Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 14.09.2020

Інформаційний резонанс доби: 14.09.2020

Окупанти на Донбасі за минулу добу тричі порушили “тишу”

Упродовж доби, 14 вересня, збройні формування РФ 3 рази порушили домовленості Тристоронньої контактної групи.

Про це повідомляє пресцентр штабу ООС, передає Укрінформ.

Як зазначається, порушення режиму припинення вогню було зафіксовано поблизу Авдіївки та Мар’їнки. На цих ділянках задокументовано неприцільний вогонь у бік українських позицій із ручного протитанкового гранатомета та стрілецької зброї.

«Неприцільні постріли не становили загрози життю і здоров’ю, тому наші воїни вогонь у відповідь не відкривали. Бойових втрат і поранень серед особового складу Об’єднаних сил не було», – йдеться у повідомленні ООС.

Окрім того, у районі населеного пункту Пищевик був виявлений ворожий БПЛА, що перетнув лінію розмежування. Засобами радіоелектронної боротьби безпілотник противника було подавлено.

У районі проведення операції належно виконують завдання інші складові сил оборони. Військовослужбовці Збройних Сил разом із рятувальниками ДСНС ліквідували пожежу поблизу населеного пункту Миколаївка, що на Донеччині.

Від початку поточної доби, 15 вересня, на усіх ділянках фронту спостерігається тиша, порушень домовленостей, які вступили в дію 27 липня 2020 року, не зафіксовано.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил загалом залишається контрольованою.

 

Окупанти стріляли з гранатометів поблизу Яковлівки

Російські окупаційні війська станом на 12.00 14 вересня здійснили два постріли із ручних протитанкових гранатометів неподалік населеного пункту Яковлівка. Втрат серед українських захисників немає.

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу повідомила речниця Міноборони Юлія Пампуха.

«Від початку поточної доби станом на 12:00, зафіксовано 1 обстріл на Донецькому напрямку. Так, близько 8-ї години ранку збройні формування РФ здійснили 2 постріли із ручних протитанкових гранатометів неподалік населеного пункту Яковлівка», – повідомила речниця.

За словами Пампухи, бойових втрат серед українських військових немає. Враховуючи провокативний характер обстрілу, Об’єднані сили вогонь у відповідь не відкривали.

Як повідомляв Укрінформ, минулої доби, 13 вересня, два порушення режиму припинення вогню зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід». Неприцільні постріли з підствольних гранатометів в бік позицій ОС зафіксували поблизу населених пунктів Піски та Авдіївка. Бойових втрат і поранень серед українських захисників немає.

 

Зеленський в інтерв’ю Wiener Zeitung: Головним пріоритетом є повернення територій

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що головним пріоритетом для нього є закінчення війни та повернення українських територій.

Про це глава української держави заявив в інтерв’ю австрійській урядовій газеті Wiener Zeitung, передає Укрінформ.

“Коли я щось обіцяю, це – не просто порожні слова. Закінчення війни та повернення українських територій — це мій головний пріоритет. І це не якісь романтичні обіцянки”, – заявив Зеленський, коментуючи питання щодо своїх передвиборчих обіцянок та їх реалізації після обрання.

Водночас він визнав, що втілити ці обіцянки – “не просто”.

“Але ми вже багато чого досягли. Ми повернули 140 людей з полону. Ми здійснили розведення військ. Там більше не стріляють, майже ніхто не гине. За винятком однієї смерті, втрат протягом семи тижнів більше не було. Це всі бачать, і Європа теж це бачить. Іноді бувають вистріли з боку сепаратистів. Але ми не відповідаємо на них, і це добре”, – цитує Wiener Zeitung Зеленського.

Президент України також вказав на те, що наразі на тимчасово непідконтрольних уряду територіях Донбасу спостерігається гуманітарна катастрофа, багато людей заразилися коронавірусом.

“Але люди, які живуть в окупованій частині Донбасу, також бачать, як живуть українці по той бік фронту — краще. У шахтарів на окупованому Донбасі все погано: вони не отримують нормальної заробітної плати й повинні платити високі ціни на воду та електроенергію. Якщо терпіння людей там у якийсь момент вичерпається, то можуть також виникнути заворушення”, – зазначив Зеленський.

На його переконання, внутрішній конфлікт на окупованій території Донбасу є можливим, адже людям погано живеться, а також там є багато проукраїнськи налаштованих людей.

Як повідомляв Укрінформ, 15-16 вересня Президент України Володимир Зеленський відвідає з офіційним візитом Республіку Австрія.

У межах візиту заплановані переговори Глави держави з Федеральним президентом Австрії Александром Ван дер Белленом, Федеральним канцлером Себастіаном Курцом та Президентом Національної ради (парламенту) Австрії Вольфгангом Соботкою.

 

Заворушення на окупованому Донбасі не вигідні Україні — Зеленський

УНН. Людям важко, але заворушення на окупованому Донбасі не вигідні Україні в контексты повернення територій. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю Wiener Zeitung, передає УНН.

“Ні, ціна завищена. На окупованій території Донбасу виникне внутрішній конфлікт. І я знаю, що там багато українців в душі. Я не хочу, щоб вони вмирали. Цим людям нелегко, багато зникають в тюрмах, бо відзначають такі свята, як День Незалежності України. Наші солдати, яких ми звільнили, сказали, що вони сидять у в’язниці з проукраїнськими громадянами. Там багато людей, які думають проукраїнські”, — заявив Зеленський.

Нагадаємо, він вважає, що на окупованому Донбасі справи йдуть погано, люди не отримують нормальної заробітної плати і змушені платити за воду і електрику за високою ціною, а якщо терпіння людей там в якийсь момент вичерпається, можуть виникнути заворушення.

Як повідомляв УНН, в інтерв’ю австрійському виданню Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна почекає, поки ситуація у Білорусі не стабілізується, перш ніж робити висновки щодо посередництва країни у питанні Донбасу та Криму. Зеленський також вважає, що у Білорусії може відбутися Майдан, якщо влада не піде на діалог з народом.

 

Литва не визнає місцеві “вибори” в анексованому Криму

Литва у злагоді із загальною політикою ЄС не визнає так звані “вибори” на тимчасово окупованих територіях Криму і Севастополя, які Росія провела в неділю, і заявила про підтримку територіальної цілісності України.

Про це написав у своєму Твіттері глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс, повідомляє Укрінформ.

«Вчора в Росії пройшли так звані «регіональні та місцеві вибори» в незаконно анексованому Криму і Севастополі. ЄС проводить послідовну політику невизнання анексії. Ми не визнаємо ці «вибори» і незмінно підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України», – зазначає Лінкявічюс.

Як повідомляв раніше Укрінформ, Європейський Союз заявив про невизнання результатів місцевих і регіональних виборів, які були проведені Російською Федерацією на території окупованого Криму і в Севастополі.

Як відомо, 13 вересня в Росії закінчилися регіональні вибори, які вперше в історії відбувалися протягом трьох днів під приводом протидії поширенню коронавірусу. МЗС України висловив рішучий протест РФ і засудив протиправну організацію і проведення Російською Федерацією 13 вересня 2020 року так званих “виборів” на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

 

Євросоюз не визнав місцеві «вибори», що були організовані окупантами у Криму

Європейський Союз заявив про невизнання результатів місцевих та регіональних виборів, які були проведені Російською Федерацією 13 вересня в на території окупованого Криму та у Севастополі.

Укрінформ повідомляє про це з посиланням на заяву представника ЄС, текст якої оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз не визнає незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією та не визнає, таким чином, проведення виборів на Кримському півострові. Будь-хто обраний на організованому Росією голосуванні на Кримському півострові і претендує представляти Крим і Севастополь, не буде визнаватися Євросоюзом як представник цих територій, які є частиною України. Європейський Союз залишається непохитним у підтримці територіальної цілісності та суверенітету України», – йдеться у заяві.

Як вже повідомляв Укрінформ, 13 вересня в Росії закінчилися регіональні вибори, які вперше в історії відбувалися протягом трьох днів під приводом протидії поширенню коронавірусу. МЗС України висловив рішучий протест РФ та засудив протиправну організацію і проведення Російською Федерацією 13 вересня 2020 року так званих “виборів” на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

 

Україна офіційно поінформувала генсека ООН про незаконність виборів у Криму

Україна звернулася до генсека ООН та членів Радбезу, офіційно поінформувавши їх про незаконну організацію й проведення Росією так званих “виборів” до нелегітимних органів, утворених окупаційною адміністрацією РФ в українському Криму.

Про це повідомив у понеділок Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, передає Укрінформ.

“Такі дії Кремля є продовженням грубих порушень Російською Федерацією державного суверенітету й територіальної цілісності України. Проведення РФ псевдовиборів на територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь є нелегітимним, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків”, – навів дипломат офіційні тези української сторони.

Він нагадав що “псевдовибори” вкотре грубо порушили Конституцію та законодавство України, а також “основоположні норми й принципи міжнародного права, в тому числі Статуту ООН, резолюцій ГА ООН”.

При цьому, представник України підкреслив, що всі причетні до підготовки та проведення незаконного “голосування” нестимуть відповідальність згідно із законодавством України.

“Закликаємо іноземні держави та міжнародні організації засудити незаконні дії РФ та чітко заявити про невизнання результатів так званих “виборів” на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію, у тому числі шляхом розширення санкцій”, – наголосив постійний представник України при ООН.

Нагадаємо, минулими вихідними російська влада впродовж трьох днів провела так звані “регіональні вибори”, у тому числі до незаконних органів, утворених російською окупаційною адміністрацією на тимчасово окупованих територіях Криму.

У Раді немає проєктів постанов щодо зміни порядку проведення місцевих виборів – Разумков

До Верховної Ради не надходили проєкти постанов щодо внесення змін до раніше затвердженого порядку проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

Як передає Укрінформ, про це Голова Верховної Ради Дмитро Разумков сказав під час брифінгу 14 вересня.

“Станом на сьогодні, на цьому пленарному тижні, жодних постанов щодо зміни тієї постанови про оголошення виборів, яка була схвалена Верховною Радою, немає. Якоїсь додатковї інформації про те, що хтось комусь щось обіцяв чи не обіцяв, тим паче, доручень, немає – Верховна Рада самостійно ухвалює рішення і так робитиме і в подальшому. Я не знаю, чи будуть наполягати автори тієї постанови (щодо проведення виборів в ОРДЛО, – ред.) на цей тиждень, але не впевнений, що це можливо”, – зазначив спікер.

При цьому він пояснив, що на сьогодні внести зміни до ухваленої постанови про оголошення виборів, “м’яко кажучи, дуже складно”. “Це може поставити під сумнів організацію виборів, до яких сьогодні готується вся держава. І раніше ми бачили позицію і представників Офісу Президента, і представників громадського сектору, і політичних партій щодо цієї ситуації. Наскільки мені відомо, вона не змінювалася”, – уточнив Разумков.

Як повідомлялося, Росія під час засідання Тристоронньої контактної групи висунула Україні вимогу провести місцеві вибори на окупованій частині Донбасу. У разі відмови розглянути це питання пригрозила заблокувати процеси щодо врегулювання на сході України, зокрема обмін полоненими та зустріч лідерів нормандської четвірки.

Після цього керівник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук направив до Верховної Ради лист щодо зміни постанови про місцеві вибори. За його словами, російську сторону не влаштовує те, що, відповідно до цієї постанови, проведення виборів неможливе на окупованих територіях України, а тільки на підконтрольній українській владі території.

Голова ВР Дмитро Разумков заявив, що звернення Кравчука передано профільному комітету.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що у питанні проведення виборів на тимчасово окупованій частині Донецької і Луганської областей Україна ніколи не піде на поступки, які підірвуть її територіальну цілісність чи європейський та євроатлантичний розвиток.

 

Єрмак розповів послам G7 про результати переговорів “нормандських радників”

Керівник Офісу Президента ндрій Єрмак провів зустріч з послами країн “Великої сімки” та розповів про результати перемовин на рівні радників лідерів країн – учасниць Нормандського формату в Берліні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті глави держави.

“Ми надзвичайно вдячні за вашу підтримку й хочемо максимально прозоро та детально донести до вас позицію України і той алгоритм, за яким ми йдемо до мирного врегулювання військового конфлікту на Донбасі”, – наголосив Єрмак.

Як зазначається, керівник ОП відзначив, “що кожне досягнення, зокрема режим тиші, який тривав майже шість тижнів, стало можливим саме завдяки підтримці країн G7”.

Єрмак поінформував послів країн “Великої сімки” про позицію України на перемовинах, окресливши перебіг переговорного процесу.

Він також зауважив, що було домовлено про проведення найближчим часом наступної зустрічі радників лідерів країн – учасниць Нормандського формату, що, на переконання Єрмака, дасть змогу наблизити проведення саміту лідерів “Нормандської четвірки”.

За словами керівника Офісу Президента, “Україна пропонує чіткий план дій для досягнення миру з конкретними датами виконання всіх домовленостей, які були зафіксовані під час останньої зустрічі лідерів Нормандського формату в Парижі”.

Також Єрмак зазначив, що з метою інформування українців про деталі мирних перемовин та реалізацію зазначеного плану буде посилено комунікацію, учасники зустрічей на рівні радників та в ТКГ проводитимуть роз’яснювальну роботу, “щоб донести інформацію про те, що відбувається, і що треба зробити всім разом, щоб у найкоротші терміни досягти миру”.

“Ми розуміємо, що спілкування, зокрема зі ЗМІ, дуже потрібне й важливе”, – сказав керівник Офісу Президента.

Повідомляється, що у зустрічі також взяли участь віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, міністр оборони Андрій Таран, перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко, представник України в робочій підгрупі з політичних питань ТКГ, народний депутат Андрій Костін.

 

Росія з ідеєю “інспекцій” знову намагається уникнути відповідальності – західні дипломати

Запит про “інспекцію” українських позицій на Донбасі проросійськими бойовиками ще раз показав спроби Росії представити себе посередником, а не сторону конфлікту, уникнувши, таким чином, відповідальності за його розв’язання.

Такі думки у понеділок під час вебінару під егідою Центру європейської політики (ЕРС) щодо стійкості та безпеки регіону Східної Європи висловили посол США Філіп Рекер, співробітник бюро у справах Європи і Євразії Державного департаменту США, та голова Департаменту відносин з країнами Східного партнерства Європейської служби зовнішніх дій Річард Тіббелс.

Саме так західні дипломати відповіли на запитання кореспондента Укрінформу щодо природи пропозицій, які були нещодавно озвучені під час зустрічі радників Тристоронньої контактної групи щодо проведення “інспекцій” на позиціях українських військ на Донбасі за участі проросійських бойовиків ОРДЛО.

“Під час цієї зустрічі політичних радників не трапилося нічого нового. Що ми бачимо – це продовження зусиль, спрямованих на спротив виконанню зобов’язань, які були взяти відповідно до Мінських домовленостей. Це продовження спроб російської сторони розпорошити та відійти від відповідальності, яку вони мають”, – зазначив американський урядовець.

Американський Посол зауважив, уряд США разом з європейськими партнерами, зокрема, з Німеччиною, робить все можливе, щоб всі учасники Мінського процесу дотримувалися власних зобов’язань щодо врегулювання конфлікту.

“Важливо пам’ятати, що цей конфлікт триває. Нас дещо відволікли інші вражаючі події. Але це (конфлікт на Донбасі) було зроблено Росією, вони це розпочали, і внаслідок цього вони перебувають під сильними санкціями з боку ЄС і Сполучених Штатів. Саме з цієї причини ці санкції раз за разом продовжуються. Зрозуміло, що ми хотіли б їх скасувати, але, щоб це сталося, вони (росіяни) мають виконати власні зобов’язання”, – заявив Рекер.

У свою чергу, представник Європейської служби зовнішніх дій Тіббелс наголосив, що Росія, незважаючи на заклики європейських партнерів, не дотримується принципу рівності та не відповідає на зусилля української сторони з мирного врегулювання у дусі доброї волі.

“Прогрес, який був досягнутий протягом року, відбувся завдяки президенту Зеленському та його колегам – про це не треба забувати. Ми постійно закликаємо Росію до рівного підходу, відповідно до прогресу, який демонструє Україна, до справжнього прояву взаємності. На жаль, те, що ми бачимо – це продовження дій Росії, яка бажає змалювати власний портрет як посередника у конфлікті. Але Росія є стороною конфлікту, і зараз час для Росії – виконати власні зобов’язання відповідно до Мінських угод”, – наголосив європейський дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що провести інспектування українських позицій за участю ОБСЄ та бойовиків ОРДЛО поблизу населеного пункту Шуми вимагав помічник президента РФ Дмитро Козак під час відеоконференції 9 вересня.

10 вересня Кравчук звернувся з листом до представника ОБСЄ у ТКГ з проханням перенести захід, оскільки російська сторона та представники з ОРДЛО висунули нові та непередбачені вимоги.

10 вересня в Офісі Президента України заявили, що одноразового “спільного інспектування” в районі населеного пункту Шуми не відбудеться.

10 вересня російські окупаційні війська тричі відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Шуми, Золоте та Золоте-5.

 

Резніков закликав українські ЗМІ не поширювати російські міфи щодо роботи ТКГ

Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков  закликав українські ЗМІ не поширювати російські міфи, зокрема, про роботу в рамках Тристоронньої контактної групи та про можливий намір провести вибори в ОРДЛО.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він заявив в ефірі програми “Свобода слова”.

“Ми сьогодні є заручниками нашої порядності ведення переговорів. Українська сторона завжди дотримувалася домовленостей, що будь-які події, які відбулися в рамках Тристоронньої контактної групи, вони коментуються сторонами тільки після того, як публічні заяви будуть проголошені на сайті ОБСЄ. Українська сторона завжди дотримувалася цього підходу. Але, на жаль, російська сторона припинила дотримуватися цієї умови, і вони коментують, що їм заманеться. На жаль, наші засоби масової інформації підхоплюють саме ту інформацію, яку видають наші опоненти в цих переговорах, і вона стає підставою для обговорень і тим “зрада””, – зазначив Резніков.

При цьому, він підкреслив, що гібридна війна, яку почала Російська Федерація з окупації Криму та продовжує донині, вона передбачає в тому числі інформаційну війну.

“Всі ці повідомлення, які йдуть від іншої сторони, вони не є правдивими, вони є трактування тієї сторони, розраховані на їх аудиторію. І тому, кожен раз, коли ми повинні виправдовуватися, ми з вами починаємо жити в їх міфах”, – заявив віцепрем’єр.

Зокрема, він назвав міфом заяви про нібито інспекцію російською стороною позицій українських Збройних сил.

“Я хочу відзначити що слово” інспекція “відсутній в угодах, які були досягнуті в липні (домовленості в рамках ТКГ щодо досягнення режиму тиші, – ред.). Це слово, яке поширили засоби масової інформації. Причому, воно почало рух саме з російських засобів масової інформації, а також — з пабліків, які знаходяться на неконтрольованій Україною території, на тих територіях, де сьогодні окупаційні режими”, – підкреслив Резніков.

За його словами, мова йде про інспекцію невеликої ділянки в “сірій” зоні, де немає позицій українських Збройних сил, і яка пролягає в сторону ворожих позицій.

“Тому, ні про яку інспекцію бойовиками українських бойових позицій мова навіть не йшла. І прошу цей міф не поширювати”, – підкреслив він.

Другим міфом, за його словами, є ситуація з можливим переглядом постанови Верховної Ради про проведення місцевих виборів.

“Є ще один міф що російська федерація вимагає від нас перегляду певного нормативного акту, прийнятого Верховною Радою. Другий міф пов’язані з цим же – про те що Російська Федерація хоче змінити постанову Верховної Ради про проведення місцевих виборів, з тим, щоб провести вибори в ОРДЛО 25 жовтня. Це міф і нісенітниця. Такої вимоги немає. Вони якраз не готові проводити вибори 25 жовтня. Тому, що для цього необхідно виконати ряд вимог, які прописані в мінських угодах. У першу чергу вивести іноземні війська Російської федерації, а також роззброїти незаконні формування, провести повну демілітаризацію і забезпечити повноцінну виборчу кампанію і, звичайно, провести вибори за законами України. Більш того, в тих же Мінських угодах йдеться про те, що вибори повинні бути проведені за спеціальним законом “, – заявив віцепрем’єр.

Він підкреслив, що ухвалюючи зміни до постанови Верховної Ради про проведення місцевих виборів, депутати внесли тільки одну зміну, в порівнянні з аналогічними нормативними актами, зокрема 2015 року.

“Вони додали один нюанс. Вони написали, що спочатку повинен бути взятий контроль над кордоном, і тільки потім повинні бути проведені вибори”, – підкреслив Резніков.

 

“Слуга народу” на фракції обговорить зміни щодо проведення місцевих виборів — Арахамія

Парламентська фракція “Слуга народу” проведе засідання за участі віцепрем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова щодо ймовірності внесення змін до постанови про проведення чергових місцевих виборів 25 жовтня.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це розповів голова фракції “СН” Давид Арахамія в ефірі ток-шоу “Свобода слова” на телеканалі ICTV.

“Зараз багато депутатів сприймають цей факт, що ми нібито повинні йти за вказівкою пана Козака (заступник голови Адміністрації президента РФ Дмитро Козак, – ред.). Я думаю, що це спрямована операція… для того, щоб внести такий роздрай всередину українського парламенту. Чи будемо ми виносити це питання? Воно стоїть, до речі, в порядку денному на п’ятницю. Але чи ми дійдемо до цього питання чи ні – це взагалі ще велика дискусія. Ми будемо мати окрему фракцію по цьому питанню. Запросили пана Резнікова, тому що він безпосередній учасник цих перемовин, для того, щоб внести повну ясність у це питання”, – сказав Арахамія.

Політик також зазначив, що вимога російської сторони, яка була озвучена Дмитром Козаком за результатами зустрічі радників лідерів нормандської четвірки внести зміни до постанови про проведення місцевих виборів в Україні, є “чисто політичною заявою”.

“А з іншого боку — якщо ми це проголосуємо, то це розблоковує багато інших процесів на шляху до миру, нормандської зустрічі й таке інше. І треба зараз обирати — будемо робити парламентські дискусії з усіма фракціями, будемо це обговорювати”, – додав Арахамія.

Він також нагадав, що нардеп від фракції “Слуга народу” Олександр Качура 28 липня зареєстрував у Верховній Раді свій проєкт постанови щодо проведення місцевих виборів.

“Пан Качура тоді це зробив, тому що він ретельно вивчав умови Мінських домовленостей, які, на наше нещастя, нам у спадщину залишилися, і ми маємо рухатися цим шляхом. І в тій редакції, в якій ця постанова була прийнята, саме в четвертому пункті, вона давала можливості російській стороні звинувачувати Україну в тому, що ми прямо порушуємо Мінські домовленості”, – сказав Арахамія.

Він зазначив, що Качура у своєму проєкті написав трохи інше формулювання, яке так само передбачає повну деокупацію, виведення всіх збройних формувань окупантів та реінтеграцію ОРДЛО і після цього проведення демократичних виборів за українським законодавством.

“Але при цьому він все в такому формулюванні виклав, що всі “червоні лінії” наші залишаються, але не можна нас напряму таким чином звинувачувати”, – зауважив Арахамія.

Він зазначив, що постанова щодо проведення місцевих виборів втрачає чинність 26 жовтня.

Раніше Олександр Качура у Телеграмі написав, що засідання фракції щодо постанови про місцеві вибори може відбутися вже цього тижня, і туди також запрошено керівників української делегації в ТКГ і керівництво Офісу Президента.

Як повідомлялося, 11 вересня в Берліні пройшли переговори на рівні політичних радників лідерів країн нормандського формату, які тривали 7 годин.

Після переговорів радників нормандської четвірки представник Росії Дмитро Козак заявив, що сторони домовилися про внесення до Верховної Ради пропозиції щодо коригування постанови про місцеві вибори.

У РФ вважають, що постанова Ради суперечить мінським угодам, адже в них закладені інші умови проведення місцевих виборів в ОРДЛО.

Згодом Єрмак в ефірі телеканалу “Україна 24” зауважив, що Україна під час зустрічі радників в нормандському форматі не обіцяла вносити зміни до постанови про місцеві вибори для проведення їх на окупованих територіях.

Як повідомлялося раніше, Росія під час засідання Тристоронньої контактної групи висунула Україні вимогу провести місцеві вибори на окупованій частині Донбасу. У разі відмови розглянути це питання пригрозила заблокувати процеси щодо врегулювання на сході України, зокрема обмін полоненими та зустріч лідерів нормандської четвірки.

Після цього керівник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук направив до Верховної Ради лист щодо зміни постанови про місцеві вибори. За його словами, російську сторону не влаштовує те, що, відповідно до цієї постанови, проведення виборів неможливе на окупованих територіях України, а тільки на підконтрольній українській владі території.

Голова ВР Дмитро Разумков заявив, що звернення Кравчука передано профільному комітету.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що у питанні проведення виборів на тимчасово окупованій частині Донецької та Луганської областей Україна ніколи не піде на поступки, які підірвуть її територіальну цілісність чи європейський та євроатлантичний розвиток.

 

Українська делегація в ТКГ введе посаду прессекретаря

Після негативної суспільної реакції, що виникла після інтерв’ю Вітольда Фокіна одному з онлайн-видань, в українській делегації в Тристоронній контактній групі буде запроваджена посада спікера.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков в ефірі програми “Свобода слова”.

“У нас дійсно сталося багатоголосся. Тому зараз йде відбір, буде введена посада прессекретаря, спікера української делегації тристоронньої контактної групи, завданням якого буде фокусувати всі сигнали від імені української делегації. Це висновок, який ми зробили, і ситуація, яку ми будемо зараз виправляти”, – підкреслив Резніков.

При цьому, коментуючи суть заяв члена української делегації Вітольда Фокіна, віцепрем’єр зазначив, що мав з ним особисту бесіду, і ознайомився з чернеткою інтерв’ю, яке, на його погляд, було спотворено виданням.

“Що стосується заяв пана Фокіна, ми мали з ним спілкування після його інтерв’ю. В тому числі щодо питання, яке викликало обурення в суспільстві — з приводу амністії, що під амністію повинні потрапити всі. Я сам був прихильником ухвалення ряду законів про перехідне правосуддя, яке повинно передбачати в тому числі Закон про амністію. Про це сказано не лише в Мінських угодах. Про це говорив у своїй доповіді, наприклад, генеральний секретар ООН Кофі Ананд. Але при цьому, має бути чітко визначено, хто не потрапляє під амністію, ні за яких умов. Простою мовою — у кого руки в крові. Так ось, пан Фокін показав нам чернетку свого інтерв’ю, де у нього була фраза, що потрібно приймати амністію, крім тих, у кого руки в крові. А це шановне в лапках видання викреслило його повну відповідь, і написало так, як їм захотілося”, – підкреслив віцепрем’єр.

Він також висловив упевненість, що всі члени української делегації займають тверду проукраїнську позицію, хоча не всі з них мають достатній досвід публічних виступів.

“Ми зробили висновки. Я вам точно скажу, що всі члени української делегації займають проукраїнську позицію. Але ми працюємо, в тому числі з термінологією. Тому, що деякі вживають вираз анексія Криму. Немає анексії Криму, є тимчасова окупація Криму та Севастополя. Деякі кажуть — переселенці. Немає переселенців, є внутрішньо переміщені особи. Хтось каже – обмін полоненими. Немає обміну полоненими, це взаємне звільнення осіб. Таких прикладів я можу навести багато. Тому, ми працюємо з членами нашої делегації, ми їх навчимо”, – зазначив Рєзніков.

Також, за його словами, Україна зробила висновки з ситуації, коли змушена озвучувати свої доводи та аргументи вже після того, як їх озвучить російська сторона.

“Я думаю, що другий висновок, який ми повинні зробити, це перестати очікувати позиції Росії, а виходити, і відразу, з першої хвилини робити наше повідомлення”, – підкреслив віцепрем’єр.

Як повідомлялося раніше, 30 липня своїм Указом Президент вивів зі складу делегації України для участі у Тристоронній контактній групі другого Президента України Леоніда Кучму і ввів першого Президента Леоніда Кравчука, а 18 серпня Володимир Зеленський увів до складу та призначив першим заступником глави української делегації в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Вітольда Фокіна.

 

Росія намагається внести до списку ЮНЕСКО кримські об’єкти — Фоменко

Російська Федерація активно працює над тим, щоб внести до списку світової спадщини ЮНЕСКО культурні об’єкти, які знаходяться в окупованому Криму і належать Україні.

Про це заявила заступниця міністра культури та інформаційної політики України Світлана Фоменко 14 вересня під час засідання круглого столу із розробки стратегії культурної реінтеграції Криму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Російська Федерація, використовуючи наявність цих об’єктів намагається легалізувати їх внесення до переліку ЮНЕСКО від імені РФ. Якщо брати останні приклади, то це нонсенсна ситуація у співпраці з представниками італійського товариства “Італія-ностра” – це розробка наукової тематики, яка має стати основою в подальшому номінаційного досьє для внесення до списку ЮНЕСКО на базі, якщо брати український еквівалент “Торговельні осередки та укріплення на шляхах генуезької комерції від Середземного до Чорного моря” і комплекс об’єктів VI-VIII ст. Судацької фортеці, а якщо брати російський аналог, то це “Генуезкие крепости Крима и черноморско-азовского бассейна”, тобто вони вже навіть у самій назві відзеркалюють український об’єкт і наполегливо працюють над тим, щоб ця номінація вже як транскордонна була внесена до переліку ЮНЕСКО”, – сказала Фоменко.

Вона надала, що у Криму Україна внесла у список ЮНЕСКО один об’єкт — Херсонес Таврійський та працювала над створенням інших номінаційних досьє для низки важливих об’єктів. “Треба звернути увагу, що на території Криму будо дуже багато номінацій, підготовлених до попередніх списків ЮНЕСКО, але з різних причин так і нереалізованих. Це Бахчисарай, обсерваторії, Генуезькі фортеці. Тобто, дуже багато об’єктів, які потенційно могли б входити до цього списку”, – нагадала заступниця міністра.

На жаль, зазначила Фоменко, до окупації Криму Росією усі пам’ятки національного значення, які є на півострові, не були внесені до реєстру нерухомих пам’яток України. Вони обліковувалися ще за законодавством, яке діяло до набрання чинності закону про охорону культурної спадщини. Така ж ситуація з пам’ятками місцевого значення.

Не краще і з обліком культурних цінностей у музеях. “Так само за період окупації ми через опосередковані джерела познаходили кількість музейних предметів, які взагалі зберігається у музейних закладах, архівах, бібліотеках на території півострова. Це понад 1 млн 200 об’єктів. Але знову ж таки, загального інвентаризованого переліку, щоб ми взагалі розуміли навіть, що залишилося на цій території, як апелювати до наших міжнародних партнерів, до міжнародних організацій і як в українському суспільстві проводити наратив, що ж це за культурні цінності і що з ними трапилося, ми не можемо і не могли до останнього часу, тому що не маємо таких відомостей”, – сказала вона.

Звичайно ж, визнала чиновниця, така непідготовленість з точки зори охорони культурної спадщини і охорони культурних цінностей на момент окупації вилилася в ті, що порушення, які нині відбуваються та дуже легко маскуються окупантом. Українській стороні часто не вистачає аргументів і фактів про те, що відбувається на території АРК Крим.

 

У Мінінфраструктури не можуть перешкодити роботі “Вконтакте” в Україні

У компетенцію Міністерства інфраструктури України не входить блокування соціальних мереж, зокрема російської “Вконтакте”.

Про це повідомили в пресслужбі відомства на запит Укрінформу.

“Компетенція Міністерства інфраструктури не поширюється на питання блокування соцмереж”, – зазначили у пресслужбі.

Як повідомлялося, російська соціальна мережа “ВКонтакте” на своїй офіційній сторінці для українських користувачів повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному додатку, завдяки чому ВК тепер можна користуватися “без обмежень”.

У травні 2020 року Президент Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі “Вконтакте” та “Однокласники” на території України, що діє з травня 2017 року.

 

Ткаченко доручив перевірити, чи “ВКонтакте” справді змогла обійти блокування в Україні

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко дав доручення перевірити, чи відповідає дійсності інформація, що російська соціальна мережа “ВКонтакте” знайшла технічну можливість обходити блокування в Україні.

Про це він заявив під час пресконференції з нагоди 100 днів на посаді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Проблема проникнення дезінформації, яка іде з “ВКонтакте” чи з російських телеканалів, дійсно вагома. Ми кілька разів зустрічалися в РНБО з цього приводу, є план заходів, сподіваюсь, що він буде реалізований. Стосовно “ВКонтакте” я попросив сьогодні, як тільки ми дізналися про цю інформацію, перевірити, чи насправді це реалістично, і що можна зробити, яке рішення потрібно ухвалити для того, щоб протидіяти цій історії”, – сказав Ткаченко.

Водночас він наголосив, що зупинити навалу дезінформації з Росії лише заслонами навряд чи можливо. “Як би ми не ставили заслон, перемога в цій гібридній війні знаходиться в наших руках. Це не тільки якість інформації,.. а й медіаграмотність .. Тому що протидіяти цій навалі неможливо тільки заборонами. Її можна зупинити навчаючись і перевіряючи інформацію, яку вони надають” – вважає урядовець.

Як повідомлялося, російська соціальна мережа “ВКонтакте” на своїй офіційній сторінці для українських користувачів повідомила, що розробники поліпшили роботу проксі в мобільному додатку, завдяки чому ВК тепер можна користуватися “без обмежень”.

У травні 2020 року Президент Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі “Вконтакте” та “Однокласники” на території України.

 

Українець безкоштовно надавав інтернет бойовикам – СБУ

УП

Кіберфахівці Служби безпеки викрили та припинили протиправну діяльність одного із інтернет-провайдерів, який працював на користь окупаційної влади так званої “ЛНР”.

Джерело: пресслужба СБУ

Деталі: Правоохоронці встановили, що він є власником фірм з надання інтернет-послуг на Черкащині та на тимчасово окупованій території. Використовуючи спеціальне технічне обладнання, він організував маршрутизацію трафіку закритими каналами до терористичної організації “ЛНР”. За можливість вести бізнес, зловмисник надавав безкоштовний інтернет окупаційним адміністраціям, установам, організаціям, воєнізованим формуванням та прокуратурі так званої “ЛНР”. Сепаратисти отримали можливість не лише вільно користуватися якісним інтернетом, а й здійснювати кіберзлочини під виглядом українських користувачів.

Під час обшуків у приміщенні фірми в Смілі правоохоронці виявили спецтехніку, електронні носії інформації, документальні матеріали, які підтверджують здійснення протиправної діяльності.

Його взяли під варту без внесення застави.

 

Зеленський затвердив Стратегію національної безпеки

Президент Володимир Зеленський підписав указ щодо введення в дію рішення Ради національної безпеки й оборони та затвердження Стратегії національної безпеки України.

Відповідний указ № 392/2020 глава держави підписав у понеділок, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Президента.

“Документ вводить у дію рішення РНБО від 14 вересня 2020 року “Про Стратегію національної безпеки України” та затверджує відповідну Стратегію”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що Стратегія національної безпеки визначає основні напрями державної політики у сфері нацбезпеки, зокрема: пріоритети національних інтересів України та забезпечення національної безпеки, цілі та основні напрями державної політики у сфері національної безпеки; поточні та прогнозовані загрози національній безпеці та національним інтересам України з урахуванням зовнішньополітичних та внутрішніх умов; основні напрями зовнішньополітичної діяльності держави для забезпечення її національних інтересів і безпеки; напрями та завдання реформування й розвитку сектору безпеки і оборони; ресурси, необхідні для її реалізації.

У Стратегії визначено, що Україна прагне миру, який є запорукою розвитку держави, а людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека – найвища соціальна цінність.

Кінцевою метою реалізації Стратегії є утвердження вільної, заможної, безпечної України, в якій панує право, де кожен може реалізувати свої таланти та здібності, де люди дихають чистим повітрям, п’ють чисту воду та з якою пов’яжуть долю їхні діти й онуки.

Стратегія ґрунтується на трьох основних засадах державної політики у сфері національної безпеки:

стримування – розвиток оборонних і безпекових спроможностей для унеможливлення збройної агресії проти України;

стійкість – здатність суспільства та держави швидко адаптуватися до змін безпекового середовища й підтримувати стале функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх і внутрішніх уразливостей;

взаємодія – розвиток стратегічних відносин із ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і НАТО та їхніми державами-членами, США, прагматичне співробітництво з іншими державами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України.

Пріоритетами національних інтересів визначаються: відстоювання незалежності й державного суверенітету; відновлення територіальної цілісності у межах міжнародно визнаного державного кордону України; суспільний розвиток, насамперед розвиток людського капіталу; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України; європейська та євроатлантична інтеграція.

Водночас в ОП проінформували, що у Стратегії враховані останні зміни ситуації у сфері національної безпеки та оборони, що пов’язано з кризовими явищами у світовій економіці, появою нових чинників, які впливають на стан міжнародного безпекового середовища, поширенням хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також посиленням небезпеки виникнення надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру.

 

Зеленський затвердив стратегію нацбезпеки: деталі

УНН. Президент України Володимир Зеленський підписав Указ “Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 вересня 2020 року “Про Стратегію національної безпеки України”. Відповідний указ №392/2020 Глава держави підписав 14 вересня, передає УНН із посиланням на повідомлення пресслужби Президента.

Документ вводить у дію рішення РНБО від 14 вересня 2020 року “Про Стратегію національної безпеки України” та затверджує відповідну стратегію.

“Стратегія національної безпеки і оборони України розроблена за дорученням Президента України. Вона визначає основні напрями державної політики у сфері національної безпеки, зокрема:

▪️ пріоритети національних інтересів України та забезпечення національної безпеки, цілі та основні напрями державної політики у сфері національної безпеки;

▪️ поточні та прогнозовані загрози національній безпеці та національним інтересам України з урахуванням зовнішньополітичних та внутрішніх умов;

▪️ основні напрями зовнішньополітичної діяльності держави для забезпечення її національних інтересів і безпеки;

▪️ напрями та завдання реформування й розвитку сектору безпеки і оборони;

▪️ ресурси, необхідні для її реалізації”, – йдеться у повідомленні.

За інформацією пресслужби, у стратегії визначено, що “Україна прагне миру, який є запорукою розвитку держави”.

Стратегія ґрунтується на трьох основних засадах державної політики у сфері національної безпеки:

▪️ стримування – розвиток оборонних і безпекових спроможностей для унеможливлення збройної агресії проти України;

▪️ стійкість – здатність суспільства та держави швидко адаптуватися до змін безпекового середовища й підтримувати стале функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх і внутрішніх уразливостей;

▪️ взаємодія – розвиток стратегічних відносин із ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і НАТО та їхніми державами-членами, США, прагматичне співробітництво з іншими державами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України.

“Пріоритетами національних інтересів визначаються:

▪️ відстоювання незалежності й державного суверенітету;

▪️ відновлення територіальної цілісності у межах міжнародно визнаного державного кордону України;

▪️ суспільний розвиток, насамперед розвиток людського капіталу;

▪️ захист прав, свобод і законних інтересів громадян України;

▪️ європейська та євроатлантична інтеграція”, – повідомили у пресслужбі.

Зазначається також, що у стратегії враховані останні зміни ситуації у сфері національної безпеки та оборони, що пов’язано з кризовими явищами у світовій економіці, появою нових чинників, що впливають на стан міжнародного безпекового середовища, поширенням хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також посиленням небезпеки виникнення надзвичайних ситуацій природного й техногенного характеру.

Як повідомляв УНН, раніше Зеленський затвердив стратегію розвитку системи фізкультурно-спортивної реабілітації ветеранів війни.

 

Сотні хасидів намагаються потрапити в Україну з Білорусі — на кордон приїхав голова ДПСУ

Голова ДПСУ Сергій Дейнеко зустрівся у понеділок з іноземними громадянами, які намагаються потрапити з Білорусі в Україну попри обмеження в’їзду.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться на сторінці ДПСУ у Фейсбуці.

“Голова ДПСУ зустрівся з групами іноземних громадян, які намагаються потрапити в Україну попри обмеження в’їзду! Сьогодні після обіду в одному з пунктів пропуску в межах Чернігівської області фіксується прибуття груп іноземних громадян, які попри обмеження в’їзду намагаються потрапити в Україну”, – йдеться у повідомленні.

Дейнеко під час зустрічі з хасидами довів їм вимоги постанови КМУ щодо обмеження в’їзду іноземців і наголосив, що кожен іноземець повинен поважати закони України та правила перетину державного кордону.

“Також Голова відомства чітко наголосив на недопущенні порушення кордону іноземцями, адже вони нестимуть за це відповідальність, а прикордонники не допустять спроб порушення кордону”, – додали у повідомленні.

Наразі ДПСУ залучила резерви відомства та організувала взаємодію з підрозділами Національної поліції та Національної гвардії України. Ситуація залишається контрольованою.

У відомстві нагадують, що прикордонники охороняють кордон з Республікою Білорусь у посиленому режимі з метою недопущення будь-яких провокацій, нестандартних ситуацій та запобігання незаконному проникненню в Україну груп іноземців.

Як повідомляв Укрінформ, очільник МВС Арсен Аваков зазначив, що цьогоріч місто Умань на Черкащині для святкування єврейського нового року Рош га-Шана відвідають близько 3 тисяч паломників.

Уманська міська рада 3 вересня ухвалила рішення, що з 10 вересня у місцях паломництва хасидів встановлять тимчасові пункти моніторингу та контролю за дотриманням правил карантину.

За рішенням державної комісії з ТЕБ та НС, на час святкувань в Умані обмежать час роботи закладів харчування і закриють навчальні заклади, розташовані в районі паломництва.

Умань, де поховано засновника брацлавського хасидизму цадика Нахмана, є місцем масової прощі послідовників його вчення. У 2020 році святкування Рош га-Шана припадає на 18-20 вересня.

 

Отруєння Навального “Новічком” підтвердили ще дві європейські лабораторії

Дві міжнародні лабораторії із Франції та Швеції підтвердили наявність слідів нервово-паралітичної речовини з групи “Новічок” в організмі російського опозиціонера Олексія Навального, який перебуває на лікуванні в Берліні.

Про це, як передає Укрінформ, йдеться в заяві, розміщеній на сайті уряду Німеччини.

“Незалежно від розслідувань, що тривають з боку ОЗХО (Організації із заборони хімічної зброї – ред.), вже три лабораторії незалежно одна від одної надали докази наявності нервово-паралітичного агента групи “Новічок” як причини отруєння пана Навального”, – йдеться у заяві.

Зазначається, що Федеральний уряд Німеччини звернувся до партнерів із Франції та Швеції щодо незалежної оцінки німецьких висновків на основі нових аналізів Навального. Результати цього огляду спеціальними лабораторіями в цих двох країнах підтверджують висновки німецьких фахівців.

У заяві нагадується, що 2 вересня 2020 року федеральний уряд оголосив, що за ініціативи берлінської університетської клініки Шаріте спеціальна лабораторія Бундесверу провела токсикологічне дослідження з використанням зразків біоматеріалу Навального та надала однозначні докази присутності в організмі хімічного нервового агента групи “Новічок”.

Це є серйозним порушенням Конвенції про хімічну зброю, підкреслюють в уряді ФРН, тому до аналізу доказів у справі Навального було підключено ОЗХО. Ця організація також взяла зразки у Навального та вжила необхідних заходів для проведення їх дослідження в референтних лабораторіях.

Берлін учергове закликав Росію “пояснити, що сталося”. Німецька сторона підтримує тісний контакт із європейськими партнерами щодо подальших кроків.

Як повідомлялося, Навальному стало зле 20 серпня на шляху з Томська до Москви, його зняли з літака в Омську та доставили до лікарні, а через два дні доправили до Берліна.

2 вересня уряд Німеччини заявив, що тести, проведені на зразках, взятих у Навального, показали наявність нервово-паралітичної речовини “Новічок” часів СРСР.

Глави МЗС країн G7 виступили із заявою, в якій засудили спробу отруєння Навального “речовиною, виробленою в Росії”. Вони нагадали, що “будь-яке використання хімічної зброї в будь-якому місці, у будь-який час, будь-ким і за будь-яких обставин є неприпустимим і порушує міжнародні стандарти, що забороняють використання такої зброї”. Міністри закордонних справ країн G7 звернулися до Росії з проханням негайно знайти та притягнути до відповідальності винних у цьому нападі у світлі російських зобов’язань за Конвенцією про хімічну зброю. Вони також пообіцяли «продовжувати уважно стежити за тим, як Росія реагує на міжнародні заклики до прояснення ситуації щодо огидного отруєння Навального”.

У МЗС РФ відкинули цю заяву та переклали на Німеччину провину за те, що вона своєю “неконструктивною поведінкою” не дає Росії можливості розслідувати цю справу.

 

Лікарі дозволили Навальному вставати

Олексій Навальний, який перебуває в клініці Шаріте в Берліні, може вставати з ліжка.

Про це, як повідомляє Укрінформ, заявили лікарі на сайті клініки.

“Здоров’я Олексія Навального… продовжує покращуватися. Пацієнта можна було повністю відключити від штучної вентиляції легенів. Він все більше рухається і вже може на деякий час вставати з лікарняного ліжка”, – йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, в Шаріте Навальний перебуває з 22 серпня. До цього дня він перебував у лікарні в Омську, куди був доставлений після того, як знепритомнів у літаку по дорозі з Томська в Москву.

2 вересня федеральний уряд Німеччини оголосив, що за ініціативи берлінської університетської клініки Шаріте спеціальна лабораторія Бундесверу провела токсикологічне дослідження з використанням зразків біоматеріалу Олексія Навального та надала однозначні докази присутності в його організмі хімічного нервового агента групи “Новічок”. Це є серйозним порушенням Конвенції про хімічну зброю, тому до розслідування справи було підключено Організацію заборони хімічної зброї.

 

Берлін: експерти з ОЗХЗ, Франції та Швеції самі брали аналізи в Навального

Експерти Організації з заборони хімічної зброї, а також лабораторій Франції та Швеції, які проводили дослідження біологічного матеріалу російського опозиціонера Олексія Навального, використовували зразки, які забирали самі.

Про це повідомила речниця МЗС ФРН Марія Адебар 14 вересня на брифінгу в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

“Це були нові аналізи, які взяли ці дві країни, а також ОЗХЗ”, – сказала Адебар. Який саме матеріал було взято, дипломат не розкрила.

За її словами, ОЗХЗ запустить процедуру у відповідності з параграфом VIII 38 (e) Конвенції про заборону хімічної зброї.

Раніше цього дня федеральний уряд ФРН розповсюдив заяву, в якій поінформував, що сліди нервово-паралітичного агента групи “Новічок” як причини отруєння пана Навального незалежно підтвердили окрім лабораторії Бундесверу також ще 2 лабораторії – у Франції та Швеції. Таким чином такого висновку дійшли вже 3 лабораторії.

“Злочин стався в Росії, і в Росії його мають розслідувати”, – підкреслив офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт. Відповідно до того, якою буде відповідь, буде спільна реакція ЄС, додав він.

Про місцезнаходження Марії Певчих, яка спілкувалася з Навальним перед його отруєнням і яка, за повідомленнями російських чиновників, ухилилася від допиту та терміново вилетіла до Німеччини, представники уряду ФРН сказати нічого не змогли.

Як повідомлялося, 2 вересня 2020 року федеральний уряд Німеччини оголосив, що за ініціативи берлінської університетської клініки Шаріте спеціальна лабораторія Бундесверу провела токсикологічне дослідження з використанням зразків біоматеріалу Олексія Навального та надала однозначні докази присутності в його організмі хімічного нервового агента групи “Новічок”. Це є серйозним порушенням Конвенції про хімічну зброю, тому до розслідування справи було підключено Організацію заборони хімічної зброї.

Навальному 20 серпня стало зле в літаку, його було поміщено в лікарню в Омську, а через 2 дні на прохання близьких перевезено в клініку Шаріте в Берліні, де лікарі вже вивели його зі штучної коми.

 

Глава МЗС РФ скасував візит до Берліну – УП

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров скасував візит до Німеччини, який планувався на 15 вересня.

Про це заявили в МЗС РФ, пише “Європейська правда” з посиланням на “Інтерфакс”.

Офіційно причиною скасування візиту називають зміни у графіку міністра закордонних справ Німеччини Гайко Мааса.

“3 вересня цього року німецька сторона повідомила про зміну у робочому графіку Мааса, у зв’язку з чим його участь у церемонії (закриття року науково освітніх партнерств 2018-2020 років) скасовується, а на двосторонні перемовини відводиться лише півтори години. Таким чином, перша і головна мета поїздки Лаврова до столиці виявилася неактуальною, а запропонований формат перемовин – дуже скороченим”, – повідомляє пресслужба МЗС РФ.

У повідомленні додають, що візит Лаврова у ці дати був запланований ще близько року тому та підтверджений 11 серпня під час перемовин у Москві.

Нагадаємо, минулого тижня МЗС Росії викликало посла Німеччини в РФ через заяви довкола отруєння російського опозиціонера Алєксеєя Навального.

14 вересня речник німецького уряду повідомив, що лабораторії у Франції і Швеції підтвердили отруєння Навального нервовим агентом з групи “Новічок”.

 

Вимога відпустити Навального в Німеччину надійшла з Кремля – Reuters

Вимога перевезти російського опозиціонера Олексія Навального зі шпиталю в Омську та відправити його на лікування до Німеччини надійшла безпосередньо з адміністрації президента Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело в омському шпиталі.

За словами співрозмовника, причини вимоги щодо транспортування пацієнта співробітникам медичного закладу не пояснювали.

“Ми сиділи в кабінеті (у шпиталі), коли подзвонили з Кремля та сказали відпустити хворого… і робота почалася. Тоді всі зітхнули з полегшенням”, – зазначило джерело.

Як зазначається, у Кремлі цю інформацію заперечують. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков спростував цю інформацію.

“Ні, це неправда. Адміністрація президента не контролює лікарів ні в Омську, ні в інших містах нашої країни”, – заявив Пєсков.

Як повідомлялося, у Шаріте Навальний перебуває з 22 серпня. До того він перебував у лікарні в Омську, куди був доставлений після того, як знепритомнів у літаку по дорозі з Томська до Москви.

14 вересня лікарі заявили, що дозволили Навальному вставати з ліжка.

2 вересня федеральний уряд Німеччини оголосив, що за ініціативи берлінської університетської клініки Шаріте спеціальна лабораторія Бундесверу здійснила токсикологічне дослідження з використанням зразків біоматеріалу Олексія Навального та надала однозначні докази присутності в його організмі хімічного нервового агента групи «Новічок». Це є серйозним порушенням Конвенції про хімічну зброю, тому до розслідування справи було підключено Організацію заборони хімічної зброї.

 

Отруєння Навального: США закликали Росію співпрацювати із міжнародним розслідуванням

Росія на сьогодні є найбільшою загрозою для безпеки й стабільності регіону Східної Європи, тож міжнародне співтовариство має нагадати цій країні про її власні міжнародні зобов’язання та про необхідність відповідати за власні вчинки.

Таке переконання у понеділок під час вебінару під егідою Центру європейської політики (ЕРС) щодо стійкості та безпеки регіону Східної Європи висловив посол США Філіп Рекер, співробітник бюро у справах Європи і Євразії Державного департаменту США, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сполучені Штати мають тривалі та позитивні стосунки з країнами Східної Європи… Можна погодитися із думками, що сьогодні немає більшої загрози безпеці регіону, ніж Росія, хоча ми сподіваємося, що ситуація може бути іншою. Ми хотіли б долучитися до стосунків з Росією у більш позитивний спосіб. Поки що ми бачимо, що Росія намагається підірвати політичну незалежність сусідів, продовжує підривну діяльність, включаючи вбивства, кампанії дезінформації та кібернетичні атаки», – сказав американський дипломат.

Він нагадав, що Росія продовжує постачати зброю та тренувати підконтрольні сили у Східній Україні, постачає їм важку зброю, руйнуючи таким чином власні дипломатичні спроби довести свою «невинуватість» відповідно до Мінських угод.

«Росія дійсно має дотримуватися на міжнародній арені тих зобов’язань, які взяла на себе, та визнати відповідальність за власні дії», – додав представник Держдепу США.

Він зауважив, що інформація, яка надійшла від Німеччини про отруєння російського опозиціонера Олексія Навального нервово-паралітичною речовиною, викликала «абсолютний шок». За його словами, висновок німецьких фахівців щодо природи отрути був підтверджений сьогодні у Швеції та у Франції.

Американський посол наголосив, що будь-яке використання хімічної зброї будь-де і будь-коли за будь-яких обставин є неприйнятним порушенням міжнародних норм. США закликали Росію повною мірою співпрацювати із міжнародним розслідуванням щодо цього отруєння. Дипломат наголосив, що відповідальні особи, – й ті, хто здійснив цю атаку, й ті, хто віддавав накази, повинні понести відповідальність за свої вчинки.

«Ми маємо також пам’ятати, що шість з половиною років тому Росія незаконно захопила Крим, продовжує окупацію півострова, придушує критиків режиму й повністю контролює медіа, утискає релігійні свободи. Росія продовжує мілітаризацію півострова, що загрожує спільній безпеці у Чорному морі та за його межами. У Кримській декларації від липня 2018 року США чітко заявили, що вони не визнають, і ніколи не визнають у майбутньому російські претензії щодо власного суверенітету над півостровом. Крим є Україною, і ми хочемо зробити зрозумілим, що ми засуджуємо дії, які там проводить Росія», – наголосив Рекер.

Як повідомляв Укрінформ, Рекер також заявив, що запит про «інспекцію» українських позицій на Донбасі проросійськими бойовиками є спробою Росії відійти від виконання власних зобов’язань за Мінськими угодами, та представити себе як посередника, а не сторону конфлікту, уникнувши, таким чином, відповідальності за його розв’язання.

 

Навальний планує повернутися в Росію та “продовжити свою справу”

15.09.2020

Російський опозиційний лідер Олексій Навальний не планує шукати притулку в Німеччині та має твердий намір повернутися до РФ, щоби продовжити політичну діяльність проти нинішнього режиму Володимира Путіна.

Про це, як повідомляє The New York Times, заявив у понеділок високопоставлений представник спецслужб Німеччини, ознайомлений зі станом здоров’я та попередніми планами російського опозиціонера.

“Він (Навальний – ред.) не планує залишатися в екзилі в Німеччині. Він хоче поїхати додому, в Росію, і хоче продовжити свою місію”, – наводить видання слова німецького чиновника.

Наразі Олексій Навальний залишається під охороною німецької поліції в лікарні “Шаріте”, де впродовж останніх тижнів він перебував на апаратах підтримання життєдіяльності організму після отруєння.

Повідомляється також, що постраждалий зустрівся з німецьким прокурором та офіційно відмовився від запиту російської сторони проводити спільне розслідування щодо його отруєння.

Нагадаємо: Олексій Навальний перебуває в німецькій клініці “Шаріте” з 22 серпня. До того він був госпіталізований з літака до лікарні в Омську з ознаками отруєння. Після проведення лабораторних тестів федеральний уряд Німеччини оголосив про однозначні докази присутності в організмі російського опозиціонера хімічного нервового агента групи «Новачок».

Це є серйозним порушенням Конвенції про хімічну зброю, тому до розслідування справи було підключено Організацію заборони хімічної зброї.

 

У США спалахнули нові протести після загибелі латиноамериканця

Сотні протестувальників вийшли на вулиці американського міста Ланкастер, штат Пенсільванія. Це сталося після того, як в неділю вдень поліцейський застрелив 27-річного місцевого мешканця – латиноамериканця.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Зазначається, що обурений діями поліцейського натовп зібрався біля будівлі поліцейської дільниці у понеділок зранку, 14 вересня. Демонстранти пошкодили декілька будівель та автівок.

“Сотні протестувальників вийшли на вулиці Ланкастера після загибелі 27-річного Рікардо Муньоса у неділю. Натовп зібрався біля поліцейського відділку, що знаходиться поруч з багатьма муніципальними будівлями”, – йдеться у повідомленні.

Унаслідок цього поліція застосувала сльозогінний газ після закликів до проведення мирної акції.

На відео з камери спостереження, опублікованому поліцією, видно, як офіцер зробив декілька пострілів, тікаючи від підозрюваного, озброєного ножем, який потім впав на землю.

Наразі триває розслідування інциденту. На період розгляду поліцейського відправили у адміністративну відпустку.

Як повідомлялося, масові протести в США спалахнули після загибелі афроамериканця Джорджа Флойда, який помер після жорсткого затримання поліцейськими Міннеаполіса. Несанкціоновані акції вилилися у безлади, пограбування крамниць та зіткнення з правоохоронцями. Жертви та постраждалі є як серед цивільних, так і серед силовиків.

 

Білоруси мають самі вирішувати своє майбутнє — Зеленський

15.09.2020 02:11

Білоруський народ має сам вирішували своє майбутнє і жодна країна не повинна втручатися у внутрішні справи іншої країни.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю австрійській урядовій газеті Wiener Zeitung, повідомляє Укрінформ.

“У будь-якому випадку важливо, щоб білоруси самі вирішували своє майбутнє. Жодна країна не може втручатися у внутрішні справи іншої країни”, – заявив Зеленський, коментуючи ситуацію в Білорусі.

Він зазначив, що однозначно підтримує білоруський народ.

“Люди борються за свободу та демократію, без агресії та насильства. Ніхто не кидає каміння, ніхто не підпалює будівлі. З багатьма демонстрантами влада повелася жорстоко. Для мене важливо, щоб не було кривавої бані. Якщо держава відмовиться вести діалог з народом, то у Білорусі може статися щось на зразок Майдану”, – заявив Зеленський, відповідаючи на питання, чи є схожість у нинішніх подіях у Білорусі з українським Майданом.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

З того часу кожні вихідні в столиці країни відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

14 вересня президент Білорусі Олександр Лукашенко провів зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним, за результатами якої була досягнута домовленість про надання Мінську кредиту на 1,5 млрд доларів. Також Путін анонсував, що Росія і Білорусь практично щомісяця проводитимуть спільні заходи у військовій сфері протягом року.

 

Тихановська “хоче вірити”, що Москва не здійснить військову інтервенцію в Білорусь

14.09.2020 20:44

Суперниця білоруського лідера Олександра Лукашенка на президентських виборах Світлана Тихановська висловила жаль з приводу того, що російський лідер Володимир Путін став на сторону її суперника.

Як передає Укрінформ, про це інформує France 24.

“Нам справді шкода, що пан Путін… він став на бік диктатора, але не на сторону білоруського народу”, – сказала очільниця білоруської опозиції.

Крім того, Тихановська відкинула побоювання з приводу того, що Москва може здійснити військову інтервенцію у Білорусь, як це було зроблено в Україні, заявивши, що події в її країні є “нашою внутрішньою справою”.

“Я хочу вірити, що це неможливо. Перш за все, ця політична криза – це про нашу країну. Це наша внутрішня справа, це наша боротьба проти конкретної людини, тут не йде мова про якісь кордони”, – сказала Тихановська.

Вона заявила, що, хоча вона та інші лідери опозиції зустрічалися з іноземними чиновниками, подібних зустрічей та контактів з російськими чиновниками не відбувалося.

Також, вона закликала ЄС та США застосовувати індивідуальні санкції щодо керівництва режиму. Вона назвала Лукашенко злочинцем, заявивши, що людям набрид його режим.є

“Ми хочемо нової країни, безпечної та вільної, де наші діти не будуть рабами системи”, – підсумувала Тихановська.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

З тих пір кожні вихідні у столиці країни проходять масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів та затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЄС не визнав результати президентських виборів у Білорусі та вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства та фальсифікацій.

 

Тихановська – про російський кредит Лукашенка: Це продовжить його агонію

14.09.2020 19:55

Російський кредит Олександра Лукашенка продовжить його агонію, але не зможе запобігти перемозі народу, переконана лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська.

Як передає Укрінформ, про це вона написала в телеграм-каналі “Пул Першої”, коментуючи інформацію про те, що Росія надає Білорусі кредит у 1,5 мільярда доларів.

“Я сподіваюся, що Путін розуміє, що саме Лукашенко, а не наш народ, повинен буде повертати цей кредит. Мій коментар – це звернення до громадян Росії: “Дорогі росіяни! Вашими податками будуть оплачені наші побої. Ми впевнені, що ви цього не хотіли б”. Агонію Лукашенка це може продовжити, проте перемогу народу виключити не зможе”, – зазначила Тихановська.

Як повідомляв Укрінформ, ще до початку переговорів Тихановська заявляла, що домовленості між Лукашенком і Путіним, прийняті в Сочі, не матимуть законної сили.

У Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

З того часу щовихідні в столиці країни проходять масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

МВС Білорусі заявило про затримання загону “партизан” з українською символікою

14.09.2020 19:08

У Білорусі Головне управління МВС по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією заявило, що в лісі під Могильовом була припинена діяльність загону «Партизани Могильова», зібраного в співтоваристві в соцмережах. До загону входили 64 користувача.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Телеграм-каналі МВС Білорусі.

«ГУБОЗіК МВС припинено протиправну діяльність “лісового” загону. Лідер зазначеної групи в соціальних мережах створив співтовариство “Партизани Могильова”, куди входило 64 користувача. Попередньо встановлено, що учасники групи збиралися в покинутому приміщенні в лісі під Могильовом», – йдеться в повідомленні.

За даними МВС, в зазначеному місці проводилися тренування: «відпрацьовували практичні навички тактики проведення вуличних боїв, захоплення приміщень, штурмового альпінізму і ведення бойових дій в лісі».

Уточнюється, що у групи були біло-червоно-білий прапор, формене обмундирування з шевронами «Пагоня» та українською символікою, балаклави, бронежилети, страйкбольна й пневматична зброя, сигнальний пістолет, ножі та радіостанції. Також стверджується, що з місця події вилучено предмети, які за висновком експерта є фрагментами саморобного запального пристрою. По інших вилучених речах і предметах також призначена експертиза.

Повідомляється, що під час чергового тренування ОМОН затримав шістьох активних членів угруповання, проти чотирьох з них порушено кримінальну справу. Це молоді люди у віці від 16 до 22 років. Їх затримали і доправили до слідчого ізолятора. МВС стверджує, що серед затриманих є особи з ультраправими неонацистськими поглядами.

Наразі проводяться подальші оперативно-розшукові заходи щодо встановлення інших учасників, а також їх намірів щодо застосування саморобних запалювальних пристроїв

Про діяльність сучасних партизан в Могильові ніхто не чув. При цьому є групи проросійських організацій, які возять місцевих школярів до літніх таборів, повідомляє Радіо Свобода.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

З того часу кожні вихідні в столиці країни відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результатів президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

Лукашенко – про протести в Мінську: Поки “червоні лінії” ніхто не перетнув

14.09.2020 17:59

Президент Білорусі Олександр Лукашенко на переговорах в Сочі з президентом РФ Володимиром Путіним висловився про протести, які періодично проходять у країні, і особливо в білоруській столиці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє БЕЛТА.

“Не спрощуюсь, але з посмішкою дивлюся на те: у нас в суботу марш жінок і дівчат, а в неділю загальний марш. У звичайні (будні – ред.) дні країна живе звичайним життям. Та й в суботу і неділю. Частину Мінська ми звільняємо для того, щоб люди могли, якщо у них є бажання, пройтися”, – розповів Лукашенко.

“Але головне, я це постійно говорю, – не переходити межу. Є червона лінія (вам теж це знайомо і відомо більше, ніж мені, вам довелося ці лінії креслити по Чечні перш за все, коли ви стали ще зовсім молодим президентом). Не дай Бог, звичайно, це в Білорусі. Але тим не менше є певні червоні лінії, які ніхто не має права переходити. Поки що ці червоні лінії ніхто не порушував”, – додав він.

Раніше в МВС Білорусі заявили, що під час протестів 13 вересня по всій країні були затримані 774 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

Відтоді по вихідних в столиці країни проходять масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано більш як 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

Путін запевнив, що російські військові залишать Білорусь після навчань

14.09.2020 17:22

Російські військові повернуться до місць постійної дислокації після участі в російсько-білоруських навчаннях під Брестом.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін під час переговорів з білоруським колегою Олександром Лукашенком в Сочі, повідомляє Укрінформ з посиланням на Интерфакс-Запад – Укрінформ.

“Сьогодні починаються заплановані ще минулого року військові навчання, які триватимуть кілька днів, але це для військових людей рутинна справа, пов’язана з підготовкою військ. Повторюю ще раз, щоб не було ніяких спекуляцій – це захід запланований і навіть анонсований ще минулого року. Після виконання програми спільних навчань російські підрозділи повернуться до своїх місць постійної дислокації”, – сказав він.

Також Путін анонсував, що Росія і Білорусь практично щомісяця проводитимуть спільні заходи у військовій сфері протягом року.

Раніше повідомлялося, що в Білорусі з 14 по 25 вересня пройдуть навчання “Слов’янське братство”. Відзначається, що цього року навчання пройдуть без участі сербських військових у двосторонньому форматі, у складі Сил спеціальних операцій Республіки Білорусь і Повітряно-десантних військ РФ. Офіційний Белград на вимогу ЄС про відмову від військових навчань з Білоруссю вирішив заморозити всі плани про спільні навчання з усіма країнами найближчим часом.

У навчаннях візьмуть участь більш як 800 військовослужбовців РФ і Білорусі і близько 170 одиниць бойової та спеціальної техніки. Від Росії – близько 300 військовослужбовців і близько 70 одиниць бойової та спеціальної техніки, в тому числі бойові машини десанту БМД-4М і бронетранспортери БТР-МДМ “Ракушка” Чорноморського десантно-штурмового полку Псковського гвардійського з’єднання ПДВ.

 

Здоров’я політув’язненої Колесникової погіршилось у білоруському СІЗО

УП

У членкині президії Координаційної ради опозиції Білорусі Марії Колесникової в СІЗО загострилася алергія.

Джерело: її адвокат Людмила Козак в коментарі TUT.BY

Пряма мова: “Привезли Марію сюди в п’ятницю в обід, вона в загальній камері на шість осіб. У Марії алергія на пил, напевно, її забезпечили не надто свіжими матрацом, подушкою та постільною білизною – і у неї загострилася алергія.

Вона кашляє сильно, ніс закладений, набряк носоглотки, сверблять очі, медичну допомогу їй надають, але ми написали заяву на ім’я начальника в’язниці, щоб поміняли їй інвентар по можливості і забезпечили передачу ліків.

Деталі: У той же час, за словами адвоката, стан здоров’я Марії ніяк не відобразився на її настрої. Водночас листо незаконно затриманій не доходять.

За словами Козак, на цьому тижні Марії мають пред’явити обвинувачення у кримінальній справі.

Що передувало: Членкиню президії Координаційної ради опозиції Білорусі Марію Колесникову перевели з СІЗО № 1 на вулиці Володарського в Мінську в слідчий ізолятор у Жодіно.

Передісторія:

Від 9 серпня у Білорусі не стихають багатотисячні акції протесту по всій країні проти фальсифікованих Олександром Лукашенком виборів президента. Опозиція створила Координаційну раду і вимагає перевиборів. Водночас шістьох із семи членів президіїї цієї ради Лукашенко вже або кинув за грати або видворив із країни.

Вранці 7 вересня невідомі вивезли у невідомому напрямку члена Координаційної ради Білорусі Марію Колесникову, посадивши у мікроавтобус із написом “Зв’язок”. Увечері родичі Колесникової подали в міліцію заяву про її зникнення.

У Державному прикордонному комітеті Білорусі заявили, що члени Координаційної ради Антон Родненков, Іван Кравцов та Марія Колесникова виїхали в Україну. Водночас ЗМІ повідомляли про затримання Колесникової на кордоні.

Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив, що Колесникова в пункти пропуску України не прибувала, але двоє її колег перетнули український кордон. Згодом білоруські прикордонники підтвердили затримання Колесникової.

9 вересня стало відомо, що Колесникова арештована і перебуває у СІЗО № 1 на вулиці Володарського у Мінську. Вона подала заяву про своє викрадення в слідчий комітет Білорусі і вимагає порушити кримінальну справу щодо співробітників комітету держбезпеки.

 

Росія дасть Білорусі $1,5 мільярда кредиту

Росія і Білорусь домовилися про надання Мінську кредиту на 1,5 млрд доларів.

Як передає Укрінформ, про це заявив президент РФ Володимир Путін в Сочі на переговорах з президентом Білорусі Олександром Лукашенком, повідомляє ТАСС.

“Ми домовилися про те, що Росія надасть Білорусі в цей складний момент державний кредит (в розмірі – ред.) $1,5 млрд, і ми це зробимо!. Зараз, наскільки відомо, наші міністри фінансів ведуть на цей рахунок роботу на професійному рівні”, – сказав Путін.

Він також додав, що Росія розглядає Білорусь як найближчого союзника і виконає всі взяті зобов’язання.

Повідомляється, що Лукашенко подякував російській стороні за підтримку в поствиборчий період. “Ви вчинили дуже порядно, по-людськи”, – сказав глава білоруської держави.

Раніше повідомлялося, що в понеділок, 14 вересня, Лукашенко прибув в Сочі для зустрічі “сам на сам” з Путіним.

Як повідомлялося, Росія пообіцяла президенту Білорусі Олександру Лукашенку захист і допомогу в разі ескалації ситуації всередині країни.

У Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

Відтоді по вихідних в столиці країни проходять масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано більш як 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

Білоруські телеведучі Кохно і Дудинський вийшли на свободу

У Білорусі затримані телеведучі Дмитро Кохно і Денис Дудинський вийшли на свободу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє TUT.by.

Очікувалося, що журналісти вийдуть на волю 12 вересня, проте їх випустили лише в понеділок.

За словами Дудинського, більш пізній термін їх звільнення міг бути обумовлений тим, що правоохоронні органи не хотіли допустити їх участі в недільних акціях протесту в Мінську.

“За обопільною домовленістю з точки зору політетики і відсутності компрометуючих фактів нас попросили побути ще деякий час на території цього закладу, щоб наша гіпотетична присутність в неділю не викликала резонансу”, – пояснили йому. Разом з цим Дудинський не повідомив, хто саме сказав йому це.

Дудинського і Кохна затримали увечері 2 вересня. Наступного дня чоловіків засудили за участь в несанкціонованому масовому заході – і дали по 10 діб адміністративного арешту.

Раніше телеведучих звільнили з державних телеканалів, ймовірно, через їх незгоди з насильством і результатами президентських виборів у країні.

Також видання повідомляє, що в понеділок, 14 вересня, пройшли суди над членами страйкового комітету “Білоруськалій” – Романом Леончиком, Сергієм Черкасовим і Павлом Розумовським.

Всім трьом суд призначив 15 діб адміністративного арешту. Таке покарання вони отримали за участь в несанкціонованому масовому вуличному заході.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

Відтоді по вихідних у столиці країни проходять масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано більш як 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

На тлі протестів білоруси у серпні забрали з банків більше 1 мільярда доларів

УП

На тлі масових протестів у серпні 2020 року білоруси забрали з банків більше 1 млрд доларів.

Про це повідомляє видання “Український капітал” з посиланням на статистику Нацбанку Білорусі.

Зазначається, що у серпні жителі країни забрали 624 млн доларів з банківських депозитів в іноземній валюті, 704,6 млн білоруських рублів з депозитів до запитання (повернення депозиту на першу вимогу клієнта), а також 270,8 млн білоруських рублів зі строкових вкладів.

Водночас у липні відтік з депозитів у валюті становив 55,3 млн доларів, з депозитів до запитання – 5,5 млн білоруських рублів, а зі строкових вкладів – 108,1 млн руб.

При цьому аналітики компанії S&P 11 вересня переглянули прогноз за суверенними рейтингами Білорусі, змінивши його зі “Стабільного” на “Негативний”.

“Ми відзначаємо посилення ризиків для економіки, фінансової стабільності та платіжного балансу Республіки Білорусь після спірних президентських виборів, що пройшли у серпні цього року.

Резиденти конвертують свої заощадження в іноземну валюту і виводять частину коштів з банківської системи, що зумовило знецінення білоруського рубля майже на 20% з початку року.

На нашу думку, підвищена політична невизначеність може зберігатися протягом тривалого часу, що чинитиме тиск на середньострокові перспективи зростання Білорусі”, – йдеться у прес-релізі компанії.

Нагадаємо:

Нацбанк Білорусі призупиняє з 24 серпня по 15 вересня 2020 року проведення постійно доступних операцій підтримки ліквідності у формі кредитів овернайт.

Раніше облігації Республіки Білорусь упали на торгах на біржі на тлі протестів після президентських виборів та можливих санкцій з боку США і ЄС.

 

ООН занепокоєна репресіями у Білорусі

Очільниця Організації Об’єднаних Націй з прав людини Мішель Бачелет заявила, що її офіс отримує «тривожні повідомлення» про насильницьке придушення мирних протестів у Білорусі з боку силовиків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

“Повідомлення продовжують вказувати на непотрібне або надмірне застосування сили працівниками правоохоронних органів”, – заявила Бачелет на засіданні ради ООН з прав людини в Женеві, де планується термінове обговорення питань Білорусі.

Вона зазначила, що мало доказів будь-яких кроків з боку влади Білорусі щодо розгляду повідомлень про порушення прав людини.

У МВС Білорусі заявили, що під час протестів 13 вересня по всій країні були затримані 774 особи.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, котрий керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

Відтоді вихідними у столиці країни проходять масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

Санкції ЄС проти білоруських чиновників обговорять наступного тижня

Санкції щодо білоруських чиновників, причетних до маніпулювання результатами президентських виборів у республіці та насильства проти мирних демонстрантів досі не узгоджені, вони будуть обговорюватися вчергове через тиждень.

Про це заявила речниця МЗС ФРН Марія Адебар у понеділок, 14 вересня, на брифінгу в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За її словами, європейські партнери напружено працюють над складанням санкційного списку. На запитання, чи варто очікувати в ньому ім’я президента Білорусі Олександра Лукашенка, Адебар відповіла, що 21 вересня відбудеться нарада міністрів закордонних справ ЄС, там буде обговорюватися, у тому числі, й цей момент.

“Ми хочемо швидко запустити санкції, це важливо, ми наполегливо працюємо над цим”, – запевнила дипломат.

Офіційний представник федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт знову запевнив у підтримці Берліном десятків тисяч білорусів, які у мирний спосіб намагаються захистити демократію. Протести, які тривають уже п’ятий тиждень у різних містах країни, є “ознакою незадоволення, але також гніву та розпачи” багатьох громадян через фальшування результатів виборів і непоступливість пана Лукашенка, жорстокість, яку його силовики щодня застосовують проти чоловіків, жінок і навіть дітей, сказав представник німецького уряду. Лукашенко намагається утримати владу страхом і репресіями, – заявила канцлер Ангела Меркель, нагадав речник.

За його словами, для федерального уряду пріоритетами залишаються 3 вимоги: відмова від застосування сили проти демонстрантів, звільнення політичних ув’язнених і започаткування національного діалогу між урядом, опозицією і суспільством. Лише так можна подолати кризу, переконані в Берліні. Важливу роль у цьому може відіграти ОБСЄ, яка вже давно підтвердила свою готовність до цього.

Зайберт також сказав, що у Німеччині відчули полегшення, що Світлана Колеснікова вийшла на зв’язок. Колеснікова, Алексієвич, Тихановська є прикладом і натхненням для десятків тисяч білоруських жінок, додав він.

Як повідомлялося, раніше ЄС заявив, що не визнає результати виборів у Білорусі і про намір ввести персональні санкції проти тих білоруських функціонерів, хто є причетними до фальсифікації результатів виборів і застосування насильства. Втім, консультації щодо списку все ще тривають. За даними ЗМІ, персона Лукашенка викликає великі дискусії, низка країн наполягає на тому, що треба тримати канали контакту з ним відкритими, а отже не варто застосовувати проти нього санкції, натомість деякі країни, зокрема, країни Балтії, уже зробили це в односторонньому порядку.

 

Католицького архієпископа не пустили в Білорусь через “недійсний паспорт”

14.09.2020 14:01

Голові Конференції католицьких єпископів у Білорусі архієпископу Тадеушу Кондрусевичу заборонили в’їзд до країни через «недійсний паспорт».

Про це йдеться в листі голови Державного прикордонного комітету Білорусі Анатолія Лаппо, повідомляє Укрінформ з посиланням на Сatholic.by.

«Повідомляємо, що Ви були не пропущені через державний кордон у зв’язку з прийнятим органами внутрішніх справ рішенням про визнання паспорта громадянина Республіки Білорусь (вказано номер – ред.), що належить вам, недійсним», – йдеться в тексті листа.

Отримавши відповідь з Держприкордонкомітету, архієпископ Кондрусевич звернувся до МВС Білорусі для прояснення ситуації і сподівається на можливість якнайшвидшого повернення на Батьківщину.

Раніше глава Католицької церкви в Білорусі архієпископ Кондрусевич засудив насильство в країні після виборів 9 серпня, а також висловив протест проти дій силовиків біля Червоного костелу, коли 26 серпня правоохоронці заблокували в храмі Святого Симона і Святої Олени в Мінську демонстрантів і парафіян.

31 серпня Кондрусевича без пояснення причин не пустили в Білорусь. Митрополит повертався додому з Польщі. Кондрусевич – громадянин Білорусі.

Як повідомлялося, в Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після цього Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

Відтоді по вихідних в столиці країни проходять масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано більш як 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

Віцеспікер закликає Раду негайно ухвалити заяву щодо Білорусі

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (фракція «Батьківщина») закликає парламент упродовж 15-18 вересня ухвалити проєкт постанови із заявою щодо подій у Республіці Білорусь.

Як повідомляє Укрінформ, про це віцеспікер заявила під час погоджувальної ради 14 вересня.

«Я б хотіла сказати кілька слів про ключову роль парламенту України в зовнішній політиці, а саме про ухвалення парламентом цього тижня заяви щодо подій у Білорусі. Я переконана, що український парламент не може залишатися осторонь ситуації, коли білоруський народ виборов свій результат, який він заслуговує, на президентських виборах і зараз стикається із застосуванням брутальної сили, репресій і залякувань з боку білоруської влади. Маємо виступити з чіткою позицією… Тому я виступаю за негайний розгляд парламентом постанови щодо ситуації в Республіці Білорусь»,– зазначила Кондратюк.

Як повідомляв Укрінформ, 3 вересня Комітет ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва схвалив проєкт постанови №3053а «Про Заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь». У цій заяві міститься оцінка поточної ситуації, засуджуються методи влади з її вирішення, висловлюється неприпустимість залучення сил РФ та ОДКБ для нормалізації ситуації, а також міститься заклик до вирішення кризи в демократичний спосіб із залученням незалежних міжнародних посередників.

У Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, котрий керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1% . Після цього Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив ввести персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

Тихановська – Путіну: Всі угоди з нелегітимним Лукашенком перегляне нова влада

УП

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська звернулася до президента Росії Володимира Путіна з приводу його зустрічі з в.о. президента Білорусі Олександром Лукашенком.

Джерело: її телеграм-канал “Пул Першої”

Пряма мова: “Я хочу нагадати Володимиру Путіну: що б ви не прийняли і про що б ви не домовилися під час зустрічі в Сочі — це не буде мати законної сили. Всі договори, підписані з нелегітимним Лукашенком, будуть переглянуті новою владою. Тому що білоруський народ відмовив Лукашенку в довірі і підтримці на виборах. Я дуже шкодую, що ви вирішили вести діалог з узурпатором, а не з білоруським народом”.

Нагадаємо: 14 вересня має відбутися зустріч Путіна і Лукашенка в Сочі.

 

Недільні мітинги в Білорусі: МВС повідомляє про 774 затриманих

У МВС Білорусі заявили, що під час протестів 13 вересня по всій країні були затримані 774 особи.

Як передає Укрінформ, про це повідомила офіційний представник МВС Білорусі Ольга Чемоданова в Телеграм.

За даними МВС Білорусі, в різних населених пунктах країни в неділю було зафіксовано 28 протестних акцій. Загальна кількість учасників не перевищила 22 тис. осіб.

“Загалом учора за порушення законодавства про масові заходи затримано 774 громадян (з них у Мінську – більш як 500). До розгляду в суді справ про адміністративні правопорушення в місця тримання затриманих поміщено 544 осіб”, – йдеться у повідомленні.

Як наголошується, у Бресті “для уникнення загрози безпеці дорожнього руху” був використаний водомет.

Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі тривають протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня, на яких, за офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська – 10,1%. Після погроз Тихановська була змушена виїхати до Вільнюса.

Відтоді по вихідних у столиці країни проходять масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано більш як 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі і вирішив запровадити персональні цільові санкції проти білоруських чиновників, причетних до насильства і фальсифікації.

 

Кавказ-2020: білоруські військові візьмуть участь у навчаннях РФ біля кордону з Україною

Білоруські військовослужбовці 21-26 вересня візьмуть участь у стратегічному командно-штабному навчанні “Кавказ-2020”, яке проводиться на військових полігонах РФ поряд із держкордоном України.

Про це повідомляє Інтерфакс-Захід із посиланням на Міноборони республіки, передає Укрінформ.

“До участі у навчанні від Збройних сил Республіки Білорусь залучається батальйонна тактична група механізованої бригади”, – уточнили в відомстві.

Всього, за даними Міноборони, до проведення навчання “Кавказ-2020” планується залучити до 12,9 тис. військовослужбовців, до 250 танків, до 450 бойових машин піхоти і бронетранспортерів, до 200 артилерійських систем і реактивних систем залпового вогню.

Навчання пройде в два етапи. На першому етапі органи військового управління проведуть планування бойових дій у створеній за навчанням умовної військово-політичної обстановки. На другому етапі планується вирішувати завдання безпосереднього управління військами у ході проведення спільних бойових дій.

У рамках навчання передбачено практичні заходи військ, спрямовані на відпрацювання питань розгортання та ведення територіальної оборони.

Як повідомлялося, наприкінці червня екс-командувач Збройними силами США в Європі генерал Бен Годжес попередив про можливий військовий удар Росії на півдні України у вересні під час навчань “Кавказ-2020”. Він переконаний, щоб вирішити проблему з питною водою в Криму, Росія спробує захопити дамбу в Херсоні.

За словами представника Головного управління розвідки Міноборони України Вадима Скібіцького, РФ планує перекинути до кордону з Україною близько 120 тис. військових, не менше 500 танків, 300 літаків і сотні іншої техніки й озброєння. “Це і є загроза, яка чітко прописана у Воєнній доктрині України”, – підкреслив Скибицький.

Раніше повідомлялося, що в Білорусі з 14 по 25 вересня пройдуть навчання “Слов’янське братство”. Відзначається, що в цьому році навчання пройдуть без участі сербських військових у двосторонньому форматі, в складі Сил спеціальних операцій Республіки Білорусь і Повітряно-десантних військ РФ. Офіційний Белград, на вимогу ЄС про відмову від військових навчань з Білоруссю, вирішив заморозити всі плани про спільні навчання з усіма країнами найближчим часом.

У них візьмуть участь понад 800 військовослужбовців РФ і Білорусі і близько 170 одиниць бойової та спеціальної техніки. Від Росії – близько 300 військовослужбовців і близько 70 одиниць бойової та спеціальної техніки, в тому числі і сучасні бойові машини десанту БМД-4М і бронетранспортери БТР-МДМ “Ракушка” гвардійського Чорноморського десантно-штурмового полку Псковського гвардійського з’єднання ПДВ.

 

Вакцина від COVID-19 не завершить пандемію – ВООЗ

У європейському представництві ВООЗ заявляють, що майбутня вакцина від коронавірусної хвороби не завершить пандемію, та сумніваються, що вона буде однаково ефективною для всіх груп населення.

Як передає Укрінформ, про це заявив директор Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге, інформує Daily Star.

“Я весь час чую: “Вакцина завершить пандемією”. Звичайно, ні!

Ми навіть не знаємо, чи вакцина допоможе всім групам населення. Зараз ми бачимо деякі ознаки того, що вона допоможе одній групі, а іншій ні. Кінець пандемії – це момент, коли ми як спільнота навчимося жити з цією пандемією. І це залежить від нас, в цьому позитив”, – зазначив чиновник.

Крім того, у ВООЗ прогнозують зростання кількості смертей від коронавірусної хвороби в країнах Європи вже з наступного місяця. Збільшення кількості смертей буде пов’язано зі зростанням кількості випадків захворювання.

“Ситуація ускладнюється. У жовтні та листопаді ми побачимо більшу кількість смертей”, – додав Клюге.

Станом на ранок 14 вересня у світі загалом зафіксовано 29,185 млн випадків коронавірусу, з них 928 тис. летальних.

 

У Києві планують створити ще одну лабораторію для тестування на коронавірус

Столична влада веде переговори про придбання обладнання та запуск в роботу ще однієї лабораторії для тестування на COVID-19.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу повідомив київський міський голова Віталій Кличко.

“Оскільки Київ постійно збільшує кількість тестувань, нам потрібні лабораторні потужності для дослідження тестів, щоб оперативніше отримувати їх результати і, відповідно оперативніше надавати медичну допомогу тим, хто її потребує”, – повідомив Кличко.

За його словами, столична влада веде переговори про придбання обладнання і запуск в роботу ще однієї лабораторії.

“Це дозволить дещо розвантажити роботу лабораторій у комунальних медзакладах та лабораторного центру”, – повідомив він.

Кличко повідомив, що показник тестування в Києві – найвищий в Україні – 217 тестів на 100 тисяч мешканців. Загалом з початку пандемії в комунальних медзакладах і лабораторному центрі досліджено понад 112 600 зразків біоматеріалу методом ПЛР. Методом ІФА на виявлення антитіл зробили вже близько 21 тисячі тестів. Досліджують зразки також і в приватних та державних клініках.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 14 вересня в Україні за добу підтверджено 2 462 нових випадки COVID-19, від початку епідемії загалом їх зафіксовано 156 797.

 

Пандемія: у світі COVID-19 інфіковані понад 29 млн людей

15 вересня. УНН. Станом на ранок вівторка загальна кількість померлих від інфекції, викликаної коронавірусом у світі, складає 927 015, одужали 19 765 826 людей. Про це свідчать дані американського Університету Джонса Хопкінса, передає УНН.

Всього у світі 29 182 198 осіб інфіковано.

Країнами з найбільшим поширенням коронавірусу залишаються США (6 553 303), Індія (4 846 427), Бразилія (4 345 610), Росія (1 064 438), Перу (729 619), Колумбія (716 319), Мексика (671 716), а також Південно-Африканська Республіка (650 749).

Найбільшу кількість смертей серед країн світу зафіксовано у США (194 489), Бразилії (132 006), Індії (79 722) та Мексиці (71 049).

Як повідомляв УНН, в Україні 14 вересня зафіксовано 156 тис. випадків COVID-19, за добу — 2 462.

Респіраторну хворобу COVID-19, інфікування якою викликає коронавірус SARS-CoV-2, вперше зафіксували у китайській провінції Хубей, наприкінці 2019 року. З того часу зараження цим вірусом було зафіксовано у 185 країнах світу, включаючи Україну. З 11 березня Всесвітня організація охорони здоров’я визнала поширення хвороби — пандемією.

 

В Україні – 2 462 нових випадки коронавірусу

14.09.2020 09:02

В Україні за минулу добу, 13 вересня, виявили 2 462 нових випадки зараження коронавірусом, від початку епідемії загалом їх зафіксовано 156 797.

Такі дані містить система моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО, повідомляє Укрінформ.

Згідно з цими даними, від ускладнень, спричинених коронавірусом, за добу померли 33 особи, загалом у країні на сьогодні зафіксовано 3 211 летальних випадків.

Водночас одужало за добу 650 хворих на COVID-19, загалом від коронавірусу вилікувалися 69 543 особи.

Найбільше хворих за добу виявлено у Тернопільській (352) Харківській (269), Одеській (205) областях та м Києві (168).

Як повідомлялося, в Україні 12 вересня виявили 2476 нових випадків зараження коронавірусом.

 

Що робити, якщо з’явилися симптоми COVID-19. Алгоритм дій від НСЗУ

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя, 14 вересня 2020

Якщо у вас з’явились симптоми COVID-19, такі як лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання, ви маєте зателефонувати своєму лікарю, з яким уклали декларацію.

За необхідності лікар спрямує до вас мобільну бригаду для тестування на COVID-19.

Про це повідомляють у Національній службі здоров’я.

Тобто ви не шукаєте самостійно, де зробити тест, і не йдете до лабораторії, щоб здати аналіз. За викликом лікаря до вас додому зобов’язана приїхати мобільна бригада.

Вона бере у вас зразки для тестування і доставляє їх в лабораторію. ✅ Якщо ви не маєте свого лікаря, або ваш лікар відмовив вам у виклику мобільної бригади попри наявність у вас симптомів, необхідно зателефонувати на регіональну телефонну “гарячу лінію” з питань COVID-19.

Тоді бригаду викличе диспетчер обласної “гарячої лінії”. Номер телефону можна знайти на сайті НСЗУ, на сайті covid19.gov.ua.

✅ Результати тестування повідомлять вам та вашому лікарю.

В разі підтвердження діагнозу ваш лікар надасть вам рекомендації щодо самоізоляції та лікування в домашніх умовах, якщо перебіг захворювання легкий.

Або порекомендує звернутись до лікарні, якщо перебіг важкий. Особи, які контактували з вами, також мають пройти тестування на COVID-19.

✅ В разі якщо у вас критичний стан (утруднене дихання, висока температура) – телефонуйте 103.

Якщо за висновком бригади екстреної меддопомоги ви не потребуєте госпіталізації, то вам нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції.

Також бригада ЕМД направлять до вас мобільну бригаду для забору зразків для тестування.

✅ Якщо ж вас госпіталізують, тестування на COVID-19 і все необхідне лікування ви отримаєте в медичному закладі.

Всі послуги з лікування коронавірусної хвороби в лікарні та необхідні для цього ліки є для пацієнта безоплатними.

В НСЗУ також повідомили, що уклали угоду з 936 медичними закладами на надання послуг мобільними бригадами.

З них майже 600 закладів – це заклади первинної меддопомоги. Загалом, в цих закладах створено 1592 мобільні бригади.

Найбільша кількість мобільних бригад працює у Харківській області – 100 бригад, Львівській – 95, в Запорізькій та Дніпропетровській областях – по 93 бригади.

НСЗУ виплатила цим закладам за надання мобільними бригадами послуг 148 млн грн.

Порівняно з липнем загальна кількість тестувань бригадами у серпні зросла на 30%. В середньому одна мобільна бригада здійснила у минулому місяці 131 забір матеріалу для тестувань.

Найбільш завантаженими в серпні були мобільні бригади Київської області, де на одну бригаду припадало 365 тестувань, в місті Києві – 284 тестування на бригаду, Рівненській – 208, Тернопільській – 203, Закарпатськый – 197, Волинській – 188.

 

Посилення карантину у Києві не змінить роботу громадського транспорту – Кличко

Обмеження, які вводяться через оголошення у Києві “помаранчевого” рівня епідемічної небезпеки, не вплинуть на роботу громадського транспорту, він буде курсувати за звичним графіком та розкладом.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу 14 вересня заявив Київський міський голова Віталій Кличко.

“Весь наземний громадський транспорт столиці курсує і буде курсувати за звичним графіком та розкладом, який є оприлюднений. Крім транспорту, рух якого тимчасово змінили через ремонтні роботи на дорогах”, – сказав він.

За його словами, щодня на маршрути в столиці виходять 350 автобусів, майже 330 тролейбусів та понад 260 трамваїв.

Водночас Кличко зауважив, що громадським транспортом треба користуватися в разі нагальної необхідності – аби доїхати на роботу чи у справах.

Кличко також повідомив, що до кінця цього року Київ отримає 200 нових сучасних автобусів.

“Першу партію близько 100 автобусів ми очікуємо отримати вже в жовтні. Решту – до кінця року”, – додав він.

Як повідомлялося, з понеділка, 14 вересня, в Україні набуває чинності новий розподіл регіонів, відповідно до темпів поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Київ потрапив до зони з “помаранчевим” рівнем епідемічної небезпеки.

Станом на 14 вересня в Україні за добу підтверджено 2 462 нових випадки COVID-19, від початку епідемії загалом їх зафіксовано 156 797.

 

Поліція розслідує порушення карантину під час святкування Дня міста в Одесі

За фактом святкуванні Дня міста в Одесі без дотримання необхідних карантинних заходів порушено кримінальне провадження та відбувається розслідування.

Як передає Укрінформ з посилання на пресслужбу глави держави, про це йшлося під час традиційної селекторної наради під головуванням Президента.

“Представники правоохоронних органів поінформували Президента, що на святкуванні Дня міста в Одесі та Дніпрі в цих населених пунктах зібралися десятки тисяч людей без засобів індивідуального захисту та дотримання карантинних норм. За цим фактом порушено кримінальне провадження на Одещині та відбувається розслідування”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що правоохоронці також повідомили, що організатори свят мають понести адмінпокарання у розмірі 170 тис. грн, а у разі, якщо епідеміологічне розслідування встановить причинно-наслідковий зв’язок між цими святкуваннями та збільшенням кількості хворих на коронавірусу інфекцією чи смертністю від цієї недуги, – буде відкрито кримінальне провадження.

Голова Національної поліції Ігор Клименко поінформував, що за останній тиждень було складено 1436 протоколів за порушення карантинних заходів. За його словами, для цього в Україні діють 200 рейдових груп.

Як повідомлялося, в Одесі 2 вересня пройшло масове святкування Дня міста. Після цього місто упродовж тижня було одним із лідерів за кількістю інфікованих коронавірусом.

 

Зеленський утворив делегацію на переговори з МБРР

Президент Володимир Зеленський утворив делегацію для переговорів з МБРР щодо укладення угоди про позику “Східна Україна: возз’єднання, відновлення та відродження” та уповноважив віцепрем’єр-міністра Олексія Резнікова підписати документ.

Відповідне розпорядження №464/2020-рп опубліковане на сайті глави держави, повідомляє Укрінформ.

“Утворити делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо укладення Угоди про позику “Східна Україна: возз’єднання, відновлення та відродження (Проєкт 3B)” між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку”, – зазначається в документі.

Главою делегації призначено першого заступника міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростислава Замлинського. Крім нього до складу делегації увійшли ще 14 посадовців.

Президент також уповноважив віцепрем’єр-міністра — міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова на підписання угоди про позику “Східна Україна: возз’єднання, відновлення та відродження (проєкт 3В)” з МБРР.

 

Ткаченко сподівається, що програму “Український схід” поновлять найближчим часом

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сподівається, що програму “Український схід”, яка передбачає виступи українських діячів культури на Донбасі, поновлять найближчим часом.

Про це він сказав під час пресконференції з нагоди 100 днів на посаді міністра, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Продовження програми “Український схід” – візити діячів культури на схід…Сподіваюся, що найближчим часом ми здатні будемо її поновити”, – зазначив Ткаченко та уточнив, що наразі реалізація подібних програм обмежена карантином.

Крім того, він зауважив, що розмовляв з представниками Кримського дому щодо актуалізації їхньої роботи.

Також міністр розповів, що працює над ідеєю створення Музею сучасного мистецтва України, це одне із завдань, яке він має від Президента Володимира Зеленського.

Як відомо, проєкт “Український схід” реалізовувало з 2017 року Міністерство культури України спільно з Луганською та Донецькою військово-цивільними адміністраціями та волонтерами, він спрямований на підтримку військових і цивільних, які перебувають на межі з окупованим Донбасом.

Співачка і волонтер Анжеліка Рудницька у вересні 2019 року повідомила, що програма “Український схід” за два роки її існування охопила своїми акціями велику кількість міст і містечок на межі з окупованим Донбасом.

 

МКІП розробило законопроєкт щодо протидії хаотичній забудові – Ткаченко

Міністерство культури та інформаційної політики розробило законопроєкт щодо протидії хаотичній забудові в Україні, наразі його обговорюють з народними депутатами.

Про це сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час пресконференції з нагоди 100 днів на посаді міністра, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Розробили проєкт протидії хаотичній забудові. Надзвичайно велика кількість речей, пов’язана із забудовою, я ніколи не думав, що в міністерстві найбільше питання, яке мене буде турбувати, буде пов’язане з дозволами на забудову”, – сказав Ткаченко.

Він додав, що необхідність такого системного закону наразі визріла і МКІП обговорює його з депутатами.

Міністр також розповів, що за 100 днів у МКІП встигли дати поштовх низці стратегічних змін у сферах культури, туризму, креативних індустрій та медіаграмотності. Зокрема, реалізували законопроєкт №3377 про підтримку культури, креативних індустрій і туризму у зв’язку з обмежувальними заходами для протидії COVID-19, підготували проєкти законів щодо охорони культурної спадщини, розробили дорожню карту реалізації найближчими роками указу Президента щодо підтримки культури, туризму, креативних індустрій.

За його словами, у МКІП протягом 100 днів розробили велику програму для розкриття внутрішнього потенціалу регіонів, запустили програму рібейтів, розпочали програму медіаграмотності, турпрограму “Мандруй Україною”, продовжили інституалізацію міністерства та вирішують інші важливі питання.

Як повідомляв Укрінформ, 4 червня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення Олександра Ткаченка міністром культури та інформаційної політики.

 

“Борщовий набір” суттєво подешевшав – за винятком моркви

Із серпня 2019 року по серпень 2020 року яблука в Україні подорожчали на 67,2%, морква – на 8,5%.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна служба статистики.

Більшість овочів “борщового набору” із серпня 2019 року по серпень 2020 року суттєво подешевшали: картопля – на 33,3%, до 10,02 грн за кг, ріпчаста цибуля — на 43,2% (до 5,91 грн за кг); буряк — на 21,8% (до 6,26 грн за кг); капуста — на 29,7% (до 5,89 грн за кг). Подорожчала лише морква: на 8,5% (до 10,85 грн за кг).

Яблука за вказаний період подорожчали на 67,2% і у серпні 2020 року в середньому по Україні коштували 28,96 грн за кг.

Цукор за рік подешевшав на 3,9% і у серпні 2020 року коштував в середньому по країні 14,71 грн за кг, соняшникова олія – на 1,0% (до 34,62 грн за 1 л).

Як повідомляв Укрінформ, споживчі ціни у серпні 2020 року проти липня 2020 року зменшилися на 0,2%; проти грудня 2019 року вони зросли на 1,2%, проти серпня 2019 року – на 2,5%. Загалом за січень-серпень 2020 року ціни на споживчому ринку зросли на 2,4% у порівнянні із аналогічним періодом минулого року.

 

Кабмін погодив проєкт держбюджету на 2021 рік

Кабінет Міністрів погодив на позачерговому засіданні у понеділок проєкт Державного бюджету на 2021-й рік.

Про це поінформував представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан у Фейсбуці, повідомляє Укрінформ.

“Сьогодні зранку на позачерговому засіданні Кабмін ухвалив проєкт закону “Про Державний бюджет України на 2021 рік”. Ухвалення проєкту бюджету урядом відбулося згідно із графіком бюджетного процесу – до 15 вересня документ має бути переданий на розгляд Верховної Ради”, – написав Мокан.

За його словами, уряд також схвалив проєкт закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”. В ньому, зокрема, йдеться про необхідність заходів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень та зниження податкового боргу, а також стимулювання економічної активності суб’єктів господарювання в умовах тривалих карантинних обмежень.

“Також Кабмін ухвалив проєкт закону “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” щодо врегулювання низки питань, пов’язаних із підготовкою проєкту закону про Державний бюджет України на 2021-й рік”, – додав представник уряду у Верховній Раді.

Як повідомлялося раніше, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у проєкті передбачено 4,7% зростання ВВП, до 6% – плановий дефіцит бюджету, курс – до 29 грн за 1 долар.

Як передбачає Бюджетний кодекс України, Кабінет Міністрів затверджує і подає до парламенту до 15 вересня проєкт закону про державний бюджет на наступний рік.

 

У бюджет-2021 заклали курс 29,1 гривні за долар – Марченко

Середньорічний курс долара на 2021 рік, за яким розраховується державний бюджет, становить 29,1 грн за долар.

Про це на пресбрифінгу щодо проєкту держбюджету на 2021 рік сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Курс долара, на якому розраховується бюджет, складає 29,1 грн за долар. З Національним банком ми ці показники узгоджували”,- сказав Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, Проєкт державного бюджету на 2021 рік передбачає зростання економіки на рівні 4,6%, та інфляцію у 7,3%. Як передбачає Бюджетний кодекс України, Кабінет Міністрів затверджує і подає до парламенту до 15 вересня проєкт закону про державний бюджет на наступний рік.

Кабінет міністрів погодив на позачерговому засіданні у понеділок проєкт Державного бюджету на 2021-й рік.

 

В уряді назвали проєкт бюджету-2021 реалістичним і збалансованим

Проєкт державного бюджету на 2021 рік, який уряд внесе на розгляд Верховної Ради, є збалансованим та відповідає конкретним викликам сьогодення.

Як передає Укрінформ, про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє Урядовий портал.

“Сьогодні уряд подасть проєкт держбюджету на 2021 рік до Верховної Ради. Проєкт основного фінансового документа країни є збалансованим та відповідає конкретним викликам сьогодення. Основна увага: підтримка громадян та бізнесу, новий поштовх розвитку регіонів, продовження оновлення інфраструктури. В проєкті бюджету збільшені як соціальна складова, так і видатки розвитку. Уряд розраховує на конструктивну співпрацю з парламентом та оперативне ухвалення цього документа”, – зазначив Прем’єр-міністр.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, проєкт бюджету-2021 є реалістичним та збалансованим, ґрунтується на макроекономічному прогнозі, який було ухвалено урядом у липні цього року. “По суті це бюджет можливостей для розвитку економіки та підтримки наших громадян і бізнесу в умовах “перезапуску” економіки після удару пандемії коронавірусної хвороби”, – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів погодив на позачерговому засіданні у понеділок проєкт державного бюджету на 2021-й рік.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль раніше заявляв, що у проєкті передбачено 4,7% зростання ВВП, до 6% – плановий дефіцит бюджету, курс – до 29 грн за 1 долар.

Як передбачає Бюджетний кодекс, Кабінет Міністрів затверджує і подає до парламенту до 15 вересня проєкт закону про державний бюджет на наступний рік.

 

Дефіцит бюджету наступного року зменшиться на 1,5% – Марченко

Проєкт державного бюджету на 2021 рік передбачає скорочення дефіциту бюджету порівняно з поточним роком на 1,5%, а саме до 270 млрд грн.

Про це на брифінгу щодо проєкту держбюджету на 2021 рік сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Доходи державного бюджету передбачаються на рівні 1 трильйон 71,1 млрд грн. Видатки – 1 трильйон 350 млрд грн. Дефіцит бюджету передбачається на рівні 270 млрд грн. Ми знизили рівень дефіциту, порівняно з цим роком, на 1,5%. У цьому році він 7,5% ВВП, у наступному році передбачається зниження до 6%”, – сказав Марченко.

Він зазначив, що дефіцит бюджету поступово скорочується.

“Планується його фінансувати за рахунок приватизації, внутрішніх та зовнішніх запозичень”,- сказав Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Верховна Рада ухвалила зміни до держбюджету-2020. Згідно з документом, дефіцит держбюджету було збільшено на 202 млрд грн – до 298,4 млрд грн (з 96,3 млрд грн), доходи скоротилися на 119,75 млрд грн – до 975,8 млрд грн (з 1095,6 млрд грн), видатки збільшилися на 82,4 млрд грн – до 1266,4 млрд грн (з 1184 млрд).

 

“Коронавірусного” фонду наступного року не буде – глава Мінфіну

Проєкт держбюджету України на наступний рік не передбачає фінансування додаткових фондів таких, як фонд боротьби з Covid-19.

Про це 14 вересня, на брифінгу щодо проєкту держбюджету на 2021 рік, сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У нас не передбачається додаткових фондів таких, як Covid-19, ми видатки спрямували на прямих головних розпорядників – це МОЗ та Міносвіти, тому цієї програми вже не буде в наступному році”,- сказав Марченко.

Також він додав, що оскільки було проведено реформу територіального устрою та скорочено кількість районів, то в цій частині буде суттєве вивільнення видатків саме за цим напрямком. За іншими напрямками бюджету, жодних скорочень видатків не передбачається.

Міністр фінансів наголосив, що проєкт державного бюджету на 2021 рік було підготовлено таким чином, щоб його можна було виконати незалежно від того, який міністр фінансів буде наступного року. “Ми намагались зробити його максимально реалістичним і не вдаватись у формат “давайте зробимо красивий бюджет”, щоб потім можна якийсь тиждень пересидіти в кріслі міністра. Тому чи я буду міністром фінансів в наступному році чи наступний міністр фінансів, але він зможе цей бюджет виконати”,- підкреслив Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів у квітні цього року створив Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Розмір Фонду на поточний рік становить 65 млрд грн, що було передбачено у державному бюджеті.

Проєкт державного бюджету на 2021 рік передбачає зростання економіки на рівні 4,6%, та інфляцію у 7,3%. Як передбачає Бюджетний кодекс України, Кабінет Міністрів затверджує і подає до парламенту до 15 вересня проєкт закону про державний бюджет на наступний рік.

 

Кабмін опублікував основні показники проєкту бюджету-2021

Кабінет Міністрів опублікував основні показники проєкту державного бюджету на 2021 рік. Зростання ВВП очікується на рівні 4,6%, а споживча інфляція на рівні 7,3%.

Як передає Укрінформ, дані оприлюднені на Урядовому порталі.

Основні показники проекту Державного бюджету на 2021 рік:

ВВП – 4,5 трлн грн;

Зростання ВВП очікується на рівні 4,6%;

Доходи плануються на рівні – 1071 млрд грн (+92,3 млрд грн до плану 2020 року);

Видатки плануються на рівні – 1350 млрд грн;

Середньомісячна зарплата – 13,6 тис грн;

Споживча інфляція – 7,3%;

Державний борг до ВВП – 64,6%.

Головні цифри проекту Державного бюджету на 2021 рік:

Видатки на безпеку та оборону  – 267 млрд грн (+21 млрд до плану зі змінами на 2020 рік):

На зарплати військовим та правоохоронцям – 131 млрд (+8,3 млрд грн).

Видатки на освіту – 174 млрд грн (+34 млрд до плану 2020 року):

На доплати зарплат вчителям +21,2 млрд грн (це збільшення зарплат на 30%).

Видатки на медицину – 156 млрд грн (+27,5 млрд грн):

Передбачається збільшення зарплат медиків на 30%;

На програму медичних гарантій планується 123,4 млрд ;

На боротьбу з коронавірусом – 19,4 млрд (з яких 2,6 млрд грн на вакцинацію).

Видатки на соціальний захист населення – 324 млрд грн (+7,5 млрд до плану 2020 року):

Видатки для пенсійного фонду 204 млрд грн.

Програма “Велике будівництво” (розвиток дорожньої інфраструктури) – 150 млрд грн (+20,7 млрд грн).

Зростання МЗП до 6 тис. грн з 1 січня 2021 року та з 1 липня – до 6,5 тис. грн (+41,4 млрд грн).

Програми підтримки малого та середнього бізнесу – 12 млрд грн:

на реалізацію програми портфельних гарантій планується виділити 10 млрд грн;

на компенсацію відсотків за кредитами для мікро- та малого підприємництва – 2 млрд грн.

Фінансова підтримка регіонів (ДФРР) – 9,4 млрд грн (+4,5 млрд до плану 2020 року).

Видатки на культуру – 7,5 млрд грн (+2,8 млрд до плану 2020 року).

Видатки на спорт – 7,4 млрд грн (збільшено у 2,7 рази до плану 2020 року).

На підтримку вугільної галузі – 4,5 млрд грн.

На підтримку аграріїв – 4,2 млрд грн.

Цифровізація галузей економіки – 2,9 млрд грн.

Закупівля 100 пасажирських вагонів для залізниці – 3,3 млрд грн.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів погодив на позачерговому засіданні у понеділок проєкт дербюджету на 2021 рік.

Раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у проєкті передбачено 4,7% зростання ВВП, до 6% – плановий дефіцит бюджету, курс – до 29 грн за 1 долар.

Як передбачає Бюджетний кодекс України, Кабмін затверджує і подає до парламенту до 15 вересня проєкт закону про держбюджет на наступний рік.

 

У проєкті держбюджету-2021 передбачена житлова програма для 30 тисяч сімей – Марченко

У проєкті державного бюджету на 2021 рік передбачені програми з іпотечного кредитування та придбання житла у фінансовий лізинг, за якими зможуть придбати житло 30 тис. сімей.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це сказав міністр фінансів Сергій Марченко під час брифінгу 14 вересня.

“Парламентом було ухвалене рішення, яке дозволяє нам створити інституцію, що здійснюватиме іпотечне кредитування та купівлю житла у фінансовий лізинг. Передбачається, що у наступному році більше 30 тисяч сімей зможуть отримати житло за цією програмою”, – сказав Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів погодив на позачерговому засіданні у понеділок проєкт держбюджету на 2021-й рік.

Раніше Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у проєкті передбачено 4,7% зростання ВВП, до 6% – плановий дефіцит бюджету, курс – до 29 грн за 1 долар.

Як передбачає Бюджетний кодекс, Кабмін затверджує і подає до парламенту до 15 вересня проєкт закону про держбюджет на наступний рік.

 

Проєкт держбюджету-2021 не підтримали два міністри – ЗМІ

УП

На засіданні 14 вересня проєкт держбюджету України на 2021 рік не підтримали два міністри: голова МОЗ Максим Степанов та очільник Мінекології Роман Абрамовський.

Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на джерела.

Зазначається, що Абрамовський аргументував свою позицію тим, що проєкт держбюджету передбачає нуль гривень на природоохоронні заходи.

“Щодо Степанова, то він зажадав на фінансування охорони здоров’я в період пандемії коронавірусу 5% (ВВП). За його словами, у державному бюджеті з “дутими доходами” передбачено лише 4,2% ВВП.

За даними джерел видання, Степанов під час засідання Кабміну запитав, як українцям вирішувати проблеми, і припустив: “За свій рахунок?”

“Після цього прем’єр-міністр Денис Шмигаль відповів: “Доведеться”. Потім Степанов відповів: “Так вийдіть і скажіть їм про це”, – пише ZN.UA.

Нагадаємо:

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що серед основних пріоритетів проєкту держбюджету-2021 – підвищення мінімальної зарплати (на це передбачено 41,4 млрд грн), якісна освіта (+34 млрд грн), доступна медицина (+27,5 млрд грн), у тому числі 2,6 млрд грн на COVID-вакцинацію.

14 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт закону “Про Державний бюджет України на 2021 рік” і направив його на розгляд Верховної Ради.

Кабінет міністрів у проєкті державного бюджету на 2021-й рік заклав 270,35 мільярдів граничного обсягу дефіциту.

 

Рада завтра розгляне законопроєкт про 7% ПДВ на культурні послуги – Ткаченко

Верховна Рада 15 вересня має розглянути президентський законопроєкт щодо введення 7% ПДВ на культурні послуги.

Про це сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час пресконференції з нагоди 100 днів на посаді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Завтра буде розглядатися важливий президентський законопроєкт. Це введення замість 20% ПДВ 7% ПДВ на культурні послуги. Це європейська традиція, там ПДВ від 2 до 9%”, – сказав Ткаченко.

Він зазначив, що потрібно збільшувати у державному бюджеті на 2021 рік фінансування сфери культури.

Як повідомлялося, раніше Ткаченко заявляв, що президентський законопроєкт №3851 про пільгове оподаткування за зниженою 7%-ю ставкою ПДВ для культури, туризму та креативної економіки вже отримав підтримку двох ключових комітетів – з питань фінансів, податкової та митної політики та з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

Культура в умовах пандемії: Єрмак зустрівся з представниками креативної індустрії

14.09.2020 21:12

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів нараду з представниками креативних індустрій і концертної галузі щодо роботи в умовах пандемії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті глави держави.

«В Офісі Президента України відбулася зустріч керівника Офісу Глави держави Андрія Єрмака з представниками креативних індустрій, провідних продюсерських центрів та агенцій, організаторів концертних заходів і найбільших квиткових операторів України», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, учасники зустрічі обговорили питання діяльності галузі в умовах пандемії коронавірусу. Зокрема, як інформують в ОП, «представники культури та креативних індустрій наголосили на необхідності встановлення чітких і прозорих вимог щодо проведення масових заходів у тій чи іншій карантинній зоні».

«Вони висловилися за те, щоб правила були рівними для всіх учасників ринку і концертних майданчиків, а порушники вимог несли відповідальність», – ідеться в повідомленні.

У цьому контексті представники влади повідомили, що через грубе порушення карантинних вимог уже розпочато декілька кримінальних проваджень і на порушників чекає покарання, інформують в ОП.

Також повідомляється, що на зустрічі обговорювалася проблема нестачі в Україні великих концертних майданчиків та порушувалося питання щодо врегулювання рівня оподаткування представників індустрії.

«Учасники зустрічі домовилися, що буде створена робоча група з представників галузі, Офісу Президента, МОЗ та Мінкультури за участю народних депутатів, що входять до профільного комітету, для напрацювання відповідних уніфікованих вимог до проведення масових заходів для кожної карантинної зони», – ідеться в повідомленні.

Також зазначається, що у нараді взяли участь міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов, заступник керівника Офісу Президента Юрій Костюк, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко та перший заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Як повідомляв Укрінформ, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко зазначив у понеділок, що креативна економіка зазнає найбільших збитків в період пандемії та карантину.

 

Проєкт “Велика реставрація” має стартувати у 2021 році – Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко сказав, що проєкт «Велика реставрація» має стартувати в Україні у 2021 році.

Про це він сказав на пресконференції з нагоди 100 днів на посаді в понеділок, 14 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Що надалі ми збираємося робити. Запустити проєкт “Велика реставрація”. Власне, його старт має відбутися наступного року. Цього року ми будемо реагувати в першу чергу на аварійні ситуації», – сказав Ткаченко.

За його словами, у планах МКІПу також «запустити виробництво серіалів українською мовою про українську історію зроблені українцями».

Також планується цього року запустити центри культурних послуг у 5 областях – Донецькій, Луганській, Херсонській, Чернівецькій та Закарпатській.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 18 серпня підписав Указ “Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму”.

Документ має на меті сприяння розвитку культурного потенціалу України, збереження, популяризації та ефективного використання національного культурного надбання, створення умов для туристичної привабливості об’єктів культурної спадщини, підтримки креативної економіки.

 

Зеленський схвалив ратифікацію меморандуму про €1,2 мільярда допомоги від ЄС

14.09.2020 15:41

Президент Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію меморандуму та кредитної угоди між Україною та Європейським Союзом щодо отримання макрофінансової допомоги ЄС у сумі до 1,2 млрд євро.

Закон ухвалений парламентом 25 серпня, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

“Реалізація положень меморандуму та зазначеної угоди дозволить залучити додатковий кредитний ресурс Євросоюзу, який буде спрямовано на підтримку макроекономічної стабільності, платіжного балансу та реалізації реформ у нашій державі. Виплата коштів здійснюватиметься двома траншами по 600 млн євро кожен”, – розповіли в Офісі Президента.

Зазначається, що меморандум визначає загальні передумови для виділення коштів, а також окреслює заходи в межах реалізації структурних реформ, необхідні для отримання другого траншу цієї допомоги. Передбачені заходи стосуються медичних закупівель, податкової та митної реформ, функціонування судової системи, державного управління, корпоративного управління для державних підприємств, функціонування ринку газу.

В ОП нагадали, що Меморандум та Кредитну угоду Україна та ЄС уклали 23 липня поточного року у Брюсселі. Підписанню документів передувало ухвалення Європейською радою рішення про виділення «виняткової» макрофінансової допомоги країнам Європейської політики сусідства та розширення в умовах кризи COVID-19 обсягом 3 млрд євро, у межах якого Україна отримала найбільший пакет допомоги в розмірі 1,2 млрд євро.

 

Айварас Абромавичус повернеться до роботи в Наглядовій раді Укроборонпрому — Найєм

Айварас Абромавичус погодився тимчасово очолити концерн Укроборонпром і зараз він планує повернутись до своєї роботи в Наглядовій раді концерну.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі ток-шоу “Свобода слова” на ICTV повідомив заступник гендиректора концерну “Укроборонпром” Мустафа Найєм, коментуючи питання відставки Айвараса Абромавичуса з посади гендиректора концерну.

“Айварас погодився, що він очолить компанію як генеральний директор, але він одразу казав, що це буде тимчасово. Це відкрита інформація… За цей час перед ним була поставлена задача стабілізувати роботу компанії, розробити нову концепцію реформування і управління компанії, і відновити роботу тих підприємств, по яких є проблеми. За 10 місяців ця задача повністю виконана”, – заявив Найєм.

Зокрема, за його словами, наразі повністю підготовлена концепція реформування Укроборонпрому, стабілізована робота концерну, немає жодного проваленого контракту. Крім того, відновлено десятки контрактів, які дозволили багатьом заводам вижити і зараз заробляти гроші.

“І зараз Айварас, — і це теж ніхто не приховував, у нього була розмова з президентом, під час якої він оголосив, що він завершив цю частину реформи, — він хоче працювати в Наглядовій раді, продовжувати на стратегічному рівні реформування концерну, а генеральним директором концерну має бути призначена нова людина”, – наголосив Найєм, додавши, що наразі обговорюється багато кандидатур на посаду керівника концерну.

Принциповим питанням, на думку Найєма, є збереження роботи концерну поза політикою та поза спробами втручатись у його роботу.

Він також висловив сподівання, що реформа продовжиться і до кінця року парламент прийме розроблений нинішньою командою законопроєкт, який дозволить запровадити нові правила та поставить крапку в корупційних скандалах Укроборонпрому.

Як повідомляв Укрінформ, 30 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський своїм указом №641/2019 призначив Айвараса Абромавичуса генеральним директором державного концерну “Укроборонпром”, звільнивши з посади Павла Букіна.

Крім того, згідно з указом №639/2019 припинено повноваження Абромавичуса як члена наглядової ради Укроборонпрому.

 

Комітет Ради рекомендував до другого читання законопроєкт про розвідку

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки за результатами розгляду рекомендував Верховній Раді ухвалити у повторному другому читанні та в цілому проєкт Закону про розвідку

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Водночас депутати, розглянувши другим питанням законопроєкт про внесення зміни до ст. 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, яка регламентує питання військово-квартирної повинності для фізичних і юридичних осіб, вирішили включити законопроєкт до порядку денного четвертої сесії, але повернути його на доопрацювання уряду (№ 3968 – ред.).

Засідання депутатів відбувалося в режимі відеоконференції.

Як повідомляв Укрінформ, 21 липня Верховна Рада відправила на доопрацювання для розгляду на повторному другому читанні законопроєкт №2412-д про розвідку.

Ухвалення відповідного рішення підтримав 231 депутат.

Цей законопроєкт визначає правові та організаційні засади функціонування розвідки, правовий статус і соціальні гарантії співробітників розвідувальних органів України та осіб, залучених до виконання розвідувальних завдань, порядок здійснення контролю за розвідкою. Основними завданнями розвідки визначено своєчасне забезпечення споживачів розвідувальною інформацією, сприяння реалізації національних інтересів України та протидія зовнішнім загрозам національній безпеці у визначених законом сферах.

При цьому споживачами розвідувальної інформації, відповідно до закону, вважаються Президент, Голова Верховної Ради, голова та члени Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, Прем’єр-міністр, члени та секретар Ради національної безпеки і оборони.

Документ спрямовано на вдосконалення правових та організаційних засад функціонування розвідки, діяльності розвідувальних органів України та інших суб’єктів розвідувального співтовариства, підвищення ефективності їхньої взаємодії, забезпечення соціального та правового захисту співробітників розвідувальних органів і осіб, залучених до конфіденційного співробітництва з цими органами. Він має замінити чинний Закон України “Про розвідувальні органи України”.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня 2020 року Рада ухвалила законопроєкт про розвідку у першому читанні. У червні Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні та в цілому як закон.

5 серпня Кабінет Міністрів запропонував винести на розгляд парламенту законопроєкт, який скасує військово-квартирну повинність для фізичних і юридичних осіб у разі запровадження правового режиму воєнного стану.

Кабінет Міністрів ініціював виключити з Закону України “Про правовий режим воєнного стану” норму, згідно з якою в Україні або в окремих місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування спільно із військовими адміністраціями та місцевими органами влади мали можливість “встановлювати для фізичних і юридичних осіб військово-квартирну повинність з розквартирування військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу правоохоронних органів, особового складу служби цивільного захисту, евакуйованого населення та розміщення військових частин, підрозділів і установ”.

Проєкт закону був розроблений Міністерством оборони на виконання резолюції першого віцепрем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі від 07.08.2019 №47680/19/1-18 Степана Кубіва.

 

Дві фракції хочуть заслухати Зеленського у Раді

Парламентські фракції “Європейська солідарність” та “Батьківщина” хочуть заслухати Президента Володимира Зеленського у Верховній Раді.

З такими пропозиціями виступили співголова фракції “ЄС” Ірина Геращенко і заступник голови фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв на засіданні Погоджувальної ради 14 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Нам потрібно не Резнікова заслуховувати, тому що він отримує директиви від Зеленського, а негайно проводити закрите засідання парламенту, на якому заслухати Зеленського. Рік тому він щодня приходив до парламенту, але він має насправді розказати нам, що відбувається в зовнішній політиці України, і як відбувається ця зрада”, – зазначила Геращенко.

Крім того, вона наголосила, що Путін і його радник не будуть диктувати українському парламенту, як змінювати українське законодавство.

Соболєв під час свого виступу також підкреслив, що зараз є принциповим виступ Глави держави в парламенті зі щорічною доповіддю.

“Я думаю, що для нас стає зараз принциповим виступ Президента зі щорічною доповіддю, де ми повинні розуміти політику зовнішню і внутрішню, політику стосовно COVID-19 і боротьби з ним. Це є щорічна доповідь. Я думаю, що кращого часу, як зараз навряд чи можна знайти”, – зазначив Соболєв.

Як повідомлялося, 11 вересня в Берліні пройшли переговори на рівні політичних радників лідерів країн нормандського формату. Вони тривали 7 годин. Основними темами обговорення були стан виконання рішень Паризького саміту лідерів нормандської четвірки, що відбувся 2019 року, і підготовка до чергової зустрічі на найвищому рівні; режим тиші на Донбасі, просування роботи в Тристоронній контактній групі, обмін утримуваними особами та інші.

Україну на зустрічі представляли віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. До складу делегації також входили представники РНБО, Верховної Ради, міністерств оборони та закордонних справ тощо.

Після переговорів радників нормандської четвірки представник Росії Дмитро Козак заявив, що сторони домовилися про внесення до Верховної Ради пропозиції щодо коригування постанови про місцеві вибори.

У РФ вважають, що постанова Ради суперечить мінським угодам, адже в них закладені інші умови проведення місцевих виборів в ОРДЛО.

Згодом Єрмак в ефірі телеканалу “Україна 24” зауважив, що Україна під час зустрічі радників в нормандському форматі не обіцяла вносити зміни до постанови про місцеві вибори для проведення їх на окупованих територіях.

 

ТСК щодо “вагнерівців”: “Голос” закликає фракції внести свої кандидатури сьогодні

Депутатська фракція політичної партії «Голос» закликає інші фракції протягом 14 вересня внести кандидатури до складу тимчасової слідчої комісії для розслідування справи так званої приватної військової компанії Вагнера.

Як передає Укрінформ, на цьому акцентував заступник голови фракції «Голос» Ярослав Железняк під час погоджувальної ради 14 вересня.

«Питання ТСК по «вагнерівцях». Я розповім, яка там ситуація. Наш колега Роман Костенко звернувся до всіх вас, голів фракцій, з проханням надати свого представника. Надали зараз свого представника «Європейська солідарність» і «Батьківщина». Всі інші, включаючи «Слугу народу», чомусь на це ТСК не дають. Про ліс ми створюємо, про ЖЕКи ми створюємо ТСК, а про «вагнерівців» чомусь блокується. Тому, шановні колеги, ми вас чекаємо ще буквально декілька годин», – зазначив Железняк.

Як повідомлялося, станом на 13 вересня петиція з вимогою створити Тимчасову слідчу комісію щодо розслідування можливої державної зради у справі “вагнерівців” зібрала 25 тисяч голосів. Про це йдеться на сайті електронних петицій.

18 серпня журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК “Вагнера” нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає цю публікацію спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони заявив в коментарі Укрінформу, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 “вагнерівців”.

4 вересня в коментарі Укрінформу віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді щодо справи “вагнерівців” дасть змогу довести, що звинувачення на адресу найвищих посадовців України у зриві спецоперації із затримання бойовиків не знайшли свого підтвердження.

 

Позбавлення ліцензії “Прямого FM”: Шуфрич каже, що Нацрада ввела в оману комітет ВР

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова має намір звернутися до Президента України Володимира Зеленського у зв’язку із ситуацією, що склалася стосовно позбавлення ліцензії радіостанції “Прямий FM”.

Як передає Укрінформ, про це заявив голова комітету Нестор Шуфрич (фракція “Опозиційна платформа – За життя”) під час погоджувальної ради 14 вересня.

“Мене дуже турбує ситуація із свободою слова. Знову у нас Нацрада, представник Нацради Юрій Зіневич, до речі, призначений уже президентом Зеленським, дав слово, що у “Прямого FM” не буде відібрано ліцензію. Наступного дня ліцензія була відібрана. Ми в середу (на комітеті) будемо це питання розглядати. І не виключаю, що будемо пропонувати Президенту замінити пана Зіневича як людину, яка ввела в оману комітет Верховної Ради України з питань свободи слова”, – зазначив Шуфрич.

Як повідомлялося, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 3 вересня ухвалила рішення про анулювання ліцензії на мовлення радіостанції “Прямий FM”.

Президент Володимир Зеленський 9 липня 2019 року видав указ №503/2019 про призначення Юрія Зіневича членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Під Радою вимагають створення ТСК у справі “вагнерівців”

Під будівлею Верховної Ради України відбувається акція Руху опору капітуляції з вимогою створити тимчасову слідчу комісію парламенту для розслідування справи “вагнерівців”.

Як передає кореспондент Укрінформу, в акції беруть участь кілька сотень осіб.

Основна вимога акції – створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо розслідування фактів здачі національних інтересів та державної зради в діях посадових осіб у справі “вагнерівців”. Разом з цим від керівництва парламенту вимагають провести закрите засідання ВР, на якому заслухати Президента України Володимира Зеленського у справі “вагнерівців”.

Крім цього народних депутатів закликають заслухати звіт міністра оборони та міністра закордонних справ, представників Тристоронньої контактної групи, Голови СБУ та командування ЗСУ щодо ситуації з “так званим “перемир’ям” та “спільним з представниками “ДНР” інспектуванням позицій ЗСУ”.

Також учасники акції вимагають створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо фактів фальсифікації справи Шеремета загалом і експертиз у ній та розглянути проєкт постанови ВР “Про звернення до Президента України щодо внесення до Верховної Ради України проєкту закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду м. Києва”.

Організатори акції зазначають, що вимагають від фракцій парламенту на погоджувальній раді внести згадані питання до розгляду в найближчі терміни. Вони також наголошують, що Верховна Рада зараз має всі шанси призупинити деструктивні процеси в державі, і учасники акції мають намір “пояснити це кожному депутату, з усіх фракцій”.

Під будівлею парламенту чергує Національна поліція України.

Як повідомляв Укрінформ, 18 серпня журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, повідомив, що ситуація із затриманням в Білорусі найманців ПВК “Вагнера”, нібито, була спецоперацією українських спецслужб із затримання бойовиків, які воювали на Донеччині, і ця спецоперація, нібито, провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає цю публікацію спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони, заявив у коментарі Укрінформу, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 “вагнерівців”.

Водночас 4 вересня в коментарі Укрінформу віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді щодо справи “вагнерівців” дозволить довести, що обвинувачення на адресу вищих посадових осіб України в зриві спецоперації і затриманні бойовиків не знайшли свого підтвердження.

3 вересня в ефірі ток-шоу Шустер Live керівник Служби зовнішньої розвідки України Валерій Кондратюк заявив, що політичні дискусії навколо так званої спецоперації з затримання “вагнерівців” у Білорусі, як і будь-які інші дискусії навколо розвідувальних органів України, є неприпустимими і несуть загрозу для співробітників спецслужб.

 

Справа “вагнерівців”: СБУ поки не отримала рішення суду

Служба безпеки станом на 11 вересня не отримувала рішення Шевченківського райсуду Києва, який зобов’язав порушити справу щодо ймовірного зриву спецоперації із затримання найманців ПВК Вагнера, про що раніше повідомив народний депутат Володимир Ар’єв.

Про це Укрінформу повідомила керівник Управління взаємодії СБУ із засобами масової інформації та громадськістю Олена Гітлянська.

При цьому, за її словами, СБУ вже кілька років розслідує злочини “вагнерівців”.

“Слідчими органів безпеки здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110; ч.4 ст. 27; ч.1 ст.111; ч.1. ст. 27, ст. 113; ч.1 ст.114; ч.3 ст. 258; ч.1 ст. 258-3; чч.1 і 3 ст. 258-5; ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України. У ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, серед іншого, досліджуються обставини вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст. 258-3 та ч.2 ст 260 КК України членами так званої приватної військової компанії “Вагнер”, – йдеться у відповіді, наданій Укрінформу.

Водночас Гітлянська уточнила, що справа щодо злочинів “вагнерівців” перебуває на контролі СБУ вже не один рік.

“Справа по “вагнерівцях” була порушена, здається, в 2017 чи 2018 році, і в рамках цієї справи буде розглядатись. Те, що суд Шевченківській зобов’язав СБУ порушити (справу – ред.) саме по заяві Ар’єва, станом на п’ятницю вечора, ще до нас не надійшло”, – повідомила Гітлянська.

Як повідомлялося, наприкінці липня під Мінськом затримали більш ніж 30 бойовиків ПВК Вагнера. Україна скерувала Білорусі запит на екстрадицію “вагнерівців”.

14 серпня Генпрокуратура РФ повідомила, що 32 із 33 затриманих у Мінську повернулися у Росію. Один залишився в Білорусі, оскільки має і російське, і білоруське громадянство.

18 серпня журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК Вагнера нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК Вагнера, яка була зірвана через ймовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони в коментарі Укрінформу повідомив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 “вагнерівців”.

4 вересня в коментарі Укрінформу віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді щодо справи “вагнерівців” дасть змогу довести, що звинувачення на адресу найвищих посадовців України у зриві спецоперації із затримання бойовиків не знайшли свого підтвердження.

9 вересня секретар РНБО Олексій Данілов повідомив в ефірі телеканалу “Україна 24”, що Апарат Ради національної безпеки й оборони не має інформації або документів щодо проведення спецоперації із затримання найманців ПВК Вагнера.

Народний депутат від “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв 9 вересня повідомив у Фейсбуці, що Шевченківський суд зобов‘язав СБУ відкрити провадження за статтями 111 (державна зрада) та 114 (шпигунство) щодо голови Офісу Президента Андрія Єрмака. За словами Ар’єва, справа пов‘язана зі зливом інформації про спецоперацію щодо “вагнерівців”.

Зі свого боку, Єрмак вважає піаром відкриття провадження СБУ щодо його ролі в історії із так званою спецоперацією з “вагнерівцями”

 

Справа Шеремета: Кузьменко вимагає від Ради створити ТСК

Фігурантка справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, лікар і волонтер Юлія Кузьменко вимагає створення Верховною Радою ТСК щодо проведеного розслідування справи.

Як передає Укрінформ, про це Кузьменко написала у Фейсбуці.

«Я, Кузьменко Юлія Леонідівна, обвинувачена у вбивстві Павла Шеремета, вимагаю створення Верховною Радою ТСК щодо проведеного розслідування цієї справи та фактів фальсифікації експертиз. Вимагаю – бо мені боятися нічого. Мені потрібна правда. Я шукаю справедливість», – написала вона.

Як повідомлялося, журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи. Слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

11 серпня 2020 року Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід Кузьменко на цілодобовий домашній арешт. Інший фігурант цієї справи, Андрій Антоненко, залишається у СІЗО. Дугарь ще у травні обрали запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 168 тис. гривень.

25 серпня Шевченківський райсуд призначив розгляд справи про вбивство журналіста Павла Шеремета по суті на 4 вересня судом присяжних.

4 вересня суд визначив присяжних у цій справі – це Валерій Фірсов, Людмила Яковенко, Наталя Глоба, Юрій Михайленко і Юрій Федоренко.

За авторозподілом від 9 вересня визначено троє основних присяжних: Григорій Валерійович Фірсов; Наталя Олександрівна Глоба; Юрій Іванович Михайленко, і двоє запасних – Юрій Олександрович Федоренко і Людмила Михайлівна Яковенко.

Таким чином, справу по суті розглядатиме суд присяжних у складі двох професійних суддів – Оксани Голуб і Марини Антонюк – і трьох присяжних: Григорія Фірсова, Наталі Глоби і Юрія Михайленка.

 

У Держбюро розслідувань розповіли про допит Богдана

У ДБР заявили, що допитували ексголову Офісу Президента Андрія Богдана як свідка для з’ясування наявних у нього достовірних даних та підтвердження здійснення українськими посадовцями можливих протиправних дій на користь іншої держави.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ДБР.

«Слідчим ДБР проведено допит як свідка громадянина Богдана А.Й. щодо відомих йому обставин можливих контактів українських посадовців із російськими органами влади, про які він повідомив у своєму інтерв’ю одному з українських видань. Метою допиту було з’ясування наявних у свідка достовірних даних та підтвердження здійснення українськими посадовцями можливих протиправних дій на користь іншої держави», – йдеться у повідомленні.

За інформацією ДБР, на офіційному допиті ексголова ОП повідомив, що такою інформацією не володіє, підтверджень і доказів у нього немає, а про можливі незаконні дії українських посадових осіб він дізнався з відкритих джерел і ЗМІ.

Як повідомляв Укрінформ, 10 вересня Державне бюро розслідувань повідомило, що викликає екскерівника Офісу Президента Андрія Богдана як свідка для проведення слідчих дій та перевірки сказаного ним в інтерв’ю Дмитру Гордону з приводу ймовірних домовленостей із російськими чиновниками щодо Криму.

Раніше Богдан в інтерв’ю одному із ЗМІ заявив, що іноземні спецслужби вірять, що є алгоритм дій із кількох пунктів, який нинішній голова ОП Андрій Єрмак виписав із росіянами, що існує домовленість про спільні дії між Україною та Росією.

“Я не бачив цього документа, але серед дипломатів і спецслужб багато разів зустрічав згадку про нього. У ньому є чи то 12, чи то 13 пунктів. Але в це вірять усі іноземні спецслужби… Це якийсь алгоритм дій. “Ми вам – кораблі, ви нам – воду у Крим, ми вам – полонених, ви нам – пряме авіасполучення. Ми вам – $3 млрд за рішенням суду, а ви нам щось”, – сказав він, підкресливши, що цей план, на його думку, – утопія.

9 вересня Богдан повідомив, що у зв’язку з фізичною загрозою після першого інтерв’ю Гордону змушений був перейти українсько-румунський кордон.

11 вересня Богдан повідомив, що вже повернувся до Києва і у понеділок прийде до Державного бюро розслідувань, куди його викликали повісткою.

 

Богдан: Ніколи не повернуся в Офіс Зеленського

УП

Колишній глава Офісу президента Андрій Богдан заявляє, що більше ніколи не повернеться до команди президента Володимира Зеленського, але може повернутися у політику, якщо буде запит суспільства.

Джерело: брифінг Богдана під Державним бюро розслідувань 14 вересня

Пряма мова: “Я ніколи не повернусь в Офіс президента Зеленського. І допомагати чи співпрацювати з ним не збираюсь.

Але якщо буде запит від України, від українців, то я всі свої знання і можливості кину на те, що щоб країна розвивалась і процвітала”.

Деталі: Водночас Богдан запевнив, що наразі йому “комфортно у якості адвоката і бізнесмена”, бо він продовжує “займатися активно тією роботою, яка приносить задоволення”.

Щодо самого виклику його у ДБР, то на думку ексглави ОПУ, бажання допитувати його – це “точно не бажання отримати якісь докази, а бажання закрити рота”.

Водночас він наголосив, що “рота закривати не буде”, а буде ходити “і на допити, і на подальші інтерв’ю”.

Богдан також додав, що розповість слідству усю інформацію, якою володіє, щодо справи “вагнерівців”, хоча, на його думку, “слідство не зацікавлене розслідувати цю справу”.

Ексглава ОПУ вказав, що, якщо на допиті будуть питання щодо прізвищ, то він їх назве.

Своє інтерв’ю він назвав не помстою, а закликом до Зеленського, щоб той “зрозумів, що справи у країні йдуть погано, що йому треба бути більш самостійним, самому приймати рішення і почати виправляти все, бо криза не за горами: криза економічна, політична і військова на сході, а ця “тепла ванна” буде шкодити не лише суспільству і державі, а й особисто йому”.

Богдан також розповів, що після інтерв’ю з ним не зв’язувалися ні з ОПУ, ні зі “Слуги народу”.

Сам він, за його словами, після звільнення телефонував Зеленському один раз, бо мав питання, розмова була давно і тривала зо 2 хв, але на його питання президент не відповів, бо “дуже зайнятий”.

Що було раніше: Слідчі Державного бюро розслідувань викликають Андрія Богдана як свідка для проведення слідчих дій та перевірки озвучених ним в інтерв’ю Дмитру Гордону слів із приводу ймовірних домовленостей із російськими чиновниками щодо Криму.

 

ДБР: Богдан розповів, що про злив спецоперації з “вагнерівцями” прочитав у ЗМІ

УП

Колишній глава Офісу президента Андрій Богдан на допиті в Державному бюро розслідувань не надав ніяких доказів протиправних контактів та дій українських чиновників з російськими органами влади.

Джерело: ДБР, Богдан після допиту в коментарі журналістам, цитує “Інтерфакс-Україна

Деталі: Зазначається, що слідчий Державного бюро розслідувань 14 вересня провів допит Богдана як свідка щодо відомих йому обставин можливих контактів українських посадовців з російськими органами влади, про які він повідомив у своєму інтерв’ю одному з українських видань.

Дослівно: “На офіційному допиті свідок повідомив, що такою інформацією не володіє, підтверджень і доказів у нього немає, а про можливі незаконні дії українських посадових осіб він дізнався з відкритих джерел і засобів масової інформації”.

Деталі: В свою чергу сам Богдан після завершення допиту в ДБР заявив журналістам, що рекомендував слідству допитати учасників “відомої наради”, яка відбулася в Офісі президента України 22 або 23 липня цього року.

Богдан зазначив, що його допитували в рамках кримінальної справи, зареєстрованої 19 серпня, яка стосується “вагнерівців”.

Що передувало: Колишній голова Офісу президента Андрій Богдан в інтерв’ю Дмитру Гордону 9 вересня заявив, що Василя Бурбу звільнили з Головного управління розвідки Міноборони України через спецоперацію з метою затримати найманців “ПВК Вагнера”, яка провалилася через один дзвінок.

Богдан заявив, що він знає, “хто дзвонив і куди дзвонив”, і що дзвонила людина “з найближчого” оточення Зеленського.

Передісторія:

29 липня в Білорусі затримали 3 десятки росіян із приватної військової компанії Вагнера. Україна просила екстрадиції тих із них, хто воював на Донбасі. 14 серпня стало відомо, що Білорусь передала Росії 32 бойовиків “Вагнера”.

5 серпня президент Володимир Зеленський звільнив Василя Бурбу з посади начальника Головного управління розвідки Міноборони та призначив на цю посаду Кирила Буданова.

За інформацією джерел УП, українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі. Однак після того, як силовики доповіли про ці плани Офісу президента, спецоперація провалилася.

Журналіст Юрій Бутусов, який одним із перших заявив про провал операції СБУ із затримання “вагнерівців”, стверджував, що операцію проводили спільно зі спецслужбами США.

Журналістка Яніна Соколова опублікувала вже дві порції записів із вербуванням російських військових, які розповідають, як воювали на Донбасі проти української армії.

Буданов запевняв, що “вагнерівців” до Мінська перекидали російські спецслужби і це не було спецоперацією СБУ. Бурба заявляв, що “дезінформація і домисли” щодо справи “вагнерівців” є спробою завдати шкоди спецслужбам України.

 

Новим прокурором Житомирщини став Білошицький

У Житомирі представили нового обласного прокурора, яким став Олександр Білошицький.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці інформує Житомирська обласна прокуратура.

“Перший заступник генерального прокурора Роман Говда представив колективу Житомирської обласної прокуратури нового керівника – Олександра Білошицького”, – йдеться у повідомленні.

Олександр Білошицький працює в органах прокуратури області з жовтня 2005 року. Обіймав посади старшого слідчого, слідчого в особливо важливих справах. Із 2011 по 2015 роки очолював відділи та управління прокуратури області. У березні 2015 був призначений на посаду першого заступника прокурора Житомирської області, на якій працював до липня 2017 року. Із липня 2017 по серпень 2019 – прокурор прокуратури міста Києва. Із грудня 2019 року обіймав посаду керівника Бердичівської місцевої прокуратури.

До цього обласну прокуратуру очолював Олег Василів, якого призначили на посаду в листопаді 2019 року.

 

На Закарпатті представили нового головного прокурора області

На Закарпатті заступник генпрокурора представив колективу Закарпатської обласної прокуратури керівника – Дмитра Казака.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють на офіційному сайті Закарпатської обласної прокуратури.

“14 вересня заступник генерального прокурора Олексій Симоненко представив колективу прокуратури Закарпатської області нового керівника – Дмитра Казака”, – йдеться в повідомленні.

Симоненко побажав новопризначеному прокурору наснаги в подальшій роботі, вказав на основні напрями, на яких варто зосередити особливу увагу. Дмитро Казак подякував за висловлену йому довіру й зазначив, що готовий працювати на результат і виконувати завдання, покладені на нього суспільством і законом.

Дмитру Казаку 31 рік, раніше він працював заступником прокурора Запорізької області.

 

Нафтогаз передасть в управління 13 родовищ Львівщини за мільярд інвестицій

НАК “Нафтогаз України” передасть у тимчасове управління компанії Expert Petroleum 13 виснажених газових родовищ у Львівській області під інвестиції на суму як мінімум 1 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АТ “Укргазвидобування“, що входить до Групи Нафтогаз.

“Міжнародна компанія Expert Petroleum з 1 жовтня розпочне роботу з нарощування видобутку на 13 виснажених газових родовищах у Львівській області. Ці родовища передає йому у тимчасове управління група Нафтогаз за умови інвестування щонайменше 1 млрд грн і нарощення видобутку на 300 млн кубометрів впродовж 5-ти років”, – йдеться у повідомленні.

АТ “Укргазвидобування” 11 вересня 2020 року підписало фінальний пакет документів з Expert Petroleum щодо співпраці на умовах підвищення видобутку (product enhancement contract, PEC). Це дає можливість міжнародній компанії розпочати операційну діяльність на родовищах Нафтогазу уже з 1 жовтня 2020 року.

З моменту початку співпраці у квітні 2020 року представники Expert Petroleum провели виробничі та екологічні аудити промислових потужностей, узгодили план робіт та сформували штат співробітників для нового оператора родовищ – ТОВ “Експерт Петролеум Україна”. В основі штату – співробітники Стрийського підрозділу, які перейшли із Укргазвидобування.

“Це принципово новий вид партнерства. Згідно з умовами PEC, весь видобутий газ залишається на балансі Нафтогазу, а активи компанії передаються партнеру виключно у тимчасове управління на час дії контракту. Виробничі плани на переданих родовищах затверджуються управлінським комітетом, який на 100% складається з представників Нафтогазу. Таким чином, інтереси нашої компанії максимально захищені”, – прокоментував директор дивізіону “Нафтогаз Розвідка та Видобування” Олександр Романюк.

Він додав, що партнерство на умовах РЕС довело свою ефективність у світі, та для України це перший досвід. Розпочинаючи проєкт, Нафтогаз відкриває для нові можливості для інвестицій у нафтогазову галузь.

Як повідомлялося, у квітні 2020 року компанія Expert Petroleum виграла відкритий конкурс Нафтогазу на укладення РЕС-контрактів щодо збільшення видобутку з групи родовищ у Західному регіоні. В межах підписаної угоди було створено нового оператора з видобутку газу – ТОВ “Експерт Петролеум Україна”.

 

НАЗК викликає для пояснень представників 12 партій

Національне агентство з питань запобігання корупції викликало для надання пояснень через можливі фінансові порушення та несвоєчасне подання декларацій представників керівного рівня від 12 політичних партій та семеро осіб, пов`язаних з Нацполіцією й прокуратурою.

Як передає Укрінформ, відповідне оголошення оприлюднене на офіційному сайті НАЗК.

“Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запрошує 19 осіб для надання пояснень стосовно можливих порушень вимог Законів України «Про запобігання корупції» та «Про політичні партії в Україні». До публічного оприлюднення інформації ці особи також були запрошені офіційним листом НАЗК”, – йдеться в оголошенні.

Так, щоб з’ясувати обставини можливих порушень порядку подання фінансової звітності, до НАЗК запрошені Петро Симоненко («Комуністична партія України»); Андрій Мохник («ВО «Свобода»); Василь Волга («Союз Лівих Сил»); Олег Шаповал («Нова сила»); Дмитро Подлужний («Партія українського народу»); Микола Поровський («Республіканська Християнська партія»); Алла Шлапак («Соціальна справедливість»); Дмитро Толстошеєв («Основа»); Григорій Демченко («Соціально-екологічна партія «Союз. Чорнобиль. Україна»); Євген Герасименко («Ліва опозиція»); В’ячеслав Сученко («Патріот»); Ростислав Кондрик («Народна сила»).

Також у зв’язку з несвоєчасним поданням декларації НАЗК запросило на 16 вересня 2020 року для надання пояснень начальника управління Офісу Генерального прокурора Дмитра Літкевича. Посадовець запрошується повторно.

Повторно викликається на 17 вересня начальник управління Дунаєвецької районної державної адміністрації (РДА) Хмельницької області Володимир Шурипа.

Крім того, серед осіб, яких чекають в НАЗК, п`ятеро колишніх представників прокуратури та Нацполіції, більшість з яких також викликаються повторно.

Так, на 17 вересня повторно запрошена для надання пояснень колишній прокурор прокуратури міста Києва Оксана Телешецька. На 16 вересня, повторно, запрошений колишній слідчий Криворізького ВП ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області Володимир Шурипа. На 17 вересня повторно запрошений колишній слідчий ГУ Національної поліції в Київській області Андрій Янчук. На 18 вересня повторно запрошений колишній слідчий Корабельного ВП ГУ Національної поліції в Миколаївській області Дмитро Кругліков. Крім того, 17 вересня НАЗК чекає для надання пояснень колишнього слідчого ГУ Національної поліції в Київській області Владислава Тихонова.

Як повідомляв Укрінформ, протягом серпня 2020 року НАЗК внесло до Реєстру корупціонерів інформацію про 359 посадовців, з них 267 потрапили до Реєстру за несвоєчасне подання декларації.

 

Разумков: Звинувачення помічника депутата в корупції мають перевіряти правоохоронці

Звинувачення, які лунали на адресу помічника народного депутата, має перевірити неупереджене слідство.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому наголосив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на засіданні погоджувальної ради 14 вересня.

“Лунали деякі звинувачення щодо різноманітних дій помічників народних депутатів. Я думаю, що варто було б послухати й позицію представників правоохоронних органів. Вважаю, що в будь-якому випадку це повинні бути неупереджені дії слідства, попри те, від кого, в інтересах кого ця людина діяла”, – сказав Разумков.

Спікер додав, що слідство повинно рухатися незалежно, без політичної вмотивованості, якщо у справі є такий фактаж.

“А далі будемо дивитися, тому що приймати такі рішення щодо винуватості або невинуватості людини може в Україні лише суд”, – зазначив Разумков.

Як повідомлялося, раніше деякі українські ЗМІ з посиланням на джерела оприлюднили інформацію, що НАБУ нібито викрило на отриманні хабаря помічника народного депутата від “Слуги народу” Олександра Юрченка. Відповідну інформацію також оприлюднив нещодавно виключений із фракції “СН” народний депутат Гео Лерос.

 

Депутат Юрченко написав заяву про вихід із фракції “Слуга народу” – Качура

Народний депутат Олександр Юрченко добровільно пише заяву на вихід з фракції “Слуга Народу” у зв’язку зі скандалом, пов’язаним з його помічником.

Про це повідомив народний депутат від СН Олександр Качура в телеграм-каналі – Укрінформ.

“Депутат Юрченко добровільно пише заяву на вихід з фракції “Слуга Народу” до вирішення ситуації з “хабарем помічника””, – зазначив Качура.

Згодом в кулуарах засідання фракції Качура зазначив, що “Слуга народу” не виключає ймовірності повернути до свого складу Юрченка.

“Перша частина засідання фракції склалася з того, що Арахамія, це голова нашої фракції, заявив, що пан Юрченко самостійно вийде з фракції до завершення цього кейсу з хабарями його помічників… Це правильний політичний підхід. Якщо він зараз вийде з фракції, до моменту поки вирішиться це питання, і доведе, що дійсно всього цього не було, що він не має до цього стосунку, то можливо, потім ми його й приймемо через деякий час назад до фракції. Але зараз було озвучено, що Юрченко вже сам подав до керівництва фракції заяву про вихід із фракції “Слуга народу”, – пояснив Качура.

Як повідомлялося, раніше деякі українські ЗМІ з посиланням на джерела оприлюднили інформацію, що НАБУ нібито викрило на отриманні хабаря помічника народного депутата від “Слуги народу” Олександра Юрченко. Відповідну інформацію також оприлюднив нещодавно виключений з фракції “СН” народний депутат Гео Лерос.

 

НАБУ надасть інформацію про помічника депутата Юрченка найближчим часом

У Національному антикорупційному бюро обіцяють прокоментувати інформацію щодо викриття помічника народного депутата Олександра Юрченка на хабарі найближчим часом.

Про це у програмі “Свобода слова” на ICTV заявив Артем Ситник, передає кореспондент Укрінформу.

“Зараз детективи НАБУ і прокурори САП працюють по цій ситуації, і сьогодні є дійсно одна особа, яка є підозрюваною, але це лише попередні висновки. І по справі також проходять інші особи, в тому числі ті особи, які мають спеціальний статус, і, відповідно, відносно них повинні підписуватися підозри спеціальними уповноваженими особами. Зараз робота триває, є контакт із Офісом генерального прокурора, і найближчим часом ми офіційно прокоментуємо цю ситуацію”, – сказав Ситник.

Відповідаючи на запитання, чи слова «особи, які мають спеціальний статус», стосуються нардепів, Ситник відповів, що так.

Як повідомлялося, 13 вересня нардеп Гео Лерос повідомив, що кілька днів тому НАБУ затримало на хабарі помічника народного депутата Олександра Юрченка, який, за словами Лероса, «взяв перші 13 тисяч з 200 тисяч доларів, які передбачались нардепу Юрченку за законопроєкт, пов’язаний з побутовими відходами».

“НАБУ «вело» нардепа не один місяць, назбирало достатньо доказів, але Венедіктова не здає свого нардепа та блокує по ньому санкцію “, – зазначив Лерос.

Зі свого боку ЗМІ розповсюдили коментар від Офісу генпрокурора, у якому зазначалося, що ця інформація “провокаційного характеру, Офіс Генерального прокурора не отримував матеріал. Повідомлення про підозру народним депутатам України готує генеральний прокурор, а не НАБУ”.

За даними ЗМІ, помічнику депутата оголосили підозру. ЗМІ також зазначали, що викриття на хабарі цієї особи стало результатом спецоперації НАБУ, в межах якої відстежували дії кількох членів комітету.

 

Як промислові гіганти Запоріжжя перетворюються на металобрухт

Укрінформ

Вартість реанімації підприємств оцінюється нині в сотні мільйонів доларів

Запоріжжя – місто, яке називають промисловим центром Сходу України. На його території є близько 60 промислових підприємств – це найбільша концентрація у Європі. Але досвіду, унікальних технологій, виробничих потужностей – усього цього виявилось замало, аби врятувати деякі промислові гіганти.

Кореспонденти “Укрінформу” склали ТОП-5 підприємств державного сектору економіки, які, попри свою славну історію, поступово перетворюються на купу металобрухту, а шанси на відновлення виробництва залежать від швидкості проведення приватизації. Вартість реанімації підприємств оцінюється нині у сотні мільйонів доларів.

  1. ЗАВДАННЯ З ЗІРОЧКОЮ

Перше місце ми віддали ЗДП “Кремнійполімер”. Підприємство засноване у 1963 році, відомі шампуні та зубні пасти торгової марки «Купава» – були продуктом саме цього запорізького заводу.

Потрапити на підприємство сьогодні дуже складно: виробництво зупинене, рахунки арештовані, під домашнім арештом перебуває й колишній керівник (його підозрюють у розтраті майна в особливо великих розмірах).

Підприємство становить велику небезпеку для Запоріжжя та його мешканців, його можна назвати справжньою міною уповільненої дії.

“На цьому майданчику можна організовувати навчання спецпідрозділів або проводити зйомки Counter-Strike. Це машина часу. Якщо нічого не робити, не інвестувати в розвиток виробництва, оновлення парку – буде отак”, – говорить заступник голови Запорізької ОДА, депутат Запорізької місцевої ради Віталій Тишечко.

Чиновник погодився на пропозицію журналістів і разом з нами вирушив на “екскурсію”.

“Такі підприємства більше не потрібні державі?” – питаю у чиновника, поки ми йдемо повз цехи, які мають моторошний вигляд.

“Потрібні. Це податки, робочі місця. А якщо продукцію не виробляють у нас, то це говорить про те, що її виробляють на інших підприємствах десь, наприклад, у Китаї. Тут виробляли шампуні, білизну, силікони та зубні пасти – це кінцевий продукт для споживача, а також – сировину для інших виробництв”, – пояснює Тишечко.

У Департаменті промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької ОДА зазначили, що станом на 1 серпня 2020 року підприємство накопичило борг із заробітної плати у сумі 20,3 млн грн. Окрім того, є борг за спожиту електроенергію перед ПАТ “Запоріжжяобленерго” – 268 млн грн.

“Тут, як кажуть, “завдання із зірочкою”. Ми не говоримо про відновлення виробництва на “Кремнійполімері”. На території підприємства зберігається велика кількість особливо небезпечних хімічних речовин: близько 455 тонн, серед яких 4 тонни хлору. Якщо хлор із цих танків вийде, то все це розповсюдиться і буде великий радіус ураження (за інформацією ДСНС, у випадку витоку хлору зона ураження складатиме 7 км – авт.). Все місто під загрозою. Наразі ОДА винайшла спосіб, аби нейтралізувати хлор. На цю сесію обласної ради, яка запланована на 24 вересня, ми підготували рішення щодо виділення 49,5 тис. грн із резервного фонду на переробку залишків хлору шляхом закупівлі необхідних реагентів. Ми знайшли механізм, як профінансувати роботи, знайшли кошти. Впевнений, депутати підтримають рішення, бо всі хочуть спокійно спати”, – коментує Віталій Тишечко.

Інвентаризацію на підприємстві давно не проводили. Тож ніхто точно не знає, скільки тут небезпечних речовин. Тим часом в.о. директора ЗДП “Кремнійполімер” Роман Гук зазначає, що територія державного підприємства, а це майже 80 га, практично без охорони, пожежна безпека і система оповіщення – відсутні, через борги відключено водопостачання.

“Воду ми отримували раніше від наших сусідів – Запорізького титано-магнієвого заводу. Через борги вони вентиль перекрили, але у разі пожежі обіцяли відкрити. Але ж це займе кілька годин. Цього часу може й не бути. Навіщо далеко ходити: весною цього року хтось із дачників підпалив суху траву, а вітер був у бік заводу. Ми викликали пожежників, та поки на них чекали, втрьох: я, водій та начальник бюро перепусток, із вогнегасниками вийшли на боротьбу із полум’ям”, – розповідає Гук.

Він також згадав хронологію “вмирання” заводу: цех №3 зупинився в 2017 році, цех виробництва лаків №5 – улітку 2018 року, цех №1 – в жовтні 2018-го, а в кінці цього ж року – зупинився цех біохімічних відходів.

На сайті Фонду державного майна України зазначено, що “Кремнійполімер” готується до приватизації. Початкова вартість майна – 55,5 млн гривень

“Направлено звернення облдержадміністрації до Фонду державного майна України щодо прискорення процедури приватизації підприємства (від 29.05.2020 № 08-21/1342). Відповіді не отримано. М’яч – на полі Фонду держмайна. Ми зробили все, що від нас залежить, але вирішувати питання щодо функціонування такого підприємства має власник”, – впевнений заступник голови ЗОДА Віталій Тишечко.

Поки держава готує підприємство до продажу, частиною виробничих потужностей зацікавились інвестори. Як виявилось, на перший погляд зруйновані та пограбовані металістами цехи ще у задовільному стані й їх діяльність можна відновити.

“Є два інвестори: німецька компанія готова викупити цех №1, а дніпропетровська – цех №5. Тут є робочі лінії. Наприклад, цех №1, за попередніми розрахунками потенційного інвестора можна запустити, вклавши в нього 30 млн гривень. Тут збережено унікальне обладнання, є цех, який побудували, але не встигли ввести в експлуатацію”, – каже в.о. директора.

Сьогодні, окрім боргів та небезпечної хімії, на підприємстві є ще колектив, який налічує аж 19 осіб. Люди залишись, але через те, що зарплати вони не отримують, пішли у відпустки за власний рахунок.

  1. МІЛЬЯРДНИЙ БОРГ І ВІДСУТНІСТЬ “МИРУ” ІЗ ОБЛЕНЕРГО

На другому місці – той самий сусід “Кремнійполімеру” – “Запорізький титано-магнієвий комбінат”. Підприємство утворено на базі ДП «Запорізький ТМК», що є єдиним в Україні й Європі виробником губчастого титану. ТОВ “ЗТМК” на 51% належить Фонду державного майна України та на 49% – компанії “Толексіс трейдінг лімітед” (бенефіціарним власником вказаний бізнесмен Дмитро Фірташ).

“На ЗТМК триває виробництво, є близько 3000 працівників. Але підприємство має заборгованість за спожиту електроенергію 1 млрд 711,68 млн грн (станом на 1 серпня – авт.). Заборгованість із заробітної плати складає 14,3 млн грн, а за інформацією підприємства – 52 млн грн. Сума невідшкодованого ПДВ становить 99,5%. У грудні 2019 року на рахунки ЗТМК було накладено арешт. З 18 серпня підприємство мали залишити без електроенергії, що могло спричинити виникнення аварійної ситуації. За сприяння облдержадміністрації, ТОВ «ЗТМК» було укладено договір на постачання електроенергії з компанією ТОВ «Енергетична компанія «Перша лінія постачання», але це не вирішення проблеми. Рахунки арештовані, є спад виробництва, борги ростуть, “Запоріжжяобленерго” чекає не лише на погашення боргів, а й на сплату пені. Ці питання треба вирішувати на загальнонаціональному рівні”, – коментує профільний заступник голова Запорізької ОДА Віталій Тишечко.

Запорізька обласна влада написала листи Кабінету міністрів України з проханням доручити Фонду державного майна України розглянути питання укладення мирових угод між ПАТ “Запоріжжяобленерго” та ТОВ “ЗТМК” для врегулювання питання погашення існуючої заборгованості за електричну енергію та забезпечення стабільної роботи стратегічно важливого підприємства регіону. Кабмін, відповідно, доручив Фонду державного майна України, Мінекономіки України, Мінфін України, Міненерго України, ДСНС вжити заходів реагування щодо ТОВ “ЗТМК”.

“Фонд держмайна відправив лист до Ради національної безпеки і оборони України з проханням вирішити проблему постачання електричної енергії за конкурентоспроможною ціною, а також реструктуризації заборгованості за спожиту електроенергію. Направлено звернення облдержадміністрації від 17.08.2020 No 07557/08-20 до Запорізького управління Офісу великих платників податків ДПС із проханням розглянути можливість повернення ТОВ «ЗТМК» бюджетної заборгованості з ПДВ за період роботи з 2010 по 2015 роки у сумі 33,7 млн грн”, – відповіли Укрінформу в обласному департаменті промисловості на питання щодо вжитих заходів і шляхів вирішення проблемної ситуації на ЗТМК.

В ОДА також акцентували увагу на тому, що у разі зупинки виробництва на ЗТМК, його майже неможливо запустити.

“Це все одно, що нове виробництво розпочинати. Також при зупинці виробництва виникає загроза техногенної катастрофи. Треба якнайшвидше врегульовувати питання погашення боргів за електроенергію та прискорювати приватизацію”, – додає Тишечко.

У грудні 2018 року комбінат, який належав олігарху, через суд повернули державі, але вже у березні 2019 року Касаційний господарський суд у складі Верховного суду віддав на новий розгляд справу про повернення заводу у власність держави. Судовий процес триває досі. 4 червня 2020 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб було внесено інформацію про призначення виконуючим обов’язки директора ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» Сергія Лубеннікова.

  1. ПІДПРИЄМСТВО, ЩО НАГНАЛО ДЕПРЕСІЮ НА КОЛИШНЬОГО МІНІСТРА

Третю сходинку в рейтингу “вбитих” промислових гігантів Запоріжжя посідає “Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат” (ЗАлК). Колись підприємство було відоме, як єдине в Україні та одне з небагатьох серед країн СНД, що виробляє одночасно алюміній та основну сировину для його виробництва – глинозем. У червні 2015 року 68% акцій ЗАлКу через суди було повернуто державі. Попередній власник – російська компанія Олега Дерипаски “РусАл”. Україні алюмінієвий комбінат повернули в жахливому стані. Знищення основних виробничих потужностей ЗАлКу, за версією СБУ, відбувалось саме під керівництвом російських кураторів. На підприємстві дії колишнього російського власника називають диверсією.

У грудні 2019 року на комбінаті побував тепер уже колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов. Побачене справило на нього гнітюче враження.

“Це біль. Такого не має бути в Україні, коли інвестори викуповують і розпилюють наші заводи. Так зруйновано багато промисловості в Україні”, – сказав тоді Милованов і додав, що ЗАлКу потрібен покупець.

Відновлення електролізного виробництва він тоді оцінив у 400-450 мільйонів доларів.

За даними Запорізької ОДА, підприємство має борг із заробітної плати – 1,2 млн гривень, арештовані рахунки, борги за спожиту електроенергію – 11,97 млн гривень та несплачений земельний податок за площі, які фактично не залучені у виробничих процесах.

“Підприємства мають бути подалі від політики. Якщо ти власник, то маєш розвивати підприємство. Що маємо тут: з 2005 року зупинено кремнієве виробництво, 2009 року – глиноземне, 2011 року – електролізне, 2014-го – основне виробництво, а в 2017 році – зупинка алюмінієвої катанки. Все – поклали виробництво. Місцевий бюджет страждає, бо не сплачується податок на землю, тобто земля використовується неефективно. Арештовані рахунки, структура власності незрозуміла. Такі підприємства нікому не потрібні, кота у мішку ніхто не купуватиме”, – говорить заступник голови Запорізької ОДА.

У травні цього року обласна влада надіслала звернення до Фонду державного майна України щодо прискорення процедури приватизації підприємства.

  1. ВТРАЧЕНИЙ ЧАС

Четверте місце ми віддали ДП «Запорізький облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України». Підприємство, яке колись було основним гравцем на ринку дорожньої галузі, майже в 10 разів скоротило чисельність працівників.

“На жаль, років 5 тому підприємство припинило інвестувати в розвиток та оновлювати парк. Результат: із 4000 працівників вони скоротились до 430. Зараз вони виконують лише субпідрядні роботи, адже не спроможні взяти на себе повний обсяг робіт щодо проведення капітального або поточного ремонту – техніка застаріла, а фахівці розбіглися. Є борги із зарплати, а от перспективи немає”, – говорить заступник запорізького губернатора.

Станом на 1 серпня 2020 року облавтодор заборгував своїм працівникам 5,8 млн гривень. З початку року підприємство зменшило кількість підрозділів з 24 до 6, аби скоротити витратну частину.

В ОДА говорять, для того, аби вдихнути нове життя в облавтодор, потрібно інвестувати щонайменше 200 млн грн. Гроші треба вкладати в оновлення парку (придбання сучасної техніки, сумішей і навчання фахівців).

На самому ж підприємстві вважають, що ситуацію можна було б змінити, якби вони отримали підряд хоча б на утримання доріг.

“Є величезний ризик. Адже вони не мають ні робочої сили, ні техніки, аби виконувати роботи. Керівництво проспало час, коли треба було щось робити. Зараз його (підприємство – авт.) треба ліквідувати”, – вважає Віталій Тишечко.

  1. БОРЖНИК ЗІ СТАЖЕМ

Останнім у п’ятірці вмираючих підприємств є ДП “Радіоприлад”. Проте це підприємство ще має шанси вилізти з боргів і почати розвиватись.

ДП “Радіоприлад” засноване в 1951 році, входить до державного концерну “Укроборонпром”. Згідно з даними на офіційному сайті заводу, він є найбільшим самостійним виробничим підприємством країн СНД, одним із лідерів оборонно-промислового комплексу України, орієнтованим на розвиток міжнародного співробітництва та промислової кооперації .

“Радіоприлад” володіє певним науковим потенціалом, спеціалізується на виробництві і розробці засобів радіозв’язку. Більш як 60 країн світу користуються продукцією запорізького підприємства.

Наразі на підприємстві працює 310 осіб, а заборгованість із заробітної плати (на 1 серпня) складає 12,4 млн грн. Ще 35,53 млн гривень – борг за спожиту електроенергію. З 2009 року “Радіоприлад” перебуває у стадії банкрутства.

Підприємство має борги з земельного податку, але у той же час – площі, які є на цих землях, не залучені у виробничих процесах.

Завод накопичує борги через недостатність державного замовлення на виготовлення продукції, а також через те, що інші підприємства, що теж входять до ДК “Укроборонпром” і отримують від “Радіоприладу” комплектуючі та різну продукцію, не квапляться із розрахунками.

“ОДА надіслала звернення до ДК «Укроборонпром» щодо ініціювання перед центральними органами виконавчої влади виділення грошових коштів із резервного фонду держбюджету для погашення наявної заборгованості підприємства та на управлінські заходи щодо стабілізації ситуації на підприємстві. За інформацією ДК «Укроборонпром», у 2020 році ЗДП «Радіоприлад» залучено як співвиконавця з виготовлення продукції, замовником якої є Збройні Сили України та інші військові формування, що дасть можливість зменшити заборгованість із заробітної плати”, – прокоментували у департаменті промисловості ЗОДА.

Тож що маємо тут у сухому залишку: або власник в особі “Укроборонпрому” забезпечить «Радіоприлад» замовленнями та вчасно буде за них платити, або ж підприємство, що вже “банкрутіє” 11 років, таки зупиниться і його науковий потенціал кане в Лету.Ольга Звонарьова, Запоріжжя

 

Европа и полицейский произвол. Борьба за ценности. Новые проблемы ЛБ 

Блог Олександра Мережка

Одним из главных уроков первого года пребывания в Парламентской ассамблее Совета Европы (ПАСЕ) стало для меня осознание того факта, что для того, чтобы Украину слышали и понимали делегации различных государств в ПАСЕ, необходимо говорить не только о том, что волнует нас, но также и о том, что волнует европейцев. Необходимо не только по-настоящему придерживаться европейских ценностей, под которыми понимаются, в частности, такие фундаментальные из них, как достоинство и права человека, демократия, верховенство права и политический плюрализм, но также участвовать в решении общеевропейских проблем, воспринимать эти проблемы как свои. Олександр Мережко , юрист-міжнародник, народний депутат (“Слуга народу”)

Наша интеграция в европейское пространство предполагает серьезную культурную, психологическую работу над собой, выдавливание из себя «по капле» совкового, тоталитарного образа мышления, характерной особенностью которого является нетерпимость к чужому мнению и образу жизни, стремление навязать своё мировоззрение, боязнь обсуждения острых социальных вопросов.

В этом смысле настоящая, а не формальная евроинтеграция означает культурную эволюцию, связанную с отказом от антигуманистических ценностей постсоветского общества и внедрением в индивидуальное и массовое сознание подлинных европейских ценностей, а также рационального критического и свободного подхода к обсуждению проблем, волнующих общество.

Проявление европейских ценностей в нашем сознании и нашей жизни тесно связано также и с тем, насколько мы живем теми проблемами, которые представляют интерес для европейцев и готовы ли мы принимать участие в решении этих проблем.

Как показали недавние события во Франции, США, Беларуси, Сербии и других странах, а также и в Украине во времена Революции Достоинства, одной из проблем, волнующих современного европейца, является проблема полицейского произвола и неоправданного насилия, в том числе по отношению к участникам мирных политических протестов.

Для того чтобы рассмотреть возможности и способы решения этой проблемы, в рамках ПАСЕ мною было предложено разработать проект специальной конвенции Совета Европы, направленной на предотвращение и борьбу с чрезмерным и неоправданным применением силы представителями правоохранительных органов.

По большому счету создание такой конвенции – давно назревший вопрос, и ее основой должна стать кодификация соответствующих решений Европейского Суда по правам человека, а также целого ряда документов «мягкого права» ООН, ОБСЕ и других международных организаций, не имеющих юридически обязательного характера. Кроме того, целесообразно также учесть законодательные акты, принятые или рассматриваемые в некоторых штатах США.

Суть данного проекта состоит в том, чтобы разработать юридически обязательные стандарты применения силы полицией, которые бы не только защищали права человека, включая право на мирный протест, но также создавали определенный юридический ориентир для самих полицейских. Реализация этого проекта позволила бы также способствовать адекватному расследованию случаев полицейского произвола в государствах-членах Совета Европы, а также созданию международного механизма мониторинга за соблюдением положений данной конвенции.

Важно отметить, что в практике Европейского Суда по правам человека используется термин «чрезмерное и неоправданное применение силы» правоохранительными органами, а также понятие «неадекватное расследование» случаев такого применения силы.

В международном праве уже сформировался ряд постулатов, которым должно соответствовать применение силы полицией. Это, в частности, принцип необходимости, пропорциональности и ответственности. Эти устои должны лечь в основу проекта европейской конвенции, направленной на предотвращение и борьбу с чрезмерным и неоправданным применением силы представителями правоохранительных органов.

Интересно то, что эта идея нашла поддержку среди более, чем сорока членов ПАСЕ из разных стран и различных политических групп, тогда как лишь один представитель украинской делегации в ассамблее поддержал ее.

Судя по всему, данная проблема пока ещё не рассматривается в качестве достаточно серьезной в Украине. Возможно также, сам факт упоминания в тексте движения BlackLivesMatter мог быть воспринят как некая крамола, несмотря на то что совсем недавно Европейский парламент принял резолюцию, по сути, в поддержку этого движения.

На самом деле предлагаемый проект не имеет какой-либо политической составляющей, а направлен исключительно на решение конкретной проблемы в области защиты прав человека правовыми средствами. Проблемы, непосредственно входящей в сферу деятельности Совета Европы.

 Олександр Мережко , юрист-міжнародник, народний депутат (“Слуга народу”)

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 378

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua