Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 15.03.2021

Інформаційний резонанс доби: 15.03.2021

Окупанти відкрили вогонь із заборонених мінометів біля двох населених пунктів

16.03.2021, 07:35

За минулу добу, 15 березня, в районі проведення операції Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації 10 разів порушили режим припинення вогню.

Про це повідомляє у Фейсбуці пресцентр штабу ООС. – Укрінформ

“Зокрема, в районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Схід», у передмісті населених пунктів Верхньоторецьке і Водяне, що на Приазов’ї, противник відкривав вогонь у бік позицій українських захисників із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм та 120 мм, а також гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів”, – йдеться у повідомленні.

Неподалік населених пунктів Лебединське та Трудівське російсько-окупаційні війська вели обстріл із великокаліберних кулеметів та автоматичних станкових гранатометів.

Поблизу селища Гнутове окупанти застосували ручний протитанковий гранатомет, а біля Мар’їнки – стрілецьку зброю.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угрупування «Північ», поруч містечка Південне, ворог здійснив обстріл із гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

На обстріли противника українські воїни відкривали вогонь у відповідь.

Бойових втрат серед українських військових немає.

Про всі порушення з боку окупантів Українська сторона СЦКК поінформувала СММ ОБСЄ.

Станом на 7 годину ранку, 16 березня, обстрілів не зафіксовано. Українські військовослужбовці і надалі контролюють ситуацію в районі проведення операції Об’єднаних сил та дотримуються режиму припинення вогню.

 

ОБСЄ нарахувала на Донбасі 174 порушення «тиші» за вихідні  

16.03.2021, 02:23

Протягом минулих вихідних СММ ОБСЄ зафіксувала у Донецькій області 143 порушення режиму припинення вогню та 31 – на Луганщині.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється у щоденному звіті №60/2021, опублікованому Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ 15 березня.

“У Донецькій області в період із вечора 12-го до вечора 14 березня СММ зафіксувала 143 порушення режиму припинення вогню, у тому числі 33 вибухи (1 вибух у повітрі, 2 розриви та 30 вибухів невизначеного походження)”, – йдеться у звіті.

Зазначається, що більшість цих порушень сталася в районах на південь від н. п. Залізне (кол. Артемове; підконтрольний урядові, 42 км на північний схід від Донецька), а також на північний схід і схід від н. п. Гнутове (підконтрольний урядові, 90 км на південь від Донецька).

Як повідомили в СММ, у Луганській області за цей період виявлено 31 порушення режиму припинення вогню, у тому числі 12 вибухів невизначеного походження.

Більшість випадків зафіксовано у районах на південний схід від Попасної (підконтрольна урядові, 69 км на захід від Луганська).

У звіті також повідомляється, що поблизу Петрівки Донецької області команда Місії втратила контроль над просторовим положенням безпілотника середнього радіуса дії. Спостерігачі згодом повернули апарат, який був незначно пошкоджений.

 

Окупанти за тиждень 79 разів порушили «тишу» на Донбасі, загинули двоє бійців ЗСУ

Згідно з щоденними зведеннями пресцентру штабу Об’єднаних сил, з 8 по 14 березня російсько-окупаційні війська 79 разів порушили домовленості, досягнуті у межах Тристоронньої контактної групи. Внаслідок обстрілів двоє захисників загинули, ще двоє отримали поранення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє АрміяInform із посиланням на звіти штабу ООС та інформацію ТКГ.

«Найгарячішою добою тижня, що минув, стало 9 березня — противник 21 раз порушив режим «тиші». 13 березня неподалік Водяного, що на Приазов’ї, застосувавши безпілотний літальний апарат типу «квадрокоптер», збройні формування РФ скинули над позиціями Об’єднаних сил 2 постріли ВОГ-17», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, метою ворожих дій залишається провокування підрозділів ЗСУ на відкриття вогню у відповідь для супроводження російських інформаційних наративів про підготовку наших військових до силового сценарію розв’язання конфлікту на Донбасі.

Минулого тижня двоє військовослужбовців ЗСУ загинули. Зокрема, 10 березня неподалік Старогнатівки внаслідок ворожого вогню зазнав важкого, несумісного з життям поранення мешканець смт Драбів Черкаської області старший солдат Володимир Онопрієнко (1977 р. н.) зі штурмового батальйону «Айдар». 12 березня поблизу населеного пункту Мар’їнка внаслідок ворожого снайперського вогню загинув мешканець села Гурівщина, що на Київщині, український військовослужбовець Олександр Пекур (1990 р. н.).

Крім того, повідомляється, що унаслідок загострення ситуації на Донбасі з 8 по 14 березня двоє захисників дістали поранення, один — бойове травмування.

Так, 11 березня внаслідок ворожого вогню неподалік Новозванівки один військовослужбовець зазнав осколкового поранення. Наступного дня неподалік Південного через обстріл позицій українських захисників з мінометів 82-го калібру та великокаліберних кулеметів один український воїн дістав бойове травмування. 14 березня біля Південного один військовослужбовець ЗСУ зазнав кульового поранення. Захисникам оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали у лікувальні заклади, де їм надають необхідну меддопомогу. Стан здоров’я українських захисників задовільний.

Крім того, Українська сторона СЦКК продовжує фіксувати грубі порушення з боку збройних формувань РФ, про що йдеться у звітах СММ ОБСЄ. Так, мініБПЛА місії лише за 12-14 березня зафіксував на аеродромі поблизу Переможного (неподалік Луганська) велике скупчення ворожої військової техніки: установку РСЗВ БМ-21 «Град», самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика» калібру 122 мм та 2С3 «Акація» калібру 152 мм, причіпні гаубиці 2А65 «Мста-Б» калібру 152 мм, Д-30 «Жаба» калібру 122 мм, а також протитанкову гармату БС-3 калібру 100 мм. Поблизу Хрустального — 21 установку РСЗВ БМ-21 «Град», а поруч з н. п. Мирний 4 танки Т-72 та один Т-64, на аеродромі біля Переможного один танк Т-72, на полігоні поблизу Круглика два танки Т-64, розміщені за межами виділених місць зберігання озброєння.

Зафіксовано факти дообладнання російськими найманцями оборонних позицій у напрямку лінії розмежування та нових мінних загороджень поблизу Троїцького. На тимчасово окупованих територіях Донецької області поблизу Широкиного противник продовжував дообладнання старих та обладнання нових оборонних позицій у бік позицій ЗСУ.

З 7 по 14 березня, за повідомленням пресцентру ООС, піротехнічні розрахунки ДСНС обстежили 35 га території та знешкодили майже 650 вибухонебезпечних предметів.

 

Швейцарський блогер створив фільм про агресію РФ проти України

Швейцарський блогер Le Grand JD представив документальну стрічку французькою мовою «Війна в Україні», яка розповідає про російську агресію на Донбасі.

Лише за два дні кількість переглядів відео, розміщеного в YouTube, наближається до 500 тис., повідомляє Укрінформ.

«Це єдина війна, яка нині активно ведеться на Європейському континенті», – нагадав європейцям швейцарець.

Він зазначив, що одне із завдань фільму – розповісти про цю війну, щоб про неї не забували.

Стрічка розпочинається розповіддю про європейську Україну та європейські прагнення українців, особливо молоді, події на Майдані 2014 року.

Далі у фільмі йдеться про подальшу і військову окупацію Криму Росією та невизнання в Європі й у світі спроби анексії українського півострова.

На тлі розв’язаної Росією війни на Донбасі автор нагадує про збиття з російської зброї пасажирського літака рейсу MH17, а також застосування Москвою проти України усіх засобів гібридної війни: політичних, економічних, інформаційних.

У фільмі Le Grand JD розповідає про російсько-українську війну безпосередньо із переднього краю оборони ЗСУ на сході, головними героями стрічки є українські захисники.

 

Росія понад 3 місяці не віддає тіло убитого на кордоні українця –  УП

Родина українця Євгена Голубєва, який загинув під час стрілянини на кордоні України та Росії, вже понад три місяці не може повернути його тіло на батьківщину.

Джерело: Радіо Свобода з посиланням на дружину загиблого Сабіну Голубєву

Пряма мова Голубєвої: “Я особисто дзвонила – посольство мені встановило контакт –  слідчому Бєлгородської області. Коли я консультувалася, коли і як я можу отримати тіло чоловіка, то він мені сказав, що тіло Голубєва знаходиться в морзі. І поки що ніякої інформації мені повідомити не можуть.

Потім, коли я зідзвонювалась з завідувачем бюро бєлгородського моргу, то він мені сказав: приїжджайте хоч зараз. Тільки вам потрібен дозвіл слідчого, який веде цю справу”.

Деталі: Пізніше дружині сказали, що справу з Бєлгорода передали в Москву, в Головне слідче управління Слідчого комітету РФ.

В українському МЗС повідомили, що попри численні запити до МЗС та інших компетентних органів Росії офіційна відповідь про підтвердження факту загибелі Євгена Голубєва та обставин його загибелі не надходила.

За даними посольства України в РФ, тіло Голубєва наразі знаходиться на зберіганні в “Бєлгородському бюро судмедекспертизи” до окремого розпорядження органу досудового розслідування. Кримінальне провадження за фактом смерті українця розслідує Головне слідче управління Слідчого комітету РФ.

За словами російських слідчих, дозвіл на видачу тіла для поховання нададуть після отримання остаточних результатів судово-медичної експертизи.

Згідно з документами російського слідства, отриманими від джерела в правоохоронних органах, стріляв в українця військовослужбовець Прикордонного управління ФСБ Росії по Бєлгородській та Воронезькій області підполковник Дмитро Пєшехонов. З ним у наряді також були старший лейтенант Єгор Єрмолаєв і прапорщик Юрій Чиж.

Водночас співрозмовник “Донбас Реалії” в правоохоронних органах припускає, що стрілянину навмисне списують на цей наряд, щоб приховати сліди підготовки провокації спецпризначенцями ФСБ.

Передісторія:

4 грудня 2020 року Федеральна служба безпеки Росії повідомила, що на кордоні Росії та України сталася стрілянина. Начебто троє невідомих порушили кордон зі сторони України. За повідомленням ФСБ, при спробі затримання відбулося вогневе протистояння, в результаті якого один з порушників загинув, інші втекли на територію України.

Державна прикордонна служба України заявила, що не фіксувала порушень, тому запросила зустріч із представниками РФ та провела перевірку місцевості, про яку говорили росіяни.

Пізніше українські прикордонники повідомили, що не знайшли підтвердження заяві ФСБ РФ щодо порушення групою осіб кордону з України та вогневого протистояння. Голубєв міг стати випадковою жертвою російських прикордонників, а подальші їхні заяви про “героїчну” операцію на кордоні є спробою приховати відповідальність посадовців ФСБ за вбивство цивільної особи.

 

Брат закатованого сирійця подав до суду на бійців “ПВК Вагнера” –  УП

Брат убитого в Сирії в 2017 році місцевого жителя Мухаммеда Е. подав заяву до Слідчого комітету РФ з вимогою порушити кримінальну справу стосовно імовірних бойовиків “ПВК Вагнера”, зображених на відео зі стратою його родича.

Джерело: Російське видання “Новая газета“, яка наводить заяву адвокатів заявника Іллі Новікова і Петра Заїкіна

Пряма мова Новікова: “Російський закон передбачає обов’язок держави розслідувати злочини російських громадян, вчинені за кордоном. Слідчий комітет досі не почав розслідування обставин вбивства, хоча вся необхідна інформація була офіційно повідомлена російській владі вже більше року назад”.

Деталі: Брат убитого вважає, що справа має бути порушена за статтею про вбивство з особливою жорстокістю.

Він також просить перевірити, найманців ПВК на предмет скоєння військових злочинів.

Передісторія: Сім’я Мухаммеда Е. покинула Сирію. З моменту його повернення з Лівану навесні 2017 роки сім’я нічого не знала про нього, поки в сирійських і російських ЗМІ не з’явилися відео тортур і страти Мухаммеда.

“Новая газета” також публікувала кадри, на яких зображені ймовірні бойовики “ПВК Вагнера” з відрізаною головою Мухаммеда Е. Також редакції вдалося встановити особу одного з учасників розправи – 30-річного Станіслава Дичко, який потрапив до ПВК в 2016 році.

Наразі правоохоронні органи РФ не проявили інтересу до публікацій про страту в Сирії, хоча вбивство і найманство кримінально карані за законами Росії.

“ПВК Вагнера” пов’язують з другом президента РФ, “кухарем Путіна” Євгеном Пригожиним. Кремль послідовно заперечує будь-яку причетність до діяльності так званої приватної військової компанії.

 

Арестович розповів про мирний план для Донбасу від Франції та Німеччини – УП

Радник глави української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович запевняє, що план Франції і Німеччини щодо врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях на рівні Нормандського формату – не унікальний, а намагається прив’язати дії до календаря.

Джерело: Арестович в інтерв’ю телеканалу “Дім”

Пряма мова Арестович: “Цей план – це ні що інше, як спроба прив’язати до календаря конкретні дії для виконання угод, досягнутих в Нормандському і Мінському форматах. Тільки ця пропозиція вже французької та німецької сторін, з невеликими правками з нашого боку.

З ініціативи Франції та Німеччини були представлені так звані кластери перемир’я. Вони не сильно відрізняються і є розвитком всіх тих домовленостей, які були раніше досягнуті в межах Нормандського і Мінського форматів. Там нічого принципово нового немає, і тим більше немає перетину “червоних ліній”.

Практично можна сказати, що це більш уточнений документ, який прив’язує дії календарно чітко”.

Деталі: Він додав, що ці плани не показують широкій публіці в Україні, тому що сторони переговорів домовилися “щоб уникнути розмов-пересудів, інформаційного впливу, неправомірних чуток – не повідомляти те, про що перемовляються, до моменту, коли буде укладено угоду”.

Арестович додав, що в переговорному процесі в України залишається план Спільних кроків по реалізації комплексу угод, які глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук запропонував в листопаді минулого року.

Нагадаємо: Глава офісу президента Андрій Єрмак заявив, що в рамках “нормандського формату” Україна, Німеччина і Франція розробили план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі і зараз очікують реакції Росії.

 

Гармаш: Ми повинні ставитися до «Мінська» як до інструменту впливу

Мінський процес зможе стати шляхом до миру на Донбасі лише тоді, коли Росія визнає себе стороною конфлікту і почне серйозно обговорювати з Україною можливості закінчення війни.

Як повідомляє Укрінформ, таку думку в інтерв’ю виданню «Цензор.нет» висловив представник Окремих районів Донецької області в ТКГ, журналіст Сергій Гармаш.

Він зауважив, що розмови з приводу того, “працює “Мінськ” чи не працює” турбують його, оскільки демонструють, що українське суспільство, і в першу чергу, наш політикум, не розуміє суті Мінських угод, їх можливостей і цілей.

“Ми чомусь розглядаємо Мінський процес як рецепт до миру, таку собі “дорожню карту” – ось виконали, і настав мир. Це зовсім неправильно! Тому що, по-перше, війна – гібридна. Вона йде на всій території України, не тільки на Донбасі, а комплекс заходів стосується її військового прояву тільки в локальному регіоні на Сході країни. До миру з Росією він однозначно не може привести, тому що не стосується інших напрямків війни – інформаційного, дипломатичного, економічного, кібернетичного “, – сказав Гармаш.

Він також нагадав, що Комплекс заходів з виконання Мінських угод приймався тоді, коли Україна зазнала чергової поразки біля Дебальцевого, і українська сторона, практично не маючи вибору, підписала документ, в якому чітко не визначена друга сторона конфлікту, зате передбачені заходи, які має реалізувати тільки українська держава.

“Мінськ” – не “дорожня карта” до миру. В реальності – це інструмент впливу на противника. Росія її тільки так розглядає. Вона її укладала не для того, щоб принести нам мир, інакше навіщо з нами тоді взагалі воює?! А для того, щоб підпорядкувати Україну, запровадити “чужорідний орган” в наше “політичне тіло” і послаблювати нас зсередини”, – упевнений представник ОРДО в ТКГ.

На його думку, ми також повинні ставитися до “Мінська” як до інструменту впливу на противника, способу його ослаблення.

“Це єдиний правильний підхід”, – вважає Гармаш.

Водночас зауважив журналіст, не можна говорити, що Мінський процес не працює, оскільки діють санкції, які до нього прив’язані.

“Ось вони змушують Росію ворушитися, просити Захід про їх скасування… Тому “Мінськ” працює. Питання в тому, наскільки він виправдовує наші очікування… Тому правильно було б чітко визначити для себе, що таке” Мінськ ” і яка взагалі його роль. Якщо ми чекаємо від нього миру, то це помилка. Він може бути одним з інструментів для досягнення миру, але в жодному разі не “дорожньою картою до миру”, як нам нав’язує це Росія “, – акцентував Гармаш.

Він спрогнозував, що шляхом до миру “Мінськ” може стати тільки тоді, коли Москва визнає себе стороною конфлікту і почне серйозно обговорювати з нами можливості закінчення війни, а не розігрувати вистави з “внутрішньоукраїнським конфліктом”.

“У цьому для нас і має бути єдиний сенс “Мінська”. На щастя, в ньому закладені можливості для цього”, – вважає представник ОРДО в ТКГ.

Як повідомляв Укрінформ, наступне засідання ТКГ заплановане на 17 березня. У рамках Тристоронньої контактної групи на рівні глав делегацій 3 березня сторони попередньо домовилися про створення робочої групи з моніторингу екологічної ситуації на Донбасі.

 

Подальша ескалація в Україні не відповідає інтересам самої Росії – представник НАТО

Будь-яка подальша агресія Росії проти України може призвести лише до консолідації міжнародної спільноти у реагуванні на порушення міжнародного права, тож такі дії не відповідають інтересам самої Росії.

Про це сьогодні під час віртуальної дискусії під егідою брюссельського Центру Європейської Політики (ЕРС), яку було присвячено сьомій річниці з дня незаконної анексії Росією Криму, заявив Джеймс Апатурай, заступник Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки, спеціальний представник Генерального Секретаря НАТО по Кавказу й Центральній Азії.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу про те, наскільки ймовірною Альянс вважає нову агресію Росії проти України вже цієї весни, і що саме НАТО планує робити, щоб захистити країни-союзниці, що межують з Україною.

«З моєї точки зору, те, що трапилося в Криму, і те, що продовжує відбуватися там і на Донбасі, як і події в Грузії, є показовими щодо вчинків Росії. Будь-яка подальша агресія Росії в Україні призведе до консолідації цього розчарування, до усвідомлення, що Росія свідомо дестабілізує сусідство, і що дуже важко переконати її повернутися до міжнародного права. Це може означати більше санкцій та подальших дій (міжнародного співтовариства – ред.). Переконаний, що такі кроки не в інтересах Росії. В її інтересах – шукати рішення на основі визнання міжнародного законодавства й територіальної цілісності України», – сказав Апатурай.

Він утримався від припущень щодо можливості нової агресії Росії проти України та зазначив, що знаходиться не в тому положенні, щоб оцінювати, які саме рішення може приймати Кремль. Водночас, він зауважив, що такі припущення було важко робити і раніше стосовно того, що Росія зробила у минулому, наприклад, стосовно Криму.

При цьому представник НАТО нагадав, що головною і принциповою причиною для різкого розриву співпраці між Альянсом і Росією стали саме події в Криму. Ці ж події спричинили санкції з боку ЄС, які тривають дотепер.

«В тому, що стосується безпеки країн НАТО – не має бути жодних сумнівів. Ми маємо широкі зобов’язання захищати наших союзників, Ми маємо сили на місцях, та маємо відповідні плани на місцях. Це абсолютно чітка позиція з боку Альянсу», – наголосив Апатурай.

Як повідомляв Укрінформ, в аналітичній доповіді «НАТО 2030», що оприлюднена у грудні минулого року, Росія визначається як джерело найглибшого геополітичного виклику для усього Альянсу. Ця країна продовжує агресію проти України та Грузії, нарощує військову присутність в інших регіонах світу.

Стосовно Росії НАТО проводить двоєдину політику: з одного боку – стримування та оборони, а з іншого, – підтримує відкритими канали зв’язку для уникнення непорозумінь або нещасних випадків.

 

Тернопіль ініціює міжнародну конференцію, щоб спростувати комуністичні міфи про українських героїв

У Тернополі планується провести міжнародну конференцію, мета якої – спростувати комуністичні міфи про українських героїв, зокрема, Романа Шухевича.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на інформацію у Фейсбуці міського голови Тернополя Сергія Надала.

«Обговорення цієї теми вийшло за межі України. Деякі іноземні політики дозволили собі ряд неприпустимих висловлювань на адресу українських героїв… Сьогодні з головою Польського культурно-освітнього товариства Тернопільської області Петром Фризом обговорили деякі аспекти україно-польської співпраці. Домовилися про проведення у Тернополі Міжнародної наукової конференції, яка має на меті спростувати комуністичні міфи щодо українських героїв», – написав Надал.

Про дату проведення конференції буде повідомлено додатково.

За словами Надала, десятиліттями працювала комуністична машина пропаганди і знищення всього українського. Роками радянські історики переписували історію України, щоб заплямувати репутацію, спотворити образ українських воїнів. І це стосується історії не лише УПА, а ще часів Київської Русі, Гетьманщини.

Як повідомляв Укрінформ, Інститут національної пам’яті Польщі висловив офіційний протест щодо присвоєння міському стадіону в Тернополі імені командувача УПА Романа Шухевича.

Водночас, мер польського міста Замость заявив, що через рішення Тернопільської міської ради про присвоєння центральному стадіону імені Шухевича місто припиняє спільну з Тернополем реалізацію європейського гранту на майже 69 тис євро.

5 березня 2021 року сесія Тернопільської міської ради прийняла рішення про присвоєння міському стадіону імені головного командувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Згодом посол Ізраїлю в Україні засудив присвоєння стадіону у Тернополі імені Шухевича.

В українському МЗС у відповідь на заяву дипломата заявили, що збереження національної пам’яті українського народу залишається одним з пріоритетів державної політики України, і дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. «Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки», наголосив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

 

У Криму знайшли “винних” у водній блокаді півострова –  УП

Глава так званого парламенту окупованого Росією Криму Володимир Константинов назвав тих, кого вважає винними у водній блокаді півострова, серед них – нинішні нардепи України Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв.

Джерело: РосЗМІ “РИА Новости

Пряма мова: “Водну блокаду ми розцінюємо як спробу геноциду і фізичного знищення людей.

За її організацією стоять колишні кримські політики і бізнесмени, які після возз’єднання Криму з Росією втекли в Україну. Це Андрій Сенченко, а також лідери визнаної екстремістською і забороненої в Росії організації “Меджліс кримськотатарського народу” Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв”.

Деталі: Крім того, за словами Константинова, відповідальність лежить на президентах України – Петрові Порошенку, “з чиєї згоди все було зроблено, і Володимирові Зеленському, який продовжує розпочатий курс варварського ставлення до кримчан”.

Передісторія:

Росія окупувала український півострів Крим в березні 2014 року, прикрившись незаконним “референдумом”, проведеним у присутності озброєних людей у ​​військовій формі. Міжнародні організації визнали окупацію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу ввели проти неї економічні санкції за це.

Кремль заперечує окупацію півострова і називає це “відновленням історичної справедливості”. Спочатку РФ заперечувала наявність своїх військових, але потім визнала “зелених чоловічків” своїми людьми.

В окупованому Криму стрімко міліють водосховища, що живлять великі міста, як наслідок – кримчани відчувають все більший дефіцит прісної води.

 

Резніков – про воду для Криму: Погрози Росії подати позови викликають сміх

Погрози Росії подати міжнародні позови щодо призупинення Україною водопостачання Криму після перекриття Північно-Кримського каналу викликають сміх. Україна постачатиме воду до Криму тільки після деокупації півострова.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив віцепрем’єр-міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, відповідаючи на запитання журналістів, чи боїться Україна позову з боку РФ щодо призупинення водопостачання Криму.

«Я, як юрист, який все життя практикує право, я просто регочу, це смішно. Я хочу зауважити тим товаришам, які озвучують ідею, що вони судитимуться з Україною – Wellcome! Тільки я хочу нагадати, що відповідно до Женевської конвенції, написаної багато десятиліть тому, окупант несе відповідальність за мирне цивільне населення на території, яку він окупував. З усіх питань, включаючи водозабезпечення, вони відповідають перед мирним населенням за нормами міжнародного права», – підкреслив Резніков.

Від також додав, що Україна неодноразово чітко озвучувала свою позицію щодо цього питання.

«Офіційна позиція України наступна: вода в Крим і в Севастополь з материкової частини вільної України поставлятиметься обов’язково після повної деокупації півострова», – заявив віцепрем’єр.

Як повідомлялося раніше, 10 березня глава підконтрольного Кремлю «парламенту» Криму Володимир Констянтинов заявив, що російська влада готується подати щодо України позов «через шкоду, заподіяну півострову водною блокадою» після перекриття Північно-Кримського каналу.

«Ми спочатку повинні довести в наших російських судах. Потім далі апелюватимемо до міжнародних норм. Настане момент, коли ми зможемо пред’явити ці позови повною мірою. Це початок великої претензійної роботи, тому що слідом у нас енергетична блокада, транспортна блокада – це мільярди, які ми були змушені витратити і ще витратимо», – цитує його російське інформаційне агентство ТАСС.

 

Україна сподівається на новий альянс з підписантами Будапештського меморандуму – Резніков

Росія порушила свої зобов’язання перед Україною в рамках Будапештського меморандуму, однак Україна очікує на створення нового міжнародного альянсу, з яким Росія не зможе не рахуватися і буде змушена сісти за стіл перемовин.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю Obozrevatel сказав віцепрем’єр-міністр- міністр із питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

«Мене тішить, що почали звучати питання Будапештського меморандуму. Постійний представник Німеччини на засіданні Ради безпеки ООН нещодавно у своїй промові нагадав зокрема й росіянам, що саме Лавров, який тоді був представником Росії в цій організації, привіз реєструвати в канцелярії Будапештський меморандум», – зазначив Резніков, додавши, що Україна має повне моральне право очікувати на підтримку країн Будапештського меморандуму в новому форматі.

Він нагадав, що свого часу Україна відмовилась від третього у світі ядерного потенціалу, довірившись Росії, США, Великій Британії, Франції, які гарантували недоторканність державних кордонів.

Росія порушила свої зобов’язання, тому Україна має «повне моральне право очікувати від країн Будапештського меморандуму повної підтримки». «Ми очікуємо нового альянсу, з яким Росія не зможе не рахуватися і змушена буде сісти за стіл перемовин так само, як у свій час приєдналася до «нормандського формату», – зазначив Резніков.

Він уточнив, що не йдеться про реанімацію цього документа в буквальному розумінні, однак потрібно постійно підтримувати діалог про гарантії безпеки та допомогу Україні, проти якої РФ здійснює агресію.

Як повідомлялося, 5 грудня 1994 року лідерами України, Великої Британії, Росії і США було укладено Будапештський меморандум «Про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї». Дві інші ядерні держави та постійні члени Ради Безпеки ООН – Китай і Франція – також приєдналися до цього документа, який містив зобов’язання сторін-підписантів гарантувати незалежність та територіальну цілісність України.

Після підписання документа Україна вивела на територію Росії третій за потужністю на той час ядерний арсенал. Натомість Росія у 2014 році на порушення цієї угоди та інших міжнародно-правових актів стосовно відносин з Україною здійснила неприкриту збройну агресію проти України, анексувавши Крим та окупувавши частину території Донбасу.

 

Китайська делегація відвідала окупований Крим: Пекін назвав взаємодію з півостровом “принципами ринку”

УНН. Китай вимагає від України не політизувати “взаємодію” китайських компаній з окупованим українським Кримом, які співпрацюють з нею “відповідно до ринкових принципів”. Про це заявив у понеділок офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь, передає УНН.

Деталі

“Китайські компанії підтримують контакти з Кримом і співпрацюють з ним відповідно до принципів ринку. Не можна політизувати цю взаємодію у комерційній сфері”, — сказав він на регулярному брифінгу, коментуючи невдоволення української сторони недавнім візитом китайської делегації в окупований Крим.

За словами дипломата, китайські підприємства “історично підтримують контакти з Кримом”. “Сподіваюся, що зацікавлені сторони шляхом діалогу і переговорів належним чином врегулюють відповідні питання”, — підсумував він.

Контекст

Як повідомив минулого тижня голова ради директорів Пекінської експортно-імпортної торгової компанії Чжао Кай, який очолив делегацію бізнесменів з Китаю, мета візиту на окупований Росією півострів — “обговорення партнерства в сфері торгівлі і туризму”. Він уточнив, що в програмі підприємців з КНР — відвідування підприємств виноробної галузі та сільського господарства, а також курортних районів.

 

Джапарова презентувала Кримську платформу для європейських та євроатлантичних партнерів

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова презентувала Кримську платформу для європейських та євроатлантичних партнерів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство закордонних справ України.

“15 березня перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова взяла участь в онлайн-заході, присвяченому 7-й річниці тимчасової окупації Росією Криму, організованому Центром європейської політики та Місією України при НАТО”, – йдеться у повідомленні.

У заході також взяли участь заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, заступник помічника генсека НАТО з політичних питань та політики безпеки Джеймс Аппатурай, голова Парламентської асамблеї Євронест Андріус Кубіліус, інші депутати Європейського парламенту, представники провідних європейських та американських неурядових організацій, які опікуються проблематикою Чорноморської безпеки.

“Головною метою дискусії стало ознайомлення іноземної аудиторії із ситуацією на території тимчасово окупованого Криму, що полягає у зростаючій мілітаризації та зухвалих порушеннях норм міжнародного та міжнародного гуманітарного права (порушення прав людини, придушення релігійних свобод, примусовий призов до збройних сил російської окупаційної влади, експропріація українського майна тощо), а також презентації першою заступницею міністра Кримської платформи – нового міжнародного координаційно-консультативного формату, метою якого є консолідація уваги та ресурсів міжнародної спільноти в питанні деокупації Криму”, – повідомляє МЗС.

У цьому зв’язку Джапарова розповіла про роботу, яку Україна проводить з метою забезпечення міжнародної підтримки цієї ініціативи та підготовки саміту 23 серпня 2021 року, зокрема шляхом створення відповідної експертної мережі, яка об’єднає українських та іноземних експертів з аналітичних установ, неурядових організацій та медіа, які надаватимуть інформаційно-аналітичну підтримку діяльності платформи.

«Кримська платформа – це формат, в основі якого лежить стратегічне бачення, консолідація підтримки міжнародних партнерів та, власне, синергія цих зусиль. Говорячи про роль НАТО в Кримській платформі, ми в першу чергу маємо на увазі стримуючі заходи в регіоні Чорного моря – це спільні тренування та навчання, збільшення присутності Альянсу, політичну підтримку та політику невизнання», – зазначила Джапарова.

У своєму виступі вона також привернула увагу до рішення Ради національної безпеки та оборони України про схвалення Державної стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополь, яка визначає магістральні вектори національної політики деокупації півострова.

Зі свого боку Петренко представив факти, що підтверджують зростаючу мілітаризацію Росією тимчасово окупованого півострова та Чорноморсько-Азовського регіону, що становить безпосередню загрозу Україні та країнам регіону.

Як повідомляв Укрінформ, Україна запропонувала Кувейту взяти участь у діяльності міжнародної ініціативи «Кримська платформа». Про це йшлося 15 березня під час зустрічі посла України Олександра Балануци із заступником міністра закордонних справ Кувейту з питань протоколу Аль-Аджраном.

 

Росія назвала “Кримську платформу” нелегітимною і пригрозила учасникам – УП

Росія назвала “нелегітимними” будь-які дії Києва щодо повернення собі контролю над півостровом Крим.

Джерело: коментар речниці російського МЗС РФ Марії Захарової

Деталі: Захарова заявила, що всі зусилля Києва в цьому напрямку є “нелегітимними” і не можуть сприйматися інакше, як “загроза агресії проти двох суб’єктів Російської Федерації”. Вкотре в російському МЗС заявили, що київська влада “під прикриттям своїх західних кураторів безсоромно зневажають міжнародне право”.

Вона начебто проводить “насильницьку українізацію”, “заохочує неонацизм” і порушує права “російськомовних громадян”.

Дослівно: “Ніякі “платформи” для обговорення фантомних болів Києва з іншими країнами не переконають кримчан змінити рішення, прийняте на референдумі в 2014 році. Ніякі розмови про нібито порушення міжнародних норм не скасують їх законного права на самовизначення.

Всі зусилля Києва щодо повернення Криму є нелегітимними і не можуть сприйматися інакше, як загроза агресії проти двох суб’єктів Російської Федерації. Ще раз нагадуємо, що будемо розглядати участь будь-яких країн і організацій в таких діях, включаючи ініціативу “Кримська платформа”, як недружній щодо Росії крок, як пряме посягання на її територіальну цілісність”.

Передісторія:

26 лютого президент Володимир Зеленський видав указ про створення організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи.

Перший саміт Кримської платформи запланований на 23 серпня 2021 року. 

Про підтримку “Кримської платформи заявили США, Велика Британія, Туреччина, Литва та Канада.

 

РФ поступово перетворюється на велику Північну Корею – Джемілєв

Після незаконної окупації Кримського півострова РФ, яка триває сім років, і запроваджених на Заході через це санкцій проти Росії, ця країна відносно міжнародної спільноти поступово перетворюється на «велику Північну Корею».

Про це лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сказав у коментарі турецькому державному агентству «Анадолу» з нагоди 7-ї річниці незаконної анексії Криму.

«Російська Федерація поступово перетворюється на велику Північну Корею. Її представників нікуди не запрошують. Світ усвідомив реальність, але, на жаль, не робить необхідних кроків. Звісно, ряд країн мають зв’язки з Росією, зокрема в газовій і нафтовій сферах, а деякі режими навіть користуються підтримкою цієї держави…», – сказав Джемілєв.

За його словами, після незаконної анексії Криму Росією очікувалося, що міжнародна спільнота проявить дуже жорстку реакцію, однак цього не сталося.

«Я не вірив, що в XXI столітті таке можливо, – інша країна вдирається зі своїми танками в твою країну і, мало того, приєднує твої землі до своєї території. Я думав, що вони створять тут маріонеткову республіку, як це було в Грузії в 2008 році», – сказав лідер кримськотатарського народу.

Джемілєв нагадав, що кримськотатарські татари виступали за цілісність України і бойкотували референдум.

«З цієї причини найбільший тиск з боку окупантів чинився на кримськотатарських турків. На сьогоднішній день у тюрмах утримується близько 120 ув’язнених, і 75 відсотків з цієї кількості становлять кримські татари, тоді як загальна кількість кримських татар – всього лише 13 відсотків від населення півострова. На будинки кримських татар припадає 95 відсотків обшуків, кількість викрадених і вбитих представників нашої народності становить 85-90 відсотків», – наголосив Джемілєв.

За його словами, росіяни зрозуміли, що ніколи не зможуть ужитися з татарами, і з цієї причини сформували політику примусу щодо залишення території.

«Вони не завантажують нас у вагони для худоби і не відправляють до Сибіру, ​​як це було в 1944 році, тому що ми живемо в XXI столітті, проте дотримуються політики, яка здійснювалася після окупації в 1783 році, коли чинився такий тиск, що більшість наших людей мігрували на Османські землі, особливо після Кримської війни. За різними оцінками, на території Туреччини проживає від 3 до 5 мільйонів кримськотатарських турків кримського походження», – зазначив Джемілєв.

Порушуючи тему обмежувальних заходів щодо Росії, лідер кримськотатарського народу повідомив, що міжнародні санкції є ефективними, але їх недостатньо.

«Після розмови з Володимиром Путіним у березні 2014 року я поїхав на засідання НАТО в Брюссель. Там мені пообіцяли, що запровадять санкції і Крим обов’язково буде звільнений. Тоді я нагадав, що коли росіяни вторглися в Афганістан в 1979 році, також були введені санкції, але нам довелося чекати 10 років розпаду Радянського Союзу. «Чи доведеться нам і зараз чекати 10 років?» – поцікавився я. У відповідь я почув, що зараз дуже динамічна епоха і що це не займе багато часу, але, на жаль, минуло вже 7 років», – констатував депутат Верховної Ради України.

На думку лідера кримськотатарського народу, незаконна анексія дуже вдарила по економіці та авторитету Росії.

Як повідомлялося раніше, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в окупованому Криму висунуто обвинувачення в «перетині держкордону Росії іноземним громадянином, в’їзд якому до Росії не дозволений, вчиненому групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК України); недбалому зберіганні вогнепальної зброї, яке створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК України); незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)». Також стало відомо, що раніше Росія продовжила Джемілєву заборону на в’їзд у країну до 2034 року. За даними адвоката Миколи Полозова, документ ФСБ про продовження заборони Джемілєву міститься у 12-му томі матеріалів «справи» проти нього.

 

Росія не загрожує країнам НАТО, але зловживає силою проти сусідів – Столтенберг

Російська Федерація не несе негайної загрози для країн-членів НАТО саме тому, що Альянс створений для колективного протистояння таким загрозам. Водночас Росія застосовує військову силу проти сусідів, чим створює загрози для безпеки.

Про це на засіданні підкомітету Європарламенту з безпеки й оборони сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так він відповів на запитання європейських депутатів, чи відчуває Альянс негайну загрозу військової атаки з боку Росії проти країн-членів НАТО.

«Я не бачу негайної небезпеки військової атаки проти будь-якого союзника по НАТО. Саме для цього ми маємо НАТО, основою якого залишається ідея, що у випадку атаки на одного союзника, це викличе відповідь від усього Альянсу за принципом один за всіх і всі за одного. Це одна з головних причин, чому нам вдавалося зберігати мир в Європі понад 70 років. Це безпрецедентний період (мирного) часу», – підкреслив керівник Альянсу.

Він наголосив, що створення НАТО стало важливою подією після завершення Другої світової війни, і по сьогодні Альянс залишається ключовою організацією, яка зберігає мир у цій частині світу. «При цьому ми бачили, що Росія зловживає силою і застосовує військову силу проти сусідів. Не проти тих сусідів, які є членами НАТО, не проти Норвегії або Балтійських країн, не проти Польщі або будь-якої іншої країни-союзниці в Європі. Але був прецедент з Україною – незаконна анексія Криму, Росія продовжує дестабілізувати Східну Україну, ми бачимо це в Грузії, Росія має також війська в Молдові без згоди уряду Молдови. Ми бачимо більше російської військової присутності у багатьох частинах світу», – зауважив Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, в аналітичній доповіді «НАТО 2030», оприлюдненій у грудні, Росія визначається як джерело найглибшого геополітичного виклику для усього Альянсу. Ця країна продовжує агресію проти України та у Грузії, нарощує військову присутність у високих широтах Півночі та у Північній Атлантиці, а також військово-повітряні та військово-морські спроможності у Баренцевому морі, на Балтиці, у Чорному та Середземному морях.

Стосовно Росії НАТО проводить двоєдину політику: з одного боку – стримування та оборони, а з іншого, – підтримує відкритими канали зв’язку для уникнення непорозумінь або нещасних випадків.

 

Україна готова реагувати на військові провокації РФ з різних напрямків – Міноборони

Україна усвідомлює, які військові сили Російська Федерація зосередила в окупованому Криму і які російські сили зосереджені на кордонах України, та готова запобігти будь-яким подальшим військовим провокаціям проти власного суверенітету та територіальної цілісності.

Про це під час віртуальної дискусії під егідою брюссельського Центру європейської політики (ЕРС), яку було присвячено сьомій річниці з дня незаконної окупації Росією Криму, заявив заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко.

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу, чи готова Україна реагувати на військові провокації Росії відразу з кількох напрямків, враховуючи войовничу риторику російських офіційних ЗМІ та високу концентрацію російських військових сил в окупованому Криму та у захоплених районах Донбасу.

«Україна готова запобігти будь-яким подальшим загрозам для нашої територіальної цілісності та суверенітету. Ми всі розуміємо, який бойовий потенціал має Росія, і які військові сили вона вже зосередила на окупованому півострові. Але, в той же час, ми робимо все, що можемо, шляхом військових заходів та з використанням національних ресурсів, щоб упередити будь-який прояв подальшої агресії з південного напрямку в сторону України. Ми здійснимо всі адекватні заходи для того, щоб захистити український народ та українську землю», – наголосив Петренко.

Він зауважив, що Україна свідома, якою є концентрація російських військ в окупованому Криму і якою є концентрація таких сил на континентальній частині Росії, що потенційно можуть бути використані для загрози національним інтересам України та її безпеці, якщо у Кремлі буде прийнято таке політичне рішення.

«Слово “взаємодія” є дуже важливим як для нашої політики з деокупації Криму, так і для розвитку наших оборонних спроможностей. Політична взаємодія, консолідовані ресурси, міжнародна присутність у Чорному морі, подальша допомога Україні у продовженні оборонної реформи та у розбудові сучасних спроможностей, стратегічні перспективи України стати членом організації з колективної безпеки – все це ті складові, які мають бути використані, щоб надати вам повну відповідь: так, Україна готова запобігти будь-якій ескалації з багатьох напрямків», – наголосив заступник міністра оборони України.

Як повідомлялося, протягом минулих тижнів у більшості державних російських ЗМІ розгорнуто пропагандистську кампанію з метою виправдати ймовірну військову агресію РФ проти України.

Водночас, за оприлюдненими даними української розвідки, Російська Федерація продовжує нарощувати власні військові угруповання в окупованому Криму та на непідконтрольних уряду України територіях окремих районів Донецької та Луганської областей.

За повідомленнями офіційних представників Міністерства оборони та Збройних Сил України, Україна усвідомлює загрози та готова дати адекватну відповідь на ймовірні збройні провокації.

 

У столиці відкрилася виставка про життя людей, долю яких зруйнувала війна

У Києві стартувала фотовиставка JUS IN BELLO відомого фотографа-документаліста Сергія Моргунова, яка триватиме до 22 березня, та яка демонструє зруйновані війною міста і людські долі на сході України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“З вами я можу поділитись маленькими частинами того, що відбувається на сході України протягом останніх 7 років. Я не мав собі за мету здивувати когось цими світлинами і показати щось нове, бо, на жаль, війни продовжуються стільки, скільки існує людство. І всі ці сюжети ми вже бачили і, на жаль, вони будуть ще в майбутньому. Я показую ці світлини для того, щоб нагадати конкретний конфлікт, котрий стався в результаті військової агресії Російської Федерації проти нашої держави і про наслідки, які ця агресія принесла як для України, так і в цілому для сучасного світу”, – зазначив Моргунов у вступному слові.

За його словами, світлини робились протягом 7 років, і серед них є багато історій особистостей, через які він намагається розповісти світові про війну. Наразі в доробку автора близько 54 тисяч світлин. На них зображено документальні кадри, зроблені в населених пунктах вздовж лінії фронту в Донецькій та Луганській областях, в яких вщент знищена інфраструктура, а люди лишились без роботи та без базових життєвих благ.

Своєю чергою британський фотограф-документаліст Марк Невіл під час виступу відзначив, що люди на світлинах наче дивляться не на фотографа, а крізь призму камери дивляться на кожного з нас.

“Його політичні і соціальні погляди на Україну відбивають його власну особисту етику… Яке значення цих світлин?.. На кожній світлині видно, що погляд споглядача відбивається поглядом героя на світлині”, – зазначив Невіл.

На думку віцепрем’єр-міністра – міністра з питань тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, головною емоцією фотографій, які представлені на виставці, має бути не страх і жаль, а надія.

“Я переконаний, що живити надію ми можемо завдяки таким проєктам, які розповідають всьому світові, що це є, що це є правда в 21 столітті в центрі Європи, – війна, яку розв’язала Російська Федерація”, – наголосив Резніков, додавши, що війна є гібридною і тому відповіді на неї також мають бути гібридними. Найкращою відповіддю України на гібридну війну є правда, яка зображена на світлинах.

Резніков виступив з ініціативою, аби спільно з МЗС та дипустановами така експозиція побачила світ, продемонструвавши громадянам різних країн, до чого призвела військова агресія Росії в Україні.

На думку Моргунова, мова фотографії міжнародна та унікальна, тож знайде свою аудиторію в будь-якому куточку світу.

Свою особисту підтримку заходу засвідчили міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, заступник міністра юстиції України – уповноважений у справах Європейського суду з прав людини та Іван Ліщина, представники дипломатичних установ, правозахисних, громадських, благодійних організацій, експерти міжнародних організацій, керівництво Київської міської державної адміністрації, журналісти.

Виставка JUS IN BELLO триватиме до 22 березня в приміщенні Музею історії міста Києва за адресою вул. Б.Хмельницького, 7.

Сергій Моргунов – незалежний український режисер, оператор, документальний фотограф та громадський активіст. Брав участь у міжнародних виставках, публікується у міжнародних ЗМІ та тематичних книгах. З 2014 року документує наслідки збройної агресії Російської Федерації проти України, знімає вздовж лінії бойового зіткнення. У березні 2017 року був номінований на Joop Swart World Press Photo.

 

У Міноборони презентували Книгу пам’яті добровольців

У Міністерстві оборони України презентували Книгу пам’яті добровольців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони.

В оборонному відомстві вшанували захисників, які віддали своє життя за незалежність та територіальну цілісність країни в російсько-українській війні.

У церемонії взяли участь міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, заступник міністра оборони України Ігор Старобінський, заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко, представники оборонного відомства, Збройних Сил України та побратими полеглих героїв із добровольчих формувань, а також батьки й друзі захисників.

Під час церемонії вшанування Лапутіна представила Книгу пам’яті добровольців. У ній імена тих, хто добровільно, з перших днів агресії, пішов захищати країну нарівні з солдатами та офіцерами Збройних Сил та інших військових формувань.

“Сьогодні визначна й історична подія, адже спільно з Міноборони ми презентуємо Книгу пам’яті добровольців. У ній наразі є 71 ім’я полеглих героїв, але робота ще триває. Відсьогодні в «Залі пам’яті» вшановуватимуть не тільки солдатів і офіцерів Збройних Сил України, а й добровольців”, — наголосила Лапутіна.

“Для нас, батьків загиблих, сьогоднішня подія є історичною. Наш 19-річний син, доброволець, молодший лейтенант Святослав Горбенко загинув 3 жовтня 2014 року під час ворожого наступу до старого термінала Донецького аеропорту. Він пліч-о-пліч воював із військовими 3-го полку спецпризначення ЗСУ. Хлопці для мого сина були побратимами в бою. Ми тримаємося один одного разом із батьками полеглих добровольців і офіцерів Збройних Сил. Особисто для мене ― усі рівні, хто захищав країну”, – сказав на церемонії батько загиблого добровольця Сергій Горбенко.

Від імені батьків полеглих захисників Горбенко висловив вдячність усім причетним до створення Книги пам’яті добровольців та додав, що незалежність кожної країни будується на тому, є в ній добровольці чи ні. У нашій же державі добровольці ― найумотивованіші бійці.

Як повідомляв Укрінформ, 14 березня до Дня українського добровольця Президент України Володимир Зеленський підписав указ № 97/2021, яким відзначив державними нагородами тих, хто одними з перших стали на захист країни від російського агресора. Так, 67 добровольців нагороджені орденом «За мужність» III ступеня”. Більшість з них загинули під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України.

 

У Львові проходить форум військових письменників

У Львівському будинку офіцерів проходить ІІІ Всеукраїнський форум військових письменників, який об’єднав майже 30 учасників – захисників України.

Про це сьогодні, 15 березня, повідомляє пресслужба Львівської ОДА, передає Укрінформ.

Зазначається, що ІІІ Всеукраїнський форум військових письменників проходить у Львові з 14 до 16 березня.

«Дуже тішуся з того, що такий форум проходить саме на Львівщині. Бо Львів вкотре гуртує особливих людей задля важливої справи. Ця подія і вся ваша праця є дуже важливі. Бо ви не лише пишете цю історію, ви – її творці», – привітала учасників форуму директор Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Ірина Гаврилюк.

Форум є першим фестивалем, що об’єднав авторів – діючих військовослужбовців, журналістів, а також тих, хто на початку протистояння на сході України були призвані до лав силових структур України по мобілізації або пішли воювати добровольцями.

Учасники форуму вже традиційно зустрінуться з читачами не лише у Львові, але і в районних містах.

У програмі – презентації книг, неформальне спілкування, благодійні акції та ярмарок. Локації форуму: Будинок офіцерів, Львівська обласна бібліотека для юнацтва імені Романа Іваничука, Будинок Воїна, публічні бібліотеки та культурні центри області (Миколаїв, Червоногад, Кам’янка-Бузька, Борислав, Сокаль, а також Солонка).

Зокрема, у Будинку воїна завтра, 16 березня, будуть представлені твори таких письменників: Андрія Кириченка, автора поетичних збірок “Це наша правда!”, “От така війна…”, “Гільзи в кишені”; Володимира Тимчука (збірки «Вогнити! Вижити! Перемогти!», «Весняні коловороти», «Донецький аеропорт», «Гуцульське повстаннє», «Зі сходом сонця», «Азовом… Зіскрижалені»); Максима Бутка, автора книги “Записки війни”.

 

Катастрофа Ан-26 під Чугуєвом: ексначальник університету хоче через суд поновитися на посаді

Відсторонений після катастрофи Ан-26 начальник Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба генерал-майор Олександр Турінський оскаржує в суді наказ Міноборони.

Позов про скасування пункту наказу про відсторонення розгляне Рівненський окружний адміністративний суд, передає Укрінформ.

«ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Міністерства оборони України про визнання протиправним і скасування пункту 3 розпорядчої частини наказу Міністерства оборони України від 14 січня 2021 року № 1 КП ДСК «Про деякі питання авіаційних подій у Збройних Силах України»», – йдеться в ухвалі про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Заяву Турінський подав у лютому, а підготовче засідання в справі, яка розглядатиметься за правилами загального позовного провадження, призначили на 9:00 16 березня.

Університет, згідно з ухвалою, залучать до розгляду справи.

«Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Харківський національний університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба, оскільки зважаючи на предмет та підстави позову, судове рішення може вплинути на його права та обов`язки», – зазначено в судовому документі.

У пресслужбі вишу кореспонденту Укрінформу сказали, що поки не мають інформації щодо позовної заяви, однак наголосили, що «всі підтримують керівника і сподіваються на його повернення до роботи».

Зв’язатися з самим Турінським кореспонденту Укрінформу поки не вдалося. Поки не відомо, чому позовна заява подана саме в Рівному. За інформацією співрозмовника, наближеного до генерала, Турінський наразі хворіє, і на засідання 16 березня не приїде.

Як повідомлялося, увечері 25 вересня 2020 року при заході на посадку на аеродром у м. Чугуїв на Харківщині розбився літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ. На борту перебували 27 осіб: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил. На місці катастрофи загинули 25 осіб, один курсант помер у лікарні від опіків, ще один курсант вижив.

23 жовтня віцепрем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський повідомив, що згідно з висновками урядової комісії, причиною катастрофи стали “технічні неполадки, на які наклався людський фактор, плюс системні серйозні порушення в організації польотів щодо забезпечення безпеки”.

18 грудня заступник керівника Спеціалізованої військової прокуратури в оборонній сфері Сергій Личик повідомив, що ДБР оголосило підозри керівнику польотів військової частини, командиру військової частини, який затверджував плановість польотів, а також повідомили про підозру командувачу Повітряних сил Збройних сил України.

23 грудня 2020 року Офіс генпрокурора повідомив, що на 60 днів взято під варту без права внесення застави командира військової частини А4104, який підозрюється у порушенні правил польотів та підготовки до них, а також порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки, та у недбалому ставленні до служби (ст. 416 та ч. 3 ст. 425 КК України) та керівника польотами групи управління польотами військової частини А4104, який підозрюється у порушенні правил польотів та підготовки до них, а також порушенні правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України). Командувачу Повітряних сил ЗСУ, який підозрюється у недбалому ставленні до служби, вчиненому в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 425 КК України), обрано запобіжний захід у виді особистого зобов‘язання.

9 лютого Печерський суд столиці подовжив підозрюваним запобіжні заходи до 18 березня. Термін досудового слідства також продовжили до 18 березня через неготовність кількох експертиз.

Олександр Турінський— генерал-майор (з жовтня 2017 року) Збройних сил України, учасник російсько-української війни, депутат Харківської обласної ради від «Блоку Світличної «Разом».

 

Ракетні комплекси “Нептун” нарешті передали ВМС ЗСУ –  УП

Дослідні зразки українського берегового мобільного ракетного комплексу з протикорабельними ракетами РК-360МЦ “Нептун” передали до складу Військово-морських сил Збройних сил України.

Джерело: пресцентр Міноборони

Деталі: Ці комплекси виготовлено в рамках державного контракту між Міністерством оборони України та державним київським конструкторським бюро “Луч”.

Комплекс включає рухомий командний пункт, уніфіковану самохідну пускову установку, транспортно-заряджаючу машину, транспортну машину, комплект наземного обладнання, габаритно-масові макети крилатих ракет тощо.

Пряма мова міністра оборони Андрія Тарана: “Завдяки спільній роботі оборонного відомства і вітчизняних підприємств вдалося виготовити озброєння нового покоління, що збільшить стримуючий потенціал та підвищить вплив України на морі. Наше домашнє завдання — замкнути “Нептуни”, ракетні і патрульні катери, корвети в єдину систему оборони, яка зможе дати відсіч противнику з моря”.

Що передувало: Міноборони ще восени 2020 року заявляло, що до кінця року закупить береговий ракетний комплекс 360МЦ “Нептун” і розставить їх вздовж узбережжя.

 

Мін’юст оскаржив скасування нового українського правописуУП

Міністерство юстиції подало апеляційну скаргу на рішення Окружного адмінсуду Києва щодо скасування нового українського правопису.

Джерело: повідомлення Мін’юсту

Деталі: Скарга подана до Шостого апеляційного адмінсуду.

В Мінюсті зауважують, що ОАСК задовольнив відповідний позов, обґрунтовуючи рішення тим, що Кабмін при прийнятті постанови діяв поза межами власних повноважень, встановлених Конституцією та законами України.

У відомстві вважають незаконним відповідне рішення ОАСК і вказують, що уряд “наділений повноваженнями щодо забезпечення проведення державної політики у сфері розвитку та функціонування державної мови у всіх галузях, а також повноваженнями щодо спрямування та координації роботи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у вказаній сфері”.

Передісторія:

28 січня стало відомо, що ОАСК скасував нову редакцію правопису.

Згодом стало відомо, що Кабінет міністрів оскаржить рішення ОАСК, що скасував постанову уряду, якою було схвалено нову редакцію “Українського правопису”.

 

Маркарова хоче створити у Вашингтоні “Український дім” –  УП

Новопризначена посол України у США Оксана Маркарова ініціюватиме створення у Вашингтоні “Українського дому” як майданчика для зустрічей друзів України та просування української культури.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це вона сказала в інтерв’ю виданню LB на запитання про те, чи планує нові формати співпраці з українською діаспорою.

Оксана Маркарова зазначила, що в часи роботи у Мінфіні створила нові проєкти, пов’язані з публічними фінансами.

“Так само і для Вашингтону в мене є мрія, яка вже перетворилася в план – створити постійно діючий Український дім, який буде головним майданчиком для просування українського наративу, місцем зустрічі, обміну ідеями всіх друзів України, місцем дискусій і просування української культури…  І створенням його ми займемося вже цього року”, – розповіла вона.

За її словами, ця установа буде функціонувати у співпраці з посольством і буде “відкритою для усіх”.

Напередодні початку своєї роботи у Вашингтоні Маркарова також розповіла, чого буде домагатися від Сполучених Штатів на своїй посаді. 

 

Кулеба – про статтю WP: Глибоко помилково зводити відносини між Україною та США до однієї розмови

Глава МЗС Дмитро Кулеба відповів на статтю The Washington Post про те, що адміністрація Джо Байдена очікує від Володимира Зеленського більших зусиль у проведенні реформ та в боротьбі з корупцією.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі Дмитра Кулеби, наданому УП.

«Редакційна колегія WP, безсумнівно, має право на власний погляд, так само як українські журналісти мають право на власні погляди. Підвищений інтерес до особистої розмови президентів України та США нормальний і зрозумілий, як і кількість конспірологічних теорій, які традиційно супроводжують такі події», – написав очільник МЗС.

За його словами, було б «глибоко помилково» зводити всі українсько-американські відносини до однієї розмови лідерів двох держав: «Факти свідчать про планомірний розвиток діалогу України та США. Я провів телефонну розмову з державним секретарем США вже у перші тижні його перебування на посаді. Невдовзі після цього провели розмову і міністри оборони України та США. Є абсолютно змістовна і широка розмова між нашими країнами з усього спектру питань».

Кулеба висловив переконання, що після низки нещодавніх рішень РНБО неможливо звинуватити Президента України у нерішучості щодо боротьби з корупцією, олігархами та російським впливом. «Лише за останній місяць Володимир Зеленський зробив кроки, про які інші у попередні роки навіть не наважувалися говорити», – наголосив міністр.

«Сигнали, які ми отримуємо від американської сторони після ухвалення цих рішень, діаметрально протилежні припущенням американських і українських журналістів. Наші партнери вважають їх довгоочікуваними кроками, які демонструють відданість керівництва України реформам. Тому немає сенсу вимагати від України чогось, що вона вже робить у власних інтересах без будь-яких зовнішніх порад», – підсумував глава Міністерства закордонних справ.

Як повідомлялося, американська газета The Washington Post написала, що адміністрація Джо Байдена очікує від Президента України Володимира Зеленського більших зусиль у проведенні реформ та в боротьбі з корупцією.

У своїй статті WP зазначила, що Президент України має продемонструвати більшу прихильність цій боротьбі. Зокрема, наполягати на судовій реформі, відновити незалежність Нацбанку, виключити будь-які спроби послабити НАБУ, а також недвозначно порвати з Коломойським та підтримати кримінальні обвинувачення проти нього.

 

Світовий конґрес українців виключив латвійську організацію за антиукраїнську позицію –  УП

Рада директорів Світового конґресу українців виключила зі своїх лав Об’єднання українських товариств Латвії за участь в акціях прихильників “русского міра”, поширення антиукраїнської пропаганди, брехні про війну на Донбасі тощо.

Джерело: Світовий конґрес українців 

Деталі: Рада директорів Світового конґресу українців (СКУ) 13 березня виключила зі своїх лав Об’єднання українських товариств Латвії (ОУТЛ), оскільки його діяльність демонструє антиукраїнську позицію, що суперечить основним засадам діяльності та цінностям СКУ.

Таке рішення СКУ вперше прийняв за свою понад 50-літню історію.

ОУТЛ була однією з трьох складових організацій з Латвії.

Ухвалу зроблено за результатами тривалого моніторингу діяльності ОУТЛ,  офіційного спілкування з його Проводом із наданням безпосередніх доказів про антиукраїнську діяльність ОУТЛ та проханням їх опротестувати, консультацій із провідними українцями в Латвії, а також на підставі заслухання на спеціальному засіданні Ради директорів 13 березня заступника голови цього об’єднання.

Як повідомляє СКУ, “на основі зібраної у відкритих джерелах інформації було встановлено, що члени та керівники ОУТЛ явно демонструють антиукраїнську позицію”.

Це включає, зокрема, “пропагування різної антиукраїнської інформації в соціальних мережах; участь в акціях організацій, що керуються ідеологією “русского міра”; поширення дезінформації про війну на Сході України та наклепів на владу України, яка начебто є “фашистською гунтою”, яка вбиває дітей; висловлювання, які дискредитують Революцію Гідності; просування ідеї про створення новоросійської республіки; ідеалізацію терористів та військових злочинців на Донбасі, зокрема Олександра Захарченка”.

Також ідеться про “співпрацю з російськими пропагандистськими ЗМІ; підтримку проросійських радикальних груп у Латвії, які підривають її суверенітет; пропагування у Латвії забороненої радянської символіки та історії; участь провідників та представників ОУТЛ у заходах посольства Російської Федерації в Латвії; проведення культурних заходів у закладах РФ та запрошення на них дипломатичних представників держави-агресора”.

Докази були надані президенту та Проводу ОУТЛ в офіційному письмовому зверненні – і жоден із них не було спростовано ні письмово, ні під час виступу представника ОУТЛ на спеціальному засіданні Ради директорів СКУ.

Усе це стало причиною для виключення ОУТЛ з членства в СКУ.

Конґрес буде взаємодіяти зі своїми складовими організаціями в Латвії, щоб посилити українські патріотичні сили та підтримати формування нового центрального представництва українців у Латвії для здійснення проукраїнської громадської діяльності.

Пряма мова президента СКУ Павла Ґрода: “Сьогодні, коли Україна вже 7-й рік протистоїть російській агресії, одним із основних завдань СКУ і його мережі в понад 60 країнах світу є підтримка українського народу щодо захисту територіальної цілісності України.

І тому СКУ вважає неприпустимим членство в СКУ будь-якої організації, яка пропагує антиукраїнську політику та співпрацює з російськими владними структурами.

СКУ відкритий до співпраці з українськими громадськими  організаціями в діаспорі, які стійко стоять на проукраїнській позиції, що відповідає основним засадам діяльності СКУ”.

 

Навальний розповів, як його стережуть у “доброзичливому концтаборі” –  УП

Засудженого в Росіії опозиціонера Олексія Навального доставили із СІЗО в виправну колонію № 2 в місті Покров у Володимирській області РФ.

Джерело: акаунти Навального в соцмережах, адвокатка Ольга Михайлова, яку цитують російські ЗМІ.

Деталі: Навальний знаходиться в карантинній камері разом з іншими п’ятьма ув’язненими. За словами адвокатки, скарг на порушення у Навального немає.

У Facebook і Instagram акаунтах Навального 15 березня також з’явився новий пост від імені політика, він розповідає про умови в колонії і режим тотального спостереження.

Пряма мова: “Змушений визнати, що російська тюремна система змогла мене здивувати. Не уявляв, що можна влаштувати справжній концтабір за 100 км від Москви.

Ніякого насильства і навіть натяку на нього я поки не бачив, хоча за напруженими позами засуджених, які стоять струнко і тим, хто боїться зайвий раз повернути голову, я легко вірю численним історіям про те, що тут, в ІК-2 “Покров”, зовсім недавно людей до напівсмерті забивали дерев’яними молотками. Зараз методи змінилися, і, чесно скажу, я навіть не пригадаю місця, де всі розмовляють настільки ввічливо і в якомусь сенсі привітно.

Я так собі і називаю свій новий дім – “наш доброзичливий концтабір”.

Режим, статут, розпорядок дня. Буквальне виконання нескінченних правил. Мат і жаргонні слова заборонені. І ця заборона строго дотримується. Уявляєте в’язницю, де не лаються? Страшне діло.

Відеокамери всюди, за всіма спостерігають і при найменших порушеннях складають рапорт …

Вночі я через кожну годину прокидаюся від того, що поруч з моїм ліжком стоїть чоловік у бушлаті. Він знімає мене на камеру і каже: “Дві години тридцять хвилин, засуджений Навальний. Зняття з профілактичного обліку як схильного до втечі. На місці”. І я знову спокійно засинаю з думкою про те, що є люди, які пам’ятають про мене і ніколи не втратять. Здорово ж, правда? Ви теж не втрачайте зв’язку зі своїми близькими. Всіх обіймаю”.

 

Глави МЗС провідних країн Заходу: «Не можна дозволити трагедії Сирії тривати ще 10 років»

Заплановані вибори в Сирії демократичними не будуть, а відтак Дамаску не варто очікувати на покращення відносин з демократичним світом.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві глав МЗС Німеччини, США, Франції, Великої Британії та Італії.  Її текст оприлюднено, зокрема, на сайті МЗС ФРН.

«Президентські вибори в Сирії, заплановані на цей рік, не будуть ні вільними, ні чесними і не можуть привести до нормалізації міжнародних відносин із сирійським режимом. Політичний процес вимагає участі всіх сирійців, включаючи діаспору та переселенців, щоб усі голоси були почуті», – заявили міністри.

Вони нагадали, що режим Асада зреагував жахливим насильством на мирні протести людей, які 10 років тому почали вимагати реформ: «Асад та його союзники відповідальні за наступні роки війни та людські страждання».

Очільники МЗС подякували мужнім особистостям та організаціям, які задокументували серйозні порушення прав людини та міжнародного права, аби притягнути винних до правосуддя та надати життєво важливу допомогу людям, які цього потребують. Ця робота, зазначили вони, все ще має величезне значення.

Дипломати провідних країн Заходу підкреслюють важливість залучення «сирійського режиму та його прихильників» до політичного процесу та забезпечення гуманітарної допомоги. Її потребують більше половини населення Сирії, майже 13 мільйонів людей. Мільйони сирійських біженців, яких прийняли сусіди Сирії – Туреччина, Йорданія, Ліван, Ірак та Єгипет, – а також внутрішньо переміщені особи досі не можуть повернутися додому через ризик насильства, свавільних арештів і катувань, указується в заяві.

Міністри підкреслюють, що не відвернуться від сирійського народу, а їхні держави зобов’язалися активізувати пошук мирного рішення відповідно до резолюції 2254 Ради Безпеки ООН, яка покликана захищати права та майбутнє процвітання всіх сирійців.

«Безкарність для нас неприйнятна. Тому ми будемо продовжувати наполягати на притягненні до кримінальної відповідальності за найтяжчі злочини та продовжувати підтримувати роботу незалежної комісії з розслідування ситуації з правами людини в Сирії та міжнародного, незалежного й неупередженого механізму ООН для переслідування злочинів в Сирії», – підкреслюють міністри.

Вони також запевняють, що не будуть толерувати нехтування Сирією Конвенції про хімічну зброю, і повністю підтримуватимуть роботу ОЗХО в цьому відношенні. П’ять країн обіцяють продовжувати кампанію за загальнодержавне припинення вогню та безперешкодний гуманітарний доступ, включаючи транскордонний механізм. Це стосується і звільнення свавільно заарештованих осіб та за вільних чесних виборів під наглядом ООН за участю всіх сирійців, включаючи діаспору.

«Чіткий прогрес у напрямку всеохоплюючого політичного процесу та припинення гноблення сирійського народу є надзвичайно важливими. Ми не можемо дозволити цій трагедії тривати ще десять років», – наголошується у заяві.

Як відомо, громадянська війна в Сирії спалахнула у березні 2011 року. Вона почалася з демонстрацій, які були частиною «Арабської весни». Протестувальники, зокрема, вимагали відставки президента Башара аль-Асада.

 

Британія вперше автономно ввела санкції проти Сирії

Велика Британія вперше після виходу з ЄС застосувала автономний режим санкцій проти посадовців режиму президента Сирії Башара Асада.

Про це оголосив 15 березня уряд Сполученого Королівства, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Нові санкції проти сирійського керівництва є першими у рамках автономного санкційного режиму Великої Британії, які набули чинності після завершення перехідного періоду виходу з ЄС», – заявив офіційний Лондон.

Оголошені санкції стосуються шести високопосадовців режиму президента Сирії Башара Асада, включаючи міністра закордонних справ, командувача республіканської гвардії, інших представників близького кола сирійського диктатора. Відносно них введені візові заборони та заморожені активи на британській території.

Загалом персональні санкції, які підтримує Британія, стосуються 359 сирійських посадовців, які підозрюються у насильстві та скоєнні злочинів проти цивільного населення.

Як зазначається, нові санкції Велика Британія оголосила у день 10-ї річниці початку війни у Сирії, під час якої режим Асада також застосовував хімічну зброю проти власного населення.

 

Канада обвинувачує Росію в обстрілах цивільних у Сирії

Росія та режим Асада здійснювали неодноразові обстріли цивільних об’єктів у Сирії.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це в Оттаві заявив міністр закордонних справ Канади Марк Гарно з нагоди 10 річниці початку мирних протестів у Сирії.

“Режим Асада залучений до тортур, примусових зникнень, позасудових страт та використання хімічної зброї. Режим та його прибічники – особливо Росія – також свідомо завдавали удари по цивільних об’єктах, в тому числі школах та лікарнях”, – сказав Гарно.

Він нагадав, що нині більше половини довоєнного населення Сирії стали вимушеними переселенцям й понад 13 млн жителів країни потребують негайної допомоги. “Міжнародна спільнота повинна продовжувати прагнути до знаходження тривалого політичного розв’язання, у відповідно до Резолюції Радбезу ООН 2254, яка вказала дорожню карту до мирного процесу у Сирії”, – зазначив міністр.

Гарно також наголосив на важливість встановлення відповідальності за міжнародні злочини у країні. “Відповідно до Конвенції ООН проти тортур, Канада й Нідерланди звернулися із запитом розпочати перемовини із Сирією для обговорення сирійських порушень прав людини”, – зауважив він.

Як повідомлялося, мирні протести, які розпочалися у Сирії в 2011 році, переросли в громадянську війну, що вже забрала більше пів мільйона життів.

 

Київ вимагає прозорого розгляду справи затриманого редактора білоруської версії InformNapalm

МЗС України вимагає прозорого і неупередженого розгляду справи затриманого у Гродно редактора білоруської мовної версії сайту міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm Дениса Івашина і продовжує уважно стежити за діями білоруської влади щодо нього.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба МЗС у відповідь на запити ЗМІ.

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що білоруський громадянин зі статусом закордонного українця, журналіст та волонтер Денис Івашин допомагав розповідати світові про злочини у ході російської агресії проти нашої держави, тому його затримання викликало занепокоєння МЗС України, як і багатьох українців, які слідкували за його журналістською та волонтерською діяльністю.

У міністерстві висловили переконання, що журналістська діяльність не може і не має бути приводом для переслідування. «Це затримання викликає особливе занепокоєння на тлі триваючого наступу на свободу слова, життя і здоров’я журналістів у Республіці Білорусь. Ми вимагаємо, щоб розгляд справи Дениса Івашина був прозорим та неупередженим і продовжуємо уважно стежити за кожним подальшим кроком білоруської влади щодо нього”, – заявили в МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, 12 березня в місті Гродно затримали білоруського журналіста, редактора білоруської мовної версії сайту міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm Дениса Івашина.

 

Незалежна медіарада закликає владу Білорусі звільнити ув’язнених журналістів

Незалежна медійна рада засуджує неправомірне втручання у свободу вираження поглядів у Білорусі, зокрема незаконні переслідування та покарання журналістів, і закликає органи влади країни негайно звільнити всіх журналістів, ув’язнених або затриманих з політичних мотивів.

Про це йдеться у заяві Незалежної медійної ради, передає Укрінформ.

«Кримінальні переслідування журналістів у Білорусі не мають жодної обґрунтованої правової підстави, спрямовані на придушення протестів та вимог демократичної зміни влади, є надмірними й такими, що очевидно суперечать міжнародним стандартам щодо захисту прав людини», – йдеться у заяві.

Її автори зазначають, що ситуація зі свободою вираження поглядів у Білорусі є неприпустимою та вимагає швидких і рішучих дій для захисту й забезпечення прав людини. Адже з огляду на життєво важливу функцію медіа щодо поширення інформації про суспільні події постійне переслідування журналістів лише за реалізацію ними свого права на свободу вираження поглядів посилює тиск на суспільство загалом.

У заяві наголошується, що Незалежна медійна рада засуджує неправомірне втручання у свободу вираження поглядів у Білорусі, зокрема незаконні переслідування та покарання журналістів, і закликає органи влади Білорусі: негайно звільнити всіх журналістів, ув’язнених або затриманих з політичних мотивів, за реалізацію ними права на свободу вираження поглядів; утриматися від їхніх подальших переслідувань і подібних звинувачень; припинити всі форми переслідування журналістів та працівників медіа за реалізацію ними свого права на свободу вираження поглядів; провести незалежне, оперативне, ретельне та ефективне розслідування випадків насильства щодо журналістів з боку правоохоронних органів та притягнути винних до відповідальності; поважати право громадян на свободу вираження поглядів та мирні зібрання.

Незалежна медійна рада також звертається до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Міністерства закордонних справ із закликом: публічно засудити репресії білоруської влади проти журналістів; вимагати від органів влади Білорусі негайно припинити переслідування журналістів та інші порушення прав людини; терміново розглянути питання про введення та/або посилення Україною санкцій проти високопосадовців Білорусі, причетних до порушень прав людини; закликати уряди країн-партнерів до введення суворіших санкцій проти високопосадовців Білорусі, причетних до порушень прав людини.

Автори заяві також нагадують, що після оспорюваних президентських виборів у Білорусі тривають протести, а разом з ними — напади, масові арешти, затримання і навіть зникнення журналістів та працівників медіа лише через їхню професійну діяльність. «Така поведінка підриває основи демократичного ладу, коли медіа можуть вільно надавати чесну та збалансовану інформацію громадянам про суспільні події і в такий спосіб забезпечувати прозорість та підзвітність влади», – заявили в організації.

Там також нагадали, що починаючи з 9 серпня 2020 року Білоруська асоціація журналістів (БАЖ) зафіксувала понад 500 порушень свободи медіа, вчинених представниками влади, а саме: більш як 480 затримань журналістів; 97 журналістів відбули адміністративні арешти; 62 журналісти зазнали фізичного насильства з боку правоохоронних органів; щодо 15 журналістів відкрито кримінальні провадження; дев’ять з них перебуває під вартою саме зараз.

Серед ув’язнених – журналістка tut.by Катерина Борисевич, журналіст Андрій Александров, журналістки телеканалу «Белсат» Катерина Андрєєва (Бахвалова) та Дарія Чульцова, працівники білоруського Пресклубу: засновниця Юлія Слуцька, програмна директорка Алла Шарко, директор Сергій Ольшевський, оператор Петро Слуцький, а також колишня журналістка Белтелерадіокомпанії Ксенія Луцкіна.

«Усе це свідчить про широкомасштабні репресії білоруської влади проти журналістів за реалізацію ними свого права на свободу вираження поглядів. Особливу стурбованість викликає те, що репресії тривають, незважаючи на осуд міжнародної спільноти та введення санкцій Радою ЄС проти високопосадовців Білорусі, відповідальних за репресії та залякування журналістів», – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, у Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Євросоюз і Україна заявили, що не визнають його легітимності.

 

Боррель назвав основні напрями оновленої міграційної політики Євросоюзу

Високий представник ЄС Жозеп Боррель оприлюднив чотири напрями вдосконалення політики Євросоюзу у сфері регулювання міграції.

Про це Боррель заявив на пресконференції за підсумками неформальної віртуальної зустрічі міністрів закордонних та внутрішніх справ ЄС, передає кореспондент Укрінформу.

«Внутрішній та зовнішній виміри проблеми міграції мають розглядатися разом… Міграція не може розглядатися окремо для кожної країни. Це явище, яке завжди пов’язує одну країну з іншими», – зазначив Боррель.

За його словами, головні напрямки просування у питаннях міграційної політики, які були визначені за результатами сьогоднішньої зустрічі, можна викласти у чотирьох пунктах.

Перше. Члени ЄС не можуть розглядати політику міграції ізольовано від загальних партнерських відносин з країнами походження і транзиту, без участі яких неможливо розв’язати будь-яку проблему в цій сфері.

Другий напрям стосується широкого підходу до положень Пакту міграції ЄС, який передбачає заходи регулювання з одночасним досягненням прогресу в питаннях реадмісії. Цей принцип має стати частиною загальних відносин ЄС з країнами-партнерами.

Третє. Загальні питання регулювання міграції з третіми країнами та відповідні домовленості мають містити положення щодо шляхів легальної міграції.

«Коли ми укладаємо угоду про партнерство, вона має включати питання щодо легальної міграції. Це має бути частиною конструктивного партнерства. Законна міграція усуває причини для того, щоб користуватися небезпечними нелегальними шляхами… Нам потрібна міграція, але вона має бути регульованою, справедливою і безпечною», – сказав Високий представник ЄС.

Четвертий напрямок передбачає, що Євросоюз має вжити активніших підходів для менеджменту міграційних процесів та у поводженні з біженцями. Це включає орієнтацію на досягнення конкретних результатів, які є можливими лише за умови координації таких зусиль із країнами-партнерами на якомога вищому рівні.

Як повідомлялося, у вересні 2020 року Єврокомісія представила пропозиції щодо прийняття нового Пакту міграції та притулку ЄС, який передбачає чіткіші правила координації зусиль та солідарності у регулюванні міграційних процесів, а також у розв’язанні проблем нелегальної міграції. Згадані пропозиції передбачають, зокрема, посилення співпраці Євросоюзу з країнами походження та транзиту мігрантів.

 

Скандал з вакциною “Спутник” у Словаччині: коаліційна партія вимагає відставки прем’єра –  УП

У Словаччині коаліційна партія SAS висунула вимогу про відставку прем’єра Ігоря Матовича, а у разі невиконання цієї вимоги до 24 березня погрожує вийти з коаліції.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Noviny.

Ультиматум від SAS з’явився попри те, що відставка міністра охорони здоров’я Марека Крайчі минулого тижня здавалось вже відкрила шлях до виходу з політичної кризи.

Лідер SAS, нинішній міністр економіки Річард Сулік заявив, що Ігор Матович і попередній глава МОЗ провалили боротьбу з епідемією та назвав політику прем’єра “хаосом”.

“Цей прем’єр розділяє суспільство, він у конфлікті з президентом, з науковцями, з місцевою владою та медіа…  Ми далі не можемо підтримувати уряд Матовича”, – заявив Сулік.

При цьому, партія виступає проти дострокових виборів і не просить віддати пост прем’єра іншій політсилі.

“Ми не ставимо під сумнів, що посада прем’єра належить OĽaNO, тож якщо вони висунуть гідного кандидата, як наприклад міністр фінансів Едуард Хегер – ми готові це обговорювати”, – сказав Річард Сулік.

Нагадаємо, Хегерові тимчасово доручили обов’язки міністра охорони здоров’я після відставки Марека Крайчі – саме він надав екстрений дозвіл на використання “Спутника”.

Політичну кризу у Словаччині спровокувала закупівля урядом 2 мільйонів доз російської вакцини від коронавірусу.

 

В ЄС є прихильники схвалення російської вакцини “Спутник V” – ЗМІ

УП

Уряди Європейського Союзу розглядають можливість початку переговорів з розробниками російської вакцини “Спутник V”, заявив посадовець ЄС, який веде переговори з виробниками вакцин проти коронавірусу від імені ЄС.

З посадовцем, який говорив на умовах анонімності, поспілкувалось агентство Reuters, пише “Європейська правда”.

Відзначається, що для запуску процесу будуть потрібні запити від чотирьох країн ЄС.

ЄС підписав угоди з шістьма західними виробниками вакцин і почав переговори ще з двома. На даний момент він схвалив чотири вакцини, але збої у виробництві сповільнили його кампанію з вакцинації, і деякі держави-члени шукають свої власні рішення, як пришвидшити щеплення.

У Євросоюзі Угорщина і Словаччина вже купили російську вакцину, а Чехія виявила таку зацікавленість. За словами європейського посадовця, Італія розглядає можливість використання найбільшого в країні біореактора з виробництва вакцин на заводі ReiThera недалеко від Риму для виробництва “Спутник V”.

Інший посадовець ЄС сказав, що завод ReiThera згадувався італійськими офіційними особами як можливий об’єкт для виробництва вакцин проти COVID-19, вироблених іншими компаніями, а не тільки вітчизняними.

Компанія ReiThera, 30% якої належить державі, і яка розробляє власний препарат від COVID-19, відмовилася від коментарів.

Прессекретар міністерства промисловості Італії відмовилася коментувати розмови про можливе використання заводу ReiThera для створення “Спутник V”. Але вона сказала: “Ми будемо виробляти всі авторизовані вакцини всюди, де це можливо”.

Якщо Рим погодиться на угоду з ReiThera, це буде найзначнішим схваленням для російської вакцини “Спутнік V”, що затьмарить угоди, підписані Москвою з іншими країнами, такими як Бразилія, Аргентина та Індія.

Берлін також висловив зацікавленість у виробництві “Спутника V” в Німеччині у разі, якщо вакцина буде схвалена.

Російський фонд прямих інвестицій заявив, що обговорює операції з виробництва вакцини з декількома країнами ЄС.

Як повідомлялось, Італія може стати першою країною ЄС, яка буде виробляти на своїй території російську вакцину  “Спутник V”.

 

В РФ заявили, що домовились про виробництво “Спутника V” з компаніями 4 країн ЄС – УП

Російський фонд прямих інвестицій заявив, що після отримання схвалення регулятора ЄС  виробництво вакцини “Спутник V” в Європі можливе в Італії, Іспанії, Франції та Німеччині.

Про це повідомило агентство “Интерфакс“, пише “Європейська правда”.

“Російський фонд прямих інвестицій з самого початку боротьби з пандемією був налаштований на активну взаємодію з усіма партнерами, в тому числі з Європи, і відкритий до таких переговорів. РФПІ вже досяг угод з компаніями з Італії, Іспанії, Франції та Німеччини для запуску виробництва “Спутник V”, – заявили у фонді.

У повідомленні наголошується, що “зараз ведуться переговори ще з цілою низкою виробників, щоб збільшити обсяги виробництва в ЄС”.

“Це дозволить почати активні поставки “Спутника V” на єдиний європейський ринок після отримання схвалення Європейського агентства з лікарських засобів (EMA), з яким зараз йде активна взаємодія в рамках розгляду поданої заявки (rolling review)”, – заявили в РФПІ.

Також в РФПІ “готові будуть почати поставки в ті країни ЄС, які самостійно зареєструють “Спутник V”, наголошується в повідомленні.

4 березня стало відомо, що Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) почало експертизу вакцини “Спутник V”, що може призвести до її схвалення для використання у всіх 27 країнах ЄС

14 березня агентство Reuters повідомило, що уряди Європейського Союзу розглядають можливість початку переговорів з розробниками російської вакцини “Спутник V”.

Європейське агентство лікарських засобів (ЕМА) прогнозує, що може схвалити російську вакцину від коронавірусу “Спутник V” не раніше травня.

 

Роман малолітніх блогерів могла продюсувати Москва: омбудсмен

УНН. Уповноважений з прав дитини в Україні Микола Кулеба звернувся до міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури та Кіберполіції через розповсюджену в соцмережах інформацію щодо “роман” 8-річної блогерки та її 13-річного хлопця, а також відповідний контент. Про це дитячий омбудсмен розповів у коментарі УНН.

Цитата

“Як тільки мені в суботу стало відомо, а мені повідомили, що такі матеріали є в соціальній мережі, я одразу звернувся до Міністерства внутрішніх справ, до Генеральної прокуратури, Кіберполіції щодо відповідного реагування на такі матеріали. Сьогодні я вже офіційно звернувся у правоохоронні органи і соціальні служби. Наразі всі ці факти з’ясовуються. Те, що зараз вдалось встановити – що є продюсерська компанія, яка знаходиться в Москві, яка по-суті веде цих дітей за допомогою їх батьків. Моя власна позиція – це неприпустимо”, – заявив дитячий омбудсмен.

Деталі

Кулеба заявив, що розповсюдження і виготовлення подібних матеріалів порушує права дітей і є шкідливим контентом як для самих “блогерів”, так і для інших неповнолітніх.

Омбудсмен нагадав, що герої даної історії мають мільйонну аудиторію у соцмережах.

“Це може спонукати інших підлітків робити те ж саме… Це може спонукати маленьких дівчат і хлопчиків робити відеоконтент і фотографії такого характеру, які зображують певну сексуальну поведінку, і розповсюджувати, для того, щоб самоствердитись, отримати підтримку і схвалення таких як вони підлітків. Як на мене, це може спричинити збільшення кількості сексуального насильства у подальшому, а також випадків педофілії”, – наголосив уповноважений з прав дитини.

Він підкреслив, що держава, суспільство і ЗМІ мають категорично відреагувати на подібні випадки.

Контент, що розповсюджують згадані блогери, омбудсмен вважає таким, що є “на межі” – обурливий, але законних підстав цей контент заборонити або видалити немає.

“Як на мене, у випадку саме з цими дітьми хтось дуже гарно режисує, що можна показувати, а що – ні, що можна говорити, а чого не можна говорити, для того, щоб не потрапити під певні заборони тих самих соцмереж, які мають свої правила, а також під заборону законодавства у країні”, – додав він.

Історія малолітніх блогерів

Серед користувачів соцмереж викликала обурення оприлюднена цими вихідними інформація про “стосунки” дівчинки 8 років та її 13-річного хлопця. Занепокоїв українців не стільки факт “роману”, скільки контент, що публікували юні блогери – напівоголені фото дітей та їх поцілунки на камеру збирали тисячі лайків та переглядів.

У соцмережах обурені зокрема поведінкою матері дівчини, яка, за повідомленнями деяких користувачів, активно займається іміджем своєї дитини.

 

У ВООЗ закликали продовжувати використовувати вакцину AstraZeneca

16 березня. УНН. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) на даному етапі закликає продовжувати використовувати вакцину виробництва компанії AstraZeneca. Про це заявила в понеділок на брифінгу головний науковий співробітник організації Сумья Свамінатан, передає УНН.

Цитата

“Ми уважно відстежуємо ситуацію, — сказала вона. — У вівторок в ВООЗ пройде зустріч, присвячена ситуації з даною вакциною. На даному етапі ми рекомендуємо продовжувати використовувати препарат для вакцинації населення”. За даними ВООЗ, підкреслила Свамінатан, переваги від використання даної вакцини продовжують переважувати ризики.

Деталі

У свою чергу помічник генерального директора організації Маріанджела Сімао підкреслила, що поки не створюється враження, що число випадків тромбоемболітичних ускладнень серед щепленних не перевищує число випадків таких ускладнень серед населення в цілому. Вона додала, що дані висновки грунтуються на даних про 17 млн ​​вакцинованих по всьому світу.

“Ми уважно відстежуємо ситуацію, — зазначила Сімао. — Рішення ряду країн Європи тимчасово відмовитися від використання вакцини ми розглядаємо в якості запобіжного заходу”.

“Ми ведемо роботу з Європейським агентством лікарських засобів і національними регуляторами і оцінюємо всю останню інформацію і всі можливі побічні ефекти, в тому числі у інших вакцин”, — повідомила Сімао.

Контекст

Щонайменше 18 країн призупинили щеплення свого населення від COVID-19 препаратом AstraZeneca через випадки утворення тромбів після застосування вакцини.

Зокрема, вакцинацію призупинили Австрія, Данія, Німеччина, Норвегія, Нідерланди, Ісландія, Італія, Іспанія Австрія, Естонія, Латвія, Литва, Румунія і Болгарія, Люксембург, Таїланд і Франція.

В МОЗ України повідомили, що не планують зупиняти щеплення вакциною AstraZeneca.

При цьому у самій компанії в неділю опублікували заяву, в якій запевнили у безпеці своєї вакцини.

Всесвітня організація охорони здоров’я запевняє, що користь вакцини від COVID-19 AstraZeneca перевищує негативні дані про неї. Очікується, що експерти ВООЗ у вівторок повинні зустрітися для розгляду питання про безпеку цієї вакцини.

Європейське агентство з лікарських засобів збереться на термінове засідання, присвячене ситуації довкола вакцини AstraZeneca, у четвер, 18 березня.

 

В Україні – 6 792 нових випадки коронавірусу

15.03.2021, 08:16

В Україні за минулу добу, 14 березня, зареєстрували 6 792 нових випадки COVID-19. Померли 130 осіб.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

“6 792 нових випадки коронавірусної хвороби COVID-19 зафіксовано в Україні станом на 15 березня 2021 року. Зокрема, захворіли 326 дітей та 109 медпрацівників”, – зазначив він.

За інформацією міністра, за минулу добу госпіталізовано – 2 497 осіб; летальних випадків – 130; одужало – 3 491 особа;

здійснено тестувань за добу – 27 598 (зокрема методом ПЛР – 17 338, методом ІФА – 3 236, досліджень експрес-тестами на антиген до SARS-CoV-2 – 7 024).

За весь час пандемії в Україні захворіло – 1 467 548 осіб; одужало – 1 226 007 осіб; летальних випадків – 28 433; проведено ПЛР-тестувань – 7 377 404.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Житомирській (778), Львівській (552), Київській (464), Дніпропетровській (439) та Вінницькій (426) областях.

Дані з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької, Луганської областей та міста Севастополя відсутні.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 14 березня в Україні було 9 012 нових випадків COVID-19.

 

В Україні зробили 53 155 щеплень від коронавірусу

15.03.2021, 09:26

За неділю, 14 березня, від COVID-19 щеплено понад 2 тис. осіб, загалом першу дозу вакцини від коронавірусної хвороби отримали 53 155 осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в Телеграм-каналі Коронавірус-інфо.

«2 018 осіб щеплено проти COVID-19 за добу 14 березня 2021 року в Україні. Від початку кампанії щеплено 53 155 осіб, з них отримали 1 дозу – 53 155 осіб», – йдеться у повідомленні.

Найбільше щеплень за останню добу проведено у Донецькій – 260 та Київській – 230 областях. Найменше – Вінницькій – 10 та Івано-Франківській – 18.

За весь період вакцинальної кампанії найбільша кількість щеплених у Донецькій області (5 044 щеплення), найменша – у Чернігівській області (1 006 щеплень).

Як повідомив на брифінгу заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер, станом на 15 березня до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалося 258 663 осіб.

Найчастіше на вакцинацію записуються з Києва — 79 436, Львівська область — 21 095, Дніпропетровська — 18 827, Київська — 17 645, Харківська — 16 214, Одеська — 11 526 осіб.

Як повідомляв Укрінформ, станом на ранок 15 березня в Україні лабораторно підтверджено 6 792 нових випадки COVID-19. Померли 130 осіб. Загалом за весь час пандемії в Україні захворіли 1 467 548 людей.

 

У Польщі не бачать проблем зі щепленням вакциною AstraZeneca

У Польщі не фіксують суттєвих побічних наслідків від застосування вакцини AstraZeneca, відтак не відмовлятимуться від її подальшого застосування при вакцинації проти COVID-19.

Про це повідомили в понеділок глава МОЗ Польщі Анлжей Недзельський та заступник міністра Вальдемар Краска, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У деяких країнах вказувалося на появу побічних наслідків тромбоемболії після щеплення цією вакциною. У Польщі не зафіксовано таких випадків”, – повідомив Краска.

Разом з тим він додав: якщо Європейське агентство з питань лікарських засобів (EMA) прийме рішення призупинити щеплення цією вакциною, то Польща його виконає.

“На даний момент такої рекомендації немає. Відтак, у Польщі й надалі ведуться щеплення цією вакциною”, – констатував Краска.

У свою чергу глава МОЗ Польщі Недзельський повідомив, що у Польщі виконано 583 тис. щеплень вакциною AstraZeneca, а побічні наслідки зафіксовано лише у 4% випадків.

За його словами, користь від щеплення вакциною AstraZeneca для безпеки польського суспільства є набагато вищою, ніж можливі ризики.

Як повідомлялося, з початку березня вже близько 15 країн Європи призупинили застосування британсько-шведської вакцини Oxford/AstraZeneca через випадки виникнення тромбів.

EMA раніше заявило, що проведені дослідження не виявили жодних ознак, які вказували б на підвищені ризики виникнення тромбів у крові пацієнтів, вакцинованих препаратом проти COVID-19 виробництва AstraZeneca.

Як відомо, у другому кварталі Польща планує продати Україні 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca.

У Польщі виконано вже 4,5 млн щеплень, двома дозами вакциновано понад 1,6 млн людей.

 

Смерті від тромбозу: у ВООЗ заявляють про відсутність зв’язку з COVID-вакцинацією

Головний науковий співробітник ВООЗ Сумія Свамінатан заявила, що наразі у світі немає задокументованих летальних випадків, пов’язаних з вакцинацією проти хвороби COVID-19.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

За її словами, досі не було встановлено жодного зв’язку між так званими тромбоемболічними інцидентами, про які повідомляли у низці країн, та вакцинацією проти COVID-19.

Як повідомлялося, з початку березня вже близько 15 країн Європи призупинили застосування британсько-шведської вакцини Oxford/AstraZeneca через випадки виникнення тромбів.

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) раніше заявило, що проведені дослідження не виявили жодних ознак, що вказували б на підвищені ризики виникнення тромбів у крові пацієнтів, вакцинованих препаратом проти COVID-19 виробництва AstraZeneca.

Комітет з безпеки вакцин Всесвітньої організації охорони здоров’я розгляне питання, пов’язані з безпекою вакцини виробництва AstraZeneca. Засідання комітету відбудеться 16 березня.

 

На апаратах ШВЛ найбільша кількість хворих від початку пандемії COVID-19 – УП

Президенту Володимиру Зеленському доповіли про негативну динаміку захворювання на коронавірус – в Україні наразі задіяна найбільша кількість апаратів ШВЛ від початку пандемії.

Джерело: Офіс президента, селекторна нарада під керівництвом Зеленського

Деталі: Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, що за останній тиждень збільшилася кількість ліжок інтенсивної терапії, зайнятих хворими на COVID-19.

Зокрема, ще кілька тижнів тому була заповнена третина місць, а  зараз – майже половина: 2 212 із 4 694.

Крім того, задіяних апаратів ШВЛ наразі 1072 – найбільша кількість від початку пандемії в Україні.

За словами Шмигаля, заповненість лікарняних ліжок “підтверджує негативну динаміку та складний перебіг захворюваності”.

Очільник уряду зазначив, що на Івано-Франківщині ситуація стабілізувалася після запровадження “червоної” зони, хоча область залишається серед лідерів за кількістю активних хворих – 17 994.

Загалом, за офіційними даними, в Україні наразі 213 тисяч активних хворих на коронавірус.

Зеленський заявив, що перше щеплення проти коронавірусу знижує ймовірність зараження на 76% і шанси на зараження все одно залишаються: “лише після другої дози створюється повний захист від цієї небезпеки”.

Президент закликав носити маски та дотримуватися дистанції і після першої вакцинації.

Йому повідомили, що побічні ефекти виявляються лише у 0,8% випадків. До того ж тяжких випадків не зафіксовано.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов додав що Європейське агентство з лікарських засобів офіційно заявило, що вакцина AstraZeneca абсолютно не збільшує ризику утворення тромбів.

Передісторія:

Станом на 14 березня Україна серед країн світу займала 9 місце за кількістю нових інфікувань, серед країн Європи – 5 позицію.

Наразі в Україні 4 області перебувають у “червоній” зоні за показниками захворювання на коронавірус. У цих областях не працює залізничний транспорт. На Франківщині розгорнули мобільні госпіталі біля районних лікарень.

У владі погіршення ситуації з коронавірусом називають “третьою хвилею” і не виключають нового локдауну.

 

У Вінниці в більшості ковідних лікарень зайнято 95% ліжок –  УП

У трьох з 5 лікарень, де лікуються хворі на коронавірус у Вінниці, відсоток завантаженості ліжок складає 95.

Джерело: пресслужба Вінницької міськради

Деталі: Йдеться про МКЛ №1, МКЛ №3 та про 1-й пологовий будинок, де місця для хворих на коронавірус зайняті на 95%.

Повідомляється, що в цілому завантаженість ліжкового фонду міських лікарень, де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірус, наразі складає 85%.

Крім того, у місті задіяно 615 з 766 кисневих точок (або 80%).

Загалом у Вінниці хворіє 7013 містян. З яких 533 людини (або 7,6 %) отримують стаціонарну медичну допомогу, а решта, – 6480 осіб, – лікуються вдома.

За словами місцевого директора департаменту охорони здоров’я Олександра Шиша щодня у Вінниці відбувається забір 800-900 зразків біоматеріалу для проведення тестів на коронавірус.

Серед важких хворих у місті переважають пацієнти віком 50-69 років і вище, щодо летальних випадків – це переважно особи віком 65+, які мають складні супутні захворювання (ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, ожиріння 3-го ступеню та цукровий діабет).

Загалом по місту показник летальності від коронавірусу зараз складає 1,7% (в Україні – 1,9%).

Водночас у Вінницькій області фіксують перевищення рівня госпіталізації на 100 тисяч населення – 121-123% при нормативі не більше 60%.

Загалом з початку епідемії у Вінниці підтверджено 21 348 випадків COVID-19, одужали – 13 969 пацієнтів (65,4 %), померли від ускладнень 366 осіб.

Передісторія:

Станом на 14 березня Україна серед країн світу займала 9 місце за кількістю нових інфікувань, серед країн Європи – 5 позицію.

Наразі в Україні 4 області перебувають у “червоній” зоні за показниками захворювання на коронавірус. У цих областях не працює залізничний транспорт. На Франківщині розгорнули мобільні госпіталі біля районних лікарень.

У владі погіршення ситуації з коронавірусом називають “третьою хвилею” і не виключають нового локдауну.

Влада Вінницької міської тергромади вирішила посилити карантинні обмеження до “червоного” рівня через стрімке поширення інфікувань коронавірусом. Хоча область перебуває у “помаранчевій” зоні поширення коронавірусу.

 

“Поки що сидимо вдома”: Ляшко про вакцини проти COVID-19 для подорожей

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя

Наразі пріоритетом для України має бути захист та вакцинація проти COVID-19 старших людей і груп ризику, а не подорожі.

Тому для того, щоб врятувати життя своїх близьких, українцям поки що потрібно зачекати з мандрівками.

Так вважає головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко. Про це він розповів в інтерв’ю “Українській правді. Життя”.

“Для того щоб врятувати життя своїх батьків, бабусь, дідусів, ми повинні посидіти поки що вдома”, – сказав Ляшко.

Головний санітарний лікар наголосив, що є величезна кількість незахищених верств населення, які потрапляють у групу ризику, і яких потрібно вакцинувати для того, щоб захистити і врятувати їх життя.

“Тому, коли ми говоримо про пріоритети між подорожами, захистом людей і порятунком життя, то, я, як лікар, буду стояти саме на стороні захисту”, – підкреслив Ляшко.

 

Ляшко розповів, чому українці відмовляються вакцинуватися проти COVID-19

За 10 днів вакцинації проти COVID-19 в Україні щепили 24% працівників у медзакладах, які лікують коронавірусних хворих, 30% працівників лабораторій та 20% працівників екстреної медичної допомоги.

Серед причин відмов від вакцинації – нещодавно перенесений COVID-19 та певні протипокази, розповів головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю “Українській правді. Життя”.

Перша причина відмови, за словами Ляшка, – коли людина нещодавно перехворіла коронавірусом.

“Ми рекомендуємо, що якщо перехворіли і у вас наявні антитіла, то можете відтермінувати вакцинацію на 6 місяців, тобто передати свою вакцину колезі”, – розповів головний санітарний лікар. Друга причина – у людини на момент проведення вакцинації могли бути протипокази, вона могла перебувати в гострій стадії певної хвороби, мати погане самопочуття або просто не вийшла на роботу.

“Звісно, що є і ті, хто відмовилися вакцинуватися на цьому етапі, але у нас також є багато фактів, коли вже зараз мобільні бригади повторно виїжджають в ковідні лікарні і вакцинують”, – додав Ляшко.

Головний санітарний лікар підкреслив, що відмова від щеплення не означає, що людина не вакцинується завтра чи післязавтра або через 10 днів.

“Тому говорити про відмови від щеплень як категоричну річ я не буду”, – сказав Ляшко.

 

Головний санлікар України захворів на коронавірус – УП

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко перебуває на лікарняному, оскільки у нього діагностували коронавірус.

Джерело: Ляшко у Facebook

Пряма мова: “Отримав позитивний ПЛР на ковід Потрапив у той період, коли імунітет від щеплення ще не повністю сформований.

Як показує аналіз даних клінічних досліджень, ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становить 76% з 22 по 90 день. Рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням.

У мене був лише 13 день після щеплення, коли з’явились симптоми, тому зрада відміняється. Але я впевнений, що саме завдяки вакцинації перебіг хвороби пройде без ускладнень і незабаром зможу повернутися до роботи!”.

Деталі: Окремо Ляшко зазначив, що всі вакцини проти COVID-19 , у першу чергу розроблені та протестовані на полегшення перебігу хвороби без ускладнень для здоров’я.

Наразі санлікар перебуває на лікарняному до:

1) відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів рахуючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження;

2) відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання протягом 3 днів рахуючи з 10 дня від дати взяття матеріалу (при позитивному результаті на COVID-19 методом ПЛР) без лабораторного обстеження;

3) відсутності клінічних проявів гострого респіраторного захворювання, за умови отримання одного негативного результату тестування методом ПЛР.

Що було раніше: Головний санлікар Віктор Ляшко публічно вакцинувався проти коронавірусу індійською вакциною Covishield 2 березня.

 

5% дзвінків до контакт-центру стосуються вакцинації – МОЗ

УП

Лише 5% дзвінків до Національного контакт-центру з питань протидії COVID-19 стосувалися вакцинації, це 11,68 тисячі осіб.

Джерело: заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер на брифінгу у МОЗ

Деталі: Загалом Національний контакт-центр протидії COVID-19 отримав 233 653 дзвінки. Топ-області за кількістю звернень: Київ (21%), Київська область ( 9,4%), Дніпропетровська область (9%), Одеська (7%) і Запорізька (5,66%).

Найчастіше операторів запитують про самоізоляцію і додаток “Вдома” – 38% дзвінків.

19% телефонують, щоб розпитати про діагностику COVID-19.

6% цікавляться безкоштовними та платними тестуваннями.

5% питають про вакцинацію. За словами Кучера, це невелика кількість. Він нагадав, що оператори контакт-центру можуть записувати охочих у попередній список вакцинації.

Зараз 89% дзвінків, які пов’язані з вакцинацією, стосувалися запису на вакцинацію. 3,65% питали, до якої групи вакцинації вони належать. Коли почнеться вакцинація спитали 272 людини (2,78%), яка вакцина – 120 осіб (1,2%), ефективність вакцини – 97 дзвінків (0,99%).

Заступник голови МОЗ також розповів, що в регіони на додаткове опрацювання передали такі звернення :31% – скарги на лікарню, 30% – скарги на роботу сімейних лікарів, 8% стосувалися лабораторій, 7,9% – питання щодо амбулаторій.

Станом на ранок 15 березня було залишено 2 635 звернень на виїзд мобільних бригад для проведення тестування на коронавірус, заплановано 32 виїзди на найближчі години.

Лікарі надали 6 665 консультацій за опосередкуванням контакт-центру.

Крім того, з 28 грудня 121 запит надійшов від лікарів щодо розгляду заяв на виплати.

 

Макрон порадив французам готуватися до посилення карантинуУП

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що країну найближчим часом “безсумнівно очікують нові рішення” щодо обмежень для боротьби з епідемією коронавірусу.

Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Le Figaro, про це він сказав на пресконференції 15 березня.

“Безсумнівно, у найближчі дні ми будемо ухвалювати нові рішення”, – сказав він, додавши, що заходи будуть пропорційними до ситуації у кожному регіоні.

Він не став прямо відповідати на запитання про ймовірність локдауну у столичному регіоні Іль-де-Франс, сказавши, що влада буде керуватися даними про епідемічну ситуацію у тих чи інших містах та районах.

Очікування нового жорсткого карантину в Іль-де-Франс останніми днями “витає у повітрі” через зростаюче навантаження на медичну систему.

За останніми даними регіонального агентства охорони здоров’я, показник захворюваності в Іль-де-Франс складає 365 випадків на 100 000 населення (у передмісті Парижа Сен-Сан-Дені навіть 464) тоді як в середньому в країні – 220. При цьому, тут досі діють чимало обмежень, запроваджених під час осінньої хвилі епідемії.

У суботу 13 березня регіон знову почав відправляти “важких” пацієнтів на лікування до інших міст, де лікарні менш переповнені.

У Парижі вже сьомий тиждень щоденно діє комендантська година з 18-00 до 06-00, а ресторани, спортзали й культурні заклади закриті вже чотири місяці.

Зростання кількості хворих та навантаження на реанімації частково пов’язують з поширенням у Франції мутованого британського штаму. Він складає вже 67% виявлених випадків.

 

Пандемія значно погіршила конкуренцію на світових ринках – МВФ

УП

Пандемія спричинила погіршення умов конкуренції на світовому ринку, у зв’язку з чим націнки на товари швидше перевищують граничні витрати, а концентрація прибутків у руках найбільших гравців зростає.

Про це йдеться у дослідженні МВФ.

Фонд з’ясував, що між найбільшими чотирма гравцями світового ринку зростає концентрація прибутків, проте безпосередньо у дослідженні ці компанії не називаються.

“Зважаючи на пандемію, ми вважаємо, що наразі ця концентрація може зрости у розвинених економіках щонайменше на стільки, на скільки зросла за п’ятнадцять років до 2015 року”, – йдеться у повідомленні МВФ.

Зокрема у Фонді наводять приклад технологічних гігантів, що одними з перших у своїх сегментах вийшли на ринок близько 20 років тому та посилюють свій вплив на ринку й досі. Відповідно, вони не стикаються з тим тиском конкуренції, який лягає на нові компанії, що можуть змінити ринок, як згадані техгіганти колись.

Це пов’язано з розвиненістю власної мережі завдяки тривалому перебуванню на ринку, а також економією від масштабу. Ці ефекти набули додаткової ваги у часи пандемії, зазначають у МВФ.

Також Фонд звертає увагу на зменшення інновативності у компаніях. Разом із завищенням цін та посиленням становища на ринку, це пов’язують із кількістю злиттів та поглинань (Mergers and Aсquisitions, M&A – ЕП), до яких вдаються великі гравці.

“Хоча злиття та поглинання може принести економію витрат та покращити якість продукції, це також може послабити стимули для інновацій та дати фірмам можливість вимагати вищих цін”, – пояснюють у Фонді.

Відтак, у МВФ закликали регуляторів звертати особливу увагу на заяви компаній щодо злиття та наголошують, що фінансування ринкових регуляторів є особливо важливим.

Серед іншого, просять враховувати цифровий прогрес, який може посилювати нерівність між компаніями, що вже діють, та нових гравців на ринку. А відтак – ослаблювати конкуренцію.

У приклад аналітики наводять можливість переходу клієнтів від одного оператора зв’язку до іншого без зміни номеру мобільного. Тож закликають забезпечувати можливість “портативності” даних між платформами, що дозволить підвищити конкуренцію між компаніями.

 

Мінфін прозвітував про результати верифікації держвиплат –  УП

У 2020 році провели верифікацію щодо правомірності отримання українцями держвиплат на загальну суму близько 455 млрд гривень, також надали близько 2,5 млн рекомендацій для проведення додаткової перевірки на загальну суму 1,6 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба Мінфіну.

“Найбільше виявлено невідповідностей під час верифікації субсидій. Вони становили 70% від загальної кількості рекомендацій щодо проведення додаткової перевірки правомірності виплат”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що найбільш поширеними рекомендаціями щодо правомірності виплат субсидій (на прикладі грудня 2020 року), були:

здійснення державної виплати вже після смерті реципієнта – 21 тис реципієнтів;

здійснення купівлі земельної ділянки, квартири (будинку), транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплати послуг на суму, яка перевищує 50 тис. гривень – 17,5 тис реципієнтів;

наявність у володінні сім’ї транспортного засобу, з дати випуску якого минуло менше 5 років – 9,8 тис реципієнтів;

отримання субсидій одночасно за двома різними адресами – близько 10 тис реципієнтів.

“В 2020 році підтверджено 78% опрацьованих органами, що здійснюють державні виплати, рекомендацій Мінфіну.

Здійснювана Мінфіном верифікація дозволила органам, що здійснюють державні виплати, припинити неправомірні виплати, а також сприяла упередженню безпідставного нарахування таких виплат у майбутніх періодах”, – додали у відомстві.

У Мінфіні заявили, що основна мета верифікації полягає в забезпеченні ефективного використання бюджетних коштів, недопущенні здійснення неправомірних виплат, установленні справедливої системи соціального забезпечення та підвищенні адресності державних виплат.

“Стягнення безпідставно виплачених коштів є складним і затратним процесом, що передбачає вирішення спорів у судовому порядку.

А тому запровадження у поточному році Мінфіном ще одного виду верифікації, а саме превентивної, яка здійснюється на етапі звернення громадянина за допомогою до призначення йому виплати, є більш дієвим механізмом”, – йдеться у повідомленні.

 

У Львові відкрили лабораторію технології штучного інтелекту

У Львівському національному університеті імені Івана Франка відкрили освітньо-наукову лабораторію Технологій штучного інтелекту.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

Зазначається, що проєкт створено Комітетом з розвитку штучного інтелекту в Україні при Міністерстві цифрової трансформації та Міністерстві освіти і науки України. Найближчим часом такі лабораторії з’являться й в інших університетах України — у Запоріжжі, Харкові та Одесі.

“Створення ще однієї лабораторії технології штучного інтелекту в Україні — це важливий стратегічний крок, який наближає нас до цифровізації кожної галузі. Серед основних завдань лабораторії — аналіз та впровадження нових технологій штучного інтелекту. Уже зараз в ній ведуться роботи щодо Self Driving Car, аналізу поведінки людини з даних потокових відео, машинного та глибокого навчання. Лабораторія буде використовувати результати досліджень у сферах медицини, охорони довкілля та розумних технологій”, – розповів віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Загалом тут проводитимуть дослідження в галузі АІ — машинного навчання, глибокого навчання, комп’ютерного зору, опрацювання природної мови, розумних роботів, віртуальної реальності тощо.

А цього року тут провели зимову школу з інформаційних технологій Data Engineering and Security, у рамках якої відбулися тематичні засідання з питань технологій штучного інтелекту. У школі взяли участь 580 слухачів та понад 70 спікерів. А в червні буде проведено “Літню школу з технологій штучного інтелекту”.

Лабораторія сприятиме розвитку нових освітніх програм у галузі ІТ, зокрема High Performance Computing, Software Engineering (напрямок “Інженерія програмного забезпечення систем наук про дані та штучного інтелекту”). У планах також відкриття нової освітньої програми з технологій штучного інтелекту.

Крім того, Мінцифра розробила каталог освітніх програм для вступників університетів з інформацією про підготовку фахівців у галузі штучного інтелекту. У каталозі — аналіз даних, машинне навчання, комп’ютерний зір, розпізнавання образів, обробка природної мови. Заклади вищої освіти можуть знайти аналогічні програми, партнерів-роботодавців, меценатів та студентів.

Лабораторія також налагоджує співпрацю з міжнародними компаніями, такими як GlobalLogic та EPAM.

Роботу лабораторії координує проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації, Експерт програмного комітету Європейської комісії “Інформаційні та комунікаційні технології” Horizon 2020 Віталій Кухарський. Науковим керівником лабораторії призначено Романа Шувара, завідувача кафедри системного проєктування факультету електроніки та комп’ютерних технологій.

 

Apple запатентувала «розумний перстень»

Американська компанія Apple подала патентну заявку щодо проєкту «розумний перстень», який можна буде використовувати з додатками доповненої реальності (AR), віртуальної реальності (VR) і змішаної реальності (MR).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Patently Apple.

Компанія ще у 2014 році почала свій проєкт щодо смарт-перстня. Вже у 2015 році Apple подала свою першу заявку на пов’язаний патент.

Проте згідно з новою заявкою на патент, компанія розглядає використання іншого методу системи введення жестів на основі датчика SMI. «Смарт»-перстні можуть бути використані як окремо, так і в парах, з Apple Pencil або без нього для додатків AR, VR і MR.

Зазначається, що у додатках доповненої реальності, віртуальної реальності та змішаної реальності може бути корисним відстежувати рухи пальців користувача та/або ідентифікувати його жести.

Датчик SMI може використовуватися для оптичного вимірювання відносного руху між датчиком і ціллю з субхвильовою роздільною здатністю.

Як повідомляв Укрінформ, американська компанія Razer, що займається розробкою і створенням професійного ігрового обладнання, представила свої перші «розумні» окуляри Anzu.

 

РНБО попереджає про високий рівень кіберзагроз через вразливість Microsoft Exchange

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України попереджає про активну експлуатацію вразливостей у поширеному програмному продукті Microsoft Exchange.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє РНБО.

“У разі успішної експлуатації вразливостей атакуючі мають можливість виконати довільний код у вразливих системах та отримати повний доступ до скомпрометованого сервера, включно із доступом до файлів, електронної пошти, облікових записів тощо. Крім того, успішна експлуатація вразливостей дозволяє отримати несанкціонований доступ до ресурсів внутрішньої мережі організації”, – ідеться у повідомленні.

Вразливими є локальні версії Microsoft Exchange Server 2010, Microsoft Exchange Server 2013, Microsoft Exchange Server 2016, Microsoft Exchange Server 2019. Інформація щодо вразливостей у хмарних версіях Microsoft 365, Exchange Online, Azure Cloud відсутня.

Нині активно експлуатуються вразливості CVE-2021-26855, CVE-2021-26857, CVE-2021-26858, CVE-2021-27065 (спільна назва – ProxyLogon), для вразливостей CVE-2021-26412, CVE-2021-26854, CVE-2021-27078 відсутні публічно доступні експлойти.

Найбільшу активність в експлуатації вразливих систем виявило китайське кібершпигунське угруповання Hafnium, проте нині вже підтверджено активність інших хакерських груп, з-поміж яких Tick (Bronze Butler), LuckyMouse (APT27), Calypso, Websiic, Winnti Group (BARIUM, APT41), Tonto Team (CactusPete), ShadowPad, Mikroceen, DLTMiner.

Вразливість експлуатується не лише групами, за якими стоять спецслужби, а й кіберзлочинцями. Підтверджено факти інфікування вразливих систем програмами-вимагачами, зокрема нових сімейств DearCry, DoejoCrypt. Сума викупу, яку вимагали злочинці в одному із підтверджених випадків, становила понад 16 тисяч доларів.

Скомпрометовані сервери також використовуються для розсилок шкідливого програмного забезпечення для подальшого інфікування максимальної кількості організацій. В Україні вже зафіксовано кілька таких інцидентів.

“Зазвичай після компрометації наступними фазами є розвідка (збір даних про інформаційні системи), а згодом – викрадення інформації. Це потребує певного часу, потім у багатьох випадках цінні дані шифруються або видаляються, і за них вимагають викуп. Такий механізм розвитку кібератак створює суттєві загрози втрати даних у скомпрометованих організаціях найближчим часом – від тижнів до місяців”, – додають у РНБО.

Microsoft випустила пакети оновлень для вразливих версій та програмні інструменти, призначені для самостійної перевірки наявності вразливості (https://github.com/microsoft/CSS-Exchange/tree/main/Security). За результатами аналізу установок оновлень та повідомленнями партнерів, процедура оновлення не завжди автоматично дозволяє забезпечити захист від вразливостей для усіх мінорних версій Microsoft Exchange Server. Так, за повідомленням парламенту Норвегії, їх інформаційні системи було зламано та викрадено дані, хоча оновлення були встановлені.

Тому під час установки пакетів оновлень необхідно врахувати таке:

Оновлення необхідно застосувати з командного рядка від імені користувача з правами адміністратора, після установки необхідно перезавантажити сервер.

Після завершення процесу оновлень необхідно здійснити повторну перевірку можливості експлуатації вразливості (інструменти – утиліта MSERT https://docs.microsoft.com/en-us/windows/security/threat-protection/intelligence/safety-scanner-download або скрипт nmap https://github.com/GossiTheDog/scanning/blob/main/http-vuln-exchange.nse).

Раніше компанія Microsoft повідомляла про несанкціонований доступ до фрагментів вихідного коду її продуктів під час масштабної кібератаки на державні установи та приватні організації США, яка отримала назву Solorigate. Є дані, що деякі з виявлених вразливостей експлуатувалися (як вразливості нульового дня) щонайменше за 2 місяці до випуску пакетів оновлень до Microsoft Exchange Server.

Тому НКЦК рекомендує розглядати системи вразливих версій Microsoft Exchange Server та мережі, в яких вони використовуються, як скомпрометовані, та задіяти процедури реагування на інцидент. Якщо під час реагування факт компрометації не підтверджується, рекомендується посилити заходи моніторингу подій безпеки і слідкувати за розвитком ситуації, оскільки надходять нові дані про тактику, техніки та процедури дій атакуючих, та оновлюються індикатори компрометації.

Станом на 12 березня в Україні виявлено понад 1000 вразливих серверів Microsoft Exchange Server, з них 98,7% використовуються у приватному секторі.

НКЦК закликає одразу повідомляти про факти компрометації або спроби експлуатації вразливостей за адресою report@ncscc.gov.ua для скоординованого реагування. Фахівці НКЦК готові надати технічну та консультативну допомогу при реагуванні, зокрема організаціям приватного сектора.

Агентство CISA (США) рекомендує здійснювати пошук ознак компрометації щонайменше з 1 січня 2021 року.

Перевірити наявність ознак компрометації можна шляхом виконання скрипту (Microsoft) Test-ProxyLogon.ps1 (https://github.com/microsoft/CSS-Exchange/tree/main/Security)

Під час експлуатації вразливостей у скомпрометовану систему встановлюється т.зв. вебшел — скрипт, призначений для віддаленого доступу та управління (адміністрування) інфікованою системою. Зазвичай вебшел використовується для викрадення облікових даних, завантаження іншого шкідливого коду (наприклад, з метою пошуку інших жертв та їх зараження), в якості командного серверу для управління іншими інфікованими системами.

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня Робоча група при Національному координаційному центрі кібербезпеки Ради національної безпеки і оборони України схвалила проєкт Стратегії кібербезпеки України на 2021–2025 роки.

 

Telegram розмістив конвертовані облігації на 1 мільярд доларів – ЗМІ

УП

Telegram Group 12 березня розмістила 5-річні конвертовані доларові облігаціїї під 7% річних на 1 млрд доларів.

Про це повідомляє РБК з посиланням на джерела.

Зазначається, що розміщення облігацій ставок пройшло за ціною номіналу.

Результати розміщення підтверджує і Bloomberg: Telegram залучив 1 млрд дол під 7% річних, мінімальний лот для участі становив 500 тис дол.

Бонди розмістили до 2026 року, перша виплата купону запланована на вересень цього року.

“Про те, що Telegram Group розміщує облігації, стало відомо в лютому. Гроші потрібні компанії для розвитку мессенджера і повернення коштів інвесторам у блокчейн-платформу Telegram Open Network (TON), запуску якої так і не відбулося”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо:

Розробники Telegram презентували чергове оновлення месенджера – зокрема, з’явилась можливість налаштувати автоматичне видалення повідомлень у будь-якому чаті та створювати тимчасові запрошувальні посилання для груп та каналів.

 

В Індії планують заборонити криптовалюти –  УП

Уряд Індії запропонує ухвалити закон, який передбачає заборону криптовалюти та покарання для усіх, хто торгує в країні або навіть має такі цифрові активи.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело в уряді Індії.

Агентство зазначає, що таке рішення може завдати удару по мільйонах інвесторів.

“Законопроект передбачає криміналізацію володіння, випуску, видобутку, торгівлі та передачі криптоактивів”, – заявив співрозмовник видання.

Джерело в уряді Індії на умовах анонімності розповіло Reuters, що законопроєкт дасть власникам криптоактивів до 6 місяців, щоб позбутися їх, після чого будуть застосовуватись штрафи.

Співрозмовники агентства упевнені, що законопроєкт приймуть, оскільки уряд прем’єр-міністра Нарендри Моді має більшість у парламенті.

“Якщо така заборона стане законом, Індія стане першою великою економікою, яка зробить зберігання криптовалюти незаконним. Навіть Китай, який заборонив видобуток та торгівлю, не карає за володіння”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попри можливу заборону, в Індії ростуть обсяги транзакцій – наразі 8 млн інвесторів мають криптоактивів на 100 млрд рупій (1,4 млрд доларів).

Повідомляється, що у 2020 році Верховний суд Індії скасував постанову Центробанку від 2018 року, яка забороняє банкам торгувати криптовалютами. Також суд зобов’язав уряд розробити закон щодо обігу криптовалют.

Проте у лютому 2021 року у Центробанку Індії заявили, що криптовалюта несе ризики для фінансової стабільності, при цьому, там працюють над запуском власної цифрової валюти.

 

Виплату зарплати шахтарям розблоковано – Міненерго

УП

Керівництво Міненерго підписало низку наказів, які забезпечують стабільне фінансування роботи енергосектору, зокрема щодо виплат зарплати працівникам вугледобувних підприємств.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Зокрема, підписано накази про затвердження паспортів бюджетних програм, що забезпечують:

виплати зарплат шахтарям (понад 3 млрд грн на 2021 рік, включно із фінансуванням робіт на шахті 10 Нововолинська);

фінансування шахт, що перебувають у стані ліквідації, а також шахти “Надія” (понад 1 млрд грн);

фінансування гірничорятувальних заходів на вугледобувних підприємствах (340 млн грн);

фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів (42 млн грн);

фінансування державної програми “теплих” кредитів (150 млн грн).

“Це стало можливим завдяки ухваленню парламентом ЗУ № 1285-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби”, який наділив виконувачів обов’язків міністра можливістю повноцінно реалізовувати функції міністра, зокрема і в питаннях фінансування.

У Міненерго додали, що до прийняття цього закону діяла низка обмежень для виконувача обов’язків міністра.

“Зокрема, не було повноважень підписувати бюджетні програми. Це, в свою чергу, блокувало фінансування зарплат та інших заходів в галузі, незважаючи на те, що у державному бюджеті кошти було закладено”, – пояснили у відомстві.

 

АМКУ розслідує зменшення гарантованих запасів вугілля на складах ТЕС –  УП

Антимонопольний комітет за власною ініціативою проводить розслідування питання, пов’язаного із зменшенням гарантованих запасів вугілля на складах ТЕС.

Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

“З метою здійснення заходів контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції на окремих сегментах ринку електричної енергії, та з метою встановлення дійсних обставин, які спричинили зменшення гарантованих запасів вугілля на складах ТЕС, АМКУ за власною ініціативою проводить розслідування сукупності фактів, викладених у заявах/зверненнях, які надійшли до Комітету з аналогічних питань.

І у разі виявлення ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції Комітетом будуть вжиті відповідні заходи”, – йдеться у повідомленні.

Комітет з’ясовує, чи вплинуло це на конкуренцію, задоволення попиту, ціноутворення тощо.

Нагадаємо:

Станом на 1 березня запаси вугілля на складах ТЕС зросли на 41,4% в порівнянні з 22 лютого – до 425,6 тисячі тонн.

 

В Україні з’явився новий вид прокуратур –  УП

В Україні 15 березня розпочали роботу окружні прокуратури.

Джерело: Офіс генерального прокурора, Київська міська прокуратура, коментар її очільника Олега Кіпера, наданий УП

Деталі: Йдеться про реорганізацію згідно з третім етапом реформи органів прокуратури (першим було перетворення Генпрокуратури на ОГП, другим – реорганізація регіональних і третім – місцевих прокуратур – ред). Зазначається, що в оновлених відомствах працюватимуть прокурори, які успішно пройшли всі етапи тестування, і довели свою професійну компетентність та доброчесність.

Перелік та територіальна юрисдикція окружних прокуратур визначені наказами генерального прокурора Ірини Венедіктової. В системі органів прокуратури функціонуватиме 181 (193 із врахуванням окупованих територій) окружна прокуратура та 30 спеціалізованих прокуратур у військовій та оборонній сфері (на правах окружних). Вони замінять 155 (178 із врахуванням окупованих територій) місцевих прокуратур та 30 військових прокуратур гарнізонів.

У столиці розпочали роботу 10 окружних прокуратур. 15 березня Олег Кіпер та його заступники представили очільників цих відомств.

За словами Кіпера, у двох районах Києва відбулося перепризначення, частково відбулася ротація прокурорів та призначення нових.

На сайті Київської міської прокуратури можна ознайомитися з переліком нових назв відомств та їхніми адресами.

 

“Іпотека під 7%”: банки змушують позичальників доплачувати комісійні – УП

Банки попереджають про необхідність сплатити додаткові платежі при оформленні угоди з купівлі нерухомості в рамках державної іпотечної програми.

Про це йдеться у статті Економічної правди.

Так, в державному Укргазбанку повідомили про наступні виплати:

одноразова комісія – 0,5 % від суми кредиту;

збір до Пенсійного фонду – 1% від вартості квартири;

послуги оцінювача – близько 1900 грн;

щорічне страхування квартири – 0,26% від її вартості;

послуги нотаріуса при оформлені угоди – 10,27 тис грн;

держреєстрація – 3086 грн.

В Приватбанку одноразова комісія за видачу кредиту становить 0,5% від суми. На страхування квартири і життя позичальника щорічно треба витрачати ще по 0,5% від вартості квартири і залишку по кредиту, відповідно.

Якщо забудовник є фізичною особою і протягом року укладав більше одного договору купівлі-продажу нерухомості, то додатково необхідно сплатити 5% податку з доходів фізичних осіб. На практиці його сплата лягає на плечі покупця.

Додаткові витрати в банку Глобус наступні:

послуги нотаріуса – 5-8 тис грн;

щорічне страхування квартири – 1,3% від її вартості;

щорічне страхування від нещасного випадку- 1,3% від залишку по кредиту;

послуги оцінювача – близько 1 тис грн;

збір до Пенсійного фонду – 1% від вартості житла;

адміністративний збір – 227 грн.

 

“Іпотека від Зеленського”: банки пропонують умови, що відрізняються від урядових –  УП

Банки, що беруть участь у державній іпотечній програмі з компенсації ставки до 7% річних, висувають різні вимоги до позичальників та житла.

Про це йдеться у статті Економічної правди.

Так, у державному Ощадбанку повідомили, що від “пільгових” 50 кв. м. житла, на які поширюється низька ставка, необхідно відняти площу майна, яке вже є у власності позичальника та членів його сім’ї. Решта площі квартири буде оплачуватися за ставкою банку, яка на поточний момент сягає майже 13%.

Згідно з умовами, які озвучив уряд, позичальником може бути громадянин України у віці до 50 років, який не має у власності житла площею понад 50 кв м.

За умовами Кредобанку, позичальнику відмовлять у пільговій іпотеці за наявності будь-якої нерухомості у власності. Навіть якщо це маленька частка у старій приватизованій квартирі.

В Укргазбанку та банку Глобус повідомили, що для погодження видачі кредиту офіційний дохід позичальника повинен становити не менше 23 тисяч гривень на місяць, в ОТП банку – понад 50 тисяч гривень, в залежності від умов.

Приватбанк, у свою чергу, бере більший початковий внесок, ніж передбачено умовами  – 25% замість 15%. Кредобанк – 20% замість 15%.

Крім того, окремі банки повідомили, що працюють винятково з вторинним ринком нерухомості.

 

Природно-заповідний фонд має становити 30% від території України – депутатка

Відповідно до європейської програми збереження біологічного різноманіття, Україна до 2030 року має збільшити територію природно-заповідного фонду з 6,7% від загальної площі країни до 30%.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила народний депутат України, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Юлія Овчинникова під час пресконференції “Законопроєкт 2194: загрози для природи під час земельної реформи”.

“Оскільки Україна всіляко підтримує Зелений європейський курс, бере участь у програмі збереження біорізноманіття, природно-заповідний фонду до 2030 року треба збільшити до 30% від площі країни. А у 2019 році Україна природно-заповідні території займали лише 6,7% площ”, – заявила Овчинникова.

Вона зазначила, що наразі українське законодавство може мати протиріччя, які заважатимуть переведенню земель у природно-заповідний фонд. За її словами, норми вже підписаного Президентом України закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель», який набере чинності 17 липня 2021 року, та положення законопроєкту №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин” дозволяють сільським радам самостійно визначати цільове призначення лісових ділянок. А, оскільки більшість лісових ділянок не внесені до земельного кадастру, сільради, вважає Овчинникова, зможуть їх використовувати, як заманеться. Наразі, стверджує вона, вже відчувається спротив місцевих рад переведенню земель у природно-заповідний фонд.

“Коли Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів намагається погодити це питання з місцевими радами, то стикається з тим, що сільради не погоджують цільове призначення ділянки. Дуже багато указів про відведенню земель до природно-заповідного фонду чекають на підпис Президента. Якщо ж законопроєкт №2194 вступить в силу, то всі ці укази треба буде заново узгоджувати із сільськими радами. Тобто ми повертаємось на рік назад”, – заявила народний депутат.

Вона додала, що дуже багато було зроблено для того, щоб захистити ту чи іншу територію і надати їй статус природно-заповідної. Але через проблему погодження з сільськими радами збільшити відсоток природно-заповідного фонду на території України стане нереально. Тому вона звертається до народних депутатів з проханням підтримати природоохоронні правки до законопроєкту №2194.

Як повідомлялося, законопроєкт №2194 “Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин” передано на повторне друге читання. Очікується, що незабаром його буде винесено на голосування до Верховної Ради. Законопроєктом передбачається передача земель державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

 

Зеленський підписав закон щодо приєднання до європейської угоди про культурні маршрути

Президент Володимир Зеленський підписав закон про приєднання України до європейської Розширеної часткової угоди про культурні маршрути, ухвалений парламентом 16 лютого.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба глави держави.

«У нас чудова країна, дуже багатогранна й цікава. Але, на жаль, через погані дороги та відсутність уваги з боку держави до наших історичних пам’яток Україна майже не була присутньою на туристичних маршрутах Європи. Але ми це змінимо. У цьому році в межах «Великого будівництва» ми розпочинаємо проєкт «Велика реставрація», який має на меті відновлення історичних і культурних об’єктів України. Щоб і українці, й іноземні туристи змогли побачити красу та культурне розмаїття України. Ми будуємо дороги, покращуємо управління об’єктами культурної спадщини та приєднуємося до європейської угоди про культурні маршрути, щоб про Україну більше дізнавалися люди як всередині країні, так і поза її межами», – підкреслив Зеленський.

Зазначається, що приєднання до угоди дасть змогу Україні не лише долучатися до культурних маршрутів, а й просувати власні історичні та культурні надбання.

В ОП додали, що укладення Розширеної часткової угоди про культурні маршрути було підтверджено Резолюцією CM/Res(2013)66 у місті Страсбурзі. Ця угода спрямована на формування спільного культурного простору в Європі шляхом підвищення рівня обізнаності про культурну спадщину, розвитку культурного діалогу в Європі, а також через транскордонний туризм.

Сторонами угоди є 34 країни, партнерами – Європейський Союз та Всесвітня туристична організація. Сертифікат «Культурні маршрути Ради Європи» як відзнаку якості отримали 40 європейських культурних маршрутів, які проходять більш ніж 50 країнами. За даними ОП, територією України нині пролягають три європейські культурні маршрути.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 16 лютого ухвалила в цілому закон «Про приєднання України до Розширеної часткової Угоди про культурні маршрути». Відповідне рішення підтримали 336 народних депутатів.

 

Разумков сумнівається, що нардепів можна покарати за Харківські угоди щодо ЧФ РФ –  УП

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков не впевнений, що ідею РНБО притягти до відповідальності народних депутатів, які підтримали Харківські угоди в 2010 році, можна реалізувати в повному обсязі.

Джерело: Разумков на брифінгу 15 березня, відповідаючи на запитання журналістів

Пряма мова: “Я добре пам’ятаю Конституцію. Стаття 80 говорить, що, на щастя чи на жаль, народні депутати не несуть відповідальність за свої дії і голосування в стінах Верховної Ради. Навіть сьогодні, коли знята депутатська недоторканність, індемнітет залишається… Тому я не впевнений, що в повному обсязі та ідея, яка була озвучена, може бути реалізована. Але подивимося: суд є суд.

Якщо ми говоримо про інших учасників цього процесу: хто готував ці матеріали, хто пропонував розглянути це питання в стінах ВР, це вже інший аспект. І ті, хто були залучені до цього процесу, вони дійсно можуть понести покарання, якщо вони діяли не в інтересах України, тим паче, якщо вони діяли в інтересах іншої держави”.

Деталі: Разумков зазначив, що на засіданні РНБО 11 березня він не був присутній у зв’язку з тим, що був у відрядженні в Хмельницькій області, а саме засідання було неочікувано перенесене з п’ятниці на четвер.

Що передувало: Рада національної безпеки і оборони доручила перевірити, чи була державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами в 2010 році “Харківських угод”.

Служба безпеки України 12 березня розпочала досудове розслідування.

Передісторія:

У 2010 році тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові угоду, яка передбачала, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.

На розгляд парламенту ратифікація “Харківських угод” була винесена 27 квітня 2010-го, і це засідання під головуванням спікера Володимира Литвина стало одним із найскандальніших в українській історії.

 

Дубінського вигнали з партії “Слуга народу” –  УП

Народного депутата Олександра Дубінського виключили із партії “Слуга Народу” за порушення статуту та непокору керівним органам партії.

Джерело: пресслужба “Слуги народу”

Деталі: Про рішення щодо Дубінського йдеться у розпорядженні голови партії Олександра Корнієнка.

Нардеп може оскаржити рішення про виключення на наступному з’їзді “Слуги народу”.

У розпорядженні Корнієнко пояснює, що Дубінський порушив статут та дискредитував “Слугу Народу”.

Так, 14 березня на офіційних зборах київської обласної організації “Слуги Народу” керівником замість Дубінського обрали нардепа Андрія Мотовиловця.

Водночас, Дубінський 14 березня скликав власний захід, де ухвалив рішення про переобрання голови та обрання членів політради Київської обласної організації “Слуги Народу”.

Відзначається, що таке рішення не можуть приймати без затвердження голови партії та погодження головами політради та Національної ради громад, а Корнієнко на збори під керівництвом Дубінського дозволу не давав.

Корнієнко під час брифінгу у ВР додав, що тепер “зелений колір більше не тяготіє над Дубінським і тепер він може обирати будь-який із інших кольорів”.

Дубінський потрапив у Раду за результатами виборів до парламенту у 94 окрузі (Київська область). Наразі він безпартійний і безфракційний, але продовжить свою парламентську діяльність.

Передісторія:

1 лютого фракція “Слуга народу” на своєму засіданні проголосувала за виключення зі своїх лав Дубінського.

14 березня Дубінського позбавили посади очільника Київської обласної організації політсили. Замість нього керівником облорганізації Київщини відтепер буде Андрій Мотовиловець.

Дубінський назвав такі рішення “шахрайськими та аферистичними схемами, які застосовуються окремими функціонерами” партії. Також він у на своїх сторінках у соцмережах виклав відео “альтенративного” недільного засідання, на якому був присутній разом з трьома однодумцями.

 

На Закарпатті викрили канал переправлення росіян до ЄС –  УП

Контррозвідники Служби безпеки України на Закарпатті заблокували канал незаконного переправлення громадян Росії до країн ЄС, Великої Британії та США.

Джерело: СБУ

Деталі: Відомо, що мешканець Берегівського району допомагав росіянам отримати фіктивне громадянство Угорщини, яке дозволяє безвізовий в’їзд до 162 країн світу, включаючи США та Велику Британію.

Дослівно: “Організатор схеми забезпечував підроблення документів, які доводили наявність необхідних підстав. Оформлення документів, що підтверджували набуття громадянства та отримання дозволу для виїзду за кордон, проводилося фігурантом через дипломатичні представництва Угорщини у деяких країнах Європейського Союзу.

За відповідні “послуги” фігурант отримував від замовника 25-30 тис. євро. Серед “клієнтів” оборудки були представники криміналітету та організованих злочинних угруповань”.

Довідково: Однією з умов отримання громадянства є наявність у кандидата родинного коріння на території Закарпатської області у період її перебування у складі Австро-Угорщини до 1918 року та у складі Королівства Угорщина у 1939-1944 роках.

 

Зеленський невідкладно хоче “діджиталізувати” кримінальний процес –  УП

Президент Володимир Зеленський подав на розгляд до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону, що прирівняє статуси паперових та електронних документів у кримінальному процесі.

Джерело: повідомлення на сайті Офісу президента

Деталі: Президент передбачає, що в результаті ухвалення цих змін спроститься та прискориться підготовка й опрацювання документів з боку слідчих і прокурорів.

Дослівно: “Адвокати зможуть швидше подавати заяви та клопотання й матимуть змогу ознайомлюватися з матеріалами кримінальних проваджень в електронному вигляді.

Водночас суд отримає можливість досліджувати документи та докази в електронній формі.

Зараз же це можна зробити лише у слідчих або прокурорів, фізично приїхавши до них”.

Передісторія:

1 березня Зеленський пообіцяв створити в Україні суд у смартфоні, який дозволить скоротити судовий процес і мінімізувати корупцію.

 

Дубілет та ще два топпосадовці “Приватбанку” отримали нові підозри у розтраті 8 мільярдів – УП

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала ще три підозри колишнім посадовцям Приватбанку, серед яких ексголова правління Олександр Дубілет, його заступник та керівник міжбанківських операцій – їх підозрюють у розтраті 8 мільярдів гривень.

Про це очільниця Офісу генпрокурора повідомила у своєму Facebook, НАБУ.

“Взяла на себе відповідальність санкціонувати ще 3 підозри колишнім посадовим особам “Приватбанку”, – написала вона 15 березня.

Вона пояснила, що колишнє керівництво підозрюють у завданні державі збитків у 8 мільярдів гривень.

“8 мільярдів гривень — саме такий розмір збитків завдало керівництво тоді ще недержавного “Приватбанку” громадянам України у 2016 році, а станом на сьогодні, і державному бюджету країни. Точніше кажучи кримінально-процесуальною мовою, детективи та прокурори підозрюють Голову правління у скоєнні цього злочину”, – написала Венедіктова.

Вона пояснює, що, коли топпосадовці зрозуміли, що невдовзі втратять контроль над коштами банку напередодні націоналізації, вони “прийняли рішення про незаконне списання грошових зобов’язань іноземних товариств перед банком і за рахунок коштів цього ж банку”. Відтак, замість цих товариств боржником визначили пов’язану з Приватбанком фірму Claresholm Marketing LTD.

У НАБУ розкрили деталі схеми:

“В останній день перед визнанням банку неплатоспроможним у грудні 2016 року, ексголова правління спрямував до банківської установи, розташованої в одній з країн ЄС листи з проханням погасити заборгованість двох великих агрокомпаній за раніше виданими акредитивами за рахунок коштів ПАТ “Приватбанк”, які зберігалися на кореспондентському рахунку у цьому банку”, – пояснив керівник підрозділу детективів Бюро Олександр Скомаров.

“Вони підробили банківські документи у банківській установі, внесли несанкціоновані зміни у баланс банку, внесли зміни у раніше створені електронні документи в електронній системі банку, аби цей злочин приховати”.

“Слідство має у своєму розпорядженні усі необхідні докази: від підписання документів минулими датами до внесення фіктивних даних у бухгалтерську документацію”, – зазначає генпрокурорка.

Нагадаємо:

Ексголові правління “Приватбанку” Олександру Дубілету та ще двом колишнім високопосадовцям цього банку повідомили про підозри у розтраті чужого майна на суму 136 млн грн.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила колишньому заступнику голови правління Приватбанку Володимиру Яценку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою у 52,2 млн грн.

Колишній заступник голови правління “ПриватБанку” Володимир Яценко після затримання 22 лютого переписав на цивільну дружину і доньку десятки мільйонів гривень.

Правоохоронці 22 лютого в аеропорту “Бориспіль” затримали топ-фігуранта справи Приватбанку, який хотів утекти з України.

 

Молдова остаточно відмовилась дати притулок судді Чаусу – ЗМІ

УП

Молдова остаточно відмовила у наданні політичного притулку скандально відомому українському судді Миколі Чаусу, який перебуває в міжнародному розшуку.

Джерело: “Інтерфакс-Україна“, який посилається на молдовські ЗМІ

Деталі: Повідомляється, що відповідне рішення винесла колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати Молдови.

Передісторія:

9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Чауса в отриманні хабара в розмірі $150 тис. Зазначені кошти були виявлені в двох скляних банках, які суддя особисто закопував у дворі власного дому.

6 вересня Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури України про надання згоди на затримання та арешт судді. Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

1 березня 2017 року Чаус здався правоохоронцям у Молдові. Відразу після цього САП заявила про наміри вимагати його видачі Україні для проведення досудового розслідування відповідно до законодавства.

У жовтні 2017-го Чаус подав клопотання про надання політичного притулку, але Молдова його відхилила.

Після цього він подав до суду на тодішнього президента Молдови Ігоря Додона.

 

Мендель запускає власне шоу на телебаченні –  УП

Прессекретар президента України Юлія Мендель буде вести щотижневу передачу на державному телеканалі “Дом”, що транслюється на окупованих Росією територіях України.

Джерело: Мендель у Facebook, повідомлення телеканалу “Дом” у Facebook

Дослівно: “На цьому тижні на Телеканал Дом і UATV російською стартує щотижневе ТВ-шоу “Погляд з Банкової з Юлією Мендель”. Це авторський проект прес-секретаря президента України”.

Пряма мова Мендель: “Не втомлюємося говорити з вами. А особливо – з українцями, котрі опинилися за контактною лінією на Донбасі та в Криму. Сьогодні, о 19:30 для підписників Телеканал Дом у YouTube – пілотний випуск про дезінформацію та соціальні послуги для українців по обидва боки контактної лінії”.

Деталі: Канал повідомляє, що Мендель коментуватиме актуальні події і буде “ділитися своїми висновками про те, що відбувається, робить прогнози спеціально для аудиторій, які проживають на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу”.

Передісторія:

Державний телеканал “Дом” 1 березня почав супутникове мовлення на окуповані Росією території України. “Дом” можна дивитися в Донецьку, Макіївці, Горлівці, Судаку, Євпаторії, Сімферополі та інших окупованих містах.

Онлайн-трансляція етеру є на сайті телеканалу та в Youtube.

 

Мендель розповіла, як працюватиме Центр протидії дезінформації

Центр протидії дезінформації запрацює у цьому місяці та об’єднає спеціалістів з різних відомств та приватних компаній, які будуть перевіряти інформацію, яка з’являється в публічному просторі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це прессекретар Президента Юлія Мендель розповіла в ефірі ТБ-шоу “Погляд з Банкової з Юлією Мендель” на телеканалі “Дом”.

“Президент Володимир Зеленський запропонував створити центр протидії дезінформації. У цьому місяці структура почне роботу. Цей центр об’єднає спеціалістів з різних відомств та приватних компаній, які будуть перевіряти інформацію, яка з’являється в публічному просторі. Дезінформація буде спростовуватися. Президент розраховує, що центр буде працювати на міжнародному рівні, адже в багатьох країнах на захід та схід країни є проблема дезінформації”, – розповіла Мендель.

Також за її словами, Президент запропонував ввести уроки медіаграмотності у школах і “навчати старше покоління правилам відсіювання правдивої інформації від неправдивої”.

“Центр об’єднає спеціалістів із різних структур. Перше, і найголовніше завдання – це допомагати людям відрізняти факти від дезінформації. І кожен має право на правдиву інформацію…Щодо покарання за фейки, у словосполученні засоби масової інформації дуже важливе слово масове, тобто те, що стосується багатьох. Впевнена, ЗМІ повинні озвучувати тільки перевірену інформацію. Почне працювати центр, будуть конкретні випадки дезінформації, і тоді стане зрозуміло, які і хто фейки розповсюджує, як з ними боротися, які покарання будуть запропоновані”, – сказала Мендель.

Як повідомлялося, прессекретар Президента Юлія Мендель починає авторський проєкт на телеканалі “Дом” для глядачів з тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу.

Водночас на сторінці “Дому” у Фейсбуці зазначається, на телеканалі стартує щотижневе ТБ-шоу “Погляд з Банкової з Юлією Мендель”

У понеділок, 15 березня, відбувся пілотний випуск на сторінках у Фейсбуці та Ютубі, а у неділю, 21 березня, запланована телевізійна прем’єра з трансляцією на всіх “діджитал-платформах” телеканалів “ДОМ” і “UATV”.

Повідомляється також, що глядачі зможуть поставити свої питання до речниці Президента у Фейсбуці або Вайбері протягом тижня, а в неділю вона відповість на них.

Рада національної безпеки і оборони (РНБО) ухвалила рішення про створення Центру протидії дезінформації, який розпочне роботу з наступного тижня.

 

Цьогоріч на Донбасі почнуть будувати «точки тяжіння» – Мендель

У 2021 році на Донбасі розпочнеться будівництво так званих “точок тяжіння” – освітніх класів, доступу до інтернету, кінотеатрів, сільських клубів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це прессекретар Президента Юлія Мендель розповіла в ефірі ТБ-шоу “Погляд з Банкової з Юлією Мендель” на телеканалі “Дом”.

“У 2021 році саме біля контактної лінії ми розпочнемо будувати перші так звані “точки тяжіння” – освітні класи, доступ до інтернету, кінотеатр, сільський клуб. Будівництвом буде займатися спеціально створене міністерство реінтеграції”, – розповіла вона.

Також повідомила, що другий рік влада активно будує дороги в рамках програми “Велике будівництво”.

“Вдумайтеся, у Луганській області, наприклад, у 2019, тобто в виборчий рік, було побудовано всього 19 кілометрів доріг, а вже у 2020 – майже 200. Звичайно “Велике будівництво” проходить по всій країні, адже не можна побудувати сильну державу, в якій немає базового – доріг”, – розповіла вона.

Вона розповіла, що український уряд присвячує багато часу розвитку інфраструктурних проєктів на Донбасі. “Спершу це був міст у Станиці Луганській. Про нього Володимира Зеленського постійно просили, коли він приїжджав на Донбас. Багато хто навіть не вірив, що після скількох років його можна відбудувати, деякі навіть зловтішалися, але він був відкритий, навіть раніше ніж планувалося”, – розповіла Мендель.

Також вона розповіла про роботу КПВВ, де є усі необхідні адміністративні послуги.

Як повідомляв Укрінформ, початок національного проєкту «Велике будівництво» ініційовано восени 2019 року Президентом Володимиром Зеленським. Мета проєкту – побудувати необхідні об’єкти інфраструктури по всій Україні. Починаючи з 1 березня 2020 року, у межах проєкту на понад 300 об’єктах почалися будівельні роботи. У планах – зведення понад 100 шкіл, 100 садочків, 100 стадіонів та 200 нових приймальних

 

Через ОАСК хочуть скасувати реорганізацію академії держуправління при президентові – УП

Окружний адміністративний суд міста Києва зареєстрував позов до Кабінету міністрів та Міністерства освіти і науки щодо оскарження реорганізації Національної академії державного управління при президентові.

Джерело: ОАСК

Деталі: Серед вимог позову – визнати протиправним та  скасувати розпорядження уряду від 24 лютого 2021 року, яким МОН було доручено здійснити заходи, пов’язані з реорганізацією Національної академії.

Цей навчальний заклад мають приєднати до Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а регіональні інститути академії – до Національного технічного університету “Дніпровська політехніка”, Державного університету “Одеська політехніка”, Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Національного університету “Львівська політехніка” відповідно.

Позивач у повідомленні суду не вказаний.

Зазначається, що разом із позовом до суду надійшла заява про його забезпечення, в якій позивач просить суд заборонити міністерству вчиняти дії, пов’язані із реорганізацією Національної академії шляхом приєднання до інших закладів освіти.

Дослівно ОАСК: “Наразі судом вирішується питання наявності правових підстав вжиття заходів забезпечення позову та  відкриття провадження в адміністративній справі”.

Що передувало: В листопаді 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про передачу Національної академії державного управління при президентові України до сфери управління Міносвіти.

Нагадаємо: В Офісі президента підготували проєкт закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва.

 

На Банковій підготували законопроєкт про ліквідацію ОАСК – УП

В Офісі президента підготували проєкт закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва.

Джерело: матеріал “Української правди” і Центру протидії корупції “Президентів багато – ОАСК один. Як Павло Вовк став ганебним суддею десятиріччя”висновок Вищої ради правосуддя

Деталі: Законопроєкт передбачає ліквідацію не лише ОАСК, а й Київського окружного адмінсуду, повноваження якого поширюються на Київську область.

Замість цих двох установ пропонується створити Окружний адміністративний суд Київської області та міста Києва.

Він має бути розташований у столиці та відповідати як за Київ, так і за область.

У пояснювальній записці до проєкту йдеться, що його розробили “з метою оптимізації видатків державного бюджету”, а прийняття такого закону також “забезпечить… доступ громадян до незалежного та безстороннього суду, підвищить ефективність здійснення правосуддя судами”.

Станом на 15 березня Володимир Зеленський не зареєстрував свій законопроєкт у Верховній Раді.

Офіс президента ще 3 лютого 2021 року направив законопроєкт до Вищої ради правосуддя, яка має оцінювати подібні пропозиції до того, як їх розглядатиме парламент.

5 березня ВРП затвердила свій висновок, написавши, що реалізація законопроєкту “не видається можливою до моменту створення та початку роботи… Вищої кваліфікаційної комісії суддів”, діяльність якої призупинили в рамках судової реформи Зеленського.

Також ВРП зазначила, що з пропозицій Офісу президента “не вбачається, яким чином видатки державного бюджету… будуть оптимізовані”, та наголосила, що законопроєкт “має відповідати загальним вимогам: бути чітким, узгодженим та обґрунтованим, таким, що не породжує сумнівів у конституційності та відповідає принципу незалежності судової влади”.

Знати більше: “Президентів багато – ОАСК один. Як Павло Вовк став ганебним суддею десятиріччя”

Передісторія:

Окружний адмінсуд Києва відомий такими скандальними рішеннями як: про відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, про протиправність дій директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, скасування рішення про націоналізацію “Приватбанку”.

Суддів ОАСК, голову Державної судової адміністрації, колишніх високопосадовців та інших осіб підозрюють у: створенні злочинної організації; захопленні держвлади; зловживанні впливом; втручанні у діяльність державних діячів та створенні штучних перешкод у діяльності ВККС та її членів.

У жовтні 2020 року громадяни закликали президента Володимира Зеленського ліквідувати Окружний адмінсуд.

15 лютого у Верховній раді зареєстрували законопроєкти про скорочення повноважень Окружного адміністративного суду Києва, які перед тим анонсував президент Володимир Зеленський.

Голова ОАСК Павло Вовк заявив, що ініційовані президентом законопроєкти з’явились “під певним тиском”.

Президент пропонує виключити з підсудності ОАСК справи щодо оскарження нормативно-правових актів Кабміну, Нацбанку, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, повноваження яких поширюються на всю територію України.

 

Президентів багато – ОАСК один. Як Павло Вовк став ганебним суддею десятиріччя  – УП

Один столичний суддя, подаючись на нову посаду, описав себе в анкеті такими рисами: незалежність, безсторонність, чесність, доброзичливість. Чи довірили би ви свою долю арбітру з такими якостями?

Із відповіддю поспішати не варто. Бо, як показують українські реалії, суддівські біографії – це часто айсберг, більша частина якого завжди захована за дверима владних кабінетів, брехнею пресрелізів і круговою порукою чиновників.

І якщо придивитись до послужного списку згаданого на початку столичного судді, його анкета здаватиметься твором, побудованим на оксюморонах. Адже за останні десятиріччя цей служитель Феміди став уособленням усіх гріхів української судової системи.

А він сам, “чесний і безсторонній”, у непублічних розмовах описував свій суд зовсім іншими словами: “Неликвидированный, нереформированный, неоцененный”.

Суддю цього звати Павло Вовк. І він, здається, не потребує представлення. У “портфоліо” очолюваного ним Окружного адмінсуду Києва більшість найгучніших рішень останніх років.

ОАСК скасовував націоналізацію Приватбанку і декомунізацію проспектів Московського та Ватутіна, забороняв виконувати обов’язки тодішній керівниці МОЗ Уляні Супрун.

Цей суд поновлював на посадах низку суперечливих чиновників, як то Миколу Голомшу, заступника генпрокурора Віктора Пшонки, або підозрюваного в корупції ексоголову ДФС Романа Насірова.

ОАСК призупиняв перейменування УПЦ Московського патріархату і навіть захищав школярку від нового правопису. Все це перетворило ОАСК на один із найвідоміших у країні. А спроби спіймати Вовка – на серіал, за яким вся країна слідкує роками.

Перелічені вище рішення – “здобутки” останніх років. У 2019 році друкарський станок скандальних рішень суттєво активізувався. А потім суспільство ще й почуло записи розмов, які судді вели сам на сам. Тоді слова “Окружний адмінсуд” стали часто вживаними й відомими на широкий загал.

Та ця історія не випадкова. Її коріння і першопричини – як усе той же айсберг, який нарощується вже більше 10 років.

“Українська правда” пригадує, як у судовій системі з’явився Павло Вовк, на чому зробив кар’єру і вплив та як у різні роки вислизав від гніву правоохоронців і президентів.

Вовк від студента-відмінника до зброєносця Ківалова

Павло Зонтов, саме так раніше звали майбутнього суддю, народився 42 роки тому у Краматорську, що на Донеччині. У 1995 році вступив до харківської Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого.

Під час навчання одружився і взяв уже загальновідоме прізвище дружини – Світлани Вовк. Сам голова ОАСК пояснював цей нетиповий для чоловіків в Україні крок, що, мовляв, рідне прізвище здавалось йому “недостатньо українським”.

У 2000 році Вовк склав на “відмінно” всі держіспити, отримав диплом правника судово-прокурорської спеціалізації з відзнакою і поїхав до Києва. Влаштувався до прокуратури, спершу районної, а потім і міста. Там 4 роки працював слідчим і старшим помічником прокурора з питань статистики.

У столиці Вовк обзавівся знайомствами, які і заклали фундамент майбутньої гучної кар’єри. Її стартом можна вважати 2004 рік. Зробити її Вовк зміг, зокрема, завдяки знайомству із Сергієм Ківаловим – “сірим кардиналом” судової системи часів Віктора Януковича.

У різні роки Ківалов очолював Вищу раду юстиції (наразі – Вища рада правосуддя), парламентський комітет з питань правосуддя, займався судовою реформою Януковича.

Найвідоміша його посада – керівництво Центральною виборчою комісією під час виборів 2004 року, що запам’ятались фальсифікаціями на користь Януковича. Тоді голова ЦВК навіть отримав відповідне прізвисько – “підрахуй“.

В березні саме того року прокурорський чиновник Вовк залишив держслужбу, а вже у серпні ЦВК на чолі з Ківаловим призначила його заступником тервиборчкому. Вовк тоді представляв інтереси Юрія Збітнєва, який був у списку тих, кого підозрювали в роботі технічним кандидатом.

У наступному році майбутній суддя влаштувався до юридичної компанії “Рада” – одразу заступником гендиректора. Компанію тоді очолювала і очолює досі жінка на ім’я Ірина Орехова. Її тодішній чоловік Сергій Нечипоренко був керівником Шевченківської прокуратури Києва.

Орехова протягом чотирьох скликань Верховної Ради працювала помічницею депутата Ківалова. У 2012-2016 роках вона значилась керівницею “Української морської партії” Ківалова і досі очолює її київський осередок.

У 2009-2016 Орехова також була записана у співзасновники Міжнародного гуманітарного університету, де Ківалов є президентом. Саме на цей навчальний заклад оформили розкішний будинок на морському узбережжі в Одесі, який прозвали “будинком Гаррі Поттера”, та всередині якого активісти знайшли портрети впливового “ексрегіонала”. Сам Ківалов відношення до будинку заперечував.

Ім’я Орехової також фігурує у “зливі” документів щодо офшорів на Багамських островах – там жінка значиться серед керівників фірми, на яку записували різні пов’язані Ківаловим компанії.

Працюючи на Орехову, Павло Вовк теж опікувався “ківалівськими” справами. У своїй суддівській анкеті він згадує лише один спір, який вів у судах за всю свою адвокатську кар’єру. Тоді Вовк захищав благодійний фонд “Віват Феміда!”, у якого Фонд держмайна забирав приміщення на Хрещатику.

Ці приміщення віддали фонду та згаданому Міжнародному гуманітарному університету в оренду на 49 років. Ціна була у 100 разів нижча за ринкову.

Орендатори тоді програли суперечку. І коли їх прийшли виселяти з будівлі в центрі Києва, в офісах знайшли документи ЦВК, які підтверджували фальсифікації. Йшлось, зокрема, про бланки протоколів територіальної виборкомів без підписів, але з уже проставленими печатками, факсиміле Ківалова.

Сам Ківалов говорив, що не має стосунку до “Віват Феміда!” Так це чи ні, але Вовк швидко опинився вже на офіційній службі у “регіонала”. У 2006 році він пішов з “Ради” (що юрфірма) у Раду (що парламент) – став помічником Ківалова.

Кар’єра Вовка розвивалась швидко. У статусі помічника депутата він надовго не затримався. Маючи за спиною 4 роки прокурорського стажу, 2 – адвокатського і рік  – помічником у парламенті, він вирішив податись у судді. А 3 роки потому вже очолив суд.

Близькість до “сірого кардинала” ще буде даватися в знаки в біографії Вовка. Всього за два роки роботи в судовій системі, у 2009, він стане членом Вищої кваліфкомісії суддів, яка відбирає і перевіряє служителів Феміди. За це призначення Верховна Рада проголосує з подачі Ківалова.

У 2010 році в Одеській юракадемії того ж Ківалова Вовк захистив диплом кандидата наук.

Як Вовк став найвпливовішим суддею

Окружний адмінсуд часів Ющенка

Мантію Вовк вдягнув у 2007 році, указом президента Віктора Ющенка. Тоді ж одразу потрапив до “нереформированного, неоцененного”.

Система адміністративних судів, які вирішують суперечки з органами влади, тоді була порівняною “новинкою” для України. Йшли лише перші роки їх існування. Суд Вовка відкрився у тому ж 2007 році.

Але “новачки” у судовій гілці швидко увірвались в політичні скандали. Особливість Окружного адмінсуду, як була так і залишається, в його розташуванні. Під повноваження ОАСК підпадає столиця. А отже – головні органи влади не лише в Києві, а й загалом у країні.

Таким чином Окружний адмінсуд і став арбітром у найгучніших суперечках з держорганами. І того ж 2007 року почалась боротьба із цим арбітром. Причому вже тоді – на найвищому рівні.

У цей час у настроях ОАСКу пробивають паростки впливу ще одного “сірого кардинала” судової системи – Андрія Портнова. У майбутньому – впливового функціонера “регіоналів” на судово-правоохоронному полі. На той момент – депутата від Блоку Юлії Тимошенко.

До слова, подання на призначення Вовка суддею вносила Вища рада юстиції, яку на той час очолювала Лідія Ізовітова, наближена до Андрія Портнова і проросійського політика Віктора Медведчука.

А рекомендацію на призначення дала кваліфкомісія при Вищому адміністративному суді під керівництвом Олександра Пасенюка, який в часи Януковича отримає місце у найвищому суді – Конституційному.

Саме з БЮТом, де працював Портнов в часи становлення Вовка-судді, були пов’язані перші скандали і нового суду.

У 2007 році Центрвиборчком відмовилась реєструвати кандидатів від Блоку на парламентські вибори. І тоді ОАСК став на захист партійців Тимошенко, наказавши заново розглянути списки і допустити політиків до перегонів.

Через рік Окружний адмінсуд кілька разів замахнувся вже на волю президента. Спершу ОАСК ввязався у конфлікт навколо Фонду державного майна, за вплив на який воювали Ющенко з прем’єркою Тимошенко.

Суддя Володимир Келеберда не просто став на бік останньої, а прямо відкрив двері до Фонду Андрію Портнову. Той мав замінити собою голову відомства, але на заваді став указ президента.

Восени 2008 року ім’я Келеберди знову роздратує Банкову. Після рішення Ющенка достроково розпустити Раду, суддя зупинив його указ. Ініціатором був усе той же БЮТ, від імені якого виступав партнер Портнова – депутат Володимир Пилипенко.

І хоча вирiшувати долю президентського указу мав би Конституційний Суд, про що раніше говорила і сама Тимошенко, ОАСК не погребував взятись за справу.

Реакція Ющенка не змусила довго чекати. Спершу він вирішив позбутись Келеберди, викресливши його зі старого указу про призначення.

А за кілька днів президент уперше спробував поставити хрест на існуванні занадто впливого відомства. Ющенко ліквідував Окружний адмінсуд і створив замість нього два окремі: Центральний і Лівобережний.

Однак обидві президентські помсти швидко зупинили в судах, чим тоді хизувався Андрій Портнов. Ані Келеберді, проти якого відкрили кримінальну справу, ані всьому суду, не судилось тоді зникнути з української історії.

Це був перший випадок, коли ОАСК вислизнув з-під ліквідації.

Вовк за Януковича і проти Майдану

Після приходу до влади Віктора Януковича Вовк знову пожинав плоди своєї роботи і піднімався угору кар’єрними сходами.

У 2010 році він отримав посаду голови ОАСК.

За рік Вища кваліфкомісія суддів почала збирати документи на призначення Вовка суддею пожиттєво. Хоча за чинною тоді Конституцією це було можливо лише після 5 років роботи в суді, а Вовк мав лише 4.

Та вже у жовтні, з блискавичною як для парламенту швидкістю, Верховна Рада достроково голосує за пожиттєву мантію для Вовка.

Очоливши суд, він почав стрімко нарощувати вплив. У часи Януковича кандидати на посади суддів окрім офіційної процедури проходили співбесіди на Банковій. Кандидати до ОАСК, за чутками, також мали поспілкуватись і з Павлом Вовком.

Суддя швидко почав виправдовувати довіру влади. У червні 2010 року ОАСК скасував рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення про виділення вільних частот ТВі та 5 каналу за позовом медіа-холдингу “UA.Inter Media Group”.

У липні 2012 року бійці “Беркуту” силою розігнали протестувальників так званого “мовного Майдану”, які виступали проти закону про мову Ківалова-Колесніченка. Підставою для розгону стало рішення ОАСК.

У листопаді 2012 року суддя ОАСК Олексій Огурцов скасував нарахування 2 мільйонів гривень податків для фірми з орбіти компаній, на які була привласнена Віктором Януковичем державна резиденція “Межигір’я”.

Та й перше рішення про заборону Майдану ухвалив саме ОАСК. 21 листопада 2013 року близький до Вовка суддя Віктор Данилишин заборонив українцям збиратись на Майдані, Хрещатику і Європейській площі.

Ще за 10 днів його колега Богдан Санін винесе аналогічне рішення і заборонить мітинги з 1 по 7 грудня. Згодом він ще й виправить “описку” в рішенні, подовживши заборону до 7 січня.

Це сталось після того, як озброєні силовики розігнали протестувальників. І саме на заборонений Саніним період опозиція заявила масові безстрокові акції, які вивели на вулиці сотні тисяч людей. Це були перші наймасовіші протести.

9 грудня заступник Вовка Євген Аблов своїм рішенням зобов’язав силовиків розігнати Майдан. Можливо як нагороду за це рішення менше ніж за місяць він отримав у постійне користування службову квартиру. Допоміг йому в цьому голова суду. Пізніше Аблов приватизував і продав житло за 9,1 мільйона гривень.

Вовк і судова реформа Порошенка

Після втечі Януковича та обрання президентом Петра Порошенка Вовк швидко порозумівся з новою владою.

В червні 2014 року він разом з іншими топ-посадовцями отримав нагородну зброю від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. У 2017 році колегія суддів ОАСК на чолі з Євгеном Абловим визнала законною процедуру закупівлі “рюкзаків Авакова”. Це рішення допомогло “поховати” кримінальну справу НАБУ щодо розтрати 14 млн грн держкоштів під час цієї закупівлі.

У травні 2016 року “Схеми” зафіксували таємну зустріч Вовка з народним депутатом Олександром Грановським, неофіційним куратором судової і правоохоронної систем.

У листопаді 2016 року стартував конкурс до Верховного Суду – перший проєкт в межах реформи Порошенка. Вовк подався до касаційного адміністративного суду, і у судовому середовищі ходили чутки, що Вовк його очолить.

Вища кваліфкомісія, яка проводила конкурс, почала підігрувати йому вже на перших етапах. Серед екзаменаторів судді був Юрій Тітов – кум уже згаданого раніше Сергія Ківалова.

Експерти тоді говорили про маніпуляції в підрахунках балів. І хоча голова ВККС Сергій Козьяков цього так і не визнав, колегію екзаменаторів тоді розформував.

У квітні 2017 року Громадська рада доброчесності, яка складається з волонтерів і паралельно перевіряє кандидатів, дйшла висновку, що Вовк критеріям доброчесності не відповідає.

У травні 2017 року НАБУ прийшло з обшуками в ОАСК та будинок Вовка під Києвом. Цього житла не було в декларації служителя Феміди, адже нерухомість записали на його дружину.

Офіційно – вже колишню дружину, Вовки розлучились за два роки до обшуків. Однак слідство стверджувало: суддя і досі живе з жінкою і через неї ховає своє майно від декларування. Цю справу НАБУ згодом доведеться вимушено закрити, коли Конституційний Суд скасує покарання за брехню в деклараціях.

Суспільний резонанс, спричинений розслідуванням НАБУ і критикою громадськості, кидав тінь і на процес відбору суддів Верховного Суду, а Порошенку треба було створити для суспільства і міжнародних партнерів картинку успішної судової реформи. Зрештою, Вовк несподівано відмовився від участі в конкурсі якраз напередодні фінального засідання комісії щодо його кандидатури.

Та без бонусів від влади він не лишився. Так само раптово наприкінці 2017 року Порошенко передумав ліквідувати очолюваний Вовком суд.

Ліквідація мала статись в рамках реформи, запущеної п’ятим президентом. Він навіть уже отримав на це згоду Вищої ради правосуддя. У питаннях ліквідації інших судів Порошенко був послідовним, але ОАСК знову вислизнув.

Наприкінці 2017 році Вища кваліфкомісія суддів запустила ще один процес в межах реформи – оцінювання. Воно передбачало обов’язкову перевірку на компетентність і доброчесність усіх суддів. Невдалі результати чи відмова проходити “іспит” означали звільнення.

Шанси Вовка та його колег із шлейфом сумнівних рішень були невисокими. Вони почали шукати способи втекти від оцінювання.

Черга суддів ОАСК підійшла в 2019-му. Однак оцінювання більшості суддів ОАСК так і не було проведене. Це стало можливим завдяки безкарності та неформальному авторитету Вовка, що перетворили його суд на окремий центр впливу.

Історія ця стала загальновідомою за півроку, після появи так званих “плівок Вовка”.

У квітні 2019-го країну сколихнуло інше рішення ОАСК, коли він скасував націоналізацію Приватбанку. Це був один із наймасштабніших президентських проєктів Петра Порошенка. Завдяки цьому кейсу п’ятий президент набирав собі електоральні бали.

Тоді ж ОАСК ухвалив кілька дрібніших рішень, якими заборонив Порошенку наприкінці каденції призначати членів Вищої ради правосуддя, суддю Європейського суду з прав людини, керівників податкової і митниці.

Порошенко програв війну з Вовком, ставши жертвою власного бажання зберегти ручний суд.

“Плівки Вовка”. Як вони з’явились і що викрили

На початку 2019 року, перед виборами президента, Окружний адмінсуд набирав все більшу впізнаваність у широких колах. Справи стосовно Уляни Супрун, Приватбанку чи проспектів Бандери і Шухевича раз за разом перетворювали ОАСК на притчу во язицех і уособлення суддівського свавілля.

Влітку 2019 року, незадовго після зміни влади, стався пік популярності і суду, і його очільника Павла Вовка, яких вкотре спробували приборкати.

Тоді правоохоронці у складі Генпрокуратури та Національного антикорупційного бюро обшукали суд, а його господарям підготували підозри за втручання в роботу інших органів влади. Йшлось про те саме перешкоджання кваліфікаційному оцінюванню.

Слідство розповідало, що на “ОЗУ в мантіях” вийшло через зовсім іншу справу. Власників цих мантій підставило колись лояльне ставлення до режиму Януковича. Розслідуючи перешкоджання Майдану, правоохоронці таємно записували суддівські розмови. І тоді викрили нові таємниці Окружного адмінсуду.

Після обшуків у 2019 році НАБУ оприлюднило першу частину записів, які швидко прозвали “плівками Вовка”. Їх, без сумніву, можна назвати одним із найгучніших скандалів української Феміди. Й одним із найбільш ганебних.

На записах – Вовк із колегами, а також іншими держслужбовцями й адвокатами фактично обговорює “державу в державі”. Керовану з його власного кабінета.

Події розгортались навколо кваліфікаційного оцінювання, але не доля суддів залежала від комісії, а навпаки. Вовк і Ко не прийшли на “іспит”, масово прикриваючись “хворобою”, і паралельно оголосили війну своїм екзаменаторам.

Судді штучно створювали перешкоди, втручались в роботу інших відомств і використовували власні контакти, щоб зберегти місце під сонцем. Вони організовували позови до свого ж суду. А також тисли і домовлялись із посадовцями, які мають квоти на формування Вищої кваліфкомісії.

івно за рік з’явилась друга частина “плівок” – ширша і зі ще більш зухвалими фразами. Стало зрозуміло, що, крім кваліфікаційної комісії, голова ОАСК впливав на Вищу раду правосуддя, що звільняє, відсторонює і дає дозвіл на арешт служителів Феміди.

“Вовчі” порядки встановлювали і в інших судах, зокрема, Конституційному, а також у Нацагентстві з питань запобігання корупції, що перевіряє декларації.

Також на записи потрапили спроби тиснути на журналістів і домовлятись з МВС.

Через усе це НАБУ виписало суддям нові підозри – про захоплення влади і створення злочинної організації.

Після плівок. Вовк і Зеленський

Навесні 2019-го Вовк почав власну “президентську” кампанію. Він швидко зрозумів, що шанси Порошенка вдруге очолити державу примарні. Тоді суддя вирішив зробити послугу майбутньому переможцю – Володимиру Зеленському.

26 березня, напередодні першого туру виборів, ОАСК скасував заборону на показ серіалу “Свати” в Україні, який продюсував Зеленський.

Іще до оголошення результатів виборів ходили чутки про бажання Зеленського достроково розігнати Верховну Раду і про готовність Окружного адмінсуду допомогти з розпуском парламенту. Голова суду навіть публічно натякав на це.

З аудіозаписів НАБУ відомо, що влітку 2019 Вовк зустрічався з керівником офісу Зеленського Андрієм Богданом та його заступником Русланом Рябошапкою, який тоді курував судовий напрям.

Джерело УП у правоохоронних органах розповідало, що саме Богдан після зміни влади привів Вовка на Банкову. Суддя неформально зустрівся із Зеленським, де запевнив нового главу держави, що працюватиме з ним “в одній команді”.

 

Ставити під загрозу цю співпрацю в ОП не хотіли. І тому популістичні заклики про вигнання “розбійників” ОАСКу не торкались. Поки скандали із судом набирали обертів, президент мовчав.

Тоді ж Рябошапку в офісі Зеленського замінив Андрій Смирнов. Він, за даними УП, зараз відповідає за судову гілку, зокрема, і суд Вовка.

У вересні 2019 року під час прес-марафону Зеленського запитали, коли він ініціює ліквідацію ахіллесової п’яти українського правосуддя. За законом, подати такий законопроєкт може тільки президент.

Тоді Зеленський відповів, мовляв, не знає, що це за суд, і йому треба розібратись. Однак запевнив: якщо буде треба, з ліквідацією не зволікатиме.

Це питання не звучало в Офісі президента аж до жовтня 2020 року.

Ані президент, ані його Офіс ніяк не коментував “плівки Вовка”. Перша судова реформа Зеленського, яку парламент ухвалив вже за півроку після зміни влади, а згодом частково зніс КС, теж не зачіпала “небезпечний” суд.

Другу спробу дати старт реформі влада зробила в 2020 році. Про послаблення ОАСК знову не йшлось.

Тим часом, боротьбу з Вовком намагались продовжувати антикорупційні органи.

Перше розслідування за мотивами “плівок” фактично “поховали” ще в кінці 2019 року. Слідству не продовжили строки. Прокурор тоді навіть вирішила все одно готувати матеріали до суду. Однак з того моменту, як з ними почали ознайомлюватись підозрювані, про справу більше не було чути.

Але правоохоронці на цьому не зупинились. Рівно за рік після публікації перших “плівок”, НАБУ знову прийшло до Вовка і Ко з підозрами. “Сіквел” суддівських розмов знову викликав чималий резонанс у ЗМІ і суспільстві.

Але президент знову мовчав.

Єдиний коментар, який з часом вдалось витягнути з ОП, полягав у тому, що ніякого коментаря по суті не буде:

“Президент України, згідно з повноваженнями, які дає йому Конституція, не має права або обов’язку надавати оцінку рішенням судів чи звинуваченням проти суддів… Також президент не може скасовувати дію презумпції невинуватості стосовно окремих осіб”.

Вибірковість та особливе ставлення до ОАСКу було очевидне: як до цього, так і після, Конституція не заважала Зеленському пророкувати тюрму депутатові Олександру Юрченку або говорити, що за скандальним рішенням Конституційного Суду стоять “чорти”.

Поки президент законослухняно дотримувався Конституції, Окружний адмінсуд не сидів, склавши руки. Наприклад, наказав викреслити з реєстрів директора НАБУ Артема Ситника, фактично посунувши його з посади через рішення КС.

Деякі з рішень ОАСК знову змусили суспільство згадати про “відродження” Андрія Портнова. За його позовами, наприклад, “заморозили” святкування річниць кількох героїв ОУН-УПА або наказали Міносвіти придивитись до підручників історії, де йдеться про роль “беркутівців” у вбивствах на Майдані.

Рішення “вовчої” команди привернули увагу з за-кордона: у вересні 2020 року фото Вовка з’явилось на шпальтах видання Financial Times, яке читають лідери світових країн. Британське ЗМІ не лише відкрило світу очі на українську мафію в мантіях, а й розкритикувало Зеленського, пишучи, що “плівки Вовка” підкреслюють, наскільки президент далекий від обіцянки зламати систему хабарництва в країні.

Лише коли петиція на сайті президента про ліквідацію ОАСК набрала понад 25 тисяч голосів, на Банковій заворушились. В ОП заявили, що починають процес ліквідації, зокрема, будуть консультуватись із ВРП.

Кілька місяців про цей процес знову не було чути. Але в лютому Міжнародний валютний фонд вирішив поки не давати Україні черговий транш, вказавши на недостатній прогрес у реформах. Серед іншого, вимоги Фонду стосувались і судової влади.

от коли МВФ посварив українську владу, Зеленський нарешті зробив крок до боротьби зі скандальним судом – зареєстрував перший законопроєкт. Президент запропонував передати частину справ ОАСК до Верховного Суду.

Крім цього, за інформацією Центру протидії корупції, в офісі Зеленського підготували ще один законопроєкт. Там йдеться безпосередньо про ліквідацію ОАСК, а разом із ним – аналогічного суду, що відповідає за Київську область. Замість них двох хочуть створити один новий суд.

Таку реорганізацію планували і в часи Порошенка, який в останній момент передумав ліквідовувати ОАСК. Зеленський поки не поспішає реєструвати цей законопроєкт в Раді.

***

Тим часом, бігати – як у переносному, так і прямому сенсі – за суддею продовжує НАБУ. Часто – залишаючись із сам на сам у цій війні.

Допомагати детективам не поспішає “заступник президента зі справедливості”, як себе назвала генпрокурорка Ірина Венедіктова. Вона не раз гралась у мовчанки зі слідством і відтягувала неприємності для Вовка і Ко.

Сам же Вовк єхидно називає антикорупціонерів “посіпаками”. І такі зверхні інтонації, враховуючи багаторічну непотоплюваність політичного флюгера в мантії, на жаль, складно назвати безпідставними. Бо на фоні його біографії, сформованого за десятиріччя впливу і зв’язків спроби загнати Вовка в кут уже здаються безперспективними.

Але ця перспектива, як показує історія, суттєво залежить від політичної волі господарів Банкової. Господарів, які, піддаючись спокусі приберегти для себе “ручний суд”, стають його посіпаками.Соня Лукашова, Галина Чижик

 

Палімпсест Бабиного Яру

З осені минулого року спонсорований російськими олігархами і підтриманий президентом Володимиром Зеленським Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” брутально захоплює нові простори Бабиного Яру і української історичної пам’яті. Жахливі дементори, що виють вдень і вночі на єврейському цвинтарі, “синагога для роздумів” на цвинтарі православному, інсталяція в пам’ять Куренівської катастрофи, складена з цеглин, що бачили Бейліса, – чи буде цьому межа? Що може протиставити українське суспільство цей ментальній агресії?

Віталій Нахманович, історик і етнополітолог (Київ), науковий співробітник Музею історії Києва

Є таке слово “палімпсест”. У давні часи люди писали на коштовному пергамені, який треба було заощаджувати. Тому часто-густо брали старий рукопис, затирали текст і писали наново на тих самих листах.

Зроблений з міцної шкіри пергамен міг винести не одну таку операцію, тому сьогодні до наш рук інколи потрапляють примірники, на яких можна роздивитися декілька шарів стародавніх текстів.

Історія людства пишеться на землі, тому майже завжди є таким самим палімпсестом. Адже на одній і тій самій території протягом тисячоліть змінювали один одного багато народів.

Інколи вони повністю зникали, залишаючи по собі лише археологічні рештки або письмові згадки. Інколи вони разом створювали новий народ, а інколи продовжували жити поруч, кожен зі своєю історією, яка накладалася і перепліталася з історією сусідів.

Але є на землі місця, де така багатошарова історія раптом стискається до якихось десятиріч чи навіть років, і різні шари рвуться один з-під одного, намагаючись захопити весь простір і затиснути решту. Одним з таких місць є київський Бабин Яр.

Найстаріший з шарів пов’язаний з міською історією. Його символом стала Кирилівська церква, що височіє тут ще з XII ст. і стала мовчазним свідком усіх подальших злочинів і трагедій.

З кінця XVIII ст. від неї в бік Лук’янівки починає розходитися коло цвинтарів: Кирилівське і Лук’янівське православні, Єврейське, Караїмське, Магометанське, Братське з ділянками для євангельських християн і маріавітів, а по Другій світовій – Військове і німецьких військовополонених.

Жахливою частиною цього багатоконфесійного некрополя під час нацистської окупації став Бабин Яр. Ще з міжвоєнних часів безбожна більшовицька влада виношувала плани перетворення його на спортивно-паркову зону. Втілюватися вони почали вже по війні, з замиву Бабиного Яру, який закінчився Куренівською катастрофою, але не зупинив блюзнірства.

Поступово майже всі кладовища було знищено, забудовано або захаращено. Набуття незалежності не зупинило цього варварства. У Бабиному Яру відкрито станцію метро “Дорогожичі”, на Єврейському цвинтарі зведено житловий комплекс “Герцен Парк”.

Найвідоміший шар пов’язаний з історією єврейською. Символом його є Голокост. 29 вересня 1941 р. нацисти розпочали вбивати у Бабиному Яру євреїв Києва. Лише за два дні було вбито майже 34 тис. осіб, але розстріли тривали і надалі.

Скільки їх було вбито протягом осені, достеменно так і невідомо. Історики називають цифри від 50 до 70 тисяч, але, в будь-якому випадку, на початку 1942 р. євреїв у Києві не залишилося. Бабин Яр перетворився на синонім Голокосту, і Голокост став синонімом Бабиного Яру.

І коли за двадцять років по війні вщент асимільовані радянські євреї стали згадувати про своє національне коріння, вони почали з Бабиного Яру. Тут у 25-ті роковини трагедії 1966 року відбувся багатотисячний несанкціонований мітинг, з якого веде свій відлік національне відродження українських євреїв.

Одні з них стали переконаними сіоністами і попри всі перепони дісталися Ізраїлю, інші за два десятки років створили культурні товариства, треті повернулися до синагоги. Але більшість, на жаль, так і залишилася “радянськими людьми”, які плекають культ пам’яті про Голокост, що перетворився для них на альфу і омегу єврейської історії.

Це далеко не все. Окремі шари історії пов’язані з долями усіх, кого нацисти протягом двох років окупації поклали поруч із євреями на безмежне дно Бабиного Яру.

Полонені червоноармійці та радянські підпільники стали частиною радянської історії і міфу про Велику Вітчизняну війну. Українські націоналісти стали частиною історії відчайдушної боротьби українців за свою незалежність протягом усього ХХ ст.

П’ять ромських таборів включили Бабин Яр до прихованої від сторонніх очей багатовікової історії цього дивного і гнаного народу. А всі разом, включно з пацієнтами психіатричної лікарні ім. Павлова, заручниками та в’язнями Сирецького табору, стали частиною темного боку європейської і світової історії минулого сторіччя – боку, пов’язаного з нацизмом і комунізмом, з тоталітаризмом і геноцидами.

Нічого не пов’язувало між собою всі ці історії, крім землі, на якій вони сталися. Але тридцять років тому навколо Бабиного Яру почала писатися історія новітньої української нації та сучасної Української держави.

Вони лише шукають себе на сторінках світової історії, шукають своє майбутнє і свою історичну пам’ять. Через Другу світову і Биківню, Голодомор і Майдан, нова Україна поступово наближається до осмислення й Бабиного Яру.

Проте старі історії не бажають чекати. Від 1991 р. у просторі Бабиного Яру постало вже понад три десятки монументів, які вшановують різні жертви цього трагічного місця. Це “змагання” не завжди носило характер мирного співіснування пам’ятей, але довгий час не виходило за межі Бабиного Яру як такого.

Окремі, так і не реалізовані плани, як-от зведення тут єврейського общинного центру чи міського готелю, викликали широке обурення, але не глибоку суспільну дискусію.

Передумови для зміни ситуації склалися п’ять років тому, коли майже одночасно стали розроблятися два альтернативних проєкти: Комплексної меморіалізації Бабиного Яру, концепцію якої було створено українськими істориками на замовлення українського уряду, та Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, ініційованого і фінансованого, насамперед, російськими мільярдерами єврейського походження.

Нарешті, призначення художнім керівником останнього проєкту скандального російського кінорежисера та запропоновані ним епатажні рішення вивели Бабин Яр до центру суспільної уваги. Вже понад рік точиться публічна дискусія про те, що можна, а чого не можна робити в цьому місці, хто, що і в який спосіб має вшановувати тут.

Меморіальний центр Голокосту “Бабин Яр” хочуть звести на багатостраждальній землі зруйнованого Єврейського цвинтаря. Остання концепція Центру, презентована на початку цього року, передбачає створення безлічі музеїв, парку, синагоги, інсталяцій тощо, тобто свідоме доведення до абсурду хаотичного палімпсесту пам’ятей.

Але центральним об’єктом, як і раніше, залишається музей історії Голокосту в Радянському Союзі, сором’язливо названому “Східною Європою”. І це важливо, адже справа не в скандальному режисері, який лише брутально і незграбно оприявнив те, що академічно і вишукано намагалися зробити його попередники.

А саме, що цей проєкт від самого початку був вибуховою сумішшю двох агресивних і егоцентричних візій. Російсько-радянської, яка нав’язливо культивує ностальгію за “спільним радянським минулим”, і єврейсько-радянської, яка воліє не бачити жодних трагедій поруч із Голокостом.

У поєднання з неодмінним нагадуванням про “українську співучасть у нацистських злочинах” цей проєкт здатен стати справжньою міною під ще дуже хиткою будівлею української історичної пам’яті. Міною, закладеною у самому центрі української столиці.

На принципово інших засадах стоїть Концепція комплексної меморіалізації Бабиного Яру. З одного боку, вона визнає принципову неможливість, ба більше, небажаність стирання різноманітних шарів історії цього простору.

Але українські історики на цьому не зупиняються і прагнуть у певний спосіб об’єднати їх. Тому вони пропонують створення трьох пов’язаних об’єктів: Українського музею Голокосту і Меморіального музею Бабиного Яру, що мають розміститися у новому архітектурному комплексі поза межами території розстрілів і поховань, і Меморіального парку, що має включати Бабин Яр і навколишні кладовища з усіма зведеними тут пам’ятниками.

Музей Бабиного Яру має розповідати про історію цього місця в контекстах історії Києва та України, історії бездержавної і колоніальної, у якій ми не були хазяями на власній землі.

Музей Голокосту має розповідати про всю його історію, причини і наслідки, в контекстах історій світової, німецької, єврейської та української.

Розповідати про Голокост одночасно як безпрецедентне явище і як універсальний символ усіх геноцидів у світі, адже лише наша земля у минулому сторіччі зазнала чотирьох з них: Голодомору, Голокосту, геноциду ромів і депортації кримських татар. Перетнутися ці музеї мають в одній точці – 29 вересня 1941 року.

Меморіальний парк має створити необхідний простір для роздумів і рефлексій. Але про що ж має думати людина, що прийшла сюди? Невже лише про те, що ми споконвіку живемо окремо один від одного, лише випадково зустрічаючись на якомусь клаптику землі?

Чи все ж таки про те, що є в нас спільного, а саме – про цінності, які одні мають нагадувати нам, що всі ми, зрештою, люди. Про особисту відповідальність за цей світ, про безцінність кожного життя, про тих, хто, попри все, намагався ці життя рятувати, часто-густо ціною власного.

Парадокс, але Центр, що хоче розповідати про радянську історію, позиціонує себе як орієнтований, насамперед, на західних туристів і апелює до уявних “міжнародних стандартів” меморіалізації Голокосту.

Натомість проєкт комплексної меморіалізації, що прагне інтегрувати українську історію до світової, розглядає головною цільовою аудиторію, насамперед, українську молодь і хоче запропонувати світові українську візію історії Голокосту.

Це не поодинокий парадокс і не останній конфлікт, який доведеться подолати українському суспільству на шляху до усвідомлення себе і своєї важкої історії. Куди призведе цей шлях, побачать уже наступні покоління. Нам же залишається лише писати нові рядки на старому палімпсесті…

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 239

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua