Головна » Інформкон'юнктура доби » Інформаційний резонанс доби: 15.09.2021

Інформаційний резонанс доби: 15.09.2021

Вибух авто в Дніпрі поліція розглядає як теракт, загинув АТОвець

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:20  УП

Після вибуху автомобіля у Дніпрі, в якому загинули дві людини, поліція відкрила справу за статтею “терористичний акт”.

Джерело: Нацполіція, пресслужба ДСНС, “Інтерфакс-Україна” з посиланням на правоохоронні органи, речник СБУ Артем Дехтяренко у коментарі УП, джерела УП в правоохоронних органах, Український Легіон

Деталі: Поліція вже встановила, що двоє загиблих в автомобілі – чоловік та жінка.

ЗА фактом відкрили кримінальне провадження за статтею 258 ККУ – терористичний акт.

Особи попередньо встановили за документами, які знайшли на місці події.

Upd. У ДСНС повідомили, що в автівці загинула начальниця відділу зв’язків зі ЗМІ ДСНС у Дніпропетровській області Дар’я Гречіщева.

Вона, повідомляється, була однією з найкращих співробітників ДСНС, волонтером Червоного Хреста.

У СБУ повідомили “Українській правді”, що вбитий чоловік – один із членів громадської патріотичної організації.

За даними джерела УП в правоохоронних органах, загиблий – учасник ГО “Український легіон”, ветеран АТО Олексій Кавлак.

Пізніше в Українському Легіоні підтвердили, що вбитим є Кавлак.

Зазначається, що він інструктор з домедичної допомоги, засновник проекту Aid Brothers, інструктор 44 навчального центру, учасник та співорганізатор проекту “Нащадки Вільних”.

Навчав військових, поліцію та цивільних.

Нагадаємо: Близько 9 ранку 15 вересня у Дніпрі вибухнув автомобіль з двома людьми всередині.

 

У Києві провели панахиду за загиблими українськими журналістами

15.09.2021 18:40

У Києві на території церкви Святого Миколи Набережного провели панахиду (літію) у пам’ять про Георгія Гонгадзе та всіх загиблих українських журналістів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми сьогодні згадуємо Георгія Гонгадзе, згадуємо кожного українського журналіста, який загинув при виконанні своїх обов’язків. І ключове наше прагнення, щоб у суспільстві було визнання, що журналісти важливі. Як би пафосно не звучало, але в журналістику нас кличе місія. Місія – боротися з несправедливістю, мати достойну репутацію та визнання серед людей. Георгій Гонгадзе здобув це визнання, на жаль, такою страшною ціною, так само як і Ігор Александров, як Павло Шеремет, як Вадим Комаров”, – сказав після панахиди голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Поминальну панахиду (літію) за загиблими журналістами відправив настоятель храму Святого Миколи Набережного (ПЦУ) протоієрей Стефан Яремчук. На території цієї церкви було поховано Георгія Гонгадзе.

Як повідомлялося, День пам’яті українських журналістів відзначається з 2007-го щороку в третю п’ятницю вересня й приурочений до дня зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе (16 вересня).

 

Ексзаступник генпрокурора наполягає, що Чорновола убили кастетом

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:13  УП

Колишній заступник генпрокурора Микола Голомша наполягає, що лідер Народного руху України В’ячеслав Чорновіл помер не внаслідок ДТП – його убили ударами кастета в голову.

Джерело: Голомша в ефірі “4 каналу” 14 вересня, коментар Голомші “Українській правді”

Пряма мова Голомші: “Ми розслідували справу про вбивство Чорновола. І встановили, що Чорновола було вбито. Було вбито чотирма ударами кастета у потиличну ділянку голови і таким самим кастетом було добито водія.

Безперечно, що (смерть настала – ред.) не у ДТП…

Коли ми відкопали труп, там були важкі метали в кістках. І ми “розкрутили” експерта, який сказав, що він не вскривав (не проводив розтин – ред.) тіла Чорновола”.

Деталі: За словами Голомші, було встановлено, що були відключені подушки безпеки, підроблений огляду місця події, а також встановлено вбивство на Волині основного свідка.

“Українська правда” звернулася до Голомші з проханням надати докази його слів.

Він заявив, що достеменно знає про “чотири удари кастетом”, бо він “очолював розслідування цієї справи, керував усіма слідчими, прокурорами і безпосередньо читав експертизу і спілкувався з експертом”. Голомша додав, що, на його думку, “експерт готовий дати інтерв’ю УП з цього приводу”.

На запитання, чи є експертиза “на папері” щодо вбивства, він заявив, що “безперечно експертиза є на папері”.

Водночас Голомша повідомив, що не може довго говорити, бо перебуває за кермом і має незабаром вийти в ефір, він пообіцяв зв’язатися з УП найближчим часом, щоб продовжити розмову.

Варто зазначити, що Голомша про вбивство Чорновола кастетом заявляє не вперше – таку інформацію він уже озвучував в інтерв’ю, зокрема, у 2015 році.

Водночас у березні 2021 року заступник директора департаменту МВС з комунікацій зі ЗМІ Ярослав Тракало у коментарі “Українській правді” повідомив, що комплексна комісійна судово-медична, транспортно-трасологічна та автотехнічна експертиза дійшла висновку, що Чорновіл був смертельно травмований у результаті ДТП в березні 1999 року, а підтверджень інших версій загибелі наразі немає.

За словами Тракала, експертиза тривала майже 2 роки (31.01.2017 – 29.10.2018).

Він також додав, що підтвердження теорії, що Чорновіл був смертельно травмований вже після ДТП, зокрема версії про ушкодження кастетом, експертиза, відпрацювавши наявні матеріали, не знайшла, однак повністю її теж не виключає.

Для довідки: В’ячеслав Чорновіл – український політичний діяч, дисидент, журналіст. Загинув у результаті автокатастрофи на трасі “Бориспіль – Золотоноша” 25 березня 1999 року. У 2000 році Чорновіл був удостоєний звання Герой України посмертно.

Передісторія:

Представники НРУ із самого початку називали загибель свого лідера політичним вбивством.

У ніч на 2 червня 2011 року Генпрокуратура ексгумувала тіло Чорновола, після чого справу направили на дорозслідування.

У вересні 2013 року ексдепутат Григорій Омельченко підтвердив у суді факт існування касети з інформацією про планування співробітниками МВС вбивства екслідера Народного Руху.

21 січня 2014 року Бориспільській міжрайонний суд закрив справу про загибель лідера РУХу В’ячеслава Чорновола. Було ухвалено рішення, що оскільки це не вбивство на замовлення і не політичне вбивство, а лише аварія, то термін дії покарання за цією справою складає 10 років, і оскільки він вже минув, справу було закрито.

Водночас у квітні 2014 року розслідування було знову поновлено.

31 січня 2017 року у провадженні призначили комплексну судово-медичну, медико-криміналістичну та автотехнічну експертизу.

 

В’ячеслава Чорновола вбили «чотирма ударами кастету» – ексзаступник генпрокурора

15.09.2021 14:07

Колишній заступник генпрокурора Микола Голомша стверджує, що лідер Народного руху України, дисидент В’ячеслав Чорновіл загинув не внаслідок ДТП – його вбили.

Як передає Укрінформ, про це Голомша заявив в ефірі «4 каналу».

«Ми розслідували справу про вбивство Чорновола… І встановили, що Чорновола було вбито. Було вбито чотирма ударами кастету у потиличну ділянку голови і таким самим кастетом було добито водія», – заявив він.

«Безперечно, що не ДТП. Було встановлено відключення подушок безпеки, підробку огляду місця події, було встановлено вбивство на Волині основного свідка. Коли ми відкопали труп, там були важкі метали в кістках», – сказав Голомша і додав, що потім «розкрутили» експерта, за словами якого розтин тіла Чорновола не проводився.

В’ячеслав Чорновіл (1937-1999) – політик, публіцист, літературний критик, лідер Народного Руху України. Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

За офіційною версією, В’ячеслав Чорновіл загинув 25 березня 1999 року за досі нез’ясованих обставин у ДТП під Борисполем. Похований у Києві на Байковому цвинтарі.

У 2000 році Чорноволу присвоїли звання Героя України посмертно.

 

Окупанти минулої доби тричі порушували «тишу» в зоні ООС

16.09.2021 08:16

Протягом минулої доби, 15 вересня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 3 порушення режиму припинення вогню.

Як повідомляє Укрінформ, таку інформацію оприлюднив пресцентр штабу ООС у Фейсбуці.

“Поблизу населеного пункту Новолуганське противник обстріляв позиції українських військовослужбовців зі стрілецької зброї”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в напрямку Південного збройні формування Російської Федерації здійснили обстріл із станкових протитанкових гранатометів.

Неподалік Авдіївки російські окупанти вели вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів 120 калібру.

Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.

Станом на 7 годину ранку, 16 вересня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

“Українські воїни контролюють ситуацію в районі проведення Операції об’єднаних сил з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації та дотримуються режиму припинення вогню”, – наголосили у штабі ООС.

 

Україна в ОБСЄ: Від початку вересня загинули 4 українських бійців, 36 поранені

15.09.2021 20:01

Із початку вересня російські окупаційні сили здійснили 85 збройних провокацій на сході України, внаслідок чого загинули 4 українських військовослужбовців, ще 36 зазнали поранень.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це поінформувала місія України при ОБСЄ делегацій країн-учасниць під час засідання Форуму безпекового співробітництва у середу, 15 вересня.

“Лише з початку вересня цього року в результаті понад 85 збройних провокацій російських окупаційних військ чотирьох українських захисників було вбито, ще 36 поранено”, – заявили в українській місії.

Також зазначалося, що загалом з початку дії режиму припинення вогню від 27 липня 2020 року внаслідок обстрілів з боку збройних формувань РФ загинули 58 українських військовослужбовців, ще понад 220 бійців отримали поранення.

“З 27 липня минулого року до 12 вересня цього року позиції Збройних сил України були обстріляні 2 315 разів, у тому числі понад 585 разів із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння – танків, артилерійських систем калібрів 152 мм та 122 мм, мінометів калібрів 120 мм та 82 мм”, – поінформувала делегація України іноземних дипломатів про те, як Росія порушує перемир’я на сході України.

Крім того, українська місія повідомила, що російські збройні формування систематично здійснюють заходи з мінування українських позицій як дистанційно, так і з допомогою диверсійних груп.

“Росія продовжує використовувати міни типів ПОМ-2, МОН-50, ПФМ-1 та ПМН, які заборонені міжнародним правом”, – зазначили в делегації України.

Також було вказано на те, що російські окупаційні війська здійснюють порушення інших положень Мінських домовленостей, включаючи використання БПЛА – понад 145 разів, облаштування нових позицій та зміцнення існуючих – 29 випадків, дистанційне мінування – понад 55 випадків, обстріли цивільних об’єктів – понад 40 разів.

Як повідомляв Укрінформ, протягом минулої доби, 14 вересня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 4 порушення режиму припинення вогню. У результаті ворожого вогню один військовослужбовець Об’єднаних сил дістав вогнепальне осколкове поранення.

 

Бойовики обстріляли спецавтомобіль СЦКК

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:04  УП

14 вересня о 23.15 з боку позицій ЗФ РФ, що знаходяться в районі Шахта 6/7, обстріляли автомобіль СЦКК білого кольору з розпізнавальними знаками в районі Шумів з артилерії калібру 122 мм і міномета 120 мм.

Джерело: штаб ООС

Деталі: Внаслідок обстрілу зафіксували осколкові ушкодження кабіни, кунга і коліс автомобіля, а також розриви на прилеглій території.

Зазначається, що це порушення “тиші” є доказом подальшої ескалації збройного протистояння.

 

Делегати ОБСЄ через загострення ситуації на сході України приїхали на КПВВ «Золоте»

15.09.2021 20:44

Делегати від ОБСЄ через загострення ситуації в зоні проведення Операції об’єднаних сил провели зустріч з представниками Української сторони спільного центру контролю та координації припинення вогню в районі КПВВ «Золоте» Луганської області.

Як передає Укрінформ, про це в Фейсбуці повідомляє пресслужба штабу ООС.

«У зв’язку із загостренням безпекової ситуації в операційній зоні ООС директором центру запобігання конфліктів ОБСЄ пані Тула Йоржола та заступником голови моніторингової місії ОБСЄ в Україні Марком Еттерінгтоном була ініційована зустріч з представниками Української сторони СЦКК, яка відбулась 15 вересня 2021 року в районі КПВВ «Золоте», – йдеться в повідомленні.

Під час зустрічі представники Української сторони СЦКК засудили недотримання з боку збройних формувань Російської Федерації режиму припинення вогню та обговорили питання загострення ситуації.

Представники ОБСЄ запевнили українську сторону у постійному моніторингу обстановки та пообіцяли вжити всіх необхідних заходів з метою запобігання порушенням режиму припинення вогню.

Українська сторона СЦКК повідомила представників ОБСЄ, що у разі подальшого загострення обстановки та недотримання з боку ЗФ РФ режиму припинення вогню, Збройні сили України залишають за собою право надавати адекватну відповідь із залученням необхідних сил та засобів.

Як повідомляв Укрінформ, протягом 11-12 вересня бойовики обстріляли українських захисників, поранивши 13 осіб, крім того, загинули 4 військовослужбовці ЗСУ.

Також спостерігаються систематичні обстріли окупантами населених пунктів Новогнатівка, Верхньоторецьке, Кряківка, Мар’їнка, мінування місцевості в районі ділянки розведення сил і засобів №2 «Золоте», що несуть пряму загрозу життю військовослужбовців ЗСУ та цивільному населенню. Крім того, зафіксовано обстріл автомобіля Української сторони СЦКК в районі населеного пункту Шуми.

 

Перемир’я на сході України існує лише на папері – Міжнародна моніторингова місія

15.09.2021 13:28

Міжнародна моніторингова місія, яку проводить фонд “Восток SOS”, у своєму попередньому звіті констатує недотримання російськими окупантами режиму припинення вогню на сході України.

Про це учасники місії доповіли на презентації результатів місії у зоні бойових дій на сході України в Укрінформі.

“Наш попередній висновок такий, що перемир’я фактично існує лише на папері. Після нетривалого затишшя на початку літа обстріли поновилися, їхня кількість і інтенсивність щодня зростає. Так, справді змінилася і тактика ведення обстрілів з боку російських проксі. Якщо всі три попередніх роки обстріли локалізовані передовими військовими позиціями, то зараз ми спостерігаємо, як російські проксі обстрілюють об’єкти глибоко в тилу української армії”, – сказав виконавчий директор Восток SOS, учасник місії Костянтин Рєуцький.

Він зазначив, що окупанти обстрілюють підрозділи і командні позиції української армії на відстані 5-10 км від лінії фронту, що призводить і до того, що під вогонь потрапляють житлові масиви і цивільна інфраструктура; загрозливо зростає кількість цивільних жертв.

Інша учасниця Евія Дятковіца з Латвії відзначила відсутність систематики обстрілів. За її словами, жертвою можна стати не лише ввечері, але й удень і рано вранці.

Дятковіца також звернула увагу на важливість передавати максимальній кількості людей у своїх країнах інформацію про події на сході України.

“Війна і агресія Росії не є абстрактним явищем, не там десь далеко, де нікого це не стосується. Там доволі реальні події з доволі реальною зброєю, з травмами, втратами людських життів. Я думаю, що реальність подій дуже багато країн на Заході не розуміють. Вони цього не відчувають і не асоціюють з собою”, – наголосила учасниця місії.

Водночас учасники місії відзначили й поліпшення у регіоні, такі як покращення доступу до українських ЗМІ, посилення армії й позитивну реакцію багатьох мешканців ОРДЛО, котрі перетинають лінію розмежування, на зміни на підконтрольній території.

Це дев’ята міжнародна моніторингова місія, яку проводить благодійний фонд “Восток SOS” за підтримки організації DRA та за фінансування німецького Міністерства закордонних справ. Щороку учасники вивчають динаміку гуманітарної ситуації в зоні військового конфлікту, безпекову ситуацію. Цього року у фокусі моніторингу було саме дотримання перемир’я.

Як повідомлялося, з опівночі 27 липня 2020 року на території Луганської та Донецької областей почав діяти режим повного та всеосяжного припинення вогню, про який домовились на засіданні Тристоронньої контактної групи. Відповідне рішення ухвалили 22 липня 2020 року три сторони – Україна, Росія та ОБСЄ.

 

Законопроєкт про перехідний період в ОРДЛО і Криму потребує додаткових обговорень – Разумков

15.09.2021 13:36

Урядовий законопроєкт №5844 «Про засади державної політики перехідного періоду» потребує додаткових обговорень з урахуванням переговорів у мінському і нормандському форматах для збереження підтримки України з боку ЄС і США.

Таку думку висловив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков в інтерв’ю інформагентств «Інтерфакс-Україна», передає Укрінформ.

«Тут питання потрібно буде більш детально опрацьовувати. Щоб ненароком не створити якихось зон турбулентності, і підтримка України, яка існує на рівні Європейського Союзу, США, збереглася. Тому що ми знаємо, що санкції прив’язані до «Мінська». Я про це говорив з колегами, які беруть участь у мінському, нормандському форматах», – сказав Разумков.

Спікер нагадав, що законопроєкт поки що перебуває в профільному Комітеті Верховної Ради з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

«Його ще не пропонували до розгляду в залі. Там є різні норми, зокрема й ті, які треба буде обговорювати додатково. Але коли це станеться, я наразі не готовий відповісти», – зазначив Разумков.

Як повідомляв Укрінформ, 4 серпня 2021 року Кабінет Міністрів на черговому засіданні схвалив законопроєкт “Про засади державної політики перехідного періоду”.

Документ розроблений на виконання указу Президента України від 2 червня 2021 року, яким введено у дію рішення Ради національної безпеки «Про деякі питання активізації процесу мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях». Законопроєкт базується на принципах ООН в частині перехідної юстиції, відповідає стандартам та критеріям ОБСЄ – Копенгагенським стандартам і, в першу чергу, розроблений виключно спираючись на державні інтереси нашої країни.

Як повідомлялося, законопроєкт про перехідний період на тимчасово окупованих територіях направлений до Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційської комісії) для отримання експертного висновку.

 

Денісова закликає міжнародних правозахисників відвідати «суди» над кримськими татарами

15.09.2021 19:37

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що 16 вересня в окупованому Криму відбудуться кілька “судів” у справах проти кримських татар, і закликала генконсула України в Ростові-на-Дону та міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища для недопущення порушення прав громадян України.

Про це Денісова написала у Телеграмі, передає Укрінформ.

“Закликаю генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського, міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища задля недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України, а також сприяння забезпеченню права на захист і справедливий суд”, – зазначила вона.

Омбудсман повідомила, що 15 вересня у так званому «Центральному районному суді Сімферополя» в тимчасово окупованому Криму відбудеться засідання у «справі Едема Бекірова», під час якого очікується розгляд апеляційної скарги сторони захисту на вирок.

“Українського активіста, колишнього політв’язня Едема Бекірова підконтрольний країні-окупанту РФ «Центральний районний суд Сімферополя» незаконно засудив до семи років позбавлення волі з відбуванням покарання у колонії загального режиму і виплати штрафу в розмірі 150 тисяч рублів. Едема Бекірова звинуватили за сфабрикованою справою у начебто «зберіганні та перевезенні вибухових речовин»”, – поінформувала Денісова.

Також у підконтрольному РФ «Київському районному суді міста Сімферополя» в тимчасово окупованому Криму відбудеться судове засідання у «справі щодо Заіра Смедляєва», якому інкримінують адміністративне правопорушення, передбачене ст.20.6.1 КоАП РФ «невиконання правил поведінки при надзвичайній ситуації чи загрозі її виникнення».

Крім того, у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбудеться судове засідання у так званій «справі Хізб ут-Тахрір»: стосовно учасників «третьої бахчисарайської групи», до якої входять Сейтумер Сейтумеров, Осман Сейтумеров, Амет Сулейманов і Рустем Сейтмеметов. Під час засідання очікується розгляд справи по суті.

Кримські татари звинувачуються в причетності до діяльності релігійної організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в Росії, але чинної без обмеження на рівні національних законодавств в Україні та багатьох країнах світу.

 

ФСБ РФ назвала Меджліс “основним провідником української реваншистської політики”

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:39  УП

ФСБ РФ заявила про зв’язок визнаного екстремістським і забороненого в Росії об’єднання “Меджліс кримськотатарського народу” з українськими спецслужбами.

Джерело: російське видання Коммерсантъ, РИА “Новости”

Деталі: ФСБ РФ стверджує, що розвідка України за допомогою “Меджлісу” готувала в Криму протестні акції кримських татар.

Інформацію про нібито зв’язок “Меджлісу” з Києвом ФСБ нібито отримала в рамках розслідування кримінальної справи щодо трьох кримчан, обвинувачених в підриві газопроводу в селі Перевальне в окупованому РФ Криму.

Російська спецслужба також назвала “Меджліс” “основним провідником української реваншистської політики і модератором протестних і сепаратистських проявів”.

ФСБ вважає, що спроби припинення діяльності організації в Росії “позиціонуються зарубіжними ЗМІ як “цілеспрямовані дії російської влади, спрямовані на обмеження прав кримськотатарського народу і його геноцид””.

Організаторами підриву газопроводу в окупованому Криму ФСБ назвала чотирьох осіб. У їх числі: Риза Яг’я-Веліулаєв, як вважає ФСБ, “ймовірний агент ГУР, який втік з Криму після зірваної терористичної акції в серпні 2016 року”; Максим Мартинюк якого називають співробітником військової розвідки України і його нібито начальник, керівник оперативної служби “Таврія” Віктор Зелінський; начальник Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов.

Підрив ділянки газопроводу в Перевальному стався 23 серпня. Через два тижні за підозрою в скоєнні диверсії були затримані Асан і Азіз Ахтемови яких ФСБ вважає виконавцями підриву, і Нарімана Джеляла, який нібито виступав посередником. За версією російського слідства, в червні брати Ахтемові за дорученням одного з керівників “Меджлісу” виїжджали в Україну, де “співробітники ГУР Міноборони України навчили їх азам мінно-вибухової справи”. Трьох затриманих відправили в СІЗО.

Довідково: Меджлі́с кримськотатарського народу – представницький орган кримських татар, подібний до парламенту. Згідно зі статутом, метою Меджлісу є подолання наслідків геноциду вчиненого проти кримських татар радянською владою, відновлення прав і національно-теріторіальне самовизначення.

Кримські татари та Меджліс опиралися російській окупації в 2014 році. Меджліс зібрав багатотисячний мітинг 26 лютого 2014 року під стінами парламенту Криму.

У 2016 році російська влада заборонила Меджліс кримськотатарського народу.

 

Джеляла в СІЗО поставили на облік як “схильного до тероризму” – адвокат

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:37 УП

Заарештованого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла в СІЗО поставили на облік як “схильного до вчинення терористичних та екстремістських злочинів”.

Джерело: адвокат Микола Полозов у Facebook 

Пряма мова: “Буквально напередодні нашої зустрічі Нарімана повідомили, що він поставлений на облік як особа схильна до вчинення терористичних і екстремістських злочинів. Що явно свідчить про повне незнання співробітниками СІЗО принципів кримінального провадження і такого поняття як презумпція невинності. Звичайно ж, всі подібні незаконні адміністративні рішення ми будемо оскаржувати”.

Деталі: Адвокат розповів, що відвідав Джеляла разом з ще одним захисником Еміне Авамілевою. За словами Полозова, його клієнт виглядає добре, на здоров’я не скаржиться. Його тримають у так званому “спецблоці”, де обмежена взаємодія не лише із зовнішнім світом, але й іншими ув’язненими.

Окупанти кинули Джеляла у двомісну камеру. Разом із ним там перебуває фігурант справи про релігійну організацію “Свідків Єгови”, яка заборонили в Росії та окупованому Криму. Сама камера не обладнана холодильником та телевізором.

Джелял також розповів, що тюремні лікаря оглянули його та вакцинували від віспи та гепатиту, пояснивши, що в цьому закладі є багато хвороб.

Полозов також передав вдячність Джеляла за ту підтримку, яку він отримує в Криму та з територій вільного світу.

Передісторія:

23 серпня, у День українського прапора, в селі Перевальне між Сімферополем і Ялтою був пошкоджений газопровід. У Росії порушили кримінальну справу за ч. 1 ст. 281 КК Росії (“диверсія“), яке передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років.

3-4 серпня в Криму затримали 5 кримських татар: першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова та Ельдара Одаманова. Всім затриманим обрано запобіжний захід – утримання під вартою.

У Меджлісі кажуть, що Нарімана Джеляла (Джелялов – російський варіант прізвища) після затримання цілий день тримали в наручниках і з мішком на голові.

Федеральна служба безпеки Росії 7 вересня заявила, що українські розвідники організували, а кримчани Асан і Азіз Ахтемови нібито виконали підрив ділянки газопровода в районі Перевального в окупованому Криму. Одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова ФСБ назвали посередником.

 

Чергове засідання ТКГ минуло без рішень: Україна закликала РФ до обміну 

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 20:16  УП

Під час засідання Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання на Донбасі українська сторона закликала РФ прискорити підготовку до обміну утримуваними та розблоковувати роботу КПВВ на лінії розмежування.

Джерело: українська делегація в ТКГ у Telegram

Деталі: Українську делегацію в ТКГ очолює віцепрем’єр Олексій Резніков, який тимчасово заміняє Леоніда Кравчука.

Зокрема, Резніков підкреслив, що розблокування роботи КПВВ з боку тимчасово окупованих територій врешті дозволило б вирішити питання соціально-економічної підтримки громадян України, які мешкають на територіях, які наразі не контролює уряд.

Також Кремль закликали прискорити підготовку до проведення наступного етапу одночасного взаємного звільнення утримуваних.

Окрім того, українська сторона порушувала питання суворого дотримання режиму припинення вогню. Київ вже надіслав до ОБСЄ ноти про грубі порушення режиму припинення вогню російськими збройними формуваннями та втрати з боку України.

В українській делегації також повідомили, що російська сторона не залишає спроб залучити до роботи Гуманітарної підгрупи громадянку України Майю Пирогову, засуджену українським судом за тероризм.

Київ розцінює такі дії як свідоме намагання заблокувати роботу підгрупи.

Наступне засідання заплановане на 29 вересня.

Що передувало: Під час засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі російська сторона вкотре заблокувала роботу цієї підгрупи та не погодилась обговорювати імплементацію так званої “формули Штайнмаєра“, на якій раніше сама ж наполягала.

Нагадаємо:

Повідомлялось, що російська сторона заблокувала розгляд питання розмінування ділянок на Донбасі та відкриття КПВВ.

 

Голова української делегації був “недипломатичним” – Гармаш про засідання ТКГ

16 вересня. УНН. Член української делегації в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш вважає, що віцепрем’єр Олексій Резніков, який очолює делегацію під час відсутності Леоніда Кравчука, “вперше був настільки недипломатичним”. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

Деталі

На засіданні ТКГ йшлося, що ОРЛО не відкриває КПВВ у Щасті та Золотому, бо Україна не надає “цілодобових гарантій безпеки”. У відповідь на це віце-прем’єр Резніков прочитав черговий лист Міноборони, датовано 27 серпня, де чітко зазначено про “безстрокові гарантії безпеки та припинення вогню” з українського боку.

Цитата

“Після сьогоднішньої ТКГ стало очевидним, що цього року імплементація „Формули Штайнмаєра“ точно буде в українському законодавстві. Погано це чи добре — не оцінюю, але змінити текст формули до закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО не зможемо. Справа в тому, що, згідно Мінських домовленостей, треба координувати це з консультантами, які запрошені в ТКГ. Але Москва блокує обговорення обох формул і тексту поправки до закону”, — пише Гармаш.

Він вважає, що Росія має тактичну мету — звинуватити Україну у невиконанні своїх зобов’язань на саміті Н-4 в Парижі.

“Навряд чи РФ зможе звинуватити Україну в тому, що вона не виконала Формулу Штайнмайєра, якщо сама заблокувала механізм такої реалізації”, — додав Гармаш.

Нагадаємо

Російська сторона ТКГ поскаржилася на відмову української делегації повертатися до Мінська.

Раніше делегат України в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш повідомив, що представник президента РФ в ТКГ Борис Гризлов на зустрічі ТКГ у липні запропонував провести наступне засідання в очному режимі в Мінську.

 

Російська сторона ТКГ поскаржилася на відмову української делегації повертатися до Мінська

15 вересня. УНН. Українська делегація у Тристоронній контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі відмовила російській стороні у поверненні в очний формат переговорів в Мінську. Про це УНН повідомляє з посиланням на ТАСС.

Цитата

“Представники Києва в черговий раз відмовилися працювати з Донбасом над гуманітарними питаннями, замість цього намагаючись диктувати склад делегацій Донецька і Луганська. Таким чином, повністю зупинений діалог зі звільнення утримуваних осіб та відкриття КПП на лінії зіткнення”, – цитує видання повноважного представника РФ в групі Бориса Гризлова.

Деталі

За словами глави російської делегації, деякі учасники “прагнуть повернутися в очний формат”.

Він додав, що “позиція Києва тільки підсилює прірву між Україною та Донбасом, породжуючи взаємну недовіру”, а також, що “учасники контактної групи фіксують, що домовленості про припинення вогню київської стороною не дотримуються”.

Контекст

Раніше делегат України в Тристоронній контактній групі Сергій Гармаш повідомив, що представник президента РФ в ТКГ Борис Гризлов на зустрічі ТКГ у липні запропонував провести наступне засідання в очному режимі в Мінську.

Сам Гризлов підтвердив свою позицію російським ЗМІ.

Гризлов також заявляв, що пропозиція Росії про повернення переговорів контактної групи по Донбасу в очний формат “отримала підтримку представників Донбасу і координатора контактної групи від ОБСЄ”.

У серпні поточного року українська сторона ТКГ заявляла, що Україна не виключає повернення до “очного” формату зустрічей ТКГ у Мінську.

 

Росія здійняла скандал в ООН через вимогу обов’язкової вакцинації

16.09.2021 06:07

Російська делегація вимагає скликати 16 вересня термінове засідання Генасамблеї ООН з приводу вимоги COVID-щеплення як умови допуску в штаб-квартиру цієї організації.

Як передає кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, постійний представник Росії при ООН Василь Небензя надіслав листа на ім’я новообраного голови Генасамблеї Абдулли Шахіда, у якому в образливій формі звинувачує його в перевищенні своїх повноважень.

«Ми були дуже здивовані й розчаровані, отримавши ваш лист від 14 вересня, у якому ви «рішуче підтримуєте» вимогу надавати доказ вакцинації для отримання доступу до зали Генасамблеї, як того зажадала влада Нью-Йорка», – ідеться в листі російського постпреда, копію якого Укрінформ отримав у Секретаріаті ООН.

Це явно дискримінаційний захід, вважає Небензя, а «створення перешкод делегатам для входу в зал» нібито «явно порушує Статут ООН». За його словами, «жодні закони США… не діють на території», яка перебуває під контролем ООН.

Як пояснив Укрінформу на умовах анонімності співробітник Секретаріату ООН, обурення Росії зумовлене ще й тим, що до уваги не береться вакцинація російським препаратом «Спутнік V», який не отримав схвалення Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC).

«У розрахунок не взяли права кількох категорій людей: тих, які не можуть зробити щеплення за медичними показаннями, які одужали після COVID-19 і мають антитіла, а також тих, хто прищепився вакцинами, не схваленими американським регулятором CDC», – ідеться в листі Небензі.

На його думку, запобіжні заходи «фактично забороняють брати участь у засіданні в залі Генасамблеї».

14 вересня Абдулла Шахід надіслав усім представництвам роз’яснення, поінформувавши, що отримав два листи від мерії Нью-Йорка. В одному з них міська влада повідомляє про правила допуску в приміщення (у тому числі в установи ООН), що вимагають підтвердження вакцинації проти коронавірусу. В другому листі мерія зазначає, що виділяє ресурси для вакцинації та тестування учасників тижня високого рівня Генасамблеї, починаючи з 20 вересня, і готова розгорнути мобільні пункти на території штаб-квартири ООН.

«Я рішуче підтримую цей захід як важливий крок для повернення до повного функціонування Генеральної Асамблеї, аби збільшити кількість особистих зустрічей та переговорів на цій сесії», – наголосив Шахід.

Копії листів від мерії на адресу голови Генасамблеї та його роз’яснення для постпредств також є в розпорядженні Укрінформу.

Як повідомлялося, 14 вересня розпочала роботу чергова, 76-та сесія Генеральної Асамблеї ООН, на якій головує представник Мальдівів Абдулла Шахід. У 20-х числах у ній візьмуть участь делегації високого рівня з усього світу.

 

В ОРДЛО обмаль охочих голосувати на виборах Держдуми – правозахисники

16.09.2021 06:24

В окупованих районах Донеччини й Луганщини недостатньо охочих їхати на дільниці до Росії, аби взяти участь у виборах до Держдуми.

Про це у Фейсбуці повідомила Східна Правозахисна група, передає Укрінформ.

«У НЗФ «ЛНР» та «ДНР» не вистачає бажаючих їхати в РФ на виборчі дільниці… Тому окупаційні адміністрації РФ та політтехнологи Кремля вдаються до крайніх заходів», – йдеться у повідомленні.

Правозахисники з посиланням на свої джерела інформують, що окупаційні адміністрації продовжили для мешканців ОРДЛО термін прийому заявок на перевезення до Ростовської області з метою участі у голосуванні на виборах Держдуми РФ до 16 вересня. Раніше кінцевий термін було встановлено до 10 вересня.

«Таке рішення було прийнято у зв’язку з тим, що окупаційні адміністрації РФ не можуть виконати наказ Кремля та забезпечити явку з ОРДЛО у кількості 75% від загальної кількості виданих паспортів РФ (400-450 тисяч)», – пояснюється в повідомленні.

Також зазначається, що 13 вересня завершився термін реєстрації на платформі «Дистанційне електронне голосування». Кількість зареєстрованих не перевищує 139 тис. (погрішність 7-10%). «Тобто НЗФ «ЛНР» та «ДНР» потрібно вивезти майже 300 тисяч осіб. Це практично не реально», – підсумували у Східній Правозахисній групі.

Як повідомлялося, напередодні виборів до Державної думи РФ, які відбудуться 17-19 вересня, в ОРДЛО зафіксовано масову видачу російських паспортів. Це робиться для того, щоб залучити до виборів якомога більше жителів тимчасово окупованих територій.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявляла, що жителів тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей змушують брати участь у виборах до Держдуми, погрожуючи штрафами і звільненнями – окупаційна влада чинять тиск на тих, хто отримав паспорт Росії.

 

“Розстріляний” знак Білорусі: українські прикордонники розповіли деталі інциденту

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:37  УП

Державна прикордонна служба України разом із поліцією шукає ймовірних причетних до пошкодження прикордонного знаку Білорусі.

Джерело: речник ДПСУ Андрій Демченко у коментарі УП

Пряма мова: “Пошкоджений прикордонний знак на кордоні з РБ виявив прикордонний наряд Луцького загону ДПСУ. Про дану ситуацію відразу було повідомлено прикордонників сусідньої країни та співробітників поліції. Характер пошкодження свідчив про можливе застосування мисливської рушниці.

В той же час, характер місцевості – болотисто-чагарникова – унеможливлює піший рух осіб у цій місцевості і ознак перебування осіб біля прикордонного знаку виявлено.

Проте знак розташований поряд каналу, що з’єднує озера цієї місцевості, тому не виключається, що пошкодження могли здійснити порушники, які проходили по ньому човном”.

Деталі: Речник ДПСУ повідомив, що у ході перевірки на місцевості використаних гільз від мисливської зброї виявлено не було. З білоруською стороною проведено прикордонно-представницьку зустріч. Пошук причетних до цього осіб продовжується.

Під час зустрічі білоруська сторона жодних претензій або звинувачень на адресу ДПСУ не висувала, наголосив Демченко.

 

В Європарламенті пропонують ЄС не визнавати вибори в Держдуму РФ

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:01  УП

У проєкті звіту про майбутню стратегію відносин ЄС з Росією, який Європарламент планує затвердити у середу, депутати закликають ЄС бути готовим не визнавати російський парламент, якщо вибори до нього на цьому тижні будуть визнані сфальсифікованими.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на EU Reporter.

“ЄС повинен бути готовий не визнавати парламент Росії та розглянути питання про виключення Росії з міжнародних організацій із парламентськими асамблеями, зокрема з Парламентської асамблеї Ради Європи, якщо парламентські вибори 2021 року в Росії будуть визнані шахрайськими та такими, які булі проведені з порушенням демократичних принципів та міжнародного права”, – йдеться в документі.

“Люди в Росії повинні мати право вибору, як і люди в будь-який іншій демократичній країні. Коли ключові гравці опозиції і противники російської правлячої партії сидять у тюрмах або під домашнім арештом, тоді вибору немає.

Репресії Кремля щодо всіх кандидатів від опозиції, вільних ЗМІ або НУО підривають легітимність і справедливість виборів. Ми повторюємо, що необхідно звільнити лідера опозиції Алексєя Навального, а також всіх, хто підтримував його під час мирних акцій протесту”, – заявив автор звіту Андрюс Кубілюс.

У звіті наголошується, що ЄС слід співпрацювати з Москвою з питань, які становлять спільний інтерес, таких як контроль над озброєннями, будівництво миру, глобальна безпека чи зміна клімату. Така співпраця, однак, повинна бути суворо обумовлена ​​готовністю Кремля дотримуватись прав людини та міжнародного законодавства.

Голосування за резолюцію відбудеться 15 вересня, а його результати будуть оголошені 16 вересня.

Рішення Європейського парламенту не є обов’язковими до виконання, вони є рекомендацією для країн ЄС.

 

Кабмін схвалив Стратегію інформбезпеки, яку тепер має затвердити РНБО

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:35  УП

Кабінет міністрів у середу схвалив Стратегію інформаційної безпеки України, яку тепер має затвердити РНБО.

Джерело: повідомлення міністра культури і інформполітики Олександра Ткаченка

Пряма мова Ткаченка: “Цей документ включає в себе основні заходи протидії дезінформації, маніпуляціям та відвертої брехні з боку держави-агресора.

Крім того, Стратегія передбачає боротьбу з низьким рівнем медіаграмотності українців, захист державного суверенітету і територіальної цілісності України, підтримку інформаційними засобами та заходами соціальної та політичної стабільності”.

Деталі: Стратегія, яка розписана на 17 сторінках, за словами Ткаченка розрахована на період до 2025 року з урахуванням “викликів, пов’язаних зі стрімким поширенням цифрових технологій”.

Передісторія:

14 вересня 2021 року президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони “Про Стратегію національної безпеки України”

 

Уряд схвалив стратегію інформаційної безпеки України

15.09.2021 15:33

Кабінет Міністрів схвалив стратегію інформаційної безпеки України, яка розрахована на період до 2025 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграмі.

“Цей документ включає в себе основні заходи протидії дезінформації, маніпуляціям та відвертій брехні з боку держави-агресора. Крім того, стратегія передбачає боротьбу з низьким рівнем медіаграмотності українців, захист державного суверенітету і територіальної цілісності України, підтримку інформаційними засобами та заходами соціальної та політичної стабільності”, – написав Ткаченко.

Він зазначив, що стратегія розрахована на період до 2025 року з урахуванням викликів, пов’язаних зі стрімким поширенням цифрових технологій. За цей час має бути сформований та захищений інформаційний простір, налагоджена ефективна протидія поширенню незаконного контенту, інформаційна реінтеграція громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

“Інформаційна безпека в 21-му сторіччі має надважливе значення. Телебачення, інтернет, соціальні мережі – увесь цей арсенал вже використовується проти України. І вражає мільйони людей. Іноді навіть непомітно для них самих. А оскільки соціальні мережі входять в життя наших дітей все раніше і раніше, ми повинні мати інструменти, як не допустити відвертої пропаганди, агресивної риторики, маніпуляції історичними фактами. Стратегія – один з перших кроків на шляху до таких дієвих інструментів”, – написав міністр.

Ткаченко додав, що стратегію інформаційної безпеки тепер має схвалити Рада національної безпеки і оборони, а уведе в дію своїм указом Президент України.

Як повідомлялося, в Укрінформі відбулася презентація Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики.

 

Відомі журналісти-розслідувачі припинили роботу в РФ

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:45  УП

Через загрозу журналістам Центр досліджень корупції та організованої злочинності припиняє роботу в Росії.

Джерело: сайт OCCRP

Головний редактор OCCRP Дрю Салліван: “Зараз наша робота в Росії може принести місцевим журналістам більше шкоди, ніж користі. Це не означає, що ми припинимо писати про масштабну корупцію в цій країні. Просто ми розуміємо, що уряд, за своїм звичаєм, каратиме своїх же громадян за співпрацю з нами”.

Деталі: При цьому в OCCRP запевнили, що продовжать випускати розслідування про Росію: “Російський уряд – великий гравець, який активно поширює корупцію і дезінформацію, регіонально і на міжнародному рівні, і намагається дестабілізувати інші країни. Ми не будемо це замовчувати”.

OCCRP запропонував російським співробітникам переїхати в інші країни. Тим, хто відмовився, виплатили кошти і допомогли з пошуком нової роботи.

Відзначається, що за останній місяць більшість російських партнерів OCCRP внесли в список “іноземних агентів” або “небажаних організацій”.

Ті, хто отримав такий статус, повинні дотримуватися жорстких вимог, а деякі вирішили закритися.

 

Разумков про перехід із кирилиці на латиницю: Погана ідея

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:18  УП

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков розкритикував ідею секретаря Ради національної безпеки й оборони України Олексія Данілова про переведення української мови з кирилиці на латиницю і вважає, що це – не компетенція РНБО.

Джерело: інтерв’ю Разумкова агентству “Інтерфакс-Україна

Пряма мова: “Погана ідея. У нас є українська мова, наші українські літери, своя абетка.

У нас має бути одна державна мова – українська. Супер – знати російську, німецьку, англійську, французьку, румунську, яку хочете – китайську, будь ласка. Є старе прислів’я: скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина. Але державна у нас – одна, і з буквами у нас все добре.

Якщо РНБО ще почне займатися буквами, думаю, що це вже буде зайвим. Хоча кожен має право на своє бачення. У нас же свобода слова – ми з цього з вами починали! Тому у Олексія М’ячеславовича може бути і своє бачення цього процесу”.

Передісторія:

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов у бесіді з “Радіо Свобода” заявив, що “треба позбутися кирилиці і перейти на латиницю“.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь та міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко критично відреагували на цю ідею. Кремінь заявив, що “перехід на латиницю важко виправдати як із філологічної, так і з політичної точок зору.”, а Ткаченко зазначив, що “спочатку нам треба всім вивчити добре українську мову”.

 

В університеті культури Поплавського будуть готувати дипломованих тіктокерів

Яна Осадча, журналіст  15 вересня 2021  УП

У Київському університеті культури готуватимуть фахівців ТікТок. Їм видаватимуть дипломи про вищу освіту, повідомили у виші.

В університеті культури стверджують, що вони перші не тільки в Україні, але й в світі додумалися створити такий факультет.

На презентації  факультету проєкт називали трендовим, інноваційним та феноменальним.

“Молодь повинна бути в тренді і творити свою зіркову дорогу через соцмережі. Факультет ТікТок – це інноваційно та молодіжно, це новий феномен”, – сказав ректор університету Михайло Поплавський на презентації факультету.

На презентації також розповіли, яким має бути сучасний тік-токер:

“Відмінно знати тренди соцмереж, бути цікавим, створюючи оригінальний контент, йти в ногу з часом і навіть випереджати його”.

Навчання буде безкоштовним для всіх охочих студентів університету культури.

Поплавський також зазначив, що його місія полягає в українізації ТікТок.

“Українців мають знати у всьому світі. Україні є чим дивувати світ”, – підкреслив Поплавський.

Керівником проєкту “Тіктокери університету культури” стала випускниця вишу, начальник культурно-творчого відділу Лілія Можаєва.

Ідею створити факультет ТікТок у виші важко назвати новою.

Зокрема, в кінці 2020 року повідомляли, що в Росії, в Томському політехнічному університеті може з’явитися факультет ТікТок.

Але пізніше адміністрація вишу цю інформацію спростувала, заявивши, що технології соціальної мережі будуть використовуватися лише для додаткової освіти на базі вишу.

 

ПЦУ запустила мобільний додаток з молитвами і чатом зі священниками

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 11:28  УП

Православна Церква України запустила мобільний застосунок “Моя церква”, у якому можна знайти найближчий храм, почитати церковні новини чи молитви і початитися зі священником.

Джерело: пресслужба ПЦУ, дані додатку

Деталі: Наразі у застосунку доступні 5 розділів:

карта храмів (на момент запуску база налічує близько 5000 храмів ПЦУ);

календар церковних свят та важливих подій;

молитви;

новини з життя церкви;

особистий кабінет – де користувачі можуть не тільки персоналізувати застосунок, а й поспілкуватися на теми духовного життя через онлайн-чат зі священником.

На карті можна знайти адреси храмів, розклад богослужінь, інформацію про дату храмового свята і настоятеля церкви.

 

Очільниця київського департаменту освіти опублікувала ностальгічний пост за СРСР. В соцмережах обурюються

Яна Осадча, журналіст  УП15 вересня 2021

Очільниця київського департаменту освіти Олена Фіданян опублікувала на своїй сторінці в Facebook ностальгічний пост про часи СРСР.

Вона згадала склянку води без сиропу, яка коштувала 1 копійку, проїзд в метро за 5 копійок, дешеві зошити для школярів в радянські часи.

Олена Фіданян також опублікувала фото піонера, який п’є газований напій з автомату.

Пост освітянки викликав хвилю обурення в соцмережах.

Вона написала, що були часи, коли не було COVID-19, люди не боялися пити воду з вуличних автоматів, користувалися багаторазовими склянками, не купували воду для дому, а пили з крану.

Також вона нагадала про те, що раніше копійка була цінною, і багато речей можна було придбати за копійки:

“Часи коли копійки мали грошову вагу:

склянка води без сиропу коштувала 1 коп, з сиропом – 3 коп;

проїзд в трамваї коштував 3 коп, тролейбусі – 4 коп, в автобусі та метро – 5 коп.;

склянка чаю у шкільній їдальні – 2 коп, томатний сік – 10 коп, великий бублик з маком – 5 коп;

шкільний тоненький зошит  – 3 коп, щоденник – 14 коп”

Під постом чиновниці почали писати гнівні коментарі – її звинуватили у ностальгії за СРСР, почали робити колажі, порадили покинути свою посаду, якщо вона має такі погляди. І навіть започаткували флешмоб #звільнитифіданян.

Деякі користувачі присвятили допису Олени Фіданян окремі пости. Їй нагадали розстріли, концтабори та знищення української культури.

В коментарях керівниця департаменту освіти відповіла, що насправді її пост про екологію та чисту воду.

“Українська правда. Життя” звернулася до Олени Фіданян та до Департаменту освіти столиці з проханням розтлумачити скандальний допис у Facebook та прокоментувати реакцію на нього. Але поки що відповіді ми не отримали.

Нагадаємо, напередодні святкування 30-річниці Незалежності України в Києві вже був скандал навколо автоматів з газованою водою. Вони та інші декорації радянських часів були виставлені 17 серпня на Алеї Героїв Небесної сотні.

 

Обрали лауреата Премії імені Василя Стуса 2021 року

Катерина Хорощак, журналістка УП.Життя  УП

15 вересня 2021

Культуролог, політолог Тарас Возняк став лауреатом Премії імені Василя Стуса 2021 року.

Члени журі оголосили ім’я переможця під час урочистої церемонії, яка відбулася 15 вересня у Національному музеї Тараса Шевченка, повідомили “Українській правді. Життя” у пресслужбі премії.

Лауреат отримав грошову винагороду та статуетку, розроблену дизайнером Дмитром Покрасьоном та скульптором Станіславом Кадочниковим.

Тарас Возняк – засновник Незалежного культурологічного журналу “Ї”, генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Возницького.

Журнал “Ї” порушує проблеми громадянського суспільства, прав людини, міжетнічних відносин, транскордонної співпраці тощо.

“Наш світ тримається не тільки на людях, які жертвували своїм життям задля надзвичайної місії. Є й інші ролі людей, які відповідають на виклики сучасності.

Не короткою фразою, а осмисленням феноменів за допомогою нових знань. Саме таким є внесок Тараса Возняка: він допомагає нам осмислити наше сьогодення.

Завдяки заснованому ним журналу “Ї” ми маємо навіть не планету, а галактику. Кожен із блоків, з якими він працює – філософський, історичний, краєзнавчий, – закриває цілу тему”, – зазначив під час церемонії нагородження лауреата головний редактор видавництва “Дух і Літера”, член журі Премії імені Василя Стуса Леонід Фінберг.

“Коли наша державність вбивалася, коли вона нищилася і не існувала, завжди були люди-інституції, які на собі тримали феномен України.

Ми щиро переймаємося пошуком таких людей, їхньою природою, їхнім впливом, їхньою відповідальністю, їхнім лідерством. Свого часу Василь Стус сказав, що людина завжди мусить відчувати єдиний обов’язок – “бути вдячним сином землі”.

Це характерно для всієї когорти людей такого типу, які, як люди-інституції, несли, несуть і будуть нести спроможність України до самовідтворення, до розвитку, до того, що нам дасть відчуття, що ми маємо майбутнє. До таких людей належить і Тарас Возняк”, – наголосив декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи, член журі Премії імені Василя Стуса Олександр Саврук.

Минулого року переможцем премії став кінорежисер, актор театру та кіно Ахтем Сеітаблаєв.

Нагадаємо, що Премія імені Василя Стуса заснована 1989 року Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком (1928-2014).

Її щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції.

Починаючи з 2016 року, Український ПЕН, Києво-Могилянська Бізнес-Школа та видавництво “Дух і Літера” продовжують цю ініціативу.

Лауреатами Премії імені Василя Стуса в попередні роки стали понад 70 українців, серед яких – Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Тарас Компаніченко, сестри Тельнюк, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк, Ахтем Сеітаблаєв.

Кандидатів на здобуття Премії цього року висувало журі:

Мирослав Маринович – голова журі, публіцист, член-засновник Української Гельсінської групи, почесний президент Українського ПЕН;

Ахтем Сеітаблаєв – актор, режисер, директор ДП “Кримський дім”, лауреат Премії імені Василя Стуса за 2020 рік;

Андрій Курков – український письменник, президент Українського ПЕН; Боґуміла Бердиховська – публіцистка, керівниця департаменту стипендій Національного центру культури у Варшаві;

Оля Гнатюк – дослідниця, професорка НаУКМА та Варшавського університету, віцепрезидентка Українського ПЕН;

Юрко Прохасько – есеїст, перекладач;

Олександр Саврук – декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи;

Елеонора Соловей – літератературознавиця; Дмитро Стус – директор Музею Шевченка;

Леонід Фінберг – головний редактор видавництва “Дух і Літера”.

 

Розпочалось голосування за 30 знакових книжок Незалежності

15.09.2021 10:51 УП

Сьогодні розпочалось онлайн-голосування на сайті проєкту “30 знакових книжок нашої Незалежності”.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Кожен українець може взяти участь у формуванні визначного списку до 15 жовтня цього року. Для цього потрібно обрати одну чи одразу 30 книжок зі 100 запропонованих на сайті. Книжки, які отримають найбільшу кількість голосів, сформують ТОП-30.

“30 знакових книжок нашої Незалежності” дозволить зібрати ті історії, що фактично і є віддзеркаленням нашої Незалежності. Це люди, події та переломні моменти, які мали безпосередній вплив на боротьбу за свободу і гучно заявили про Україну світові. Наша література сильна та самобутня. Як класична, так і сучасна, з новими формами та рішеннями, і з наслідуванням кращих традицій геніїв пера минулого. Впевнений, топ-30 книг, за які проголосують українці буде дійсно виключним”, – заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Список ТОП-100 знакових книжок був сформований ще влітку. Над ним працювало широке коло консультантів.

Цей проєкт МКІП разом із Українським інститутом книги започаткували з нагоди відзначення 30-річчя Незалежності України. Він покликаний створити унікальний перелік видань, що вплинули на формування та розвиток країни, її громадян, іміджу держави.

Проголосувати можна за посиланням.

Як повідомляв Укрінформ, на головну премію від Львівського міжнародного BookForum, конкурсу Best Book Award 2021, цього року претендують 450 книг зі 100 видавництв.

 

Львівський форум видавців гуртує прогресивних людей — Зеленський

15.09.2021 17:05

Львівський форум видавців – це унікальна платформа, яка активно інтегрує українську книговидавничу сферу до європейського культурного простору, заявляє Президент Володимир Зеленський.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Президента, про це йдеться у привітанні Зеленського організаторам, учасникам та гостям форуму.

“Щиро вітаю організаторів, учасників та гостей Львівського форуму видавців. Об’єднавши низку заходів — книжковий ярмарок, літературний фестиваль, презентації, авторські читання, дискусії, BookForum за майже тридцятиріччя свого існування став знаковою загальнокультурною подією нашої країни”, – ідеться у вітанні.

За словами Зеленського, “нині це унікальна активна платформа, яка не лише сприяє розвитку української книговидавничої сфери, а й активно інтегрує її до європейського культурного простору. Щороку розширюючи аудиторії, географічні межі, формати свого існування, Львівський форум гуртує прогресивних людей, усіх небайдужих до розвитку української видавничої індустрії”.

Президент висловив вдячність організаторам “за активну громадянську позицію, оптимізм, натхнення та формування через книгу позитивного іміджу України у світі”.

Також Зеленський подякував авторам, ілюстраторам, художникам і видавцям за те, що завдяки їхнім спільним зусиллям в Україні “зростає кількість книжкових новинок, поповнюються жанрові ніші, а вітчизняні видання здобувають престижні Міжнародні премії та перемагають в авторитетних конкурсах”.

“Щиро бажаю усім творчої енергії, незабутніх емоцій та цікавих відкриттів”, – наголосив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, на головну премію від Львівського міжнародного BookForum, конкурсу Best Book Award 2021, цього року претендують 450 книг зі 100 видавництв.

 

Росіяни кличуть Google та Apple говорити про “втручання в вибори”

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:11  уп

Рада федерації РФ спрямувала офіційні листи в Google та Apple із вимогою відправити своїх представників на засідання комісії щодо суверенітету Росії.

Джерело: “Медуза” з посиланням на “РИА Новости”

Деталі: Голова комісії Ради Федерації із захисту державного суверенітету Росії Андрій Клімов заявив, що компанії перебувають у зоні уваги сенаторів, і “до них накопичилося дуже багато питань”.

Вирішено винести на обговорення комісії питання, пов’язані з втручанням з боку американських цифрових платформ у вибори в Державну думу РФ.

Засідання відбудеться 16 вересня, напередодні виборів до Держдуми РФ.

На початку вересня Роскомнадзор зажадав від Apple і Google (а також від Cloudflare і Cisco) не надавати проєкту “Розумне голосування” можливості для обходу блокування в Росії. У відомстві заявили, що невиконання вимоги буде розцінюватися як іноземне втручання в майбутні вибори в Держдуму.

Нагадаємо: Президент Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден продовжив ще на рік після 12 вересня 2021 року режим надзвичайної ситуації в країні у зв’язку з загрозою іноземного втручання у вибори США.

 

Постпред України при Відділенні ООН у Женеві наголосила на переслідуванні в РФ представників СКУ

15.09.2021 11:04

Постійна представниця України в Офісі ООН в Женеві Євгенія Філіпенко під час обговорення з Верховним комісаром ООН з прав людини чергової хвилі порушень прав людини в Російській Федерації наголосила на переслідуванні у РФ представників Світового конґресу українців.

Як передає Укрінформ, про це повідомило Постійне представництво України в Женеві.

Зауважується, що інтерактивний діалог з Верховним комісаром ООН з прав людини Мішель Бачелет у рамках представлення нею доповіді щодо становища у галузі прав людини у світі відбувся 14 вересня, у ході 48-ї сесії Ради ООН з прав людини.

Під час розмови Філіпенко привернула увагу до чергових грубих порушень Росією прав та основних свобод людини як на тимчасово окупованих територіях України, так і всередині самої РФ.

Зокрема, вона наголосила, що «переслідування в РФ представників Світового конґресу українців є яскравим прикладом цих негативних практик».

Своєю чергою СКУ щиро подякував Постійному представництву України в Женеві за увагу до переслідувань і залякувань державою-агресором українців у Росії та на окупованих нею українських територіях.

Нагадаємо, Світовий конґрес українців 13 липня був вимушений ухвалити рішення призупинити членство усіх своїх складових організацій, а також провідників СКУ у Російській Федерації, щоб захистити українську національну меншину у Росії від репресій Кремля.

У серпні президент СКУ Павло Ґрод заявив, що Світовий конґрес українців подав позов до Європейського суду з прав людини, після того, як в Росії була відхилена апеляція Конгресу щодо визнання СКУ «небажаною організацією».

 

Окупанти розкопали в Криму колекцію прикрас ІІІ століття

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:20  УП

Окупаційний “Кримський федеральний університет” повідомив, що на розкопках в могильнику Опушки в Криму виявили колекцію прикрас III століття н.е., виконану в сердоліковому стилі – одна пара сережок, три браслети та дві нагрудні прикраси.

Джерело: пресслужба КФУ

Дослівно: “Ювелірні предмети могли належати тільки високопоставленим особам. Вони знайдені в похованні предків середньовічних аланів, які жили на території Криму в III ст. н. е. За наявністю прикрас не тільки поруч з останками жінок, а й дітей, археологи зробили висновок, що високе соціальне становище в аланських племенах передавалося у спадок”.

На відміну від більшості зброї, яку зазвичай клали на поясі похованих, ці мечі завжди були розташовані на головах і плечах похованих воїнів. Такі екземпляри знаходять у різних регіонах Європи, але більша частина походить саме з Криму і Північного Кавказу.

Унікальність могильника Опушки в тому, що він став місцем поховань відразу п’яти стародавніх культур: пізньоскіфської, середньосарматської, пізньосарматської, німецької та аланської. Розкопками ми з’єднали ділянки могильника з похованнями різних культур. Зараз ми дослідили 1/7 могильника і, сподіваємося, що подальші розкопки допоможуть визначити причини такої уваги до цього місця носіїв п’яти різних культур”.

 

Верещук: проблеми щодо державного оборонного замовлення треба усунути якнайшвидше

15 вересня. УНН. Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки наразі розглядає зміни до бюджету у зв’язку з коригуваннями у державному оборонному замовленні. Про це в ефірі “Хард з Влащенко” заявила голова підкомітету з державної безпеки та оборони, народний депутат від фракції “Слуга народу” Ірина Верещук. На її думку, Україна має проблеми з державним оборонним замовленням в частині виконання, які треба усунути у найближчий час, повідомляє УНН.

Цитата

“У перших прогнозних показниках держбюджету, які були сьогодні презентовані і затверджені Кабінетом Міністрів щодо безпеки і оборони – ми не зменшуємо, а навіть збільшуємо видатки на оборону. І тут питання наступне. Наскільки ефективно будуть використані такі кошти, а це величезні гроші! Якщо ми говоримо за поточний рік – це майже 117 мільярдів гривень. Наскільки ефективно ці кошти використовуються і наскільки забезпеченими і вмотивованими відчувають себе наші військові” – заявила Ірина Верещук.

Деталі

Також голова підкомітету наголосила, що держбюджет має формуватися зрозуміло для наших міжнародних партнерів.

“Ми ще не відійшли від цієї пострадянської й інерційної системи формування і використання бюджетів, і ще не прийшли в нову систему, в нову модель, яка буде більш наближеною до НАТО, яка буде більш сприйнятливою і більш зрозумілою для наших партнерів, наприклад, зі США. І ми оцей трансформаційний перехідний період маємо скоротити наскільки це можливо. Ми маємо від сили до кінця року виконати усе що можливо та у новий бюджет з початку року зайти з трирічним бюджетуванням, розуміючи на три роки якою буде середня перспектива закупівель” – розповіла народний депутат.

Раніше Ірина Верещук розповіла про те, що ветерани війни та сім’ї загиблих отримають нові соціальні гарантії.

 

Українська армія взяла на озброєння вдосконалені “Гради”

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:32  УП

Збройні сили України прийняли на озброєння модернізовану реактивну система залпового вогню БМ-21У “Град” (ДКР “Верба/1), розробки Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О.О. Морозова.

Джерело: повідомлення Укроборонпрому

Деталі: Вказується, що цифрові системи “Верби” дозволяють екіпажу керувати вогнем, вести прицілювання та перезаряджання в автоматичному режимі.

Боєкомплект “Верби” складається з 40-ка 122-мм реактивних снарядів, які здатні знищувати цілі на відстані до 40 км. Натомість перезарядка повного пакета займає лише 5 хвилин.

За словами  директора Харківського конструкторського бюро Якова Мормила, час на підготовку залпу “Верби” вдалося скоротити у 5 разів у порівнянні “Градами”, на базі яких вона була розроблена.

Дослівно: “Якщо боєкомплект “Граду” перезаряджали вручну декілька військовослужбовців – вага одного снаряда в середньому становить понад 60 кг, – то “Верба” є повністю автоматизованою. Це значно підвищує ефективність виконання бойового завдання”.

Передісторія:

В 2019 році “Шепетівський ремонтний завод” розпочав серійне виробництво передових реактивних систем залпового вогню “Верба” та пускової установки для “Вільхи”.

 

“Очі для Буків”: армія взяла на озброєння станцію виявлення “Фенікс-1”

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:18  УП

На замовлення Міністерства оборони “Науково-виробничий комплекс “Іскра” розробив трикоординатну радіолокаційну станцію виявлення “Фенікс-1”.

Джерело: міністр оборони Андрій Таран, якого цитує пресслужба відомства

Деталі: Розробка застосовуватиметься у складі зенітного ракетного комплексу “Бук-М1”. Після низки успішних випробувань “Фенікс-1” прийнято на озброєння ЗСУ.

Таран розповів, що отримана інформація зі  станції виявлення передається на пункт бойового управління та автоматизовані пункти управління радіотехнічних підрозділів.

Пряма мова Тарана: “Фенікс-1” буде очима наших дивізіонів протиповітряної оборони, у яких на озброєнні стоять комплекси “Бук-М1″ та підрозділів радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил України.

Це сучасна розробка, що дозволяє автоматизовано виявляти і розпізнавати державну належність, класи та типи повітряних об’єктів, а також пеленгувати джерела активних шумових перешкод. Завдяки з’єднанню в єдину розвідувально-ударну систему зросте ефективність засобів ППО виявляти і уражати повітряні цілі”.

 

США можуть передати Україні батареї протиракетної оборони “Залізний купол” – Politico

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 12:28  УП

Конгресмени пропонують адміністрації президента США Джо Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони.

Джерело: Politicoпресслужба ОП

Дослівно: “Дехто в Конгресі прагне включити поправку до законопроекту про оборону від 2022 року, яка змусить адміністрацію Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, включаючи потенційну відправку батареї Iron Dome (Залізний купол)”.

Деталі: У версію закону про оборонну політику США 2022 року Комітет палати представників у справах збройних сил включив поправку, яка вимагає від Пентагону подати в Конгрес звіт з викладенням варіантів потенційного продажу або передачі “існуючих систем” Україні.

Поправка була внесена конгресменом Скоттом Франкліном (штат Флорида) і прийнята двопартійним голосуванням.

Законопроект не визначає будь-яку конкретну систему, яку слід передати Україні, але співробітник Конгресу сказав журналістам, що швидше за все мова йде про дві армійські батареї “Залізний купол”.

Армія США в 2019 році отримала дві батареї “Залізного купола”, але досі не змогла інтегрувати в неї систему ПРО.

Крім того, у США вважають, що рішення про передачу Україні систем погіршить і без того напружені відносини з Москвою.

Повідомляється, що Вашингтон почув слова міністра оборони України Андрія Тарана про те, що Україна хотіла б витратити більше коштів на нові системи протиповітряної оборони.

Однак є питання щодо ефективності систем Iron Dome в Україні.

За словами директора програми досліджень Росії в центрі CNA Майкла Кофмана, “Iron Dome не буде ефективною на близькій відстані або на лінії розмежування, тому що ця система буде дуже швидко збита російськими ракетними системами залпового вогню”.

Однак Кофман заявив, що система “може перехоплювати ракети більшої дальності, що дозволить батареї захищати критично важливий об’єкт або командний центр” на сході України.

Відзначається, що з моменту розгортання в Ізраїлі в 2011 році система, створена ізраїльською оборонною компанією Rafael в партнерстві з американською компанією Raytheon, зарекомендувала себе як один з найефективніших в світі засобів знищення ракет малої дальності.

Ізраїльські військові заявили, що Iron Dome збив близько 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років.

В офісі президента похизувалися, що це перші результати домовленостей, які були досягнуті під час візиту лідера України Володимира Зеленського до США.

Нагадаємо:

Сполучені Штати пообіцяли виділити до 60 мільйонів доларів військової допомоги Україні. Новий пакет буде включати більше протитанкових ракет Javelin.

 

У Байдена не підтвердили інформацію про плани США продати Україні “Залізний купол”

15 вересня. УНН. У Білому домі не підтвердили інформацію про те, що Сполучені штати Америки мають намір поставити Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони Iron Dome (“Залізний купол”). Відповідну заяву під час брифінгу зробила прес-секретар Білого дому Джен Псакі, передає кореспондент УНН.

Деталі

Вона зазначила, що США оголошували про надання додаткового сприяння на зустрічі лідерів США і України 1 вересня, проте подробиці “необхідно уточнити”.

Цитата

“Я повинна уточнити це у колег. Я знаю, що ми оголошували про надання додаткового сприяння на зустрічі президентів США і України. Але з приводу подробиць мені потрібно уточнити у колег”, – заявила вона, відповідаючи на питання журналістів.

Додамо

Американське видання Politico повідомило, що низка членів Конгресу США включила в проект оборонного бюджету на 2022 рік поправку, яка створить тиск на адміністрацію президента США Джо Байдена з метою продати або передати Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, включаючи батареї “Залізний купол”, яка в даний час використовується американською армією.

В Офісі Президента України підтвердили інформацію про те, що Україна може отримати нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, зокрема систему Iron Dome (“Залізний купол”) в рамках домовленостей під час візиту Президента Володимира Зеленського в Сполучені Штати Америки.

 

ЄС готує спільну декларацію з НАТО і власний оборонний саміт

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:52  УП

ЄС працює з НАТО над новою спільною декларацією, яка буде представлена до кінця року, та готує проведеня власного оборонного саміту.

Про це заявила під час свого щорічного звернення State of the Union глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн,  повідомляє “Європейська правда”.

“Нам необхідно інвестувати в наше спільне партнерство і використовувати унікальні можливості кожної зі сторін. Тому ми працюємо з Генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом над новою спільною декларацією ЄС і НАТО, яка буде представлена до кінця року”, – сказала фон дер Ляєн, не уточнивши додаткових деталей.

Вона додала, що ЄС повинен робити більше для власної оборони і докласти зусиль, аби стати лідером у сфері кібербезпеки.

Фон дер Ляєн також повідомила, що разом із президентом Франції Еммануелем Макроном скличе оборонний саміт ЄС у першій половині 2022 року, коли Франція головуватиме у Раді Євросоюзу.

“Нам потрібно вирішити, як ми можемо використовувати всі можливості, які вже закладені в договорі про ЄС. Ось чому під головуванням Франції ми з президентом Макроном скличемо саміт з європейської оборони. Пора Європі вийти на новий рівень”, – сказала президентка Єврокомісії.

 

Росія проводить повзучу окупацію газового ринку в ЄС — експерт

15.09.2021 13:16

Росія штучно завищує ціни на газ в Європі, тим самим проводячи повзучу окупацію європейського газового ринку.

Як передає Укрінформ, про це заявив в. о. міністра розвитку економіки (2020 р.), керівник з політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта в ефірі телеканалу “Дом”.

“Були певні об’єктивні фактори, які всі ціни на всі сировинні товари штовхали вгору цього року. На газ зокрема. Але сировинні товари вже другий місяць не зростають в ціні, а ціни на газ продовжують зростати. І відомо чому — тому що “Газпром” старанно не поповнює сховища, якими він володіє, багатьма з яких він у Європі володіє. Старанно робить все, що від нього залежить, щоб накрутити ціну на європейському ринку газу до небаченого рівня. І очевидно, що росіяни до чогось готуються”, — вважає Кухта.

Це свідчить про повзучу окупацію європейського газового ринку.

“Вони, з одного боку, відстоюють свої труби, вони починають нарощувати здатність постачати все більші обсяги. З іншого боку, вони заганяють ціну на небачені рівні. І з цим потрібно щось робити”, — зазначив експерт.

На його думку, Україна разом із Європою повинна шукати спільні позиції і дати відповідь російському виклику.

“Усередині країни найочевидніше, що ми повинні робити, — це виплачувати субсидію. Вже уряд подав відповідні документи. Вже оголосили про намір збільшити на 12 млрд грн цього року субсидії”, — додав Кухта.

Як повідомляв Укрінформ, раніше голова правління компанії “Нафтогаз України” Юрій Вітренко заявив, що Росія продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти України та Європейського Союзу. Як доказ він навів заяву російського газового монополіста “Газпрому” про те, що продовження транзиту російського газу через Україну ставиться в залежність від придбання компаніями з ЄС додаткових обсягів газу в “Газпрому” за новими контрактами.

В адміністрації США 13 вересня заявили, що Європі загрожує нестача газу взимку, оскільки Росія недопоставила достатньо пального на європейський ринок, чим також спричинила підвищення цін.

 

Упритул до рекорду: Ціна на газ в Європі перевищила 900 доларів за тисячу кубометрів

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:35  УП

Ціни на газ в Європі продовжують ралі – найближчий жовтневий ф’ючерс на спотовий індекс TTF на газ 15 вересня перевищив 5,4 євро за МВт.год, або 900 дол за тисячу куб.м. і продовжив зростання до 964 дол.

Про це свідчать дані біржі ICE Futures.

Зазначається, що спотова ціна упритул підійшла до позначки історичного максимуму – 76 євро за МВт.год, або 969 дол за тисячу куб.м.

Історичний рекорд ціни контракту “на день наперед” на TTF зафіксували 1 березня 2018 року – тоді в Європі лютував холодний фронт The Beast from the East.

Також повідомляється, що головний фактор зростання ціни – низький рівень запасів газу в підземних сховищах Європи при його обмеженому надходженні по трубопроводах і в зрідженому вигляді.

На ранок вівторка резерви становили 70,92%, що на 15,65 процентних пунктv нижче середнього рівня за останні 5 років.

Водночас у Goldman Sachs заявили, що високі ціни на енергетичних ринках Європи цілком можуть позначитись на низці товарних ринків по всьому світу, оскільки їх запаси виснажуються, пише Business Insider.

“Оптові витрати на природний газ та електроенергію зросли до рекордно високих показників у Європі, оскільки зростання попиту через відновлення економіки збігається з погіршенням пропозиції через низку факторів.

Незабаром цінові кризи можуть набути більш широкого поширення”, – зазначають аналітики Goldman Sachs.

Нагадаємо:

Ціни на природний газ від початку вересня зросли на близько 31%, котирування на головному хабі Європи TTF у Нідерландах 14 вересня встановились на рівні 829,21 долара за тисячу кубометрів.

В УЕБ пояснювали, що наразі Європа не може розраховувати на видобуток, оскільки низка відключень переривають потоки з Північного моря. Гігантське газове родовище Гронінген в Нідерландах, ймовірно, зачиниться на три роки раніше запланованого терміну. Це посилює зростання цін на ринку.

Крім того продовжує впливати виснаження російським Газпромом своїх європейських газосховищ, що посилює дефіцит газу на ринку. Водночас транзит через Україну газовий монополіст не нарощує.

Так, він викупив лише незначну частину із запропонованих додаткових твердих потужностей прокачування через Україну на вересень, хоча в попередні місяці викуповував весь виставлений обсяг для прокачування в 15 млн кубометрів на добу.

У “Газпрому” на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу.

 

У Росії визнали, що дозвіл на запуск “Північного потоку-2” можуть дати на початку 2022 року

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:32  УП

Процес отримання дозволу на запуск газопроводу “Північний потік-2” може зайняти близько чотирьох місяців, тобто триватиме до початку 2022 року.

Про це заявив глава МЗС РФ Сергєй Лавров, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на “Интерфакс”.

“Роботи все завершені, зараз йде процес отримання необхідних дозволів від німецького регулятора. Процес, як з’ясовується, за німецьким законодавством нешвидкий, здається, чотири місяці, початок 2022 року позначається”, – сказав Лавров.

Він також заявив, що не сумнівається в тому, що спроби “нападати” на газопровід продовжаться.

Починаючи з 8 вересня у німецького регулятора є чотири місяці для розгляду заявки на сертифікацію газопроводу і підготовки звіту, тобто кінцевий термін – 8 січня 2022 року.

Далі німецький регулятор передає звіт Єврокомісії, яка має два місяці для власного висновку і ще додатково два місяці, якщо це знадобиться. Початок роботи “Північного потоку-2” без дозволів призведе до застосування санкцій.

На додачу “Північний потік-2” повинен пройти внутрішню перевірку на попереднє введення в експлуатацію, тривалість цього етапу – до трьох місяців.

Раніше “Газпром” заявляв про плани розпочати експлуатацію газопроводу вже з жовтня по першій нитці, а з грудня – по обох.

Російський газовий монополіст 10 вересня заявив про завершення будівництва трубопроводу “Північний потік-2”.

 

Хакери атакували німецьку ЦВК

15.09.2021 20:25

За кілька днів до парламентських виборів у Німеччині, які пройдуть 26 вересня, зафіксовано хакерську атаку на сервери очільника виборчої комісії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє німецька редакція видання Business Insider.

Хакерську атаку здійснили минулого тижня, сторінка була тимчасово, досить короткий проміжок часу, недоступна.

Досі невідомо, хто несе відповідальність за кібератаку. Експерти неодноразово застерігали від спроб впливу на вибори з боку Росії.

Очільник виборчої комісії Георг Тіль підтвердив факт атаки, але запевнив, що важливі для виборів ІТ-системи не постраждали і що захисні заходи були значно посилені, навколо сервера було створено систему глибокого захисту. Керівництво виборчої комісії співпрацює з Федеральним відомством з питань інформаційної безпеки (BSI), Відомством з захисту конституції (контррозвідкою) і Федеральним управлінням кримінальної поліції.

Почалися атаки, які фахівці оцінюють як DDoS-атаки, ще наприкінці серпня.

Сам Тіль припускає можливість кібератак безпосередньо у день виборів. Тоді це можна було б використати, щоб оскаржити легітимність усіх виборів за допомогою кампанії фейкових новин у соціальних мережах.

На брифінгу для іноземних журналістів Тіль заявив, що в очолюваній ним структурі «серйозно ставляться до загрози кібератак», звідки б вони не походили, і вживають усіх заходів, аби попередити їх.

Те, що німецька влада має дані щодо причетності російських спецслужб до спроб атакувати урядові сервери, сказала днями речниця МЗС ФРН. На початку вересня Берлін заявив російській стороні під час консультацій про це та застеріг проти спроб Москви вплинути на вибори до Бундестагу. Федеральний прокурор розпочав розслідування щодо діяльності агентів спецслужб.

 

Перша цивільна космічна місія Inspiration4 вирушила на орбіту

16.09.2021 03:04

Американська компанія SpaceX здійснила запуск місії Inspiration4 – уперше в історії в космос вирушив цивільний екіпаж.

Про це повідомляє Укрінформ.

Місія Inspiration4 вирушила на орбіту на борту космічного корабля Dragon. Запуск ракети Falcon 9 з екіпажем відбувся зі стартового комплексу 39A Космічного центру NASA у Флориді.

Екіпаж Inspiration4 складається з бізнесмена та ініціатора цієї місії Джареда Айзекмана, пілота Сіан Проктор, бортового лікаря Гейлі Арсено і бортінженера Кріса Семброскі. Жоден з них не є професійним астронавтом.

Як очікується, приблизно через три дні екіпаж Inspiration4 повернеться на Землю – він має приводнитися біля узбережжя Флориди.

 

Байден скликає глобальний форум з питань енергетики та клімату

16.09.2021 01:04

Президент США Джо Байден 17 вересня проведе віртуальний форум лідерів держав з метою посилення глобальних зусиль у протистоянні кліматичній кризі.

Про це йдеться в офіційному повідомленні Білого дому, передає Укрінформ.

«Віртуальна зустріч ґрунтуватиметься на результатах саміту лідерів держав з питань клімату, який президент провів у квітні», – зазначають в адміністрації американського лідера.

При цьому вказується, що форум відбудеться за шість тижнів до Конференції ООН щодо змін клімату в Глазго, яка має визначити глобальний курс у цій сфері на наступне десятиліття.

Як повідомляв Укрінформ, адміністрація Байдена повернула США до участі в Паризькій кліматичній угоді.

Під час квітневого саміту Сполучені Штати зобов’язалися скоротити викиди на 50-52% нижче рівня 2005 року. Інші країни також взяли на себе зобов’язання запобігати подальшому зростанню середньої температури на Землі.

 

Штати й НАТО не залишать Афганістан поза увагою – Держдеп

16.09.2021 00:41

США разом з НАТО зберігатимуть посилену увагу до ситуації в Афганістані, зокрема з метою надання гуманітарної допомоги громадянам цієї країни.

Як повідомив на брифінгу речник Держдепу Нед Прайс, про це йшлося під час розмови держсекретаря США Ентоні Блінкена й генсека НАТО Єнса Столтенберга, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Держсекретар мав можливість поговорити сьогодні з генеральним секретарем НАТО», – поінформував офіційний представник зовнішньополітичного відомства США.

Він зазначив, що Північноатлантичний альянс упродовж багатьох років грав ключову роль у забезпеченні стабільності в Афганістані. І виведення союзних сил не означає, що увага НАТО до цієї країни ослабла.

«Ми продовжимо взаємодію з НАТО – так само як ми продовжуємо взаємодіяти з нашими окремими союзниками з Альянсу на двосторонній та багатосторонній основі – з питань гуманітарної підтримки, розвитку ситуації в регіоні, підтримки наших громадян і тих, перед ким ми маємо особливі зобов’язання в Афганістані», – розповів Прайс.

Як повідомляв Укрінформ, 15 серпня таліби без бою ввійшли у Кабул. Невдовзі «Талібан» заявив, що контролює всю територію країни.

19 серпня нова влада проголосила створення Ісламського емірату Афганістан.

Американські війська залишили територію Афганістану 31 серпня.

 

В Україні зафіксували 4640 нових випадків коронавірусу

15.09.2021 08:24

За добу 14 вересня в Україні в Україні зафіксовано 4640 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей – 531, медпрацівників – 95).

Як повідомляє Укрінформ, про це передає МОЗ.

Також за минулу добу госпіталізували 1 609 осіб, одужали 1 858 людей. Крім того, протягом доби сталося 93 летальні випадки.

За добу методом ПЛР протестували 33 878 осіб, методом ІФА – 8 562, експрес-тестами – 32 991.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 325 796 осіб, одужали – 2 225 130, летальних випадків – 54 550; проведено ПЛР-тестувань – 12 342 907.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у Києві (441), Одеській (361), Харківській (343), Львівській (294) та Дніпропетровській (273) областях.

 

Як зменшити дискомфорт при тривалому носінні маски – поради МОЗ

15.09.2021 11:48

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, як зменшити дискомфорт при тривалому носінні маски.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі інформує МОЗ України.

«Медичні працівники, працівники супермаркетів, банків, аптек, водії громадського транспорту тощо носять маски протягом всього робочого дня, що може спричинити натирання шкіри. Респіратори й хірургічні окуляри прилягають до шкіри значно щільніше, ніж звичайні маски, тому в першу чергу необхідно вжити заходів з запобігання натирання шкіри в місцях контакту», – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що британські дослідники з Imperial College London порівняли ефективність певних засобів.

Вони допомагають знизити негативний ефект від тривалого носіння засобів індивідуального захисту: звичайна талькова присипка знижує тертя на 49% при нанесенні й на 59% – через 4 години; суміш кокосової олії, какао-олії бджолиного воску знижувала тертя на 31% при нанесенні й на 53% через 4 години.

Також ефективним виявилося використання індиферентних кремів із сумішшю вазеліну та ланоліну.

«Однак звичайні зволожуючі креми можуть бути менш ефективними в такому випадку, бо вони швидко адсорбуються в шкіру і їхній протективний ефект не триває достатньо довго без повторного нанесення», – ідеться в повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, за добу 14 вересня в Україні в Україні зафіксовано 4 тис. 640 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

 

Кабмін продовжив дію “зелених” COVID-сертифікатів до 365 днів

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 10:43  УП

Кабінет міністрів продовжив дію “зелених” сертифікатів про повну вакцинацію проти коронавірусу зі 180 до 365 днів.

Джерело: постанова №954 від 13 вересня

Дослівно: “Строк дії міжнародного COVID-сертифіката – 365 діб від дня введення останньої дози відповідно до протоколу вакцинації від COVID-19. Строк дії внутрішнього COVID-сертифіката – 365 діб від дня введення останньої дози”.

Деталі: Також згідно з документом, тест на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції буде дійсний, як і раніше, 72 години, починаючи від години забору матеріалів для аналізу; а довідка про одужання від COVID-19 – 180 діб від дати забору матеріалів, що дали позитивний результат тестування на COVID-19.

Внутрішні сертифікати про СOVID-вакцинацію будуть “жовтими” (одна доза; термін дії – 120 днів із моменту щеплення) і “зеленими” (закінчена вакцинація, дві дози; термін дії 365 днів).

Їх можна згенерувати у додатку “Дія”.

Для довідки. Наразі на паперових сертифікатах вказано, що вони діють 1 рік, водночас у “Дії” щодо того ж самого сертифіката вказано, що він діє пів року.

Раніше заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін пояснював, що внутрішній сертифікат про вакцинацію поки видається на півроку – але після того, як сплине термін його дії, треба буде відмовитися від нього і завантажити новий також на півроку. Таким чином, і внутрішній, і міжнародний сертифікат буде видаватися терміном дії на 1 рік з моменту завершення курсу щеплення.

 

До запуску супутника «Січ-2-30» все майже готове – Уруський відвідав Центр управління польотами

15.09.2021 15:41

Національний центр управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ) практично готовий до роботи з прийому та передачі даних з космічного апарата «Січ-2-30».

Про це розповів віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінстратегпрому.

«Центр управління польотами практично готовий до використання, триває доопрацювання окремих елементів системи прийому та передачі даних, програмного забезпечення, а також здійснюється підготовка персоналу до роботи», – наголосив він.

За словами Уруського, український супутник «Січ-2-30», який незабаром буде виведений на космічну орбіту, також стане одним з інструментів отримання інформації під час застосування підсистеми моніторингу теплових аномалій.

Підсистема, зокрема, сприяє своєчасному виявленню та ліквідації лісових пожеж, скорочуючи час отримання інформації про потенційне місце загоряння з кількох годин до близько 30 хвилин.

«Найближчим часом основна частина підготовчих робіт буде завершена. Фактично, на сьогодні все відбувається в рамках затвердженого календарного плану», – додав віцепрем’єр-міністр України.

Як повідомляв Укрінформ, супутник “Січ-2-30” буде готовий до виведення на навколоземну орбіту у грудні 2021 року.

 

Зміни до Податкового кодексу забезпечать близько ₴30 мільярдів додаткового ресурсу – Марченко

15.09.2021 16:50

Ухвалення змін до Податкового кодексу дозволить додатково акумулювати близько 30 млрд гривень, які можна буде включити до проєкту державного бюджету на 2022 рік при підготовці до другого читання.

Про це під час брифінгу за підсумками засідання уряду 15 вересня сказав міністр фінансів Сергій Марченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Разом з бюджетом ми пропонуємо народним депутатам підтримати проєкт змін до Податкового кодексу, тому що він дає додатковий ресурс до бюджету. Якщо цей законопроєкт буде прийнято, то можливий додатковий ресурс між першим і другим читанням (проєкту державного бюджету на 2022 рік – ред.), який може бути розподілено, становить до 30 млрд гривень”, – сказав Марченко.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів на засіданні 15 вересня затвердив законопроєкт про Державний бюджет України на 2022 рік. Проєкт держбюджету на 2022 рік передбачає зростання економіки на 3,8%, інфляцію у 6,2% та курс долара – 28,6 грн за дол. Доходи передбачаються на рівні 1 277 млрд грн, видатки – 1465 млрд грн. Дефіцит бюджету знизиться до 3,5% ВВП.

На початку червня уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №5600, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, що передбачають підвищення податків для деяких галузей. 1 липня документ ухвалено у першому читанні.

Міністр фінансів Сергій Марченко 31 серпня заявляв, що законопроєкт про держбюджет-2022 готується на чинній податковій базі. Він не враховуватиме доходів від кампанії з добровільного декларування та податкових змін, що вносяться проєктом №5600.

 

Україна зараз не відчуває критичної необхідності у транші МВФ – Милованов

15.09.2021 14:33

Зараз Україна не відчуває критичної необхідності в черговому транші Міжнародного валютного фонду, хоча країна виконала умови для отримання цих коштів, а попередня програма МВФ добігає кінця.

Про це в програмі “Украина на самом деле” телеканалу “Дом” сказав президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов, передає Укрінформ.

“Історія відносин МВФ і України завжди складна та несподівана. У нас дуже часто трапляється, що ми не очікуємо, що все буде добре, а воно відбувається. Іноді трапляється, що ми очікуємо, і воно не відбувається. У цьому разі макроекономічна ситуація в Україні досить хороша. Я би сказав, дуже хороша”, – заявив Милованов.

На думку радника глави ОП, необхідно пам’ятати про те, що основним завданням МВФ є підтримка держав під час економічної кризи.

“Україна зараз у кризі? Ні. Так, ми б хотіли рости більше, але ми й зараз ростемо. У нас бюджет у кризі? Ні. У нас, можливо, проблеми з інвестиціями? Так, хотілося б, аби було набагато більше. Але це не те, що якщо завтра не буде МВФ, все завалиться. Тому у них мандат все-таки – допомагати, коли гроші дійсно потрібні”, – зазначив Милованов.

Навіть за умови затримок із наданням траншу МВФ Україна впорається із ситуацією, переконаний радник глави ОП. Тим часом умови для отримання коштів країна виконала, додав він.

“Тому, я думаю, що навіть якщо все буде із затримками, не так швидко, це для нас не є критичним у цей момент. Але наша попередня програма МВФ уже закінчується. І ми начебто вирішили всі питання і щодо НАБУ, і щодо судової реформи, і по всьому. Все, за що билися, “ламалися списи”, – начебто вирішили все”, – підсумував Милованов.

Як повідомлялося, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль поінформував, що наступний транш у розмірі 750 млн дол. від МВФ Україна може очікувати до грудня. А 18 вересня до України прибуває місія Міжнародного валютного фонду. На рахунок України вже надійшли 2,7 млрд дол. від МВФ. Кошти – не кредитні, а надані в межах програми підтримки світової економіки.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму stand-by для України на суму близько $5 млрд із негайним наданням $2,1 млрд першого траншу. Віртуальна місія щодо першого перегляду програми stand-by закінчилася у середині лютого без рекомендації про виділення другого траншу.

 

Земельний штаб: треба усунути «недолугі процедури», які заважають ринку нормально працювати

15.09.2021 17:41

У Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулося друге засідання Земельного штабу на якому розглянули функціонування моніторингу ринку земель.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

«Ринок землі демонструє стабільне зростання, його робота прозора та прогнозована. На сьогодні наше завдання – спростити та усунути недолугі процедури, які заважають ринку працювати», – зазначив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

Він акцентував на завищених показниках оціночної вартості земель сільськогосподарського призначення.

“Це викликає нерозуміння в людей, адже визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості здійснюється автоматично на підставі офіційних даних, внесених до Єдиної бази”, – сказав міністр.

Заступниця голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова зауважила, що Сервіс автоматичної оцінки вартості нерухомості не є статичним. І чим більше в базі стає угод, що є аналогами для вирахування оціночної вартості об’єктів нерухомості, тим більш наближеним до ринкового стає показник оціночної вартості. Тому оціночна вартість одного і того ж об’єкта з часом може змінюватися.

«Оціночну вартість платник податку може отримати ще на стадії прийняття рішення про продаж об’єкта нерухомості. І поки він буде шукати покупця, в нього буде час визначитись, яка саме: визначена модулем-оціночна, чи визначена суб’єктом оціночної діяльності – ринкова, влаштовує його як платника податку», – розповіла Бєлова.

Вона зазначила, що ринкову вартість об’єкта можна замовити заздалегідь, оскільки Податковим кодексом передбачено, що звіт про оцінку чинний протягом 6 місяців. За цей же час можна забезпечити і його рецензування

У Фонді державного майна радять власникам земельних ділянок максимально коректно заповнювати вихідні дані про об’єкт, оціночну вартість якого потрібно визначити.

«Якщо у користувачів виникають сумніви щодо правильності заповнення даних, вони можуть скористатися спеціальними розробленими Фондом інструкціями з формування е-довідки для різних типів об’єктів нерухомого майна. Усі вони є на сайті Фонду держмайна», – повідомила заступниця голови фонду.

За даними Мінагрополітики станом на 15 вересня укладено 16589 угод в рамках ринку землі. Подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру 4970 нотаріусів. Всього заяв – 5587, із них погоджено 4921, в черзі на розгляд – 19, відмову отримали 647.

Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко 1 липня офіційно оголосив старт ринку землі. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.

 

Чернишов: Держінспекція архітектури та містобудування – це не заміна ДАБІ

15.09.2021 20:01

Державна інспекція архітектури та містобудування була створена не на заміну Державній архітектурно-будівельний інспекції, а як принципово новий орган виконавчої влади.

Про це заявив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час пресконференції в Укрінформі.

“ДІАМ – це не заміна ДАБІ. Це повністю новий орган, з новою структурою, новими повноваженнями та новими принципами роботи”, – наголосив Чернишов.

Він пояснив, що ДАБІ з 15 вересня офіційно припиняє виконувати свої повноваження, 100% співробітників органу буде звільнено.

За словами міністра, у новоствореній ДІАМ не працює і не будуть працювати ті люди, які до цього працювали у ДАБІ.

Чернишов зазначив, що реформа містобудівної галузі, частиною якої стало створення ДІАМ, базується на трьох основних принципах — лібералізації, цифровізації та посиленні відповідальності. Зокрема, в Україні процес отримання дозволів вже повністю переведений у “цифру” і для цього не потрібно контактувати з посадовцями. Якщо ж забудовник має відповідним чином оформлену земельну ділянку та правильно оформлений проєкт, він має право будувати на цій ділянці без дозволу. Потрібно лише у декларативний спосіб повідомити державу про старт будівництва. Також у Єдиній державній системі у сфері будівництва запроваджено механізм прийняття рішення про проведення перевірки без участі чиновника.

Урядовець нагадав, що реформа містобудування передбачає запровадження кримінальної відповідальності за порушення під час будівництва. Наприклад, якщо забудовник будує з порушенням затвердженого архітектурного проєкту, то відповідальність за ці порушення окрім забудовника також нестимуть генеральний підрядник, виконроб та інші.

Очільник Мінрегіону зауважив, що Верховна Рада має найближчим часом ухвалити відповідні законопроєкти у другому читанні і таким чином остаточно завершити реформу містобудування в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів дозволив Державній інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ) з 15 вересня 2021 року здійснювати державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд.

Рішення про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України та створення замість неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ, уряд ухвалив 13 березня 2020 року. Відповідні постанови Кабміну набули чинності 15 березня.

Зокрема, уряд утворив Державну сервісну службу містобудування (Держсервісбуд), основними завданнями якої є надання (отримання, реєстрація), відмова у видачі чи анулювання (скасування) документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Також було утворено Державну інспекцію містобудування та Державне агентство з технічного регулювання у містобудуванні.

У грудні 2020 року набрали чинності дві постанови, необхідні для завершення реформи містобудування, які були ініційовані Мінрегіоном. Постанова №1339 від 16 грудня 2020 року відновила дію постанови, що надає органам місцевого самоврядування повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

Постановою №1340 від 23 грудня 2020 року уряд ліквідував Державну інспекцію містобудування і Державну сервісну службу містобудування. Замість цих органів створена Державна інспекція архітектури та містобудування України, яка здійснюватиме архбудконтроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій.

 

Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2022 рік: на що спрямують наші податки

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 14:55  УП

Кабінет Міністрів 15 вересня на засіданні схвалив проєкт держбюджету на 2022 рік, міністр фінансів Сергій Марченко представив основні статті доходів та видатків документу, який вже передали до Верховної Ради.

Основні показники держбюджету

Дефіцит становить 3,5% ВВП, або 188 млрд грн. Фінансувати будуть завдяки приватизації (8 млрд), міжнародним фінансовим організаціям (82,7 млрд грн), ОВДП (420 млрд грн) та ОЗДП.

Доходи

Доходи визначено у 1,277 трлн грн (+166 млрд грн до 2021 року).

Найбільше дохідна частина завдячує податку на додану вартість – 564,5 млрд грн (+72,5 млрд грн до 2021 року). Збільшення планують через роботу з тіньовою економікою. Завдяки детінізації, зауважив Марченко, з травня торік бюджет отримав 43 млрд грн.

Друга найбільша складова доходів – податок з фізосіб, що становить 160,8 млрд грн (+23,2 млрд грн).

Видатки

Видаткова частина становить 1,465 трлн грн (+103 млрд грн).

На армію виділяють 5,95% ВВП країни, або 319,4 млрд грн. На Міноборони виділять 131 млрд грн.

На медицину заклали цьогоріч 197,2 млрд грн, з урахуванням підвищених мінімальних зарплат лікарям та медперсоналу. Найбільше,157,2 млрд грн піде на програму медичних гарантій. На 4 млрд грн планують побудувати нові заклади охорони здоров’я.

Дещо менше, 185,6 млрд грн, виділяють на освіту, переважно завдяки підвищенню зарплат вчителей та стипендій студентам. Зокрема, не забули про 100 млн грн на президентський університет. Ще 8,9 млрд грн спрямують на інклюзивну освіту. На розвиток науки виділяють 13,8 млрд грн.

На соціальний захист виділяють 320,1 млрд грн, на пенсії – 200,6 млрд грн. Марченко зазначив, що бюджет забезпечує повне фінансування житлово-комунальних послуг на суму 34 млрд грн (9 млрд грн – з частини бюджету 2021 року). На підтримку ветеранів виділили 13,9 млрд грн.

Понад 120 млрд грн підуть на нові дороги, мости та аеропорти. На культуру і мистецтво Мінфін віддав 13,5 млрд грн, на фізичну культуру та спорт – 11,3 млрд грн.

На розвиток транспортної інфраструктури передбачено 16,1 млрд грн. Щодо енергетики, то 4,5 млрд грн спрямують на підтримку вугільної галузі.

Агропромисловості віддали 8 млрд грн. Крім того, залишаються програми розвитку підприємництва: 3 млрд на доступні кредити “5-7-9” та 10 млрд на портфельні держгарантії.

На розвиток регіонів Мінфін визначив 53,3 млрд грн, а на цифровізацію – 7,9 млрд грн. Стратегічна промисловість отримає 7,5 млрд грн на розвиток космічної галузі та оборонно-промисловий комплекс.

Нагадуємо:

Проєкт державного бюджету України на 2022 рік містить, зокрема, скорочення дефіциту до 3,5%, а також зростання зарплат лікарів до 20 тисяч грн, придбання житла усім ветеранам АТО з черги, підвищення стипендій.

 

Уряд перепризначив Рябікіна головою Держмитниці

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:05  УП

Кабінет міністрів перепризначив Павла Рябікіна на посаду голови Державної митної служби.

Таке рішення ухвалили на засіданні 15 вересня, повідомив в Telegram нардеп Олексій Гончаренко.

У серпні Рябкін переміг у конкурсі на зайняття посади голови Державної митної служби, він очолював її з 18 листопада, проте був призначений за “карантинною” процедурою.

Чинного голову Держмитниці Павла Рябікіна призначили головою відомства у листопаді 2020 року за карантинною процедурою шляхом укладання строкового контракту.

Тепер же уряд звільнив його у зв’язку із закінченням строку дії контракту і одразу призначив.

Із березня 2017 року Рябікін працював гендиректором аеропорту “Бориспіль”.

Він тричі був нардепом: у 2000-2002 роках як безпартійний, у 2002-2005 роках – також безпартійний, у 2012-2014 роках – від “УДАРу”.

У 2014-2015 роках працював заступником голови Київської міської державної адміністрації.

Нагадуємо:

18 листопада 2020 року Кабмін призначив гендиректора аеропорту “Бориспіль” Павла Рябікіна головою Державної митної служби.

У жовтні Кабмін погодив пропозицію Мінфіну про визнання гендиректора аеропорту “Бориспіль” Павла Рябікіна переможцем конкурсу на вакантну посаду голови Держмитслужби.

 

Кабмін передав в управління “Нафтогазу” арештовані акції “Донецькоблгазу”

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:45  УП

Кабмін прийняв розпорядження про передачу в управління НАК “Нафтогаз України” 49,9% акцій ПАТ “Донецькоблгаз”, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Таке розпорядження прийняли на засіданні 15 вересня.

Уряд погодився з пропозицією АРМА та Міненерго щодо передачі в управління НАКу 173651998 акцій – 24,9499% акцій, власником яких є компанія “Ендлес Мунлайт Лімітед”, та такої ж кількості акцій, власником яких є компанія “Трейдінг Філд Лімітед”, емітентом цих акцій є ПАТ “Донецькоблгаз”.

На ці акції накладено арешт у кримінальному провадженні.

Рішення про передачу в управління НАКу ухвалили “з метою запобігання ризику виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, оскільки є ризик, що не буде забезпечено безаварійну експлуатацію газорозподільних систем як об’єктів підвищеної небезпеки..”.

Нафтогазу, Міненерго та НКРЕКП, разом із Нацкомісією із цінних паперів і АМКУ доручили вжити заходів, “спрямованих на запобігання ризику виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру у Донецькій області”.

Нагадаємо:

9 березня роботу 59 котелень “Донецьктеплокомуненерго”, які напередодні були відімкнені “Донецькоблгазом” від газу, відновили.

6-7 березня епіцентром обговорення стала ситуація на Донеччині. Місцевий облгаз заявив про зупинку постачання газу для тепловика “Донецьктеплокомуненерго”, який йде через нього. Причина – борги останнього перед “НАК “Нафтогаз України”. Врешті, постачання газу відновили, а влада та облгаз обмінялись звинуваченнями.

Головне слідче управління СБУ розпочало досудове розслідування за фактом вчинення посадовими особами “Донецькоблгазу” диверсійних дій, які призвели до відключення 58 котелень обласного комунального підприємства в зоні проведення ООС.

“За матеріалами СБУ, Шевченківським районним судом м. Києва накладено арешт на 49,99% акцій ПАТ “Донецькоблгаз”. Частка належить компаніям з реєстрацією в офшорних юрисдикціях. Акції контролюються громадянкою України, яка у 2014 році покинула державу і переховується в РФ”, – заявили у СБУ в березні.

У Раді нацбезпеки з’ясували, що “Донецькоблгаз” належить двом компаніям з Гонконгу – після перевірок компанія може повернутися до державної сфери управління.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг,  анулювала ліцензію ПАТ “Донецькоблгаз” – ліцензія анульовується з 1 серпня 2021 року.

 

Після акції АТОвців під КМДА тітушки побили ветерана АТО на Вирлиці

15 вересня. УНН. У Києві стався жорстокий інцидент з побиттям ветерана АТО. Ганебне відео з’явилося у столичних групах мережі Facebook, передає УНН із посиланням на ASPI.

Деталі

15 вересня після гучного протесту ветеранів та волонтерів АТО під Київрадою щодо псевдозаповідника на озері Вирлиця, невідомі тітушки побили воїна, що захищав Україну на Сході. Нагадаємо, що активісти вимагали від столичної влади запобігти мережі ФСБ, яку створює у Києві Олексій Гриценко, котрий скрізь представляється “радником мера з питань екології”.

Користувач Facebook під ніком Аліна Вишневська поширила допис Федора Андрійченко, який опублікував відео побиття та написав: “Сьогодні атошник, що виступав проти екопарку Вирлиця попався екоактивістам. Організатор висадки дерев забудовникам на Вирлиці відповів за це перед захисниками озера”.

За словами ветеранів, вони передали меру Віталію Кличку заяву про усунення Гриценка з посади радника. А також пообіцяли пікетувати СБУ, аби вона вивела банду Гриценка на чисту воду – знайшли замовника кампанії з дискредитації ветеранів.

Нагадаємо

У ніч з 13 на 14 вересня, група з чотирьох осіб на березі озера Вирлиця Дарницького району столиці знищила кілька десятків дерев, які напередодні висадили представники кількох ветеранських організацій. Вандали діяли поспіхом – у метушні рубали деревця або виривали їх з корінням.

 

Протест ветеранів та волонтерів АТО під Київрадою: заповідник на озері Вирлиця є проросійським проєктом

15 вересня. УНН. Сьогодні під будівлею Київради відбулася потужна акція ветеранів та волонтерів АТО. Активісти вимагали від столичної влади запобігти мережі ФСБ, яку створює у Києві Олексій Гриценко, котрий скрізь представляється “радником мера з питань екології”, передає УНН з посиланням на ASPI news.

.Деталі

Протестуючі підкреслили, що під виглядом боротьби за екологію, група Гриценка та його поплічниці офіційної безробітної “екоактивістки” Анастасії Гмирянської разом з деякими депутатами Київради планують отримати кошти громадського бюджету Києва для власних потреб. Також вони почали масштабну кампанію з дискредитації ветеранів та волонтерів АТО.

“Гриценко зі своєю компанією створюють та поширюють фальшиві ролики, в яких показані начебто п’яні ветерани. Потім ці відео показують на російському телебаченні та розповідають, що український воїн – це алкоголік, бомж та наркоман. Гриценко, Гмирянська та їхні поплічники не є громадою Дарниці, вони – агенти впливу ФСБ Росії під контролем голови ОПЗЖ Віктора Медведчука. Тому ми передали меру Віталію Кличку заяву про усунення Гриценка з посади радника.

Ми персонально донесемо до кожного депутата Київради, що ніякого заповідника на захаращеній території біля озера Вирлиця бути не може. Цей смітник, разом з заводом Енергія та смердючою Дарницькою ТЕЦ на 90% забруднюють повітря району. Ось – поле для дій екологів. А те, що десяток проплачених активістів останні три місяці бігають по Дарниці та Київраді, вкладаючи депутатам у вуха про якийсь міфічний заповідник на смітнику – повна нісенітниця! У Києві достатньо зелених паркових зон, які не мають ніяких статусів “заповідників”. Молоді недосвідчені депутати “ведуться” на модні “екофішки”, витрачаючи свій час на “гру в екологію”. Схаменіться, та припиніть розкидатися бюджетними коштами. Ми також плануємо пікетувати СБУ, нехай виведуть банду Гриценка на чисту воду – знайдуть замовника кампанії з дискредитації ветеранів. А депутати Київради, які будуть підтримувати рішення щодо заповідника на Вирлиці рано чи пізно не уникнуть кримінальної відповідальності”, – зазначив ветеран АТО з позивним “Історик”.

Додамо

Ветерани та волонтери пообіцяли, що кожний зі 120 депутатів міськради отримає листи від АТОвців. У документах буде викладено, чим насправді є “екопарк” Вирлиця, хто за ним стоїть та, як ці люди планують збагатитися на цьому.

“Ми з побратимами розчистили ділянку на березі озера, посадили кілька десятків дерев. Також ці великі борці за екологію винищили вночі усі дерева та ще й хизуються цим на відео у соцмережах. Попереджаємо, що за знищені дерева відповідатимуть особисто Гриценко із Гмирянською. Остання чи не щодня пише у Фейсбуці негатив про нас! Цікаво, на які ж гроші? А тепер ми змушені виставляти охорону на озері, щоб ці псевдоекологи більше не рубали там дерева. Вони пропонують ветеранам АТО “валити з Києва”. Це така подяка за нашу пролиту кров та втрачене здоров’я на війні?”, – заявив один з активістів.

ASPI news писало, невідомі знищили молоді дерева на березі озера Вирлиця в Києві, які нещодавно висадили ветерани АТО. Також ветерани АТО пікетували маєток Медведчука в Києві, вимагали заборони прокремлівських сил та їхніх сателітів у Київраді.

 

Санкції проти Медведчука: Верховний Суд просить пояснень представника Президента

15.09.2021 19:31

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду продовжив розгляд справи щодо оскарження указу Президента України № 64/2021 про застосування санкцій до Віктора Медведчука.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Верховний Суд України.

Сьогодні КАС ВС продовжив розгляд справи № 9901/73/21 за позовною заявою Віктора Медведчука, у якій оскаржено указ Президента України від 19 лютого 2021 року № 64/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 лютого 2021 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» у частині застосування цих санкцій до позивача.

Під час судового засідання колегія суддів заслухала пояснення представників позивача і представника відповідача.

Також суд звернув увагу представника третьої особи – Служби безпеки України – на правові наслідки відмови відповідальними особами СБУ в допуску представників позивача до ознайомлення з документами з грифом «Для службового користування» та вчергове рекомендував вирішити це питання.

Крім цього, суд запропонував представнику Президента України надати письмові пояснення щодо процедури розгляду та ухвалення РНБО рішення про застосування санкцій до позивача.

На наступному судовому засіданні, яке відбудеться 20 жовтня 2021 року о 15:00, Верховний Суд продовжить заслуховувати пояснення сторін.

Як повідомляв Укрінформ, 19 лютого РНБО застосувала санкції проти 19 юридичних осіб та восьми фізичних осіб. У тому списку є Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко. Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що санкції щодо подружжя – за статтею «фінансування тероризму».

 

Посли G7 очікують від України подальшої боротьби з корупцією у сфері інфраструктури

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:06  УП

Посли G7 на зустрічі з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим висловили очікування втілення найкращих міжнародних практик, зокрема в царині боротьби з корупцією, в рамках реформи сектору.

Про це йдеться у Twitter британського головування в групі послів G7 з підтримки реформ в Україні, повідомляє “Європейська правда“.

Відзначається, що посли G7 почули від міністра Кубракова про плани реформ і розвитку інфраструктури в Україні.

Посли окреслили свою підтримку реформ, що покращать прозорість і ефективність, зокрема забезпечать впровадження корпоративного управління відповідно до міжнародних стандартів.

Вони наголосили, що країни G7 є головними інвесторами у секторі й продовжуватимуть надавати значну практичну підтримку таким реформам.

“Подальша робота з втілення найкращих міжнародних практик, зокрема в царині боротьби з корупцією, допоможе залучити більше іноземних інвестицій до України”, – йдеться у заяві дипломатів.

 

Уряд виключив 5 обленерго із переліку на приватизацію

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 16:40  уп

Кабмін виключив 5 обленерго із переліку об’єктів великої приватизації держвласності – йдеться про ВАТ “Тернопільобленерго”, ПАТ “Запоріжжяобленерго”, АТ “Харківобленерго”, АТ “Миколаївобленерго”, АТ “Хмельницькобленерго”.

Відповідне розпорядження ухвалили на засіданні 15 вересня.

Документ передбачає виключення зі списку об’єктів великої приватизації державної власності державні пакети акцій ВАТ “Тернопільобленерго”, ПАТ “Запоріжжяобленерго”, АТ “Харківобленерго”, АТ “Миколаївобленерго”,і АТ “Хмельницькобленерго”.

Водночас Фонду держмайна доручили вжити заходів щодо припинення приватизації державних пакетів акцій ПАТ “Черкасиобленерго” ((у розмірі 46%), АТ “Сумиобленерго” (у розмірі 25%), АТ “ДТЕК Одеські електромережі” (у розмірі 25%).

Нагадуємо:

Своїм указом президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради нацбезпеки, яким доручив Кабінету Міністрів та Фонду держмайна виключити з переліку об’єктів приватизації державні обленерго та передати їх в управління Міненерго.

 

Держбюджет-2022: хто залишиться без грошей, якщо не буде “антиахметівського” закону

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:02  УП

Міністерство фінансів допускає у проєкті бюджету 2022 року потенційні надходження у понад 30 млрд грн від “антиахметівського” законопроєкту №5600, який наразі готують до другого читання: без них не профінансують авіабудівництво та будівництво лікарень.

Про це відомо з презентації проєкту бюджету.

Так, за словами Мінфіну, на цифровізацію передбачається загалом 7,9 млрд грн. Відомство каже, що збільшили фінансування цієї частини у 1,9 раза. Проте у разі, якщо “антиахмет” вчасно не ухвалять, або ухвалять з правками, що суттєво скоротять надходження від нього, видатки на цифровізацію скоротяться до 6,1 млрд грн.

А саме, підготовка до Всеукраїнського перепису населення отримає 400 млн грн замість 1,7 млрд грн, а Національна програма інформатизації – 718 млн грн замість 1,2 млрд грн.

Мінфін допускає завдяки 5600 повністю профінансувати будівництво закладів охорони здоров’я на 4 млрд грн та авіабудівництво на 2 млрд грн. Інакше у 2022 році на них фінансування не передбачено.

На розвиток транспортної інфраструктури Мінфін планує виділити 16,1 млрд грн. Але більшість цих прогнозованих коштів – теж “антиахмет”, а саме 11,8 млрд грн.

На залізничну інфраструктуру спрямовують 3,9 млрд грн, але можуть додати ще 6,1 млрд грн. На будівництво аеропортів спрямують 400 млн грн замість повних 5,5 млрд грн, а на ремонт судоплавних шлюзів – 39 млн грн замість 600 млн грн.

Щодо стратегічної промисловості, то на нього планують витратити 7,5 млрд грн (у разі ухвалення 5600). А без того – 3,6 млрд грн. Якщо на оборонно-промисловий комплекс незмінно спрямують 2,5 млрд грн, то космічна галузь може отримати 1,1 млрд грн замість потенційних 3 млрд грн. Авіабудівництво у такому разі не отримає фінансування.

Також 2,3 млрд грн додаткові можуть піти на культуру і мистецтво. З ним велике будівництво за напрямком отримає 2,05 млрд грн, реставрація – 1,8 млрд грн, а українське кіно – 2 млрд грн. Без надходжень вони отримають 350 млн грн, 100 млн грн та 670 млн грн відповідно.

На фізичну культуру планується 11,3 млрд грн, але 4 млрд грн з них – з 5600. Ці гроші можуть піти на будівництво спортоб’єктів.

Нагадуємо:

Кабінет Міністрів 15 вересня на засіданні схвалив проєкт держбюджету на 2022 рік, міністр фінансів Сергій Марченко представив основні статті доходів та видатків документу, який вже передали до Верховної Ради

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №5600 про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Цей документ розробив уряд, там очікували 60 млрд додаткових надходжень щороку.

Документ у ЗМІ назвали “антиахметівським” через те, що ним пропонується підвищити розмір ренти на видобуток залізної руди (на якій спеціалізуються компанія “Метінвест” Ріната Ахметова), а також запровадити акцизний податок на електроенергію, вироблену з сонячних та вітрових електростанцій (ДТЕК Ріната Ахметова є власником найбільших потужностей “зеленої” енергетики в Україні).

Більш детально про те, які податкові норми законопроєкту мають найсильніше вдарити по бізнесу Ахметова та інших олігархів ЕП писала у публікації Ахметов за все заплатить. Як Зеленський змусить олігархів платити більше податків: деталі таємного документа

 

300 тисяч компенсації за халупку в Чорнобильскій зоні – силовики викрили злочинну схему

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 18:30  УП

На Житомирщині викрили злочинну групу з корупційними зв’язками, яка “спеціалізувалася” на привласненні компенсаційних бюджетних коштів за втрачене майно у Чорнобильскій зоні.

Джерело: Житомирська обласна прокуратура

Деталі: За даними слідства, у 2017 – 2020 роках група чиновників РДА разом з оцінювачем налагодили механізм розкрадання бюджетних коштів, виділених на компенсацію громадянам за втрачене житло у разі відселення або переселення з радіоактивно забруднених територій.

Посадовці залучали жителів Коростенського району, яких реєстрували в напівзруйнованих та нежилих будівлях у “забруднених” селах. Фігурант злочинної групи в десятки разів завищував оцінку такого непридатного для проживання помешкання.

В подальшому на такого громадянина держава виділяла компенсаторні кошти, на які він нібито купував нерухоме майно в “чистій” зоні, а фактично весь час проживав у Коростенському районі.

Отримані внаслідок таких злочинних дій кошти привласнювали учасники злочинної групи.

Зокрема, у селах Сарновичі та Берестовець Коростеньского району напівзруйновані будинки було оцінено у понад 300 000 гривень кожен, що еквівалентно вартості квартири в обласному центрі.

Під час розслідування правоохоронці задокументували факти реалізації за такою схемою 12 об’єктів нерухомого майна на загальну суму понад 4 мільйони гривень протягом 2017-2020 років.

15 вересня 2021 року силовики провели низку обшуків у фігурантів провадження, під час яких було вилучено докази злочинної діяльності.

З урахуванням викладеного, посадовцям РДА повідомлено про підозру в привласненні, розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, організованою групою осіб.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією.

На цей час клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів та арешт належного їм майна подано на розгляд суду, зазначають прокурори.

 

У ДБР кажуть, що знайшли “цінних свідків” у справі щодо Лероса

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 15:20  УП

Державне бюро розслідувань стверджує, що знайшло “цінних свідків” у справі щодо можливого готування до завідомо неправдивого показання свідка чи потерпілого для надання слідчим органам стосовно позафракційного нардепа Гео Лероса.

Джерело: ДБР

Дослівно: “Слідство встановило цінних свідків, розголошення відомостей про яких на цей час може зашкодити досудовому розслідуванню. Але інформація, якою вони володіють, має важливе значення для встановлення усіх обставин кримінального правопорушення.

До ДБР надходить інформація про можливе вчинення кримінальних правопорушень публічними особами, пов’язаними з цим фактом та іншими злочинами”.

Деталі: Начальник відділу ГСУ ДБР Максим Зінорук повідомив, що 14 вересня 2021 року генеральний прокурор відкрив кримінальне провадження щодо можливого вчинення злочину народним депутатом. При цьому у підході до журналістів Зінорук уточнив, що Лерос наразі статусу в справі ще не має.

15 вересня Офіс генерального прокурора доручив слідчим Головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування.

Підставою для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань стала публікація на одному з telegram-каналів. У повідомленні містилось відео, де особа, схожа на народного депутата України Гео Лероса, підшукує співучасників для імітації нападу на себе. За це він нібито забажав у невстановленого співрозмовника гроші.

Метою імітації могло бути створення у суспільстві ілюзії погроз на його адресу нібито за політичну діяльність, але головною ціллю могла бути дискредитація органів державної влади, заявляютьь у ДБР.

Попередня кваліфікація кримінального правопорушення – готування до злочину (ч. 1 ст. 14 КК України) та введення в оману суду або іншого уповноваженого органу (ч. 2 ст. 384 КК України), але у результаті проведення слідчих дій та у разі наявності інших підстав кваліфікація може бути змінена, зазначив Зінорук.

Він заявив, що наразі проводяться першочергові слідчі та процесуальні дії. Планується призначення відповідних експертиз з метою підтвердження або спростування наявності монтажу на відео, ідентифікації зображеної особи, а також дослідження змісту розмови.

Заплановані допити свідків, яким можуть бути відомі обставини вказаного кримінального провадження.

Сам Лерос вже прокоментував емоційно це повідомлення на своїй Facebook-сторінці.

Що передувало: На одному із анонімних Telegram-каналів з’явилось відео із начебто нардепом Гео Леросом. На ньому нардеп начебто бере 60 тисяч євро від невідомого чоловіка. З ким саме йде розмова начебто Лероса автори не вказали. Проте супроводили відео власними коментарями та оцінками. Вказується, що розмова з відео відбулась 24 липня минулого року.

Там начебто Лерос запропонував зімітувати напад на себе, а перед тим анонсувати брифінг, на якому він би розповів про корупцію в столиці. Це начебто могло слугувати причиною нападу.

Після того, як відео з’явилось в Telegram, його почали поширювати у соцмережах із власними коментарями окремі політологи. Вже через 5 годин відреагували і силовики. Зокрема, повідомлення оперативно поширили Державне бюро розслідувань та поліція Києва.

Лерос заявив, що відео, на якому людина схожа на нього нібито бере гроші за імітацію злочинів проти себе, сфабриковане, і що зробив це нардеп від ОПЗЖ Вадим Столар.

Чому це важливо: У випадку із ДТП за участі нардепа від “Слуги народу” Олександра Трухіна силовики обрали тактику мовчання та не коментували події майже тиждень. Журналісти неодноразово звертались до правоохоронців за коментарями. Проте повідомлення щодо Лероса ДБР та поліція оприлюднили у неробочий час понеділка 13 вересня.

 

Поліцейські знову обшукують КП: цього разу “Київавтодор” та “Київавтошляхміст”

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:17  УП

Співробітники київської прокуратури разом зі слідчими поліції обшукують службові приміщення комунальних підприємств “Київавтодор”, “Київавтошляхміст” та 10 районних КП ШЕУ Києва.

Джерело: пресслужба Київської міської прокуратури

Дослівно: “Слідчі дії відбуваються в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом привласнення та розтрати коштів бюджету міста Києва за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 ККУ”.

Деталі: У ході обшуків правоохоронці вилучають документи, які стосуються закупівель за рахунок столичного бюджету.

Також поліція вилучає відомості про витрати комунальних підприємств, зокрема:

придбання та встановлення обмежувальних антипаркувальних стовпчиків, які не відповідають технічним характеристикам та були закуплені в один період часу з різницею у вартості у понад 700 грн за одиницю, попри ідентичність цих виробів;

завищення КП обсягів витрат матеріальних цінностей (солей, піско-соляної суміші, паливо-мастильних матеріалів);

списання палива на транспортні засоби, які фактично не використовувались;

використання комунального автотранспорту в особистих цілях та надання його в користування третім особам з метою отримання неправомірної вигоди;

незаконне працевлаштування та здійснення виплат заробітної плати працівникам, які фактично не працювали.

 

Суддя КС Касмінін подав до суду на НАЗК, яке вивчало його декларацію

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 17:03  УП

Суддя КСУ Олександр Касмінін просить суд скасувати рішення Національного агентства із запобігання корупції, яке на підставі декларації судді за 2020 рік заявила про ознаки корупційного правопорушення.

Джерело: повідомлення Окружного Адміністративного суду Києва

Дослівно: “Суд просять визнати протиправним та скасувати рішення НАЗК про затвердження висновку про виявлення ознак корупційного чи пов’язаного з корупцією правопорушення, складеного за результатами проведення повної перевірки декларації Олександра Касмініна за 2020 рік. Відповідний позов надійшов до Окружного адміністративного суду міста Києва”.

Деталі: Касмінін також просить ОАСК визнати протиправною та скасувати довідку про результати проведення повної перевірки декларації за 2020 рік поданої Касмініним і відкликати висновок агентства з НАБУ.

Наразі ОАСК вирішує питання щодо відкриття провадження за даним позовом.

Передісторія:

9 вересня Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що виявило ознаки кримінального правопорушення у деклараціях судді КСУ Олександра Касмініна.

В НАЗК вказували, що Касмінін не вказав відомості про вартість квартири загальною площею 150,5 м2.

 

Момент істини для судової реформи: яким шляхом піде Україна

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 09:25 — МАТТІ МААСІКАС, ПОСОЛ ЄВРОСОЮЗУ В УКРАЇНІ УП

Минулого тижня міжнародні партнери України – ЄС, США, Велика Британія, Німеччина, Канада, Рада Європи, ПРООН, ЄБРР – запропонували своїх експертів для перевірки та відбору членів вищих судових органів в рамках процесу, що може стати першою масштабною судовою реформою за 30 років незалежності України.

На перший погляд, це може здатися трішки дивним, адже це українська реформа, українське питання.

Україна не має міжнародних зобов’язань щодо реформування судової системи у той чи інший спосіб. Але ж є важливі загальноєвропейські принципи, що стосуються незалежності судочинства, суддівської етики та професіоналізму, які мають поважати та дотримуватися всі держави-члени Ради Європи, а також держави, що мають асоціацію з ЄС.

А ще злагоджена, прозора, справедлива судова система – це дуже європейська річ. І дуже євроатлантична.

Це те, що є цінним для демократій у всьому світі. І саме тому міжнародні партнери готові допомогти Україні, надавши їй неупереджених експертів, які мають блискучі кар’єри, всеохопний досвід і, найголовніше, повну незалежність від будь-яких особистих інтересів, і які готові працювати спільно з українськими колегами.

Така пропозиція не є безпрецедентною.

Міжнародні партнери допомагали  реформувати Верховний суд у 2016 році та створювати Вищий антикорупційний суд у 2018 році, надаючи юридичні консультації щодо конституційних змін, консультативну підтримку, менторство, комунікаційну та фінансову підтримку Громадській раді доброчесності, а також допомогу для психологічного тестування кандидатів на посади суддів Верховного суду.

У контексті Вищого антикорупційного суду партнери України сприяли створенню унікальної Громадської ради міжнародних експертів, що допомогла Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у відборі антикорупційних суддів з найвищим рівнем доброчесності та професіоналізму.

І Верховний суд, і Вищий антикорупційний суд були створенні із дотриманням прозорого та змагального процесу, що до того не застосовувався в Україні. Обидва суди користуються вищим рівнем довіри з боку громадян та бізнесу, аніж судова система загалом.

Довіра є вирішальним фактором.

Згідно з опитуванням Центру Разумкова від липня-серпня 2021 року, судова система є третім за рейтингом інститутом в Україні з найменшим рівнем довіри, після російських ЗМІ та забюрократизованого державного апарату. 74% українців повністю не довіряють або схильні не довіряти судовій системі.

Мова йде не лише про довіру до інституцій. Мова йде і про віру у власну державу, про віру в те, що Україна може бути місцем, де існує справедливість.  Судова система, що не має довіри, щодня підриває Українську державу та демократію.

Тож судова реформа – це більше, ніж просто внутрішнє питання.

Справедлива судова система, якій довіряють, – це ключ до економічного розвитку та іноземних інвестицій.

Прикрим фактом є те, що українська судова система стала основною перепоною для іноземних інвесторів. Кожен потенційний інвестор хоче впевненості, що якщо щось піде не так, він чи вона зможе добитися справедливості у суді.

Проте на сьогодні такої впевненості Україна запропонувати не може.

Керівництво України визнало проблему.

Таким чином, зараз країна має рідкісний шанс для всеохопної судової реформи, оскільки цьому сприяють кілька факторів: у липні було ухвалене законодавство про реформування Вищої ради правосуддя та перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів; одна з частин судової системи вже реформована; низька довіра населення підриває державу; реформа необхідна для отримання інвестицій; існує високий громадський запит на всеохопну реформу; присутня міжнародна підтримка.

Втім, навіть за таких сприятливих факторів впровадження судової реформи легким не буде. Навіть більше – воно буде надзвичайно складним.

Ітиметься про долю реальних людей. Корумповані особи будуть боротися за свої посади, спираючись на олігархічні й часто проросійські інтереси.

Але навіть люди з незаплямованою репутацією можуть бути не в захваті від перевірки: для кожного, хто пам’ятає тоталітарне суспільство так само, як і я, поняття “Громадська рада доброчесності” може звучати доволі “по-орвеллівськи”.

Це дуже делікатна справа. Сподіваюся, що міжнародна участь – обмежена у часі кількома роками, згідно з новими законами, – може посприяти зменшенню деяких сумнівів та допомогти у втіленні процедур.

Настав час українським партнерам, насамперед Раді суддів та Вищій раді правосуддя, ухвалити рішення.

На вибір є два шляхи: спробувати затягнути та послабити реформу або призначити своїх експертів та приступити до роботи.

Особисто я категорично відкидаю цинізм у пострадянському стилі, який іноді чую в Україні, адепти якого кажуть: “цього ніколи не робили”, “це неможливо зробити”, “ніхто не зацікавлений у справедливій судовій системі” та “судова мафія не дозволить цього”.

Люди, які вийшли на Майдан під час Революції гідності і які рішуче повернули Україну до Європи, вимагають судової реформи. І вони на це заслуговують.

Президент Зеленський та політичні лідери України продемонстрували неймовірну рішучість у відповідь на цю вимогу, ухваливши необхідне законодавство.

Тепер необхідні наполегливість і відданість, щоб усунути останні перешкоди.

Співпраця з боку судової системи відповідає інтересам суспільства. Політичне керівництво завжди має нести відповідальність за реформи та отримувати належне визнання у разі їх успіху.

Україна та її міжнародні партнери можуть цього досягти, рухаючись разом.МАТТІ МААСІКАСглава представництва Євросоюзу в Україні

 

Джон Болтон: До НАТО не приймають країни, де йде війна. Але український випадок – особливий

СЕРЕДА, 15 ВЕРЕСНЯ 2021, 13:30 — ЮРІЙ ПАНЧЕНКО, ЄВРОПЕЙСЬКА ПРАВДА

Колишній радник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Джон Болтон завжди мав репутацію “яструба” – політика, що послідовно відстоював максимально жорстку лінію відносин із противниками Сполучених Штатів, в тому числі з путінською Росією. Ця позиція коштувала йому посади – причиною звільнення свого радника Трамп назвав “значні розбіжності” з низки питань.

Готовність критикувати курс як попереднього, так і нинішнього президента США роблять Джона Болтона надзвичайно цікавим співрозмовником. Тож ЄвроПравда не могла не скористатися можливістю, яка випала, коли Болтон взяв участь у форумі YES-Brainstorming, організованому Фондом Віктора Пінчука.

Під час дискусій, що відбувалися на форумі, ексрадник Трампа детально озвучив свою позицію як щодо політичного майбутнього колишнього президента (програш у 2020 році не дає йому шансів розраховувати на перемогу на наступних виборах), так і перспектив Джо Байдена, для якого Афганістан став знищенням іміджу компетентного політика, з яким нинішній президент йшов на вибори.

Саме тому в розмові з Джоном Болтоном ми зосередилися на “українських питаннях” – ставленні президента Байдена до членства України у НАТО, “розрядці” у відносинах із РФ та ризиках військової агресії з боку РФ.

– Як ви думаєте, чи призведе політика президента Байдена до нової “розрядки” у відносинах з Росією?

– Впевнений, що росіяни інтерпретують рішення Байдена дозволити завершити будівництво “Північного потоку-2” як слабкість. Так само ознакою слабкості там розглядають рішення про вихід з Афганістану.

А до того ж Путін мав перевагу при зустрічі з Байденом у червні в Женеві.

Тож я думаю, що все це спонукатиме Путіна спробувати скористатися тим, що він вважає відхиленням від американських інтересів у Центральній та Східній Європі, на Близькому Сході та загалом.

– Чи означає це, що за президентства Байдена Україні не слід очікувати ані членства у НАТО, ані навіть надання Плану дій щодо членства?

– Я не був у адміністрації Буша у квітні 2008 року, але я підтримав Бухарестський саміт НАТО, який підтримав ініціативу приєднання до Альянсу України та Грузії.

Це була велика помилка європейців, що вони забракували цей план. Як наслідок, ми маємо захоплення Криму та конфлікт на Донбасі.

Тепер Україна – у війні з Росією, а до НАТО ніколи не приймають країни, які вже перебувають у стані війни. Адже вся суть полягає саме в тому, щоб уникнути війни.

Це особливий випадок, і європейці, безперечно, скажуть, що навіть не хочуть вважати Україну звичайним кандидатом на членство.

Я вважаю, що обставини, в яких перебуває Україна, є надзвичайними, а тому нам потрібно бути більш креативними, щоби подолати кризу, з якою стикається Україна.

А тому нам не слід випускати з поля зору мету зробити Україну членом НАТО.

Це ті речі, які ми можемо зробити на практиці, а не лише на словах, щоб дати зрозуміти Росії, що ми не погоджуємося з тим, що вона зробила з Україною, і що Україна рухається вперед до членства у НАТО.

Тож я думаю, що поки Кремль буде бачити нашу слабкість, він буде намагатися цим скористатися.

І тому нам варто змінити уявлення, яке існувало за часів адміністрації Трампа та Обами, ніби США насправді не прихильні до членства України.

– Чи буде президент Байден діяти таким чином? І чи здатна змінити ситуацію можлива перемога республіканців на виборах до Конгресу?

– Республіканці дійсно у своїй більшості виступають за членство України в НАТО. Так само виступають і багато демократів.

Питання – в курсі адміністрації Байдена. Наразі вона виправдовує багато своїх рішень, зокрема щодо “Північного потоку-2” або Афганістану, тим аргументом, що увага Сполучених Штатів має бути зосереджена на Китаї.

Цей аргумент означає, що нинішня адміністрація не збирається робити Україну членом НАТО, адже не вважає це центральною та стратегічною метою.

Я не думаю, що така точка зору дуже поширена в Конгресі, але знаєте, у політиці треба робити галас, щоб вас почули.

І тому, щоб утримати тиск на адміністрацію Байдена та просунутися вперед із членством України в НАТО, Київ мусить докласти багато зусиль для співпраці з членами Конгресу, щоб вони продовжували порушувати цю тему та виступати.

– А як щодо військової агресії Путіна? Чи стимулюватиме м’яка політика Байдена РФ до подальшої військової агресії?

– Так, адже, як ви чудово знаєте, провокує не сила, а слабкість. А коли Путін бачить слабкість, він буде тиснути.

Тому я думаю, що це один із реальних наслідків виходу з Афганістану, який у Москві сприймають саме як ознаку слабкості.

Побачимо, що буде далі. Я думаю, Зеленський отримав важливу підтримку, нарешті зустрівшись із Байденом, чого він не зміг зробити з Трампом, у Білому домі.

Але якщо подумати, це просто перевертає політику у порівнянні з літом 2019 року. Ми втратили два роки, і я думаю, що Росія спробує цим скористатися.

– Тож на яку допомогу від США за такого сценарію може очікувати Україна?

– Як ви знаєте, Байден сказав, що він збирається певною мірою збільшити військову співпрацю. Але я думаю, що тут варто зробити набагато більше.

Одним із найважливіших кроків США за останні роки була присутність в Україні підрозділів Національної гвардії США, які тренувалися разом з українськими силами. Я думаю, що ми могли б побачити більше цього.

Я не розумію, чому не можна було б розгорнути для навчання штатні американські війська, а не Національну гвардію.

Я думаю, що спільні вправи американських та українськими військових, що мають бойовий досвід, мали би більше користі.

Усе це стає особливо важливим у контексті нинішніх подій у Білорусі, за якими ми маємо уважно стежити.

Ми не хочемо, щоб Росія поглинула Білорусь, а для цього нам потрібен окремий незалежний білоруський уряд. В іншому разі російські сили отримають змогу перебувати в Білорусі, створюючи загрозу для північного кордону України.

Отже, нинішня ситуація є надзвичайно складною, і ми ніяк не маємо права відвертати свою увагу від України.

– Як ви думаєте, з точки зору США, президент Зеленський показує достатній інтерес, щоб бути частиною західного світу і НАТО?

– Так, цей інтерес виглядає достатньо серйозним.

Звичайно, Україна має власні внутрішньополітичні суперечки, проте безумовним є те, що прагнення наблизитися до Заходу, зокрема – стати членом НАТО, в Україні є дуже сильним і фактично одностайним.

І я думаю, що це почуття є взаємним у США.

– Сполучені Штати не турбує певний китайський вектор у зовнішній політиці України, який проявився останнім часом?

– На мою думку, Китай намагається проникнути в кожну країну, куди можливо. Свого часу, під час візиту до Мінська, мене вразила величезна реклама Huawei на хмарочосі.

Це показує, що Китай намагатиметься проникнути майже всюди, куди тільки може.

Я був тут, в Україні, два роки тому, щоб запобігти продажу Китаю важливих військових технологій. Це дуже турбувало нас – ситуація, коли стратегічний союзник Сполучених Штатів і НАТО в цілому надає Китаю доступ до небезпечних технологій.

Цей крок був би помилковим і для вас – якщо українські компанії прагнуть брати участь у виробництві систем озброєнь НАТО, вони не можуть продавати зброю Китаю.

Все це вимагатиме часткової переорієнтації економіки України. Це не просто. Президент Зеленський сьогодні заявив, що хоче захистити робочі місця в Україні. Я розумію його слова – кожен політичний лідер хоче захистити робочі місця в країні.

Проте це означає, що Європа та США мають замінити китайський ринок. Я думаю, що це можливо, адже Україна володіє дуже складними технологіями, які повинні зацікавити Захід.

 

 

1 Бал2 Бали3 Бали4 Бали5 Балів (Немає рейтингу)
Loading...
Переглядів: 143

Залишити відгук

adminarmyua@ukr.net | © 2014-2020 ARMYUA
Повне (часткове) використання матеріалів дозволяється за умови наявності прямого гіперпосилання на адресу матеріалу на сайті armyua.com.ua