Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 12.05.2020

Інформаційний резонанс доби: 12.05.2020

На Донбасі окупанти гатять із заборонених мінометів, поранений боєць ЗСУ

Збройні формування Російської Федерації за минулу добу дев’ять разів порушили режим припинення вогню на Донбасі.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресцентр штабу ООС – Укрінформ.

“Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, а також протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Застосовуючи штатне озброєння, українські воїни своєчасно реагували на ворожі збройні провокації та прицільним вогнем змушували противника відмовитись від продовження обстрілів”, – йдеться у повідомленні.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” біля Павлополя та двічі поблизу Старогнатівки противник обстрілював позиції Об’єднаних сил з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

По околицях Опитного окупанти задіяли великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

На обстріли противника Об’єднані сили дали результативну та адекватну відповідь, тож окупанти згорнули свою активність.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” ворог двічі обстріляв оборонців Кримського, використавши міномети калібру 120 мм, а також гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Поруч із Луганським окупанти тричі порушували режим припинення вогню, застосувавши 82 мм міномети, протитанковий ракетний комплекс, гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Злочинні дії російських окупантів безкарними не залишилися – українські воїни відкрили прицільний вогонь по опорних пунктах російських найманців. Завдяки відвазі та рішучості військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил ворог був змушений припинити свої злочинні дії.

За даними розвідки, 12 травня українські військовослужбовці поранили п’ятьох російських окупантів.

Від початку поточної доби в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” біля Гнутового противник вів вогонь з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Українські воїни у відповідь рішуче застосували чергові вогневі засоби та припинили ворожі провокації.

За поточну добу втрат серед українських захисників немає.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

Ситуація у районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

 

Кримські татари проводять онлайн-акцію до 76-ї річниці депортації

Кримські татари організували онлайн-акцію, приурочену до 76-ї річниці депортації кримськотатарського народу з Криму.

Зі зверненням підтримати ініціативу активістів до кримських татар звернувся в Facebook заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов – Укрінформ.

“Громадська організація “Нефес” закликає взяти участь в онлайн-акції “Мен хатирлайім” (“Я пам’ятаю”), приуроченій до 76-ї річниці геноциду кримськотатарського народу”, – повідомляє Джелялов.

До умов онлайн-акції #menhatırlayım (Я пам’ятаю) входить публікація в соцмережах фото рідної людини, яка зазнала депортації з Криму в 1944 році, а також коротка розповідь про те, куди її було депортовано і чи змогла повернутися на батьківщину.

В опублікованому на своїй сторінці відео Наріман Джелялов розповідає про те, що депортація 1944 року назавжди змінила життя кримських татар, але не змогла розлучити їх з батьківщиною. Про те, що сучасний світ повинен пам’ятати про злодіяння радянської держави і ті наслідки депортації, які сьогодні переживає кримськотатарський народ.

18 травня Україна відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу і вшановує жертв депортації кримських татар.

Депортація кримських татар почалася 18 травня 1944 року вночі і тривала до початку червня. Офіційною підставою для цього стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859-сс “Про кримських татар” від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії в нібито масової зраді і масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 особи; за кримсько-татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких протягом перших півтора років померли близько 46%.

 

Світ має вжити заходів у відповідь на дії РФ, які несуть загрозу європейській безпеці – Меджліс

09.05.2020

Меджліс кримськотатарського народу закликає міжнародне співтовариство вжити заходів у відповідь на дії Росії, які несуть загрозу виникнення нових катастроф на європейському континенті.

Про це йдеться у заяві Меджлісу у зв’язку з Днем пам’яті та примирення, присвяченому загиблим у Другій світовій війні, та Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, опублікованій на сторінці глави Меджлісу Рефата Чубарова у Facebook – Укрінформ.

«Даною заявою Меджліс кримськотатарського народу приєднується до Спільної заяви держсекретаря США і міністрів закордонних справ Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини з нагоди 75-ї річниці закінчення Другої Світової війни та знову закликає міжнародне співтовариство вжити термінових і жорстких заходів у відповідь на цинічні виклики імперської Росії, які несуть реальну загрозу виникнення нових катастроф на європейському континенті», – йдеться у заяві.

Він нагадав, що у останні шість років історична територія кримськотатарського народу – Крим, який є складовою частиною незалежної України, тимчасово окупований РФ.

Чубаров підкреслив, що здійснювані на тимчасово окупованій території України з боку держорганів РФ системний тиск на кримськотатарський народ, репресії українців за національною ознакою, організація етнічно і політично вмотивованих переслідувань кримських татар, їхніх органів, таких як Меджліс кримськотатарського народу та Курултай кримськотатарського народу, «є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу».

«Міжнародне співтовариство все ще не знаходить ефективних інструментів тиску на Російську Федерацію з тим, щоб змусити її дотримуватися принципів і норм міжнародного права, припинити окупацію частини території України», – уточнив глава Меджлісу кримськотатарського народу.

 

Зеленський нагородив орденами й медалями 32 військових, із них 12 — посмертно

Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 32 військовослужбовців, із них 12 посмертно.

Відповідний указ опублікований на сайті глави держави – Укрінформ.

Як зазначається в документі, нагороди присвоєно “за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України”.

Президент нагородив посмертно 11 військовослужбовців орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Двоє військовиків нагороджені медалями “За військову службу Україні”, ще 19 – медаллю “Захиснику Вітчизни” (один посмертно).

 

Президент вручив ордени родичам загиблих на Донбасі офіцерів СБУ

Президент Володимир Зеленський зустрівся з родинами загиблих на Донбасі у грудні минулого року Героїв України, працівників Служби безпеки Дениса Волочаєва та Дмитра Каплунова.

Глава держави передав рідним ордени «Золота Зірка», якими були нагороджені загиблі, повідомляє пресслужба Президента – Укрінформ

Зазначається, що нагороду Дениса Волочаєва отримали його дружина Олеся Воротнюк та матір Галина Волочаєва.

«Денис Олександрович – герой. Вдячний, що він захищав Україну, наш суверенітет, нашу територіальну цілісність. Я думаю, що для кожного громадянина це – честь. Мої великі співчуття та вдячність», – звернувся Зеленський до рідних Дениса Волочаєва.

Нагороду Дмитра Каплунова Президент вручив його дружині Наталії Ждановій, матері Тетяні Каплуновій та батьку Віталію Каплунову.

«Хочу вам подякувати за Дмитра. Я розумію, що це дуже маленька нагорода за таких великих людей. Вони віддали найдорожче – свої життя за наш спокій, за наші життя», – підкреслив він

Глава держави запевнив, що він, як батько, глибоко розуміє горе батьків, які втратили своїх синів.

Своєю чергою голова СБУ Іван Баканов також висловив співчуття рідним загиблих героїв.

«Ми вшановуємо пам’ять героїв, які віддали за свободу України власне життя. Але насправді вони стали героями ще тоді, коли присягнули на вірність українському народу, коли обрали непросту роботу – захищати Батьківщину, захищати людей», – зауважив Баканов.

Галина Волочаєва наголосила, що її син мріяв, щоб територіальну цілісність України було відновлено.

«Хочеться, щоб мрія Дениса, як і Дмитра, як і інших, хто поліг за суверенітет нашої держави, здійснилася. І щоб ви доклали всіх зусиль для цього», – сказала Волочаєва, звертаючись до Президента.

Як відомо, 3 грудня 2019 року Президент підписав указ про присвоєння звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» полковникам Денису Волочаєву та Дмитру Каплунову (посмертно). Бійці удостоєні високої відзнаки за героїзм та особисту мужність, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові.

1 грудня 2019 року на лінії зіткнення на сході України диверсійно-розвідувальна група ворога здійснила спробу прориву в тил позицій Об’єднаних сил. Командування ООС задіяло резервну групу, до складу якої входили Дмитро Каплунов і Денис Волочаєв. Під час бойового зіткнення внаслідок вибуху міни бійці отримали поранення, несумісні з життям, і загинули на місці.

 

Окупанти на Донбасі 9 Травня підвозили артснаряди забороненого калібру – розвідка

Російські окупаційні війська під виглядом урочистих заходів до 9 Травня збільшили кількість військового транспорту, який доправив боєприпаси забороненого калібру на окремі позиції своїх артилерійських підрозділів.

Про це на брифінгу повідомив речник Міноборони Дмитро Гуцуляк з посиланням на інформацію Головного управління розвідки МОУ – Укрінформ.

«Командування російських окупаційних військ продовжує приховано підвищувати готовність до застосування з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК. Зокрема, 9 травня ц.р. під виглядом нібито забезпечення урочистих заходів окупанти задіяли додаткову кількість транспортних засобів, у т.ч. з метою доставки боєприпасів забороненого калібру на окремі вогневі позиції своїх артилерійських підрозділів», – поінформував речник.

При цьому, наголосив Гуцуляк, окупанти посилили контроль за підтриманням боєготовності передових підрозділів, збільшивши кількість представників командного складу, який постійно перебуває у районах передових позицій окупаційних військ.

 

Український погляд на Другу світову: експерти дають “рецепти” від пропаганди Кремля

Кожна країна ма вибудувати власний погляд на події Другої світової війни, аби протистояти монополізації Кремлем перемоги.

Таку думку висловили учасники міжнародного круглого столу «Крадії перемоги. Навіщо Кремлю монополія на 75-ту річницю закінчення Другої світової війни?», що відбувся в режимі онлайн на YouTube-каналі Укрінформу.

«Виставлення на передній план тієї частини Другої світової війни, в якій брав участь СРСР, і вихваляння його ролі – це вдалий спосіб отримати алібі від злочинів сталінізму і злочинів, до яких Кремль вдається зараз… Кожна країна має вибудувати свої історичні наративи, і саме так можна ідеологічно протидіяти Москві», – переконаний співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан» Дмитро Левусь.

Водночас голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович застеріг від перетворення української моделі пам’яті лише на таку, яка спростовує російське бачення. «У нас є свій шлях, яким слід іти і наповнювати його змістами й практиками. Цей момент у людській площині є найбільш робочим, робить нас менш вразливими, і це найбільш людяний шлях у рамках правової держави, якою є Україна», – наголосив він.

При цьому, на його думку, вкрай важливо не допустити агресії в суспільстві щодо людей, який ностальгують за тими подіями, створивши таку «органічну модель пам’яті, яка зможе об’єднати різні її способи».

«В усіх колишніх радянських республіках не змогли чітко заявити про концепцію «двох окупацій», приєднавшись до російського історіографічної думки про те, що це була визвольна війна. Досі в Україні дуже тяжко перейти з термінології «Велика Вітчизняна» на «Друга світова війна», – зазначив народний депутат України III-VI скликань Тарас Чорновіл.

При цьому він наголосив, що російська пропаганда та її численні засоби впливу всередині України дуже активно працюють у цьому напрямку, не лише об’єднуючи суспільство навколо своїх наративів, а й розколюючи його за принципом «хто не з нами – той проти нас».

«Нам треба пам’ятати, що війна в Україні розпочалася в березні 1939 року, і тривала впродовж двох десятків років партизанська війна. Війна в Україні була жорстокою боротьбою трьох «проєктів» – радянської, німецької й націоналістичної України. І нам треба категорично протистояти дихотомії «що не червоне – те коричневе», – наголосив редактор відділу міжнародних подій сайту dsnews.ua та журналу «Власть денег» Олексій Кафтан.

Він вважає небезпечним культ «Великої перемоги», який надихає Росію на імперську концепцію поведінки, знімає з порядку денного незручні історичні питання, як-от союзництво з нацистською Німеччиною чи злочини проти людяності, й легітимізує зазіхання на ключову роль у світі.

 

День выключения реальности

Аркадий Бабченкожурналист

11.05.2020, Эхо Москвы

Даже не Зазеркалье, нет. И не наркомания. Не шизофрения. Уже какой год я пытаюсь подобрать эпитет своим ощущениям в этот день, и никак не могу. День массового сумасшествия сотен миллионов человек, когда даже у внешне адекватных и разумных в другое время людей в голове отключается способность к когнитивному мышлению и они становятся неким гибридом психического заболевания и наркомании — находящимися под воздействием ЛСД шизофрениками, живущими в измененной реальности, в свою очередь находящейся в состоянии измененной реальности. Психо в квадрате.

Когда человек не видит предмета, не может осознать его формы, понять его цвета, описать его значения.

Когда он сознательно уходит из реальности в свое измерение, и на все попытки его в эту реальность вернуть в этот день отвечает только агрессией.

Когда он сам, сознательно, ставит в своей голове заслон и сам, сознательно, уходит в мир своей выдуманной оруэловщины — где война это мир, где порабощение это освобождение, где поражение — это победа.

Уйти в эту свою наркотическую шизофрению, чтобы не видеть, не замечать, не столкнуться носом с реальностью — и не дай бог её не осознать! — вот главная черта этого дня этой страны.

День выключения реальности.

Даже у тех немногих оставшихся хотя бы относительно адекватными людей.

Они выключают реальность и начинают писать нечто такое, какие-то такие тексты, как будто они живут — ну, не знаю, на Канарских островах двадцать третьего века в мире победившего всеобщего счастья и справедливости. Где пальмы, океан, райские птицы, розовые пони и о войнах слышали только из рассказов заходящих в порт историков исследователей прошлого.

Они начинают писать про дедов, про подвиги, про наградные листы, про страдания, про смерти, про бабушек, про эвакуацию, про переселение — как про нечто былинное, эпос летописи Нестора.
Писать так, чтобы этот заслон из текстов отодвинул от них ту реальность, которая, на самом деле и окружает их, и чтобы они не дай бог не смогли попасть в неё через эти свои тексты-заслоны и увидеть, наконец, что ровно то же самое, вот ровно все, о чем они пишут — их страна делает прямо сейчас с другими в прямом эфире.

Что концлагеря их страна устраивает на подвалах Донбасса. Что окружения и котлы их вермахт устраивает в Дебальцево и Иловайске. Что беженцев они устроили на Юго-востоке и в Крыму. Что гетто и облавы их гестапо устраивает в Бахчисарае и Яны Капу. Которые они переименовали, чтобы вытравить даже топографию.

Что эвакуация, эта сторона улицы наиболее опасна при обстреле, надписи «бомбоубежище», добрые люди приютили и пустили пожить в бане, что похоронки и пал смертью храбрых — что все это не семьдесят пять лет назад.

Все это прямо сейчас. Здесь. Вот в этот вот самый день. Вот в этот самый момент, пока вы фотографии дедов в соцсетях постите.

Не какие-то там гитлеровцы.

Ваша страна. Ваша же страна.

В которой они ходят с палками с фотографиями своих дедов-освободителей.

«Представьте себя в минуту известия о начале войны, когда становится неотвратимо ясно, что ужасное уже рядом, и его невозможно избежать. Вашему краю остались считанные дни до оккупации, и вы не знаете, успеете ли вы отправить своих родных в безопасное место. Вы и не знаете, существует ли оно на самом деле – безопасное место.

Или они останутся на захваченной земле, и вы ничего не будете знать о них годы и годы, или вы успеете посадить их на последний поезд в тыл, но если вы ушли на фронт, то вы точно так же можете потерять своих родных из виду, как и они вас. Но поезд спасения может стать поездом смерти, прилетевшей с неба. А вы не будете знать об этом годы и годы.
Представьте себе это расставание, когда оставаться вместе – значит, скорее всего, вместе погибнуть, а расстаться – значит, скорее всего, погибнуть поодиночке, не успев дать друг другу последнюю весть.

Представьте себе своих родителей и своих детей, которым вы говорите прощальные слова «Я вернусь», зная, что, скорее всего, не вернетесь.

Представьте себе, что каждый день вы ждете от них писем, как и они от вас, и отсутствие письма будет приносить не только страх вечной потери, но сохранять надежду – если нет и похоронки, то, возможно, и дай Бог, человек жив.

Представьте себе людей, рядом с которыми вы будете воевать. Вы познакомитесь с ними сегодня, и уже завтра они будут погибать на ваших глазах – каждый день, день за днем.

Представьте себе жизнь, когда каждый час, каждая минута могут оказаться последними в вашей жизни.

Представьте себе, что ваши шансы выжить будут во многом зависеть от того, насколько вы научитесь убивать. Каждый день.

Представьте себе полностью разрушенным ваш дом, разоренным ваш кров.

Представьте себе оскверненными могилы ваших родных.

Представьте себе, что вы потеряли всё.

И за всё это время смерть не нашла вас.

А война закончилась.

Тогда вы поймете, что это такое, – День Победы».

Это сегодня написал один из немногих оставшихся относительно адекватных людей. Антипутинист. Оппозиционер. Всему миру доказавший, что на Донбассе есть псковские десантники. Избитый за это.

И вот…

Текст написан так, как будто это что-то из «Властелина колец». Что-то такое жуткое и страшное, что было только в прошлом, когда на земле водились чудовища и драконы, и что нам в нашем счастливом настоящем не суждено уже встретить и понять.

А то, что РОВНО ВОТ ТАК УЖЕ ШЕСТОЙ ГОД ЖИВЕТ СОСЕДНЯЯ СТРАНА — это донести невозможно.

Уже невозможно.

Несколько лет назад еще можно было.

Но теперь занавес опустился окончательно.

И — все. Больше этой повестки не существует.

Что соседней стране не нужно представлять себя в минуту известия о начале войны — она пережила эту минуту.

Что не нужно представлять расставание — и расставались, и обнимали детей так, как обнимают только тогда, когда не знают, вернутся ли.

Что многим не надо рассказывать о семьях, оставшихся на захваченной земле. Мне вот, например, не надо рассказывать. Потому что, уезжая в командировку туда, я понимал, что моя семья остается именно на захваченной земле, и что если к ним придут из-за меня, я сделать уже ничего не смогу. Не надо мне представлять это чувство — я его пережил. Кишками своими пережил. Я знаю, что такое оставлять детей в оккупации, зная, что они на заметке у Гестапо и не зная, вернешься ли. Но говорить при этом «Я вернусь».

И звонки, заменившие письма, и людей, вчера незнакомых, а сегодня оказавшихся рядом плечом к плечу, и разрушенные или брошенные дома — сорока миллионам людей все это представлять не надо.

Это все делает ваша страна.

Ваша. Страна.

Прямо сейчас.

Но нет. Не дай бог сказать о реальности. Не дай бог написать о ней. Не дай бог с ней столкнуться.

И — деды, подвиги, награды, фотографии…

Дневники лейтенанта. Воспоминания про «настоящую войну». Нам этого никогда не узнать. Вы только представьте…

Хотите представить, как выглядит настоящая война? Да не вопрос.

Ваша страна прямо сейчас ведет две. Вру, уже три. Отложите дневники Николая Никулина и езжайте на Донбасс. Ваши скорбные лица о боях восьмидесятилетней давности, когда прямо сейчас ваша страна перепахивает соседнюю каждый божий день полусотней обстрелов — просто невероятное лицемерие. Когда ваши танки утюжат чужие города… Как вы этого не чувствуете?

Десять часов на машине — и я вам покажу все своими глазами.

Я вас проведу.

Вот прям по тем же местам проведу, где семьдесят пять лет назад все и было.

Которые сейчас точно так же утюжат танками и артиллерией.

Вы уже утюжите.

Хотите узнать, каково это было?

Так приезжайте!

Сорок миллионов украинцев могут представить, три с половиной миллиона грузин могут представить, два с половиной миллиона молдаван могут представить, миллион двести тысяч чеченцев могут представить, семнадцать миллионов сирийцев могут представить, тридцать миллионов афганцев могут представить — и далее, и далее, и далее, и прочая, и прочая, и прочая — после второй мировой СССР и Россия поучаствовали в 36 войнах, и все на чужой территории — и только жители Прекрасной Светлой России все не могут и не могут себе представить…

Даже и не знаю, как так получается-то.

Магия. Не иначе.

Чтобы понять все это, просто представьте, что вы — украинец в 2014 году.

Все. Больше ничего не надо.

Ваша георгиевская ленточка, ваш символ победы — стала символом оккупации.

Вы именно с ней пришли других убивать.

Сеанс массовой терапии, сеанс самоличного суда, кода коллективный убийца тоже хочет показать себя жертвой — вот видите, господа присяжные, нам тоже когда-то было плохо. Наше детство тоже было не сахар.

Так, наверное. Другого объяснения у меня нет.

Но ладно хотя бы это. Хотя бы уход от реального в прошлое. Но нет же. Они же еще и прошлое искажают. Принявшие ЛСД шизофреники, ушедшие в свой виртуальный мир, и там принявшие вторую порцию виртуального ЛСД еще раз.

Психошизофрения в кубе.

Освобождение мира от фашизма… Откуда вообще взялась эта формулировка, что Советский союз воевал за свободу? Нет, откуда она взялась, понятно. Но кто её сейчас опять вытащил на поверхность?

За свободу воевала Великобритания. С самого начала, с сентября 1939 года, и до самого конца, по август сорок пятого.

А СССР, по блестящему определению Буковского, воевал за то, какие в мире будут концлагеря — красные или коричневые.

Правда заключается в том, что никого вы не освобождали.

Ваши деды не освободители.

Ваши деды — оккупанты.

Просто они воевали с другими оккупантами и победили их. И завоевали тех, кого должны были завоевать те.

Но никоим образом не освободили.

Через семьдесят лет после двадцатого съезда и через тридцать после открытия архивов писать, что мы сражались за свободу — это надо совсем дурачком быть.

Кого вы освободили, освободители? Западную Украину, которую давили, уничтожали, убивали, заливали кровью до середины пятидесятых?

Я вел расстреливать бандитку.

Она пощады не просила.

Смотрела гордо и сердито.

Платок от боли закусила.

Потом сказала: «Слушай, хлопец,

Я все равно от пули сгину.

Дай перед тем, как будешь хлопать,

Дай поглядеть на Украину».

Освободитель Давид Самойлов, 1946 год.

Её вы освободили? «Бандитку»?

Польшу, которую начали насиловать сразу, как пересекли границу? Потому что буржуи и заграница, а какая именно заграница — да какая разница!

Чехов в шестьдесят восьмом?

Чеченцев в сорок четвертом? Ингушей, крымских татар, эстонцев, латышей, литовцев — которых освобождали аж до семидесятых, последний лесной брат до семидесятых в лесах сидел — молдаван, казахов, крымских татар?

Кого?

Кого вы освободили?

Немцев? Которых сотнями стреляли при побеге от вашей свободы?

Евреев? Которые до самого падения СССР, аж до девяносто первого года, полвека еще после великого освобождения, оставались нацией второго сорта — с официальным ущемлением прав? Которым жить предлагалось в новой черте оседлости, свободном Биробиджане?

Может, казаков, идиоты-потомки которых сейчас ходят с шашками и нагайками и иконами Сталина? Расскажите им про Лиенц и Юденбург. Про Казачий стан и Пятнадцатый казачий кавалерийский корпус. Про то, как англичане в этом самом Лиенце и Юденбурге выдали СМЕРШу и НКВД по их требованию около шестидесяти тысяч казаков вместе с эмигрантами первой волны и казацкими семьями, женщинами и детьми. И как женщины привязывали грудничков к себе и прыгали во время передачи с моста, лишь бы не быть освобожденными. Как освободители расстреливали освобожденных на месте.

Узников Освенцима? Советскую часть из которых просто пересадили в поезда и отвезли в другие лагеря уничтожения, уже в Сибирь? Как и оборудование освобожденного Бухенвальда, которое размонтировали, также перевезли в СССР вслед за эшелонами с освобожденными, там заново смонтировали — и продолжили применять по назначению.

А, может, русских? Может, себя, хотя бы, освободили?

О, да…

Даже если оставить в стороне остальной мир, говорить, что деды принесли свободу своей родине — о, да. Называть сталинский режим 1947 года свободой может только полный идиот.

Ваши деды были оккупантами. Реальность заключается в том, что ваши деды — наши деды — были оккупантами, друзья мои.

Оккупанты сражались против оккупантов — и никак иначе эта война рассматриваться не может.

Да, это не их вина. И обвинять их в этом — быть таким же идиотом, только с противоположным знаком.

Но другим от этого этот факт не становится.

Они сражались за свою жизнь. Чтобы не быть уничтоженными в газовых камерах.

Но освободителями это их никак не делает.

СССР сражался за то, чтобы посадить мир в красные лагеря. И — посадили. Еще на полвека.

И мой дед — тоже. Да, да, мой дед — тоже. Он и начал-то войну в Халхин-Голе, на чужой земле. Японцев он оттуда прогнал, спору нет. Да только вот говорить, что он принес Монголии свободу в виде укрепления власти маршала Чойболсана и его репрессий — у меня как-то язык не поворачивается.

И сам я — тоже.

Я сам — оккупант.

Я точно так же был солдатом захватнической армии на чужой земле.

Так что и про этот аспект войны мне представлять ничего не надо. Я и его знаю. Я знаю, что это такое, ехать на броне по чужой земле в кирзачах и с автоматом в руках, и видеть на себе ненавидящие взгляды детей с обочины.

А вот вам бы и это не помешало представить.

И именно в этот день.

Но я это — хотя бы понимаю.

А вы все ходите с дедами на палках и рассказываете про освободителей.

Россия всегда — всегда, с самого начала своего существования, во все стороны, хоть в Сибирь, хоть в сторону Европы, хоть к морю — была только оккупантом, и никогда освободителем — и остается оккупантом и по нынешний день.

И когда жители страны оккупанта ходят с портретами солдат армии оккупанта и отмечают это как праздник свободы…

Ладно. Я не психиатр. Это уже не ко мне вопрос.

Но пока вы не поймете этого — и не просто поймете, а не сделаете это своим общественным консенсусом, не озвучите это вслух, не принесете извинений, не принесете репараций, не примете право других на свободу и не поддержите его действенно — вы просто не имеете никакого морального права ничего писать в этот день.

Пока ваши танки стоят на Донбассе, в Самачабло, в Къырым, в Нохчийчоь — вы не имеете никакого права рассказывать, как плохо было вашим дедам и какие ужасы они пережили.

Как можно не чувствовать этого, я не понимаю.

Вот такой вот он, этот ваш День Победы.

 

Ляшко сказав, коли відкриють КПВВ та пункти пропуску на кордоні

Контрольні пункти в’їзду-виїзду будуть відкриті разом з іншими пунктами пропуску на кордоні після стабілізації епідситуації.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко – Укрінформ.

“Ми будемо розглядати можливість відкриття КПВВ разом з можливістю відкриття інших пунктів на кордоні. Як кордон так і пункти перетину можуть розглядатись комплексно, коли буде стабілізація епідситуації як у Європейському регіоні та в інших країнах-сусідах, так і на окупованих територіях”, – сказав Ляшко.

Він додав, що Україна слідкує за рішеннями європейських країн стосовно відкриття авіасполучення, орієнтиром для України виступає Польща.

“Для орієнтиру ми більше беремо для себе Польщу, адже ми йдемо за схожим сценарієм. Тільки вона на два тижні попереду з епідситуацією. Вже будемо дивитись як вони будуть відкривати (кордони – ред.)”, – сказав Ляшко.

Водночас, за його словами, через те що SARS-CoV-2 є новим видом інфекції, складно робити навіть орієнтовні прогнози.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 12 травня в Україні лабораторно підтвержено 16 023 випадки COVID-19, померло 425 людей, одужало 3 373.

 

Денісова заявляє про симптоми COVID-19 у політв’язня Кремля Бугайчука

Український політв’язень Сергій Бугайчук має симптоми зараження коронавірусною інфекцією.

Про це інформує пресслужба уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової.

“В українського політв’язня Сергія Бугайчука підозра на зараження коронавірусною інфекцією – з’явилися симптоми гострої респіраторної хвороби: сухий кашель, підвищена температура, сильний головний біль та біль у суглобах”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що погіршення стану здоров’я у Сергія відбулося після того, як його етапували з Брянського СІЗО до «ФКУСИЗО-7 УФСИН РОССИИ по г. Москве». По прибуттю до московської в’язниці його помістили на 14-денний карантин, який пізніше продовжили до 21 дня, оскільки російські лікарі повідомили, що він контактував з особою, у якої діагностували коронавірусну інфекцію COVID-19.

Адміністрація “ФКУ СИЗО-7 УФСИН РОССИИ по г. Москве”, де утримується Сергій, досі не забезпечила його належною медичною допомогою — не зроблено жодного аналізу. Крім того, не забезпечено засобами індивідуального захисту та дезінфектором, вказують у омбудсмана.

“Невідкладно звертаюся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою вжити термінових заходів з метою належного медико-санітарного забезпечення Сергія Бугайчука з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та Підкомітету ООН з питань запобігання катуванням від 25.03.2020, а також сприяти отриманню ним засобів індивідуального захисту і необхідного лікування”, – зазначила Денісова.

Як повідомлялося, 11 липня 2018 року ФСБ затримала провідника з Рівного Сергія Бугайчука.

Бугайчуку інкримінували те, що він у складі групи осіб із трьох чоловік (одного з яких названо лише на ім’я) нібито переправляв через українсько-російський кордон для подальшого перепродажу зброю – пістолет Glock 19, а також 10 стволів до пістолета «Макаров».

Цю справу вели співробітники Слідчого управління ФСБ Росії. Бугайчуку інкримінували ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передавання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів), ч. 3 (діяння, вчинені організованою групою).

Однак винним в інкримінованому діянні Бугайчук себе не визнав. Згодом російський суд засудив Бугайчука до 9,5 років позбавлення волі.

 

Успіх в Україні має величезний вплив на ситуацію в Росії – євродепутат

Ситуація в Україні, зокрема її успішне просування шляхом демократичного розвитку і реформ, має величезний вплив на ситуацію в Росії як позитивний приклад і дає російському суспільству шанс на демократичні перетворення у власній країні.

Про це у вівторок під час відеоконференції «Додатки до російської конституції: виклики та загрози для сусідніх країн» заявила депутат Європарламенту, колишній міністр закордонних справ Польщі Анна Фотига. Згаданий захід відбувся під егідою Місії України при ЄС та Офісу зв’язку українських аналітичних установ у Брюсселі.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про ймовірний вплив розвитку ситуації в Україні на внутрішню трансформацію в Росії, європейський політик зауважила, що такий вплив залишається важливим за будь-яких обставин.

«Незалежно від ситуації, я абсолютно переконана, що успіх України у трансформації, в утриманні власної державності і свободи є кращим з усіх можливих прикладів для російського суспільства. Де б на Заході не думали, і коли б не думали про ідею, щоб одного дня мати Росію як реально передбачуваного, мирного партнера для співпраці, в реалізації цієї ідеї все залежить від успіху України. З урахуванням історії, спільного досвіду і глибокої обізнаності між російським суспільством і українським суспільством, такий позитивний приклад є дуже важливим», – наголосила Фотига.

Вона нагадала – в Росії і зараз залишається багато чесних людей, які адекватно оцінюють ситуацію і знаходяться в опозиції до путінського режиму.

«Коли ми думаємо про Російську Федерацію, ми маємо пам’ятати, що там є багато, тисячі дуже чесних людей. Я мала контакти з російською антипутінською опозицією протягом багатьох років, з людьми, які є членами Меморіалу, та іншими, які борються вже тривалий час. Всі вони просто заслуговують на успіх України. Саме тому ми так багато уваги приділяємо питанням суверенності Української держави. Сам факт її існування має дуже високе «ratio» для трансформацій в деяких сусідніх країнах», – підкреслила польський політик.

Вона зауважила, що успіх демократичної України є важливим для миру і стабільності в регіоні та для всієї Європи.

«Саме тому Україна є «номером 1» серед наших внутрішніх тем, хоча ми маємо багато форматів та думаємо, в тому числі – як змінити критерії у діалозі з Росією. Переконана, що ми здатні дотримуватися єдності в цьому питанні, і це дуже добре. Добрі перспективи для вашої країни просто прокладають шлях до миру в усьому регіоні та навіть далі», – зауважила депутат Європейського парламенту.

 

Апарати ШВЛ з російської “гумдопомоги” для США виявилися непотрібними та небезпечними

Американські лікарні так і не застосували російських апаратів ШВЛ, які були доставлені в якості “гумдопомоги”, та повернули їх федеральній владі на склади, оскільки вони не розраховані на електромережу США та виявились пожежонебезпечним.

Про це повідомляє в вівторок популярне видання BuzzFeed – Укрінформ.

“Десятки апаратів, відправлених з Москви до Нью-Йорка та Нью-Джерсі для допомогти їхнім лікарням у реагуванні на спалах коронавірусу, залишилися невикористаними, й тепер будуть передані федеральним органам влади”, – зауважує видання.

Так, за інформацією місцевих органів влади, зі штату Нью-Йорк до Федерального агентства з надзвичайних ситуацій США будуть повернуті 30 російських апаратів ШВЛ, з Нью-Джерсі – 15 таких одиниць. При цьому, влада на місцях дипломатично сформулювала відмову тим, що крива захворювань, на щастя, не була такою високою, тому російське медобладнання не знадобилося.

Видання зауважує: “Американське обладнання призначене для роботи в мережі 110 вольт, тоді як російське обладнання розраховане на електроенергію 220 вольт”.

Американським лікарням, ймовірно, пощастило, що ці апарати так і не були підключені, враховуючи пожежі, спричинені обладнанням ШВЛ у самій Росії. За даними російських ЗМІ, у вівторок один із таких апаратів зайнявся в лікарні Санкт-Петербурга, бо не витримав навантаження. В результаті загинули 5 осіб, у тому числі підключений до апарату пацієнт, а також ще четверо, які отруїлися чадним газом. Подібний випадок стався також у Москві.

При цьому, у Федеральному агентстві США з надзвичайних ситуацій зауважили, що знають про інциденти з ШВЛ в Росії. “Висновки розслідування, проведеного російською владою щодо пожеж, допоможуть нам прийняти рішення щодо подальшого застосування цих апаратів”, – додала речниця.

Як повідомляв Укрінформ, 1 квітня, після розмови президентів США і Росії Дональда Трампа й Володимира Путіна, російський транспортний літак приземлився в аеропорту Нью-Йорка з вантажем, який російська пропаганда гучно прорекламувала як “гуманітарну допомогу” для США. Наступного дня Державний департамент повідомив, що це була партія медзасобів, куплених у Росії Сполученими Штатами. Пізніше стало відомо, що Росія виставила рахунок за свою “гумдопомогу” в розмірі $600 тисяч.

 

За “мінуванням” майже 700 шкіл у Польщі стоять російські спецслужби – ЗМІ

Російське Головне розвідувальне управління стоїть за розсиланням торік електронних листів про нібито мінування майже 700 шкіл у Польщі під час випускних екзаменів.

Про це з посиланням на інформацію слідчих повідомляє видання –  Rmf24.pl – Укрінформ

“Слідчі вказують на росіян на підставі аналізу інтернет-зв’язку. Детальне дослідження змісту електронних листів з фальшивою інформацією привело польських експертів до серверів, розміщених у Санкт-Петербурзі”,- зазначає видання.

Як підкреслюється, ці сервери в минулому вже використовувалися до розсилання різного роду інформації, яка мала спричинити хаос у різних регіонах світу. Вдалося також встановити, що за спецоперацією стоїть російська військова розвідка (ГРУ).

За інформацією польського видання, на акаунтах, які використовувалися російськими спецслужбами, з’являлася в кількох варіаціях фальшива інформація про мінування шкіл. Відтак модератор груп заохочував інтернет-користувачів, аби вони розсилали її до конкретних шкіл, де проходили екзамени. Водночас, інтернет-користувачі не знали, що вони працюють на росіян. Частина таких повідомлень розсилалася також ботами.

Як зазначив у коментарі виданню колишній голова Агенції розвідки Польщі Гжегож Малецький, такого роду дії спрямовані на сіяння хаосу у ключових для держави інститутах. Крім того, це є тестом для системи кібербезпеки, зокрема щодо виявлення процедур реагування та ефективності структур, які відповідають за національну безпеку.

Він додав, що такого роду спецоперації проводяться також для того, щоб відвернути увагу від інших операцій, які паралельно проводяться в інших сферах.

Водночас, колишній заступник служби військової контррозвідки РП Мацей Матисяк зазначив, що у ця спецоперація могла проводитися, аби поставити під сумнів авторитет держави у молоді.

Як повідомлялося, внаслідок “мінувань” польських шкіл у травні 2019 року у багатьох освітніх закладах складання іспитів затягувалося через перевірку будівель чи відкладалося.

 

Президент Польщі підписав стратегію нацбезпеки, де РФ названа головною загрозою

У вівторок президент Польщі Анджей Дуда затвердив нову Cтратегію національної безпеки, у якій головною загрозою названо агресивну політику Росії.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на агентство PAP.

Документ передбачає підготовку і введення закону про управління та національну безпеку, який встановить ієрархію стратегічних і планувальних документів, що стосуються національної безпеки. З підписом президента втрачає силу Стратегія національної безпеки 2014 року.

У документі описується ситуація з безпекою, загрози і проблеми, а також бажані дії. Стратегія зачіпає політичні, військові, економічні, енергетичні, соціальні питання, також враховує кліматичні ризики.

Агресивна політика Росії у стратегії визначена як найбільша загроза Польщі.

Дуда після підписання заявив, що стратегія відображає перш за все, зміни, що настали в Польщі і в світі за останні п’ять років. За його словами, за останні 5 років на території країни з’явилися війська НАТО, збільшилась чисельність армії і її фінансування.

Стратегія національної безпеки є основним державним документом з безпеки та оборони.

 

Чеські ЗМІ назвали російського дипломата у “змові з отрутою”, посольство РФ просить охорону

Російське посольство в Празі попросило поліцію надати захист одному зі своїх дипломатів, ім’я якого назвали чеські ЗМІ у зв’язку з ситуацією навколо можливого отруєння чеських політиків.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на ВВС.

“Через розгорнуте чеськими ЗМІ персональне цькування російського дипломата на його адресу почали надходити погрози. Посольство в зв’язку з цим також змушене звернутися до чеської сторони за наданням співробітнику дипмісії поліцейської охорони”, – йдеться в заяві посольства на Facebook.

Офіційно ім’я дипломата не називається, але один з чеських телеканалів в документальному фільмі заявив, що в документах чеських спецслужб фігурує Андрій Кончаков, глава Російського центру науки і культури в Празі, і передбачає, що він є негласним співробітником розвідки РФ.

Кончаков повідомив чеському сайту Seznam Zpravy, що привіз в країну “дезінфікуючий засіб і солодощі” у своїй валізі, а не рицин, як було заявлено. Кілька російських ЗМІ також назвали його ім’я.

Глава федерального агентства, в якому він працює в Москві, назвав ці повідомлення “чистою провокацією”, пов’язаною з триваючим скандалом з приводу знесення статуї радянського маршала Івана Конєва в Празі.

Минулого місяця чеський тижневик Respekt стверджував, що російський агент приїхав до Праги з валізою, в якій був потужний токсин рицин. Передбачалося, що отрута може бути використана проти чеських політиків, причетних до знесення пам’ятника.

Офіційно не було ніякого підтвердження, що проти трьох чеських політиків планувалася якась операція, але всі троє, включаючи мера Праги, отримали охорону поліції.

Нагадаємо, на початку квітня  у Празі демонтували монумент радянському маршалу Івану Конєву і Москва погрожувала Празі відплатою через цей крок.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу закликав до судового переслідування людей, що стояли за демонтажем пам’ятника. У Росії з початку квітня діє закон, який передбачає до п’яти років позбавлення волі за псування військових поховань і пам’ятників, як в Росії, так і за кордоном.

 

МЗС України прокоментувало висновки Євроради щодо “Східного партнерства”

Україна у своєму баченні майбутнього “Східного партнерства” надалі виходитиме зі своїх європейських прагнень та європейського вибору, які закріплені в Угоді про асоціацію.

Про це йдеться у коментарі МЗС стосовно Висновків Ради ЄС щодо “Східного партнерства”, які були ухвалені 11 травня – Укрінформ.

«Україна підтримує підхід щодо подальшої розбудови “Східного партнерства” з урахуванням особливостей двосторонніх відносин ЄС з державами-партнерами, їхніх пріоритетів і потреб, а також прогресу на шляху реформ», – зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

У цьому контексті у МЗС запевнили, що Україна залишається відданою продовженню широкомасштабних перетворень, визначених її курсом на європейську інтеграцію, що закріплений в Конституції України, зокрема у сфері юстиції і боротьби з корупцією, а також подальшій консолідації демократичних принципів, та вдячна ЄС за фінансову і експертну підтримку.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що у своєму баченні майбутнього “Східного партнерства” Україна надалі виходитиме зі своїх європейських прагнень та європейського вибору, які закріплені в Угоді про асоціацію.

«Україна налаштована на подальше далекосяжне поглиблення політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС, включаючи поступове приєднання до внутрішнього ринку Європейського Союзу. Вважаємо поглиблене секторальне співробітництво, розширення взаємної торгівлі шляхом повного використання потенціалу ПВЗВТ, зміцнення конективності та посилення міжлюдських контактів з ЄС і Східними партнерами важливими складовими на шляху реалізації цієї мети», – підкреслили в МЗС.

Наголошується, що у цьому контексті Україна очікує на запланований на поточний рік саміт “Східного партнерства” з метою вироблення спільними зусиллями довготермінових цілей цієї ініціативи та подальшого зміцнення і поглиблення відносин з ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, Рада ЄС ухвалила у понеділок висновки щодо розвитку Східного Партнерства після 2020 року, в яких підтвердила стратегічну важливість цієї програми та об’єднані зобов’язання її учасників будувати спільний простір демократії, добробуту і стабільності.

 

Переговори Шмигаля і Меркель засвідчують повну підтримку України з боку Німеччини – посол

Перебіг віртуальних переговорів Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Канцлера ФРН Ангели Меркель засвідчує повну підтримку України з боку Німеччини.

Про це повідомив у Twitter посол України у ФРН Андрій Мельник – Укрінформ.

“Перші віртуальні переговори Прем‘єр-міністра України Дениса Шмигаля та Канцлера Ангели Меркель тривають повним ходом. Маємо повну підтримку України з боку Німеччини!” – написав дипломат.

Він додав, що досягнуто низку важливих домовленостей, над реалізацією яких працюватиме українська дипломатія.

Канцлера Ангели Меркель тривають повним ходом. Маємо повну підтримку України з боку Німеччини!

Як повідомляв Укрінформ, переговори Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з Федеральним канцлером ФРН Ангелою Меркель розпочалися о 12 год. і відбуваються у режимі відеоконференції.

Серед питань для обговорення – подолання епідемії коронавірусу, двосторонні німецько-українські відносини, продовження системних реформ, європейська інтеграція, яка є ключовим пріоритетом зовнішньої політики України, а також питання енергетичного сектору.

Крім того, глави урядів торкнуться ситуації на Донбасі в контексті збереження санкцій проти РФ.

 

Меркель пообіцяла Шмигалю підтримку в часи кризи

Під час перших переговорів між главами урядів України та ФРН німецька канцлер Ангела Меркель пообіцяла своєму українському колезі Денису Шмигалю підтримку в часи кризи, а також підтримку курсу реформ.

Про це повідомляє сайт федерального уряду – Укрінформ.

«Канцлер пообіцяла прем’єр-міністру продовжувати підтримку Німеччиною курсу реформ, особливо у сферах децентралізації, енергетики, судової реформи та боротьби з корупцією», – йдеться у повідомленні.

Окрім того, вона пообіцяла вивчити можливість підтримки України у подоланні кризи, спричиненої коронавірусом.

Співбесідники обмінялися думками щодо тісних двосторонніх та економічних відносин між країнами, процесу реформ в Україні та ситуації безпеки на сході України.

Канцлер і Прем’єр-міністр обговорили також заходи щодо стримування пандемії коронавірусу.

Шмигаль запевнив, що український уряд продовжить курс реформ у тісній співпраці з ЄС та МВФ.

Німеччина, зазначається у повідомленні, є одним з найважливіших економічних партнерів України, обсяг двосторонньої торгівлі сягнув в 2019 році 7,8 мільярда євро. Близько 2000 німецьких компаній працюють в Україні. З 2014 року Німеччина підтримала Україну на загальну суму близько 1,2 млрд євро і стала найбільшим двостороннім донором гуманітарної допомоги у 2019 році.

 

Шмигаль каже, що €150 мільйонів із допомоги від Німеччини підуть на лікарні й бізнес

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив із канцлером Німеччини Ангелою Меркель економічну ситуацію, зокрема, питання подолання наслідків коронавірусу, та направлення 150 млн євро із невикористаного резерву наданої німецької фінансової допомоги лікарням і бізнесу.

Про це йшлося під час відеоконференції глав урядів, повідомляє пресслужба Кабміну.

“Прем’єр-міністр подякував Німеччині за стабільну фінансову підтримку, наголосивши, що з 2014 року ця країна надала Україні 1,4 млрд євро, 150 млн євро з яких (не використаний резерв) планується спрямувати на допомогу українським лікарням із закупівлі медичного обладнання та підтримку малого та середнього бізнесу в умовах коронакризи”, – ідеться в повідомленні.

За його словами, ці кошти, наприклад, можуть піти на відшкодування відсотків по кредиту малого бізнесу.

“Підтримка малого бізнесу – це може бути. Наприклад, на відшкодування банківських відсотків по кредитах, взятих малим бізнесом, або на розвиток певних галузей, які постраждали в результаті коронавірусу”, – наголосив Прем’єр-міністр.

Під час віртуальної зустрічі сторони також порушили питання трансформації вугільних регіонів, зокрема, питання допомоги у втіленні пілотного проєкту на одній з українських шахт. Як зазначили в Кабміні, канцлер ФРН запевнила, що Німеччина із задоволенням візьме участь у такому проєкті.

 

Шмигаль розраховує, що меморандум із МВФ підпишуть до кінця травня

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розраховує, що Україна зможе підписати меморандум про співпрацю з Міжнародним валютним фондом до кінця травня.

Про це він заявив під час відеоконференції з Федеральним канцлером Ангелою Меркель, повідомляє пресслужба глави українського уряду – Укрінформ.

“Денис Шмигаль висловив сподівання, що Меморандум про співпрацю з МВФ буде підписано до кінця травня”, – повідомили в Кабміні.

За словами Шмигаля, співпраця з МВФ за програмою Stand-by, яка наразі обговорюється, дозволить отримати 5 млрд доларів, з яких 3,5 млрд доларів будуть направлені в держбюджет-2020.

“Це не лише фінансова підтримка. Це запорука отримання коштів від інших міжнародних фінансових організацій та показник того, що ми перебуваємо на шляху системних реформ”, – зазначив Прем’єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, МВФ і Україна змінили домовленості щодо нової програми допомоги. Переговори між МВФ та Києвом тепер спрямовані не на забезпечення для України трирічної Програми розширеного фінансування (EFF), а на досягнення умов для запуску програми stand-by, яка передбачає менші обсяги й розрахована на 18 місяців. Ця програма передбачає отримання 5 млрд дол. США.

 

Шмигаль обговорив із Меркель можливість отримання промислового безвізу з ЄС

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль порушив перед Федеральним кацлером Німеччини Ангелою Меркель питання щодо отримання Україною промислового безвізу з ЄС і приєднання до Партнерства розширених можливостей НАТО (EOP).

Про це йшлося під час відеоконференції глав урядів, повідомляє пресслужба українського Прем’єр-міністра – Укрінформ.

Денис Шмигаль порушив питання щодо можливості отримання промислового безвізу з країнами Євросоюзу, а також приєднання України до Партнерства розширених можливостей НАТО (EOP)”, – ідеться в повідомленні.

Прем’єр-міністр також запевнив, що європейська і євроатлантична інтеграція залишаються пріоритетом зовнішньо-політичного курсу України.

“Сподіваюсь, що ФРН під час головування у Раді ЄС у другій половині 2020 року дасть чіткий сигнал щодо європейського майбутнього України”, – сказав Шмигаль.

 

На Чернігівщині ліквідували пожежу на торфовищах – гасили майже місяць

Рятувальники Чернігівщини напередодні нарешті загасили пожежу на торфовищі на площі 90 га, яка з 14 квітня тривала біля с. Смолин Чернігівського району.

Про це сьогодні повідомило управління ДСНС України в Чернігівській області – Укрінформ.

“Станом на 16 год. 30 хв. ліквідовано пожежу торфу, яка сталася 14.04.2020 року на території Гончарівської селищної ради (Чернігівський район, біля с. Смолин). Загалом ліквідовано осередки займання на площі 90 га”, – ідеться у повідомленні.

За інформацією департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА, пожежа сталася на розробках Смолинського торфобрикетного заводу – філії ДП “Чернігівторф”. Горіння відбувалося на глибині 30-40 см при глибині залягання торфу 3-6 м. До ліквідації пожежі залучалось 10 одиниць техніки та 33 працівники від УДСНС та торфозаводу.

Загалом із 1 січня цього року рятувальники Чернігівщини загасили 95,3 га тліючих торфовищ.

 

Грузія вважає неприпустимим призначення Саакашвілі, але збереже партнерство з Україною – посол

Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе перед від’їздом з Києва провів зустріч в українському МЗС, де поінформував міністерство про позицію офіційного Тбілісі у зв’язку з колишнім президентом Грузії Михайлом Саакашвілі.

Про це він повідомив Першому каналу Грузії – Укрінформ.

“Неприпустимо, щоб в країні, яка є стратегічним партнером, було призначено на політичну посаду особу, яку було засуджено в Грузії. Що стосується відносин з Україною, грузинська сторона докладе всіх зусиль, щоб партнерські відносини з Україною збереглися і навіть поглибилися. У цьому з нами згодні і наші українські партнери. У нас спільні позиції з найважливіших для нас питань, таких як євроатлантична інтеграція, деокупація, зміцнення демократичних інституцій, і цією єдністю ми виходимо на міжнародну арену”, – заявив Шарашенідзе.

За його словами, під час зустрічі з ним українська сторона заявила, що Саакашвілі є громадянином України, але МЗС України з розумінням поставилося до позиції офіційного Тбілісі і висловило сподівання на подальше продовження і поглиблення двостороннього партнерства.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 7 травня призначив Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.

Міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані 8 травня заявив, що, за рішенням уряду Грузії, Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе буде викликаний для консультацій в Тбілісі після призначення 7 травня Саакашвілі головою Виконавчого комітету Національної ради реформ.

Тбіліський міський суд у січні 2018 року визнав Саакашвілі винним у зловживанні службовими повноваженнями у справі про Сандро Гіргвліані і засудив експрезидента до позбавлення волі строком на 3 роки. За даними слідства, в 2009 році тодішній президент Грузії Саакашвілі в обхід Комісії з помилування незаконно помилував засуджених за вбивство Гіргвліані чотирьох співробітників Департаменту конституційної безпеки.

 

Євросоюз визначив напрямки оборонної політики в умовах пандемії COVID-19

Міністри оборони країн ЄС, які провели у вівторок зустріч у форматі телеконференції, визначили чотири головні напрямки Спільної політики у сфері безпеки та оборони, спрямовані на боротьбу з коронавірусом й на подолання його довгострокових наслідків та впливу на спільну безпеку.

Про це сьогодні у Брюсселі під час віртуальної пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС з питань оборони заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Упродовж минулих місяців ми бачили, що збройні сили відіграють важливу роль у боротьбі з пандемією, надаючи підтримку цивільним та транскордонну допомогу країнам-членам – цьому існує багато прикладів. Очевидно, що ця криза матиме далекосяжні наслідки для наших суспільств, економік, а також для нашої політики у сфері безпеки й оборони. Разом з країнами-членами ми почали обговорювати та визначати конкретні уроки пандемії та стратегії на майбутнє нашої політики безпеки й оборони, навколо яких був досягнутий широкий консенсус”, – зауважив Боррель.

За його словами, перший напрямок – це посилення модальності з використання військових можливостей для підтримки органів цивільної влади та пандемії, включаючи безпекові, медичні та тилові структури.

Другий погоджений напрямок — продовження оперативної присутності ЄС у світі. Це передбачає продовження операцій та місій в рамках Спільної політики ЄС з безпеки й оборони, при тому, що зусилля із підтримання безпеки для залученого особового складу залишається пріоритетом.

“Третє – ми маємо зміцнити нашу власну готовність та стійкість до викликів майбутнього. У цьому контексті ми можемо проводити спільні навчання, щоб посилити роботу у таких сферах як кібернетична безпека або протидія гібридним загрозам, а також у посиленні нашої боротьби з дезінформацією, включаючи ту, що має відношення до коронавірусу. Навмисні та скоординовані кампанії дезінформації, які ми бачили, є дійсною загрозою для європейської та глобальної безпеки”, – зауважив Боррель.

Четвертий напрямок, за словами Високого представника ЄС, – це використання уроків, що винесені після кризи, для посилення оборонних спроможностей ЄС та безпекової співпраці між країнами-членами.

“Оскільки ця криза вразила також наші економіки, ми маємо забезпечити виділення необхідних фондів для безпеки й оборони, як на рівні країн-членів, так і на рівні ЄС. Пандемія, з великою долею ймовірності, підриватиме наше середовище з безпеки протягом наступних років. Це є очевидним. Пандемія буде новою загрозою, вона впливатиме на нашу безпеку. Це лише посилює необхідність сильнішої політики з безпеки й оборони ЄС та сильніших (позицій, – ред.) ЄС у світі”, – зауважив Боррель.

Він повідомив, що обговорення цих тем і досягнутих результатів буде продовжене під час наступної зустрічі європейських міністрів оборони у червні поточного року.

Як зауважив Високий представник ЄС, з огляду на глобальний характер кризи, у телеконференції міністрів ЄС взяли участь ключові партнери Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, яких представляли Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг та заступник Генерального Секретаря ООН з миротворчих операцій Жан-Пьєр Лакруа.

 

Канада виділить $480 мільйонів на глобальну кампанію з вакцинування

Канада виділить 647,5 мільйона доларів (близько $480 млн. – ред.) на підтримку кількох глобальних програм з вакцинування у бідних державах.

Про це оголосили у міністерстві закордонних справ Канади, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Канада зобов’язується виділити 600 мільйона доларів (близько 444 млн дол. США) на третє поповнення фондів Глобального альянсу з вакцин та імунізації (GAVІ), а також обіцяє 47,5 мільйона доларів (близько 35 млн дол. США) щорічно упродовж чотирьох років на підтримку Ініціативи глобального винищення поліомієліту”, – йдеться у поширеному повідомленні.

Зазначається, що очікуване фінансування дозволить GAVI врятувати від 7 до 8 мільйонів життів у всьому світі.

“Виділені кошти допоможуть ВООЗ, Ініціативі глобального винищення поліомієліту, GAVI та іншим партнерам підтримати найбільш уразливі держави, упевнившись в продовження рутинної імунізації, не дозволивши втратити досягнення в глобальному здоров’ї та запобігши відновленню поліомієліту та інших заразних хвороб, від яких існують вакцини”, – наголосили у відомстві.

Нагадаємо: глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI) – це партнерство ряду приватних та урядових організацій, метою яких є збільшення доступності дитячої вакцинації у бідних державах.

“Міжнародні зусилля із винищення поліомієліту вже дозволили упередити 18 млн випадків паралічу, а дикий вірус поліомієліту було виведено з 99,9% регіонів світу. Це одна із найбільш успішних історій в галузі охорони громадського здоров’я у світі за останні 30 років. Канада пишається тим, що була партнером в цьому на кожному етапі, особливо зараз, коли перемога й повне винищення дуже близькі”, – підсумували у канадському МЗС.

 

Епідемія COVID-19: київський суд отримав позов про бездіяльність влади України й Китаю

Громадська організація звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва щодо встановлення бездіяльності уряду Китаю, низки державних органів України та народних депутатів, що призвела до поширення COVID-19.

Про це повідомляє пресслужба суду – Укрінформ.

Як зазначається, у позові відповідачами визначено Державну раду Китайської Народної Республіки, Офіс Президента України, Кабінет міністрів України, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціальної політики, Службу безпеки України, Офіс генерального прокурора, експрем’єр-міністра Олексія Гончарука, колишніх міністрів охорони здоров’я Зоряну Скалецьку та Іллю Ємця, а також 48 народних депутатів України – членів парламентських комітетів з питань бюджету та з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

«Громадська організація, яка виступає позивачем, просить суд визнати бездіяльність вказаних відповідачів щодо невжиття належних заходів реагування, спрямованих на захист населення від інфекційних хвороб та запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», – ідеться в повідомленні.

Загалом позов містить 9 вимог, серед яких – зобов’язати уряд КНР виплатити усі цивільно-правові збитки та реституцію, встановлені нормами міжнародного права; зобов’язати Кабмін розробити та виконати відповідні державні цільові програми та санітарно-протиепідемічні правила і норми на виконання Закону «Про захист населення від інфекційних хвороб», а МОЗ – забезпечити проведення комплексних клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19.

Наразі суд вирішує питання про відкриття провадження в адміністративній справі.

Як повідомлялося, раніше у США понад 5 тис. громадян приєдналися до колективного позову, поданого до суду у Флориді, автори якого вимагають від уряду Китаю компенсації за шкоду, заподіяну COVID-19. Позивачі стверджують, що зазнали величезних втрат через недбалість Пекіна, який допустив поширення коронавіруса в усьому світі.

Потенційний позов США до Китаю за шкоду від коронавірусу може сягнути $1,2 трлн.

 

Влада Вінниччини побачила в області ознаки початку другої хвилі COVID-19

На Вінниччині є ознаки початку другої хвилі захворюваності на COVID-19.

Про це у вівторок на онлайн брифінгу розповів голова Вінницької ОДА Владислав Скальський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Можу констатувати, що ми маємо ознаки початку другої хвилі захворювання на коронавірус у Вінницькій області. Протягом першого повного тижня травня ми маємо поступове збільшення виявлених нових випадків. А також за останню добу ми маємо 27 нових випадків захворювання на коронавірусну хворобу. Станом на 9:00 12 травня на території Вінницької області зареєстровано підтверджених 580 випадків коронавірусної хвороби», – повідомив Скальський.

За його словами, на стаціонарному лікуванні наразі перебувають 70 пацієнтів, зокрема, 8 дітей. Восьмеро хворих перебувають у важкому стані, вони потребують кисневої підтримки, один із них, 46-річний чоловік – на апараті ШВЛ.

Шестеро осіб померли, всі вони мали важку супутню патологію, зокрема, онкозахворювання на термінальній стадії.

«Заповненість ліжок хворими на COVID-19 у дев’яти опорних лікарнях області поступово зростає. Причому, якщо казати про 9 закладів першої хвилі госпітальної бази, тільки хворих на COVID-19 ми вже маємо майже 20% від загальної кількості інфекційних ліжок. Потужності інфекційного відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1 вже майже повністю заповнені. Нові госпіталізації на коронавірусну хворобу зараз будуть спрямовуватись у Вінницьку ЦРЛ», – сказав голова ОДА.

Він зазначив, що 195 жителів області лікуються амбулаторно. 309 пацієнтів одужали, у тому числі, 21 дитина і 116 медиків. В обсервації знаходяться 3 особи, 1458 на самоізоляції. Вінницький обласний лабораторний центр перевіряє 907 підозр на коронавірус.

Лабораторно підтверджені випадки зареєстровані на 26 адміністративних територіях, найбільше у Вінниці – 300, а також Калинівському – 73, Вінницькому – 35 і Жмеринському – 25 районах.

Станом на 12 травня в Україні лабораторно підтверджено 16 023 випадків COVID-19. За добу виявлено 375 нових випадків.

 

Від коронавірусної інфекції у світі одужало майже 1,5 млн осіб

13 травня. УНН. Станом на 6:00 середи загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 291 942 особи. У свою чергу, одужали 1 493 414 людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі 4 261 747 інфікованих. Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (1 369 376), Росія (232 243), яка випередила Іспанію (228 030) та стала другою країною за швидкістю поширення вірусу, за ними йде Велика Британія (227 741), Італія (221 216), Франція (178 349), Бразилія (178 214), Німеччина (173 171) і Туреччина (141 475).

Найбільше у світі смертей зафіксовано в США — 82 356 осіб, Великій Британії — 32 769, Італії — 30 911, Іспанії — 26 920 і в Франції — 26 994. У Китаї загалом — 4637, без змін уже понад двох тижнів.

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 16 023 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, з них 425 — летальні.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 185 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

Пізніше глава ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус заявив, що пандемія нового коронавірусу прискорюється з експоненційною швидкістю.

У свою чергу, наприкінці березня очільниця МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що світова економіка увійшла в рецесію. Пізніше, у звіті організації за 14 квітня МВФ заявив, що світову економіку чекає найгірший рік з часів Великої депресії.

 

В Україні зафіксували 16 023 випадки коронавірусу, за добу – 375

12.05.2020 09:13

Станом на 12 травня в Україні лабораторно підтверджено 16 023 випадки COVID-19. За добу – 375 нових.

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“За минулу добу захворіло 375 особи…. Загалом за весь час пандемії захворіло 16 023 людей, з них 1105 дитини та 3114 медпрацівників“, – сказав Степанов.

За добу захворіло 22 дітей та 88 медпрацівників , госпіталізовано 116 осіб.

 

Зафіксовано 17 летальних випадків, 85 пацієнтів одужали.

Загалом одужало 3 370 людей, летальних випадків 425.

За словами Степанова, за попередню добу здійснено 5 678 тестувань методом ПЛР.

Найбільше випадків за останню добу зафіксовано у Чернівецькій області – 72, Рівненській області – 50, а також у м.Київ – 59.

 

Після 22 травня карантин продовжать – Шмигаль

Після 22 травня уряд буде продовжувати карантин, оскільки Україна ще перебуває на піку захворюваності на COVID-19.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі “Сніданку з 1+1” – Укрінформ.

“Офіційно карантин до 22 травня, але це не кінцева дата. Ми будемо продовжувати”, – заявив він.

За словами Шмигаля, уряд зараз відпрацьовує, коли буде впроваджено кожен з 5 етапів виходу з карантину.

“Сьогодні важко прогнозувати. Зараз ми перебуваємо на піку захворюваності. Ми йдемо рівно останніх сім-вісім днів. У нас не збільшується кількість хворих відсотково. Ми навіть трішки падаємо по кількості відношення захворюваних до тих, хто вже хворіє. Ми все ще не мали жодного дня, коли кількість тих, хто одужав, перевищила або була рівною до кількості тих, хто захворів. Це дуже важливий етап переломний, коли ми будемо розуміти, що пройшли пік”, – додав прем’єр.

Як повідомляв Укрінформ, із 12 березня в Україні ввели карантин у навчальних закладах та низку інших заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Обмежувальні заходи продовжили до 22 травня, але з 11 травня діють певні послаблення.

Раніше Денис Шмигаль заявляв про поетапний вихід з карантину – відповідно до зменшення захворюваності. Передбачено 5 етапів.

Станом на 12 травня в Україні лабораторно підтверджено 16 023 випадків COVID-19, одужали 3 370 людей, летальних випадків – 425. За добу виявлено 375 нових випадків.

 

ВООЗ: у країнах, які зняли карантинні обмеження, фіксують сплеск COVID-19

Протягом вихідних у деяких країнах, де було знято карантинні обмеження, зафіксовано сплеск випадків коронавірусу COVID-19.

Про це заявив генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус під час пресбрифінгу в Женеві, повідомляє CNN – Укрінформ.

«У вихідні ми побачили ознаки викликів, які можуть бути попереду. У Південній Кореї бари та клуби були закриті, оскільки підтверджений випадок (коронавірусу – ред.) призвів до необхідності відстежити велику кількість контактів», – сказав він.

Крім того, в Ухані вперше за більш ніж місяць було виявлено випадок COVID-19.

«Німеччина також повідомила про збільшення випадків після зняття обмежень. На щастя, у всіх трьох країнах є системи для виявлення (заражених – ред.) та реагування на спалахи», – заявив Гебреісус.

За його словами, ВООЗ випустила рекомендації, які країни повинні враховувати, перш ніж скасувати обмежувальні заходи.

«ВООЗ тісно співпрацює з урядами, щоб забезпечити збереження ключових заходів охорони здоров’я для вирішення проблеми зняття обмежень. Поки не буде вакцини, всебічний пакет заходів – це наш найефективніший інструмент для подолання (COVID-19 – ред.)», – сказав він.

За інформацією Yonhap, у Сеулі та сусідніх містах зафіксовано новий спалах коронавірусної інфекції COVID-19 після пом’якшення карантину. Там, виявлено щонайменше 101 особу, яка заразилася після відвідування нічних клубів в Сеулі, Інчхоні і Кьонгі.

Це сталося після того, як 29-річний чоловік з коронавірусом 1-2 травня відвідав п’ять нічних клубів і бар у сеульському районі Ітаєвон.

Після цього влада країни ухвалила рішення терміново закрити розважальні заклади.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 12 травня 4 255 954 людини захворіли на коронавірус COVID-19, з них 1 527 496 осіб одужали, 287 332 – померли.

За даними Worldometer, у Південній Кореї зафіксовано 10 936 випадків COVID-19 (27 за сьогодні), з яких – 258 хворих померли, 9 670 – одужали.

 

Метро і міжміське сполучення можуть відкрити до середини літа – Шмигаль

В Україні поки відмовилися від запуску метро та міжміського сполучення через велику кількість нових випадків коронавірусу.

Про це в ефірі “Сніданку з 1+1” повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль – Укрінформ.

“Метро і міжміський транспорт — це дуже важливе питання. Допоки ми не пройшли цей пік, то уявіть як два мільйони людей збираються у вагонах — дуже близький контакт. Метро і міжміський транспорт може стати каталізатором поширення і розповсюдження захворювання”, – додав Прем’єр-міністр.

Щодо термінів відновлення роботи метро та запуску міжміських сполучень, то Шмигаль поки прогнози робити не береться. За його словами, це можливо ще до середини літа.

Водночас Прем’єр зазначив, що міський громадський транспорт працює і у співпраці з мерами навіть збільшили його кількість.

Як повідомлялося, уряд із 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Кабінет міністрів 4 травня продовжив дію карантину до 22 травня, але з 11 травня обмежувальні заходи будуть послаблені.

 

Карантинні обмеження торкнулися шістьох галузей економіки – Прем’єр

Локдаун України у звязку із поширенням коронавірусної інфекції, або ж повернення карантинних заходів, які діяли до 11 травня, не планується, а в разі потреби влада діятиме локально.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав у ранковому ефірі «1+1», відповідаючи на запитання ведучого щодо того, чи можливий «відкат назад» по кількості інфікованих, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не передбачаємо, що аж так будемо відкачуватися, щоб робити локдаун цілої країни. Ми говоримо про адаптивний карантин, тобто якщо ми бачимо локальне захворювання в тій чи іншій області або у місті, то вводимо карантин локально там, де виникають спалахи. Для того, щоб ціла країна потрапила знову у локдаун, потрібно хоча би половині областей мати колосальне зростання кількості (інфікованих – ред), треба мати перезавантаження медицини», – сказав Шмигаль.

За його словами, при пом’якшенні загальноукраїнського карантину велика частка відповідальності лягає на міських голів. Саме вони в подальшому ухвалюватимуть рішення про запровадження адаптивного карантину. Пом’якшити карантин, який запроваджений на рівні держави, місцева влада не має права, адже мова йде про життя й здоров’я громадян та про безпеку держави.

Прем’єр-міністр також звернув увагу на те, що 22 травня не кінцева дата закінчення карантину. Наступний етап послаблення карантинних обмежень буде запроваджений, коли протягом певного періоду кількість захворілих буде зменшуватися.

«Другий етап буде запроваджуватися тоді, коли будуть виконані певні умови, тобто кількість захворілих буде зменшуватися протягом конкретного періоду», – сказав Шмигаль.

Він також підкреслив, що влада не закривала всю економіку: 80% підприємств продовжували працювати. Карантинні обмеження торкнулися шістьох галузей, які містять велику кількість робочих місць.

Як повідомляв Укрінформ, із 12 березня в Україні запровадили карантин у навчальних закладах та низку інших заходів із протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Обмежувальні заходи продовжили до 22 травня, але з 11 травня діють певні послаблення.

Раніше Шмигаль заявляв про поетапний вихід з карантину – відповідно до зменшення захворюваності. Передбачено 5 етапів.

Станом на 9:00 12 травня в Україні 16 023 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 425 летальних, 3373 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 375 нових випадків.

 

Пандемія коронавірусу є першою кризою, в яку Україна увійшла підготовленою – Шмигаль

Коронакриза боляче б’є по Україні, але увійшла в неї країна підготовленою.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв’ю німецькому діловому виданню Handelsblatt – Укрінформ.

«Звичайно, пандемія також нас сильно вражає. Але це перша криза, в яку Україна вступила розумно підготовленою і маючи економічні резерви. До цього часу ми проходимо через кризу значною мірою стабільно», – наголосив глава уряду.

Він упевнений, що зараз ситуація не є критичною: дефіцит поточного рахунку в березні становив 389 мільйонів доларів порівняно з 526 мільйонами доларів роком раніше. А 25,7 млрд доларів валютних резервів дають підстави стверджувати, що країна перебуває в кращому становищі, ніж раніше. До того ж є близько 2,3 млрд доларів на казначейських рахунках.

«З огляду на це, ми увійшли в кризу більш стабільними, ніж у попередні часи», – наголосив Шмигаль.

За його словами, цьогорічне падіння валового внутрішнього продукту прогнозується на рівні 4,8 відсотка. При цьому промислове виробництво в першому кварталі обвалилося на 5,1 відсотка.

Водночас уряд сподівається на добрий урожай цьогоріч і значний експорт сільськогосподарської продукції, зокрема, вже є багато замовлень на зерно тощо, зауважив Прем’єр-міністр.

Він зазначив, що деякі держави стурбовані тим, що після коронавірусної кризи настане продовольча. Тож сільське господарство є найбільшим потенціалом і є пріоритетом для України – це надає державі шанс «ще більше наблизитися до ЄС».

Як наголосив Шмигаль, Україна була б рада бачити більше інвестицій від німецьких компаній.

Він також розповів про плани щодо дерегуляції та створення Міністерства з питань оцифрування. Зокрема, на порталі «Держава і я» вже доступні онлайн 27 державних послуг, а до кінця року їх буде ще 50. Наразі реєстрація компанії, за словами Шмигаля, займає 15 хвилин.

«Ми одна з перших у світі країн, які вже мають електронні паспорти, і я вже маю свої водійські права у своєму мобільному телефоні. Тут ми технічно лідируємо», – наголосив глава українського уряду.

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 12 травня проведе свої перші переговори з канцлером ФРН Ангелою Меркель, що, як відомо, приділяє велику увагу питанню оцифрування.

 

Прискореного виходу з карантину не буде – Шмигаль

Україна виходитиме з карантину поступово, у п’ять етапів, а не прискорено.

Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав у ранковому ефірі “1+1”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми будемо продовжувати (карантин – ред). Те, що ви називаєте прискореним, – ні. Є п’ять етапів виходу з карантину, ми зараз їх відпрацюємо і, відповідно, при прийнятті наступної дати ми будемо показувати, коли може бути кожний з етапів”, – сказав Шмигаль.

За його словами, поки що міський громадський транспорт продовжує працювати в особливому режимі. Про його часткове відкриття можна говорити лише на третьому етапі, коли кількість тих, хто одужав, буде суттєво перевищувати кількість захворілих.

Як повідомляв Укрінформ, із 12 березня в Україні запровадили карантин у навчальних закладах та низку інших заходів із протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Обмежувальні заходи продовжили до 22 травня, але з 11 травня діють певні послаблення.

Раніше Шмигаль заявляв про поетапний вихід з карантину – відповідно до зменшення захворюваності. Передбачено 5 етапів.

Станом на 9:00 12 травня в Україні 16 023 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 425 летальних, 3373 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 375 нових випадків.

 

Показники COVID-19 дозволяють розглядати пом’якшення карантину – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський вважає, що показники кількості хворих на COVID-19 дозволяють вже розглядати майбутні етапи пом’якшення карантину.

Про це він сказав під час традиційної селекторної наради в Офісі Президента, повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

«Нинішні показники дозволяють розглядати майбутні етапи пом’якшення карантину і рухатися вперед з плануванням. Однак треба дивитися на ситуацію: відповідно до неї показники можуть змінюватися. Ми не можемо допустити великих спалахів коронавірусу», – сказав Зеленський.

Керівництво Міністерство охорони здоров’я повідомило, що зменшується кількість хворих, які звертаються з пневмонією.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що Європа дотримується карантинних обмежень, хоча і з послабленнями.

На нараді обговорили заходи, яких вживають інші країни для безпечного виходу з карантину, а також можливі етапи пом’якшення обмежень в Україні.

Президентові повідомили, що вже працює 569 продуктових ринків.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 12 травня в Україні зафіксовано 16 тис. 23 лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19.

 

Масова вакцинація від грипу допоможе уникнути восени одночасних спалахів його і COVID-19 – Ляшко

В Україні необхідна масова вакцинація від грипу, щоб уникнути восени можливих одночасних спалахів цієї хвороби та COVID-19.

Таку думку висловив в інтерв’ю РБК-Україна заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“Ми хочемо виключити поєднання двох схожих інфекційних захворювань, які передаються однаковими шляхами і можуть одночасно призвести до значного спалаху інфекційних хвороб, заповнити наші інфекційні відділення та викликати велику кількість пневмоній. Це грипоподібні захворювання та коронавірус. Для того щоб унеможливити такі спалахи восени, нам треба готуватись до масової вакцинації проти грипу в цьому році”, – сказав Ляшко.

За його словами, потрібно вже зараз починати розраховувати потреби, закуповувати вакцину та вакцинуватись. Попередньо вакцина від грипу має з’явитися на ринку з липня.

Головний держсанлікар наголосив, що наразі ніхто не може точно визначити, коли саме відбудеться друга хвиля COVID-19, але готуватися до неї потрібно вже зараз. Зокрема, вже йде підготовка лікарень.

“Лікарні та інші заклади, які сьогодні не приймають хворих на коронавірусну хворобу, будуть перепрофільовувати… В кожній області є план перспективного перепрофілювання таких лікарень і ліжок”, – сказав Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 16 023 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 425 летальних, 3373 пацієнти одужало. За добу зафіксовано 375 нових випадків.

 

Серед прикордонників виявили 27 нових випадків COVID-19

У результаті тестування українських прикордонників на COVID-19 зафіксовано 27 позитивних ПЛР-тестів.

Про це повідомляє Держприкордонслужба – Укрінформ.

“Станом на 12 травня у результаті тестування військовослужбовців та працівників Державної прикордонної служби України на COVID-19 зафіксовано 27 позитивних ПЛР-тестів. Із загальної кількості військовослужбовців та працівників Держприкордонслужби, які отримали лабораторне підтвердження захворювання на коронавірус, одужало 4 військовослужбовця, 23 особи продовжують лікування”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під контролем медиків перебувають близько 200 прикордонників, які контактували з хворими. Переважна більшість контактних осіб знаходяться на самоізоляції, решта – ізольовані в підрозділах чи обсерваторах.

Підрозділи охорони здоров’я Держприкордонслужби постійно контролюють процес лікування хворих, визначають коло контактних осіб, відслідковують стан їх самопочуття, за необхідності забезпечують проведення експрес-тестів чи ПЛР-діагностики на наявність захворювання.

Станом на 12 травня в Україні лабораторно підтверджено 16 023 випадків COVID-19, одужали 3 370 людей, летальних випадків – 425. За добу виявлено 375 нових випадків.

 

Коронавірус в РФ: майже 232 тисячі заражених, 107 померлих за добу

За добу в Росії зафіксовано 10 887 нових випадків інфікування коронавірусом. За загальною кількістю заражених Росія залишається на третьому місці у світі після США й Іспанії – 231 912 осіб.

Це випливає з даних на сайті стопкоронавірус.рф – Укрінформ.

Найбільше нових випадків коронавірусної інфекції за добу виявлено в Москві – 5 392 і Московській області – 1 063.

З моменту початку епідемії COVID-19 у Росії померло 2 112 осіб, у тому числі 107 осіб за минулу добу.

Всього одужало 43 420 осіб (+3 707 осіб за добу).

Раніше повідомлялося, що за кількістю інфікованих COVID-19 Росія обігнала Іспанію і вийшла на друге місце в світі після США (1,347 млн.). Однак, після опублікування оновлених даних з Іспанії (268,1 тис.) стало ясно, що РФ, як і раніше, на третьому місці.

Станом на 12 травня в світі зафіксовано 4 269 200 випадків коронавірусу, зокрема 287 504 особи загинуло й 1 533 808 одужало.

 

В українській армії – п’ять нових нових випадків COVID-19, усього 45 хворих

Станом на ранок 12 травня в Збройних силах зареєстровано п’ять нових випадки захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19. Загальна кількість хворих серед військовослужбовців – 45 осіб.

Про це повідомляє пресслужба командування Медичних сил ЗСУ -Укрінформ.

«На 07.00 12 травня в Збройних Силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19 спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 хворіє 45 осіб. Також за період пандемії одужали 55 осіб та 2 летальних випадки. На ізоляції (в тому числі самоізоляція) – 274 особи. Кількість особового складу, у якого закінчується ізоляція у найближчих 3 доби, – 39 осіб. За минулу добу зареєстровано п’ять нових випадки захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, наразі у закладах охорони здоров’я перебувають дві особи: у ізоляторі медичного пункту військової частини Чернівецького гарнізону – один військовослужбовець, в інфекційній лікарні м. Кропивницький – один працівник ЗСУ. Крім того, три особи лікуються вдома під наглядом медичної служби: один військовослужбовець Чернівецького гарнізону та два працівники ЗСУ в Рівненській області. Стан здоров’я пацієнтів задовільний.

Станом на 12 травня в Україні лабораторно підтверджено 16 023 випадків COVID-19, одужали 3 370 людей, летальних випадків – 425. За добу виявлено 375 нових випадків.

 

Степанов прокоментував закон, що прирівняв померлих від COVID-19 медиків до військових

Міністерство охорони здоров’я підтримує закон про додаткові гарантії прав медичних працівників, який Верховна Рада ухвалила минулого тижня.

Про це на брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“МОЗ завжди підтримує будь-які ініціативи, які направлені на захист наших медичних працівників, наших лікарів та взагалі всього медичного персоналу. Ми підтримуємо і підвищення соціальних стандартів, забезпечення роботи і щодо страхування. Тільки треба визначитися з джерелом покриття всіх цих речей. По-друге, все що стосується деяких пунктів закону, то багато чого вже впроваджено”, – сказав міністр.

Степанов зазначив, що МОЗ вже було впроваджено тестування медичних працівників, які працюють з хворими на коронавірус. Також було запроваджено тестування працівників Нацполіції та Нацгвардії.

Як повідомляв Укрінформ, 7 травня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей).

Закон встановлює, що держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я в разі встановлення групи інвалідності, що настала внаслідок захворювання короновірусною хворобою, у випадку смерті медпрацівників і працівників наукових установ, які лікували хворих на COVID-19, а також у разі інфікування медпрацівників та їхньої смерті від коронавірусу під час карантину.

Так, страхові виплати, не менші ніж у 300-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, пропонується передбачити медпрацівникам у разі встановлення їм групи інвалідності протягом одного календарного року, що настала внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19).

 

Сьогодні – Міжнародний день медичної сестри

Сьогодні відзначається Міжнародний день медичної сестри. Дата 12 травня обрана не випадково – це день народження сестри милосердя Флоренс Найтінгейл.

Про це повідомляє Укрінформ.

Вперше ідея святкування Міжнародного дня медичної сестри з’явилася ще в 1953 році, але відзначати його почали з 1965-го.

В 1974 році Міжнародна рада медсестер (ІСN) ухвалила офіційне рішення відзначати Міжнародний день медсестри 12 травня, в день народження Флоренс Найтінгейл (1820-1910) – англійської сестри милосердя, організаторки служби сестер милосердя і системи підготовки кадрів середнього і молодшого медичного персоналу у Великобританії. Вона також була організаторкою і керівницею загону санітарок під час Кримської війни 1853–1856 років.

Міжнародна рада медичних сестер (ICN), до складу якої входять понад 130 національних асоціацій, що становить понад 16 мільйонів медсестер по всьому світу, була створена ще в 1899 році й має на меті підвищення професійного рівня медичних сестер, забезпечення якісного сестринського догляду за всіма, хто його потребує, крім того, рада працює й над тим, аби всюди в світі були професійні сестринські кадри, а також зміцнювався престиж цієї вкрай необхідної й водночас нелегкої професії. Штаб-квартира організації знаходиться в Женеві.

Щороку до цього дня Рада медсестер готує інформаційні матеріали, оголошує тематику й гасло святкування. Цього року виповнюється 200 років від дня народження Флоренс Найтінгейл, тому ICN оголосила цей рік Роком медсестри і акушерки.

Крім того, у 1912 році Товариством Червоного Хреста було засновано медаль імені Флоренс Нейтінгейл, якою нагороджуються раз на два роки дипломовані медсестри і медбрати за беззастережну відданість своїй професії та хоробрість під час надання допомоги пораненим і хворим, як у воєнний, так і в мирний час. Перше нагородження відбулось 12 травня 1920 року, відтоді почесної відзнаки були удостоєні близько 1600 осіб. З них 25 – українських медичних сестри.

 

Ляшко закликає обов’язково зробити пропущені щеплення

У профілактиці інфекційних та неінфекційних хвороб велику роль відіграє ставлення людей до свого здоров’я, тому необхідно навіть в умовах пандемії дотримуватися календаря щеплень задля профілактики захворювань.

Про це на брифінгу з нагоди Європейського тижня громадського здоров’я сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“З будь-якою проблемою упоратися лише силами медичних працівників неможливо. Тому в профілактиці досить велика роль лежить саме на людях. Саме ми граємо ту роль, яка повинна зменшувати кількість випадків інфекційних та неінфекційних хвороб. Тому закликаю в тиждень Європейського громадського здоров’я переглянути свій вакцинальний статус, зробити ті щеплення, які були пропущені, як дорослим, так і дітям. Це можна робити в умовах пандемії, чіткий алгоритм як це робити, прописаний, вакцини сьогодні є в кабінетах щеплення. Просто треба прийти і зробити щеплення”, – сказав Ляшко.

Він також наголосив, що треба вже зараз запланувати щеплення від грипу, до настання епідемічного сезону гострих респіраторних інфекцій. Це особливо важливо з огляду на пандемію COVID-19 і полегшить медичним працівникам здійснювати точнішу діагностику випадків саме COVID-19, а відтак і своєчасно надавати відповідну медичну допомогу.

Також, за словами Ляшка, громадяни можуть самостійно подбати про своє здоров’я, дотримуючись здорового способу життя. Необхідні рекомендації про профілактику різних захворювань доступні на сайті Центру громадського здоров’я.

Європейський тиждень громадського здоров’я проводиться у 2020 році з 11 по 15 травня, він ініційований Європейською Асоціацією основ громадського здоров’я та підтримується ВООЗ. До Європейського тижня громадського здоров’я доєдналися більше 30 країн Європи.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 12 травня в Україні лабораторно підтвержено 16 023 випадки COVID-19, померло 425 людей, одужало 3 373.

 

Відсутня вентиляція і захист: судмедексперти у Тернополі роблять розтин у дворі за моргом

Судмедексперти з Тернополя ризикують захворіти на коронавірус, працюючи над розтинами трупів в одному із моргів обласного центру.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наші фахівці працюють у будівлі моргу на території психоневрологічної лікарні, де у час пандемії немає всього необхідного для безпечної роботи. Йдеться, зокрема, про потужну вентиляцію. Хоча судмедексперти і не роблять розтинів тіл пацієнтів із коронавірусом, був випадок, коли вони, аби якось убезпечитися від можливого зараження, робили розтин тіл у спеціальному мішку, у дворі, за моргом», – розповів кореспонденту агентства начальник Тернопільського обласного бюро судово-медичної експертизи Ігор Юхимець.

Як стверджує Юхимець, працівникам очолюваної ним установи, де працює 80 осіб, не вистачає необхідних індивідуальних засобів захисту.

Персоналу навіть доводилося замовляти пошиття захисних багаторазових комбінезонів для тих, хто працює із тілами.

Щоправда, два тижні тому обласному бюро судмедекспертизи було передано 20 одноразових комбінезонів та 120 захисних масок, що недостатньо для безпечної роботи спеціалістів бюро судово-медичної експертизи.

На сьогодні Тернопіль – чи не єдиний обласний центр України, де немає судово-медичного моргу, що певним чином ускладнює роботу судмедекспертів.

Як повідомлялося, напередодні агенція AP NEWS опублікувала фото, де у Тернополі судмедексперти працюють на відкритому повітрі на порозі моргу, нарікаючи на відсутність там необхідних фільтрів та вентиляції.

За повідомленням обласного лабораторного центру, станом на 12 травня на Тернопільщині зареєстровано 1021 випадок захворювань на коронавірус, 20 летальних випадків, 362 особи одужали.

Станом на 12 травня в Україні лабораторно підтвержено 16 023 випадки COVID-19, померло 425 людей, одужало 3 373.

 

На Тернопільщині змогли втримати ситуацію з коронавірусом – МОЗ

У Тернопільській області фахівці та мешканці краю зуміли втримати ситуацію із поширенням COVID-19 на такому рівні, аби не було пікових навантажень на лікарні.

Цю тезу висловила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак під час робочої поїздки Тернопільщиною, повідомляє пресслужба ОДА – Укрінформ.

«Потрібно віддати належне професіоналізму колег з Тернопільщини, їх злагодженій праці у важких напружених умовах. А мешканці області, дотримуючись правил карантину, допомогли втримати ситуацію, щоб не було пікових навантажень на лікарні. Нині рівень інфікування в області сягає 98 випадків на 100 тисяч населення. Якщо ж говорити про показник летальності, то на Тернопільщині він становить 2%. По Україні – 2,7 %», – сказала Микичак.

Вона також додала, що при цьому, в деяких медичних закладах напруга була досить серйозна.

Заступниця міністра охорони здоров’я України оглянула готовність Тернопільського фтизіопульмонологічного медцентру до роботи на час епідемії

Зараз тут перебуває троє хворих на COVID-19. Важкохворих серед них немає. Також на лікуванні перебувають 40 хворих на туберкульоз.

Нині у медичному центрі отримані від Національної служби здоров’я України кошти покривають лише 36% від потреби.

Микичак наголосила, що «ніхто осторонь виконання протитуберкульозних заходів стояти не повинен». Вона додала, що після впровадження Програми медичних гарантій більшість лікарень в регіонах отримали скорочене фінансування.

Щодо ситуації у Тернопільському фтизіопульмонологічному медцентрі, то за словами Микичак, ситуацію розглянуть у МОЗ, із залученням відповідних спеціалістів як міністерства, так і облдержадміністрації.

Як повідомляло агентство, станом на 12 травня в Тернопільській області зафіксовано 1021 випадок захворювань на коронавірус, з них 20 – летальних, видужало 362 особи.

Станом на 12 травня в Україні лабораторно підтверджено 16 023 випадків COVID-19, одужали 3 370 людей, летальних випадків – 425. За добу виявлено 375 нових випадків.

 

У Міністерстві збройних сил Франції створили підрозділ реагування на пандемію

У Франції на рівні Міністерства збройних сил створили управління кризового реагування на пандемію коронавірусу.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Міністерство збройних сил протистоїть COVID-19. Створено підрозділ кризового реагування”, – заявили в оборонному відомстві.

Зазначається, що метою є забезпечення безпеки та мобілізації зусиль у боротьбі з вірусом.

Як повідомляв Укрінформ, у Франції з 11 травня, згідно з національною стратегією, розпочався перший етап виходу з карантину.

Карантин у полегшеному режимі продовжено до 2 червня.

 

Інфекціоніст Білого дому закликає не поспішати з послабленням карантину у США

Провідний спеціаліст команди реагування Білого дому на COVID-19, інфекціоніст Ентоні Фаучі закликав не поспішати з послабленням карантину без значного посилення системи виявлення, ізоляції та відстеження хвороби.

Про це він заявив під час онлайн-слухань у вівторок в Комітеті Сенату з питань охорони здоров’я в вівторок, повідомляє The Hill – Укрінформ.

“Мене хвилює те, що якщо деякі райони, міста, штати “перескакують” ці контрольні параметри й передчасно відкриваються, й при цьому не мають можливостей для ефективного реагування. Тож я занепокоєний, що ми почнемо знову спостерігати невеликі сплески (в статистиці захворювання – ред.), які можуть перетворитися на спалахи”, – заявив Фаучі

У такому випадку, підкреслив інфекціоніст, “наслідки можуть бути по-справжньому серйозними”.

За його словами, навіть за найкращих обставин, якщо зберігати карантинні обмеження, окремі випадки захворювань все одно з’являтимуться.

“Саме здатність та спроможність реагувати на такі випадки, високий рівень виявлення хворих, ізоляції та відстеження контактів, визначать, чи можна просуватися вперед у прагненні перезапустити Америку”, – підкреслив головний інфекціоніст команди президента США.

Як повідомлялося, Ентоні Фаучі очолює Національний інститут алергічних та інфекційних захворювань. У березні цього року, на початку пандемії COVID-19 доктор Фаучі очолив команду реагування Білого дому.

 

Боротьба з COVID-19: центри екстреної меддопомоги отримали понад 86 мільйонів

Національна служба здоров’я України перерахувала шістнадцятьом центрам екстреної допомоги понад 86 мільйонів гривень в межах пакету щодо допомоги пацієнтам з COVID-19 та підвищення зарплат медпрацівникам.

Про це повідомляє НСЗУ у Telegram – Укрінформ.

“12 травня НСЗУ перерахувала 86 191 553,04 грн шістнадцятьом центрам екстреної допомоги в межах пакету медичних послуг “Екстрена медична допомога пацієнтам з підозрою або встановленим захворюванням на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2″”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що постанова Кабміну, яка дозволила починати укладати договори та робити виплати, набула чинності 5 травня.

“Тож від початку прийому пропозицій до першої оплати пройшло чотири робочих дні. За цей час понад 280 закладів охорони здоров’я подали близько 350 пропозицій. Станом на 12 травня 61 заклад вже очікує на проєкт договору. А 18 – має підписаний контракт, 16 з яких сьогодні вже отримали перші виплати”, – пояснюють в НСЗУ.

Там також зауважують, що завдяки оплаті через єдиного закупівельника медичних послуг лікарні оперативно і без посередників отримують кошти для лікування пацієнтів, а також для підвищення заробітних плат своїм співробітникам.

 

ЄС підтримує проведення поглибленого розслідування причин пандемії COVID-19

Європейський Союз підтримує проведення поглибленого наукового розслідування щодо причин виникнення пандемії COVID-19.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі під час віртуальної пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС з питань оборони, відповідаючи на запитання, чи наполягатиме ЄС на отриманні від Китаю додаткової інформації про “вологий” (м’ясний) ринок, який міг стати місцем походження вірусу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Не знаю, якими науковими джерелами ви користувалися, говорячи, що саме м’ясний ринок став причиною пандемії, але не можу підтримати таке ваше припущення. Ми будемо підтримувати на зустрічі країн ВООЗ 18 травня пропозицію щодо проведення широкого наукового та поглибленого розслідування, саме щоб дізнатися, що спричинило пандемію”, – сказав Боррель.

Він закликав не робити поспішних висновків, зауваживши, що для з’ясування причин пандемії необхідно проводити наукові дослідження, а також розслідування і перевірки, в основі яких лежать наукові методи.

Як повідомляв Укрінформ, 5 травня Всесвітня організація охорони здоров’я закликала уряди країн світу розслідувати ранні випадки захворювання на COVID-19, щоб дослідити місце походження хвороби.

За даними Worldometer, у світі зареєстровано 4 328 477 випадків зараження коронавірусом, зокрема 291 836 летальних, одужали 1 571 416 осіб.

 

У Польщі за добу зафіксували рекордну кількість хворих на COVID-19 від початку пандемії

У вівторок, 12 травня, в Польщі зафіксували 595 нових випадків зараження коронавірусом, померло 28 осіб.

Це найвищий показник заражуваності у Польщі за одну добу від початку пандемії COVID-19, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Це зростання пов’язано з проведенням в Сілезькому воєводстві (південь країни) загальних тестів серед шахтарів та їх сімей. До учора було проведено 12 тисяч тестів, а сьогодні ще 3 тисячі серед сімей гірників”,- заявив речник глави МОЗ Польщі Войцєх Андрусевич.

За його словами, на наступному тижні в осіб, у яких перший раз тести були негативними, буде проведено повторні тести, аби однозначно виключити зараження.

Андрусевич повідомив, що у вівторок у Сілезькому воєводстві коронавірус виявлено у 238-ми шахтарів і 50-ти членів їхніх родин.

Загалом, станом на сьогодні в Польщі підтверджено 16 921 випадок зараження коронавірусом, померли 839 осіб, а 6 131 – вилікувалася.

 

Партія Тимошенко вносить до парламенту законопроект про страхову медицину – РБК Україна

Тимошенко обіцяє захистити право медиків на гідні зарплати

Влада зрадила сподівання людей і не спромоглася виплатити обіцяні заробітні плати лікарям, які знаходяться на передовій боротьби з коронавірусом, тому “Батьківщина” вносить до парламенту законопроект про страхову медицину. Про це написала голова партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко, який вона розмістила на своїй сторінці у Facebook з нагоди Дня медичної сестри.

Окрім того, Тимошенко розповіла історію старшої медсестри інфекційного відділення Сарненської центральної районної лікарні Ольги Сергієнко, у відділенні якої зараз 9 хворих на коронавірус.

“Сьогодні в Ольги професійне свято – Міжнародний день медичної сестри. А святкового настрою немає. Влада так і не спромоглася виплатити медикам обіцяні підвищені зарплати. Ольга – одна з тисяч тих, хто нині бореться з COVID-19. Одна з тисяч тих, кому всі ми мусимо вклонитися і подякувати. Хоча б сьогодні. В їхній день. Вони отримують копійки, працюючи на передовій у боротьбі з епідемією”, – написала Тимошенко.

Тимошенко переконана, що влада несправедлива відносно медиків, малого бізнесу і простих українців, потураючи окремим підприємствам на фоні загальних заборон для всієї країни.

“Це несправедливо. Так само несправедливо, як ставлення влади до малого бізнесу, як продаж сільськогосподарської землі, як працюючий в карантин ресторан “Велюр”, як Мрія, яка возить комерційні вантажі під дахом президентської команди, як парки, які закривають від людей для “психологічного ефекту”, – додала Тимошенко.

Своєю чергою, вона наголосила, що “Батьківщина” боротиметься за справедливість, зокрема і в галузі охорони здоров’я, саме тому партія вносить до парламенту всеохоплюючий законопроект про страхову медицину.

“Він забезпечить людей якісною медициною, а Ольгу та її колег у білих халатах – гідними європейськими зарплатами. Ми битимемось за право нації на медичний захист. А вас, шановні медсестри, – зі святом! Здоров’я вам та спокійних чергувань”, – резюмувала Тимошенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що за два роки в Україні планують підготувати нову систему санепідстанцій.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов раніше заявив, що влада намагається з медицини зробити таку галузь, яка буде допомагати людям.

Раніше у МОЗ анонсували запровадження нової системи фінансування лікарень.

 

Україні вже зараз бракує внесків до Пенсійного фонду, далі буде важче – Лазебна

Міністр соціальної політики Марина Лазебна наголосила на необхідності запровадження накопичувальної системи з посильними внесками, які сплачуватимуть працівник та роботодавець.

Про це урядовець сказала на зустрічі з питань накопичувальної системи пенсійного страхування, повідомляє пресслужба відомства – Укрінформ.

«Україна входить в ТОП-15 країн світу з найшвидшими темпами скорочення населення, згідно з даними ООН. Причому в найближчі десятиліття скорочення населення буде відбуватися за рахунок працездатних. За 5 років населення скоротиться на 18%, співвідношення між пенсіонерами і працюючими зросте майже вдвічі. Внесків працюючих і зараз недостатньо для забезпечення необхідного рівня життя пенсіонерів, а надалі ситуація погіршуватиметься. На нашу думку, розумної альтернативи запровадженню другого рівня пенсійної системи не існує. Тому нам необхідно запровадити накопичувальну систему з посильними внесками, які сплачуватимуть працівник та роботодавець. Додатково така система сприятиме детінізації зайнятості. Досягнути успіху можливо лише в рамках тісного діалогу між державою та сторонами працівників та роботодавців, ми маємо знайти баланс інтересів», – сказала Лазебна.

За її словами, має бути вибудувана комплексна програма з чітким алгоритмом дій задля гідного пенсійного забезпечення громадян України.

Зазначається, що на зустрічі сторони дійшли згоди з питань стратегічного підходу до вирішення проблеми підвищення співвідношення розміру пенсії до отримуваної заробітної плати в майбутньому шляхом введення обов’язкової накопичувальної системи.

Окрім того, домовилися опрацювати всі пропозиції в рамках робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

Верховний суд остаточно розблокував концесію порту “Херсон” – Криклій

Верховний суд ухвалив рішення, яким остаточно розблокував концесію порту “Херсон”.

Про це міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив у Facebook – Укрінформ.

“Сьогодні Верховний суд України скасував ухвалу Шостого апеляційного адміністративного суду, яка блокувала завершення концесійного конкурсу в морському порту Херсона. Рішення остаточне і оскарженню не підлягає”, – написав Криклій.

Він додав, що в найближчі терміни планується провести переговори з переможцем, щоб укласти концесійні договори портів “Херсон” та “Ольвія” в один день.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2019 року Міністерство інфраструктури оголосило про початок конкурсів з концесії морських портів “Ольвія” та “Херсон”. У грудні 2019 року стало відомо, що за перемогу в концесійному конкурсі щодо морського порту “Херсон” змагаються чотири компанії: турецька Busserk Liman, консорціум “Рисоіл-Херсон” (Грузія – Швейцарія), Укрморпорт та Спеціальна компанія “Морський порт “Херсон”.

Компанією-переможцем сало ТОВ “Рисоіл-Херсон” – це консорціум у складі ТОВ “Петро Ойл Енд Кемікалс” – 60%, що входить до групи компаній Georgian industrial Group, та українського портового оператора АТ RISOIL S.A. (Швейцарія) – 40%.

Шостий апеляційний адміністративний суд 3 лютого зупинив дію наказу Міністерства інфраструктури №16 від 21 січня 2020 року про затвердження результатів концесійного конкурсу та затвердження переможця концесійного конкурсу у порту “Херсон”.

Ініціатором позову було ТОВ “Спеціальна компанія Морський порт Херсон” (консорціум ТОВ Аскет-Шиппінг (40%) і ТОВ Глобал Грейн (60%). Компанія звернулася до суду з вимогою визнати прoтиправним і скасувати наказ Мінінфраструктури від 17 січня 2020 року №10 «Про відхилення претендента від участі у кoнцесійному кoнкурсі».

14 лютого стало відомо, що Мінінфраструктури через суд домоглося скасування призупинення концесії цілісного майнового комплексу ДП «Херсонський морський торговельний порт» (ХМТП).

28 квітня під час інвестиційного онлайн-форуму Tavrian online horizons заявив голова правління «Грузинської Індустріальної групи» (GIG) Давид Бежуашвілі заявив, що перемовини щодо концесії Херсонського морського торговельного порту заблоковано судом і учасники процесу очікують на рішення Верховного суду.

Переможцем концесійного конкурсу в порту “Ольвія” стала компанія QTerminals з Катару.

 

На Одещині через засушливу весну аграрії потребують державної підтримки

Аграрії Одещини, передусім південних районів, потребують невідкладної підтримки з боку держави через засуху, що виникла внаслідок безсніжної зими, та відсутності опадів протягом весни.

Про це розповів у коментарі Укрінформу керівник Управління аграрної політики Одеської облдержадміністрації Іван Петрів.

“Через посуху аграрії Одещини, особливо південних районів області, гостро потребують державної підтримки. Втрати урожаю багатьох агрофірм, що раніше були лідерами з вирощування ячменю, озимого ріпаку, гороху, через відсутність опадів можуть досягти 90 відсотків. Потерпають від засухи також ярі зернові культури, але не можемо поки що сказати, скільки всього гектарів навесні засіяли і спрогнозувати урожай. Бо на початку травня у багатьох районах все ж випали дощі. З урахуванням цього очікуємо, що в цілому по області підприємства АПК зберуть урожай зернових близько 1 мільйона тонн”, – зазначив Петрів.

За його словами, щоб частково виправити ситуацію, запобігти зростанню цін на продукти харчування, на початку весни фахівці Управління аграрної політики ОДА спільно з депутатами облради розробили комплекс заходів державної підтримки малих і середніх агропідприємств, а також звернулись за фінансовою допомогою до центральних органів влади.

У зверненні до Кабміну про вжиття невідкладних заходів з метою зменшення негативного впливу посухи та забезпечення формування ресурсів зерна врожаю 2020 року Одеська ободержадміністрація, зокрема, просила розглянути питання щодо погашення банківських кредитів агропідприємств, які опинились на грані банкрутства, уточнив Петрів. Обгрунтували необхідність виділення додаткових коштів з Резервного фонду Держбюджету України для погашення видатків на електроенергію через потребу збільшення подачі води на поля, а також надання підтримки підприємствам АПК шляхом пільгового кредитування у державних банківських установах.

Відповідаючи на запитання, чи буде ініційоване повторне звернення про допомогу до уряду на скликаній 34-й позачерговій сесії обласної ради, керівник облуправління аграрної політики зауважив, що “це політичне питання, яке вноситься на розгляд і вирішується депутатською більшістю обласної ради”.

Фахівці ОДА раніше внесли обгрунтовані пропозиції уряду для розв’язання назрілих проблем в аграрному секторі Одещини, акцентував Петрів.

Як повідомлялося, 11 травня пішов з життя 66-річний фермер села Шевченкове Кілійської ОТГ Одеської області, який опинився у складних фінансових обставинах через посуху і 100-відсоткову втрату посівів на 150 гектарах земельних паїв.

Сповістивши про це, голова Кілійської ОТГ Павло Бойченко наголосив, що “Володимир Миколайович Сердюченко був порядним фермером, він взяв в оренду 150 гектарів землі у людей. Але весь урожай був втрачений через посуху. Опинившись у складних фінансових обставинах, не отримавши чітких відповідей від керівництва країни про компенсацію втраченого врожаю, доведений до відчаю землероб не зміг пережити біди”.

Бойченко додав, що скликав 12 травня позачергову сесію для розгляду питання про компенсацію фермерам втраченого врожаю через посуху. “На сесії знову звернемося до центральної влади за допомогою: ми очікуємо конкретних рішень… Всі збитки фермерів депутатська комісія разом з райдержадміністрацією зафіксувала, це десятки мільйонів гривень”, – підсумував голова Кілійської ОТГ.

 

Часткове безробіття: для отримання допомоги подали документи 7 000 роботодавців

Із 4 травня 2020 року близько 7 тисяч роботодавців подали документи для отримання допомоги по частковому безробіттю.

Про це 12 травня повідомила пресслужба Мінекономіки у Facebook – Укрінформ.

“З 4 травня, тобто з початку анонсування програми по частковому безробіттю, кількість поданих пакетів документів на отримання фінансової допомоги вже склала 6873”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що опрацювання проходить в щоденному режимі і станом на сьогодні вже прийнято 1715 позитивних рішень, що дозволить забезпечити виплати для 25 777 працівників. У стадії розгляду – 3339 пакетів документів і прийом заявок активно продовжується.

“Лише за перший тиждень анонсування програми по частковому безробіттю, за отриманням такої допомоги звернулися майже 7 тисяч роботодавців. З кожним днем ця цифра збільшується приблизно на тисячу нових заяв. Програма направлена на те, щоб допомогти малому і середньому бізнесу у покритті витрат на зарплату робітникам, яким було скорочено робочий час, тим самим зберігаючи робочі місця. Загалом, на цю програму спрямовано 4,7 млрд грн. Якщо ми розумітимемо, що потрібно більше коштів, будемо додавати через перерозподіл коштів”, – прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Для подання документів та отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавцям необхідно звертатися до центру зайнятості за місцем сплати ЄВ.

Як повідомляв Укрінформ, постанова Кабінету міністрів “Про затвердження Порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2” від 22 квітня 2020 року №306 набула чинності 28 квітня.

Право на допомогу (по частковому безробіттю – ред.) мають застраховані особи, з якими роботодавець оформив трудовий договір (крім осіб, які отримують пенсію та осіб, які працюють за сумісництвом). Мова йде про малі та середні компанії, які зупинили або скоротили діяльність на період карантину, сплачували єдиний внесок за загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом 6 місяців, що передували даті зупинення діяльності.

Як відомо, із 12 березня в Україні запровадили карантин у навчальних закладах та низку інших заходів із протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Обмежувальні заходи продовжили до 22 травня, але з 11 травня діють певні послаблення.

 

ЗНО відбудеться з 25 червня до 17 липня – Міносвіти

Зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться з 25 червня по 17 липня.

Про це в ефірі телеканалу Україна 24 сказала т.в.о міністра освіти та науки Любомира Мандзій – Укрінформ.

“Плануємо провести ЗНО з 25 червня до 17 липня. Перед цим, 15-17 числа, ми повинні провести пробне тестування. Щоб це було безпечно, ми працюємо над алгоритмом, який повинен схвалити державний санітарний лікар”, – сказала Мандзій.

Очільниця МОН додала, що дати прийняття до вищих навчальних закладів були змінені. Самі виші повинні скоро опублікувати умови та терміни на своїх сайтах. Також буде відтермінована подача документів, це буде відбуватися в серпні. Водночас сама процедура вступу не змінилася.

Мандзій також повідомила, що навчання в школах триватиме до кінця травня в дистанційному режимі.

“У школах навчання триватиме до кінця травня, як передбачено термінами навчального року, але ми розуміємо, що воно проходитиме тільки з використанням дистанційних технологій. Що ж до дошкільних навчальних закладів, тут немає поняття закінчення навчального року, так що вони можуть і будуть працювати влітку з урахуванням епідеміологічної ситуації”, — сказала вона.

Урядовець додала, що для вступу в перший клас школи повинні самі оприлюднити терміни та правила подачі документів. Найчастіше це онлайн-реєстрація або електронна пошта, а особисто можна буде віднести документи після закінчення карантину. Конкурсу для вступу до першого класу не передбачено, підкреслила вона.

Як повідомляв Укрінформ, для абітурієнтів з Криму та тимчасово окупованих територій Донбасу працюють 70 освітніх центрів, через які вони можуть вступити до українських вишів. Також послугами освітніх центрів можуть скористатися випускники шкіл, які проживають в населених пунктах вздовж лінії фронту.

 

МОН розширив перелік ВНЗ зі спрощеним вступом для випускників з окупованих територій

У 2020 році перелік уповноважених закладів вищої освіти, до яких за спрощеною процедурою можуть вступати жителі тимчасово окупованих територій Донбасу та АРК Крим (м. Севастополь), розширився до 91 університету.

Про це повідомляє пресслужба МОН – Укрінформ.

“Перелік уповноважених закладів вищої освіти, до яких за спрощеною процедурою можуть вступати жителі тимчасово окупованих територій Донбасу та АРК Крим (м. Севастополь), розширився до 91 університету. З них 77 ЗВО підпорядковані МОН, а 14 – МОЗ, МВС та Мінкульту”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з 2020 року освітні центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна” працюватимуть на базі:

підпорядкованих Міністерству охорони здоров’я: Національного медичного університету імені О.О. Богомольця; Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького; Державного закладу “Луганський державний медичний університет”; Донецького національного медичного університету;

підпорядкованих Міністерству культури та інформаційної політики: Маріупольської філії Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури; Харківської державної академії культури; Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського; Харківської державної академії дизайну і мистецтв; Коледжу Луганської державної академії культури і мистецтв; Одеської національної музичної академії імені А.В. Нежданової; Львівської національної академії мистецтв;

підпорядкованих Міністерству внутрішніх справ: Донецького юридичного інституту МВС України; Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка; Одеського державного університету внутрішніх справ.

Перелік підпорядкованих Міністерству освіти і науки закладів вищої освіти, у яких працюватимуть освітні центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”, за посиланням.

У МОН додали, що спрощені умови вступу для мешканців тимчасово окупованих територій АРК Крим (м. Севастополь), Донецької та Луганської областей, передбачені законодавством, у 2020 році не зазнали змін.

Вступники з АР Крим та Севастополя беруть участь у конкурсі в межах квоти №2, доступної у кожному з цих закладів вищої освіти. А вступники з території проведення ООС вступають у ці заклади, беручи участь у загальному конкурсі, отримавши бали за вступні іспити.

У робочі дні з 9:00 до 18:00 працює безкоштовна гаряча лінія для вступників із тимчасово окупованих територій (0-800-504-425).

 

Шмигаль припускає, що виділених 1,6 мільярда не вистачить на зарплати шахтарям

Додатково виділених з держбюджету на реструктуризацію вугільної галузі 1,6 млрд грн може бути недостатньо.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“При внесенні змін у бюджет ми спільно з депутатським корпусом додали 1,6 млрд грн на статтю “реструктуризація шахтарської галузі” – по факту, це для виплат заробітної плати та погашення боргів. Скоріше за все, цих коштів не вистачить до кінця року. Ми будемо змушені повернутися (до цього питання – ред.), коли порахуємо, скільки конкретно треба, щоб підтримати шахтарів”, – наголосив Шмигаль.

Він нагадав, що через кризу в енергетиці та економіці частина шахт була зупинена.

“Як обіцяв Президент, ми не дамо шахтарів та вугільну галузь в образу”, – сказав Шмигаль.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 квітня ухвалила зміни до держбюджету на 2020 рік.

Згідно з документом, дефіцит держбюджету збільшено на 202 млрд грн – до 298,4 млрд грн (з 96,3 млрд грн), доходи скорочуються на 119,75 млрд грн – до 975,8 млрд грн (з 1095,6 млрд грн), видатки збільшуються на 82,4 млрд грн – до 1266,4 млрд грн (з 1184 млрд грн).

Також ці зміни передбачають створення Фонду боротьби з коронавірусом у розмірі 64,7 млрд грн.

 

Україні не вистачає потужностей гідроенергетики для балансування – Міненерго

Через маловодний рік Україні не вистачає потужностей гідроенергетики для балансування енергетичної системи.

Про це сказала в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець у програмі «Реальна політика», повідомляє пресслужба Мінекоенерго – Укрінформ.

“На жаль, «зелена» генерація у нас – це негарантоване виробництво. Коли світить сонце і коли найшла хмара – буде різне виробництво. Тобто вона не балансує, а навпаки, дає ще більше збудження в системі. Зазвичай система в нас балансується гідроелектростанціями, але ми з вами вже проговорили, що у нас маловодний рік, і цей інструмент у нас дуже обмежений. І наші водосховища мають недостатньо води для того, щоб її (енергосистему – ред.) балансувати, як це робилось у попередні роки”, – сказала Буславець.

За її словами, зобов’язання з балансування покладено на теплову генерацію.

“Так, вона стара, вона вже потребує або значної модернізації, або заміни на нову генеруючу потужність. Але, на жаль, ми не побудували нових потужностей у тепловій генерації, які б могли маневрувати”, – наголосила Буславець.

Вона підкреслила, що диспетчер повинен мати інструмент і розуміти, яким чином балансувати систему, для цього потрібні потужності різної генерації.

“Для того, щоб забезпечити безпеку постачання нашим споживачам, генерація повинна бути різна. Повинен бути енергетичний мікс. Усі ці збудження вранці, ввечері, коли ми вмикаємо багато приладів, коли у нас є збільшення споживання, оця генерація повинна їх покривати. І ще вона забезпечує нашу надійність за рахунок наявних резервів у системі. Тобто якщо з якихось причин «випаде», так у нас в енергетиці називають, вийде з ладу якийсь блок – диспетчер повинен мати інструмент і розуміти, яким чином і за рахунок якої генерації покрити відсутність потужності того чи іншого блоку”, – додала в.о. міністра.

Як повідомлялось, гідроенергетика на сьогодні виробляє на 40% менше електроенергії порівняно з минулим роком, адже Україна переживає один із найменших водних років за 120 років спостережень.

Узгоджені на травень режими роботи дозволять накопичувати основні водосховища дніпровського каскаду, але, за інформацією ПрАТ «Укргідроенерго», призведуть до зменшення у травні планового виробітку електроенергії підприємством на 25%.

 

Україна втратила 5 мільярдів на імпорті електрики з РФ та Білорусі – Буславець

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, що був дозволений з вересня минулого року, коштував Україні 5 млрд грн, а також 1,5 млн тонн вітчизняного вугілля, що лишилося незатребуваним.

Про це сказала в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець у програмі «Реальна політика», повідомляє пресслужба Мінекоенерго – Укрінформ.

“З вересня минулого року, завдяки ухваленню рішення про зміни до законодавства, а саме в закон «Про ринок електричної енергії», було дозволено купувати цю (російську та білоруську, – ред.) електричну енергію за двосторонніми договорами. Чого нам це коштувало? Нам це коштувало незатребуваних 1,5 млн тонн вітчизняного вугілля, нам це коштувало 5 млрд гривень, які були направлені не в нашу економіку і не нашим енергогенеруючим компаніям, а нашим сусідам”, – зазначила Буславець.

За її словами, умови імпорту не були паритетними і справедливими для нашої генерації.

“Адже з цих країн імпорт електричної енергії в Україну був дозволений, а для нашої генерації – ринку збуту і можливості експорту – закриті. Тобто, на тлі того, що уже з IV кварталу минулого року відбувалося зниження споживання промисловістю і виник профіцит власної генерації, ми імпортували електричну енергію. Що ми маємо на сьогодні: переобтяжені вугіллям склади, внаслідок цього, ви напевно знаєте, що 95% шахт у нас зупинені, тому що незатребуване вугілля на сьогодні”, – наголосила Буславець.

Вона нагадала, що на ринку також виникли багатомільярдні борги.

“Назву лише декілька цифр: постачальники і споживачі електроенергії заборгували більше 5 млрд гривень нашому системному оператору «Укренерго». «Укренерго» 13 мільярдів гривень винен «Гарантованому покупцю», який у свою чергу 5 мільярдів гривень заборгував перед державною компанію «Енергоатом». Гарантований покупець – це державне підприємство, яке відповідно до закону зобов’язано здійснювати загальносуспільний обов’язок – викупати всю «зелену» енергію і сплачувати за неї, а також викупати 85% атомної генерації, аби постачати її за пільговим тарифом, встановленим на електричну енергію для населення з метою покриття цього загальносуспільного обов’язку”, – розповіла очільниця міністерства.

Вона наголосила, що на сьогодні запас міцності в енергетичної системи залишився дуже малий.

“Енергогенеруючі компанії, маючи такі борги, просто не можуть здійснювати свою операційну діяльність: закуповувати паливо, забезпечувати планові ремонти, забезпечувати безпечне постачання споживачам, навіть – платити зарплату своїм працівникам. А наш системний оператор, наші диспетчери, на жаль, вже не знають як балансувати енергетичну систему”, – підкреслила Буславець.

Як повідомлялося, у зв’язку з тривалою системною кризою в енергетичній галузі України 10 шахт і допоміжні підприємства об’єднання ДТЕК Павлоградвугілля, збагачувальні фабрики Павлоградська, Добропільська, Курахівська, а також Першотравенський ремонтно-механічний завод і Науково-виробничий центр ДТЕК з 20 квітня призупинили роботу з видобутку і збагаченню вугілля, підготовки гірничих виробок, а також ремонту гірничо-шахтного обладнання.

Задля подолання кризових явищ в роботі енергетичної системи України Міністерством енергетики та захисту довкілля України був запропонований новий Прогнозний енергетичний баланс виробництва та споживання електроенергії в енергосистемі України на 2020 р. Енергобаланс передбачає пропорційне зниження обсягів виробництва електроенергії атомною, гідро- та тепловою генерацією. Прогнозний баланс виробництва електроенергії атомними електростанціями у 2020 році скорочено на 8,6% ‒ до 73,7 млрд кВт-год.

Виконання нового Прогнозного енергобалансу потребує виведення в резерв трьох енергоблоків ВВЕР-1000 на Запорізькій та Рівненській АЕС. Резерв енергоблока №2 ЗАЕС вже триває з 21 квітня та планується до 30 червня (71 доба); енергоблок №6 ЗАЕС буде перебувати в резерві з 10 травня по 15 серпня (98 діб); енергоблок №3 РАЕС буде виведено в резерв з 10 травня по 4 серпня – тривалість 87 діб. Це забезпечить роботу інших енергоблоків АЕС України на рівні близькому до номінального.

 

Комітет ВР підтримав рішення Антикризового енергетичного штабу

Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав рішення Антикризового енергетичного штабу при Кабінеті міністрів.

Про це повідомляє Урядовий портал – Укрінформ.

“Комітет Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ підтримав рішення Антикризового енергетичного штабу при КМУ. Під час засідання обговорювалися питання виходу з енергетичної кризи, запропоновані Антикризовим енергетичним штабом на чолі з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, глава уряду взяв участь у засіданні Комітету, на якому обговорювався Протокол №1 засідання Антикризового енергетичного штабу. Він розповів, що розроблений Міністерством енергетики та захисту довкілля енергобаланс країни є надійним, відповідає усім вимогам і був затверджений у присутності Президента Володимира Зеленського.

Прем’єр-міністр також зазначив, що до роботи Антикризового енергетичного штабу запрошені всі члени профільного комітету ВР, і рішення, які були прийняті на його засіданнях, оформлені в Протокол. По кожному з них передбачено стислі терміни для виконання.

“Загалом буду просити підтримати роботу Міністерства енергетики, роботу Антикризового енергетичного штабу. Ми всі розуміємо, що галузь у скрутному становищі”, – наголосив Шмигаль.

Він підкреслив, що уряд не змінюватиме вартості електроенергії для побутових споживачів цього року – вона залишиться на рівні 1,68 грн. За словами Прем’єр-міністра, це принципове рішення.

“Що стосується вартості електроенергії для непобутових споживачів, нам треба зробити ряд кроків. Дати можливість виходити на прямі договори. Внести відповідні зміни в закони”, – зауважив Шмигаль.

Після детального обговорення запропонованих рішень 14 членів Комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ підтримали цей документ, а 7 узяли до відома.

Як повідомлялося, 24 квітня на засіданні Кабінету міністрів було створено Антикризовий енергетичний штаб. До його складу входять керівництво Мінекоенерго, НКРЕКП, «Енергоатому», «Укргідроенерго», ДП «Гарантований покупець», народні депутати та всі ключові учасники ринку.

29 квітня відбулося його перше засідання штабу під головуванням Прем’єр-міністра.

 

Ціни на електрику для населення у 2020 році не підніматимуть – Шмигаль

Кабінет Міністрів України не планує цього року підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, яке транслюється онлайн на сайті Комітету.

“Ми не збираємося цього року змінювати вартість електроенергії для населення”, – сказав Шмигаль – Укрінформ.

Він додав, що це важливий індикатор, і він узгоджений з Президентом України.

Як повідомляв Укрінформ, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), спростувала інформацію про нібито підвищення тарифів на електроенергію та закликала засоби масової інформації не розповсюджувати недостовірну інформацію.

За повідомленнями деяких ЗМІ з посиланням на члена НКРЕКП Дмитра Коваленка, Нацкомісія пропонує протягом 2-5 років підвищити ціни на електроенергію для населення до рівня промисловості, забезпечивши адресну допомогу вразливим категоріям споживачів. За оцінкою НКРЕКП, дане рішення дозволить додатково зібрати зі споживачів понад 38 млрд грн.

 

Викривлення на ринку електроенергії почалися з вересня – Буславець

З вересня минулого року на ринку електроенергії почалися деякі адміністративні втручання, після яких відбулося спотворення ціноутворення на ринку.

Про це сказала в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець у програмі «Реальна політика», повідомляє пресслужба Мінекоенерго – Укрінформ.

“1 липня 2019 року в нашій країні розпочала роботу нова модель ринку електричної енергії. І в перші місяці все було нормально: були вжиті заходи, щоб не відбулося різкого підвищення цін на електричну енергію для споживачів. Були встановлені так звані прайскепи – тобто обмеження на ринку електричної енергії, які були розраховані національним регулятором. Вони були підтримані також в рамках технічної допомоги проекту USAID «Енергетична безпека». Ці прайскепи були розраховані для того, аби наша генерація могла покривати свою собівартість при виробництві електричної енергії. Але, на жаль, з вересня минулого року розпочалися деякі адміністративні втручання в цей ринок”, – зазначила Буславець.

В роботу ринку втручалися і через зміни в закони, і через постанови Кабінету міністрів, і через постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

“Встановлювалися так звані обмеження на ці прайскепи. Прайскепи – це обмеження ціни на ринку електричної енергії для того, щоб запобігти значному зростанню ціни на електричну енергію для кінцевого споживача внаслідок відкриття нового ринку”, – зазначила Буславець.

Після цих втручань відбулося спотворення ціноутворення на ринку – штучне зниження ціни електричної енергії до рівня, нижчого за собівартість її виробництва.

“Крім того, з вересня минулого року був відкритий імпорт електроенергії з Білорусі і Росії за двосторонніми договорами, що призвело до того, шо наша вугільна промисловість втратила ринок збуту своєї продукції”, – додала керівник Мінекоенерго.

Як повідомляв Укрінформ, задля подолання кризових явищ в роботі енергетичної системи України Міністерством енергетики та захисту довкілля України був запропонований новий Прогнозний енергетичний баланс виробництва та споживання електроенергії в енергосистемі України на 2020 р. Енергобаланс передбачає пропорційне зниження обсягів виробництва електроенергії атомною, гідро- та тепловою генерацією. Прогнозний баланс виробництва електроенергії атомними електростанціями у 2020 році скорочено на 8,6% ‒ до 73,7 млрд кВт-год.

 

Авіакомпанії вводять людей в оману анонсами польотів на травень-червень – Мінінфраструктури

Авіакомпанії, які анонсують польоти з України на травень-червень, вводять людей в оману, адже про відновлення авіасполучення України з іншими країнами поки що не йдеться.

Про це повідомила hromadske прессекретарка Міністерства інфраструктури Оксана Герасимова – Укрінформ

Зазначається, що те, що деякі авіакомпанії відкрили продаж квитків на свої рейси, не означає, що Україна може найближчим часом відновити авіасполучення з іншими країнами, адже усі рішення ухвалюватиме виключно Кабінет міністрів України.

«Міністерство підготувало зміни до відповідних постанов уряду, які мають бути схвалені для відновлення всіх видів сполучень, не тільки авіа», — зазначила Герасимова.

За її словами, дії авіакомпанії з продажу квитків на 23 травня до ухвалення рішень урядом є передчасними та вводять в оману пасажирів.

«Рекомендації щодо роботи аеропортів готуються, відкриття сполучення з іншими країнами залежить від рішень відповідних урядів щодо відкриття кордонів для громадян іноземних країн та епідеміологічної ситуації», — пояснила вона.

У Мінінфраструктури наголосили, що необхідно орієнтуватись на офіційні заяви та рішення уряду.

У міністерстві також нагадали, що наразі ЄС повідомив про те, що до 15 червня не рекомендоване відкриття кордонів для громадян третіх країн.

Як повідомляв Укрінформ, на сайтах авіакомпаній Wizz Аir, Lufthansa і Czech Airlines оприлюдено інформацію про поновлення рейсів з України з кінця травня — початку червня.

Уряд із 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Кабінет міністрів 4 травня продовжив дію карантину до 22 травня, але з 11 травня обмеження будуть послаблені.

 

Україна у світовому рейтингу експортерів агропродукції утримала найвищі позиції

Україна посіла провідні місця у світовому рейтингу 2019 року експортерів агропродовольчих товарів, зокрема зберегла за собою перше місце за обсягами експорту соняшникової олії.

Про це поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький, повідомляє пресслужба ІАЕ -.Укрінформ

«Україна у 2019 році продовжила займати чільні місця у світовому рейтингу експортерів окремих агропродовольчих товарів. Згідно з оперативними даними Державної служби статистики України та Міжнародного торгового центру (ITC), Україна традиційно зберегла за собою перше місце за обсягами експорту соняшникової олії. З 2006 року, коли наша держава вперше очолила рейтинг експортерів цього виду продукції, продавши на ринки країн світу 1629 тис. тонн олії, вона наростила обсяги експорту у 3,7 раза. Минулого року зарубіжні поставки соняшникової олії вітчизняного виробництва становили 6107 тис. тонн», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Україна також стала другою серед країн – експортерів ячменю, ріпаку, свіжого гороху, проса, макухи та шроту, посиливши свої позиції по більшості з цих видів продукції. Якщо 2018 року з обсягами поставок у 4471 тис. тонн Україна посіла третє – після Індонезії та Канади – місце серед експортерів макухи й шроту (переважно з соняшнику), то торік збільшила обсяги їх поставок майже на 11 % – до 4957 тис. тонн, забезпечивши собі другу позицію у рейтингу і поступившись лише Індонезії.

 

“Стоп культурний карантин”: в Україні оголосили про акцію на підтримку видовищної індустрії

У містах України 12 травня відбудеться масштабна акція на підтримку сфери креативних індустрій та видовищних заходів.

Про це повідомляють організатори – музичний форум Kyiv Music Days – у Facebook – Укрінформ.

“Акція “Стоп культурний карантин” покликана привернути увагу уряду до факту існування культурної індустрії в Україні і розпочати діалог з її представниками щодо можливого сценарію виходу з карантину”, – ідеться у дописі.

Організатори наголошують, що план виходу з карантину розроблений для всіх галузей, окрім індустрії культури та видовищ. “В уряду не існує сценарію для нас, для понад 250 000 осіб – артистів, акторів, музикантів, балетмейстрів, організаторів заходів, кінотеатрів, івент-агенцій, технічного персоналу світла, звуку та сцени, декораторів, квиткових операторів. В нашій галузі – сотні спеціалізацій та професій, без яких годі уявити сучасне культурне життя країни сьогодні”, – підкреслюють вони.

Тож 12 травня о 22.00 на знакових локаціях українських міст увімкнуться спрямовані в небо промені світла.

“Побачте нас! Почуйте нас! Дайте нам можливість працювати, поговоріть з нами, як нам спільно розробити план виходу з карантину та відродити багатогранну культурну сферу України”, – наголосили в Kyiv Music Days.

Зазначається, що до акції долучаються Львів, Харків, Одеса, Хмельницький, Вінниця, Черкаси, Чернігів, Ужгород, Тернопіль, Київ.

Як повідомлялося, уряд із 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19. Зокрема, було закрито заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків. Зупинено роботу метрополітенів у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах, припинено міжміське й міжобласне автомобільне, залізничне та авіасполучення.

Кабінет міністрів 4 травня продовжив дію карантину до 22 травня, але з 11 травня обмеження були послаблені.

 

Китай вивів на орбіту два супутники зв’язку

Китай у вівторок успішно вивів на намічені орбіти два супутники “Сіньюнь-2 01/02” (Xingyun-2 01/02), які призначені для випробування технологій зв’язку Інтернету.

Про це повідомляє Сіньхуа -Укрінформ.

«Старт космічних апаратів за допомогою ракети-носія “Куайчжоу-1А” (KZ-1A) почався о 9:16 за пекінським часом з космодрому Цзюцюань на північному заході Китаю», – йдеться в повідомленні.

Розробником Xingyun-2 01/02 виступила компанія Xingyun Satellite.

“Куайчжоу-1А” – легка твердопаливна ракета-носій, створена “CASIC ракетні технології”, дочірньою компанією Китайської корпорації космічної науки і промисловості (CASIC) для запуску низькоорбітальних малих супутників. Вона вирізняється надійністю й економічністю.

Це дев’ятий політ “Куайчжоу-1А”.

 

Комітет Ради підтримав проєкт щодо додаткової підтримки платників податків

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав до другого читання законопроєкт №3329-д “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)”.

Про це повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк (фракція “Голос”) у Facebook – Укрінформ.

“Щойно з колегами по комітету одноголосно підтримали до 2-го читання наш черговий антикризовий законопроєкт №3329-д . Знайшли шляхи для додаткової допомоги медикам, бізнесу та громадянам на період карантину”, – інформував депутат.

Серед змін до 2-го читання:

– депутати знайшли спосіб до 30 червня звільнити від оподаткування ПДФО 300% доплати медикам (але без втрат для місцевих бюджетів);

– допомогу по частковому безробіттю звільнили від оподаткування ПДФО та військовим збором;

– надали можливість отримувати допомогу по частковому безробіттю для ФОПів.

До кінця останнього місяця карантину:

– продовжили строк пільг для виробництва дезінфекторів;

– призупинили строки розгляду скарг платників податків, надання індивідуальних податкових консультацій та відповідей платників на запити податкової;

– продовжили звільнення від штрафів і пені за прострочення споживчого кредиту.

“Крім того, збереглися норми з 1-го читання: звільнення ФОПів від ЄСВ за себе до 31 травня, мораторій на перевірки та незастосування штрафів та пені за порушення податкового законодавства і законодавства з ЄСВ до кінця карантину, продовження спрощеної процедури капіталізації банків”, – зазначив Железняк.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада на позачерговому засіданні 30 квітня ухвалила за основу зі скороченням строку підготовки до другого читання законопроєкт №3329-д “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)”.

 

Розстріл Майдану: суд Києва ухвалив арештувати Януковича

Печерський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою експрезиденту Віктору Януковичу у справі про організацію насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014 року.

Відповідне рішення ухвалив суддя 12 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Суд ухвалив: клопотання задовольнити, застосувати щодо підозрюваного Януковича Віктора Федоровича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у межах строку досудового розслідування”, – оголосив суддя.

Як повідомлялося, 4 травня Печерський районний суд міста Києва заочно взяв під варту експрезидента Віктора Януковича у справі про узурпацію влади.

В Офісі генпрокурора повідомили, що рішення суду про заочне взяття під варту надає право стороні обвинувачення розпочати стосовно Януковича процедуру екстрадиції.

Також прокурори звертатимуться до суду по дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia).

 

Ветеранський рух і підтримка армії: Коляда розповіла про плани фонду “Повернись живим”

Благодійний фонд допомоги армії «Повернись живим» зосереджуватиме діяльність, передусім, на розвитку ветеранського руху і технічній підтримці підрозділів ЗСУ.

Про це його керівник – ексміністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда розповіла на брифінгу 12 травня, що транслювався онлайн у Facebook – Укрінформ.

«Щодо роботи фонду з допомоги армії, звичайно, тут є цікаві для мене напрямки, зокрема, такі як розвиток ветеранського напрямку, чим я займалася останні роки, і мені важливо це продовжити. Цей напрямок роботи буде у вигляді розробки системних змін як інституційно, тобто у вигляді політики, так і до реалізації конкретних рішень. Це зміни в законодавстві, зміни філософії підходу держави до роботи з ветеранами – від патерналізму до розвитку їхнього потенціалу… Звичайно, це військовий напрямок, навчання, технічна підтримка наших підрозділів. Надпотужний напрямок, який є тут… – це робота аналітичного відділу. Тому ми будемо значно розвивати цей напрямок. І держава у вигляді фонду «Повернись живим» отримає надпотужного партнера в розробці і політики, і подальшої імплементації добрих, якісних змін, потрібних нашій державі», – пояснила Коляда.

Вона додала, що має на меті й значно посилити медійну складу в діяльності фонду «Повернись живим».

«У фонду є власна інформаційна агенція, і ми хочемо зробити її майданчиком потужної експертної думки», – уточнила Коляда.

Нова очільниця фонду зауважила, що орієнтовно у червні команда планує презентувати оновлений план роботи, тоді ж стане відомо й про наміри щодо втілення нових проєктів із реабілітації захисників.

«Після стратегічної сесії ми з колективом приймемо рішення стосовно того, за якими напрямками та які проєкти ми реалізуємо, але я завжди буду стояти на захисті тих змін, щоб систему реабілітації добудувати та завершити все розпочате мною як міністром», – зазначила вона.

Як повідомлялося, Оксана Коляда 13 березня 2019 року була призначена на посаду заступника міністра у справах ветеранів, а 29 серпня – міністром у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України. 4 березня 2020 року Верховна Рада проголосувала за відставку Прем’єр-міністра Олексія Гончарука, що, відповідно до закону, передбачає й відставку всього уряду.

«Повернись живим» — один із найбільших фондів допомоги українським військовим, які воюють на Донбасі, спеціалізується на технічному забезпеченні, насамперед на нічній оптиці. Крім того, фонд займається навчальними, медичними та психологічними проєктами.

 

На Банковій розповіли про пошуки кандидатів на посади двох міністрів

Пошук кандидатів на посади міністрів культури та інформаційної політики й освіти і науки триває майже в цілодобовому режимі.

Про це заступник керівника Офісу Президента Юрій Костюк сказав в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

“Що стосується культури, то ми в щоденному пошуку міністра, майже цілодобовому. Є кілька дуже непоганих кандидатур. Ця галузь величезна, і вона різнопланова. І дуже складно, навіть неможливо, знайти людину, яка б розбиралася однаково добре в проблемах кіно, театру, музики, живопису, літератури, архітектури”, – сказав він.

Крім того, за словами Костюка, друга проблема в пошуку керівника МКІП – те, що саме середовище розділено на дві великі групи: це діячі класичної академічної культури і представники сучасного мистецтва. Адже вони по-різному бачать і політику в цій сфері і, відповідно, особу майбутнього міністра.

Він також наголосив, что залишається актуальним питання, наскільки держава взагалі має втручатися в сферу культури.

“Я вважаю, що тут теж правда десь посередині. Є такі сфери, які дійсно потрібно підтримувати і нічого не вимагати натомість. Є мистецтво, де держава не може встановлювати якісь критерії ефективності або” ГОСТи “. Але є певні завдання, які держава може формувати. Наприклад, це стосується кіно, читання книг”, – додав заступник керівника ОП.

Разом з тим, Костюк нагадав, що міністр освіти і науки також досі не призначений.

“Ми знаходимося в пошуку міністра. Тут така сама історія, як з культурою, а можливо, навіть складніше. Має змінитися сприйняття освіти та її важливості для держави, необхідно зрозуміти, що це – стратегічна сфера”, – заявив він.

 

Витік даних українців через telegram-бот: очільниця “Голосу” направить запити до СБУ та поліції

Голова політичної партії «Голос» Кіра Рудик планує направити депутатські запити до Служби безпеки України та Національної поліції з вимогою розслідувати продаж персональних даних громадян України через telegram-бот.

Про це вона розповіла журналістам, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Бази персональних даних були злиті не сьогодні і не вчора. Вони гуляють ще з 2000-х років. Саме тому дані, яких ще нема у “Дії”, – вже є у злитих базах. “Дiя” використовує існуючі реєстри і не збирає додаткових даних. Захищають ці реєстри підрозділи кібербезпеки в СБУ та Нацполіції. Направляю депутатські запити до СБУ та Нацполу з вимогою розслідувати, яким чином такі дані з’явились у публічному доступі», – зазначила вона.

Також депутатка поінформувала, що «Голос» наразі працює над законопроєктом про захист персональних даних.

«Я розумію, ми всі очікуємо на супер-криптографію і захист, але допоки рівень безпеки буде ламати проста людина з флешкою – діла не буде», – додала Рудик.

Як повідомлялося, голова громадської організації “Електронна демократія” Володимир Фльонц 11 травня заявив про те, що в мережі з’явився telegram-бот, який оголосив про продаж персональних даних громадян України. Передбачається, що бот містить дані 26 мільйонів українців, зареєстрованих у додатку «Дія».

Однак згодом віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров спростував фейки щодо продажу даних із «Дії».

 

Федоров спростував фейки щодо продажу даних з додатку “Дія”

Віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров спростував фейки щодо продажу даних з додатку “Дія”.

Про це урядовець повідомив на своєму Telegram-каналі – Укрінформ.

“У телеграм запрацював бот, який використовую великі обсяги персональних даних. Одразу активно почали розповсюджуватися фейки, що ця інформація пов’язана з роботою застосунку “Дія”… Службою безпеки України розпочаті відповідні слідчі дії щодо роботи телеграм-боту та доступних в ньому персональних даних”, — повідомив він.

Федоров уточнив, що мобільний застосунок “Дія” не має бази даних і не накопичує таку інформацію. До того ж, кількість, яку розповсюджує бот, набагато, в десятки, а то й сотні разів, перебільшує ту, з якою працює “Дія”.

Він додав, що попередній аналіз інформації боту свідчить про використання старих баз даних, які вже не один рік доступні в Даркнеті. Зокрема, мова йде про базу даних Приватбанку, а також інших приватних (не державних) баз даних. Наприклад, в боті доступні паролі від Вконтакте, Linkedin.

Як повідомлялося, бренд і концепцію додатку було представлено 27 вересня 2019 року в Києві. Саме тоді його анонсували як додаток і портал, який об’єднає в єдиному електронному вікні усі послуги, що надаються державою громадянам і бізнесу.

У грудні 2019 року тестовий доступ до додатка відкрили для 5 тисяч українців, які подали заявки.

Додаток Дія можна безкоштовно завантажити в App Store та Play Market. Ідентифікація користувачів відбувається за допомогою технології BankID через систему Національного банку та ПриватБанку.

Дія працює як за наявності інтернету, так і в офлайн режимі.

 

Як президентство змінило Зеленського: в ОП кажуть, став жорсткішим і не тількиУП

В Офісі президента кажуть, що за рік роботи президентом Володимир Зеленський змінився внутрішньо – став жорсткішим, більш прагматичним і менш довірливим.

Джерело: інтерв’ю заступника голови ОП Юрія Костюка агентству Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “Президент став жорсткішим, більш прагматичним, менш довірливим. Але це нормальний, природний процес. Водночас дуже важливо, що ми не втрачаємо і не втратимо тих базових своїх якостей, які дуже необхідні, – це людяність і порядність.

Мені здається, у нас спочатку був завищений кредит довіри до людей. Тобі хочеться в людині спочатку бачити хороше, ти довіряєш йому, думаєш, що він і насправді хоче змінити країну. І ти до останнього не хочеш вірити, що він може обдурити, переслідуючи свої меркантильні інтереси. А потім ти дізнаєшся, що там подвійне, потрійне і ще якесь дно. На жаль, частина політиків думає тільки про себе. Совість там і “не ночувала”. Україна для них або порожній звук, або просто бізнес-проект. Такий, на жаль, стан речей”.

Деталі: За словами Костюка, Зеленський і вся його команда змінювалися протягом року, тому що отримали корумповану систему, яка активно чинить опір будь-яким змінам. А потім ще додався коронавірус. “Звісно, все це змінює людей”, – резюмував чиновник.

 

Рівень громадської активності в Україні оцінили як середній – опитування

Представники громадських організацій оцінюють рівень розвитку громадянського суспільства в Україні як середній.

Про це свідчать результати дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва “Громадянське суспільство в умовах пандемії COVID-19: як громадські організації справляються з новою реальністю?”, презентація якого транслювалася на YouTube-каналі Укрінформу.

“Якщо говорити про рівень громадської активності в Україні, то більшість опитаних оцінила його наразі як середній. Насправді, така оцінка є достатньо давно, тому що такі опитування ми проводимо вже не один рік, і приблизно оцінка не змінюється. Але якщо дивитися ретроспективно, то є суттєвий сплеск після 2014-го року, після цього він приблизно на одному рівні”, – зазначив аналітик “Демініціатив” Андрій Сухарина.

За його словами, згідно з результатами опитування представників громадських організацій, спалах епідемії коронавірусу мав певний вплив на громадянську активність (не погодилися з цим твердженням лише близько 20% опитаних).

“Також можемо говорити про те, що зараз спалах епідемії показав людям їхні можливості та силу. Це одне з таких питань, яке розділило респондентів. Тому що цей варіант набрав приблизно однакову кількість відповідей як “за”, так і “проти”, – зазначив Сухарина.

Як він зауважив, представники ГО здебільшого погоджуються з тим, що боротьба з епідемією показала: громадяни готові давати гроші на речі, які вони вважають важливими.

“Стосовно активізації громадської активності людей: більшість опитаних сказали, що рівною мірою і можуть погодитися, і не погоджуються. Як на мене, це пов’язано з тим, що громадянська активність може бути різною. Зараз суттєво менше традиційної громадянської активності – те, що можна зробити руками, ногами. Але вона перемістилася, в тому числі, в мережу Інтернет”, – зазначив Сухарина.

Він поінформував, що, згідно з результатами опитування, більшість представників ГО згодні, що пандемія примножила в суспільстві те, що визначається як соціальний капітал. Натомість питання, чи проявили себе та стали відомими в суспільстві низка громадських організацій та лідерів під час пандемії, розділило опитаних.

“Більшість каже, що все-таки такого не відбулося, тому що якщо революція чи війна однозначно сформували певних нових громадянських чи політичних лідерів, то тут поки цього не трапилося”, – сказав Сухарина.

Крім того, як зазначає аналітик, на думку більшості опитаних, під час пандемії не відбулося зародження нових громадських рухів і не відбулося істотної зміни впливовості партійно-політичних структур чи незалежних громадянських структур.

Опитування проведено Фондом «Демократичні ініціативи» з 15 квітня по 1 травня 2020 року серед представників громадських організацій. Загалом отримано 75 відповідей.

Онлайн-пресконференція «Громадянське суспільство в умовах пандемії COVID-19: як громадські організації справляються з новою реальністю?» проводиться Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в межах Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

 

У комісії з журналістської етики прокоментували інтерв’ю Гордона з Поклонською

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення та Комісія з журналістської етики не можуть мати претензій до Дмитра Гордона щодо його інтерв’ю з колишнім «прокурором Криму» Наталією Поклонською.

Про це сказала в коментарі Укрінформу заступник шеф-редактора «Детектор медіа», член Комісії з журналістської етики Світлана Остапа.

«Гордон брав інтерв’ю дистанційно, тобто виконав свою журналістську роботу, і в даному випадку якихось норм закону не порушив. Якби він брав інтерв’ю очно, то були би питання, оскільки Поклонська перебуває у розшуку, проти неї порушено кілька проваджень, зокрема щодо посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та державної зради. По-друге, це відеоінтерв’ю розміщене на YouTube, а він українським законодавством жодним чином не регулюється. Якби це було на телеканалі, то Нацрада могла б реагувати на скарги глядачів, перевіривши, чи немає порушень українського законодавства з боку телекомпанії Щодо Комісії з журналістської етики, вона теж не може мати претензій, я не бачу, щоб Гордон в даній ситуації порушив Кодекс журналістської етики», – пояснила Остапа.

Водночас вона не виключила, що юристи, уважно переглянувши інтерв’ю, можуть у ньому “щось знайти”, але на її думку, антиукраїнських закликів з боку Гордона у ньому немає.

«Гордон весь час виправдовує і Революцію гідності, коли Поклонська каже, що це переворот. Він наголошує на анексії Криму – що вона була незаконна, що референдум був незаконний, як і все, що нині там відбувається», – зазначила експерт.

Остапа нагадала, що в історії були випадки, коли журналісти брали інтерв’ю, зокрема, у військових злочинців. Тобто, журналісти виконують свою роботу, намагаючись отримати інформацію з перших вуст.

«Звичайно, це дуже резонансне інтерв’ю, воно неоднозначне. Те, що я бачила: Гордон ставить Поклонській запитання досить гострі, хоча часто посміхається і підтакує їй, фамільярно називає її Наташа, а вона його – Діма. Трошки, це в його стилі, вихваляється. Але, в принципі, запитання він ставить гострі, зокрема кілька разів по Криму – він наполягає, що це анексія, вона не погоджується, але він все одно стверджує, що це анексія, що це не визнано іншими державами. Тобто, він має свою позицію, вона – свою, і він на її позицію не пристає. Так само, як і стосовно Майдану. Таким чином він не порушив законодавство», – вважає Остапа.

З іншого боку, за її словами, виникає запитання, чи варто було “легітимізувати” Поклонську, і у цьому контексті вона не виключає ймовірності заяв громадських організацій.

“Але тут, я вважаю, теж є певний плюс, тому що те, що наговорила в інтерв’ю на три години Поклонська, може стати в пригоді тим самим слідчим для її ж покарання”, – додала Остапа.

Водночас вона нагадала, що те, що відбувається на YouTube і взагалі в соцмережах, поки що українським законодавством не регулюється.

«Це прописано тільки в законопроєкті про медіа, який іще не дійшов до розгляду в парламенті, навіть до першого читання. Цим документом всі ці речі будуть регулюватися», – наголосила експерт.

Як повідомлялося, журналіст Дмитро Гордон 11 травня виклав у YouTube інтерв’ю з Наталією Поклонською – колишнім українським юристом, яка після початку анексії Російською Федерацією Криму перейшла на бік РФ. У березні 2014 року – жовтні 2016-го вона була «прокурором» Криму, а з жовтня 2016 року є депутатом Держдуми РФ.

В Україні проти Поклонської відкрито кілька кримінальних проваджень, зокрема, її підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та державній зраді. Вона перебуває в розшуку.

У прокуратурі АРК розповіли, на якому етапі справа Поклонської

Колишня «прокурор» анексованого Криму, яка нині є «депутатом» Держдуми Росії за підсумками незаконних виборів, проведених Москвою на півострові, Наталія Поклонська перебуває в розшуку, повідомив прокурор відділу Прокуратури АРК Кирило Копійка.

Як заявив він в ефірі проєкту Радіо Свобода “Радіо Крим.Реалії”, прокуратура АРК вирішує питання про проведення стосовно неї заочного кримінального розслідування – Укрінформ.

Проти Поклонської розслідують кримінальну справу за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни).

За словами прокурора, Поклонська, будучи представником окупаційної влади, сприяла забороні Меджлісу кримськотатарського народу. Також Поклонська брала участь у незаконному кримінальному переслідуванні учасників мітингу 26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради АРК.

Прокурор зазначив, що учасників мітингу переслідували за законодавством Росії, хоча 26 лютого 2014 року Крим ще не був окупований Росією і в такому випадку повинні застосовуватися українські закони.

«Підозрювана оголошена в розшук. Кримінальне провадження зупинено в зв’язку з розшуком підозрюваної. На даний момент вирішується питання щодо здійснення спеціального (заочного – ред.) досудового розслідування щодо підозрюваної», – повідомив прокурор.

Копійка підкреслив, що прокуратура АРК направила їй повідомлення про підозру усіма можливими способами, включаючи повідомлення в соцмережах.

«Крім того, підозрювана уклала договір з адвокатами, які беруть активну участь у цьому кримінальному провадженні, в тому числі під час розгляду клопотань. Тому коментар Поклонської щодо її необізнаності фактично не відповідає дійсності», – сказав він.

Нагадаємо, напередодні український журналіст Дмитро Гордон виклав у Youtube запис інтерв’ю, яке він узяв у Поклонської.

Наталія Поклонська – колишній український юрист, яка після окупації Криму в 2014 році перейшла на бік Росії. Указом президента РФ Путіна була призначена “прокурором” окупованого Криму. Згодом була обрана до Державної Думи РФ.

В Україні проти Поклонської порушено низку кримінальних справ, у тому числі за державну зраду і причетність до незаконної заборони Меджлісу кримськотатарського народу.

 

Поклонська може давати інтерв’ю лише як обвинувачена – представник Президента в АРК

Українські правоохоронні органи та органи міжнародного кримінального правосуддя мають надати належну оцінку діям колишнього “прокурора” Криму Наталії Поклонської.

На цьому наголосив постійний представник Президента України в Криму Антон Кориневич, коментуючи у Facebook інтерв’ю Поклонської українському журналістові, що вийшло напередодні – Укрінформ.

«Єдині інтерв’ю та бесіди з особами, які обвинувачуються у вчиненні тяжких злочинів (зокрема злочинів проти основ національної безпеки України, воєнних злочинів, переслідуванні проукраїнських активістів та неправомірній забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу), які ми можемо та будемо слухати, – це свідчення таких осіб у рамках відповідних кримінальних проваджень у статусі обвинувачених», – зазначив Кориневич.

За його словами, такі особи мають нести відповідальність за вчинення держзради та воєнних злочинів.

Кориневич також наголосив, що особи, які своїми діями напряму сприяли окупації частини території України, не можуть і не будуть вважатися голосом кримчан, бо спотворюють факти та істину у своїх твердженнях.

«Належну оцінку діям громадянки України Поклонської Н. нададуть українські правоохоронні органи та органи міжнародного кримінального правосуддя», – заявив він.

Напередодні український журналіст Дмитро Гордон виклав у Youtube запис інтерв’ю, яке він узяв у Поклонської.

Наталія Поклонська – колишній український юрист, яка після окупації Криму в 2014 році перейшла на бік Росії. Указом президента РФ Путіна була призначена “прокурором” окупованого Криму. Згодом була обрана до Державної Думи РФ.

В Україні проти Поклонської порушено низку кримінальних справ, у тому числі за державну зраду і причетність до незаконної заборони Меджлісу кримськотатарського народу.

 

Прокуратура АРК використає інтерв’ю Поклонської у кримінальному провадженні проти неї

Прокуратура АРК використає інтерв’ю журналіста Дмитра Гордона з колишнім “прокурором” окупованого Росією Криму Наталією Поклонською в кримінальному провадженні проти неї.

Про це в ефірі проєкту Радіо Свобода Радіо “Крим.Реалії” повідомив прокурор відділу прокуратури АРК Кирило Копійка – Укрінформ.

“Вся інформація, що міститься в зазначеному інтерв’ю, буде долучена до матеріалів кримінального провадження і йому буде дана оцінка”, – наголосив Копійка.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що інтерв’ю Поклонської Гордону ображає тих, хто зараз в Криму позбавлені волі, зокрема і через дії Поклонської.

Нагадаємо: напередодні український журналіст Дмитро Гордон виклав у Youtube запис інтерв’ю, яке він узяв у Поклонської.

Наталія Поклонська – колишній український юрист, яка після окупації Криму в 2014 році перейшла на бік Росії. Указом президента РФ Путіна була призначена “прокурором” окупованого Криму. Згодом була обрана до Державної Думи РФ.

В Україні проти Поклонської порушено низку кримінальних справ, у тому числі за державну зраду і причетність до незаконної заборони Меджлісу кримськотатарського народу.

 

Фігурантам справи про “плівки Єрмака” спалили мотоцикл та кинули гранату в авто – ЗМІ

У Деснянське райуправління поліції Києва в ніч на 12 травня надійшло повідомлення, що чоловіку в автомобіль кинули предмет, схожий на гранату.

Про це Укрінформу повідомили у Деснянському райуправлінні поліції Києва.

“До нас надійшло повідомлення близько 1-ї години ночі про те, що невідомий чоловік розбив вікно в авто та на водійське сидіння кинув предмет, схожий на гранату. Виїздом слідчо-оперативної групи у салоні автомобіля невідомого предмета виявлено не було”, – повідомили у Деснянському райуправлінні.

Правоохоронці провели першочергові слідчі дії та внесли в ЄРДР дані згідно зі статтею 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

За даними видання “Бабель”, мова йде про Сергія Шумського. Він і Дмитро Штанько були помічниками Дениса Єрмака, брата голови Офісу Президента, і фігурують на так званих плівках Єрмака. Однак пізніше вони звинуватили очільника ОП Андрія Єрмака та його брата Дениса в корупції. Обидва брати Єрмаки звинувачення відкидають.

Штанько і Шумський подали відповідні заяви до поліції.

Крім того, за даними видання, в ніч на 12 травня було спалено мотоцикл Штанька.

Як повідомляв Укрінформ, 29 березня народний депутат Гео Лерос (фракція партії “Слуга народу”) опублікував у Facebook кілька відео, на яких брат глави ОП Андрія Єрмака обговорює зі співрозмовниками нібито питання призначення на державні посади.

Єрмак звернувся у зв’язку із оприлюдненим відео з його братом Денисом до Служби безпеки та Державного бюро розслідувань, оскільки, за його словами, йдеться про сплановану акцію і питання національної безпеки.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі повідомили, що було відкрито кримінальне провадження за зверненням Лероса щодо отримання хабарів під час призначення на державні посади.

ДБР відкрило провадження за заявою Єрмака щодо поширення матеріалів про нібито продаж державних посад.

Також СБУ об’єднала два кримінальні провадження відносно Лероса в одну справу.

24 квітня у САП повідомили, що у справі, яка було зареєстрована за зверненням Лероса щодо отримання хабарів під час призначення на державні посади, було змінено кваліфікацію із зловживання впливом на шахрайство, і справу передали в поліцію.

 

На Киву подали заяви в СБУ та Офіс генпрокурора – через висловлювання про Львівщину

Члени парламентської депутатської групи “Львівщина” просять Службу безпеки України та Офіс генерального прокурора дати правову оцінку заявам народного депутата Іллі Киви (“Опозиційна платформа – За життя”), який назвав Львівську область “колискою українського фашизму”.

Звернення оприлюднив народний депутат Євген Петруняк (фракція “Слуги народу”) у Facebook – Укрінформ.

“Ми, народні депутати України з групи “Львівщина”, звертаємося до Служби безпеки України та Офісу генерального прокурора України дати правову оцінку заявам народного депутата Іллі Киви. Також закликаємо Голову Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля і Президента України Володимира Зеленського дати публічну політичну оцінку подібним висловам”, – йдеться у зверненні, яке підписали 17 парламентаріїв.

За їхніми словами, Кива повторив тезу сталінської пропаганди, яка сьогодні стала інструментом війни, яку Путін розв’язав проти України – пропаганди по своїй суті людиноненависницької, тоталітарної та глибоко українофобської.

“У 30-50-х роках минулого століття формулювання про “український фашизм” стали своєрідним виправданням комуністичного геноциду проти українського народу. Сьогодні подібні ярлики прямо служать інтересам Кремля, бо з їх допомогою вороги України намагаються розпалити ненависть між українцями, поділити нас на регіональній та етнічній основі”, – підкреслюють депутати.

Вони додали, що “прихильникам Сталіна та Путіна не місце в незалежній, європейській, демократичній Україні”.

Серед підписантів заяви – народні депутати Олег Синютка, Микола Княжицький, Тарас Батенко, Ярослав Дубневич, Софія Федина, Ярослав Юрчишин та інші.

Сам Кива вже відреагував на заяву своїх колег.

“Так, я ненавиджу фашизм і завжди буду з ним боротися і з будь-якими його проявами! Тільки це не мене перевіряти потрібно, а тих послідовників нацизму які зараз, втративши страх, все більше перекручуючи історію, отруюють свідомість підростаючого покоління українців, несучи розкол країні”, – написав він у Facebook.

Ілля Кива в одному з попередніх дописів назвав Львівщину “колискою українського фашизму”.

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 463

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua