно повідомило про 2000 затриманих на мітингах – УП

Міністерство внутрішніх справ Білорусі повідомило, що під час мітингів у країні в ніч з 10 на 11 серпня затримали понад 2 тисячі осіб.

Джерело: пресслужба МВС Білорусі в Telegram

Дослівно: “Всього по країні затримано понад дві тисячі осіб, в тому числі за участь у несанкціонованих масових заходах”.

Деталі: Відзначається, що в ніч з 10 на 11 серпня найбільш масові протистояння пройшли у Мінську, Бресті, Могильові та Новополоцьку.

У МВС пишуть, що зафіксували факти “відкритого протистояння органам правопорядку, численні напади на співробітників міліції і пошкодження транспортних засобів”.

Зокрема, повідомляється, що постраждав 21 співробітник органів внутрішніх справ і внутрішніх військ, п’ять з них госпіталізовані.

Білоруське відомство повідомляє, що “в Мінську групи громадян під час пересування запускали димові шашки і пляшки із запальною сумішшю, а на дорогах столиці деякі водії навмисно гальмували рух, безпричинно роблячи зупинки і використовуючи звуковий сигнал”.

Також нібито були випадки блокування дорожнього руху спеціально спорудженими перешкодами.

Повідомляється, що в Мінську і Новополоцьку військовослужбовці “були змушені активно застосовувати спецзасоби для припинення протиправних дій”.

У МВС додали, що зараз здійснюється правова оцінка “протиправних дій”.

Що було раніше: 10 серпня повідомлялося, що у Білорусі затримали близько 3 тисяч осіб, які вийшли на протести через незгоду з попередніми результатами президентських виборів.

Нагадаємо:

Після виборів президента 9 серпня у Білорусі протестують проти Олександра Лукашенка й на підтримку Світлани Тихановської. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами та затриманнями, а мітингарі вже почали використовувати “коктейлі Молотова” і нібито один намагався кинути вибуховий пристрій – і сам загинув.

11 серпня стало відомо, що Тихановська виїхала в Литву. Перед рішенням про виїзд з країни вона подала в ЦВК скаргу про порушення під час виборів та вимогою визнати недійсними результати виборів, за якими Лукашенка знову переобрали на посаду президента. у ЦВК кандидатка пробула більше 3 годин. За словами прессекретаря її штабу, після того, як Тихановська вийшла з ЦВК, вона сказала: “Я прийняла рішення” і поїхала в невідомому напрямку.

11 серпня Тихановська зачитала з папірця звернення до білорусів, де закликала їх не протидіяти правоохоронцям, не виходити на протести та поважати закон. У її штабі вважають, що на Тихановську чинився тиск.

Ключові білоруські інтернет-видання з дня виборів заблоковані.

Засновник Telegram Павло Дуров заявив про запровадження у месенджері інструментів проти цензури, щоб білоруси могли і надалі користуватись платформою.

 

У Білорусі почалися масові страйки на великих підприємствах – УП

У Білорусі розпочався загальнонаціональний страйк, працівники підприємств в Мінську та інших містах масово залишають робочі місця.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Telegram-канал NEXTA_live.

У соцмережах масово публікуються відео, як люди йдуть з робочих місць і вимагають зустрічей з керівниками підприємств.

“Мінський маргариновий завод масово йде з роботи. Люди аплодують, машини сигналять”, – йдеться в одному з повідомлень.

Також відомо, що у столиці Білорусі страйкують співробітники Мінського електротехнічного заводу, Інституту хімії нових матеріалів НАН Білорусі.

За інформацією ЗМІ, на заводі БелАЗ в Жодіно робочі обговорюють формат страйку і конкретні вимоги для підприємства.

Працівники Жабінковського цукрового заводу викликали голову райвиконкому, щоб оголосити йому про початок страйку.

Співробітники підприємства “Гродно Азот” заявили, що не визнають результати виборів і також готуються страйкувати.

Раніше глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс повідомив, що опозиційна кандидатка Світлана Тихановська покинула Білорусь і зараз перебуває в Литві.

Пізніше довірена особа Тихановської заявила, що кандидатку в президенти вивезла з країни білоруська влада, її від’їзд дозволив звільнити начальницю її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

 

Затримання під посольством Білорусі: Кольченку присудили виправні роботи – УП

Колишньому політв’язню Кремля Олександру Кольченку український суд присудив 40 годин виправних робіт за участь в акції під посольством Білорусі у Києві 10 серпня, ще буде суд щодо спротиву поліції.

Джерело: колишній політв’язень Кремля, кримський режисер Олег Сенцов у Facebook

Пряма мова Сенцова: “Сашку Кольченку, справжньому патріоту України, за участь у вчорашній акції протесту під стінами посольства Білорусі сьогодні присудили 40 годин виправних робіт. Я вчора пізно вночі повернувся додому і мабуть ще не прокинувся.

Ми що, вже живемо у Росії чи у Білорусі? Відкритий суд, на який не пустили нікого з преси. Міліцейські (це не помилка друку) лживі протоколи, які не відповідають дійсності, зафіксованій на відео.

Суддя, яка ідентифікувала Сашка та точно знала кому виносе вирок. І це був тільки перший суд за нібито хуліганку, а ще буде другий за спротив співробітникам міліції (це знов не помилка друку)”.

Деталі: На думку Сенцова, “гнила правоохоронна і судова система, яку ніхто не реформував та не планує реформувати, показує своє справжнє обличчя і вже не ховається”.

Він переконаний, що це “проросійська та єкс-регіональна шваль проштовхує реванш, продовжуючи дискредитувати патріотів та активістів”.

Сенцов завив: “Вони дуже помиляються стосовно нашого терпіння!”.

Цьому передувало: 10 серпня на підтримку білоруських акцій протесту проти Олександра Лукашенка та на підтримку його опонентки Світлани Тихановської під посольством Білорусі в Україні влаштували мітинг. Там була штовханина, затримали Олександра Кольченка і ще кількох учасників.

Серед пікетувальників була група людей із плакатом “За нашу і вашу свободу. Luca, game over”. Один із них спробував кинути яйце в посольство, його затримала поліція. За нього заступився соратник –і поліцейські затримали його теж і завели на подвір’я. Коли почалася бійка, затримали і Кольченка.

 

У портах України немає судна “Софія”, капітан якого помер в Одесі — АМПУ

Судно “Софія”, капітан якого, за даними ЗМІ, помер 9 серпня в Одесі, 26 липня залишило український порт та відійшло до Туреччини. Тому у жодному українському порту цього теплохода немає.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Адміністрація морських портів України у Фейсбуці.

“Sophia не знаходиться в жодному українському порту…16 липня 2020 року теплохід Sophia був пришвартований біля причалу №4 морського порту “Південний” на карантинну стоянку. За результатами лабораторних аналізів у 10 членів екіпажу, зокрема у капітана судна, було виявлено та підтверджено COVID-19″, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за рішенням санітарно-карантинного відділу, хворих було госпіталізовано до однієї з приватних лікарень м. Одеса.Членів екіпажу, в яких захворювання не виявили, було відправлено на самоізоляцію за місцем проживання. Таким чином, екіпаж судна було повністю замінено. Судно було продезінфіковане.

“23 липня т/х Sophia був відшвартований від причалу №4 порту “Південний”, а 24 липня — вийшло з морського порту Південний у напрямку порту Ольвія. В порту Ольвія т/х Sophia виконало вантажно-розвантажувальні роботи. Та 26.07.2020 відійшло до порту Іскендерун (Туреччина)”, – пояснюють в АМПУ.

В Адміністрації наголошують, що відтоді теплохід “Софія” не заходив в українські територіальні води.

Раніше 11 серпня “Суспільне” повідомило, що в Одесі 9 серпня помер капітан судна “Софія”, на якому зафіксували спалах COVID-19. Також зазначалося, що корабель стоїть на рейді в порту “Південний” Одеської області.

 

Путін заявив, що зробив першу у світі вакцину від COVID-19 і випробував на доньці – УП

Президент Росії Володимир Путін заявив, що в РФ зареєстрували першу у світі вакцину від COVID-19 і його донька уже зробила щеплення.

Джерело: російське видання ТАСС, “Интерфакс“, “Дождь

Пряма мова: “Наскільки мені відомо, сьогодні вранці вперше у світі зареєстрована вакцина проти нової коронавірусної інфекції”.

Деталі: Він додав, що щеплення від COVID-19 зробила одна з його дочок, але не уточнив про яку саме з двох його доньок йдеться.

За словами Путіна, після першого уколу у його дочки опустилася температура тіла з 38 до 37 з невеликим: “І все. Після другого уколу, другого щеплення теж температура трохи піднялася, але все потім зійшло нанівець, відчуває себе добре, і титри високі” .

Він також заявив, що вакцинація в Росії має бути добровільною. За його словами, вакцина “пройшла всі необхідні перевірки” і “працює досить ефективно, формує імунітет стійкий”.

У МОЗ РФ відзначили, що російська вакцина від коронавірусу формує імунітет, який триватиме до двох років: “Дворазова схема введення вакцини дозволяє сформувати тривалий імунітет. Досвід застосування векторних вакцин (при дворазовій схемі введення) показує, що імунітет зберігається до двох років”.

Йдеться про препарат Гам-КОВІД-Вак (векторна двокомпонентна вакцина на основі аденовірусу людини), який зареєстрували в РФ 11 серпня.

Російський МОЗ повідомляє, що вакцину випробували на декількох видах тварин (гризуни і примати) і двох групах добровольців (по 38 осіб у кожній).

Також вказується, що вакцина не містить компонентів вірусу COVID-19.

Передісторія:

На початку червня російське Міноборони оголосило, що в країні починають клінічні випробування вітчизняної вакцини від коронавірусу на добровольцях з числа військовослужбовців, їх вже відібрали.

21 липня перший заступник міністра оборони Росії Руслан Цаліков заявив, що перша російська вакцина від COVID-19 уже готова.

 

У Білому домі розкритикували російську вакцину від COVID-19

Помічниця президента США Дональда Трампа Келліан Конуей розкритикувала поспішне створення Росією вакцини від коронавірусу без проведення усіх необхідних випробувань.

Як передає Укрінформ, про це Конуей сказала в етері телеканалу Fox News.

Чиновниця заявила, що США дотримуються “набагато більш суворих” стандартів у розробці вакцин, ніж РФ.

“Ці стандарти визначаються Управлінням санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США, а у Росії, як я зрозуміла з російської заяви, справи йдуть зовсім не так… Ми маємо шість потенційних вакцин на третій стадії розробки, а вони, судячи з усього, навіть не дійшли до цього”, – зазначила Конуей.

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 11 серпня, президент РФ Володимир Путін заявив, в РФ зареєстрували першу вакцину від коронавірусу. За його словами, одна з його дочок вже зробила щеплення цією вакциною.

Станом на ранок 11 серпня у світі зафіксовано 20 254 685 випадків коронавірусу, з яких 738 930 – летальні, 13 118 618 осіб одужали. 1% або 64 538 хворих у світі знаходяться у складному або критичному стані.

У Російській Федерації на ранок вівторка загальна кількість інфікованих коронавірусом зросла до 895 691.

 

Німецькі фахівці взяли під сумнів створення Росією вакцини від COVID-19

12.08.2020 02:41

Медичні експерти з ФРН висловили сумніви стосовно того, що Росія справді спромоглася створити вакцину проти COVID-19.

Як передає Укрінформ, думки фахівців зібрала програма Tagesschau телеканалу ARD.

Зокрема, прессекретар МОЗ Німеччини заявив, що про якість, ефективність та безпечність російської вакцини нічого не відомо. «Позитивний баланс користі та ризику для вакцини має бути продемонстрований, перш ніж її можна буде використовувати в широкому масштабі», – заявив він, додавши, що в ЄС безпека пацієнтів є пріоритетом.

Також у міністерстві зазначили, що не ведуть переговорів з російською владою щодо вакцини.

Інститут Пола Ерліха (PEI), який відповідає за створення вакцин у Німеччині, застеріг: усі випробування вакцини проти COVID-19 мають проводитися так само обережно, як і з іншими препаратами. Президент PEI Клаус Цихутек також звернув увагу, що в питанні схвалення вакцини в Росії спостерігається недостатня прозорість і, за попередньою інформацією, відсутність даних щодо безпеки та ефективності клінічних випробувань на кількох тисячах волонтерів. Тому затвердження нової вакцини слід розглядати «з обережністю», зауважив Цихутек.

Скептично до новини поставились і лікарі. Так, президент Німецької медичної асоціації Клаус Рейнхардт назвав схвалення вакцини «експериментом на людях з високим ризиком». За його словами, створюється враження, що йдеться про «популістський захід авторитарної держави, яка хоче продемонструвати світовій спільноті свої наукові можливості». Рейнхардт назвав «безвідповідальним» вакцинувати цілі групи населення на цій стадії розвитку препарату.

Як повідомлялося, 11 серпня Володимир Путін оголосив, що в Росії затверджена перша у світі вакцина проти коронавірусу. Її начебто розробив Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології ім. Гамалії в Москві – та вже випробували на кількох десятках добровольців. І хоча наукові результати ще не опубліковані, Путін заявив, що одна з його дочок вже пройшла щеплення і почувається добре.

 

Коронавірус у світі: від хвороби одужало майже 12,5 млн

12 серпня. УНН. Станом на ранок середи загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 739 898. У свою чергу, одужали 12 460 381 людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі 20 207 011 осіб інфіковано.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (5 140 512), Бразилія (3 057 470), Індія (2 268 675), Росія (895 691), Південно-Африканська Республіка (566 109), а також Мексика, Перу, Колумбія, Чилі, Іран, Велика Британія, Іспанія, Саудівська Аравія та Пакистан.

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (164 536), Бразилії (101 752), Мексиці (53 929), Великій Британії (46 611), Індії (45 257), Італії, Франції та Іспанії. У Китаї загалом — 4 692.

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 83 115 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 1 951 — летальні. З 1 серпня в Україні змінено правила карантину до кінця літа: тепер регіони будут поділяти на “зони” залежно від чотирьох основних показників щодо захворюваності на COVID-19.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 185 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні підтвердили 83 115 випадків COVID-19, за добу – 1 158

11.08.2020 08:51

В Україні станом на 11 серпня лабораторно підтвердили 83 115 випадків COVID-19, із них за добу – 1 158.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на ресурс РНБО з моніторингу поширення епідемії коронавірусу.

За добу померли 29 осіб, загалом із початку пандемії – 1 951. Видужали за добу 575, із початку пандемії – 44 934. Наразі хворіють 36 230 осіб, за добу додалося 554 пацієнтів.

За добу найбільшу кількість інфікованих виявили у Львівській області – 161 особа (загалом 11 142), Одеській – 134 (4 364), Харківській – 129 (5 030), Івано-Франківській – 114 (5 911). У місті Київ виявили 123 нових випадків (загальна кількість 9 687).

Як повідомляв Укрінформ, в Україні захворюваність на коронавірусну інфекцію COVID-19 зросла у майже 2,5 раза у порівнянні з епідеміологічною ситуацією у червні. Станом на 10 серпня лабораторно підтвердили 81 957 випадків COVID-19, із них за добу – 1008.

Станом на ранок 11 серпня у світі зафіксовано понад 20,2 мільйона випадків коронавірусу COVID-19. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт Worldometer.

В Україні до 31 серпня діє адаптивний карантин. Тобто обмежувальні заходи можуть пом’якшувати чи посилювати залежно від епідемічної ситуації в кожному регіоні.

 

За місяць кількість госпіталізованих із COVID-19 зросла майже в 1,5 раза — МОЗ

За період з 11 липня по 11 серпня кількість госпіталізованих у лікарні з діагнозом COVID-19 зросла на 1637 осіб.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу 11 серпня сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“Сьогодні на ранок в стаціонарах лікарень у нас госпіталізовано 5 549 осіб, а якщо взяти цифру місяць тому, тобто 11 липня, то це 3 912 осіб. Ви бачите, як зросла за цей час кількість людей, котрі перебувають у лікарнях з COVID-19, і ця кількість збільшується кожного дня”, – сказав Степанов.

Так, зокрема, за останню добу госпіталізовано 266 осіб.

Степанов нагадав що у Львівській області лікарні, де виділені місця для лікування хворих з COVID-19, заповнені більше ніж на 50%.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство охорони здоров’я почало підготовку лікарень для прийому “другої” хвилі пацієнтів із діагнозом COVID-19. Підготовлено 10 237 ліжок.

Станом на 11 серпня в Україні лабораторно підтверджено 83 115 випадків COVID-19, із них за добу – 1 158.

 

Дев’ять областей не готові до послаблення карантину – МОЗ

В Україні станом на 11 серпня дев’ять областей не відповідають необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані Міністерства охорони здоров’я.

За даними МОЗ, поки що не готові до пом’якшення карантину Волинська, Житомирська, Івано-Франківська, Львівська, Одеська, Рівненська, Сумська, Харківська, Чернівецька області.

Щодо АР Крим та Севастополя дані відсутні.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 11 серпня в Україні лабораторно підтверджено 83 115 випадків COVID-19, із них за добу – 1 158.

 

На Київщині виявили 42 нові випадки COVID-19

11.08.2020 10:22

У Київській області за добу підтверджено 42 нові випадки коронавірусної хвороби.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Київської обласної державної адміністрації у Фейсбук.

“За даними Київського обласного лабораторного центру, в області 11 серпня 2020 року на 10:00 офіційно підтверджено 4239 випадків захворювання на коронавірус. В тому числі у 370 дітей та у 631 медичного працівника”, – йдеться у повідомленні.

За добу підтверджено 42 нові випадки COVID-19, у тому числі в 1 дитини віком 17 років (с. Дідівщина Фастівського району) та у 41 дорослого.

З них 4 хворих госпіталізовані та перебувають на стаціонарному лікуванні, інші 38 осіб знаходяться на самоізоляції (під медичним спостереженням).

За весь період епідемії із загальної кількості підтверджених випадків COVID-19 госпіталізовано та перебувають (перебували) на стаціонарному лікуванні 746 хворих, на самоізоляції (під медичним спостереженням) – 3493 особи.

Одужали всього 2970 осіб, з них 253 дитини віком від 1 міс. до 17 років. За звітну добу одужали 8 осіб, з них 1 дитина.

Всього за період епідемії у Київській області померли 70 хворих з підтвердженим COVID-19. За добу надійшло повідомлення про летальний випадок у хворого з підтвердженим COVID-19 (помер чоловік, 62 роки, с. Чайки Києво-Святошинського району).

За період з березня всього до Київського обласного лабораторного центру надійшло 7708 повідомлень про підозру на COVID-19. За останню добу отримано 45 повідомлень про підозру.

Встановлено медичне спостереження за 13778 контактними особами.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 11 серпня лабораторно підтвердили 83 115 випадків COVID-19, із них за добу – 1 158.

 

Степанов заявив, що “друга хвиля” епідемії почалася раніше за прогнози – УП

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що “друга хвиля” епідемії COVID-19, яку прогнозували восени, вже починається.

Джерело: голова МОЗ на брифінгу 11 серпня

Пряма мова: “Ми рахували, що в нас буде так звана друга хвиля, тобто суттєве збільшення кількості хворих, десь у жовтні-листопаді – і це буде поєднано з сезонною епідемією грипу.

Так рахував весь світ. Весь світ рахував, що суттєве збільшення кількості хворих на COVID-19 почнеться восени, десь у жовтні-листопаді. Ми зараз бачимо, що всі країни Європи теж фіксують різке зростання кількості хворих на COVID-19.

Саме тому ми почали більш потужно і швидко рухатися (в підготовці медичної системи – ред.). Незважаючи на те, що було зроблено багато”.

Деталі: Степанов зазначив, що в Україні з квітня кількість тестувань збільшили у 10-ки разів, зараз закуповують апарати штучної вентиляції легень, підводять кисень до ліжок у лікарнях.

У деяких областях уже розгортають лікарні “другої хвилі”. Наприклад, у Львівській області вже третій день профільні лікарні на більше як 50% заповнені хворими з коронавірусом.

 

На Дніпропетровщині підготували менеджерів з туризму для тергромад

У Дніпропетровській облраді у вівторок, 11 серпня, відбулося вручення сертифікатів учасникам онлайн-навчання за програмою «Менеджер туристичної діяльності».

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Дніпропетровської обласної ради, відтепер 23 ОТГ області мають власних спеціалістів з питань туризму.

«Обласна рада за ініціативою Святослава Олійника (голови облради — ред.) цього року запустила проєкт відновлення історико-культурної спадщини Дніпропетровщини. Ми визначили близько 200 об’єктів, навколо яких є постійний туристичний потік. І будемо навколо них розвивати інфраструктуру. Крім об’єктів, є й нематеріальні речі – місцеві легенди, фольклор, пісні. Але ми почали шукати людей на місцях, які могли про все це розповісти, так би мовити, гідів. Їх не було. Отже, ініційований нами курс навчання мав на меті саме підготовку таких спеціалістів. Вони будуть повністю курирувати туристичну сферу у своїх громадах», – розповів заступник голови Дніпропетровської облради Мгер Куюмчян.

Зазначається, що спеціалістів з питань туризму підготували в межах обласної програми відродження історико-культурної спадщини. Впродовж навчання вони обговорювали проблеми історико-культурної спадщини регіону, формування та розвитку підприємницьких компетенцій, маркетингу туристичної діяльності, створювали бізнес-плани та прораховували фінанси.

Отримані сертифікати дають право випускникам курсу займатися організацією заходів та розвитком туристичного потенціалу у своїх громадах.

Онлайн-навчання організувало КП «Центр підтримки малого та середнього бізнесу» Дніпропетровської облради.

Як повідомлялося, у Дніпропетровській обласній раді презентували новий сайт про туристичну інфраструктуру області “Дніпропетровщина туристична”. Тут представлені історико-культурний, паломницький, промисловий, подієвий туризм, а також сільський етнотуризм. Сімнадцять ОТГ вже готові приймати гостей і запропонували свої маршрути, а також міста Дніпро, Марганець, Кривий Ріг, Нікополь, Павлоград і Кам’янське.

 

Партнер “Північного потоку-2” допускає зрив проєкту – УП

Один з партнерів проєкту будівництва “Північного потоку-2” Uniper у вівторок попередила про вірогідність зриву проекту через санкції США.

Про це повідомляє Reuters.

“У міру того, як США активізують свої зусилля по введенню цільових санкцій проти проекту Північний потік-2, ймовірність затримки або навіть незавершення трубопроводу зростає”, – йдеться в звіті компанії за перше півріччя.

Глава Uniper пізніше сказав, що найгірший сценарій розвитку подій – зрив проекту, але він не очікує, що цей сценарій матеріалізується.

США в кінці грудня ввели санкції відносно газопроводу, які заблокували роботу трубоукладачів іноземних підрядників Газпрому.

Учасниками проекту Північний потік-2, крім Газпрому, є європейські компанії Uniper, Wintershall-Dea, Royal Dutch Shell, OMV і Engie

 

Справа Шеремета: після 7 місяців арешту Кузьменко відпустили під домашній арешт – УП

Лікарку Юлію Кузьменко, підозрювану у вбивстві журналіста Павла Шеремета, відпустили з-під варти під домашній арешт.

Джерело: кореспондент УП з Київського апеляційного суду

Деталі: Таким чином суд частково задовольнив клопотання захисту, який просив скасувати арешт Кузьменко.

Рішення ухвалила колегія суддів Юрія Сливи, Тетяни Фрич і Володимира Мельника.

Її адвокат, серед іншого, звертав увагу, що арешт обґрунтовують тяжкістю інкримінованого злочину, але це суперечить практиці Європейського суду з прав людини. Також захист говорив, що Кузьменко не може переховуватись на окупованій територій, як пише прокуратура, бо у такому випадку її як волонтерку затримають бойовики.

Сама лікарка, виступаючи в суді, згадала про репресії часів СРСР і сказала, що її разом із іншими фігурантами справи переслідують для дискредитації волонтерського та ветеранського руху.

У суді також були поручителі, готові взяти Кузьменко на поруки. Зокрема, депутат від “Європейської солідарності” Михайло Бондар, колишній радянський політв’язень Степан Хмара, військовий та екснардеп Андрій Тетерук.

Прокурор просив не скасовувати арешт.

Водночас, судді говорили, що ризики, на які раніше посилались правоохоронці  (втечі, перешкоджання слідству і тд), уже нечинні, бо росзлідування завершене.

Прокурор відповів, що ризики нібито продовжують існувати через те, що триває слідство стосовно замовників вбивства і вони наразі ще не встановлені.

Зокрема, сторона обвинувачення вважає тиском на експерта те, що захист вимагає притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

Також судді хотіли, щоб прокурор пояснив, який є зв’язок між Кузьменко та невстановленими замовниками. Прокурор не відповів на це прямо.

Пресу та громадських слухачів до зали засідання не допустили.

Доповнюється…

 

Завгосп Нацполіції відкрив клуб відпочинку з басейнами під Києвом – УП

Син начальника Департаменту управління майном Нацполіції Івана Наумова володіє фірмою, яка 29 липня відкрила комплекс відпочинку NAVY під Києвом.

Джерело: розслідування Bihus.Info.

Дослівно: “Бізнес-проєкт, за словами поліцейського, фінансувався з сімейних заощаджень, однак жодних витрат на нього чиновник не задекларував”.

Деталі: Зазначається, що Нацмов постійно відвідував комплекс напередодні його відкриття і після, зокрема, у робочий час. Його дії виглядали як керування процесом облаштування комплексу. Але журналістів Наумов запевняв, що “ніякого відношення” до NAVY не має.

Хоча наступного дня поліцейський чиновник написав пост, у якому визнав, що цим проектом займається його син Микола, який отримав гроші з сімейного бюджету.

За даними держреєстру юросіб, син Наумов вніс у статутний капітал свіжоствореної компанії-орендаря комплексу (ТОВ “Радіус 88”) 2 мільйони гривень.

При цьому на кінець 2019-го завгосп Нацполіції задекларував сукупних сімейних заощаджень трохи більше половини від цієї суми – 1,3 мільйона гривень.

Раніше журналісти Bihus.Info повідомляли, що Іван Наумов їздить на роботу то на Chrysler товариша, то на машинах Volkswagen Touareg. Крім того, на його тещу був записаний автомобіль Maserati, земля, на якій нині зведений комплекс NAVY, а також ділянка, на якій зводиться 5-поверховий будинок.

Журналісти зазначили, що офіційних доходів, на які б теща чиновника могла все це придбати, вони не виявили.

 

Великий банк виплатить 4,3 мільярда дивідендів всупереч рекомендації НБУ – УП

Райффайзен банк Аваль планує направити на виплату дивідендів 4,27 мільярда гривень або 90% прибутку.

Про це банк повідомив у системі розкриття інформації Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, передає “Інтерфакс-Україна”.

Відповідне питання внесене до порядку денного загальних дистанційних зборів акціонерів, призначених на 11 вересня.

Вказується, що з 4,75 млрд грн прибутку за 2019 рік банк планує направити 700 тис. грн (0,01%) на виплату дивідендів власникам привілейованих акцій і 474,1 млн грн (9,98%) – до резервного фонду.

Нагадуємо:

Райффайзен банк Аваль за підсумками роботи в 2019 році отримав 4,75 млрд грн прибутку, в порівнянні з 5,09 млрд грн в 2018 році.

Національний банк в квітні рекомендував банкам утриматися від розподілу прибутку на виплату дивідендів акціонерам мінімум до жовтня 2020 року з метою посилення фінансової стійкості банків і підтримки економіки в період коронавірусної кризи.

За результатами стрес-тесту, проведеного в 2019 році, Райффайзен банк Аваль не потребував додаткового капіталу.

Райффайзен банк Аваль заснований в 1992 році. Найбільші акціонери – Raiffeisen Bank International з 68,28% акцій і ЄБРР з 30%.

Згідно з даними НБУ, на 1 липня 2020 року за розміром загальних активів Райффайзен банк Аваль обіймав 5 місце (102,35 млрд грн) серед 75 діючих банків.

 

“Укрзалізниця” повинна погасити борги “Донецької залізниці” перед “Сбербанком” – суд

УП

Господарський суд Донецької області задовольнив клопотання Державної виконавчої служби та визнав “Укрзалізницю” – як правонаступника “Донецької залізниці” – боржником у виконавчому провадженні, в рамках якого “Сбербанк” стягував з “Донецької залізниці” 68 мільйонів доларів.

Про це повідомляє Finbalance.

27 липня “Укрзалізниця” заявляла, що українська “дочка” Сбербанку реструктуризувала її борги на суму біля 200 млн дол, що підлягали погашенню до кінця липня.

Як зазначалося, підписання угод відбулося впродовж тижня до вказаної дати з набранням остаточної чинності умов реструктуризації після прийняття відповідного рішення Нацбанком. Реструктуризація проведена на термін до 3 років з можливістю дострокового погашення.

У червні “Укрзалізниця” повідомила, що Велика Палата Верховного Суду визнала її правонаступником ДП “Донецька залізниця” з дати держреєстрації акціонерного товариства – 21.10.2015. Як зауважувала УЗ, це означає, що УЗ буде зобов’язана погасити всі борги ДП “Донецька залізниця”, не отримавши при цьому від останнього жодного майна до статутного капіталу.

При цьому, заданими УЗ, в ОРДЛО знаходиться понад 20 тис вантажних вагонів УЗ, майже 6 тис вагонів інших власників, майже 6 тис пасажирських вагонів та понад 300 локомотивів.

За приблизними підрахунками сума фінансових зобов’язань ДП “Донецька залізниця” перед кредиторами перевищує 6,5 млрд грн, у т.ч. перед Сбербанком – 3,5 млрд грн, ВТБ Банком – 1,2 млрд грн.

 

Зеленський може скликати Раду 25 серпня – УП

25 серпня може відбутися позачергова сесія Верховної Ради, швидше за все, з ініціативи президента.

Джерело: заступник глави фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук у коментарі “Інтерфакс-Україна”

Пряма мова: “Ми вже попередили народних депутатів, що 25 серпня може відбутися, і швидше за все відбудеться, позачергова сесія парламенту з основним питанням – голосування за законопроект, який дозволить збільшити мінімальну заробітну плату до 5 тисяч гривень з 1 вересня”.

Деталі: За її словами, це необхідно прийняти ще в серпні, і тому потрібна позачергова сесія.

Кравченко припустила, що ініціюватиме позачергову сесію Володимир Зеленський, оскільки законопроект про підвищення мінімальної заробітної плати є президентським.

Передісторія:

Раніше про те, що Верховна Рада може зібратися на позачергову сесію 25 серпня, повідомив глава парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманце

 

Конституційний суд відкрив провадження щодо оскарження “зелених” тарифів – УП

За позовом 47 народних депутатів Конституційний суд відкрив провадження у справі щодо конституційності закону про “зелені” тарифи

Про це повідомляється на сайті суду, копія ухвали є у розпорядженні ЕП.

Депутати мають сумніви щодо конституційності окремих положень законів “Про альтернативні джерела енергії” та “Про ринок електричної енергії”.

Оспорюванні положення закону щодо “зелених” тарифів визначають суб’єктів стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел, механізм розрахунку та застосування “зеленого” тарифу, обов’язки гарантованого покупця тощо.

“Народні депутати вважають, що при прийнятті закону “Про альтернативні джерела енергії”, Верховна Рада вийшла за межі своїх повноважень, втрутившись у сферу конституційних повноважень виконавчої гілки влади, безальтернативно встановивши коефіціенти та механізми розрахунку “зеленого” тарифу, чим позбавила виконавчу владу його дискреції та повноважень його змінювати.

…положення закону “Про ринок електричної енергії”  на думку народних депутатів призводять до неправомірних витрат з держбюджету та його розбалансування”, – йдеться в ухвалі суду.

Нагадуємо:

21 липня Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт №3658 щодо удосконалення умов підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел, який покликаний знизити та реструктуризувати “зелений” тариф.

31 липня президент Володимир Зеленський підписав закон.

Закон, зокрема, передбачає зниження “зеленого” тарифу для введених в експлуатацію в період з 1 липня 2015 го до 31 грудня 2019 року сонячних станцій понад 1 МВт на 15%, для ВЕС з турбінами потужність 2000 кВт – на 7,5%.

 

Очікували вето: Зеленський підписав закон про гральний бізнес, не дивлячись на колізію у правках – УП

Президент Володимир Зеленський підписав закон 2285-Д про державне регулювання грального бізнесу, не дивлячись на дві взаємовиключні норми про визначення органа-регулятора ринку.

Про це йдеться на сайті парламенту.

Раніше нардеп “Слуги народу” і член податкового комітету Мар’ян Заблоцький пояснював, що закон не може набрати чинності через колізію із правками.

Очікувалось, що президент накладе вето на законопроєкт, аби його відправили на доопрацювання.

“Доставились (правок – ЕП) до того, що ми проголосували за дві взаємовиключні норми. В одній нормі пише що є спеціальна комісія, що регулює діяльність азартних ігор, а іншій правці каже що цей орган визначає Кабмін (тобто це може бути подтакова, або Мінфін).

Дуже багато людей хотіли створити цю комісію. В межах проголосованого склад комісію визначатиме податковий комітет Ради, але я, як член комітету проти”, – пояснював Заблоцький.

Нагадуємо:

14 липня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про державне регулювання грального бізнесу. Закон встановлює перелік видів діяльності у сфері азартних ігор, які дозволені в Україні. Зокрема, до нього входять азартні ігри в гральних закладах казино та онлайн, букмекерська діяльність у букмекерських пунктах і через інтернет, випуск та проведення лотерей, ігри в покер через інтернет.

21 липня Голова Верховної Ради відмовив нардепам виправити неузгодженість в правках в законі про гральний бізнес – у нинішньому вигляді закон не запрацює і до розгляду вето президента гральний бізнес легалізований не буде. Це очікується у вересні.

Близько 60% опитаних українців не підтримують рішення Верховної Ради про легалізацію грального бізнесу.

У фракції “Слуга народу” прогнозують, що для початку реальної роботи закладів грального бізнесу знадобиться від пів року до року.

 

Коронавірус змінив ринок фрилансу: хто постраждав, хто виграв, як змінились зарплати

Валентин Зюзін, Олег Топчій, для ЕП

Пандемія внесла в роботу сектору свої корективи. Збільшується кількість виконавців і замовників, ростуть бюджети. Проте не всі виграли від змін на ринку фрилансу.

У розпал карантину, коли більшість бізнесів обмежили роботу, упевнено почувалися ті, хто звик працювати вдома: копірайтери, розробники, дизайнери. З приходом коронавірусу “віддалені” виконавці лише наростили обсяги угод.

Серед лідерів

Ринок фрилансу в Україні динамічно розвивається, додаючи 30-90% на рік. Збільшується не тільки кількість виконавців і замовників – ростуть також бюджети замовлень і спеціалізації проєктів.

Коли у 2005 році в Україні запустили першу фриланс-платформу Freelancehunt, за рік на ній зареєструвалося 975 виконавців і 230 замовників. Через десять років кількість фрилансерів перевищила 100 тис, а зараз на майданчику – 580 тис виконавців і 230 тис замовників.

Приріст числа фрилансерів у 2019 році в порівнянні з 2018 роком становив 55%, замовників – 35%. Причому не всі зареєстровані фрилансери постійно працюють із сторонніми проєктами. Близько 38% виконавців мають основну роботу, а фриланс використовують як додатковий дохід.

Сукупний бюджет опублікованих у 2019 році на Freelancehunt проєктів становив 325 млн грн, що на 35,4% більше за показник 2018 року.

Схожі цифри демонструє міжнародна профільна платформа Payoneer. За її даними, доходи українських фрилансерів у 2019 році зросли на 36%. Виходячи з цих показників, за темпами зростання доходів фрилансерів Україна посіла п’яте місце в світі. На першому місці – США із 78%.

Хто замовляє

Серед замовників фриланс-послуг – переважно українські компанії, хоча є підприємці з країн Євросоюзу, США, Ізраїлю.

Існують дві категорії клієнтів: бізнес, якому потрібно вирішити певне завдання (виготовлення логотипа, написання статті, консультація юриста), і посередники (рекламні, маркетингові, креативні агентства), які при обслуговуванні клієнтів звертаються до сторонніх фахівців.

Традиційно найщедріші клієнти – іноземці. У 2019 році шість з десяти найдорожчих проєктів на українському фрилансі належали замовникам з інших країн. На першому місці – проєкт, у якому потрібно було зробити дизайн мобільного додатка, спрямованого на особисті фінанси.

За гонорар майже 100 тис грн замовник уточнював вимоги до виконавця: “Потрібен геніальний дизайнер, що володіє знаннями поведінкових факторів, і шанувальник мінімалізму в дизайні. Бюджет гнучкий, як і терміни, хоча якщо у вас вже є парочка проєктів – не турбуйте, бо не спрацюємося”.

Цікава в цьому замовленні географія учасників проєкту. Виконавець працював у Києві, клієнт був у Варшаві, проджект-менеджер керував з Вінниці. Додаток вийшов у США, а фізичний офіс компанії розташований у Китаї.

На другому місці за величиною гонорару – проєкт, у якому вимагалося розробити особистий кабінет на сайті замовлення страв столичної мережі ресторанів (бюджет – 76 тис грн). Замикає трійку конкурс на дизайн-проєкт особняка під Києвом (74 тис грн). Конкурс виграв 24-річний дизайнер.

Як змінюється ринок

На введення карантину український ринок фриланс-послуг відреагував падінням. Скорочення замовлень більшою мірою було зумовлене бажанням підприємців перестрахуватися і перечекати шторм.

У підсумку, коли карантинні заходи послабили, ринок фрилансу злетів до рекордних показників. Як писала ЕП, якщо в березні кількість замовлень зменшилася на 10%, то вже в травні замовники опублікували рекордну кількість проєктів – 4 300 за тиждень замість звичних 3 700.

Очікування кризи стало додатковим поштовхом у розвитку фрилансу.

З одного боку, підприємці почали економити і замість агентств з високими цінниками стали звертатися безпосередньо до виконавців.

З іншого – штат фрилансерів виріс: скорочені дизайнери, копірайтери, SMM-менеджери і маркетологи поповнили ряди “віддалених” працівників.

Замовники стали частіше шукати вузькопрофільних фахівців, яких на ринку мало. Таких виконавців ефективніше залучати для роботи над конкретним проєктом. Їх зарплата може становити 2-3 тис дол, а необхідність у їх послугах є не завжди.

Нестабільність із замовленнями під час карантину спонукала фрилансерів змінити погляди на роботу за наймом. Фахівці Freelancehunt відзначають готовність більшості виконавців влаштуватися на роботу в штат. Особливо це стосується новачків і фахівців середнього рівня без постійних клієнтів.

З урахуванням цього запиту сервіс Freelancehunt запровадив розділ, де фрилансери можуть публікувати резюме, а роботодавці – вакансії. Однак у таких претендентів є одна принципова вимога: дистанційна робота. Мало хто з них готовий проміняти домашнє крісло на офісний стілець.

Оскільки після карантину багато компаній переконалися в перевагах “віддаленої” роботи, є підстави вважати, що такий формат буде популярним.

Хто постраждав

Представники різних спеціальностей по-різному відреагували на коливання ринку. Виконавці в популярних категоріях (програмісти, дизайнери, маркетологи, копірайтери) майже не відчули наближення кризи. У них кількість замовлень і гонорари особливо не змінилися.

В архітекторів, бізнес-консультантів та представників категорії “Аудіо-відео” все інакше.

Якщо в лютому сукупний бюджет проєктів категорії “Архітектура” перевищував 0,5 млн грн, то в квітні він зменшився до 275 тис грн. Удвічі впали бюджети консалтингу: 759 тис грн у лютому і 351 тис грн у березні.

 

 

Трохи менше впали гонорари операторів, монтажерів, аніматорів і дикторів: 607 тис грн за лютий і 484 тис грн за квітень. Попри скорочення бюджетів, кількість замовлень зменшилася незначно. Це означає, що фрилансери готові братися за проєкти з меншими гонорарами.

 

Скорочення витрат на проєкти торкнулося і фізосіб, і підприємців. Наприклад, бізнес-консультанти постраждали одні з перших. Компанії стали відмовлятися від їхніх послуг під час карантину, а замовники архітектурних проєктів не були впевнені в тому, що готові зводити будинки в кризу.

Хто виграв

Виграли розробники мобільних додатків. Весна подарувала їм двократне зростання кількості замовлень та бюджетів. Фахівці з Android та iOS почали рік із 173 замовлень на 1,6 млн грн, а в травні отримали 311 проєктів на 3 млн грн. Причина успіху – карантин прискорив перехід бізнесу в онлайн.

Безліч людей у світі продовжують перебувати в ізоляції, що спричиняє проблеми при задоволенні базових потреб. Оскільки смартфони є майже у всіх, мобільні додатки допомагають вчитися, доставляти продукти, спілкуватися і розважатися.

Крім того, розробників мобільних додатків в Україні поки небагато, тому їх гонорари в півтора рази перевищують доходи програмістів класичних IT-додатків.

Скільки заробляють

У 2019 році гонорар за один опублікований проєкт виріс на 14% до 2 100 грн. Розмір заробітку виконавців залежить від спеціалізації. Наприклад, налаштування програмних алгоритмів (машинне навчання) буде коштувати до 2 тис грн за годину, а оплата коректури текстів стартує від 90 грн.

Фрилансери самі вибирають обсяг і час роботи. Комусь достатньо приділяти роботі дві-три години на день, хтось працює 10-12 год. Залежно від обсягу роботи гонорари можуть стартувати від 2-3 тис грн і фінішувати після 30-40 тис грн.

Фінансову стабільність вільним працівникам можуть забезпечити постійні клієнти, тоді виконавці почуваються впевнено. Якщо таких клієнтів нема, доводиться розраховувати на нерегулярні замовлення. Такою є ціна свободи.

Творці програмного забезпечення – найбільш високооплачувані фахівці на фрилансі. Найбільше на внутрішньому ринку заробляють розробники мобільних додатків – 27-32 тис грн на місяць. Програмісти трохи поступаються – 24-26 тис грн. Близько 20 тис грн заробляють архітектори та проєктувальники, 18 тис грн – бізнес-консультанти, 16-17 тис грн – дизайнери.

 

Українські артисти об’єдналися в профспілку, щоб захистити музичну індустрію – УП

В Україні зареєстрували “Всеукраїнську профспілку працівників музичної індустрії”.

Про це повідомляється на офіційній сторінці профспілки у Facebook.

“Відтепер працівники музичної індустрії можуть вести офіційний діалог з владою”, – сказано у повідомленні.

Наразі, є вже 16 осередків, які представляють організацію у різних областях.

Головою профспілки став продюсер Михайло Ясинський, заступником голови та правознавцем – Ганна Степаненко. Зазначається, що профспілка має інструменти для захисту:

професійних інтересів представників музичної сфери;

авторських прав;

створення сучасного законодавства;

інвестиційного клімату;

податкової політики;

галузевої програми розвитку та ін.

“Ціль створення такої профспілки – створити організацію, яка зможе побудувати сингулярність в роботі на розвиток музичного ринку та його інтеграції як в життя України, так і вихід на Європу.

Йдеться про розвиток авторської і виконавської школи, створення соціальних ліфтів, збільшення робочих місць, протидії творчої еміграції й відтоку глядацьких грошей за кордон, відкриття нових ринків не на шкоду, а з користю для України, українських громадян і української економіки”, – сказано у повідомленні.

Першим кроком членів профспілки стало подання до Верховної Ради України пропозиції про створення профільного підкомітету Музичної індустрії.

За результатами засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, ініціативу сприйняли позитивно і вже у вересні будуть розглядати питання про створення такого підкомітету.

Наступним кроком буде розробка програми розвитку Музичної індустрії на 5 років, яку запропонують державі.

Наразі профспілка відкрита для артистів, музикантів, авторів пісень, продюсерів, промоутерів, прокатників сценічного обладнання, організаторів музичних фестивалів та інших представників індустрії.

До профспілки вже приєдналися: режисер Алан Бадоєв, продюсер Юрій Нікітін, директор і співвласник музичного видавництва BEST MUSIC Publishing Мар’яна Вороніна, музикант та засновник LiRoom Олексій Бондаренко, продюсер та звукорежисер Вадим Лисиця, голова всеукраїнської асоціації дистриб’юторів, виробників і продавців професійного звукового та світлового обладнання Ольга Кушпитовська, співачка та автор пісень Тетяна Решетняк, засновниця форуму концертної індустрії Kyiv Music Days Євгенія Стрижевська, директор музичної PR/Digital агенції “Много Воды” Олександр Варениця, промоутер та організатор фестивалів Ростислав Кулик та інші.

 

Бізнес вимагає заборонити ввезення старих вагонів — Шкіль

Транспортні компанії, вагонобудівники, керівництво Федерації роботодавців вимагають заборонити ввезення в Україну старих вантажних вагонів будь-якого походження.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова комітету з питань інфраструктури Федерації роботодавців України (ФРУ) Максим Шкіль в інтерв’ю порталу Цензор.НЕТ.

За словами Шкіля, постанова уряду, якою забороняється ввезення в Україну порожніх вагонів під розмитнення має слабкі місця. Справа в тому, що завантажені вагони в режимі тимчасового ввезення можуть вільно потрапляти на територію України.

“За нашою інформацією, уже були і найближчим часом будуть нові спроби завезти в Україну завантажені старі вагони, розвантажити їх тут і після цього спробувати розмитнити. Спочатку пробними партіями по кілька штук, а потім цілими составами”, – повідомив керівник комітету ФРУ.

Федерація роботодавців разом із логістичними компаніями, трейдерами і вагонобудівниками регулярно слідкують за цією ситуацією і будуть інформувати суспільство щодо використання цієї схеми. На їхню думку, єдиним вирішенням ситуації є повна без жодних винятків заборона на ввезення іноземних старих вагонів з подовженим терміном експлуатації в Україну, а також заборона на вихід на колію будь-якого рухомого складу, який не відповідає вимогам щодо подовженого строку і технічного стану.

“Також ми вважаємо за необхідне ухвалення і оприлюднення чіткого графіка списання старих вагонів Укрзалізниці і порізки їх на брухт. Зараз такого графіка немає, попри те, що списання потребують 9 із 10 вагонів”, – наполягає представник Федерації роботодавців.

Він стверджує, що в жодній країні Європи із міркувань безпеки на колії не допускаються вагони віком 40-45 років.

“Ми вже неодноразово приводили ці розрахунки, але вони не втрачають актуальності: чітка заборона на експлуатацію старих небезпечних вагонів дасть змогу згенерувати впродовж наступних років до 11 млрд доларів додаткового ВВП не лише за рахунок вагонобудування, але й за рахунок прискорення і підвищення ефективності перевезень, поліпшення рівня транспортно-логістичних послуг, додаткових надходжень до бюджету,” – підсумував Шкіль.

Як повідомляв Укрінформ, 15 липня на своєму засіданні Кабінет Міністрів схвалив проєкт постанови “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 р. №1147”, яким встановлюється заборона на ввезення на митну територію України залізничних вагонів, попередніми власниками яких були підприємства-резиденти Російської Федерації, або вони були приписані до залізничної адміністрації РФ.

Постановою №1147 від 30 грудня 2015 року уряд вже запровадив заборону на ввезення в Україну залізничних вагонів, що походять з Російської Федерації. Проте, з листопада минулого року юридичними особами – резидентами України було придбано 1165 вагонів, країною походження яких не була Російська Федерація, при цьому попереднім власником 608 з цих вагонів були підприємства-резиденти Російської Федерації, а 15 вагонів були у власності підприємств-резидентів Російської Федерації з 2014 року. Відповідно до прийнятих змін, в Україні встановлюється заборона на ввезення на митну територію залізничних вагонів, що були у користуванні, та які ввозяться в митному режимі імпорту, серед залізничних адміністрацій приписки яких з 20 лютого 2014 року є або була залізнична дміністрація Російської Федерації.

 

Інвестори з Австрії та Угорщини побудують на Буковині керамічний завод – голова ОДА

У Чернівецькій області інвестори з Австрії та Угорщини найближчим часом розпочнуть будувати керамічний завод на 300 робочих місць.

Про це у коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук.

“У плані залучення інвестицій наша область виглядає не найгірше у порівнянні із загальною тенденцією, яку переживає сьогодні Україна. Наприклад, за мого скромного сприяння нарешті інвестори з Австрії та Угорщини у селі Нижні Станівці у Кіцманському районі незабаром приступлять до спорудження керамічного заводу і понад 300 місцевих жителів зможуть отримати нові робочі місця”, – сказав Осачук.

Крім того, він повідомив, що нещодавно до нього приходив інший потенційний інвестор, який готовий вкласти 10 мільйонів доларів у виробництво, а його знайомий підприємець із Запоріжжя придбав одне із працюючих підприємств Буковини.

“Навіть минулого тижня до мене приходив ще один потенційний інвестор, який має гадку сконцентрувати велике виробництво і готовий інвестувати більше 10 мільйонів доларів на обладнання виробничих потужностей і створення нових робочих місць. А перед початком пандемії відбулися дуже гарні зміни на знаних, визначних, великих буковинських підприємствах Чернівецької області, які були придбані потужними інвесторами з інших регіонів, зокрема із Запоріжжя. Про які саме підприємства йде мова, я ще не маю права оголошувати. Там є у них свої певні договірні зобов’язання. Інвестор – це мій знайомий. Він почесний консул Австрії у Запоріжжі. Він придбав, інвестував, але там є певні обмеження. Він сам оголосить про цей інвестиційний проєкт”, – додав голова Чернівецької ОДА.

Керівник обласної адміністрації вважає, що концентрація регіону на дрібному підприємництві допомагає переживати кризу, яка насувається через пандемію коронавірусу.

“У нас в області є досить висока самозайнятість населення. Ми не маємо великих промислових гігантів, які б зараз постраждали від кризи епідемії. Тому ось цей дрібно буржуазний дух Буковини з багатьма тисячами самозайнятих приватних підприємців, він якраз виступає в певній мірі тим рятівним колом, який не дозволяє нашій області “піти на дно””, – вважає Осачук.

Як повідомлялося, Черкащина стала пілотною областю втілення фінансованого урядом Канади проєкту з розподілу інвестицій. Згідно з цим проєктом, напрямки інвестування повинні обрати громади на місцях.

 

Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики. Російській пропаганді ми протиставимо силу єдність і повагу до іншої точки зору – Укрінформ

Міністерство культури та інформаційної політики з вересня започатковує серію національних круглих столів. Проєкт, зокрема, зачепить теми культури діалогу, мистецтва, мови, релігії, екології. Основне слово на круглих столах організатори вирішили надати саме науковцям та інтелектуалам. Ініціатор проведення круглих столів – міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Модеруватиме їх громадський і культурний діяч Олесь Доній. Про деталі проєкту нам розповіли у інтерв’ю.

Пане Олександре, розкажіть, як виникла ідея проведення національних круглих столів? 

Олександр Ткаченко: Коли я ще працював головою парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, на початку року ми зіштовхнулися з великою кількістю пропозицій щодо поправок до різних законів, які є системовизначальними для країни. Зокрема, це стосувалося “мовного” і “релігійного” законів. Зрозуміло, що просто так дискусію стосовно цих тем проводити в межах політичних баталій буде непросто, тому що є щонайменше дві різні протилежні точки зору, які не перетинаються.

Нам стало очевидно – щоб надалі вести дискусію більш змістовно і  використовуючи таке поняття як культура діалогу, було б непогано послухати тих, хто працював над цими темами – науково, з науковим підходом, хто має розуміти набагато краще, ніж політики, хто може оперувати фактами, науковими роботами, доказами, історичним підґрунтям для того, щоб продовжити цю дискусію, виходячи за рамки звичайних політичних баталій.

Коронавірус завадив цій історії статися, хоча ми провели перші дискусії з ученими ще на початку цього року. Уже очоливши міністерство я зрозумів, що цю справу, очевидно, варто продовжувати на рівні міністерства. Ми переговорили з громадським, культурним діячем Олесем Донієм. Оскільки політикам тут не варто було б навіть модерувати це питання. Краще, щоб це робили люди, які своїм прикладом та історією своєї роботи могли б бути ініціаторами такої дискусії, оперувати різними точками зору.

Коли стартує проєкт? 

Олександр Ткаченко: Ми домовилися про те, що такі круглі столи ми започаткуємо з вересня цього року. Вони будуть присвячені різним темам, відбуватися будуть в різних містах України з ученими, яких відбирає Олесь Доній з релігієзнавцем, колишнім заручником окупантів Ігорем Козловським. Круглі столи будуть публічними, відкритими, але після цього вони будуть закінчуватися закритими круглими столами вже із залученістю політичних діячів, місцевої еліти в тих містах, де ми будемо проводити ці дискусії.

У яких містах будуть проводитися ці круглі столи? 

Олесь Доній: Ми обрали знакові теми. У Києві буде перший круглий стіл, присвячений темі культури діалогу. Допомагати нам і координувати взявся директор Інституту філософії імені Г. Сковороди НАНУ Анатолій Єрмоленко. В Одесі буде круглий стіл по історії, координатор –  декан історичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка Іван Патриляк. У Харкові – питання мови, причому з різних боків. Запросили ми до цього координатора безкоштовних курсів української мови Анастасію Розлуцьку. У Чернівцях відбудеться круглий стіл “Щастя як мета”. На моє переконання, це взагалі має бути ідеологія українського політикуму. Координуватиму цей круглий стіл безпосередньо я. Анатолій Єрмоленко зі своїми колосальними знаннями мені в цьому допоможе.

У Кривому Розі проведемо круглий стіл на тему екології. Це одне з тих міст, яке уражено наслідками прогресу, які, безперечно, приносять кошти в бюджет, але й приносять певні екологічні проблеми. Відомий український еколог Павло Вишебаба взявся там проводити цей круглий стіл. Другим не обласним центром, де буде проведено круглий стіл, є Острог. Ми вже домовилися з Острозькою академією – там відбуватиметься захід по питаннях віри та релігії. І тут захід координуватиме Ігор Козловський – релігієзнавець, який відбув два роки в “деенерівських” застінках.

Підсумковий на цей момент круглий стіл, тому що програма може ще розширюватися, відбудется в грудні у Полтаві про мистецтво. Це не лише література, не лише образотворче мистецтво. Відомий український культуролог, куратор Костянтин Дорошенко взявся за цей круглий стіл.

Тобто на круглих столах буде надано майданчик для дискусії, у першу чергу науковцям? 

Олександр Ткаченко: Перша частина, найголовніша, буде присвячена саме науковцям, без політики. Модерувати буде Олесь Доній у співмодерації з Ігорем Козловським. Вона буде йти в онлайн-трансляції.

Розглядаємо пропозицію за результатами цих круглих столів вже в закритому форматі, щоб мати відверту дискусію, залучати до розмови політиків та лідерів-думок. Усі документи, уся інформація, яка буде у вигляді доповідей на цій дискусії, очевидно, що теж має бути доступною для того, щоб широка громадськість могла ознайомитися з різними точками зору на різні теми.

Чому саме науковці? 

Олесь Доній: В Україні недостатня увага до професійного гуманітарного середовища. У нас фактично політика перетворилася на шоу-бізнес і так звані “говорящі голови”, які значною мірою використовуються медіагрупами, які формують їхній перелік. У нас мало запрошують до публічних дискусій, до впливу на суспільство справді обізнаних осіб. Тому наше завдання, яке ми ставимо перед собою, – це середовище підняти на умовний п’єдестал, щоб воно стало більш впливовим.

Олександр Ткаченко: Ми хочемо вийти з наративів, які є політично нав’язаними. У межах дискусії почути голос тих, хто готовий говорити про те, що можна шукати компроміси, можна говорити про речі, які нас об’єднують, а не роз’єднують. І в цьому сенсі голос вчених – надзвичайно недооцінений актив, тому що ми ніколи не дивилися ні на їхні напрацювання, ні на те, якими сенсами змістовними, більш якісними вони можуть цю дискусію наповнити.

Чи правильно я розумію, що одна із цілей круглих столів – надати слово людям з різними, часом протилежними точками зору? 

Олесь Доній: Дуже важливе питання про різні погляди. Продемонструю книжку, упорядником якої я є: “Трансформація української національної ідеї”. Тут є ліві і праві, тут є люди, які дотримуються націоналістичних поглядів, а є люди, які дотримуються антинаціоналістичних поглядів, наприклад, посол України в України в Австрії Олександр Щерба. І ми даємо можливість і тим висловитися, і тим. Інша справа – з науковим підходом, з аргументацією і вмінням обов’яково вислухати опонента. Круглий стіл саме тому й національний, загальносуспільний, що ми даємо можливість усім, хто здатен аргументувати і слухати опонента, висловитися в тій чи іншій формі. Вони можуть висловитися на круглому столі, поставити запитання. Або ми плануємо окрім цього заходи навколо круглих столів. Наприклад, можливо, це буде серія статей, збірок. Ці сім питань – це не підсумок, це початок великої дискусії.

Як зробити так, щоб дискусія не залишилася лише на рівні розмов? Умовно кажучи, щоб ідеї, висловлені на круглих столах, мали продовження?

Олександр Ткаченко: Головне, що ці аргументи, ці напрацювання можуть використовувати в тому числі політики в подальшій своїй роботі, наситити цю дискусію більш глибоким змістом і зрозуміти, що насправді може рухати нас вперед. Напевно, друга головна ціль цього проєкту – ми хочемо питання культури діалогу в суспільстві підняти на трошки інший рівень. Вийти за межі того, що Олесь Доній називає шоу-бізнесом у політиці, – до діалогу, який, скоріше, буде про зміст, про те, що нас об’єднує, а не про дискусію, яка розводить нас по різних кутках.

Олесь Доній: Дуже важливо, що міністр запланував після того в непублічному режимі, після кожного круглого столу, ще закриті зустрічі з політиками для того, щоб вони могли насититися цими знаннями, і щоб інтелектуали теж мали можливість бачити, що їхні знання можуть втілюватися через законопроєкти, через якісь ідеї, через якісь програми міністерські або щось інше. Тобто це додатковий зв’язок, який був розірваний. У нас була проблема: інтелектуал і державна влада – вони як паралельні світи. Тут є пропозиція взаємостосунків із взаємовпливом.

Як це може відбуватися на практиці? 

Олександр Ткаченко: На практиці це може звучати таким чином: ми зараз розробляємо ідею великої реставрації пам’яток культури. Не секрет, що багато пам’яток культури на сході та півдні України були збудовані за царських часів і розглядаються багатьма як щось чужорідне, яке принесене нам зовні. Хоча насправді – це надбання нашої культури і головна мета – наситити його змістами, щоб ми могли бачити і після цього чути нові аудіогіди, говорити про те, чому це є частиною нашого культурного надбання і не відштовхувати, а навпаки використовувати для того, щоб розширити наше розуміння того, що є, власне, культурним надбанням України.

Раніше ви зазначили, що за результатами серії круглих столів будуть відбуватися закриті зустрічі з політичною елітою та лідерами думок. Чи є мета ініціювати зміни до законодавства за результатами цих дискусій? 

Олександр Ткаченко: У нас немає чіткої мети для того, щоб це стало змінами до законодавства. Це не мета цих круглих столів. Мета цих круглих столів – поговорити про те, що діалог може відбуватися на іншому, змістовному рівні і, можливо, це стане причиною більш змістовної дискусії з цих питань у подальшому в сфері реалізації політик, проєктів, змін тощо.

Олесь Доній: Є питання світоглядної реформації, її необхідності. Українське суспільство значною мірою розколоте за багатьма ознаками – регіональними, конфесійними, мовними. Після останньої президентської кампанії – ще й політично. Люди дуже часто припинили спілкуватися між собою – через різні вподобання під час президентської кампанії. Це ненормально. Нація ослаблена, і під час російської агресії це є колосальний мінус. Наше спільне завдання – зробити націю сильною, а для цього – об’єднаною.

Тобто проєкт можна назвати відповіддю на російську пропаганду?

Олександр Ткаченко: Це асиметрична відповідь російській агресії. Їм ми не можемо протиставити ядерну зброю. Їм ми можемо протиставити те, що ми будемо єдиними, сильними, те, що ми визнаємо культурну спадщину різних регіонів і те, що ми можемо вести розмову зовсім в інших парадигмах. Росія використовує наратив, що Україна “слабка і не відбулася”. Мені б дуже не хотілося, щоб ми в наших медіа використовували ті самі речі – одні патріоти, інші русофіли. Ми маємо суспільство, яке здатне протистояти цій агресії тим, що воно може бути єдиним, може слухати одне одного і поважати точку зору іншого.( Валерія Мацеха)

 

П’ять стовпів російської дезінформації. Доповідь Держдепу –  Укрінформ

10.08.2020

США вживають заходів проти втручання Росії у вибори та поширення фейків

Минулого тижня Державний департамент США оприлюднив спеціальну доповідь, у якій описав методи, за допомогою яких Росія ефективно поширює у всьому світі свою пропаганду. Сповнений прикладів документ описує шлях російського пропагандистського повідомлення від зародження ідеї в коридорах Кремля до висвітлення його на моніторі комп’ютера споживача на іншому кінці світу.

«ХРЕСТОВИЙ ПОХІД» США ПРОТИ ПРОПАГАНДИ

“Незаконна анексія Криму має бути визнана світом”, “вірус COVID-19 створили американці з метою контролю за кількістю населення ”, “Біл Гейтс прагне «чіпувати» всіх землян”, “Україна перебуває під контролем Джорджа Сороса”, “НАТО відмовило Іспанії в протистоянні пандемії коронавірусу”… Ці, на перший погляд, не пов’язані теми єднає між собою той факт, що протягом останніх кількох місяців їх активно поширювала система російської пропаганди.

Попри показову різносторонність повідомлень, вони мають одну мету: «поширити сумніви в цінності демократичних інституцій та послабити міжнародну довіру і єдність США із союзниками». Такого висновку дійшли експерти Центру глобальної взаємодії Державного департаменту США, які на виконання мандата Конгресу підготували спеціальну доповідь «Основи російської екосистеми дезінформації та пропаганди».

Як зазначає посольство США в Україні, цей Центр було створено у 2016 році «для координації зусиль федерального уряду США щодо ідентифікації, розуміння, викриття іноземної пропаганди й дезінформації та протидії їй». Приводом для утворення нової інституції стали побоювання американського суспільства та законодавців стосовно можливого впливу масованої російської пропаганди на результати виборів 2016 року у США. Акт про протидію іноземній дезінформації та пропаганді , яким було створено Центр і покладено початок низці інших заходів, став одним із останніх законів, затверджених президентом Бараком Обамою перед передачею повноважень Дональду Трампу.

ЩО ДО ЧОГО В РОСІЙСЬКІЙ ПРОПАГАНДІ

У доповіді визначено п’ять стовпів, на яких вибудовується російська дезінформаційна й пропагандистська система, та описано, як вони працюють спільно для створення примножувального ефекту в медіа. «Система складається з п’яти головних стовпів: офіційних урядових комунікацій, фінансованих державою міжнародних каналів поширення інформації, культивування проксіструктур, використання соціальних медіа як зброї та застосування кіберзасобів для дезінформації», – ідеться в доповіді. Автори наголошують, що Кремль «несе пряму відповідальність за використання цих тактик і платформ у рамках свого підходу до застосування інформації як зброї».

Основну частину доповіді присвячено опису семи проксіструктур, які на своїх інтернет-сайтах поширюють кремлівські месиджі, посилюючи їх. Вони передруковують статті одне одного, надаючи будь-якій інформації правдоподібного вигляду. Хоча більшість із цих структур усіляко приховують свої зв’язки з Кремлем, у доповіді наводяться численні свідчення не лише їх пов’язаності, а прямої підтримки й координації. На простому прикладі неправдивого пропагандистського твердження, що США навмисно створили COVID-19, автори доповіді показують, як саме діє відкалібрована російська пропагандистська зброя.

Так, спершу в січні 2020 року в ефірі телеканалу Міноборони РФ якийсь «експерт» висловлює думку про імовірне створення нового коронавірусу в США. Згодом ту саму тезу повторює депутат Держдуми Володимир Жириновський, її посилюють сайти проксіструктур, поширюють «боти» в соціальних мережах та розкручують різноманітні державні ЗМІ, на кшталт RT і «Спутника». Така «інформаційна артпідготовка» дає темі змогу вже в березні-квітні розпочати самостійне життя й поширення в інформаційному просторі.

Таким чином, як пояснює «Голос Америки» , ця спланована дезінформація поширювалася за допомогою російських офіційних каналів (Жириновський у інтерв’ю радіостанції «Говорит Москва» заявив, що вірус, який виявили в Китаї, – біологічна зброя США); медіа, які фінансуються державою (телеканали «Звєзда», «Росія -1» та «Спутник» арабською мовою); проксіджерел (News Front, Geopolitica.ru); соціальних медіа та дезінформації з використанням хакерських дій (відповідно до звіту компанії з кібербезпеки Mandiant Threat Intelligence).

Доповідь звертає особливу увагу саме на проксіструктури, аби «наголосити на їхній важливій ролі, якою іноді нехтують на тлі уваги, прикутої до офіційних російських джерел з одного боку й маніпуляцій у соціальних мережах та кібернетичних загрозах – з другого».

КИТАЙСЬКО-РОСІЙСЬКА ДРУЖБА

Як свідчить заголовок доповіді, у ній переважно йдеться саме про методи російської пропаганди, однак Центр глобальної взаємодії не обмежує свою роботу лише однією державою. «Ми також виявили хибні твердження стосовно COVID, які просувала Комуністична партія Китаю (КПК). Ми побачили, як КПК намагається змінити глобальний наратив стосовно COVID-19, прагнучи зобразити Китай глобальним лідером у реагуванні на нього, а не причиною пандемії», – сказала координаторка Центру Ліа Габрієл під час брифінгу.

Вона додала, що й сама Росія подекуди своїми каналами просуває вигідні для Пекіна тези. «Центр виявив численні випадки просування Росією та її проксіструктурами наративу Комуністичної партії Китаю. Пекін також перейняв російський сценарій, запустивши сайти з теоріями змови та проксіканали для поширення дезінформації й пропаганди, метою яких є підрив демократичних норм та інституцій», – наголосила координаторка.

Хоча пропагандистські потуги Росії іноді можуть видатися надміру очевидними й від того сміхотворними (згадаймо історію про «їстівних» снігурів, приміром), експертне середовище сходиться на думці, що вони становлять значну небезпеку для стабільності сучасного світу. За словами Габрієл, загроза від російської та китайської дезінформації є реальною та значною. «Авторитарні режими намагаються маніпулювати відкритим й вільним інформаційним суспільством», – наголосила вона.

СПРОТИВ МІЖНАРОДНОЇ СПІЛЬНОТИ

Вихід цієї доповіді вже сам по собі свідчить, що міжнародна спільнота не спостерігатиме покірно, як Росія нахабно руйнує усталений порядок. «Дезінформаційна та пропагандистська система, яку продовжує розвивати Росія, стикається з опором. Чинить спротив активна контрдезінформаційна спільнота, що складається з урядів, громадянського суспільства, академічної сфери, ЗМІ, приватного сектора та громадян по всьому світу, які відмовляються толерувати ці дії», – зауважують автори доповіді.

Хоча документ уже є потужною зброєю проти пропаганди, США нещодавно оголосили й про інший більш монетарний спосіб завадити втручанню у власні вибори. Минулого тижня державний секретар США Майк Помпео пообіцяв виплатити «10 млн дол. за інформацію, що дасть змогу ідентифікувати чи виявити будь-кого, хто за вказівкою або під контролем іноземного уряду втручається у вибори в США, застосовуючи певні кримінальні кібернетичні дії», – заявив Помпео під час брифінгу у Вашингтоні.

Звісно, готовність виплатити нагороду сама собою не розв’язує проблему іноземного впливу, але свідчить про серйозність, із якою провідна демократія світу ставиться до цього питання й до цілісності власних інститутів. «Спільно ми мусимо не допустити, аби сучасні форми комунікації, на які ми покладаємося для вільного обігу ідей та інформації, використовувалися у вигляді зброї такими зловмисниками, як Росія», – підсумувала Габрієл.Максим Наливайко, Оттава.

 

Ігор Кондратюк: Зеленському треба назавжди забути бачити в очах Путіна бажання до миру – УП

Ігор Кондратюк – відомий продюсер та шоумен. Більш зрілій аудиторії Кондратюк відомий як незмінний телеведучий програми “Караоке на Майдані”, молодшій – як суддя талант-шоу “Х-фактор”.

На відміну від колег по цеху, шоумен відкрито говорить про своє ставлення до різних політиків.

Тривалий час Кондратюк регулярно і прямолінійно коментує майже всі політичні події в Україні. У його словах часом аж надто відчувається симпатія до колишньої влади і водночас простежується відверте несприйняття команди Зеленського.

“Це небідна людина, яка раптом вирішила вчитися політики за мої гроші платника податків”, – так продюсер описує своє ставлення до Володимира Зеленського.

Наше інтерв’ю ми записували наприкінці липня, гуляючи парком Вічної Слави у Києві.

У ході годинної розмови Кондратюк пояснює, чому на його думку Порошенко найкращий президент, критикує Зеленського і його партію, згадує, як голосував за “Голос” та застерігає президента від “малоросійства його друзів”.

“У серіалі “Доброволець” ми викинули сцену, коли підірвався президентський кортеж”

– Чим ви зараз займаєтеся?

– Даю тобі інтерв’ю (сміється). Ні, нічим я зараз не займаюся. За великим рахунком, у мене пауза через пандемію і готуюся до нових викликів.

Насправді остання моя робота – це серіал “Доброволець”, який ми знімали минулого року. В кінці липня ми підписали акт із каналом ICTV про здачу серіалу. Це був мій дебют в царині зйомок серіалу.

– Ви виступали як продюсер?

– Співпродюсер. Був задіяний продакшн моєї компанії студії “В.І.К”,  яка існує з 2003 року. Вона виробляла “Шанс”, “Караоке на Майдані” всі останні роки. Ми виграли грант в Українському культурному фонді в минулому році, і зняли серіал, режисер Ахтем Сеітаблаєв.

Я сподіваюся, що цей серіал зайде глядачам каналу ICTV. До речі, його прем’єрний показ буде на День захисника Вітчизни, тому що цей серіал за жанром – бойовик. Його героєм є АТОвець, який приїхав у Київ після трирічної служби, а туди він пішов з Майдану. І він бореться тут у Києві з ворогами, яких чимало.

– З ворогами в Києві?

– В Києві, так, не сумнівайся.

– Це ви на Грушевського знімали, чи як?

– У нас була одна сцена, яку ми викинули, коли підірвався президентський кортеж.

Мається на увазі, що в кабінетах Києва сидять багато людей, які хочуть реваншу, повернення совка чи, принаймні, якогось іншого імперського новоутворення.

Фабула дуже проста: на День захисника Вітчизни, на Покрову, готується теракт. Виконавці – бойовики з-за лінії розмежування на Донбасі. Але керують ними ляльководи, які сидять на Москві-ріці. Така історія. І я сподіваюся, цей серіал сподобається. У нас, до речі, головну роль грає Олег Шульга.

Він тобі може бути відомий за “Позивним Бандерос”, якщо ти раптом бачив. Він, до слова, АТОшник і реально служив, короче він абсолютно в темі. І це остання моя робота, повертаючись до твого першого питання. А передостання – X-фактор, 10-й сезон.

Тривалий час Кондратюк регулярно і прямолінійно коментує майже всі політичні події в Україні

– Добре, а ви сказали, що вирізали сцену із серіалу, де підірвався президентський кортеж? 

– Ми її вирізали суто із грошових міркувань, це було занадто дорого. Ні, це не через президента одного чи іншого, це не має значення взагалі. Треба було знімати кортеж реальний, спецефектом перевертати машини. Це десь по Грушевського або може Омеляновича-Павленка.

Ми відмовилися, ми порахували, що це дуже дорого, а якщо недорого – вийде фікція і ми вирішили цього не робити.

– У своєму Facebook ви дуже часто пишете про помилки влади. До того як Зеленський став президентом, ви були з ним знайомі?

– Я із Зеленським був знайомий шапочно. Ми раз зустрічалися на церемонії Телетріумфу. Ще один раз я приїздив в офіс Кварталу, у нас були короткі перемовини про проект, який згодом відбувся, але без моєї участі.

І все, я, по суті, можна сказати, його не знаю. Вибачте, ну ви ж якщо читаєте мій Facebook, ви ж знали про всі попередні 5 років. При Порошенку я також писав критичні зауваження владі. Якщо ви цього не бачили, то ви почитайте.

Люди часто зі мною сперечаються: “що ви так не любите Зеленського”. Це моя рефлексія і мої критичні зауваження до нинішнього президента країни, іноді дуже критичні, але і при попередньому президентові я досить агресивно критикував владу.

Ігор Кондратюк: Якщо говорити про монобільшість партії “Слуга народу”, то іноді здається, що це – швидкий набір випадкових людей

– Який імідж був у Зеленського серед телевізійників?

– Вправний хлопець, який виробив багато теле- та кінопродукту. Він був лідером “Квартал-95” продакшн компанії, яка зробила купу рейтингових речей, які на всіх трьох каналах, де вони були, купувалися на ура, і які за це отримали багато професійних нагород: Телетріумф і так далі.

Вони продавали свої формати за кордон, що в Україні роблять дуже небагато людей. Відповідно, Зеленського вважали крутим телемайстром.

Клянусь, по факту своєї п’ятирічки, Порошенко – це найкращий президент України за всі роки”

– Що ви думаєте про президента Зеленського?

– Це людина, яка, до сих пір незбагненно для мене чому стала президентом. Це небідна людина, яка раптом вирішила вчитися політики за мої гроші платника податків.

До речі, може вже забив, а може, продовжує вчитися. Я сподіваюся, що продовжує вчитися. Але в мене велике питання – чому вчитися треба після, а не до? Вчитися треба до того, як щось ти  робиш.

Ну, наприклад, як у нього сталося з телебаченням? Він навчився телебаченню, граючи в КВН у Москві, там, у Маслякова, поступово розвиваючи свій продакшн. І в результаті вони чомусь навчилися.

Чому тут треба було зробити, як я називаю, тунельний ефект, а потім сісти і почати якісь ази вивчати – не розумію.

Кондратюк: ОПЗЖ знає, як маніпулювати, вона знає, як бути політиком, вона знає, як пресувати “зелених” так, як вони свого часу пресували Порошенка

– Якщо ми говоримо про президента, ми не можемо не говорити про Верховну Раду. Яке враження на вас справляє чинне скликання ВРУ?

– Якщо говорити про монобільшість партії “Слуга народу”, то іноді здається, що це – швидкий набір випадкових людей. Дехто з них, звичайно, може бути політиком, безумовно, і це для них було можливістю. Це для них був соціальний ліфт, якщо хочете.

Так що отака партія. Якщо ти знаєш, після того, як вибрали президентом Зеленського, ця партія не мала ніяких ні осередків, нічого. Було не зрозуміло, як вони можуть перемогти у парламенті, коли у них немає ніякої політичної структури взагалі. Але український “мудрий народ” вирішив, що це може бути.

– Але крім монобільшості у парламенті є ще інші фракції. Що ви скажете про людей, яких називають “старі політики”, які зараз намагаються реабілітуватися?   

– Якщо про старих політиків, то там мені здається, загалом є лише одне угруповання, яке називається ОПЗЖ. Ну звісно – Юлія Тимошенко і Петро Порошенко персонально, ще пару так званих “державних діячів” з парламентським стажем. Не називати ж старим політиком Ірину Геращенко, наприклад?

Ігор Кондратюк: Я вирішив, що я підтримую партію “Голос”. Вони мені здавалися більш фаховим набором людей з точки зору KPI в парламенті

– Але вона досвідчений політик.

– Так, але вона і не старий, вибач. Я насправді вважаю, що в “Європейській Солідарності”, у тому числі, є молоді політики. Той же Забродський – який він старий політик? Він як військовий, може, досвідчений, але як політик – ні.

Там є лише  одна партія, яка пробує себе витягнути за волосся із болота, як Мюнхгаузен, і ця партія – це ОПЗЖ. Але “Слуги народу” роблять їм величезну послугу, будучи абсолютними неофітами і не розбираючись в тому, що таке політика й куди вони потрапили. І на цьому їхньому “зеленізмі”, тобто молодості політичній, і їх ОПЗЖ може взути дуже сильно.

ОПЗЖ знає, як маніпулювати, вона знає, як бути політиком, вона знає, як пресувати “зелених” так, як вони свого часу пресували Порошенка.

І в результаті в наступному скликанні, якщо будуть “зелені”, про що ще, до речі, вилами по воді писано, мені здається, то там вони програють більш досвідченим однозначно.

Це буде маятник в інший бік. Як зараз от маятник пішов після Порошенка трошки в бік східного нашого сусіда, то він цей маятник повинен піти назад. А може, навпаки піде ще більше до Москви, я не знаю.

– На вашу думку,  а чи немає заслуги в тому, що ОПЗЖ зараз така сильна, і Порошенка?

– Має звичайно! Я тобі казав, почитай все, що було до Зеленського в мене в Facebook. Я насправді не розумію багато того, що робив Порошенко. Але, клянусь, по факту своєї п’ятирічки це – найкращий президент України за всі роки. Він зробив безліч дурниць. Але при ньому будувалися якісь речі, за які можна сказати “Дякую” тій владі.

“У 2014 році Вакарчук мені сказав своїми словами, що він не хоче йти в політику і хоче бути лідером громадської думки”

– На парламентський виборах ви голосували за “ЄС”?

– Я голосував за “Голос”. Поясню. Для мене було очевидно, що я не можу підтримувати “Європейську солідарність” в тій внутрішній політиці, яку вони вели. Хоча і внутрішня політика Порошенка – це поки що 11-й клас школи, порівняно з 1-м класом, в який вступив Зеленський.

У зовнішній політиці у мене питань до Порошенка було набагато менше. По внутрішній політиці у мене до нього велике питання. Я вирішив, що треба голосувати за молодих, на кого можна буде поставити в майбутньому у цій країні. І мені здалося, що такі молоді, але вже з певним досвідом роботи на державу – не в “зелених”, а в “Голосі”. У той же час я знав, що буде з Вакарчуком така історія.

– О, давайте зупинимось тут!

– Славко мені навіть двічі дзвонив. Один раз тоді, коли я їх зненацька підтримав. Всі ж думають, що всі підтримують за гроші. Я вирішив, що я підтримую партію “Голос”. Вони мені здавалися більш фаховим набором людей з точки зору KPI в парламенті, розумієш? Проте я знав, що Вакарчук там довго не затримається…

– Чому ви це знали?

– Тому що він уже раз пішов з парламенту, тому що це не його. У мене була розмова після Майдану зі Славком Вакарчуком по телефону.

Ігор Кондратюк: Якби я зустрівся з Вакарчуком попив кави, я б йому сказав свої думки щодо “Голосу” на правах їхнього виборця

– 2014-го року?

– Так. Коли до мене підійшли поважні люди і сказали: ви можете домовитися з Вакарчуком, дати нам контакти, щоб ми з ним зустрілися, ми хочемо з ним поговорити про його майбутнє в політиці”?

Він мені сказав своїми словами, що він не хоче йти в політику, він хоче бути лідером громадської думки, тому що це в нього виходить.

Але потім, як бачимо, Славко не втримався, побачивши, що в політику  пішов Зеленський і незрозуміло, хто туди йде, він не втримався. І він став лідером партії “Голос”, він завів її в парламент і пішов.

На мій погляд, це було абсолютно прогнозовано. Тепер уже “Голос” пише, що вони про це знали. Я, до речі, в своєму ролику – минулого року вони мене попросили приїхати в штаб партії “Голос” – єдиний партійний штаб, де я бував у своєму житті, записати ролик про їхню підтримку і викласти на Facebook. Я це зробив.

І в цьому ролику я сказав: “пробачу Славі Вакарчуку, якщо він заведе класних, молодих талановитих майбутніх державників і сам піде, і це буде нормально”. Вони це відрізали.

– Відрізали?

– Вони мені сказали: “Ігор, ми не хочемо, щоб це було, це може якось неправильно вплинути”. Ну, я розумію, що це, мабуть, неправильно вплинуло би на майбутнього їхнього виборця, скоріш за все, за всіма політтехнологічними правилам.

Я сказав: “Ок, але це моя думка і ви ж її знаєте”. Я абсолютно чесно розумів, що таке може бути. А чому ні, скажіть мені? Заводь в парламент тих людей, яких ти вважаєш за необхідне, і займайся своїми справами.

Якщо коефіцієнт корисної дії співака і громадського діяча Вакарчука поза межами парламенту буде більшим – так це буде правильним. У мене велике питання, чому він це зробив перед місцевими виборами. Ну, не знаю, значить, вони так вирішили, що це може бути. А може, це було емоційне рішення Вакарчука. Я не знаю, чому так.

Якби говорити про коефіцієнт корисної дії всього парламенту, то заміна 50-100 чоловік значно збільшить корисність Верховної Ради! Імена цих “зайвих” я не буду називати, тому що завтра вони можуть почати проти мене судове розслідування. Але я веду мову про антиукраїнських депутатів і тих, хто або – безмозглі, або не мають відповідного рівня освіти.

Кондратюк: Вакарчук мені дзвонив, подякував, що я підтримав “Голос”

– Там не всі такі.

– Я ж маю на увазі не тільки про “зелених”. Я взагалі про парламент. Так що беріть приклад з Вакарчука. Правда, ця фраза, яку я зараз сказав, вона передбачає, що в людини є апарат, який дозволяє критично якось переосмислити.

– Ви казали, що Вакарчук вам дзвонив?

– Він мені дзвонив, подякував, що я підтримав “Голос”, Я ще пожартував тоді, що було б прикольно, щоб пройшло в парламент 30 чоловік, і тоді попадає Притула і я буду вести Нацвідбір на “Євробачення” (сміється).

– А Вакарчук вас не переконував, що він “всерйоз і надовго” в політиці?

– Ні, не переконував. Другий раз він мені подзвонив після інтерв’ю, яке дав Гончаренку, де я розказав, чому вважаю, що його вихід з парламенту – це нормально. Славко сказав: “Спасибі, що ти мене розумієш. Давай зустрінемося, поп’ємо каву, я можу тобі ще порозказувати, пояснити”.

Я сказав: “Добре”. Ми не зустрічалися, я не набрав його і він мене не набрав відповідно.

Якщо ми говоримо про “Голос”, то проблема партії полягає зараз в тому, що в них немає харизматичного публічно лідера

– Кіра зараз у них публічний лідер.

– Зрозуміло. Політична партія – це гра в довгу. Якби я зустрівся з Вакарчуком попив кави, я б йому сказав свої думки щодо “Голосу” на правах їхнього виборця. Ну може, це ще буде. Простими словами, я був за молодих зухвалих професіоналів, але це були ніяк не “зелені”.

Ігор Кондратюк: Чому відбувається тупцювання на місці, а іноді – і відкат назад порівняно з попередніми 5-ма роками – не знаю

– Дозвольте уточнити останнє запитання про “Голос”. Вони вже рік у парламенті – як ви до них ставитеся?

– Відбувається природня еволюція-трансформація маленької міноритарної фракції. Наприклад, вони за рік дозріли до опозиції, так.

Тобто вони зрозуміли, що підтримувати не дуже-то ефективну партію влади – це для них як для партії може бути в мінус. Це один з тих моментів, чому я не стану політиком. Тому що я би завжди голосував за раціональне, що відбувається в парламенті.

Але коли партія розуміє, що це для неї, так би мовити, не круто, вона вдається або в опозицію, або в популізм. Але по-моєму, “Голос” аргументував, чому вони стали в опозицію.

“Вперед для України – не може бути на Схід. На Сході переду немає”

– Зараз спостерігається тенденція падіння рейтингу Зеленського. Однією з проблем експерти називають нечітке позиціонування у питаннях геополітики.

– Вони поки що і вашим, і нашим – така хитра одеська позиція, яка вже не вперше використовується в українському політикумі.

Її першим озвучив Кучма, який тоже поступив двічі не послідовно. Спочатку він це озвучив, а потім він написав книжку “Україна – не Росія” (сміється). Тобто, блін, так не можна.

В 14-му році в березні відбулася анексія Криму, відбулася для всіх людей в цій країні, хто при тямі, абсолютно однозначна картина про “дружній народ” Ну просто, блін, уже зрозуміліше не буває! І що?

Геополітика після 2014-го року для України, як на мене, повинна бути дуже простою: тікати від Росії подалі. І назавжди!

Чому відбувається тупцювання на місці, а іноді – і відкат назад порівняно з попередніми 5-ма роками – не знаю. Або занадто низькі розумові здібності новообраних, або вони – не громадяни, або вони – продажні. Це банальні речі ж я говорю! Чи ні?

Вперед для України – не може бути на Схід. На Сході переду немає.

Ігор Кондратюк: У зовнішній політиці у мене питань до Порошенка було набагато менше. По внутрішній політиці у мене до нього велике питання

– Коли я говорив, що за рахунок того, що чинна влада зачасту займає нейтральну позицію – на Заході укріплюється Порошенко й акумулює свій електорат до агресії щодо “зелених”, а на Сході аналогічне робить ОПЗЖ і цементує свій електорат. Як  в такій біполярній і агресивній ситуації ми взагалі маємо далі існувати?

– Партія “зелених” повинна перестати викристалізовувати в собі бужанських, вона повинна розуміти, що у них єдиний можливий політичний сенс – проукраїнський, а не малоросійський, даруйте.

Потрібно розуміти, що є лише одна позиція. Зовнішня – це означає відстоювати країну на міжнародній арені і закликати до супротиву Росії усіма можливими засобами і не робити, не казати нам, що, типу: ” Мєркель втомилася, Макрон втомився”. Та плювати, хто вони такі ці Меркель і Макрон! Це наша країна, вони за неї ніколи не будуть вирішувати.

А внутрішня історія – перестати “ходити між краплями” і всяким разумковим казати про те, що треба, наприклад,  переглянути закон про мову.

Ви виконайте його спочатку хоть на 10 %, виконайте! А потім кажіть, що це якісь речі не виконуються. Він же ще в дію не вступив, ви ж омбудсмену майже рік зарплату не платили.

От їм треба визначитись: вони з ОПЗЖ за дружбу з Росією, коли вона є агресором, чи ви все-таки за Україну? Я думаю, що у них це визначення приведе до радикалізації всередині партії і буде так, як з розглядом так званих поправок Бужанського.

Вони розділяться і всі зрозуміють, що їм треба подорослішати.

– На вашу думку хто може бути наступним президентом? Це буде хтось з чинних політиків, чи буде хтось цілком новий?

– Навіть станом на сьогодні я вважаю, що Порошенко був би мудрішим президентом, ніж Зеленський.

Кондратюк: Геополітика після 2014-го року для України, як на мене, повинна бути дуже простою: тікати від Росії подалі. І назавжди! 

– А ви думаєте, що Порошенко має шанс повернутися?

– Не знаю, він, до речі, став президентом абсолютно без шансів, якщо ти знаєш. У тому сенсі, що якби ти навіть після Майдану сказав: “президентом буде Порошенко”, на тебе б подивилися б як на ідіота.

– Я пам’ятаю це. У нього дуже чітко спрацювала політтехнологія. 

–  Зеленський також переміг в результаті банальної технології, яка називалася “Порошенко – поганий”.

– Порошенко так само зараз працює на негативі.

– На жаль, всі працюють на негативі. Питання знову ж таки: що вийде в результаті? От клянусь тобі: з точки зору міжнародної політики, ну, тут пандемія, звичайно, трошки підірвала і спутала всі карти, – мені не подобається відсутність чіткої, вербального, чіткого вектора проти Росії.

З ними неможливо домовитись, з ними можливо домовитись тільки на їхніх умовах. Якщо хтось вважає, що їхні умови закінчилися – срач на Донбасі чи включення навіть в Україну на умовах федеральних якихось і анексія Криму, то це дуже наївно і недалекоглядно, і просто бездумно і безмозгло.

Навіщо потакати агресору? Так що я думаю, що у Володі Зеленського нема тут інших шансів, окрім як або стати в міжнародній політиці Порошенком.

“Порошенку треба було розірвати всі відносини з Росією, абсолютно всі”

– Ви можете назвати три ключові помилки не Зеленського, а Петра Порошенка? Саме внутрішні, а не міжнародні.

–  Він мав можливість, прийшовши до влади, змінити розстановку на місцях на користь людей, які є новими обличчями. У цих людей був би 5-річний запас можливостей щось зробити на краще.

Він цим не скористався в повній мірі. Друга величезна його помилка – це прокурорська історія. Поставити після Революції Гідності Шокіна – це просто плюнути всім в обличчя, я не розумію.

Ігор Кондратюк: Я не розумію, як можна бути у відносинах з агресором

– Луценко був кращий за Шокіна?

– Луценко був не кращий, Луценко був політичною креатурою. Ви що, в країні не могли найти 1-2 прокурорів, схожих на, наприклад, на Рябошапку?

Я не кажу, що Рябошапка ідеальний, але якогось молодого відносно, не замазаного в корупційних оборудках, хоча таких майже не існує через те, що судова система України вона вся також заляпана лайном… Але ж там можна було когось одного хоч знайти.

– Третя? 

–  Вона є внутрішньою і зовнішньою одночасно – треба було розірвати всі відносини з Росією, абсолютно всі: комерційні, договірні, а не зараз як поступово там все, що розривають, всі абсолютно, так, як розірвали авіаційне сполучення.

Я не розумію, як можна бути у відносинах з агресором. Бути у відносинах з агресором означає що? Бути на стороні агресора зразу ж, з першої секунди, коли він забрав твою хату – “Давайтє договорімся”.

Таке – треба зразу подавати, дзвонити в поліцію і викликати адвокатів, якщо в тебе забрали хату. Домовлятися уже пізно – він зайшов в твою хату.

По-моєму, це було колосальною помилкою, це була та помилка, яку я особисто не розумію, чому він її робив. Всякі байки для дітей про 4 мільйона заробітчан в Росії і т.д. – це все фігня.

Чому це не було зроблено, я не знаю. Це була помилка внутрішня, в першу чергу, а не зовнішня, тому що, ну що, тепер наші діти і всі прихильники всяких шаріїв думають: “Нє, ну блін, це ж можна якось, можна ж єхать, договаріваться. Можна ж їздить давати туди концерти і звідти зустрічати гастролерів”.

– І останнє запитання. Опинившись перед Зеленським – від чого б ви його застерегли?

– Йому треба назавжди забути бачити в очах Путіна бажання до миру. Від малоросійства його друзів.

Від будь-яких бажань згортати реформи, які такими великими трагічними зусиллями почалися в країні у 2014-му році. (Роман Кравець, УП)

 

Богдан показав, як палять його “Теслу”: винить владу і готує помстуУП

Колишній голова Офісу президента Андрій Богдан опублікував відео з камери спостереження, на якому невідомий підпалює його електрокар Tesla.

Джерело: Facebook-сторінка Богдана

Пряма мова: “Сьогодні вночі невідома особа підпалила мій улюблений і задекларований автомобіль – Тесла S)))

Хоча втрата важка (автомобіль згорів вщент), но я не сприймаю це близько до серця. Звичайно всіх хвилює питання хто це зробив і чому?

Оскільки це лише черговий момент в ряду кримінальних справ проти мене і моїх друзів і чорнушних хвиль у ЗМІ, я розцінюю це, як погрозу від влади. Крім того, прослідковується певний символізм – рівно пів року з того часу як я щасливим звільнився з посади Керівника Офісу Президента. Я розумію, що замовник цього злочину має певний кримінальний досвід, а його співучасники сидять у найвищих владних кабінетах, проте дорогенькі, кризові історії – моя робота. Перекладаю – це Ви зараз бахнули керасінчіку у кастрік)))

Ну що ж, будемо зараз активно виводити Вас на чисту воду і постараємось забезпечити Вас комфортними умовами відбування покарання ( про комфортні – не обіцяю)”.

Нагадаємо: Раніше стало відомо, що Богдану цієї ночі в Києві спалили електромобіль Tesla.

Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом підпалу.

Вогнем також пошкоджено дві припарковані поруч автівки “Мазда” і “Хонда”.

 

ОАСК повернув Офісу генпрокурора підозри 5 суддямУП

Керівник апарату Окружного адміністративного суду Києва повернув до Офісу генерального прокурора не вручені підозри п’ятьом суддям.

Джерело: сайт ОАСК

Дослівно: “Окружний адміністративний суд міста Києва повернув до Офісу генерального прокурора невручені повідомлення про підозри суддям Окружного адміністративного суду міста Києва Вовку П.В., Погрібніченку І.М., Огурцову О.П., Качуру І.А. та Келеберді В.І. у кримінальному провадженні №42014100020000046 від 25.02.2014 року, які були залишені прокурорами просто на стільці в коридорі суду в позаробочий час”.

Деталі: А ОАСК нагадали, що є порядок вручення письмового повідомлення про підозру. Зокрема, якщо повістку неможливо вручити особисто у разі тимчасової відсутності особи за місцем проживання, то повістка для передачі їй вручається під розписку дорослому члену сім’ї особи чи іншій особі, яка з нею проживає, житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи або адміністрації за місцем її роботи.

Водночас, в ОАСК наголосили, що чинне законодавство в жодному нормативно-правовому акті не містить визначення поняття “адміністрації за місцем роботи”, і що за законом про судоустрій, суддя “є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску чи втручання”.

У суді заявили, що готові виконувати “виключно законні вимоги прокурорів”, а тому змушені були повернути до Офісу генпрокурора “тексти документів, які містять назву “Повідомлення про підозру””.

Апарат суду звернув увагу ОГП, що вказані документи не мали відомостей про дату, місце, час, дані осіб, кому саме було здійсненне повідомлення про підозру, та ким саме і на якій підставі.

Що було раніше: 2 серпня голові Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку та трьом його колегам вручили підозри у втручанні в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та інших можливих злочинах.

Історія питання:

10 травня у ВККС заявили, що 34 судді Окружного адмінсуду Києва, включно із головою Павлом Вовком та суддями, які визнали незаконною націоналізацію Приватбанку, не з’явилися на обов’язкове кваліфікаційне оцінювання, бо нібито захворіли.

15 травня Окружний адміністративний суд Києва тимчасово заборонив Сергію Козьякову виконувати обов’язки голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

26 липня стало відомо, що НАБУ та ГПУ обшукують Окружний адміністративний суд Києва

Пізніше правоохоронці розповіли, що розслідують справу про втручання керівництва Окружного адмінсуду в ухвалення рішень, вплив на роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.

За версією слідства, голова Окружного адмінсуду Павло Вовк хотів уникнути кваліфікаційного оцінювання і для цього “почав створювати штучні перешкоди у діяльності окремих членів ВККС”.

НАБУ також оприлюднило записи розмов нібито суддів ОАСК, які фігурують у справі про втручання суду в роботу інших органів влади.

У відповідь суд заявив про тиск. Голова суду Павло Вовк заявив, що опубліковані записи – брехня.

30 липня Вовка і ще трьох суддів викликали до ГПУ, щоб вручити підозри і допитати.

ГПУ також викликала на допит уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову та голову Державної судової адміністрації Зіновія Холоднюка, які фігурують на оприлюднених записах.

 

СБУ викрила “Укрбуд” на мільйонних оборудках при будівництві в Чорнобильській зоніУП

Служба безпеки України викрила керівництво державної будівельної корпорації “Укрбуд” на мільйонних зловживаннях під час тендерів на зведення об’єктів зберігання та переміщення радіоактивних відходів на території зони відчуження.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Оперативники спецслужби встановили, що в оборудці задіяні ТОВ “БК “Укрбудмонтаж” та ПрАТ “Укренергомонтаж”, які входять до складу Укрбуду.

Протягом 2017-2018 років ці компанії перемогли у низці державних закупівель, оголошених ДСП “Чорнобильська АЕС” та ДП “НАЕК “Енергоатом”.

Йдеться про будівництво 4-х ядерних об`єктів у Чорнобильській зоні: централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, комплекси інженерно-технічних систем фізичного захисту та радіаційного контролю і завод із переробки рідких радіоактивних відходів. Загальна сума тендерів на спорудження цих об’єктів становила 1,1 мільярда гривень.

Водночас проведена СБУ перевірка показала, що Укрбудмонтаж і Укренергомонтаж грубо порушили вітчизняне законодавство та виграли торги неправомірно: фірми вступили у змову для маніпулювання цінами і усунення конкурентів.

Крім того, будівельні компанії значно завищили ринкову вартість на роботи та послуги, що призвело необґрунтованого виділення понад 26 мільйонів гривень державних коштів.

Нагадуємо:
Раніше Антимонопольний комітет викрив картельну змову цих компаній “Укрбуда” і наклав штраф на “БК “Укрбудмонтаж” у розмірі 55 млн грн, на ПрАТ “Укренергомонтаж” – 62 млн грн. Упродовж трьох років ці компанії не зможуть брати участь в публічних закупівлях.

 

НАБУ оголосило в розшук голову ОАСК Вовка

УНН. Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та суддів ОАСК у справі щодо можливого захоплення влади керівництвом суду. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу НАБУ.

“Сімох підозрюваних у спробі захоплення державної влади оголошено у розшук. Йдеться про голову Окружного адміністративного суду м. Києва, заступника голови ОАСК, трьох суддів цього ж суду та двох ексчленів ВККС”, – йдеться в повідомленні.

Наголошується, що вдатися до таких дій слідство змушене через систематичне неприбуття цих підозрюваних на виклики детективів НАБУ для допитів (порушення обов’язків, передбачених ст.42 КПК України) та невстановлення їх місцезнаходження.

Крім того, НАБУ звернулося до Генерального прокурора з проєктами клопотань до Вищої ради правосуддя про відсторонення від здійснення правосуддя та застосування до підозрюваних служителів Феміди заходів примусу.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро України вкотре викликає на допит голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка та суддів ОАСК.

Раніше УНН писав, що Окружний адміністративний суд міста Києва не може передати повістки про виклик до НАБУ восьми суддям, адже вони перебувають у відпустці.

Як повідомлялося, голові Окружного адміністративного суду міста Києва Павлу Вовку, його заступнику, п’ятьом суддям ОАСК та голові Державної судової адміністрації України повідомлено про підозру.

 

Захистити Одеський музей і культуру – Ройтбурд вирішив балотуватися до облради

Художник Олександр Ройтбурд вирішив балотуватися на виборах до Одеської обласної ради від партії “Європейська солідарність”.

Про це він повідомив на своїй сторінці в Фейсбук, передає Укрінформ.

Художник пояснив своє рішення бажанням захистити Одеський художній музей, директором якого був з кінця 2017 року.

“Мене взагалі не цікавить політична кар’єра. Я йду захистити і музей, і надати йому нового дихання. Я йду захищати інтереси культури. Захищати майбутнє свого міста”, – наголосив він.

Також він зазначив, що не є членом партії “ЄС”, але “вдячний їй за те, що вона надала… шанс відстоювати… позицію не під стінами ОДА, а в сесійній залі”.

Як повідомляв Укрінформ, художник Олександр Ройтбурд 6 грудня 2017 р. переміг у відбірковому конкурсі на посаду директора Одеського художнього музею. 19 березня 2018 року голова ОДА підписав п’ятирічний контракт з Ройтбурдом, призначивши його директором музею. Кандидатуру художника тоді не підтримала обласна рада.

4 вересня 2019 р. облрада з ініціативи групи представників Опозиційного блоку прийняла рішення про звільнення Ройтбурда з посади керівника музею, що викликало обурення громадськості.

Голова ОДА, керуючись вимогами закону “Про культуру”, відмовився видати розпорядження про звільнення Ройтбурда з посади, а сам художник оскаржив рішення облради в суді.

У жовтні 2019 р. Міністерство культури, молоді і спорту назвало рішення про звільнення Ройтбурда безпідставним.

У лютому 2020 р. суд визнав незаконним і скасував рішення Одеської облради про звільнення Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею.

28 травня 2020 р. Одеський апеляційний суд скасував це рішення, постановивши відмовити Олександру Ройтбурду в задоволенні позову.

У червні в Одесі пройшли акції на підтримку Ройтбурда. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко висловив припущення, що директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда звільнили з посади з політичних або особистих мотивів.

 

Суд закрив справу щодо активіста Кір’якова, затриманого на акції на підтримку Стерненка

Шевченківський райсуд Києва закрив справу про адміністративне правопорушення щодо активіста Олександра Кір’якова, затриманого під судом 15 червня на акції на підтримку Сергія Стерненка, за відсутністю події та складу адмінпорушення.

Про це у Фейсбук повідомляє юридична компанія «Міллер», передає Укрінформ.

«Одразу після закриття справи стосовно Виговського Миколи, розгляд якої відбувся декілька годин тому, було розглянуто аналогічну справу щодо Кір’якова Олександра. Шевченківським районним судом міста Києва знову було розглянуто два протоколи про адміністративні правопорушення і за результатами цього розгляду суддя також прийшов до рішення про необхідність закриття провадження у зв’язку із відсутністю в діях Кір’якова О.Є. складу та події адміністративного правопорушення», – йдеться в повідомленні.

Юристи нагадали, що Кір’яков, як і активіст Микола Виговський, був присутній під час акції під стінами Шевченківського районного суду Києва на підтримку Стерненка, якому тоді обирали запобіжний захід.

Зазначається, що того дня Кір’якова, як і Виговського, «поліція висмикнула з натовпу і затримала, у зв’язку з тим, що він нібито лаявся та чіплявся до оточуючих, але до протоколів, складених на Виговського Миколу, жодних доказів додано не було».

«Вважаючи вищевказані дії працівників поліції неправомірними та необґрунтованими, адвокатами нашої компанії було підготовлено відповідну позицію, яку суддя Шевченківського суду повністю підтримала», – поінформували юристи.

Як повідомлялося, 15 червня Шевченківський райсуд обрав Стерненку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Апеляційний суд залишив це рішення чинним.

Зі свого боку начальник поліції Києва Андрій Крищенко повідомив, що за фактом сутичок під судом п’ятьох осіб доправили до райуправління поліції: одного – після конфлікту з журналісткою одного з телеканалів, інші четверо заважали поліцейським, коли вони намагалися припинити цей конфлікт. Також після цих подій двох поліцейських було відсторонено від займаних посад.

За даними ЗМІ, тоді під судом серед затриманих були активісти Микола Виговський і Олександр Кір’яков.

Стерненку 11 червня оголосили про підозру у вчиненні злочинів за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу.

Увечері 24 травня 2018 року двоє зловмисників напали на Стерненка та його дівчину. Відбиваючись, активіст смертельно поранив одного з них ножем у живіт. Ножові поранення були і в самого Стерненка та у другого нападника, якого поліція невдовзі затримала, але відразу відпустила, надавши йому статус свідка, а пізніше – державну охорону.

30 липня Стерненко поінформував, що суд обмежив йому строки для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження щодо нього до 11 серпня.

6 червня Стерненку змінили запобіжний захід – до 21 вересня він перебуватиме під нічним домашнім арештом.

 

СКУ розшукує в свою команду старшого політичного радника

Світовий Конґрес Українців (СКУ) шукає претендентів на посаду старшого політичного радника.

Оголошення було розміщене на сайті СКУ, передає Укрінформ.

Як зазначається в описанні, базуючись у Києві, старший політичний радник працюватиме з виконавчим директором СКУ та інформуватиме керівництво СКУ про основні політичні питання і тенденції в Україні та в усьому світі, надаючи дорадчі консультації щодо їх впливу на пріоритети та програми СКУ.

Старший політичний радник здійснюватиме моніторинг політичної, економічної та соціальної політики, готує брифінги, надає поради та інформацію для формування позиції СКУ. Старший політичний радник створює карти стейкхолдерів, тісно співпрацює з урядовцями та іншими ключовими партнерами в Україні та за її межами з метою підсилення впливу та результативності програм СКУ.

Основні обов’язки:

  • Моніторинг внутрішнього та глобального політичного ландшафту відповідно до стратегічних пріоритетів СКУ щодо зміцнення України як успішної демократичної держави, припинення російської агресії та розбудови українських громад у світі.
  • Підготовка звітів та аналізів (на вимогу), включно з аналізом законодавства та політичних ініціатив, з істотними рекомендаціями проводу СКУ для визначення позиції СКУ щодо ключових політичних питань.
  • Підготовка брифінгів, презентацій та звітів щодо пріоритетних напрямів роботи, які часто вимагають швидкої реакції.
  • Вчасне виявлення питань в Україні та світі, які потребують подальшого моніторингу та оцінки їхнього потенційного впливу на програми та діяльність СКУ в усьому світі.
  • У співпраці з керівництвом СКУ, вчасне реагування та передбачення резонансних політичних питань, які можуть отримати розголос у ЗМІ. Підтримка у формулюванні та координації відповідної реакції СКУ.
  • Розбудова широкої підтримки СКУ через сприяння взаємодії з ключовими стейкхолдерами в українському уряді, закордонних дипломатичних представництвах, міжнародних організаціях, міжнародних фінансових інституціях наукових колах та громадянському суспільстві, а також з керівництвом СКУ, організаціями-членами та представництвами в усьому світі.
  • Підтримка Комунікаційного координатора СКУ у цілеспрямованих кампаніях на підтримку політичних пріоритетів СКУ, включно з підготовкою прес-релізів, проєктів виступів, публікацій та доповідей.
  • Провідна роль у підготовці та втіленні в життя стратегічних програм візитів керівництва СКУ.

Вимоги до кандидатів:

  • Досвід у політичній аналітиці, роботи в сферах Government Relations або зв’язків з громадськістю.
  • Мінімум 8 років досвіду роботи в урядових, міжнародних або неурядових організаціях, або юридичного досвіду.
  • Налагоджені робочі стосунки з широким колом релевантних стейкхолдерів в Україні та за кордоном.
  • Диплом визнаного вищого навчального закладу за спеціальністю міжнародні відносини, політологія, економіка або суміжні галузі.
  • Навички дослідницької роботи, аналітичного і критичного мислення.
  • Відмінне володіння англійською та українською мовами.
  • Уміння чітко й лаконічно висловлювати думки усно та на письмі, а також уміння доступно пояснити складні питання різноманітним аудиторіям.
  • Вміння працювати як самостійно, так і в команді; організаційні навички та навички міжособистісного спілкування, здатність адаптуватися до динамічних змін ситуації та оперативно реагувати на них.
  • Готовність періодично подорожувати.

СКУ пропонує конкурентну заробітну платню, динамічне та справді глобальне робоче середовище, змістовну роботу та можливість розвитку навичок світового рівня та унікальну культуру людей, які втілюють в життя свою міцну віру в майбутнє України.

Необхідно надіслати резюме, супровідний лист англійської та українською мовами, а також очікування щодо заробітної платні на hr@ukrainianworldcongress.org, вказавши “Старший політичний радник” в темі листа.

 

Партія “Голос” висуває Притулу в мери Києва

Політична партія “Голос” висуває кандидатом на посаду Київського міського голови шоумена та волонтера Сергія Притулу.

Про це повідомив сам Притула під час презентації партійних команд на місцеві вибори, передає кореспондент Укрінформу.

“Я розумію, що єдина можливість змінити щось на краще – це взяти особисту відповідальність за ці зміни. Байдужість від відповідальності відрізняється однією простою штукою – це дія. І тому я страшенно радий, щасливий і маю за честь бути сьогодні серед людей, які беруть на себе відповідальність і йдуть на ці вибори. І я йду разом з вами. Відчуваючи ваше плече, відчуваючи вашу підтримку, я балотуюсь на посаду міського голови Києва”, – сказав Притула.

Він додав, що йде на вибори з командою фахівців, яким довіряє.

“Можу вам пообіцяти, що коли я стану мером, через рік мені не набридне, і я не складу мандат. Я дякую вам, що ви йдете на ці вибори. І я йду разом з вами. І на цих виборах у нас все має скластися. Я страшенно хочу, що ми, «Голос», стали платформою для чесних людей і завели їх у владу в Україні. По регіонах, по місцях, у Києві. І коли нам це вдасться на місцевих виборах, то на наступних парламентських виборах саме ми маємо стати платформою для об’єднання всіх патріотичних сил України”, – заявив Притула.

Як повідомлялося, телеведучий та шоумен Сергій Притула на виборах у 2019 році балотувався у Верховну Раду від партії “Голос”. Він був 30-м у виборчому списку, але не пройшов до парламенту.

Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня 2020 року.

 

«Шахтар» обіграв «Базель» і вийшов у півфінал Ліги Європи

У складі українського клубу відзначились Мораес, Тайсон, Алан Патрік і Додо.

«Шахтар» обіграв у чвертьфінальному матчі Ліги Європи «Базель» 4:1 і вийшов у півфінал турніру. У півфіналі «Шахтар» зіграє з «Інтером», повідомляє Укрінформ.

Вирішальні матчі плей-офф єврокубків в цьому сезоні складаються з одного поєдинку на нейтральному полі. «Шахтар» і «Базель» зустрічалися в Гельзенкірхені. Український клуб вийшов вперед вже на 2-й хвилині. Відзначився Мораес.

Другий м’яч «Шахтаря» на рахунку Тайсона.  Після перерви Алан Патрік реалізував пенальті. А в кінці матчу Додо і Ван Волфсвінкель встановили остаточний рахунок – 4:1 на користь «Шахтаря».

В іншому чвертьфінальному матчі ЛЄ «Вулвергемптон» – «Севілья» переміг іспанський клуб 1:0.

У півфіналах Ліги Європи «Інтер» зіграє з «Шахтарем», а «МЮ» – з «Севільєю». Півфінали зіграють 16-17 серпня.

Як повідомляв Укрінформ, у чвертьфіналах Ліги Європи італійський «Інтер» обіграв німецький «Баєр» 2:1, а «Манчестер Юнайтед» переміг данський «Копенгаген» 1:0.

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 342

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua