Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 12.03.2021

Інформаційний резонанс доби: 12.03.2021

На Донбасі від кулі снайпера загинув український військовий 

13.03.2021, 02:42

12 березня внаслідок ворожого снайперського вогню неподалік населеного пункту Мар’їнка один український військовослужбовець отримав поранення не сумісні з життям.

Про це повідомило оперативно-тактичне угруповання “Схід” у Facebook, передає Укрінформ.

Зазначається, що збройні формування Російської Федерації вкотре здійснили обстріл позицій українських захисників.

“Внаслідок ворожого снайперського вогню один український військовослужбовець отримав поранення не сумісні з життям. На місці події працює керівний склад військової частини та робоча група військової служби правопорядку”, – йдеться у повідомленні.

Про дії збройних формувань Російської Федерації та її найманців повідомлено представників ОБСЄ через українську сторону Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Як раніше повідомляло агентство, учора окупанти вели обстріл із забороненої зброї біля Катеринівки та Південного.

 

Окупанти минулої доби 14 разів зривали «тишу» на Донбасі, загинув боєць ЗСУ 

13.03.2021, 08:10

Протягом минулої доби, 12 березня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 14 порушень режиму припинення вогню. Внаслідок ворожого снайперського вогню загинув український військовослужбовець.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

“В районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Північ», поблизу селища Катеринівка окупанти відкривали вогонь з мінометів калібру 120 мм та 82 мм, гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Неподалік населеного пункту Південне збройні формування Російської Федерації здійснили обстріл позицій українських захисників з мінометів 82 калібру та великокаліберних кулеметів.

Внаслідок цього, один український воїн отримав бойове травмування. Військовослужбовця оперативно доправлено до лікувального закладу, де йому надається необхідна медична допомога. Стан здоров’я пораненого – задовільний”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що біля Старогнатівки, російсько-окупаційні війська обстрілювали українські позиції з автоматичних станкових гранатометів, а біля селищ Тарамчук та Піски – зі стрілецької зброї та станкового протитанкового гранатомета.

Біля населеного пункту Гнутове, загарбники вели вогонь з великокаліберних кулеметів, а у передмісті Водяного – з ручних протитанкових гранатометів. У цьому ж напрямку було помічено інженерні обладнання позицій військ противника.

Поблизу Мар’їнки, збройні формування РФ вкотре здійснили обстріл позицій українських захисників.

Внаслідок ворожого снайперського вогню один український військовослужбовець отримав поранення не сумісні з життям.

Станом на 7 годину ранку, 13 березня, з боку російсько-окупаційних військ було зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню. Всі вони були здійснені у районі населеного пункту Піски. Противник відкривав вогонь у бік наших позицій з підствольних гранатометів та стрілецької зброї.

Бойових втрат серед українських захисників немає.

 

В ОБСЄ нарахували 27 порушень «тиші» окупантами на Донбасі

13.03.2021, 04:21

Спостерігачі ОБСЄ за добу нарахували в ОРДЛО 27 порушень режиму припинення вогню.

Про це йдеться в щоденному звіті №58/2021 місії ОБСЄ від 12 березня, передає Укрінформ.

Найбільш напруженою була ситуація в Луганській області. Там місія ОБСЄ зафіксувала відразу 14 порушень режиму припинення вогню і вибухи. При цьому, велика частина порушень відбувалася в районі міста Попасна. Також наголошується, що в Попасній напруженою ситуація була і в попередні дні.

В Донецькій області напруженою залишається ситуація біля Лебединського. На Донеччині зафіксували 13 порушень режиму припинення вогню і вибухи.

Напружена ситуація на Луганщині та з відведенням озброєння. Члени ОБСЄ зафіксували 22 реактивні системи залпового вогню, 4 гаубиці та протитанкову гармату, які були розміщені в порушення ліній відведення в непідконтрольних уряду районах.

Як раніше повідомляло агентство, 12 березня внаслідок ворожого снайперського вогню неподалік населеного пункту Мар’їнка один український військовослужбовець отримав поранення не сумісні з життям.

 

Загострення на Донбасі: окупанти 11 разів порушили “тишу”УП

Протягом доби 12 березня в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 11 порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ.

Джерело: штаб ООС

Дослівно: “У передмісті населених пунктів Катеринівка та Південне, окупанти відкривали вогонь з мінометів калібру 120 мм та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Поблизу Старогнатівки збройні формування Російської Федерації обстрілювали наші позиції з автоматичних станкових гранатометів, а біля селищ Тарамчук та Піски– ще й зі стрілецької зброї.

Неподалік населеного пункту Гнутове загарбники вели вогонь з великокаліберних кулеметів, а у передмісті Водяного, що на Приазов’ї – з ручних протитанкових гранатометів. У цьому ж напрямку було помічене інженерне обладнання позицій військ противника”.

Деталі: Зазначається, що на усі обстріли українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Бойових втрат серед ЗСУ немає.

 

Бойовики створили “штучну напруженість” біля Золотого, де ведуть якісь роботи – УП

Протягом минулої доби, 11 березня, в районі проведення операції Об’єднаних сил бойовики 4 рази порушили режим припинення вогню, поранивши українського бійця, а з початку доби 12 березня було одне порушення “тиші”.

Джерело: ранкове зведення щодо ситуації в районі ООС станом на 7 ранку 12 березня

Деталі: Від початку поточної доби поблизу населеного пункту Піски збройні формування Російської Федерації відкривали провокаційний вогонь  зі стрілецької зброї.

Напередодні, в четвер, у районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування “Схід”, неподалік Пищевика, противник відкривав вогонь у бік українських позицій з автоматичних станкових гранатометів, а поблизу Талаківки – зі стрілецької зброї.

Російсько-окупаційні війська обстріляли позиції українських захисників неподалік Новозванівки, що в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”.

Окупанти застосували по воїнах ЗСУ гранатомети різних систем та стрілецьку зброю.

Внаслідок ворожого вогню один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил отримав осколкове поранення. Стан його здоров’я – задовільний. Бійця доставили до лікувального закладу, де йому надають необхідну медичну допомогу.

На дії противника бійці ОС дали “адекватну відповідь”.

Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.

Дослівно штаб ООС: “Метою дій окупанітв, як і у попередні дні, було провокування Збройних сил України на відкриття вогню у відповідь та подальшого звинувачення в обстрілах населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури тимчасово окупованих територій.

Зокрема, російські найманці здійснили низку провокацій в районі населених пунктів Золоте 4 та Новозванівка Луганської області, які були спрямовані на реалізацію чергового інформаційного кейсу антиукраїнської спрямованості.

У підсумку, створено штучну напруженість навколо ділянки розведення Золоте, в межах якої російсько-окупаційні війська вже другий місяць поспіль проводять роботи невизначеного характеру, про що систематично повідомляється у звітах СММ ОБСЄ.

Українська сторона СЦКК наголошує, що Збройні сили України неухильно дотримуються досягнутих домовленостей щодо припинення вогню та є послідовними у виконанні взятих на себе зобов’язань”.

 

РФ розповсюджує фейки про нібито наступ українських військових на Донбасі – Данілов

На Донбасі останнім часом спостерігається загострення, однак ситуація є контрольованою українськими військовими. Водночас Російська Федерація тиражує фейки про начебто можливий наступ ЗСУ на Донецьк та Луганськ.

Про це заявив Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Дійсно, у нас на території Донецької та Луганської області відбувається загострення, у нас збільшилась кількість обстрілів, але ми не можемо сказати, що це критична ситуація, ситуація повністю контрольована. Останнім часом РФ розповідає дезінформацію, що нібито українські війська от завтра-післязавтра підуть в наступ і наступом будуть брати Донецьк, Луганськ, що не відповідає дійсності. Це така собі психологічна атака медійна іде», – зазначив Данілов.

Він нагадав, що боротьба з дезінформацією була одним з питань, який розглядала РНБО на останньому засіданні та ухвалила рішення про створення Центру протидії дезінформації.

«Створення центру при Апараті Ради (РНБО – ред.) дасть нам можливість боротися з тою дезінформацією, яка останнім часом збільшилася в рази, тому що моніторинг ЗМІ в Апараті відбувається на постійній основі упродовж 1,5 років і ми кожен день розуміємо, що відбувається», – запевнив очільник РНБО.

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про створення Центру протидії дезінформації, який розпочне роботу з наступного тижня. До роботи Центру долучатимуться працівники розвідспільноти, відповідних міністерств та відомств. Керівник Центру буде призначений указом Президента.

 

Проблема не в Шухевичі

Важливо чітко розуміти, що хамські заяви польських посадовців щодо борців за незалежність України є безпідставним і грубим втручанням у наші внутрішні справи

Тарас Шамайда, громадський діяч, УП

Не може бути й мови про жодну “провину” українців у цій ситуації чи потребу в будь-якій формі загравати з тими, хто вдається до цих випадів.

Це саме стосується і нинішнього посла Ізраїлю з його регулярними хамськими заявами в дусі московської пропаганди.

Більша частина вулиць та інших об’єктів, які мають ім’я Романа Шухевича (як і Степана Бандери) отримала ці назви в 1990х роках. Ці назви давалися на Галичині й Волині, територіях пам’ять про які була живою у багатьох поляків як про колишню частину польської держави. Однак до жодних випадів у бік України через це польські посадовці не вдавалися.

Те саме тривало і в 2000х роках. Ні Польща, ні Ізраїль не вказували Україні, яких героїв нам шанувати і чиїми іменами називати вулиці. Звичайно, у тій же Польщі завжди були сили, які намагалися роздмухувати антиукраїнську істерію, але вони завжди залишалися маргіналами.

Кожен, хто спостерігав за ставленням польських діячів до вшанування борців за незалежність України, пам’ятає, що деградація польського політикуму почалася з 2007-2008 року після того, як москва розгорнула шалену кампанію з дискредитації УПА, особисто Шухевича і українського національно-визвольного руху взагалі.

До цієї кампанії, яка, вочевидь, була частиною стратегії з недопущення руху України в НАТО й підготовки до майбутньої російської агресії, була активно залучена московська агентура як у Польщі, так і в самій Україні, яка нагнітала теми “Волинської різанини” і буцімто антисемітизму українців.

Але ключовий злам у поведінці польських посадовців і політиків стався в 2015-16 роках і пов’язаний з подіями в Польщі, а не в Україні. Для своєї перемоги на виборах 2015 року партія “Право і справедливість” вирішила перейти червоні лінії і розіграти карту антиукраїнської істерії в політиці національної пам’яті.

Саме діячі ПІСу, які обійняли посади у польській владі після цих виборів, зробили нападки на українських героїв складовою державної політики Польщі. Вони піднесли це шовіністичне хамство і втручання у наші внутрішні справи на рівень офіційних заяв і навіть законодавчих актів.

Наші герої, які не турбували польську владу ні в 1990х, ні в 2000х, різко стурбували її в 2015-16 роках.

Жодному польському посадовцю й на думку не спало робити якісь дурні заяви, коли в Тернополі з’явилася вулиця імені Шухевича, однак тепер ми бачимо цілу низку таких заяв через найменування іменем Шухевича стадіону в тому ж Тернополі.

Важливо чітко розуміти – проблема не в Шухевичі, і взагалі не в Україні, де як давалися назви якимось об’єктам на честь діячів УПА 25 чи 15 років тому, так даються зараз і даватимуться в майбутньому.

Проблема – у самій польській владі. Переконавши значну частину польського суспільства в тому, що Польща має право вказувати українцям, кого і як з борців за волю України їм шанувати, Ярослав Качинський і його партія зробили такі дії елементом своєї популістичної політики.

На жаль, одна частина польської еліти, яка розуміла неприйнятність такої політики, загинула в авіакатастрофі під Смоленськом (у тому числі президент Лех Качинський, який був значно адекватнішим за свого брата). Інша – в особі Дональда Туска та решти представників ліберальних сил – упродовж останніх 6 років перебуває в опозиції.

Відмова від вшанування борців за незалежність України означала б зневагу до самої незалежності. І навіть якби якимось ідіотам в українській владі спало на думку загравати в цьому питанні з іноземними посадовцями, українське суспільство швидко вказало б таким ідіотам шлях на Ростов до їхніх папєрєдніков.

Попри всю важливість дружніх стосунків з Польщею (як і з Ізраїлем) керівництво України і наше МЗС має дуже жорстко і недвозначно припиняти будь-які спроби вчити українців, яких героїв і як нам шанувати.

 

Форум у Давосі видалив зі статті про жінок ім’я княгині Ольги як «прародительки РФ»

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) видалив зі статті про жінок, які змінили історію людства, ім’я святої рівноапостольної княгині Ольги через «суперечливі історичні дані».

Про це повідомляється на сайті форуму, передає Укрінформ.

«Виправлення: в попередній версії цієї статті згадувалася свята Ольга. Ми видалили цю згадку зважаючи на суперечливі історичні дані», – йдеться у повідомленні, що передує статті.

Список з шести жінок, що змінили історію, з’явився на сайті ВЕФ напередодні 8 Березня. У нього включили й княгиню Ольгу, яку у матеріалі назвали «прародителькою сучасної Росії».

На публікацію статті відреагував народний депутат України, експрезидент Петро Порошенко. «Уявіть моє обурення, коли я прочитав, що Всесвітній економічний форум іменує нашу княгиню російською правителькою та основоположницею сучасної Росії. А її чоловіка, князя Ігоря, вирішили прозвати Іваном», – заявив політик.

Він наголосив, що княгиня Ольга справді була видатною правителькою, підкорила бунтівні племена, здійснила першу державну реформу та заклала міцні дипломатичні зв’язки із Західною Європою, проте бути прародителькою сучасної Росії вона не могла, оскільки «Московське Князівство було засноване лише через понад 300 років після її смерті».

«Щодня ми стаємо свідками того, наскільки важливим є захист не лише інформаційного простору, а й власної культурної спадщини, коли елементами ворожої пропаганди можуть стати навіть авторитетні міжнародні інституції. Прошу команду World Economic Forum негайно виправити помилки у описі однієї з найвідоміших жінок в Українській історії та ретельніше перевіряти свої джерела», – зауважив він.

Станом на 12 березня згадка про княгиню Ольгу вилучена з матеріалу ВЕФ.

 

Безпека світу в ХХІ столітті буде залежати від балансу двох систем цінностей – Клімкін

Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що у ХХІ сторіччі безпека світу залежатиме не від супердержав, а від балансу двох систем цінностей – умовно демократичної та азійської.

Таку думку Клімкін висловив на пресконференції в Укрінформі на тему: “Хто буде наддержавами в ХХІ сторіччі і чи зробить це світ безпечнішим?”

Перед цим науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, професор політології НаУКМА Олексій Гарань презентував результати глобального дослідження ставлення до наддержав, проведеного Міжнародною асоціацією Геллап наприкінці 2020 року, яке показало, що переважна більшість респондентів вважають, що США та Китай, найбільші наддержави нині, будуть такими і в наступному десятилітті.

«Я не вірю в світ, який буде визначатися, як інь і янь, тільки Сполученими Штатами і Китаєм…. Я вважаю, що у майбутньому є шанс балансу двох систем цінностей – одну назвемо системою цінностей, побудованою на принципах демократії і верховенства права,.. і навколо цього може поєднатися те, що ми називаємо трансатлантичним світом… Другу систему цінностей умовно назвемо азійською, і це тільки китайські цінності», – сказав Клімкін.

Він додав, що навколо цих двох мегакластерів можна побудувати певну перехідну систему, оскільки наразі, за його словами, «фактично не існує жодного світового порядку».

«Ми знаходимося фактично на початку перехідної фази. Скільки вона буде тривати – 15 чи 25 років, за яких умов і чим закінчиться, маємо чесно сказати: поки що ми не знаємо… Але я не виключаю певну модель, коли система азійських цінностей і демократичних цінностей балансуватимуть одна одну», – зазначив дипломат.

На думку Клімкіна, для України найближчі роки «з точки зору того, де і що ми будемо робити», дійсно визначатимуть наше існування.

«Я не вірю в модель стабільності національних держав у майбутньому – ця модель буде перезавантажуватися… Насправді якісь інші механізми мають використовуватися для стабілізації цього світового порядку, і вони будуть використані… Я бачу баланс двох систем ідентичностей і двох систем цінностей, але не бачу балансу двох супердержав», – зауважив ексміністр.

 

В Атлантичній раді США спалахнув скандал через публікацію про Росію

В Атлантичній раді – відомому аналітичному центрі США – виник скандал, пов’язаний з публікацією про Росію, яку розмістили на офіційному веб-сайті центру двоє його співробітників.

Як пише американське видання Politico в статті «В Атлантичній раді розгорнулася війна через Росію», «два десятки працівників і співробітників Атлантичної ради виступили із заявою, у якій засудили двох своїх колег за те, що вони опублікували на веб-сайті аналітичного центру статтю, яку вважають проросійською».

Двоє старших експертів Атлантичної ради Емма Ешфорд і Метью Берроуз у п’ятницю опублікували статтю, у якій ідеться про те, що «США не повинні зосереджуватися на правах людини у своїх відносинах з Росією» і що «демократизація в Росії не обов’язково піде на користь зовнішній політиці США», передає Politico.

За даними видання, стаття Ешфорд і Берроуза спонукала 22 співробітників аналітичного центру виступити у вівторок із заявою, у якій вони дистанціювалися від авторів, заявивши, що стаття «б’є мимо». Серед підписантів троє колишніх послів США Джон Гербст, Олександр Вершбоу і Денієл Фрід, які пропрацювали в Держдепартаменті майже 40 років.

«Їхня стаття ґрунтується на помилковому припущенні, що права людини і національні інтереси розділені і що політика США стосовно Росії була і залишається переважно пов’язана з проблемами прав людини», – ідеться в заяві.

За припущеннями одного з підписантів, на формулювання авторів статті могла вплинути позиція одного із жертводавців Атлантичної ради Чарльза Коха, який надав 4,5 млн доларів протягом п’яти років. Проте генеральний директор Атлантичної ради Фред Кемпе спростував ці закиди.

Стаття «викликала багато галасу в цьому зазвичай стриманому центристському мозковому центрі», зазначає Politico. «Це не відображає американських інтересів», – сказав виданню один із підписантів.

Виконавчий віцепрезидент Атлантичної ради Деймон Вілсон, хоч і не підписав заяву, але зазначив, що він особисто не згоден з Ешфорд і Берроузом і «твердо впевнений, що права людини є невід’ємною частиною інтересів національної безпеки США». Водночас зазначив, що поважає« їхнє право висловлювати свої аргументи».

 

Заяви про націоналізацію «Мотор Січі» є елементом інформаційної війни проти України – Данілов

13.03.2021, 00:07

Мова про націоналізацію запорізького підприємства «Мотор Січ» жодним чином не йде, а всі заяви про це є елементом інформаційної війни проти України.

Про це заявив Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Слово націоналізація жодним чином не було застосовано ні на засіданні РНБО, ні в рішенні, яке приймала РНБО, ні на брифінгу, на якому я виступав. Були зовсім інші слова. Ми сьогодні знаходимось в інформаційній війні з Російською Федерацією, яка має безпосереднє відношення спільно з китайцями до спроби захоплення підприємства «Мотор Січ», тому ми маємо сьогодні таку негативну інформацію стосовно націоналізації. Мова йшла про те, що підприємство «Мотор Січ» найближчим часом буде повернуто у власність українського народу в законний спосіб, згідно чинного українського законодавства. Ми не можемо дозволити собі, перебуваючи в стані війні, віддати в чужі руки підприємство, від якого залежить наша обороноздатність», – наголосив Данілов.

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня РНБО ухвалила рішення, згідно з яким підприємство «Мотор Січ» буде повернене у власність української держави у законний спосіб.

Раніше Україна запровадила обмежувальні заходи на три роки до громадянина Китаю Ван Цзін та трьох розташованих у Китаї компаній. Під санкції потрапила також компанія з Британських Віргінських островів.

8 січня Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів.

У січні Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, інвестора українського ПАТ “Мотор Січ”. Глава відомства Вілбур Росс заявив, що Сполучені Штати хочуть попередити експортерів, що Skyrizon має тісні зв’язки з китайською армією.

На початку серпня 2020 року в групі DCH повідомили про початок партнерства з китайськими інвесторами, які представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited.

6 серпня АМКУ повідомив, що проведе оцінку продажу підприємства «Мотор Січ» на відповідність конкурентному законодавству.

4 вересня китайські інвестори ПАТ «Мотор Січ» подали до Міністерства юстиції претензійний документ – Notice of Investment Dispute про намір звернутися до міжнародного арбітражу для стягнення з держави Україна збитків у розмірі 3,5 млрд дол. До складу робочої групи з доарбітражного врегулювання входить і представник АМКУ.

У листопаді минулого року стало відомо, що китайські інвестори «Мотор Січі» найняли три юркомпанії для процесу проти України на $3,5 мільярди.

 

Китай відреагував на рішення РНБО повернути “Мотор Січ” у держвласність – УП

Китай вимагає, щоб Україна при націоналізації підприємства “Мотор Січ” урахувала інтереси китайських компаній – серед акціонерів заводу китайська компанія Beijing Skyrizon.

Про це під час брифінгу заявив речник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь, повідомляє News.Sina.

“Ми вимагаємо, щоб Україна врахувала законні права китайських підприємств і інвесторів”, – заявив речник китайського МЗС.

За його словами, Пекін уважно спостерігає за ситуацією, яка склалася з підприємством.

“Китай наполягає, щоб це питання було вирішене належним чином”, – додав він.

Нагадаємо:

На засіданні РНБО прийняли рішення про повернення у власність держави ПАТ “Мотор Січ” “в законний спосіб найближчим часом”, люди, які вкладали кошти в підприємство, отримають компенсацію.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив, що у Раді найближчим часом зареєструють законопроєкт про націоналізацію ПАТ “Мотор Січ”.

У “Слузі народу” обговорюють та напрацьовують текст законопроєкту про націоналізацію ПАТ “Мотор Січ”, заявив заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко.

Китайський інвестор “Мотор Січі” назвав неприпустимими заяви української влади про можливу націоналізацію підприємства та пригрозив новими позовами.

Міністерство закордонних справ України отримало ноту від уряду Китаю через введення РНБО санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”, про це 1 лютого повідомило видання ZN.UA, інформацію також підтвердили джерела ЕП у МЗС.

Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яке передбачає застосування спеціальних економічних санкцій проти китайських інвесторів “Мотор Січі”.

Нацкомісія з цінних паперів відкрила справу проти депозитарної установи СП ТОВ “ДРАГОН КАПІТАЛ” за порушення вимог щодо провадження депозитарної діяльності в частині інформаційного та організаційного забезпечення проведення загальних зборів ПАТ “Мотор Січ”, у Dragon Capital відкинули звинувачення.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку не зафіксувала жодних ознак законної діяльності щодо скликання та наміру проведення загальних зборів акціонерного товариства “Мотор Січ”.

31 січня у Запоріжжі мали відбутись позачергові загальні збори АТ “Мотор Січ”, ініційовані китайськими інвесторами та українським бізнесменом Олександром Ярославським, але вони були зірвані Службою безпеки.

Купівля китайськими інвесторами контрольного пакету акції АТ “Мотор Січ” викликала занепокоєння в США через нарощування військової потужності Пекіну.

Водночас, в українському уряд виступають за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися у власності держави, хоча і розуміє важливість залучення інвесторів до “Мотор Січ”.

Наразі інвестори подали в міжнародний арбітраж з вимогою стягнути з України 3,5 млрд доларів, оскільки прокуратура наклала додатковий арешт на акції “Мотор Січ”після того, як китайські бізнесмени разом із DCH Олександра Ярославського оголосили про спільну заявку в АМКУ про купівлю акцій, та поскаржився на тиск.

 

Кравчук застеріг Росію від трагічної помилки на Донбасі

Голова української делегації для участі в ТКГ Леонід Кравчук сумнівається, що санкції РНБО проти пов’язаних з Росією бізнесів та телеканалів можуть призвести до широкомасштабного конфлікту на Донбасі, хоча й визнає їхній зв’язок з певним загостренням на фронті.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Кравчук заявив у ефірі каналу «Україна 24» в п’ятницю.

Голова делегації України зауважив, що ситуація на Донбасі ніколи не була зовсім мирною, «вона хвилями йде – то піднімається, то опускається».

«Сьогодні ситуація загострилася. Можливо, це якась реакція на наші дії, тому що коли ми вели себе більш спокійно, я скажу умовно, то вони ( російські окупанти – ред.) також дивилися. А коли Президент Зеленський і РНБО почали реально діяти, реально вживати відповідні кроки, відповідні санкції, … вони також почали діяти. Але я не думаю, що це може стати причиною широкомасштабного конфлікту. Якщо б це могло комусь прийти в голову, то я думаю, що це була б не просто помилка, а трагічна помилка Росії», – сказав Кравчук.

Він відмовився коментувати повідомлення російських ЗМІ про «наступ України на Донбас 15 березня», зауваживши, що «я чутками не живу».

Водночас голова делегації України зазначив, що читав розпорядження ватажка Донецької області «народній міліції» стріляти по бойових точках українських військ і по військослужбовцях ЗСУ.

«Я його (розпорядження – ред.) оприлюднив на засіданні ТКГ і сказав, що на такі військові дії ми будемо відповідати дзеркальними діями. Тобто вони не мають навіть думати про те, що ми будемо спостерігати – на зло будемо відповідати силою», – наголосив перший Президент України.

Як повідомлялося, на тлі загострення ситуації в зоні конфлікту на Донбасі, у “ДНР” і “ЛНР”, а також в російських ЗМІ вкотре говорять про “підготовку Україною наступу на Донбас”, у різних проросійських Telegram-каналах пишуть про конкретну дату – “готовність ЗСУ атакувати Донбас із 15 березня”.

 

Проєкт мирного плану щодо Донбасу передали Росії – Кравчук

Україна, Німеччина і Франція надали Росії пропозиції щодо врегулювання ситуації на Донбасі, які стануть планом у разі їх схвалення усіма країнами-членами «нормандської четвірки».

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив голова української делегації для участі в ТКГ Леонід Кравчук в ефірі каналу «Україна 24» в п’ятницю.

Коментуючи заяви російської сторони, що вона не має нового мирного плану, Кравчук зауважив, що Росія скрізь каже, що не бере участь у конфлікті на Донбасі і що там немає російських військ і зброї.

«Їм (Росії – ред.) можна вірити? Ніхто ж їй не вірить, весь світ бачить, що це брехня. Так само вони кажуть, що немає плану. Якщо їм щось невигідно, вони кажуть будь-що, що не відповідає дійсності. Такий план є, і він знаходиться в Росії, а як ми будемо далі йти, це буде видно», – сказав Кравчук.

Водночас він відмовився назвати головні засади нового мирного плану, пославшись на те, що це лише проєкт.

«Проєкт плану є, як тільки Росія його схвалить, він стає планом. А поки що це пропозиції трьох – Німеччини, Франції і України. А план буде тоді, коли він буде схвалений чотирма державами, бо в нормандському форматі працює не три, а чотири держави», – зазначив голова делегації України.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз закликав Росію виконати свої зобов’язання у нормандському форматі та забезпечити негайне відкриття усіх існуючих на Донбасі контрольних пунктів в’їзду-виїзду та двох додаткових КПВВ у Щасті та Золотому.

 

Україна закличе світову спільноту «натиснути» на Росію – Кравчук  

13.03.2021, 05:29

Змусити Росію припинити військову агресію на території України можливо лише спільними зусиллями лідерів країн “нормандської четвірки”.

На цьому в коментарі телеканалу “Дом” акцентував глава української делегації в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук, передає Укрінформ.

Політик переконаний, що до мирних переговорів щодо Донбасу потрібно залучити й нову адміністрацію Сполучених Штатів Америки.

“Мені здається, що зараз настав момент Х, протягом якого буде відповідь на питання — бути чи не бути. Якщо вдасться прийняти рішення, яке відкриє дорогу до миру, ми будемо аплодувати. Якщо не вдасться, тоді ситуація затягнеться, але вона придбає зовсім інший характер. А саме: Україна не буде сидіти й мовчати”, — заявив Кравчук.

Він зазначив, що Україна буде звертатися до лідерів, європейських країн і США, до світової спільноти із закликом — “натиснути на Росію усіма можливими способами: санкції, дипломатичний тиск”. А також зробити кроки, які змусять Росію виконувати міжнародні норми права.

“І тоді, думаю, ситуація буде для України позитивна, і ми поступово інтегруємо в Україну і неконтрольовані сьогодні райони Донбасу, і Крим”, — уклав глава української делегації в ТКГ.

Нагадаємо: Німеччина, Франція та Україна розробили новий план мирного врегулювання ситуації на Донбасі, який буде представлений найближчим часом. Його вже передали до РФ.

 

Кравчук каже, що “нормандська зустріч” планується поки на квітеньУП

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук каже, що наступна зустріч лідерів країн “Нормандської четвірки” може відбутися вже в квітні, проте точно говорити про її проведення рано.

Джерело: Кравчук, якого цитує “Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “Зараз йде велика робота на рівні політичних радників, де бере участь Єрмак (глава Офісу президента України Андрій Єрмак), і, відповідно, Козак – радник Путіна, та інші. Вони якраз і вирішують це головне питання про проведення зустрічі на найвищому рівні. Планується, поки, напевно, на квітень”.

Деталі: Водночас перший президент України уточнив, що точно говорити про її проведенні поки рано, оскільки “передбачити позицію Росії дуже важко, вона змінюється буквально кожен день”.

Передісторія:

Глава МЗС України Дмитро Кулеба раніше заявляв, що для того, аби зрушити з місця врегулювання на Донбасі, потрібен новий саміт лідерів країн “нормандської четвірки”. 

Нова очільниця ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде вважає, що Україна вже виконала усі умови для нової зустрічі лідерів у Нормандському форматі.

9 березня президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо зустріч лідерів країн “нормандської четвірки” щодо Донбасу не вдасться організувати, то він має намір провести зустрічі з лідером кожної з країн окремо.

 

СБУ розслідує відключення “Донецькоблгазом” котелень в зоні ООС –  УП

Головне слідче управління СБУ розпочало досудове розслідування за фактом вчинення посадовими особами “Донецькоблгазу” диверсійних дій, які призвели до відключення 58 котелень обласного комунального підприємства в зоні проведення ООС.

Джерело: пресслужба СБУ

Дослівно: “Встановлено, що власниками ПАТ “Донецькоблгаз” є іноземні офшорні компанії з ознаками фіктивності, котрі підконтрольні громадянину України, який на даний час перебуває на території Російської Федерації.

При цьому це акціонерне товариство належить до об’єктів, які мають важливе народногосподарське та оборонне значення”.

Деталі: Наразі проводяться слідчі дії, щоб встановити усіх причетних до злочину людей.

Нагадаємо:

9 березня роботу 59 котелень “Донецьктеплокомуненерго”, які напередодні були відімкнені “Донецькоблгазом” від газу, відновили.

6-7 березня епіцентром обговорення стала ситуація на Донеччині. Місцевий облгаз заявив про зупинку постачання газу для тепловика “Донецьктеплокомуненерго”, який йде через нього. Причина – борги останнього перед “НАК “Нафтогаз України”. Врешті, постачання газу відновили, а влада та облгаз обмінялись звинуваченнями.

У Раді нацбезпеки з’ясували, що “Донецькоблгаз” належить двом компаніям з Гонконгу – після перевірок компанія може повернутися до державної сфери управління.

 

Окупанти на Донбасі незаконно ув’язнили 268 осіб – Денісова

У незаконному ув’язненні на тимчасово окупованій частині Донбасу перебуває 268 осіб, ще 114 громадян України незаконно утримуються у місцях несвободи на території РФ та в тимчасово окупованому Криму.

Про це під час ознайомчої зустрічі з новопризначеним верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Укрінформ з посиланням на Фейсбук-сторінку омбудсмена.

«Наголосила, що на тимчасово окупованих територіях продовжуються переслідування громадян України з проукраїнськими поглядами. На сьогодні у незаконному ув’язненні на тимчасово окупованій частині Донбасу перебувають 268 наших співгромадян, а 114 громадян України наразі незаконно утримуються у місцях несвободи на території Російської Федерації та в тимчасово окупованому Криму. Більшість з них, а саме 78, мають кримськотатарську національність», – поінформувала Денісова.

Вона також повідомила, що в ОРДЛО скасували державний статус української мови, а документи, оформлені українською, будуть чинні до 1 березня 2023 року.

«Вимога офіційного перекладу призведе до труднощів отримання мешканцями окупованих територій соціальних та інших послуг. Фактично, дії окупаційних адміністрацій призводять до того, що на тих територіях українська мова буде відсутня», – заявила Денісова.

За її словами, це стосується і тимчасово окупованого Криму. Зокрема, навчання українською мовою за роки окупації скоротилося в 50 разів – на сьогодні це 249 учнів , а кримськотатарською навчаються всього 3% (6 400 учнів) від загальної кількості школярів в АРК.

Омбудсмен повідомила, що для національних меншин України навчання відповідною мовою здійснюється на етапі здобуття дошкільної та початкової освіти, а для корінних народів України – на етапі здобуття дошкільної і загальної середньої освіти.

Окрему увагу співрозмовники приділили питанням додержання прав і свобод представників ромської нацменшини.

Денісова запросила верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин взяти участь наприкінці травня у Форумі омбудсманів, де її колеги поділяться позитивним досвідом розв’язання питань забезпечення прав національних меншин.

Зі свого боку Кайрат Абдрахманов висловив готовність узяти участь у цьому заході та до подальшої співпраці.

 

Австрія закликала Росію припинити мілітаризацію Росією окупованого Криму

Австрія занепокоєна мілітаризацією Росією окупованого Криму, у тому числі – захопленням колишніх місць зберігання ядерної зброї на півострові.

Як передає кореспондент Укрінформу, це заявив постійний представник Австрії при ООН Александер Маршик під час віртуального засідання високого рівня ООН за формулою “Арріа” у п’ятницю, 12 березня, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Ми закликаємо до припинення триваючої мілітаризації Росією Кримського півострова та невиправданого використання сили, що продовжує негативно впливати на безпекову ситуацію у Чорному морі та за його межами. Ми глибоко занепокоєні переміщенням сучасних систем озброєння на територію України, як і незаконним захопленням та встановленням контролю Росією над колишніми місцями зберігання ядерної зброї у Криму”, – заявив австрійський дипломат.

Він зазначив, що все це є “порушенням безпекових гарантій, даних Україні Росією, поруч з іншими країнами, коли Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у якості країни, у якої немає ядерної зброї, після ліквідації свого ядерного арсеналу”.

У ході свого виступу посол Австрії нагадав, що 7 років тому “російські агресивні дії в українській Автономній Республіці Крим та місті Севастополь призвели до незаконної анексії Кримського півострова”, яку офіційний Відень не визнає.

“Вже сім років український народ страждає від руйнівних наслідків важкої безпекової ситуації. І вже сім років Австрія не припиняє заявляти в ОБСЄ, Раді Європи та ООН про свою позицію, базовану на міжнародному праві. І тут я хочу чітко заявити, що Австрія не визнає нелегальну анексію Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастполь. У правовому плані ця територія залишається територією України”, – заявив Маршик.

Він додав, що Австрія також “повністю підтримує політику невизнання та обмежувальні заходи Євросоюзу”.

“Австрія також залишається занепокоєною відсутністю належного розслідування пов’язаних з конфліктом порушень прав людини, таких як свавільні затримання, тортури та жорстоке поводження на непідконтрольних урядові України територіях. Усі ці порушення мають розслідуватися, а винуватці притягнуті до відповідальності”, – сказав австрійський посол.

Крім того, представник Австрії закликав Росію надати повний та безперешкодний доступ до Криму міжнародним гуманітарним акторам, включаючи Управління Верховного комісара ООН з прав людини та Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні.

“Ми також закликаємо Росію забезпечити безперешкодне судноплавство у Чорному та Азовському морях відповідно до міжнародного права та припинити переміщення цивільного населення до півострова, як і припинити примушувати місцеве населення брати російські паспорти”, – додав австрійський дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему: «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України».

Засідання скликано державами-членами Ради Безпеки ООН – Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією – разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН з різних регіонів світу стали співорганізаторами цього заходу.

 

Франція відкидає звинувачення РФ у блокуванні Україною «Норманді» – посол

Франція не сприймає риторику Росії про відповідальність України за невиконання рішень лідерів у Нормандському форматі.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив 12 березня постійний представник Франції при ООН Ніколя де Рів’єр під час віртуального засідання Ради Безпеки ООН високого рівня за формулою «Арріа» «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України».

«Ми не сприймаємо риторику Росії, яка обвинувачує Україну в тому, що ситуація зайшла у глухий кут», – заявив французький посол про нинішній стан переговорів у Нормандському форматі.

Він наголосив, що результатом переговорів у Нормандському форматі повинно стати повне відновлення суверенітету України на Донбасі.

Французький дипломат також згадав про негативні наслідки мілітаризації Криму і регіону Чорного моря Росією, що завдає шкоди і протиправно обмежує міжнародне судноплавство.

Окрім цього, він засудив політику РФ, яка порушує права людини у Криму та призвела до погіршення ситуації на півострові через убивства, політичні ув’язнення, зникнення людей і дискримінацію за релігійними ознаками, включаючи кримських татар та україномовних людей.

«Росія повинна припинити свою політику демографічних змін на півострові», – додав постпред Франції при ООН.

Він закликав Росію допусти до Криму міжнародну місію під егідою ООН з моніторингу ситуації щодо дотримання прав людини на півострові.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України». Засідання скликане державами-членами Ради Безпеки ООН – Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією – разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН з різних регіонів світу стали співорганізаторами заходу.

 

Берлін закликав Москву повернути Крим Україні

Німеччина вбачає лише один шлях урегулювання ситуації щодо Криму – повернення півострова Україні.

Про це заявив державний секретар МЗС ФРН Нільс Аннен під час віртуального засідання високого рівня за формулою «Арріа», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми не можемо визнати незаконну анексію Росією Криму. Рішення для Росії має бути чітким – звільнити Крим, припинити порушення прав людини і повернути Крим Україні. Крим був і залишається українським», – заявив Аннен.

Представник МЗС ФРН зазначив, що окупація Криму залишається «не менш кричущим, шокуючим порушенням Хартії ООН і міжнародного права», як і 7 років тому. Зміна статусу території за допомогою сили стала безпрецедентним актом у Європі від часу завершення Другої світової війни, наголосив Аннен, назвавши організований Росією «ганебний референдум» «насмішкою над демократичними стандартами».

Німецький дипломат також звернув увагу на те, що Росія продовжує блокувати доступ на територію півострова для незалежних міжнародних моніторингових структур, представників ООН, ОБСЄ, Ради Європи, неурядових організацій, журналістів, правозахисників тощо. Він закликав Росію надати такий доступ, виконати рішення Європейського суду з прав людини від 14 січня 2021 року і діяти у повній відповідності до міжнародного права та міжнародних стандартів у галузі прав людини, а також звільнити всіх незаконно затриманих громадян, включаючи понад 100 кримських татар.

Представник Німеччини висловив занепокоєння мілітаризацією Криму та закликав РФ відповідно до міжнародних зобов’язань забезпечити свободу навігації в Азовському морі.

При цьому, за словами держсекретаря МЗС ФРН, усім зрозуміло, що Донбас був наступною ціллю для нападу на Україну і що Росія та підтримувані нею збройні формування на Донбасі несуть відповідальність за смерті та страшні страждання українців.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України». Засідання скликане державами-членами Ради Безпеки ООН – Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією – разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН з різних регіонів світу стали співорганізаторами заходу.

 

Кулеба закликає Росію надати міжнародним організаціям повний доступ до окупованого Криму

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Росію надати повний доступ до незаконного окупованого нею Криму для представників ООН, ОБСЄ та Ради Європи.

Як передає Укрінформ, про це Кулеба написав на своїй сторінці у Твіттері.

«Ми закликаємо Росію як окупаційну державу зайняти неполітизовану позицію та забезпечити для ООН, також інших міжнародних організацій, включаючи ОБСЄ та Раду Європи, повний доступ до Криму відповідно до міжнародного права та, зокрема, міжнародного гуманітарного права», – зазначив український міністр.

Як передавав Укрінформ, Дмитро Кулеба зауважив, що підривна політика Росії спрямована як на легітимізацію спроби анексувати півострів, закріпити статус-кво, так і на «проєктування своєї військової потужності з Криму на весь Азово-Чорноморський регіон та Середземне море».

Міністр також звернув увагу на інші негативні тенденції в окупованому Криму. Це, зокрема, зміна демографії населення півострова, масштабні порушення прав людини, політичні переслідування й утиски української і кримськотатарської громад.

Міністр також звернув увагу на варварське поводження та розграбовування об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та культурних об’єктів на тимчасово окупованому півострові.

«Світ може закрити очі на погіршення ситуації на півострові й тимчасово окупованих територіях на Сході України та продовжувати свої відносини з Росією «як завжди». Це найгірше, що може статися сьогодні», – підкреслив Кулеба.

У цьому зв’язку він вважає надзвичайно важливим «підтримувати тверду спільну позицію щодо окупації, вироблену в межах ООН, ЄС та інших регіональних і міжнародних організацій». Глава МЗС України зауважив, що причин переглядати або послаблювати цю позицію нині не існує.

Кулеба наголосив на необхідності довготермінового бачення й рішучих дій щодо подолання негативних наслідків окупації Криму та забезпечення відновлення територіальної цілісності України.

З огляду на це він нагадав, що Україна ініціювала новий формат консультацій та координації – Кримську платформу.

 

МЗС: якщо Росія продовжить агресію — санкції треба посилити

Рішення про продовження санкцій за російську агресію є беззаперечним свідченням того, що Європейський Союз залишається надійним партнером України у її боротьбі за відновлення суверенітету і територіальної цілісності.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України.

МЗС вітає рішення Ради Європейського Союзу продовжити на наступні 6 місяців – до 15 вересня 2021 року – термін дії персональних санкцій щодо 177 фізичних та 48 юридичних осіб у зв’язку із їхніми діями, що підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету й незалежності України.

Зазначене рішення є беззаперечним свідченням того, що Європейський Союз залишається надійним партнером України у її боротьбі за відновлення суверенітету і територіальної цілісності, наголошують у МЗС.

Російська Федерація має негайно припинити агресію проти України і повернутися до виконання своїх міжнародно-правових та політичних зобов’язань, заявляють дипломати.

У разі подальшого продовження та ескалації Росією агресивних дій щодо України, реакція міжнародної спільноти має бути адекватною, а санкції посилені, підкреслюють у МЗС.

Персональні санкції ЄС (замороження активів та обмеження права на в’їзд і пересування територією держав-членів ЄС) були вперше запроваджені 17 березня 2014 року рішенням Ради ЄС 2014/145/CFSP стосовно російських та українських посадовців, чиї дії поставили під загрозу територіальну цілісність і суверенітет України й призвели до їх підриву. Перший санкційний список включив 21 особу. У подальшому список розширювався за рахунок включення до нього додаткових фізичних, а також юридичних осіб і утворень, які сприяли підриву територіальної цілісності України. 1 жовтня 2020 року Рада ЄС ухвалила рішення, яким запровадила обмежувальні заходи щодо двох осіб та чотирьох компаній, причетних до будівництва Керченського залізничного мосту. Станом на березень 2021 року, режим персональних санкцій ЄС за дії, що підривають та загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, поширено на 177 фізичних осіб та 48 організацій. Термін дії згаданих обмежувальних заходів Євросоюзу продовжується кожних півроку на 6 місяців відповідним рішенням Ради ЄС.

 

МЗС представило пріоритети публічної дипломатії на чотири роки – Джапарова

Команда Міністерства закордонних справ України та Українського інституту презентувала представництвам дипмісій та міжнародних організацій й фондів пріоритети публічної дипломатії на 2021-2025 роки.

Про це у Facebook повідомила перший заступник Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, передає Укрінформ.

Презентація під назвою “Публічна дипломатія МЗС 2.0″: Посилення голосу України в складних умовах гібридних загроз” відбулась у будинку Митрополита, що на території Національного заповідника «Софія Київська».

Команда МЗС представила українським іноземним партнерам ключові елементи стратегії публічної дипломатії нашої країни, її цілі та завдання. Низка проєктів була презентована, виходячи зі стратегічних напрацювань – на культурному, гастрономічному, цифровому, експертному та науково-освітньому напрямах.

“Зміцнення комунікаційних спроможностей, посилення компетенцій дипломатів і розвиток напряму публічної дипломатії є надзвичайно важливим в умовах нових зовнішніх викликів та цифровізації світу. Попри триваючу російську агресію та окупацію Криму, ми прагнемо розкрити себе світові як країна надзвичайних людей, можливостей, динаміки та унікальної природи. Країну, яка прагне членства в ЄС та НАТО та надзвичайно швидкими темпами реформує майже всі сфери життя”, – зазначила Джапарова.

Як раніше повідомляло агентство, Рада національної безпеки та оборони затвердила стратегію деокупації та реінтеграції Криму.

 

Російські спецслужби застосовують тортури в окупованому Криму – ООН

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) продовжує отримувати інформацію про застосування тортур російськими силовиками в окупованому Криму проти жителів півострова та опозиційних сил.

Про це заявила помічниця Генсекретаря ООН з прав людини Ілзе Брандс Керіс під час віртуального засідання високого рівня за формулою «Арріа», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«УВКПЛ продовжує отримувати достовірну інформацію про тортури та жорстке поводження з боку спецслужб Російської Федерації та поліції в Криму», – зауважила представниця ООН.

Вона підкреслила, що це відбувається як перед, так і після силових затримань незгодних з окупаційною владою. Зокрема, насильство застосовується для того, щоби «вибити» зізнання в провині або сфабрикувати свідчення проти інших, а також з метою переслідування опозиційних політичних організацій.

У цьому зв’язку Брандс Керіс зауважила, що ООН отримувало інформацію про те, що у зв’язку з такими випадками в окупованому Криму були ініційовані розслідування, однак жодних повідомлень про покарання винних або щодо прогресу у процесі притягнення до відповідальності УВКПЛ так і не отримало.

Брандс Керіс також нагадала про ініші порушення в окупованому Росією Криму, як-от переслідування журналістів, ЗМІ, утиски за релігійними й національними ознаками. Крім того, вона наголосила на нав’язуванні російського громадянства жителям півострова.

У цьому зв’язку помічниця Генсекретаря ООН підкреслила, що УВКПЛ продовжить домагатися безперешкодного доступу для моніторингу ситуації в Криму відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

«Я закликаю зацікавлені країни не політизувати питання доступу, щоби забезпечити роботу Управління верховного комісара з прав людини, а також інших міжнародних незалежних організацій із захисту прав людини з метою забезпечити дотримання всіх прав населення, що проживає в Криму», – наголосила Брандс Керіс.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України».

Засідання скликане державами-членами Ради Безпеки ООН – Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією – разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН з різних регіонів світу стали співорганізаторами цього заходу.

 

Постпред Британії при ООН: Треба тримати Крим у фокусі уваги

Велика Британія підтримує міжнародні зусилля з деокупації Криму.

Про це заявила постійний представник Великої Британії при ООН Барбара Вудворд на віртуальному засіданні Ради Безпеки ООН високого рівня за формулою «Арріа», передає кореспондент Укрінформу.

«Я хочу підкреслити, що Велика Британія підтримує міжнародну Кримську платформу, яка об’єднує міжнародне співтовариство на підтримку повернення Криму Україні. Ми повинні відповідати рішуче і твердо… Крим треба тримати у фокусі нашої уваги. Крим – це Україна», – заявила Вудворд.

Вона наголосила, що Сполучене Королівство засуджує агресію Росії проти України і висловлює неухильну підтримку суверенітету і територіальної цілісності держави.

«Ми не визнаємо незаконну анексію Криму Росією», – додала посол.

Вудворд заявила про масштабні порушення прав людини на території окупованого Криму і закликала російську сторону допустити на територію півострова міжнародну моніторингову місію, як це визначено у резолюції Генеральної асамблеї ООН.

«Ми закликаємо Росію негайно звільнити усіх протиправно утримуваних політичних в’язнів», – заявила британський постпред.

Як повідомлялося, Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

 

Дії РФ у Криму є викликом для міжнародної безпеки – представник ЄС

Незаконна анексія Криму, що відбулася сім років тому, була грубим порушенням міжнародного права Російською Федерацією, і на сьогодні залишається прямим викликом для всієї системи міжнародної безпеки.

Про це сьогодні під час виступу на онлайн форумі за формулою “Арріa” за участю країн-членів РБ ООН та за підтримки ще 18 країн світу, висловив заступник генерального секретаря Європейської служби зовнішніх дій з політичних питань Енріке Мора (Enrique Mora), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Незаконна анексія Кримського півострова розпочалася сім років тому. Сьогодні, як і завжди, ЄС стоїть поряд у повній солідарності з Україною, підтримує її суверенітет та територіальну цілісність. Незаконна анексія залишається прямим викликом для міжнародної безпеки з величезними і серйозними наслідками для міжнародного порядку», – зауважив представник дипломатичної Служби ЄС.

За його словами, збільшення військової присутності Росії в Криму та Севастополі має негативний вплив на ситуацію з безпеки в усьому регіоні Чорного моря. Обмеження Російською Федерацією безперешкодного та вільного проходу суден через Керченську протоку є очевидним порушенням міжнародного законодавства.

Енріке Мора нагадав, що ЄС послідовно дотримується змістовної політики невизнання незаконної анексії Криму, у тому числі – шляхом застосування обмежувальних заходів разом зі своїми партнерами. Водночас ЄС закликає всі держави світу зважити на подібні заходи невизнання анексії Криму, відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262.

Європейський дипломат наголосив, що ЄС закликає Росію дотримуватися власних міжнародних зобов’язань, утримуватися від порушень базових прав людини та свобод на окупованому півострові.

«Ми вітаємо підхід України з пошуку правосуддя з використанням міжнародної правової системи. Рішення Європейського суду з прав людини від 14 січня, яке визнає, що Росія здійснює, де факто, контроль в Криму з 27 березня 2014 року, є дуже важливим у цьому сенсі. Європейський Союз підтримує роботу міжнародних організацій в цьому напрямку – ОБСЄ, Ради Європи і Організації Об’єднаних Націй», – підкреслив Мора.

Він окремо наголосив, що ЄС вітає дипломатичні зусилля України з вирішення цієї проблеми, зокрема, пропозицію щодо створення міжнародної Кримської платформи з деокупації півострова.

«Погіршення ситуації з правами людини на півострові є надзвичайно тривожною, і воно є прямим наслідком незаконної анексії. Мешканці півострова стикаються із системними обмеженнями в правах і свободах. Цілеспрямованого удару зазнали права кримських татар, були закриті кримськотатарські медіа та під забороною опинилася діяльність Меджлісу, проводяться системні переслідування лідерів та представників громадськості. ЄС очікує, що Росія перегляне ці рішення та припинить тиск на кримськотатарську спільноту», – сказав заступник керівника Європейської служби зовнішніх дій.

Він додав, що відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 75/29 всі порушення прав людини в анексованому Криму мають бути ретельно розслідувані, а представники міжнародних організацій з прав людини мають отримати повний, вільний та безперешкодний доступ до півострова.

Як повідомлялося, Європейський Союз проводить послідовну політику невизнання незаконної анексії Криму. Окрім санкцій проти російських чиновників та установ за дії, що спрямовані проти суверенітету та територіальної цілісності України, Євросоюз застосовує також окремий пакет обмежувальних заходів у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя, дія яких прямо торкається будь-якої економічної активності на території Криму і Севастополя. Наразі цей пакет санкцій, введений у 2014 році, продовжений до 23 червня 2021 року.

 

Нідерланди в ООН нагадали Росії про Будапештський меморандум

Нідерланди підтвердили свою відданість суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та нагадали Росії про її зобов’язання за Будапештським меморандумом.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок під час віртуального засідання високого рівня ООН за формулою “Арріа”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Нідерланди підтверджують свою відданість суверенітету, політичній незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. У цьому контексті дозвольте мені нагадати Будапештський меморандум від 1994 року, одним з підписантів якого була Російська Федерація”, – заявив Блок.

Глава МЗС Нідерландів наголосив, що спроба анексії Росією Криму “є очевидним та неприйнятним порушення міжнародного права” і є грубим порушенням Статуту ООН. “Застосування сили з метою зміни кордонів у Європи у XXI столітті є неприйнятним”, – наголосив він.

Міністр також зазначив, що так званий “референдум” від 16 березня 2014 року не дає жодних правових підстав для зміни статусу Автономної Республіки Крим, яка залишається законною частиною України.

Він висловив занепокоєння з приводу нарощування військових сил з боку РФ, яке відбувається паралельно з розширенням сухопутних та морських баз у Криму. “Ми також занепокоєні з приводу військових навчань РФ, які не відповідають міжнародним стандартам транспарентності. І це призводить до погіршення безпекової ситуації у ширшому регіоні ОБСЄ”, – зауважив міністр.

Крім того, Блок відзначив різке погіршення ситуації з правами людини в Криму після спроби його анексії Російською Федерацією і висловив занепокоєння з приводу жорстких обмежень основних свобод на півострові, що особливо стосується кримських татар.

Глава МЗС заявив, що Нідерланди закликають Росію виконати свої зобов’язання як держави-окупанта і міжнародні зобов’язання щодо прав людини та забезпечити безперешкодний доступ на територію Криму незалежних міжнародних моніторингових місій з прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України».

Засідання скликали держави-члени Ради Безпеки ООН – Велика Британія, Естонія, Ірландія, Норвегія, США та Франція – разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН стали співорганізаторами заходу.

 

СБУ офіційно почала розслідувати підписання і ратифікацію “Харківських угод” – УП

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування за фактом вчинення державної зради у період з 2008 по 2010 роки, коли було підписано і ратифіковано так звані “Харківські угоди”.

Джерело: повідомлення СБУ

Дослівно: “Головне слідче управління Служби безпеки України розпочало досудове розслідування за фактом вчинення державної зради у період з 2008 по 2010 роки. Кримінальне провадження відкрито щодо службових осіб органів державної влади.

Слідчі досліджують, зокрема, обставини підготовки та підписання 21 квітня 2010 року “Угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року”, дотримання регламенту та процедур під час її затвердження депутатами Верховної Ради”.

Деталі: У відомстві вказують, що підписання цього документу призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань та спецслужб РФ, причетних до анексії території АР Крим.

Про якісь конкретні процесуальні дії поки не повідомляється.

Передісторія:

11 березня секретар Ради національної безпеки та оборони після засідання повідомив, що рішенням РНБО доручено СБУ перевірити чи було державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами у 2010 році “Харківських угод”.

У 2010 році тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові угоду, яка передбачала, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.

На розгляд парламенту ратифікація “Харківських угод” була винесена 27 квітня 2010-го, і це засідання стало одним із найскандальніших в українській історії.

 

РНБО допомагав писати “Харківські угоди”УП

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Руслан Демченко брав участь у підготовці Харківських угод.

Джерело: сайт РНБОhromadske

Деталі: З 26 лютого 2010 року по 5 березня 2014 року Демченко був заступником та першим заступником міністра закордонних справ.

Відзначається, що він як заступник міністра готував та погоджував текст Харківських угод.

Довідково: Угода фактично не надавала жодного зниження ціни на природний газ. Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Росією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила 179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року – 352,33 долара США.

Також нею продовжувався строк перебування російського флоту в Криму.

Що було раніше: Служба безпеки перевірить чи була державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами 27 квітня 2010 року так званих “Харківських угод”.

У липні 2019 року президент Володимир Зеленський призначив Демченка своїм радником. До того він був радником п’ятого президента Петра Порошенка, очільником офісу третього президента Віктора Ющенка та заступником керівника управління Адміністрації президента Леоніда Кучми.

На посаду заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Демченка призначив президент Зеленський указом у червні 2020 року.

 

Литвин звинуватив Данілова у втручанні в виборчий процес університету Шевченка – УП

Колишній спікер парламенту Володимир Литвин впевнений, що секретар РНБО Олексій Данілов своїми заявами втручається у виборчий процес Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Джерело: Литвин в ефірі “Свобода слова Савіка Шустера”

Деталі: Данілов під час брифінгу 11 березня, коментуючи ухвалення “Харківських угод” у 2010 році сказав про Литвина, що йому “було б соромно дивитися в очі студентам, і при цьому голосувати за ті ганебні речі”.

Пряма мова Литвина: “Я б запропонував секретарю РНБО прийти до студентів, і ми з ними поговоримо й побачимо, хто має право дивитися у вічі студентам – людина, яка безапеляційно робить заяви, втручається у виборчий процес в університеті. Я думаю, що можна було б почекати й свої оцінювальні судження висловити в установленому порядку.

Це, як мінімум, аморально й непорядно. Я розумію, що є зацікавленість в іншому кандидатові, але не в такий ломовий спосіб це потрібно робити”.

Нагадаємо:

Литвин претендує на посаду ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

11 березня стало відомо, що Служба безпеки перевірить чи була державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами 27 квітня 2010 року так званих “Харківських угод”.

УП оприлюднила повний перелік цих депутатів, серед яких є чинні нардепи й політики.

 

Причетні до прийняття Харківських угод відповідатимуть незалежно від прізвищ – Данілов

Незалежно від посад та прізвищ, особи, які були причетні до підписання Харківських угод, нестимуть відповідальність.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера», коментуючи питання причетності першого заступника Апарату РНБО Руслана Демченка до підготовки Харківських угод.

«Я можу сказати, що якщо хтось, – не має значення хто, – із посадовців був причетний, він має за це відповідати. Чи був пан Демченко причетний чи ні – мені не відомо. Якщо в процесі слідства, в процесі дослідження, які будуть робити слідчі, щось буде з’ясовуватись, ще раз – немає значення прізвище, ім’я, по батькові, має значення позиція, яку буде займати слідство… Ви чули виступ Президента, він чітко сказав: індульгенції ні в кого немає, якщо людина винна, вона має відповідати», – заявив Данілов.

Він також поінформував, що під час засідання РНБО піднімалось питання про притягнення відповідальності не лише народних депутатів, які голосували за Харківські угоди, а й інших посадовців та урядовців, які готували документ.

«Не має значення – депутати, заступники міністрів, міністри – всі, чиї підписи стоять під цими документами, мають нести відповідальність», – наголосив Данілов, додавши, що правоохоронці повинні розібратись з питанням державної зради, аби в майбутньому ця проблема не повторювалась.

Раніше ЗМІ повідомили, що перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Руслан Демченко, який з 26 лютого 2010 року по 5 березня 2014 року був заступником та першим заступником міністра закордонних справ, готував та погоджував текст Харківських угод.

Як повідомляв Укрінформ, 11 березня Рада національної безпеки і оборони доручила Службі безпеки України вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання за Харківські угоди та у разі підтвердження ознак державної зради – порушити проти них кримінальні справи за ст. 111 Кримінального кодексу України.

12 березня Служба безпеки України розпочала досудове розслідування щодо обставин підписання та ратифікації Верховною Радою 2010 року угоди щодо перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Угода між Україною і Російською Федерацією, підписана 21 квітня 2010 року у Харкові тодішніми президентами України Віктором Януковичем та Росії Дмитром Медведєвим, передбачала продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлена орендна плата.

 

Низка країн висловили підтримку ініціативі України про “Кримську платформу” – УП

Низка міжнародних партнерів України під час засідання за “формулою Аррії” висловили свою підтримку ініціативі про створення “Кримської платформи”.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Інтерфакс-Україна”.

Про підтримку “Кримської платформи заявили США, Велика Британія, Туреччина, Литва та Канада.

“США вітають нову ініціативу України – “Кримську платформу” – як наступний крок і майданчик для міжнародних партнерів, що підтримують суверенітет і територіальну цілісність України. Настав час завершити окупацію Криму Росією та її тривалу агресію на сході України”, – заявила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

“Я хочу висловити підтримку Сполученим Королівством нової міжнародної “Кримської платформи”, яка об’єднає міжнародну спільноту, щоб підтримати повернення Криму Україні. Ми маємо відповісти рішуче на ворожі дії, які порушують статут ООН і міжнародне право та продовжують тримати Крим у центрі уваги. Крим – це Україна”, – заявила постійний представник Великої Британії в ООН Барбара Вудворд.

Вони закликали Росію дозволити безперешкодний доступ на окуповані території та в місця утримання представникам міжнародних організацій та звільнити українських політв’язнів.

Міністр закордонних справ Канади Марк Гарно запевнив, що Канада підтримує ініціативу України щодо “Кримської платформи”, метою якої є забезпечення довгострокового бачення деокупації та реінтеграції Криму. “Ми і далі чинитимемо тиск на Росію, доки вона не почне поважати суверенітет, територіальну цілісність України та міжнародне право”, – наголосив Гарно.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс зазначив, що міжнародна спільнота має розширювати свій політичний тиск на Росію, у тому числі санкційний, вимагаючи повного дотримання міжнародного права та прав людини. Він додав, що ініціатива України зі створення міжнародної “Кримської платформи” буде корисним інструментом для консолідації міжнародної політики невизнання окупації та стримування Росії від незаконних дій на півострові.

Заступник міністра закордонних справ Туреччини Явуз Селім Кіран наголосив, що Туреччина також підтримує “Кримську платформу”. “Ми сподіваємося, що ця платформа збільшить увагу міжнародної спільноти до Криму”, – зазначив він.

Державний міністр Німеччини Нільс Аннен закликав РФ звільнити всіх громадян України, які були незаконно затримані й взяті під варту, зокрема понад 100 кримських татар.

Постійний представник Франції в ООН Ніколя де Рів’єр закликав РФ виконувати свої міжнародні зобов’язання та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах.

“Ми засуджуємо тривале систематичне переслідування кримських татар та осіб, що належать до україномовної спільноти. Ми закликаємо Росію припинити цю політику, яка, очевидно, змушує мовчати тих, хто наважується засуджувати анексію Криму. Відповідальні за ці порушення мають бути притягнуті до відповідальності, Росія має також припинити свою політику демографічних змін на півострові”, – зазначив Ніколя де Рів’єр.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запросив долучитися до Кримської платформи усі країни-члени ООН.

Засідання за “формулою Аррії” щодо тимчасової окупації Криму є щорічним заходом, який проводить Україна разом із партнерами для привернення уваги до подій лютого-березня 2014 року. Минулого року співорганізаторами були 7 країн, цього року їхня кількість зросла до 23.

Нагадаємо, “Кримську платформу” ініціювали як міжнародний координаційний механізм для повернення питання Криму до порядку денного, захисту прав людини у Криму та сприяння деокупації півострова.

Перший саміт Кримської платформи запланований на 23 серпня 2021 року. 

 

Україна розраховує підсилити свою авіацію американськими F-15УП

Командувач Повітряних сил ЗСУ Сергій Дроздов презентував народним депутатам Візію Повітряних сил-2035, яка передбачає переоснащення української авіаційної техніки.

Джерело: Мілітарний портал, який цитує Дроздова

Пряма мова Дроздова: “Подальшим розвитком авіації збройних сил повинно стати переоснащення авіаційної техніки на єдиний тип… п’ятого покоління 4++. Розглядається на першому етапі літак типу Gripen (JAS39 – ред.) і F-15 (ймовірно F-15EX – ред.) В подальшому з поглибленням відносин з країнами-партнерами перехід на сучасний літак 5-го покоління F-35”.

Деталі: Командувач також повідомив депутатам, що протягом наступних 10 років Повітряні сили будуть змушені вивести зі складу основні зразки бойової техніки, що зараз стоїть на озброєнні ЗСУ.

Дроздов зауважив, що ресурсів оборонного бюджету України буде недостатньо для переозброєння. Тому для оновлення парку тактичної авіації необхідно створити окрему державну цільову програму.

Згідно Візії-2035 тендер на новий багатофункціональний літак має бути оголошений протягом 2021-2022 років.

 

Зеленський створив Консультативну раду для забезпечення прав захисників України – УП

Президент Володимир Зеленський утворив Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України.

Джерело: сайт Офісу президента з посиланням на указ № 93/2021 від 12 березня

Дослівно: “Рішення про створення цього дорадчого органу було ухвалено Володимиром Зеленським з урахуванням соціального напруження та запиту суспільства на доступ до справедливості й об’єктивного розгляду кримінальних проваджень і судових рішень у справах захисників України”.

Деталі: Повідомляється, що такий орган просили створити правозахисники і депутати Верховної Ради.

За словами голови Консультативної ради Альони Вербицької, Консультативна рада при Офісі президента створюється для відстоювання прав людей, які захищали нашу державу. Йдеться, зокрема, про добровольців, “сотні з яких стали жертвами недосконалого українського законодавства і були засуджені за військові злочини за законами мирного часу”.

Вербицька додала, що у таких справах є обставини, які потребують додаткового аналізу, глибшого вивчення, і саме для цього створюється Консультативна рада.

До складу нового органу входитимуть нардепи, представники органів виконавчої влади, оборонних відомств, правозахисники та громадські діячі.

Також буде можливість залучати урядові та неурядові організації, зокрема міжнародні, для отримання допомоги та консультацій.

Вербицька очікує, що робота Ради допоможе налагодити комунікацію громадянського суспільства з низкою державних органів влади. А це позначиться на результативності та ефективності, “адже всі питання розглядатимуться та обговорюватимуться за одним столом, а не через численні письмові запити та довгоочікувані відповіді, як це відбувалося раніше”.

 

ЄС потрібні нові інструменти впливу на проєкти на кшталт “Північного потоку-2” – Швеція

УП

У Швеції вважають, що Європейському Союзу не вистачає інструментів для впливу на проєкти на зразок російського газопроводу “Північний потік-2”, які мають наслідки на безпеку всього блоку.

Про це сказав посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг в інтерв’ю проєкту ‘Kyiv Not Kiev’, пише “Європейська правда“.

Він зауважив, що це питання вже підіймала на європейському рівні міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде.

“Швеція відчуває, що ЄС повинен мати сильніший спільний підхід до проблем на кшталт Північного потоку. Ми вважаємо, що це більше, ніж просто двосторонній проєкт, більше, ніж просто комерційні відносини між двома компаніями.

Цей проєкт має серйозні наслідки для всієї європейської безпеки, і ми шкодуємо, що ЄС на сьогодні не має більш впливових важелів для визначення того, як узгоджуються і як виконуються подібні проєкти – бо вони впливають на всіх нас”, – сказав Тобіас Тиберг.

Він також пояснив, чому країна не зупинила прокладання російської труби через свої води, попри те, що виступає проти проєкту. За його словами, це пов’язано виключно з відсутністю юридичних механізмів.

“Іноді міжнародне право, подобається нам це чи ні, обмежує нашу здатність робити те, що ми хотіли би робити у певних ситуаціях. Північний потік – це саме такий приклад.

Ми проаналізували запит, що надійшов від Росії, на прокладку труб шведською економічною зоною і зробили це дуже уважно. Наші юристи з міжнародного права з’ясували, що ми можемо висувати вимоги щодо відповідності будівництва екологічним чи безпековим стандартам – але це було би не в наших силах юридично запобігти будівництву Північного потоку-2 у шведській економічній зоні”, – пояснив посол.

Спорудження російського газопроводу – на фінальному етапі, але з новими санкціями США з’явилися шанси на те, що проєкт так і не буде завершено, попри те, що у Німеччині не хочуть відмовлятися від нього.

Принаймні 18 європейських компаній припинили свою участь у проєкті “Північний потік-2” або перебувають у процесі виходу з нього через загрозу санкцій США.

24 лютого стало відомо про те, що Wintershall Dea, одна з п’яти компаній-учасниць проєкту зупинила його фінансування.

За інформацією німецьких ЗМІ, уряд Німеччини і парламентські фракції правлячої коаліції розглядають чотири варіанти подальшого розвитку подій з газопроводом “Північний потік-2” на тлі загрози санкцій США.

 

ЄС продовжив персональні санкції проти Росії за агресію проти УкраїниУП

Рада ЄС на пів року продовжила санкції проти осіб та суб’єктів, відповідальних за підрив територіальної цілісності України.

Про це “Європейській правді” повідомили у пресслужбі Ради.

“Сьогодні Рада вирішила продовжити санкції, спрямовані проти осіб та організацій, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України, ще на 6 місяців до 15 вересня 2021 року”, – йдеться у повідомленні.

Існуючі обмежувальні заходи передбачають обмеження подорожей, заморожування активів та заборону на надання грошових коштів або інших економічних ресурсів та надалі застосовуватимуться до 177 осіб та 48 суб’єктів господарювання.

Обмежувальні заходи щодо дій, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, були вперше введені 17 березня 2014 року.

Цей пакет санкцій ЄС продовжує кожні пів року.

 

Зеленський підтримав санкції США проти КоломойськогоУП

Президент Володимир Зеленський підтримав санкції Сполучених Штатів Америки щодо колишніх власників ПриватБанку, зокрема олігарха Ігоря Коломойського.

Джерело: Зеленський у відеозверненні

Пряма мова Зеленського: “Щодо санкцій Сполучених Штатів Америки щодо колишніх власників ПриватБанку. Ми підтримуємо це рішення і працюємо над тим, щоб повернути в Україну кошти, щоб повернути в Україну справедливість. Її головний принцип полягає в тому, що ми чітко бачимо різницю, в чому полягає великий бізнес та олігархічний клас.

А от прізвища тут не мають жодної різниці. Це Медведчук, Коломойський, Порошенко, Ахметов, Пінчук, Фірташ чи будь-хто інший. Важливо одне – ти готовий працювати законно і прозоро або хочеш і надалі створювати монополії, контролювати засоби масової інформації, впливати на депутатів та інших державних службовців.

Перше – підтримується, друге – закінчується”.

Нагадаємо: 5 березня США запровадили візові санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського.

4 березня прессекретарка президента Юлія Мендель у статті іноземному виданню написала про боротьбу Зеленського з олігархами як виконання його передвиборчих обіцянок.

 

Угорський єврокомісар поговорив з угорцями Закарпаття, як Україна має забезпечити їх права – УП

Єврокомісар з питань розширення і сусідства ЄС Олівер Варгеї у п’ятницю провів онлайн-зустріч з представниками угорців Закарпаття щодо необхідності України забезпечити права національних меншин.

Про це Варгеї повідомив у своєму Twitter, пише “Європейська правда“.

“З Ласло Брензовичем, главою Товариства угорської культури Закарпаття, і Андреа Бочкор сьогодні обговорюємо необхідність забезпечення Україною прав осіб, що належать до національних меншин, в тісній співпраці з їх представниками”, – розповів Варгеї.

Василь (Ласло) Брензович – екснадреп і голова Товариства угорської культури Закарпаття. Наприкінці листопада минулого року СБУ провела обшуки в офісі Товариства та вдома у Брензовича, що призвело до нового загострення у відносинах з Угорщиною.

Андреа Бочкор –  депутат Європарламенту від Угорщини від 2014 року, обрана за списком партії Віктора Орбана, яка водночас є громадянкою України. Прописана у Берегові, до обрання була викладачкою угорського університету на Закарпатті.

Сайт “Миротворець” вніс її у свій список, заявляючи, що вона “порушує законодавство України шляхом отримання другого громадянства”. Це стало причиною скандалу за участі єврокомісара Варгеї на Раді асоціації Україна-ЄС в лютому.

 

МЗС відреагували на розмову угорського єврокомісара з угорцями Закарпаття – УП

У Міністерстві закордонних справ України нагадали, що правам угорської та інших національних меншин в Україні нічого не загрожує і порадили не політизувати це питання.

Як пише “Європейська правда“, про це сказав речник МЗС України Олег Ніколенко у коментарі “Радіо Свобода” після звісток про розмову між угорським єврокомісаром  та угорцями Закарпаття.

“Правам угорської, як і інших національних меншин в Україні, нічого не загрожує. МЗС і Міносвіти ведуть діалог з угорськими урядовцями, надають їм вичерпні роз’яснення особливостей організації навчального процесу в Україні. Ми виступаємо проти політизації та будь-яких зловживань цією темою”, – наголосив Олег Ніколенко.

За його словами, нині існують всі підстави досягти бажаного порозуміння як на двосторонньому рівні, так й в безпосередній взаємодії з громадянами України – представниками угорської меншини.

Нагадаємо, 12 березня єврокомісар з питань розширення і сусідства ЄС Олівер Варгеї провів онлайн-зустріч з представниками угорців Закарпаття Ласло Брензовичем, главою Товариства угорської культури Закарпаття, і Андреа Бочкор щодо того, як Україна має забезпечити права національних меншин.

Василь (Ласло) Брензович – екснадреп і голова Товариства угорської культури Закарпаття. Наприкінці листопада минулого року СБУ провела обшуки в офісі Товариства та вдома у Брензовича, що призвело до нового загострення у відносинах з Угорщиною.

Андреа Бочкор –  депутат Європарламенту від Угорщини від 2014 року, обрана за списком партії Віктора Орбана, яка водночас є громадянкою України. Прописана у Берегові, до обрання була викладачкою угорського університету на Закарпатті.

Сайт “Миротворець” вніс її у свій список, заявляючи, що вона “порушує законодавство України шляхом отримання другого громадянства”. Це стало причиною скандалу за участі єврокомісара Варгеї на Раді асоціації Україна-ЄС в лютому. Детальніше – у статті: Шантаж із “Миротворцем”: як комісар від Угорщини зривав домовленості України та ЄС.

 

Пропагандист Лукашенка видав скандальний спіч про Україну

УНН. Пропагандист білоруського телебачення Григорій Азарьонок, який підтримує Олександра Лукашенка, видав скандальний спіч про Україну, передайте УНН.

Цитата

“Українці, рідні наші слов’яни, як ви терпите це при владі? Як ви терпите безкінечний ярмарок розпусти і розкоші на вашій крові? Ви виходили на Майдан боротися проти корупції. Перемогли? Так Янукович бомж в порівнянні з тим, хто прийшов після. Вони розпродали всю країну. Землю, заводи, порти, дівчат”, – розпинався Азарьонок.

Також до ведучого приєднався актор Володимир Гостюхін, відомий за російським серіалом “Далекобійники”, радянським кінофільмом “В пошуках капітана Гранта”.

Гостюхін став розповідати про своє перебування в Луганську, контрольованому бойовиками самопроголошеної “ЛНР”, а також про “жалюгідний” стан справ в Україні.

“… Україна це ж взагалі зараз – це біда. У мене там родичі живуть, це біда. Це ж багатюща країна була, зараз залишилося тільки ось землю розпродавати. Там же вже нічого не залишилося, промисловості немає”, – розповів Гостюхін.

Азарьонок був згоден з усіма його заявами.

В кінці ефіру пропагандист закликав українців згадати своїх отаманів – Тараса Бульбу, Сидора Ковпака.

Користувачі мережі активно коментують ці абсурдні слова.

Доповнення

Білоруський журналіст Степан Путіло і команда Telegram-каналу Nexta (Нexta) в понеділок, 8 березня, випустили на YouTube фільм-розслідування про корупцію Олександра Лукашенка під назвою “Лукашенко. Золоте дно“.

 

Світ вважає США, Китай і Росію лідерами з дестабілізації – опитування

УП

За результатами опитування Міжнародної асоціації Геллап, більшість людей у всьому світі вважають США, Китай і Росію дестабілізаційними.

Джерело: Фонд “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва

Деталі: Міжнародна асоціація Геллап наприкінці 2020 року провела нове глобальне дослідження сприйняття наддержав та їхньої політики.

Опитування охоплює 45 країн і територій світу і понад 42 тисяч дорослих громадян, що становить близько 2/3 населення світу.

На думку більшості респондентів у всьому світі, США і надалі лишатимуться наддержавою, але водночас Сполучені Штати сприймаються як найбільш дестабілізаційна сила.

Так вважає понад половина респондентів у всьому світі. Третина поділяє протилежну думку. Решта не визначилася.

В Україні оцінка ролі США краща, ніж середня по світу: 39% українців вважають її стабілізуючою, 36% – ні.

Жителі Близького Сходу та Росії розглядають США як переважно дестабілізаційну силу.

Але таку думку поділяє і значна кількість європейців (особливо – у західноєвропейських державах-членах ЄС), а також жителів Західної Азії та Латинської Америки. Політику Сполучених Штатів як таку, що сприяє стабілізації,  вважають переважно в Індії та (дещо меншою мірою) у Східній Азії.

Ставлення до політики США залишилося незмінним протягом останніх кількох років – у 2018 та 2019 роках частки тих, хто вбачав у Сполучених Штатах як стабілізуючі (28% у 2018 та 31% у 2019 роках), так і дестабілізаційні чинники (56% у 2018 та 54% у 2019 роках), практично не зазнали змін порівняно з результатами поточного опитування.

Більшість людей у всьому світі вважають, що політика Росії також радше дестабілізаційна. Структура позитивних і негативних відповідей подібна до тих, що зафіксовані у ставленні до США.

Близько половини відповідей описують Росію як державу, яка несе дестабілізаційні ризики. В Україні негативний показник один із найвищих – 71%. Третина в світі поділяє протилежну думку (в Україні лише 12%).

Кожен п’ятий респондент не визначився з відповіддю.

Однією з найбільших країн, громадяни якої переважно впевнені в стабілізуючій ролі Росії як наддержави, є Індія.

Громадяни Росії також сприймають свою країну як радше стабілізуючу, однак з меншою впевненістю.

Ставлення до політики Росії також залишається незмінним протягом останніх декількох років.

Загалом світові уявлення про Китай ідентичні з уявленнями про США та Росію – близько половини опитаних оцінюють країну як дестабілізаційний міжнародний фактор (але в Україні таких лише 29%), третина бачить Китай радше стабілізуючою силою.

П’ята частина опитаних – не може вирішити (в Україні таких аж 35%).

Політика Китаю розглядається радше стабілізуючою в регіонах Західної Азії та Африки. Найбільш впевнені в протилежному жителі ЄС, Близького Сходу, а також Індії та Східної Азії.

Попри те, що за оцінками респондентів Європейський Союз через 10 років уже не буде наддержавою, ЄС є єдиною наддержавою, яку нині оцінюють у світі як радше стабілізуючу силу – найбільша частка відповідей у всьому світі, що підтримує цю тезу.

Дві п’ятих вважають ЄС стабілізуючою силою, третина вважає, що ЄС дестабілізує світ, а чверть опитаних вагається з відповіддю. В Україні позитивна оцінка ролі ЄС вища – 50% (і лише 25% висловлюють протилежну думку).

У глобальному масштабі переважно європейці розглядають ЄС як стабілізуючу силу, але також так вважають люди у Латинській Америці та Східній Азії.

Втім, на думку значної частки опитаних на Близькому Сході та в Росії, вплив ЄС  – радше дестабілізаційний.

Загалом у глобальному масштабі частка тих, хто сприймає Європейський Союз як стабілізуючий фактор, протягом року зменшилася на 8%.

 

Новий тип пташиного грипу, виявлений у РФ – скоро зможе мутувати та передаватися між людьми

УНН. Новий тип вірусу пташиного грипу A (H5N8), виявлений в лютому у кількох росіян, найімовірніше, скоро мутує і зможе передаватися від людини до людини. Про це повідомила в інтерв’ю ТАСС керівник Роспотребнадзора Анна Попова, пише УНН.

Цитата

“Прогноз про те, що це трапиться, має досить високу ступінь ймовірності. Це, швидше за все, станеться… Але ми побачили це раніше, ніж настала біда”, — розповіла Попова.

Деталі

За словами Попової, ще є час підготуватися до такого сценарію — розробити тести і створити вакцину.

“Не знадобиться — ось це буде вже щасливий випадок. Але якщо знадобиться, ми будемо готові. Тобто ми змогли побачити і попередити всю світова спільнота про те, що загроза є”, — додала вона.

Повідомляється, що виявлення цього вірусу у людей стало “відкриттям світового рівня”.

Додамо

У лютому в Росії було підтверджено перші випадки у світі зараження людей вірусом пташиного грипу A (H5N8). Тоді повідомлялося, що заразилися сім співробітників птахофабрики на півдні Росії, де в грудні минулого року стався спалах серед поголів’я птахів.

 

В Ужгороді хворим на COVID-19 не вистачає місць у лікарнях – лікар 

13.03.2021, 04:50

У місті Ужгороді на Закарпатті у лікарнях не вистачає ліжок для пацієнтів, і хворих залишають лікуватися вдома.

Про це повідомив лікар-інфекціоніст Віктор Петров в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”, передає Укрінформ.

“Сьогодні мені не вдалося покласти в стаціонар пацієнтів, які вимагали госпіталізації. Зараз вони перебувають вдома на кисневих концентраторах. І, слава Богу, вдалося забезпечити хоча б цим необхідним обладнанням для того, щоб вони могли дихати”, – зазначив лікар.

Він зазначив, що ці хворі, яких залишили вдома, молоді люди. І на ранок 12 березня, по всьому місту було тільки п’ять вільних ліжок, на яких могли б розмістити таких пацієнтів.

“Інтенсивна терапія також зайнята і не справляється. Ми дуже сподіваємося, що зможемо залучити додаткові ресурси, щоб стабілізувати ситуацію”, – додав лікар.

Нагадаємо: головний лікар Закарпатської обласної лікарні імені Новака раніше заявив, що у разі збереження темпів поширення коронавірусу медичній системі в області загрожує колапс.

 

На Прикарпатті закривають «Буковель»

На Прикарпатті з 24 години закривають роботу ТК «Буковель». Відповідне рішення ввечері ухвалила обласна комісія ТЕБ і НС на своєму позачерговому засіданні.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

«За рішенням обласної комісії ТЕБ і НС, яке вона ухвалила ввечері на позачерговому засіданні, з 24 години ТК «Буковель» закривають», – повідомили в ОДА.

Зазначається, що причина закриття роботи «Буковелю» – карантинні обмеження, які запровадили через високу захворюваність на коронавірусну інфекцію.

Наразі в Поляницькій громаді, на території якої діє «Буковель», працює поліція.

В Івано-Франківській ОДА додали, що від завтра у Поляницькій громаді правоохоронці розгорнуть карантинні блокпости. Наразі в області діють таких 14 постів.

Як повідомляв Укрінформ, Івано-Франківська область з 26 лютого через високий рівень захворювання на корона вірусну інфекцію знаходиться у «червоній» зоні епідеміологічної небезпеки.

Станом на 12 березня в Івано-Франківській області за минулу добу COVID-19 лабораторно підтвердили у 695 нових випадків. В Україні цей показник складає 12 946 нових випадків коронавірусної хвороби.

Буковель — найбільший гірськолижний курорт України, частка якого (підйомники, готелі, земля) належить державі. Розташований неподалік від села Поляниця Яремчанської міської ради, біля підніжжя гори Буковель на висоті 920 метрів над рівнем моря. Зимовий сезон може тривати з листопада до квітня.

 

В Україні за добу – 12 946 випадків коронавірусу

12.03.2021, 08:12

В Україні за минулу добу зареєстрували 12 946 випадків зараження коронавірусом, із них 649 – у дітей.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“12 946 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 12 березня 2021 року. Зокрема, захворіли 649 дітей та 450 медпрацівників”, – зазначив міністр.

Також, за його інформацією, за минулу добу госпіталізовано 3 843 особи; сталося 230 летальних випадків; одужали – 4 630 осіб; здійснено тестувань за добу – 100 718 (зокрема методом ПЛР – 46 396, методом ІФА – 18 342, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 35 980).

За весь час пандемії в Україні захворіли 1 438 468 осіб; одужали – 1 214 876; летальних випадків – 27 915; проведено ПЛР-тестувань – 7 282 107.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Житомирській (1310), Вінницькій (940) областях, у м. Києві (896), Одеській (757), Львівській (704) та Київській (697) областях.

 

Ситуація із AstraZeneca: Німеччина продовжує вакцинувати населення

УНН. Міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан заявив в п’ятницю, що немає ніяких доказів збільшення утворення тромбів в зв’язку з вакциною AstraZeneca від COVID-19, передає УНН з посиланням на DW.

Цитата

“Я шкодую, що … деякі країни Європейського Союзу призупинили вакцинацію AstraZeneca”, – сказав Шпан, додавши, що Німеччина “дуже серйозно ставиться до можливих побічних ефектів”.

“Наскільки нам відомо, користь… набагато більша, ніж ризик”, – додав він.

Деталі

Головний лікар відділення інфекційних хвороб і тропічної медицини мюнхенської клініки München Klinik Schwabing, професор Клеменс Вендтнер, говорячи про вакцинацію вакциною AstraZeneca, відзначала, що у випадку “Німеччини, то слід зазначити, що до 11 березня 2021 року було зареєстровано в цілому 11 повідомлень про різні тромбоемболічні події приблизно з 1,2 мільйона щеплень, тобто менше ніж 1 на 100 тис. осіб”. Тому Вендтнер передбачає, що це збіг, а не причинний зв’язок: “Швидше збіг, ніж причина”. За даними Інституту Пауля Ерліха, який відповідає за вакцини в Німеччині, четверо з постраждалих померли. За даними інституту, поки немає доказів того, що вакцинація була причиною цих випадків, пише MDR.de.

Додамо

Напередодні служби охорони здоров’я Данії вирішили тимчасово зупинити застосування вакцини від коронавірусу компанії AstraZeneca. Таке рішення ухвалено як запобіжний захід після того, як у кількох пацієнтів, які отримали вакцину, утворилися тромби в судинах.

До теперішнього часу низка європейських країн відмовилися від використання вакцини AstraZeneca після того, як надійшли повідомлення про важку побічну реакцію. Таке рішення зокрема ухвалювали Данія, Норвегія, Ісландія, Італія, Австрія, Румунія, Болгарія, Таїланд, ПАР.

Європейський регулятор EMA заявив раніше, що користь вакцини від AstraZeneca переважує ризики, і вакцину можна продовжувати використовувати, поки йде розслідування за фактами тромбоемболії.

 

Вакцину, яку привезли в Україну, треба використати до кінця червняУП

Термін придатності пів мільйона індійських вакцин проти коронавірусу, які Україна отримала 23 лютого, закінчується 23 червня 2021 року.

Джерело: документи про поставку, які є у розпорядженні ZN.ua

Деталі: Як вказує видання, враховуючи, що Україна отримала 500 тисяч доз вакцини, швидкість вакцинації має зрости принаймні вдвічі, щоб уся партія була використана вчасно.

Наразі середній темп вакцинації в Україні складає близько 2400 щеплень на добу, отже до 23 червня, при збереженні існуючих темпів, Україна встигне використати лише половину завезених вакцин.

Передісторія:

23 лютого в Україну прибула перша партія вакцини AstraZeneca – 500 тисяч доз, їх вистачить на щеплення проти COVID-19 для 250 тисяч осіб.

 

Кількість щеплень і бригад для вакцинації зросла на третину за добу в Україні – УП

За минулу добу, 11 березня, в Україні проти COVID-19 було щеплено 8 859 осіб, що на 2 961 щеплення або 33% більше, ніж днем раніше.

Джерело: сайт vaccination.covid19.gov.ua

Деталі: Усього з початку кампанії з вакцинації, тобто з 24 лютого, щеплено 38 237 жителів України, всі вони отримали першу дозу вакцини з двох необхідних.

11 березня проти COVID-19 було щеплено 8 859 осіб, тоді як 10 березня було щеплено 5 898 осіб, а 9 березня – 4 362.

Вакцинацію здійснювали 162 мобільні бригади з імунізації, тоді як напередодні – 109 мобільних бригад. Мобільні бригади проходять тренування перед тим, як приступають до вакцинації.

Найбільшу кількість щеплень за 11 березня було проведено у Київській області – 950 щеплень, а за весь період вакцинальної кампанії – у Донецькій області – 4114 щеплень.

Передісторія:

Вакцинація проти коронавірусу в Україні почалася 24 лютого 2021 року, тоді як пандемія COVID-19 офіційно триває з 11 березня 2020 року.

Вакцинація відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті.

Усі щеплення є добровільними й безоплатними для представників груп ризику.

На сьогодні Україна отримала 500 тисяч доз вакцини Covishield – аналог AstraZeneca виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

 

ВООЗ наполягає на продовженні використання вакцини AstraZenecaУП

Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що вакцину AstraZeneca слід продовжувати використовувати.

Джерело: агентство Reuters, яке цитує представницю організації Маргарет Харріс

Деталі: Харріс на брифінгу сказала, що це була “відмінна вакцина”, і що причинного зв’язку між щепленням та повідомленнями про проблеми зі здоров’ям не встановлено.

Вона назвала застосовану паузу “запобіжним заходом”.

Пряма мова Харріс: “Дуже важливо розуміти, що… ми повинні продовжувати використовувати вакцину AstraZeneca”.

Передісторія:

Раніше влади Данії, Норвегії, Ісландії, Румунії, Таїланду і Болгарії призупинили кампанію вакцинації від COVID-19 препаратом AstraZeneca через утворення тромбів у кількох данських пацієнтів після щеплення.

AstraZeneca скоротила прогноз поставок вакцин проти COVID-19 до Європейського Союзу в першому кварталі приблизно до 30 мільйонів доз – третини своїх контрактних зобов’язань і зниження на 25% від зобов’язань, зроблених минулого місяця.

 

Регулятор ЄС розширив список побічних реакцій вакцини AstraZeneca

Європейське агентство лікарських засобів (EMA) рекомендувало включити анафілактичну реакцію і підвищену алергічну чутливість до списку побічних ефектів від вакцини виробництва AstraZeneca.

Про це повідомляється на сайті ЕМА, передає Укрінформ.

Як зазначається, комітет EMA з оцінки фармакологічних ризиків (PRAC) вивчив 41 повідомлення про випадки важкої алергічної реакції від цього препарату серед 5 млн щеплених у Великій Британії. Комітет дійшов висновку, що принаймні деякі випадки анафілаксії пов’язані з вакцинацією.

EMA рекомендувало оновити «існуюче застереження» про використання вакцини, відобразивши в ньому повідомлення про випадки анафілаксії після щеплення препаратом від AstraZeneca. Анафілактична реакція для вакцини від COVID-19 виробництва AstraZeneca вже внесена в список реакцій, які становлять потенційний ризик. Після щеплення людей рекомендується спостерігати не менше 15 хвилин.

EMA нагадує про рекомендацію щодо всіх вакцин від коронавірусу, дозволених в ЄС, не вводити другу дозу людям, у яких розвинувся цей побічний ефект після отримання першої дози.

Як повідомлялося, раніше в Данії, Норвегії, Таїланді, Болгарії та ще деяких країнах призупинили застосування вакцини від AstraZeneca через декілька випадків тромбозу після щеплення. У EMA заявили, що зв’язок появи тромбів і вакцинації не доведена і що препарат не несе ризики виникнення тромбозу.

За даними Worldometer, у світі зафіксували 119 352 757 випадків інфікування коронавірусом, зокрема 2 645 404 летальні, одужало 95 616 143 особи.

 

Ляшко пояснив, чи потрібно померлих від коронавірусу хоронити у щільному мішку – УП

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що померлих від коронавірусу не обов’язково хоронити у щільному мішку чи піддавати кремації.

Джерело: Ляшко у Facebook

Пряма мова: “Запевняю, що відповідно до діючих правил та рекомендацій від МОЗу щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби (COVID-19) люди мають можливість попрощатися, забрати тіло та поховати рідних за звичайною процедурою, але з обов’язковим дотриманням усіх необхідних заходів безпеки”.

“На жаль, у реальності маємо ситуації, коли рідні померлого мають пройти сім колів пекла, щоб попрощатися та поховати своїх рідних. Ще раз звертаюся до усіх, хто має відношення до процесу організації поховання. Не зловживайте розгубленим станом рідних та не спекулюйте на прописаних нормах”.

Деталі: У постанові № 44 про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо безпечного поводження з тілами померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусної хвороби прописано, що лише за наявності надмірного виділення біологічних рідин з тіла померлого, його ховають у щільному пакеті, щоб уникнути інфікування збудником коронавірусної хвороби.

“Якщо дотримуватися усіх прописаних норм і правил при похованні та безпечному поводженні з тілами померлих, проблем не має виникати”, – переконує Ляшко.

Що цьому передувало: В п’ятницю на УП вийшов матеріал про поховання померлих від ковіду людей.

 

Степанов: Львівщина впевнено рухається до показників “червоної зони – УП

Львівська область наближається до показників червоної карантинної зони через різке збільшення кількості інфікованих та заповненість COVID-лікарень.

Джерело: міністр охорони здоров’я Максим Степанов, якого цитує Укрінформ

Пряма мова Степанова: “Ситуація викликає занепокоєння, зростає кількість хворих, як наслідок, зростає кількість людей, які госпіталізуються. Уже понад 50% зайнятих ліжок, з них 43% – з киснем. Тобто на сьогоднішній день область впевнено рухається до червоного рівня епіднебезпеки.

Я вважаю, що можна спробувати цього не допустити. В органів місцевого самоврядування є відповідні можливості запровадити певні обмежувальні заходи, які б стримували розвиток COVID-19, і в той же час могли б не допустити переходу до червоного рівня. Мені здається, що це правильний шлях”.

Деталі: Також Степанов додав, що мав розмову з міським головою Львова Андрієм Садовим, адже 48% людей, які хворіють на коронавірус, це саме мешканці Львова.

Передісторія:

У п’ятницю Вінницька міська тергромада вирішила посилити карантинні обмеження до “червоного” рівня через стрімке поширення інфікувань коронавірусом.

Станом на 12 березня у “червоній” зоні за кількістю поширень захворюваності на коронавірус знаходяться Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька області.

 

AstraZeneca скорочує поставки вакцин у ЄС –  УП

AstraZeneca скоротила прогноз поставок вакцин проти COVID-19 до Європейського Союзу в першому кварталі приблизно до 30 мільйонів доз – третини своїх контрактних зобов’язань і зниження на 25% від зобов’язань, зроблених минулого місяця.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Дефіцит буде подальшим ударом по планах ЄС щодо вакцинації, яким заважають багаторазові затримки поставок вакцин та повільне впровадження вакцинації в деяких країнах.

Документ, який був переданий представникам ЄС 10 березня, свідчить про те, що компанія зараз планує доставити 30,1 мільйона доз до кінця березня та ще 20 мільйонів у квітні.

25 лютого шеф AstraZeneca Паскаль Соріот сказав Європейському парламенту, що компанія спробує доставити 40 мільйонів доз до кінця березня.

Документ показує, що 24 лютого англо-шведська компанія вже оцінила поставки в ЄС лише 34 мільйонів доз на період з січня по березень, що значно нижче запланованих контрактом 90 мільйонів доз.

США, звідки AstraZeneca очікувала частково забезпечувати ринок ЄС, заявили, що найближчим часом не будуть експортувати вакцину.

Компанія заявила, що первісне скорочення поставок було викликане проблемами виробництва в ЄС.

Документ AstraZeneca також показує, що компанія планує доставити близько 20 мільйонів доз до ЄС у квітні і не включає прогнозів на травень та червень.

Згідно з контрактом, AstraZeneca зобов’язалася забезпечити 27-членний блок 180 мільйонами доз у квітні-червні, загалом із грудня компанія має поставити 300 мільйонів доз.

 

Трюдо каже, що «паспорти вакцинації» сприятимуть дискримінації людей

Запровадження “паспортів вакцинації”, які посвідчуватимуть наявність у власника документу щеплення від COVID-19, можуть сприяти зростанню рівня дискримінації.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час пресконференції в Оттаві заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

“Ідея сертифікатів вакцинації для внутрішнього використання викликає питання стосовно рівності, чесності та справедливості. Може мати місце дискримінація”, – сказав Трюдо.

За його словами, дискримінації можуть зазнати люди, які з об’єктивних причин не можуть вакцинуватися. “Є люди, які через медичні або інші причини не зможуть отримати щеплення. Є інші, які не входять до пріоритетних категорій населення, тож муситимуть чекати значно довше до вакцинування. Нам слід ураховувати це”, – зазначив глава уряду Канади.

Водночас він визнав, що для відновлення міжнародних подорожей подібні сертифікати можуть бути корисними.

“У світі є країни, відвідувати які не слід без наявності доказів отримання щеплень від деяких тропічних хвороб. Це діє вже давно”, – зауважив Трюдо.

За його словами, запровадження вимог стосовно наявності щеплень від COVID-19 для міжнародних подорожей “активно вивчають багато країн, і ми – серед них”.

Нагадаємо: вже близько 3 млн жителів Канади отримали щонайменше одну дозу щеплення від COVID-19.

 

Голова ДАРТ презентувала представникам українських посольств стратегію туристичної промоції

Голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів представила стратегію туристичної промоції країни представникам закордонних дипломатичних установ України.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Держтуризму, презентація стратегії відбулася під час онлайн-зустрічі “Як представляти туристичний потенціал України?”.

“Голова ДАРТ Мар’яна Олеськів презентувала стратегію промоції нашої країни як привабливої туристичної дестинації на можливих ринках”, – йдеться в повідомленні.

Так, учасники зустрічі обговорили важливість уніфікації меседжів про український туризм та можливі формати подавання такої інформації. Крім цього, було розглянуто варіанти подальшої співпраці між Держтуризмом та посольствами України за кордоном для двостороннього обміну досвідом та залучення туристичних потоків до країни.

Олеськів також висловила зацікавлення у проведенні спільних туристичних виставок для представлення України за кордоном.

Як повідомляв Укрінформ, у 2021 році ДАРТ готує низку рекламних програм для розвитку внутрішнього, в’їзного та ділового туризму.

Нині в агентстві активно розвивають внутрішній туризм у межах програми “#МандруйУкраїною”. Також створена маркетингова кампанія Visit Ukraine NOW, яка націлена на міжнародний ринок. Окрім цього, розвивається напрям ділового туризму – Meet in Ukraine NOW.

 

У громадах створюють центри професійного розвитку педагогів

Програма «U-LEAD з Європою» 11 березня провела онлайн-семінар для громад щодо ефективної організації Центрів професійного розвитку педагогів та управління ними.

Про це повідомив керівник Хмельницького регіонального офісу Програми «U-LEAD Європою» Дмитро Василенко, передає Укрінформ.

«На семінар підключились понад 80 учасників із Хмельницької, Житомирської та Київської областей. Така кількість показує значний інтерес освітян до цієї теми. Центри мають замінити методичні кабінети не лише у їх роботі. Вони мають посилити роботу професійного розвитку педагогів», – наголосив Василенко.

Під час онлайн-семінару «Центри професійного розвитку педагогічних працівників – ефективна організація та управління в територіальних громадах», який організувала Програма «U-LEAD з Європою» на базі Хмельницького регіонального офісу, учасники обговорили питання розвитку таких центрів, розглянули успішні приклади, які вже є в країні.

Спікери семінару допомогли учасникам проаналізувати цілі, завдання, процеси та основні питання щодо організації Центрів у громадах та продемонстрували кращий досвід організації. Алевтина Седоченко та Сергій Дятленко, експерти з питань освіти Програми «U-LEAD з Європою», також детально проаналізували сферу правового регулювання та надали рекомендації щодо організації Центрів.

«Консультант Центру допомагає звести воєдино попит на послуги працівників освіти та пропозицію, яку має забезпечити система педагогічних кадрів. Тобто від Центру педагоги мають отримувати не лише нові знання та навички, а й розуміння яким має бути педагог у нових умовах, які компетенції він повинен мати», – сказала перша заступниця директора Українського інституту розвитку освіти Наталя Софій.

У Бердичівській громаді Центр професійного розвитку педагогічних працівників створили восени минулого року. І за цей час в новій інституції сформували штат та розпочали роботи із педагогами.

«Ми працюємо з осені минулого року і за цей час налагодили сталу комунікацію зі спільнотою освітян. Питань багато, адже педагоги працюють у складних умовах пандемії, і ми даємо ті консультації та поради, які допомагають знайти досвід, нові знання та презентувати себе», – наголошує директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників Бердичівської громади Наталія Гриченко.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування.

U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

 

В Україні започаткували проєкт сприяння розвитку громад

Асоціація міст України та Програма «U-LEAD з Європою» розпочали реалізовувати проєкт «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю».

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на порталі “Децентралізація”.

«Асоціація міст України (АМУ) за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» розпочала впровадження проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та співпрацю», який триватиме до липня 2022 року», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що метою ініціативи є розвиток спроможності громад шляхом підготовки аналітичних та методологічних матеріалів, налагодження міжмуніципального співробітництва заради розробки розвиткових проєктів, сприяння діалогові та міжінституційній координації.

Ініціатива реалізовуватиметься за кількома напрямками. Зокрема йдеться про підтримку роботи Аналітичного центру АМУ шляхом вивчення потреб громад через секторальні діалоги в регіонах, підготовку аналітичних записок, розробку методологічних матеріалів та надання рекомендацій за секторами: освіта, соціальний захист та соціальні послуги, місцевий економічний розвиток та комунальні послуги й відповідна інфраструктура.

Також в рамках проєкту здійснюватимуть підтримку та розвиток партнерств між сільськими та міськими громадами, що будуть відібрані на конкурсній основі. Ці партнерські ініціативи, серед яких також розроблятимуться заходи регіонального значення, сприятимуть посиленню міжмуніципального співробітництва серед громад через розробку проєктів розвитку та залучення інвестицій.

Крім того, в рамках проєкту відбудеться традиційний “День Діалогу”, який АМУ організовує щорічно з 2004 року. Цей захід є майданчиком для обговорення питань і вироблення спільної позиції органів державної влади та АМУ щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад. Під час цього заходу відбуватиметься обмін досвідом та знанням серед лідерів місцевого самоврядування, представників уряду та неурядових організацій.

АМУ та Програма «U-LEAD з Європою» співпрацюють з 2018 року за такими напрямками: розробка стратегій розвитку громад, міжмуніципальне співробітництво, налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами ЄС.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

 

Опублікували Закон «Про оборонні закупівлі»

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №10-11 від 12 березня 2021 року опублікували Закон «Про оборонні закупівлі».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба парламенту.

Зокрема, опубліковано Закон «Про оборонні закупівлі», який визначає загальні правові засади планування, порядок формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони, а також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель.

Закон набув чинності 1 січня 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, 17 лютого 2021 року Кабінет Міністрів прийняв шість із десяти постанов уряду щодо імплементації Закону України “Про оборонні закупівлі”, розроблених Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України.

Верховна Рада ухвалила закон “Про оборонні закупівлі” 17 липня 2020 року.

 

Зеленський: В Україні проведуть аудит приватизації стратегічних підприємств та надр

Президент Володимир Зеленський заявив, що буде проведений аудит законності передачі у приватну власність стратегічних підприємств та надр.

Про це він заявив у відеозверненні, оприлюдненому на його сторінці у Фейсбуці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Справедливу і законну реакцію з боку України мають отримати й ті, хто вважає, що не у держави, а у приватних руках може опинитися контрольний пакет акцій над стратегічними оборонними підприємствами України, зокрема «Мотор Січ», а також можуть привласнюватися землі та надра, які належать народу України”, – заявив Президент.

За його словами, відповіді на питання, як це сталося, мають знайти правоохоронні органи разом з Державною службою геології та надр.

“Громадяни мають знати, у який спосіб та на яких умовах низкою осіб в Україні були отримані ті чи інші ресурси. Тим, хто зробив це законно, боятися нічого. Та для того, щоб встановити це, буде проведено максимально детальний аудит, результати якого будуть представлені суспільству”, – підкреслив Президент.

Він додав, що ці відповіді мають бути конкретними, вичерпними та аргументованими як для громадян, так і для можливих судових справ.

Як повідомлялося, раніше секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов проінформував, що на засіданні РНБО 11 березня було розглянуто питання щодо повернення підприємства «Мотор Січ» у власність державі. На наступному засіданні Радбезу планують заслухати комплексний звіт голови Державної служби геології та надр Романа Опімаха про ситуацію з користуванням надрами в Україні.

 

Заміна цієї команди “Нафтогазу” стала б великою помилкою для України – голова наглядової ради – УП

Голова наглядової ради “Нафтогазу” Клер Споттісвуд не вважає, що правління чи наглядову раду компанії варто змінити, за її словами, заміна нинішньої команди стала б великою помилкою для України.

Про це вона сказала в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

“Гадаю, у нас чудова команда менеджменту. Одним із ключових завдань будь-якої наглядової ради є забезпечення відповідності голови виконавчого органу займаній посаді.

Щоб він приймав зважені рішення, справлявся з формуванням чудової команди і забезпечував командну роботу. Чесно кажучи, “Нафтогаз” наразі демонструє злагоджену роботу і, я вважаю, що наглядова рада зробила в це чималий внесок, допомагаючи та заохочуючи впровадження необхідних змін”, – заявила голова наглядової ради “Нафтогазу”.

“Тож особисто я не вважаю, що правління чи наглядову раду слід змінити, хоч не нам це вирішувати. Але мене б дуже засмутило, якби менеджмент змінили, адже, як на мене, вони прекрасно виконують роботу на благо народу України. Заміна цієї команди стала б великою помилкою для України”, – додала вона.

Нагадаємо:

Виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із пропозицією звільнити голову правління НАК “Нафтогаз” Андрія Коболєва та розірвати контракт з усіма членами Наглядової ради компанії.

Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що для звільнення голови правління “Нафтогазу” Андрія Коболєва немає “гострих причин”.

Раніше Юрій Вітренко працював виконавчим директор “Нафтогазу”. Своє звільнення він назвав реакцією голови правління компанії Андрія Коболєва на “незручну правду, у якій він бачить загрозу для свого крісла”.

 

“Центренерго” заявило про розбіжності у фінзвітності від минулого керівництва – УП

Нове керівництво “Центренерго” повідомило, що під час внутрішньої перевірки виявило “сумнівний контракт”, через який задекларовані позитивні результати компанії за 2020 рік можуть “не відповідати дійсності”.

Про це повідомила пресслужба компанії.

“Встановлено, що ТОВ “Юнайтед Енерджі” наприкінці жовтня 2020 року уклало договір з ПАТ “Центренерго” на купівлю золошлаку на суму 840 мільйонів гривень, але заплатило не більше 3% від суми контракту, товар не забирало”, – повідомили у “Центренерго”. Водночас, доходи від цього контракту все одно були включені у фінансову звітність за 2020 рік.

У компанії пояснюють, що виявлене недоотримання коштів за вказаним договором “може призвести до необхідності дисконтування вказаної заборгованості за правилами міжнародної фінансової звітності, що в свою чергу може мати значний вплив на кінцевий фінансовий результат підприємства за 2020 рік”.

За інформацією “Центренерго”, колишнє керівництво надсилало до Фонду держмайна (ФДМ) звіти щодо позитивних фінансових результатів у четвертому кварталі 2020 року та за підсумками року в цілому.

“На “Центренерго” виявлені розбіжності у фінансовій звітності, ми маємо встановити всі деталі їх виникнення, відновити справедливість та захистити інтереси держави, як мажоритарного акціонера. Новий менеджмент “Центренерго” у співпраці з Фондом продовжує комплексний аудит, до якого залучено міжнародну компанію Baker Tilly”, – зазначили у ФДМ.

Про результати перевірки та нові обставини справи у “Центренерго” повідомлятимуть надалі.

Нагадаємо:

ТОВ “Юнайтед енерджі” журналісти неодноразово пов’язували з групою “Приват” Ігоря Коломойського. Так, товариство перепродавало “Центренерго” газ, куплений подекуди за пільговою ціною в “Укрнафти”. Її контрольний пакет належить “Нафтогаз України”, а 42% – групі компаній, пов’язаних з колишніми акціонерами “Приватбанку”, зокрема Ігореві Коломойському.

Фонд держмайна повністю оновив склад дирекції  ПАТ “Центренерго”, призначивши 8 топ-менеджерів компанії на чолі з в.о. гендиректора Юрієм Власенком.

Нацкомісія з тарифів НКРЕКП повідомила про початок розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринку електричної енергії з 29 березня, серед них “Центренерго”, державний “Гарпок” та компанії “ДТЕК”.

“Юнайтед енерджі” звинуватило “Центренерго” у “маніпуляціях на ринку” та заявило, що через суд готове стягнути 148 млн грн боргу з ПАТ – раніше “Центренерго” заявляв про борг цієї компанії на суму 725 млн грн.

 

У “Нафтогазі” попередили про перехід на ринкові тарифи з 1 квітняУП

У “Нафтогазі” заявили, що ціна на газ, яку компанія пропонуватиме з квітня, формуватиметься на ринкових засадах.

Про це повідомляється на сайті компанії.

“Із 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року гранична ціна на газ регулюється постановою Кабміну від 18 січня 2021 р. № 25 і становить 6,99 грн/куб.м.

Уже з квітня ціна на газ формуватиметься на ринкових засадах і цінові пропозиції постачальників, з огляду на піврічний досвід роботи вільного ринку газу, значно відрізнятимуться”, – заявили в “Нафтогазі”.

Нагадаємо:

Міненерго не планує подовжувати дію обмеження ціни на ринку газу у 6,99 гривень за кубометр, яке встановив Кабмін на лютий-березень для побутових і низки інших споживачів.

Нацкомісія з тарифів (НКРЕКП) схвалила постанову, якою пропонується запровадити річний тариф для постачальників з 01 травня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

Річна ціна на газ для населення може почати діяти з 1 травня поточного року і діятиме по 30 квітня наступного року.

Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що вже у другому кварталі цього року постачальники мають представити річні продукти.

Раніше ЕП з посиланням на джерело в уряді повідомляла, що фіксована річна ціна на газ для населення від газопостачальних компаній почне працювати з 1 квітня, коли втратить силу встановлена державою “стеля” у 6,99 грн за кубометр.

Заступник голови Офісу президента Юлія Свириденко заявила, що фіксована ціна на газ для населення в 6,99 грн за кубомер діятиме до кінця березня цього року.

 

До літнього сезону на Арабатську стрілку додатково призначать 9 пар поїздів – УП

До літнього курортного сезону додатково призначать 9 пар поїздів для туристів, які хочуть відпочити на Арабатській стрілці.

Про це у Facebook повідомив керівник управління туризму та курортів Херсонської ОДА Микола Шаповал.

За його словами, до літнього сезону будуть додатково призначені 9 пар потягів:

потяг 80/79 Київ – Дніпро (продовжено до Новоолексіївки);

потяг 199 Мінськ – Новоолексіївка;

потяг 113/118 Чернівці – Генічеськ (подовжено від станції Київ);

потяг 190/189, 201/203 Кривий Ріг – Дніпро – Генічеськ (двогрупний поїзд);

потяг 232/231 Івано-Франківськ – Генічеськ;

потяг 280/279 Хмельницький – Генічеськ;

потяг 501 Дніпро – Кривий Ріг – Генічеськ;

потяг 729/713 Харків – Генічеськ;

потяг 817/818 Дніпро – Генічеськ.

Шаповал додав, що потяг № 11/12 Київ – Новоолексіївка буде прибувати до кінцевої станції о 8:05 на I колію (раніше, за його словами, була ІІІ колія, що приносило великі незручності гостям).

У коментарі Укрінформу Шаполвал пояснив, що було завдання збільшити кількість поїздів саме на Арабатську стрілку, де дбають про підвищення якості послуг.

За його словами, вже цього року на трьох пляжах Арабатської стрілки з’являться “Блакитні прапори”.

“Блакитний прапор” – це своєрідний знак якості для морських та річкових пляжів та яхтенно-катерних стоянок. Щоб його отримати, пляж має відповідати 32 критеріям щодо екологічної освіти, якості води, екологічного менеджменту, безпеки та послуг”, – зазначає видання.

 

Судді КС призначили помічницями дружин та родичів своїх колег – “Схеми”

УП

Судді Конституційного суду поза конкурсом призначили своїми помічниками та науковими консультантами дружин та родичів своїх колег.

Джерело: розслідування “Схем

Деталі: Зокрема, у судді Олександра Литвинова з грудня 2018-го року помічницею працює Юлія Касмініна. Це – донька чинного судді КСУ Олександра Касмініна. Торік, за інформацією КС, вона заробила до 400 тисяч заробітної плати.

У коментарі журналістам її батько, суддя КСУ, зазначив, що його донька стала помічницею судді Литвинова “відповідно до закону про Конституційний суд”.

У самого судді Касмініна помічницею працює Ольга Шаптала – невістка ексголови Конституційного суду України Наталії Шаптали. Зараз Ольга Шаптала перебуває у відпустці для догляду за дитиною.

У судді Віктора Кривенка помічницею працює Тамара Федоренко – дружина колишнього судді Конституційного суду Михайла Гультая.

Журналісти звернулись до всіх вищезгаданих суддів за коментарями.

Суддя Литвинов у відповідь на запитання про те, за яким принципом була призначена його помічниця, зазначив, що “на даний час утримається від будь-яких коментарів та відповідей”.

Нагадаємо:

Одразу 13 із 15 суддів Конституційного суду, серед яких голова КСУ Олександр Тупицький та доповідач Ігор Сліденко, перед голосуванням за визнання неконституційною частини антикорупційного законодавства писали заяви про самовідвід.

 

У пов’язаній з Медведчуком компанії прокоментували обшуки СБУУП

У компанії Glusco, яку пов’язують з Віктором Медведчуком, прокоментували обшук Служби безпеки України 11 березня – кажуть, що кримінальне провадження з ними не пов’язане.

Про це компанія заявила у пресрелізі, опублікованому на сайті.

За словами пресслужби Glusco, кримінальне провадження,в рамках якого проводилися обшуки, “жодним чином не пов’язане з групою ГЛУСКО”. У компанії стверджують, що провадження було розпочате за фактом вчинення кримінальних правопорушень посадовими особами ТОВ “АЛЬТЕРНАТІВ ЕНЕРДЖІ СОРСЕС КОМПАНІ”, “які не пов’язані з ГЛУСКО ні господарськими правовідносинами, ані відносинами контролю”.

“Тому дії правоохоронців, які місцями застосовували фізичну силу й вилучили техніку, вважаємо неприпустимими”, – заявили у Glusco. У компанії також відкидають звинувачення в ухиленні від сплати податків.

Представники компанії повідомили, що обшуки проводилися на 3 нафтобазах і 105 АЗК мережі ТОВ “Глуско Рітейл”.

ТОВ “АЕС КОМПАНІ” – компанія, що займається виробництвом продутків нафтопереробки. За даними Youcontrol, єдиним засновником вказано Вдовенко Ярослава Вікторовича, компанія зареєстрована у 2015 році.

Нагадаємо:

Служба безпеки України заявляє про викриття масштабної оборудки з “тіньової” реалізації неякісних нафтопродуктів, проводяться масові обшуки.

За офіційними даними правоохоронців, орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн.

За даними джерела УП, йдеться про масштабні обшуки по всій країні на об‘єктах мережі станцій пального Glusco, яку пов‘язують з кумом президента РФ Віктором Медведчуком.

В СБУ повідомили про понад 140 санкціонованих обшуків у 13 офісних приміщеннях, 7 нафтобазах, 13 морських суднах, 105 автозаправних станціях та 2 відділах митного оформлення.

 

Татаров знову пробує скасувати собі підозру – ЦПК

УП

Заступник керівника Офісу президента Олег Татаров вдруге звернувся до Шевченківського райсуду Києва із клопотання про скасуваня підозри.

Джерело: Центр протидії корупції

Деталі: За даними ЦПК, нове клопотання Татарова потрапило до судді Наталії Аббасової. Саме ця суддя напередодні нового року відправила під варту ексдепутата Максима Микитася за підозрою у викраденні людини.

На думку антикорупційних активістів, якщо суддя Аббасова не оголосить собі самовідвід від справи, “адже є численні сумніви в неупередженості, то можна сміливо припускати, що це умисна акція Татарова, щоб здихатися підозри через “свою” суддю і закрити справу”.

Що передувало: 2 березня сплив останній день справи Татарова: суд відмовився продовжувати строки розслідування.

24 лютого Національне антикорупційне бюро заявляло, що адвокати заступника керівника Офісу президента Олега Татарова намагаються у будь-який спосіб скасувати підозру своєму підзахисному і  розповсюджують неправдиву інформацію про бюро.

Передісторія:

1 грудня стало відомо, що НАБУ розслідує справу стосовно Татарова.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозру заступнику голови ОП. Його підозрюють у посередництві під час передачі хабара експерту. Йдеться про справу забудовника Максима Микитася, в якого Татаров працював юристом.

24 грудня стало відомо, що Офіс генпрокурора передав справу, в якій фігурує Татаров, з НАБУ в СБУ.

НАБУ вважає, що Офіс генпрокурора здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування бюро тим, що забрав у детективів справу Татарова.

 

Кіберполіція відкрила електронну скриньку для звернень щодо “груп смерті”УП

Департамент кіберполіції відкрив електронну скриньку для громадян, щоб ті могли повідомити про “групи смерті” чи інший небезпечний контент.

Джерело: пресслужба кіберполіції

Дослівно: “За електронною адресою: savechild@cyberpolice.gov.ua кіберполіція приймає звернення щодо небезпечних Інтернет-спільнот або відеороликів, що містять заклики до дітей зловживати алкогольними напоями чи наркотичними речовинами тощо”.

Деталі: Також там зазначають, що про правопорушення можна повідомити за формою зворотного зв’язку на сайті: https://ticket.cyberpolice.gov.ua.

Нагадаємо:

16 лютого стало відомо, що в місті Боярка на Київщині дві учениці 7 класу отруїлися невідомими речовинами, в результаті чого одна дитина померла. Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба припустив, що отруєння 12-річних школярок в Боярці пов’язано “з небезпечними інтернет-іграми”.

5 березня викрили 15-річну жительку Кривого Рогу, яка створила так звану “групу смерті” в Telegram, у якій вказувала учасникам завдавати собі шкоди.

За кілька місяців у Україні почастішали випадки самогубства серед неповнолітніх. Зокрема, діти вистрибували із багатоповерхівок.

 

Справа “Приватбанку”: суд арештував майно, яке Яценко переписав на цивільну дружинуУП

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду наклала арешт на майно цивільної дружини підозрюваного у справі Приватбанку Володимира Яценка.

Джерело: пресслужба ВАКС

Деталі: 12 березня колегія суддів на чолі з Даниїлою Чорненькою розглянула апеляційну скаргу прокурора на ухвалу слідчого судді ВАКС від 26 лютого, якою було частково задоволено клопотання прокурора та накладено арешт на майно, а саме: житлові будинки, земельні ділянки, транспортні засоби колишнього першого заступника голови правління ПАТ “КБ “Приватбанк”.

Суд частково задовольнив апеляційну скаргу прокурора та ухвалив накласти арешт на депозитний рахунок, який належить підозрюваному, а також на 1/2 частину часток корпоративних прав у статутних капіталах трьох підприємств, що належать особі, з якою підозрюваний проживає однією сім’єю, але не перебуває у шлюбі.

Ухвала є остаточною, набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає. Повний текст рішення буде проголошено 17 березня. Суддя Інна Калугіна висловила окрему думку в частині накладення арешту на корпоративні права.

Що передувало: Колишній заступник голови правління “Приватбанку” Володимир Яценко після затримання – увечері 22 лютого та впродовж дня 23 лютого переписав на цивільну дружину та доньку десятки мільйонів гривень, якими володів через частки в компаніях.

Передісторія:

На початку 2020 року Господарський суд Києва відкрив провадження за позовами низки екс-топ-менеджерів та екс-акціонерів Приватбанку про визнання недійсними договорів про придбання акцій, які були укладені в грудні 2016 року під час націоналізації банку. Серед позивачів є і Яценко, який володів міноритарним пакетом акцій фінустанови розміром 0,3%.

Правоохоронці 22 лютого в аеропорту “Бориспіль” затримали топ-фігуранта справи Приватбанку, який хотів утекти з України.

За кілька днів після затримання Вищий антикорупційний суд відправив Яценка під варту з можливістю внесення застави. Заставу в розмірі 52 мільйонів було внесено і Яценко вийшов із СІЗО.

 

Микитася звільнили з-під варти –  УП

Колишнього президента будівельної компанії “Укрбуд” Максима Микитася звільнили з-під варти.

Джерело: Facebook-сторінка Микитася та його адвоката Артура Габріеляна

Пряма мова: “Їду додому! До дочок, до дружини. Потім до моєї любимої мами…

Мене заарештували за півтори години до Нового року, а зараз от вийшов на вулицю – а тут майже така сама новорічна погода”.

Деталі: За словами адвоката, Шевченківський районний суд Києва задовольнив його клопотання і звільнив Микитася з-під варти, змінивши йому запобіжний захід.

За даними джерел УП у правоохоронних органах, Микитасю змінили запобіжний захід на нічний домашній арешт.

Передісторія:

У кінці грудня Національна поліція оголосила забудовнику Микитасю підозру в замовленні викрадення людини. Йдеться про юриста Олега Мірошниченка.

31 грудня 2020 року його відправили під варту в цій справі. Микитась і його захист вважають розслідування поліції помстою за свідчення проти Татарова.

Адвокати звернули увагу, що листування, в якому Микитась нібито замовляє злочин підозрюваному Чернову, містить ознаки підробки.

Прокурор у суді підтвердив фальшивість листування, в якому екснардеп і забудовник Максим Микитась нібито замовляє викрадення людини. Водночас, правоохоронці вважають, що це не спростовує причетність Микитась до злочину.

 

“Обіцяного три роки ждуть”: Зеленський каже, що почав виконувати передвиборчі обіцянки – УП

Президент Володимир Зеленський розповів, що обіцяного чекають три роки, але він почав раніше виконувати свої передвиборчі обіцянки, і розповів українцям про останні рішення Ради нацбезпеки.

Джерело: Зеленський у відеозверненні

Деталі: Зеленський розповів українцям “простою мовою” про останні рішення РНБО, які викликали, за словами президента, “схвалення у суспільстві та обурення тих, хто знаходить в рішеннях РНБО свої прізвища та свій бізнес.”.

Пряма мова Зеленського: “Я б це описав трьома словами – Україна дає здачі. Усіх, хто довгі роки завдавав по ній ударів, користуючись її слабкістю, відсутністю законності, порядку та найголовнішого – справедливості, яка довгі роки для людей була навіть не дефіцитом, а чимось міфічним, ніби з легенд про цвіт папороті.

Поки ми з вами вірили, що справедливість є і безрезультатно намагалися її знайти, дехто привласнювали собі ресурси, надра, стратегічні підприємства, трубопроводи і навіть, як виявилося, КСУ.  Одним словом, усе, що погано лежить.

Відновлення справедливості в Україні було однією з моїх ключових обіцянок. Кажуть, обіцяного чекають три роки. Ми почали трішки раніше.

Деталі: Зеленський наголосив, що його влада “зробила те, що мало з’явитися у 2014 році” – затвердила державну стратегію деокупацію Криму і наголосив усім: “Забудьте про те, що Україна забуде про Крим”. За словами президента, правоохоронці мають розібратися, хто допоміг окупації Криму, тобто, “йдеться не лише про 2014 рік”, а й про ухвалення так званих “Харківських угод”.

Президент каже, що усім цікаво, чому санкції не були введені попереднім керівництвом України, а потім відповів, що “можливо, вони діяли за логікою: мухи – окремо, цукерки – окремо”.

Також він згадав про повернення у державну власність нафтопроводу “Прикарпатзахідтранс” і вважає, що важливо, за яких обставин у 2015 році “в епоху гетьманства усім відомого кого” у приватній власності опинився державний нафтопровід довжиною майже півтори тисячі кілометрів.

 

Україна здатна сама ухвалювати рішення та захищатися – Президент

Україна здатна сама ухвалювати рішення та захищатися, а не очікувати, що хтось це зробить за неї, хоча за підтримку держава завжди вдячна.

Про це Президент Володимир Зеленськи сказав у своєму відеозверненні, опублікованому на сторінці Глави держави у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

«Тим, хто на щось розраховував, можу сказати: забудьте про те, що Україна забуде про Крим. Водночас коли ми говоримо про деокупацію, логічно також розібратися, хто і як створив умови для окупації. І мова не лише про 2014 рік, а й про ухвалення так званих Харківських угод. Все це далеко не повний перелік кроків, вжитих державною останнім часом, і далеко не остаточний список заходів, що будуть вжиті державою у недалекому майбутньому», – сказав Зеленський.

За його словами, це будуть рішення саме України, а «а не тому, що хтось там подзвонив».

«Для захисту інтересів України мені достатньо двох речей. Перше, 25 січня 78 року – день, коли я народився в цій крайні, на нашій українській й землі. Друга – 20 травня 2019 року, коли я присягнув боронити нашу Україну усіма своїми діями. Додаткових мотивацій, зокрема, від наших партнерів, я не потребую. Підтримки – так, і за неї ми завжди будемо вдячні. Але в першу чергу ми самі маємо себе захищати, замість нас цього ніхто не зробить. Україна може самостійно приймати рішення, щоб себе захистити та відновити справедливість. Може, хоче і буде», – підкреслив Президент.

Він нагадав про те, що Рада національної безпеки та оборони 11 березня затвердила стратегію деокупації та реінтеграції Криму.

Як повідомлялося, секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що стратегія деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя буде відкритим документом і незабаром буде доступна для ознайомлення. Стратегія також матиме офіційний переклад англійською мовою і буде надана міжнародним партнерам.

 

РНБО вдалося припинили спроби розколоти Україну дезінформацією — Зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає, що рішеннями Ради національної безпеки й оборони вдалося припинити спроби розколоти Україну пропагандою та дезінформацією.

Про це він заявив у відеозверненні, опублікованому на сторінці глави держави у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

“2 лютого 2021 року було заблоковано діяльність осіб, які вважали нормою вести бізнес на тимчасово окупованих територіях України та фінансувати дезінформаційні батальйони, що атакували українців залпами брехні та маніпуляцій”, – підкреслив Президент.

Він нагадав, що 19 лютого рішенням РНБО було заблоковано активи, майно, анульовано ліцензії та дозволи підприємств, пов’язаних з Віктором Медведчуком.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 2 лютого ввів у дію рішення РНБО про введення санкцій проти телеканалів NewsOne, ZIK та “112 Україна”, а також їхнього власника – народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака. Санкції, серед іншого, передбачають анулювання ліцензії цих телеканалів.

19 лютого Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення про застосування санкцій до восьми фізичних осіб та 19 юридичних, серед яких є і Віктор Медведчук.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 169

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua