Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 13.01.2021

Інформаційний резонанс доби: 13.01.2021

Командування ООС вшанувало пам‘ять жертв теракту під Волновахою

На Донеччині Командування операції Об‘єднаних сил вшанувало пам‘ять жертв теракту під Волновахою.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС.

«Віддати шану загиблим пасажирам автобуса, який у 2015-му обстріляли російсько-окупаційні війська з «Градів», зібрались родичі загиблих, військові та представники військово-цивільних адміністрацій», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, присутні поклали квіти до меморіалу 12 загиблих та вшанували їх хвилиною мовчання.

В штабі нагадали, що цього дня 6 років тому збройні формування Російської Федерації обстріляли блокпост поблизу Волновахи, де проходив перевірку пасажирський автобус.

Як повідомляв Укрінформ, 13 січня 2015 року поблизу міста Волноваха Донецької області було скоєно теракт. О 14 годині 25 хвилин по пункту контролю, на якому проходив перевірку автобус Златоустівка-Донецьк із 40 мирними жителями, терористи випустили 88 некерованих снарядів з реактивних артилерійських систем БМ-21 “Град”. Один із цих снарядів, запущених з окупованої території, вибухнув за 12 метрів від автобуса. У результаті обстрілу загинуло 12 мирних громадян, 18 було травмовано.

14 січня 2020 року прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо росіянина, що вчинив теракт під Волновахою.

За версією слідства, терористичний акт вчинили члени незаконного збройного формування так званого реактивного дивізіону “Ангели аду” 5-ої окремої мотострілецької бригади 1-го армійського корпусу “ДНР” під керівництвом “командира-куратора” 5-ої окремої мотострілецької бригади 1 АК “ДНР” полковника збройних сил РФ громадянина цієї держави. Обвинувальний акт направили для розгляду за спеціальною процедурою. Досудове розслідування щодо громадянина Росії призупинено у зв’язку з розшуком підозрюваного. Суд виніс ухвалу, якою надав дозвіл на його затримання та доправлення до суду для застосування до нього запобіжного заходу.

 

Доба на Донбасі: окупанти шість разів зривали «тишу»

14.01.2021, 07:39

Протягом минулої доби, 13 січня, в районі проведення операції Об’єднаних сил було зафіксовано 6 порушень режиму припинення вогню.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

“Поруч із населеним пунктом Водяне, що на Приазов’ї, російсько-окупаційні війська тричі відкривали вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. В передмісті Авдіївки та неподалік Гнутового окупанти вели вогонь в бік українських позицій з ручних протитанкових гранатометів, а біля Мар’їнки противник здійснив кілька неприцільних пострілів зі стрілецької зброї“, – йдеться у повідомленні.

Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

Від початку поточної доби, 14 січня, в районі проведення ООС зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Так, поблизу Мар’їнки, збройні формування Російської Федерації відкривали вогонь з автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї. Бойових втрат внаслідок ворожих обстрілів немає.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил і надалі контрольована українськими військовими.

 

На Донбасі окупанти два дні поспіль обстрілюють безпілотники ОБСЄ

14.01.2021, 05:54

На окупованій території Донеччини бойовики російських збройних формувань обстріляли безпілотник ОБСЄ, про проліт якого завчасно повідомлялося.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у щоденному звіті № 8/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні 13 січня.

“Перебуваючи приблизно за 2 км на захід від Леб’яжого для проведення польоту безпілотного літального апарата СММ малого радіуса дії (про який повідомлялося), команда Місії чула 17 черг з великокаліберного кулемета і 15 пострілів зі стрілецької зброї орієнтовно за 1-2 км на північ. За оцінкою, вогонь вели в напрямку БПЛА, що пролітав приблизно за 1,5 км на північно-північний схід від місцеположення патруля СММ”, – зазначається у звіті.

За інформацією спостерігачів, команда Місії благополучно приземлила БПЛА та залишилася в цьому районі.

Як повідомляв Укрінформ, у звіті за попередню добу СММ ОБСЄ також повідомляла про обстріл російськими збройними формуваннями біля окупованого Молодіжного безпілотника Місії, про політ якого повідомлялося заздалегідь.

 

ОБСЄ нарахувала на Донбасі 76 порушень «тиші» за добу

14.01.2021, 02:37

СММ ОБСЄ зафіксувала протягом попередньої доби 76 порушень режиму припинення вогню в Донецькій області, на Луганщині зберігалася «тиша».

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті № 8/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні 13 січня.

“У Донецькій області СММ зафіксувала 76 порушень режиму припинення вогню (зокрема 14 вибухів невизначеного походження)”, – йдеться у звіті.

Більшість порушень сталися в районах на північний захід від н. п. Леб’яже (непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Донецька), а також на південний схід від н. п. Чермалик (підконтрольний урядові, 77 км на південь від Донецька).

Представники ОБСЄ нагадують, що за попередню добу на Донеччині було зафіксовано 50 порушень.

“У Луганській області СММ не зафіксувала жодного порушення режиму припинення вогню”, – повідомляють спостерігачі.

Добою раніше на Луганщині було зафіксовано шість порушень.

Як зазначається, після засідання Тристоронньої контактної групи 22 липня, на якому була досягнута домовленість про додаткові заходи з посилення режиму припинення вогню, починаючи з 27 липня, Місія загалом зафіксувала в Донецькій і Луганській областях щонайменше 5912 порушень режиму припинення вогню (зокрема 2553 вибухи, 711 невизначених боєприпасів у польоті, 79 спалахів дульного полум’я та 54 освітлювальні ракети, а також щонайменше 2515 черг і пострілів).

 

Україна у Раді Європи вимагає від Росії припинити репресії в окупованому Криму

Україна у Раді Європи вимагає дати належну оцінку порушенню прав людини Росією на тимчасово окупованих територіях та припинити ці протиправні дії.

Як передає Укрінформ, це питання вкотре порушив постійний представник України при Раді Європи, повідомляє українське Постпредство у Фейсбуці.

«Постійний представник України Борис Тарасюк в Раді Європи піддав гострій критиці окупаційну російську адміністрацію за незаконне засудження за сфабрикованими звинуваченнями трьох громадян України: Енвера і Різи Омерових та Айдера Джаппарова на 18, 17 і 13 роки в колоніях суворого режиму», – заявили у Постійному представництві України при РЄ.

Як відзначається, це є свідченням, що «російська судова система не має нічого спільного з правосуддям, а лише продовжує політику переслідування кримських татар та придушує будь-які ознаки інакомислення в окупованому Криму».

У Постпредстві також відзначили, що «обурливим залишається той факт, що близько 120 кримських татар, які прямували для моральної підтримки на оголошення цього драконівського вироку, майже 9 годин утримувалиcя на Керченському мосту російськими силовиками без гарячих напоїв та їжі при нульовій температурі».

Тарасюк виступив з вимогою до РФ скасувати рішення суду та негайно звільнити всіх українських громадян, які нелегально утримуються Росією.

Україна також закликає генерального секретаря Ради Європи, комісара РЄ з прав людини та держави-члени організації рішуче відреагувати на ці протиправні дії, вимагати від РФ припинення порушення норм міжнародного права, включаючи гуманітарне та міжнародні норми прав людини на тимчасово окупованих територіях України.

Як повідомлялося, 11 січня в Ростові-на-Дону відбулося завершальне засідання суду над громадянами України Енвером і Різою Омеровими, а також Айдером Джаппаровим. Прокурори запросили для них великі строки ув’язнення: 59-річному Енверу Омерову – 19 років у колонії суворого режиму, його синові Різі – 13 років, Джаппарову – 18 років.

Всі троє — жителі Білогірського району Криму, які були затримані 10 червня 2019 року. Їх обвинувачують у «здійсненні терористичної діяльності» та участі в діяльності ісламської організації Хізб ут-Тахрір.

 

Суд РФ продовжив на пів року арешт п’ятьом кримським татарам

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив на шість місяців – до 20 липня 2021 року – тримання під вартою п’яти фігурантам другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це йдеться у відео, опублікованому Кримською солідарністю у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Усі клопотання захисту були відхилені судом і продовжено тримання під вартою до 20 липня 2021 року», – повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

За словами адвоката Ріфата Яхіна, їм було подано клопотання про зміну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на домашній арешт стосовно його підзахисного інваліда 2 групи Джеміля Гафарова.

«Було заявлено клопотання в інтересах Джеміля Гафарова про зміну запобіжного заходу на домашній арешт. Клопотання обґрунтоване тим, що за час тримання під вартою Джеміля Гафарова з третьої групи інвалідності перевели на другу», – заявив Яхін.

Однак, за даними Кримської солідарності, суд відхилив клопотання захисту, задовольнивши клопотання обвинувачення про продовження арешту на шість місяців стосовно фігурантів другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова, Біляла Аділова. Адвокати брали участь у засіданні за допомогою відеоконференцзв’язку із Сімферополя.

Як повідомлялося, 25 кримськотатарських активістів обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір. Більшість з них є учасниками правозахисного об’єднання Кримська солідарність.

Умеров, Бекіров, Ізетов, Базаров і Айвазов обвинувачуються за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (організація діяльності терористичної організації, до довічного позбавлення волі). Решта – за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (участь у діяльності терористичної організації, до 20 років позбавлення волі). Всім фігурантам справи було також висунуто обвинувачення за ч. 1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (підготовка до насильницького захоплення влади, до 10 років позбавлення волі).

 

Україна порушила справу проти заступника командувача чорноморського флоту РФ –  УП

Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження стосовно заступника командувача чорноморського флоту Росії “за фактом підбурювання до вчинення державної зради”.

Джерело: сайт ОГП

Деталі: За даними слідства, високопосадовець у березні 2014 року “умисно, з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці України, а також зміни меж території нашої держави”, схиляв військових ЗСУ до вчинення державної зради.

Зокрема, він погрожував їм “фізичним насильством та зброєю” з боку військових РФ, змушуючи декілька десятків українських військовослужбовців перейти на бік ворога в період збройного конфлікту.

В Офісі генпрокурора кажуть, що це – додаткові факти вчинення злочинів високопосадовцями збройних сил РФ, які, зокрема, призвели до окупації Криму “та інших тяжких наслідків”.

В ОГП повідомили, що заступнику командувача ЧФ РФ загрожує до 15 років в’язниці.

Офіс не називає прізвище чиновника, але нагадаємо: Ще на початку березня 2014 року призначений напередодні Турчиновим командувачем ВМС України Денис Березовський склав присягу на вірність окупантам.

Після цього Березовський увірвався у штаб Військово-морських сил України в Севастополі і вимагав від керівного складу перейти на сторону Росії.

Пізніше того ж місяця Березовського призначили заступником командувача чорноморського флоту РФ.

 

Берлін закликає використати перемир’я для просування «Мінська»

Перемир’я на Донбасі, яке здебільшого підтримується з літа, має бути використано для досягнення політичних цілей врегулювання, зокрема, повернення Україною контролю над власною ділянкою кордону.

Про це заявила представниця федерального уряду ФРН Ульріке Деммер на брифінгу в середу, передає кореспондент Укрінформу.

«Конфлікт був і залишається невирішеним. Мінські домовленості, як і раніше, не втілені в життя. Насамперед, досі немає принципової домовленості щодо відкриття шляху до проведення місцевих виборів на Донбасі та відновлення українського контролю над власним кордоном з Росією», – перелічила Деммер невирішені пункти.

Позитивним, за її словами, є те, що режим припинення вогню на Донбасі в цілому підтримується з 27 липня минулого року. Перемир’я є першим пунктом Мінських домовленостей і висновків Паризького, 2019 року, саміту, нагадала речниця.

У Берліні сподіваються, що зброя на сході України буде й надалі мовчати, та радіють з того, що суттєво поменшало жертв серед мирного населення, що вибухи та постріли поблизу шкіл, садочків, будинків пристарілих «не є більше щоденною буденністю».

Також позитивним у ФРН вважають те, що після саміту відбувся важливий обмін утримуваними особами, досягнуто зрушень у перемовинах щодо відведення військ і розмінування.

Більш того, Україна в односторонньому порядку відкрила в Луганській області подальші пункти перетину лінії розмежування. «Це конкретний крок для полегшення життя на сході України, який ми вітаємо», – підкреслила Деммер.

«Все це, без сумніву, правильний розвиток ситуації», – підсумувала вона.

Деммер зазначила, що треба використати момент, який надає режим припинення вогню. «Росія, як підписант Мінських домовленостей, має використати свій вплив на сепаратистів», – додала речниця.

Німеччина була і є готовою разом з Францією допомагати з проясненням «відкритих питань», запевнила представниця уряду ФРН.

Офіційна представниця німецького МЗС Марія Адебар зі свого боку уточнила, що наразі відбувається інтенсивна робота у нормандському форматі на рівні політичних радників. Коли будуть створені належні умови для зустрічі на рівні міністрів закордонних справ, така зустріч відбудеться, але наразі жодної дати для неї не визначено.

Як повідомлялось, 12 січня в Берліні пройшли консультації політичних радників нормандського формату. Представник України, керівник ОП Андрій Єрмак поінформував журналістів, що наступний обмін думками відбудеться менш ніж за 2 тижні, вже наступної п’ятниці, в режимі відеоконференції.

 

Терористи під час пандемії розширюють вплив через «мову ненависті» – глава відділу ООН

Терористи використовують пандемію COVID-19, щоб посилити свої позиції за допомогою «мови ненависті».

Як передає Укрінформ з посиланням на АР, про це попередив глава відділу ООН по боротьбі з тероризмом Володимир Воронков.

Він зазначив, що терористи намагаються використати кризу COVID-19 через поляризацію і мову ненависті, посилені пандемією.

Виступаючи на святкуванні 20-річчя Ради Безпеки ООН з приводу ключової резолюції по боротьбі з тероризмом, прийнятої після терактів 11 вересня у США, Воронков заявив, що протягом останніх двох десятиліть «загроза тероризму зберігається, розвивається і поширюється».

За словами Воронкова, Аль-Каїда, яка несе відповідальність за теракти 11 вересня, в результаті яких загинули майже 3000 людей з 90 країн, як і раніше проявляє стійкість, незважаючи на втрату багатьох лідерів.

Екстремістська організація Ісламська держава, яка втратила самопроголошений халіфат в Іраку і Сирії, як і раніше вчиняє там напади «і намагається відновити можливості для зовнішніх операцій».

 

Закон про військово-цивільні адміністрації опублікували в «Голосі України»

Закон про правопорядок утворення військово-цивільних адміністрацій в ОТГ офіційно опубліковано в газеті Верховної Ради «Голос України». Він набуде чинності 14 січня.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті «Голос України»

Йдеться про Закон України № 1120-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про військово-цивільні адміністрації щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності військово-цивільних адміністрацій». Законопроєкт має на меті визначення підстав утворення військово-цивільних адміністрацій в об’єднаних територіальних громадах.

Згідно з Законом, військово-цивільні адміністрації населених пунктів — це тимчасові державні органи, що здійснюють на територіях відповідних територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України, повноваження сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад, сільських, селищних, міських голів та інші повноваження, визначені цим Законом.

На думку ініціаторів законопроєкту, його ухвалення дозволить створити умови для забезпечення безпеки та нормалізації життєдіяльності населення у районі відсічі збройної агресії Російської Федерації.

 

Зеленський підписав указ про направлення українських військових у Косово – УП

Президент Володимир Зеленський у середу підписав указ про направлення українських військових до Сербії для участі в місії ООН у справах тимчасової адміністрації в Косові.

Про це повідомляє “Європейська правда“, посилаючись на оприлюднений на сайті глави держави указ.

“Направити до Республіки Сербія для участі України в Місії Організації Об’єднаних Націй у справах тимчасової адміністрації в Косові національний персонал із числа військовослужбовців Збройних Сил України загальною чисельністю до двох осіб”, – сказано в указі.

Кабмін повинен вжити заходів для забезпечення виконання цього указу, який набирає чинності з дня його опублікування.

Указ підготований на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України та відповідно до Закону України “Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки”.

Український національний контингент перебуває у Косові у складі міжнародних сил з підтримки миру у Косові під патронатом НАТО–KFOR. Сили KFOR були створені відповідно до Резолюції Ради Безпеки ООН та вступили до Косова 12 червня 1999 року.

У грудні відбулась чергова ротація українських миротворців у Косові.

 

Уряд пропонує Президенту внести зміни в указ щодо служби в ЗСУ

Кабінет Міністрів запропонував главі держави внести низку технічних правок до указу «Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних силах України», які дозволять визначити повноваження головнокомандувача ЗСУ щодо ухвалення кадрових рішень, порядок присвоєння військових звань та ін.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідний проєкт указу уряд схвалив 13 січня.

«Видання указу зумовлено потребою визначення порядку призупинення та продовження військової служби військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини або місця служби, дезертирували зі Збройних сил України або добровільно здалися в полон, удосконалення порядку присвоєння військових звань та порядку звільнення з військової служби, а також необхідністю визначення повноважень посадових осіб щодо ухвалення рішень», – йдеться в пояснювальній записці до проєкту документа.

Як зазначається, реалізація указу дасть змогу: визначити повноваження головнокомандувача ЗСУ щодо ухвалення кадрових рішень; порядок призупинення та продовження військової служби; порядок присвоєння військових звань під час проходження військової служби та у запасі; визначити повноваження посадових осіб на право присвоєння громадянам військових звань і звільнення з військової служби, виходячи зі змін до Дисциплінарного статуту ЗСУ.

Реалізація документа не потребує додаткового фінансування з Державного бюджету України

 

В Ужгородському університеті провели унікальне генетичне дослідження українців

В Ужгородському національному університеті презентують результати дослідження генетичного різноманіття українців. Доступ до даних нададуть науковцям зі всього світу.

Як передає Укрінформ, про це повідомив керівник проєкту від Ужгородського національного університету професор Тарас Олексик.

“Наше дослідження показує, що в Україні, країні, яка донині не була пріоритетною в дослідженнях людського геному, є значне і раніше невідоме генетичне різноманіття. Вивчаючи зразки ДНК українців ми знайшли понад 13 мільйонів генетичних варіантів, майже 500 тисяч з яких раніше були незадокументовані”, – зазначив Олексик.

За його словами, після цього дослідження дані проєкту стали доступними для вчених усього світу, і тепер вони можуть отримати доступ для проведення власних досліджень в найрізноманітніших сферах – від біології та медицини людини до розгадки таємниць історії людства.

“Отримані дані мають не тільки медичне значення, а й дають змогу зрозуміти демографічні, історичні та доісторичні міграційні процеси через призму генетики”, – наголосив професор.

Він пояснив, що Україна є ключовою країною для розуміння геномного різноманіття людей у Східній Європі, оскільки саме вона є найбільшою країною Європи з населенням, яке сформувалося в результаті тисячоліть міграцій, війн і асиміляцій.

“Віддавна ця територія служила доісторичним та історичним перехрестям для переселення людей по всій Європі та Азії. Саме на цих землях почалася експансія нашого виду, людини розумної, на територію заселену неандертальцями. Тут оселялися ранні хлібороби, які тільки починали культивувати рослини і домашніх тварин. Через територію сучасної України проходили великі людські міграції Середньовіччя, а також торгові шляхи між Прибалтикою і Середземномор’ям, Європою та Азією давніми дорогами Шовкового шляху”, – розповів Олексик.

Дослідження геному в Україні стало результатом міжнародної співпраці між Ужгородським національним університетом, Оклендським університетом (США), Національним інститутом раку (США), Пекінським геномним інститутом (Китай) та іншими науковими установами.

Над статтею працювали 28 співавторів, у тому числі сім з Ужгородського національного університету. До збору біологічних зразків долучилися лікарі-ендокринологи з різних куточків України. Поряд з Тарасом Олексиком співавторами від УжНУ є Валтер Волфсбергер, Христина Щубелка, Ольга Олексик, Патриція Болдіжар, Ярослава Гасинець та Володимир Смоланка.

Як повідомляв Укрінформ, в Ужгородському національному університеті виконується геномне дослідження прикордонної зони ЄС в рамках проєкту “Партнерство для досліджень геному в Україні та Румунії” за підтримки Спільної операційної програми “Румунія – Україна 2014-2020“. Геномні дані дозволять отримати найбільш детальну й об’єктивну картину генетичного різноманіття, побачити генетичне коріння, що сформувало сучасне населення Закарпаття та північної Румунії.

 

Держкомтелерадіо: Із Росії везуть у 12 разів менше книг, ніж 10 років тому –  УП

Державний комітет телебачення і радіомовлення України заявляє, що дає дозволи на ввезення на територію України книжок із Росії відповідно до українського законодавства.

Джерело: Держкомтелерадіо, реагуючи на обурення деяких українців обсягами російських видань в Україні

Дослівно комітет: “Видача дозволів на ввезення на територію України книжкової продукції з РФ відбувається відповідно до закону, який був ухвалений ВР наприкінці 2016 року. Цим законом передбачено, що дозволи на ввезення не надаються винятково книжкам антиукраїнського змісту, а також таким, що містять пропаганду на користь держави-агресора.

За весь час дії цього закону та, відповідно, функціонування дозвільної системи легальним шляхом в Україну не потрапила жодна книжка антиукраїнського змісту, а обсяг книжкових видань, завезених із РФ, порівняно з 2011 роком скоротився в 12 разів.

За чотири роки дії закону Держкомтелерадіо дозволив ввезти в Україну 31 тисячу найменування книжок з Росії. Більшість із дозволених для ввезення книг – це твори світової класики, дитяча та науково-популярна література. Частину дозволів видано на ввезення в Україну україномовних книг українських видавництв, надрукованих в РФ”.

Деталі: Держкомтелерадіо зазначає, що за 2017-2020 роки видав 4 274 відмови імпортерам на ввезення книжкової продукції з РФ. Більшість відмов стосувалася подачі неповного пакету документів заявниками, а в 274 випадках – антиукраїнського змісту. Тобто в Україну не дали ввезти майже 1,5 мільйони примірників антиукраїнських видань.

Крім того, з ініціативи Держкомтелерадіо Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції до 9 російських видавництв – і це майже вдвічі зменшило обсяги надходження на український ринок видавничої продукції з  РФ.

З урахуванням зупинених на виконання рішення РНБО майже 12 тисяч раніше виданих дозволів та дозволів, термін дії яких завершився, загальна кількість чинних дозволів на сьогодні складає 18 104, зазначає комітет.

Держкомтелерадіо додає, що значна частина отриманих дозволів залишаються нереалізованими, та й кількість ввезених книг менша за заявлену.

Комітет звітує: протягом 2017-2019 років дозволи, які передбачають ввезення на митну територію України видавничої продукції 59 російських, 5 українських, 1 молдовського та 1 білоруського видавництв, отримували 20 суб’єктів господарювання. Станом на 1 січня 2021 року цією діяльністю займається лише 6 імпортерів.

На думку Держкомтелерадіо, цілковите припинення або обмеження ввезення на територію України російських книжок можливе лише шляхом ухвалення закону про таке ембарго.

Цьому передувало: Дослідник Віталій Руденький, а також поет-“двотисячник” і видавець Ілля Стронґо́вський писали ,що з 2017-го до 2020-го року Держкомтелерадіо дозволило ввезти в Україну до 2025-го року 16 тисяч російських книг сумарним накладом 185 млн примірників,

Таким чином, мовляв, “на кожну видану українську книжку Росія ввозить мінімум три”, чим заганяє українську культуру ще глибше у безвихідь.

Головними постачальниками книг до України, зазначали вони, є видавництво Азбука-Аттікус, Манн Іванов Фербер та Альпіна Паблішер. Книги ввозяться через “Махаон-Україна” та “Якабу Трейд”.

 

Ткаченко назвав причину закриття книжкових магазинів

Позитивні зміни в книжковій галузі, де останнім часом у рази впали наклади та кількість найменувань книжок, здатна стимулювати промоція читання.

Таку думку висловив у матеріалі для NV.UA міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, передає Укрінформ.

«За останні роки в Україні спостерігається поступове падіння обсягу примірників — із 5000−6000 у 2015-му до 700−800 примірників у 2020-му. Наклад у 2019-му складав 29,9 млн, а у 2020 році – лише 8 млн. Кількість найменувань також значно скоротилася — з 13651 у 2019-му до 8000 у 2020-му», – зазначив Ткаченко.

За його словами, однією з причин зменшення тиражів та закриття книжкових магазинів є те, що серед українців більше тих, хто не читає.

«Згідно зі статистикою, тих, хто читає щодня, лише 8%. 38% – читають раз на місяць, 19% – нерегулярні читачі і 35% – не читають взагалі. При цьому 53% із тих, що прочитали хоча б одну книгу за останній рік, не придбали жодної книжки. Тобто більше половини нерегулярних читачів по факту не підтримує сферу», – зауважив міністр.

Тож передусім, вважає Ткаченко, треба працювати над першопричиною проблеми — відсутністю бажання читати, а для цього треба популяризувати читання в Україні.

«Насамперед, популяризація читання впливає на грамотність населення, саморозвиток та кар’єрне зростання… По-друге, читаюче населення — конкурентні видавництва. Звичка читати в українців сформує попит на книгу, видавництва у свою чергу стануть конкурентоспроможними та пропонуватимуть тільки якісну літературу. Очевидно, питання допомоги книгарням та тим, хто продає українську книжку, — варто піднімати серйозно», – наголосив він.

Водночас міністр додав, що, аби стимулювати попит до читання, Український інститут книги торік запустив близько 20 ініціатив для розвитку і промоції читання. А для популяризації українських книжок за кордоном реалізована програма перекладів Translate Ukraine.

«Також МКІП націлене на переосмислення і модернізацію бібліотек та в окремих випадках – їхню трансформацію в сучасні культурні точки атракції для жителів областей, поповнення фондів найкращими новинками книжкового ринку», – зазначив Ткаченко.

 

У Росії перекинувся автобус, який їхав на непідконтрольний Донбас: є загиблі – УП

У Ростовській області перекинувся автобус, який прямував з Москви до непідконтрольного Донецька, в результаті аварії загинули 2 людини.

Джерело: МВС Росії, російське видання ТАСС, “Інтерфакс-Україна

Деталі: Аварія трапилася зранку 13 січня на 973 км дороги М4-Дон.

За попередніми даними водій пасажирського автобуса (1973 року народження) не впорався з керуванням та допустив перекидання транспортного засобу. Транспортний засіб перекинувся на мокрій трасі.

У МВС РФ повідомляють, що в результаті ДТП двоє людей загинули, троє постраждали.

За інформацією російського видання, в автобусі перебували 15 осіб.

Представник Міністерства транспорту Ростовської області заявив, що перевізник і більшість пасажирів з ОРДЛО (Донецької області).

Автобус прямував з Москви до непідконтрольного Донецька.

Повідомляється, що водій автобуса живий – він громадянин України.

Українське дипломатичне відомство наразі перевіряє інформацію про загиблих і постраждалих.

 

Палата представників США почала розгляд другого імпічменту Трампу–  УП

Палата представників США у середу вранці розпочала обговорення резолюції, щоб оголосити другий імпічмент чинному президенту Дональду Трампу після нападу на Капітолій минулого тижня.

Як повідомляє “Європейська правда“, засідання палати транслюється в ефірі американських телеканалів.

Резолюція про імпічмент, за яку Палата представників проголосує сьогодні, звинувачує Трампа в “підбурюванні до повстання” за його роль в кривавому нападі на Капітолій 6 січня.

Очікується, що приблизно опівдні за Вашингтоном відбудуться два процедурних голосування. По обіді заплановані ще дві години дебатів, після чого має відбутись голосування за резолюцію про імпічмент, повідомляє Fox News. Для схвалення потрібна лише проста більшість.

Очікується, що резолюція буде прийнята, тому що демократи мають більшість в Палаті представників, і Трамп стане першим в історії президентом США, якому Палата представників оголосила імпічмент двічі.

Щонайменше п’ять республіканців заявили, що приєднаються до демократів з метою імпічменту Трампу вдруге

Навіть якщо Трампу оголосять імпічмент сьогодні, він залишиться на своєму посту і, ймовірно, завершить свій термін 20 січня, тому що для остаточного відсторонення потрібен ще вирок Сенату.

Демократи взялись розглядати резолюцію про імпічмент після того, як віцепрезидент Майк Пенс відхилив прохання застосувати 25-ту поправку до Конституції США щодо усунення Трампа.

 

Палата представників офіційно оголосила імпічмент Трампу

13.01.2021, 23:38

Нижня палата Конгресу США більшістю голосів затвердила рішення про оголошення імпічменту чинному президенту Дональду Трампу з обвинуваченням у підбурюванні до заколоту.

Голосування відбулося в середу, передає власний кореспондент Укрінформу.

Рішення про імпічмент підтримали 232 законодавці, у тому числі 10 однопартійців президента Трампа. Проти висловилися 197 конгресменів, які представляють Республіканську партію.

У резолюції про імпічмент зазначена одна стаття обвинувачення – щодо «підбурювання до заколоту» з боку Дональда Трампа, коли він звернувся до прихильників із промовою, «що заохочувала – і передбачувано призвела – до неминучих беззаконних актів у Капітолії».

Крім того, Дональду Трампу закидають незаконний тиск на державного секретаря штату Джорджія Бреда Раффенспергера під час телефонної розмови 2 січня. Тоді Трамп вимагав «знайти» достатню кількість голосів для того, щоби змінити результати президентських виборів у штаті.

«Цими діями президент Трамп спричинив серйозну загрозу безпеці Сполучених Штатів та державних установ. Він загрожував цілісності демократичної системи, втручався у процес мирної передачі влади й погрожував рівноправним гілкам влади. Тим самим він зрадив довіру до себе як до президента»,- наголошується в резолюції.

Таким чином, Дональд Трамп «продемонстрував, що він і надалі становитиме загрозу національній безпеці, демократії й Конституції, якщо йому буде дозволено залишатися на своїй посаді».

Далі затверджена стаття з імпічменту з обвинуваченнями проти Дональда Трампа має бути відправлена до Сенату США.

 

Пелосі підписала статтю про імпічмент Трампа

14.01.2021, 02:11

Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі поставила підпис під статтею про імпічмент президента Трампа після того, як законодавці ухвалили цей документ більшістю голосів.

Церемонія підписання відбулася у присутності членів Конгресу та журналістів, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні шляхом двопартійного голосування Палата представників продемонструвала, що ніхто не стоїть поза законом, навіть президент США. І що Дональд Трамп є явною і реальною загрозою для нашої країни, та ми вкотре виконали свою присягу захищати й боронити конституцію», – заявила Пелосі.

Утім, вона зауважила, що такий розвиток подій є трагічним для Сполучених Штатів.

«Із сумом та розбитим серцем – з огляду на те, що означає для нашої країни, коли президент підбурює до заколоту, – я підписую статтю про імпічмент», – зазначила глава Палати представників.

Тепер справа має бути передана до Сенату, верхньої палати Конгресу США.

Тим часом лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що процес імпічменту не може бути завершений до інавгурації Байдена, призначеної на 20 січня. У зверненні до законодавців після голосування в Палаті представників він пояснив, що сенатори можуть зібратися не раніше 19 січня.

«Сенат проводив три судові процеси з імпічменту президента. Вони тривали 83 дні, 37 днів і 21 день. Навіть якби процес у Сенаті розпочався цього тижня й одразу дістав розвиток, остаточний вердикт не був би ухвалений перш ніж президент Трамп залишить посаду»,- підкреслив Макконнелл.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Палата представників затвердила рішення про оголошення імпічменту Дональду Трампу з обвинуваченням у підбурюванні до заколоту. Ініціативу підтримали, в тому числі десятеро членів Республіканської партії. Для затвердження цих обвинувачень у Сенаті необхідні щонайменше дві третини голосів.

 

Пелосі назвала «терористами» прихильників Трампа, які атакували Конгрес

Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі вважає напад прихильників Дональда Трампа на Конгрес США актом внутрішнього тероризму.

Про це вона заявила в середу, відкриваючи дебати щодо резолюції з імпічменту Дональду Трампу, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ці бунтівники не були патріотами… Вони були внутрішніми терористами… Їх сюди відправив президент із закликом «битися щосили». Слова мають значення, правда має значення, відповідальність має значення», – сказала Пелосі.

Вона наголосила, що президент розглядав нападників «як засіб для досягнення жахливої мети, його особистого утримання при владі». І в цьому зв’язку звинуватила Трампа в намірі підірвати волю народу шляхом кривавих сутичок у Конгресі.

«Президент має бути засуджений Сенатом (після голосування в Палаті представників – ред.). Це конституційний засіб, який забезпечить захист нашої республіки від цієї людини, котра так рішуче налаштована зруйнувати те, що нам дороге і що тримає нас разом», – заявила Пелосі.

Представниця Демократичної партії наголосила, що президент Сполучених Штатів відкрито підбурював своїх прихильників до заколоту. «Він мусить піти, він є явною і реальною небезпекою для держави, яку ми всі любимо», – зазначила спікер Палати представників.

Перед початком дебатів у Конгресі Пелосі вийшла до підрозділів національної гвардії, які охороняють будівлю Капітолію, щоб подякувати їм. Фото зі спікеркою Палати представників розмістив у Твітері заступник керівника її офісу Дрю Гамміл.

Як повідомляв Укрінформ, Палата представників 13 грудня має проголосувати щодо імпічменту президента Трампа зі звинуваченням у «підбурюванні до заколоту». Після цього нижня палата має передати своє рішення до Сенату, який повинен винести власний вердикт щодо провини президента США.

 

Байден закликав Сенат не відкладати розгляд питання про імпічмент Трампу

14.01.2021, 07:57

Обраний президент США Джо Байден закликав верхню палату Конгресу провести процес імпічменту 45-му президенту Дональду Трампу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

«Ця країна (США – ред.) також залишається у владі смертельного вірусу і нестабільної економіки… Я сподіваюся, що керівництво Сенату знайде спосіб виконати свої конституційні обов’язки щодо імпічменту, одночасно працюючи над іншими невідкладними справами країни», – наголосив Байден.

Як повідомляв Укрінформ, нижня палата Конгресу США більшістю голосів затвердила у середу рішення про оголошення імпічменту чинному президенту Дональду Трампу з обвинуваченням у підбурюванні до заколоту.

Рішення про імпічмент підтримали 232 законодавці, у тому числі 10 однопартійців Трампа. Проти висловилися 197 конгресменів, які представляють Республіканську партію.

Далі затверджена стаття з імпічменту з обвинуваченнями проти Трампа має бути відправлена до Сенату США.

Тим часом лідер республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл заявив, що процес імпічменту не може бути завершений до інавгурації Байдена, призначеної на 20 січня. У зверненні до законодавців після голосування в Палаті представників він пояснив, що сенатори можуть зібратися не раніше 19 січня.

 

Трамп проігнорував свій імпічмент у зверненні до американців

УНН. Президент США Дональд Трамп не торкнувся в своєму відеозверненні резолюції про імпічмент, який раніше в середу схвалила контрольована демократами Палата представників Конгресу США. Звернення до американських громадян Білий дім опублікував в Twitter, передає УНН.

Американський лідер закликав усіх співвітчизників згуртуватися і “подолати одномоментні пристрасті”.

“Я закликаю всіх американців подолати одномоментні пристрасті і згуртуватися як єдиний американський народ. Давайте зробимо вибір на користь того, щоб рухатися вперед, об’єднавшись, на благо наших сімей, суспільства і нашої країни”, — зазначив Трамп.

Резолюцію про імпічмент чинного американського лідера раніше в середу схвалила контрольована демократами Палата представників Конгресу США. Ряд американських ЗМІ повідомив, що Трамп записує в Овальному кабінеті Білого дому відеозвернення у зв’язку з минулим голосуванням щодо імпічменту. Крім того, американський лідер не став, як він це зазвичай робить, стверджувати про фальсифікації на минулих у листопаді президентських виборах.

 

Байден запропонував експосла США при ООН Саманту Пауер на посаду керівника USAID – УП

Обраний президент США Джозеф Байден висунув кандидатуру колишнього постійного представника США при ООН Саманти Пауер на посаду керівника Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

“Пауер згуртує міжнародне співтовариство і буде працювати з нашими партнерами, щоб протистояти найбільшим викликам нашого часу, включаючи COVID-19, зміна клімату, глобальну бідність і відступ від демократії”, – йдеться в заяві перехідної команди Байдена.

Пауер працювала послом США в ООН за часів президента-демократа Барака Обами і тодішнього віцепрезидента Байдена з 2013 по 2017 рік.

50-річна Пауер також працювала співробітником служби національної безпеки Білого дому при Обамі з 2009 по 2013 рік. Колишня журналістка, вона отримала Пулітцерівську премію за свою книгу “Проблема з пекла”, присвячену нездатності США запобігти геноциду.

Агентство США з міжнародного розвитку створене у 1961 році і є незалежним агентством федерального уряду США. Відповідає за невійськову допомогу США іншим країнам. Адміністратор Агентства та його заступник призначаються президентом за згодою Сенату і діють в координації з державним секретарем США.

Основні напрями роботи Агентства включають в себе підтримку торгівлі, сільського господарства, економічного зростання, охорони здоров’я, екстрену гуманітарну допомогу, сприяння у запобіганні конфліктам та підтримку демократії в більш ніж 100 країнах світу.

 

Тихановська оголосила 7 лютого Міжнародним днем солідарності з Білоруссю 

14.01.2021, 06:14

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала 7 лютого провести акції солідарності з Білоруссю.

Про це повідомляє Телеграм-канал Тихановської, передає Укрінформ.

«Світлана Тіхановська оголосила 7 лютого Міжнародним днем солідарності з Білоруссю. Майже пів року білоруси борються за демократію після сфальсифікованих виборів 9 серпня. Світлана Тихановська закликає діаспори та всіх, хто підтримує білорусів, 7 лютого проводити акції солідарності з Білоруссю з огляду на всі обмеження щодо COVID», – ідеться у повідомленні.

Політикам та відомим людям пропонується підтримати кампанію в соцмережах з хештегом #standwithbelarus.

Повідомляється, що 6 лютого у співпраці з білоруською діаспорою та ініціативою «Беларусы Замежжа» буде запущена велика конференція солідарності. Вона, зокрема, включатиме круглі столи з питань Білорусі та запуску народних посольств.

До конференції можна буде долучитися в онлайні.

Як повідомлялося, в Білорусі від серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Євросоюз і Україна заявили, що не визнають легітимності Лукашенка.

 

Українські ІФА-тести на антиген можуть стати новою основою протидії COVID-19 – розробник

УНН. Системи тестування та ізоляції хворих відіграють ключову роль у стримуванні COVID-19. Головне – щоб дослідження проводились оперативно та давали точний результат. На сьогодні ці дві умови може гарантувати лише український ІФА-тест DIA®-SARS-CoV-2-Ag-R на антиген коронавірусу. Про це УНН розповів головний технолог компанії “Діапроф-Мед” Андрій Горлов.

“Тестування має дуже великий сенс. Тому що повинна працювати система. Ми не просто визначаємо кількість людей, які хворіють. Повинна працювати система, коли ми людей інфікованих визначили, одразу починається відстежування їхніх контактів і тестування. І чим більше ми людей протестуємо, тим швидше й ефективніше ми зможемо ізолювати хворих і зупинити поширення інфекції”, – розповів Горлов.

За його словами, не кожен тип тестування може відповідати двом критеріям, які роблять його ефективним з протиепідеміологічної точки зору: швидкість та точність результату. Проте розроблений українськими вченими діагностикум імуноферментним методом знаходить навіть найменшу кількість антигену коронавірусу. При цьому робить це дуже швидко й точно – зі специфічністю 97,5%, каже Горлов.

“Перш за все, ІФА-тестування на антиген – це швидкість. Тому що уявімо собі ситуацію, коли людина з ознаками респіраторного захворювання приходить у поліклініку до сімейного лікаря. Їй дають направлення на ПЛР-аналіз. Мова йде про отримання результату через добу-дві у кращому випадку. Коли ми говоримо про вітчизняний ІФА-тест на антиген, то результат можна отримати протягом двох годин. Тобто фактично людина зранку здала аналіз, вже в обід ми чітко знаємо, чи людина інфікована чи ні, і вже можна приймати якісь заходи щодо ізоляції та відстеження контактних осіб”, – наголосив Горлов.

Він також вважає, що в умовах швидкого поширення COVID-19, наявні методи тестування не дають або швидкості (як ПЛР-метод), або точності результату (як експрес-тести). Тому український ІФА-тест на антиген увібрав у себе найкращі якості інших тестів і, при цьому, позбавлений їхніх недоліків.

“Розповсюдження коронавірусу — це дійсно геометрична прогресія. Тому що поки ми очікуємо результатів одного ПЛР-тестування днями, ця людина інфікована може заражати інших, а її контактні особи заражають ще інших. І так розвивається епідемічний спалах. Тому тестування ІФА на антиген дає нам змогу отримати результат максимально швидко і максимально швидко приймати рішення. І точність цього аналізу нічим не поступається ПЛР-тестуванню. А іноді виявляє навіть тих хворих, яких не може виявити ПЛР-метод, попри повну симптоматичну картину хвороби”, – підсумував він.

Нагадаємо, міністр Степанов повідомив, що у МОЗ планують максимально широко використовувати вітчизняний ІФА-тест на пряме виявлення антигену коронавірусу SARS-CoV-2.

 

Хакери злили в інтернет дані про COVID-вакцини Pfizer та Moderna

Хакери, які здійснили кібернапад на Євроагентство з лікарських засобів (EMA) на початку грудня, поширили в інтернеті викрадені документи щодо вакцин проти коронавірусу компаній Pfizer/BioNTech і Moderna.

Про це повідомляється на сайті ЕМА, передає Укрінформ.

«Поточне розслідування кібератаки на EMA показало, що деякі незаконно отримані документи, пов’язані з ліками та вакцинами проти COVID-19, які належать третім особам, були опубліковані в інтернеті», – йдеться у повідомленні.

Деталі щодо того, які саме дані потрапили в мережу, не уточнюються. Однак зазначається, що EMA продовжує співпрацювати зі слідством і повідомляти будь-яким юридичним та фізичним особам, чиї документи та особисті дані могли отримати хакери.

Як повідомляв Укрінформ, на початку грудня хакери, які здійснили кібернапад на Європейське агентство з дослідження вакцин, отримали доступ до деяких документів щодо вакцини від коронавірусу компаній BioNTech і Pfizer та Moderna.

Станом на ранок 13 січня у світі зареєстровано 92 009 660 випадків коронавірусу, зокрема 1 970 095 смертей та 65 822 734 людини одужали.

 

Венесуела зареєструвала російську вакцину «Спутник V»

Міністерство охорони здоров’я Венесуели зареєструвало російську вакцину проти COVID-19 «Спутник V».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що реєстрація у Венесуелі відбулася за прискореною процедурою.

Агентство також інформує, що РФ веде перемовини з іншими країнами регіону Латинської Америки щодо використання власної вакцини, після того, як уже домовилася про її постачання до Аргентини та Бразилії.

Як повідомлялося, 2 січня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що наша країна використовуватиме тільки ті вакцини проти COVID-19, які пройшли третю фазу досліджень. Тому реєстрація російської вакцини неможлива, оскільки така фаза закінчиться у грудні 2021 року.

 

Бізнес почнуть штрафувати за клієнтів без масок – опублікували закон

Закон, який запроваджує штрафи для підприємств і бізнесу за допуск осіб без засобів індивідуального захисту під час дії карантину, оприлюднений у парламентській газеті “Голос України” і набуде чинності 14 січня.

Як передає Укрінформ, текст Закону “Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” опубліковано на сайті видання.

Так, передбачається, що за допуск особи у громадські будинки, споруди, де здійснюється обслуговування населення, та громадський транспорт у період дії карантину, без попередження, донесеного в будь-якій формі та в будь-який спосіб, про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту органів дихання, зокрема респіратор або захисну маску, що закриває ніс та рот, у тому числі виготовлені самостійно, та/або за відсутність реагування на перебування в таких місцях осіб без одягнутих засобів індивідуального захисту юридична особа, фізична особа-підприємець сплачують штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас, за обслуговування споживачів у період дії карантину працівниками суб’єктів господарювання та безпосередньо фізичною особою-підприємцем без вдягнутих засобів індивідуального захисту органів дихання, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, юридична особа, ФОП сплачують штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв Укрінформ, Закон “Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” (№3890) Верховна Рада ухвалила 17 грудня. Голова ВР підписав його 28 грудня, а Президент – 12 січня.

 

Вартість однієї дози вакцини проти COVID-19 для українців буде близько 500 гривень

Дарія Поперечна, УП.Життя

Ціна однієї дози вакцини від коронавірусу CoronaVac китайського виробництва, постачальником якої буде фармацевтична компанія “Лекхім”,  сягатиме 504 гривні.

Про це повідомив голова наглядової ради групи фармацевтичних компаній “Лекхім” Валерій Печаєв під час пересконференції 13 січня.

За його словами, ціна буде єдиною для всіх покупців.

“Щоб не було перепродажів, для всіх буде єдина ціна – 504 гривні”, – пояснив Валерій Печаєв.

Проте за його словами, ціна на вакцину залежить від курсу долара.

Якщо курс не буде змінюватися, то ймовірно ціна знизиться.

“Ціна може бути навіть меншою, адже продаж буде здійснюватися в гривнях.

Все залежить від того, як буде рухатися курс долара.

Якщо курс долару залишиться хоча б такий же  – вона буде меншою”, – розповів голова наглядової ради.

Голова Наглядової ради Групи фармацевтичних компаній “Лекхім” розповів, що рентабельність угоди для компанії складатиме 3-4%.

Нагадаємо, що група фармацевтичних компаній “Лекхім” уклала угоду щодо постачання у І півріччі 2021 року 5 млн доз вакцини проти COVID-19 з китайським виробником Sinovac Biotech.

Крім того, “Лекхім” планує розпочати виробництво вакцини китайської компанії Sinovac Biotech від COVID-19.

Компанії уклали угоду терміном на 5 років та планують організувати в Україні виробництво основного переліку вакцин.

 

“Лекхім” уклали угоду з виробником вакцин від COVID-19 на 5 років, планують робити всі їхні вакцини

Дарія Поперечна, УП.Життя

Українська фармацевтична компанія “Лекхім” планує розпочати виробництво вакцини китайської компанії Sinovac Biotech від COVID-19.

Фармкомпанія уклала угоду з китайським виробником щодо дистрибуції та локалізації виробництва в Україні на 5 років.

Про це повідомили у компанії на пресконференції 13 січня.

Як зазначається, у березні 2021 року Україна зможе отримати вакцину проти коронавірусу виробництва Sinovac Biotech.

А у 2022 році – налагодити виробництво вакцини на українському підприємстві ПрАТ “Лекхім-Харків”.

“Група фармацевтичних компаній “Лекхім” та компанія Sinovac Biotech, які є партнерами, досягли угоди в переговорах, що тривали протягом 10 місяців щодо співробітництва з питань дистрибуції та локалізації виробництва в Україні вакцини проти вірусу SARS-CoV-2, який викликає хворобу COVID-19, терміном на 5 років”, – повідомляють у фармкомпанії.

Крім того, подальше співробітництво передбачає виробництво в Україні основного переліку вакцин китайської компанії.

“Крім продажу вакцини CoronaVac китайського виробництва, співробітництво передбачає організацію масштабного виробництва готових лікарських форм вакцин (в тому числі CoronaVac) з 2022 року в Україні, а з 2025 планується організувати повний цикл виробництва основного переліку вакцин”, – пояснюють у “Лекхім”.

Голова наглядової ради групи фармацевтичних компаній “Лекхім” Валерій Печаєв зазначив, що рентабельність угоди для компанії складатиме 3-4%.

Вакцина від COVID-19. Скільки коштує, коли з’явиться в Україні і чому СБУ вже розслідує контрабанду

Нагадаємо, що “Лекхім” уклала угоду щодо постачання у І півріччі 2021 року 5 млн доз вакцини проти COVID-19 з китайським виробником Sinovac Biotech.

30 грудня з Sinovac Biotech також підписало договір на поставку 1 млн 913 доз цієї вакцини проти COVID-19 державне підприємство “Медичні закупівлі України”.

12 січня спеціалісти Anvisa – Національного агентства по нагляду за здоров’ям в Бразилії, які перевіряли вакцину китайського виробника Sinovac Biotech на ефективність, оголосили, що загальний рівень ефективності CoronaVac нижче 60%, але вище 50%.

Проте міністр охорони здоров’я Максим Степанов обіцяє, що Україні повернуть гроші, якщо вакцина від Sinovac не буде ефективною на 70%.

 

Степанов обіцяє, що Україні повернуть гроші, якщо вакцина від Sinovac не буде ефективною на 70%

Дарія Поперечна, УП.Життя

12 січня спеціалісти Anvisa – Національного агентства по нагляду за здоров’ям в Бразилії, які перевіряли вакцину китайського виробника Sinovac Biotech на ефективність, оголосили, що загальний рівень ефективності CoronaVac нижче 60%, але вище 50%.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що згідно з укладеним договором про закупівлю цієї вакцини, її ефективність повинна бути не менше 70%.

В іншому випадку Україні повинні повернути кошти.

Про це очільник Міністерства охорони здоров’я розповів під час брифінгу 13 січня.

Наразі у відомстві очікують підтвердження від компанії-виробника.  “Для початку ми хочемо отримати кінцеві висновки досліджень безпосередньо, які публікуються компанією-виробником. Тому що наразі є тільки дані пресконференції виключно по Бразилії.

Ці клінічні дослідження були проведені по різних країнах світу і ми повинні побачити узагальнений звіт, який публікується – це міжнародна практика”, – зазначив Cтепанов.

При цьому за його словами, ефективність вакцини більше ніж 50% – достатня для підтвердження її дієвості та затвердження медичними регуляторами, зокрема Всесвітньою організацією охорони здоров’я та FDA.

“Але ми заклали вимоги до ефективності вище.

Тому в договорі з цим виробником вакцин у нас зазначено наступне: “Ефективність продукції на момент поставки має бути підтверджена у плацебо-контрольованому клінічному випробуванні, у якому досягнуто ефективність на рівні не менше 70%, зниження захворюваності у досліджуваних груп в порівнянні з контрольною групою.

Відповідний аналіз в тому числі на основі проміжних результатів клінічних випробувань має бути підтверджений публікаціями від компанії-виробника”, – пояснив Степанов.

Вакцина від COVID-19. Скільки коштує, коли з’явиться в Україні і чому СБУ вже розслідує контрабанду

Очільник МОЗ зазначив, що у разі недотримання цих умов та розірвання договору компанія повинна повернути країні всю суму.

“Що стосується коштів, які держава заплатила за цю вакцину, то у разі якщо компанія не буде відповідати цим стандартам, то компанія відшкодовує кошти державі в повному обсязі.

Тобто фінансово ми повністю захищені і в нас є відповідна банківська гарантія” – додав Степанов.

Нагадаємо, в Україну китайську вакцину від Sinovac будуть закуповувати через компанію “Лекхім”.

Група фармацевтичних компаній “Лекхім” уклала угоду щодо постачання у І півріччі 2021 року 5 млн доз вакцини проти COVID-19.

Крім того, українська фармакологічна компанія планує розпочати виробництво вакцини китайської компанії Sinovac Biotech від COVID-19 в 2022 році.

30 грудня з Sinovac Biotech також підписало договір на поставку 1 млн 913 доз цієї вакцини проти COVID-19 державне підприємство “Медичні закупівлі України”.

Раніше у самій компанії Sinovac заявляли про ефективність вакцини CoronaVac на рівні 97%.

 

COVAX: Зеленський попросив у Португалії сприяння в отриманні вакцин у січні-лютому

Президент Володимир Зеленський обговорив з Президентом Португальської Республіки Марселу Ребелу де Соузою активізацію торговельно-економічної співпраці, надання Україні вакцини проти коронавірусу через механізм COVAX та запросив із візитом до Києва.

Про це йшлося під час телефонної розмови лідерів, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

Зазначається, зокрема, що президенти обговорили важливі питання двостороннього порядку денного, насамперед активізацію торговельно-економічної співпраці та продовження діалогу на найвищому рівні.

«Я оптимістично дивлюся на подальше збільшення товарообігу наших держав», – сказав Зеленський.

Співрозмовники погодилися на проведення третього засідання міжурядової комісії з економічного співробітництва, щойно це стане можливим. Також президенти дійшли згоди, що важливими сферами для співпраці України та Португалії є торгівля, енергетика, космічна інфраструктура, цифровізація, науково-технічне співробітництво тощо.

Водночас Зеленський порушив питання солідарного розподілу сертифікованої вакцини та можливості її отримання Україною найближчим часом.

«Буду вдячний за сприяння в наданні перших вакцин COVAX вже у січні-лютому», – сказав глава Української держави.

Зеленський також привітав свого колегу з початком головування Португалії в Раді Європейського Союзу та відзначив, що наша держава розраховує на активну взаємодію та підтримку португальського головування в реалізації домовленостей 22-го Саміту Україна – ЄС.

У свою чергу Марселу Ребелу де Соуза зазначив, що Україна та Португалія – це Європа, і він підтримує євроінтеграційні прагнення нашої держави.

Співрозмовники також обговорили подальшу взаємодію на шляху інтеграції України до Північноатлантичного альянсу.

«Покрокове зближення України з НАТО на шляху до повноцінного членства в Альянсі є гарантією безпеки України. Дякую за підтримку рішення про визнання України партнером з розширеними можливостями. У цьому новому статусі Україна розраховує на розширення практичної співпраці з НАТО. Хочемо більш активно залучитися до практичного посилення євроатлантичної безпеки. Отримання Україною плану дій щодо членства в НАТО – наша стратегічна мета», – наголосив Президент України.

В ОП також розповіли, що Зеленський поновив запрошення своєму португальському колезі здійснити офіційний візит до України. У відповідь Марселу Ребелу де Соуза запросив Президента України відвідати Португалію з візитом ще за головування Португалії в ЄС у першому півріччі 2021 року.

Окремо президенти зупинилися на справі українця Ігоря Гоменюка. Президент України подякував португальській стороні “за справедливу компенсацію й турботу про рідних загиблого”.

«Ми впевнені, що португальська сторона забезпечить повне та неупереджене розслідування обставин смерті громадянина України Ігоря Гоменюка у березні 2020 року», – зазначив Зеленський.

Зі свого боку Марселу Ребелу де Соуза високо оцінив внесок української громади в соціальний та економічний розвиток Португалії.

Як повідомляв Укрінформ, у березні 2020 року 40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту Лісабона за спробу в’їхати в країну без дійсної візи. Невдовзі після затримання він помер. Трьох офіцерів SEF, причетних до інциденту, затримали та висунули їм обвинувачення у вбивстві.

 

«Лекхім» запропонує підприємствам щепити працівників вакциною Sinovac

Група фармацевтичних компаній “Лекхім” хоче запропонувати вітчизняним підприємствам щепити працівників вакциною виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.

Про це на пресконференції сказав голова наглядової ради групи компаній “Лекхім”, член колегії Міністерства охорони здоров’я Валерій Печаєв, передає Укрінформ.

“Ми з 15 січня по 15 лютого починаємо збирати заявки на поставку вакцини з тим, щоб щепити працівників промислових підприємств та членів їх сімей”, – сказав Печаєв.

За його словами, контракт “Лекхіму” з МОЗ передбачає постачання за державний кошт 1,9 млн доз вакцини виробництва Сіновак. Квота, яку виділив виробник для “Лекхіму”, складає близько 5 млн доз, таким чином, за словами Печаєва, є резерв в 3 млн доз.

Печаєв зазначив, що вартість вакцини становитиме 504 грн за дозу, втім все залежатиме від курсу долару.

“Ціна буде 504 грн, з тим, щоб не було перепродажів, у всіх єдина ціна, більше того, вона може бути ще меншою, все залежить, як рухатиметься курс долара”, – сказав Печаєв.

Як повідомляв Укрінформ, група фармацевтичних компаній «Лекхім» уклала угоду з китайським виробником вакцин Сіновак (Sinovac Biotech) на постачання в Україну 5 млн доз проти COVID-19.

Китайська компанія Сіновак (Sinovac Biotech) була заснована у Пекіні в 2001 році. Компанія виготовляє від 300 до 500 млн доз на рік 6 типів різних вакцин для людей та тварин.

 

Коронавірус vs медреформа: на Банковій пояснили, що змінила пандемія

Медична реформа в Україні має бути продовжена, але з урахуванням викликів пандемії коронавірусу та з обов’язковими стимулами для медичних працівників.

Про це заявила заступник керівника Офісу Президента Юлія Соколовська, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу глави держави.

«Україна має єдиний шлях – продовжувати медичну реформу, оскільки тільки так можна забезпечити справді якісне надання медичних послуг», – зазначила вона.

За її словами, сенс медреформи полягає в тому, щоб у центрі всієї медичної системи були інтереси пацієнта.

Водночас Соколовська висловила думку, що в Україні впродовж тривалого часу провокувалося штучне протиставлення інтересів пацієнта й лікаря.

«Це протистояння потрібно залишити в минулому. Неможливо задовольнити інтереси пацієнта, не поважаючи інтереси лікаря та медичного персоналу, і навпаки. Система має функціонувати збалансовано», – наголосила вона.

Заступник керівника ОП зауважила, що впровадження другого етапу медичної реформи в Україні збіглося з епідемією коронавірусної інфекції, що не дало змоги повністю реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом», а також певною мірою показало необхідність перегляду кількості медичного персоналу, особливо допоміжного.

Також вона підкреслила, що проявилася низка інших неврахованих проблем, зокрема неготовність органів місцевого самоврядування бути ефективними власниками закладів охорони здоров’я, не була вибудувана система контролю за якістю надання медичних послуг з боку держави, відсутні заходи впливу на лікарні за невиконання умов договору з НСЗУ та дієві оперативні механізми поновлення порушених прав пацієнтів, не сформовані клієнтоорієнтовані практики, спрямовані на забезпечення поваги до гідності та приватності пацієнта.

«Під час реформи недостатньо уваги було приділено питанням громадського здоров’я, протиепідемічним заходам та системі запобігання й боротьби з інфекційними захворюваннями. Всі ці чинники потрібно виправляти і вдосконалювати разом з необхідністю реагувати на пандемію», – сказала Соколовська.

Вона розповіла, що цьогоріч великі ресурси були спрямовані на перебудову медичної системи та значне збільшення її потужностей, оскільки станом на початок пандемії в Україні було близько 12 тис. ліжок для хворих на COVID-19, з них лише 3,5 тис. – з підведеним киснем, а на сьогодні облаштовано 66 тис. ліжок, понад 53 тис. з яких – з киснем.

«Тримати такий потенціал напоготові доведеться ще деякий час. Це дещо скоригувало погляд на те, якою має бути медична система України в результаті реформи, але зберегло сам курс на осучаснення управління охороною здоров’я, на інтеграцію до загальносвітових практик доказовості, визнаних протоколів лікування, стандарту фінансування», – зазначила заступник керівника ОП.

У цьому зв’язку вона поінформувала, що була сформульована як мета для держави необхідність вийти за три роки на показник бюджетних видатків на медицину не менш ніж 5% ВВП. Соколовська переконана, що зробити одразу стрибок з 3% до 5% дуже складно, серед іншого, через коронакризу, але вже у 2021 році в державному бюджеті передбачено понад 4% ВВП на медицину.

Також вона наголосила, що важливим аспектом реформи має бути створення стимулів для того, щоб українські лікарі та медичний персонал не залишали країну заради роботи за кордоном.

«Для цього потрібні комплексні рішення, які врахують і об’єктивні можливості системи, і об’єктивну потребу України в тих чи інших медичних об’єктах, у доступності медичної допомоги», – пояснила заступник очільника Офісу глави держави.

«Ми ще не знаємо, які нові загрози можуть виникнути та коли нарешті зможемо повернутись до звичного життя, але що точно зрозуміло – у нашої держави не може бути якогось свого, альтернативного цивілізації шляху розвитку медицини без реформи. Цей процес потребує часу, уважного аналізу кожного кроку, виправлення помилок, якщо вони допущені. Однак ми точно продовжуємо цей рух», – резюмувала Соколовська.

В Україні станом на 13 січня COVID-19 лабораторно підтверджено в 1 130 839 осіб, за добу – 6 409.

 

У ВООЗ допустили, що другий рік пандемії COVID-19 буде важчий

УНН. Другий рік пандемії коронавірусу може виявитися важчим, ніж перший, заявив директор програми Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з надзвичайних ситуацій Майкл Райан. Його коментарі транслювалися в Twitter організації, передає УНН.

“Ми вступаємо в другий рік (пандемії), він може бути навіть важчим, враховуючи динаміку передачі вірусу і деякі проблеми, які ми спостерігаємо”, — сказав Райан.

Він підкреслив, що в Північній півкулі, особливо в Європі і Північній Америці, фахівці спостерігали “ідеальний сезонний шторм — холод, люди, що заходять усередину (приміщень), посилилось соціальне змішання”. Ці та інші чинники призвели до того, що в багатьох країнах передача коронавірусу від людини до людини прискорилася, вважає директор програми ВООЗ.

Раніше в середу ВООЗ повідомила, що тижнева захворюваність COVID-19 показала рекордний приріст з початку пандемії — плюс 5 млн. В першу чергу показники зросли в Північній і Південній Америці, повідомляли в організації. Зафіксовані там випадки зараження складають 51% від всіх нових захворювань і 45% смертей від загального числа за тиждень.

Всього, за даними ВООЗ, в світі заразилися понад 90,33 млн осіб. Кількість смертей наблизилося до 2 млн і склало 1,95 млн.

Організація також попередила про небезпеку появи нових штамів коронавірусу. Як уточнив глава організації Тедрос Гебрейесус, з більш широким поширенням вірусу підвищується і ризик нових мутацій.

Наприклад, в США повідомили, що виявили два нові штами коронавірусу, які, як і “британський”. передаються швидше, ніж початковий варіант.

 

Пандемія: у світі від COVID-19 одужав вже майже 51 млн людей

УНН. Станом на ранок четверга у світі від інфекції, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, одужало вже 50,9 млн людей. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі на COVID-19 інфіковано 92 313 199 людей, з них одужало 50 947 389. Кількість померлих зросла до 1 977 893.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (23 071 056), Індія (10 495 147), Бразилія (8 256 536), Росія (3 434 934), Велика Британія (3 220 953), Франція (2 888 292), Туреччина (2 355 839) та Італія (2 319 036).

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (384 634), Бразилії (205 964) та Індії (151 529).

За даними університету, кількість випадків COVID-19 в Україні — 1 166 958. Втім, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 1 130 839 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 20 214 — летальні.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 188 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні зафіксували 6 409 випадків COVID-19 за добу

13.01.2021, 08:14

В Україні станом на 13 січня лабораторно підтверджено – 1 130 839 випадків COVID-19, з них за добу – 6 409.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов у Фейсбуці.

“6 409 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 13 січня 2021 року. Зокрема, захворіли 187 дітей та 367 медпрацівників”, – написав міністр.

Також за минулу добу госпіталізовано 2 564 особи; сталося 195 летальних випадків; одужало – 14 503 особи; здійснено тестувань за добу – 59 931 (зокрема методом ПЛР – 35 678, методом ІФА – 24 253).

За весь час пандемії в Україні захворіло 1 130 839 осіб; одужало 826 871 особа; летальних випадків – 20 214; проведено ПЛР-тестувань – 5 841 502.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Києві (906), Запорізькій (529), Харківській (521), Одеській (513) та Полтавській (356) областях.

 

В українській армії – 64 нових випадки коронавірусу

Станом на 13 січня в Збройних Силах України на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, хворіє 897 осіб.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у повідомленні Комадування Медсил ЗСУ.

За минулу добу зареєстровано нові випадки – у 64 осіб. З них до закладів охорони здоров’я госпіталізовано 7 осіб.

Всього за час пандемії одужало 13772 особи, летальних випадків – 38.

На ізоляції (в тому числі самоізоляція) перебуває 25 осіб. Кількість військовослужбовців, у яких закінчується ізоляція найближчих три доби – 32 особи.

Як повідомлялось, в Україні станом на 13 січня COVID-19 лабораторно підтверджено в 1 130 839 осіб, за добу –6 409.

 

У Києві 864 тяжких COVID-хворих, на кисні – 1170

13.01.2021, 12:44

У стаціонарах медзакладів Києва від коронавірусу сьогодні лікуються 1393 хворих, 864 пацієнти – у тяжкому стані.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу заявив Київський міський голова Віталій Кличко.

“Трохи зменшилася останнім часом кількість хворих, які потребують госпіталізації, але не меншає людей, які перебувають у лікарнях у важкому стані. У стаціонарах медзакладів міста сьогодні лікуються 1393 хворих на коронавірус, з них п’ятеро дітей”, – сказав Кличко.

За його словами, 864 пацієнти перебувать у тяжкому стані.

“Кисневу підтримку отримують 1 170 людей. Під апаратами ШВЛ знаходиться 32 хворих. Заповненість ліжок у комунальних медзакладах приблизно 36%”, – додав Кличко.

Він також повідомив, що у святкові новорічно-різдвяні дні в столиці було значно менше звернень для тестування на коронавірус.

“У святкові дні, коли люди відпочивали, в столиці було значно менше звернень для тестування на коронавірус. Тестували, в основному тих, хто потребував госпіталізації”, – повідомив він.

Кличко зазначив, що показник тестування в столиці залишається найвищим в Україні й становить сьогодні понад 400 тестів на 100 тис. населення.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 13 січня COVID-19 лабораторно підтверджено в 1 130 839 осіб, за добу – 6 409.

 

Про імунологічні паспорти йде лише теоретична дискусія – Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що для гарантування безпеки здоров’я громадян під час подорожей в умовах пандемії будуть знайдені необтяжливі цивілізовані рішення.

Як передає Укрінформ, про це дипломат заявив у інтерв’ю «Обозревателю».

«Торік у різних урядах було багато паніки та істерики, що робити, куди бігти і як із цим усім (пандемією COVID-19. – ред.) боротися. Щойно емоції вщухнуть, думаю, будуть знайдені цивілізовані рішення», – сказав дипломат.

У цьому контексті він нагадав, що торік на в’їзді до низки країн вимагалися довідки з негативними результатами тестів на коронавірус.

«Стосовно якихось додаткових (імунологічних – ред.) паспортів – поки що все це лише теоретична дискусія, значною мірою керована у публічному просторі нормальними для періоду пандемії масовими емоціями. Переконаний, будуть знайдені необтяжливі цивілізовані рішення для гарантування безпеки здоров’я громадян під час подорожей», – зазначив Кулеба.

Як раніше повідомляли деякі ЗМІ, у країнах ЄС розглядають можливість запровадження єдиного документа з умовною назвою «COVID-паспорт» (інша назва «імунний паспорт»), який у всіх країнах Євросоюзу використовуватиметься як сертифікат безпеки у сфері туризму.

 

Після 24 січня карантин не скасують: роз’яснення Кабміну

В Україні після припинення дії посилених карантинних обмежень з 25 січня карантин і режим надзвичайної ситуації не буде скасований та діятиме до 28 лютого 2021 року.

Про це міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов сказав кореспонденту Укрінформу.

«Я думаю, що у них (в інших країнах, де запроваджено локдаун – ред.) закінчиться карантин, коли вони завершать вакцинування. Наш термін запроваджено до 00 годин 25 січня. Після цього Міністерство охорони здоров’я традиційно зробить свої висновки. У нас надзвичайна ситуація діє до 28 лютого включно. І вже ми будемо ухвалювати режим, який буде після закінчення карантинних обмежень новорічно-різдвяного періоду. Карантин буде точно тривати, тому що він зараз діє згідно з постановою, яка була ухвалена 9 грудня. Надзвичайна ситуація в Україні діє до 28 лютого. Йдеться про те, що ті жорсткіші обмеження, які були запроваджені з 8 січня, будуть діяти до 00 год 25 січня», – сказав Немчінов.

Він нагадав про те, що у низці країн Європи останнім часом ввели ще більш суворий та довготривалий карантин. Серед причин — ризики розповсюдження нового штаму COVID-19 та перевантаження медичної системи. Україна все ще належить до переліку країн з найбільш м’якими карантинними обмеженнями.

«Я використовую дані центру економічного відновлення, який проаналізував карантин у низці країн Європи. І хочу сказати, що, за даними індексу Оксфордського університету, ми зараз відносимося до п’яти кран, які найнижчі у списку. Зокрема, це Хорватія, Швейцарія, Бельгія та Франція», – додав урядовець.

За його словами, найсуворіший карантин нині діє в Італії. У країні введено загальнонаціональний локдаун та запроваджено комендантську годину. Обмеження торкаються навіть кількості гостей, яким дозволяють брати участь у заходах, зокрема й у себе вдома. Це не більше ніж дві людини.

Також достатньо жорсткий локдаун запроваджено у федеральних землях Німеччини. Там дозволено збиратися у групи не більше ніж п’ятьом особам, закрито школи, заклади послуг, ресторани, торгово-розважальні центри.

«Загальнонаціональний локдаун із суворими обмеженнями введено також у Греції, у більшості регіонів Великої Британії, Австрії та у Нідерландах», – додав Немчінов.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 8 січня почали діяти посилені карантинні обмеження, запроваджені по 24 січня включно з метою запобігання поширенню COVID-19. В ефірі одного з телеканалів 12 січня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що суворий карантин в Україні необхідно продовжити й після 24 січня, оскільки для цього є всі підстави.

Кабінет Міністрів на засіданні 9 грудня 2020 року продовжив карантин і режим надзвичайної ситуації до 28 лютого 2021 року, а також запровадив додаткові посилені обмеження з 8 до 24 січня включно.

 

Неефективні заклади культури в регіонах треба трансформувати, а не закривати – Ткаченко

Заклади культури в регіонах, які працюють неефективно, необхідно трансформувати для надання якісних послуг, а не закривати.

Про це міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Депутати, ОТГ, місцеві ради пишуть про масове закриття закладів культури начебто в рамках децентралізації. Чи то районна влада не може, чи ОТГ не хоче, проте дійсно з’являються загрози ліквідації значної кількості бібліотек і клубів. Так, деяка частина з них працює неефективно. Але трансформація старих закладів в нові не означає їхньої ліквідації”, – написав Ткаченко.

Він додав, що саме для такої трансформації у міністерстві розроблена модель для Центрів культурних послуг.

“У нас є все для реалізації, включно з бюджетом: гроші місцевої влади, областей і МКІПу. Тому голосно хочу наголосити: МКІП проти ліквідації бібліотек і клубів. Ми за нормальну, адекватну трансформацію. Де шлях до затребуваності – це надавати людям можливість відвідувати бібліотеки та клуби. При цьому роблячи з них сучасні точки споживання культурних послуг”, – додав Ткаченко.

Міністр також зауважив, що МКІП відкрите до співпраці з ОТГ та місцевою владою всіх рівнів, але заклади культури мають значити для місцевих громад не менше, ніж школи та лікарні.

“Ми – відкриті до співпраці з ОТГ та місцевою владою всіх рівнів, але заклади культури значать для місцевих громад не менше, ніж школи та лікарні, – і на цьому потрібно стояти чітко”, – відзначив міністр.

Окрім того, Ткаченко закликав українців інформувати МКІП про випадки незаконного закриття закладів культури, для того, щоб розібратися у ситуації.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство культури та інформаційної політики дедалі частіше стикається з проявами неналежного дотримання законів через надмірну зацікавленість у майнових комплексах, що в разі ліквідації закладів культури становлять додатковий комерційний інтерес.

У МКІП зауважували, що непоодинокими є випадки звернень районних державних адміністрацій для погодження ліквідації районних клубних закладів чи бібліотек. Однак відповідно до законодавства (закони України №1009-ІХ та № 1081-IX) районні державні адміністрації не мають права ліквідовувати районні заклади культури і зобов’язані передати їх на баланс територіальної громади, де вони знаходяться, а відповідні місцеві ради не можуть відмовитися прийняти у комунальну власність територіальних громад такі заклади. Тільки після передачі закладів, в разі прийняття рішення про необхідність ліквідації чи реорганізації зазначених закладів, до МКІП має звернутися територіальна громада, якій будуть передані ці заклади культури.

Також повідомлялося, що у 2020 році в процесі реформи децентралізації відбулись зміни адмінтерустрою і, відповідно, змінилися система міжбюджетних відносин та фінансування соціальних об’єктів, що знаходяться у комунальній власності.

Нині в областях триває процес передачі майна з районного рівня у комунальну власність територіальних громад. Йдеться про заклади освіти, культури, охорони здоров’я та інші. Прийнявши на свій баланс ці об’єкти, територіальні громади отримують змогу ними управляти та утримувати їх з власного бюджету.

Торік Верховна Рада ухвалила рішення про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 136 нових районів.

 

Перевезення вантажів по Дніпру торік скоротилися майже на 5% — АМПУ

По Дніпру у 2020 році перевезли майже на 5% менше вантажів порівняно з показниками 2019 року.

Про це повідомляє Адміністрація морських портів України у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“11,25 млн т вантажів перевезено за 2020 рік по річці Дніпро. Це на 4,8%, або на 542,8 тис. т, менше показника 2019 року, який був рекордний за обсягами перевезення з показником 11,794 млн т”, — йдеться у повідомленні АМПУ.

За підсумками 2020 року кількість суднопроходів по річці Дніпро скоротилася порівняно з 2019 роком — 11 588 проти 11 938 (-3%).

Найбільший приріст показують нафтопродукти — 43,5 тис. т (+16,3%). Також позитивну динаміку зберігає металопродукція — перевезено 1,84 млн т (+7,3%) та будматеріали — 5,84 млн т (+12,4%). Негативну динаміку зберігає перевезення зернових вантажів — 3,53 млн т (-27,2%).

 

Ще одна компанія вийшла з проєкту Nord Stream 2 – ЗМІ

Ще один підрядник «Газпрому», датська компанія Ramboll, відмовився брати участь у добудові трубопроводу проекту «Північний потік-2».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Forbes.

За даними співрозмовників датської газети Politiken, Ramboll вирішила вийти з проекту через ризик нових американських санкцій. Представник датської компанії від коментарів відмовився.

Як зазначається, на офіційному сайті «Північного потоку-2» зазначено, що Ramboll була екологічним консультантом проекту. Зокрема, компанія проводила дослідження впливу газопроводу на екологію і надавала звіти про оцінку впливу на навколишнє середовище (ОВНС).

У листопаді минулого року з проекту вийшла норвезька компанія Det Norske Veritas – Germanischer Lloyd (DNV GL), яка працювала над газопроводом як сертификатор. Компанія вважає, що її діяльність з інспектування суден, які обслуговують «Північний потік-2», може потрапити під нові обмеження Держдепартаменту США.

Раніше ЗМІ повідомляли, що на цьому тижні Держдеп США опублікує звіт, в якому будуть вказані компанії, які допомагають добудовувати газопровід з Росії до Німеччини, і проти яких буде введено санкції.

Як повідомляв Укрінформ, газопровід з Росії до Німеччини, протяжність якого перевищує 1 200 км, побудований на 94%. Рік тому через американські санкції будівництво «Північного потоку-2» було призупинено.

Росія відновила роботи власними силами за згодою німецької сторони. Укладання труб завершено на ділянці протяжністю 2,6 км в особливій економічній зоні ФРН, повідомив оператор проекту Nord Stream 2 AG 28 грудня 2020 року.

 

Ціну на газ перевели в ручне управління за ініціативою ЗеленськогоУП

Зниження цін на газ на понад 30%, яке очікується в лютому, запроваджено з ініціативи президента Володимира Зеленського.

Джерело: Офіс президента

Деталі: З таким повідомленням ОП вийшов 13 січня після наради, яку скликали на тлі протестів проти підвищення тарифів на газ та електроенергію, що мали місце в багатьох містах України.

Зазначається, що “після тривалого обговорення” було ухвалено рішення про перехід на ручне управління: ціну на газ регулюватиме не ринок, а держава.

При цьому в Офісі президента запевняють, що це вимушений крок у зв’язку з “надзвичайно складною ситуацією”, що склалася через посилений карантин та COVID.

Пряма мова Зеленського: “Ринкові ціни на сьогодні завеликі, особливо якщо зважати на пандемію. Ми як держава повинні стояти на захисті своїх громадян, а це означає – в економічному плані теж…

Однак пам’ятайте, що ми зберігаємо реформу. Ці зміни – не крок назад. Це зміни, які потрібні кожному українцю у зв’язку зі складною економічною ситуацією, у якій ми опинилися через пандемію. Обмеження тарифної сітки – це ідеологія лише карантинних заходів”.

Чому це важливо: Експерти неодноразово звертали увагу на залежність президента Зеленського від соцопитувань та протестних настроїв. За даними нещодавнього соцопитування центру Разумкова, 12,3% українців заявили, що не платитимуть за комуналку, якщо тарифи підвищать.

Передісторія:

З 1 січня в Україні виросли тарифи на газ та його транспортування, а також було скасовано пільгову вартість на 100 кВт електроенергії на місяць для приватних споживачів.

У зв’язку зі зростанням цін на компослуги відбулася низка протестів у різних регіонах, зокрема, на Харківщині, Полтавщині, Миколаївщині, Буковині, Прикарпатті, Закарпатті, Сумщині, Чернігівщині.

Президент Володимир Зеленський поставив Кабміну завдання терміново розв’язати питання з тарифами на газ для населення, заявивши, що “ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян”.

 

АМКУ перевірить прозорість формування тарифів на розподіл газу –  УП

Антимонопольний комітет найближчим часом перевірить обгрунтованість та прозорість формування тарифів на розподіл газу та у разі виявлення порушень змусить регулятора виправити ситуацію.

Про це повідомляється на сайті АМКУ.

“Тарифи на розподіл газу. Це теж зона відповідальності НКРЕКП. Саме Комісія затверджує тарифи для на послуги розподілу газу кожному окремому облгазу (який, в свою чергу, є суб’єктом природної монополії в окремо взятому регіоні) не залежно від того, кому він належить.

Впродовж липня-грудня 2020 року ми були свідками зростання тарифів на газорозподіл в абсолютній більшості областей. До того ж, ці тарифи суттєво відрізняються у різних суб’єктів”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

В листопаді 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, схвалила проєкти тарифів на послуги розподілу газу на 2021 рік. В середньому вартість транспортування одного кубічного метру з 1 січня порівняно з липнем 2020 року, зросла на 74%. В “Полтавагаз” тариф зріс на 90% – до 2,48 грн за куб м.

За словами прем’єра Дениса Шмигаля, НКРЕКП починає перевірку усіх газопостачальників, які мають найвищі тарифи.

“Окрім цього, є низка рішень по цінах за розподіл газу – так звана абонплата. Також ми опрацювали це з профільним комітетом, депутатами Верховної Ради – проситимемо про прийняття відповідного законопроекту і зниження ціни в галузі розподілу газу і зменшення цієї абонплати”, – додав він.

 

“Укртранснафта” розкритикувала пропозицію Вітренка передати акції в Міненерго – УП

Т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко пропонує передати держпакет акцій “Укртранснафти” від “Нафтогазу” в управління Міненерго – в “Укртранснафті” розкритикували таку ідею.

Про це написав у Facebook заступник гендиректора “Укртранснафти” Андрій Пасішник, який опублікував фрагмент проєкту відповідного документу.

“Проєкт акта міністерства економіки суперечить Політиці власності НАК, затвердженої постановою Кабміну. Оскільки міністерства не мають повноважень діяти від імені держави, як акціонера “Нафтогазу”, така пропозиція є незаконним втручанням”, – підкреслює Пасішник.

За його словами, проєкт також суперечить принципам здійснення права власності.

“Єдиним акціонером та власником 100% акцій АТ “Укртранснафта” є компанія. Прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про передачу акцій АТ “Укртранснафта” в державну власність призведе до припинення права власності на акції”, – додав заступник гендиректора “Укртранснафти”.

За його словами, відповідно до Керівних принципів Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) з корпоративного управління на підприємствах держформи власності, має існувати чітке розмежування між функцією державної власності і іншими функціями держави, які можуть впливати на умови діяльності державних компаній.

“Держава повинна дозволити державній компанії бути повністю автономною в її операційній діяльності, спрямованій на досягнення певних цілей, і утримуватися від втручання в її управління”, – підкреслив Пасішник.

Також Пасішник підкреслив, що безоплатна передача пакетів акцій призведе до отримання “Нафтогазом” збитку в сумі 11 724 708 грн, при відсутності джерела покриття такого збитку в проєкті фінансового плану компанії на 2021 рік.

“Зміна основних видів діяльності компанії, реорганізація та/або відчуження її активів в значних обсягах може призвести до порушення зобов’язань підприємств Групи Нафтогаз за діючими кредитними договорами та міжнародними публічними інструментами на загальну суму понад екв. 64,5 млрд. грн та, як наслідок – дефолту за ними”, – додав він.

 

Уряд поверне пільги на електроенергію за розташування у зоні 30 кілометрів від АЕС –  УП

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко запевнили, що якнайшвидше вирішать питання тарифів на електроенергію для жителів міст, що розташовуються у тридцятикілометровій зоні від АЕС.

Про це звітує депутат Денис Герман за результатами робочої зустрічі з нардепами, прем’єр-міністром та в.о. міністра енергетики.

“Пропонувалось декілька варіантів повернення цього тарифу: через субсидію та через окремий тариф”, – коментує він. За словами Германа, більшість схиляється саме до тарифу.

Йдеться передусім про міста Нікополь, Марганець та Покров, що відмовилися від централізованого опалення, а отже більше залежні від тарифів на електроопалення.

Так, 13 січня під час засідання Кабмін Денис Шмигаль також доручив Мінфіну та Мінсоцполітики спрямувати субсидії для тих, хто використовує електроенергію для опалення.

Нагадаємо:

Кабінет Міністрів позбавив жителів міст, які розташовані в 30 кілометровій зоні від АЕС, 30% знижки на електроенергію.

 

Уряд затвердив Концепцію космічної програми до 2025 року –  УП

На засіданні 13 січня Кабмін затвердив Концепцію науково-технічної космічної програми до 2025 року, на її виконання з держбюджету необхідно 15 мільярдів гривень.

Загальна сума, необхідна для виконання програми на 2021-2025 роки, становить 30 млрд грн, проте лише половина передбачена коштом держбюджету.

Метою програми зазначається “забезпечення ефективного використання космічного потенціалу”, а також “забезпечення реалізації інтересів держави у сфері нацбезпеки та оборони”.

Для цього у Мінстратегпромі планують розвивати внутрішній ринок космічних технологій, підтримувати науково-технічний та випробувальний потенціал підприємств космічної індустрії та стимулювати міжнародні та приватні інвестиції до галузі.

У програмі також йдеться про розвиток космічної освіти та важливість організації досліджень, держпідтримку науково-технічних проєктів, оновлення космічного законодавства та міжнародну співпрацю. Зокрема, у відомстві хочуть реалізовувати спільні проєкти в рамках програми ЄС “Горизонт-Європа”, співпраці з Європейським космічним агентством, NASA та іншими.

Також, як наслідок, у відомстві розраховують на близько 2 тисяч нових робочих місць внаслідок реалізації програми.

 

Зеленський підписав закон, що дозволяє лишатись на держслужбі до 70 років – УП

Президент Володимир Зеленський підписав закон, яким знімається вікове обмеження в 65 років для роботи на державній службі.

Джерело: повідомлення Офісу президента

Дослівно: “Державний службовець за рішенням суб’єкта призначення може бути залишений на державній службі після досягнення 65-річного віку за власною згодою. Рішення про продовження строку перебування на держслужбі ухвалює суб’єкт призначення щороку, але не більш як до досягнення державним службовцем 70-річного віку”.

Передісторія:

16 грудня Верховна Рада ухвалила закон, яким знімається вікове обмеження в 65 років для роботи на державній службі.

 

В Україні стрімко дорожчають цукор, гречка та олія

Серед бакалійних товарів з грудня 2019 року по грудень 2020 року найбільше подорожчали цукор, гречка та олія, відповідно, на 46,2%, 34,8% та 22,2%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна служба статистики.

З грудня 2019 року гречана крупа подорожчала на 34,8% і у грудні 2020 року в середньому по країні продавалася по 37,43 грн за кг; рис за цей період виріс в ціні на 4,8% (до 23,93 грн за кг) ; манна крупа — на 16,6% (до 15,91 грн за кг); ячна крупа — на 13,4% (до 12,98 грн за кг). З круп у порівнянні з груднем 2019 року подешевшало лише пшоно: на 30,2% (до 17,51 грн за кг).

Ціна хліба пшеничного з борошна вищого ґатунку у грудні 2020 року в середньому по країні становила 26,73 грн за 1 кг (на 11,8% більше, ніж роком раніше); хліба пшеничного з борошна першого ґатунку — 21,40 грн за 1 кг (на 9,3% більше); хліба житнього та житньо-пшеничного — 22,07 грн за 1 кг (на 6,4% більше); батона — 14,75 грн за 0,5 кг (на 6,4% більше).

Макаронні вироби з м’яких сортів пшениці за вказаний період подорожчали на 10,2% (до 20,17 грн за кг у грудні 2020 року); борошно пшеничне – на 13,2% (до 12,70 грн за кг); цукор – на 46,2% (до 20,9 грн за кг), соняшникова олія – на 22,2% (до 42,07 грн за 1 л).

Як повідомляв Укрінформ, споживчі ціни у грудні 2020 року проти листопада 2020 року збільшилися на 0,9%; проти грудня 2019 року вони зросли на 5,0%. Загалом за 2020 рік ціни на споживчому ринку зросли на 2,7% у порівнянні із 2019 роком.

 

Уряд підтримав ліквідацію зернового Гарантійного фонду

Кабінет Міністрів на своєму засіданні ухвалив законопроєкт щодо діяльності Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно, яким передбачено скасування фонду.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Законом України “Про зерно та ринок зерна в Україні” встановлені норми щодо створення, порядку організації та діяльності Гарантійного фонду, його структури, основних цілей та функцій. Але, Гарантійний фонд з 2013 року не було створено і на сьогодні норми закону щодо його функціонування не реалізовані, а також не відповідають умовам функціонування ринку зерна та принципам ринкової економіки”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Зазначається, що Гарантійний фонд дублює функції державних контролюючих органів, створює умови для зловживань, збільшує тарифи на послуги зернозбереження через обов’язковість відрахування, знижує інвестиційну привабливість країни і конкурентоспроможність зернової галузі на зовнішніх ринках.

“Прийняття зазначеного проєкту закону надасть можливість суб’єктам ринку зерна самостійно визначити баланс між прийнятним рівнем ризиків та витратами на їх мінімізацію. Порушення цього принципу може стати основною причиною зупинки інвестицій в розширення та модернізацію інфраструктури зернового ринку”, – зауважили у Мінекономіки.

Створення Гарантійного фонду було передбачене Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно» №5493-VI від 20 листопада 2012 року. Основною метою зазначеного закону було запровадження механізму гарантування власникам складських документів відшкодування вартості зерна, якщо зерновий склад не буде в змозі повернути зерно, передане на зберігання. У зв’язку з чим, складські документи на зерно мали б стати привабливим інструментом для кредиторів і, як наслідок, здешевити кредити для малих та середніх сільгоспвиробників.

 

В Україні визначили критерії, за якими держшахти отримуватимуть допомогу з бюджету

Уряд схвалив постанову про визначення критеріїв, за якими буде надаватися державна допомога вугільним підприємствам.

Про це під час засідання уряду заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Постанова, проєкт якої підготував Антимонопольний комітет, “стосується чітких критеріїв, за якими буде надаватися державна допомога вугільним підприємствам. У тому числі, і державним шахтам”, зазначив Прем’єр-міністр.

За інформацією АМКУ, проєкт постанови «Про затвердження Критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб’єктам господарювання у вугільній галузі» було розроблено спільно з Міністерством енергетики України та Проєктом Європейського союзу «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги».

Постанова визначає критерії оцінки допустимості державної допомоги, яка надається суб’єктам господарювання у вугільній галузі на такі цілі, як закриття (ліквідація) вугледобувних підприємств або їх відокремлених підрозділів; покриття витрат; забезпечення доступу до запасів вугілля; заходи з технічного переоснащення та модернізації.

Впровадження чітких критеріїв, на думку відомства, дасть змогу уникнути спотворення конкуренції внаслідок безконтрольного надання державної допомоги підприємствам галузі.

Як повідомляв Укрінформ, за даними секретаріату Кабінету Міністрів, за 11 місяців 2020 року на виплату зарплати та погашення заборгованості із заробітної плати на державних вугледобувних підприємствах спрямовано 5,3 млрд грн, у тому числі 3,6 млрд грн із держбюджету.

У грудні 2020 року Міністерство енергетики прогнозувало, що збиткові шахти в Україні можна буде закрити протягом 10 років.

 

РосЗМІ: Газ Фірташа на 1,3 млрд доларів у заставі у російської некомерційної організації УП

Активи українського олігарха Дмитра Фірташа, включно з акціями підконтрольних йому компаній та природний газ розрахунковою вартістю майже 100 млрд рублів (1,3 млрд доларів за актуальним курсом) перебувають у заставі у російської некомерційної організації “Фонд промислових активів”.

Про це повідомляє “РБК” з посиланням на останню доступну звітність фонду за 2019 рік.

Зазначається, що “Фонд промислових активів” отримав забезпечення за кредитом, наданим холдингу Ostchem Holding Limited, який входить в Group DF Фірташа.

Вони, зокрема, включають акції кіпрських компаній Alandero Investments (володіє 100% Морського спеціалізованого порту Ніка-Тера на Чорному морі), Ostchem Distribution, Ostchem Enterprises, Ostchem Holding Limited, Ostchem International, Ostchem Investments, Ostchem Resources, Ostchem Ventures, PLG UA Limited, Spodola Ventures, українських підприємств “Сєвєродонецьке об’єднання” “Азот”,”Украгро НПК”, ПАТ “Азот”, “Стирол”, “Рівнеазот”, швейцарської NF Trading AG (трейдер мінеральних добрив), естонської Nitrofert AS.

“Переважно ці активи, закладені в Фонді промислових активів, відносяться до бізнесу Ostchem по виробництву, дистрибуції та транспортуванні азотних добрив”, – пише видання.

“Крім акцій компаній, в заставі у “Фонду промислових активів” значиться природний газ, що належав хімічним підприємствам Ostchem. Відповідно до звітності фонду, його розрахункова вартість становить майже 98 млрд рублів”, – додає “РБК”.

Повідомляється, що “Фонд промислових активів” був заснований російською держкорпорацією ВЕБ.РФ у 2016 році, але пізніше був виведений за межі групи і зараз незалежний від ВЕБ.РФ.

“Фонду були продані проблемні кредити, надані ВЕБом до 2014 року невідомим інвесторам на покупку акцій і фінансування українських металургійних підприємств, в тому числі на Донбасі.

Відповідно до звітності ВЕБа, кредит на 548 мільярдів рублів для викупу прав вимоги за цими українськими активами фонду надав сам банк. Під кредит було видано державні гарантії на таку ж суму.

Передані в фонд активи (права вимоги до позичальників) ніколи не розкривалися, проте “Ведомости” в 2017 році писали, що мова йде, зокрема, про борги акціонерів холдингу “Індустріальний союз Донбасу”. РБК повідомляв в 2018 році, що у Фонді промислових активів, крім “Індустріального союзу Донбасу”, закладені акції кузбаського виробника вугілля “Сібуглемет” і чеського заводу Vitkovice steel. Звітність фонду за 2019 рік, з якою ознайомився РБК, містить тільки інформацію про закладені активи Фірташа”, – йдеться у статті.

“РБК” додає, що в РФ компанії Фірташа кредитував також Газпромбанк. У 2016 році він також продав Фонду промислових активів права вимоги по українських кредитах.

“Якщо Ostchem Фірташа не обслуговує борг, Фонд промислових активів в теорії зможе звернутися до відповідних судів з клопотанням про стягнення застави, в якості якого виступають цінні папери кіпрських і українських компаній, а також газ.

У суді Кіпру теоретично вилучити обтяжені активи можна, але на практиці це може виявитися проблематичним, оскільки в цілому правозастосовна і судова практика на Кіпрі виходить з принципів захисту інвестора, заявив  керуючий партнер юридичної фірми “Іккерт і партнери” Павло Іккерт.

За його словами, забезпечувальні заходи у вигляді арештів майна кіпрські суди накладають справно (наприклад, два роки тому деякі активи Фірташа були заарештовані за позовом ВТБ), проте не факт, що суд погодиться з таким заходом, як звернення стягнення на заставу”, – пише “РБК”.

Нагадаємо:

16 липня 2019 року міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер дав дозвіл на екстрадицію Фірташа до США.

Водночас, адвокати олігарха подали клопотання про відновлення судового розгляду справи про екстрадицію. Фірташ залишиться в Австрії, доки суд не ухвалить рішення щодо цього клопотання.

Фірташа затримали в Австрії в березні 2014 року на запит американських слідчих, але випустили під заставу у 125 мільйонів євро і відтоді він оскаржував свою екстрадицію в США.

США звинувачує Фірташа у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом. Олігарху загрожує до 50 років тюрми і конфіскація всіх активів.

Він став відомим після появи скандальної компанії “Росукренерго” – газового посередника між Росією і Україною. Популярність Фірташу принесла також його війна з екс-прем’єркою Юлією Тимошенко.

 

У Німеччині відключили найбільший в даркнеті маркетплейс з серверами в Україні – УП

Правоохоронні органи Німеччини відключили DarkMarket – найбільший маркетплейс у даркнеті. В ході розслідування з’ясувалося, що він мав сервери в Україні та Молдові.

Про це повідомляється на сайті Генеральної прокуратури міста Кобленц, передає Liga.net.

Згідно зі звітом правоохоронців, майданчик DarkMarket налічував 500 тисяч користувачів і 2,4 тис продавців. Зокрема, на ньому збувалися заборонені речовини, фальшиві гроші, вкрадені дані кредитних карт, анонімні SIM-карти і шкідливе програмне забезпечення.

Зазначається, що за час існування на DarkMarket уклали не менше 320 тисяч торгових угод, перемістивши понад 4650 Bitcoin і 12800 XMR (понад 170 млн доларів за поточним курсом).

В ході розслідування органи Німеччини заарештували оператора мережі – 34-річного австралійця. В Україні та Молдові конфісковані понад 20 серверів.

Німецькі слідчі органи співпрацювали з держструктурами США, Австралії, Великобританії, Данії, Швейцарії, України і Молдови. Координацією дій займався Європол.

 

Єрмак прокоментував санкції США проти Дубінського і Ко: Зробимо все можливе –  УП

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак заявляє, що нинішня влада зробить все можливе, щоб покарати осіб, що втручалися у вибори США.

Джерело: Twitter Єрмака

Пряма мова Єрмака: “Для ясності – незалежно від приналежності до партії, ця влада зробить все, що в її силах, щоб притягнути відповідальних за втручання в вибори в США”.

Що цьому передувало:

США ввели санкції проти 7 громадян та 4 засобів масової інформації України через втручання у президентські вибори Сполучених Штатів.

Зокрема, нині під санкціями нардеп “Слуги народу” Олександр Дубінський, експомічник нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук, колишній прокурор ГПУ Костянтин Кулик, екснардеп-утікач Олександр Онищенко, а також оточення Деркача – Антон Симоненко, Андрій Теліженко, Петро Журавель.

Заступник голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук заявила, що кроки і висловлювання народного депутата від СН Олександра Дубінського часто не збігалися з позицією фракції. За словами Кравчук, на фракції ще не обговорювали внесення Дубінського до списку санкцій. Вона додала, що нардепам потрібен час, щоб вивчити це питання і обговорити його разом.

 

Україна опинилася в ТОПі нещасливих країн –  УП

За результатами міжнародного глобального опитування Gallup International, Україна у 2020 році опинилася в ТОПІ нещасливих країн.

Джерело: демініціативи ім.Ілька Кучеріва

Деталі: За результатами найдовшого у світі глобального опитування, Україна опинилася у списку нещасливих країн.

Опитування проводили в 41 країні серед понад 38 000 тисяч осіб.

Загалом за результатами дослідження, 54% респондентів країн, де проводилось дослідження, відповіли, що вважають себе щасливими, лише 14% кажуть, що вони нещасні.

31% вважають себе ані щасливими, ані нещасними.

Таким чином, середній індекс щастя у світі становить 40%.

Відзначається, що в Україні він нижчий, ніж у світі. Індекс щастя в Україні різко впав порівняно з минулим роком: у 2019 – 33%, у 2020 році – 14%. Проте цей індекс вищий, ніж у 2018 році (тоді він був 8%).

Кількість щасливих українців (49%) все ж більша за кількість нещасливих (35%). За рік кількість щасливих практично не змінилася.

Повідомляється, що падіння індексу щастя відбулося через зростання кількості нещасливих.

Крім того, Україна опинилась в десятці країн, мешканці яких схильні вважати своє особисте життя нещасливим.

Результати опитування також показують, що люди більш оптимістично налаштовані щодо 2021 року.

Так, більше 43% вважають, що наступні 12 місяців будуть кращими за попередні, 24% – що будуть гіршими та 26% – такими ж.

При цьому 37% українців вважають, що 2021 рік буде кращим, ніж попередній.

Міжнародне опитування кінцевого року Gallup International (EoY) – це щорічна традиція, започаткована та розроблена під головуванням доктора Джорджа Галлапа в 1977 році. 2020 року воно було проведено у 41 країні світу.

В Україні дослідження проведено Фондом Демократичні  ініціативи спільно з Київським міжнарожним інститутом соціології.  Опитування проведено на початку грудня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

В ході опитування проведено 1000 інтерв’ю.  Статистична похибка вибірки не перевищує 3,5%.

 

Facebook видалив десятки профілів, пов’язаних із партією Порошенка та кількома ГО

УП

Соціальна мережа Facebook в грудні 2020 року видалила десятки профілів, пов’язаних із партією “Європейська солідарність” та громадською організацією “Справа громад”, а також громадською організацією “Антикорупційний блокпост”.

Джерело: “Радіо Свобода” з посиланням на звіт компанії

Деталі: Підставою для видалення названо “скоординовану неавтентичну поведінку”. Це поняття у Facebook тлумачать як “скоординовані зусилля для маніпулювання публічними дебатами задля стратегічної мети, де фальшиві акаунти є основними для операції”.

У розлогому звіті компанія пояснює, що “люди, які стоять за цією активністю використовували фейкові акаунти, щоб створити фіктивних осіб, уникнути нашого контролю, модерувати сторінки та писати в групах, названих за містами в Україні”.

Дослівно: “Вони також поширювали контент з офіційних сторінок політичних партій і політиків, ставили лайки і коментували під текстами інших людей, щоб показати їх (партії та політиків – ред.) більш популярними, ніж вони є насправді.

Ця мережа розміщувала повідомлення українською та російською мовами про новини та політику в Україні, включно зі схвальними коментарями про “Європейську солідарність” та її кандидатів, громадську організацію “Справа громад”, експрезидента Порошенка та критикою президента Зеленського. Частина цього контенту була оцінена місцевими фактчекерами як фальшива”.

Деталі: У партії “Європейська солідарність” наразі не коментували це рішення соціальної мережі Facebook.

У свою чергу в ГО “Справа громад” вже заявили, що пов’язують такі дії “з намаганнями керівника Офісу президента Єрмака та його радника Подоляка у будь-який спосіб обмежити або взагалі заблокувати будь-яку об’єктивну критику на адресу Зеленського”.

Представники організації стверджують, що за їхніми даними, подача масових скарг адміністраторам соцмереж “була скоординована спецслужбами України, які очолюють близькі до Зеленського люди, за командою з Офісу президента”.

Крім десятків акаунтів в Україні, Facebook вилучив також акаунти в Киргизстані, Казахстані, Бразилії, Аргентині, Пакистані, Індонезії та Марокко, спрямовані на аудиторії в межах цих країн. Ще п’ять мереж – з Ірану, України, Франції, Марокко та Росії – мали на меті вплив на людей поза межами цих країн. Усього в грудні через “скоординовану неавтентичну поведінку” було видалено 1957 акаунтів із Facebook, 707 – із Instagram, також видалено 156 сторінок і 727 груп.

 

Польща готує закон, який забороняє соцмережам блокувати користувачів – УП

Міністерство юстиції Польщі готує законопроєкт, який заборонить адміністраторам вебсайтів соціальних мереж видаляти повідомлення і блокувати користувачів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Euractiv.

У міністерстві стверджують, що хоча соціальні мережі повинні служити платформою для свободи слова, все частіше можна спостерігати надмірне втручання в контент, який публікується.

“Жертвами ідеологічної цензури часто стають представники різних польських рухів, чий онлайн-контент видаляється або блокується”, – сказав міністр юстиції Збігнев Зьобро.

“Час в Польщі прийняти постанови, спрямовані на захист свободи слова в інтернеті від посягань з боку великих корпорацій”, – пояснив державний секретар Міністерства юстиції Себастьян Калета, який курирує законопроєкт.

Відповідно до законопроєкту, адміністрація вебсайтів соціальних мереж не має права видаляти повідомлення або блокувати дії користувачів, якщо контент, представлений в якості основи для прийняття рішення, не порушує польське законодавство.

Якщо вони це зроблять, користувач отримає право подати скаргу на адміністрацію. На вебсайт соціальної мережі можна навіть подати до суду, якщо відповідь виявиться незадовільною або якщо адміністратори сайту не дадуть відповіді на скаргу протягом 48 годин.

Міністерство порівняло свій законопроєкт з рішеннями, застосовуваними в інших країнах, таких як Німеччина і Франція, зазначивши, однак, що вони проваджені протилежними мотивами. “Ці країни роблять акцент на швидкому видаленні контенту, який вважається таким, що порушує закон, замість захисту свободи слова. Їх постанови, таким чином, репресивні”, – написали в Міністерстві юстиції в обґрунтування законопроєкту.

Не виключено, що такий законопроєкт є реакцією на останнє рішення відомих соціальних мереж, включаючи Twitter, Facebook і Instagram, заблокувати сторінки президента США Дональда Трампа.

Як відомо, після штурму Капітолію 6 січня Twitter видалив акаунт 45-го президента США Дональда Трампа @realDonaldTrump за підбурювання до насильства.

Нагадаємо, соціальна мережа Facebook видалила сторінку депутата парламенту Польщі Януша Корвіна-Мікке.

На сторінку Корвіна-Мікке були підписані майже 780 тисяч користувачів і він був найпопулярнішим польським політиком в Facebook.

 

TikTok зробив приватними акаунти підлітків

Відеосервіс TikTok зробив акаунти підлітків від 13 до 15 років приватними.

Про це повідомляє пресслужба компанії, передає Укрінформ.

«Сьогодні ми анонсуємо зміни для користувачів віком до 18 років, спрямовані на підвищення вищих стандартів щодо конфіденційності та безпеки користувачів… Від сьогодні ми оновлюємо налаштування конфіденційності для всіх зареєстрованих облікових записів користувачів віком від 13 до 15 років: їх акаунти автоматично стануть приватними», – йдеться в заяві.

У компанії зазначили, що хочуть, щоб молоді користувачі могли зважено обирати, чим і з ким вони вирішили поділитися, зокрема, чи хочуть вони відкрити свій обліковий запис для загального перегляду.

Відтепер відео, розміщені у приватних акаунтах, можуть дивитися лише схвалені користувачем підписники.

Серед інших автоматичних налаштувань конфіденційності для молодих користувачів тепер будуть і обмеження коментування роликів, створених особами молодше 16 років. Таким чином вони зможуть самостійно визначити, хто може коментувати їхні відео, в тому числі взагалі обмежити таку можливість для всіх.

Також зміни торкнулися і дуетів. Відтепер створити дует можна тільки з відеороликами користувачів старше 16 років. А для акаунтів користувачів віком від 16 до 17 років за замовчуванням встановлюється можливість робити дуети тільки з друзями.

Крім цього, користувачі зможуть завантажувати на мобільні пристрої тільки відеоролики авторів 16+ років. Для користувачів віком 16—17 років ця функція буде автоматично вимкнена, але її можна увімкнути у налаштуваннях.

 

Глава Twitter заявив, що заблокувати Трампа було правильним рішенням

УНН. Глава американської компанії Twitter, якій належить однойменний сервіс мікроблогів, Джек Дорсі прокоментував в середу блокування облікового запису чинного президента США Дональда Трампа, назвавши це рішення правильним. Про це дорсі написав на своїй сторінці Twitter, передає УНН.

“Я не радий тому, що нам довелося заблокувати Дональда Трампа в Twitter, і не пишаюся цим… Чи було це правильно? Я вважаю, що це було правильним рішенням для Twitter”, — написав Дорсі на власній сторінці в соцмережі. він додав, що причиною такої жорсткої міри став збиток, який став наслідком висловлювань Трампа на платформі сервісу.

Разом з тим Дорсі погодився, що подібні рішення мають неоднозначний характер.

“Необхідність вживати таких заходів фрагментує суспільну дискусію. Вони поділяють нас. Вони обмежують можливість пояснення, виправлення і можливість робити висновки. І створюють прецедент, який мені здається небезпечним: влада особистості або корпорації над сегментом глобальної суспільної дискусії”, — визнав підприємець.

Раніше компанія Twitter оголосила про те, що на постійній основі закрила доступ до особистого облікового запису Трампа через порушення ним правил, а також у зв’язку з побоюваннями, що він може спробувати спровокувати заворушення. Також його позбавили можливості писати в Facebook і Instagram до закінчення повноважень. Крім того, компанія Apple тимчасово видалила зі свого магазину мобільних додатків App Store сервіс мікроблогів Parler, популярний серед прихильників чинного американського лідера.

Після цього акції Twitter впали на понад 8%, так само продовжують падати акції Facebook.

Вже у вівторок адміністрація відеохостингу YouTube видалила останнє відео і призупинила на сім днів можливість публікувати відеоролики і вести трансляції з офіційною облікового запису чинного президента США Дональда Трампа.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 249

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua