Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 14.09.2021

Інформаційний резонанс доби: 14.09.2021

На Житомирщині попрощалися із загиблим у зоні ООС морпіхом

14.09.2021 18:42

У місті Малин на Житомирщині попрощалися із загиблим в зоні ООС морським піхотинцем Артуром Голубом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Житомирська ОДА.

«У м. Малині Житомирської області відбулося прощання із матросом 503-го Окремого батальйону морської піхоти ВМС України Артуром Голубом, який загинув 12 вересня під Верхньоторецьким Донецької області у результаті влучання ворожої протитанкової керованої ракети у вантажівку, якою він кермував», – йдеться у повідомленні.

З військовим попрощалися біля будинку, де він проживав, а також на міському Городищанському кладовищі, де його поховали.

Зазначається, що Артуру Голубу було 27 років.

Як повідомляв Укрінформ, у Малинській громаді у день прощання з військовослужбовцем оголосили жалобу.

 

У Запоріжжі попрощалися з розвідником, який загинув на сході України

14.09.2021 13:14

У Запоріжжі на Алеї Захисників провели в останню путь бійця-розвідника ЗСУ Дениса Германа, який загинув під час виконання бойового завдання поблизу населеного пункту Новогнатівка Донецької області 11 вересня.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми виконуємо специфічні завдання. Все це сталося в результаті артобстрілу зі сторони незаконних збройних формувань. Обстріл відбувся вночі. В такій ситуації, попри те, що наш особовий склад дуже добре навчений, втрати дуже вірогідні. Як сказали медики, шансів вижити в нього не було, помер одразу на місці”, – сказав заступник командира військової частини А1035 з морально-психологічного забезпечення, підполковник Едуард Коровник.

Грамоту пошани та скорботи батькам загиблого бійця вручив начальник розвідувального управління оперативного командування “Схід”, полковник Тарас Комарницький.

“На жаль війна триває і вона забирає найкращих синів та дочок України. Денис був один з них. Він був справжнім сином України, справжнім солдатом своєї держави. Він віддав найцінніше що є у людини – своє життя. Твоя жертва, Денисе, не буде марною. Ми виконаємо справу до кінця”, – сказав полковник та передав грамоту матері бійця.

У пам’ять про загиблого військовослужбовця та військовослужбовців ЗСУ, які загинули, захищаючи незалежність та територіальну цілісність України, було оголошено хвилину мовчання. Молебень відслужив священник-капелан Діонісій.

Після прощання похоронна процесія відправилась до Одеси, де відбудеться кремація.

Військовослужбовець військової частини А1035 солдат Денис Сергійович Герман загинув 11 вересня під час виконання бойового завдання о 3:15 ночі в районі населеного пункту Новогнатівка Донецької області.

Денис Герман народився 29 вересня 1989 року в Запоріжжі, навчався у загальноосвітній школі №91, закінчив КПУ, набув вищу освіту за спеціальністю “правознавство” та здобув кваліфікацію магістра права.

У жовтні 2019 року проходив військову службу за контрактом у 74-му окремому розвідувальному батальйоні на посаді навідника. Через свою любов до тварин мав позивний “Ёжик”.

У Дениса залишилися батько, мати та сестра.

 

Стало відомо, хто загинув на Донбасі 13 вересня

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:40  УП

Внаслідок кульового поранення голови у зоні проведення Операції об’єднаних сил загинув старший солдат Данилів Дем’ян – мешканець Львівської області.

Джерело: Львівська ОДА у Facebook

Деталі: Загиблий старший солдат був командиром механізованого відділення. Народився він у селі Рудники Стрийського району Львівської області.

Зазначається, що під час виконання бойового завдання він отримав кульове поранення голови несумісне з життям.

Що передувало: За добу 13 вересня в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 12 порушень режиму припинення вогню, загинув боєць ЗСУ.

 

Російські найманці минулої доби чотири рази зривали «тишу» у зоні ООС

15.09.2021 07:19

Протягом минулої доби, 14 вересня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню.

Про це повідомляє Міноборони, передає Укрінформ.

У районі населеного пункту Піски противник вів вогонь з автоматичних станкових гранатометів.

Поблизу Нью-Йорка російські найманці двічі обстріляли позиції українських військовослужбовців із станкових протитанкових гранатометів.

Біля Шумів ворог здійснив обстріл із заборонених Мінськими домовленостями артилерії калібру 122 мм та мінометів 120 калібру.

В результаті ворожого вогню один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав вогнепальне осколкове поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я — задовільний.

На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь.

Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

Станом на 7 годину ранку, 15 вересня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

 

Місії ОБСЄ передали ноту через обстріли на Донбасі: за два дні 4 загиблих і 13 поранених

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:58  УП

Українська сторона СЦКК передала представникам місії ОБСЄ офіційну ноту щодо обстрілів на Донбасі, у результаті яких за два дні 4 українських військових загинули і 13 отримали поранення.

Джерело: пресцентр Операції об’єднаних сил у Facebook

Дослівно: “13 вересня була проведена позачергова зустріч з представниками офісу СММ ОБСЄ з взаємодії в Україні, з приводу систематичного порушення режиму припинення вогню ВФ РФ, що призвело до поранення 13 та загибелі 4 військовослужбовців Збройних Сил України.

Під час зустрічі представникам Місії була передана офіційна нота, в якій надано оцінку ситуації, яка склалась в операційній зоні ООС 11 та 12 вересня”.

Деталі: В СЦКК нагадали, що 11 вересня збройні формування РФ 28 разів обстріляли позиції ЗСУ. Також бойовики обстріляли Новогнатівку, Верхнєторецьке, Кряківку, Мар’їнку, чим нанесли пошкодження приватним будівлям.

12 вересня збройні формування РФ здійснили 19 обстрілів позицій ЗСУ, у результаті чого загинуло 2 і отримали важке поранення 3 військовослужбовців ЗСУ.

Повідомляється, що за вказаний період УС СЦКК на адресу СММ ОБСЄ було надано 109 нот щодо грубих порушень режиму припинення вогню з боку ЗФ РФ. Попри численні звернення необхідної реакції з боку збройних формувань не було.

У штабі ООС наголосили, що у разі подальшого загострення обстановки та недотримання з боку ЗФ РФ режиму припинення вогню, Збройні Сили України залишають за собою право стріляти у відповідь.

Передісторія:

11 вересня на Донбасі в результаті ворожого вогню 2 українських військових загинули, 9 – дістали поранення, ще 1 – бойове травмування.

12 вересня внаслідок обстрілів загинуло 2 і були поранені 3 українських військовослужбовців.

 

ОБСЄ: Бойовики розмістили десятки одиниць військової техніки на сході України

15.09.2021 04:44

На непідконтрольних територіях Донецької та Луганської області бойовики розмістили заборонені “Гради”, танки, гаубиці, БМП.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на звіт СММ ОБСЄ № 215/2021 за 14 вересня.

Повідомляється, що ОБСЄ зафіксувала 21 реактивну систему залпового вогню, розміщену в порушення ліній відведення в непідконтрольному уряду районі Луганської області. Йдеться про “Гради” (122 мм), які помітив патруль ОБСЄ в Хрустальному (колишній Красний Луч).

Також за лініями відведення, але поза виділеними місцями зберігання озброєння ОБСЄ помітила 47 танків на двох полігонах у непідконтрольних районах Луганської області. З них 24 танки невстановленого типу бойовики розмістили на полігоні поблизу н.п. Бугаївка. Там же де за даними повітряного спостереження також виявлені 66 бойових броньованих машин. Ще 23 танки бойовики розмістили на полігоні поблизу н.п. Круглик.

Крім того, повідомляється, що ОБСЄ виявила ознаки військової присутності і присутності військового типу в зоні безпеки. Бойовики розмістили 2 бойові броньовані машини (БМП-1 і БМП-2) непідконтрольному уряду н.п. Довге (Луганщина).

Також на полігоні поблизу н.п. Бугаївка бойовики розмістили 24 буксирувальні та самохідні гаубиці.

Як повідомлялося, 11 вересня в результаті обстрілів двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил загинули, дев’ятеро дістали поранення, ще один – бойове травмування. 12 вересня внаслідок обстрілів загинуло двоє і були поранені троє українських військовослужбовців.

 

Кількість обстрілів на Донбасі зростає в геометричній прогресії – СЦКК

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:21

Кількість обстрілів з боку збройних формувань РФ на Донбасі зростає в геометричній прогресії.

Джерело: керівник української сторони Спільного центру з контролю і координації припинення вогню Олександр Апполонов в коментарі телеканалу “Дім”, Головне управління розвідки Міноборони у Facebook

Пряма мова Аполлонова: “Я впевнено можу сказати, що упродовж останніх 5 років такого зухвалого застосування засобів вогневого ураження з боку збройних формувань Росії я не пам’ятаю. Навіть якщо ми подивимося минулий рік, липень 2020 року – після укладання угод про режим припинення вогню, до Нового року було більш-менш. НЗФ дотримувалися режиму припинення вогню. Але на початку цього року, травень, червень – обстріли зростають у геометричній прогресії”.

Деталі: Як приклад він навів обстріли 11 і 12 вересня, коли 4 українських військових загинули і ще 15 були поранені.

За ці дві доби збройні формування Росії здійснили 47 обстрілів із застосуванням мінометів калібру 82 і 120 мм, артилерії калібру 122 мм, протитанкових ракетних комплексів, стрілецької зброї та інших засобів ближнього бою.

Аполлонов зростання кількості обстрілів пов’язує з декількома факторами:

з початком активної фази стратегічних навчань “Захід-2021”,

початком проведення виборів до Держдуми Росії з залученням жителів ОРДЛО, які отримали паспорти РФ,

спробами показати людству міць своїх незаконних збройних формувань шляхом проведення деяких акцій гібридної війни.

Керівник УС СЦКК додав, що українська сторона дотримується домовленості про режим тиші.

Як повідомляє Головне управління розвідки, командування Збройних сил Росії продовжує нарощувати кількість своїх військових на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Зокрема у з’єднаннях і частинах 1 та 2 армійського корпусу заплановані збори зі снайперами, корегувальниками артилерійського вогню та інженерно-саперними підрозділами, а також комплексні тактичні заняття з бойовою стрільбою танкових, мінометних та артилерійських підрозділів, у тому числі реактивно-артилерійських батарей.

Також повідомляється, що окупанти продовжують утримувати на передових позиціях значну кількість снайперських пар для нанесення втрат особовому складу Об’єднаних сил, знищення елементів відео спостереження та провокування вогню у відповідь.

Передісторія:

11 вересня на Донбасі в результаті ворожого вогню 2 українських військових загинули, 9 – дістали поранення, ще 1 – бойове травмування.

12 вересня внаслідок обстрілів загинуло 2 і були поранені 3 українських військовослужбовців.

 

Шмигаль не має інформації про заборгованість із «бойовими» виплатами військовим

14.09.2021 12:32

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль стверджує, що на сьогодні в нього немає інформації про заборгованість із обов’язкових виплат перед військовослужбовцями.

Про це він сказав на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Задавав питання після Години запитань до уряду міністру оборони. Офіційна відповідь – що заборгованостей по виплатах військовим на сьогоднішній день немає. У мене немає інформації про заборгованість по обов’язкових виплатах перед військовими. Давайте ще раз звернемося до Міністерства оборони офіційно, нададуть інформацію в письмовій формі, тоді будемо мати офіційну відповідь. У мене немає інформації про заборгованість”, – сказав Шмигаль, відповідаючи на запитання, чи відомо йому про заборгованість із виплат оздоровчих, так званих “бойових”, військовослужбовцям.

Як повідомляв Укрінформ, раніше під час Години запитань до уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у бюджеті заплановано достатньо коштів на утримання Збройних сил України, заборгованостей по обов’язкових виплатах перед військовими “немає і бути не може”.

 

Переслідування корінних народів у Криму: ПАРЄ отримала запит на проведення дебатів

14.09.2021 16:48

На осінню сесію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) надійшов запит на проведення дебатів щодо політичного переслідування корінних народів в Криму з боку Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ПАРЄ.

«Надійшов запит на проведення термінових дебатів … щодо «політичного переслідування корінних народів в Криму з боку Росії», – повідомили у пресслужбі організації.

Крім того, надійшов запит на проведення дебатів, зокрема, щодо ситуації в Афганістані та збільшення міграційного тиску на кордонах Латвії, Литви і Польщі з Білоруссю.

Зазначається, що осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) пройде в Страсбурзі з 27 до 30 вересня у гібридному форматі (частково онлайн, частково за фізичною присутністю)

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в Криму затримали і вивезли в невідомому напрямку Ельдара Одаманова, Асана та Азіза Ахтемова, Шевкета Усеїнова і Нарімана Джелялова за підозрою в підриві газопроводу в селі Перевальному. Більше доби про них нічого не було відомо. Десятки людей, в тому числі родичі, журналісти й адвокати, прийшли до будівлі ФСБ з вимогою дати інформацію про викрадених. Більш як 50 з них були затримані бійцями ОМОНу і доставлені до так званих райвідділків поліції м. Сімферополь.

На 58 осіб були складені адміністративні протоколи за статтею 20.6.1 КпАП РФ.

 

Росія привласнила понад 4000 пам’яток у Криму і вивозить артефакти – ЮНЕСКО

14.09.2021 14:13

Ситуація з правами людини в окупованому Росією Криму та місті Севастополі продовжує погіршуватися, а об’єкти всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інші культурні пам’ятки зазнають варварського поводження і розграбування з боку окупаційної влади.

Про це йдеться в доповіді ЮНЕСКО про спостереження за ситуацією в Автономній Республіці Крим для 212-й сесії Виконавчої ради організації, передає Укрінформ.

Зазначається, що дана інформація представлена національною комісією України у справах ЮНЕСКО та постійним представництвом України при ЮНЕСКО на прохання генерального директора ЮНЕСКО. У ній дається загальний огляд ситуації в сферах компетенції ЮНЕСКО в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна), тимчасово окупованих Російською Федерацією, а також представлена відповідна оновлена інформація за період з січня 2020 року до кінця липня 2021 року.

«За сім років окупації ситуація з правами людини в Криму значно погіршилася. Систематичні політичні переслідування, фізичний та психологічний тиск, знищення незалежних ЗМІ, дискримінація за релігійною ознакою, порушення прав власності і мовних прав змусили понад 45 000 кримських татар і українців залишити окупований півострів », – йдеться в доповіді.

В ЮНЕСКО зазначають, що російська окупація Криму змінила сприйняття історико-культурної спадщини України як державою, так і суспільством.

“Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, включаючи 4 095 пам’яток національного та місцевого значення, які перебувають під охороною держави … Росія використовує таке привласнення для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії щодо зміцнення свого історичного, культурного і релігійного домінування над минулим, сьогоденням і майбутнім Криму», – йдеться в доповіді.

Зазначається, що РФ незаконно вивозить артефакти з окупованого Криму, які потім експонує в Росії зі “своїми власними кураторськими наративами”, проводить несанкціоновані археологічні розкопки, стирає сліди культурної присутності кримських татар на півострові, а їх релігію перетворює на зброю проти них самих.

Також в організації звернули увагу, що в порушення вимог Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, на об’єктах культурної спадщини ведуться незаконні «археологічні розкопки». Зокрема, в червні 2021 року з використанням важкої техніки почалися «розкопки», які можуть поставити під загрозу статус поселення Херсонес Таврійський, внесеного в 2013 р. під назвою «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Крім того, для будівництва траси «Таврида», яка веде до нещодавно збудованого Керченського мосту, що з’єднує півострів з Росією, були знищені мусульманські поховання.

У місті Бахчисараї на тимчасово окупованій території Кримського півострова незаконно створені органи захопили 32 об’єкти нерухомості національної пам’ятки «Ханський палац», які входять до складу Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника.

Також в ЮНЕСКО вказують, що окупаційна влада відмовляла українцям і кримським татарам у праві на здобуття освіти рідною мовою.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні Офіс генерального прокурора України заявив, що направляє в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду чергове інформаційне повідомлення про військові злочини проти об’єктів культурної спадщини в тимчасово окупованому Криму.

 

Окупаційна влада посилює інформаційну ізоляцію ОРДЛО — експерт

14.09.2021 16:44

Російська окупаційна влада посилює інформаційну ізоляцію та свій контроль на території ОРДЛО напередодні виборів депутатів до Держдуми РФ.

Як передає Укрінформ, про це заявив Ігор Соловей, керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки під час панельної дискусії «Голосування за депутатів Держдуми РФ на тимчасово окупованих територіях України: вибори чи фарс?».

«На окупованих територіях посилюється ізоляція регіону в цілому й інформаційна ізоляція зокрема. Вільних проукраїнських ЗМІ, блогерів чи навіть Телеграм-каналів не залишилося, усіх зачистили», — сказав він.

Експерт підкреслив, що те, що відбувається в Росії, важко назвати виборами: не допускаються опозиційні політики, їх саджають чи виживають з країни, закривають масово опозиційні медіа. Автоматично це переноситься і на тимчасово окуповані українські території — Крим та ОРДЛО.

Як повідомляє Центр, у регіоні закривають КПВВ та вводять обмеження на перетин лінії розмежування, що посилює ізольованість регіону. Також через смертність зменшується кількість жителів ОРДЛО, які могли відвідувати Україну і при поверненні доносити правду до громадян, які опинилися під російською окупацією.

«Тому можливості України впливати на громадську думку — дуже обмежені. Це все змушує Україну переглянути формат і механізми співпраці з окупованими територіями в медійному плані. Оскільки ми можемо втратити можливість доносити правдиву інформацію про Україну», — наголосив Соловей.

Він також додав, що окупаційна влада масово зомбує молодь: для цього вчителям навіть доплачують премії, щоб вони «правильно» виховували учнів.

 

Поширення демократії серед країн-партнерів на Сході відповідає інтересам ЄС – Боррель

15.09.2021 02:57

Одним із ключових напрямків зовнішньої політики ЄС залишається розвиток демократії у сусідніх країнах, зокрема, у регіоні Східного партнерства, що відповідає життєвим інтересам самого Євросоюзу, особливо в контексті автократичних впливів таких країн, як Росія.

Про це у вівторок під час виступу на пленарному засіданні Європарламенту у Страсбурзі заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, який взяв участь в обговоренні проекту парламентської доповіді щодо напрямків політики ЄС у відносинах з Російською Федерацією, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як ви вірно зазначили в доповіді, ми посилюємо співробітництво зі Східними партнерами. Підтримка демократії залишається у «топі» інтересів ЄС. Ми не можемо бути островом демократії у світі автократій. Як демократія, ми не можемо вижити, якщо ми оточені та будемо знаходитися посеред світу, що матиме іншу політичну систему. В наших власних інтересах , щоб нашу (демократичну) систему поділяли якомога більше людей та стільки країн, скільки це можливо», – наголосив Боррель.

Він зауважив, що навмисна політика російської влади протягом останніх років призвела до негативної спіралі у відносинах між ЄС і РФ, але при цьому ЄС вимушений підтримувати контакти із Росією у таких питаннях як кліматичні зміни, охорона довкілля, або низка зовнішньополітичних проблем, включаючи ядерну програму Ірану, ситуацію в Лівії, в Сирії і в ЦАР, де Росія нарощує власну присутність.

«У будь-якому випадку Росія залишається нашим найбільшим сусідом і важливим глобальним актором… При цьому найбільшим активом у відносинах з Росією має бути наша єдність. Зрозуміло, що Росія прагне розділити нас. Їх не цікавить Європейський Союз, вони намагаються його уникати та прямо розмовляти з країнами-членами, і далеко не з усіма – лише з тими, які є для них важливими. Що ми маємо зробити проти такої спроби нас розділити, – це спробувати зберегти нашу єдність. Повірте, це не завжди просто», – сказав Високий представник ЄС.

Він нагадав, що Європейська Рада у червні доручила йому, як Високому представнику ЄС та Віце-президенту Єврокомісії, підготувати пропозиції щодо розбудови подальших відносин між ЄС та Російською Федерацією. Ці відносини, за його словами, мають ґрунтуватися на п’яти принципах, що дозволяють захищати європейські інтереси та цінності.

«Ці принципи дуже чіткі, і вони включають повну імплементацію Мінських угод. Вже за кілька днів ми поїдемо до Києва, щоб мати Раду Асоціації з Україною», – повідомив Боррель.

Як вже повідомляв Укрінформ, ще у 2016 році лідери країн та урядів ЄС погодили п’ять головних принципів у взаєминах між ЄС і Російською Федерацією, перший з яких стосується повної імплементації Мінських угод. Ще чотири принципи передбачають зміцнення відносин із партнерами та сусідами на Сході й в Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики, зокрема на Близькому Сході, та у боротьбі з тероризмом; підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства, зокрема розвитку контактів між людьми в ЄС та Російській Федерації.

 

Військовий експерт про навчання «Захід-2021»: Ця бравада грає Росії тільки у мінус

15.09.2021 01:26

Військові навчання “Захід-2021” Російська Федерація проводить з метою продемонструвати військову міць, а також спосіб залякування.

Про це заявив експерт Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко у програмі “5 вопросов” телеканалу “Дом”, передає Укрінформ.

У російсько-білоруських навчаннях залучені до 200 тис. військових. Мусієнко наголосив, що при цьому наймасштабніші навчання в Європі налічують максимум 100 тис. учасників.

“Звернімо увагу, що у сучасному світі, як правило, вже такі масштабні навчання ніхто не проводить. Якщо ми подивимося на наймасштабніші навчання, які відбуваються, наприклад, в Європі, у них бере участь фактично весь Північноатлантичний альянс. Практично всі 30 країн [НАТО] представлені, і ці навчання налічують максимум 100 тис. осіб. Вони не відбуваються в одній точці, а розподілені по всьому європейському периметру, відбуваються на території різних країн-членів Альянсу”, — розповів Мусієнко.

Також країни Європи та Заходу не використовують збройні сили для того, щоб загрожувати всьому світу. Експерт наголосив, що такої політики дотримуються лише РФ і Китай.

“Це спосіб залякування. Це спосіб продемонструвати, що “дивіться, європейці, якщо ви, члени НАТО, не будете з нами узгоджувати свою політику, якщо не будете прислухатися до російського політичного погляду, ми ось вас будемо лякати, ми будемо демонструвати військову силу”, — вважає він.

Мусієнко додав, що тактики залякування під час таких навчань Кремль дотримується вже кілька років. Але такі навчання РФ допомагають іншим країнам проаналізувати свої слабкі місця в обороні та вжити відповідних заходів.

“Країни НАТО збільшили свою присутність, оскільки бачать, що від Росії стає все більше загроз”, — зазначив Мусієнко.

Саме зміцнення оборонних позицій європейських країн за підсумками кожних таких російських навчань демонструє, що подібні “акти залякування” грають проти самої Росії.

“Ця бравада грає Росії тільки у мінус. Тому що, по-перше, у сучасному світі так політика не ведеться. Усі дивляться на це, як на анахронізм. По-друге, вона тільки переконує НАТО у тому, що вони діють правильно, коли зміцнюють свою оборону. Адже до 2014 року все було зовсім навпаки. Американська військова присутність в Європі зменшувалася. НАТО менше вкладала. І країни НАТО фінансували свою безпеку на рівні 0,6-0,7% ВВП. Ніхто не збирався воювати. Але трапилася російська агресія, окупація Криму та бойові дії на Донбасі. Це переконало країни Європи й НАТО, що мирна позиція стосовно до Росії не працює”, — продовжив експерт.

Мусієнко впевнений, що Україна повинна винести питання про навчання “Захід-2021” на 76-й сесії Генеральної асамблеї ООН.

Нагадаємо: військові навчання “Захід-2021” з 10 по 16 вересня тривають на 9-ти полігонах, розташованих на території Росії, в акваторії Балтійського моря, а також на 5-ти полігонах у Білорусі. Всього у навчаннях беруть участь до 200 тис. осіб особового складу, близько 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, в тому числі 290 танків, 240 знарядь, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів. Міністерство оборони Білорусі раніше заявило, що навчання будуть базуватися на сценарії, коли дві країни піддаються нападу.

 

Європарламент закликає не визнавати результати виборів в Держдуму

14.09.2021 23:16

Європейський Союз та євроінституції повинні мати мужність та консолідовану позицію, щоб не визнавати легітимними результати виборів до Державної думи Росії цього тижня, оскільки ці результати були вкрадені кремлівським режимом ще до початку голосування.

Про це сьогодні у Страсбурзі в ході пленарного засідання Європейського парламенту заявив євродепутат Андрюс Кубілюс, який представив на розгляд учасників парламентської сесії проєкт нової доповіді щодо напрямків політичних відносин між ЄС і Росією, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Упродовж цих вихідних відбудуться вибори до Державної думи Росії, так звані вибори. Лукашенко минулого року вкрав результати виборів після виборів. Путін намагається вкрасти їх навіть ще до виборів. Понад 100 найважливіших опозиційних або незалежних кандидатів не були допущені до участі у виборах. Навальний – у в’язниці, жодному спостерігачу від ОБСЄ не дозволено приїхати. Наша доповідь рекомендує не визнавати ці парламентські вибори і сам парламент Росії легітимними, якщо вибори будуть визнані шахрайськими, такими, що відбулися із порушеннями демократичних принципів та міжнародного права», – сказав європейський політик.

Він підкреслив, що у цьому контексті наступний тиждень стане іспитом для всіх європейських інституцій, які не мають боятися говорити про те, що російські вибори були від початку організовані із порушенням демократичних принципів та міжнародного законодавства, оскільки вже зараз є дуже багато ознак, що саме це й відбувається.

«ЄС може зробити багато, щоб допомогти росіянам у трансформації їхньої країни. ЄС має усвідомити та прийняти власну виключну важливу роль та відповідальність у такій трансформації. Це буде іспитом нашої єдності. Наша доповідь отримала підтримку всіх політичних груп, і це має бути дуже серйозним сигналом для Кремля», – додав євродепутат.

Як повідомлялося, 19 вересня мають відбутися вибори до Держдуми РФ. Раніше Верховна Рада України закликала міжнародну спільноту не визнавати легітимність цих виборів у зв’язку із наміром російської влади незаконно провести голосування на тимчасово окупованих територіях України, включаючи Крим та захоплені окремі райони Донецької та Луганської областей.

 

Політика ЄС стосовно Росії має будуватися на стримуванні Кремля – євродепутат

15.09.2021 06:40

Політика ЄС стосовно Російської Федерації має будуватися на принципах стримування спроб Кремля впливати на демократичні суспільства гібридними засобами та активного залучення громадянського суспільства Росії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це у Страсбурзі в ході пленарного засідання Європейського парламенту заявив євродепутат Андрюс Кубілюс, який представив на розгляд учасників парламентської сесії проєкт нової доповіді щодо напрямків політичних відносин між ЄС і Росією.

«Перший напрямок (політики ЄС щодо РФ – ред.) – протидія. Це стосується протидії агресивній політиці Кремля, що існує сьогодні, як зовнішньої, так і внутрішньої, дотримання чіткої політики невизнання анексії та окупації Криму, Донбасу, Південної Осетії. Більш ефективні види санкцій мають бути краще скоординовані з трансатлантичними партнерами», – сказав європейський політик.

За його словами, не слід визнавати законність виборів, якщо вони будуть “вкрадені”, та проводити ефективну імплементацію Зеленого курсу, щоб скоротити залежність ЄС від російського газу.

Він розкрив бачення другої складової політики ЄС щодо Росії, а саме – стримування гібридних загроз та корупційних практик, які Росія намагається застосовувати в самому ЄС.

«Якщо ми хочемо допомогти демократії в Росії у трансформації країни та у позбавленні від кремлівської автократії, ми маємо самі очиститися від кремлівських впливів», – наголосив Кубілюс.

Третім елементом європейської політики стосовно Росії є залучення, і не лише Кремля, там, де це є необхідним, але й стратегічне залучення громадянського суспільства Росії.

«Надаймо російському народу чітке бачення, які відносини ми маємо намір збудувати між ЄС та демократичною Росією: скасування віз, угоди про вільну торгівлю, реальне партнерство з ЄС у сфері модернізації Росії. Це те, що ми зможемо зробити у майбутньому. Росіяни мають знати, що трансформація їхньої країни буде вигідною для них всіх, оскільки саме вони є першими жертвами авторитарного та корупційного режиму», – підкреслив депутат Європарламенту.

Він окремо зауважив, що для такої трансформації думок у російському суспільстві потрібні приклади успіху перетворень. Саме тому ЄС має надавати більш ефективну підтримку регіону Східного Партнерства, особливо для розвитку країн «Асоційованого тріо» – України, Молдови і Грузії. На переконання європолітика, успіх цих країн, а також реалізація амбітних цілей європейської інтеграції, можуть бути реальним прикладом для російського народу, щоб йти подібним демократичним шляхом розвитку.

«Наша доповідь є посланням надії для російських людей. Ми разом з ними. Ми хочемо бачити Росію добрим сусідом, з яким ми можемо мати добрі відносини. Ми хочемо, щоб росіяни могли скористатися тими ж правами людини, верховенством права та демократією, якими користуємося всі ми. Ми хочемо, щоб російський народ мав сучасну та заможну країну. Такий розвиток буде вигідним для народу Росії та для всієї Європи», – додав Андрюс Кубілюс.

Як повідомляв Укрінформ, ще у 2016 році лідери країн та урядів ЄС погодили п’ять головних принципів у взаєминах між ЄС і Російською Федерацією, перший з яких стосується повної імплементації Мінських угод. Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин із партнерами і сусідами на Сході і в Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики, зокрема на Близькому Сході, та у боротьбі з тероризмом; підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства, зокрема розвитку контактів між людьми в ЄС та Російській Федерації.

 

Євродепутат назвав один із головних принципів у відносинах ЄС з Росією

14.09.2021 21:28

Нинішній Кремлівський режим є найбільшою загрозою для європейської безпеки, але Європейський Союз повинен проводити чіткий розподіл між політикою нинішньої російської влади та російським народом, з яким Європа прагне мати добрі та добросусідські відносини.

Про це сьогодні у Страсбурзі в ході пленарного засідання Європейського парламенту заявив євродепутат Андрюс Кубілюс (Литва), який представив на розгляд учасників парламентської сесії проєкт нової доповіді щодо напрямків політичних відносин між ЄС і Росією, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія є важливою країною, вона має важливий вплив на події у східній частині Європейського континенту, і тому ЄС має отримати чітку довгострокову стратегію, чіткі цілі та інструменти політики стосовно Росії. Перш за все, ми хочемо мати добрі відносини з Росією, але це залежить від самої Росії. З Росією, якою, як вдома, так і за кордоном керує авторитарний, клептократичний та агресивний режим Путіна, неможливо мати добрі відносини. Сьогоднішня Росія – це найбільша загроза для Європейської безпеки», – наголосив Кубілюс.

Він наголосив, що одним із головних принципів у відносинах ЄС з Росією має бути дуже чіткий розподіл між ставленням до режиму в Кремлі та підходами до російського народу та суспільства, які є першими жертвами такого режиму.

«Ми дуже критичні стосовно кремлівсьікого режиму , і дуже позитивні й оптимістичні щодо майбутнього російського суспільства. Ми абсолютно переконані, що у майбутньому російський народ буде жити у суспільстві з системою управління європейського типу. Якщо це можуть робити українці, і якщо цього прагнуть білоруси – немає жодних причин, чому російський народ не може йти таким же шляхом», – сказав депутат Європейського парламенту.

Він зауважив, що представлена доповідь надає декілька чітких рекомендацій для європейських інституції щодо політики ЄС стосовно майбутньої демократичної Росії.

«Ми маємо сконцентрувати наші зусилля на досягненні чітких довгострокових цілей – як допомогти російському народу трансформувати власну країну та повернути її до розвитку європейського типу. Це перший раз, коли Європейський парламент надає настільки чіткий напрямок щодо головної політичної цілі відносин Євросоюзу з Росією», – додав Кубілюс.

Як повідомляв Укрінформ, ще у 2016 році лідери країн та урядів ЄС погодили п’ять головних принципів у взаєминах між ЄС і Російською Федерацією, перший з яких стосується повної імплементації Мінських угод.

Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин із партнерами і сусідами на Сході та в Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики, зокрема на Близькому Сході, а також у боротьбі з тероризмом; підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства, зокрема розвитку контактів між людьми в ЄС та Російській Федерації.

 

У НАТО говорять про потребу активізації підтримки України

14.09.2021 23:29

Прогрес Києва у переході на стандарти НАТО є очевидним, але ще багато потрібно зробити, а тому Північноатлантичний альянс повинен активізувати свою підтримку України.

Про це під час дискусійної панелі на тему “НАТО-Україна: шлях вперед”, організованої виданням Kyiv Post та представництвом НАТО в Києві, заявила директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне, передає Укрінформ.

За її словами, країни-члени Альянсу абсолютно чітко артикулюють, наскільки Україна є важливою для трансатлантичної безпеки і наскільки важливими є суверенітет, територіальна цілісність і здатність України протидіяти зовнішній агресії.

Кляйне зауважила, що є різні думки з приводу реалізації щорічної національної програми співробітництва Україна–НАТО.

Вона підкреслила, що у штаб-квартирі НАТО панує переконання, що у порівнянні з ситуацією, яка була ще кілька років тому, є “величезна різниця”: більша націленість Києва на досягнення результату, зосередження на реалізації цілей.

Директор Центру інформації та документації НАТО в Україні підкреслила, що “НАТО має активізувати свою політичну і практичну підтримку України”.

У цьому контексті вона наголосила на важливості навчань “Непорушна стійкість” із протидії гібридним загрозам у сфері критичної інфраструктури в Чорноморському регіоні, які цими днями відбуваються в Одесі.

“Прогрес в Україні видно і це – дуже важливо”,- зауважила Кляйне.

Вона назвала декілька сфер, де Україна має зробити крок уперед.

Йдеться, зокрема, про зміни в системі цивільного контролю і демократичного нагляду за системою безпеки й оборони України, чітке визначення і практичну реалізацію стратегічних цілей, а також покращення архітектури національного планування в оборонному секторі.

На її переконання, дуже важливо вдало поєднати планування з політичною підтримкою, виділенням ресурсів й імплементацією усіх реформ.

Кляйне наголосила, що реформи потрібні не заради реформ, а для безпеки українців і майбутнього країни.

“Якщо ми підемо з чіткими цілями і стратегічною витримкою то результат буде”,- резюмувала під час дискусії директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне.

Як повідомляв Укрінформ, цього тижня в Одесі тривають спільні з НАТО командно-штабні навчання «Непорушна стійкість» з протидії гібридним загрозам критичній інфраструктурі у Чорноморському регіоні.

Мета навчань – розбудова стійкості системи державних органів України у сфері протидії гібридним загрозам та кризового реагування за рахунок посилення міжвідомчої і цивільно-військової співпраці, планування та забезпечення готовності.

 

Японія заявила про вторгнення російського літака

14.09.2021 11:38

Уряд Японії заявив рішучий протест Росії після того, як російський літак вдерся у японський повітряний простір.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NHK.

Міністерство оборони Японії заявило, що російський Ан-26 двічі увійшов в повітряний простір над східним краєм півострова Сіретоко в префектурі Хоккайдо вранці в неділю.

Було піднято по тривозі винищувачі Повітряних сил самооборони, і російський літак після переданої по радіо їх вимоги залишив цей район.

За словами генерального секретаря кабінету міністрів Като Кацунобу, уряд заявив протест РФ через високопоставлених дипломатів у Токіо та Москві, закликавши російську сторону не допускати повторення цієї ситуації.

Як повідомляв Укрінформ, на початку серпня через російський літак, що наблизився до повітряного простору НАТО над Чорним морем, було піднято британські винищувачі Typhoon, розміщені в Румунії.

 

У Нідерландах виступили в суді ще восьмеро родичів жертв рейсу МН17

14.09.2021 19:00

У Нідерландах в судовому комплексі “Схіпхол”, де проходять слухання у справі МН17 сьогодні 14 вересня виступили 8 родичів загиблих рейсу МН17.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, наступне судове засідання у справі МН17 відбудеться 16 вересня о 10:00, за місцевим часом. У четвер слово у суді матимуть також 8 родичів загиблих.

Під час своїх виступів рідні загиблих закликають винних взяти на себе відповідальність та розповісти правду про трагедію.

“Вони мають почути, що зробили з нами, нашими життями. Вони мають побачити та почути, що вони зробили з матір’ю та її родиною”, – наголосили під час свого сьогоднішнього виступу нідерландці Ельс та Франс Пейненбург, які втратили сина та невістку.

Батьки наголосили, що через два тижні після збиття МН17 їхньому сину мало виповнитися 25 років. Вони також сказали, що оплакують не тільки свого сина та невістку, а всіх 298 загиблих.

“Ми маємо надію, що Росія прислухається. Обвинувачених закликаємо говорити, взяти відповідальність”, – сказали батьки загиблого нідерландця.

Як повідомляв Укрінформ, загалом слово у суді матимуть понад 90 рідних жертв трагедії.

Пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група (JIT) дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

 

РФ заблокувала обговорення “формули Штайнмаєра” у ТКГ та просувала “план” з ОРДЛО

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:38  УП

Під час засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі російська сторона вкотре заблокувала роботу цієї підгрупи та не погодилась обговорювати імплементацію так званої “формули Штайнмаєра”, на якій раніше сама ж наполягала.

Джерело: член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш у Facebook

Пряма мова: “Москва вже не може придумати приводів для блокування відкриття КПВВ і обміну утримуваними особами, тому вона вирішила заблокувати саму гуманітарну підгрупу ТКГ, де ці питання обговорюються…

І тут найцікавіше – основні зусилля Москви і її маріонеток з Донецька і Луганська сьогодні були спрямовані на те, щоб зірвати обговорення і, відповідно, подальшу імплементацію горезвісної “формули Штайнмайєра”. На цьому наполягала Україна і навіть модератор від ОБСЄ, але Москва і Ко вперто заявляли, що це питання другорядне і вони хочуть обговорювати якийсь “план дій”, представлений ОРДЛО, а не формули або закони”.

Деталі: За словами Гармаша, засідання гуманітарної підгрупи Кремль заблокував відправивши туди терористку Маю Пирогову. Оскільки Україна перемовини з бойовиками не веде, про що знають у Москві, то роботу підгрупи було заблоковано. Водночас, раніше Пирогову відправляли у політичну підгрупу. Коли ж її поставили до гуманітарної, робота політичної розблокувалась. Для того, щоб заблокувати і її туди Росія відправила “громадського експерта” Владислава Бердичевського. Він, на відміну від Пирогової, наразі ще не засуджений українським судом.

Не захотіла російська сторона також обговорювати так звану “формулу Штайнмаєра”. Саме на її імплементації раніше активно наполягали в Кремлі. Замість цього у засідання підгрупи РФ просувала тему “плану дій” від ОРДЛО. Україна традиційно не погодилась обговорювати це питання, оскільки не визнає суб’єктності окупованих територій.

Нагадаємо:

Російська сторона заблокувала розгляд питання розмінування ділянок на Донбасі та відкриття КПВВ.

 

Вибори в Думу: бойовики заманюють жителів ОРДО безкоштовними електричками

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:12  УП

Бойовики пропонують жителям окупованої Донеччини безкоштовні електрички для усіх, хто голосуватиме на виборах в Державну думу Росії.

Джерело: Східна Правозахисна групаНовости Донбасса

Деталі: Безкоштовні електрички для жителів ОРДО будуть слідувати на ЗД станцію “Успенська” (Росія, Ростовська область – ред.).

Активісти зазначають, що таким чином “ДНР” планує збільшити кількість тих, хто проголосував на виборах в РФ.

ЗД електричка курсуватиме кожні дві години.

Жителі, які не зареєстровані на дистанційне електронне голосування, можуть записатися на безкоштовний рейс в так званих місцевих інфоцентрах.

При цьому курсування пасажирського потяга Ясинувата-Успенська-Ясинувата з 17 по 19 вересня тимчасово скасовано.

Нагадаємо: Жителів тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей примушують брати участь у виборах до Держдуми Російської Федерації – погрожують штрафами та звільненнями.

 

Окупанти планують побудувати нове місто на заході Криму

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:20  УП

Російські окупанти планують побудувати нове курортне місто в Сакському районі Криму.

Джерело: видання “Кримінформ

Деталі: Інформацію про розташування нового міста повідомив так званий глава республіки Сергій Аксьонов.

Пряма мова: “Західне узбережжя, там великі гравці готові побудувати населений пункт з проживанням близько 50 тисяч жителів. Це проживання та відпочинок в курортний сезон.

На мій погляд, ідея правильна, підтримана нами. Зараз йдуть розрахунки. Це Західний Крим, Сакський район, великі вільні площі”.

Що цьому передувало: 10 вересня віцепрем’єр російського уряду окупованого Криму Євген Кабанов анонсував появу нового курортного міста на півострові. Він не уточнив, як він буде називатися.

 

Росія в окупованому Криму проводить артилерійські навчання

14.09.2021 20:42

У Криму на полігоні Опук російські військові проводять артилерійські навчання з відпрацюванням бойових стрільб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє «Крим.Реалії» з посиланням на Міноборони РФ.

«До навчань залучено понад 300 військовослужбовців, задіяно близько 50 одиниць військової і спеціальної техніки, у тому числі реактивні системи залпового вогню «Град-М», гаубиці «Мста-Б» і Д-30», – йдеться в повідомленні.

Росія з 9 серпня проводить в окупованому Криму військові навчання, які триватимуть до 15 вересня.

 

Суд Праги заарештував росіянина, якого затримали за запитом України

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:57  УП

Муніципальний суд Праго виніс рішення про арешт затриманого на запит України росіянина Олександра Франчетті.

Про це повідомляє “Європейська правда” із посиланням на Novinky.

За рішенням суду Франчетті буде чекати результатів процедури екстрадиції до України у слідчому ізоляторі.

Про затримання в аеропорту Праги Франчетті за міжнародним ордером на арешт, виданим за запитом України, стало відомо 12 вересня.

У 2014 році Франчетті активно брав участь в анексії Криму. За кілька днів до початку російської операції з анексії півострова він очолював угруповання “Північний вітер”, яке відповідало за охорону ліній електропередачі, газопроводу, а також виявлення якихось “екстремістських груп”.

Сам Франчетті розповів, що це угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту РФ.

В МЗС повідомили, що українська сторона працює над тим, аби Франчетті передали для суду в Україні.

Офіс генпрокурора заявляв, що українська сторона звернулася до Міністерства юстиції Чехії ще у серпні 2020 року із запитом прокуратури АР Крим та міста Севастополя про видачу громадянина Російської Федерації.

Орган досудового розслідування розшукує його для притягнення до кримінальної відповідальності за участь у незаконних збройних формуваннях (ст. 260 КК України).

 

РФ пригрозила відповіддю Чехії через затримання росіянина-окупанта Криму

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:45  УП

Росія зажадала пояснень від Чехії після затримання в аеропорту Праги росіянина Александра Франчетті за міжнародним ордером на арешт, виданим за запитом України.

Про це йдеться в коментарі речниці МЗС РФ Марії Захарової, оприлюдненому на сайті російського міністерства, повідомляє “Європейська правда“.

“Зажадали в ході бесіди з послом Чехії в Москві Вітезславом Півонькою надати детальну інформацію щодо мотивів дій чеської влади і інкримінованих російському громадянинові правопорушень”, – заявила Захарова.

За її словами, посла Чехії попередили, що “продовження деструктивної лінії Праги щодо Росії і її громадян призведе до подальшої деградації з ініціативи чеської сторони двосторонніх відносин і не залишиться без реакції з нашого боку”

Посольство Росії в Чехії направило в МЗС Чехії відповідну ноту. Москва очікує від Праги “оперативної реакції” і відповідей на поставлені запитання.

Нагадаємо, про затримання в аеропорту Праги Александра Франчетті за міжнародним ордером на арешт, виданим за запитом України, стало відомо 12 вересня.

У 2014 році Франчетті активно брав участь в анексії Криму. За кілька днів до початку російської операції з анексії півострова він очолював угруповання “Північний вітер”, яке відповідало за охорону ліній електропередачі, газопроводу, а також виявлення якихось “екстремістських груп”. Сам Франчетті розповів, що це угруповання взаємодіяло з командуванням Військово-морського флоту РФ.

В МЗС повідомили, що українська сторона працює над тим, аби Франчетті передали для суду в Україні.

 

Приєднання України до НАТО має стратегічне значення для Європи та США – Волкер

14.09.2021 18:51

Приєднання України до Північноатлантичного альянсу є питанням стратегічного значення для безпеки усієї Європи, а також Сполучних Штатів.

Таку думку висловив експредставник Держдепартаменту США з питань України (2017-2019 рр.) Курт Волкер під час організованого Kyiv Post вебінару на тему відносин України та НАТО, передає власний кореспондент Укрінформу.

“Я переконаний, що приєднання України до НАТО є питанням стратегічного значення для безпеки усієї Європи, звичайно, і для України, але й для Європи, а також для Сполучних Штатів”, – заявив Волкер.

За його словами, Україна зробила багато щодо виконання критеріїв для членства в НАТО, а потрібно зробити ще більше. Проте, на його думку, все впирається не стільки у виконання цих критеріїв, як у політичні питання.

“НАТО приймає рішення консенсусом, а це означає, що кожна країна-член має дати згоду, щоб було прийняте спільне рішення. А ми знаємо, що є багато європейських країн, які побоюються, що це (приєднання України до НАТО – ред.) буде провокативним кроком щодо Росії, що це втягне Альянс у конфлікт на Донбасі і що Україна недостатньо реформована і занадто корумпована. У нас є проблеми в межах НАТО зі знаходженням консенсусу для запрошення України стати членом”, – заявив експредставник Держдепу.

Він переконаний, що Альянс має почати говорити про “реальні речі” у питанні членства України в НАТО. Виконання ж Києвом конкретних речей, з іншого боку, також може “змінити політичну динаміку” в окремих країнах-членах НАТО щодо питання членства України.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський раніше заявляв, що Україна готова до членства в Північноатлантичному альянсі.

 

У США погрожують призупинити призначення у Мінфіні до санкцій проти “Північного потоку-2”

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:40  УП

Представники Республіканської партії в Сенаті США пригрозили призупинити на невизначений термін призначення п’яти високопоставлених чиновників Міністерства фінансів, якщо адміністрація Байдена не внесе в чорний список компанію, яка керує газопроводом “Північний потік-2”.

Про це пише The Wall Street Journal.

Сенатор від Пенсільванії Пет Тумі і сенатор від Техасу Тед Круз заявили, що готові затвердити кандидатури на посади в Мінфіні, які в тому числі контролюють санкції та фінансування боротьби з тероризмом, якщо міністерство внесе в чорний список компанію Nord Stream 2 AG, яка належить Росії та є оператором трубопроводу.

Як відомо, у травні Державний департамент США скасував санкції, які, за словами опонентів проєкту, могли б його зупинити. Заходи були спрямовані на компанію Nord Stream 2 AG та її виконавчого директора Матіаса Варніга, союзника Путіна.

Нагадаємо, у Німеччині підтвердили, що отримали усі необхідні документи для початку процесу сертифікації газопроводу “Північний потік-2”.

Російський газовий монополіст “Газпром” заявив про завершення будівництва трубопроводу “Північний потік-2”.

Раніше повідомлялося, що “Газпром” хоче розпочати подачу природного газу по “Північному потоку-2” вже у жовтні. Втім, ці терміни є далекими від реальності.

 

Зеркаль: заяви РФ про терміни запуску “Північного потоку-2” далекі від реальності

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:45  УП

Радниця міністра енергетики, ексзаступниця глави МЗС України Олена Зеркаль вважає, що заяви РФ про терміни запуску газопроводу “Північний потік-2” є далекими від реальності.

Про це вона заявила на своїй Facebook-сторінці, повідомляє “Європейська правда“.

Зеркаль нагадала про плани “Газпрому” розпочати експлуатацію газопроводу вже з жовтня по першій нитці, а з грудня – по обох.

“Це версія, яка дуже подобається російським можновладцям та розкручується у ЗМІ, є далекою від реальності. Так само, як і позиція “Газпрому”, який продовжує вдавати, що європейські правила до нього не застосовуються, незважаючи на рішення німецького регулятора та суду“, – зазначила Зеркаль.

Вона підкреслила, що запуск “Північного потоку-2” неможливий без сертифікації Nord Stream 2 AG як незалежного оператора газотранспортної системи, і “усі спекуляції на кшталт “запустимо уже” не мають ніякого сенсу”.

Зеркаль зазначила, що починаючи з 8 вересня у німецького регулятора (BnetzA) є чотири місяці для розгляду заявки і підготовки звіту, тобто кінцевий термін – 8 січня 2022 року.

Далі німецький регулятор передає звіт Єврокомісії, яка має два місяці для власного висновку і ще додатково два місяці, якщо це знадобиться. Початок роботи “Північного потоку-2” без дозволів призведе до застосування санкцій до нього, наголосила Зеркаль.

На додачу “Північний потік-2” повинен пройти внутрішню перевірку на попереднє введення в експлуатацію, тривалість цього етапу – до трьох місяців.

“Правда є ще одне “технічне” питання. До моменту фізичного запуску газу по трубі ця труба повинна отримати сертифікат безпеки незалежного міжнародного сертифікатора. Nord Stream 2 AG відмовляється коментувати, яка сертифікаційна компанія обслуговуватиме “Північний потік-2″, і чи залучена ця компанія до процесу попередньої перевірки.

Тривалість етапу – від одного місяця до одного року”, – додала Зеркаль, підкресливши, що “як не крути кубика, а заяви про повноцінний запуск проєкту 1 жовтня дещо переоцінені”.

Вона також повідомила, що у вівторок зустрілась з Андреасом Файхтом, держсекретарем Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини, який запевнив, що газопровід не буде запущено в комерційну експлуатацію до завершення сертифікації.

Як відомо, російський газовий монополіст “Газпром” заявив про завершення будівництва трубопроводу “Північний потік-2”.

 

Мовний омбудсман та міністр культури відреагували на ідею переходу на латиницю

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя  УП  14 вересня 2021

Мовний омбудсман Тарас Кремінь та міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко відреагували на ідею секретаря Ради національної безпеки й оборони Олексія Данілова перейти на латинку і позбутися кирилиці.

Мовний омбудсман вважає сумнівною ідею застосування латинського письма в українській мові.

“Перехід на латиницю важко виправдати як із філологічної, так і з політичної точок зору.

Найбільша кількість текстів з української літературної традиції написані кириличним письмом, тож це є традиційна й звична система письма для української мови”, – заявив Кремінь у коментарі “Суспільному”.

Поділяє думку Кременя і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Він вважає, що такі рішення є передчасними в сучасних умовах.

“Спочатку нам треба всім вивчити добре українську мову”, – відповів на запитання стосовно доцільності переходу на латиницю на відкритті 11-го Міжнародного медіафоруму KYIV MEDIA WEEK:

Водночас Тарас Кремінь зауважив, що доцільно транскрибувати українські прізвища, імена, географічні назви латиницею для полегшення комунікації з іноземцями:

“Питання фонетичного транскрибування є абсолютно коректними, коли заповнюють закордонні паспорти, дають другий підпис назвам вулиць, іншим географічним назвав, якими послуговуються наші іноземні гості, у міжнародному документообігу та діловодстві”.

У питанні нагальної потреби підвищувати рівень знання іноземних мов серед громадян, зокрема англійської, Тарас Кремінь погоджується із Секретарем РНБО. Зокрема, Данілов закликав зробити англійську мову другою державною та обов’язковою до вивчення всіма громадянами.

Уповноважений із захисту державної мови закликав залишити питання застосування латиниці в українській літературній мові науковцям.

Реакції соцмереж

Заява Секретаря РНБО викликала гучні реакції користувачів соцмереж. Зокрема, деякі кепкували, що перехід на латиницю допоможе стати заможнішим: Інші користувачі згадували, як уже спілкувалися українською, вживаючи латинські літери, коли на мобільних телефонах не було локалізації з кирилицею.

 

Сесія Генасамблеї ООН зосередиться на пандемії, кліматі, продовольстві та енергетиці

14.09.2021 19:46

76-а сесія Генеральної Асамблеї ООН, що відкривається сьогодні у Нью-Йорку, обговорить, зокрема, проблеми боротьби з пандемією, зміни клімату, «продовольчих систем» та енергетики.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

Нинішня сесія «дуже відрізнятиметься від повністю віртуальних засідань 2020 року», ідеться в повідомленні пресслужби ООН.

«76-А ГА ООН, як і раніше, буде затьмарена пандемією COVID-19, але це не завадить лідерам (деякі з них перебуватимуть у залі Асамблеї) розв’язувати нагальні глобальні проблеми», – йдеться у пресрелізі.

Зазначається, що формат сесії Генасамблеї цього року відображає поточну ситуацію у світі: поступове повернення до очних засідань та збереження роботи в режимі онлайн. У 20-х числах вересня для участі в дебатах частина глав держав прибуде у штаб-квартиру ООН, проте «більшість залишиться вдома й передаватиме свої послання по відео».

«Одним із найцінніших аспектів ГА ООН для глав держав та інших урядовців є можливість провести неформальні зустрічі сам на сам з колегами подалі від сторонніх очей», – ідеться в повідомленні. Проте наразі ще невідомо, хто з лідерів прибуде особисто.

На сесії порушуватиметься питання боротьби з пандемією, зокрема, підтримки «багатими» країнами «бідніших». А також – створення нових продовольчих систем, «під якими розуміється все, що пов’язано з доставкою здорової і поживної їжі – від врожаю до м’яса», проблеми кліматичної кризи, використання викопного палива та відновлюваних джерел енергії.

У рамках цих тем 23 вересня відбудеться перший саміт ООН з продовольчих систем, ініційований Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем. Того самого дня в Радбезі очікуються спеціальні дебати з питань клімату та безпеки. 24 вересня заплановано діалог високого рівня з енергетики.

20 вересня в ООН виступить популярна корейська група BTS, що може спричинити велике навантаження на мережу через велику кількість відвідувачів. Тож «команда айтішників ООН, безсумнівно, перебуватиме в напрузі», зазначає пресслужба.

Раніше повідомлялося, що 21 вересня на ГА ООН виступить Президент США Джо Байден.

Формат участі Президента України Володимира Зеленського – чи безпосередній візит, чи виступ онлайн – вирішується.

Головуватиме на 76-й сесії представник Мальдівів Абдулла Шахід, який змінив на цій посаді представника Туреччини Волкана Бозкира.

Кожна сесія Генасамблеї ООН триває один рік і традиційно розпочинає свою роботу восени.

 

Кулеба окреслив три пріоритети України на новій сесії Генасамблеї ООН

14.09.2021 20:17

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у телефонній розмові з головою сесії Генасамблеї ООН, міністром закордонних справ Мальдівів Абдуллою Шахідом окреслив три пріоритети України на цій сесії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МЗС.

“Ключовим пріоритетом нашої зовнішньої політики, закріпленим у Стратегії зовнішньополітичної діяльності, залишається протидія російській агресії та відновлення територіальної цілісності України. 23 серпня в Києві відбувся інавгураційний саміт Кримської платформи, яка консолідує міжнародні зусилля задля деокупації Криму. Ми розраховуємо на всебічну підтримку її роботи з боку ООН, адже досягнення кінцевої мети Кримської платформи – повернення Криму – відновить повагу до Статуту ООН та припинить грубі порушення міжнародного права”, – наголосив міністр.

Кулеба поінформував про намір України скликати дебати щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях під час цієї сесії Генасамблеї ООН.

Другим пріоритетом України на 76-й сесії Генасамблеї ООН, за його словами, стане поліпшення умов життя українців на територіях, які постраждали від російської агресії у Донецькій та Луганській областях.

“ООН має знання, досвід та технології реалізації проєктів із відновлення територій, які постраждали від збройних конфліктів. Ми зацікавлені у більш активній діяльності ООН у регіоні, зокрема в сферах гуманітарного розмінування, розбудови медичної, освітньої та житлово-комунальної інфраструктури”, – сказав Кулеба.

Він зазначив, що третім пріоритетом стане подолання пандемії COVID-19 та її соціально-економічних наслідків.

“Всі держави мають отримати рівний доступ до вакцин, мати достатньо засобів для ефективної протидії пандемії та економічного відновлення. Україна готова до ефективної співпраці з ООН задля зміцнення української системи охорони здоров’я та соціально-економічного захисту найбільш вразливих категорій громадян”, – наголосив міністр.

Кулеба побажав Шахіду успіху у досягненні цілей на чолі 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН та підкреслив готовність до співпраці. Він нагадав, що Україна як одна із держав-засновниць ООН виступає за посилення ролі Організації в розв’язанні нагальних проблем міжнародних відносин.

“Ми готові разом із чинним головуванням Генасамблеї докласти спільних зусиль задля врегулювання збройних конфліктів, відновлення глобальної економіки після пандемії COVID-19, боротьби зі змінами клімату”, – наголосив глава МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, 14 вересня у Нью-Йорку відкривається 76-та сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй (ГА ООН).

 

Кулеба каже, що Україні треба бути, як Ізраїль, і не покладатися на Захід

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:38  УП

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Україні треба покладатися на себе в захисті своїх інтересів – і в дипломатичному, і в військовому плані, бо Захід не завжди дотримується обіцянок.

Джерело: Кулеба у розмові з “The Independent” у Києві

Пряма мова: “Ця країна засвоїла низку гірких уроків, що західні обіцянки, ймовірно, не виконуються. Ми не віримо обіцянкам…

Обставини не залишають вибору. Армія, дипломатія та український народ – ось що нам потрібно, щоб вижити”.

Деталі: На думку голови МЗС, у короткостроковій та середньостроковій перспективі треба навчитися ставати спритною військовою державою – такою, як Ізраїль.

За його словами, Україна зрозуміла, що може розраховувати лише на себе.

Кулеба зазначив, що Росія намагається “оточити” Україну: атакує пропагандою, фейковими новинами та дивними історичними нарисами президента Володимира Путіна, ще й проводить військові навчання “Захід-2021” із Білоруссю, тож зростає ризик на україно-білоруському кордоні протяжністю 1000 км.

Пряма мова: “Відверто кажучи, зараз у нас проблема, оскільки ми недостатньо інвестували в кордон. Тепер ми дивимось на це і бачимо це як ідеальну вразливість для диверсійних груп або мігрантів, яких (Олександр) Лукашенко може переслати”.

Більше деталей: Кулеба вірить, що президент США Джо Байден не залишить Україну сам-на-сам із Росією.

Водночас, він вважає, що протидія євроатлантичній інтеграції України в західних країн виникла не через повільні реформи чи “ультраправу проблему” в країні,а через страх перед Москвою.

Це може означати, що членство України буде реалістичним лише в тому випадку, якщо Росія стане “значно слабшою”, ніж зараз, або “зробить щось настільки обурливе”, що Захід буде змушений зробити жест для Україн, йдеться у статті.

Видання також зазначає, що Кулеба надто дипломатичний, щоб показати, що він сердиться на Захід.

 

В Росії домагаються, щоб Google не видавав “Розумне голосування”

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:20  УП

Судові пристави в Росії домагаються від компанії Google, щоб вона виключила “Розумне голосування” з результатів пошукової видачі.

Джерело: російський “Інтерфакс-Україна“, що посилається на пресбюро Федеральної служби судових приставів.

Деталі: Раніше російські ЗМІ повідомили, що пристави прийшли в московський офіс Google.

В прес-бюро ФССП відповіли, що “вживаються заходи примусового виконання, передбачені чинним законодавством РФ”.

Що цьому передувало: 3 вересня Арбітражний суд Москви як забезпечувальний захід за позовом російського фірми “Вулінтертрейд”, що запатентувала товарний знак “розумне голосування”, заборонив “Яндексу” і Google використовувати позначення “Розумне голосування” в пошуковій видачі “в якості одного з ключових слів пошуку”.

Проект “Розумне голосування” придумали опозиційний політик Олексій Навальний з соратниками, він полягає у виборі певних кандидатів, за яких рекомендується голосувати.

6 вересня Роскомнадзор заблокував сайт “Розумного голосування” в Росії.

Google вже не раз притягували до адміністративної відповідальності за порушення російського законодавства. Однак інформації про порушення виконавчих проваджень щодо стягнення даних штрафів в банку ФССП не міститься.

За даними Роскомнадзора, з початку року сума штрафів, винесених судами щодо Google, склала 32,5 млн рублів. Компанія, відзначають у відомстві, поки оплатила тільки 3,5 млн рублів.

 

Глави МЗС Польщі і країн Балтії обговорили гібридні загрози з боку Росії та Білорусі

14.09.2021 16:32

Міністри закордонних справ Польщі, Латвії, Литви та Естонії обговорили у Ризі гібридні загрози з боку Росії та Білорусі та координацію зусиль з протидії їм.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням Dzieje.pl.

“Кожна країна має право проводити військові навчання. Однак обмежена транспарентність, ширший контекст й одночасні гібридні дії викликають занепокоєння”, – заявив польський міністр Збігнєв Рау у контексті російсько-білоруських навчань “Захід-2021”.

Він наголосив, що Польща та країни Балтії спостерігають посилення міграційного тиску з боку Білорусі на східних кордонах ЄС та НАТО.

Своєю чергою глава МЗС Латвії Едгар Рінкевич підкреслив, що міністри вперше зібралися у такому форматі, аби обговорити гібридні загрози в регіоні.

Його литовський колега Габріелюс Ландсбергіс звернув увагу, що країни не почуваються у безпеці через нові загрози в регіоні. Він констатував, що новими безпрецедентними гібридними діями стали захоплення цивільного літака чи спрямування на кордони країн ЄС мігрантів.

Глава МЗС Естонії Ева-Марія Лійметс заявила про неприпустимість використання мігрантів у гібридних діях. За її словами, Естонія у політичному плані і практично підтримує Литву, Латвію і Польщу.

Вона також підкреслила, що потрібно й надалі активно підтримувати близьких партнерів в регіоні, насамперед Україну і Грузію, в їхніх прагненнях до членства в трансатлантичних структурах, зокрема в НАТО.

Учасники зустрічі обговорили формування стратегії “відлякування” потенційного агресора в межах НАТО.

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак також перебував у Ризі. Разом з балтійськими колегами він спостерігав за військовими навчаннями Silver Arrow на полігоні Адажі, в яких беруть участь військовослужбовці з Польщі.

 

Аль-Каїда повертається до Афганістану – спецслужби США

15.09.2021 03:10

Американські спецслужби побачили перші ознаки того, що бойовики Аль-Каїди почали повертатися до Афганістану, й впродовж одного-двох років загроза цього терористичного угруповання може поновитися для США.

Про це, як повідомляє WSJ, заявив у вівторок заступник директора ЦРУ Девід Коен, передає Укрінформ.

«Ми вже починаємо відстежувати деякі ознаки потенційного пересування Аль-Каїди в Афганістан. Але це ще початок, і ми, очевидно, будемо дуже уважно відстежувати це»,- зазначив Коен.

За поточними оцінками американської розвідки, «Аль-Каїді знадобиться від одного до двох років, щоби відновити здатність нести загрозу для Сполучених Штатів».

Як повідомляв Укрінформ, напередодні державний секретар США Ентоні Блінкен заявив під час слухань у Комітеті в закордонних справах Палати представників, що станом на зараз Аль-Каїда не здатна проводити теракти за межами Афганістану й становити загрозу для США або країн-союзників.

 

ЄС не має іншого виходу, окрім як говорити з талібами – Боррель

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:08  УП

Європейському Союзу нічого не залишається, як вести переговори з новими керівниками Афганістану з руху “Талібан”.

Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель в Європейському парламенті, повідомляє “Європейська правда” із посиланням на Reuters.

“Афганська криза не закінчилася. Щоб мати будь-який шанс вплинути на події, у нас немає іншого виходу, окрім як співпрацювати з талібами”, – сказав Боррель.

За його словами, Брюссель спробує скоординуватись з урядами країн ЄС для організації дипломатичної присутності в Кабулі.

Міністри закордонних справ ЄС встановили умови для відновлення гуманітарної допомоги та дипломатичних зв’язків з талібами, які взяли під контроль Афганістан 15 серпня, включаючи повагу до прав людини, зокрема прав жінок.

“Можливо, це чистий оксиморон говорити про права людини, але це те, про що ми повинні їх спитати”, – сказав Боррель.

Раніше міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан звинуватив “Талібан” у брехні та заявив, що його країна не матиме жодних стосунків з новоствореним урядом.

Глава МЗС Чехії заявив, що Прага не повинна визнавати уряд радикального руху “Талібан” в Афганістані.

 

В Афганістані після захоплення влади талібами припинили роботу 153 ЗМІ

14.09.2021 10:51

В Афганістані протягом місяця після захоплення влади радикальним ісламістським рухом “Талібан” припинили роботу 153 засоби масової інформації у 20 провінціях.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на місцевий телеканал TOLOnews.

Як зазначається, телеканали, радіостанції і друковані ЗМІ припинили роботу через фінансові проблеми й обмеження, які запроваджують таліби.

Представник Національної спілки журналістів Афганістану Масрур Лутфі закликав міжнародні організації, що підтримують ЗМІ, звернути увагу на ситуацію з медіа в країні.

«Інакше скоро настане кінець свободі ЗМІ в Афганістані та іншим правам людини», – додав він.

Організації, що підтримують вільні ЗМІ в Афганістані, наголошують, що економічні проблеми є серйозними, а діяльність в умовах обмежень створює великі перешкоди для ЗМІ.

«Талібан» заявив, що намагатиметься створити безпечне середовище для ЗМІ та журналістів для продовження роботи.

Як повідомляв Укрінформ, таліби 15 серпня оточили Кабул і почали без бою заходити в столицю Афганістану. «Талібан» заявив, що контролює всю територію країни. 19 серпня нова влада проголосила створення Ісламського емірату Афганістан.

Американські війська залишили територію Афганістану 31 серпня.

Країни-члени ЄС на початку вересня висунули 5 умов для посилення взаємодії з «Талібаном», погодившись створити спільну цивільну присутність Європи в Кабулі.

 

В Україні – 3 332 нові випадки коронавірусу

14.09.2021 08:13

В Україні за минулу добу виявлено 3332 випадки зараження коронавірусом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“За добу 13 вересня 2021 року в Україні зафіксовано 3332 нові підтверджені випадки коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 364, медпрацівників – 58)”, – ідеться у повідомленні.

Як зазначається, найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Києві (412), Харківській (260), Львівській (241), Одеській (232) та Луганській (214) областях.

За інформацією МОЗ, за минулу добу госпіталізовано 718 людей, водночас одужали 1404 особи. Також зареєстровано 97 летальних випадків.

За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 2 321 156 осіб, з них одужали 2 223 272 особи, померло 54 457 людей. Проведено 12 309 029 ПЛР-тестувань (за минулу добу 29 281).

Як повідомлялося, за даними Worldometer, у світі станом на ранок 14 вересня зафіксовано 226 104 062 випадки зараження коронавірусом, зокрема 4 652 640 летальних, одужали 202 737 603 особи.

 

У Ізраїлі від COVID-19 помер головний антивакцинатор

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:49 УП

В Ізраїлі від COVID-19 помер відомий активіст, який виступав проти вакцинації від коронавірусу, Хай Шаулян.

Джерело: The Jerusalem Post

Деталі: Шаулян помер в понеділок у медичному центрі Wolfson в Холоне через коронавірус.

Він закликав своїх підписників у соціальних мережах не робити щеплення від вірусу під заголовком: “Епідемії немає – вакцина непотрібна і небезпечна”.

Раніше Шаулян виклав в соціальні мережі відео з моменту його госпіталізації.

Він сказав: “Я підключений до кисневого апарату, без якого я задихаюся. Якщо я зніму його і пройду три метри – я втрачу свідомість. Я сильно кашляю і відчуваю сильну задуху”.

Нагадаємо:

За вихідні в Ізраїлі коронавірус виявили у 1 439 ізраїльтян, які повернулися з України.

 

Путін розповів про свій “природний експеримент”, і чому пішов на ізоляцію

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:51  УП

Президент Росії Володимир Путін заявив, що титри антитіл до коронавірусу у нього залишаються високими поприте, що він цілий день спілкувався із захворілою людиною.

Джерело: російське агентство “ТАСС“, яке цитує Путіна з наради з членами уряду і керівництвом партії “Єдина Росія”

Пряма мова: “Титри у мене так, по загальних даних, досить високі, але подивимося, як це буде виглядати на практиці в житті”.

Деталі: Путін порівняв свої контакти з зараженими ковідом з “природним експериментом”, який покаже роботу на практиці російської вакцини “Супутник V”.

Він повідомив, що в його оточенні захворіли на коронавірус кілька людей, один з яких “запізно ревакцинувався”. Путін спілкувався цією людиною протягом цілого дня.

Що цьому передувало:

У вівторок Путін заявив, що в його оточенні виявили заражених коронавірусом, тому він йде на самоізоляцію.

 

Якими будуть “жовті” й “зелені” COVID-сертифікати? Інфографіка

Денис Карловський, спеціально для УП.Життя  УП

14 вересня 2021

Внутрішні COVID-сертифікати, які нещодавно запровадили в Україні, можна буде отримати через додаток “Дія” (електронний) або завантажити й роздрукувати через портал (паперовий).

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Внутрішні сертифікати можна буде використати в межах України в разі посилення карантинних обмежень. Це дозволить економіці надалі функціонувати й водночас тримати розповсюдження вірусу під контролем.

Міжнародний сертифікат вакцинації використовується для перетину міжнародних кордонів.

“Жовтий” сертифікат можна буде отримати після першого щеплення дводозною вакциною проти COVID-19, діятиме він 120 днів.

Із “жовтим” сертифікатом заклади освіти, розваг, громадського харчування та спортивні зали зможуть уникнути карантинних обмежень у “жовтій” зоні.

Наприклад, дозволять працювати закладам освіти, в яких 80% і більше працівників вакциновані принаймні однією дозою вакцини проти COVID-19.

“Зелений” сертифікат можна отримати відразу після другого щеплення дводозною вакциною або через 14 днів після щеплення однодозною вакциною проти COVID-19.

Він свідчитиме про повний імунний захист і діятиме впродовж 365 днів (1 року).

“Зелені” сертифікати дадуть змогу уникнути обмежень у “червоних” зонах. Наприклад, заклади громадського харчування не будуть зачиняти за умови, якщо весь персонал та відвідувачі на 100% мають “зелені” сертифікати.

Друкувати сертифікати на жовтому та зеленому папері не потрібно – сертифікати лише матимуть відповідні кольорові мітки в онлайн-форматі.

Нагадаємо, 13 вересня Кабінет міністрів змінив правила для карантинних обмежень. У разі посилення карантину заклади з повністю вакцинованими колективами зможуть продовжувати працювати офлайн.

 

Шмигаль про можливі зміни в уряді: У мене претензій до Кабміну немає

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:47 УП

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що не має претензій до кадрового складу нинішнього уряду.

Джерело: Шмигаль на пресконференції 14 вересня

Деталі: Прем’єра розпитували, чи можна очікувати кадрових змін найближчим часом, адже в політичному середовищі це питання активно обговорюється. Йдеться про те, що одразу кілька міністрів можуть позбутися посад. Шмигаль ухильно відповів на подібні запитання.

Пряма мова: “Давайте доживем і побачимо… Осінь починається, (новий –ред.) сезон. У мене претензій до Кабміну немає. Сьогоднішній Кабмін – технократичний: міністри проводять масу часу на робочих місцях, а не на ток-шоу.

Хочеться, що уряд працював ідеально… Але  не помиляється той, хто не працює”.

Деталі: Ще у прем’єра іронічно поцікавилися, як він оцінює нинішню вертикаль влади, коли всі рішення приймаються в Офісі президента. Шмигаль відповів, що вважає нинішню модель роботи законодавчої і виконавчої влади ефективно. Оскільки, мовляв, “координація між Офісом глави держави, парламентом та урядом дає можливість працювати більше ефективно: не витрачається час на суперечки”. Прем’єр сказав, що пишається тим, що належить до команди президента Володимира Зеленського.

Що передувало: Голова фракції “Слуга народу” Арахамія анонсував, що орієнтовно 20 вересня депутати розглядатимуть кадрові питання в уряді. Він казав, що планується “три-чотири кадрових заміни“.

Арахамія також заперечив можливість звільнення прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

 

Шмигаль: Подвійне громадянство має бути. Це посилить нас

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:55  УП

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль виступає за введення подвійного громадянства, але не з агресором – Росією.

Джерело: Шмигаль на пресконференції 14 вересня

Пряма мова: “Скажу особисту думку. Подвійне громадянство – це ознака цивілізованих країн. У багатьох цивілізованих країнах – це звичайна норма. Звичайно, це має бути відкрита, прозора й транспарентна річ. Не припускається подвійне громадянство із країною-агресором…

Моя позиція – подвійне громадянство має бути. Це посилить нас”.

Деталі: Прем’єр також нагадав, що величезна кількість українців живе за кордоном, і багато хто з них хотів би мати паспорт українця, маючи при цьому громадянство інших країн. За словами Шмигаля, на розгляді парламенту знаходяться наразі кілька законопроєктів, присвячених цьому питанню.

Що передувало: У своєму виступі у Стенфорді президент України Володимир Зеленський зазначив, що виступає за прийняття законодавства про подвійне громадянство в Україні, проте наголошує, що через зовнішню агресію Росії, підхід до цього питання не може бути універсальним.

 

В уряді пояснили, де планують брати гроші на додаткові 12 мільярдів на субсидії

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:15  УП

Виконання бюджету наразі становить 104% (це додатково більше 28 млрд грн до загального фонду) – із цих грошей уряд пропонуватиме Раді виділити 12 млрд грн на субсидії.

Про це під час прес-конференції заявив прем’єр Денис Шмигаль.

“Сьогодні виконання бюджету становить 104%. Це додатково більше 28 млрд грн до загального фонду. З цих грошей ми пропонуватимемо парламенту виділити 12 млрд грн на субсидії, щоб усі люди, які потребують субсидій, отримували їх без затримок і в повному обсязі”, – сказав голова уряду.

За його словами, на сьогодні в Україні майже 3 мільйони домогосподарств, які потребують такої допомоги.

“Через електронні реєстри була проведена верифікація отримувачів субсидій. Субсидії – це про справедливість, а тому дуже важливо, щоб допомогу отримували люди, які її дійсно потребують, а не ті, що здають в оренду по 5-6 квартир”, – додав Шмигаль.

За словами Шмигаля, уряд найближчим часом подасть відповідний проєкт змін до бюджету на 2021 рік.

Нагадуємо:

Кабінет Міністрів наступного тижня подасть у комітет проєкт змін, якими пропонується виділити на виплату субсидій на житлово-комунальні послуги додаткові 12 млрд грн.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що фінансування субсидій у жовтні і листопаді потребує коректив в держбюджеті на 2021 рік, але з урахуванням перевиконання держбюджету за доходами це не є проблемою.

Жодних проблем чи затримок у процесі призначення субсидій немає – станом на початок серпня субсидії вже призначені понад 2,3 млн домогосподарств, заявляли в Мінсоцполітики.

З 1 травня всі 100% українців, які отримують субсидію, будуть отримувати її живими грошима, також вводяться деякі нові правила щодо тих, кому субсидії призначатись не будуть.

Починаючи з травня, отримувачі субсидій повинні будуть подати нову заявку на її отримання. Заявки можна буде подавати протягом наступних 5 місяців. Зробити це можна в тому числі онлайн або поштою.

 

Український видобуток газу майже повністю покриває потреби населення – Шмигаль

14.09.2021 14:29

Власний видобуток газу в Україні становить трохи більше 13 млрд кубів, і його майже повністю вистачає для потреб населення.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це під час пресконференції розповів Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Загалом річне споживання газу складає близько 22-23 млрд метрів кубічних по року. Трошки більше 13 млрд кубів – це власний видобуток український, який видобуває НАК “Нафтогаз” і приватні українські компанії. Фактично, весь цей газ іде на споживання населення», – сказав Шмигаль.

Він уточнив, що населення споживає лише на 5-10 % більше, ніж забезпечує власний видобуток – близько 14 млрд метрів кубічних газу. Відповідно, ціна у 7,96 грн за кубометр газу, яку НАК “Нафтогаз” виставив як річну, дає змогу забезпечити собівартість видобутку постачання цього газу.

Як повідомляв Укрінформ, населення у 2020 році скоротило споживання природного газу на 14% – до 8,2 млрд куб. м порівняно з 2019 роком, коли було спожито 9,5 млрд кубометрів.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 14 вересня 2021 року під час пресконференції зазначив, що українська енергосистема на 90% готова до опалювального сезону; до газосховищ закачано понад 18 млрд кубометрів газу. Він заявив, що уряд виступає гарантом того, що ціна на газ для побутових споживачів за рік не зміниться. Ціна газу до 1 травня 2022 року зафіксована річним контрактом НАК «Нафтогаз України» на рівні 7,96 грн за кубометр.

 

Шмигаль обіцяє незвичайний перепис населення

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:44  уп

Кабінет міністрів у проєкті бюджету на 2022 рік закладає кошти на початок і підготовку всеукраїнського перепису населення.

Джерело: прем’єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції 14 вересня

Пряма мова: “Ми закладаємо кошти на початок і підготовку всеукраїнського перепису населення. Цей перепис буде незвичайним, ми хочемо проводити його з використанням надсучасних цифрових технологій, про це віцепрем’єр-міністр, міністр цифрових технологій (Михайло Федоров –  ред.) домовлявся, зокрема, і під час поїздки до Сполучених Штатів.

Тому перепис населення, який ми розпочнемо в 2023 році, він буде готуватися протягом 2022 року, на це закладаються відповідні гроші, і він насправді привнесе нам дуже багато інновацій і, без перебільшення кажу, змінить нашу країну. В доброму сенсі цього слова”.

 

На “Укрзалізниці” викрили нову схему: могла призвести до аварій поїздів

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:42  уп

Правоохоронці викрили схему закупівлі неякісної продукції для Укрзалізниці на понад 25 млн гривень – використання цих матеріалів на коліях могло призвести до аварій потягів.

Джерело: Київська міська прокуратураСБУ

Деталі: За даними слідства, службовці Регіональної філії “Південно-західна залізниця” організували схему отримання грошей на закупівлі прокладок для рейкових колій.

Для реалізації оборудки вони залучили столичну фірму, яка у 2020-21 роках продала держпідприємству партію гумових прокладок для колій.

Зазначається, що закупівлю проводили в обхід встановленої процедури і без належного контролю якості товару.

Прокладки виготовляли з дешевих і неякісних матеріалів, але продавали їх за цінами високоякісної продукції, за яку “Укрзалізниця” перерахувала понад 25 млн грн.

За даними СБУ, частину з цих коштів зловмисники вивели у тінь.

Під час обшуків правоохоронці виявили фінансові документи із доказами протиправної діяльності, а також ймовірно підроблені документи контролю якості та використання придбаних запчастин.

За даним фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) ККУ.

На вилучену продукцію наклали арешт.

Готується повідомлення про підозру особам, причетним до вчинення кримінального правопорушення.

 

Монастирський хоче більших зарплат поліцейським

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:08 УП

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський вимагатиме підвищення заробітної плати поліцейським. Раніше МВС стабільно отримувало кошти із так званого “ковідного”фонду для доплат поліцейським.

Джерело: МВС з посиланням на міністра Дениса Монастирського

Деталі: На думку міністра, заробітна плата поліцейських пов’язана із питанням безпеки та довіри громадян до правоохоронців. Низький розмір винагороди, каже Монастирський, змушує поліцейських змінювати роботу.

Він пояснив, що загалом у Нацполіції зарплати коригуються в межах 12-16 тисяч, з надбавками та виплатами за вислугу років.

Монастирський анонсував, що до проєкту держбюджету подадуть пропозиції для вирівнювання регіонального балансу заробітної плати. Це потрібно, щоб залишити кадри на місцях.

Нагадаємо:

За часів міністра Арсена Авакова МВС стабільно отримувало кошти із так званого “ковідного” фонду. Зокрема, народний депутат від “Голосу” Інна Совсун у червні звернула увагу на виділення урядом 800 млн грн із фонду боротьби з Covid-19 на доплати працівникам структур Міністерства внутрішніх справ.

У міністерстві підтвердили, що 9 червня Кабінет міністрів виділив МВС 800 млн грн із держбюджету за рахунок коштів, передбачених за програмою “Заходи, пов’язані з боротьбою з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками”.

Там наполягали, що ​ “законно, ефективно та повно” використовують кошти, які виділяються iз фонду боротьби з COVID-19.

Окрім того, у жовтні 2020 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про виділення додаткових коштів із ковідного фонду Міністерству внутрішніх справ.

 

Світовий банк прогнозує понад 200 мільйонів «кліматичних» мігрантів за 30 років

14.09.2021 16:10

За прогнозами Світового банку, зміна клімату може змусити 216 мільйонів осіб у шести регіонах світу мігрувати в межах своїх країн у найближчі 30 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Голос Америки.

При цьому «гарячі точки» виникнуть у найближчі дев’ять років, якщо не буде вжито термінових заходів.

До 2050 року в країнах Африки на південь від Сахари може з’явитися до 86 мільйонів внутрішніх «кліматичних» мігрантів, у Східній Азії і Тихоокеанському регіоні – 49 мільйонів, у Південній Азії – 40 мільйонів, Північній Африці – 19 мільйонів, Латинській Америці – 17 мільйонів, у Східній Європі й Центральній Азії – 5 мільйонів.

У доповіді банку також йдетьтся, що зміна клімату негативно відбивається на можливостях людей заробляти на життя.

Як повідомляв Укрінформ, у опублікованому Міжурядовою групою експертів з питань зміни клімату (МГЕЗК) звіті йдеться, що люди безпрецедентними темпами змінюють клімат Землі, і необхідно різко скоротити викиди шкідливих речовин в атмосферу, щоб утримати глобальну температуру в межах норм, встановлених Паризькою кліматичною угодою.

 

Регулятор оновив перелік сумнівних інвестпроєктів

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:50  УП

На сайті Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку оновили перелік сумнівних інвестиційних проєктів.

Про це повідомляє прес-служба НКЦПФР.

Зокрема, до переліку додали наступні проєкти:

PrimoTrade – https://primotrade.co/

Kiplar – https://kiplar.com/

LegacyFX – https://int.legacyfx.com/ru/ https://www.legacyfx.by/

TopTrade Group – https://toptrade.group/ru/

Alpha Portfolio Management Ltd – https://www.alphaportfolioltd.com/

MaxiPlus – https://maxiplus.trade/ru/ https://maxiplus.cc/

TeleTrade – https://teletrade.com.ua.

Перелік проєктів наведений в розділі “Захист прав інвесторів” за посиланням: https://www.nssmc.gov.ua/activity/insha-diialnist/zakhyst-investoriv/#tab-2.

У регуляторі закликали українців громадян бути обачними і ретельно оцінювати ризики перед тим, як інвестувати свої кошти.

Нагадаємо:

Нацкомісія з цінних паперів в рамках моніторингу скам-проєктів поповнила список ще 6 сумнівними фінансовими проєктами.

 

Офіс генпрокурора розслідує 297 кримінальних правопорушень щодо журналістів

14.09.2021 18:13

З початку поточного року зареєстровано 182 кримінальні справи за фактом правопорушень стосовно журналістів. Загалом на даний час розслідується 297 кримінальних справ.

Як передає Укрінформ, про це написала на своїй сторінці у Фейсбуці генпрокурор Ірина Венедіктова після підписання з медійними організаціями Меморандуму про співпрацю, який передбачає подолання безкарності атак на журналістів.

“На даний час розслідується 297 кримінальних правопорушень щодо журналістів. Від початку року всіма органами досудового розслідування зареєстровано 182 кримінальних правопорушення”, – поінформувала вона.

За словами Венедіктової, наразі правоохоронці повідомили про підозру у вчиненні 32 кримінальних правопорушень відносно журналістів.

Одне останніх проваджень стосувалося нанесення тілесних ушкоджень журналісту онлайн-видання «Букви».

Крім того, з початку року до суду направили обвинувальні акти у 25 кримінальних справах, додала генпрокурор.

Вона зазначила, що прокуратура започаткувала курс тренінгів, де працівників відомства навчатимуть стандартам оперативного та якісного реагування на злочини, вчинені проти журналістів.

Як повідомляв Укрінформ, ОГП підписав із медійними і громадськими організаціями Меморандум про співпрацю, який передбачає подолання безкарності атак на журналістів.

Метою укладення Меморандуму є спільне відстеження порушення законних прав журналістів і докладання зусиль у притягненні до відповідальності винних у нападах на представників медіа.

Сторони домовилися разом напрацьовувати зміни до законодавства, узгоджувати проєкти нормативно-правових актів, які становлять взаємний інтерес, а також моніторити порушення відносно журналістів на тимчасово окупованих територіях АР Крим, Донецькій і Луганській областях.

Також Меморандум передбачає створення робочої групи, засідання якої мають проходити не рідше, ніж раз на три місяці.

 

ІМІ та інші: Офіс генпрокурора підписав меморандум з медійниками та правозахисниками

14.09.2021 14:43

Офіс генерального прокурора, медійні та правозахисні організації підписали Меморандум про співпрацю, який передбачає подолання безкарності за напади на журналістів.

Як передає кореспондент Укрінформу, підписи під документом поставили Генпрокурор Ірина Венедіктова, а з боку громадських організацій — представники “Інституту масової інформації”, “Інституту розвитку регіональної преси”, “Платформи прав людини”, “Детектор медіа”, Центру інформації про права людини і Кримської правозахисної групи.

Метою укладення меморандуму є спільне відстеження порушення законних прав журналістів і докладання зусиль у притягненні до відповідальності винних у нападах на представників медіа.

Сторони домовилися спільно напрацьовувати зміни до законодавства, узгоджувати проєкти нормативно-правових актів, які становлять взаємний інтерес, а також моніторити порушення щодо журналістів на окупованих територіях АР Крим, Донецької і Луганської областей.

Також меморандум передбачає створення робочої групи, засідання якої мають проходити не рідше, ніж раз на три місяці.

“Це важливий крок у межах розроблення системного механізму для захисту журналістської діяльності та швидкого реагування на факти порушень свободи слова”, – зазначила у Фейсбуці виконавчий директор “Інституту масової інформації” Оксана Романюк.

За її словами, ІМІ у червні подав до ОГП інформацію про майже 100 випадків порушень прав журналістів.

“За даними ОГП, уже зроблено 32 повідомлення про підозру, за 25 випадками порушень обвинувальні акти скеровано до суду. Це більше, ніж за весь минулий рік, коли до суду було скеровано лише 16 обвинувальних актів. У нас попереду ще багато роботи, є питання до роботи слідства, непрості справи, і так далі. Будемо працювати з колегами в межах постійно діючої робочої групи з ОГП”, – зазначила Романюк.

 

Оновлення законодавства у сфері медіа послуг потребує консолідації – Ткаченко

14.09.2021 14:47

Оновлення законодавства у сфері медіа та аудіовізуальних послуг, приведення його у відповідність до європейських стандартів з потребує консолідації галузі.

Таке переконання висловив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час 11-го Міжнародного медіафоруму KYIV MEDIA WEEK, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо закону про медіа – це теж питання консолідації. Я досі вважаю, що закон про медіа уже “перезрів”, тому що за час, поки у нас точаться дискусії стосовно регуляції в інтернет-просторі в першу чергу, і в Європі, і в США були ухвалені закони, які набагато серйозніше регулюють цей простір, ніж запропоновано в нашому законі. І за умови консолідації медійної спільноти ми можемо рухатися з цим законом, приймати його нарешті в Раді», – сказав Ткаченко.

Міністр зазначив, що жоден закон не є догмою, тож потребуватиме вдосконалення.

«Але без цього закону ми не виконуємо наші зобов’язання перед Європейським Союзом щодо аудіовізуальних послуг; ми жодним чином не впливаємо в законний спосіб на те, що складає сьогодні у великих містах основу для користування інформацією, маю на увазі інтернет-видання. І ми перебуваємо в ситуації невизначеності для індустрії, що заважає їй уже сьогодні мати більш досконалі моделі для розвитку бізнесу, тому що неврегульоване, наприклад, лише одне питання російських ОТТ-платформ в Україні суттєво позначається на справедливій конкуренції і доходах українських медійних компаній», – підкреслив Ткаченко.

Він зауважив, що волів би рухатися швидко і щодо закону про медіа, і щодо продовження реформи в галузі кіно. Але є ще один великий виклик – це виробництво продукції для діджитал-платформ, у виробництво контенту для яких російська сторона нещодавно анонсувала інвестиції з боку держави.

«Приватні компанії вже над цим працюють, і держава теж може долучитися до нового напрямку, якому досі не приділялося суттєвої уваги з точки зору державного фінансування. Мені здається, цей виклик зараз перед нами стоїть, потрібно на нього також давати відповідь», – зазначив міністр.

Ткаченко додав, що без консолідованої точки зору спільноти стосовно того, куди мають витрачатися державні кошти та як ефективно використовуватися, лобіювати інтереси індустрії надзвичайно складно. Тож потрібні спільні зусилля, наголосив очільник МКІП.

 

На головну премію BookForum претендують 450 книг із сотні видавництв

14.09.2021 15:10

На головну премію від Львівського міжнародного BookForum, конкурсу Best Book Award 2021, цього року претендують 450 книг зі 100 видавництв.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба BookForum.

«Цього року на конкурс 100 видавництв подали 450 книг. Книги оцінюють у десяти основних номінаціях: Класична українська література, Сучасна українська література, Іноземна література в українському перекладі, Література для дітей від 0 до 6, Література для дітей від 7 до 12, Література для підлітків і Young Adult, Non-fiction, Наукова література, Візуальна книга (зокрема артбуки), Комікси та графічні романи», – йдеться у повідомленні.

Кращих у списку всіх книжок-номінантів на Best Book Award обирають журі в чотирьох містах України: Львова, Києва, Харкова і Одеси. Переможців премії BookForum Best Book Award 2021 оголосять під час урочистої церемонії нагородження 16 вересня на Львівському міжнародному 28 BookForum.

Конкурс Best Book Award 2021 — щорічна головна премія Львівського міжнародного BookForum, якою з 1995 року відзначають найкращі українські книжки. Організатором конкурсу є ГО «Форум видавців» за підтримки Українського культурного фонду.

Як повідомляв Укрінформ, 15-19 вересня у Львові відбудеться 28 BookForum. Програма фестивалю налічує 120 подій, 250 учасників, зокрема – 25 іноземних авторів з 21 країни світу. Усі події 28 BookForum — безкоштовні.

 

Україна торгує з 228 країнами, експорт зріс на третину

14.09.2021 17:05

За січень-липень 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020 року імпорт товарів збільшився на 28,6%, до 37,24 млрд дол., експорт – на 33,4%, до 35,51 млрд дол.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Державна служба статистики.

Експорт товарів з України за січень-липень 2021 року становив 35,51 млрд дол., що на 33,4% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. Імпорт товарів в Україну за вказаний період становив 37,24 млрд дол., на 28,6% більше проти січня-липня 2020 року. Відповідно, сальдо зовнішньої торгівлі України було від’ємним і становило 1,73 млрд дол. (за січень-липень 2020 року цей показник також був негативним і становив 2,34 млрд дол.). Зовнішньоторговельні операції у січні-липні 2021 року проводились з партнерами із 228 країн.

Найбільше товарів за 7 місяців 2021 року Україна експортувала до Китаю (на 4,99 млрд дол.; на 36,5% більше, ніж за січень-липень 2020 року), Польщі (на 2,89 млрд дол.; на 67,6% більше) та Туреччини (на 2,08 млрд дол.; на 58,5% більше).

Більш за все у січні-липні 2021 року Україна продала на зовнішніх ринках чорних металів (на 7,54 млрд дол.; на 66,9% більше, ніж за січень-липень 2020 року); зернових (на 5,16 млрд дол.; на 4,4% більше); жирів та олій тваринного або рослинного походження (на 3,77 млрд дол.; на 10,4% більше).

Найбільше товарів за січень-липень 2021 року Україна імпортувала з Китаю (на 5,53 млрд дол.; на 27,3% більше, ніж за аналогічний період 2020 року); Німеччини (на 3,34 млрд дол.; на 13,3% більше) та Російської Федерації (на 2,90 млрд дол.; на 12,3% більше).

Основними товарними позиціями українського імпорту за січень-липень 2021 року були: машини, обладнання та механізми (на 7,54 млрд дол.; на 26,3% більше, ніж за січень-липень 2020 року), палива мінеральні, нафта і продукти її перегонки (на 6,18 млрд дол.; на 34,2% більше), продукція хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості (на 5,0 млрд дол.; на 22,2% більше).

Як повідомляв Укрінформ, згідно із даними Держстату, за 2020 рік порівняно із 2019 роком імпорт товарів скоротився на 11,0%, до 54,10 млрд дол., експорт – на 1,7%, до 49,21 млрд дол.

 

Ракети, кораблі, супутники та дрони: експерт назвав два рівні розвитку оборонних технологій

14.09.2021 16:48

Оборонні технології мають розвиватися на двох рівнях — стратегічні системи на рівні великих холдингів та оборонні системи на рівні дослідно-конструкторських розробок.

Про це сказав директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак на круглому столі в Укрінформі на тему: “Тактичні оборонні системи, які невідкладно потрібні армії”.

“Оборонні технології мають розвиватися на двох рівнях — стратегічні системи, це ракетні технології, зенітно-ракетні комплекси, великі кораблі, розвідувальні космічні апарати — все, що може витягти держава в цілому. Другий рівень — це ті оборонні системи, які можуть масово застосовуватись, в тому числі для так званих москітних стратегій — це безпілотні авіаційні комплекси тактичного рівня, наземні роботи, які можуть зменшити кількість загиблих військових і потенціал противника, збільшити нашу автономність і навантаження на техніку, а не на людей”, – зазначив Бадрак.

Він також розповів, які саме відомства повинні опікуватися розвитком оборонних технологій на двох рівнях. Так, розробляти стратегічні системи, на його думку, повинні великі підприємства на базі Укроборонпрому.

“Перший рівень – це підприємства і холдинги, які будуть побудовані на базі Укроборонпрому, це та техніка, яка не є капіталоємною, це те, що підприємства можуть розробляти самостійно, пропонувати оборонному відомству, іншим замовникам і просувати це. Як правило, це та техніка, яка не виходить за межі компетенції підприємства. Якщо це умовно радарне підприємство, то йдеться передусім про радарну техніку”, – пояснив експерт.

Оборонні системи, покликані зменшити власні бойові втрати і водночас потенціал противника, на думку Бадрака, мають перебувати в компетенції дослідно-конструкторських робіт на замовлення Міноборони.

“Другий рівень — це те, що може замовити Міноборони в рамках відкриття дослідно-конструкторських робіт. Але 1 млрд доларів у бюджеті на переозброєння – це ніщо, це те, що не дає розвинути оборонні технології в широкому сенсі”, – вважає Бадрак.

Також, на його думку, є третій рівень відповідальності, який має замикатися на Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості та його головний підрозділ — Агентство оборонних технологій.

Валентин Бадрак — директор неурядової, аналітичної організації «Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння» (ЦДАКР). Автор низки книжок та публікацій у сфері безпеки держави, вважається одним із найавторитетніших військових експертів в Україні.

 

Під Білою Церквою «рейдери» перекрили дорогу і вивозять з фірми зерно

14.09.2021 18:11

Поліцейські Білої Церкви з’ясовують причини перекриття доріг в Чупирі, де, як повідомили у поліцію, із території одного із підприємств вивозять зерно.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці інформує поліція Київщини.

“Сьогодні зранку до поліції надійшло повідомлення про те, що з території одного із підприємств вивозять зернову продукцію. Про це до Білоцерківського районного управління поліції повідомила працівник фірми. На місце події одразу прибула група реагування патрульної поліції. Правоохоронці виявили, що поблизу організації дорога перекрита автомобілями”, – йдеться у повідомленні.

Як уточнюється, заявниця поінформувала про те, що вісім невідомих їй чоловіків здійснюють тиск на директора фірми та примусово вивозять зерно з території.

Наразі працівники слідчо-оперативної групи працюють на місці та з’ясовують всі обставини та причини виникнення конфлікту.

 

МОН відправило дисертацію Киви на поглиблене вивчення

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:55  УП

Міністерство освіти та науки відправило кандидатську дисертацію нардепа від ОПЗЖ Іллі Киви на поглиблене вивчення.

Джерело: Bihus.info, яке публікує рішення експертної ради міністерства від 14 вересня

Деталі: Рада також запрошувала народного депутата на засідання, де мала розглядатися його дисертація. Однак Кива не прийшов, вказують журналісти.

Один із членів експертної комісії після завершення засідання повідомив журналістам, що “експертна рада прийняла рішення відправити цю роботу ( Киви – ред.) на поглиблене вивчення в декілька наукових закладів”.

Інший представник комісії зазначив, що до дисертації Киви “є серйозні зауваження”. Вивчати роботу нардепа експертна рада почала ще на засіданні 15 червня.

Експертна рада також розглядала докторську дисертацію Ірини Жукової – офіційної опонентки Киви на захисті його кандидатської дисертації. За словами журналістів, Жукова могла брати участь у фальсифікації документів до дисертації нардепа на сайті МАУП.

Передісторія:

Нардеп від ОПЗЖ Кива захистив дисертаціюкандидата наук із державного управління на тему “Механізми впливу громадянського суспiльства на державне регулювання правоохоронної дiяльностi (на прикладі країн ЄС та України)”.

Захист відбувся 26 квітня в Інституті підготовки кадрів Державної служби зайнятості. На ньому були присутні невідомі молодики, які не пускали на захід журналістів. Науковий ступінь кандидата наук надалі може присвоїти Міністерство освіти та науки.

Влітку Міністерство освіти і науки отримало електронний примірник дисертації нардепа від “ОПЗЖ” Іллі Киви і почало її перевірку.

 

Гімнаст Верняєв про “зміну громадянства”: Мої слова перекрутили

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:10  УП

Дворазовий олімпійський призер у спортивній гімнастиці Олег Верняєв заявляє, що його слова перекрутили, а він не збирається “шантажувати когось”зміною громадянства.

Джерело: пост Верняєва у Facebook

Пряма мова: “Я народився в Україні, в моєму рідному місті Донецьк – і На Олімпійських Іграх в Ріо 2016 року я підіймав стяг своєї країни. Я не збираюсь шантажувати когось своїм переходом до іншої держави і навіть не думав над цим, тим паче, з моєю ситуацією з відстороненням.

Я розумію що мої слова перевернули з “ніг на голову” для голосних заголовків. Я висвітлював події, які відбуваються всередині нашої збірної, а мої слова перекрутили і виставили з ганебної сторони”.

Деталі: Верняєв наголосив, що ЗМІ донесли не всі слова, що він казав.

Зокрема, він обурився, що “не було сказано те, що за підтримки президента та міністерства – підтримують спорт і розвивають його”.

Так, для спортивних гімнастів придбали саме той килим, який був потрібен на Олімпійських іграх у Токіо, який “коштує дуже багато”. На олімпійській базі “Конча-заспа” будується новий зал для спортивної гімнастики та інших видів спорту.

Пряма мова: “Я надіюсь, що моя ситуація з дискваліфікацією вирішиться і я зможу повернутись у тренувальний зал  і пліч-о-пліч із нашим тренерським штабом та молодими, перспективним хлопцями у збірній – підготуватись до Олімпійських Ігор у Парижі 2024, повернувши ті традиції в спортивній гімнастиці, коли ми жодного разу не повертались з Олімпійських Ігор без медалей”.

Цьому передувало: “Суспільне-спорт” цитувало Олега Верняєва на предмет того, що він хотів би скоротити термін своєї дискваліфікації і представляти Україну на Олімпіаді-2024, однак говорив про ультиматум збірній: або усі умови підготовки – або зміна країни.

 

Публікували брехню про політиків та бізнесменів: поліція заявляє про гучне викриття

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:59  УП

Національна поліція заявляє про викриття злочинного угруповання, яке спеціалізувалося у вимаганні грошей за нерозповсюдження провокаційної інформації.

Джерело: Департамент кіберполіції НПУ

Деталі: За даними слідства, його учасники публікували в Інтернеті неправдиві новини, які шкодили діловій репутації політиків та посадовців, а за їхнє видалення – вимагали гроші. Вказано, що в оселях фігурантів наразі тривають обшуки.

П’ятеро осіб на 13 підконтрольних вебсайтах розміщували провокаційні та недостовірні відомості про посадовців, політиків, бізнесменів та їхніх родичів. При цьому новини в основному були про корупційну діяльність “героїв”.

До правоохоронців надійшло кілька звернень від потерпілих.

Також встановлено, що правопорушники незаконно збирали, зберігали та публікували у ЗМІ конфіденційну інформацію про осіб без їхньої згоди.

Поширення такої інформації здійснювалося, поки особа не звернеться із проханням про видалення новин із сайту. Для зворотнього зв’язку зловмисники залишали електронну пошту. У відповіді фігуранти вимагали гроші у криптовалюті та надавали інструкції для їхнього перерахунку на електронні гаманці.

Вказано, що наразі встановлено четверо потерпілих, які перерахували зловмисникам від 150 до 200 тисяч гривень.

Наразі правоохоронці проводять 7 обшуків у офісі та оселях фігурантів у Чернігівській, Київській областях та у столиці.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за статтями вимагання та порушення недоторканності приватного життя.

Учасникам угруповання може загрожувати до 12 років позбавлення волі конфіскацією майна.

 

Лерос каже, що скандальне відео змонтував Столар

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:00 УП

Народний депутат Гео Лерос заявляє, що відео, на якому людина схожа на нього нібито бере гроші за імітацію злочинів проти себе, сфабриковане, і що зробив це нардеп від ОПЗЖ Вадим Столар.

Джерело: Лерос у Facebook

Пряма мова: “По гарячих слідах мені вдалося з’ясувати обставини і знайти замовників сфабрикованого відео. Розкажу вам чесно хто це зробив, бо я не маю стосунку до цих злочинів, я не підпалював своє авто!

На мою думку, це відео зроблене в кабінеті у пана Столара. На мою думку, це сам Столар записував розмови в своєму кабінеті багато років, і Столар злив ці записи і змонтував, щоб мене дискредитувати заради Зеленського та Єрмака”.

Деталі: За словами Лероса, його познайомив зі Столаром мер Києва Віталій Кличко у 2016 році “з метою фінансування столичних арт проектів”. Після цього він декілька разів зустрічався зі Столаром у його офісі. Лерос наголосив, що це було задовго до його депутатства.

Він також розповів, що за підтримки Столара були реалізовані низка проектів: мурал, книга, фільм, де Столар вказаний як меценат.

За словами Лероса, глава Офісу президента Андрій Єрмак вирішив “повернути Столара “смотрящим” у столицю” і щоб “підштовхнути Зеленського до дії, Столар… опублікував через помийки змонтовані записи цих зустрічей”.

Лерос переконує, що теми розмови на відео були геть іншими; на відео змонтовані декілька епізодів з різних років; гроші йому передавали при “великій кількості свідків, тому що це не є злочином чи секретом”, бо то було до того, як він став депутатом, і “саме у такий спосіб київська влада виділяла кошти на підтримку мистецьких проектів”.

Нардеп також не виключає, що сам Столар міг підпалити його авто, і хоче, щоб цю версію перевірило слідство.

Лерос також додав, що мав декілька зустрічей зі Столаром і під час депутатства. За його словами, нардеп від ОПЗЖ був його джерелом інформації і передавав йому матеріли, пов’язані з корупцією в Києві.

Зокрема, про “діяльність” керівництва СБУ, у тому числі “смотрящих” Баканова; про те, як “кум Єрмака Тищенко носив коробки з баблом в офіс президента”; про “фальсифікації виборів на окрузі депутата Терентьєва для Кличка” та “матеріали корупції Кличка та його оточення”.

Лерос каже, що за це він не мав жодних зобов’язань перед Столаром.

Він закликав правоохоронців допитати Столара у справі про скандальне відео та вилучити оригінали цих записів, “які підтвердять всі написані тут слова”.

Що було раніше: 12 вересня правоохоронні органи повідомили, що шукають ознаки кримінального злочину у діях нардепа Гео Лероса. Причиною стала поява у соцмережах з’явилось відео, де начебто обранець бере гроші за імітацію злочинів проти себе. Лерос вважає, що проти нього почалась цілеспрямована кампанія.

Передісторія:

Наприкінці серпня 2020 року нардеп “Слуги народу” Гео Лерос повідомив у соцмережах, що йому підпалили автівку.

Через місяць Лерос заявив, що нардеп “Слуги народу” Микола Тищенко та Денис Комарницький, якого Лерос вважає “смотрящим” у Києві, готують на нього напад.

Лерос зайшов у Раду від “Слуги народу”, проте пізніше його виключили фракції.

В березні 2020 року він оприлюднив відеозаписи, на яких чоловік, схожий на брата глави Офісу президента Андрія Єрмака – Дениса Єрмака – проводить переговори про працевлаштування неназваних осіб на певні посади в органах влади.

 

Кличко “влаштував струс” головам районів і головним комунальникам: одного звільнив

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:10  УП

Мер Києва Віталій Кличко зібрав голів районів і керівників керуючих компаній міста на нараду щодо роботи ЖКГ, головного комунальника Шевченківського району Дмитра Савченка звільнив за погану роботу.

Джерело: пресслужба міського голови столиці

Пряма мова Кличка: “Керівники служб та підрозділів, які не здатні ефективно виконувати свою роботу, забезпечити сервіс киянам, не будуть тут працювати! І зокрема, глава Керуючої компанії з обслуговування житлового фонду Шевченківського району. Його ми звільняємо. Голові району попередження”.

Деталі: Причиною звільнення чиновника стало те, що мешканці будинку в центрі Києва, на вулиці Гончара, 6, залишились без води майже на 3 доби, а комунальники не повідомили про причини аварії і терміни її усунення, не спілкувалися з людьми, а просто чекали, поки минуть вихідні.

Кличко також доручив головам районів навести лад і відновити благоустрій на територіях, де це необхідно, та відремонтувати ліфти у будинках.

Крім того, мер закликав голів районів пришвидшити роботу з вакцинації працівників закладів освіти.

За словами Кличка, вже майже 80% освітян у Києві вакциновані. Але у Подільському, Оболонському і Дарницькому районах ситуація гірша. Мер дав час головам районів до кінця тижня.

 

Засідання ТСК щодо «вагнерівців» не відбулося через відсутність кворуму – Бурба

14.09.2021 20:22

Засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо операції із затримання представників ВПК “Вагнер” не відбулось через відсутність кворуму.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив колишній керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба, який мав доповідати на засіданні комісії.

«Не відбулось (засідання – ред.). Я спілкувався з нею (головою ТСК Маряною Безуглою – ред.), вона повідомила, що кворум відсутній, тому домовились на понеділок», – зазначив Бурба, додавши, що він не може сказати, чому, попри запрошення, депутати не з’явились на засідання.

«Я сьогодні прибув з-за кордону о п’ятій вечора і відразу приїхав», – уточнив він.

Водночас екскерівник ГУР відмовився коментувати сюжет телеканалу CNN щодо вагнерівців та заявив, що надаватиме інформацію виключно представникам ТСК.

«Я вважаю, що я маю відповідати на ті запитання, які стосуються моєї компетенції і моїх повноважень до моменту серпня 2020 року, і я готовий відповідати», – наголосив він.

Відповідаючи на питання чи дестабілізує скандал навколо спецоперації роботу Головного управління розвідки, Бурба зазначив: «Ніхто нічого не боїться, все йде нормально. Наш головнокомандувач чітко керує, все йде нормально».

Стосовно необхідності допитати інших посадовців, які були причетні до спецоперації, Бурба зазначив: «Якщо є розбіжності (в показаннях – ред.), то варто допитати різних фігурантів».

Як повідомляв Укрінформ, 18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК “Вагнера”  нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції щодо затримання бойовиків ПВК “Вагнера”, яка була зірвана через ймовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

18 серпня Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки Міноборони, заявив, що російська сторона завчасно готувала фейкову версію про нібито причетність СБУ до затримання 33 «вагнерівців».

Верховна Рада 19 травня 2021 року створила Тимчасову слідчу комісію з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності України і становити загрозу національній безпеці України.

Голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявляв, що така ТСК розслідуватиме справи “вагнерівців” і “плівок Суркова-Медведчука”.

На початку вересня поточного року американський телеканал CNN опублікував власне розслідування щодо планування спецоперації із «виманювання» підозрюваних у воєнних злочинах на сході України бойовиків ПВК «Вагнера» з території Росії, яка зірвалася в липні минулого року.

 

Колишній глава ГУР Бурба прийшов до нардепів розповісти про “вагнерівців”

ВІВТОРОК, 14 ВЕРЕСНЯ 2021, 19:06  уп

Колишній керівник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба прибув на засідання ТСК, щоб надати інформацію щодо так званої операції по затриманню “вагнерівців”.

Джерело: повідомлення нардепа з “Голосу” Романа Костенка у Facebook

Пряма мова Костенка: “Ексначальник ГУР МОУ Василь Бурба прийшов надати інформацію стосовно спецоперації по затриманню “вагнерівців” на засідання парламентської ТСК”.

Що цьому передувало: Раніше голова ТСК нардеп від “Слуги народу” Мар’яна Безугла повідомила, що два колишніх офіцера української розвідки надали свідчення щодо справи “вагнерівців”.

Також вона додала, що ТСК планує допитати Бурбу, оскільки він безпосередньо був причетний до координації цього заходу.

Бурба був начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони з 15 жовтня 2016 року по 5 серпня 2020 року.

 

“Були хвилювання з боку керівництва, але темників не було”. Голова ТСК Безугла про справу “вагнерівців”

УП 14.09.21

Зірвана операція із затримання російських найманців стала однією з найгучніших історій не лише 2020 року, а й президентства Володимира Зеленського загалом.

Ця історія спливла на поверхню у кінці липня минулого року. Тоді групу росіян, пов’язаних з приватними військовими кампаніями, спіймали в Білорусі. Згодом виявилося, що частина з них воювала на Донбасі на боці окупантів, а дехто був пов’язаний з кількома збитими літаками, зокрема, цивільним МН-17.

Україні бойовиків не видали – вони повернулись на батьківщину. А за півмісяця ЗМІ, зокрема, і “Українська правда” написали, що росіян виманили українські правоохоронців.

Довготривалий план розвідки мав звершитись для бойовиків за українськими гратами. За однією з версій, літак з найманцями з Білорусі до Туреччини мали посадити в Україні. Однак процес затягнувся. Росіяни затримались на кілька днів в Мінську, і тоді операція зірвалась зовсім.

Офіс президента, Головне управління розвідки та Служба безпеки весь час заперечували, що вона існувала в принципі. Ба більше, у бік журналістів та опозиції звучали звинувачення в поширенні російських наративів і розхитуванні ситуації в державі. Вперше президент нечітко підтвердив операцію тільки 11 місяців потому, але назвав її іноземною.

Опозиційні сили неодноразово говорили, що історію з “вагнерівцями” потрібно розслідувати в парламенті. Навесні 2021 року президентська партія “Слуга народу” нарешті вирішила створити в тимчасову слідчу групу.

Вона має розглянути не лише операцію щодо бойовиків, а й історії кровопролить під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве, ухвалення Мінських домовленостей і перемовин з російською владою, зокрема, Віктора Медведчука.

У першій половині вересня очільниця ТСК, “слуга” Мар’яна Безугла вперше вийшла із публічною доповіддю – проміжними результатами ТСК. Вона підтвердила, що історія з “вагнерівцями” дійсно мала місце, однак назвала її не “спецоперацією”, а “спеціальним заходом”. Відмінність пояснила юридично вірним формулюванням.

Офіційна версія ТСК наступна. З 2014 року українська розвідка займалась документуванням бойовиків. З 2018 року почався другий етап – вербування. А вже у 2020 році спецслужби (до ГУР долучилась Служба безпеки) почали готувати той самий “спеціальний захід”.

Він, за словами Безуглої, дійсно полягав у тому, щоб виманити російських найманців з території РФ. Для цього їх нібито наймали на роботу у фейкову ПВК. При цьому, за твердженням Безуглої, основний план не передбачав раптову посадку літака в Україні – затримати “вагнерівців” мали вже в Туреччині.

Водночас, паралельно правоохороронці розробляли й інші варіанті розвитку подій. Один із них все ж допускав “перехоплення” літака. Однак такий план санкціонований не був.

Крім того, у парламенті стверджують, що український спецзахід зірваний чи скасований не був. Мовляв, розвідники лише відклали виліт бойовиків з Білорусі до Туреччини через “загрозу неуспіху”. Зокрема, згадують про втручання в операцію російської та білоруської влади.

Брифінг Безуглої став першим прямим підтвердженням того, що операція (якою б не була її офіційна назва) таки існувала. І що влада довгий час не просто це приховувала, а брехала в очі виборцям, журналістам і опозиції.

“Українська правда” запитала Мар’яну Безуглу про роботу слідчої комісії, деталі перших висновків, їхню подальшу долю, а також протиріччя між версією ТСК і попередніми заявами влади.

– Мар’яно, на якому етапі наразі робота ТСК? Чому ви вирішили оголосити проміжні результати?

– Робота велась з літа, в такому максимально убезпеченому режимі. Це перша ТСК щодо питань спецслужб в українському парламенті і перша ТСК, яка вимагає роботи в режимі “цілком таємно”.

Чому я взагалі ініціювала цей проект? Я очолюю підкомітет щодо нашої євроатлантичної інтеграції, міжнародного співробітництва, миротворчості. І є принципові моменти, які ми маємо опрацювати, щоб стати комплементарними, спілкуватись однією мовою з країнами Альянсу. Це, зокрема, реформи спецслужб, розвідки і контррозвідки, і це посилення цивільного демократичного контролю.

І це для парламенту нове. Тільки в цьому скликанні створили комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Ми опрацювали пакет змін, що посилюють парламентський нагляд і контроль і вони вводять можливість так званого спецкомітету, який буде опікуватись спецслужбами. І парламент не особливо готовий до того, щоб створити такий комітет.

І тому ідея взяти цей проект (тимчасову слідчу групу – УП) – це питання, щоб через такий тернистий шлях вийти на те, що потрібен постійний комітет з конкретними процедурами, конкретними правилами реалізації такого нагляду.

Ми зіткнулись з тим, що багато матеріалів – дуже сенситивні, дуже специфічні, але врешті-решт ми маємо відновити, наскільки можемо, цю хронологію. Навіть якщо це призведе до певних конфліктів у рамках власної команди.

Так детально про спецслужби в парламенті ще не розказували. Інформація була, в тому числі, від людей, які безпосередньо займались і займаються спеціальними заходами і залишились на посадах.

– Наскільки охоче ці посадовці, яких ви викликали, спілкувались з вами?

– Деяких ми не викликали, з ними зв’язувались певними методами, деякі взагалі є агентами. Тобто це особи, залучені до конфіденційного співробітництва, деякі працюють під прикриттям, їх взагалі на ТСК викликати неможливо.

Тому я організувала процес взаємодії з відомствами. Є певні документи, наприклад, справа оперативного спілкування, облік тощо – вони теж під грифом “цілком таємно”, і їх опрацьовували відповідно до моїх запитів і рішень ТСК.

Ну і прийшли до тієї ретроспективи, яка була озвучена. Далі ще є певні нюанси, які ми завершимо. Протягом осені буде опрацювання, підготовка проміжного звіту.

Як бачу місію ТСК – що ми оформимо матеріали, які будуть доступні в парламенті, і з ними можна буде далі працювати. Це буде надбанням історії, а історія вже розсудить, наскільки об’єктивно і добре ми це опрацювали.

Тобто за результатами першого кейсу – це буде пакет “цілком таємно”, він буде зберігатись в архівах парламенту. Він міститиме деталі щодо засідань і щодо спеціальних заходів.

У тому числі, скільки осіб, на якому етапі були задіяні у відомствах до цього, хто, як тощо. Також у матеріалах будуть протоколи заслоховування осіб, які не є на посадах, але які поінформовані.

Будуть відкриті матеріали – це дослідження висвітлення в медіа, автоматизоване дослідження, яке організувала СБУ. Весь цей пакет буде в парламенті.

– Ви кажете, що матеріали мають гриф “цілком таємно”. А як тоді їх можна буде використовувати?

– От тому те, що може буде донесене до суспільства, я і брифінгувала. Крім того, текстова версія цього мого брифінгу теж буде долучена до матеріалів, і вона буде відкрита.

– Окрім інформування суспільства, ще якась функція є у цих матеріалів? Державні органи якось зможуть їх використати?

– Яка місія ТСК? Через скандали і стички фракцій провести якийсь об’єктивний процес – раз.

Друге – стати предтечею для стаціонарного парламентського нагляду і контролю за спецслужбами.

Третє – зібрати інформацію і зробити її надбанням парламенту.

Четверте – зробити висновки, які можна певним чином використати комусь з правоохоронних органів і, звісно, парламенту для політичної оцінки. Але тут доволі складна ситуація, яка і не могла бути простою.

Все-таки я зроблю акцент на інформуванні з боку ТСК, щодо того, що і як сталось. Щодо висновків – звісно, тут важко уникнути заполітизованості, тому ми ще їх будемо опрацьовувати в форматі проміжного звіту. Проміжний звіт планується на листопад.

У процесі опрацювання проміжного звіту, звісно, будуть вказівки на певні недоліки планування, які вже видно, виходячи з тих даних, які у нас є.

Тепер щодо самої, операції, тобто спецзаходу. За вашими словами, бойовиків мали затримати в Туреччині після того, як вони туди прилетять. Тобто план не полягав у тому, щоб посадити літак в Україні. У Туреччині бойовиків мали затримати, бо, цитую вас, “вони проходять по відповідних базах даних”.

– Не зовсім коректно. Основний сценарій передбачав, що виманюють їх, і літак буде летіти з Мінська до Туреччини. Але ж були і додаткові сценарії. Зокрема, один із додаткових сценаріїв, який потім ще й розглядався як варіант реалізації, коли було багато ризиків – це посадка літака.

– Так, я поки кажу про перший, основний план – бойовиків мали затримати в Туреччині. Але ж Україна оголосили їх у розшук тільки після того, як вони були затримані в Білорусі.

– За нашими попередніми даними, були підготовлені підозри, оформлені всі документи. Якраз у закритому форматі ми будемо це уточнювати завтра (14 вересня – УП), по кримінальних провадженнях, по підозрах, по процесуальному керівництву.

І питання в тому, що це універсальний процес. Тобто якщо б літак посадили в Україні, якщо б посадили в Туреччині або іншій країні, ці підозри і документи, які були опрацьовані у правоохоронних органах, дали б змогу Україні просити про екстрадицію. Тобто така робота була проведена.

– Але на підставі чого їх мали затримати в Туреччині, якщо вони навіть не були оголошені в розшук? Це публічна інформація, що в розшук їх оголосили 30 липня.

– Це недоліки планування, м’яко кажучи. Крім того, якщо говорити про Туреччину, то більшість (бойовиків – УП) брали участь у війні в Сирії, і проходять по базам даних, зокрема, Туреччини.

Тобто це суміш як недоліків у плануванні спеціального заходу, так і цілком об’єктивних причин природних. Туреччина передбачувано їх би затримала. Хоча я би так не планувала.

– Ви казали, що в групі був один білоруський агент, і що російські спецслужби до цього залучились. Ви розумієте мету Білорусі і Росії? І чи ви встановили точно, коли і як вони дізнались про дії української розвідки?

– Виглядає так, що російські спецслужби знали ще про захід документування у форматі вербування. Тобто це уже був, принаймні, 2019 рік. Тому що через певний період (в операції – УП) почали з’являтись зацікавлені особи, які дотичні до ПВК “Вагнер”, а вона напряму координується російською державою.

Другий момент – коли приєдналась Білорусь. Як мінімум, на етапі формування груп, уже цієї групи, яку передбачали витягувати з РФ. Ми розуміємо, що це сталось доволі рано, беручи до уваги, що в групі безпосередньо опинився білоруський агент, і що також був присутній інформатор.

Все ще відкрите питання: наскільки координувались спецслужби Білорусі і РФ в силу доволі складної політичної ситуації. Ми передбачаємо, що це були не координовані дії.

Тим не менш, це міг бути ще додатковий рівень прикриття для дій з боку спецслужб РФ, найбільш потужної, найбільш фінансованої. І тієї, яка в першу чергу отримала, на жаль, контроль за ситуацією, яку організовували з українського боку.

– Ви згадували про загрозу неуспіху, після якої почали розробляти інший план. Також ми говоримо про причетність російських і білоруських органів. Чи є наразі інформація, що все це відбувалось з вини когось з українських посадовців? Тобто що були якісь порушення, умисні чи неумисні.

– Ми вже зрозуміли, на якому рівні коли приймались рішення. Це ми спробуємо сформулювати.

Були різні етапи, з’являлись ті чи інші ризики, але були прийняті рішення продовжувати спеціальний захід. І, беручи до уваги, що захід не був зупинений – так оцінювались ризики, але, передбачувано, недостатньо – тут більше уже виникає питання, а чому взагалі продовжували такий спеціальний захід.

Один із членів ТСК зазначив, що на певному етапі мало бути зрозуміло, що спецзахід завідомо неуспішний, тобто що ситуація нами неконтрольована. І при цьому ці етапи були все більше й більше яскраві.

Що це було? Це були амбіції керівництва? Це була спровокованість дій? Тому що це була вже не наша гра, а ФСБ уже модерувала ситуацію, щоб затягти Україну в те чи інше рішення.

Ці відповіді на питання, це дослідження ми будемо доопрацьовувати. Відобразимо, що можливо, у відкритому форматі, у звіті. Що ні – це будуть матеріали роботи ТСК, які залишаться у парламенті.

– Стосовно попереднього керівництва. Ви також на брифінгу згадували, що цей другий план, з посадкою літака, міг підставити Україну. І що його розробляли колишні посадовці, які вже звільнені. Я правильно розумію, що йдеться про ексначальника ГУР Василя Бурбу і експершого заступника голови СБУ Руслана Баранецького?

– Якщо говорити про рівень відомств, які були залучені, то це саме вони.

– А ви заслуховували цих колишніх співробітників, викликали їх чи когось іншого з колишніх працівників, питали про їхні мотиви?

– Ми в першу чергу базуємося на максимально об’єктивних даних. Тобто в першу чергу були опрацьовані матеріали, які є у відомствах, і опитані люди, які безпосередньо цим займаються. Потім також була пропозиція у Романа Костенка (нардеп від “Голосу” – УП) заслухати деяких посадовців, які були залучені, але після цього були звільнені. Ми перевірили, що так, вони були долучені, і теж їх заслухали під протокол.

І також щодо пана Бурби – я зверталася, не було контакту. Після сьогоднішньої моєї заяви він вийшов на контакт. Ми його найближчим часом заслухаємо, або завтра, або післязавтра.

Тобто такі моменти додаткової звірки, додаткової перевірки ще будуть продовжуватися в рамках роботи тимчасової слідчої комісії.

З тих, кого ви викликали, всі приходять, відповідають на питання? Чи були якісь приклади спроби саботувати чи заважати роботі?

– Там були різні моменти, в тому числі і певною мірою намагання уникнути питань тощо.

– А тиску чи перешкоджань не було? Можливо, були випадки, коли вам дзвонили чи писали і казали, що можна розповідати, що не можна?

– Ні, таких випадків не було. Але було певне хвилювання, скажімо так, застереження з боку як фракційного керівництва, так і в Офісі президента. Але ніяких вказівок або темників, нічого цього не було.

Тут уже ситуація в чому сенситивна? Фактично ця історія стала сама інструментом тиску і політичного протистояння. Тому дійсно якісь застереження вони є, і вони будуть.

Але в мене така динамічна складна позиція. Будучи головою Тимчасової слідчої комісії, я навіть ще й пов’язана з проектом про Службу безпеки України (реформа СБУ, яка наразі готується до другого читання – УП) – там були певної міри атаки і провокації. Я навіть перестала відвідувати ефіри протягом літа і кінця весни, щоб сконцентруватися і все-таки збалансувати свою позицію, враховуючи відповідальність, що маю.

– Ваші слова на брифінгу неодноразово протирічили попереднім публічним офіційним заявам влади. Наприклад, ви казали, що це виключно український спецзахід, а президент ще кілька місяців назад навпаки стверджував, що це іноземна операція, в яку нас намагалися втягнути.

– Я можу прокоментувати це питання. Я і до президента зверталася, і проводила консультації  Офісі президента щодо трактування його заяви.

Це було про Російську Федерацію і про Білорусь. Тобто що ситуація була вже неконтрольована і навз’язувалась з їхнього боку. Це, вірогідно, висловлення позиції президента як найбільш поінформованої особи в державі. Тобто уже за наслідками, як мінімум, йому було відомо, що ми втратили контроль і фактично програли в цій контргрі між кількома спецслужбами країн сусідніх. На жаль.

Тим не менше, план був сміливим. І я не вважаю – це особиста думка, тому що це ще буде опрацьовано в рамках ТСК – я не вважаю, що це був повний неуспіх. Тому що якщо говорити про широку картину, це був спеціальний захід з фіксування і документування інформації щодо значно більшої кількості осіб. І він був успішний, і ми маємо цю інформацію, вона все ще використовується. Така спроба окремого спеціального заходу – ми програли, але зробили висновки.

– Цей випадок із заявою президента не єдиний, коли виникає враження, що ваші слова протирічать попереднім офіційним заявам. Були також заяви Кирила Буданова, який взагалі казав, що все це казка і “вагнерівці” не такі наївні, щоб їх витягнути з Росії. Були заяви Михайла Подоляка, Андрія Єрмака, СБУ.

– Щодо Служби безпеки України, щодо ГУР – зрозуміло, що настільки специфічні відомства мають заперечувати інформацію, яка стосується безпосередньо тих чи інших заходів, а тим більше яка є державною таємницею. Інакше вони коментувати не можуть.

– Крім відомств були заяви політиків, таких, як ПодолякЄрмак. Вони звинувачували журналістів, опозицію. А ваші слова тепер звучать як підпис під тим, що це все була брехня.

– Я не хочу коментувати коректність тих чи інших заяв. Наскільки я пам’ятаю, це було також там про те, що використовується політичними силами, щодо того, що спотворюється інформація. Давайте погодимось, що таке теж є.

Просто якщо я почну говорити щодо того, що певні політичні сили дійсно агресивно використовують цю історію і сприяють спотворенню інформації, то тут тонка межа балансу. Я як голова ТСК все-таки вважаю за доцільне уникати критичних оцінок. Такі оцінки може робити суспільство, журналісти, експерти.

– Просто ви ж на брифінгу згадували слова Петра Порошенка і звернули увагу, що вони були неправдивими. Але були неодноразові заяви людей, які наразі при владі. Чи ви готові говорити, коли неправда є в їхніх словах?

Коли вони звинувачували журналістів в тому, що ті поширювали російські провокації. Коли казали, що вся ця історія була неправдивою, хоча частково правда в ній була, а влада довгий час взагалі заперечувала цю історію.

– Наскільки я пам’ятаю, у вас є дослідження в “Українській правді”, щодо тих чи інших заяв від політиків. І ми можемо це дослідження додати до матеріалів тимчасової слідчої комісії і, відповідно, його коментувати, опрацювати. Я ще подивлюся, яким чином це зробити. Це один момент.

Другий момент – моя роль голови тимчасової слідчої комісії як представника парламенту і, звісно, я належу до фракції, звісно, це питання голосування, підтримання позиції фракції, партії тощо. Тут розгалуження ролі як парламентаря і певна модераторська функція. Тому максимально намагаюся обмежитися від коментарів.

– Вийшло, що ви перша посадова особа, яка прямо і більше менш детально підтвердила і розповіла про цю історію.

– Дивіться, знову ми повертаємося до гілок влади, до можливості коментування посадовими особами тощо. Ми говоримо не про спортивний якийсь захід, не питання вакцинації. Ми говоримо про спеціальний захід розвідки і Служби безпеки України. Тому відомства в цьому плані взагалі, я вважаю, надто багато коментували. По великому рахунку, це коментувати не можна.

Хто може? Звісно, можуть журналісти, це і є функція розслідування. Крім того, якщо уже якась інформація попадає – це наслідок невдачі. Ну тобто коли це трапляється? Коли спецслужба однієї країни переграє іншу, коли не допрацьовують. Я говорю не тільки про цей кейс, а взагалі.

І друге – хто має реагувати? Парламент. Тут якраз ми приходимо до цивільного демократичного контролю і до того, що в парламенту мають бути певні правила щодо того, як реагувати, певні процедури щодо того, щоб піднімати цю інформацію, опрацьовувати, бути платформою для того.

– Чи ви контактували на цю тему з кимось із Офісу президента, чи радились, що і як вам варто розповідати? Чи вони контактували з вами після брифінгу, наприклад, давали свій фідбек?

– Це делікатне питання. Звісно, певні консультації я з ними проводила, але в частині, що стосується, наприклад, пояснення коментарів, коментарів президента, як ми уже згадували, тощо. Якихось питань, що можна говорити, що не можна говорити, такого немає, не буде і не було.

Це якраз питання свободи парламентаря. Хоча ми пам’ятаємо, що є політичні сили, є фракції, є певний якийсь діапазон. Але в мене трошки уже місія відрізняється в цьому плані.

Це, чесно кажучи, безпросвітний проект, але я все одно вважаю його проектом-місією для розвитку парламентаризму.

Соня Лукашова, УП

 

Версії зрадництва. Навіщо глава ТСК Безугла виставляє Зеленського брехуном

Юрій Вишневський, політичний оглядач ДС

Президент — особа недоторканна. Тому основне завдання парламентської ТСК — відвернути увагу від ролі в “Вагнергейті” Єрмака

Тимчасова слідча комісія (ТСК) парламенту включила турборежим. Уже третій робочий день поспіль (10, 13 і 14 вересня) комісія засідає в закритому режимі. І після кожного засідання глава ТСК Мар’яна Безугла проводить брифінги, на яких видає дозовану інформацію про «Вагнергейт». Більш того, Безугла ще й дала велике інтерв’ю «Українській правді». І кожен її виступ нищівно спростовує все те, що говорили на цю тему раніше президент Володимир Зеленський і керівник його Офісу Андрій Єрмак.

Навіщо це Банковій? Чому Безугла змушена говорити все те, що вона говорить? Саме це питання зараз є головним.

Щоб розібратися в цьому, потрібно звертати увагу не тільки на слова Безуглої, але і на те, про що вона старанно мовчить. Схоже, Банкова зараз готова пожертвувати малим для порятунку великого. І це для неї настільки важливо, що вона не соромиться виставляти Зеленського в ролі брехуна.

Ключовий момент: Київ замість Стамбула

Особливо примітна різниця в показаннях Зеленського і Безуглої з питання про те, де саме повинні були заарештувати «вагнерівців» — у Києві чи Стамбулі. Якщо вірити Зеленському, то в Києві. А якщо вірити Безуглій, то Зеленський збрехав. Оскільки питання це важливе, то для ясності нам доведеться коротко переказати суть історії.

Нагадаємо, що «Вагнергейт» виник більше року тому. Ціла низка журналістів, політиків та інших діячів заявили про те, що СБУ і Головним управлінням розвідки Міноборони була організована спецоперація по затриманню 33 бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнера» з метою запроторити їх за грати за участь у російській агресії на сході України і використовувати їх свідчення в судових процесах проти Росії. Щоб виманити цих бойовиків, була придумана легенда, що їх рекрутують на охорону нафтових вишок у Венесуелі. Туди вони повинні були вилетіти з Мінська, транзитом через Стамбул. Маршрут з Мінська в Стамбул пролягав через повітряний простір України. Кульмінацією української спецоперації повинна була стати примусова посадка літака в Києві. Цю операцію українські спецслужби готували з відома і за сприяння спецслужб країн НАТО, в т. ч. США і Туреччини. Однак, стверджують прихильники цієї версії, операція була зірвана після наради на Банковій 23 липня 2020 р., де було вирішено операцію відкласти, потім хтось із учасників наради передав інформацію ворогові. В результаті рейс з Мінська в Стамбул був перенесений з 25 на 30 липня, а 29 липня «вагнерівців» пов’язали силовики Лукашенка, які отримали “наводку” від росіян, поінформованих українським інформатором.

Спочатку Банкова все це огульно заперечувала. “Маячня. Я про це читав. Сумно, що деякі засоби масової інформації передрукували “Комсомольську правду” (здається, російську), зробили з цього сенсацію в Україні. Я не знаю ні про які “зливи” якоїсь там операції», — сказав Зеленський у коментарі «Радіо Свобода» 20 серпня 2020 р. Через місяць, 18 вересня, із спростуванням спецоперації по «вагнерівцям» виступив Єрмак. «Детективна історія, яка вигадана від самого початку і до кінця. Взято кілька фактів з реальності, додані художні вигадки і створилася масштабна історія», — заявив він в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера».

Однак три місяці тому у Зеленського концепція змінилася. Ознаки цього з’явилися незабаром після того, як 23 травня в Мінську здійснив екстрену посадку літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Засновник Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич, який перебував на його борту, був затриманий “опричниками” Лукашенка. Щоб посадити літак, білоруський диктатор наказав підняти винищувач. Природно, західні країни обурилися і стали придумувати для Лукашенка різні покарання.

Деякі українські діячі і блогери (причому ті ж самі, які раніше голосно кричали, що ніякої спецоперації не було і все це російський фейк) стали активно доводити, що посадка режимом Лукашенка літака з Протасевичем — це точнісінько така ж спецоперація, як та, що планувалася по затриманню «вагнерівців». Мовляв, в обох випадках мова йде про примусову посадку на своїй території чужого літака, а значить, ми отримали б такі ж санкції і такий ж осуд від Заходу.

Насправді негативну реакцію Заходу викликав, звичайно ж, той факт, що режим Лукашенка посадив у себе чужий літак заради піймання політичного опонента. Протасевич для багатьох, у тому числі на Заході, став символом опору режиму Лукашенка. І вкрай неймовірно, щоб негативну реакцію Заходу викликало піймання українськими та західними спецслужбами «вагнерівців» — російських найманців, що відзначилися військовими злочинами в Україні та Сирії.

Проте, Зеленський 24 червня озвучив саме таку версію. В інтерв’ю програмі «VIP з Наталією Мосейчук» на телеканалі «1+1» він вперше зізнався в тому, що спецоперація по затриманню «вагнерівців» дійсно проводилася і була зірвана.

«Ми з вами бачили, що сталося в Білорусі, як посадили літак і чим це закінчилося. Чим закінчуються такі випадки, до якої ізоляції країни призводять такі спецоперації. Це точно не була наша операція. Я точно розумію, що ідея цієї операції — ідея інших країн, і те, що Україну максимально затягували в це питання, — правда. Те, що цього не сталося, ще раз проводячи паралелі з Білоруссю, слава Богу, ми проявили суб’єктність у цьому важливому питанні», — заявив він.

Навряд чи можуть бути сумніви в тому, що Зеленський мав на увазі примусову посадку літака з «вагнерівцями» в Києві. Саме тому він акцентував на тому, «до якої ізоляції країни призводять такі спецоперації». Якби планувалося затримання «вагнерівців» після прибуття їх у Стамбул, то не можна б було проводити ніякої аналогії з примусовою посадкою літака в Білорусі, і ні про яку «ізоляцію країни» не могло б бути й мови.

Версія Безуглої: Стамбул замість Києва?

Тим не менше кілька днів тому (після того, як вийшло розслідування CNN ) на Банковій знову концепція змінилася. Причому досить сильно. Те, що розповідає Безугла, суперечить червневій версії Зеленського в двох ключових моментах.

По-перше, Безугла визнала, що це все-таки була наша, українська спецоперація (Безугла воліє називати її «спецзаходом»). А значить, слова Зеленського «це точно не була наша операція» — точно неправдиві.

По-друге, Безугла стверджує, що за основним планом «спецзаходу» примусова посадка літака в Києві не планувалася, літак повинен був спокійно сісти в Стамбулі, а «вагнеріців» повинні були затримати турецькі правоохоронці. Тобто Безугла виставляє Зеленського брехуном ще і в цьому питанні.

Утім, тут у неї не сходяться кінці з кінцями. Справа в тому, що у турків не було юридичних підстав затримувати «вагнерівців», адже вони не були оголошені в розшук (і не могли бути оголошені, адже це була таємна спецоперація).

В інтерв’ю «УП» Безугла не придумала нічого кращого, ніж звинуватити українські спецслужби в поганому плануванні «спецзаходу». «Це недоліки планування, м’яко кажучи», — заявила вона. Крім того, вона послалася на те, що більшість цих «вагнерівців» воювали в Сирії і тому, на думку Безуглої, «проходять по базах даних, зокрема, Туреччини», так що «Туреччина передбачувано їх би затримала». Але Безугла посоромилася стверджувати, що в Сирії воювали всі 33 «вагнерівці», які були об’єктом «спецзаходу», і що всі вони числяться в турецьких базах даних.

Очевидно, що ця версія шита наспіх білими нитками. І якби за основним планом не готувалася примусова посадка літака з «вагнерівцями» в Києві, то Зеленський не міг би проводити аналогію між цією спецоперацією і примусовою посадкою літака з Протасевичем у Білорусі.

Але все-таки — навіщо Банковій знадобилося виставляти Зеленського брехуном у цьому питанні?

Що намагається замовчати Банкова

Згідно з Конституцією президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень. Ще в 2003 р. Конституційний суд розтлумачив, що це положення «слід розуміти так, що президент України на час виконання повноважень не несе кримінальної відповідальності, проти нього не може бути порушено кримінальну справу». Одним словом, відповідальність за фіаско спецоперації Зеленському не грозить (принаймні, поки не закінчиться термін його президентства).

Однак такого імунітету не мають інші учасники злощасної наради на Банковій 23 липня 2020 р. після якої спецоперація була зірвана. І головне завдання парламентської ТСК, схоже, полягає в тому, щоб відвернути загальну увагу від тої наради за участю Зеленського і Єрмака.

Саме цим займається Безугла. Вона перекладає всю відповідальність на спецслужби — мовляв, це їх прорахунки і «недоліки планування».

Але проблема Банкової в тому, що та спецоперація була занадто унікальною, щоб відповідальність за її долю можна було перекласти на виконавців. Справді, мова йшла про примусову посадку літака з 33 «вагнерівцями» в Києві. Рішення про перенесення такої спецоперації ну ніяк не могло прийматися на рівні СБУ і ГУР МО. Це могло бути рішення тільки президента і Верховного Головнокомандуючого. Прийнято воно було на тій злощасній нараді, після чого Лукашенко заарештував «вагнерівців» і віддав їх Путіну.

Ось тому Безугла розповідає, що літак повинен був благополучно сісти в Стамбулі, всупереч визнанням Зеленського. Якби примусова посадка літака в Києві не планувалася, то це був би, звичайно, вже не настільки грандіозний «спецзахід», і рішення про його перенесення могли б прийняти спецслужби без участі Зеленського і Єрмака.

На закінчення відзначимо щиросердне зізнання Безуглої про те, що вона проводить консультації з Офісом президента. Зокрема, коментуючи слова Зеленського в інтерв’ю Мосейчук 24 червня, Безугла розповіла «УП»: «Я і до президента зверталася, і проводила консультації в Офісі президента щодо трактування його заяви». Тобто замість того, щоб проводити розслідування і з’ясовувати істину, глава парламентської слідчої комісії консультується у самих підслідних.

 

Понад 1 100 одиниць озброєння: у МОУ кажуть, що виконання держзамовлення йде за графіків

14.09.2021 12:51

У Міністерстві оборони України заявляють, що виконання зобов’язань оборонного замовлення-2021 з боку відомства відбувається відповідно до графіків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міноборони.

«Поширення недостовірної інформації про те, що нібито «Міністерство оборони не виконує оборонне замовлення» набуло характеру спланованої інформаційної операції. На жаль, цю брехню поширюють вже не тільки певні блогери та деякі ЗМІ, але й окремі народні депутати», – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що поширення фейків щодо стану виконання оборонного замовлення вводить в оману суспільство, підриває довіру до оборонного відомства, завдає шкоди інтересам держави та є елементом інформаційного впливу, спрямованого на дискредитацію влади.

У Міноборони заявили, що виконання зобов’язань оборонного замовлення-2021 з боку відомства відбувається відповідно до графіків, планово, ефективно та без зривів.

«Так, з 22,4 млрд грн бюджетних асигнувань на сьогодні вже розміщено замовлень на 82% від вказаної суми. На решту коштів Міноборони має планові заходи та чітко визначені напрями їх застосування, строки, виконавців та постачальників», – сказано в повідомленні.

Також у відомстві зауважили, що до Збройних сил України вже поставлено понад 1 100 одиниць озброєння та військової техніки за результатами виконання державного оборонного замовлення у 2021 році. Зокрема, 43 одиниці бронетранспортерів та бойових машин піхоти, 5 одиниць модернізованих літаків, 4 одиниці модернізованих вертольотів, 80 одиниць мінометів, 266 одиниць снайперських гвинтівок, 468 одиниць реактивних вогнеметів, 43 одиниці радіолокаційних станцій та станцій РЕБ, 3 одиниці безпілотних авіаційних комплексів (Лелека), понад 200 одиниць спеціальної техніки за видами забезпечення військ, а також 3,5 млн одиниць ракет і боєприпасів різних типів і призначення.

«Будь-які звинувачення щодо нібито невиконання Міністерством оборони своїх зобов’язань, із звинуваченням міністра оборони або його заступників, є необґрунтованими та безпідставними», – сказано в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 1 червня Міністерство оборони України виконало фінансові зобов’язання на 68,7% від загального фінансового ресурсу державного оборонного замовлення (ДОЗ) 2021 року, виконавцям наразі сплачено 67,8% коштів від узятих фінансових зобов’язань.

 

Зовнішня загроза, кажете? Ситуація з Держоборонзамовленням є гіршою, аніж минулого року

ДМИТРО ТУЗОВ, політичний оглядач, журналіст, 14 вересня 2021, 14:03  УП

Про це повідомив член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

Не секрет, що безпекова ситуація навколо України погіршується. Путін, по суті, поступово перебирає контроль над Білоруссю. Припертий до стінки Лукашенко вже заявляє про можливість розміщення російських ЗРК С-400 на кордоні з Україною. Що означатиме, фактично, остаточний перехід контролю над білоруським кордоном до збройних сил РФ. Адже ракетні комплекси – це й супроводжуючі підрозділи прикриття з повітря та наземної оборони. Таким чином у Кремлі продовжують формування недружнього до України напівоточення – з півночі (Білорусь), сходу (окуповані території Луганської і Донецької областей), фактично захопленої акваторії Азовського моря й Керченської протоки, загарбаного Криму з прилеглою акваторією й повітряним простором, територією невизнаного Придністрв’я із розташованим там російським контингентом. Відносно відкритим для України залишається західний напрямок, але й там прокремлівська агентура, “політики” й “дипломати” працюють над тим, щоб посварити Україну з сусідами.

Нещодавно й президент Зеленський підтвердив існуючий високий рівень загрози, відповідаючи на питання, чи можлива масштабна війна між Україною й Росією. Все це відомо. Цей вельми напружений стан має спонукати Україну (її державні інститути й політиків, які приймають рішення) до якісної і пришвидшеної організації власної оборони. Натомість, проблеми у цьому питанні примушують вкотре звертати на них увагу. Бо в деяких епізодах, які стосуються нашої національної безпеки, дії відповідальних осіб більше схожі на саботаж, аніж на сплановану програму протидії агресору. На жаль, розмова з представником парламентського комітету з національної безпеки, оборони та розвідки Сергієм Рахманіним, це підтверджує. Заплющувати на це очі неможливо, непотрібно й шкідливо для нашої країни. В інтерв’ю народного депутата часто згадується Міністерство Оборони України та його очільник Андрій Таран. Тож пропоную панові містру Тарану дати інтерв’ю по всім означеним питанням. У зручний для керівника Міністерства Оборони час.

Ось лише деякі тези з нашої розмови з Сергієм Рахманіним (ліворуч, для полегшення пошуку, надаю тайм-коди у відео):

02:46 Чи підтвердив Зеленський проведення спецоперації по “вагнерівцям”?

03:33 Парламентська ТСК має вислухати й екс-керівника ГУР Бурбу й президента Зеленського.

07.37 “Ситуація з державним оборонним замовленням у 2021 році є гіршою, аніж у 2020-му”

10.55 Угоди на закупівлю озброєнь є незаконними. Електронного реєстру закупівель досі не існує

12.33 “Переважна більшість озброєнь й бронетехніки, яка мала надійти до ЗСУ, не надійде”

14.10 Пояснення – як працює механізм ДОЗ

15.16 “Дати робіт в ДОЗІ не збігаються з датами у контрактах з виробниками”

15.50 “ДОЗ зривається і буде зриватись. Бо відповідальність не настає”

16.31 Про міністра оборони

16.53 Чому не змінюють міністра оборони?

17.20 “Андрій Таран провалив все, що міг провалити… і, завалив, фактично, й Державне оборонне замовлення”

18.37 Питання до президента

19.23 “Проблема – в жахливій організації роботи. Цей міністр організувати роботу міністерства не в стані”

19.52 Якщо не виконують ДОЗ, чи будуть для армії купувати “хоч щось”?

21.30 Створення патронного заводу в Україні

23.10 Проблема збереження й організації захисту артилерійських складів й військових арсеналів на тлі минулих катастрофічних пожеж і знищення сотень тисяч тонн озброєнь

24.23 “З точки зору ефективної охорони і безпеки на артскладах і, взагалі, на арсеналах, так нічого й не було зроблено”

24.55 Проблеми з турецькими безпілотниками “Байрактар”

25.20 “Гарантії на “Байрактари” надають лише за умови належного зберігання. Це питання досі не вирішено”

26.45 Українське виробництво нової техніки. Історія бронемашини “Дозор”, яку доробили і випускають поляки. Тепер ми купуємо розроблену на 70% машину у Польщі

27.58 Україна в умовах зовнішньої загрози й заяви Лукашенка про можливе розміщення ЗРК С-400 на кордоні з Україною. Як це спонукає нас до ефективних оборонних заходів? Якою має бути реакція України й РНБОУ?

29.57 Про розвиток української авіації. Порівняння з кількістю літаків, які американці залишили в Афганістані.

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Голосів: 1 Рейтинг: 5,00 out of 5)
Loading...
Переглядів: 201

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua