Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 13.06.2020

Інформаційний резонанс доби: 13.06.2020

Окупанти 15 разів порушили “тишу”, один воїн загинув, двоє поранені

За добу, 13 червня, збройні формування Російської Федерації 15 разів порушили режим припинення вогню.

Про це інформує пресцентр штабу ООС – Укрінформ.

«Агресор обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями 122 мм артилерійських систем, мінометів калібрів 120 мм та 82 мм, а також, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Для здійснення заходів із відсічі та стримування збройної агресії українські воїни вправно задіяли чергові вогневі засоби і змусили ворога припинити свою злочинну активність», – ідеться в повідомленні.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» поблизу Луганського противник застосував артилерійські системи калібру 122 мм, випустивши у бік позицій ОС пів сотні снарядів. Свою артилерію окупанти розмістили безпосередньо в Калінінському, що на східній околиці Горлівки, поруч із будинками цивільних мешканців. Тричі впродовж доби агресор вів вогонь по оборонцях Кримського, застосувавши при цьому міномети калібрів 120 мм і 82 мм, станкові протитанкові гранатомети та великокаліберні кулемети.

Аналогічні види мінометів та великокаліберні кулемети російські найманці задіяли на підступах до Попасної. Також із мінометів калібру 120 мм ворог відкривав вогонь біля Троїцького та Новозванівки, а по оборонцях Пищевика – з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. Поруч з населеним пунктом Катеринівка противник застосовував міномети калібру 82 мм та стрілецьку зброю.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» опорні пункти українських оборонців неподалік Авдіївки, Новотроїцького, Славного, Старогнатівки і Богданівки агресор обстріляв з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

«На жаль, внаслідок ворожого обстрілу Україна втратила одного мужнього воїна. Командування Об’єднаних сил висловлює щирі та глибокі співчуття рідним і близьким загиблого героя. Ще двоє військовослужбовців отримали поранення», – зазначається у повідомленні.

Військові, утримуючи оборону, діяли відважно та дали підрозділам противника гідну відсіч. За даними розвідки, 13 червня українські воїни знищили трьох та поранили щонайменше двох російських загарбників.

Від початку поточної доби російські збройні формування в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» тричі обстріляли з мінометів калібру 120 мм, озброєння БМП, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів оборонні укріплення неподалік населеного пункту Луганське.

«Українські оборонці вжили вичерпних заходів для припинення вогню з боку збройних формувань РФ, після чого загарбники відмовилися від подальшої активності. За поточну добу втрат серед наших захисників немає. Ситуація в районі проведення операції надійно контролюється Об’єднаними силами», – наголошують у штабі ООС.

 

Окупанти з мінометів зруйнували житловий будинок у Широкиному

Широкиному внаслідок мінометного обстрілу з боку окупаційних формувань РФ зруйновано житловий будинок, а в районі Горлівки бойовики вели артилерійський вогонь із міських кварталів.

Про це інформує пресцентр штабу ООС – Укрінформ.

«Попри численні заяви представників окупаційної влади щодо їх турботи про мешканців Донбасу і прагнення миру, незаконні збройні формування Російської Федерації продовжують відверто нехтувати правилами ведення війни та міжнародним гуманітарним правом», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, 12 червня, близько 20.00 російські найманці з тимчасово окупованої Саханки відкрили вогонь з мінометів калібру 82 мм по Широкиному. Одна із мін влучила у житловий будинок, майже вщент зруйнувавши його, а ще три розірвалися в безпосередній близькості від приватної будівлі.

Інформація щодо ймовірних потерпілих уточнюється.

Окрім цього, уранці 13 червня окупанти розмістили артилерійські системи поруч із житловими будинками на східній околиці Калінінського, що в передмісті Горлівки. Прикрившись цивільним населенням вони випустили 50 снарядів калібру 122 мм по українських захисниках Луганського.

«Цілком очевидно, що метою було примусити підрозділи Об’єднаних сил відкрити вогонь у відповідь, щоб у подальшому звинуватити наших захисників в обстрілах мирних мешканців», – указується в повідомленні.

У штабі ООС наголошують, що таким чином окупанти вкотре відкрито продемонстрували своє цинічне ставлення до життя та здоров’я цивільного населення та підтвердили відверте ігнорування Мінських домовленостей і міжнародного гуманітарного права.

 

Сьогодні – шоста річниця визволення Маріуполя від проросійських окупантів

Цього дня, 6 років тому, українські війська визволили від проросійських окупантів Маріуполь

Ще з самого початку втілення в життя російськими агресорами сумнівної ідеї «русского мира», а потім і в час неприкритої збройної агресії проти України Маріуполь був (та й залишається) ласим шматком для Кремля, адже це місто має надзвичайно важливе стратегічне значення – Укрінформ.

Маріуполь – це і порт, і два металургійні комбінати (Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча та «Азовсталь») та найбільше в Україні машинобудівне підприємство – концерн «Азовмаш», продукція яких складає значну частину експорту України. Протистояння між українцями і проросійськими сепаратистами розпочалося в Маріуполі майже одразу після втечі з України президента Януковича.

Особливо проросійські сили активізувались після окупації Криму Росією. Приблизно з середини квітня Маріупольська міськрада була захоплена сепаратистами, які наводили жах на місцевих мешканців, показуючи, хто в місті господар.

9 травня, виконуючи накази московських кураторів, вони штурмували міське УВС – Маріуполь перейшов під їхній повний контроль. При цьому було поранено і взято в полон начальника УВС Валерія Андрощука і вбито начальника ДАІ Віктора Саєнка, бійця добровольчого батальйону міліції «Азов» Родіона Добродомова. До того ж, терористи заблокували бетонними блоками декілька вулиць у центрі міста і захопили адмінбудівлі. Міліція, СБУ і прокуратура були повністю паралізовані, а чимало хто з силовиків вже готувався приміряти на себе російську форму за прикладом своїх кримських колег.

Після подій 9 травня і фактичної втрати контролю над третім за розміром містом Донбасу – Маріуполем, Україна контролювала лише маріупольський аеродром, на якому знаходилися українські нацгвардійці, військовослужбовці Збройних Сил України, та півтори сотні добровольців з батальйону МВС «Азов».

Штурм Маріуполя українське командування спочатку планувало на 23 травня 2014 року, аби надати можливість містянам проголосувати разом з іншими українцями на президентських виборах, але згодом, після аналізу наявних сил і засобів, відмовилося від цього плану. Остаточною датою початку визволення було визначено 13 червня.

У спецоперації брали участь 150 бійців спецбатальйону «Азов», 2 роти спецбатальйону «Дніпро», 2 роти Національної гвардії та спецназ МВС. Блок-пости на в’їздах до міста контролювали військові, допомога надходила також від членів Правого сектору та місцевих активістів. Для блокування району проведення спецоперації було залучено близько 500 військовослужбовців ЗСУ та НГ. Штурм розпочався о 5-ій ранку. У ході зачистки Маріуполя від проросійських найманців було ліквідовано їхні ключові опорні точки, знищено техніку та відновлено контроль над усіма захопленими спорудами, зокрема будівлею міської ради.

Відтоді, завдяки зусиллям українських військових та самих маріупольців, місто живе хоч і напруженим, але мирним життям.

 

Шість років тому ми звільнили Маріуполь

УП, Андрій Білецький

Того дня хід війни міг змінитися абсолютно в інший бік. Якби в Азовців щось не вийшло, якби мені не вдалося дотиснути командування і переконати, що Маріуполь треба брати терміново. Якби щось пішло не так, опорним пунктом армії РФ міг стати не тільки Донецьк, а й Маріуполь. Півмільйонне місто, стратегічні підприємства, потенційний сухопутний коридор до Криму.

Це могло статися, якби ми просто слідували елементарним законам логіки. Шістнадцяти і вісімнадцятирічні добровольці після трьох тижнів підготовки, з “техніки” – тільки Камаз, власноруч обшитий листами броні, з військовим досвідом – дві людини на всю операцію. Але ми звільнили Маріуполь. Тому що користувалися не логікою, а мотивацією. І того дня були щасливими людьми. Битися разом і звільняти свою землю.

Вітаю з річницею жителів українського Маріуполя! Вітаю і дякую всім побратимам, з якими пліч-о-пліч ми звільнили місто.

За шість років українська армія, безумовно, виросла у підготовленості, озброєнні, укомплектованості. Але поки найбільший успіх, найбільше звільнене місто за цю війну – результат операції молодих хлопців у кросівках, для яких то був перший реальний бій. Тому що бажання і мотивація бійців – найбільший військовий ресурс. І у нас, добровольців, він нікуди не подівся. Тому наша Українська Перемога попереду.

 

У Франції видали другу частину суперечливих коміксів про Євромайдан

Друга частина коміксів про Революцію Гідності – Maїdanlove – де оповідається історія кохання під час буремних подій, вийшла друком у Франції.

Збірку випустило видавництво Grand Angle, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

У коміксах у вельми довільній і суперечливій щодо політичних реалій формі розповідається про трьох молодих людей – Богдана, Олену та Іванну.

Богдан – військовослужбовець підрозділу «Беркут», який мусить виконувати накази для придушення Євромайдану. Олена й Іванна – активістки революції. За сюжетом натхненний коханням, Богдан збагнув злочинність режиму Януковича та покинув службу в «Беркуті».

Усе це відбувається на тлі прагнень президента РФ Путіна завадити європейській інтеграції України та посилити контроль над країною через Януковича, який, за версією авторів, одержимий своїм золотим унітазом. Присутні в цій історії й «неонацисти» (за версією французьких авторів) із партії «Свобода»,

Варто зауважити у коміксі доволі правдиво представлені прагнення українців, які виступили проти корупції, злочинної влади, намагань Кремля підпорядкувати Україну та заблокувати її європейський шлях.

Згадують автори і героїв Небесної сотні. «Майдан завжди сумуватиме за цими загиблими. Вони ніколи не будуть забуті», – каже одна з героїнь.

Як повідомлялося, перша збірка коміксів Maїdanlove про події Революції Гідності вийшов у Франції навесні 2019 року.

 

У штабі ООС сказали, скільки людей пройшли через “Станицю Луганську”

В районі ООС, де сьогодні частково поновлено пропуск громадян через КПВВ «Станиця Луганська», лінію розмежування в обидва боки перетнуло 120 осіб.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС – Укрінформ.

“З 7.00 по 13.00 здійснювався пропуск людей з тимчасово непідконтрольної уряду України частини Донбасу, а з 13.00 до 17.00 – у зворотному напрямку. За цей час в обидва боки лінію розмежування перетнуло 120 громадян: 90 на підконтрольну уряду України територію та 30 у зворотному напрямку”, – зазначають у пресцентрі.

Там нагадали, що у районі проведення ООС 10 червня частково відновлено пропуск осіб і транспортних засобів на двох українських КПВВ: «Мар’їнка» та «Станиця Луганська». Однак перетин лінії розмежування кілька днів поспіль блокували російські війська та їх маріонеткові адміністрації.

Проте дії української сторони щодо відновлення руху через гуманітарні дорожні коридори почали досягати своєї мети, і російські збройні формування були змушені частково розблокувати перетин лінії розмежування з тимчасово окупованим Луганськом, зазначають у штабі.

Водночас, як підкреслюється, дотепер з вини незаконних збройних формувань РФ не функціонує контрольний пункт в’їзду-виїзду «Мар’їнка» в Донецькій області. Українські прикордонники сьогодні пропустили у бік тимчасово окупованої території одну людину на автомобілі, яка через декілька годин повернулася назад, оскільки отримала відмову від озброєних найманців.

“Загарбники продовжують демонструвати повну байдужість до проблем мирних мешканців та не пропускають людей в обидва боки уже четверту добу поспіль. Яскравим прикладом цинічного поводження з мирними мешканцями є те, що окупанти уже понад дві доби утримують перед своїм блокпостом двох осіб на легковому автомобілі, вперто не дозволяючи їм проїхати до рідної домівки”, – наголошують у штабі.

Там підкреслили, що прикордонники зі складу Об’єднаних сил за потреби готові забезпечити повернення цих громадян назад на підконтрольну уряду України територію.

Як повідомляв Укрінформ, пропуск на КПВВ через лінію розмежування людей і транспортних засобів було тимчасово призупинено з 22 березня з метою протидії та недопущення занесення на підконтрольну уряду України територію коронавірусної інфекції. Однак у виняткових випадках у разі наявності критично важливих життєвих обставин і відповідних документів на підтвердження дозвіл на перетин лінії розмежування надавався рішенням командування ООС.

Згідно з наказом командувача операцією Об’єднаних сил, 10 червня почали працювати два КППВ: на Луганщині «Станиця Луганська» та «Мар’їнка» в Донецькій області. Натомість окупанти заблокували відновлення пропуску через лінію розмежування.

 

“Станиця Луганська” розпочала пропуск абітурієнтів

У контрольному пункті в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» зранку суботи розпочато пропуск через лінію розмежування. У перші години роботи на контрольовану територію прослідувало більше півсотні громадян, з яких 34 – абітурієнти.

Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби – Укрінформ.

“Сьогодні, 13 червня, за розпорядженням Командувача операції Об’єднаних сил у контрольному пункті в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» з 07.00 розпочато пропуск через лінію розмежування”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що з 07.00 до 13.00 годин проводився пропуск осіб з тимчасово окупованої території на контрольовану, а з 13.00 до 17.00 – тих, хто слідує у зворотному напрямку.

У Держприкордонслужбі нагадали, що пропуск осіб та транспорту в районі операції Об’єднаних сил було відновлено через контрольні пункти «Мар’їнка» та «Станиця Луганська», однак, такому руху перешкоджали окупаційні адміністрації.

За даними ДПСУ, за три дні роботи КПВВ жоден громадянин так і не зміг перетнути лінію розмежування, а двоє чоловіків, які 11 червня перетнули КПВВ «Мар’їнка», сподіваючись на пропуск, ще й досі перебувають перед блокпостом окупантів.

“Варто зазначити, що дії української влади щодо відновлення руху через гуманітарні дорожні коридори своєї мети досягли. Російські збройні формування частково розблокували перетин лінії розмежування з тимчасово окупованим Луганськом. Станом на 10.00 13 червня через КПВВ «Станиця Луганська» на контрольовану територію України прослідувало 54 громадянина, серед яких 34 абітурієнти”, – підкреслили прикордонники.

Крім того, повідомляється, що в КПВВ «Мар’їнка» будуть здійснюватися пропускні операції з 11.00 до 14.00. Прикордонники додали, що перетин лінії розмежування у межах цього дорожнього коридору окупанти продовжують блокувати.

 

Кримські татари та українці провели акцію в День Росії під посольством РФ у Києві

Пізно ввечері 12 червня, у День Росії, під посольством Російської Федерації у Києві відбулася акція “День Росії – день окупанта”.

Про це повідомляє Суспільне – Укрінформ.

Акція розпочалася приблизно о 21:30 та тривала годину. Організаторами виступили ГО “Корпус справедливості” та Кримськотатарський ресурсний центр.

В акції взяли участь близько 50 людей з прапорами кримських татар та УПА.

Під час заходу відбувалася трансляція з проєктора відео з написами, що Росія є країною окупантом.

Учасники акції запалили лампадки на честь жертв Кремля.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Дня Росії біля російських дипустанов у Києві, Львові та Одесі встановили тематичні білборди з емблемами контррозвідки СБУ, а в Харкові поруч із консульством РФ створили мурал.

 

Українських прикордонників озброять пістолетами-кулеметами SMG-15 – ЛБ

Зброю виробляють в Україні.

Державна прикордонна служба планує озброїти своїх співробітників пістолетами-кулеметами SMG-15 калібру 9х19 мм, який розроблені ТОВ “Укроп”.

Про це йдеться на сайті відомства.

Фото: dpsu.gov.ua

Протягом цього тижня відбулися відомчі випробування цієї зброї. Фахівці перевірили її тактико-технічні і ергономічні характеристики, а також можливості ведення стрільби при критичних умовах і екстремальних температурах (+50 градусів і -40 градусів).

“За результатами випробувань пістолет-кулемет SMG-15 зарекомендував себе як надійний зразок озброєння і показав задовільні результати”, – йдеться у повідомленні.

Далі партію SMG-15 отримає один з підрозділів охорони кордону для експлуатації в реальних умовах служби.

За даними аналітичної системи Youcontrol, компанія “Укроп.” належить Валерію і Сергію Горбаням, власникам групи “Асканія”. Їх підприємство “Зброяр” є одним з найбільших виробників цивільної нарізної вогнепальної зброї в Україні.

 

Кулеба розповів, як Україна отримала членство у Програмі розширених можливостей НАТО

Наданню Україні статусу члена Програми розширених можливостей НАТО передували місяці копіткої роботи дипломатів, військових, депутатів, маневри, комбінації й тактичні домовленості.

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Facebook – Укрінформ.

“Місяці копіткої роботи дипломатів, військових, депутатів, розвідників, маневри, комбінації, тактичні домовленості, тримання одних членів Альянсу за руку, підштовхування інших членів вперед, і результат є”, – зазначив він.

За його словами, коли починався цей процес отримання статусу члена Програми розширених можливостей НАТО, мало хто вірив в успіх.

Міністр підкреслив, що рішення Альянсу треба було ухвалювати консенсусом, а консенсусу не було і близько.

“При цьому Україна відповідала критеріям членства в цій програмі, але стратегічні політичні міркування регіонального характеру (ну ви зрозуміли) цілої низки членів НАТО утримували їх від надання нам заслуженого статусу”, – зауважив Кулеба.

Міністр розповів, що рішення про надання статусу члена Програми розширених можливостей НАТО ухвалювалося за процедурою умовчання, що спливала в п’ятницю о 16.30 за Києвом.

“І до останньої хвилини існував ризик, що процедура буде порушена. Але рішення є. І тому головне досягнення таке: Україна разом з друзями показала, що здатна перетворювати «Ні» на «Так» і забезпечувати в НАТО консенсус з найскладніших питань”, – наголосив Кулеба.

Як повідомлялося, 12 червня Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей НАТО (EOP).

 

Оптимізація ЗСУ не передбачає скорочення бойових частин та військових – Генштаб

У ході оптимізації штатної чисельності Збройних Сил України не відбудеться скорочення жодної бойової частини та жодного військовослужбовця, передбачається лише скорочення посад.

Про це повідомляється у роз’ясненні Генерального штабу ЗСУ.

“Генеральним штабом Збройних Сил України протягом року вживаються заходи щодо поетапного приведення штатної чисельності військ (сил) у відповідність до визначених законодавством України показників. У рамках зазначеного не передбачається скорочення жодної бойової частини. У процесі оптимізації штатної чисельності не буде скорочено жодного військовослужбовця. Передбачається лише скорочення посад, які тривалий час утримувалися вакантними”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що в ході організаційних заходів в основному будуть скорочені посади у військових частинах та підрозділах, які не залучаються до виконання завдань в операції Об’єднаних сил.

У Генштабі пояснили, що однією з ключових проблем розвитку ЗСУ є невідповідність між їхньою штатною чисельністю та показниками, які не повинні перевищувати 250 тисяч осіб, у тому числі 204 тисяч військовослужбовців.

“На сьогодні у Збройних Силах України утримується багато посад, які протягом трьох і більше років не були укомплектовані, що у свою чергу не дає можливості нормально організувати службу, якісно спланувати підготовку фахівців у навчальних закладах та навчальних центрах, забезпечити їхній кар’єрний супровід та підготовку до виконання завдань за призначенням. Хронічна неукомплектованість не дозволяє досягти необхідної злагодженості підрозділів, суттєво знижує боєздатність військових частин”, – ідеться у роз’ясненні.

У Генштабі розраховують, що оптимізація штатної чисельності дасть можливість утримувати бойові підрозділи ЗСУ укомплектованими підготовленим особовим складом, забезпеченими озброєнням, військовою технікою та матеріальними засобами і здатними виконувати покладені на них завдання.

 

Міністр оборони Канади вітає зближення України й НАТО

Канада позитивно оцінює зближення України й Північноатлантичного альянсу та обіцяє продовжувати розвивати співпрацю із ЗСУ.

Про це у Тwitter написав міністр оборони Канади Харджит Саджан – Укрінформ.

“НАТО вітає Україну як партнера Програми розширених можливостей. Канада завжди була солідарна з нашими українськими друзями й партнерами. Збройні сили Канади продовжують працювати з ними над зміцненням їхньої безпеки перед лицем російської агресії”, – зазначив Саджан.

Як повідомлялося, 12 червня Україна набула статусу члена Програми розширених можливостей НАТО.

Ця програма була започаткована на саміті Альянсу у вересні 2014 року з метою надання окремим країнам-партнерам механізмів для досягнення та підтримання максимальної взаємосумісності з НАТО.

 

Дуда: Польща ніколи не погодиться на зміну Росією кордонів силою

Польща не може собі дозволити залишити Україну у нинішній складній ситуації і не погоджується на дії Росії щодо силової зміни кордонів. У цій ситуації Варшава твердо підтримуватиме Київ на міжнародній арені.

Про це в суботу у Варшаві під час з’їзду прихильників видання Gazeta Polska заявив президент Польщі Анджей Дуда, інформує Польське радіо – Укрінформ.

“Це дуже складна ситуація, і в мене глибоке переконання, що ми не можемо залишити Україну за таких обставин. Тому всюди, де я перебуваю, на міжнародній арені, я підкреслюю, що потрібно дотримуватися міжнародного права. Адже нікому не потрібно пояснювати, наскільки загрозливою є ситуація, за якої Європа і весь світ визнали б, що можна погодитися на зміну кордонів силою, навіть якщо ця згода є мовчазною”, – заявив Дуда.

Він додав, що Польща абсолютно не може з цим погодитися. За його словами, упродовж останніх п’яти років частина України окупована Росією, Україна є країною, на яку напали, і там весь час “тліє війна”.

“Сьогодні тверда підтримка України на міжнародній арені є в національних інтересах Польщі”, – констатував Дуда.

Аналізуючи п’ять років польсько-українських відносин, Дуда зауважив, що були “різні моменти”.

Він визнав, що між обома країнами є ще історична проблема. Утім, президент РП висловив переконання, що шлях поєднання призведе до того, що обидва народи “житимуть у справжній дружбі, взаємоповазі, без взаємних претензій і з вшануванням вбитих і загиблих”.

Раніше повідомлялося, що Україна і Польща відновлюють співпрацю щодо вшанування жертв воєн і політичних репресій.

Пізніше посол України у Польщі Андрій Дещиця в інтерв’ю Укрінформу повідомив, що питання історії залишаються на порядку денному двосторонніх відносин України і Польщі, але вже не є основними темами переговорів. Цьому сприяло зняття заборони на проведення пошуково-ексгумаційних робіт польських жертв в Україні.

 

Burisma заявляє про непричетність до хабаря в $6 мільйонів у справі Злочевського

У компанії Burisma Group заявили, що не причетні до хабаря керівництву антикорупційних органів за закриття кримінального провадження, в якому фігурує колишній міністр екології Микола Злочевський.

Про це йдеться у заяві компанії, оприлюдненій 13 червня – Укрінформ.

“У суботу, 13 червня, під час спільної пресконференції НАБУ та САП була озвучена інформація про нібито скоєні неправомірні дії в інтересах компанії Burisma Group та її керівництва. Офіційна позиція компанії наступна: ні президент Burisma Group Микола Злочевський, ні інші працівники компанії не мають жодного стосунку до озвучених подій”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у компанії, “Злочевський ні до кого не звертався з проханнями про вчинення неправомірних дій і жодним чином не сприяв таким діям; а також не має відношення до продемонстрованих коштів або будь-яких очікувань щодо подарунків до дня народження”.

“Будь-яке згадування Burisma Group та її власника розцінюється компанією як провокація, тому компанія звертається до медіа з проханням не маніпулювати неперевіреною інформацією. Компанія працює виключно в рамках чинного законодавства, є одним з найбільших платників податків та відстоює інтереси енергонезалежності України”, – наголошується в заяві.

Як повідомлялося, детективи Національного антикорупційного бюро України 12 червня задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади хабаря у розмірі 6 млн дол. керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву НАБУ за закриття справи проти нього.

У суботу очільники НАБУ та САП проінформували, що хабар пропонували за закриття справи, пов’язаної з колишнім міністром природних ресурсів Миколою Злочевським.

Злочевський обіймав посаду міністра екології та природних ресурсів в уряді Миколи Азарова з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року він залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

У травні 2014 року син на той час віцепрезидента США Джозефа Байдена, Гантер Байден, став членом ради директорів Burisma Limited – компанії Злочевського.

5 червня колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що під час аудиту старих справ Генпрокуратури не було виявлено жодних доказів порушень з боку Гантера Байдена

 

Байдени не фігурують у справі про хабар у $6 мільйонів НАБУ і САП – Холодницький

Кандидат у президенти США Джозеф Байден та його син не фігурують у справі, пов’язаній з ексміністром природних ресурсів Миколою Злочевським, за закриття якої керівництву Спеціалізованої антикорупційної прокуратури пропонувався хабар у розмірі 6 млн доларів.

Про це заявив керівник САП Назар Холодницький на брифінгу в суботу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Байден-молодший і Байден-старший у цьому конкретному провадженні не фігурують”, – підкреслив Холодницький.

У свою чергу директор НАБУ Артем Ситник закликав не перетворювати справу щодо спроби надання неправомірної вигоди на таку, що має політичний підтекст, і не робити “політичних спекуляцій”.

Він наголосив, що неправомірну вигоду пропонували за закриття справи, в якій ідеться про причетність до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, який видавався на підконтрольний Сергію Курченку “Реал-Банк”, і їх легалізації.

Як повідомлялося, детективи Національного антикорупційного бюро України 12 червня задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади хабаря у розмірі 6 млн доларів керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву НАБУ за закриття справи проти нього.

У суботу очільники НАБУ та САП проінформували, що хабар пропонували за закриття справи, пов’язаної з колишнім міністром природних ресурсів Миколою Злочевським.

Микола Злочевський виїхав з України наприкінці 2014 року після того, як набув статусу підозрюваного у незаконному збагаченні.

У травні 2014 року син на той час віцепрезидента США Джозефа Байдена, Гантер Байден, став членом ради директорів Burisma Limited – компанії Миколи Злочевського.

5 червня колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що під час аудиту старих справ Генпрокуратури не було виявлено жодних доказів порушень з боку Гантера Байдена.

 

Працівників Офісу генпрокурора перевірять на причетність до хабаря у справі Злочевського

Керівник САП Назар Холодницький заявив, що під час слідчих дій у справі про хабар на суму 6 млн доларів за припинення провадження, пов’язаного з ексміністром Миколою Злочевським, із флешки співробітника Офісу генпрокурора здійснювали онлайн-моніторинг Єдиного державного реєстру досудових розслідувань на предмет закриття справи.

Про це він заявив на брифінгу в суботу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми були дещо здивовані, що саме по цьому провадженню вчора в період, коли відбувалися слідчі дії під нашим офіційним керівництвом, в Офісі генерального прокурора з флешки однієї з працівниць, яка обіймає адміністративну посаду в ОГП, дійсно був онлайн-моніторинг ЄРДР з приводу того, чи дійсно це рішення (про закриття справи — ред.) не лише на папері, а й відмічено в ЄДРР”, – сказав він.

Холодницький також розраховує, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова проведе відкрите службове розслідування цієї ситуації.

У свою чергу директор НАБУ Артем Ситник зауважив, що в межах розслідування справи про спробу надання неправомірної вигоди цей факт перевірятиметься.

Він також розповів, що особи, які передавали хабар, хотіли пересвідчитися, що справу дійсно закрито, тому було створено “ілюзію” постанови про закриття відповідного провадження.

“Особи, які пробували ці кошти передати, бажали отримати процесуальне рішення про закриття кримінального провадження, і в рамках контролю за вчинення злочину був використаний несправжній засіб — це постанова, яка була вручена. Особи хотіли переконатися, що справа закрита і дані про це є Реєстрі досудових розслідувань”, – пояснив Ситник.

Як повідомлялося, детективи Національного антикорупційного бюро України 12 червня задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади хабаря у розмірі 6 млн доларів керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву НАБУ за закриття справи проти нього.

У суботу очільники НАБУ та САП проінформували, що хабар пропонували за закриття справи, пов’язаної з колишнім міністром природних ресурсів Миколою Злочевським, яка стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Національного банку, виданий на підконтрольний Курченку “Реал-Банк”.

Микола Злочевський виїхав з України наприкінці 2014 року після того, як набув статусу підозрюваного у незаконному збагаченні. У січні 2015 року ГПУ оголосила його у розшук. Восени 2016 року з сайту МВС була знята інформаційно-статистична картка про розшук ексміністра. Інформація про припинення розшуку була внесена на підставі надісланої з Генпрокуратури постанови про скасування державного розшуку Злочевського.

 

У Лондоні відбуваються велелюдні акції протесту попри застереження влади

Попри попередження місцевої влади, тисячі протестувальників зібралися у середмісті британської столиці, щоб взяти участь в антирасистських мітингах.

Про це повідомляє BBC – Укрінформ.

“Тисячі протестувальників зібралися у середмісті Лондона, незважаючи на попередження поліції щодо недоцільності демонстрацій”, – йдеться у повідомленні.

Місцева поліція заявила про обмеження щодо можливості зібрань кількох організацій, які мали намір протестувати в місті цієї суботи.

Заплановану на суботу демонстрацію руху Black Lives Matter (“Життя темношкірих важливі”) було перенесено через побоювання влади, що можуть виникнути сутички учасників акції з ультраправими групами.

Через це організатори закликали людей не приєднуватися до жодних антирасистських акцій, запланованих на ці вихідні.

Однак демонстранти все ж зібралися біля військового меморіалу “Кенотаф” у Вайтхоллі та на Парламентській площі в Лондоні.

Як повідомляв Укрінформ, хвиля протестів прокотилася США у зв’язку з загибеллю 25 травня 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. До мережі інтернет потрапили відеокадри, на яких видно, як під час затримання офіцер поліції притискає коліном до землі шию підозрюваного, а той намагається сказати, що не може дихати. Невдовзі Флойд помер у лікарні.

ФБР та прокуратура відкрили справу щодо правомірності дій правоохоронців. Четверо поліцейських, причетних до інциденту, були звільнені. Офіцер Дерек Шовін, який фігурує у скандальному відео, був заарештований. Йому висунули обвинувачення у вбивстві.

 

Втручання РФ у вибори: Мін’юст США опублікує розширену версію доповіді Мюллера

Міністерство юстиції США погодилося опублікувати розширену версію доповіді спецпрокурора Роберта Мюллера щодо втручання РФ у вибори президента США 2016 року.

Про це повідомляє The Leader – Укрінформ.

“Міністерство юстиції заявило у п’ятницю, що погоджується оприлюднити розширену версію доповіді колишнього спецпрокурора Роберта Мюллера щодо російського втручання у вибори“, – йдеться у повідомленні.

Йдеться про частину звіту, пов’язану з Роджером Стоуном, соратником президента Дональда Трампа. Вона могла б надати більше інформації про спілкування Стоуна з Трампом та його діяльність під час президентської гонки 2016 року.

У Мін’юсті заявили, що вихід розширеної версії звіту очікується до наступної п’ятниці, 19 червня.

Як повідомлялося, розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера встановило низку фактів, фізичних та юридичних осіб, причетних до втручання РФ у президентські вибори у США 2016 року. Зокрема, вказувалося на використання російськими спецслужбами хакерських зламувань, публікацію у WikiLeaks компрометувальної інформації на одного з кандидатів та вплив через соціальні мережі на електоральні групи у США.

Окружний суд Вашингтона засудив Роджера Стоуна до трьох років і чотирьох місяців ув’язнення за надання неправдивих свідчень у Конгресі США та за спроби вплинути на свідка. Це один із найсуворіших вироків для наближених до Трампа осіб, які фігурували в розслідуванні спецпрокурора Мюллера щодо втручання Росії в американські вибори.

Президент США назвав це рішення “несправедливим”.

 

Губернатор штату Нью-Йорк анонсував обмеження в діяльності поліції

Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо заявив про твердий намір підписати нещодавно ухвалені місцевим законодавчим органом проєкти законів про реформу поліції.

Про це Куомо повідомив на брифінгу, передає CNN – Укрінформ.

“Ми показуємо нації те, що вона має робити. Ми робимо це на власному прикладі. Розмов недостатньо. Бути розгніваними недостатньо. Бути емоційним недостатньо”, – наголосив він.

Губернатор Нью-Йорку таким чином заявив, що підтримує ініціативу законодавців щодо комплексної реформи правоохоронних органів.

Один із законопроєктів у прийнятому пакеті передбачає, зокрема, що поліцейський, який спричинить травму або смерть під час “захоплення шиї або подібного запобіжного заходу”, може бути звинувачений у злочині класу С, що карається до 15 років ув’язнення. Цей документ названий ім’ям Еріка Гарнера, афроамериканця, який загинув у 2014 році внаслідок застосування поліцією сили під час арешту.

Ще один законопроєкт уповноважує генерального прокурора штату виконувати функції незалежного прокурора у справах, що стосуються загибелі беззбройних цивільних від рук правоохоронців.

Окрім того, пропонується дозволити застосовувати дисциплінарні провадження проти окремих поліцейських, пожежників чи працівників виправних установ, які до останнього часу користувалися захистом на законодавчому рівні.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого місяця в Міннеаполісі після жорсткого затримання поліцією помер 46-річний афроамериканець Джордж Флойд. У мережу потрапило відео, як поліцейський утримував чоловіка, притиснувши шию коліном до асфальту. Цей випадок спричинив масштабні акції протестів по всій території Сполучених Штатів, а також ініціативи з боку демократів провести реформування поліції.

 

Трамп оголосив про кінець “ери нескінченних воєн” для США

Дональд Трамп заявив, що завдання американської армії полягає у захисті життєво важливих інтересів США, а не чужих країн, “про які багато людей навіть не чули”.

Про це повідомляє Голос Америки – Укрінформ.

«Президент Дональд Трамп, якого останніми днями гостро критикують за намір вивести тисячі американських військ з Німеччини, заявив, що завданням американських солдатів є захищати «життєво важливі інтереси США», а не боротися з «безкінечними війнами» на чужих землях», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, про це Трамп сказав у промові перед випускниками військової академії West Point.

Президент США наголосив,  що завдання американського солдата – не відновлювати чужі країни, а «захищати – і міцно захищати – свою країну від ворогів».

Звертаючись до приблизно тисячі кадетів, господар Білого дому висловив переконання, що робота американських військ полягає не в тому, щоб «вирішувати застарілі конфлікти на далеких землях, про які багато людей навіть не чули».

«Ми закінчуємо еру нескінченних воєн», – підкреслив Трамп.

Як повідомлялося, Дональд Трамп віддав розпорядження скоротити на 9,5 тис. осіб кількість американських військових, що базуються в Німеччині як союзницькі сили Північноатлантичного альянсу.

Зараз американський контингент у ФРН налічує 34,5 тисячі службовців. Частина військ буде виведена до сусідніх з країн, у тому числі до Польщі, частина повернеться додому.

 

Трамп наказав створити полярний флот криголамів США в Арктиці й Антарктиці 10.06.20

Президент США Дональд Трамп видав розпорядження про розгортання полярного флоту криголамів з метою забезпечення присутності Америки в регіонах Арктики й Антарктики, а також захисту національних інтересів і безпеки Сполучених Штатів.

Про це йдеться в меморандумі, оприлюдненому Білим домом у вівторок – Укрінформ.

“Здійснити огляд вимог для програми закупівлі флоту криголамів щодо забезпечення полярної безпеки, а також пов’язаних з цим активів і ресурсів, здатних гарантувати постійну присутність США в регіонах Арктики й Антарктики”, – йдеться в одному із пунктів документа з розпорядженням відповідним главам міністерств і відомств США.

Як підкреслюється в меморандумі, ці зусилля спрямовані на підтримку національних інтересів та стратегії національної безпеки й оборони Сполучених Штатів.

При цьому зазначається, що огляд “має містити можливість забезпечити постійну присутність США у регіоні Антарктики відповідно до системи Договору про Антарктику“.

Планується, що до 2029 фінансового року полярний флот США має пройти всі випробування та почати повноцінне функціонування.

 

Сестра Кім Чен Ина пригрозила Південній Кореї армією

Кім Е Чжон, сестра лідера КНДР Кім Чен Ина, заявила про те, що до відповіді на дії Південної Кореї може бути залучена армія.

Про це повідомляє Сіньхуа з посиланням на заяву, поширену Центральним телеграфним агентством Кореї. – Укрінформ

«Перший заступник завідувача відділу ЦК Трудової партії Кореї (ТПК) і молодша сестра лідера КНДР Кім Чен Ина – Кім Е Чжон – зазначила, що віддала розпорядження вжити рішучих заходів», – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що в останні дні КНДР неодноразово критикувала Республіку Корея за листівки, які поширювалися через спільний кордон. Через це Пхеньян закрив свій Міжкорейський офіс зв’язку і заблокував усі лінії контактів із Сеулом.

«Для натяку на наш подальший план, який викликає занепокоєння у південнокорейської влади, скажу, що право на подальші кроки проти ворога буде передано генеральному штабу Корейської народної армії», – цитує Сіньхуа заяву Кім Е Чжон. Вона додала, що армія «визначить заходи, аби охолодити невдоволення нашого народу – і обов’язково їх застосує».

Сестра лідера КНДР також попередила Сеул про настання «сумних і тяжких часів», указує агентство.

Як повідомлялося, 9 червня, влада КНДР оголосила про припинення роботи «гарячої лінії» зв’язку з Південною Кореєю, попередивши, що це стане першим кроком на шляху до закриття всіх засобів контактів між Пхеньяном і Сеулом.

 

В КНДР вважають відносини з США “безнадійними”

Міністр закордонних справ КНДР Лі Сон Гвон заявив, що відносини між Північною Кореєю та США стали “безнадійними” з моменту історичної зустрічі Дональда Трампа та Кім Чен Ина.

Про це повідомляє ЦТАК – Укрінформ.

“Ясно, що надія на поліпшення корейсько-американських відносин, яка 2 роки тому при пильній увазі планети, сьогодні замінилася розпачем — подальшим погіршенням, і навіть іскра оптимістичного погляду на мирне процвітання Корейського півострова гасла під натиском песимістичного кошмару”, – заявив глава МЗС.

Він зазначив, що через два роки після першої зустрічі президента США Дональда Трампа та лідера КНДР Кім Чен Ина відносини країн знову стали “безнадійними”.

“Відносини повернулися до безнадійності, яка характеризується наростальним погіршенням”, – повідомив Лі Сон Гвон.

Нагадаємо: останній саміт КНДР — США пройшов в Ханої 27-28 лютого 2019 року. Переговори президентів двох країн завершилися достроково під час другого дня саміту. Сторони також не дійшли згоди щодо низки питань.

За словами Дональда Трампа, переговори зірвалися через те, що КНДР зажадала повного скасування санкцій. У КНДР заявили, що до провалу переговорів між лідером Кім Чен Ином і президентом США Дональдом Трампом привела «самовільна і нечесна» позиція Вашингтона.

 

В Африці коронавірусом інфіковані понад 225 тисяч осіб

У країнах Африки зафіксовано понад 225 тисяч випадків COVID-19, кількість померлих перевищила 6 тисяч.

Про це повідомляє Сіньхуа з посиланням на Африканський центр контролю і профілактики захворювань – Укрінформ.

«У своєму останньому зведенні про епідеміологічну ситуацію на континенті Центр повідомив, що за добу кількість підтверджених випадків COVID-19 зросла з 216 446 до 225 105 станом на ранок суботи, 13 червня», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що внаслідок коронавірусної інфекції на континенті померли 6040 хворих, одужали – 102 846 осіб, у яких раніше був діагностований COVID-19.

До африканських країн з найскладнішою епідеміологічною ситуацією належать ПАР, Єгипет, Марокко, Джібуті, Нігерія та Алжир.

Загалом найсильніше від пандемії потерпає Північна Африка – в цьому регіоні зафіксовано найбільшу кількість випадків інфікування, в тому числі летальних.

 

Розслідування щодо COVID-19: прем’єра Італії допитали у прокуратурі

Голову уряду Італії Джузеппе Конте допитували у прокуратурі щодо реакції держави на спалах коронавірусу в країні, який забрав життя понад 34 000 осіб.

Про це повідомляє The Washington Post – Укрінформ.

“Прокурори провінції Бергамо на півночі Італії витратили три години на допит голови уряду країни Джузеппе Конте у п’ятницю, в межах розслідування, чи сприяли помилки державних чиновників збільшенню кількості жертв в одній з найбільш постраждалих від пандемії коронавірусу держав світу”, – йдеться у повідомленні.

Зустріч Конте з прокурорами, які допитували його в резиденції очільника уряду була закритою для публіки. Наразі розслідування не призвело до висунення жодного звинувачення, й невідомо, чи можуть бути такі висновки взагалі.

Розслідування прокуратури Бергамо – це одна з кількох подібних справ у країнах Європі, що мають визначити, чи можуть вищі чиновники зіткнутися з юридичними наслідками застосування певних стратегій діяльності під час пандемії коронавірусу.

Громадяни Іспанії минулого місяця подали позов проти голови уряду країни Педро Санчеса та його кабінету, позивачі вважають необґрунтованою затримку запровадження запобіжних заходів на державному рівні.

Як повідомляв Укрінформ, пів сотні родичів померлих від COVID-19 в Італії подали до прокуратури Бергамо скарги на державу, звинувачуючи останню у недостатніх діях у боротьбі з пандемією в країні.

Зазначається, що місцеві прокурори наразі проводять широке розслідування щодо кризи охорони здоров’я в країні. Родичі загиблих звинувачують владу у запізнілій реакції на спалах коронавірусу та урізанні бюджету для медицини у північному регіоні Ломбардія.

Це перший груповий позов в Італії щодо пандемії COVID-19.

За даними Worldometer, в світі загальна кількість підтверджених випадків захворювання COVID-19 становить 7 765 626, з них 428 745 летальних, одужали 3 983 706 осіб.

 

В США оприлюднили результати випробувань вакцини проти COVID-19

Попередні результати випробування вакцини проти коронавірусу на мишах, здійснені американською компанією Moderna, засвідчили, що досліджуваний засіб не збільшує ризик важчого перебігу хвороби та що навіть одна його доза може захистити від захворювання на COVID-19.

Про це повідомляє The Times Of India – Укрінформ.

“Низка випробувань засобу проти COVID-19 на мишах, здійснених компанією Moderna Inc, надала деяку впевненість, що цей засіб не створюватиме ризик виникнення більш важких захворювань та що навіть одна доза засобу зможе забезпечити захист від нового коронавірусу”, – йдеться у повідомленні.

Попередні дослідження щодо вакцин проти вірусу SARS – близького родича нового коронавірусу, засвідчували, що вакцини проти таких вірусів можуть мати непередбачуваний ефект, спричиняючи більш серйозні захворювання.

Дані, опубліковані компанією Moderna Inc надають деяку впевненість, що цього ризику немає.

Moderna Inc заявила у четвер, що планує розпочати випробування заключної стадії, в яких звізьмуть участь 30 000 осіб у липні.

Як повідомлялося, американська клініко-біотехнологічна компанія Moderna Inc оголосила про успішну першу фазу випробувань засобу mRNA-1273 для виготовлення ефективної вакцини проти коронавірусу.

Протягом останньої доби у світі зареєстрували 15 046 нових випадків коронавірусної хвороби. Загальна кількість підтверджених випадків захворювання у світі становить 7 775 042. Внаслідок пандемії у світі втратили життя вже 428 956 осіб. Одужали 3 987 014 пацієнтів.

 

ВООЗ: у країнах, які зняли карантинні обмеження, фіксують сплеск COVID-19

Протягом вихідних у деяких країнах, де було знято карантинні обмеження, зафіксовано сплеск випадків коронавірусу COVID-19.

Про це заявив генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус під час пресбрифінгу в Женеві, повідомляє CNN – Укрінформ.

«У вихідні ми побачили ознаки викликів, які можуть бути попереду. У Південній Кореї бари та клуби були закриті, оскільки підтверджений випадок (коронавірусу – ред.) призвів до необхідності відстежити велику кількість контактів», – сказав він.

Крім того, в Ухані вперше за більш ніж місяць було виявлено випадок COVID-19.

«Німеччина також повідомила про збільшення випадків після зняття обмежень. На щастя, у всіх трьох країнах є системи для виявлення (заражених – ред.) та реагування на спалахи», – заявив Гебреісус.

За його словами, ВООЗ випустила рекомендації, які країни повинні враховувати, перш ніж скасувати обмежувальні заходи.

«ВООЗ тісно співпрацює з урядами, щоб забезпечити збереження ключових заходів охорони здоров’я для вирішення проблеми зняття обмежень. Поки не буде вакцини, всебічний пакет заходів – це наш найефективніший інструмент для подолання (COVID-19 – ред.)», – сказав він.

За інформацією Yonhap, у Сеулі та сусідніх містах зафіксовано новий спалах коронавірусної інфекції COVID-19 після пом’якшення карантину. Там, виявлено щонайменше 101 особу, яка заразилася після відвідування нічних клубів в Сеулі, Інчхоні і Кьонгі.

Це сталося після того, як 29-річний чоловік з коронавірусом 1-2 травня відвідав п’ять нічних клубів і бар у сеульському районі Ітаєвон.

Після цього влада країни ухвалила рішення терміново закрити розважальні заклади.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 12 травня 4 255 954 людини захворіли на коронавірус COVID-19, з них 1 527 496 осіб одужали, 287 332 – померли.

За даними Worldometer, у Південній Кореї зафіксовано 10 936 випадків COVID-19 (27 за сьогодні), з яких – 258 хворих померли, 9 670 – одужали.

 

На коронавірус у світі захворіло майже 8 млн осіб

14 червня. УНН. Станом на ранок неділі загальна кількість померлих від інфекції, викликаної новим коронавірусом SARS-CoV-2, у світі складає 429 666 осіб. У свою чергу, одужали 3 693 293 людини. Про це повідомляє УНН з посиланням на Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джонса Хопкінса (США).

Всього у світі 7 764 977 осіб інфіковано.

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США — 115 402 особи, Бразилії — 42 720, Великій Британії — 41 747, Італії — 34 301, Франції — 29 401 та Іспанії — 27 136. У Китаї загалом — 4638, уже більше місяця не зафіксовано жодного летального випадку.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (2 074 082), Бразилія (850 514), Росія (519 458), Індія (308 993), Велика Британія (295 828), Іспанія (243 605), Італія (236 651), Перу (220 749), Франція (193 746), Німеччина (187 267), Іран (184 955) і Туреччина (176 677).

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 30 506 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 880 — летальні.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 185 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні підтвердили 30 506 випадків COVID-19, за добу – 753

13.06.2020 09:08

Станом на 13 червня в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу – 753 нових.

Про це повідомляється на спеціальному ресурсі РНБО з моніторингу поширення епідемії коронавірусу – Укрінформ.

Згідно з оприлюдненими вранці у суботу даними, в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу зареєстровано 753 нових.

Одужали 409 осіб.

Зафіксовано 10 нових летальних випадків.

Загалом одужали 13 976 осіб, летальних випадків внаслідок COVID-19 — 880.

Найбільше нових випадків за минулу добу зареєстровано у Львівській області — 132, Закарпатській області — 77, місті Києві — 72 та Рівненській області — 66.

 

Степанов пообіцяв відновити СЕС за міжнародними стандартами

УНН. Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявляє, що відновлювана санітарно-епідеміологічна служба буде відповідати міжнародним стандартам, і в МОЗ є щодо цього план. Про це Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив на щоденному брифінгу 13 червня, передає УНН із посиланням на пресслужбу уряду.

За його словами дієва санітарно-епідеміологічна служба дозволить ефективніше протистояти багатьом хворобам, зокрема COVID-19, другу хвилю якої багато науковців прогнозують на цю осінь.

«За останні п’ять років українська санітарно-епідеміологічна служба була розвалена. В нас навіть перестали випускати лікарів-епідеміологів. Нам не вистачає до 40–50% кадрового забезпечення: лікарів-епідеміологів, вірусологів, лаборантів. Ми виправляємо ці помилки прямо під час епідемії: залучаємо спеціалістів, перенавчаємо їх. Ми розробили план відновлення протиепідеміологічної служби, яка відповідатиме актуальним світовим викликам та загрозам. Ми дійсно зробимо ефективну службу, яка відповідатиме європейським і світовим стандартам», – сказав Степанова.

Нагадаємо, згідно з останніми даними МОЗ в Україні зафіксовано 30 506 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 880 — летальні.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 185 країнах світу, включаючи Україну. Починаючи з 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

Рішення комісії щодо COVID-19: посилити контроль, додати транспорту і розвести час пік

Комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій доручила контролюючим органам посилити контроль за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних норм.

Про це 13 червня розповів заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко за результатами засідання комісії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні було доручено контролюючим органам значно посилити контроль за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних норм”, – зазначив він.

Крім того, за його словами, комісія ТЕБ та НС розглянула питання щодо кількості збільшення рухомого складу при перевезенні приміським залізничним транспортом та приміським і міжобласним автомобільним транспортом.

Також Ляшко поінформував, що комісія розглянула питання щодо зміни графіку роботи підприємств, державних закладів, установ, щоб розвести навантаження на транспорт у годину пік.

Як повідомлялося, станом на 13 червня в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу – 753 нових.

Уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

Із 22 травня до 22 червня діє адаптивна модель карантину.

 

МОЗ пов’язує ріст захворюваності на COVID-19 з пом’якшенням карантину

Збільшення впродовж останніх днів кількості лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19 пов’язане з пом’якшенням карантниних заходів та недотриманням протиепідемічних вимог.

Про це 13 червня заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко за результатами засідання Комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, відповідаючи на запитання, чи пов’язують у МОЗ збільшення кількості захворілих зі збільшенням кількості тестувань, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ні, не пов’язуємо, тому що динаміка, яка у нас є, вона показує, що інколи збільшення кількості тестувань не тягне за собою збільшення кількості виявлених хворих на коронавірусну хворобу. Ми пов’язуємо збільшення виявлення випадків коронавірусної хвороби, яке реєструється впродовж останніх трьох днів, саме з пом’якшенням карантинних заходів”, – сказав головний санітарний лікар країни.

Ляшко підкреслив, зокрема, що суб’єкти господарювання, які декларували дотримання необхідних вимог, тепер їх порушують.

Головний санлікар навів дані керівника Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, згідно з якими кожен шостий об’єкт, що перевіряється інспекторами цієї служби на дотримання протиепідемічних норм, має ті чи інші порушення.

Як повідомлялося, станом на 13 червня в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу – 753 нових.

Уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

Із 22 травня до 22 червня діє адаптивна модель карантину.

Ляшко: спалах коронавірусу не пов’язаний зі збільшенням тестувань

УНН. Зростання захворюваності на COVID-19 відбувається через постійне пом’якшення карантинних обмежень та недотриманням карантину, а не зі збільшенням кількості тестувань. Про це під час брифінгу за результатами засідання Комісії ТЕБ та НС повідомив головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає кореспондент УНН.

Так, він зазначив, що зростання кількості нових хворих на COVID-19 пов’язане саме з пом’якшенням карантину в країні та тим, що суб’єкти господарювання не дотримуються протиепідемічних норм.

“Кожен шостий об’єкт, що перевіряється інспекторами на дотримання протиепідемічних норм, має ті чи інші порушення у своєму закладі”, – повідомив Ляшко.

Крім того, у громадському транспорті та закладах не дотримуються вимог щодо кількості людей та маскового режиму.

Як раніше повідомляв УНН, влада не має наміру посилювати карантин й знову вводити жорсткі обмежувальні заходи по всій країні. Однак в областях, де протягом трьох днів поспіль спостерігають підвищення рівню захворюваності, місцеві органи влади мають вжити відповідних заходів.

 

Перехід всієї України до посилення карантину поки не розглядають — Ляшко

В Україні наразі не розглядається питання одночасного посилення карантинних заходів по всій території.

Про це заявив 13 червня заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко за результатами засідання Комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Наразі ми не розглядаємо питання одномоментного повернення до більш жорстких заходів”, – сказав він.

Ляшко підкреслив, що нині в Україні діє адаптивний карантин, під час якого рівень обмежувальних заходів залежить від трьох показників. За його словами, якщо в якійсь із областей три дні поспіль один із таких показників не відповідає нормі, то регіональна комісія ТЕБ та НС має визначити причини та “повернутися в сторону зменшення пом’якшення”.

Разом з тим він розповів, що національна комісія ТЕБ та НС ухвалила рішення посилити контроль за діяльністю регіональних комісій.

Як повідомлялося, станом на 13 червня в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу – рекордні 753 нових.

Уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

Із 22 травня до 22 червня діє адаптивна модель карантину.

 

Зеленський вимагає рішень Кабміну через збільшення випадків COVID-19

Президент України Володимир Зеленський тримає на контролі ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції та чекає від уряду прогнозів і рішень у зв’язку зі збільшенням кількості підтверджених випадків COVID-19.

Про це він заявив під час селекторної наради з Кабінетом міністрів і правоохоронними відомствами, повідомляє пресслужба глави держави.

«Уже третю добу в нас значно вища кількість лабораторно підтверджених випадків зараження. Я просив визначити причину й очікую від вас прогнозів та рішень», – сказав Зеленський.

Президент висловив стурбованість кількістю нових випадків зараження.

«Треба ретельно перевіряти магазини, ринки, громадський транспорт – місця, де можуть бути скупчення людей. Відповідальність за ці скупчення – на закладах та платформах, які мають забезпечити безпеку, прописану Кабінетом міністрів», – наголосив глава держави.

У свою чергу міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що занепокоєння викликає підвищена кількість госпіталізованих з ознаками коронавірусної інфекції, пневмоній, а також збільшення виявлених випадків зараження.

«Причини для паніки немає, але є «дзвіночки», які вимагають реакції», – підкреслив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і запропонував визначитися з моделлю посилення контролю заходів адаптивного карантину.

Глава уряду також зауважив, що міжнародний досвід демонструє дієвість адміністративної відповідальності.

Як повідомлялося, станом на 13 червня в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу – 753 нових.

12 червня стало відомо, що дружина Президента Олена Зеленська отримала позитивний результат тесту на COVID-19. Перша леді почувається добре та не має жодних симптомів хвороби. Зараз Олена Зеленська перебуває на амбулаторному лікуванні, ізольовано від інших членів сім’ї.

Згодом Офіс Президента повідомив, що Володимир Зеленський переходить на особливий режим роботи у зв’язку з виявленням COVID-19 у його дружини.

 

МОЗ не виключає посилення карантину через збільшення хворих на COVID-19

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов не виключив запровадження в Україні додаткових обмежень у разі подальшого зростання кількості інфікованих коронавірусом.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час онлайн-брифінгу в суботу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Вірус не обирає за регіоном, або за статтю, або за віком. Тому, якщо ми не будемо дотримуватися правил, жорстко дотримуватися правил у зв’язку з пом’якшенням (карантину – ред.), ми будемо бачити такі цифри, – ми будемо змушені вводити додаткові обмеження”, – підкреслив Степанов.

За його словами, останні три дні фіксується антирекорд за кількістю нових хворих.

Міністр переконаний, що головною причиною збільшення захворюваності на COVID-19 є нехтування з боку громадян рекомендаціями МОЗу.

Він зауважив, що наразі ситуація погіршується, зокрема, у Львівській і Закарпатській областях, а також у місті Києві.

Степанов проінформував, що сьогодні планується провести засідання комісії ТЕБ та НС, на якому розглядатиметься ситуація щодо COVID-19, зокрема й у регіонах.

Як повідомлялося, станом на 13 червня в Україні підтверджено 30 506 випадків COVID-19, з них 753 за останню добу. Одужало на цей час 13 976 осіб, померло 880 людей.

У Львівській області наразі у 2658 людей виявлено коронавірус, на Закарпатті – у 1583-ох.

У Києві загальна кількість хворих сягнула 3838-ми, зокрема за добу виявлено 72 нові випадки зараження коронавірусом.

 

Влада не має наміру посилювати карантин – Ляшко

УНН. Влада не має наміру посилювати карантин й знову вводити жорсткі обмежувальні заходи по всій країні. Однак в областях, де протягом трьох днів поспіль спостерігають підвищення рівню захворюваності, місцеві органи влади мають вжити відповідних заходів. Про це під час брифінгу за результатами засідання Комісії ТЕБ та НС повідомив головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає кореспондент УНН.

“Наразі ми не розглядаємо питання одномоментного повернення до більш жорстких заходів, оскільки на території України працює адаптивний карантин. Для цього визначені три базових індикатори в області, якщо три дні поспіль перевищує один із зазначених індикаторів – область зобов’язана провести засідання комісії ТЕБ та НС, і визначити причини, чому так відбувається. І повернутись в сторону більш жорстких норм”, – розповів Ляшко.

Він навів такий приклад: у Житомирській області після триденного перевищеного показника випадків, регіональна комісія провела засідання та заборонили діяльність готелів та роботу ресторанів всередині приміщень. І такі роботи проводяться повсюди.

Нагадаємо, що стримувати поширення коронавірусу в умовах пом’якшеного адаптивного карантину будуть шляхом змінення графіку роботи держустанов, збільшення рухомого складу громадського транспорту, а також посилюючи контроль за виконання епіднорм.

 

Суди винесли рішення про порушення карантину на 4,5 мільйона — нарада з Президентом

Упродовж дії карантину складено 12,5 тис. адміністративних протоколів через порушення вимог безпеки щодо коронавірусу, суди винесли рішення щодо штрафів на 4,5 млн гривень.

Про це йшлося на селекторній нараді Президента Володимира Зеленського з Кабінетом міністрів і правоохоронними відомствами, повідомляє пресслужба глави держави – Укрінформ.

“Голова Національної поліції України Ігор Клименко доповів, що за час карантину було складено понад 12,5 тис. адміністративних протоколів через порушення вимог безпеки, суди винесли рішення щодо штрафів на 4,5 млн грн”, – ідеться в повідомленні.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський провів селекторну нараду щодо ситуації з поширенням коронавірусної інфекції та чекає від уряду прогнозів і рішень у зв’язку зі збільшення кількості підтверджених випадків захворювань на COVID-19.

Станом на 13 червня в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу – 753 нових.

станом на 13 червня в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу – 753 нових.

Уряд з 12 березня запровадив в Україні карантин з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

Із 22 травня до 22 червня діє адаптивна модель карантину.

 

Уряд скасував обов’язкову обсервацію для мешканців окупованих Донбасу та Криму

Кабмін скасував вимогу обов’язкової обсервації осіб, які в’їжджають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, анексованого Крим та Севастополя, після відновлення пропуску через КПВВ.

Про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров’я. – Укрінформ

“Скасувати вимогу обов’язкової обсервації для осіб, які в’їжджають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, після відновлення пропуску осіб через КПВВ”, – ідеться в повідомленні.

Водночас уряд передбачив додатковою підставою для відмови в пропуску осіб під час виїзду з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, якщо у період дії карантину особа не надала згоду на самоізоляцію з використанням електронного сервісу “Дій вдома” Єдиного державного веб-порталу електронних послуг до виїзду з тимчасово окупованих територій через контрольний пункт.

Також Кабмін визначив обов’язковою наявність у контрольних пунктах місць або приміщень для проведення медичного огляду.

Як повідомлялося, станом на 13 червня в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу – 753 нових.

 

Уряд скасував пробне ЗНО — Степанов

13.06.2020

Кабінет міністрів скасував проведення пробного зовнішнього незалежного тестування, запланованого на 15 червня.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час онлайн-брифінгу в суботу, 13 червня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Було скасовано проведення пробного ЗНО, яке передбачалося 15 червня”, – зазначив Степанов.

Наразі на сайті Кабміну опубліковано постанову № 480 від 12 червня, відповідно до якої пробне ЗНО виключено із переліку заходів, проведення яких дозволено у період карантину (у підпункті 4 пункту 3 постанови №392 виключено слово «пробне»).

Як повідомлялося, у понеділок, 15 червня, мало відбутися пробне ЗНО з української мови та літератури. Пробне ЗНО з інших предметів заплановане 17 червня.

Основна сесія ЗНО в Україні буде проведена з 25 червня до 17 липня 2020 року.

Раніше МОН через карантин змінило терміни вступної кампанії до вишів. Прийом заяв та документів триватиме з 13 до 22 серпня (для тих, хто вступає за результатами ЗНО), та до 16 серпня для вступників, що складатимуть вступні іспити в закладі вищої освіти.

Станом на 13 червня в Україні лабораторно підтверджено 30 506 випадків COVID-19, за добу – 753 нових. Загалом одужали 13 976 осіб, летальних випадків — 880.

 

Пробне ЗНО пройде онлайн, сплачені за нього кошти компенсують – міністр фінансів

Володимир Зеленський дав доручення провести пробне зовнішнє незалежне оцінювання безплатно у формі онлайн-тестування. Кошти, сплачені за проходження ЗНО, будуть компенсовані.

Про це повідомляє УП з посиланням на міністра фінансів Сергія Марченка – Укрінформ.

«У зв’язку зі зміною форми проходження пробного ЗНО Президент дав доручення провести онлайн-тестування безкоштовно. Загалом на проходження пробного ЗНО зареєструвалися понад 362 тисячі учасників. Сплачені кошти за його проходження у розмірі майже 53 млн гривень будуть компенсовані у повному обсязі», – зазначив глава Мінфіну.

Уточнюється, що про механізм повернення коштів Марченко пообіцяв додатково поінформувати у понеділок, 15 червня.

Як повідомлялося, пробне ЗНО, заплановане на 15 та 17 червня і скасоване Кабміном через ситуацію з коронавірусом, можна буде пройти онлайн.

У Міністерстві освіти та науки поінформували, що рішення про скасування пробного ЗНО у закладах освіти уряд ухвалив через зростання кількості хворих на коронавірусну інфекцію COVID-19.

 

ПЛР-тести не виявили коронавірусу у представників ОП та урядовців

ПЛР-тести не виявили коронавірусу у представників Офісу Президента та членів уряду, які повернулися з Франції, де перебували з одноденним візитом.

Відповідну заяву ОП оприлюднено на офіційному інтернет-представництві Президента – Укрінформ.

“Після повернення з Франції українська делегація у повному складі пройшла ПЛР-тестування на коронавірусну інфекцію. У представників Офісу Президента України та членів Кабінету міністрів результати тестів були негативними – COVID-19 не виявлено”, – наголошують в Офісі Президента.

Там нагадали, що 12 червня українська делегація відвідала Французьку Республіку з одноденним робочим візитом. Очолював делегацію віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. До її складу входили керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, міністр оборони Андрій Таран, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, заступник керівника ОП Ігор Жовква та радник Президента Руслан Демченко.

Наголошується також, що в ОП дотримуються всіх заходів безпеки: проводиться регулярний температурний скринінг, обов’язковим є носіння масок та соціальне дистанціювання.

“Всі працівники регулярно проходять тестування”, – підкреслии в Офісі Президента.

Водночас сам глава держави Володимир Зеленський обмежив зустрічі та перебуває на частковому карантині через виявлення коронавірусної інфекції у його дружини Олени Зеленської, заявили в ОП.

Раніше у ЗМІ з’явилась інформація, що після візиту у Францію коронавірусом нібито заразилися міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков і радник Президента Руслан Демченко.

Водночас, сам Резніков у коментарі виданню “Новое время” назвав інформацію про спалах коронавірусу в ОП нісенітницею.

“Дурість. Я просто здав тест добровільно після відрядження. Чекаю на офіційний результат”, — цитує урядовця видання.

Як повідомляв Укрінформ, 12 червня стао відомо, що дружина Президента Олена Зеленська отримала позитивний результат тесту на COVID-19. При цьому перша леді почувається добре та не має жодних симптомів хвороби. Вона перебуває на амбулаторному лікуванні, ізольовано від інших членів сім’ї.

За інформацією ОП, Президентові зробили тест на коронавірус, і він дав негативний результат.

 

Депутат від “Слуги народу” заразився коронавірусом

Минулого тижня нардеп був у залі – ЛБ

Депутат Верховної Ради від “Слуги народу” Максим Перебийніс заразився коронавірусом.

Про це повідомив нардеп з фракції “Європейська солідарність” Олексій Гончаренко у телеграм-каналі. Пізніше цю інформацію офіційно підтвердила LIGA.net заступник голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук.

За її словами, зараз депутат почувається нормально, він перебуває вдома на самоізоляції.

Минулого тижня Перебийніс був у залі, тому зараз апарат Ради складає список осіб, з якими контактував депутат.

Нагадаємо, що за останні кілька тижнів коронавірус також знайшли у депутатів Олега Мейдича (“Батьківщина”), Юрія Аристова (“Слуга народу”), Валерія Божика (“Слуга народу”).

 

Кабмін вніс доопрацьовану програму дій уряду до ВР – нардеп

УНН. Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради оновлену програму діяльності уряду.
Про це на своїй сторінці у Facebook написала заступник голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук, передає кореспондент УНН.

“Знайдемо програму разом) В медіа з‘явилась інформація, що доопрацьована версія програми досі не зареєстрована. Все є від учора – за старим номером. Приємного ознайомлення!”, – написала Кравчук.

Вона також додала посилання на офіційний сайт Верховної Ради, на якому розміщено текст Програми.

Раніше УНН писав, що Кабінет міністрів підготував нову версію Програми діяльності уряду, і мав подати її вчора, 12 червня.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла проект постанови № 3330-п про направлення на доопрацювання Кабінету Міністрів України програми діяльності Кабінету міністрів з урахуванням зауважень і пропозицій висловлених під час її обговорення.

 

Агентство Moody’s підвищило рейтинг України

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s підвищило рейтинг України з рівня Caa1 до B3, підтвердивши позитивний прогноз.

Про це йдеться в повідомленні агентства – Укрінформ.

“Moody’s Investors Service (Moody’s) підвищило рейтинг довгострокових емісійних зобов’язань українського уряду та рейтинг незабезпеченої заборгованості емітента до рівня B3 з Caa1. Прогноз щодо рейтингів стабільний”, – указується в повідомленні.

Як зазначається, цьому посприяло зменшення короткострокових викликів щодо фінансування України, а також поліпшення ситуації після оголошення нової програми Stand-by від МВФ.

“Рішення про підвищення рейтингу також показує сподівання Moody’s, що нова програма МВФ допоможе закріпити прогрес реформ, досягнутий за останні роки”, – підкреслили в агентстві.

Як повідомлялося, 9 червня Рада директорів МВФ ухвалила нову програму кредитування для України Stand-by на 18 місяців. Загальний обсяг програми становить близько $5 млрд.

 

В інтересах Приватбанку: суд вперше застосував “антиколомойський” законУП

Господарський суд Києва 12 червня задовольнив клопотання державного Приватбанку про закриття проваджень за двома позовами екс-акціонерів фінустанови про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій банку.

Джерело: Інтерфакс-Україна з посиланням на заяву Приватбанку

Деталі: Позивачі вимагали визнати недійсними договори купівлі-продажу акцій фінустанови. Так званий “антиколомойський” закон передбачає право колишніх акціонерів банків на компенсацію заподіяної шкоди, але унеможливлює визнання недійсними договорів, укладених в процесі виведення банку із ринку.

Згідно з ним, суд встановив, що спосіб захисту своїх прав, обраний позивачами (визнання недійсними правочинів), не відповідає вимогам частин третьої та четвертої статті п’ятої ЦПК України, згідно з якими єдиним способом захисту прав позивача у цих справах може бути відшкодування збитку у грошовій формі.

Уточнюється, що провадження у справі підлягає припиненню на підставі пункту сьомого прикінцевих та перехідних положень банківського Закону №590-IX.

Дослівно пресслужба Приватбанку: “Це перше реальне застосування банківського Закону 590-IX українськими судами. Проаналізувавши матеріали справ (№910/17630/19 за позовом ТОВ “Реватіс” та № 910/17541/19 за позовом ТОВ “КС груп”), суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання АТ КБ “Приватбанк” та закрив провадження в обох справах”.

Нагадаємо: до Конституційного Суду України надійшло подання 64 народних депутатів щодо конституційності так званого “антиколомойського” закону.

Ініціаторами подання стали народні депутати від фракції “Батьківщина” Сергій Власенко та Юлія Тимошенко. Подання підписали, зокрема, нардепи від “Батьківщини”, депутатської групи “За майбутнє” та окремі народні депутати від “Слуги народу”: Олександр Дубінський, Максим Бужанський, Олександр Куницький, Ольга Василевська-Смаглюк.

 

Малюська підбив підсумки роботи Мін’юсту за 100 днів

Міністр юстиції Денис Малюська підбив підсумки роботи очолюваного ним міністерства за 100 днів.

Відповідний пост він оприлюднив 13 червня у Facebook – Укрінформ.

“У нашій країні сформувалася гарна традиція – аналізувати те, що зроблено урядом за перші 100 днів роботи. Урядовці розповідають, експерти аналізують, опозиція критикує – досить стандартна історія. Традиція “100 днів” має об’єктивне підґрунтя – суспільство хоче швидких результатів (і має на це право), а політики прагнуть такі результати продемонструвати… Отож, чим запам’яталися сто днів уже нового уряду у сфері юстиції?” – зазначив він.

Зокрема, Малюська назвав проєкти, які міністерство повністю реалізувало протягом 100 днів. Серед них – запуск платних камер у слідчих ізоляторах. “Це лише маленька цеглинка у величезній в’язничній реформі, про яку я чимало розповідав. Але і вона дає свої результати. У якості плати ми вже отримали 115 500 грн додаткових коштів, за рахунок яких розпочинаємо ремонт безкоштовних камер”, – зазначив міністр.

Крім того, розроблено сайт, присвячений юридичній війні з Російською Федерацією, – lawfare.gov.ua. “Це так само лише маленький елемент у величезному обсязі нашої роботи у юридичному протистоянні з агресором, але він виконує важливу комунікаційну мету”, – додав очільник Мін’юсту.

Було запущено і сервіс перевірки наявності боргів у виконавчих провадженнях і можливості їх сплати онлайн.

Також серед здобутків Мін’юсту Малюська назвав допомогу при розробці “банківського закону” (відомий як “антиколомойський”). “Це не тільки дозволило отримати кредитну програму від МВФ, а й захистити інтереси держави у судових спорах з колишніми власниками банків. Нагадаю, що Мін’юст представляє інтереси КМУ у сотнях судових процесів з колишніми власниками банків. Наприклад уже у понеділок – ключове засідання Верховного суду у справі про “депозити Суркісів” у ПриватБанку”, – зазначив він.

Крім того, за словами Малюськи, було зроблено перший крок до саморегулювання нотаріусів – “віддали нотаріусам частину квоти Мін’юсту у Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату”. Тепер нотаріуси мають там більшість і практично самостійно прийматимуть рішення про доступ та виключення зі своєї професії, зазначив міністр.

“Ключовим досягненням стало те, що ми, незважаючи на епідемію, втримали у робочому стані усю нашу систему: Антирейдерська колегія, державні виконавці, державні нотаріуси, РАЦС, безоплатна правова допомога, тюрми та СІЗО, територіальні підрозділи тощо”, – наголосив він.

Малюська також згадав “справу про конфіскацію пітбуля”. “Довелося довго пояснювати, що його не продавали за борги (як і усіх інших домашніх тварин) і що це було виконання рішення суду про конфіскацію у зв’язку з неналежним утриманням тварини. Разом з тим, ця історія допомогла нам усвідомити недоліки законодавства. Ми подали законопроєкт, що прямо забороняє продаж собак та кішок за борги, та розробили постанову КМУ, яка надає можливість передавати безоплатно конфіскованих тварин у спеціалізовані установи. Левів та ведмедів уже продавати не будемо. Передамо безоплатно”, – зазначив він.

“Ну і, врешті решт, ми розробили цілу низку законопроєктів, які, після підтримки їх парламентом, зроблять справжню революцію у великій кількості підконтрольних нам сфер: виконавче провадження, люстрація, нотаріат, суди присяжних, третейські суди, відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких злочинів та багато іншого”, – підсумував міністр, наголосивши, що описане вище – лише невелика частина того, що робить команда.

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня цього року на позачерговому засіданні, скликаному на вимогу Президента, Верховна Рада відправила у відставку уряд Олексія Гончарука. У той же день парламент призначив на посаду Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та затвердив склад нового уряду. Малюська очолював Мін’юст і в уряді Гончарука – з 29 серпня 2019 року.

 

Нова Каховка приваблюватиме туристів вишитими будинками

У Новій Каховці, що на Херсонщині, представили два маршрути активного туризму – “Перлина на Півдні України” та “Кам’яні вишиванки” Нової Каховки”, які увійшли до державного Реєстру шляхів активного туризму.

Про це повідомляє “Нова Каховка.City” з посиланням на начальника відділу культури і туризму Новокаховської міської ради Наталію Зарудну – Укрінформ.

“На засіданні обласної комісії з питань створення мережі шляхів активного туризму на території Херсонської області відділ культури і туризму Новокаховської міської ради успішно презентував два шляхи активного туризму “Перлина на Півдні України” та “Кам’яні вишиванки” Нової Каховки”, – йдеться в повідомленні.

Так, протяжність маршруту, присвяченого орнаментальним панно на будинках Нової Каховки, становить 2 км, тривалість – 1 година.

“Вишиті південні будинки під палаючим сонцем Херсонщини привернуть вашу увагу своєю незвичністю. Ажурна краса, перевірена часом, у виконанні художника-монументаліста Григорія Довженка, занурить вас у незвичність українського генетичного коду. Поєднання Сходу та Заходу у рослинних та тваринних мотивах, геометрія на камені”, – сказано в презентації кам’яних “вишиванок”.

Натомість оглядова екскурсія “Нова Каховка – перлина Півдня України” триватиме 3 години й має протяжність 30 км. Вона передбачає відвідування Корсунського жіночого монастиря, виноробного господарства Дім марочних коньяків “Таврія”, водно-спортивних баз, літературно-меморіального музею А. П. Бахути, пам’ятників та музейних установ міста, Центральної площі, Палацу культури, ротонд-альтанок, Парку культури і відпочинку, Літнього театру, Містечка атракціонів, мінізоопарку “Казкова діброва”, стадіону “Енергія”, Каховської ГЕС, музею історії селища Козацького, степових водоспадів, Солов’їного гаю, виноробного господарства Князя Трубецького.

За результатами засідання комісії маршрути, розроблені відділом культури і туризму Новокаховської міськради, внесено до державного Реєстру шляхів активного туризму. У майбутньому планується їхнє ознакування для кращого орієнтування туристів, за підтримки обласного бюджету.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині до Реєстру шляхів активного туризму додали 7 нових маршрутів й розширили один зі створених раніше.

 

У “Слузі народу” розповіли, коли буде прийнятий закон про референдум

УНН. Верховна рада розраховує прийняти за основу законопроект про всеукраїнський референдум вже 18 червня, у цілому ж документ розраховують прийняти вже восени. Про це заявила заступник голови фракції “Слуга народу” Євгенія Кравчук в ефірі одного з телеканалів, передає кореспондент УНН.

Так, питання проведення референдума розглянуть на майбутньому пленарному тижні.

“Ми розраховуємо прийняти в першому читанні вже у четвер у Верховній раді. Вже після літа ми в цілому ухвалимо”, – сказала Кравчук.

Також вона додала, що до проведення місцевих виборів жодних питань на референдум не виноситимуть, адже ці процеси не можна змішувати.

Як раніше повідомляв УНН, у ВР зареєстрували президентський законопроект про референдум.

Він передбачає чотири види всеукраїнського референдуму за предметом.

 

Андерс Фог Расмуссен побачив у звинуваченнях Порошенка ознаки вибіркового правосуддя – ЛБ

“Це частина минулого України, а не її майбутнього”.

Колишній Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що звинувачення, які були висунуті п‘ятому президенту України Петру Порошенку, мають ознаки вибіркового правосуддя та політичного переслідування. Про це він пише на своїй сторінці у Твіттері.

«Ніхто не може бути вище закону, і справедливість повинна бути забезпечена. Але звинувачення, які були висунуті Порошенку на цьому тижні, мають тривожний відтінок вибіркового правосуддя і політичної помсти. Це частина минулого України, а не її майбутнього», – пише Расмуссен.

Як відомо, низка впливових світових політиків застерегла президента Зеленського від політичних переслідувань Петра Порошенка. Серед них колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більд, президент Європйської народної партії Дональд Туск, колишній спецпредставник Дерджепу США з питань України Курт Волкер, екс-посол Канади в Україні Роман Ващук, депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс.

Також була оприлюднена спеціальна заява, яку підписали Голова Делегації Європейського парламенту у зв’язках з Україною Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом Вітольд Ващиковський, Голова Делегації Європейського парламенту у Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ Андрюс Кубілюс та Віце-голова Делегації Європейського парламенту у зв’язках з Україною Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом Траян Басеску. У заяві зазначено, що нинішня влада в Україні має дотримуватись принципів верховенства права та європейських цінностей, а справа Порошенка буде під пильним наглядом Європейського парламенту.

 

Справа Гандзюк: Мангер у лікарні, активісти говорять про ухиляння від судуУП

Підозрюваний у замовленні нападу на активістку Катерину Гандзюк Владислав Мангер опинився у лікарні, активісти вважають, що таким чином він ховається від примусового приводу до суду.

Джерело: заява ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”, колишній український боксер Володимир Вірчіс у Facebook

Деталі: Вірчіс заявив, що Мангер перебуває у відділенні реанімації, “з якого його хочуть примусово взяти під варту співробітники силових структур”.

За словами активістів, біля Херсонського обласного кардіологічного диспансеру помітили автомобіль Мангера.

Дослівно: “Це саме той медзаклад, де головлікар Олег Мазуряк збирається ховати Мангера від обов’язкового приводу на судове засідання про зміну запобіжного заходу. Фото зроблене ще вчора (12 червня – УП), тобто в день, коли Мангер мав би виконувати свої обіцянки – бути присутнім в Києві на судовому засіданні. Але що зробив цей поважний і потужний боксер? Правильно – злякався і побіг робити довідки про поганий стан здоров’я (свій і своєї доньки)”.

Нагадаємо: Досудове розслідування у справі вбивства активістки Катерини Гандзюк було продовжене до 29 липня через нові обставини.

11 червня Мангер у своєму відеозверненні у Facebook заявив, що у справі Гандзюк з’явилося двоє нових свідків і що на них нібито чинили тиск.

 

 «Наше завдання, щоб був мир на Донбасі»: що переселенці робитимуть на переговорах у Мінську

12.06.2020, ЛБ

Офіс президента 9 червня оголосив, що до робочої групи з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ), яка займається мирним врегулюванням ситуації на Донбасі, долучаться нові представники від України.

«Уперше за понад п’ять років до діалогу на майданчику ТКГ у складі української делегації залучені представники тимчасово окупованих Російською Федерацією районів Донецької та Луганської областей України», — ішлося у заяві.

Донеччину тепер на переговорах представлятимуть журналісти Денис Казанський та Сергій Гармаш, Луганщину — лікар Костянтин Лібстер та юрист, голова міжнародної громадської організації «Луганське земляцтво» Вадим Горан. LB.ua запитав у нових представників України, що тепер може змінитися у переговорному процесі та чи можливо зупинити війну на Донбасі.

Діана Буцко, журналістка

«Демонополізувати сепаратистів»

В Офісі президента пояснили, що залучили переселенців, аби просунутися у виконанні Мінських домовленостей. Комплекс заходів щодо виконання Мінського протоколу, підписаний 2015 року, передбачає: Україна не може ухвалювати закони щодо Донбасу без консультацій з представниками ОРДЛОПункт №11 Комплексу зобов’язує українську владу провести конституційну реформу у контексті децентралізації «з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів». У рамках Тристоронньої контактної групи з ОРДЛО також мають узгоджуватися питання, що стосуються місцевих виборів, про ще йдеться у пунктах №9 і 12.

Віце-прем’єр та міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков розповідав, що звернув увагу на ці пункти Мінських домовленостей, відколи долучився до переговорного процесу. Так виникла ідея скандальної Консультативної ради, де мали бути 10 представників від України і 10 — від підконтрольних Росії бойовиків.

«Консультативна рада — це той інструментарій, якого не вистачало «Мінську» для демонополізації присутності в переговорному процесі сепаратистів як запрошених з боку Росії», — нещодавно розповідав Резніков в інтерв’ю LB.ua.

Після скандалу та низки протестів ідея Консультативної ради у першому її варіанті відійшла на другий план. З’явився новий план — цього разу уже без сепаратистів. Українська влада спочатку думала залучити до переговорів як представників ОРДЛО місцевих депутатів та міських голів, обраних на легітимних виборах ще 2014 року. Знайти їх виявилося складно.

«Не всі з них в Україні. Не всі з них готові дотримуватися політики незалежної унітарної країни з розумінням наших червоних ліній», — пояснює LB.ua Олексій Резніков.

Тоді міністерство вирішило пошукати радників делегації серед священиків, журналістів, спортсменів, культурних діячів, розповідає віце-прем’єр. Резніков додає: радився з мешканцями Донбасу, серед іншого і з народними депутатами.

«Насправді це був ретельний відбір. Декілька місяців ми займалися тим, що шукали тих людей, які би мали суспільно-громадську легітимність і довіру, розуміння того, що вони у переговорному процесі будуть оптимальними. Я провів понад 60 комунікацій різного характеру», — зазначає Резніков.

За словами міністра із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, дехто відмовився, аби не піддавати небезпеці життя родичів, які лишилися на окупованій території. Були й такі, що розуміли: не зможуть дивитися в очі росіянам.

Після співбесіди з Резніковим майбутні члени української делегації зустрічалися з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком, де мали можливість поставити свої запитання.

9 червня переселенці уже взяли участь у першому для них засіданні ТКГ. Настанов про те, що саме їм говорити, влада не давала. У міністерстві бачать завдання нових радників у тому, щоб вони висловили власне бачення майбутнього Донбасу.

«Я від них очікую усвідомлення мінських угод, усвідомлення тих планів, які стоять перед Україною, реального бачення того, яким бути завтра деокупованому Донбасу, як будемо влаштовувати місцеве самоврядування, як будемо проводити вільні вибори під українським прапором, як будуватимемо мирне життя», — пояснює Резніков.

Поки що міністерство із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій представило чотирьох учасників політичної підгрупи, але планує залучити переселенців і до інших підгруп.

«Балаканина, а не вирішення проблеми»

Перша четвірка радників — журналісти Денис Казанський та Сергій Гармаш, юрист Вадим Горан та лікар Костянтин Лібстер.

Журналіст і блогер Денис Казанський до 2014 року працював в Донецьку в інтернет-виданні Остров. Був популярним блогером, критикував Партію регіонів. З початком війни переїхав до Києва. Вів власну програму на каналі ATR, був редактором сайту «Четверта влада». Зараз співпрацює з журналом «Український тиждень», є головним редактором сайту «Східний варіант», який пише про ситуацію на Донбасі.

Казанський розповідає, що погодився приєднатися до ТКГ, аби донести свою позицію про те, що Україна не повинна вносити особливий статус ОРДЛО в Конституцію, а вибори можуть проводитися тільки за законами України після отримання контролю над кордоном.

«Про конструктив казати важко, бо Мінські угоди від самого початку поставлені так, що трактувати деякі положення можна як завгодно, і Росія трактує їх на свій лад, а Україна зовсім інакше. Втім, іншого документа наразі немає», — відповідає Казанський на запитання про можливі зміни у переговорному процесі після долучення переселенців.

Ще один журналіст Сергій Гармаш родом з Єнакієвого. Працював власним кореспондентом Радіо Свобода та агентства «Інтерфакс-Україна» на Донеччині. 2002 року заснував сайт «Остров», яким займається і досі. Виїхав з Донецька 2014 року після того, як його дачу, де Гармаш разом з товаришами виготовляв проукраїнські листівки, обстріляли.

Коли журналіст приєднався до ТКГ, то під час засідання назвав Росію країною-окупантом, на що йому представник Москви Борис Гризлов зробив зауваження, попросивши використовувати «тільки мову мінського процесу».

«Я таких тонкощів не знав. Наше завдання — говорити те, що ми вважаємо за потрібне, і позначити рамки для нашої влади, міжнародного співтовариства і для Росії. Як можна обговорювати вибори без нас, якщо ми туди повернемося і будемо брати в них участь?», — риторично запитує Гармаш.

Як і Казанський, Гармаш скептично оцінює перспективи мінських переговорів.

«Я вважаю, що конструктиву на мінских переговорах апріорі не буде, доки у Росії не з’явиться політична воля вирішити цей конфлікт. Поки що я під час роботи у ТКГ не побачив цієї політичної волі. Поки що там більше розмовляють люди, які не уповноважені вирішувати якісь конкретні серйозні питання. Тобто це балаканина, а не вирішення проблеми», — зазнає Гармаш.

На думку журналіста, Мінський процес треба зберігати на той випадок, якщо Кремль під впливом геополітичної, епідеміологічної, енергетичної чи політичної ситуації всередині Росії погодиться повернути Україні Донбас.

«І тоді Мінський комплекс заходів може дати змогу Кремлю вийти, таким чином зберігши обличчя. Але тоді вже Україна трактуватиме Мінський комплекс заходів таким чином, щоб повернення Української держави на ту територію було не лише юридичним, а й фактичним, і туди могли повернутися 1,5 мільйона переселенців, які б не відчували себе скривдженим через те, що вони є патріотами України», — сподівається Гармаш.

«Від того, як я назву ситуацію на Донбасі, нічого не зміниться»

Інший радник ТКГ, лікар Костянтин Лібстер понад 20 років працює травматологом. Народився у родині луганських лікарів і вирішив продовжити сімейну професію. З 2014 року працює в Центральній міській лікарні Києва.

Лібстер розповідає, що вирішив приєднатися до переговорів у ТКГ, оскільки йому «боляче за те, що відбувається там».

«Наше завдання, щоб був мир на Донбасі, щоб Україна стала єдиною, незалежною, самостійною і без війни. Посил, який іде від Офісу президента, — це мир та єдність країни. Про поступки і мови бути не може. Є принципова позиція: жодна зі сторін конфлікту не заперечує проти того, що окремі райони Донецької та Луганської областей є частиною України. Це не обговорюється. Мова йде про те, що процес триває сьомий рік, а ми не зсунулися практично нікуди», — пояснює Лібстер своє бачення роботи в ТКГ.

На думку лікаря, учасники ТКГ повинні «почати чути один одного», адже інакше стоятимуть на місці. На запитання про те, як називати ситуацію на Донбасі, лікар відповідає, що це не має значення, адже нічого де-факто не змінить.

«Ми можемо назвати це війною, ми можемо назвати це конфліктом… Скажіть, як вам зручно, щоб я назвав? Від того, як я назву ситуацію на Донбасі, нічого не зміниться. Назвемо це війною. Що змінилося? Там помирає мирне населення, немає нормальної якості життя, немає соціальних гранітний, є сіра зона, де дуже тяжко людям. Можете називати цей процес, як вам завгодно», — емоційно коментує Лібстер.

Батько Костянтина Лібстера лишився у Луганську після початку окупації. До початку війни був депутатом міської ради Луганська від Партії регіонів. Зараз очолює травматологічне відділення міської лікарні №2. Сайт «Миротворець» вніс Сергія Лібстера до бази «посібників терористів» за нібито співпрацю з бойовиками. На сайтах бойовиків є фотографія того, як Сергій Лібстер показує лікарню ватажку «ЛНР» Леоніду Пасічнику. У Лібстера-старшого є нагороди від окупаційної влади Луганська. 2014 року відділення, яке очолює Лібстер, працювало як воєнний госпіталь. Сергій Лібстер в інтерв’ю розповідав, що у шпиталі переважно лікували цивільних, «відсотків на 80». Мабуть, решта були військовими.

«Були і полонені українці, ми їх теж оперували і рятували. Для нас медиків не буває розмежувань, все настільки складно. І те, що відбувається — дикість, вороги ті, хто все це запустив. Як все було зроблено — тонко, розумно і підло. А люди з автоматами — просто гарматне м’ясо», — казав Сергій Лібстер 2017 року.

Костянтин Лібстер запевняє, що його батько аполітичний, і прямо не відповідає на запитання, чи підтримує його тато бойовиків.

«Мій батько — лікар, людина, яка абсолютно абстрагована від політики. Він лікує людей. Ви намагаєтеся знайти якийсь підступ, якийсь хайп, якусь брудну історію. Не шукайте її. Ви не там колупаєте», — реагує Лібстер на запитання про свого батька.

Константин Лібстер закликає «не нагнітати», коли мова заходить про можливі ризики для його батька.

«Мій батько — унікальна приголомшлива людина, тому я думаю, що все буде добре», — упевнений Лібстер.

Міністр Резніков теж не бачить проблеми з цього приводу, адже «у кожного там є родичі, друзі, однокласники».

«Людина свідомо приймала рішення, розуміючи можливі ризики. Ми з паном Констянтином мали з цього приводу розмову. Він переконаний, що його батько відомий лікар, поважають його усі, і тому, ми маємо надію, що батько не постраждає», — каже Резніков.

Щодо фотографій Сергія Лібстера з ватажком «ЛНР» Леонідом Пасічник міністр парирує: «Яка це може бути проблема? Це життя, у якому як заручники живуть кілька мільйонів українців».

«Конфлікт має дві сторони»

Юрист Вадим Горан родом з Краснодона Луганської області. Закінчивши Харківський юридичний інститут, пішов працювати у прокуратуру. Після 20 років роботи на Луганщині Горана перевели до Генпрокуратури у Києві. З 2006-го працював заступником прокурора Києва, пізніше — аж до Революції гідності — керував головним управлінням ГПУ з нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень. Після втечі Януковича звільнився з прокуратури.

З 2015 року очолює громадську організацію «Луганське землятство», якою до того керував колишній лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Зараз екс-регіонала звинувачують у сепаратизмі, його справу розглядають у суді. «Землятство» брало участь у засіданні так званої «громадської ради «ЛНР» влітку 2014 року.

Горан ще раніше розповідав, що єдина можливість зупинити війну — переговори між представниками «українського громадянського суспільства та громадянського суспільства сепаратистів».

«В основному ті, хто стріляє, вони покликані стріляти. Адже це і є завдання військових — бачити супротивника і воювати. Конфлікт має дві сторони, і у кожної з них є зброя», — говорив він в інтерв’ю Громадському радіо 2016 року.

Горан не знайшов часу поспілкуватися з LB.ua, посилаючись на свою зайнятість, та пообіцяв надати коментарі через тиждень.

Міністр Резніков запевняє, що можливі зв’язки організації Горана з Єфремовим перевіряли, але нічого підозрілого не знайшли.

«Цю організацію утворював перший прем’єр-міністр України пан Фокін. І що? Це єдине зрозуміле землятство, у якому об’єднані луганчани уже 20 років. У нашої країни були президенти з різними прізвищами. Так що мені відмовитися від українського громадянства, бо у мене президентом був Янукович? Це нонсенс», — вважає Резніков.

Міністр додає, що у Горана великий досвід участі у ділових перемовинах.

«Кожен з чотирьох представників має свою експертизу, і свою людську історію, і свій біль, і свої сльози, і свою кров, і своє бажання закінчити цю війну, і повернутися на свій рідний Донбас, на свою вулицю, до могили своїх родичів», — емоційно підсумовує Резніков.

Журналісти Сергій Гармаш та Денис Казанський теж запевнили LB.ua, що вся делегація має консолідовану проукраїнську позицію і на переговорах ніхто висловлював суперечливих тез.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 487

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua